oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2016. március 16. 06:47,  Brexit, Frexit és társaik – merre tovább, Európa? 285 komment

2016. március 16. 06:47 Határátkelő

Brexit, Frexit és társaik – merre tovább, Európa?

Miközben fél Európa vigyázó szemét a britek Európai Uniós tagságról szóló, júniusban esedékes népszavazására veti, több országban is elkezdtek mocorogni a referendumot kívánók. Ami persze nem jelenti egyben azt is, hogy a kilépéspártiak lennének többségben, de azt igen, hogy a brit példa ragadós lehet, márpedig egy referendum-cunami komoly hatással lehet a határátkelő (vagy az azt csak tervező) magyarok jövőjére is, így aztán arra gondoltam, érdemes egy kicsit szétnézni Európában – ti pedig majd jól hozzáteszitek a magatokét.

grexit_brexit_frexit_kep_kak.jpg

Kezdődött ugye a Brexittel (a Grexitet, azaz a görögöket most ne vegyük ide, hiszen az csak nevében hasonlít, a kiindulópont abban az esetben a romokban heverő gazdaság volt), azaz a britek uniós népszavazásával, ami júniusban lesz esedékes (és amiről elég sok szó esett már az oldalon is).

Ennek végkimenetele finoman szólva is bizonytalannak tűnik, bármi lehet, és bár az Egyesült Királyság magyarországi nagykövetségének ideiglenes ügyvivője szerint a londoni kormányban fel sem merül az esetleges vereség gondolata (ami ebben az esetben a kilépést pártolók győzelmét jelentené), ennek megfelelően nincs B-terv sem, ezt azért elég nehéz elhinni.

Pláne úgy, hogy a kormány tevékenységét szervező és segítő kabinetiroda nemrég megjelent, 28 oldalas tanulmánya szerint a távozás mellett érvelők győzelme esetén tízévnyi, vagy akár annál is hosszabb bizonytalanság várható, ami a pénzügyi szolgáltatási szektorra, a beruházásokra és a fontra is negatív hatást gyakorolna.

Az elemzés azt állítja, hogy emellett nem lenne garantálható Brexit esetén a külföldi EU-országokban élő és dolgozó kétmillió brit állampolgár munkavállalási joga, sem hozzáférése a fogadó ország szociális ellátórendszeréhez, beleértve az egészségügyi ellátást és a nyugdíjrendszert.

Ki mellette, ki ellene?

Miközben tehát a britek már javában benne járnak a kampány közepében (aminek egyik külön „kellemes színfoltja” a kilépéspárti londoni polgármester, Boris Johnson és a szintén konzervatív miniszterelnök, David Cameron csatája), egy felmérés szerint (és végül is ez a mai poszt apropója) más országokban sem tartanák kizártnak az uniós tagság jövőjéről szóló népszavazást.

A kutatást az Edinburgh-i Egyetem végezte, és elég érdekes eredményt hozott. Például a megkérdezett franciák 53 százaléka válaszolta azt, hogy támogatná egy ilyen referendum kiírását, és Spanyolországban, Németországban, valamint Svédországban is többségben voltak egy esetleges népszavazás támogatói.

A népszavazás támogatása és a kilépés melletti kiállás persze nagyon nem ugyanaz, olyannyira, hogy a jelentés készítői is felhívják a figyelmet arra, mindkét oldalon többféle megfontolás is létezhet.

Azaz simán lehet, hogy egyes euroszkeptikusok azért nem szeretnének népszavazást, mert attól tartanak, egy esetleges vereség túl nagy kockázattal járna, illetve a tagság pártolói is akarhatnak referendumot, amennyiben úgy érzik, jó az esély a győzelemre, amivel jó időre le is zárhatnák a kérdést.

Mindenesetre a kutatás szerint Németországban és Spanyolországban valószínűleg sima maradáspárti győzelmet hozna egy voksolás (mindkét esetben más-más, de érthető okokból), addig például a svédeknél és a franciáknál valószínűbb lenne a kilépést támogatók győzelme.

Nem véletlen, hogy a francia szélsőjobbos Nemzeti Front vezetője, Marine Le Pen saját blogján örvendezett a felmérés eredményének, „rendkívül biztatónak” nevezve azt.

A skótok rákérdeztek Nagy-Britannia esetleges Brexit utáni közös piaci tagságára is, amit csak a franciák negyede támogatott (azaz az erős többség úgy vélte, ha a britek mennek, akkor menjenek teljesen), míg a németek fele továbbra is hasznosnak tartaná a legalább részleges brit részvételt az európai gazdasági egységben.

Frexit, Spexit és társaik

A közeljövőben tehát alighanem érdemes megbarátkoznunk a különböző –exit végződésű kifejezésekkel (kíváncsian várom, mikor jelenik majd meg a Hunexit, Hunxit vagy Hexit…), úgyhogy talán nem árt egy gyors kört futni pár európai országban, megnézve, mi is a helyzet.

A futásban Marta Lorimer, a London School of Economics kutatójának egyik írása segít, aki megpróbálta összeszedni, hol milyen politikai erők akarnak népszavazást, illetve távozást, és mekkora esélyük is van erre.

Marta Lorimer mindenekelőtt leszögezi, hogy a legtöbb országban az euroszkeptikus erők rövidtávon elég kis eséllyel tudnának összehozni egy sikeres népszavazást, ugyanakkor az üzenetük jó eséllyel talál visszhangra a választók egy részénél.

Hollandiában például a Geert Wilders vezette Szabadságpárt (amely tavaly alakított közös frakciót az Európai Parlamentben Marine Le Pennel) viszonylag jó eséllyel próbálkozhatna, egy közelmúltban végzett közvélemény-kutatás szerint legalábbis az ország szűk többsége szeretne referendumot, és ha lenne, azon 44-43 arányban a kilépést pártolók (a Nexit-pártiak) győznének, de 13 százalék a bizonytalanok aránya.

Ausztriában ugye az FPÖ a szkeptikusok vezető ereje, és tavaly sikerült is összeszedniük több mint 260 ezer aláírást egy, az uniós távozásra felhívó petícióra. Ugyan népszavazást nem is kezdeményeztek, és inkább a kapcsolatrendszer újratárgyalását szeretnék a kilépés helyett, ha ez nem megy, az Öxitet sem tartanák elképzelhetetlennek.

Olaszországban jóval nehezebb az euroszkeptikusok helyzete, hiszen az ország jó része inkább tagságpárti (noha a gazdasági gondok és a menekülthullám kezelése kissé megingatta ezt a bizalmat), de az Északi Liga vezetője, Matteo Salvini nemrég már belengette egy esetleges referendum lehetőségét, amiben alighanem támogatót találna a Movimiento 5 Stelle nevű szerveződésben.

A Brexitről szóló júniusi brit népszavazás tehát túlmutat önmagán, hiszen ha a kilépés pártolói győznek, az alighanem a többi országban is muníciót ad majd az euroszkeptikusoknak, pláne, ha a britek képesek lesznek súlyosabb politikai és gazdasági sebek nélkül megoldani egy távozást. Ami szerintem ugyan meglepő lenne, de soha nem lehet tudni.

(Kép: Kak)

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével!

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Európai Unió Brexit Frexit

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr938481068

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Golf2 2016.03.16. 06:50:03

A csòròk maradnának,a gazdagok lépnének...

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2016.03.16. 07:06:54

Többek között ezért nem mentem az EU- ba.

LittleG (uk) 2016.03.16. 07:20:20

Masnak se toltodik be a mobilverzio?
Jo reggelt. :)
Megallt a szombati cikknel. Ma raklikkeltem a teljes verziora es kiirta h baj van az oldal biztonsagi akarmijevel...

kardio1 2016.03.16. 07:42:46

@LittleG (uk): ez már a Brexit eloszele :-) Nehogy már uniós tagság nélkül élvezzétek a HA-t :-)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.03.16. 07:54:49

Régóta mondom hogy az okokat kell megnézni. Nem működőképes egy olyan gazdasági közösség ahol a tagok között ekkora különbség van.

BircaHang Média · http://bircahang.org 2016.03.16. 07:58:45

Az EU szétesése biztos.

Mindegy, hogy a brit népszavazás eredménye mi lesz. Sőt, ha a bentmaradás nyer az még fel is fogja gyorsítani a szétesést.

Azaz lényegtelen a kérdés. A valódi államférfiak már az EU utáni időre készülnek.

Jóslatom: 2022-ben már nem lesz EU.

LittleG (uk) 2016.03.16. 08:24:08

@kardio1: Hehe, hogy erre nem gondoltam :) de kicseleztem, csak a nem mobil verzio mobilon nem olyan vagany dolog...

Muscari 2016.03.16. 08:25:50

Május 5-én önkormányzati választások lesznek nálunk. Gondolkodtam, hogy kire is tudnék szavazni, mint polgármester, de valahogy nem sikerül választani.

Munkáspárt nem, főleg, mióta még balosabb lett. Zac Goldsmith is Brexit párti, szóval ő sem. A liberálisok meg egyrészt sehol sincsenek, másrészt nagyon megengedőek a menekültekkel. A többit még nem néztem, de ennyi erővel akár otthon is maradhatok.

Muscari 2016.03.16. 08:28:00

@LittleG (uk): én mindig azt használom, jobb így kommentelni. A mobil verziónál nem ugrik vissza a rra a kommentre, amire válaszolsz, az másik oldalon van.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2016.03.16. 08:39:06

Egy kerdes a temaval kapcsolatban: ha barmelyik tagorszag kilep az EUbol, akkor biztos, hogy az adott orszag allampolgarai elveszitik a munkavallalasi jogukat az Unioban?

Adott esetben a Magyarorszagon dolgozo brit allampolgarnak azonnal megszunik a munkaviszonya, delutan mar varja a fekete auto es kuldik haza? Vagy ezt hogy kell elkepzelni?

Nagyon furcsanak tartanam, hogy mindenki, aki ma dolgozhat kulfoldon, hirtelen, "holnaptol" nincstelen lesz.

Mi tortenik mondjuk a hiteleivel, bankszamlajaval, egeszsegugyi ellatasaval, nyugdijaval, stb?

Olyan lesz, mint a Halozat Csapdajaban cimu filmben? Volt, nincs?

Csak nekem tunik ez riogatasnak? Azt el tudom kepzelni, hogy az adott datum utan brit allampolgarok nehezebben tudnak attelepulni, de aki mar helyben van, azzal mit lehet csinalni? Vagy ok valamilyen gyorsitott eljarassal legalizalhatoak lesznek?

LittleG (uk) 2016.03.16. 08:54:07

@Muscari: Igen, azt en is eszrevettem, nem tudtam, hogy ennel visszaugrik.

Lehet az en keszulekemmel van baj? Mas oldalaknal is kezdte ezt a figyelmeztetest kiirni... Vagy masoknak is most jar le a licenszuk :P

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.03.16. 09:01:57

@BircaHang Média:
En korábbra jósolom a szétesést.
Ugyanakkor valószínűsízem egy Közös Piachoz hasonló szervezet létrejöttét a gazdagabb országok között.

rumitom 2016.03.16. 09:05:46

2004 elott is volt elet :) dolgozni is lehetett barhol.
Hegyeshalomnal sorbaallni persze nem annyira jo, meg az euro is handy, de effektive szerintem csak a kontinens versenykepesseget rontana az eu szetesese, epp ezert a gazdasagi unio szerintem marad, max a politikai unio fog atertekelodni

mernok-ur 2016.03.16. 09:06:14

@Kövérmadár [swe]: Szerintem akinek legálisan van munkája Angliában nem kell félnie. Szép is lenne, ha minden külföldi állampolgárnak azonnal megszűnne a munkája.
Szerintem ez túl nagy gazdasági kiesést vonna maga után, amit még Anglia is megérezne.

rumitom 2016.03.16. 09:07:23

@diggerdriver: mint peldaul alabama es california? Budapest es borsod?

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2016.03.16. 09:10:29

@mernok-ur:
Es forditva?
Az EUban dolgozo brit allampolgarok eseten?

rumitom 2016.03.16. 09:12:32

@Kövérmadár [swe]: a nepszavazas masnapjan nem fog anglia kivalni :) lesz vagy egy ev mire az osszes jogi aspektust tisztazzak. Ha vmilyen specialis helyzetrol nem szuletik rendelkezes, ugy azok a szemelyek jogi limboba kerulnek, amig nem szuletik a helyzetuket tisztazo megallapodas. Ez a hetkoznapi eletben semmit nem befolyasol, csak papirugyeket lesz meg nehezebb intezni

BircaHang Média · http://bircahang.org 2016.03.16. 09:21:23

@diggerdriver:

Így igaz. Mikor kiderült, hogy a centrum nem hajlandó pénzt áldozni a perifériára, világossá vált: vége az egésznek.

Sőt, az euróövezet még rosszabbított is a helyzeten: egyes gyengébb centrumállamok is vissza lettek parancsolva a félperifériára, lásd Portugália, Görögország, Spanyolország.

Túl sok érdek volt az EU ellen. Ráadásul pont ebben teljesen egyezik a lassan lemenő Amerika és a lassan feljövő Oroszország érdeke! Plusz a belső feszültség, plusz a centrumállamok nagytőkéjének érdektelensége.

33621 2016.03.16. 09:29:43

Magyar határátkelő dolgozók Németországban! Mintha olvastunk volna ilyenről valakitől itt a HA-n! :-)

index.hu/kulfold/2016/03/16/a_vendeget_ugy_kezelem_mint_egy_targyat/

tanato 2016.03.16. 09:39:22

@33621: Jogos az észrevétel.

BircaHang Média · http://bircahang.org 2016.03.16. 09:40:27

@Kövérmadár [swe]:

Nem, nem vesztik el. Mindig van átmeneti időszak.

A valószínű 2 eset ebben a helyzetben:
- a korábban munkavállalási engedély nélkül dolgozni jogosultak automatikusan munkavállalási engedélyt kapnak x időtartamra,
- a korábban munkavállalási engedély nélkül dolgozni jogosultak munkavállalási engedély iránti kérelmet adnak be, s a hatóság dönt egyénileg.

Aki viszont letelepedett, az így is, úgy is letelepedett marad, azaz eleve nem fog kelleni neki munkavállalási engedély.

Azaz én mindenkinek azt javasolnám: a jelenlegi szabályokon belül igyekezzen le is telepedni, ha ez lehetséges az adott országban. Sajnos ezt illetően nem azonosak a szabályok minden EU-tagállamban, azaz nem lehet általános érvényű tanácsot adni.

BircaHang Média · http://bircahang.org 2016.03.16. 09:40:48

@rumitom:

A gazdasági közösség eleve adottság, ez maradni fog EU nélkül is, mert az EU előtt is létezett de facto.

Akinek baja van az EU-val, annak sosem ezzel van baja.

Ami valószínű:
- az eurót sok ország ki fogja vezetni, mert nem fogja megérni neki, s az euróból de facto márka lesz, melyet csak egyes Németországhoz erősebben kötődő államok fognak megtartani,
- a politikai intézmények át fognak alakulni laza, államközi fórumokká.

Azaz látványos "holnap vége az EU-nak" dolog nem lesz, hanem ez egy lassú agónia lesz inkább elhúzódva 20-25 éven keresztül.

tanato 2016.03.16. 09:47:26

@Ödenburger [Hu/At]: Tökéletesen látod,szerintem is ennek van/sajnos/a legnagyobb esélye.Lesz egy új gaZDag országokból álló EU,meg egy szegény második kör/mi.-k.-európaiak/és a kettő között nem lesz szabad átjárás,szabad munkavállalás ,szabad költözés.hogy a visegrádi négyek hoznak e létre szorosabb szövetséget,az nem valószínű sok az ellentét köztük,lásd magyar-szlovák,kisebbségi vagy magyar lengyel oroszbarátság kérdésben.
Hogy a régebben a gazdag államokban dolgozó k.-európaiak maradhatnak e ,az már a jövő zenéje. Sztem mind,nem,csak a magasabban képzettek,nyelvet jobban beszélők.Egy az adott ország nyelvét gyengén beszélő mondjuk szállodai szobalány vagy éttermi dolgozó vagy raktári munkás nem biztos,ha még nem állampolgár.
Az utolsó bekezdésedre reagálva:Bizony megvan a veszélye egy újabb orosz gazdasági/és katonai/érdekszférába való visszatérésünknek is középtávon.

SzZoole 2016.03.16. 10:04:21

@BircaHang Média: "Azaz én mindenkinek azt javasolnám: a jelenlegi szabályokon belül igyekezzen le is telepedni, ha ez lehetséges az adott országban. Sajnos ezt illetően nem azonosak a szabályok minden EU-tagállamban, azaz nem lehet általános érvényű tanácsot adni."
Ez alatt mit ertel,mi/ki szamit letelepedesnek?

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2016.03.16. 10:06:23

@BircaHang Média:
Egyetertek.
Akik huzamosabb ideje elnek kulfoldon, fuggetlenul az anyaorszag -begogado orszagtol, erdemes kerni allando taryozkodasi engedelyt, allampolgarsagot. Mar ha lehetseges es nem jar extrem megkotesekkel (pl. Norvegia eseten, bar ok pont nem EU tagok, ugy tudomnincsen tobbes allampolgarsag).

Igy pl. egy magyar-brit kettos allampolgart semmilyen hatrany nem erheti a brexittol vagy az EU szetesesetol fuggetlenul. Itt is, ott is "otthon" van (tekintsunk el az erzelmi oldaltol, jogi ertelemben gondoltam).

BircaHang Média · http://bircahang.org 2016.03.16. 10:14:12

@Ödenburger [Hu/At]:

Éppen a napokban terveztem írni erről cikket. De akkor elárulom előre az egyik eseményvonalat.

Az euróövezet elszegényíti az övezet szegényebb tagjait, onnan pénzt porszívóz át a centrumba, így a szegények ki fognak lépni. A porszívóhatást csak közös gazdaságpolitikával lehetne kivédeni, de ezt meg a centrumállamok nem akarják.

A mag pedig az angol kilépés vagy kvázi-kilépés miatt átváltozik Hitler megálmodott német birodalmává. Ezt a franciák nem fogják sokáig tűrni azonban, így a brit kilépés után jön 10 évvel a francia kilépés is.

Maradni fog Németország, Ausztria, Hollandia, Luxeburg, s a balti államok, melyek az Oroszország-elleneségük miatt bármit támogatnak, ami nem orosz. Formailag marad még Dánia és Svédország, melyek azonban most sem teljesértékű tagok (szaboltálják az euróövezetbe belépést).

BircaHang Média · http://bircahang.org 2016.03.16. 10:14:15

@Kövérmadár [swe]:

Így igaz. Alapvetően ha valaki él x helyen, érdemes törekedni x állampolgárságra is.

©________ 2016.03.16. 10:18:49

@Kövérmadár [swe]: szerzett jogaik vannak, ugyhogy en ezutobbit tartom valoszinunek.

Hari Seldon 2 2016.03.16. 10:20:06

„A kutatást az Edinburgh-i Egyetem végezte, és elég érdekes eredményt hozott. Például a megkérdezett franciák 53 százaléka válaszolta azt, hogy támogatná egy ilyen referendum kiírását, és Spanyolországban, Németországban, valamint Svédországban is többségben voltak egy esetleges népszavazás támogatói.”

Ehhez szólnék hozzá. A magas szám nem meglepő. Ugyanis a „népszavazásnak” van egy pozitív felhangja. Az tűnik demokratikusnak, aki támogatja a népszavazást. Ha belegondolunk, kinek ellenszenves a népszavazás gondolata (birka nem számít)? Gyakorlatilag mindenki azt mondja, hogy ez egy jó dolog, a nép a „kezébe veszi” a döntést. Csakhogy, a népszavazáson sem egyértelműen jó döntések születnek, és azt is befolyásolják a „kedvenc pártok” véleménye. Ráadásul, miután a „népszavazást” támogatók többnyire valamilyen elégedetlenségüknek adnak hangot, a szavazás eredménye bizony eléggé felemás eredményt hozhat. Vagy akár bizonyos érdekcsoportok befolyásolhatják.
Mondok el példát: 2012-ben (vagy 13-ban, lényegtelen) volt egy svájci vadászrepülő tender. Indult a francia Rafale, Eurofighter, Gripen és az F-18-as. Kiszivárgott a vadászrepülők képessége szerint az osztályzás ahol a Rafale nyert. A Gripen olcsóbb volt ezért a parlament ezt az ajánlatot fogadta el. Csakhogy mint mindent Svájcban ezt is népszavazni kell. Meg is volt, és a nép a nem fogadta el az olcsóbb Gripenek vásárlását– gondolhatnák, hogy hogy a nagyon takarékos svájci nép nem támogatta? Kicsit utána néztem. Hát micsoda érdekesség? a német területeken enyhe támogatásban részesült a vásárlás (ott se mindehol), a francia részen elsöprően ellenezték. Azaz ott kellett hogy működjön egy francia lobbi, ami befolyásolta a végeredményt. Most 2017-ben újra indul a tender– Nem mondom, hogy a nép rosszul döntött, mert ha megtehetik érdemes a jobb gépet venni, de azt sem mondom, hogy a parlament döntött rosszul, mert arra is van magyarázat, hogy az olcsóbbat veszik. – Csak arra akartam utalni, hogy egy „népszavazás” egyáltalán nem biztos, hogy nem lehet befolyásolni.

„A skótok rákérdeztek Nagy-Britannia esetleges Brexit utáni közös piaci tagságára is, amit csak a franciák negyede támogatott (azaz az erős többség úgy vélte, ha a britek mennek, akkor menjenek teljesen), míg a németek fele továbbra is hasznosnak tartaná a legalább részleges brit részvételt az európai gazdasági egységben.”

Ezt megértem. Logikus, hogy ha kilépnek ő döntésük. A jó barátság alapja a pontos elszámolás. Ezt meg kell csinálni, és utána lehetünk jó szomszédok. A franciák álláspontját megértem. Párizsban mindig is egy francia ideológiai politikai befolyással és német gazdasági potenciállal képzelték el Európa irányítását. Így most a kilépéssel az angolok és a franciák is nyernek. A britek, szépen visszamehetnek a „splendid isolation”-ba (politikai téren – kereskedelmi téren persze nem), a franciáknak megnő a relatív súlyuk (egy nagyobb ország kiesik szükségképpen felértékelődik a bent maradó nagy ország) így megkezdhetik a politikai nyomulást.
Az idő meg nekünk dolgozik:
www.msn.com/fr-fr/actualite/france/ue-la-france-toujours-championne-de-la-f%C3%A9condit%C3%A9-en-2014/ar-BBqueIJ
(De ez egy másik téma nem akarom erre elvinni)

„A közeljövőben tehát alighanem érdemes megbarátkoznunk a különböző –exit végződésű kifejezésekkel (kíváncsian várom, mikor jelenik majd meg a Hunexit, Hunxit vagy Hexit…), úgyhogy talán nem árt egy gyors kört futni pár európai országban, megnézve, mi is a helyzet.”

Hú, remélem nem 2018 előtt, akkor tudjuk megindítani az állampolgárságot.

„Hollandiában például a Geert Wilders vezette Szabadságpárt (amely tavaly alakított közös frakciót az Európai Parlamentben Marine Le Pennel) viszonylag jó eséllyel próbálkozhatna”

Sosem értettem, hogy ezt a Geert hogy tud összejönni a Marine-el? Amennyire én látom a holland politikust, egyáltalán nem a szélsőjobbról támadja a bevándorlókat, hanem a liberális oldalról (majd a hollandosok kijavítanak)

Hari Seldon 2 2016.03.16. 10:25:34

@diggerdriver:
Erre indult meg az előzetes egyeztetés Rómában a 6 alapító országgal. Persze tagadtak mindent, de nyilván a "magországon" szorosabb integrációja az ok. - Mindig mondom, most is pontosan lehet látni, ez a régi Karoling birodalom lefedése. - Nem véletlen hogy Katalónia ki akar válni Spanyolországból, ők is inkább ide tartoznak.

pappito · http://pappito.com 2016.03.16. 10:35:30

@rumitom: majd kell munkavállalási engedély megint. megkérik a cégek, ha fontos vagy nekik. a mosogatónak meg nem, aztán vagy tud szerezni magának vagy nem.

pappito · http://pappito.com 2016.03.16. 10:36:21

@Hari Seldon 2: katalónia már évtizedek óta ki akar, az nem új

2016.03.16. 10:40:05

Ha kilépnek, ha nem (az angolok), akkor is vége az EU-nak. Ez csak idő kérdése. Ami szomorú ebben az egészben, hogy sokkal nehezebb lesz majd munkát vállalni, mint korábban.

BircaHang Média · http://bircahang.org 2016.03.16. 10:42:56

@Zoole[uk]:

Országfüggő ez.

Alapvetően az a letelepedett, akinek állandó lakos státusza van az adott országban = korlátlan ideig tartózkodhat ott, s nem éri semmilyen korlátozás (jellemzően egyes politikai jellegűeket leszámítva).

Na most, ennek szabályozása országonként más és más.

Az USA-ban ez a "zöld kártya".

Mo-on pl. ha az embernek nincs legalább 3 év jogszerű és folyamatos tartózkodása az országban, be se adhatja a kérelmet!

Angol szabályok: lásd www.gov.uk/government/publications/apply-for-a-document-certifying-permanent-residence-or-permanent-residence-card-form-eea-pr

Sanz 2016.03.16. 10:52:32

@Kövérmadár [swe]: Az egész Brexit kérdés pontosan a kiszámíthatatlanság miatt ijesztő. Az nagyon esélyes, hogy eleinte semmilyen korlátozás nem fogja sújtani azokat, akik már itt élnek egy ideje és dolgoznak, viszont kérdés, hogy hosszabb távon kreálnak-e adminisztratív terheket az EU-s munkavállalók felé.

Szerintem most még az angolok bennmaradnak (szoros lesz, de egyelőre a gazdasági érvek elég erősek a maradás mellett és azért az embereket a pénztárcájukkal lehet ijesztgetni), viszont hosszabb távon az EU sorsa veszélyben van egészen addig, amíg nem lép egy következő szintű integrációba (Európai Egyesült Államok). Ha ez megtörténik, akkor ezek az államok prosperálni fognak, a többiek pedig kockázatos helyzetbe kerülnek (leszakadhatnak). Ilyen leszakadó ország lesz Magyarország is... sajnos.

SzZoole 2016.03.16. 10:53:51

@BircaHang Média: mi mar pernament residense vagyunk,allando lakosnak szamitunk.
Itt is van residency card,csak itt blue card a neve.£65/fo.
Allampolgarok is lehetnenk mar csak az kb.£5000/4 fö.Annyival lenne jobb,hogy a general election-on is reszt vehetnenk.

fhdgy 2016.03.16. 10:53:57

Én alapvetően EU párti vagyok. Ami problémám van az EU-val, az abból fakad, hogy én több EU-t szeretnék, és ami most megy az csak maszatolás.

Akinek nem tetszik az EU, annak le is út, fel is út, de gyorsan. Aki nem tetszik az EU-nak ( mert nem való az EU-ba ), azt vágják ki, mint macskát ...

Ha én EU lennék, elsőnek UK-t és Orbanisztánt tanítanám meg repülni.

Ellenség a kapukon belül, nos annál nincs veszélyesebb és kártékonyabb!!!

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2016.03.16. 11:07:53

@fhdgy:
Egy teljesen egyseges, egyetlen orszagbol allo Europa nekem is tetszene. A megvalosithatosag egy mas kerdes, nyilvan.

Golf2 2016.03.16. 11:08:27

1250et állampolgárság kinek nem ér meg? Még 1 hònapot se kell érte dolgozni...

Hari Seldon 2 2016.03.16. 11:10:50

@fhdgy:
Magyarország kivágásával várjál még két és fél évet.

London2009 2016.03.16. 11:12:51

@Kövérmadár [swe]: le vagyok teljesen maradva! Welcome back!!!

Herr Géza 2016.03.16. 11:16:02

Ti teljesen el vagytok tévedve. Viktor tegnap megint hadat üzent Brüsszelnek, így tisztán látszik, hogy Mo. a gazdasági és politikai súlya miatt átveszi a hatalmat az EU-ban (Viktor for President...). Innentöl minden tiszta: majd mi ellátjuk a minden hájjal megkent Soros-bérenc nyugat baját, kiszórjuk az oda nem való országokat és létrejön a karcsú EU, az SNEU (Small Nemzeti EU) természetesen Mo. vezetésével, a közös valuta pedig értelemszerüen a forint lesz. A határokat körbekerítjük több sor nagyon erös szögesdróttal (gyártó és kivitelezö: Mészáros Nemzeti Drótmüvek), de építünk egy folyosót a déli határoktól Berlinig, Stockholmig, Osloig, Párizsig (Kivitelezö: Mészáros Nemzeti Útépítö Vállalat), amin a gonosz, lányainkra hordákban vadászó migránsnak látszó embereket késedelem nélkül eljuttatjuk azokba az országokba, ahol jelenleg úgyis sok pénz terem, így mesterségesen egyúttal el is szegényítjük öket. Ha a gonosz karvalytökés amerika nem gazsulál Budapesten bokacsatogtattva, akkor ezután átkelünk az óceánon (hajóflottát építi a változatosság kedvéért a Garancsi Hajó Nemzeti Vállalat) és gyarmatként becsatoljuk öket is. Igaz ekkor át kell nevezni a szervezetet BNWU-vá (Big Nemzeti World Union), de sebaj, mert ennek bonyolítására kiváló marketing, PR-cégekkel rendelkezünk, plakátgyártásban meg már most világhatalom vagyunk.
Így lesz ez biza, angol tudósok is megmondták. (Apropó: Anglia marad kívül, hadd örüljenek, na meg ki tudja megtanulni a balos közlekedést...)
PS.: Jól jegyezzétek meg a Herr Géza nevet, mert szerénységem lesz a Magyar Nemzeti Világkormány fötanácsadója, és én nem fogok titkot csinálni belöle, hogy a tanácsaimat havi 6 milliárd-csillió NHUF-ért (Nemzeti Forint) fogom osztogatni.
Uff, én beszéltem.

Herr Géza 2016.03.16. 11:21:08

@Herr Géza: Ja, azt kifelejtettem, hogy New York helytartója (vö.: polgármester) Mészáros Lörinc lesz, szegénykém úgyis kinötte már Felcsútot...

SzZoole 2016.03.16. 11:27:45

@Herr Géza: mi van veled Gejza,megutott a Jägermaister

pappito · http://pappito.com 2016.03.16. 11:28:16

@Zoole[uk]: azért egy brit útlevéllel is több, ami kicsit komolyabb dolog, mint az, hogy szavazhatsz

SzZoole 2016.03.16. 11:31:58

@pappito: persze,Te tudod,hogy mik a tavlati terveim,de az meg egy jo par ev,legalabb is remelem,hogy a szuleim sokaig elnek.
Aztan irany nyuzilland:)))

fhdgy 2016.03.16. 11:33:06

@Herr Géza: Minden tiszteletem a Tiéd, de most nagy "hülyeséget"' követtél el.

ibizai vitéz nagyságos H. Árpád ebben a szent pillanatban már le is nyúlta az elképzeléseidet.

Tudod, hogy mikor fogsz kapni havi 6 milliárd-csillió NHUF-ot (Nemzeti Forint)? Az már ibizai vitéz nagyságos H. Árpád számára van lefoglalva a nemzeti költségvetésbe. Ja, és a dicsőség is az övé!

Megjegyeztem a neved! Kíváncsi vagyok, hogy mikor tűnik fel a neved az ezerörököséletfogytiglanra ítéltek listáján, mivel rágálmaztál, azt állítva, hogy ez a Te ötleted, pedig minden nemzeti érzésű magyar tudja, hogy csak el akartad lopni ibizai vitéz nagyságos H. Árpád szellemi tulajdonát. Különben is, nemzetbiztonsági kockázattá váltál, mert kikotyogtad a legtitkosabb titkos programját a Vezírünknek.

Herr Géza 2016.03.16. 11:40:11

@fhdgy: Már köröz is itt egy fekete Audi Q5 TEK-001 rendszámmal, lehet, hogy be kéne csomagolnom a fogkefémet? Bár úgy látom nagy gondban vannak, mert itt nem találnak kerítést, amin a TV1 kamerái tüzében látványosan beugrálhatnának.
:)))))

Hari Seldon 2 2016.03.16. 11:40:58

@pappito:
Igaz. De most úgy tűnik meg is valósul.

Herr Géza 2016.03.16. 11:41:21

@fhdgy: Na de ki az a H. Árpád????????? A Josip Tot rokona?????? :))))))

Hari Seldon 2 2016.03.16. 11:42:52

@fhdgy:
Mert akkor lehetünk itt állampolgárok...
Utána már "azt csinálsz amit akarsz"... :-)

Viszont egy kilépés nem lehet tudni, lehet, hogy komolyabb adminisztrációt igényel, vagy ilyesmi.

Herr Géza 2016.03.16. 11:43:36

@Zoole[uk]: Csak TV-t néztem tegnap... Nem kell itt Jägermeisterre költeni, elég ha meghallgatod a Vezír ünnepi (?) beszédjét, már a hangjától ittas leszel ... :))))))

fhdgy 2016.03.16. 11:45:28

@Herr Géza: Géza! Komolyan kérlek, hogy ne hülyéskedj! Aggódom érted! Komolyan féltelek!

Nem fogod föl a súlyát, hogy mit követtél el!!!

SzZoole 2016.03.16. 11:46:59

@Herr Géza: te mazohista vagy,hogy ilyeneket nezel/hallgatsz?:)))

Herr Géza 2016.03.16. 11:47:38

@Herr Géza: Most megyek kinyitni az ajtót, mert láttam az ablakból, hogy az Országh féle Német-Magyar Szótárban nem találják a Klingel szó magyar jelentését és lóbálják a faltörö kost.....:)))))))))

fhdgy 2016.03.16. 11:48:43

@Hari Seldon 2: Persze, igazad van. Az EU gépezete, amilyen szédületes tempóban működik, nem kell attól félned, hogy egyik pillanatról a másikra döntésre, főleg cselekvésre, jut.

Herr Géza 2016.03.16. 11:50:57

@fhdgy: Ha esetleg az autóban hátba lövöm magamat (öngyilkos leszek), akkor majd hozzatok az akárhányas parcellában már megásott névtelen síromra egy szál virágot és itt a HÁ-n ezentúl senki ne kaphassa meg a nicknevemet.....

Herr Géza 2016.03.16. 11:52:13

@Zoole[uk]: Tudod, aki "odaát" hintát olvas és kommentel, az mindenre képes.... :)))))

SzZoole 2016.03.16. 11:55:37

@Herr Géza: jaja,bar mintha mostanaban egy kicsit inactive lenne giant baratunk

Herr Géza 2016.03.16. 11:56:47

@Zoole[uk]: Vasalás közben nem tud kommentelni.... :))

SzZoole 2016.03.16. 11:58:38

@Herr Géza: miert,Charlie mig itt volt vett neki egy vasalot?:)))

Golf2 2016.03.16. 11:59:12

@Herr Géza: Ha látsz a kockás ingeden 1 piros pöttyöt akkor elkéstél.

Herr Géza 2016.03.16. 12:04:59

@Golf2: Hülyeeeeee! :))))))))))))

Herr Géza 2016.03.16. 12:06:18

@Zoole[uk]: Nem, a segélyügyi hivataltól kapta búcsúajándékként. :))))))))

Herr Géza 2016.03.16. 12:08:06

@Herr Géza: Csak vasalt ingben szállhat fel a Graz-Borsodbóta Intercity-re... :))))

pamut 2016.03.16. 12:13:55

Nem lesz kilépés.
A gazdasági érdek egyben politikai érdek is, és gazdaságilag megsínylené Anglia (és bármelyik más ország is).

Az angolok már kaptak egy egész pici ízelítőt abból mi vár rájuk ha kilépnek, amikor az a hülye Boris közölte hogy exit-párti, azonnal gyengült a font. A piac már az esélyeket is beárazza, több világcég közölte hogy ki is vonná a központját Londonból ha kilépnek, nem mellesleg Skócia egy új és nagy esélyt kapna a leszakadásra.

Morgás mindig volt mindig lesz. De a pénz az úr.
Ez olyan hogy egy csomó ember utálja a főnökét, utál dolgozni, utál bejárni, szíve szerint ráborítaná a főnökére az asztalt, el is átkozza a haverok előtt, de azért szépen bejár minden nap és teszi a dolgát mert enni kell, fizetni a rezsit kell.

Az angoloknál van egy történelmi előzmény, ego, hagyományos különállás-érzés, ami hozzáadódik ehhez, de az angol nép (is) egy nagyon anyagias nép. Amint felfogják hogy ezen mit veszítenek, azonnal elfelejtik a dolgot.

BTW egy kisebb ország (görög, magyar, stb.) kiesése még jól is jönne az EU-nak annak belső fejlődése, integrációja nagyot erősödne a kiesős ország azonnali csődje láttán.

Pisti 90 2016.03.16. 12:14:05

Nem szabad feledni, hogy Britannia már megszavaztatta magának a különleges státuszt. A Brexitről szóló népszavazásnak ezzel együtt van súlya. Ha nem is történik meg a kilépés, de Britannia pozíciója megváltozik, az biztos, és mindenképpen egy új fajta politikába kezd bele. Ez a példa pedig önmagában lehet ragadós. Szerintem ez több tagállamot sarkalni fog arra, hogy bizonyos jogokat kiköveteljen. Görögország például nagyon szeretné a hitelek kérdését rendezni, a V4-ek a kvótát utasítanák el, de a nyugati államok is újragondolhatnák a helyzetüket. Ez mindenképpen azt eredményezheti, hogy az egész EU-t kell új alapokra helyezni. Most is vannak gondok. Például nevetséges, hogy az itteni korrupció nem zavarja őket, de azzal bajuk van, ha Józsi bácsi pálinkát főz a pincében, vagy ha a Kovács család SZÉP-kártyával fizeti az évi egy üdölését, mert máshogy nem telik rá, de azért szeretne egy hetet pihenni az egész éves munka mellett. Ebben a formában az EU számomra hiteltelen.

Nigro notanda lapillo 2016.03.16. 12:14:05

@rumitom: bizony a kilépési forgatókönyv szerint a folyamat 2 évig tart. Ennyi idô kell, hogy minden szàlat elvarrjanak.

HardPötty 2016.03.16. 12:16:50

Színhazban vagyunk és egy színjàték zajlik épp. Kezd egyre kezelhetetlenebb tömeg növekedni mindenhol. Senki nem mer megálljt parancsolni, mert az emberi jogi aktivisták rasszizmus.... stb bélyegét sütnék rá. A megoldást abban látják, hogy szèpen kifarolnak az EU-ból és akkor majd jól megválogathatják ki jöhet be és ki nem a hatàron. Mèg akkor is bevállalják ezt, ha ez roppanast okozhat a gazdaságon. Viktort ezért is nem csipázzák, mert nyiltan felvállalja, hogy meg kell vallogatni, hogy kit engedünk be az EU-ba. És most nem védem Viktort, csak azt mondom, hogy fèl Európa rinyál, hogy jaj szegény menekültek, de eközben mindenki abban bízik, hogy nem az ő szomszédja lesz egy, vagy nem az ő szociàlis hálójàn fog csüngeni az a képzetlen bevándorló vagy menekült (jöjjön bárhonnan is), aki belépett az országba. Mindenki feje a homokban, aztán fel-fel néz valaki, hogy kimondta e vagy megtette e valaki azt, amit ő nem mert. Szóval ez az exitezes nem masról szól, hogy adott ország azt akarja, hogy náluk pattogjon a labda és negy vízfejű központi valami mondja meg, hogy kinek mi a jó. Hmm ez a szétesés alapja.
Kérlek cáfoljatok meg, mert nem tetszik a saját nézőpontom.

2016.03.16. 12:30:03

@Kövérmadár [swe]: hat, ha vegre lesz Brexit es ezzel egyszerre megszabadulunk a skotoktol, akkor koltozunk masnap vissza Angliaba.
A skotokkal egyutt megszabadulnak a Labour partytol is, mivel gyakorlatilag a skitoknak koszonhetik az eros parlamenti jelenletuket. Tobb legyet egy kovel, vagy mi.
Tunderkert lenne. Azonban nem valoszinu. Maradunk a to masik oldalan

Welcome back birdy

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.03.16. 12:33:34

Sok kormány elköveti azt a hibát hogy a népszavazást fegyverkent használja.
Szakmai kérdésekben vétek népszavazást kiírni. A Bősi erőmű vagy a vadászgepek erősen szakmai kérdés hogy dönthetne róla egy pékmester vagy patikárius?

2016.03.16. 12:36:12

@HardPötty: teljesen igaza van a Viktornak. Kanada, USA es Ausztralia is szur. Azert mert az obenfuhrernek eppen brain cramp-je van, nem kell masik 27 orszagnak szivnia, kulonosen nem a UK-nek.

SzZoole 2016.03.16. 12:51:11

@Herr Géza: há mé,víge á ságínek:)))?

deacs 2016.03.16. 12:52:54

Hello, regi HA-olvaso elso kommentje :)
Az elmult par percben elhangzott velemenyek a mellettem ulo angol kollegaktol Brexit temaban:
Mindenkepp ki kell lepni, mert:
- semmi hasznunk az EU-bol, a gazdasagunk az amerikaihoz hasonloan tobb szaz eve biztos es renduletlen labakon all, eszre se fogjuk venni a kulonbseget,
- vegre nem jon ide tobb tanulatlan, semmihez nem erto kulfoldi,
- a tamogatasokat adjak inkabb a helyi sokgyerekes csaladoknak, amelyekben a szulok - vagy legalabb az egyik - hosszu evek ota munkanelkuli...

2016.03.16. 13:15:45

En valoszinuleg egy mocsadek komenista bolsevik akarki vagyok, de ez az egesz folyamat szerintem a 2008-as gazdasagi valsaggal indult el, azutan beragadasnak (es az internetes kommunikacionak) koszonhetoek ezek a trendek, egyreszt, hogy az emberek egyre inkabb ezt a "mindenki oldjon meg mindent maganak" elvet favorizaljak, illetve masreszt az ebbol hasznot huzo populizmus, es a nep (es nepszavazas), eszkozkent valo hasznalgatasa sajat hatalmi celokra.

En nem szeretnek senkinek semmi rosszat, de azt gondolom, hogy barmi is jojjon ezutan, akar komplett csod egesz Europaban, es egymasra lovoldozo populista maffiaallamok az egykori unalmas joleti allamok romjain, meg ilyen mindenkimaganak-gazdasagok, hogy az emberek magukat mutik es lekopkodik a dohanyzokat is az utcan, mert azenpenzembol kell majd meggyogyitani, es nem allasok lesznek hanem mindenki egyeni vallalkozoi szerzodesben all majd a nagyvallalatokkal es ropiert is egymassal kell versenyezni, szoval barmi ilyesmi is tortenjek ezutan, en azt gondolom, hogy megerdemeljuk az egesz medence szart, amibe fejest ugrunk, amiert erre a szintre sullyesztettuk le a demokraciat es a szabad piacot.

Határátkelő 2016.03.16. 13:36:50

@deacs: Mindenekelőtt üdv! :)

Arra gondoltam, nem lenne kedved ezt kicsit részletesebben is megírni - kb. milyen a hangulat, mit gondolnak a körülötted lévők, stb.? Szerintem nagyon érdekes lenne, akár poszt is lehetne belőle. Mit gondolsz?

33621 2016.03.16. 13:48:08

Tisztelt Határátkelök!
Ha esetleg valamelyikőtök haza szeretne költözni ezekután, ilyen munkabérekkel számolhat!

www.origo.hu/gazdasag/20160315-berfelmeres-2016-hays-fizetesek-berek.html

Sanyi9 2016.03.16. 13:56:41

@BircaHang Média: " a lassan feljövő Oroszország érdeke" - Oroszorszag miben jon fel? Demografiailag, gazdasagilag, katasztrofalisan all. Vagy rosszul latom?

2016.03.16. 14:00:17

@33621: A hozzászólások, tökéletesek... :)

2016.03.16. 14:02:05

@Sanyi9: Birca Putyin hívő, szóval ilyesmin nem szabad meglepődni.

Mrs. Clayton 2016.03.16. 14:09:43

@pappito: ja, van vagy 6 orszag a foldon ahol elony hogy van brit utleveled, de en meg egy ilyet sem talaltam, mert meg Kiribatiba sem kell a magyaroknak visa

deacs 2016.03.16. 14:10:49

@Határátkelő: koszonom :)

Ezidaig senkit nem hallottam meg velemenyt nyilvanitani a temaban, sajnos nem kimondottan vevok olyan beszelgetesre, amely netan komolyabb, mint a parkapcsolati problemak-hajfestek-koromlakk szentharomsag. De azert futok egy kort, hatha talalok valakit ertelmesebb gondolatokkal is!

Mrs. Clayton 2016.03.16. 14:12:43

@mojyo: azert szereny tapasztalataim szerint nyugat-europaban nem mindenki teljesen hulye aki szavazhat, es nem lehet ilyen populista szoveggel elkabitani, tobbek kozott ezert is akartak a britek amerika elsoszamu felkegyelmujet nem beengedni tobbet a szigetre

London2009 2016.03.16. 14:19:46

@mojyo: ezt en sem mondhattam volna szebben. Teljes mertekben egyetertek.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.03.16. 14:37:57

@deacs:
Szerintem minden várakozással ellentétben ki fognak lépni a britek.
Én nem szeretnem mert lehet visszaesne az építőipar de ki fognak lepni es a saját szemszögükből nézve jol teszik.

Golf2 2016.03.16. 14:48:02

@33621: A mezei közalkalmazottaknak 10 éve nem emelkedett a fizetése,és azóta minimum 50% a pénzromlás.

Taxomükke (UK) 2016.03.16. 14:53:19

@pappito: "azért egy brit útlevéllel is több, ami kicsit komolyabb dolog, mint az, hogy szavazhatsz"
Mondjuk pl. sminkelhetsz is a metron?
:)))))

BircaHang Média · http://bircahang.org 2016.03.16. 15:36:08

@Sanyi9:

Oroszország nagyhatalom lett ismét. Minden várakozás ellenére. S lassan segíti a nyugatcentrikus modell szétzúzását.

McZozo 2016.03.16. 15:36:08

@BircaHang Média: Szerintem less EU akkor is. EU nelkul onalloan az egyes nemzetallamok elsulyednek mert egyszeruen meretuknel fogva jelentektelen ellenfelekke degradaloknak a vilag porondjan. Szerintem a valtozas ott lesz hogy az ilyen csoro renitens banankoztarsasagokat mint Magyarorszag majd egy masodik sebessegbe soroljak ami nevleg Unio lesz de gyakorlatilag nem lesz sulya beleszolasa a magorszagok dolgaba. Es lenyegeben igazuk is lesz mert az unionak cask ugy van tenyleges jovoje ha a nemzetiseg a hatterbe szorul es politikailag gazdasagilag egy sokkal erosebb egyseg jon letre mig a nemzetallam hatterbe szorul. Aki ezt belatja az a mag resze lesz aki nem az meg vagy kilep vagy egy masodik harmadik lepcsofokara szorul majd cask az unionak.

McZozo 2016.03.16. 15:36:08

@mernok-ur: Az egyertelmu hogy ha kilepnek akkor az nem azt jelenti hogy akkor masnap aki nem angol az "aus marsh" haza, de azt megtehetik hogy munkavallalasi engedelyt kell igenyeljel, es annak az elbiralasat szigorithatjak. Igy mondjuk akinek van meloja az termeszetesen megkapja de aki ujonnan jon annak mar nehezebb lesz illetve meg ott lehet gaz ha a munkavallalasi cegfuggo es mondjuk valtani akarsz melot. mert ugye eddig szabadon tehetted de ha mondjuk akokr ujonnan kell munkavallalasit igenyelj akkor az megint cask megnehezitheti az eleted illetve plusz eszkozt ad a munkaltato kezebe hogy szivasson vagy megkulonboztessen barhogy az angol alkalmazottakhoz kepest.

McZozo 2016.03.16. 15:36:08

@Zoole[uk]: Peldaul angliaban meg kell igenyelned a permanent resident cardot

McZozo 2016.03.16. 15:36:21

@Zoole[uk]: Meg amennyivel tobb epp a napokban neztem hogy mar olyan 2100-2500/fo az allampolgarsag igy egyenlore en is a permanent residence cardot kerem meg

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2016.03.16. 15:58:23

OFF

Szétrobbanok a dühtől, amikor azt látom, hogy az autósok nem adnak elsőbbséget a zebrán szabályosan átkelni készülő gyalogosoknak. Annyi balesetet láttam már, ami szorosan kapcsolódik ehhez a magatartáshoz, hogy eldöntöttem: megpróbálok tenni valamit.

A gyalogosok védelmében létrehoztam egy Facebook oldalt, a kezdeményezéshez pedig leírtam egy történetet.
anagykekseg.wordpress.com/2016/03/16/a-rohadek/

Arra szeretném kérni a blog olvasóit (valamint Határátkelőt egyaránt), hogy segítsenek ebben a misszióban. Osszák meg az oldal elérhetőségét, hívják meg a barátaikat, hogy aztán egy jelentős létszám megléte után nyomást tudjunk gyakorolni a rendőrségre, mely hatóság ma még nem kezeli kiemelt szabálysértésként a fent leírtakat.

Sokatoknak élnek még rokonai Magyarországon, akik nem érezhetik magukat biztonságban a kijelölt gyalogos-átkelőhelyen. Én értük is felemelem a hangomat. Mindenki egyformán számít.

Köszönöm! És elnézést kérek a hosszú OFF-ért.

ON

McZozo 2016.03.16. 15:58:45

@mojyo: En angol kolleganak mar nem hiszek max ha lo legel a sirjan. A valasztasok elott evekig kerdezgettem toluk hogy mit gondolnak Cameron hulyesegeirol es mi lesz szerintuk a valasztasok kimenetele. Az osszes egybehangzoan azt mondta nekem hogy Cameront nem kell komolyan venni, es hogy nincs az az isten hogy ezt a Barmot megegyszer barki is megvalassza, mert akkora hulyesegeket beszel. Erre abszolut hatalmat szerzett. Utana meg mikor kerdeztem toluk, csak hummogtek.

Szerintem erosen benne van a levegoben a kilepes. Az elmult egy evben oda vissza hullamzott a kilepok aranya. Az esetek nagy reszeben a benntmaradok voltak 52-54% on de mikor a migrans botrany volt nyaron akkor megfordult es a kilepok voltak ennyien. Most megint a bennmaraadok vannak tobben, de tartok tole hogy az ido jobbra fordulasaval ujra elojohet a problema es ha ezt felfujjak ujra nyar kornyeken konnyen lehet hogy a kilepok aranyara sul el ujra.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2016.03.16. 16:06:13

@Kövérmadár [swe]: Így van, húzzál bele, kérjed te is, nekünk már megvan... :-)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2016.03.16. 16:09:04

@BircaHang Média: "melyek az Oroszország-elleneségük miatt bármit támogatnak, ami nem orosz. "

Teljes mértékben megértem őket...

Amúgy meg menjen mindenki, aki akar, inkább kevés oroszlán, mint sok nyúl.
A magyar kilépés szerintem, ha lesz, az Huxit lesz.Ha pedig a drótszőrű fajta kotorékkutyák lépnek ki, akkor az foxit lesz...

SzZoole 2016.03.16. 16:15:11

@McZozo: beszaras,Marcius 18-tol emelkedik az ara,eddig £1005,
18 utan £1236.
Hogy ragadna ossze az anyjaval,aki neheziti az egeszet,nem fizettunk be meg eleg penzt....

www.gov.uk/government/uploads/system/uploads/attachment_data/file/507609/Master_Fees_Leaflet_2016_03_08_v0_3.pdf

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2016.03.16. 16:16:07

@geegee:
Mennyi ido volt, mig megkaptatok a kerelem beadasatol szamitva?
Nekem majus vegen lesz lehetosegem kerni, azonnal be is adom.
Volt olyan ismeros, aki 3 honap alatt megkapta, volt, aki 8 honapig vart, a tesomek pedig lassan 1.5 eve varjak. Igaz, ok Goteborgban laknak, a masik ket ismeros pedig sokkal kisebb varosban. Mar ha ez szamit.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2016.03.16. 16:24:43

@Kövérmadár [swe]: Jó a kérdés.Mi asszem olyan 1 évet, meg egy keveset vártunk, igaz volt benne egy útlevél-visszakérés, lehet, ez egy kicsikét megzavarta őket; bár az időbeli elcsúszáson kívül más bonyodalmat nem okozott.Vagy az lehetett még, hogy ezt is egyetlen ember intézte az országban, és az meg megbetegedett.(2008-ban kajakra így volt a personnummer-generáló hivatalban, egyvalaki csinálta, és hosszan kiesett a munkából, ezért kellett nekünk kb 3x annyi időt várni... :-[ )
A városméret nem tudom, mennyit számíthat.

A bauxit az az alumínium-érc(?) kilépése lesz, de különben príma gondolat... :D

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2016.03.16. 16:26:28

@Zoole[uk]: Arra gondolsz, ahogy a kutyák szoktak...? Na, annál kevés röhejesebb van. :D

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2016.03.16. 16:29:19

Másfelé is nyár van Ojrópában?Itt kőkemény 13 fok volt, és ordas napsütés, rövidgatyában és pólóban mentem a kölöklegeltetőbe.De pénteken már csak 2 fok lesz, szóval nem kapkodják még el ezt a tavasz-dolgot...A tél-égető Valborg-ünnep meg csak április 30-án lesz...

catnip cupcake 2016.03.16. 16:32:09

@McZozo: kivancsisagbol megneztem a koltsegeket, most marcius 18-tol emelkedik az allampolgarsag igyenyles koltsege £1005-rol £1236-ra (per fo). Regebben paroknak olcsobb volt valamivel, ha egyutt igenyeltek meg, most mar ez sincs.. pfff:(

A masik vicc az, amit a nyelvtudas bizonyitasaval csinaltak, tavaly erosen leszukitettek a koret azoknak a nyelvvizsgaknak, amit elfogadnak... nana, hogy az, ami a paromnak van (Cambridge English: Proficiency), nem jo most mar, mert IELTS es Trinity College felel meg csak. Tiszta penzhajhaszas... Szerencsere, ha van valakinek angol nyelven szerzett diplomaja, azt is elfogadjak, ugyhogy kivarjuk a jovo evet, addigra meglesz a helyi diploma mindkettonknek. Addig meg megcsinaljuk a permanent residence-t.

catnip cupcake 2016.03.16. 16:34:19

@Zoole[uk]: en is pont igy gondolom, es meg igy is finoman fogalmaztal:D

SzZoole 2016.03.16. 16:39:01

@geegee: pont ugy,nem csak kutyaknal,embereknel is elofordult mar:)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2016.03.16. 16:42:44

@geegee:
Es a svedek? Sexit? Esetleg Sexyt?
Ha a bolgarok, akkor meg Maxit? :)

SzZoole 2016.03.16. 16:43:06

@catnip cupcake: Meg 3 eve ha hazastarskent jelentkeztunk volna £750/fo lett volna.
Nem ertem,6 ev 4 honap alatt tobbszazezret hagytunk mar itt,mit akarnak meg???

SzZoole 2016.03.16. 16:50:56

@geegee: geegee,nektek menyibe fajt a svedseg?

skye8 2016.03.16. 16:52:58

szerintem is ki fog lepni Anglia. a jelenlegi EU konstrukcioban sztem az zavarja az angolokat, hogy nem tudjak szurni a bevandorlokat es elhelyezni oket csupan a hianyszakmakban. allitolag az egeszsegugy es tanugy is megszenvedi a bevandorlast,kulonbozo forumokon olvastam hogy az NHS es az iskolak tulzsufoltak a bevandorlok miatt. nem elek ott, nem ertek hozza, de egy kvota alapu bevandorlasi politika szerintem sokkal hasznosabb lenne mint a jelenlegi fejetlenseg.

2016.03.16. 17:04:41

@diggerdriver: Szerintem is ki fognak. És részben érthetőek is az indítékaik.

SzZoole 2016.03.16. 17:10:49

@skye8: "ulonbozo forumokon olvastam hogy az NHS es az iskolak tulzsufoltak a bevandorlok miatt. nem elek ott, nem ertek hozza, de egy kvota alapu bevandorlasi politika szerintem sokkal hasznosabb lenne mint a jelenlegi fejetlenseg."
Igen sajnos jol olvastad.A korhazak iskolak tele vannak veluk,sot a GP.-ken,korhazakban mar legalabb 2-3 nyelven vannak tajekoztatok.Rengeteg penzt fordit rajuk a kormany,pl. a nyelv tanulasra ,mert az evek ota itt elok sem beszelnek vagy csak nagyon keveset.
Itt egy cikk,ami egy kicsit felhaborito,mert nekem meg a hozzam hasonloknak mindenert meg kell dolgozni.

Most banom igazan,hogy 2007 juliusaban nem Calgaryba vettem az iranyt,csak hat a szulok ugye.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2016.03.16. 17:12:25

@Zoole[uk]:
Ha jol tudom, 1500kr/fo. Ez ugy 150 font lehet.

SzZoole 2016.03.16. 17:17:02

@Kövérmadár [swe]: £150?????
Beszaras,itt a10x annyi,megsem jobb 10x az elet,mint svediaban,söt.....

deacs 2016.03.16. 17:29:57

@diggerdriver: valoszinu tobb teruleten is visszaeses kovetkezne be, nem csak az epitoiparban, amely utan remelhetoleg hamar labra allnanak.

BircaHang Média · http://bircahang.org 2016.03.16. 17:30:02

@geegee:

Nem kell se huxit, se foxit, se maxit. Mo. nem fog kilépni: az EU fog kilépni alóla. Mint a VSZ és a KGST.

BircaHang Média · http://bircahang.org 2016.03.16. 17:30:08

@McZozo:

Ahhoz, hogy legyen EU előbb olyan alaplépéseket kellene megtenni, melyekre az EU-centrum nem hajlandó. Majd 1-2 nemzedék, s újra meg lesz próbálva, okosabban.

McZozo 2016.03.16. 17:30:16

@Zoole[uk]:
ADULTS APPLYING FOR BRITISH CITIZENSHIP
Naturalisation £1236
Registration £1121
registration (ceremony fee only) £80

Szoval en ugy ertem hogy 1236+1121+80 egy felnottnek cask reszegysegekre van bontva az ar

tanato 2016.03.16. 17:37:59

@deacs: Visszaesés az a kelet-európaiak életszínvonalában fog bekövetkezni,ha nem tudnak nyugatra/elsősorban Angliába /menni dolgozni,hanem rákényszerülnek megélni az otthoni/itthoni/szégyenteljesen alacsony jövedelmekből.

catnip cupcake 2016.03.16. 17:50:44

@Kövérmadár [swe]:
OMG!!! megyek sved nyelvet tanulni:) eddig kb. annyit tudok, hogy kaka, fika meg bra :D

Amugy ha Anglia helyett masik orszagot kene valasztanom Europan belul, valszeg Svedorszag lenne az.

Egy rovidebb (pl. par eves) sved kiterot most is el tudnek kepzelni, csak ugye svedtudas nelkul... (bar IT teruleten talan nem lenne lehetetlen).

M. Péter 2016.03.16. 17:51:24

@McZozo: Te komolyan azt szeretted volna, hogy Ed Millipede legyen miniszterelnök?

Csodabogár 2016.03.16. 17:52:40

@Herr Géza: "Viktor tegnap megint hadat üzent Brüsszelnek"
Holnap meg szépen elmegy Brüsselbe és csendben lesz meg bólogat.

M. Péter 2016.03.16. 17:54:33

@McZozo: Rosszul érted. Az 1121 fontba kerülő registration kb. egyszerűsített honosítást jelent.

tanato 2016.03.16. 17:56:04

@deacs: Tényleg sokan komolytalanul fogják fel a Brexitet,elröhögcsélnek rajta.Ugye úgy vannak vele hogy engem nem érhet semmi baj,engem nem küldenek úgysem haza hisz x ideje már kint élek.Pedig ha tényleg kilépnek,jogilag meglesz a lehetőségük akárkit hazaküldeni kivéve a már állampolgárságot szerzetteket vagy angol férjjel rendelkezőket.De hát úgy vannak,vagyunk ezzel hogy csak a szomszéd háza éghet le,csak a szomszéd házba törhetnek be,engem baj nem érhet.
Holott mint írod pont a bevándorlók/főleg a k.-európai/képzetlen nyelvet gyengén beszélő munkavállalók ellen lett kitalálva a népszavazás.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2016.03.16. 17:56:13

@catnip cupcake:
Azert ilyen csabito, mert nem egy havi fizetes az allampolgarsag ara, hanem csak 1.5 napi? :D

catnip cupcake 2016.03.16. 17:56:43

@McZozo: A mi esetunkben a naturalisation opcio ervenyes, a registration specialis esetekre vonatkozik (www.gov.uk/register-british-citizen), ugyhogy "csak" £1236, plusz a ceremony dija, gondolom.

De igy is orbitalis penzlenyulas, kulonosen a sved arakkal osszehasonlitva.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2016.03.16. 17:58:11

@Kövérmadár [swe]: Haha... :D
Svédek?Hirtelen nem is tudom...Svexit?

@Zoole[uk]: Most hirtelen nem is emléxem, de asszem egy pár ezres, hármónkra.Nem fontban, csak koronában.Olyan 14 körül van a váltószám. Illetve 10 az ojróhoz.
Zoleee, titeket lehúznak keményen, nem irigykedem, anyázkodnék én is rendesen.
:-ooo

@BircaHang Média: :-))) Hát jó, majd meglássuk.

catnip cupcake 2016.03.16. 18:02:45

@Kövérmadár [swe]: Hat igen. Szegeny londonimosogatokent nehez eloteremtenem ezt a penzt :D

A viccet felreteve, szerintem sokkal fair-ebb a sved megoldas, mert nem fugg a jelentkezo anyagi helyzetetol, hogy ki tudja-e fizetni az allampolgarsag koltseget, ha amugy megfelel a kriteriumoknak (gondolom ott is van vmi nyelvi teszt, meg x ev ottlet es munka igazolasa), megkapja.

SzZoole 2016.03.16. 18:03:03

@McZozo: nem,Rosszul ertelmezed,az 1236 a honositas ara,plusz az Life in the UK teszt ara 65 az ut level kb. 70-80 korul stb.
Kb. £1500-ban megall.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2016.03.16. 18:03:09

@catnip cupcake: Haha, akkor már egész sokat tudsz, a legfontosabbak megvannak.Ja, és a svéd nyelv tele van magyar szavakkal, ha nincs legalább vagy 100 darab, ne tudjak innen felállni.Már elkezdtem összeírni, csak be kéne fejezni... :D

Most azon, hogy tök mást jelentenek ezek a szavak, ne akadjunk fenn...
:-))))))

SzZoole 2016.03.16. 18:08:15

@geegee: bammmegggg Te is:)))
Nalatok csak 1 utanfuto van?

2016.03.16. 18:22:37

@M. Péter: Na ez az :). Ha valaki szerint Cameron bena, erdemes osszehasonlitania mas 'vezeto' politikusokkal, Europa-szerte.

2016.03.16. 18:24:36

@M. Péter: van a UKban egy nem elhanyagolhato tomeg, akik raszavaztak.
Szemely szerint elobb szurok korzot a kezembe, mint, hogy a Labourre szavazzak, van akinek tetszik a dobaljunk benefitet mindenkinek valasztasi blablabla

DieNanny CH 2016.03.16. 18:27:36

@Muscari:

Nekem a nagygépes verzióban sem ugrik az előző kommentre úgy 2 hét óta, ha az messzebb van, mint 100 hsz.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2016.03.16. 18:30:56

@catnip cupcake:
Nincs nyelvi teszt, sem semmilyen mas teszt.
5 ev ittartozkodas (bizonyithatoan -> munka, suli, stb) + utlevel, a szemelyazonossag igazolasahoz + erkolcsi bizonyitvany.
Egy nagy halom papirt kell beadni, mindenfele igazolasokat, de igazabol ha 5 evig itt dolgozik az ember, nincs varazslat.

skye8 2016.03.16. 18:41:41

@Zoole[uk]: Koszi a linket, olvastam errol a bokezu inditvanyrol mar korabban is de abban a cikkben ugy emlekszem Cameront rasszistanak titulaltak mert piszkalta az angolul alig vagy egyaltalan nem beszelo muszlim noket.
az nem titok itt Kanadaban sem, hogy rengeteg hianyos nyelvtudasu egyen erkezik(erkezett) a hazastarsi vizummal , akik aztan nem dolgoznak vagy csak nagyon rosszul fizetett munkat kepesek elvegezni.
Calgaryt ne sajnald, a munkanelkuliseg egyre no az olajipar megcsuszasa miatt. igaz ha mas szakmad van, 2007-tol sikerult volna megtollasodni :)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2016.03.16. 18:52:53

Egy kis autós off:

Emléxetek, volt egy olyan típus régen, hogy Volkswagen Santana.
Na, hát itt van:

www.youtube.com/watch?v=0wjn2cshT9o

És itt nem csak feltételes mód, télleg csinálja is. :-))))))))
Meg lehet, hogy a hasonló nevű zenész vezeti...

Lehet, hogy télleg igaz a mondás, hogy dízelt a T-betűs járművekbe tankoljuk?

Traktor
Teherautó
Terepjáró
Tank
Taxi
TDI

Jelen esetben legalább kettő is igaz rá...
:-))))))))

Először aszittem, szovjetek csinálták, de jól megnézve, kinagyítva, mintha finn lenne az a rendszám.
Na, hát azokból is akármit kinézek...
A november 28-ról február 3.-ára virradó éjszaka meg egy kis Finnlandia vizecske bármit képes belőlük kihozni...:D

SzZoole 2016.03.16. 18:54:38

@skye8: csak azt nem ertem,hogy ha segitik az integralodast az miert rasszizmus???
Hetfon beszeltunk a baratommal,nagyon megy neki a vallakozasa.
Vagy meg Torontoba tudnank menni,ha itt nagyon rosszra fordulnanak a dolgok.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2016.03.16. 18:55:33

@Zoole[uk]: Igen.És neki mintha ingyenes lett volna.És akkor ki is jöhet a Madár ártal említett 1500/huvud... :D

Ne irigykedj, biztos van jó pár dolog, amiben meg mi állunk az ivarszerv rosszabbik végén, hozzátok képest... :D

SzZoole 2016.03.16. 18:58:51

@geegee: ne hidd,hogy itt jobb mint nalatok,csak hat az a hablagy sved nyelv:)))

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2016.03.16. 19:01:41

@Mirjam2: Faymannál (Öszterejk) nagyobb fallikus szerv és kétarcú agyagedény nincs nagyobb, szerintem a komplett sárgolyón...
Ahogy előadták, hogy nem kerítés lesz az, hanem kapu kis oldalszárnyakkal, meg hogy Magyarország raszista, faszista(sicc), kirekesztő, stb; de mikor ők is felhúzták, akkor az persze már egész más...Rohadjon meg az ilyen.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2016.03.16. 19:03:15

@Zoole[uk]: A svéd nyelv hasonló a hollandhoz, csak nem kell hörögni, kaffogni, köpködni... :-)
Részeg német tengerészek angolul beszélnek...

Anyádlóháton 2016.03.16. 19:08:04

@Zoole[uk]: Ez csak az anyagi része a dolgoknak. Azért nem olyan egyszerű, hogy kivágom ezt az összeget a mellényzsebből és jóccakát ... állampolgár vagyok. Évről évre szigorítanak (jogosan), ma már nem elég egy formanyomtatványt kitölteni/benyújtani és befizetni a lét. Középfokú nyelv-vizsga bizonyítvány (nem Rigó utcai!), Live in the UK test, biometrikus nyilvántartás, resident card, ...és persze hat év folyamatos tartózkodás UK területen.
Ami a kilépni vagy maradni kérdést illeti: a kilépés életszerűbb. Az a megnyugtató, ha a UK-t Londonból irányítják és nem Brüsszelből. A brüsszeli vezetés hatékonyságát ismerjük a migráns válság okán. Köszi, inkább ne! Ami a gazdaságot illeti, nos az EU-val való business-ben a UK sokkal többet exportál oda, mint amit onnan importál.

SzZoole 2016.03.16. 19:42:02

@Anyádlóháton: ezek kozul mind pipa,kivetel az utlevel.

SzZoole 2016.03.16. 19:45:49

@Anyádlóháton: "Live in the UK test,"
Ez meg inkabb Life in the UK akar lenni.2013 Augusztus ✔️

skye8 2016.03.16. 20:33:04

@Zoole[uk]: Svedorszagban a bunozok etnikai hovatartozasat nem hozzak nyilvanossagra, nehogy kideruljon amit ugyis mindenki tud, hogy tobbseguk muszlim bevandorlo. kb. ehhez hasonlit az angliai helyzet, gondolom ott is nyilvanvalo hogy rengeteg muszlim no nem beszel rendesen angolul, megis 'it doesn't look good' ha ezt valaki igy kimondja.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2016.03.16. 20:34:21

Magyarország kezd hardkór tündérkertté válni, felrobbannak a fizetések, meg az életszínvonal... :D

www.origo.hu/gazdasag/20160315-berfelmeres-2016-hays-fizetesek-berek.html

Kérdés, hogy mi ebből az igaz, illetve mennyire széleskörű a dolog...
Valahogy nem gondolnám, hogy télleg ennyire dreamland lenne...

SzZoole 2016.03.16. 20:36:49

@skye8: rendesen???
Sehogy...

FutureFry 2016.03.16. 20:38:31

@M. Péter: Százlábú Ed? Kiváló miniszterelnök lenne, mindenhova gyorsan odaérne :)
(gondolom beszólt a spellcheck).

fhdgy 2016.03.16. 20:48:06

@geegee: Nagyon meg kellene nézni, hogy a Hays földrajzi és tevékenységi kör ill. cégkategóriában milyen területen dolgozik.

Nagyon nem mindegy, hogy Budapesten vagy az ország keleti részein nézzük-e a fizetéseket.

Ami Budapesten kb. normális az bizonyos vidékeken kb. a lehetetlen kategória.

Szóval, mielőtt valaki hazacuccolna, nézzen nagyon, de nagyon alaposan körül.

Hari Seldon 2 2016.03.16. 20:51:52

Összességében viszont én is inkább azokkal értek egyet, akik szerint az angolok végül maradnak. A 13% "bizonytalan" gyakorlatilag maradni fog. Az angolokban van egy adag "tehetetlenség faktor", az jó ha minden marad a régiben. Márpedig most EU tagok, akkor a "bizonytalan" szavazó arra szavaz.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.03.16. 21:01:13

@geegee:
Honnan szedted hogy az egy VW Santana?
A Santana az az első generációs VW Passat lépcsőshátú változata.

Ez:

kepkezelo.com/images/3eb5b0qz2f3fjk2togqp.jpg

Hari Seldon 2 2016.03.16. 21:01:55

@geegee:
Én inkább ezt pozitívnak tartom. Ő legalább tanult belőle, egyes "Spree parti" politikusokkal szemben akik továbbra is hajtogatják a marhaságokat.
Legutóbb már Hollande-nek kellett közbeszólni, amikor a törökökkel üzletelt. Pedig aztán Hollande sem egy nagy lumen, de még neki is leesik néha valami.

2016.03.16. 21:07:35

@geegee: Már volt linkelve, de a hozzászólásokat érdemes ám igazán elolvasni. Tökéletes lenyomatát képezi az emberek egymáshoz való hozzáállásának.

fhdgy 2016.03.16. 21:10:56

@diggerdriver: Santana = szántana :-)

Vagy neked nem egy értelmű?

Herr Géza 2016.03.16. 21:14:14

@fhdgy: Engem is meglepett, hogy alacsonyabb képzettséget igénylő állások területén is ad meg béreket, mert felénk a Hays az egyik legnagyobb fejvadász cég, aki kimondottan ill.elsősorban felsőfokú végzettségű emberek közvetítésével (fix állásba és időszakosan is) foglalkozik. És az ilyenek ügyfelei bizony alapvetően inkább top pozíciósok, azaz a középszintű menedzsmenttől felfelé, no meg a nagytudású specialisták vezetői funkció nélkül. Szóval ezeket a béreket így kell kezelni.

Herr Géza 2016.03.16. 21:15:51

@Herr Géza: Aztán persze lehet, hogy otthon kőműveseket is közvetítenek napszámba.... :))))

pappito · http://pappito.com 2016.03.16. 21:19:19

@Mrs. Clayton: igwn, hiszen a brit útlevél az csak egy utazási dokument, nyilván

fhdgy 2016.03.16. 21:20:09

@Herr Géza: A közmunkások kiközvetítéséről se feledkezzünk meg, természetesen kiemelt bérezés mellett! :-)

Sanyi9 2016.03.16. 21:22:38

@BircaHang Média: en szimpatizalok az oroszokkal, a szlav lelek szamomra nagyon erdekes. De... Mitol lett szerinted Oroszorszag megint nagyhatalom? A biztonsagi tanacs allando tagja. Oriasi a kiterjedese. Es mi szol meg mellette? Ha raersz, esetleg fejtsd ki, hogy megertsem en is.

2016.03.16. 21:33:16

@Herr Géza: ad meg bereket esetleg olyan allasokhoz is, amelyekhez kotelezo a vasalo birtoklasa, mondjuk pl Grazban?

Herr Géza 2016.03.16. 21:39:11

@charlieharper: Nem jellemző, kb. Meki regionális vezetőtől felfelé.... :)))

Hari Seldon 2 2016.03.16. 21:42:38

@Sanyi9:
A nagy Oroszország jellemzője még: egy Olaszországnyi GDP (elérték egy 150 milliós lakossággal, a 60 milliós Olaszországgal szemben)
en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_GDP_%28nominal%29

Az alkoholizmus továbbra is népbetegség. Lakosságuk csökken.
Ja, és most aggódunk a 6-8% -os európai muzulmán lakossággal. Ott körülbelül 20%.
Most nem néztem pontosan utána, de majd jön Birka és kikeresi gyorsan. (az értékek azért nagyjából ezek)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.03.16. 21:43:45

Na szóval...
Arról van szó hogy normális ország normális politikusa nem a közönségnek játszik hanem az ország érdekeit teszi első helyre.
Mikor a Kelet Európai országok beléptek az EU-ba az angolok lefölözték a belépő országok szakembergárdáját. A magyarok ebből kimaradtak mert akkor még az élvonalban voltunk és a politika még el tudta hitetni hogy várjál még jóbarát hamarosan jobb lesz.
Az UK-ba özönlő melóstömeg felpörgette a gazdaságot a jelenlegi szintre. Mostanra viszont egy új helyzet állt elő. A csatlakozott szegény országok hol lassabban hol gyorsabban de kezdenek felzárkózni. vagyis kezdik megfizetni a szakembereket és lelassult a kivándorlás az úgymond értékes emberek terén. Kivéve Magyarországot de az nem számottevő tétel.
Ideje becsukni a kapukat.
Az angolok időben észrevették hogy az EU nem életképes és össze fog omlani. A világ három hatalmi centrumja közül Európa kiesik. Marad Ázsia (Kína, India, Korea, Japán) és az USA. Az angolok mindig is közelebb érezték magukat az USA-hoz mint Európához.
Cameron tehát első lépésként népszavazást ígért. Ezzel nyert egy rakat szavazatot és csont nélkül nyert a választásokon. Utána olyan feltételeket támasztott a bennmaradásra amiket az EU nem teljesíthet.
Itt tartunk most.
Az EU romokban. Az angolok látják ezt és kiváló alkalomnak tekintik az angolos távozáshoz. Egyrészt mondhatják hogy az EU nem teljesíti a feltételeiket másrészt meg mondhatják hogy a nép nem akarja az EU-t.
Ki fognak lépni. Ha skótok ezért leválnak akkor két legyet ütöttek egy csapással mert egy kolonccal kevesebb a nyakukon.
Én így látom.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.03.16. 21:45:40

@fhdgy:
Hátbazmeg nem. Szántana? Miért mi mást csinál?
Na mindegy úgy látom nekem meg ez nem humor.

fhdgy 2016.03.16. 21:51:53

@diggerdriver: Ez sem rosszabb, mint egy angol humor.

M. Péter 2016.03.16. 21:57:45

@FutureFry: Szándékos volt, nem is eredeti a vicc.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2016.03.16. 22:05:20

Volt itt ma mar annyi minden verzio, felvetes, sejtes, bizonyossag, hogy egyetlen kerdesem maradt csak:
Mikor all ossze ujra a Szovjetunio?

pappito · http://pappito.com 2016.03.16. 22:16:03

@Kövérmadár [swe]: birca meg néhány más fizetett troll már dolgozik rajta keményen :)

SzZoole 2016.03.16. 22:18:49

@Kövérmadár [swe]: olyan nem lesz,mert amikor az oroszok beszalltak a szir haboruba,az Isis azt mondta,hogy vissza szerzik az osi foldet,marmint orosz orszagot,szoval szovjetunio mar nem lesz:)))

2016.03.16. 22:21:22

@Hari Seldon 2: a szir hanoruban az oriszok hulyet csinaltak a torokobol es az USAt kegyetlenul megalaztak
A fairseg kedveert ezt illik odatenni

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2016.03.16. 22:22:27

@pappito:
Bertrollnokok?

@Zoole[uk]:
Mi koze a pisiseknek a szovjetekhez? Vagy a buckalakok mar annyira meghibbantak, hogy sziberiat hiszik ohazanak?

pappito · http://pappito.com 2016.03.16. 22:23:44

@charlieharper: úgyhogy a törökök, jó balkáni szokás szerint belerúgnak a kutyába - szarrábonbázzák a kurdokat...

pappito · http://pappito.com 2016.03.16. 22:24:48

@charlieharper: "The luxury car maker — which is owned by Fiat Chrysler Automobiles" - here is the answer

SzZoole 2016.03.16. 22:25:03

@charlieharper: translate for him because he don't get it:))

SzZoole 2016.03.16. 22:26:33

@Kövérmadár [swe]: a szovjetekhez semmi,de szerintuk az osi muslim fold:)

2016.03.16. 22:26:40

@pappito: az belugy. Kulpolitikai megitelese a torokonek a beka popoja alatt van, kulonosen az Erdogan clannak, amiota az oroszok lehoztak, hogy a csalad csempeszte ki az ISIS olajat sziriabol, teherauto rendszamostul, Erdogan csaladostul

FutureFry 2016.03.16. 22:27:37

@M. Péter: Ja, hogy úgy. És utal valamire a név? (mint a Spitting Image-ben anno a szürke szín John Mayor-nél, arra, hogy milyen unalmas figura. Igaz néhány embernek meg nem is kellett igazából becenevet találni: lásd Virginia Bottomley)

pappito · http://pappito.com 2016.03.16. 22:28:36

@Kövérmadár [swe]: eléggé közismert, hogy az oroszok futtatnak fizetett kommentelőbrigádokat, akik pontosan ugyanazt csinálják, mint birka, fényezik vlagyimir vlagyimirovicsot és lehazugoznak mindenkit aki tényekkel próbálja megzavarni a többieket. mindenféle nyelveken működnek. ez is a hadviselés egy módja, mint a kispártok finanaszírozásával elősegített destabilizáció, vannak erről cikkek meg interjú olyannal aki ezt csinálta pénzért, nyolctól ötig.

kevés népszerű magyar nyelvű hely van, ahol brica nem csinált még bolondot magából... hogy pénzért-e vagy sem, az végül is tökmindegy

pappito · http://pappito.com 2016.03.16. 22:33:32

@charlieharper: a jó öreg Atatürk aki kirángatta a törököket az oszmán birodalomból, puszta kézzel verné agyon ezeket az erdoganokat

2016.03.16. 22:34:47

@pappito: szerintem ez urban legend
De, ha nem, vajon mi lehet a job description-ban, mikor keresnek embereket ra?
Socializing agitprop?

svédnyugger 2016.03.16. 22:36:37

Nem tudom mit paráztok, mikor mindenki tudja, hogy leginkább a közelkeleti bevándorlók ellen irányul a bevándorló kérdés. Van persze pár keleteurópai, aki kihasználja a segélyeket, de nem számottevô. Abban igazuk van, hogy miért fizessenek olyan gyerek után aki nem tartózkodik az országban, de semmi más nem érint benneteket, akik dolgoznak és adót fizetnek. Ettöl függetlenül ajánlatos minél elöbb állampolgárságot szerezni, akármi is történik, egy angol, svéd, német, dán, holland pass többet ér, mint egy magyar esetleg a jövôben.

Anyádlóháton 2016.03.16. 22:43:07

@Zoole[uk]: ha mind pipa és csak az útlevél hiányzik... akkor ez már célegyenes!
még akkor is, ha olykor félre ütöm a billentyűzetet. :)

2016.03.16. 22:44:40

@svédnyugger: reszben igazad van. UKban a kelet-europai azonban szamottevo "problema" az atlag embernek
Ami "red herring"
Az egyik francia/brusszeli zsarolas a UK fele, hogy ha a UK megszavazza a Brexitet, akkor a Calais-i menekulttabort, amit a franciak mar vagy minimum 20 eve szandekosan a UK bejarat elott mukodtetnek, nem fogjak tovabb orizni a franciak. Ezaltal a UKre szabaditjs a francia menekulttabort
Mar hosszu evek ota a britek fizetik a francia eroket, hogy tartsak vissza a menekulteket. Termeszetesen hiaba, a franciak leszarjak es siman oldalraneznek, mikor a tomeg megindul felmaszni a brit kamionkra. Evek utan, vegre hajlandoak voltak a franciak lebontani a tulnott ideiglenes tabort, kiveve mecsetek, iskolak, stb
(Egyebkent, Flansziaolszagbol mi elol menekul?)

Franciak zsarolasa: UK kilep, kontrolalatkanul kapja a franciak muszlimjait. Megtette a hatasat, napokig cikkeztek rola.

pappito · http://pappito.com 2016.03.16. 22:53:48

@charlieharper: ahhoz egy kicsit jól dokumentált jelenség, hogy urban legend legyen szerintem

SzZoole 2016.03.16. 22:55:47

@Anyádlóháton: a Britt utlevel csak azert kellene,hogy par ev mulva New Zealand-ra tipplizunk,addig elvagyunk a magyaral is

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2016.03.16. 22:57:20

@pappito:
Ha ez igy van... en nem is ertem :)
Fizetni, hogy fenyezzek oket? Minek? Like-okat is gyujtik a Facebookon? 100.000 like utan adnak egy uveg vodkat? Vagy kiengedik egy rokont a sziberiai felektotaborbol?

Elcelebesednek az orszagok is? Eszak-Koreaban ott az a bohoc, oroszoknal ezek szerint VV Putyin gyujti a likekokat. Merkelnek nyaron piacra dobjak az interracial videojat. Kozben Europa egy Walking Dead epizodba csoppent. Lepedobe csavar feju mokusok spontan onrobbannak...
A hiperszupergigabrutal nagyhatalom USA meg ugy vivja a haboruit, mintha egy 3 eves jatszana uveggolyokkal.
Mindenki megorult?

Neha abban remenykedem, hogy igazabol csak elszivtam az agyam es ez a sok marhasag csak az en fejemben letezik. Ha nem igy van, akkor mindenki mas szivta el az agyat :D

pappito · http://pappito.com 2016.03.16. 22:57:50

@charlieharper: jelentkezőket keresünk "tájékoztatási előadó II" beosztásba. Minimum követelmény a pdf-ben letölthető un. álláspont- és replikagyűjtemény kiváló simerete és alkalmazásának képessége, tízujjas gépelés... :)

pappito · http://pappito.com 2016.03.16. 22:59:08

@Zoole[uk]: nem akarom elvenni a kedved, de a brit útlevél (a magyarral szemben) nem jelent semmiféle előnyt az NZ bevándorlásnál

SzZoole 2016.03.16. 23:03:11

@pappito: nem veszed el,csak ne felejsd el amit igertel,tudod,munka,szallas az elso idokre,mert NZ. egy dreamland:)))

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2016.03.16. 23:06:50

@pappito:
Lehet, hogy tevedek de arrafele a letelepedesnel nem jelent "felmentest az IELTS vizsga alol az unikornisos utlevel meglete?
Ausztraliaban mintha igy lenne vagy regebben volt csak igy?

Herr Géza 2016.03.16. 23:14:53

Off.
Mikor tanulják már meg az olaszok, hogy egy német csapat ellen (különösen ha azt Bayern Münchennek hívják) csak az öltözöi folyosón ballagva van vége a meccsnek???
On.

SzZoole 2016.03.16. 23:16:26

@Kövérmadár [swe]: dehogy nem jelent elonyt a magyaral szembe.Az angol ismeroseim akiknek csaladtagjai/rokonai ki mentek,kivetel nelkul azt mondtak,hogy elony.

Anyádlóháton 2016.03.16. 23:23:06

@Zoole[uk]: Sok szerencsét, kitartást! :)
Van egy skót ismerős srác, pár éve kiment Ő is New Zealand-ra a jobb élet reményébe .... egy év után visszajött. Igaz, lett neki annyi pénze, hogy nyitott egy magánvállalkozást asztalos szakmában.

Anyádlóháton 2016.03.16. 23:23:12

@diggerdriver: Helyes a meglátásod. Én is így látom itt fent északon. Szerintem a Skótok így nem tudnak leválni az UK-ről. Ez csak álom részükről. Egy esélyük van, mégpedig ha a májusi skót parlamenti választásokat újra az SNP (Skót Nemzeti Párt) nyeri - márpedig nyer, mert hatalmas a támogatottságuk - így jogot szerez a pártvezetés arra, hogy ismét kiírja a referendumot a válásról. Ez még évekbe telik, de piszok gyorsan rohan az idő...

kardio1 2016.03.16. 23:25:12

@Zoole[uk]: Nálunk 55 euró az állampolgársági kérelem. Erre jön még a francia nyelvvizsga, nekem az 130 euró volt. Plusz az otthoni születési anyakönyvi kivonatok, 2000 Ft körül darabja.
Ja, és én már megkaptam az állampolgárságot. :-) Egy évbe tellett.

pappito · http://pappito.com 2016.03.16. 23:26:23

@Kövérmadár [swe]: tudtommal igazolni kell az angoltudásod, kivéve azt az esetet amikor accredited employer ad neked munkát - vagyis work visa-t kaphatsz egy munkajánlatra is, ahol ha ledolgozol egy évet, nem kell IELTS, ha a munkáltató igazolja, hogy bírod a nyelvet.
Egyébként a brit útlevél nem jelent angoltudást, nem kezelik a briteket másképpen, mint a többi nációt.

Egyelőre még működik az, hogy idejössz visitorként és ha véletlenül találsz munkát, kérhetsz work visat. De ez nem tudom meddig lesz így.

De UK-ben van NZ Immigration office : www.immigration.govt.nz/branch/londonbranchhome/

SzZoole 2016.03.16. 23:32:46

@Anyádlóháton: igyekszem,koszi:)
Mondjuk mi nem a jobb elet remenyeben mennenk,mert azert itt sem rossz:)

2016.03.16. 23:33:01

@pappito: Új-Zéland amúgy tündérkert?

SzZoole 2016.03.16. 23:34:50

@kardio1: akkor mar Te mar flancia vagy:)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.03.16. 23:36:21

@charlieharper:
Az oroszoknál soha nem lesz muzulmán kérdés. Tesznek róla hogy ne legyen. Ha kell az összeset deportálják Szibériába.

M. Péter 2016.03.16. 23:58:04

@diggerdriver: A csecsenek milyen vallásúak?

kardio1 2016.03.17. 00:04:02

@Zoole[uk]: francia nem lettem, de francia állampolgár igen :-) Persze a magyart is megtartom !

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.03.17. 00:04:03

@M. Péter: Muszlimok. Miért van valami probléma velük? Nincs.

kardio1 2016.03.17. 00:05:33

@Herr Géza: mázlistak :-(
91. percben egyenlíteni...

adg 2016.03.17. 00:08:09

@Kövérmadár [swe]: "felmentest az IELTS vizsga alol az unikornisos utlevel meglete?
Ausztraliaban mintha igy lenne vagy regebben volt csak igy?"

Igy van, angol nyelvu orszag utlevelet az ozik elfogadjak IELTS 6-nak, ami a legtobb esetben mar nem eleg a fo vizumkerelmezonek. A csalad egyeb 18 feletti tagjainak jo, de a vizumkerelmezo angol altalaban mehet nyelvvizsgazni, ha pontot is akar kapni. A 6-osra ugyanis nem kap pontot, az a minimals nyelvtudas szintje, egy-ket esetet leszamitva, amikor eleg az otos vagy nem is kell.

Szoval vannak erdekes esetek, amikor egy angol elverzik a nyelvvizsgan. :) Ez szepen mutatja, hogy a vizsga nem csak a jyelv ismereterol, vanem a vizsga szabalyainak ismereterol is szol.

Ha a hazastars nem beszel jol angolul, de van angol nyelvu orszagbol utlevele, akkor ez kivalo kiskapu, ugyanis a vizumkerelemkor a nem belszelo felnittek utan egy valag penzt kell fizetni, amiert cserebe jarhat tanfolyamra. Mi pl ezt hasznaltuk ki, igy nem fizettunk a paromnak, mert veletlenul volt utlevele egy angol nyelvu orszagbol.

kardio1 2016.03.17. 00:11:07

@charlieharper: a Calais-i menekültek UK-ba akarnak menni, sokaknak ott van már a pereputtya. Az anglusoknak kényelmes, hogy francia földön varakoztatjak őket. Az európai nyitott belső határok mellett meg nem lehet mást csinálni, a déli uniós határon nem kéne őket beengedni csak úgy. Ha már bejutottak, Calais-ig simán elmennek...

M. Péter 2016.03.17. 00:17:09

@diggerdriver: Időnként robbantgatnak, gyilkolgatnak, más baj nincs velük.

M. Péter 2016.03.17. 00:17:56

@kardio1: Ha vannak rokonaik, akkor miért nem kérnek vízumot?

Bal 2016.03.17. 00:39:09

@diggerdriver: én más lóra tennék. Kína egy akkora gödörbe manőverezte magát, hogy onnan nem fog tudni politikai robbanás nélkül kimászni. Ez a harmincas évek mintájára külpolitikai konfliktusokban fog lecsapódni, amiből az USA sem tud majd kimaradni a helyi elkötelezettségei miatt. Könnyen lehet, hogy tíz év múlva az EU lesz az egyetlen többé-kevésbé nyugalmas hely a sárgolyón.

PannonBoy 2016.03.17. 01:12:10

Nem egy kellemes téma. :(
Végignéztem a kommenteket, és többen is mondták, hogy még X időt bírja ki az EU, hogy az ő helyzetük biztosítva legyen.
Hát ez igazán kedves azokra nézve, akik még az út elején állnak. Mondjuk pusztán azért mert fiatalabbak. :S

blackhairlady 2016.03.17. 01:49:05

@Herr Géza: ez nagyon jo volt!:))))) Herr Geza for pres.:DDD

2016.03.17. 01:53:50

@kardio1: a legtobbnek nincs IKban pereputty. Tobb UKban a segely, mint nalatok

pappito · http://pappito.com 2016.03.17. 02:03:45

@PannonBoy: a fiatalabbnak levés nem érdem, ahogy a korábban születés sem.
Mindenki csak reménykedhet, hogy a körülötte levő világ úgy változik, hogy őt minél kevésbé érintse hátrányosan. Az is így gondolkodik aki most fiatal (ezért is indul el, nem?) és az is aki idősebb. Én speciel szeretném, ha nem hullana szét az eu, de azt is szeretném, hogy nem egy bürokratikus, tehetetlen kupac szarként működjön. De ha igazán hinnék ebben, nem szerettem volna elköltözni belőle. Ha mégis olyan lesz amilyet én klassznak gondolok, majd visszaköltözöm. Vagy a gyerekeim.

PannonBoy 2016.03.17. 02:24:42

@pappito: Valóban, fiatalabbnak lenni nem érdem. De az sem fair, hogy a korábban kitelepültek elsz@rják más lehetőségét. Mint, ahogy az sem, hogy a tanulatlan csürhe honfoglalást végez.

Én egy olyan EU-ban hiszek, ahol a tanult és tehetséges emberek korlátok nélkül mozoghatnak, szemben a segélyturizmusra szakosodott proletáriával.

Azt szeretném, hogy a jelenlegi helyzetet gondolják újra, nem pedig kilépésekkel alakítsák át azt. Így pl. egyetértek azzal a gondolattal, hogy az új betelepülők a ne a szociális hálóra kapaszkodjanak, de azzal viszont nem értek egyet, hogy vízumkötelezettség legyen mindenki számára.

pappito · http://pappito.com 2016.03.17. 04:14:58

@PannonBoy: " De az sem fair, hogy a korábban kitelepültek elsz@rják más lehetőségét."

ugye te sem gondoltad komolyan, hogy a Mo-ról elvándorlók mennek benefiten élni mindenfele?

"Mint, ahogy az sem, hogy a tanulatlan csürhe honfoglalást végez."

mint a Londonban mosogató magyarok?

"Azt szeretném, hogy a jelenlegi helyzetet gondolják újra,"

mindenfélét szeretne az ember, de esetünkben a te véleményed kb. annyira befolyásolja a brit szavazást (feltéve h nem vagy brit szavazó) mint az időjárást.

Sanyi9 2016.03.17. 06:38:25

@diggerdriver: Mondjuk ha az ember igy elemezget, akkor erdemes lenne ezt szamokkal is alatamasztani. "Az EU romokban." - ez mit jelent?

Az azsiai hatalmi centrum is santit. Mi a kozos Kinaban es Japanban? Ha semmi, akkor hogy alkotnak egy hatalmi centrumot?

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2016.03.17. 06:39:54

@PannonBoy:
Mondhatnam en is, hogy az 56-osoknak konnyebb volt.
Valtoznak az idok, az unokainknak mas lehetosegei lesznek, vagy jobb vagy rosszabb.

Hari Seldon 2 2016.03.17. 06:40:23

@charlieharper:
Kétségtelen, hogy a diktaúrák, a gyorasabb reagálásnak köszönhetően időnként tudnak sikereket elérni, de hosszabb távon (20-50-100 éves időszakot összekötve) gazdasági lemaradás biztos.
Így fel tud időnént lépni, mint "nagyhatalom", és el tudja ezt játszani kifelé és befelé is. A vezetőknek meg ez kell.

Hari Seldon 2 2016.03.17. 06:52:17

@PannonBoy:
Hát mondd, mit tehetünk érted? :-)
Neked is drukkulunk, hogy még neked is "beleférjen"!

Hari Seldon 2 2016.03.17. 06:55:50

@charlieharper:
Ez én sem értem. De most reklámozzuk, hogy csak 10%-al kevesebb, maradjatok itt? Neki a több kell. Meghát ne is várj túl sokat tőlük. Harmadrészt ha valami nyelven elnyöszörögnek az inkább az angol.

tanato 2016.03.17. 07:09:31

@PannonBoy: Jó időben jó helyen kell születni ez a megoldás.ha a kivándorlást nézzük azok jártak jól akik éppen "elkapták" ezt a 2004-től.201????-ig tartó szabad munkavállalási időszakot.A most gyerekek vagy kamaszok valszeg kiesnek ebből ,nehezebb lesz nekik.Több kényszerül majd itthon boldogulni silány jövedelmekből ,mint szeretne.FŐleg a kevésbé képzettek,kisebb nyelvtudásúak.Persze a magasan képzetteknek is nehezebb lesz egy elképzelt vízumos, munkavállalási engedélyes nyugaton,unió nélkül.

tanato 2016.03.17. 07:10:56

És tegyük hozzá jelenleg a nem felsőfokú végzettségű,nem folyékonyan idegen nyelvet beszélő magyarok adják a kivándorlók döntő többségét.

2016.03.17. 07:31:45

@PannonBoy: Ha most lennek fiatal(abb) es fuggetlen, eszemben sem jutna Europaban maradni. Tudatosan ugy epitenem fel az oktatasomat / nyelvtudasomat / karrieremet hogy Amerikaban, Azsiaban (a 'gazdag' orszagokban) vagy Ausztraliaban tudjak letelepulni. Ha megvan a kepzettseged es a nyelvtudasod, minden adott ahhoz hogy ezt megvalositsd, nem kell az EU miatt paraznod. Az EU szetesesevel es / vagy gazdag orszagok kilepesevel a kepzetlen, nyelvtudas nelkul gazdagabb orszagban dolgozni akarok jarnak rosszul. Persze sajnalom oket, mert sokszor nem tehetnek rola hogy nincs meg a megfelelo nyelvtudasuk es / vagy kepzettseguk a tovabblepeshez, de az ilyen emberek minden orszagban, minden generacioban rosszul jarnak masokhoz kepest, sajnos.

tanato 2016.03.17. 07:38:34

@Mirjam2: Csak most ha záródik az "aranykapu" ezek az emberek duplán rosszul járnak,mert az a kicsi lehetőség is elvész hogy kinti képzetlen munkából segítsék az itthon maradottakat,vagy gyermekeik jövőjét megalapozzák a kivándorlással.
Na de születni megfelelő időben és megfelelő helyen "tudni kell".
Születhettünk volna éppenséggel Szíriában vagy Ruandában is,ahhoz képest még mindig jobb itthon születni.

BircaHang Média · http://bircahang.org 2016.03.17. 07:40:22

@Sanyi9:

Lásd most Szíriát. Ma már senki sem mert Putyin megkérdezése nélkül lépni. Nagyon nem így volt ez 10 éve még.

BircaHang Média · http://bircahang.org 2016.03.17. 07:40:51

@pappito:

Nyugati propaganda ez csak, te is tudod.

Ami pedig a fizetett PR-szakembereket illeti, ezt a szakmát NEM Oroszországban találták ki. S manapság ezt elsősorban cégek, nem politikusok alkalmazzák.

Miért olyan nehéz elhinni, hogy Putyin népszerűsége nem hatalmas összeesküvés eredménye, hanem tényleg kedvelik az emberek azt, amit csinál?

2016.03.17. 07:44:45

@charlieharper: +1. Meg ha lennenek rokonaim UKben, akkor is inkabb Franciaorszagban maradnek egy menekultszallason mint a sarban a patkanyok kozott Calaisban, arra varva hogy fel tudjak kapaszkodni es teherautora. Normalis, civilizalt ember nem csinal ilyet szerintem, ezeket mind le kene tartoztatni, a gyerekeket meg elvenni toluk es intezetben elhelyezni, de ez ugye mind penzbe kerulne es a franciak azt szeretnek ha minel tobben atjutnanak UKbe hogy ne nekik kelljen veluk foglalkozni.

tanato 2016.03.17. 08:00:25

@BircaHang Média: Persze hogy kedvelik,de főleg azért mert igyekszik megvalósítani az oroszok elvesztett világhatalmi érzéseit vágyait.Nem a demokratikus intézkedései miatt kedvelik.

m.nol.hu/velemeny/a-huto-es-a-teve-csataja-1606075

BircaHang Média · http://bircahang.org 2016.03.17. 08:46:18

@tanato:

Egyik sem igaz,

A legfőbb dolog, ami miatt népszerű Oroszországban az az életszínvonal DRASZTIKUS emelése.

Golf2 2016.03.17. 09:14:28

@tanato: Ezeknek a birka ruszkiknak diktatúra kell,sztálin,putyin...

Hari Seldon 2 2016.03.17. 09:45:44

@Mirjam2:
"Normalis, civilizalt ember nem csinal ilyet szerintem"
Meg is válaszoltad. Vagyis ezzel jellemezted is őket. - Merthogy ezek viszont csinálják, ergo...
Másrészt dehogy örül itt senki, hogy ezek a népek ott táboroznak. Az lenne a legjobb, ha ott se és sehol sem lennének Európában. De beindult a menekült csempész biznisz, ezt nehéz leállítani. Meg mondtam már, elsősorban azért akar oda menni a sok szudáni eritreai meg iráni (meg ki tudja kik még) tömeg, mert amit beszél európai nyelvet az maximum annyi, hogy "én beszél kicsi angol..." (ez az összes tudásuk egyébként, de ez még mindig több mint a többi európai nyelv)
Mi másért ment hozzátok Kelet Európa zöme? - a jó kajákért? A csodás időjárásért? Miért nem maradtak inkább a kontinensen? Közelebb is van, egyszerűbb utazni az országok között (amíg van Schengen), az idő is jobb, a kaja is (na jó, a németekért nem állok jót, de azért elmegy). - Nem. Azért megy Angliába, mert angolul tud. Kész. Mi is gondolkodtunk Anglián, lévén, hogy azt mindketten jól beszéljük, ellentétben a franciával.
Egyébként ez hatalmas előnye Angliának, amit nem lehet behozni, csak bizonyos esetekben másként dönteni. Ahogy mondjuk mi más országot céloztunk meg tudatosan.

Na, jó. a fenti írás helyenként szarkazmust tartalmaz. Azt a részt ne vedd komolyan.

Mr Long 2016.03.17. 09:46:00

@Kövérmadár [swe]: Tudomasom szerint az ausztraloknal felmentest jelent, ellenben a magas szamu ielts plusz pontot is er. Szoval lehet merlegelni.

Mr Long 2016.03.17. 09:48:18

Most lekerultem a white list-rol?

Hari Seldon 2 2016.03.17. 09:48:56

@Mirjam2:
Ja, persze még azt, hogy ha elvennék a gyereket a szüleitől. Szerinted mi lenne? Az összes média azonnal rohanna, hogy micsoda embertelenség. Meg emberi jogok... Stb...
Egyébként ebben (is) egyetértünk, ha ezt a kérdést nézzük. A következő muzulmán generációt már át kell nevelni a szüleiktől külön. De ugye az emberi jogi akadályokba ütközik... - Egyenlőre, most 2016-ban. - De ami késik nem múlik.

PannonBoy 2016.03.17. 09:51:25

@Hari Seldon 2: Oh, köszönöm. :)
Nekem kellene a teljes 6 év, de minimum 5 a perm. residence-hez.

tanato 2016.03.17. 09:56:26

@BircaHang Média: Nyilván az is benne van,de Brezsnyevet pl. nem a penzeső miatt szerettek

BircaHang Média · http://bircahang.org 2016.03.17. 10:29:22

@tanato:

Brezsnyevet az átlagorosz kiröhögte és nem szerette. Pont az ő idejében jártam szovjet iskolába, emlékszem jól.

Elég csak a vicceket megnézni, ez a legnagyobb jel. Lásd a Brezsnyev-vicceket és a Putyin-vicceket!

A Brezsnyev-viccek főhőse egy iskolázatlan, műveletlen alak, aki megalomániásan gyűjti a kitüntetéseket és folyton röhejes helyzetekbe keveri saját magát.

A Putyin-viccek főhőse meg egy ravasz, okos ember.

A Brezsnyev-viccek lényege: az egész Brezsnyev egy alkalmatlan alak. A Putyin-viccek lényeg: egy hozzáértő ember túlzásaival való viccelődés. Brezsnyevhez a viszony a viccekben negatív, Putyinhoz pozitív.

Mondjak példákat?

tanato 2016.03.17. 10:48:03

Ravasz,okos ember,de Brezsnyev tanitványa.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2016.03.17. 11:05:39

@Mr Long:
Igen, igy van.
Csak egy gondolatfoszlany volt :)

2016.03.17. 11:53:16

@Hari Seldon 2: @Mirjam2: ad 1. Mar vagy 20 eve megy a Calais cirkusz, ami felett a franciak szandekosan szemethunynak. Exportalni akarjak a tomeget
Ad 2. A segelyert, nem az idojaras/kaja/landscape szent3sag miatt

kardio1 2016.03.17. 13:02:22

@charlieharper: lehet. Innen csak az látszik, hogy mind oda akar menni.

Hari Seldon 2 2016.03.17. 13:50:01

@charlieharper:
Mire nem igaz a Singapore? Hogy most hasítanak? Lehet. De miután a politikai és gazdasági körök összefonódnak. A világpiacon hosszú távon, (tudod, én nem 10-20-30 évben gondolkodom... :-) ) az ilyen országoknak a cégeik versenyképessége romlik. Az lehet, hogy x évig egy hatékonynak tűnő államszervezet jól meg tudja tolni a gazdaságot, de torzul a verseny. Ha ezt felismerik időben, és visszalépnek a gazdasaságból. Még jól is elsülhet. Viszont ezt a diktatúrák "nem szokták észrevenni".

2016.03.17. 13:56:24

@Hari Seldon 2: hat, eleg regota hasitanak
Importaljak be a nagy koponyakat R&D-re es szepen menni is fog nekik

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2016.03.17. 14:56:48

@fhdgy: Nem mondtam én se komolyan a dolgot egy percig se...
:D

@diggerdriver: Úgy látszik nem érted...Mindegy, így jártunk. :-)

Hari Seldon 2 2016.03.17. 15:12:03

@charlieharper:
OK. meglátjuk hogy meddig megy.

Kínát is csodálják, hogy mekkorát megy. Közben a beruházások piramisjáték pénzből mennek. A pénzt nem hatékonyan használják fel.
Nem lennék meglepve, más kínai vezetésű állam is dolgozik néha így.

fhdgy 2016.03.17. 16:37:59

@geegee: Igen, most hogy így mondod, eszembe jutott még egy valami, amiért nem lehet komolyan gondolni a dolgokat.

Én először 2006-ban jöttem haza Németországból. Ott nem volt munkám, itt ( Budapesten ) kaptam egy ajánlatot havi ötszáz bruttóra.

Minden nagyon szép volt, minden nagyon jó volt, csak egy dolgot hagytam ki a számításból: több mint öt évi németországi élet és munka után elviselhetetlen volt az itthoni lét.

Aki négy-öt év normális kinti munkával, élettel haza jön, rövid úton idegrohamot kap. Biztos van kivétel, de aki el tudja viselni az itthoni dolgokat, annak megemelem a kalapom.

tanato 2016.03.17. 18:19:46

@fhdgy: mai példa egy fiatal lány a körzetemből 7 év angliai élet után hazaköltözött és vállalkozást nyitott/szépségszalon fogyasztógépekkel/,persze nem jött be,eltájolta magát a fizetőképes keresletet illetően,nem csoda 7 év alatt sokat lehet felejteni.Ma beszéltem anyukájával,pont azt mondta amit te is,idegrohamokat kapott a magyar viszonyoktól.
Már két hónapja újra külföldön él és dolgozik, jelenleg Ausztráliában a nyelvtudás miatt.

pappito · http://pappito.com 2016.03.17. 21:05:25

@BircaHang Média: propaganda, az.

mellesleg én nem beszéltem putyin népszerűségéről.

ezek szerint neked vlagyimir vlagyimirovicsot fényező csapatban jutott csak hely? :)

pappito · http://pappito.com 2016.03.17. 21:08:54

@Hari Seldon 2: azért hasítanak, mert központi döntések vannak.

DieNanny CH 2016.03.17. 21:16:55

@pappito:

De hát Mo-on is központi döntések vannak. Ott meg valami más megy, nem hasítás...

fhdgy 2016.03.17. 22:07:17

@tanato: 86-87-től viszonylag gyakran jártunk külföldön, főleg a volt Jugoszlávia területén. Rokonlátogatás, nyaralás. Jó volt ott lenni, de mindig jó volt hazajönni. Az elutazásnak, a visszatérésnek is megvolt a maga varázsa. 97-ben volt először hogy hosszabb távon voltam távol, hat hónapig. Akkor már megvolt az érzés, hogy jó lett volna ott maradni, nem haza jönni. Ennek ellenére nem okozott gondot a hazatérés, csak az maradt, hogy jó lett volna maradni.

2001 után fokozatosan, egyre durvább lett itthon lenni. Volt úgy, hogy Münchenből elindultam haza, de már Bécsben dühös voltam saját magamra, hogy miért nem maradtam, miért kellett nekem hazajönni.

2006-ban saját döntés alapján jöttem haza, bár nem teljesen önszántamból. Akkor még balga lélek, azt hittem, hogy jó fizetéssel itthon is jó lesz. Életem legnagyobb tévedése volt.

Szerintem ( minimum ) három-négy év nyugodt, kiegyensúlyozott külföldi lét alapvetően átformálja az embert. Én már nem abba a Magyarországra jöttem vissza, ahonnét elmentem. Biztos én is sokat változtam, de szerintem az ország méginkább más lett. Bizonyos mértékig idegen lettem a saját hazámban. 2008-ban újra elmentem, 2009 végén jöttem megint haza. Ezt még durvábban éltem meg.

Mi volt a legnagyobb bajom? Kint bár idegen voltam, de emberszámba vettek, itthon sokszor úgy éreztem, hogy max. kutyának néznek. Azóta rosszabb lett a helyzet, már kutyaszámba sem veszik az embert, és még nem tudom, hogy hol a gödör alja.

pappito · http://pappito.com 2016.03.17. 22:41:54

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: ott más, okosabb rendszer van. nincs sorból pofázás, Mo-n még annak se sok baja lesz aki sorból pofázik. plusz ott be van fogva az emberek szája a központi irányítás kellemes mellékhatásaival (szoc. háló, stb.) ezért az ottaniak olyasmiről mondtak le, ami úgyse érdekelte őket, mint a szabad sajtó pl. de amúgy sem összevethető, több etnikum, több -gazdasági, politikai, katonai - érdekszféra.

Mondjuk küzdenek is rendesen, hogy megteremtség a szingapúri etnikumot, huszonéve mossák az agyakat ezzel, előbb utóbb bejön.

BircaHang Média · http://bircahang.org 2016.03.18. 07:08:15

@pappito:

Nem vagyok csapattag egyetlen csapatban sem.

tanato 2016.03.18. 07:52:04

@fhdgy: SOkan hazajönnek,/jöttek már kintről, de a meglátásom szerint az aktív korosztály újra vissza is megy,akik maradnak azok az öregek akik ott akarnak meghalni,temetkezni ahol felnőttek.

Hari Seldon 2 2016.03.18. 09:48:56

@pappito:
Egyet értünk. továbbá,egy diktatúra szükségképp elnyomja az embert. - Elnyomja a kreativitást. - Magyarul az újító szándékot/kedvet. Ez lehet, hogy a pillanatnyi eredmények tükrében nem látszik, de attól még a lakosság szépen lassan generációról generációra egyre kevésbé lesz "ötletelő" természet.
Újítások (relatív) hiánya miatt pedig vagy külső szellemi tőke bevonás szükséges, ami drága, és egy idő után továbbáll(hat).

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2016.03.18. 11:33:42

@fhdgy: Elhiszem simán.Nekem néha még munka se kell hozzá, elég tud lenni pl a közlekedés... :D

fhdgy 2016.03.18. 11:40:31

@geegee: Ma már nyugdíjas vagyok, de szerencsére a munkámmal kapcsolatvan volt a legkevesebb problémám az életben. Volt egy-két rövid időszak, amikor rosszkor voltam rossz helyen és nem tetszettek a munkakörülmények. Ezeket leszámítva szerettem, szeretem a szakmám.

De ha hiszed, ha nem, engem is a közlekedés borított ki, de nagyon, az hogy az autósok semmibe nézték a zebrát. Nem tudom, hogy kinek mi a tapasztalata, de nekem úgy tűnik, hogy az elmúlt három-négy évben érezhető a javulás ezen a téren.

fhdgy 2016.03.18. 11:47:18

@tanato: Én is hazajöttem, de még eszemágában sincs meghalni ( még ). :-)

Én még 57-58 éves koromban is küldtem az életrajzaimat itthonról német nyelvterületre. Aztán fokozatosan lelombozódtam, mert volt, hogy egyértelműen megmondták, hogy náluk ennyi idős embereket már nyugdíjba küldenek.

Jó, mondtam, akkor küldjenek engem is. Aztán mosolyogva mondták, hogy az nem úgy megy!

Nem örültem ezeknek, de legalább tiszta beszéd volt. Nagy kompromisszumok árán találtam itthon munkát, de az az utolsó négy és fél év nem tartozik az életem legszebb időszakai közé.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2016.03.19. 09:07:59

@fhdgy: Igen, talán van valami kis javulás ezen a téren is.Én spec inkább az autópályás közlekedéssel kapcsolatban értettem ezt, amit írtam.Agresszív előzés, követési távolság, stb...Itt még erősen érződik, hogy Európa keleti feléhez tartozunk... :-(

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása