oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2022. szeptember 03. 06:30,  Európa, a győzelem 229 komment

2022. szeptember 03. 06:30 Határátkelő

Európa, a győzelem

A hatvanas évek közepe sok szempontból Európa egyik aranykoraként él sokak emlékezetében – a fokozódó jóléthez társult a szabadság, ami a vasfüggöny mögül kiszabadulva még nagyobb élmény lehetett. Csodabogár szerint mindenképpen, aki egy kora őszi út emlékeit idézi most fel.

paris_1966.jpgPárizs 1966-ban

„1965-ben szabadultam ki a vasfüggöny mögül, azzal a feltett szándékkal, hogy mostantól utazni fogok. 1966 nyarán lett Stockholmban saját lakásom és elfogadható állásom. Ősszel már utazni akartam. Találtam is egy partnert ehhez, egy Amerikából visszadisszidált mérnökfiút. Aztán szeptemberben tényleg elindultunk.

Képzeljétek el, hogy nem volt internet, gurulós koffer, meg ilyesmi. Három hétre terveztük az utat, vonaton, szó szerint fapados osztályon, nagyon kevés pénzzel. Stockholmból indultunk, első cél Párizs.

Párizs

Megérkeztünk, már nem emlékszem mennyi idő után, de nagyon hosszú volt az út. Volt egy könyvünk, Europa 5$ per day. Abban voltak tippek szállásra, vendéglőre, stb. Kofferek a megőrzőbe és mentünk szállást keresni. Mondanom se kell, hogy olcsón kellett laknunk és pocsék szállások voltak.

Másnap mentünk a Louvre-ba. Mona Lisát még megkerestük közösen, aztán elváltunk másfél órára. Én megkerestem a kis római rabszolga írnokot, „akit” jól ismertem Lyka Károly Művészetek története c. könyvéből.

Mikor megláttam sírva fakadtam az örömtől, hogy tényleg itt vagyok, szinte hihetetlen volt. Nemrég még olyan elérhetetlennek tűnt. Persze beleszerettem Nikébe és úgy éreztem, hogy én is egy ilyen győztes vagyok, hiszen itt lehetek, nekem ez volt a győzelem.

Öt teljes napot szántunk Párizsra. Mentünk egész nap. Megnéztük a Bastille-t, a cellát, ahol Marie Antoniette várta a guillotint. Csodás volt a Luxemburg kert. Felmásztunk az Eiffel-toronyra. Természetesen a Notre Dame és a Montmartre se maradhatott ki.

Akkoriban még nem volt előre jelentkezés és sorbanállás sehol. Felfedeztünk egy önkiszolgáló éttermet és ott ettünk minden nap. Az angol, német és svéd tudásunkkal nem mentünk semmire, de az önkiszolgálóban ki voltak rakva az ételek, csak rájuk kellett bökni és kész.

Olaszország

Firenze

A hatodik napon megint vonatra ültünk és mentünk Firenzébe. Az is jó hosszú út volt. Ott is mentünk a szokásos úton. Dávid, Uffizi képtár és a templomok. Erre csak 3 napunk volt.

Róma

A következő állomás Róma. Csodálatos meleg szeptember volt, már nagyon csábított a tenger, de nem mentünk. Fontosabb volt a Forum Romanum, az angyalvár és egyáltalán a város. Akkoriban volt az olasz filmek fénykora, meg akartuk ismerni a helyszíneket, a város hangulatára voltunk kíváncsiak.

Természetesen elmentünk a Vatikánba is. A székesegyházat és a Sixtusi kápolnát is látni akartuk. Az utóbbi valahogy össze volt kötve a Vatikán múzeummal, ahol fantasztikus szép képek vannak, iszonyat mennyiségben.

Igen ám, de a nyitvatartás csak 10-12 és délután 3-5 közt. A belépőjegy a mi pénztárcánknak nagyon drága volt. Megvettük a jegyeket, és végigrohantuk a múzeumot, mert kétszer már nem akartunk annyi pénzt kiadni. De legalább a kápolnát nyugodtan megnézhettük. Nem toltak ki az utánunk érkező turisták. Persze még nem volt restaurálva és elég sötét és homályos volt. Látcsőbérlés se volt betervezve, de láttuk.

Nápoly

Utolsó úti célunk Nápoly volt. Megint leraktuk a koffereket a megőrzőbe és elindultunk szállást nézni. Mint utóbb kiderült, valami helyi ünnep volt, ahova sokan jöttek a környékből is.

Jó két órás mászkálás után, lassan már esteledett végre valahol mondták, hogy van szoba. Kicsit csodálkoztak, mikor mondtuk, hogy elmegyünk a kofferekért.A szoba egy borzalom volt, a folyosói mellékhelyiségről már nem is beszélve. Ruhástól feküdtünk az ágyra. Egész éjszaka nagy mászkálás volt a házban. Kiderült, hogy egy kuplerájban aludtunk.

Reggel korán mentünk nézelődni. Biztos rossz helyen voltunk, hiszen Nápoly egy nagy város, mert mikor megtaláltuk a tengert, egy koszos kikötőt láttunk csak. Visszamentünk az állomásra, nyitva volt a turista iroda, megkérdeztük, hova mehetnénk, ahol fürdeni is lehet a tengerben. Négy napunk volt még.

Mondtak valamit elfogadható áron, az állomástól indult nemsokára egy busz, ami odavisz. Elrohantunk a csomagjainkért és mentünk, azt se tudtuk hova. Ma már tudom, hogy az amúgy is csodás Amalfi part legfelkapottabb helyére keveredtünk.

Persze a nagy szállodákat mi nem is láttuk, mert Positano falu szélén egy kis családi panzióba keveredtünk. A szálláshoz teljes ellátás is járt. Igaz, le kellett gyalogolni a domboldalon, hatalmas kaktuszok közt a tengerpartra, délben meg fel, aztán megint le, de a szoba tiszta és rendes volt.

Az asszony főzött nagyon jókat. Ott ültünk a bambinikkel egy asztalnál, azt hiszem más vendég nem is volt. Csodálatos 4 nap volt és bennem maradt a vágy, hogy még egyszer elkerüljek oda.

Jó sokáig tartott, de eljutottam és már egyáltalán nem tetszett. Tele volt minden turistákkal, a szűk utcákon rengeteg autó, a gyalogos csak a falhoz lapulva közlekedhetett. Néhány óra múlva már csak menekülni akartam a helyről.

Akkor Positanoból egészen Rómáig vitt minket a busz, ahonnan aztán megkezdődött a hosszú és nagyon fárasztó ut, vissza Stockholmba. Ilyenkor örülök, hogy eleinte sokat utaztam, mikor még nem volt sehol ekkora tömeg mint mostanában.

Sok szép emlékem van, ez mindent megért nekem. Ha most visszagondolok, nem tudom elképzelni, hogy hogy bírtam ki ezt az utazást. Azt hiszem, hogy az előttem kitárult végtelen szabadság vett szárnyaira.”

(Fotó: Steve Archbold)

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Olaszország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr8917912519

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Golf2 2022.09.09. 12:48:26

@fhdgy: Esze ágába se volt menni.

fhdgy 2022.09.09. 13:18:12

@Golf2: Én sem mentem, nem is akartam -:)

Részleteket nem tudok, mert nem foglalkozom a dologgal, de csak főcímek alapján, amivel találkoztam a neten, elég régóta van ott kavaras rendesen.

Golf2 2022.09.09. 13:27:27

@fhdgy: Zoole is beállt valamelyik sorba,egész Anglia sorbanáll,megemlékezik,London csurig lesz.Bár itthon kéne sorbanállni a fönök miatt,pezsgőt bontanék...

fhdgy 2022.09.09. 13:37:12

@Golf2: Hordóban van pezsgő?

SzZoole 2022.09.09. 14:17:46

@Golf2: igen, Queen Consort lesz, azaz a király felesége.

SzZoole 2022.09.09. 14:23:26

@Golf2: Meghan ahogy a katonabácsi mondja, nem szivesen látott személy.

Többen őt okolják azért mert a királynő ebbe az állapotba került.

A nagy kiszakadásból a királyi családtól a hétköznapi életbe semmi nem lett, mivel elkezdett visszafelé köpködni az Ophra interjuval, könyvek, potcast stb.

Ezt a királynő nehezen viselte. Ezek után szerinted szivesen látott személy a királyi házban?

Csak nehogy a házasságába is bele kerüljön.

nyuszigonosz 2022.09.09. 14:40:34

@SzZoole: Ennek ellenére még maga a királynö meghívta öket is a gyerekekkel együtt a nyáron Balmoralba, ahol tradicionálisan sok sok kimondottan gyerekprogram van a királyi család gyerekeinek.
Na nem mentek el, és pont erröl én tegnap délelött !, még mielött a királynö aggasztó egészségügyi állapotáról megjelenet volna bármi, mert: Harry és Meghan szept. harmadikán Londonba érkeztek az USA -ból, majd Harry tovább ment MAnchesterbe, ahol valahol beszédet is mondott, tudomisén mi kapcsán, majd másnap Düsseldorfba, (Németország) úgy tudom Meghan is ment vele, mivel Harry újonnan valahol valami beszédet mondott, majd a következö idöpont pont tegnap, szept. 8-án volt Harrynak Londonba. A közbeesö idöben - szept 5-6-7 ugyan a meghívás okán is! mehettek volna Balmoralba, ahová várták is öket, de le sem mondták, nem is mentek.
Na és ilyenkor megszólalnak a royal expertek, hogy miért is nem meg így meg úgy.

Majd tegnap Harry késön ért oda, amikor a királyi család bejelentette II. Erzsébet halálát, Harry gépe még nem szállt le Skóciában. Amit végtelenül sajnálhatott is, de mentek volna picit hamarabb oda, amit nem tettek meg.

SzZoole 2022.09.09. 15:32:05

@nyuszigonosz: igen, így történt. Azt nem tudom, hogy olvastad e, hogy Harry-ék a Windsor egyik vendég hazában szálltak meg kb. 5-6 száz méterre William-ék hazától, de nem látogattak meg egymást, vajon miért, nehéz kérdések ezek, amire sose kapunk választ, csak találgatások és talányok lesznek, szerintem.

Most nézem a híradót, Charles a Buckingham Palace előtti terén a több ezer emberel ép kezel.

ibb.co/nmF7bKV

SzZoole 2022.09.09. 15:56:14

@Zsuzsi65: ne ítéld meg Charles-t egy fikciós sorozat alapján kérlek :-)

Az egyik legértelmesebbnek, intelligensnek és műveltnek tartalak téged itt a blogon :-)

Ne ess bele a tájékozatlanok hibájába.

Do not judge him, before even knowing him.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2022.09.09. 16:17:03

@Dharma Bumm: nem a sorozat a lenyeg nekem...egyszeruen a hazassagaban mutatott viselkedese az, amitol nekem o soha nem volt szimpatikus. Tudom, csak az alapjan itelek, amit kivulrol lattam - mint mindenki mas - de ez van :)

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2022.09.09. 16:20:09

@SzZoole: lsd. az elozo kommentem. Lehet, hogy egy roppant muvelt, intelligens ember, es elhiszem, hogy o is szenvedett a hazassagaban, de nokent valahogy a masik oldalt (Diana) tudom jobban megerteni ;)
De tudom, minden eremnek ket oldala van :)

SzZoole 2022.09.09. 16:31:05

@Zsuzsi65: elfogult vagy, szép és szőke, mint Diana :-)))

De mint ahogy írod, az éremnek két oldala van :-))

Diana sem volt szent, láttam pár docut róla a napokban, de nem ítélem meg miatta férfi szemmel, sőt, lehet én is sorba álltam volna :-)))

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2022.09.09. 16:39:38

@SzZoole: :))) hat, igen, ez olyan dolog, amiben kivulallokent tenyleg csak talalgatni tudunk: vajon Diana viselkedese csak reakcio volt arra, ahogyan Charles (es a palota) bant vele, vagy sem...
Na de most egy-ket hetig van temaja a sajtonak, es vegre nem a haboru, az inflacio es egyebek a tema :)
Az angolok egyebkent hogy tekintenek Charles-ra mint uj kiralyra? Biztos furcsa lehet 70 ev utan megint egy king a queen helyett...

SzZoole 2022.09.09. 16:49:27

@Zsuzsi65: Diana rebellis volt :-)

Charles nem túl népszerű, pontosan amiatt, ami miatt neked sem, Diana miatt. William annál inkább:-)

Mindenki csak azt mondja, hogy; Majd meglátjuk :-)

Dharma Bumm 2022.09.09. 18:49:20

@Zsuzsi65: Nem volt könnyű élete, na.

Golf2 2022.09.09. 18:50:14

@SzZoole: Hihetetlen hogy milyen összetartó,kulturált nép az angol,lenne mit tanulni tőlük itt vadkeleten,de reménytelen.Itt csak a sky news jön de csak lesek.

SzZoole 2022.09.09. 19:00:29

Most fog beszédet mondani Charles a St Paul’s Cathedral-ban. A Cathedral ki van tömve emberekkel, feketék, barnák, fehérek együtt, vallástól függetlenül.

Golf2 2022.09.09. 19:09:38

@SzZoole: Miért kell ebben a beszédben Kamilláról beszélni,ráadásul fényezni...Banya.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2022.09.09. 19:10:15

@fhdgy: miert ne lett volna tudatanal? Nem volt demenciaja :)

SzZoole 2022.09.09. 19:29:03

@Zsuzsi65: erről a két betegségről beszélnek a leukemia vagy lymphoma.

fhdgy 2022.09.09. 19:42:56

@Zsuzsi65: nincs minden ember a tudatánál, amikor haldoklik. Ehhez nem kell demensnek lenni

nyuszigonosz 2022.09.09. 20:02:37

@fhdgy:
Tudatánál volt. Csak nem Londonban volt az egész hanem Balmoralban, ami szintén elöször fordult elö, hogy II. Erzsében ilyen jellegü dolgot nem Londonban intézett.
Istenem, de hát 96 éves volt. Megtehette JOhnson is, Truss is, hogy ök utaznak.

Vannak természetesen felvételek is, söt nem ült ezalatt az idö alatt, állt - beszélt - intézett - mosolygott. És ez még kedden volt.

Az egészségügyi állapota tegnap, csütörtökön lett aggasztó, de mint írtam, aki 96 éves, az lényegében bármikor meghalhat és anélkül, hogy napokig vagy akár tovább haldoklik.
Egyszerüen elfogy, mint a gyertya.

Golf2 2022.09.09. 20:03:26

@SzZoole: Általában értem,összetartó,hagyománytisztelő nép.De a franciák se kutyák,csak erről beszélnek,látszik hogy kultúrnemzetek.

P.Elliot 2022.09.09. 20:18:47

@Zsuzsi65:

Charles sosem mondott volna le a tronrol a fia javara, nem az a tipus. Szereti unnepeltetni magat es o is kiraly akar lenni mar pedig megsporolhatna egy koronazast es az ezzel jaro kiadast ha lemondana a fia javara.

Nem hiszem hogy tul jo egeszsegu, olyan voros neha a kepe hogy szinte langol, nem tudom mi lehet a baj vele.

Neha szimpatikus a pasas/ marmint megertem/ neha ellenszenves.

Egy biztos hogy nem volt konnyu felnoni az anyja mellett mint tronorokos. Volt itt egyszer vele egy oras interju, o szorgalmazta, mosta magat az altalanos ellenszenv miatt, o akarta az interjut, megmagyarazni hogy a valoperben o sem hibas meg az egesz eletukben. Amit a felseges mamarol beszelt vadaskodva , / mit kaphatott erte otthon/ abbol tenyleg azt lehetett leszurni hogy mar gyerekkent sem szerettek, kigunyoltak a fule miatt, napi szinten, az apja is/ ahelyett hogy holmi kozmetikai mutet ala vetettek volna, az anyja ugy rendelte be naponta nagyjabol feloras letolasra mindenert mint valami hibas alattvalot es semmi szeretete nem kapott toluk soha.

Na, ezert sajnalom.

A hazassaga meg, hat kenyszeritettek hogy elvegyen valakit es koteleztek hogy eljen vele ami nem sikerult amikor le kellett mondani a baratnojerol/ ugy remlik kozos eltitkolt gyerekuk is van/ akkor hogy epithetett volna fel egy jo eletet a kenyszerhazassaggal.

Dianat egy kis hisztis/ nem fogta fel a valo dolgokat/ nonek neztem aki tul fiatal volt hogy felfogja hogy mi megy itt es o nem szamithat erre a pasasra, otet is megertem....Nem ezt varta, a kiralyi csalad otet is lenezte.
Jol kitoltak vele.

Ilyenkor latom hogy milyen jo kozemberkent es szabalyok nelkul szabadon elni.

A penz nem minden.

fhdgy 2022.09.09. 20:21:20

@nyuszigonosz: Félreértés ne essék, nem vagyok konteógyáros.

Egy jó dublőr?

Nyugatiak gyanakodnak arra, hogy Putyinnak is dublőre van. Másnak miért ne lehetne? Churchillnek is volt. Mondhatnád persze, hogy akkor háború volt.

Egy dolgot ne felejts, a politikában mindig háború van, amikor a hatalom a kérdés.

Ha csak jópofizunk, akkor más a helyzet.

Még egyszer, nem vagyok konteógyáros, csak bujkál bennem a kisördög.

P.Elliot 2022.09.09. 20:23:57

@nyuszigonosz:
Ahogy ott volt az uj miniszterelnokkel kedden, latszott a ket kezfejen hogy jo sotet, beverzett, gondolom a gyakran adott vagy allandoan, valamifele infuzio miatt, nem tudott begyogyulni.
Tartottak benne az eletet amig csak tudtak.
Egyebkent ahogy ott allt szoknyaban, bluzban, kardiganban, egyszeru nem nagyon megfesult hajjal, sokkal szimpatikusabb volt mint amikor kikentek es diszesebb ruhakba bujtattak kalapostol egyutt....

Olyan helyes kis idos neni...

P.Elliot 2022.09.09. 20:30:17

@Golf2: miert lenne Kamilla banya?
Nyelt az is eppen eleget, annak is tonkrevaghattak az eletet eleg rendesen, mondjuk neki vegulis jol sult el, legalabbis megiscsak ahhoz a ferfihez tartozhatott aki ragaszkodott hozza de nem lehetett az sem valami sima dolog.
Meg hazassagkotes utan is valoszinu nagyon lenezhettek meg mondhattak rola mindent a hata mogot, netan meg a szemebe is.

A kiralynonek kellett volna kilepni ebbol a regimodi idiota szemleleteibol, mindenki elete maskeppen alakult volna, o persze szerelmi hazassagot kotott ha jol tudom.

P.Elliot 2022.09.09. 20:33:54

@fhdgy: Dublor szerintem csak ikerparral lehet, annyira azert senki se hasonlit a masikhoz hogy ne vegyek eszre.
Persze, tavolrol, homalyosan igen...
Putinnak szerintem nincs. Tul jellegzetes pofa. Bar ha meggondolom hogy mennyire tudnak ma maszkirozni, bar akkor sem.

fhdgy 2022.09.09. 20:46:33

@P.Elliot: Ha nem lehet jó dublőr. akkor miért agyalnak Putyin esetén annyit róla?

Ha Putyinnak lehet, akkor másnak miért nem?

A beoktatási fotók is olyan furcsák. Gulliver Liliputban.

Van egy kép, ahol a királynő nyújtja a kezét kézfogásra, az is olyan furcsa!

Videó nincs?

P.Elliot 2022.09.09. 20:51:44

@fhdgy: Ugy erted hogy a keddi videoban nem a kiralyno volt?

Eppen persze minden lehet mert tavolrol lett felveve de akkor miert volt a kezfeje beverzeses? Olyan mint aki gyakran vagy allandoan infuziot kap.

fhdgy 2022.09.09. 20:56:56

@P.Elliot: Én videót nem találok, csak képet.

Inkább úgy gondolom, hogy mindenki az, aminek látszik, csak nem akkor és nem úgy.

Az is furcsa nekem, hogy retikül van a királynőnél. Hova megy, honnét jön?

nyuszigonosz 2022.09.09. 20:58:59

@P.Elliot: Na most pont ezeket a képeket tettem ide @fhdgy: -nak-

Mindig volt valamilyen kézitáskája.
Tényleg nem kell elméleteket gyártani. :-) Ö volt az. Pont.

P.Elliot 2022.09.09. 21:48:27

@nyuszigonosz: Igen, latom. O az.
Azok a lila kezfejek is latszanak jol.

P.Elliot 2022.09.09. 21:55:55

@fhdgy: A ridikul maniakusan hozza volt ragadva a kiralynohoz, tan meg wc-re is vitte, / most csak hulyulok/, de tenyleg.

Emlekszem hogy evek folyaman milyen sok viccet gyartottak, meg a magyarok is hogy mi lehet az angol kiralyno ridikuljeben...

Szerintem semmi vagy csak egy zsebkendo. Kesobb talan surgossegi gyogyszer talan.
Az oltozekenek a tartozeka volt.

Mi lesz vajon azzal a sok ridikullel?
Victoria kiralyno gyerekkoratol megorzott mindent a halalaig, ruhat, cipot jatekot, barmit.

Az utolso darabig. Lehet hogy csinaltak neki muzeumot? Nem tudom...
Utanad mit oriznek meg a hozzatartozok?

Meg fogom ma kerdezni a gyerekeket hogy utanam mit fognak megorizni?
Nem hiszem hogy minden kacatot...

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2022.09.10. 00:23:42

@fhdgy: persze, de o nem agyban fekvo, haldoklo valaki volt, hanem olyan vki, aki a szolgalatra tette fel az eletet, es szinte utolso erejeig talpon volt. Minden tisztelet neki!

Golf2 2022.09.10. 06:42:24

@P.Elliot: miert lenne Kamilla banya? Olyan átgázolós,eltökélt feje van,tuti hogy irányítja az öregkirályt.

fhdgy 2022.09.10. 07:49:33

@Zsuzsi65: Az utolsó kettő napról beszélünk. Olvastam olyat, hogy nagy fájdalmai voltak. Teljesen normális lenne, ha kapott volna erős fájdalomcsillapítókat, nyugtatókat. Ezektől is lehet az ember olyan állapotban, hogy jogilag nincs teljesen a tudatánál.

Én pl. 1998-ban kórházba kerültem erős szívproblémával. Amikor a feleségem meglátogatott, mondtam, hogy milyen jól érzem magam, milyen jó kedvem van, és minden milyen nyugodt körülöttem.

Ja, igen, mondta, tudnád, hogy mennyi Seduxen van benned. A kórlap az ágy végén volt, az átlagnál jobban is értett hozzá, eü. szakközépben tanított, sokat járt a gyerekekkel a kórházba.

Ha abban az állapotban aláírattak volna velem egy szerződést, hogy teljes tudatommal, stb. stb., hát erősen megkérdőjelezhető lett volna.

Mindezt csak azért írtam, mert egy miniszterelnök megbízása erős jogi aktus, teljes képességeket kíván a megbízótól is.

P.Elliot 2022.09.10. 12:59:39

@Golf2:

Nem hiszem hogy egy arcbol kellene itelni hogy ki milyen. Az angoloknak, foleg a noknek nagyon vekony vilagos arcbore van, nagyon vekonynak nez ki, talan a regebbi orokos paras kodos ido termelte ki ami hihetetlenul tud rancosodni, a maiak mar hasznalnak szilikonos vagy milyen arcfeltoltest bar az angol bor nemigazan birhatja szerintem de ki tudja.

Az angol nok nagy resze igazabol csak fiatalon szep, mar ha szep, idos orara osszeesik, a kozmetika tartja ugy ahogy ossze. Attol meg ugyanaz a szemely es nem banya.
Nem kell felulni a szennylapoknak azok ugyis csak a hatasvadaszatra mennek, persze megertem, nincs lehetoseged kozelebbrol ismerni azokat akiket kiteregetnek es elhiszed amit irnak.

SzZoole 2022.09.10. 13:15:30

@fhdgy: “ Mindezt csak azért írtam, mert egy miniszterelnök megbízása erős jogi aktus, teljes képességeket kíván a megbízótól is.”

A királynőhöz való látogatás csak formális, a protokoll kívánja így.

A miniszterelnök asszonyt a pártja választotta.

A királyi család nem politizál.

A királynő kézfején látható sötét folt a kemoterápiás kezelés miatt van, édesapámnak is ugyanilyen volt.

ibb.co/R9WBWSQ

fhdgy 2022.09.10. 17:04:46

@SzZoole: Azt én nem vitatom, hogy merő formalitás, de nélküle jogilag mégsem lenne miniszterelnök a miniszterelnök.

Egyébként, elgondolkodtam, hogy miért nincs helyettes király. Ha a király cselekvőképtelen, akkor ki nevezné ki, akár puszta formalitásból, a miniszterelnököt?

Tudsz valamit az eljárásrendről, érdekelne!

fhdgy 2022.09.10. 17:07:41

@SzZoole: Nekem, eddig, szerencsére, nem volt kemoterápiám, jó lenne, ha nem is lenne, de ilyen nekem is volt a kézfejem már, kétszer is.

Egyszer a szívműtétem után, a sok kanültől, egyszer meg hepatitisz e-m volt, akkor is a kanülök okozták.

SzZoole 2022.09.10. 17:48:22

@fhdgy: az elmúlt pár hónapban volt rá példa, hogy a királynő az egészségügyi állapota miatt nem volt elérhető a hivatalos dolgokon való megjelenésen, ez időben Charles helyettesítette.

Most nézem a híreket. Charles hivatalos beiktatása van, ahol ígéretet tett arra is, hogy kívül marad a politikától, ami az ő esetében nehéz lesz, mivel az utóbbi időben erősen bírálta Boris és kompániája néhány intézkedését, pl. a csatornán illegálisan átjött menekültek Rwanda-ba való elszállítása.

SzZoole 2022.09.10. 17:50:05

@fhdgy: ha megnézed a képet akkor a kézfejen látod a ragtapaszt, kemo kezelésről jött akkor haza.

P.Elliot 2022.09.10. 18:07:57

@SzZoole:

"Charles hivatalos beiktatása van, ahol ígéretet tett arra is, hogy kívül marad a politikától, ami az ő esetében nehéz lesz, mivel az utóbbi időben erősen bírálta Boris és kompániája néhány intézkedését, pl. a csatornán illegálisan átjött menekültek Rwanda-ba való elszállítása. ".....

Majd ugy fog csinalni mint aki ezt elfelejtette, hehehe.....

SzZoole 2022.09.10. 18:09:54

A temetés szeptember 19.-én 11 órakor lesz, és bank holiday lesz, ami azt jelenti, hogy nem kell menni dolgozni és még fizetik is.

SzZoole 2022.09.10. 18:15:14

@P.Elliot: ez a hivatalos álláspont, az, hogy a háttérben mi folyik, arról nincs és nem is lesz tudomásom/tudomásunk, szerintem.

P.Elliot 2022.09.10. 18:18:39

@SzZoole: En nem tudom de ha te mondod akkor ugy lehet, te elsz ott nem en bar amiota netezek es beszelgetek kulonbozo orszagban elo emberekkel azota nekem is tobb fogalmam van a vilagrol.

Jo ez a net, fej es latohatar tagito!

SzZoole 2022.09.10. 18:43:48

@P.Elliot: látod milyen jó ez az internet :-)

M. Péter 2022.09.10. 19:14:15

@fhdgy: Ha az uralkodó cselekvőképtelen, akkor régenst neveznek ki.

A királyi család 4 vagy 5 tagja viseli a Counsellor of State címet, ami azt jelenti, hogy a legtöbb ügyben eljárhatnak az uralkodó nevében (pl. legutóbb Károly herceg nyitotta meg a parlament ülésszakát a királynő helyett), de a miniszterelnök kinevezése pont azon dolgok közé tartozik, amit nem tehetnek meg.

fhdgy 2022.09.10. 19:50:19

@M. Péter: Ha a király cselekvőképtelen, akkor ki nevezhet ki miniszterelnököt?

Vagy addig nem lesz miniszterelnök, amíg nem lesz cselekvőképes király?

A királyt le lehet váltani, pl. reménytelen kómában van?

M. Péter 2022.09.10. 21:51:02

@fhdgy: A régens teljeskörűen gyakorolja az uralkodói hatalmat, miniszterelnököt is kinevezhet.

Congeria 2022.09.11. 00:27:01

Nálunk is megtörtént Charles III. hivatalos beiktatása, Justin Trudeau "Cheshire cat" kifejezéssel (ami az átvitt értelemben is nagyon illik hozzá), nagyon szigorú protokoll szerint. Ha a mellette álló fiúgyermek az ő fia, akkor időben gondoskodik arról, hogy a kanadaiak következő generációja se hiányoljon Trudeau politikust a nyakán.

NemSam 2022.09.11. 07:57:42

@Congeria: „Még jobb lett volna, ha lelép a vég előtt”. Anno életfogytiglani szolgálatra esküdött fel, és tartotta.

NemSam 2022.09.11. 07:58:00

@Golf2: „Olyan átgázolós,eltökélt feje van”. Ő tudomásul vette, hogy nem mehet férjhez a kedveséhez, nem várta el, hogy Károly a család ellenében feleségül vegye, és lépjen ki a családból. Ebben a körben, ha valaki banya, akkor Meghan az. Engedték, hogy beházasodjon, de rasszizmusról beszél alaptalanul, nem hajlandó a családban dolgozni, de elvárná, hogy mindent megkapjon ami a munkakörével járna, a család hírnevéből akar megélni, elfogadja az apósa pénzét, és közben mocskolja a családot.

NemSam 2022.09.11. 07:58:07

@Zsuzsi65: „egyszeruen a hazassagaban mutatott viselkedese az, amitol nekem o soha nem volt szimpatikus.”. Mert szerencsére fogalmad sincs, milyen egy hisztérikával házasságban élni.

taga20 2022.09.11. 07:58:11

@SzZoole: szerintem minden héten kéne egy temetés angliában.

www.youtube.com/watch?v=VCozLJbAPMQ

fhdgy 2022.09.11. 08:03:29

@taga20: Szerintem nagyon sok temetés van minden héten Angliában, Csak felhajtás nélkül.

SzZoole 2022.09.11. 10:52:07

Volt aki kérdezte, hogy Meghan-t ki nem engedte Balmoral-ba a királynő halálos ágyához. A Mirror cikke szerint Charles szólt Harry-nek, hogy ne hozza magával, mert Meghan nem kívánatos/nem szívesen látott személy.

apple.news/ARUSL9joSQoC33Ny5Titmmw

Csodabogár 2022.09.11. 11:10:45

@NemSam: Nekem Diana nem volt soha szimpatikus. Soha nem nézett senkinek a szemébe, olyan sunyi alulról jövő tekintete volt. Későbbi viselkedése meg undorító volt. Az arab hapsival meg direkt kereste a bajt.

Mutogatják a tv-ben a különböző szertartásokat, ami engem a cirkuszra emlékeztetnek, a fura öltözékek, parókák stb. Persze tudom, hogy ez kell a népnek,
A virágkereskedők meg egy évig ebből a halálból fognak élni.:-)

Golf2 2022.09.11. 12:12:01

@SzZoole: Lesz még baj ezzel a meghannal,találhatott volna magafajtát is dörtiharry

SzZoole 2022.09.11. 12:24:18

@Golf2: nézd, egy igazi siker történet a övé, a Los Angeles gettó részében felnőve, a világ leghíresebb királyi családjába bekerülve, a milliárdosok életét élve hercegnéként, kel ettől szebb álom, kérdezem én :-)

fhdgy 2022.09.11. 12:34:00

@SzZoole: Én ebből sok mindenről lemondanék, csak egy kis apróságért cserébe.

Egy kis boldogság nem "ártana" a sok nagyszerű dolog helyett.

Jó, persze, ezt nem konkrétan magamról és most mondom, csak úgy általában.

Nekem már egy másik kis apróság kell csak, egy kis egészség.

SzZoole 2022.09.11. 12:48:37

@fhdgy: hát igen, pont azt nem lehet semmivel megvenni.

fhdgy 2022.09.11. 12:51:25

@SzZoole: Egészség legyen, a többit majd megvesszük vagy hazahordjuk talicskával.

P.Elliot 2022.09.11. 13:17:32

@SzZoole:
Nagyonis teves informacioid vannak arrol hogy gettoban nott volna fel.

Apja valami fotos a filmezeseknel, anyja egyetemet vegzett valami szocialis vonalon, o maga is egyetemet jart es el is vegezte.

Ne a szennylapokbol szedd az ismeretedet.
M. privat iskolakban jart, sot katolikus iskolaba ha jol remlik gyerekkoraban, a getto olyan messze volt tole mint Mako Jeruzsalemtol ahogy a regiek mondtak.

Valaki irta, ezek utan nem tudom hogy igaz-e de miert ne hogy anyai napapja hotelportas volt New York valami nagy hoteljaban de lam, az is feljebb tolta a csaladot, a lanya hercegno lett Angliaban.
Gondolod Harry elvett volna egy gettoban elt not?
Annyira meg o sem volt bator!

P.Elliot 2022.09.11. 13:37:06

@Csodabogár: Egyetertek veled. Dianat a nep fenyezte ki es ha jol meggondolom o tette tonkre mert az ajult imadat/ furcsa ez az angoloknal ha "nemes" csaladrol van szo akkor foldre omolnak elotte/ amit mutattak az iranyaban nagyon helytelen volt mert az a szerencsetlen elhitte hogy o valaki, illetve felette all masnak.

Igen sunyi volt, konok is, mar tegnap is akartam irni de gondoltam csak nem, de ha te is ugy latod!
Igen, senki szemebe nem nezett, illetve alulrol felvele.

Nem volt okos no egy cseppet sem, iskolai is hianyosak, egyetemre ugy tudom nem jart, legfokeppen nem tudta felfogni hogy nem szerencse erte es ilyen hatalmas hogy hercegno lehet hanem ki lett szemelve es utana el lett szepen nyomva.

Ha egy kicsi esze van de nem volt, fel tudta volna fogni mar az elso idokben hogy o csak egy disznek lett kiszemelve a ferje mellett talan foleg azert hogy nehogy a pasas begolyozzon es elvegye Kamillat akit barhogy is nezzuk, oszinten szerethetett mert nem tartott volna ki mellette.

A pasas is nyelt eppen eleget.
Aztan itt volt ez a kis naiv, alig kinove a tinikorbol es a nep elhitette vele hogy o valaki, neki minden jar!
A ferje szerelme is es mikor raebredt a valosagra, nemhogy taktikat valtoztatott, elkezdett hisztizni amibol a kiralyi csaladnak elege lett mert valojaban nem szerettek.

Turelemmel, kimutatott mely szeretettel-szerelemmel, engedekenyseggel, lehetseges hogy jobban magahoz tudta volna kotni azt a pasast, vagy legalabbis annyira hogy ne boruljon fel nagyon az elete.
Buta volt na, bar mint ferfi a ferje nem egy igazan vonzo pasas, sosem volt az.

A kiralyno es a kornyezete lenezte, nem torodtek vele, irigyelhettek is a fenyezest a nep reszerol es foleg turelmetlenek voltak vele.

Valakinek le kellett volna ulni vele es oszinten atbeszelni a sztorit es azt hogy mit lehet tenni hogy fennttartsak a latszatot vagy hogy lehet kiszabadulni ebbol simabban....

P.Elliot 2022.09.11. 13:38:47

@P.Elliot: Rosszul irtam, a hotelportas nagypapa nem a lanyat tolta feljebb hanem a lany unokajat. Valojaban nem tolta csak az hogy micsoda rangletra utana.

P.Elliot 2022.09.11. 13:49:48

Megannak is van igazsaga meg gondolom elegge az orra ala kentek hogy fekete anyaval rendelkezik de o tulzasba vitte ezt hogy mindenben ezt latja, sertest amit kap, Dianat mindenfele fekete mult nelkul is leszarta a kiralyi familia.

Most ebbe kapaszkodik, a fekete multba ha ugy erzi hogy serelem erte.
O a masik aki megkaparint mindent amit lehet, sajnaltatja magat, itt azert jozanabban nezik a dolgokat, nem sok sajnalatot kap inkabb csodalkozast hogy mi a fenet akar meg!

A hirnevbol elnek, gondolom a kiralyi csalad is juttat valamit.

Egyebkent valamiert nem hiszek ebben a kapcsolatban hogy holtodiglan lesz, majd Megan tulzasba fogja vinni amit Harry is megelegel vagy raakaszkodik egy masik fiatalabb-szebb no es Harry hazakullog egy darabig csak mert azert most jobb elete van itt. Megbecsulik, nem nezik hulyenek, rebellisnek, fektelennek mert itt valahogy le is higgadt, komolyabb, latszik hogy nem piszkalja senki.
Amugy jol tettek hogy eljottek es a gyerekek nem abban a hamis vilagban nonek fel, jobban a valodiban.

SzZoole 2022.09.11. 14:45:49

@P.Elliot: igazad van, végülis te élsz ott. Tényleg egy átlagos sub urban részen nőtt fel, én nem szivesen élnek ott.

“ Woodland Hills has an average violent crime rate and a high property crime rate for Los Angeles.”

De majd jön Zsuzsi és megmondja milyen hely az, végül is ő ott él, mármint Los Angeles más részén.

P.Elliot 2022.09.11. 15:08:22

@SzZoole: egy atlagos resz es a getto kozott nagy kulonbseg van.
A crime rate egesz Los Angelesben magas, kiveve nehany reszt de ott sem minden helyen a varosokban csak egyes reszein.

SzZoole 2022.09.11. 15:15:08

@P.Elliot: nade gondolom te olyan részen élsz, ahol átlagon aluli (vagy nagyon minimális) a bűnözési ráta, és nem “csak” átlagos, és a betörések száma nem magasak, nem?

P.Elliot 2022.09.11. 15:38:49

@SzZoole: Igen, de mi koze ehhez a temahoz?

Los Angeles es kornyeke mindig "zavaros' volt...

SzZoole 2022.09.11. 16:05:37

@P.Elliot: semmi, az égvilágon semmi köze a témához :-)

Korábban láttam rólad fotókat, igen mutatós kis asszonyka vagy, biztos vagyok benne, hogy lánykorodban amikor a férjed nőül kért téged, biztos nagyon szép leányzó lehettél :-)

Golf2 2022.09.11. 17:33:45

@SzZoole: De hol szedte össze ezt a csajt Harry? Jó nőre befizethetett volna,akárhányszor,igy meg Harryból Pali lett.Ugródeszka.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2022.09.11. 18:19:24

@SzZoole: Na szoval Woodland Hills...mint minden nagyvaros eseten, nalunk is jellemzo, hogy sok nagyon kulonbozo arculatu, kulturaju, nepessegu kisebb telepules egybeepulese reven jott letre a nagy metropolisz.
Egeszen mas mondjuk eg ocean parti telepules, egy Santa Monica hegyekben levo, vagy a San Fernando volgyben levo varos.
Woodland Hills Santa Monica hegyek kozott van, egy viszonylag gaydag kornyek. Mellette van pl Calabasas, szinten a hegyek kozott, ahol sok holloywoodi celeb "bujik" el a millios villaikban.
Woodland Hillsben, ahogy idezted valahonnan, a property crime viszonylag magas, ami ertheto: a gazdagabb kornyekeken tobb a betores, mert van mit elvinni a hazakbol :)
South LA-ben (legszegenyebb, tobbnyire feketek altal lakott kornyek) inkabb gang-related crime jellemzo.
en.wikipedia.org/wiki/Woodland_Hills,_Los_Angeles
www.discoverlosangeles.com/visit/the-guide-to-woodland-hills

P.Elliot 2022.09.11. 18:44:31

@SzZoole: Nem, nem voltam szep. Jol neztem ki ennyi az egesz, ami mondjuk plusz volt az hogy magas voltam, vekony, es hosszu formas labaim voltak.
Csak ennyi, a szepseg elkerult de nem is szamitott. A ferjem fiatal koraban jol nezett ki, o sem szepseg de jokepu ami aztan ahogy az evek haladtak elore ugy kezdett kopni ahogy az lenni szokott.
Igazi szepseg nem tul elony egy hazassagban egyik felnel sem, a szep ferfit vagy not igyekeznek elhappolni az illetotol vagy legalabbis felteni lehet oket.

Te hogy neztel ki fiatal korodban? Most nem tulozva se felfele, se lefele. Meseld csak el.

Milyen magas vagy? Sosem lattam rolad fotot, olyan kigyurt sportos pasasnak kepzellek el, kopaszra nyirt vagy borotvalt, / ne kerdezd miert gondolom mert nem tudnam megmondani.

Es kitetovalt, ezt viszont a beirasaidbol tudom.

SzZoole 2022.09.11. 18:45:14

@Zsuzsi65: rendben van, neked hiszek, de mondjuk az a sok betörés nem teszi számomra biztonságos környéké :-)

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2022.09.11. 18:48:53

@P.Elliot: nem gettoban nott fel, de szvsz az a tipikus felfele kapaszkodo tipus...nagyon simogatta az egojat, hogy igazi angol arisztokrata korokbe jutott be...es valahol naiv volt, mert azt hitte, az amerikai mentalitasat az evszazados tradiciokkal rendelkezo briteknel el tudja fogadtatni. Azt hitte, ha bekerul a palotaba, o lesz a "princess", mint a Disney mesekben, amin felnott...Hat, a valosag nem ilyen :) Sok-sok megkotottseg, protokoll stb., amihez neki, mint kivulallonak kellett volna alkalmazkodnia.
Diana is ebbe rokkant bele lelkileg, de az o szemelyisege (szvsz - tudom, nem mindenki ert ebben egyet velem itt) teljesen mas volt, mint az arrogans Meghan...

P.Elliot 2022.09.11. 18:58:15

@Zsuzsi65: Szep hely lehet...Na ez minden csak nem getto.
A ti lakhelyetek mennyire biztonsagos?
Itt nalunk is van betores, bunozes de nem sok, ahol en lakok ritka, egyreszt a hazak korbe vannak kamerazva, manapsag olcso megvenni es ugyan melyik ketes alak akarja hogy a regorsegen mar keressek is a pofaja utan hogy ez kicsoda.

Van egy vastag kokuszrostbol keszitett labtorlom a bejarati ajtonal, azt szottek vagy irtak bele hogy Mosolyogj/ magyarul irom hogy aki angolul nem tud az is ertse/, kamera elott allsz.
Ez viccesen utal egy nepszeru tv sorozat cimere de aki elolvassa rogton tudja hogy mar a kamera fel is vette a filmet rola hogy ott all, szep eles kepet a pofajarol es mar meg is erti hogy jobb ha kotrodik.

Nekunk meg sosem tunt el Amazon csomagunk vagy barmi!

A figyelo kamera ejszakai filmet is csinal ha mozgast erzekel, jol lehet latni hogy ki jott a hazhoz es mit csinalt. A kobor macskakat is mutatja, a mosomedvet meg a rokat akik ejszaka jonnek korutra.

A kinnt parkolo kocsikat is mutatja...
A cicaknak szoktam kitenni egy kis szaraz eleseget hogy lakjon jol a kobor es masnap megnezem hogy valoban o ette meg?

P.Elliot 2022.09.11. 19:06:04

@Zsuzsi65: Egyetertunk, Megan egy arrogans no es helyezkedos bar teljesen biztos hogy a palotaban ertek sertesek jocskan de hat Dianat is ertek.
Mindenkit aki mereszel hozzajuk tartozni es nem azonos korben szuletett, ez a kiralyi csalad mar csak ilyen. Majd most hogy a Felseges Mama elhuzott ott is lazulni fog, remelhetoen a KING emlekezni fog ra hogy milyen tortura volt az elet maganak is.

Egyebkent Diana is azt hitte hogy a palotaban o lesz a princess de o is ult egyet, ezek nem turnek ilyesmit.

Meganeknek nem josolok tul sok evet egyutt, ostoba ez a no hogy usztija a pasast a csaladja ellen, vegulis megiscsak az o csaladja, mindig nem voltak rosszak...
Valahova tartozni kell szoval azert a pasas idovel hazavonul, lehet hogy felesegestol ha az belatja hogy a hazassag ara ez.
Es persze befogja a szajat!

Csodabogár 2022.09.11. 19:55:43

Hol vannak a svédországiak? Mi van a választásokon ma? Valami beszámoló jöhetne a tudatlan hazaiaknak!

fhdgy 2022.09.11. 21:26:08

@P.Elliot: Lehet, hogy pont fordítva lesz. Én voltam katona, sorkatona is. Ment a szívatás rendesen. Akit alaposan megszívattak, attól elvárható lenne, hogy ő különb legyen. Vagy mégsem?

Sok-sok ember van, aki a korábbi sérelmeit olyanokon torolja meg, akik teljesen ártatlanok. Nem az a lényeg, hogy bűnös-e vagy sem, csak lehessen belerúgni, lehetőleg minél nagyobbat.

Az ember már csak ilyen gyarló.Meglepő, ha egy király kivétel lenne!

NemSam 2022.09.11. 22:29:13

@SzZoole: Az a randi csak Harry részéről volt „vak”. Meghan ismerőse hozta össze, nyilván nem Meghan kérésére.

NemSam 2022.09.11. 22:29:53

@Csodabogár: Az arab pasival nem lett volna baj, az hír lett volna, hogy férjhez megy, de hogy kihez, az nem, szerintem.
A „cirkuszok”- Én élvezem őket, és volt, hogy ott álltam a kordonnál, hogy láthassam a királynőt, mikor ment a parlamentet megnyitni. A mellettem álló vidékről jött fel, és nekem, mint idegennel magyarázta, hogy a királynő a golden coachon jön, és nem mondtam el neki, hogy nem, mert a golden coach a Mew udvarán áll. De nagyon szép volt a felvonulás, a lovas csapat különösen. Visszafele már autóval jött, akkor sikerült olyan képet készítenem róla, ami már közelinek tekinthető.
És egy még kedvesebb emlékem. Megint a Towerbe megyek, szitál az eső. Az udvaron egy csomó ember, díszruhában, papok, beafeaterek, és mások. Az egyik „pasas”, mikor észrevette, hogy fotózom őket, közelebb jött, és a kamerámba nézve pukkedlizett. Fél év múlva, egy vele készült riportból tudtam meg, hogy ő a koronaőr volt. Aztán elindult a menet, ezek az emberek, és 10-15 gyerek két méteres pálcákkal. Minden határkőnél megálltak, és egy elmondott rigmus után a gyerekek jól elverték a határköveket, hogy el ne felejtsék, hogy mi a dolguk, őrizzék a Towert.
A környező egyházkerületek képviselői vártak bennünket, ugyanúgy díszruhában. Mikor láthatóvá váltunk, hatalmas fújolás, fütyülés, mit egy focimeccsen, és, mikor odaértünk, üdvözlés, barátságos beszélgetés, és mentünk tovább.
Másnap a suliban kérdeztem, hogy mi volt ez, nem tudják, nem is hallottak róla. újságíró ismerős, a válasz ugyanez. Még mindig nem tudom, de nagyon hangulatos volt.

Csodabogár 2022.09.11. 22:46:40

Tudom én, hogy ez kell a népnek, de nekem biztos nem imponál. Én jobban szerettem a svéd királyi családot, akik szép csendben teszik a dolgukat. Az öreg királlyal "találkoztam" mikor a műegyetemen dolgoztam. Jött évente a hallókészülékét beállítatni az ezzel foglalkozó tanszékre, amivel egy házban volt az én irodám is. Semmi felhajtás, egy normál autó és a sofőrfőn kívűl senki.
Egy ilyen királyi család sokkal kevesebb pénzbe kerül mint az angol cifra.
Jut eszembe, úgy tűnik nincs egy megfelelő angol hullaszállító autó. Egy Mercedesel szállítmányozzák a koporsót,:-)

Csodabogár 2022.09.11. 22:52:04

@nyuszigonosz: Kösz. közben már meghallgattam a híreket. Azért mégse sikerült egészen a jobboldalnak betörni, ha csak nem számoltak el valamit nagyon durván.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2022.09.11. 23:35:50

@P.Elliot: a kornyekunk viszonylag biztonsagos, itt is sok hazon ott van a Ring kamera (nekunk is van), de az tany, hogy a 15 ev alatt, miota itt elek, romlott a helyzet nagy altalanossagban. A varosunk masik vegeben tobb a lopas, betores, kocsibeallokon levo kocsikbol ez-az eltunik stb.
A problema itt CA-ban, hogy "igen szeretett" kormanyzonk leszallitotta a buntetesi hatart a lopott holmikra, igy $1,000 alatt csak "misdemeanor" (szabalysertes) nem felony (bunteny).
Es ezek utan csodalkoznak, hogy a bolti polasok es kisebb betoresek megsokasodtak...Okos politikusok! ;) San Francisco-ban es tobb helyen drogeriak, kisebb uzletek kenytelenek voltak bezarni a sok lopas miatt...:(

P.Elliot 2022.09.12. 01:51:59

@fhdgy: Nem lehetetlen hogy igazad van, majd meglatjuk hogy mifele kiraly lesz belole es hogy hogy viszonyul a kornyezete embereihez.

Remeljuk hogy kilep ebbol az angol "merevsegbol".

Ma lattam a teven amikor a kiralyno koporsojat vittek, sort alltak az emberek, mindenki fotozott, egyetlen idosebb ferfi volt/ mar amit teve mutatott hogy integetett es csokot dobott az auto utan, valahogy olyan kedves gesztusnak tunt, olyan igazi bucsuzonak, Istenaldjonnak.

Egy szal viragot is dobott valaki ha jol lattam a kocsi utan. A tobbi csak a telefonjat szorongatva fotozott, filmezett.

P.Elliot 2022.09.12. 02:12:08

@Zsuzsi65: Hat ezek a lopasok itt is megszaporodtak, de inkabb uzletekben.

Altalaban a kozbiztonsag, es legfokeppen New Yorkban kezd nagyon rossz lenni.
Nem szeretnek ott elni most.
Lovoldozes csak ugy mert miert ne, fiatalok foleg.

Ha orszagszerte betiltanak hogy senki nem tarthat csak szezonalis vadaszfegyvert akkor nem lenne ez.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2022.09.12. 02:58:52

@P.Elliot: oh, ne legyel ennyire naiv :) gondolod, ha betiltanak a fegyvereket, akkor a rosszfiuk is rogton torvenytisztelok lennenek, es nem szereznek be feketen a lofegyvereket?

P.Elliot 2022.09.12. 04:45:21

@Zsuzsi65: Nem vagyok naiv de ha kevesebb lenne a fegyver akkor nem lenne mit elovenni.

Tudod hogy mostanaban New Yorkban mennyi taknyos tizeneves lovoldozik? Egymasra, masra. Konnyu hozzajutni ezek szerint.
Orulj hogy nem ott laksz.
Lehet hogy arrafele nalatok jobb a helyzet de itt csak rosszabbodott.

Itt nalunk ahol lakok nyugis de ki tudja meddig.
Senki kezebe nem valo bekeidoben fegyver.

NemSam 2022.09.12. 07:56:41

@P.Elliot: „meg gondolom elegge az orra ala kentek hogy fekete anyaval rendelkezik”. Nem hiszem, hogy ilyen megtörtént. Ezt tudták már akkor is, mikor a királynő áldását adta a házasságra. Amit Markle rasszizmusnak nevez, hogy a családon belül valaki felvetette, hogy milyen bőrszínű lesz a gyerek. Ez nem rasszizmus, rasszizmus az lett volna, ha nem engedik a házasságot. Saját példa, az unokahúgom négerhez ment feleségül. Örültünk, hogy boldog, szeretjük a srácot. Ha majd jön az unoka, miért ne találgatnánk, hogy fehér lesz vagy fekete, vagy a tejeskávé valamelyik árnyalata. Ettől még nem leszünk rasszisták.
Meghan egy önző dög. Az esküvő előtti cirkusz, hogy ő a zöld tiarát AKARJA. A királynő azt mondta, hogy majd azt viseled, amelyiket KÖLCSÖNADOM. Jogos, de állítólag Harry akkor veszett össze először a nagyival. Aztán lerobbantotta Harryról az összes régi barátját, majd a családját is, a személyzet meg menekült tőle. Ez nem az anyja származása miatt van. És azt a családot mocskolja, és a férjét is ráveszi erre, amelyiknek a hírnevéből élni akar.
Hamis világ vagy valódi? Egy amerikai milliárdos gyereke vagy dolgozik, vagy nem, vagy bulizik, drogozik. A királyi család tagjai dolgoznak, kivéve egy-egy fekete bárányt. Nézd meg Vilmost, teszi a vállalt dolgát, és nevelnek három gyereket.

Congeria 2022.09.12. 10:20:49

@NemSam:

Re: blind date.
Meghan barátnője, Jessica Maroney , a volt kanadai miniszterelnök Brian Maroney menye hozta őket össze . Nagyon gazdag, befolyásos család. Valószínüleg csak valami társaságot akartak Harrynak a torontói tartózkodása idejére.
Amikor Archie baby volt és H. és M. British Columbiában teleltek, J.M. vigyázott Archiera, amikor a szülők visszatértek egy londoni látogatásra.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása