oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2015. június 29. 06:43,  Külhoniként a hazámban 327 komment

2015. június 29. 06:43 Határátkelő

Külhoniként a hazámban

Andi új szempontot hozott a Magyarország és én pályázat tematikájába, bár volt már, aki határontúli magyarként írt. Ebben az írásban inkább a hangsúlyok mások. Andi az érzésekre koncentrál, amelyek abból következnek, hogy a magyarsága számára nem volt egyértelmű, megszokott és kényelmes állapot.

Szavazni ma is a poszt végén és a Facebookon lehet.

maria_valeria_hid_foto_piotr_tysarczyk.jpgA Mária Valéria híd (fotó: Piotr Tysarczyk)

„Régóta olvasom a Határátkelőt, és kíváncsian várom az újabb és újabb történeteket szerte a világból. Viszont azt sajnálattal olvasom, hogy a legtöbben csak negatív kommentekkel tudnak érdemben hozzászólni a Magyarországgal kapcsolatos témákhoz, így egy ideje már nem olvasom őket.

Véleményem nekem is van, de plusz energiákat nem veszek el magamtól. Eldöntöttem hát, hogy minden negatív ingert kisöprök az utamból és csak azokra a pozitív érzésekre hagyatkozok, amelyek minden nehézség ellenére ott munkálkodnak belül. A szívemben.

Van azonban egy másik oldala is ennek a történetnek. Mégpedig a tudat, amely nem engedi ki a kezéből a gyeplőt és sokszor ambivalens érzéseket kelt bennem. Hiszen a haza kérdése számomra mindig is egy fontos és központban lévő téma marad. És hogy nekem melyik ország a hazám? Nos, ez a kérdés mindig nyitott marad a számomra. Hiszen nincs rá egyértelmű válasz. Két ország közt ingázom, mintha két szék közt hintáznék, és arra várnék, hogy ez a hinta egyszer csak az egyik pontnál megálljon.

Talán az én történetem annyiban más, hogy felvidéki magyarként máshogy viszonyulok az anyaországomhoz, mint a „hazaiak”. Szlovákiában születtem, pontosabban akkor még Csehszlovákiában, magyarként.

Nekem az otthonom tehát Felvidék, az a kis szelet, ahol még élnek magyarajkú emberek, és akik büszkék arra, hogy magyarok. Mert ilyen is van. És én is büszke vagyok arra, hogy magyar szív dobban a mellkasomban. Sose fogok másként érezni, bármi történjék is. Talán, aki hasonló cipőben jár, az tudja, és legfőképp érzi, miről írok.

Magyarság kisebbségiként

Az ország vezetésére lehet kígyót-békát kiáltani, de az, aki szégyelli azt, hogy magyar, az valamit nagyon másként érez. A kisebbségi lét több mindenre megtanítja az embert.

Emlékszem gyerekkoromban hányszor sétáltunk a Duna egyik partján (amely elválasztja egymástól a két országot), és én gyerekként hányszor, de hányszor tekintettem át a Duna túloldalára.

Olyankor jóleső érzés fogott el, hogy bármi is történjék, nekem van egy hazám, ahol mindenki az én anyanyelvemen beszél, ahol minden magyarul van feltüntetve, a boltok, szolgáltatások megnevezései, a városok és falutáblák nevei. Ez már gyermekként is sokat jelentett a számomra. Ha átkeltünk a határon máris otthonosabban éreztem magam, barátságosabb környezetben.

2001-ben én is ott voltam a Mária Valéria hídavatáson, amely végleg összekötötte a két várost egymással: Esztergomot és Párkányt. E két város távolsága a híd megépítéséig borzalmasan messzinek tűnt. Esztergom csupán karnyújtásnyira volt tőlem, mégis sokszor elérhetetlennek éreztem.

Ha szárnyakat növeszthettem volna, biztos, hogy boldogan lettem volna madár, mely könnyedén átrepüli a hatalmas folyópartot, és boldogan öleli meg szeretett hazáját, melyet mostanában mindenki csak bánt.

Talán úgy tudnám megfogalmazni a bennem ébredő érzéseket, mint egy börtönből szabadult elveszett lélek, amely szüntelenül helyét keresi e világban.  Megfoghatatlannak, amelyek a hazám iránt érzett szeretetből erednek, és amelyek azóta sem változtak.

A magyarságom sosem volt megszokott, kényelmes állapot

Én nem azért hagytam el a hazámat, mert ezt szerettem volna, hanem mert nekem az élet mást adott. A legfontosabbat, hogy tudjam értékelni a magyarságomat. Ami nekem sosem volt egyértelmű, sosem volt egy megszokott, kényelmes állapot.

Még ma sem az, pedig már évek óta Magyarországon élek. És nem azért élek itt, hogy elvegyem honfitársaimtól a munkát, hanem hogy hazai környezetben érezzem magam. Hogy az, amit gyermekként megálmodtam, ne csak egy vágyott állapot maradjon.

Szerettem volna kipróbálni milyen külhoni magyarként szeretett országomban élni. Hogy ne csak akkor lépjem át a határt, ha magyar színházi előadást szeretnék megnézni, vagy magyar dalokat hallani egy-egy koncerten.

Szerettem volna megtapasztalni, milyen az, mikor körülöttem mindenki magyar, és a boltban nem kell azon gondolkodjak, vajon megszólalhatok-e magyarul. Én csak ennyit akartam. Az évek alatt én is sok mindent tapasztaltam, és még nem tudom hova sodor az élet, de sose felejtem el mit jelent magyarnak lenni a hazámban. 

Mi határon túli magyarok nem dobáljuk rá még a maradék sarat is az országra csak azért, mert az országon kívül maradtunk. És hogy miért nem tesszük? Talán mert kicsit más a felfogásunk, mi másként tekintünk hazánkra. Másképp viszonyulunk egymáshoz is.

Azt hiszem sok Magyarországon élő honfitársunknak el kéne látogatnia Felvidékre, Erdélybe, Vajdaságra. Akkor talán másként viszonyulna hazájához. De bízom benne, hogy minden magyar ajkú társamban maradt még egy cseppnyi jó érzés, ha a hazájára gondol.

Talán ha mégis ki kéne emelnem bármit is, ami zavar a magyarországi létben az az, hogy ha elmondom honnan jöttem, vannak olyanok, akik nagy bociszemmel rákérdeznek arra, hol tanultam meg ilyen jól magyarul.

Ezen már annyira nem akadok fent, de azon igen, ha "leszlovákoznak" csak azért, mert ott születtem. Ezen már nem tudok változtatni, nekem valaki onnan fentről ezt rendelte, de nem bánom, hogy így alakult, így tudom, ki vagyok, honnan jöttem, és úgy érzem, a szívem is a helyén van.”

A moderálási alapelveket itt találod.

AMIT TUDNI KELL A SZAVAZÁSRÓL

A szavazás menete: voksolni a Tetszett vagy a Nem tetszett gombra kattintva lehet.

Emellett szavazhattok a Facebookon is, ott jobb híján a lájkok száma dönt majd.

A szavazás eredményét a megjelenés után 48 órával rögzítem, hogy ne kerüljön előnybe az, akinek korábban jelent meg az írása.

Mivel a két felületet nagyon nehéz összehasonlítani, ezért a sorozat legvégén a 3-3 legtöbb szavazatot kapott írás egy-egy rövid részlettel egyetlen posztban jelenik majd itt meg, és végül az ott kapott voksok döntik el a közönségdíj végső sorrendjét.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: pályázat Magyarország Szlovákia Magyarország és én

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr287581142

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2015.06.30. 11:10:40

De tudod mit szűrőbe is teszlek nem vagyok kiváncsi az übermensch modorodra.

Szamiz67 2015.06.30. 12:20:40

@FeketeMacska73: A volt feleségem és családja szintén felvidéki magyar, a posztíró minden gondolata ismerős és megértem. Ha már külhoni magyarok az 56-os magyar rokonok és utódaik (USA) megint másként viszonyulnak az országhoz.
Az alap különbség, hogy nekem természetes volt/van az anyaországi lét, hogy otthon a Hortobágyon sétálok a már házi kedvenc mudimmal, vagy éppen Budapesten jövök megyek, intézem a dolgaimat. Számomra a hagyományok, a múlt, a történelem nem az egyetlen kapaszkodó a magyarságomba, mint az USA-ban élő rokonoknak, az én magyarságtudatom a mai magyar társadalom napi működéséből ered, az élő kortárs kultúra fogyasztásból, hogy részt veszek itthoni közösségi rendezvényeken, hogy színházba, múzeumokba, vezetett építészeti túrákra járok, hogy tüntetek, összejárok a barátaimmal, stb.
Számomra a magyarságtudatom legmélyebb rétegeiben elsősorban az itthoni magyar társadalom, gazdaság, kultúra, politikia, oktatás, közélet együttműködése, egymásra hatásának minősége a fő, beleértve a mindennapok együttélési minőségét is a közlekedést, a postán sorba állást, a Tesco bevásárlást, stb.
Ez a minőség fog aztán évszázadokra megmaradó tudományos, kultúrális, gazdasági sikereket kitermelni és a magyarság fennmaradását biztosítani.
Ebben látom a külhoni magyarok és az itt élő magyarok szempontjaiban, megközelítésében a fő különbséget.

2015.06.30. 14:32:08

@disneylove: ez egy tok oszinte poszt es meg a patosz is jol allt neki :) koszi, hogy bekuldted!

kék madár 2015.06.30. 16:50:19

@qkuc: :) nekem egy toporzekolo kisgyerek jutott eszembe de nem fokozom

kardio1 2015.06.30. 19:23:56

@pappito: a cigányoknak nincs anyaországuk és a szétszórt cigányságnak sincs egységes nemzettudata. Tudomásom szerint Erdélyben is magyar vidéken inkább magyarnak, román vidéken románnak vallják magukat.

kardio1 2015.06.30. 19:25:57

@~~Babette~~: en olvastam Tamásit és Wasst is, mindkettőt szeretem.

qkuc 2015.06.30. 20:05:49

@kék madár: Azon kuncogtam, hogy ez a mesekönyv még nekem is megvolt, tehát gondolom a kutya nem tiltotta.

Ellenben 5 évesen megtanultam a Székely Himnuszt és a Szép vagy, gyönyörű vagy Magyarországot, ami akkor még bőven büntethető volt, :D. Apukám bömböltette 88-89-ben a szalagos magnón.

kék madár 2015.06.30. 20:22:45

@qkuc: fogadjunk apukad meg a szabad europa radiot is megtalalta!

kardio1 2015.06.30. 21:24:59

@Muscari: ha valaki pökhendien a képedbe tolta volna, hogy Angliába költözött, te otthon maradtál volna?

kardio1 2015.06.30. 21:31:58

@Muscari: nem, a dolog jóval korábbról indult. Onnan, hogy a magyarországi baloldal a létrejötte óta nem tud mit kezdeni a nemzeti kérdéssel. Így aki velük szemben akarta meghatározni magát, ez egy eleve adott törésvonal volt. Annak minden potenciális túlzásaval együtt.

kardio1 2015.06.30. 21:36:08

@pappito: a stílusod valóban nem túl kedves, nyitott és barátságos időről időre...

kardio1 2015.06.30. 21:42:27

@qkuc: nagyon sok múlik azon, hol élt az ember. Ismertem olyan felarva, igen szegény fiút, aki Kincskereso irodalmi táborba mehetett volna, amíg ki nem derült, hogy templomba járt a hetvenes évek végén. Vagy pl nálunk még 87-ben is azt mondták, hogy a SZER fellazito tevékenysége az oka minden gazdasági és politikai nehézségnek...

kék madár 2015.06.30. 22:04:26

@kardio1: ez nem magyar jelenseg, a jobboldal mindenhol kisajatitja maganak es levedeti a "nemzeti", "hazaszeretet" , "isten", "haza", "csalad", stb fogalmakat, es kialakit egy olyan retorikat ahol a baloldali ertekek ellentete a fenti fogalmak. A rohej ez az hogy az ertelmes, akar bal akar jobboldalo szavazokat ez a legkevesbe se erdekli, tudjak szeretni a hazajukat annak ellenere, hogy mas a velemenyuk szomalai es erdelyiek Magyarorszagi statuszaval kapcsolatban, ez nem ennyire fekete-feher

qkuc 2015.06.30. 22:31:20

@kardio1: szokták mondani, bár itt nem értem egészen pontosan miért. a stílus amit megengedett magának az úr, az hagy némi kívánnivalót

Bredpitt Monika 2015.06.30. 22:42:30

@qkuc: Ha eloszor jossz szinte garantalt a belepes, az ESTAT meg tuti megkapod, nekem ez a velemenyem, de holnap rakerdezek. Udv

Bredpitt Monika 2015.06.30. 22:47:25

@fhdgy: nem tudom mit irtal Little G nek, en tenyleg masoktol hallom ezt a zsidogyulolet temat, a wikipedian erdekes dolgot talaltam, talan amiatt huztak ra az egesz temat, nem tudom,
nekem van egy zsido fiu ismerosom, akivel nagyon szeretek beszelgetni, o fakadt ki egyszer Wass Alberttel kapcsolatban es az megmaradt bennem.
Ennyi.

Bredpitt Monika 2015.06.30. 22:54:59

@~~Babette~~: Az az igazsag, hogy egy regenyet kezembe vettem mar nem emlekszem a cimere, valami farkas volt benne, ott allt egy darabig, aztan visszavittem a tulajnak.

De lehet, hogy tetszene. A legnagyobb, legnagyobb kedvencemnek haromszor kezdtem neki, annyira unalmas volt az eleje, de mindenki azt mondta, akivel beszeltem rola, hogy a legjobb konyv: Edentol keletre John Steinbeck.
Szoval el akarok olvasni legalabb egyet.

kardio1 2015.06.30. 23:02:01

@kék madár: hát azért a román, meg csehszlovák kommunistáknak sikerült a nacionalizmusukat összeegyeztetni a rendszerrel...
Másfelől pedig, miután az ország és a nemzet a mi esetünkben közel sem esik egybe, ez némileg speciális helyzet. Nem lehet csak a határon belulieket magyarként kezelni.

kardio1 2015.06.30. 23:04:23

@kék madár: másfelől pedig a baloldali gondolkodás lényege kezdettől fogva a nem nemzetben és különösen nem istenben való gondolkodás, nem egy valaszreakcio.

Bredpitt Monika 2015.06.30. 23:04:30

@~~Babette~~: @fhdgy:
Wass Albertrol a wikipedian, talan ezek miatt van az ellentmondas

A kolozsvári népbíróság 1946. március 13-án távollétében halálra ítélte - apjával együtt - „háborús bűnökért és gyilkosságért”. Az író és családja szerint hamisan vádolták[10][11] azzal, hogy 1940-ben az Észak-Erdélybe bevonuló magyar csapatok egyik egységét Omboztelkén, majd később Vasasszentgothárdon is, felbujtotta egy román ortodox pópa és családja, magyar szolgálójuk, néhány helyi román lakos és a helyi zsidó kereskedő kivégzésére.

A román hatóságok többször is kérték kiadatását, 1979-ben az USA Igazságügyi Minisztériuma többszöri átvizsgálás után, nem kellő megalapozottságára hivatkozva elutasította a kérelmet. Ez történt akkor is, amikor a Wiesenthal-alapítvány tett feljelentést ellene, mivel azok között, akiknek kivégzésére állítólag parancsot adott, két zsidó is volt. Az USA az ügy megvizsgálása után ejtette a vádakat.

kardio1 2015.06.30. 23:06:32

@qkuc: az általad kifogásolt szöveg valóban durva volt. De korántsem előzmény nélküli. Csak arra gondoltam, ezt is figyelembe vehetned.

kardio1 2015.06.30. 23:09:01

@Bredpitt Monika: Kolozsvár 1946-ban román uralom alatt volt. Ennyi.

qkuc 2015.06.30. 23:19:48

@kardio1: Ember másik emberrel akkor se beszéljen így, ha provokálták ... Szerintem. El lehetett volna ezt a véleményt mondani civilizáltan is.

kardio1 2015.06.30. 23:29:47

@qkuc: ez igaz. De tudva és akarva provokálni se kellene.

pappito · http://pappito.com 2015.06.30. 23:49:11

@Bredpitt Monika: "talan ezek miatt van az ellentmondas"

izé, nem. Sőt, nincs itt semmiféle ellentmondás.
az, gondolom eléggé konszenzusos, hogy valami közvetlenül a háború utáni komcsi népbíróság ítélete még nem feltétlenül alapja valaki megítélésének. Viszont a jóember háború utáni munkássága és meleg kapcsolata a hungarizmussal elég jól dokumentált, mindenféle utólagos szerecsenmosdatás ellenére. Még a kilencvenes évek elején (amikor már mindenféle megjelent) is csak a zsidókkal volt képes foglalkozni, a szarásig ismert és ismételgetett panelokkal, amik ma is a széljobber kommunikáció mindennapos részei.

Csak időközben Mo visszamászott Európába és bár kellett a kurzusnak Wass, borzasztó kellemetlen, hogy egy kis nácit kell dédelgetni, úgyhogy fogy az ultraderm rendesen, hogy kipucolják a mocsokból a jó öreget, erre moondjuk elég jó példa a wiki róla szóló oldala is.

pappito · http://pappito.com 2015.06.30. 23:50:08

@Bredpitt Monika: szerintem olvasd el a funtineli boszorkányt és ne foglalkozzál azzal, hgoy kiféle-miféle volt a szerző. Aztán döntsd el, hogy tetszik-e.

pappito · http://pappito.com 2015.06.30. 23:55:30

@kardio1: "De korántsem előzmény nélküli. "

úgy érted, hgoy valaki mond egy irgalmatlan nagy baromságot, akkor az az elviselhetetlen aki helyreteszi...

azért jó volt látni, hogy valaki leírta aminek a leírásához te gyáva vagy, nem?

kardio1 2015.07.01. 00:05:52

@pappito: nem, ilyen jelzőket valóban nem használsz. De hajlamos vagy olyan stílusban fogalmazni, ami azt az érzést keltheti az emberben, hogy a tornyod fenséges magasabol szólsz le másokat, mintha tenalad lenne a bölcsek köve. Nem gondolom, hogy így is érzel feltétlenül, de a látszat lehet ez. Azt meg úgyis tudod, hogy van aki ugrik ezekre
Nekem sem tetszik, hogy lazán legyavazol, de ezt igyekszem kulturált formában közölni veled. Ha te is így teszel velem kapcsolatban, azt megkoszonom.

kardio1 2015.07.01. 00:09:16

@pappito: te Pesten voltál iskolás?

pappito · http://pappito.com 2015.07.01. 00:12:20

@kardio1: " ilyen jelzőket valóban nem használsz"

de te mégis tökéletesen elfogadhatónak tartod, ha valaki más használ ilyeneket velem szemben

Bredpitt Monika 2015.07.01. 00:18:37

@kardio1: @pappito: ok, akkor most mar semmit nem ertek, mivel tenyleg nem voltam ismeretes a temaban.
Tuljutok Wass Alberten, ha majd epp olyan kedvem less, akkor esetleg olvasok meg rola, regenyet is meg a szemelyerol is. Koszi a tippet.

kardio1 2015.07.01. 00:26:21

@pappito: nem, nem tartom elfogadhatónak.

Csak mivel már én is akadtam ki rád stilusbeli dolgok miatt, értem, miért írta azt, amit. Én nyilván nem fogalmaznék így az ő helyében sem. Engem sokszor már a nagyon sarkos vélemények is zavarnak, nemhogy ez.
Az iskolát csak azért kérdeztem, mert mint fentebb írtam, nagy különbségek voltak országon belül a szabadság fokában, és tudom, hogy Pest jóval szabadabb volt, mint egyes vidéki helyek.

kék madár 2015.07.01. 01:14:21

@kardio1: "másfelől pedig a baloldali gondolkodás lényege kezdettől fogva a nem nemzetben"
pontosan errol beszelek. A nemzetben gondolkodas ellentete nem a nemzetellenes gondolkodas. De lehet, hogy te is igy gondolod, es ugyanarrol beszelunk, Ugyanakkor hacsak nem a Vilagbank kikuldeteseben megyek Malawiba, nem tudom, hogy lehet-e nem a nemzetben gondolkodni? Ki az a politikus aki nem a nemzetben gondolkodik amikor egy erdeket (oszinten) kepvisel?

pappito · http://pappito.com 2015.07.01. 02:11:29

@kardio1: "Pest jóval szabadabb volt, mint egyes vidéki helyek."

ez akár így is lehetett, de speciel amit roppant udvariatlan kommentelőtársunk emlegetett az egy széles körben ismert és használt és elérhető könyv volt, amelynek egyes részei benne voltak a kötelező olvasmányok között, része volt a tantervnek, stb. szóval az ebből felolvasó tanárnéni minden volt, de turbónacionalista pont nem.

kék madár 2015.07.01. 07:29:36

@az igazi Trebitsch: sokat gondolkodtam, hogy hozzaszolok es megvedem pappitot. De ezek miatt a beszolasok miatt nem erdemes nagyon atoltozni

Ugyandehogy (törölt) 2015.07.01. 07:32:49

@Bredpitt Monika: lehet. Sokaknak tetszik.
szerintem egyszdruennem jo iro.
De mondjuk en jo irokon nevelkedtem

2015.07.01. 07:37:26

@kék madár:

Tedd azt. Az látszik, hogy egy merítésből valók vagytok.

kék madár 2015.07.01. 07:43:23

@az igazi Trebitsch: nem az a kerdess, hogy egyetertek-e pappitoval, mert 10-bol 4-szer nem, hanem, hogy kulturaltnak tartom-e.
Szerintem azt lehet lebunkozni, aki sotet ES rosszindulato, es nyilvan pappito kollege egyis se.
Sajat magamrol nem szivesen nyilatkoznek, de koszonom a kritikat, magamba nezek :)

kardio1 2015.07.01. 08:19:29

@pappito: ebben nem értek veled egyet, vagy legalábbis nem merném ilyen határozottsággal állítani. Már korábban is racsodalkoztam, mekkora eltérések voltak a helyi légkörben. Egyes gesztusok, amik bizonyos helyeken teljesen ártalmatlanok voltak, máshol felertek egy nyílt ellenzéki kiállással. Persze nem ismerem az ő saját múltját, akár igazad is lehet.. Mindenesetre nem mondanám kapasbol sem a te, sem az ő véleményére, hogy orbitális nagy baromság.

kardio1 2015.07.01. 08:22:25

@kék madár: jó, ha nem mész bele ilyen vitákba. Mindenesetre pappito, úgy érzem, meg tudja magát védeni :)

kék madár 2015.07.01. 08:25:21

@kardio1: nekem nem szempont, hogy jo legyen :)

pappito · http://pappito.com 2015.07.01. 08:52:24

@flash.gordon: szóval az, hogy alpári paraszt voltál, még egy kis zsidózással árnyalod... elegáns

kardio1 2015.07.01. 09:00:18

@flash.gordon: ne kezdd újra, ha nem muszáj.

kék madár 2015.07.01. 09:03:50

@pappito: Quercus a sajat blogjara felszabadult, nem igazan nyugatbarat regi HA-s kommentelo

kék madár 2015.07.01. 09:08:59

@pappito: neked is konfliktuskerulo kisangyal volt a jeled az ovodaban :)

kardio1 2015.07.01. 09:40:47

@pappito: ilyesmi hozzászólásra gondoltam, amikor a stílusodrol beszéltem :-(

pappito · http://pappito.com 2015.07.01. 09:56:43

@kardio1: de például az is lehetne, hogy nem akarod megmondani nekem, hogy milyen legyek vagy ne legyek

nincs az nekem előírva, hogy a te (vagy más) elvárásainak meg kell feleljek.

elmondtad huszonötször, tapsoltál amikor más lebunkózott, szerintem elég lesz most már.

Határátkelő 2015.07.01. 10:11:13

@flash.gordon: Na, akkor hogy egyértelmű legyen. Vitatkozni lehet, ez a hangnem viszont ezen a blogon nem elfogadható. A Moderálási alapelvek nem viccből van belinkelve, ha nem tartod be, akkor ott elolvashatod a következményeket is, de a biztonság kedvéért ide is bemásolom a linket.

hataratkelo.blog.hu/2015/01/17/moderalasi_alapelvek_104

Ezt a kommentedet pedig kivettem.

Határátkelő 2015.07.01. 10:21:39

@kardio1: @pappito: @kék madár: @flash.gordon: Lesztek szívesek ezt nem újrakezdeni. Ha személyeskedni akartok, csináljátok máshol, ez nem az a játszótér. Többet nem szólok.

Köszönöm.

Határátkelő 2015.07.01. 10:23:20

@pappito: @kék madár: Mivel nincs itt, ezért ennyi bőven elég is lesz. Kösz.

Szamiz67 2015.07.01. 10:47:57

@Bredpitt Monika: Tényleg remek könyv aza Édentől keletre, nagyon fiatal voltam amikor elolvastam, de nem bántam meg :)
Wass Alberttel nekem az a bajom, hogy nem szabadna felnőtt irodalomként kezelni, a Kard és kasza kétrészes könyvet olvastam csak tőle, de azt már felnőtt emberként és Karl May indián regényeihez tudnám hasonlítani Wass Albert stílusát. Romantikus, naív, a figurák, a klf, népcsoportok fekete-fehérek, jókra és rosszakra lehet bontani a szereplőket és elég sok következetlenség volt a regényben. Ha a megfelelő 'polcra' helyezi az olvasó és kritikusan olvassa, akkor alkalmas egy kellemes nyári délutánra.

kardio1 2015.07.01. 10:58:18

@pappito: ne sértődj már meg! Nincs neked semmi előírva.

kardio1 2015.07.01. 11:00:03

@Határátkelő: nem állt szándékomban senkit megsérteni. Bekito szándékkal szólaltam meg. Nem jött be...

Bredpitt Monika 2015.07.01. 21:05:50

@qkuc: Szia, megkerdeztem sogorom, azt mondta nem kell aggodnod.

Azert en annyit mondanek, biztos tudod mar te is, hogy attol, hogy van belepesi engedelyed meg megtagadhatjak, hogy beengedjenek.
Ha esetleg valami csoda folytan megis kulon szobaba vonnak, ahol majd faggatozni fognak, nehogy letagadd, hogy zold kartya lottora beneveztel (mar nem emlekszem van e ilyen kerdes az ESTAnal vagy akar a vizumkerelemnel). Ne hazudj nekik ez a lenyeg. Azt nagyon nem birjak. Akkor hajra, Amerika fantasztikus orszag az osszes ellentmondasaval egyutt.

Bredpitt Monika 2015.07.01. 21:11:49

@Szamiz67: Tervezem ujra elolvasni. Mar ketszer elolvastam, ez egy olyan konyv, amit el lehet sokszor is.
Neha kiraz a hideg ha arra gondolok nekem mekkora elmeny volt A masik kedvencem az EGerek es emberek tole, bar ezt filmen lattam eloszor es annyira jo volt, hogy talan meg a konyvet is felulmulta.
Wass Albertet most mar kivancsisagbol is elolvasom.

Bredpitt Monika 2015.07.01. 21:18:17

@Bredpitt Monika: hu, de szaftos ez a video, nem emlekszem hogy lattam volna valaha is

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2015.07.01. 21:20:06

@Bredpitt Monika: Ausztriában nem lehet megnézni de ismerem a dalt.

Bredpitt Monika 2015.07.01. 21:31:07

@flash.gordon: Nem vesztettel semmit a kepi resz elmulasztasaval. En imadtam Franky t.
REmelem nincs harag.

kék madár 2015.07.01. 21:33:38

@Bredpitt Monika: kerlek egyeztess velem, mielott osszeborulsz flash.gordonnal, igy teljesen osszezavarodnak a klikkek!!!! :)

Bredpitt Monika 2015.07.01. 21:48:14

@kék madár: Ezen most jo nagyot rohogtem. elozo eletemben mediator voltam, a kovetkezoben is az akarok lenni, az utana levoben meg nosteny oroszlan (ha jol tudom naponta szaz orgazmust is at tudnak elni).

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2015.07.01. 21:51:52

@kék madár: Nem is tudtam, hogy itt klikkek vannak :)
@Bredpitt Monika: Harag? Semmi szín alatt.

Bredpitt Monika 2015.07.01. 21:51:56

@kék madár: A klikkekrol most az jutott eszembe, hogy mostanaban nem latom MIrjam ot. Mi van vele?

Bredpitt Monika 2015.07.01. 21:54:50

@flash.gordon: ERdekes kerdes, de tenyleg kialakul egyfajta klikkesedes, en ugy latom. Nyilvan engem cask azok birnak elviselni, akik tudnak mit kezdeni egy unatkozo, menopauzas pi...val. (Pink Petsch birlak nagyon).

kék madár 2015.07.01. 22:46:06

@Bredpitt Monika: Mirjamot kitiltottam, miutan kilepett a klikkembol
soha nem valaszolt senki, hogy hagyma hova lett?

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2015.07.01. 22:48:54

@Bredpitt Monika: mivel senkiről sem tudok közelebbit így a klikk létét sem vettem észre. A menopauzát sem.

Taxomükke (UK) 2015.07.01. 23:18:08

@kék madár: Egyetertek. Verlazito, hogy van kepuk magukat "nemzeti" oldalnak nevezni.

kardio1 2015.07.01. 23:29:30

@Taxomükke: en meg azt tartom vérlázitonak, hogy kommunisták oktatnak ki demokráciából Magyarországon. Kvittek vagyunk.

qkuc 2015.07.02. 00:05:16

@Bredpitt Monika: Kösz, valahol azt olvastam érdemes ilyenkor egy levelet vinni a munkáltatótól, hogy dolgozom írországban, meg előre váltott repjegyet visszafelé, :D.

qkuc 2015.07.02. 00:08:47

@kardio1: Ugye ez alá a jelenlegi összes pártot érted, aki ma magyarországon a parlamentben van? :D A szélsőséges nem baloldal olyan furcsa ötvözet, de a lényeg mindben közös, :D.

Fellőhetné már mind valaki az űrbe ...

qkuc 2015.07.02. 00:10:39

@kék madár: kommentelget még, csak nem itt

kék madár 2015.07.02. 00:40:46

@kardio1: gondolom az nem zarja ki egymast, hogy egyforman utaljam a FIDESZ-t is meg a kommunistakat is. Mert neha ugy erzem az megy at, hogyha valaki a FIDESZ-t kritizalja, akkor az illeto baloldali/MSZP-s, etc?

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.07.02. 05:06:42

@Bredpitt Monika: mirjam tulelte a tanevet es szabadsagon van es elvezi az eletet :-)

kardio1 2015.07.02. 12:59:00

@qkuc: A mai magyar parlamentben egy olyan párt van, amelynek a vezetője az egyetlen magyar demokrata párt vezetőjének tartja magát és ez a GyF vezette DK. A Tóbiás- féle MSZP ennél azért normálisabb.

kardio1 2015.07.02. 13:06:09

@kék madár: Magyarországon még mindig az az alapvető törésvonal, hogy hogyan viszonyul a 89 előtti világhoz, és érdekes módon nem sok köze van a gazdaságpolitikahoz.
Egyébként utalhatsz minden pártot, legfeljebb nem szavazol. Végülis ez a helyzet Amerikában is. Alapvetően két erő közt választhatsz. Ha sem a demokraták, sem a republikánusok nem jönnek be, így jártál. Egyébként érdekes, hogy a két nagy amerikai párt honnan indult: a demokraták voltak a régi dél pártja, a republikánusok meg az északiake. Nagyot változott azóta a világ.

Bredpitt Monika 2015.07.02. 17:04:23

@Dragonlady (Bp, Hun): Koszi az infot. Bocs mindenkitol, de errol most az jutott eszembe, amit egy baratnom mondott. Amikor o is forumozott azert csinalta, mert az elete szarban volt es ez volt a potcselekves.
Gondolkozom, en miert csinalom.

Lehetseges valaszok> mert jo ez a hataratkelo, vagy mert igaza van Pinknek . (Dragonlady, ez nem valami utalas, tenyleg, nem szeretek celozgatni, szeretem az egyenes beszedet). remelem jol vagytok.

Elvezed a szoptatas oromeit, ami a festmenyeken sokkal meghittebb, mint a valosagban, ami fajdalmas is tud lenni?
En mire belejottem, addigra lanyom rajott, hogy a tapszer sokkal finomabb es sokkal konnyebb hozzajutni egy cumisuvegbol.

Bredpitt Monika 2015.07.02. 17:08:05

@qkuc: Jezus !!!!!!!
Az eszedbe se jusson, hogy egyiranyu jeggyel mesz. EGyenes ut ahhoz, hogy fel sem szallhatsz a gepre.

Egyszer engem Zurichben ugy kifaggattak, amikor fel akartam szallni a New Yorkba tarto gepre, hogy azt hittem fel sem fognak engedni a gepre. Az volt a mazlim szerintem, hogy en voltam szinte az utolso , aki megjelent a kapunal es nem volt ido velem szorakozni.

En ugy tudom Magyarorszagon fel sem szallhatsz a gepre ha nincs oda vissza jegyet az USAba.

Bredpitt Monika 2015.07.02. 17:13:30

@qkuc: Mikorra tervezed az utad? Lehet , hogy a munkaltatoi igazolas jo otlet, de ha eloszor jossz nem less semmi gondod szerintem (CSAK LEGYEN RETUR JEGYED)

Bredpitt Monika 2015.07.02. 17:16:43

@kék madár: @flash.gordon: Ha jol emlekszem hagyma is az USAban elt, igaz?

A menopauzaban en sem vagyok biztos. A klikkesedes meg elobb utobb minden kozossegben kialakul, szerintem.

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2015.07.02. 17:25:21

@kék madár: Szerintem nem levédetésről van szó csak a baloldal szereti a fent említett fogalmak elé mást sorolni prioritásban. Persze mindezt a józan ész, az Európához tartozás meg a haladó szellem nevében.

kék madár 2015.07.02. 17:49:42

@kardio1: mar megint :) Amerikaban azert kicsit mas a helyzet, 100-szor jobban megoszlik az ellenorzes, torvenyalkotas, vegrehajtas a szovetsegi szinttol a legutolso helyi onkormanyzatig.
En eleinte nem utaltam a FIDESZ-t, es nem is vagok fel vele, azt szeretnem, hogy tok mindegy ki, de epeszul legyen. Nem a partokkal van baj, hanem ezzel a vadkeleti gengszterkulturaval, ahol egy politikus azt hiszi, hogy a korzeteben az utolso szogig minden az ove, es elobb epit a varba kisvasutat a haloszobajabol, mint megszavazna 100 forintot ehezo gyerekeknek.
Az MSZP ellenessegben valoban szamit a 89 elotti emlekek, de ettol meg lehet valaki baloldali.

kardio1 2015.07.02. 20:00:48

@kék madár: mi az, hogy már megint ?
Persze, Amerika más. De alapvetően két erő van. Másrészt, ha Magyarországon bevezetned az elektori rendszert vagy akár csak az Angliában szokásos "a győztes mindent visz" szisztémát a választókerületben, akkor lenne csak ajvekolas igazán !
A saját magunk bebetonozasi szándéka győzelem esetén Amerikában viszont vsz nincs.

kék madár 2015.07.02. 20:06:16

@kardio1: arra irtam a megintet, hogy nem lehetek MSZP es FIDESZ ellenes egyszerre :) sot meg baloldali is.
A mindent visz valoban nem a legjobb rendszer, de ilyen szamu szavazokorzethez es a pedal to the metal amerikai szemlelethez jobban illik meg kicsit egyszerusiti a szamolast

kardio1 2015.07.02. 21:33:40

@kék madár: már hogyne lehetnél. Itt van pl. az LMP. Az baloldali, de nem kommunista. Látnivalóan vannak értékek, melyek fontosak nekik, ezek mentén politizálnak. Noha nem vagyok baloldali, nekem szimpatikusak.

Ami a számolást illeti, egyszerűsíti, kivéve, ha Al Gore vesztésre áll:-)

qkuc 2015.07.02. 21:35:40

@Bredpitt Monika: Jövő ilyenkor kb. Nekem már volt 2-szer 10 éves turista vízumom (de lehet először csak ötéves volt?), és 4-edszerre mennék arrafelé turistáskodni.

kék madár 2015.07.03. 21:40:20

@kardio1: "Ami a számolást illeti, egyszerűsíti, kivéve, ha Al Gore vesztésre áll:-)"
jogos.

LittleG (uk) 2015.07.08. 21:08:08

@pasztasuta: Jelentem, megnéztem, darabokban ugyan, itt-ott lopva 10 percet, de nagyon tetszett. Sőt láttam, hogy van hasonló a többi magyar kisebbségről is, azokat is megnéztem majd. Biztos ez volt a legjobb, mert nem egy tévécsatorna dokufilmje volt, hanem egy érintett csak vizsgafilmje. Köszi, hogy ajánlottad :)

pasztasuta 2015.07.11. 16:43:14

@LittleG (uk): hopp, ezt csak most láttam, bocsi. szuper, örülök, hogy tetszett. :)

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása