oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2017. november 17. 06:30,  Beszökni a legboldogabb országba 87 komment

2017. november 17. 06:30 Határátkelő

Beszökni a legboldogabb országba

A mai történetnek több különlegessége is van számomra. Az egyik, hogy egy olyan országba visz el, ahonnan még nem volt poszt a blog történetében, ez pedig Bhután. A másik, hogy egy rendkívül kalandosnak indult útról szól, ami aztán kissé más lett, mint aminek indult. A harmadik pedig a szerző, TeePolgar fotói, szerintem arról a településről, ahol járt, viszonylag kevés fotó látható (ennek örömére újra életre leheltem a Határátkelő Instagram-oldalát is, kövessétek, nézegessétek ti is!)

„Tíz ok, amiért szeretek itt élni” – miért szereted azt a várost / országot, ahol élsz? Szedj össze 10 okot, és írd meg a hataratkeloKUKAChotmail.com címre!

11_cim.JPGTeaültetvényeken dolgozó indiaiak és bhutániak

A csecsemő is először kúszik, aztán áll fel. Először lép, majd folyamatosan gyalogol. Először csak szoptatva tud táplálkozni, majd gyümölcspüré, és csak aztán a finom oldalas. 

Az élet minden táján csak az úgynevezett tanulási görbén keresztül lehet mesterré válni. Senki sem születik tengerészgyalogosnak, vagy a világ leggyorsabb sprinterének. Egy hosszú folyamat útján jut el az ember a teljesítő képességének vagy az álmai elérésének céljához. 

Nem gondoltam, hogy valaha is utaznék 

Az utazás ugyanígy működik: nem lehet egyből mindenki professzionális hátizsákos (újra)felfedező. Az odavezető út tele van csalódásokkal, elszámolt költségvetéssel, és buktatókkal, melyekről ha tud az ember, ha nem, az egónak köszönhetően úgyis átesik, és végig kell másznia a sárban, és a retekben, hogy ragyoghasson. 

A 18. születésnapom előtt nem gondoltam volna, hogy valaha is utaznék. Nem gondoltam volna, hogy valaha is nyelvet tanulnék, mivel egészen addig egy nagy szenvedés volt számomra a nyelvtanulás... őszintén mondva: a tanulás maga volt nagy szenvedés.

Akárhogy is, egy másik cikkben leírom részletesen, hogy mi vezetett ide, de mondhatom, hogy a 23. életévemet töltve már egészen jól ment az 500 forintból utazás naponta, a stoppolás, és az idegeneknél való élés. 

Ez odáig fajult, hogy realizáltam: nem kell milliomosnak lennem ahhoz, hogy meglátogassak országokat, mint Türkmenisztán, vagy Bhután, ahol a zárkózottság miatt az alternatívák limitáltak, s mivel nem akartam megházasodni, és a pénztárcámat is kímélni akartam, így nem maradt más, mint álmodozni. 

Szerencsére az idő során a tapasztalatoknak köszönhetően nőtt annyit az önbizalmam (egó, ha tetszik), hogy kitaláltam: beszököm Bhutánba. 

De mielőtt belevágnék, hadd magyarázzam el, hogy mit is jelent a legboldogabb országnak lenni. A bhutáni emberek nem olyan értelemben boldogok, mint azt a nyugati társadalom értékrendje definiálná.

Számukra a boldogság az alapvető szükségletek által mérhető. Ezeknél több az utóbbi éveket leszámítva nem is nagyon volt elérhető, mivel sokáig nem engedtek be semmiféle technológiai találmányt.

Ezen felül a bhutániaknak még a halálon való napi szintű (ötszöri) elmélkedése is segíti a boldogságfaktor emelkedését, mivel elfogadjak a mulandóság tényét. Na, de nem a túlvilági életen való töprengés miatt döntöttem amellett, hogy beszökök.

A kobra és tigris még belefér 

Egyszer már volt egy ilyen kósza ötletem cimborámmal 2011-ben. Akkor csak addig jutott a tervezés, hogy földrajz szakon India-kutató professzoromat kikérdeztem a dzsungelről, és a beszökéssel járó tortúráról.

Nem csak nekem nem volt tapasztalatom a tervezésben, és hasonló projekt kivitelezésben, de a tanáromnak sem volt hite bennem, úgyhogy gyorsan lerázott pár kobra meg tigris jelenlétével a környéken – az elmondása alapján. Később persze kiderült, amikor már felnőttem a feladathoz, hogy ez igaz is, de ez még/már belefér kategória lett az éveknek köszönhetően.

Eltelt pár év, és Nepál is felkerült a listámra, így gondoltam, hogy most van itt az idő arra, hogy megmérettessem az álmomat a valósággal. Nekiálltam hát tervezgetni. Ez abból állt, hogy a Google segítségével kiderítettem, hogy már egy ember volt, aki beszökött az országba, de hogy ő csak át akart lépni bhutáni területre. 

Gondoltam: mennyivel jobb lenne, ha ezt felülmúlva sikerülne még egy faluba is eljutnom. Miután találtam bizonyítékot arra, hogy van határszakasz, ahol nincsen folyó, és még falu is van a környéken, így egyre inkább körvonalazódni látszott, hogy mik a fő irányvonalak a csínytevés során. 

Az izgatottság a nap közeledtével egyre fokozódott bennem. A projektet illetően a legrelevánsabb ismerőseim által abban a hitben sikerült magamat ringatnom, hogy legrosszabb esetben elkapnak a bhutáni oldalon, és visszadeportálnak a folyómedren keresztül Indiába, s kitiltanak 10 évre például. 

Arra csak utólagosan jöttem rá, hogy azzal nem is számoltam, hogy mi van, ha visszafelé jövet lesz bajom az indiai oldalon? 

A tervezgetés vége 

A maps.me és a google maps segítségével megnéztem a terület topográfiai és infrastrukturális nézetét is, így elég hamar láttam, hogy kis hegyoldal-kirándulós, teaültetvény-fotózós, sátrazós kaland vár rám. 

Szerencsére 15 kilométernyire a kiszemelt határvidéktől találtam is települést, ahova van vonatközlekedés. Így véget is ért a tervezgetés. Kb. eddig is tartott a terv maga, mert a kivitelezés csak a végeredményt predesztinálta helyesen, térkép ide vagy oda. 

A csínytevés Nyugat-Bengál tartományban történt. Siliguriból mentem Nagrakata településre vonattal. Ennek költsége nevetséges 0,55 dollár volt, ám a 70 kilométert indiai sebességgel, 2,5 óra alatt tettük meg. 

4_91.JPGA Sliliguri-Nagrakata vonatút

Mire leszálltam a vonatról, már sötét volt, bár nem számítottam másra, és a terv is az volt, hogy az éj leple alatt gyaloglok, ameddig nem leszek álmos, s majd lehetőleg a határ mellett verem fel a sátramat, hogy nyugovóra térjek. 

A motoros Krishna 

A terv szerint olyan 12-14 kilométert gyalogoltam volna. Szerencsére hüvelykujjam nem hagyott cserben, és sikeresen felvett 3 perc után egy helyi motoros. 

Krishna névre hallgató motoros újdonsült cimborám tökéletes irányba haladt, ami így nagyon kapóra jött nekem. Gyorsan beszédbe elegyedtem vele, hátha sikerül információt nyernem tőle.

Szerencsére nem nagyon próbált összeesküvés-elméleteket szövögetni magától, így nem fogott gyanút, amikor megkérdeztem, hogy milyen a határsáv vidéken, vagy hogy mindenhol van-e víz a folyómeder helyén, illetve milyen mély az egyes szakaszokon.

10_14.JPGA határőrök őrsége irányába megyek egyenesen a Google Maps szerint, hacsak nem vesz fel Krishna és világosít fel a határőrség itteni aktivitásáról és helyéről

Persze voltak terelő kérdések is, mint például: milyen fajta teát termesztenek a vidéken, meg a szokásos ismerkedő kérdések, úgy mint „van családod?”, „innen származol?”, „nálatok is esett?” típusú kérdések összefoglalóan.

Amikor megkérdeztem, hogy van-e komoly határellenőrzés, akkor azért visszakérdezett, hogy miért érdekel, amikor elmondásom szerint csak a híres indiai teaültetvényeket akarom megnézni a turisták által (soha) nem látogatott helyen. A hely neve is tükrözi, hogy mennyire New York kategória: “Kurti te ug line”, ahol 1500-1600 ember él. 

3_113.JPGHelyiek a reggeli munkába igyekvés közben

Krishna villanyszerelőként dolgozik a közeli településen, és ezáltal ő a település fő-fő mérnöke, ami azzal jár, hogy amikor a „városban” elmegy az áram, akkor kisétál, és „megszereli”. 

Amikor én ott voltam, akkor is elment az áram, és egy féltéglát felvett a trafóállomás mellől, és azzal „javította” meg... viszont volt áram 20 perc elteltével. Mondtam neki, hogy a sátramban fogok pecózni, így amennyire csak tud, vigyen északi irányba (arra volt a kiszemelt helyszínem). 

Most még kérdeznem sem kellett, és annak ellenére hívott meg vacsorára a családjához, aminek rendkívül örültem (ez sosem volt másképpen, mert nagy könnyítés ez az úton, bárhol is legyek, bármilyen szituációban). Kérdeztem, hogy felverhetem-e a sátramat a kertben, remélve, hogy így majd tudok fürdeni. A sátorban nem aludhattam, viszont a nappaliban igen.

Egy tipikus indiai család 

Krishna családja tipikus indiai volt számomra. Kicsit panaszkodnak a napjukról, és a kormányról, kifejezik egymás iránt érzett szeretetüket, majd nyugovóra hajtják a fejüket, miután teleették magukat rotival. 

2_131.JPGHelyi gyerekek eszik a rotit és várják, hogy holnap legyen

7_33.JPGA gólyalábon járkálás a nap nagy részét érdekessé teszi a világ végén is

Krishna hindi, ahogy mindenki a családban. Ennek következtében nem is nagyon lepett meg a hír, hogy előre elrendezett házasság (arranged marriage) volt. Hogy mennyi ideje, hogy miért, azt nem tudom, de Krishna nem alszik együtt a párjával, sőt ő külön szobában alszik, míg felesége a gyermekkel egy másikban, s a harmadikban a testvére és az édesanyja. 

8_24.JPGA nagynéni, aki a holnapot várja reggel 8-kor

Ahogy vacsora közben beszélgettünk, megkérdeztem, hogy másnap, amíg elmegyek túrázni, addig ott hagyhatom-e a nagy zsákomat, hogy mozgékonyabb lehessek. Mondta is, hogy rendben, de jön szívesen velem. 

Kivert a víz, és nagyon elkezdtem győzködni arról, hogy nem kell aggódnia, majd elleszek én egymagamban, meg neki kell menni melózni, vagy családdal lenni, vagy bármi.

1_127.JPGKrishna családja, akik a határ melletti településen laknak, amit a Google Maps sem mutat már

Hajthatatlannak tűnt, és egy idő után láttam, hogy itt az őszinteség az egyetlen megoldás, így elmondtam neki az igazi okot, amiért idejöttem. Ő csak nevetett, és mondta, hogy megmutatja, hol a legkönnyebb átmenni, s hogy jön velem. 

Nem akartam hinni a fülemnek, de nem először bizonyosodott be: beszélni kell álmainkról, terveinkről nyíltan, mert nem tudjuk, hogy mikor hallja valaki olyan, aki hozzá tud segíteni a megvalósításukhoz. 

A meglepetés 

Reggel felkeltünk 5-kor, amikor már világos volt, és az unokatesója pont arra járt, úgyhogy miközben a fogkefét rágta, és mosta a fogait, baktattunk a határ felé. Kiderült, hogy a határtól 10 perc sétára lakik.

5_71.JPGKrishna unokatestvére, aki reggel 5-kor már mosta a fogát és csatlakozott hozzánk a bhutáni “látogatáshoz” - ezeknek a gyerekeknek ez nem több, mint lemenni a boltba tejfölért

Közben mondta, hogy amerre én akartam átkelni, ott is van folyó, és azon a környéken táboroznak a határőrök (indiai oldal). Megint csak bebizonyosodott, hogy nem volt rossz ötlet elmondani neki az igazi szándékomat. 

A két országot elválasztó folyóparthoz érvén leesett az állam, amikor láttam két helyit átkelni a folyón a legnagyobb természetességgel. Kérdeztem is Krishnát, hogy ez mi a franc, mire mondta, hogy a bhutániak átjárnak dolgozni a teaültetvényeken nappal, míg az indiaiak fát lopni járnak Bhutánba. 

Ahogy nekem nem volt munkavállalói vízumom Indiába, úgy a bhutániaknak sem, de ez senkit nem zavar. Itt jegyezném meg, hogy a tűző napon 90 %-os páratartalom mellett dolgoznak heti 6 nap 7 órán keresztül napi 2,1 $ bérért. 

9_15.JPGA feldolgozóüzembe igyekvő, teaültetvényeken emberfeletti teljesítménnyel dolgozó nők menete – 7 óra a tűző napon a 80 százalékos páratartalmú időben, napi 2,1 dollár bérért

A helyieknek ez teljesen normális, és okát a határőrök sem feszegetik. Persze én nem vagyok helyi, és büntetésnek/megkenésnek könnyen elkérhetik havi fizetésüket, és akkor még jól jártam. 

Amennyire izgatott voltam a tervezés és a határvidékhez történő utazás folyamata alatt, annyira nem volt komoly történet a folyón való átkelés. Egy határőr sem volt a környéken, és a folyó is térdig ért a legmélyebb ponton. A falu is 300 méterre volt a sisnyásban. 

A helyiek oda-vissza mászkálnak 

Az emberi elme megint lenyűgözött, és megviccelt. Mikor fejben lejátszottam az eseményt, minden megfordult a fejemben, de az nem, hogy a helyiek keresztül-kasul mászkálnak egyik országból a másikba napi munkába – vagy falopásba – igyekezvén. Hogy a folyó egy erősebb patak kategóriába tartozott inkább, az is fejben izgibb volt, mint ott. 

Persze a természet meg még inkább összemosta a két országot, Bhután emelkedett a folyóparttól, míg az indiai vidék laposabb volt. Ennek ellenére a tudat, hogy átléptem egy másik országba, nagyon megfűszerezte az élményt. 

6_54.JPGKrishna és unokatestvére a határt jelző pózna mellett

Ha nem mondják, vagy nem tudom, hogy Bhutánban vagyok, akkor „csak” mászkálás a folyó két partvidékén, és nem töltök órákat videózással, tervezéssel, matekozással és izgatottsággal. 

Később kiderült, hogy eddig a faluban (indiai oldalról) én vagyok a második „csoport” fehér (az elsők, akikre a helyiek emlékeznek, az két pár volt 5 éve). Az internet alapján, legalábbis a Google-n található forrás alapján a második zöldhatáros belépés volt Bhutánba.

12_10.JPGA csínytevés után visszastoppoltam a vonathoz, hogy Darjeeling felé vegyem az irányt

A fővárost és a turista helyeket nem láttam. Feltehetőleg nem is fogom, mert a napi 200 $ sarcot elfogadhatatlannak tartom, s mivel – már tudjátok, de ismétlés a tudás anyja – szeretnék minden országba bejutni 35 éves korom előtt, így ez bőven elég volt.

Amúgy is látom, ha voltál egy templomban, mecsetben, szentélyben, akkor voltál mindegyikben, mert ugyanazt a sémát követi nagy vonalakban mindegyik, így nagyon nem érzem sokkal kevesebbnek az élményt, mint kéthetes vezetett túra hotelben éjszakázásokkal, saját sofőrrel. 

Mi több, a tervezés során felszabadult kreativitás és eufória még ízesebbé tette, mintha „csak” leteszem a pénzt, és beutazok, mint bárki más.” 

Ha szívesen olvasnál még a szerzőtől, vagy nézegetnél képeket, akkor látogass el a Facebook-oldalára!

HÍRMONDÓ 

Mi szem-szájnak ingere 

Aki arra tippelt, hogy ma a vendéglátás és a gasztronómia területén keresünk majd álláslehetőségeket, az jól gondolta. Nem csak a munkák lesznek változatosak, hanem az országok is, hiszen Liechtensteintől Írországig tart az út, persze a kedvencek sem maradnak ki! 

„Nem tudtam megélni otthon” 

Zoltán egyike annak a rengeteg, több tízezer magyarnak, aki az osztrák vendéglátásban dolgozik. Négy éve vágott neki a határátkelésnek, most egy stájerországi étteremben pincér és szakács. 

Szinte esélytelen Magyarországon belül költözni 

Sokszor felmerül a kérdés, miért mennek külföldre a magyarok, miért nem költöznek országon belül, például a keleti régióból az osztrák határ mellé, ahol igény lenne a munkára. Nos, a válasz egyszerű. 

Megroppantanak az adók Magyarországon 

Ha valaki azon filozofálna, miért megy annyi ember külföldre több pénzt és jobb megélhetést keresve, akkor érdemes egy kicsit elgondolkodni a magyarországi, a jövedelemre rakódó adók mértékén. Tudod, mennyibe kerül egy cégnek egy nettó 100 ezer forintos fizetés? 

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: India Bhután

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr6013284519

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dikusz 2017.11.17. 07:11:12

"Amúgy is látom, ha voltál egy templomban, mecsetben, szentélyben, akkor voltál mindegyikben, mert ugyanazt a sémát követi nagy vonalakban mindegyik..."

Szép következtetés...
Kedves posztoló, már meg ne haragudj a feltételezésemért, de ilyen alapon ha itthon végigjárod az összes templomot ami van, akkor erre tényleg nem kell pazarolnod az idődet/pénzedet stb-t.

Tényleg csak az a fontos számodra, hogy minden országba belépjél? Nem érdekel a kultúrájuk (ezt nem hiszem, biztos többet tudsz róluk, mint én)?

Ezen az utadon is annyit tettél(tehettél) meg, hogy néhány lépésnyire beléptél Bhután területére. Arról meg, hogy a 200 dollárt sarcnak tartod annyit: ha nem tartanád annak, akkor sem valószínű, hogy beléphettél volna csak úgy az országba.

Lehet hogy tévedek, de nem a jelen poszt írója az, aki ingyenszállásozik? Ha nem ő, akkor minden érintettől elnézést kérek!

Amúgy bevallok egy hatalmas titkot: Amikor Nagymilicen jártunk, akkor én határsértő voltam! Titkon átléptem a határt engedély nélkül, mind a két lábammal. Így elmondhatom magamról, hogy már jártam -akkor is- Szlovákiában. Ugyanezt véghezvittem az osztrák határnál is, hiába szeretek veszélyesen élni.

Bredpitt Monika 2017.11.17. 07:51:44

Szeretem a posztjaid.
este olvasom, a cim alapjan azt tippeltem, hogy egy magyarul beszelo mexikoi irta.......

puhacica 2017.11.17. 10:04:33

az eddigi beszamolok alapjan mindig azt gondoltam, hogy ugy akarod meglatogatni az osszes orszagot, ahogy eddig is irtad, eltolteni ott egy kis idot, helyiekkel ismerkedni, de ez... ok, jartal bhutanban. es milyen, meselj rola kerlek!

Mrs. Clayton 2017.11.17. 10:13:41

@libslobsi fuszal: egyszer szloveniaban nyaraltunk meg tinikent az akkor meg nem, kesobb meg mar volt ferjemmel. Frankon kineztuk hogy leugorhatnank Velencebe. Ez ugy delutan 4kor volt. Valamit rendesen elnezhettunk mert mar autoztunk vagy 3 oraja es egyszer csak az volt kiirva hogy meg 120 km. Tok sotet volt meg a kempingunk is bezart 11 korul igy gyorsan lefotoztuk a Venice feliratu tablat visszafordultunk es meg epp kapuzaras elott beertunk a kempingbe.

Csodabogár 2017.11.17. 10:23:25

Érdekes mint mindig. Hivatalosan nem lehet Bhutánba menni? Ez csak egy költői kérdés részemről.
Persze ha valakinek az a hepje, hogy minél több országba eljusson, akkor egy néhány lépés egy újabb országba már eredmény.
Szigorúan privát véleményem szerint sokkal érdekesebb kevesebb országot, de több mindent megnézni. A vezetett túráknak is megvan az előnyük, aránylag rövid idő alatt lehet sokat látni.

adg 2017.11.17. 10:42:08

@Mrs. Clayton: @libslobsi fuszal: van egy ismerosom, aki lezavart egy nyugat europai korutat kb egy het alatt. Egy halok varos volt, amit kb az elkerulo autopalyarol lattak, ilyen kis jelentektelenek, mint Parizs pl.
Evekig rohogtunk rajtuk, elkepzeltuk, ahogy hasitanak az autoval, kezben a terkep, es pipaljak a varosokat kirele, roma, pipa, parizs, pipa, london, pipa, luxemburg, pipa, ha belehuzunk, meg beleferhet brusszel sotetedesig. :))

Amugy en is jartam pl dubaiiban. Lattam a varost felulrol es a repter ablakabol. Sot, bejartam az arab felssigetet, lattam a homokduneket, szinten felulrol. Es sydneyben is voltam, egy bo orat. Ketszer. Majd irok rola, eszmeletlen kalandok.

Na jo, komolyra forditva, azert bhutanba belogni kalandosabbnak tunik, nem volt rossz a poszt, bar ismet semmit nem tudtunk meg semmirol kb. :)

Golf2 2017.11.17. 10:53:58

Bhutánt látni...Nem butaság.Az indiaiakban nem csalódtam

puhacica 2017.11.17. 11:22:48

@Mrs. Clayton: @adg: igen, en is atutaztam mar europat keresztul-kasul, franciaorszagban is jartam, hajnali 3-kor, a kompkikotoben. :D
es persze, nyilvan nagyobb riziko "belepni" bhutanba, mint atautozni a francia hataron, de... ha a pipak szamitanak, akkor nyilvan egy baromi sikeres ut van a poszter mogott. :)

London2009 2017.11.17. 11:33:42

@Dikusz: de, o az. A kanape szorfozos Tivadar.

Dikusz 2017.11.17. 11:37:37

@Mrs. Clayton: ezért kár volt Olaszországig menni. Itthon is van Velence...:))))

Demi78 2017.11.17. 12:12:47

Nagyon szimpatikus a hozzaallasa a posztolonak. Van itt FRben olyan ismerosom, aki hasonlot muvel, o pl Szenegalba utazik tobbszor, gyalogol rengeteget, viszont visz gyogyszert, hasznalt ruhat egyebeket. Masik egy Madagaszkari kis faluba ment el tobb honapra es telepitett a csaladjaval (3 kisgyerek, apa, anya) egy viztisztito berendezest.
Terveztem en is hasonlot evekkel ezelott, de akkor nem volt ra lehetoseg, most csaladozok, de majd nyugdijaskent nekiallok hasonloknak:).

Illetve aki nem ismeri, itt van - szamomra legalabbis - a vilagutazok sztarja:
bikemag.hu/magazin/interju/szirmai-gabor-vilagutazo

Pernilla 2017.11.17. 12:15:18

@London2009: irigylem ezt a pozitív (neutrális) szemléletet. Nekem papucsbahányós Tivadar.

P.Elliot 2017.11.17. 12:21:57

Ez lenne ez az alak, / elnezest ha nem/ aki a multkor irt posztot es ingyenejszakazott ahol csak lehetett es meghivatta magat enni is?
Ezzel az atsetalok mas orszagba, atkisertetem magamat bizonyos orszagoknal azt is jelentheti hogy lecsukjak, kemnek nyilvanithatjak es meg ki is vegezhetik, a szives es naiv hazigazdat bortonbe kuldhetik, tonkretehetik a csaladjat, micsoda pofatlan dolog ez hogy torvenyserteshez minden lelkiismeretfurdalas nelkul helyi tarsat keres.
Egyaltalan, ez a masokra ragadni modon utazni a vilagban abszolut szareves es ellenszenves.
Megnosulni? Ilyen alaknak? Ismertem ilyet itt de azoknal legalabb mindketto ilyen volt es szinte versenyeztek azon hogy ki talal ki olcsobb vagy ingyen megoldast arra hogy semmire ne adjanak ki penzt ha lehet, konyvet tudnek irni roluk, egyebkent magyarok voltak, vissza is mentek kesobb Magyarorszagra.
Csak egy aprocska pelda a borkabatrol. Az apa vett a fianak/ meg otthon / valami alkalombol egy borkabatot amit a fiu hordott nehany even at vegul nem tetszett neki, az apa azt mondta hogy jo, akkor hordja o.
Erre a fiu kifizettette a borkabat teljes arat az apaval akitol valaha kapta, az oreg ketszer fizette ki, egyszer amikor vette, masodszor amikor a hasznalt borkabatot ratukmaltak.
A posztolo effele alak lehet. Nekem nem rokonszerves tipus az biztos.

P.Elliot 2017.11.17. 12:23:37

@Demi78: Igen, az altalad emlitett emberek vittek dolgokat, segiteni akartak. A posztolo egeszen mas tipus.

London2009 2017.11.17. 12:36:53

@Demi78: minden tiszteletem ellenere, nekem mindig az jut az eszembe errol, hogy minek ilyen messzire menni, ha valaki segiteni szeretne? Magyarorszagon is van rengeteg olyan telepules ahol peldaul nincs vezetekes viz es az emberek melyszegenysegben tengodnek. Nekem ez mindig olyan fura, amikor egy magyar Szenegalig megy viztisztito berendezest epiteni, pedig eleg lenni Borsodig autoznia ha tennivalot keres.

London2009 2017.11.17. 12:42:39

@P.Elliot: hahaha! Ez nagyon vicces sztori. Vegulis nagyon lelemenyes megoldas.

Az eddigi cikkjeibol nekem ez tetszett talan a legjobban.
Viszont nekem is ez volt az elso gondolatom, hogy ennek a fickonak vagy nagyon egyengeti a Joisten az utjat, vagy egy rohadt nagy mazlista, marmint idaig persze. Nem tudom en sem elhessegetni a gondolatot, hogy basszus Tivadar addig jar a korso a kutra, amig el nem torik, nem hallottad meg draga lelkem?
Elkezdtem kovetni a FB oldalat, de utana inkabb hagytam mert rajottem, hogy nem az en vilagom a papucsbahanyos Tivadar. :D
Mindenesetre kivanom neki, hogy szerencsesen folytatodjon az utja a tovabbiakban is.

P.Elliot 2017.11.17. 12:53:58

@London2009: Pontosan, majd valahol elkapjak aztan csodalkozhat.
Megyek uszni, a poszt nem nekem valo ma. Egyebkent vadabb dolgokat is csinalt az a hazaspar, minden nap munka utan masutt ittak meg a kavejukat, marmint mas csaladnal, most sem ertem, gyerekuk sem volt, azt nem mondtak miert, valoszinu mert az penzbe kerult volna. Igy elni ahogy ok eltek egy betegseg, szerintem ilyen serulten szulettek mert ez minden csak nem termeszetes.
Volt hogy karacsonykor az ingyenkonyhan ettek/ sokszor hetvegen is/ a hontalanok kozott es ezt meg vidaman el is meseltek.
Tiszta hanyinger bar inkabb gyogyitani kellene az ilyet

London2009 2017.11.17. 12:55:06

@P.Elliot: meg szerencse akkor, hogy nem volt gyerekuk! : )

Mrs. Clayton 2017.11.17. 13:16:07

@Dikusz: de van Venice feliratu tabla is, amivel lehet fotozkodni? Na ugye :-)
@libslobsi fuszal: hat mint tudjuk franciaorszagban a migrans hordak gyujtogatnak, szoval errol sem lennek meggyozodve teljesen
@adg: mert nem olvasol figyelmesen, a hazaspar elrendezett hazassagban el, a faszikam villanyszerelo, a mama is veluk lakik, es meg foto is volt roluk, mit szeretnel meg?

Virago_1000 2017.11.17. 13:32:14

poszter,az eleted egy zsakutca!

London2009 2017.11.17. 13:36:08

@adg: Sydneyben, hogy hogy csak ketszer voltal egy orat? No nem mintha annyi latnivalo lenne, de azert megis!

Demi78 2017.11.17. 14:05:57

@London2009: varj, ez francia ismeros, tudod, itt meg a kolbasz is keritesbol van vagy hasonlo:)

adg 2017.11.17. 14:12:55

@Mrs. Clayton: bocsanat, de az elrendezett csalad az meg indiaban lakott, bhutanba csak fat lopni jartak. :)

@London2009: mindent lattam ennyi ido alatt is. :D
Na jo, valojaban Canberraba mentuni, es innen oda az a legegyszerubb, hogy eltomegkozlekedunk sydneybe, majd atautozunk a szekesfovarosba, ami onnan mar csak egy ugras, kb 300 km. Kb egy ora kijutni a varosbol autopalyan.
Szoval azert voltam meg canberraban is vagy 3 orat, letudtunk egy randit a nagykovetsegen es ettunk egy pizzat, meg megneztuk a bogracsallvany alaku parlamentet. 300 meterrol. Pipa. Aztan delutan masodszor is jartam sydneyben.
Igy megy ez, ha csak egy napod van egy 8000 km-es kirandulasra. :)

Mrs. Clayton 2017.11.17. 14:18:45

@adg: ja azt nem mondtad, h bhutanrol nem tudtal meg semmit, csak annyit h altalaban semmit. Miert szerinted Bhutanban mi van? Emberek lakjak, akik Indiaba jarnak dolgozni feketen, hatarorseg, amugy meg a vilag legboldogabb orszaga. Meseljek meg? :-D

London2009 2017.11.17. 14:24:10

@Demi78: ja...vagy ugy! No hat akkor meg mehetne Szenegal helyett a migrancsokat simogatni Calaisba. Gondolom erted, hogy hogyan ertettem.
Van egy lany baratunk, aki az akupunkturanak meg a kinai orvoslasnak a nagy mestere. Van egy hirlevele, amivel folyamatosan bombazza a barati koret es mindenfele charity eventeket szervez. Peldaul, gyujtsunk penzt a repulojegyere Nepalba, ahol ingyen fogja akupunkturaval kezelni a nem tudom en milyen falu idos lakoit. Utana tamogassuk a perui turajat, ahol szinten az xy faluban fog betegeket kezelni. Na es igy tovabb stb. stb. Hmmm...oke.
A legutobbi hirleveleben pedig ilyen fontos informaciot is megosztott miszerint jon a hideg es vegyunk fel salat, mert nelkule konnyu megfazni. Erre peldaul sosem gondoltam volna!
Van egy masik barati hazaspar, akinek szinten van egy kis charityjuk. Igy jutottak el Indiaba, ahol 2 honapot toltottek es egy arvahazat segitettek felepiteni. Nem tehetek rola, de nekem mindig ez jut eszembe, hogy ezert minek Indiaba menni? Ha valaki segiteni szeretne, akkor biztos, hogy nem kell a vilag masik felere menni, amihez persze pedig adjunk penzt. Szerintem kicsit meg is sertodtek rank, mert amikor meseltek errol, akkor nem voltunk elajulva illetve dobtuk meg oket penzzel az utukra...
No elkalandoztam, de ez jutott errol eszembe.

Dikusz 2017.11.17. 14:27:42

@Mrs. Clayton: na bumm, tényleg nincs, igazad van:)))
De kicsire nem adunk, a nagy meg nem számít...

London2009 2017.11.17. 14:32:09

@adg: ja, hogy oda vissza 8k km. Na jo, oke... Azert azt sajnalom a mai napig, hogy nem ugrottam be egy mangolere hozzatok! Ahhh.... nagy sohaj! Jovore tervezzuk Uj Zelandot, de nem tudom, hogy mi lesz belole. Igazabol en nagyon szeretnek menni, de az uram mar eltoltott ott egy honapot es kicsit nyaggatni kell meg. Viszont ha megyunk, akkor szerintem csak Sydneyt, meg Adelaidet fogjuk erinteni. Bar azt hiszem, hogy o meg meg ott Cairns kornyeken nem volt. Tehat ha oda miatta elmegyunk, akkor vegulis mar megint csak egy kopesre leszunk toletek. Na es masodjara mar ezt nem lehet megint eljatszani, ugyhogy kotelezo lesz a mangole ivaszat. :D Ezek szerintem mind nagyon fontos ervek voltak, mind a darwini, mind a NZ-i kirandulasra.
:D

adg 2017.11.17. 14:32:24

@Mrs. Clayton: Nem, koszi. Ennyi eleg lesz, mostmar mindent tudok bhutanrol. :)

London2009 2017.11.17. 14:35:02

@Mrs. Clayton: @adg: ami szerintem itt a legfontosabb, hogy mindenkeppen tobbet tudunk ma Bhutanrol, mint amit tegnap tudtunk. Ezt nem szabad elfelejteni. Peldaul a hataran folyo is folyik, ami lenyegeben egy nagyobb patak nem is folyo. Lehet, hogy holnapra meg tobb kiderul. Varjuk ki a veget.

adg 2017.11.17. 14:42:39

@London2009: meg gan par darab a konyhaban, de lassan le seng a szezon.
Cairnsbe meg en is el akarok menni, egy fel orat raszanok majd arra is. Ott legalabb normalis ido van. Sydneyben valami 4-5 fok volt, mocsok hideg esovel. Utkozben a hegyek kozt 0 fok is volt, azok a marha nagy szines papagajok ott fagyoskodtak az avarban. Brrr. :)

Mrs. Clayton 2017.11.17. 14:43:01

@London2009: na tessek, es a taj, amit a fotokon lattunk? azok nem arulnak el semmit? ti nem jartatok irodalom orara amikor verset elemeztunk, tessek mar kicsit jobban odatenni magatokat, van itt info annyi mint a tenger. De csak vigyazzunk, mert Tivi beint a kozepso ujjaval, aztan nezhetunk.

adg 2017.11.17. 14:44:42

@adg: oh, basszus. Szoval Van, leCseng.
Ne ideje aludni. :)

London2009 2017.11.17. 14:46:49

@adg: huha. Akkor igyekeznem kell. Nagyon jol teszed ha igy Cairnsra is szansz egy kis idot. Ott en csak a repteren jartam. De! Ha jobban belegondolok, akkor vegulis papucsbahanyostivadar leptekkel es bhutani szamitasokkal ez feler egy hetes korutnak. :DD

Csodabogár 2017.11.17. 14:51:46

Megnéztem a wikipedian Bhutant. Szerintem lenne ott látnivaló, ha egyszer oda kerülnék a közelbe.

puhacica 2017.11.17. 15:25:53

@adg: @Mrs. Clayton: @London2009: hinta ota tudjuk, hogy az utazas felesleges penzkidobas, mindent meg lehet nezni gugli terkepen. :D

Virago_1000 2017.11.17. 15:32:30

@London2009: a charity az egyik legjobb biznisz itt uk-ban. Es a mamlasz nep adakozik ram is ferden neznek mikor elmondom hogy ne ne ne, mert pl az itt adomanykent begyujtott ruha kerul magyarorszagra ahol minden videki varosban akad 3-4 angol hasznaltruha bolt.

Tivadar Polgar 2017.11.17. 15:46:26

@P.Elliot: Ha figyelmesen olvasod a sorokat akkor lathatod, hogy nem kertem a segitseget, sot nem is akartam hogy akarki is csatlakozzon hozzam. Fuggetlen ettol koszonom a velemeny nyilvanitast. :)

Tivadar Polgar 2017.11.17. 15:47:01

@Pernilla: Igen, a papucsba hanyos tivadar vagyok, jol emlkeszel

Tivadar Polgar 2017.11.17. 15:49:27

@P.Elliot: Koszonom a hosszadalmas kommentet, remelem nem sok idodet vettem el a heten :)

Tivadar Polgar 2017.11.17. 15:50:18

@Virago_1000: Kifejtened kerlek, hogy miben latod a zsakutcat, illetve hogy mi lesz a vege a tortenetnek?
Koszonom a valaszt elore is

London2009 2017.11.17. 15:50:53

@Tivadar Polgar: ez annyira vicces igy, hogy azt hiszem ez a nev mar maradni fog! De orulok, hogy ugy latom nincs ellenedre! : )

Tivadar Polgar 2017.11.17. 15:53:11

@Mrs. Clayton: Koszonom a kommentet, miert intenek be a kozpeso ujammal nektek? Ha megesertettem eddig valakit a kommentjeimmel akkor elnezest. adhatok egy papucsot karacsonyra :D

London2009 2017.11.17. 15:54:18

@Virago_1000: haaat...mondjuk a ruhak talan pont nem erdekesek. Mert ha nem Magyarorszagon, akkor meg a szemettelepen vegeznek, ugyhogy legalabb valaki hasznat veszi. Amit baromi jo otletnek tartok, azok a butor charity boltok! Adtunk is le, meg vettunk is onnan cuccokat. Legjobb dolog.

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.11.17. 16:02:42

@Tivadar Polgar: van egy nagyon idős ismerősöm, a férje valaha hidakat épített Bhutanban, és világszerte. Bhutant azóta is nosztalgikus szeretettel emlegeti, követi az ottani dolgokat, FB-on oszt meg linkeket, azt mondta, nagyon szeretett ott élni. De részleteket nem igazán mesélt (igaz, nem is kérdezgettem), s ez a hídépítés valamikor nagyon régen volt már, talán 60-as évek? Amerikai nő egyébként, a férje ír, mindketten elmúltak már nyolcvan évesek...

Pernilla 2017.11.17. 16:19:36

@London2009: Bredpitt Mónika után újabv legendát kereszteltem. Így zárul egy sikeres munkahét.

London2009 2017.11.17. 16:23:27

@Pernilla: BP Monika kereszteleserol lemaradtam. Hogyan tortent az eset? Elmeseled?

Pernilla 2017.11.17. 16:38:47

@London2009: nagyjából ugyanígy. nincs mögötte különösebb történet )

xi00 2017.11.17. 18:35:55

álmomban bhutánban ébredtem... jó könyv bhutánról, az irója rendszeresen megy oda

Mrs. Clayton 2017.11.17. 19:06:22

@Tivadar Polgar: en mondjam meg? Te tetted fel facebookra, hogy a kozepso ujjad azoknak akik azt mondjak lehetetlen.

Megjott a michelin csillagos instant levesem japanbol. Ma “megfoztem”. Hozza tartozik, hogy maga a levesalap az fokyadek, plusz volt hozza egy masik zacskoban olaj, egy harmadikban szaritott zoldseg egy szelet oldalassal. A sertes annak ellenere hogy szaritott volt, baromi jo lett miutan felvette a vizet. A le is nagyon intenziv volt. Siman megert 4 fontot.

Dikusz 2017.11.17. 19:06:57

@London2009: A vörösiszap-katasztrófáról nyilván hallottál. A világ minden tájáról kapott nem kevés adományról is.
A mai napi nem tudom, hogy pontosan hova került az adomány...

közép dunántúli régió 2017.11.17. 19:09:54

@Csodabogár: de lehet, csak eszméletlen pénzt kérnek érte. Ennek az az oka, hogy a bhutáni kormánynak meggyőződése: Nepált a rengeteg turista tette tönkre. Lehet is benne valami, mert amíg Nepál egy teljesen reménytelen disznóól, addig Bhután elképesztő fejlődést produkál.

Lunacica 2017.11.17. 19:12:49

@adg: ezek nem Griswold-ek voltak?
:D

Pernilla 2017.11.17. 19:34:41

@London2009: hát mi lenne? Bredpitt Mónika.

zoldzeller 2017.11.17. 19:38:05

@Demi78: Ez most eleg meno mifelenk, hogy elmenni valahova onkenteskedni es kozben nyaralni.
Egyik kollegam (meg gyerektelen) par eve Dominicara (azt hiszem) mentek hazakat epiteni, elozo posztban emlegetett belgyogyasz is ment valahova onkenteskedni tavaly nyaron.

Fogalmam sincs mennyire hatekony, de annal biztosan epitobb jellegu mint egy het all-inclusive Hurghadan:)

London2009 2017.11.17. 19:39:53

@Pernilla: en mar igy ismertem meg...

Pernilla 2017.11.17. 20:04:09

@London2009: Nem tegnap volt. Bár esetedben biztos arra gondolnék elsőre, hogy csak nem tudsz róla, hogy más néven is ismerted :D

Jossarian 2017.11.17. 21:13:06

Latom mukodik a cenzura liberaliseknal

gabors 2017.11.17. 21:14:44

" ha voltál egy templomban, mecsetben, szentélyben, akkor voltál mindegyikben, mert ugyanazt a sémát követi nagy vonalakban mindegyik, "

ez kb total elrontotta az egeszet nagyon kar volt beletenni de nyilvan ettol van nagyobb arcod :-(

Határátkelő 2017.11.17. 21:48:49

@Jossarian: Ha konkrétan arra gondolsz, hogy a rasszista baromságok nem jelenhetnek meg, akkor igen, működik. Szerencsére. És megnyugtatlak: fog is, úgyhogy ne erőlködj.

aemberek (törölt) 2017.11.18. 00:15:26

az a vonatablakon kinézős kép priceless! Szigorú, távolba révedős tekintet, zene-fülhallgató, tetkó, igen kemény, lazaság, spontán elkapott pillanat! Ózdi vagy?
Ez a legboldogabb ország dolog ugyanolyan maszlag, mint a gdp számolgatása. Nem véletlen, hogy mianmar-bhutan-é-korea szerint ez a legjobb mérőszám...

DieNanny CH 2017.11.18. 06:40:12

@Dikusz:

"Tényleg csak az a fontos számodra, hogy minden országba belépjél? Nem érdekel a kultúrájuk (ezt nem hiszem, biztos többet tudsz róluk, mint én)?"

Én ezt egy utaskísérő életével tudom párhuzamba vonni /vagy kamionsofőr): a repülők elvisznek a világ minden részére, de a városból alig lát valamit. Bár, nem kell repülő: a vonaton lévő utaskísérők is pl, megérkeznek Zürichbe fél8-ra, 10-15 perc múlva kitolják őket valami pusztaságba, aztán neki takarítani kell, meg feltölteni a készletet, majd onnan a pusztaságból még valahogy be kell jutni a városba - ha akarnak, mert ha húzós éjszakájuk volt, akkor inkább alszanak -, majd este betolják őket a főpályaudvarra és minden kezdődik elölről.

Szerintem a posztírónál ez csupán trófeagyűjtés, szerintem ez nem gond.

DieNanny CH 2017.11.18. 06:45:25

@P.Elliot:

"micsoda pofatlan dolog ez hogy torvenyserteshez minden lelkiismeretfurdalas nelkul helyi tarsat keres."

De pont, hogy nem keresett. Titkolta, meg próbálta lebeszélni a házigazdát az elkisérésről.

DieNanny CH 2017.11.18. 06:49:06

@London2009:

"pedig eleg lenne Borsodig autoznia ha tennivalot keres."

Hasonló okból picit már vitáztam az unokatesómmal, ők Székelyföldre járnak, oda gyűjtenek adományokat.
(És nem fogadom el azt indoknak, hogy magyarok.)
Még a saját városában is unokatesómnak vannak szegények, nagycsaládosok, még tisztességes, de szegénységben élők is.

somlobodog 2017.11.18. 09:09:40

Ez egy tok normálisnak tűnő gyerek akinek ez a hobbija. Elsőre (régebbi posztja) nekem sem tetszett de igazából elfogadom. Odamegy az országba és kipipalja. Nem tőlünk kér rá pénzt. Senkinek nem árt vele (valaki az indiai villanyszerelo kivegzeset vizionalta mert segített a hatarsertesben - na ez a kommnettars is lehet kezelésre szorul a pszichológusanal). Nem rosszabb mint a kiskertet apolgato nyugdíjasok, a hobbituntetok vagy a minden hétvégén saját magukat jobb program híján hülyére ivó IT-sek. Bőven 30alatt van és nem valami multiban nyal seggeket. Fura nekem is de hát ez van. Nyilvan majd pl 45evesen meglatja hogy megerte e kiirnia magát a munkaeropiacrol és inkább a rangletra helyett 190+orszagban becsekkolni. Én is inkább tanultam meg pénzt kerestem a 20as éveimben és persze sokat utaztam meg nyaraltam de azért valahol irigylésre méltó a srác. Nem az országok miatt ahova megy mert ha van pénz bárhova elmehetnek, hanem a lazasaga és a szabadsága miatt. De mondjuk Bhutanrol semmit nem tudtunk meg így most maradt a Wikipédia mert legalább a kíváncsiságom felkeltette.

Turchi 2017.11.18. 09:09:49

@Tivadar Polgar: Köszi a posztot, hoztad a -formád ismét. Csodálom hogy ilyen nyugodt stílusban válaszolsz azoknak is akik válaszra sem méltóak. Talán a cím választás nem volt szerencsés de tartalom az van bőven és ez a lényeg, nem pedig az hogy hány percet voltál akármelyik országban.

rooklin 2017.11.18. 09:10:06

Nem értem minek osztogatják itt páran ezt a csávót, szerintem ez egy tök jó sztori. Csak a határt látta, csak ikszelget a térképen... Na és? Bőven elég ambíciózus ez a kihívás így is. Ki a szart érdekel hogy kommentelő józsi nem így csinálná mert ő lassan és alaposan szeret utazni? Akkor te utazzál úgy, nem fogunk beleszólni.

Megnéztem Tivadar facebookját, kicsit talán túltolja a motivációs inspiratív vonalat de alapvetően ez egy fasza gyerek aki fullosan éli az életét. Hajrá Tivadar.

Mizantróp. 2017.11.18. 11:17:11

Boldog ország, mely nyomorban elmaradottságban és elzártságban él. Nem véletlen a mondás: "boldogok a tudatlanok".

szalka240 2017.11.18. 17:15:57

@zoldzeller: Korábban én is próbálkoztam ezzel, hogy kicsit kevesebb pénzből jöjjön ki a nyaralás, legyen egy kis aktív kikapcsolódás a hétköznapok után, és esetleg még egy jó társaság is. Sajnos itt is ugyanaz volt a tapasztalatom, mint az álláskeresésnél. Jelentkeztem számos helyre, de még válaszra sem méltattak. Így aztán maradt az egyéni nyaralás saját szervezésben.

montroyal ( CAN qc) 2017.11.19. 04:13:56

@adg: képzeld én is voltan Sydneybe ... de énnél is érdekesebb volt Darwin .mert egy kedves hazaspar korbe vezetett bennunket !! koszonjuk ...

adg 2017.11.19. 07:44:45

@montroyal ( CAN qc): kar, hogy nem volt tobb idotok. Kovetkezo ut mikorra van idozitve? Most telen? Lassan jon a szar ido nalatok, ideje indulni! :)

Tivadar Polgar 2017.11.19. 18:11:14

@gabors: Sajnalom ha ez degradalta az irasomat. Valoszinuleg ott van a hiba a dologban hogy amikor nekialltam utazni intenziven akkor egyszerre adtam magamnak az architekturat es igy lett elegem beloluk. az hogy ez mennyire noveli az amugy is nagy egomat, nem tudom :)

Tivadar Polgar 2017.11.19. 18:15:10

@aemberek: vagy angolul vagy magyarul postolj kerlek, mert osszezavarod a hatasvadaszattol eltorpult elmemet. Multkori cikkbol leirtam, hogy Pecsi vagylk bar nem elek ott :) Mondjuk ha a novenyzetet nem vesszuk figyelembe akar tenyleg mehetnek Budapestrol Ozdra ;)

Tivadar Polgar 2017.11.19. 18:17:31

@DieNanny CH: Koszonom a racionalis konkluziot. Jol latod, Vannak orszagok amikbe csak a trofea miatt megyek meg van ahova meg a vizumom lejarasa miatt kell osszekopnom a cokmokomat. Valaki belyeget gyujt, en orszagokat :)

Tivadar Polgar 2017.11.19. 18:19:07

@Mrs. Clayton: Igen, de nyugodtan ott is kritizalhatsz, Nem tiltom le a kommenteket, ha egyetertek veluk ha nem.

Tivadar Polgar 2017.11.19. 18:19:59

@DieNanny CH: Nagyon orulok, hugy megertheto volt a resz amikor leirtam hogy nem kerestem tarsat a csinyhez. :)
Koszonom!

Tivadar Polgar 2017.11.19. 18:24:15

@somlobodog: Nagyon koszonom a hosszu es iteletmentes konkluziot. Nagyon jo kerdes amit a munkaeropiacrol valo kivonasrol tettel fel. Sokszor elojon ez a kerdes bennem is. A nyugdij az valoban mar most tavolinak tunik de pont emiatt nyomom most az angol tanari allasokat az ipari alpinistaskodas helyett, mert elobbit 45 evesen is tudom szakado esoben csinalni ha nem sikerulne a jelenlegi uton kiteljesednem. :)

Tivadar Polgar 2017.11.19. 18:26:00

@rooklin: Koszonom a kommentet es a pozitiv visszajelzest.

Tivadar Polgar 2017.11.19. 18:29:23

@Turchi: Koszonom szepen az ujboli pozitiv kritikat. Valoban elkell szamolnom 10ig mikor valaszolok a frocsogesekre, de mivel nagyon kezdo vagyok a blogolasban igy tanulok azokbol is.

almaza 2017.11.19. 19:32:25

Na vegre egy poszt amit egy eredeti, bevallalos, szabad es nyitott ember jegyez. Ebbol a posztbol basszus en is tanultam es azert szoltam hozza, hogy ezt meg is koszonjem. Tivadar! Szerintem Jo az irany, ugyhogy elore :-)

Tivadar Polgar 2017.11.20. 04:34:17

@almaza: Nagyon koszonom a pozitiv kritikat.

Tivadar Polgar 2017.11.20. 04:39:53

Ahogy olvastam a tobbiektol privatban meg bongesztem a cikkeket, arra jottem ra, hogy en kilogok a sorbol nem csak stilusommal hanem a kontextussal is. Leirhatnam azt, hogy hogyan koltoztem ki Hollandiaba meg Spanyolorszagba is de abban semmi kulonos nincsen.a forgatokonyv a legtobb embernek igy zajlik: csoroskodas-> ketsegbeeses-> extra 100-200.000HUF osszekuporgatasa-> kikoltozes-> nyomorgas kinn->egy ev elteltevel kozep osztalybeli mokuskerek elet.
Ha ilyen materiara van igeny akkor sajnos en nem vagyok a megfelelo ember.
Irhatnek tripadvisor meg lonelypalnet jellegu cikkeket is de szerintem Thaifoldon is jartak mar hatizsakos magyarok ahogy Mongoliaban is keszultek kepek a sivatagrol. :)
Most kaukazusban vagyok es bar imadom Ormenyorszagot, megis a kovetkezo cikkem arrom fog szolni majd hogy az itteni "nemletezo orszagokba" hogyan utaztam be es az emberek hogy elnek.
Szep napot es kedves frocsogest mindenkinek :)

olvaso.nl 2017.11.20. 08:37:26

@közép dunántúli régió: ez pontosan igy van, bhutan teljesen mas mint az egesz szubkontinens, es pont azert mert be vannak zarkozva.
kathmandubol paroba csak egy ora a repulout de olyan mintha egy masik kontinensre szallt volna le az ember.
es egyebkent nem annyira veszesen draga, a legdragabb verzio a foszezonban egyedul menni, ez 300 usd per ejszaka de ebben bennevan minden: szallas, kaja, guide, sofor, belepok, minden. en csak egy dologra koltottem ott, helyi simkartyara.

Mrs. Clayton 2017.11.21. 09:45:40

@Tivadar Polgar: en nem kritizaltalak, csak kicsit szarkasztikus voltam. Szerintem joggal.

A tobbieknek meg ha annyira erdekli oket Bhutan, akkor ez a magyar holgy jart ott es utibeszamolot is irt a helyrol, meg egy csomot fenykepezett is.
travellina.hu/category/bhutan/

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása