oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2017. július 31. 06:30,  Egy megsebzett ország 80 komment

2017. július 31. 06:30 Határátkelő

Egy megsebzett ország

Talán még pontosabb lett volna úgy a cím, hogy „megsebzett, de gyönyörű” ország. Boszniáról van szó, ahol minden második ember munkanélküli, a gyerekek nagy részének egyik nagy vágya, hogy külföldön éljen és ahonnan két év után távozik Éva és a férje, úgyhogy arra kértem, foglalja össze tapasztalatait.

cim_101.jpg

„Határozott időre, két évre szólt a megbízatásunk Boszniában, ami májusban járt le. Általában meglepett arcokkal találtam szemben magam, amikor elmondtam, mennyire szeretek ott élni. 

Sokakban még mindig a háború pusztította ország képe él, és gyakran megkaptam a „de az a Balkán!” megjegyzéseket a begyökerezett előítéletekkel. Leírom, hogy én milyennek láttam. 

Szarajevó 

Szarajevó nagyon élhető város. Sok európai fővároshoz viszonyítva relatíve kicsinek minősül. Lakossága 300 ezer, de a város állandóan pezseg: a kávézók mindig tele vannak, minden sarokra jut egy kiülős étterem vagy bár, a belváros utcáin rengetegen sétálnak. 

A keleties hangulatú óvárosa és az Osztrák-Magyar Monarchia idején épült városrész mellett jelentős része a titói időket idéző lakótelep, de bárhova is megyünk, mindenhol találunk kávézót, akár lakótelepi tízemeletes alján, akár körfolyosós, belső udvarokban. 

A várost déli része egy viszonylag keskeny völgy, amelyet öt hegy fog közre. Én nagyon szerettem a hegyoldalak hangulatos, szűk kis utcáit, a régi házakat. A várost Európa Jeruzsálemének is nevezik, hiszen a belvárosban egymás mellett sorakozik a szerb ortodox templom, katolikus katedrális, amelyet Ferenc pápa is meglátogatott, mecsetek és zsinagóga. 

A város tempója lassabb, mint a magyar fővárosé, és hangulata a ’90-es évek második felének, a 2000-es évek elejének Budapestjére emlékeztet. A bárokban és éttermekben még mindig lehet dohányozni, a körjáratként működő villamos még a ’70-es évekből marad itt.

ter.jpg

Az év legnagyobb rendezvénye a Szarajevói Filmfesztivál augusztus közepén. Sokszínű, érdekes filmeket, dokumentumfilmeket vetítenek, érdekfeszítő beszélgetésekkel, hangulatos belvárosi házak között szabad ég alatti vetítésekkel. Tavaly Robert de Nirot lehetett látni a megnyitón, idén pedig Oliver Stone veszi át a Szarajevó Tiszteletbeli Szív különdíjat. 

A város 1984-ben téli olimpiának adott helyszínt, és a közeli Jahorina sícentruma kiváló helyszín a téli sportok kedvelőinek: síelés, snowboard után pedig a környék éttermei ćevapit és helyi pálinkát, a rakiját kínálják. 

A környező hegyekbe jártunk túrázni, de fontos, hogy csak a környéket jól ismerő túravezetővel menjen az ember, mert az ország 25-30%-ában még mindig problémát jelentenek a fel nem szedett aknák. 

Budapest autóval 7-8 óra alatt elérhető, és áprilistól a WizzAir kínálja kedvező áron a repjegyeket. Aki autóval vág neki, számítson rá, hogy Boszniában – ezen a szakaszon – mindössze 60 km autópálya van, de a 140 km-es autóúton – bár teherautók lassítják a forgalmat –, a látvány gyönyörűszép: türkízkék folyók, mélyzöld hegyekben megbúvó kis falvak, útmenti, barátságos éttermek házi koszttal és grillen sült báránnyal. 

Egyedüli negatívumként a szmogot tudom említeni, ami a téli időszakot, általában decembert és januárt érinti, amikor megindul a széntüzelés. Ilyenkor repülni sem szerencsés a bosnyák fővárosba, mert a látási viszonyok miatt sok járatot törölnek. 

A közelmúlt 

A háború nyomai a mai napig ott vannak a város épületein, ugyanúgy, ahogy az emberek lelkén kitörölhetetlen sebet hagyott. Szarajevót a boszniai szerb csapatok három és fél éven át ostrom alatt tartották a környező hegyekből. 

Villany, gáz, fűtés nem volt, a vizet pedig kannákban hordták. Ez volt a modernkori történelem leghosszabb ostroma. Érdemes elolvasni a Zlata naplója című könyvet, amely egy tizenegyéves kislány, Zlata Filipović személyes vallomása az első két évről. 

Ha valaki ellátogat Szarajevóba, ki ne hagyja az Alagútmúzeumot. A háború második évében hat hónapig ásták a 800 méter hosszú és másfél méter magas alagutat, hogy összeköttetést teremtsenek a szabad boszniai területekkel. 

A múzeum abban a házban található, ahonnan ásni kezdték az alagút egyik végét. Srebrenica áldozataira, az ott meggyilkolt 8373 muzulmán férfira és fiúra emlékezik a Gallery 95/7 galéria is szívbe markolóan fájdalmas és horrorisztikus történetekkel. 

Ma is nagyon sok épületen látni golyónyomokat, az utcán gyerekeknek állított emlékművek emlékeztetnek az áldozatokra, és a parkokban sírhelyek sorakoznak. 

Az emberek nagyon hamar beszélnek a háborús élményeikről; volt olyan taxis, aki megmutatta, honnan lőtték a várost, de velem egykorú ismerősöm elmesélte, hogyan hozott be az alagúton keresztül a családjának rizst és tésztát 16 évesen azokban az években. 

A filmfesztivál is sok filmet szentel ennek a témának. Az Oscar-díjas Danis Tanović Senki földjén című sokkolóan szomorú filmje nagyon pontosan mutatja meg az ország bénult helyzetét. 

Munkalehetőségek 

A legtöbben munkaszerződéssel a zsebükben érkeznek ide, de akik itt próbáltak meg munkát találni vagy saját vállalkozást indítani, azok elég sok kihívással találják szemben magukat: hosszadalmas bürokrácia, kapcsolatokon alapuló rendszer, és a mindent átszövő korrupció.

telepules.jpg

Hivatalos adatok szerint a munkanélküliség valahol 49% körül mozog, de a szürkezóna nélkül is majdnem 30%-os. Tanult, szakképzett fiatalok lehetőségek híján sora hagyja el az országot, és Ausztria és Németország felé veszik az irányt. 

Két iskolában dolgoztam önkéntesként, ahol angol beszédgyakorlatot tartottunk; 11-15 év közötti gyerekek sorra mesélték, hogy mindenképpen külföldön szeretnének élni. 

A kilátástalanság, a mindent átható korrupció, a politika által fűtött nacionalizmus, az etnikailag megosztott társadalom, az ingatag lábakon álló gazdaság nem sok reményt nyújt a számukra. 

Árak 

Általánosságban az árak a magyarországiakhoz viszonyítva 10-40%-kal alacsonyabbak. Középkategóriájú éttermek kb. 30%-kal olcsóbban lehet megvacsorázni, mint otthon. A piacon a helyi zöldségek, gyümölcsök kb. 20-30%-kal kerülnek kevesebbe. 

Gasztronómia 

Tipikus bosnyák – illetve a régióban jellemző – ételek a ćevapi, a grillezett húsrudak pitában zöldségekkel, csípős vagy helyenként joghurtos szósszal, a töltött paprika és a töltött hagyma, sopszka saláta, s ezek szinte minden étteremben szerepelnek az étlapon. 

A piacok kínálata hasonlít a magyarországiakéhoz, de télen rengeteg a Törökországból importált gránátalma. 

Gyakori az un. buregdzinica, amely egyfajta gyorsétkezde, ahol hússal töltött bureket, sajtos, spenótos vagy krumplis pitét lehet enni, és ezekhez isteni a hideg joghurt. 

A boszniai borok, főleg a blatina és a vranac, nagyon finom. A helyi pálinka, a rakija sokféle ízesítéssel készül, amelyek közül a szilva, alma, dió, a meggy igen népszerű. 

Bosznia 

Az ország két entitásból áll; 51%-a a többségében bosnyákok és horvátok lakta Bosznia-Hercegovinai Föderáció, és 49%-a a szerb többségű Szerb Köztársaság. 

Az ország etnikai vonalak mentén erősen megosztott, és ez jelen van az iskolákban, ahol „két iskola egy fedél alatt” koncepció mentén, etnikailag szeparált formában zajlik az oktatás; pl. a bosnyák gyerekek járnak délelőtt, a szerbek pedig délután, és másfajta tanmenet szerint tanítanak, a történelemoktatásról nem is beszélve. 

Az ország természeti kincsekben hihetetlen gazdag: a Dinári Alpok hegyei, türkizkék folyók és tavak, a mediterrán ciprusok ölelte hegyi utak Hercegovinában, a blagaji sziklafal, ahova dervis kolostort építettek, a Neretva folyó a festői Mostar közepén, a Jajce központjában lévő vízesést mindenképpen érdemes megnézni.

taj_1.jpg

Azt gondolom, az isteni bosnyák konyha, Szarajevó hangulatos városrészei, a szemet gyönyörködtető természeti adottságai, történelmi emlékei mellett igazán az emberek fogtak meg. Kedvességük, vendégszeretetük hihetetlen, és imádják a gyerekeket. 

Remélem, legalább egy látogatáshoz kedvet csináltam a fentiekkel.” 

Ha tetszett a poszt, látogass el Éva blogjára is, a Világ végeiről oldalt itt érheted el.

HÍRMONDÓ 

Brüsszel szerint is más az élelmiszer Keleten és Nyugaton 

Az Európai Bizottság elnöke elismerte, problémát jelent, hogy nem ugyanolyan minőségűek az elvileg ugyanolyan élelmiszerek Európa nyugati és keleti felében. Brüsszel megvizsgálja az ügyet. 

Fojtogatja a magyar ipart a munkaerőhiány 

A helyzet az, hogy ezekben a hetekben a feldolgozóipari vállalkozások több mint 80 százaléka (!) már arra panaszkodik, hogy a munkaerőhiány miatt képtelen bővíteni a termelését. Ráadásul a helyzet egyre romlik. 

Velence háborúban 

„Júliusban és augusztusban olyan, mintha háború lenne.” Nem akárki mondta ezt, hanem az olasz város turizmusért felelős vezetője. Aki járt már ilyenkor Velencében, az tudja, Paola Marnak igaza van. A megoldás pedig egyelőre nagyon távolinak látszik.

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Bosznia

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr4212702591

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.07.31. 06:56:09

Nagyon jó írás egy érdekes helyről.
Az albánoktól sokat hallottam már a rakiról de végülis mi az? Az rendben van hogy gyümölcspálinka de miért olyan gyenge?

Golf2 2017.07.31. 07:59:11

Szép hely, voltam.

Demi78 2017.07.31. 11:33:29

En ugy tudom, hogy a raki, rakija az a torkolypalinka albanoknal, volt jugo allamokban. Gorogoknel tsipuro peldaul, olaszoknal grappa stb. Ezeket en az ettermekben ittam, a haz torkolypalinkaja neven. A gorog az eleg keritesszaggato volt, ellentetben a magyarral, amit viszont meg lehet még inni.

Viszont a wiki a raki-ra az anizsos, ouzo-s vonalat hozza fel. Van némi ellentmondas, ugy latom.

2017.07.31. 11:39:44

"Remélem, legalább egy látogatáshoz kedvet csináltam a fentiekkel"

Nekem igen. :)

Herr Géza 2017.07.31. 11:44:56

@Demi78: Az irány stimmel: a raki/rakija/grappa/tsikoudia alapvetöen törkölypálinka, amit a törököknél ánizsmagokkal ízesítenek és ott megy el a raki az "ouzo" irányába (two in one :D).

Demi78 2017.07.31. 11:47:44

@Herr Géza: de ha mar az ouzo vonal, akkor szerintem a legfinomabb a az olasz sambucca porkolt kaveszemekkel. Probaltam francia pernod-ba is belerakni a kavet, de nem ugyanaz...

Herr Géza 2017.07.31. 11:49:39

@Herr Géza: Bocs, apróság még: a törököknél a helyes írásmód: raki, de az i-n nincs pont (csak ilyen karaktert épp nem tudok produkálni :D)

Herr Géza 2017.07.31. 11:57:11

@Demi78: Hát nyilván azért, mert az "ánizspálinka" (ouzo, sambuca, pernod, abszint, pastis, arrak, mastika,stb.) is igazából csak gyüjtöfogalom, az egyes fajtákban az ánizson kívül sokminden más is lehet és az alap sem feltétlenül törkölypálinka.

Herr Géza 2017.07.31. 12:03:06

@diggerdriver: Gyenge? Akkor az albánjaid hígították. A raki is minimum 37,5 %-os, de inkább 40-50.... :)))

Latcho Rom 2017.07.31. 12:35:25

@Herr Géza: Nálad a pont.

Nem szeretem a rakit, az olasz / román grappa viszont fincsi. Ouzo bármikor..

Emlékszik még valaki a Raki Rushi című iszonyatra a hetvenes évekből?

Orochimaru 2017.07.31. 12:48:12

"Sokakban még mindig a háború pusztította ország képe él, és gyakran megkaptam a „de az a Balkán!” megjegyzéseket a begyökerezett előítéletekkel."

Ez érdekes, hiszen Mo. is teljes mértékben egy balkáni ország. Furcsa, hogy azzal szemben nem előítéletesek az itthoni emberek, sőt, még lelkesen ki is szolgálják a rendszert és/vagy alkalmazkodnak hozzá. Tudom, földrajzilag mi nem vagyunk balkán, közép-kelet európa v. mi a szösz. :)

2017.07.31. 12:48:37

@swing gitan: Khm, a románoknak nincs grappájuk.

P.Elliot 2017.07.31. 13:01:16

Jo poszt, vegre valaki irt onnan is.
A hozzaszolok meg elkezdtek inni, hehehe...
En csak a sligovicat vagy mit ismerem amit egy jugo ismerosom ivott mindig, valaha, alkoholt nem szereto ferjem rendkuvul kellemesnek erezte az uveget szagolgatva a szagat, azt mondta hogy erzik rajta a szilva, nekem budos volt igy vagy ugy, meg nem ittam volna.
A jugo ismeros szerint ez volt a legjobb ital amire eskudott.
Hat nem eppen mert majzsugorodasban halt meg 60 evesen....

Muscari 2017.07.31. 13:01:17

@diggerdriver: törkölypálinka, a görögök is csinálják. Szerintem egyáltalán nem gyenge :-)

Muscari 2017.07.31. 13:09:46

@Nagy kámpics: én Mostarban már jártam, varázslatos kis város. Sajnos sok a koldus és vannak még romos épületek, az számomra nagyon megdöbbentő volt. A kaja tényleg isteni.

Latcho Rom 2017.07.31. 14:02:52

@Pink Petsch: Megmondom Trainannak, s hozzáteszem neki hogy polentájuk/puliszkájuk sincs, aszonta a Pinki
:-))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.07.31. 14:21:50

Na akkor elmondom a tutit.
Szóval Albánia.
Legaláb tízféle gyümölcsből készül bár a fő vonal a törköly. Még az árokparton termő földiszederből is főzik.
Maximum 23-25fokos.
Azt viszont nem tudják hogy mitől ilyen gyenge.
Gyanítom hogy a cefrét felvizezik.

Muscari 2017.07.31. 14:24:53

@Demi78: amit én ittam, abban semmi ánizs nem volt. Viszont eléggé kerítésszaggató volt :-)

2017.07.31. 14:29:16

@swing gitan: Az tuica, nem grappa. Csak szilvából készülhet, más gyümölcsből készültet nem neveznek tuicanak (hivatalosan). A törkölypálinka (grappa), az rachiu, és persze ott van még a sok vihart kavart palinca elnevezés is ;)
Mellesleg tényleg nincs sem puliszkájuk sem polentájuk, viszont a mamaliga nagyon népszerü ;)))

Latcho Rom 2017.07.31. 14:32:00

@Pink Petsch: Ki fogom a bocskorost okitani! :-))

2017.07.31. 14:35:50

@swing gitan: Szerintem tudja ;) Hová valósi?

Latcho Rom 2017.07.31. 14:36:45

@Pink Petsch: hegyi paraszt :-) nej bukaresti..

2017.07.31. 14:45:44

@swing gitan: Najó, de melyik hegyről? Mert azért van egy pár ...

Latcho Rom 2017.07.31. 15:36:21

@Pink Petsch: fogaras ha jol emlékszem..

Latcho Rom 2017.07.31. 16:16:16

@geegee: szuper-duper cikk gigi...tnx

2017.07.31. 16:26:22

@swing gitan: Akkor szegről-végről földi ... és tudja mi a különbség a tuica a rachiu és a palinca között :))))

2017.07.31. 16:30:59

@geegee: Hm, azért vigyorogtam kicsit, amikor az egyik interjúalanynál hú-de-extrém-soknak lett mondva a napi 300 vendég. Egész augusztusban ennyien lesznek minimum, és 4 óra alatt le kell zavarni a népet. (mármint a konyhának, a pincérek szivnak).

Latcho Rom 2017.07.31. 17:02:30

@London2009: ha nem tudod kivagyok, a Q tesó emlékére lett kreálva ez a nikk :-)

Azt mesélik hogy a hétvégén a HA-t olvasva megütötte a gutman...

RIP!

2017.07.31. 17:13:50

@London2009: Áh, a Balaton ... bevallom, mindig egyfajta kárörömmel várom a szezonkezdetet, és vele az ottani vendéglátósok menetrendeszerinti sirámait. Ugyanezen vendéglátósok, alig 7-8 éve nagy mellennyél pofáztak az alkalmazottaikkal, most meg megy a csodálkozás, hogy még a mosogatónak is ausztriai bér kell. És még igy sem találnak embert, mert szürkén foglalkoztatnak.

Latcho Rom 2017.07.31. 17:50:24

Nem feledem el soha, piacot vérrel tele, a kis szinházat pesten vért adtunk szarajevonak is..Galko a szinpadon fekudt vért vettek tole, s szavalt kozben :-))
Balazs az Balázs..az utolso cseppig..

S Joant sem...

www.youtube.com/watch?v=AkTh_oxtcbk

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.07.31. 17:52:34

@geegee: kellemes és érdekes olvasmány volt.

(Az eldugult lefolyós sztorihoz hasonlót olvastam már, máshol, mástól, ott is egyfajta megmérettetés volt, hogy hajlandó vagy-e séf létedre a zsírfogót kézzel kipucolni, ha a szükség úgy kívánja...)

London2009 2017.07.31. 18:04:48

@Pink Petsch: jajj, nem sajnalom oket egy percig sem. Bar azert nem egyszeru a Balaton. Irto rovid es kiszamithatatlan a piac. Bar szerencsere most megint nagyon meno oda jarni.

London2009 2017.07.31. 18:05:29

@swing gitan: ki beszeli ezt? Ha tenyleg igy tortent, akkor RIP. Halottrol vagy jot vagy semmit ugyebar. :D

2017.07.31. 18:27:50

@London2009: Mert annyi eszük nincs sem nekik, sem az önkormányzatoknak, hogy összefogjanak, hogy ne csak szezonális cucc legyen a Balaton. Az évek alatt, amit nyavalygással tölttöttek, akár valami érdemit is tehettek volna.... De nem ők lennének, ha ... ugye ...

London2009 2017.07.31. 18:32:36

@Pink Petsch: nincs uj a nap alatt. Ez igy megy evtizedek ota. Allitolag azert egyre jobb a helyzet. Ahova mi evek ota visszajarunk szallason a tulajdonos meselte nekunk, hogy egy evben mar csak 1 honapra zar be, ami neki kell is szabadsagnak, meg akkor lehet javitgatni a hotelt. A tobbi honapban is elketyeg, teambuildingekkel meg ilyen olyan kisebb rendezvenyekkel stb.

Latcho Rom 2017.07.31. 18:39:37

@London2009: Mindig a remény hal meg utoljára...:-)

2017.07.31. 18:45:10

@London2009: Fasza, hogy nem minden hely került a szerv rosszabbik oldalára, bár ez még messze van az általánostól ... Ilyenkor mindig a bódeni tó jut eszembe....

Dikusz 2017.07.31. 19:09:33

@London2009: megnéztem az étterem értékeléseit, háááát,,,,
Úgy vettem ki, hogy meglehetősen drága, és azért annyira nem ízletes.

Dikusz 2017.07.31. 19:13:07

@Pink Petsch: azért az elég érdekes, hogy mindenki, akinek a Balatonon étterme van, vagy szállást ad ki az állandóan panaszkodik, hogy milyen rosszul megy neki, pedig ő tisztességesen megfizeti az alkalmazottakat, és becsületesen be is jelenti őket, és adózik is rendesen...

Ha mindez így lenne, akkor lennének alkalmazottaik is, nem kellene rinyálniuk.

Mrs. Clayton 2017.07.31. 20:20:27

@Dikusz: azt ertem, ha valaki penztarcaja ezeket az arakat nem birja el, de ennel olcsobban felszolgalva ilyen helyen minosegi etelt nem lehet adni. A hely Tihany foutcajan az apatsag alatt van kozvetlenul. Semmi extrat nem adnak, de az minosegi es tenyleg finom. Mi voltunk Balatonudvariban a Kaloz biztroban is, ez egy strandbufe, viszont kifejezetten jo, minosegi az etel. Ott egy burger kb 400 forinttal olcsobb, mint a fent emlitett etteremben. Voltunk olcsonak mondott bufeben is Foldvaron, ahol ujramelegitett ehetetlen hekket, meg orakkal korabban sutott vacak palacsintat es zsirban tocsogo kolbaszt adtak 4000ert. Mi ugy voltunk vele hogy inkabb fizetunk tobbet kevesebb etelert, mert azt szeretnenk inkabb megenni, ahelyett, hogy bedobjuk a kukaba.

2017.07.31. 20:25:04

@Dikusz: Mert nincs igy. Van pár étterem és hotel, amely egész évben nyitva van, ott van rá esély, hogy valóban fehéren dolgoznak a népek, báááár ... de, oké, ne legyek gonosz. Viszont a szezonra kinyitó helyeken meg tuti nem. Legjobb esetben is szürkén. Legeslegjobb esetben.

gabors 2017.07.31. 20:33:02

@geegee: most hol vannak a trollok ? magyarok akik NEM mosogatnak tobbet Londonban ... jo kis tortenetek ..

Latcho Rom 2017.07.31. 20:53:50

@gabors: kukkolnak a trollok mérgesen, bircafirkálnak, tesóskodnak kínjukban :P

DieNanny CH 2017.07.31. 21:21:16

@Pink Petsch:

Ez tényleg probléma.
Tavaly május elején voltunk, alig volt valami múzeum vagy egyéb szórakozási lehetőség nyitva.

Dikusz 2017.07.31. 21:27:54

@Pink Petsch: így van, viszont akkor nem csoda, hogy nincsenek dolgozóik, bár azt hiszem, neked ezt nem kell ecsetelnem...

2017.07.31. 21:45:28

@DieNanny CH: Pedig lehetne kezedeni ott értelmes dolgokat, mert nemcsak a tó van. De úgy látszik, az már strappás, rinyálni, hogy csak 2-3 hónapig lehet keresni a Balatonnál, úgy tünik egyszerübb. Bár kétlem, hogy kifizetődöbb ...

2017.07.31. 21:48:43

@Dikusz: Hát nem ... Budapesten még az Onyx-szintü, és -féle helyeken is max. 8 órára jelentenek be. Aztán meg ott vagy 12-14 órákat. Itt meg, múltkor 10 perccel tovább evett a fene a konyhában, amikor már elkezdődött az első fél órás szünetünk. A séf meg rámszólt, hogy húzzak már enni vagy valami.

gabors 2017.07.31. 21:56:58

@swing gitan: hivatalosan ki sem volt meg nevezve mert a valamilyen fund-jat meg nem tudta eladni a kinaiaknak ...

eleg rovid palyafutasa volt (de kinyomta spicer-t es a chief of staff-t)

" even if the brevity of Scaramucci's tenure - he wasn't officially set to begin until 15 August"

szoval a hivatalos kezdo napja elott kirugtak ...

olyan jol fog mutatni a resumen hogy -16 napig dolgoztam a Feher Hazban :-))

Latcho Rom 2017.07.31. 22:07:06

@gabors: nem fog éhenhalni a kekec kis wop

Dikusz 2017.07.31. 23:01:44

@Mrs. Clayton: az az igazság, hogy nem voltam az étteremben, csak a neten fellelt értékeléseket olvastam. Bár azokat amik ötcsillagos értékelést adnak fenntartással fogadom. Ennél az étteremnél sokan írták azt, hogy drága az étel a minőséghez képest.
Akkor viszont megértem az árakat, ha központi helyen van az étterem, nyilván drágább, mint a város szélén.

Dikusz 2017.07.31. 23:03:27

@swing gitan: Téged miért húzott volna el?:)

Dikusz 2017.07.31. 23:16:00

@swing gitan: azt én se tudom, de te kérdezted tőle az előbb, hogy: "@Pink Petsch: ehúztál? :) "

Latcho Rom 2017.07.31. 23:16:48

@gabors: állitólag felhívta a generális a Comey-t is, hogy neki nem tetszett ahogy bántak vele.

Abból nagy gebasz lehet ha trampli elkezdi a Kellyt is piszkálni, mert szereti őt a Sereg. Trumpot meghát..elviselik, amíg lehet..

Latcho Rom 2017.07.31. 23:18:14

@Dikusz: márhogy kajázni...:)

semmi hátsó-első-középső gondolatom nem volt! ;)

blackhairlady 2017.08.01. 01:06:13

@Muscari: A ferjem Bosniaban, Tuzlaban is dolgozott tobbek kozott a haboru idejen(es az osszes regi Jugoszlav orszagban is), meselt remes torteneteket, de o is mondta, hogy az orszag es az emeberek nagyon szeretneivaloak.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.08.01. 01:59:43

@Pink Petsch: Igen, ennek a trendfordulásnak én is vadul örülök.Bár azért valahogy nem látszódik, hogy olyan nagyon megerőltető lenne nekik a szezon.Vagyis kicsit siránkoznak mindig, de azért végigmegy minden, ahogy szokott.Holnap után lecsekkolom... :D

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.08.01. 09:05:00

@DieNanny CH: ... vagy bolt, ahol rendes marhahúst árultak kellő mennyiségben. Tapolcáig mentek el végül a férjemék, hogy a nagy családi találkozóhoz legyen normális gulyás, tavaly, április végén.

Alex Lavour 2017.08.01. 13:06:57

Turistának tökéletes hely. Májusban a legszebb, még zöld minden, bő vízüek a folyók. A Neretva völgye autóval és vonattal is csodálatos. Az út egészen kiváló minőségű.

wrstjnethn 2017.08.01. 14:25:08

Na ez a cikk sem cáfolta a "de az a Balkán!" felkiáltást! Foglaljuk csak össze a cikket: szép, de korrupt, lepukkant, veszélyes, reménytelen, etnikailag megosztott puskaporos hordó.

Nyers Fa 2017.08.01. 15:29:47

@Demi78: a Raki egy krétai törköly pálinka. Legalábbis a krétaiak magukénak mondják.

Gery87 2017.08.01. 17:33:55

Reménytelen se..luk ez is!:)
Hatalmi erővel összetartott ENSZ bábállam, semmi több.
Hagyták volna szétesni....

gigabursch 2017.08.01. 17:34:01

A Balkán meseszép.
Csak tudni kell benne mozogni, élni, derűsnek lenni.
Alsó hangon 3000 éve folyamatosan háborúk dúlják. Nme könnyű az ittenieknek.

Proud Mary 2017.08.01. 18:37:51

Szaud-Arábia önti a pénzt az országba

Shish Yakoo 2017.08.02. 08:11:10

@Herr Géza: "a törököknél a helyes írásmód: raki, de az i-n nincs pont (csak ilyen karaktert épp nem tudok produkálni :D)" Rakı Türkiye'de pálinka adı

Európai téridő 2017.08.02. 10:16:00

Szarajevóba 1878 (okkupáció) és 1908 (annektálás) között is rengeteget invesztáltak a korabeli szerbek szerint így-meg-úgy nagyon csúnya osztrák-magyarok is, na persze a titói jugoszlávok is. De az ígéretesre felfényezett szláv (kon)föderációs elvárások a megvalósulásaik után mára már igencsak befuccsoltak.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása