oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2016. október 08. 06:48,  Nyaralásba torkollt ingatlanvásárlás Spanyolországban 57 komment

2016. október 08. 06:48 Határátkelő

Nyaralásba torkollt ingatlanvásárlás Spanyolországban

A spanyolokról általában az a kép él az emberekben, hogy finoman szólva sem kapkodják el a dolgokat, így Svájci S(CH)apka és párja joggal indultak úgy neki az ingatlanvásárlásnak, hogy az elviszi minden idejüket. Nem így történt, persze azért szerencséjük is volt. Ma tehát egy kettő az egyben poszt jön, hiszen ingatlant veszünk Spanyolországban és még nyaralunk is egyet. (A képeket természetesen köszönöm.)

1_66.JPG

„Mikor elhagytuk az országot újra kellett programozni az életünk sarokpontjait. Így kezdtünk el azon agyalni, hogyan lesz, ha egyszer nyugdíjasok leszünk. Túl a negyvenen nem kis akadály, pláne ha figyelembe vesszük, hogy hiába élünk Svájcban, a hátralévő idő alatt nem tudunk összeszedni annyi tőkét a nyugdíjra, hogy ne legyenek gondjaink itt.

Az ország nem is annyira a szívünk csücske, hogy ragaszkodjunk hozzá. Akkor hova tovább?

Szóba jött, hogy hazamegyünk, de ettől sem voltunk teljesen elragadtatva. Ráadásul rezsicsökkentés ide vagy oda, otthon is elég nagy összeget emészt fel a megélhetés.

Sok nézelődés, érdeklődés után a választás Spanyolországra esett. Ez volt két éve. Itt az oldalon megismertem egy hölgyet, aki nagyon sokat segített. Bár még nem találkoztunk, de azóta is kapcsolatban vagyunk. Tőle rengeteg fontos tájékoztatást kaptunk, így indult meg a tervezés. Utólag is köszönöm neki.

Az alapokkal hamar képbe kerültünk, nem tűnt lehetetlen vállalkozásnak, még így, több mint ezer km-ről sem.

A meglepő kihívás

Akkor még azt hittem, hogy a legnagyobb kihívást a NIE-szám megszerzése okozza. Számtalan fórumon érdeklődtem, de sehol sem kaptam megnyugtató választ. Mindenhol azt írták, hogy ottani lakcím nélkül nem fog működni és a beszerzése 3-5 nap, de lehet, hogy több.

Aztán elkezdődött a tényleges keresgélés, ami rém egyszerű, mert sok jó ingatlanos oldal van. Nem gondoltam volna, de itt jött egy nagyobb akadály. Hiába kerestem kontaktot az ügynökökkel. Volt, hogy még csak válaszra sem méltattak.

Volt, hogy három hét múlva válaszoltak, de akkor már én nem tudtam, hogy az x érdeklődés melyikére válaszolnak. Harmadik verzió a „hívjon fel bennünket”. A negyedik pedig az volt, hogy amikor kértem bővebb felvilágosítást, visszaküldték ugyanazt a linket, ahonnan küldtem az érdeklődést.

Pedig az első sikertelenség után már a spanyollal próbálkoztam, de így sem lett nagyobb sikerem. Kicsit úgy éreztem, hogy nem is akarják eladni az ingatlanokat.

Hozzá kell tennem, hogy a spanyolok sincsenek ott a szeren nyelvismeret témában. Gyakorlatilag, míg Barcelonában simán el lehet lenni az angollal, Valenciában már nehézkes, délebbre szinte lehetetlen ezen a nyelven kommunikálni. A németet már meg sem említem.

Ezzel nem számoltam az elején…

Vettünk egy mély levegőt

Aztán teltek-múltak a hónapok, és egyszer csak belefutottam egy angol ügynökbe. Innét felgyorsulni látszottak az események. Volt nála több olyan ingatlan, ami megfelelt az elképzelésnek, ráadásul minden segítséget felajánlott (a NIE-szám intézést is). Így aztán vettünk egy mély levegőt és belevágtunk.

2_68.JPG

Sajnos, csak 5 napunk volt, és akkor sem hittem még, hogy ennyi idő alatt végzünk. Egy hétfői napra volt megbeszélve az első találkozás. A kérdéses időpont előtt már ott voltunk, ő is. Itt kezdtem megnyugodni. Az előzmények ismeretében, kicsit aggódtam, hogy esetleg lyukra futunk.

Mint kiderült, emberünk valódi angol és pörög, mint a ringlispil. Már délelőtt végeztünk az összes ingatlannal. Mondta gondolkodjunk és jelentkezzünk. Mi alapjáraton nem vagyunk egy tökölős fajta, sokat nem agyaltunk, így már délután az irodájában ültünk és lefoglaltuk az ingatlant. Addigra időpontot egyeztetett a hivatalban a NIE-szám intézéséhez. Gyakorlatilag délután háromra végeztünk, amivel lehetett.

És most az összes tudnivaló

A NIE-szám

Ahhoz, hogy ingatlant vásároljon valaki, kell a NIE-szám. Ezt a rendőrségen kell kikérni. Az interneten lehet bejelentkezni ehhez, egy spanyol nyelvű felület kitöltésével. Maga a procedúra 15-20 perc.

Ebben a kérdésben is elég sok félrevezető információt kaptam előzetesen. Azt írták, hogy nem rezidensként csak három hónapra adnak ki ilyet, ez azt jelenti, hogy minden harmadik hónapban meg kell újítani. Nos, mi véglegeset kaptunk. Ennek díja 10.- Euró volt.

Az ingatlanos szerint vannak olyan települések, ahol lazábban intézik a szám kiadását (nem véletlenül mentünk ilyen helyre). Semmi várakozás, amire szintén figyelmeztettek korábban.

Bankszámla

Ha van NIE-szám, lehet bankszámlát nyitni. Ez sem volt több idő. Mi a Sabadellnél nyitottunk számlát. Útlevél és NIE-szám kellett hozzá. Mivel nem uniós országból akartuk átutalni a vételárat, ezért kértek egy adóigazolást (hogy igazolva legyen a pénz eredete). Ha uniós országból jött volna a pénz, akkor ez sem kellett volna (nem mindig előny Svájc). Ezt már utólag is be lehetett nyújtani, e-mailben.

Aláírás

Következő metódus a hivatalos rész (ez három hét múlva történt, addigra állították össze a papírokat). Az aláírás egy közjegyzőnél történik. Mivel nem spanyolok voltunk, ezért a közjegyző biztosított egy angol nyelvű tolmácsok (az ingatlanos nem lehetett érdekellentét miatt). Szerintem tökéletesen korrekt. A közjegyzős időpont előtt utaltuk át a pénzt, és a banki igazolással mentünk hozzá. Készpénz kizárva.

Amire figyelni kell

A hirdetésekben az ingatlanok nettó ára van megadva, erre még rá kell számolni kb. 13-15 %-ot az egyéb költségekre (adó, közjegyző, az ingatlanbejegyzés díja). Ezt egy héten belül kell átutalni a szerződés aláírását követően. Amennyiben többet utaltunk, mint a végszámla összege, úgy a maradékot a közjegyző visszaadja, ha befejeződött az ügyintézés.

Egyéb költségek

Mivel mi új ingatlant vettünk, további költségek is felmerültek: víz bekötésének díja – 750.- Euró, villany bekötésének díja – 150.- Euró. Ezek egyszeri költségek. Az összes fogyasztónál lehetőség van mindent az interneten intézni, ha megbízást adunk a banknak, akkor a számla jóváhagyása után a díjat leemelik a számláról. A bekötés is nagyon rugalmas volt, a bejelentést követő 2 napon belül lezavarták.

Ha valaki lakást vesz, akkor felmerülhet még a közös költség is, ennek összege teljesen változó, de ahogy hallottam, nem több mint Magyarországon.

Egy kis nyaralás

Visszatérve az elejére: mivel ilyen rugalmasan és gyorsan elintéztünk mindent, annyi időnk lett, mint a tenger. (Na, ez túlzás, mert közben kiderült, hogy az előre eltervezett 5 napot sem tudjuk az országban tölteni.) Hát, akkor csináljunk úgy, mintha nyaralnánk! Bár nem nagyon voltunk nyaraláshoz készülve, azért gyors „guglizást” követően megnéztünk a környéken néhány látványosságot.

Benidorm

A „táborhelyünk” Valencia és Alicante között, Benidorm mellett volt, a Costa Blancán. Ezt a partszakaszt az ország egyik legszebb tengerpartjaként tartják számon. Ezen felül a WHO szerint itt a legtisztább a levegő a világon. Az iparvárosok nem jellemzők erre a területre. Azt hiszem, hogy jó helyre „tévedtünk”.

A kisváros (spanyol léptékkel) gyönyörű, de nem tudnék tengerparti városban lakni. Turista, turista hátán, parkolni lehetetlen. Ezzel szemben a tenger gyönyörű, a város tiszta és kellemes.

Benidormot szokás kis Miaminak nevezni, a sok felhőkarcoló miatt. Az egy főre vetített toronyépületek számában világelsők. Itt található Európa jelenleg legmagasabb szállodája is, a Gran Bali Hotel.

Ha valaki a bulizás kedvéért érkezett a városba, jó helyen jár. A városban található egy delfinárium (Mundomar) és közvetlen mellette egy csúszdapark (Aqualandia). Érdemes ide is ellátogatni, igaz, a belépőjegyek elég borsosak.

Altea

Azonban nem mindenki vágyik aktív nyaralásra. Ebben az esetben érdemes egy kisebb települést választani, például Alteát. Az elején, amikor nem jutott eszembe a neve, mindig csak annyit mondtam, hogy „menjünk be abba a SEAT márkába”.

Ez egy igazi spanyol kisváros. Gyönyörű, fehér házak. Olyan szűk utcácskák, hogy egy nagyobb autóval nehéz volt elférni az óvárosban (véletlenül betévedtünk). A parton ingyenes parkoló, a kikötő mellett. A strand épp felújítás alatt áll, így ott az idén nyáron nem lehetett fürdeni.

Fonts d’ Algar

Következő célunk a Fonts d’ Algar volt. Bár gyönyörű, számomra egy kicsit csalódás volt. Az előzetesen olvasott kritikák szerint valami nagyobb durranásra számítottam. Csak kétszeri nekifutásra sikerült bejutnunk, ugyanis először nem találtunk parkolóhelyet. Központi parkoló nincs, gyakorlatilag az ott lakók a saját udvaraikat adják bérbe.

1_69.JPG

2_71.JPG

A látványosság egyébként több vízesés és természetes fürdőhelyek együttese. A víz 15 fok körül van, csak bátrabbaknak ajánlott. Felügyelet mellett lehet ugrálni is.

Guadalest

Következő állomás Guadalest volt. Nagyon jó kis szerpentines - egyébként kitűnő minőségű - úton lehet megközelíteni. A településen alig több mint kétszáz ember él, de évente több millió látogatója van.

guadalest_1.JPG

guadalest_2.JPG

A legnagyobb akadályt itt is a parkolás okozta. Ezen az aprócska településen minden látnivalót felhalmoztak az ősök. Már az is szemet gyönyörködtet, hogy az egész falucska egy szikla tetejére épült, de van itt imahely, börtön, templom, múzeum. Mi szem-szájnak ingere. A kilátás gyönyörű.

Villajoyosa

Másnap Villajoyosába mentünk. A beharangozó szerint ez is egy „kis” halászfalu, ami színes házaival hívja fel magára a figyelmet. A monda szerint azért színezték élénk színűre a házakat, hogy a halászok hazataláljanak. Érdemes egy sétát tenni itt is. A csokoládémúzeumot és a halpiacot nem szabad kihagyni. Nekünk utóbbit sikerült, nem találtuk meg.

Rengeteg étterem van, aki el tud szakadni a megszokottól, vagy a gyorséttermi láncoktól, annak érdemes kipróbálni a spanyol különlegességeket és a kellemes borokat is.

Ha nincs tényleges cél, akkor is érdemes a környéken autózni, sétálni, mert rengeteg látnivaló van.  A tenger gyönyörű, az idő jó, a helyiek végtelenül kedvesek.”

Olvassatok még több Svájci S(CH)apkát, mert az jó dolog! :)

HÍRMONDÓ

Kilenc éve a koboldok földjén

Dublini John napra pontosan ma kilenc éve, egy szegedi hajnalon ült be haverjaival egy autóba, és indult el Írországba. Ennek örömére írt egy rövid, viccesen önironikus összefoglalót és küldött egy videót is, amit itt nézhettek meg.

Hol kell adóznom, ha külföldön dolgozom?

Egyre gyakrabban fordul elő, hogy magyar munkavállalók időszakosan, vagy állandó jelleggel külföldön vállalnak munkát, illetve tartósan külföldön telepszenek le. Ebből következően felmerül az adózás kérdése is. Az itt olvasható válasz nem is olyan egyszerű, mint elsőre tűnik.

Csendes forradalom Nagy-Britanniában

A brit miniszterelnök szerint voltaképpen csendes forradalom zajlik az Egyesült Királyságban a Brexittel. Theresa May azt is megerősítette, hogy kormánya a kilépési folyamatot jövő március előtt hivatalosan megindítja.

Merkel szerint nincs alku a Brexitről

A német kancellár kissé másként látja ezt a forradalmat. Angela Merkel azt mondta: határozottan ki kell tartani amellett, hogy az Egyesült Királyság uniós tagságának megszűnése után csak akkor férhet hozzá az egységes piachoz, ha lehetővé teszi a munkaerő szabad mozgását.

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével!

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Spanyolország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr911779361

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Herr Géza 2016.10.08. 08:08:31

Na guten Morgen! Azt lehet tudni, hogy végülis hol, mit, mennyiért??? :D

Muscari 2016.10.08. 08:24:21

Gratulálok, így kell ezt csinálni! Nekünk is ez az álmunk, igaz inkább Görögországban vagy Horvátországban veszünk majd és majd csak ha nyugdíjba megyünk, de a koncepció ugyanez.

Nagyon ügyesek vagytok és hát a környék egyszerűen gyönyörű.

Akkor, ha jól értettem, nem közvetlenül a tengerparton van a ház, ugye? Milyen messze van a tengertől? És a hegyek között? Mert az nagyon szép lehet.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2016.10.08. 08:49:56

@Herr Géza: Változó.
Mi első körben csak újban gondolkodtunk (kell egy bázis).
Az árak most meglehetősen alacsonyan vannak, egy nappali+2 hálós lakást már kapni 50 ezer körül.
Egy hasonló kis házikót 150 ezertől lehet venni.
Igaz, ez 5-10 km-re van a parttól.

Felújításra szorulót adnak már 20 ezertől.
Most (evés közben jön meg az étvágy), egy közvetlenül a tengerparton álló házról tárgyalok. 30 éves és 170 ezret kérnek érte. Helyileg Déniában.
@Muscari: Semmiképp sem akartunk közvetlen tengerpartit, ez 10-km távolságban van, és hegyünk is van a közelben.
:)
Görögországot is néztük, de aztán elvetettük. Ott is egész jó árak vannak. :)

**mimi** 2016.10.08. 09:03:00

Wow! Gratulálok :) flottul ment nagyon !

Shenella 2016.10.08. 10:05:56

A horvat lakasarak vetekednek a daniaival, tudtommal, legalabbis a tengerkozeliek.

Mrs. Clayton 2016.10.08. 10:27:37

@Shenella: ezt erosen ketlem, tekintve hogy a coppenhagai arak kb londoni szinten vannak ha nem folotte

Shenella 2016.10.08. 10:48:40

A horvat tengerparton egy 18nm-es lakas 40 ezer e korul van.

Herr Géza 2016.10.08. 10:50:21

@Mrs. Clayton: Nono, a londoni ingatlan nm-árak lazán 2-3-mal oszthatók a koppenhágai árakhoz... Londont Eutópában szerintem csak Monaco veri e téren :)))

Herr Géza 2016.10.08. 10:51:46

@Shenella: 18 nm-es micsoda???? Azt lakásnak nevezni erős tülzás. :))))))))

Csodabogár 2016.10.08. 10:54:49

@svájci sapka (ch): Az árak nagyon helyfüggők. Az általam jól ismert Marbellában egy studiót lehet kapni 180 ezer körül, tengerparton. Nagyobb és újabb lakásoknál a felső határ a csillagos ég. A vételen és eladáson is rég túl vagyok, csak séta közben néztem meg néhány ingatlanos hirdetést, ott helyben.
Ajánlom, nézzétek meg legközelebb Elchet, Alicante közelében van. Europa, állítólag legnagyobb pálmaligete ott van + egy aranyos öreg kisváros. Benidorm számomra a rettenet, hasonlóan a délebbre lévő Torremalinoshoz. Denia kellemes, gratulálok!

Mrs. Clayton 2016.10.08. 11:09:10

@Herr Géza: par honapja amikor ott jartunk egy egy szobas lakas volt felmillio font, ezek uj lakasok voltak
azon tul a megelhetesi koltegek is sokkal tobbnek tuntek, mint itt
szerintem iszonyat draga hely es a mai napig nem ertem, hogyan adhat ki az egyetem olyan brossurat hogy diakkent 500 fontbol havonta megelsz

Mrs. Clayton 2016.10.08. 11:15:55

@Herr Géza: na most a kedvedert kgugliztam, tenyleg kb fele egy lakas coppenhagaben mint londonban
az igazsaghoz hozzatartozik, hogy az ottani arakat csak tippeltem, minden esetre az angliai arakhoz merten nekem az ottani arak is iszonyat soknak tuntek, persze lehet hogy meg minidg almat hasonlitok kortevel, es lakast nem is feltetlenul akartunk venni, de ettol meg hidd el h dragabb minden mint uk-ben

Antalya 2016.10.08. 11:20:03

Gratula hozza! Nagyon jo otlet es semmikeppen nem lenne jo visszajonni a szegeny es telen szurke, hideg, draga es depresszios hangulatu Magyarorszagra. Habar nyaron meg elviselheto valahogyan itt lét, de csak ideiglenesen! En kanadai -magyar kettos allampolgarkent Mexikot valasztom majd, ahol tobb millio kanadai es amerikai él es van sok biztonsagos tengerparti udulohely es kis varoska is. A tropusi gyumolcsok finomak es jok, egeszsegesek es olcsoak. En beszelek spanyolul nagyon jol, igy semmi problema nem lesz! Minden alkalommal egy masik varosban vagy orszagreszben lehet majd lakni, mivel a legkisebb kanadai nyugdij is a mexikoi atlagkereset 3-4-5-szorose es kedvesek az egyszeru hetkoznapi emberek. Minden szep, szines es hangulatos a kulfoldiek számára, ahogy an ezt a szappanoperakban latjuk. :) Europaban pedig Spanyolorszag a kedvencem na es a Torok Riviera Kis-Azsiaban. :)

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2016.10.08. 11:40:31

@Csodabogár: Persze. Nem mindegy, hogy falu, város, mennyire van a tengertől stb.
Mi direkt Alicante és Valencia között gondolkodtunk. Többek között, mert mindkét városnak van reptere és el lehet jutni Svájcba és Magyarországra is egyszerűen.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2016.10.08. 11:47:15

@Antalya: Nálunk is szóba jöttek, távoli, kellemes helyek, de aztán azt kizártuk. Nem mintha nem mennénk szívesen, de unokázni akarunk majd, és a gyerekek is Európában vannak, ez tűnt jó megoldásnak.
:)

Herr Géza 2016.10.08. 12:04:58

@Mrs. Clayton: Így van, azt én sem állítottam, hogy Londonban élni drágább lenne (a lakhatási költségeket leszámítva) , viszont a dán bérek magasabbak is, no meg ha a lakásbérleti díjat levesszük mindkét városbéli nettóból, akkor a maradék már Dániában jelent "olcsóbb" életet. Az az 500 font kb. akkor képzelhető el megélhetésre, ha a lakást a Csekonits nagybácsi fizeti...:)))))

Mrs. Clayton 2016.10.08. 12:10:32

@Herr Géza: elvileg az az iskola altal biztositott szallas/kollegium hasonlo

megjegyzem en meg ennyi keregetot hajlektalant europai nagyvarosban nem lattam mint ott
szinte szurrealis volt, ahogy a burberry kabatos, iphonos, designer szemuveges emberek koze felszalltak a koszos, mackonadragos papucsos keregetok a vonatra es mentek vegig a szerelvenyen, a masik feluk meg a muanyag flakonokat kukazta ki a szemetbol

de meg olyan sem fordult elo velunk sehol, hogy a boltban megvasarolhato uveg bor 500 korona, ugyanaz az uveg etteremben mar 3000 korona, es egyebkent ez teljesen jellemzonek tunt, persze csak kesobb tunt fel, hogy a helyiek csak kancso vizet ittk, meg asvanyvizet is csak mi rendeltunk

szoval az en velemenyem szerint aki ott jol keres az tenyleg jolel, viszont aki nem az nagyon szegeny

M. Péter 2016.10.08. 12:13:42

@Mrs. Clayton: Esetleg a lakhatási költségeken felül havi 500 fontra gondoltak, az kb. reális.

Mrs. Clayton 2016.10.08. 12:37:23

@M. Péter: nekem meg ugyis elkepzelhetetlen, mondjuk kulfoldikent kapsz ingyenes kollegiumot

Antalya 2016.10.08. 13:45:08

@Antalya: @svájci sapka (ch): Persze, ez teljesen ertheto dolog. Antalya, Torokorszagban is egy csodaszep varos am, a legkedvesebb varosom a vilagon, szuper jo aru (olcso), de megis nagyon jo minosegu apartmenekkel, hazakkal, es meg az sem baj, hogy nem EU-s hely, mivel sokkal fejlettebb, mint pl. Kelet-Europa. :) En egyedul allo vagyok, igy barhova mehetek es viszonylag Mexiko van a legkozelebb Victoria BC-hez. Kanada nyugati partjahoz. De ez meg csak evek mulva lesz, nem most es meg egy darabig Mo-on vagyok, ha nem is tetszik a dolog. :)

P.Elliot 2016.10.08. 13:57:40

En valahogy el sem tudnam kepzelni hogy olyan meleg helyen eljek ahol nincs tel. Halalosan beleunnek elobb utobb, fel ev ilyen helyen aztan kesz is, nem szeretem az egyformasagot. Nekem kell a 4 evszak es ha lehet ho is. Semmihez nem tudom hasonlitani a tavaszi erzest amikor a tel utan a foldnek friss fu, fold es napfeny illata van, gyenge meleg es ragyog a nap. Azt a nedves jacint illatu levegot, latni a narciszokat, tulipanokat, ledobni a telikabatot.
Az osz minden szines falevelet, azt a lassan csepego vagy szitalo esot, az azott, foldrehullo levelek illatat, neha meg a tavasznal is jobban feldob.
A tel hideget, igenis hideget amibol jolesik belepni a futott lakasba, a hoesest, sot hovihart nezni kinnt es bennt....
Nekem ha ilyenen gondolkodnek legjobban az jonne be amit egyszer ide irt valaki, valami erdelyi hegyek kozotti, melletti kis telepules ami nem zsufolt es ahol meg van tisztesseges ho is a telen, kozel aranylag egy nagyobbacska varosfele, nagy kert, sok virag.....csend....

tanato 2016.10.08. 14:51:07

@svájci sapka (ch): Elgondolkodtattál,50 ezer körül?Annyit még nálunk ebben a tyúkpiszkos alföldi kisvárosban is elkérnek egy közepes állapotban lévő családi házért.A telet ,ködöt,ónos esőt,csúszós utat én is nagyon utálom.

M. Péter 2016.10.08. 14:55:57

@P.Elliot: Sokan viszont el tudják képzelni, különösebben az idősebbek nem akarnak télen havat takarítani, és inkább Floridába költöznek.

Csodabogár 2016.10.08. 15:00:21

@svájci sapka (ch): Távoli hely ellen szól a távolság is. Az ember idővel irtózatosan belefárad a tizemvalahány órás repülőutakba. Ezért váltunk meg Floridától is. Mellesleg az idén már Marbellába menni is fárasztó volt, a végén legjobb itthon.:-)
De ti még fiatalok vagyok, van előttetek sok élvezetes év.

Csodabogár 2016.10.08. 15:03:29

@Antalya: Azért nem árt figyelembe venni a törökországi politikai helyzetet sem.

Csodabogár 2016.10.08. 15:07:59

@M. Péter: Ott is tud igen kellemetlen idő lenni télen. Ráadásul az ottani házakat, lakásokat nem építették arra, hogy hűvös is tud lenni. Fűtés klímával, undorító. 10 éve még csodás volt Floridában a tél, de aztán rohamosan romlott. Nincs nagy hideg, vagy hó, csak eső és 10-15 fok, ami messze nem kellemes. Ott éreztem igazán a klímaváltozást.

Muscari 2016.10.08. 15:21:33

@M. Péter: Hajjaj én is el tudom képzelni. Már annak is örülök hogy itt Londonban alig fagy néha, de a legjobban az tetszene, ha nem is menne 15 fok alá a hőmérséklet. Én imádom a sok napsütést és a meleget, mert sajnos ha hideg van én nagyon tudok fázni.
Ha néha látni szeretnék egy kis havat, akkor felmennék valahova a hegyekbe egy pár napra és kész.

adg 2016.10.08. 15:44:13

@Muscari: akkor ugy tunik, hogy meg darwin sem lenne eleg meleg neked, a varosban ugyanis a valaha mert leghidegebb homerseklet 13,4 fok volt. Brrrr
:)
Mondjuk ez extrem hidegnek szamit, altalaban nem megy 15 ala meg juliusban sem. Ilyenkor meg meg 25 ala sem. :)

Herr Géza 2016.10.08. 16:11:47

@Mrs. Clayton: Hát nekem a numbeo adataiból sem ez jön ki. Tekintsünk el attól, mennyire korrektek ezek az árak, egy szimpla kivonás:
Kopenhága: átlag nettó fizu mínusz 1 hálós kégli (outside of centre) lakbére, azaz 2.350-750= 1.610 font megélhetésre
Londonnal ugyanez: 2.065-1.170= 895 font marad
(És ha city centre-vel szamoltam volna, még durvább a difi.)
Rezsit nem vettem le, mert az ott megadott összeg nagyobb kéglire vonatkozik, ráadásul egy kicsit olcsóbb is Dániában.
Az meg ugye nem vitás, hogy a majd duplaannyi pénzből azért a drágább Kopenhágában is vidámabb az élet anyagi oldala. Valahol rendben is van az, hogy a vásárlóerő majd 30%-kal magasabb a dánoknál.

Antalya 2016.10.08. 16:50:57

@Csodabogár: Hat persze, tudom ,de Antalya annyira csodas es hangulatos gyonyoru szep varos, hogy ott sohasem voltak meg politikai botranyok. :)

svajcineger 2016.10.08. 19:22:53

@tanato:
Az 50.000 számomra is hihetetlen kategória egy 1+2 szobás lakásért. Ez kb. egy dunántúli nagyvárosi ár.

svajcineger 2016.10.08. 19:27:13

@Antalya:
Mi tavaly ott nyaraltuk. Az idén is ezt terveztük, de az ismert események miatt a nyaralás elmaradt. :(
Kellemes hely tényleg, de ott lakni... hááát. Persze ízlések, és pofonok! :)

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2016.10.08. 19:45:54

@tanato: Hát igen...Bár itt is előfordul, hogy rossz az idő, de azért más. Arról nem is beszélve, hogy a tenger sok mindenért kárpótol.

@Csodabogár: Igen, ezért maradunk mi is a jó öreg Európában.

@svajcineger: Itt egy link Valencia körüli lakásokról. Ezek mind újak.
Lehet csemegézni:

www.servihabitat.com/venta/vivienda/valencia/obra-nueva

svajcineger 2016.10.08. 20:27:58

@svájci sapka (ch):
Kellett nekem otthon lakást venni! :)

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2016.10.08. 20:30:51

@svajcineger: Még nem késő.
:)
Bár lassan magához tér az ingatlanpiac itt is, még nagyon jó áron lehet találni akár újat, vagy újszerűt.
Ha valaki vállalkozó szellemű, fillérekért vehet felújításra szoruló lakást, villát, vagy akár egy egész farmot is.

svajcineger 2016.10.08. 20:46:18

@svájci sapka (ch):
Későnek nem késő, csak a zsebem üres. :)
Én egyébként inkább nyaralónak gondolnék valami ilyesmit. Akár kiadásra is.

tanato 2016.10.08. 20:50:15

@svajcineger: Nagyon olcsónak tűnik,lehet azért mert nem közvetlen tengerparti.

tanato 2016.10.08. 20:52:09

@svájci sapka (ch): Ez tényleg hi9hetelen még magyar árakkal összehasonlítva is.Mi a deste meg a hasta között a különbésg?

tanato 2016.10.08. 20:53:04

@svajcineger: Én is így gondolkodom,télen mi lennénk ott,nyáron meg esetleg fizetős vendég vagy családtag.

tanato 2016.10.08. 21:06:44

@svájci sapka (ch): Egyébként tényleg jogos amit írsz.Írtam itt is hogy nagyobbik lányom párizsi Ersmusos éve alatt a legjobb barátnője a koleszban egy spanyol lány lett Granadából.Ott jött össze egy szintén Erasmusos olasz fúval a lányom aktív kerítőnői segítségével, mondhatni ő hozta össze őket.Most esküdtek Granadában szeptemberben és mindkét lányom hivatalos volt a lagzira,nagyon jól érezték magukat bejárták a környéket Malagát,Gibraltárt ,Cadizt,Granadát is, az egy hét alatt.
Na a lényeg az hogy az ifjú pár 40 ezer Euróért vett magának Granada központjában egy háromszobás egy nappalis lakótelepi első emeleti lakást.tehát az általad megadott árak stimmelnek és elgondolkodtatóak számomra is nyugdíjas korunkra.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2016.10.08. 21:20:00

@svajcineger: Jelen helyzetben annyi üres ingatlan maradt a bankok nyakán, hogy akár 100 %-ig finanszírozzák a hitelt is.
:)
Természetesen kelendőbbek a közvetlen parton lévő ingatlanok, de a parttól még 10 km-re remekül kiadhatóak.
:)
@tanato:
Bizony. Befektetésnek sem rosszak.
Nem véletlenül "nyomulunk" tovább ezerrel.
Még tíz évet terveztünk itt, de ha minden összejön, akkor előbb lelépünk innen.
:)

blackhairlady 2016.10.08. 21:26:46

@Muscari: Egyet ertek, nekem sem hianyzik, illetve csak egyetlen alkalommal, amikor Karacsony korul a Polar Expresst nezzuk ujra sokadszorra:))))))))))) Akkor jol jonne a feelinghez, de ennyi:)
Szerencsere az idojaras miatt nem kell innen elkokltoznom, mi most inkabb egy "ranch" felere vagyunk ahol a magunk urai lehetunk es nincs homeowner association ami ezer fele szabalyt allit.

blackhairlady 2016.10.08. 21:31:52

@svájci sapka (ch): Csodas helyen vettetek hazat, gratulalok! A konnyu ugyintezes meg csak hab a tortan :) Tenyleg hihetetlen arak vannak arra fele, ugy latom, a kommentelokben is elinditottad a vezerhangyat:))))))))))

blackhairlady 2016.10.08. 21:33:14

@svájci sapka (ch): A nyugdijas korotokig (mennyi ev is az?:D) ki fog ott lakni? Van aki gondozza amig ti Tunderkert Svajcban huzzatok az igat?

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2016.10.08. 21:35:28

@blackhairlady: Köszi. :)
Bevallom először azt gondoltam, hogy a déli mentalitás majd az ügyintézésben is megmutatkozik. Kellemesen csalódtam.
És igen, érdemesen ebben gondolkodni, akkor is, ha valakinek nincsenek csilliói.
:)

svajcineger 2016.10.08. 21:37:45

@tanato:
Deste - Hasta : Tól - Ig

Antalya 2016.10.08. 23:17:35

@svajcineger: En ismerem az egesz varost Antalyaban es a hegyek labanal levo Konyaalti varos resze gyonyoru, a magas hegyekkel es a sotetkek szinu tengerrel egyutt meg a szuper jo shopping centerekkel illetve az igazi torok termeszetes es olcso elelmiszer piacokkal egyutt. Szoval számomra ez maga a foldi paradicsom. Ott nincs nagykepuseg es nincs magukat megjatszas, mint olyan sok helyen itt Mo-on, pedig itt fogalmuk sincs arrol, hogy milyen szegenyek es nyomorultak az itt elo emberek a vilag gazdagabbik reszehez kepest :) Szoval nekem ugy gyonyoru es ugy szepseges Antalya, ahogy van es mar kb. 20 alkalommal voltam ott. :)

M. Péter 2016.10.09. 00:50:51

A spanyolországi ingatlanvásárlással óvatosnak kell lenni, sokan az összes pénzüket elbukták, mert kiderült, hogy a házuk épitési engedély nélkül vagy szabálytalanul kiadott engedéllyel épült, és a spanyol hatóságok lebontatták.

Többen írtak könyvet a Spanyolországba költözéssel járó kalandjaikról, a leghíresebb Chris Stewart "Driving over lemons" című könyve, ezt németre is lefordították.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2016.10.09. 07:59:19

@tanato: -tól, -ig.
:)
@M. Péter: Azért ehhez marha nagy tudatlanság kell...
Az első lépés, bárhol is vesz az ember ingatlant, hogy megnézi rendben vannak a papírjai.
Ez nekem kicsit olyanra hajaz, mint akik 30-40 % ígért hozam miatt rakták ilyen-olyan alapba a pénzüket.
@blackhairlady: Elméletileg még nagyon sok év lenne itt. A páromnak hivatalosan 14, de ezt már "legyalulta" 9-re. Az a max, de ha előbb összejön, amin most agyalunk, akkor még előbb.
A biztonság kedvéért lottót is adtam fe, lehet este már csomagolok.
:D
:D

Muscari 2016.10.09. 08:35:03

@Antalya: hát én a terroristák által elkövetett merényletet nem nevezném politikai botránynak.

Antalya 2016.10.09. 10:02:03

@Muscari: Tudom, nem jol, de az 800 km es 1000 km-re volt Antalyatol, mert azert ott nagy tavolsagok vannak. Torokroszag egy 1000 km X 2000 km-es hatalmas orszag, nagyreszt egy felsziget. :)

M. Péter 2016.10.09. 11:41:39

@svájci sapka (ch): Nem mindig annyira egyértelmű a dolog. Ha van építési engedély, utánanéznél annak, hogy szabályosan adták-e ki, és nem azért, mert az építési vállalkozó lefizette a polgármestert, vagy fizetnie se kellett, mert a sógora?

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása