oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2016. szeptember 26. 06:44,  Beköltöztünk a furgonba, kösz a halakat! 48 komment

2016. szeptember 26. 06:44 Határátkelő

Beköltöztünk a furgonba, kösz a halakat!

Van az a típus (szerintem a határátkelők között a szokásosnál nagyobb arányban), aki egyszer csak besokall egy helyen, és úgy érzi, változtatnia kell. Hogy aztán ez a változtatás külföldre költözést jelent-e, vagy teljes életmódváltást is, az már másik kérdés. A mai poszt szerzője, Kati és párja teljesen megváltoztatták az életüket. Lenyűgöző történet következik, azzal együtt is, hogy az életmódjuk nyilván nem való mindenkinek, de ők boldogok és mégis csak ez a lényeg. Most már csak az a kérdés, miért mindenki Laci?

mindenkilaci.jpg

„Áll a dombok között egy lakókocsi valahol Németországban. Kinyílik az ajtaja és kilép rajta egy lány. Nagyot nyújtózkodik. Odamegy a műanyagkannához, arcot most. Előveszi a kempinggázt, felrakja a kotyogóst. Amíg készül a kávé, leül a kempingszékbe és nézi, ahogy a falevelek között táncot járnak az őszi napsugarak. Nem rohan sehová. Élvezi az ébredést… De hiszen ez én vagyok! A csaj, aki egy kocsiban él.

Nem rinyálok, nem mondom, hogy nehéz volt az életem. Sőt! Viszonylag kényelmesen és izgalmasan teltek a mindennapjaim. A hét egy részében képszerkesztőként dolgoztam egy nagy hírportálnál, más napokon pedig interjúkra és riportokra szaladgáltam szabadúszó újságíróként. Hm, ez így leírva tényleg elég jól hangzik.

Jól hangzik… de valójában az életem egy idő után nem volt más, mint a napi rutin ismétlődése, egy túlórák és lapzárták közé préselt rohanás. Amíg fel nem tettem magamnak a kérdést: hé, te ott, tényleg a számítógép előtt akarsz megrohadni?

Amikor az élet rutinná válik

Imádtam a pörgést, azt, hogy ömlöttek rám a világ hírei, fotók százait néztem végig naponta, amikor pedig egy cikken dolgoztam, akkor úgy éreztem, ismét egy újabb szeletét ismerem meg éppen a világnak.

Egy idő után azonban egyre több lett a meló és a kötelező feladat, és valahogy egyre kevesebb lett mellette az élet.

Kívülről fújtam az egész napomat, onnantól kezdve, hogy reggel kivakarom magam az ágyból és lefőzöm a kávét. Tudtam, hogy megint késve indulok, hogy futni fogok a busz után, tudtam, hogy mi lesz aznap a feladatom, hogy mikor fogok először rágyújtani, hogy megint több kávét iszom majd a kelleténél, és hogy miután hazaértem, megint a gép előtt fogok ülni, és rég elmúlt már éjfél, amikor zombiként bevánszorgok a hálószobába.

A határidőnaplómból ömlöttek ki az időpontok és tennivalók, órarendet írtam, hogy mindennel időben végezzek, közben anyámat már hetek óta nem láttam, a barátaimmal hónapok óta nem találkoztam, a férjemmel pedig úgy éltünk, mint a nyuggerek.

Ilyen ez a popszakma. Gondoltam sokáig.

Közben napi szinten idegeskedtem azon, hogy éppen ki hogy lop, csal vagy hazudik, hiszen ha minden nap hírekkel kelsz és fekszel, akkor a közélet szépen lassan elkezd beszivárogni a mindennapjaidba.

De én idealista voltam, és hittem abban, hogy „szó vagy erőszak ér valamit s az élet, ha sokan akarjuk, megváltozik”. Hittem abban, hogy a munkámmal egy kicsit én is hozzájárul ahhoz, hogy jobb hely legyen ez a világ. De „ételt csak annak adjunk, aki éhezik rá” ugyebár. Láttam, hogy minden nap ugyanaz a harc, és nem változik semmi.

Kiábrándultam. Nem a szakmából. A rendszerből. Egyre kevésbé érdekelt már az aktuálpolitika, elegem volt abból, hogy ha körbenéztem, azt láttam, hogy családtagok vívnak harcot a vasárnapi ebédnél és barátok esnek egymás torkának a Facebookon. Elegem volt abból, hogy a politika az emberek közötti különbségeket ellentétekké akarja tenni, és ebből valaki mindig hasznot próbál húzni.

Rosszkedvű voltam, kialvatlan és feszült, és azt kívántam, hogy aznap inkább ne is történjen semmi a világban. Tipikus kiégés. Harmincévesen? Na, ne már!

Éppen ideje volt, hogy szabira menjek

A férjemmel úgy döntöttünk, hogy szabira megyünk, és meglátogatjuk a Németországban élő bátyámat. Na, igen. Ő egy egészen másfajta figura, mint én. Sosem volt az a jó rabszolga típus, és mindig is nagy ívben tett mások véleményére. Akkor már évek óta kint élt, családja volt, és az országot járta, kürtőskalácsot árult különböző vásárokban.

Ha már ott voltunk, mentünk vele mi is. 

Egy ismeretlen világba csöppentünk, és nem mondhatnám, hogy el voltam ragadtatva tőle. Nekem, aki megszokta, hogy a napját egyfajta rutin irányítja, akinek minden perce be volt osztva és meg volt tervezve, az egész utazás egy kisebbfajta káosznak tetszett.

Minden új volt és idegen, nem volt állandó szálláshelyünk, aludtunk IFÁ-ban, utánfutóban egy vasútállomáson és kürtőskalácsos stand padlóján. Nem ismertem a várost, ahol éppen jártunk, nem tudtam, hogy ha felszállnék a villamosra, az hol tenne le, és nem tudtam, hogy ha elindulnék az egyik utcán, akkor hová lyukadnék ki (jó-jó, ezzel elég gyakran így vagyok odahaza is :D ). Nem volt netem, nem tudtam híreket olvasni, nem tudtam, hogy mi történik az utóbbi napokban a nagyvilágban.

Keltünk, amikor kidobott az ágy, feküdtünk, amikor elálmosodtunk, néha pedig csak úgy nekivágtunk az esti városnak benzinkutat keresni, hogy vegyünk egy sört és megigyuk a közeli parkban, mint valami tinédzserek, vagy csak ültünk a vár falán és lóbáltuk a lábunk. Nem is tudom, mióta nem csináltam már ilyet.

Bámmmmm... Mint aki éjszaka álmából riad fel és hirtelen azt sem tudja, hol van, vagy, mint akit sokáig lenyomtak a víz alá, és most felengedik egy lélegzetvételnyi levegőhöz jutni. Jesszus, mit is csináltam én az utóbbi három évben?

Mintha mi sem történt volna…. vagy mégis

Aztán a szabi véget ért, mi hazatértünk és folytattuk tovább megszokott kis életünket. Reggel nagy nehezen kivakartam magam az ágyból, este pedig ültem zombiként a gép előtt, a férjem pedig pörgette tovább a hazai vállalkozó életet. Mintha mi sem történt volna…

De egyre gyakrabban beszélgettünk erről a másik életről. Ilyenkor csillogott a szemünk, lelkesek voltunk, álmodoztunk. Aztán valahogy az álmodozásból egyre inkább konkrét tervek születtek. A korábbi problémák elvesztették jelentőségüket, lélekben már egészen máshol jártunk.

A férjem igazi vállalkozó típus. Ő már lépett volna, én még hezitáltam. Nem volt könnyű döntés félbehagyni azt a megkezdett másik életet. De miért is kellene mindenképpen ragaszkodni hozzá? Miért ne próbálhatnál ki egy életen belül többféle életet? Tudtam mi vár rám a következő néhány évben, ha maradok. Azt viszont nem tudtam, hogy mi lesz, ha most elindulok. Azt hiszem, ezt hívják kalandnak, amibe bele kell vágni.

Oké, akkor vágjunk bele! Legyünk vándor vásárosok!

Rövid szárnypróbálgatást követően felmondtam a munkahelyemen, a férjem felszámolta a vállalkozását. Beiratkoztunk nyelvsuliba, standot építettünk, megvettük a spórolt pénzünkből az új élethez szükséges felszereléseket, a furgont átalakítottuk, hogy abban tudjunk lakni.

uton_1_of_2.jpg

A bátyám segített kezdetekben a dolog hivatalos részében, intézni a papírügyeket, megszervezni a vásárokat, megkaptuk tőle a titkos kürtőskalács receptet (ne reménykedjetek, ilyen nem létezik :D), szóval elindított minket az úton. Két kutyánk van. Nem volt kérdés, hogy ők is jönnek. 

Élet két négyzetméteren

Áprilisban indultuk el. Tavasszal. Legalábbis azt gondoltuk. Németországban nulla fok volt és hóesés, mi pedig dideregtünk a fűtetlen furgonban. Fáztunk, eláztunk, fáztunk tovább, de élveztük – majdnem – minden pillanatát.

Erdőszélen aludtunk és szántóföldeken, laktunk várromok tövében és folyóparton. Csupán egy matracnyi helyünk volt, de ennyi elég volt a boldogsághoz.

Azóta eltelt a nyár is. Karavánunkat kiegészítettük egy aprócska, ősrégi lakókocsival. Ernőnek kereszteltük el. Imádjuk.

lako_1_of_1.jpg

Öt hónapja vágtunk bele. Nem tekintem magunkat kivándorlóknak. Csupán vándoroknak. Továbbra is Magyarországon képzelem el a jövőt, de a rövidtávú terveimben a világ távolabbi pontjai szerepelnek. Nem akarok egyetlen országba bezárva lenni, épp azt élvezem, hogy most egy kicsit mindenhol ott vagyunk, de nem tartozunk egészen sehová.

Elolvasom a híreket, felháborodok, aztán megrántom a vállam, kilövöm a netet és elviszem a kutyákat sétálni inkább. Én erre az előadásra most egy ideig nem váltok jegyet. Most csak mi vagyunk: a férjem, a két kutya, a furgon, meg a lakókocsi, amiben élünk.

Járunk vásárról vásárra, utazunk, dolgozunk, utazunk tovább. Szabadnapjaimon írok, fotózok, kirándulunk, vagy csak ülünk és beszélgetünk. Nem tudom meddig lesz ez így. Talán hónapokig, talán évekig. Most csak élvezem az életet, azt, hogy nincs a határidőnaplóm teleírva leadási dátumokkal, beosztásokkal, felhalmozódó feladatokkal. Hé, igazából már határidőnaplóm sincsen! :D

mindnkilaci_stand.jpg

Egy kicsit mindannyian lacik vagyunk

Furgonlakó életünkről blogot írok, mindenkilaci.hu néven. Egyrészt úgy gondoltam, hogy új életmódunk nem éppen hétköznapi, ezért talán másokat is érdekelhetnek a „furgonlakólét” szépségei és nehézségei.

A Facebook-oldalon napi szinten posztolok képeket, rövid szösszeneteket a mindennapjainkról, a mindenkilaci.hu oldalon pedig próbálom megragadni a vándorélet hangulatát.

Vajon lehetünk megelégedettek akkor is, ha csupán két négyzetméteres a lakrészünk? Milyen érzés szinte minden nap máshol ébredni? És egy fűtetlen furgonban ülni nulla fokban, hóesésben?

Az oldalnak nem célja életmódtanácsokat adni, de talán személyes történetünkkel másokat is arra ösztönözhetünk, hogy merjenek új utakon, a saját útjukon járni.

Másrészt, kíváncsi lettem, hogy vajon mások miért döntenek hozzánk hasonlóan úgy, hogy felkerekednek. Ezért az oldalon bemutatom azokat a magyarokat, akikkel utunk során megismerkedünk. 

És hogy miért pont mindenkilaci? Egyik vásárban összefutottunk egy gyönyörű fekete bőrű külföldi lánnyal. Amikor megtudta, hogy magyarok vagyunk, azt mondta: „Hallott már Magyarországról. A fővárosa Budapest, és mindenkit Lászlónak hívnak.” Azt hiszem, ennél tömörebb és találóbb definíciót keresve sem találhatnánk.”

furgonmlkicsi.jpg

HÍRMONDÓ

Vendégmunkásokat vár a kormány

A kormány készen áll, hogy a hiányszakmákban munkaerőimporttal töltse fel az üres álláshelyeket, olyannyira, hogy ennek érdekében állítólag már a jogszabályváltoztatások is megtörténtek. További részletek itt.

A kilátástalanság családokat szakít szét

„Nincs olyan hét, hogy földijeink közül ne hagyná el valaki az otthonát egy jobb, biztonságosabb élet reményében; a kilátástalanság családokat szakít szét” - mondta Beregszász polgármestere. Itt olvashatsz a témáról bővebben.

Film kivándorlásról és visszatérésről

Hajdu Szabolcs legújabb játékfilmje egy számunkra is érdekes témát boncolgat, hiszen arról szól, mi történik egy családdal, amikor annak addig külföldön élő tagjai közül néhányan hazatérnek Magyarországra. Az Ernelláék Farkaséknál című alkotás igencsak jól sikerült.

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével!

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Németország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr5611738581

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Golf2 2016.09.26. 07:06:47

Jó poszt én is Laci.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.09.26. 07:51:43

A tartalom sem rossz de az írás stílusa egyenesen zseniális.
Köszönjük, ez volt a váz mostmár a téglákra is kíváncsiak vagyunk. Nem máshol, ITT.

Taxomükke (UK) 2016.09.26. 08:06:31

Tibi vagyok, nem Laci.
Jo iras volt, latjatok, ők megtalaltak magukat.

gabuschka 2016.09.26. 08:44:49

Nagyon jo iras!!Ha Frankfurtba jönnek megyek kürtöskalacsot venni.:-) Mintha csak az en gondolataimat irta volna le, nekem is mostanaban indult meg a vezerhangya az agyamban, hogy költözni kene.Ugyanezek jarnak a fejemben.

tucano 2016.09.26. 08:46:05

Kürtőskalács a magyar gyros! Remek írás egyébk.

SzZoole 2016.09.26. 08:51:54

@Taxomükke (UK): nem hát,én már megtaláltam önmagam és kiléptem a Mátrixbol,öntudatra ébredtem

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2016.09.26. 09:05:28

Akkor az a f3ka bestella az dinka volt.Én semennyire sem vagyok Laci, még csak nyomokban sem.Otthon sem voltam az sose...
:D
Amúgy persze érdekes, fiatalság, bohóság, majd kinövik...vagy nem. :D

Hari Seldon 2 2016.09.26. 09:17:42

Nekem a kürtőskalács az az étel, aminek sokkal jobb az illata, mint az íze. Rengetegszer volt úgy, hogy a bevásárlóközpont mellett állt a kürtőskalácsos. Mindenki, egyből: hümm... vegyünk egyet...
Megvettük, megettük. Ühüm, na megettük... (semmi különös)
Legalábbis nekem még eddig mindig ilyen élményem volt a kürtőskalácsról.

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2016.09.26. 09:24:37

Módfelett jó fotóik vannak. Sok szerencsét kíván nekik egy röghözkötött.

VPBA · http://albania.cafeblog.hu/ 2016.09.26. 09:27:22

Mottó: Az élet rövid, minden nap számít. :)

Buchhalter 2016.09.26. 09:29:55

Jó kis írás. Igazuk van , a napi rutin zombivá tesz.Jön egy váratlan szitu és lefagysz.

Buchhalter 2016.09.26. 09:30:49

@kisrumpf: és miért vagy röghöz kötve? Diákhitel,diploma ,vagy mi?

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2016.09.26. 09:44:12

@Buchhalter: jaj, nincsen ám benne semmi keserűség, csak se kalandvágy, se stressz nem késztet, hogy ilyen körülmények között nekiinduljak. Ha nekiindulok, akkor kényelmes körülmények között, úgy, hogy este ágy és fürdőszoba legyen a végén

firg_firg 2016.09.26. 09:53:05

Szep, szep, de mifelenk ugy hivjak az ilyet hogy vasaros cigany.

Uri hobbi ez, nem annak valo aki tenyleg csoro. Az ertekeli ha van havi fix, es minden nap egy futott 50 negyzetmeters lakreszben ebredhet. A kilatastalansagra meg nem a hippiseg a valasz hanem a munka amivel lehet egyrol a kettore jutni. A rasztafari hippiseg csak a gazdagoknak romantikus.

2016.09.26. 10:33:35

Tök szuper írás!

Ha a posztoló esetleg erre jár, kérdezhetek?
- lehet, hogy megnézem majd ezt a mindenkilaci.hu-t, addig is tud linket olyan képekre, ahol a furgon meg ernőke berendezése látszik?
- szabad azt tudni, körülbelül mennyibe került ez az egész hóbelevanc? Feltételezem, hogy kevésbe, de mennyire kevésbe?
- milyen gyakran/hol tisztálkodtok?

fhdgy 2016.09.26. 10:56:49

@Nagy kámpics: Ezek engem is érdekelnek! Főleg az utolsó kettő kérdés, ha lehet, egy kicsit körbejárva.

London2009 2016.09.26. 11:12:54

Gyongyver vagyok, nem Laci. Szemely szerint en belehalnek ebbe, de szuper, hogy boldogok es ok elvezik!
Mar ezen a backpackingen is meg a gapyear-on is gondolkoztam, hogy en 2 het utan alig varjam, hogy vegre otthon legyunk. De pont legutobb fejtettem ki, hogy egy igazi homebird vagyok. Otthonom, a varam! : )

Én és Énke 2016.09.26. 11:13:04

Jó írás jó tollú/jó szemű írótól!

Ha a kalandozó nő, akkor a kommentekben kvázi kötelezően felmerül a rendszeres tisztálkodás kérdése. Ha pedig férfi az illető, akkor ez az aspektus a szamarat, akarom mondani a kutyát sem érdekli.

2016.09.26. 11:17:20

@Én és Énke:

"Ha pedig férfi az illető, akkor ez az aspektus a szamarat, akarom mondani a kutyát sem érdekli."

Ó, dehogynem. :)
Ez a legfontosabb kérdés evör, nemtől, kortól, mindentől függetlenül.

macamuca [IHUN] 2016.09.26. 11:31:58

@Taxomükke (UK): de még lehetsz...

@geegee: te is...

Sőt, akár én is... Hiszen semmi sem biztos, csak .....
:)

macamuca [IHUN] 2016.09.26. 11:41:45

@Nagy kámpics:
Vízmelegites (ahol kávét lehet főzni (==van kis főzőeszkoz), ott vizet is lehet melegíteni...), meg lavór. Igényeseknek lavoár, és a kisujjukat is eltarthatják, az igazán színvonalasak pedig mindezt csipkekesztyűben művelik (fürdőkesztyű, ugye, hát csak nem tapogatja önmagát puci kézzel....).

Szép is az, amikor valaki ratapint a leglényegesebb pontra..., és kiderül, hogy eme pont nélkül nincs ""normális"" élet...
Vagy valami teljesen más derül ki. Mármint a kérdezőről.

2016.09.26. 11:54:29

@macamuca [IHUN]:

"Vagy valami teljesen más derül ki. Mármint a kérdezőről."

Haha, touché!

Nehéz ügy ám ez, mert a kocsiban csap (= elég víz) sincs. Vágyakozva gondolok a lakókocsis létre, és szoktam nézegetni ilyen youtube-csatornákat, és ők általában edzőterembe/bevásárlóközpontba/stb. járnak zuhanyozni, ha az nincs a közelben, akkor 2-3-4 naponta zuhanyoznak, a kettő között pedig nedves törlőkendő a király.

De az sem triviális, hogy az ember a reggeli kávé után hova jár budira. Kényelmetlen, no. :)

P.Elliot 2016.09.26. 11:57:58

Nagyon erdekes poszt, egy ideig elfogadnam ezt az eletmodot csak kicsit finomitottabban. Rendes zuhanyzos normal lakocsi, nem kell hogy nagy legyen de ne legyen ennyire szuk. Hideg idoben, plane hoesesben es fagyban szoba sem johetne hogy ilyennel botorkaljak az utakon, az meg plane nem hogy futetlen legyen es pokrocokba burkolva dideregjek.
Azt sem szeretnem hogy vasarozni kelljen mert akkor hol az utazos romantika ha most mindig azt kell neznem hogy arra kell menni ahol valami nagyobb osszejovetel van mert valamibol elni is kell, meg persze ahhoz sem lenne kedvem hogy gyurogassam ott a tesztat meg sussem, egyebkent eletemben egyszer ettem kurtos kalacsot, itt egy fesztivalon de nem izlett egyaltalan, nem volt valami nagy forgalma holott magyar fesztival volt, valoszinu hogy Europaban jobban megy.
A csavargo eletmod az kicsit mas, ahhoz lenne kedvem, arkon-bokron tul, mindig mashol es kotetlenul. Amit itt leirt az egyszeruen vasarozo munka, a hozza valo kellekek cipelese miatt maskeppen meg sem lehetne oldani de ha ok szeretik akkor elvezzek, az iroasztal utan elkepzelem hogy bizony nagyon is szerethetik, egy jo nagy levegovetel a szokasos taposo malomban, sok szerencset kivanok nekik es sok oromet benne. Az tetszik hogy ket kutyaval utaznak, azok orzik is oket.
Az egeszben egyet nem ertek, miert nem toltik a telet odahaza? Nem lenne kenyelmesebb?

P.Elliot 2016.09.26. 12:29:38

@Nagy kámpics: Rendes lakokocsiban van wc, zuhany, bar arulnak olyan kempingveceket hogy abszolut szagmentes, minden hasznalat utan egy lehuzasra osszetekeredik hogy a muanyag zacskoresz. uj, tiszta resz nyilik ki vagy hogy is van, nem gond de persze hely kell neki egyebkent keresheted a borkot....

www.google.com/search?q=camping+toalett&biw=1366&bih=657&source=lnms&tbm=isch&sa=X&sqi=2&ved=0ahUKEwjugOHO56zPAhXCJCYKHQ6aBb8Q_AUIBigB

www.google.com/search?q=small+rv&biw=1366&bih=657&source=lnms&tbm=isch&sa=X&sqi=2&ved=0ahUKEwiCuuug6KzPAhWBNSYKHRNYBzkQ_AUIBygC

Ezek itt a kicsi lakokocsik, a nagyokrol ne is beszeljunk mert azok labon jaro hazak.
De ezek itt lakhato eleforma ha valakit uthoz kotnek a tervei honapokra...de hoban, fagyban ezek is csak akkor jok ha olyan piheno helyre tudnak beallni ahol van viz, elektromossag es tisztitott ut mielott arra nem ebrednek hogy a ho elontotte oket es a meleget majd csak az fogja szolgaltatni amikor ki kell asni a jarmuvet a hobol....

*Andi* 2016.09.26. 13:44:21

@firg_firg: Volt mar, hogy neked tetszett valamilyen iras, ami itt megjelent?

firg_firg 2016.09.26. 14:28:29

@*Andi*: Hogyne, pl par napja az Irorszagba kitelepult ötvenesek tortenete.

macamuca [IHUN] 2016.09.26. 14:45:55

@Nagy kámpics:
Kinek mit jelent a kényelem..., úgy értve, mi az, amit semmiképpen nem hajlandó nélkülözni. Persze, olykor (többször, mint előre gondolnánk..) kiderül, hogy amit nem lettünk volna hajlandóak nélkülözni, azt adott esetben mégis tudjuk nélkülözni (a "hajlandó" nem azonos a "képes"-sel), sőt, akár az is kiderülhet, hogy nem is annyira létszükséglet...
A tisztálkodás eszközei, módjai sokfélék, ha a megszokott nem elérhető, van másféle. Magam részéről az említett nedves törlőkendőt max kéz- és arctisztításhoz használnám, teljes testre alkalmatlan (drága, sok szemetet eredményez, és nem is praktikus, szerintem), inkább vizes törülközővel (majd szárazzal) törölném át magamat, ehhez egy kétliteres műanyag flaskányi víz is elég.

Amúgy ez az életforma nem kimondottan a konvencionális körülmények megteremtéséről és az.ahhoz való ragaszkodásról szól, szóval szerintem kár felemlegetni egyik/másik/akármelyik ilyen körülményt, részletet. Kb mintha egy apa (=szülő) lamentálna azon, hogy egy kat.pap hogyan képes élni gyerek nélkül.
:)

P.Elliot 2016.09.26. 15:06:15

@macamuca [IHUN]: Fene tudja miert en ki nem allhatom a nedves torlokendoket, muszajbol neha hasznalom nagyon ritkan a kezemre, arcomra soha. Valahogy tisztanak sem erzem tole magamat plusz fene tudja mibol all, mit kevertek bele, milyen vegyszert netan, azota kulonosen gyanakszom mindenre amiota kiderult hogy a Johnson& Jonhson fele eddig nagyon megbizhato vilagceg babahintopor termeke meg mehnyak rakot is tud okozni azoknal akik hasznaljak, a teve mondta. Es a babakra is hasznaljak, ki tudja mi a nyavajat lehet tole osszeszedni, es mastol is...En a kamilla nagy hive vagyok, szerettem vele az arcpakolast, egyszer vettem kamillas kremet hogy majd az jobb lesz. 3 Perc mulva langolt az arcom nagy voros foltokkal, valami volt a kremben...Ha lehet mindig az egyszeru regi dolgokat hasznalom, arckremeket sem, egyszeru vazelinnal kenem be az arcomat es mondhatom hogy tobbet er mint mas draga krem/ azokat is probaltam/.
Nekem viz kell ha lehet, ugy ahogy irtad ha nincs mas mod akkor rendes, vizes torolkozo is megfelel. Valoszinu hogy azert a posztolok talalnak zuhanyt valahol idonkent de nyaron eleg ha van egy lavor, abban rendesen meg lehet furodni. Arulnak gondolom olyan kemping lavort is ami csak merevitett muanyag amit hasznalat utan ossze lehet csukni es kis helyen elfer.

nyuszigonosz 2016.09.26. 17:20:42

A kutyák biztosan élvezik ezt az életformát, meg úgy tünik a poszt íróa is. :-)

Páran itt a mosakodásra voltak kiváncsiak: na mivel Németországban végtelenül sok a télen-nyáron nyitvatartó kemping, szerintem ez nem probléma, mert az ilyen helyeken a napi (heti) díjban benne van a zuhany, vécék használata, mosó és szárítógépek általában külön fizetösek, de nem nagy tétel, és a lakókocsit ilyen helyeken áramra lehet kötni, vízzel feltölteni két ilyen kempinges tartózkodás között, kémiai vécét lehet itt is tisztítani, de pl. nagy autópálya parkolókban szintén megvan a zuhanyozás, vízfeltöltés és a vécé rendezésének a lehetösége.

Szóval az, hogy valaki furgonban - ernöben :-) lakik, még nem jelenti azt, hogy nem tud kényelmesen élni. :-)

fasznyak 2016.09.26. 18:53:41

mehet az iras a modoros blogba

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2016.09.26. 19:33:30

@nyuszigonosz: igaz, valóban remek zuhanyozók állnak rendelkezésére a kamionosoknak (is). Már gondolkodtam rajta, kipróbálnám egyszer, biztos frissítő a hosszú autózás közben.

Aztán jöhet a Schweinehexe

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.09.26. 20:28:11

Nekem mindössze a két kutya miatt vannak fenntartásaim. Ha nem élelmiszert állítanának elő akkor nem érdekelne de így azért...

2016.09.26. 21:37:48

Hat ez nagyon szuper volt, koszonjuk szepen, majd egy masik eletben, amikor nem lesz ennyi cuccra igenyem es egy kevesbe langaleta fiuval fogok lakni, akkor enis igy fogok lakni, mert nekem ez nagyon szimpatikus, vagy esetleg ugy, hogy a cuccaim meg a fium lakhatnak a sajat lakasukban, es en meg egy ilyenbe dolgozom, es a napvegen hazagorgetem hozzajuk, az is tokre jo volna. (Kutya nelkul. :D) Ja amugy nem magamrol akarok beszelni, hanem csak ugy elgondolkodtam, mert ez egy erre alkalmas poszt volt, es a kepek is nagyon szepek es hangulatosak, szoval ez nagyon jo volt koszonjuk szepen.

jojó78. 2016.09.26. 21:51:52

Joci vagyok a hegyről de Laci leszek egyből :P :))))))

FutureFry 2016.09.26. 22:02:00

A szilícium-völgyben van aki a drága albérlet miatt (helyett) lakik egy teherautóban [1]. Ilyenkor persze jól jön egy munkáltató (pl. Google) aki elnézi a permanens ottparkolást és még egyéb benefit-eket is kínál helyben (gym, zuhany, ingyen reggeli/ebéd/vacsora, stb.). Saját számítása szerint eddig (1 év 4 hónap) ~$24K-t takarított meg [2].

[1] www.businessinsider.com/google-employee-lives-in-truck-in-parking-lot-2015-10
[2] frominsidethebox.com/view?key=5764640680181760

FutureFry 2016.09.26. 22:26:01

@FutureFry: Correction: A Google (vagyis Mountain View) nem nézi el (máshol kell parkolnia).

P.Elliot 2016.09.27. 01:27:36

@FutureFry: Egyszer vegighallgattam egy beszelgetest 2 ferfi kozott a gymben. illetve az uszodaban, az egyik pasas szinten egy kocsiban, SUV-ben lakott, a gym berlete 30 dollar volt havonta, ott lehetett a sportolason kivul zuhanyozni, van tarsalgoja is, ott tolteni az egesz estet a teve elott ha ugy gondolta egy fotelben, ejszakara kinnt aludt a kocsijaban, reggel 6-kor bejott uszni, zuhanyozni, senki de senki bem szolt erte hogy miert parkol ott hiszen a tagok kora hajnaltol vagy ejfelig maszkalnak ki-be, ejszaka van a takaritok kocsija van kinnt, ha nem mondja, fel sem tunik senkinek. jonnek amikor idejuk van sportolni, nagyon sokan onnan indulnak a reggeli sportolas utan dolgozni, oltonyben, nok kikenve, irodas ruhakban, semmi de semmi feltuno nincs abban ha valaki ott borotvalkozik, sot lattam not hajat festeni, hehehe.
A Shopping Centernel ahol ez van van MCDonald, meg vagy 2 fajta gyorsetterem, etterem a dietazoknak illetve a testepitoknek, kozelben bolt, de persze autoval a pasas oda ment ahova akart.
Hogy miert lakott a kocsiban azt nem tudtam kihallgatni mert nem illik nagyon hallgatozni, kicsit lehet gyakorlatozni a vizben ket beszelgeto ember kozeleben de azert nem tul soka mert nincs kozom masok beszelgetesehez, annyit hallottam hogy a "hontalan", vidam, jokepu, sportos 30 koruli pasas apolo volt a kozeli korhazban, mivel ezek baromi jol keresnek ez is megtakarithatott egy csomo penzt azzal hogy nem berelt lakast, azt nem tudom hogy telen is kocsiban lakott-e vagy nem, majd megfigyelem, emlekszem a kocsijara.
Igazabol nem egy rossz otlet es meg erdekes is lehet ha van hol rendesen parkolni, barhol nem lehet. Ha az illeto felszerel egy napelemet akkor vilagitas is van...

adg 2016.09.27. 05:38:44

@Nagy kámpics:
Altalaban mi vagyunk lemaradva europahoz kepest egy csomo dologban, nem tudom elkepzelni, hogy ingyenes zuhanyzok teren mas lenne a helyzet.
Szoval nalunk van egy csomo a varosokban. Vannak csak ugy a parkokban kirakva is, backpackerek hasznaljak foleg, meg futok, bringasok. Meg gyerkek, amikor nyakig sarosak a jatszoter vagy a tengerpart utan.

Ezek nagy intimitast nem adnak, leven csak egy zuhany a fuben, szoval minimum egy furdogatya elvart (kiveve nemetek nem tul zsufolt idoszakban), de azert eleg sokan hasznaljak.

Varoson kivul kint a susnyasban meg rengeteg furdesi lehetoseg van, pl vizesesek.

+ az egyeb felsorolt lehetosegek.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2016.09.27. 15:54:14

@Hari Seldon 2: Igen ez igaz, vannak ilyen ételek.
Nekem még idetartozik a máj és a fasírt is.
Illetve a csirkemell.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2016.09.27. 16:11:41

@macamuca [IHUN]: Nem, én már biztos nem lehetek... :D

Viszont a bővebb családi körben van, akit a komplett család Lacinak hív, viszont anyakönyvileg semmi köze sincs ehhez a keresztnévhez...Nem tudtam eléggé megdöbbenni, mikor számomra kiderült... :D

kardio1 2016.09.27. 17:01:21

Az ilyen életmodù embereket itt "gens de voyage"-nak hivjàk. Jo részük cigàny, de nem mind.

zsopium 2016.09.27. 19:30:58

Mi féllábbal már hasonlók.:) Kutyák helyett (akiket szintén majd szeretnénk) két kisgyerkőccel és egy nemrég hozzánk csapódott macskával. :) A travellers életmód mindig is szimpatikus volt számunkra, és bár gyerekekkel nehezített, de nagy kaland. :) Köszi az írást, nagyon jó volt olvasni, és további sok boldogságot ebben a létetekben.:) Tényleg, de ennék egy kürtös kalácsot.:)

szsuzsanna 2016.09.28. 11:22:47

@diggerdriver: -bocs., -de, ezen, én is elgondolkodtam..
-a két, viszonylag nagy testű, hosszú szőrű kutya hol lakik?
-"menet közben" hol vannak?
-vajon hová pisilnek, kakilnak, -pl. egy, egész napos "városközepi" vásáros, kürtőskalácsos sütögetés-árulás alatt?

Gertrud53 2016.10.12. 21:39:58

Nagyon jó írás! Kalandozni jó és kalandozva-dolgozni-élni-létezni még jobb. A szabadság nagy érzés és különben is fiatalon minden igazán jó.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása