oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2015. október 06. 06:44,  Családi határátkelés: aki hazamenne, és aki nem 342 komment

2015. október 06. 06:44 Határátkelő

Családi határátkelés: aki hazamenne, és aki nem

Nagyon érdekes és tanulságos a mai poszt (és nem is rövid, teszem hozzá az ezt kedvelők kedvéért…). Fruzsi Írországból írt, és posztja egy nagyon érdekes kettős vonalon halad (ezért feltétlenül érdemes végigolvasni, mielőtt valaki kommentelésre ragadtatná magát). Szerintem sokkal többet nem is árulnék el róla, csak annyit még, hogy milyen érdekes, még családon belül is mennyire másként élhetjük meg az országváltást. (A képekért köszönet neki.)

cim_itt_is_szep_irorszag.jpg

„Írországból jelentkezem. Két érvelést szeretnék bemutatni a blogot olvasóknak, hogy én miért nem szeretnék, illetve az öcsém miért nem tud Magyarhonba költözni.

Én 4,5 évvel ezelőtt érkeztem az országba. Jobban mondva ketten költöztünk, egy később férjjé avanzsált társsal. Az esküvő amúgy egy külön történetet is megérne. Gondolom többen túlestetek már a „megkérték a kezem, wohoo!” és az „úristen, miért vallottuk be a családnak 3000 km-rel odébb, hogy esküvőt szervezünk tervezni abban az országban, ahol ők vannak” érzelmi hullámvasútján.

Na de, a lényeg. A napokban érkeztem vissza két hét Magyarországon töltött, de leginkább fogorvosi látogatás után. Miután kihúzta az egyik fogam, és azt hittem - mert mellesleg többek között hipochonder is vagyok -, hogy elrontottam a gyógyulási folyamatot (ne kérdezzétek), volt egy erős hiszti-rohamom.

Ami szimplán arról szólt, hogy nem akarok abban az országban ragadni. Konkrétan megijedtem, hogy több időt kell ott töltenem, mint amennyire felkészültem.

Aztán elgondolkoztam, hogy de miért is? Mármint nem a hiszti része, foghúzás után az majdnem normális, hanem a félelem.

irorszag_zoldes_birkas.jpg

Mi várna odahaza?

(Kicsit részletezem az átláthatóság és érthetőség kedvéért.) Jelenleg ha piacra dobnánk budapesti lakásunkat 15 Mihályt érne forintban. Ebből be tudnánk fektetni egy szép, vidéki házba. Összerakunk még egy autónyit, meg nekem egy Trabantot, mert kell.

Karriert építünk, belerakunk még néhány hangzatos címet az önéletrajzunkba. Esetleg egy kis félretettnek valót, ha valamiért ismét útnak indulnánk, legyen mihez hozzányúlni. Ez így mondjuk egy 3-4 éves terv. Harmincas éveink legeslegelején járunk, teljesen belefér.

Jelenleg a főiskolák mellett tanulunk egyéb nyelveket az angolon felül, legyen miből gazdálkodni. Mindkettőnk zsebében van már legalább 6-8 év multikulti, hangzatos pozíciókkal, még hangzatosabb cégektől.

Férjet tolják felfelé a jelenlegi munkahelyén, én a project management felé vonzódom, és úgy tűnik, az én főnököm is vonzónak érzi az ötletet, mert erősen afelé lökdös. Ebből kiindulva azt saccolom, hogy otthon is meg tudnánk élni. Ez papíron jól hangzik, nem? Akkor honnan a félelem?

Tegyük fel, minden fentebb elhangzott bejött és beülhetek a hintaágyba, miközben a magyar vizslám liheg a nyakamba (akitől Tejföl, a teljesen létező macskagyerekünk egyáltalán nem fél) az óriáskertemben és Trabanttal szállni egyébként is élvezet.

tejfol_aki_gyerek.jpgTejföl, aki gyerek 

A bizonytalanság

A fizetésed lehet akármennyi, ha a magyar kormány hoz egy hirtelen döntést, amitől megzuhan a forint az euró/dollár/font stb. pénznemekhez képest. Így értéktelenítve annak vásárlóértékét. Arról nem is beszélve, hogy a világjáró nyaralásainknak is kárára lenne.

Vagy nem csak a szerb határra húznak piros rácsos kerítést, hanem az egész ország köré tulipán mintás székelykapuk nélkül. A propaganda olyan szinten megy az egész országban, hogy a Terror háza egy vicc hozzá képest.

Végigsétáltam a kiállítást. A legújabb szobájukat is ahol #orbánviktor még a Hallgass a szívedre zeneszóval köszöntötte népét. Ma már én úgy érzem és látom, hogy neki és alattvalóinak jó ebédhez szól a nóta, míg a többségnek nem annyira. A szakadék pedig egyre mélyül.

De cirkusz van bőven a népnek, így nem kell izgulni, hogy kinyitja a csipáját egyhamar. A budai Várban is voltunk, ahonnan már kiköltöztették a Nemzeti Táncszínházat és megnéztük, ahogy a szomszédban a Köztársasági Elnöki hivatal előtt a sok japán turista kamerájának legnagyobb örömére angol módon őrségváltás volt. És mindenhonnan köpködik rád a plakátok, hogy mit kell tisztelj és szeress.

Az emberek

Ne haragudjatok meg rám, de ez van. Nem hiányzik az, ahogy végigmérnek az utcán vagy egy boltban. Mi közöd van hozzá, hogy én hogy nézek ki, vagy mit csinálok? Tovább megyek, mit érdekel?

Mondok egy hirtelen példát. Ha szobafestő lennék és melóból mennék pólót venni mertakármiért, akkor is ki kellene, hogy szolgáljon zokszó nélkül a Retróban, de ő inkább fintorog meg lenéz. Pedig a zsebemben ott van a 20 ezres, hogy kifizessem azt, amit kinéztem magamnak.

Amikor vacsorázni megyek, akkor ne előttem vesszen össze a szakács a főnökkel, hogy nincs pénz húst venni, miközben a pincér kínosan mosolyog felénk.

A H&M-ben a talponálló biztonsági ne sértődjön meg, hogy nem köszönök rákiáltva, hogy viszontlátásra. Nem bunkóságból van, csak nem értem, hogy miért kellene.

A mozgólépcsőre fellépés közben a „shopping center”-ben ne könyököljön odébb a 20 éves macsó cicalánnyal az oldalán, és amikor kiröhögöm, hogy hát nagyon siet biztosan, akkor röfögjön még vissza, hogy mivanbeszótábameg. De rám nem néz közben. Beszótam, sőt nevettem is, mert nem vagyok ehhez hozzászokva.

Hogy amikor bementünk egy ebédre és kértük, hogy a légkondit kapcsolják fel, akkor annyival rázott le a hölgyemény, hogy nincs vendég, nem éri meg bekapcsolni. Nahát, ezek után persze nem is csodálom, hogy nincs. Pedig kifizettem volna neki az extra ezer forintot egyébként, ha ezen múlik, de persze felálltunk és elmentünk máshova.

Nem vagyok kíváncsi az irigységre, meg arra sem, hogy kinek mije van vagy éppen nincs. Az egymás letaposására az „én több vagyok nálad, mert” hozzáállásra. És nem érdekelnek, a „de ilyen mindenhol van ám” kommentek. Én itt személy szerint nem találkozom vele, vagy ha igen ki tudom kerülni, mert annyival kevesebb. Ezért szemet szúr ott. Jól érzem magam idekint. Idehaza, mondhatnám.

Belefér egy kis világlátás is

Ellenpélda: az öcsém története

Van ellenpéldám is. Itt el is mondom. A saját szavaimmal, de nem az én történetem, én csak egy mellékszereplő vagyok benne. "Mylittlebrother", ahogy általában mindenkinek szeretem bemutatni öcsémet, aki egy 90 kilós tisztaizoméserő hobbiból testetépítő, róla szól.

Ő nagyjából 4 éve él itt. Háttértörténethez legyen annyi elég, hogy családi és anyagi okok folytán ő már nem tudta elvégezni a középiskolát. Kb. harmadéves volt, amikor el kellett járnia éjszakára dolgozni, mert egyedülálló édesanyánk akkor már nem bírta még a segítségemmel sem a hiteleit finanszírozni.

Ő, aki azon generáció tagja, akiknek hitelre van az autó, a lakás, a tévé, a mikró, a kiskanál, aminden, mert mutatni kell a kollégának meg a szomszédnak, hogy nekünk van és neked nincs bibibi.

Így alakult, hogy öcsémnek nincsen végzettsége. Viszont annál szorgalmasabb. És bár sosem hiszi el, akár hogy is próbálom a fejébe vésni, de okos is. Talpraesett kölök, na.

A reménytelenségből és a „minden pénzem, amit keresek, otthagyom anyunak”-ból kiköltözött ő is utánunk. Beírattuk egy angol nyelviskolába, ahol egy hónap alatt napi 8 órában interjúképessé tették az angolját.

Elment interjúra. Felvették mosogatni. Aztán áttették a konyhára, mert végül is Magyarhonban is azzal foglalkozott, kipróbálták, tudta csinálni. Amit nem tudott, megmutatták neki és megtanulta.

van_mit_javitani_meg_itt_is.jpgVan mit javítani itt is

Aztán egyszer csak felhív, hogy előléptették. Szupervigyor lett. Büszkeség, elismerés, dicséret, szép szó, zsebben is kényelmesebb. Eltelt sokpár hónap közben.

Pár hete azzal fogadott, hogy megint előléptetik. Tolják előre, mert látják hogy ügyes, ért hozzá, jól dolgozik és persze hülye is, mert bemegy a szabadnapján megnézni a konyhát, hogy minden OK-e, meg húzza a többit maga után és megcsinálja másik 5 munkáját ha az kell. De ezt megcsinálná ő otthon is.

Ő hazavágyik

Neki hiányoznak az ételek, a szagok, az ízek, a lányok - mert szépek és igazán és tényleg szebbek, az évszakok, hogy nyáron strandra mész, sörrel meg kukoricával tömöd magad a melegben és lenézed, akinek nem kockás a mellizma.

Télen, hogy hanyatt vágódsz a jégen a panel előtt, mert már megint elfelejtették felsózni. Hogy a szomszéd egy dög, de mégis rá mered bízni a kutyát, ha nyaralni mész egy hétre a Balatonra.

Meg a Balaton. Meg a lángos és a traubiszóda. És a diszkó, ami csak otthon igazán jó. Meg hogy az Alföld lapos, de 200 km-rel odébb már mászod a Kékest.

Meg amikor a Tiszán evez az ember gyereke, az teljesen más élmény, mint amikor a Dunán. De mindkettő óriási. Meg a nagyi túrós rétese. Amit csak ő tud, házi túróból. Meg a disznóvágás és a tor.

hianyzik.jpgHiányzik 

Meg az alma, meg a körte, meg a cseresznye, ami apu kertjében terem igazán olyan finomra amilyennek lennie kellene. Az anyanyelv használata mindenhol és mindenkor.

És a haverok. De talán leginkább azok a barátok, akik még mindig várják haza. És elmennek érte Pozsonyba, mert oda olcsóbb a jegy 200 euróval. Mert akkor is csak egy magyar érti meg igazán a másik magyart. És neki minden vágya hogy ezen érzések és emberek között, és lássuk be, otthon legyen.

Miért nem?

Mert fél. A rémhírek szerint amik a cimboráktól, az internetes portálokról és innen-onnan jönnek, akinek nincs papírja, az bizony nem ember. Legalábbis munkára alkalmatlan.

Hiába van már egy folyékony másnyelv tudása és mellé egy elég komoly vezetői és konyhai tapasztalata. Nincsen hozzá végzettsége. Úgy néz ki - innen nézve - hogyha hazamegy, akkor lehet, még mosogatónak is kevés lenne.

Utánanéztem. Vannak olyan OKJ-képzések, mint barista és teakészítő, Gyorséttermi- és ételeladó, Mezőgazdasági gazdaasszony, Étkezdés. Kérdem én, minek ezekhez külön papír? És ne tessék félreérteni. Nem (!) a munkát minősítem itt. Hanem a felesleges idő és pénzpazarlást, ami a papír megszerzésével jár.

Illetve nyilván a fizetés oldal. Számoljunk csak! Ha egyedül bérelne egy lakást 50-60 ezer + rezsi. Szeretne autót, otthon ugye kell is, Hadházi László híres szavaival élve: „Aki indokolatlanul 50 métert gyalogolva tesz meg, az koldus”.

Tételezzük fel, hogy az már van, mert ahogy hazaköltözött inkább azt vett lakás helyett. De fenn kell tartani. Mondjuk egy 20-30 ezer/hó. Kb. 100 ezernél tartok. Kerekítek. De még enne is, mert kell, legyen 30-40 ezer. És akkor mellé az edzőterem bérlet meg a havi egy-két buli.

Ez most kb. úgy néz ki, ha nem keres kb. nettó 200 ezer forintot, akkor nem éri meg hazamenni. Mit gondoltok, végzettség nélkül, legálisan, hol keresne ennyit?

Így hát ő most őrlődik. Mert a szíve hazahúzza, de az esze itt tartja. Mert amellett, hogy a fent elhangzottakat itt megteheti, még félre is tud mellette tenni. Ha erre rá tudnátok esetleg cáfolni a kommentekben, azt megköszönnénk. Most egyben információhalászok is.

Köszöntem szépen, hogy elolvastatok.”

A moderálási alapelveket itt találod. (Írországról itt találhatsz még több hírt, érdekességet.)

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Írország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr707895484

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

NomádMatyi · http://turkesztantajmz.blog.hu/ 2015.10.06. 07:06:48

koszonjuk a tortenetet ... az elejet egy kicsit nehezen tudtam kovetni

Ocsed eselyt sem lat arra hogy megszereti Irorszagot? ... bar a leirtak alapjan lehet hogy ez a kerdes felesleges

a metros plakat osszeallitas nagyon jo :D

fhdgy 2015.10.06. 07:30:27

@svájci sapka (ch): tényleg kár? Az nem kár, hogy sok magyarnak esze ágában sincs orbanisztánban maradni vagy visszatérni? Hány olyan van, aki a hazájában szeretne élni, de orbanisztánban nem leli hazáját?

snygg panda (törölt) 2015.10.06. 07:31:15

Indesit es fodorsport reklam?! Nem szoltatok elore, h termekmegjelenites lesz lathato!

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2015.10.06. 07:37:02

@fhdgy: Na, ezért kár.
El lehetett volna intézni annyival, hogy a politikai helyzet miatt. Minek ragozni?

Megjegyzem, nagyon sokan vannak - hasonló adottságokkal -, akik jól érzik magukat otthon.
Ennyi.

rumitom 2015.10.06. 07:37:35

ha magyarorszagon erzi jol magat az occs, akkor kotlozzon oda. ha irorszagban nyelvtanulas nelkul megallta a helyet, talan magyarorszagon sem lesz gondja :). ott sem lesz egyszeru, gondolom irorszagban sem volt az.

magyarorszagra koltozni nem haza koltozni kell, hanem orszagot valtani destination hungary. ennek megfelelo turelem, anyagi tartalekok (magyarorszag nagyon draga hely) es kitartas meg egy kis szerencse, as usual...

Bredpitt Monika 2015.10.06. 07:46:50

Ma kapni fogsz (szerintem).

Én eddig bírtam az olvasást (megígérem, hogy este befejezem, lehet akkorra visszaesik a vérnyomásom):

"A fizetésed lehet akármennyi, ha a magyar kormány hoz egy hirtelen döntést, amitől megzuhan a forint az euró/dollár/font stb. pénznemekhez képest. Így értéktelenítve annak vásárlóértékét. Arról nem is beszélve, hogy a világjáró nyaralásainknak is kárára lenne."

Ezeket a mondatokat pont Írországból, ha jól emlékszem ott is volt már válság.

fhdgy 2015.10.06. 07:51:49

@svájci sapka (ch): igen, sokan jól érzik magukat. Az apolitikusok és az orbánhívők! És a többiek törpeminoritás?

©________ 2015.10.06. 07:55:23

Hat rem kis modoros, de mennyire jo kis poszt.
Es igaz is.

Ocsedndk igaza van. Ha hazajon, lehetne lidl penztaros brutto 104 ezerert, vagy flextronicsos operator 3 muszakban 100 ezerert plusz muszakpotlek.
Es nem leptetik elo 4 honap mulva.

fhdgy 2015.10.06. 07:55:45

@Bredpitt Monika: igen volt ott válság. Másutt meg volt, van, lesz!

Nálunk csak van. Ezt hívják úgy, hogy permanens válság.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2015.10.06. 07:57:26

@fhdgy: Nézd, ha én "hívő" lennék, akkor valószínű már hazamentem volna.
De! A családom sem "hívő", és eszükbe sem jut elmenni (nem az államigazgatásban dolgoznak).
Nem szabad ennyire lesarkítani!

adg 2015.10.06. 08:04:31

"esküvőt szervezünk tervezni "
Nagyon jo. Szeretem az ilyen fordulatokat. Mint a megtalalta zsolt a faklyat, es tarsai.
Vagy esetleg tenyleg megszerveztetek az eskuvo tervezeset? :)

Na most elolvasom a maradekot is.

maxval bircaman megbízott szerkesztő · http://bircahang.org 2015.10.06. 08:04:47

"A fizetésed lehet akármennyi, ha a magyar kormány hoz egy hirtelen döntést, amitől megzuhan a forint az euró/dollár/font stb. pénznemekhez képest."

Pont ahogy a világ bármely más országában.

"Vagy nem csak a szerb határra húznak piros rácsos kerítést, hanem az egész ország köré tulipán mintás székelykapuk nélkül."

Pont ahogy a világ bármely más országában. Kevés országnak nincs határőrizete, én pl. Monacón kívül és pár hasonló méretű országot leszámítva nem tudok ilyesmiről.

fhdgy 2015.10.06. 08:17:43

@svájci sapka (ch): Tényleg lehet sarkításnak nevezni a megfogalmazásom, pedig csak tömören, röviden, cikornyák, cicerói körmondatok nélkül fogalmaztam. Rövid volt, de mindenki egyből értheti, még akkor is, ha messze nem ért vele egyet.

Ha azt írta volna a poszterina, hogy "politikai okok miatt", azt hogy kellett volna érteni? Az lett volna az ok, hogy nem őt választották miniszterelnöknek, köztársasági elnöknek? Ez is politikai "ok" lett volna.

Különben meg, néven kell nevezni a dolgokat. Jajj, VALAKI elrugta a pöttyöst. Nem lenne célravezetőbb kimondani, hogy már megint a hülye Pistike volt?

Mr Long 2015.10.06. 08:20:08

@fhdgy: Jol erzem magam es nem vagyok a felsorolt csoportokban.

Mr Long 2015.10.06. 08:23:01

@fhdgy: Ha nem tetszik a vezetes miert nem valtod le? Ha annyira rossz lenne egy csomo embernek, akkor lenne mas a vezeto. Ez nem ugy megy, hogy a kisebbseg akarata ervenyesul a tobbsegen.

fhdgy 2015.10.06. 08:24:26

@Mr Long: Akkor miért nevezed magad "Mr Long"nak? Miért nem "Hosszú Úr"-nak?

Mr Long 2015.10.06. 08:28:11

@fhdgy: Nem is ertem ez hogy jon ide. Te is csak kopkodsz es idiotazod azokat akik jol erzik magukat Mon.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2015.10.06. 08:29:31

@fhdgy: Ez a te véleményed. Jogod van hozzá. De ne jelentsük ki, hogy aki otthon él/elégedett az ottani életével, az vagy hülye vagy orbánista!

DieNanny CH 2015.10.06. 08:30:53

Bizony, így van. Sajnálom öcsédet.
Nem akarok vészmadárkodni, de a gyümölcsöskert, a házitúró, sőt, a nagyi is rövidtávú.
10 év múlva talán már csak múlt idő lesznek.
Persze, kihasználni amíg van, megértem. Az életszínvonal negyedére csökkentése lehetne a megoldás, ha most visszamenne Mo-ra. 10-15 év múlva meg mehetne újra külföldre. Vagy, még előbb, ha túlságosan fejbe vágja a valóság. Vagy, otthon marad, mert összetalálkozik egy felvilágosult főnökkel, aki szintén meglátja benne az észt.

Tanácsot adni nem tudok. Én is öcsédhez hasonlóan érzek, csak én olyan helyen vagyok, ami tetszik. Ez egy kicsit könnyebbség.

fhdgy 2015.10.06. 08:37:05

@fhdgy: Nem akarom a kisebbség diktatúráját, de a többségét sem, mert azt nem is olyan régen úgy hívták, hogy proletár diktatúra.

Ha egy-két ezer ember elmegy orbanisztán miatt, az még nem nagy gond. Ha már egyre többen mennek el, akkor az már egyre nagyobb gond.

Egy gond, amit csak érdekességként mondok most el: Van egy vendéglő, ami a törzshelyem. Hónapok óta nem kapnak szakácsot, havi 200-240 ezer nettóért. Ez egy olyan kisvárosban van, ahol egy nagy állami cégnél egy informatikai osztályvezető helyettes kap kb. 220 ezret nettóban.

Ez egyre nagyobb gond lesz. Jó, kívánatos a fizetések emelése, közelítése ( akkor is ha vánszorgásnak tűnik ) a hőn áhított EU-s szinthez, de a gazdasági környezet ezt nem teszi lehetővé.

Előbb-utóbb ( már most is ), hőbörögni fognak az emberek, hogy mert az EU. Nem EU., Mo.!

fhdgy 2015.10.06. 08:39:19

@Mr Long: Nem köpködtem, nem idiótáztam! Csak tudod: nomen est omen!

Mr Long 2015.10.06. 08:46:48

@fhdgy: "igen, sokan jól érzik magukat. Az apolitikusok és az orbánhívők! És a többiek törpeminoritás? "
Akkor kik erzik szerinted jol magukat az apolitikusok es az orbanhivokon kivul?

fhdgy 2015.10.06. 08:57:40

@Mr Long:

vannak a rendszernek haszonélvezői ( akkor is, ha megvetik )

vannak emberek, akik annyira szenvednének a honvágytól, hogy el sem indulnak.

vannak, akik bármennyire szeretnének, de nem tudnának létezni egy másik országban.

vannak, akik koruknál fogva sem lennének képesek egy váltásra. Még 50-100 km.-re, országon belül sem, tudnának odébb költözni. Inkább elhitetik magukkal, hogy ugyan nem túl jó, de nem is annyira rossz.

vannak olyanok ( szerintem a többség ), akik csendes rezignációban élik az életüket. Ők a hallgatag többség.

A legvégére: azok ( csak példának ), akik még ki sem dugták az orrukat az országból és boldogan elhiszik, hogy ez a létező világok legjobbika.

pappito · http://pappito.com 2015.10.06. 09:32:37

öcs miért nem érettségizik le?
lehet estin meg levelezőn is tudtommal
sőt, tán még ott is ahol szupervizor

könnyebben mozogna

adg 2015.10.06. 10:12:24

Elolvastam. Szerencse, hogy epp a buszon ulok, igy semmi ertelmeset nem csinaltam volna amugy sem.

A kommentek is jo iranyba mennek. :)

maxval bircaman megbízott szerkesztő · http://bircahang.org 2015.10.06. 10:14:21

@Mr Long:

Nem, ott sincs határőrizet. Az olasz-vatikáni megállapodás szerint nem is kell, mert az olasz haderő és rendőrség látja el a Vatikán védelmét.

S teljes vízummentesség van, azaz olasz vízummal korlátlanul be lehet utazni a Vatikánba. Ez fordítva csak részben igaz: ha az embernek van vatikáni vízuma, akkor Olaszország nem tagadhatja meg tőle az olaszországi tranzitot. Így szokott megesni az ritkán, hogy Olaszország által nemkívánatosnak nyilvénított és kitiltott emberek is beléphetnek Olaszországba vatikáni vízummal. Legutoljára ez az előző előtti római pápa halálakor esette meg, amikor Mugabe zimbabwei elnök is jelent volt a temetésen, annak ellenére, hogy egyébként tiltólistán van Olaszországban,

Monaco esete megalázóbb. Ott ha elsétálsz a kikötőbe, a vámhivatal épületénél azt az érdekes feliratot fogod látni, hogy "Vámhival - Francia Köztársaság", ugyanis a francia-monacói megállapodás szerint Monaco területe vámszempontból Franciaország része. A Vatikánban ez nem így van.

maxval bircaman megbízott szerkesztő · http://bircahang.org 2015.10.06. 10:14:31

@Mr Long:

Pontosan így van. Egy demokráciában az van hatalmon, akit az emberek akarnak. Még a legvadabb liberálisok sem állítják, hogy ne Orbán lenne a legnépszerűbb Mo-on.

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2015.10.06. 10:14:54

Ismét egy Magyarországot szapuló gyöngyszem, csupa általánosítással.

Hogy miért kell köszönni a biztonsági őrnek? Erre egy szó van: illemből. Ha a szerző ezt nem érti, akkor kétlem, hogy én fogom tudni elmagyarázni neki. Ez amúgy is a szülők dolga lett volna.

Tehát Magyarországot látni se bírjuk, de azért a magyarországi olcsó fogorvos az tetszik, ugye? Na, erről ennyit.

soad1221 2015.10.06. 10:18:50

ehhh...
minősítés helyett igazából csak annyi kérdésem lenne, hogy ha ennyire idegesíti a politika, akkor mi a francnak olvassa, érdeklődik iránta.. bármilyen országban is él...
Az, hogy az öcs meg itthon szar se lenne papír nélkül részben igaz, illetve az hogy legálisan keressen nagyjából kizárt, mert a konyhai emberek nem nagyon szoktak bejelentve dolgozni... de miért nem végez el vmit? akár érettségi, akár OKJ, akármi... azzal hogy pénzt és időt fordít egy papírra (amivel azért esetleg plusz tudást is lehet ám szerezni, illetve nem árt megnézni, hogy hol érdemes papírt szerezni, ami mellé a tudás is "jár"...), azt nem értem. Az nem csak itthon jelenthet pluszt.

@fhdgy: szia. sem orbánhívő, sem apolitikus nem vagyok. nagyon is érdekel a politika. :) igaz vannak dolgok amikkel egyetértek, és pont orbán (is) mondta, meg van kurva sok amivel nem. de egészen jól érzem magam Mo-n. Igaz szeretnénk külföldre menni majd és nem tudom mennyi időre, mert azt még nem találtuk ki, de nem orbán rémrendszere elől, meg az éhínség elől menekülünk....
olyan nem lehet, hogy vki nem tartozik a 2 kategóriába és mégis egészen jól elvan? még akkor is, ha vannak nagyon nagyon bosszantó dolgok...

Határátkelő 2015.10.06. 10:18:52

Nagy érdeklődéssel olvasom a kommenteket, főleg, mert látszik, kik azok, akik vagy csak félig olvasták el a posztot, vagy csak azt mazsolázták ki belőle, ami az éppen aktuális világképüknek megfelel. Tanulságos.

soad1221 2015.10.06. 10:29:50

@fhdgy: ok és akkor van még egy kategória:

az aki érdeklődik a világ és saját környezet iránt, megpróbálja ezeket teljesen objektíven értékelni, aki nem feltétlen akad fenn olyanon, ami nem érinti, illetve ha érinti és még hátrányosan is, akkor megnézi, hogy egyáltalán van-e értelme annak a dolognak, bár neki nem tetszik, illetve ha még értelme sincs, akkor nem akad el ezen a ponton, megpróbál együtt élni vele, mert ő azon úgysem változtat, és lássuk be, ha túl sokat időzik a háborgással, akkor értékes időt és energiát veszt, és úgy egyébként, ha vmi rossz történik, akkor nem épp az aktuális hatalom vagy bárkifaszom a hibás, hanem megpróbál javítani rajta (persze nem mindig tud) és egyébként is próbál mindig vmi hasznosat is tenni.... úgyhogy inkább folytatom is a munkát... :)

majd délután újra benézek...

soad1221 2015.10.06. 10:31:34

@Határátkelő: jelentem én végig olvastam, de ebbe muszáj "belekötnöm". "azt mazsolázták ki belőle, ami az éppen aktuális világképüknek megfelel"

ez gondolom a 100% :)

na tényleg megyek, ma nem vagyok befogadó kedvemben...

©________ 2015.10.06. 10:46:18

@maxval bircaman megbízott szerkesztő: definiáld azt a szót, hogy legnépszerűbb.
komolyan.

2015.10.06. 10:54:46

Rengeteg dolgom van, sunnyogva neztem meg az oldalt, nem olvastam el a posztot, de az a metroterkep... hat az k*rvanagy, ki kene nyomtatni nagyposzterben :D

Gerusz · http://gerusz.blogspot.com 2015.10.06. 11:01:10

"Ha egyedül bérelne egy lakást 50-60 ezer + rezsi."

Több, feltéve, hogy Budapesten akar lakást bérelni és nem a legrosszabb gettóban (már egy közepesen rossz környéken is 60 fölött van).

@Mr Long: A kormány a szavazatok 44%-ával, az összes szavazópolgár 27%-ának a támogatásával szerzett kétharmadot. Ergo Magyarországon jelenleg a kisebbség diktatúrája érvényesül, hála a fidesz által a legnagyobb szavazói blokkra (ami csak relatív többséget jelent!) optimalizált választási rendszernek. 2010-ben legalább még a szavazatok abszolút többségével (51%) volt kétharmaduk...

De még ha tényleg az emberek kétharmada támogatná is őket, akkor se illene a maradék egyharmadot figyelmen kívül hagyni. A demokrácia ugyanis _nem_ a többség diktatúrája. Jogi akadálya nincs annak, hogy az legyen, de itt a "hanyatló nyugaton" a kormányoknak van annyi önmérsékletük, hogy ne tegyék azzá. Ez az, ami a fidesznek nincs. (Emlékezz: az első MSZP-SZDSZ kormánynak kétharmada volt, mégsem írták át kényük-kedvük szerint az alkotmányt, nem optimalizálták magukra a választási rendszert, stb...)

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2015.10.06. 11:01:20

@Határátkelő: Mint ahogy a szerző is csak azt írta le, ami az éppen aktuális világképének megfelel. Tanulságos.

Határátkelő 2015.10.06. 11:03:06

@A nagy kékség: Nem, a szerző leírta azt is, mi az, amit az öccse szeret Magyarországon és amit külföldön nem kaphat meg, amiért haza szeretne jönni. Ezek szerint nem sikerült végigolvasni a posztot...

Csodabogár 2015.10.06. 11:04:38

A poszt első része komoly komplexekre utal szerintem. Vannak ilyen, engem mindenki bánt, lenéz, kinevet, alkatok. Sajnálom őket. Sokan élünk itt, nem bánt minket senki. Másrészt nem kötelező egy napra sem haza jönni, végül is ha minden rossz, akkor a fogorvos is rossz lesz biztos.
Lehet, hogy hihetetlen de elég sokan élnek ebben az országban akik jól érzik magukat politika függetlenül.
Öccs pedig fiatal erős stb. és felnőtt. Jöjjön haza, próbálja meg. Ha nem jó nyugodtan vissza mehet. Nem kell ezen sokat lelkizni.

Csodabogár 2015.10.06. 11:08:01

@Gerusz: Sajnos úgy tűnik sokaknak megfelel ez az állapot. Miért nem mentek el az emberek szavazni, mikor lehetett? Szerintem legközelebb se fognak elmenni, aminek elég sajnálatos következménye lesz. Nem kommentekben kellene elégedetlenkedni, hanem kimenni az utcára és adott alkalommal elmenni szavazni.

HardPötty 2015.10.06. 11:09:34

Ne vitàzzatok már a politikán. :) Pont 4 évente van lehetőségetek befolyásolni, de közben semmi esèly. Max a szív- ès érrendszeri megbetegedèsek kockázatàt növelitek a vitákkal. Kell ez? :)

Gerusz · http://gerusz.blogspot.com 2015.10.06. 11:47:44

@Csodabogár: Én elmentem, mondjuk a Maastricht-Hága távolság valamivel kevesebb, mint pl. a Glasgow-London. Vagy a Los Angeles-Washington D.C.

maxval bircaman megbízott szerkesztő · http://bircahang.org 2015.10.06. 11:47:54

@Gerusz:

"az első MSZP-SZDSZ kormánynak kétharmada volt, mégsem írták át kényük-kedvük szerint az alkotmányt"

Ennek egyetlen oka volt: a két párt összeveszett egymással az alkotmány kapcsán.

"nem optimalizálták magukra a választási rendszert"

De igen. Az önkormányzati választási rendszer a választások előtt megváltoztatták.

Egyébként a mostani választási rendszer NINCS a Fideszre optimalizálva.

maxval bircaman megbízott szerkesztő · http://bircahang.org 2015.10.06. 11:48:02

@Gerusz:

"A kormány a szavazatok 44%-ával, az összes szavazópolgár 27%-ának a támogatásával szerzett kétharmadot. Ergo Magyarországon jelenleg a kisebbség diktatúrája érvényesült"

E logika alapján Mo-on 1990 óta folyamatosan diktatúra van, mert még SOSEM élvezte kormánytöbbség az összes választópolgár többségének szavazatát.

maxval bircaman megbízott szerkesztő · http://bircahang.org 2015.10.06. 11:48:14

@svájci sapka (ch):

Így igaz.

Aki elmegy Mo-ról, az NEM azért megy el, mert utálja Orbánt. (A tavalyi követségi szavazatok 45 %-a a Fideszre ment, ez éppen csak egy picivel kisebb a belföldi aránynál.)

S aki marad Mo-on, az NEM azért teszi mert imádja Orbánt. Az én szüleim valószínűleg díjat nyernének, ha versenyen indulnának antiorbánizmusból, mégis esze águkban sincs elköltözni az országból.

A politika az egészet NEM befolyásolja.

Még Szíriában is ott maradt a lakosság fele, pedig ott kőkemény háború zajlik, azaz az ember élete van veszélyben. Mo-on pedig semmi olyasmi nincs, ami miatt politikai okból menekülnie kellene bárkinek is.

soad1221 2015.10.06. 11:48:18

@Gerusz: igen, miközben a többi politikai párt meg még kevesebbet ért el. Tehát a relatív többség náluk van, a demokrácia így működik. Javaslom ebben a kérdésben nézz utána pl a brit választási rendszernek.
Senki és semmi nem gátolja meg a jelenlegi és jövőbeli ellenzéket abban, hogy egy potens és hiteles, kormányképes pártként eladva magát 2018-ban 80%-os szavazati arányt érjen el. Hát hajrá, sokan örülnénk neki...

Na jó, a semmi nem volt igaz, a realitás még megakadályozhatja őket ebben :)

2015.10.06. 11:56:15

Egy csomo tosgyokeres sopronit ismerek, akinek esze agaba nincs kimenni dolgozni, plane nem kikoltozni. Pedig nekik nem lenne nehez. A multkor beszelgettem errol ismerossel, azt mondta, hogy o soproni, ott szuletett, ott van otthon, miert menne el?? Van haza, van kocsija, kijon a fizetesebol, neki nem er annyit a plusz penz, amit kint kapna, plane hogy meg az osztrakokat is el kell viselnie erte... :)) Van akinek megeri kikoltozni, az menjen, de a tobbsegnek nem eri meg. Szerintem. Mi is lemondtunk a kikoltozesrol, valoszinuleg otthon kezdenek munkat keresni, ha valami okbol nem lehetne kijarni. De elnezve a vilag alakulasat, ez nagyon valoszinutlen, hogy a belathato jovon belul bekovetkezne.

©________ 2015.10.06. 12:04:27

@maxval bircaman megbízott szerkesztő:
nem is tudtam, hogy
1. a szavazás népszerűségi verseny
2. a miniszterelnököt ott választják

mesélj még.

2015.10.06. 12:20:26

Tetszett a ketfele nezopont. Valaki irta, hogy modoros, sztem csak tul sok kavet tolt a poszterina attol ilyen cikazo a gondolatmenet :D lehet valogatni ki mivel ert egyet...

A kommentekre meg: #bringiton #grabpopcorn :D :D :D

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2015.10.06. 12:33:35

@Határátkelő: Döntsük el, hogy kiről beszélünk: a szerzőről, aki szinte az összes mondatában szapulta a hazáját és a benne élő embereket, miközben a mai napig ide jár fogorvoshoz (talán az egekig magasztalt nyugati bér mégsem elég ahhoz, hogy kint teljes, mindent magába foglaló életet éljen), vagy a testvéréről, akinek az érzéseit szintén a szerző szemszögéből ismerhettük meg. Ugyanis az iskolázatlan öcskös itt még nem szólalt meg, tehát csak a szerzőtől tudhatjuk, hogy a fiúnak a nagy semmire van nettó 200 ezer forintos fizetési igénye.

Gerusz · http://gerusz.blogspot.com 2015.10.06. 12:33:52

@soad1221: Relatív többséggel "jó" (vagy inkább kevésbé rossz) esetben egyszerű (abszolút, 50%+1) többséget szerezhetne egy párt, nem teljhatalmat. 44%-kal 88 hely lenne a reális a 200-ból, nem 134.

A brit választási rendszert éppen telibe leszarom, az is épp eléggé torzít. Az amerikai dettó. De a hatalmon lévőknek egyik helyen sincs érdekükben megváltoztatni. A briteknél a legtöbb pártnak évszázados hagyományai vannak, és így vannak olyan körzeteik, amikben sokkal népszerűbbek, mint országosan. Csak ezért nem állt be még náluk egy kétpárti rendszer. Magyarországon ilyen nincs, vagy legalábbis nem ilyen mértékben.

Magyarországon vagy egy full listás rendszer lenne reális (úgyis pártfegyelem alapján szavaz mindenki, tökmindegy, hogy melyik körzetet képviselik), vagy 40 körzet, körzetenként 200e szavazópolgárral és 5 képviselővel, STV rendszerben (en.wikipedia.org/wiki/Single_transferable_vote, egyébként Skóciában és Észak-Írországban is ezt használják). Persze az egybites polgárnak elég nehéz lenne a fejébe verni, hogy most nem X-elni kell, hanem 1-től 5-ig beírogatni.

A jelenlegi magyar rendszerben abszurd esetben egy 10%-os párt is abszolút többséggel (azaz 50% fölötti képviselővel) kormányozhat. De még a jelenleg fidesz-jobbik-lmp-többi baloldali négyesből is elég lehet 26%. Ez nem igazán demokratikus választási rendszer...

maxval bircaman megbízott szerkesztő · http://bircahang.org 2015.10.06. 12:34:17

@Csupacsí:

Szívesen elmesélem a magyar alkotmányos rendszert.

1990-2010 között: 176 egyéni képviselő kétfordulós rendszerben, 152 képviselő listán közvetlen szavazatok és kompenzációs listán (toredékszavazat jár minden 5 % feletti pártnak a nem-nyertes egyéni képviselőjelöltjei után), a rendszer nem egyenlíti ki az egyéni képviselők miatti aránytalanságot, azaz DIREKT aránytalan.

2010-tőlt: 106 egyéni képviselő egyfordulós rendszerben, 93 képviselő listán közvetlen szavazatok és kompenzációs listán (toredékszavazat jár minden 5 % feletti pártnak minden egyéni képviselőjelöltje után), a rendszer nem egyenlíti ki az egyéni képviselők miatti aránytalanságot, azaz DIREKT aránytalan.

A kormány megválasztásához minősített többség kell, azaz az ÖSSZES képviselő többsége, ez a korábbi rendszerben 194 képviselő volt, a mostaniban 100 képviselő.

Határátkelő 2015.10.06. 12:42:00

@A nagy kékség: Tartok tőle, hogy nem tudok annál többet írni neked, mint hogy egyvalaki leírja egy történet két oldalát, amiből te csak azt vagy hajlandó észrevenni, amelyik neked megfelel. Ám legyen.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2015.10.06. 12:42:09

Pár gondolat.
Mindenki ott él, ahol akar és ez így van jól.
Lehet itthon is élni, sőt jól élni is. Akár "végzettség" nélkül is.
Orbán és egyéb politikusaink csak tünet, nyilván nem ezek miatt megy el valaki, hanem azért, mert ilyen hülye a társadalom, hogy ilyen elit kell neki. Tökéletesen megértem, ha valaki ettől rosszul érzi magát, mert én is.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2015.10.06. 12:49:19

@fhdgy: szerintem tök jó, hogy a kivándorlás felhajtja a béreket. Az, hogy az állam büdös lófaszt nem fizet az alkalmazottainak az pedig kiváló emlékeztető arra, hogy mi is volt a gond a tervgazdasággal. Ezt pedig nem árt észbentartani.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2015.10.06. 12:59:43

@rumitom: "magyarorszag nagyon draga hely"

Mihez képest? Hogy számoltad ezt ki? :)

London2009 2015.10.06. 13:09:49

Nekem tetszett a cikk. A stilus nem feltetlenul, de en tudok teljesen azonosulni a mondanivaloval. Erdekes modon at tudom erezni mindketto helyzetet. Azt hiszem Christine irta, hogy az azert sokat segithetne a sracon, ha olyan helyen lakna, amit szeret. Valoszinuleg nem hianyozna annyira a Tisza, ha helyette ott lenne valami, amit legalabb annyira kedvel. De azzal teljesen egyetertek, hogy nyaron egy fott kukorica a strandon eletem vegeeig hianyozni fog. No meg a jo meleg nyarak. Ez ellen annyit tudok tenni, hogy nyaron igyekszem hazamenni legalabb egy hetre. Az mas kerdes, hogy iden sem jott ossze… :S
Viszont egyetertek a poszterrel is, hogy ket het neha nekem is sok Magyarorszagon. Hasonlo okok miatt, amiket o is emliet. Hirtelen minden elkezd zavarni es hianyzik a “masik eletem” es alig varom, hogy visszamenjek. Neha kifejezetten torturanak erzem a latogatast. Soha nincs honvagyam, de ha Magyarorszagon vagyok akkor elkezdek nosztalgiazni mindenen es olyan dolgok kezdenek hianyozni, amik amugy eszembe sem jutnanak. Erdekes dolog ez.

DieNanny CH 2015.10.06. 13:11:16

@Zka:

Nem lehet, hogy a "felhajtja a béreket" helyett inkább még inkább kizsigerelik a maradék dolgozót? Akár, hogy egy hivatalban a szükséges 10 dolgozó helyett csak 5-öt alkalmaznak (nem a 10 ember fizetéséért!), így a polgár kénytelen több hetet várni, vagy a dolgozó fél életét kénytelen a munkahelyén tölteni?

Pl - saját korábbi munkámra gondolva - inkább alkalmaznak 120 gyerekhez 8 óvónőt - ez 4 db, 30 fős csoport -, mint hogy alkalmaznának +4 főt, ami 2 új csoport, viszont valóban meg lenne a lehetőség a gyerekek fejlesztésére.

Mert szerintem ez van otthon.

DieNanny CH 2015.10.06. 13:11:53

@Zka:

Szerintem az ott lakó, bérből-fizetésből élők számára drága.

adamskij · http://adamskij.bandcamp.com 2015.10.06. 13:26:43

teljesen korrekt cikk, valós problémák felvetésével - legfeljebb a hangnemen és a stíluson lenne bőven mit csiszolni.

egyrészt a pesti albérletárak jóval magasabbra szöktek már, ráadásul vendéglátásban alapból zsebre és borravalóra dolgozol, a biztos havi 200e viccnek jó.

persze tegyen próbát a srác, csak hagyjon annyi pénzt kinn, hogy bármikor fel tudjon ülni ismét a repülőre és már aznap este albérletben tudjon hálni. mármint kint.

skye8 2015.10.06. 13:28:41

reg irt ide frusztraltabb szemely posztot. Gratula a szerzonek, sikerult folytatni a hisztirohamot a hataratkelon :)))))

Observer99 2015.10.06. 13:36:48

@Mrs Rumcajsz CA:

Teljesen véletlenül találtam a nickedhez illő avatart:

kepkezelo.com/images/gji24ekc04n43cakz0f8.png

Ha tetszik akkor a tiéd ! :-)

soad1221 2015.10.06. 13:38:56

@Gerusz: a brit rendszert csak azért hoztam, mert a "nyugat" volt az ellenpélda a magyar demokratikus/diktatórikus berendezkedésre... de mindegy, olyan demokrácia nincs, ahol mindenki elfogadja legitim vezetésnek az éppen aktuálisat. Olyan van, ahol a szavazás napján X-et húzók többsége elfogadja... 4 évente lehet cserélni. Az, ahol mindenki elfogadja legitim vezetőnek az éppen aktuális miniszterelnököt, az inkább a diktatúra ... :)

Mo-n majdnem beállt a kétpártrendszer, emlékezz vissza, 2006-ig elképzelhetetlennek tűnt, hogy fidesz-mszp-n kívül bármi is szóba jöhet, elenyésző mennyiség volt a zöld, vagy liberális, vagy nacionalista, vagy kommunista ideológia, ahogy ez máshol is van.
Az mszp csak épp elkövetett egy apró hibát akkoriban, és hát lássuk be, az volt az utolsó pillanat, hogy tegyenek azért, hogy bármi szerepük is legyen a következő 20 évben, erre az volt a válaszuk, hogy 3 évig még vergődtek, és a maradék esélyüket is szétporlasszák, de mindegy, nem kár értük...
Az, hogy utána jött a fidesz, és mindent megtesz/megtett azért, hogy minél stabilabbak legyenek a pozíciói a következő választásokon?Na ne lepődjünk már meg olyan nagyon :)

Mindegy... ez egy demokrácia, lehet alternatívát nyújtani és nyerni 2018-ban. Sokan örülnénk neki...

soad1221 2015.10.06. 13:40:31

@skye8: ez azért erős volt.. de van benne valami :)

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2015.10.06. 13:42:08

@Ödenburger [Hu/At]: `en nem ereztem otthon magam Magyarorszagon. /sok dologtol fugghet ez.

soad1221 2015.10.06. 13:45:28

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: részben igaz, részben nem
a "hivatalban", ahol eddig 10 ember dolgozott most is 8-12 között mozog létszám, és végzik 4 ember munkáját.
Az óvónői pálya meg sajnos nem túl kecsegtető. felvennének 120 gyerek mellé még 4 embert, a gond, hogy nincs 4 ember. jó ha egyet találnak, de a meglévő 8-ból 2 nyugdíjba megy jövőre, 1 most mondott föl egy pedig szülni ment. tehát most vannak 8 helyett 6-an, és tőlünk kérdezik, hogy nincs-e véletlenül ismerős, bárki, aki akár gyakornokként jönne dolgozni... :)
Szóval beletrafáltál, a mi ovinkban pont az van amit írtál, csak nem az önkormányzat végezteti el a most lévő 6-al, jövőre már csak 4-el, hanem a kényszer, hogy egészen egyszerűen nincs óvónő...

DieNanny CH 2015.10.06. 14:24:20

@soad1221:

Na, de ha több lenne a fizetés, én sem gondolkodnék, hogy hazamenjek-e.

Mert ott indult a beszélgetés, hogy a kivándorlás miatt növekedni fognak a bérek (hogy az itthonmaradottakat maradásra bírják). Nem ez látszik. Mármint, hogy megszeppentek volna, és bért akarnának növelni.

soad1221 2015.10.06. 14:34:38

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: ja, nem, így közvetlenül nem növekednek...

Gerusz · http://gerusz.blogspot.com 2015.10.06. 14:36:51

@soad1221: Ettől függetlenül a briteknél a hatalom nem próbál olyan látványosan kibaszni az ellene szavazókkal, még akkor sem, ha Cameront leginkább "that Tory cunt"-ként emlegetik. Én meg speciel nem ott lakok, szóval hidegen hagy.

A kétpárti rendszer a 2010-ig tartó választási rendszerben kisebb eséllyel állt volna be hosszútávon, köszönhetően a két egyéni forduló közötti visszalépkedős stratégiának. Ettől függetlenül kétpólusúnak kétpólusú (szélsőjobbal talán három, mindig reinkarnálódik ilyen-olyan formában, ha a fidesz felszalámizza a jobbikot, akkor is lesz egy újabb), de nem ilyen durván. Az egyfordulós FPTP-s körzetek súlya miatt a mostani rendszer be fog állni durván kétpárti rendszerbe, ha a baloldal konszolidálja magát (en.wikipedia.org/wiki/Duverger%27s_law). Ha nem, és az LMP továbbra sem közösködik a többi ellenzéki párttal (tartok tőle, hogy valaki a kormányoldalról pénzeli őket pont ezért), akkor még inkább egyoldalú lesz.

Arról nem is beszélve, hogy az országos lista eleve magas belépési küszöböt jelent az újonnan alakuló pártoknak. Persze, az elvi lehetőség megvan a fidesz leváltására, de gyakorlatban csak egy ugyanolyan undorítóan populista banda tudja őket kiütni a nyeregből.

Bal 2015.10.06. 14:38:15

bizonytalanság:

Amíg Mo. az EU tagja, kényszerpályán mozog. Nem igazán van tere bizonytalannak lenni. Majd ha úgy néz ki, hogy kilép, akkor kell menekülni. Írország amúgy nem a legjobb hely a bizonytalanságot elkerülni, ha ez neked tényleg fontos.

emberek:

Van itt egy kulturális vakság. Nem hiszem, hogy a nyugati társadalmak lényegesen kevésbé lennének gyűlölködők vagy kicsinyesek, mint a magyar. Valamennyire talán befogadóbbak, a több pénz miatt kevesebb a frusztrált ember, és politikusaik is tisztességesebbek. De bizzos vagyok benne, hogy sok ír, ha nem is mondják nyíltan, lenéz státuszod, és bizalmatlan bevándorló mivoltod miatt. Az üvegplafonokat most még nem látod, mert nem alakult ki rá a percepciód.

öcséd:

Képzettség nélkül minden országban a társadalom alsó negyedében kötsz ki. Most épp úgy van, hogy nálunk ott nehéz, máshol meg kevésbé, de lehet ez még máshogy is. Pl. ha lenne családja. Ja és bevándorlóként Írországban csak bevándorló csajokra van esélye. Otthon meg helyzeti előnye van, sokkal jobb minőségű partnert találhat.

McZozo 2015.10.06. 14:51:52

En azzal a vonallal ertek egyet hogy nem szabad hazakoltozni jelenleg.
Viszont azert az csusztatas hogy magyarorszagon papir nelkul szar ember vagy bezzeg Irorszagban.
En Angliaban vagyok, es papir nelkul itt is szar ember vagy. Sot a pair sem eleg referencia is kell.
Es igen feltetelezem hogy pl ha ocsed valtani akarna ott se menne siman pont a papir miatt valoszinuleg valtasnal ujbol csak alacsonyabb pozicioba tudna menni majd aztan szorgalommal mehet felljebb de a bejutast a papirhiany mindig alacsonyabb szintre teszi sajnos.

McZozo 2015.10.06. 14:52:04

@Bredpitt Monika: Azert az mas kicsit mikor a gazdasag bedol es ebbol adodolag zuhan az arfolyam, mint amikor nalunk Kosa buci kiall es eload par olyan mondatot aminek folyomanyakent 10-20% ot zuhan egy nap alatt a forint. vagy Matolcsi elszabadult hajoagyukent sajat csaladi penztaranak tekinti az MNB t es olyan penzugyi politikat folytat aminek kovetkezmenyekent a forint ilyen szarul meg sosem volt .

DieNanny CH 2015.10.06. 15:11:13

@Bal:

"De biztos vagyok benne, hogy sok ír, ha nem is mondják nyíltan, lenéz státuszod, és bizalmatlan bevándorló mivoltod miatt."

Érdekes, ezt a megállapítást már többször hallottam különböző változatokban...
Nem mondják, nem is mutatják, de BIZTOS!!! lenéz.
Te gondolatolvasó vagy? Minden külföldinek kihallgattad a gondolatát, míg kedves volt veled és rád mosolygott? Mind azt mondta gondolatban: "gyökér bevándorló!" ???
Mert ha így van, szerintem milliomos lehetnél gondolatolvasással. Akkor meg ugye mindegy, hogy ha a Kanári-szigeteken néznek le, nem?

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2015.10.06. 15:24:28

@McZozo: Na, erről meg nem is beszélve. Angliában nyugodtan a hajamra kenhettem volna a "D" kategóriás jogsimat, ha nem tudtam volna felmutatni 7 év városi buszos gyakorlatot, és nem lett volna a kezemben egy iszonyú jó ajánlólevél. Szóval a papír kint sem minden, sokszor még akkor sem, ha kint szerzed meg. De itt az öcskösnek papírok nélkül is komoly elvárásai vannak, mintha ő lenne az egyetlen, akinek zéró képzettséggel is simán jár a havi 200 nettó. Röhej. Erre írtam fentebb, hogy ebben a bejegyzésben hemzseg a sok általánosítás, aminek az egyetlen célja, hogy ismét jó nagyot lehessen köpni a "szeretett" Magyarországra. Undorító.

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2015.10.06. 15:24:42

@Határátkelő: Bocsáss meg, hogy ezt írom, de szerintem te ismét nem veszed észre, hogy mit csinálsz. Neked tetszik egy poszt, és ha azt valaki nem tudja ugyanolyan pozitívan értékelni, mint te, akkor meg vagy sértődve, és elkezdesz lekezelően beszélni, mintha te sokkal többet látnál az életből, mint a másik.

Meséld már el, kérlek, hogy ebben a sztoriban mit kell megérteni? De másképp kérdezem. Vonatkoztassunk el attól, hogy ezt a bejegyzést egy Írországban élő ember írta.

Ha valaki megáll Magyarország közepén, és nulla végzettséggel alsó-középosztálybeli fizetést követel magának, miközben a kigyúrt izmain kívül semmit nem tud felmutatni, te mit mondanál? Azt, hogy jaj te szegény, hát ha nem tanultál semmit, akkor menjél inkább külföldre, mert ott végzettség nélkül is nagy király lehetsz? Igaz, hogy hiányozni fognak a hazai ízek meg a haverok, de hát valamit valamiért.

Szóval még mindig nem értem, hogy ebben a történetben mi volt olyan nagyon rendkívüli, amiért kizárólag pozitív kritikát kaphatna. Várom megtisztelő válaszod.

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2015.10.06. 15:25:02

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: "Bal" fogalmazhatott volna úgy is, hogy nagyjából leszarják, ott vagy-e vagy sem. Te csak arra kellesz nekik, amit ők lusták megcsinálni. Hogy ezek után te honnan származol, mi a neved, mik a céljaid, másodlagos kérdések. Van egy kör, ahová sosem fogsz bekerülni. Kívülálló leszel, és ez akkor is így van, ha te egyelőre azt akarod érezni, hogy ez majd egy szép napon megváltozik.

Hacsak nincs nagyon jó kapcsolatod valahová. Akkor majd te is eljárhatsz velük golfozgatni. De hát ez itthon is így van, tehát ismét láthatjuk, hogy túl sok különbség nincs egy-egy ország között. A működési struktúra közel azonos.

Van még egy lehetőség: iszonyú penge vagy abban, amit csinálsz, de még akkor is nagyon hosszú időre van szükséged ahhoz, hogy egyenrangú félként kezeljenek. De a neved ekkor még mindig Kovács, nem pedig Smith, ami bizonyos helyeken hátrányt jelenthet.

soad1221 2015.10.06. 15:32:52

@Gerusz: pontosan ugyanúgy beállt 2 pólusúra... Csak ez egyik olyan nagy hibát követett el, hogy hosszú évekre elvette magától az esélyt.. ha nagyon belemerülünk az összeesküvés elméletbe akkor inkább a Fecót pénzelte/pénzeli a fidesz, annál nagyobb szavazatszerzést semmilyen kampány, cőf, aranyhajó nem hajtott nekik, mint ő...
Az LMP pedig ha hosszútávon fenn akar maradni és az esélyét megadni, hogy kormánytényező legyen egyszer, akkor nagyon jól teszi, ha senkivel nem fog közösködni egészen addig.
Hogy csak egy populista párt képes néppárttá változni? Hát ja...
Erre meg azt mondom, hogy addig amíg a szavazók többsége kizárólag populista pártra szavaz, addig hogyan szeretnél egy demokráciában nem populista pártot kormánypártnak?
Hogyan érnéd el, hogy egy kizárólag szakmai kérdéseket feltevő, válaszokat adó párt minden populizmus nélkül elnyerje a szavazók többségének tetszését, legalább annyira, hogy egy vasárnap elmenjen a logója mellé x-et tenni? Komolyan kérdezem. Mert én nagyon örülnék neki, sokkal-sokkal érdekesebb lenne a politika, és biztosan a hasznunkra lenne ez, de szerintem ilyen egész egyszerűen nem működhet... Ha van ötleted, akkor szívesen beszállok a magvalósításba is.. :)

Határátkelő 2015.10.06. 15:33:29

@A nagy kékség: Ne haragudj, de én így nem tudok veled beszélgetni. Csak egy idézet tőled, és egy pár a posztból, aztán befejeztem:

"Ismét egy Magyarországot szapuló gyöngyszem, csupa általánosítással." Ezt te írtad.

"Neki hiányoznak az ételek, a szagok, az ízek, a lányok - mert szépek és igazán és tényleg szebbek, az évszakok, hogy nyáron strandra mész, sörrel meg kukoricával tömöd magad a melegben és lenézed, akinek nem kockás a mellizma.

Télen, hogy hanyatt vágódsz a jégen a panel előtt, mert már megint elfelejtették felsózni. Hogy a szomszéd egy dög, de mégis rá mered bízni a kutyát, ha nyaralni mész egy hétre a Balatonra.

Meg a Balaton. Meg a lángos és a traubiszóda. És a diszkó, ami csak otthon igazán jó. Meg hogy az Alföld lapos, de 200 km-rel odébb már mászod a Kékest.

Meg amikor a Tiszán evez az ember gyereke, az teljesen más élmény, mint amikor a Dunán. De mindkettő óriási. Meg a nagyi túrós rétese. Amit csak ő tud, házi túróból. Meg a disznóvágás és a tor."

"És a haverok. De talán leginkább azok a barátok, akik még mindig várják haza. És elmennek érte Pozsonyba, mert oda olcsóbb a jegy 200 euróval. Mert akkor is csak egy magyar érti meg igazán a másik magyart. És neki minden vágya hogy ezen érzések és emberek között, és lássuk be, otthon legyen."

Nincs több hozzáfűznivalóm. (Ami pedig az engem minősítő részét illeti a kommentednek, azt inkább hagyjuk. Ennél kicsit több kell ahhoz, hogy megsértődjek, másrészt ha meg lennék sértődve, akkor ezek a kommenteid itt nem jelennének meg.)

Szép napot.

Mr Long 2015.10.06. 15:37:51

@A nagy kékség: Olvastunk mar itt hambisutogetesert 200-at akarot :D

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2015.10.06. 15:39:31

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: ez nem folytatható bármeddig, van határa a teljesítőképességnek, valamint ez is csak nyugatra hajtja a maradékot. Előbb-utóbb szembe kell nézni azzal, hogy az egész gazdaság el lett baszva folytatólagosan az utóbbi nagyon sok évtizedben és nem lesz egyszerű helyretenni.

Határátkelő 2015.10.06. 15:43:12

@A nagy kékség: Egyébként még annyit, és tényleg befejeztem, hogy lassan 1500 poszt jelent meg itt, egyetlen egy alkalommal sem fordult elő, hogy azt írtam volna, hogy adott írásról csak jó véleménye lehet valakinek.

Gerusz · http://gerusz.blogspot.com 2015.10.06. 15:44:01

@soad1221: Én már azzal is kurva boldog lennék, ha egy párt a szavazatok X%-ával a képviselői helyek X%-át kapná. Onnantól kezdve a kisebb pártokra adott szavazatok nem vesznének el, visszaesne a taktikai szavazás (=Józsi X pártra szavazna legszívesebben, de tudja, hogy X párt esélytelen, ezért arra a nagy pártra szavaz, amelyiket kevésbé utálja), stb...

A pártok pedig az esetek többségében tényleges koalícióra lennének kényszerítve, nem tudnának elmenni szélsőségesen az egyik párt irányába, stb...

London2009 2015.10.06. 15:52:37

@A nagy kékség: Szerintem egy szoval nem irta a posztolo, hogy a testvere “elvarna” az “also kozeposztalybeli” fizetest. Annyit ir, hogy ahhoz, hogy ki tudjon venni egy lakast, egyen valamit, meg talan meg valami szorakozasra is maradjon, ahhoz 200 ezer kell egyedulallokent Magyarorszagon. Ez pedig teny, ezen nincs sokat vitatkozni. Az is teny, hogy mas orszagban a minimalber valoban ugy van megszabva, hogy az tenyleg eleg legyen a minimumra. Lakhatas, elelem es minimalis egyeb. Nem elvarja a testvere, hogy otthon tart kapukkal varjak az erettsegijevel, csak oszinten leirta a puszta tenyeket. Nyilvan belatjak mindketten, hogy ez nem lehetseges, tehat marad Irorszagban mig kitalalja, hogy mi legyen a sorsa. Barmikor visszaulhet az iskolapadba vagy tovabbkepezheti magat. Szurkolok is, hogy igy legyen. Ettol fuggetlenul nyugodtan hianyozhat neki a hazaja. Ezzel mi a gond?
A posztolonak viszont nem hianyzik. Ezzel szinten mi a problema?
Konnyen mondogatja itt mindenki, hogy akkor a srac menjen vissza Magyarorszagra, tanuljon es akkor majd tino lesz belole. Megis mibol? Nekem van egy baratnom aki minimalberert vasal napi 8 oraban videken, nyelveket nem beszelo diplomaskent. Hiaba keres munkat folyamatosan, nem olyan egyszeru ez Eszak Kelet Magyarorszagon. Barmire atkepezne mar magat kezdve ovonotol a gyogymasszoron at, de megis mibol? Angol nyelvtanfolyam? Mibol? A 80 ezer forintjanak a fele a panel lakasa rezsijere megy, a maradekbol meg igyekszik ezt azt kifizetgetni es meg enni is valamit. Azt hiszem barmikor lemondana a fott kukoricarol meg a Tiszarol egy tisztesseges berert.

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2015.10.06. 15:53:56

@Határátkelő: Félre ne érts! Eszem ágában nem volt megsérteni téged, már csak azért sem, mert ez a te blogod, ahol én csak vendég vagyok. Mindössze próbáltam felhívni a figyelmedet arra, hogy ami neked tetszik, az másnak talán nem, de ezért nem kell rögtön a plafonon lenni, és úgy kezelni az embert, mintha egy értetlen óvodás lenne.

Idézgettél a bejegyzésből, de a kérdésre nem válaszoltál. Mit vár a mai világban egy végzettség nélküli ember? Vagy másképp fogalmazva: miért vár annyit, amennyit csak egy jó szakmával lehet elérni? Hozzáteszem, hogy a fizetéseknél és a kiadásoknál (főleg a lakásbérleti díjaknál) tartsuk észben az arányokat, ami a két ország esetében jelentősen eltér.

Ha pedig kint mégis meg lehet élni végzettség nélkül, sőt szorgalommal előre is lehet lépni, ahogyan azt a szerző is megírta, akkor el kell fogadni, hogy ott ez van, itthon meg más. Ha a külföldre költözéskor igaz az, hogy alkalmazkodni kell a helyi szokásokhoz, körülményekhez, akkor ez legyen igaz akkor is, ha a hiányérzet miatt valaki hazafelé készül. Kint nem kell minden szarról OKJ-s papír, itthon igen. Ezt lehet szeretni vagy nem szeretni, de ez van.

London2009 2015.10.06. 16:05:10

Szolgalati kozlemeny! Most kaptam egy privat emailt Hintatol... :D

"ne hazudozz.
a nyugati orszagokban egy normalis berlakast se lehet kifizetni az ottani melos fizetesekbol.
udv, Hinta"

Na hat nics uj a nap alatt! :D
De termeszetesen orulok, hogy minden rendben es minden valtozatlan!

Narina 2015.10.06. 16:18:10

Azert hallkan szeretnem megkerdezni, hogy mely itt kommentelo elegedet otthoni dolgozik kereskedelembe eladokent vagy kukaskent? Tavol alljon tolem a gonoszkodas csak erdeklodom! Valszeg az en posztomat ugy fogjak szetkapni mint foxi a labtorlot. Na de ez benne van a pakliba! En spec azert orulok annak, hoy nem mindenki van olyan helyzetbe mint mi voltunk. Remelem ez meg nagyon sokaig igy is marad szamukra, de az, ha valaki leirja a tenyeket amit otthon tapasztalt az meg nem biztos, hogy kopkodes.

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2015.10.06. 16:18:35

@London2009: Csak egy kérdés: szerinted Írországban minimálbérből fenntartható egy önálló lakás, vagy az csak arra elég, hogy társbérletben (magyarul szobabérlőként) éljen valaki? Ezt csak azért kérdem, mert pont a napokban volt itt egy bejegyzés arról, hogy milyen mértékben drágultak kint is a lakások, kiváltképp Írországban.

Viszont ha kint jó a szobabérlet is, akkor itthon miért elvárás a saját lakás? Mert az igazságos számolás ebben az esetben az lenne, ha itthon is a szobabérleti díjakhoz lenne mérve a fizetés, és akkor már rögtön nem kéne nettó 200.

És akkor ott van a buli. Szerinted kint olcsó a cigi és a pia? A mulatóhelyeken mért árakról ne is beszéljünk.

És az egyéb szükséges szolgáltatások? De erre a szerző már meg is adta a választ, hiszen arra már nem elég a pénze, hogy kint menjen el fogorvoshoz.

Az ilyen apró csúsztatások azok, amik sok ember csőrét bökik. Szerintem joggal.

Virago_1000 2015.10.06. 16:34:18

Van egy olyan gyanum hogy a poszt kamu.

soad1221 2015.10.06. 16:48:18

@A nagy kékség: mondjuk a posztoló arról beszélt, hogy itthon bérel 50-60 ezerért, ami lássuk be itthon igen alul lőtt ár, vagy társbérletre utal (bizony egy normálisabb lakás bp-en inkább 100-120 ezer/hó...)

2015.10.06. 16:50:32

@Narina:

Kukás ismerősöm speciel van, kb 25-30 éve azt csinálja Pesten, nem is akar mást csinálni. Szeret kukás autóval rodeózni. :) És erősen meglepődnél a fizetésén szerintem...

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2015.10.06. 16:50:50

@Narina: Erre már a múltkor is akartam reagálni. Az egyik kollégám régen Turán volt kukás (nem segédmunkás, hanem sofőr), ő nettó 180 és 200 között keresett. Bejelentve, frankón, nem zsebbe. Azért az itthon nem annyira rossz. Egy másik haverom egy multinál eladó (műszaki cikk). Alulról kezdte nagyjából 8 éve, akkor még nem túl jó fizuért. Ma már osztályvezető, és nem keres rosszul, értsd: nettó 250 körül. Igaz, hogy a felelőssége is nagyobb lett, de hát ez mindenhol így van.

vándor madár 2015.10.06. 16:51:11

Nekem az a véleményem, hogy az Öcsi menjen haza jövő tanév elején, tegye le az érettségit meg végezze el az OKJ képzést szakács szakon, aztán ezekkel majd tud lépni. Angol nyelvvel biztosan talál valami állást Bp-en a vendéglátásban, de arra nem lehet számítani, hogy a havi kétszázezret megkeresi. Sőt addig takarékoskodjon ott Írországban amennyire csak tud, hogy legyen miből kipótolni az otthoni majdani keresményét.
Ez idő alatt (kb. 2 év) meg majd meglátja, hogy Mo-n akar-e maradni továbbra is vagy elmegy vissza vagy akárhová. Addig még tán nyitva lesz a kerítés.

Egyébként Mo-n már ott tart a helyzet, hogy egy mezei vérvételre kb. 6-8 hetet kell várni, úgyhogy én is osztom a posztoló jövőre vetített aggodalmait.
Még mielőtt valaki azt találná ki, hogy ez nem így van....
Sajnos így van. Az anyám lázas beteg, egyéb külső tünetek nélkül és november végére kapott időpontot, mert az háziorvos nem kért sürgős vizsgálatot. Most majd keresek egy privátlabort.

LyukasBogrács 2015.10.06. 16:51:14

"Így hát ő most őrlődik."

Akkor mar ketten vagytok.

London2009 2015.10.06. 16:54:44

@A nagy kékség: szerintem az 50-60k forint amivel kalkulal az pont egy budapest szoba ara. Egy onallo lakas minimum 80-90 ezer plussz rezsi.
Nem, a szorakozas sehol sem olcso.
Annak viszont ezernyi oka lehet, hogy miert jar Magyarorszagra fogorvoshoz. Lehet szimplan azert mert nem ejtettek a fejere. Minek fizesse ki Irorszagban ha Magyarorszagban a negyedebe kerul? Ez meg nem jelenti azt, hogy ne tudna kifizetni.
Budapestre jarok en is fogorvoshoz, de csupan amiatt mert 20 eve ugyanaz a fogorvosom. Ettol fuggetlenul ki tudnam fizetni itt is, kulonosen ugy, hogy meg dental isurance-t is kapok a cegtol, ahol dolgozom. Megis hazajarok.

petrasp · http://kulfordementemmajdjovok.blog.hu/ 2015.10.06. 16:56:54

@A nagy kékség: nem engem kérdeztél, de ha nem haragszol, válaszolok. Nem elég. Van ismerősöm, aki nem minimálbéres, de nem tudna lakást fenntartani egyedül, angol is meg magyar is, meg mindenféle más nemzetiségű is. Ez persze London, de az angol kollégám vidéken is tarsberletben lakott. Persze egy pár már mégél így, de egyedül?? Ugyanakkor, bármilyen hihetetlen, de ez Magyarországon sem könnyű, rengeteg barátom /ismerősöm bérel közösen lakást, szintén nem minimálbéres fizetésből.
Mi az igazság??? Nem tudom, de egy biztos: ha van pénzed mindenhol joz, ha nincs akkor meg sehol sem.

soad1221 2015.10.06. 16:59:48

@vándor madár: hmmm.... ez a 6-8 hét hol van? meg nincs ott vmi spec dolog? mert ha én kapok egy nem sürgősségi beutalót az orvostól az "sztk" laborba,akkor odamegyek másnap reggel 7-re, sorba állok ugyan 3 órát, de vizsgálattól függően 2-3 nap, vagy 2 hét alatt van eredmény. Igaz Bp-en, xii.kerület, de én időpontot vérvételre még életemben nem kértem, a gyerekeimnek sem, magunknak sem,de még privát laborba sem, mert oda sem kellett időpontot kérni, minden nap 7-től van... mindegyik labor...

szóval ez így hol fordulhat elő, hogy 6-8 hétre adnak laborba időpontot?

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2015.10.06. 17:13:44

@soad1221: Lehetne ezt a végtelenségig boncolgatni. Nem ismerjük a részleteket. Azért Budapesten van még "olcsó" kerület, viszont Dublinról ugyanez már nem mondható el, legalábbis ahogy elnéztem az egyik ingatlanos oldalt. Aztán jöhet a vidék, ami nyilván mindkét országban kicsit olcsóbb, de akkor meg az ingázásra fog elmenni a pénz. Ja, és akkor ott van a közlekedés költsége is, és az ehhez szükséges infrastruktúra. Arra gondolok, hogy Pesten nem kell feltétlenül kocsit tartanod, hiszen tömegközlekedéssel éjjel-nappal eljutsz szinte bárhová. Ez sok nyugat-európai városról nem mondható el. Kint a kocsi alap, annak viszont van egy fenntartási költsége, ami nem kevés. Elég csak a biztosításokra gondolni, és akkor még a helyi szerelő árképzéséről és az alkatrészek áráról nem is beszéltünk. Egy csomó haverom van, aki Magyarországról viteti ki az alkatrészeket futárral (néha még a gumikat is), mert sokkal olcsóbb itthon, mint kint. Még a futárral együtt is.

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2015.10.06. 17:14:24

@petrasp: Most találtam egy csepeli minigarzont (18 nm az Ófaluban, tehát nem a gettóban) 40 ezerért + 30 rezsi, amiben a víz, villany, fűtés, szemét díj, közös költség, tévé és a net is benne van. A lakástól nagyjából 10 perc a hév, azzal pedig 20 perc a Boráros tér. Ez ugye eddig 70 ezer. Kell még egy bérlet, az 10 ezer. A kaja legyen 40 ezer. Ez összesen 120 ezer forint havonta. Ez az alap, a váratlan kiadásokat nem számoltam. És akkor ez egy önálló lakás, ami akár még egy párnak is elég, de egy embernek biztosan. Ezek után mindenki döntse el, hogy a saját képzettségével itthon mennyit tudna keresni, és hogy az mire lenne elég.

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2015.10.06. 17:14:32

@vándor madár: Igen, ez az én fejembe is szöget ütött. A feleségem nemrég volt vért vetetni. Bement a kerületi rendelőbe, kivárta a sorát (40 perc), levették a vért (mindenféle előzetes egyeztetés nélkül), délután pedig visszament az eredményért. Van persze olyan vizsgálat, ami várólistás, de a vérvétel szerintem se tartozik ide.

macamuca [IHUN] 2015.10.06. 17:15:45

@A nagy kékség:
Ajanlom figyelmedbe a "fogászati turizmus" nevű izet. Ami nem a kulfoldon elo, de fogorvoshoz Mo-ra járó magyarok megnevezése, hanem a kulfoldon (Anglia, Nemeto., stb) elo ottani bennszülöttek által "generált" jelenség.... Merthogy repjeggyel-szallassal-fogaszati költséggel egyutt is sokkal olcsóbb, mintha az anyaországban fizet... Nyilvan nem egyetlen foghuzas/tomes miatt utaznak Mo-ra, de komolyabb kezelések, potlasok, stb miatt Megéri, boven Megéri.
Szoval akár be is fejezheted azt, hogy a kezelesert Mo-on fizeto kulfoldon elo magyart csoronak tartsd.....
(amugy csak annyira létező jelenségről van szo, hogy par eve a kormány stratégiai pontta akarta nyilvánítani, meg kitörési pontként kezelte, aztán rajottek, hogy lehetetlen dolog a sok-sok maszek fogorvost full állami felugyelet alá vonni, plusz olyasmit akarnak fejleszteni, ami koszi, de kifejlődött ÉS nagyon jol mukodik. Kiutatasom előtt rendbetetettem a fogaimat: ajánlással fogadott a doki, estenkent=akkor volt mar csak szabad időpont, hónapokra elore tele volt a naptarja németekkel, a hirtelen jelentkező pacienseket csak estenkent tudta fogadni, olymindegy, mi volt a panaszuk... )

tnt 2015.10.06. 17:19:43

@A nagy kékség: szerintem ez a fogorvosozásos becsípődés sok értelmes ember csőrét böki.... miért is baj ha hazajön és itthon költi szolgáltatásra a pénzét ??? ezt tényleg elmagyarázhatnád...

meg az is, hogy aki így védi hőn szeretett magyarisztánját miért nem itthon "élvezi" az életet???

macamuca [IHUN] 2015.10.06. 17:21:44

@soad1221:
Áhh, ez csak videken szokás, szoval nem számottevő, videken csak a lakosság 80 %-a el. Ha Bp-en nem kell időpontot kérni, akkor ez csak túlzó általánosítás, vagy plane kitakacio.

DieNanny CH 2015.10.06. 17:22:45

@A nagy kékség:

Ez fura. Én nem elvárásnak olvastam a 200 ezret, hanem ő kiszámolta, hogy a jelenlegi életszínvonalát egy ekkora Mo-i fizetéssel tudná fenntartani...

Csuda dolgok ezek a betűk, mindenki másképp olvassa őket...

DieNanny CH 2015.10.06. 17:28:05

@A nagy kékség:

" Van egy kör, ahová sosem fogsz bekerülni. Kívülálló leszel, és ez akkor is így van, ha te egyelőre azt akarod érezni, hogy ez majd egy szép napon megváltozik."

Akár hiszed, akár nem, ilyen körök peremén nagyon sokszor voltam Mo-on is. Szülővárosomban is, olyanok mellett, akikkel még szomszédok is voltunk. Egy iskolába jártunk. Mégsem forogtunk ugyanazon körökben.
Szóval, tévedsz. Nem csak a születési hely határozza meg, hogy ki milyen körökbe nyer bebocsátást.

macamuca [IHUN] 2015.10.06. 17:28:37

@A nagy kékség:
Tömegközlekedés: itt 4 busztarsasag üzemeltet járatokat, bárhova el lehet jutni veluk a varosban (munka, sulik, szórakozás, akármi). Egy kb 250 ezres nagyvarosrol van szo. Szoval a kocsi nem létszükséglet itt sem. Kényelmesebb, szo se rola, plusz olcsobb megvenni-fenntartani, mint Mo-on = ez az oka, amiert rengeteg van. Kényelmesebb a tömegközlekedésnel ÉS megfizethető.

Bal 2015.10.06. 17:34:48

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: nem vagyok gondolatolvasó. De figyelem, ahogy a bevándorlásellenes politikai pártok egyre nagyobb teret kapnak. Itt Angliában a UKIP, de Írországban is nemrég alakult hasonló. Szerinted ők kikből izmosodnak?

Meg látom azt is belülről, hogy céges struktúrában bizonyos szint felett már csak natív angolok vannak. Lehet ez merit alapján persze, de akkor meg az van benne, hogy a nyelvet első generációban sose fogod tökéletesen beszélni. Nem kell szándékosan utáljanak ahhoz, hogy kivülálló maradj egész életedre.

Ja és mi még szerencsések vagyunk. Nem egy átlagnál színesebb bőrű másodgenerációs, amúgy top egyetemet végzett kollégám mesélt már gyerekkori traumákról itt, amikor megkapta, hogy "go home". Hülyék persze mindenhol vannak, de kár lenne azt hinni, hogy ezek az országok annyira mentesek, hogy nem futhatsz össze velük.

DieNanny CH 2015.10.06. 17:39:44

@macamuca [IHUN]:

Én is eddig csak vidéken voltam vérvételen... Odamentem 7-re, és kivártam a soromat. Ha helyben volt a labor, akkor aznap 3-ra megkaptam, ha nem, másnap délelőtt várt az eredmény a rendelőben, ahol a vért levették.
Még életemben nem hallottam, hogy vérvételhez időpont kell.

Narina 2015.10.06. 17:46:56

@Ödenburger [Hu/At]: Tudom mennyi a fizujuk! 6 evig dolgozott benne a parom es az is attol fugg, hogy milyen jarata van! Neki nem volt tul jo a leosztas! Ja es annyit meg hozza tennek, hogy nem is mindenkinek volt jarata. Ugyan is az plussz potlekokat jelentett es allando kocsit. Jaratos, ha mazlista es jo a sofor is akkor 50 et meg haza vihet, ha nagyon jo a honap(ertsd karacsony) de a 10-20 inkabb realis(termeszetesen ez nem tisztan es igen csak van olyan honap, hogy egy doboz cigire se futotta belole. Na ez pont eleg is a beutazasara, az uditore akkor a bp berlet egy 10 es volt es 8000 a kiegeszito.

Nagykekeseg: Sofor? No az keres is annyit a rakodo, az mar jo esetben, ha kap 140 et es itt valamiert jo volt a fizu.

Akkor kis kiegeszites! Egy sofor kukaskent kereset abba az idobe 220-230 at es nagyon sok nem is csinalt semi mast csak ult es vezetett, meg szekalta a rakodokat, hogy siessenek. Teny, hogy nem konnyu a forgalom pesten, de nem is ment szet a bakancsa 2 het utan. A "segedmunkas" avagy a tenyleges fizikai munkat vegzo a Rakodo havi fizetese plusszal egyutt atlagosan 120-140. Havi szinten. Forgalomba autok kozt szlalomozni, sittes kukat rangatni(mert persze a T lako nem mindig csak h. hulladekot rakott a kukaba es fel volt haborodva, ha nem vittek el)hosegriadoban jeges uton labon athajtos turelmetlen autosok kozt mindezt ugy, hogy telen megfagyott a kocsiba nyaron kirohadtak a kocsibol, mert a sofor nem hasznalta a legkondit.

Sracok nem ures szolamba vagdalkozok tudom mirol beszelek! Aki soforkent bekerult a kihalasos alapon mukodo Fokefehez annak aranyelete volt, de rakodo kent mar nem ilyen vidam a helyzet! Tudom gyerekek, nekem kellet beosztani azt a penzt.

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2015.10.06. 17:47:18

@tnt: Szerinted én hol élek? Segítek: Budapesten.

Nem azzal van baj, hogy valaki hazajár fogorvoshoz. Én sem vagyok a saját pénztárcám ellensége, miért várnám hát el, hogy más az legyen? A gond azzal van, ha valaki emellett minden rossznak elmondja Magyarországot. Erre mondom én, hogy ha rossz, akkor legyen a fogorvos is az.

Tisztességesebb lenne azt mondani, hogy nézzétek, eljöttem, mert nekem itt jobb, viszont a keresetem vásárlóértéke akkor az igazi, ha néhány dolgot otthon intézek, vagy otthonról szerzek be, mert itt baromi drága.

És ha egy ilyen ember hazajön fogorvoshoz, akkor ne azzal kezdje, hogy milyen szar ez az ország, és milyen bunkók itthon az emberek, mert erre az automatikus válasz az lesz, hogy ha ennyire nem tetszik, akkor nem kell fogorvoshoz se hazajárni.

Érted, hogy mit akarok mondani?

vándor madár 2015.10.06. 17:47:35

@soad1221:

Ez ma Mo-n van egy járási kórházban. Nincs semmi spec dolog, a labor nem is tudja, miről van szó, a vizsgálati kérőlap anyámnál van és teljesen mezei rutinvizsgálatokról van szó. Nem kezdenek sehol semmit spec dolgokkal, az csak az után jön, ha jön, ha a rutin kimutat valamit.
Direkt odaírtam, hogy az orvos nem adott sürgősségi beutalót, sőt azzal vígasztalta, hogy majd decemberben sorra kerül. Most már elmehetne nyugdíjba, de félő, hogy utána még ilyen sem lesz.
Nagy felháborodásomban természetesen felhívtam a labort és közölték velem, hogy naponta csak x számú vérvételt eszközölhetnek, úgyhogy elmehetünk a sóhivatalba. Ilyen még nem volt Mo-n. Laborra soha nem kellett várni.
Aki manapság nem tud a mellényzsebéből hirtelen előrántani pár tízezret az egészségére, az megnézheti magát.

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2015.10.06. 17:47:45

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: Idézem: "Ez most kb. úgy néz ki, ha nem keres kb. nettó 200 ezer forintot, akkor nem éri meg hazamenni."

Fordítsuk meg ezt a mondatot. Akkor éri meg hazajönni, ha kb. nettó 200 ezer forintot keres. Ez mi, ha nem elvárás?

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2015.10.06. 17:47:55

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: Idézlek: "Nem csak a születési hely határozza meg, hogy ki milyen körökbe nyer bebocsátást."

Azt írtam volna, hogy ezt a születési hely határozza meg? Nem.
Idézem: "Hogy ezek után te honnan származol, mi a neved, mik a céljaid, másodlagos kérdések."

Azt próbáltam kifejezni, hogy ez kint sem lesz másképp, mint itthon.

London2009 2015.10.06. 17:54:25

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: @A nagy kékség: Ez pontosan igy van. Maximalisan egyetertek. El is kezdtem irni egy kommentet, csak valahogy felbe maradt. Nekem az a tapasztalatom, hogy a zsak a foltjat mindenhol megtalalja. Na es ez orszagtol teljesen fuggetlen. Otthon sem jartam Orban Rahel tarsasagaba, ugy itt sem Cameron gyerekei az osztalytarsaim. Viszont londoni magyar buliba sem jarok, ugyanugy, ahogy Magyarorszagon sem en voltam a videki diszko torzsvendege. De itt is megtalaltam azt a hasonlo kozeget kollegak, honfitarsak stb koreben, akikkel barhol jol erezenem magam, orszagtol fuggetlenul. Ja es ezt a kort legalabb 20 kulonbozo orszag szulottje alkotja, ha nem tobb.

2015.10.06. 18:12:01

@Observer99: :D:D:D koszi!
nyultam, feltettem :)

tnt 2015.10.06. 18:13:13

@A nagy kékség: nem tudom, mivel előtte én nem ellenőriztem .. sem ezt sem a vérnyomásodat sem az aranyaeredet ha van... mivel nem túlzottan érdekel... továbbá ezt nem csak és kizárólag neked írtam mivel ilyen ill. nagyon hasonló magyarisztános dumát már sokat hallottam és olvastam...

nem igazán mondta el rossznak.. elég reálisan értékelt és leírta, hogy mi hiányzik nekik itthonról és mi miatt maradnak kint mégis... én valahogy nem olvastam ezt ki belőle amit te sérelmezel...

másrészt ha így is lenne akkor egy lelkiállapotot ír le ami az övé... ha ő így éli meg akkor oka van ... lehet majd évek múlva revidiálja... vagy sem... a te szemszögedből mégsem írhatja le...

igen ezt írta le amit te a harmadik bekezdésedben elvárnál csak a saját stílusában és szájíze szerint... plusz az öccsééből .. mivel gondolom vívódtak ezen eleget és átbeszélték...

speciel minden országban vannak bunkó emberek, ha ő itthon futott beléjük akkor valószínűleg itt lesz herótja a bunkóktól...

igen értem... és értettem eddig is...

DieNanny CH 2015.10.06. 18:15:52

@vándor madár:

Én Ausztriából jártam át Sopronba vérvételre. A kutya nem kért a tb kártyán kívül semmit. Úgy értem, egyszerűen menjetek egy másik város laborjába.

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2015.10.06. 18:21:08

@Narina: Senki nem mondta, hogy a rakodónak arany élete van, de ez kint sincs másként. Van kukás ismerősöm Németországban. Amíg a segéd 9 eurót kap óránként, addig a sofőr 12 eurót. Ez valahol érthető, hiszen mégiscsak a gépkocsivezető felelőssége, ha a 12 tonnás vas elszabadul. És ő felel a rakodók biztonságáért is. Szóval nem értem, hogy miért meglepő, ha a segédmunkás kevesebbet keres, mint a sofőr. Nem könnyű meló, az kétségtelen, de sajnos azt kell mondjam, hogy segédet minden utcasarkon találsz, míg jó sofőrből nagyobb a hiány.

2015.10.06. 18:33:53

@A nagy kékség:

"mert erre az automatikus válasz az lesz, hogy ha ennyire nem tetszik, akkor nem kell fogorvoshoz se hazajárni."

Lehet, hogy ez az automatikus válasz, de ez egy érvelési hiba, hamis dilemma a neve.

Például mint amikor a 2006-os rendőrös túlkapások után megjelentek kritikus hangok a rendőrökkel kapcsolatban, és volt, aki erre azt mondta, hogy "ja, ha szerinted a rendőrök seggfejek, akkor a betöréskor se őket hívd."

Vagy ha az ember azt gondolja, hogy a magyar orvosok látóköre igen szűk az otthon szüléssel kapcsolatban, arra gyakran az a válasz, hogy "ja, akkor a betegségekkel se fordulj orvoshoz".

Az élet nem ilyen kétállású kapcsoló, lehet, hogy az ember kifejezetten rühelli Magyarországot (én egyébként nem rühellem, ez csak példa), de azért fogorvoshoz hazajár. Vagy túrórudiért. Vagy almapaprikáért. Ez tök érvényes dolog, ambivalenciák meg bonyolult érzelmek is léteznek a világon, meg a fekete-fehérnél árnyaltabb gondolkodás is.

(Ezzel most nem azt akartam mondani, hogy te nem gondolkodsz árnyaltan, de ez a konkrét érv, amit írtál, nem tetszett.)

macamuca [IHUN] 2015.10.06. 18:35:53

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]:
Nem lehet mashova menni tb-re, csak a területileg illetékes laborba=oda szol a beutaló is. Ha mashova mész, akkor fizetős..., akar azonbal is megvan, de nem tb-re. Ugyanigy szakrendeloknel.
Kvota van: naponta-havonta hany vizsgálatot lehet elvégezni (=mennyit terit meg a szakrendelonek/kórháznak az oep). Hogyha többet végeznek el, akkor a többlet arat nem fizeti ki az oep =sokaig megcsinaltak sok helyen, merthát ott volt a paciens-stb. Aztán ennek lett az a vege, hogy iszonyatosan eladosodtak a korhazak/szakrendelok....
Ez van.
Ahol várólista van akármilyen vizsgálatra, annak ez az oka. Es egyre tobb helyen van ez.
Mondják, hogy szarban van a magyar eü. Hát, tényleg.... :(((

Narina 2015.10.06. 18:55:08

A nagy kekseg: Segedet se talalsz minden sarkon aki meg is tud maradni! Pontosan azert amit leirtam, de te egy eleg erdekes szuron keresztul nezed a dolgokat. Azt mondod senki nem mondta, hogy..... Azonban te meg is cafolni akarod azt amit leirtam felhozva egy nem ugyan olyan szerepkort! Tudod az elso az lett volna (legalabb is en igy csinalom), hogy megkerdezed milyen beosztasban volt, mert igy mar egeszen mas a kukas nezete(leanyzo fekvese atkoltve), ismetelten megkerdezem akkor pontositva rad szabva! Dolgoztal mar elado-penztaroskent Interspar/Plus egyeb uzletekben? Esetleg kukas rakodo kent a Fokefenel? Nem idoszakos munkara gondolok! Igen vagy nem egy szavas valaszt kerek rizsa nelkul (mert aki nincs benne es csak hallomasbol ilyen olyan beosztasuaktol hallotta az nem biztos, hogy az egesz kepet latja) En 5 ev alatt meg a Telephelyvezetoevel is egyutt lottem, nem csak a sracokkal akik az uton vannak, tehat eleg jo ralatasom van a beosztasok kozotti penzkulonbsegekre. Egy Man egyebkent 70 tonnas.

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2015.10.06. 19:00:58

@Th's child: Lehet, hogy érvelési hiba, de attól még lehet igaz. Ha például nem szeretem az arabokat, akkor nem megyek arab országba nyaralni. Ez még mindig jobb, mintha odamegyek, majd hazatérve elkezdem tolni a szöveget arról, hogy az arabok milyen erőszakosak. Erre nyugodtan megkérdezheti valaki, hogy tudtad, milyenek, miért mentél oda? Most ennél jobban nem tudom körülírni, hogy mit akartam mondani.

Vagy akkor maradok magamnál mint elrettentő példánál. Itt már engem sokan megszóltak a stílusom miatt. Ebből kiindulva azt mondom, hogy jöjjön ide a szerző fogorvoshoz, de ne azzal nyisson, hogy itthon mindenki tahó, hanem mondja azt finoman, hogy a hazaiaknak van még hová fejlődniük. És nem azért, mert ő ezt mondja, hanem azért, mert ő már megtapasztalta, hogy lehet ezt másképp is csinálni. Ha annyira jó kint, akkor próbáljon meg abból a sok jóból valamit hazacsempészni. Szép szóval, türelemmel, ne pedig úgy, hogy itt minden szar, és különben is, mit képzel magáról a biztonsági őr, meg a fiatal a mozgólépcsőn. Szerintem ez sokaknak szimpatikusabb lenne.

©________ 2015.10.06. 19:34:45

@A nagy kékség: itthon meg arra se lenne neki, h egyaltalan elmenjen. Es csak a fogmegtarto kezelesek tamogatottak. Mit gondolsz, miert olyan sok a fogatlan ember?

DieNanny CH 2015.10.06. 19:50:42

@macamuca [IHUN]:

Ó, hát nekem ez új... :-(
Akkor már értem.

bpetya75 2015.10.06. 19:51:06

@soad1221:

"az aki érdeklődik a világ és saját környezet iránt, megpróbálja ezeket teljesen objektíven értékelni, aki nem feltétlen akad fenn olyanon, ami nem érinti, illetve ha érinti és még hátrányosan is, akkor megnézi, hogy egyáltalán van-e értelme annak a dolognak, bár neki nem tetszik, illetve ha még értelme sincs, akkor nem akad el ezen a ponton, megpróbál együtt élni vele, mert ő azon úgysem változtat, és lássuk be, ha túl sokat időzik a háborgással, akkor értékes időt és energiát veszt, és úgy egyébként, ha vmi rossz történik, akkor nem épp az aktuális hatalom vagy bárkifaszom a hibás, hanem megpróbál javítani rajta (persze nem mindig tud) és egyébként is próbál mindig vmi hasznosat is tenni.... "

Hát úgy nagyjából egészen pontosan ja! ;-)

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2015.10.06. 19:52:59

@Narina: A 12 tonnát azért írtam, mert hivatalosan az a választó. 3,5 tonnáig kisteher, 12 tonnáig könnyű-, 12 tonna felett nehéz tehergépjárműről beszélünk. Aztán jön a 40 tonna, de az már pótkocsival együtt. És persze a különleges felépítményű járművek.

A válaszom röviden: nem. Nem dolgoztam kukásként a Főkefénél.

A többi pedig nem rizsa, csak egy kis eligazítás, amivel azt akartam mondani, hogy a hivatásos gépkocsivezető a világ minden pontján többet keres, mint a segédmunkás. Ezt nem személyre szabva írtam, hanem általánosságban. És hozzátettem, hogy ezen nincs mit csodálkozni. Ez nagyjából olyan, mint hogy egy szakács is többet keres, mint a segéd, aki a krumplit pucolja, pedig valószínű, hogy utóbbinak keményebb a munkája.

nemor 2015.10.06. 19:53:05

@Csupacsí: mert nem mentek el fogmegtartó kezelésre időben :(

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2015.10.06. 19:53:18

@Csupacsí: Ez most megint milyen általánosító kijelentés?

Én is rendszeresen járok itthon fogorvoshoz. Ez – a fogaim állapotától függően – évente 60 és 100 ezer forint közötti kiadást jelent, azaz havi átlag 7-8 ezer forint. Vannak olyan "fogatlan" emberek, akik ennek az összegnek a kétszeresét, olykor pedig akár a háromszorosát is elköltik havonta cigarettára. Szóval ezzel az "itthon még fogorvosra sem telik az embereknek" típusú kijelentéssel is óvatosabban kéne bánni. Szerintem.

DieNanny CH 2015.10.06. 19:55:40

@nemor:

De újabban már meg van szabva a havi mennyiség... :-(

wuaaa 2015.10.06. 19:56:12

@Narina: "Egy Man egyebkent 70 tonnas."

Egyébként nem.

DieNanny CH 2015.10.06. 19:57:56

@A nagy kékség:

Igen. És mi van azzal, aki nem cigizik, nem iszik, nem szórakozik, és még sincs havonta 7ezer forintja fogászatra?
(Azt a pozitív helyzetet veszem, hogy napi 3x fogat mos, és évente 2x ellenőrizteti a fogait az állami rendelőben.)

puhacica 2015.10.06. 20:06:12

@A nagy kékség: de bzmeg!!! fogd mar fel, hogy nem csak te vagy meg az alkesz fogatlan veled szemben! az anyukamnak 65ezer a havi fizetese, szerinted az realis, hogy evente egy havi fizujat el tudja kolteni fogaszatra??? es o nem iszik, nem dohanyzik, sporol, ahol csak tud!!! minden ember/csalad mas-mas helyzetben van. vedd mar le azt a rohadt szemellenzot, hat komolyan nem hiszem el hogy valaki ilyen egysikuan tud csak gondolkodni!

vándor madár 2015.10.06. 20:07:53

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]:

Azt mondták a laborban, mikor nagy felháborodásomban felhívtam őket, hogy ez május óta van így.
Most már csak az érdekel, hogy még mi jön ez után? Sokan arról ábrándoznak, hogy majd nyugdíjasként hazaköltöznek és élvezik a nehezen megkeresett nyugdíjat. Ezek után pont ez jól meggondolandó, mert éppen abban a korban jön egyik nyavalya a másik után és ilyen szolgáltatás mellett nem sok jóra lehet számítani, hacsak nem fizet ki az ember mindent, pl. milliós csipőprotézist.

Narina 2015.10.06. 20:14:49

@wuaaa: Ohm ott volt a mondandom lenyege :D Jogos volt azert.

©________ 2015.10.06. 20:15:33

@A nagy kékség: k

Felsoroljam, mennyi koltseget hagytal ki?
Mobil, ruha, cipo, gyogyszer, haztartasi felszerelesek, hirtelen javitasok, szorakozas, fogorvos, nogyogyasz,

@nemor: ebben ne legyel olyan biztos:-(
Bar altalanossagban igaz.
En vagyok a kivetel:-(

©________ 2015.10.06. 20:20:05

@A nagy kékség:

1 . nem megint. Nem szoktam. En inkabb kikelni szoktam az altalanositas ellen.
De nem figyelsz.

2. Nem altalanositas, hanem felmeresek eredmenye.
www.hirado.hu/2015/05/21/van-meg-mit-tennunk-fogaink-egeszsegeert/
www.ksh.hu/docs/hun/xftp/stattukor/elef14.pdf
www.eum.hu/archivum/hirek/magyar-lakossag
De ne zavarjanak a tenyek.

3. Ezt a lekezelo stilust meg tedd felre.

©________ 2015.10.06. 20:25:15

@A nagy kékség:

4. Miert banjak ovatosan? Erveket vagy forrast irjal.
Mennyire relevans, h te tudsz evi 100ezret koltsni fogorvosra? Maga d mondtad, milyen jol keresel.

5.tisztaban vagy vele, mennyibe kerulnek a fogorvosi kezelesek?
Hogy egy korona 25ezernsl kezdodik, egy beultetes 100ezernel, egy ideiglenes fogsor szajmutet utan 150ezertol, a vegleges meg 250ezertol indul. Tiszta szerencse, h a muteteket tamogatja a tb.

Hat most mar tisztaban. Akkor most elmeselheted, hogy gazdalkodja ki mindezt jucika a minimalberebol.
Egyebirant be lehet fejezni a kioktatast.

M. Péter 2015.10.06. 20:36:47

@Gerusz: Az izraeli rendszer közel áll a teljes arányossághoz, 120 hely van, és 1% kell a bejutáshoz. Ennek következményeként sok a kis párt, rendszerint 4-5 pártból álló koalíciók kormányoznak, és bizonyos kis pártok a tényleges támogatottságuknál sokkal nagyobb befolyással rendelkeznek. Szerintem nem hiányzik nekünk ez.

Gerusz · http://gerusz.blogspot.com 2015.10.06. 20:41:29

@M. Péter: Inkább az legyen, mint két egymástól max a retorikájában különböző tolvajbanda.

Herr Géza 2015.10.06. 20:44:43

@Narina: csak szólnék, hogy a (kukás) MAN max. akkor lesz 70 tonnás, ha ólommal rakod tele a puttonyt..... :))

Herr Géza 2015.10.06. 21:04:35

@A nagy kékség: "Az egyik kollégám régen Turán volt kukás (nem segédmunkás, hanem sofőr), ő nettó 180 és 200 között keresett. Bejelentve, frankón, nem zsebbe."
Már ne is haragudj, de ez kb. olyan szintű rizsa, mint a nettó fontezreket kereső londoni mosogató.
A "régen-vidéken-kukás-nettó-200" állításokból úgy szimplán minimum egy nem igaz, de szerintem inkább több...
Gondolkodjunk már: a nettó 200 ugye bruttóban inkább 350-400 között volt "régen" (most annyira nem vagyok képben, de majd javítanak az otthoniak...) Megnézném én azt a fizetési papírt....

Narina 2015.10.06. 21:15:38

@Herr Géza: Jaja bocsanatot kertem mar. No nem vagyok tokeletes, de a tobbi azert helyt allo.

puhacica 2015.10.06. 21:23:55

@Csupacsí: en csak arra lennek kivancsi, hogy a konzervgyari szalagmunkas jozsi, az apolo marika, a gondozono zsuzsika, a penztaros ildi, az arufeltolto sanyi meg a kozmunkas pityu miert nem ir ilyeneket erre a blogra, hogy van evi 100ezer fogaszatra. vagy ugy egyaltalan: normalisan elni. kis udules, kis cukraszda hetvegen, uj csizma osszel, ilyenek. mert ezt a jol meg lehet elni dumat mindig azok toljak, akik jol megelnek. csak az a fura, hogy mi is jol megeltunk, de en lattam azokat is, akik piszkosul nem jol eltek. ki erti ezt...

Bal 2015.10.06. 21:26:17

@vándor madár: mondjuk úgy, hogy kezdünk felzárkózni a fejlett Nyugathoz. Ott a legtöbb helyen ez így megy. Már cdak azt kéne megoldani, hogy harmadannyi orvos elég legyen mint itt Angliában, máris háromszor annyit kapnának, és akkor meg is állna a fogyásuk.

skye8 2015.10.06. 21:26:49

@A nagy kékség: egyetertek, hogy akinek nincs meg egy erettsegi diplomaja sem (vagy egy kitanult szakmaja), nem varhatja a csillagos eget a munkaltatoktol, van honnan valogatni a kepzetlen munkaerobol. inkabb sajat magat kellene muvelnie a kedves ocskosnek hogy egy valamirevalo diplomat szerezzen. ezen az nem valtoztat hogy irorszagban vagy amerikaban el, az alja munkat mindig rosszul fogjak megfizetni orszagtol fuggetlenul. talan a legjobb tanacs az lenne hogy eloszor szerezze meg a hivatalos kepesitest es utana probaljon szerencset otthon, hogy kisebb legyen a koppanas.
na de nekem nem tetszett a poszt, tehat nem tudok objektiven nyilatkozni :D

puhacica 2015.10.06. 21:52:19

@skye8: ugy latom, a rettento egyetertesben elkerulte a figyelmeteket, miert nem tudta a srac elvegezni a kozepiskolat. a @A nagy kékség: is ha olyan rettento szegeny csaladbol szarmazik, tudhatna, milyen nehez eletuk lehetett a posztereknek es mekkora dolog egy kamaszgyerektol, hogy az iskolaba jaras helyett a melot valasztotta, azert, hogy kihuzza a csaladjat a szarbol. de nagypofaval itelkezni, hogy miert nem tanult, konnyebb, mint gondolkodni, igaz?

pappito · http://pappito.com 2015.10.06. 21:59:49

@Virago_1000: persze, hogy az, én is hallottam, meg be is mondta a Kunstetter rádiója. A szakszervezetek Alzorozov utcai székháza helyén csak üszkös gerendák...

tsabus UAE 2015.10.06. 22:00:09

"Má megin báncsák a magyarokat !" :-)
Pffffffff....

Narina 2015.10.06. 22:00:34

@Herr Géza: Az stimt, ha sofor az illeto. (hely, de utalom a segedmunkas kifejezest, ilyenkor tisztara poknak erzem magam) Regen, relative amit en mondtam 2014-es adat. Persze a szelektives , a lomos, a jaratos rakodok, katicak es a soforok fizetese mind eltero. Valamint az irodista, szerelo, ellenor, raktaros es egyebb szemelyzetenek fizetese is az.

Narina 2015.10.06. 22:00:52

@A nagy kékség: Na errol beszelek Te "altanasossagban" (pedig nem szereted meg is a kijelenteseid folyamatosan a korul forognak, hogy aki Magyarorszagon nem tud tiszteseggel megelni vagy kiadni valamilyen alap dologra penzt az burkoltan, de valotlansagot mond) arrol beszelsz, hogy TE mennyi mindent megengethetsz magadnak es olyan nincs, hogy mas ezt ne tudna kisakkozni Magyarorszagon, magyar "atlag" fizetesbol, mikozben ebbol a szempontbol nincs gyakorlati tapasztalatod, mert a mikro kornyezeted azt mutatja meg lehet csinalni! Csillag viraga kedves edes anyadnak aruld mar el, hogy mert hiszed, hogy csak a te fizetesed szintu berek vannak otthon? Olyan lehetetlen elhinni, hogy nem minden allas fizet jol es abbol nem lehet alap minosegi szintu (nekem ez azt jelenti, hogy gond nelkul fizetem a szamlakat es marad normalisan kajara) eletet elni?

pappito · http://pappito.com 2015.10.06. 22:05:22

@A nagy kékség: " Erre mondom én, hogy ha rossz, akkor legyen a fogorvos is az."

véletlenül a régi nickedet képzeled a hsz-eid fölé
gondoltam szólok

macamuca [IHUN] 2015.10.06. 22:10:52

@nemor:
Ja. Melyek fizetosek. Hogy miert nem járnak a zemberek...., érthetetlen.....
Tb-re ingyen húznak es tomnek. Slussz. Minden más fizetős. A megelőzés is, neg a helyrehozás is.

M. Péter 2015.10.06. 22:17:58

@Gerusz: Lenne 8 tolvajbanda, minden ciklusban 3-4 pártvezető szülőfalujában kellene stadiont építeni, ezen kívül hoznának olyan törvényeket, amelyekkel az ország 90%-a nem ért egyet csak azért, hogy egy 3%-os támogatottságú párt a koalícioban maradjon.

Herr Géza 2015.10.06. 22:21:39

@Narina: A többivel nem is vitatkoztam..... :)))))))

pappito · http://pappito.com 2015.10.06. 22:23:04

@Narina: szakmunkás fizu > bet.munk. fizu

Csodabogár 2015.10.06. 22:31:47

@macamuca [IHUN]: Ezek a dolgok igen változók és hely függőek. Nálunk hetente háromszor van vérvétel a háziorvosi rendelőben, aki odamegy annak megcsinálják. Általában minden féle szakorvosi dolog is elég simán működik. Viszont a X. kerületben lakó ismerősöm panaszolta minap, hogy ortopédiára már nem kapott erre a hónapra időpontot és azt mondták neki, hogy telefonáljon 30.-án reggel, akkor majd kap novemberre. Ugyanakkor a XVII. kerületben lakó barátnőm 1 hetet várt csak az ortopéd szakorvosra. Azt hiszem elég átláthatatalan a rendszer.:-(

qkuc 2015.10.06. 22:33:35

@A nagy kékség: Huha, üldözési mánia, súlyos? Érdekes, én azt a nagy szapulást nem olvastam ki a psoztból. Biztos ez ilyen mi magyarok Ír földön tartsunk össze dolog. Vagy, rémeket tetszik látni, ott ahol nincs.

No de ha szapulta is volna? Szíve joga, mint ahogy imádni is mindenkinek az. A csőlátás mindenkinek jár.

qkuc 2015.10.06. 22:41:27

@A nagy kékség: Fogd meg a karfát, de én is haza fogok menni kikapatni a fogam. Pedig gutná rá az itteni fizetésemből, hogy aranyból öntessem ki az összes fogam. Miért? Mert a saját anyanyelvemen valószínűleg pontosan el fogom tudni hörögni, hol mi merre fáj, mint itt, akkor is ha elég jól beszélek angolul.

qkuc 2015.10.06. 22:45:00

@Narina: Kapsz egy + 1-et. Valahol már nagyon fárasztó olvasni, amikor valaki a maga mikroverzumából osztja az észt az univerzum kapcsán. Jó lenne nem magunkból, meg a saját helyzetünkből kiindulni és alapnak venni.

Gerusz · http://gerusz.blogspot.com 2015.10.06. 22:45:23

@M. Péter: Mert most nem az van, pl. a vasárnapi zárvatartást is egy 0%-os párt eröltette át. Stadion meg nem csak a szülőfaluban épül, hanem mindenhol.

Egy olyan választási rendszer, ami olyan mértékben torzít, mint a jelenlegi magyar egyszerűen objektíven ROSSZ.

www.youtube.com/watch?v=s7tWHJfhiyo - elmagyarázza, hogy az FPTP miért rossz.

nemor 2015.10.06. 22:45:28

@macamuca [IHUN]: nem. Ha legalább évi 1x ellenőrizteti mindenki a fogait, és az ott talált esetleges (még kicsi) lyukakat betömeti, akkor nincs fogvesztés, és ez mind ingyenes.
Speciális betegségek esete persze más, bár azt is épp a múlt héten tudtam meg, hogy a parodontológiai klinika ingyenes.

Tudom, hogy sok embernek egyszerűen nincs pénze fogpótlásra (ld. fenti üres száj téma), mert alapszükségletekre se nagyon van. De ettől teljesen függetlenül létező tény, hogy a magyar átlag szájhigiéné enyhén szólva is csapnivaló, és hogy sokan megvárják, amíg már nem menthető a foguk, ahelyett, hogy rendberakatnák az ingyenes ellátás keretében. Döbbenet, hogy egész fiatalok is micsoda fekete csonkokkal a szájukba élnek. Napi tapasztalat.

pappito · http://pappito.com 2015.10.06. 22:47:04

@M. Péter: na, na, nem biztos, hogy stadiont. biztos lennének falvak amik beérnék egy völgyhíddal...

P.Elliot 2015.10.06. 22:49:10

Ido hianyaban csak atfutottam a posztot es a hozzaszolasokat. Ami a posztolo testveret illeti, nem olyan nagy dolog ettol a fiutol hogy letegye azt a hianyzo gimnaziumi evet estin. Es a nagy munkabirasat, szorgalmat talan egy jol kigondolt vallalkozasban is nagyon jol kamatoztathatna Magyarorszagon es akkor jobban is elne, otthon is tudna lakni. A testverkeje is segithetne egy kicsit ebben hiszen ez a fiu aki a posztolonal fiatalabb a jovojet aldozta fel a csaladert, valahogy egyensulyozni kellene hogy o lett az aldozat.

macamuca [IHUN] 2015.10.06. 22:49:35

@qkuc:
Gyere ide, itt van két ismeros/haver (mindkettő magyar), aki tud segiteni: Egyikük egy angol fogorvosnál asszisztensnő, a masik meg maga fogorvos(no). (bezony, még a takarítónővel is haverkodnak...., bar lehet, hogy hazudnak es igazabol ok is takarítanak -mosogatnak...., bar szep sajat házuk van...., fene tudja, mi a zigasság.....)

pappito · http://pappito.com 2015.10.06. 22:52:25

@P.Elliot: mondjuk válllalkozni most is tudhatna, ahhoz nem kell érettségi
contract meló, ccatering, mittomén...

P.Elliot 2015.10.06. 22:55:22

@qkuc: Egy jo fogasznak szinte csak egy odamutatassal eleg jelezni hogy hol a baj. A rontgen meg a sajat mindennapi tapasztalata alapjan pontosan meg tudja mondani hogy mi a problema, hogy kell rendbehozni.
Az en fogaszomnak sem kell joforman egy kukkot sem mondani, inkabb o meseli hogy mit lat, mi a baj, mi a teendo.En szoktam kerdezni inkabb...

P.Elliot 2015.10.06. 22:58:02

@pappito: Igen, tudom, de a fiu Magyarorszag utan ahitozik. Hat akkor menjen, vallalkozzon ott.

Herr Géza 2015.10.06. 22:58:30

@Narina: Hát mondjuk a "régen" nekem nem 2014.-ben volt... De nem is veled vitatkoztam, hanem a nevelőtisztünkkel (:D). Budapesten még akár -nehezen, de ám legyen- el is hihetném, de Turán, nettóban ?
Érdekes, hogy a kolléga hasonló adata Németországból (9 €/óra a segédnek, 12 a sofőrnek) már sokkal közelebb áll a valósághoz.
Nem mellesleg: 12x160=1920.- €/hó bruttóban, az meg 1.320 nettó (ha házas és a feleség is dolgozik hasonló szintű fizuval), ill. majd ugyanennyi, ha egyedülálló. És ez messze kevesebb, mint egy jó szakmunkás fizu. Mert azért legyünk realisták: komoly szakma vs. teherautóvezetői jogsi.....

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.10.06. 22:58:53

@soad1221: lehet, hogy más írta már, mindenhol másképp működik az időpont kérős rendszer, itt nálunk pl csak időpontra lehet menni, és általában 3-4 napra előre van tele a naptár, illetve ha ragaszkodsz a reggel 7-hez, akkor 2 hét is lehet. illetve április-májusban így volt, lehet, hogy most mindenki beteg, és tovább tart.
van ahol meg, úgy olvasom, nincs időpont, hanem mindenki odamegy, és pankráció van, a kismamák meg a nyanyák megközdenek, hogy ki jut be előbb.

qkuc 2015.10.06. 22:59:23

@P.Elliot: Csodás, de maradjunk annyiban, hogy ha sem a fogorvos, sem a fül-orr-gégész nem tudja mi okozza a fájdalmat, akkor nem szopatnám magam feleslegesen itt kinn. Inkább a otthon adnám fel a leckét a feleknek.

Ne vedd sértésnek, mert tényleg nem annak szánom, de ez már megint olyan dolog, hogy magadból, a saját helyzetedből, tapasztalatodból indulsz.

Amint látod, speciel megvan rá a jó okom, hogy ezt a mókát otthonra hagyjam.

pappito · http://pappito.com 2015.10.06. 23:05:47

@P.Elliot: igazad van, ha ott akar élni, akkor menjen és éljen ott

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.10.06. 23:07:26

@Th's child: jahh, vagy ha nem tetszik a katonai diktatúra, akkor már a pálmafák is rossz szögben állnak a tengerparton,
(eh, mindig reménykedek, hogy írsz posztot majd, szívem csücske, ahol vagy ;-) )

P.Elliot 2015.10.06. 23:07:43

Nekem semmi kifogasom nincs hogy valaki otthon koltse a penzet a fogaszokra nem kulfoldon, sot, viszik be a penzt az orszagnak, ez csak jo. En csak azt akartam mondani hogy egy jo fogasznak nem sokat kell beszelni, rogton latjak mi a baj, voltam itt kulonbozo fogorvosoknal amialatt kinnt voltam, sok beszed nem kellett soha.
En most nem ful-orr gegeszekrol beszelek amikor mas betegseg is van.

P.Elliot 2015.10.06. 23:10:45

@qkuc: Az utolso hozzaszolasomat neked irtam csak elfelejtettem rakattintani a nevedre.
Hogy erzed magad ott kinnt? Bejott?
Ott is fogsz maradni vagy lepsz idovel tovabb?

skye8 2015.10.06. 23:19:02

@puhacica: nem igazan ertem hogyan itelkeztem elozo bejegyzesemben, az en velemenyem tovabbra is az, hogy megfelelo diploma hianyaban nehez felkuzdeni magat akarkinek. kulfoldon meg sokszor diplomaval is nehezebb, mert sok helyen csak a helyi diploma szamit. ezt en nem erzem minositesnek, hanem inkabb tenynek, de azert koszi a nagypofaju jelzot, amit 'elegansan' ramaggattal, nem zavar ;)
persze a szegeny sorsbol szarmazo embereknek nehezebb (lasd az anyagiak hianya), de nem lehetetlen bepotolni a hianyossagokat a kesobbiekben (kinek ahogy sikerul).

wuaaa 2015.10.06. 23:19:07

@P.Elliot: Szerintem ott fog maradni. Már figyeli mikor akciós a járókeret.
Szerinted nem korai a kérdés? Szerintem még ki sem pakolta a bőröndjét...

qkuc 2015.10.06. 23:23:47

@P.Elliot: Végre elfoglaltam a helyi viszonylatban eléggé pöpec és ehhez képest a nem annyira extrém drága kis lakásom, végre van fűtés is, 1 hónap óta először nem kell a polár pulcsi estére (a bed and breakfast-ben nem volt fűtés, de rohadt hideg annál inkább).

Egyelőre az elvagyok kifejezést használnám. A város tetszik, a napi életbe pontosan annyira nem folyok bele, mint otthon. Hétvégente kirándulgatok, hétközben, bolt és tekerek haza.

A meló na az már rázósabb, kb. bevágtak a Mariana árok aljára tengeralattjáró nélkül, :D. Sok újat lehet tanulni, csak hát mindenkinek minden új, így a csoportom a fejvesztett futamot adja elő épp.

Nem tudom még mi lesz, a honvágy még annyira nem borult rám, de pont úgy vagyok, mint Budapesttel. Az otthon az Kecskemét, azon belül az a lakás/ház, ahol a családom él, :).

qkuc 2015.10.06. 23:24:49

@wuaaa: És hát valóban, még ki se pakoltam, :D.

P.Elliot 2015.10.06. 23:44:01

@qkuc: Legalabb vegre van lakasod, van hova hazamenni. Majd kialakul minden, gondolj arra nevetve amikor reggel munkaba mesz hogy megyek a tenger aljara/ tetszett a hasonlatod, hehehe/....
Majd a felszinre uszod magadat nyugi. Talpraesett lany vagy te!
Valami szorakozas is akad majd. Milyenek a pasik?
Valamit hallottam a radioban fel fullel hogy Magyarorszag lezarja a jovoben a hatarait teljesen. Igaz ez? Remelem csak nem, mert a kapukbol mar mindenkinek elege van. Abban is remenykedek hogy nem lesz igaz hogy szetosszak a menekulteket mert akkor a kisebb, volt szocialista orszagok nyakaba sozzak a selejtet....

P.Elliot 2015.10.06. 23:46:23

@wuaaa: Szerintem meg nem biztos...jol meg fogja nezni hogy hol vastagabb, biztosabb a jarokeret....hehehe...

nemor 2015.10.06. 23:49:16

@macamuca [IHUN]: nem. Ha legalább évi 1x ellenőrizteti mindenki a fogait, és az ott talált esetleges (még kicsi) lyukakat betömeti, akkor nincs fogvesztés, és ez mind ingyenes.
Speciális betegségek esete persze más, bár azt is épp a múlt héten tudtam meg, hogy a parodontológiai klinika ingyenes.

Tudom, hogy sok embernek egyszerűen nincs pénze fogpótlásra (ld. fenti üres száj téma), mert alapszükségletekre se nagyon van. De ettől teljesen független tény, hogy a magyar átlag szájhigiéné enyhén szólva is csapnivaló, és hogy sokan megvárják, amíg már nem menthető a foguk, ahelyett, hogy rendberakatnák az ingyenes ellátás keretében. Döbbenet, hogy egész fiatalok is micsoda fekete csonkokkal a szájukba élnek. Napi tapasztalat. Szomorú.

M. Péter 2015.10.06. 23:58:03

@Gerusz: Képzeld el, hogy mi lenne, ha KDNP még zsarolni is tudna azzal, hogyha a FIDESZ nem szavazza a meg kedvenc ötleteiket, akkor inkább szocialistákkal és az LMP-vel alakítanak kormányt.

skye8 2015.10.07. 00:00:19

@puhacica: Ja Es a verbalis agresszivitasod alapjan te is felhalmoztal jo adag frusztraciot. Kamillateaval kezelheto ;)

montroyal ( CAN qc) 2015.10.07. 02:32:10

@A nagy kékség: Hogy miért kell köszönni a biztonsági őrnek? Erre egy szó van: illemből.

mas normalis orszagban ez fel sem merul mert nem latsz minden bolt ajtajaban biztonsagi ort . nincs , nem kell, nincs szukseg ra, nem all keresztbe elotted, tehat visszakoszonni sem kell ..

bar nalunk is eszrevettem hogy megjelentek biztonsagi orok a nagy elemiszerboltokban ... de csak a ciganyinvazional az altaluk lakott teruleteken ...

montroyal ( CAN qc) 2015.10.07. 02:56:27

@A nagy kékség: miközben a kigyúrt izmain kívül semmit nem tud felmutatni, te mit mondanál? Azt, hogy jaj te szegény, hát ha nem tanultál semmit, akkor menjél inkább külföldre, mert ott végzettség nélkül is nagy király lehetsz

valahol ezek a kigyurt izmok is bejatszanak a honvagyba ..Mo-on igen kiralynak erzik magukat ezek az izomagyuak , foleg ha tobben vannak egy csapatban es meg kopaszok is ,azt hiszik mindenki megnezi oket , es valoban sokan megnezik esetleg felelmet vagy csodalatot is keltenek .....
mig kulfoldon abszolut nem veszik figyelembe semmi elony, csodalat nincs , tehat felsobbrenduseg erzes nincs egy izomagyunak ... egyszeruen csak sportol .. de ugyanugy nem tunik ki ,mint egy szomszed akinek a haza elott egy uj markas auto all ..
nekem ezek az erzeseim ezzel kapcsolatban ... foleg mert en fiatalon hatalmas karokkal es karatebajnokkent kiralykodtam a discokban portaskent ...27 eve kulfoldon elve nem is ertem hogyan lehettem olyan otthon ...

©________ 2015.10.07. 04:38:56

@Herr Géza:

Doktor ur irjon mar fel valamit, hogy tobbszor tudjak
De hat jozsi bacsi, maga mar 90 eves
Hat a haverok a kocsmaban azt mondjak, nekik hetente tobbszor is megy
Jozsi bacsi. Mondja maga is azt.

©________ 2015.10.07. 04:40:59

@Narina: en mondjuk az ovet se hiszem el.
Ha erted, mire gondolok.

©________ 2015.10.07. 04:43:18

@nemor: kor nincs fogvesztés,

Ha ez ilyen egyszeru lenne, ehenhalnanak a fogorvosok

adg 2015.10.07. 05:45:48

@macamuca [IHUN]: en videki varosban eltem nemreg, egy halom gyerekkel. Millio vervetelunk volt sajnos. SOHA nem kellett idopont, kaptunk a doktortol beutalut, elmentunk az sztk-ba, kivartuk a sort, delutan vagy masnap eredmeny.
Nem gondolom, hogy 3 ev alatt ilyen gyokeresen megvaltozott volna, hogy pont a 6 het varakozas lenne a jellemzo. Egy rakat rokonunk van meg otthon, szoktak pqnaszkodni erre arra, de ilyenre meg sosem. Legkozelebb megkerdezem oket, de en nem hiszem, hogy a 6 het lenne az altalanos egy vervetelre.
6 het utan legtobbszor okafogyott lenne a vervetel is.

xporolyke 2015.10.07. 06:38:38

Ha a occsnek van esze nem megy haza, vagy nagyon rovid idon belul ugyis ujra kint lesz. Siman hopeless, amiben hinni akar, a haverok jot akarnak, nekik kell hinni, meg ha anyu is szeretne, hogy hazamenjen. Az az igazag, hogy Magyarorszagon ha valoban jol meno helyen akar az ember dolgozni, es ez a post irora is vonatkozik nem a papirok, nyelvtudas, tobb eves nivos szakmai tapasztalat kulfoldrol szamit, hanem a helyi kapcsolati toke, csak ezzel lehet ilyesmit megcsipni, de ugysem biztos.
Ha megvan a vegzettseg, gyakorlat es bekerult valaki "hagyomanyos, izzadsagszagu uton" egy jol meno cegbe valoszinu neki kell a munka zomet elvegezni, es o lesz az elso akit kikurnak, ha a biznisz ugy kivanja, szoval teljes bizonytalansag garantalt, teljes alulertekeltseg es megvetes a cafeteria resze. Arrol nem beszelve, hogy otthon olyan, hogy fizetett tulora, netan 13. havi, netan 14.havi fizu olyan dolgok, amirol a HR asszisztensek mar a "konyvekben" sem olvasnak...

Narina 2015.10.07. 06:38:47

@Herr Géza: Jaj en nem ereztem, hogy Te ketsegbe vonnad vagy vitaznal velem! A regen atlagba nekem se csak 1 ev, de ezzel inkabb azt akartam ereztetni, hogy nem teljesen friss adatok. :) Nya a technika jo dolog, de, hogy irasba nagyobb az esely a felre ertesekre az is tutti! Az masodik mondat az annak szolt, hogy sok ember egyetlen momentum megkerdojelezhetosege miatt mar az egeszet hiteltelennek latja, de ez a mondat nem igazan neked szolt. :)

Narina 2015.10.07. 06:38:54

@Csupacsí: Asszem sejtem, de en csak egy kis hulye vagyok diploma nelkul! (Azert en meg neznek egy diplomas peket :) )

Genevier (törölt) 2015.10.07. 06:39:13

Teljesen igaz amit a hazakoltozesrol irtal. En koszonok a biztonsagi ornek mert igy erzem helyenvalonak sot az eladonak is. Meg adalek a kozhangulat elkeseredettseg es melankonia.A tobbseg aki ezt leirhatna talan mar internettel sem rendelkezik. Igy az o velemenyuk nem szerepel a poszton.

adg 2015.10.07. 07:25:17

@Herr Géza: "A "régen-vidéken-kukás-nettó-200" állításokból úgy szimplán minimum egy nem igaz, de szerintem inkább több..."
Jo ez igy, az maradt ki, hogy valaszthatsz belole kettot. :)

Mint a regi tablan az autoszerelonel. Kivalo minosegben, gyorsan es olcson dolgozunk. Ezek kozul kettot is valaszthat akar. :)

El sem merem kepzelni, itt mennyit kereshet egy kukas, meg segedmunkasa sincs, ki sem kell szallnia a klimas kocsibol. Nyilvan a segedek beret is megkapja, lehet vagy 15 rugo havonta. Lehet, valtanom kene. :))

adg 2015.10.07. 07:47:33

@qkuc: na ezt figyeld! :) munkatarsam felvideki srac, szerinte kassan van a legjobb fogorvos egesz szlovakiaban, es o nagyon ragaszkodik hozza. Most lesz neki majd egy komolyabbnak igerkezo fogaszati bulija, amire itt elkolthetne 4-5 ezer dollart konnyen. Viszont hazamegy helyette a tuti fogorvosahaz, akiben maximalisan megbizik. Az ut oda vissza 1500-1700 korul van, plussz a kezeles, kb ugyanannyi. Es meg belefer egy kis csaladlatogatas is.
Mondjuk ez idoben nyilvan joval tobb.

vidékigyerek 2015.10.07. 09:02:24

Az elején kicsit nehezen vettem fel a fonalat, de a végére kikerekedett. NAGYON szimpatikus volt, hogy nem mondtad meg a tutit, hogy bevallottad mennyi kétség közt gyötrődtik a littlebrother és hogy igenis meggondoljátok mikor mire költsetek. Arról nem is sszólva, hogy alig várod Apád kertjében a cseresznyét enni és hallani az anyanyelvedet, de két nap után már kaparnál vissza csakhát a repjegy nem akkorra szól és különben sem adod fel csak úgy. Szóval tetszett. Akár én is írhattam volna, annyira egyformán gondolkodunk. Bár én most készülök rá a nagy ugrásra a családdal és még ki kell bírnom bő egy évet, de én is az a fajta vagyok, akinek igenis cseszi a csőrét, ha a túrórudis papírt természetes módon dobják el az utcán, ha szarba sem néz az, akinél pénzt hagynál, ha hatvanas mamik anyáznak rád a kereszteződésben, mert rájuk szakadt a demokrácia és különben is.

Szívből kívánom, hogy megtaláljátok a számításotokat és tudjatok örülni az eredményeiteknek! Remélem, az Öcséd is megérik ehhez és nem butáskodja el amiért dolgozott ... Ne hagyd! Igen a magyar lányok a legszebbek, de inkább vigyen magával.

eMeL · http://emel.blog.hu/ 2015.10.07. 09:44:41

@Zka: "Orbán és egyéb politikusaink csak tünet, nyilván nem ezek miatt megy el valaki, hanem azért, mert ilyen hülye a társadalom, hogy ilyen elit kell neki. "

Csak innen nem kilátástalan egy kicsit a jövő?
"A népet nem lehet leváltani"
Én valahogy nem látom azt a felelős értelmiséget, amelyik felvetné ezt a gondot és csirája lenne egy új, következő kormányzatnak, amelyik "kissé nyugatibb" igényességgel vezetné az országot.

soad1221 2015.10.07. 09:59:08

@macamuca [IHUN]: nem mondtam hasonlót sem, úgyhogy légyszi.... CSak úgy halkan kérdem: nem lehet, hogy éppen ezért kérdeztem, hogy hol van ez?

megjegyezem azt biztosan tudom állítani, hogy van olyan hely vidéken is, ahol nem kell időpontot kérni - és egyúttal nem jelenti, hogy bp-en nincs ilyen hely...
csak tudod én még ilyennel nem találkoztam soha életemben, pedig pár helyen megfordultam már, a fiam betegsége miatt sajnos igencsak sokszor, és még egyszer sem fordult elő, hogy másnap (jellemzően) reggel 7-től ne lehetett volna sorba állni vérvételnél. Nem ezek egyike sem sürgősségi volt.
Az rendszerint 2 órán belül történt, lévén sürgősségi....

És mielőtt: nem, még csak véletlenül sem jelenti azt, hogy nem lehet igaz, hanem azt jelenti, hogy ilyenről még eddig nem is hallottam, és bizony nagyon meglep...

soad1221 2015.10.07. 10:00:39

@vándor madár: @Dragonlady (Bp, Hun): ez tényleg megdöbbent... a pankráció rendben, azt átéltem nem egyszer, de hogy időpont a vérvételre...?!

soad1221 2015.10.07. 10:08:08

@macamuca [IHUN]: ez így igaz, csak kihagytad azt az apróságot, hogy az orvos viszont saját maga dönthet arról, hová írja a beutalót.... így érdemes lehet megkérdezni, hogy nem adna-e másik laborba egyet...

Bal 2015.10.07. 10:08:12

@pappito: ;) Megvan a könyvei is valahol? Azt a humoreszket, vagy csak a jellemző részleteket szeretném már régóta valamelyik elvándorlós cikk alá bemásolni, amiben a focistáról a vezetőség gyanítani kezdi, hogy disszidálni akar, helikopterről figyeltetik a házát, katonasággal veszik körbe a stadiont, a végén még azt is felajánlják, hogy akár 5%-kal emelik a fizetését :) De hiába, regényes kalandok után megszökik, és kint azóta tízszer annyit keres. Mert nagyban pont ez zajlik Magyarországon: a magyar munkavállaló a röghöz kötöttsége miatt keres keveset. Amióta van kivándorlás, a magyar cégeknek is be kell árazniuk, hogy a munkaerő tovább nem zsarolható, azaz ki kell gazdálkodniuk a magasabb béreket. Ennek hosszú távon lehet az a kívánatos következménye, hogy a gazdaság végre eltolódik a magasabb hozzáadott értéket jelentő munkák felé.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.10.07. 10:08:30

@soad1221: én örültem az idopontnak, úgy van nálunk h 7; 00 kap kB 30 ember 7:15 megint 30 és így tovább. Amikor odaersz huzol sorszámot. Nincs tomegjelenet meg sok várakozás. Ha jó a 9:00 időpont is nemcsak a hajnal akkor pár napon belül be lehet férni. A nagyon betegeknek vagy rozzantaknak leveszi a háziorvos asszisztens vagy kijon házhoz. Bp 16.

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2015.10.07. 10:11:10

@Herr Géza: Ne legyél már ilyen okos. Gyere haza, és nézd meg, hogy mennyit lehet itthon sofőrként keresni. Elárulom: nem keveset. És ha ügyesen szemezgetsz a hozzászólások között, akkor láthatod, hogy ezt nem csak én írtam. Más is hasonló véleményen volt.

Ja, hogy a magyarok zöme akkor is panaszkodik, ha nincs rá oka! Hát igen, ez egy ilyen nemzet. Van az úgy, hogy az isten pénze sem elég. Az ilyen madár nem azt fogja mondani, hogy de jó, hogy én havi 200-at keresek, hanem azt, hogy nem vagyok eléggé megbecsülve, mert kint ennek a háromszorosát is megkapnám.

Úgyhogy mielőtt meghazudtolsz, előbb tájékozódj! Köszi!

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2015.10.07. 10:11:12

@puhacica: Mivel te állandóan próbálsz belém kötni, így a te kedvedért leírom még egyszer. Én egy büdös szóval nem írtam, hogy elítélem a srácot, amiért nincs végzettsége. Én azt írtam, hogy végzettség nélkül nevetséges elvárás Magyarországon a havi nettó 200 ezer forint. Érted a különbséget?

puhacica 2015.10.07. 10:20:11

@skye8: fel, mert egyben olvastam el a sok megnevelest es a vegere elegge kiakadtam az egysikusagon.

puhacica 2015.10.07. 10:25:52

@A nagy kékség: ja, irtam egy hozzaszolast kb egy hete (amire valahogy elfelejtettel valaszolni, pedig kivancsi lennek), meg most. az tenyleg kimeriti az "allandoan" fogalmat... :D latod, ez lehet a bibi. csak igy tudsz gondolkodni. ilyen sarkitva. allandoan vagy soha. nincs mas lehetoseg.

soad1221 2015.10.07. 10:28:58

@Dragonlady (Bp, Hun): a nagyon betegnél érthető, ha akár házhoz megy, de ez tényleg durva... várj egy kérdés, ez a labor a nőgyógyászat saját laborja? mert az más, ott ugye csak nőgyógyászati oka van a labornak és kifejezetten a nőgyógyász adja a beutalót, nem a háziorvos... Mert a feleségem a I.sz klinikán szintén kellett, hogy kérjen időpontot, de azt az ott lévő orvos kérte, hogy oda menjen...

Amiről én beszélek a sima mezei háziorvos és ahová ő ad beutalót...

Tanato: jelenj meg, és mond el, mit tudsz...

Narina 2015.10.07. 12:11:52

@soad1221: Pardon et en is tapasztaltam. Igaz ez mar ket eve, de Szigetszentmiklosi Sztk-ba is kellet idopont. Szerintem ez annak kosonheto, hogy mekkora a terulet ahonnan a betegek erkeznek. Ott egesz pestmegyebol erkeztek emberek. Nogyogyaszatra is csak elozetes bejegyzes utan tudtam menni. Vervetel van hazi orvosnal is, de az csak a nehezen mozgo vagy teljesen mozgas kepteleneknel volt.

soad1221 2015.10.07. 12:26:15

@Narina: elhiszem, de még mindig meglep. A másik, hogy nőgyógyászat illetve bármi más szakrendelésre kell időpont, illetve az ahhoz tartozó bármilyen vizsgálatra, az nem, az mindig is így volt.
A sima háziorvos-laborkérés.. tényleg meglep. már csak azért is, mert háziorvoshoz akut problémával fordul az ember legtöbbször, ő pedig, ha nem szakorvoshoz küldi tovább, hanem laborba, akkor azt nyilván egy akut fertőzés, és/vagy vérképi elváltozás indokolja, márpedig, ha egy akut problémát 6-8 hét múlva néznek meg, akkor teljesen okafogyott...
A terület nagysága nem hinném, hogy befolyásolja, mert ahol nekem akár holnap reggel is leveszik, potom 500 000 ember lehet egyenesen odautalva, de amennyire tudom át lehet kérni máshonnan is...
Illetve az egy dolog, hogy hol veszik le, ez teljesen mellékes, mert mint tudjuk a nehezen mozgóknak akár a rendelőben is.

És ezért fura nekem ez... de egyetlen szóval sem mondom, hogy nem hiszem el...

skye8 2015.10.07. 13:00:54

@puhacica: kedves puhacica, en ehhez a poszthoz ket bejegyzest irtam. Nem tudom a 'sok megneveles' kifejezesed az en ket bejegyzesemre vonatkozik-e. Ha igen, akkor tanacsolom hogy ne olvasd tobbet a hataratkelot, it's bad for your health.
Egymas minositese temaban pedig azt hiszem te tamadtal nekem Es egysikusaggal vadoltal.megnyugtatlak,egysikusagom ellenere nem mosogatok/pincerkedek londonban.
Visszaterve eredeti gondolatomhoz amit a Nagy kekseg is probalt mar neked magyarazni - te a testverednek milyen tanacsot Adnal ha vegzettseg nelkul keresne maganak allast magyarorszagon? Varom tobbsiku valaszod. Ja Es ne azzal probalj ervelni hogy sanyaru gyerekkor Meg hasonlok, Freud Es a pszichoanalizis mara mar kiment a divatbol.

Narina 2015.10.07. 13:06:08

@soad1221: Igen nekem is nagyon fura volt! Elotte par honappal meg semmi ilyen aztan az apamnak is mar csak elojegyzesre. Meg a hazzi orvos hivta fel oket, neki is csak nehezen adtak idopontot! Nem tudom mst mi van. Lehet az uj rendszerek miatt volt ez azota mar rendezodhetett. (persze nem hittem, hogy nem hiszed :) )

Ha: a nagy keknek szolo lelett tiltva vagy a gep szorakazik velem (nem vagyok a technika zsenije)

puhacica 2015.10.07. 13:30:12

@skye8: a neved után egyetlen mondat van. az vonatkozik rád. nem voltam egyértelmű. (de.) és igen, kiakaszt ez a sok okos megállapítás, amiben az árnyalatoknak nyoma sincs, csak "úgy van mer' én ezt láttam aszt úgy van" duma, hogy nincs beszélgetés, csak észosztás, az igazambóljottányitsemengedés, hát így. (és igen, ez mind nem rád vonatkozik, mint ahogy az egysíkúságot se rólad írtam, hanem magyarázatként, neked, az viszont igaz, hogy ítélkezni nagyon könnyű. nekem is. sajnos.)
hogy én a testvéremnek milyen tanácsot adnék, az a testvérem és az én magánügyem, az viszont egy nagyon súlyos közügy, hogy vannak országok, ahol végzettség nélkül is lehet előre haladni, tisztességesen élni, míg vannak országok, ahol erre semmiféle esély nincs. sőt, nagyon sok szakmával sincs esély tisztességesen élni.
szívből örülök, hogy te nem mosogatsz/pincérkedsz Londonban, én viszont, képzeld, valami nagyon hasonló munkát végzek. viszont soha egy pillanatig eszembe nem jutott, hogy magamat ez alapján "osztályozzam", mert az, hogy éppen mit dolgozom, nem minősít engem, mint embert. amikor vágó voltam Magyarország egyik vezető tévéjénél, akkor is ugyanilyen voltam, mint most. te emberebb vagy attól, hogy nem mosogatsz?

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.10.07. 14:11:53

@soad1221: ez a 16.ker sztk Igen, ide ad beutalot a háziorvos v a szakorvos. A magán nőgyógyász csak a kistarcsai kórházba adott volna beutalot egyébként az meg messzebb van.

Gerusz · http://gerusz.blogspot.com 2015.10.07. 14:25:19

@M. Péter:
1. Ehhez az is kéne, hogy a szocik és az LMP hajlandóak legyenek megszavazni ugyanazt, ami ideológiailag nem stimmelne. Lehet, hogy a következő választásig kormányon lennének, de túl sok szavazatot vesztenének.
2. Mi tartaná vissza a fideszt attól, hogy lecserélje a KDNP-t az LMP-re, ha ennyire zsarolgatnak? Jelenleg nyilván más zsarolási alapjuk van...
3. Mivel egy arányosabb rendszerben nem csak nagy szavazóblokkok vannak, ahol a kormánypártiak minden kormánypárti javaslatot megszavaznak és minden ellenzékit le (azok meg viszont), ezért egy kisebbségi kormány is életképes lehet. A miniszterelnököt csak úgy válthatja le a Parlament, ha ki tud állítani egy jelöltet, aki a parlamenti többség támogatását bírja. Ha a kezdetekkor egy 45 és egy 10%-os párt koalíciója alkotta meg a kormányt, és a 10%-os kilép, akkor a 10%-osnak még legalább 41%-ot össze kéne halásznia a maradék képviselők közül, hogy leváltsa a miniszterelnököt, ami nem garantált. Tehát a kormány maradna a helyén, és ez nem okozna túl nagy problémákat, leginkább kompromisszumokra és az ellenzékkel való kooperációra kényszerítené őket.

A kormány és a parlament két külön hatalmi ág. A parlament a törvényhozó ág, a kormány feladata a törvények végrehajtása. Jellemzően persze a kormány támogatói abszolút többségben vannak a parlamentben, de a parlament a hatalom igazi birtokosa. A kisebbségi kormányzás önmagában nem probléma, ha a tényleges (parlamenti) hatalmat nem egy kisebbség gyakorolja.

Narina 2015.10.07. 14:25:19

@puhacica: En meg takaritok, a parom meg "betanitott majom" a Chips gyarba(ez annak szolt, hogy szaktudast nem igenylo betanitott munkat vegez es O fogalmazott igy)! Nem leptem vissza az otthonihoz kepest, de az tenyleg erdekes, hogy eleg sokan lenezik ezt a fajta munkat es az embert aki vegzi azonban angol meg nekem nem mondta, hogy fujj te csak egy takarito vagy, magyar mar igen(persze meg nem talalkozhattam a javaval es nekem is volt mar olyan, hogy angol nehezmenyezte a bevandorlo statuszom, de amikor kiderult le szeretnek telepedni es dolgozunk a parommal, mar ugrott a lenezes es atvaltott baratsagosba, de a munkamra meg egysem fujjolt). Nem ertem mi alapjan. Az, hogy egy ember beul a padba es vegig csinalja a vizsgakat meg tanul ra az is kemeny nem mondom, hogy nem, de mi sem nezuk le ezeket az embereket, mert csak papirt tologat, mert az is fontos es azt is meg kell valainek csinalni. Szerintem nincs olyan munka amit le kene becsulni, a tanar fontos ember, mert a gyerekeinket oktatja, egy adminisztrator a hivatalba szinten fontos, mert napra keszen tud segiteni a papirokkal stb(ezek mind rengeteget tanulnak), de ugyan ugy fontos munkat vegez egy kamionos, rakodo, arus, elado stb, ok is sokat tanulnak, csak ok nem kapjak meg a tanulasukat diploma formajaba, hanem szaktudast nyernek. Persze aki eletekert felel vagy nagy a feleleosege annak tobb penz is jar ezt nem is vitatom, de azert egy elhetobb fizetes nem diplomas sima szakmunkat vegzonak szerintem kijar. (csak reagaltam, de nem neked celozva, te ugy latom jo fej vagy)

Muscari 2015.10.07. 14:37:58

@P.Elliot: ez valami vocc, ugye? Magyarországon vállakozmi? Látszik, hogy régen nem élsz otthon, nem ismered a körülményeket. 99%-ban halálra van ítélve a dolog

adg 2015.10.07. 14:38:00

@Narina: Ertem mit akarsz mondani, es igazad van. Azonban ezek nem szerintem nem teljesen vannak rendben:
"mi sem nezuk le ezeket az embereket, mert csak papirt tologat"
Csak papirt tologat? Hm, es nem nezzuk le?

"ugyan ugy fontos munkat vegez egy kamionos, rakodo, arus, elado stb, ok is sokat tanulnak, csak ok nem kapjak meg a tanulasukat diploma formajaba, hanem szaktudast nyernek."
Egy orvos nem nyer szaktudast?

soad1221 2015.10.07. 14:55:40

@Narina: @Dragonlady (Bp, Hun): pfff... döbbenet...

tényleg nem gondoltam volna..

puhacica 2015.10.07. 15:14:51

@Narina: egyetértek. én mondjuk visszaléptem, de tudtuk, hogy ez lesz, nem ért váratlanul a dolog, ráadásul gyerekkoromban diákmunka keretében voltam én majdnem minden, csak akasztott ember nem...
(köszi! :D)

Narina 2015.10.07. 15:33:09

@adg: Nem biza, abban az esetbe kedves, ha teljesen vegig olvastad akkor ra jossz, hogy tenyleg nem nezem le. Fussd at kerlek megegyszer es tegyel gondolat jeleket a csak papirt tologat, hoz es mindjart latod a lenyeget. Orvost szant szandekkal nem irtam oda abba a felsorolasba, mert nekik az elmeleti tudas megszerzese utan altalaba gyakornoki ido van(vagy kozbe ezt nem tudom pontosan) tehat ok nem csak elmeletet tanulnak, hanem a kepzesuk soran tenyleges gyakorlatot is vegeznek, radasul a nagy resze sokszor fizikailag komolyabb muszakokat huz le mint egy komuves. Na oket szerintem, a mentosokkel tuzoltokkal es rendorokkel egyetembe nagyon is meg kene becsulni, mind moralisan, mind anyagilag. :) Tetszik erteni? En sokra tartom akinek van idege vegig csinalni egy vizsgakkal, ejszakaba nyulo tanulasal teli utat a diplomaig, azonban sokra tartom azt is aki a foldeken kapal vagy epp az utcat sepri. Mindegyik ember, mert kell akkor ennyire megkulonboztetni. Nem is a fizujuk a gondom, inkabb az a kaszt rendszer szeru gondolkodas amivel sajnos sokat talalkoztam.

Narina 2015.10.07. 15:33:09

@puhacica: Hihi ez jo! Sok sikert.

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2015.10.07. 15:33:35

@Narina: Megpróbálom elmagyarázni neked, hátha sikerül.

Este beviszem a buszt a garázsba, ahol a busz "átmegy a szalagon". Így hívjuk. Az első dolog, hogy kisöprik belőle a szemetet, amit az utasok benne hagytak, aztán megtankolják, lemossák kívülről is, majd ha szükséges, elvégzik a szükséges karbantartást.

A söprögetők és a mosó kezelői (az automata keféken kívül van kézi működtetésű gőzborotva is) általában végzettség nélküli betanított munkások. Én biztosan nem nézem le őket, mert az ő munkájukra is ugyanúgy szükség van. Ha ők nincsenek, akkor reggelre nem lesz tiszta a busz.

Viszont hiszed vagy sem, a söprögető sosem fog annyit keresni, mint a szerelő, aki a karbantartást végzi, és a szerelő sosem fog annyit keresni, mint a sofőr, aki napi 8-9 órán keresztül felel az utcán az utasok életéért és testi épségéért. Mind közül a sofőr munkája a legtisztább, mégis ő keres a legtöbbet.

Én mindössze azt próbáltam korábban is megértetni veled, hogy ez egy természetes és érthető dolog. És hozzátettem, hogy ez más országokban is így van, tehát nem mindig Magyarországot kell szidni, ha valaki végzettség nélkül "nincs megbecsülve".

Az angol pedig azért nem szól meg téged, mert örül, hogy ott vagy. Az ő értékrendje szerint piszok olcsón elvégzed azt a munkát, amihez ő hozzá sem akar nyúlni. A te értékrended szerint ez megbecsülés. Minden csak nézőpont kérdése.

skye8 2015.10.07. 15:43:55

@puhacica: ertem, tehat a kerdesem szamodra a 'maganugy' kategoriaba tartozik amire nem tudsz/akarsz valaszolni. LOL
kommentjeid kozul parat egyenesen nekem es a nagy keksegned cimezted, ez szamomra tobb mint egyertelmu - szoval nice try de ne probald finomitani amit irtal.
nem tartom magam emberebbnek attol hogy irodai munkat vegzek. mindenesetre jobb munkahely mint izzadtsagszagu munkasok utan ketchupos asztalokat torolgetni.
kivancsi vagyok milyen sikersztorit ismersz kepzetlen emberekrol akiknek semmifele szakmaja nincs megis jol keresnek, megtakaritasaik vannak sot fogorvosra is telik (nem az egyik naprol a masikra elesre gondolok). en a tim hortonsban (kavezo) vagy sobey's ban (szupermarket) rengeteg elcsigazott arcu kozepkoru asszonyt latok akik utalattal lokik eled a kavet, sokszor azt sem ertik mit rendeltel - biztosan azert mert olyan jol keresnek cashier-kent.
szep napot, keves idegeskedest.

wuaaa 2015.10.07. 16:05:16

@A nagy kékség: És szerinted az teljesen rendben van, hogy a sofőr többet keres mint a szerelő, annak ellenére, hogy fél év alatt senkiből nem lesz szerelő, sofőr viszont lehet? Meddig tanul egy szerelő? És mennyi ideig tart a D-kat jogsi megszerzése?

Dolgoztál ugye angliában, ne mondd, hogy a szerelők ott szarabbul voltak fizetve mint a sofőrök. Na ugye...
De értem én, hogy élteted a hazai anomáliát, hiszen minden szentnek maga felé hajlik a keze...

adg 2015.10.07. 16:14:06

@Narina: Elolvastam amit irtal kedves. Te viszont dragam - nem tudom ez a stilus mire jo, de legyen- nem fogtad az elso mondatomat. Olvasd el megegyszer, hatha masodjara atmegy.

Es akkor a logikadbol kovetkezoen az orvos kivetel, mert dolgozik a diplomaja megszerzese kozben, stb. De akkor egy ugyved vagy egy programozo nem szerez szaktudast? Egy villamosmernok? Ok is csak papirt tologatnak? A pek meg csak kenyeret sutoget, mig a takarito csak soproget. Erted, mire akarok kilyukadni.

Nem kellene ennyire felpaprikaznod magad, teljesen indokolatlanul nyomod ezt a felhevult stilust. Tetszik erteni? Nem ellened beszeltem, csak megemlitettem, hogy mikozben arrol beszelsz, hogy szerinted a diplomasok, vagy hogy mondtad pontosan, leneznek teged, te siman lepapirtologatozod oket. Ugy mindet. (Kiveve orvosok, mert ok gyakorlati tudast is szereznek) Meg azt is odatettem, hogy ertem mit akarsz mondani, es igazad van.

Kar ezert a frocsogesert, jo ejszakat!

adg 2015.10.07. 16:19:29

@wuaaa: arrol nem is beszelve, hogy mekkora felelossege van a sofornek, szemben a tobbiekkel. Nem kisebbitve a sofor felelosseget, halkan megjegyeznem, hogy pl egy elbaszott fekjavitas is komoly galibat tudna okozni, es az a szerelo felelossege. :)

puhacica 2015.10.07. 16:37:21

@skye8: nem ugyanazt a magyart beszéljük. amíg a feltételezéseidet tényként kezeled, addig meg pláne nem.

skye8 2015.10.07. 16:52:26

@puhacica: ha mar tenyekrol beszelunk, a kepzetlen munkas sikersztorira van konkret peldad? vagy ez is maganugy?

Narina 2015.10.07. 16:59:28

@A nagy kékség: En nem Magyarorszagot szidom csak alapvetoen azt az emberi gondolkodast ami egy munkat kevesebre nez mint a masikat. Ertem en, hogy mit mondasz hidd el. Te pedig azt probald megerteni amit en akarok mondani, hogy nem a fizetes a legfobb gond csak azt nem ertem, hogy ugyan abbol a munkakorbol mas orszagba mert lehet megelni alapszinten ezt kerlek szepen magyarazd mar el. Valaszodat elore is koszonom. (guny mentesen irtam minden sort)Angol jelenleg is csak angolokkal dolgozok. A 35 fos takarito szemlyzetbol 7 bevandorlo a tobbi angol es a vezetoket direktbe nem szamoltam, elozo munka helyeimen szinten tobb volt az angol. Persze ez az en statisztikam ami lehet altalanossagban teljesen mas mint a tobbseg statisztikaja!

Narina 2015.10.07. 16:59:28

En most elszomorodtam! Ez elkeserito! Mert kell igy lenezni a masik embert? Mindenki egy fogaskerek a gepezetben es igencsak bajba kerul a gep mukodese, ha valamelyik leall! Tekintsetek mar egymasra es lasatok mar meg a masikban az embert!

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2015.10.07. 17:00:17

@wuaaa: Nézzél szét a világban (akár Angliában is), és rá fogsz jönni, hogy milyen butaságokat beszélsz. Kint sincs ez másképp. Amit leírtam, az kint ugyanúgy igaz, mint itthon, tehát az "anomália" nem csak hazai. Ha nem hiszed, járj utána. Gyűjtsd az információkat, de ne csak azt halld meg, ami neked tetszik.

És hogy meddig tart megtanulni buszt vezetni? Próbáld ki, hogy neked menne-e. Csináld végig a vizsgákat, aztán irány az utca. Terelgess végig az úton egy 20 tonnás csuklós buszt napi 8 órában, miközben 150 ember van mögötted, akik mind haza szeretnének érni; eközben állj be 300 megállóba, felügyeld végig az utascserét; figyelj az állandóan változó forgalomra; fékezz mindig óvatosan, hogy az álló utas se boruljon fel; és emellett csináld a papírmunkát is; tartsd a menetrendet; kezdj hajnalban; végezz késő este; dolgozzál hétvégén és ünnepnapokon is; ülj végig öt kanyart úgy, hogy közben összeszorítod a lábaidat, mert a hólyagod majd szétrobban, úgy kell pisilned; adj el jegyeket; segíts a mozgáskorlátozottaknak, és az időseknek, és úgy általában minden utasnak; viseld el a sértegetéseket; vágj fapofát ahhoz, ha elküldenek az anyádba; és legyél minden másodpercben higgadt, hiszen az idegeskedés előbb-utóbb balesethez vezet.

Ha kész vagy, szólj.

Kíváncsi lennék arra, hogy 12 év után is ilyen lekezelően beszélnél-e erről a szakmáról, miután a lábadban ott lenne sok százezer balesetmentes (és utaspanasz nélküli) kilométer.

Annyira tipikusak ezek a hozzászólások, hogy azt elmondani nem tudom. Mert ha én most éppen arról írnék, hogy szerelő vagyok, és azzal keresek többet, akkor pedig az lenne a válasz, hogy "de hát a buszos munkája sokkal több felelősséggel jár". Tök mindegy, mit írok. A cél, hogy ellent lehessen mondani.

Muscari 2015.10.07. 17:04:02

@Narina: én most hirtelen a hasi, illetve nyaki ultrahangról tudok nyilatkozni, nem nőgyogyó, apukámnak kell, fájdalmai is vannak többek között. 6 hét múlvára kapott volna, most nézek neki privátot. Ha valaki tud Pesten jót és nem drágát, ne tartsa magában.

Herr Géza 2015.10.07. 17:09:57

@A nagy kékség: Kis barátom, a konkrét példát te írtad, sorry. Már megint kijött belőled a nagy megneveló: ha te idenyomsz egy "urban legend" kategóriájú állítást és én azt meg merem kérdőjelezni, akkor máris én vagyok az "kinti okos".... Valamivel meg tudod támogatni a turai kukásautós (olvasatom szerint évekkel ezelőtti) nettó 200-as fizetéséről szóló állításodat ? A sofőrök sokat keresnek? Ja, ne magadból (BKV) indulj ki megint ! Mikor az otthoni kamionos cégeknél többezer sofőr hiányzik? (Ld. Wáberer úr sirámait pl.) Amikor ezerszámra jönnek a sofőrök Németországba is, pedig a kamionos fizuk itt is (helyi viszonylatban) legendásan karcsúk? Csípem azért, hogy a mindig is viszonylag jól fizetett BKV-sofőröi állásból osztod az éceszt, kíváncsi lennék, hogy mondjuk egy alföldi, vagy borsodi helyi Volánnál is ilyen elégedett lennél-e.... Vagy a turai "főkefénél" ?

Muscari 2015.10.07. 17:14:45

@A nagy kékség: úgy látom, hiába változtattad meg a nickedet, a stílusod nem változott semmit. Try harder!

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2015.10.07. 17:17:34

@Narina: Ha valaki, akkor én pontosan tudom, mit jelent a csapatjáték, hiszen a melóhelyemen egymás keze alá dolgozunk. A hangulat jó, mindenki tudja, hogy a másik hasznos tagja a nagy egésznek. Szóval rám biztosan nem igaz, hogy bárki munkáját kevesebbre tartanám. Mindenki máshoz ért, mindenki másban profi. Ha rajtam múlna, minden embernek egészséget, boldogságot, biztos jövőt adnék. De sajnos nem én döntöm el, hogy ki mennyit vihet haza. És abba sincs beleszólásom, hogy az egyén mit kezd magával, mennyire tud alkalmazkodni a helyi viszonyokhoz. Van, aki itt is megtalálja a helyét, aztán van olyan is, aki megunja ezt, és inkább lelép.

Herr Géza 2015.10.07. 17:18:52

@Herr Géza: És még mielőtt...., nem a te fizudat sokallom, hanem a többi sofőrét keveslem. Mert minden igaz a te felelősségteljes munkádról, de nehogymár lazább élete, könnyebb dolga, kevesebb felelőssége legyen egy nemzetközi kamionsofőrnek például... De a turai kukásautóst (csak hogy maradjak a rögeszmémnél) azért csak ne soroljuk már ugyanide.

puhacica 2015.10.07. 17:29:48

@skye8: erről szólt a poszt. :D

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2015.10.07. 17:30:30

@Herr Géza: A konkrét példa valós, amire te azt mondtad, hogy hazudok.

Itt élsz? A te kollégádról írtam? Utánanéztél annak, hogy mi újság, vagy egyszerűen csak kijelentetted, hogy ez csak egy "urban legend"?

És már megint ott tartunk, hogy egy kint élő honfitársunk irigykedik a hazai bérezésre. Hát akkor össze kell cuccolni, ott kell hagyni a legendásan tökéletes Nyugatot, haza kell jönni, aztán be kell állni a BKV-hoz dolgozni. Mert lassan már nekem kell rosszul éreznem magam amiatt, hogy a munkám meg van fizetve. Ez sehogyan sem passzol a Magyarország-gyalázó hozzáálláshoz, ugye? Mert a végén még kiderül, hogy bizony itthon is vannak ám olyan munkahelyek, amelyek jó megélhetést biztosítanak.

És ki ne találd, hogy a BKV az egyetlen.

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2015.10.07. 17:30:30

@Herr Géza: Oké. Szóval az egyik oldalról az a kifogás, hogy ne tegyünk éles különbséget a munkakörök között, mert mindenki egyformán fontos, de azért egy kukásautó sofőrje nehogy már annyit keressen, mint mondjuk egy buszos vagy egy nemzetközi fuvarozó.

Biztosan velem van a baj, de én ezt nem tudom követni.

Narina 2015.10.07. 17:31:36

@adg: A stilust felre erted es nem akartam frocsogni sem. A "kedves" vagy barmi ilyen jellegu megszolitas a reszemrol nem lekezelo, pusztan ilyen vagyok ez foleg olyanoknal van aki valamiert szimpatikus, nem mindig veszem eszre. Tudom, hogy nem ellenem beszeltel es abszoute nem is vettem annak! Sose bantottal engem igy en sem akartalak teged bantani csak szerettem volna valamit elmagyarazni. A "tetszik erteni" azt ugy vedd, hogy irasba nem mindig tudom ugy elmondani a dolgokat ahogy valojabban gondolom, ez szinten nem bunkosag inkabb erdeklodes, hogy erthetoen fogalmaztam, mert sokszor a agyikeszulekemben van a hiba, most te is felre ertettel, mert rosszul fogalmaztam. Ezek szerint mrgbantottalak, bar hidd el nem akarattal. Sajnalom. Neked is jo ejszakat. Kellemes pihenest.

Narina 2015.10.07. 17:31:48

@A nagy kékség: Na ezaz!!!!!!!!!!! Ezt magyaraztam mar egy ideje minden fele amit most te mondtal. (ugy latszik nagyon nem tudok fogalmazni, ha eddig nem ment at, bar itt inkabb az adoban van a hiba ;) )

wuaaa 2015.10.07. 17:39:20

@A nagy kékség: Figyelj jól, mert most ugrik a majom a vízbe.

Olyan helyeken buszoztam Norvégiában éveken keresztül, ahol a széles utakhoz szokott kelet-európai világbajnok buszsofőr kollégák sírtak. Szó szerint.

Terlegettem 18 méteres csuklóst, 15 méteres 3 tengelyest 2 méters túlnyúlással, voltam sofőr összesen 3 példányban készült Volvo emeletes prototípuson, CNG-s, duplacsukló-s (forgalomban!), COBUS 3000, sőt, még Ikarus Midi-t is terelgettem a tenger partján.

Továbbá, érettséginek megfelelő szakközépiskolai végzettségem van, hivatásos sofőr szakon. Itt norvégiában csináltam, felnőttként. Van mondjuk, más is, de ez most nem lényeges.

Kész vagyok. Csak szólok.

Herr Géza 2015.10.07. 17:48:22

@A nagy kékség: Irigykedik ám a vénisten, vazze... Rohadtul nem értelek, hisz te is dolgoztál kint. Neked nem jött be, oké, van ilyen. De most meg azt adod elő, hogy otthon olyan fasza fizuk vannak, hogy mindenki hülye, aki nem otthon tolong a turai kukaművek sofőrállásáért. És engedtessék már meg nekem, hogy legyen elképzelésem akár innen is a fizetési viszonyokról, hiszen azért nekem is vannak otthon maradt rokonaim, haverjaim, ismerőseim, na meg olvasni is tudok...

Herr Géza 2015.10.07. 17:50:13

@A nagy kékség: Igen, veled van a baj, ha ez nem követhető... :))))

Herr Géza 2015.10.07. 17:52:11

@wuaaa: Precíz lövés, nagy gól! 1+ !!!!!!
Majd mindjárt megkapod, hogy az semmi, de..... :)))))))

Narina 2015.10.07. 17:53:51

@A nagy kékség: Ohm az en utso infiom szerint nem voltak a BKV-sok nagyon ellengedve. Ez mikor valtozott? Ez tenyleg erdekel, mert akkor ez egy pozitiv valtozas ami tok jo!

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2015.10.07. 17:54:22

@wuaaa: Ezek után végképp nem értem a hozzászólásodat, amire aztán reagáltam. Magyarázd már el, kérlek, hogy ha tényleg ilyen jól képzett sofőr vagy, tehát pontosan tudod, hogy ez a meló mivel jár, akkor miért hasonlítasz össze egy buszos és egy szerelő bért? Vagy inkább úgy kérdezem, hogy ezek után miért csodálkozol azon, ha a sofőr jobban meg van fizetve, mint a szerelő?

És akkor mesélhetnél Norvégiáról is. Ott hogy működnek ezek a dolgok? Mindenki ugyanazzal a bérrel van foglalkoztatva? Nem számolják a tengelyen eltöltött éveket se? Ezt pedig csak azért kérdem, mert itthon még ez is számít. Többet keresek én 12 év után, mint az a kolléga, aki most kezdi a szakmát, pedig ugyanazt a munkát végezzük.

wuaaa 2015.10.07. 17:54:46

@Herr Géza: Fel vagyok rá készülve... de kár lett volna kihagyni.. :)

Muscari 2015.10.07. 18:06:00

@wuaaa: minden elismerésem :-)

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2015.10.07. 18:11:30

@Herr Géza: Ne sarkíts, kérlek! Én nem azt mondom, hogy itthon "olyan fasza fizuk vannak", hanem azt, hogy itthon is vannak olyan munkahelyek, ahol fasza fizuk vannak. Nem ugyanaz.

Ha észrevetted, én itt valahogy az egyensúlyt próbálnám tartani, és pont azért, mert van tapasztalatom kintről is, ahol szintén voltak problémák.

Mert ha az itt mesélőknek el kell azt hinni, hogy kint sokkal jobb (ami igaz lehet, hiszen ezt kizárólag az egyén érezheti, aki megéli a szituációt), akkor ugyanez megállhat Magyarországra nézve is. Én attól vagyok kiakadva, ha valaki mindenáron azt próbálja erőltetni, hogy itthon minden szar.

Akkor azt kell mondani, hogy nekem nem jött be, ezért külföldre költöztem, de ettől még nem kell kétségbe vonni annak a szavát, aki azt mondja, hogy itthon is meg lehet találni a számítást.

A kinti élet pedig nem "nem jött be". Az egy próba volt. Érdekelt, hogy milyen máshol. Jó volt. Aztán meghalt apukám, és visszajöttem anyumhoz. Hozzáteszem, hogy az ajtók nyitva maradtak, szóval ha olyan iszonyú nagy gáz lenne itthon, mint amit itt sokan írnak, akkor bármikor visszamehetnék. Az más kérdés, hogy nem akarok, de a történet családi része szerintem téged nem érdekel.

Herr Géza 2015.10.07. 18:40:32

@A nagy kékség: "Én attól vagyok kiakadva, ha valaki mindenáron azt próbálja erőltetni, hogy itthon minden szar."
Mondtam én ilyet? Nem. Akkor miről beszélsz? Csak próbálod ugyanazt a lemezt föltenni, tök mindegy mire válaszolsz.
Emlékeztetnélek: csak abba "kötöttem" bele, hogy egy vidéki sofőr "régebben" nettó 200-at keresett. De legyen, elhiszem, hogy van ilyen, azonban messze nem jogosít fel semminemű általánosításra a mo.-i sofőrfizetéseket illetően, amikor itt azt látom, hogy már lassan minden ötödik-tizedik német rendszámú kamion ablakában Pisti meg Sanyi tábla virít. És a helyi kb. 10 buszos vállalkozó sofőrjei között is már két magyar van. Ugyanakkor azt is tudom, hogy a fizujuk a szokványos megélhetési együtthatóval átszámítva bizonyosan nem arra a megállapításra enged következtetni, hogy otthon annyit kerestek, amit te általánosnak írsz. Vagy ők csak kalandvágyból jöttek ide, családot, csapot-papot hátrahagyva? Nagy kaland lehet egy sváb faluban helyközi járaton diákokat szállítani, meg időnként nyugdíjasokat furikázni a bodeni tóhoz...

skye8 2015.10.07. 18:42:19

@puhacica: En a te peldadra voltam kivancsi,vagy olyan nincs?

puhacica 2015.10.07. 18:55:27

@skye8: de van. a volt kollégám. hiába van 4 szakmája, plusz gyakorlata, nem tudott előrébb jutni otthon. többször vettem neki én ebédet, mert volt, hogy hetekig a parizeres zsemlét ette. aztán elege lett, kijött Angliába, elkezdett dolgozni betanított munkásként (a végzettségeit nem tudta használni). jelenleg műszakvezető, kényelmesen él.
részemről lezártam a témát, ne kelljen már magyarázkodnom a feltételezéseid miatt.

DieNanny CH 2015.10.07. 18:55:45

@Dragonlady (Bp, Hun):

Ahova én járok vérvételre, ott a recepciónál beadom a tb kártyát, kapok egy sorszámot, majd a laborban név és sorszám szerint hívnak.
Általában 7 órakor már kb a 30. vagyok, de 4 fős a vérszívó személyzet...

Narina 2015.10.07. 19:14:11

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: Ez agy idoben a Miklosi Sztk-ban is igy volt. Aztan mielott kijottem mar csak bejelentkezes alapjan, hogy most, hogy van az pasz! Azert az erdekelne, hogy mert van ebbe kulonbseg akar budapesten belul is!

Narina 2015.10.07. 19:14:15

@wuaaa: Az a nem semmi! Sokszor en is elcsodalkoztam nemelyik soforon, hogy mennyire erzik a jarmuvet es milyen popecul vesszik a dolgot. Zekszerint te is sofor vagy.

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2015.10.07. 19:14:28

@Narina: Én ebből a munkából mindig jól megéltem. Biztosan vannak, akiknek semmi nem elég, de én nem tartozom közéjük, más nevében pedig nem tudok (és nem is akarok) nyilatkozni.

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2015.10.07. 19:29:14

@puhacica: Látod? A te volt kollégád történetét el kell hinni, mert az a magyarországi éhezés után egy angliai sikertörténet. Ha én írom azt, hogy a kollégám Magyarországon ennyit és ennyit keresett, akkor hazudok. Na, hát ez a kettős mérce az, ami kifejezetten gyomorforgató.

Narina 2015.10.07. 19:29:14

@A nagy kékség: Akkor kicsit pontositok, en jelenleg napi 3 oraban takaritok es havi szinten ez cc 129000 Ft-ot jelent. Az utolso amit hallottam bkv-sofor szajabol (persze ez nem most volt) az 150-170 attol fugg milyen a menete. Na en konkretan arra lennek kivancsi, hogy ez a fizetes azota javult-e (az en fizumat azert adtam meg, hogy ne erezd csak egyoldalu a kiteregetes) Kerlek csak kivancsi fancsi vagyok, felre ne tessek erteni, nem fizu papirra palyazok es inkabb csak azt kerdezem, hogy ez most is fennall, vagy javult?!

DieNanny CH 2015.10.07. 19:29:23

@soad1221:

Sajnos ezt, hogy nincs óvónő nem nagyon tudom elhinni...
(Nem neked nem hiszem el, hanem hogy országosan kevés lenne.)
Én 4 éve - nem volt az olyan régen - jelentkeztem egy német nemzetiségi óvodába. Pontosabban csak akartam jelentkezni, de a vezető még a papírjaimat sem fogadta, mondván, hogy nem német nemzetiségi főiskolán diplomáztam.
Én elhiszem, hogy az egy kicsit más, de nekem diplomám volt, valamint nagyon jó német tudásom...
???
Nem ám felvettek volna, hogy aztán beiskolázzanak. Inkább hagyták a kolleginát tovább szívni egyedül...

DieNanny CH 2015.10.07. 19:34:51

@A nagy kékség:

Na, de pont ez a gond! Hogy lehet az, hogy külföldön, végzettség és nagyon jó nyelvtudás NÉLKÜL is meg tud élni a fizetéséből, Mo-on meg nem?
Mert ez a gondja az öccsnek. Mit csinál a külföldi gazdaság jobban, ami által ott a képzetlen is megél? Erre a rejtélyre szeretnék én is rájönni.

DieNanny CH 2015.10.07. 19:42:46

@Narina:

Hát, szerintem nem lehet területfüggő. Ahova én "járok", egy 20 ezres város, plusz még jönnek a környező 15-20 faluból, kisvárosból. Nem kellett időpont.

Tanato, igazán jöhetnél - bár, lehet, te egy 3. változatot ismersz... Inkább csak arra lennék kíváncsi, hogy tényleg, mitől függ...

©________ 2015.10.07. 19:48:57

@Muscari: mav korhazban probaltatok?

©________ 2015.10.07. 19:51:01

@A nagy kékség: a multkor linkeltem neked videki buszsofor hirdetest. Mennyi is volt? Brutto 100 vagy 140?
Kurvara semmit nem tudtal ra irni.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2015.10.07. 19:52:55

"Utánanéztem. Vannak olyan OKJ-képzések, mint barista és teakészítő, Gyorséttermi- és ételeladó, Mezőgazdasági gazdaasszony, Étkezdés. Kérdem én, minek ezekhez külön papír? És ne tessék félreérteni. Nem (!) a munkát minősítem itt. Hanem a felesleges idő és pénzpazarlást, ami a papír megszerzésével jár."

És annak utánanéztél, hogy hol van mondjuk szakács képzés? Mert gondolom, a Mezőgazdasági gazdasszony és társai csak mint vicces példák kerültek ide...

Egyébként pedig látom, kialakult itt egy vita a gyakorlati tapasztalat kontra papír ügyben, hazafelé a villamoson ezen gondolkoztam én is. Van egy technikusi végzettségem, egy okj-s szakképzettségem (2 éves képzés szintén) és egy egyetemi diplomám. Meg sok mindenben csak gyakorlati tapasztalatom. Lehet, hogy valakinek esetleg sértő, de nem tartom nagyon jó dolognak, hogy egyes országokban nulla képzettséget igazoló papírral is lehet vállalkozni mindenre szinte (ahogy itt, a blogon olvasom igen sokszor), mert szerintem ez egyenes út a kóklerek áradatához.

Elhiszem, hogy konyhán dolgozva és előrelépegetve nagy tapasztalatra lehet szert tenni, de rengeteg minden kimarad, amit 'iskolában' tanulhat meg az ember. Technikák, nyersanyagok, amellyel egy konyhát ismerve lehet, hogy soha nem is találkozik az illető. De ilyen mondjuk a varrás is. Szeretem a kézműves termékeket, de meg tudom mondani, hogy a készítője saját kárán, sok próbálkozás árán sajátította-e el az alapokat, vagy iskolában tanulta. Egyszerűen látszik a kidolgozáson, az anyaghasználaton.

A saját hivatásomban is ért már meglepetés...amikor mindenki azt hiszi, hogy mert volt már 3 cserép muskátli az ablakában vagy nevelt némi zöldséget a hétvégin, el tudná végezni a munkámat - több hektár biokertészet irányítása...és még komolyan is gondolták. Mert hogy a kertészkedéshez mindenki ért, meg ahhoz minek a diploma :).

soad1221 2015.10.07. 19:53:14

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: ugye... Én is őt hívom segítségül :)

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2015.10.07. 19:57:31

Kedves Határátkelő! Az olyan hozzászólásom miért nem kerül ki, amiben azt kérem a többiektől, hogy meséljék el a blog házirendjét? Mert az mondjuk Herr Géza "Precíz lövés, nagy gól!" megjegyzéséből is jól látszik, hogy itt nem lehet olyat írni, ami nem passzol a Magyarország-ellenes kampányhoz, mert a kis csapat azonnal összefog, hogy legyűrjék a "betolakodót". Tisztán látszik, hogy erre megy ki a játék. Szóval az ilyen hozzászólás miért nem jelenik meg?

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2015.10.07. 19:57:36

@Narina: A nicknevem mellett ott van a blogom elérhetősége. Ott olvasgathatsz a buszos szakmáról, és így a fizetésekről is.

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2015.10.07. 19:58:34

@Narina: Amúgy nagyon jól hangzik, hogy a kinti fizudat forintosítottad (elég tipikus, így is kell, hiszen ettől hiszi el a hazai paraszt, hogy kint milyen szuper jó), de ehhez milyen kiadások társulnak? Itt elsősorban a lakhatásra lennék kíváncsi, na meg persze az egyéb szolgáltatásokra, úgy mint fogorvos, fodrász, autószerelő stb.

De nem kell válaszolnod. Én tudom, hogy mi van kint. Aki meg még nem volt, az bármit el fog hinni.

És ezzel én le is zártam ezt a beszélgetést.

Narina 2015.10.07. 19:58:38

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: Aham akkor nem ertem a dolgot! Mi a szosz a logikajuk, hogy egyik helyen elojegyzes kell masik, helyen meg sorba allas! Nem ugy lenne logikus, ha egyseges lenne? Tanato egeszsegugyis, vagy otthon lakik? No mindegy, hatja befut es tud valaszolni, mer piszkalja a csoro ez a furcsasag! :)

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2015.10.07. 19:58:44

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: Árnyaljuk már egy kicsit a képet, oké? Mit jelent kint a "megél" kifejezés? Milyen lemondásokkal jár? És ha ugyanazokat a lemondásokat átültetné a magyarországi viszonyok közé, akkor is biztos, hogy itthon nem élne meg? Szerintem mindenki érti, hogy miről beszélek, csak erről nem nagyon szokás szót ejteni. A társbérletre gondolok. Kint természetes, itthon pedig önálló lakás kell, mert az az alap.

Határátkelő 2015.10.07. 20:08:36

@A nagy kékség: Csak szólok, hogy kezded kicsit (nagyon) túltolni a dolgot. Ahhoz képest, hogy "itt nem lehet olyat írni, ami nem passzol a Magyarország-ellenes kampányhoz" egész sokat hozzászóltál (és külön kérlek, ne fárasszuk már egymást ezzel, mert igen, posztok is voltak, amelyek "nem passzolnak a Magyarország-ellenes kampányhoz", de ezeket nem kell észrevenni, mert még bezavarnának az összeesküvés-elméletbe.)

A házirend minden poszt alján ott van, az, hogy a kommentelők mit reagálnak, az ő dolguk, ezt leszel szíves nem rajtam számon kérni, miként azt sem, ha mások másként látják a világot, mint te.

Egyébként több olyan törzskommentelő is van itt, aki "nem passzol a Magyarország-ellenes kampányhoz", érdekes módon velük kulturáltan lehet beszélgetni, vitatkozni. Talán ezen is érdemes elgondolkodni.

Köszönöm, hogy hozzám hasonlóan te is lezártad ezt a témát.

puhacica 2015.10.07. 20:28:52

@A nagy kékség: akkor hanyjal egy jot. es meg veletlenul se valaszolj a szamodra kenyelmetlen kerdesekre es felvetesekre. :D

skye8 2015.10.07. 20:39:58

@puhacica: gracias, ehhez kepest eppen eleget magyarazkodtal :) peldaddal egyebkent engem igazolsz vissza, fentebb mar irtam egyik kommentemben hogy hazai diplomaval kulfoldon probalkozni nagyon nehez mert nem ismerik el ;)

DieNanny CH 2015.10.07. 20:48:54

@Narina:

Bennem mindig az a reklám pörög, amiben az A-Ha együttes énekli a Take on me-t, a pénztáros pedig számolja a bkv sofőr fizetését, miszerint: 23, 24, 25.
:-)))

DieNanny CH 2015.10.07. 21:00:49

@Narina:

@Tanato bács-kiskun megyei háziorvos.

Narina 2015.10.07. 21:01:39

@A nagy kékség: Ertem szomoru! Nem valaszolsz egyenesen!
Megneztem javult, de konyorgom ezt nehez lett volna ezzel az egy szoval megvalaszolni? Javult koszonom kerdesed. En pedig orulok neki. Ennyi lett volna a valaszom. Most visszont vagy en csuszok nagyon felre vagy nem tudom, de amit most levagtal az "Bebebe nem mondom meeeeeeeeeeg" volt. En tenyleg nem ertelek. Neked mid faj, hogy ilyen fura vagy? Kicsit sertodot, kicsit hisztis, valszeg faradt is es mindig azzal josz, hogy mindenki kopkodi az orszagot es eleg tamadolag lepsz fel barki barmit mond es az kulfolddel kapcsolatos! Mi a baj?

Határátkelő 2015.10.07. 21:03:11

@A nagy kékség: @Narina: Én most már nagyon hálás lennék, ha ezt itt befejeznétek, esetleg máshol folytatnátok, mert már nem nagyon ad hozzá a beszélgetéshez. Köszönöm.

Herr Géza 2015.10.07. 21:05:07

@A nagy kékség: Jaj, eszem azt az érzékeny lelkedet. Tökéletesen jó csattanó volt válaszként a kötekedésedre. Én sem tudtam róla, hogy @wuaaa: kolléga ilyen kvalitásokkal (is) rendelkezik, sajnos pechedre rossz emberbe kötöttél bele. Velem nagyobb sikered lehetett volna, mert közöm nincs a buszvezetéshez. :)))

DieNanny CH 2015.10.07. 21:07:21

@A nagy kékség:

A posztban benne van, hogy az öccs hogyan él kint, és pont ugyanazokat az igényeket forintosította. (Én legalábbis így értelmeztem a 200 ezer összeszedését.)

Mondjuk, nem kell messzire mennem, elég a saját példám. Otthon a diplomámmal nem keresnék annyit, hogy lakást tudjak bérelni, + még a hitelt törleszteni is.
Az itteni munkám nincs végzettséghez, csupán egy 30 órás tanfolyamhoz kötve...

wuaaa 2015.10.07. 21:07:50

@A nagy kékség: "..ülj végig öt kanyart úgy, hogy közben összeszorítod a lábaidat, mert a hólyagod majd szétrobban, úgy kell pisilned.."

Mesélek egy sztorit, ha már szóbahoztad ezt, téged akár még inspirálhat is, a többiek meg majd szórakoznak rajta. Talán.
Na szóval, így volt, ahogy írod, ülök a buszban, erősödő pipilési inger és kb. 30 utas társaságában. Általában meg szoktam oldani ezeket a helyzeteket még a szenvedés határán innen, simán bementem járatban benzinkútra, bevásárlóközponthoz, stb., bemondtam hogy 2 perc technikai szünet következik, aztán pókerarccal elballagtam.

Na de, ezen az említett napon az volt a gond, hogy elég határozottan szakadt a hó és egy idő után egyértelművé vált, hogy az adott forgalmi helyzetben nem fogom tudni "időben" elérni az útbaeső pipi-pointot, az inger meg, ahogy az lenni szokott, csak erősödött és erősödött. Ki kellet hát találnom valami újat erre az alkalomra, méghozzá nagyon gyorsan. Elkezdtem fejben vetíteni magamnak az előttem lévő útszakaszt és elemezni a lehetőségeket, hogy hol lehetne improvizálni egyet, és meg is született a terv.
Következett egy enyhe emelkedő, az út egyik oldalán erdő, a másikon sziklafal. Pöccintettem kettőt a gázpedálon, épp csak annyira, hogy a belső tükörben lássam az arcokon, hogy észrevették, hogy rángat a busz. Aztán mentem tovább még egy darabig normálisan és mire az utasok arcáról eltűnt a "wtf?" kifejezés, na akkor elkezdtem már nem kicsit pöcögtetni a gázpedált, úgy másodpercenként kétszer a nulla meg a padló között, kb. úgy bakkecskézett a busz, mintha a repülőben nem függőlegesen lenne a turbulencia, hanem előre hátra. Rémült arcok, kapkodás a háttámlák felé, ouu, áá, éé, miatyánk. A motort még a kiabálás alatt kikapcsoltam, nem kellett hogy meghallják, hogy normálisan jár. Megálltam. Kiszálltam a helyemről, beálltam a két üléssor közé és a helyzet komolyságát egyértelműen visszatükröző arckifejezéssel bejelentettem, hogy látjátok feleim szümtükkel, elromlott a busz.

Hagytam három másodpercnyi hatásszünetet nekik, hogy csak érezzék át, hogy mekkora a természet ereje, ugye (hát hogyne, hiszen ekkor már majd bepipiltem)... Kezdték is mereszteni a szemeiket az ablakon túlra, meg egymásra, hogy akkor most itt, szakad a hó, erdő, szikla, jön a yeti, megesz.
Aztán mondom, de! , megpróbálhatom megjavítani. Láttam rajtuk, hogy nem bíztak a képességeimben. Nagykabát, sapka fel, buszból kiszáll, az ajtót azért a biztonság kedvéért kívülről rájukcsuktam, nehogy valami önfeláldozó még utánamjöjjön, hogy "nemkellsegíteni?", mert nem kell bammeg, pisálni még tudok egyedül is.
Hátramentem a busz mögé, ahogy az egyik kezemmel nyitottam fel a motorháztetőt, úgy a másikkal gomboltam ki a nadrágom..........óóóó, hallelujah... Persze amíg folyamatban volt a "javítás", addig közben a kabátzsebből elővett kulcscsomóval rendszertelen időközönként ide-oda csaptam a motor különböző fémalkatrészeire, hadd hallják odabent, hogy kemény dolog ám az útszéli buszjavítás hóesésben.

Kész, bezár a bazár, kéz hóban megmos, pedig nem is lett nedves, csak a másik kicsit koszos a motorházfedél fogantyújától. Visszamentem a buszba olyan jamesbondos mosollyal, ami szinte alig észrevehető, de mégiscsak ott van, ha már megmentette a világot. Sapka, kabát levesz, ing-nyakkendő megigazít, harminc szempárral néztem farkasszemet, majd jobbkezet kinyújtva, enyhén odahajolva, a slusszkulcsot megragadva pöc-röff beindítottam a buszt. Félkézzel ecsém! He?!
Tapsoltak. Tök komoly intenzitással. Az a pár ember aki nem, a hüvelykujját tartotta az ég felé. Én meghajoltam, de csak szerényen, köszönöm, köszönöm, mint valami kezdő unplugged művész... Mikor a taps megszűnt és már csak a motor moraját lehetett hallani a padló alól, bejelentettem, hogy minden rendben, most már mehetünk tovább. Mindenki boldogan szállt ki a végén, kaptam egy fél tábla csokit, elismerő pillantásokat, vállveregetést.
Hát így kell hősként kijönni egy pisálásból, kolléga.. :)

puhacica 2015.10.07. 21:10:43

@skye8: (mar megint feltetelezel. nem volt szo diplomarol.)

puhacica 2015.10.07. 21:14:00

@wuaaa: :D ilyenek a hetkoznapi hosok.

Narina 2015.10.07. 21:17:49

@wuaaa: Juhuuu ez jo volt! Elvezet volt olvasni koszonom!

tanato 2015.10.07. 21:27:20

@Narina: Itt vagyok,nálunk/alföldi kisváros/ nem kell előjegyzés a laborvizsgálathoz,kell viszont cardiológiához,több hónap,rheumatológiához több hónap,ortopédiához néhány hét érsebészethez több hónap.,urológia egy héten kétszer fogad,sebészet,gynecológia,fülészet aznap fogad,bőrgyógyász előjegyzéses,pulmonológia előjegyzéses,szemészet előjegyzéses.
De az orvosi kar elöregedése és a kivándorlás miatt egyre nagyobb a vátrakozási idő

Bredpitt Monika 2015.10.07. 21:30:11

@wuaaa: most vegre tudom mi az a wtf, ilyen elmes pisilest meg nem pipalt a vilag, jo kedvem lett tole

Bredpitt Monika 2015.10.07. 21:33:12

@tanato: gynecologia? csak magyarul kedves doktor ur

skye8 2015.10.07. 21:33:39

@puhacica: te irtad hogy a havered a vegzettsegeit nem tudta hasznositani kulfoldon, erre reagaltam. egy kavet szerintem letolhatnal, kicsit zavaros a szoveged ;)

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.10.07. 21:36:39

@Muscari: a "nagy sötétség" nick testhezállóbb lenne.

ööö, bocs, elnézést.... de néha nem tudom visszafogni magam.

Narina 2015.10.07. 21:42:35

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: Az jo! Benfentes is otthoni is! Jaj Tanato tessen jonni mar!

Narina 2015.10.07. 21:42:39

@tanato: Koszonom szepen a gyors es pontos tajekoztatast. Arra esetleg van tipped mi lehet az oka a mas fajta gyakorlatnak? Esetleg ne kerdezek hulyeseget?!

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2015.10.07. 21:42:48

@wuaaa: Tökéletes. Gratula! Tényleg. Miközben olvastam, az jutott eszembe, hogy miképpen oldanád meg ugyanezt Budapesten, mondjuk a 133-as viszonylaton, ami Újpalotától Nagytétényig robog, és közel másfél óra a menetideje. Csak azért kérdem, mert volt, hogy ezt a számot kellett járnom.

vándor madár 2015.10.07. 21:43:16

A sok kétkedőnek küldöm a következő linkeket, amiket az interneten találtam. Már akkor tudtam, hogy ebből a témából probléma lesz, amikor a bejegyzést írtam, azért írtam oda, hogy de igen, úgy van, ahogy mondom.
Két nap alatt nagyon kiokosodtam és nagyon megrengendültem Mo-val kapcsolatban. Szóval...
A háziorvos nem saját beutalót ad, hanem az illetékes kórházból kapott beutalón kéri meg a vizsgálatokat.
A beutaló orvosi rendelő nem kér időpontot a páciensnek.
Elő van írva, hogy naponta hány órától hány óráig lehet odatelefonálni a laborba időpontért.
Elő van írva, hány órától hány óráig lehet odamenni a laborba vérvételre.
Elő van írva, mikor lehet odautaznia a laborba a leletért - hány órától hány óráig lehet átvenni a leletet. Minden időpont erősen behatárolt.
Remélem az útiköltséget is fizeti a TB 2x oda-vissza a szegény vidéki jónépnek. Ezt el is felejtettem nagy felindulásomban megkérdezni.
És ha valaki azt gondolná, hogy majd kifizeti a vizsgálatot, mert akkor ugye rögtön sorra kerül, ajánlom, ne tegye, mert a költségek 40-400%-al magasabbak az állami kórházban ugyan azokért a vizsgálatokért, mint a privát laborban, ahol ugyebár nyereséggel dolgoznak. Sőt az is lehet, hogy még nagyobb különbségek is vannak, ugyanis én öt laborvizsgálat árának megnevezése után félbeszakítottam a kórházi hölgyet és megkérdeztem, hogy miről beszél? Határozottan kijelentette, hogy csakis a laborvizsgálatokról, amiket kezdtem neki felsorolni a listából.
Erre fel megkértem a privát laborból is írásban az árakat, amiket én a weboldalukról lenéztem, mert egyre nagyobb kételyeim támadtak. Ugyan azt írták, mint ami fent volt a neten és én kiszámoltam. Csak egy kis ízelítő, pl. egy CRP privát laborban 850 Ft, a kórházi laborban meg 3500 Ft.
A laborban már tegnap megmondták, mikor odatelefonáltam, hogy csak x számú vérvételt eszközölhetnek május 15.-e óta. Hogy mennyi ez az x szám, azt nem árulták el, de gyanítom, hogy nagyon alacsony, ha 7, azaz hét hetet kell várni egy mezei vérvételre. Én ezt már a gondatlanságból elkövetett emberölés kategóriájába sorolom.

Egyébként a röntgen-ultrahang diagnosztikára is 4-6 hét várakozási idő van a kh. honlapja szerint.
Ja és ez nem egy több százezres lakosságú járás, hanem kb. harmincezer lakosa van.
Most már az a legjobb, ha egyenesen MRI-re küldik a jónépet, mert ott akár egy hétre is kap időpontot, igaz, lehet, hogy este 9-re.

www.weborvospro.hu/cikkek/lapszemle/egyhonapotisvarnikellavervetelreasiofokikorhazban.html

nagyvazsonyma.hu/2014/09/20/uj-idopontok-a-laborban/

hvg.hu/itthon/20150212_Akar_ket_hetet_is_varni_kell_egy_vervetel

www.jeszrend.hu/content/laboratorium_rendje

mno.hu/belfold/vervetel-szerencses-ha-nem-kell-ra-egy-honapot-varnia-1295061

www.infotatabanya.hu/hirek/olvas/vervetel-elojegyzes-alapjan-2011-08-28-193600

Narina 2015.10.07. 22:04:20

@vándor madár: Juj ez jaj! Nagyon sajnalom. Elegge ketsegbe ejto a dolog! Akkor magan uton megoldhato?

vándor madár 2015.10.07. 22:43:12

Pénzért minden megoldható. De ezek ott a kórházban nem hogy nem törődnek az emberekkel, hanem még teljesen hülyének is nézik őket a gigantikus túlárazásaikkal. Egyébként még az ott tevékenykedő privátlabornál is van olcsóbb privátlabor Bp-en, de ahhoz fel kellene utazni oda, ami egy napos tortúra, úgyhogy inkább fizetek mondjuk kétezerrel többet, de el tudja intézni az egész dolgot 1-2 órahossza alatt.

tanato 2015.10.07. 22:52:51

@Narina: Igen valószínűleg nagyobb a terhelés ezért nem megy rögtön aznap a vizsgálat.de sajnos ez a jövő a még jobb helyzetben lévő városokban is az emberhiány miatt.

soad1221 2015.10.08. 00:02:10

@wuaaa: talán???? ilyet még, sokat... kérem szépen :)

adg 2015.10.08. 00:15:05

@Narina: ertem, semmi gond. Lehet, en is tul erzekeny voltam, bocsanat.

adg 2015.10.08. 00:17:18

@Dragonlady (Bp, Hun): "nick testhezállóbb lenne."
Hinta 50 arnyalata. Siman elhinnem, hogy o az, teljesen azonos az ervelestechnika, meg nehany fordulat is. :))

Narina 2015.10.08. 06:17:41

@adg: Sokszor felre ertheto vagyok! Szerencsere meg elert! Te nem bantottal, nagyon jol ravilagitottal, hogy bezony-bezony irasba kell meg fejlodnom! :D

Narina 2015.10.08. 06:17:46

@tanato: Ez azert durva! Iszonyuan lelehettek terhelve!

tanato 2015.10.08. 07:03:20

@Narina: sajnos,ahogy öregedik betegedik a népesség és ahogy fogyunk egyre több a munka.

©________ 2015.10.08. 07:49:09

@A nagy kékség: jaj hat nagyobb bingo lett volna ha a varbuszt hozod fel:-P

soad1221 2015.10.08. 09:35:55

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: nem tudom mi van országosan, de sok helyről hallottam hasonlót. Az biztos, hogy a mi ovink keres, de nem talál....

wuaaa 2015.10.08. 09:39:05

Köszönöm a pozitív visszajelzéseket, örülök, hogy tetszett.. :)

@Narina: Már csak utasként buszozok..
@nemor: Életművész? Ez alapján? :))
@A nagy kékség: Nem tudom, szerintem feltalálnám magamat..
@soad1221: Van pár sztorim, majd alkalomadtán, talán... :)

soad1221 2015.10.08. 10:00:33

@vándor madár: muszáj rendszeresen elismételni, hogy nem kételkedik az ember, hanem egész egyszerűen nem hallott még ilyenről... láthatod fentebb, hogy a társaság egyik fele meglepődik, mert náluk még hasonló sem történt, a másik fele meg igazolja amit mondasz, különböző időintervallumokkal...

És is visszakérdezhetek, illetve linkelhetek a "kételkedőknek", hogy márpedig hány helyen mehet még most is "ingyen" akár másnapra vérvételre.. pl ahova én tartozom, ott rohadtul nem a kórház végzi, mindössze a kórház épületében van egy vérszívó pont, ahová lehet menni. meg van a rendelőben az öregeknek, meg még pár helyen. és minden minta egy laborba megy be, ami egy kft és az oeppel van szerződésben. lehet, hogy azért mert iszonyatosan nagy a terület, és a mennyiség náluk úgy van meghatározva, hogy kb sose fogy el a keret, nem tudom. De bármikor mehetek beutalóval... Nem hiszed?
Tanato is igazolta amit mondtam, vidéki háziorvosként....

de egyébként megdöbbentő, még mindig ezt tudom mondani. Lévén, hogy jó eséllyel okafogyott is a vérvétel már akkor..

soad1221 2015.10.08. 10:02:26

@vándor madár: egyébként ez a másik, hogy az állam által finanszírozott laborban Neked kell fizetni még? nem azért van az a bizonyos keret? vagy ez ha a kereten felül végzik, akkor értendő, mint opció, hogy "de megtudjuk csinálni, csak az ennyi lesz"?

©________ 2015.10.08. 10:03:59

@soad1221: itt videken meg ugy megy, h hetfonkent reggel az asszintens leveszi a vert. Nem kell mashova menni laborba.

Observer99 2015.10.08. 10:43:15

Úgy látom ez az ahány ház, annyi szokás minősített esete!
Nagyvárosban, állandó lakosként mehetek a háziorvosi rendelőben (olyan ahol 6 háziorvos rendel) lévő laborba ami hetente kétszer 7-11-ig üzemel (hajdanán minden nap üzemelt 7-15-ig!!), mehetek a néhai SzTK-ba is, ha pedig valamelyik klinikán van dolgom, ott helyben elvégzik!

De, hangsúlyozom csak állandó lakosként! Ha vidéki lennék kérnem kéne időpontot az erre a célra kijelölt klinikán!

Narina 2015.10.08. 12:15:37

@soad1221: Szerintem itt azert beszelt korhazba valo fizetesrol, mert mondta, hogy szerette volna elobb elintezni es inkabb fizet csak valszeg amikor meghallotta az arakat lesokkolt! (persze ez egy feltetelezes, de en ezt szurtem ki a valaszaibol)

soad1221 2015.10.08. 12:20:06

@Narina: igen, nekem is ez tűnik reálisnak, ha nem akkor végképp nem is értem... DE azt gondolom, hogy ez teljesen jól passzol az "egyébként a szabályt felülírhatjuk, ha a döntést sikerül megtámogatni" magyar állami egészségügybe - csak végül is drágább, mintha simán magán intézménybe megy az ember...

Narina 2015.10.08. 12:51:50

@soad1221: Eh ez na hat mar nem is tudom.............. Ez az egesz olyan nem humanus.

nemor 2015.10.08. 17:35:09

@wuaaa: persze. így kell kirobbanó sikert kovácsolni minden sz@r* helyzetből :-)))

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2015.10.08. 20:18:11

OFF

Több hozzászólóban is felmerült a kérdés, hogy manapság mennyi egy budapesti buszsofőr tényleges fizetése. Itt egy kis segítség, ha valakit érdekel. Összehasonlítási alapnak se rossz.

anagykekseg.wordpress.com/2015/10/08/mennyi-az-annyi/

ON

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2015.10.08. 20:31:05

@A nagy kékség: Beleolvastam a blogodba, és a Tükör, tükör, tükör poszt nagyon tetszik, megvilágít egy-két dolgot. Viszont, ha az utasokkal való bánásmódról komolyan írod, amit írsz (nem cementet szállítasz, stb.), márpedig feltételezem, hogy nem fényezed magad, akkor te bizony ritka példány vagy...

Muscari 2015.10.08. 21:13:32

@Csupacsí: nem. Lehet oda is kerni idopontot csak ugy? A beutalot egy videki orvos irta.

Muscari 2015.10.08. 21:19:55

@wuaaa: Hat ez csucs, koszi, hogy leirtad :-D

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2015.10.08. 21:27:46

@zöldeketbeszélek: Én mindig úgy végzem a munkám, hogy magamból indulok ki; én hogyan érezném magam utasként saját magam mögött. Engem még így tanítottak. De van ám ennek veszélye is. Ha túl lágyan vezetek, akkor elaltatom az utasokat. Túl nagy lesz a biztonságérzetük, kevésbé lesznek óvatosak, nem fognak kapaszkodni.

Ebben is valahol a középutat kell megtalálni. És mindig arra kell gondolni fékezéskor, hogy Mari néni egyik kezében bevásárlószatyor van, a másikkal meg éppen jelez.

Muscari 2015.10.08. 21:42:08

@vándor madár: uristen, ez nagyon gaz.

Azt viszont elarulnad, hogy a megrengendültem szo mit jelent? Meg sosem hallotam.

vándor madár 2015.10.09. 00:39:02

@soad1221:

Én örülök neki, hogy Mo-n vannak még helyek, ahol nem ilyen diktatórikusan működnek a dolgok, de a tendencia egyértelmű. Ezek szerint egy helyi kiskirály dönthet az emberek sorsa felöl, miközben az egész országban mindenki egyformán biztosított. Csak azt nem értem, hogyan finanszírozza az OEP vagy akármilyen szervezet az egyik helyen korlátozás nélkül a laborvizsgálatokat, míg másik helyen sok tízmillió forintot nem finanszíroz, lásd pl. belinkelt cikk.

Az állami kórházban nem kell fizetni a laborvizsgálatokért, ott csak várni kell míg a dolog okafogyottá válik, vagy olyan súlyossá, hogy adott esetben visszafordíthatatlan következményei lesznek.
De ha le szeretnéd rövidíteni a várakozást és hajlandó vagy kifizetni a laborvizsgálatokat, akkor a szóban forgó kórházban nagyon sokkal drágábban végzik el ugyan azokat a vizsgálatokat, mint egy privátlaborban.

vándor madár 2015.10.09. 00:39:09

"megrendültem". Bocs, észre sem vettem és nem is értem, hogy kerekedett belőle ilyesmi.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása