oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2016. október 06. 06:39,  Három munka sem volt elég Magyarországon 246 komment

2016. október 06. 06:39 Határátkelő

Három munka sem volt elég Magyarországon

Sokan vannak Magyarországon olyanok, akik egyszerre több munkát is vállalva próbálnak boldogulni, hol több, hol kevesebb sikerrel. Ez persze nem újdonság, régebben is így volt, miként ez a mai posztból is kiderül. Szerzője, Little Pearl több mint tíz éve döntött úgy, hogy elég volt az egyik napról másikra élésből, és nekivágott. Ma Amerikában él, és csak egy dolgot sajnál… (A fotókat köszönöm szépen!)

a_fairfax_es_a_3rd_sarkan_levo_piac.JPG

„Egy hónap múlva lettem volna 46, amikor felültem a repülőre. Magyarországon ez már korosnak számít az újrakezdéshez, de én egy olyan országba jöttem, ahol 46 évesen még szülnek az anyák, vagy örökbe fogadnak, vagy csak simán újrakezdenek.

Mint én. Én újrakezdtem.

Magyarországon három munkahelyem volt, a főmunkám éjjel 10-től reggel 6-ig. A másodállásom kedden és pénteken nappal 7-től kb. délután 6-ig, de néha egyenesen onnan mentem éjszakázni, szóval azokon a napokon nem aludtam. A harmadállásom szerda, szombat és vasárnap délután 4-5 órát tett ki körülbelül.

Volt olyan hét, hogy egész héten összesen aludtam 10 órát, más egyetlen éjjel alszik ennyit. Olyan kimerült voltam, hogy már fájt, de csináltam hat évig, mert muszáj volt.

Most ne menjünk bele az apuka szapulásába a gyermektartás miatt, csak tényként írom le, hogy feketén dolgozott, hivatalosan munkanélküliként „tengődött”.

Gyermekem szinte nélkülem nőtt föl, anyám segített éjszakánként és hétvégéken, amíg dolgoztam. Annyi tb-t fizettem havonta, mint most a minimálbér (90-es évek vége, 2000-es évek eleje), de még a jogosítványom meghossszabbításáért is fizetnem kellett a dokinak 10 ezret, mert ha nem vagyok hálás, akkor muszáj elmennem mindenféle vizsgálatra (és addig is kib#szik velem).

Természetesen a nyugdíjmegtakarításomat át/elvette a magyar kormány, hogy vigyázzon a millióimra (nem tudom, elég finoman fogalmaztam?), akkor már rég itt voltam, de akkoriban még gondolkoztam azon, hogy öreg koromban visszamegyek Magyarországra. Így ma már nem hiszem, mert még képesek, és államosítják az itteni megtakarításaimat is, ha odaviszem.

Szóval elindultam, 45 évesen és 11 hónaposan. Nem megmagyarázni akarom a döntésemet, de egyszerűen nem láttam a saját és a gyerekem jövőjét. Nem tudtam tervezni még a következő hétre sem, nem hogy 5-10 éves távlatra.

Magyarországon nem volt hitelem, nem mentem csődbe, csak nem lehetett tervezni a jövőt.

napkelte_a_padlasrol_latkep_los_felizrol.jpgNapkelte a padlásról (látkép Los Felizről) 

Hivatalosan vagyok itt, az Egyesült Államokban, nem feketén, a több mint tíz év alatt állampolgár is lettem. Mostani munkahelyemen 4 napot dolgozom 12 órát, utána 4 szabadnap következik. Ha a munkanap ünnepre esik, akkor 50 százalékkal többet fizetnek, de jogomban áll azt mondani, hogy nem akarok ünnepnap dolgozni.

Miután alkalmazott vagyok, a cégem fizeti a neki kötelező biztosítást, én meg fizetem a nekem kötelezőt, de hála Istennek az egészségbiztosító nem az én betegségeim finanszírozásába fog tönkremenni.

Telik mindenre, mertem venni egy házat (51 évesen, 20 évre), és bár az élettársam is hozzájárul a költségekhez, egyedül is tudnám fizetni a hitelt, sőt, 4 hónap tartalék félre van téve a törlesztőkre és rezsire, ha bármi beütne.

A kocsimat 3-5 évente cserélem le, hitelre persze, mikor kifizettem, akkor gyorsan el is adom, az árát down payment-ként fizetem be az új kocsira, a maradékra veszek fel hitelt. Így szerelőhöz sem kell járnom, jó kocsim is van, és a havi törlesztő sem magas.

a_fairfax_es_a_3rd_sarkan_levo_piac_3.JPGA Fairfax és a 3rd sarkán lévő piac 

Nyaralni is járunk, néha csak itthon keresünk egy eldugott tavat, néha külföldre megyünk (Costa Rica, Japán, Argentína).

Nem érzem magam magányosnak, vagy kirekesztettnek. Itt nem gyűlölik a bevándorlókat (kivéve Donald Trumpot és híveit, de ezek az alacsonyan iskolázott emberek csak), mert mindenki az.

A kulturális különbségek inkább érdekesek számomra, mint riasztóak – vidám dolog, amikor az ember rádöbben, milyen sokszínűek is vagyunk.

a_fairfax_es_a_3rd_sarkan_levo_piac_2.JPGÉs ez is...

Sokkal riasztóbb, hogy akiknek Magyarországon éltemben nem kellett a barátságom („ennyi idősen már nem kezdünk új barátságokat”), és rokonok, akikkel temetésen és az esküvőkön sem nagyon találkoztunk, most hetente érdeklődnek a hogylétem felől.

Nem visszafelé akarok köpködni, de ez nekem nagyon megalázó: ott egy senki voltam a számukra, most meg a mindenük lennék.

Barátaim vannak itt (egyik sem magyar), az élettársam 11 éve a társam (nem magyar), a gyerekem is itt él a családjával. Messze tőlem, csak kb. félévente tudunk találkozni, de ők is dolgoznak, én is, a távolság pedig 1600 kilométer.

szembe-szomszed_haza_tavaly_karacsonykor.JPGSzembe-szomszéd háza tavaly karácsonykor 

És továbbra sem akarok visszafelé köpködni, de nincs honvágyam annak ellenére sem, hogy amióta eljöttem Pestről, azóta nem jártam ott. Itt vagyok itthon, ide jövök haza nyaralás után.

Én is, mint az egyik korábbi posztban írta valaki, egyetlen egy dolgot bánok csak: hogy nem korábban, huszonévesen jöttem..

Végezetül egy másik fórumon, egy számomra ismeretlen hozzászóló mondatát másolnám be, mert mélységesen egyetértek vele: „… komolyan gondolom, hogy a boldogságra való hajlam bennünk van, csak kell tudni élni vele. És akkor mindegy, hogy melyik zugában élsz éppen a világnak, és milyen nyelven szólnak hozzád.”

HÍRMONDÓ

Rekordösszeget utaltak haza a határátkelő magyarok

Még soha ennyi pénzt nem utaltak haza a külföldön élő magyarok, mint most, és nem úgy tűnik, hogy a folyamat lassulna vagy megfordulna. Az összeg nagysága új történelmi rekord, hogy mennyi pontosan, az itt derül ki.

Ki ápolja majd a magyar időseket?

A kérdés végén egyre vastagabb lesz a kérdőjel, hiszen az orvosok és a betegek után már a magánápolók is egyre inkább a külföldi munka felé kacsingatnak. Lassan már pénzért sem lesz ápoló...

Kiválthatok-e külföldön magyar receptet?

A kérdés elég sok embert érinthet, hiszen nem kevesen vannak, akik külföldön élve is hazajárnak orvosi kezelésekre. A kérdés csak az, mihez kezdhetnek egy másik uniós tagállamban a Magyarországon kapott recepttel? Válasz itt.

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével!

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Egyesült Államok

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr7811772839

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

qkuc 2016.10.06. 20:44:33

@vanvelemenyem: Én az informatikusok táborában portyázom, jelenleg Írországban, igen keresett területen, de valahogy még nem kapkodtak utánam a "szponzorok" az Egybesült Államokból, főleg, hogy tavaly is sorsolást kellett tartani a H1B vízumkérvények esetében, ha jól emlékszem, ugyanis sokkal több kérvényt adtak be 3 nap alatt, mint az éves limit.

Szóval nem pikkpakk megy keresett szakmákkal sem, és a H1B rendszerben igen erős a visszaélés/sok a visszásság, ld. indiai informatikus "rabszolgák".

Sokkal nagyobb a lehetőség cégen belüli áthelyezéssel kikerülni. Én más legális útról nem tudok. Van még a vízum lottó, de az ugye olyan mint várni az ötös főnyereményre és keresett szakma plusz "önerő" felmutatása is szükséges mellé.

svajcineger 2016.10.06. 20:45:36

@Herr Géza:
De, átjött! :)
Csak még akkor is kevesellettem. :)

Vadalmaaaaa 2016.10.06. 20:50:04

@svajcineger: legalisan viszont nem vallalhatsz munkat magyarkent,csak az Eu- ban.

papierusz 2016.10.06. 20:50:04

csak egy kérdés, kifizették a hozamot a nyugdíjad elvételekor?

svajcineger 2016.10.06. 20:53:18

@vöribaba:
Dehogynem vállalhatsz! Többféleképpen is. Csak éppen nem ugyanolyan "automatikusan", mint az EU-ba.

puhacica 2016.10.06. 20:54:43

@Zoole[uk]: tenyleg nem, mert nem te mentel haza erte, hanem en :D

fhdgy 2016.10.06. 20:56:14

@svajcineger: olyan cégnél dolgoztam, ahol biztosítóknak írtunk szoftvert.

Külön nyelvként kezeltük a német, az osztrák és a svájci németet.

Voltam párszor Svájcban.

Kb. percenként kellett kérnem az embereket, hogy bitte Hochdeutsch!

Ja, bocs, mondták, de két-három mondat után, megint kellett kérnem, hogy bitte Hochdeutsch!

Herr Géza 2016.10.06. 21:05:39

@qkuc: Oké, igazából én sem mondtam mást. A döntés a banknál, a KHR csak eszköz. Persze egyszerűsítettem az ott nyilvántartott adatokat, de az tény, hogy ők jövedelmi adatokat nem tárolnak, mivel eleve nonszensz lenne, hogy naprakészek legyenek ilyen jellegű adataidból.
Az abszolút felső határokról meg én nem tudtam, bocsi. Bár nem tudom, hogy jelent-e ez plusz korlátozást a bankok saját elveihez képest (eltekintve persze a korábbi őrült devizahitelezési gyakorlattól). Bár korlátok akkor is voltak az összes törlesztőrészlet/jövedelem arányára, amit akkor vidáman megkerültek azzal, hogy egy bizonyos mértékű "egyéb jövedelmet" bemondásra is elfogadtak. Pl.

Vadalmaaaaa 2016.10.06. 21:06:25

@svajcineger: milyen vizumot kaptal? 3 ismerosom van kinn csaladostol,illegalisan,munkat azonnal talaltak,vizumot nem kaptak),kolcsont vettek fel az ameriaki bankoktol ,hazat vettek kinn,de barmikor kiutasithatjak oket.,pedig mindenuk vagyonkajuk kinn van,10 eve elnek kinn,az egyik csalad eseteben.
En meg csak olyan sztorikat hallottam,hogy hazassagkotessel legalizalodott a jogviszonyuk,de az en ismeroseim nem akartak erdekbol hazasodni

kardio1 2016.10.06. 21:12:15

@Hari Seldon 2: a kocsit fél év után át kellett volna rendszamoztatni már...

Herr Géza 2016.10.06. 21:18:09

@fhdgy: Stimmt. Hozzáteszem, hogy a die Email az felénk (és Ausztriában, Svájcban) meg das Email. :))))) Az ilyen idegen nyelvből átvett szavaknál különben is teljes a káosz. Standard példám a Joghurt: mindhárom névelővel helyes. El,se tudod rontani...:)))))

tanato 2016.10.06. 21:23:56

@vöribaba: Így van a nyelvtudás az alapja a jól fizető munkának,állásban nincs hiány sehol az eü.-ben meg az eu.-ban

Herr Géza 2016.10.06. 21:33:47

@vanvelemenyem: Bocs, csak nekem ütötte meg ez a szememet?
"a bevetelem naponta (fizetesem+egy beruhazas a jovonkert jelenlegi bevetele) szoval naponta majdnem 800 dollar..."
Mármint 24k / hónap?? Azért az egy igen jövedelmező beruházás lehet... :)))) Nem kívánok a zsebedben turkálni, de azért gondolom ennek csak kisebbik része a fizetésed. Ha nem így van, akkor indulok máris az amerikai egészségügybe. :D

Vadalmaaaaa 2016.10.06. 21:40:19

@tanato: ezzel tudnek vitatkozni,en egy haromnyelvu orszagban elek,jomagam 4 db idegenyelvet beszelek folyekonyan ,ebbol kettot anyanyelvi szinten, tehat ugy ,mint te magyarul es tovabbi 7 nyelvet tobbe - kevesbe megertek,itt azert akadnak boven4-6 nyelven beszelo ,ket diplomaval rendelkezo emberek.

svajcineger 2016.10.06. 21:40:44

@vöribaba:
Én semmilyet, de nem is akartam. :)
Ezért írtam, hogy amennyiben az elejétől kezdve legális vagy - tehát egy napig semvagy illegális - akkor vannak lehetőségek. Amennyiben azonban egy napot is illegális voltál, akkor a kör nagyjából bezárult...

fhdgy 2016.10.06. 21:42:22

@Herr Géza: azért megpróbálhatom elrontani? Lehet, hogy nekem sikerülne! -:)

svajcineger 2016.10.06. 21:44:31

@Herr Géza:
Én is a "das"-ra tippeltem. :)
Egyszer beszélgettem egy helyi kislánnyal ezekről a névelős dologokról. Azt mondja nekem, hogy nem is érti, mi ezzel a gond. Tök logikus. Mondom neki, ja tök logikus. Pl.der Rock, die Hose, stb...

svajcineger 2016.10.06. 21:47:05

@Herr Géza:
Szerintem a munkanapokra gondolt. Ami nála kb.havi 15 lehet. Persze, így sem rossz!

fhdgy 2016.10.06. 21:48:52

@svajcineger: miért nem logikus neked?

Pernilla 2016.10.06. 21:50:52

@Herr Géza: @svajcineger: itt Bécsben mink die Emailt használunk egyértelműen :-)

svajcineger 2016.10.06. 21:50:57

@fhdgy:
Nálam a szoknya pl.abszolut nem hímnemű. Logikusan...
Max. Skóciában. :)

Vadalmaaaaa 2016.10.06. 21:55:51

@Herr Géza: naaaaa 16000 nem 24!
20 napos munkahetet szamoljunk mar

Vadalmaaaaa 2016.10.06. 21:55:54

@vöribaba: ja es a munkanelkulisegi ratank kozel 20%, tehat wgy csomo nyelveket beszelo ember nem talal munkat,de noverek,informatikusok itt sincsenek elegen

svajcineger 2016.10.06. 21:57:31

@svajcineger:

die E-Mail; Genitiv: der E-Mail, Plural: die E-Mails, auch, besonders süddeutsch, österreichisch, schweizerisch: das E-Mail; Genitiv: des E-Mails, Plural: die E-Mails
/duden.de/

fhdgy 2016.10.06. 22:02:47

@svajcineger: annak idején én is feltettem pont ezt a kérdést és pont ez volt a véleményem. :-)

A válasz: valamikor, nagyon régen, a férfiak viseltek szoknyát, a nők pedig nadrágot.

Ma is látjuk a hasonló változást, nők viselik a nadrágot, férfiak a papucsot. Még egy kis idő és a férfiak szoknyát fognak viselni, ha lesznek még férfiak. :-)

fhdgy 2016.10.06. 22:05:01

@vöribaba: 20 napos munkahét? A kizsákmányoló kapitalisták berosálnának örömükben!

bpetya75 2016.10.06. 22:06:19

@Herr Géza:

Szerintem van közük hozzá, mert a jövedelemszázalék legjobb tudomásom szerint jogszabályban rögzített. Az igaz, hogy fogyasztási hitelekről mostanában nem érdeklődtem, de a lakáshiteleknél sokkal komolyabbak a feltételek, mint 8-10 éve.
Mondjuk az is igaz, hogy itt van ez a fantasztikus 10-10-es CSOK, ami jó kis csőbehúzás, ha nem vagy elég pénzes, szóval azért a felelősségteljes vezetéstől még/már marhára messze vagyunk.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2016.10.06. 22:10:59

@fhdgy: német munkatársaimnak van kb 3 féle alapakcentusa (angolul beszélünk), ezeket megszoktam, jól értem őket. Erre megjelent valami nőci, akinek a felét se értem. Kiderült, hogy osztrák. Ennyire eltérnek ezek a német nyelvjárások?

svajcineger 2016.10.06. 22:12:37

@Zka:
Ennyire! A legdurvább, mikor egymást sem értik. :)

tanato 2016.10.06. 22:15:49

@svajcineger: index.hu/gazdasag/2016/10/06/a_britek_hazakuldenek_a_migrans_orvosokat/

Na egy kis Brexit meg hazatoloncolások,ezúttal a kelet-európai orvosok vannak a célkeresztben.

fhdgy 2016.10.06. 22:19:33

@Zka: egyszer volt két német kollégám, akik igazából frizek voltak.

Egyszer tartottak friz bemutatót nekem. Semmit sem értettem.

Először Bajorországban dolgoztam, majd Alsó-Szászországban.

Sok szót újra kellett tanulnom.

A legrosszab az volt, amikor egy szó mindegyikben megvolt, csak mást jelentett.

Sandor Akarki 2016.10.06. 22:41:56

Én csak azt nem értem, hogy akinek ilyen nagyon bejött amerika az miért magyar blogba nyom posztot ennyi idő után, főleg ha sikerült kapcsolatai nagy részét is leépítenie.

2016.10.06. 22:42:10

@Herr Géza: a havi fizetesem kb 6K. A tobbi egy uzletkozpont resztulajdonosakent bevetel, elsosorban az uzletek berleti dijabol, masodsorban reklamhelyek berbeadasabol. Ez a jovo (nyugdijaskorunkra). Ezert irtam, hogy ki tudnam fizetni a torlesztoket egyedul is, de tobb szamlan tobb tartalekosszeg elkulonitve, stb. is van, es az autokat sem lenne muszaj hitelre venni, de, ha az apr=0, akkor miert ne? Abbahagyhatnam a munkat is, de ha szeretem is, nem is megerolteto, meg is fizetik, akkor miert ne? @vöribaba: kolcsont tuti nem kapnak, meg egy sima 300 dollaros creditkartyat sem, ss# nelkul, nem hogy hazra kolcsont
@papierusz: nagyon nehezen, es a konzulatus nem hogy nem segitett, hanem meg jobban bekavart :(
@svajcineger: nem, ebben 30 napot szamoltam. De a fizetesem joval kevesebb, mint irtam, kb 6K havonta (5800-6200 kozott mozog)

Dikusz 2016.10.06. 22:42:17

@Zoole[uk]: remélem nem haragszol, hogy - bár nem nekem címezted - hozzászólok. Nyilván jó szándékkal adta a tanácsot (én is tudok egy jó kenőcsöt rá:)), de azért remélem nincs aranyered.

M. Péter 2016.10.06. 22:42:23

@Herr Géza: A Triangel is lehet der, dia vagy das.

Herr Géza 2016.10.06. 22:55:47

@M. Péter: Na ja, nem is azt mondtam, hogy csak a Joghurt lehet akármilyen névelőjű...:))))

svajcineger 2016.10.06. 22:59:09

@M. Péter:
Lehetne minden szó ilyen! Csak az egyszerűség kedvéért. :)

Dikusz 2016.10.06. 23:00:29

@tanato: itthon mindenkinek van olyan ismerőse, aki külföldön dolgozik. Különböző történeteket is tudnak mesélni (én is). Ha fiatal lennék, és a jobb megélhetés érdekében külföldre készülnék én sem indulnék neki nyelvtudás nélkül.
Azért van olyan terület (nyilván nem mérnöki, orvosi, tanári munka), amihez nem feltétel a profi nyelvtudás: a szociális gondozásra gondolok. Angliában élő barátom mesélte, amikor egy ismerős család (30+-os szülők, 2 kisgyerekkel) kimentek, akkor anyuka úgy tudott elhelyezkedni egy gondozóházba szakácsnőnek (főzőasszony végzettséggel), hogy egy kukkot sem tudott angolul. Két kézzel kaptak utána, az összes megadható kedvezményt megadták neki, csak menjen. Nyilván nem hasonlítható össze a diplomás fizetéssel a keresete, de biztos jóval több a fizetése, mint itthon, ráadásul itt évek óta munkanélküli volt.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2016.10.06. 23:04:37

@Vibi: "Szoval ha mondasz egy peldat hogy hogy beszelnek hibasan angolok amerikaiak ausztralok akkor azt megkoszonom"

Beszedben talan kevesbe hibaznak, de irasban sokszor :) felall a szor a hatamon az ilyenektol, mint I would of bought it (I would have bought it), it's vs. its, there vs. their....Nekunk ezek sokkal konyebbek, hiszen nem hallas utan tanulunk, hanem kemenyen bemagoltuk a betuzeset ezeknek a szavaknak, na meg a hozzatartozo nyelvtant is...:) De egy anyanyelvunek ez kb. olyan mint nekunk a kulonben - kulomben es tarsa...ha nincs mogotte nyelvtan, cask hallas utan irod le, nem biztos, hogy helyesen irod.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2016.10.06. 23:06:01

@Buchhalter: "ezt most nekem címezted?"
Inkabb altalanossagban, csak a te commented utan ereztem igy, hogy tobben szakertonek erzik magukat ebben az igencsak osszetett temaban (makrogazdasag) :) ne vedd magadra, ha nem a te inged :)

Herr Géza 2016.10.06. 23:10:05

@Herr Géza: Van ismertebb/gyakoribb szó is, mint a Triangel: der/die/das Dschungel. :)))
Egyébként ca. 20 ilyen háromnemű szó van, de még egy helyen nem láttam őket felsorolva...

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2016.10.06. 23:10:43

@adg: :Az i am wanting-ot kulon lattam kiemelve tobbszor, mint archaikus kifejezest, amit nem hasznalunk.

Az amerikai angol is eloszeretettel hasznalja a folyamatos igeidoket olyan szavakra, amelyekrol anno ugy tanultuk, SOHA nem hasznalatos folyamatos-ban :) szoval en is hallom, hogy "I've ben wanting to do this for a while...
nem beszelve a Meki reklamrol, nem igaz? I'm loving it :)))
Ez is alatamsztja azt, amit mondasz, a nyelv rugalmas, es (plane az amerikai angol) a praktikussag, egyszeruseg es logika iranyaba mozdul.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2016.10.06. 23:24:48

@vanvelemenyem: Ennek oszinten orulok, es ezt most tenyleg komolyan mondom. Azt hiszem, nem vagyok egyedul, amikor azt mondom, hogy sokan megtapasztaltuk (nok, ferfiak), milyen is kilepni egy rossz kapcsolatbol - legyen szo embertarsunkrol, vagy altalanossagban egy nyomaszto kornyezetbol. Termeszetesen nem arrol van szo, hogy el kell felejteni a multat, nem ezt akartam mondani, hanem csak annyit, hogy egy ido utan a mult fajdalma mar nem annyira erezheto, eppen azert, mert tulleptunk rajta, es uj eletet kezdtunk.
Lehet, hogy csak en ereztem ugy, hogy meg mindig van benned valami, ami miatt nehez targyilagosan visszanezni. Orulok, hogy megtalaltad a bekedet itt :)

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2016.10.06. 23:26:00

@Mrs. Clayton: igen, de az itteniek ugyanazt értik alatta. Másik példát mondok, az talán jobban tükrözi, miről van szó, kórházi dokfilmből jelenet, beteg kiscsaj ajándékot nyújt át a kórházi nővérnek, mire a nővér a többieknek: "look, what she is after giving us!" Nekem tetszik, szigeti sajátosság.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2016.10.06. 23:36:25

@vanvelemenyem: "gyomorgorcsom volt, amikor az itteni konzulatussal kellett beszelnem (es amely visszaelt a lakcimemmel), a stilusukkal, a butasagukkal, a hozzaallasukkal - es ez nem a mult, ez a jelen. "

Haha, amikor neha az LA konzulatoson jarok, nekem is az az erzesem, hogy visszacsoppentem Mo-ra :)) de azert meg kell jegyezni, az utobbi evekben fejlodtek valamennyit, es az ugyintezok udvariasak (bar az ugyintezes mikentjen meg van mit javitani :)) Ja, egyebkent most latom, hogy "foldik" vagyunk, te is LA-ben vagy! :)

M. Péter 2016.10.06. 23:40:52

@Herr Géza: Én is úgy emlékeztem, hogy a Dschungel lehet akármilyen nemű, de a Duden szerint csak hím- vagy semlegesnemű lehet.

Vadalmaaaaa 2016.10.07. 00:12:22

@vanvelemenyem: figyi,legy eros,kaptak,abbol van a hazuk!

Herr Géza 2016.10.07. 00:39:33

@M. Péter: A Dudent felejtsd el, az vegytiszta libsi propaganda.. :))))))))

Herr Géza 2016.10.07. 00:54:33

@M. Péter: Korábbi elfogadott (ritka) verzió lehetett, amit azóta a Duden kiirtott ezek szerint. A DWG-ben még szerepel így, ebből vette át a Wiktionary (én azt használom gyors keresésekre névelő ügyben), de a Duden tényleg már csak a hím- és semlegesnemű variációkat hozza. Megint tanultunk valamit...

Herr Géza 2016.10.07. 01:00:17

@Herr Géza: Bocs, az a DWG helyesen WDG (Wörterbuch der deutschen Gegenwartssprache).:)

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2016.10.07. 01:01:33

OFF, remelem, minden floridai es a hurrikan utvonalaban lako honfitarsunk biztonsagban van! Jo latni, hogy ilyenkor azert itt is felulkerekedik az osszefogas: volt olyan honfitarsunk, aki feljanlotta nemreg FB-on, hogy akinek nincs hova mennie (shelter-be nem akar menni), azt ideiglenesen be tudja fogadni.
A hurrikant komolyan veszik, meg Disneyworld is bezart, pedig az ritkasag ;)

www.nbcnews.com/storyline/hurricane-matthew?cid=sm_fb_msnbc

adg 2016.10.07. 01:22:02

@Zsuzsi65: jaja, teny, hogy az angol eleg hibatûrô nyelv.

A loving-ra azt mondjak az okosok, hogy fokozasa a love-nak.
Az I've been wanting to do stg nekem kevesbe szurja a szemem, mert azt mondja ugye, hogy akarom mar egy ideje.
Az I'm wanting-ot nem tudom megmagyarazni. Ez a koma surun hasznalja, de mastol is hallottam mar.
A tobbi peldakat es hasonlokat is. Nem mondanam azt sem, ahogy fentebb irta valaki, hogy egyszerubb emberek, mert egyaltalan nem azok.

A would of been az teljesen altalanos szinte, elso alkalommal meg kellett kerdeznem egy kollegat, hogy mi ez.
Egyebkent en orulok ezeknek, mert sokat segitenek a kiejtesben. Tisztan mutatjak, hogy hogyan kell mondani. :)
Kedvenc peldak, amikor ierdeztem emailben valamit, es az volt a valasz, hogy: sorry mate, I'm not shore.
En amerikai lanytol tanultam beszelni, kaliforniaitol, es o kb sör-nek mondta, ahogy a filmekben is. Itt hallottam, hogy maskepp mondjak, de nem igazan esett le, ameddig nem lattam igy leirva. Ezutan egyertelmu lett az ejtese, es sokkal jobban megertik.
Es volt tobb ilyen is, pl a would of.

szoval igen, ugy latom en is, hogy tul nagy a hangsuly a magyar nyelvoktatasban a nyelvtanon, es olyanoknak mint en, ez gond. Mai napig elragodok neha ilyen hulyesegeken, hogy hogy rakjam ossze az idoket egy bonyolultabb mondatban, vagy bekezdesben. Es mindig racsodalkozok, hogy mennyire egyszeruen megoldjak, es tesznek magasrol a tokeletes egyeztetesre. Es az o nyelvuk, szoval nyilvan jo ugy, nekem is eleg lenne az a szint. :D Ugyhogy tudatosan igyekszem egyszerusiteni a beszedemet, es ez sokat segit.

adg 2016.10.07. 01:25:36

@Zsuzsi65: a hurrikan, a medve es a krokodil nem jatek. Ezeket komolyan kell venni. :)

Minis latjuk a fb-on ejjel nappal a tudositast az amerikai rokonsagtol, pedig ok csikagobol nezik az esemenyeket foleg.

P.Elliot 2016.10.07. 03:28:40

@Zsuzsi65: Nagyon remelem hogy nem lesz olyan veszedelmes a hurrikan mint ahogy mondjak, borzaszto lenne. Itt mi mar enyhebb formaban kapunk belole ha kapunk, inkabb csak majd a viz mellett.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2016.10.07. 03:39:18

@P.Elliot: igen, remeljuk! Axert is erint most jobban ez a dolog, mert mult szombaton jottunk haza Del-Karolinabol, es ahol voltunk ( Pawleys Island) most ott is mindenkit evakualtak. Nagy szerencse, hogy a mi nyaralasunkba nem szolt bele a hurrikan.

P.Elliot 2016.10.07. 03:59:33

@vanvelemenyem: Furcsa modon itt New Jerseyben 2 illegalis csaladot is ismerek, magyarokat akik vettek hazat, kaptak kolcsont a banktol, mindossze megfelelo osszeget kellett letenni, ez vagy 10 eve volt, a hazuk valami 200 ezer korul volt es letettek 60 ezer dollart, a bank megadta ra a kolcsont. Nem is csodalkozok rajta mert ha nem fizetik akkor egyszeruen elveszik a hazat, fedezetnek ott a letett penz. A masikat nem tudom de azok is hasonloan vettek.
Ugy tunik semmi sem lehetetlen ha a bank ugy erzi hogy meg fogja kapni a penzet.

P.Elliot 2016.10.07. 04:02:30

@Zsuzsi65: Nem is tudom elkepzelni sem hogy hova tud menni az a sok ember, mikor tudnak visszamenni ha a vihar nem sopri el teljesen a hazukat. Szegenyek...
Neha arra gondolok hogy kellene venni egy kicsi RV-t amivel el lehet huzni ha barmi baj van, megis lakhato, kenyelmesebb mint az auto, csak biztonsagnak.

FutureFry 2016.10.07. 06:31:09

@fhdgy:
"olyan cégnél dolgoztam, ahol biztosítóknak írtunk szoftvert.
Külön nyelvként kezeltük a német, az osztrák és a svájci németet."

Ezt a legtöbb (jól megtervezett) software így csinálja, azaz a nyelvi beállításokat a nyelv és ország/régiókódok _kombinációja_ adja. Pl. ISO 639 + ISO 3166: en_US, en_GB, de_DE, de_CH, stb.

2016.10.07. 06:36:19

@Sandor Akarki: koszonom a kommentedet. A felhivas az volt, hogy olyanoktol var a blogtulajdonos posztot es velemenyt, akik nem fiatalon, a huszon-harmincas eveikben adtak fel a magyarorszagi eletuket, hanem oregen, 45 feletti eletkorban (nem bantani akarom a blogtulajdonost, de ez is egy jellemzo gondolkodasmod, hogy oregen ujrakezdeni, az egyenlo a 45 feletti eletkor.)
Tehat, erre a felhivasra irtam, soha elotte itt nem lathattal, nem posztoltam. Ezzel a poszttal is csak azt szerettem volna kifejezmi, hogy 1. soha nem keso 2. barhol a vilagon van eselyed ujrakezdeni

2016.10.07. 06:36:29

@P.Elliot: lehet, talan mert meg 2008 elott volt? Akkor meg batrabbak voltak penzkolcsonzesileg :)

Tampa, FL-ban elo ismeroseimnek van egy nagy RV-juk, egy szabalyos busz meret, negy tengelyes, nyolckereku, ok felpakoltak es eljottek ide, Thousand Oaks-ba. Mondtam nekik, itt meg foldrenges varhato (napok ota ezzel riogatnak)

Boborjnán1986 2016.10.07. 06:36:39

@P.Elliot: És hogy telnek a mindennapjaik, hogy kerülik el, hogy kirakják őket?
Eddig nekem ez túl bizonytalan, amit nem akarnék az életemben hosszabb távon megtartani, ezért jöttem el Magyarországról és ezért nem mozdulok pl USA irányába, pedig már hívtak ismerősök, akik több mint egy éve kint vannak, mondván van munka, jellemzően takarítás, szállás is akad. Eddig még győzött bennem a legális módhoz való ragaszkodás. Lehet, nyuszi vagyok? :)

ogli dzsí 2016.10.07. 06:36:43

Az a szomszéd háza elég beszédes....

swfla 2016.10.07. 06:37:00

"Persze nem kizárható a zöld kártya nyerés sem"

De nem am! Evi ≈20 ezer ervenyes jelentkezesbol 270-280 lesz kihuzva.
Azert az nem olyan rossz nyeresi arany.

Nzoltan 2016.10.07. 06:37:07

Miért van a képeken a szomszéd háza?
Ha minden olyan fasza, akkor nem a sajáttal kellene kérkedni?

FutureFry 2016.10.07. 06:43:28

@Csodabogár: "Mi lakást (kettőt egy más után) ... mindig kp. fizettük."

Addig is lakni kell valahol amíg összegyűlik a megtakarítás (kp). Akkor meg több szempontból a jelzáloghitel jobb lehet mint a bérlés.

FutureFry 2016.10.07. 06:54:19

@vanvelemenyem:
"... az autokat sem lenne muszaj hitelre venni, de, ha az apr=0, akkor miert ne?"

Mert kp. fizetéssel gyakran alkudni lehet az árból.

tanato 2016.10.07. 07:08:04

@Dikusz: Jogos,de azért Anglia uniós állam/volt/így nem kellett előre itthon nyelv vizsgázni mint az általam idézett példában.

2016.10.07. 07:55:53

@Nzoltan: egy kepen van a szomszed haza, egy kepen a kilatas a mi hazunk padlasarol, a tobbi pedig a "piac"-rol. Kerkedni pedig semikeppen sem szeretnek, legfokeppen nem a szomszed hazaval :D

@FutureFry: igy is alkudozunk, miutan ugyanannal a dealernel a negyedik automat vettem :)
@ogli dzsí: igen, az. Elrettento pelda - szembeallitva a szobrocskakkal amik viszont tetszenek :) Egyszer majd vegigsetalok par utcan, fotozni a hazak homlokzatait, meghokkentoen szep nemelyik.

Buchhalter 2016.10.07. 08:19:09

@Zsuzsi65: nem vettem csak már kezdem unni, hogy az USA a világmegváltó szuperhatalom.Persze...

Dikusz 2016.10.07. 08:25:11

@tanato: ezt meg én nem tudtam, így már más a helyzet.

SzZoole 2016.10.07. 08:31:31

@Dikusz: dehogy haragszom,a segítő szándékot mindig jol veszem:)
Viszont a kioktató stílust már kevésbé.
Az arenyerra utalás csak cinizmus volt:)

CM2131 2016.10.07. 09:47:51

Egy mondat hiányzik a poszt végéről: "Nem értem, miért vagyok mégis boldogtalan?"

Hari Seldon 2 2016.10.07. 10:03:21

@kardio1:
Tudom, de van magyarországi bejelentett lakcímünk. Meg hát most úgyis lecseréljük. Egyébként itt eddig a kutya sem szólt emiatt. Ez nem Svájc, ahol belenéznek a szomszédok a szemetedbe is, hogy véletlenül rosszul szortíroztál... :-)

Ginix 2016.10.07. 10:10:18

@adg: én ebben kicsit szigorúbb vagyok, úgy gondolom, h akkor farigcsáljunk vmiből, ha már megvan a teljes tömbünk és értjük és tudjuk, miről is van szó, különben lesz egy zsák forgácsunk azaz katyvasz résztudása az embernek (nyilván attól is függ, mire kell, egy nyaralásra csak v melóba, stb). ha meg autentikus környezetben van vki, úgyis felszedi, megtanulja akarva-akaratlan. otthon meg arra a kérdésre, h "de most ez miért nem jó, úgyis megértik?" azt válaszoltam, h ok, azt is megértik, h "me tarzan, you jane", de nem ez a szint a cél.

fhdgy 2016.10.07. 10:45:10

@vöribaba: mit számoltam el? Azt, hogy 20 napos munkahetet írtál Herr Gézának?

P.Elliot 2016.10.07. 14:20:56

@swfla: 3 ember van a kornyezetemben magyarok akik zoldkartyat nyertek es ugy jottek ide. Proba szerencse, ha kozben az illeto meggondolja magat akkor nem kell elfogadni.

P.Elliot 2016.10.07. 14:27:06

@vanvelemenyem: A nagy RV nehezen mozdithato, nagyon nem praktikus ha az embernek futni kell valami elol. Valami kicsire gondoltam hiszen lehet hogy sosem lesz ra szukseg. A foldrenges veszelyt itt is bemondta a teve, azert nem art ha van tervetek hogy mit tudtok csinalni ha pont az utatokba esik.
Egyebkent nagyon tetszik hogy igy megtalaltad magadat, csak okosan tovabbra is. Ezt a nyugdijra sporolast sosem lehet eleg koran kezdeni, a lanyomnak is mindig mondom hogy azt a betetet amit adtam nekik nyugdijaskori inditasnak azt probaljak hizlalni azokra a meg tavoli idokre, jo volt a pelda mert tenyleg raknak is ra rendszeresen. Ha valamiert szuksege van arra a penzre akkor meg mindig kiveheti de van mibol kivenni es ez nagyon nagy dolog...

P.Elliot 2016.10.07. 14:28:40

@vanvelemenyem: HA szerintem azert irta a 45 eves kort oregnek mert odahaza ez a munkaltato velemenye, semmi serto nincs benne, ez az igazsag sajnos mostanaban.

FeketeMacska73 · http://olcsomobilhivas.hu?ajanlom=1ha 2016.10.07. 15:27:27

@hataratkelo tovabbra is *mit csinal az iro az usaban* enelkul log a levegoben az egesz sztori

Mrs. Clayton 2016.10.07. 16:57:56

@kisrumpf: persze, lehet csak en lattam bele a ket kifejezesbe tobbet, mint ami benne van, de ezt itt mifelenk is hallod
viszont en nem neveznem ezt helytelennek, egy kicsit is iskolazott tudni fogja, hogy melyik a hivatalos kifejezes

2016.10.07. 17:01:39

@P.Elliot: ok arra hasznaljak az rv-t, hogy marcius vegen elindulnak vele eszak fele a nyugati parton, juliusban vegiggurulnak a kanadai hataron, aztan vegigcsorognak a keleti parton es oktoberre otthon is vannak. Arra tokeletes, es nagyon kenyelmes "apartment"-juk van. Kar, hogy kulon jogsi kell hozza :)

Tudom, hogy Magyarorszagon a 45 oregnek szamit, es nem csak a munkaltatoknal. De nem kellene (ebben a kerdesben is) fejlodni?
Es masban is: nezd vegig a hozzaszolasokat: belekotnek, kamunak irjak, tobben boldogtalannak hisznek es lesajnalnak. Szerinted mit kaptam volna, ha irok egy boldog vagyok mert par ev alatt milliomos lettem (dollarban meg nem, de hamarosan), es itt minden jobb mint a magyaroknal-posztot? Hogy felvagok, hogy nem igaz, hogy vegyek vissza az arcombol. Meg az is hulyenek nez, aki szerint 20 nap egy munkahet (lehet vagy 20 eves kis illegalis takonypoc, az interneten fellelheto hozzaszolasai alapjan). Egy masik szerint biztos a valasom miatt vagyok boldogtalan, hogy mennyire sajnal engem, es gyogyuljak meg. Es sorolhatnam a rosszindulatu, lenezo, fikazo hozzaszolasokat. Udito kivetel te voltal, koszonom.
Neha olvastam a Hataratkelo blogot - sohasem szoltam hozza. Azt hiszem, ezennel visszavonulok es maradok a hatterben, ahogy eddig is voltam :)
Az USA-ban millionyi magyar el, akikbol par tizezer illegalis, ok a hangosak - es van tobbszazezer, akik nem illegalisok, ok gyakran azt is letagadjak, hogy tudnak magyarul. Azt hiszem, igazuk van.
Sok szerencset mindenkinek, a mindennapi magyarsagtudatos kopkodeshez es rosszindulatuskodashoz :)

kardio1 2016.10.08. 05:37:41

@Hari Seldon 2: nem a magyarországi lakcim számít egyébként, hanem az, eletvitelszeruen, évi 180 napot meghaladoan tartozkodsz-e Franciaországban. Én leginkább a biztosítás miatt léptem. Ha otthon van biztosítva az autó, baleset után itt csak jarokepesseg-helyreallitast fizetett volna a magyar biztosító, a teljes javitast Magyarországon kellett volna elvegezni.

swfla 2016.10.08. 08:23:39

@FutureFry: kp fizetessel a legritkabb esetben lehet a kocsi arabol alkudni. Akkor mar jobban jarsz, ha egy juli 4 vagy mas nevezetes alkalmakkor esedekes akciot varsz ki, vagy esetleg egy www.truecar.com -os inditassal jelensz meg a dilernel.

Csak a rend kedveert emlitenem meg, remelem nincs harag :-)

Ginix 2016.10.08. 09:27:53

@vanvelemenyem: a munkahét miatt sztem nem leszóltak, csak figyelmeztettek, mert egy hét nem lehet 20 napos, valószínűleg mukahónapra gondoltál:)

P.Elliot 2016.10.08. 13:32:29

@swfla: Mi az utolso 4 kocsinkat keszpenzre vettuk es azt csak akkor mondtuk meg amikor kivalasztottuk a kocsit es jol lealkudtuk.
Vejem meg egyenesen megmondta mar az elejen hogy keszpenzzel fizet ezert elvar arengedmenyt, le is vittek neki pontosan nem emlekszem de kb 3 vagy 4 ezer dollarral, de ebben benne volt ez hogy az elado rabeszelte hogy ne fizesse ki az egeszet, valami kolcsont is hagyjon amit az elso befizetesnel fizessen le, az egesz maradekot mert igy tovabbi tobbszaz dollart tud leirni valami szabaly miatt....
Igy is lett. Nem tudom hogy mas allamban hogy van de itt igy, az is lehet hogy ahany autoelado telep, annyifele szokas...

P.Elliot 2016.10.08. 13:47:17

@vanvelemenyem: Azert ez nem ilyen egyszeru, nem akar itt bantani senki, mindossze tudni szerettek volna es netan utanozni hogy mit dolgozol, hogy erted el, te aki annyi minden rosszon atmentel otthon tudod hogy milyen erzes a kilatastalansag es az ebbol fakado ketsegbeeses, segiteni kellett volna a tobbieket valami informacioval, tanaccsal, hiszen ezert van a Hataratkelo hogy meseljunk, segitsuk egymast.
Igen, volt aki piszkalodott sot van olyan aki voros kendot lat a szeme elott ha meghallja az Usa szot, mulatsagos hallani hogy mit tud errol osszehordani de azert a legtobb hozzaszoloban nincs am rosszindulat, kicsit inkabb azt latom hogy te vagy a szokottnal sertodosebb, ne tedd, gyere inkabb gyakrabban aztan beleszoksz ebbe a stilusba itt, nem veszek a szivedre.
En ujra csak gratulalni tudok ahhoz amit elertel, tovabbi sok szerencset kivanok az eletetekhez.
Az a lakokocsi dolog, ha a ferjem tudna vezetni egy ilyen nagy kocsit akkor nekunk sem artana de mar nem hajlando, az egeszsege sincs a legnagyobb rendben ezert csak egy kicsi RV-re gondolnek. Az szep lehet uton tolteni az ev legnagyobb reszet, mindig mashol, egyebkent bogarat ultettel a fulembe csak nekem mas kotelezettsegeim is vannak, egy vegtelensegig elkenyeztetett macska aki belehalna ha honapokig magara hagynam, meg az egy honapot is ugy huzta at hogy vadmacska lett belole pedig nem egyedul maradt itthon.

Hari Seldon 2 2016.10.08. 16:20:29

@kardio1:
Igen. Most már mi is átállunk.
Legkésőbb tavasszal, amikor lecseréljük a mostani kocsit.

blackhairlady 2016.10.08. 21:42:19

@Zsuzsi65: Eszembe is jutottal, hogy idoben visszajottetek. Viszont mi ujsag foldrenges ugyben feletek?

blackhairlady 2016.10.08. 21:49:20

@P.Elliot: Azt hogy erted, hogy a nagy RV nehezen mozdithato?

P.Elliot 2016.10.08. 21:52:29

@blackhairlady: Hat nem? Egy akkora nagy barom kocsi, nem tudom hogy tudnam elvezetgetni hogy el ne sodorjak mas kocsit, a szemelyautokhoz vagyok szokva.

blackhairlady 2016.10.08. 21:56:23

@P.Elliot: Ja hogy ugy:) Hat igen, gyakorolni ekll elotte olyan uton ami enm annyira forgalmas, de nem nehez am, csak annak tunik :) Az iskolabuszokat is 90%-ban nok vezetik, azok is szep nagy meretuek tudnak lenni.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2016.10.08. 22:14:37

@blackhairlady: "Eszembe is jutottal, hogy idoben visszajottetek. Viszont mi ujsag foldrenges ugyben feletek?"

Hat, igen, nagyon jo idozites volt, az biztos. Felemetes latni, hogy ahol egy hete voltunk (Charleston belvaros), ott most terdig ero viz van, a parton meg meg rosszabb...Minden haz labra epul, de a 6-9 lab magas viz szerintem feler azert rendesen a deck-ig...
Foldrenges advisory lefujva :) csak keddig volt ervenyben, de ezzel mindenki ugy van, hogy egy foldrengest nem lehet ugy elorejelezni, mint egy hurrikant, hiaba vannak "elojelek", a kisebb foldrengesek (aminek megszaporodasara hivatkoztak most) nem feltetlenul azt jelentik, hogy 100%-ban jon par napon belul. Mindenesetre bekeszitettunk vizet es snack-et a kocsikba, hogy ha netalan valahol az autopalyan ragadna az ember, akkor ne haljunk ehen-szomjan :)

blackhairlady 2016.10.08. 22:22:42

@Zsuzsi65: Sajnos tenyleg nehez a foldrengest sokkal korabban megjosolni, de azert nem azrt az ovatossag:) Az ovatossag viszont sosem art, ezert jo ha tenyleg van tartalek kaja, viz bekeszitve. Az en ferjem ilyen szempontbol eleg parazos, igy nekunk folyamatosan van a spajzban osszekeszitve "tulelo csomag", barmi katasztrfara:D

lolligagger 2016.10.10. 17:03:04

Ezt jo volt olvasni, ugyes vagy, gratulalok! Raleptel az irigykedo savanyu joskak tyukszemere, ez de jo! :-) Az itt unatkozgato trollocskakkal ne torodj, ezek azzal toltik ures napjaikat hogy a posztolokba belekotnek.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása