oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2015. augusztus 13. 06:44,  Mindenki menne, mi inkább hazajöttünk 310 komment

2015. augusztus 13. 06:44 Határátkelő

Mindenki menne, mi inkább hazajöttünk

A mai történet ismét azt bizonyítja, amiről már itt is számtalanszor szó esett: nem mindenkinek jön be a külföldi élet, még akkor sem, ha kívülről nézve ki ne szeretne jó fizetéssel, nagy lehetőségekkel dolgozni. Dalma története Magyarországról vezet Írországba, majd vissza.

irorszag_cork_apple_hq_foto_flickr_com_anthony_sigalas.jpgAz Apple-központ az írországi Corkban (fotó: flickr.com / Anthony Sigalas)

„Már diplomázás után megfogalmazódott bennem a gondolat, hogy jó lenne külföldön dolgozni hosszabb-rövidebb ideig. Három idegen nyelv ismerete (angol, német, holland) elég jó alapot adott erre.

A végső elhatározást a gazdasági válság hozta. Ekkor már három éve dolgoztam egy multinacionális cégnél Budapesten, közben lakást vettem, aminek a törlesztőrészlete a válság következtében nagyon megugrott. Még így sem volt probléma fizetni, de spórolni nem tudtam. Arra gondoltam, hogy ha külföldön munkát keresek, pár év alatt (1-2 évet terveztem) visszafizethetem a lakáshitelt.

Az elhatározást tett követte, regisztráltam a toplanguagejobs.com oldalon. Háromkörös telefonos állásinterjú után az Apple-nél, Írországban találtam állást, mint német nyelvű ügyfélszolgálati munkatárs.

Repülőjegyet fizették és három hónap próbaidő után nem kis összeget fizettek ki utólag, ami bőven fedezte a költözési költséget, sőt, majd’ egy havi fizetést tudtam ebből félretenni.

Jól fizető állás volt, sok feladattal és nagy karrierlehetőséggel. DE! Három év után éreztem úgy, hogy vagy én hagyom abba, vagy a pszichiátrián kötök ki a szinte teljesíthetetlen követelmények miatt.

Emellett az időjárás, a folyamatosan szemerkélő eső, az, hogy sosincs igazi nyár, nagyon lehangoló tud lenni egy olyan ember számára, aki imádja a napsütést, a vizet, a strandot.

Feltettem a kérdést

Sikerül a pesti lakáshitelt előtörleszteni és feltettem a kérdést magamnak (a párommal együtt :), hogy mi az, amit nyújtani tud a sok fizetés. Azt, hogy évente két hetet eltölthetek all inclusive a Bahamákon? Megéri ez nekem az egész éves stresszt? Természetesen nem.

Jó, de mihez tudnék kezdeni, ha nem megint egy másik multinál kötök ki. Cseberből-vederbe helyzet lenne... Végül is szerencsés vagyok, mert sikerült ott teherbe esnem, ami a Gyes szempontjából nagyon előnyös helyzet, így már a Picire is gondolnunk kellett.

Ekkor fogalmazódott meg bennünk (inkább bennem) a gondolat, hogy menjünk haza, vidékre. Mindig is ott motoszkált a fejemben, hogy vidéki élet, önfenntartás, jó levegő, szabad élet a Picinek, nekünk.

Megszűnt a stressz

Szerencsére a párom családi háza (egy horvát határ melletti kisvárosban) üresen állt évek óta, így az elhatározást tett követte és elköltöztünk a világ végére. Sikerült azonnal állást találnom a helyi általános iskolában és közben lett egy csomó magántanítványom is, (nyelvtanárhiány van országszerte) így el tudom tartani a családot.

A párom közben megtalálta hivatását a biogazdálkodásban. Volt ideje Írországban utánaolvasni, kisebb egyetemi jegyzettára lett közben, hogy mit mivel érdemes társítani stb.

Kivágtuk a fenyőfákat, felszántattuk a területet a kertben, a jófej szomszéd néni megengedte, hogy az ő területét is felszántsuk, így most elég nagy területen túrja a földet egész nap és hozza nekem az valódi zöldségeket-gyümölcsöket a konyhára. :)

Szerencsém van anyósomékkal is, mert sokat segítenek, anyósom óvónő volt, szóval céltudatosan foglalkozik a kislányommal, ha én épp korrepetálok, ő legtöbbször náluk van. Ő amúgy most két és fél éves, bölcsis.

Szóval a stressz teljesen megszűnt, a gyomorgörcs a folyamatos teljesítménykényszer miatt már a múlt. Sajnos kiderült, hogy a tanítás mégsem az én asztalom, hogy ez nem a debreceni gyakorló gimi, hanem egy világvégi somogyi városka, ahol olyan osztályom volt, ahol 16-ból 13 cigány. Nem vagyok rasszista, senki félre ne értsen, de sajnos a sztereotípiák mind igazak...

Kiderült, hogy nem tudom megváltani a világot a tanítással, vagy csak nagyon sok energia, munka árán és akkor is jó lenne, ha 1-2 diákot „meg tudnék téríteni”, rá tudnék venni a tanulásra. Erre nem érzek késztetést.

Megtalálni a hivatást

És ekkor kezdett el a sors terelgetni az eredeti elhivatottságom felé. Ugyanis kaptam egy műszaki szakfordítást, ami annyira jól sikerült, hogy elgondolkodtam, hogy élhetnék akár ebből is.

Ekkor nyári szünet volt és alig vártam, hogy elaludjon a pici, hogy fordíthassak. Írtam még néhány fordítóirodának, akik válaszoltak is, hogy lenne munka, tudok-e számlázni.

Ehhez szakfordítói képzés kell, így most megint főiskolára járok, januárban diplomázok, és akkor megnyithatom a remélhetőleg rengeteg megbízással kecsegtető fordítóirodámat. :)

Hát, ez az én történetem, ami miatt sokan itthon csodabogárnak néznek. Mindenki menne, mi inkább hazajöttünk (két éve). Nem mondom, hogy soha nem fog ez változni, az emberek negativitása, a politikusok gátlástalansága, az oktatási rendszer, az, hogy mi lesz, ha gyerekem iskolaérett lesz, gyakran elgondolkodtat és elkeserít, de ha felteszem magamnak a kérdést, hogy szeretnék-e most visszamenni, a válasz egyértelműen az, hogy nem.”

A moderálási alapelveket itt találod.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Magyarország Írország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr977702456

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Golf2 2015.08.13. 06:55:30

Remélem happy end lesz!

Shebelle 2015.08.13. 07:08:17

AZ írás nekem is tetszett és egyrészt megértem a posztírót, de vajon elgondolkodott azont és most nem rosszból kérdezem, hogy vajon a gyermeke hogy fogja viselni azt az iskolát, légkört, ahol ő nem érezte jól magát?

Amúgy sok sikert kívánok! :)

adg 2015.08.13. 07:11:59

Tetszett nekem is. Azt mar sajnos tudom, mi lesz a tema a mai napon. :)

Sok sikert, remelem sikerul megtalalni a munkaban is azt, amire vagysz.

Csak egy kerdes, ha valaki utalja a hideg, nyirkos, esos, stb ir idojarast, akkor miert megy oda? Annyi szep napos orszag van a kozelben, nekem eszembe se jutott irorszag. :)

adg 2015.08.13. 07:14:07

@Shebelle: "a gyermeke hogy fogja viselni azt az iskolát, légkört, ahol ő nem érezte jól magát? "

Ez egy igen jo kerdes.
Talan van elerheto tavolsagban jobb is. Ahol esetleg munka nem volt a szrzonek, vagy csak addigra tele lett a toke az egesz tanarosdival.

Shebelle 2015.08.13. 07:20:49

@adg: Igen, ez is lehetséges és kívánom hogy találjon egy jó óvodát, iskolát....., bár kissé szkeptikus vagyok ezen a téren....

Taxomükke (UK) 2015.08.13. 07:30:27

Kivanom a posztolonak, hogy legyen sok munkaja, es azokat fizessek is ki neki rendesen (hianytalanul, hataridore).

Eveken at dolgoztam alvallalkozokent egy forditonak, aki tobbek kozott miniszteriumoknak es a miniszterelnoki hivatalnak fordit. A melo altalaban surgos volt. A fizetes mar nem annyira (nekik). Azt mindig a teljesites utan 4-5 honappal kaptam meg... De legalabb kifizettek.

Link elek 2015.08.13. 07:32:03

>Hát, ez az én történetem, ami miatt sokan itthon csodabogárnak néznek. Mindenki menne, mi inkább hazajöttünk (két éve).

Mind1, hogy merre megy a tömeg, te arra menj, amerre neked jobb.

Viszont arra figyelj oda, hogy tobb orszagbol legyenek ugyfeleid, és a férjednek is.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2015.08.13. 07:35:53

Semmi baj azzal, hogy hazaköltöztek. Tapasztalatot szereztek, hazavitték a megszerzett tudást.
Sok sikert!
Ami nem szimpatikus: "Végül is szerencsés vagyok, mert sikerült ott teherbe esnem, "
Azért mégis számít a pénz...
Egy kérdés: a Pici az személynév?
Nem kötekedés, de az elején nagy a P, a végén kicsi (annyi furcsa nevet adnak mostanság...).

Mr Long 2015.08.13. 07:44:50

Tegnap hallottam, hogy a legujabb felmeres szerint 15% barmi aron menne Morol. Azert szerintem ezt marhara nem gondoljak vegig...

Sanyi9 2015.08.13. 07:49:36

@Mr Long: "felmerese" meg "barmi aron": ezek mind hiheto es konkret dolgok am. :)

Mr Long 2015.08.13. 07:53:58

@Sanyi9: Na most mi a problema? Ha jol emlekszem a Tarki csinalta. Mondjuk leszarom, legalabb tobb hely less a metron, meg nem kell vadaszni parkolohelyre...

FeketeMacska73 · http://olcsomobilhivas.hu?ajanlom=1ha 2015.08.13. 08:21:47

ez nekem mar happy end! lakas kifizetve, keresnek annyit amibol boldogan megelnek, jo kornyezet, flexibilis munka es talan a fizu is OK. Ennel tobbet ki szeretne :) Peldaerteku! Koszonjuk, hogy megosztottad, hogy IGY IS LEHET!

maxval bircaman megbízott szerkesztő · http://bircahang.org 2015.08.13. 08:55:11

Az ügyfélszolgálati munkához egy bizonyos jellem kell. Ez vagy megvan vagy nincs, megtanulni nehéz.

E szakmában dolgozom immár 8 éve magam is.

Akinek magas az érzelmi IQ-ja, az alkalmatlan erre a munkára, ez a tapasztalatom e 8 év alatt. Az ilyen emberek ugyanis folyton beleélik magukat az ügyfél helyzetébe, s az ügyfél reakcióit is személyesen élik át. Nos, így ez a munka nem működik. Voltak kollégáim, akik szabályosan hisztériarohamokkal küzdöttek, meg munka után órákig elemezték mi történt a munka alatt.

Nekem itt szerencsésen besegített az egyébként nem igazán pozitív hatású aspergerem. Az aspergeresek egyik jellemzője a nulla közeli érzelmi IQ, azaz képtelenek beleélni magukat mások problémájába. Na, az ügyfélszolgálaton pont erre van szükség. KÍcsit durvábban fogalmazva: le se szarod az ügyfelet, de ezt udvariasan csinálod.

©________ 2015.08.13. 08:56:07

kedves Pici anyukaja.

maj 3 ev mulva ismet meseljel.

HardPötty 2015.08.13. 08:57:24

Na! Ügyes lány. Azt az életet éli amire vágyik. Ez a lényeg kéremszépen, nem a választott ország számít, hanem a választott életstílus. További sikereket kívanok nekik!

HardPötty 2015.08.13. 08:59:59

@maxval bircaman megbízott szerkesztő: teljesen igazad van. Én pl képtelen voltam ilyen melóra. Gyakorlatilag minden gondot magamra vettem, minden sértegetésen felszívtam magam, minden hibán agyaltam. Nem halandó embernek való :D

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2015.08.13. 09:08:01

@maxval bircaman megbízott szerkesztő: nekem se túl magas az EQm, de ez nálam inkább úgy figyelhető meg, hogy aki hülye, azt elég hamar elküldöm a picsába. Mennyire lennék jó helpdeskes? :)

soad1221 2015.08.13. 09:15:12

@Zka: az hogy ne küld el a picsába tanulható.. meg az is, hogy úgy tedd, hogy a végén bocsánatot kérjen :)
szóval ezután tökéletes helpdeskes lennél..

HardPötty 2015.08.13. 09:19:09

Rájöttem hogy a helpdeskesek két dolgot tudnak értékelni. 1. A legyen szíves segítsen nekem megoldani egy problémám kezdetű indítást. Ès 2. A köszönöm a segítségét beszélgetés kezárást.
Működik máshol is ;)

rumitom 2015.08.13. 09:27:42

@HardPötty: az egyik elso munkahelyem volt, masfel honapig birtam, pedig az erzelmi inteligenciam szinten a nullahoz kovergal es hidegen hagynak az emberek problemai, meg a sajat problemaim is.
azt hiszem a nemetes ponotsaggal 8-ra bejaras zavart, ezt mar az iskolaban is nehezen toleraltam.

Furos 2015.08.13. 09:29:54

Eleg sok a csusztatas a tortenetben.

2015.08.13. 09:30:47

Tetszett. Ezt szajkozom mar egy ideje, hogy ha az anyagiak megvannak, Magyarorszag egy teljesen elheto hely, foleg videken. :)

Határátkelő 2015.08.13. 09:31:14

@Furos: Ennek a kommentnek meg ugyan mi értelme?

2015.08.13. 09:32:42

@Zka:

Nekem is csak egy gondom szokott lenni a munkammal: a kocsog userek... Azok nelkul olyan szep lenne az elet... :))))

Egyebkent nalam is az a baj, hogy hamar fel tudom huzni magam az idiotakon, es nagyon nehezemre esik civilizaltan beszelni a hulyesegert hisztizo userrel...

Shanarey 2015.08.13. 09:36:16

A posztoló talán Angliával jobban járt volna, legalábbis az időjárás miatt, de ez csak az én véleményem.

A döntés, az ő döntésük, engem az érdekel, pár évvel később is ilyen pozitív lesz e a véleménye.

Amúgy minden jót neki és a családjának.

Ügyfélszolgálati meló, az maga a lidérc, mert tényleg sok ügyfél buta, ám az is igaz hogy a szolgáltatók sem szeretik elismerni hogy a probléma, az ő térfelükön van. Ebben van tapasztalatom, egy bizonyos 3 betűs kábelszolgáltató, és egy azóta megszünt másik szolgáltatóval volt már több olyan beszélgetésem, amely a köszönés után a harmadik mondatom az volt: Kezdük onnan a dolgot hogy a probléma önöknél van, továbbá akkor vitatkozzanak velem ha okosabbak ebben a témában mint én. (Internet probléma volt)

Utóirat: Németországban még mindig meleg van.
Hová keveredtem?

Flamy (fat cat wannabe) 2015.08.13. 09:38:16

No offense de ez nem egy hataratkelo tortenet, hanem egy mit szertnek csinalni az eletben story. Az majdhogynem veletlen hogy az egyik munkahely kulfoldon volt.

Golf2 2015.08.13. 09:41:15

Off: a külföldön munkát vállalók viszont gyakran okoznak problémát. Ők, amikor elutaznak, kijelentkeznek, viszont amikor hazajönnek, nem jelentkeznek vissza, de továbbra is a háziorvost keresik fel, ha valami bajuk van.

„Őket az e-kártya alapján kell ellátnunk.(Origo)
ON.

ChristineK · http://christine-jartamban-keltemben.blogspot.com/ 2015.08.13. 09:50:31

Szívesen olvasnék a poszt írótól egy folytatást úgy 4-5 év múlva, mikor a gyermek kezdi az iskolát. Mert most hazament hogy ő ne menjen tönkre, de lehet akkor majd azért megy újra el hogy a gyerek meg otthon ne menjen tönkre. Szóval én kíváncsi vagyok a folytatásra.

SzZoole 2015.08.13. 09:54:11

Az ôk eletuk,ök tudjak mit tesznek.

Csak egy gondolat,ha meg akarja csinalni a szakfordito irodat az nem lenne jobb ha mondjuk Iroszagban megcsinalja a valalkozast es otthon Mo.-on dolgozik?Elkerulhetne az otthoni burokracia es adozasok kellemetlenseget.

SzZoole 2015.08.13. 09:59:17

@ChristineK: Ha ott maradnak legfejebb a gyereknek bovul az idegennyelv ismerete,megtanulja a lovari cigany nyelvet is:)
Az mar mas kerdes,hogy ez menyire valik elonyere...

HardPötty 2015.08.13. 10:04:25

@Zoole[uk]: ha maradnak a tendenciàk akkor előnyére válik. Pár év múlva tud majd kommunikálni a lakosság nagyrészével.
Ne legyen igazam!

Golf2 2015.08.13. 10:05:24

@Zoole[uk]: elöször lovari,aztán ferrari...Lásd Győző.Határ a csillagos ég,ill. jelenleg a kerítés.

SzZoole 2015.08.13. 10:06:34

@HardPötty: ezért írtam,hogy az ők életük...
Biztos tudjak mi a jo nekik:)

SzZoole 2015.08.13. 10:08:22

@Golf2: ja,ló vári,amíg meg nem botlik:)))
(Te lehet,hogy nem fogod erteni ezt)

©________ 2015.08.13. 10:14:24

@Ödenburger [Hu/At]: Odi, ne cseszd fol az agyam,sopron maximum videknek tunik, de valojaban ausztria. csak a kobor apacak megtevesztesere van a hatar itteni oldalan.

©________ 2015.08.13. 10:16:00

@Shanarey: sanyi, ugyfelszolgalaton asszertivnek kell lenni, ez meg a kedvessegnel es jo hangnal is fontosabb.

©________ 2015.08.13. 10:16:56

@soad1221: pontosan. abszolut tanulhato. csak egy jo vezeto kell hozza.

2015.08.13. 10:19:44

Jó kis poszt és sztori volt! Mindig irigyeltem az ilyen embereket, akik ilyen körülmények között megtalálják a boldogságukat. Sok sikert a jövőben is! :)

maxval bircaman megbízott szerkesztő · http://bircahang.org 2015.08.13. 10:28:19

@Zka:

Ez esetben alkalmatlan van.

A legtöbb betelefonáló, különösen heldesk esetlben eleve barom, mert olyat kérdez, ami benne van a leírásban, de ő lusta volt elolvasni. Valójában a kérdések 80 %-a ez a kategória. A többi valóban olyan kérdés, amit érdemes feltenni, mert valóban nem nyilvánvaló a válasz. Egyszer betelefonáltam a Microsofthoz és olyan kérdést tettem fel, amiről aztán másfél óráig beszéltünk. Végül elismerték, hogy ez bug, s csak az új szofterfrissítés fogja megoldani.

Persze van az ellenkező véglet is, ezek az úgynevezett power userek. Ők azok, akik unatkoznak, s olyasmire akarják használni a terméket, amire azt nem is tervezték, aztán erről kérdéseik vannak. Pl. Linux alatt futtatok egy Windows XP ablakot, abban emulálok egy OS/2 alkalmazást, de közben nem tudom szinkronizálni a 15 ezer darab telefonszámomat és ezzel egyidőben filmet nézni a telefonomon típusú "problémák".

Az első ügyfélszolgai munkám kezdetén volt egy egyhónapos tréning. Egy tömzsi kis svájci emberke vezette. Azzal kezdte "hallottátok azt a mondatot, hogy a vásárlónak mindig igaza van?", majd miután mindenki bólogatott, ő így folytatta "nos, ez csak a hollywoodi filmekben igaz, a valóságban nem - nálunk mindig nekünk van igazunk, azaz nektek, mint a cég képviselőinek, a vásárlók pedig szinte mindig tévednek". Majd elmondta: persze egy ügyfélszolga is tévedhet, azonban ezt sosem szabad bevallani az ügyfél felé. Ha valaki téved, semmi gond, emberi dolog - persze sűrűn nem érdemes tévedni -, ez esetben ha az ügyfél panaszkodik, azt mondjuk neki: "az Ön panasza alapos megvizsgálása során felmerültek új szempontok, ezért korábbi álláspontunkat méltányosságból módosítjuk". Szóval nem az van, hogy tegnap NEMet mondtunk, ma meg IGENt ugyanarra, hanem azóta új szempontok merültek fel és módosítottuk a nemet igenre. :-)

Eleinte a műszaki segítség osztályon voltam. Aztán látták, hogy a szemem se rebben a válogatott hülyeségekre, így kiemeltek és betettek a panaszosztályra, ahová a keményebb esetek kerültek.

3 évet dolgoztam ott. Ez alatt egyszer lettem ideges.

LittleG (uk) 2015.08.13. 10:39:18

@maxval bircaman megbízott szerkesztő: "3 évet dolgoztam ott. Ez alatt egyszer lettem ideges."
Mi idegesitett fel?

pappito · http://pappito.com 2015.08.13. 10:47:13

ez király volt, menni akart, ment, megelégelte, visszament, belefogott valamibe, csinálta, megelégelte, nyafogás helyett csinált mást, well done.

sok sikert, boldog és egészséges gyereket és férjet kívánok.

egyedül a "sztereotípiák mind igazak"-nál ment a mutató a pirosba, de hát megszokhattam volna. félek egyszer megszokom :(

adg 2015.08.13. 11:09:54

@maxval bircaman megbízott szerkesztő: " hanem azóta új szempontok merültek fel és módosítottuk a nemet igenre"

Meltanyossagbol. :)

Igy mar en is jartam. Osszecsereltek a vizorankat a szomszedeval, es jo ideig az oveket fizettuk, ami joval kevesebb penzt jelentett. Vizoracserenel rajottek, es kuldtek egy valami 600 ezres szamlat, ha jol emlekszem. (tarsashaz)
Amikor nehezmenyeztem, mert hogy megis csak az o hibajuk, hogy rossz orat olvastak le, holott en elore megmondtam a varhato fogyasztast, akkor MELTANYOSSAGBOL megengedtek, hogy reszletre fizessuk ki.

Meg szerzodest is irtak rola, melyben EN vallalom, hogy MIUTAN kifizettem mindent, majd megegyezunk a kesedelmi kamatyrol.
Szepen kijavitottam pirossal, es visszakuldtem a vizmuvek ugyvedjenek javitasra. Sose hallottam tobbet feloluk, a kulonbozetet meg egy ev alatt visszafizettem reszletekben.

De meltanyossagbol, eszem all meg. Ahogy mondod. :)

Risárd 2015.08.13. 11:14:04

Kellemes irás volt. Olvasva itt a kommenteket, az az érzésem, hogy néhányan azt kivánják, hogy a posztiró döbbenjen rá 2-3 év múlva, hogy hibát követett el és "meneküljön" el megint külföldre.

maxval bircaman megbízott szerkesztő · http://bircahang.org 2015.08.13. 11:14:09

@LittleG (uk):

Egy emberke elkezdte szidni az egyik kollégát, kifejezetten sértő módon. Ez aljasság, s ezt nem szeretem.

Amit nem szeretek, az az aljasság, az igazságtalanság, s a demagógia, bár elismerem, hogy ez utóbbi nélkülözhetetlen eleme a politikának.

Csodabogár 2015.08.13. 11:15:47

Jó poszt, remélhetőleg hosszú távon is fog működni. Amire a gyerek iskolába megy, még sok minden változhat. Esetleg beköltöznek egy városba, még a lakás is megvan ha igaz. Rengeteg fiatal megy magyar érettségi után külföldi egyetemre tanulni. Annyira rossz mégse lehet a dolog. Anyuka tud nyelveket, foglalkozhat a gyerekkel beszélhet vele angolul vagy németül. Utána két tannyelvű iskola. Nem akkora lehetetlenség.

LittleG (uk) 2015.08.13. 11:19:42

@Risárd: "az az érzésem, hogy néhányan azt kivánják, hogy a posztiró döbbenjen rá 2-3 év múlva, hogy hibát követett el és "meneküljön" el megint külföldre."
Szerintem nem kívánás az, hanem rosszat sejtés, netán tapasztalat...

London2009 2015.08.13. 11:25:16

Kedves tortenet. Alapvetoen ennel jobb nem is tortenhet Magyarorszaggal. A sok hataratkelo hazaszallingozik penzzel, csaladdal, szuletendo gyermekekkel. Raadasul videkre! Egyaltalan nem egyedi eset. Ezt latom folyamatosan az ismeretsegi koromben. Altalaban a harmincas evek kozepe fele jaro magyar nok, vegul megallapodnak egy magyar ferfi mellett. Majd szamomra igen megelepo modon, itt hagyva csapot papot, tizen evnyi londoni eletet, hazakoltoznek. Emiatt az utobbi idoben en mar nem is latom olyan egeto problemanak ezt a kivandorlast. Idovel a tobbseg visszakoltozik. Nekem nem lenne valo egy somogyi falu, egesz pontosan ket het utan indulnek el akar gyalog is valami nagyvarosba. Kivanom, hogy valjon valora a posztolo minden alma!

wuaaa 2015.08.13. 11:25:49

Nagyon jók a posztok az utóbbi időben, de a kommentekkel már jó ideje nem tudok mit kezdeni.

2015.08.13. 11:29:23

@LittleG (uk):

Azert nekem is eleg sokszor van olyan erzesem, hogy a kikoltozottek kozt sok emberben van egy ilyen "nekem nem jott ossze Magyarorszagon, nehogymar masnak osszejojjon" attitud... Nagyon komoly ellendrukker tabor van, aki rendszeresen elmagyarazza, hogy Magyarorszagon lehetetlen boldogulni es foleg boldognak lenni, es ha valaki azt irja, hogy neki osszejott, rogton jonnek tucatszamra a "majd par ev mulva", "majd ha ez meg az lesz" es hasonlo kommentek.

Mr Long 2015.08.13. 11:30:49

@London2009: Nem kotozkodes, de miert meglepo feladni tiyenevnyi londoni eletete. Azert meg feladott tizenpluszevnyi masik eletet.

LittleG (uk) 2015.08.13. 11:41:32

@Ödenburger [Hu/At]: Érdekes. Mikor én kijöttem, véglegesre szerettem volna, és mostmár úgy is gondolom, hogy minimum jó hosszú távra lesz, és ha megyek is valamerre, nem vissza. Ettől függetlenül nem gondolom, hogy másnak ne lehetne jó otthon. Ha nem nagyon szegények, sőt, ha mondjuk a közepesnél kicsit jobban állnak, akkor nagyon jó. Viszont úgy gondolom, aki belekóstolt a nyugati módiba (nem kell félni a rendőrtől, hogy belédköt és talál valamit, nem kiskirálykodnak a hivatalokban, a buszon nincs büdös és nem tépik lopják el a táskádat, nincs hálapénz), annak nehéz azt újra megszokni, amit egészen addig az élet természetes velejárójának is vehetett, amíg el nem jött.
Mondjuk szerintem más az általános mentalitás Magyarországon és Romániában. Amit én ott az ismerősöktől és a médiában láttam, Romániából nem "örökre" mennek el, sértődötten, fájdalommal, hogy ott szenvedtek nagyon, hanem "kimennek küldöldre dolgozni pár évet", kis pénzt gyűjteni. Így nem is szoknak el a 'hazaitól', ők végig odatartoznak és nem akkora bumm hazajönni, hisz végig ez volt a terv.
Mondom, ez a többség. Vannak persze, akik végleg akarnak menni.

London2009 2015.08.13. 11:50:16

@Mr Long: Nekem furcsa. Az egyik lany akire gondolok egy jol meno vallalkozast, sajat lakast, autot stb., egy teljesen felepitett eletet hagy maga mogott, amiert tobb mint egy evtizedig dolgozott. Szamomra erthetetlen. Kulonosen ugy, hogy semmi oka nincs ra, azon tul, hogy a hapsija haza szeretne koltozni…De mint irtam, Magyarorszagnak ez a legjobb forgatokonyv, ugyhogy jo szelet! : )

Mr Long 2015.08.13. 11:53:23

@London2009: Maganvelemeny, de mastol hallottam mar, hogy aki ennyi munkat bele tud kint fektetni, az itt is lehet sikeres.

2015.08.13. 12:00:51

@LittleG (uk):

"em kell félni a rendőrtől, hogy belédköt és talál valamit, nem kiskirálykodnak a hivatalokban, a buszon nincs büdös és nem tépik lopják el a táskádat, nincs hálapénz"

En minimum 6-800 ezer km-t vezettem mar Magyarorszagon, de meg egyszer sem kotott belem rendor. Sem autoval, sem mashogy. Volt, hogy megbuntettek, nem is egyszer, de akkor viszont mindig jogos is volt. A hivatalokkal sem gyakran volt bajom, pedig voltam eleget Pesten es Sopronban is, sot 4 evig meg vallakozo is voltam. A buszon meg a metron pedig Becsben is vannak budos emberek, csakugy, mint ahogy tolvajok, zsebesek es hasonlo alakok, ezek kozul egyik sem magyar specialitas. A halapenz, na sajnos az magyar specialitas. :(

2015.08.13. 12:01:30

@London2009: miert furcsa? En ugyanezt tettem Magyarorszagrol kulfoldre ( vallalkozas helyett volt egy kiemelkedoen jol kereso ,lehetosegekkel teli, baromi jo allasom) az kevesbe fura? Csak mert nem Magyarorszag iranyaba tortent?

2015.08.13. 12:04:00

@LittleG (uk):

Egyebkent meg nem is tudom mar ki volt, itt a blogon meselte, hogy a fiat majdnem megkeseltek Londonban. De ha beleolvasol pl. egy barcelonai utikonyvbe, szinte mindbe benne van, hogy sotetedes utan nem nagyn menj az utcara, es ha megtamadnak, inkabb adj oda mindent, amit kernek. Napolyrol es hasonlo helyekrol meg ne is beszeljunk, pl. Budapest sokkal biztonsagosabb, mint az europai nagyvarosok tobbsege, ha hiszed, ha nem...

Risárd 2015.08.13. 12:04:11

@LittleG (uk):

Valószínűleg sokan vannak, akik negatív tapasztalatokat szereztek a vissza(haza)költözéssel kapcsolatosan, de a fenti kommentelők közül egyik sem tűnt olyannak, aki ilyesmin átesett volna (én kérek elnézést, ha tévednék).

2015.08.13. 12:06:52

@Risárd: raereztel:) az en tehenem megdoglott, akkor most mi van a szomszedeval...?

2015.08.13. 12:10:56

@LittleG (uk): ez sok mondentol fugg: hol elsz Budapesten (azon belul is Budan vagy Pesten, azon belul melyik keruletben es melyik keruletekbe jarsz at) vagy esetleg videken elsz. De ez mas orszagokra is jellemzo

2015.08.13. 12:12:32

@wuaaa [nor]: welcome to the club...

London2009 2015.08.13. 12:13:02

@Mr Long: @Mrs Rumcajsz CA: Szerintem itt nem arrol van szo, hogy sikeres lesz e otthon vagy sem. Biztos az lesz. Bar szerintem a fokusza inkabb a csaladalapitason lesz. Reszemrol, en biztos, hogy nem koltoznek sehova egy ficko miatt, meg azert, hogy otthon legyek a gyerekekkel. Felteve azt, hogy addig boldog es sikeres voltam ott, ahol voltam. Azt mondjuk tudom, hogy en azon kevesek koze tartozom, akik nem csupan a tobb penz miatt elnek Londonban, hanem azert mert szeretik is. Lehet, hogy ezert furcsa nekem. Igy en megkerdojelezem azt, hogy egyaltalan boldog volt e az elmult 15 evben itt, ha kepes az egeszet gondolkozas nelkul itt hagyni. Kicsit szkeptikus vagyok, ennyi az egesz.

Sanz 2015.08.13. 12:17:46

Nekem a cigányozós rész kivágta a biztosítékot. De ha a posztíró szeret vidéken élni, akkor hajrá, érezze jól magát.

©________ 2015.08.13. 12:19:38

@Ödenburger [Hu/At]: bocs,h folyyton teged talallak meg:)

orulok, h nem volt gondod rendorokkel, nekem pl viszont annal tobb,es nem voltam vetkes. ok nelkuli megallitas, szabs eljaras,firgalimbol kivonas, okmanyirodaba rohangalas, rendorsegre tanuvallomas.
es ennek mindossze annyi oka volt, h a biztosito nem adta at az adataimat a kgfb-rol.
es ezt tavaly ketszer elkövettek

soha senki nem kert elnezest, ellenben mondtak, hogy en rendezzem a biztositonal, h legkozelebb ne legyen ilyen
mert en nekem biztosan van rahatasom ugyebar

osszesen egy hetem ment ra erre.
csak ugy
egy hetet elraboltak az eletembol.

London2009 2015.08.13. 12:19:54

@Sanz: miert? Nem ciganyozott. Meg elnezest is kert. Csupan egy adatot kozolt.

2015.08.13. 12:30:56

@London2009: van az a plusz, ami a meglevo boldogsagodhoz hozzatehet:) mas szoval jonal is van jobb:) amugy azt latom, hogy a munkajukban verprofi nocik joval 'profibban' nevelik a gyerekeiket is. Utanaolvasnak, fejlesztenek, egeszsges eletkorulmenyekre torekszenek, sokkal jobban prioratizalnak az osztonos szeretettol motivalva, intelligensen. Parkeresesben ugyanezt latom es a globalizacionak koszonhetoen mar nem csak a szomszed utcabol talalhatnak part maguknak:)

Sanz 2015.08.13. 12:40:10

@London2009: Inkább ne mondja. Lehet, hogy rám ragadt az angolok PC kultúrája, de ilyet én akkor sem írnék le egy blogposztban...
Plusz nem az a kérdés, hogy hogy viselkednek a gyerekek, hanem hogy miért viselkednek úgy, ahogy.

P.Elliot 2015.08.13. 12:46:10

Nekem tetszik a posztiro hozzaallasa a dolgokhoz. Videki friss levego, kevesebb stressz, sajat haz, hely es ter a kisgyereknek, nincsenek egyedul mert eleve ott egy segitokesz anyos meg a rokonok gondolom, a ferjnek valoszinu maradtak ott baratai.
Hogy mi lesz kesobb? Majd meghozza az elet, raernek majd akkor gondolkodni, nem kell annyira elore tervezni ha most jo.
A ferj a biogazdalkodast csak a konyhara csinalja vagy eladasra is?
Mert ha csak a konyhara akkor ugyeljen arra hogy a sajat munkajat, szakteruletet is ha van tartsa frissen mert ha kiesik a gyakorlatbol az baj lehet kesobb, ritkan lehet megelni csak a foldmuvelesbol.
Sok szerencset, boldogsagot nekik.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.08.13. 12:56:26

@Risárd:
Nem kívánjuk, inkább féltjük.
Láttunk már karón varjút…

London2009 2015.08.13. 12:57:57

@Sanz: Ezzel reszben egyetertek, reszben nem. Valoszinuleg en sem irnam le posztban, mert nem ez a stilusom, de miutan anyukam is tanitono volt, maximalisan megertem es tudom is, hogy mirol ir. A kommented masodik felevel pedig nem tudok egyeterteni. Attol, hogy tudod, hogy miert viselkedik a gyerek ugy ahogy, meg nem szamit hogyan viselkedik?
Dolgozz husz-harminc-negyven evig kisegito iskolaban, de akar csak lakj mellette es belatnad mennyire felesleges az egesz es egy teljes szalmalomharc. Hiaba tanitod meg barmire is az iskolaban a gyerekeket, masnap reggel kezdheted az egeszet elolrol. Na es ne akademiai magassagokra gondolj, hanem olyan alap dolgokra, mint mi a neve, hol lakik, milyen nap es evszak van stb. Toredekuk tanul meg irni olvasni, teljesen kepezhetetlenek. Na es azert irtam kisegito iskolat, hogy maradjak en is PC. A kisegito vagy fejleszto iskolakban (nem tudom most eppen mi a nevuk) minden fele fajta gyenge kepessegu gyereket valogatnak ossze. Nem borszin alapjan valogatjak oket. Ettol fuggetlenul az arany, amit a posztolo leirt stimmel.

LittleG (uk) 2015.08.13. 13:00:43

@Ödenburger [Hu/At]: A hálapénz se magyar specialitás, Romániában is van :)
Hát, én úgy nőttem fel, hogy ott egy rendőr, menjünk másfele/ne nézz oda. Gyalog nem kötöttek belém, de vigyáztam is, hogy ne kerüljek nagyon az útjukba. Barátnőmbe, autóban viszont annál többször. És vagy igazuk volt, vagy nem, de ha nem volt, akkor is megbüntették. Vagy csak csúszópénzt csikartak ki. Pl megállították az autót, hogy rutinellenőrzés és aztán keresték, hogy mibe köthetnek bele. Van ez? Van az? És az? Az is van? Hát akkor ez és ez?
Othon sem, itt sem fővárosban lakom. Itt is előfordul büdös valaki a buszon, csak ritkán, otthon viszont mindennapos volt az átható szagú hajléktalan vagy kisebbségi. De a baj, hogy a szag akkor is ott volt, mikor az egyén már nem. A +42-ban meg erjedt még a levegő is...
Zsebesek: lehet hogy itt is van, pedig ez se kisváros, én még nem láttam. Sőt, a múltkor a buszon hagytam a laptopomat és leadták a sofőrnek..
És az agresszív kéregetés. Adjál, de adjál, de adjál már. Ha meg nem adtál, megátkozott.
Itt meg ha az utcakövön ülő hajléktalan aprót kér és csak annyit a fejem rázom, hogy nem, szép napot kíván vagy azt mondja, nem gond.
A hivatalokban ritka mogorva nőkkel találkoztam, akik szintén basáskodtak és össze kellett húzd magad hogy ne legyél neki unszimpatikus, vagy ne zavard a körömreszelésben. Ilyen fontos, hivatalos helyeken. Magánszolgáltatóknál persze teljesen más.
Nem köpködök vissza, mert akkor elviseltem, bár sokszor zavart, de tény hogy stresszelt nagyon, hogy hol egy zsebtolvaj, hol egy koldus támad le és félnem kell a rendőröktől. Nem tudom, Magyarországon most milyenek, de nálunk nagyon is "ÉN vagyok a mindenható" a viselkedésük. Szerencsére msotmár van kivétel otthon is.

puhacica 2015.08.13. 13:38:56

soha, SOHA nem fogom megerteni, minek kell gyozkodni egymast

nekemmindigbajomvoltmindennel
nekemmindigmindenjovolt
fektessbeenergiathiddelitthonisjolesz
hahazakoltozolugyisnehezeletedlesz
sokanelakarnakmennidevegulisleszarom
sokanhazaakarnakmennidevegulisleszarom

nem lehetne, hogy mindenki ott el es ugy, ahogy neki tetszik?

Mr Long 2015.08.13. 13:40:38

@puhacica: Vannak kesz tenyek, amiket egyesek nem akarnak megerteni ;) Pl meg szar melot vegezve is jobb angliaban, nemetben, peruban, stb. Illetve a gyerek hulye less es boldogtalan, ha Magyar iskolaban tanul. Mondjuk ezt elmeny hallani olyan emberektol akik szinten magyar suliban tanultak, bezzeg elmondas alapjan jo az eletuk megis kulfoldon.

2015.08.13. 13:42:19

@puhacica:

De. De akkor mirol kommenteljunk a posztok alatt? :) Es egyaltalan, mirol szoljanak a posztok? :)

puhacica 2015.08.13. 13:54:24

@Mr Long: napeldaul. en meg szar melot vegezve is jobban erzem magam Londonban, mint a jo melomat vegezve Budapesten. de ez ram ervenyes es nem foglak elkezdeni gyozkodni, hogy te meg egy nagy marha vagy, hogy hazamentel. valjek egeszsegedre. csak te is fogadd el, hogy masnak meg mas a jo.

@Ödenburger [Hu/At]: ize. gondolom, ha egy posztolo leirja a tortenetet, akkor nem azert teszi, mert azt szeretne, hogy mindenki mas is ugy csinalja. mirol kommenteljunk? amirol akarunk. csak ezt a temat mar parszor megcsocsalta a nep, eredmenye nincs, celt nem er el vele, mert vegeredmenyben azert megis mindenki azt csinal, amit akar... :D

amugy beszelgethetnenk a biogazdalkodasrol is. ;)

2015.08.13. 14:08:31

@puhacica:

Hat nem tudom... en ezen a blogon altalaban arrol olvasok posztokat es kommenteket, hogy Magyarorszogrol mindenki menekuljon, akinek kedves az elete, es megkockaztatom, hogy meg egyetlen olyant sem olvastam, hogy azonnal mindenki jojjon haza, mert aki nem teszi, az hulye... Szoval a gyozkodes szerintem eleg egyiranyu szokott lenni. Aki pozitivabban eli meg a magyarorszagi helyzetet az altalaban csak azt szokta szova tenni, hogy altalanos hozzaallas, hogy elvitatjak tolunk ezt a jogot, es ketsegbevonjak amit irunk, mondvan neki konnyu, mert Sopronban el es ingazik (en ezt rendszeresen megkapom), vagy a masiknak konnyu, mert ez, a harmadiknak meg azert mert az, a negyedik eleve nem is mond igazat. Illetve nezd a mai kommenteket is: hany "majd 2-3 ev mulva meglatjuk", es hasonlo hozzaallasu komment van?

petrasp · http://kulfordementemmajdjovok.blog.hu/ 2015.08.13. 14:13:36

@puhacica: ott a pont!! Mindenki másként el meg helyzeteket és mindenkinek más a jó!

valeriee 2015.08.13. 14:19:43

Sziasztok!
Elnézést, hogy kommentben írok, de nem kapok segítséget sehol. Londonba szeretnénk utazni augusztus végén, és kiadó szobát keresek. A férjemmel mennénk, tehát dupla szobára lenne szükségem. Több hirdetési oldalon is keresgéltem, de semmi, vissza sem jeleznek, gondolom mert még itthonról keresünk.
Aki tud segíteni, megbízható személyt ajánlani, kérem írjon nekem (valeriee@freemail.hu).
Köszönöm.

Taxomükke (UK) 2015.08.13. 14:19:56

@Ödenburger [Hu/At]: Jónéhányszor előfordult már, hogy nem osztottam a véleményedet, de most, attól tartok, igazad van.

puhacica 2015.08.13. 14:20:37

@Ödenburger [Hu/At]:
1. mi ezen a meglepo? ez a hataratkelo blog. a mottoja eleg beszedes.
2. ha valaki azt irja, hulye vagyok, mert elmentem, akkor en meg irjam masnak, hogy bibiii, te is hulye vagy, mert hazamentel?
3. pont a mai kommentek kapcsan irom ezt, hogy nem lehetne esetleg egymast bekenhagyni? (meg azert is, mert tegnap valaki lebirkazott, pedig akkor se mondtam mast, csak azt, amit ma: miert nem megy mindenki oda, ahol neki jo?)

puhacica 2015.08.13. 14:21:25

@petrasp: ugye milyen egyszeru? :)

P.Elliot 2015.08.13. 14:23:05

@puhacica: Hat hogy rosszmaju is legyek ezzel a biogazdalkodassal, had meseljem el vagy mar meseltem is hogy innen egy jolkereso hazaspar koltozott haza biogazdalkodast folytatni, itt megvolt mindenuk, sot 2 hazuk, / egyik berbeadva/ hogy a feleseg csak otthon maradt a 2 gyerekkel. A foglalkozast nem irnam le mert rogton raismerne minden ismerose annyira nem egyedi.
Az almuk volt egy nagy tanya es nem eladasra termelni hanem maguk megelni abbol, vegasok, sot mar ott tartanak hogy kenyeret is ritkan esznek, zoldsegeken es magokon elnek, a gyerekeket is arra kenyszeritik akik majd meghalnak a rokon szerint egy falat igazi etelert, a rokon konyhajabol lopkodnak ha itt vannak es o teszi mintha nem tudna hogy nehogy a szulokkel baja legyen emiatt.
A gyerekek otthon tanultak/ kicsik, 6, 4 evesek talan, beoltva semmi ellen nem voltak es nem is engedik a szulok, szoval ok olyan "termeszeti" emberek, maguk kivannak megelni abbol amit a ket kezuk termel.
A gyerekekkel kapcsolatban van olyan hiedelmuk hogy otthon kevesbe piszkaljak oket mert itt az Usaban igen, marmint a ridegtartasert.
Szoval szerinted hogy fog bevalni nekik a bio eletmod?
Nem primitiv emberekrol van szo, mind a ketto egyetemet vegzett csak kukac lett a fejukbe es nagyon belesodrodtak ebbe az eletmodba.
Szerintetek meg lehet elni egy folddarabon egy 4 tagu csaladnak ugy hogy jovedelem sehonnan?
Csak a maguk erejebol, ok most tanuljak a foldmuvelest konyvbol.
Penzuk azert van a bankban.
Mar otthon vannak de nincs hir eddig hogy mire mentek, mikor fognak visszajonni ha jonnek.

Csodabogár 2015.08.13. 14:24:54

@Risárd: Vannak emberek, akik egyszerüen sehol nem találják a helyüket. Ki tudja miért, talán ilyen a természetük. Találkoztam olyannal, aki kétszer költözött haza Ausztráliából és egyszer Singaporeból és ugyanennyiszer vissza. Mit gondolsz most hol él? Budán. Felnőtt gyerekei pedig Ausztráliában. Járnak látogatóba a szülők ki. Elég sok emberrel találkoztam akik haza jöttek nyugdíjba, nem csak anyagi okból, bár az is közrejátszik sokszor. De vannak 56 óta kint élő ismerőseim is, akiknek a gyerekei, akik kint születtek, már régen itt élnek, itt házasodtak és jól érzik magukat. Jó állásuk van. Egyszóval az élet szines és rengeteg variációra van lehetőség. Szerencsére külső kényszerek már nincsenek, tehát mindenki oda megy élni ahová akar. Nem volt ez mindig ilyen egyszerű.

2015.08.13. 14:28:45

@puhacica:

Szerintem ket dologrol beszelunk... Szerintem is mindenkinek joga van ott elni es oda menni elni, ahova a szive/zsebe/akarmije huzza. Ha olvasod a kommentjeimet, ezt rengetegszer le is irtam. Ettol pedig meg ugyanugy lehet arrol beszelni, vitatkozni, (sot, szerintem erdemes is!) hogy szerintem miert jobb a Bahamakon, szerinted meg Sziberiaban, a harmadik szerint meg Papuaujguineaban... Engem egyedul az szokott zavarni, amikor elmagyarazzak, hogy amit megelek, amit megtapasztalok, az nem is ugy van, mert az lehetetlen...

Mr Long 2015.08.13. 14:32:15

@Ödenburger [Hu/At]: Huhh, kiprobalnam Sziberiat, vagy Alaszkat. Csak a geci farkasok es medvek ne palyaznanak ram.

puhacica 2015.08.13. 14:33:55

@P.Elliot: aki a gyerekeit veszelyezteti, az azert egy egeszen mas kategoria. nem hiszem, hogy a posztolo ezt tenne. meg lehet-e termelni az elegendot? nem tudom, sose probaltam. de ha valakinek ehhez van kedve, miert ne tenne? majd ha nem megy, csinal mast. vagy ujra szedi a satorfajat. vagy csinal egy forditoceget. barmi megtortenhet. :)

@petrasp: meg, bocsi, elfelejtettem valaszolni. :)

Mr Long 2015.08.13. 14:36:20

@puhacica: " te meg egy nagy marha vagy, hogy hazamentel"
Mar megkaptam, hogy en ne nyilatkozzak a visszakoltozesrol, mert az en esetem egyedi. :D

P.Elliot 2015.08.13. 14:36:57

@puhacica: Nem, nem a posztolorol beszelek, annal minden rendben van szerintem, jol mennek a dolgaik, boldogok.
Aha, ertem mar, ugy ertetted hogy beszelgessunk az o biogazdalkodasukrol?
Ha csak konyhara akkor biztosan jol megy.

2015.08.13. 14:39:53

@P.Elliot:

A biogazdalkodas szerintem teljesen mast jelent. Ausztriaban is nagy megy, es hala Istennek Magyarorszagon is egyre terjed, meg ha a hatalmon levo kormanyzat probalja is ezt gatolni. Arrol szol, hogy nagyon szigoru kovetelmenyek alapjan, pl. vegyszerektol * eve mentes talajon, permetezetes nelkul, megfelelo (pl. teljesen genmodositas-mentes) vetomagbol es termeszetes modszerekkel mezogazdalkodsz. Ezeknek a termenyeknek az ara is dragabb, mivel sokkal nehezebb megtermelni es kevesebb is terem beloluk. De egyre inkabb van ra kereslet. Ausztriaban komoly piaca, az osszes nagyobb aruhazlanc is arul mindenfele sajatmarkas bio gyumolcsot es zoldseget, meg azokbol keszult termekeket.

Taxomükke (UK) 2015.08.13. 14:41:00

@valeriee: Van elképzelésed, hogy Londonban hol? Hol fogtok dolgozni (mármint melyik városrészben)? Esetleg tudok segíteni, de ehhez tudnom kellene, hol kell szállás.

puhacica 2015.08.13. 14:41:29

@Ödenburger [Hu/At]: annyira nem is. :) pont ez lenne a lenyeg: megbeszelni, hogy adott helyzetben nekem/neked mi jo. ervelni. nem azt mondani, hogy minekmentelkiottisszarazoktatas vagy mineķjottelhazaittisszarazoktatas. ennek semmi ertelme.

amugy off
tegnap voltam orvosnal. varnom kellett egy orat, mert valami surgos eset kozbejott. 2× kert elnezest a doki es az asszisztens is, hogy varakoznom kellett. raadasul 3× merte meg a doki a vernyomasom, mire valami normalishoz kozeli eredmeny kijott, mert nagyon izgultam, hogy fogom-e ot erteni es forditva. :D de vegul minden rendben ment. :)

Taxomükke (UK) 2015.08.13. 14:43:11

@P.Elliot: Istenverte hülyék ezek az te ismerőseid. Csesszenek ki magukal, ahogy akarnak, én a gyerekeiket sajnálom, de nagyon.

2015.08.13. 14:44:35

@puhacica:

Akkor mi tulajdonkeppen nem is egymassal vitatkozunk? :O :)

Golf2 2015.08.13. 14:45:19

@Ödenburger [Hu/At]: nem gátolja,beszántja,1 órával a megnyert szavazás után.

puhacica 2015.08.13. 14:45:50

@Mr Long: te is megirtad mar, hogy Londonban nem lehet minimalberbol rendesen elni, nekunk valahogy megis sikerul. 1-1. bar szerintem egyik megallapitas se "jogos", se a te beszolasod, se aze, aki neked szolt be. (remelem, nem en voltam. :D)

2015.08.13. 14:47:45

@Golf2:

Az a baj, hogy bar az kapta a nagy nyilvanossagot, Kishantos csak egy... Sokkal fontosabb, hogy a sok kistermelo hogyan van folyamatosan ellehetetlenitve, es az egesz mufaj rendszerszinten elszabotalva... :(

puhacica 2015.08.13. 14:48:55

@P.Elliot: tudom. :) igen, peldaul kivancsi lennek, hogy mennyire csinaljak "nagyban", csak zoldsegre-gyumolcsre alltak ra vagy van esetleg tyuk, kecske, akarmi.

KaMon 2015.08.13. 14:49:04

@P.Elliot: Attól, hogy valaki biogazdálkodó lesz vagy bio életmódot folytat, még nem fogja szükségszerűen ridegtartásban nevelni a gyerekeit.

Nekem 4 gyermekem van, 15 éve bio életmódot folytatunk (ami nem ekvivalens a vegán táplálkozással és még kevésbé a napfényevéssel). Nem a gyerekeim járnak át máshoz enni (pedig mehetnek nyugodtan) hanem a barátaik jönnek hozzánk rendszeresen :) Oltást mindegyik gyermekem kapott, de kevesebbet, mint ami Magyarországon kötelező. Szerencsére Svájcban tartanak annyira "felnőttnek", hogy megfelelő tájékoztatás után eldönthessem melyik oltást tartom szükségesnek (pl. diftéria, tetanusz) és melyiket feleslegesnek (pl. rubeola, mumpsz, bcg)

Sarkítva:) :Olyan jó lenne, ha nem csak a két véglet lenne elképzelhető... napfényevés kontra gyógyszerészeti és élelmiszeripari tesztalanyok

puhacica 2015.08.13. 14:49:59

@Ödenburger [Hu/At]: ebben a mai orult vilagban barmi elofordulhat :D

P.Elliot 2015.08.13. 14:53:08

@Ödenburger [Hu/At]: Iden eletemben eloszor en is biokerteszkedek, tagja vagyok egy communty gardennek amit a kozeli egyetem foldgazdalkodasi szaka hogy igy mondjam, ellenoriz.
Se permet, / semmifele, meg bio sem/, se tap, kizarolag bio lotragya.
Hiszed vagy nem, kartevo alig akad, inkabb csiga mostanaban aki beleharapdalt a zoldbabomba illetve 2 to paradicsom elszaradt, mindketto uzleti palanta, a tobbi sajat keltetes es bio magok..
Egy szomszedom osszeszedett nehany krumplibogarat kezzel, ennnyi.
Fogalmad sincs hogy micsoda mennyisegu paradicsomom termett.
Valahogy ugy tunik mintha a permetezes megnovelne a kartevoket, ellenallobakka teszi. Csak sajat velemeny.

P.Elliot 2015.08.13. 14:56:43

@KaMon: Mondtam en hogy nem lehet bio modra elni? De nem ugy hogy ehezteted a gyerekedet akinek a szervezete mast is kivan magokon es zoldsegen kivul.
Mivel te nem igy csinalod nem rolad szol a beiras.
A vedooltasok megtagadasa a te dolgod kiveve ha emiatt feluti a fejet valami mar regen elfelejtett fertozo betegseg vagy ha a gyerek karosodik emiatt.

P.Elliot 2015.08.13. 14:58:55

@puhacica: Akikrol irtam azok tyuk, kecske, tehen, vagyis allatok is.
Nem hiszem hogy konnyu evuk lesz gyakorlat nelkul elsore.
Semmi penzert nem csinalnam allatokkal csak a noveny reszet.

2015.08.13. 15:00:20

@P.Elliot:

Szerintem a posztoloek valami hasonlot probalnak nagyobban, vallakozas jelleggel csinalni. Es ha nem lepnek ra valami helyi fideszes basa labara ezzel, akkor szerintem jo eselyuk is van, hogy megeljenek belole...

Mr Long 2015.08.13. 15:03:00

@P.Elliot: "Semmi penzert nem csinalnam allatokkal " Sokan vagyunk igy' :DDDDDDDDDD
Bocs, nem biyrtam kihagyni! ;)

montroyal ( CAN qc) 2015.08.13. 15:10:09

vajon abbol a 13 gyerekbol amelyek elvettek a kedvet a tanitastol valoszinuleg népes csaladdal rendelkeznek ugyhogy a bio gazdalkodasnal lesznek szuretelok is , a termés értekesitesere nem lesz gond ...

P.Elliot 2015.08.13. 15:12:54

@Mr Long: Percekig bamultam a valaszodat es nem ertettem...de most beugrott, hehehe....hat persze. de majd a divat kitermeli ne felj csak ha mar nem tudnak semmi ujat kitalalni.

P.Elliot 2015.08.13. 15:15:17

@montroyal ( CAN qc): Na igen, ezt is bele kell kalkulalni.
Aramos kerites, friss tettre kesz kutyak.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.08.13. 15:21:33

@P.Elliot:
Nem lehet megélni önfenntartóként.
El fog fogyni a a pénzük.
Tudok ilyen fényevő családról, a gyerek belehalt.

Risárd 2015.08.13. 15:28:33

@Csodabogár:

Teljesen egyetertek veled.

Etniez 2015.08.13. 15:28:45

Azért tudtak hazajönni, mert amúgy is volt pénz, ház, stb. Ilyeneknek felesleges kimenni.

KaMon 2015.08.13. 15:31:10

@P.Elliot: Valóban nem mondtad, hogy nem lehet bio módra élni :), csak a példád volt kissé végletes és sajnos sokszor ezzel kötik össze a bio dolgokat.

A védőoltásoknál meg én nem írtam megtagadást. :) Szerencsére itt korrekt tájékoztatást kapsz és dönthetsz, nem kell semmit megtagadnod és ahogy írtam, mindegyik gyermekem kapott oltást. Az én problémám az, hogy Magyarországon egyre több a kötelező oltás, amik így a kicsik szervezetét eléggé megterhelik. Az első gyermekemmel (aki most 16 éves) voltam éppen terhes, amikor kötelezővé tették Mo.-on a HIB (humán influenza b) oltást. Hát nem egészen értettem, hogy minek... Azóta pedig további 2 új oltás (hepatitis b ill. pneumococcus) is kötelező lett. Emellett bevezették az mmr újraoltását is (korábban csak a kanyarót oltották újta), mert az elsőgenerációs oltottak fiatal felnőtt korban már nem voltak védettek a rubeola és a mumpsz ellen. Márpedig ez utóbbi 2 betegség egyáltalán nem vészes kiskorban, veszélyes lehet viszont az egyik a terhes nőkre a másik pedig a férfiakra felnőtt korban. Ha viszont gyermekkorban átesik valaki ezeken a betegségeken, akkor életreszóló védettsége lesz. Miért nem lehet akkor Magyarországon fiatal felnőtt korban kérni a nőknek a rubeola a férfiaknak meg a mumpsz oltást, ha gyermekként nem estek át rajta, de védettséget szeretnének? Talán azért, mert állambácsi mindent jobban tud (meg a gyógyszeripar is) és nem érdeke, hogy gondolkodó felnőtt embereket neveljünk?

Hozzáteszem (ismét :)) egyetlen olyan oltást sem kérdőjeleztem meg ami miatt "feluti a fejet valami mar regen elfelejtett fertozo betegseg vagy a gyerek karosodik emiatt"

P.Elliot 2015.08.13. 15:31:45

@diggerdriver: Nem fenyt esznek, hanem magokat, mogyoro, napraforgo, ilyen-olyan dolgokat es zoldsegeket, mindenfelet. Az a pokoli hogy ket eve meg ettek rendszeresen kenyeret, tejet, sajtot, ilyesmit is de lassan belesullyedtek abba hogy lejjebb es lejjebb szoritsak az eheto elelmiszereket, nem kizart hogy idovel eljussanak a fenyevesig, ez mar betegseg szerintem mert hogy maga mit eszik az az o dolga.'de hogy a kisgyerek szervezetet eheztetessek az felhaborito. Esznek azok eleget csak nem megfelelo dolgokat. Mar tojast sem.
Agyon kell az ilyen szulot utni aki a maga bolonderiajat a gyerekre kenyszeriti. Az egyik gyereket a mento vitte rohanva a szuletese utan ami persze bio modon otthon tortent mert kek volt az oxigenhianytol es nem lelegzett. Felo volt hogy karosodast is szenvedett de egyelore ugy nez ki hogy oke....

P.Elliot 2015.08.13. 15:37:25

@KaMon: Nem tudom most mik a kotelezo oltasok otthon, regen volt kisgyerekem, en beadattam neki mindent az akkoriban frissen kijott hepatitisz oltason kivul mert voltak orvosi ellenvelemenyek is, gondoltam hogy varunk vele.
De az biztos hogy egyre tobb olyan szulo is van itt aki egyaltalan nem akar semmit beadatni mert hogy egeszsegtelen es leszarja ha miatta jarvany tor ki.
Influenza oltast en sosem adatnek magamnak, tulelem ha beleesek.

SzZoole 2015.08.13. 15:46:23

@macamuca [IHUN]: Most miert kussoltatsz,had egyenek,a barmfi is ehes...

©________ 2015.08.13. 15:55:47

@puhacica: te ujabban olyan kis nyugodt rezignált vagy. csak nem kulfoldre költöztél?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.08.13. 15:59:46

@P.Elliot:
Pontosan levezetted hogy miért mondtam a fényevést.
Ez egy betegség ami súlyosbodik és beláthatatlan vége van.
Én például anorexiás vagyok csak nem hiszi el senki:))))))))))))))))))))))))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.08.13. 16:02:15

@Tilcsak Bea (igen, en vagyok):
Csak annyi történt vele hogy mostmár tapasztalatból beszél.
LÁTOTT

©________ 2015.08.13. 16:04:26

@diggerdriver: olyat nem szabad. csúnya kislány.
csaj hallomásból es altalanositva szabad

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.08.13. 16:04:34

@maxval bircaman megbízott szerkesztő: nézz már jobban utána az Aspergernek. Engem állandóan bosszant, hogy nulla EQ. OK magadról azt mondasz amit akarsz, de ez így nem igaz. Vannak az embernek érzelmei, beleerzese, túl sok is, csak nem tudja kontrollaltan , pontosan, vagy tarsadalmilag elfogadott modon kifejezni. Mondjuk hallja h a kollégája gyereke beteg ésha ssajnálja is, nem tudja lenyomni az ilyenkor szükséges kötelező ámde nagyon üres frazisokat. Stb Stb. Magadat rugdosd nyugodtan, de nem kell az összes aspergerest.

Muscari 2015.08.13. 16:08:53

Sok sikert kivanok a posztolonak, remelem bejonnek a szamitasai. Remelem, talal majd egy jo iskolat a gyereknek egy kozeli varosban, es neki is lesz eleg megrendelese.

Nem tudom, mennyire lett kitargyalva a ferj elkepzelese, mert meg nem olvastam a kommenteket, de en, mivel valamicsket ertek a kerteszkedeshez, feltennek egy kerdest. Illetve tobbet is. Mit termelnek azon a saccra 2000 m2-en, mert ugye ket telekrol van szo, nem lehetnek sokkal nagyobbak? Tud mar eladasra termelni, vagy csak a csalad elelmezeset biztositja? Van-e mar minositese, hogy okologiai termesztest folytat?
Nagy potencial van benne ketseg kivul, Ny-Europaban nagy kereslet van a biotermekekre, de ahhoz nagy mennyiseget kell termelni, folyamatosan biztositani kell az ellatast es be kell tartani az eloirasokat. Az okologiai gazdalkodas a kerteszet legnehezebb aga, ehhez kell a legnagyobb szakertelem.
Ezzel csak azt akarom mondani, hogy ahhoz, hogy rentabilis legyen es a csalad meg tudjon belole elni, az elhatarozasnal joval tobbre van szukseg.

2015.08.13. 16:15:48

Van egy no a japan TV-n, akinek van egy ilyen musora, egy angol arisztokrata hippi amugy aki Kiotoba koltozott, es ilyen zen eletet el, nem feltetlenul mindent maganak termel, mert nem ert hozza (pl tea meg ilyenek), de minden ilyesmit helyi termeloktol veszi, es rola szol ez a musor, nem csak az etelekrol, hanem mindenrol amivel kapcsolatba kerul, a termeszetrol, a termeloktol meg a kezmuvesekrol is akiktol targyakat vesz, vagy baratokrol, vagy akarmirol, szoval ez nem az izolaciorol szol, hogy mindent maganak, meg nem is a tulelelesrol, hogy az etel egeszseg a lenyeg, hanem egyszeru kornyezettudatos eletmod, ami az egesz vilagot, eletet, termeszetet es a kozosseget is megbecsuli, nekem nagyon tetszik csak en nem vagyok arisztokrata es nekem kicsit sokba kerulne ez most, de azon vagyok, hogy nyugdijas koromra meggazdagodjak es akkor en is igy fogok elni. De amugy ironikus, hogy ezt az egyszeru, szereny eletformat leginkabb ilyen penzes europai arisztokratak engedhetik meg maguknak. :D

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2015.08.13. 16:16:52

Ritkan szoktam ilyet irni, de a mai kommentek kozott nekem is kicsit sok volt a karogas. Azon gondolkodtam, vajon miert van ez..tudom, tobb valasz is van ra.
Valoszinuleg azok, akik ilyen negativan latjak a dolgokat, meg nem tudtak erzelmileg elengedni Magyarorszagot, meg ott van bennuk egy tuske. Legjobb analogia erre egy valas, ami utan egyik v. mask hazastars meg nem tudja erzelmileg elengedni a parjat, es amikor mondjuk osszetalalkozik az ex uj parjaval, akkor mondogatja neki, hogy "na, csak varj par evig, majd meglatod az igazi arcat!" Holott lehet, hogy az uj barat/no boldogan fog elni egyutt az ex-ferjjel v. feleseggel.
Amig nem tudunk tullepni a serelmeinken, amig nem tudunk megbocsatni, allandoan ott lesz ez a negativitas...Ezt kene meglatnia a kulfoldon eloknek. Van, akinek par ev eleg ahhoz, hogy begyogyuljanak a sebei, masnak egy elet nem eleg hozza...

2015.08.13. 16:17:46

@mojyo: Ezt ertelemszeruen a biogazdalkodos reszhez fuztem hozza, nem a poszthoz. :D

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.08.13. 16:19:03

@P.Elliot: az oltasok hiánya miatt hamar rájuk megy majd a gyamugy, és a homeschooling se olyan egyszerű, be kell járni évente 2x vagy 4x vizsgázni a hivatalos tananyagbol, ha találnak olyan iskolát, ami együttműködik ebben.

Muscari 2015.08.13. 16:19:37

@Ödenburger [Hu/At]: nem mindenkinek van visszaut. Mi peldaul 40+ -kent az otthoni munkaeropiacon le vagyunk irva. Nem mindenki informatikus, hogy ket kezzel kapnanak utana. A posztolo is eleg vekony jegen jar, remelem, sikerul majd neki.

Andy73 2015.08.13. 16:19:52

Erre mikor és hol lehet szavazni? És most miért nem?
Esetleg attól félnek a szerkesztők, hogy egy hazatelepült fog nyerni?

Egyébként korrekt írás, és sok sikert kívánok az egész családnak! És a sikeres munka mellett további gyerkőcöket is.
(Az a helyi nemzetiségi arányon is módosíthat, de nem csak ezért, hanem, mert egy gyereknek is jó, van vannak testvérei, és klassz dolog a nagy család.)

Csodabogár 2015.08.13. 16:22:29

@P.Elliot: Tipikus példa a tavalyi kanyarójárvány. Ami pontosan a szülők neakarása miatt erjedt sok kemény következménnyel. Fiatal szülőknek sejtelmük sincs milyen szövödményei lehetnek a rubeolának és a mumsznak meg a többinek. Nem kívánom, hogy elkapják bármelyiket a gyerekeik, de a bio ez-az nem fogja megvédeni őket.

Határátkelő 2015.08.13. 16:23:35

@Andy73: Sajnálom, hogy csalódást okozok és nem tudok szaftos összeesküvés-elmélettel szolgálni, de azért nem lehet szavazni rá, mert határidőn túl érkezett.

Egyébként több hasonló írás volt a pályázaton belül is, amire szavazhattál.

Egyébként kösz a jóindulatot.

tralalala 2015.08.13. 16:26:26

@Andy73: Erre nem lehet szavazni, mert ez itt ugyan határátkelős sztori, de nem az ideológiailag megfelelő irányba keltek át a határon, tehát érvénytelen.

montroyal ( CAN qc) 2015.08.13. 16:28:32

@P.Elliot: igen..én atgondoltam annak idejen, amikor orokoltem pesten egy hazat ... az utcaba nem volt olyan haz, ahova ne tortek volna be naponta tobben csongettek be atveresekkel lehuzasokkal es ha beengedtek oket lopkodtak ... na eladtam a hazat es lemondtam gyorsan a hazakoltozesrol ..

ja csak nehogy a tulajnak legyen baja ha a tolvajt meguti az aram v megharapjak a kutyak ...

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.08.13. 16:28:47

@P.Elliot: ez a fenyeves úgy jön ide, hogy tán tavaly v tavalyelőtt egy ilyen ezo bio öko családban ehenhalt a gyerek, a védőnő és a gyerekorvos valahogy nem vették észre vagy nem foglalkoztak vele.

Csodabogár 2015.08.13. 16:29:15

@P.Elliot: Aha... aztán kapsz valami jó kis szövödményt és kész. Kb. 40 éve minden évben oltanak influenza ellen, az utóbbi években valami tüdőgyulladás ellen is. Jobb félni mint megijedni. Svájcban kórházban dolgoztam, igaz az irodában, de minden évben oltottak. Nem volt kötelező, de nem nézték jó szemmel ha valaki nem oltatta be magát. Az idő azt igazolta, hogy nem ártott meg az oltás.

©________ 2015.08.13. 16:31:43

@Ödenburger [Hu/At]: nem(csak) azt mondjuk, h neked konnyu, hanem azt, h te ott, ezzel az eletmoddal kurvara nem latod az atlagmagyar eletlehetosegeket.

Muscari 2015.08.13. 16:31:54

@Sanz: arra elfelejtettem reagalni. Mar megint a sztereoptipiak, en nagyon sok olyan cigany embert ismerek, akikre nem illenek ra. Sok olyat is, akikre igen. Akkor most mi van?
Egy melyszegenysegben tengodo faluban mit varjon az ember, aki tehette, az mar reg elkoltozott, aki maradt, az meg sajnos olyan, amilyen, persze a nyugdijasokat leszamitva. Ez egy ongerjeszto folyamat, egyfajat gettosodas, Budapestrol erkezven valoban sokkolo lehet, de ezt korabban kellett volna vegiggondolni szerintem.

Shanarey 2015.08.13. 16:32:36

@Tilcsak Bea (igen, en vagyok):

Én megoldás orientált vagyok, na és nem szeretem ha hülyének néznek, és olyasmit akarnak nekem bebeszélni, ami nem igaz.

Mármint amikor azt állítják hogy utánanéznek ami 2-3 nap szerintük, pedig ez kb: 20 perc csak, és az istennek sem akarják megérteni ha ők nem látják a kábel modemet, azt azt is jelentheti hogy a hiba náluk van. Nekik sajnos, ehhez is értek így nem lehet palira venni, azzal a süket dumával amit előadnak.
Utóirat, a nevem nem Sanyi.

©________ 2015.08.13. 16:34:17

@P.Elliot:

Egy: egy negytagu csaladnak minimum 5 hektarra van szuksege a szakma szerint.
Ketto: a kerdesedre a valasz, hogy nem lehet megelni. Nem lehet a mai tarsadalomban penz nelkul letezni. Illetve szelsosegesenlehet, de ez az utodoknak min 100 ev lemaradast okoz, gyakorlatilag az eletuket elcseszve.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.08.13. 16:35:16

@maxval bircaman megbízott szerkesztő: érzelmeket nehéz tanulni, ha az ember pszichopata. De érzelmeket kifejezni, kontrollálni, emberek koze integralodni, együttműködni lehet tanulni.
Azért mert te bunkó vagy szimplán, ne terjessz hülyeséget erről a dologról, mert ez vvisszaut mindazokra, akik próbálnak fejlődni és ember módjára együtt élni másokkal, nemcsak egy diagnozisra hivatkozva törni-zuzni virtuálisanvagy a való vvilágban.

Muscari 2015.08.13. 16:37:33

@London2009: beszeltunk mar errol sokszor, Saman egyszer belinkelt valami programot is, ami sikeresen zarkoztatta fel az ilyen gyerekeket. Persze arra nem volt penz, igy egy par ev utan leallitottak, pedig csak egy par faluban futott. Az ilyen celokra szant forrasokat nagyon rosszul hasznaljak fel, sokkal tobbet lehetne tenni. Ami most megy, az katasztrofa, ezzel csak konzervaljak a szegenyseget es a hozza kapcsolodo bunozest is.

©________ 2015.08.13. 16:38:21

@P.Elliot: ahogy te azt kepzeled....

2015.08.13. 16:41:58

@Tilcsak Bea (igen, en vagyok):

Tok jo, hogy te ennyit tudsz az eletmodomrol, es hogy mit latok a vilagbol... Meselnel meg kerlek picit, iszom a szavaidat...

2015.08.13. 16:42:39

@London2009: rengeteg britet es flansziat lattam, akik, ahogy jott a gyerek, csomagoltak es leptek is le Londonbol.
Imho, London nem valo gyerekeseknek, nyilvan te ezt maskepp latod. Nekem egyertelmu, hogy gyerekkel idealis esetben videken a zoldben lakom - most nalunk sincs idealis eset.

Azt, hogy Irorszagbol hazakoltozott megertem. Tudom, hogy masoknak szokatlan, de az idojaras befolyasolja az altalanos eletkedvet. Ez jol le is van dokumentalva mindenfele tanulmanyban. Szoval, Irorszag/Skocia = kossssz, de nem!

2015.08.13. 16:45:35

@Dragonlady (Bp, Hun): " oltasok hiánya miatt hamar rájuk megy majd a gyamugy," nagyon helyes.
A laikusok es a dr google- ok szeretnek opt out- olni. Erdekes, arrol nem opt out- olnak, hogy az aramvezeteket a falban ne szigeteljek le.

©________ 2015.08.13. 16:46:29

@Shanarey:

Tudom, meselted mar egyszer.

Zavar a sanyi?;)

Muscari 2015.08.13. 16:52:25

@Ödenburger [Hu/At]: meg annal is sokkal sokretubb, inkabb eletfilozofianak mondanam. Az egyetemen az okologiai tanszek vezetoje azt mondta, hogy onnan tudod, hogy egy okologiai farmon jarsz, hogy tiz piszkos gyerek rohangal az udvaron :-)

Muscari 2015.08.13. 17:02:44

@puhacica: a biogazdalkodas egy egesz rendszer, ahol a novenytermesztes es az allattartas osszekapcsolodik. Te termeled a takarmanyt, amivel az allataidat eteted, aztan azzal a tragyaval d es az altalad keszitett kompossztal tragyazod a foldet. Biologiai novenyvedelmet alkalmazol, illetve a rez hasznalata megengedett. Az egesz egy komlex redszer, illetve az kellene, hogy legyen idealis esetben. Specialis, ellenallo fajtakat hasznalnak es rengeteg kulonbozo szempontot kell figyelembe venni, sok agazata is van. Hah, orakig lehetne rola beszelni :-)

M. Péter 2015.08.13. 17:15:03

@Ödenburger [Hu/At]: Nem hallottam olyat, hogy Barcelona általában olyan veszélyes lenne éjjel, a Ravalban persze nem sétálgatnék. Inkább a zsebtolvajoktól kell félni, a Rambla és a metró tele van velük.

2015.08.13. 17:18:32

@M. Péter:

Tavaly keszultunk oda, mindenhol ezt irtak. Vegul egyebkent nem oda mentunk, ugyhogy tapasztalatom nincs. Valami got negyedet irtak pl., hogy turista negyed, de sotetedes utan csak ovatosan.

Shanarey 2015.08.13. 17:26:30

@Tilcsak Bea (igen, en vagyok):

Igen.

Hiszen akinek nem inge..........

Shanarey 2015.08.13. 17:30:59

Helyzet jelentés Németországból.

A Duna, Regensburgnál még megvan és a dög meleg is.
:-)

M. Péter 2015.08.13. 17:41:10

@KaMon: "Szerencsére Svájcban tartanak annyira "felnőttnek", hogy megfelelő tájékoztatás után eldönthessem melyik oltást tartom szükségesnek "
Ennek meg is van az eredménye, volt olyan év, hogy több ezer ember kapott szamárköhögést, több száz kanyarót. Ha lányod van, tudod-e arra, hogy milyen következménye van annak, ha felnő és pont terhesen fertőződik meg rubeolával?

London2009 2015.08.13. 17:45:19

@charlieharper: London oriasi es vannak nagyon gyerek es csaladbarat reszei. Mi egy faluban lakunk a harmas zonaban (Blackheath Village), 17 percre a Victoriatol es fel oranyira a munkahelyunktol. Keves kedvesebb helyet lehet elkepzelni. Van kertunk, amibol semmit nem lehet latni csak a minket korulvevo fakat. Egy kis zsakutca szeru terben van a haz, ugyhogy kocsikat sem hallasz. Ez abszolut idealis hely egy csaladnak millio parkkal, latnivaloval. Valamint ott van rengeteg kisvaros, falu London kornyeken. St Albans az egyik kedvencem, ami meg kesobb opcio is lehet.
Nekem Magyarorszagon egyedul Budapest johetne szamitasba. Na az egy nem idealis hely a gyereknek, kiveve ha van eleg penzed valami szuper lakasra/hazra a varosban, nem a vilag vegen. Az agglomeraciora en gondolni sem mernek, mert nincs megoldva az infrastruktura a bejarashoz es a fel eletemet az autoban toltenem a hajamat tepve, budai villara/nagy lakasra meg nem lenne penzem.
Ugyhogy minden relativ. Nekunk jo itt.
Az idojaras itt Londonban abszolut jo. Irorszagi esos idotol en is megorulnek, az tuti. Bar hozzateszem, hogy jelenleg 19 fok van es szakad itt is az eso. De mondjuk en annyira ki nem allom a kanikulat, hogy inkabb ez, mint a 40 fok. De nyilvan ez teljesen szubjektiv.

London2009 2015.08.13. 17:46:52

@Muscari: Szomoru, hogy kb. 40 eve semmi, de semmi elorelepes nincs ebben a temaban.

Muscari 2015.08.13. 17:47:36

@P.Elliot: ez komlex kerdes, igen, a sok prmetezes ellenallova teszi a kartevoket, de sokszor megis muszaj permetezni, ha nem ellenallo fajtakat termesztesz. A sajat magokbol azert kelt egeszsegesebb paradicsom, mert azok a betegsegeknek, kartevoknek jobban ellenallo fajtak, amit keszen vettel palatnat meg biztos egy kenyes fajta volt, amit ipari termesztesre szantak eredetileg.

A szuleim nektarin fai permetezes nelkul teljesen tonkrementek volna mar egyszeruen nem lehet mit kezdeni veluk, a gombas betegsegek azonnal tamadnak, amint egy kis eso esik.
Sok sikert a kerteszkedeshez, az okologiai gazdalkodas melyik agazatat koveted?

Muscari 2015.08.13. 17:50:09

@P.Elliot: nemreg olvastam, hogy Spanyolorszagban meghalt egy kisfiu torokgyikban (difteria), a szulei is ilyen oltasellenes elvakultak voltak. Utana azt nyilatkoztak, hogy becsaptak oket, mert ok nem gondoltak, hogy ez is megtortenhet. Szegeny gyerek :-(

Muscari 2015.08.13. 17:52:48

@P.Elliot: azt ott nem lehet, Mo. nem Amerika, le sem lehet oket loni.

Bocs, nem tudtam kihagyni :-)

nemor 2015.08.13. 17:56:03

@M. Péter: Igazad van, iszonyat, láttam a családban (régi időkben, nem sokkal utána vezették be a rubeola-oltást; borzasztó tragédia a saját gyereked halálát várni a születése pillanatától) - ilyen döntést nem tudom, hogyan lehet meghozni egy gyerek helyett. A mumpsznak pedig a fiúkra lehet különösen szörnyű hatása hosszú távon.

martineden 2015.08.13. 17:57:52

@Zoole[uk]: aruld mar el,mi az hogy az...,,ok eletuk?Eloszor azt hittem veletlen,de mar masdodszor irod.

M. Péter 2015.08.13. 17:58:33

@P.Elliot: Bonyolultabb a dolog. A beteg gyerek másokat is megfertőzhet, csoda, hogy emiatt az USA-ban még nem pereltek, és vannak olyanok is, akik a gyenge immunrendszerük miatt nem kaphatnak oltást.

LittleG (uk) 2015.08.13. 18:14:46

@charlieharper: Dr google-ek :)) ezt elteszem
ismerősöm is ezt csinálja, ilyen Dale Carnegiekat meg mittoménkiket idézget folyton a falán, mert nagyon bió lett, meg nem adatott be semmi oltást szegény gyerekének, merthogy mennyi mellékhatása van ezeknek. Remélem nem járnak úgy, mint a torokgyíkos spanyol kisfiú szülei, akik túl későn kaptak észbe :(

©________ 2015.08.13. 18:18:37

@Ödenburger [Hu/At]: Odi, te magad meselted. A nyugati hatar mellettlaksz, es naponta jarsz at dolgozni ausztriaba.
Ennyi eleg. Ugye nem gondolod, hogy ez tapasztalatot ad ahhoz, hogy megiteld, az atlagembernek miert nem jo itthon.
Igen, emlekszem, honnan jottel, ez nem erv.

A nyugati hatar kornyeke nem atlag, en is itt lakom, meg akkor sem, ha itt is sok a munkanelkuli meg a kozmunkas,
sopron nem atlag, az ausztriaban eles-magyarorszagon alvas nem atlag. Ha csak korulnezel, nem a magyar atlagot latod.

Ha demagogan fogalmaznek, ha olyanjo itthon, ne jarj at dolgozni.
Vagy koltozz pl komarom megyebe. Vagy somogyba. Es akkor meg nem egy rosszabb megyet mondtam.

Peace.

SzZoole 2015.08.13. 18:19:46

@martineden: Ne aggodj,meg sokszor fogom:)
Egyebkent tudatos,lehet,hogy te nem erted,masok igen.

pamut 2015.08.13. 18:28:01

Sziasztok, fél-off:

Azt olvasni mostanság hogy mennek fel az - amúgy is magas - ingatlanárak Londonban, és ezzel együtt az albérletárak is. Ez nyilván rossz hír mint a kint lévőknek, mind a mostanság kimenni akaróknak.
Valóban így van? Akik ott vannak mit tapasztalnak?

Krumpli Bogart 2015.08.13. 18:33:01

@P.Elliot: Hogy meg lehet-e élni gazdálkodásból, azt nem tudom, de ha van egy befektetési életbiztosításod és magad termeled az energiát, akkor talán meg lehet élni.
A gond azzal lesz, hogy a gyámhatóság rád száll, ha nem oltatod be a gyereket, ha nem jár óvodába, ha nem jár iskolába.

Krumpli Bogart 2015.08.13. 18:33:01

@Etniez: Lénygében én is így gondolom az anyagi részét, bár kimenni sosem felesleges, hiszen a gondolkodásmódja európaibb lesz annak, akinek vannak kinti tapasztalatai.

Buchhalter 2015.08.13. 18:33:01

@Ödenburger [Hu/At]: Ma milyen pozitív vagy,pedig azt hittem ekézni fogod a posterinát.Nekem is tetszett az írása.Ment ,tapasztalt,gyűjtött azt hazajött.Valaki itthon érzi magát jól más meg kint.nem vagyunk egyformák.

Ad Dio 2015.08.13. 18:33:15

Próbálj meg itthonról nyugatra dolgozni (fordítás). Anyagilag az a legjobb kombináció: kinti gázsi, hazai viszonyok.

martineden 2015.08.13. 18:33:36

Hat en nem latom olyan derusnek a tortenetet.A postolo elmeletileg tanult holgy es csak a helyszinen jon ra ,hogy Irorszagban sokszor esik az eso.Ez meg nem is volna baj,de arra is ra ebred,hogy az ugyfelszolgalat nem neki valo.Hazamennek , egybol talal munkat es a keresetbol o tartja el a csaladot.Hurra ,ja de megsem ,megint rajon ,hogy ez nem neki valo es ezert most foiskolara jar,mert egy forditassal sikerelmenye volt.Mi az eselye,hogy jol valasztott?A ferjuramrol meg annyit ,megertem ,hogy paraszt gyerek letere vonzodik a foldhoz,de akkor legalabb illene annyi jovedelmet kihozni belole amibol eltartja a csaladjat.Szoval nagyon gyanus,hogy minden happy amig a kint keresett penz el nem fogy es az anyos meg nem unja a pesztralasukat.

martineden 2015.08.13. 18:34:10

@Zoole[uk]: Nem aggodom,mindenki ugy csinal hulyet magabol, ahogy akar.Masok inkabb palastoljak ezt.Dicseretedre valik,hogy te onkent felvallalod.

pamut 2015.08.13. 18:37:54

@diggerdriver:
Igazad van. Az amúgy borzalmas kommunista rendszerben sokkal jobban tudták őket felzárkóztatni.

A véleményem erről:
Ez nem cigánykérdés, hanem nyomorkérdés. A nyomornak van olyan szintje, amelynél már a képzés fejlődés szinte reménytelen, mert a nyomor pusztít testet, lelket, egészséget, kultúrát, családi és szociális viszonyokat, motivációt, reményt, stb. Akinek nem hisz a tanulásban, mert nem hiszi hogy használni fogja valaha, lesz értelme, az nem tanul, miért is tenné, pláne ha éhe közben és eleve annyi baj nyomasztja hogy koncentrálni sem tud.
Egy kórházban fekvő nagybeteget sem kezdünk el tanítani aztán szidni hogy milyen szar a hozzáállása és taníthatatlan.

Magyarországon meg a nyomorban élő legalsó táraalmi osztály nagyobbrészt cigányokból áll, ezért sokan ezt a bőrszínnel azonosítják, nem értik hogy ez a szociális-társadalmi-anyagi helyzettel függ össze. Ilyen mélyről kitörni akár csak az alsó-középosztályba épp olyan nehéz, mint egy középosztálybelinek milliárdossá válni. Nem csoda hogy mindkettőre kevés példa akad.

LittleG (uk) 2015.08.13. 18:49:34

@pamut: Nem csak Londonban. Igen, mennek fel...

Zaklato 2015.08.13. 18:50:50

Üdv Mindenkinek!

Kérdésem lenne a Határátkelô blog szerkesztôijez:a történeteknél van aki ellenörzi a valòság tartalmukat?

SzZoole 2015.08.13. 18:51:33

@martineden: tudod miert jo/lyo,hogy az ember hujenek nezeti magat?
Mert ez kesobb előnyére válhat:)
Egyébként nem tehetek rola,tudod van egy balesetből eredendő agyserulesem,értsd műtöttek az agyam,ezért néha off-os,néha rendesen mukodik

2015.08.13. 18:57:46

@Tilcsak Bea (igen, en vagyok):

Iszom a szavaidat... :)))

Aztan szerinted nekem csaladom, barataim, kozeli ismeroseim vannak-e, akik esetleg az orszag mas reszein laknak?? Vagy azert mert 5 eve Sopronban elek es ingazom Ausztriaba, mar az osszes rokonom es korabbi ismerosom nevet es telefonszamat toroltem, es nevet is valtoztattam, meg alszakallt novesztettem, nehogy megismerjenek... :) Nagyon jol latom, mi van Magyarorszagon, es pl. annak ellenere, hogy nem szivesen koltoznek vissza Pestre, ahanyszor arra jarok (havonta tobbszor), mindig megallapitom, hogy itt epitettek valamit, ott javitottak valamit, szoval alakul, fejlodik.

Ugyhogy folgalmazz nyugodtan demagogan, de en azt latom, hogy a veszpremi haverom ingatlankozvetitos biznisze tok jol megy, az egyik budapesti baratom most epitett egy kurvanagy hazat Dunakeszin, a szegedi haverom meg felujitotta a nagyszuletol orokolt tanyat es jol elvannak benne a csaladdal. Hogy csak par peldat mondjak. Es van olyan is, aki meg nem talalt munkat itthon, es mar Munchenben van, vagy evek ota Angliaban, esetleg Tirolban. De ez nem jelenti azt, hogy Magyarorszagon nem lehet megelni. Ez csak azt jelenti, hogy van akinek ez sikerul, es van akinek meg nem. De azert en eleg sok embert ismerek, akiknek sikerult, nem is rosszul.

2015.08.13. 19:02:17

@Buchhalter:

Osszekeversz valakivel. En pont hogy azt szajkozom, hogy Magyarorszagon is baromi jol el lehet lenni, altalaban pont ezzel szoktam kihuzni a gyufat sokaknal. Veled annak a kapcsan kaptunk ossze, hogy veled ellentetben szerintem kint is pont ugyanolyan szep az elet, mint itthon, es nem szurkebb az eg es sotetebb a nap. Nem birom a negativ embereket, szerintem egesz Europa egy jo hely, Magyarorszag, Nemetorszag, Ausztria, Anglia, barhol tok jol el lehet lenni, ha az ember megtalalja a szamitasait. Ha meg nem, akkor meg menjen onnan, es ne sirankozzon, meg szidja az adott orszagot, legyen az tortenetesen Magyarorszag vagy masik orszag.

djpeter 2015.08.13. 19:14:33

Hát igen. Ez nem az a "havi 80 ezer forintot kerestem otthon " kategoria. Tudom hogy nem minden a penz es nem is turkáltam soha senki zsebében de találkozom itt Dublinban olyanokkal akik otthon annyit kerestek amennyivel én siman maradtam volna otthon. Én viszont havonta az otthoni fizetesem 10-szeresét keresem kereken. Azért ilyenkor elönyben részesítem. Pláne ha az otthonibol megélni sem tudtam. Ja es kétkezi melóból élek. Akkor lehet számolgatni kik maradnak inkabb es kik mennek haza.

pamut 2015.08.13. 19:14:58

Mondjuk ha birka korábban elárulta volna hogy autista akkor sok anyázást megspórolt volna. Így utólag már minden kommentje érthető lett... Ha tudom hogy betegsége beszél belőle akkor csak sajnáltam volna, nem felbosszant. Tanulságos nagyon, sőt így jobban belegondolva valszeg nem ő az egyetlen aki valami defekttel kommentelget.

©________ 2015.08.13. 19:18:59

@Ödenburger [Hu/At]: es mind elmeseli a napi nyugjet az országgal , pontositok a kormanyzattal, kozigazgatassal, stb?

Nem piszkalni akarlak, felrene erts, de attol,hogy en nap mintnap olyan emberekkel talalkozom, akik epitkeznek, meg nem jelenti azt,hogy ez magyar atlag

Igyekszema pozitivumokra koncentralni, hatha itthon ragadunk, de nem mindigmegy.
Tervezem,hogy elkezdem irni az abszurdumokat, amikkel talalkozom. Azthidd el,hogy minden hetre esik egy.

Tudod, fozhet isteien anagyi rantott csirket, deha egy picit megszorja szaritott tehén szarral, nem fog olyanjolesni.
Esnem ellened bizonygatok, csak egy kicsit a marhanagy altalanositasodat probalom megtorni.

©________ 2015.08.13. 19:20:35

@pamut: nem autista.
Aspergert diagnosztizalt önmagán.orvos nem latta.

pamut 2015.08.13. 19:26:51

@Tilcsak Bea (igen, en vagyok):
"Az Asperger-féle zavar az autizmus enyhébb formája."

fejlesztok.hu/hasznos-olvasmanyok/17-Autizmus/64-az-asperger-szindroma.html

A diagnózisa pedig abszolút, tagadhatatlanul helyes - és megjegyzem ez az első alkalom az életben hogy egyetértek vele. Rászántam pár percet, elolvastam mit kell erről tudni, pontosan ráillik (sőt, lehet nem is olyan enyhe az az autizmusa). Így utólag sok év kommentje kerül más megvilágításba és válik azonnal érthetővé. Ha mondjuk korábban megírja akkor kurvaanyázás meg blogitthagyás (volt hogy miatt nem volt itt sokáig mert nem bírtam elviselni) helyett sajnáltam volna, de jobb későn mint soha.

Határátkelő 2015.08.13. 19:28:11

@Zaklato: Nekem emberek, személyek küldik el életüknek egy fejezetét, akikkel többször vagy kevesebbszer levelezek, természetesen az élettörténetek részleteit sem kapacitásom, sem szándékom nincs ellenőrizni. Nem vagyok sem rendőr, sem magánnyomozó, bízom abban, hogy aki úgy érzi meg szeretne osztani információkat az életéről, magáról, azt azért teszi, mert ezzel közölni, esetleg segíteni szeretne. Ez nem egy híroldal, nyilván senki sem egy poszt információi alapján von majd le következtetéseket egy országról, az ottani életről stb.

pamut 2015.08.13. 19:30:28

@Határátkelő: szerintem csak provokálni akar, elég árulkodó a neve. friss nikk.

Sanyi9 2015.08.13. 19:33:01

@Zaklato: biztos hitelesek, hiszen fenn vannak a zinterneten.

©________ 2015.08.13. 19:36:49

@pamut:

Ez az egesz egy spektrum.
Az " enyhebb formaja" nem pontos definicio. Ha az lenne, nem lenne kulon neve. Ugyan a dsm-iv sulyossag szerint osztalyozza a spektrumba tartozo zavarokat, messze nem egyseges az ezzel kapcsolatos velekedes. A diagnosztizalas plane nem.

Amugy konnyu, ha talakozol veluk,meg tudod mondani, melyik az autista.
En talalkoztam mindkettovel.

2015.08.13. 19:38:36

@Zaklato: volt egy ido, amikor teljesen mindegy mely orszagrol volt szo es mi volt a posztban, a kommentek ugyis az akcios csirkemell ararol volt szo Grazban.

2015.08.13. 19:40:44

@Tilcsak Bea (igen, en vagyok):

A kormanyzattal es a kozigazgatassal mindenhol lehet gond, itt is volt pl. poszt a nemet jogositvannyal kapcsolatosan azt hiszem. Ausztriaban sem mindig problemamentes az ugyintezes. Es rossz kedvu pincer, elado es ugyintezo is mindenhol van a vilagban....

En nem igyekszem a pozitivumokra koncentralni, megis azok talalnak meg altalaban. Jo kerdes, hogy ennek mi az oka? Talan szerencses csillagzat alatt szulettem... Nekem nem tudja elvenni a jo kedvemet egy hulye ugyintezo, a politikat meg mar jo ideje nem kovetem melyebben, radiot es tevet nem hallgatok/nezek, a netes hireket atfutom, de a politikat altalaban ott is skippelni szoktam. Idegeskedhetnek rajta, de attol senkinek nem lesz jobb, a kornyezetemnek szarabb lesz, neke szinten, a politika meg nem lesz mas, pedig eskuszom amiota vannak, azota folyamatosan rajuk szavazok.... :))

Szoval en azt gondolo, hogy Magyarorszag egy pont olyan jol elheto hely, mint barmelyik masik EU-s orszag, a kerdes, hogy az anyagiakat meg tudod-e teremteni magadnak, illetve az anyagiakon kivul van-e mas, ami miatt mennel... Ha nem tudod az anyagiakat megteremteni, vagy mas miatt mennel, menjel. Ha kint sem jobb, akkor meg gyere vissza. Vagy maradj es elvezd itt az eletet. En tenyleg csak az allando sirankozast , hazakopkodest meg Magyarorszagra mutogatast nem ertem, amikor a lehetosegek korlatlanok, csak az egyenen mulik, hogy megy, marad, mit csinal... Meg azt, hogy ha valaki elment, az miert nem elvezi a kinti eletet, miert erez arra kenyszert, hogy visszafele rugjon meg harmat...

blackhairlady 2015.08.13. 19:41:03

@mojyo: De akkor ki kell koltoznod a belvarosbol:))

2015.08.13. 19:42:29

@charlieharper:

Es egyszer reges-regen, egy messzi-messzi galaxisban, szuletett egy csodalatos olajfurotornyos poszt is Norbitol... :))))

2015.08.13. 19:42:54

@London2009: ismerem Blackheathet es St Albanst is. Tul ntomottek. Nekem.
Ettol fuggettlenul, most a Manhattan nevu allatkertben lakunk. Meg egy ideig

2015.08.13. 19:43:36

@Ödenburger [Hu/At]: azt nem olvastam. Csak hallottam rola

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.08.13. 19:45:52

@pamut:
Már legalább két éve emlegeti. Én egyébként egy rendkívül művelt kiváló gondolkodónak tartom annak ellenére hogy sok mindenben nem értek egyet vele.

pamut 2015.08.13. 19:48:27

@Tilcsak Bea (igen, en vagyok):
Őszintén szólva a szakmai részletek ennyire nem érdekelnek, amit linkeltem neked az a "magyar fejlesztőpedagógusok és gyógypedagógusok nemzetközi szakmai egyesülete"-nek oldala volt, nekem ez elég hiteles forrás. Beleolvastam még pár helyen, máshol is az autizmus egyik fajtájaként emlegetik.

Nekem egyébként tök mindegy mi a betegségének a rendszertani besorolása, ha nem értesz egyet velük akkor ezt ott jelezd. Azért a szakoldalaknak jobban hiszek, szóval nekem ő marad autista, bár maga az elnevezés sem olyan fontos, a lényeg hogy amiket ő is írt magáról, meg amiket ezek az oldalak is felsorolnak, azok tényleg illenek rá:
- zéró EQ,
- gyenge kapcsolatteremtő készség,
- szabályokhoz, a megszokott rutinhoz való görcsös ragaszkodás,
- megtapadt gondolkodási sémák
- merev belső szabályrendszerükhöz görcsösen ragaszkodnak, a közösségi lét íratlan szabályaival folyamatosan összeütközésbe kerülnek.

pamut 2015.08.13. 19:51:22

@diggerdriver:
:D
Csakhogy én el se olvastam amit ír, mert ha megláttam a nevét már tudtam hogy jön a szokásos verkli (had ne keljen leírnom mik), és inkább kikapcsoltam az oldalt is, mert tudtam hogy attól kezdve szét van verve a beszélgetés is és már csak a végtelen vita jön mert mindig ráugrottak a többiek (jogosan) a hülyeségeire. De így hogy beteg, így mindjárt más.

Muscari 2015.08.13. 19:55:49

@charlieharper: nemsoka kuldok egy email, nezd majd meg.

Muscari 2015.08.13. 20:01:27

@Zaklato: megis hogyan szerinted?

Shanarey 2015.08.13. 20:17:17

@pamut:

Birca betegségét el tudom én magyarázni, de a HA akkor kimoderálja, és igaza van. Ő egyáltalán nem az aminek mondja magát. A viselkedésének, egészen más oka van. Ha utána olvasnál az összes kommentjének, amit nem a határátkelőn követett el, megérted te is. Amit csinál az egy választott viselkedés, a magyarázat pedig a parasztvakítás amit ad hozzá.

Zaklato 2015.08.13. 20:24:14

@Határátkelő: köszönöm a válaszodat!
Nem akartam/akarok provokálni senkit,csak,ahogy "martineden" irta
van pár ellentmondás a Hôlgy posztjában.
Nekem tünik inkább a"Gyere Haza Magyar" propagandàjànak!?

Csávógyerek 2015.08.13. 20:24:30

Eleve úgy mentek ki, hogy a cél a lakáshitel törlesztése.

A munka ügyfélszolgálat volt, ami lehet, hogy jól fizet a magyar viszonyokhoz képest, főleg az Apple-nél, de nem feltétlenül annyira nagy szellemi kihívás hosszútávon, jelentős stressz mellett.

Nem látok semmilyen komoly szándékot vagy okot a kintmaradásra, főleg a rendezettnek tűnő magyarországi viszonyaik mellett.

Három év már nem a nyári táborozás kategória, de még mindig csak a rácsodálkozás időtartama.

montroyal ( CAN qc) 2015.08.13. 20:26:48

3 nyelvet tanulni Mo-on az jo .. hasznalni gyakorolni kint az is jo .. de visszakoltozni egy kis faluba ..meg fordito iroda .. vajon meddig lehet szinten tartani a 3 nyelvet abban a kis faluban .. tudom NET me filmek meg skype de az eleg ? nem beszelni szemelyesen idegennyelvuekkel nem elni abban a kornyezetben ... OK én 2 evet voltam Bécsben elboldogultam es fejlodtem nemetul , de mostanra tokeletesen elfelejtettem ...

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.08.13. 20:33:47

@pamut:
A szoci rendszer legnagyobb nyertese a cigányság volt. Soha nem álltak olyan közel a teljes integrációhoz mint akkor.
A rendszerváltás nagy vesztesei szintén ők. A 25 év legalább 50 évet visszavetett rajtuk.
Sajnos nincs esély a javulásra.

pamut 2015.08.13. 20:36:37

@Shanarey: Ha van kedved leírni, szívesen elolvasom, de itt valóban off, küld el levélben.
"Ha utána olvasnál az összes kommentjének" - inkább a halál.

@diggerdriver: Egyetértek, és örülök hogy hasonlóan látjuk, ritkán lehet erről normálisan társalogni.

Zaklato 2015.08.13. 20:49:46

@Muscari: @Zaklato: Nekem emberek, személyek küldik el életüknek egy fejezetét, akikkel többször vagy kevesebbszer levelezek, természetesen az élettörténetek részleteit sem kapacitásom, sem szándékom nincs ellenőrizni. Nem vagyok sem rendőr, sem magánnyomozó, bízom abban, hogy aki úgy érzi meg szeretne osztani információkat az életéről, magáról, azt azért teszi, mert ezzel közölni, esetleg segíteni szeretne. Ez nem egy híroldal, nyilván senki sem egy poszt információi alapján von majd le következtetéseket egy országról, az ottani életről stb.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.08.13. 20:52:17

@pamut:
Nézd, 30 évet nyomtam le otthon az építőiparban. Dolgoztam Mátészalkai, Fehérgyarmati, Ramocsaházi, Baktalórántházi és még rengeteg helyről származó cigányokkal. az építőipar volt a legnagyobb foglalkoztatójuk. Kicsit van tapasztalatom a dologban.

Csodabogár 2015.08.13. 21:23:39

@montroyal ( CAN qc): Igen vannak ilyenek, akik megtanulnak egy nyelvet, aztán nem törödnek vele és elfelejtik. A nyelvtudást ápolni kell ha nem akarod elfelejteni. Ha nem élsz az adott nyelvi közegben, akkor is lehet olvasni a nyelven, tv-t nézni és esetleg megpróbálni érintkezésben maradni az anyanyelvüekkel. Lehet, hogy nem lesz olyan spontán naprakész az idegen nyelv, de órákon belül bele lehet jönni ismét. Második nyelvnek tanultam a svédet, aztán elköltöztem német nyelvterületre, de mindig igyekeztem megtartani a svéd tudásomat is. Már 40 éve nem élek ott, de még mindig olvasok és adott esetben beszélek is svédül.
A poszt író forditással akar foglalozni, holt biztos nem fogja elfelejteni azokat a nyelveket, amiket használ.

©________ 2015.08.13. 21:25:31

@Ödenburger [Hu/At]: rosszkedvű ugyintezok??

nagyon nem errol van szo ha azt hiszed, h errol,akkor azzal engem igazolsz

montroyal ( CAN qc) 2015.08.13. 21:26:41

@martineden: na ezert nem commentalok ..megirtad helyettem .. +1

©________ 2015.08.13. 21:27:53

@Ödenburger [Hu/At]: ja a visszarugdalast meg ugy hivjak, h realizmus meg kognitiv disszonancia
de eleg a pszichiátriáról, nem envagyok a blog pszichiatere:)

©________ 2015.08.13. 21:29:21

@pamut: te bajod.
mi maskent diagnosztizaltuk ot:)

montroyal ( CAN qc) 2015.08.13. 21:32:37

@Csodabogár: nem tudom , de én mindent elolvasva ,TV-t nezve ertek el is hiszem magamrol hogy jol tudom a nyelvet de ha beszelgetesre kerul a sor mar nem olyan egyszeru .. foleg evek multan .. nem biztos hogy kotetlen beszelgetesbe eltudom mondani minden nehezseg nelkul amit konnyen megertek vagy olvasok .. szerencse hogy a kezembol elek nem a szambol ...

montroyal ( CAN qc) 2015.08.13. 21:52:47

@M. Péter: Inkább a zsebtolvajoktól kell félni,

mert azert a romanok is hataretkelnek ... a Scam city barceloniai része errol szol ..

montroyal ( CAN qc) 2015.08.13. 22:14:05

@diggerdriver: Tudok ilyen fényevő családról, a gyerek belehalt

én meg olyant hallottam hogy egy fukar gazdag ember latja hogy egy csaj az ablakban van es nagyokat harap a levegobol . kerdezi is tole mit csinalsz
- taplalkozom levegovel elek ..
na gondolja ez kell felesegnek nem fog sokba kerulni a kajaja .. meg is van az eskuvo es a naszejszaka is , latja a ferj hogy a felesege zabal mindent a konyhaba .. megkerdezi hat;- te csak a levegot etted, akkor most miert eszel mindent
ja az meg a naszejszaka elott volt, de most kilyukasztottal es nem marad meg bennem a levego ..

macamuca [IHUN] 2015.08.13. 22:18:21

@Zaklato:
Kb hogyan képzeled az ellenőrzést? E-mailban, telefonon, netan szemelyes felkeresessel? Adjon meg referencia-személyt a posztot iro, akinel majd HA csekkolja a posztot író személyt? Es ismét: hogyan csekkolja? Ha megadok mondjuk egy telefonszámot, mondván, Gipsz Jakab szama, es o az én...kicsodam is? Ki fogadható el referencia-személyként? Rokon? Barát? Kollega?
Kíváncsi a tettel.....

(tolem referenciát nem kért HA, szemelyes megkeresés sem volt, se telefonos/e-mailes/alsrmilyenes ellenőrzés. Megírtam a posztomat, elküldtem neki, o meg közreadta. Mondjuk, eddig meg senki nem vonta kétségbe egyetlen szavamat-sorokat sem...)

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2015.08.13. 22:45:45

@Shanarey: "A Duna, Regensburgnál még megvan és a dög meleg is."

A lanyom 3 het mulva megy oda egy szemeszterre, remeljuk, meg akkorra is meglesz, es a jo ido is kitart :)

5perc 2015.08.13. 23:19:13

"A mai történet ismét azt bizonyítja, amiről már itt is számtalanszor szó esett: nem mindenkinek jön be a külföldi élet"

A történet itt olvasható változata teljesen mást bizonyít. Azt, hogy egy ilyen típusú állás külföldön - sokkal több fizetésért - is ugyanúgy kikészít, mint Magyarországon.
Legalábbis én sehol nem találtam azt a részt, ahol nehéz beilleszkedni, modortalanok/gerinctelenek a helyiek, a vendégmukásokat hátrányosan megkülönböztetik, hogy a nagy számú menekült miatt rossz a hangulat, vagy elhatalmasodott a honvágy. Ebből csak annyi látszik, hogy rosszul választott munkahelyet, meg talán hogy már itthon sem nagyon szerett multinál dolgozni.
A hely majdnem lényegtelen, Zabaron meg túl hideg lenne.
Persze ez nem egy rossz írás.

Furos 2015.08.13. 23:20:13

@Határátkelő: Csak ma, csak onoknek...
-"Sikerült azonnal állást találnom a helyi általános iskolában és közben lett egy csomó magántanítványom is, (nyelvtanárhiány van országszerte) így el tudom tartani a családot." Haaaaaaaaat jobarat abbol a penzbol meg Rodolfo se tartana el a csaladjat, pedig o nagy varazslo volt. Tapasztalat.
Roviden Hazamenni a kint felhalmozott tartalekkal ami azert 3 ev utan egy lakastorlesztessel nem lehet hudesok, mar meglevo tehermentes hazba, Nagymama segit a gyerekre vigyazni mert anyanak penzt KELL keresnie.
Ciganygyerekek ki idegelik a tanitonenit erre eldonti ez nem neki valo. Most akkor fordito iroda lesz belole, apa meg kertet as mert megtalalta a hivatasat....
Mindezt eloadva,hogy mennyire bejott az elet.
Ugy latom csak paran vagyunk akiknek nem sikerult felfedezni az oriasi sikert a hazateres utan.
Nagyon nem jon ki a matek a nagy magyar atlagra levetitve.

Taxomükke (UK) 2015.08.13. 23:31:09

@pamut: Már számtalanszor leírta, hogy aspergeres.

SzZoole 2015.08.13. 23:34:58

@Furos: majd ra fog jönni magátol is
Meg arra is,ha a ferjuram elkezdi a biogazdasagot es az uj magyar brazilok kilopjak a szemet is,rászorultsági alapon,mert azt lehet...

Taxomükke (UK) 2015.08.13. 23:39:53

@Furos: Figyelj, majd legfeljebb az lesz, amit itt sokan leírtak: visszamennek külföldre.

Furos 2015.08.14. 00:05:31

@Zoole[uk]: Eleg sok ismeretlenes az egyenlet :)

Furos 2015.08.14. 00:05:33

@Taxomükke (UK): De apjuk megtalalta a HIVATAST. Az nem ugy van, hogy otthagyom az anyafodet, ami raadasul BIO.

Coco C. 2015.08.14. 00:23:13

@Furos: de o nem a nagy magyar atlag, o egy szemely akinek igy alakult az elete.

Amladd 2015.08.14. 00:23:28

@Furos: lehet, hogy akkor mégis bennetek a hiba, ha csak egy páran vagytok? :) Pedig nem kell túl sok ész megérteni, hogy miről szól a poszt. Nem a pénzről, hanem a nyugalomról, a család közelségéről,az idilli vidéki életről. Lehet, hogy neked nehéz ezt felfogni, pedig hidd el van ilyen és ne aggódj, megélünk a pénzből, amit keresek. De még annyi idegességet sem szeretnék, amennyit a cigány gyerekek okoznak, tehát fordítani fogok, itthon, egyedül, rugalmas munkaidőben és remélhetőleg több pénzért - bár ez nem fontos, nekünk az is elég lesz, ha uennyit keresek, mint jelenleg (gondolom eddig kitaláltad, hogy a posztot én írtam)

Amladd 2015.08.14. 00:34:55

@martineden: Na látod, ez a szűklátókörűség. Honnan veszed, hogy paraszt ember volt? Sosem gazdálkodtak,ő zenész, anyukája óvónő. A nagyszülőknek volt a kertben szőlőjük. Miért furcsa, ha szereti csinálni,ha szeret itthon lenni, ha elege van az emberekből, főleg az olyanokból, mint amilyen te vagy? Reggel négykor kel, öntözni és ezt már lassan két éve. Nekünk fontos, hogy vegyszermentes ételeket főzzek a kisléányunknak. Te edd csak a teszkós szart.... Hogy jössz te ahhoz, hogy leparasztozd? Nem érted, hogy a hazaköltözésünk nem a pénzről szól? De vagyunk annyira realisták, hogy tudjuk, hogy a teljes önfenntartás csak álom, egyik félnek keresni kell. Miért baj az, hogy ezt a nő teszi, ha piacképesebb a szakmája? A párom sem ül ölbetett kézzel, nagy a ház, van bőven tennivaló. És nyugi, anyósom sem unja meg a pesztrálást...

pappito · http://pappito.com 2015.08.14. 00:41:53

@Mr Long: "Mondjuk ezt elmeny hallani olyan emberektol akik szinten magyar suliban tanultak, bezzeg elmondas alapjan jo az eletuk megis kulfoldon."

ja, mert húsz-harminc éve is olyan volt az oktatás, mint most...

FutureFry 2015.08.14. 00:47:29

@LittleG (uk):
“És az agresszív kéregetés. Adjál, de adjál, de adjál már. Ha meg nem adtál, megátkozott.
Itt meg ha az utcakövön ülő hajléktalan aprót kér és csak annyit a fejem rázom, hogy nem, szép napot kíván vagy azt mondja, nem gond.”

Én eddig a legagresszívebb kéregetőkkel Londonban találkoztam (igaz, jó régen): Volt, hogy miután ignoráltam a “Spare change”-t, utánam jött, és ha azt mondtam, hogy nincs, akkor hangosan kiabált, kb. hogy “dehogy nincs, csak nem akarsz adni!”. (Egyébként nem bevándorló volt, hanem helyi)

FutureFry 2015.08.14. 00:48:45

@mojyo: Dél Koreában is megy a városi stressz (mókuskerék) előli vidékre költözés és “őstermelés”, ráadásul a hírek szerint nem is rossz a bevétel egyeseknek: $300K/év:
www.npr.org/sections/thesalt/2015/08/03/428102390/tired-of-the-seoul-sucking-rat-race-koreans-flock-to-farming
Egyébként meg nekem a posztban a fenyőfák kivágása a leglehangolóbb.

Amladd 2015.08.14. 00:54:12

@Tilcsak Bea (igen, en vagyok): ok, én meg szeretném a te mostani történetedet ismerni :) Valóban, nem lehet tudni, hogy mi lesz három év múlva, lehet, hogy megint egy multinál fogok "szenvedni" külföldön, pl. Barcelonában, Máltán, ill Hollandiában. Kíváncsiságból regisztráltam uis pár álláskereső oldalra (az Apple után az előbbi országokból kaptam állásajánlatot, csak nem mentem, mert nem szerettem volna megint multinál dolgozni. De megnyugodva konstatáltam, hogy az Applenél eltöltött évek nagyon jó referencia a jövőre nézve. Ezért hazajöttünk szerencsét próbálni... (a posztíró voltam)

FutureFry 2015.08.14. 00:54:20

@pamut: @LittleG (uk):
Hírek szerint a londoni ingatlanlufi egy (nagy?) részét a nem teljesen legális pénzek külföldről (pl. a volt Szovjetunió országaiból) történő beáramlása táplálja :
www.npr.org/2015/08/12/431959351/white-collar-crime-drives-up-london-property-prices

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.08.14. 00:59:06

@Amladd: remélem, van már munka vagy igeret ra, és nemcsak remenykedsz, hogy talán lesz.
és nem biztos, hogy ezzel a stilussal népszerű lesz a kommented, habár nekem nincs sok bajom vele, csak szólok előre, ha már itt vagyok. ...

Amladd 2015.08.14. 01:01:23

@Dragonlady (Bp, Hun): aham, szóval akkor ne is fogjak bele, igaz?

pappito · http://pappito.com 2015.08.14. 01:04:15

@KaMon: mumpsz oltást miért nem adatsz? ha nem esik át rajta a gyerek, az felnőttkorban igen durva következményekkel járhat

(nem hitvitázni akarok, csak érdekel)

P.Elliot 2015.08.14. 01:16:32

@diggerdriver: Egyed csak azokat a csulkoket amirol irtal ha jolesik. En is megennem csak itt nem aruljak, illetve amit igen az kopedelem.

Bredpitt Monika 2015.08.14. 01:17:23

@valeriee: kedves valeriee, leszbikus no szeretne veled felvenni a kapcsolatot.

Szamithatsz majd ilyen uzenetekre is.
Ha talalsz olcso szobat London ban szolj.

A humorerzek odaat van.

Bredpitt Monika 2015.08.14. 01:22:17

A posztolonak sok sikert. En is hazamentem.

Azota hivtak hulyenek, nem normalisnak, felelotlennek....sorolhatnam.
meg annak idejen mondta valaki, aki most Ha nagy ellensege lett, had menjen es had valassza meg melyik falba veri a fejet.
nalunk direkt ezert gumibol vannak a falak, tudod, mert orult vagyok. Udv

P.Elliot 2015.08.14. 01:23:00

@diggerdriver: En is olvastam ilyet, az eszem megall rajta hogy hogy lehet ilyen elmebajos barki hogy elhiszi hogy a fenybol meg lehet elni.
Ok bezzeg nem haltak meg csak a gyerek, mi? Ok rapotoltak valamit...

pappito · http://pappito.com 2015.08.14. 01:30:47

@Ödenburger [Hu/At]: "es nevet is valtoztattam, meg alszakallt novesztettem,"

hogy kell ÁLszakállt növeszteni? azt hittem azt ragasztják :))))

P.Elliot 2015.08.14. 01:35:06

@Dragonlady (Bp, Hun): Ezt mondtam en is a rokonanak hogy otthon nagyobb baj lesz az oltasokbol es azt sem hiszem hogy olyan egyszeru lesz otthon tanitani a gyereket, itt sem engedik meg mindenkinek csak ugy de a rokon csak legyintett hogy ugysem hiszik el, hiaba mondja.
Na, azokrol szivesen olvastam volna egy hataratkelo posztot hogy mire vittek.

P.Elliot 2015.08.14. 01:45:16

@Csodabogár: Engem egyszer oltottak influenza ellen es abban az evben en aki keves influenzat szedtem ossze telente, vegig beteg voltam. Lazas, levegot alig kaptam, rettenetes volt. Alighogy kikeveredtem belole jott a kovetkezo, vegig tavaszig.
Utana ugy dontottem hogy nekem tobbet nem kell a vedooltasuk, nincs is kulonosebb bajom azota.

P.Elliot 2015.08.14. 01:52:16

@Muscari: Semmi agazatot nem kovetek szerintem, kicsi teruletem van, 9 x 9 meter koruli, felszantva kapom de azert atforgattuk asoval is egy kicsit, bele a novenyeket meg a magokat, locsolni ha kell es kihuzni a gazt. Ennyi.
Rendkivul szorakoztat...

P.Elliot 2015.08.14. 01:58:27

@M. Péter: Idorol idore van is belole orszagos botrany meg fenyegetozes hogy kenyszeriteni fogjak oket, a gyerek nem tulajdona a szulonek hogy azt csinal vele amit akar de aztan mindig elokerul egy uvoltozos szulo aki a torvenykonyvet mutogatja hogy o szabad ember, azt csinal amit akar.
Nem konnyu veluk targyalni.

Bredpitt Monika 2015.08.14. 04:28:43

@Tilcsak Bea (igen, en vagyok): Budapest en lakom, havi szazezer forintos fizetesbol eltem kettesben kislanyommal. Boldogan. Nem mindenkinek olyan fontos tenyezo a penz.
A masik meg meg ha van is penz, akkor is lehet a kakan is csomot keresni.

Bredpitt Monika 2015.08.14. 04:31:59

@pappito: rendes gyerek vagy hogy vigasztalsz veres veresegem kapcsan.......nincs kedvem a tegnaphoz visszalepni

P.Elliot 2015.08.14. 04:38:05

@Bredpitt Monika: A ferjed nem fizetett gyerektartast?

Bredpitt Monika 2015.08.14. 04:39:33

@Határátkelő: jo duma, marmint a nem vagy rendor es magannyomozo

Bredpitt Monika 2015.08.14. 04:44:10

@P.Elliot: kisse hosszu lenne erre a valasz, de a lenyeg, hogy mi jol elvoltunk keves penzbol is, azon meg neha a mai napig komolyan elscodalkozom hogy jottem ki a penzbol amikor nem volt allasom

2015.08.14. 05:28:26

@Tilcsak Bea (igen, en vagyok):

Persze doki, ertjuk, igazad van, mert olvastal idegen szavakat egy lexikonban... Es mondd, Napoleon es Jezus a szomszedos agyakrol, ok jol vannak?? :)))

2015.08.14. 05:29:29

@pappito:

Azert van ott a :).
:))

2015.08.14. 05:32:34

@Bredpitt Monika:

Ne szolj be neki, mert egy komment alapjan is ugy megdiagnosztizal, hogy abbol koldulsz... :))

Void Bunkoid 2015.08.14. 06:43:13

Olyan furcsa ez a cikk, általában a Határátkelőn ENNYIRE hepiendes, Magyarország-de-szeretlek, inkább leszek itt keményen dolgozó kisember, ám diszkréten cigányozós (még ha amúgy igaza is van :)) posztot még nem láttam.

Csak nem sikerült mégis beállni a sorba, kedves blog? Ez a poszt erősen kormánypropaganda-szagú :)

Muscari 2015.08.14. 07:57:08

@P.Elliot: az influenza és a megfázás az nem ugyanaz, az előbbit nem tudod folyamatosan elkapni.

nu pagagyí 2015.08.14. 07:57:50

Abból a 2-4 millióból, amit a kormány fizetett, hogy hazajöjjetek, ki lehet húzni egy darabig, utána meg majd csak lesz valami.

jog-ász 2015.08.14. 07:57:50

@maxval bircaman megbízott szerkesztő: annyira tetszik ez az őszinteség!!:)végre megértettem az összes hozzászólásod:)

Muscari 2015.08.14. 08:03:59

Látom, megjelent a posztoló, de minek.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2015.08.14. 08:19:35

@Void Bunkoid: van sapka-nincs sapka tipikus esete :) Ha lejön egy post, ami arról szól hogy szar az ország, akkor köcsög liberális a blog, ha ilyen post akkor meg kormánybérenc :)

KaMon 2015.08.14. 08:19:37

@M. Péter: @pappito: Tisztában vagyok azzal, milyen következménye van, ha a lányom terhesen fertőződik rubeolával vagy a fiam felnőttként mumpsszal. Éppen ezért írtam is, hogy ha gyerekkorban nem esnek át ezen, akkor fiatal felnőttkorban kéne ezt kérni.

Egyébként a fiam volt már mumpszos és még a legnagyobb lányom is elkapta tőle, akit pedig kicsiként Magyarországon még kötelezően beoltottak ellene. Ennyit az oltás hosszútávú védőhatásáról.

pappito · http://pappito.com 2015.08.14. 08:27:59

@KaMon: mint mondám, nem akarok én vitázni ezügyben, csak érdekelt. de ha gyerekkorban átestek rajta akkor jó eséllyel van védettségük.

azért az oltások hasznosságára nem a te egy gyereked egy esete a jellemző, hanem egy tízmilliós országban tizenéve meg nem jelenő rubeola járvány

©________ 2015.08.14. 08:30:21

@Amladd: szivesen leirnam a tapasztalatokat, de leginkabb olyan indittatasbol, hogy mire kell odafigyelni, hogy jol sikeruljon nektek.

Ami biztos, nagyjabol az ot ev a fordulopont, ahol kiderul,hogy megy-e, nektek valo-e, stb.

©________ 2015.08.14. 08:33:19

@Ödenburger [Hu/At]: ok a szomszed szobaban vannak, de max jol van.
:-)

üregi 2015.08.14. 09:27:26

@pappito: "egyedül a "sztereotípiák mind igazak"-nál ment a mutató a pirosba," - Eddig jutottam, amikor az én mutatóm futott pirosba.
Lakott már a közvetlen környezetedben az említett etnikumból?
Abból a fajtából, aki a sztereotípiák mintapéldánya?
Akkor fel sem merülne, hogy még több toleranciát várj el a témában!
A posztod többi gondolatához csatlakoznék: Bárcsak mindenki megélhetne abból, amit szeret.
"Engedjetek főzni és jobbá teszem a világot!" A Nagy Levin

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2015.08.14. 10:30:25

"Végül is szerencsés vagyok, mert sikerült ott teherbe esnem, ami a Gyes szempontjából nagyon előnyös helyzet, így már a Picire is gondolnunk kellett." ezt ne igazan ertem a szovegben...

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2015.08.14. 10:39:30

@pamut: Ez siman jellemzo nem csak az autirstakra, de az Asperger-szindrómasokra is.

2015.08.14. 10:58:18

@FutureFry: De ez nem eszkepizmus, amit ez a no csinalt legalabbis nem az es en se ezert szeretnem... Ez nem elvonulas, nagyon is aktiv es tarsasagi eletet el, es nem is a "varosi stressz" elol koltozott el hanem az angol videki birtokrol :D Szoval ez nem az izolaciorol szol, hanem a fenntarthato eletrol, es annak elvezeterol, tudom, hogy ezt a magyaroknak foleg nehez megerteni mert a magyar ilyen elvonulos fajta, es alapvetoen rettentoen utalja a tobbi embert (es kozben panaszkodik a maganyrol) :D Deeeee ez tenyleg nem errol szol, sajnalom, hogy nem tudom rendesen megfogalmazni, de nekem semmi bajom a varossal, sot... es a mokuskerekkel, viszont szennyezesre es pazarlasra kenyszerit.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2015.08.14. 11:35:44

Örömmel olvasom, hogy összejött, de ez a

"Mindig is ott motoszkált a fejemben, hogy vidéki élet, önfenntartás,"

önfenntartás olyan aranyos. Mindenki azt képzeli, hogy milyen jó az, de a valóságban 7/24-es munka, nincs karácsony, nincs hétvége.

A földet művelni kell az állat enni kér.

Szóva elképzelni könnyű, de véghezvinni csak keveseknek sikerül.

Tünde Gaal 2015.08.14. 11:35:44

Nem.Nekünk Nem a pènzrõl szòl. Írországbòl is el lehet jutni Németországba 10 év után is.Hogy miért?Azért, hogy legyen még erõm majdan az unokáimmal játszani. Pl.

sdani 2015.08.14. 12:17:48

Grat! Ugyesek vagytok! Sok sikert.

Amladd 2015.08.14. 13:46:41

@nu pagagyí: húha, lehet, h igazad van, csak valahogy nem érkezett meg az a pénz...Amúgy, értő olvasás!!! Több, mint két éve már itthon vagyunk, nem volt akkoriban semmi ilyen program - vagy lehet. h volt, de engem nem érdekel. Különben nem vagyok fityeszes - ha erre is esetleg kíváncsi valaki (A posztíró)

Amladd 2015.08.14. 13:50:19

@doggfather: Két éve csináljuk (csinálja a párom), szóval azért már képben vagyunk, hogy ez mivel jár

Happygabo 2015.08.14. 15:35:02

Bár érdekes a történet, azonban semmi, de semmi köze nincs a külföld-magyarország viszonylathoz, a határátkeléshez.
Nemes egyszerűséggel beosztottból főnökök - másképpen szólva főnök nélküliek - lehettek itt Magyarországon, és még meg is tudnak élni. Ennek semmi köze Irországhoz, az applehöz vagy a teljesítménykényszerhez.
Ráadásul nem is követendő példa, hiszen a legtöbb terméket nem lehet egyéni vállalkozóként megtermelni, csak kevés embernek adatik meg, hogy olyan a szakmája, amit egyedül is végezhet. Egy mérnök egyedül például nem sokra viszi, ahogy egy felszolgáló vagy heggesztő sem.
Összefoglalva: a poszt nem más, mint az eldicsekvés, hogy hogyan lett a posztoló beosztottból a legnagyobb főnök - gratulálunk, kérjük a következőt.

xm95 2015.08.14. 15:35:35

Nem bírtam elolvasni az összes kommentet, de azokkal értek egyet, akik kritikusan állnak hozzá a témához. Szerintem a történet egy hipszterkislányról szól, akinek büdös a munka, és mivel van lehetőség, és most éppen az tetszik neki, fordító irodát talált ki magának. Eleve rosszul indult el külföldre, a pénz miatt ment, nem az élet miatt, tetézte azzal, hogy nem készült fel arra az országra ahol gyakorlatilag véletlenül kötött ki. De az életre sem készült fel, mert olyan állást vállalt amiről nem tudta, hogy nem neki való. Már kétszer, merthogy a tanítói állás sem felelt meg, vagy abban a konkrét helyiségben a tanítói állás. Nem hinném, hogy ezért gratulálnom kéne neki.

xm95 2015.08.14. 15:35:43

Vegigolvasva az összes kommentet, közte a posztoló hozzaszólását is, agresszivitása és cinizmusa megerősített az előbbi véleményemben.

Amladd 2015.08.14. 17:13:08

@xm95, xm95.blog.hu: Hát te nagyon vicces van. Ha büdös lenne a munka, felmondtam volna és éltem volna a párommal együtt a munkanélküli segélyen mint oly sok honfitársam, akik erre rendezkedtek be külföldön. 12 éve diplomáztam, de még egy napot sem voltam munkanélküli, de aham, büdös a munka. Az, hogy van lehetőségem váltani, az a nyelvtudásnak köszönhető és ez szerintem pozitívum. De te gondolom egész életedben egy helyen dolgoztál, uabban a munkakörben, igaz? De hadd haljuk a te történetedet, ha ez egy looser története volt számodra.

bpetya75 2015.08.14. 17:36:39

@Amladd:

Biztos kérdezték már, de Csurgó vagy Barcs? Esetleg Berzence vagy Gyékényes? ;-)

Luca Simmons 2015.08.14. 17:59:49

Sziasztok, kicsit lemaradtam...de, elolvastam az összes kommentet. Van két/kettö olyan ismerösöm, akik ezt tették amit a posztirója is...egyiknek bejött...nagyon jól élnek a biogazdálkodásból, eladásra is, söt már vendégházat is üzemeltetnek. A másik pár visszament...ök felhúztak egy nagy házat, tanya, minden kész volt, de rájöttek München az nagyon más, mint a Pest megyei kis falu...igy most újra Münchenben dolgoznak és München környéken élnek egy kertes házban, albérletben. Tehát, nem lehetetlen semmi, ahogy Ödenburger is írta valakinek bejön az adott hely, és Kistarcsán is boldog, van aki (ismerek olyat) Svájcra is köpköd. Sajnos, azt látom egyre többször sokakban van tüske, vagy azért mert "vkiknek" sikerült külföldre kijutni, és érthetö módon már csak a lakáshitel kifizetése is nagy fegyvertény, vagy csak azért mert neki sz.r itthon, de a tudása meg nincs hozzá, hogy kimenjen, és ezért a frusztrált és azt itt éli ki, és köpköd. Én szorítok a posztírónak, hogy a terv sikerüljön! Üdv Luca Németország

Golf2 2015.08.14. 20:45:43

Bátraké a szerencse...

bpetya75 2015.08.15. 00:05:23

@Golf2:

És milyen nehéz távozóként elismerni a maradó bátorságát, vagy maradóként a távozóét...

xm95 2015.08.15. 01:10:00

@Amladd: Nem állítottam, hogy vesztes vagy. Megítélésem szerint az a vesztes, aki a segélyből él, ahelyett hogy dolgozna, mikor van rá lehetősége, valamint aki teleszájjal hirdeti, hogy "te nekem ne mondd, milyenek ezek a németek/angolok/franciák/pirézek, én voltam kint, tudom, hogy mi van " ahelyett, hogy bevallaná, hogy ő nem tudott helytállni. Az, hogy még nem voltál munkanélküli, örvendetes, de nem jelenti azt, hogy nem büdös a munka. Az féltűnt viszont, hogy milyen vehemenciával támadsz azokra, akik máshogy értékelnek, mint te önmagad. Tán csak nem magadnak/magatoknak bizonygatod, hogy igenis jó döntés volt, és igenis úgy élek, ahogy akarok. Arra ellenben nem reagáltál semmit, hogy nem voltál felkészült sem az ügyfélszolgálati, sem a tanítói munkára, sem pedig Írországra. A hipszersegről nem is beszélve. Amúgy pedig, aki nyilvánosságra hozza élete egy részét, ne csodálkozzon, ha kritikát is kap. Ha pedig az én történetemre vagy kíváncsi, ott a blogom címe, amit meg akarok osztani az életemről, ott megtalálod, sőt, hozzá is szólhatsz, akár kritikusan is.

Amladd 2015.08.15. 15:02:35

@xm95, xm95.blog.hu: Elolvastam a blogodat. Tudod mi a különbség kettőnk között? Az, hogy nekem itthon vannak lehetőségeim, neked meg a gyötrődés jutott volna - egy volánbuszos sofőri állás. Hát igen, ebben az esetben nekem sem jutna eszembe hazajönni... A leírás szerint te sem kalandvágyból indultál neki. Az, hogy neked bejött ott az élet nem zárja azt ki, hogy itthon is jól lehet élni. Nekem úgy tűnik, hogy inkább te próbálod bizonygatni, hogy jól tetted, h kimentél és az itthoni nyomorodat meg rákened a politikusokra, a feketegazdaságra stb. Mindenki más hibás a gyötrődésedért, csak te nem. Felvilágosítlak: vannak még jól menő vállalkozások itthon is, úgy is, hogy nincs urambátyám kapcsolata a vállalkozónak. Igen, nehezebb itthon elindítani, vezetni egy vállalkozást, de nem lehetetlen - gondolom te is láttál rá példát. Nem egy ilyent ismerek. Az, hogy neked eleged lett belőle az egy dolog. Az, hogy a tágabb körű család, a rokonok, barátok neked nem számítanak attól még másnak ez fontosabb lehet, mint a pénz. Nagyon kevés az az ember, akinek a munkája a hobbija. De te szerencsés vagy, hogy ugrálhatsz örömödben, hogy csörgött az óra, indulhatsz dolgozni. Én szívesebben vagyok a családommal, inkább elmegyek velük a helyi strandra akár minden nap, bográcsozunk a kertben, meg tudom oldani, hogy minden délben hazaugrok ebédelni, együtt, a családommal, azért egy kis balatoni nyaralás is belefér, pillanatnyilag van összesen 3 hónap szabim a suliban, van időm a lányommal foglalkozni, nyelvet tanítani neki erre mind jut idő és pénz - és képzeld, marad is. (mármint pénz) Nekem ez jelenti a minőségi életet. Ha a "büdös a munka" azt jelenti, hogy ezt szívesebben csinálom, mint, hogy dolgozzak, akkor igen, büdös a munka. Ezért is szeretnék fordítani, mert az még rugalmasabb munkaidőt jelent és még többet lehetek majd a családommal, két-három fordítással bőven keresek annyit, mint a suliban egész hónapban. Szóval nem büdös a munka csak kihasználom a lehetőségeket. Valóban, nem volt nekem való állás sem a tanítás, sem a helpdeskezés - de neked sem a kamionozás, ezért váltottál, úgy, mint én. Vagy büdös volt a munka?

Amladd 2015.08.15. 16:09:40

Amúgy nem igazán értem, h mit jelent az, hogy nem voltam felkészülve a helpdeskes melóra. Ha nem, akkor mégis hogy a francba tudtam lehúzni 3 évet? Eleve is csak 1-2 évre készültem külföldre, ezt leírtam a bejegyzésben is, szóval már csak ezért sem értem, h mire gondolsz. Nem voltam felkészülve, de azért pl. a takarításnál feleannyi pénzért csak jobb, nem? Kíváncsi vagyok, h sofőr múlttal te milyen izgalmas munkát kaptál Angliában csak angol nyelvtudással...

Bredpitt Monika 2015.08.15. 16:20:41

@Ödenburger [Hu/At]: Kinek ne szoljak be, elvesztettem a fonalat?

Bredpitt Monika 2015.08.15. 16:23:34

@pappito: Ez a palyazat dijas less, tehat en egyfajta versengesnek veszem, sot ha jol emlekszem, meg less egy olyan valasztott is, aki HA nak szemely szerint tetszik kulon.

En utalok vesziteni, ha teniszben,, tollasban, ping pongban veszitek neha az uto is repul, de mivel sportszeru vagyok vigyazok, hogy ne a nyertes fejet talaljam el vele.

Erre irtam a vereseget. Ahogy elneztem en kaptam a legkevesebb szavazatot mind nem tetszik mind tetsziket beleertve.

DieNanny CH 2015.08.15. 19:39:06

@Amladd:

"Hogy jössz te ahhoz, hogy leparasztozd? "

Fura, hogy külföldi élet után erre a szóra felkaptad a vizet. Mert nyugaton - pl német nyelvterületen - ez nem pejoratív jelző, hanem megbecsült és igen tisztelt foglalkozás!

A posztod tetszett, sok sikert kívánok! Bárcsak én is Mo-on élhetnék... :-(

Amladd 2015.08.15. 19:48:18

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: Tudom, csak valahogy erős gyanúm h a hozzászóló nem így értette... Köszönöm, h drukkolsz

bpetya75 2015.08.18. 12:53:35

@Amladd:

Nem értem, miért kellett ekkora vehemenciával nekiesned mindenkinek, aki valamiféle kritikát fogalmazott meg. Ez erősen önigazolás szagú. Amúgy a paraszt gyereken nincs miért megsértődni. Nem "leparasztozás", csak a vidéki családi ház miatt azt hitte, hogy a párod első generációs értelmiségi, akinek a szülei még földművesek voltak. Ha nem így van is. akkor sincs semmi bántó a dologban.

Amladd 2015.08.23. 22:30:40

@doggfather: több, mint két éve csináljuk, szóval tudjuk mivel jár...

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása