oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2016. október 06. 06:39,  Három munka sem volt elég Magyarországon 246 komment

2016. október 06. 06:39 Határátkelő

Három munka sem volt elég Magyarországon

Sokan vannak Magyarországon olyanok, akik egyszerre több munkát is vállalva próbálnak boldogulni, hol több, hol kevesebb sikerrel. Ez persze nem újdonság, régebben is így volt, miként ez a mai posztból is kiderül. Szerzője, Little Pearl több mint tíz éve döntött úgy, hogy elég volt az egyik napról másikra élésből, és nekivágott. Ma Amerikában él, és csak egy dolgot sajnál… (A fotókat köszönöm szépen!)

a_fairfax_es_a_3rd_sarkan_levo_piac.JPG

„Egy hónap múlva lettem volna 46, amikor felültem a repülőre. Magyarországon ez már korosnak számít az újrakezdéshez, de én egy olyan országba jöttem, ahol 46 évesen még szülnek az anyák, vagy örökbe fogadnak, vagy csak simán újrakezdenek.

Mint én. Én újrakezdtem.

Magyarországon három munkahelyem volt, a főmunkám éjjel 10-től reggel 6-ig. A másodállásom kedden és pénteken nappal 7-től kb. délután 6-ig, de néha egyenesen onnan mentem éjszakázni, szóval azokon a napokon nem aludtam. A harmadállásom szerda, szombat és vasárnap délután 4-5 órát tett ki körülbelül.

Volt olyan hét, hogy egész héten összesen aludtam 10 órát, más egyetlen éjjel alszik ennyit. Olyan kimerült voltam, hogy már fájt, de csináltam hat évig, mert muszáj volt.

Most ne menjünk bele az apuka szapulásába a gyermektartás miatt, csak tényként írom le, hogy feketén dolgozott, hivatalosan munkanélküliként „tengődött”.

Gyermekem szinte nélkülem nőtt föl, anyám segített éjszakánként és hétvégéken, amíg dolgoztam. Annyi tb-t fizettem havonta, mint most a minimálbér (90-es évek vége, 2000-es évek eleje), de még a jogosítványom meghossszabbításáért is fizetnem kellett a dokinak 10 ezret, mert ha nem vagyok hálás, akkor muszáj elmennem mindenféle vizsgálatra (és addig is kib#szik velem).

Természetesen a nyugdíjmegtakarításomat át/elvette a magyar kormány, hogy vigyázzon a millióimra (nem tudom, elég finoman fogalmaztam?), akkor már rég itt voltam, de akkoriban még gondolkoztam azon, hogy öreg koromban visszamegyek Magyarországra. Így ma már nem hiszem, mert még képesek, és államosítják az itteni megtakarításaimat is, ha odaviszem.

Szóval elindultam, 45 évesen és 11 hónaposan. Nem megmagyarázni akarom a döntésemet, de egyszerűen nem láttam a saját és a gyerekem jövőjét. Nem tudtam tervezni még a következő hétre sem, nem hogy 5-10 éves távlatra.

Magyarországon nem volt hitelem, nem mentem csődbe, csak nem lehetett tervezni a jövőt.

napkelte_a_padlasrol_latkep_los_felizrol.jpgNapkelte a padlásról (látkép Los Felizről) 

Hivatalosan vagyok itt, az Egyesült Államokban, nem feketén, a több mint tíz év alatt állampolgár is lettem. Mostani munkahelyemen 4 napot dolgozom 12 órát, utána 4 szabadnap következik. Ha a munkanap ünnepre esik, akkor 50 százalékkal többet fizetnek, de jogomban áll azt mondani, hogy nem akarok ünnepnap dolgozni.

Miután alkalmazott vagyok, a cégem fizeti a neki kötelező biztosítást, én meg fizetem a nekem kötelezőt, de hála Istennek az egészségbiztosító nem az én betegségeim finanszírozásába fog tönkremenni.

Telik mindenre, mertem venni egy házat (51 évesen, 20 évre), és bár az élettársam is hozzájárul a költségekhez, egyedül is tudnám fizetni a hitelt, sőt, 4 hónap tartalék félre van téve a törlesztőkre és rezsire, ha bármi beütne.

A kocsimat 3-5 évente cserélem le, hitelre persze, mikor kifizettem, akkor gyorsan el is adom, az árát down payment-ként fizetem be az új kocsira, a maradékra veszek fel hitelt. Így szerelőhöz sem kell járnom, jó kocsim is van, és a havi törlesztő sem magas.

a_fairfax_es_a_3rd_sarkan_levo_piac_3.JPGA Fairfax és a 3rd sarkán lévő piac 

Nyaralni is járunk, néha csak itthon keresünk egy eldugott tavat, néha külföldre megyünk (Costa Rica, Japán, Argentína).

Nem érzem magam magányosnak, vagy kirekesztettnek. Itt nem gyűlölik a bevándorlókat (kivéve Donald Trumpot és híveit, de ezek az alacsonyan iskolázott emberek csak), mert mindenki az.

A kulturális különbségek inkább érdekesek számomra, mint riasztóak – vidám dolog, amikor az ember rádöbben, milyen sokszínűek is vagyunk.

a_fairfax_es_a_3rd_sarkan_levo_piac_2.JPGÉs ez is...

Sokkal riasztóbb, hogy akiknek Magyarországon éltemben nem kellett a barátságom („ennyi idősen már nem kezdünk új barátságokat”), és rokonok, akikkel temetésen és az esküvőkön sem nagyon találkoztunk, most hetente érdeklődnek a hogylétem felől.

Nem visszafelé akarok köpködni, de ez nekem nagyon megalázó: ott egy senki voltam a számukra, most meg a mindenük lennék.

Barátaim vannak itt (egyik sem magyar), az élettársam 11 éve a társam (nem magyar), a gyerekem is itt él a családjával. Messze tőlem, csak kb. félévente tudunk találkozni, de ők is dolgoznak, én is, a távolság pedig 1600 kilométer.

szembe-szomszed_haza_tavaly_karacsonykor.JPGSzembe-szomszéd háza tavaly karácsonykor 

És továbbra sem akarok visszafelé köpködni, de nincs honvágyam annak ellenére sem, hogy amióta eljöttem Pestről, azóta nem jártam ott. Itt vagyok itthon, ide jövök haza nyaralás után.

Én is, mint az egyik korábbi posztban írta valaki, egyetlen egy dolgot bánok csak: hogy nem korábban, huszonévesen jöttem..

Végezetül egy másik fórumon, egy számomra ismeretlen hozzászóló mondatát másolnám be, mert mélységesen egyetértek vele: „… komolyan gondolom, hogy a boldogságra való hajlam bennünk van, csak kell tudni élni vele. És akkor mindegy, hogy melyik zugában élsz éppen a világnak, és milyen nyelven szólnak hozzád.”

HÍRMONDÓ

Rekordösszeget utaltak haza a határátkelő magyarok

Még soha ennyi pénzt nem utaltak haza a külföldön élő magyarok, mint most, és nem úgy tűnik, hogy a folyamat lassulna vagy megfordulna. Az összeg nagysága új történelmi rekord, hogy mennyi pontosan, az itt derül ki.

Ki ápolja majd a magyar időseket?

A kérdés végén egyre vastagabb lesz a kérdőjel, hiszen az orvosok és a betegek után már a magánápolók is egyre inkább a külföldi munka felé kacsingatnak. Lassan már pénzért sem lesz ápoló...

Kiválthatok-e külföldön magyar receptet?

A kérdés elég sok embert érinthet, hiszen nem kevesen vannak, akik külföldön élve is hazajárnak orvosi kezelésekre. A kérdés csak az, mihez kezdhetnek egy másik uniós tagállamban a Magyarországon kapott recepttel? Válasz itt.

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével!

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Egyesült Államok

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr3911772839

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

SzZoole 2016.10.06. 07:08:29

Good luck

Ez a magyar recept külföldön kiváltása komoly???

firg_firg 2016.10.06. 07:30:43

Itthon 6 ev olyan meloban amibol ketto kell hogy hitel nelkul is megelhessen. Olyan melo amit nulla alvassal is megfizetnek.

Odakint legalisan volt, es mar allampolgar, hazat vesz, rendszeresen csereli az uj kocsijat es nyaral, bejarja a vilagot.

Komolyan erdekel milyen meloval vagy vallalkozassal lehet ekkora ugrast elerni.

Taxomükke (UK) 2016.10.06. 07:34:13

Bp. zuhogo eso, hideg... Surrey tegnap reggel: meleg, ragyogo napsutes...
A posztolonak tovabbi jo egeszseget, boldogsagot kivanok.

Taxomükke (UK) 2016.10.06. 07:39:41

@firg_firg: En inkabb azt furcsallom, hogy alig-ismerosok meg tavoli rokonok hetente erdeklodnek... enyhen szolva is hihetetlen, hacsak nem valami facebookos odabuffentest nem vesz valaki "erdeklodesnek".

tanato 2016.10.06. 07:39:55

@Zoole[uk]: Kiadják,persze támogatás nélkül.

Taxomükke (UK) 2016.10.06. 07:40:20

@firg_firg: En inkabb azt furcsallom, hogy alig-ismerosok meg tavoli rokonok hetente erdeklodnek... enyhen szolva is hihetetlen, hacsak nem valami facebookos odabuffentest nem vesz valaki "erdeklodesnek".

Taxomükke (UK) 2016.10.06. 07:40:57

@firg_firg: En inkabb azt furcsallom, hogy alig-ismerosok meg tavoli rokonok hetente erdeklodnek... enyhen szolva is hihetetlen, hacsak nem valami facebookos odabuffentest nem vesz valaki "erdeklodesnek".

tanato 2016.10.06. 07:41:37

@Taxomükke (UK): Ebben van valami persze régebben főleg,egy "nyugati" rokon,régi barát ismerős nagy kincs volt,ma már amikor minden családból két-három ember kint él nem akkora szám.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.10.06. 07:48:50

@Taxomükke (UK):
Miért mondod?
Londonban MINDIG szakad az eső.

SzZoole 2016.10.06. 07:59:51

@Taxomükke (UK): luton,felhős égbolt 8 fok kicsit szeles idő

Előrejelzés szerint,Debrecen,szakad az eső 5-6 fok
Mobilinternet kiváló:)

SzZoole 2016.10.06. 08:02:18

@tanato: érdekes....
Mondjuk én már azon is csodálkozom,hogy az itteni magyarok Mo.-ra járnak orvoshoz+gyógyszerét.
De hat ez én vagyok....

Taxomükke (UK) 2016.10.06. 08:06:25

@Zoole[uk]: Figyelj, hihetetlen, de van olyan is, aki meg kepes hazajarni tetovaltatni!!!!!
Dobbenetes.
:))))

SzZoole 2016.10.06. 08:09:54

@Taxomükke (UK): elsősorban nem azért megyek haza,de ha már otthon vagyok akkor kellemest a hasznosal...
Amúgy az itteni tetoválók igenytelenul csúnyán dolgoznak és drágán

SzZoole 2016.10.06. 08:12:05

@Taxomükke (UK): hogy tetszik az új rokonoknak a mi kis szép hazánk ?

Taxomükke (UK) 2016.10.06. 08:16:39

@Zoole[uk]: Tetszik, es nagyon izlik nekik a magyar konyha.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.10.06. 08:26:56

@Taxomükke (UK):
Itt vannak a rizsaszemű rokonok?
:)))))))))))))

SzZoole 2016.10.06. 08:27:41

@Taxomükke (UK): ja,a konyha:)
Azért a rokonság férfi tagjait el ne felejtsd elvinni a magyar lányokhoz,azok is nagyon szépek és olcsók:)))

ChristineK · http://christine-jartamban-keltemben.blogspot.com/ 2016.10.06. 08:29:23

Még olvastam volna. Főleg hogy a US sem az az ország ahová csak úgy ukmukfukk kivándorol az ember. Hogy jutott ki a poszter, hogy lett állampolgár, milyen szakmával? Mesélhetne még....

beflower 2016.10.06. 08:37:23

55 évesen jöttem Bajorországba.Teljesen megértem a beirót,bár Amerikában nem jártam még.Más világ,más élet.! éve nem voltam Magyarországon,de nem is hiányzik!Viszont napi szinten tisztába vagyok az otthoni állapotoknak,néha felhúzom magam ezeken.
Szerencsés vagyok,hogy nem kell a helyszinen átélnem ezeket.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.10.06. 08:45:13

@beflower:
Ja. Van olyan barátom aki közel a 60-hoz jött ki.
Itt aztán KITEJESEDETT...
:)))))))))))))))))))

tanato 2016.10.06. 09:06:56

@Zoole[uk]: Ők elsősorban nyelvi okokból járnak haza orvoshoz.

SzZoole 2016.10.06. 09:08:34

@tanato: nyelvi okokból?
What the shame....

CsakEgysrác 2016.10.06. 09:16:09

Luxemburg, felhös, 6 fok, mobilnet hol van, hol nincs

Vibi 2016.10.06. 09:44:58

@Zoole[uk]: Azert meg neked is van mit gyakorolni, mert ez igy nem jelent semmit. Amit mondani akartal, az ugy szol, hogy what a shame. Lehet te a what the hellbol kovetkeztettel, de ezek nem analog modon behelyettesitheto kifejezesek. Nyelvileg azert nem mindegy, mert a szegyen az egy altalnos valami, igy kell ele az a, mig a pokolbol csak egy van az ele hatarozott neveleo jar.

Magyarul sem mondjuk hogy micsoda a szegyen, hanem micsoda egy szegyen, ha mar be akarunk tenni egy nevelot. Persze a milyen a szegyen is ertelmes, de ez angolul mashogy van.

SzZoole 2016.10.06. 09:48:51

@Vibi: sose állítottam,hogy tökéletes angol tudással birnek,de az orvosnál el tudom mondani,hogy mi a bajom.
Amúgy kosz a kiigazítást:)

Vibi 2016.10.06. 09:54:51

@Zoole[uk]: Ebben biztos vagy? Hogy fejezed ki, hogy mar harom hete, holyaghurutos tuneteid vannak, de az utobbi egy hetben mar csak akkor erzel egy kis egeto fajdalamt, amikor az utolso cseppeket pisiled ki?

Ez egyebkent azert jo peldamondat, mert angolban az idot kulonbozo igeideju szerkezetekkel fejezik ki, ha nem a megfelelo igeideju mondatot hasznalod, az orvosnak fogalma sem lesz, hogy mikor mit ereztel.

Hari Seldon 2 2016.10.06. 10:17:11

„A kocsimat 3-5 évente cserélem le, hitelre persze, mikor kifizettem, akkor gyorsan el is adom, az árát down payment-ként fizetem be az új kocsira, a maradékra veszek fel hitelt. Így szerelőhöz sem kell járnom, jó kocsim is van, és a havi törlesztő sem magas.”

Szerintem a legtöbb ember itt így is így csinálja. Mi majd jövőre fogunk cserélni. Kíváncsi vagyok, hogy beveszik-e a magyar rendszámú kocsit?

„A kulturális különbségek inkább érdekesek számomra, mint riasztóak – vidám dolog, amikor az ember rádöbben, milyen sokszínűek is vagyunk.”

Bizonyos kulturális különbség nem gond. Sőt gyakorlatilag a kínaitól a feketékig semmi gond. Egy bizonyos esettel van csak a gond. (nem érdekes?)

„Barátaim vannak itt (egyik sem magyar), az élettársam 11 éve a társam (nem magyar), a gyerekem is itt él a családjával. Messze tőlem, csak kb. félévente tudunk találkozni, de ők is dolgoznak, én is, a távolság pedig 1600 kilométer.”

Most ha jól értettem 10 éve ment ki. Ezek szerint még Magyarországon ismerte meg az élettársát.
1600 km nem a világ. Náluk olyan két állam különbség lehet. Két nap autóval.

Egyébként mit csinál a posztoló?

Vibi 2016.10.06. 10:25:26

@ChristineK: Azert ahhoz nem kell tul nagy kepzeloero, hogy rajojj, hogy egeszsegugyi dolgozorol, valoszinuleg apolonorol van szo. Mar 20 eve az folyik a csapbol is, hogy a magyar apolonok napi 15-20 orakat kenytelenek dolgozni, ha egyedul egy fizetesbol nevelnek gyereket, vagy ha rendes fizetest akarnak hazavinni, mert a ferjuk nem Habony Arpad, vagy Andy Vajna.

Fruka1 2016.10.06. 10:37:07

@firg_firg:
"Itthon 6 ev olyan meloban amibol ketto kell hogy hitel nelkul is megelhessen. Olyan melo amit nulla alvassal is megfizetnek.

Odakint legalisan volt, es mar allampolgar, hazat vesz, rendszeresen csereli az uj kocsijat es nyaral, bejarja a vilagot.

Komolyan erdekel milyen meloval vagy vallalkozassal lehet ekkora ugrast elerni."

Erre én is kíváncsi lennék? De most komolyan, milyen melóval lehet ezt elérni? Hogyan lehet kijutni egyáltalán (nem turistavízumra gondolok) hogy munkát kapj stb. Én igaz "csak" Ausztráliában voltam, de ez nagyon nem egyszerü, sőt, egy átlag embernek lehetetlen.....

ChristineK · http://christine-jartamban-keltemben.blogspot.com/ 2016.10.06. 10:39:07

@Vibi: Nem képzelegni akarok hanem információt. Amúgy meg ja tényleg keresettek az ápolónők, csak épp még egynek se olvastam a történetét a magyarok közül aki így jutott ki és lett állampolgár.

firg_firg 2016.10.06. 10:39:25

@Vibi: mar boccs, de ez nem ilyen egyertelmu. Lehetne pincerno, tanarno, ovono, penztaros, takaritono vagy akarmi mas is.

Vagy te vagy a posztolo hogy ennyire tudod?

tanato 2016.10.06. 10:40:02

@Zoole[uk]: Te ige n de sokannem tudnak normál kommunikációt folytatni idegen nyelvn az orvosnál.

Herr Géza 2016.10.06. 10:42:52

Mekkora baromság már ez a receptkérdés... Létezik olyan, hogy nemzetközi gyógyszerkönyv (no meg a net), amiből egyértelműen megállapítható, hogy az adott ("magyar") gyógyszer minek felel meg az adott országban forgalmazott szerek közül. Mivel a magyar receptre külföldön úgysem kapsz támogatást, a recept csak arra jó, hogy a csak receptre kiadható gyógyszert megkaphasd. Mivel az egyes országokban jelentős eltérés van a "csak receptre" gyógyszerek listájában, az is könnyen lehet, hogy az általad nagy macerával otthon beszerzett recepten szereplő gyógyszered kiváltásához az adott országban nem is kellene semmi....
Aztán: ha már a recept miatt hazamentél, miért nem váltod ki otthon rögtön? Problem solved...:))))
És végül: ha tartósan szedsz egy gyógyszert, akkor nem egyszerűbb egy magyar recepttel egyszer elballagni a háziorvoshoz (urambocsá akár "tolmáccsal"), vele feliratni, és akkor még a helyi TB támogatást is megkapod rá, már ha van ilyen egyáltalán...? Utána meg x-havonta az újabb recept elhozatalához már nem sokat kell beszélni....
Jesszus mária, felnőtt emberek problémái.... :)))))

tanato 2016.10.06. 10:44:25

@ChristineK: Úgy ki lehet jutni de tökeletes angoltudás kellene hozzá.Az viszont a magyar ápolónőknek döntő többsegben nincs.Voltak erre már kíserletek,de a hazai spec.nyelvtanfolyamról mind kihullottak így leállt a program.Nemetországban kellett volna angolul interjúzni az USA előtt.Ehhez azert már kell biztos tudás.

ChristineK · http://christine-jartamban-keltemben.blogspot.com/ 2016.10.06. 10:58:48

@tanato: Pont ezt mondom, hogy még egy ember történetét se olvastam aki így jutott volna ki. Szóval igen elméletben létezik a dolog, de gyakorlatban....

Hari Seldon 2 2016.10.06. 11:05:43

@CsakEgysrác:
Már többször észrevettem, hogy felétek gyorsan csökken a hőmérséklet, nálunk 10 fok van.

joskapista43 2016.10.06. 11:06:20

@Vibi: Én pl. többnyire sehogy, mert magyarul se jutna eszembe a hólyaghurut.

Az orvosok amúgy is csak a tankönyvet hajtják végre, főleg nyugaton, ahol ha elpatkol a beteg és ők nem szakmailag megindokolható kezelést hajottak végre a tünetek alapján, szarrá perlik őket.

Úgyhogy ha egyértelműen azonosítható bajod van, mint pl. vakbélgyulladás, akkor elvégzik a tankönyvben látott és milliószór begyakorolt kezelést, pont ugyanúgy mint a tetőfedő, kőműves, vagy az árokásógép-kezelő.

Buchhalter 2016.10.06. 11:19:19

@Herr Géza: Helló Géza bá, kérdésem ez a 10 € os napi kórházi hozzájárulás lenne amit 28 nap után már nem kell fizetni.Ez régi dolog és miért találták ki a németek? Sok volt talán a potyázó a német kórházakban?

Dikusz 2016.10.06. 11:23:21

@tanato: Nem lehet azért, mert itthon kevesebbe kerül, esetleg nem kell fizetni az orvosi ellátásért, receptért?
Kérlek, ne vedd kötözködésnek a kérdésem, ha másképp látod, akkor azt is megértem.

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2016.10.06. 11:33:51

@tanato: barátnőm a férjével ment ki, közepes angol nyelvtudás, ellenben magasan képzett egyetemet végzett nővér volt a Heim Pál kórházban anno. Itt is el akart helyezkedni, de az írek csak tologatták a papírjait, nem vették fel sehová, igaz, ez még az EU-csatlakozás előtt volt. 3 gyerek után először önkéntesként helyezkedett el egy egyetemi kórházban, aztán amikor látták, hogy jó, bedolgozta magát, tanult, s letett egy nővérvizsgát, amit letéve fizetős munkát vállalhatott ugyanabban a kórházban. Közben állampolgár lett. Nemrég a kórház felkérte, hogy tanítson. Így egy főiskolán (ha jól értettem) kezdő nővéreket tanít, akik legtöbbje közepes angoltudással rendelkezik, mert bevándorló (!), s nagyon örülnek, hogy nem egy amerikai tanítja őket, hanem egy angolt úgy tanult személy. Így most 2 napot okít, 2 nap dolgozik. De a férj támogatása nélkül sosem tudta volna ezt megcsinálni, kijutni, tanulni... nagyon büszke vagyok rá és az eredményeire, mert három gyerek és munka mellett ezt megcsinálni azért valami.

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2016.10.06. 11:34:54

@kisrumpf: @ChristineK: bocs, a fentit neked akartam volna küldeni.

Mrs. Clayton 2016.10.06. 11:39:14

@ChristineK: nekem van egy ismerosom, ma olyan 60-70 korul van, o az idosgondozasban dolgozott anno Magyarorszagon, egyedul nevelte harom lanyat, a harombol mar a kilencvenes evekben egy kint elt az USA-ban, aztan o a kilencvenes evek elejen ment ki, termeszetesen meglatogatni a lanyat es kint maradt, gondolom illegalisan, par ev mulva a legkisebb lanya is kovette, ami erdekes, hogy a kozepso lanya Mo-n el, esze agaban sincs kikoltozni, max latogatni jarnak neha
azota neki is van haza, elettarsa, es meg mindig hasonlo munkat csinal
ahhoz hogy apolo legyen valaki nem kell feltetlen korhazban dolgozni
Anglia is tele van hazi betegapolokkal, felteszem ez az USA-ban is hasonloan mukodik

*Andi* 2016.10.06. 11:49:44

Engem erdekelne, hogy melyik varosban el a posztolo, melyikben a lanya pld, igen, mi a munka, hogyan sikerult kapni stb. Sokkal tobb reszlet.
Feltetlenul erdekesnek talalom azt amit irt, csak keves az info.

P.Elliot 2016.10.06. 11:56:03

Csak annyit szolnek hozza ido hianyaban hogy az illeto szerintem csaladegyesites miatt jutott ki. tehat a fia kapott hivatalos munkat amivel megszerezhette az allampolgarsagot es kihozatta az anyjat. A posztolo meg egeszsegugyben dolgozik ha 12 orazik es utana 4 nap szabad. Egy diplomas apolono megkeresi itt a kornyekunkon a 30-45 dollar koruli orabert, igen vehet hazat, az elettars is besegit a rezsibe, ebbe abba. Kocsit is tarthat persze. En ugyan ilyenbe sosem mennek bele hogy ujra es ujra becsereljem es mindig legyen ra fizetes, egy kocsi siman elmegy 6-7 eves koraig baj nelkul, mi ekkor szoktuk csak lecserelni.
Sok sikert a posztolonak, jol teszi hogy kijott.

Eraser 2016.10.06. 12:13:22

Az eszem megáll az ilyen posztokon, lényegében összefoglalja az emberiség rákfenéjét, mindezt valami nagy pozitívumként tálalva.
Hitelből van minden, milyen jó, 4 évesen meg ki lehet dobni egy autót! Az igen, mondjuk nem is tervezik többre jelentősebb szírvízköltségek nélkül...
Tehát hitelt vesz fel a világ amúgy legeladósodottabb országában, szépen pumpálják az újabb lufit, ami hamarosan természetesen megint kidurran, beterítve az egész világot. A jobb fizetése amúgy miből is van odaát? Ja hát a korlátlan pénznyomásból, amit az amcsiknak lehet... Tehát két olyan légvárról beszélünk, amik nagyot tudnak szólni ha leomlanak.
Meg ez 46 évesen még szülnek az amerikai anyák, hát ez kész, egészségügyisként leírhatná ennek az árát....

Herr Géza 2016.10.06. 12:22:22

@Buchhalter: Miért találták ki? Jókat kérdezel...:))) Ez minimum 2004. óta van, amolyan önrész, pont úgy, mint a receptre felírt gyógyszereknél az 5 eurós receptdíj. Volt régebben ugyanilyen alapon Praxisgebühr (v.ö. vizitdíj) is, de azt időközben megszüntették.
Mivel az eü ellátás biztosítási alapú, így mint más biztosítástípusoknál is, az önrész teljesen járatos dolog. Speciel ebben az esetben az értelméről és a "hasznáról" lehet nagyokat vitatkozni (pláne hogy évi 280 euróban maximálva van), de nyilván meg is történt ez annak idején.
Szóval passz, ez van, ezt kell szeretni.... :))))

tanato 2016.10.06. 12:28:18

@Dikusz: Természetesen ez is a belejátszik az anyagi vonzat.,de ugyanolyan mértékben a nyelvtudás hiánya is.

tanato 2016.10.06. 12:32:56

@kisrumpf: Persze vannak,voltak akik kijutottak,kijutnak,de azok mind vagy rokoni segítséggel,vagy először feketén egyszerűbb munkát végezve,de aki direktbe az nagyon minimális,pedig főleg főiskolai nővér végzettséggel,így is ki lehet/ne/jutni,de mondom nagyon alapos,szinte anyanyelvi angoltudással/mivel angolul kell interjúzni külföldön tolmács nélkül/Mert ott aztán belekérdeznek a szakmai elhivatottságtól kezdve a lelkivilágáig mindenről.

Herr Géza 2016.10.06. 12:35:46

@Buchhalter: Végülis a receptek 5 eurós egységes díja is vicces, ha elkezdjük olyan szemszögből nézni, hogy a polgár akkor is 5 eurót fizet, ha a gyógyszer ára 5,10 €, de akkor is, ha az egyébként 8.622 €. :)))) Na a kórházi 10€ pont ugyanilyen, annyi különbséggel, hogy ott a számla párszáz euróról indulna az orvosi beavatkozások ára nélkül is...

Buchhalter 2016.10.06. 12:36:03

@Herr Géza: kösz a kimerítő választ ,csak amikor kint voltunk nem értettük miért van ha már fizetnek utánunk a munkaadók biztosítást.Bár az tetszik,hogy ha táppénzen vagy akkor állítólag egy darabig a teljes fizetésed jár. Nem vettem igénybe,félre ne értsd.Utálok orvoshoz járni,a kórház meg max én legyek a látogató.

P.Elliot 2016.10.06. 12:37:05

@Eraser: Na megiscsak szanok egy kis idot hozzaszolni..

Hitelbol van minden? Hat mi a fenebol lehetne? Van olyan orszag ahol ennyi ido alatt keszpenzbol lenne ennyi minden?
Fo hogy van, megneznem hogy masutt mennyire menne ennyi ido alatt valaki.
Az auto nincs kidobva 4 evesen. Be van cserelve mert a posztolo nem kivan a szerelo muhelyekbe jarni vagy egyszeruen szereti hogy mindig uj a kocsija. Az a 4 eves kocsi majd megy eladasra, joval olcsobban mint az uj mert lesz ra kereslet aki csak ezt tudja megfizetni vagy nem is akar tobbet fizetni erte. Egyebkent az a 4 eves kocsi meg 3-4 evig elmegy minden kulonosebb szereles nelkul, es meg utana is szerelve.
A jobb fizetese nem penznyomasbol van hanem itt megfizetik rendesen a dolgozot. Az egeszsegugyi szakma is ilyen, sot jo alaposan megfizetett ha iskolat is jartal hozza.
Az az osszeomlas amit emlegetsz az csak sokan szeretnek ha igy lenne, nem lesz igy. Ha nehezsegek lesznek az orszag abbol is kilabal majd mint eddig is.
Hullamvolgyek vannak mindenutt, odahaza meg plane, ott az lenne a dobbenetes ha kisimulna.
46 evesen szulni? Ez eleg ritka de a posztolo nem igy ertette hanem hogy a nok 46 utan is valogathatnak a maguk elhatarozasa szerint hogy milyen eletet szeretnenek elni utana, van aki anya akar lenni megint es megteheti ha osszejonnek ugy a dolgok. A szomszedomban van egy idosebb no aki 45 evesen szult anakidejen, igaz, veletlenul jott baba, a babacska ma egy fenott no, ugyved, koszoni szepen nagyon jol van, ugy nott fel hogy az egesz rokonsag dedelgette, anyukaja is aki 80 valahany eves mar es kutya baja.
Most akkor ha ilyen szepen megkritizaltad Amerikat akkor mondjal szepen jo dolgokat az otthoni eletrol amibol olyan sokan elmenekultek mert ok valahogy maskeppen eltek meg mint te.....

adg 2016.10.06. 13:20:38

@Vibi: ezt azert kar ennyire tulmisztifikalni. Nem ugy tortenik a dolog, hogy eloadsz egy tokeletes mondatot az orvosnak, es o az alapjan kezel, es ha nem tetted tokeletesen szinkronba az idoket, akkor meghalsz a felrekezeles miatt.

Az orvos beszelget veled, kerdez, es addig kerdez, amig nem tud eleget. Ezt egy kozepes szintu nyevtudassal el lehet intezni. Magyarul sem tudjak sokan a helyes szakkifejezeseket hasznalni az orvosnal. Sem.
Most konkretan olyan dolog miatt jarkalunk orvoshoz meg mindenfele vicces tesztekre, aminek a letezeserol sem tudtam eddig, magyarul sem. Siman vesszuk az akadalyokat, pedig nem erzem a beszedemet tokeletesnek. De ezert biztos nem ugranek haza.

Tudom, hogy az igeido egyeztetes egy oriasi fetish a magyar nyelvoktatasban, de ezt azert lenyegesen lazabban kezelik az anyanyelvuek. Osszevissza megy ez neha, de a szovegkornyezetbol teljesen jol ertheto, hogy mi volt mikor.

Nezd meg a vereb is madar cimu filmben a kabos gyula jelenetet, amikor az angoltudasat tesztelik. Nagyon jo pelda.

Csodabogár 2016.10.06. 13:30:02

@ChristineK: Nyilván nem szakma, hanem házasság. 11 éve már nemigen lehetett másként kimenni legálisan. Persze nem kizárható a zöld kártya nyerés sem.

Gyógyszert szoktam itthon felirtani, amit itthon nem is árulnak és kint váltom ki. Nincs vele semmi gond.

Eraser 2016.10.06. 13:32:28

@P.Elliot:
Nem szokásom reagálni, de ez a poszt kicsit túl ment mindenen, a maga válasza meg aztán végképp az alja. Szép sorban:
Nyilván azért megy a 4 éves autó eladásra, mert nem kell rá költeni...., ezt a posztoló írta meg amúgy, vitatkozz vele. Egy 4 éves, 100-150e-s autón már van mit cserélni, futótól a gumin át a motor főbb kopó alkatrészein át. Dízelnél meg hatványozottan igaz és még drágább is.
Tehát rendesen megfizetik arrafelé a dolgozót??? Gondolom a pénzt meg a fákról szüretelik hozzá? Leülhetsz egyes.
Összeomlás lesz és nem azért mert én mondom. Azért lesz mert felelőtlen a hitelezés, fogyasztásra adunk hitelt, hogy ezzel pörgessük a gazdaságot. Nem fog sikerülni, a gazdaság kiegyenlíti magát. Mivel most a kínaiak is besegítenek a lufifújásba, a 2008-as válságocskát szorozd meg 5-el. Az USA még azt sem heverte ki, a pénznyomáson kívül meg nincs is más fegyvere, de ez már kevés lesz. A posztoló panaszkodott hogy odahaza lenyúlták a MANYUP-ját, azt is megnézhette volna, hogy hány amerikainak tűnt el a többéves nyugdíj befizetése a 2008-as válságocskában. Egyébként mai hír, hogy az IMF figyelmeztetést adott ki az ilyen magán nyugdíjbiztosítókra, komoly fizetésképtelenséget vetítenek előre....
Az időkori gyerekvállalást meg ne feszegessük, komoly kockázat mind az anyára, mind a babára. Írtál egy példát nagyszerű, nézd meg akkor már az USA-ban a növekvő down koros születések számát, amit egyértelműen az időskori gyerekvállalás számlájára írnak és még ez a legenyhébb "tünet". Miért akarjuk a természetet is kijátszani?
Miből veszed, hogy Magyarországon élek amúgy, bár a fentieket elnézve, tudom értelmetlen kérdés....

Csodabogár 2016.10.06. 13:34:15

@Vibi: Mikor 1000 éve Brightonban voltam nyelvtanfolyamon (kezdőn), a remek angliai nyárban hólyaghurotot kaptam. Fél éjszaka szótáraztam, aztán elmentem egy orvoshoz és megértették.

P.Elliot 2016.10.06. 13:35:44

@Eraser: Na, ez az a hozzaszolas amire nem is erdemes koptatni a kompjuter billentyuit, marmint valaszra...

Buchhalter 2016.10.06. 13:51:22

@Eraser: tetszett a frappáns válaszod és még jól meg is indokoltad.@P.Elliot: neked meg nem meg kéne mindig sértődni! Az a legkönnyebb.Különben az amcsik ha lejátsszák az elnökválasztást beindul a gépezet.Egyáltalán nem csodálkoznék ha Trump nyerne.A helyi média nagyszerűen tudja befolyásolni a tömeget hogy kire is szavazzanak.Ha megvan az elnök(aki elég vérmes) jöhet a fekete leves : hivatalosan 18,5 trilliárd dollár az USA államadóssága ezt a végtelenségig nem lehet nyújtani hiába szeretnéd te is .Mellékesként Kína is belassult és ott van neki az a fránya árnyék bankrendszer ami helyben behülyített több millió kis befektetett akik azért vettek fel banki kölcsönt,hogy eltőzsdézzék.Maradjunk annyiban ,hogy a modern kori tőzsde átment egy globális szerencsejátékba!És ezt egy tanárom mondta.Vitatkozhatsz vele ,de lehet jó nagy igazság van ebben az egyszerű mondatban.Ha ez a két mamut meginog és valszeg egyes hiéna csoportok érdeke ez, akkor majd jól megnézheted magad velem együtt.Kész a koktél egy újabb kiterjedt háborúskodásra ,ahol mindenki bevett mindent az atomon kívül és anélkül is több tízmillió halottal lehet számolni.Ezt se én állapítottam meg hanem ezzel foglalkozó szakértők.Ha vége lesz van indok minden adósságot eltörölni a győzteseknek és az újjá építés egyeseknek megint hatalmas pénzeket fog hozni a konyhára.Ne reménykedj!Ha nem történik valami csoda akár 5 éven belül beüthet a legrosszabb forgatókönyv.Talán egy kicsivel később.

Eraser 2016.10.06. 13:57:16

@P.Elliot:
Nehéz a tényekkel vitatkozni, ugyebár....

Csodabogár 2016.10.06. 14:05:24

@P.Elliot: Amiket én az amerikai egészségügyről olvasok a kint élőktől, akkor már inkább a hazai privátban.

Csodabogár 2016.10.06. 14:14:44

@Eraser: Ettől a mindent hitelre dologtól, mindig feláll a szőr a hátamon. Mikor volt a nagy gazdasági krach azt hittem tanultak, de nem. Alighogy egy picit feledésbe merült az egész riadalom, már nyomták a hirdetést. Kedvencem volt, hogy most vegyen bútort és fizesse egy év mulva. Az emberek egész életükben az adóságaikat törlesztik ujrafinanszirozzák stb. Aki ott szocializálódott, azt biztos nem érdekli ez az élete része, de egy europai ember ezt nemigen veszi be. Mi lakást (kettőt egy más után) és az autókat is mindig kp. fizettük. Ennek következtében az áruházból, Macy's, nem kaptunk kártyát, mert nem volt hiteltörténetünk. Mi a tanulság, annak hiteleznek, aki már ugyis el van adósodva. Mindezek után, mi is mindent készpénzért adtunk el, mert létezik ilyen is. Igaz a vevő kanadai volt.

Vibi 2016.10.06. 14:45:44

@Csodabogár: En nem is arra ertem, hogy valaki a szot nem tudja, hanem elmagyarazni, hogy mi a baja pontosan, mi mikor hol faj, nyom, szur, mennyire.

@adg: Mint Csodabogarnak irtam, nem a szakszavak ismeretet hianyolom, ezek teljesen lenyegtelenek az orvasonak. Mondjuk a cystitis teljesen ismert a koznyelvben. Igaz water infectionkent is emlegetik egyesek. Viszont nem mindegy hogy harom hettel ez elott volt egy holyaghurutod, de mar elmult, es most tok mas miatt faj, szur, akarmi, vagy a harom hettel ez elott kialakult holyaghurutod tart meg most is. Mar bocsanat, de az angol igeidok ismerete/nem ismerete nem fetis, ezt egyik angol anyanyelvu sem keveri ossze. Ez kb olyan mintha te azt mondanad, hogy a magyarok sem tudnak magyarul jol iget ragozni, neha ok is osszekeverik.
Termeszetesen az orvos majd addig kerdez, amig valamit kihamoz a mondandodbol, de azert egyszerubb, ha mar az elmondottakra tud tamaszkodni.

Herr Géza 2016.10.06. 15:00:51

@Buchhalter: Nincs mit. Igen a betegség első hat hetére a munkáltatód fizeti a teljes béredet tovább, csak hat hét után lép be a biztosító a táppénzzel, ami már természetesen kevesebb. (Ezt a "teljes fizetés a hat hétre" témát sokan méltatlanul elhanyagolják, amikor a mennyi is az annyit hasonlítgatják, persze nyilván nem lényeges, mindennapi eleme ez az itteni fizetéseknek, de egy kicsit csak számít egy betegesebb embernél....)

*Andi* 2016.10.06. 15:01:54

@Csodabogár @Eraser: ez mondjuk otthon is igaz... nezd meg hanyan jarnak egy osztallyal dragabb autoval, mert miert is ne, hanyan vesznek plazma tv-t mert miert ne, esatobbi. Nem ertek egyet a hitelre vasarlassal - soha nem vettem semmit hitelre, inkabb nem vettem ugy cakli pakli - de azert ne mondjuk mar hogy csak Amerikaban van ez igy. Nalunk ( London) az utolso kis fing 8 eves gyereknek is iphone 6-ja van.. nyilvan kifizettek a szulok mindegyik gyereknek a £700 / db telefonokat cash-re, nem?

takarék-láng 2016.10.06. 15:04:11

Olyan nincs, hogy valaki heti 10 orat alszik. Akkor kialussza magat a "munka"helyen, de azon a helyen, ahol aludni lehet, ott nyilvan nem sokat kell dolgozni, alibi munkahely, tehat nem is lehet sokat keresni.
Velemenyem szerint a tortenet kitalalt, tehat kamu a poszt.

Herr Géza 2016.10.06. 15:06:55

@Csodabogár: "Mi a tanulság, annak hiteleznek, aki már ugyis el van adósodva. "
Na azért ez így nagyon nem igaz. A hiteltörténetben nem az a kérdés, hogy aktuálisan van-e hiteled, hanem az, hogy a korábbi ill. aktuális hiteleidet rendesen törleszted/törlesztetted-e. És ez nem azt jelenti, amit írtál....

Herr Géza 2016.10.06. 15:10:48

@*Andi*: Sőt, tegnapi hír volt, hogy otthon az új hitelek felvétele (devizahitel-káosz ide, vagy oda) ismét elérte a 2008. előtti szintet. Ráadásul a lakáshitel-boom kiesésével most sokkal nagyobb a fogyasztási hitelek aránya. Sose tanul az ember, ugye...

Mrs. Clayton 2016.10.06. 15:21:05

@*Andi*: ez azert igy hulyeseg, hogy soha semmit ne lehessen mar hitelre venni,
te peldaul 70 evre elore befizeted a villanyszamlat az eonnak meg a vizszamlat az anglian waternek?
Ugye hogy nem. Akkor a kocsit, meg a telefont miert fizeted ki? Mindegyik csak par evig jo utana ugyis uj kell. Nem mindegy hogy a szamladon rakod felre es x ido utan veszed meg vagy fizeted a kamatmentes hitelt?

adg 2016.10.06. 15:23:41

@Vibi: nem mondtam, hogy osszekeverik. Termeszetesen nem keverik ossze, nem rosszul hasznaljak, hanem hol hasznaljak, hol nem. Legalabbis en ezt latom magam korul, meg irasban is.
Sokszor latok olyat, ami a rigo utcaban nagy baj lenne.
De ne erted felre, nem azt akarom mondani, hogy nem beszelnek jol vagy helyesen, hanem azt, hogy a nyelv sokkal keplekenyebb, rugalmasabb, mint ahogy otthon tanuljuk, vagy tanultuk. De ezt otthon is tapasztlatam, 2 tanarom volt, egy magyar, aki a vizsgara keszitett, meg a nyelvtant nyomta, meg volt egy amerikai "tarsalkodonom". O lenyegesen lazabb volt ezekben a kerdesekben.

Amugy igen, a magyarok jelentos resze osszekever ragokat, ba-be, ban-ben, nam-nak, stb. Ettol meg nyilvan anyanyelvi szinten beszelnek, es ez pont a nyelv rugalmassagat mutatja, semmilyen gondot nem okoz a hetkoznapi beszedben, legfeljebb nehany embernek csipina szemet.
De en nem erre gondoltam, mint mondtam. Csak arra, hogy nem feltetlenul ugy hasznalnak/egyeztetnek idoket, ahogy tanultuk, de meg ugye a br-us vonalon is vannak eltero szokasok. Sose mondtam, hogy nem tudnak jol beszelni, meglehetosen nagyarcu kijelentes lenne. :))

bpetya75 2016.10.06. 15:24:24

@Herr Géza:

Ezt a hitelezős történetet azért elég jól beszabályozták. Minden infó megy a KHR-be (Központi Hitelinformációs Rendszer), és limitálva van, hogy a bevételed hány százalékát teheti ki az összes törlesztésed. Nekem úgy tűnik, hogy ebben az esetben jól jön a fijúg erős megaszondó hajlama.

*Andi* 2016.10.06. 15:27:35

@Mrs. Clayton: a villany vagy vizszamla miota hitel?? ez uj info :D
de, nyilvan lehet hitelre venni aki akar, en sk nem szeretem es emiatt nem veszek. Ez nalam elvi kerdes, addig nyujtozok amig a takarom er...

Vibi 2016.10.06. 15:40:08

@adg: Gondoltam hogy a ban bennel fogsz jonni de ennek tevesztese inkabb rovidites mint tevesztes es nem is felreertheto ugy mint ha angolul azt mondod hogy i am working, i have started working vagy I have been working .
Hiszen ezek mind mogottes tartalommal is birnak. Egyebkent nem ertem hogy mire gondolsz amikir azt mondod hogy ejtenek olyan hibat amiert a rigo utcaban lelonek. En annak idejen sokszor kertem a ferjem segitseget amikor nyelvvizsgara keszultem. Egyszer vetett egy tesztben hibat amikor olyan valaszt kellett adni hogy which who that. A kerdes valami nem szemellyel volt kapcsolatos igy a which volt a jo valasz nem a who. De ilyen hibat magyarul is konnyu veteni. Egyeb hibat soha semmilyen angol teszten nem ejt pedig o is sokat rovidit egyszerusit irasban. Szoval ha mondasz egy peldat hogy hogy beszelnek hibasan angolok amerikaiak ausztralok akkor azt megkoszonom, de nehezen hiszem el. Olyat persze latni nap mint nap hogy azt hiszi hogy a buy multideje brought de ez csak helyesiras.

bpetya75 2016.10.06. 15:45:20

@Vibi:

Öcsém poénból Németországban megpróbálkozott egy felsőfokú magyar nyelvvizsgával. Az írásbeli nem lett meg neki, pedig erdőmérnök létére sem volt rossz sosem magyarból. Szerintem nem olyan nehéz elképzelni, hogy ha holt nyelvként kérnek számon egy élő nyelvet, akkor az anyanyelvi szintűek sem biztos, hogy behúzzák a vizsgát.

Mrs. Clayton 2016.10.06. 15:45:54

@*Andi*: nem hitel de ugyanugy minden honapban szepen eleted vegeig fizeted, nem? Miert nem utalsz at ezeknek a cegeknek is elore 1-1millio forintot hiszen ugyis el fogod hasznalni idovel? Miert jobb ezeket havonta fizetni? Vagy a lakasert, kocsiert szabad csak elore fizetni minden masert jo havonta is? Persze ha lenne hatalmas beteti kamat uk-ben akkor meg megertenem hogy miert olyan rossz az a hitel de mert nincs es mindenhol szorjak utanad a kamatmentes hitelt kocsira telefonra akarmire igy en meg soha nem fizettem ki ezeket elore. Megis minek?

Vibi 2016.10.06. 15:53:02

@bpetya75: persze mindig vannak ilyen urban legend tortenetek, de ne haragudj hogy nem hiszem el. Eloszor is menj fel barmelyik magyart oktato nyelviskola online tesztjere es tolts ki egyet. Ilyen tevedes lehet benne hogy a kutya az most ki vagy mi de ettol nem fogsz megbukni. Vagy ha levelet kell irni magyarul szerinted ezen elbuknal? Ugye nem. Persze ha nem veszed figyelembe a szempontokat meg hogy milyen szavak legyenek feltetlenul benne akkor lehet. De akkor sem a magyar tudasod nem lesz megfelelo hanem a figyelmetlenseged lesz a bukas oka. Mit jelent az hogy holt nyelvkent kernek szamon elo nyelvet? Ilyet meg nem hallottam.

bpetya75 2016.10.06. 16:02:35

@Vibi:

Rég volt már, nem emlékszem konkrét feladatra. A teszt nem sikerült neki elég jól egyébként. Valami szórenddel kapcsolatos kérdéseket emlegetett. A "Melyik a helyes" jellegű, amikor szerepel 4 mondat, amiből csak az egyiknek "jó" a szórendje, de a többi három is érthető. Ezt értem holt nyelvként való számon kérésnek. Az élő nyelv változik, a holt nyelv nem. Utóbbiból könnyebb vizsgáztatni.

Golf2 2016.10.06. 16:07:03

Trollok és nyelvtanárok mé nem mentek má világgá...

puhacica 2016.10.06. 16:08:44

@Csodabogár: "Mi lakást (kettőt egy más után) és az autókat is mindig kp. fizettük." - hat ez fantasztikus! es mi a titok? fogadjunk, az, hogy dolgozni kell...

@Zoole[uk]: nem emlekszel veletlenul, kinek hoztam januarban gyogyszert Magyarorszagrol? ;)

Ginix 2016.10.06. 16:13:36

@Mrs. Clayton: sztem nem jó párhuzam, mert egy havi fogyasztást kifizetsz a számla alapján, ott nincs tartozás. ha nem használod, nem fizetsz. egy hitelnél nem így műxik.

amúgy az én lelki nyugalmam is akkor van meg, ha előre összegyűjtöm, ami kell; így tettem másfél évig a 6 hónapos dél-amerikai túrám előtt is és mikor kérdezték, h miért nem hitelből, amit majd utána törlesztek, nem is tudtam mire vélni a kérdést, mert nem tudtam volna magam jól érezni, ha azon kattogok, h lesz-e melóm, ha visszaérkezek és tudom-e abból fizetni, stb. amióta kiköltöztem (5 éve), szépen teszek félre és júliusban vettünk felesben a párommal egy lakást, illetve most veszek egyet vidéken egyedül. sztem mindenki úgy csinálja, ahogy akarja, de ha vki a hitelt felesleges stresszforrásnak éli meg, akkor az miért baj? abból még kevesebb embernek származott baja, h nem vett meg vmit hitelre, mint fordítva.

*Andi* 2016.10.06. 16:15:52

@Mrs. Clayton: Felreertesz... nem a havi fizetgetessel nem ertek egyet, hanem azzal, hogy !jovan az, hitelre van ugyis! alapon mindenfele olyant dolgot vasarolunk ossze, amire 1. nincs szuksegunk 2. nem engedhetjuk meg magunkak.

Ha pld van £1500 font fizetesed havonta, amibol megengedhetsz magadnak egy autot £100 torlesztoreszlettel, es nem vagja oda a csaladi budzset, szuper. De csak azert, hogy a kocsi mondjuk BMW legyen es egyebkent is egy szammal nagyobb mint kene, es ezert £300at fizess havonta es ezert mondjuk ne engedhess meg magadnak mast, na azt ertelmetlennek es feleslegesnek tartom.

A lakast sem sorolnam ide, mert lakni kell valahol es nyilvan azt hitelre veszed, hacsak nem vagy Rothschild vagy nem vagy berles parti.

En most kifejezetten a felesleges luxus dolgokrol beszelek, a rongyrazasrol, ami az idiotizmus csucsa.

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2016.10.06. 16:22:06

@Vibi:

"Szoval ha mondasz egy peldat hogy hogy beszelnek hibasan angolok amerikaiak ausztralok akkor azt megkoszonom, de nehezen hiszem el."

Ilyen kihívásnak nehezen állok ellen. :-)

Nemrég olvastam a múlt idejű "to be"-nek a "was-osításáról": I was, you was, we was...

Nem találtam meg az újságcikket, helyette itt van egy klipp, amelyben kerek fél percet áldoznak az ismert jelenségnek:

www.youtube.com/watch?v=_OkF7L_pPvU

(1:26 - 1:55).

Létezik - állítólag liverpooli szleng - és egyre többen beszélnek így.

A kommunikációban az a lényeg, hogy ha kézzel-lábbal is, de megértesd magad. És ha éppenséggel taxit vezetsz Londonban, akkor ne meressz nagy szemet, ha az utas a Number One, London címre akarja vitetni magát.
:-)

Mrs. Clayton 2016.10.06. 16:34:32

@Hobbiszakács: te biztos hogy beszelsz angolul, mert amirol vibi as adg beszel, vagy amit te emlitettel, hogy you was, we was??? az nincs ebben a videoban
a video tipikus angol hibakat mutat be, amivel rossz helyesirasu embereknel minden nap lat az ember
a legszebbek a leave szavazoktol latni, ugyanis ott jelentos tobbsegben bukkan fel olyan hiba, hogy nem tudja mi a kulonbseg a there, they're, their szavak kozott
en meg sosem hallottam semmilyen slangben hogy barki azt mondana hogy we was, ilyen hibat nem ejt angol anyanyelvu

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2016.10.06. 16:42:38

@Mrs. Clayton: Khrrmm.. khhrrrm... Ugyanazt a videót nézzük?
:-)
www.youtube.com/watch?v=_OkF7L_pPvU

A listán az 1. pont, és pontosan az 1:56 (egy perc ötvenhat másodperckor) mondja: "you was, we was"...

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2016.10.06. 16:52:51

@Mrs. Clayton: de. Főleg feketék, neve is van az ilyenfajta beszédnek, Ebonics. S csak a leghíresebb példa, Bess dala a Porgy and Bess-ből, I loves you Porgy...

De ha pontosan a we was ellen berzenkedsz, olyat nem hallottam még :-)

Nekem kedvencem, amikor az írek azt mondják, hogy I am after having lunch... az I have just had lunch helyett.

London2009 2016.10.06. 16:53:13

@*Andi*: @Ginix: @Mrs. Clayton: Igazabol a jelen helyzetben barmit is elore kifizetni eleg szuksegtelen dolog. Egyszeruen ugy ahogy Mrs. Clayton irja teljesen felesleges kifizetni a dolgokat, hogy ha minimalis vagy 0% hitelre is megveheted oket. Majd ha valtoznak ezek a korulmenyek akkor persze majd at lehet gondolni. Abban neked is igazad van, hogy a dolognak az a veszelye, hogy az ember konnyebben elcsabul es inkabb vesz feleslegesen egy dragabb autot, jobb tevet, nagyobb lakast stb. Viszont lehet okosan is hasznalni es akkor viszont egy nagyon jo dolog. Nekunk most volt az eskuvonk es azert az oriasi konnyebbseg volt, hogy nem kellett egyszerre egy honapban kifizetni mindent. Persze igen, osszegyujthettuk volna elore az osszeget es akkor varhattunk volna meg tiz evet az eskuvovel. De ha van egy ilyen opcio akkor miert ne? Igy joforman eszre sem vettuk a rengeteg fizetnivalot, hiszen le volt bontva honapokra. Ugyhogy nem egy ordogtol valo dolog ez csak Magyarorszagon ez nem annyira megszokott, mint az angolszasz vilagban.

adg 2016.10.06. 16:56:30

@Vibi: "Szoval ha mondasz egy peldat hogy hogy beszelnek hibasan angolok amerikaiak ausztralok akkor azt megkoszonom, de nehezen hiszem el."

Tobbszor leirtam, hogy _nem_ mondanam, hogy hibasan beszelnek, hanem csak nem annyira merevek a szabalyok, mint ahogy tanultuk/tanultam. Szoval nem beszelnek hibasan.

Bocs, nem keresgelek tovabb, mert nagyon keso van, de eleg sokat lattam mar ilyesmiket. Ezt a kettot talaltam igy hirtelen az emailjeim kozt, nem igazan ilyenekre gondoltam, de valos peldat akartam mutatni.

"Would it be possible to push the inspection back a bit later than what I had said to approx. 2-3pm?"

"Can we please organise a ceiling inspection tomorrow for block 1 corridors as are wanting to start sheeting hopefully Saturday."

Hasonlokkal naponta talalkozom, hogy pl: I didn't know who he is.

Stb. En ugy tanultam, hogy ezek nem helyesek. Az i am wanting-ot kulon lattam kiemelve tobbszor, mint archaikus kifejezest, amit nem hasznalunk.
Csak ennyi. Annyira nem fontos. Es teljesen lehetseges, hogy en tudom rosszul, viszont ilyenekbol meg soha nem tapasztaltam felreertest. Mindig kiderul a szovegkornyezetbol.

Es nem mondtam, hogy hibasan beszelnek, csak nem annyira kotott ez, mint a nyelvoran.

London2009 2016.10.06. 17:05:09

@adg: total hibasan beszelnek. Viszont ez azert elegge iskolazottsag fuggo dolog. De az alsobb tarsadalmi retegekben - es ezt ugy ertsetek, ahogy mondom, nem sznoberia, hanem tenyleg igy van! - rettento hibasan beszelnek. Viszont lass csodat, pont ugy ahogy te mondod nyilvanvaloan megertik megis egymast. Azert nem olyan nehez ezt elkepzelni, Magyarorszagon pontosan igy van.

Csodabogár 2016.10.06. 17:06:13

@Herr Géza: Lehet rengeteg hitelem és törlesztgetem, közben vásárolgathatok tovább hitelre. Aztán egyszer majd nem tudom törleszteni és kész.
Amerikában sokszor megfigyeltem, hogy fizetésnél az emberek egy nagy csomó kreditkártyát előszednek és próbálgatják, hogy még melyik érvényes. Ezt csinálta egyébként az ott élő barátnőm is, mire én odafurakodtam és letettem a pénzt, mert én szégyeltem magam.

jomtom 2016.10.06. 17:09:45

Herr Gézának: sajnos a telefonszám már nem volt érvényes, az e-mailre nem válaszolt a hölgy.

Beszéltem egy Münchenben élő magyar adótanácsadóval, akiről gyorsan kiderült, hogy majdnem egy helyen dolgoztunk 16 éve. Átküldte annak a könyvelőnek a telefonszámait, aki őt tanította tizen éve. Mondta, hogy vigyázzak, mert az általam említett Münchenben élő magyar könyvelő-adótanácsadó hölgyeket ismeri, és igen vastagon fog a cerkájuk.

Múlt szerdán kapcsolatba kerültem az ajánlott könyvelővel. Kitöltöttem a 8 oldalas Fragebogen zur steuerlichen Erfassung nyomtatvány, még két adatsor hiányzik.
Ma délután ellenőrző hivást kaptam a vállalkozói számlára kiszemelt banktól. Remélem jövő héten megnyílik a számlám, mert már 6 német, 2 holland és 2 brit cégtől kaptam nagyker ajánlatot. A héten már rendelem raktárra az árut.

444.hu/2016/10/06/tesz-vesz-varosban-elevenedett-meg-a-mai-magyarorszag

Csodabogár 2016.10.06. 17:20:44

@Ginix: Pontosan erről van szó. Semmit nem tudnék élvezni, úgy hogy tudom most x hónapig mindig fizetni kell az árát. Mikor összegyűlik valamire a pénz megveszem és élvezem, gond nélkül. Nyilván én egy régi generációhoz tartozom, manapság már másként gondolkoznak az emberek. Nekem a nyugalmam mindennél többet ér.

Buchhalter 2016.10.06. 17:38:37

@Herr Géza: Amiket elmondtál Géza bá. így már szerintem elég korrekt a német betegbiztosító rendszer.Nekem az 5 € -os receptdíj is tetszik.Ámbár,tegnap itt valaki azt írta, hogy volt müncheni kórházban ahol a hétvégi kaja olyan borzalmas volt mint a magyar.Pedig állítólag több féle menüből is lehet választani.Másik kérdés : egy villamos mérnök ismerősöm dobbantana lassan Magyarországról, de nincs tisztában a német bérekkel.5 éve dolgozik Boschnál netto 300-t. Pletyka szinten hallott kinti béreket a duplájáért.Reális? Németül erős alapfokon beszél ,inkább angol a középfok.Nekem dunsztom sincs ,hogy mennyit keres egy mérnök németben ,azért kérdezlek téged.

*Andi* 2016.10.06. 17:38:54

@London2009: Az eskuvodet nem vennem soha a felesleges luxus dolgok koze. Meg mindig, csak azzal van bajom, amikor azert veszunk valamibol szebbet, jobbat, dragabbat mert hat hitelre van, egyebkent meg maximalisan nem engedhetnenk meg. Ez pedig igy a fogyasztoi tarsadalom rakfeneje...szerintem.

London2009 2016.10.06. 17:43:44

@*Andi*: Igen, egyetertek. Sokkal nagyobb igy a csabitas. Ilyen szempontbol orulok, hogy Kelet-Europaban nottem fel. Teljesen mas a penzhez valo viszonyom, mint itt. Azt erzem, hogy en abszolut okosan hasznalom a lehetosegeket. Ennek a bankok persze biztos nem orulnek. :D

Vibi 2016.10.06. 17:44:34

@adg: mar nem emlekszem mi volt amit egyszer megkerdeztem a ferjemtol talan az i am loving mert valaki mondta h ilyen nincs is. A ferjem azt mondta h ezzel csak azt fejezik h ez mennyire kozel all valakihez amolyan baratsagos kifejezes nem hivatalos hangzasu, olyan kedveskedo. En nem tanultam magyar anyanyelvu tanartol angolt zoval ilyen hulye bexsipodeseim sincsenek. Viszont volt olyan ismerosom aki szerint a nemetek is keverik a der die dast. Felteszem ez is baromsag.

Ginix 2016.10.06. 18:01:57

@Vibi: nem baromság, ez is iskolázottság ill slendriánság v közeg függő.
én pl lusta vok a nagybetűket használni és ha ezt olvassa vki, akkor joggal mondhatja, h helytelen, mégis megérti mindenki. természtesen hivatalos levelezésnél ill munkában használom.

az i am loving-ot én mindig úgy magyaráztam a tanítványaimnak, h nem szabályszerű, egy többlet tölteted ad a mondanivalónak, viszont tesztben nem ez lesz a helyes megoldás, az tuti. mint régen a plussssssz tabletta reklámja, csak mert a szójáték kedvéért 8 s-sel írták le, még nem lesz szabályszerű, de mindenki megérti, elfogadja. aztán ha rögzül a nyelvben egy idő után benne lesz a szabályok között is, ha nem, akkor egy átmeneti kifejezés volt.

Herr Géza 2016.10.06. 18:03:35

@Buchhalter: Ez a kaja dolog olyan, hogy akinek generálisan nem smakkol a német konyha, az nyilván a kórházban sem fog kulináris gyönyörökben részesülni... :)) Viszont mindenhol többféle menüből választhatsz, ha pedig semmi nem jön be neked, hát az pech... Mindenesetre voltam kórházban itt is, otthon is nem egyszer, és bizony itt nem éltem meg azt, hogy folpackba csomagolt két szikkadt kenyérszelet, egy szelet halványzöld párizsi, meg egy mackósajt a (hétvégi) reggeli... De persze nem is ez a legfontosabb a kórházi ellátás értékelésében. :D
A másik kérdésedhez: igen, a nettó kétezer még gyakorlat nélkül is a minimum egy villamosmérnöknek, pláne egy Bosch-kaliberű cégnél. Miért nem próbál meg cégen belül maradva kijönni? A Bosch nagyon jól fizet errefelé...

Herr Géza 2016.10.06. 18:12:57

@Vibi: Der, die, das: bizony meglepően gyakran használják rosszul, persze nem mindenki és nem ugyanolyan mértékben. Ráadásul egyes tájszólások még pluszban rájátszanak, mert ott sokszor (csak azért se :D) nem a helyes névelőt használják üzemszerűen. És ha ez a valaki irodalmi németre vált, a rossz névelőt (vagy annak helytelen ragozását) már megszokásból is "viszi" magával.
A legszebb, ha én elbizonytalanodok, hogy mi is a helyes névelő, akkor kérdezhetem a bennszülöttet, az első reakció tuti egy nagy öööö...., a legritkábban tudják rögtön rávágni a megoldást. Hiába, ez gépies tudás, elvileg... :)))

Herr Géza 2016.10.06. 18:16:54

@jomtom: Akkor hajrá, sajna én sem találom a lányt, nem tudom mi van vele. Volt még valahol egy kontaktom a főnökéhez is, csak elő kell bányásznom, talán kiderül, mi az ábra. Bár gondolom neked már nem téma, de ha meglesz, azért elküldöm.

SzZoole 2016.10.06. 18:17:00

@Vibi: tudod mit,nem tudok angolul.
Most is csak azért jöttem haza,hogy orvoshoz menjek,mert vérzik az aranyerem és kenőcs/kúp kell rá.
De ha legközelebb nyelvi nehézségeim lennének,majd radkerdezek,hogy mi az aranyér angolul,jó?

2016.10.06. 18:19:40

@Taxomükke (UK): nem. Emailt irnak, es hogy mennyire jo lenne talalkozni. (vagyis hivd meg oket)
@Zoole[uk]: nem ertem ezt a kerdest
@firg_firg: egeszsegugy
@ChristineK: a repuloterrol szinte azonnal az egyik egyetemre mentem, a tanulo vizumomat toluk kaptam, a munkavallaloit mar a 3. honap utan (akkor kapsz egy ugynevezett cna-licencet, ez egy nagyon egyszeru, alap vegzettseg) megszponzoralta az egyik korhaz. A tanulmanyaimat folytatva (nem fogadjak el a magyar vegzettsegedet) kaptam folyamatosan a munkavallalasi engedelyt, kesobb, amikor mar biztos voltam abban, hogy itt akarok maradni, akkor a csaladegyesitessel kaptam a zoldkartyat es kesobb az allampolgarsagot.
@Hari Seldon 2: nem 10 eve jottem, hanem tobb. A paromat itt ismertem meg, a megerkezesem utani nyaron.
@Vibi: bingo! :)
@Fruka1: egyszeru: keress egy olyan foglalkozast, amire magas kereslet van, es egy munkaltatot, aki alkalmaz. Maris megvan a munkavallalasi engedelyed! Nagyon nagy a kereslet pl darukezelo, cnc esztergalyos, informatikus, es az egeszsegugy minden agaban. Csak az angolod legyen jo, kulonosen az adott szakmai szavakbol.
@ChristineK: talan keveset olvasol. En az internetrol vettem az otletet es a batorsagot.
@*Andi*: probaltam valaszolni, lasd fent. En Los Angeles, lanyom Vancouver, Washington.
@P.Elliot: lasd feljebb. Kocsi: mondjuk a brand-new = 100. A 3 eves = 70. A 6-7 eves = 50, plusz annak mar smogcheck, itt-ott baja van, gumicsere, stb. Jobb aron tudom eladni kez alatt a 3 evest, mint a 6-7 evest, es majdnem megvan belole az uj kocsi ara. Megvehetnem kp-re is az uj kocsit, de minek...? Koszonom ezt, es a kesobbi valaszaidat is.
@Eraser: van egy par tevedesed, de nem baj. Koszonom, hogy hozzaszoltal, ezt es a kesobbi kommentjeidet is. Ja, es megneztem: az en itteni nyugdijmegtakaritasom nem veszett el 2008-ban itt, ellenben a magyar allam valsag nelkul is lenyulta a millioimat.
@tanato: miert hihetetlen, hogy valaki jol beszel angolul? Egy percig nem voltam feketen, az egyetem a tanulovizumomat adta, lecserelve a turista vizumomat (akkor meg nem volt ESTA), es az elso sikeres vizsga utan a korhaz keresett meg, hogy ha akarom, akkor szponzoralnak. Mi a hihetetlen? Hogy tudtam angolul? Vagy, hogy egy korhaz megszponzoralt?
@Buchhalter: Eraser valasza sem nem frappans, sem nem jol indokolt, szembe megy nyilvanvalo tenyeknek, csak a "kiragadom ami engem tamaszt ala"-indoklas. P.Elliot pedig szerintem nem megsertodott, hanem nem akar az osszefuggesekbol kiragadott reszletekre reagalni. Igaza van, kovetem peldajat :)
@Csodabogár: en inkabb az itteni, mint a magyar... Kezdodik ott, hogy honapokat varsz egy vizsgalatra a varolistan, vagy kifizetsz kemeny tizezreket hogy ket het mulva... Itt meg a rendelobol atmesz, es lehet, hogy varnod kell egy orat mert varatlanul mentel, de aznap a kezedben van az eredmeny (de legkesobb masnap) a tobbit nem is sorolom, egy rakos beteget varolistara tenni, vagy fizessen esetleg naponta tizezreket a normalis ellatasert... Khm.
@takarék-láng: sajnos van. Ket ora otthon az agyban, utana tiz-huszpercek az asztalra borulva, a kocsival felrehuzodva, literszam a kave, tea, ginzeng... Ne tudd meg soha, mennyire faj, amikor ennyire ki vagy merulve. Szerintem meghaltam volna, ha tovabbcsinalom.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2016.10.06. 18:19:58

Olvasva ezt a posztot, olyan erzesem volt, mint amikor egy ember - sok-sok sebet szerezve egy rossz hazassagban - a valas utan, az uj kapcsolataban meg mindig csak visszafele nez, es a feldolgozatlan fajdalmat azzal probalja enyhiteni, hogy allandoan csak azt nezi, mi volt rossz a regi kapcsolataban, es mennyivel jobb minden az ujban. Ezen az erzelmi allapoton tul kell lepni, mert ha itt megreked valaki, akkor soha nem lesz kepes targyilagosan nezni dolgokra, es elengedni a multat, egyszoval meggyogyulni.
Tudom, ez a fazis kinek-kinek tobb v. kevesebb ideig tart. Csak remelni tudom, hogy idovel a posztolonak is sikerul megbekelnie a multtal, es mashogy nezni ra. A jelent/jovot pedig a maga realitasaban latni, joval-rosszal egyutt :)
Lehet, hogy ez mar megtortent nala, csak az irasbol nem ez jon le.

SzZoole 2016.10.06. 18:20:58

@puhacica: te varjal már,az azért mégsem ugyanaz

SzZoole 2016.10.06. 18:25:42

@vanvelemenyem: neked csak sok szerencsét kívántam:)
A kérdés nem hozzad szólt hanem a hír mondó 3. cikkéhez.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2016.10.06. 18:27:09

@P.Elliot: Koszi szepen, hogy Eraser-nek megvalaszoltad, amit en is akartam irni! :) +100! Pontosan igy gondolom en is:)

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2016.10.06. 18:34:46

@Buchhalter: nekem ugy tunik, itt mindenki nemzetkozi gazdasagi szakerto, es a makrogazdasagtan professzorok elbujhatnak a kommentelok kozott ...:) Lehet, hogy karriert kene valtani, es bellani valamelyik kormanycsapatba tanacsadonak? :)))))

2016.10.06. 18:43:04

@diggerdriver: nem tudom, mi mast szeretnel meg tudni? Konkret kerdest kerek. A posztban nem akartam olyasmiket irni, ami fellengzesnek vagy tul lelkesnek tunhet masoknak (igy is azza valt, ugy nezem, mert nem ertik nehanyan pl a hitelkartya - nekem egy van, es az is ki van fizetve minden honapban, igy 0 apr - es ezen belul a creditrendszer jelentoseget. )

Buchhalter 2016.10.06. 18:56:20

@Zsuzsi65: ezt most nekem címezted?

Mrs. Clayton 2016.10.06. 18:58:47

@London2009: tekintettel arra, hogy en egyszer mar elvaltam es az utolso kiskanalig elosztottunk mindent igy abban nem ertek egyet hogy eskuvot hitelre, mondjuk megertem, ha meg egyszer elolrol kezdhetnem az eletem, valoszinuleg en is beleesnek ebbe a csapdaba, de a masodikat minden fakszni nelkul tartottuk
Jo, a gyurun nem engedtem sporolni, mert az egy karatos kohoz ragaszkodtam. Vagyis annyi iranymutatast adtam a ferjemnek hogy az egy havi brutto fizeteset az en eljegyzesi gyurumre kell koltenie. Hogy est hitelbol oldotta e meg vagy sem sose kerdeztem

Én és Énke 2016.10.06. 19:03:44

@Zoole[uk]: "az aranyerem és kenőcs/kúp kell rá"

Kenőcsök helyett borogasd cickafark (angolul milfoil) főzettel/teával. Egy-két nap múlva elmúlik.

Fehér mezei virág, most kell szedni belőle, megszárítva a szára és a gyökere fontos. Szulfamidot tartalmaz, az benne a hatóanyag.

www.drflora.hu/cickafarkfu-achillea-millefolium/

2016.10.06. 19:03:55

@Zsuzsi65: attol tartok, soha nem fogok kigyogyulni a PTSD-mbol, amit az eletem elso 46 eveben ateltek miatt szereztem. De ez engem nem zavar, csak megmagyarazza, hogy pl miert megyek inkabb Japanba vagy Argentinaba nyaralni, ahelyett, hogy evente Pesten raznam a hatsofelemet, mint USA-ban elo magyar jonni ide vakesonre, csodaljatok...
A multat pedig nem szabad feledni, ellenkezoleg, mindig emlekezni kell ra, hogy soha tobbe ne tortenhessen meg, pl utemes allva tapsolas, kozben szajkozni egy eljenzo felkialtast, hogy egy nagyon szelid dolgot emlitsek. Vagy szerinted be kellene zarni az osszes muzeumot, emlektablakat es szobrokat osszezuzni, csak, hogy megszabaduljunk a multtol...? En megbekeltem a multtal, de soha tobbe megegyszer, meg hasonlot sem - gyomorgorcsom volt, amikor az itteni konzulatussal kellett beszelnem (es amely visszaelt a lakcimemmel), a stilusukkal, a butasagukkal, a hozzaallasukkal - es ez nem a mult, ez a jelen.
Miert is kellene meggyogyulnom? A jelenem jo, elvezem minden percet, a munkaban toltott 11. ora 59. percet is - a jovom kiszamithato, a bevetelem naponta (fizetesem+egy beruhazas a jovonkert jelenlegi bevetele) szoval naponta majdnem 800 dollar - miert is es mibol is kellene kigyogyulnom? Es miert? Mert en tettem a jovonkert? Es mert sajnalom, hogy nem korabban jottem? Nem ertelek.

svajcineger 2016.10.06. 19:06:42

@Zoole[uk]:
"Amúgy az itteni tetoválók igenytelenul csúnyán dolgoznak és drágán"

Na, ugyanez a gond a külföldi orvosokkal is! :)
Tisztelet a kivételnek!

svajcineger 2016.10.06. 19:14:01

@joskapista43:
Pontosan!
A gond akkor van, ha nem egyértelmű a dolog. Mert diagnózist felállítani nem nagyon tudnak...

SzZoole 2016.10.06. 19:16:01

@Én és Énke: nem ezért látogattam haza,de azért köszi az infót:)

Mrs. Clayton 2016.10.06. 19:17:52

@kisrumpf: ok en nem igazan beszelek ilyen feketekkel, lehet ezert nem hallottam meg ilyet, viszont az evos peldad pontosan kifejezi h h mi a fontos, es epp ezert nem mindegy h melyiket mondod
Az elsoben azon van a hangsuly h evett nem pedig teniszezett a masodikon meg h ebedet es nem vacsorat evett. Raadasul a masodiknak van egy olyan szinezete is h lehet meg fog csinalni valamit, szoval siman felkeszulhetsz arra h azt fogja mondani nem er ra, mig az elsonek nincs ilyen szinezete.

SzZoole 2016.10.06. 19:19:15

@svajcineger: az orvosok igenytelenul és csúnyán dolgoznak?
Há hogy?;)

Vadalmaaaaa 2016.10.06. 19:24:21

Poszter!
Amit a rokonokkal kapcsolatban irtal,azzal fejen talaltad a szoget,a mindenuk nem lennel ,de kihasznalnanak,amig hagynad.

Hogy lettel 10'ev alatt usa allampolgar?a legtobb honfitarsunk illegalitasban el ott.

Vadalmaaaaa 2016.10.06. 19:24:23

@tanato: tenyleg? Akkor lehet,hogy en erre egy vallalkozast fogok alapitani:)

tanato 2016.10.06. 19:30:38

@vanvelemenyem: Pont fordítva írtam éppen, azt írtam hogy eü. végzettséggel kiváló angoltudás esetén nyitva az út.Ha a magyar eü dolgozók kiválóan beszélnének idegen nyelveket,már nem volna aki az itthoni betegeket ápolná/Így is kevesen vannak,vagyunk/

tanato 2016.10.06. 19:35:00

@vöribaba: Volt rá vállalkozás,vagy 10 éve hogy még a SLáger rádióban is hirdették USA-ba nővéreket keresnek havi 600 ezer forint érték fizuért.Jelentkeztek is jónéhányan,de a nagyon szigorú nyelvtanfolyamon /havi kemény vizsgák/ elszálltak,pontosabban szólva feladták.Ennek a tanfolyamnak lett volna a vége a németországi interjú,és utána lett volna a kiutazás USA-ba.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.10.06. 19:43:30

@Én és Énke: Figyu, a javaslatodból egyedül a MILF-et érti.
:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

Tom66 2016.10.06. 20:00:37

"Itt nem gyűlölik a bevándorlókat (kivéve Donald Trumpot és híveit, de ezek az alacsonyan iskolázott emberek csak), mert mindenki az."

A fenti mondatot pontosítsuk. Bizonyos régiókból származó bevándorlókat nagyon nem kedvelnek. Főleg az idősebb generáció, akiknek van összehasonlítási alapjuk, hogy milyen volt a nagy amerika az 50-60-70-s években, amikor még nem kellett kerítés, a tejet nem lopták el az ajtó elől, stb. Ennek a korosztálynak még könnybe lábad a szeme a Haza szó hallatán.

2016.10.06. 20:00:54

@tanato: mas foglalkozasok is adnak jarhato utat: a kulcs a kivalo szakmai nyelvtudas es egy itteni vegzettseg. Toronydaru kezelo, cnc esztergalyos, ezekhez nem kell egyetemi diploma, es tart karokkal varnak. De van tobb szakma is, amire konnyu lenne szponzort talalni, bar teny, hogy az egeszsegugy es az informatikusok (programozok, halozatfejlesztok es hasonlok) vezetik a sort.
@vöribaba: a legtobb honfitarsunk nem el illegalitasban, csak a tobbseg csendben van (jol teszik, kezdek rajonni en is), es az illegalisok kopkodnek, hogy itt milyen rossz, ez se jo meg az se jo, es majd ugyis jol osszeomlik az egesz, fuj mocskos amerika.

Herr Géza 2016.10.06. 20:00:58

@bpetya75: Na várjál, a KHR-be kerül az összes hiteled és a fizetési hajlandóságod, de más nem! A fizetésedet/jövedelmedet a rendszer nem tudja, tehát egy esetleges újabb hitelt nem a KHR utasít el, hanem adott esetben az a bank/szolgáltató, akitől a hitelt kéred. Neki adod meg a jövedelmed, és a meglévő hiteleidet, ő meg a KHR-ben látja, hogy mindent megadtál-e ill. hogy milyen a fizetési hajlandóságod. Aztán vagy azt mondja, hogy coki, vagy nem. Azt szintén bankja válogatja, hogy mekkora jövedelemszázalékig enged eladósodni, tehát a KHR csak egy adatbank, egy segédeszköz, nem több.
Szóval ehhez a "fijjugnak" semmi közük...

DieNanny CH 2016.10.06. 20:11:49

@tanato:

Szerintem ő a vállalkozást úgy értette, hogy tolmácsol a beteg és az orvos között, fizetésért.

svajcineger 2016.10.06. 20:15:39

@vöribaba:
Ha legálisan vagy kint az elejétől fogva, akkor öt év után is megy az.

SzZoole 2016.10.06. 20:16:29

@svajcineger: képletesen?
Svájcban tetováló orvosok vannak?:)))

svajcineger 2016.10.06. 20:17:24

@Herr Géza:
Az a havi2k netto nagyon soványnak tűnik. Vagy, ha mégis csupán annyi, akkor arrébb kell állni egy házzal. Illetve, egy határral.:)

svajcineger 2016.10.06. 20:22:13

@Zoole[uk]:
Némelyik jobban tenné, ha inkább azt tenné ! :)

Vadalmaaaaa 2016.10.06. 20:25:33

@tanato: ertettem.en nem vagyok nover,de itt Belgiumban is megkeres egy nover ennyit,a volt szomszedom,o portugal es a nyelvtanfolyamaot itt szervezik a novereknek es ingyenes, a noverek munka mellett tanuljak a helyi nyelveket,bele a mely vizbe.

Magyar orvosok is vannak,nem tul sokan,de a nyelvet ok is itt tanultak,aki nemetes volt a flamandot konnyen megtanulhatja,angol is lehet munkanyelv kezdetben flandriaban annak ,aki csak angolul tud.Belgiumbol egyszerubb hazajutni Magyarorszagra.
Szoval nem kell mindjart az usa- ba repulni jol fizeto munkaert es a nyelvbe is belejossz hamarabb,ha mar kinn vagy.
A szomszedom is egyedul nevelte a lanyat,egesz nap baby sittereket fizetett.

Vadalmaaaaa 2016.10.06. 20:25:38

@vanvelemenyem: az usa- ban? Dehogynem! Kevered az usa- t az Eu-val

Eraser 2016.10.06. 20:26:10

@vanvelemenyem:
"Ja, es megneztem: az en itteni nyugdijmegtakaritasom nem veszett el 2008-ban itt, ellenben a magyar allam valsag nelkul is lenyulta a millioimat."
Aha, megnézted és nem veszett el, édes istenem a pénzügyi zseni.... Szerinted miért maradt a papíron szám egyáltalán?? Nem azért mert az állam ott is mentette a bankokat ezerrel..... Nem fogod ki találni miből mentette, hát pénzből, pontosabban hitelből! Otthon is elbuktak még a legjobb pénztárak is legalább egy évi befizetést és nálunk nem is voltak bankcsődök!! Ha meg milliókat tudtál félretenni abban a rövid időszakba amíg odahaza KÖTELEZŐ volt belépni, akkor meg végképp nem értem miért sír a szád?
A végére hagytad a legviccesebbet? Magyarba nem is volt válság??? Kvázi csődbe ment az ország, IMF-en kívül senki nem finanszírozta az országot, de válság az nem volt szerinted!?
Ez most komoly poszt egyáltalán vagy csak szórakozol?

Látom azért néhányaknak azért még dereng az általános iskolai tananyag, nincs ingyen ebéd sehol a világon és a természetet se akarjuk 46 évesen becsapni, súlyos árat kell fizetni az ilyen tévedésekért!

SzZoole 2016.10.06. 20:26:47

@svajcineger: na most már rakerdezek,konkrétan melik fajtajukra gondolsz?

svajcineger 2016.10.06. 20:33:26

@Zoole[uk]:
Az a baj, hogy én itt szinte csak ilyenekkel találkoztam. Az a baj, hogy ez nem csak az én tapasztalatom, hanem sokunké itt.
A dokikszerintemitt mind pályát tévesztettek. Remek könyvelők lehettek volna pl. Számlát írni mindegyik kiválóan tud. :)

qkuc 2016.10.06. 20:34:48

@Herr Géza: A jövedelmet igazolni kell munkáltatói igazolással, amit a hiteladatok között a bank rögzít. Régebben bankja válogatta, de egyéb juttatást is elfogadtak.

"2015-től került bevezetésre a jövedelemarányos törlesztőrészlet mutató (JTM) amely az ügyfelek igazolható, legális nettó jövedelmének arányában határozza meg a vállalható összes törlesztőrészletet, valamint a hitelfedezeti mutató (HFM), ami a hitelhez nyújtott fedezet (jelzáloghiteleknél az ingatlanfedezet) értékének arányában határozza meg a maximálisan felvehető hitel összegét.

400 000 Ft alatti jövedelem esetén a maximális ÖSSZES törlesztés forint hiteleknél a jövedelem 50, euró hiteleknél 25, egyéb devizanemű hiteleknél 10 százaléka lehet. 400 000 Ft feletti jövedelem esetén a fenti sorrendben 60, 30, illetve 15 százalékos korlátok kerültek meghatározásra."

A scoring során a bank lekérdezi a KHR-ben nyilvántartott hiteleket és ezeket is figyelembe veszi, hogy az igazolt jövedelmed és a nyilvántartott hiteleid alapján (plusz a tonnányi egyéb adatok alapján), plusz az állam által megállapított JTM és HFM alapján majd eldönti, hogy jogosult vagy-e a hitelre a megadott paraméterek, ld. futamidő és jövedelem, plusz egyéb még élő hitelek (na meg még 70+ másik paramétered alapján amit a hiteligényedhez felrögzítenek).

"Milyen adatok kerülnek a KHR-be?
Hiteladósokra vonatkozó adatok:
születési név, hely, dátum,
anyja születési neve,
viselt név,
állampolgárság,
személyi igazolvány-szám, útlevél-szám, vezetőiengedély-szám,
lakcím, levelezési cím, e-mail cím,
a rögzített hitelszerződésben betöltött szerep (adós, adóstárs),
hitelszerződések adatai,
mulasztásokra, késedelemre vonatkozó információk,
készpénz-helyettesítő fizetési eszközzel való visszaélések adatai,
csalás miatt elutasított hitelkérelmek adatai, természetes személyek adósságrendezési eljárásával kapcsolatos adatok."

2011-től minden hitel adatai átkerülnek a KHR-be, plusz nyilvántartja a pozitív adósokat is (aki beleegyezik az adatai közlésébe, pozitív BAR lista, van olyan bank, aki ezen ügyfeleknek kedvezőbb hitelfeltételeket biztosít.)

SzZoole 2016.10.06. 20:35:51

@svajcineger: most csodálkozol,egy tündérkertben élsz

fhdgy 2016.10.06. 20:36:01

@Vibi: @Herr Géza: a der, die, das és társai: még a németországi munkám elején megkérdeztem a német kollégáimat, hogy az E-Mail milyen nemű. Az első reakciójuk az volt, hogy egyáltalán minek az nekem. Mondtam, mert e-mailben választ kérek és nem mindegy, hogy in einer vagy in einem. Ja, igaz, volt a válasz. Ez után a három kolléga, született németek, el kezdtek vitatkozni, hogy die vagy das. A der valamiért nem rugott labdába. Végül megegyeztek, hogy die. Ha láttátok volna az arcukon, hogy hogyan kostolgatták, hogy melyik a jó?!

Aztán volt olyan esetem is, hogy kaptam egy e-mailt egy született némettől. Voltak benne olyan melléknév ragozások, amik nekem sehogysem jöttek ki az általam ismert szabályok alapján. Megkérdeztem egy másik kollégát, hogy mit tudok rosszul?

A válasz: jól tudom, csak a német kolléga nem tud jól németül írni.

Aztán voltam egy előadáson, a született német, hol így, hol úgy mondott szavakat.

Ezt is megkérdeztem az egyik kollégától. A válasz: az előadó megpróbált Hochdeutsch-t beszélni, de nem sikerült neki.

Dolgoztam délen is, északon is. Vannak főnevek, amiket más névelővel használnak lent, mint fent.

Ja, az említett személyek mind felsőfokú végzettségű volt.

Herr Géza 2016.10.06. 20:44:10

@svajcineger: Jól van na, nem akartam túlzásokba esni, csak azt jeleztem, hogy a magyar dupláját tuti megkapja (így szólt a kérdés).
Próbáltam ugyan jelezni, hogy ez nagyon minimum egy kezdőnek és nem a Bosch-nál, de akkor ez nem jött át.
Ja meg az sem derült ki, hogy villamosmérnökként mit is csinál. Mert az sem mindegy....
Az persze igaz, hogy Schwyz más dimenzió, de a nettók közötti különbségben nagy szerepe van a gonosz német adórendszernek is ám. Ha viszont a sokkal több nettódat ott költöd, akkor máris megint csökken a szorzó.

svajcineger 2016.10.06. 20:44:23

@fhdgy:
Most azt képzeld el, mi megy itt német ürügyén! :)))

qkuc 2016.10.06. 20:44:33

@vanvelemenyem: Én az informatikusok táborában portyázom, jelenleg Írországban, igen keresett területen, de valahogy még nem kapkodtak utánam a "szponzorok" az Egybesült Államokból, főleg, hogy tavaly is sorsolást kellett tartani a H1B vízumkérvények esetében, ha jól emlékszem, ugyanis sokkal több kérvényt adtak be 3 nap alatt, mint az éves limit.

Szóval nem pikkpakk megy keresett szakmákkal sem, és a H1B rendszerben igen erős a visszaélés/sok a visszásság, ld. indiai informatikus "rabszolgák".

Sokkal nagyobb a lehetőség cégen belüli áthelyezéssel kikerülni. Én más legális útról nem tudok. Van még a vízum lottó, de az ugye olyan mint várni az ötös főnyereményre és keresett szakma plusz "önerő" felmutatása is szükséges mellé.

svajcineger 2016.10.06. 20:45:36

@Herr Géza:
De, átjött! :)
Csak még akkor is kevesellettem. :)

Vadalmaaaaa 2016.10.06. 20:50:04

@svajcineger: legalisan viszont nem vallalhatsz munkat magyarkent,csak az Eu- ban.

papierusz 2016.10.06. 20:50:04

csak egy kérdés, kifizették a hozamot a nyugdíjad elvételekor?

svajcineger 2016.10.06. 20:53:18

@vöribaba:
Dehogynem vállalhatsz! Többféleképpen is. Csak éppen nem ugyanolyan "automatikusan", mint az EU-ba.

puhacica 2016.10.06. 20:54:43

@Zoole[uk]: tenyleg nem, mert nem te mentel haza erte, hanem en :D

fhdgy 2016.10.06. 20:56:14

@svajcineger: olyan cégnél dolgoztam, ahol biztosítóknak írtunk szoftvert.

Külön nyelvként kezeltük a német, az osztrák és a svájci németet.

Voltam párszor Svájcban.

Kb. percenként kellett kérnem az embereket, hogy bitte Hochdeutsch!

Ja, bocs, mondták, de két-három mondat után, megint kellett kérnem, hogy bitte Hochdeutsch!

Herr Géza 2016.10.06. 21:05:39

@qkuc: Oké, igazából én sem mondtam mást. A döntés a banknál, a KHR csak eszköz. Persze egyszerűsítettem az ott nyilvántartott adatokat, de az tény, hogy ők jövedelmi adatokat nem tárolnak, mivel eleve nonszensz lenne, hogy naprakészek legyenek ilyen jellegű adataidból.
Az abszolút felső határokról meg én nem tudtam, bocsi. Bár nem tudom, hogy jelent-e ez plusz korlátozást a bankok saját elveihez képest (eltekintve persze a korábbi őrült devizahitelezési gyakorlattól). Bár korlátok akkor is voltak az összes törlesztőrészlet/jövedelem arányára, amit akkor vidáman megkerültek azzal, hogy egy bizonyos mértékű "egyéb jövedelmet" bemondásra is elfogadtak. Pl.

Vadalmaaaaa 2016.10.06. 21:06:25

@svajcineger: milyen vizumot kaptal? 3 ismerosom van kinn csaladostol,illegalisan,munkat azonnal talaltak,vizumot nem kaptak),kolcsont vettek fel az ameriaki bankoktol ,hazat vettek kinn,de barmikor kiutasithatjak oket.,pedig mindenuk vagyonkajuk kinn van,10 eve elnek kinn,az egyik csalad eseteben.
En meg csak olyan sztorikat hallottam,hogy hazassagkotessel legalizalodott a jogviszonyuk,de az en ismeroseim nem akartak erdekbol hazasodni

kardio1 2016.10.06. 21:12:15

@Hari Seldon 2: a kocsit fél év után át kellett volna rendszamoztatni már...

Herr Géza 2016.10.06. 21:18:09

@fhdgy: Stimmt. Hozzáteszem, hogy a die Email az felénk (és Ausztriában, Svájcban) meg das Email. :))))) Az ilyen idegen nyelvből átvett szavaknál különben is teljes a káosz. Standard példám a Joghurt: mindhárom névelővel helyes. El,se tudod rontani...:)))))

tanato 2016.10.06. 21:23:56

@vöribaba: Így van a nyelvtudás az alapja a jól fizető munkának,állásban nincs hiány sehol az eü.-ben meg az eu.-ban

Herr Géza 2016.10.06. 21:33:47

@vanvelemenyem: Bocs, csak nekem ütötte meg ez a szememet?
"a bevetelem naponta (fizetesem+egy beruhazas a jovonkert jelenlegi bevetele) szoval naponta majdnem 800 dollar..."
Mármint 24k / hónap?? Azért az egy igen jövedelmező beruházás lehet... :)))) Nem kívánok a zsebedben turkálni, de azért gondolom ennek csak kisebbik része a fizetésed. Ha nem így van, akkor indulok máris az amerikai egészségügybe. :D

Vadalmaaaaa 2016.10.06. 21:40:19

@tanato: ezzel tudnek vitatkozni,en egy haromnyelvu orszagban elek,jomagam 4 db idegenyelvet beszelek folyekonyan ,ebbol kettot anyanyelvi szinten, tehat ugy ,mint te magyarul es tovabbi 7 nyelvet tobbe - kevesbe megertek,itt azert akadnak boven4-6 nyelven beszelo ,ket diplomaval rendelkezo emberek.

svajcineger 2016.10.06. 21:40:44

@vöribaba:
Én semmilyet, de nem is akartam. :)
Ezért írtam, hogy amennyiben az elejétől kezdve legális vagy - tehát egy napig semvagy illegális - akkor vannak lehetőségek. Amennyiben azonban egy napot is illegális voltál, akkor a kör nagyjából bezárult...

fhdgy 2016.10.06. 21:42:22

@Herr Géza: azért megpróbálhatom elrontani? Lehet, hogy nekem sikerülne! -:)

svajcineger 2016.10.06. 21:44:31

@Herr Géza:
Én is a "das"-ra tippeltem. :)
Egyszer beszélgettem egy helyi kislánnyal ezekről a névelős dologokról. Azt mondja nekem, hogy nem is érti, mi ezzel a gond. Tök logikus. Mondom neki, ja tök logikus. Pl.der Rock, die Hose, stb...

svajcineger 2016.10.06. 21:47:05

@Herr Géza:
Szerintem a munkanapokra gondolt. Ami nála kb.havi 15 lehet. Persze, így sem rossz!

fhdgy 2016.10.06. 21:48:52

@svajcineger: miért nem logikus neked?

Pernilla 2016.10.06. 21:50:52

@Herr Géza: @svajcineger: itt Bécsben mink die Emailt használunk egyértelműen :-)

svajcineger 2016.10.06. 21:50:57

@fhdgy:
Nálam a szoknya pl.abszolut nem hímnemű. Logikusan...
Max. Skóciában. :)

Vadalmaaaaa 2016.10.06. 21:55:51

@Herr Géza: naaaaa 16000 nem 24!
20 napos munkahetet szamoljunk mar

Vadalmaaaaa 2016.10.06. 21:55:54

@vöribaba: ja es a munkanelkulisegi ratank kozel 20%, tehat wgy csomo nyelveket beszelo ember nem talal munkat,de noverek,informatikusok itt sincsenek elegen

svajcineger 2016.10.06. 21:57:31

@svajcineger:

die E-Mail; Genitiv: der E-Mail, Plural: die E-Mails, auch, besonders süddeutsch, österreichisch, schweizerisch: das E-Mail; Genitiv: des E-Mails, Plural: die E-Mails
/duden.de/

fhdgy 2016.10.06. 22:02:47

@svajcineger: annak idején én is feltettem pont ezt a kérdést és pont ez volt a véleményem. :-)

A válasz: valamikor, nagyon régen, a férfiak viseltek szoknyát, a nők pedig nadrágot.

Ma is látjuk a hasonló változást, nők viselik a nadrágot, férfiak a papucsot. Még egy kis idő és a férfiak szoknyát fognak viselni, ha lesznek még férfiak. :-)

fhdgy 2016.10.06. 22:05:01

@vöribaba: 20 napos munkahét? A kizsákmányoló kapitalisták berosálnának örömükben!

bpetya75 2016.10.06. 22:06:19

@Herr Géza:

Szerintem van közük hozzá, mert a jövedelemszázalék legjobb tudomásom szerint jogszabályban rögzített. Az igaz, hogy fogyasztási hitelekről mostanában nem érdeklődtem, de a lakáshiteleknél sokkal komolyabbak a feltételek, mint 8-10 éve.
Mondjuk az is igaz, hogy itt van ez a fantasztikus 10-10-es CSOK, ami jó kis csőbehúzás, ha nem vagy elég pénzes, szóval azért a felelősségteljes vezetéstől még/már marhára messze vagyunk.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2016.10.06. 22:10:59

@fhdgy: német munkatársaimnak van kb 3 féle alapakcentusa (angolul beszélünk), ezeket megszoktam, jól értem őket. Erre megjelent valami nőci, akinek a felét se értem. Kiderült, hogy osztrák. Ennyire eltérnek ezek a német nyelvjárások?

svajcineger 2016.10.06. 22:12:37

@Zka:
Ennyire! A legdurvább, mikor egymást sem értik. :)

tanato 2016.10.06. 22:15:49

@svajcineger: index.hu/gazdasag/2016/10/06/a_britek_hazakuldenek_a_migrans_orvosokat/

Na egy kis Brexit meg hazatoloncolások,ezúttal a kelet-európai orvosok vannak a célkeresztben.

fhdgy 2016.10.06. 22:19:33

@Zka: egyszer volt két német kollégám, akik igazából frizek voltak.

Egyszer tartottak friz bemutatót nekem. Semmit sem értettem.

Először Bajorországban dolgoztam, majd Alsó-Szászországban.

Sok szót újra kellett tanulnom.

A legrosszab az volt, amikor egy szó mindegyikben megvolt, csak mást jelentett.

Sandor Akarki 2016.10.06. 22:41:56

Én csak azt nem értem, hogy akinek ilyen nagyon bejött amerika az miért magyar blogba nyom posztot ennyi idő után, főleg ha sikerült kapcsolatai nagy részét is leépítenie.

2016.10.06. 22:42:10

@Herr Géza: a havi fizetesem kb 6K. A tobbi egy uzletkozpont resztulajdonosakent bevetel, elsosorban az uzletek berleti dijabol, masodsorban reklamhelyek berbeadasabol. Ez a jovo (nyugdijaskorunkra). Ezert irtam, hogy ki tudnam fizetni a torlesztoket egyedul is, de tobb szamlan tobb tartalekosszeg elkulonitve, stb. is van, es az autokat sem lenne muszaj hitelre venni, de, ha az apr=0, akkor miert ne? Abbahagyhatnam a munkat is, de ha szeretem is, nem is megerolteto, meg is fizetik, akkor miert ne? @vöribaba: kolcsont tuti nem kapnak, meg egy sima 300 dollaros creditkartyat sem, ss# nelkul, nem hogy hazra kolcsont
@papierusz: nagyon nehezen, es a konzulatus nem hogy nem segitett, hanem meg jobban bekavart :(
@svajcineger: nem, ebben 30 napot szamoltam. De a fizetesem joval kevesebb, mint irtam, kb 6K havonta (5800-6200 kozott mozog)

Dikusz 2016.10.06. 22:42:17

@Zoole[uk]: remélem nem haragszol, hogy - bár nem nekem címezted - hozzászólok. Nyilván jó szándékkal adta a tanácsot (én is tudok egy jó kenőcsöt rá:)), de azért remélem nincs aranyered.

M. Péter 2016.10.06. 22:42:23

@Herr Géza: A Triangel is lehet der, dia vagy das.

Herr Géza 2016.10.06. 22:55:47

@M. Péter: Na ja, nem is azt mondtam, hogy csak a Joghurt lehet akármilyen névelőjű...:))))

svajcineger 2016.10.06. 22:59:09

@M. Péter:
Lehetne minden szó ilyen! Csak az egyszerűség kedvéért. :)

Dikusz 2016.10.06. 23:00:29

@tanato: itthon mindenkinek van olyan ismerőse, aki külföldön dolgozik. Különböző történeteket is tudnak mesélni (én is). Ha fiatal lennék, és a jobb megélhetés érdekében külföldre készülnék én sem indulnék neki nyelvtudás nélkül.
Azért van olyan terület (nyilván nem mérnöki, orvosi, tanári munka), amihez nem feltétel a profi nyelvtudás: a szociális gondozásra gondolok. Angliában élő barátom mesélte, amikor egy ismerős család (30+-os szülők, 2 kisgyerekkel) kimentek, akkor anyuka úgy tudott elhelyezkedni egy gondozóházba szakácsnőnek (főzőasszony végzettséggel), hogy egy kukkot sem tudott angolul. Két kézzel kaptak utána, az összes megadható kedvezményt megadták neki, csak menjen. Nyilván nem hasonlítható össze a diplomás fizetéssel a keresete, de biztos jóval több a fizetése, mint itthon, ráadásul itt évek óta munkanélküli volt.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2016.10.06. 23:04:37

@Vibi: "Szoval ha mondasz egy peldat hogy hogy beszelnek hibasan angolok amerikaiak ausztralok akkor azt megkoszonom"

Beszedben talan kevesbe hibaznak, de irasban sokszor :) felall a szor a hatamon az ilyenektol, mint I would of bought it (I would have bought it), it's vs. its, there vs. their....Nekunk ezek sokkal konyebbek, hiszen nem hallas utan tanulunk, hanem kemenyen bemagoltuk a betuzeset ezeknek a szavaknak, na meg a hozzatartozo nyelvtant is...:) De egy anyanyelvunek ez kb. olyan mint nekunk a kulonben - kulomben es tarsa...ha nincs mogotte nyelvtan, cask hallas utan irod le, nem biztos, hogy helyesen irod.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2016.10.06. 23:06:01

@Buchhalter: "ezt most nekem címezted?"
Inkabb altalanossagban, csak a te commented utan ereztem igy, hogy tobben szakertonek erzik magukat ebben az igencsak osszetett temaban (makrogazdasag) :) ne vedd magadra, ha nem a te inged :)

Herr Géza 2016.10.06. 23:10:05

@Herr Géza: Van ismertebb/gyakoribb szó is, mint a Triangel: der/die/das Dschungel. :)))
Egyébként ca. 20 ilyen háromnemű szó van, de még egy helyen nem láttam őket felsorolva...

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2016.10.06. 23:10:43

@adg: :Az i am wanting-ot kulon lattam kiemelve tobbszor, mint archaikus kifejezest, amit nem hasznalunk.

Az amerikai angol is eloszeretettel hasznalja a folyamatos igeidoket olyan szavakra, amelyekrol anno ugy tanultuk, SOHA nem hasznalatos folyamatos-ban :) szoval en is hallom, hogy "I've ben wanting to do this for a while...
nem beszelve a Meki reklamrol, nem igaz? I'm loving it :)))
Ez is alatamsztja azt, amit mondasz, a nyelv rugalmas, es (plane az amerikai angol) a praktikussag, egyszeruseg es logika iranyaba mozdul.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2016.10.06. 23:24:48

@vanvelemenyem: Ennek oszinten orulok, es ezt most tenyleg komolyan mondom. Azt hiszem, nem vagyok egyedul, amikor azt mondom, hogy sokan megtapasztaltuk (nok, ferfiak), milyen is kilepni egy rossz kapcsolatbol - legyen szo embertarsunkrol, vagy altalanossagban egy nyomaszto kornyezetbol. Termeszetesen nem arrol van szo, hogy el kell felejteni a multat, nem ezt akartam mondani, hanem csak annyit, hogy egy ido utan a mult fajdalma mar nem annyira erezheto, eppen azert, mert tulleptunk rajta, es uj eletet kezdtunk.
Lehet, hogy csak en ereztem ugy, hogy meg mindig van benned valami, ami miatt nehez targyilagosan visszanezni. Orulok, hogy megtalaltad a bekedet itt :)

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2016.10.06. 23:26:00

@Mrs. Clayton: igen, de az itteniek ugyanazt értik alatta. Másik példát mondok, az talán jobban tükrözi, miről van szó, kórházi dokfilmből jelenet, beteg kiscsaj ajándékot nyújt át a kórházi nővérnek, mire a nővér a többieknek: "look, what she is after giving us!" Nekem tetszik, szigeti sajátosság.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2016.10.06. 23:36:25

@vanvelemenyem: "gyomorgorcsom volt, amikor az itteni konzulatussal kellett beszelnem (es amely visszaelt a lakcimemmel), a stilusukkal, a butasagukkal, a hozzaallasukkal - es ez nem a mult, ez a jelen. "

Haha, amikor neha az LA konzulatoson jarok, nekem is az az erzesem, hogy visszacsoppentem Mo-ra :)) de azert meg kell jegyezni, az utobbi evekben fejlodtek valamennyit, es az ugyintezok udvariasak (bar az ugyintezes mikentjen meg van mit javitani :)) Ja, egyebkent most latom, hogy "foldik" vagyunk, te is LA-ben vagy! :)

M. Péter 2016.10.06. 23:40:52

@Herr Géza: Én is úgy emlékeztem, hogy a Dschungel lehet akármilyen nemű, de a Duden szerint csak hím- vagy semlegesnemű lehet.

Vadalmaaaaa 2016.10.07. 00:12:22

@vanvelemenyem: figyi,legy eros,kaptak,abbol van a hazuk!

Herr Géza 2016.10.07. 00:39:33

@M. Péter: A Dudent felejtsd el, az vegytiszta libsi propaganda.. :))))))))

Herr Géza 2016.10.07. 00:54:33

@M. Péter: Korábbi elfogadott (ritka) verzió lehetett, amit azóta a Duden kiirtott ezek szerint. A DWG-ben még szerepel így, ebből vette át a Wiktionary (én azt használom gyors keresésekre névelő ügyben), de a Duden tényleg már csak a hím- és semlegesnemű variációkat hozza. Megint tanultunk valamit...

Herr Géza 2016.10.07. 01:00:17

@Herr Géza: Bocs, az a DWG helyesen WDG (Wörterbuch der deutschen Gegenwartssprache).:)

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2016.10.07. 01:01:33

OFF, remelem, minden floridai es a hurrikan utvonalaban lako honfitarsunk biztonsagban van! Jo latni, hogy ilyenkor azert itt is felulkerekedik az osszefogas: volt olyan honfitarsunk, aki feljanlotta nemreg FB-on, hogy akinek nincs hova mennie (shelter-be nem akar menni), azt ideiglenesen be tudja fogadni.
A hurrikant komolyan veszik, meg Disneyworld is bezart, pedig az ritkasag ;)

www.nbcnews.com/storyline/hurricane-matthew?cid=sm_fb_msnbc

adg 2016.10.07. 01:22:02

@Zsuzsi65: jaja, teny, hogy az angol eleg hibatûrô nyelv.

A loving-ra azt mondjak az okosok, hogy fokozasa a love-nak.
Az I've been wanting to do stg nekem kevesbe szurja a szemem, mert azt mondja ugye, hogy akarom mar egy ideje.
Az I'm wanting-ot nem tudom megmagyarazni. Ez a koma surun hasznalja, de mastol is hallottam mar.
A tobbi peldakat es hasonlokat is. Nem mondanam azt sem, ahogy fentebb irta valaki, hogy egyszerubb emberek, mert egyaltalan nem azok.

A would of been az teljesen altalanos szinte, elso alkalommal meg kellett kerdeznem egy kollegat, hogy mi ez.
Egyebkent en orulok ezeknek, mert sokat segitenek a kiejtesben. Tisztan mutatjak, hogy hogyan kell mondani. :)
Kedvenc peldak, amikor ierdeztem emailben valamit, es az volt a valasz, hogy: sorry mate, I'm not shore.
En amerikai lanytol tanultam beszelni, kaliforniaitol, es o kb sör-nek mondta, ahogy a filmekben is. Itt hallottam, hogy maskepp mondjak, de nem igazan esett le, ameddig nem lattam igy leirva. Ezutan egyertelmu lett az ejtese, es sokkal jobban megertik.
Es volt tobb ilyen is, pl a would of.

szoval igen, ugy latom en is, hogy tul nagy a hangsuly a magyar nyelvoktatasban a nyelvtanon, es olyanoknak mint en, ez gond. Mai napig elragodok neha ilyen hulyesegeken, hogy hogy rakjam ossze az idoket egy bonyolultabb mondatban, vagy bekezdesben. Es mindig racsodalkozok, hogy mennyire egyszeruen megoldjak, es tesznek magasrol a tokeletes egyeztetesre. Es az o nyelvuk, szoval nyilvan jo ugy, nekem is eleg lenne az a szint. :D Ugyhogy tudatosan igyekszem egyszerusiteni a beszedemet, es ez sokat segit.

adg 2016.10.07. 01:25:36

@Zsuzsi65: a hurrikan, a medve es a krokodil nem jatek. Ezeket komolyan kell venni. :)

Minis latjuk a fb-on ejjel nappal a tudositast az amerikai rokonsagtol, pedig ok csikagobol nezik az esemenyeket foleg.

P.Elliot 2016.10.07. 03:28:40

@Zsuzsi65: Nagyon remelem hogy nem lesz olyan veszedelmes a hurrikan mint ahogy mondjak, borzaszto lenne. Itt mi mar enyhebb formaban kapunk belole ha kapunk, inkabb csak majd a viz mellett.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2016.10.07. 03:39:18

@P.Elliot: igen, remeljuk! Axert is erint most jobban ez a dolog, mert mult szombaton jottunk haza Del-Karolinabol, es ahol voltunk ( Pawleys Island) most ott is mindenkit evakualtak. Nagy szerencse, hogy a mi nyaralasunkba nem szolt bele a hurrikan.

P.Elliot 2016.10.07. 03:59:33

@vanvelemenyem: Furcsa modon itt New Jerseyben 2 illegalis csaladot is ismerek, magyarokat akik vettek hazat, kaptak kolcsont a banktol, mindossze megfelelo osszeget kellett letenni, ez vagy 10 eve volt, a hazuk valami 200 ezer korul volt es letettek 60 ezer dollart, a bank megadta ra a kolcsont. Nem is csodalkozok rajta mert ha nem fizetik akkor egyszeruen elveszik a hazat, fedezetnek ott a letett penz. A masikat nem tudom de azok is hasonloan vettek.
Ugy tunik semmi sem lehetetlen ha a bank ugy erzi hogy meg fogja kapni a penzet.

P.Elliot 2016.10.07. 04:02:30

@Zsuzsi65: Nem is tudom elkepzelni sem hogy hova tud menni az a sok ember, mikor tudnak visszamenni ha a vihar nem sopri el teljesen a hazukat. Szegenyek...
Neha arra gondolok hogy kellene venni egy kicsi RV-t amivel el lehet huzni ha barmi baj van, megis lakhato, kenyelmesebb mint az auto, csak biztonsagnak.

FutureFry 2016.10.07. 06:31:09

@fhdgy:
"olyan cégnél dolgoztam, ahol biztosítóknak írtunk szoftvert.
Külön nyelvként kezeltük a német, az osztrák és a svájci németet."

Ezt a legtöbb (jól megtervezett) software így csinálja, azaz a nyelvi beállításokat a nyelv és ország/régiókódok _kombinációja_ adja. Pl. ISO 639 + ISO 3166: en_US, en_GB, de_DE, de_CH, stb.

2016.10.07. 06:36:19

@Sandor Akarki: koszonom a kommentedet. A felhivas az volt, hogy olyanoktol var a blogtulajdonos posztot es velemenyt, akik nem fiatalon, a huszon-harmincas eveikben adtak fel a magyarorszagi eletuket, hanem oregen, 45 feletti eletkorban (nem bantani akarom a blogtulajdonost, de ez is egy jellemzo gondolkodasmod, hogy oregen ujrakezdeni, az egyenlo a 45 feletti eletkor.)
Tehat, erre a felhivasra irtam, soha elotte itt nem lathattal, nem posztoltam. Ezzel a poszttal is csak azt szerettem volna kifejezmi, hogy 1. soha nem keso 2. barhol a vilagon van eselyed ujrakezdeni

2016.10.07. 06:36:29

@P.Elliot: lehet, talan mert meg 2008 elott volt? Akkor meg batrabbak voltak penzkolcsonzesileg :)

Tampa, FL-ban elo ismeroseimnek van egy nagy RV-juk, egy szabalyos busz meret, negy tengelyes, nyolckereku, ok felpakoltak es eljottek ide, Thousand Oaks-ba. Mondtam nekik, itt meg foldrenges varhato (napok ota ezzel riogatnak)

Boborjnán1986 2016.10.07. 06:36:39

@P.Elliot: És hogy telnek a mindennapjaik, hogy kerülik el, hogy kirakják őket?
Eddig nekem ez túl bizonytalan, amit nem akarnék az életemben hosszabb távon megtartani, ezért jöttem el Magyarországról és ezért nem mozdulok pl USA irányába, pedig már hívtak ismerősök, akik több mint egy éve kint vannak, mondván van munka, jellemzően takarítás, szállás is akad. Eddig még győzött bennem a legális módhoz való ragaszkodás. Lehet, nyuszi vagyok? :)

ogli dzsí 2016.10.07. 06:36:43

Az a szomszéd háza elég beszédes....

swfla 2016.10.07. 06:37:00

"Persze nem kizárható a zöld kártya nyerés sem"

De nem am! Evi ≈20 ezer ervenyes jelentkezesbol 270-280 lesz kihuzva.
Azert az nem olyan rossz nyeresi arany.

Nzoltan 2016.10.07. 06:37:07

Miért van a képeken a szomszéd háza?
Ha minden olyan fasza, akkor nem a sajáttal kellene kérkedni?

FutureFry 2016.10.07. 06:43:28

@Csodabogár: "Mi lakást (kettőt egy más után) ... mindig kp. fizettük."

Addig is lakni kell valahol amíg összegyűlik a megtakarítás (kp). Akkor meg több szempontból a jelzáloghitel jobb lehet mint a bérlés.

FutureFry 2016.10.07. 06:54:19

@vanvelemenyem:
"... az autokat sem lenne muszaj hitelre venni, de, ha az apr=0, akkor miert ne?"

Mert kp. fizetéssel gyakran alkudni lehet az árból.

tanato 2016.10.07. 07:08:04

@Dikusz: Jogos,de azért Anglia uniós állam/volt/így nem kellett előre itthon nyelv vizsgázni mint az általam idézett példában.

2016.10.07. 07:55:53

@Nzoltan: egy kepen van a szomszed haza, egy kepen a kilatas a mi hazunk padlasarol, a tobbi pedig a "piac"-rol. Kerkedni pedig semikeppen sem szeretnek, legfokeppen nem a szomszed hazaval :D

@FutureFry: igy is alkudozunk, miutan ugyanannal a dealernel a negyedik automat vettem :)
@ogli dzsí: igen, az. Elrettento pelda - szembeallitva a szobrocskakkal amik viszont tetszenek :) Egyszer majd vegigsetalok par utcan, fotozni a hazak homlokzatait, meghokkentoen szep nemelyik.

Buchhalter 2016.10.07. 08:19:09

@Zsuzsi65: nem vettem csak már kezdem unni, hogy az USA a világmegváltó szuperhatalom.Persze...

Dikusz 2016.10.07. 08:25:11

@tanato: ezt meg én nem tudtam, így már más a helyzet.

SzZoole 2016.10.07. 08:31:31

@Dikusz: dehogy haragszom,a segítő szándékot mindig jol veszem:)
Viszont a kioktató stílust már kevésbé.
Az arenyerra utalás csak cinizmus volt:)

CM2131 2016.10.07. 09:47:51

Egy mondat hiányzik a poszt végéről: "Nem értem, miért vagyok mégis boldogtalan?"

Hari Seldon 2 2016.10.07. 10:03:21

@kardio1:
Tudom, de van magyarországi bejelentett lakcímünk. Meg hát most úgyis lecseréljük. Egyébként itt eddig a kutya sem szólt emiatt. Ez nem Svájc, ahol belenéznek a szomszédok a szemetedbe is, hogy véletlenül rosszul szortíroztál... :-)

Ginix 2016.10.07. 10:10:18

@adg: én ebben kicsit szigorúbb vagyok, úgy gondolom, h akkor farigcsáljunk vmiből, ha már megvan a teljes tömbünk és értjük és tudjuk, miről is van szó, különben lesz egy zsák forgácsunk azaz katyvasz résztudása az embernek (nyilván attól is függ, mire kell, egy nyaralásra csak v melóba, stb). ha meg autentikus környezetben van vki, úgyis felszedi, megtanulja akarva-akaratlan. otthon meg arra a kérdésre, h "de most ez miért nem jó, úgyis megértik?" azt válaszoltam, h ok, azt is megértik, h "me tarzan, you jane", de nem ez a szint a cél.

fhdgy 2016.10.07. 10:45:10

@vöribaba: mit számoltam el? Azt, hogy 20 napos munkahetet írtál Herr Gézának?

P.Elliot 2016.10.07. 14:20:56

@swfla: 3 ember van a kornyezetemben magyarok akik zoldkartyat nyertek es ugy jottek ide. Proba szerencse, ha kozben az illeto meggondolja magat akkor nem kell elfogadni.

P.Elliot 2016.10.07. 14:27:06

@vanvelemenyem: A nagy RV nehezen mozdithato, nagyon nem praktikus ha az embernek futni kell valami elol. Valami kicsire gondoltam hiszen lehet hogy sosem lesz ra szukseg. A foldrenges veszelyt itt is bemondta a teve, azert nem art ha van tervetek hogy mit tudtok csinalni ha pont az utatokba esik.
Egyebkent nagyon tetszik hogy igy megtalaltad magadat, csak okosan tovabbra is. Ezt a nyugdijra sporolast sosem lehet eleg koran kezdeni, a lanyomnak is mindig mondom hogy azt a betetet amit adtam nekik nyugdijaskori inditasnak azt probaljak hizlalni azokra a meg tavoli idokre, jo volt a pelda mert tenyleg raknak is ra rendszeresen. Ha valamiert szuksege van arra a penzre akkor meg mindig kiveheti de van mibol kivenni es ez nagyon nagy dolog...

P.Elliot 2016.10.07. 14:28:40

@vanvelemenyem: HA szerintem azert irta a 45 eves kort oregnek mert odahaza ez a munkaltato velemenye, semmi serto nincs benne, ez az igazsag sajnos mostanaban.

FeketeMacska73 · http://olcsomobilhivas.hu?ajanlom=1ha 2016.10.07. 15:27:27

@hataratkelo tovabbra is *mit csinal az iro az usaban* enelkul log a levegoben az egesz sztori

Mrs. Clayton 2016.10.07. 16:57:56

@kisrumpf: persze, lehet csak en lattam bele a ket kifejezesbe tobbet, mint ami benne van, de ezt itt mifelenk is hallod
viszont en nem neveznem ezt helytelennek, egy kicsit is iskolazott tudni fogja, hogy melyik a hivatalos kifejezes

2016.10.07. 17:01:39

@P.Elliot: ok arra hasznaljak az rv-t, hogy marcius vegen elindulnak vele eszak fele a nyugati parton, juliusban vegiggurulnak a kanadai hataron, aztan vegigcsorognak a keleti parton es oktoberre otthon is vannak. Arra tokeletes, es nagyon kenyelmes "apartment"-juk van. Kar, hogy kulon jogsi kell hozza :)

Tudom, hogy Magyarorszagon a 45 oregnek szamit, es nem csak a munkaltatoknal. De nem kellene (ebben a kerdesben is) fejlodni?
Es masban is: nezd vegig a hozzaszolasokat: belekotnek, kamunak irjak, tobben boldogtalannak hisznek es lesajnalnak. Szerinted mit kaptam volna, ha irok egy boldog vagyok mert par ev alatt milliomos lettem (dollarban meg nem, de hamarosan), es itt minden jobb mint a magyaroknal-posztot? Hogy felvagok, hogy nem igaz, hogy vegyek vissza az arcombol. Meg az is hulyenek nez, aki szerint 20 nap egy munkahet (lehet vagy 20 eves kis illegalis takonypoc, az interneten fellelheto hozzaszolasai alapjan). Egy masik szerint biztos a valasom miatt vagyok boldogtalan, hogy mennyire sajnal engem, es gyogyuljak meg. Es sorolhatnam a rosszindulatu, lenezo, fikazo hozzaszolasokat. Udito kivetel te voltal, koszonom.
Neha olvastam a Hataratkelo blogot - sohasem szoltam hozza. Azt hiszem, ezennel visszavonulok es maradok a hatterben, ahogy eddig is voltam :)
Az USA-ban millionyi magyar el, akikbol par tizezer illegalis, ok a hangosak - es van tobbszazezer, akik nem illegalisok, ok gyakran azt is letagadjak, hogy tudnak magyarul. Azt hiszem, igazuk van.
Sok szerencset mindenkinek, a mindennapi magyarsagtudatos kopkodeshez es rosszindulatuskodashoz :)

kardio1 2016.10.08. 05:37:41

@Hari Seldon 2: nem a magyarországi lakcim számít egyébként, hanem az, eletvitelszeruen, évi 180 napot meghaladoan tartozkodsz-e Franciaországban. Én leginkább a biztosítás miatt léptem. Ha otthon van biztosítva az autó, baleset után itt csak jarokepesseg-helyreallitast fizetett volna a magyar biztosító, a teljes javitast Magyarországon kellett volna elvegezni.

swfla 2016.10.08. 08:23:39

@FutureFry: kp fizetessel a legritkabb esetben lehet a kocsi arabol alkudni. Akkor mar jobban jarsz, ha egy juli 4 vagy mas nevezetes alkalmakkor esedekes akciot varsz ki, vagy esetleg egy www.truecar.com -os inditassal jelensz meg a dilernel.

Csak a rend kedveert emlitenem meg, remelem nincs harag :-)

Ginix 2016.10.08. 09:27:53

@vanvelemenyem: a munkahét miatt sztem nem leszóltak, csak figyelmeztettek, mert egy hét nem lehet 20 napos, valószínűleg mukahónapra gondoltál:)

P.Elliot 2016.10.08. 13:32:29

@swfla: Mi az utolso 4 kocsinkat keszpenzre vettuk es azt csak akkor mondtuk meg amikor kivalasztottuk a kocsit es jol lealkudtuk.
Vejem meg egyenesen megmondta mar az elejen hogy keszpenzzel fizet ezert elvar arengedmenyt, le is vittek neki pontosan nem emlekszem de kb 3 vagy 4 ezer dollarral, de ebben benne volt ez hogy az elado rabeszelte hogy ne fizesse ki az egeszet, valami kolcsont is hagyjon amit az elso befizetesnel fizessen le, az egesz maradekot mert igy tovabbi tobbszaz dollart tud leirni valami szabaly miatt....
Igy is lett. Nem tudom hogy mas allamban hogy van de itt igy, az is lehet hogy ahany autoelado telep, annyifele szokas...

P.Elliot 2016.10.08. 13:47:17

@vanvelemenyem: Azert ez nem ilyen egyszeru, nem akar itt bantani senki, mindossze tudni szerettek volna es netan utanozni hogy mit dolgozol, hogy erted el, te aki annyi minden rosszon atmentel otthon tudod hogy milyen erzes a kilatastalansag es az ebbol fakado ketsegbeeses, segiteni kellett volna a tobbieket valami informacioval, tanaccsal, hiszen ezert van a Hataratkelo hogy meseljunk, segitsuk egymast.
Igen, volt aki piszkalodott sot van olyan aki voros kendot lat a szeme elott ha meghallja az Usa szot, mulatsagos hallani hogy mit tud errol osszehordani de azert a legtobb hozzaszoloban nincs am rosszindulat, kicsit inkabb azt latom hogy te vagy a szokottnal sertodosebb, ne tedd, gyere inkabb gyakrabban aztan beleszoksz ebbe a stilusba itt, nem veszek a szivedre.
En ujra csak gratulalni tudok ahhoz amit elertel, tovabbi sok szerencset kivanok az eletetekhez.
Az a lakokocsi dolog, ha a ferjem tudna vezetni egy ilyen nagy kocsit akkor nekunk sem artana de mar nem hajlando, az egeszsege sincs a legnagyobb rendben ezert csak egy kicsi RV-re gondolnek. Az szep lehet uton tolteni az ev legnagyobb reszet, mindig mashol, egyebkent bogarat ultettel a fulembe csak nekem mas kotelezettsegeim is vannak, egy vegtelensegig elkenyeztetett macska aki belehalna ha honapokig magara hagynam, meg az egy honapot is ugy huzta at hogy vadmacska lett belole pedig nem egyedul maradt itthon.

Hari Seldon 2 2016.10.08. 16:20:29

@kardio1:
Igen. Most már mi is átállunk.
Legkésőbb tavasszal, amikor lecseréljük a mostani kocsit.

blackhairlady 2016.10.08. 21:42:19

@Zsuzsi65: Eszembe is jutottal, hogy idoben visszajottetek. Viszont mi ujsag foldrenges ugyben feletek?

blackhairlady 2016.10.08. 21:49:20

@P.Elliot: Azt hogy erted, hogy a nagy RV nehezen mozdithato?

P.Elliot 2016.10.08. 21:52:29

@blackhairlady: Hat nem? Egy akkora nagy barom kocsi, nem tudom hogy tudnam elvezetgetni hogy el ne sodorjak mas kocsit, a szemelyautokhoz vagyok szokva.

blackhairlady 2016.10.08. 21:56:23

@P.Elliot: Ja hogy ugy:) Hat igen, gyakorolni ekll elotte olyan uton ami enm annyira forgalmas, de nem nehez am, csak annak tunik :) Az iskolabuszokat is 90%-ban nok vezetik, azok is szep nagy meretuek tudnak lenni.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2016.10.08. 22:14:37

@blackhairlady: "Eszembe is jutottal, hogy idoben visszajottetek. Viszont mi ujsag foldrenges ugyben feletek?"

Hat, igen, nagyon jo idozites volt, az biztos. Felemetes latni, hogy ahol egy hete voltunk (Charleston belvaros), ott most terdig ero viz van, a parton meg meg rosszabb...Minden haz labra epul, de a 6-9 lab magas viz szerintem feler azert rendesen a deck-ig...
Foldrenges advisory lefujva :) csak keddig volt ervenyben, de ezzel mindenki ugy van, hogy egy foldrengest nem lehet ugy elorejelezni, mint egy hurrikant, hiaba vannak "elojelek", a kisebb foldrengesek (aminek megszaporodasara hivatkoztak most) nem feltetlenul azt jelentik, hogy 100%-ban jon par napon belul. Mindenesetre bekeszitettunk vizet es snack-et a kocsikba, hogy ha netalan valahol az autopalyan ragadna az ember, akkor ne haljunk ehen-szomjan :)

blackhairlady 2016.10.08. 22:22:42

@Zsuzsi65: Sajnos tenyleg nehez a foldrengest sokkal korabban megjosolni, de azert nem azrt az ovatossag:) Az ovatossag viszont sosem art, ezert jo ha tenyleg van tartalek kaja, viz bekeszitve. Az en ferjem ilyen szempontbol eleg parazos, igy nekunk folyamatosan van a spajzban osszekeszitve "tulelo csomag", barmi katasztrfara:D

lolligagger 2016.10.10. 17:03:04

Ezt jo volt olvasni, ugyes vagy, gratulalok! Raleptel az irigykedo savanyu joskak tyukszemere, ez de jo! :-) Az itt unatkozgato trollocskakkal ne torodj, ezek azzal toltik ures napjaikat hogy a posztolokba belekotnek.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása