oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2016. május 18. 06:41,  Hollandia a hagelslagtól a spontaneitásig 47 komment

2016. május 18. 06:41 Határátkelő

Hollandia a hagelslagtól a spontaneitásig

Nem is volt olyan régen, hogy Nana megírta, milyennek is látja a hétköznapokat egy holland-magyar vegyespáros tagjaként. Most kérésemre kicsit bővebben is írt hollandiai tapasztalatairól, a nehezen megszokható időjárástól a tortareszeléken át egészen a spontaneitásig – vagy annak hiányáig, ez kiderül a posztból.

Ha te is egy vegyespáros tagja vagy, írd meg a tapasztalataid! Milyen örömök és nehézségek merülnek fel egy ilyen kapcsolatban, illetve a párod milyennek látja Magyarországot, a magyarokat! A cím: hataratkeloKUKAChotmail.com

hollandia_hagelslag_foto_breakfastabroad_blogspot_com.JPG

„A párommal a munkahelyen ismerkedtünk össze, és a munkakapcsolat lassan átalakult szerelemmé. Ő Budapesten nem találta meg igazán a helyét, így lassan 5 éve, hogy kiköltöztünk egy faluba, Hollandiába (a falu inkább kisváros, Amszterdam mellett).

Az első sokk a nyári költözésnél: 40 fok, kisruha után jött 15-16 fok, kandalló és meleg ruha. Azt magyarázták nekem, hogy 100 éve nem volt ilyen hideg itt a nyár, de én csak arra gondoltam, hogy milyen jó most a barátaimnak a Balaton partján.

Az időjárást azóta megszoktam, és vígasztal, hogy bár a nyár nem annyira meleg, de este 10-ig világos van, mindig kisüt a nap eső után, és a tél is sokkal enyhébb.

A hollandok nagyon vigyáznak és figyelnek a környezetükre, a természetre. Azon a mai napig nevetek, ha egy libasor topog keresztül az úttesten, minden autós türelmesen vár. Senki nem kiabál, dudál vagy sürgeti őket. Rengeteg a madár és gyönyörű virágok minden parkban vagy akár csak az autóút mentén.

A gasztronómia

Az étkezések másként vannak, mint Magyarországon. Reggelire általában édes: nutella, kókuszkenyér (ez egyik nagy kedvencem lett) és „hagelslag”, ami leginkább a tortareszelékhez hasonlít.

Ebédre mindig valamilyen szendvics esetleg tojással, halsalátával, gyümölccsel. Vacsora 18-19 óra között van, általában egytálétel sok zöldséggel, desszertnek pedig natúr joghurt cukorral megszórva.

Szeretnek nassolni, de nekem valahogy a sütemények annyira nem ízlenek. Néha beülök egy cukrászdába egy kávéra, de alig tudok olyan sütit találni, ami igazán finom lenne (hiányzik a gesztenyés-zserbós választék).

A bevásárlást / főzést viszont nagyon megkönnyítik. Saját kis „pisztolyoddal” bescanneled a termékeidet és önállóan fizetsz, majd mész. Szúrópróbaszerűen ellenőriznek, de ritkán. Kapsz rengeteg próbafalatkát, ingyen kávét vagy teát, míg vásárolsz.

A készételek mellett előfőzött burgonyát, tésztát, bepanírozott/pácolt húsokat vehetsz, ami 5 perc alatt kész. Előre bekészített, felvágott zöldségeket, levescsomagot - mindent készen kapva - megvehet az ember, igaz, nekem az íze nem ugyanolyan.

A Mikulás és az uralkodó

Nagyon nagy ünnep nekik a Mikulás és most már engem is magával ragad a varázsa. A gyerekek kb. 1 hónapig egy fura mesevilágban vannak, ahol minden a Mikulásról szól.

A másik nagy bumm a királynő (most már a király) születésnapja! Egész Hollandia narancsba borul, mindenki bulizik, jól érzi magát, a gyerekek pedig bolhapiacokon próbálják eladni használt játékaikat vagy valamit előadnak, játékra hívnak 10-50 centért.

Tudtam kerékpározni, de itt újra hozzá kellett szoknom. Mindig mindenki kerekezik. A lányom egy éves volt, amikor megkaptam a mamabike-omat... lefogytam 3 kilót, míg tekertem vele 500 métert a gyerekkel a kormányon (gyerekülésben persze). Ma már: egy gyerek elöl, egy hátul, plusz a nagybevásárlás és mehetünk. :) Ügyesen hozzá lehet szokni.

Az egészséget nem aggódják túl

Az orvosi ellátás... mit mondhatnék… Gyerekként mindig mindenre kaptam a Maripent, Paxirasolt és Augmentint. Immunrendszerem kb. ebből állt. Ami azt jelenti, hogy itt az első két évben szinte non-stop beteg voltam. Itt előbb mindent végigpróbálnak, és csak legvégső esetben adnak antibiotikumot.

A párom szinte sosem beteg és most már a gyerekek is alig betegednek le, akkor is csak 1-3 napra. Én még mindig sokszor segítek magamnak Neocitránnal (itt nem lehet kapni, mindig jól bevásárolok belőle, ha Pesten vagyunk), meg 1-2 otthonról beszerzett bogyóval. Sokszor már rohannék a gyerekkel a sürgősségire, míg a párom csak nyugodtan közli: várjunk még... 3 nap és elmúlik. Az esetek úgy 98 százalékában igaza lett.

A terhesgondozás nekem nem nagyon jött be. Mindig minden jó, soha semmiért nem aggódtak, csak azt tesztelték, amit nagyon muszáj. Itt nem hordozzák annyira a tenyerükön a kismamákat, ugyanúgy futnak, sportolnak, bevásárolnak, vagy kerekeznek még egy gyerekkel az ülésben is. Veszélyeztetett terhesen sem kell az ágyban pihenni, vigyázni, ugyan szinte naponta ellenőriznek, de mindent szabad csinálni.

A hollandok és a spontaneitás

Na, ilyen náluk nincs. :D Ha valakit valamikor meglátogatnál, akkor kérni kell időpontot. Sokszor maradtam már hoppon azért, mert senkit nem találtam otthon, pedig csak átugrottam volna egy kávéra.

Az élet itt szerintem nagyon drága, beleértve az élelmiszereket, a szórakozást és a napközit is. Ha az anyuka dolgozna, akkor jobb, ha felkészül rá, hogy akár a fizetése 80 százalékát is elviheti a napközi, így aztán sokan egyáltalán nem, vagy részmunkaidőben vállalnak munkát – ennek egyik következménye, hogy sokkal pihentebbek és nyugodtabbak.

Érdekes módon viszont a minőségi ruhák, cipők viszont elérhetőbb áron vannak, mint Magyarországon.

Azt gondoltam, hogy azokkal a nyelvekkel, amiket már beszélek, el fogok tudni boldogulni, de csalódnom kellett. Mindig mindenhol azt nyomják, hogy ha itt élsz, tanuld meg a nyelvet.

Nagyvárosban biztosan más, de itt ezt tapasztaltam. Bár a sarki fűszeres is beszél angolul, ha meghallják, hogy pár szót hollandul mondok, azonnal átváltanak.

Akár egy regényt is írhatnék az utóbbi évekről, de nem akartam nagyon részletezni, nehogy unalmas legyen.”

(Fotó: breakfastabroad.blogspot.com)

HÍRMONDÓ

A Mekit is kicsinálja az elvándorlás

Azért amikor már a McDonald’s-ban sincs elég munkaerő, mert a külföldi lehetőségek elviszik az embereket, akkor egy pillanatra alighanem érdemes megállni elgondolkodni.

Márpedig pontosan ez a helyzet, ráadásul maga a cég jelentette be, hogy ingyenlakással próbál munkavállalókat toborozni. Az ok egyszerű: az osztrák (és részben a balatoni) álláslehetőségek miatt egyszerűen nincs elég jelentkező. (További részletekért ide kattintsatok!)

Így dőlhet az európai dominó

Elég érdekes következményei lehetnek annak, ha a britek júniusban úgy döntenek, hogy kilépnek az Európai Unióból. Például más országok is kedvet kaphatnak, ami beláthatatlan folyamatot indíthat el – figyelmeztet egy friss elemzés.

Dánia és Svédország egy dolog, és még Skócia is, de a legbizonytalanabb helyzet Spanyolországban állhat elő. És ez még nem minden… (A minden itt található.)

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével!

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Hollandia

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr718726816

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2016.05.18. 06:55:20

"Akár egy regényt is írhatnék az utóbbi évekről,"
Ha regényt nem, de írhatnál még. Nem unalmas.
:)
Köszönjük.

sellőlány 2016.05.18. 07:56:36

@Golf2: Kokosbrood. Ezt kell elképzelni, formailag, mint a lapkasajtot (ugyanúgy kenyérrel eszik), ami préselt édeskés kókuszmasszából készült és elképesztő színekben gyártják. Én nem tudtam megszeretni.
www.biojournaal.nl/artikel/7192/Nieuw-Biologisch-kokosbrood-van-Healthy-Planet

Taxomükke (UK) 2016.05.18. 08:11:13

Embertelen, rideg világ.
©Birca

Golf2 2016.05.18. 08:41:53

@sellőlány: Köszi bár hollandul van.Nem gondoltam hogy van kòkuszból kenyér,fura lehet.

FeketeMacska73 · http://olcsomobilhivas.hu?ajanlom=1ha 2016.05.18. 08:49:42

cukros zsiros kenyerbol adj nekik egy harit :) kivancsi vagyok mit szolnak hozza. na jo rakhatsz ra csoki reszeleket.

Mrs. Clayton 2016.05.18. 09:08:52

En ugy tapasztalom, ha a kezi scannerrel vasarolsz de veletlenul nem teszed be a termeket a szatyorba csak beejted a kosarba de ket perc mulva raeszmelsz h hoppa a szatyorba is tehetned majd be is teszed, akkor leellenoriznek. A ferjem szerint ez hulyeseg mert nem figyelnek igy a boltban senkit, de en ennek az ellenkezoje tortenik rendszeresen. Mar tudom ha csak kesobb vagom be a szatyorba akkor ellenorzes a vege. De akkor is ha tobb termekkel meggondolom magam es masikat valasztok.

Csodabogár 2016.05.18. 09:57:45

Megint rájöttem sokadszorra, hogy Hollandia nem nekem való. A tortareszelékes kenyér látványától már kicsit rosszúl lettem, a kókuszt meg semmilyen formájában nem szeretem. Ettől függetlenűl nem hinném, hogy az evéssel lenne ott a legtöbb bajom. Posztoló jól ír, nem volt unalmas. Azt azért csodálom, hogy hogyan képzeli bárki, hogy a helyi nyelv ismerete nem fontos.

Evain 2016.05.18. 10:36:55

@Csodabogár: és akkor még arról nem is hallottál, hogy van nekik egy speculaas nevü kekszük, ami kvázi mézeskalács ízű, na, ezt ledarálják, és kenyérre kenhető krémet csinálnak belőle. :D
www.foodandthefabulous.com/wp-content/uploads/2012/11/lotus.jpg
hogy ne legyen zavaró, innentől speculoos a neve :D:D:D

Csodabogár 2016.05.18. 12:51:19

@Evain: A kekszet ismerem, a németeknél is van. Szerintem nem is rossz és nem szorul "utókezelésre".:-)

Herr Géza 2016.05.18. 12:59:07

@Csodabogár: Na jó, kekszként finom, de ezt valami zsiradékkal keverve kenyérre kenni??? Grrrrr, fúj, broáf...

Virago_1000 2016.05.18. 13:33:30

Ami legjobban tetszik ebben az orszagban, az az hogy biciklis nemzet.
Ezt kene itthon is nepszerusiteni az egeszseg erdekeben. Az autodoknak meg toleransabbnak lenni.
Sajnos rengeteg negativ dolog van, amiert nem jo hely:
- drogok
- idojaras
- zsufoltsag
- orvosi ellatasra a magyar egeszsegugy koroket ver

Posztolo, tisztelet illet, amiert sok aldozatot hozol es konpromisszumot kotsz hogy ott elhess. Kerdes, hogy a parod megtenne-e ugyanezt erted.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.05.18. 14:12:43

@Virago_1000:
A magyar egészségügy talán Szváziföld egészségügyére ver köröket de ez lehet hogy holnap már nem igaz.

firg_firg 2016.05.18. 14:21:07

@Virago_1000:
- orvosi ellatasra a magyar egeszsegugy koroket ver

Mi van? Tenyleg olyan szar a holland orvosi elatas? Kesz Auschwitz! Gondolom akkor hullanak mint a legyek!

Csodabogár 2016.05.18. 14:39:57

@Virago_1000: Hollandia lapos mint egy tepsi. Azért nem lehet összehasonlítani Amsterdammot Budapesttel és a budai hegyekkel, még ha azok végül is csak dombnak számítanak.

Hari Seldon 2 2016.05.18. 15:57:43

„Az első sokk a nyári költözésnél: 40 fok, kisruha után jött 15-16 fok, kandalló és meleg ruha. Azt magyarázták nekem, hogy 100 éve nem volt ilyen hideg itt a nyár, de én csak arra gondoltam, hogy milyen jó most a barátaimnak a Balaton partján.
Az időjárást azóta megszoktam, és vígasztal, hogy bár a nyár nem annyira meleg, de este 10-ig világos van, mindig kisüt a nap eső után, és a tél is sokkal enyhébb.”

Magyarul az időjárás sokkal jobb. Legalábbis nekem aki nem szereti a hőséget.

„A bevásárlást / főzést viszont nagyon megkönnyítik. Saját kis „pisztolyoddal” bescanneled a termékeidet és önállóan fizetsz, majd mész. Szúrópróbaszerűen ellenőriznek, de ritkán.”

Ilyen nálunk is van, de nem használom, nekem jobban beválik a saját önkiszolgáló fizetés.

„Ma már: egy gyerek elöl, egy hátul, plusz a nagybevásárlás és mehetünk. :) Ügyesen hozzá lehet szokni.”

El tudom képzelni, hogy milyen a gyerekes bevásárlás. Nálam úgy van, ha egyedül megyek szombaton (ügyeletkor), hogy autóval el a parkolóházba. Kiszállás, indiánüvöltés kíséretében megrohamozzuk a bevásárló kocsi tartót, és a három lány megszállja a járművet. Johanna bemászik az ülő részbe, Marianna az első rekeszbe, ő lesz a kormányos, és Melinda pedig a kihajtható hátsó részt foglalja el. Bevásárlás pedig úgy zajlik, hogy lista szerint végigvesszük a polcokat. Melinda leveszi a polcról, átadja Mariannának, az meg Johannának, és a legkisebb meg föntről nemes egyszerűséggel bevágja a kocsiba. Igyekszem úgy rendezni, hogy ne törékeny dolog kerüljön a kezébe, vagy a törékeny dolgokat a röppálya útjából elrakom.

„A párom szinte sosem beteg és most már a gyerekek is alig betegednek le, akkor is csak 1-3 napra. Én még mindig sokszor segítek magamnak Neocitránnal (itt nem lehet kapni, mindig jól bevásárolok belőle, ha Pesten vagyunk), meg 1-2 otthonról beszerzett bogyóval.”

Nagyon rossz beidegződés, hogy mindenre antibiotikumot veszünk. Először is a megfázások egy része vírusos lehet, tehát az antibiotikum nem használ, másrészt az baktériumok rezisztensek lesznek, és ha valóban beüt a betegség, jóval kevésbé hat a gyógyszer. (lehet, hogy pontatlanul fogalmaztam, ha Mme Seldon hazajön pontosít)

„Sokszor maradtam már hoppon azért, mert senkit nem találtam otthon, pedig csak átugrottam volna egy kávéra.”

Nagyon helyes. Nem zavarják egymást váratlanul.

Evain 2016.05.18. 16:32:19

@Hari Seldon 2: "Nagyon helyes. Nem zavarják egymást váratlanul. "

Jönnek helyette a charity pénzgyűjtők. Este 6 és 9 között. Most van a szezonjuk. Hogy aszalódna le az ujjuk, amivel a csengőgombot megnyomják...

Golf2 2016.05.18. 17:44:04

@Evain: 6-9 között biztosítékot lekapcsolni...

Shanarey 2016.05.18. 18:01:07

Ha hűvösebb van az engem nem érdekel, ha este 11 kor is alig kapok levegőt, mert párás meleg van, s ráadásul ott ahol nem éppen erre számítottam, na az a macera.

Beteg nem beteg? Mihez képest. A nátha az nem igazán betegség, az csak jön és megy az átlag idő 5 nap az átlag embernél. Én szerencsés vagyok, nekem csak 3 nap. Láz esetén, ha a "beteg" nem érzi magát rosszul, 38 fokig felesleges láz csillapítót zabálni.

@Evain:

Szakítsd meg a csengő tápellátását, egy időzítővel, avagy írd ki hogy a csengő nem működik, hívj telefonon, továbbá ha nem tudod a telefonszámomat, akkor én sem akarok veled találkozni.

:-))

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2016.05.18. 18:17:56

"itt az első két évben szinte non-stop beteg voltam."
Ez barhol igy van, akarhova koltozik az ember. Az uj kornyezetben elo virusokhoz/bakteriumokhoz hozza kell edzodni az embernek, es ehhez kell 1-2 ev, mire kialakul az immunitas. Mi Kaliforniaban voltunk igy: az elso evben a 2 lanyom meg en is sokkkal tobbet voltam beteg, mint Mo-n azelott.

DieNanny CH 2016.05.18. 19:58:28

@Zsuzsi65:

Nem kell ahhoz költözés!
:-)
Az ovimban minden új csoport kezdésekor - kb 3 évente - egész szeptembert végigbetegeskedtem.

Hari Seldon 2 2016.05.18. 20:13:43

@Golf2:
...és áramot vezetni a csengőbe... :-)
(na jó, csak 12V-ot)

M. Péter 2016.05.18. 20:18:55

@Virago_1000: Olvasgassad egy kicsit a praxis blogot a magyar egészségügyről.

M. Péter 2016.05.18. 20:32:49

Spontaneitás ügyben: Nem civilizáltabb telefonon felhívni valakit (ugye Hollandiában is van telefon), mint csak úgy betoppani esetleg olyankor, amikor a házigazdának éppen nem jó? Lehet, hogy a poszterinának sok szabad ideje van, de attól a barátnőinek lehet elfoglaltsága.

Latin-Amerikában állandóan jönnek a rokonok, barátok bejelentés nélkül, engem ez rendkívül idegesítene.

Csodabogár 2016.05.18. 21:57:55

@M. Péter: Az én ifjuságomban is csak úgy betoppantak az emberek. Az ismerősök többségének nem volt telefonja. Mióta van telefon ilyesmit nemigen tesz meg az ember. Nálunk még a szomszéd is telefonál ha akar valamit, eszébe nincs csak úgy becsöngetni.
Amugy meg ha nem várok senkit, nem nyitok ajtót. Ezt a svédektől tanultam, mikor ott éltem.

skye8 2016.05.18. 22:00:17

Szerintem bunkosag es idegesito elozetes egyeztetes nelkul beallitani valahova, ha ez jelenti a spontaneitast akkor inkabb ne.
'A terhesgondozás nekem nem nagyon jött be. Mindig minden jó, soha semmiért nem aggódtak, csak azt tesztelték, amit nagyon muszáj. Itt nem hordozzák annyira a tenyerükön a kismamákat, ugyanúgy futnak, sportolnak, bevásárolnak, vagy kerekeznek még egy gyerekkel az ülésben is. Veszélyeztetett terhesen sem kell az ágyban pihenni, vigyázni, ugyan szinte naponta ellenőriznek, de mindent szabad csinálni.'
Szerintem a kismama maga valasztja meg hogy mennyire akar aktiv maradni, nem kell ehhez senkinek a tenyeren hordani ot.terhesgondozassal kapcsolatban nekem az a tapasztalatom (Kanadaban), hogy normalis terhesseg eseten nem aggodjak tul a dolgokat. a kotelezo vizsgalatok ingyenesek (Down kor, spina bifida, terhessegi cukorbetegseg), emellett hematologushoz kuldtek mert verszegeny vagyok. nekem kifejezetten jolesett hogy nem remitettek mindenfele 'lehetseges' vagy 'valoszinu' komplikacioval, betegseggel.

sellőlány 2016.05.18. 22:00:35

A hollandok elfoglaltságainak okáról kis szösszenet. Szinte mindenki megkomponált napirend szerint él, főleg a családosok. A gyerekek többnyire otthon ebédelnek, ezért anyunak délelőtt kell letudnia a part time munkát, vagy az önkéntes munkát (sokan önkénteskednek), délután bevásárlás, gyerekek begyűjtése, külön foglalkozások. Vacsora a szentségként kezelt 6-7 óra közötti időben, ilyenkor máshoz átugrani illetlenség. Szinte minden család konyhájában apa-anya-gyerekek heti beosztása kifüggesztve, letölthető filccel kitölve ott lóg a falon, így mindenki tudja, ki mikor, merre jár. A nagyiknál ugyanez a filofax, vagy a függesztett öröknaptár, amin minden családnak, barát és közelebbi ismerős szülinapja fel van írva, így már az első reggeli wc vizitkor szembesül azzal, kit kell aznap felköszöntenie. :-) A gyerekeket mindig elkíséri valamelyik szülő valamilyen programra, de az idősek is sokszor összejárnak, vagy fizikoterápiás mennek, esetleg bringázni vagy sportolni. Ezért érdemes mindenkivel lecsekkolni először, hogy mit csinál, utána átugrani hozzá. Mondjuk vannak kivételek, a mi volt szomszédaink, ha látták, hogy ég nálunk a lámpa, sokszor rafeküdtek a csengőre és itták literszámra a kávénkat. :-D De ez a ritkábbik eset.

2016.05.18. 23:22:06

@M. Péter: De. Bennem fel sem merult lehetosegkent hogy bejelentes nelkul beallitsak valakihez, vagy masok hozzam. Teljesen ledobbennek ha ezzel probalkozna valaki.

csőcsere 2016.05.19. 06:31:58

Ez tök jó volt, kérlek, még!
Milyenek a holland sütik? Milyen ízviláguk van?

Virago_1000 2016.05.19. 11:08:24

@Taxomükke (UK): "OFF
444.hu/2016/05/18/a-francia-es-a-nemet-bankok-jartak-a-legjobban-a-gorog-mentocsomagokkal
Érdekes... Fölöttébb érdekes...

"

-es nincs is hatterhatalom ooo nincs csak osszeeskuves elmelet az egesz. A hulyek hisznek benne.

Virago_1000 2016.05.19. 11:16:50

@M. Péter: te meg olvasd el az en tortenetemet.

hataratkelo.blog.hu/2014/09/22/pokoljaras_az_angol_egeszsegugyben

Az egeszsegugy nem attol lesz szinvonalas hogy van LCD tv a kortermekben vagy valaszthato menu.
Hanem az orvosok tudasatol.

Vitathatatlan teny, hogy a magyar orvosok tudasa koroket ver a ny-eu kollegaikera.

Virago_1000 2016.05.19. 11:18:15

@Csodabogár: tdom hogy lapos es azt is hogy rettento zsufolt.

Stefan_Schneider 2016.05.19. 12:04:58

@Virago_1000: haha a magyar egészségügy köröket ver a hollandra

jewel79bp 2016.05.19. 12:43:38

Én azt hiszem, az egészségügyben egy nagy különbség van (persze ez csak saját tapasztalat): az orvosi találkozók, vizitek sokkal rövidebbek, mint a magyar vizitek. Ezért az orvos csak akkor magyaráz hosszan, ha kérdezel. Talán ezért olyan fura ez nekünk.

sellőlány 2016.05.19. 12:50:01

@csőcsere: A sütik alapvetően nem túl komplikáltak. Van a habos-krémes kategória, ez valamilyen piskóta alap, felturbózva valamilyen tejszínes torta krémmel és gyümölcsökkel, esetleg lefojtva cukormázzal (pl. van egy tompoes névre hallgató krémesük, amiben sárgakrém van és rózsaszín máz a tetején). Illetve sokféle kekszakalapú sütemény, pl. a marcipánkrémmel töltött gevulde koek, az amarettora hajazó bitterkoek, illetve a franciás vajaskekszek. Ismert nemzeti csemege a karamellszirupos ostyaszelet (stroopwafel), az almáspite-torta (appelgebak v. appeltaart) vagy a monchou taart (kekszalapon mascarponéhoz hasonló krém, meggyszósszal a tetején).

Golf2 2016.05.19. 13:34:40

@montroyal ( CAN qc): Gondoltad volna a Mariahilfer Strassén hogy ilyen helyekre eljutsz? Már megérte.

montroyal ( CAN qc) 2016.05.19. 14:37:25

@Golf2:
még itt sem gondoltam par evvel ezelott .. persze sokan masok se .. a hojon kb 10 volt quebecbol max 50 Canadabol nehany europai ( nemet belga holland .. 80% az USA-bol

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2016.05.19. 20:28:34

Ha a hagelslag az, ami a képen is látható, akkor az magyarul az Egérszar!
:-))))))))))))))))

A poszt-tolóék nem használnak Bakfittyet? Az igazi neve a Bakfiets, frankón teherkerékpár, hosszított verzióban a "tengelyek" közt van a platója és sszerintem simán kell rá C-s jogsi is...
:D

Hát ja, a Brexit után lehet Finxit, Csexit, vagy akár még Hunxit is...Bár ez utóbbi elég érdekes lenne, mikor nagyjából az únió pénzén él Magyarország...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2016.05.19. 20:34:07

@Hari Seldon 2: "El tudom képzelni, hogy milyen a gyerekes bevásárlás. Nálam úgy van, ha egyedül megyek szombaton (ügyeletkor), hogy autóval el a parkolóházba. Kiszállás, indiánüvöltés kíséretében megrohamozzuk a bevásárló kocsi tartót, és a három lány megszállja a járművet. Johanna bemászik az ülő részbe, Marianna az első rekeszbe, ő lesz a kormányos, és Melinda pedig a kihajtható hátsó részt foglalja el. Bevásárlás pedig úgy zajlik, hogy lista szerint végigvesszük a polcokat. Melinda leveszi a polcról, átadja Mariannának, az meg Johannának, és a legkisebb meg föntről nemes egyszerűséggel bevágja a kocsiba. Igyekszem úgy rendezni, hogy ne törékeny dolog kerüljön a kezébe, vagy a törékeny dolgokat a röppálya útjából elrakom."

Na, hát akkor neked is kijut a jóból rendesen...
:-)))))))))))))

Nekem csak egy ilyen zsebzsivány van, de kitesz néha hármat...
Inkább magam megyek bevásárolni, kevesebb lesz utána az új ősz hajszálak száma...
:D

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2016.05.19. 20:37:09

@Evain: Kösd ki, vagy iktasd ki a csengőt...Bár én mondjuk könnyen beszélek, itt felénk sohase csenget senki.8 év alatt ha volt 10 csengetés, akkor sokat mondok... :D
De ha naponta b@$zogatnának tarhálók, kapcsolót szerelnék a csengő drótjára, az hétszentség... :-)

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása