oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2017. február 09. 06:35,  Három, kettő, egy… Bermuda! 177 komment

2017. február 09. 06:35 Határátkelő

Három, kettő, egy… Bermuda!

Néha egészen elképesztő dolgokat produkál az élet, mai szerzőnk, Aurum se gondolta volna szerintem mondjuk egy fél évvel ezelőtt, hogy most péntek reggel párjával felszáll egy repülőgépre, hogy aztán az út végén megkezdje bermudai életét. De hogyan kerül valaki pont Bermudára?

Mikor érezted először úgy külföldön, hogy otthon vagy? Volt egyetlen ilyen pillanat, vagy egy folyamat része az érzés? Esetleg soha nem fogod magad otthon érezni? Írd meg a tapasztalatod, véleményed a hataratkeloKUKAChotmail.com címre.

bermuda_cim.jpg

„Mi jut eszedbe Bermudáról? OK, a Bermuda-háromszög az mindenkinek megvan. Kevesebben vannak, akik tudják is, merre van pontosan. De hogy mekkora, hogy lehet odajutni, mi a fő bevételi forrása, gazdasági jellemzői, már jóval kevésbé ismert. Olyanról, aki pont oda akar kivándorolni már nem is hallottam. Akkor én mégis miért megyek oda? Ezt fogom most elmesélni.

Elöljáróban magamról szólnék pár szót. Informatikus vagyok, szoftverfejlesztő. Ja, úgy könnyű, csapsz a homlokodra, az informatikusok jönnek-mennek a világban. Igen, de nem 50 évesen!

Korábban dolgoztam multinacionális befektetési banknál, tőzsdei cégnél, legutóbb pedig 4 évet egy angol biztosítási cégnek. Utóbbinak főleg távmunkában itthonról, vagyis fél lábbal már emigráltam, lélekben évek óta kinn vagyok, de testileg még itthon.

Jó fizetés angol fontban, tehermentes vidéki kertes ház, autó, rendszeres külföldi nyaralások, szóval nem az anyagiak motiválnak elsősorban a kivándorlásban. Akkor mégis mi? 

Kalandvágyra, tapasztalatszerzésre ebben a korban már nem lehet hivatkozni. Családunkban az egyel fiatalabb generációból már sokan kimentek, többek között a fiam is már egy éve. Lassan magunkra maradunk öregek. 

Itthon esélytelen lenne 

Az, hogy most van egy jó állásom, az nem marad így örökké. Itthon esélytelen lenne normális munkát találni. Ne szisszenj fel, hogy hiány van informatikusokból, tárt karokkal várnak mindenütt és meg is fizetnék. Igen, a pályakezdőt 10 éves gyakorlattal, minimálbérre bejelentve, a többit borítékban. 

A LinkedIn-ről rendszeresen kapok HR-es megkereséseket, de amikor az anyagiakra kerül a sor, mindig szakadék van az elvárásaim és a lehetőségek között. Akkor mégis csak az anyagiak számítanak? 

Párom üzletvezető-helyettes egy multinacionális cipőforgalmazó cég nagy forgalmú pláza üzletében. Napi 6 órára bejelentve, reggel fél nyolckor kezd, mert jön az áru, a bolt este nyolcig van nyitva, kilenc előtt nem nagyon végeznek. Mindezt havi 120 nettóért. 

Persze nem minden nap dolgozik, van, hogy napokon keresztül, utána 2-3 nap szabad. De véletlenül sem hétvégén, havonta talán egyszer van egy szabad szombat-vasárnapunk. 

Augusztusban nincs szabadság, mert kezdődik az iskola, ez szezon. November közepétől ugyan ez, mert jön a karácsony, amit végig kell dolgozni. Szilveszter sincs, mert leltározni kell, másodikán már nyit a bolt.

A másik fő okot, a korrupciót, az arcátlan lenyúlásokat, az ellopott jövőt már sokan leírták itt a blogon is, de ezer más helyen is, ezt már fel sem hozom. 

Miért nem Anglia? 

Térjünk vissza inkább az eredeti témához! Tavaly ősszel érett be a gondolat, kiköltözünk. Én nézek másik munkát, mert 4 év épp elég volt ebből a cégből, a fizetésben egyébként is benne van, hogy távmunkában dolgozom, Angliában már nem lehetne belőle rendesen megélni. 

Majd ha már kinn vagyunk, páromnak is keresünk munkát, a két fizetésből már jól meg lehet élni. No, igen, de itt a Brexit. Most még ugyan nincs bezárva az ország munkaerő piaca, meg az informatikusokat nem is akarják hazaküldeni, de a bolti eladók, pultosok, vendéglátósok jövője már közel sem ennyire biztos. Egyébként is eluralkodott egy idegenellenes hangulat az angoloknál, érzem a cégen belül is. 

A másik problémám az időjárás. Anglia nem a napfényes klímájáról híres, ellenben legalább van sok eső. Sajnos csak angolul beszélek, ez erősen lekorlátozza a szóba jöhető országokat Európában. Igaz, hogy a szakmámban az angol majdnem az egész világon elég, de a helyi ügyintézéshez, élethez már csak kellene a helyi nyelv is. 

Csörögni kezdett a telefon

November végén végleg betelt a pohár, egy csütörtök délután hirtelen felindulásból felraktam a CV-m a Monsters.co.uk oldalra. Nem mondtam fel, de aktívan elkezdtem nézelődni, hátha találok valami tuti ajánlatot. 

Gondoltam néhány hónapig figyelek, felmérem, alaposan megfontolom, hiszen nem sürget semmi. Másnap viszont meglepődtem. Reggel elkezdett csörögni a telefon és sorra hívtak az állásajánlatokkal – Dublinból. 

Először azt hittem, valamit benéztem és rossz helyre raktam fel a CV-t, de nem, angol oldalra raktam, igaz nem jelöltem meg, hogy hol keresek állást, csak benne volt a londoni cég, mint aktuális munkahely. 

Az első pár hívást még diplomatikusan elintéztem azzal, hogy küldje el az ajánlatot emailben, majd átolvasom és reagálok. Az ötödik ajánlat körül kezdett kialakulni egy kép a várható fizetésről, érdekes munkákról, kaptam információt a dublini életről, várható költségekről, stb., egyre inkább kezdett érdekelni. 

Angliai ajánlat egy sem jött, dacára az angol álláskereső oldalnak. Lassan ennek is megfejtettem az okát. Hiába a korábbi angol munkahely, de a telefonszámom magyar. 

A dublini cégektől többször rákérdeztek, hogy akkor most Angliában vagyok, vagy Magyarországon, akarok-e Dublinba költözni, vagy távmunkát keresek. Ebből leesett, az angolok azt gondolják – persze helyesen, hogy most akarok kivándorolni, de nem szívesen alkalmaznának a dübörgő Brexit mellett kelet-európait. 

Párommal átbeszéltük, legyen Dublin. Ott is angolul beszélnek, mégis csak stabilan az EU része, rengeteg nagy IT cég települt Írországba, ha az egyik nem jön be, lesz lehetőségem máshol elhelyezkedni, a pár nap alatt begyűjtött 25-30 ajánlat mutatja, hogy van lehetőség. Ő is fog találni munkát, hála az EU-nak nem kell munkavállalói engedéllyel foglalkozni. El is kezdtem interjúzgatni, egész jók voltak a visszajelzések. 

Érdekelne Bermuda? 

Aztán jött egy rövid levél egy angliai vidéki ügynökségtől. Semmi bonyolult szöveg, cirkalmas fogalmazás, csak lényegre törő egyszerűség. A profilom alapján megfelelnék egy bermudai cégnek, jó fizetés, 5% adó, költözési támogatás, első hónapra biztosítják a lakást. Érdekel? 

Tudom, hol van Bermuda, imádom a napfényt, a tengert. Szubtrópusi klíma, egész évben nyár. Ez az állás kell nekem! Azonnal válaszoltam, persze, érdekel. Másnap már kaptam is Skype interjú időpontot a bermudai cég vezetőjével.

Kellemesen elbeszélgettünk, ez még csak egy screening interview, de mindketten jó benyomást tettünk egymásra. A skillset, amit keresnek olyan, mintha én írtam volna magamról egy CV-t, ezt az állást nekem írták ki! Mint egy baráti közbeszerzés itthon. 

Folytatás következik, kaptam egy próbamunkát. Egy kis programot kellett írni egy kitalált feladatra, egy hét alatt. Ujjgyakorlat, semmi bonyolult nincs benne, de nagyon szépre meg akartam csinálni, beáldoztam az összes időmet. 

Alapvetően nem támogatom a próbamunkás felvételiket, túl sok időt elrabol a pályázótól, de itt most kivételt tettem. Van az az ajánlat, amire áldozunk ennyit. Leadtam a próbamunkát, két nap múlva kaptam időpontot a vezető fejlesztőtől interjúra. 

Ez már jó jel, annyira nem lett rossz, ha még mindig beszélnének velem. Egy órás technikai interjú, beleadtam mindent. Igazából maga a teszt feladat már eladott engem, csak azt kell bebizonyítanom, hogy tényleg én írtam, az meg nem nehéz. 

Közben még nem mondtam vissza a többi folyamatban lévő ajánlatot, oda is interjúzgattam. Ezzel telt a decemberem, a karácsonyi készülődés. Már nem kellett sokáig várni, néhány nap alatt megjött a visszaigazolás, egy végső menedzser-interjú, video konferencia a cég négy prominensével. Az interjú után másnap már megjött a hivatalos ajánlat, felvettek. 

Na, itt kezdődött a gond 

Mert az OK, hogy eljátszunk a gondolattal, költözünk. Meg egyébként is csak ide a közelbe, Európán belül, ahol a fapadosoknak hála, nincs távolság. De ez az Óperenciás-tengeren is túl van.

bermuda_terkep.jpg

Az világos, nem fogunk hazajárni. Január elejétől szól a szerződés, de hogy fogunk minden elintézni Karácsonykor? A cégnél sikerült kapni egy kis haladékot, megértik ők is, hogy nem elég a szokásos egy hónap főleg év végén.

Egyáltalán mit kell elintézni? Autót eladni, de úgy, hogy végig megmaradjon, mert vidéken autó nélkül nehéz meglenni. A házat sem lehet ilyen gyorsan eladni, bútorokat összepakolni, csomagolni. 

Mit vigyünk? Téli ruha nem fog kelleni, ez biztos. Akkor első lépés, ruhatárat átválogatni, ami nem kell, rakjuk dobozokba, vigyük el valamelyik segélyszervezetnek, legalább karácsonyra szétosztják. Ha visszaköltözünk is pár év múlva, addigra megenné a moly. Megtartunk 1-2 öltözetet, amiben addig vagyunk, míg kiutazunk. 

A házat nem szeretném egyelőre eladni, ki tudja, mi lesz, fog-e tetszeni, kinn maradunk-e. Meg ilyen gyorsan csak elkótyavetyélni lehet, azt nem szeretném. De a kert tönkremegy, ha itt marad gondozás nélkül. 

Akkor keressek kertészt, aki gondozza? Az meg felesleges költség. Szerencsére sikerült megtalálni a megoldást, egy ismerős, aki szeret kertészkedni, kiveszi albérletbe. 

A válogatás 

Kezdünk dobozolni, kiválogatni, mit viszünk, mit hagyunk itthon raktárban. Nem is gondolná az ember, mennyi holmija van, csak amikor költözésre kerül a sor. 

Az biztos, hogy kinn nem lesz ekkora házunk, sok mindent itthon kell hagyni. Persze tisztában vagyok azzal, a legtöbb holmi, ami most dobozokba kerül, sosem fog újra előkerülni. Az ilyen jellegű csomagolás csak késleltetett kidobás. 

Egyébként is így megy vidéken. Először csak a kamrába rakjuk a dolgokat, onnan egy idő után átkerül a padlásra vagy a pincébe, ahonnan pár év múlva a lomtalanításkor kidobjuk – kell a hely a többi holminak, amik ugyan ezen az útvonalon mennek végig, mielőtt szemétre kerülnek. 

De mégis kapnak egy kis időt, pedig dobhatnánk egyből a szemétbe. Az ember hozzánő dolgokhoz, nehezen ereszti el, amit egyszer megszerzett. Amerikában ezt megoldják a garage sale-lel, hihetetlen miket ki lehet fogni. Utána megint van hely és pénz, újrakezdeni a felhalmozást. 

Egy ilyen külföldre költözéskor viszont felgyorsul ez az amortizációs folyamat, sok mindenről gyorsan le kell mondani. Hetek óta csak ajándékozunk. Ruhát, lakberendezést, műszaki cikkektől a plüss állatkákig, mindent szétszórunk a családban, mégis egy szoba tele van a dobozokkal, amik mennek a raktárba. Majd alkalom adtán pár év múlva ezeket is kidobjuk. 

Egy hónapja pakolunk 

A repülőn fejenként két bőröndöt vihetünk, plusz kézitáskát. Ennyi bőröndünk nincs, most vegyek újakat egy útra? Pénzkidobás. Ráadásul egy bőrönd is csak a súlyt foglalja, holt teher. 

Kitaláltam, 4 nagy kartondobozba pakolunk, lefóliázzuk, átkötjük spárgával, kötünk rá bőrönd fület és ingyen van. Ráadásul nincs fél kiló darabja, több hasznos holmi fér a súlyhatárba. Kinn majd összehajtom a dobozokat és kisebb helyen elfér, mint 4 nagy bőrönd. 

Most látom csak, egy nő mennyi kozmetikumot, pampellát használ. Mind a 4 bőröndöt tele tudnák ezekkel rakni, megy is a sírás, mi maradjon itthon. És akkor még nem is beszéltem a cipőválasztékról, pláne a csizmákról. Újabb dobozok telnek meg, ezeket majd utánunk küldetjük, ha már belaktuk a helyet. 

Egy hónapja pakolunk, készülünk, de még van egy oldalnyi lista, mit kell elintézni, meghatalmazás postára, hogy a leveleket át tudják venni, közüzemi szerződéseket módosítani a bérlő nevére, meghatalmazások, ilyenek. Onnan nem fogok hazaugrani egy ajánlott levelet átvenni. 

Közben már dolgozom az új cégnél távmunkában, ami az időeltolódás miatt éjszakába hajló délutános műszakot jelent minden nap. Fárasztó, de legalább délelőttönként tudok ügyeket intézni.

bermuda_cikk.jpg

Bermuda: pici, de drága 

A végén jusson pár szó az országra is. Bermuda egy sok szigetből álló szigetcsoport az atlanti óceán nyugati oldalán. Szubtrópusi klímájú, télen 20 fok, nyáron 28, az óceán vize hasonló hőmérsékletű. Nagyon pici. De tényleg, az egész ország akkora, mint egy közepes magyar város, népessége kb. 65.000 fő. 

Bevándorolni csak házasság útján lehet. A munkavállalói engedélyt csak hiányszakmákban van esély kapni, ha helyben nincs szakképzett munkaerő. Szerencsére az én szakmám megfelel ezeknek a kritériumoknak és egyébként is a munkaadó intézi a papírmunkát. 

A párom már nehezebb kérdés. Nem vagyunk összeházasodva, de szerencsére két éve óta Bermudán is elfogadják az élettársi kapcsolatot, a házastárssal azonos elbírálás alá esik, így az én munkavállalói engedélyem alapján ő is megkapja a tartózkodási engedélyt. Csak egy ügyvédi nyilatkozat kell, lakcímkártyával igazolva, hogy egy háztartásban élünk legalább két éve. 

Arra is van lehetőség, hogy munkavállalóit kapjon. Szükség is lesz rá, mert egyrészt Bermuda a világ egyik legdrágább helye, kenterbe veri New Yorkot és Tokiót is, egy fizetésből ketten élni már nem marad megtakarítás. 

Másrészt hiába paradicsomi hely, megöli az embert az unalom, ha nem dolgozik. Egyelőre jók a kilátások, de biztosat majd csak akkor tudok mondani, ha már ott vagyunk. 

Itt tartunk most. Végső visszaszámlálás, péntek kora reggel indulunk Londonon keresztül. Folyt. köv.”

HÍRMONDÓ 

Mennyire szegények a magyarok?

A rossz hír az, hogy nem kicsit. Jó hír viszont nincs. Az eddig sem volt titok, hogy az európai (pláne a nyugat-európai) átlagnál szegényebbek vagyunk, az viszont elgondolkodtató, hogy például a szlovákok is gazdagabbak.

Marad az ellenőrzés az osztrák-magyar határon

További három hónappal meghosszabbítják a néhány uniós tagállam által ideiglenesen bevezetett határellenőrzést. Az osztrák-magyar határ is érintett.

Mégsem lesz ingyenes uniós vonatjegy?

A fiataloknak járt volna, de a Financial Times értesülése szerint az Európai Bizottság elvetette a tervet. Lesz más, de nem az igazi.

Minden harmadik németországi diák külföldi

A németországi diákok egyharmada külföldi származású volt 2015-ben, eközben viszont a bevándorlók aránya az egész társadalomra vetítve csak 21 százalék. 

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.  

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Bermuda

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr5412238420

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

London2009 2017.02.09. 14:50:26

@rebel rebel: go and get fucked by your ancestor! :DD

Dikusz 2017.02.09. 14:50:48

@London2009: Neked nincs olyan eszköztárad káromkodásilag, hogy ebben a hatalmas problémában a segítségére legyél? :)))

Egy volt kolléganőm Szentgotthárdon élt akkoriban, mondott egy csúnya kifejezést szlovénül. Na azt első hallásra megjegyeztem, soha a bánatos életben nem fogom elfelejteni, ha akarom akkor sem. Persze ha az Őrségben járok, akkor nem emlegetem.

LittleG (uk) 2017.02.09. 14:56:56

@Mrs. Clayton: "ez penzben fog fajni"

arra gondolsz, hogy felmegy mindennek az ara? (kaja, benzin, haz stb?)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2017.02.09. 14:59:09

@puhacica: ha rokakkal cimbiztel,, gyorsan adj be eszettsegi oltat magadnak
amit nem ertesz
en erre az eletmodra tettem fel mindent
latom a nyulat
az oz nez ram, ahogy kiszallok a kocsibol
tudod milyen szep egy oz?
vagy metrozok napi 2 orat?
nekem ez van, ettol vagyok boldog
ettol IS
van egy csodalatos felesegem egy erdom es nem vagyok gazdag
es lehet mar egy ozem is:)
aki meg akar rohangaljon londonban, NY-ban, akarhol
ez az en eletszemleletem, senkitol nem varoom el hogy kovesse

Mrs. Clayton 2017.02.09. 15:02:02

@hagyma: ki kell abranditsalak, itt nincs veszettseg :-)
@LittleG (uk): meglatjuk, de en erre szamitok, meg elszallnak a kamatok effelek

Mrs. Clayton 2017.02.09. 15:04:38

@Ginix: most lehet felreertelek, de mintha ugyanezt mondtam volna leszamitva a cselekvo alanyt, ami barhogyan is nezem egy ohajtasban nincs mig egy felszolitasban van, de mondtam mar az elejen, hogy nem tudom h az ilyen karomkodas az nyelvtanilag minek minosul

London2009 2017.02.09. 15:07:59

@Ginix: @Mrs. Clayton: igen, igen, pont ezt szerettem volna mondani, hogy az ohajto mondat alakilag lehet felszolito. pl. Csak meg ne bukj! De lehet felteteles is. Barcsak itt maradhatnek! stb.
Angolban ilyen meg teljesen maskent mukodik. Az intonaciotol fugg egy csomo minden, meg a szovegkornyezettol. Illetve szimplan van ra egy kifejezes amit hasznalnak es slussz passz. : )

London2009 2017.02.09. 15:10:49

@hagyma: Londonban lakom, de nem metrozom, nem, hogy ket orat naponta, hanem ugy egyaltalan nem? Na erre varrj gombot!

montroyal ( CAN qc) 2017.02.09. 15:12:33

@sellőlány: Ázsiában az is elég (papucs. Elobb kellett volna ezt olvasni a nejemnek .. mar itt vagyunk az airporton 3 nagy es 2 kis borondel kb 8-10 par cipoje van benne.

tucano 2017.02.09. 15:13:05

@karibiarany
Mennyire, de menyire, de mennnyiiirreeee irigyellek!
Imádom bermudát (is). Évek óta pályázok bármire arrafelé, de soha semmi. Kivéve a kokaincsempész és lánykereskedő junior poziciókat alacsony fizetés, viszont bőséges és hosszú ideig tartó hűvös következmények mellett.
Viszont a hurrikán nem tréfa ott. Nagyon csúnyákat tarol és ugye ott is kb 20 évente van egy szuper, ami elviszi a szigetek felét.

tucano 2017.02.09. 15:15:26

@sellőlány: @montroyal ( CAN qc):
Legrosszabb ötlet, a pacsker, főleg a flip-flop és nem a scholl megaegészséges, teljesen szétszedi a lábat és a hátat, én betiltanám, bármilyen hülyén hangzik is. Minden trópusi ember életének megrontója, ráadásul ettől van hobbit lába meg bokasüllyedése mindenkinek.

sellőlány 2017.02.09. 15:19:30

@montroyal ( CAN qc): Jaj, akkor vidd el az Operában valahol feltétlenül. :-) Mi 2 hét múlva indulunk és nem viszünk semmi gálacuccot.

puhacica 2017.02.09. 15:20:08

@London2009: mar csak vicceltem vele, komolyan beszelni ertelmetlen. :D

@hagyma: itt nincs veszettseg. :D a tobbit mar tudjuk...

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2017.02.09. 15:22:33

@Mrs. Clayton: hat en elhiszem, de a normalis roka nem megy cimbizni
tehar vagy kamuzol, vagy van veszettseg:)
az oz meg a nyul az mas

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2017.02.09. 15:22:42

@London2009: vadnyulad ,, ozed van?
Aprils utan less kacsam es libam is
en megertem hogy van aki embertomegben el
duplaszobaja van stb
de nekem igy jobb

sellőlány 2017.02.09. 15:22:44

@tucano: Na, mondd ezt az ottaniaknak. :-) Nekünk túraszandál, edzőcipő, hegymászós úton bakancs, búvárcipő max., ami kell. Ha becsúszik vmi gála program, akkor helyben veszünk vmi csinit és akkor csak hazafelé kell cipelni.

Mrs. Clayton 2017.02.09. 15:28:56

@London2009: szerintem tok egyrol beszelunk :-)

Mrs. Clayton 2017.02.09. 15:31:41

@hagyma: olvass utana, Uk-ban nincs veszettseg, a kutyakat sem kell oltani es a vadallatok sem veszettek, itt a rokakat egy csomoan haznal etetik pont mint te szeretned az ozedet
a ferjem nagy rokamanias, vannak videok ilyen haziasitott rokakrol a youtubon, azokat nezi, teljesen ugy viselkednek mint a kutyak, nem idegen dolog ez a cimbizes az emberrel naluk

Ginix 2017.02.09. 15:35:17

@Mrs. Clayton: nincs külön óhajtó mód az angolban sem.

a fuck you és a damn it az nyelvtanilag pontosan ugyanaz a felszólító mód. az elsőben a you-ra vonatkozik a felszólítás, a másodikban az it-re.
egy nyelvtani mód nem a jelentésétől lesz vmilyen, hanem a szerkezetétől. a jelentés nem határozza meg a nyelvtani szabályt. (hogy most csúnyát mondok, mint pl fuck you, v kedveset, bless you).

London2009 2017.02.09. 15:35:27

@hagyma: nekem kertes hazam van koszi. Vadnyul is van, barany is, kecske, lo stb. Egy farm, egy erdo es egy golf klub mellett lakunk. Oops.

Mrs Rumcajsz CA (törölt) 2017.02.09. 15:37:36

gyaaaaaaa ezt de jo volt igy olvasni. Nagyon kerek. Nekem mindig nagyon szimpi ha valakiben van kraft kilepni a megszokott sodrasbol.
Remelem bejon minden es jol alakul!

doboz vs borond: nemtom belinkelte-e mar valaki, sok ilyen video van a neten, hogy hogy jut el a borod a repcsiig: www.youtube.com/watch?v=vpimhRpf-Ng

a sarkat es eleit erdemes megerositeni a doboznak...

London2009 2017.02.09. 15:39:24

@Ginix: kifejezes van ugye ohajtasra, de azt nem tudom minek hivjak. I wish I had a bicycle, I wish I were you etc.

Golf2 2017.02.09. 15:41:08

@Ginix: hogy most csúnyát mondok, mint pl fuck you...Vagy kedveset: fuck you please!

Ginix 2017.02.09. 15:45:37

@London2009: hasonló jelentést több módban ill szerkezettel is ki lehet fejezni, és ez igaz az angolra is, meg valszeg minden nyelvre.
csak azt próbáltam elmagyarázni, h óhajtást az angolban ki lehet fejezni felszólító módban ill más szerkezettel is, de nincs külön óhajtó és felszólító mód.

montroyal ( CAN qc) 2017.02.09. 15:48:20

@sellőlány: ja majd a Pillango kisasszonyra Tokyoba ..gala viszont a hajon rendszeresen van ..de megyunk fel Kinaba Japanba ahol 4-10 fok korul van...oda fele ingyenes egy extra borond visszafele 100$..es meg ha veszunk is valamit...

Ginix 2017.02.09. 15:50:11

@London2009: igen, de ez nem mód, hn szerkezet. ez a mondat kijelentő módban van (esetleg kötőmód, abba mindig belezavarodok).
az angolban a felszólító müd a legegyszerűbb dolog a világon, csak az igével kell kezdeni és már pikk-pakk, kész is:)

@Golf2: :D

Mrs. Clayton 2017.02.09. 15:50:44

@Ginix: ezt ertem es irtam is, az ohajtast nem mind szerkezetet ertettem, de mindegy, amit probaltam mondani lehet nincs is ra kifejezes
azt probaltam erzekeltetni h mig az ulj le, az egy kivitelezheto cselekvesre vonatkozo felszolitas, mig a dogolj meg ugye nem az, meg a legy aldott sem, igy ertettem, hogy ohajto jellegu felszolitas vagy nem tudom minek kell hivni
nem tudom jobban elmagyarazni mire gondolok, ha erted erted, nem nem :-)

Shaktee 2017.02.09. 15:58:11

@London2009: :-)

Frappánsabb a magyar :-)

Mondtam ma reggel a disznoszaros verziot a saját Mérimnek, nem volt tole elragadtatva :-))

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2017.02.09. 15:58:11

@Mrs. Clayton: OK majd utanaolvasok
bar hgy agliaba utazva rokat simogassak, annak a eselye minusz gyok ketto
nem szeretemm angliat, a rokat kulonosen nem mert a nyulamra hajt

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2017.02.09. 15:58:11

@London2009: golf clib mellett nem szeretnek lakni

Shaktee 2017.02.09. 15:58:18

Monsieur Seldon:

Que Dieu te baise en merde de porc chaud face cachée

:-)

Ginix 2017.02.09. 16:07:39

@Mrs. Clayton: én meg csak azt, h ugyanaz a mód mind a kettő, csak mást jelent, emiatt különbség nem nyelvtani és nem húzható rá nyelvtani séma; "nem igazi felszolitas, hanem ohajtas, mert nincs cselekvo alany" - szóval ez nem igaz, ettől még ugyanúgy felszólító mód mindkettő.
bocs, ha nyelvtannáciskodásnak tűnik, csak az ilyenekben mindig zavarnak a hibás magyarázatok és tisztára rápörgök. de amúgy értelek:)

Golf2 2017.02.09. 16:09:31

@montroyal ( CAN qc): Csesszél ki velük hagyd ott a böröndöt nyersz 1 százast.Tedd dobozba a szütyőt.

montroyal ( CAN qc) 2017.02.09. 16:13:59

@Golf2: OK. De ne inkabb a nejemet hagyjam ott...

montroyal ( CAN qc) 2017.02.09. 16:24:09

@rebel rebel: biztosan mert a super gazdag villa negyedben egyetlen condo buildingbe lakok egy kis condoba

montroyal ( CAN qc) 2017.02.09. 16:27:15

@rebel rebel: meg annak idejen a magyar rendorseg hanyagsagabol ...

2017.02.09. 16:41:57

Emlékeztek a kun mediátoros marcsikára, akit belize-ből hoztak haza, ahol addig eleinte kényelmes, aztán kevésbé kényelmes körülmények között turistáskodott?

Az ember első reakciója az, hogy nahát, de jó neki, de betippelem, hogy rettentő magányosan töltötte az elmúlt pár évet, és egyikünk sem szívesen cserélne vele (különösen, ha esetleg angolul sem beszél rendesen), és a pénze is elfogyott.

Kun mediátoros marcsikának lenni szar.

Van ez a divat minálunk, hogy a hatóságok elől például thaiföldre menekül az ember, de ha van köztetek olyan, aki pont most sikkasztott pár száz milliót vagy megölt valakit, szerintem ezt ne csináljátok, mert tönkreteszi az életeteket. Ezek a turistaparadicsomok baromi nyomasztóak bírnak lenni, ha be van oda zárva az ember.

Úh állati kíváncsi vagyok, hogy alakul ez a bermudai kaland. Kíváncsi vagyok, tetszeni fog-e nekik, és nem mondjuk 1 hónap múlva, hanem 1 év múlva.

@karibiarany: , megtennéd, hogy jelentkezel a fejleményekkel?

Egyébként meg ha esetleg csalódást is okoz, tök szuper ötlet (elvégre ti nem vagytok mediátoros marcsika), gondolom, nagyon izgalmas lesz kartondobozostul meg mindenestül együtt.

Orochimaru 2017.02.09. 16:42:04

@rebel rebel: Nem mehet ki mindenki refudzsiként, tudod jól. :)

**mimi** 2017.02.09. 17:00:20

@Nagy kámpics:
Mi Bróker Marcsikent emlegetjük ... meg a kutyát is átkereszteltuk Bróker Marcsira, mert állandóan ellop.... mindent

Mrs. Clayton 2017.02.09. 17:01:09

@Nagy kámpics: amennyire en kepbe kerultem a holggyel a hirekbol csak azert bukott le mert ott is elkezdte a tuti broker businesst es emiatt felnyomtak, ha kicsit okosabb lehet meg egy ideig elnapozhatott volna. Egyebkent ha lehet hinni az internetnek belize egy jo hely nyugdijaskent

London2009 2017.02.09. 17:02:33

@hagyma: de! 3-as zona. A Golf Klub par utcanyira van, ugyhogy nem is latom. Csak jo tudni, hogy ennyi a zold korulottunk.

Shaktee 2017.02.09. 17:18:11

@montroyal ( CAN qc):

Correct quebecois/patois a disznoszar jeligere:

Que Dieu Criss ta ptite face laitte dans marde chaude de cochon

Shaktee 2017.02.09. 17:40:49

@Orochimaru:

10 pontot kapsz/kaptok Kanadától ha elveszed a Pernikét, extra 15 pontot ha anyává teszed s itt szüli meg a kis Gyíkot :-)

5 pont ha elfogadható az angolod vagy franciád, targoncáért semmi, de egy háromtonnás jogsi is nagyon lökhet a bevándorlási kérelmen.

Nem viccelek.

Mrs. Clayton 2017.02.09. 18:06:20

@Ginix: :-) @London2009: nalunk a szomszed falu fo utjanak egyik oldalan a hazak, masik oldalan a golf club, de hogy szarvasos is legyen a kommentben az en falum foutjanak a faluhoz kepest a masik oldalan all egy ilyen kuria szeru jo nagy haz, mi magyarul kastelynak hivnank, szoval ez ilyen uri haz, igy teniszpalya, almaliget meg vadaspark is van hozza, ugy kb 30 szarvassal, gondolom hagyma oda se koltozne

Orochimaru 2017.02.09. 18:11:39

@rebel rebel: Durván tündérkertnek tűnik innen...

Mrs. Clayton 2017.02.09. 18:11:47

@hagyma: draga hagyma, itt annyi a nyul mint a tenger, a lanyom mult heten csapott el egyett mig vitt engem az autokolcsonzobe, neha nem lepek fure mert tiszta nyulbogyo, a ferjem szerint azok irtani valo pestek, de a roka meg cuki ahogy vihogva rohog

©________ 2017.02.09. 18:49:13

@Buchhalter: megmondtam elore h ez lesz, amikor hazajottetek...

Csodabogár 2017.02.09. 18:49:50

@London2009: Tizennyolcévesen, az első munkahelyemen a főnökömhöz jöttek káromkodni tanulni a kocsisok. Én csak irultam pirultam, mert otthon nagy szigor volt, még a fene egye meg is tilos volt nálunk. Naszóval azóta is kedvencem. Menjen az anyja p...ba és szórakozzon az apja f...val!
Ez felszólító módban van.

gabors 2017.02.09. 18:50:34

@Mrs. Clayton: "@hagyma: ki kell abranditsalak," ez nem fog menni :-)))

Mrs. Clayton 2017.02.09. 18:59:54

Egyebkent a posztrol is szot ejtve, megneztem mi modon lehet munkahoz jutni a szigeten. Azt mondja h tilos a szigetrol mint turista jelentkezni, legjobb ha az otthonunkbol tesszuk, aztan a munkaltatonak meg kell indokolja h miert kell neki a kulfoldi, aztan korabban meghatarozott idore adtak csak munkavallalasi vizumot, de ezt azota megvaltoztattak es nem is lehetett a lejarat utan meghisszabbitani, viszont tovabbra is meg kell jelolni egy idointervallumot, aztan a tarsra vonatkozoan azt irja h csak a kulfoldi hazastars jogosult mint kulfoldi a szigeten munkat keresni, de neki is felhivjak a figyelmet h a helyiek elonyben reszesulnek meg ugye tax heaven a hely igy keszuljon fel h bolti elado valszeg nem lesz. Erre mikent keszulsz posztolo es mintha azt irtad volna h nem vagytok hazasok?

Shaktee 2017.02.09. 19:16:47

@Orochimaru:

Ebbe is bele lehet szeretni pár év alatt, s nemigen néz rád seni görbe szemmel ha az akszented elárul..

London2009 2017.02.09. 19:44:03

@Csodabogár: :DDDDDDDDDDDDDDDDDD Ezt megtanultam!!!

Shanarey 2017.02.09. 20:05:49

@Dikusz:

Budafok az nekem is a lakhelyem, legalábbis állandó lakcímként. Az ideigleneset pedig nem kötöm a magyar kurmány igen hosszú orrára.

Szerb káromkodás akad nálam is ha érdekel. Anno a nagyapám effélékre is megtanított.

@hagyma:

Carolinai Think Tank, megbetegednél ha előbb utánanéznél valaminek, mielőtt nekiállsz kételkedni? Erre felé nincs veszettség, és a rókák meglehetősen szelídek, mert senki nem piszkálja őket, s épp emiatt sok róka és egyéb erdei állat esik áldozatul az autóknak, mert az állatok, nem aggódnak miatta, és akár vígan bámulják az autóforgalmat is ha épp unatkoznak, mert tudják senki nem bántja őket.

szalka240 2017.02.09. 20:06:37

Ha már káromkodás a téma, egy klasszikus nem maradhat ki:
www.youtube.com/watch?v=kx-k4n8sxso

Shanarey 2017.02.09. 20:21:08

S ha valaki káromkodást akar fordítani, akkor nosza:

A rák bendzsózzon a beleiden.

Taxomükke (UK) 2017.02.09. 20:57:58

@Golf2: Egy ismeros angol-magyar par, ha veszekednek, azt mondjak egymasnak: Fuck you, darling!
:))

Mrs. Clayton 2017.02.09. 20:58:08

@M. Péter: persze, meg attol a turistatol is elkaphatod, akit Indiaban harapott meg a kutya es itt lett rosszul, de ugye ezek valoszinusege konkretan 0, az meg h olyan rokat simogatsz, amelyik veszett denevert evett mar -1 kozeleben van

montroyal ( CAN qc) 2017.02.09. 21:27:49

@rebel rebel: jo de ilyen csunyan mi nem beszelunk Ha csunya akkor azt magyarul mondon.

montroyal ( CAN qc) 2017.02.09. 21:40:58

@Shanarey: rak koltozzon a beledbe es higgye azt hogy oroklakas Rozsadombon:-)

Shanarey 2017.02.09. 22:01:22

@montroyal ( CAN qc):

Fordítást kértem, nem jókívánságot.
:-)
De ha már itt tartunk, akkor téged pedig a kézigránát vetkőztessen, ne az asszony.

jojó78. 2017.02.09. 22:01:48

Akkor beszállok én is :)) Hogy mondanátok Angolul ezt? A bőr hűljön rád. Illetve: A bőr hűljön a fogadra :))))))))))))))))))))))

Shaktee 2017.02.09. 22:05:35

@hagyma: Scotland, land of Kings and green pastures.

Real whiskey!

Shaktee 2017.02.09. 22:05:41

@montroyal ( CAN qc): Franciául(quebecois) még durvább a digger káromkodás, igazad van, s nem is annyira képi, funny mint magyarul :-)

Mikor indultok?

Shanarey 2017.02.09. 22:09:09

@hagyma:

GB, Középfölde, Northamptonshire.

Shanarey 2017.02.09. 22:11:54

@rebel rebel:

Adataid elavultak. javítsd át a noteszben.
:-)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.02.09. 22:35:52

@montroyal ( CAN qc):
Rajzoljon téged körbe a Doszpot Péter:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

Shaktee 2017.02.09. 22:48:06

@Shanarey: Noted :-)

S szereted is arra, irtál rola posztot?

FutureFry 2017.02.09. 23:30:57

@M. Péter: @Dikusz:
Mondjuk Amerikában is előfordul (pl. ahol nincs rendes vezetékes víz kiépítve és valamiért nem lehet kutat fúrni se), hogy egy házhoz víztartály (ciszterna?) tartozik és a lakónak kell feltöltenie bizonyos intervallumonként (attól függően, hogy milyen sok vizet használ a háztartás). Bár lehet lajtoskocsival is hozatni (ez a magyar neve, ha jól tudom), az ilyen környék arról ismerszik meg (azon túl, hogy vannak víztöltő állomások), hogy gyakran látható “pick-up truck”-ok platóján egy nagy víztartály, pl. ilyesmi:
www.thetanksource.com/wp-content/uploads/205and305small-1024x511.jpg

Egyébként gondolom ilyen célra lehetne (tiszta) esővizet is használni de az - pláne a nyugati államokban - nagyobb mennyiségben a limitált vízhasználati jogok miatt gyakran problémás (legalább is törvényes keretek között).

Dikusz 2017.02.09. 23:47:22

@Shanarey: nagyon is érdekel a szerb káromkodás. Szegeden élő barátaim közül az egyik beszéli a nyelvet, kíváncsi lennék, mit szólna, ha elkeringetném szerbül. Szilveszterkor együtt énekeltük a Macskajaj betétdalát:)
Negyven éve (eddigi életem 2/3-a) Budafokon élek. Szeretem, ez az otthonom:) Megkérdezhetem merrefelé van a lakhelyed? Én a központban, a Mária Terézia (volt Rózsa Richárd) utcában lakom, a Városháza kb 100 m-re van tőlünk.

Dikusz 2017.02.09. 23:56:28

@szalka240: nyihihihiiii:))))...., ezt honnan szedted? Ha tudsz ilyet, küldj még:). Első körben azt hittem, én jobban tudok, de nem...:)

Dikusz 2017.02.10. 00:02:10

@Shanarey: további fordítási lehetőségek:
- Isten pofozza rád a temetőajtót
- a villamos szabja rád a rövidnadrágot
- híjon az öcséd apunak .... stb:)

Dikusz 2017.02.10. 00:03:05

@jojó78.: vagy ezt: hogy a sz@r üsse ki a fogaidat.

Dikusz 2017.02.10. 00:11:13

@Shanarey: nagyon is érdekel a szerb káromkodás. Szegeden élő barátaim közül az egyik beszéli a nyelvet, kíváncsi lennék, mit szólna, ha elkeringetném. Szilveszterkor együtt énekeltük a Bubamara betétdalát - szerbül :)

blackhairlady 2017.02.10. 00:50:34

@macamuca [IHUN]: nem kell mozgatni olyan sokat, feladja Budapesten es felveszi a megerkezesi helyen, atszallaskor nem kell ujbol felvenni. Ott meg majd rapakolja a kiskocsira aztan hajra:) Bar nekem jutott volna eszembe, 6 nagy borond igencsak nagy helyet foglal.

Jo kis poszt , varom a folytatast a megerkezesrol, elso benyomasokrol.

Az angol esohoz csak annyit, hogy nem pont a mennyiseg miatt emlegetik annyit, hanem a gyakorisaga miatt, gyakorlatilag barmikor nekieredhet. Persze inkabb mult idoben kene ezt irni, mert ahogy hallom az ismerosoktol, ez marsokat valtozott az elmult 5 evben, mint mindenhol, a klimavaltozas ott is meghozta a hatasat. De azert nem veletlen, hogy a rajzokon az angol uriembereket mindig ernyovel abrazoltak :)

blackhairlady 2017.02.10. 00:57:24

@Golf2: igy van. strandpapucs, furdoruha es master card :D

montroyal ( CAN qc) 2017.02.10. 05:48:17

@rebel rebel: mikor .mar tul vagyunk Chichagon most SanFranciscoba varjuk az atszallast Singapore gepre

Egy csoda tortent a nejem utazaskozben a 7 eve nem latott ocsével aki Londonba lakik nettezett es kiderult San. Franciscoban turistaskodnak mi ott szallunk at tehat kijottunk a varobol talalkozni
Egy plusz pont a batyanak a volt SF felesegevel is osszefutottunk aki amerikai ....flashmob

Dikusz 2017.02.10. 07:47:48

@blackhairlady: valahol olvastam - szerintem sokat utazóknak nagyon jó ötlet - hogy a ruhaneműket vákuumzacskóba teszik, amelyikből kiszipuzzák a levegőt, és így jóval kisebb helyet foglal el.
Ez nem jó ötlet (még sose próbáltam)?

Dikusz 2017.02.10. 07:48:26

@montroyal ( CAN qc): jó utazást, megérkezést, minden jót:))

adg 2017.02.10. 09:59:29

@Dikusz: addig jo, amig a vamos meg nem akarja nezni, mi van a zsakban. Mert utana mar nem fog beleferni. :)

Dikusz 2017.02.10. 10:06:57

@adg: nyeheheeee... tényleg:))) Elképzelem magam, mifenét csinálnék a reptéren, ha a ruhásszekrény mennyiségű gondosan levákumozott, szabványméretű bőröndbe beleszuszakolt pakkomat felbontanák a vámosok. :))))

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.02.10. 11:00:57

Haha, király volt, köszönjük, végre egy normális, klasszikus poszt.Jöhet a folytatás!

kardio1 2017.02.10. 13:15:09

@Shanarey: a rókavadászat már kiment a divatból ? :-)

blackhairlady 2017.02.10. 13:38:08

@Dikusz: nem a hellyel van a legnagyobb problema hanem a sulyhatarral :)

szalka240 2017.02.10. 14:25:41

@Dikusz: Aki keres, az talál. Szoktam időnként bóklászni a Youtube-on, kabarét, zenét vagy bármi mást keresni, aztán időnként találok jó dolgokat.
Egyébként mire értetted, hogy tudok-e még? Káromkodást? Abból most nem jut eszembe hasonló.

Dikusz 2017.02.10. 21:46:19

@blackhairlady: jaaa... tényleg:)
Már megint részletekben fogom fel a dolgokat, de vigasztalj meg, hogy némi igazam azért van:))
Azon elegánsan átsiklottam, hogy ezért, mert kivákumozom a levegőt a ruhászsákokból, attól még azok ugyanolyan súlyúak maradnak:)

blackhairlady 2017.02.11. 01:19:32

@Dikusz: termeszetesen van igazsagod, ha a plussz penz amit ra kell fizetni , nem szamit, akkor meglehet jobban pakolni a te modszereddel:)

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása