oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2015. március 14. 06:44,  Miért mennek el a német fiatalok? 209 komment

2015. március 14. 06:44 Határátkelő

Miért mennek el a német fiatalok?

Mert elmennek, ami akár meglepő is lehetne, különösen, hogy a képzett fiatalok indulnak neki. Pedig az ember azt gondolná, Németországba inkább menni érdemes, mint eljönni onnan, ám a tények mást mutatnak. Olyannyira, hogy már a német kormány is elkezdte vakarni a fejét (még ha képzavar is…) a jelenség miatt. (A poszt végére jutott egy játékos felhívás is, ki ne hagyjátok!)

nemetorszag_fiatalok.jpg

Nem mintha Németországba nem özönlenének továbbra is a határátkelők (csak az elmúlt egy évben közel félmillióan voltak), mert Európa egyik leggazdagabb és legerősebb gazdasággal rendelkező országa továbbra is vonzó célpont, akadnak, akik éppen ellentétes irányt vesznek, és máshol képzelik el a jövőjüket.

Ez már csak azért is meglepő, mert az iparban folyamatosan nő az igény a képzett (és fiatal) munkaerőre, márpedig a más országba költözők közül nagyon sokan éppen ilyenek.

Nincsenek kevesen: a statisztikai hivatal legfrissebb adatai szerint tavaly közel 800 ezren hagyták el Németországot, jelentős százalékuk német, akik külföldön jobb lehetőséget látnak képességeik kibontakoztatására.

A 800 ezres szám szerintem még egy 80 milliós ország esetében sem kevés, ám ami legalább ennyire érdekes, hogy merre is veszik az irányt. A kivándorlók 15 százaléka Lengyelországot választja, ahol persze nagy örömmel fogadják őket.

Ha ez nem lenne elég meglepő, a kivándorlók másik 10 százaléka Romániába költözik. Ez mondjuk annyiban érthető, hogy e 80 ezer határátkelő jelentős része második-harmadik generációs szász, akinek szülei-nagyszülei annak idején még Nicolae Ceausescu diktatúrája elől menekültek el.

Érdekes, hogy még Magyarországra is többen (4,5 százalék) költöztek (nyilván jórészt nyugdíjasok), mint a szomszédos Svájcba, ahol jók ugyan a keresetek, de a megélhetés is drága, és nyilván sokan választják a határ mentén élők közül inkább az ingázást. A nyelvi és kulturális szempontból is teljesen hasonló Ausztria alig 20 ezer német számára jelent alternatívát.

Németország túl anyagias?

A Határátkelő közösségi-információs oldalán már akadt pár komment is a témában, most vitaindítónak hadd idézzek két véleményt. Az első Zsomboré, aki a következőket írta:

„Elég sok némettel dolgozom együtt, és amikor megkérdeztem, miért költöztek ide, a legtöbbjüknek ugyan az volt a válasza: Németország túl anyagias. Mindenki azt nézi, milyen autóval jársz, mekkora házad van. De az emberek boldogtalanok.

Magyarországon viszont mindenki „szegény”. Nincs az a kényszer, hogy gazdagabbnak tűnjenek, mint amilyenek valójában, és így tudnak a boldogságukkal foglalkozni.

Egy másik német ismerősöm interneten keresztül dolgozik, helyfüggetlen a munkája és azért jött ide, mert itt olcsó a megélhetés, szépek a lányok és jók a bulik. Adót persze nem itt fizet.”

Időleges hullámnak tartják

Egy másik hozzászólás szerint a németek sokkal mobilabbak, mint a magyarok, sokan mennek el, de sokan is jönnek vissza. Németország a ki-és bevándorlás különbözőségével évente kb. 25 ezer állampolgárt veszít – írja A bajormagyar.

„Két jelentősebb csoport van:

1. Magasan képzett fiatalok, akik karrier és új tapasztalatok miatt hagyják itt az országot: jelentős részük már a kiköltözéskor tudja, hogy vissza akar jönni. Ha az ember egy nagyobb cégnél bevállal 2-3 év külföldi munkát, ott sokszor magasabb pozícióba rakják, mint amiben itthon dolgozott, és ha hazajön Németországba, akkor itt is ilyen pozícióban dolgozhat tovább.

2. A „migrációs háttérrel rendelkező” német állampolgárok. A lengyel számok mögött is ezt gyanítom.

3. Az alacsony osztrák számot is teljesen megértem: mondj egyetlen okot a fentiekből, ami egy németet motiválna Ausztriába költözni. A magyar számokban nyilván benne van a rengeteg német diák is, akik Magyarországra jönnek pár évre tanulni: törvénytisztelő módon sokszor lejelentik a német címüket.

Bár az egyensúly most megbillent, nem aggódnak igazán miatta: egy időleges hullámnak tartják.”

Pedig minden rendben van?

Ide tartozik még egy minapi, a Pew Research Center által hét uniós tagállamban a fiatalok körében végzett felmérés, melynek az lett az eredménye, hogy a fiatalok általában elégedettebbek a saját országaikban zajló folyamatokkal, mint az ötven felettiek.

A 33 év alattiak (érthető módon) igazán csak Spanyolországban és Görögországban látják igazán kilátástalannak a helyzetet, itt csupán hét, illetve hat százalékuk elégedett a dolgok menetével. Ehhez képest például a német fiatal felnőttek hetven százaléka szerint minden rendben van.

Érdekes módon az európai fiatal felnőttek sokkal fatalistábbak, mint amerikai társaik. Ami még érdekesebb, hogy minden sztereotípiára rácáfolva a németek közül vallják a legtöbben (63 százalék), hogy külső erők határozzák meg a sikert.

Kérdés, hogy ez utóbbinak van-e köze a határátkelésükhöz, vagy ez már túlzott belemagyarázás. Ti mit gondoltok?

Egy határátkelős március 15-e.

Arra gondoltam, amolyan határátkelősen kellene megünnepelnünk idén március 15-t: mi lenne, ha vasárnap mindenki csinálna egy fotót valamikor kora délután, majd elküldené a hataratkeloKUKAChotmail.com címre a hely megjelölésével, esetleg egy-két sorral? Mutassuk meg, milyen sokan vagyunk szerte a világban!

A moderálási alapelveket itt találod.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Németország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr567266891

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Shebelle 2015.03.14. 07:05:20

Szerintem azért is mehetnek a fiatalok, mert megtehetik( pozitív értelemben). Nekem is van egy ismerős 25 éves, épitész és pár évet Franciaországban szeretne tölteni a karrierje kapcsán, illetve már ott is van fél éve. SZóval a legtöbbej szerintem visszatér majd Németországba. Tudatosan irányítják éltüket és nem mindig a jobb kereseti lehetőség miatt mennek el. Nézőpont tágítása, a tanulás, a másik megismerési, tapasztalatszerzés és a kalandvágy is. És az önéletrajzban is jól mutat némi nemzetközi tapasztalat. Meg amúgy is, mikor ha nem fiatalon...? Most mindenki megy mindehova. Egész Európa "vándorol". Persze aztán vannak akik nem jönnek vissza....

Shebelle 2015.03.14. 07:06:36

...azt hiszem elszállt az előző kommentem :(

NIKI LAURA 2015.03.14. 07:08:29

Itt Kecskemeten rengetegen vannak,de jol erzik magukat.

Nem honositjak a sajat autoikat,hallgatolagos elnezes van a hatosagok reszerol...mig Angliaba,Ausztriaba ket het(!) alatt kihuzzak alolad a magyar autot,ha nem honositod,itt evekig hasznaljak,mert "merci",O.Viktor vedelmet elvezik.

Rengeteg felmentesuk van,pl ha egy magyar termofoldet szeretne kivonni,atminositeni,akkor kemeny " foldvedelmi jarulekot" kell megfizetni,aranykoronankent 1-300e ft.- tot.
Nemet befektetonek nem kell,az egesz merci zoldmezos beruhazas a legjobb minosegu termofoldre epul,epult!

Az itt elok sokkal tobbet keresnek,mint ha nemetorszagba dolgoznanak hasonlo beosztasba.
Hetvegeken oriasi bulikat csinalnak a berelt,v a nekik epitett lakoparkokban,nyaranta tuzijatek mindennapos,medences,csajos partik....kulon fodrasz,fogorvos,masszor.
Tobb mint a kinti fizetes,es Mo arak...ez a jolet alapja,mind maradni akar.

adg 2015.03.14. 07:22:35

Azert menekulnek el, mert nemetorszagban nem tud megelni egy melos, csak lehelgeti a kirakatot es tizedmagaval fetreng egy lukban. A gorogoknek is sokkal jobb eletszinvonaluk van, es messze tobb megtakaritasuk. A nemetek csak vegetalnak. Bezzeg a svajciak, ott meg a helyettes segedbetanitott munkas is 5000 eurokat keres... Pff

Es ezt biztos forrasbol tudom, meg megmondta.

Herr Géza 2015.03.14. 07:53:00

@adg [Au, Darwin]: A dán mosogatók meg a határon felsorakozva röhögnek a német mérnökök fizetésén. Így a német mérnökök tömegesen tántorgonak át a dán határon, hogy az ottani népkonyhákon mosogathassanak.
Ugyanaz a hírügynökség jelentette. :)))))

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2015.03.14. 07:54:29

A németek az egyesítés óta vegetálnak.
A válság még rátett egy lapáttal.

Der echte Weihnachtsmann 2015.03.14. 07:54:51

@adg [Au, Darwin]: :-)))))))))

Közelitesz az igazsaghoz.

Sokan mennek a csehekhez is, de a legtöbben eszak fele veszik az iranyt ill. kedvelt celpont meg Canada. Az okok legtöbbször ugyanazok: penz es nyugodtabb elet.
Az anyagias verziot en eddig meg nem tapasztaltam.

VPBA · http://albania.cafeblog.hu/ 2015.03.14. 08:10:00

Nekünk is volt egy német házaspár szomszédunk Mo-on (nagyon szeretik a Balaton, nyaralójuk van ott). Mindkettő fogorvosnak tanult Mo-on, mai napig szépen beszélnek magyarul. El akartak menni anno No-ból, de nem mertek nekivágni. A lányuk is Bp-en végzett orvosként úgy 5 éve. Elhelyezkedett No-ban, és utána mondta az anyukája, hogy valószínűleg nem fog No-ban maradni. Nem értettem akkor, miért akar egy német orvos elmenni No-ból. Azt mondta, talán Norvégiába megy. Hát, minden viszonylagos, kinek, hol, mi a jó fizetés, életkörülmények...

Herr Géza 2015.03.14. 08:15:14

@NIKI LAURA: Hány kecskeméti némettel beszéltél??? Hosszabb távú kiküldetésnél, főleg egy gyengébb árszinvonalú országba a német cégek java semmi extra pótlékot nem fizet. Támogatja az expat státusszal járó többletköltségeket és annyi. A nettója egy kicsit több lesz a polgárnak, mert a kiküldetés miatt néhány dolgot adóalap-csökkentő tételként tud elszámolni, de ezzel vége is az extráknak.
A felsőbb vezetés meg a menedzserek már más tészta, mert ők jellemzően nem a "kollektív szerződés" szerint vannak fizetve, ott alku van. Ők viszont kevesen vannak.

Herr Géza 2015.03.14. 08:34:10

Csak egy érdekes cikk a témához, figyelem: 2012-ből (!!!). Szóval annyira nem meglepő téma ez.
www.spiegel.de/karriere/ausland/arbeiten-in-polen-die-deutschen-teuerloehner-kommen-a-802337.html

Herr Géza 2015.03.14. 08:47:23

A cikkben négy Lengyelországban dolgozó némettel van interjú. Mindegyik szívesen van ott és jól érzi magát, de egynél sem opció, hogy ott marad. Nagy különbség a magunkfajtához képest....

Taxomükke (UK) 2015.03.14. 08:51:28

Holnap delutan fenykepezkedjunk? Kokarda kotelezo? Hoztunk magunkkal veletlenul, de 13 eve nem tettem fol a tetves hazaarulo tolvaj banda miatt, nehogy kozejuk tartozonak nezzenek.

Mr Long 2015.03.14. 08:54:03

@Herr Géza: Te mer megen honnann tudnal barmit is Nemetorszagrol??? :D

A poszthoz: "nyilván jórészt nyugdíjasok" nyilvan. Kb maxval magassagu felmeres...

adg 2015.03.14. 08:57:22

@Herr Géza: na akkor ketten is hallottuk, raadasul te meg ott is elsz, szoval biztos, hogy igy van. :)))

Der echte Weihnachtsmann 2015.03.14. 09:01:11

@Mr Long (UK): Van par nyugdij elött allo kollegam, az egyik mar az is es most költozik Lengyelo.ba (lengyel a felesege) masik kettö meg most vett hazikot Mo.-n. Tenyleg sok nyugdijas gondolkodik keleteu.ban.

tanato 2015.03.14. 09:20:39

@Der echte Weihnachtsmann: Persze hiszen mégiscsak EU-n belül van közel az otthonához és lénygesen jobb aZ ÁRSZÍNVONAL.

NIKI LAURA 2015.03.14. 09:26:21

@Der echte Weihnachtsmann: erthetetlen!
A lengyelek menekultek,menekulnek,es vszeg a jovobe is mennek mindenfele,mint anno Tito Yugojabol az ottani nepek...

Erre azt irjatok,a nemetek meg epp lengyelbe mennek.. Ahonnan az ott szuletett menekul.....miert nem romaniaba,v le a "csornojemorehoz" romaniaba?

En ugy gondolom,nemet lakossagot nezve nehagy diverzans valassza keleti szomszedjat lakohelyul.
Egy eleve fejlett tarsadalombol- nehany nyuggert,kalandort,v audi-merci melost leszamitva-ki menne egy ex kommcsi orszagba?

A regi stereotipiak - piroska/ paprika/ gulas/Plattensee mar ego,ciki mint elony az itt eles szempontjabol.

Der echte Weihnachtsmann 2015.03.14. 09:27:02

@tanato: egy par eve meg Spanyolorszag volt a cel. Most meg ez. Ja meg Törökorszagert vannak oda. Szerintem nem csak venülnek, hülyülödnek is. Vagy most mar ugy vannak vele, törökök ide, mi oda.

drnapene 2015.03.14. 09:27:27

Én kifejezetten bízom abban hogy a gyerekeimnek lesz lehetőségük világot/ Európát látni, továbbtanulás vagy munka mellett. Fiatal kezdőként azért nekik sem lehet könnyű.

NIKI LAURA 2015.03.14. 09:30:10

@NIKI LAURA: mondjuk epp az En peldam a kivetel,de ez is erositi a szabalyt....belga nyugger vette meg a tanyamat.
Nem is normalisak.Kifizettek,erre hazamentek....majd tavasszal jonnek.
Aztan ha alapig lebontjak a kedves emberek mig lakatlan,ki fognak akadni.
Raadasnak,remeltem,nem olvassak a hireket...a kozeli Kunszallason epp ket belgat oltek meg nemreg.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.03.14. 09:35:25

"vasárnap mindenki csinálna egy fotót"

Miről? A közeli fákról?

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.03.14. 09:35:25

@NIKI LAURA:

Miután volt ez a rendszámos botrány évekig, a magyar hatóság eleve már nem foglalkozik a kérdéssel. Szerintem ez így van jól.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.03.14. 09:35:25

@Taxomükke:

Amikor 2002-ben a Fidesz választási jelképpé tette a kokárdát, éppen levelezős hallgató voltam a Pázmányon. Akkoriban a fiatalok 80 %-a fideszes volt (ma már a Jobbik a legnépszerűbb párt a fiatalok között, de akkor még nem így volt), így 10 hallgatóból 9 kokárdát viselt átlagban.

Én nem viseltem, gondolom ballibnek lettem minősítve. Pedig az ok más. Én azért nem viselem, mert nem értek egyet Kossuthék eszméivel, sőt az 1849-es április fordulatot egyenesen törvénytelennek tekintem. Szerintem a Habsburgoknak volt igazuk.

tanato 2015.03.14. 09:36:24

@Herr Géza: vALÓBAN nagyon szép lakóparkjuk van,jól érzik magukat,bár egyre kevesebben vannak mert akkor voltak sokan amikor be kellett tanítani a helyieket.Én egy két emberrel beszéltem.Azután mennek tovább a világban a következő projektjükhöz.Kétségtelen nagyon fellendítették Kecskemét fogyasztási bevételeit/főleg az expat wife-ok,akik ugye itt nem dolgoznak./,fodrász bébiszitter,takarítónő étterem,masszőr,teniszpálya bérlet,uszodabelépő,tolmácskodás,szórakozóhely,kozmetikus stb.
Érdekesség hogy sok nem fehérbőrű vagy német anyanyelvű is van köztük.Sok török,ázsiai,pl. a múlt évben egy thai-német szerelőnek adtam elsősegélyt,amikor fejreállt a motorjával a kanyarban.Meg jártam egy francia házaspárnál néhányszor ellátni őket,kisebb bajaikkal.,meg a gyerekeiknek védőoltást beadni.Elzásziak, jól beszélnek németül is azért dolgozik az apu mint mérnök a Mercinél.Anyu meg otthon van a gyerekekkel.Az expat wife-oknak meg Kecskemét szervezett is egy ingyenes alapfokú magyar tanfolyamot hogy elboldoguljanak alapszinten.Azóta már ők is elmentek 4 évet voltak MO.-on,azt hiszem dél Amerikába egy ottani képviselethez.
Elég gyakori a német szöveg a városban,főleg a nők a kisgyerekekkel vannak a központban,kávézókban meg játszótereken,meg a strandokon nyáron.

fhdgy 2015.03.14. 09:36:30

@Taxomükke: Kokárda ügyben én is pont így vagyok! Tegnap láttam egy képet, ahol a kokárda egy mobil képernyőjén volt. Ott lehetne valami erős jelet rakni, hogy ez a kokárda nem az a kokárda. Illetve lenne egy javaslatom: többször volt olyan a történelemben, hogy egy ország hadserege két részre szakadt. A "szakadárok", hogy megkülönböztessék magukat az első időben, amíg nem volt másik egyenruhájuk, fordítva hordták a sapkájukat. Mi lenne, ha a MI kokárdánknak nem a kör alakú része lenne felül???

Der echte Weihnachtsmann 2015.03.14. 09:41:02

@NIKI LAURA: valoban nincs mar olyan vonzereje a Plattensee-nek meg a paprikanak. En ezt teljes mertekben Mo. Hibajanak tartom. Joforman semmifele marketing tevekenyseget nem vegeznek.

Lengyelor.ba meg inkabb a magas keresetüek mennek, mint irja a cikk. Tehat Managerek, ügyvedek. Epitöipari munkas biztos nem fog odamenni, az onnan jön ide.

tanato 2015.03.14. 09:44:03

@Der echte Weihnachtsmann: Hát én is inkább egy mediterrán tengerpartot választanék MO.vagy Lengyelország helyett.

VPBA · http://albania.cafeblog.hu/ 2015.03.14. 09:51:48

@tanato: Pont ezt akartam írni, pedig én a Balaton mellett éltem. :) Láttam a pusztulást az évek során, szerintem a szomszédaink is csak a nosztalgia miatt vettek ott házat, nekik tényleg sokat adott Mo. Lehet, azóta már eladták, nem csodálkoznék...

eagles 2015.03.14. 09:54:44

@tanato:

Szerintem a kecskeméti mercinél kevesebb mérnök dolgozik, mint Kartács, vagy Long munkahelyén.

tanato 2015.03.14. 09:57:02

@eagles: Na látod ezt nem tudom, hogy mennyi a mérnök és a kisebb beosztású ember pl. oktató-szerelő arány.Az első időkben tényleg rengeteg német volt,ma már kissé kevesebb.

DieNanny CH 2015.03.14. 09:59:36

@tanato:

Nem lehet, hogy Lo-ban és Mo-on többen beszélnek németül, mint spanyol- vagy Ol.o-ban?
Ezt csak gondolom, bár észak-Ol.o-ban meg Toscanaban szinte senki nem tudott.

Én Mo-on választanék egy termálfürdős kisvárost, jó közlekedéssel, és kész. (Pl Kiskőrös) De van Dunántúlon is jópár.

tanato 2015.03.14. 10:03:37

@drnapene: Ők járnak a legjobban a ti emigrálásotok okán.Akik az én korosztályomból már régen elmentek azoknak már felnőtt vagy kamasz gyermekeik vannak,legtöbbjük tényleg bejárta már a világot egyrészt a szüleivel másrészt később már iskolai vagy saját szervezésben.Egy két évet Brazíliában vagy Ausztráliában önkénteskedni,csereprogramban részt venni az már nekik nem tétel.

tanato 2015.03.14. 10:05:28

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: Persze több oka is lehet,az egyik a helyi nyelvismeret .Meg az aktuális divat,lehet hogy náluk már a mediterrán tengerpart lecsengett.

tanato 2015.03.14. 10:12:25

Visszetéreve a cikkre,meg kell különböztetni a nyugdíjasokat,az expat németeket akiket a cége küldi ki néhány évre valahová a világba,meg a fiatalokat akik világlátás tapasztalatszerzés miatt töltenek el néhány évet más országban,saját akaratukból.Pl. a nagyobbik lányom munkahelyére éppen most jött egy párizsi lány direkt ilyen célból néhány évre.Na meg még kint összeismerkedett egy magyar fiúval és kíváncsi Mo.-ra.Jól érzi magát BP-en nagyon,élhetőbb városnak tartja mint a saját 10+ milliós metropoliszát.Persze nem halálig tervezi az itt tartózkodást.Ő mondat a lányomnak hogy az ott bevett szokás hogy a fiatalok elmennek külföldre dolgozni néhány évre.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.03.14. 10:16:44

@fhdgy:

Mit kell ezen túlbonyolítani?

A kokárda azok jelképe, akik egyetértenek Kossuthék vonalával. Ennyi az egész. Az, hogy ugyenezek más kérdésekben nem értenek esetleg egyet, az teljesen lényegtelen.

Ezen az alapon fordítsuk 45 fokban balra északtól a karácsonyfát, mert a szomszéd, akit utálunk, észak felé tájolja az övét.

A kokárda a kossuthisták jelképe. Minden pártból. A jelenlegi összes parlamenti párt kossuthista.

fhdgy 2015.03.14. 10:17:05

@NIKI LAURA: Rövidesen én is nyugdíjas leszek, ha addig el nem dobom a fakanalat. Én is el fogok menni Mo.-ról. Nem akarok élni egy ilyen országban. Több variáció is létezik számomra, még nem tudom, hogy melyikből lesz valóság, ill. azt sem, hogy mi lesz a sorrend. A sorrend azért merül fel, mert lehet, hogy "habzsolni" akarom az életet és több lehetőséget is ki akarok próbálni. Pl. szívesen elmennék Csángóföldre, hogy ottani gyerekeknek taníthassak számítástechnikát. Ez persze a statisztikában úgy jelenne meg, hogy egy hülye magyar Romániába menekült Mo.-ról. Elmennék Horvátországba is, ez egy kicsit "hazatérést" jelenteno, hisz már Mo.-on születtem, apai ágon onnét származom . Van még egy-két opció, de most nem untatok vele senkit.

fhdgy 2015.03.14. 10:17:13

@maxval bircaman szerkesztő: Mondd kérlek, neked mennyit kell erőlködnöd, hogy mindig kitalálj valamit, ami tök ellentétes mások véleményével. Most pl. eljátszod ezt az "én labancz" vagyok históriát, pedig a Habsburgok biztos azt mondanák rád, hogy "rebellis kurucz"!

adamskij · http://adamskij.bandcamp.com 2015.03.14. 10:27:31

az osztrák 20ezres szám forrására lennék kíváncsi, mivel a statistik.at szerint összesen 160ezer német állampolgár él ausztriában.
kulturális szempontból teljesen hasonló lenne ausztria? ez óriási tévedés, nagyon is eltérő. nem véletlen az élcelődés egymás között.

eagles 2015.03.14. 10:40:31

@tanato:

"nagyon szép lakóparkjuk van,jól érzik magukat"

Az angol gyarmatosítók is jól érezték magukat Indiában.

Hari Seldon 2 2015.03.14. 10:41:52

OFF

444.hu/2015/03/13/40-eve-nem-volt-hasonlo-valsag-nelkul-is-megtorpant-a-szen-dioxid-kibocsatas-uteme-tavaly/

Ennyit arról, hogy amikor arról beszéltem, hogy a jövőben a környezetszennyezési helyzet - fokozatosan bár - de javulni fog, csökken a co2 kibocsátás, mindig jött valami pesszimista ellenvetés.
Biztos vagyok benne, hogy most is lesz ilyen.
Az ember alapból aggódik a jövő miatt, holott nem kellene.
Na, jó ma nem OFF-olok tovább, megyek Magyarországra, és csak kedden este jövök haza.

ON

2015.03.14. 10:57:47

'Németország túl anyagias. Mindenki azt nézi, milyen autóval jársz, mekkora házad van. De az emberek boldogtalanok.'

Szokasos altalanositas, 'az emberek' boldogtalanok stb. Tudom hogy csak egyvalakinek a velemenye, de akkor is, nehogy mar ez legyen a reprezentativ... Egyebkent en egy ev alatt amig ott laktunk nem vettem eszre ezt hogy 'Nemetorszag' anyagias meg azt nezik mid van, de biztosan ilyen emberek is vannak ott mint a vilagon mindenhol. Azt nem hiszem hogy a tobbseg ilyen lenne Nemetorszagban.

Din Serpahis 2015.03.14. 11:01:14

Nekem az egyik német kollega előadta, hogy ő azért dolgozik Svájcban, mert egyszerűen túl magas az adó a németeknél. Aki magasabban képzett, és jobb fizukra hajt, azt megkopasztják. Szerinte tiszta szocializmus ami ott van :)

Hari Seldon 2 2015.03.14. 11:13:23

Na még ennyit:

"Elég sok némettel dolgozom együtt, és amikor megkérdeztem, miért költöztek ide, a legtöbbjüknek ugyan az volt a válasza: Németország túl anyagias. Mindenki azt nézi, milyen autóval jársz, mekkora házad van. De az emberek boldogtalanok."

Ez olyan alternatív balos szempont lehet. Mindenhol vannak ilyen hippik, akik azt hiszik, hogy milyen klassz dolog ez. (a többség kinövi)

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.03.14. 11:45:26

@fhdgy:

Nem játszom semmit, ez az álláspontom immár kb. 20 éve.

Kossuth rossz célokért harcolt, miért ünnepelném őt? Nincs rá okom.

szöüke koula 2015.03.14. 11:45:28

egy 200-szavas esszépályázatot írtak ki, amelynek győztese fogadótulajdonos lesz amerikában. itt a fogadó:
www.theplaidzebra.com/this-innkeeper-is-offering-her-900000-lakeside-inn-to-the-writer-of-the-best-200-word-essay/

pasztasuta 2015.03.14. 11:46:01

@Shebelle: Ezt nem csak a németek tehetik meg, pl én is ezt csinálom meg szerintem vagyunk még így egy páran ezen a blogon. :)

tanato 2015.03.14. 11:50:41

@maxval bircaman szerkesztő: Hát ha egy ország függetlensége rossz cél,akkor szerinted Bulgária jobban járt volna ha még mindig a Török Birodalomhoz tartozik?

tanato 2015.03.14. 11:52:33

@eagles: Ajjaj de még milyen jól.Azért német hadsereg meg német közigazgatás egyelőre még nincs Kecskeméten.

miaturo 2015.03.14. 12:29:46

A németek nyilván többségükben azért mennek el, mert a német gazdaság terjeszkedik, főként az említett keleti irányba, és ők tapasztalatot kívánnak szerezni jövendő munkájukhoz. Ez az arány tizede a mi kivándorlásunknak, és sajnos a mi kivándorlóink - ezzel ellentétben - megélhetési kivándorlók, vagy, bár nem politikai üldözöttek, de a politika által elüldözöttek.

fhdgy 2015.03.14. 12:29:47

@maxval bircaman szerkesztő: "Kossuth rossz célokért harcolt...", erről érdemes lenne vitatkozni, bizos vagyok benne, hogy sokan bele is folynának ebbe a vitába, pro és kontra. Én sem értek mindenben egyet Kossuth Lajossal. Én valahol Kossuth és a Legnagyobb Magyar közé pozicionálnám magam. Írtál olyat is, hogy "Szerintem a Habsburgoknak volt igazuk". Erről viszont nem lennék hajlandó vitatkozni!

fhdgy 2015.03.14. 12:29:47

A kétezres évek elején Nagy-Münchenben dolgozva, nekem is volt olyan német kollégám, aki Afrikába, pontosan Kenyába, ment dolgozni. Németországban programozó volt és elment Afrikába. Volt olyan kollégám is, aki USÁ-ba készült, mert szerinte a programozóknak ott az igazi. A különbség az, hogy mi magyarok leginkább "menekülünk" valamitől, valami elől, a németek meg csak azért mennek el, hogy még jobb legyen. Sokáig lehetne ezen értelmesen írnunk itt ezen a blogon. A magyarok szempontjából a németekből nem hiszem, hogy sok tanulságot lehetne levonni, mert teljesen mások a körülmények, a motivációk. Azt hiszem, értitek, hogy mire gondolok.

tanato 2015.03.14. 12:35:30

@fhdgy: Naná hogy értjük.Pl. Német orvos,ápoló ,gyógyszerész ,idősgondozó nem hiszem hogy sok dolgozna kelet_Európában.

tanato 2015.03.14. 12:38:31

@fhdgy: Persze a Habsburgoknak a saját szempontjukból igazuk volt,Magyarországgal kapcsolatban,legalább annyira mint az Oszmánoknak Bulgáriával kapcsolatban.El kellett fojtani a Birodalomból kiválni,függetlenedni akaró népek szabadságharcát.

NIKI LAURA 2015.03.14. 12:45:31

@fhdgy: Hrvatska nekem is a bakancslistamon van.
Fateromat- aki regota nyugdijas,de itt az alfoldon moorcsonakokat javit,sot Honda szakszerviz-szivesen latnam egy Murtel szigeti kis tengerparti hazba ,ahol osztrak/ nemet tulajoknak javitja a hajokat...kozbe a szigetek kozott motorcsonakazunk,scampit,calamarit eszunk( utoljara 250 kuna volt egy adag)...
Ez a legkozelebbi tenger,csak az a baj,hogy be kell venni minden vallalkozasba egy Horvatot,annelkul nem megy.
Szoval sokkal jobb,mint Csangofold...

fhdgy 2015.03.14. 13:04:47

@tanato: Se Habsburg, se török nem vagyok. Amit írtál, az az ő igazságuk. A mi igazságunk meg valami egészen más! Így nem mondhatok mást, csak azt, hogy Te és én biztos, hogy "egy húron pendülünk". Birca nem relativizálta a dolgot, vele nem értek és nem is érthetek egyet. Egy esetben tudnám megérteni, ha osztrák lenne és nem magyar ( ez lenne a kisebb baj ). Egy magyar, aki az osztrákokkal van, nekem nem más, csak egy labancz! Ez már tényleg baj!

fhdgy 2015.03.14. 13:04:50

@NIKI LAURA: Horvátország nekem mást jelent, mint csak az Adria. Apai nagyszüleim és sok rokonom ott van eltemetve. Szerencsére élő rokonaim is vannak. Csángóföld más nekem, oda más vonz. Nem is lenne végső cél, kivéve, ha örökre rabul ejtene.

P.Elliot 2015.03.14. 13:15:34

@Mirjam2: Szerintem mindossze arrol van szo hogy a nemet fiatalokban is bennt lehet a vagy hogy valamerre elmenjenek ami kulfold! Elni egy kicsit, lakni, dolgozni, megismerni mas eletformakat, kalandozni normalis munka es elet mellett, nem csavarogni hatizsakkal. Aztan majd meglatjak hogy hogyan es merre tovabb....kis tapasztalatszerzes az eletben.
A mai fiataloknak mas erdekes es fontos mar mint nekunk volt valaha, divat lett elmenni valamerre mindenfele gazdasagi es politikai ok nelkul....
Ez nem csak Nemetorszagban van, Usaban is, egyre tobbet hallom innen-onnan hogy valakik gyerekei, unokai pl. mennek Angliaba nehany evre. Lanyom baratnojenek a testvere egy fiatal fiu Nemetorszagba ment, meg az egyetemet is ott vegezte el menetkozben de aztan hazajott. Baratnom unokaja a delamerikai orszagokban probal allast talalni mint hallom, az sem tervezi orokre csak most egy kicsit. Az ide-oda, elvandorlas hogy ugymondjam divatba jott, kicsit korulnezni a vilagban, kipuhatolozni hogy milyen az elet mashol. Ferjem munkatarsanak a gyereke Lengyelorszagba megy, onnan szarmaznak a nagyszulok, kicsit megnezi maganak nehany evre.
Egyik keresztfiam aki magyar szulok itt szuletett gyereke azt mondja hogy mihelyt teheti megy Magyarorszagra lakni, imadja, azt mondta hogy megprobal ott elni, rajong az orszagert, sokszor jar haza, tudja mi varja.....
Semmi rosszat nem latok benne hogy ide-oda jarkalnak a fiatalok...Bar en tehettem volna meg akkoriban!

tanato 2015.03.14. 13:17:33

@P.Elliot: Nagyon egyetértek, az utolsó mondatoddal különösen.Azt nem is értheti, csak a mi korosztályunk.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.03.14. 13:22:13

@fhdgy:
érdemes törökökkel elbeszélgetni a birodalmukról. már eleve azt mondják, hogy az Ottomán birodalom volt, nem török, ezzel kicsit lerázva a felelősséget. aztán meg szerintük békés együttélés és kölcsönös tisztelet volt. sajnos nem tudok annyi történelmi tényt részletesen, hogy nekiálltam volna alaposabban vitázni, meg olyat se akartam, hogy de hát mi kicsit másképpen gondoljuk, mert most miért mondjak ellenségeseket, ha ők meg testvérként gondolnak ránk, az akkor ott nekem vagy Mo-nak mire lett volna jó? egyszerűbb inkább a török konyha befolyását elismerni (szerintem nagyon hasonlít a magyarra, csak sokkal jobb változatban), kávé, néhány szó, a nyelvtanunk logikája ugyanaz, békés témák. engem egyébként a törökök töröknek szoktak nézni.

2015.03.14. 13:27:43

@P.Elliot: Persze, ez teljesen normalis dolog, 'gap year' formajaban vagy mas orszagban tanulni, dolgozni, nincs ebben szerintem semmi kulonos. Miert is ne utaznanak az emberek? Es nemcsak fiatalok, pl. UK-ben nepszeru a 'gap year' kozepkoruak es idosebbek koreben is, gyakran akkor keritenek ra sort mikor a gyerekek felnonek, onalloak lesznek es igy a szulok megint fuggetlenek, idealis esetben anyagilag is, es lehetoseguk van vilagot latni.

P.Elliot 2015.03.14. 13:32:36

@Dragonlady (Bp, Hun): Nekem itt meg az oroszok borulnak a nyakamba ha talalkozom veluk hogy mi testver nepek vagyunk! Kar is lenne magyarazni nekik hogy a nyakunkra ultek es mit gondolunk roluk mert ugy ugy tudjak hogy mi szeretjuk egymast, kozos nevezon voltunk. Nem is mondom nekik hogy nem egeszen igy van mert valoban nagyon kedves emberek es miert is ne ereznem en is hogy a kozos sors osszehozott. A politikat ott fennt gyartjak mindenhol, nem a nep kozott....A nep szivott nagyokat akiket iranyitottak. Kar is lenne nekik magyarazni.

P.Elliot 2015.03.14. 13:34:02

@tanato: Hat nem? Vegiglaktam volna a vilagot! Istenem, hogy mirol maradtam le amit ezek a nyavajasok/szeretettel mondva/ megtehetnek most!

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.03.14. 13:38:59

@P.Elliot:
engem az orosz témától a hideg ráz, lehet, hogy őket eligazítanám :-) azért az mégiscsak nemrég volt, nem 400 éve, bár mondjuk ugyanannyira nem tehetnek róla.
viszont pl a nálam pár évvel idősebb azeri főnökömmel nagyon jó kis eszmecserénk volt a közös szovjet időkbeli élményeinkből (gyerekek voltunk, ő valami sakkbajnok volt és járt is Budapesten a nyolcvanas években, és sokmindenre emlékszik).

2015.03.14. 13:41:18

@P.Elliot: Hat igy van, mindenki testver nep akikkel lehet vodkazni :D Sot, minel tobbmindenkivel kell, es ragaszkodni kell a nemzetkozi baratainkhoz, hogy a politikanak es a mocsok propagandanak minel nehezebb legyen a dolguk meggyuloltetni egymassal egymast.

P.Elliot 2015.03.14. 13:41:37

@Dragonlady (Bp, Hun): Majd valaszolok erre de megyek ki reggelizni valahova a ferjemmel most...

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.03.14. 13:50:54

@P.Elliot: jó étvágyat

@mojyo: tavaly Indiában találkoztam egy román párral, tanárok voltak ők is. utólag mondta a csaj, hogy a legelején, amikor elkezdtünk csevegni egymással, és én mondtam, hogy honnan vagyok, akkor megijedtek, hogy akkor ő most mit mondjanak, mert nem sokkkal korábban találkoztak egy magyar sráccal, akivel nagyon jól elvoltak, amíg az meg nem tudta, hogy románok, akkor erre rögtön beszólt valamit és többet nem beszélt hozzájuk, szóval féltek, hogy majd én is ilyen leszek, ha kiderül, hogy ők románok.
-- az nekem más, ha politikai vitába keveredik az ember, meg én se hagynám, hogy testvérnépnek nyilvánítson egy orosz vagy egy román, de egyébként jó lenne egyáltalán találkozni egymással és beszélgetni, mint a normális emberek. ok, persze, Ázsia erre nem az ideális hely, szerintem életemben nem beszélgettem még románokkal korábban (erdélyi magyar barátaim vannak), pedig csak itt éltem korábban 26 évig és mégse.

VPBA · http://albania.cafeblog.hu/ 2015.03.14. 13:58:26

@Dragonlady (Bp, Hun): Erről az albánokkal is lehetne beszélgetni. :) Nekik majd' 500 év jutott... Az egyik leggyakrabban használt szavukat (avash=lassan) is tőlük vették át. :)
Minket is néztek már töröknek, de a beszédünk alapján. Nem tudom, honnan vették...

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.03.14. 14:01:40

@VPBA: ha törökül beszlgetnek pl a szomszéd szobában és nem hallom tisztán, mit mondanak, nekem simán megkülönböztethetetlen a magyartól

2015.03.14. 14:02:24

@P.Elliot: Gondolj bele. Itt voltak nálunk a törökök, az osztrákok, az oroszok, volt közös királyunk a lengyelekkel, és ők úgy gondolják, hogy ezek jó dolgok voltak. :)

SzZoole 2015.03.14. 14:05:32

A holgyeket kérdeznem
Egy hosszú repülő utat hogy tudnak a nők végig utazni egy picsaszoknyaban?
Egy kicsit előre hajolnak vagy a szel egy kicsit is fúj es kint van az egesz berendezésük
Amit en ugyan nem bánok mert látványnak kellemes de nem hiszem hogy olyan kényelmes lenne.

2015.03.14. 14:13:58

@Dragonlady (Bp, Hun): Ez egy erdekes sztori, kar, hogy annal a sracnal is mukodott meg a politikai gepezet, akikkel elotte beszeltek, de meg szerencsere, hogy aztan veled talalkoztak :)

Hat persze a tortenelem megitelese az mas, peldaul az, hogy az oroszok szerint '56-ban ok zavargast jottek leverni azzal ugye enis eleg voroslo fejjel vitatkoznek :D Ezek egyszeru politikai erdekekbol vannak igy, ahogyan @tanato is mondta, a Habsburgok szerint nyilvan nekik volt igazuk, szerintunk meg nekunk, ez igy van elegge, en sem akarok, es nem is tudnek azon valtoztatni, hogy magyar vagyok,es nyilvan aszerint nezem a tortelnemet, hogy nekunk mi volt jo, es mi nem. (Szoval egyetertek nagyjabol mindenben, csak engem nem zavar a testvernepezes, persze az en velemenyem nem annyira szamit, en elegge egy megveszekedett ruszofil vagyok, csak nem ugy, mint a @maxval :D Marmint, en nagyon szeretem az oroszokat de az elmult 2000 evben meg egyszer sem volt olyan, hogy a hatalmuk altal folytatott politikajuk szimpatikus lett volna, vagy egyetertettem volna vele. Na de ugye, ez masoknak sem sikerult. Ez mar csak ilyen, ha magyar szemmel nezzuk a tortenelmet. :D Ettol meg a nyelvuk, a kulturajuk, az eletszemleletuk szerintem iszonyu erdekes es nekem szemely szerint nagyon tetszik. A tobbi szlavokhoz is vonzodom de valami miatt az oroszokba vagyok szerelmes, ne kerdezd miert, teljesen irracionalis erzelem, nem tudom megmagyarazni :D De masokba is vagyok egy kicsit azert :D)

A lenyeg, hogy en nagyon hiszek abban, hogyha keruljuk a politikai temakat, akkor kiderul, hogy az emberek nagyon hasonloak ezeken a kornyeken, es a fo ellenseg mindig a politikai elit, es nem egymas. Es ha sokat baratkozunk, akkor talan meg lehetne mutatni a politikanak, hogy nem kerunk beloluk es a gyuloletukbol.

Mai napi hippi-kommentunket olvastak, megyek tekerek egy spanglit* es hallgatok egy kis Mano Negrat.

*Vicc volt, en soha.

VPBA · http://albania.cafeblog.hu/ 2015.03.14. 14:35:22

@Dragonlady (Bp, Hun): Így már értem. Nekem nem tűnt fel, hogy hasonlítana a két nyelv, nekem a török keményebbnek tűnik. Viszont a török kávét jól itt hagyták, az albánok azt isszák, állítólag kíméletesebb, mint a presszó.

DieNanny CH 2015.03.14. 14:47:43

@pasztasuta:

Mi a kérdés? Mert ha az, hogy megveheted-e nekem, akkor a válaszom: IGEN! Jöhet vár és kastély titkos lépcsővel és folyosóval... :-)

**mimi** 2015.03.14. 14:57:35

@pasztasuta:
még meggondolom...lehet teszek rá ajánlatot :))))

pasztasuta 2015.03.14. 15:20:16

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: oké, már hívom is! :D egyébként ha azt vesszük, hogy ugyanennyibe kerül egy 5 háló+5 fürdőszobás luxuslakás London belvárosában, akkor szerintem tökre megéri a kis középkori toszkán kastély 115 szobával, 100 fürdővel,18 hektár szőlővel,1500 olívafával, 2 tóval, 4 úszó medencével meg egy teniszpályával.
www.onthemarket.com/details/854782/

@**mimi**: ha nyélbe ütöttétek a bizniszt majd szólj és megyek szomszédolni! :D

kardio1 2015.03.14. 15:20:43

@Taxomükke: En meg a tetves hazaàrulo tolvajbanda elleni tiltakozàsul is kitettem 2002-BEN ES AZUTAN... Mondjuk én az àtkosban is mindig kitettem, és amiota itt élek, azota sem vàltoztattam ezen a szokàsomon.

kardio1 2015.03.14. 15:29:04

@maxval bircaman szerkesztő: Manapsàg màr nem élnek a Habsburg-pàrtiak se, meg a függetlenségpàrtiak se. A kokàrda ma a nemzeti ünnephez kapcsolodik. irrelevàns, hogy mit gondolunk az akkori sorskérdésekrôl, az nem vàltoztatja meg a mùltat. Ezért mindegy nekem, hogy ki kormànyoz aktuàlisan, alapvetôen nem ezért hordok kokàrdàt ezen a napon.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.03.14. 15:44:35

@tanato:

Összehasonlíthatatlan a két dolog egymással.

Eleve Mo. lakosságának alig 40 %-a volt magyar. Ebből nacionalista magyar államot fabrikálni, ahogy Kossuth akarta, beteges, sőt káros ötlet.

Trianon kezdete 1848.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.03.14. 15:44:43

@tanato:

Jogilag mindenképpen. De itt nem a jogi kérdés a fő tényező. Egyébként a Habsburg álláspont jogilag igaz volt: tény, hogy Kossuth megsértette a magyar alkotmányt.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.03.14. 15:45:04

@Dragonlady (Bp, Hun):

Ez tény. Az Oszmán Birodalom nem török állam volt, hanem ISZLÁM állam. MInden muszlim teljesen egyenrangú volt, s minden állami pozíció nyitva állt mindenki előtt, nemzetiségtől függetlenül.

Viszont aki nem volt muszlim, az másodrendű alattvaló volt.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.03.14. 15:45:12

@tanato:

Alapvetően mindig minden ország küzd a szeparatizmus ellen.

Aztán ha a szeparatisták képesebb erőt felmutatni, az anyaország kénytelen beletörődni.

Az USA-ból is így lett önálló ország. Törvénytelen szeparatizmussal, melyet külföldről támogattak.

fhdgy 2015.03.14. 15:45:27

@Dragonlady (Bp, Hun): Nekem Németországban volt egy török kolléganőm, ő már ott végezte az egyetemet, bár még Ankarában született. Kedves volt, normális volt, semmi panaszom nem lehet rá. Egy "aljasságot" azért elkövettem ellene: odaadtam neki az Egri csillagokat, németül. Elolvasta, utána pár szóban megbeszéltük, nem lett harag belőle. Megegyeztünk abban, nagyon régen volt, ma már nem kellene az ilyenekből problémát csinálni, a gyerekek nem felelősek az atyák tetteiért. Ennyi! Tanulni kellene a múltból, nem a maiak között keresni a felelősöket a múlt bűneiért, ezt már én teszem most hozzá. Nagy szükségünk lenne erre a közelmúlttal kapcsolatban is, magyar-magyar viszonylatban is.

GERI87 2015.03.14. 15:45:41

800 ezer az a népesség 1%-a, tehát minimális és jelentéktelen.
Kivándorlás, minden országban van.
Na meg a német cégeké kelet-Európa, nyilván küldenek ide munkatársakat is...
ez a német kivándorlás a karrierről, kiküldetésről, kalandvágyról szól...egyáltalán nem olyan mint az oda bevándorlók esete.

@maxval bircaman szerkesztő:

"Kossuth rossz célokért harcolt, miért ünnepelném őt? Nincs rá okom. "

Kossuthnak irreális és szűk látókörű volt a nemzetiségi politikája:

- "én soha, de soha a magyar szent korona alatt, más nemzetet és nemzetiséget, mint a magyart elismerni nem fogok” -

Ez a baromság az elkövetkező 70-100 évre meghatározta a magyar nemzetiségpolitikát...sőt napjainkig érezhető.
Széchenyihez képest valóban egy "dzsentri" volt...
A függetlenségi vággyal és a többi reform gondolattal viszont semmi gond.

Te mondod mindig hogy egy "népre nem lehet ráerőltetni a szokásaitól eltérő ideológiát".
"Ausztria" a Habsburg család érdekeit szolgáló "tákolmány volt".

Meg lehetett volna "rendesen csinálni" de a kitelepítést és a 'nemzetteremtés' ("moldávosítást") eszközét még nem ismerték, alkalmazták..

montroyal ( CAN qc) 2015.03.14. 15:46:16

off de erdemes elolvasni ..pl hogyan novekszik a 40 ,50 ev feletti nok ferfiak gyermektelensegi aranya ...stb hogyan csokken a lakossag es nehany ok ..

www.origo.hu/itthon/20150312-szazmilliardokat-dob-ki-az-ablakon-a-kormany.html

tanato 2015.03.14. 15:48:49

@kardio1: Jogos,egy függetlenségi háború minden népnek pozitív üzenetet hordoz.Ma sajnos sokan a kokárdaviselést itthon annak tartják hogy kormánypárti-e az illető vagy nem.Pedig a kokárda pont nem erről szól,hanem a történelmi múltról.

Shebelle 2015.03.14. 15:51:37

@pasztasuta: természetesen igy van! De sokkal rugalmasabbak már ami az átlagot illeti mint a keleti blokkban élők. Másrészt azért ehhez is kell némi pénzösszeg. Harmadrészt pedig a fősulik, egyetemekben ,pl. épitész területen(ahol az ismerős is végzett) fél éves képzést szinte ingyen(amit a hallgatók 80%-a ki is használ), ezáltal már ismerősként térhet vissza az adott országba. Ez nálunk nem adatott meg még ilyen mértékben. Erre gondoltam.

Shebelle 2015.03.14. 15:53:33

@Shebelle: Kimaradt hogy az suli lehetővé tezsi a hallgatói részsére a külföldi féléves képzést .....

tanato 2015.03.14. 16:03:35

@maxval bircaman szerkesztő: Kossuth nemzetiségi politkája hibás volt,de a fő cél az ország függetlensége helyes volt és már régóta benne volt az emberek lelkében.A Habsburgok viszont azonnal meglátták a nemzetiségi viszonyokban rejlő lehetőségeket a forradalom leverésében.Ennek ellenére hiába a nemzetiségek plusz osztrákok,győztünk volna ha az orosz cár nem avatkozik bele.A jogi része megint bonyolult mert nem mi akartuk a Habsburg Birodalmat hanem ők űzték ki a törököket,így fegyverek hatalmával lettek az ország urai.Másrészt nem minden nemzetiség harcolt ellenünk,ruszinok,svábok,zsidók nem.A végén meg a többi nemzetiség azt kapta jutalmul,amit mi büntetésül.Szóval a márciusi forradalom és az utána következő szabadságharc,egyértelműen progresszív pozitív,még ha a nemzetiségeket sikerült is szembeállítani a forradalommal,amiben persze Kossuthék is hibáztak jócskán,és igaz Trianon tényleg innen fakad jórészt.

Ugyandehogy (törölt) 2015.03.14. 16:12:50

@adg [Au, Darwin]: csak ugy er, ha hallod valakitol, es sose jartal ott.

Ugyandehogy (törölt) 2015.03.14. 16:14:09

@NIKI LAURA: a belgak rajottek, h hozzajuk kepest nalunk nagyon olcso a fold.

tanato 2015.03.14. 16:30:48

@maxval bircaman szerkesztő: Egyébként nem összehasonlíthatatlan Bulgáriával,mindkét esetben egy kis nemzet ki akart szakadni egy nagy Birodalomból és önálló akart lenni,amit érthetően a nagy Birodalom nem akart.Egészen más mint pl. 48-ban a románok vagy a szerbek esete,ők egyesülni akartak a határon túli testvéreikkel/,sajnálatos hogy ebben elhitték a császár ígéreteit,amennyiben harcolnak a magyarokkal.,ez majd megvalósul/ akárcsak most a krími vagy kelet ukrajnai oroszok.

33621 2015.03.14. 16:48:13

Egy kis egzotikus határátkelés kerékpárral! Kár hogy a szerzők nem említik meg hogy egy ottani magyar is vendégül látta okét!
A feleségem volt középiskolai osztálytársa a családjával ott él, mint búvár oktató dolgozik kint, és pont a múlthéten beszéltünk vele Skypon, mivel szervezni kellene a 30-éves érettségi találkozót. Ö említette ezt a Magyar párt, hogy ott jártak kerékpárral és vendégül látta öket és elbeszélgetek.

www.origo.hu/utazas/amerika/20150301-costa-ricaban-jartunk-a-vilag-legboldogabb-orszagaban.html

33621 2015.03.14. 17:01:02

Ez olyan mint amikor a II. világháború után a pengő elértéktelenedett Magyarországon!

toochee.reblog.hu/egy-talicska-penz

Sanyi9 2015.03.14. 17:08:42

Miutan elolvastam ezt az irast, en ugy ertettem, hogy 800 ezer ember hagyta el 2013-ban Nemetorszagot es 500 ezer ember koltozott ide. Azutan megneztem a statisztikat es abbol kiderult, hogy 500 ezerrel TOBBEN vandoroltak be, mint ki, marmint 1200 ezer ember jott. Csak a tisztanlatas vegett, ha mas is igy ertette felre ezt.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.03.14. 17:27:17

@fhdgy:
Én is egyetértek Maxal.
Egetverő ostobaság volt azt a forradalmat kirobbantani abban a politikai helyzetben.
Legfőképp azért mert semmi ok ne m volt rá.
A forradalmak általában az emberek tűrőképességének végső stádiumában robbannak ki.
Ilyen helyzet akkor nem volt sőt Széchenyiék rengeteg engedményt értek el és kezdték felvirágoztatni az országot.
Néhány részeg hülyegyerek ezt tette tönkre.
Ha nincs a forradalom akkor Magyarország aranykora nem 47 év hanem legalább hússzal több.
A hiábavaló véráldozatokról nem is beszélve.

Herr Géza 2015.03.14. 17:28:31

@tanato: Most sokan vannak itt a magyarok Sindelfingenben (Mercedes főgyár). Két hete ebédidőben jártam a gyár melletti bevásárlóközpontban, amikor is betódult egy csomó fiatal "Mercedes-Benz / Kecskemét" logós pólóban. Mögöttük álltam sorban a péknél és elöntött a büszkeség, mert viszonylag zsenge koruk ellenére határozottan korrektül beszéltek németül. Sok volt köztük a lány, és kíváncsiságból váltottam velük néhány szót. Nem szalagmunkások voltak, hanem míndenféle adminisztratív meg minőségellenőrzési munkákra tanították be őket. És nem fikázták őket a német kollégák azzal az IQ-mentes elmélettel, hogy "elveszitek a munkánkat".

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.03.14. 17:34:58

@tanato:
Nem a cél rossz csak tudni kell a megfelelő időt hozzá.

Herr Géza 2015.03.14. 17:38:41

@Zoole[uk]: Te ilyen kabrió repülővel szoktál utazni ? Amivel én járok, abban nem szokott fújni a szél.... :))))))))))

SzZoole 2015.03.14. 17:40:16

@Herr Géza: a terminalban látom őket míg az utasomra várok

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.03.14. 17:59:18

@fhdgy:
Tipikus magyar gondolkodásmód. Valaki leteszi a voksát ami veled ellentétes az már automatikusan a másik tábor híve.
Tipikus fekete-fehér gondolkodás.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.03.14. 18:14:49

@diggerdriver:

Eleve hazugság maga a forradalom. A Batthyány-kormány törvényes volt teljesen, alkotmányos, normális célokkal.

A gond nem ezzel volt. Hanem azzal, hogy a szélsőséges Kossuth elvitte az eseményeket olyan értelmetlen irányba, ami biztos vereséget jelentett.

A Birodalom szétrobbantása egyáltalán nem volt magyar érdek, s ezt aztán mindenki meg is látta 70 évvel később, Trianonban.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.03.14. 18:15:02

@tanato:

Gondold csak végig mi történt volna, ha Kossuth győz, s Mo. független állam lesz 1849-ben!

Vajon működhetett volna egy olyan magyar nacionalista állam, melyben a magyarok aránya 40 %?

A jogi oldalt meg felesleges nézni. A magyar szeparatizmus és a bolgár szeparatizmus egyaránt törvénytelen volt, ez tény (mint a szepartatizmusok 99 %-a általában). Nem a jog számít, a jogrend változik mindig: ami ma jogtalan, az holnap jogos.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.03.14. 18:15:15

@tanato:

A Habsburgok jogi igazságán vitázni nem érdemes egyébként, mert az szimpla tény.

Az akkori magyar alkotmány kimondta: az országot örökösen Ausztriával együtt kell kormányozni, s az uralkodó Habsburg kell legyen, míg e ház ki nem hal.

1849 áprilisában Kossuth puccsot csinált, s aztán erre hivatkoztak Bécsben,

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.03.14. 18:15:19

@GERI87:

Kossuth meg akarta ismételni a francia nemzetépítési projektet. Csak egész más korban és egész más körülmények között.

Der echte Weihnachtsmann 2015.03.14. 18:17:45

@Herr Géza: fikazni, hogy ,"elveszitek a munkat" a Hartz 4-sek szoktak. Na most ök azok akik eleve nem is akarnak dolgozni!

Egyebkent nekem is lett egy Mo.rol szarmazo kollegam es meglepöen szepen beszel nemetül. Az erdekes, valakitöl megtudhatta, hogy eltem ott harminc egynehany evig, odajött bemutatkozni, hogy ö Attila es Ungarn-bol jött es ennek ellenere nemetül beszelgettünk.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.03.14. 18:33:57

@tanato:

Március 3-án volt a bolgár nemzeti ünnep. Ebből az alkalommal csinálták ezt www.facebook.com/saprotiva/photos/a.323404754388267.78236.216543211741089/852455951483142/ a vicces plakátot.

Ez egy orosz festőművész képe a sipkai csatáról, ez volt az 1877-1878-as orosz-török háború döntő csatája a balkáni fronton. Ezzel a háborúval lett ismét Bulgária.

A vicc a szövegben van: OROSZ AGRESSZOROK ÉS BOLGÁR SZEPARATISTÁK HARCBAN A TÖRVÉNYES OSZMÁN HATALOM ELLEN.

fhdgy 2015.03.14. 18:34:04

@diggerdriver: Átkozottul nem fogtad fel a dolgot! Más dolog ellentétes véleménnyel lenni valamiről, és más árulónak lenni! Aki 1848-49 ügyben Habsburg-párti, azzal egy valamennyire is magyar mégcsak nem is vitatkozhat. Ezt próbáld már valahogy március előestéjén felfogni. Nem vagyok mélymagyar, nem döngetem féltéglával a mellemet, de ennyi a lehető legmininimálisabban is elvárható egy magyartól! Érted???

fhdgy 2015.03.14. 18:34:09

@maxval bircaman szerkesztő: Huhh, és 1848 szeptemberben a Batthyány Lajos törvényes magyar miniszterelnök támadta meg Magyarországot, Jellachich horvát bánnak öltözve. Ugye Te így gondolod???

pasztasuta 2015.03.14. 18:50:22

@Shebelle: Akkor ez így árnyaltabb, értem. :) Ha a német egyetemek az erasmuson túl biztosítanak ösztöndíjas külföldi tanulási lehetőséget az tényleg nagyon pozitív. A pénz kérdéshez: valószínűleg nekik könnyebb, de ettől még Magyarországról indulva is bele lehet ilyen kalandokba vágni.

Der echte Weihnachtsmann 2015.03.14. 18:53:56

HA! Mikor kell fenykepeszkedni? Holnap? Es ha lefenykepezem a toronyorankat, annak mi köze van Marcius 15 -höz?

DieNanny CH 2015.03.14. 19:05:28

Ja, igen, @HÁ, mi legyen a téma? Vagy bármi, csak lógjon bele a képbe egy kokárda?

Shanarey 2015.03.14. 19:28:40

A mai poszthoz, érdemben hozzászólni nem áll módomban.
:-)

Továbbá odáig süllyedtem hogy ha csak részben, de egyetértek Bircával.
:-)

Március 15 kapcsán, csak annyit hogy nem vagyok az az ünneplős fajta, 2002 óta pedig főleg nem. Ennek okán, fogalmam sincs milyen fényképet készítsek, az a másik dolog, hogy fényképezős fajta sem vagyok.
:-)))))))))

Sanyi9 2015.03.14. 19:41:25

@Der echte Weihnachtsmann: kivancsisagbol kerdem: "eltem ott harminc egynehany evet" ez azt jelenti, hogy nem vagy magyar nemzetisegu, csak Magyarorszagon eltel vagy egyszeruen sok ev utan mar egyszerubb ezt mondani, miny azt, hogy magyar vagy. Azert is kerdem, mert en is lassan hat eve Nemetorszagban elek.

Chamroe 2015.03.14. 20:16:03

@Philosoraptor: "Gondolj bele. Itt voltak nálunk a törökök, az osztrákok, az oroszok..."

Hát ha végignézek a családfán, anyám anyja félig orosz, az apja családja sváb volt.
Apám családja annyira zavaros, hogy még nem is tudtam rendesen kiigazodni rajta, ki honnan jött.
A férjem családja horvát nemzetiségű, otthon úgy is beszélnek egymás közt.

Namármost... Ha ránézek a gyerekeimre, két szöszke hajú, világítóan kék szemű törpét látok, akik mintha fénymásolóval készültek volna.
Kivéve, hogy a fiam kissé csíkszemű.
De mint tudjuk, a világon minden 5. ember kínai, mi öten vagyunk, nálunk a fiam a kínai :D

tanato 2015.03.14. 20:20:52

@maxval bircaman szerkesztő: @diggerdriver: természetesen győzött volna a forradalom orosz intervenció nélkül.utána a kegyetlen nemzetiségi harcok folytatódtak volna az is igaz,de osztrák fegyverutánpótlás nélkül nem vezettek volna eredményre.Erőszakos magyarosítás lett volna várható mint 67 után.De természetesen mindez csak a nemzetközi helyzet függvényében.Ami biztos a forradalomnak sikerült egybekovácsolni a magyarokat,akkor magyar-magyarra nem támadt ellentétben a későbbi 18-19-es és 56-os forradalmakkal.A legtisztább magyar forradalom volt,sajnos rossz nemzetiségi politikával.

Herr Géza 2015.03.14. 20:21:21

@Der echte Weihnachtsmann: Más szitura gondoltam. Én sokat dolgoztam olyan német cégeknek, akikkel itt már régi kapcsolatban voltunk és a keleti nyitás után ott építettek új gyárat, de ugye több olyan is volt, hogy itt valami meglévő részleget költöztettek át. Na ott azért érdekes szitu volt, amikor az itt munkáját vesztő embernek kellett az azt átvevő magyar utódot betanítani. Morbid egy ötlet volt a cégvezetéstől és logikusan nem is ment "zökkenőmentesen"....
Az, hogy a Hartz IV-es polgár mit pampog, az a lőtéri kutyát sem szokta érdekelni.... :)))

nyuszigonosz 2015.03.14. 20:27:02

Miért mennek el a németek?
Hát azért, mert sokan külföldön tanulnak, vagy tapasztalatszerzés okán végigjárják a világot, vagy annak egy részét legalább. Meg sok német vállalatnak vannak mindenfelé a világon kirendeltségei, üzemei és ezeken a helyeken dolgoznak németek is.
Meg vannak, akik kalandvágyból mennek máshová, vannak, akik a jobb fizetés miatt.
Meg olyanok is, akiknek olyan szakterületük van, ami miatt elmennek, oda, ahol azt tudnak dolgozni, amit szeretnének.
Meg mindenféle dolgok miatt jönnek meg mennek az emberek az országok között.

Az emberek mennek ha lehet, sok esetben vissza is jönnek, vagy jönnek helyettük más országokból emberek.
És ez így van jól.

nyuszigonosz 2015.03.14. 20:29:16

@Herr Géza: A Bild Zeitungot érdekli néha a Hartz IV.-esek pampogása, olyankor, amikor uborkaszezon van. :-)

tsabus UAE 2015.03.14. 20:29:39

Szerintem a német fiatalok, csakúgy, mint a magyarok, kihasználják az EU-s lehetőségeket és külföldön szereznek némi tapasztalatot. Lengyelországban több német kollégám is volt, akik a buli kedvéért jöttek oda, esetleg karrierlépcsőfokként, vagy mert jól mutat a CV-jükben. Ezen felül, egyre több német vállalat lép fel beruházóként Keleten és sok otthoni szakembert visz a kezdeti felfutás előmozdítására. Ebben meg partnerre találnak a mostani német fiatalságban.
Szóval, marhára nem a kilátástalanság, vagy egyéb dolgok elől menekülnek, hanem kalandoznak kicsit, ami mellesleg segíti is őket a későbbi pályafutásuk során...

Chamroe 2015.03.14. 20:42:09

A hét elején elkísértem a hugimat dokihoz, mert 2 csíkos lett a tesztje, és amíg vártam rá, olvasgatni kezdtem az egyik magazin 2013-as számát.
Hát nem pont a 2013-as Goldenblog közélet kategóriájának győztesével volt benne egy egy oldalas cikk? Hát de :D
Illetve a blog egyik szerkesztőjével.
Mekkora mázli, hogy egy halom magazinból pont azt húztam elő :D

tanato 2015.03.14. 20:45:55

@maxval bircaman szerkesztő: Jó az a facebook kép,tényleg így van,egyik oldalról szabadságharc,másik oldalról szeparatista lázadás.

Der echte Weihnachtsmann 2015.03.14. 20:48:11

@Sanyi9: No.ban (NDK) lattam meg a napvilagot, apam reven kerültem Mo.ra meg gyerekkent. 5 eve döntöttem-(tünk) ugy, hogy visszajövünk. Egy kicsit azert magyarnak is erzem magam annyi ev utan. Meg ha nem is tudtam magyarul tiz eves koromig egy szot sem.

Sanyi9 2015.03.14. 21:03:30

@Der echte Weihnachtsmann: aha, ertem, köszönöm. Erdekes, hogy Kelet-Nemetorszagbol koltoztek emberek Magyarorszagra. Ennek mi a tortenete? Nehez volt megtanulni magyarul vagy tiz evesen meg konnyen/gyorsan tanul az ember? Ti a csaladban is nemetul beszeltetek Magyarorszagon? (Kicsit sok a kerdes, ha akarsz, valaszolsz, ha nem, nem, de ez vegre egy erdekesebb szituacio, szamomra, mint a sok altalanos filozofalgatas a forumon.)

P.Elliot 2015.03.14. 21:13:56

@mojyo: Hogy neked milyen igazad van!

2015.03.14. 21:20:11

@Chamroe: "De mint tudjuk, a világon minden 5. ember kínai, mi öten vagyunk, nálunk a fiam a kínai."

Plusz, mint tudjuk, Dzsingisz kánnak van ~16 millió férfi leszármazottja. Szóval, lehet, hogy a gyereked valójában mongol. :D

P.Elliot 2015.03.14. 21:20:57

@Dragonlady (Bp, Hun): Nem, nincs kedvem eligazitani oket az orosz temaban mert nekik ugy tanitottak hogy felszabaditottak minket. Mit tudtak rolunk? Nem sokat vagy semmit, es ok maguk is ittak otthon a levet a nagy orosz szocializmusnak, nekik is kuss volt. Most hogy mondjam meg nekik hogy ranktelepedtek, nincs kedvem megmagyarazni ezeknek az otthonrol szinten elmenekult embereknek.

P.Elliot 2015.03.14. 21:26:23

@Philosoraptor: Azert a torokoket felvilagositanam ha nekem magyaraznak a nagy kozos baratsagot mert rohej de ok is ugy tudjak hogy oket szerettek ott. Az ido fene nagy modon tud ferditeni, na meg a tortenelemkonyvek.
Egyebkent rengeteg torok maradt Magyarorszagon azokbol az idokbol mert pl. Erd tele van torok nevekkel/ meg a mecset is all ott, bar nem tudom mikor epithettek/.

tanato 2015.03.14. 21:26:26

@Der echte Weihnachtsmann: Elég sok magyar-NDK vegyesházasság,vegyes gyermek volt a KÁdár rendszerben,jó részük a német egyesülés után Németországba költözött.de egy két fehér holló van még itthon a környezetemben is.Az egyik ilyen asszony pl. a Mercinél tolmács Kecskeméten.Kérdezgettem sokat,hogy nem ment vissza a nagy Németországba,de ő már azt mondta idegyökerezett, a férje,gyermekei már magyarok és ő is az lett 35 év után.

tanato 2015.03.14. 21:28:41

@P.Elliot: Más a történelem,más a mai világ,itt most már nem volna helye a régi sérelmek miatti unszimpátiának magánemberek között, származásuk miatt..Sajnos nem így van.

P.Elliot 2015.03.14. 21:30:33

@mojyo: En is szeretem az oroszokat! A nyelvuket, zenejuket, az iroikat, a sztyeppet, az egesz hangulatot ami beloluk arad. Csodalom a tanctehetseguket, a sakkozoikat....
Egyetlen dolgot utalok naluk! A vodkat, de azt nagyon!

P.Elliot 2015.03.14. 21:33:34

@tanato: Nem hat! Pl. miert is vagnam a kepebe Hitlert egy nemetnek, mi koze van hozza hogy volt egy ilyen alak! Vagy akar a koncentracios taborokat! Minden ember csak a maga koraert felelos ha egyaltalan tud felelos lenni, illetve hagyjak hogy tegyen is valamit, jobbjara csak tehetetlenul vergodik.

GERI87 2015.03.14. 21:35:02

@maxval bircaman szerkesztő:

"A Birodalom szétrobbantása egyáltalán nem volt magyar érdek, s ezt aztán mindenki meg is látta 70 évvel később, Trianonban. "

'48-ban illetve előtte teljesen más volt a felállás mint 67-től!
A magyar területi integritást és államiságot helyreállító kiegyezés és a vele létrejövő Monarchia már valóban magyar érdek is volt, de előtte erről nem volt szó...

"Vajon működhetett volna egy olyan magyar nacionalista állam, melyben a magyarok aránya 40 %?"

Csak annyira amennyire a dualizmusban is működött, vagyis amíg külső belső erők szét nem szedik...
Amit Kossuth akart 48-ban azt 67 után meg is próbálták.

"Kossuth meg akarta ismételni a francia nemzetépítési projektet. Csak egész más korban és egész más körülmények között."

Igazából minden nacionalizmus ezt csinálta, csak más arányokkal és szintén elég kevés sikerrel.

GERI87 2015.03.14. 21:35:02

@diggerdriver:

"Ha nincs a forradalom akkor Magyarország aranykora nem 47 év hanem legalább hússzal több."

Utólag könnyű ilyesmiket megállapítani.
De ha nincs '48, akkor nincs dualizmus sem, nincs magyar államiság, nincs területi integritás stb. amiből következteted az "elveszett +20 évet".

Na meg az egy másik kor volt: a nacionalizmus és a forradalmak kora, így higgadt fejjel, tét nélkül, ismerve az utóbbi 200 évet, a következményeket stb könnyebb ítélkezni felettük...

@tanato:

"A legtisztább magyar forradalom volt,sajnos rossz nemzetiségi politikával. "

Ez a baj, hogy csak "magyar" forradalom volt, az ország másik felét nem sikerült érdemben bevonni!
A 'nemmagyar' lakosság zöme vagy a "koronához" (Habsburgokhoz) volt hű, vagy lokálpatrióta volt.

blackhairlady 2015.03.14. 21:48:16

@tanato: Tanato, szeretnem megkerdezni toled, hogy hol lehet utana jarni a gyerekkori oltasoknak? A fiamnak kene a lista. Az oltasi konyvet elkevertem valoszinuleg koltozkodeskor, a gyerekorvos utan pedig nem jelentkezett be egyetlen felnott orvoshoz sem. Az gyerekorvosnak meg mar nincs meg a szamitogepes rendszereben sajnos. Esetleg valahol meg nyilvan van tartva? Elore is koszi!

Ugyandehogy (törölt) 2015.03.14. 21:53:18

Mindenesetre holnap este 21.00 a Duna teven Kossuthkifli, egy regenybol keszult kosztumos, magyar minisorozat.
az elozetes alapjan volt penz normalis filmre...

tanato 2015.03.14. 22:01:49

@blackhair-lady: Próbáld meg a területileg illetékes ÁNTSZ-nél.De nem biztos hogy meglesz sajnos.

tanato 2015.03.14. 22:04:53

@GERI87: Ez igaz de nem ez okozta a vesztét hanem az orosz túlerő.A nemzetiségek meg szintén saját nemzetállamot akartak,sajnálatos hogy ennek zálogát a császártól hitték,remélték.Átverték őket,ennek ellenére a magyarellenességük megmaradt végig utána.ehhez persze hozzájárult a 67-utáni magyar erőszakos beolvasztó politika.

2015.03.14. 22:16:42

@P.Elliot: Valahogy úgy, ahogy mondod.

GERI87 2015.03.14. 22:29:08

@P.Elliot:

"Egyebkent rengeteg torok maradt Magyarorszagon azokbol az idokbol mert pl. Erd tele van torok nevekkel/ meg a mecset is all ott, bar nem tudom mikor epithettek/. "

Török nem maradt egy szál sem, csak a török építészet...főleg hogy inkább szerbek jöttek fel a Hódoltságba..de ők is tovább álltak, ha máskor nem, hát Rákócziék alatt..

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.03.14. 23:01:49

index.hu/kultur/2015/03/14/ez_a_kviz_engem_gyikka_valtoztatott/

Elég jó nehéz, próbálja ki magát minden rajongó.
Nekem 7 jó a 20-ból...kevés, de utoljára is rég láttam már.

M. Péter 2015.03.14. 23:13:44

A munkahelyemen a kb. 70 emberből 7 német, szóval Németországból is menekül a képzett munkaerő. Az ország lakosságához képest csak bolgárok vannak többen.

blackhairlady 2015.03.14. 23:20:46

@tanato: Koszi, akkor megmondom neki, hogy probalja meg ott megerdeklodni.

blackhairlady 2015.03.14. 23:21:17

@~~Babette~~: Ezt mindenkeppen meg akarom nezni, mar olvastam rola elozetest.

fhdgy 2015.03.14. 23:52:49

@GERI87: Mit gondolsz, miért van annyi Török családnév Mo.-on? Egy kis statisztik hozzá: kb. 57 ezer családból 280 viseli azt a nevet, hogy "Török", ez kb. fél ezrelék, ami azt jelenti, hogy kettőezer családból egynek Török a neve. Tóth kb. nyolcszor,Német csak harmadannyi, Horváth majd kétszer annyi, Orosz kevesebb mint fele annyi van!

P.Elliot 2015.03.15. 00:18:57

@GERI87: a szerb nevek vegzodese ics, ugye? Karlovics, Kokics, Romics, meg effelek.
Erden a ferjemnek volt olyan baratja hogy Kavran, Szulejman, Csibrak, ezek torok nevek ugye?
Es hat amit itt valaki emlitett hogy maga a Torok nev sem a semmibol jott elo!
Es mennyi torok nev van ott meg Erden amit ugy neveztek el, hirtelenul nem tudom, majd megkerdezem a ferjemet. Mindenesetre azok a csaladok akiket emlitettem azt mondtak hogy igen, ok torok szarmazasuak.

P.Elliot 2015.03.15. 00:21:23

@fhdgy: Milyen igazad van! Ezek a nevek valoszinuleg a szarmazast jelolik! Nagyon tavoli orszagok nevei nincsenek vezeteknevben, mint pl. Portugal, Sved, Spanyol, stb...

kardio1 2015.03.15. 00:39:46

A 48-as kérdéshez fûznék néhàny gondolatot. A magyar forradalom a népek tavasza eseménysorozatba illeszkedik, a februàri pàrizsi forradalom utàn több helyen robbant ki Europàban hasonlo forradalmi esemény. De csak Magyarorszàgon kapcsolodott össze késôbb függetlenségi hàborùval. A tronfosztàs 49 àprilisàban sem csak ùgy log a levegôben. Pont az volt az indoka, hogy a Habsburgok fegyverrel tàmadtak az orszàgra. Màsik félreérthetô dolog, hogy Kossuth idejében politikai magyar nemzetrôl beszéltek, ez nem a mai értelemben vett nemzet. Ôk ebbe az összes màs nyelvû polgàrt beleértették aki a magyar politikai nemzet tagja kivànt lenni. Ez olyan, mint a szoc. orszàgokban emlegetett magyar nyelvû romànok, csehszlovàkok. Csakhogy ez annak idején nem volt anakronizmus. A dualizmus-kori magyar "elnyomàs"-sal kapcsolatban érdemes màs orszàgok akkori nemzetiségi törvényeit, gyakorlatàt megfigyelni. Jellemzô, hogy a Magyarorszàggal szomszédos orszàgok a hajdani magyar nemzetiségpolitika szintjét szàz évvel késôbb sem érték el. Annak idején a magyar àllam eltûrte, hogy az orszàg lakoinak tömegei nem ismerte az àllam nyelvét és hagyta; hogy pl. Erdélyben romàn bankok vàsàroljàk fel a földeket...Inkàbb balek volt, mint elnyomo.

kardio1 2015.03.15. 00:51:55

@geegee: Nekem: 15 helyes vàlasz a 20-bol. Nagyon jo kviz :)

P.Elliot 2015.03.15. 01:55:51

@geegee: Nekem 6 sikerult, csak saccoltam a kerdesekbol amit valoszinunek tartottam, ugyanis nem lattam a filmet...

adg 2015.03.15. 04:28:32

@kardio1: olyan furcsa nekem ez a kokarda cirkusz. AnnyiN mondjak, hogy a fidesz szetszakitotta vele az orszagot, kisajatitotta a kokardat, es a tobbi.
Na most en ugy emlekszem, hogy a fidesz azt mondta, hogy aki magyarnak erzi magat, az tegye ki a kokardat. Erre elougrott a masik oldal, hogy a fidesz kisajatitja a jelkepet, juszt se tegye senki ki, meg a tobbi ma is hangoztatott baromsag. En valahogy ugy latom, hogy pont a baloldal csinalt ebbol szetszakitast. Pedig kis intelligenciaval tok jol a maguk malmara hajthattak volna a vizet, ha ok is kirakjak, es erre kerik a valasztoikat is.
Ehhez kepest a mai napig elojon ez a hulyeseg minden marcius 15. korul.

Shanarey 2015.03.15. 05:01:01

@adg [Au, Darwin]:

Nos amire én emlékszem, az úgy volt hogy az a felszólítás úgy hangzott el, hogy aki velünk van. Az más kérdés hogy amikor erre a bizonyos kokárda viselésre szólított fel, akkor éppen nem Március 15 volt.

Der echte Weihnachtsmann 2015.03.15. 05:37:21

@Sanyi9: nagyon sokan költöztek vissza Mo.ra az egykori kivandorlok es persze vittek a csaladot, akik meg nemetek voltak.
Nem nagyon emlekszem, mennyire volt nehez megtanulni magyarul. De gyerekkent biztos sokkal könnyebb. Egyszercsak tudtam es ennyi. Az erdekes, hogy a fiam ugyanezt vegigcsinalta csak idefele es ö is kilenc-tiz eves volt.
Otthon meg vegyesen beszeltünk. Apammal magyarul, anyammal nemetül.

adg 2015.03.15. 06:05:08

@Shanarey(England) ISTP: meg az is lehet, bar en erre a kijelentesre mar balrol emlekszem, de regen is volt, meg nem is izgatott fel annyira. Inkabb rohogni szoktam az ilyen baromsagokon.
Szerintem egy csomo ilyen mubalhe elet el lehetne venni, ha a szembeoldalon nem az kenne az egyetlen opcio, hogy csinaljuk az ellenkezojet. Ne adj' Isten, neha egyet is erthetnenek valamiben, lehetne valami kozos ertelmes cel, stb.
Tudom, utopia...

Mindegy is, az elmult ket evben jelentosen tompult az engem ero politikai behatas valahogy, es ez nem is zavar olyan nagyon. :)

adg 2015.03.15. 06:11:25

@Der echte Weihnachtsmann: nekem is volt ket ilyen osztalytarsam kozepiskolaban. Az egyiknel anyu volt nemet, de a gyerek mo-n szuletett, viszont vegyezen beszeltek vele otthon, mindket nyelvet egyszerre tanulta meg.
A masiknal magyarok voltak a szulok, csak elneztek a buszt valami tarsasutazason, es sajnos kintragadtak nszkban. A gyerek ott is szuletett, es meg sem tanitottak magyarul, mert ok nem jonnek vissza a kommunizmusba, akkor meg minek. Aztan a kommunizmusnak meg hirtelen vege lett, es megis bazajottek. De megtanult a srac hamar magyarul, bar meg kozepiskolaban is jobban ment neki talan a nemet.

Der echte Weihnachtsmann 2015.03.15. 06:20:16

@adg [Au, Darwin]: "elneztek a buszt" :-)))) ez jo!
Mondjuk a apam a nyugati oldalon lett volna, akkor nem hiszem hogy visszament volna. De az NDK mar tenyleg elhetetlen volt. Gyerek fejjel nekem semmi bajom nem volt, de felnöttkent...
Mo. meg maga volt a nyugat akkoriban. A zemberek is teljesen masok voltak akkor. Ezt mar irtam is többször.

Der echte Weihnachtsmann 2015.03.15. 06:23:19

@adg [Au, Darwin]: Nalatok is nagy a Grandprix laz? Vagy ez inkabb csak Melbourne-re igaz?

adg 2015.03.15. 08:19:54

@Der echte Weihnachtsmann: Itt nincs. Nem is tudtam, hogy most van, engem teljesen hidegen hagy.

Darwinban szokott lenni V8 "fesztival", itt az erdekesebb.

GERI87 2015.03.15. 08:29:59

"kb. 57 ezer családból 280 viseli azt a nevet, hogy "Török""

Ez kb semmi.

wiki.startlap.hu/melyek-a-leggyakoribb-magyar-csaladnevek/

"Mit gondolsz, miért van annyi Török családnév Mo.-on?"

A Török, Tóth, Németh stb családnevek sem feltétlen az illető felmenőinek a származására utalnak:

"Népnévi családneveink nagy száma abból adódik, hogy elsősorban nem azokat nevezték el az adott népnévvel,
akiknek valóban anyanyelve volt a névben szereplő nép nyelve, hanem azokat, akik bármily módon kapcsolatban
álltak azzal: közelükből származtak, ruházatukban, viselkedésükben hasonlítottak, vagy csak beszélték a nyelvet"

Pl Török Bálint bán nyilván nem volt török:)

Könnyen lehetett 'Török' tehát az aki pl a hódoltásból származott vagy beszélte a nyelvet, vagy ott raboskodott stb....
Ezen kívül az idegen név magyarosításakor is felvehette bárki...

GERI87 2015.03.15. 08:30:11

@tanato:

"hozzájárult a 67-utáni magyar erőszakos beolvasztó politika. "

Az csak megerősítette a magyar ellenséget és az elszakadási törekvéseket.

A déli területek például már a 18-sz-ban "elvesztek" a magyar állam számára.
(aminek oka hogy a török kiűzése után itt nem állt helyre a közvetlen magyar uralom).

A horvátoknál már a 16-17.sz-ban megteremtődött a függetlenségi vágy, a Rákóczi szabadságharc csak tudatosította ezt.
A betelepülő szerbek a Habsburg császárhoz ('koronához') voltak hűek, különállásukat, földet, jogot (Határőrvidék, Szerb Vajdaság) tőle kaptak, nem a magyar államtól, magyar nemességtől...
Ezeket tehát "természetes" módon szembehelyezkedtek a magyar állammal, elidegenedtek tőle vagy sosem integrálódtak teljesen (szerbek).
Amint az állam egyre inkább "magyar" (nemzeti, etnikai) jelleget kezdett ölteni, ez csak fokozódott.

A románokat az anyaországi nacionalizmus, irredentizmus "vitte volna el" mindenképpen és persze Erdély különállásának megszüntetése (Unió: ami 48-ban és 67-ben is létrejött) sem tetszett túlzottan a "negyedik nemzetnek"..

A szlovákok, ruszinok, vendek, németek esete kedvezőbb.

A ruszinokról, vendekről köztudott hogy minden szabadságharcban mellettünk álltak, kis számuk az értelmiség hiánya és a nemzeti ébredés megkésettsége (elmaradása) miatt.
Egyedül a szlovákoknak volt autonómia igénye, de ha ezt megkapják akkor "megmaradnak".
A németek erősen asszimilálódtak, szórványként pedig nyilván nem törekedhettek elszakadásra...de a határszéliek esetében is egy német (hegemóniájú) birodalmon belül nem sok értelme lett volna.

GERI87 2015.03.15. 08:30:21

@P.Elliot:

Természetesen lehetnek török származásúak MO-on, de minimális. És biztosan nem a török korból származtatva...
(a katonaságon és az hivatalnoki rétegen kívül nem volt török betelepülés MO-ra)
A legtöbb 'Török' családnevű ember biztosan nem török származású!
Ahhoz még ez a 22. helyezés is sok...Rácz, Oláh is kevesebb van.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.03.15. 08:55:03

@adg [Au, Darwin]: Én másra emlékszem.
A 2002-es választás első fordulójában behozhatatlan előnyre tettek szert a szocik. Utána mondta a Fidesz hogy akik a polgári oldalhoz tartoznak azok HAGYJÁK FENT a kokárdást a második fordulóig.
Ez volt Magyarország megosztásának első aktusa.
Abban a két hétben Orbán felszántotta az országot.
Olyan hihetetlen ámokfutásba kezdett és olyan tisztességtelen kampányt folytattak a háttérben hogy ha nem több csak egy napja van még akkor megfordítja az eredményt.

tanato 2015.03.15. 09:16:45

@GERI87: A szerbek,románok,horvátok a csaSZÁRTÓL VÁRTÁK új nemzeti államukat vagy azok megnövelését,ehelyett szintén elnyomást kaptak a magyarokkal való harc ellenértékeként.
Érdekesség hogy elérendő céljaikat végül 70 év múlva pont személyében is ugyanazon császár elleni háborújuk hozta el.Az I.VH-ban.

Erik Bálint 2015.03.15. 10:08:31

@P.Elliot: így van. Vicces hogy egyesek szerint a magyar fiatalok mások mint a németek vagy a franciák vagy a lengyelek és a magyarok csak a kormány rossz politikája miatt vándorolnak ki, meg a kilátástalanság meg mit-tudom én. Egy frászt, ez egyénfüggő, hogy ki miért. Van aki főleg kalandvágyból, kíváncsiságból, és igen ugyanúgy mint egyes németeknél vannak akik remélik hogy másutt jobb lesz. Lehet hogy van egy pár olyan is aki annyira nagyon utálja Orbán Viktort hogy hajlandó ezért elhagyni az otthonát elég furcsán hangzik nekem, de különbözőek vagyunk. Engem nagyrészt a kalandvágy hajtott.

Határátkelő 2015.03.15. 10:12:01

@Imperator9211: Szia! Mivel még csak három hozzászólás van az "előéletedben" ezért egy kis türelmet szeretnék kérni a white listre kerülés előtt, ahogy mindenkitől.

adg 2015.03.15. 11:25:15

@diggerdriver: Ja, dereng mar. Bar tisztessegtelen kampanyert igazan nem kell a szomszedba mennie egyik felnek sem. Ez volt a 19000 forintos gyozelem, ugye?

Ennek ellenere fenntartom, hogy ennel sokkal intelligensebb modon is lehetett volna reagalni, amivel nagyobbat rugtak volna a fideszbe. Ez a "huzzatok a pocsotokre a kokardat, es mi mar sose tuzzuk ki tobbet" jellegu agymenes szerintem nem sokat ert, de legalabb akkora "arkot asott", mint barmelyik fideszes marhasag. Legalabb.

"O, milyen szep gesztus, kedves baloldali szavazok, hagyjuk fent mi is a kokardat, kifejezve ezzel, milyen fontos ez a valasztas az orszag szempontjabol." :))

Ismered a viccet, amikor ket pap setal a templomkertben, es a fiatalnak raszall a vallara egy kismadar, az meg rakialt:
Menj a picsaba te kismadar!!
Mire az oreg megszolal:
Fiam, nem kell ezt ilyen agressziven, eleg annyi, hogy hess kismadar. Ugy is elmegy a picsaba.

Sajnos az a helyzet, hogy a baloldal semmifele nemzeti szimbolumot, hagyomanyt, szokast, stb nem tud ertelmezni, csak kopni ra, vagy belerugni, vagy kigunyolni. Micisapkatol a dogkeselyuig, vagy a roman nemzeti unnep alkalmabol koccintasig lehetne sorolni napestig.
A fidesz meg a masik oldalan van a lonak, neha tulzottan hangsolyozva ezeket, uj ertelmet, nagyobb fontossagot tulajdonitva jelkepeknek, mint kene szerintem.

Na mindegy, ez egy messzire vezeto tema, megoldasa meg nincs nagyon.

P.Elliot 2015.03.15. 13:00:54

@Erik Bálint: Engem is a kalandvagy! Es sok mast is. Szerintem minden orszagban van elvandorlas ha azt nezzuk, meg a legbiztosabb, legjobb menetelu orszagokbol is elmaszkalnak a fiatalok mert most ez a maszkalas van divatban.
Emlekszel a Dirty Dancing cimu filmre? Amikor a hoteltulajdonos azt mondta hogy a mai fiatalok mar nem akarnak ilyen nyaralas format amit o kinal. A mai fiatalok egy-ket het alatt vegigszaguldanak a vilagon, de legalabbis orszagokon. Na ez az! Most ez van divatban! Elmenni elni, dolgozni mashova. Mar a Marsra is van jelentkezo szep szammal, hehehe...

tucano 2015.03.15. 13:08:35

@pasztasuta: jaja. Az én kedvencem taljánéknál egy 3 szobás, úszómedencés, 2 hektáros telken állló (40 olajfával, szőlővel, naranccsal) ellátott kecó volt 30.000 jó királyi euróért. Apróság, hogy még tengerparti is :D Porto Seguro mellett, ami talán a legszebb délolasz természetvédelmi terület (pedig van pár).

kardio1 2015.03.15. 13:27:22

@diggerdriver: Ez egy érdekes, meglehetôsen egyoldalù, és ràadàsul az igazsàgot nem teljesen kibonto (ld. Fleto) szösszenet volt a részedrôl. Szoval amig a komcsik regnàltak, nem volt megosztva az orszàg?
Persze, én ott voltam a Kossuth téren, és sajnàltam, hogy egy olyan szinvonalù ember lett a miniszterelnök az ùtelgàznàl, mint a D209-es.

@adg [Au, Darwin]: Az igaz, hogy a magyarorszàgi kommunistàk a nemzettel kapcsolatos kérdéseket nem tudtàk/tudjàk értelmezni, az ittenieken és az NDK-s kommunistàkon kivül mindenütt nacionalista kommunistàk voltak hatalmon, az internacionalistàk csak az NDK-ban és nàlunk. Ezért is nehéz össznemzeti kérdésekben közös àllàspontot kialakitani Magyarorszàgon.
Hàt igen, Lendvai Ildiko, a 19000 forintjàval, meg a lélegeztetôgépeivel! Régi "szép" emlékek...

tucano 2015.03.15. 13:45:54

@P.Elliot: Igen, sőt Búrból is csak kifli van :D

pasztasuta 2015.03.15. 14:36:16

@tucano: 30ezer ojróért?? Mimimimi?? Szerintem elírtál el 0-t de ha nem akkor holnap hívom a tulajt. :D

2015.03.15. 14:46:08

@kardio1:
"Az igaz, hogy a magyarorszàgi kommunistàk a nemzettel kapcsolatos kérdéseket nem tudtàk/tudjàk értelmezni, az ittenieken és az NDK-s kommunistàkon kivül mindenütt nacionalista kommunistàk voltak hatalmon, az internacionalistàk csak az NDK-ban és nàlunk. Ezért is nehéz össznemzeti kérdésekben közös àllàspontot kialakitani Magyarorszàgon."
Azert a Szent Koronat es a koronazasi ekszereket meg a komcsik is allami szinten es katonai tiszteletadassal fogadtak, nem micisapkaztak le.
hessenwinkel.wordpress.com/2013/01/06/35-eve-kaptuk-vissza-a-koronat/

GERI87 2015.03.15. 15:35:28

@Cascabel:

Azért nem nagyon erőltették meg magukat hogy visszakerüljön, gyakorlatilag ez amerikai kezdeményezés volt ha jól emlékszem.

@adg [Au, Darwin]: @diggerdriver:

"Ehhez kepest a mai napig elojon ez a hulyeseg minden marcius 15. korul. "
"Utána mondta a Fidesz hogy akik a polgári oldalhoz tartoznak azok HAGYJÁK FENT a kokárdást a második fordulóig."

Szerintem azért lehetett egyáltalán megosztani ezzel az embereket (választókat) mert valójában túlságosan mélyen senkit nem érdekel és nem érti ezt a "48-as dolgot"...sőt úgy általában a "nemzeti" ügyeket sem.
Jól látszik hogy MO-on nem "nemzeti ünnepnapok" hanem "országos pihenőnapok" vannak.
A "múlt" ezért nálunk mindenképpen politikai, ideológiai keretben van jelen, azt és úgy mondanak róla ami nekik érdekük.

@kardio1:

Nálunk bármiféle nacionalizmus a határontúli kisebbség kérdése miatt nem jöhetett szóba.
Az NDK-ban (meg az NSZK-ban) meg a náci múlt miatt értelemszerűen nem lehetett erről szó...

DieNanny CH 2015.03.15. 16:13:01

@P.Elliot:

Na, de várjál! A Dirty Dancing 1987-es film! Vagyis, már az akkori fiatalok is - vagyis, akik '65-'70 körül születtek - végigszáguldottak az országon! :-)
Tehát, nem a fiatalok másmilyenek, hanem a korosztályok. Amik mindig is különbözőek voltak...

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.03.15. 19:06:26

@kardio1:
Nem, nem volt megosztva az ország.
Te kevered a szezont a fazonnal.
Medgyesi a kokárdás est UTÁN, mégegyszer mondom UTÁN lett miniszterelnök.

kardio1 2015.03.15. 21:43:55

@Cascabel: Nekik a korona és a koronaékszerek hazahozatala a (kommunista) Magyarorszàg egyfajta elismerését jelezte az amerikaiak részérôl, persze, hogy nem micisapkàztàk le. Csak mùzeumba dugtàk...

kardio1 2015.03.15. 21:47:54

@GERI87: Azért a romàn kommunistàk igencsak nacionalistàk voltak, annak ellenére, hogy az oroszok àltal elvett Moldovàban sok romàn élt. Szoval, talàn meg lehetett volna ezt oldani, csak Csermanek elvtàrsnak (aka Kàdàr) nem sikerült, sem pedig elôtte Rákosi (Roth) pajtàsnak, aki 9 millio fasisztàval volt kénytelen a kommunizmust épiteni...

kardio1 2015.03.15. 21:56:22

@diggerdriver: Ha nem volt megosztva az orszàg, akkor vagy nem voltak akkoriban (volt) kommunistàk vagy az egész orszàgban csak hithû bolsevistàk voltak. Homàlyosits fel, o mester :), mi az igazsàg.
Természetesen én is tudom, hogy MP a kokàrdàs "eset" utàn lett miniszterelnök, nemigen van olyan vàlasztàs ami elôtt màr megvàlasztjàk a gyôztest...
En nem is ezt mondtam, hanem azt, hogy sajnàlom, hogy 2002-ben OV helyett egy ilyen szerény képességû ember lett a miniszterelnök. Akit persze annak rendje és modja szerint Fleto meg is fùrt. Meg azt is sajnàltam, hogy '94-ben a pufajkàs alakithatott kormànyt. Ez van, nem szivelem a baloldalt. Fôleg a magyar vàltozatàt. Az LMP az egyetlen baloldali pàrt Magyarorszàgon, amit többé-kevésbé szimpatikusnak tartok.

tucano 2015.03.15. 22:08:29

@pasztasuta: nem, tényleg ennyi volt, igaz még novemberben, lent Pugliában. Viszont ismerősöm meg 20.000-ért vett egy 5 szobásat Corleone felett január végén, az is nagyon szép. Inkább, mint hogy beköltözzenek a ...... Kelet-Európából lovakkal érkező illegálisok.

morsels (törölt) 2015.03.15. 23:47:20

@adg [Au, Darwin]:
En ugy emlekszem, hogy a Fidesz kezdte, hogy kulon unnepet csinalt az allami unnepekbol.

morsels (törölt) 2015.03.16. 00:02:34

@kardio1:
Az igazsag az, hogy ez a hozzaszolasod is azt bizonyitja, hogy a magyar tarsadalom melyen megosztott. Es ez regen kezdodott, mindket oldal hibaztathato es hat hibaztatjak is egymast.

Es gyakorlatilag errol szol ma Magyarorszag.
Sajnos.

adg 2015.03.16. 00:07:33

@morsels: az mit jelent, hogy kulon unnepet csinalt az allami unnepbol?

morsels (törölt) 2015.03.16. 00:13:12

@adg [Au, Darwin]:
Hat, en ugy vagyok az allami unnepekkel, hogy azok allamiak.
A Fidesz volt az elso, aki kulon gyulest tartott, ha jol remlik.

Ebben lehet hogy tevedek, de azt hiszem hogy 2006-ban pont ebbol volt a balhe.

En nem tudnam elkepzelni azt, hogy mondjuk nalunk (tok mindegy, hogy mennyire nem szeretik egymast a partok), kanada napon kulon beszedet tartana az ellenzek vezetoje.

Szoval igy ertettem.

adg 2015.03.16. 01:34:44

@morsels: ezeket az unnepeket egy rakas szervezet megunnepli, es en ebben semmi problemat nem latok. Nincs vele a vilagon semmi baj, hogy kulonbozo partok kulon megemlekezeseket tartanak.
Az emberek valaszthatnak, hova mennek, ki a szimpatikus. Az, hogy mirol van szo a rendezvenyen, az az igazi kerdes, ott lehet felrevinni az esemenyeket.

Sokan azt kepzelik, hogy ha x part megnyerte a valasztasokat, akkor onnantol 4 evig mindenkinek kuss van, nem szolhat, nem szerepelhet, nem csinalhat semmit. Ez egy marhasag szerintem.
Teljesen normalisnak tartom a valasztasok kozotti aktiv politizalast, vagy kulonbozo rendezvenyek szervezeset.
Amit nem tartok normalisnak, hogy senki nem csinalhat semmit anelkul, hogy a masik rogton nekiesne.
Hogy valaki megemlekezik marc 15-rol, az nem az orszag ketteosztasa, hanem csak egy megemlekezes. A ketteosztas az az ezen acsarkodas evekig, hogy bezzeg. Es lehetne ezt visszafele is.
Kar mindenbe belelatni dolgokat. Ha tart egy rendezvenyt, amire elmennek a hivei, az nem kitekesztes, nem ketteosztas, csak egy rendezveny. Tarthat a masik is, es tart is.

Milyen erdekes, hogy a varosoigeti majalissal nem volt baja az mszpnek. Ja, az az o rendezvenyuk volt.

Az orszag igazi ketteosztasa az az acsarkodas, a masik folyamatos, legtobbszor ertelmetlen gyepalasa, a masik szavazoinak konkret lehulyezese, primitivezese, stb. Ez utobbira itt is lathatsz eleg peldat, rendszeresen.

Szerintem.

montroyal ( CAN qc) 2015.03.16. 02:20:29

@GERI87: jo tudni ..van egy torok melos ,aki jar hozzam es azt mondja-TE is torok vagy ! ott voltunk Mo-on megdugtunk minden not ugyhogy te is torok szarmazasu vagy ..:-))

pasztasuta 2015.03.16. 07:41:31

@tucano: ah értem. Asszem nagyon városi àrakhoz vagyok szokva. Mondjuk ilyen mindentől elvágott helyen inkább csak nyári lakot vennék. Egyébként még mindig nem hagy nyugodni, hogy mennyi lenne az IMU (seconda casa) a sienai kastélyon. :D

Ajtony 2015.03.16. 09:06:49

@Sanyi9: a cikkben nem a teljes bevándorlást elemzi a szerző. Európa leggazdagabb országába özönlik a szakképzett munkaerő és legnagyobb bánatukra a nyelvet se beszélő képzetlen tömeg is.

Ajtony 2015.03.16. 09:07:01

@montroyal ( CAN qc): a helyes válasz erre a marhaságra egy másik baromság: amikor őseink, a szkíták átvonultak Török-földön, megdugtak minden török nőt, így a törökök is szkíták, tehát amikor erre jártak a 16. században, csak rokonlátogatásra jöttek :-)

GERI87 2015.03.16. 10:16:19

@kardio1:

Romániában a magyar kisebbségben találta meg a nacionalizmus az ellenségképet, állandó "témáját"...de tény hogy nem beszéltek Besszarábiáról, az ottani románokról, (akik hivatalosan nem is voltak azok) ez tabu téma volt.

A magyar nacionalizmus az antiszemitizmusra és a revizionizmusra épített, ez vállalhatatlan volt akkoriban, ezért nem nyerhetett teret.
Meg Kádárék amúgy sem voltak ilyen "különc" karakterek...

MO-on létrejött egy olyan életszínvonal hogy nem kellett a tömegeket nacionalizmussal etetni, jobb híján.

kardio1 2015.03.16. 11:52:29

@morsels: Az tény, hogy régen kezdôdött, és az is hogy megosztott a tàrsadalom. a régi rendszer mûködtetôinek felelôdsségre vonàsa és a tàrsadalom àltali elitélése elmaradt.Most meg olyan faramuci a helyzet, mintha a 2. vh. utàn vàlasztàsokon ismét hatalomra jutott nàcik, most ellenzékben lévén, a hajdani antifasisztàkat neveznék nàcinak és adnànak leckét antifasizmusbol.
Azért "örülök", hogy csak az én hozzàszolàsomban fedezed fel a magyar tàrsadalom megosztottsàgàt...

kardio1 2015.03.16. 11:55:16

@GERI87: Nem is nacionalizmusra lenne szükség, hanem egy egészséges nemzettudatra. A német önbecsülés, nem mindenért bocsànatkérés is csak egészen mostanàban tért vissza igazàn. azt mondjàk (ezt a Németorszàgban élôk megerôsithetik vagy càfolhatjàk), hogy a 2006-os németyoszàgi foci vb volt az egyik elsô ilyen esemény, ahol büszkén vallottàk magukat németnek.

nemszólokmégegyszer 2015.03.16. 12:20:11

Talán azért, mert a képzés alapján, bár nagyon jó képességűek, abban a társadalomban már nincs rendkívüli felhajtóerejük, ezért célszerű olyan keresni a boldogulást, ahol képességeik rendkívüliek. Ennyi.

GERI87 2015.03.16. 14:30:47

@kardio1:

"Nem is nacionalizmusra lenne szükség, hanem egy egészséges nemzettudatra."

Arra lenne szükség hogy a társadalom tagjai partnerként és ne legyőzendő, legyűrendő ellenfélként tekintsenek egymásra, képesek legyenek együttműködni. A vitakultúrájuk (hiánya) ne érzelmi alapon nyugodjon stb.

A magyar nemzeteszmény ehhez alapnak alkalmatlan, mert kirekesztő még saját természetes tagjaival szemben is ("a haza nem lehet ellenzékben") és gyűlölködő, bunkó ("minket akarnak kioktatni demokráciából és szabadságból").

Ezt meg kell haladni vagy gyökeres átírni.

"A német önbecsülés, nem mindenért bocsànatkérés is csak egészen mostanàban tért vissza "

Érdekes módon az elmúlt 70 évben mégis egy sikeres polgári, demokratikus és teljesítményalapú társadalmat voltak képesek létrehozni, anélkül hogy ezt nemzeti csomagba bugyolálták volna, vagy a sikert abból származtatták volna.

Nem mindegy hogy "magyarok vagyunk akiket tisztelnek" vagy "tiszteljenek mert magyarok vagyunk".

"a 2006-os németyoszàgi foci vb volt az egyik elsô ilyen esemény"

Mások szerint meg az 1954-es volt ez a pillanat.

tucano 2015.03.17. 11:38:51

@pasztasuta: a szicíliai házat közben megkérdeztem, Gangi-ban van, nézd meg, leesett az álllam, hogy milyen hely, nem ilyet képzeltem. De persze ilyen helyeken csak nyáron érdemes lenni, télre mindenképpen a trópusokat javallom. De most hogy kezd odaverni a tavasz, azért mediterrán vidékek december közepéig nagyon rendben vannak.

pasztasuta 2015.03.17. 12:08:23

@tucano: Hu, jol nez ki Gangi, latom fent van a borghi più belli d'Italia listajan:
www.borghitalia.it/pg.base.php?id=6&lang=it&cod_borgo=864

A nyari lakot egyebkent ugy ertettem, hogy nekem csak kikapcsolodas celjabol johetne szoba egy haz egy ilyen helyen, megorulnek ha ott kene laknom allandoan. Nekem mar a firenzei service-k is 3.vilag szinvonaluak, a sziciliai viszonyokba nem is merek belegondolni..

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása