oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2015. november 08. 06:42,  Te jó ég, hova költöztünk! 38 komment

2015. november 08. 06:42 Határátkelő

Te jó ég, hova költöztünk!

A heti blogajánlóban lesz bécsi krimi, egy kis olasz suli és az is kiderül, hogyan alkalmazkodik egy család ahhoz a nem kis kihíváshoz, amikor a nagyobbik gyerek hirtelen gimnazista lesz. Nem is ragozom tovább, vágjunk bele!

becs_bunteny_foto_becsboljelentjuk_blogspot_co_at.jpg

Bűn az élet – írhatnám Moldova Györgyöt idézve, és persze ez a Bécsből jelentjük blog esetében súlyos túlzásnak minősül, ám kétségtelen, hogy a legutóbbi bejegyzés egy izgalmas estéről szól. A történet este 11 órakor kezdődik…

„Villogó rendőrautó az utca közepén nyitott ajtóval, pont úgy néz ki, amiből akcióhoz ugrottak ki éppen. Az autó mögött egy férfi, akire két rendőr két irányból fog fegyvert. A férfi valamilyen szláv nyelven kiabálva ellenkezik, egyik rendőr is erre a nyelvre vált.

A gyanúsított kezdi megadni magát, lassan térdre ereszkedik, ahogy ebből a testhelyzetből felfele néz a rendőrre az az érzésem, hogy engem is bámul. (...) Perc sem telik el, egyik rendőr a férfire veti magát, kattan a bilincs. A férfit az autóba tuszkolják, az ajtót rázárják. (...)

Te jó ég, milyen helyre költöztünk! - merengenek el gondolataimban, mikor hirtelen eszembe jut egykori, hegyoldalra néző, budai lakásunk, ahol egyik hajnalban rendőrök dörömbölésére keltem fel, mert a lakás néhány ablaka alatt „életellenes bűncselekmény” (így mondták) történt.

Kihallgattak minket is. Azok az ablakok nem a hegyoldalra néztek ugyan, hanem a szembe házra, egy boltra és egy játszótérre, de ekkor és ott megöltek valakit az ablak alatt, míg mi a másik oldalon az igazak álmát aludtuk arccal az újgazdag Buda felé. (...)

Reggel mesélem az estet egy újdonsült barátnőmnek, akik Bécstől nem messze építkeznek. Mondja, hogy egyik este a férje a telkükön lézerrel mért, a szomszédok kihívták a rendőröket, mert azt hitték tolvaj garázdálkodik. Pár percen belül kint voltak, és a férjére is fegyvert fogtak a saját telkén, amíg nem igazolta magát.

Talán tényleg van itt még közbiztonság, ha nő is a bűnözés, a rendőrség véd és szolgál.”

A teljes posztot itt olvashatjátok el, Ausztriáról pedig itt olvashattok híreket, sztorikat.

Az olasz iskola

Ha gyerek lennék, valószínűleg bírnám az olasz sulit, már csak azért is, mert szeptember 15-én kezdődik, viszont már június elején vége van (szülőként ez annyira nem vonzó, de az más kérdés). Igaz, komoly hátránynak tűnik, hogy néha szombaton is van tanítás – derül ki a Nők külföldön oldalon, ahol tíz pontban foglalják össze a jellemzőket, ezekből emeltem ki párat.

Iskolaérettség

Mindenki iskolaérett, aki előző év végéig betölti az 5 évet. Tehát átlagban 5 és fél, 6 évesen kezdik a gyerekek itt az iskolát. Nem lehet gyereket visszatartani az óvodában.

Eltérő szerkezetű általános iskola

Itt is nyolc év az általános iskola, ez azonban két teljesen külön intézményre oszlik. A scuola primaria vagy elementare 5 évig tart, majd ezt követően a scuola media 3 évig.

Tanév hossza

Vagy inkább rövidsége. Szeptember 15-től június 6-ig tart. Hogy hova teszel egy kisiskolás gyereket több mint 3 hónapon át? Hát ott vannak a nagyszülők! Ja, hogy külföldön élsz, ők meg otthon, esetleg dolgoznak még vagy már túl idősek, netalán nincsenek? Itt is van bébiszitter, biztos van rá havonta pár száz, esetleg ezer euród.

Tanórák hossza

Na, azok hosszúak. Egy, másfél, két órásak. Van egy tízórai szünet meg egy ebédszünet és kész. A tömbösítés előnye, hogy van idő elmélyülni egy-egy tantárgyban, projektben, nem kell 45 percenként össze-vissza váltani.

Tanítási hét

Alapvetően kétféle rendszer van, a tempo pieno és a tempo normale. A tempo normale magyar szemmel nézve nem normális a nevével ellentétben, mivel szombaton is van iskola.

Első osztályban ez úgy néz ki, hogy hétfőtől szombatig 8:10-től 12:40-ig tart a tanítás (nálunk például). A tempo pieno esetében 8:10-től 16:10-ig vannak iskolában a gyerekek hétfőtől péntekig. A délelőtti tanórák 12:10-kor érnek véget, ezt ebéd és játék követi, majd 14:10-től újra tanulás.

Alapkészségek elsajátítása

Erre sok időt hagynak. Először csak nyomtatott nagybetűkkel tanulnak olvasni és írni. (...) A matematikát viszonyok tanításával kezdik, pl nyitott, zárt, közel, távol, majd megtanulják 1-től 20-ig a számokat. Ez az első év anyaga. Angolul is tanulnak, már nagycsoportban is, főleg csak szóban.

Van még vallás (nem elsősorban katolikus hittan és nem kötelező, helyette korrepetálást is lehet igénybe venni) és számítástechnika óra is. Van még ezen kívül történelem, földrajz és természettudományos oktatás is, ezek az olaszórába vannak integrálva, valamint ének-zene és művészetek (rajz) is.

Tornaóra

Hetente csak egyszer van, két óra egyben. Jelenleg a helyi sportegyletekből jönnek pár hétre egy-egy sportágat megtanítani, népszerűsíteni. Most kosárlabdáznak, aztán nemsokára kezdik a rögbit, és még valami fura nevű labdajáték is lesz később. Átöltözni nem kell, hiszen egy kisgyerek nemcsak tornaórán rohangál, ugrál, mászik, akkor meg minek a jelmez.

Költségek

Iskolatáska: 30-60 euró

Tolltartó: 10-20 euró között (háromemeletes, mindennel feltöltve)

Füzetek: 3 euró/5db, vagy 1 euró/db (12 db-ot kértek tőlünk)

Tanuló zsebkönyv: 5-10 euró

Tornacipő: 8-20 euró (ennyiért nyilván nem kapni nagyon márkásat)

Egyebek

Kirándulások, programok: havi átlag 5 eurót lehet erre számolni (most semmi, tavasszal több minden is)

Menza: egy főre jutó havi jövedelem alapján számolják ki a díját, 1,8 és 6 euró közt kell fizetni naponta (átlagos jövedelem esetén 3,5-4,5 euró).

Összesen így 100 eurót lehet körülbelül elkölteni iskolakezdésre egy első osztályos gyerek esetében.”

A teljes posztot itt olvashatjátok el, ha pedig Olaszország érdekel titeket, akkor ide érdemes továbbiakért kattintani.

Mit tanulunk az iskolától?

És ha már iskola, akkor maradjunk is az oktatásnál, csak éppen országot váltunk. Az Élet a határon túl blog szerzőjének, Editnek a családjában ugyanis nagy változás történt, a nagyobbik gyerek gimnazista lett, aminek több következménye is van…

„Első, amit tanul az egész család, az a koránkelés. Ez viszonyítás kérdése, de nekünk ez mindenképp korábbi időpont, mint az eddig megszokott. Eddig ugyanis ráértünk fél hétkor kelni, a lányok fél nyolckor indultak el a suliba, és egy óra bőven elég volt ahhoz, hogy elkészüljenek. (...)

Nagyobbiknak - ezt ügyesen kiszámoltuk - legkésőbb hat ötvenötkor el kell indulnia a buszhoz, hogy elérje, és be is érjen 8:45-re. Tehát hatkor fel kell kelni.

Kisebbik közölte, hogy semmi gond, ő fel bír kelni, de, és most előre figyelmeztet bennünket, ő ehhez hozzá fog szokni, és hétvégén is hatkor fog kelni.

Mondtam neki, hogy ez nem annyira nagy gond, de előre figyelmeztetem, hogy ha engem is felkelt hétvégén hatkor, akkor annak nem lesz jó vége. Tehát első reggel, főpróba és premier egyben. (...)

El is indultunk a buszmegálló felé, és a megállóig rágtam a szájába, hogy amikor vége a tanításnak, hívja fel apukáját, és beszéljék meg, hol találkoznak. Az én gyerekem tök türelmes az anyjával, mert hagyta, hogy vagy ötször elmondjam, és egyszer sem szólt rám, hogy hagyjam má’ békén.

Azt viszont elmondta, hogy mennyire örül, hogy elkísérem, mert ilyenkor milyen jókat beszélgetünk, ezalatt oda is értünk a megállóhoz. Már ott álltunk vagy fél perce, amikor megjelent nagyobbik barátnője, mire az én gyermekem közölte, hogy nem kell, hogy elkísérjem. A barátnőjével megoldják ketten, ne izguljak, be fognak érni. Izgultam, de hagytam. (...)

Az első héten minden nap ez ismétlődött, csak üzenetek nélkül. Gyerek reggel ment, egyedül, ebédelt apukájával, majd jött haza egyedül. Kisebbik és én is megjegyeztük, hogy azért ez nem annyira ér, hogy ők minden délben éttermekbe járnak és kettesben ebédelgetnek, tessék minket is kárpótolni valahogy. A Zuram javasolta kisebbiknek, hogy járjon gimnáziumba és akkor elviszi őt is, nekem meg hogy ne beszéljek hülyeségeket. (...)

Megkapták az első nap az értesítést az ebédről, és a napköziről valamint a délutáni foglalkozásokról is. Ebédet, pontosabban szólva ebédjegyet az egyik tanárnál lehet venni, és a városháza menzáján lehet elfogyasztani az ebédet. Minden nap háromféle menüből lehet választani, a legdrágább 3,30 EUR a legolcsóbb 2 EUR. Pontosabban szólva két menü, és állandóan van pizza, spagetti vagy flammkuchen, ez utóbbi három a legolcsóbb.

Azt, hogy melyik tanár néni, és hogy hol, azt három napig nyomozta a gyerek, de sikerrel járt. A barátnőjével együtt kiderítették és megvették a kajajegyeket. Ezek ilyen pici papírfecnik, amit nagyobbik berakott a bérlete mellé, nehogy elveszítse. Nem volt sikeres.

Tiszta frászban volt, amikor hazaért, mert már tudta, hogy egy kajajegyet elhagyott. Berontott az ajtón és lázasan kutatni kezdett a táskájában, zsebeiben, hátha. Mondtam neki, hogy nyugodjon már meg, az csak egy jegy, a többi megvan.

Tettem egy javaslatot: másnap menjen be a tanár nénihez, mesélje el mi történt, adok pénzt és vegyen egy másik jegyet. Valamint fogjon egy pénztárcát - van neki vagy öt - és abban tartsa a kajajegyeket, ne a bérlete mellett, mert amikor kiveszi a táskából, könnyen kieshetnek. Újabb dolog, amit megtanultunk.

Nagyobbik másnap összeszedte minden bátorságát odament a tanár nénihez, és elmondta mi történt. A tanár néni rendes volt, adott egy másik kajajegyet és még fizetni sem kellett érte, csak annyit kért, hogy ha mégis meglenne a jegy, akkor adja vissza az egyiket. Nem lett meg, de azóta nagyobbik egyet sem hagyott el, tehát sikeres lecke volt.”

A teljes posztot ide kattintva olvashatjátok el, itt pedig Németországról találtok mindenféle érdekességet.

A moderálási alapelveket itt találod.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: blogajánló Olaszország Ausztria Németország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr958057936

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Golf2 2015.11.08. 06:58:23

5 ès fèl èvesen kezdik a sulit,de legalább a foci nem kötelező ott.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2015.11.08. 07:22:49

@Golf2: Nálunk az erdei séta volt kötelező (télen, nyáron, esőben, hóban).

Köszi az írásokat, jók.
:)

Golf2 2015.11.08. 07:41:14

@svájci sapka (ch): A séta az jò,de itt már az erdő is betonból lesz lásd városliget.

adg 2015.11.08. 09:22:32

@Golf2: Csak nekem furcsa, hogy a vilag vegerol is mindossze egy percembe tellt utananezni ennek a csodas hirnek? Kicsit megleponek tartottam a kotelezo focioktatast. Es lam, van az iskolaknak egy szabadon valaszthato "targyakra" hasznalhato kerete, ezen belul lesz lehetosege az iskolaknak focit "tanitani". Nem lesz kozpontilag kotelezo. Ha egyaltalan barmi, mert meg csak tervezet. A tervezetek nagy resze a kukanak keszul, celja a szerzo javadalmazasa.

Ha az en idomben pl kotelezo lett volna focit tanulni, akkor valoszinuleg 81-82-ben disszidalok. A vilagbol ki lehetne kergetni, ha nekem azt kene jatszanom. :) Vagy barmi labdas jatekot, kiveve biliard, bowling, lown ball (mijaz magyarul?) talan. De ezeknel inkabb a folyadekpotlas a lenyeg. :)

adg 2015.11.08. 09:24:22

@svájci sapka (ch): Az ilyen setat nagyon jo otletnek tartom. Itt mondjuk kevesbe mukodne, mert meggyulladnanak a gyerekek, meg rendes erdo sem igazan van, de nalatok szerintem ez marha jo lehet.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2015.11.08. 09:32:32

@Golf2: @adg: Igen, ha arra alkalmas idő van. De zuhogó esőben nem egy nagy élmény.
:(

DieNanny CH 2015.11.08. 09:41:12

@svájci sapka (ch):

"De zuhogó esőben nem egy nagy élmény."

Kivéve a 7 éven aluliakat. Azok még élvezik! :-)

Golf2 2015.11.08. 09:41:51

@adg: Remèlem nem lesz kötelező de biztos jò nèven veszik majd fenn ezèrt buzgón rugatják majd a bőrt.

adg 2015.11.08. 09:50:54

@svájci sapka (ch): Na igen, nyilvan van az az ido, amikor talan megis jobb lenne egy klasszikus tesiora a teremben.:)

fhdgy 2015.11.08. 10:09:08

@adg: Nem tudom, hogy mióta élsz távol ettől az univerzumtól, de elmondom, hogy más szabályok szerint működik itt minden, mint egy normálisban.

Ha csak el kezdenénk sorolni azokat a tervezeteket, amiről akkor még azt mondták, hogy még a kormány sem támogatja, nem is akarja, aztán keményen a nyakunkba varrták őket ( legékesebb példa a vasarnápi boltzár ), akkor lehet, hogy arra sem lenne türelmed, hogy egyszer elolvasd a listát.

Te komolyan elhiszed, hogy egy szabadon választható tantárgy, ami a foci, nem lesz kötelező? Pro forma lehet, hogy nem, de lesz egyetlen egy elég bátor ember ebben az országban, akai azt meri majd mondani, hogy jó, ha nem kötelező, akkor mi nem is csináljuk?

Hol élsz ember? ( Nem a helyet kérdem, azt tudom, hogy innét nézve a Föld másik felén )

NemodaBuda 2015.11.08. 10:13:13

Tulajdonképpen könnyebb jó iskolát csinálni, mint rosszat. Ahol a gyermekeket szeretik, nagyon nem foghatnak mellé !

adg 2015.11.08. 10:35:35

@fhdgy: Ugyan mar. Van egy rakat valaszthato targy, neptanctol a tokomtuggyamiig, es koztuk a foci. Es szerinted mindenki rettegeve a focit fogja valasztani, es tapsol is hozza, mert be vannak tojva a patas orbantol. Ne vicceljunk mar, tudom, hogy valamiert a bogyodben van, de ez eleg irrealis, ne haragudj. Meg eszak koreaban sem kotelezo mindenkinek focizni, pedig ott is eleg nagy fetise volt a vezernek a foci. Mar nem enek a prettyboynak, hanem az apjanak. Ez a mostani inkabb a kosarra van racsavarodva, de szerintem nem kotelezo mindenkinek kosarazni sem.

Amugy az iskolak jo reszeben tesi oran fociznak a gyerekek, ha eleg lusta a tanar, es nem erdekli annyira a "tananyag". Az oke. Ha erre lehetoseget biztositanak valaszthato targy formajaban, az maga a vilagvege.
Mindegy, ez a velemenyem. Ugy, hogy utalom a focit, es egyetlen meccset sem neztem vegig eletemben, es soha nem fociztam.

fhdgy 2015.11.08. 10:44:26

@adg: Jó, ez az én véleményem! A tiéd más.

Kíváncsi lennék, hogy mások hogyan látják?

Ezért kérek itt mindenkit, akinek van rálátása az iskolák működésére, hogy mondja el, hogy mire lehet számítani!

Mrs. Clayton 2015.11.08. 11:02:35

@adg: kerlek szepen az a gyepteke angolul pedig lawn ball

Főgebra 2015.11.08. 11:20:00

@adg:
"...lown ball (mijaz magyarul?)..."
Ne dőlj be Mrs. Clayton válaszának!
Igaziból, az vagy gyeplabda vagy gyephoki!

Ozi vonatkozása, hogy ha jól emlékszem, akkor az olimpia után az ozik elbontották az olimpiai lown ball stadiont!! :-)

adg 2015.11.08. 11:40:38

@Mrs. Clayton: @Főgebra: ajjaj. Na most?
A gyepteke tok logikus amugy, elegge hasonlit a tekehez. Mondjuk ra.
A hokihoz marhara nem. A gyeplabdat nem tudom micsoda, szoval az is lehet.

Mindenesetre koszonom a valaszokat, egyelore maradok a lawn ball-nal, termeszetesen "a"-val, ezek ugyis csak ezt ertik, otthoniakkal meg nem igazan beszelek errol. :)

Mrs. Clayton 2015.11.08. 11:47:22

@adg: a magyar golyosport honlapjarol vettem szoval magyarul gyeptekenek hivjak, a gyeplabdat azt tudom melyik es ott egy utovel a kezukben kergetnek egy labdat, sztem te nem erre gondoltal, en egyebkent petanque-nak ismerem, gondolom ez a francia megfeleloje

Főgebra 2015.11.08. 12:01:22

@adg:
Vagy esetleg te a lown bowlról beszélsz?

Mrs. Clayton 2015.11.08. 12:14:48

@Főgebra: es mi van a loan ball-lal? Azt ma mar seniki sem jatsza?

adg 2015.11.08. 12:54:45

@Mrs. Clayton: Magyar golyossport? Mik vannak. :) Igen, nincs uto. Van egy vasgolyo, azt kell megkozeliteni az excentrikus sulyozasu labdakkal. Aki a legkozelebb van, az nyer. Egy picit szofisztikaltabb ennel, de mindegy. A lenyeg a sor, marmint a sor, nem a sor, csak nincs ekezetem es nem tudom az o ascii koodjat. :)

Szoval legyen akkor gyepteke. Koszonom.

@Főgebra: Law bowl? Lawn mole? :)

Főgebra 2015.11.08. 13:12:58

@Mrs. Clayton:
Nem tudom!
Azt tudom, hogy kies kishazánkban azt a sportot amit füvön játszanak kb teniszlabda nagyságú labdával és egy eléggé idétlen piszkafával próbálják továbbítani, elképesztően eszetlen szabályok szerint, azt gyeplabdának nevezik!
vrsz.gportal.hu/gindex.php?pg=26258392

De, hogy ne legyen olyan szép a menyasszony, angolul ez a sport a field hockey!
Sajnos ezek a játékok a Commonwealth-en belül honosak jellemzően, mert a lájmi katonaság mindenhova elvitte.

Mrs. Clayton 2015.11.08. 13:13:28

@adg: aha, golyosport, es igen a lawn ball magyarul petanque

Mrs. Clayton 2015.11.08. 13:18:14

@Főgebra: igen de adg nem arrol beszelt, hanem a petanquerol es az bizony gyepteke ⚽️

adg 2015.11.08. 13:19:20

@Főgebra: Na azt lehet, de a lawn ball az nem ez. Fentebb leirtam nagyjabol.

@Mrs. Clayton: Nem, a peanque az megint mas, azt homokban jatszak, es dobaljak a golyot.
A lawn ballban csak az egyik golyo fem, kb teniszlabda meretu, mig a tobbi egy kicsot lapitott, bor vagy muagyag, es excentrikusan van sulyozve, ezert kanyarban gurul. Es nem szabad dobni.
www.youtube.com/watch?v=PonGXrse4MU

Mrs. Clayton 2015.11.08. 13:30:09

@adg: wow, akkor ezek csak hasonloak, csak a kis kep alapjan amit a gugli felhozott hittem h olyan mint a petanque, de akkor aradjunk a lawn ballnal

Főgebra 2015.11.08. 13:49:16

@adg:
Jah, csókolom!
Aztat a művelt afgánok és a lájmik lawn bowl-nak írják!
A terem változatát szoktam nézni az Eurosporton. Eléggé belterjes lájmi sport egy-két ozzival, éppúgy mint a snooker!

adg 2015.11.08. 13:57:59

@Főgebra: Hoppa, elnezest kivanok, valoban. haha, mik derulnek itt ki kerem. :)
Na ennyire vagyok kepben a labdajatekokkal. Es meg muvelt afgan sem vagyok. :D

@Mrs. Clayton: Hm, maradjunk inkabb a lawn bowl-nal, muvelt kollega radobbentett, hogy meg az angol nevet sem tudom, nem csak a magyartot. :)

Ma sem jottem hiaba. Holt pap joig tanul.

33621 2015.11.08. 14:57:14

@adg: @Főgebra: @Mrs. Clayton: Hogy ti milyen jól elgolyóztok itt vasárnap! Öröm olvasni.

33621 2015.11.08. 15:39:47

Dobjuk már fel egy kicsit itt a napot! Találtam egy cikket meg egy Facabook megosztást is a témával kapcsolatban! Hova ne költözzünk. De ha mellénk költöznek akkor mit tegyünk?

www.life.hu/news/20151107-ot-szir-menekult-ot-oran-at-eroszakolt-egy-otthonban-levo-fiatal-lanyt.html

A Facebookon meg valami olyan volt, hogy Németországban egy török fiú erőszakolt meg egy 19 éves lányt, majd élve felgyújtotta!

Főgebra 2015.11.08. 16:25:50

@adg:
:-) Osztán, ha etimologizálunk, akkor lehet, hogy a bowl -előszeretettel alkalmazott angolszász szokás szerint - a bowling röviditése, akkor meg Mrs Clayton visz egy pontot mert akkor igaziból gyep teke.
Az megvan, hogy gyeptenisz füvön? :-)

pappito · http://pappito.com 2015.11.09. 03:59:57

@adg: igazad van, a petanque-ban hajigálják a golyóbisokat, amiről te beszélsz az nálunk bowls/lawn ball. (az a petanque amiben gurítanak az a bocce) És úgy hívják, hogy bowling club ahol csinálják a nyuggerek, legalábbis én csak idősebbeket láttam játszani.

pappito · http://pappito.com 2015.11.09. 04:03:02

@fhdgy: azt nem tudom mire lehet számítani, az én gyerekem vitorlázik az áltisiben az iskola flottájában meg most valami homályos okból golfot tanul meg úszik. Mondjuk azt hiszem egyik se kötelező. És még mindig jobban járt, mint a krikettel járt volna :)

Void Bunkoid 2015.11.09. 09:30:50

@fhdgy: "de lesz egyetlen egy elég bátor ember ebben az országban, akai azt meri majd mondani, hogy jó, ha nem kötelező, akkor mi nem is csináljuk?"

Már van. Már eleve jópár iskola zavarja el a KLIKeseket a picsába, és tér vissza az önkormányzat költségvetése/fennhatósága alá, mert az önkormányzat legalább nem vette el az eszközeiket és jobban menedzselte a suli pénzügyeit. na nem úgy, mint a KLIK - valszeg emlékeztek még az egész megalakulásakor kialakult botrányra, amikor is frissen megalakulva, de saját intézményterülettel nem rendelkezve gyakorlatilag az iskolában foglaltak el önkényesen termeket/helyiségeket, valamint konkrétan zabrálásra emlékeztetően foglalták le a jobb állapotú bútorokat/informatikai eszközöket (ugye a CRT monitor maradhat az iskolánál, a lapos az gyühet a klikhe').

Szóval aki ki meri dobni az iskolájából a KLIKet, az simán meg fogja tenni azt is, hogy jó, ha opcionális, akkor most eltekintünk tőle.

©________ 2015.11.09. 09:32:49

@Void Bunkoid: ezt azert csinalhstjak meg az iskolak, mert valamilyen homalyos okbol nem tiltottak meg nekik jogszabalyban.
Valaki figyelmetlen volt.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása