oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2015. március 25. 06:36,  Az országnak csak köszönet jár, hogy befogadtak 317 komment

2015. március 25. 06:36 Határátkelő

Az országnak csak köszönet jár, hogy befogadtak

A most következő határátkelés nem mostanság történt. Mindenkinek a rokonsági, ismeretségi körében vannak disszidálási történetek, amelyek ugyanúgy egyéniek, személyesek, sorsfordítók, mint a maiak, bizonyos értelemben még élesebb a váltás, mint manapság. P.Elliott osztotta meg velünk az ő történetét, amely az Egyesült Államokban végződött, és mára is szolgál nem egy tanulsággal. Engem az fogott meg legjobban, hogy ennyi év távlatából is milyen élesek egyes részletek.

usa_bevandorlas_cim.jpg

„Már többen kérték, hogy írjam meg hogy milyen volt a határátkelés régen, a 70-es években, hát megpróbálom összeszedni.

Először is, ezt akkoriban disszidálásnak hívták, őszintén szólva olyan naiv voltam, hogy amíg a vőlegényem nem említette, hogy lenne kedve hozzá, eljönnék-e vele, én nem is tudtam, hogy van ilyen! A disszidálásról nekem 56 jött be és kész!

Volt kedvem, tehát beadtuk külön-külön az útlevélkérelmet nyugatra, a párom megkapta, mert többször volt kint és mindig hazajött. Én nem, mert még nem voltam. Nem muszáj elhinni, de azt írták indoknak, hogy "még nem építettem elég ideig a szocializmust".

Persze azért nem adtuk fel, jött a B terv. A vőlegény elutazott Görögországba a barátaihoz, velem meg beadatta egy olasz társasútra a kérelmet, amit meg is kaptam, mert ott nem kellett útlevél, illetve minden hivatalos papír a személyi igazolványon kívül az idegenvezető markában volt. Úgy beszéltük meg, hogy Velencében találkozunk minden ott lévő napomon a Szent Mark téren a kijelölt helyen, ha sikerül, akkor összeszedem a cuccaimat, lelepek a csoporttól és menedékjogot kérünk. Így is lett!

Menedékjog és élet a lágerben

A rendőrségen "állományba" vettek és elvittek egy lágerbe, aztán onnan néhány hét múlva egy másikba, ahol összesen 9 hónapot töltöttünk, amíg az USA bevándorlási hivatala átnézte jó alaposan, hogy kik vagyunk és megadták a beutazást. Ottlétünk első hónapjában beadtuk az esküvőre a kérelmet és házasságot kötöttünk, otthon azért nem lehetett volna, mert házaspárt nem engedtek ki együtt, csak ha volt gyerek és az holmi túszként otthon maradt!

A lágerélet nem volt rossz, napi 3x adtak enni, normális, rendes ételeket, igazából az reklamált ellene, aki szerintem rosszabbul élt otthon. A magyarok, igen, sajnos, a magyarok sztrájkot hirdettek, mert szerintük az olaszok ellopták az emberek pénzét, sokkal jobb ellátás járna, mert Amerika fizet érte. Vajon honnan vették ezt az információt, nem tudom. Hát, a sztrájk napján kirándulni mentünk, nem voltunk hajlandók részt venni benne. Mi és sokan mások is úgy érezték, hogy köszönettel tartozunk azért, mert befogadtak, lehetőséget adtak arra, hogy egy új életet kezdjünk, és normális szálláson várhattuk ki az időt az elutazásig, semmi helye a reklamációnak.

Olaszországban nem engedtek dolgozni senkit, mert mint mondták a helyieknek sincs munkája, de táboron belül akadt azért munka, mi a konyhán dolgoztunk, amit kerestünk azt elkirándulgattuk országon belül.
Sok választása nem volt az embereknek, USA, Kanada, Ausztrália és Dél-Afrika fogadott csak embereket, de aki kivárta, egy-két évet vagy néha többet az mehetett Svédországba, Svájcba, Németországba meg még egy-két helyre, Olaszország nem fogadott senkit.

Első munka, első lakás, első tulajdon

USA-ba menet a repülőjegyet a Karitas nevű menekült szervezet /katolikus, ha jól gondolom/ vette meg azzal a kikötéssel, hogy mikor dolgozni kezdünk részletekben fizessük vissza, mert ez a pénz forgótőke, ebből utaznak ki majd a többiek is. Amikor kijöttünk, már az első fizetésből küldtük a csekket, muszáj megemlítenem, hogy nagyon sokan nem fizették vissza, így egy barátunk sem, azt mondta, hogy van azoknak pénzük elég, miért fizesse vissza?

New Yorkba hoztak minket, tényleg két bőrönddel jöttünk, a repülőn alig volt más utas, mint a bevándorlók, egy egyszerű, de rendes hotelben helyeztek el minket, 2 hétig naponta kellett besétálni a szervezethez, akik munkát kerestek a számunkra, és adtak fejenként napi 3 dollárt ennivalóra. Ez nagyjából elég is volt. 2 hét után közölték, hogy találtak munkát a számunkra, New Jerseyben egy kórházban: fűnyírás, levélsöprés, papírcipelgetés innen-oda, meg takarítás is. Azonnal elfogadtuk, mert tudtuk, hogy valahol el kell kezdeni, kaptunk szintén kölcsön, törlesztéssel 250 dollárt, amiből megindulhattunk.

4 szobás lakás, fűtéssel és meleg vízzel (nem volt akkor kisebb), 100 dollár volt a havi bére. Mi kerestünk fejenként ennyit egy héten, vettünk egy ágyat ágyneművel, némi konyhaedényt, egy hűtőszekrényt részletre, mert nem volt. Aki intézte az ügyeinket az aláírt kezességet, vadidegen ember. A többi pénzt tartalékoltuk a következő 2 hét kiadásaira, amikor először fizetést kaptunk.

Már az első fizetésnél láttuk, hogy itt bizony francos jól meg lehet élni, egyikünk fizetése ment a bankba, a másikból éltünk. Még el sem költöttük mindet, így 1 év múlva vettünk egy új kocsit (Pontiac Lemans), részletre, ennek az árára emlékszem, 4200 dollár volt. 3 év alatt fizettük ki.

Magunk szabtuk a szabadság korlátait

Na, ezzel aztán kitárult előttünk a csavargások lehetősége. Horgászni jártunk, egy félórás autóútnyira lévő folyóhoz, ami teljesen elszédített a szépségével. Palackzöld színű, mégis áttetsző, fákkal szegélyezett lassú folyású folyócska volt, iszap és napszagú, kavicsos parttal, kis fahidakkal és erdőben, életemben nem voltam boldogabb, mint azokban az években, annak a folyónak a partjainál...

Nagyon sokszor munkaidő után, vacsorafőzés helyett, egy-egy szendviccsel a kezünkben elvágtattunk a folyóhoz, nem is horgászni csak üldögélni, nézni a lassan elfolyó vizet, beszélgettünk, sokszor szürkületig, csodálatos évek voltak. Béke, nyugalom, anyagi biztonság, fiatalok voltunk és szerelmesek, mi kellett volna egyéb?

Sok barátunk akadt, a korházból is, azokkal összejártunk, illetve együtt mentünk ide-oda, szórakozni is, táncolni a közeli Hilton hotel bárjába, ahol a kandalló mellett ültünk, elég volt egy-egy ital. Voltunk diszkóban is, néha péntek esténként bementünk egy-egy New York-i szórakozóhelyre a barátokkal, lejártunk az óceánpartra, mi úgy hívjuk a mai napig, hogy a "tengerpartra" megyünk.

Aztán egy év után munkahelyet váltottunk, lett jobb, a férjem kapott mérnöki állást, anyagi helyzetünk jobb lett, több ment a bankba és teljesen berendeztük a lakást, utazgatni kezdtünk, szigorúan az előírt kereteken belül.

Az új kocsival azonnal lementünk Floridába egy körútra. Fantasztikusnak láttam: kókuszpálmák, hófehér homok, tenger, akkoriban az utak nem voltak ilyen zsúfoltak, a kocsik nagyok, rengeteg ingyenes parkoló még a városokban is. Szóval végigrepültünk a 95-ös úton, le egészen Miami Beach-ig, itt-ott megállva, fürödtünk, várost néztünk, simogattam a kókuszfák (akkor láttam először talajban) törzsét, felszedtem a földről néhány érett kókuszdiót és elhoztam egy darabig, amikor kimásztak belőle a vöröshangyák akkor azonnal megszabadultam az összestől.

Az utazás annyira tetszett, hogy 6 hét múlva újra lementünk egy baráti házaspárral Key Westig, (fizetetlen szabadsággal, megengedhettük magunknak, meg akkoriban el is engedtek nem úgy, mint manapság).

Minden évben voltunk nyaralni, volt olyan év, hogy elvesztettük a munkánkat, mert itt is volt gazdasági válság, de találtunk másikat, nem voltak illegális bevándoroltak, mindent amerikaiak végeztek, a munkanélküli segélyből is meg lehetett élni, elég sokáig adtak akkoriban, arra nem emlékszem, hogy meddig mert mi alig vettük igénybe.

Csodálatos évek

Később gyerekünk született, házat vettünk, iszonyú jó érzés volt szülőnek lenni. Úgy vettük, hogy most a következő nagyjából 20 év róla fog szólni, illetve rólunk is, mert mi is gyerekek lettünk, újraéltünk egy gyerekkort, ami más volt mint a miénk, mesefilmekre vittük a lányunkat, meséskönyveket olvastunk, újraolvastunk, némelyiken jókat mulattunk, állatkertbe jártunk, minden gyerekes dologban részt vettünk mind a ketten, mindenhova elvittük, nagyon sokat ültünk a gyerekszoba szőnyegén, ittuk a kávénkat, beszélgettünk egymással, a gyerekkel, néztük hogy játszik, játszottunk vele együtt. Csodálatos évek voltak.

Aztán lassan illetve gyorsan teltek az évek, már nyugdíjasok vagyunk, szép, kényelmes életünk van. Nyugodt! Mindig is az volt, de ügyeltünk rá, hogy az legyen. Szóval én nem tudok semmi rosszat felhozni Amerikáról, mert valahogy úgy jött be, hogy mindig jó volt. Ha meg valami nem úgy sikerült, akkor sem az országot hibáztattam. Az országnak csak köszönet jár, hogy befogadtak.

Tudom, hogy ha valaki most jön ki, akkor nehezebb. Felmentek az árak, de ha legálisan van itt, akkor azért teremthet magának jövőt. Ha tanácsot adhatok, csak annyit mondanék, hogy beosztással kell élni, soha de soha nem szabad túllépni a kiszabott keretet. Minden fizetésből félre kell tenni valamennyit, amihez nem szabad nyúlni (most is van munkanélküli segély, tessék abból élni), ha nem lehet, akkor keresni kell egy kis másodállást, ha nem is minden nap, de néhány órát és azt szigorúan bankba vonultatni, jövőt építeni.

És ne akarjon senki, hacsak nem nagyon jól keres mindent megvenni az elején, csak fokozatosan, érdekesebb is. A kreditkártyát csak úgy használja, ha kifizeti havonta a számláját, nem halmoz adósságot. Az emberek felé legyen nyitott, barátkozó, de ne akarjon rájuk szállni, majd idővel lesz baráti kör, nem jó erőltetni.” 

A moderálási alapelveket itt találod. 

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: disszidálás Egyesült Államok

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr147302091

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2015.03.25. 06:45:57

Nagyon jó írás, kár, hogy vége lett.
:)
És végre valaki leírta, hogy akkor könnyebb volt.
Respekt.

tanato 2015.03.25. 07:25:13

Tényleg jó írás,hiánypótló.Valóban így ment a disszidálás akkoriban,lemaradtak az emberek a társasútról.Mármint a hazafelé tartó útról.Még a magyaroknak könnyebben ment mert kaptak egyáltalán kiutazási lehetőséget. Pl. egy román vagy egy keletnémet csak szökni tudott ha agyon nem lőtték a határon,ki nem engedték turistaútra.Ez azért volt így lehetséges mert a magyar turisták döntő többsége azért hazajött ,nem maradt "le".
És tényleg könnyebb volt,mert ha már kintragadt az útról,kint mint politikai menekültet,vezették segítették,beillesztették az adott országba.Ingyen ruha ingyen szállás,ingyen étel, ingyen nyelvtanfolyam,ingyenes munkaközvetítés.Ez az amiben ma sokkal nehezebb egy kintre készülőnek.Ezeket most saját erőből kell megoldja.

**mimi** 2015.03.25. 07:26:00

de jó...már én is vártam erre az írásra... tisztelet érte, akkoriban sem volt könnyű!

**mimi** 2015.03.25. 07:27:57

@tanato:
a 80-asévekben rengeteg korombeli ismerős szökött át Jugoszláviából az olaszokhoz, Pécs közel lévén a jugo határhoz.

tanato 2015.03.25. 07:35:58

@**mimi**: Nem szökött,kishatárátlépővel hivatalosan ment ki Jugóba és onnan szökött Olaszba mert a Jugó-Olasz határt gyakorlatilag nem őrizték.Ott csak át kellett szaladni.A magyar-jugó határt viszont annál jobban,ott lőttek is.SZökni csak a határ közvetlen közelében lévő falvak lakói tudtak,akik ismerték a határőrök mozgását.

tanato 2015.03.25. 07:38:23

Kérdés acikkíróhoz.Gyermekeid,unokáid tudnak még magyarul?Nemrégen volt szó erről a német cikknél.

tableno 2015.03.25. 07:55:16

@svájci sapka (ch): nekem nem ez jött le. Kijutni sokkal nehezebb volt. A nyugati országokban az élet, az könnyebb volt.

Ugyandehogy (törölt) 2015.03.25. 08:11:35

hat ha en ezt tudom
a zencsaladom normalis volt, nem tudta, h nemcsak szokni lehet a hataron
olyan lesztek mint nagyanyam, halalaig emlegette, hogy ki kellett volna mennie amerikaba, mikor a szerelme hivtapont mint a hufnagel pisti

2015.03.25. 08:15:12

En nagyon orulok ennek a posztnak, az egyik kedvenc posztom eddig, meg parszor el fogom olvasni amikor raerek... Engem ezek a regi tortenetek sokkal jobban erdekelnek mint a mostaniak, ez pedig kivetelesen jol is lett megirva, amit nagyjabol el is varhatunk P.Elliott-tol :). Az orszag elhagyasanak es az elso eveknek a tortenete kulonosen erdekes volt szamomra. Es nagyon tetszik a hozzaallasuk mindenhez, a munkatol elkezdve a sporolasig. Arra lennek kivancsi mint kezdo nyelvtanar :) hogy hogyan, illetve mennyi ido alatt tanultak meg angolul?

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2015.03.25. 08:19:05

@tableno: Ok, kijutni nehezebb volt, de az életet akár tőke nélkül is el lehetett kezdeni.

Ugyandehogy (törölt) 2015.03.25. 08:20:49

a poszt nagyon tetszik, bar a beharangozott reszleteket nem talaltam:-):-)

Ugyandehogy (törölt) 2015.03.25. 08:23:05

@Mirjam2: persze! h jobban erdekel a regk tortenet, mert regenyesebb, es te mar kinn vagy.
masoknak meg a mostani kell, mint hasznalhato tanacs.
nekem mindegyik tetszik, az a lenyeg, hogy ne fotelhataratkelok es tanacsadok agymeneseit vagy statisztikakat kelljen olvasnom:-):-):-)

2015.03.25. 08:31:20

@~~Babette~~: Ebben igazad van. Kulonben nem azert tetszik jobban mert regenyesebb (pont az tetszik a maiban pl. hogy nincsenek benne 'nyalas', elnezest, erzelmes reszek) hanem mert latni lehet hogy az evek soran honnan hova jutott az illeto, nagyobb perspektivaja van. Meg a regi ertekrend is kozelebb all hozzam mint a mostani, nekem ez szimpatikus hogy be akar illeszkedni valaki, nem panaszkodik, kemenyen dolgozik, felretesz, kirandul, nem kell mindjart hitelre az iPhone meg a legujabb XBox stb. Tudom hogy most is vannak akik ilyenek de ugy tunik mintha egyre kevesebben lennenek, sajnos.

tanato 2015.03.25. 08:31:25

@tableno: @svájci sapka (ch): Más világ volt,a kijutás nehéz volt,de azért nem volt lehetetlen nyugati társasútra engedélyt kapni egy civilnek/nem ellenzékinek/,ahonnan olajra lehetett lépni,és akkor viszont 0 ft. kezdőtőkével,0 nyelvtudással,piacképes szakma vagy akár szakma nélkül is elég hamar talpra lehetett állni mivel politikai menekültnek számított a magyar polgár.,ezért mindenben segítették.Most meg átsétálhatsz a nyugati határon naponta többször is.de 0 ft+0 nyelvtudás+0 piacképes kurrens szakképesítés nélkül már fordulhatsz is vissza azonnyomban.

pasztasuta 2015.03.25. 08:32:48

Tetszett a poszt, majd egyszer az olaszorszagi kirandulasokrol is irj posztot, engem erdekelne. :)

Btw magyarok akik sztajkolnak Olaszorszagban, lol. :D

tanato 2015.03.25. 08:40:49

Ami érdekesség még n ekem a cikkben Elliot által is használt láger kifejezés a az olasz capuai vagy éppen az osztrák traischkircheni befogadóállomások megnevezéseképpen.Előszeretettel használta ezt akkoriban a magyar komm. média,ezáltal is egy kis psychés nyomást kifejtve az itthoniakra,mert akkor ugye még sok világháborús meg holocaust túlélő volt még életben és az ő elbeszéléseiknek megfelelően,az akkori magyarnak rögtön vagy a koncentrációs tábor,vagy a szovjet hadifogolytábor ugrott be,szögesdróttal,fegyveres őrökkel,kényszermunkával éheztetéssel.Nem is egy riportfilmet láttam anno a 70-es,80-as években ezen "lágerekről" ahol megszólaltattak magyarokat/valszeg menekültnek álcázott ügynökök voltak/akik sírtak a riporternek sanyarú sorsuk miatt,keveset kapnak enni rosszak a lakhatási körülmények stb.Na ez is az akkori propaganda része volt a lágerezés,de megmaradt mint kifejezés Elliotnál is.

Ugyandehogy (törölt) 2015.03.25. 08:43:48

@Mirjam2: a regenyeset ugy ertem, hogy tobbfele tortenetverzio van, meg kalandok.
ma meg ? csak felcuccolnak es mennek szabadon, maximum a motivacio meg a rakeszules ter el.

Ugyandehogy (törölt) 2015.03.25. 08:44:42

@tanato: igen, en is mindig lagernek hallottam hkvni, es mindig egy zart tabor jelent meg elottem.

2015.03.25. 08:44:52

Jó írás.

Ami meg a disszidálást illeti, ha valamit körülkerítenek, és lőnek rád, ha ki akarsz sétálni belőle, az egy munkatábor. A magyar népköztársaság nem a legvidámabb barakk volt, hanem a legvidámabb gettó. De, gondolom, ennek nem volt olyan jó munkásmozgalmi csengése. Örülök, hogy nem akkor élek, na.

tanato 2015.03.25. 08:48:37

@~~Babette~~: Persze ez egy lelki nyomást jelentett a kifelé kacsingatókra,lágerbe kerülsz évekre a ha eltávozol alapon.

**mimi** 2015.03.25. 09:09:55

@tanato:
igen, én is így értettem...

Golf2 2015.03.25. 09:13:07

@svájci sapka (ch): mert pont arról híresek a maiak különösen a nagyarcok hogy tőkével mennek ki. Pár ezer euró az nem tőke.

Andras125 · http://elet-uton.blog.hu/ 2015.03.25. 09:13:08

Koszi a cikket. Ha leirnal par emleket reszletesebben lehet belole egy kis novella. En megvennem.

Kulonosen tetszik az utolso bekezdes:
"És ne akarjon senki, hacsak nem nagyon jól keres mindent megvenni az elején, csak fokozatosan, érdekesebb is. A kreditkártyát csak úgy használja, ha kifizeti havonta a számláját, nem halmoz adósságot. Az emberek felé legyen nyitott, barátkozó, de ne akarjon rájuk szállni, majd idővel lesz baráti kör, nem jó erőltetni.”

En is ebben hiszek, ha valakinek beut a jackpot nem biztos hogy jo mind elkolteni. Az eletszinvonalat fokozatos erdemes emelni hogy meg legyen az emeber erzese hogy egyre jobban megy, meghozza a munka a gyumolcset es fenntarthato ez a kenyelmesebb allapot. mert hat lejebb adni mindig nagyon nehez.

Golf2 2015.03.25. 09:13:08

nagyon jó írás,szép világ volt! Sok mostanában kivándorolt nagyarc tanulhatna tőlük.De azok sajnos nem olvasnak ilyeneket.

Golf2 2015.03.25. 09:13:08

@svájci sapka (ch): a kijutáshoz még bátorság is kellett nem lehet 1 lapon említeni a maiakkal

tableno 2015.03.25. 09:14:43

@tanato: ez érdekes, nem jutott így eszembe. A 80-as években még én is láttam ilyen riportot, a megszólaltatott dissszidensek mind bűnözőarcú, ellenszenves bunkók voltak.

Matula néne 2015.03.25. 09:16:06

Megkönnyeztem a posztot...... köszönöm!!! Nem tudom elmondani mennyire tetszik a posztoló mentalitása.... a magyar emberek egyik legnagyobb baja, hogy soha, semminek nem tudnak örülni, mindig mindennek a legrosszabb oldalát nézik.
Annyira jó volt olvasni ezt a küzdeni-tudást, az összetartást, és ahogy az életüket megélték-megélik. Picit átélni a boldogságukat.
Csak gratulálni tudok!!!!! És sok-sok boldog nyugdíjas éveket kívánok.

tanato 2015.03.25. 09:20:47

@tableno: Persze ez is direkt lelki nyomás volt szerintem,ha eltávozol,ilyenekkel kerülsz egy cellába alapon.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2015.03.25. 09:38:04

@tanato: Erre próbáltam utalni. Köszi.
:)
@Golf2: Miért kellett bátorság? Na ne viccelj már.
Befizetett egy társasútra és elfelejtett hazajönni. Ennyi.
Ma nulla pénzzel nem lehet elindulni, mert annak bukás a vége.

Ebben az írásban pont az jó, hogy nem a tábor "gyötrelmeiről" ír, hanem arról, hogy megragadta a lehetőséget, és lépésről-lépésre jutottak előre.

tanato 2015.03.25. 09:42:51

@svájci sapka (ch): 0 pénz 0 nyelvtudás és bármilyen végzettség,nem kurrens szakma vagy végzettség nélkül is,aki kiment az megkapaszkodott.Némi "láger"-élet után persze,ami tulajdonképpen befogadó állomás volt.Ingyenes ellátással.

adg 2015.03.25. 09:46:37

@svájci sapka (ch): "Miért kellett bátorság?"

Hat mert pl kb vegleges volt a dontesed, nem volt visszaut. Legtobbszor meg latogatoba sem egy jo ideig, es akkor nem is gondolt arra senki, hogy ez meg fog valtozni.
Meg ugye itthonhagyni nem cask a szeretteidet, de az esetleges vagyonodat sem olyan egyszeru, hiszen nem vihetted magaddal.

De szerintem a legnehezebb a veglegessege volt. Aki a 70-es, korai 80-as evekben, vagy hamarabb lepett, az joggal erezhette ugy, hogy soha nem johetet vissza, es valoszinuleg a rokonai sem mehetnek nagyon hozza.

Aztan ez szep lassan valtozott, de erre nem lehetett szamitani.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2015.03.25. 09:47:26

@tanato: Így van, a családomból is többen mentek így ki. Akinek volt szakmája, rövid időn belül kapott munkát is. Sőt a továbbtanulásukat is fizették.
Hasonló szép életük volt, mint P.Elliottnak. Már ők is nyugdíjasok. Egyikük orvos, a másik mérnök.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2015.03.25. 09:50:10

@adg [Au, Darwin]: Nézd, minden döntésnek vannak kockázatai.

A rokonok mehettek, mi is látogattuk őket, és a 80-as években már jöttek haza.

enrobag 2015.03.25. 09:52:49

@tanato:
Jól hangzik ez az elképzelés, de jobb, ha ragaszkodunk a tényekhez:
az osztrák tábor neve Flüchtlingslager Traiskirchen.
Ezt nem a kommunista média találta ki.

Bluely 2015.03.25. 09:52:49

Fantasztikusan jó poszt volt, szívesen olvasnék több ilyet.

labirintus1 2015.03.25. 09:52:49

Ilyet sem láttam még a Határátkelőn: mindenkinek tetszik a poszt. Nekem is.:-)

Remélem, a szerző jön majd és lehet még kérdezni.

ChristineK · http://christine-jartamban-keltemben.blogspot.com/ 2015.03.25. 09:53:50

Nagyon jó írás volt. Szeretem mikor valaki képes ilyen pozitívan és befogadóan állni az új hazájához.

qkuc 2015.03.25. 09:55:44

"Minden fizetésből félre kell tenni valamennyit, amihez nem szabad nyúlni." Ezt érdemes itthon is gyakorolni, a fizetés 10%-át legalább félretenni. Persze sokan ezt nem tehetik meg a fizetésükből ...

Ugyandehogy (törölt) 2015.03.25. 09:56:20

@svájci sapka (ch):
"Ma nulla pénzzel nem lehet elindulni, mert annak bukás a vége."

ezt nagyon szeretném érteni, hogy mit jelent.
van egy ember, nulla pénze van, vagyis munkája nincs, egyebe se, csak mondjuk tartozása.
kimegy, mondjuk nem jön össze neki, hát nem tök mindegy? mit veszített? mondjuk szegénynek lenni még londonországban vagy németországban is jobb...

qkuc 2015.03.25. 09:59:58

@pasztasuta: Egyszer közvetetten mi is sztrájkoltunk Nápolyban, bár nem terveztük. A királyi palotából kilépve belcsöppentünk, és hát nem akartuk rontani a hangulatot, mi azt kiabálták: munkát, kenyeret! :D

(Oké, inkább kicsit mondjuk megijedtünk, mintha egy FTC-MTK meccs után vonultak volna az ultrák ...).

qkuc 2015.03.25. 10:02:03

@~~Babette~~: Valahol lakni kell, a semmiből hogyan lesz akár egy parányi szoba is? És ezeket előre kell kicsöngetni, még akkor is anyagi teher, ha éppen munkaszerződéssel a zsebében megy ki az ember.

tanato 2015.03.25. 10:05:03

@enrobag: Ez igaz,de valójában a magyar láger kifejezés egy szögesdróttal körülvett kényszermunkára sanyargatásra épülő valamit jelent,,ahonnan nincs szabad ki bejárás,.de jelentett akkor még jobban.Ezt azért kihasználta a kommunista média.Hogy félelmet keltsen a kifelé gondolkodókban.

adg 2015.03.25. 10:07:53

@svájci sapka (ch): Ez nem a kockazata volt, hanem a kovetkezmenye. Nem tudom a rokonaid mikor mentek ki, a 80-as evekben mikor jottek haza, es hogyan, stb, valoszinuleg nem is nagyon tartozik ram. :)

Azt tudom viszont, igaz, kicsit korabban volt, hogy aposom kezenfogta az occset, az epp nyitott hataron 56-ban atleptek, es ennyi. Nem volt visszaut. vittek a ruhat, ami rajtuk volt, es 68-ig nem jot vissza, akkor persze mas allampolgar volt mar, es a rendszer is nemikep enyhult. A rokonok nem mehettek latogatoba, csak mar sokkal kesobb. Nem lattai a szuleit, a testvereit, a leveleket masok is olvastak, vagy elveszett, telefon meg hat ugye...

De mondom, a nehezseget en ugy ertem, hogy most megvan a lehetoseg, hogy jossz-mesz, hozol-viszel amit akarsz, a kommunizmus kemenyebb idaszakaiban erre nem szamithattal. Azt tudtad, ha atlepted a hatart, akkor az a dontes vegleges, nincs visszaut.
Kesobb lett, de erre nem lehetett szamitani mondjuk 48-tol a keso 70-es, 80-as evekig. Azert akkor meg nem ugy nezett ki, hogy megbukik a szovjetunio, vagy ilyesmi.
Csak igy gondoltam. Ehhez azert kell batorsag. De az mai kell...
Mas, alma-korte

tanato 2015.03.25. 10:08:51

@qkuc: @~~Babette~~: Most nem kapsz ingyen lakást,ingyen ételt,ingyen ruhát,ingyen nyelvtanulást,hogyan is kaphatnál,nem vagy üldözött menekült.Persze a 80-as években sem üldözték a kint maradtakat,de ezzel azért lehetett érvelni már csak A vasfüggöny megléte miatt is.

tanato 2015.03.25. 10:12:31

@adg [Au, Darwin]: Akiket említesz azok tényleg menekültek voltak egy szál ruhában.56-tól még jó néhány évig.Tilmir által említetek meg gazdasági áttelepülők voltak,kihasználva hogy a keleti blockhoz tartozunk és elfogadnak minket politikailag üldözöttként.

Flamy (fat cat wannabe) 2015.03.25. 10:14:33

Respect a postolonak.

Szerintem azt se felejtsuk el hogy akkoriban meg nem volt HA es egyeb internetes oldalak amik tele voltak informacioval arrol hogy hol mennyi a kenyer ara, stb. Szoval az egesz sokkal inkabb ugras az ismeretlenbe volt.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2015.03.25. 10:15:45

@~~Babette~~: Nezd akkor kiment, jelentkezett a hatosagnal es este mar fedel volt a feje felett. Gobdoskodtak rola. Most ha kimegy es ures a zsebe ?

Taxomükke (UK) 2015.03.25. 10:21:59

Még a feléig sem olvastam el, de le kell írnom: VÉGRE! Végre egy "rendes" poszt.
Na, tök jó, olvasom is tovább!
:)))

Taxomükke (UK) 2015.03.25. 10:25:17

@tanato: "szökött át Jugoszláviából az olaszokhoz"
Kijavítottad, de miért is?

P.Elliot 2015.03.25. 10:25:56

@tanato: Itt vagyok, megprobalok valaszolni a kerdesekre.
Igen, akkor konnyebb volt olyan szempontbol kezdeni hogy valoban nem kellett feltetlenul indulo toke hozza hogy az ember elkezdje az eletet mas orszagban, segitettek munkat keresni es addig eltartottak bar nem vegtelen ideig. Mondjuk olyan nem volt hogy valaki ragaszkodjon a maga szakmajahoz hogy o mast nem hajlando csinalni meg akkor sem ha beszelte a nyelvet bar elofordult ilyen is.
Nyelvtanfolyam nem volt, illetve valami kis nagyon alacsony szinvonalu valami, aki komolyabban akart tanulni vagy rahajtott maga vagy beiratkozott egy fizetosre ahol komolyabban megtanitottak. Mintha ugy gondoltak volna hogy orszagon belul ugyis felszedi az ember az ilyet, nem volt olya mint manapsag hogy a mexicoiak sokan kiserletet sem tesznek ra, elnek koloniakban a maguk spanyol nyelvevel.

Taxomükke (UK) 2015.03.25. 10:29:56

@qkuc: "Egyszer közvetetten mi is sztrájkoltunk Nápolyban, bár nem terveztük."
Mi meg Stockholmban találkoztunk egy "Homokos gyermekek büszke szülei" menettel.
Nem álltunk be a sorba.

P.Elliot 2015.03.25. 10:30:59

@tanato: A jugo olasz hatart is oriztek ezt olyanoktol tudom akik onnan szoktek at. Volt egy teljes magyar csalad akik jugoba mentek nyaralni es kocsival amire fabrikaltak egy olasz rendszamlatlat es feltettek, bealltak a jugo olasz hataratkelobe es egyszeruen megnyomva a sebesseget atrepultek a hataratkelon, a masik oldalon megalltak es menedekjogot kertek. Na ehhez nagy batorsag kellett, nem mertem volna. Ausztraliaba mentek kesobb. 50 koruli szulok a ket tini gyerekukkel.
Voltak olyanok akik atusztak gumimatracon jugobol, ejszaka.Volt sok furcsa tortenet.

P.Elliot 2015.03.25. 10:33:03

@tanato: Persze, a gyerekem tud magyarul, akcentussal de folyekonyan beszel magyarul, irni nem tud olvasni sem tul jol de ha kikovetkezteti hogy mirol van szo.. Unokam meg nincs de ennyire azt is meg fogom tanitani.

pasztasuta 2015.03.25. 10:33:50

@qkuc: igen ez mar a master level az integracios skalan. :D

qkuc 2015.03.25. 10:35:50

@Taxomükke: Pedig maga a menet nem rossz kezdeményezés, már persze az én világrendemen belül.

P.Elliot 2015.03.25. 10:35:56

@Mirjam2: Nem rendelkezunk jo nyelverzekkel de megtanultuk. Mennyi ido alatt? Nem tudnam megmondani, mindig jott hozza. Gondolom ha valaki azonnal rahajt akkor gyorsabban megy.

P.Elliot 2015.03.25. 10:37:08

@~~Babette~~: Mi az hogy beharangozott reszek? Nem tudom megfejteni, leirnad?

qkuc 2015.03.25. 10:37:41

@pasztasuta: A zászlókból és minimál értelmezésekből (amit mi, olaszul 3 szónál többet nem pötyögő arcok felfogtunk) egyébként tényleg munkaügyi sztrájk lehetett. Pedig inkább a szemét ellen kellett volna tiltakozniuk ...

qkuc 2015.03.25. 10:41:00

@P.Elliot: Mikor tettétek le az állampolgársági vizsgát? Vagy nem is tudom ez menekülteknél hogyan működött ...

P.Elliot 2015.03.25. 10:42:20

@tanato: Igen, lagernek hivtak, igy maradt meg bennem a szo, az elejen engem is zavart de amugy nagyon laza volt. Ki -be jarkalhattunk, elutaztunk kirandulni napokra, a normalis viselkedesen kivul semmit nem kertek tolunk, A papirjainkat inteztek kozben, nekunk csak varakozni kellett. Voltak ott ha jol emlekszem keletnemetek is ketten de azok nem beszeltek senkivel, nagyon magukban voltak.

Ugyandehogy (törölt) 2015.03.25. 10:46:49

@P.Elliot:
HÁ a bevezetőben éles részleteket ígért:)

és nekem a részlet, hogy pl hogyan zajlott a lágerben az élet, vagy hogyan szálltatok repülőre, mit éreztetek, mi volt a határon, hogyan folyt az ügyintézés, érted?

2015.03.25. 10:47:52

@tanato: A 'Lager' egy teljesen normalis, semleges szo nemetul ami vagy raktarhelyiseget, vagy tabort jelent. Olaszul nem tudok de lehet hogy az olaszban is igy van, ebben az esetben ertheto hogy P.Elliott-ek idejeben lagernek hivtak a tabort ahol laktak es benne ez a szo maradt meg. Alapvetoen semmi koze a nepirtashoz es hasonlokhoz.

P.Elliot 2015.03.25. 10:48:28

@Andras125: Igen, gyujteni kellett es most is kell ha valaki kimegy mert gondolj csak bele, igazabol egyedul all a vilagban, mi van ha elveszti a munkajat, ha baj van. Meg egyaltalan, hogy akar elobbrejutni ha nem tesz erte, nem sporol penzt. Itt volt hinta aki mindig sirankozott mindenert, ugy nem is ertettem hogy miert nem keresett nehany oras extra munkat hetvegen ahelyett hogy a szallasan sirankozott hogy o hogy el. Valami vidamabb munkat ahol meg emberek is voltak, netan baratok is lettek volna vagy baratnok idovel. Es azt a penzt legalabb tette volna felre.

Ugyandehogy (törölt) 2015.03.25. 10:49:17

@qkuc: nem tudom, de miért engem kérdezel?
akinek nincs semmije, nem tud bukni, arról van szó. mert miből bukjon ?

2015.03.25. 10:51:12

@~~Babette~~: Ertem, ebben az ertelemben valoban 'regenyes' :)

P.Elliot 2015.03.25. 10:53:41

@KukorIca: Koszonom, olyan kedves vagy. Persze kell egy ilyen elhatarozashoz az hogy szeresse egymast az ember a parjaval es azonos celok vezereljek. Sporolni nem is esik az embernek nehezere egy idegen orszagban mert szorakozasra ami azert kell, alig kell kolteni az elejen Maga a hely ahol lakik erdekes, fel kell fedezni. Mindent meg kell nezni, annyi minden van ingyen, parkok, latnivalok, ingyenes varosi programok es nagy setak. Az elejen legalabbis.

qkuc 2015.03.25. 10:53:44

@~~Babette~~: reflektáltam erre:

van egy ember, nulla pénze van, vagyis munkája nincs, egyebe se, csak mondjuk tartozása.
kimegy, mondjuk nem jön össze neki, hát nem tök mindegy? mit veszített? mondjuk szegénynek lenni még londonországban vagy németországban is jobb...

Valahonnan kell keríteni pénzt, hogy kinn egyáltalán megvethesse a lábát. Ha nem volt semmije, az a pénz valószínűleg valamilyen kölcsön volt és vissza kell adni, akkor már sokat veszíthet rajta ...

2015.03.25. 10:57:21

@tableno: 'a megszólaltatott dissszidensek mind bűnözőarcú, ellenszenves bunkók voltak'

A legtobben most is azok :))) - bocsi, csak vicc volt!!

Ugyandehogy (törölt) 2015.03.25. 10:58:24

@qkuc: bocsesz, nekem a nincssemmije az nincssemmije. szó szerint.

adg 2015.03.25. 11:02:30

@tanato: De ez nem befolyasolja azt, amit mondtam: nem johettel vissza, ha nem tetszett. A dontesed veglegesnek tunt akkor.

Ebbol a szempontbol tok mindegy, hogy 56 vagy 74, vagy hogy menekultel, penz miatt, vagy kalandvagybol.
Atlepted a hatart, es kesz, lezarult mogotted.
Nem szamitott nagyon senki arra, hogy a rendszer felbomlik, ergo arra sem, hogy kis ido mulva siman visszamegy.

Ez erzelmi nehezseg lehet sokaknak, ez ma konnyebb.
Anyagilag meg az volt konnyebb, mert komoly segitseget kapott a menekult.

2015.03.25. 11:02:37

@adg [Au, Darwin]: Igen, feltetelezem hogy pont az ellenkezoje volt a helyzet mint most. Ha volt valakinek valamije, pl. haza, akkor jobban meggondolta hogy lepjen-e mert a vagyont nem vihette magaval. Viszont ha nem volt szinte semmije akkor nem volt veszteni valo, anyagi ertelemben.

pasztasuta 2015.03.25. 11:06:22

@Mirjam2: itt konkretan a koncentracios taborokat ertik alatta, illetve ebbol levezetve hasznalhato olyan helyekre ahol embertelen korulmenyek uralkodnak.
ja es meg van az a sor fajta ami lager.

P.Elliot 2015.03.25. 11:08:05

@svájci sapka (ch): De, kellett batorsag, de meg mekkora! Nem csak abbol allt a dolog hogy menedekjogot kerek. Mi van ha nem adjak meg! Mi van ha hazavisznek. Volt olyan eset a lagerben hogy valakit elkaptak kinnt a busznal, autoba gyomtak es hazavittek. Nem tudom ki lehetett, valoszinu fontosabb ember hogy ertejottek . En reszemrol masfel evet kaptam amiert kijottem, a rokonokat ideztek be a birosagi targyalasra a tavolletemben, Ha a disszidalas nem sikerul akkor leultetnek. Ettol feltunk egyebkent a legjobban!

2015.03.25. 11:10:12

@pasztasuta: Ez erdekes, nemetul tenyleg egy teljesen semleges szo. Mikor Nemetorszagban dolgoztam, gyakran mondtak / mondtuk hogy a Lagerbe megyek, ugymint a raktarba. Viszont ha Olaszorszagban negativ dolgot jelent akkor tenyleg fura hogy P.Elliott-ek idejeben ezt a szot hasznaltak, talan az osztrakoktol vettek at?

P.Elliot 2015.03.25. 11:13:26

@qkuc: Nem emlekszem hogy mikor tettuk le az allampolgarsagi vizsgat, majd megkerdezem a ferjemet. nagyon regen volt.

2015.03.25. 11:14:58

@~~Babette~~: De akinek semmije nincs az tenyleg hogyan tud Mo.rol eljutni egy nyugati orszagba dolgozni? Kiveve talan ha prostitualtnak all es futtatjak, de meg akkor is biztos hogy megprobaljak 'leverni' rajta a koltsegeket utolag... Maskepp hogyan tudna elkezdeni masik orszagban dolgozni valaki akinek Mo.on szo szerint semmije nincs?

P.Elliot 2015.03.25. 11:15:30

@~~Babette~~: Ehhez kulon poszt kellene mert keves szoval nem lehet elmondani, ha a HK beleegyezik, megirom ha ugy erzi hogy hataratkeloi dokumentumnak minosul...Voltak erdekes dolgok, az biztos...

pasztasuta 2015.03.25. 11:19:51

@Mirjam2: na most talaltam olyan cikkeket ahol a mai menekult befogado kozpontokat neha igy hivjak, de pont a kialakult embertelen korulmenyek miatt ("a befogado kozpontot be kene zarni, ugy nez ki mint egy lager").
Nem tudom, lehet hogy Elliot idejeben nem volt ennyire negativ jelentese.

Andras125 · http://elet-uton.blog.hu/ 2015.03.25. 11:22:01

@Mirjam2: Nem nyalas, perspektiva, honna hova jutott. Igen, ugy nem olyan nehez ha valaki a nyugdijas eveibol tekint vissza eletere :). Ilyeneket nem fogsz talalni hoszoneves irasaiban akik meg most tervezgetik a nagy kalandot esetleg nemreg koltoztek kulfoldre, A fiataloknak is van perspektivajuk de teli vannak felelmekkel es bizonyatalansaggal. Teljesen normalis.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.03.25. 11:22:19

( @Mirjam2: én német cserkésztáborban voltam mint lager, azért ragadt meg, mert tényleg annyira kiakasztó volt ez a szó, hogy csak poénkodni lehetett rajta (tizenévesek voltunk), pl mikor éjjel kiszöktünk a strandra és büntetést kaptunk, és megkérdeztük, hogy ugye nem lőnek le minket... na ezen meg a németek akadtak ki persze.)

tanato 2015.03.25. 11:27:54

@Mirjam2: A tábor az igen az semleges,de egy magyarnak a láger az nem,főleg nem volt akkoriban amikor még sok háborús és holokauszt túlélő élt.Mert ők meg amikor meséltek,mindig a láger szót használták a koncentrációs tábor és a hadifogolytábor kifejezésre.Amikor a lágerben ezt meg azt csináltuk stb-

Most sem mondjuk egy gyerektáborra hogy gyerekláger,vagy pl. egyházi női gyülekezeti táborozásra hogy női láger.Ennek rossz mellékíze van itthon.És ezt alaposan kihasználta az akkori kommunista média,következetesen a láger kifejezést használta a disszidensek által lakott befogadóállomásokra,sosem a tábort.

tanato 2015.03.25. 11:28:47

@adg [Au, Darwin]: Az biztos úgy mentél ek hogy tudtad nem jössz vissza.Kivétel a 70-es évek végétől az ,már más volt.

tanato 2015.03.25. 11:32:30

@P.Elliot: Köszi az infót a gyerekről.Olasz Jugó határ,őrizték de csak ímmel ámmal,nem vasfüggönyös totális módszerekkel.Az akkor a jugó román és a jugó bulgár haTÁRvonal volt kerítéses.

tanato 2015.03.25. 11:33:29

@Taxomükke: Jogos az észrevételed,visszaolvastam,benéztem.

jewel79bp 2015.03.25. 11:35:23

Tetszik az írás. Nekem egy dolog nem tiszta ebben a disszidálós történetben. Választhattak pár ország körül, a nyelvet viszont nyilván nem beszélték. Hogy sikerült mégis ilyen hamar állást kapniuk, amikor annyi idő alatt még nyilván alig tudtak csak megtanulni az adott nyelven? Ezt érzem ma a legnagyobb különbségnek. Akkor hónapokon belül úgy jutottak normális munkához, hogy nyilván maximum alapfokon beszélték a nyelvet. Ma, ha nem beszélsz valóban jól, magas szinten az adott nyelven, esélyed sincs a segédmunkánál feljebb elhelyezkedni.

tanato 2015.03.25. 11:36:31

@P.Elliot: Ez egy nagyon komoly félelem volt,megtalálnak és hazavisznek.Mint ahogy nevezetes személyeket pl. ellenzékieket néhányat meg katonatiszteket,tényleg hazavittek Ausztriából pokrócba csavarva,hogy itthon leültessék őket.

**mimi** 2015.03.25. 11:39:02

@~~Babette~~:
igen engem is érdekelnek ezek a részletek...:)

@P.Elliot: kérünk mééég történéseket! :)

2015.03.25. 11:42:40

@P.Elliot: Biztos vagyok benne hogy nagy batorsag kellett, foleg olyan fiatalon. Volt itt tobb poszt is olyanoktol akik annyi idosen koltoztek Nyugatra mint ti es nemelyik elegge dramaian ecsetelte hogy mennyire ijeszto volt egyedul lenni a nagy ismeretlenben meg ilyenek :), amikor siman barmikor buszra ulhettek volna es hazamehettek volna anyukahoz ha nem tetszik valami... Na ehhez kepest ti igenis nagyon batrak voltatok, respect. Nem mondanam hogy konnyu volt nektek, de megerte es ez a lenyeg.

**mimi** 2015.03.25. 11:42:44

volt anno valami dokumentum film ...nem jut eszembe a címe,az olasz tábor nevével jelzett fiúk...emlékszik rá valaki?

P.Elliot 2015.03.25. 11:48:23

@jewel79bp: Tudod mas volt akkor a vilag. Amerika egy tenyleg gazdag orszag volt, volt penz mindenre, a munkaadok ugyeltek arra hogy a dolgozoik meg tudjanak rendesen elni, nem akartak mindenaron kihasznalni. Meg munka is akadt boven. Itt szerintem az tette ezt a modszert tonkre hogy elkezdtek bearamlani a mexicoi illegalis emberek, nagyon olcson elvallaltak a munkat, hogy ugy mondjam elrontottak a munkaadot, az allam meg ott tolta el hogy nem toloncoltak ki az orszagbol oket azzal hogy bevandorolni csak hivatalosan lehet, adjak be a kerelmet. Igy 30 milliora saccoljak az illegalisokat akik ha gyereket szulnek akkor mar el kell oket tartani kozsegelyen is csaladostol, ezek nem adoznak persze az illegalis munkakbol viszont rengeteget kell kolteni az orvosi ellatasukra, eltartasukra, ujabban mar tuntetnek, koveteloznek, ez az igazsag. Kitenni nem lehet oket es nagyon felfutott a bunozesi statisztika. Amerika mindig szivesen varta az emigransokat, most az illegalisok hatalmas mennyisege miatt nem tudja fogadni azokat akik valoban hasznos polgarai lennenek az orszagnak. Ugy semmi kifogasom a mexicoiak ellen nincs mert aki dolgozik az nagyon dolgos, elore akar jutni. Azok megerdemlik hogy maradjanak. De a legnagyobb resze nem ilyen sajnos.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2015.03.25. 11:49:15

Nagy kalaplengetés @P.Elliot: -nak a posztért. Remek írás, főleg a folyópartos meg gyerekszoba szőnyegén kávézós rész tetszett, abban valahogy annyira bennevolt, hogy az az Élet. Az ilyen "csendes" sikersztorikat szeretem a legjobban.
@Taxomükke: bizony bizony!
Köszönöm a privit, a linkben szereplő blogot végigolvastam, jöhet a folytatás :)
Érdekes amúgy, hogy itt is vannak sztrájkok a menekültszállásokon. Többször is előfordult, hogy a szállást megpillantva a menedékkérők nem voltak hajlandók leszállni az autóbuszról. A nem megfelelőnek tartott koszt és személyzet miatt pedig rendszeresek az éhségsztrájkok, tüntetések.

P.Elliot 2015.03.25. 11:51:29

@tanato: Kepzel csak el hogy mit kapott az akit igy vittek haza! Egesz eletet tonkretette. Meg a csaladja is nagyon megszivta.
Mar irtam valahol hogy volt olyan akiert az apja maga jott sirva! Hogy ha nem jon haza akkor a karpitos uzletet elveszik, mibol el meg a csalad, nem fog munkat sem kapni. A fiu hazament, szinten sirva buszuzott el mindenkitol. Szivszorito volt.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2015.03.25. 11:51:50

@labirintus1: nyugi, csak azért, mert nincs itt a két fő kritikus :)

jewel79bp 2015.03.25. 11:54:06

@P.Elliot: Mindenesetre örülök, hogy nektek sikerült. Egy csodálatos országban éltek. Azt szeretem legjobban az USA-ban, hogy országon belül nagyon változatos tájak, helyek, emberek vannak. Gyakorlatilag nem is kell külföldre menned, életed végéig elutazgathatsz országon belül és nem unod meg soha. A legjobbakat kívánom neked és a családodnak.

Taxomükke (UK) 2015.03.25. 11:58:21

@Mirjam2: Jajaja, vannak például szénné tetovált faszik is, hát valami borzalom!
.
.
.
:))))))))))))))

2015.03.25. 12:00:46

@Taxomükke: Hol??? Imadom a tetkos pasikat! Illetve most jutott eszembe hogy ferjnel vagyok szoval targytalan, bocs... :)

Muscari 2015.03.25. 12:01:15

Köszi szépena posztot, nagyon vártam már. Igazán irigylésre méltó életetek van/volt, további sok boldogságot :-)

@tableno: szerintem Tilmir is úgy értette, hogy az élet volt könnyebb.

Sokat gondolkodtam rajta, hogy az én nagyapám vajon miért ment vissza Svédországból, miután 56-ban disszidált. Nagymamámmal nem lehetett róla beszélni, de valószínűleg az volt az oka, hogy ő nem akart se vele se utána menni. Szerintem sose látta be, hogy mekkorát hibázott.

P.Elliot 2015.03.25. 12:13:22

@Réka ‎: Csodalatosan itt a folyok, jobban szeretem barmilyen tonal es tengernel. Leirhatatlan a hangulatuk. Raadasul a hangulatuk hoz mas hangulatot is.
Egyek legnagyobb ilyen emlekem hogy egy tavasszal altam a kozeli folyo mellekagaban a parton ahol tukorsima volt a viz, egyik oldalt szazados tolgyfak alltak sorban. A viz felem eso reszen uszott egy kacsa csalad, a mama meg 3 nagyon csecsemo kiskacsa. Az egyik beuszott a kozepere a viznek es felreforditott fejjel a magasba bamult, nezte, csodalta a fakat, a fak nema mozdulatlansagban allva ugy ereztem hogy szinten lefele nezik ezt a kis semmiseget. Az jutott eszembe hogy ezek a szazados togyfak mar sok kiskacsat lathattak vilagrajonni , elni, uszni, es meghalni, Az a napsutotte nema taj a fakkal es a kiskacsaval annyira szivenutott, nem is tudnam megmagyarazni hogy miert es mit ereztem, az eletet, szuletest, elmulast, lelkesedest es banatot, mittudomenmit. Soha nem fogom elfelejteni. Szoval a folyok, nekem legalabbis uj es uj elmenyt hoznak, barmerre utazok soha nem megyek el mellettuk hogy meg ne alljak megnezni oket...

puhacica 2015.03.25. 12:18:05

@P.Elliot: uristen de jo volt ezt olvasni! a folyopartos reszt nagyon szerettem, nekunk is volt otthon ilyen "vizpartunk". :)

P.Elliot 2015.03.25. 12:21:10

@Réka ‎: En is azt lesem mar hogy mikor kotnek belem, hehehehe, mert 1-2 ora mulva megyek valahova es nem tudok majd ra valaszolni es akkor azt hiszik hogy nem akarok vagy nem tudok. Nagyon koszonom mindenkinek a hozzaszolast, oszinten szolva nagyon meg vagyok lepve hogy ennyi jo szot kaptam, bar jobbjara igazan rendes embereket ismertem itt meg de hol vannak a kotekedok? Akik az elofaba is belelkotnek, ugye igy mondjak.
Igazabol kicsit feltem is feltenni, irtam is HK-nak hogy ez nem igazi hataratkelos, nem is aktualis mert regen tortent es hogy ha o is ugy erzi akkor nyugodtan torolje csak.

P.Elliot 2015.03.25. 12:23:38

@puhacica: Igen, otthon is. Emlekszem hogy mennyi elmenyt adott a Duna, meg a Korosok videke....Azt a selymes vizet! A kicsi uszkalo halakat! Azt a iszapszagot. Ott is volt napsutotte iszapszag amit nagyon szeretek...Jaj de szepek is tudnak lenni a folyok! Barhol!

qkuc 2015.03.25. 12:36:27

@P.Elliot: Engem az óceán/tenger tart lázban, bár lehet unnám egy idő után, :).

adg 2015.03.25. 12:39:07

@P.Elliot: nekem is tetszett a tortenetetek, vannak hasonlo sztorik a csaladban, ismerettsegi korben. Jo volt olvasni. Koszi

adg 2015.03.25. 12:47:06

Es most szeretnek megosztani roviden egy most hallott hataratkelos tortenetet.
Annyira nem filmbe illo, mint amit korabban meseltem magyar szereplokkel, de ez sem rossz.

Papa, mama es egy gyerek kongobol. Megtamadtak a falujukat, es menekules kozben kulonvaltak egy robbanas miatt, majd kulon orszagba kerultek, es nem tudtak egymasrol semmit. Apu menekultkent erkezett ausztraliaba jo nehany evvel ezelott. Majd a voroskereszt segitsegevel talalta meg a feleseget, es sikerult idehozni. Tiz evig voltak kulon, ugy, hogy semmit nem tudtak egymasrol. A gyerek kozben 15 eves lett, de mar van azota egy negy es egy ket eves testvere is.
Szinte elkepzelhetetlen szamomra. Anyu a felesegem csoporttarsa most. Par perce meselte a sztorit.

firg_firg 2015.03.25. 12:47:08

Nagyon tetszik a poszt.

Az erdekelne meg, hogy hogyan tanultak meg angolul.

Amugy ahogy latom sokat valtozott a vilag. Anno az orszagbol volt nehez kijutni nyugatra, de ha mar kint voltal akkor tamogattak az ujrakezdest, repjegy, kolcson, melo, es aprankent el tudtak indulni.

Ma meg, mehetsz szabadon ahova akarsz (ok, nem vagy menekult) csak mindent neked kell elintezned, repjegy, melo, lakast, nuku tamogatas.

firg_firg 2015.03.25. 12:51:34

Hu, ez a Pontiac Lemans nagyon jol nez ki!

Muscari 2015.03.25. 12:54:52

@adg [Au, Darwin]: pontosan. A nyolcvanas években már enyhült a dolog, de előtte tényleg nem lehetett tudni, látod-e még a szüleidet.

Ha jól emlékszem, P. Elliot sosem látogatott haza Magyarországra, de az ő szülei már nem éltek, mikor disszidáltak.

P.Elliot 2015.03.25. 12:55:33

@adg [Au, Darwin]: Pedig az elet ilyet is hozhat latod! Es milyen szerencse hogy megtalaltak egymast. Nem is tudom elkepzelni sem hogy milyen erzes lehet menekulni ugy hogy elszakad az ember a csaladjatol.Szegeny emberek! Haboru alatt is voltak rettento tortenetek.

P.Elliot 2015.03.25. 12:56:51

@Muscari: Mar rokon sem el, meghalt az utolso is. De mi talalkoztunk veluk mert rendszeresen kihozattuk oket foleg azert hogy egy kicsit ok nyaraljanak inkabb.

P.Elliot 2015.03.25. 12:59:44

@qkuc: Az ocean gyonyoru de nekem felelmetes. Ihatatlan viz, belefojtos hullamok, capak... Es vegtelen....Egyekbent azt is szeretem de mas! Olyan mas mint mas vizek!

Muscari 2015.03.25. 13:06:02

@P.Elliot: persze, írjál még egy posztot nyugodtan, minden apró részlet érdekel.

P.Elliot 2015.03.25. 13:11:48

Csak a HK beleegyezesevel mert mint mondom ezek nem igazan segitik a mai kivandorlot, vagyis sehogy.
Minden mas manapsag mindenhol. Na mentem a dolgomra majd visszanezek kesobb.

Muscari 2015.03.25. 13:17:44

@qkuc: a én nem unnám meg őket. Minden vizet szeretek, a tagolt, szilás tengerpart után közvetlenül a sebes folyású hegyi patakok jönnek a képzeletbeli toplistámon, lehetőleg vízeséssel fűszerezve. Mindegyiket el tudom nézegetni órákig.

Ugyandehogy (törölt) 2015.03.25. 13:18:37

@svájci sapka (ch): ha valamilyen okbol a hazassagom osszeomlana, nem lenne semmim, csak egy kis huszeves autom.
pontosan annyi, mint ami az elso vegen volt.
akkor sem kellett a hid alatt aludnom, most is megoldanam valahogy. hogy hogyan, azt a helyzet adja
akkor voltak korottem joszandeku emberek
szerintem most is lennenek

annyi a kulonbseg, hogy most nem masik varosba mennek, hanem masik orszagba

hidd el nekem, lehet 2000 forinttal is uj eletet kezdeni.

Határátkelő 2015.03.25. 13:18:53

@P.Elliot: Hogyne egyezne bele :-) jöhet, amikor kedved van megírni.

qkuc 2015.03.25. 13:21:23

@P.Elliot: Szerintem ez is segíthet valamilyen szinten, kérlek írj, :). Meg nem tudom mennyire venné HÁ rossz néven, de ha jól rémlik New Jersey-ben élsz, engem érdekelne az a "környék". Igazából belecsaptam a dolgok sűrűjébe, de csak halvány elképzelésem van hol élnék és dolgoznék szívesen, :D. Ismerős csak Idahoban van jelenleg, :D.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2015.03.25. 13:28:07

@P.Elliot: Köszi a választ. Azért gondolom, hogy akiket nem fogadtak be, volt valami alapja. Vagy rosszul gondolom?
Mindenesetre le a kalappal előttetek.
Írj még! Nagyon jó volt az írásod.

@~~Babette~~:
Neked...
:)
Mert olyan a hozzáállásod.

tanato 2015.03.25. 13:39:50

@**mimi**: A capuai fiúk üzenete,ez volt a film címe.Rosszízű komm.propagandafilm volt a nyugtra disszidáltak sanyarú lágeréletéről.

**mimi** 2015.03.25. 13:41:25

@tanato:
igen az volt...köszi a választ :)

2015.03.25. 13:41:36

Nahat, de jo, orulok, hogy az egyik szimpatikus kommentelo irt vegre szemelyes posztot, jo volt olvasni, ahogyan a kommentjeit is :)

Ugyandehogy (törölt) 2015.03.25. 13:44:04

@svájci sapka (ch): ha valamilyen okbol a hazassagom osszeomlana, nem lenne semmim, csak egy kis huszeves autom.
pontosan annyi, mint ami az elso vegen volt.
akkor sem kellett a hid alatt aludnom, most is megoldanam valahogy. hogy hogyan, azt a helyzet adja
akkor voltak korottem joszandeku emberek
szerintem most is lennenek

annyi a kulonbseg, hogy most nem masik varosba mennek, hanem masik orszagba

hidd el nekem, lehet 2000 forinttal is uj eletet kezdeni.

bxf 2015.03.25. 13:46:35

Elolvastam es teljesen apos-anyos tortenete jutott eszembe rola. Ok is a 70-es evekben jotte,. Igaz, Ausztriaban voltak egy evig eloszor, es 6 honap utan vettek meg az elso uj autojukat, ket kis gyermek mellett. Negy hetig voltak hotelben, azutan zoldkartyat kaptak rogton es munkat. Egy percet sem voltak munkanelkuliek, de vegigharcoltak tisztesseggel az eveiket.

Koszonom, hogy vegre nem egy gyalazkodo, fikazo poszt keszult az USA-ban (ahol, ja'j, hat mit adnak a gyereknek enni az iskolaban...).

Nekem egy fontos uzenet van a fentiekben: Olaszorszag bar nem fogadott be egyetlen menekultkerelemre varot sem, azert tisztesseggel ellatta oket.

Ahelyett, hogy a Mo-n atmeno/menedekkerelmet keroket, ill. a menekulttaborokat sokan tamadnak, nem lenne egyszerubb ugyanezt tenni?

2015.03.25. 13:47:57

@Muscari: Ezzen enis igy vagyok :)

SzZoole 2015.03.25. 14:19:02

@P.Elliot: Zsuzsikaneni(ha jol emlekszem ez a becsületes neved)köszönjük hogy keresünk meghallgatásra került.Ez az utóbbi idők legjobb posztj
A klasszikusok klasszikusa:)))
Kérünk meg tobb ilyet.

SzZoole 2015.03.25. 14:21:00

@Mirjam2: nekem sok tetovalasom van:)))

2015.03.25. 14:26:47

@P.Elliot: Koszi a valaszt! Esetleg arra emlekszel hogy tanultatok-e celzottan - tehat pl. tanfolyamon, tanarral, konyvbol - vagy csak ugy 'ratok ragadt', esetleg TV-bol vagy mas forrasbol tanultatok sokat? Kb. hany ev mulva erezted ugy hogy mar nem gond a nyelv, peldaul munka soran? Mo.on tanultatok angolul?

GERI87 2015.03.25. 14:30:50

Tetszett a történet, meg a végén a jó tanács.
Ebből is látszik hogy aki kintről kerül be egy másik országba, főleg a jólétbe az sokszor tudja értékelni a helyileg alacsonyabbnak számító fizetést, munkát is, mint az aki beleszületett.

"Sok választása nem volt az embereknek, USA, Kanada, Ausztrália és Dél-Afrika fogadott csak embereket"

Bőven jó!
Hát még hogy még ki is vittek, attak enni, inni, meg szereztek munkát...:)
Bezzeg ma ezekbe az országokba a legnehezebb kikerülni.

"nem voltak illegális bevándoroltak, mindent amerikaiak végeztek, a munkanélküli segélyből is meg lehetett élni,"

Én csak azt nem értem hogy lehet, illetve hogy engedik hogy illegálisan éljen ott bárki?
Ez az egyik, a másik meg hogy jutottak ki?
Valami nagyon nem működik..

GERI87 2015.03.25. 14:30:50

@P.Elliot:

"Kitenni nem lehet oket es nagyon felfutott a bunozesi statisztika. "
Ha nincs amerikai állampolgársága és illegálisan van ott akkor miért ne lehetne?

"Amerika mindig szivesen varta az emigransokat,"

'18 óta marha nehéz bejutni, csak a magasan képzettek helyzete más.
Persze lottózhatsz, meg meg is veheted az állampolgárságot:)

2015.03.25. 14:32:20

@Zoole[uk]: Akkor te vagy az a rosszarcu disszidens akivel ijesztgettek a TV-ben az embereket? :))) Csak vicc!!! Egyebkent tenyleg tetszenek nekem a tetovalasok, de a tegnapi nap utan egyeni izlesekrol inkabb nem kezdemenyezek beszelgetest :)

SzZoole 2015.03.25. 14:37:39

@Mirjam2: nem,az nem en voltam,nekem szép arcom van:)))

2015.03.25. 14:39:39

@Mirjam2: Na jo, ezt nem tudom kihagyni: az igazi ferfinak tetkoja van! Ugy kell a ferfinak a tetko mint az aranyhalnak a muanyag kastely (mint peldaul ez: www.cichlids.com/uploads/tx_usercichlids/user_pics/3270/02_DSC00490.JPG) :)

Csak vicc volt, most visszaadom a szot P.Elliott-nak...

SzZoole 2015.03.25. 14:42:55

@Mirjam2: meg egy igazi férfinak szoros a melle:)))

2015.03.25. 14:44:20

@Zoole[uk]: Akkor megnyugodtam. Nem is lehettel te, mert azt is mondtak hogy ellenszenves bunkok voltak az illetok szoval nyilvanvaloan nem rolad volt szo :)))

SzZoole 2015.03.25. 14:53:15

@Mirjam2: sőt,a hasam is szoros es kocka,csak egy tömbben:)))
Sajnos a fejemet borotvalni kell,de az arcom az férfiasan borostás
A honaljam szinten borotvalom es a pisztoly környéket is:)))

Muscari 2015.03.25. 14:54:18

OFF

Foglalt mar valamelyikotok szallast az airbnb-n keresztul? Megbizhatoak? Itt elsosorban a reklamaciok kezelesere es penzvisszafizetesi garanciara gondolok.

Koszi a valaszt es elnezest P Elliott-tol

2015.03.25. 14:58:17

@Mirjam2: Hat ez meg hogy? Nem ugy van, hogy az aranyhal szerzi a kastelyt NEKEM, nem en neki?! Felrement itt valami nagyon... :D

Ugyandehogy (törölt) 2015.03.25. 15:03:12

@Mirjam2:
csaknehany kulcsszo
stoppolas
ismerosok
tengerpart

nem tudom lemodellezni neked, mert mi den helyzet mas
amikor en eljottem, ismerosnel laktam, kethonap utan volt munkam, onnantol alberlet, plusz masik munka a rezsire, hetvegen ismerosoknel ebedeltem. ez egy verzio.
de akkor is megcsinaltam volna valahogy, hanem segitenek.

es eg csomo embernek nem segitenek, megis van nekik valahogy az elet.

lehet folvenni provident hitelt pl abbol megvan az utazas, par heti szallas meg kaja. utana rohogve fizeti vissza.
nekem pl ez az ultima ratio, ugyanis elveim vannak, providenthez meg dolgozni se mentem el.

2015.03.25. 15:03:23

@Muscari: Zarojelet vedd le a .jpg utanrol, megeri, nagyon szep :D

Mrs. Clayton 2015.03.25. 15:04:53

@~~Babette~~: azt gondolom, hogy nincstelennek lenni egy idegen orszagban rosszabb, mint otthon, viszont azoknak, akiknek nincs semmi vesztenivalojuk nagyobb az eselyuk a kulfoldi megkapaszkodasra, mint azoknak, akiknek van penzuk hazamenni es egy alberletben, vagy egy havernal par hetig-honapig meghuzni magukat

Ugyandehogy (törölt) 2015.03.25. 15:07:20

@jewel79bp: igen, irigylem en is, mint a diszno:D

2015.03.25. 15:09:43

@~~Babette~~: Saját magaddal szembeni felelőtlenség kimenni külföldre a semmibe.

Ugyandehogy (törölt) 2015.03.25. 15:10:26

@adg [Au, Darwin]: az ember azt hinne, ilyen csak a filmekben van

montroyal ( CAN qc) 2015.03.25. 15:11:12

@pasztasuta: engem mar nem fogadtak be a lagerbe 88-ba 1 honapot kestem, bezartak a magyarok elott ,2 evig illegal voltam es sokat talalkoztam magyarokkal ,akik panzioba voltak kihelyezve zsebpenzel es azt mondtak a beluk fordul ki a pulykasultol mert tortenetesen a panzio tulajdonaosa pulykat is tenyesztett.... en az utcan dolgoztam napi egy szendviccsel es vizet ittam hozza ..

Mrs. Clayton 2015.03.25. 15:13:50

@~~Babette~~: azt gondolom, hogy nincstelennek lenni egy idegen orszagban rosszabb, mint otthon, viszont azoknak, akiknek nincs semmi vesztenivalojuk nagyobb az eselyuk a kulfoldi megkapaszkodasra, mint azoknak, akiknek van penzuk hazamenni es egy alberletben, vagy egy havernal par hetig-honapig meghuzni magukat

Muscari 2015.03.25. 15:41:25

@Philosoraptor: szerintem van egy pont, amikor ugy erzi az ember, hogy mar nincs vesztenivaloja. En megertem.

montroyal ( CAN qc) 2015.03.25. 15:43:59

@svájci sapka (ch): Egyikük orvos, a másik mérnök.

szoval jol alakult minden ... de egy ilyen parnak (akiknek minden tekintetben jo a hozzaallasa is) mindenhol jol alakult volna ...

Muscari 2015.03.25. 15:44:55

Tud valaki valamit Charlie-rol? Megszulettek mar a babak?

montroyal ( CAN qc) 2015.03.25. 15:47:01

@~~Babette~~: szegénynek lenni még londonországban vagy németországban is jobb..

na erre jott ra anyukam amikor meglatogatott bennunket ... meg hogy barcsak ok mentek volna 56-ban

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2015.03.25. 15:47:17

@montroyal ( CAN qc): Ők nem egy pár. Két férfi.
:)
Egyikük érettségi után ment ki, és tanult tovább. Szóval nem feltétlen, mert elmehetett volna mosogatni.
Igen, fontos a jó hozzáállás.
Egyre kevesebbeknek van.

montroyal ( CAN qc) 2015.03.25. 15:48:42

@qkuc: munkát, kenyeret!

vagy legalabb az egyiket ... kezdjuk az utolsoval... az elsot nem eroltetjuk ..

montroyal ( CAN qc) 2015.03.25. 15:50:19

@svájci sapka (ch): OK akkor ne legyunk sexysek ... 2 no is megallhatja a helyet ..:-))

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2015.03.25. 15:50:24

Hosszú-hosszú ideje toronymagasan a legjobb poszt volt. Jó volt olvasni a beszámolóját egy olyannak, akinek volt lehetősége belecsöppeni US virágkorába és picit belenyalni az "American Dream" fagyijába. Remélem lesznek még írásaid, P. Elliot. :)

Ha az '50-es és '80-as évek közé kellene időutaznom, tuti USA-t választanám. :)

gyengetölcser 2015.03.25. 15:50:56

@Muscari: en mar hasznaltam, Budapesten es New Yorkban. Semmi gondom nem volt. Bar olyan helyen foglaltunk, ahol mar tobb visszajelzes volt. Bar nekunk nem volt reklamacionk, azaz lett volna, de nem foglalkoztunk vele, mert annyira nem volt jelentos, igy penzt sem kaptunk vissza. Mind a ket helyen talalkoztunk a tulajjal is.

gyengetölcser 2015.03.25. 15:52:14

@Muscari: torold az uccso ) jelet a linkbol:)

qkuc 2015.03.25. 15:52:34

@bxf: Nem vagyok EU szakértő, de asszem ezt speciel nem tehetjük meg. De majd a szakértők megszakértik, hogy milyen kötelezettséget kell "vállalnunk" a menekültekkel kapcsolatban.

qkuc 2015.03.25. 15:53:04

@montroyal ( CAN qc): Én az elsőt erőltetném most, kenyér van, :D.

montroyal ( CAN qc) 2015.03.25. 15:54:28

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: tuti USA-t választanám

en is azt valasztottam ,de elkestem, mert pont lepaktaltak ,hogy Mo-on demokracia lesz , vilagutlevel stb de nem fogadjanak be menekulteket ... kb 1 honapot kestem ,magyar utlevellel mar be sem engedtek se a lagerbe, se az amcsi kovetsegre Bécsben ..

montroyal ( CAN qc) 2015.03.25. 15:55:23

@qkuc: én meg ugy vagyok ha kenyér nincs , nekem a kalacs is jo ..

qkuc 2015.03.25. 15:59:30

@Muscari: Kicsit rákerestem a neten és elég vegyes tapasztalatok ömlöttek ki a keresőből ... Lehet érdemes lenne más szállásos oldalon is körbenézni, :). Vagy kiszemelni egy szállást és a saját oldalán keresztül foglalni, :).

qkuc 2015.03.25. 16:00:40

@montroyal ( CAN qc): Kalács ... Kellett felhozni a pocsék ebéd után, :D. Rég ettem jó kalácsot, amit kapni lehet az fűrészpor inkább.

2015.03.25. 16:03:10

@Muscari: En kepben vagyok Airbnb-vel, mint felhasznalo es mint berbeado is. Ha van esetleg konkret kerdesed, tedd fel nyugodtan.

2015.03.25. 16:05:22

@qkuc: Az Airbnb-n maganszemelyek hirdetik a sajat ingatlanjukat / szobajukat kiadasra. A legismertebb weboldal ebben a mufajban, evek ota mukodik, rengeteg ember hasznalja.

jomtom 2015.03.25. 16:25:25

@P.Elliot:
Hasonlónak tűnik a gondolkodásunk.
Ugyanezt mondtam páromnak. Ha Tirolban leszek, egy ideig kiváló helyeken tudunk pihenni és csavarogni. 250 km kiépített kerékpárút, számos kisebb-nagyobb tó, 2-2.500 méteres hegyek, fél órára Innsbruck, másik félre Európa leghosszabb nyári bobpályája. 1,5 óra München, 2,5 Zürich, 4 óra a Garda tó.

jomtom 2015.03.25. 16:25:26

1974-ben, középiskola 2. éve után szerettem volna a jugoszláv tengerpartra menni. Beadtam az útlevél kérelmet, "még nem építettem elég ideig a szocializmust" vagy hasonló szövegű levéllel utasították el. 89-ben jártam először "nyugaton" Bécsben, egy napos buszos úton. Nálam kimaradt a fridzsider, videó és hasonló bevásárlás. A gyerekek felnövésekor, 50 felett kezdett kinyílni az élet, most már minden évben megyünk. Áprilisban Lisszabonba készülünk.

Csodabogár 2015.03.25. 17:06:12

1965-ben egy komplikált módon megszerzett látogató utlevéllel utaztam ki. Miután a meghívóm, akihez semmi közöm nem volt, Svédországba szólt, oda mentem. 30 éves voltam, nő. Németül tudtam és NSZK lett volna a cél, de nem mertem kivárni a vizumot, ami 3 hónapot vett igénybe. Féltem, okkal, hogy elveszik közben az útlevlem. Tehát Svédország nulla nyelvtudás és semmi különösebb szakmai képzettség. Kb. 100 dollárom volt. Bementem a rendőrségre Stockholmban és előadtam, hogy itt akarok maradni. Volt németűl beszélő tisztviselőnő. Sajnos hülye vagyok/voltam nem tudtam eléggé sajnáltatni magam, illetve nem is akartam. A rendőrségen tanácsolták, hogy keresem meg a magyar egyesületet. Ott befogadott valaik átmenetileg akinek volt egy üres szobája. 2 hét múlva már bentlakó cselédlány voltam és vártam a letelepedési és munkavállalási engedélyt, amit elsőre és másodoszorra se kaptam meg. Viszont akik fogalalkoztak az ügyemmel, mindjárt beadták harmadszorra is. A kiutasítást annyira komolyan vették, hogy 48 óra mulva ott álltak a rendőrök az ajtóban és vinni akartak. Persze az uj kérvény beadásáról volt papirom, igy maradhattam. A harmadik kérvényt csak drámai fellépésemnek köszönhettem, aminek leírása itt túl hosszú lenne. Ezután találtak végre valamilyen paragrafust, aminek alapján maradhattam. Ezután már normálisabb állások szerzése, lakásszerzés, állampolgárság már csak kisebb akadályok voltak, ha nem is mindig egyszerűek. Sokakkal ellentéteben soha sehol semmiféle ellátást vagy segélyt nem kaptam és mondhatom büszke vagyok arra, hogy amit elértem tényleg saját erőmből értem el és nem kell senkinek hálásnak lenni érte..

2015.03.25. 17:16:15

@Muscari: Van az a pont, de attól még felelőtlenség kimenni a semmibe, szvsz. Meg lehet, hogy nincs is értelme. Gondolom, az a világ már elmúlt Angliában is, amikor az utcáról húzták be az embereket, hogy dolgozzanak...

NomádMatyi · http://turkesztantajmz.blog.hu/ 2015.03.25. 17:18:09

nagyon jó poszt volt, köszönjük ... érdekes volt a disszidálásról olvasni

@qkuc: inkább válaszd New Jersey-t ... az közel van a civilizációhoz

hacsaknem valami nemzeti parkban elvonulva akarsz élni, akkor Idaho sem tűnik rossznak :D

Muscari 2015.03.25. 17:33:40

@Mirjam2: arra lennek kivancsi, hogy hogyan reagalnak a reklamaciora. Ha valami balul ut ki, akkor van-e esely visszakapni a penzt? Milyen gyorsan reagalnak, ha gond van?

Tildy mar kuldott nekem kepet, ami elegge elrettento, de minden velemeny erdekel. Mennyire megbizhatoak a berbeadok?

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2015.03.25. 17:40:31

Koszi a posztot, tenyleg erdekes volt. Arrol, hogy mennyire megmaradnak az emlekek: ez valoban igy van, amikor valami "rendkivuli" (tehat a rutintol eltero) tortenik az eletunkben. Bar mi csak 8 eve koltoztunk az USA-ba, bennem is elesen megmaradtak dolgok. pl. az, hogy amikor megerkeztunk a hazunkhoz, es kiszalltunk a kocsibol, olyan volt, mintha egy forro suto ajtajat nyitottak volna ki, a szaraz meleg szinte mellbe vagott. Vagy pl. az, hogy pont jul.4-en erkeztunk, es LAX fele haladva a repulo ablakan kinezve fantasztikus latvany volt felulrol a sok kis tuzijatek,..na meg az is, hogy annyira faradtak voltunk a majdnem 24 oras ut utan (haztol hazig majdnem ennyi volt), hogy ataludtuk a varosunk tuzijatekat, pedig jo hangosakat durrogott nemelyik ...:-)

Muscari 2015.03.25. 17:41:01

@Mirjam2: ha van idod, menjel fel FB-ra, ott kifejtettem reszletesen is.

montroyal ( CAN qc) 2015.03.25. 17:47:28

@~~Babette~~: hidd el nekem, lehet 2000 forinttal is uj eletet kezdeni.

nem hagyhatom ki ... egy csinos nonek igen ... johet a harmadik(?):-)))

2015.03.25. 17:53:28

@Muscari: Ok, benezek FB-ra. Tobbek kozott mi is berbeadok vagyunk, szoval vannak kozottuk szuper megbizhatoak! :)))

2015.03.25. 17:59:42

@Csodabogár: Okkal vagy buszke magadra. A te eseted jo pelda arra hogy mennyire nem volt egyszeru az elejen a 'disszidensek' egy reszenek.

montroyal ( CAN qc) 2015.03.25. 18:00:41

@Philosoraptor: Saját magaddal szembeni felelőtlenség kimenni külföldre a semmibe

na most aztan furdalhat a lelkiismeret ... mert en ezt tettem .. igaz 88-ban ..

2015.03.25. 18:12:22

@Jess G: "nincstelennek lenni egy idegen orszagban rosszabb, mint otthon" En ezzel nem feltetlenul ertek egyet, szerintem az rosszabb, hogy otthon vagyok nincstelen, nincs hova menni, nincs hova hatralni, es meg annyit sem ertem el, hogy mashol vagyok. A mashol levesben legalabb van egy adag kaland, megha gyakran rosszabbul is jarsz vele, mint az otthonlevessel.

De en mondjuk egy ilyen radikalis vagyok, az en alapelvem mindenben az, hogy ha nem tudok csinalni valami fenomenalisan kiemelkedot, akkor megcelzom a kritikan aluli fost, mert minden jobb, mint a posvanyos, hugymeleg kozepszeruseg. :D

2015.03.25. 18:30:26

@montroyal ( CAN qc): Most meg 2015 van, és nem tudnád megcsinálni, hogy "csak" úgy kimész.

qkuc 2015.03.25. 18:31:30

@DavidT: Nekem igazából mindegy lenne egyelőre, :D.

P.Elliot 2015.03.25. 18:34:48

@Csodabogár: Tenyleg buszke lehetsz magadra hogy veghezvitted. Gondolom ha haza kellett volna menni akkor nagy baj lett volna, foleg 65-ben. Idegen orszagban egy nonek mindig nehezebb egyedul. amikor en voltam a lagerben akkor is lebeszeltek mindenkit Svedorszagrol mert hogy az nem fogad. Megis jocskan akadtak akik azt mondtak hogy varnak, ha kell eveket de oda akarnak menni. Nem tudom sikerult-e vegulis.

P.Elliot 2015.03.25. 18:37:58

@Zsuzsi65: Szoval Amerika tuzijatekkel fogadott. Mi aprilis 4-en erkeztunk, New Yorkban szallingozott a ho, affele elkesett ritkas havazas..

P.Elliot 2015.03.25. 18:39:33

@jomtom: Nagyon jol hangzik, a termeszeti szepsegeket keves dolog mulja fel ugye?

P.Elliot 2015.03.25. 18:52:22

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: Azert Usa mar nem az ami volt. A 70-es evekben minden olyan nyugodt volt, a csaladok csaladok voltak, komolyan vettek a szerepuket, 3-4 gyerek sem volt ritka, az anya addig nem dolgozott amig a kicsik nem kezdtek az iskolat, nem jartak annyit az emberek etterembe, otthon foztek, heti szinten voltak a hazaknal a grillsuto partik a baratokkal, rokonokkal, a gyerekek elveztek, baratkoztak, rohangaltak, labdaztak, nem uvoltoztek, az apanak anyanak tekintelye volt, ha valamire azt mondtak hogy nem az ugy is volt, nem is tiltakoztak a kolkok. Voltak azok a nagy Station Wagen barom hosszu nagy autok, bepakoltak a csaladot, a kutyat a rengeteg cuccot, mentek horgaszni, kempingezni, huztak maguk utan gyakran a csonakot, satrat, az az igazi bekebeli csaladias Amerika.
Azert most mas, a nyugalom valahogy kicsit mas lett, a csaladi osszejovetelkekre mar nem ernek ugy ra, a fele hazassag felbomlik, a gyerek/ egy vagy ketto van csak/ szaja kinyilt, ki sem megy a kezebol a mobil es a video jatek, ez az egesz kompjuterizalas, nem hozott tul sok jot!
Tudom hogy 30-50 evenkent vagy elobb valtozik minden mindig. De megis sajnalom azt a nyugodt regi eletet. Amikor gyerek voltam akkor alig volt meg teve, most mar azt is megerhetem a holdralepes utan hogy emberek mennek a Marsra. Odakoltoznek! Vajon mi lesz 50 ev mulva?

P.Elliot 2015.03.25. 18:56:31

@~~Babette~~: Akkor tudod hogy mi szep van a folyokban....kiveve a szunyogokat persze.

qkuc 2015.03.25. 19:00:28

@P.Elliot: Ki tudja, lehet egyszer még visszajön az a nyugalom (egyelőre mondjuk nem hiszem).

tanato 2015.03.25. 19:02:11

@P.Elliot: 50 év múlva?Az USA szerintem Mexicó lesz,olyan életszínvonallal,olyan utcaképpel,közbiztonsággal,olyan szokásokkal,kultúrával ,nyelvű és bőrszínű emberekkel stb.ha a jelenlegi bevándorlási tendencia folytatódik.Ugyanez igaz lesz Európára is csak Mexicót,be kell heklyettesíteni,Pakisztánnal,Indiával UK viszonylatban,Algériával Fr.Viszonylatban NÉmetországot Törökország stb.Mo.-t pedig cigány viszonylatban.Szóval ha nem is 50 év múlva hanem 100 vagy 200 év elteltével az első világból harmadik világot csinálnak a bevándorlók.Persze ha marad ez a bevándorlási tendencia és számarány még 100 évig.

Ugyandehogy (törölt) 2015.03.25. 19:03:21

@montroyal ( CAN qc): engem nem erdekel, hogy ez a velemenyed,
de engem szemely szerint legkozelebb ne kurvazz le.

P.Elliot 2015.03.25. 19:03:33

@GERI87: Azert nem lehet az illegalis mexicoit kitenni mert egy het mulva ujra atsetal a hataron amit csak tessek-lassek oriznek szerintem. Valahogy olyan erzesem van/ nem ertek a politikahoz csak sajat meglatas/ hogy egyesiteni akarjak a ket orszagot. Ha a fele atjon maga akkor a masik fele csatlakozik. Valami uj honfoglalasfele van a levegoben minden orszagban. Elmennek az emberek es helyukre masok jonnek. Mindenhol! Furcsa, nem? Cel nelkul ilyen nincs. Mintha valakik megbeszeltek volna hogy keverni kell az embereket mindenhol. Akkor talan nem esnek egymas torkanak. Es jobban lehet oket ellenorizni.

P.Elliot 2015.03.25. 19:11:32

@tanato: Sajnos en is attol tartok hogy ez a keveredes le fogja huzni az embereket a bevandorlok szintjere. A normalis dolgozo es nem viszketeg bevandorlok emelik a szintet de sajnos rengeteg olyan is van akik lepusztitjak. A fele legalabb.Persze gondold el az a szerencsetlen pl. afrikai jobb eletet akar szinten, azert jon. Azok dolgoznak is ugy mint az allat, sajat tapasztalat es sokra is viszik. De mi van a tobbi mas szokasok szerinti bevandorloval? Az indiai nagyon dolgos azt barmelyik orszag befogadhatja, azok nem szoktak szerepelni a teve hirek bunozesi listajan estente.Es ugy nyomjak a gyerekeiket az iskolaba hogy haj!
A magyarokat szeretik itt, nem sok leha akad, van persze mert minden orszagbelibe van de azok szinten szintet emelok.

SzZoole 2015.03.25. 19:17:21

@Csodabogár: de jo lenne ha te is írnál egy posztot a tortenetedrol.

P.Elliot 2015.03.25. 19:31:28

@Zoole[uk]: Az tenyleg jo lenne, latni hogy hogy ment 65-ben. Nem lehetett konnyu az biztos.

montroyal ( CAN qc) 2015.03.25. 19:33:01

@Philosoraptor: magamat nézve biztos nem, mert még a szomszéd varosba sem mennek .. ugy le vagyok gyokerezve .. de ha Mo-on lennek meg 20 evvel fiatalabb , valahogy csak megprobalnam ...

lényeg régebben tényleg konnyebb volt ... mi meg az 56-osoknak mondtuk hogy nekik konnyebb volt ..

P.Elliot 2015.03.25. 19:33:27

@Mirjam2: Kerdezted az angolt, persze hogy tanultunk. Konyvbol, szotaraztunk is, tevet neztunk meg hat itt eltunk...mindenki angolul beszelt mindenhol.

P.Elliot 2015.03.25. 19:34:28

@Zoole[uk]: Hivjak csak Zsuzsanak mindenki igy hiv, tegezve.

SzZoole 2015.03.25. 19:37:15

@P.Elliot: köszönöm a bizalmat,ígérem nem fogok visszaélni vele:)

Muscari 2015.03.25. 19:39:41

@tanato: irtam neked a Facebook-on, nezd majd meg, ha lesz idod. Koszi szepen :-)

montroyal ( CAN qc) 2015.03.25. 19:40:25

@~~Babette~~: hu ezt honnan veszed .. ez azert durva volt .. semmi ilyent nem irtam .... es nem Neked szemely szerint de masoknak sem ..ez a tegnapi folytatasa ?...

P.Elliot 2015.03.25. 19:43:30

@qkuc: Neked ismerosod van Idahoban? Akkor ki ne hagyd! Jobban ajanlom mint New Jersey-t, Itt nagyon dragak a hazak,magas az autobiztositas es minden. De Idaho az egy olcsobb hely, sokkal de sokkal, ott vannak azok a gyonyoru nemzeti parkok , korben az erdekes allamok szinten tele vilagcsoda nemzeti parkokkal es aranylag kozel Kalifornia is nem ugy mint nekem hogy ket hetig is kocsikazhatok mire odaerek! A nyugati part sokkal szebb mint a keleti. A ferjem volt Idahoban uzleti uton amikor a vallalata oda kuldte, azt mondta hogy olyan szepet nem sokat latott eleteben.
Iden megyunk arra mert en is akarom latni.
Mi azert telepedtunk itt meg mert itt kaptunk munkat akkor es nem mozdultunk. Ha rajtam mulott volna a mostani eszemmel delre mentunk volna valahova vagy a nyugati oldalra...

Ugyandehogy (törölt) 2015.03.25. 19:44:24

@montroyal ( CAN qc):
amit irtal konkretan ezt jelenti
mellette kifejezetten szexista kijelentes is
mindkettot kikerem magamnak

Ugyandehogy (törölt) 2015.03.25. 19:45:58

Kedves HA,

szeretnem kerni, hogy erdeklodd meg az illetekesektol, hogy tudnanak-e olyan tiltasi opciot csinalni, amivel bizonyos nickek nem tudnak privit irni.

Koszonom.

2015.03.25. 19:49:04

@montroyal ( CAN qc): Kijutni könnyebb volt. Megmaradni nem hiszem, hogy bármivel is könnyebb lett volna.

montroyal ( CAN qc) 2015.03.25. 19:52:19

@~~Babette~~: Neked azt jelenti hogy a noknek konnyebb a 0-rol elkezdeni ..., pedig igy van es semmi sexista nincs benne ,hanem igy van ... csak egy jo kulfoldi ferj kell es mindjart konnyebb ... ezt nem lehet irni ? miert ? nehezebb? szerintem ballabbal keltel fel vagy csak alapbol vedekezel akkor is ha senki nem tamad meg .. mert én nem ...

montroyal ( CAN qc) 2015.03.25. 20:04:19

@Philosoraptor: rengeteg peldat tudok hogy mennyivel konnyebb lehetoseg volt ... ... meg nekem is ... talan eppen kijutni (EU) konnyebb de megmaradni nehezebb...

pl en 18 eve vagyok az uzleti szamlammal egy jo banknal kezdesre kaptam 2000$ overdraftot, amit semmi keppen nem emelnek meg ne akarjak, nem all erdekukben .. az 56-os oreg baratom meselte, abbol ment feljebb mert ,ha volt minimalis penze a bankba az, igazgato behivta es mindenaron penzt akar adni neki hogy nagyobbodjon ,vegyen uj muhelyeket, hazt stb ... szoval egy pelda ,ma ilyen nincs ..

montroyal ( CAN qc) 2015.03.25. 20:08:46

@Határátkelő: @~~Babette~~: ugye nem miattam van ez a felhaborodas mert én nem irtam semmilyen privit ...

2015.03.25. 20:22:38

@montroyal ( CAN qc): Hiába akarnék menni Kanadába, manapság már nincsenek olyan lehetőségek, mint régen. Ott a pontrendszer, nem mehetek menekültként, és a többi... :)

blackhairlady 2015.03.25. 20:22:50

@P.Elliot: Mi meg augusztus 20-an:)

nagyon tetszett a posztod, olyan mint egy regeny. Szivesen olvasnam az egyes reszek kifejteset is, a lagerrol, a regi Amerikarol.
Most ugy elgondolkodtam, ha nekem valaki feltette volna a kerdest a 80-as evekben, hogy disszidalnek-e vele, azonnal igent mondtam volna. Emlekszem mennyit almodoztunk a baratnoimmel, hogy milyen klassz lehet az elet itt. Sajnos fogalmam sem volt rola, hogy ilyen buszos utrol esetleg le lehet maradni.

Nekem az ocean a mindenem. A folyo is szep, de igazan tiszta folyot mar olyan keveset latni. Viszont az ocean vegtelenseg, na az nyugoz le engem. Amikor ultunk e vilagito torony elotereben, egy igazi nagy feher fa hintaszeken, es neztunk a nagy semmibe, kozben a madarak halasztak vagy csak ucsorogtek a sziklan, a viz morajlott a sziklakon, na az volt az amikor nekem megallt az ido.

blackhairlady 2015.03.25. 20:24:36

@Zsuzsi65: Engem meg a forro paras szel csapott meg:) A ferjem a parkolohaz legfelso szintjen parkolt, es ahogy kileptunk a liftbol, szinte hatra hokoltem.

Ugyandehogy (törölt) 2015.03.25. 20:25:33

@montroyal ( CAN qc): nem, ez nem miattad, hanem azok miatt, akik ugy gondoltak, privatba irjak le ugyanezt.

gyakorlatilag igy harman vagytok hapsik, akik abbol, amit irtam, nem a talpraesettseget, hanem a kurvalkodast hoztatok ki.
vagyis az exfergemmel mar negyen.

eleg lesujto a velemenyem errol.

blackhairlady 2015.03.25. 20:27:37

@tanato: Ismet lesz Mexiko-Texas haboru, csak most nem texas hanem egesz amerika csatlakozik?:)

2015.03.25. 20:32:31

@~~Babette~~: Jezus... Amugy amig a blog.hus csapat nem fejleszti le az egyenek blokkolasanak lehetoseget, addig ajanlom az en modszeremet, egy olyan emailcim van megadva itt privatnak, amire csak spamek jonnek, es amugy nem hasznalom egyebkent, soha nem nezem meg, csak ha valaki szol, hogy irt nekem privit, akkor azt megnezem es akkor arra valaszolok :)

Taxomükke (UK) 2015.03.25. 20:33:00

@Muscari: Én voltam több helyen is Airbnb-n keresztül foglalt szálláson, nem volt semmi probléma.
Volt törölt fogalásunk is, visszakaptuk a pénzt (egy keveset levonnak).
Teljesen jó a rendszer.

Taxomükke (UK) 2015.03.25. 20:35:08

@montroyal ( CAN qc): Menj péknek, akkor van mind a kettő.
:))

qkuc 2015.03.25. 20:41:49

@P.Elliot: Én Kaliforniába mennék, vagy a keleti partra, de hát lássuk be esély az csekély, :). Minden esetre töretlenül próbálkozom és várom május 5.-ét, :D. (Nem a Cinqo de Mayo miatt, :D.)

Muscari 2015.03.25. 20:43:00

@Taxomükke: koszi szepen, mar csinaltam is profilt magamanak.

qkuc 2015.03.25. 20:43:49

@Philosoraptor: Bahaha, az a pontrendszer elég kemény. Nem véletlenül jegeltem egy időre azt a szálat ...

montroyal ( CAN qc) 2015.03.25. 20:44:51

@Philosoraptor: igaz csak EU-n belul konnyebb mozogni ...

montroyal ( CAN qc) 2015.03.25. 20:49:19

@~~Babette~~: OK most mar tudom mas miatt kaptam ki ..:-))

jo elismerem ; jo gazdag kulfoldi ferjet fogni is talpraesettseg kell ...

blackhairlady 2015.03.25. 20:49:40

@qkuc: Pedig az is jo mulattsag itt:)

Buff A Ló 2015.03.25. 20:49:47

@Muscari: szerintem nem lehet hibázni az életben hozott döntésekkel.
nem lehet objektíven megítélni, hogy menni vagy maradni "hiba" volt-e. még magunkról sem, főleg nem másról.

döntések vannak, de az soha ki nem derül, hogy "mi lett volna ha". ha pedig nem derül ki, akkor azt se tudjuk, hogy hiba volt-e a döntés.

Ugyandehogy (törölt) 2015.03.25. 20:50:56

@mojyo: en sokszor csak ott olvasom a kommenteket, amik valaszul jonnek, masra nincs idom, foleg, ha sok a komment.

qkuc 2015.03.25. 20:53:46

@blackhair-lady: Hallottam hírét, nagyobb parti pár helyen, mint július 4.-e, :D. De hogy mit ünnepelnek, azt nem tudom, majd megkérdezem google-t.

2015.03.25. 20:55:49

@~~Babette~~: Ertem, hat az mas, en szoktam frissiteni az oldalt idonkent, es akkor latom, hogy sarga, akkor irt nekem valaki, mas blogokra is idonkent visszanezek ahova kommenteltem, es akkor igy szoktam, az email az szent es serthetetlen, ilyen blogos kommentelest nem akarom, hogy beszivarogjon a privat szferaba, raadasul en sem akarok allandoan azzal szembesulni, hogy mennyi baromsagot irkalok nap mint nap :D

pasztasuta 2015.03.25. 20:56:11

@montroyal ( CAN qc): hát ez igazán figyelmes volt tőlük, hogy pont neked sírták el a kínjukat...

montroyal ( CAN qc) 2015.03.25. 21:25:26

@pasztasuta: én meg sirankozas helyett becsuletesen fekete kereskedtem ,de a pénzt a kitudjamégmirekell alapba helyeztem ..:-)

montroyal ( CAN qc) 2015.03.25. 21:27:03

@~~Babette~~: OK de erre a kevés idore mar nem valtozok ...

Muscari 2015.03.25. 22:14:00

@qkuc: mi lesz majus 5-en? Mar ha publikus.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.03.25. 22:21:36

Na szóval...

Nem dicsérem a posztot, dicsérték elegen.
Néhány dolgot kiragadnék inkább.
Az egész poszt fő mondanivalója az hogy jóindulattal kell viszonyulni a befogadó országhoz.
Ha AKARJUK hogy befogadjon akkor befogad.
London ugyanilyen. Megosztó város. Vagy utálják vagy rajonganak érte. Jóindulattal kell közeledni felé és akkor befogad.

Nagyon örülök hogy végre kiderült hogy az USA nem a Gonosz Birodalma. Élhető ország, páratlan természeti csodákkal.

Harmadjára pedig ki kell emelnem a poszt másik vezérfonalát a stresszmentes nyugodt élet lehetőségét.
Néhány hete kiköltözött embertől hallom hogy otthon érzi magát, hogy nyugodt, hogy kisimult a tenger.
Ez egy páratlan érzés. Nehéz leírni azt a biztonságot amit átél az ember.

Szóval Zsuzsika néni kezit csókolom minden tiszteletem a tiéd.
Valahogy így kell egy életet leélni.

Csodabogár 2015.03.25. 22:35:08

@P.Elliot: Soha nem akartam volna Svédországba menni, de igy hozta a "véletlen". Amint megkaptam az állampolgárságot ott is hagytam az országot, mert mindig Europa közepébe vágytam. 65-ben oldották fel a svédek Jugoszláviával szemben a vízumkényszert. Teljesen elárasztották őket. Jöttek családostul, gyerekekkel nagymamákkal stb. Nem voltak felkészülve, így pl a központi állomás előcsarnoka tele volt Jugoszlávokkal. Aztán jöttek a cseh események és utána már ment mindenkinek minden mint a karikacsapás. Nyelvtanfolyam, segély, lakás, amit csak el lehet képzelni. Sok magyar is profitált aztán ebből.

Csodabogár 2015.03.25. 22:35:08

@P.Elliot: Egyelőre még kommentelni is csak szűrve tudok, nem hinném, hogy a Határátkelő rám vár. Nem is lennék hasznos senkinek, manapság az már csak "mese", amit én el tudok mondani.

Giddy Lamb 2015.03.25. 22:35:08

@P.Elliot: Szépeket írtál a folyóról, eszembe juttattad Hemingwaynek és Brautigannek a folyóról szóló novelláit.
Mindkettő arról szól, amit Ti a 70-es években megéltetek csak teljesen más aspektusból. Ha még nem olvastad ezeket, tetszeni fognak.

xroads.virginia.edu/~drbr/hem_river.html

americantranscendentalismandtheamericandream.wikispaces.com/file/view/Brautigan%2C+Richard+-+Trout+Fishing+in+America.pdf/272503056/Brautigan%2C%20Richard%20-%20Trout%20Fishing%20in%20America.pdf

jomtom 2015.03.25. 22:35:08

@P.Elliot:
Apám nagynénjének volt magyar étterme NY-ban, Taban, nyugdíjasan leköltözött Delray Beachbe. Sajnos már meghalt.
Éppen katona voltam első lépcsős reptéren Pápán, amikor apám egy hónapot volt kint NY, LAX, SF, Florida útvonalon.
Engem is hívnak USA 4 táján élő távoli rokonok, de egyedül nincs kedvem menni. Párom 3-4 óránál többet nem hajlandó repülni.
Ausztriában ehhez hasonló környezetben fogok dolgozni.
www.pbase.com/gege67/autriche.

Buff A Ló 2015.03.25. 22:35:08

@~~Babette~~: broáf...
volt régen az a (markos?)-kabaré, hogy "kalandvágyból maradtunk itthon".

hát, kb. ez jut eszembe. nem azok az igazi kalandorok, akik eljönnek, hanem akik maradnak, és ilyen viszonyok között próbálnak meg a víz felett maradni, netán érvényesülni.
az övék az igazi bátorság...

(olyanok ők, mint a cigány viccbéli lova, amelyik fejjel megy a falnak: nem vak, csak vakmerő?)

kék madár 2015.03.25. 22:35:08

"A kreditkártyát csak úgy használja, ha kifizeti havonta a számláját, nem halmoz adósságot"
ezzel egy baj van: a repulojegy. 3 gyerekkel 1-2 evente hazamenni, hogy lassak oket a nagyszulok 8-10 ezer dollar. Ezt hitelkartyarol 3 mp kifizetni de nem 2 inkabb 3 ev megsporolni. Ugyhogy ez folyamatos eladosodast eredmenyez.

blackhairlady 2015.03.25. 22:43:36

@diggerdriver: Bar azt mondta Elliot, hogy az o tortenete nem hasznos a mostani hataratkeloknek, pedig de. Peldat mutathat a jovobeli kulfoldre koltozoknek, hogyan is kene csinalni. Persze mindenki tudja, hogy sok minden valtozott azota, de az alap eretekek nem.

2015.03.25. 23:06:19

@montroyal ( CAN qc): Igen. Ha van keresett szakmád, és mondjuk elérsz egy 7-es IELTS-t. Akkor talán van esélyed.

2015.03.25. 23:07:02

@qkuc: Pontrendszer, plusz legyen x millió forintod is azért... :)

Herr Géza 2015.03.26. 00:05:51

@Csodabogár: De, a HÁ rád vár, én is például. Már csak azért is érdekelnek az ilyen történetek, mert nem tinédzser korom miatt én live éltem meg azt az időt, csak akkor még a kerítés másik oldalán. Szóval jöhet !!!!

Herr Géza 2015.03.26. 00:08:40

@P.Elliot: Köszi a posztért! Valahogy így kell ezt megélni és így kell megírni... Ott vagy a top five-ban. :))))

P.Elliot 2015.03.26. 00:21:56

@Herr Géza: Koszonom. El vagyok mellesleg ajulva hogy milyen rendesek vagytok, senki sem kotott belem....Komolyan, reggel eleg nagy levegot vettem mielott kinyitottam a kompjutert.
Puszi mindenkinek!

P.Elliot 2015.03.26. 00:28:38

@kék madár: At kell szervezni a dolgot. Hivd meg te a nagyszuloket, nem tudom hany van, egyik evben az egyik oldalrol, masik evben a masikrol, nekik nagy elmeny lesz, egy kis kikapcsolodas, nyaralgatas, nyomjal a kezukbe egy penzosszeget/ en mindig ugy tettem/ hogy ennyit szantal rajuk, ebbol vegyenek maguknak azt amit akarnak es vigyenek belole haza ajandekot akiknek akarnak. Mutasd be nekik az olcso aruhaztol a legdragabbig hogy hol lehet vasarolni es bizd rajuk hogy vegyenek amit akarnak.
Ezzel a kihivassal anyagilag sokkal jobban jarsz, a vendeged boldog lesz, a 3 gyerek korul ott lesz a nagymama.
Ha ilyen sokba kerul a hazalatogatas mint irtad akkor nem fogsz tudni elorehaladni. Forditsd meg a dolgot, jojjenek ok.

P.Elliot 2015.03.26. 00:30:33

@jomtom: De gyonyoru! Es micsoda levego lehet! Szerencses vagy!

Herr Géza 2015.03.26. 00:30:59

@P.Elliot: Lehet, hogy azért nem kötözködik senki, mert nincs rá ok ?? No meg Niki is "szabin" van hál istennek.... :)))

P.Elliot 2015.03.26. 00:33:51

@Giddy Lamb: Hemmingwayt olvastam persze, ki nem de nemigazan emlekszem erre itt. Ugy nem voltam a Nagy Oreg csodaloja soha, jol irt de nem szerettem minden konyvet.

P.Elliot 2015.03.26. 00:37:26

@Csodabogár: Szerintem nagyon erdekes mese lenne. Minden elettortenet erdekes, foleg hogy jol megtalaltal mindent az eletben es ezt a magad erdemenek tudhatod be kizarolag.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2015.03.26. 00:43:01

@blackhair-lady: szoval akkor tobbunknek vannak ilyen elesen megmarado emlekei :)

SzZoole 2015.03.26. 00:43:33

@Csodabogár:
"manapság az már csak "mese", amit én el tudok mondani."
Es hidd el,hogy mi körbe fogunk ülni,persze virtuálisan,es szájtátva fogjuk halgatni ahogy a nagyi mesél nekünk a régi idők mozijarol,mint ahogy Zsuzsa néni is el mesélte nekünk.
En a magam részéről nagyon megtisztelve éreznem magam:)
Köszönöm:)

P.Elliot 2015.03.26. 00:48:03

@diggerdriver: Szolits te is meg mindenki csak Zsuzsanak, igy szoktam meg igy szeretem, itt igy is szokas.
Koszi a dicseretet. Tudod en azt hiszem, rogton elsore ahogy a blogodat olvastam hogy rokonlelkek vagyunk.
Igen, te is en is az affele nyarspolgar eletmod hivei vagyunk, a beke, nyugalom mindennel tobbet er. Es tudunk orulni minden apro kis dolognak, el tudjuk engedni magunkat.
Meg a bolhapiaci kutatgatasi erdeklodes is kozos, Az unnepek orome is , pontosan at tudtam erezni amit a karacsonyi londoni kivilagitasrol irtal. pontosan igy szoktam bemenni New Yorkba olyan idotajt es feldobodva, halas szivvel jovok haza, boldogan hogy itt elhetek.
Nem vagyunk mi igazibol is rokonok?

blackhairlady 2015.03.26. 01:07:29

@diggerdriver: Igen, a kommentedrol jutott eszembe.

P.Elliot 2015.03.26. 03:19:46

@Andras125: Ezt a novella dolgot nem ertem. Leirnad reszletesebben?

adg 2015.03.26. 04:13:15

@~~Babette~~: igen, eleg nehez ezeket elkepzelni. Par ilyen tortenet utan egesz masnak tunnek a sajat problemaink.
Pont most neztunk valami angol feligmeddig doku-show mittudomenmit, amiben angliaban elo, angolul nem beszelo migransokat mutattak, es azt boncolvattak, hogy hogy lehet egekig ott elni ugy, hogy gyakorlatilag egy- ket szot tudnak, vagy annyit sem.
A lenyeg, hogy volt benne egy lany ruandabol, es az angol vendeglatoi rakerdeztek, hogy miert ment angliaba. Hat o menekult. Miert menekult? Mi kenyszeriti, hogy menekuljon? Mire a csaj elmeselte, hogy kicsi kora ota egy taborban lakott 15 evig, de egyszer csak fegyveresek jottek, kinyirtak a szuleit, testvereit, mindenkit, o valahogy tulelte. Ezert menekult.
Hat az angolok nem kicsit fagytak le. Nem erre szamitottak. Basszus az ilyenekhez kepest a mi problemaink loszar. Ez csak ugy egyszeruen elkepzelhetetlen nekem. Szerencsere.

Ez van. Szamomra meg mindig a harom magyar kalandja a csucs, amit a fonokom meselt, az egyelore uberelhetetlen.

tanato 2015.03.26. 07:08:57

@P.Elliot: Hosszabb távon gondolkozva,fordulni fognak az etnikai arányok,USA-ban,EUrópában,Mo.-on is 200 év múlva mindenképpen ha a trendek így maradnak.

tanato 2015.03.26. 07:13:05

@blackhair-lady: Háború nem lesz,csak a más kúltúrájó déli népek szépen lassan benépesítik majd USA-t,Európát és megfordítják az etnikai arányokat ennek minden következményével együtt.Magyarország sem fog kimaradni ebből.

kék madár 2015.03.26. 07:21:37

@P.Elliot:
"senki sem kotott belem"
hat engem mar eszre sem veszel!? En probaltam

daredra 2015.03.26. 07:21:37

@kék madár: Te hol veszel repülőjegyet? Egyszer kellett augusztus közepén haza mennem, 1600 dollár volt a legolcsóbb jegy, szívtam a fogam, Normál körülmények közt egy jegy 800 dollár, gyereké valamivel olcsóbb is. Ráadásul nem is keleti partról van szó. Gyakran kell nézegetni, több oldalon, az egyik nagyon jó pl a momondo.com, ahol látod egy hónapon belül melyik nap olcsóbb. Semmiképpen nem 8-10 ezer!
De egyébként család esetében már tényleg egyszerűbb a nagyiékat kihozn néhai.

kék madár 2015.03.26. 07:21:37

@P.Elliot: most, hogy a gyerekek nagyobbak, mar nem fogunk teljes csapattal utazni. Sajnos a nagyszulok mar nem ulnek repulore. Van meg par opcio pl. osszel telen utazni amikor fele annyiba kerul, sakkozunk, ahogy tudunk. En ugy allok hozza, hogy hiaba kuldom oket haza 18 eves korukban haromszor, ha ram esik egy bank, az nem ugyanaz mintha hazakuldtem volna 14 meg 16 eves koraban is. Ha emiatt eladosodom, az en dontesem kovetkezmenye.

Elso korben egyedul eltem Amerikaban akkor furcsa mód még belefert, hogy 4-5-szor hazamenjek egy evben, most meg az nem, hogy 4-en, 5-en egyszer : )

Ugyandehogy (törölt) 2015.03.26. 07:21:42

@mojyo: erdekesen inkabb ug szoktam lenni visszaolvasaskor, hogy hude egyetertek, aztan megnezem, ki irta azt az okos kommentet, es rajovok, h en.

:-):-)

Ugyandehogy (törölt) 2015.03.26. 07:26:26

@Zoole[uk]: +1

nem tudom, mit szol hozza,
de nem kene a nenit elhagyni?

-----

elore szolok, engem nem nenizhettek, ha annyi idos leszek!

qkuc 2015.03.26. 10:30:45

@Muscari: DV sorsolás, az egyetlen lottó, amire beneveztem, :D.

De reálisan nézve vegyük úgy, hogy nem nyertem, :D.

qkuc 2015.03.26. 11:58:45

@Philosoraptor: Ahahaha, nem ilyen egyszerű már az a pontrendszer se, csak mondom, :D.

blackhairlady 2015.03.26. 12:45:06

@kék madár: En tokeletesen megertelek. Bizony ha az ember csalaffal utazik akkor jo par ezer dollart ra kell szanni innen az USAbol. Konnyu adg-nek, o emgussza egy bicikli uttal toluk:))))))))))))

Igaz Barát 2015.03.26. 12:52:41

@qkuc: Nem veszélyes a pontrendszer, lényeg, hogy kapj a tartománytól egy meghívó levelet a jelentkezéshez, az 20 pontot ér alapból. :) Aztán hogy ezt a levelet hogy boltolta le a cégem a hivatallal, azt ne kérdezd. :)
Anélkül egyébként én is esélytelen lettem volna.

adg 2015.03.26. 12:57:32

@blackhair-lady: jaja, bicikli. De csakis tandem, es vizi. Dunafoldvarig eljutnek vele, onnan meg mar hazafutok, az semmi.

Mult evben 1700-ert vettem a hugomnak egy jegyet ide meg vissza, becs-dubaj-szingapur-darwin. Emirates-jetstar kombo.
En akkor azt tapasztaltam, hogy a qantas adta a legjobb arat. Par ezer forintal volt dragabb, mint amit a momondo hozott ki, de akkor azt olvastam azokrol, hogy hernyo tarsasag. Ha valami gond van, nagyon nehez mit kezdeni veluk.
Valahogy a Qantasban jobban megbiztam, nem is volt kulonosebb gond, bar a hugom csomagja dubajban maradt, de mire ment haza, addigra ideert.

qkuc 2015.03.26. 13:19:32

@Igaz Barát: Az a 20 pont már jóval több, :D. Gondolom te még a régi folyamat szerint jutottál ki, az új jan 1-től sokkal "mókásabb", :).

www.cic.gc.ca/english/express-entry/index.asp

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.03.26. 13:30:06

@GERI87: Attak??? Azt ck-val kell írni és egy kicsit mást jelent...
:-))))))))))))))

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.03.26. 13:31:17

@GERI87: Ezt mondjuk én se értem.Egy magyar úgy baxnának ki az országból, mint a huzat... :-o

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.03.26. 13:34:24

@Muscari: Egyszer én már majdnem... :D De télleg, jöhetne mindenféle lég-bnb-s tapasztalat, akár a pont komra is.

Igaz Barát 2015.03.26. 13:52:32

@qkuc: Még nem jutottam ki. A napokban várom a Nominee irodától a hivatalos levelet, hogy részükről mehetek. Egyébként 77 pontom volt, a meghívó nélkül csak 57, ami kevés lett volna.
Majd a levélből fog kiderülni, hogy az express entry-re kell jelentkeznem, amihez kb 850-900 pontom van, vagy a régi rendszerbe.
Most ott tartunk, hogy igényelhetek ideiglenes munkavállalási vízumot, és igényelhetem a Permament Resident státuszt is.

Később akartam erre rákérdezni, de ha már szóba került: elvileg igényelhetem a TFW vízumot a határon is, meg itthonról is.
Mennyire fognak vajon velem a reptéren szívózni, ha ott igénylem? Minden szükséges papírom, nyomtatványom, ajánló levelem a Provincial Nominee irodától megvan, csak kicsit félek tőle, hogy kapok egy nagy NO bélyegzőt a homlokomra, aztán fordulhatok vissza.
Van valakinek tapasztalata?

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.03.26. 13:54:59

@Csodabogár: Pedig írhatnál erről bővebben, engem érdekelne....
:D
És grat az elért eredményekhez.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.03.26. 14:01:55

@tanato: Svédországot kihagytad, az lesz az új-szomália, új-szíria...fákk. :-(

qkuc 2015.03.26. 14:12:44

@Igaz Barát: Huhh, minden tartós munka alapú bevándorlás elméletben az új rendszeren keresztül történik, ha jól értettem (Skilled, Trades, meg a 3. típusú). Az új rendszer bevezetése előtt jelentkezőket is átterelték az Express Entry-ba. Ha és amennyiben jól vágom, akkor az Express Entry-on keresztül permanent resident státuszt kapsz.

A kérdésedre nem tudom a választ, lehet érdemes lenne a nagykövetséget megpingelni online.

Elnézést az indiszkrét kérdésért, de kellett tanulmányi elismertetést csinálni?

Igaz Barát 2015.03.26. 14:24:45

@qkuc: Igen, a permament resident státusz a cél, az meg a napokban kiderül, hogy az express entry-n keresztül e, ugyanis én a negyedik kategóriába, a Provincial Nominee kategóriába tartozom. Egyáltalán nincs túlbonyolítva a rendszer, teljesen érhető, átlátható mindenki számára. A magyarorszag.hu-t nem olvason olyan folyékonyan, mint a cic.gc.ca-t. :)

A budapesti nagykövetség nem foglalkozik ilyesmivel, a bécsitől meg még egy kérdésre se kaptunk választ. Majd jó erősen körbejárom a témát, aztán valami csak lesz.

Nem kellett, mert kamionsofőrnek megyek ki, aztán majd később ha megunom akkor akarok váltani az informatikára. :)
Egyébként a cégem fog segíteni abban, hogy megcsináljam a kanadai kamionos jogsit, mert persze az európait nem fogadják el.

qkuc 2015.03.26. 14:43:45

@Igaz Barát: Mákos, :). Az FSW az EE-ben a kínosabb sajnos, ott ha nincs job offer, akkor átsorolnak egy "poolba", ahol rangsorolnak 6 szempont szerint) + jelentkezni kell a nemzeti job bankba és ha és amennyiben elég magas a pontszámod, plusz van, aki téged akar (munkáltató), akkor talán kapsz meghívást bevándorlásra, :D.

Persze aki kap munkaajánlatot, az ezt a cécót kikerüli, :D. De egyelőre megvárom mennyi lesz az "átlag" pontszám, ami kell a kikerüléshez.

kék madár 2015.03.26. 17:11:28

@daredra: interneten. sokszor 3 atszallassal 30 oranyi uttal 2-3 reszletben veszem a jegyet, es akkor se megy nyaron 1300 ala. De ha van tipped szivesen veszem.

kék madár 2015.03.26. 17:11:28

@blackhair-lady: foleg ezek utan mindig jol esik hallgatni a rokonoktol, hogy en azert mentem el, mert ilyen penzehes vagyok :)

blackhairlady 2015.03.26. 17:29:24

@adg [Au, Darwin]: Igen, en is a vizi valtozatra gondoltam:))

Erdekes modon most, hogy a fiamnak ekrestem repjegyet, a British Airwaysnek talaltam egeydul olcsobbat. Eddig sosem utaztunk veluk, mert ok voltak a legdragabbak. 650$ volt a jegy, a tobbieknel 700 +. azt mondta, a gep fele ures volt, siman el tudott fekudni egy ures 3 uleses reszen.
Nyari foszezonban 1500$ alatt nem talalunk.

blackhairlady 2015.03.26. 17:37:12

@kék madár: Nekem nemreg mosndta ezt valaki otthonrol aki nem erti iert nem megyunk haza az iden nyaron.
Bar en nagyon szivesen latogatnek haza havonta is, mert nagyon hianyzik a kis hazikom, a nyaralom, de pont ez miatt itt meg semmit sem lattunk, mert a szabadsag es a penz elment a hazautra.

kék madár 2015.03.26. 18:04:21

@blackhair-lady: erre szoktam mondani, hogy nincs gond a szabadsaggal, nem kell kitalalni semmit, hazamegyunk es ezzel az osszes szabadnapom el is ment :)

daredra 2015.03.26. 18:04:21

@kék madár: @blackhair-lady:

Mostanában tényleg a British Airways a legolcsóbb, meglepő. Érdemes még a környező városokból is nézni repjegyet, autóbérléssel együtt is lehet olcsóbb. Valamint környező országok Magyarország esetében. Pesti barátaim pl idén Bécsből repülnek hozzánk, mert annyival olcsóbb.

blackhairlady 2015.03.26. 18:41:36

@daredra: Az a baj, hogy 3 vagy tobb szemelynel akkor is oriasi osszeg, meg ha par szaz $-t sporolunk is. Nalunk az iskola miatt csak a nyari szunet johet szoba, de akkor a legdragabb termeszetesen a jegy. Raadasul mar reklamalt a gyerekem, hogy igy lemarad minden programrol az itteni barataival, otthon meg az 5 ev alatt mar elkoptak a regi baratsagok.

tanato 2015.03.26. 19:06:42

@geegee: JÓL beszélsz,egész EUrópa így jár majd.

Andras125 · http://elet-uton.blog.hu/ 2015.03.26. 20:14:24

@P.Elliot: Csak arra celoztam ha lenne kedven leirned a torteneted... mi inditott el Mo.-rol, hogy kertetek mendekjogot, hogy alakult a sorsotok az USA-ban kicsit reszletesebben mint ez a ketoldalas cikk akkor ki lehetne nyomni es kiadni kisregenynek vagy novellanak. A cikk sikerebol kiindulva biztos lenne ra kereslet.

kék madár 2015.03.26. 20:14:24

@daredra: nezek en mindenhonnan mindenhova open datetre, mindenre. heteket toltok el vele. Nyaron a nyugati partrol 1400 dollar ala vinni lehetetlen. Es ebben benne van, hogy Bostonba repulok, onnan kocsival atmegyek New Yorkba, mert onnan olcsobb. A kovetkezo lepes a vizibicikli. Egyebkent a regiobol Budapeste a legolcsobb repulni.

DieNanny CH 2015.03.26. 20:55:32

@P.Elliot:

Engem meg olyasmi érdekelne, hogy ugye, találkoztál a vőlegényeddel Olaszo.-ban, aztán visszamentél a szállodába összecsomagolni. De, gondolom magányos séták nem nagyon lehettek, csak a csoport együtt - ezt hogy tudtad megoldani? Meg gondolom nem egyágyas szobában voltál, a szobatársad mit szólt, mikor bőröndöt pakoltál? Ilyesmik... :-)

P.Elliot 2015.03.26. 21:19:20

@Andras125: Kiadatni csak ugy tudnam hogy sajat magam mert a konyvkiadok ilyennel nem foglalkoznak. Vannak eppen elegen akik Amerikarol kiadtak maguk konyveket, pl. itt a hataratkelon is valaki, hidd el nem megy. nem erdekel senkit.

P.Elliot 2015.03.26. 21:25:23

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: Nem voltam koteles a csoporttal menni sehova, nem is mentem egyszer sem, volt hogy mas sem ment mert Velencebol mas erdekelte. Vegig veluk voltam egyebkent ott a hotelben csak az utolso nap mondtam a szobatarsamnak hogy nem megyek haza.Itt var a volegenyem. Megmondhatta az idegenvezetonek, egy fiatal lany volt aki kesobb bejott a szobaba ahol egyedul voltam, megolelt, megcsokolt es sok szerencset kivant.Nem volt tanu, egy kedves fiatal no, maganak is osztrak volegenye volt, gondolom megertette. Ket fiatal lany is lelepett akkor arrol a buszrol, ok is egyutt terveztek meg otthon a lelepest, ok Ausztraliaba mentek kesobb. Velunk jottek a rendorsegre ahol a ferjem tolmacsolt nekik, o tudott nemetul. Se olaszul, se angolul nem tudott egyikunk sem.

P.Elliot 2015.03.26. 21:30:44

@kék madár: A nyugdijas kor az amikor az ember tud utazgatni, hazamenni. Egyebkent az a semmi kis szabadsag gyorsan elmegy sajnos. Nalunk is az volt amikor meg dolgoztunk.

P.Elliot 2015.03.26. 21:32:08

@blackhair-lady: A legtartosabb baratsagok a gyerek es tinikorban vannak, sok az egesz eleten at elkiser. A gyereked nem veletlenul reklamal, nem akar kiesni a baratok kozos elmenyeibol.

kék madár 2015.03.26. 21:46:24

@Andras125:
" Csak arra celoztam ha lenne kedven leirned a torteneted... mi inditott el Mo.-rol, "
engem is!
@P.Elliot:
Egyebkent a fenti irasod annyira irodalmi volt, hogy az Up! jutott eszembe.

kék madár 2015.03.26. 21:46:24

@P.Elliot: "hidd el nem megy. nem erdekel senkit"
ezt nem te dontod el! : )

P.Elliot 2015.03.26. 22:25:45

@kék madár: Olyan furcsa ez amit irtal hogy irodalmi. Mas forumokon is gyakran irtak ugyanezt mas irasaimmal kapcsolatban, kis hozzaszolasoknal.
Ez azt jelentene hogy van erzekem az irashoz? A tudas az mas kerdes, az is kell hozza, azt meg nem hinnem hogy eleg lenne. Azt irom le ahogy lattam, ereztem, mittudomen...Ennel azert tobb kell!

kék madár 2015.03.26. 23:06:39

@P.Elliot:
"A nyugdijas kor az amikor az ember tud utazgatni, hazamenni"
ez teljesen igaz. : ( Foleg itt, ahol nincs 28 nap szabadsag

P.Elliot 2015.03.26. 23:15:30

@kék madár: Nincs bizony! Emlekszem ket hetnel tobbet egyszerre nem adtak ki.

kék madár 2015.03.27. 00:07:27

@P.Elliot: nem kerdes, hogy szuletett tehetseged van az irashoz. A szemleletet, a kepi latasmodot nem lehet tanitani, te ugy elsz meg sok mindent sajat eletedbol is, mint egy kulso szemlelo, amit leirsz, mar az agyadban, a gondolataidban is irodalom.

P.Elliot 2015.03.27. 03:13:35

@kék madár: Hat ez nagyon kedves jellemzes volt. Koszonom. Majd eltunodok rajta.

Igaz Barát 2015.03.28. 09:05:03

@qkuc: Na, megjött a hivatalos levél, papír alapon kell jelentkeznem, nem az express entry-vel.
Elkezdtem átnézni a kitöltendő papírokat, és kapásból dobtam egy hátast. Van egy olyan nyomtatvány, ahol fel kell sorolni minden külföldi utamat 10 évre visszamenőleg. De hát én kamionos vagyok, basszus. :) Nagy mókamesterek ezek, már látom. :)

qkuc 2015.03.28. 10:11:16

@Igaz Barát: Cheesus, akkor el fogsz te ezzel szórakozni egy darabig ..., :D. Na majd mesélj hogy haladsz, :). Érdekel milyennek fogod találni Kanadát.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.03.29. 07:46:10

@tanato: Igen, sajnos ez van az egész kontinensen.A németeknél a terekek, a fhansziáknál az északafrikaiak, meg "unblokk" úgy mindenhol mindenki...Az kéne, amit az usákok, Kanada Ausszi csinál, hogy q kemény pontrendszer és csak a hasznos bevándorlókat kicsemegézni.És aki bejött, de nem bír magával, azt kibacni, mint macskát sz@rni...Még a mi hátralévő 40, max 50 évünkben valszeg talán viselhető lesz Európa (lesz még talán viselhető helye), de a gyereknek lehet, határt kell majd lépnie...
Illetve, ha találunk nyugdijas korunkra olcsó, meleg országot, akkor megyünk valszeg mi is.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása