oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2016. szeptember 29. 06:41,  Királyság a királyságban 57 komment

2016. szeptember 29. 06:41 Határátkelő

Királyság a királyságban

Hollandiáról sok minden eszébe juthat az embernek (vérmérséklettől, világnézettől és minden egyébtől függően), ma az országot egy egészen érdekes szemszögből mutatja be Zita: ez pedig nem más, mint maga a királyság, a monarchia intézménye.

koningsspelen_foto_koningsspelenleiden_nl.jpgUralkodói sípszó 

„Mai posztomban a királyság intézményét fogom körbe járni, a tőlem telhető alapossággal, utalva mindenféle érdekességekre, melyeket magam kis felfedezéseiként éltem meg, időközönként rácsodálkozva, máskor meg a maga lehető legtermészetesebb megnyilvánulásában.

Mindezt egy olyan ember szemével, aki népköztársaságban nőtt fel, köztársaságban élte felnőtt éveit, majd határátkelőként kikötött a királyságban. 

Ezen élete alatt, amit maga csak tanösvénynek szokott nevezni, volt alkalma megtanulni az államforma és államforma közötti különbségeket, személyesen megtapasztalni a diktatúra és a demokrácia közötti szakadék mélységét, meglátni a különbséget a személyi kultusz és a tradíció között, és megérteni azt, hogy valójában nem az számít, hogy mit hogyan címkézünk fel.

A lényeg mindig a hely élhetősége vagy nem élhetősége, elfogadhatósága vagy nem elfogadhatósága. Az egyedüli szempont hogy a felépítmény szolgálja-e az alapot, vagy a szűk kisebbség kilobbiz és legitimál magának a többség felett egy diktatúrát akár egy modern korban, még modernebb módszerekkel, de ettől még éppúgy diktatúrának hívjuk.

Manapság még több eszközzel a kezében, - gondolok itt a médiára, tömegkommunikációra - meríti ki a demagógia, népbutítás, befolyásolás és félelemben tartás, manipulálás véget nem érő tárházát.

Kifinomult módszereket alkot, nyilván szakemberek segítségével, olyannyira, hogy a nyelvi kommunikációban is remekül lekövethetővé válik. Mert a nyelv ne felejtsük, mindig tükrözi a nyelvhasználók törekvéseit, elmozdulását. Ki ne emlékezne a világhírű nyelvész Noam Chomsky tételeire, amelyben a hatalom tömegeket manipuláló mesterkedésének nyelvi megnyilvánulásairól beszél.

Modern királyság Európában

S mint már megszoktátok tőlem, hogy a kabátot sosem vetem le magamról, a bevezető kicsit húzósra sikerült. Fókuszáljunk tehát szorosan a tárgyra. Nézzük meg, hogyan is néz ki a királyság intézménye ma Európa közepén…  Egy konkrét királyságé.

A Holland Királyság részei: Hollandia, Aruba, Curacao, Sint Maarten. Utóbbi három a gyarmatok maradványa.

A klasszikus királyság esetében az uralkodó szuverén módon gyakorolta a törvényhozói, bírói és végrehajtói hatalmat. A modern európai királyok legtöbb jogukat vagy szerepüket elvesztették, csak az öröklési szabályok maradtak meg eredeti formájukban.

Az alkotmányos monarchiákban egy jelképes protokolláris államfő szerepét töltik be. A tradíció maga a talaj, amin az intézmény máig él. A holland királyi családot hasonlóképpen tisztelet övezi országszerte.

Mondhatnánk, hogy az alattvalók tisztelete, de ez így már túl archaikus, s bár alattvalóságról nem beszélhetünk - hiszen a világ egyik legliberálisabb országában élünk - tiszteletről annál inkább.

Tradíciók

Mindent megtesznek azért, hogy ezeket a tradíciókat megtanítsák az itt letelepedni szándékozóknak. Ez is része a kiképzésnek. A legjobb terep erre a nyelvtanulás.

Hangsúlyos ebben az országban, bár mindenki beszél még egy-két nyelven, ha valaki hollandul szólal meg, még ha nehezen és rosszul is, azt pozitívan értékelik.

Nyilván nem titok, hogy az asszimilálódás egyik leghangsúlyosabb sarokköve a nyelvtudás. A hollandok ezt komolyan is veszik. Országszerte tanulhat, aki akar többféle formában. Ha valaki utána jár a lehetőségeknek, talál megfelelőt.

Nem minden városban egyformán működik. Amszterdamban például a polgármesteri hivatal finanszírozásában ingyenes nyelviskolába járunk. Az első egy éves heti 3x3 órás projekt májusban ért a véget, itt az A2 szintig viszik el a tanulókat. Ez szűkösen elegendő a munkavállaláshoz, vagy az állampolgársági vizsgához.

Most egyre több felől hallottuk, hogy kevesebb tanfolyam lesz, mert a menekülteknek is kell a hely, és nyilván itt is minden keretösszegekben és keretszámokban van meghatározva. Meg a támogatott nyelvtanulás maximum egy év és még sokféle egyéb kósza hírek is keringenek.

Örömünkre szolgál, hogy lehet tovább menni a B1-es kurzusra, aki akar. Persze elhangzott ismét, hogy igyekezzünk, mert ez a lehetőség most van, de semmi garancia nincs rá, hogy lesz is.

A praktikus infók után térjünk vissza a kultúrtörténet oktatására a nyelviskolában. Az alap, hogy a királyi család tagjait fel tudd sorolni, lehetőleg azt is tudd, hogy ki hány éves, hol mikor fordul meg a királyi család ünnepségeken, ahova természetesen menj is el, érezd meg az ilyesmi hangulatát, mert mi tagadás, van egy különleges feelingje.

Nyilván emellett azért a miniszterelnök nevét, a politikai pártokat, az amszterdami polgármestert is illik ismerni, tudni, hírekből, médiából legalább. A nyelvi órákon ezeken is témázunk.

Egészen addig elmegy ez, hogy a királyi pár megjelenését milyen stylistok irányítják, hogy a gyerek hercegnő milyen diplomatikusan válaszolt a riporter kérdéseire a tv-ben és még sorolhatnám. Egy biztos: emberi, közvetlen, kedves, pozitív képet alakítanak ki az uralkodóról és a családról. Pontosan úgy, ahogy a tradíció diktálja. Büszkék a királyságra.

Koningsdag

Azután itt van április 27. a király születésnapja, ennél fogva nemzeti ünnep. (Zárójelben megjegyzem, hogy egyben az én névnapom is, amit ugye nem ünnepelnek a hollandok. Mindenesetre két éve már a Király-napjáról jutok eszébe az ismerőseimnek, nem Csernobilról és ez máris jobb felállás.)

Az ünneplésnek vannak tradicionális és új elemei is. Nyilván nem lesz teljes a felsorolás, mert mindenről én sem tudok, de vágjunk bele. Egy napra narancssárgába öltözik az ország. (Eleinte mindig a magyar narancsra asszociáltam, de véletlen se tegyétek! Zsákutca.)

A holland uralkodóház neve: Oranje-Nassau. A királyi család színe a narancs. Ilyenkor még a piros-fehér-kék nemzeti zászlókra is rákötnek egy narancsszínű szalagot.

Mindenkin narancsszínű póló, virágfűzér, napszemüveg, kalap, cipő, műhaj, mindenfelé dekorációk tömege, lufik, zászlók, a cukrászdákban narancssárgára váltanak a sütik, az amszterdami kanálisokat ellepik a feldíszített bulizóhajók, az utcákon, tereken koncertek, buli reggelig.

A hollandok nagyon szeretik a tömeget, a népünnepélyeket, el is tudják engedni magukat rendesen az efféle eseményekkor. Lazaságuk ilyenkor bújik elő leginkább.

Protokoll

A királyi pár az ünnepet megelőző napokban egy iskolában együtt reggelizik a gyerekekkel. Csupa egészséges és kiadós gyerekétel kerül az asztalra, ezzel is elkötelezetten kampányolnak az egészséges táplálkozás, folyadékfogyasztás, és a reggelizés fontossága mellett.

Utána a király hivatalosan is megnyitja a „Koningsspelen” eseményeit, ez gyakorlatilag sportnap a gyerekeknek, amely 5000 körüli részt vevő iskolát és 1 millió gyereket mozgat meg, és biztat a sportolás fontosságára.

A tradicionális protokoll része minden évben, hogy a királyi család ellátogat egy-egy városba, ahol a polgármester fogadja őket, végigsétálnak a belváros utcáin, találkoznak az „alattvalóikkal” részt vesznek a tiszteletükre rendezett ünnepélyen, interjúkat adnak a tv csatornáknak, amit persze az esti híradóban már láthatunk is.

Ismét a protokoll része, hogy ezen a napon osztják ki a nemzeti kitüntetéseket országszerte 3000 körüli nagyságrendben.

Népünnepély

A nap kuriózuma a „vrijmarkt”. Mindenütt, utcákon, tereken áll a bolhapiac, mindenki mindent árul, vesz valamit. A gyerekek kávét, üdítőt, sütiket kínálnak, maguk készítette ötletes játékokra invitálnak, egyéb utcai produkciókkal lépnek fel pár centért, így gyűjtenek némi zsebpénzt maguknak.

Már napokkal előbb lefoglalják helyüket a rendezvényre, nagyon egyszerűen kiválasztanak egy helyet, és krétával ráírják a járdára, hogy „foglalt”. Amszterdamban a gyerekek ilyenkor ellepik a Vondelparkot, és igazán nagy pezsgést varázsolnak oda.

Este, ami alatt itt a másnap reggelig terjedő időt értik, mindenfelé utcai koncertek dübörögnek, mindenféle zenei stílusban, minden korosztálynak. Reggelre térdig érő szemét az egész városban, majd egy nap alatt rendet varázsolnak, mintha nem is lett volna buli.

Amit végezetül el kell mondani, hogy senki sem marad otthon. Ebben az országban amúgy sem marad otthon senki. Se hétköznap, se ünnepnapokon. Sokkal több a gurulós járókerettel közlekedő idős, a tolószékes mozgássérült az utcán, üzletekben, múzeumokban, rendezvényeken, villamoson, mint mondjuk Magyarországon megszoktuk.

Nincsenek itt sem többen, csak élnek, megtanulják elintézni a dolgaikat, és amíg csak tehetik, elvannak segítség nélkül. Ismét egy dolog, amiről más van a fejekben. Az ünnepek is ennek megfelelően 0-tól 100 éves korig mindenkire vonatkoznak. Az éjszakai bulizást is beleértve.

Konklúzió

Érvelhetünk tehát pro és kontra, hogy királyság-e a királyság. Az én olvasatomban a lényeg az, hogy lehet mindent jól és rosszul is csinálni. Lehet országokat jól és rosszul kormányozni. Egy archaikus intézménynek is lehet helye és értelme a mai világban, ha az megfelelő keretet, életteret tud adni az embereknek.

Egyébként kiürül a királyság… eszembe jut kedvenc kis hercegem története… nagyon időszerű.

„- Hm... hm... - mondta a király. - Azt hiszem, van itt valahol a bolygómon egy vén patkány. Éjszaka hallom a motozását. Hát ítélkezzél e fölött a vén patkány fölött. Időről időre halálra ítéled; élete így a te igazságszolgáltatásodtól függ majd. Aztán minden egyes alkalommal megkegyelmezel neki, takarékosságból, mivel csak egy van belőle.

- Hát bizony furcsák a fölnőttek - gondolta útközben a kis herceg.”  (Antoine De Saint-Exupéry)

Zita egyébként blogot is ír Huisje, boompje, beestje címen, olvassátok azt is! 

(Fotó: koningsspelenleiden.nl)

HÍRMONDÓ

Itt a vége: elfogytak a munkások

A Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége szerint már nem lehet munkavállalót találni Magyarországon. Mind iparági szinten, mind területileg általánossá vált a munkaerőhiány. A munkaerőhiány szinte mindenhol jelen van: a feldolgozóiparban, az idénymunkában, a mezőgazdaságban, a szolgáltatásokban, a vendéglátásban, az informatikában. Részletek itt.

A magyar „az unió egyik legszegényebb országa”

Szinte minden családban akad olyan hozzátartozó, a közelebbi vagy távolabbi családban, aki külföldön tanul, dolgozik – hívta fel a figyelmet Tölgyessy Péter politikai elemző, aki szerint inkább erről és ennek következményeiről kellene, hogy szóljon a magyar közbeszéd.

Magyar kuruzsló bukott le Angliában

Komoly vihart kavart Kanta József az Egyesült Királyságban, miután a BBC a napokban oknyomozó műsorában leleplezte, mi történik az autizmus gyógyításaként hirdetett „mentális tréningeken”. A történet és a videó elég rémes, itt olvashatod el/nézheted meg.

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével!

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Hollandia

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr9511750067

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.09.29. 07:32:37

Jó írás, jó téma. Lehet egy ország bármilyen társadalmi berendezkrdésű ha jól működik akkor minden rendben.

Golf2 2016.09.29. 07:41:35

A király is csak ember...

firg_firg 2016.09.29. 08:31:33

"Ki ne emlékezne a világhírű nyelvész Noam Chomsky tételeire..."

Szabad megjegyeznem, mint az köztudomású.

Na, jöjjön csak ide Safranek..

Nekem ez nem jöt be. A téma érdekes lenne, de a hangnem miatt mehetne a modoros blogra.

Evain 2016.09.29. 08:37:17

A nyelvtanulással kapcsolatban engedd meg, hogy kiegészítselek. A nagyvárosokon kívül szinte sehol nincs már ingyenes nyelvoktatás, ráadásul a kurzusok ára (mondjuk egy 16-20 órás kurzusé) olyan 400 euró körül indul, + tankönyv + közlekedés.
Az alternatív megoldások (ELO, valaki hollandul tudó, de nem tanár szakképzettségű skype-on) meg olyanok amilyenek.
Pl leideni egyetem intenzív kurzusa 600 euró körül volt még tavaly ősszel. Bármelyik szint, nem csak az A1.

A királyi párnál meg az a gondom, hogy nekem Maxima sokkal vállalhatóbb. Szegény Willem-Alexandert kábé annyira szimpatikus külsővel áldotta meg a sors, mint Donald Trump, ami egy protokol funkciónál nem túl szerencsés, de ez meg egyéni ízlés dolga.

Egyébként országon belül eléggé vegyes a megítélésük, tekintve hogy a királyi család fenntartása adókból történik, és nyilván ez sokaknak szúrja a szemét.

Taxomükke (UK) 2016.09.29. 09:10:21

@Evain: Itt a UK-ben is vannak olyan hangok, hogy minek kell "eltartani" a kiralyi csaladot, de szerintem csak a turizmus reven joval tobbet keresnek ok az orszagnak, mint amibe kerulnek.

Hari Seldon 2 2016.09.29. 09:52:33

@Evain:
Igazad van, de egy köztársasági elnöknek is van költsége. - Máshol a "köztársasági elnöki családra" költ az állam.

Hari Seldon 2 2016.09.29. 09:53:48

Jó írás.

„Nyilván nem titok, hogy az asszimilálódás egyik leghangsúlyosabb sarokköve a nyelvtudás. A hollandok ezt komolyan is veszik. Országszerte tanulhat, aki akar többféle formában.”

Bezzeg amikor nálunk Sarkozy felvetette, hogy az asszimilálás a cél, egyből nekiestek.
(ráadásul úgy, hogy évszázadok óta ez a ki nem mondott programja az államnak itt)

Gerusz · http://gerusz.blogspot.com 2016.09.29. 10:05:46

Egy kis történelmi háttér.

Az uralkodói ház a jelenlegi népszerűségét Wilhelminának és Julianának köszönheti. III. Vilmos (ő volt a király a 19. század végén) erősen reakcionárius volt, foggal-körömmel ragaszkodott a politikai hatalmához, és nagyon nem csípte az 1848-as reformokat. Éppen ezért az 1890-es években Hollandiában igen népszerűvé vált a republikánus mozgalom.

Miután Vilmos meghalt, Wilhelmina követte őt a trónon. Felismerte, hogy a királyi család népszerűsége sokéves mélyponton van, és hogy a hollandok már nem látják az embert az uralkodóban, csak egy elavult intézményt. Hogy ezt ellensúlyozza, szándékosan elkezdte humanizálni a királyi családot. Pl. III. Vilmos idején csak óvatosan beállított, magasztos fényképek jelentek meg róluk, ezzel ellentétben Wilhelmina olyan fényképeket adott ki magáról (főleg képeslapok formájában, de az újságokban is), amik hétköznapi élethelyzetekben (piknik, olvasás, színház, korcsolyázás, stb...) ábrázolták őt és Julianát. Ugyanezt a tradíciót Juliana, Beatrix, és most éppel Willem-Alexander is folytatták/folytatják.

Képek:

Wilhelmina: i.imgur.com/qzxOfB6.jpg
Juliana: i.imgur.com/KcEMOqt.jpg

Evain 2016.09.29. 10:17:05

@Hari Seldon 2: Van hát, csak a mindenkori köztársasági elnök nem rendelkezi annyi birtokkal, mint pölö a királyi család. :D Legalábbis ez szokott a leggyakoribb indok lenni. :P
Magam nem sorolnám az ellenzők körébe, engem spec jobban zavar a sok privát szférámba kéretlenül becsöngető gyűjtögető, minthogy az adóm egy részét a királyi családra költik.

sellőlány 2016.09.29. 10:28:51

@Evain: Ugyanezek a gondolataim támadtak, de nem akartam az első "ünneprontó" lenni. A monarchia fenntartása Hollandiában inkább csak a tradícióhoz való ragaszkodás (a népesség 70-80 százaléka támogatja). Beatrix sokkal népszerűbb volt, fia már jóval kevésbé, főleg a híres wc-csésze dobálása és egyéb protokolláris baklövése óta. Amolyan félnótás királyfi szinoníma alatt ismert a viccelődő nép szintjén, persze ezt a publikus megnyilvánulásaikra kínosan ügyelő hollandok nyilván nem fogják a nyelviskolában tanítani. :-) A politikai utalások és egy-két felesleges retorikai elemtől (Chomsky - akiről egyetemi környezetben egy hallottam először, tehát nem mondanám egy annyira közismert tudósnak, akinek téziseire az utca embere kapásból emlékszik, a magyar narancsot meg inkább hagyjuk), egy jó összefoglaló poszt arról, amit egy külföldi Hollandia kultúrájából megismerhet.
Az áprilisi dátum eredetileg Juliana születésnapja volt, de ezt a januári születésű Beatrix uralkodása alatt is megtartották a szezonális adottságai miatt. Willem-Alexander ismét áprilisi születésű, ennek alapján vezették be az új dátumot.

firg_firg 2016.09.29. 10:41:19

"Amolyan félnótás királyfi szinoníma "

De szepen van kifejezve hogy belterjesek. :))))

Evain 2016.09.29. 10:59:30

@firg_firg: legalább Willem-Alexander tett valamit az ügy érdekében, ugyanis Maxima Argentín. :)

huisje,boompje,beestje · http://huisjeboomptjebeestje.blogspot.nl/ 2016.09.29. 11:03:17

Tulajdonképpen senki sem ünneprontó. A wc-csésze-dobáláson én is jót nevettem. Lehet, itt mindenféle őrültség belefér. Magam is bizonyos tekintetben vonzódok az őrültségekhez. :D Élvezem, hogy itt nem lógok ki a sorból.
Hogy az adófizetők pénze kontra királyi család un. eltartása mibe kerül témáról mit gondolok? Igen, az állami protokoll bizony pénzbe kerül, ezt egészséges korlátokon belül tartva egy amúgy sem sereghajtó országban nem gondolom bevállalhatatlannak. Ellenben nagyon is annak tartom egy amúgy gazdaságilag a béka szintjén teljesítő országban, ahol a kiskirályok őrült költekezését lehetne ugye sok égető hiátus befoldozására is költeni. De az Abszurdisztán, és itt a pont.
Namost, nem gondolom, hogy az uralkodó "önerőből" az örökségéből, az ősei befektetéséből, a múltjából, a jelenéből ne tudná megteremteni a családjának maga is a "zsíros kenyérre" valót.
Kontra Abszurdisztán uralkodójának van ilyesmi hozott anyaga, vagy csak amit uralkodása alatt összeharácsolt? És az most honnan nem hiányzik a költségvetésből? Megint itt a pont.
Azt hiszem nem szabad párhuzamokat vonnunk, mert nem összehasonlítható a két összehasonlítandó.

sellőlány 2016.09.29. 11:17:17

@huisje,boompje,beestje: Zita, szerintem ne politizáljunk. Ha Hollandia jelenlegi gazdaságpolitikai-társadalmi problémáit nézzük, akkor az uralkodói apparátus finanszírozásának visszavágása pont, hogy jót tenne a köznek. A sógorom (katonai rendőr) az egységével folyamatosan ki van rendelve az uralkodói család rezidenciái köré, ahol nem is magát a királyt vagy korábban kiralynőt kellett őrizni, hanem pl. valamelyik bolond nagynénit, akit szenialitása miatt már nem mertek kiengedni a villa kertjébe. Ha az uralkodói státusz fenntartása fontos egy népnek, sokkal inkább tetszik a svéd uralkodói ház jelenléte a polgárok között. Közel engedik a hétköznap emberét, de nem keverik magukat abszurd helyzetekbe.

adamskij · http://adamskij.bandcamp.com 2016.09.29. 12:41:11

@Hari Seldon 2: és milyen nagy szabadsággal járhat egy köztársasági elnök egy királlyal szemben! nem kell kereszteket vetnie, évekig hódolhat a kopipészt egyháznak.
boldog lehet az a nép, ahol ily nagy a szabadság!

2016.09.29. 12:56:01

@Gerusz: En ugy tudtam, hogy Hollandia a 19. szazad elejen lett ujra kiralysag, vagyis a foggal-korommel ragaszkodas valahol ertheto, ha uj fiu vagy a tronon. :D

Mondjuk epp ezert szamomra kicsit fura, hogy ennyire csipik a kiralyi csaladot, hiszen nemreg ota vannak ujra ott, elotte megvoltak nelkule.

2016.09.29. 12:59:27

@Taxomükke (UK): Szerintem az UK-nak nem a kiralyi csalad a problemaja elso sorban, hanem, hogy a komplett arisztokraciat sem szamoltak fel, ami a tobbi europai orszaghoz kepest elegge hatraltatja a tarsadalmi egyenlotlensegek csokkenteset, legalabbis a skandinav (es ezek szerint a holland) kiralysagokhoz kepest. Dehat lehet, hogy ok abban erzik jol magukat, ki tudja :)

vityo az Istenkiraly · http://viktor-kalandor.blogspot.co.at/ 2016.09.29. 13:23:15

Off...off...off...
Engedélyt kaptam…köszönöm HA

Off…
Az off címe az alábbi lehetne…
Apa keze messzire elér…

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.09.29. 14:01:59

@Vityo641(AT):
Ha hétvége és Luton vagy Stansted akkor beszélhetünk róla.

vityo az Istenkiraly · http://viktor-kalandor.blogspot.co.at/ 2016.09.29. 14:07:18

@diggerdriver: Schade...
Okt 4.kedd
Gatewick
BA 2653
18:35 Salzburg
19:35 London
:(

olvaso.nl 2016.09.29. 15:46:10

@Evain: "engem spec jobban zavar a sok privát szférámba kéretlenül becsöngető gyűjtögető"
engem is!! eskuszom hogy ez volt az egyik ok amiert ki akartam koltozni a belvarosbol

Csodabogár 2016.09.29. 15:55:28

Érdekes poszt, de én annyira nem vagyok elragadtatva a hollandoktól. Nem éltem ott, csak sok barátom, amiket meséltek és ők részben pozitivnak tartottak, nekem az se tetszett.
Tudomásom szerint a holland király gazdagabb mint Erzsébet, vagy legalább is Beatrix az volt. Igy nem kellene a népet szívni a reprezentácio költégeivel. Ugyanez érvényes az angolokra is. Svédek már nem szivbajosak, mikor a jelenlegi király tronra került, megszünt az adómentesség a király számára. Rögvest az államnak ajándékozta birtoka nagy részét. A kastély amiben lakik szintén nem az övé már. Valami vidéki kastélyt tartott meg, ahová nyaralni járnak. Nagyon szerényen élnek, mármint ehhez a poziciohoz képest. Pl. nincs soffőr, a király és a királyné is maga vezet. Gyerekek közönséges iskolába járnak stb.

Herr Géza 2016.09.29. 16:05:48

@Csodabogár: Bizony, a svéd király maga vezet: tavaly itt az autópályán bemérték öfelségét, kiküldték a büntit és ki is fizette. Lehet ezt másképp is, mint....

Taxomükke (UK) 2016.09.29. 17:42:28

@olvaso.nl: Itt videken is mindig jonnek, kopogtatnak...

Csodabogár 2016.09.29. 18:08:37

@Herr Géza: Hát Istenem, te nem szoktál gyorsan hajtani? A király otthon talán fegyelmezi magát. Irto lassuak az ottani utak, illetve nagyon lassura vannak korlátozva. Már rég nem jártam arra autóval, de mi mindig tulléptük a megengedett sebességet, mert soha nem értünk volna másként célba.

Herr Géza 2016.09.29. 18:59:54

@Csodabogár: Nem is cikiztem őfelségét, szegénykém csak ki akarta pucolni a kipufogóját itt a(z elvileg) korlátozás nélküli autópályán, de benézett egy táblát... :D
Én még sose mentem a megengedettnél gyorsabban... Nem is értem miért küldenek évente min. 2x mindenféle csekkeket a rendőrök, meg miért akarták elvenni a jogsimat 3 hónapra. :))))))))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.09.29. 19:19:03

@Vityo641(AT):
Bazmeg Gatewick a világ vége de nyúvadjak meg, elmennék márcsak a poén kedvéért is ha nem dolgoznék.

vityo az Istenkiraly · http://viktor-kalandor.blogspot.co.at/ 2016.09.29. 19:53:37

@diggerdriver: Tudom ... Gondot ne csinálj...ha az élet akarja ugyis osszejon... Ha meg nem..akkor lesz egy következő alkalom...
Es ...fantasztikusak vagytok...mindenki aki csak egy kicsit is eljátszott a gondolattal...
Köszönöm Nektek...

huisje,boompje,beestje · http://huisjeboomptjebeestje.blogspot.nl/ 2016.09.29. 19:57:05

@Gerusz: Hát igen! Lehet, hogy királynak lenni sem mindig király.

jewel79bp 2016.09.29. 19:57:28

@Evain: pont két hét múlva indulok ilyen gyűjtögető körútra... Egy hetem van rá, ha mázlim van, napi 3 óra munkával összejön 100-150 euró... Az emberek többsége ad szerencsére 50 centet- 1 eurót. Amúgy elég strapás munka ám, érdemes kipróbálni egyszer. Na meg ha egy adott alapítvány tényleg ebből él, akkor nagy segítség tud lenni az a pár cent.

macamuca [IHUN] 2016.09.29. 20:10:24

@Taxomükke (UK):
"Csendesebben vigadjanak!
Azt üzeni az uraság, lefeküdt, alunni vágy!"

:))))

SzZoole 2016.09.29. 20:14:00

@Vityo641(AT): nem olyan húzós azért Gatwick,csak 2 terminálja van,vagy 3-4 színű parkoló és 4-5 szintes és nagyon nem mindegy,hogy hol parkolsz az autóval:))

vityo az Istenkiraly · http://viktor-kalandor.blogspot.co.at/ 2016.09.29. 20:19:01

@Zoole[uk]: de hát én nem megyek... csak a gyerek... ö meg jól tájékozodik... meg ott az osztályfönöke is...
:)

vityo az Istenkiraly · http://viktor-kalandor.blogspot.co.at/ 2016.09.29. 20:33:40

@diggerdriver: azert igy elgondolkodtam... szaros 40 mérföldet nem vagy képes este megtenni... munkára hivatkozol... végy példát Hintárol... vagy vegyél ki egy szabadnapot...
:))))))))))))))))))))
csak vizz volt ( hogy nagy embereket idézzek...)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.09.29. 20:34:48

@Vityo641(AT):
Különben hatalmas poén. Leszáll egy városban ahol sosem járt és a nevét olvassa egy táblán. Óriási...

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.09.29. 20:38:04

@Vityo641(AT): Hatra érek haza, Stanstead még simán beleférne.
Nem miattad. A poén miatt...
:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

SzZoole 2016.09.29. 21:48:43

@Vityo641(AT): Digger csak leraz:))
A várható érkezés 19:35,amiből simán lesz 8 után és mire kísérnek a terminalba lesz 9 óra.
Digger nem dolgozik este 9-kor.
Igerj neki vagy 3 csülköt meg 1-2 grillcsirket és garantálom,hogy ott lesz:)))

Taxomükke (UK) 2016.09.29. 22:32:57

@Herr Géza: Anno decibel az oktatonk elmondta, hogy a megengedett sebesseg nem az, amit az auto motorja megenged...

Herr Géza 2016.09.29. 22:47:15

@Taxomükke (UK): És ezt nekem most kell megtudnom... :)))))

vityo az Istenkiraly · http://viktor-kalandor.blogspot.co.at/ 2016.09.30. 05:46:26

@Vityo641(AT): Na...latod...szervezés megoldva..a barátokra mindig számíthatsz...(ellenség mar nem is kell mellejuk)...:)

vityo az Istenkiraly · http://viktor-kalandor.blogspot.co.at/ 2016.09.30. 05:51:44

@diggerdriver: Figyelj...igaza van Zoole nak...ugyis írtad Moninak hogy van az a pénz amitol korpás lehet a hajad...
Na hadd halljam...alkudjunk meg...
Aludni meg majd ráérsz...
:)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.09.30. 07:12:17

@Vityo641(AT):
Benne vagyok ha kijön velem Zolika Gatewickra.
Ő tudja a járást én még nem voltam ott.

vityo az Istenkiraly · http://viktor-kalandor.blogspot.co.at/ 2016.09.30. 07:31:38

@diggerdriver: B+...annyi csülök nincs a világon amennyibe Ti kerültök...
:)

Evain 2016.09.30. 08:27:55

@jewel79bp: Nézd, én már kifejtettem párszor, hogy nem az elvvel van bajom, meg nem magával a jótékonysági munkával meg az alapítványokkal.
A bajom azzal van, hogy amikor este két hótfáradt gyereket próbálok éppen rábeszélni arra, hogy esetleg segítene, ha végre lefeküdnének aludni, és amikor eljutok arra a pontra, hogy együttműködjenek, na pont abba szoktak belecsöngetni, amire ugye az a reakció, hogy a két gyerek lelkesen ledübörög az ajtóhoz megnézni, hogy ki jött, én meg kezdhetem elölről a melót.
Na ezt jelenti az, hogy belecsöngetnek a privát szférámba, és erre nem az a megoldás, hogy iktassam ki a csengőt...
Tudom, hogy a hollandoknál nagy kultusza van az adománygyűjtésnek, de számomra nincs az a magasztos cél, ami miatt elfogadhatónak tartom más személyes terébe betolakodni.

jewel79bp 2016.09.30. 08:35:38

@Evain: mondjuk nem tudom, hozzátok hánykor szoktak becsengetni. Én este 8-kor abba szoktam hagyni. Nekem is veszélyes lehet idegenekhez becsengetni este 8 után.

sellőlány 2016.09.30. 08:43:33

@jewel79bp: Nekem az a tapasztalatom, hogy a gyerekes családoknál az pont kritikus időszak. Igazából már 6-tól szigorúan privát idő van. Mi olyankor vendégségbe is csak akkor tegyünk, ha hívnak. Eszünkbe nem jutna hívás nélkül bárkihez is becsöngetni ott. Egyébként itthon se tesszük.

vityo az Istenkiraly · http://viktor-kalandor.blogspot.co.at/ 2016.09.30. 10:53:10

@diggerdriver: :)))))))))))))...tudtam hogy vagytok annyira hülyék...

vityo az Istenkiraly · http://viktor-kalandor.blogspot.co.at/ 2016.09.30. 13:11:39

Kedves posztiro, Zita !
Elnézésedet szeretnem kérni hogy szét off-oltam a cikkedet...
Ellenben abban biztos lehetsz hogy nagyon sokáig fogok emlékezni rá...es emlegetni...
Meg annak a sok ,,hülyének,, is köszönöm akik reagáltak az otletemre...
Kérném szepen csak az vegye magára a hülye cimet aki megérdemli...
Zita...köszi...még egyszer...

Evain 2016.09.30. 13:56:06

@jewel79bp: általában 5 és 9 között szoktak jönni. Nyáron később is, mivel sokáig van világos.
6 után eleve necces, mivel akkor már főzök, később meg vacsorázunk és fektetés van. Ráadásul nem csak adománygyűjtők vannak. Rendszeres még
- energiaszolgáltatóváltáshoz tanácsadás (aka: ezt a szolgáltatót válaszd)
- reklám (hellofresh)
- jehova tanuk
- keresztény gyülekezetek
- késélező (!)

P.Elliot 2016.09.30. 14:59:13

@Evain: Keselezo? Kuld el hozzam. Egyszeruen nem tudom rendesen kielezni a keseimet pedig vettem hozzajuk mindefele segedeszkozt. valaha volt koszorus meg otthon, eluvoltotte magat az utcaban es mar mentek is ki hozza, kessel, olloval, ezzel-azzal.
Barcsak itt lenne ilyesmi, tudnam ertekelni.

2016.10.01. 17:25:47

@Evain: Aszongyák, ha az ember egy fokkal szebb az ördögnél, ammán elég.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása