oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2017. május 19. 06:30,  Észak-Korea magyar szemmel 158 komment

2017. május 19. 06:30 Határátkelő

Észak-Korea magyar szemmel

A címből már nyilván kiderült, hogy nagy valószínűséggel nem egy Észak-Koreában élő magyar küldte el határátkelése történetét (bár őszintén szólva már semmin nem lepődnék meg, szóval ha van Észak-Koreában élő magyar, aki nem fél, akkor hajrá…), viszont egy pillantást vetni a világ egyik legelzártabb országába olyan lehetőség, amit nem hagyhattam ki. Így amikor TeePolgar elküldte formabontó „öninterjúját”, és persze a hozzá tartozó képeket, akkor egyértelmű volt, hogy ennek itt a helye. A szerző ráadásul nem egyszerűen turistáskodni ment Észak-Koreába, hanem maratont futni!

cim_27.jpg

Miért pont oda mentetek?

Jelenleg Kínában élek, így az alkalmat kihasználva, amíg itt töltöm ezt az egy évemet, addig a környező országokat meg szeretném látogatni, mintegy csillagformát rajzolva a térképen, Sanghajt használva középpontként. Ennek a csillagnak az egyik utolsó ága Észak-Korea.

Hogy jutottatok oda?

Észak-Koreába nem nehéz eljutni, viszont drága. A legegyszerűbb és legolcsóbb megoldást választottuk: az „ultra budget tour”-ban vettünk részt, ami három nap határtól határig (Dandong-Phenjan-Dandong). 

Dandong a kínai határváros. Oda Sanghajból repültünk Shenyangig, majd onnan mentünk vonattal Dandongig, hogy minimalizáljuk a költségeket. Vissza ugyanezen az útvonalon mentünk. 

A határon megkaptuk a vízumunkat, majd miután leadtuk a kamerákat, számítógépeket és könyveket regisztrálásra és ellenőrzésre, röpke 4 óra alatt át is értünk a Barátság hídon, mely összeköti a két országot.

indexcikkkepek_6.JPGÉszak-koreai vízum, a geopolitikai helyzet miatt nem ragasztják be, és kilépésnél nem is adják vissza.

Innen 6 órás vonatutunk vette kezdetét. Kínában a gyorsvonat 1200 kilométert tesz meg ennyi idő alatt megállókkal, míg Észak-Koreában ennyi idő 250 km megtételére volt elegendő. 

Ez a kiruccanás ezzel az útvonallal 500 USD-ba került, plusz 110 USD a maratonon való részvételi díja. Ezt az összeget a Pekingben székelő utazási irodának fizettük, mivel Észak-Korea nem utazható úgy, ahogy én szoktam (stoppolás és couchsurfing). 

Csoportos, előrefoglalt utazást kell szervezni. Ezért biztosították számunkra a turistaszállító buszt, és két idegenvezetőt, hotelt teljes ellátással. Sajnos utóbbi (teljes ellátás) eléggé hanyag volt, mert fejadagok voltak, és azok is koreai „kulináris” értékeket tükröztek, aminek mi nem vagyunk túl nagy rajongói... egy kicsit sem.

Az idegenvezetés milyen volt? 

Amikor a két idegenvezető bemutatkozott a fővárosba érkezvén a buszon, akkor a második, miután elmondta angolul a mondanivalóját, hozzátette, hogy angol, kínai és orosz nyelvek mellett beszél még magyarul is. Majd magyarul is megerősítette állítását. 

Tomival összenézve egyből rá is haraptunk a lehetőségre, és innen kezdve az út végéig állandóan kérdésekkel bombáztuk. 

Első kérdésünk a neve volt, mert akit nem Kimnek hívnak Koreában, azt nem lehet megjegyezni. Ott Kunocskának hívják, amit a magyar barátaitól kapott, ugyanis úgy tanult meg magyarul, hogy Budapesten tanult és dolgozott összesen 15 évet. 

Mikről beszélgettetek? 

A bizalom elnyerése egy piramisrendszerként képzelhető el minden társadalomban. Észak-Koreában ez még jobban tapasztalható. Nem kezdheted a beszélgetést úgy, hogy „Mi a véleménye arról, hogy az ország nevében a demokrácia szerepel?”. 

Szerencsére a magyar nyelvnek köszönhetően sok témát tudtunk feszegetni – ellentétben a másik idegenvezetővel, aki angolul csupán arra volt képes, hogy „Ha jobbra fordulunk, akkor ezt, és ha balra, akkor pedig azt láthatjuk”.

Az országban nincsen, illetve nagyon korlátozva van a magántulajdon. Kocsit nem lehet venni, ki kell érdemelni. Ha a „vezetőség” úgy gondolja, hogy tettél valami érdemlegeset a hazáért, akkor ingyen kapsz egyet. 

Ehhez viszont hozzátartozik, hogy az autók átlagéletkora nem több 5 évnél. A kocsik egytől egyig Kínából érkeznek. Benzinkút éppen oly ritkán látható, mint autó, emiatt viszont a legkevésbé zsúfolt fővárosi utakat itt találhatjuk. 

Ingatlant szintén nem lehet vásárolni. Ha igényelni szeretnél, akkor kérvényt kell benyújtani, és aztán ha megítélik, akkor lehet kapni ingatlant, amikor a következő lakótelepet átadják. Kizárólag férfi igényelhet lakást. 

Az ország lakosságának 30 %-a aktív sorkatonaságban van (hivatalosan minden állampolgár készenléti katona, nőket is beleértve). Ők végzik az építéseket az országban. 

Ennek az a hátránya, hogy nem minden katona született kőművesnek, s bár próbálják figyelembe venni a képességeket, nem mindenki kerül a megfelelő pozícióba. 

Így lehetséges az is, hogy a maratoni díjátadón a díjak egyikét az a politikus adta át, aki a Nemzeti Maraton Sport elnöke, valamint az Országos Építészeti Közösség vezérigazgatója is volt egyben. Szép kombináció! Emlékeztet ez minket más országokra is kicsit?

Persze hivatalosan is pozícióban állnak szaktanácsadók, akik külföldön tanultak (jobb esetben), és élhetnek is vétójoggal, de csak úgy, mint más országban, itt sem „kifizetődő” vétójoggal élni. Demokrácia van, amíg egyetértesz a főnökkel, tartja a mondás. 

A hozzá nem értés nem csak a vezetőségben van jelen, hanem a katonaság által végzett munkák mindegyikében, amit mi is tapasztalunk a burkolástól a festésen át a vakolásig mindenhol.

indexcikkkepek_3.jpgA már jól ismert sarló és kalapács az ecsettel kiegészítve

Mindenki csinál valamit az országban. Az emberek fűcsomókat szednek ki, és ültetnek el. Ezt szó szerint kell érteni, és a semmi közepén is dugványozzák a tarackhoz kísértetiesen hasonlító gyepnek titulált fűfélét. Bicikliutat is anya a három éve gyerekével együtt fest egy átlagosnak mondható hétfőn. 

Ha már az átlagosnál mondható hétfőnél tartunk, akkor meg kell említenem a hírekből most hallott, az ország alapítójának a 105. születésnapi ünnepségét. Hétfőn több ezres tömeg készült hatalmas fegyelemmel, és irányítás alatt a már jól ismert „mass game” stílusjegyű rendezvényre.

indexcikkkepek_4.jpgGyakorlás az államalapító 105. születésnapjának évfordulójára a főtéren

indexcikkkepek_5.jpgEnnek keretében színes kartonlabdákat emelgetnek vezényszóra. A tömeg és a szinkronizáltság ereje lehengerlő.

Apropó születésnap: itt említeném meg, hogy Kim Ir Szen születésnapja alkalmából 2000 lakást adtak át, ami a 3 milliós fővárosban nagy szó. 

Mint azt említettük, nem mindenki Ybl Miklós és Sztahanov keveréke, úgyhogy a szolgáltatóipar is virágzik a növekvő számú lakások miatt. Például ha elromlik a vízvezeték, akkor csak betelefonál az ügyfél a „központba”, mondván, hogy kell vízvezeték-szerelő, és több brigád közül kiválasztják, amelyik pont nem csinál semmit (nem kevés ilyen van) és egyből ott teremnek. 

Ők sem kapnak fizetést közvetlenül az ügyféltől, de ajándékot (főként cigarettát) szoktak adni a dugulás elhárításáért cserébe. 

Mennyire érezni a mindennapokban a hatalom kontrollját? 

A kontrollt és a megfélemlítést nagyon jól titkolják az idegenvezetők, és az átlagemberek, akik körülvesznek, mint pincér, sofőr, határellenőr stb. 

Habár amikor kíváncsiságból elszakadtam a csoporttól, és három helyivel pár szavas koreai tudásomat megvillantva kézfogásig jutottunk, a turistavezető tekintély hiányában csak szúrósan tudott nézni a helyiekkel történő érintkezésem minősítéséül. 

A vonatállomásra igyekezve tettünk egy kis kitérőt, mert csak aznap reggel értesültek a hétvégi rendezvényre történő készülődésről. Mivel szorított az idő, az idegenvezető noszogatta nagyon azokat, akik „el voltak varázsolva” a helytől, többek között engem is. 

A végére annyira belemerültem a helyi emberek nézésébe, hogy az idő szorításában az idegenvezető elsírta magát félvén, hogy majd kirúgják az állásából, ha nem engednek be a vasútállomásra, mert későn érkezünk. 

A hadseregre, valamint fegyverkezésre fordított hatalmas erőforrások nagyban hátráltatják a gazdasági növekedést, ugyanakkor tisztán látják, hogy az agresszorokkal, mint Amerika, Dél-Korea és most már Kína is, egyre inkább úgy lehet fellépni, hogy Észak is atomhatalommá válik, ezzel lesz tárgyalóképes a jövőben.

Mi a helyzet a turizmussal? 

A másik lehetőség a tárgyalóképesség növelésére, az a turizmus fellendítése. Rosszul venné ki magát a médiában ugyanis, ha valamelyik agresszoruk bombákat dobna saját állampolgáraira, amíg ők lelkesen készítik a selfiket egy szobor mellett. Jelenleg 120 000 kínai és 6000 nem kínai külföldi látogat az országba évente. 

A turizmus fellendítése érdekében barátunk, Kunocska előterjesztette a „vezetőségnek”, hogy több sétálós programot kellene beiktatni elsődlegesen a fővárosban, de vidéken is. 

Ez teljesen helytálló és jogos kívánalom, mert mi például nagyon megbéklyózva éreztük magunkat ezzel a buszról le – buszra fel módszerrel, és közte 200 méteres sugarú körben lehet csak „csatangolni”, amíg mindenki elkészíti a klisé képeit.

indexcikkkepek_2.jpgVasárnapi táncház a főtéren. Tradicionális koreai néptánc. Mi is beállhattunk és álltam is az élmény miatt.

A logikus ötletet „logikus” elutasítás követte, amit azzal indokoltak, hogy a kémkedést segítő program a kötetlenebb és átfogóbb városnézés. 

Az ország technológiai fejlettségét jól tükrözi, hogy Kunocska azon kevesek közé tartozik, akik megengedhetik maguknak, hogy vegyenek mobiltelefont. Egy Samsung Galaxy S1-ről van szó, amit nem is tudtam, hogy forgalmaznak. 

Az interneten jelenleg csak használtat találtam (lehet, hogy már nem is gyártják) 35 eurós áron. Idegenvezetőnk ugyanezért a termékért fizetett 250 euro összegű helyi pénzt (észak-koreai WON-KPW). 

A maraton idején – ami miatt másodlatosan látogattunk Koreába – az egész táv alatt mindössze egy okos telefonos helyit láttam, pedig a nézősereg is több ezres volt a stadionon kívül is. 

A maraton, mint nemzetközi rendezvény, milyen élmény volt? 

Őszintén szólva, aki egyéni csúcsot akar futni, annak nem ajánlanám két ok miatt is. Egyrészről Korea annyira intenzív élmény, hogy nem lehet koncentrálni a versenyre. 

Másrészről pedig az infrastruktúra, amit nyújtanak, az nagyon hiányos – 5 kilométerenként volt frissítés, ahol vizet adtak… csak vizet. Ennek ellenére élveztem az egészet, és nem mindennapi élmény az, amikor egy 70.000 főt befogadó stadion tele van emberekkel és „szurkolnak” – gépszerűen tapsolnak – amikor elstartoltunk, valamint a célba érkezés előtti 400 méteres kört futottam. 

Itt megemlíteném, hogy nem egyedül voltam magyar a rendezvényen. Tomi barátommal (Angliában él) nagyban beszélgetünk a hotel lépcsőházában, amikor egy emelettel lejjebbről megszólal Gábor (Hongkongban él), hogy „csak nem magyar hangokat hallok?”. 

Ő, mivel folyékonyan beszél kínaiul, mint külföldi idegenvezető hozott egy busznyi kínait, és a tiszteletreméltó félmaratoni távot futotta. Ezen kívül miután hazaérkeztem Sanghajba, akkor kaptam e-mailt Facebookon Zsuzsannától (Egyesült Arab Emirátusokban él), hogy látta az eredményjelzőn a nevemet, és magyar szakszavak használatát is hallotta, amikor Tomivel beszélgettem a start előtt. A tanulság: még Észak-Koreába sem lehet elmenni úgy, hogy ne találkozzunk magyarokkal. 

Ha tetszett az írás, látogassatok el TeePolgar Facebook-oldalára!

HÍRMONDÓ 

Külföldre menne a Barátok Közt volt sztárja

Csomor Csilla hosszú évekig volt a legnépszerűbb magyar sorozat meghatározó szereplője, ám mostanában besokallt, olyannyira, hogy azt fontolgatja, külföldre költözik.

Ezek a jogaid, ha késik a repülőd 

Sokak számára még mindig nem egyértelmű, milyen jogok is illetik meg akkor, ha késik a repülő, vagy még rosszabb esetben törlik a járatot. Hát akkor lássuk!

Baj van az angliai keresetekkel 

Egyszerre jellemzik csökkenő reálbérek és mélyponton lévő munkanélküliség a brit gazdaságot, amely szakértők szerint még évekig nem éri utol a válság előtti szintet.

Szuper hír a Japánba vágyóknak 

A magyar és a japán kormány megállapodása alapján egy évig dolgozhatnak Japánban azok, akiknek turizmus alatti ideiglenes munkavállalásra jogosító érvényes japán vízumuk van.

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Észak-Korea

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr1812519547

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

olvaso.nl 2017.05.19. 15:32:16

valakit azert kritizalni mert hova megy utazgatni pontosan olyan mint valakinek beszolni azert hogy mit eszik. pl en imadok utazni, rengeteget utazom is, es pl en azt nem ertenem az en helyemben hogy az ember minek rohad otthon (akarhol is lakik) vagy minek megy tuneziaba es egyeb kommersz helyekre egyaltlan. de en ugye megertem mert minden ember mas :)

Arthamyr 2017.05.19. 15:33:24

@London2009: Nem mindig finomabb, cserében sokkal drágább. A kacsa/libamájat szereted?

London2009 2017.05.19. 15:43:39

@Arthamyr: egyaltalan nem zavar, hogy dragabb.

London2009 2017.05.19. 15:48:12

@Pink Petsch: ezt muszaj volt ide atmasolnom. Adg baratunk bolcselete a tegnapi naphoz kapcsolodva: @London2009: pedig pink rosszul tudja Feri nem volt a lakotelep Csák Norisza, hiszen mar a neve is az ellenkezoje, Nemcsák.
Kesz!!! :DDD

Beriman 2017.05.19. 15:50:41

tetszett az írás, csak rövid.

Beriman 2017.05.19. 15:53:19

.@Horthy Miklós cselédje: Látom, Alias HINTA próbálkozik megen :)

Ha érdekeset nem tudsz írni, akkor inkább olvass, mert az fejleszti a zagyad!!!

London2009 2017.05.19. 15:59:53

@Pink Petsch: na itt az uj vicc:
Miert nem volt Vagasi Feri a lakotelep Chuck Norrisa?
Mert, Nemcsak.

Copyrightot neki!!! :DD

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2017.05.19. 16:25:21

@Pink Petsch: "...át kellene állitani a ragadózokat vegánokká, hogy ne legyen semmi véres jelenet, csak a bibliai oroszlán meg bárány, vag mifene volt a példázatban?"

A vegetariánus Little Tyke, a húsra-csontra allergiás oroszlán az 1950-es években keltett szenzációt Amerika-szerte. A kis Tyke a tudomány számára anomália, az utópisták számára inspiráció forrása volt.

Az oroszlánkölyköt az anyja eltaszította magától, ezért emberek nevelték. Tejen és gabonafélékből készült pépeken és kásán élt, a csontot kiköpte, helyette gumiból készült tárgyakat rágcsált. Hiába próbálták rendes oroszlánmenüre szoktatni, nem sikerült. Elég volt egy csepp vért keverni a tejébe, hogy ne igyon belőle.

A négyéves korára 175 kilót nyomó „kis” Tyke szabadon járt-kelt az őt örökbe fogadó házaspár farmján. Legjobb barátja egy Becky nevezetű bárány volt. A Bibliából ismert, paradicsomi állapotokra utaló jeleneteket Art Baker népszerű televíziós showjában mutatták be a szenzációéhes amerikai közönségnek.

A médiasztár vegoroszlán kilencéves korában, vírusos tüdőgyulladásban hunyt el Hollywoodban.

2017.05.19. 16:38:22

@Hobbiszakács: Maradjunk az anomáliánál ;)))

Csodabogár 2017.05.19. 16:55:54

@Pink Petsch: Ezek szerint Kínába se menjen a turista, mert ott se oda megy ahova akar, hanem ahova viszik. Egyes üzemeket kötelező volt meglátogatni a csoportnak, hiába nem akartuk. Ettől függetlenül nagy élmény volt Szerintem Korea is az lehet, feltehetően észak még inkább mint dél, ami elképzelésem szerint inkább Amerikához hasonlít, mint régi önmagához. De ezt csak így képzelem, soha terv se volt oda menni, mert mire pénzem és időm is lett volna, kiöregedtem az ilyen kalandtúrákból. Félni nem félnék. Nem csinálnék semmit amit nem szabad.
Igaza van Kámpicsnak. Én mindenhova azért megyek, mert nézelődni akarok. Rioi karnevál se érdekelt, de ha mégis, azt is csak nézni szeretném, nem részt venni. Én csak örülök ha vannak vállalkozó szellemű honfitársak, akik által igy egy kicsit legalább olvashattam erről a helyről.

gabors 2017.05.19. 16:57:43

@swing gitan: 'Indulunk amerikába, " ez kb annyi hogy atjottok a hidon ??? es rogton megcsap a trumpi szello ... de szerencsed van eppen kulfoldon rontja most a levegot

gabors 2017.05.19. 17:22:09

@mata68: "A rendszerváltás előtt a követségük minden é-koreainak kirándulást szervezett, majd buszra rakták őket és minden holmijukat hátrahagyva hazapaterolták őket. " en is igy emlekszem a BME-n is pont ez tortent a koleszban maradt mindenuk es szo szerint eltuntek egyik naprol a masikra par hettel a szemeszter vege elott...

gabors 2017.05.19. 17:25:56

@tanato: "hogy Kimmel szemben határozott fellépést mutatott" itt mire celzol? amit a kampany alatt mondott vagy amit azota hogy talakozott es a kinai partfotitkarral, aki eloadast tartott trumpnak.. .

azota "megtiszteltetesnek" venne ha talalkozna vele a kis koreai ducse akit "smart cookie"-nak is aposztrofalt ... de szerintem azota mar mindezt el is felejtette.

Vagy arra gondolsz hog behazudtak a armadat ?

2017.05.19. 17:28:01

@Csodabogár: Nem tiltottam meg senkinek semmit. Csak szerintem visszataszitóak a katasztrófa-turisták. Attól még lehetsz te is meg más is az.

gabors 2017.05.19. 17:29:40

@Pink Petsch: "Mi az istenöröme olyan baszottul érdekes számukra Észak-Koreában, hogy elmennek bámészkodni, mint egy állatkertbe?" hat a kepek alapjan ez az egyed mar nem igen elt a legvidamabb barakkban :-) igy oda kell mennie hogy ilyet lasson (persze kina-ban is vannak hasonlo tendenciak nemsokara megint a tiennamen teri "buli"-nak az evfordulojat unnepeljuk (konnyu megjegyezni egy napon volt a trianonnal

gabors 2017.05.19. 17:35:12

@P.Elliot: 'de kifejezetten tetszik ez a kalapacs, csavarhuzo meg meg valami szobor, " csavarhuzo ????? nem olvastad figyelmesen a cikket ??? az egy ecset ! (meg a sarlo arra azert emlekezhettel volna olyan volt a Rakosi cimerben is kicsit gorbebb ugyan )

gabors 2017.05.19. 17:41:01

@Pink Petsch: "@Horthy Miklós cselédje: Nem lehetsz ennyire hülye .... " de es ezt nap mint nap bizonyitja itt (is)

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2017.05.19. 17:51:12

@swing gitan: "Indulunk amerikába, talán egy posztot is megér majd az út, hogy mit érez a kanadás magyar a trumpos szomszédokból"

:-)) Az Old Faithful-nak mindegy, ki ul a Feher Hazban, akkor is oramuszeruen mukodik, az oceanok is ugyanolyan szepek, a Grand Canyon-t sem erdekli, jobb v. bal oldalrol iranyitanak...szoval elvezd a sok latnivalot :) Mi Jun 1-10 kozott leszunk a keleti parton, mar nagyon varjuk :) (Washington D.C. - Baltimore - New York)
Eszembe jutott egy vicces video arrol, hogyan is latjak az amerikaiak es kanadaiak egymast :)))
www.youtube.com/watch?v=7BRyH53V6p0

nyuszigonosz 2017.05.19. 17:57:05

Ez egy jó poszt. Érdekes betekintés egy országba, ahol az ember nem tervezi a szabadságát tölteni.

Más: Észak Koreában maratont futni nem katasztrófa turizmus.
Kínában vonatozni szintén nem az. Söt Kinát megnézni sem az vagy akár Észak Kóreát. Mint ahogy a valaha volt Szovjetúniót megnézni sem volt az. Vagy Budapestet nézni valamikor és a Balatonon üdülni sem volt katasztrófa turizmus. annak idején. Pont.

A katasztrófa turizmus az valami egészen más: természeti katasztrófák színhelyére rohanni szájat tátani, repülögép vagy vonatszerencsétlenség helyszínére elmenni szájat tátani, esetleg még szétment darabokat szuvenírként hazahurcolni vagy autópálya, közúti szerencsétlenség esetén megállni bámészkodni hogy a mentö sem tud odamenni.

tanato 2017.05.19. 18:08:56

@gabors: Az elején keményen beszólt É_Koreának,meg hadihajókat is küldött arra,most mint ha kicsit visszavett volna.De egyedül,kínai meg orosz felhatalmazás nélkül úgy sem tud tenni az ügyben.

Vadalmaaaaa 2017.05.19. 18:13:53

Poszter!

Amindenit! Kalandos eleted van! Sanghajrol es Kinarol is irhatnal.

Gondolom kulkepviseleti dolgozot tisztelhetunkmszemelyedben.

Vadalmaaaaa 2017.05.19. 18:14:04

Poszter!
Gondold at alaposan miket kerdezel arrafelè, akar a z ilyen Kunocska fèle gyezsurnajaktol is,mar,ha az eleted èrtèkkènt kezeled egy csöppet..

gabors 2017.05.19. 18:15:07

@tanato: ",meg hadihajókat is küldött " igen ! csak neki elfelejtettek szolni hogyu az a "gyonyoru" armada az ellenkezo iranyba Ausztraliaba ment :-)) ez nem volt meg ??

gabors 2017.05.19. 18:18:25

@tanato: "Az elején keményen beszólt É_Koreának," meg kinanak is, meg a most meglatogatando Szaudi Arabianak is a NATO is "elavult" volt sorolhatnam hogy milyen mas "kemeny" dolgokat is mondott hogy az egybiteseket megnyerje (sikerul) mostanaban egy nap alatt tud ketszer sajat maganak is ellentmondania ...

2017.05.19. 18:34:37

@nyuszigonosz: Vannak társadalmi katasztrófák is, nemcsak természetiek ...

DieNanny CH 2017.05.19. 20:22:56

Hú, nagyon tetszett.
Én örülök, hogy turistaként azért be lehet jutni - még ha nagyon drágán is.

Ez az ingyen lakás/autó/vízszerelés nagyon utópisztikusan hangzik.

FutureFry 2017.05.19. 20:25:26

@Zsuzsi65:
Mondjuk Trump nem igazán a környezet megóvásának az elkötelezettje. Pl. egyik korai akciója volt a "stream protection rule"-t visszavonó határozat aláírása [1], így pl. továbbra is kifizetődő lehet a szénbányászat egy igen csak vízszennyező változata ("mountain top removal"). És (a levegőhöz hasonlóan) a folyóvizek nem állnak/tisztulnak meg a nemzeti parkok határainál (sem)…

De ha már a keleti parton jártok, és szeretitek a természetet, esetleg - bár nem tudom jelenleg milyen állapotban van - meglátogathatjátok a "Donald J. Trump State Park"-ot is [2].

[1] www.bloomberg.com/news/articles/2017-02-16/trump-signs-measure-blocking-obama-era-rule-to-protect-streams
[2] en.wikipedia.org/wiki/Donald_J._Trump_State_Park

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2017.05.19. 20:37:58

@FutureFry: "De ha már a keleti parton jártok, és szeretitek a természetet, esetleg - bár nem tudom jelenleg milyen állapotban van - meglátogathatjátok a "Donald J. Trump State Park"-ot is "

latod, latod, az allam nem akar rola gondoskodni, pedig Trump neki adomanyozta...;) budget cut ;)

"The park consists of property donated to New York State in 2006 by Donald Trump. Maintenance of the park was halted in 2010 due to budget constraints, and the park remains largely undeveloped as of 2015...
During a 2015 visit by The Rachel Maddow Show there were no signs of any recent upkeep; instead, the publicly accessible land was found to contain crumbling graffiti-covered buildings, empty map kiosks, and weed-choked parking lots.[11]"
Nem igazan vonzo turista celpont :)))

DieNanny CH 2017.05.19. 20:42:07

@P.Elliot:

"Az elvaltaknak vajon hogy lehet?"

Hát, nem tudom, de én eleve elképzelhetetlennek tartom a válást...
A lányok, míg férjhez nem mennek, a szülői házban laknak. Utána meg a férjük révén vele.

1-2 éve olvastam a Vadhattyúk c. könyvet, az Kínáról szólt a 20. században: na, ott volt hasonló, házasságot is csak pártengedéllyel lehetett kötni, természetes a megfelelő személlyel.

FutureFry 2017.05.19. 20:42:40

@DieNanny CH: Csak nehogy elfelejtsék a 27B/6 formanyomtatványt.

gabors 2017.05.19. 20:46:59

egy hataratkelos focista ....

index.hu/sport/futball/2017/05/19/magyar_istvan_interju_fradi_disszidalas_valogatott/

csak egy idezet tole akit tobbi is erdkel lasd a link

„Ha otthon is meg vannak fizetve az edzők vagy focisták, minek jönnének ide? A többi szakma a pénzért jön. Plusz a magyarok irigyek, egymásra is, nem hívják egymást, nem tartanak össze, és ahogy egymást szidják, anyázzák, egymás becsületébe gázolnak, az elképesztő. Sajnos, ez a magyar mentalitás."

gabors 2017.05.19. 20:50:09

@FutureFry: csak hogy a jellemrol is valamit az csak meg hagyjan hogy rola legyen elnevezve hiszen O adta a foldet :-)) DE

Donald Trump, for whom the park was named, purchased the property for $2 million in the 1990s, and donated it in 2006.[1][2] Trump donated the land after he was unable to gain town approvals to develop a private golf course on the property.[3] At the time of its donation, Trump claimed the parcel was worth $100 million, and he used the donation as a tax write-off.

Ugyes nem ??? 100 million adoleiras !!

kék madár 2017.05.19. 21:02:17

@Zsuzsi65: " az oceanok is ugyanolyan szepek, a Grand Canyon-t sem erdekli"
mivel a national monumenteket vissza akarja minositeni Trump, en mar a national parkokat is feltem, hogy mikor zarja be oket vagy adja "vissza" a szavazoinak

gabors 2017.05.19. 21:10:54

@kék madár: "hogy mikor zarja be oket vagy adja "vissza" a szavazoinak " 90 napos hatarido volt az "Executive Order"-ben amiben egeszen Clintonig vizsgaljak a national monumentumokat ... ugyhogy nem kell sokat aludni (persze lehet mar President Pence fog donteni amilyen sebesseggel fureszeli az agat maga alatt DJP)

szalka240 2017.05.19. 21:21:08

@DieNanny CH: A vízszerelés még talán ingyen is van. De ha figyelmesen olvastál, akkor láthatod, hogy az autó és a lakás nincs ingyen. Csak épp nem pénzzel kell fizetni érte, hanem mással.

Etniez 2017.05.19. 21:25:17

"A határon megkaptuk a vízumunkat, majd miután leadtuk a kamerákat, számítógépeket és könyveket regisztrálásra és ellenőrzésre,"

Akkor most már van egy kémprogram a gépeden, adhatsz neki egy format c-t.

Csodabogár 2017.05.19. 21:34:20

@tanato: Hadihajókról csak járt a szája. A hajók valójában valahol Indonéziában jártak. Rendszerint nem tudja mit beszél. Már előre várom a nagy út alatt a hülyeségeit.

Csodabogár 2017.05.19. 21:40:58

@DieNanny CH: Most eszembe jutott a helyes ki kinai lány idegenvezetőnk Kínában. Kérdeztem tőle hány éves. Erre azt válaszolta, hogy még nincs férjnél. Na és, attól még van kora. Nem mondja meg, majd ha férjhez megy, akkor igen. Ennek már 12 éve, hogy ott voltam. Azóta több dokumentum filmet is láttam, hogy milyen nehéz ott egy fiunak egy valamilyen végzettséggel rendelkező lányt megkapni. Az első kérdés, hogy van-e öröklakása. Ha nincs, akkor esélytelen. Állítólag a határ közelében, Vietnamból hoznak nőket, akik nem mindig saját akaratukból mennek.

szalka240 2017.05.19. 21:54:47

@Csodabogár: Ez ugye az 1 gyerek politika eredménye. Mivel a hagyományos családmodellben a fiúgyerekeknek kell eltartani az idős szülőket, ezért ha csak egy gyerek lehet egy családban, akkor annak lehetőleg fiúnak kell lennie. Most ott tartanak, hogy van egy 40-50 milliós férfitöbblet, mint Indiában. Csak miközben Indiában továbbra sem változik szinte semmi, Kínában megnőttek a fiatal nők igényei, mert megtehetik, hogy válogathatnak (igazi kapitalista szemlélet).
De már fölismerték, hogy nem tartható fenn ez az állapot, így egy ideje már 2 gyerek engedélyezett.

Astalavista 2017.05.19. 22:05:28

@gabors: "Plusz a magyarok irigyek, egymásra is, nem hívják egymást, nem tartanak össze, és ahogy egymást szidják, anyázzák, egymás becsületébe gázolnak, az elképesztő."

- mondja az illető, szidva, becsületébe gázolva "a magyarok"-nak. Vér nem vált vízzé az ő esetében sem? Vagy fordítva, ha a "mentalitás"-hoz hűek maradunk? :)

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2017.05.19. 22:51:37

@kék madár: " mivel a national monumenteket vissza akarja minositeni Trump, en mar a national parkokat is feltem, hogy mikor zarja be oket vagy adja "vissza" a szavazoinak "

Haha, hogy te milyen pesszimista vagy :)) akkor gyorsan menj el mindegyikbe, mielott meg bezarnak :))) bar eleg nehez lesz lakatot tenni mondjuk Grand Canyon-ra v. Yosemite-re...:))) oda is falat fognak epiteni? :))))

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2017.05.19. 22:54:51

@gabors: "Trump claimed the parcel was worth $100 million, and he used the donation as a tax write-off."
Nem arrol volt eddig szo, hogy nem mutatta meg a tax return-jet? Akkor honnan tudjuk, hogy ennyit leirt? Ide nekem azt a jolertesult embert, nem akarunk tobb fake news-t :)))

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2017.05.19. 22:56:39

@kék madár: "mikor zarja be oket vagy adja "vissza" a szavazoinak "
Ugyis sokan tiltakoznak, hogy elvettuk az indianoktol mindenuket...itt a jo alkalom visszaadni nekik, nem? ;)

kovacs55 2017.05.19. 23:34:01

Nos, remelem hogy a kisköcsög Kim egyszer a fövaros egyik sugarutjan, egy jo magas lampaoszlopon fog logni ahova a sajat nepe fogja juttatni a sok szenvedesuk miatt...eppen ideje hogy az a rendszer a törtenelem szemetdombjara keruljön...

gabors 2017.05.19. 23:37:21

@Zsuzsi65: A wiki erre a cikkre utal ami "mintha" Trumpot idezne de nem tudom ez gondolom akkoriban is nagyot mondo volt mint most.

sarkozibela 2017.05.20. 00:10:21

@Pink Petsch:
"Ceausescu a valamivel enyhébb kinai modellt követte." Én úgy tudom, hogy Causescu diktatúrája épp egy észak-koreai látogatás (Kim-Ir-Szen idején a 70-es években) után lett vadabb. Konkrétan megtetszett neki, amit akkor ott látott.

KunnHalmiAgnes 2017.05.20. 00:10:31

"Milyennek látja a világ egyik legelzártabb országát egy oda látogató magyar? "

Az orbanrezsimhez kepest a szabadsag foldje. Egy mintademokracia.

Gábor Paráda 2017.05.20. 00:10:41

Nem igaz, nem így néz ki egy rendes észak-koreai vízum, bizony beleragasztják az útlevélbe.
És nem veszik el a határon a cuccaidat, legfeljebb megnézeik. A kaja meg nagyon jó volt, hasonló, mint a déli szomszédaiknál.
Mondjuk a futás tényleg nagy móka volt :)

Attilajukkaja 2017.05.20. 00:10:46

Érdekes volt! :o)
"A már jól ismert sarló és kalapács az ecsettel kiegészítve"
Biztos, hogy az egy ecset? Egy Korea szakértő azt mondta, hogy az egy fáklya. Akkor most mi az?

Attilajukkaja 2017.05.20. 00:10:52

@DieNanny CH:
"Ez az ingyen lakás/autó/vízszerelés nagyon utópisztikusan hangzik."
Ahogy a kulturált francia mondaná: there is no free lunch!

M. Péter 2017.05.20. 01:04:40

@P.Elliot: Mexikóban is irtják az erdőket, hogy avokádót termeljenek a helyén.

M. Péter 2017.05.20. 02:14:15

@gabors: 5000 dollár fölött szakértővel kell felméretni az adomány értékét, hogy le lehessen vonni az adóból, az nem elég, hogy Trunp szerint 100 milliót ér.

gabors 2017.05.20. 02:17:47

@M. Péter: "5000 dollár fölött szakértővel kell felméretni az adomány értékét," en nem ertek hozza adomanyozni nem szoktak ugyan hagymanak adtam de 5000 dollar-t soha nem fogok az tutti

De errefele az ingatlanokat NY allamban a county hivatalbol felbecsuli adozas celbol valoban nem en mondom meg hogy mennyit er a hazam es azutan adozok :-))

Balint133 2017.05.20. 06:32:21

@DieNanny CH: Nincs az ingyen, valoszinuleg par "kivaltsagos"-nak jar. Tudod olyan ez mint FB-n Likeold be ezt meg azt aztan megnyerheted az iPhone/Laptopot...stb-t. Elhuzzak a mezesmadzagot csak ott nem like-t hanem ingyenmunkat kapnak erte. Na meg ugye szerencsetlenje inkabb nem szol semmit mer felakasztjak, igy meg talan eletben marad es meg talan lakast is kaphat meg autot az elkovetkezendo 20-30 evben.

Egyebkent elkepeszto milyen szegenyseg lehet arra :O $110 nevezesi dij fejeben kaptak 5km-kent egy palack asvanyvizet... ez azert mindent elarul :(((

moszkvicssluszkulcs 2017.05.20. 08:53:34

Nagyon jó írás.
"Autót nem lehet venni, ki kell érdemelni."
Azért van még hova fejlődnie a mostani nagyjainknak...

tanato 2017.05.20. 09:35:22

@kovacs55: Hagyományos háborúban pillanatok alatt összeomlanának,azért fenyegetőznek atombombával.

Attilajukkaja 2017.05.20. 10:40:53

@moszkvicssluszkulcs:
"Azért van még hova fejlődnie a mostani nagyjainknak..."
Vagy visszafejlődnie. Mert a Kádár korszakban is hasonló volt a helyzet. Na jó, ott ki kellett fizetni az autót, - ami általában nem jelentett gondot, - de a kiutalást bizony ki kellett érdemelni. :o)

M. Péter 2017.05.20. 11:57:56

@Attilajukkaja: Nem kellett semmit sem kiérdemelni, az ember befizette a vételár 20, majd később 50%-át előlegként, aztán várt éveket, hogy sorra kerüljön. Az ár viszont igenis magas volt, egy Trabant volt kb. 1 évi átlagfizetés, egy Zsiguli inkább 2 évi fizetés volt.

Attilajukkaja 2017.05.20. 12:22:44

@M. Péter:
"az ember befizette a vételár 20, majd később 50%-át előlegként, aztán várt éveket, hogy sorra kerüljön."
De ha a Fehér Ház vagy valamelyik minisztérium elvtársa voltál, esetleg a párttitkár bizalmasa, akkor csak néhány nap vagy hét volt a várakozási idő. :o)

"Az ár viszont igenis magas volt"
Ha eléggé "megbízható" elvtárs voltál, az ár nem jelentett gondot. Ha pedig mezei dolgozó, bőven volt időd spórolni rá. A lényeg, hogy nem az autó ára volt a legnagyobb nehézség.
Nem akartam teljes párhuzamot húzni a Kádár korszak és É-Korea között, de akkor is vannak emlékezetes hasonlóságok a két rendszer között.

P.Elliot 2017.05.20. 12:26:53

@gabors: Gondolod hogy Trumpot leleptetik? A lanyom azt mondta hogy azon a napon meghivja a csaladot egy jo etterembe megunnepelni. Meghozza MEXICOI etterembe, hehehe.....

Valahogy egesz komolynak latszik hogy ki akarjak rugni, mondjuk nem csodalkozik senki mert ilyen seggfej meg nem kerult a Feher Hazba.

P.Elliot 2017.05.20. 12:28:49

@DieNanny CH: Gondolom csak a ferfi adhat be valopert, a not talan agyon is utnek erte, erre ertettem hogy akkor kie a lakas ha a ferfi lelep?

DieNanny CH 2017.05.20. 14:33:43

@P.Elliot:

Ja, látod, ez eszembe sem jutott...
Akkor, ez jó kérdés! Lehet, nem is szabad válni? Hiszen mondjuk, a férj benyújtja, nő elválik - de a gyerekek tuti az apánál maradnak, tehát az anya megy vissza a szüleihez, ha még vannak, vagy munkásszállóra. Gondolom.

Megnéztem azt a könyvet, amit asszem kisrumpf említett. Jó lehet.

Ja, és az usa a hibás a két Koreáért, ők erőltették a kettéválást.

Vadalmaaaaa 2017.05.20. 14:37:58

@London2009: ne viccelj! Allandoan tele van vele a sajto,hogy a vilag legnagyobb esoerdojet az Amazonast vagjak ki a helyiek a megelhetesert ( marhakat tartanak ott) ,irjak a firkaszok,hogy 15 even belul nem lesz Amazonasz,ami örült hatassal lesz a globalis klimara.

Meg tobb vizet igenyel a zoldsegtermesztes a szarado klima miatt,csak ezt nemmverik nagydobra. A nyomorult marhaknak mar reg gmo- s ontozesmentes takarmanyt adnak a legtobb helyen,bele is betegednek,mert nem erre fejlodott ki az emesztesuk,de ahogy irod nem szamit,mert egy haszonallat nem el,sokaig. Egy sertes vagy csirke 1 evig sem. Hormonokkal felfujjak,mielott a csontja kifejlodne rendesen.

Tivadar Polgar 2017.05.20. 14:38:16

@Arthamyr: A kornyezet az mindenhol kulonbozo. Mi ezert mentunk oda, illetve mert egy versenyen vetten reszt. De leegyszerusitve: imadok utazni...mindenhova.

Tivadar Polgar 2017.05.20. 14:38:16

@Nagy kámpics:
"Lakast csak ferfi igenyelhet? A nok nevelik a gyerekeket, az utanpotlast Mr. Kim bolonderiajahoz, mi van ha nincs ferfi a haznal? Elment, meghalt... Az elvaltaknak vajon hogy lehet? A ferfi ul a lakasban es a no lesz a foldonfuto a kolkeivel?"

Annyit tudtunk meg, hogy nem elfogadott a valas az orszagban. A nonel "van" a penz, mint Kinaban reszint. Sajnos a tobbi kerdes nem fordult meg a fejunkben mig ottvoltunk. Jogos kerdesek nagyon!

Tivadar Polgar 2017.05.20. 14:41:00

@P.Elliot: A harmadik a szobor resz az ecset, az ertelmiseget jelkepezi, mig a sarlo a mezogazdasagot, s a kalapacs a nehezipart.

Tivadar Polgar 2017.05.20. 14:51:08

@vöribaba: Hat az igazat megvalva eddig ipari alpinistakent dolgoztam, s most angol tanarkent. Bar elisemrem az altalad emlitett poziciora faj a fogam, hogy diplomata vizummal utazhassak :) Most eppen Dzungariaban vagyok- kisertetiesen hasonlit Hungaria-ra. Azt mondjak, hogy anno errol a videkrol indult el a Magyar nep. Itt is futoversenyen vettem reszt- ez is lehetne katasztrofa turzmus ( @Pink Petsch, mert itt is elnyomva vannak az emberek, es itt is van szegenyseg) ;)
Ha erdekelnek kepek, videok, akkor latogass el a facebook.com/TeePolgar oldalamra, ott hamarabb fogom postolni mint itt a nyelv miatt.
Szep napot!

gabors 2017.05.20. 15:07:54

@P.Elliot: "Gondolod hogy Trumpot leleptetik? " az eselye mindennap novekszik. Mivel/es Pence mint elnok mukodni fog es trumpnal is konzervativabb programot hozhat, ez egyes republikanus koroknek is erdeke (lehet). Pence viszont profi politikus igy minden bizonnyal effektiven/effektivebben at fogja nyomni a reakcios republikanus programot (Pence kemenyen anti-choice, anti-ACA) ha moge all a Republikanus part (idoben) akkor sokkal rosszabb lehet mint Trump (mar azok szempontjabol akik a progressziv(abb) demokrata politikat tamogatjak) .... Igy a trump ellenzok jobban jarnak ha igy marad minden es a mid-term valaszatasokon megforditjak a Congresszt (vagy akar a Senat-ot is ). Ha eltavolitanak elotte az megint csak a Republikanusokat segiteni hatalomban maradni.

gabors 2017.05.20. 15:12:04

@M. Péter: "aztán várt éveket, hogy sorra kerüljön." de amit emlitett az az hogy csokosok bizony nem vartak annyit hanem valamiert "hamarabb" kerultek "sorra" vagyis kieerdemeltek ... bocs de eltel a 70-es evekben ??

amugy volt mas kiskapu is az amerikas nagybacsi kemenyvalutaban megvehette es akkor nem kellet varni sem .. (igaz a 3/3 valszeg feltette az illetot a "listara")

gabors 2017.05.20. 15:19:30

@DieNanny CH: "Ja, és az usa a hibás a két Koreáért, ők erőltették a kettéválást. " ja es akkor lenne ketszer ekkora az eszak korea es mit gondolsz lenne samsung ? ... es lehet a USSR hatara a La-Manche csatorna es az adria-i tenger lenne mara ... fasza lenne

amugy nem igaz amit irsz ugyanis a II-Vh utan a 38 parallel-ben allapodtak meg (a gyoztesek) amiben az usa-n kivul sztalin is benne volt (ha nem is gondolta komolyan) ... az eszakiak tamadtak eloszor hogy "ujra egyesitsek" az orszagot (eros kinai nyomasra es segitseggel) pont mint Vietnamban azert ha ilyen sommas velemenyit mondasz jobb lenne a tenyekkel is tisztaban lenni, mert nem minden ami a 20-dik szazadban rosszul sikerult az USA hibaja. Ugyanis mind az oroszok mind a kinaiak nagyon komolyan gondoltak azt a kommunista vilaguralmat (Kim-ek beleragadtak hogy cseh tamas szavaival eljek )

gabors 2017.05.20. 15:21:31

@Tivadar Polgar: "az ertelmiseget jelkepezi, " azt az elso par evben modszeresen kiirtottak most mar csak kontraszelekcioval (es felelemmel) kinevelt seggnyalok vannak ....

Attilajukkaja 2017.05.20. 15:47:51

Egy ilyen blogra felesleg reagálni. A cenzúra nem sokban különbözik az é-koreaitól.
További jó bohóckodást!

Sequoyah 2017.05.20. 15:47:58

Megnezni megneznem az orszagot, de nem tudnam nem szegyenleni magam, hogy minden egyes ott elkoltott $-om a turizmusbol elok helyett egyenesen a rezsimhez kerul, akik fegyverekre koltik hogy Del-Koreat terrorizaljak.

DieNanny CH 2017.05.20. 15:48:17

@gabors:

"azert ha ilyen sommas velemenyit mondasz jobb lenne a tenyekkel is tisztaban lenni, "

Nem tudom, feltűnt-e, de semmi véleményt nem írtam le. Csupán egy olvasott információt közöltem.

Méghozzá itt:
muveszetnyelve.blogspot.ch/2013/11/nincs-mit-irigyelnunk-vilagtol.html

Határátkelő 2017.05.20. 15:49:33

@Attilajukkaja: Csak a tényszerűség kedvéért: minden kommented megjelent.

P.Elliot 2017.05.20. 15:53:12

@gabors: Pence azert meg gondolkodni fog azon ha o lenne az elnok hogy mifele hatarozatokat hozzon mert elotte lesz Trump peldaja hogy nem is olyan nehez kirugni egy elnokot, nem lesz ez olyan kemenyfeju. Egyebkent is olyan fejbolinto Janos, a frasz kerulget amikor Trump mogott, mellett allva bologat mint egy szolga vagy lakaj, annyira nem alelnoki stilus hogy rossz latni.
Igaz hogy meg mindig sut belole a hala hogy meghivtak alelnoknek, egy interjuban lattam amikor arrol beszelt atszelemulten hogy ebben az orszagban lehet akarkibol akarmi, o is csak egy kukorica termelo kisfarmer nagypapaval rendelkezett ahol felnott es most o az Usa alelnoke, es ugy bamult a levegobe hogy meg most sem hiszi el.
Majd meglatjuk, igen, nagyon konzervativ de majd remeljuk eszhezter.
Azt nem ertem hogy ha bizonyitani tudnak hogy Trump megvalasztasa orosz kezzel ment, illetve szerintem szavazat atallitasokkal akkor miert nem a vesztes elnokjelolt lehetne az elnok, hiszen igazsag szerint ez lenne a jogos, meg Pence is marahatna, / majd Hillary gyorsan helyretenne a nezeteit, legalabbis reszben/.
Nem szoktam foglalkozni politikaval soha, nezeteim a sajatom, nem befolyasol semmi persze nem is ertek hozza ezert szivesen meghallgatom azokat akik ezeket jol kitanultak, tobbek kozott tegedet mert neha elamulok hogy mennyi mindenhez ertesz, mennyi mindenrol tudsz.
Masok is pesze, szivesen olvasok mindenkit ilyen teren bar a sajat velemenyemet megtartom ahogy en latom.
Lenne egy kerdesem, nemcsak hozzad hanem mashoz is aki tudja a valaszt. Republikanus vagy demokrata elnoknek muszaj a sajat partjabol alelnokot valasztani? Olyan nem lehet hogy demokrata elnok, republikanus alelnok, vagy forditva.
Ha jot akarnak az orszagnak es a nepnek ez nem lehetne akadaly szerintem..
Nalatok is esik az eso? Itt zuhog es megakasztott ugy a kirandulasban mint a kerti munkakban, egyedul a kompjuter elotti idonek tett jot, hehehe, bar nem erre akarom ma a napot hasznalni.

midnight coder 2017.05.20. 16:21:36

@Hobbiszakács: Ezzel szemben a legtöbb macskaféle bizony megrögzött ragadozó, ahogy a kutyafélék is.

Amúgy a legjobb az egészben az, amikor az állatvédők állatmenhelyeket alapítanak a kutyák-macskák életben tartásához. Miközben minden ilyen állat életben tartásához sok-sok más állatnak kell elvenni az életét az "állatvédőknek".

Attilajukkaja 2017.05.20. 17:19:49

@Határátkelő:
"Csak a tényszerűség kedvéért: minden kommented megjelent."
Köszönöm. A baj, hogy a cenzúra miatt fél napot kell várni egy komment megjelenésére. :o)

Attilajukkaja 2017.05.20. 18:10:26

@midnight coder:
"minden ilyen állat életben tartásához sok-sok más állatnak kell elvenni az életét az "állatvédőknek"."
Ahogy az emberek élettartásához is. Akkor most hol húzzuk meg a határt?

Timár Lénárd 2017.05.20. 19:18:50

@P.Elliot: Az elsö pár elnöknél ez volt a szokás. Finoman szolva nem jött be. Föleg mikor az elsö pártok amelyekneka maiakhoz nincsen közük bármit is állitson a republikánus párt is létrejött. Olyan finomságok köszönhetöek neki mint washington lövetése a britek által, mert hadsereg nélkül üzentek hadat egy nagyhatalomnak és ha nem lett volna Napoleon talán már Usa sem lenne.

Timár Lénárd 2017.05.20. 20:36:49

@Timár Lénárd: egyébként ha tudsz angolul ezt ajánlom neked: www.historytoday.com/mark-rathbone/us-vice-presidents Magyarul.meg Hahner Péter könyveit igy elsöre.

2017.05.20. 21:06:51

A magyarokkal találkozás egy tömegrendezvényen azért bárhol esélyes, de nekünk sikerült a '80-as években is egy észak-koreai szállodában.

M. Péter 2017.05.20. 21:58:00

@P.Elliot: @Timár Lénárd:
Vannak, akik azt mondják, hogy Pence rosszabb lenne, mint Trump, mert ő jobban ért a politikához, volt képviselő és kormányzó is, és nem olyan rendeleteket írna, amelyeket azonnal elkaszálnak a bíróságok.

Semmi nem írja elő, hogy egy pártból kell lenni az elnöknek és az alelnöknek, eredetileg az elnökválasztás 2. helyezettje lett az alelnök. Aztán rájöttek, hogy mégsem olyan jó ötlet, hogy az elnök legnagyobb ellenfele legyen az alelnök, és a 12, alkotmánymódósítással bevezették a jelenlegi rendszert.

Timár Lénárd 2017.05.20. 23:02:31

@M. Péter: Én csak erre a kérdésedre válaszoltam:
" Republikanus vagy demokrata elnoknek muszaj a sajat partjabol alelnokot valasztani?" Mint írtam, kezdetben volt rá példa, de finoman szólva nem jött be (amiről írnak is a linkelt cikkekben: hogy az elektorok ne a saját államukból származó jelölteket válasszák, kötelezővé tették, hogy a másodikként befutó legyen az alelnök. Ezt a kialakuló korai kétpártrendszer egyszerre tette értelmetlenné és feleslegessé. Azóta az elnökök azokat nevezik ki alelnöküké, aki a legtöbbet segítette - szerintük - a kampányuk során. Aminthogy ez egyébként el is várható egy működő demokráciában egyébként. Így meg explicite kizárják, hogy a másik pártból válasszanak maguknak alelnököt - nem lehetetlen, de jobban sérülne az amerikai demokrácia, mint az elnök és alelnök esetleges személyiségétől: ugyanis az erősen kompetitív, versenyszellemű - máig is annak tartja magát, ahogy azt éppen Trump sikere mutatta meg - és az egész rendszer annak megfelelően alakult ki. Ellentétben az európai modelltől, ahol nem szokatlan. És ezek nem az én véleményeim, hanem az ezzel foglalkozó és a témát jobban ismerő szakemberek állítják.)

Piere de La Croix (törölt) 2017.05.20. 23:02:43

@M. Péter: Na, így jár az aki már nem látja azt, hogy kinek akar válaszolni. Tekintsd tárgytalannak az előző hozzászólásomat és a moderátorok nyugodtan törölhetik.

London2009 2017.05.22. 11:04:27

@kolompa lole 1111: oh ne haragudj, itt az volt a gond, hogy angolul irtam? A helyzet az, hogy meg soha nem hallottam ezt a szot magyarul. 10 evvel ezelott meg nem lehetett errol sokat hallani Mo-on. Kb. semmit. De mondjuk nem lett volna tul nehez kitalalni, hogy mi lehet magyarul. :D Koszi a felvilagositast!

London2009 2017.05.22. 11:06:45

@vöribaba: tenyleg nem hallottam meg errol, mindig a palm oilt, bocsanat palma olajat hallom meg az avokado, bananultetvenyeket stb.
Nem tudom mi lehetne a jo megoldas, de en tenyleg ezert probalok mindent helyben beszerezni. Hatha ez segit valamit.

gabors 2017.05.22. 15:38:55

@DieNanny CH: "Ja, és az usa a hibás a két Koreáért, ők erőltették a kettéválást. " akkor bocs de ez mi ???

gabors 2017.05.22. 15:41:55

@P.Elliot: "a hogy nem is olyan nehez kirugni egy elnokot," de igen nehez eddig meg egyetlen egyszer sem sikerult (Nixon kiszurt veluk mert lemondott) rajta kivul meg egyetlen elnokot sem "rugtak" ki de mindig van egy elso ...

Pence profi politikus ha elnok lesz belole a konzervativ republikanusok nagyon sokat el fognak erni vele (ha nem veszitik el az also hazat elobb)

gabors 2017.05.22. 15:45:37

@P.Elliot: 'Azt nem ertem hogy ha bizonyitani tudnak hogy Trump megvalasztasa orosz kezzel ment, illetve szerintem szavazat atallitasokkal akkor miert nem a vesztes elnokjelolt lehetne az elnok, hiszen igazsag szerint ez lenne a jogos, meg Pence is marahatna, / majd Hillary gyorsan helyretenne a nezeteit, legalabbis reszben/." mert van egy olyan hogy alkotmany ! meg olyan sincs hogy idokozi valasztas ... hanem szepen megvan (megint alkomany) utodlas egeszen 17 lepcsoig lefele meg a Ms Chu is lehet elnok a transportation secretary :-) de a vesztes (most eppen Clinton az nem lehet)

amugy valasztasi csalasrol senki nem beszel marmint a klasszikus ertelemben (kiveve persze Trumpot aki szerint 3.5 millioan szavaztak illegalisan)

gabors 2017.05.22. 15:51:00

@P.Elliot: "Lenne egy kerdesem, nemcsak hozzad hanem mashoz is aki tudja a valaszt. Republikanus vagy demokrata elnoknek muszaj a sajat partjabol alelnokot valasztani? Olyan nem lehet hogy demokrata elnok, republikanus alelnok, vagy forditva."

nincs ilyen szabaly de mint minden ez is politika es a parton beluli jatszmak resze ... so mint latjuk meg republikanusnak sem kell lenni hogy valakibol elnok legyen Trump egesz eleteben demokrata volt gyerekei sajat bevallasuk szerint az elovalasztasokkor meg demokratanak voltak regisztralva ...

csak arra van szabaly hogy ki indulhat elnoknek es alelnoknek az alkotmanyban nincs szo partokrol.... partonkivuli is indulhat csak a mai viszonyok kozott nincs realitasa ... (lasd Bernie nem demokrata de indult a demokrata part elnokjeloltsegeert es kozel meg is nyerte ... valszeg lett volna eselye Trump ellen is )

Attilajukkaja 2017.05.22. 17:36:33

Nem kaptam választ arra a kérdésemre, amiért ide valójában beírtam. Egy-két hete egy másik É-Koreával foglalkozó blogon írta valaki, aki állítólag ebből írta a doktoriját, hogy a szobor közepén nem egy ecset, hanem egy fáklya szerepel.
Akkor mi is az igazság?

Tivadar Polgar 2017.05.23. 14:30:48

@Attilajukkaja: Nekunk azt modtak, hogy ecset. Amennyiben faklya a valos informacio, elnezest. Mi ezt az informaciot kaptuk. Ha a szemely megkapta a doktorijat akkor mindnebizonnyal en rendelkezem rossz informacioval :)

Attilajukkaja 2017.05.23. 16:16:14

@Tivadar Polgar:
Kedves Tivadar!
Gondolom, neked az ottaniak mondták, hogy az egy ecset, ami logikus is. Munkások+mezőgazdaság+tanulás/művészet.
Ezt a verziót jobban elhiszem, mint valakinek, aki azt állította egy blogon, hogy É-Koreából doktorált. :o)
Köszönöm a választ.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása