oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2017. november 18. 06:30,  Tíz svéd szokás, amit átvehetnénk 69 komment

2017. november 18. 06:30 Határátkelő

Tíz svéd szokás, amit átvehetnénk

Ami jó, azt miért ne vennénk át a különböző kultúrákból, nem igaz? Azon persze el lehet vitatkozni vérmérséklet, világkép és megszokás alapján, hogy a mai posztban leírtak mindegyike pozitívum-e (gondolom, majd meg is teszitek), ám elgondolkodni mindenképpen érdemes rajtuk. Sőt, arra bátorítanálak titeket, hogy írjátok meg akár emailben a hataratkeloKUKAChotmail.com címre, akár itt kommentben mi az, amit szerintetek érdemes lenne átvenni abból az országból, ahol éltek. Szerintem egész érdekes lista születhet belőle… Jöjjenek tehát a svédek, a poszt kiindulópontját Claire írása adta.

svedorszag_kanelbulle_foto_pixabay_com_a-mblomma.jpg

Lagom avagy mértéktartás 

A „lagom” kifejezést (vagy inkább életszemléletet) talán úgy lehetne legjobban visszaadni, hogy az a skandináv visszafogottság, mértéktartás maga, az „éppen megfelelő mennyiség”. 

A „Lagom är bäst” egy népszerű svéd mondás, körülbelül úgy lehetne lefordítani, hogy az „elég pont olyan jó, mint egy lakoma”, ami szerintem elég jól visszaadja a lényeget. 

A lagom esetében is igaz persze, hogy „csak módjával” (ez már voltaképpen az enfarkába harapó kígyó esete valahol), de kétségtelen, hogy egy kis visszafogottság sosem árt, legyen az vásárlás, online vita (khmmmm…), vagy az élet hasonló vagy akár még ennél is fontosabb dolgai. 

A lagom tehát az elfogadott középút: a túl kevés vagy a túl sok egyaránt rossz, amit határátkelőként nagyon fontos megérteni és elfogadni, ráadásul ez a dicséretekre is vonatkozik, amivel a svédek egyébként meglehetősen szűkmarkúan bánnak. Ne várd egy svédtől, hogy áradozzon rólad. Ha azt hallod, hogy „lagom”, akkor megnyugodhatsz, hogy megfelelően teljesítesz. 

„Két évtized svédországi élet után ma már ösztönösen tudom, a legtöbb esetben mi számít elfogadhatónak, például a munkahelyi meetingeken való részvétel esetében, mennyit kell előre tervezni bármilyen program elindításához, és egyes helyzetekben miből és mennyit kell felszolgálni. Nem mindig választom a lagomot, de ez ma már tudatos döntés a részemről” – olvashattátok egy korábbi posztban Anne vallomását. 

Fika 

Nem szeretném sokat ragozni, a fikáról már többször esett szó itt, a Határátkelőn is, de ha a svéd szokásokról és életmódról beszélünk, akkor nem lehet említés nélkül hagyni. 

A „fika-kultúra” ugyan elsőre röhejesen hangzik magyarul, de a legkevésbé sem az, voltaképpen olyan (jellemzően munkahelyi) kávé- (vagy tea-)szünet, amikor az ember félbehagyja a munkáját és leül kicsit megpihenni. 

Az ital mellé általában jár valamilyen teasütemény (sokszor kanelbulle, ami egy hagyományos svéd fahéjas csiga sok fűszerrel, jellemzően kardamonnal, a tetején ropogós bevonattal), ám a lényeg nem a fogyasztás, hanem az, hogy valamiképpen megpróbálják kiegyensúlyozni a munka jelentette nyomást egy kis pihenéssel. 

Államilag támogatott óvoda 

OK, ez természetesen van Magyarországon is (egyébként a magyar rendszer ilyen szempontból szerintem eléggé nagyvonalú), ami miatt mégis érdemes megemlíteni, az az, ahogyan a támogatást elosztják. 

A támogatás mértéke ugyanis függ a család bevételeitől, tehát míg például a szegényebb családok alig valamit vagy éppen semmit sem fizetnek, addig a jómódúbbak többet, olyannyira, hogy az akár az államtól járó gyermeknevelési segély összegét is elviheti. 

Amiben még eltér a magyar rendszertől, hogy az intézmények jobb anyagi helyzete miatt rendszeresen viszik busszal a gyerekeket akár hosszabb kirándulásokra is erdőbe, parkokba, múzeumokba. 

Nummerlapp avagy sorszám 

A svédek egész egyszerűen sorszám-mániások, ami elsőre borzalmasan idegesítő lehet, de valami azt súgja, elég könnyű lehet megszokni is. A mindenhol sorszámot osztogató hozzáállás ugyanis nekem sokkal jobban tetszik, mint a sorállás, hiszen ha látod, hogy még jó páran vannak előtted, nem kell feltétlenül az adott üzletben, hivatalban toporognod, hanem akár járhatsz egyet, vagy elintézheted más ügyedet és nem kell attól tartanod, hogy valaki a helyedre áll. 

Talán emlékeztek még Bea történetére, aki egy bevásárlóközpontban szerzett érdekes tapasztalatokat a sorszám-mániáról. Történt ugyanis, hogy meglátta, hogy nagyon füstöl (alighanem kigyulladt) egy utcai szemetes, gondolta, esetleg szól az egyik üzletben, hogy van némi probléma. 

„Itt is sorszámos rendszer működött és minden eladó foglalt volt. Annyira még nem beszéltem svédül, hogy azt mondjam: Elnézést, csak azt szeretném mondani, hogy… Kiabálni meg nem akartam, hogy „Tűz van!”, mert ugye nem volt. 

Úgyhogy odafurakodtam egy kuncsafttal beszélgető eladó közelébe és heves topogások, sóhajtozások, kéztördelés közepette gondoltam csak észrevesz. Észre is vette. Úgyhogy kb. 20 másodperc után meg állt mondata közepén odafordult hozzám és azt mondta: Húzzon egy sorszámot! Majd visszafordult és tovább beszélt a vásárlóval. Na bakker!?” 

A helyzet aztán némi további toporgás után rendeződött, a tüzet eloltották, de a jelenet alighanem sokat eláruk a svéd mentalitásról. 

A család a munka felett 

Függetlenül a munkahelytől, beosztástól, a legtöbb svéd a családot a munka elé helyezi, és ezt nagyon jól teszi. Aminek az egyik következménye, hogy ha el kell mennünk mondjuk a gyerek zongoravizsgájára, akkor a legtermészetesebb dolog, hogy elengednek. 

Senki nem fog szólni, ha családi okok miatt nem veszel részt egy értekezleten, vagy a beteg gyereked mellett maradsz otthon. Érdekes módon, attól, hogy nem ülnek heti 80 órát a munkahelyükön, nem megy nekik olyan rosszul, lehet, hogy ebben az esetben is működik a „lagom”. 

Vörös áfonya 

Jó, egy növény nem lehet szokás, de az igen, ahogyan és amennyit a svédek használják. Például lekvárt készítenek belőle, amit aztán előszeretettel adnak különböző ételekhez. 

Előnye nem csak az íze, hanem az is, hogy rendkívül egészséges, tele van vitaminokkal, nyomelemekkel, antioxidánsokkal. Sok értékes ásványi anyagot is tartalmaz (kalcium, magnézium, kálium, nátrium, vas, cink, mangán, foszfor), és ha mindez nem lenne elég, érvédő hatású is. 

Ügyintézés mobilról 

Adóbefizetés? Házvásárlás? Simán mehet online, vagy akár sms-ben (!). Időpont kell a háziorvoshoz? Az sem probléma. Mi több, akár az egyszerűbb orvosi vizsgálatok eredményeit is megnézhetjük a neten, mert minden a személyazonosító számunkon keresztül fut. 

Ami külön pozitívum, hogy egy app segítségével mobillal is tudunk fizetni mondjuk a zöldségesnél, így nem nagyon kell papírpénzt vagy aprót tartani magunknál. 

Bringázás 

Svédország a TOP10-ben van, ami az egy főre eső kerékpárok számát illeti, és ez meg is látszik, hiszen amikor már jobb az idő, akkor ez az egyik legfőbb közlekedési eszköz. 

Ráadásul nem csinálnak a márkából belőle presztízskérdést, mert nem az a cél, hogy valaki a kerékpárjával villogjon, hanem az, hogy elvigye oda, ahova kell. (Nyilván akinek fontos a minőség, az megveszi magának a drágát, de ez nem öncél.) 

Rengeteg időt töltenek a szabadban 

„Amikor először Svédországba jöttem, május volt, és a szállásunk hálószobájának ablakán nem volt függöny. Az évnek ebben a szakaszában már hajnali 4-kor világosodik és este 11-ig le sem megy a nap. 

Amikor megkérdeztük a tulajdonost, miért nincs függöny, megrántotta a vállát és annyit mondott, hogy olyan sokáig van télen sötét, hogy amikor ismét hosszúak a nappalok annyi fényt akarunk beengedni, amennyit csak lehet” – írta Claire Litton-Cohn. 

A svédekre egyébként is jellemző, hogy amikor csak tehetik, rohannak a természetbe, amikor már hűvösebb van, akkor is előszeretettel ülnek ki az éttermek teraszára. 

Ingyen gyümölcs a gyerekeknek a szupermarketekben 

Nagy ötlet, hogy a boltok a már nem tökéletes, de még abszolút fogyasztható gyümölcsöket ingyen adják a vásárlásban megfáradt (és unatkozó) gyerekeknek. Egy adag banán, narancs, vagy alma, és amíg a gyerek elmaszatol vele, addig a szülő (viszonylagos) nyugalomban vásárolhat. 

Ráadásul a gyümölcs sem vész kárba, és ha még a gyerek is megszereti, akkor mindenki nyert a dolgon. 

Ez volt tehát a tízes lista, ami nem feltétlenül érvényes persze Svédország minden egyes városára (például komoly vita alakult ki Claire írása alatt éppen az utolsó pontról, az ingyen gyünölcsről), de szerintem érdekes ötletek vannak benne. 

HÍRMONDÓ 

Ezért lép le egy magyar kezdő orvos külföldre 

Dávid egy Dortmund melletti kisvárosban, Bielefeldben él és dolgozik neurológus rezidensként. Tudatosan készült a németországi munkavállalásra, már egyetem alatt elkezdte tanulni a nyelvet, majd tanulmányai befejezés után is rászánt még egy évet. 

Egymillióan lakás nélkül Németországban 

Ki hitte volna, hogy csaknem egymillió embernek nincs lakása Németországban? Pedig így igaz, ez ráadásul 150 százalékos emelkedés a legutóbbi, 2014-ben készített felmérés óta. 

Filmsorozat Amerikában élő magyarokról 

Az Egyesült Államokban élő magyar tudósokról, kutatókról, filmes szakemberekről készített dokumentumfilm-sorozatot az állami televízió. A címe nem túl eredeti (Amerikában jártunk. Mestersége címere), remélhetőleg a tartalom inkább az lesz. 

(Fotó: pixabay.com/a-mblomma)

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Svédország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr4513294335

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Benikuty 2017.11.18. 07:11:43

A surströmminget hiányolom, de talán benéz Hobbiszakács, és hitelesen kiegészíti...

Taxomükke (UK) 2017.11.18. 08:54:45

Nagyon koszonjuk, azaz tack så mycket!

LKerekes 2017.11.18. 09:10:13

Előre az áfonyatermelésért. Ez akkora hülyeség, mint a narancs, a gumipitypang.

Doromby 2017.11.18. 10:54:34

Az ingyengyumolcs angliaban is megy, nalunk a tescoban mindig van egy tele kosar a gyerekeknek. Jellemzoen felnott nem eszik belole.
Raadasul van ingyenkonzerves resz is, ez egy nagy kosar a tesco elotereben ahova a vasarlok olyan (nem friss) eteleket hozhatnak vissza amiknek eredeti a csomagolasa de mar nem kell nekik vagy hamar lejar a hatarideje. Ezek lehetnek konzervek, szaraztesztak, (nem alkoholos) italok de szinte minden. Ki is van irva ra hogy aki akar es raszorul nyugodtan vegyen el belole. Szoktak is jonni hontalanok meg par sokgyerekes csalad. Ami het vegen megmarad azt elkuldik jotekony celra. Jo szokas mar en is tettem bele par dolgot.

Csodabogár 2017.11.18. 11:11:01

Nagyon szimpatikus objektiv poszt.

Surstömming nem tartozik a napi élethez. Nem kell hiányolni.

P.Elliot 2017.11.18. 11:50:00

Eppen tegnap fedeztem fel egy kosarat az elelmiszeruzlet zoldseges reszlegen aminek a fedelere ra volt irva hogy ha van egy 10 even aluli gyereked akkor adj neki a kosarbol egy banant amig vasarolsz.
Vagy nagyon uj dolog lehet mert meg nem lattam vagy volt is csak nem vettem eszre, uzletben eszegeto gyerek ritka, inkabb a kicsiknek ad a mama ha nyavognak abbol amit meg akar vasarolni, nem szolnak erte. Az hogy kibontani valamit a polcon es beleenni azert ha eszreveszik szolnak.
A voros afonyabol mindig feltankolok amikor valamiert az Ikeahoz megyek, uzletben nemigazan latom arulni, nagyon szereti a csalad, yoghurtba is hasznalom de foleg a sult husos vacsorakhoz a korites kiegeszitesenek.

sörm 2017.11.18. 13:19:45

Érdekes, a fenti listából nekem több is negatív, nem pozitív. :) Hadd tegyek hozzá még valamit, ami nálam döntő volt az ideköltözésben: a természet. A gyönyörű hatalmas erdők, az állandóan fenyőillatú friss levegő és a rengeteg víz úgy megdobja az ember életszínvonalát hogy ezért már akkor is megérné idejönni ha alacsonyabbak lennének a fizetések az európai átlagnál. És mindez egy lépésre van, még a városokban élőknek is!

Több év után még mindig sokkoló öröm hogy nyáron minden reggel lemehetek úszni egyet a 30mp-re lévő tóhoz és nem probléma kimenni kajakozni 1-2 órára munka után. Télen lehet korcsolyázni a tavon vagy októbertől márciusig a hokicsarnokban, ami ingyenes. Szánkó, sí, egyéb téli sportok nem probléma. Kimenni a természetbe vagy strandra nem hétvégi program nagy előkészülettel, hanem bármikor a hétköznapok része, még úgy is hogy egy (igaz kisebb) város centrumában lakom lakásban. Nekem ez megfizethetetlen.

És az élvezeti faktort emeli a népsűrűség. Nagyon szeretem a Balatont, de amikor nyáron az egész ország ott nyomorog a parton az azért más élmény mint amikor elmész a családdal egy kis öbölbe ahol csak ti vagytok és azt csináltok amit akartok egész nap. Úgy mondják a svédek h smultronställe (kb azok a titkos helyeid ahol lehet álmodozni, szamócát-gombát-áfonyát szedni, ahol a nagy gondolatok születnek, ahol a lelki békédet megtalálod. És csak te ismered őket, senki más nem jár arra.)

Persze a természet élvezéséhez túl kell lendülni azon h pl a tavak vize hűvösebb mint a Velencei-tó, télen rendesen fel kell öltözni, vagy gombászáshoz ősszel hasznos az esőkabát. :)

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2017.11.18. 14:13:15

A voros afonya igy Halaadas unnepek elott nagyon aktualis nalunk is :) a hagyomanyos menu elengedhetetlen resze. En egyebkent is megszerettem, a szaritott valtozata a mindennapi muzli reggelim resze:)

Shaktee 2017.11.18. 14:36:03

@Zsuzsi65: nekem is, eperrel..:)

Happy Thanksgiving usákok!

Golf2 2017.11.18. 15:08:17

@sörm: "ahol a lelki békédet megtalálod" Ez szép volt!

portugéza 2017.11.18. 23:57:36

@LKerekes: senki nem mondta, hogy termesszünk Magyarországon áfonyát. Lehet venni, és azzal "főzni".

Más kérdés, hogy amit Mo.-on lehet venni, ahhoz növény olajat és cukrot adnak. Nem tudom, Svédországban is így árulják-e? A legjobb lenne Mo.-on natúr áfonyát beszerezni.

shownomarci 2017.11.19. 01:25:17

@Benikuty: a surstromminget még ők se nagyon, de ha te annyira ragaszkodsz biztos van pár online retailer. ☺

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.11.19. 04:51:42

Hogy nem mondta még senki sem, hogy fake, kamu és különben is tündérkert?!?!
Még ilyet...

svédnyugger 2017.11.19. 08:37:05

@portugéza: Itt sem termesztik, hanem az erdôben szedik. (lehet, hogy van termesztés, bár sosem hallottam róla) Egy érdekes tulajdonsága van, ha befôzöd, vagy csak nyersen elteszed nem kell semmiféle tartósítószer, dunsztolás, valami olyan anyag van természetesen benne, hogy nem romlik meg.
Lehet, hogy valami természetes méreg :)

hugsz 2017.11.19. 09:36:45

Ez jó volt. Köszi!
:-)

hugsz 2017.11.19. 09:36:54

Még a végén kedvem szottyan oda költözni a családommal. Bár sanszos, hogy a nyelvvel meggyűlne a bajom.
Illetve a helyieknek is kezd tele lenni a csizmájuk a külföldiekkel...

α Ursae Minoris · http://noreg.blog.hu/ 2017.11.19. 10:14:03

"akár az egyszerűbb orvosi vizsgálatok eredményeit is megnézhetjük a neten"

Pontosabban most már a teljes kórrajzodat megnézheted a neten keresztül.

newnt55 2017.11.19. 10:14:06

bezzeg a svédeknél.... ....

dunántúli gyerek 2017.11.19. 10:14:12

Én Prágában élek.

Vegyük át: Legyen jó sör mindenhol! És főzzenek minden kocsmában!

Ne vegyük át: Ne tarháljunk cigit bárhol/bármikor/bárkitől! Ne öltözzünk igénytelenül!

dunántúli gyerek 2017.11.19. 10:57:45

A svédeket meg tiszteljük, de a poszter jó régen elment már itthonról, úgyhogy sokszor nyitott kapukat dönget.

- bp. az egyik legbringabarátabb város Európában, és szinte mindenhol sorszámot kell húzni itthon is, ami nagyon helyes

- vörös áfonya lekvárt minek vegyük át, amikor terem itt 20féle más bogyó

- több időt kéne a magyaroknak is a szabadban lenni, az igaz

- te sem gondolod komolyan, hogy a fika-szünet miatt gazdagok a svédek, bár vmi szünet-féle azért sok munkahelyen népszerü lenne

- hát, a család munkahely elé helyezése pénzkérdés, van ilyen itthon is de csak a módosabbaknál

dunántúli gyerek 2017.11.19. 10:57:55

@P.Elliot: Otthon is tapasztaltam, meg itt Prágában is, hogy ez a boltban evés-ivás amerikai müfaj, úgy látszik ott normális.

Az amcsi turisták/expatok/diákok bemennek a szupermarketbe, de a kólát joghurtot ilyesmiket már vásárlás közben csócsálják. Nyilván ki akarják fizetni de beszólnak érte soxor erre mifelénk.

Alick 2017.11.19. 10:58:06

Ahogy svéd rokonom mondta, Svédországban évtizedek óta szükség lenne a lagom-ra a harmadik világ ingyenélőinek befogadása tekintetében. Bár ő is bevándorló, az első perctől kezdve azon volt, hogy maximálisan beilleszkedjen, amit az említettek többségéről nem lehet elmondani.

dunántúli gyerek 2017.11.19. 10:58:24

@portugéza: mondjuk nagyon hülyének kell lenni ahhoz hogy mo-n ahol tengernyi friss helyi bogyós gyümölcs van valaki méregdrága import vörös áfonyát vegyen csak azért mert látta a moziban/reklámban. Nem azért mert baj van a vörös áfonyával, hanem azért mert az már feldolgozott termékként ér ide.

Áfonya, feketeribizli, szeder, eper, szamóca, málna, borókabogyó, ribizli, mindenki száríthatja magának otthon, vagy simán be a mélyhütőbe és egész télre megvan a sütibe/joghurtba való.

dunántúli gyerek 2017.11.19. 10:58:29

@α Ursae Minoris: 'Pontosabban most már a teljes kórrajzodat megnézheted a neten keresztül.'

- ami azért jó, mert bárki megnézheti

Vagy talán nem is olyan jó.

segar 2017.11.19. 12:25:57

@dunántúli gyerek: A boltban evés inkább "sima" inzulinrezisztencia. Ez az egyik legszebb dolog a mai fogyasztói társadalomban. Pont a múltkor láttam egy kövérebb srácot a Tesco pénztárját elhagyva, remegő kezekkel bontotta föl a 0.33-as Coke-t és azonnal kielégült...
___
Egyébként a svédek annak ellenére, hogy a bogyó-jambe (esetleg) nem tesznek cukrot, azért szépen esznek másban. Például a sütikékben. Úgyhogy megkapják ők is... :|

masada 2017.11.19. 12:26:00

Az összes skandináv egyszerüen unalmas már a post olvasás közben is ásíttanom kellett

brlv24 2017.11.19. 12:26:08

@dunántúli gyerek: Mondjuk ez nálunk is lekérdezhető az OEP-től vagy 10 éve. Ez elég fapados volt, de most indult az új modernebb rendszer.

brlv24 2017.11.19. 12:26:13

Egyébként a posztoló jó rég lehetett itthon, mert ezek a dolgok nálunk is működnek. Persze nem mindenki használja ki a lehetőségeket, de azok adottak.

α Ursae Minoris · http://noreg.blog.hu/ 2017.11.19. 12:53:42

@dunántúli gyerek: Nem nézheti meg bárki, ugyanazzal a banki azonosítóval léphetsz be a kórrajzodba, mint a bankszámládba.

dunántúli gyerek 2017.11.19. 12:53:48

@segar: Nézd baracklekvárt is lehet csinálni cukor nélkül, csak nem érdemes.

A cukor tartósítja, annyi hogy anyám már csak fele annyit tesz bele mint a nagymuter, így nem 10 évig áll el csak 2ig. De ha nem cukrot, akkor más tartósítószert kell belerakni.

szánmonoxid 2017.11.19. 13:51:48

Szerintem a helyesírás is egy olyan svéd szokás, amit jó lenne átvenni.

A szerzőnek még nem sikerült sajnos.

csipcsup 2017.11.19. 14:58:30

@svédnyugger: Igen, a vörösáfonya(lingon) tartalmaz acetilszalicilsavat, ezért nem kell bele külön tartósítószer.
Igen, ez van akinek "méreg", ök azok, akik aszpirint sem szedhetnek..

csipcsup 2017.11.19. 14:58:36

@dunántúli gyerek: Bocs, hogy beleszólok, de a TE eredményeidet csak TE, aki beregisztrált és azonosítóval rendelkezik az oldalhoz(mina vårdsidor) fér hozzá. Te magadnak állítod be, hogy mindent látni akarsz, vagy inkább csak jelzés értékü visszajelzést egy adott látogatásról, és inkább közvetlenül az orvostól kérsz személyes-irásbeli jelentést.

Attilajukkaja 2017.11.19. 14:58:40

@szánmonoxid:
Velem a svédek mindig nagyon kedvesek is voltak, amikor arra jártam. Jó lenne átvenni. Nálunk még nagyon keveseknek sikerült. Sajnos.

Attilajukkaja 2017.11.19. 14:58:50

@masada:
"Az összes skandináv egyszerüen unalmas már a post olvasás közben is ásíttanom kellett"
:o)))
Semmi szabadságharc, semmi gyűlölet, semmi rettegés. Csak a család meg a haladás. Nekem is ásítttanom kell!

Advanced Flight 2017.11.19. 16:25:10

Én több mint 20 éve voltam Svédországban, kb. 2 hetet töltöttem ott. A svédek egyáltalán nem voltak kedvesek, ellenben annál unalmasabbak. Az egész országuk egy dögunalom. Csak fenyő mindenütt. Még Stockholm ért vmit az egészből, az egy szép, élhető város(nak) tűnt, de ennyi.

Alick 2017.11.19. 16:25:16

@Attilajukkaja: Malmö vagy Stockholm bizonyos negyedeiben egy kis esti séta vagy kifejezetten kipában való flangálás garantáltan meghozza az izgalmakat. :)

portugéza 2017.11.19. 16:40:42

@svédnyugger: én sem gondoltam, hogy arrafelé termesztenék.

Ahogy írták itt, szalicilsavat is tartalmaz a termés.

portugéza 2017.11.19. 17:15:59

@csipcsup: csak szalicilsavat tartalmaz, nem Aspirint.

portugéza 2017.11.19. 17:16:15

@dunántúli gyerek: mondjuk nagyon hülyének kell lenni ahhoz, hogy valaki ilyet kommenteljen.

Szerintem kevesen vannak, akik semmilyen import élelmiszert nem fogyasztanak. Már csak a változatosság kedvéért is kipróbálunk mást.

Részben tartozik ide, hogy balkáni utazásaim során előszeretettel fogyasztok/hozok haza (Mo.-ra) fekete áfonya termékeket (tea, szörp koncentrátum, gyümölcslé). Finom, és más, mint ami "helyettesítő termékek" itthon vannak, nem ugyanaz.

Attilajukkaja 2017.11.19. 17:17:13

@Advanced Flight:
"A svédek egyáltalán nem voltak kedvesek, ellenben annál unalmasabbak. Az egész országuk egy dögunalom. "
Hozzám kedvesek voltak. Nem találtam őket unalmasaknak, mert nem egy operettországot vártam, ahol majd halálra röhöghetem magam. Viszont amit ott láttam, az lenyűgözött. Rendezettségben, jólétben, tisztaságban, közbiztonságban, környezettudatosságban, lazaságban, nyitottságban, ... és természeti szépségben.
Gondolom, minden az elvárásokon múlik.

@Alick:
"Malmö vagy Stockholm bizonyos negyedeiben egy kis esti séta vagy kifejezetten kipában való flangálás garantáltan meghozza az izgalmakat."
Köszi, de ezt Budapesten is megkapom. Nagy ügy! :o)

krferi 2017.11.19. 18:22:20

Aki unalmasnak tart egy országot, ahol normálisan lehet élni, az saját magában keresse az okát.

Bicepsz Elek 2017.11.19. 18:22:26

Ne fikazzatok Magyarorszagot!!!

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2017.11.19. 18:24:03

@portugéza: " csak szalicilsavat tartalmaz, nem Aspirint"

Áááá... igazából egyiket sem. A vörösáfonya (lingon svédül) benzoesavat (E210) tartalmaz, és annak a K- és Na sóját.

A törpemálna - hjortron (Sv) vagy molte (No) - a vörösáfonyánál is többet tartalmaz ebből a természetes tartósítószerből.

Lordmotor 2017.11.19. 19:32:19

A hazaszeretetet is átvehetnénk tőlük.

montroyal ( CAN qc) 2017.11.20. 00:57:49

ezek minden normalis orszagban megvannak ... véletlenultegnap csinaltam ezt a képet a mellettunk levo boltban
www.kepfeltoltes.eu/view.php?filename=63823756315_1617886601583.jpg

szalka240 2017.11.20. 07:01:10

@montroyal ( CAN qc): Ez egy fertőzött hely.
Junkware (PUP): JS:Application.CoinMiner.M (Engine A)
Datei: 0[1].js

Void Bunkoid 2017.11.20. 09:31:49

A baj alapvetően az egészhez való hozzáállással van, ami leginkább a generál anyagi helyzetnek, de évszázadok során berögzült mintákban is gyökerezik.

"míg például a szegényebb családok alig valamit vagy éppen semmit sem fizetnek, addig a jómódúbbak többet," - no, ez azért nem működik, mert Magyarországon, mint minden máshol amúgy, csak nálunk még jobban, a középosztály szívja meg a legjobban. Ugye, ha te keresel havi 200 ezer forint bruttót (az kemény 133 ezer forint nettó), és nincs ezer gyereked, akkor már "gazdag" vagy, és a világon semmiféle adókedvezményből, támogatásból, csokból, satöbbi automatikusan ki vagy csukva, ellenben százalékosan ugyanakkora SZJAt fizetsz, mint aki másfél millió bruttóval hasít (csak éppen neki a SZJA/járulékok levonása után közel 1 millió forint marad a zsebében, neked meg a már említett 133 ezer...de ugye papíron ti egy súlycsoport vagyok...).

Ez amúgy tök szép lenne meg igazságos, viszont általában nemhogy az igazán gazdagok, de már a középosztály teteje (akik már hellyel-közzel gazdagnak mondhatók) egyből egyéni adózó lesz, meg cég, meg minden, és igyekszik úgy elintézni, hogy ő papíron hirtelen kib*szott veszteséges lesz, és egy zöld biciklin kívül semmi vagyona nincs (lásd parlamenti képviselő nemzetvezetőink zöme), tehát ők egyből mindenféle támogatásra, ingyeningyenre jogosultak lesznek, többek közott az ingyen ovira, tankönyvre, menzára, mindenre.

A kirakott gyümölcsös dolog meg szintén nem működne itthon, Magyarország az "ügyes, élelmes" emberek fellegvára, de olyannyira, hogy az akármilyen úton (de főleg becsületes munkával) szerzett vagyont SIMÁN felülüti a profi ingyenélés, az ingyen szerzett dolgokat az emberek általában sokkal többre értékelik, mint amiért megdolgoztak, hiszen - ez a régi pártállami "nekem ez jár" idők maradványa - hatalmat, fontosságot sugall, ha valamit én ingyen kapok, akkor iszonyat királynak érzem magam, hiszen akkora isten vagyok, hogy nekem a benzinért/orvosért/gyümölcsért/satöbbi _nem is kell fizetnem_, nekem az JÁR, ingyen.

A teszkóba kirakott gyümölcsöskosár Magyarországon ugyanígy végezné, egymást taposva tömnék tele az ekkora szatyraikat a nyugdíjasok meg a cigányok - utóbbiak ráadásul jellemzően azért, hogy utána a teszkó mellett 50 méterrel már el is kezdjék árulni pénzért, hiszen herbált meg piát csak pénzért lehet venni. Igaz, a gyümölcsből tudnának piát csinálni, de ahhoz meg dolgozni kellene, és az megint büdös.

Attilajukkaja 2017.11.20. 16:21:07

@Void Bunkoid:
"A kirakott gyümölcsös dolog meg szintén nem működne itthon"
Mintha a cikkben sem úgy lenne, hogy kirakják, hanem a gyerekek kezébe adják. Ezt a mi hipermarketjeinkben is megtehetnék azok, akik az információs vagy más pultoknál ácsorognak naphosszat. De külön 4 órás embereket is felvehetnének erre a célra, akiknek azért más feladatuk is lenne a bejáratnál.

"egymást taposva tömnék tele az ekkora szatyraikat a nyugdíjasok meg a cigányok"
Miért CSAK ők? A többi magyar talán nem ugyanilyen ügyeskedő?

2017.11.20. 16:21:37

Én a 70-80-as években járkáltam Svédbe. Na akkor még azért el voltak szállva, azt hitték, ők húgyozzák a Golf-áramlatot. A szállásközvetítő állva hagyott és foghegyről tárgyalgatott velünk. Igaz, fater csak németül tudott. Nem éreztem jól magam, jó volt akkor onnan eljönni.
5 éve mentünk aztán ki vagy 1 hétre, akkor már jobb volt, igaz, helyi vendéglátóval.

adg 2017.11.20. 22:44:47

@Attilajukkaja: @Void Bunkoid: nem, ez pontosan ugy van, egy kanadai peldat is betett valaki fentebb, es nalunk is igy van. Ki van rakva egy kosar, par kilonyi gyumolcs benne, es felette egy felirat, hogy guerekeknek van ott.
Mondjuk ahhoz keves, hogy valaki ennek arulasara rendezkedjen be a bolt mellett, nyilvan. Es nem hinnem, hogy magyarorszagon ez nem mukodne. Persze jobb meg sem probalni semmit, mert ugyse, pedig azert sokminden mukodik. Pl az onkielegitos penztarak is terjednek, akkor talan egy gyumolcsoskosar is mukodne. Ha nehany gyomolcsot meg ellopnak felnottek, hat nagy ugy.

Void Bunkoid 2017.11.21. 09:41:52

@adg: megpróbálni meg lehet, csak tapasztalat alapján itthon sokkal többen próbálnak meg ügyeskedni belőle, vagy tönkretenni, mint rendeltetésszerűen használni.

A kétezres évek közepén Debrecenben kísérleti jelleggel a DKV indított egy éjszakai villamosjáratot, tekintve, hogy az akkori fő városi vigalmi központ a Nagyerdőn volt megtalálható (már nem, a helyén az Új Rend temploma, egy fess stadion büszkélkedik). Nos, egyetlen próbajáratot élt meg a dolog, mert a debreceni fiatalság nem volt képes megérteni, hogy ez arra való, hogy akár az éjszaka közepén is gyorsan, biztonságosan haza lehet vele menni, és reggelre olyan szinten volt szétvandalizálva a szerelvény, hogy mehetett nagygenerálra, kb eddig is tartott az éjszakai járat koncepciója Debrecenben.

adg 2017.11.21. 10:55:22

@Void Bunkoid: nem jo ilyeneket olvasni, de sajnos vandal fiatalok elofordulnak az ejszakaban. Ilyen meg nyugaton is megesik. Valami marhavagon szeru szerelveny kellett volna. :)
Regen jartam Debrecenben, vissza kene menni megnezni, hogy alakulnak a dolgok. Hat eve jartam ott anyakonyvi kivonatert.

De most itt egy kosar gyumolcsrol beszeltunk, a boltban kirakva. Amit ha elvisznek sem tortenik tragedia, viszont par gyereknek jo lenne. Szerintem siman mukodne. Nem nagy durranas amugy, es nem a legszebbeket teszik ki altalaban. Gyerekek imadjak, es lenyugtatja oket, amigy anyu vonszolja oket korbe-korbe.

London2009 2017.11.21. 11:54:31

@adg: @Void Bunkoid: szerintem sem mukodne... El nem tudom ezt kepzelni. Ne viccelj mar...
Nem emlekszel mi tortent a napkoziben, amikor veletlenul kimaradt egy iskolatej? :DD

adg 2017.11.21. 12:21:25

@London2009: hat akkor nem mukodne, meggyoztetek. :D
A magyarokbol genetikailag hianyzik a “gyerekeknek kitett gyumolcsbol nem lopunk felnottkent” viselkedesminta. Nincs mit tenni. Ez van. :))

adg 2017.11.21. 12:22:20

@London2009: amugy mi tortent? Nem voltam napkozis. Vagy nem emlekszem ra legalabbis. :)

bpetya75 2017.11.21. 12:50:56

@adg:

Veled értek egyet. Egy próbát simán megér. Nagyobb üzletekben, ahol amúgy is van biztonsági szolgálat, könnyen megoldható, hogy az indulásnál kicsit figyeljenek oda, hogy tényleg a gyerekeknek jusson a nagyja, aztán szépen beépül és mehet a buli. Kár előre megmagyarázni, hogy nem menne.

Amúgy az eredeti poszthoz fűzött kommentek között van egy svédnek tűnő hölgyeményé, aki nagyon másnak látja a a svéd családbarát rendszert.

soad1221 2017.11.21. 13:10:06

@adg: csak halkan jegyzem meg, hogy ez itt Mo-n teljesen jól működik. És még ki sincs írva, hogy csak gyerekek vehetnek belőle.

Konkrétan az iskolában és az ovikban ki van rakva egy rekesz alma, és az vesz belőle aki akar. Hazafelé minden második gyerek vesz belőle, és felnőttet eddig nem láttam venni, bár biztosan vett belőle felnőtt is. Mondjuk néha akkora almák vannak benne, hogy a hazafelé vezető úton nekem is jut belőle, szóval már csak ezért sem vennék. Ja, meg egyébként szerintem azzal sincs nagy gond, ha néhány felnőtt is eszik 1-1 almát, annyit azért nem fog elvenni a gyerekektől....:)

bpetya75 2017.11.21. 13:26:49

@soad1221:

Igazad van, de azért az iskola más közeg, mint egy üzlet. Nekem mondjuk rossz látni, hogy annyira lassan fogy az alma a suliban, hogy egy része elrohad...

soad1221 2017.11.21. 13:41:02

@bpetya75: ez szokás kérdése. Persze az üzlet más, de ha minden iskolában működik, akkor előbb-utóbb üzletben is fog működni. Ha 2 hónapig ott áll egy őr, aki most is ott áll, és szól, hogy bocsi, de ez gyerekeknek van kirakva, akkor 10 felnőttből 7 elnézést kér és visszafogja rakni. 3 meg elviszi és visszaszól. Majd amikor már csak a 3 veszi el, akkor egy idő után ők is elgondolkodnak, és talán 1 közülük már nem veszi el, mert ciki. 2 paraszt meg viszi, hát egészségére, legalább ennyivel több gyümölcsöt fogyaszt...

Ha egy iskolában őrzés és kiírás nélkül működik, akkor ez szépen tud működni máshol is. Legelőször egyébként ez munkahelyeken jelent meg, ott értelemszerűen a dolgozóknak lett kirakva. bárki aki bement, nem vett el, szinte csak dolgozók. Aztán megjelent iskolákban. Miért ne jelenhetne meg boltokban is?

Az pedig, hogy megrohad nem általánosan jellemző, a mi iskolánkban pl nagyon kevés szokott maradni, a gyerekek szépen rászoktak, és látják egymástól, és tényleg nagyon sok gyereket látok almát enni délután. szerintem idő kérdése és nálatok is működni fog.

bpetya75 2017.11.21. 13:43:11

@soad1221:

"Ha 2 hónapig ott áll egy őr, aki most is ott áll, és szól, hogy bocsi, de ez gyerekeknek van kirakva, akkor 10 felnőttből 7 elnézést kér és visszafogja rakni. 3 meg elviszi és visszaszól. Majd amikor már csak a 3 veszi el, akkor egy idő után ők is elgondolkodnak, és talán 1 közülük már nem veszi el, mert ciki. 2 paraszt meg viszi, hát egészségére"

Maximálisan egyetértek.

London2009 2017.11.21. 13:43:55

@soad1221: @bpetya75: igen, nekem is ez jutott eszembe, hogy egy iskola mas. Mindenesetre ez nagyon biztato! Orulok neki, hogy mar van ilyen.

London2009 2017.11.21. 13:46:15

@adg: szerencsere en sem sokaid. Utaltam a napkozt. :D
Az is raugrott arra a gusztustalan tejre, akinek amugy eszebe nem jutott volna inni. Mai napig emlekszem mennyire rohadt budosek voltak azok a muanyag tejes dobozok. Meg a kakao... azt is de utaltam. Fujj. :D

adg 2017.11.21. 14:07:35

@bpetya75: @soad1221: na basszus, tokre osszezavartatok, mar pont elhittem, hogy nem mukodhet Magyarorszagon, csak a sokkal fejlettebb enberek altal lakott nyugaton. :D

Most is van, aki megeszi a kiflit a boltban, vagy ellopja a teliszalamit, atcsereli a cimket, stb, nyilvan volna, aki beleenne a gyerekek bananjaba, de ez nem egy nagy tragedia. Belefer egy kis suttyosag a bolt budzsejebe, plane, hogy napi par tiz kg elozo naprol megmaradt vagy nem a legszebb gyumolcsrol van szo. Az emberek tobbsege meg teljesen normalis, es siman felfogja a felirat alapjan, hogy miert van kirakva a gyumolcs. Kar szivatni a tobbseget par fasz miatt.

Irok is mindjart a teszkonak, hogy megoldasra varo feladat van. :))

adg 2017.11.21. 14:12:06

@London2009: haha, volt karamellas tej is, biztos jo volt az is, sose szerettem ezeket. Mar felnottkent ittam tejtermeket neha, de ma mar fel nap klotyon ules jar a tejivasert, ugyhogy leszoktam rola hamar.
Ahh, regi szep idok, de utaltam. :)

montroyal ( CAN qc) 2017.11.21. 21:13:55

@szalka240: sorry nekem is kijelzi a Kaspersky

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása