oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2016. augusztus 26. 06:44,  Kolumbia és a józan paraszti ész 78 komment

2016. augusztus 26. 06:44 Határátkelő

Kolumbia és a józan paraszti ész

A dél-amerikai országról nem sok jót lehet hallani, és a helyzet az, hogy nem is minden ok nélkül. Ugyanakkor ha az ember megfelelően elővigyázatos (vagy mondjuk úgy: a józan paraszti eszére hallgat), akkor nagyon kellemes heteket-hónapokat tölthet el ott. Mint például Fanni, aki ma folytatja kalandjainak mesélését képekkel tűzdelve. (Itt elolvashatod, hogy kelt át hajóstoppal az óceánon, itt pedig azt, hogyan ért fel a Machu Picchuhoz.) Ma tehát Kolumbia északi részébe utazunk.

Érdekes helyen nyaraltál, vagy egyszerűen csak jól érezted magad? Oszd meg a történeted, küldd el a hataratkeloKUKAChotmail.com címre!

cim_80.jpg

„Amint megérkeztem Kolumbiába, azonnal beleszerettem az országba. Csodálatos három hónapot töltöttem itt, és legnagyobb meglepetésemre a karibi part tele van lehetőségekkel.

Santa Marta

Egy kisváros, ami nem éppen szép, nem éppen turizmusbarát, kicsit veszélyes és koszos is. Akkor miért maradtam itt 8 héten át? Santa Marta inkább csomópontként szolgál a rengeteg látnivaló közepén. A város tele van kiváló hostelekkel, a legtöbb medencével van ellátva, ugyanis itt egész évben iszonyú meleg van.

hajon.jpg

Nem is a hőmérséklet magas, hanem a páratartalom. Készülj fel, egész nap izzadni fogsz és a nap iszonyú erős. A jó hír, hogy a tengerpart csupán 15 perc busszal bármelyik irányba.

A buszjegy 1400 peso, vagyis 140 Ft körül van, buszmegállók csak hébe-hóba vannak, de bárhol leintheted a buszt, ha időben el tudod olvasni a szélvédőn, hogy merre megy. Kapaszkodj, mert őrült módon vezetnek.

Azért szerettem meg ennyire ezt az amúgy nem szemet gyönyörködtető kisvárost, mert az utca tele van élettel. Mindenhol szól a zene, éjjel az összes teraszos bár csalogat és az utcán rengeteg árustól vehetsz friss gyümölcsöket, mint például papayát, maracuyát és ananászt.

Ezenkívül az egész főutca tele van helyi ételekkel, így ha megéhezel, nem kell beülni sehová, csak vegyél egy töltött arepát (lisztből készült vastag palacsintaszerű, tipikus étel) 300 Ft-ért és igyál frissen facsart gyümölcslevet még 300 Ft-ért, de külön szólnod kell, ha nem kérsz bele cukrot.

kaja_8.jpg

A legjobb ebédtippem a Menu del día – azaz a napi menü, amit 600 és 1000 Ft között szoktak árulni. Ebben benne van egy nagy adag leves, főétel, ami szinte kivétel nélkül, rizs, bab, pici saláta, sült sós, vagy édes banán, valamilyen hús és egy üdítő.

A halak természetesen frissek, de az olcsóbb éttermekben olajban sütik ki őket, szinte feketére. Ettől még finomak, de így már nem túl egészségesek. Vegaként nem lesz könnyű, de én sokszor tojást kértem hús helyett és volt, aki így is kiszolgált.

Taganga

A víz nagyon kellemes és tökéletes búvárkodásra. Ha szeretnéd olcsón megúszni a búvárvizsgát, Taganga rengeteg iskolát kínál. Átlag 70.000 Ft körül van egy háromnapos, 6 merüléses alapvizsga, amiben 3 ebéd is benne van, de ha csak kipróbálnád, már 16.000 Ft körül találsz egy kétmerüléses, ebéddel egybekötött programot.

buvarkodas.jpg

Taganga nagyon szegény és eléggé lerobbant benyomást kelt, de csodaszép privát standokra is el tudsz sétálni a hegyoldalban kialakított ösvényen, vagy hajót tudsz bérelni, amivel átvisznek egyik fehér homokos partról a másikra. Továbbá nagyon olcsón tudsz étkezni partmelletti éttermekben is.

A holmik sokszor eltűnnek, így ne hagyd őrizetlenül a törölköző alatt lapuló pénztárcádat, este pedig ne mászkálj az utcán telefonnal a kezedben egyedül.

Santa Marta nem csak iszonyú meleg, de száraz is, így mindenképp megemlíteném, hogy lehetőséged van havas hegyekhez ellátogatni, a dzsungelben sétálni és még sivatagot is látogathatsz.

Cabo de la Vela

A sivatag a venezuelai-kolumbiai határhoz közel van és kb. 8 óra az út a városból. Ha már így is elég meleged van, a hegyek alig pár órára vannak Santa Martától. A Sierra Nevada lehetőséget kínál több napos gyalog túrára, ahol útközben rengeteg bennszülött közösségekkel is meg tudsz ismerkedni.

Az elveszett város

A legnépszerűbb, de izzadósan meleg túra az elveszett városba vezet, vagyis a Ciudad Perdidába. A legtöbben úgy nyilatkoznak, hogy maga a desztináció apró, de az út csodálatos. 4-6 napos túrákat indítanak, 250 USD körül Santa Martából és az elveszett városban sámántól vásárolhatsz karkötőt, ami védő szerepet tölt be.

obol.jpgTaganga 

Tayrona természetvédelmi park

A park 1 óra buszútra található a városból és 42.000 peso, azaz 4200 Ft körül van a belépő. Ugyan ez először magasnak tűnik, de minden pénzt megér. Mindenképp fizesd még ki azt a 300 Ft-ot, amit a bejáratnál kérnek el egy buszért, ami 5 km-t visz a turistaút kezdetéig, különben 1 órát sétálsz teljesen feleslegesen, mert semmit nem látni.

A kanyargós fel-le út elképesztően fülledt levegővel párosul, de leírhatatlanul gyönyörű. Mikor végre elértem a partot elállt a lélegzetem. Sokan a világ legszebb tengerpartjának tartják.

A szállás leginkább függőágyakban, vagy sátrakban lehetséges és igazi meglepetés volt nyílt lángos konyhával szembesülni. Reggelire szedtem sós banánt a környékbeli fákról és ezt sütöttem ki. Ha szerencsés vagy, a dzsungelben látsz majd majmokat, nyílméreg békát meg gekkókat.

tayrona.jpgTayrona 

Minca

Valamivel hűvösebb kiránduláshoz Mincát ajánalom. 800 Ft-ért beültem egy „collectivo”-ba, ami egy taxiszerű szolgáltatás, ami akkor indul, mikor megtelt egy autó, vagy minden órában egy. Kb. egyórás az út Minca városába, ahol a dzsungel csodaszép zöld és tele van élővilággal, például láthatsz tukánt.

casa_loma_minca.jpgCasa Loma - Minca

A városban személy szerint a Casa Lomát ajánlom, mert az ételek különlegesen finomak voltak és igazi panoráma kilátást nyílt Santa Marta városára. A legnépszerűbb hostel viszont a Casa Elemento névre hallgat.

Ehhez azonban még 1500 Ft-ot ki kell pengess és motortaxival kell tovább menned Mincából, ami a legkevésbé sem kellemes élmény, főleg szakadó esőben.

Ha ide igyekszel, inkább foglalj privát taxit Santa Martából. Már fejenként 3000 Ft-ért ajtótól ajtóig visznek. Casa Elemento azért ennyire közkedvelt, mert itt található a világ legnagyobb függőágya, ezért előre kell foglalnod a szállást, mert szinte mindig teltházas.

casa_elemento_minca.jpgCasa Elemento - Minca

Minca városából 1-1 óra kellemes sétányira találsz majd vízesést és kis természteszes medencéket. Számíts rá, hogy 11 és 2 között szinte mindennap zuhog a trópusi eső, hol 30 percet, hol 2 órát.

vizeses_minca.jpgVízesés – Minca

Cartagena

Ha inkább hangulatos kisvárosra vágysz, egy 5 órás buszozás után ellátogathatsz Cartagenába, ami igaz, kicsit csípősebb árakon dolgozik, mint Santa Marta, de ezért a látványért megéri belenyúlni a zsebbe.

Országon belül szinte fityingekből lehet repülni, így ha már mindent láttál, látogass el a Viva Colombia oldalára és foglalj repülőjegyet akár 9000 Ft-ért is.

Csapvizet inni tilos. Ne felejtsd el jobban sózni az életeket, mivel egész nap sokat izzadsz majd, pótolnod kell. Nem hinnéd, de nagyon hamar elkezdenek begörcsölni az izmaid, ha nem sózod az ételt.

Két csodálatos hónap után fájó szívvel jöttem el Santa Martából. Kolumbiáról sok rosszat hallani, de tapasztald meg, mielőtt elítéled. Igen veszélyes, de ha nem hagyod otthon a józan paraszti eszedet, nem lesz baj. Eddig egészen biztosan ez a kedvenc országom, neked pedig jó utat kívánok."

Kövesd Fanni útját Facebookon, és Instagrammon.

vege_9.jpg

HÍRMONDÓ

Szegény, de szexi

Ezt Berlin volt polgármestere mondta saját városára. Nem véletlenül, mert van valami, amiben a német főváros különbözik minden más európai társától – mégpedig abban, hogy tulajdonképpen kolonc az ország nyakán.

Elmentek otthonról

A Külső-Hebridákkal valahogy úgy van az ember, hogy turistaként fantasztikus odalátogatni, ám ott élni nem lehet valami szívderítő dolog. Ez nem csak légből kapott vélekedés, amit az is bizonyít, hogy lassan az utolsó család is elköltözött. Most akár kisebb fordulópont is következhet a nem túl szívderítő történetben – de hogy jön mindehhez egy angol punk rock banda egykori dobosa?

Eltűntek a középkorúak a Balatonról

Azt is tudjuk, hova: Nyugatra vándoroltak. Ezért lehetett az, hogy idén nyáron leginkább a fiatalok és a nyugdíjas korúak dolgoztak a Balaton környékén, ahol a munkaerőhiány miatt sok vendéglátóhely ki sem nyitott, vagy csökkentett üzemmódban működött.

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével!

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Kolumbia

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr9311652712

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

DieNanny CH 2016.08.26. 07:28:07

Szép hely, guszta kaják!

Muscari 2016.08.26. 08:20:31

Szép, de én inkább maradok a biztonságos országoknál.

Cartagena a Smaragd románcából ismerős, hogy én mennyiszer láttam azt a filmet
:-)

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2016.08.26. 08:51:37

Rémlik hogy arról a tayronai beachről láttam egyszer rövidke filmet, elől békésen napozó emberek, s a kis födcsíkon túl felcsapó hullámok, háborgó tenger miatt.

Szép helyek.

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2016.08.26. 08:55:35

@kisrumpf: bocs, Puerto Rico volt.

A sós banán az eleve sós a fán, vagy te sóztad meg sütéskor?

puhacica 2016.08.26. 10:37:53

itt, Camdenben kostoltam egyszer a napi menu foetelet, nekem nagyon izlett az a sokfele osszetevo, nem gondoltam, de teljes harmoniaban volt a bab a banannal es a hussal is. :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.08.26. 11:07:28

Az a baj hogy ezekre a posztokra nem lehet semmit írni.
Úgy jó ahogy van.

P.Elliot 2016.08.26. 12:23:25

@kisrumpf: A sos banan alatt a fozobanant erti szerintem,
..plantainnek hivjak, sutve, fozve nem szeretem de finom csak ugy nyersen, nem annyira edes mint a rendes banan.

P.Elliot 2016.08.26. 12:27:10

@diggerdriver: A posztolo arkon-bokron at maszkal a nagyvilagban. En nagyon tudom csodalni erte de utanozni nem lenne kedvem, talan 20 eves koromban igen de akkor sem mindent vallalva, annyit nekem nem er meg.
Olvasni viszont nagyon jo masok erofesziteseit. Arra lennek kivancsi hogy meddig csinalja. Biztosan nagyon elvezi, maskeppen nem csinalna. Sok szerencset kivanok neki hogy mindig jol jojjon ki a nehezsegekbol. Egy konyv gondolom ossze fog jonni neki a vilagjarasbol....

P.Elliot 2016.08.26. 12:31:17

@diggerdriver: Masra van mit irni de nem akarom elvinni a posztot mas iranyba. Az elobb olvastam valahol hogy hivatalosan Orban Viktor magan vagyonat 750 millio usa dollarra becsulik.
Vajon honnan van ennyi penze otthon barkinek? Legfokeppen mibol?

Golf2 2016.08.26. 12:56:20

@P.Elliot: Igazad van 47 éve jobban lehetett kalandozni...

Főgebra 2016.08.26. 12:59:56

@P.Elliot:

" Legfokeppen mibol? "

Miből, miből? Munkából! Kemény munkából!

puhacica 2016.08.26. 13:24:56

@kisrumpf: nem, de nincs messze tolunk, szoval ha rakivanunk, akkor negyed ora alatt ott vagyunk. :)

fhdgy 2016.08.26. 13:32:00

@Főgebra: mi lett volna, ha még sztárügyvéd is lenne?

M. Péter 2016.08.26. 13:45:16

@P.Elliot: Biztos mellékállásban is dolgozik.

M. Péter 2016.08.26. 13:47:16

A kolumbiai közbiztonság nagyon sokat javult az elmúlt 15 évben, ha a FARC tényleg leteszi a fegyvert, akkor még jobb lesz a helyzet. Ennek ellenére nem árt vigyázni, mert a külföldinek kinézőkről feltételezik, hogy gazdagok, és érdemes őket kirabolni. A kolumbiaiak nagy többsége viszont nagyon kedves és segítőkész.

Tayrona tényleg gyönyőrű, én is melegen ajánlom. Ahhoz képest, hogy mekkora látványosság, tömegközlekedéssel nehéz oda eljutni. Némi kérdezősködéssel sikerült kideríteni valami olyasmit, hogy Santa Martában a piactól egy sarokra indul reggel 6-kor egy busz, amely a park bejératánál is megáll, egyébként pedig lehet taxival is menni. Az Elveszett Városról azt hallottam, hogy a guerillák védelmi pénzt szednek, őket nem akarom támogatni. Aki mégis odamegy, az vigyen maximális erősségű szúnyogűző szert. Santa Marta mellett Rodaderóban jó strand van.

Cartagena történelmi városnegyede is szép, és Bocagrandében szintén jó strand van. Egy kis befektetés nem ártana, zuhannyal, wc-vel, öltözővel még jobb lenne.

Belföldi repülés csak fapadossal olcsó, egyébként az Avianca vagy Latam határozottan drága, múlt hónapban egy 25 perces, 200 km-es út kb. 30000Ft-ba került, ami ott majdnem a havi minimálbér fele. Ilyen árak mellett persze nem csoda, hogy több, mint félig üres volt a gép.

macamuca [IHUN] 2016.08.26. 15:02:48

@diggerdriver:
A legrégibb civil (!!!) mozgalom, "Ismerd meg hazád"-nevű.
Korosodik, na, de már van utóda is, "Gyere haza fiatal" névre keresztelték.
A következő ezer év már az övé......

SzZoole 2016.08.26. 15:42:55

@kisrumpf: ott lakik ahol Te kezdted anno,nem messze a Golders Green stationtol:)

montroyal ( CAN qc) 2016.08.26. 15:45:50

Csodálatos három hónapot töltöttem itt, és legnagyobb meglepetésemre a karibi part tele van lehetőségekkel

neee maaaarrr! ott is vannak aranyos segitokész pasik??

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2016.08.26. 15:46:13

@Zoole[uk]: Állat! Kicsi ez a London ;-)

Basszus, át kellene menni már. Valamikor ősszel, amikor nem rohad le az emberről a gatya. Biztos lesz valami jó kis kiállítás vagy ezmegaz.

SzZoole 2016.08.26. 15:47:06

@P.Elliot: ezt hol olvastad es mennyire hiteles ez az informacio?
Ha meg az is kiderulne,hogy a cimbiknek is kozel ennyi vagyona lenne,akkor siman elindulna egy megmozdulas Mo.-on,mert ez,mar kivinne a tomeget az utcara es a TEK. sem vedene meg oket.

SzZoole 2016.08.26. 15:48:16

@kisrumpf: esetleg bbq party nalunk?:)))

Golf2 2016.08.26. 16:12:16

@Zoole[uk]: Hiszen csak 2.2 millió dollárt tett félre havonta 89 óta hisz akkor még csóró volt.27 év alatt így lesz 750 millió dollár.

SzZoole 2016.08.26. 16:28:10

@Golf2: 2.2 millio forintban is baratsagos havonta,nemhogy dollarban.
Azert tenyleg kivancsi lennek egy hiteles forrasra,mielot meg felhuznank a lampavasra az elitet

Csodabogár 2016.08.26. 16:28:31

@Zoole[uk]: Ne izguljatok fel. Senki nem tudja a vagyon nagyságát és nincs az a pénz ami manapság kivinné a tömeget az utcára. Tömeg alatt én min. egymillió embert értek.
Orbán ugyan olyan mint Erdogan vagy Putin. Külföldön rossz róluk a vélemény, otthon meg imádják őket, az elenyésző kisebbség meg kussol.

SzZoole 2016.08.26. 16:38:26

@Csodabogár: nem izgulok en,izguljon az aki .......

adg 2016.08.26. 16:53:09

Elnezest kivanok, de hulyesegeket beszeltek. Hivatalos forrasok szerint a vagyona valojaban 750 milliard dollar, de meg ez is hivatalosan torpul a felesege vagyona mellett el, ami sok nagysagrenddel nagyobb. Csak ugye formai okok miatt nem irathatja a sajat nevere, mert kozkereplo, es kilogatna a lolabat ezzel, max ennyi penzt tud az orszaghaz elofgadni hivatalosssan. Ha megnezitek a hivatalos forrasokat, minden kepviselonek es egyeb kozmagysagnak max ennyi penze van papiro, egynek sincs ennal tobb. Ugye? Es hivatalosan a chemtrelbizniszbol szereztek amugy, mint az kozismert, ott van vilagszerte mintegy 78% reszesedesuk, meg némi szôlôbánya eszak norvegiaban. Hivatalosan. Akkor leptek at ebbe a biznicbe, amikor mar mindenki tul sokat tudott a hold sotet oldalan lako arnyekturo idegenekrol, akik olyanok, mint a borostyan es keves feny mellet is elvegetalnak, es veluk nem lehetett mar tovabb uzletelni, na ekkor fogtak a penzuket, es belefektettek a chemtrailbe bele. Ott vannak a csikok az egen, ugye, pedig regen nem voltak, pl egyetlen reneszansz festmenyen sem abrazoljak, es az aboriginal sziklarajzokon sincs nyoma. Ugye.
De legalabb hivatalosan csinaljak, igy mindenki tud a nagy titkokrol. Aminek orulnek is az emberek, mert ami neki jo, az mindenkinek jo. Es hat ot gyereke van hivatalos forrasok szerint, azokat is etetni kell valamibol, ez teljesen ertheto, legalabbis en ertem, bar nekem eggyel kevesebb van, hivatalosan.

Ugyhogy csak pontosan a hivatalos szamokkal, nem ilyen slendrian modon banni a 10 hatvanyaival, nem adobevallas ez, hanem hivatalos forras, akarmi is legyen az. Oh, szarvas...

P.Elliot 2016.08.26. 16:53:44

@Zoole[uk]: Hat szart kavarni azt nem akarok, angolul olvastam, ennyi eleg is, kulonben is ki tudja ki hazudik, ki mond igazat csak nagyon meglepodtem hogy letezik ilyen, a tomeg ha mozdulni akar kimegy az utcara kevesebbbert is, ha meg nem akkor teljesen mindegy hogy mennyire gazdag vagy sem akkor sem fog, mer, indulni....

P.Elliot 2016.08.26. 16:55:48

Ja, csak meg annyit hogy Putin gazdagsagahoz kepest ez apropenz. Putin honnan vette az ovet? Lehet talalgatni...

fhdgy 2016.08.26. 16:59:52

@Zoole[uk]: Elöbb cselekedni! Utána hezitálni!

Tudod: Nietzsche, gondolkodás a tett halála!

fhdgy 2016.08.26. 17:04:04

@P.Elliot: Ha "ovet"="övét", akkor abban semmi kivetni való sincs:

Putyin fekete öves judo-ós! Onnét van az ÖVE!!! -:)

SzZoole 2016.08.26. 17:04:11

@adg: jo cuccot tolsz ott a tunderkertben....:)))

fhdgy 2016.08.26. 17:05:38

@adg: Azt azért el kellene dönteni, hogy millió USD vagy milliárd!

Egyik sem aprópénz, de van egy kis különbség! Mondom, kicsike!

SzZoole 2016.08.26. 17:06:49

@fhdgy: ugy gondold,hogy elobb lampavasra veluk es utanna vizsgalodni?:)))

fhdgy 2016.08.26. 17:07:55

@P.Elliot: Tudnál valami linket? Nem azért, mert kételkedem, de jó lenne!

fhdgy 2016.08.26. 17:09:17

@Zoole[uk]: Igen, azt hiszem az lenne a jó sorrend! Maximum rehabilitálnánk őket! Én pl. elmondanék pár mea cuulpát!

P.Elliot 2016.08.26. 17:16:00

Mindenkinek aki kerdezte, nem akarok belefolyni ezert nem kuldok linket, utana lehet nezni ha valaki nagyon akarja angolul is...
Nem hianyzik hogy mint irtam, en legyek a szarkavaro vagy hogy en inditsak el bamit.Olvastam, angolul, tegnap este, leultem rajta, megemlitettem de nekem ennyi eleg is. Mit gondoltok, en abban a korban eltem otthon amikor ha kimerted nyitni a szadat jott erted a fekete auto hajnalban....
Aztan sosem latott tobbet a csalad....

Csodabogár 2016.08.26. 17:16:06

@adg: Egyre jobb lesz. Az előbb még "csak" 750 millio volt, most meg már 750 milliárd, mindez megbízható forrásból. Ki az a hülye aki úgy helyezi el a pénzét, hogy a hivatalos források hozzá férjenek?
Igazán nem védem őket sőt! De az állandó hirlapi kacsák általában bosszantanak.

Csodabogár 2016.08.26. 17:19:32

@P.Elliot: Ha én pl. a Huffington Postban olvasok egy cikket, az nem titok. Nem értem ezt a nyagy titkolózást, de lusta vagyok utána nézni. Társam kizárólag angolul olvas a neten, főleg amerikai cikkeket, ő nem látta.

P.Elliot 2016.08.26. 17:24:42

@Csodabogár: Nos, akkor vedd ugy hogy nem lattad, utoljara ismetlem hogy nem kivanok belefolyni.....

fhdgy 2016.08.26. 17:25:15

@P.Elliot: Én találtam egy linket:

budapestbeacon.com/economics/viktor-orban-worth-usd-750-million-says-szigetvari/34413

Ha többé nem kommentelek, tudjátok, hogy jött az a fekete autó!

adg 2016.08.26. 17:26:56

@Csodabogár: abszolut megbizhato forrasbol. Abszolut. Csak az a kerdes, ki bizik meg benne. Eleg sok agy nelkul elo tarsunk szaladgal a vilagban szabadon, nincs az a baromsag, amit ne venne be egy halom ember. Nem tudsz olyat kitalalni.

Regota akarok mar facebookon elinditani valami jol hangzo kacsat, kivancsi lennek, sikerulne-e jo sok megoeztast elernie. Egyetlen apro hiba, hogy egyetlen ismerosom sincs a facebookon, a felesegemen meg inkabb megse.
Az elmult 5-6 ev alatt mondjuk bejelolt mar vagy otven ember, akikrol fogalmam sincs, hogy kicsodak, majd lehet, hogy ok lesznek a tesztalanyok. :))

SzZoole 2016.08.26. 17:35:33

@adg: mar megint szivatod a jonepet.....:)))

adg 2016.08.26. 17:38:29

@fhdgy: hahaha, na, megis van a megbizhato forras, az egyutt nevu ize micsodaja, fleto kiskutyaja. :))
Mennyi ilyen hiteles forras van minden iranyba, oda meg vissza. Haha, koszi. Mostmar nyugodtan fogok aludni, biztonsagban vannak viki szazmilliardjai, ez a hulyegyerek biztosan nem tud roluk. :)

Na jol van. A poszt viszont tetszett, vegre sikerult elovasnom. :)

montroyal ( CAN qc) 2016.08.26. 17:43:02

@M. Péter: tegnap veletlenul raneztem a hirekben hogy béket kotottek nagy volt az unneples az allam es a gerillak kepviseloi alairtak a szerzodest es oriasi ures kozhelyszolamokat puffogtattak a békerol..

adg 2016.08.26. 17:45:15

@Zoole[uk]: na ez meg jobb. :D Ilyesmit kene osszeszednem nekem is a kis projektemhez. :)
Nagyon jo, kedvencem az orbanvodka, meg a sajat burferlanc, vagy micsoda, meg a szovegben elrejtett kis megjegyzes, hogy "UPDATE 26/08/2016 : This story seems to be false,"

Nagyon faszanyos kis iras, koszi.

Na jo ejt mostmar tenyleg. Menjetek ti is aludni, minden le van mar irva. :)

montroyal ( CAN qc) 2016.08.26. 17:59:18

@Golf2: ebben benne vannak a stromanok vagyonjai is?@Zoole[uk]: csak laikus szamolassal a stadionok a kastelyok Tokaj a hazak sziget az Adrian jachtok meg amennyit ekepzelni sem lehet amit kimenekitettek az orszagbol .. itt a cikk erdemes elolvasni hogyan hulyitik es hogy mossak az agyat az atlag magyarnak
mert a komcsik ... a mostaniak nem lopnak csak megvedik a penzt a komcsiktol .. es nagyon jol teszik ... ok a szegenyek vedelmezoi a komcsik ellen ..

kiskunhir.hu/index.php/friss/470-ezeknek-ettol-all-fel-marika-neni-issza-a-kormany-szavait

fhdgy 2016.08.26. 18:04:09

@adg: Azért egy dolgot nem ártana tisztáznunk: Ha azt mondod, hogy Te viktort a világ legtisztességesebb politikusának tartod és el sem tudod képzelni, hogy egyetlek centecske is a kezéhez tapadna, akkor tényleg nyugodtan alhatsz.

Én viszont nagyon csodálkoznék, hogy az EU egyik legkorruptabb országában ő nem tud semmiről, és nem is részesedik belőle, annak ellenére, hogy elég lenne csak a szemöldökét összeráncolnia, akkora hatalma van. Szerinted miért nem teszi? Mert olyan tisztességes?

Golf2 2016.08.26. 18:18:50

@montroyal ( CAN qc): először szólamokat aztán fegyvereket puffogtat az állam és a gorillák egykutya.

SzZoole 2016.08.26. 18:20:33

@montroyal ( CAN qc): nem elkepzehetettlen,lattam en mar varón karjut:)))

Főgebra 2016.08.26. 18:37:13

@montroyal ( CAN qc):
Az örömködés még messze van a békekötéstől! Abban egyeztek meg, hogy ősszel népszavazást tartanak arról, hogy a FARC és az összes többi gerilla szervezet tagjai akik bevallják bűneiket amnesztiában részesüljenek!
Megegyeztek abban, hogy a gerillacsoportok pártot alapíthatnak, majd!

Szóval, béke az még nincs, de végleges megegyezésre jutottak a konfliktus rendezési tervének minden pontjáról.
Tehát, már csak a konfliktust kell rendezni, mert terv van!

montroyal ( CAN qc) 2016.08.26. 19:25:44

@Főgebra: az utcakon oromkodtek es a 2 fel kepviseloi nyilatkoztak igen a szavazasrol is de csak arra figyeltem fel mi ez a nagy orom meg béke ..

a lényeg hogy 2 fiatal lany nagyon jol erzi ott magat, altalaban a képeken ferfitarsasagban , es meg buvarkodasra is telik a fizetesukbol ,amit beosztanak ,mert reszletesen tudjak az ettermek arait ..... ja mit is dolgoznak .. az valszeg elkerulte a figyelmemet ..

SzZoole 2016.08.26. 21:40:10

@macamuca [IHUN]: tudsz Te lenyegretoroen roviden es erthetoen is irni:)))
Amugy mit jelent ez a bé plusz ?

macamuca [IHUN] 2016.08.26. 22:01:15

@montroyal ( CAN qc):
Akik fanyalognak, azoknak igen tekintélyes része már korrigálta azt az apróságot, miszerint melyik/milyen országba született....
Emiatt alakult ki (az eg.ügyben és sok más szakmában is) a munkaerőhiány nevű izé. És ezzel együtt még mindig nem értik (vagy nem akarják érteni..) jópáran a vezetők/akárkik közül, hogy hogyan függ össze a fanyalgás/korrekció/munkaerőhiány......

macamuca [IHUN] 2016.08.26. 22:03:17

@Zoole[uk]:
Ismerkedem a matekkal. Cset megvolt, készülök a randira

montroyal ( CAN qc) 2016.08.26. 22:19:08

@macamuca [IHUN]: akik tehetnek rola, tehetnenek ellene szarjak le .. dol a penz pl az a bizonyos 750 millio szoval ok lesznek (vagy az ukuk unokaik ) az utolsok akiket ez érint . néha bedobnak egy kis parasztvakitast amit a Mari nenik esznek ,még a hataron tul is, ugyhogy biztos a szavazat minimum a kovetkezo 20 évre ..
leirtam magam minden politikai oldalrol de azert olvasom amit az ismerosok feltesznek ugye..

adg 2016.08.27. 01:00:30

@fhdgy: pontosan hol is irtam, amit nekem tulajdonitottal? Idezd mar be legy' szives.

Ertem, hogy informatikus vagy, de azert a vilag nem binaris. Vannak arnyalatok. Ha azt mondom, hogy a 750 millios cikk baromsag, de semmikepp nem hivatkozhatunk ra HITELES forraskent, hiszen az egy jelentektelen politikai ellenlabas minden tenyeket mellozo bofogese, ezzel NEM mondtam azt, hogy de akkor viki a vilag legtisztessegesebb politikusa. Ugye? Gondolom nem csak vilag legtisztessegesebb emberei vannak meg a vilag legkorruptabb aljadekai, es kozte semmi.
Vagy akkor ezekbol kiindulva szerinted gyurcsany a vilag legtisztessegesebb embere, hiszen az o kiskutyaja mondta a 750-et. Igaz? Eleg nevetseges lenne az is.

Szoval arnyalatok, szinek, ilyesmi.
A hirekben pedig meg lehet nezni a hatteret, forrasat, a feltalalt tenyeket ha vannak, stb. Az tul egyszeru vilag, hogy ha a hirben orban negativ, akkor a hir igaz, ha nem (elegge) negativ, akkor hazugsag. Vagy forditva, hogy nehogy ezen akadj meg.

Anasztázia30 (törölt) 2016.08.27. 01:20:29

@montroyal ( CAN qc):Biztos ők is csak cash-t fogadnak el a munkahelyükön, így többet tudnak spórolni a vilagkörüli útra:))

Mr Eggs · http://farmprojekt.blogspot.com/ 2016.08.27. 12:14:28

Első fontos dolog a biztonságos Kolumbiai nyaláshoz, hogy ne menjél oda.

DieNanny CH 2016.08.28. 07:34:21

@FeketeMacska73:

Bocs, de ezt a kommentedet nem tudom értelmezni.

Ginix 2016.08.28. 10:09:52

kolumbiaaaaaaa!

szívszerelem ezerrel, senki nem érti, míg oda nem megy, aztán képtelenség nem imádni!!!

az elveszett város túrán halottnak a csók volt a rovarriasztó, majdnem elefántlábam lett a sok csípéstől, de most már vagánykodva mondom mindig, h végigcsináltam:)

ahhhh, imádom ezeket a postokat!:)

Zakari az ás 2016.08.30. 14:23:41

@adg: először csak 750 millió majd hirtelen 750 milliárd lett a vagyona.... Üldözésmániás betegek vagytok.... ja gazdagabb mint Putyin.....

adg 2016.08.30. 14:26:31

@Zakari az ás: baratom, olvasd mar el megegyszer, amit irtam. Valoszinuleg figyelmetlenul olvastad, mert aki abban a szovegben nem veszi eszre az ironiat, az egy idiota.

Zakari az ás 2016.08.30. 14:41:42

@adg: Akkor elnézést.... Kicsit elhasználták ma az "okos" emberek a napi irónia észlelő készletemet... :)

adg 2016.08.30. 14:58:25

@Zakari az ás: ennek az egesz 750 millios baromsagnak a hitelesnek nevezett forrasa nem volt mas, mint fleto babja. Es dollarrol volt am szo(!). Na ezt akartam tovabb gorgetni, nyilvan en sem gondoltam komolyan, hogy a holdlakok utan most a chemtrailbizniszben nyomul. :D
Ha tovabb olvasod a kommenteket a temaban, valaki be is linkelte a cikket.

Vszont van egy masik iras is, ami arrol szol, hogy viktor volt a vilagon a legtobbet kaszalo miniszterelnok. Az viszont egy kamucikk, es vegulis egesz humoros is. Mndjuk.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása