oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2015. július 15. 06:48,  Visszaköltözni Amerikából? 171 komment

2015. július 15. 06:48 Határátkelő

Visszaköltözni Amerikából?

A mai poszt szerzője, CMT2K nem hétköznapi okokból ment el az Egyesült Államokba: mozgáskorlátozottként ugyanis nehezen talált normális munkahelyet magának és a közlekedés is szinte megoldhatatlan gondot jelentett. Mindez lassan másfél évtizede volt, azóta az élet sokat változott az USA-ban is, ráadásul más okok is arra vitték őt és családját, hogy feltegyék a kérdést: legalább ideiglenesen visszaköltözzenek-e Magyarországra. (A poszt a Magyarország és én pályázatra érkezett, a képekért pedig jár a köszönet a szerzőnek.)

Szavazni ma is a poszt végén és a Facebookon lehet. 

utca_5.jpg

„Ezen a héten lesz 14 éve, hogy megérkeztünk az USA-ba. A helyiek gyakran kérdezik, hogy „What brought you to the United States?” („Mi hozott, miért jöttél az USA-ba?”), amire én viccesen mindig a British Airways-t válaszolom.

Egy 10 napos floridai nyaralás után jött az ötlet, a szülők részéről, hogy próbáljuk meg a zöldkártya lottót. Az első évben kihúzták páromat így vele engem is, de a neheze csak innen kezdődött.

Valójában ha a valódi indokot keresem, a leginkább az motivált, hogy kerekesszékhez kötött mozgáskorlátozottként Magyarországon a kilencvenes évek végén igényes munkát és munkahelyet találni gyakorlatilag lehetetlen volt. Szerintem ez ma se különösen könnyű dolog, de annak idejében sokszor csak a portásfülkéig jutottam el.

Ha kérdéses lenne, hogy mégis miből telt akkor floridai nyaralásra, akkor a válaszom az, hogy mint programozó otthonról ismerősökön keresztül sikerült néhány projektet végigcsinálni, plusz annak idejében még lehetett pénzt keresni asztali számítógépek összeszerelésével és javításával.

Nekem nem ez volt életem vágya, a négy fal között magamban a macskával a reggeli TV műsort nézni és várni hátha beesik valami. Egyedül a lakásból sem tudtam kimenni.

Akkor irány Amerika

Nagyon döcögősen kezdődött, párom alkalmi munkájából és hozott pénzből, valamint szülői segítségből éltünk 5 hónapig, amikor megkaptam első részidős munkámat egy nagy cégnél, saját irodával.

A félidős munka bére akkor elég volt a lakásbérlésre, a számlákra és néha egy-egy extra kiadás is belefért. A nagy batár öreg amerikai autónkkal sokat kirándultunk, egyre jobban felfedezve a környéket.

Először 9 hónap után látogattunk vissza Magyarországra. Nagyon hamar, mert egy online aukción nyertünk két oda-vissza jegyet Bécsbe $95-ért. Csak egy rohanás volt, de így ennyi idő után is már nagyon idegen volt minden, persze a sötét téli napok és a nyirkos idő se igazából növelte az élvezetet. Sikerült sok baráttal újra találkozni, hajnalig dorbézolni, boci csokival és téliszalámival megrakott bőröndökkel visszajönni.

edessegek.jpg

Egyébiránt, nem egy leányálom átrepülni az óceánon, ha kerekesszékhez van kötve az ember. Úgy visznek be a gépbe, mint Kannibál Hannibált a filmben, már csak a vicsorító maszk hiányzik rólam. WC-re menni általában nem tudok, maximum ha vészhelyzet van, megmozgatni magamat nulla.

Leszállás után meg kell várni, amíg mindenki szépen lassan elhagyja a gépet és utána megvárni, amíg valaki segítség jön érted, van, amikor félóra múlva még akkor is ha csak 20 perced van a következő csatlakozásig ...

Visszaérkezésünkkor jó hír fogadott, előléptettek a cégemnél és teljes munkaidőben dolgozhattam tovább. Innentől kezdve különösebb anyagi gondunk nem adódott többé, két évre rá már saját házban bulizhattunk tovább a helyi magyarokkal. Igazi amerikai barátot nem sikerült találnunk a 14 év alatt, akikkel összejöttünk általában vagy magyarok, vagy más európaiak.

Évekig maradt a rózsaszín köd

Pár évig még hazajártunk évente, de igazából a hazai cuccok behurcolása volt a legjobb része az utazásoknak, egyikünk se érezte igazán jól magát Magyarországon. Kifejezetten megváltás volt az itteni nyugodt világba visszaérkezni és visszalassulni. A rózsaszín köd meg is maradt a szemünk előtt jó pár évig, ahogy az szokott szinte minden bevándorlónál az első pár kultúrsokk után.

oceanpart.jpg

Ezzel párhuzamosan elkezdtük bejárni a világot, sok egzotikus és távoli helyre eljutottunk és egyre jobban imádtunk utazni. Munkámnak köszönhetően, volt lehetőségem folyamatosan jó ajánlatok után keresgélni és ki is használtuk őket, néha fillérekért jutottunk el a világ másik részére.

Haza egyre ritkábban mentünk, volt, hogy kirándultunk Európában, de Magyarországra még csak be sem ugrottunk. Azt is fontosnak tartom megemlíteni, hogy egy-egy hazaruccanás többe került, mint egy tíznapos karibi hajóút, és ha az az ember éves vakációja, nem is kérdéses hova indul el inkább.

Mivel nekünk Magyarországon szállodába kell mennünk minden alkalommal, egyik családunk lakása se bejárható kerekesszékkel, ez még inkább eltántorított az utazástól ebben az időszakban.

metropolisz.jpg

Néhány barátunk időközben családjukkal visszaköltöztek az óhazába. Annak idejében csak álltunk és nem értettük teljesen, mi is lehet a valós oka itt hagyni Amerikát ahol olyan egyszerű az élet, 8 óra munka, 8 óra pihenés, 8 óra szórakozás.

Azt már akkor is láttuk, hogy gyereknevelés terén koránt sem optimális az ország, a srácoknak nincsenek barátaik, nem járnak le a térre rosszalkodni, alig vannak gyerekprogramok. A hazaköltözöttek szinte azonnal eltűntek a radarról, semmit se hallottunk felőlük többet néhány elszórt digitális morzsán kívül.

Először igazából 2010-ben éreztem megint újra szuperül Magyarországon és ismét elkezdtünk évente egyszer néha kétszer is átugrani. Valahogy kedvesebbnek tűntek az emberek, az utcán vadidegenekkel leültünk csak úgy beszélgetni, fesztiválok, a rengeteg program, a kis kiülős kávézók, annyi minden, amit itt a tengerentúlon nem lehet részünk.

Persze, mint amerikai turista most a magyarországi viszonyokat kezdtem látni szerencsére bifokális, fent rózsaszín lejjebb szürke szemüvegen át.

Mókuskerék, avagy threadmill

Egyre jobban kezdett az életünk rá hasonlítani, minél többet dolgoztunk, annál kevesebb idő jutott a kirándulgatásokra. Igaz az is, hogy prémium autók száma progresszívan növekedett a garázsban.

Érdemes beszélni a korlátozott fizetett szabadságról, amit többször is megtoldottunk pár hét fizetetlennel is. Itt ugyanis a fizetett szabadnapok száma újraindul ahányszor munkát váltasz, így lehetséges az a szituáció is, hogy hatvanévesen van 5 nap szabadságod a cégnél, ha éppen két éve kezdtél náluk dolgozni.

Van néhány nagyon menő a cég, ahol korlátlan fizetett szabadság jár minden alkalmazottnak, jó lett volna bekerülni egy ilyen helyre, de nem volt lehetőségem.

hungarian_heritageu.jpg

Otthon a szülők idősödnek, egyre többször lenne szükségük segítségre vagy arra, hogy egyáltalán ott legyünk. Az élet sokat változott az USA-ban 14 év alatt, mi is rengeteget változtunk.

Azon törjük a fejünket, hogy tudnánk ideiglenesen visszaköltözni, anélkül hogy az itteni életünket teljesen feladnánk, így megteremtve a magyarországi tartózkodás anyagi hátterét.

Nagyjából ugyanannyi érv szól a maradás és a költözés mellett és ellen is. Mozgáskorlátozottként egyértelműen egyszerűbb az élet az USA-ban, ez tény. Vajon pár dologért az ember fel tudja adni a kényelme egy részét? Nincs csattanója a történetnek és igazából tanácsot se szeretnénk kérni, mit csináljunk, inkább csak egy speciális oldalát szerettem volna megvilágítani a témának.”

A moderálási alapelveket itt találod.

AMIT TUDNI KELL A SZAVAZÁSRÓL

A szavazás menete: voksolni a Tetszett vagy a Nem tetszett gombra kattintva lehet.

Emellett szavazhattok a Facebookon is, ott jobb híján a lájkok száma dönt majd.

A szavazás eredményét a megjelenés után 48 órával rögzítem, hogy ne kerüljön előnybe az, akinek korábban jelent meg az írása.

Mivel a két felületet nagyon nehéz összehasonlítani, ezért a sorozat legvégén a 3-3 legtöbb szavazatot kapott írás egy-egy rövid részlettel egyetlen posztban jelenik majd itt meg, és végül az ott kapott voksok döntik el a közönségdíj végső sorrendjét.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: pályázat Magyarország Egyesült Államok Magyarország és én

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr597628928

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

FutureFry 2015.07.15. 16:07:45

@Taxomükke (UK): A húsárura: Lásd a @FutureFry: bejegyzésemet.
A korlátlan szabadság: Technika startupok között népszerűbb ez a nem-hagyományos "juttatás", pl. a Prezi-nél is (magyar-amerikai cég).
Igaz azt megnézném, ha valaki csak úgy 6 hónapra eltűnne, szóval a gyakorlatban ez azt jelenti, hogy nincs a szabadsággal kapcsolatos papírmunka.

www.themuse.com/advice/10-awesome-companies-that-give-you-unlimited-vacation

TilosazA (UK) 2015.07.15. 16:08:13

@Zoole[uk]: Mikor én ott laktam, már nem volt meg a piac.

SzZoole 2015.07.15. 16:09:58

@Herr Géza: en mar a cigin es a palinkan kivul nem igen hozok ki semmit.A pálinkát sem magam miatt hanem az az alkoholista Digger miatt,aki ugy betud tőle baszni,hogy a sajat hanyasaban fetreng utánna:)))
Csak vicc volt.

SzZoole 2015.07.15. 16:13:20

@TilosazA (UK): en is talan 2007 vagy 2008-ban voltam ott utoljára,az sem most volt,
A Fáy úti piac nagyon jo volt,jezuskatol a geppuskaig mindent megtudtal venni:)
Aki ismerte azt a részt az megtud erősíteni benne.

Herr Géza 2015.07.15. 16:31:43

@Zoole[uk]: Amikor én jártam arra utoljára, akkor már a köbányai Kínai Piac kistesója volt. Sztem. akkor már interkontinentális rakétát is lehetett venni, nem csak holmi kispályás géppuskát. :)))

©________ 2015.07.15. 17:03:22

@Mr Long (lassan exhataratkelo):

Az, h egy ceg otevente lecsereli adolgozokat,h ne kelljen fizetesemelest adni, es hogy az idiota feladatokat ismetmegcsinaltassak, esne legyen senki, aki megmondja, h eddig sevaltbe, az minek szamit?

©________ 2015.07.15. 17:04:49

@Határátkelő: ha be tudsz linkelni egy programot toluk, annak orulnek :-P

Kyria 2015.07.15. 17:25:07

@Ginix: Igen, ezt abszolút elhiszem. Én régebben sokat voltam Münchenben és igazán ott tűnt fel, hogy milyenek is azok a kerekesszék-barát megoldások. Budapesten ilyen szempontból pl. a 3-as metrót látom nagyon elmaradottnak, illetve zuglóiként a 75-ös troli abszolút használhatatlan de félek, ilyen sok van még.
Ezek persze teljesen kiragadott példák és nem is ezekkel van a baj, hanem úgy általában a mindennapi élet megoldhatóságával. Emlékszem - és az már bizony 6 éve volt! - mikor Bosznia-Hercegovinában vagy Horvátországban bementünk egy-egy ilyen Aldi/Lidl-szerű marketbe, ott mindegyikben volt a mozgáskorlátozottak számára is használható mellék, míg Magyarországon én egyikben sem láttam soha még simát sem. Vagy például, én jelenleg egy akkora hivatalban dolgozom, ami 4 hatalmas - igaz régi - épületből áll, na itt a barátod egyáltalán nem jutna munkához, sőt konkrétan a lifthez sem, mert mindenütt lépcsők vannak. Arról meg még régebben olvastam, hogy az lenne az igazán jó megoldás, ha magukat az érintetteket kérdeznék meg a megfelelő akadálymentesítésről (bár - ahogy írtad is - kétségtelenül ma már vannak bevált és jól működő példák) de jómagam láttam igencsak megmosolyogtatót is.

Dominikanyja 2015.07.15. 17:25:07

Ez a sztori olyan, mint amit megírtak, nem pedig, mint amit megéltek! Ezért nem tetszett!

SzZoole 2015.07.15. 17:35:37

@Dominikanyja: Mert ez egy berblog,nem tudtad?
Annal nagyobb osszeget kapunk,minel nagyobbat es hihetobbet tudnak irni a bloggerek.En mar lassan negy eve irogatok ide es mar a masodik S Class mercimel jarok.
Ha nekem nem hiszel kerdezd a tobbieket.

macamuca [IHUN] 2015.07.15. 18:09:26

@Zoole[uk]:
Szoval akkor nalad landol az én fizum is!! Tuttam én, hogy megvan az a píz valahun!!
(tegnapi nap hogy fizetett? csak kíváncsiságból..... Mehetsz nézni a 3. ótót?

Muscari 2015.07.15. 18:47:49

@Taxomükke (UK): ez te vagy a kepen? Ugyanugy, mint Macamuca? :-D

SzZoole 2015.07.15. 19:12:58

@macamuca [IHUN]: Ne kivancsiskodj,mert tudod mi tortenik akkor,mar igy is kozepkoru vagy

qkuc 2015.07.15. 19:41:08

@kék madár: az ember ne dolgozzon a szabadsága alatt, de ilyen remote workingre nincs lehetőség? Igaz, akkor már szék sem kell, dolgozhatnál otthonról, :D.

Tényleg, taléálkoztál már olyan emberrel, aki olyan cégnél dolgozik, ahol "korlátlan" módban mehet el nyaralgatni?

qkuc 2015.07.15. 19:44:01

OFF

1st world problem - Lisszabon (Carcavelos): még egy ilyen várost, ahol reggel és este fúj a szél mint a veszett fene és relatíve tökhideg lesz a nyár kellős közepén (oké, napközben meg lehet dögleni a melegtől, tény), hát ilyet még eddig nem sikerült másikat találni. (Paplan! kell éjjelre).

no 2. probléma, reggelizős késsel uborkát pucolni, földi pokol ... Kell venenm valahol egy normális kést, vagy egy bicskát (imááádok nyaralni, :D).

qkuc 2015.07.15. 19:46:35

@Mr Long (lassan exhataratkelo): aki kitalálta ezt az egy légterű módit 70+ emberrel egy kupacban, addig ütném, amíg mozog ...

macamuca [IHUN] 2015.07.15. 19:52:05

@Zoole[uk]:
Nab+, most akkor menjek at polipba (=8 karral kommenteljek)????
Utana meg felnonek a gyerekek, nékik is kocsi+keco kéne....
Hat Kinte Kunta hoztam kepest rekreációs szanatóriumban éldegélt....

Vedd ugy, hogy felmondtam.

SzZoole 2015.07.15. 20:46:10

@macamuca [IHUN]: Mucuskam,ne szivd ugy mellre,tudod,hogy csak vicceltem:)

Bredpitt Monika 2015.07.15. 21:36:49

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: most olvastam el, mindjart irom a poszt irojanak az elso gondolataimat, ami nem tanacs lesz

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2015.07.15. 21:48:10

Erről a barátokmiatt hazaköltözős dologról van egy sztorim, amolyan belföldi határátkelős történet. Fotós cimbi - 40 éves férfi - lappföldi városkából származik, tizenpár évvel ezelőtt jött Stockholmba dolgozni. Itt valahogy bezárkózott, munkából egyenesen hazament, nem alakult ki egy új baráti kör. (A srác rém szociális, beszédes, szóval nem az a kimondott északi sztereotípia.) Hiányzott neki is az otthoni baráti kör. Néhány év után aztán visszaköltözött északra, hogy majd ismét a régi társasággal lesz és minden úgy lesz, mint régen. Igen ám, csakhogy időközben a régi barátok megnősültek vagy férjhezmentek vagy lebabáztak vagy... szóval megint társaság nélkül ücsörgött otthon. Most ismét Stockholmban próbálkozik... szóval nem árt azért ebbe is belegondolni.

Muscari 2015.07.15. 21:48:57

Tegnap volt szo a cashback-rol. Ime, Magyarorszagon a Penny Market elsokent bevezeti: hvg.hu/kkv/20150715_A_Penny_Market_felrobbantja_az_ATMpiacot

DieNanny CH 2015.07.15. 21:53:42

Hát, nem tudom, olyan mű... Szóval, nem tetszett.

DieNanny CH 2015.07.15. 21:55:36

@Muscari:

A 4-es metró végig akadálymentes. (Bár a felszínre vivő liftek nagyon kevesen vannak, vagyis sokat kell hozzájuk gurulni. A Keletiben pedig akárhányszor ott voltam, mindig rossz volt a vadiúj lift.))

Bredpitt Monika 2015.07.15. 22:05:02

Sok sikert a donteshez a poszt irojanak.

Kicsit felve irom le, ami eloszor eszembe jutott.

Haza ne menj (illetve gyere), ha mozgas korlatozott vagy, de ez nem tanacs, cask az elso gondolat.

En kozepsulyos ertelmi fogyatekos gyerekek kozott dolgoztam es a csoportban volt egy mozgaskorlatozott fiu. Osztalykirandulast terveztunk egy napra a Gyermekvasut vegallomasahoz fel a hegyre, nem a huvosvolgyi oldalra.

Mar szinte el lett dontve, hogy nem visszuk a fiut, mert vele milyen bonyodalmas, mire en vegre meggyoztem egy tanarnot, hogy igenis el lehet vinni, mert van alacsonypadlos busz, a 4,6 os villamosra fel lehet szallni, aztan fel lehet gyalogolni a Fogaskereku megallojaig a Budapest szallonal, ami nem nagy tavolsag. Elindultunk, ime az utazas.

Odafele nem volt nagy gond, de hazafele csucsforgalomba keveredtunk.

A Blaha Lujza teren vartuk a buszt, ami meg is erkezett es alacsonypadlos busz volt, ami egyebkent jelezve van a menetrenden olyan modon, hogy ala van huzva az az idopont, amikor ilyen busz fog erkezni.

A busz tele volt es az a resz ami a mozgaskorlatozott fiunak volt fenntartva eleg elerhetetlennek tunt. Senki nem mozdult. En felszalttam a buszra es elkiabaltam magam: szeretnenk felszallni egy tanuloval aki kerekes szekkel kozlekedik, ez a resz neki van fenn tartva, legyenek oly kedvesek es mozduljanak meg!!!

Nagy nehezen leesett a tantusz, felszalltunk. Aztan felszallt egy gonosz oregasszony, aki leulhetett volna, de neki az a resz kellett ahol mi alltunk es bar neki is volt botja, de nem tudtuk neki elmagyarazni, hogy a fiu mivel nem tudja behajlitani a labat ezert foglaljuk el az egesz ablak melletti helyet. Ot ez nem erdekelte, mondta a magaet.

Egyebkent eleg sok alacsonypadlos jarat van, de tortenetesen pont azon az utvonalon ahol a fiu jart iskolaba az edesanyjaval, neha azert nem ertek be reggel, mert meg ha jott is ilyen busz nem fertek fel ra, mert tele volt es a buszvezeto nagy ivben letojta, hogy nem engedik felszallni oket, a kisero meg nem volt eleg erelyes (velem biztos beert volna idoben).

A tortenet csattanoja inkabb az, hogy a gyogypedagus kolleganom a kirandulas utan azt allapitotta meg, hogy maskor nem visszuk a fiut kirandulni, mert ez tul nagy tortura.

Az uj metro kelenfoldi vegallomasanal mar van lift ugy lattam, de a metro az remalom egy babakocsival is, szoval bar valtozik a helyzet infrastruktura teren, az emberek fejeben nem valtozik ugy tunik, de kell egy kis seggberugdosas es akkor azert a fejukhoz kapnak. Nem szabad feladni.

Egyebkent meg most mar kotelezik a cegeket, arra hogy alkalmazzanak megvaltozott kepessegu munkaerot. Igaz eleg fura modon, ahogy egy ismerosomtol tudom. Ha nem alkalmaznak megvaltozott kepessegu munkavallalot, akkor fizetni kell egy nem olyan kis osszeget...meg nem mondom mennyit.

Nekem ez jutott eszembe, de ez persze nem tanacs, talan segit valamit. Baratok vannak boven es mi nagyon jol vagyunk, orulunk hogy hazakoltoztunk. Jon a poszt otthonrol, de en magam is megijedtem attol milyen hosszu lett. Majd HA kettebontja szerintem.

Udv es sok sikert.

Bredpitt Monika 2015.07.15. 22:18:30

Tudom , az a szokas hogy a poszt utan reagal az iro, de mivel en annyira szeretem a szokasokat, hogy a moziban is hattal ulok a vaszonnak ezert nem reagalok inkabb a mult hetfoi posztomra. Ironak jobb lenni, mint hozzaszolonak. Olvasom minden nap es jokat rohogok neha. Harinak meg koszonom , hogy majdnem bemasolta az egesz posztot a kommentek koze. Mar kezdem megszokni a stilusod, nem is vagy olyan rettenetes, de hogyhogy meg mindig itt vagy, azt igerted mesz szabadsagra?

Pink Petsch, akkor csa , tenyleg?
Az egyik kedvenc sorozatom" Married with children, szerintem az amerikai humoristak nagyon jok, cask mi magyarok nem mindig ertjuk meg oket.

Udv a hatterbol.

Meg annyit cask kedves HA. Ez a pontos cim, engem nagyon zavar ez a kis mini eliras. ....lelek. Szeretlek Magyarorszag! felszolito mondat, nagy betuvel kezdodik. Ha lehet javitsd mar ki legyszi. A kepet ugyan en kuldtem, de nem ehhez a poszthoz, nagyon megkoszonnem, ha valami mas lenne ott, kuldok egyet, ha nem gond csereld mar ki, mert annyira nem valo oda az a kep. Bocs, de en nem vagyok nagy fenykepezo. Udv es koszi.

kék madár 2015.07.15. 22:21:18

@Réka ‎: velem majdnem ugyanez tortent: miutan kitantorogtam a nagyon baratsagtalannak tartott Uj-Angliaba, allandoan azt hajtogattam, hogy ugy hianyoznak a barataim, olyan maganyos vagyok. Amikor raszantam magam a hazakoltozesre kicsit mar gyanus volt, hogy olyan sok embertol koszontem, konnycseppek, bucsubulik 2 heten keresztul, de hat nincs mit tenni, varnak otthon a barataim. Otthon 2 het alatt leesett, hogy a barataim egyaltalan nem ernek ram, elkoltoztek a Pilisbe, a feleseguknek orokre beallt az agya, 5 ev alatt 15 evet oregedtek, nem ihatnak alkoholt, 1 honapra elore kerjek idopontot egy feloras ebedre. etc es elkezdtem jajgatni, hogy ugy hianyoznak a barataim - az Ocean masik oldalan.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.07.15. 22:26:32

@Bredpitt Monika:
Szia Mónika.
Küldenél nekem valami elérhetőséget? Kérdezni akarok valamit privátba de nekem ez az üzenetküldés funkció nem működik.
Köszi

kék madár 2015.07.15. 22:28:44

@qkuc: mar nagyon reg volt, hogy ne neztem volna meg naponta a ceges e-mailem, sajnos, es talan 3 egybefuggo nap volt a leghosszabb, hogy nem dolgoztam. (3 napon keresztul semmi kart nem tettem mas munkajaban) Ugyhogy persze van telecommute, bar ne lenne, es a svedekrol vennenk peldat

Korlatlan szabadsagu embert nem lattam, csak olyat aki azt hitte, hogy az o szabadsaga korlatlan es ezert elviselhetetlen volt :)

kék madár 2015.07.15. 22:30:30

@diggerdriver: kerdezd itt nyugodtan, sokkal egyszerubb es engem kimondottan erdekelne, hogy mit akarsz kerdezni, ha mar igy belekezdtel. Igerem, titokban fogom tartani.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.07.15. 22:33:27

@kék madár:
Na jó. Csak most csak neked. Azt akarom megkérdezni hogy a női nemiszerven miért hosszában van a vágás, miért nem keresztben?

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.07.15. 22:41:30

@Muscari: kérdés csak az, hogy pénzfelvétenek számjtják-e majd a bankok (ami csak havi 2x ingyenes). még a rohadt posta is készpénzfelvételnek számítja és meg"adóztatja" a kártyával fizetést, röhej. na nem mintha nekem lenne kártyám, készpénzezek, és röhej d emég mindig nem ismerem fel a pénzeket, ott forgatom meg keresgélem a Lidl pénztárban, mint egy bevándorló :-)

kék madár 2015.07.15. 22:43:46

@diggerdriver: jajj.
mindenkitol elnezest kerek, hogy ismet kivancsiskodtam.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.07.15. 22:45:24

@kék madár:
Akkor most csak neked, de el ne áruld senkinek.
Ha keresztben lenne rajta a vágás akkor lépés közben csattogna.
:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

Muscari 2015.07.15. 22:46:40

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: igen, sejtettem, de a 3-as az nagyon nem. Sot egy csomo helyen nem is mozgolepcso van, hanem sima lepcso.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.07.15. 22:48:04

@Dragonlady (Bp, Hun):
Miért az milyen húzás volt körülbelül húsz éve hogy bevezették a készpénzfelvét automatából este hat után többe kerül.
Miért, az automatának túlórapénzt kell fizetni?

Muscari 2015.07.15. 22:48:40

@Dragonlady (Bp, Hun): en az uj tizezresen lepodtem meg, eloszor azt hittem, huszas. En is ott bamultam es nezegettem, mikor eloszor a kezembe kerult most tavasszal.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.07.15. 22:50:21

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]:
szingapúrban nagyon klassz az akadálymentesjtés. mindenhol a városban meg a metróban is végig pl a vakvezető csík, ahol másféle kővel van megcsinálva a padló, olyan recés, hogy fehér bottal lehet követni.
OFF
én ma elbukdácsoltam a babakocsival a postáig (mert a postás cseszett becsengetni, csak bedobta az értesjtőt az ajánlott küldeményről.....), hát érdekes volt némelyik járdaszegély, ami eddig persze fel se tűnt :-( érdekes perspektívák lesznek itt azért hamarosan. de az autósok tényleg ritka udvariasak.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.07.15. 22:51:54

@kék madár:
Pedig lett volna még néhány kérdésem:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.07.15. 22:54:10

@diggerdriver:
én ebből is kimaradtam, soha nem volt még magyar bankkártyám, Thaiföldön használtam először ATM-et meg kártyás fizetést (2005-ben, nem is tudom, miért és hogyan alakult így)
internet-előfizetésem is külföldön volt először.
meg egy csomó minden más is, mert itthon én soha nem laktam egyedül.

Határátkelő 2015.07.15. 23:29:33

@Bredpitt Monika:

Szia!

A képet kicseréltem.

Ami a címet illeti, átírom, mert végül is miért ne, de a szeretlek ebben az esetben azért kisbetű, mert a cím a kettősponttal benne egy mondat lett. Kétmondatos címet nem szoktam adni, mert szerintem nem elegáns, de átírtam most a kedvedért.

Üdv

pappito · http://pappito.com 2015.07.15. 23:58:17

@FutureFry: nálunk is Beagle van meg az ozziknál is olyat láttam, meg egy nagyon lógófülő cuki kutyát, de az csak hevert a szőnyegpadlón :)

pappito · http://pappito.com 2015.07.16. 00:00:20

@qkuc: "Tényleg, taléálkoztál már olyan emberrel, aki olyan cégnél dolgozik, ahol "korlátlan" módban mehet el nyaralgatni?"

ilyenben volt részem, annyira korlátlan volt, hogy utána vissza se kellett mennem :)

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.07.16. 00:23:51

@pappito:
11 hét legutóbb elég korlátlan azért, csak az a szépséghibája, hogy ez mind fizetetlen szabadság :-) aki nagyon akar, maradhat summer school-t tanítani, de senki nem szokott akarni. nekem nagyon tetszett, az előző helyen hiába könyörögtem ezért évekig. (a félévi szünet 3 hét és a karácsonyi szünet 1 hét az mind fizetett volt, de a nyár az nem.)

qkuc 2015.07.16. 00:40:37

@pappito: Nah, szép, :D. Akkor ez egy újabb ópium a munkás elmének, :D.

M. Péter 2015.07.16. 01:43:08

@FutureFry: Egy barátomnak a kutya kicsagolta a szalámit a csomagjában, és elkobozták tőle, de egyébként nem büntették meg. Mivel az USA-ba való beutazáskor vámnyilatkozatot is kell kitölteni, amelyen rákérdeznek az élelmiszerekre, nem mondhatja az ember, hogy nem tudta, hogy be kell jelenteni. Tapasztalatom szerint Chicagóban, ahol nagy húsipar van, a húst és hústermékeket keresik, Miamiban és Atlantában, ahol a gyümölcstermesztés a jelentős, a növényeket

yankeezulu 2015.07.16. 01:48:39

Sziasztok, ot ora varakozas a csatlakozasig. Megprobalom hasznosan tolteni. Voltunk egy hetet Magyarorszagon is,egyelore nem tantorodtunk el,pedig meg hivatalos ugyet is inteztunk.
Csak hogy jobban arnyaljam a kepet magunkrol, nagyon szocialisak vagyunk,rengeteg barattal a Nagy pocsolya mindket oldalan. Eddig egyikuk se akart lebeszelni a dontesunkrol.
Eleinte tenyleg kereskedelmi mennyisegu cuccot hoztunk, mara valtozott a dolog, inkabb palinka es nagyon kuriozumok. Egyebkent lehet Pick szalamit kapni,behozni nem erdemes. A helyi Magyar hentesek pedig jo minosegu arukat keszitenek tobbnyire.
Gondolkodunk mas europai orszagban is,majd meglatjuk.
Amirol nem irtam,hogy a terv Magyarorszagon neveloszuloknek lennunk.
Bocsanat az ekezetek hianyaert,igy is eleg korulmenyes tableten gepelni.

yankeezulu 2015.07.16. 02:14:30

@M. Péter: En nem kockaztattam, az utolso falat kolbaszt a vamtiszt elott ettem meg ☺Egyebkent mindig bejelentjuk hogy van kaja nalunk es igy nem lehet gond. Parszor megneztek de soha semmit se vettek el. Nejemnek jo a beszelokeje.

kék madár 2015.07.16. 02:16:51

@yankeezulu: " Egyebkent lehet Pick szalamit kapni,behozni nem erdemes. "
lecci ne terjeszd, en mindenkinek mondom, hogy hozzon jo kis fokhagymas paprikas hazi parasztkolbaszt es ha atjutnak vele utolag meselem csak el, hogy milyen batrak voltak

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.07.16. 02:47:11

@Herr Géza: A kinyithatós oldalú kádon én is ledöbbentem, hogy mik vannak.Most újíttattunk fel füldőszobát, és kellett katalógusokat nézegetni.Fantasztikus.
Ahogyan ez az autós robotkar is.Én is láttam ilyet, ott az ipse be tudott ülni a kocsi rendes sofőrülésébe, asszem volt valami varázslat a pedáloknál is, mert ilyen rövidláb-betegsége volt a manusznak.Majd kinyílt a hátsó kombiajtó, kinyúlt egy ugyanilyen robotkar egy nagy J betű alakú pályán, kihajtogatva magát a kerekesszékért, behúzta, és lecsukta a kombiajtót.Bakker, sokkot kaptam, hogy ilyenek vannak...Lehet, drágább volt a robotkar rendszer, mint a páréves V70, amibe bele volt szerelve... :-ooo

yankeezulu 2015.07.16. 02:49:15

@kék madár: Remelem a US Customs nem olvassa, de en buborekos boritekban szoktam magamnak levelben szeletelve ilyen cuccost kuldetni. Persze nem nyaron. Eddig mindig megjott

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.07.16. 02:55:58

@Zoole[uk]: Jaja, apszolútli.Egy marha idegesítő dolog volt benne, hogy az árusok a bodegáik közt kifeszítettek ilyen árnyékoló, meg esővédő lebernyeget , ami persze középen jó belógott (főleg, ha összegyűlt benne pár hektoliter esővíz...), ezáltal a majd két méteremmel hasonfekve kellett kúszni a sorok közt.Mindig kurvaanyáztam magamban rájuk... :-)

FutureFry 2015.07.16. 03:57:59

@pappito: Ja, Ausztrália (meg NZ?) talán még szigorúbbak az élemiszerek bevitele terén mint az USA. A Beagle-t meg csak a Snoopy miatt mondtam “Amerikához illőnek”, de ezek szerint máshol is szeretik alkalmazni őket.

FutureFry 2015.07.16. 04:25:50

@yankeezulu: "A helyi Magyar hentesek pedig jo minosegu arukat keszitenek tobbnyire."

Hát én egyszer kóstoltam amerikai készítésű “Bende Hungarian Brand" téliszalámit. Nem sok köze volt ahhoz amit én téliszaláminak ismerek. De igaz, lehet kapni igazi Pick-et is (pl. orosz/ukrán boltban, de manapság akár online is (pl. Amazon-on keresztül, bár úgy elég drága)). Egyszer (jó régen) egy Washington D.C.-beli utazás előtt egy érdeklődő e-mail-re a magyar nagykövetségtől perceken belül érkezett a válasz, hogy hol lehet a környéken (igazi) szalámit kapni.

FutureFry 2015.07.16. 04:53:13

@M. Péter: Érdekes ez a “felosztás”. Bár Hawaii belföld onnan/oda sok mindenre “karantén” van (pl. Hawaii-ból “kifelé” vagy ki kell hogy dobja, vagy meg kell, hogy egye az ember a gyümölcsöt a repülőre szállás előtt). És még a “lower 48”-en belül is (pl. ha kocsival megy az ember) vannak néha ellenőrzőpontok (pl. “Agricultural inspection station”, vagy “boat inspection station”, ha hajó/csónak van traileren), államhatárnál, de államon belül is ahol előfordulhat hogy félre kell állni egy kis kikérdezésre/átvizsgálásra. Egyébként a szalámi is tud problémát okozni belföldi repülő utazásnál is (az egymás mellet lévő rudak a röntgenkép alapján gyanúsnak tűnhetnek (dinamitrudak?)).

pappito · http://pappito.com 2015.07.16. 04:54:57

@FutureFry: ide egy almát se lehet, egyből repkednek a többszáz dolcsis büntik. mondjuk a landing cardon ott van, hogy mi a szitu, meg vannak bödönök, hogy most dobd ki, ha van nálad valami, különben ejnyebejnye.

nem hőkezelt hús, méz (arra nagyon idegesek) kitömött állat meg gyümölcs, ezekkel lehet rázni a pofonfát :) (na jó nem vernek meg, de be se engednek amíg nem fizetted ki a büntit) van ez a border control c. sorozat, abban voltak csodás esetek, ilyen sorozata van az ozziknak is

Csodabogár 2015.07.16. 04:56:18

@geegee: Az a kinyithatós oldalu kád nem egy ujdonság és szerintem nagy hülyeség. Besétálsz, aztán várod amig belefolyik a kellő mennyiségű viz. Utána pedig ülsz benne amig lefolyik, mert az ajtót ugye csak aztán lehet kinyitni, vagy kimászol, de akkor minek az egész? Egy normál zuhanyozó százszor kényelmesebb.

kék madár 2015.07.16. 05:06:42

@FutureFry: nekem egy nyamvadt papayat kidobattak, pedig ugyanazt megvehetem a boltban. Pedig akkora terroristat meg nem talaltak ki ami egy papayaban elfer

FutureFry 2015.07.16. 05:06:56

@Flamy: Csak ha már állampolgár valaki, akkor kérvényezheti a szüleinek a zöldkártyát. Zöldkártyásként nem, akkor csak a gyerekeknek és házastársnak lehet a zöldkártyát kérvényezni családi alapon, de az jó sokáig is eltarthat (már ha akkor amikor a delikvens maga megkérvényezte a zöldkártyát nem kérte azt meg a gyerekeknek/házastársnak, mert pl. még nem volt házas).

kék madár 2015.07.16. 05:07:38

@FutureFry: a Bende az valoban borzalom

FutureFry 2015.07.16. 05:12:47

@kék madár: Ja, Hawaii-ból kifele még az ott vett "mainland" importált almát is kidobatják/megetetik az emberrel, pedig lehet pont oda utazik ahonnan az alma eredetileg származott. (Mondjuk van benne ráció, mert az alma Hawaiin megfertőzödhetett valamivel ami csak ott van)

kék madár 2015.07.16. 05:15:48

@FutureFry: van benne racio, de mennyi?

P.Elliot 2015.07.16. 05:18:18

@FutureFry: Gondolom a posztolo a magyar hentesek arujat ugy ertette hogy van egy hentesboltocska amerre lakik,ahol magyar a tulaj es az otthoni recept szerint kesziti a hentesarut.
Van a kornyekemen is ilyen regen eleg jok voltak de mara valahogy lement a minoseg, nem is jarok mar hozzajuk.
A Bende fele magyar aru kopedelem amilyen, foleg a gyulai, olyan sos volt hogy felhaborito. A teliszalamit is kostoltam amit ok csinalnak, hat egyek meg...

P.Elliot 2015.07.16. 05:23:12

@kék madár: De elfer egy papayaban egy rovar vagy valami mas fertozes ami ha elterjed a gyumolcs ultetvenyeken akkor veguk van.
Emlekszem regen valami 2 lada naranccsal hoztak be mexicobol valami legy felet Kaliforniaba ami befurta magat a meg zold narancsba es belulrol ette magat kifele ha jol emlekszem, millios karokat okozott, vagdostak ki miatta a narancsultetvenyeket, azota nagy szigorral kezelik a behozatalt

kék madár 2015.07.16. 05:27:47

@P.Elliot: igazad van de Akkor Mar a rovar a fulem mogott is at tud jonni. De a hajon hogy jon at a papaya?

FutureFry 2015.07.16. 05:37:44

@M. Péter: Ja és persze elkobzás előtt gyorsan meg kell enni, mint a kínai turisták tették azt a mooncake-jeikkel Hawaiin, amit el akartak tőlük kobozni a vámosok:
www.npr.org/sections/parallels/2015/05/08/405183120/beijing-clamps-down-on-chinese-tourists-behaving-badly
(utolsó pár bekezdés)

Mondjuk elismerem, hogy egy pár gyulait, vagy egy rúd szalámit nehéz lenne benyomni ott helyben...

P.Elliot 2015.07.16. 05:43:00

@kék madár: Vannak rovarok amik csak a gyumolcsben belul erkeznek, ez a legy fele is.

P.Elliot 2015.07.16. 05:43:56

@FutureFry: Regen beszeltem valakivel akik bizony megettek kenyer nelkul a hozott es lesutott libamajat ott a repteren..

P.Elliot 2015.07.16. 05:52:42

@FutureFry: Nekem jott egy 10 eves vendeg gyerekem egyedul otthonrol mindossze a stewardess kisereteben. Kertem a mamajat hogy valahogy rejtsen el egy nagyszemu egres dugvanyt valahova mert nagyon szeretnek ilyet a kertben.
A kislany megerkezett, a legikisero a kezenfogva vezette hozzank, a kislany tenyeren viragcserepecske, jo magyar fekete folddel, benne ott ult az egreshajtas....Majd a foldre estem. Nem szolt erte neki senki semmit, ez meg regen a terrorista idok elott volt.
Elozo evben ugyanez a kislany jott a lanyommal egyutt a gepen, a pilotak a ket gyereket bevittek a pilota fulkebe, fejukbe nyomtak a sapkajukat/ foto van rola/ es megmutattak a pilota fulke belsejet.
A ket gyerek a vezeto ulesben ul nagy komolyan, es latni 2 neveto ferfiarcot. Meg allt a gep persze. Barki meglatja ezeket a fotokat csak sohajt hogy alig hiheto hogy volt ilyen vilag is valaha. Manapsag a pilotat sem engedik be szinte csak mindenfajta ellenorzes utan.

FutureFry 2015.07.16. 06:03:35

@P.Elliot: Igen, gyerekkoromban én is jártam pilótaffülkében (repülés közben), ez anno nem volt annyira kivételes. Sőt még a 90-es évek vége felé is invitáltak (fiatalabbnak néztem ki a koromnál).

pappito · http://pappito.com 2015.07.16. 07:06:56

@P.Elliot: azért nem olyan rémes most sem, márciusban hazafelé Au-ból, amikor először ültem az A380-on leszállás után a pilóta látta, hogy kukucskálunk befelé a kollégámmal és megkérdezte be akarunk-e menni, mondtuk nyilván, és bementünk és ott vagy negyed órát magyarázta, hogy mi merre, tök jó arc volt, meg még világított a millió bigyusz :)

persze menet közben annyira nem bánom, hogy nem mehet be senki...

LittleG (uk) 2015.07.16. 07:55:00

@pappito: Hu lattam en is parat az ausztral border controlbol, nem semmi. Vicces is volt neha, pl mikor a vietnami (vagy hasonlo) nenike nem ertette mi a baj a nyers halfejjel...

Hari Seldon 2 2015.07.16. 08:14:21

@Bredpitt Monika:
"Harinak meg koszonom , hogy majdnem bemasolta az egesz posztot a kommentek koze. Mar kezdem megszokni a stilusod, nem is vagy olyan rettenetes, de hogyhogy meg mindig itt vagy, azt igerted mesz szabadsagra? "

Szabadságon vagyok, ha úgy vesszük. - De a gyerekek is július óta.
Hurrá! - Magyarul csak időnként pár percre van időm, főleg reggel. - Például most.

qkuc 2015.07.16. 11:09:12

@Dragonlady (Bp, Hun): A postán állítólag már nincs ez a készpénzfelvételi díjasdi, :). Pár hete volt a híraan/neten asszem.

qkuc 2015.07.16. 11:14:54

@FutureFry: Ezzel csak az a gondom, hogy persze sok élelmiszerrel behurcolható vlamilyen betegség, de ennyi erővel a betegeket se engedjék fel (náthás mondjuk ...).

fhdgy 2015.07.16. 11:54:29

@qkuc: megerősítem, július elseje óta nincs. Hétfőn voltam csekkeket befizetni, kp. vel fizetem, de mondta a hölgy, hogy már a kártyával való fizetés a postán sem számít pénzfelvételnek. Ideje volt!

fhdgy 2015.07.16. 11:55:50

@qkuc: És mi van a tök egészségesnek látszó emberekkel?

Muscari 2015.07.16. 12:43:27

@yankeezulu: ez egy nagyon szep elkepzeles, hogy neveloszulok lennetek, de szerinted neked otthon erre van realis eselyed?

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.07.16. 13:10:36

@Csodabogár: Gondolom, olyan veszi meg, aki fürdeni szeret.De ezen nem fogunk összeveszni... :-)

blackhairlady 2015.07.16. 15:51:04

@FutureFry: Jelenleg 8 ev a varakozasi ido.

yankeezulu 2015.07.16. 16:20:55

@FutureFry: Bende az elég gáz. Egyszer régen egy nagy hajcsomót találtam a szalámiban. Ízre pedig a pusztulat és a fertelem között van.

yankeezulu 2015.07.16. 16:26:35

@Muscari: Nekem nulla, feleségemnek 100%. Nevelszülő, nem örökbefogadó.Az két teljesen különböző dolog. Nagy a hiány belőle Mo-n. Az egyik ismerősöm Floridából visszatérve is ezt csinálja és imádja.
OFF: Imádom a jetlag-get :)

Muscari 2015.07.16. 16:34:24

@yankeezulu: tudom, mi a kulonbseg, akkor ahhoz a feltetelek is enyhebbek ezek szerint. Sok sikert hozza!

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.07.16. 17:10:52

@qkuc: @fhdgy:
köszi, nem tudtam, családtag dühöngött ezen pár hónapja, akkor majd szólok neki, hogy már nem kell

qkuc 2015.07.16. 20:49:04

@yankeezulu: Őőőő, olvassatok utána a nevelőszülősdinek, nem tuom volt-e változás azóta, de 1-2 éve igencsak megbonyolították, hogy ki hogyan és mikor lehet nevelőszülő ... Valami 1-2 éves tanfolyam és társai jöttek a képbe, amiből elég nagy botrány volt a nevelőszülők között.

yankeezulu 2015.07.16. 20:58:23

@qkuc: Mindenféleképpen körüljárjuk a témát. Annyi, hogy nem főállásra gondoltunk, így a tanfolyam ha jól tévedek 100 órás.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2015.07.16. 21:21:29

@FutureFry: "gyerekkoromban én is jártam pilótaffülkében (repülés közben), ez anno nem volt annyira kivételes."

Gyerek a pilotafulkeben nekem rogton az Airplane ikonikus jelenetet juttatta eszembe:))) ("have you ever seen a grown man naked?" :))) www.youtube.com/watch?v=n2A194yTWoQ

qkuc 2015.07.16. 21:25:30

@yankeezulu: Anno ezt minden nevelőszülőre rá akarták verni, ezért nézzetek utána. Pár riportalany volt, akik munka mellett lettek volna nevelők és panaszkodtak, hogy egyszerűen nem fér bele az idejükbe hétvégén az a végtelen hosszú tanfolyam ...

Aztán lehet módosítottak rajta, remélem módosítottak rajta, mert így sok embert vesztenek, akik nevelőszülők lennének.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2015.07.16. 21:36:14

@qkuc: Igen, ez nekem is a kedvencek kozott van, de sokszor a nyelvi humort jobban visszaadja szerintem az angol eredeti :)
ilyenek, mint Roger, huh? Roger...es a tobbi...:)) annyiszor neztuk mar, hogy szinte kivulrol fujjuk az osszes poent :))

FutureFry 2015.07.17. 01:50:58

@qkuc: @Zsuzsi65: Igen, nekem is eszembe jutott ez a nagyon jó film (már “idéztem” is belőle régebben ezen a fórumon), bár speciel ez gyerek-pilóta párbeszéd (persze direkt) egy kicsit “creepy”.
Ami a pilótafülkében töltött időt illeti: Azt legalább elmondhatom, hogy miattam nem zuhant le repülő - ellentétben egy ororszországi esettel, ahol a pilótaülésbe ültetett gyerekek babrálása miatt zuhant le az Airbus:
en.wikipedia.org/wiki/Aeroflot_Flight_593

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2015.07.17. 02:01:02

@FutureFry: na, ezert nem utazom Aeroflottal:) viccet felreteve, megint a szabalyok nem betartasa okozott tragediat, mint annyi esetben :(

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2015.07.19. 01:56:39

@kék madár: Oh, itt is nalunk! Reggel jo nagy zuhe, dorges,villamlas, de egeszen kozel, az osszes auto riaszto megszolalt. Sajnos az aram is elment kb. 11 korul, es meg most du. 5-korra sem tutottak el odaig, hogy megcsinaljak :( de legalabb a wifi mukodik a hazban :) most mar csak csendes eso van.

kék madár 2015.07.19. 03:12:43

@Zsuzsi65: es persze a forgalom teljesen behalt

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása