oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2015. március 25. 06:36,  Az országnak csak köszönet jár, hogy befogadtak 317 komment

2015. március 25. 06:36 Határátkelő

Az országnak csak köszönet jár, hogy befogadtak

A most következő határátkelés nem mostanság történt. Mindenkinek a rokonsági, ismeretségi körében vannak disszidálási történetek, amelyek ugyanúgy egyéniek, személyesek, sorsfordítók, mint a maiak, bizonyos értelemben még élesebb a váltás, mint manapság. P.Elliott osztotta meg velünk az ő történetét, amely az Egyesült Államokban végződött, és mára is szolgál nem egy tanulsággal. Engem az fogott meg legjobban, hogy ennyi év távlatából is milyen élesek egyes részletek.

usa_bevandorlas_cim.jpg

„Már többen kérték, hogy írjam meg hogy milyen volt a határátkelés régen, a 70-es években, hát megpróbálom összeszedni.

Először is, ezt akkoriban disszidálásnak hívták, őszintén szólva olyan naiv voltam, hogy amíg a vőlegényem nem említette, hogy lenne kedve hozzá, eljönnék-e vele, én nem is tudtam, hogy van ilyen! A disszidálásról nekem 56 jött be és kész!

Volt kedvem, tehát beadtuk külön-külön az útlevélkérelmet nyugatra, a párom megkapta, mert többször volt kint és mindig hazajött. Én nem, mert még nem voltam. Nem muszáj elhinni, de azt írták indoknak, hogy "még nem építettem elég ideig a szocializmust".

Persze azért nem adtuk fel, jött a B terv. A vőlegény elutazott Görögországba a barátaihoz, velem meg beadatta egy olasz társasútra a kérelmet, amit meg is kaptam, mert ott nem kellett útlevél, illetve minden hivatalos papír a személyi igazolványon kívül az idegenvezető markában volt. Úgy beszéltük meg, hogy Velencében találkozunk minden ott lévő napomon a Szent Mark téren a kijelölt helyen, ha sikerül, akkor összeszedem a cuccaimat, lelepek a csoporttól és menedékjogot kérünk. Így is lett!

Menedékjog és élet a lágerben

A rendőrségen "állományba" vettek és elvittek egy lágerbe, aztán onnan néhány hét múlva egy másikba, ahol összesen 9 hónapot töltöttünk, amíg az USA bevándorlási hivatala átnézte jó alaposan, hogy kik vagyunk és megadták a beutazást. Ottlétünk első hónapjában beadtuk az esküvőre a kérelmet és házasságot kötöttünk, otthon azért nem lehetett volna, mert házaspárt nem engedtek ki együtt, csak ha volt gyerek és az holmi túszként otthon maradt!

A lágerélet nem volt rossz, napi 3x adtak enni, normális, rendes ételeket, igazából az reklamált ellene, aki szerintem rosszabbul élt otthon. A magyarok, igen, sajnos, a magyarok sztrájkot hirdettek, mert szerintük az olaszok ellopták az emberek pénzét, sokkal jobb ellátás járna, mert Amerika fizet érte. Vajon honnan vették ezt az információt, nem tudom. Hát, a sztrájk napján kirándulni mentünk, nem voltunk hajlandók részt venni benne. Mi és sokan mások is úgy érezték, hogy köszönettel tartozunk azért, mert befogadtak, lehetőséget adtak arra, hogy egy új életet kezdjünk, és normális szálláson várhattuk ki az időt az elutazásig, semmi helye a reklamációnak.

Olaszországban nem engedtek dolgozni senkit, mert mint mondták a helyieknek sincs munkája, de táboron belül akadt azért munka, mi a konyhán dolgoztunk, amit kerestünk azt elkirándulgattuk országon belül.
Sok választása nem volt az embereknek, USA, Kanada, Ausztrália és Dél-Afrika fogadott csak embereket, de aki kivárta, egy-két évet vagy néha többet az mehetett Svédországba, Svájcba, Németországba meg még egy-két helyre, Olaszország nem fogadott senkit.

Első munka, első lakás, első tulajdon

USA-ba menet a repülőjegyet a Karitas nevű menekült szervezet /katolikus, ha jól gondolom/ vette meg azzal a kikötéssel, hogy mikor dolgozni kezdünk részletekben fizessük vissza, mert ez a pénz forgótőke, ebből utaznak ki majd a többiek is. Amikor kijöttünk, már az első fizetésből küldtük a csekket, muszáj megemlítenem, hogy nagyon sokan nem fizették vissza, így egy barátunk sem, azt mondta, hogy van azoknak pénzük elég, miért fizesse vissza?

New Yorkba hoztak minket, tényleg két bőrönddel jöttünk, a repülőn alig volt más utas, mint a bevándorlók, egy egyszerű, de rendes hotelben helyeztek el minket, 2 hétig naponta kellett besétálni a szervezethez, akik munkát kerestek a számunkra, és adtak fejenként napi 3 dollárt ennivalóra. Ez nagyjából elég is volt. 2 hét után közölték, hogy találtak munkát a számunkra, New Jerseyben egy kórházban: fűnyírás, levélsöprés, papírcipelgetés innen-oda, meg takarítás is. Azonnal elfogadtuk, mert tudtuk, hogy valahol el kell kezdeni, kaptunk szintén kölcsön, törlesztéssel 250 dollárt, amiből megindulhattunk.

4 szobás lakás, fűtéssel és meleg vízzel (nem volt akkor kisebb), 100 dollár volt a havi bére. Mi kerestünk fejenként ennyit egy héten, vettünk egy ágyat ágyneművel, némi konyhaedényt, egy hűtőszekrényt részletre, mert nem volt. Aki intézte az ügyeinket az aláírt kezességet, vadidegen ember. A többi pénzt tartalékoltuk a következő 2 hét kiadásaira, amikor először fizetést kaptunk.

Már az első fizetésnél láttuk, hogy itt bizony francos jól meg lehet élni, egyikünk fizetése ment a bankba, a másikból éltünk. Még el sem költöttük mindet, így 1 év múlva vettünk egy új kocsit (Pontiac Lemans), részletre, ennek az árára emlékszem, 4200 dollár volt. 3 év alatt fizettük ki.

Magunk szabtuk a szabadság korlátait

Na, ezzel aztán kitárult előttünk a csavargások lehetősége. Horgászni jártunk, egy félórás autóútnyira lévő folyóhoz, ami teljesen elszédített a szépségével. Palackzöld színű, mégis áttetsző, fákkal szegélyezett lassú folyású folyócska volt, iszap és napszagú, kavicsos parttal, kis fahidakkal és erdőben, életemben nem voltam boldogabb, mint azokban az években, annak a folyónak a partjainál...

Nagyon sokszor munkaidő után, vacsorafőzés helyett, egy-egy szendviccsel a kezünkben elvágtattunk a folyóhoz, nem is horgászni csak üldögélni, nézni a lassan elfolyó vizet, beszélgettünk, sokszor szürkületig, csodálatos évek voltak. Béke, nyugalom, anyagi biztonság, fiatalok voltunk és szerelmesek, mi kellett volna egyéb?

Sok barátunk akadt, a korházból is, azokkal összejártunk, illetve együtt mentünk ide-oda, szórakozni is, táncolni a közeli Hilton hotel bárjába, ahol a kandalló mellett ültünk, elég volt egy-egy ital. Voltunk diszkóban is, néha péntek esténként bementünk egy-egy New York-i szórakozóhelyre a barátokkal, lejártunk az óceánpartra, mi úgy hívjuk a mai napig, hogy a "tengerpartra" megyünk.

Aztán egy év után munkahelyet váltottunk, lett jobb, a férjem kapott mérnöki állást, anyagi helyzetünk jobb lett, több ment a bankba és teljesen berendeztük a lakást, utazgatni kezdtünk, szigorúan az előírt kereteken belül.

Az új kocsival azonnal lementünk Floridába egy körútra. Fantasztikusnak láttam: kókuszpálmák, hófehér homok, tenger, akkoriban az utak nem voltak ilyen zsúfoltak, a kocsik nagyok, rengeteg ingyenes parkoló még a városokban is. Szóval végigrepültünk a 95-ös úton, le egészen Miami Beach-ig, itt-ott megállva, fürödtünk, várost néztünk, simogattam a kókuszfák (akkor láttam először talajban) törzsét, felszedtem a földről néhány érett kókuszdiót és elhoztam egy darabig, amikor kimásztak belőle a vöröshangyák akkor azonnal megszabadultam az összestől.

Az utazás annyira tetszett, hogy 6 hét múlva újra lementünk egy baráti házaspárral Key Westig, (fizetetlen szabadsággal, megengedhettük magunknak, meg akkoriban el is engedtek nem úgy, mint manapság).

Minden évben voltunk nyaralni, volt olyan év, hogy elvesztettük a munkánkat, mert itt is volt gazdasági válság, de találtunk másikat, nem voltak illegális bevándoroltak, mindent amerikaiak végeztek, a munkanélküli segélyből is meg lehetett élni, elég sokáig adtak akkoriban, arra nem emlékszem, hogy meddig mert mi alig vettük igénybe.

Csodálatos évek

Később gyerekünk született, házat vettünk, iszonyú jó érzés volt szülőnek lenni. Úgy vettük, hogy most a következő nagyjából 20 év róla fog szólni, illetve rólunk is, mert mi is gyerekek lettünk, újraéltünk egy gyerekkort, ami más volt mint a miénk, mesefilmekre vittük a lányunkat, meséskönyveket olvastunk, újraolvastunk, némelyiken jókat mulattunk, állatkertbe jártunk, minden gyerekes dologban részt vettünk mind a ketten, mindenhova elvittük, nagyon sokat ültünk a gyerekszoba szőnyegén, ittuk a kávénkat, beszélgettünk egymással, a gyerekkel, néztük hogy játszik, játszottunk vele együtt. Csodálatos évek voltak.

Aztán lassan illetve gyorsan teltek az évek, már nyugdíjasok vagyunk, szép, kényelmes életünk van. Nyugodt! Mindig is az volt, de ügyeltünk rá, hogy az legyen. Szóval én nem tudok semmi rosszat felhozni Amerikáról, mert valahogy úgy jött be, hogy mindig jó volt. Ha meg valami nem úgy sikerült, akkor sem az országot hibáztattam. Az országnak csak köszönet jár, hogy befogadtak.

Tudom, hogy ha valaki most jön ki, akkor nehezebb. Felmentek az árak, de ha legálisan van itt, akkor azért teremthet magának jövőt. Ha tanácsot adhatok, csak annyit mondanék, hogy beosztással kell élni, soha de soha nem szabad túllépni a kiszabott keretet. Minden fizetésből félre kell tenni valamennyit, amihez nem szabad nyúlni (most is van munkanélküli segély, tessék abból élni), ha nem lehet, akkor keresni kell egy kis másodállást, ha nem is minden nap, de néhány órát és azt szigorúan bankba vonultatni, jövőt építeni.

És ne akarjon senki, hacsak nem nagyon jól keres mindent megvenni az elején, csak fokozatosan, érdekesebb is. A kreditkártyát csak úgy használja, ha kifizeti havonta a számláját, nem halmoz adósságot. Az emberek felé legyen nyitott, barátkozó, de ne akarjon rájuk szállni, majd idővel lesz baráti kör, nem jó erőltetni.” 

A moderálási alapelveket itt találod. 

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: disszidálás Egyesült Államok

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr47302091

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

montroyal ( CAN qc) 2015.03.25. 20:08:46

@Határátkelő: @~~Babette~~: ugye nem miattam van ez a felhaborodas mert én nem irtam semmilyen privit ...

2015.03.25. 20:22:38

@montroyal ( CAN qc): Hiába akarnék menni Kanadába, manapság már nincsenek olyan lehetőségek, mint régen. Ott a pontrendszer, nem mehetek menekültként, és a többi... :)

blackhairlady 2015.03.25. 20:22:50

@P.Elliot: Mi meg augusztus 20-an:)

nagyon tetszett a posztod, olyan mint egy regeny. Szivesen olvasnam az egyes reszek kifejteset is, a lagerrol, a regi Amerikarol.
Most ugy elgondolkodtam, ha nekem valaki feltette volna a kerdest a 80-as evekben, hogy disszidalnek-e vele, azonnal igent mondtam volna. Emlekszem mennyit almodoztunk a baratnoimmel, hogy milyen klassz lehet az elet itt. Sajnos fogalmam sem volt rola, hogy ilyen buszos utrol esetleg le lehet maradni.

Nekem az ocean a mindenem. A folyo is szep, de igazan tiszta folyot mar olyan keveset latni. Viszont az ocean vegtelenseg, na az nyugoz le engem. Amikor ultunk e vilagito torony elotereben, egy igazi nagy feher fa hintaszeken, es neztunk a nagy semmibe, kozben a madarak halasztak vagy csak ucsorogtek a sziklan, a viz morajlott a sziklakon, na az volt az amikor nekem megallt az ido.

blackhairlady 2015.03.25. 20:24:36

@Zsuzsi65: Engem meg a forro paras szel csapott meg:) A ferjem a parkolohaz legfelso szintjen parkolt, es ahogy kileptunk a liftbol, szinte hatra hokoltem.

Ugyandehogy (törölt) 2015.03.25. 20:25:33

@montroyal ( CAN qc): nem, ez nem miattad, hanem azok miatt, akik ugy gondoltak, privatba irjak le ugyanezt.

gyakorlatilag igy harman vagytok hapsik, akik abbol, amit irtam, nem a talpraesettseget, hanem a kurvalkodast hoztatok ki.
vagyis az exfergemmel mar negyen.

eleg lesujto a velemenyem errol.

blackhairlady 2015.03.25. 20:27:37

@tanato: Ismet lesz Mexiko-Texas haboru, csak most nem texas hanem egesz amerika csatlakozik?:)

2015.03.25. 20:32:31

@~~Babette~~: Jezus... Amugy amig a blog.hus csapat nem fejleszti le az egyenek blokkolasanak lehetoseget, addig ajanlom az en modszeremet, egy olyan emailcim van megadva itt privatnak, amire csak spamek jonnek, es amugy nem hasznalom egyebkent, soha nem nezem meg, csak ha valaki szol, hogy irt nekem privit, akkor azt megnezem es akkor arra valaszolok :)

Taxomükke (UK) 2015.03.25. 20:33:00

@Muscari: Én voltam több helyen is Airbnb-n keresztül foglalt szálláson, nem volt semmi probléma.
Volt törölt fogalásunk is, visszakaptuk a pénzt (egy keveset levonnak).
Teljesen jó a rendszer.

Taxomükke (UK) 2015.03.25. 20:35:08

@montroyal ( CAN qc): Menj péknek, akkor van mind a kettő.
:))

qkuc 2015.03.25. 20:41:49

@P.Elliot: Én Kaliforniába mennék, vagy a keleti partra, de hát lássuk be esély az csekély, :). Minden esetre töretlenül próbálkozom és várom május 5.-ét, :D. (Nem a Cinqo de Mayo miatt, :D.)

Muscari 2015.03.25. 20:43:00

@Taxomükke: koszi szepen, mar csinaltam is profilt magamanak.

qkuc 2015.03.25. 20:43:49

@Philosoraptor: Bahaha, az a pontrendszer elég kemény. Nem véletlenül jegeltem egy időre azt a szálat ...

montroyal ( CAN qc) 2015.03.25. 20:44:51

@Philosoraptor: igaz csak EU-n belul konnyebb mozogni ...

montroyal ( CAN qc) 2015.03.25. 20:49:19

@~~Babette~~: OK most mar tudom mas miatt kaptam ki ..:-))

jo elismerem ; jo gazdag kulfoldi ferjet fogni is talpraesettseg kell ...

blackhairlady 2015.03.25. 20:49:40

@qkuc: Pedig az is jo mulattsag itt:)

Buff A Ló 2015.03.25. 20:49:47

@Muscari: szerintem nem lehet hibázni az életben hozott döntésekkel.
nem lehet objektíven megítélni, hogy menni vagy maradni "hiba" volt-e. még magunkról sem, főleg nem másról.

döntések vannak, de az soha ki nem derül, hogy "mi lett volna ha". ha pedig nem derül ki, akkor azt se tudjuk, hogy hiba volt-e a döntés.

Ugyandehogy (törölt) 2015.03.25. 20:50:56

@mojyo: en sokszor csak ott olvasom a kommenteket, amik valaszul jonnek, masra nincs idom, foleg, ha sok a komment.

qkuc 2015.03.25. 20:53:46

@blackhair-lady: Hallottam hírét, nagyobb parti pár helyen, mint július 4.-e, :D. De hogy mit ünnepelnek, azt nem tudom, majd megkérdezem google-t.

2015.03.25. 20:55:49

@~~Babette~~: Ertem, hat az mas, en szoktam frissiteni az oldalt idonkent, es akkor latom, hogy sarga, akkor irt nekem valaki, mas blogokra is idonkent visszanezek ahova kommenteltem, es akkor igy szoktam, az email az szent es serthetetlen, ilyen blogos kommentelest nem akarom, hogy beszivarogjon a privat szferaba, raadasul en sem akarok allandoan azzal szembesulni, hogy mennyi baromsagot irkalok nap mint nap :D

pasztasuta 2015.03.25. 20:56:11

@montroyal ( CAN qc): hát ez igazán figyelmes volt tőlük, hogy pont neked sírták el a kínjukat...

montroyal ( CAN qc) 2015.03.25. 21:25:26

@pasztasuta: én meg sirankozas helyett becsuletesen fekete kereskedtem ,de a pénzt a kitudjamégmirekell alapba helyeztem ..:-)

montroyal ( CAN qc) 2015.03.25. 21:27:03

@~~Babette~~: OK de erre a kevés idore mar nem valtozok ...

Muscari 2015.03.25. 22:14:00

@qkuc: mi lesz majus 5-en? Mar ha publikus.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.03.25. 22:21:36

Na szóval...

Nem dicsérem a posztot, dicsérték elegen.
Néhány dolgot kiragadnék inkább.
Az egész poszt fő mondanivalója az hogy jóindulattal kell viszonyulni a befogadó országhoz.
Ha AKARJUK hogy befogadjon akkor befogad.
London ugyanilyen. Megosztó város. Vagy utálják vagy rajonganak érte. Jóindulattal kell közeledni felé és akkor befogad.

Nagyon örülök hogy végre kiderült hogy az USA nem a Gonosz Birodalma. Élhető ország, páratlan természeti csodákkal.

Harmadjára pedig ki kell emelnem a poszt másik vezérfonalát a stresszmentes nyugodt élet lehetőségét.
Néhány hete kiköltözött embertől hallom hogy otthon érzi magát, hogy nyugodt, hogy kisimult a tenger.
Ez egy páratlan érzés. Nehéz leírni azt a biztonságot amit átél az ember.

Szóval Zsuzsika néni kezit csókolom minden tiszteletem a tiéd.
Valahogy így kell egy életet leélni.

Csodabogár 2015.03.25. 22:35:08

@P.Elliot: Soha nem akartam volna Svédországba menni, de igy hozta a "véletlen". Amint megkaptam az állampolgárságot ott is hagytam az országot, mert mindig Europa közepébe vágytam. 65-ben oldották fel a svédek Jugoszláviával szemben a vízumkényszert. Teljesen elárasztották őket. Jöttek családostul, gyerekekkel nagymamákkal stb. Nem voltak felkészülve, így pl a központi állomás előcsarnoka tele volt Jugoszlávokkal. Aztán jöttek a cseh események és utána már ment mindenkinek minden mint a karikacsapás. Nyelvtanfolyam, segély, lakás, amit csak el lehet képzelni. Sok magyar is profitált aztán ebből.

Csodabogár 2015.03.25. 22:35:08

@P.Elliot: Egyelőre még kommentelni is csak szűrve tudok, nem hinném, hogy a Határátkelő rám vár. Nem is lennék hasznos senkinek, manapság az már csak "mese", amit én el tudok mondani.

Giddy Lamb 2015.03.25. 22:35:08

@P.Elliot: Szépeket írtál a folyóról, eszembe juttattad Hemingwaynek és Brautigannek a folyóról szóló novelláit.
Mindkettő arról szól, amit Ti a 70-es években megéltetek csak teljesen más aspektusból. Ha még nem olvastad ezeket, tetszeni fognak.

xroads.virginia.edu/~drbr/hem_river.html

americantranscendentalismandtheamericandream.wikispaces.com/file/view/Brautigan%2C+Richard+-+Trout+Fishing+in+America.pdf/272503056/Brautigan%2C%20Richard%20-%20Trout%20Fishing%20in%20America.pdf

jomtom 2015.03.25. 22:35:08

@P.Elliot:
Apám nagynénjének volt magyar étterme NY-ban, Taban, nyugdíjasan leköltözött Delray Beachbe. Sajnos már meghalt.
Éppen katona voltam első lépcsős reptéren Pápán, amikor apám egy hónapot volt kint NY, LAX, SF, Florida útvonalon.
Engem is hívnak USA 4 táján élő távoli rokonok, de egyedül nincs kedvem menni. Párom 3-4 óránál többet nem hajlandó repülni.
Ausztriában ehhez hasonló környezetben fogok dolgozni.
www.pbase.com/gege67/autriche.

Buff A Ló 2015.03.25. 22:35:08

@~~Babette~~: broáf...
volt régen az a (markos?)-kabaré, hogy "kalandvágyból maradtunk itthon".

hát, kb. ez jut eszembe. nem azok az igazi kalandorok, akik eljönnek, hanem akik maradnak, és ilyen viszonyok között próbálnak meg a víz felett maradni, netán érvényesülni.
az övék az igazi bátorság...

(olyanok ők, mint a cigány viccbéli lova, amelyik fejjel megy a falnak: nem vak, csak vakmerő?)

kék madár 2015.03.25. 22:35:08

"A kreditkártyát csak úgy használja, ha kifizeti havonta a számláját, nem halmoz adósságot"
ezzel egy baj van: a repulojegy. 3 gyerekkel 1-2 evente hazamenni, hogy lassak oket a nagyszulok 8-10 ezer dollar. Ezt hitelkartyarol 3 mp kifizetni de nem 2 inkabb 3 ev megsporolni. Ugyhogy ez folyamatos eladosodast eredmenyez.

blackhairlady 2015.03.25. 22:43:36

@diggerdriver: Bar azt mondta Elliot, hogy az o tortenete nem hasznos a mostani hataratkeloknek, pedig de. Peldat mutathat a jovobeli kulfoldre koltozoknek, hogyan is kene csinalni. Persze mindenki tudja, hogy sok minden valtozott azota, de az alap eretekek nem.

2015.03.25. 23:06:19

@montroyal ( CAN qc): Igen. Ha van keresett szakmád, és mondjuk elérsz egy 7-es IELTS-t. Akkor talán van esélyed.

2015.03.25. 23:07:02

@qkuc: Pontrendszer, plusz legyen x millió forintod is azért... :)

Herr Géza 2015.03.26. 00:05:51

@Csodabogár: De, a HÁ rád vár, én is például. Már csak azért is érdekelnek az ilyen történetek, mert nem tinédzser korom miatt én live éltem meg azt az időt, csak akkor még a kerítés másik oldalán. Szóval jöhet !!!!

Herr Géza 2015.03.26. 00:08:40

@P.Elliot: Köszi a posztért! Valahogy így kell ezt megélni és így kell megírni... Ott vagy a top five-ban. :))))

P.Elliot 2015.03.26. 00:21:56

@Herr Géza: Koszonom. El vagyok mellesleg ajulva hogy milyen rendesek vagytok, senki sem kotott belem....Komolyan, reggel eleg nagy levegot vettem mielott kinyitottam a kompjutert.
Puszi mindenkinek!

P.Elliot 2015.03.26. 00:28:38

@kék madár: At kell szervezni a dolgot. Hivd meg te a nagyszuloket, nem tudom hany van, egyik evben az egyik oldalrol, masik evben a masikrol, nekik nagy elmeny lesz, egy kis kikapcsolodas, nyaralgatas, nyomjal a kezukbe egy penzosszeget/ en mindig ugy tettem/ hogy ennyit szantal rajuk, ebbol vegyenek maguknak azt amit akarnak es vigyenek belole haza ajandekot akiknek akarnak. Mutasd be nekik az olcso aruhaztol a legdragabbig hogy hol lehet vasarolni es bizd rajuk hogy vegyenek amit akarnak.
Ezzel a kihivassal anyagilag sokkal jobban jarsz, a vendeged boldog lesz, a 3 gyerek korul ott lesz a nagymama.
Ha ilyen sokba kerul a hazalatogatas mint irtad akkor nem fogsz tudni elorehaladni. Forditsd meg a dolgot, jojjenek ok.

P.Elliot 2015.03.26. 00:30:33

@jomtom: De gyonyoru! Es micsoda levego lehet! Szerencses vagy!

Herr Géza 2015.03.26. 00:30:59

@P.Elliot: Lehet, hogy azért nem kötözködik senki, mert nincs rá ok ?? No meg Niki is "szabin" van hál istennek.... :)))

P.Elliot 2015.03.26. 00:33:51

@Giddy Lamb: Hemmingwayt olvastam persze, ki nem de nemigazan emlekszem erre itt. Ugy nem voltam a Nagy Oreg csodaloja soha, jol irt de nem szerettem minden konyvet.

P.Elliot 2015.03.26. 00:37:26

@Csodabogár: Szerintem nagyon erdekes mese lenne. Minden elettortenet erdekes, foleg hogy jol megtalaltal mindent az eletben es ezt a magad erdemenek tudhatod be kizarolag.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2015.03.26. 00:43:01

@blackhair-lady: szoval akkor tobbunknek vannak ilyen elesen megmarado emlekei :)

SzZoole 2015.03.26. 00:43:33

@Csodabogár:
"manapság az már csak "mese", amit én el tudok mondani."
Es hidd el,hogy mi körbe fogunk ülni,persze virtuálisan,es szájtátva fogjuk halgatni ahogy a nagyi mesél nekünk a régi idők mozijarol,mint ahogy Zsuzsa néni is el mesélte nekünk.
En a magam részéről nagyon megtisztelve éreznem magam:)
Köszönöm:)

P.Elliot 2015.03.26. 00:48:03

@diggerdriver: Szolits te is meg mindenki csak Zsuzsanak, igy szoktam meg igy szeretem, itt igy is szokas.
Koszi a dicseretet. Tudod en azt hiszem, rogton elsore ahogy a blogodat olvastam hogy rokonlelkek vagyunk.
Igen, te is en is az affele nyarspolgar eletmod hivei vagyunk, a beke, nyugalom mindennel tobbet er. Es tudunk orulni minden apro kis dolognak, el tudjuk engedni magunkat.
Meg a bolhapiaci kutatgatasi erdeklodes is kozos, Az unnepek orome is , pontosan at tudtam erezni amit a karacsonyi londoni kivilagitasrol irtal. pontosan igy szoktam bemenni New Yorkba olyan idotajt es feldobodva, halas szivvel jovok haza, boldogan hogy itt elhetek.
Nem vagyunk mi igazibol is rokonok?

blackhairlady 2015.03.26. 01:07:29

@diggerdriver: Igen, a kommentedrol jutott eszembe.

P.Elliot 2015.03.26. 03:19:46

@Andras125: Ezt a novella dolgot nem ertem. Leirnad reszletesebben?

adg 2015.03.26. 04:13:15

@~~Babette~~: igen, eleg nehez ezeket elkepzelni. Par ilyen tortenet utan egesz masnak tunnek a sajat problemaink.
Pont most neztunk valami angol feligmeddig doku-show mittudomenmit, amiben angliaban elo, angolul nem beszelo migransokat mutattak, es azt boncolvattak, hogy hogy lehet egekig ott elni ugy, hogy gyakorlatilag egy- ket szot tudnak, vagy annyit sem.
A lenyeg, hogy volt benne egy lany ruandabol, es az angol vendeglatoi rakerdeztek, hogy miert ment angliaba. Hat o menekult. Miert menekult? Mi kenyszeriti, hogy menekuljon? Mire a csaj elmeselte, hogy kicsi kora ota egy taborban lakott 15 evig, de egyszer csak fegyveresek jottek, kinyirtak a szuleit, testvereit, mindenkit, o valahogy tulelte. Ezert menekult.
Hat az angolok nem kicsit fagytak le. Nem erre szamitottak. Basszus az ilyenekhez kepest a mi problemaink loszar. Ez csak ugy egyszeruen elkepzelhetetlen nekem. Szerencsere.

Ez van. Szamomra meg mindig a harom magyar kalandja a csucs, amit a fonokom meselt, az egyelore uberelhetetlen.

tanato 2015.03.26. 07:08:57

@P.Elliot: Hosszabb távon gondolkozva,fordulni fognak az etnikai arányok,USA-ban,EUrópában,Mo.-on is 200 év múlva mindenképpen ha a trendek így maradnak.

tanato 2015.03.26. 07:13:05

@blackhair-lady: Háború nem lesz,csak a más kúltúrájó déli népek szépen lassan benépesítik majd USA-t,Európát és megfordítják az etnikai arányokat ennek minden következményével együtt.Magyarország sem fog kimaradni ebből.

kék madár 2015.03.26. 07:21:37

@P.Elliot:
"senki sem kotott belem"
hat engem mar eszre sem veszel!? En probaltam

daredra 2015.03.26. 07:21:37

@kék madár: Te hol veszel repülőjegyet? Egyszer kellett augusztus közepén haza mennem, 1600 dollár volt a legolcsóbb jegy, szívtam a fogam, Normál körülmények közt egy jegy 800 dollár, gyereké valamivel olcsóbb is. Ráadásul nem is keleti partról van szó. Gyakran kell nézegetni, több oldalon, az egyik nagyon jó pl a momondo.com, ahol látod egy hónapon belül melyik nap olcsóbb. Semmiképpen nem 8-10 ezer!
De egyébként család esetében már tényleg egyszerűbb a nagyiékat kihozn néhai.

kék madár 2015.03.26. 07:21:37

@P.Elliot: most, hogy a gyerekek nagyobbak, mar nem fogunk teljes csapattal utazni. Sajnos a nagyszulok mar nem ulnek repulore. Van meg par opcio pl. osszel telen utazni amikor fele annyiba kerul, sakkozunk, ahogy tudunk. En ugy allok hozza, hogy hiaba kuldom oket haza 18 eves korukban haromszor, ha ram esik egy bank, az nem ugyanaz mintha hazakuldtem volna 14 meg 16 eves koraban is. Ha emiatt eladosodom, az en dontesem kovetkezmenye.

Elso korben egyedul eltem Amerikaban akkor furcsa mód még belefert, hogy 4-5-szor hazamenjek egy evben, most meg az nem, hogy 4-en, 5-en egyszer : )

Ugyandehogy (törölt) 2015.03.26. 07:21:42

@mojyo: erdekesen inkabb ug szoktam lenni visszaolvasaskor, hogy hude egyetertek, aztan megnezem, ki irta azt az okos kommentet, es rajovok, h en.

:-):-)

Ugyandehogy (törölt) 2015.03.26. 07:26:26

@Zoole[uk]: +1

nem tudom, mit szol hozza,
de nem kene a nenit elhagyni?

-----

elore szolok, engem nem nenizhettek, ha annyi idos leszek!

qkuc 2015.03.26. 10:30:45

@Muscari: DV sorsolás, az egyetlen lottó, amire beneveztem, :D.

De reálisan nézve vegyük úgy, hogy nem nyertem, :D.

qkuc 2015.03.26. 11:58:45

@Philosoraptor: Ahahaha, nem ilyen egyszerű már az a pontrendszer se, csak mondom, :D.

blackhairlady 2015.03.26. 12:45:06

@kék madár: En tokeletesen megertelek. Bizony ha az ember csalaffal utazik akkor jo par ezer dollart ra kell szanni innen az USAbol. Konnyu adg-nek, o emgussza egy bicikli uttal toluk:))))))))))))

Igaz Barát 2015.03.26. 12:52:41

@qkuc: Nem veszélyes a pontrendszer, lényeg, hogy kapj a tartománytól egy meghívó levelet a jelentkezéshez, az 20 pontot ér alapból. :) Aztán hogy ezt a levelet hogy boltolta le a cégem a hivatallal, azt ne kérdezd. :)
Anélkül egyébként én is esélytelen lettem volna.

adg 2015.03.26. 12:57:32

@blackhair-lady: jaja, bicikli. De csakis tandem, es vizi. Dunafoldvarig eljutnek vele, onnan meg mar hazafutok, az semmi.

Mult evben 1700-ert vettem a hugomnak egy jegyet ide meg vissza, becs-dubaj-szingapur-darwin. Emirates-jetstar kombo.
En akkor azt tapasztaltam, hogy a qantas adta a legjobb arat. Par ezer forintal volt dragabb, mint amit a momondo hozott ki, de akkor azt olvastam azokrol, hogy hernyo tarsasag. Ha valami gond van, nagyon nehez mit kezdeni veluk.
Valahogy a Qantasban jobban megbiztam, nem is volt kulonosebb gond, bar a hugom csomagja dubajban maradt, de mire ment haza, addigra ideert.

qkuc 2015.03.26. 13:19:32

@Igaz Barát: Az a 20 pont már jóval több, :D. Gondolom te még a régi folyamat szerint jutottál ki, az új jan 1-től sokkal "mókásabb", :).

www.cic.gc.ca/english/express-entry/index.asp

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.03.26. 13:30:06

@GERI87: Attak??? Azt ck-val kell írni és egy kicsit mást jelent...
:-))))))))))))))

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.03.26. 13:31:17

@GERI87: Ezt mondjuk én se értem.Egy magyar úgy baxnának ki az országból, mint a huzat... :-o

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.03.26. 13:34:24

@Muscari: Egyszer én már majdnem... :D De télleg, jöhetne mindenféle lég-bnb-s tapasztalat, akár a pont komra is.

Igaz Barát 2015.03.26. 13:52:32

@qkuc: Még nem jutottam ki. A napokban várom a Nominee irodától a hivatalos levelet, hogy részükről mehetek. Egyébként 77 pontom volt, a meghívó nélkül csak 57, ami kevés lett volna.
Majd a levélből fog kiderülni, hogy az express entry-re kell jelentkeznem, amihez kb 850-900 pontom van, vagy a régi rendszerbe.
Most ott tartunk, hogy igényelhetek ideiglenes munkavállalási vízumot, és igényelhetem a Permament Resident státuszt is.

Később akartam erre rákérdezni, de ha már szóba került: elvileg igényelhetem a TFW vízumot a határon is, meg itthonról is.
Mennyire fognak vajon velem a reptéren szívózni, ha ott igénylem? Minden szükséges papírom, nyomtatványom, ajánló levelem a Provincial Nominee irodától megvan, csak kicsit félek tőle, hogy kapok egy nagy NO bélyegzőt a homlokomra, aztán fordulhatok vissza.
Van valakinek tapasztalata?

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.03.26. 13:54:59

@Csodabogár: Pedig írhatnál erről bővebben, engem érdekelne....
:D
És grat az elért eredményekhez.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.03.26. 14:01:55

@tanato: Svédországot kihagytad, az lesz az új-szomália, új-szíria...fákk. :-(

qkuc 2015.03.26. 14:12:44

@Igaz Barát: Huhh, minden tartós munka alapú bevándorlás elméletben az új rendszeren keresztül történik, ha jól értettem (Skilled, Trades, meg a 3. típusú). Az új rendszer bevezetése előtt jelentkezőket is átterelték az Express Entry-ba. Ha és amennyiben jól vágom, akkor az Express Entry-on keresztül permanent resident státuszt kapsz.

A kérdésedre nem tudom a választ, lehet érdemes lenne a nagykövetséget megpingelni online.

Elnézést az indiszkrét kérdésért, de kellett tanulmányi elismertetést csinálni?

Igaz Barát 2015.03.26. 14:24:45

@qkuc: Igen, a permament resident státusz a cél, az meg a napokban kiderül, hogy az express entry-n keresztül e, ugyanis én a negyedik kategóriába, a Provincial Nominee kategóriába tartozom. Egyáltalán nincs túlbonyolítva a rendszer, teljesen érhető, átlátható mindenki számára. A magyarorszag.hu-t nem olvason olyan folyékonyan, mint a cic.gc.ca-t. :)

A budapesti nagykövetség nem foglalkozik ilyesmivel, a bécsitől meg még egy kérdésre se kaptunk választ. Majd jó erősen körbejárom a témát, aztán valami csak lesz.

Nem kellett, mert kamionsofőrnek megyek ki, aztán majd később ha megunom akkor akarok váltani az informatikára. :)
Egyébként a cégem fog segíteni abban, hogy megcsináljam a kanadai kamionos jogsit, mert persze az európait nem fogadják el.

qkuc 2015.03.26. 14:43:45

@Igaz Barát: Mákos, :). Az FSW az EE-ben a kínosabb sajnos, ott ha nincs job offer, akkor átsorolnak egy "poolba", ahol rangsorolnak 6 szempont szerint) + jelentkezni kell a nemzeti job bankba és ha és amennyiben elég magas a pontszámod, plusz van, aki téged akar (munkáltató), akkor talán kapsz meghívást bevándorlásra, :D.

Persze aki kap munkaajánlatot, az ezt a cécót kikerüli, :D. De egyelőre megvárom mennyi lesz az "átlag" pontszám, ami kell a kikerüléshez.

kék madár 2015.03.26. 17:11:28

@daredra: interneten. sokszor 3 atszallassal 30 oranyi uttal 2-3 reszletben veszem a jegyet, es akkor se megy nyaron 1300 ala. De ha van tipped szivesen veszem.

kék madár 2015.03.26. 17:11:28

@blackhair-lady: foleg ezek utan mindig jol esik hallgatni a rokonoktol, hogy en azert mentem el, mert ilyen penzehes vagyok :)

blackhairlady 2015.03.26. 17:29:24

@adg [Au, Darwin]: Igen, en is a vizi valtozatra gondoltam:))

Erdekes modon most, hogy a fiamnak ekrestem repjegyet, a British Airwaysnek talaltam egeydul olcsobbat. Eddig sosem utaztunk veluk, mert ok voltak a legdragabbak. 650$ volt a jegy, a tobbieknel 700 +. azt mondta, a gep fele ures volt, siman el tudott fekudni egy ures 3 uleses reszen.
Nyari foszezonban 1500$ alatt nem talalunk.

blackhairlady 2015.03.26. 17:37:12

@kék madár: Nekem nemreg mosndta ezt valaki otthonrol aki nem erti iert nem megyunk haza az iden nyaron.
Bar en nagyon szivesen latogatnek haza havonta is, mert nagyon hianyzik a kis hazikom, a nyaralom, de pont ez miatt itt meg semmit sem lattunk, mert a szabadsag es a penz elment a hazautra.

kék madár 2015.03.26. 18:04:21

@blackhair-lady: erre szoktam mondani, hogy nincs gond a szabadsaggal, nem kell kitalalni semmit, hazamegyunk es ezzel az osszes szabadnapom el is ment :)

daredra 2015.03.26. 18:04:21

@kék madár: @blackhair-lady:

Mostanában tényleg a British Airways a legolcsóbb, meglepő. Érdemes még a környező városokból is nézni repjegyet, autóbérléssel együtt is lehet olcsóbb. Valamint környező országok Magyarország esetében. Pesti barátaim pl idén Bécsből repülnek hozzánk, mert annyival olcsóbb.

blackhairlady 2015.03.26. 18:41:36

@daredra: Az a baj, hogy 3 vagy tobb szemelynel akkor is oriasi osszeg, meg ha par szaz $-t sporolunk is. Nalunk az iskola miatt csak a nyari szunet johet szoba, de akkor a legdragabb termeszetesen a jegy. Raadasul mar reklamalt a gyerekem, hogy igy lemarad minden programrol az itteni barataival, otthon meg az 5 ev alatt mar elkoptak a regi baratsagok.

tanato 2015.03.26. 19:06:42

@geegee: JÓL beszélsz,egész EUrópa így jár majd.

Andras125 · http://elet-uton.blog.hu/ 2015.03.26. 20:14:24

@P.Elliot: Csak arra celoztam ha lenne kedven leirned a torteneted... mi inditott el Mo.-rol, hogy kertetek mendekjogot, hogy alakult a sorsotok az USA-ban kicsit reszletesebben mint ez a ketoldalas cikk akkor ki lehetne nyomni es kiadni kisregenynek vagy novellanak. A cikk sikerebol kiindulva biztos lenne ra kereslet.

kék madár 2015.03.26. 20:14:24

@daredra: nezek en mindenhonnan mindenhova open datetre, mindenre. heteket toltok el vele. Nyaron a nyugati partrol 1400 dollar ala vinni lehetetlen. Es ebben benne van, hogy Bostonba repulok, onnan kocsival atmegyek New Yorkba, mert onnan olcsobb. A kovetkezo lepes a vizibicikli. Egyebkent a regiobol Budapeste a legolcsobb repulni.

DieNanny CH 2015.03.26. 20:55:32

@P.Elliot:

Engem meg olyasmi érdekelne, hogy ugye, találkoztál a vőlegényeddel Olaszo.-ban, aztán visszamentél a szállodába összecsomagolni. De, gondolom magányos séták nem nagyon lehettek, csak a csoport együtt - ezt hogy tudtad megoldani? Meg gondolom nem egyágyas szobában voltál, a szobatársad mit szólt, mikor bőröndöt pakoltál? Ilyesmik... :-)

P.Elliot 2015.03.26. 21:19:20

@Andras125: Kiadatni csak ugy tudnam hogy sajat magam mert a konyvkiadok ilyennel nem foglalkoznak. Vannak eppen elegen akik Amerikarol kiadtak maguk konyveket, pl. itt a hataratkelon is valaki, hidd el nem megy. nem erdekel senkit.

P.Elliot 2015.03.26. 21:25:23

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: Nem voltam koteles a csoporttal menni sehova, nem is mentem egyszer sem, volt hogy mas sem ment mert Velencebol mas erdekelte. Vegig veluk voltam egyebkent ott a hotelben csak az utolso nap mondtam a szobatarsamnak hogy nem megyek haza.Itt var a volegenyem. Megmondhatta az idegenvezetonek, egy fiatal lany volt aki kesobb bejott a szobaba ahol egyedul voltam, megolelt, megcsokolt es sok szerencset kivant.Nem volt tanu, egy kedves fiatal no, maganak is osztrak volegenye volt, gondolom megertette. Ket fiatal lany is lelepett akkor arrol a buszrol, ok is egyutt terveztek meg otthon a lelepest, ok Ausztraliaba mentek kesobb. Velunk jottek a rendorsegre ahol a ferjem tolmacsolt nekik, o tudott nemetul. Se olaszul, se angolul nem tudott egyikunk sem.

P.Elliot 2015.03.26. 21:30:44

@kék madár: A nyugdijas kor az amikor az ember tud utazgatni, hazamenni. Egyebkent az a semmi kis szabadsag gyorsan elmegy sajnos. Nalunk is az volt amikor meg dolgoztunk.

P.Elliot 2015.03.26. 21:32:08

@blackhair-lady: A legtartosabb baratsagok a gyerek es tinikorban vannak, sok az egesz eleten at elkiser. A gyereked nem veletlenul reklamal, nem akar kiesni a baratok kozos elmenyeibol.

kék madár 2015.03.26. 21:46:24

@Andras125:
" Csak arra celoztam ha lenne kedven leirned a torteneted... mi inditott el Mo.-rol, "
engem is!
@P.Elliot:
Egyebkent a fenti irasod annyira irodalmi volt, hogy az Up! jutott eszembe.

kék madár 2015.03.26. 21:46:24

@P.Elliot: "hidd el nem megy. nem erdekel senkit"
ezt nem te dontod el! : )

P.Elliot 2015.03.26. 22:25:45

@kék madár: Olyan furcsa ez amit irtal hogy irodalmi. Mas forumokon is gyakran irtak ugyanezt mas irasaimmal kapcsolatban, kis hozzaszolasoknal.
Ez azt jelentene hogy van erzekem az irashoz? A tudas az mas kerdes, az is kell hozza, azt meg nem hinnem hogy eleg lenne. Azt irom le ahogy lattam, ereztem, mittudomen...Ennel azert tobb kell!

kék madár 2015.03.26. 23:06:39

@P.Elliot:
"A nyugdijas kor az amikor az ember tud utazgatni, hazamenni"
ez teljesen igaz. : ( Foleg itt, ahol nincs 28 nap szabadsag

P.Elliot 2015.03.26. 23:15:30

@kék madár: Nincs bizony! Emlekszem ket hetnel tobbet egyszerre nem adtak ki.

kék madár 2015.03.27. 00:07:27

@P.Elliot: nem kerdes, hogy szuletett tehetseged van az irashoz. A szemleletet, a kepi latasmodot nem lehet tanitani, te ugy elsz meg sok mindent sajat eletedbol is, mint egy kulso szemlelo, amit leirsz, mar az agyadban, a gondolataidban is irodalom.

P.Elliot 2015.03.27. 03:13:35

@kék madár: Hat ez nagyon kedves jellemzes volt. Koszonom. Majd eltunodok rajta.

Igaz Barát 2015.03.28. 09:05:03

@qkuc: Na, megjött a hivatalos levél, papír alapon kell jelentkeznem, nem az express entry-vel.
Elkezdtem átnézni a kitöltendő papírokat, és kapásból dobtam egy hátast. Van egy olyan nyomtatvány, ahol fel kell sorolni minden külföldi utamat 10 évre visszamenőleg. De hát én kamionos vagyok, basszus. :) Nagy mókamesterek ezek, már látom. :)

qkuc 2015.03.28. 10:11:16

@Igaz Barát: Cheesus, akkor el fogsz te ezzel szórakozni egy darabig ..., :D. Na majd mesélj hogy haladsz, :). Érdekel milyennek fogod találni Kanadát.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.03.29. 07:46:10

@tanato: Igen, sajnos ez van az egész kontinensen.A németeknél a terekek, a fhansziáknál az északafrikaiak, meg "unblokk" úgy mindenhol mindenki...Az kéne, amit az usákok, Kanada Ausszi csinál, hogy q kemény pontrendszer és csak a hasznos bevándorlókat kicsemegézni.És aki bejött, de nem bír magával, azt kibacni, mint macskát sz@rni...Még a mi hátralévő 40, max 50 évünkben valszeg talán viselhető lesz Európa (lesz még talán viselhető helye), de a gyereknek lehet, határt kell majd lépnie...
Illetve, ha találunk nyugdijas korunkra olcsó, meleg országot, akkor megyünk valszeg mi is.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása