oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2015. január 19. 06:43,  Ez történik, amikor megérkezel Amerikába 545 komment

2015. január 19. 06:43 Határátkelő

Ez történik, amikor megérkezel Amerikába

Mindenekelőtt az ember persze vesz egy nagy levegőt, aztán nekiáll ügyeket intézni, miközben próbál nem nagyon meglepődni az európaitól azért alaposan eltérő rendszeren. A minél kisebb meglepetés érdekében is ajánlom Árpi írását, aki összeszedte, mi vár ránk, amikor földet érünk Amerikában.

amerikai_repuloter.jpg

„Ez a poszt egyfajta összefoglalása ez első hónapoknak, zanzásítva. Ha részletesebben érdekel valami, akkor lapozz a blogom megfelelő pontjára.

Belépés

Ehhez nyilvánvalóan bevándorlási vagy munkavállalói vízum kell (ha nem turista vagy). Ezeket a határon ellenőrzik, majd szabad a pálya. Legközelebb a DMV-ben (okmanyiroda) kell majd.

Friss bevándorlóként a címedet 30 napon belül regisztrálni kell a USCIS honlapján keresztül. Ez nem tévesztendő össze a DMV-ben szükséges lakcímváltozás-bejelentéssel, amire szinten 30 nap áll rendelkezésre.

Szállás

Szálloda - ehhez nyilván nem kell semmi, csak hogy legyen elég pénzed a bérlésre (általában hitelkártya szükséges). Az Egyesült Államokban szállodában per szoba kell fizetni, aztán általában max. 5 főig lehet használni a szállodai szobákat.

Apartman vagy házbérlés – ez már nehezebb dió. A bérbeadásra (főleg apartmanok és lakások) esetében rengeteg cég szakosodott. A legtöbb helyen kérnek jövedelemigazolást vagy a munkahelyről, vagy az előző évi adóbevallást. Általában amerikai okmányokat várnak, de útlevél is jó lehet, ha minden más megvan. Általában egy havi bérleti díjnál kisebb összeget kérnek „security deposit” gyanánt.

Ha magánszemélytől bérelsz, a bérbeadó legtöbbször referenciát kér az előző főbérlődtől, és fel is hívja őt. Nyilván csak USA-n belülit fogadnak el. Sokszor ide is kell jövedelemigazolás.

A fentiekből látszik, hogy az első szállás (ha nem hotel) elég nehéz ügy, de keresni kell. Mi végül találtunk egy irodát, ahol ha három hónapot egyben előre kifizettünk három hónapos szerződésre, akkor eltekintettek a fentiektől. Ez főleg olyan helyeken működhet, ahol már fel vannak készülve a „bevándorlókra”.

Papírok

SSN (Social Security Number) - ez a TB- és adószám egyben. Ezt a vízummal lehet kiváltani a Social Security Administration irodákban személyesen. Érdemes ezzel kezdeni, mert mindenhol máshol kérni fogják, és ha van megfelelő vízum, akkor nem gond a kiváltása. Általában 2-3 hét alatt megjön postán!

Jogsi / ID

Az USA-ban általában csak jogsival rendelkeznek az emberek, de ha még nem vagy elég idős, vagy nem akarod letenni a vizsgát, akkor kérhetsz ID-t is. Nagyon államfüggő, hogy hol mennyire elnézőek és milyen mennyiségű papírt kérnek.

Általánosságban három dolog kell:

- egy papír, amivel igazolod a kilétedet. Jellemzően az útlevelet fogadják el, magyar személyit vagy jogosítványt nem!

- igazolás a címedről. Ez leginkább a bérleti szerződés a főbérlődtől. Szállodai címet nem fogadnak el!

- egy papír, ami igazolja, hogy legálisan tartózkodsz az országban. Alaphelyzetben a vízumod lehetne, de ha az első esetben az útleveled használtad, akkor azt már nem fogadják el itt. Szóval ez is egy csapda. ;( Itt jöhet jól a már kiváltott SSN, mivel azt elfogadják az első helyen útlevél helyett, és akkor már a vízumodat is használhatod harmadiknak!

Ezt az ügyintézést a DMV-kben (ez itt a virginiai oldala) kell intézni, ami kb. az otthoni okmányirodáknak felel meg.

Bankszámla

Államfüggő, hogy hol milyen fiókok vannak, Egy konkrét banknak nem lehet minden államban fiókja, ezt törvény tiltja. Számlához leginkább amerikai jogsi és SSN kell. Külföldiről lévén szó sokszor az útlevelet és a vízumot is elkérik. Valamelyik igazán nagy bankot (Bank of Amerika, CapitalOne, Wells Fargo) javaslom.

- Credit Card (CC) - ez elsőre nem tűnik fontosnak, de az USA-ban az, méghozzá a „hiteltörténet” (credit history / credit score) miatt. Itt ez mindenre befolyással van. Amíg nincs hiteled, addig nincs ilyen történeted. De hiteligényléshez már kérik a történetet. Újabb csapda. Megoldás a Secured Credit Card, javaslom, hogy a saját bankodnál igényelj. US ID es SSN kell hozzá.

Egészségbiztosítás ( + Medicaid)

Ez nagyon eltér az Európában megszokottól. Teljesen üzleti alapon működik. 2014-től kötelező biztosítást kötni valamelyik biztosítónál. Ha nincs vagy alacsony a kereseted, akkor az állam segít a havidíjak fizetésében.

Ha van munkahelyed, akkor ők általában biztosítanak valamilyen biztosítást a számodra, esetleg a család számára is. Ezért szinte mindig fizetni kell, amely összeget levonják a fizetési csekkekből.

Ha nincs munka vagy nem megfelelő a kínált biztosítás, akkor saját magadnak kell gondoskodni a biztosításról.

Ami nagyon fontos, a biztosítások NAGYON eltérőek. Ha orvoshoz / kórházba mész, MINDIG fizetned kell, a kérdés az, hogy mennyit. Egy jobb biztosítással, aminek magasabb a havidíja, az orvosnál kevesebbet kell állnod a számlából, míg egy rosszabb, olcsóbb biztosításnál nagyobb, akár a teljes összeget ki kell fizetned, amíg el nem érsz egy éves limitet (ez akár 10 ezer dollár is lehet!).

Keresni és igényelni a Healthcare oldalán lehet, itt rögtön az árakat, illetve az állami segítség mértékét is láthatod. Az általános betegbiztosítás nem fedezi a szemészetet és a fogászatot. Ezekre két külön biztosítást kell kötni és fizetni!

Ha van gyerek a családban, és még nincs jelentősebb bevétel / jövedelem, akkor az SSN átvétele után érdemes a gyereknek MedicAid-et kérni. Ez lényegében teljeskörű és teljesen ingyenes betegbiztosítás a számukra. Ha már a kereseted elér egy szintet, ezt megvonják és nekik is üzleti alapú biztosítást kell kérni.

Munkavállalás

Ha szerződéssel a zsebedben érkezel, akkor nyilván a részleteket is megbeszéltétek a munkaadóddal, aki segít az elintézendőkben is. Amire ebben az esetben is feltétlenül szükség lesz, az az SSN. Elvileg e nélkül nem kezdhet dolgozni senki.

A legtöbb munkáltató ellenőrizteti az SSN valódiságát egy ügynökséggel. Nem kell megijedni, az új SSN-ek általában elbuknak ezen az ellenőrzésen, ilyenkor a munkáltató megmondja, milyen további igazolásokra van szüksége.

Ha a megérkezés után keresel munkát, akkor a következőkre számíts: eltérően az otthonitól, itt sokkal kevésbé számítanak a papírok, tanulmányok, iskolák. Nagy jelentősége az előző amerikai munkatapasztalatnak van. Legtöbbször kérnek referenciát az előző munkaadódtól, sokszor még volt kollégáktól is, szépen felhívnak mindenkit és elbeszélgetnek rólad, milyen ember, illetve alkalmazott is vagy te. Ez ugye egy kezdő esetében nehezebb ügy.

Juttatások

A fizetésen felül fontos megtudni azt is, hogy milyen juttatásokra számíthatsz. Ide tartozik:

- Szabadság – az Egyesült Államokban nem jár, megegyezés kérdése, mennyit kaphatsz. Nulláról indul, tehát nincs minimum ennyi vagy annyi nap.

- Betegszabadság - ez is a fenti része. Tehát ha egy évben van tíz nap fizetett szabid, akkor ha beteg vagy három napig, az ennek a terhére íródik, magyarul hét napod marad.

- Ünnepnapok - ez sem jár. A munkáltató dönti el, hogy melyik országos vagy helyi ünnepnapokon nem kell dolgozni, de fizetik őket. Nulláról indul!

- Betegbiztosítás - általában a cégeknek keretszerződése van valamelyik biztosítóval, ez előre meghatározott szolgáltatásokat tartalmaz. Szinte mindig levonnak a fizuból cserébe.

- Egyéb biztosítások – ez általában rövid- és hosszútávú életbiztosítást takar. Például ha eltöröd a lábad és nem tudsz dolgozni két hónapig, akkor fizetést sem kapsz, kivéve, ha van ilyen biztosítás, ami valamekkora összeget fizet. A hosszútávú azt fedezi, ha mondjuk egy baleset miatt soha többet nem tudsz dolgozni. Ha munkahelyi baleset volt, akkor úgy tudom, kötelesek fizetni. Egyébként ha nincs ilyen biztosítás, akkor senkitől semmilyen összeget nem fogsz kapni!

- Autó – nem jellemző, hogy a cégek autót adnának, természetesen kivétel, ha autóval dolgozol, pl. taxis vagy, stb.

- Bónusz – a rendszer pont olyan, mint otthon.

Órabér vagy fix fizetés?

Fontos kérdés még, hogy órabéres (hourly paid), vagy fix havi – itt éves – (salaried) fizetést adnak az adott pozícióhoz. Miért fontos ez?

Ha órabéres vagy, akkor szinte biztosan semmilyen plusz juttatás nem jár a fizun felül (kivétel a betegbiztosítás, amit 50 teljes munkaidős alkalmazott felett kötelező adni). Arra is nagyon vigyázni fognak, hogy a heti 40 órát ne lépd túl, mert akkor túlórát kellene fizetni, ami az USA-ban nagy mumus a cégek szemében!

Ha fix fizun vagy, akkor jöhetnek szóba a benefitek. Cserébe viszont „kitapossák a beled”. Hivatalosan itt sem dolgozhatnál többet heti 40 óránál, de mivel nem ez alapján fizetnek az elvárt minimum 45 órától indul, de simán felhívnák meló után vagy hétvégén is, hogy ez vagy az kéne. Természetesen olyan munkakörökben, ahol ez értelmezhető.

Ha sikerült munkát találni, akkor egy igazolványon és az SSN kívül nem kell más. A legtöbb irodai vagy „indoor job” esetében még egy drog tesztet is csinálnak az első munkanapon.

Adózás

A munkáltató kötelessége, hogy az adóelőleget levonja minden fizetésből. Ez a te nyilatkozatodon alapul, hogy hány eltartott van a családban. Itt családi adózás (is) van, tehát az év végén kapsz egy nyomtatványt a cégedtől, hogy mennyi volt az éves kifizetések és előleglevonások részedre, ezt megkapja minden kereső a családban.

Majd ezeket összeadva és elosztva az eltartottak számával (gyerekek, háztartásbeli asszony) kijön, hogy mennyi az egy főre eső kereset (egyszerűsítve), ez alapján fogsz év végén adót fizetni, illetve jellemzően visszakapni az előlegekből.

Természetesen rengeteg olyan cég van, akik elkészítik a bevallásod, nagyon jó weboldalak is akadnak, ahol „varázslószerűen” kérdésekkel vezetnek végig az adóbevalláson, mindenféle adózási előismeret nélkül.

Jellemzően az év végén komolyabb összeg jár vissza, mivel elég sok jövedelmet csökkentő tényezőt lehet beszámítani, amit az év közben különböző levonásoknál nem vesznek figyelembe.

Autó / Közlekedés

Autót értelemszerűen vagy kereskedőtől, vagy magánszemélytől vehetsz. Ami lényeges, hogy a rendszám nem az autóhoz, hanem a tulajdonoshoz tartozik, tehát a frissen vásárolt autóról mindig leveszik a rendszámot az eladók.

A nagyobb kereskedésekben általában még aznap el tudják intézni a teljes átírás- és rendszámügyet helyetted, tehát már a saját rendszámoddal és papírokkal viheted el ez autódat. Ha magad intézed, akkor a DMV-be kell menni az átíráshoz, és a rendszámbeszerzéssel is.

Lényegében három dolog kell egy autó üzemeltetéséhez:

- Vizsgáztatás (state inspection) - ez az otthonihoz képest egy vicc. Érvényességét egy, a szélvédőre ragasztott matrica igazolja, rajta a dátummal. Mindig egy évre adják. A legtöbb szerelőműhely elvégzi és kimondottan olcsó.

- Forgalmi (registration) – legalábbis nagyon hasonlít a magyar forgalmihoz. Ezt is egy- vagy kétévente kell megújítani a DMV-ben, gyakorlatilag csak pénzbeszedés.

- Rendszám (license plate) – a rendszám ugye a tiéd, de regisztrálni kell az aktuális autóhoz, ezt a fenti takarja. Ez is DMV.

Hitelt friss bevándorlóként nem lehet igényelni.

A nagyvárosokban van valamilyen színvonalú tömegközlekedés, de általánosságban elmondható, hogy itt az autó a legelterjedtebb közlekedési forma.

Van pár dolog, amire nagyon oda kell figyelni.

- Iskolabusz (School Bus) – gondolom, mindenki látott már ilyet legalább filmeken, ez az a nagy sárga busz. DE vannak rajta sárga és piros villogók, amiket ha a sofőr bekapcsol, NEM szabad elhaladni mellette, még akkor sem, ha szemből jössz! Meg kell várni, amíg kikapcsolja a piros villogókat, és ELINDUL, ekkor már szabad a pálya!

Mint minden, ez is államonként különböző, de ha a fenti alapján jársz el, megúszhatsz egy 3-400 dolláros büntetést. Az ittas vezetés után ez a legnagyobb bűntett, amit itt (a volán mögött) elkövethetsz!

- Pirosnál lehet jobbra kanyarodni! (Kivéve, ha konkrét tábla tiltja.) - Ez egy igen jó szabály. Fontos, hogy meg kell állni és elsőbbséget kell adni mindenkinek, de ha nem jön senki, mehetsz.

- Jobbkéz-szabály! - Hát ez gyakorlatilag nincs! Ha egyenrangú kereszteződéshez érkezel, akkor szinte biztosan van mindenkinek stoptáblája, mind a négy irányból. Ilyenkor aki elsőnek érkezett, az haladhat tovább!

- Az autóban nem lehet nyitott, szeszesitalt tartalmazó üveg! - Sok államban csak a csomagtartóban szállíthatsz alkoholt, nagyot lehet bukni, ha nem tudtál róla.”

A moderálási alapelveket itt olvashatod el.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: ügyintézés Egyesült Államok

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr747086589

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mr Long 2015.01.19. 06:58:20

"Ha egyenrangú kereszteződéshez érkezel, akkor szinte biztosan van mindenkinek stoptáblája, mind a négy irányból."
Ezek szerint nincs egyenrangu keresztezodes.

Talan mult heten jelent meg egy cikk, ami par kolleganal nagy felhaborodast valtott ki, miszerint tavaly usban a munkavallalok 41%-a semmi szabadnapot nem vett ki. Ez csak valami bulvar hir volt, vagy igaz is lehet?

DieNanny CH 2015.01.19. 07:01:16

Jó írás.
Mi az, hogy az új SSN-ek általában elbuknak a vizsgán? Kiderül, hogy hamisítványok?
Más. Nekem természetes, hogy van jogsim, környezetemben is majd' mindenkinek (Mo-on).
Itt viszont az volt a fura, hogy a svájci fiatalok nem igazán igyekeznek jogsit szerezni! - Amit persze később megértettem, hiszen rendkívül sűrű a tömegközlekedés kiépítettsége. Ez onan jutott eszembe, hogy Am-ban mindenkinek jogsija van, de gondolnak az olyan külföldire, akinek nincs.

Ugyandehogy (törölt) 2015.01.19. 07:07:51

"Egy konkrét banknak nem lehet minden államban fiókja, ezt törvény tiltja"

Hogyhogy?

DieNanny CH 2015.01.19. 07:09:32

@Mr Long (UK):

Hát, a poszt alapján akár igaz is lehet.
Nem tudom, Mo-on hogy van, de itt 5 hét az általános, amiből kettőt összefüggően kell kiadni. Tehát, hogy a munkavállalónak legyen ideje és lehetősége valóban kipihenni magát, ne pedig mondjuk kéthetente kapjon 1 napot szabiként.
Az a betegbiztosítási éves limit, hát, ejha. Itt 2500 frank a legmagasabb, ott meg 10ezer dollár...
Igaz, havi díjakat nem tudok összehasonlítani, itt a legolcsóbb 180, cserébe a legmagasabb limitért (amit itt franchise-nak hívnak.)

Nem tudom, valahogy tetszik, hogy ilyen szigorúak a feltételek - tudom, könnyen beszélek, én nem vágyom oda, aki meg oda akar menni, az pedig szitkozódik...

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2015.01.19. 07:23:27

Zanzásítva is nagyon jó.
:)
Köszönjük.
@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: "a svájci fiatalok nem igazán igyekeznek jogsit szerezni".
Ezt miből gondolod?
Szerintem pont ellenkezőleg.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.01.19. 07:28:26

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]:
(el tudom képzelni én is, az amerikaiak általános panasza, hogy egy évben tíz nap az már nagyon király szabadság. ja persze azt nem értem, aki még azt se veszi ki..... ennyire lenézett dolog lenne tán? szerintem hülyeség és teljesen kontraproduktív ezt így emberek torkán lenyomni. ja de mondjuk nekem évi nyolc hétnél kezdődik a normális szabadság :-) )

DieNanny CH 2015.01.19. 07:36:10

@svájci sapka (ch):

Abból gondolom, hogy nézek babysitter állásokat, és rá szoktam menni a munkát keresők adatlapjaira is - főleg, hogy megnézzem, ők hogyan írnak bemutatkozó levelet -, és ott láttam nagyon sok huszonévesnél, hogy nincs jogsija.
Neked más a tapasztalatod?

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2015.01.19. 07:41:09

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: A gyerekeim a múlt évben csináltatták, és nagyon macerás volt időpontot egyeztetni.
:(
Munkaidőn kívül vagy két hetes várólista van az oktatóknál (ott ahol ők tanultak).
Mondjuk, nagyon drága "mulatság", lehet többen nem tudják finanszírozni.

DieNanny CH 2015.01.19. 07:51:24

@svájci sapka (ch):

Igen, szerintem is ez lehet a gond. Unokaöcsémnél azt fogom javasolni tesóméknak, csináltassa meg Mo-on sokkal olcsóbban, aztán átváltatja svájcira. Szerintem ez járható út... (Bár ő még csak 9 éves...)

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2015.01.19. 07:58:22

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: Ha itt él, akkor ez nem fog menni.
:(
Akkor van csak lehetőség, ha min. 12 hónap időtartamra elhagyja -igazoltan- Svájcot. Ekkor leteheti otthon, és ha visszajön, azt elfogadják.

DieNanny CH 2015.01.19. 08:04:46

@svájci sapka (ch):

Hoppá, ezt nem tudtam... Na, akkor a szüleinek el kell kezdeniük gyűjteni rá...

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2015.01.19. 08:09:33

A végéről eszembejutott az a haverom aki kiment USAba valami turistavízummal, aztán évekig elfelejtett hazamenni. Jól eléldegélt fűnyírásból meg ilyesmi. Még jogsija is lett, pedig alig tudott pár szót beszélni. Aztán egyszer átment egy piros lámpán, amikor rendőrbácsi is figyelt. Hát így került haza :))

pasztasuta 2015.01.19. 08:12:52

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: "rendkívűl sűrű a tömegközlekedés kiépítettsége" ez a Svájc nekem egyre szimpatikusabb. :)

Shebelle 2015.01.19. 08:30:39

Köszi a posztot,informatív volt számomra.Húú az viszont nem tetszik, hogy szinte nincs szabadság...., most már értem és nem csodálom, miért jönnek egyre többen Európába dolgozni főleg családosok..... ,legalábbis pár dokummentum-műsor alapján.

Kicsit ironikus h. a Szabadság országában nincs szabi. Na ez a börtön igazán.....

DieNanny CH 2015.01.19. 08:45:25

@pasztasuta:

Hát, igen.
Egyszer volt egy svájci napijegyem, hát azzal körbe tudtam volna utazni az országot!
Ha lenne is ilyen Mo-on, körbeutazásra nem lenne lehetőségem.
Összehasonlításképpen: Chur - Genf 395 km, óránként megy vonat, ami 4,5 óra alatt ér oda. (kétszeri átszállással)

Szekszárd - Debrecen 391 km, vonat két óránként megy, érdemesebb busszal Pestre, az óránként, 2h40' az út. Pestről Deb-be kb óránként megy, a leglassabbnak 5 óra kell, a leggyorsabbnak 2,5 is elég. De még át kell menni Pesten a buszpályaudvarról a Nyugatiba.
És azt nem néztem, melyik busszal érem el a leggyorsabb vonatot. Tehát ideális esetben 5,5 óra az út.

Mo-on ezért éri meg autót tartani.

Mr Long 2015.01.19. 08:54:53

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: Svajci vasuttal elso talalkozasomkor ledoglott a mozdony az elso megallasunkkor. Innentol kezdve senki sem magyarazza meg nekem milyen fasza :)

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.01.19. 08:57:05

Igen, az USA a világ egyetlen gazdag állama, ahol nem létezik a fizetett munkavállalói szabadság intézménye.

Din Serpahis 2015.01.19. 08:57:09

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: Jobb is, ahogy a svajciak vezetnek, az valami katasztrofa....

kék madár 2015.01.19. 08:57:13

@Shebelle: "Húú az viszont nem tetszik, hogy szinte nincs szabadság..."
de ez nem igy van
az atlag az a 10 fizetett unnepnap, 10-15 szabadnap, 10 betegnap telhes munkaidos allas eseten.

kék madár 2015.01.19. 08:57:37

azert ez egy nagyon veszelyes iras, lehet, hogy egy allamban. egy munkaadonal ez mind igy zajlott. de rengeteg altalanositas van benne, amibol jo, ha a fele igaz.

Sok minden pontositasra szorul, pl. az adozas, egyaltalan nem torvenyszeru a visszaigenyles: a munkavallalo donti el, hogy mennyit vonat le egy form (w-4) alapjan es ha ugy latja jonak tobbet vagy kevesebbet vonat le ami meghatarozza a kovetkezo evi befizetest vagy visszaigenylest.

aztan:
Cserébe viszont „kitapossák a beled”.
Volt 12 kulonbozo full time (itt is kavar van a contractor/part time/full time/exempt fogalmakkal) allasom/munkaadom az elmult 16 evben 3 kulonbozo allamban de sehol nem tapostak ki a belem. Ezen nem is tudnek mit pontositani. Az alkalmazottat rengete torveny vedi, a legtobb helyen azt az orat amit nem lehet elszamolni, ledolgozni se lehet, nagy pofonba szalad be a munkaltato ha egy perccel is tobbet var el az alkalmazottol 40 oranal. Ettol meg dolgozhat 6, de ez a maganugye.

Osszessegeben sok hasznos informacio van az irasban. csak azzal kene kezdeni, hogy melyik allamban?
DMV pl. allami ceg, nem is mindenhol hivjak DMV-nek, mindenhol mas hataskore van, kb. 5 hivatali szint oszlik meg allamonkent kulonbozo felosztasban varosi, megyei, allami, szovetsegi hivatalokban es postan.

soad1221 2015.01.19. 08:59:23

Ez jó volt nagyon.. ez a 10 nap szabi hasra ütés, vagy tényleg ennyi? az ok hogy törvényi fix nincs, de vmi általános sincs, amit azért minden cég szokott adni?

DieNanny CH 2015.01.19. 09:04:11

@Mr Long (UK):

:-D Oké, nem is próbálkozom többet...

soad1221 2015.01.19. 09:04:56

@kék madár: köszi, pont ezek érdekeltek... :) akkor azért a 30 nap ott is simán meglehet, csak ki tudsz harcolni még többet is (gondolom, azért az nem olyan egyszerű...)

egyébként benne van az állam, Virginia..

Mr Long 2015.01.19. 09:09:50

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: Teny es valo, hogy kedves a szemelyzet, meg tiztak a vonatok, de kb olyan volt, mint Mon, vagy UKban. "A vonat muszaki problema miatt nem indul, dolgoznunk a megoldason." Kb ezt mondtak Zurichben. Mint amikor Kartacsekkal kirandultunk, aradas volt (ezt a netrol tudtam meg, a szemelyzet nem mondott semmit), a szemelyzet annyit mondott, ha a szembe vonatot le tudjak kozlekedtetni, akkor mi is visssza tudunk menni. A honlap azt irta, hogy a potlo buszok uton vannak ertunk, a kaller meg csodalkozott, hogy milyen potlo buszokrol beszelek :)

kék madár 2015.01.19. 09:25:20

@soad1221:
Mindent ki lehet forgatni, Europaban a munkaadot vedik, Amerikaban pedig a munkahelyteremtoket (nem egyenlo a cegekkel). A munkahelyteremtok pedig attol azok, hogy embereket alkalmaznak szigorubb torvenyi keretek kozott mint egy repulogep anyahajo kozbeszerzes. Itt nincs kozmunka szinhazasdi, csak valodi allasok letezo munkaval. Marhara nem tokeletes rendszer, de van par elonye, pl. hogy a jo munkaeroert verseny van, a alkalmazott kedve szerint valogat es evi 25 nap szabadsag alatt szoba se all a munkavallaloval. Arra mar rajottek, hogy az a workaholic se tesz le tobbet az asztalra aki 60 orat dolgozik, mint az aki 40-et. Volt olyan (sot a legtobb ilyen volt) munkahelyem ahol penteken bementem hogy anyam nincs jol, holnap elmegyek Magyarorszagra par hetre, jovok, ha tudok, addig dolgozom onnan amikor tudok.Persze szolot szuretelni igy nem tudtam volna, de abban kozelrol ugyis tobb kart tennek.

kék madár 2015.01.19. 09:25:20

@soad1221: igen lattam Virginiat, csak a disclaimert nem :)

Hari Seldon 2 2015.01.19. 09:33:10

@svájci sapka (ch):
Lehet, hogy ez az oka. Most voltunk Baden Würtenbergben egy baráti családnál, és ott is a legnagyobb lány majd Maragyarországon teszi le a jogsit. 1 Euro per perc, és autópályán kettő Euro, ha jól értettem.

Muscari 2015.01.19. 09:36:58

@Shebelle: majd jön Charlie és elmondja, hogy neki mennyi szabija van, meg milyen jó a betegbiztosítása :-)

Tényleg szerződés kérdése, de a legtöbb ember csak két heti szabit kap, úgy tudom. Elég szívás, szerintem csak nagyon jó munkára érdemes kimenni.

Ugyandehogy (törölt) 2015.01.19. 09:47:00

off, mert európa, viszont fontos:
www.penzcentrum.hu/megtakaritas/ez_nagyon_jol_jon_majd_ha_kulfoldon_vallalsz_munkat.1043341.html
azt nem tudom, hogy egyeztetik majd össze az AML szabályozással.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.01.19. 09:47:49

Az miért van, hogy ezekszerint nem is kevés helyen a fogászati kezelés kilóg a tb/biztosítás lefedettsége alól?Az is az emberi test része, nem?Miért kell bárminek is kilógnia?Illetve miért pont a fogászat?
Nagyon értetlen vagyok... :D

qkuc 2015.01.19. 09:48:07

@kék madár: És ez a gyakorlatban hogyan működik az interjún? A cég ajánl egy szabadnap pakkot és megkérdezi, hogy én erről mit gondolok? :)

qkuc 2015.01.19. 09:49:23

@Babette .: Mi a szösz az az AML? :)

Bredpitt Monika 2015.01.19. 09:51:09

Árpi, én írtam ezen a blogon és sok csúnya dolgot kaptam a fejemre,ezért most visszafogom magam, de ennyi félinformációt Amerikáról nem olvastam még itt.
2001 szeptembere után nagyon sok minden megváltozott. Hol lehet jogsit szerezni útlevéllel? Ki tud SSN számot kapni, mi az a DMV? El kell most mennem itthonról, de fogok írni még este, szeretném ha elolvasnád. Amerikában nem szabad általánosítani, de azt biztosan mondhatom, hogy jogosítványt szerezni nagyon nehéz, ha nincsenek meg a megfelelő papírjaid, lehet, hogy még van egy két állam, ahol elég az útlevél, de így ez a poszt nem hiteles , ahogy megirtad.
Bankszámlaszám? Patriot act. Ha érdekel valakit, hogy mi minden történt 2001 után szívesen megírom, már elkezdtem egy blogot arról, hogy milyen érdekes és ellentmondásos ország az Egyesült Államok. Köszönjük, hogy vetted a fáradtságot, tényleg, de nagyon hiányos és nem értelmezhető. Üdv, Móni

pasztasuta 2015.01.19. 09:56:16

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: hat szerintem az olaszok siman verik a magyarokat a fostalicska kozlekedes teren. Itt az egyetlen megbizhato kozlekedesi eszkoz a frecciarossa (kiveve amikor rajuk is rajon a sztrajkolhatnek :D ), viszont nagyon ajanlott par honappal elobb lefoglalni a jegyet, mert egy-ket nappal utazas elott mar csak a dragak maradnak.

DieNanny CH 2015.01.19. 10:00:49

@Bredpitt Monika:

Hű, na én várom az esti kommentedet. Meg várom Árpit is!

Shebelle 2015.01.19. 10:07:45

@kék madár: Köszi a kiegészítést, esetleg te is írhatnál posztot! :)
@Muscari: Nem mintha annyira vonzana Amerika, csupán érdekel,meg kíváncsi vagyok. Nagyon tud foglalkoztatni, hogy mi van a színpad mögött....,

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2015.01.19. 10:18:20

@Hari Seldon 2: Azért érdemes előtte megkérdezni, hogy van-e rád mód.
Itt Svájcban nincs. Tudok olyanról, aki hazament letette otthon, itt meg nem fogadták el, újra kellett csinálni.
Nálunk a vezetés 65.- franktól óránként. Nagyvárosban akár 100.-
Kötelező óraszám nincs, de néhány órát illik venni.
:)
A fiamnak, aki tudott már vezetni ca. 1000 frankba került.
A lányomnak, aki nem ca. 2500.- volt.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2015.01.19. 10:20:10

@Mr Long (UK): Akkor egyezerűen csak akkora peched volt, hogy kifogtad az év egyetlen műszaki problémáját Svájcban (mondjuk te ebben amúgyis jó vagy). :)

Igaz, én csak 3 hétig használtam rövidebb és hosszabb átszállásos utakra egyaránt, de a legtöbb késés, amit össze tudtak hozni az kb. 1,5 perc volt. Többnyire másodpercre pontosan érkezett és indult, direkt figyeltem az órát. De az információ közlésben és egyértelműségben is etalon lehetne másokbak az SBB. Életemben először jártam ott és minden állomásnál teljesen evidens volt hogy mi honnan megy, mikor, milyen jegy kell rá, hol tudom megvenni, a peronnál hol lesz a 2. osztály, stb.

Engem abszolút megvett a svájci vasút. Hozzá képest az angol vasút valahol a bangladesi tuk-tuk szintjén mozog... Nem is értem hogy akik minden nap vonattal ingáznak UK-ben hogyan nem vágtak még eret magukon.

soad1221 2015.01.19. 10:24:23

@kék madár: thx, ezek érdekes kiegészítések..

Te melyik államban vagy, ha nem vagyok indiszkrét?

Mr Long 2015.01.19. 10:30:37

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: Az a baj az ervagokkal, hogy ott egy oreg szerzetes, aki szerint jo a vasut es elveszi az eles targyakat toluk :) Nezzed meg, szegeny Charlie usig menekult az angol vasuttol.
Amugy igen, ketszer voltam kisiklo szerelvenyen, egyszer mellettem tortent egy kisebb koccanas vonattal es tapasztalt vagyok a csatlakozo s nem csatlakozo vonatok keseseben :S

kék madár 2015.01.19. 10:34:24

@qkuc:
"És ez a gyakorlatban hogyan működik az interjún? "
az interjun sehogy. Utana, ha kellesz, kuldenek egy offer lettert, te meg valaszolsz, hogy plusz x ezer dollae plusz y napot es jovok.

kék madár 2015.01.19. 10:34:24

@Shebelle: ha ugy gondolnam, hogy valami epuletesrol tudnek irni meg is probalnam :)

Bredpitt Monika 2015.01.19. 10:34:24

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]:
Az az igazság, hogy nagyon hosszú lehetne a komment, inkább majd befejezem a blogot, mert tényleg érdekes lesz. Én amikor tavaly nyáron bankszámlát nyitottam a bankban az ügyintéző még azt is megkérdezte, hogy van e munkahelyem, azt mondtam nincs, de nem bírtam ki, hogy megkerdezzem tőle, minek kell neki tudni, hogy van e. Akkor magyarázta el, mi az a patriot act (ld Wikipédia). Ennek köszönheti valószínűleg Angela Merker, hogy lehallgatták a telefonját. A lényeg, hogy a nem amerikai állampolgár terroristák az amerikai bankszámlájukról támogattak terroristákat. Nekem már volt SSN számom a múltból amit be kellett diktálnom, de van olyan m agyar ismerősom akinek a sima útlevelével SSN nélkül is nyitottak számlát. Tele van az egész ellentmondással. Egészségbiztosítás. Errol is lehetne oldalakat írni. A blog azt említi általános eü biztosítás nem fedi a szemészt, fogorvos. Mi az, hogy áltános eü biztosítás? És ez sem igaz. Az Obama care lenne az amire kötelező regisztrálni, ez amerika egyik legrosszabb ötlete. Egy szociális demagógiai az egész. Nagyon rossz az egészségbiztosítási rendszerük, borzasztóan igazsgátalan és erről megint lehet írni, hogy pl. az én szülésem hogy lett kifizetve, mi volt a feltétele. Tényleg nagyon érdekes ország. Most tényleg mennem kell. Árpi! Várjuk a forrásaid! Minden magyart Virginiába küldünk, ha ott ilyen egyszerű az ügyintézés. Tudom, Te még az igazak álmát alszod.

Bredpitt Monika 2015.01.19. 10:34:24

@Shebelle:
Ha akarjátok ha nem (és ha HA leadja) fogok írni egyet tényleg. Mi van a színfalak mögött? A sógorom börtönőr volt, katona, most pedig a külföldről érkezőket várja az egyik nagy New York-i reptéren. Mesélt m ár pár nagyon érdekes történetet, ő pl azt mondja, ők azt látják, hogy amióta Obama az elnök azóta mindenkit beengednek az országba (ami persze így szó szerint nem lehet igaz). Üdv.

soad1221 2015.01.19. 10:34:24

@Bredpitt Monika: most már itthon? engem érdekelne a visszaköltözés is :)

Bredpitt Monika 2015.01.19. 10:43:36

@soad1221: igen, itthon, majd arrol is jön a blog, most nehéz megszokni az ittlétet, de a lányom sulija miatt ez volt a jó döntés. Este jövök vissza, üdv. Móni

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2015.01.19. 10:45:05

@Mr Long (UK): Katasztrófa. Asszony ugye minden nap használja... szerencsétlen. Nincs olyan hét, hogy legalább egyszer ne törölnék a vonatát. A késésekről nem is beszélve. Én szerencsére csak alkalomszerűen használom, de a 10 perces útra már rá szoktam számolni fél óra késést is. És milyen jól teszem! Legutóbbi vizsgámat simán lekésem ha nem így teszek. 35 perc alatt sikerült megtenni a 10 perces szakaszt...

Mr Long 2015.01.19. 10:55:20

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: Hat vegyel neki egy kocsit, azt jo lesz! :)

**mimi** 2015.01.19. 11:04:19

@Bredpitt Monika:
Szia Móni! :)

Engem érdekel, és elolvastam a posztjaidat, sajnálom, hogy annyian neked mentek, egy csomó mindent félreértve.:))

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.01.19. 11:12:29

@Bredpitt Monika: Köszönjük szépen ezt a nicknevet, ez a beválalósság...! :-)))
És várjuk a posztokat!Engem főleg a smasszerszemszög érdekel...

Mr Long 2015.01.19. 11:14:03

@geegee: Kaptunk vcalaszt arra, hogy miert nem lehet levagni nullakat a magyar penzrol?

soad1221 2015.01.19. 11:14:50

@Bredpitt Monika: ok, várjuk :) a nick pedig tényleg tökéletes!:)

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2015.01.19. 11:28:06

@Bredpitt Monika: az USA eü nem olyan mutyi kifizetőhely, mint nálunk a Közgép? Nekem innen nézve tökre úgy tűnik.

SzZoole 2015.01.19. 11:29:20

Erdekes hely ez az USA,eddig csak filmekbol es masok alltal elmondasabol is lattam a dolgokra.Miota az ott elok es itt a blogon jelenlevok irnak rola tobbet tudok meg az allamokrol,mint ha ott lennek.
Mindezek ellenere nem vagyok oda elni/dolgozni,par hetre szetnezni viszont szivesen.
Valaki irta egyszer,hogy olyan helyen lakik ahol ha beul az autoba akkor az egyik iranyba 1-2 ora a tenger,a masik iranyba meg ugyan ennyi a hoval boritott hegyseg,na az viszont nagyon tetszik.
Ami meg nagyon bejonne az a Maimi Beach,(nem biztos,hogy az lehet,hogy Malibu)ahol a tengerparti setanyokon bikinis gorkoris csajokat lehet latni,na oda ki ulnek egy par orara valamelyik vendeglato egyseg teraszara kavezni es jeges mojito szurcsolni:)))

qkuc 2015.01.19. 11:41:59

@Babette .: Jujj, de utáltam ebből csinálni a tréning anyagot. Nos, az egy izgalmas kérdés, mert kb. most már anyukám is kell élőben a bankban ...

qkuc 2015.01.19. 11:43:48

@kék madár: Értem, tehát az offerre ajánlott reagálni, hogy mi lenne a munkaügyi hasfájásom, :).

És az igaz, hogy kezd teret nyerni a "vegyél extra szabadnapokat"?

DieNanny CH 2015.01.19. 11:52:54

@Zoole[uk]:

Az az 1-2 óra tenger/hegycsúcs az nem Chilében van? Már nem emlékszem...

.
.
Eszembe jutott erről a pár hetes turistáskodásról valami. Azt tudom - filmekből -, hogy Am.-ban vannak mosodák, vagyis te magad bedobod a pénzt és kimosol magadnak, az utcáról bejőve.
Valaki tudja, létezik ilyen Európában? Esetleg Mo-on?

SzZoole 2015.01.19. 11:57:20

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: En az USA-ra emlekszem,hogy irta valaki aki talan California kornyeken lakik/lakott.

Olyan mosodak Londonban is vannak.

DieNanny CH 2015.01.19. 12:01:02

@QUERCUS:

Az volt a terve, hogy az életrajzát Brad Pitt egyik cégével filmesíti meg. Amúgy amerikai élményeiről írt posztot.

Pernilla 2015.01.19. 12:17:43

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: azt hiszem, en adtam neki ezt a becenevet, ami most a nickje. Erdemes volt ma beneznem :)
Meg elismeresem a hölgy önkritikajaert :)

rezsöatya 2015.01.19. 12:18:41

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: Angliaszerte vannak mosodak... este hazafele fenykepezek is neked egyet.

(Amugy a mosogepekben kisnovesu diplomas magyarok mosnal, mosnak, mosogatnak... kis teknoben, mangorloval. Idonkent kezfejukkel megtorlik verejtekes homlokukat, bufeszakos elmenyeikre gondolnak, majd ismet belevetik magukat a hanyatlo nyugat mosoporabol kepzett habok koze...)

DieNanny CH 2015.01.19. 12:23:21

@rezsöatya:

Oké, elhiszem kép nélkül is. :-)

De inkább a kontinensre gondoltam, jövendőbeli kirándulásaim színhelye miatt...

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.01.19. 12:23:34

@Zoole[uk]:

"az egyik iranyba 1-2 ora a tenger,a masik iranyba meg ugyan ennyi a hoval boritott hegyseg"

Erre mondta 40 éve Basil Fawlty: "elég fárasztónak hangzik".

www.youtube.com/watch?v=MH7mZr4JkzQ 14:00-tól

Quercus a favágó 2015.01.19. 12:24:55

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]:

A csajt tudom ki. Aki a játszótéren vette magához a csapadékot.
De ki az a Bredpitt?

skye8 2015.01.19. 12:25:31

Elso olvasasra az amerikai rendszer nagyon hasonlit a kanadaihoz.kiveve az egeszsegbiztositast,ami Kanadaban sokat elonyosebb,es a szabadnapokat.

DieNanny CH 2015.01.19. 12:28:22

@QUERCUS:

Felvette a becenevét, amit itt kapott. (Bredpitt = Brad Pitt)

pasztasuta 2015.01.19. 12:35:07

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: Itt is van, egesz sokat latok elszorva. Kis lakasokat sokszor ugy hirdetnek meg, hogy nincs mosogep, mert a mosoda egy kopesre. En mondjuk kis finnyas gyerek vagyok, meg kenyelmes, ugyhogy nalam a mosogep nelkuli lakas nem jatszik.

P.Elliot 2015.01.19. 12:38:11

Hat lassuk csak, ez a beszamolo nagyon hezagos, sokmindenben felrevezeto.
Kezdjuk a jogositvannyal. Csak utlevellel nem szerezhetsz jogositvanyt de olvastam valahol valaki tollabol hogy Floridaban valahol igen! Lehet hogy itt-ott masutt is, vagyis nem lehetetlen de akkor valoszinu hogy ott kell laknod az allamban, ott kell hogy bejelentett cimed legyen. A nemzetkozi jogsit csak egy darabig hasznalhatod, bar tudok olyan alakrol hogy mar ket eve azzal vezet, / amig ki nem szurjak es ki nem rugjak erte, o is illegalis/.
Az autokat New Jerseyben ahol lakom 2 evente kell vizsgaztatni mar eleg regota.Ezek persze allamonkent valtozhatnak, minden allam mas torvenyekkel rendelkezik dolgokban. Az iskolabusz dologban ha nem allsz meg meg 1200 dollaros buntetesrol is hallottam, annal szigorubban semmit nem vesznek mert gyerekek fognak athaladni az uton, meg ha hirtelenul nem is latod oket.
Egeszsegbiztositas;...A munkahely, rendes munkahelyet ertek alatta nem feketemunkat, az ad. Igen, fizetni kell erte, a nagyobb munkahelyek kevesebbet kernek, foleg a szakszervezetesek, en pl. a csaladi biztositas amit kertem csak havi 78 dollarba kerult, 3 szemelyre, mindent fizettek csak affele vizitdij volt amit kellett az orvosnal, 20 dollar minden vizit, szakorvosnal 30. Korhazban egyszer voltam muteten, 100%-ig kifizettek. Fogaszatra nem volt de valtottam egy evi 150 dollaros csaladi nem is biztositast hanem valami olyat hogy ezert olcsobb arakat szamit maga az orvos, azota is odajarok, szerintem felet keri mint mas fogasz, hatranya hogy csak ahhoz tudok menni ezzel de nem banom mert szeretem a dokibacsit es nagyon meg vagyok elegedve a munkajaval. A szemeszt is fizette a vallalat de a szemuveget nem. A legtobb munkaado mar az elejen megmondja hogy milyen nala a biztositas, mennyi terhel teged, szoval lehet figyelembe venni hogy megeri-er ott dolgozni. Magad is valthatsz sajatot, vagy kiegeszitot, nem, nem olcso, de megfizetheto aki akar valtani! Mert a legnagyobb pofatlansagnak ezt tartom hogy sokan nem valtanak, / aztan telsirjak a vilagot hogy itt ilyen nincs, hogy milyen az orszag/, mert az penzbe kerul, ha baja lesz akkor majd vagy abszolut nem fizet egy centet sem, megvarja hogy abbahagyja a korhaz a zaklatast, vagy elmegy jotekonysagi szervezetekhez, / van beloluk sok/ aki kifizetik helyette amikor felulvizsgaltak hogy tenyleg nincs mibol fizetnie.Ha valaki nem dolgozik ugyanigy jar el, vagy ha keves a kereset akkor allamilag kifizetik, nemcsak a gyereknek, a felnottnek is. Ha valakinek van bankszamlaja es azon egy meghatarozott osszegen felul penz vagy haza annak nem, illetve azt mondjak hogy akkor jojjon ha ez nincs. De ez is valtozo mert van ismerosom akinek haza is van, penze is van es megis kijarta hogy kifizessenek helyette mindent, biztositast azota se valtott pedig lenne mibol, nagyon jol allnak anyagilag, azt mondta nem bolond erre penzt kiadni/ mondanom sem kell hogy magyar/. Vannak ingyenes klinikak ahol oda lehet menni akinek nincs sajat orvosa, penze, illegalis, / masik magyar ismerosom odajar, o sem valtott biztositast mert minek ugye/, a korhazakban teljesen mindegy hogy ki vagy, el kell latniuk ha bementel az ambulanciara, ha szukseges befektetnek, megmutenek, ez ki is van irva a korhazban egy tablan, a szamlat ugyan elkuldik de tudjak hogy soha nem latnak belole penzt. A korhazak magantulajdonban vannak foleg, ha egy beteg nem fizetett akkor annak a koltseget szepen beszamlazzak masokera, elosszak a tobbi beteg kozott ezt ha nem is mondjak tudja mindenki, pl. egy aszpirin ha kersz a szamlamon 12 dollar volt, gyogyszertarban par cent, igaz hogy a biztositom a munkahelyen nem volt bolond ennyit kifizetni, meg szoktak egyezni hogy mit hajlandok fizetni a korhaznak es errol mindig papirt kuldenek. Ha mindenki biztositast valtana akkor nem lenne ez de szerintem ezt a budos eletben elerni nem fogjak tudni, mindig lesz egy reteg aki massal fizetteti meg, pedig nem kerulne annyiba ha mindenki beadna a maga reszet. A korhazi es egeszsegugyi ellatas szintje magas, a legmodernebb gepek, a legujabb gyogyszerek mindenkinek...Mindjart folyatom meg!

Mr Long 2015.01.19. 12:42:05

@maxval bircaman szerkesztő: Mert lassan bevezetik az egymilliardbillpengo hatasara az egymilliardbillforintot is. Folosleges az a sok nulla.

Golf2 2015.01.19. 12:49:19

@Babette .: Hol fogja ezt engedni a fidesz,nem fogja kiengedni a pénzt az országból ilyen egyszerüen.

Herr Géza 2015.01.19. 12:52:14

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: Hát már hogyne létezne ?? A közepesnél nagyobb német városokban simán müködnek a mai napig. Én utoljára 2008. tájékán használtam ilyet pl. Mannheimben, ott kb. 5 euróból lehetett akkor végigcsinálni a komplett mosást szárítással együtt. Közben meg megivott az ember fia egy kv-t meg/vagy sört valahol, vagy vitt magával könyvet. Fix szombat du.-i program volt, mivel a cég által bérelt kégliben (elöször szálloda, majd garzon) nem hogy mosógép, de hely sem volt ahhoz. :))))

pasztasuta 2015.01.19. 12:57:04

@rezsöatya: "Unatkozik? Vegyen mosomedvet!" :D

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2015.01.19. 13:08:37

Mostani helyemen (keleti part) 22 nap a szabadsag, ez tartalmazza a mashol kulon adott 3 nap sick/personal day-t.
Az eredeti ajanlatban (offer letter) 14 napot kaptam volna, ezt sikerult felalkudni. Ezen felul vannak az unnepnapok 6 db.
Ev kozben nem tudtam kivenni a szabdsagom (sok volt a munka). Ev vegen mikor ki akartam venne a maradek napokat szoltak, hogy tul fontos vagyok nem vehetem ki oket, 5 napot kifizetnek, ) viheto at az uj evre. Kerdes, Miert nem vettem ki oket korabban?

Volt kollegam az uj helyen elso evben nulla fizetett szabadsagot kapott, Masodikban 5 napot. Ezzel nehez gazdalkodni.

P.Elliot 2015.01.19. 13:12:15

A nyugdijasoknak 65 utan jar az ingyenes egeszsegugyi allami biztositas amit 80%-ban fizet az allam, lehet ehhez olcson kiegeszitot valtani, / nekem is van/ ami fizeti a tobbit, illetve ha megis kell, nagyon keveset, vizitdij sehol sincs.
Az Obama fele egeszsegbiztositas szerintem nem sokat er, akik nem akarnak valtani azok azt sem valtjak ki, alig van ember aki igenybe vette.
A munkahelyi szabadsag;... Ez itt a dolgozok orszaga, itt nincs lazsalas, itt bizony egyszerre 2 hetnel tobb szabadsagot nem vehetsz ki mert arra johetsz haza hogy nem talalod meg a munkahelyedet. Itt felesleges ember nincs dolgoztatva, amire felvettek azt neked kell csinalnod, a helyettesites csak egy darabig megoldhato. Az hogy nem vehetsz ki szabadsagot az egy baromsag, az neked jar, nem tudom most mi a szabaly de az elso ev utan jar csak, megmondjak mennyi, altalaban 1 het, a kovetkezoben ketto, aztan nem is tudom hogy mennyi, en 5 hettel mentem nyugdijba, / egyszerre csak 2 hetet vehettem ki/ mit gondoltok miert lattok annyi idos amerikai turistat vilagszerte? Mert most lett idejuk utazni, fiatalkorban nem tehettek, en is azert jarom most az orszagot mert azelott hosszabb idore nem futotta/. Van egy szemelyi nap, van nehany plusz betegnap amit kivehetsz, hosszu komoly betegseg eseten meg olyasmi mint otthon a betegallomany, ha lekokkantal akkor meg orvosi felulvizsgalatok utan allando rokkantsagi penzt kapsz es nem kell dolgozni, ezt idonkent felulvizsgaljak, ez bizony nem sok penz, baratnom csak 1200 dollart kap havolnta, igaz hogy jar melle ingyenes allami betegbiztositas is. A munkaado nem tapossa ki a beledet hogy dolgozz szakadasig de az is igaz hogy az otthoni henyeles/ meg a 70-es evekbeli amikor otthon dolgoztam itt ismeretlen fogalom. A fekete munkaknal valoszinu hogy jobban kihajtjak az embereket mert nincs mogottuk torveny. Ha munkahelyen ert baleset akkor ott fizetnek erte rendesen, ha perled oket es nagyon komoly dolog volt akkor meg meg is gazdagodhatsz rajta...Az unnepeket altalaban kifizetik, nagyon ocska kis helynek kell lenni vagy fekete munkanak ha nem!
Mi volt meg? A jogositvany szerzes nagyon egyszeru. Megvannak a kerdesek ami a kresz, ezt tudni kell, gyakorlatban senki sem kerdezi hogy ki tanitott vezetni, / apad, anyad, baratod/, a lenyeg az hogy tudd szabalyosan a vizsganal. Olyasmiket nem kell megtanulnod hogy mibol all az auto, hogy megy, mi van ha ez az meghibasodik, az a szerelo dolga, nem a tied, te csak vezeto vagy. Fiatal kolyoknel azert joneven veszik ha legalabb egy orat erre szakosodott autosiskolai szemelytol vesz, nehogy az legyen hogy a laza apa arra tanitsa a fiat hogy ereszd csak meg edes fiam, de igazabol nem szamit. Hat kb ez a lenyeg, van amit lehet hogy nem jol irtam elegge mert kozben valtozott de nagyjabol ez van. Mi 2 boronddel erkeztunk ide es semmi penzzel, illetve apropenzzel de azonnal munka alltunk, Minden centet gondosan megneztunk hogy mire adjuk ki az elejen, meg masodallast is vallaltunk amig nem tudtunk rendes helyen dolgozni, sosem nyujtozkodtunk tovabb mint a takaronk, gondoltunk a holnapra meg a tavoli nyugdijas korra hogy az biztonsagos legyen. Ha valaki igy probal elni az nyugalomban fog, tud felretenni, hazat venni, utazni es penz lesz a bankszamlajan mire megoregszik. Ha nem szorja! Mi nagyon meg vagyunk elegedve az eletunkkel es nagyon szeretunk itt lakni!

P.Elliot 2015.01.19. 13:12:24

@geegee: Azert mert a fogasz valoban nagyon draga! Es az emberek nem vigyaznak a fogukre ugy ahogy kene, / fogselyem, minden etkezes utan fogmosas/, sokat jarnanak fogaszhoz. A fogasz is egy szakositott munka, miert ne kernek meg az arat? Otthon is nagyon draga a fogaszat privatban a fizetesekhez kepest, nem?

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.01.19. 13:12:29

@Mr Long (UK):

Ilyen kis inflációnál minek? A magyarok megszokták ezt. Ráadásul van egy nagy előny: nincs váltópénz, nem kell törtekkel vesződni.

A magyar forint pont középen van, a egységei se túl nagyok, se túl kicsik.

soad1221 2015.01.19. 13:16:10

@ctboy (US) ENTP: huhh.. akkor gondolom a kollégádnak nagyon-nagyon szüksége volt arra a munkára, amivel a munkaadó is pontosan tisztában volt, hogy bele is ment ilyenbe..
Csak mert, ha Te még az ajánlott 14-et is feltornásztad 22-re, akkor azért nem annyira lehetetlen az alku. A 0 nap ajánlat meg azért... hát, nem túl humánus, na... :)

rezsöatya 2015.01.19. 13:18:27

@pasztasuta: Nanny nem unatkozik, csak mosni akar utazas kozben...
(tudom, Kern Andrast idezted! :-) )
@NagyságosSodalisO [eng]: OK, legyen rozsaszin mosomedve:

m.ebay.com/itm/321137872540?_mwBanner=1

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2015.01.19. 13:20:29

Az egeszsegbiztositas rendkivul sokretu. A mostani talan az eddigi legrosszabb. $7200-ig semmit nem fizet (egesz csalad koltsege) utana viszont majdenm mindent.
Az osszeg egy evre vonatkozik, utana ujra indul.
A biztositas $7200-ig csak arra jo hogy lealkussza a korhazi, vizsgalati dijakat helyetted.
Kothettunk meg adomentes elotakarekossagi szamlat amivel a $7200 dollart osszesporolhatod, ehhez a ceg $3000-ral hozzajarul evente.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.01.19. 13:26:57

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: Thaiföldön van :-) de máshol még én se láttam.

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2015.01.19. 13:32:12

@soad1221: Igy van.
Nekem volt modon alkudni (megjegyzem eloszor ilyen helyzetben) a kolleganak nem.
Ki is hasznaltak konyortelenul.

P.Elliot 2015.01.19. 13:39:49

@Herr Géza: Nagyon draga! Itt egy mosas nagyjabol masfel dollar, szaritas ugyanannyi, neha tobb egy kicsit, amikor uton vagyunk valami mas allamban ott sem dragabb. / Itthon persze van moso szaritogepem.

P.Elliot 2015.01.19. 13:39:49

@ctboy (US) ENTP: Ez Obamacare?
Mennyit fizetsz a munkahelyeden ehhez a biztositashoz? Vagy ezt ingyen adjak?

DieNanny CH 2015.01.19. 13:40:41

@maxval bircaman szerkesztő:

De nemsokára tényleg el lehetne a tizedesvesszőt eggyel balra tolni. Mondjuk a zsemle 15 Ft, az lenne másfél. Váltópénz sem kéne, frankból is van 1/2 frank...

Bár az új tízezres nagyon szép. Mit szóltok, milyen szép kis sorozatot fogtam ki a múltkor:
kepfeltoltes.hu/150119/20141212662_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

És kb 3 év múlva még csak azt fogják megvitatni, egyáltalán legyen-e eurónk...
www.penzcentrum.hu/megtakaritas/mikor_johet_a_magyar_euro_rogan_elmondta.1043371.html

Herr Géza 2015.01.19. 13:40:44

@qkuc: Ez jó ! Kb. ugyanennyi N.o.-ban (a mostani € árfolyam mellett) a szolgáltatás......
Mert hogy "egyesek" szerint a szolgáltatások M.o.-on lényegesen olcsóbbak....:))))
(Jó, a a nyafogóknak: ez nem pont klasszikus szolgáltatás, mivel ugye önkiszolgáló, de akkor is....)

DieNanny CH 2015.01.19. 13:46:13

@P.Elliot:

Nekem is drágának tűnik. Bár a magyar 1000 Ft/mosás is. Jó, ebben mosópor-öblítő benne van.
Van itt olyan bérház is, ahol kártyával kell fizetni a mosást (olyan feltöltős, és a mosógép/szárító szedi le róla az összeget) Viszont ott az 80 rappen! Tehát kb 200 Ft.
A pestit emiatt drágállom...

2015.01.19. 13:47:41

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: Londonban rengeteg ilyen van, en nagyon sokszor hasznaltam oket. Nemetorszagban is vannak.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2015.01.19. 13:58:25

@Herr Géza: valszeg itthon sokkal alacsonyabb a kihasználtsága, mert itt majdnem mindenki megoldja otthon.

Hari Seldon 2 2015.01.19. 14:03:09

OFF
Londoniaknak:
Íme, Andrew Wakefield műve (ő ugyan nempont a TBC oltás ellen kampányolt,de a hülyeség fertőzőbb mint bármilyen vírus):

hvg.hu/instant_tudomany/20150119_NagyBritannia_felveszi_a_harcot_a_tuberk

Most Anglia kezdheti előről a TBC elleni egyszer már megnyert harcot.

ON

pasztasuta 2015.01.19. 14:03:56

@rezsöatya: Kern Andrast? nem volt szandekomban, ezt Peppin bacsi mondta. :)

P.Elliot 2015.01.19. 14:06:43

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: Amit irtam abban nincs mosopor es oblito, illetve en egyszeru szaritopaprt hasznalok oblito helyett, de ezek olcsok. 5 euro az tobb mint 7 dollar, egyet mosasert? Jesszus!

P.Elliot 2015.01.19. 14:06:45

@ctboy (US) ENTP: Istenem! Ki mennyit er! Te tobbet ertel! Ez olyan hogy veszel egy egyszeru kenyercipot es ott van mellette a magos, finom, ropogos masfajta, jobb kenyer! Nyilvan az utobbiert tobbet kell adni!

2015.01.19. 14:12:40

Nekem 30 nap korul van, personal days-szel egyutt

rezsöatya 2015.01.19. 14:16:37

@pasztasuta: igazad van! De nekem Kern Andras (hangja) maradt meg...

youtu.be/hvY-wKjQHDo

pasztasuta 2015.01.19. 14:28:10

@rezsöatya: es tenyleg! :D sajnos ennyire nem vagyok jo hangfelismeresben.

2015.01.19. 14:31:12

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: Biztos hatalmas különbség lesz, hogy 80 ezer helyett kapok 300 eurót. Mondanám, hogy a gazdaságnak jobb lenne, de nekem, mint halandó, semmivel sem lenne másabb. Az meg egy másik történet, hogy mi lesz 5 év múlva. Lehet, hogy szétesik az eu, v. teljesen más berendezkedés fogja jellemezni, mint ami jelenleg. Az sem biztos, hogy a fideszt fogják megválasztani, de ők azért rajta lesznek majd az ügyön. :)

Ugyandehogy (törölt) 2015.01.19. 14:36:34

@P.Elliot:

nagyon szépen kérlek, néha üssél egy üres sort közé tagolásként, ezt így képtelen vagyok elolvasni...

Golf2 2015.01.19. 14:38:51

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: Milyen jókedvüek,aktívak ma a svájcban élők..Persze én is az lennék ha munka nélkül 30százalékkal többet érne 1nap alatt a pénzem...

P.Elliot 2015.01.19. 14:38:52

@charlieharper: En eddig csak feketen dolgozonal nem hallottam szabadsagrol, valoszinu hogy a beszamolo olyan embertol jott aki nem hivatalosan dolgozik itt vagy ha igen, olyan embernek akinel bejelentes nelkul dolgozik mert nem talalt meg maganak rendes munkat. De hogy azt mondani hogy amerikaban senki nem kap szabadsagot!

Határátkelő 2015.01.19. 14:40:42

@P.Elliot: Nem akarom megzavarni a szövegértelmezésed, de a posztban arról van szó, hogy NEM JÁR, ami pontosan azt jelenti, hogy nincsen törvényben lefektetve, mint pl. az európai országokban, hogy bizonyos kor, gyerek, stb. után mennyi szabadság jár neked. Ha jól tudom, akkor ilyen az Egyesült Államokban nincs, hanem egyéni (vagy kollektív) megállapodás része a szabadságra jutó napok száma.

Ugyandehogy (törölt) 2015.01.19. 14:41:08

@P.Elliot: szabadság: hogyan mennek nyaralni??

Ugyandehogy (törölt) 2015.01.19. 14:43:11

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: olyan szép, hogy én bementem a takszövbe, hogy tuti jó-e, mert játékpénznek néz ki...

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2015.01.19. 14:45:49

@P.Elliot: Nem Obamacare!!
Normal, uj stilusu egeszsegbiztositas.
Mondjuk ugy hogy extreme "donut hole type".
Kb $180/ho a csaladnak + $360 egeszugugyi elotakarekossag ami adomentes.

2015.01.19. 14:48:41

@P.Elliot: Nagyon erdekesek a kommentjeid, remelem irsz meg ha van idod, en mindig szivesen olvasom. Igaza van @Babette .:-nek hogy formailag kicsit ossze van suritve :), de erdemes elolvasni, nagyon is.

2015.01.19. 15:01:40

@Határátkelő: Ez Europaban sincs ugy mindenhol hogy korhoz es gyerekszamhoz kotott a szabadsag. Pl. UK-ben ezek a faktorok nem szamitanak, es ott is egyre tobb munkaado probal kibujni a fizetett szabadsag alol, pl. az un. zero-hour contractok segitsegevel (ugyanezzel a betegszabadsag alol is kivaloan ki lehet bujni, a terheseknek / kismamaknak jaro tamogatasokrol nem is beszelve). Ha be van valaki jelentve full time munkara UK-ben, akkor egy evben 28 nap szabadsagra jogosult a torveny szerint, ebben a 'Bank Holiday' napok is benne vannak. A gyakorlatban sok ceg ad tobb szabadsagot, pl. 4 hetet a Bank Holidayokon kivul, de gyakori hogy ket hetnel tobbet nem lehet egyszerre kivenni.

Mrs. Clayton 2015.01.19. 15:10:45

@Mirjam2: a 0 hours contracthoz is tudtommal jar a fizetett szabadsag

M. Péter 2015.01.19. 15:20:04

@Jess G: Igen, a ténylegesen ledolgozott órák alapján jár.

DieNanny CH 2015.01.19. 15:21:30

@Golf2:

Mivel én Svájcban élek, nem ér többet a pénzem 30%-kal. És mivel svájcifrank-hitelem van, így teljesen mindegy, milyen az árfolyam, a törlesztőm mindenképpen 392 frank...
Hidd el, nagyon keményem megdolgozom a pénzemért.

2015.01.19. 15:34:28

@Golf2: Így van. Az egész világon csak Mo.-n dolgoznak kőkeményen az elvtársak, máshol csak egész nap megy a láblógatás....

DieNanny CH 2015.01.19. 15:36:22

@Philosoraptor:

És mivel te is lábat lógatni vágysz, ezért kacsingatsz kifelé... :-)

qkuc 2015.01.19. 15:44:31

@rezsöatya: És az ATM-ekben és ők adják ki a pénzt, :D.

rezsöatya 2015.01.19. 15:47:39

@qkuc: akkor azert nyerek mindig!
Csak beutom a kedvenc nyertes szamaimat es csak ugy dol a le...!

qkuc 2015.01.19. 15:53:12

@Herr Géza: Meg lehet kövezni, de van vasaló szolgálat (székes fővárosunkban akár ki is jönnek a lakáshoz), kivasalják a cumót és nem veszettül drága, :). Gondolkodom rajta, hogy igénybeveszem a szolgáltatást, ugyanis gyűlölök vasalni és azt az időt pont el tudom tölteni, :D.

Géza, kéne a véleményed, :). Németországban IT szektorban van esély munkát találni minimális német és folyékony angol nyelvtudással?

qkuc 2015.01.19. 16:00:22

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: Biztos van olcsóbb, az önkiszolgáló mosodára kell keresni, :). Szerintem nem vészes, ha nagy kupaccal megy az ember, de én nem vagyok híve a közösségi mosásnak, :).

P.Elliot 2015.01.19. 16:07:39

@Babette .: Jo! Egyebkent is siettem, itt most van reggel es a sok tennivalo, es majd csak kesobb erek ra idejonni a nethez.

P.Elliot 2015.01.19. 16:07:39

@Határátkelő: Kikerulte a figyelmemet, koszi a helyreigazitast.

P.Elliot 2015.01.19. 16:07:39

@Babette .: Hat 2 hetet kivehetsz, abba kell besuriteni hogy hova, nyilvan repulovel, vagy kocsival, szeretik a hajos nyaralast is. Mi is voltunk, minden evben nyaralni, kulfoldon is de az csak alom ami Europaban van hogy egyszerre egy honapra is mehetsz...

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.01.19. 16:07:39

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]:

Alapvetően népszokás kérdése ez.

Vannak népek, melyek fillérezni szeretnek és utálják a sok nullát. Mások meg ellenkezőleg.

A spanyoloknak pl. sokk volt, hogy hirtelen el kellett kezdeniük fillérezni az euró bevezetésével.

Szerintem felesleges változtani egy már kialakult szokáson. Eleve a forint inflációja alacsony, azaz ok sincs erre.

Lesz-e hosszú távon euró, már ez se biztos. Elvileg mind a 28 EU-tagnak kötelező lenne az euró (csak Angliának és Dániának van szerződésben rögzített joga kimaradni), mégis: jelenleg 9 tagállamban nincs euró. Ugyanis lehet korlátlanul trükközni ezzel, hiszen nincs határideje a belépésnek. Magyarul: ha egy ország nem adja be a kérelmet a belépésre, semmi se történik. Bulgária pl. teljesítette a belépés összes feltételét évek óta, de nem adta be a belépési kérelmet. BG esetében persze nemigen értem ennek az okát, mivel jelenleg sincs független bolgár valutapolitika a fix árfolyam és a valutatanács miatt (nem lehet fedezetlen pénzt nyomtatni), azaz tulajdonképpen tök mindegy lenne az egész.

P.Elliot 2015.01.19. 16:08:59

@ctboy (US) ENTP: Tehat 540 dollarba kerul a csaladnak amit te fizetsz. Ha nem nezed hogy mibe kerul a korhaz vagy az orvosi vizitek akkor nem sok. Mert lehet hogy most semmi bajotok de lesz egy olyan szakasz hogy szazezrekben lesz egy mutet vagy csak a korhaz. Ki kell fizetni, ez nem allami biztositas, ez a te egeszseged karbantartasa. Be kell sorolni a kiadasaitokba, ez van.
Inkabb orulj hogy van. Olyan mint az auto biztositas, minden honapban fizeted holott nem csinaltal kart. De ha igen?
Ferjem a nem egeszen 4 eves kocsinkat totalra torte amikor a jeges uton falnak vagodott, / neki semmi baja/ nem lett de az autot a biztosito magasan kifizette.
Mi lett volna ha nincs biztositas?
Uj kocsi? A mi penzunkbol?

P.Elliot 2015.01.19. 16:08:59

@Mirjam2: Jo! De mentem, majd este jovok, meg az uszodaba is el akarok jutni ma!

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.01.19. 16:08:59

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]:

De, többet ér a pénzed, hiszen a vásárlóerőd euróban hirtelen megugrott.

Ilyenkor örülök, hogy az összes tartozásom egy darab hitelkártya, semmi másom nincs, se jelzálog, se áruhitel, abszolút, én vagyok a bankok számára a meghódítandó szűz ügyfél. Pontosabban a telefonom lízinges, de az eleve az előfizetés része, így nem számolom. Meg különben is: a 23 hónapos szerződésből 5 van csak hátra.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.01.19. 16:08:59

@qkuc:

Áll egy részeg ember az ATM előtt. Beteszi a kártyát, kivesz egy bankjegyet, kiveszi a kártyát. Aztán ezt többször ismétli.

Hátulról egy ember megszólal:
- Elnézést, de szeretnék kivenni én is pénzt, odaengedne 1 percre, látom magának úgyis hosszú dolga van?
- Ne vicceljen, most hagyjam abba, amikor nyerőszériám van???

2015.01.19. 16:11:26

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: Így van. Munka nélkül is nagyon jól meg lehet élni a rothadó nyugaton. Ezért akarok én is menni. :)

2015.01.19. 16:12:57

@maxval bircaman szerkesztő: "De, többet ér a pénzed, hiszen a vásárlóerőd euróban hirtelen megugrott."

És? Mo.-n költi el? Nem.

soad1221 2015.01.19. 16:24:54

@P.Elliot: nem tudom, hogy Európa jobb részein hogy van, de Mo-n nem túl gyakori, hogy 1 hónapra el tud menni az ember.. nekem eddig a max amit egyszerre kivehettem a 2 hét, az is a két ünnep közötti leálláskor.. és a kollégáim között is 1-2 van aki 3 hetet eddig ki tudott harcolni, a többség 1 hétnél tovább nem igen tud.

és ahogy nézem az itt élő emberek többsége nem tud 1 hónapra menni...

montroyal ( CAN qc) 2015.01.19. 16:31:55

betegszabadsag nalunk?
hetfo .. esett a ho ... mind 2 munkasom beteg... haldoklik ....
hazudnak? lustak? kirugjam oket? egyszeruen lehetetlen karosszerias szakmaban talalni valakit .. nincs !!nulla!!

na akkor magad uram ......

PannonBoy 2015.01.19. 16:34:49

Szeretem az ilyen posztokat. Objektív, tényszerű és olvasmányos. Jól megszerkesztett írás. A legjobb benne, hogy reálisan leírja a helyzetet és segíti az olvasót annak eldöntésében, hogy az az ország neki való-e.

Nekem az USA ott bukott el - mármint a választása - hogy nagyon az autóra kell támaszkodni, amihez ugye jogosítvány kell.

DieNanny CH 2015.01.19. 16:41:24

@maxval bircaman szerkesztő:

Vásárlóerőm euróban megugrott??? De hát én frankban vásárolok!

Ugyandehogy (törölt) 2015.01.19. 16:41:25

@P.Elliot: de ha 0 napod van, mit veszel ki?

soad1221 2015.01.19. 16:53:51

@Babette .: nem hinném, hogy az gyakori, kicsit olvasgattam, és ctboy is ezt igazolta: egyszerűen arról van szó, hogy ha az ember olyan kényszerben van, hogy muszáj elvállalnia a munkát, és ezzel tisztában van a munkaadó, akkor azt kegyetlenül kihasználja. Ez szar dolog, nincs törvényi garancia erre.
De onnantól, hogy a munkavállaló alkupozícióba kerül, már simán eléri a 20-30 nap közötti szabit..

és akkor jöhet az a kérdés, hogy mennyit vehet ki egyben.. de ez már más kérdés..

Mr Long 2015.01.19. 16:55:55

@P.Elliot: "Ez itt a dolgozok orszaga, itt nincs lazsalas"
hat jo nektek, mi itt faszan elvagyunk :)

tanato 2015.01.19. 16:59:34

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: Fr,-ban is mindig ilyen közös nyilvános mosodában mostam,rengeteg van,sokan használják őket.Beállítom a programot beledobom a mosóporos labdát,azután meg rakom bele az előírt fémpénzt és már indul is.Utána meg ugyanezen helyzet van a szárítógépekkel is.És amíg ment a 45 perces program,a szomszéd bárban iszogattam egy kis bort.

tanato 2015.01.19. 17:02:31

www.origo.hu/itthon/20150113-al-kaidas-kotodesu-szudani-kapcsolat-a-magyar-iszlam-kozosseg-korul.html

Egy kis off,ugyan a Charlies cikknél kellett volna belinkelni,de most jött ki az origon.

Mr Long 2015.01.19. 17:03:47

@Herr Géza: Szerintem is olcsobbak es nem rosszabbak. :) Mon vagatom a hajam mostanaben, csak £3.50 £15 hejett. Na jo, nem azert mert nem birom jkifizetni itt az arat, de mostanaban mindig ugy jott ki, hogy Mon voltam, mikor vagatni akartam. Plusz egyszerubb elmagyarazni mit csinaljon, itt nem mindig vagjak az algir fodraszok mi az az ivy league hair...

tanato 2015.01.19. 17:05:01

Külföldre szakadt hazánkfiai új piaci lehetőséget jelentenek a magánegészségügy számára
2015. január 19. 05:45, hétfő - Szemlézte: hírszerkesztő
Csúcsot döntöttek a Magyarországra hazalátogató és a rövid itt tartózkodás alatt magánorvosi szolgáltatást kereső és foglaló páciensek száma, a Foglaljorvost.hu online magánorvosi időpontfoglaló oldal tapasztalatai alapján. A december csúcsszezon lett azoknál az orvosoknál, akik nyitva tartottak a hónap közepe után is.

Már novemberben megszaporodtak az egy napra 2-3 szolgáltatást elintézni szándékozók megkeresései, ám december közepén tetőzött azoknak a foglalásoknak a száma, akik a kiszemelt pár napra szerették volna időzíteni aktuális orvosi vizsgálataikat. Elsősorban aktuális megelőző, rákszűrő vizsgálatok és kontrollokra foglaltak időpontot, de gyakoriak voltak az aznapra időzített kisebb beavatkozások anyajegylevétel, lézeres kezelések foglalása is. Sokszor felnőtt- és gyermekvizsgálatokat is egy időre próbáltak időzíteni a foglalók, mely jelzi, hogy gyermekeik számára is szívesebben foglalnak időpontot a jól bevált hazai szakemberekhez.

A statisztikák szerint 600000 magyar dolgozik külföldön, ebből a Foglaljorvost.hu tapasztalatai alapján is több tízezerre tehető azok száma, akik hazajárnak elintézni orvosi vizsgálataikat.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.01.19. 17:06:29

@Philosoraptor:

Bármi amit vesz az eurózónából, olcsóbb lesz neki, Nem kell Mo-n költeni, elég, ha a kormyező országokban költ: Svájc 5 szomszédos országából 4-ben euró a pénznem.

gabors 2015.01.19. 17:06:29

@Babette .: ugyhogy kicsit ujonc a polgar es tele van felinformaciokkal a feje meg a cik is...

Golf2 2015.01.19. 17:06:29

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: Ki mondta hogy nem dolgozol meg a munkabéredért? Én arról a 30százalékról beszéltem amivel a frankotok többet ér 1nap alatt a világ bármely pénzével szemben ami nonszensz.

Golf2 2015.01.19. 17:06:29

@Philosoraptor: Olvasd el még1szer a szöveget,ja és elvtársak már rég nincsenek.

gabors 2015.01.19. 17:06:49

@Shebelle: megegyszer akkor a kollega nagyon uj meg az usa-ban ezert terjeszt ilyen alltalanossagokat .... amire utal hogy nincs szabi az kb azt jelenti hogy nincs "Munka Torveny Konyve" ami minden dolgozora mindenhol szabalyozna mindezt. Valoban a minimal oraberert dolgozok kozott szinte semmi nincs (kotelezoen) foleg szolgaltato ipari munkak eseten azonben kicsit feljebb vallalati alkalmazottak eseteben ez mar egeszen mas.... az igaz hogy 6 het szabadsag nem jellemzo...

az is igaz hogy legtobben nem veszik ki az osszes nekik jaro szabadsagot (van ahol amugy kifizetik penzben) foleg "nehez gazdasagi kornyezetben"....

Mr Long 2015.01.19. 17:08:44

@tanato: "A statisztikák szerint 600000 magyar dolgozik külföldön" Te, ezek olyan novekvo tendenciakat hoznak ki az ujabb es ujabb statisztikakban, hogy lassan negativ elojelu lesz az orszagban maradottak szama...

Határátkelő 2015.01.19. 17:22:04

@gabors: Nem utal rá, hanem konkrétan leírja, hogy nem jár. Egyszerűen nem értem, mit lehet ezen nem érteni, vagy (direkt?) félreérteni. Nem jár, mivel nincsen törvényben szabályozva, szemben például Magyarországgal.

soad1221 2015.01.19. 17:41:57

@Golf2: figyelj, azért szerintem kicsit beszólásszagú volt a kommented, ha visszaolvasod talán belátod.
és azt meg biztosan nem gondolod komolyan, hogy DieNanny bármilyen hatással is lett volna az eseményekre. ebből következik, hogy a beszólás szagú kommentre így reagálnak.. vagy nem? És egyébként meg ha csak nem mindent neten rendel a szomszédos EU országokból és fizet EUR számláról, akkor közvetlen hatása ennek nincs még az életére... majd lesz kb fél év múlva, amikor is a termékek árában ez megmutatkozik, ha nem változik érdemben az árfolyam.(mert azt ismét nem gondolod komolyan, hogy svájcban a pék, majd 30% csökkenti a kenyér árát, ugye?! :))

@gabors: ha a blogjába belepillantasz, akkor látod, hogy a kolléga már néhány éve kint van kompletten családostul..
mellesleg, ha a kommnetekbe beleolvasol látod, hogy már 2-en is kiegészítették ezt az infót, amit írt, hogy törvény nem határozza meg. Ez meg ugyebár igaz is... :)

Din Serpahis 2015.01.19. 17:45:33

@Golf2: Ne hulyeskedj, persze, egy nap alatt annyit nott a fizum HUFban, mint az egykori magyar fizetesem duplaja :)

Persze ez csak azokat erdekli, akik majd egyszer haza akarnak menni, mint en :)

DieNanny CH 2015.01.19. 17:45:34

@tanato:

Jé, én is ugyanezeket megcsináltam karácsony körül... :-)

empoftla 2015.01.19. 17:45:41

@maxval bircaman szerkesztő: Ezért is csak azok szeretnének oda menni dolgozni akiket félrevezettek. A bölcsen, hoszzútávban gondolkozók tudják, hogy a jó állások a fellendülő Oroszországban vannak.

2015.01.19. 17:46:56

@Golf2: Elvtársak mindig is voltak, és most is vannak. A fidesz is eléggé kommunista tagokból áll ahhoz, hogy lehessen rájuk mondani. Papíron persze ők jobb oldaliak.

2015.01.19. 17:49:00

@Golf2: Biztos a liberálisok intézték el ezt is!

2015.01.19. 17:50:09

@maxval bircaman szerkesztő: És ha Nanny nem jár a környező országokba, mert pont olyan helyen lakik, hogy nem éri meg neki? Akkor mi van? Vagy te ezt is tudod, hogy ő hova jár vásárolni? :)

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2015.01.19. 17:50:55

@Golf2: fogd fel úgy, hogy évekig 30%-kal kevesebbért adták, mint amennyit ér. Ez már nem nonszensz? :)

PannonBoy 2015.01.19. 17:53:27

@tanato: Igen, ez egy elég jól jövedelmező iparág. Még akkor is, ha nem 600.000 főről van szó, hanem mondjuk annak a feléről.
A magyar magánorvosi szektor pedig nagyon jó.
Erről jut eszembe, hogy alternatív megoldás lehet, hogyha magyar egészségbiztosítással rendelkezik (több privát szolgáltató is van a piacon) és azt fizeti, időpontot foglal telefonon és a vizsgálat előtt hazarepül. Ez annyiból szerencsésebb, hogy akkor egy helyen lesz a kórtörténete.

2015.01.19. 17:56:48

@Zka: Ha a frank hitelem elszáll, köcsög bankok. Ha a frankra kevesebbet fizetek, mint a forint hitelre, akkor meg pénzügyi zseni vagyok, a sok gyökér meg minek vette fel a forint hitelt. :)

kék madár 2015.01.19. 18:02:42

@Határátkelő:
"Nem utal rá, hanem konkrétan leírja, hogy nem jár. Egyszerűen nem értem, mit lehet ezen nem érteni, vagy (direkt?) félreérteni. Nem jár, mivel nincsen törvényben szabályozva, szemben például Magyarországgal."

csakhogy ennek semmi koze a gyakorlathoz, es ezert ezt igy nem lett volna szabad leirni. Ez kb. olyan mintha azt irnam, hogy ha nincs betegbiztositasom, es a fejemre esik egy tegla, ott hagynak majd elverezni, sot szemetelesert is megbuntetni. Ami elvileg elofordulhat, de nem fog.

tehat ezt irta a cikkiro:
"- Szabadság – az Egyesült Államokban nem jár, megegyezés kérdése, mennyit kaphatsz. Nulláról indul, tehát nincs minimum ennyi vagy annyi nap."
1. nem indul nullarol. 10-15 naprol indul
2. a fizetett szabadsag nem jar.
3. az unnepek amibool eleg sok van a legtobb helyen kapasbol jarnak, mert a fokapu sincs nyitva, se futes, se AC.
4. ez egy felreertelmezett osszegzes, csak arrol van szo, hogy MUNKAJOGI TORVENY NEM kotelezi a munkaaddot, de sok minden mas IGEN. aminek az a vege, hogy 10-15 naprol indul a legtobb munkaadonal, full time employmentnel.

Arrol nem is beszelve, hogy allami vagy szovetsegi munkahelyeken gyakorlatilag siman lehet 6 het is a szabadsag es KI IS VESZIK.

PannonBoy 2015.01.19. 18:05:50

@Philosoraptor: A devizahiteles kérdésben állásfoglalás nélkül:
Rápillantva az árfolyamokra, a 2005 és 2009-es időszakban nem volt extrém kilengés. (Nem emlékszem már mikor volt sláger a CHF devizahitel.) 10 évre visszatekintve, viszont láthatjuk, hogy folyamatosan emelkedtek az árfolyamok, különösen az elmúlt években.
A hitelfelvételkor senki nem láthatta előre, hogy így elszállnak az árfolyamok, sem a bankok sem az ügyfelek. Egyedül a svájci jegybank, aki ismerte a saját szándékát. Viszont az árfolyamkockázatról szóló dokumentumot az ügyfél aláírta, azt elfogadta. Ez egy ilyen játék.
Adalékként, a nagy befektetési bankok vezető pozícióiban nem egy ember lett öngyilkos, mert elszállt pillanatok alatt sok év munkája.
Mi a tanulság? Ha valaki nem tudja kezelni a kockázatot, akkor ne vállaljon feleslegesen. :)

kék madár 2015.01.19. 18:08:14

@PannonBoy: "Objektív, tényszerű és olvasmányos"
mint tobben leirtak, azert lehet rajta meg sokat masszirozni. Egy adott bevandorlo tapasztalatait irja le, ami rendben is van, de hianyzik belole, hogy hol mikor, milyen munkahely, stb.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2015.01.19. 18:18:56

@PannonBoy: így van. Ezt azért kiegészíteném:
"A hitelfelvételkor senki nem láthatta előre, hogy így elszállnak az árfolyamok,"
Ez ugyanaz mint amikor beülsz a kocsiba, nem tudod, lesz-e baleset, mégis bekötöd az övet - már ha nem vagy ütődött. Nagyon is benne volt a pakliban egy elszállás, mindenkinek bele kellett volna gondolnia.

@lexrex: te nagyon ki akarod próbálni, hogy a HÁ valóban kivágja-e az embereket személyeskedésért, :)

2015.01.19. 18:23:16

@Jess G: Nekem egyszer ajanlottak ilyen contractot (nem fogadtam el), az ugy lett volna hogy az oraberbe be van epitve a szabadsag, tehat x osszeggel felszorozzak az orabert es ez valojaban azt jelentette volna hogy tenylegesen nem vehettem volna ki szabadsagot. Nem tudom ertheto-e amit mondok. Ja es az oraber amit meghirdettek mar eleve tartalmazta a szabadsagra szant penzt, tehat valojaban se idot, se extra penzt nem kaptam volna (bar papiron ugy nezett volna ki hogy megkaptam volna a penzt). Nem gondolom hogy ez egyedi eset, valojaban az alapveto jogaiktol probaljak megfosztani a munkavallalokat ezekkel a zero hour contractokkal.

kék madár 2015.01.19. 18:26:37

@Határátkelő: olvastam ezt a cikket, es fel is huztam magam rajta.
az a cikk tele van baromsaggal. Amit allit, az nem statisztika, hanem egy utazasi oldal felmerese.
De van alapja, az emberek egy resze valoban nem veszi ki az osszes szabadsagat. Altalaban kevesebbet nyaralnak es tobbet dolgoznak mint Europaban.
Ha szigoruan vesszuk, en nagyon ritkan nyaralok, mert a szabadsagomat tobbnyire Magyarorszagon toltom es az nem igazan nyaralas.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.01.19. 18:27:49

@Mr Long (UK): Jelentem, én nem kaptam választ... :-)
Szerintem biztosan lehet, csak akarni kellene.
Nem akarásnak mindig nyögés a vége... :D

Határátkelő 2015.01.19. 18:31:07

@lexrex: Akkor ez legyen az első figyelmeztetés.

2015.01.19. 18:31:28

@lexrex: Látod, milyen szerencsém van! :D

kék madár 2015.01.19. 18:31:50

Határátkelő
Hat innen nezve nekem ez a rendszer ugy nez ki, hogy aki a listan van, az lefergezheti a masikat, mehet az alpari vita szabadon, mert ugye nem lehet mindent orokke moderalni.
Aki nincs a listan, a temahoz szol hozza, annak meg majd valamikor megjelenik a hozzaszolasa
Arrol nem is beszelve, hogy masszivan felreinformalsz, legalabb te ne tenned. :( Leirunk tobben arnyalt kepet arrol, hogy valojaban hogy mukodik a szabadnapok, stb. rendszere, es te tovabb ervelsz amellett, hogy az van amit a cikkiro leirt. Legyen velemenyed, csak fajdalmas, ha annak nincs valosagalapja.

Határátkelő 2015.01.19. 18:36:12

@kék madár: Komolyan mondom, hogy szeretném érteni, miről beszélsz. NEM szerepel a posztban az, hogy Amerikában senki nem megy szabadságra, az szerepel, hogy NEM JÁR. Nem jár, mert egyéni, illetve kollektív megállapodások vannak, ha jól tudom. Magyarországon egy munkaadó NEM TEHETI MEG (legalábbis elméletben), hogy nem ad szabadságot, mert azt törvény szabályozza. Ha jól tudom, az Egyesült Államokban NINCS ilyen törvény, tehát NEM JÁR szabadság. Készséggel elismerem, hogy nincs igazam, ha konkrétan megjelölöd azt a törvényt, amelyik szerint JÁR a szabadság.

A másik: nem tudom, most ezt a férgezést miért hoztad ide, de kezdem rohadtul unni az össze-vissza vádaskodást. Kérlek (megint, sokadszor, téged is), hogy KONKRÉT KOMMENTET idézz, hogy ki tudjam venni.

Ennél már nem tudok egyszerűbben fogalmazni.

2015.01.19. 18:36:36

@kék madár: Olvasd el lexrex hozzászólásait, mielőtt elkezdenél olyanról okoskodni, amiről láthatóan fogalmad sincsen. Majd utána lehet véleményt formálni. Tudod, amilyen az adjon Isten, olyan a fogadj Isten. Ez a sérült lélek csak azért jár ide, hogy engem basztasson (szerintem Raptor fétise van), meg esetleg belekössön másba. Érhető tehát, hogy miért beszélek vele úgy, ahogy. De ettől függetlenül abban igazad van, hogy meg kellene tanulnom PC módon elküldeni ezeket az embereket a picsbe. A jövőben igyekezni fogok, csak ne kelljen állandóan a rinyálását olvasni valamelyik embertől, hogy TERROR VAN A BLOGON! :DDD

2015.01.19. 18:38:08

@Határátkelő: Az én hozzászólásomról van szó. Kérek én is egy első figyelmeztetést, hogy kék madár nyugodtan tudjon aludni ma éjszaka.

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2015.01.19. 18:40:40

Láááányok! Help, mi a bánatos f@ért esik szét ez a mocskos túrógombóc főzés közben , 3 tojás benne, 8 mázsa búzadara fél kg liszthez ......
Mindjárt kivágom:-((

2015.01.19. 18:40:44

@PannonBoy: Ne ítélkezz, hogy ne ítéltess. Ezt gondolom erről a témáról.

De a bankok démonizálása nagyon gáz, tipikus magyar jellemvonás. "Más a hibás, én a körülmények áldozata vagyok."

kék madár 2015.01.19. 18:40:50

@Határátkelő:

tehat ez komoly, hogy A lexrex-et figyelmeztetted?

az elozmenye meg tok rendben?

Philosoraptor 2015.01.19. 17:54:33
@lexrex: A lőtéri kutyát sem érdekli a véleményed, szóval teljesen értelmetlen ezeket az izzadság szagú hozzászólásokat gyártani. Esetleg mehetsz a többi féreggel másik blogra, és jól kibeszélhetitek a másikat. :)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.01.19. 18:41:45

@Mr Long (UK): Így jobban belegondolva, az a baj ezzel, hogy ilyenkor mindig van burkolt áremelés.Pl egy x termék 10 ezer forint, majd ezerrel való leosztás után lesz 10 forint helyett, mondjuk 12-13.Simán...Szemét tetves aljas dolognak tartom...
Vagyis lehet, hogy mégse kéne erőltetni, mert a végén még megcsinálják... :D Nekünk, magyarság alól kiíratkozottaknak könnyű, de aki odahaza a "versenyképes" fizetésből fizeti a számlákat, az rába..elba.. mexívja...

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2015.01.19. 18:44:43

@Határátkelő: szerintem erre gondolsz...

.."Philosoraptor 2015.01.19. 17:54:33

@lexrex: A lőtéri kutyát sem érdekli a véleményed, szóval teljesen értelmetlen ezeket az izzadság szagú hozzászólásokat gyártani. Esetleg mehetsz a többi féreggel másik blogra, és jól kibeszélhetitek a másikat. :).."

Kéne kicsit konkrétabban.név szerint kik is itt a férgek, csak hogy tudjuk pontosan, mert ez a királyi többes egy kalapba tesz minden férget....

Határátkelő 2015.01.19. 18:45:01

@kék madár: @Philosoraptor: @lexrex: Nem, nincs tök rendben az előzmény, most nyálaztam végig kommenteket, ki is moderálom.

Philosoraptort és lexrexet is első figyelmeztetésben részesítem, amennyiben nem sikerül lehiggadni, akkor a listáról is lekerülhetnek.

kék madár: Egyébként pedig kötözködés helyett, némi jóindulat jól esne.

kék madár 2015.01.19. 18:45:47

@Philosoraptor: en nem ismerlek, se negativ se pozitiv velemenyed nincs rolad. Engem a szabalyok betartatasa tett csak kivancsiva

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.01.19. 18:46:59

@P.Elliot: Na jó, persze, drága; de egy szívműtét meg még drágább, oszt az mégis benne van...Be is bökne, ha mondjuk az ember kapna egy számlát, hogy tételesen 1 db szívműtét, egységára enyyi és ennyi, áfával felszorozva, tessék a kasszához fáradni, most akciósan 3 millió forint... :D
?
És az emberek a szívükre se vigyáznak jobban, zsírosakat esznek, nem átallanak bagózni (bagzani?), alkoholizálni, stresszes helyen dolgozni, stb...
Vagyis én továbbra sem látom az egyértelmű okokat, hogy miért nem fér bele a fogászat, ami ehhez képest nudli összeg...

Ugyandehogy (törölt) 2015.01.19. 18:47:15

@Határátkelő:
féreg: azt reklamálja, hogy a másik visszaütött.....://

kék madár 2015.01.19. 18:51:49

@Határátkelő:

en nem tudom te mit nem ertesz, de utoljara nekifutok:
azt leirni, hogy nem jar es a nullarol mint teny, mint tajekoztas NEM RELEVANS es igy NEM IS IGAZ, sokan reszleteztek, hogy miert. (kezdve azzal, hogy a fizetett nem jar) Egy szabalyozasi oldalrol nem jar, masfelol pedig a valosagban JAR. Ha tenyleg linket akarsz, az kb. 2 het lesz, mert allamonkent, szektorkent, korra, nemre, beosztasra valo tekintettel mas es mas szabalyozza.
De ha 5-szor is leirod ugyanazt, hogy megis pontosan fogalmazott a cikkiro en rad hagyom es nem valaszolok ra tobbet.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.01.19. 18:51:55

@maxval bircaman szerkesztő: Szerintem lehetne belőle azért vágni.Nem is az egyszeri ember szintjén jön elő a probléma szerintem (kiló kenyér, liter tej ára), hanem állami, költségvetési szinten.Mikor százmilliárdokban beszélnek egy kisebb beruházásnál is.Nem tudom, annó az olaszoknál mi volt a lírával, arra emléxem, hogy egy időben 1000 líra ért kb 20 forintot.
Na ott valszeg már 10-hatványaival fejezhették ki az államháztartás hiányát , pl 6*10^23 ... :-))))))))))))))

kék madár 2015.01.19. 18:52:03

@Határátkelő: "kék madár: Egyébként pedig kötözködés helyett, némi jóindulat jól esne"
jo rendben. Nem a te irantam valo joindulatodat fogom viszonozni, ha nem haragszol, hanem majd valahonnan mashonnan meritek az inditashoz :)

2015.01.19. 18:52:11

@kék madár: Az elozmeny egesz pontosan az volt hogy Lexrex fedonevu kartarsunk, jo szokasahoz hiven, megjelent a semmibol es teljesen szuksegtelenul szemelyeskedo, durva, lekicsinylo megjegyzeseket tett egy kommentelore. Ezt kb. hetente egyszer eljatssza kulonbozo kommentelokkel.

2015.01.19. 18:52:43

@kék madár: Téged csak a rendszer fikázása érdekel, de az már napok óta. Nem lepődöm meg, mindig előkerül valahonnan 1-1 ilyen ember, aki szerint meg fog halni a blog, itt egy akolban van mindenki, mindenki aki nem velünk van, az ellenünk, és a többi szokásos baromság.

**mimi** 2015.01.19. 18:53:20

@NagyságosSodalisO [eng]:
az már személyeskedés...nem lehet....

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2015.01.19. 18:55:18

@geegee: hát tudod mert ha kirohad a fogad, abba nem halsz bele, a szívproblémába viszont igen. Itthon se fed le mindent a TB.

2015.01.19. 18:58:40

@NagyságosSodalisO [eng]: Most, hogy priuszom van a blogon, kétszer is meggondolom, hogy mit fogok írni és kiről fogok írni. A "szexista nagyon sok férfi Mo.-n, máshol a világon meg mindenki csak egy úriember" háború közöttem és vagy 4-5 hölgy között nekem pont elég volt, nem fogok kirobbantani még egyet. Nagyon gerinctelen dolognak tartom a való életben és itt is, hogyha jellemtelen egy ember. Akikről szó van és ha olvassák, pontosan tudni fogják, hogy rájuk gondoltam. Nekem ennél több nem is kell.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.01.19. 18:59:10

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: Télleg, hagyják neked, hogy esetleg svájci frankban fizesd?
Már nem arra gondolok, hogy a szemét bank, beváltja a frankodat forintra, majd azt vissza frankra és úgy számolja, persze a neki tetsző árfolyamokon...
Ez is egy hihetetlen aljas, féreg megoldás...És van ilyen, olvastam ilyen eseteket, simán kinézem a magyar bankokból... :-((

2015.01.19. 19:01:45

@**mimi**: Szerintem még nem kell. Ez a blog túlélte a poster-es váltást, túlélte az indexes troll temetőt, túl fogja élni az elkövetkező éveket is.

Mrs. Clayton 2015.01.19. 19:02:33

@Mirjam2: nalunk a takaritok ugye iskolakat takaritanak, ahol 38 het a tanitasi ido, mi adunk 4 het szabadsagot, igy 42 hetre kapnak fizetest, a 42 heti penzt 12 honapra elosztva fizetjuk ki es nem mehet senki szabadsagra iskola idoben, magyarul a szunetben lehet kivenni a 4 hetet, amikor amugy sem kell dolgozzanak, temeszetesen sokan vannak ugy h muszaj tavol lenniuk, ezekre a napokra nem fizetunk
na most ha valaki 0 hourson van es felteszem ugyanigy szamoljak a fizeteset, akkor en nem latom, h ez hol igazsagtalan

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.01.19. 19:04:38

@maxval bircaman szerkesztő: Igen, ez nagyon nagy klasszikus.Én azóta nyerőgépnek hívom az ATM-et, illetve kérdezem azt, aki elment pénzért, hogy sikerült-e nyernie?
:-))
Nem szokta mindenki érteni... :D

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.01.19. 19:07:14

@montroyal ( CAN qc): Mér' csak nem a híd alatt dolgoztok, hogy beessen a hó...? :D

(csak vicc vót...)
Nem tudsz nekik szállást adni a műhelyben?Valami lakrészt kialakítani?Mindjárt elszállna minden indok lehetősége... :D

Igaz Barát 2015.01.19. 19:08:11

@Zka: De ha kirohad a fogad, akkor nem tudsz rendesen rágni, és mindenféle gyomor meg bélproblémád lesz tőle. Abba meg már bele lehet halni.
Valahol olvastam erről valamit, és hihetőnek tűnt. Talán majd jön valaki írástudó, és megszakérti.

kék madár 2015.01.19. 19:10:24

@Philosoraptor: "Téged csak a rendszer fikázása érdekel"
ha ennyi ment at, akkor hagyjuk. Azert ha lenne ra linked: hol irtam, hogy meg fog halni a blog?

kék madár 2015.01.19. 19:10:24

@Mirjam2: nem olvastam el minden kommentet, meglattam a fergezost es ugy gondoltam, hogy az talan nem kene, hogy beleferjen

P.Elliot 2015.01.19. 19:10:24

@soad1221: Nem tudom, en mindig azt olvastam, hallottam hogy Europaban, foleg ha az illeto kulfoldre megy nyaralni akkor kivehet egy honapot is. Legalabbis nem tul regen ugy volt. Az amerikaiak igy is huledezve, nemi irigyseggel hallgatjak hogy ott nincs az hogy csak 2 hetre mehetsz el maximum. A teveben is szamtalanszor hallottam, szoval igaz lehet. Lehetseges hogy ma mar nem minden hely vagy beosztas engedi meg ezt, de nem tul regen meg ez volt. A 70-es evekben meg otthon is a ferjem fiatal srackent teljes honapra ment el mindig amikor engedtek csavarogni nyugati meg keleti orszagokba. Itt meg akkor sem volt ilyen! Az orvosaim sosem mennek el 2 hetnel tobbre/ tomve a zsebuk, nem tudjak elkolteni/ .
Egyedul a fogaszom vesz ki 3 hetet es bezar, a masik orvosok inkabb helyettest allitanak de nem mernek bezarni, nehogy a paciens meglogjon es tobbe ne jojjon.....

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.01.19. 19:10:39

@Mr Long (UK): "itt nem mindig vagjak az algir fodraszok mi az az ivy league hair..."

Én se vágom, mi az? (se nem értem, se nem vagyok fodrász... :D )

Csak nem olyan, mint a bundes-league hair volt a 80-as években: elöl praktikusch, hátul divatosch, vagy fordítva... :D

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.01.19. 19:12:32

@tanato: Ééééééééééééérdekes, vajon miért...? :D

2015.01.19. 19:12:39

@kék madár: Nem akarok ebbe az ertelmetlen vitaba beszallni, de most muszaj megjegyeznem hogy a 'nem igaz' es a 'nem relevans' ket nagyon kulonbozo dolog. Igaz az hogy az USA-ban nincs torvenyes minimum szabadsag - hogy szerinted ez relevans-e vagy sem, az szubjektiv. Engem meglepett hogy milyen sok kommentelo nem tudta ezt (en pl. tudtam), es ennek tukreben nagyon is hasznos informacio lehet, ha valaki ott szeretne munkat vallalni, az jo ha tisztaban van a szabalyokkal. Ertem hogy a gyakorlatban legalabb ket het szabadsagot szoktak adni (annak alapjan amit hallottam ugy tunik hogy nagyon sok embernek csak ket hetet adnak evente, ami europai szempontbol nagyon kevesnek tunik, es ebbe neha a betegszabadsag is beletartozik) de jo tudni hogy ez a ket het is 'bonusz' tulajdonkeppen mert ezt sem koteles felajanlani a munkaltato. A gyakorlati szempontokon kivul azert is hasznos informacio mert elmond valamit a tarsadalom ertekrendjerol. Ahogy @P.Elliot: is es mas amerikai ismeroseim is mondtak, az amerikai egy 'dolgozo tarsadalom'. Ez egy fontos szempont lehet annak aki esetleg azon gondolkodik hogy ott eljen, dolgozzon.

P.Elliot 2015.01.19. 19:17:19

@Babette .: Akkor fizetetlen szabadsagot veszel ki, illetve bejelented hogy ettol-eddig nem dolgozol. Ilyenek pl. akik az epitoiparban dolgoznak meg a javito szolgaltatasokban, ok annyit kapnak amennyit dolgoznak, igy szamitasba veszik hogy a tavol toltott idore nincs fizetes.
Ezek altalaban tobb idot is vesznek le ha jol keresnek...
Meg van olyan hogy a kertrendezok, uszoda karbantartok, favagok nemigen tudnak mit kezdeni a holtszezonnal, ok olyankor veszik le. A farmokon dolgozok a novenytermesztesben.
Nekem ki kell vagatnom meg megnyiratnom nehany famat, most fogom oket hivni februar korul mert akkor a legolcsobbak, nincs mit csinalni.

2015.01.19. 19:19:39

@P.Elliot: Angliaban nem szokatlan hogy csak ket hetre engednek el egy huzamban, nekem a legtobb munkahelyemen ez volt a szabaly, altalaban a ket hetet is nehez volt kiharcolni. De nyilvan fugg a munkahelytol. Egyebkent regen tobb szabadsagot is adtak, pl. az elso munkahelyemen rogton evi 5 hettel inditottam, aztan a gazdasagi valsag utan rajottek a cegek hogy valogathatnak a kepzett munkaerobol, igy a legtobb helyen mar csak 4 hetet adnak, legalabbis en ezt vettem eszre mikor allasokra jelentkeztem az utobbi evekben.

pasztasuta 2015.01.19. 19:21:30

@geegee: Szerintem allamadossag lesz az. Nyugi, meg mindig akkora, csak mar euroban. :D

2015.01.19. 19:24:08

@kék madár: Ertem, nekem is csak azert tunt fel mert mar tobbszor megfigyeltem Lexrex amokfutasat a blogon. Mindig pontosan ugyanez. @Philosoraptor: vagy mas kommentelo bekesen dumalgat, erre berobban Lexrex es beszol valami nagyon szemelyeset, ebben az esetben valami olyan volt hogy P. nem az eszevel fog munkat kapni kulfoldon, most nem keresem vissza. Aztan mivel nem kapott valaszt, meg ratett egy lapattal es tovabb fokozta ezt. Te mar csak a vegere ertel ide :)

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2015.01.19. 19:26:07

@geegee: ez az What Is Ivy League?
Ivy League is basically a group of most eminent and top universities and colleges of Unites States. These are well known for their excellent academic records. Columbia, Harvard and Princeton are also included in it. Ivy League Hairstyles are initially the haircut of their students and that’s why it is also known as Princeton Haircut or Harvard Clip on the name of these universities.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.01.19. 19:26:52

@Zka: Na jó, de akkor ezzel az erővel ki lehetne venni a tb alól szinte mindent, hiszen egy lábbal, egy szemmel, egy füllel is lehet élni...Na mindegy, sok értelme nincs ezen rágódni, valszeg az se tudja az igazi választ, aki illetékes benne...

P.Elliot 2015.01.19. 19:27:33

@Határátkelő:
Hat nem tudom mifele kutatas ez mert akiket en ismerek, barat, szomszed, volt munkatars meg meg egy csomo egyeb bizony kiveszi!
Sot oszinten szolva nem is hallottam olyanrol aki nem veszi ki hacsak nem fizetik neki ki penzben mert valamire gyujt, hazat, kocsit vesz, vagy csak ugysem akar elutazni sehova.
Mert lehet hogy otthon marad vagy napi turakra megy, nem kolt utazasra abban az evben vagy sosem mert nincs ra igenye, de kiveszi, elveszni nem hagyja! Ugyan ki hagyna elveszni a szabadsag napjait? Beteges orom kell ahhoz hogy az ember ugy erezze hogy nem tud a munkaja nelkul elni!

Quercus a favágó 2015.01.19. 19:29:37

@Mirjam2:

A sárkánygyík gyerek beszólásait is ilyen lelkesen figyeled?

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.01.19. 19:29:38

@Igaz Barát: Meg az is mázli, hogy van már penicilin, meg hasonlovak; 200 éve még simán meghaltak egy pechesebb foxuvasodásba...

P.Elliot 2015.01.19. 19:29:43

@NagyságosSodalisO [eng]: Eleg idot hagytad allni? Jol felverted a tojasfeherjet? Tettel a tesztaba egy kicsi olajat? Nem volt tul laza az egesz?
Nem nagy baj, a szetesett darabokat retegezve helyezd el, ontsd le forro curos tejfollel, kicsit told a a sutobe..morzsat is ra!

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.01.19. 19:33:11

@pasztasuta: :-))))))))))))))))))))))))))))

Berlusconi bácsinak csak az a fontos, hogy a cédák, metreszek leápolják őt altestileg? :D

2015.01.19. 19:33:22

@Jess G: Megprobalom elmagyarazni, de egyebkent nem en talaltam ki hogy igazsagtalan, komoly kampany folyik ellene az angol parlamentben is mert a lenyege a dolgozok kizsakmanyolasa. Pl. hirdetnek egy allast, azt mondjak az oraber tiz font (ez mind csak pelda). Aztan mikor odamesz, mindent megbeszeltek, felajanljak neked az allast, akkor kiderul hogy zero hour contract, az oraber ugy tiz font hogy 8.50 plusz a szabadsag-penz, tehat osszesen tiz font orankent. Szabadsagot meg nem vehetsz ki, hiszen mar kifizettek... Azt mondjak hogy akkor lesz szabadidod ha kevesebbet kell eppen dolgozni a cegnel. Es ma mar mindenfele munkakorben megprobalnak ilyennel alkalmazni, az en esetemben egy kisebb manageri / csoportvezetoi allas lett volna egy nemzetkozi ceg londoni irodajaban. Arrol nem is beszelve hogy egy csomo mas teruleten is hatranyba kerulsz (pl. ha mortgage-ot akarsz, vagy maternity pay) mert papiron 'nulla oraban' vagy alkalmazott, nincs full time munkahelyed, sot meg part time sem.

P.Elliot 2015.01.19. 19:34:48

@geegee:
Valaszoltam neked de eltunt, remelem megiscsak atment valahogy...

MagyarJoe 2015.01.19. 19:35:02

@Mirjam2: az UK contractor rendszer most is igy mukodik es teljesen fair. a hasonlo munkat vegzo full time employee kevesebb penzt visz haza ugyan annyi munkaert. a contractor is kiveheti a szabit mert mar elore ki volt fizettve.

Ugyandehogy (törölt) 2015.01.19. 19:37:04

@Mirjam2: érdekes egyébként, én amerikai cégnél dolgoztam évekig, ott meg kötelező volt az évi két hét szabadság egyhuzamban. ezt meséltem már, ha emlékszel...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.01.19. 19:37:54

@NagyságosSodalisO [eng]: Áhám, télleg, a jó öreg gugli, néha úgy elfeledkezem róla... :-)))))))))

Olyan kis eminens frizurák ezek... :D

Nekem az asszony megoldja, nullásgép, 5-6-7 milliméter, oszt toljad neki... Utána meg elég törülközővel fésülködni.
Szóval nem vagyok egy fodrász-célcsoport... :D

Ugyandehogy (törölt) 2015.01.19. 19:38:45

@Mr Long (UK): a nők tudják, hogy fényképet kell vinni a fodrászhoz.

(és még akkor se biztos, hogy olyan lesz)

2015.01.19. 19:39:58

@tanato: Ez egy nagyon erdekes cikk volt, legalabbis szamomra, koszi a linket.

Ugyandehogy (törölt) 2015.01.19. 19:40:02

@NagyságosSodalisO [eng]: ez az, ami olyan, mint elöl jó hosszan le lett volna szopva a haja...?
föl nem fogom, mi ezen a férfias.

Ugyandehogy (törölt) 2015.01.19. 19:41:39

@geegee: olyan hosszúra? én az embernek elöl hármas, hátul kettes, szélén egyes. :D

2015.01.19. 19:44:11

@MagyarJoe: Ez a contractor az epitoiparban van, nem? Ott lehet hogy van valami ertelme, mert gondolom vannak holt szezonok amikor nincs munka, bar nem tudom biztosra mert nem sokat tudok az epitoiparrol. Esetemben konkretan arrol volt szo hogy egy irodaban dolgoztam volna szabadsag nelkul es effektive kevesebb oraberert mint amire szamitottam, tovabba nem kaphattam volna mortgage-ot es maternity benefiteket. Nem ragozom tovabb ezt a temat, kozismert teny hogy a zero hours contract-ot kizsakmanyolasra hasznaljak a UK-ben, az utobbi evekben kezdett elterjedni a nagy munkanelkuliseg miatt (kiszolgaltatott emberek mindenbe beleegyeznek). Ha erdekel valakit a kerdes, nezzen utana, en mar eleget irtam rola.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2015.01.19. 19:45:18

@geegee: nem az élet a kulcsszó, inkább a munkaképesség.

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2015.01.19. 19:45:38

@P.Elliot: Tettem bele mindent, az eleje kicsit laza volt az volt a baj, de éles szemmel megláttam a probléma gócpontját és azonnal orvosoltam. Már kész, meg is ettük, anyum szakács, aszonta jóvanfijam...:-)
@Babette .: hosszan le szopva ?? Mire gondolsz kedves kedves Babette ? Ezt a szakmai megfogalmazást még nem hallottam.
Nekem nagyon tetszik, imádom csinálni, mert az alap vágáson belül millió variáció van, teljesen fej-és arcformához lehet és kell szabni.
@puhacica: hehe igen, Az is! :-)
@QUERCUS: Cementet nem de ragasztót igen! :-))
@geegee: kontúrvonalon is megcsinálja a szép átmenetet? .-D

2015.01.19. 19:47:34

@Babette .: Igen, errol mar beszeltunk, nem hiszem hogy ez azert volt mert amerikai volt a ceg. Biztosan megvolt ra az okuk, bar el nem tudom kepzelni mi.

Ugyandehogy (törölt) 2015.01.19. 19:48:46

@NagyságosSodalisO [eng]: mondjuk egy szép nagy elefánt odaáll eléje, a homlokára helyezi az ormányát, és elkezdi cupákolni.
vagy egy szép nagy cica reggeltől estig csak ezt nyalja.

nem szakmai, nem vagyok én fodrász.

Ugyandehogy (törölt) 2015.01.19. 19:50:06

@Mirjam2: hogy ezidő alatt kiderüljön bármiféle konspiráció, korrupció a távollétedben.
(ezek az amerikaiak láthatóan komolyan vették már akkor is a korrupciót)

2015.01.19. 19:51:56

@QUERCUS: Lexrex beszolasait nem figyelem lelkesen, inkabb orulnek neki ha nem szolna be, de nem lehet nem eszrevenni. Nem vettem eszre hogy a masik fel beszolna embereknek, nekem nem szokott, pedig sok mindenben nem ertunk egyet es volt mar par vitank, de mindig normalisan kommunikalt emlekeim szerint.

2015.01.19. 19:53:08

@kék madár: Csak ennyi jött át, igen.

2015.01.19. 19:54:45

@kék madár: Te sehol sem írtad, általánosságban gondoltam.

Bredpitt Monika 2015.01.19. 19:56:38

@**mimi**: Szia Mimi, köszi, jönni fog a blog. Üdv.

P.Elliot 2015.01.19. 19:56:39

@Mirjam2:
Na latod, akad ilyen mashol is!

P.Elliot 2015.01.19. 19:56:39

@Mr Long (UK):
De azert az eredmenye is megvan a munkanak! Nem logatunk labat de sajat hazunk van/ a dolgozosokat is ertem alatta/, uj kocsi zotyog a fenekunk alatt es a bankban is lapul valami, vagy sok, kinek-hogy!
Eddig!
Mert a kovetkezo generacionak mar itt is sokkal nehezebb lesz, keves a munka, egy fizetes mar abszolut nem eleg a csaladnak, ketto kell, szoval az aranykor lemenoben van. De azert meg mindig kellemesen lehet elni, ki tudja meddig.

MagyarJoe 2015.01.19. 19:57:26

@Mirjam az IT es penzugyi szferaban is igy mukodik. nem keverendo ossze a 0 hours rendszerrel ami valoban etikatlan.

2015.01.19. 19:58:53

@QUERCUS: Nos, egyrészt lexrex a te haverod, nem az enyém. Neked nem szokott bepofázni pont ezért, meg amúgy is egy húron pendültök. :) Kérlek, világosíts fel, hogy kinek v. kiknek szoktam beszólni. Lehetőleg linkelj vulgáris kirohanásokat. Lexrex, cougercat és a nagyságos asszony nem számít bele. Az sem, hogy te valamit sértésnek veszel, pedig nem írom ám csúnyán. :)

Bredpitt Monika 2015.01.19. 20:00:39

@geegee: Szia, a nicknevet ti adtátok nekem, egy bizonyos Pernilla nevű keresztszülő, tőle a fantázia. Üdv.

2015.01.19. 20:00:51

@MagyarJoe: Na ezt mondom, nekem ilyen 0 hours bigyot ajanlottak, raadasul az volt a legrosszabb az egeszben hogy vegig nem mondtak meg, csak akkor derult ki mikor mar kesz voltam alairni a szerzodest. En megusztam, de sajnalom azokat akik jobb hijan belekenyszerulnek ebbe. Tenyleg be kene tiltani.

Ugyandehogy (törölt) 2015.01.19. 20:01:45

@NagyságosSodalisO [eng]: egy waxnyálú cica. mondjuk.
de jobb, mintha aliennyál lenne.

kék madár 2015.01.19. 20:03:05

@Mirjam2:
"annak alapjan amit hallottam ugy tunik hogy nagyon sok embernek csak ket hetet adnak evente, ami europai szempontbol nagyon kevesnek tunik, es ebbe neha a betegszabadsag is beletartozik"

en nem azzal vitatkozom, amit a torveny nem ir elo, hanem a valosaggal. Ahogy ezt a munkavallalo megeli. Nem tartom egeszsegesnek az altalanositast keves tapasztalatbol, de meg sokbol se. Amerika annyira sokfele, hogy lehetetlen altalanositani: egy alabamai kisvaros es pl. Boston kozott kevesebb a hasonlosag mint Budapest es Boston kozott. Hatalmas a munkaeropiac es SZINTE mindig nagyon nagy szivas az eleje. Ha az elso 3 evem alapjan itelnem meg Amerikat egy nagyon sotet es gancstalan helynek irnam le.

Ugyandehogy (törölt) 2015.01.19. 20:13:08

@kék madár:
azért azt el tudod képzelni, hogy az itt olvasók tisztában vannak benne, hogy az usa több államból áll, pont mint az eu?

a gáncstalan az jó, de akkor nem értem a sötétet.

2015.01.19. 20:18:56

@kék madár: Elhiszem, csak annyit mondtam hogy ha valaki most fontolgatja hogy Amerikaba koltozzon-e, akkor jobb ha tisztaban van nehany alapveto dologgal - ahogy te is irod, az eleje szivas, jobb ezt elore tudni mint utolag radobbenni hogy esetleg nem olyan mint amire szamitottal.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.01.19. 20:29:59

@Bredpitt Monika:
Szia.
Igazán örülök hogy ott voltál a találkozón.

M. Péter 2015.01.19. 20:33:26

@Babette .: Nincs ilyen törvény, olyan viszont volt sok államban különösen az USA középső részén, hogy egy banknak csak egy fiókja lehetett. Egy cég persze lehetett több bank tulajdonosa is, de ezek a bankok jogilag függetlenek voltak egymástól. Még mindig van sok kis helyi bank, és el tudom képzelni, hogy a legnagyobb bankoknak sincs minden államban fiókja.

daredra 2015.01.19. 20:51:13

Hadd osszak meg én is némi tapasztalatot, ezúttal Washington államból.

- Azt már világosan érti mindenki remélem, hogy szabadságról nincs központi szabályozás. Én órabérben dolgoztam, napi 4 órában. Fél munkaidőre általában semmi nem jár. Mi 1 év (!) után kaptunk 5 nap fizetett szabit. Yay. Férjem mérnök, tehát nem béna állása van, de a juttatások hagynak némi kivánni valót maguk után: első évben 5 nap, harmadiktól 10, talán most már kap 15 napot. 10 Nap fizetett ünnep nap, ezt a munkahelye határozza meg, hogy mely napok. Általában 3-4 napos hosszú hétvégék szokta itt összejönni, ami elég jó. Én ha ünnep nap dolgoztam (reptéren ez ugye ugyanolyan, mint egy hétköznap), duplán fizették azt a napot 3 hónap munka után.

- Hogy kiveszik-e a szabadságot az amerikaiak: anyósom az államnak dolgozik, ők több hét szabit kapnak és nagyon jó egészségbiztosítást. 1-2 napot itt-ott ki szokott venni, de soha nem mennek hetekre nyaralni! Kb. 5 évente elmennek hajókázni, de ennyi. Egyszerűen itt az idősebbek nem járnak nyugdíj előtt nyaralni. Max. a kisgyerekesek.

- Betegbiztosítás. A legtübb amerikai, akivel beszéltem, nagyon utálja az Obamacaret. Az ő felfogésuk nagyon más. Én abban nőttem fel, hogy ha beteg vagyok, orvoshoz megyek és nem kell fizetnem, Hogy mennyi adót vonnak le a fizetésemből, azon nem gondolkodtam sose, annyit kapok, amennyit. A férjem szerint felháborító olyasmiért fizetni, amit nem használsz feltétlenül, valamint miért te fizesd a szegények ellátását?? Van benne valami, de szerintem nagyon gáz, hogy sokan inkább nem mennek orvoshoz vagy pl nem hívnak mentőt, ha baj van, mert az egy pár ezressel megdobja a számlát. A legfelháborítóbb az egészben, hogy a kürházak mennyit számláznak egy egyszerű eljárásért. Pl gyomortükrüzés: 20 perces móka, 10 ezer dollár kiszámláyva. Erre a biztosító azt mondja, hogy ebből két ezret vagyok hajlandó fizetni, felét ők, felét én állom. De még így is jól járt a kürház is meg a biztosító is... Szülés biztosítással 5000 dollár. Hatalmas biznisz.

-Bankszámla nyitás nem olyan egyszerű már. Én menyasszony vízummal jöttem 4 éve, tehát legálisan, de még nem volt zöld kártyám. Az ügyintéző nem igazán tudta, hogy ilyenkor mi van, megnyitották a számlám, aztán egy hét múlva a központ befagyasztotta és pontosabb magyarázatot követelt a státuszomra vonatkozva...

Ha van még valami, ami érdekel titeket, szívesen írok bármiről!

Bredpitt Monika 2015.01.19. 20:52:08

Akkor én hamarosan elmegyek aludni, vártam, hogy Árpi elárulja honnan vannak a forrásai és hol lehet jogosítványt csináltatni útlevéllel. Árpi, have a nice day!

Pernilla, köszönöm a becenevet.

kék madár 2015.01.19. 20:52:08

@Babette .: szerintem el tudom kepzelni, DE nem errol irtam, hanem arrol, hogy mennyire nem homogen, torvenyileg se.

33621 2015.01.19. 20:58:11

@diggerdriver: Diggeröcsém!
Ez a mutatvány vagy művelet neked menne? Hogy tetszik a technikai része? Hány pontot adnál neki?

www.youtube.com/watch?v=Q1CMSV81_ws

Mr Long 2015.01.19. 20:58:51

@P.Elliot: Ezt itt is el lehet erni, nem kell a nagy vizen tulra menni.

Bredpitt Monika 2015.01.19. 21:01:15

@diggerdriver: Szia, láttam a pár nappal ezelőtti kommented, jó fej vagy, köszönöm, jól esett. Ha nem tudnék röhögni magamon akkor nagyon rossz bőrben lennék.
Ja, és viszem a lányom a Dallas étterembe, erről tőled hallottam először. Én az út közepén gyalogolok a kutyák miatt. Majd megírom milyen az itthoni lét, vegyes érzelmek, de nekünk muszáj volt hazajönni. Üdv.

Mr Long 2015.01.19. 21:03:22

@Mirjam2: Nalunk mernokoknel is van. Sokszor 6-12 honapos szerzodessel, hosszabbitasi opcioval. Annyi a kikotes, hogy nem lehet ugyan ott szerzodesed 24 honapnal tovabb, mert akkor a hmrc vastagon irt csekket kuld mindket felnek. Most van ket uj contractor kollegam, akik azert jottek hozzank dolgozni, mert az elozo helyen letelt a 24 honap. Akiben van elszantsag, az mostanaban contractorkodik, sokkal jobban (kb 200%-at fizeti a permanentnek), plusz jobbak az adozasi feltetelek.

33621 2015.01.19. 21:05:47

@daredra: Természetesen mindenre kíváncsiak vagyunk, úgy mint a Határátkelő közönsége és az idetévedők általában!
Szeretnénk tőled is egy posztot ide a HÁ-ra.
Milyen egy magyar leány sorsa amerikai menyasszonyként, Amerikában?

Mr Long 2015.01.19. 21:06:29

@Mirjam2: A szabi megegyezes kerdese. Most napidijasrol beszelek, ott egyszeruen nem kap volt kollegam penzt a cegtol, o ezt a konyvelojevel valahogy okosban megoldotta es azok ugy utaljak neki a penzt, ahogy elore megbeszeltek a szabikat es igy neki folyamatosan jon love a szamlajara, de a konyvelohoz akkor nem jon penz, amikor nincs melo.

Mr Long 2015.01.19. 21:09:30

@Mr Long (UK): Ha meg valami kozbejon es nem tud bemenni, nem volt elore megbeszelve, akkor kovetkezo heten annyival kevesebbet kap.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.01.19. 21:10:59

@33621:
Láttam már. Ügyes a srác csak egyet nem értek.
Miért lépcsőt csináltak annyi vasból miért nem rámpát?

Bredpitt Monika 2015.01.19. 21:15:21

@daredra: Szia, írhatnál a mennyasszony vízumról. Nekem ezzel kellett volna visszamennem egy éve az USA-ba, de nem ezt tettem és végül mégis el lehetett indítani a zöld kártyát (immár harmadszor tettem és végül mindig a hazajövetel mellett döntöttem). Úristen, tényleg ekkora pancser vagyok? Üdv.

pasztasuta 2015.01.19. 21:36:05

@geegee: hát őt már kivonták egy ideje forgalomból, épp a múltkor beszéltük, hogy egy öregek otthonában tölti le a közmunka büntetését, szóval van helyette nagykoalíció Renzivel meg a csini miniszterasszonyaival. Hiányzik is a jó öreg Silvio mint a mókusnak az erdőtűz, a hírek üde színfoltja a frappáns beszólásaival és kalandos életével.. Mindegy, amíg on. Razzi tartja a frontot a szenátusban, addig nem aggódom. :D

daredra 2015.01.19. 21:36:32

@Bredpitt Monika:

Szia! A mennyasszony vízum a legjobb módszer szerintem, ha a férjed/barátod amerikai. Jobb, mint a házassági vízum. A különbség, hogy házassági vízummal Magyarországon esküdtök, de neked utána hónapokig otthon kell maradnod, amíg a férjed valószínűleg az USA-ban dolgozik. Menyasszonyként könnyebb a külön élés, mint házastársként. Szerintem.

Szóval a feltételek: amerikai fél nyújtja be a kérelmet USA-ban, pár hónap után ott mondanak egy igent/nemet. Igen esetén a magyar nagykövetségtől kapsz egy paksamétát, kitöltöd, visszaküldöd, elmész az előírt orvosi vizsgálatokra, utána interjú. (A magyar rész 2 hét volt össz.).
Nekem szerencsém volt, mert a későbbi férjem ott volt velem az interjún. Már aznap az útlevelemben volt a vízum és 2 nappal később együtt utaztunk Amerikába. A lényeg, hogy belépéstől számítba 3 hónapon belül össze kell házasodnotok. Utána lehet igényelni a zöld kártyát. 3 évvel később az állampolgárságot. Nekem jövő hónapban lesz az állampolgársági interjúm.

daredra 2015.01.19. 21:36:32

@33621:

Menyasszony, házi asszony sorsa Amerikában, röviden: unalmas :) Nem lehet eléggé hangsúlyozni a jogsi fontosságát (nekem még mindig nincs, és ez tényleg nagyban befolyásolja az életkedvet). Amíg munkavállalási engedélyt kapsz, az hónapokig tart. Utána az első munka megtalálása is kihívás. Nekem két diplomám van Magyarországról, de sokra nem mentem velük itt. Az első munkahelyem a reptéren volt, a Lufthansának dolgoztam, amit nagyon élveztem. Nemzetközi társaság, minden nap egy érdekes sztori.
Közben pedig sokat utaztunk, Amerika gyönyörű hely. Itt a nyugati part északi felén sosincs nagyon hideg, van tenger, hegyek, nemzeti parkok dögivel.

Közben megszületett a kisfiunk, és a fél munkaidős állás nem fedezte volna a bölcsit (300 dollár/HÉT!), szóval most itthon vagyok. Az amerikai házi asszony élete nem hiszem, hogy különbözne a magyarétól, max annyiban, hogy itt egy fizetésből is meg lehet élni.

Határátkelő 2015.01.19. 21:39:52

@daredra: Ha lenne kedved, összeszedhetnéd ezeket a praktikumokat egy posztban is, a saját tapasztaltaiddal történeteddel együtt, mert így a kommentek között jobban "eltűnik", főleg azok számára, akik nem is olvassák őket, ellentétben a posztokkal. :-) Örülnék neki.

daredra 2015.01.19. 21:51:19

@Határátkelő:

Nem igazán vagyok az a blogíró típus, de ha tényleg van igény rá, talán rá tudom venni magam :)

P.Elliot 2015.01.19. 21:51:23

@Mr Long (UK): Angliai magyarok topikban is beszelgetek, az ottani helyzettel teljesen tisztaban vagyok!

Mrs. Clayton 2015.01.19. 21:53:09

@Mirjam2: hat igy igen, atbaszas, de az en ertelmezesem szt, ez nem mas, mint egy contractor, aki adott esetben jar hazrol-hazra, ertsd ugynoksegrol ugynoksegre, es hol ide hol oda adja el a tudasat, szoval az konkretan atveres, ha 10 fontot igernek, de mindennel egyutt az csak 8,5 font
en latom ertelmet a 0 hoursnak es sztem bizonyos szektorokban meg ha az illeto nem is magasan kepzett, de takarit, vagy pincer vagy hasonlo siman jo lehet neki igy behivas alapjan dolgozni
pl az en asszisztensem marciusban elmegy, mert nursnek all, de mondta, h ha nagyon kell valaki es epp nem dolgozik hivjam, tehat neki pont jo lenne

33621 2015.01.19. 21:59:08

@daredra: Létszí akkor vedd rá magad!

bxf 2015.01.19. 22:24:22

Elegge leegyszerusitett poszt, de talan ennyi eleg is azoknak, akik feluletesen akarjak az USA-t megismerni.

Nehany gondolat:

1. Hogy melyik bank a legjobb, az az allamtol/varostol fugg. Pl. nekem Bank of America (BoA) van 2000. ota. Amikor 2002-ben NYC-ban jartam, szomoruan konstataltam, hogy nem volt egyetlen BoA automata sem (azota nem tudom, hogy valtozott-e a helyzet). Ez egy olyan szempont lehet, amire jo elore felkeszulni. Pl. ha valaki Virginiaban szallt meg atmenetileg, de tudja, hogy NYC-ba huzza a szive, nem erdemes a Bank of Americanal idot vesztegetni.
Volt State Department Federal Credit Union hozzaferesem is, de az viszont nekem anno csak Washington DC-ben mukodott.

2. Alberlet: nivosabb helyek megnezik az ember criminal recordjat. Sok helyen ugy hirdetik, hogy convicted felon-nak nem is adnak ki alberletet. Tortent velem kb. 1 eve, hogy a szomszed kisebb fejfajast okozott. Amikor mar elviselhetetlenne valt a dolog, leultem es utananeztem, hogy van-e vmi criminal background-ja es... talalt-sullyedt! Ekkor irtam a menedzsmentnek egy szep, hosszu e-mailt, hogy nem vegeztek a dolgukat, es barmi bajom esne, vagy a lakasomnak, automnak, perelni fogom oket. Masnap kiraktak az illetot. Ket hettel kesobb mentem az irodaba egy mas ugybol kifolyolag, mindenki a hatso felem nyaldosta es surun elnezest kertek.
Egyebkent nalam soha sehol nem kertek jovedelemigazolast, sem tolem, sem munkaltatotol, de meg elozo landlordtol (foberlotol) sem.

3. Szalloda: van extended stay is. Pl. ha valaki egy orvosi kezelesre erkezik, a szobat le lehet foglalni elore hosszabb tavra es sokkal olcsobban is johet ki az ember, mint pl. a kornyeken levo alberleti dijak, nem beszelve arrol, hogy nem kell olyan koltsegeket fizetni, mint aram, viz, futes, szemetszallitas, stb. Mondjuk ezt nem artana elore tudni.

4. Jogsi: erdemes elore felkeszulni a vizsgara. Tobb allamban ma az internetrol is letoltheto a vizsgaanyag (nekem anno Floridaban ingyen adtak egy kis fuzetecsket), kb. 2 ora alatt max. elolvassa az ember, bemagolja a bunteteseket az ittas vezetesert (allandoan kerdik a vizsgan), kerit egy ismerost, aki elkiseri a vizsgara es kolcsonadja az autojat, amin van biztositas es regisztralva is van (ill. az auto un. "zoldkartyaja" is rendben van), befizeti a vizsgadijat (nekem 2001-ben $10 volt Floridaban), leul a szamitogep ele, 10 perc alatt lerakja a vizsgat, majd a vizsgabiztossal beul a kolcsonkert autoba es ujabb 10 perc mulva levizsgazik. Lejar a jogsi? Nem problema, interneten mar meghosszabbithato (legalabbis Texasban).

5. Auto regisztracio: amikor TX-ba koltoztem, akkor az un. new resident registration and tax $200 volt. Ugyanabban az idoben valaki Kaliforniaba koltozott es $1100-rol szamolt be. Ez allamonkent valtozo.

6. Hitekartya: amint amerikai bankszamlat sikerult nyitni, debit es kredit kartyat lehet rogton kerni, es adnak is. Eloszor a kredit kartya nyilvanvaloan egy alacsonyabb limittel erkezik, pl. $250, majd 3-6-9-12 havonta stb. emelik a tetet :-) Ill. amikor az ember keri, beleneznek a hiteltortenetebe, es emelHETik.
Nekem soha sem volt secured kartyam, hulyesegnek is tartom.

7. Egeszsegbiztositas: itt szeretnek javitani: ha nincs az embernek keresete, akkor nem kaphat Obama-biztositast sem. Igen, 2014-ben maskent gondoltuk, aztan jonnek a visszajelzesek, hogy bizony maskent van, mint azt leirtak vagy sokan elgondoltak. Pl. van egy mexikoi szarmazasu diakom, aki boldogan fizetett volna az egyebkent amerikai allampolgar nagyneninek biztositast, de mivel annak nincs keresete, igy nem jogosult Obamacare-re. Tovabbra is majd szepen var honapokat egy-egy orvosi vizitre, ahol a szokasos 5 perc alatt elintezik. Tehat, hogy az allam kisegitene, az sajnos nem allja meg a helyet.
Segelyre sem jogosultak, mivel Mexikoban van egy kis sarkunyhojuk, amit annak idejen becsuletesen bevallottak.

8. Medicaid: hat... a leheto legrosszabb tanacs, amit hallottam. Legyetek szivesek es ne szamoljatok azzal, hogy Medicaid-et kertek valaha is, de ha lehet foleg ne a gyereketeknek! Ehhez eleg megnezni azt, hogy hany orvos fogad el (uj) beteget Medicaid-del. Elarulom: eddig sem volt sok, de egyre kevesebb! S ha megis erre lenne valaki szorulva, akkor keszuljon fel ra, hogy 18 orat siman megvarakoztatjak.

Egy emergency doc ismerosom mondta anno, hogy ha egy biztositott beteg utan $125-ot fizet a biztosito, es a Medicaid beteg utan pedig csak $5-ot (ez 2005-ben volt), akkor nem nehez kitalalni, hogy kivel tolt tobb idot...

Aztan, orvosfeleseg egyik gyereke hanyt, hasmenese volt, a gyereknek fajt a hasa, jo biztositassal 1 merfoldre levo gyerekkorhaz, 6 ora varakoztatas (mondom, hogy orvosfeleseg! vagyis a ferjet ismerHETik, de ez nem hatott meg senki az ER-ban). Megegyszer: jo biztositassal, meno apucuval 6 orat varakoztattak, akkor kepzelheted, hogy Medicaiddel mi lehet.

9. Szabadsag - nezopont es munkahely kerdese. En pl. 3 hettel kezdtem, es azt az elso naptol kezdve kivehetem. Emelle jott ket het betegszabi.

bxf 2015.01.19. 22:53:39

folyt. a szabadsagokhoz: valamire valo munkahely min. 2 het szabival inditja az embert, egy min. 1 het betegszabival. Ha ezt a munkahely nem adja meg, akkor surgosen tovabb kell lepni.

10. Unnepnapok: ismetelten, munkahely kerdese. Itt huledezem, hogy milyen kepet sikerult az USA-rol festeni, ami csak reszleteiben igaz, es foleg munkahelyenkent valtozik. Ha van federal government holiday, akkor a szovetsegi es allami kormanyok unneplik. Maganceg nem feltetlenul. Ma pl. Martin Luther King Day van. A posta (szovetsegi, vagyis federal government) zarva van. A rakkutato (state government) kutatasi reszlege zarva van, de nyilvanvaloan a korhazban dolgoznak ugy, mint egyebkent, stb.

11. Oraber vagy fix fizetes: ez igy ahogyan van sajnos nem feltetlenul allja meg a helyet. A kezdet kezdeten dolgoztam oraberben, es kidolgoztattak a belem. Voltam mar salaried employee is, es laza volt. De az oraberben valo fizetes NEM zarja ki egyaltalan a juttatasokat. Igenis lehet mellette betegbiztositas, szabadsag, stb.Ha oraberben dolgoztatnak valakit, akkor az elkepzelheto, hogy egy kozvetito cegen keresztul erkezett (mint pl. az Adecco) es nem kap juttatasokat, es ha a ceg meg van elegedve, akkor felveszik foallasba (miutan ledolgozott egy adott munkaidot, pl. 400 orat az Adecconal), az viszont mar valoszinuleg fix fizetes lesz juttatasokkal.

Ha valaki ugy erkezik az USA-ba, hogy nincs meg allas a kezeben (mert nem vizummal erkezett), de van zoldkartyaja, akkor erdemesebb eloszor munkakozvetitot/fejvadasz ceget felkeresni (Adecco, Randstad, Kelly Services, stb.).

12. State inspection (otthon talan zoldkartyanak hivjak): nalunk Texasban (gyanitom, hogy mas allamban is), allamilag szabalyozott, hogy mennyit kerhetnek a vizsgaztatasert. Ha jol emlekszem, ez kb. $40 korul van. Minden muhely ugyanazt az arat keri el. Ha talalnak vmi hibat (pl. kopottak a gumik), akkor 14 napot adnak, hogy az ember korrigaljon. Ha 14 napon belul visszamesz, es a kocsi rendben van, akkor nem kell ujra fizetni a state inspection dijat. Azutan mar igen.

13. Hitel: nem tudom, hogy a "friss" bevandorlan kit ertunk. Nekem eloszor a Toyota finanszirozta az autom ugy, hogy alig volt hiteltortenetem, majd kesobb az egyetem vette at. Utolag tudtam meg, hogy abban a pillanatban amint az ember beiratkozott az egyetemre, jogosult az egyetemi credit union-t igenybe venni es kedvezmenyes(ebb) kamattal vasarolhat autot (eppenseggel ingatlant is).

14. Iskolabusz: nem egeszen. Ha az ut ket terfele sovennyel vagy vmi osztott, akkor a szembejovo forgalomnak nem kell megallnia. Azt hiszem, hogy ez a vezetoi engedely (DL, driver license) vizsgajaban is benne van.

15. Jobbkezszabaly: VAN! Mivel eppen egy olyan keresztezodesben lakom, ahol un. 4-way stop tabla van, es elegge forgalmas, gyakran elofordul, hogy egyszerre futunk be mind a negy iranybol (10 eve itt elek, ugyhogy volt mar pelda ra parszor). Az a tapasztalatom, hogy az emberek ismerik a jobbkezszabalyt, de nekem egyaltalan nem esik nehezemre, hogy valakit elore engedjek, ha nagyon akar menni (ezt kezzel lehet jelezni).

16. Alkohol: mivel ezt nem iszom, igy nyilatkozni nem tudok rola. Egy biztos, hogy mindig barna papirzacsiba csomagoljak (legalabbis akiket az un. ABC-bol lattam kijonni, es ez nem egeszen azonos a magyar ABC-vel). Az emberek zome a csomagtartoba pakol vasarlas utan, igy ez nem lehet gond. Az elmult 15-16 evben kb. 3-4 alkalommal vasaroltam alkoholt (buliba menet). Minden egyes alkalommal megneztek a forgalmi engedelyem (a korom! koszi, maris jobban erem magam) - gyanitom, hogy ebben az is benne lehetett, hogy akinek elvettek a jogsijat vmi miatt, az ne tudjon alkoholt venni? Passz. Egyetlen alkalommal a boltban ejfel utan sikerult a kasszahoz ernem, es a 2 decis fagyott alkoholos margarita-rol kiderult, hogy ejfel utan nem vasarolhato (mert alkohol). Nna, ez kb. 2 eve volt, elotte soha nem hallottam rola, mert a barataim sem igazan fogyasztanak alkoholt.

17. Szallodai szobakat 5 foig lehet hasznalni? Errol meg nem hallottam, de ha egy single bed-en 5 fo heringkent zsufolodik, elkepzelheto. Nem kell aggodani, debit kartyat, de keszpenzt is elfogadnak (ha nem, akkor azt jelzik elore; ill. erdemes elore megkerdezni), sot cashier/certified/personal check-et is, bar attol vonakodnak neha.

Osszegeznek nehany pontban:

1. Tobbszor meggondolando, hogy melyik banknal nyit az ember szamlat (nekem BoA van, de NYC-bn nem lattam egyetlen fiokjukat sem, ott Chase Manhattent hasznaltam; lehet, hogy azota van BoA).

2. VAN jobbkezszabaly!

3. Ne hajazzon senki Medicaidre!

4. Ittas vezetes sokaig marad az ember rekordjan (pl. Floridaban 75 evig...) - nem erdemes kockaztatni

5. Ha bevandorlokent erkezik az ember, es nincs segitseg, akkor erdemes extended stay hotelt keresni, amig vegleges megoldast nem talal (ok, ez attol is fugg, hogy egyedul vagy csaladdal erkezik, hajlando-e a hid alatt meghuzni magat, kepletesen szolva, stb.).

Lenne meg tobb is, de ido hianyaban majd maskor.

kék madár 2015.01.19. 23:21:35

@bxf: meg Texasbol is irnak, nemcsak Amerikabol :)

morsels (törölt) 2015.01.19. 23:32:00

@bxf:
Tudom, teged nem erdekel, de valoszinuleg a poszt iroja csak osszehasonlitott dolgokat.
Peldaul Magyarorszagon a kocsi utasai ihatnak alkoholt menet kozben is, csak a sofor nem. Amerikaban meg nem lehet nyitott uveg az utasterben. Erre gondolt.

A masik meg, hogy hanyan lehetnek egy hotel szobaban. Magyarorszagon az arak a hotelszobakra ugy vannak feltuntetve legtobbszor, hogy per fo. Tehat ha ketszemelyes az agy, a szoba ara akkor is per fot jelent, mig amerikaban ez maskepp mukodik.
Valoszinuleg egy suite-rol lehetett szo, ahova betesznek pluszban gyerekagyat, ami azt jelenti, hogy 5-en aludhatnak (vagy mondjuk egy csalad, 2 felnott, harom gyerek potagyakkal), a szoba ara nem valtozik, mig Magyarorszagon nincs igy.

bxf 2015.01.19. 23:55:23

Most kezdek neki a kommentek olvasasanak:

@Bredpitt Monika:
@kék madár:

en 16. eve vagyok itt, nyilvanvaloan 1999-ben es 2000-ben maskent lehetett, mint most (2010 vagy 2012 utan), ezenkivul csak ket allamban eltem hosszabb ideig (Florida es Texas), de nekem is santit sok minden a fenti posztban.

Kek madar: igen, mi itt egy orszag vagyunk az orszagban:-) TX kulonben arra (is) buszke, hogy ha az USA-bol kivalna, akkor onfenntarto lenne...

@tanato: ebbol a foglaljorvost.hu-bol legalabb Te is profitaltal?:-))

@skye8: Kanadaban elonyosebb? Lattad esetleg Michael Moore egyik filmjet? Nyilvanvaloan nem megy bankcsodbe a beteg egy kemoterapias kezeles utan, de 3 honapot varni egy CT-re Kanadaban (is), azert ez huzos... az USA-ban biztositassal rendelkezok eseteben azert ez nincs.

@P.Elliot: utlevellel jogsit szerezni Floridaban? Az en elso jogsim 2001-ben kaptam Floridaban, es igazolni kellett a bevandorlasi statuszt. NEM fogadtak el az utlevelet.
Egyebkent ha a leirasbol jol latom, neked HMO-d es DMO-d van, amit mondjuk en nem vallalnek be (nekem a PPO es DPO remekul bevalt). - hja, bocs - most gyanitom, hogy Medicare.
A korhaz valoban elkuldi a szamlat es ha egy bizonyos ido utan nem lat penzt (ill. hajlandosagot sem), az megy az ember hiteltortenetere (annak karara). Volt egy ismerosom aki igy jart, aztan csodalkozott, hogy az uj autot miert nem 18%-os kamattal akarjak adni a 6% vagy eppen a 0% helyett :-))
Ne altasd magad: ha vitalis indikacio nem all fent (vagyis nem eletmento a mutet), siman kirugjak az embert a korhazbol.
65 ev felett sem mindenkinek jar eu-i biztositas(Medicare), mar annak is vannak feltetelei, es sajnos korantsem 80% mar az allam altal finanszirozott resz...(regen lehettel korhazban:-))

@daredra: nekem is volt gyomortukrozesem, es a boldogsag kedveert vastagbeltukrozesem is (pedig az 50-tol nagyon messze vagyok), es a biztositasommal (Blue Cross Blue Shield) $0-at fizettem. Miert? Mert jol kodoltak!
Aztan mentem a 6 honapos kontroll mellkasi MRI-re, ami mindig $0, aztan egyszeriben kaptam egy $4500-as szamlat. Felhivtam az onkologiat (ami eppenseggel a munkahelyem volt), ill. a biztositot, es kiderult, hogy az onkologian rosszul kodoltak. Harom honapomba kerult, de kijartam, hogy semmit se kelljen fizetni. Ha velem a gyomortukrozesert fizettettek volna es benne van a biztositasban, hogy diagnosztikus celbol vegzik, akkor 0%, akkor en a vegsokig harcoltam volna. OK, mondjuk nekem van egy pici ralatasom, hogy egyes betegsegkodok mit takarnak, nna meg helyi versenyzo (beteg es dolgozo) voltam az onkologian. Ha elore le van irva, hogy a biztositod nem 100%-ot fizet a gyomortukrozesert, akkor sajnos fizetni kell. De elore fel lehet a biztositot hivni es megkerdezni, hogy mennyibe kerul (addig talan a problema magatol is megoldodik :-)).

Annyit szeretnek hozzatenni, hogy hosszu USA-beli ittletem alatt meg mindig szinte naponta botlom bele uj dolgokba (es a tapasztalataim foleg az ittszuletettektol szerzem, nem pedig magyaroktol, akik - valljuk be oszinten - sok mindent felreforditanak, igy nehezen kepzelem azt el, hogy valaki negyedannyi itt toltott ev utan mindent kiismerjen (idonkent csak tatott szajjal olvasom, hogy milyen valosagnak nem teljesen megfelelo dolgokat allitanak).

Erdekes volt atmenni a kommenteken: egy, az USA-rol szolo posztnal a nemet mosodakrol meg az angol munkaugyrol diskuralnak. No comment.

Muscari 2015.01.20. 00:05:44

@Mirjam2: ez szörnyű. Sokszor nem 0 óra, de mondjuk 10 órás szerződést adnak és dolgozol harmincat. Szabadság jár ugyan, de csak a 10 9rát fizetik ki egy hétre.

Idősgondozásban is a zeró hr megy, annyi különbséggel, hogy szabadságra azért el lehet menni, akár hosszabb időre is, a lányom cége (ajol dolgozik, nem birtokolja:)) +12%--ot tesz hozzá a fizetéshez, mint szabadság pénzt, ez bármikor kivehető.

Nekem óriási mázlim van, hogy idősotthonban éves fizetésen vagyok, 38.5 órát kell dolgozni egy héten, sőt túlórázni is lehet, amit ki is fizetnek.

bxf 2015.01.20. 00:07:55

@morsels:
"Tudom, teged nem erdekel, de valoszinuleg a poszt iroja csak osszehasonlitott dolgokat."

A poszt cime: Ez tortenik, amikor megerkezel Amerikaba

gabors 2015.01.20. 00:13:53

@soad1221: : "ha a blogjába belepillantasz, akkor látod, hogy a kolléga már néhány éve kint van kompletten családostul.."

en csak 24 eve (ez lesz a 25-dik) igy lehet nem ertek semmit meg ....

akkor meg szomorubb hogy ilyen lapos altalanossagokat irt tobbek kozott a kovetkezo fo temakban....

-- DMV=okmanyiroda .... ja persze ha kocsirol van szo de altalaban "okmanyokat" nem ott kell intezni kiveve autot

-- adozasrol .... NEM KELL adoeleleget fizetni, csak lehet es sokan ezt ugy elik meg hogy "hudejo!!!" VISSZA kapnak penzt holott az allam hasznalta tobb mint egy evig !!! 0 kamatra

--szabadsagrol ... errol nem akarok irni higyjen amiben akar
--eu biztositasrol ... ez mostanaban elegge felkapott tema 65 eves korig es ha valaki nem leszazalekolt vagy nem szegeny elegge akkor csak magan megoldasrol lehet beszelni ... mert az sem igaz amit a sok fasz repi mond az ACA (aka Obama care) az magan biztositas !!! (csak ad az allam adovisszateritest annak akinek X osszeg alatt van a jovedelme ) semmi koze az Eu-ban szokasos szocialista eu biztositashoz ... a Medicare es a Medicade az ami szocialis dolog bar az elsohoz jogokat kell szerezni munkan keresztul ...

-- iskolabusz nagyon tetszett :-) (bar igaz)

-- "Jobbkéz-szabály! - Hát ez gyakorlatilag nincs!" ez a legjobb !! abban az allamban ahol en elek (de szinte biztos hogy mindenhol mashol is) VAN JOBBKEZSZABALY ami viszont JOVAL kevesebb van az az olyan keresztezodes ahol ervenyesulne mert inkabb kitablazzak ... csak szolok hogy a 4 stop tablas (ALL STOP) keresztezodesekben is PONTOSAN jobbkez szabaly van azutan akkor ha egyszerre ertek oda !!! sot a kanyarodasi szabaly is megvan .... (ja de ket ev alatt ez gondolom nem jott be).

ahogy tobben is mondtak mar az nagyon sokat szamit melyik allamban is van (tudom Virginia)... ettol fuggetlenul a kollega eleg erosen altalanositott
.

kék madár 2015.01.20. 00:14:02

@bxf: viccen kivul mindenben igazad van. Az ivasra orvos letedre nem akarlak rabeszelni. A jogsit azert kerik, mert allamonkent es bolthalozatonkent valtozik, hogy hany eves kinezettol kotelezo. Targetben az nincs felso korhatar.

kék madár 2015.01.20. 00:14:09

egyebkent hatalmas batorsag es megaballs kellett ahhoz amit a poszt iroja bevallalt. Minden elismeresem. Otthagyni egy kenyelmes eletet es a 0-rol kezdeni nagyon nagy vallalkozas.
Nekem pont fele ennyire volt nehez a kezdet. de ugyis brutalis volt.

kék madár 2015.01.20. 00:14:12

@bxf: viccet felreteve, Texast is birom, barcsak egyszer voltam, de sokkal gondoskodobb allamnak tunt mint a legtobb. Egy kicsit sok benne a puska, meg a loszer, de hat ha igy erzik magukat jol :)

Muscari 2015.01.20. 00:20:46

@bxf: mi mindig offolunk, nem vetted még észre? :-)

M. Péter 2015.01.20. 00:28:01

@gabors: " NEM KELL adoeleleget fizetni,"
De kell. Alapvetően, ha az ember az adóbevalláskor több, mint 1000 dollárral tartozik, akkor kamatot és büntetést is kell fizetnie.

kék madár 2015.01.20. 00:28:40

@bxf: mondjuk ha valamit szidni kene, akkor a betegbiztositasnak biztos nekimennek egy szogesdrotos vasvillaval. Ahogy a felesegemet, majd a gyerekemet majd engem felrekezeltek es mind majdnem beledoglottunk, az ennyi penzert nem volt kis teljesitmeny. De nincs jelentosege, ha beledoglik a beteg, azert ilyen draga minden, hogy az ugyved, meg a peren kivuli megegyezes kijojjon belole.

FutureFry 2015.01.20. 00:41:11

A teljesség igénye nélkül pár kiegészítés autó-ügyben (van ami ismétlés régebbi posztokból, bocs aki már olvasta)

- Itt van, hogy melyik államban van autó vizsgáztatás: en.wikipedia.org/wiki/Vehicle_inspection_in_the_United_States
Látható, hogy sok helyen semmi féle műszaki nem kell.
- Regisztrációs adó: Persze ez is államonként változó de általában évente vagy kétévente kell fizetni (kis matricát kap az ember amit a rendszámtáblára kell ragasztani). Létéznek államonként változó kedvezmények (pl. egyszeri “örökös” adó fizetésének lehetősége némely kategóriában)
- Már más is írta, én nem tudok róla, hogy bármelyik államban kötelező lenne órákat venni a jogsihoz. Sok helyen lehet pl. egy családtagnak tanítgatnia a gyerkőcöt úgy is hogy a gyerek vezet (még jogsi nélkül). De egyre kevesebben akarnak jogsit a fiatalabb generációból (20 évvel ezelőtt a 18 alattiak kétharmadának volt jogsija, mostanában már csak a felenek)

FutureFry 2015.01.20. 00:43:16

A teljesség igénye nélkül pár kiegészítés szabadság-ügyben (bocs ha ismétlek):
- Saját és ismerősi tapasztalat alapján a 10-12 nap kezdőszabadság elég gyakori (néha a betegszabadságot is beleértve). Szóval ez ún. “PTO” (personal/paid time off - ahol az “off” bármit jelenthet). Ezt sokszor át lehet vinni egyik évről a másikra, de van egy maximum (általában az évente adott mennyiség másfél-kétszerese) ami után már nem gyűlik több. Bár ismerek olyan helyet is ahol korlátlan mennyiségű gyüjthető (!). Egyébként Obama most akarja bevezetni a kötelezően adandó betegszabadságot (7 nap?). Meglepne ha sikerülne neki (a republikánus kongresszussal szembe).
- 6-8 ünnepnapot szoktak adni (pl. Karácsony, de Karácsony másnapja nem feltétlenül az). Egyébkent ma is ünnepnap van (munkahelytől függően) (MLK day)
- 12 hét (fizetetlen) szülési szabadság jár, bár egypár államban kicsit jobb a helyzet (pl. Kalifornia).
- Lehet kérni hosszabb fizetetlen szabadságot. Ha valamilyen egészségügyi oka van (ebbe a szülés is beletartozik, de egy beteg szülő ápolása is) akkor 12 hét jár. Persze “ok nélkül” is lehet kérni és ha jó a munkaerő (és már egy ideje dolgozik egy cégnél) akkor tapasztalatom szerint (persze munkakörtől függően) adnak is (ismertem olyat aki így vonult el kb. 3 hónapra kicsit bejárni a világot).
- Bizonyos munkakörökben (és nem csak egyetemi környezetben, hanem sok cégnél is) van a “sabbatical” fogalma. Pl. 10 évente jár egy 2-3 hónapos (vagy hosszabb) fizetett “szabadság”. Bár nem tudom mennyire ellenőrzik, ez alatt az idő alatt általában valami szakmai jellegű dolgot “illdomos” művelni.

FutureFry 2015.01.20. 00:56:17

@Babette .: @M. Péter: Ha nagyobb vállalatok egyesülnek (“merger”) gyakran az FTC csak akkor adja áldását a dologra, ha nem kerül monopolheyzetbe az egyesült cég (mert pl. egy kisvárosban csak pár üzlet/fiók volt és mindegyik az új cégé lenne). Ilyenkor gyakran az egyesülés feltételekent előírjak, hogy el kell adni egy-kettőt belőlük.

bxf 2015.01.20. 01:00:18

@kék madár: igen tudom, 18 vagy 21. Amikor kikoltoztem, akkor meg kineztem 21-nek, csak eppen alkoholt nem vasaroltam :-))) - Amikor vasaroltam, akkor meg siman tobbnek neztem ki, mint 21; el is utom a viccet neha, hogy kituntetve erzem magam, amikor a jogsim kerik:-)
Sztem a suspended DL is lehet a hatterben, de ismetlem, nem tudom.
Inni akkor sem tudnek, ha akarnek: valami csaladi nyavalya lehet (Atyamtol orokoltem), hogy amint alkohol kerul a szamba, rovid idon belul [10 perc] a fejem megfajdul. Olyan migrenes roham kezdodik, hogy le kell fekudnom. Elmelkedtunk mar egy paran ezen, hogy mi lehet (alkohol-dehidrogenaz whatever enzyme hiany, esetleg pancsolt bor? kentartalma), mindenesetre ebbol kifolyolag eletemben nem voltam reszeg, es egy kezemen meg tudom szamolni hanyszor ittam alkoholt (najo, ket kezemen :-))
Aztan, ugye nalunk (Texas) zero tolerance van, HA fegyvertartasi engedellyel rendelkezel (ami nekem ugye ennyi ev utan, es immaron amerikai allampolgarkent, VAN). Egy felony-t nem erdemes megkockaztatni...
Texasrol annyit, hogy minel hosszabb ideje elek itt, annal inkabb latom a gyengeit... ez foleg akkor jon ki, amikor keleti partiakkal, kaliforniaiakkal, new yorkiakkal vagy eppen oregoniakkal beszelek (mind 100%-ban amerikaiak, tobb generaciora visszamenoleg, ezt mindig megbeszeljuk, amikor a nevek kapcsan elojon, hogy az en nevem olasz[os]). Meglepo modon szinten mindegyikuk ugy gondolkodik a segelyezesrol, az Obamacare-rol, stb. mint egy republikanus, de megis kulonbozoek, mint a texasi republikanusok.
Az atlagos amerikai velemenyet - tapasztalatom szerint - a MidWest lakossaga tukrozi. Nem Texas. Nem Kalifornia. Nem is Florida vagy NYC. De nem is a deliek.
Ha egyszer eljon az ido, hogy valasztanom kell, hogy menjek nyugdijba az USA-ban, az nem Texas lesz, hanem valamelyik allam a MidWesten.

Kek madar: en olyat eletet hagytam otthon (es ezt most nem panaszkodasnak szanom), hogy sokan irigyeltek. Es nem nullarol indultam az USA-ban, hanem minuszbol. Errol nem fogok beszelni, hogy miert volt minusz, a legkozelebbi barataim tudjak csak.

Meg SOTE-skent volt egy szobatarsam, aki mindig mondogatta, hogy o azert vegzi el az orvosit, hogy az orvosok ne csinalhassanak vele barmit. Akkor elegge hulyenek tartottuk az illetot (nem is praktizalt soha, titkarnokent helyezkedett el eloszor egy szamitogepes cegnel). Mara viszont ott tartok, hogy mindennek utanaolvasok, megkerdojelezek, stb.

Peldaul (talan irtam mar egyszer korabban): 3 evvel ezelott egy mellkasi tumort fedeztek fel veletlenul. A szovettani tipus pont abba a csoportba tartozott, amellyel a mi kis reszlegunk foglalkozott. Igy kepzeld, sajat magam bekerultem az altalam vezetett es fenntartott tumor registry-be :-) Lazasan toltottem plusz orakat a munkahelyen, hogy minel tobbet tudjak meg a kimenetelrol velem hasonlo koru nok adatait nezve. Igy amikor az elso mutet megtortent, mivel nem volt mutet kozbeni minta fagyasztas, tudtam, hogy egy lesz egy masodik mutet. Es lon. Addigra mar ezt is tudtam, hogy 1. sugarterapiat akkor van ertelme adni, amikor a tumor kiujul - uj betegkent errol szo sem volt, 2. ketfele kemoval kezelik az embereket, inkabb kevesebb sikerrel, mint tobbel, 3. a mutet a legjobb megoldas, es 4. ujfajta gyogyszerekkel kiserleteznek, ami emeli a kardiovaszkularis esemenyek rizikojat. Igy amikor odakerultem a medical oncologisthoz, helybol mondtam, hogy 1. bocs, ez nem egy kiujult tumor, ugyhogy nuku sugarterapia, 2. az en koromban nem fogok sem az infuzios, sem a tablettas kemot szedni, mert az korai menopausaba dob helybol, 3. nem szedhetem az uj tipusu gyogyszert sem, amikor a csaladi anamnezisben szivinfarktus szerepl, igy nem marad mas hatra, mint 4. see you 6 months from now. A sebeszem is nezett nagyokat, amikor elmondtam, hogy a med. oncologist kemora akart kuldeni, es egyetertett minden ponttal, amit elmondtam neki (amit en is nehany tiz, kevesebb, mint 100 beteg alapjan szurtem le, ugye, mert ez egy nagyon ritka tumorfajta). Igy az elso 3 eves kuszobot tuleltem egy olyan betegsegnel, aminel szerencsere a tuleles siman lehetseges, es nem vetettem magam ala olyan kezelesekre, ami ronthatta volna a helyzetet (pl. az egyik kemo az cardiotoxic, a masik pedig a feherversejtszamot helybol levagta volna, ja, es a voroset is). Utana jott meg az ominozus gyomor-es vastagbeltukrozes (ugyanis ez a ritka tumor vastagbelrakkal fordul elo szeretettel), ott futottam le a $0 kort (a gyomortukrozest a borgyogyaszom rendelte, de ott is sikerult kidumalni, hogy ingyen legyen), majd a $4500-as mellkasi MRI incidenst, ami 2 (nem harom, utanaszamoltam kozben) honapba telt, mig az onkologia szamlazoit (billing) kethetente egy-egy e-maillel zaklattam (termeszetesen munkahelyi e-mailcimrol... :-))).

@Muscari: igen, eszrevettem az off-olast es elegge zavaronak talalom.

bxf 2015.01.20. 01:22:39

@kék madár: Meg annyit, hogy minel tobbet tudok az itteni egeszsegugyi rendszerrol, annal inkabb elszornyedek. Pl. rengeteg embert ismerek, aki kodol, szamlazik ugy, hogy kijott a kozepiskolabol es betanitottak, aztan par honap utan mar egyedul kodol. Nem feltetlenul megy mindenki iskolaba (ami valljuk be max. 1.5-2 eves community college lenne egy kodolo eseteben vagy eppen egy certification). Nna egy ilyen miatt kaptam majdnem infarktust a $4500-as mellkasi MRI szamla miatt. Szerencsere a biztosito (BCBS) nagyon rendes volt, es kiadta az elozo kodokat.

Ha mar biztosito: nem panaszkodhatom, velem eddig a BCBS nagyon rendes volt ezidaig, igaz a 15-16 ev alatt egyszer volt ez az onkologiai problema 3 eve, ill. 2 eve egy herniated disc, masnapra kaptam lumbar MRI-t, az sem kerult semmibe (mondjuk az idegsebeszt ismertem, es a kedd du-i e-mailem utan mar szerda reggel 8-kor az irodajaban soron kivul latott is, csutortokre lezongoraztak az MRI-t, mert szerdan nem tudtam bevallalni, penteken pedig ismet az irodajaban voltam).

Ha biztosra akarsz menni, MINDIG kerj egy un. itemized bill-t! A korhazak eloszeretettel szamlaznak tul (ketto-haromszoros aron!). Pl. nekem is volt egy bizonyos tetel feltuntetve a szamlan, amit biztosan nem kaptam meg. Mint beteg, jogod van a medical record-odba belenezned. Ezt se hagyd ki. Tapasztalatbol mondom, hogy apro dolgokat siman elneznek, ill. elfelejtenek megemliteni. Pl. a masodik mutetem alatt hoemelkedesem volt mutet kozben, ami Celsiusban volt leirva. Ok annyira ismerik a Celsiust, mint mi otthon a Fahrenheit-et :-) igy nem is kaptam semmit ra. Harom orat voltam a posztop-on, mondtam, hogy nem erzem jol magam, ennek ellenere kirugtak. Mire hazaertem, a 37.8 mar 39.2 volt, es kialakult egy horgogyulladas (tudogyulladast a rontgen nem mutatott ki kesobb). Masnap, szokasos modon a sebeszet felhivott, hogy hogyan erzem magam, persze megemlitettem a lazat, nem irtak bele a rekordomba (hetekkel kesobb megneztem!). Antibiotikum volt itthon, semmit nem ert, valtottam, az sem. Nna, ekkor 4 nappal a mutet utan mentem el a haziorvoshoz. Ez kb. $25 volt, ingyen mellkas rontgennel. Ha az onkologia ER-jaba tevedtem volna be, az kb. valahol $300-$500 kozott lett volna (mar nem emlekszem, hogy mennyi van az ER vizitre megszabva), ott sem tettek volna tobbet, mint a haziorvos (antibiot. +mellkas rtg.), es meg orakat is vartam volna...

Az unnepekrol jut meg eszembe: nem mondom meg, hogy melyik munkahelyemen tortent :-))) de vagy 8-9 eve volt egy osszeroffenes tanszeki szinten. Tobb tanszek dolgozoja (professzor, PhD diak, titkarno, stb.) vett reszt es elmelkedtek a diverzitasrol... ennek kapcsan felhoztak, hogy angol a hivatalos nyelv, ugyhogy por favor, no espanol... and Chinese... es szoba kerultek az unnepnapok is.
Ugye itt a Karacsony az nem egy nagy 'wasistdas' (pl. a gym es az india etterem elmondasuk szerint evi ket napot tartanak zarva: dec. 25., es Halaadas csutortoke), dec. 26-an a munkahelyek zome mar ki is dobja a fenyofat, stb. Szoval, valaki elohozakodott, hogy nincs ez igy jol, hogy mindenki unnepli a Karacsonyt. Nehanyan neztunk is egymasra, hogy ebbolmi a fene sul ki. Aztan azzal a kirohanassal folytatta: ha valaki a Hanukah-t unnepli, Karacsonykor (dec. 25-en) jojjon be dolgozni es forditva. Mer' hogy lehet az, hogy egyeseknek egy unnepnappal tobb szabijuk van?
Hat, ennyire is kenyesek lehetnek egyes munkahelyek egyes vezetoi az unnepnapok szamaira...

A mai napig sem derult ki, hogyan gondolta, hogy majd dec. 25-en a betegek bejelentkeznek, bar nem hiszem, hogy ez erdekelte volna.

Nna, akkor azt hiszem, hogy az eheti HA-s hozzaszolasaim ki is meritettem :-)

Herr Géza 2015.01.20. 01:32:43

@qkuc: Hát, mennyi az a gyenge német??? Az a baj, hogy még ha a cég (jellemzően multi) hivatalos munkanyelve akár angol is, az irodában, sőt a meetingeken is tuti németül fognak pofázni. Max. a céges levelezés lesz tényleg angol nyelvű. Szóval nem lehetetlen (főleg ha szakmailag kurrens vagy), de egy bizonyos német szint alatt a mindennapi munkahelyi lét lesz jó nehéz... Na meg az azon kívüli... :))))

pappito · http://pappito.com 2015.01.20. 02:34:43

@bxf: "Erdekes volt atmenni a kommenteken: egy, az USA-rol szolo posztnal a nemet mosodakrol meg az angol munkaugyrol diskuralnak. No comment."

ezt offtopiknak vagy offolásnak hívják és szerves része a közösségi kommunikációnak, teljesen normális dolog, amennyire emlékszem minden poszt alatt előfordul - így azok is társaloghatnak akik mondjuk egyáltalán nem érdeklődnek az USA jogosítvány megszerzése iránt. (és sokszor érdekesebb a beszélgetés mint nélküle) szóval kár ezen felhúzni magad

skye8 2015.01.20. 02:45:43

@bxf: igen sztem Meg mindig elonyosebb az egeszsegugyi ellatas Kanadaban.nem lattam m.moore filmjet -Mi a cime ha mar szobahoztad? az allami biztositas+a ceg altal fizetett maganbiztositas fedezi a koltsegeim 90%at.igaz nem jartam sose kemora,sem gyomortukrozesre.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2015.01.20. 04:15:24

@maxval bircaman szerkesztő: "Igen, az USA a világ egyetlen gazdag állama, ahol nem létezik a fizetett munkavállalói szabadság intézménye."

Ezzel kicsit vitatkoznek, mert ez cegfuggo. En pl. allami cegnel dolgozom (CA) es ott van fizetett szabadsag, a cegnel eltoltott evek szamatol fuggoen. En reszmunkaidoben kezdtem el dolgozni, ebben az esetben most havonta kapok 8 orat, ami progressziven novekszik. Emellett van betegszabadsag is. Szoval a dolgokat kicsit erdemes arnyalni, mint sok mas is, ami az USA-val kapcsolatos. Allamonkent valtozoak lehetnek torvenyek. Egy pelda: CA-ban most vezettek be pl. hogy illegalisak (hosszabb ideje itt tartozkodok - koztudott, hogy sok mexikoi evek ota van itt illegalisan) is kaphatnak jogositvanyt. Gondolom, ennek egyik oka az volt, hogy fizessenek biztositast,

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2015.01.20. 04:16:19

Na, en is olvasgatom tovabb a kommenteket...:)

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2015.01.20. 04:27:26

@kék madár: "azert ez egy nagyon veszelyes iras, lehet, hogy egy allamban. egy munkaadonal ez mind igy zajlott. de rengeteg altalanositas van benne, amibol jo, ha a fele igaz"

KOSZI! En is allandoan ezt probalom hangsulyozni: aki az USA-ba koltozik, az altalaban annak az allamnak az eloirasaival, torvenyeivel van leginkabb tisztaban (erthetoen), ahol lakik. Ha jol emlekszem, a poszt iroja Virginiaban.Na most emellett van me'g 49 allam, ahol lehetnek TELJESEN mas eloirasok. Pl. nalunk a smog test, amit 1-2 evenkent vegeznek, szigorubb, mint amirol a posztolo irt. (ez, gondolom, koszonheto a szigoru itteni eloirasoknak, amivel a legszennyezest sikerult evtizedek alatt lecsokkenteni). Na, ez csak egy adalek :)
Mindamellett persze lehetnek olyan dolgok, amelyek szovetsegi szinten azonosak v. legalabbis hasonlok, mint a bankolas, credit kartya hasznalat stb.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2015.01.20. 04:52:43

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: "Azt tudom - filmekből -, hogy Am.-ban vannak mosodák, vagyis te magad bedobod a pénzt és kimosol magadnak, az utcáról bejőve.
Valaki tudja, létezik ilyen Európában? Esetleg Mo-on?" A ferjem csaladja az eskuvonkre jott Mo-ra, es emlekszem, hogy nagyon csodalkoztak, hogy Pesten nincsenek mosodak (laundrymat) :-) Nagy nehezen aztan sikerult egyet talalni (ez 2007-ben volt, nem tudom, azota valtozott-e a helyzet:) Nem nagyon hiszem, EU-ban, v. legalabbis Mo-n nem divat a mosoda. megmondom oszinten, en is idegenkedem tole. Azert manapsag egy atlagos haztartasban van moso-szaritogep, meg a legtobb berlemenyben is van a hazon belul. Landrymat-okba altalaban a nagyon szegenyek jarnak, igy inkabb szociologiai tanulmanyokhoz megfelelo terulet :)

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2015.01.20. 05:02:03

@Mirjam2: "mas amerikai ismeroseim is mondtak, az amerikai egy 'dolgozo tarsadalom'. Ez egy fontos szempont lehet annak aki esetleg azon gondolkodik hogy ott eljen, dolgozzon."

Ezzel teljesen egyetertek. Az amerikaiak tobbsege abban a szellemben no fel, hogy "work hard, play hard". Eppen ebbol fakad az, hogy a rovidre szabott szabadsagot a maximumig akarjak kihasznalni, es teletomik programokkal (legalabbis a tobbseg :-) Ugyanakkor - talan a rovid szabadsagot kompenzalando - eleg sok a hosszu hetvege, koszonhetoen azoknak az allami unnepeknek, amelyek mindig hetfore esnek.

FutureFry 2015.01.20. 05:03:38

@M. Péter: Igen, az amerikai adórendszer "pay-as-you-go". Viszont (szerencsére) akkor sem kell büntetést fizetned ha több mint $1000-ral tartozol de vagy a tárgyévi adód 90%-át vagy az azt megelőző évi adód 100%-át (a kettő közül ameyik kevesebb) kifizetted az év folyamán (minimum negyedévenként) adóelőlegként. (A fenti formulában 100% helyett 110%-kal kell számolni ha az adóalapod több mint $150K volt a megelőző évben).
(Remélem jól fordítottam az adókifejezéseket... IANAA)

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2015.01.20. 05:06:28

@gabors: "csak szolok hogy a 4 stop tablas (ALL STOP) keresztezodesekben is PONTOSAN jobbkez szabaly van azutan akkor ha egyszerre ertek oda !"

Koszi, latom, hogy tobbunk, akik mar itt elunk egy ideje,pontositjak ezeket a dolgokat :) A jobbkez szabaly valoban letezik, ahogy te is irtad :) Eleinte mindig attol tartottam, hogy vajon hogy fogom megallapitani, valoban egyszerre erkeztunk-e, aztan a gyakorlatban sokszor - a jobbkez szabaly mellett - az udvariassag donti el ezt, mert van ugy, hogy tenyleg nehez megallapitani, 1-2 mp-s elteressel a keresztezodesbe erkezok eseten :)

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2015.01.20. 05:07:29

Na jo, most megyek, mindenki alszik mar(meg), csak en kukorekolok itt CA-ban este 8-kor :))))

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.01.20. 05:10:58

@kék madár: gondolom, mondják mások is lejjebb, de én sorban olvasok, igen, ennek az illetőnek az a specialitása, hogy megjelenik párnaponta, köp egyet, kifordul és ennyi. nem csodálom, hogy Raptor úgy reagált, ahogy, én is felhúzom magam, amikor épp engem piszkál. viszont legalább utána visszahúzódik valami csendes kis lyukba és nem folytatja, ez is valami :-/

tanato 2015.01.20. 05:18:30

@bxf: Én csak tegnap hallottam róla legelőször.

pappito · http://pappito.com 2015.01.20. 05:20:47

@Zsuzsi65: mi is mosodába jártunk, amit furcsa volt megszokni, de nem akarunk még egy mosógépet/szárítót venni amíg nem volt tuti, hogy maradunk. Nagyon szokatlan volt, de megszoktuk, amíg mosott a masina addig lezavartuk a bevásárlást, szóval nem volt elveszett idő. Azért amikor jött a második gyerek már nagyon jól jött, hogy van mosógép a háznál :)

szokás kérdése

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2015.01.20. 05:28:24

@daredra: Szia, lehet, hogy mar csatlakoztal a Magyar Felesegek Amerikai Ferjjel FB csoporthoz (a nick-edbol nem tudom, ki vagy:) Ha nem, akkor gyere, szeretettel varunk:) Eppen most unnepeltuk a 300. tagot!

FutureFry 2015.01.20. 05:29:19

@kék madár: @bxf: "A jogsit azert kerik, mert allamonkent es bolthalozatonkent valtozik, hogy hany eves kinezettol kotelezo."
Igen, több helyen mindig elkérik mert beírják róla a születési dátumot a pénztárgépbe (anélkül nem enged tovább a gép).

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2015.01.20. 05:35:18

@pappito: ok, latom, itt a Nagy Vizen tul (te meg tulabb vagy :))) azert van elet :)))
A mosodahoz: igen, nekem borzaszto furcsa volt ez, neha-neha a nagy paplanjainkat (cover), ami nem fert be az itthoni mosogepbe, elvittuk, de nekem maga a tudat, hogy elottem mas valaki mosta ott a cuccait, valahogy nem igazan tetszett...A ferjemnek persze semmi baja vele, o ezt evtizedek alatt megszokta, egyebkent sem egy germ freak :))

gabors 2015.01.20. 06:04:13

@M. Péter: akkor sem KELL nezz jobban utanna ha dec 31-en jo vagy akkor nincs bunti sem csak ijesztgetnek hogy muszaj eloleget fizetni ..

pontosabban azt akartam mondani hogy a munkaltatnal nem kell eloleget levonatni ... lehet negyedevenkent fizetni sajat szamitas szerint ugy hogy nem fizetsz elore tobbet

ami igaza annak aki sima alkalmazott berel lakast fizetestol fizetesig el az jobb ha rabizza a munkahelyere ezt (is) DE NEM KELL

de te abban hiszel amiben akarsz...

P.Elliot 2015.01.20. 06:04:14

@bxf: Beszelgetek kanadaiakkal is, ott tragedia az egeszsegugy ami a varakozast illeti, raadasul valaki panaszkodott nekem hogy orvost sem cserelhet mert orul hogy ez fogadta, egyszeruen nem lehet masik orvost talalni/ haziorvos/, kevesen vannak.
A floridai jogositvanyt nem tudom melyik varosban adtak, az indexen azt hiszem a New York topikban beszelgettek egyszer rola es ott jelentkezett egy ficko hogy ott kapta meg, helyet is irt, illetve az illeto elereset aki osszeszed nehany jogositvanyra varot aki illegalis meg megkapjak. Nem lefizetik az irodat, nehogy ilyenre gondolj de az beviszi oda a beallitani nem mero alakokat. Ha lesz idom egyszer megkeresem es kozzeteszem!
Nem tudom hogy, ne kerdezd, ez vagy 3 eve volt, ott van a topikban valahol. Mar mas allamban is hallottam ilyen egy-egy helyet.
Irtad hogy regen lehettem korhazban, szo sincs rola, vagy 2 eve allok kezeles alatt allok, ket mutet, egy sulyos betegseg amibol kihoztak, meggyogyultam az orvosok szerint de nagyon gyakran megyek ellenorzesekre, en aztan tudom hogy mik az orvosi szamlak amibol alig fizettunk valamit. A Medicare csak egy eve van, elotte BlueCross volt, se annal, se ennel nem voltak nagy szamlak, holmi 30 dollar, egyszer volt 120, mind 100 alatt, a Medicare ota meg csak kimutatasok jonnek hogy mit fizettek ki. Nagyon jo a medicare es az AARP legmagasabb foku biztositasa, sosem valtanek mast.

Hogy a biztositassal nem rendelkezot elhajtjak a korhazbol az nem igaz! Lehet hogy Floridaban meg Texasban igen, de itt New Jerseyben nem. Olyan varosban lakok ahol ket hatalmas korhaz van kozel egymashoz es Healtcare Citynek is hivjak nem veletlenul...Ismerek jocskan embereket akik biztositas nelkul mentek be es rendesen ellattak oket, ottfogtak ha szukseges volt, / a sok magyar errefele szeret lehorgonyozni/, szoval tudom mit beszelek.

P.Elliot 2015.01.20. 06:04:14

@kék madár: Mind a harmotokat felrekezeltek? Akkor ti vagytok az ugyvedek alma!

P.Elliot 2015.01.20. 06:04:14

@Muscari: Szerintem ha nem lehetne offolni akkor sokan mar el is mentek volna mert csak a feljovo temahoz nem eleg szorakoztato hozzaszolni. Kell valami mas tema is de igazabol azokbol is lehet okulni...

P.Elliot 2015.01.20. 06:04:14

@bxf: Hat nem tudom hogy igazad van-e ebben az orvosi dolgokban/ persze, ertesz hozza/ mert a rakorvos aki napi szinten talalkozik mindenfele esettel, tobb megfigyelessel rendelkezik, napra tudja a bejovo uj gyogyszereket, hogy hogy hatottak a betegeinel, szoval o jobban benne van a dolgok kozepeben mint te. Persze nem art a kormukre nezni. Kivanom hogy minel hamarabb tudd ezt a betegseget a hatad mogott.
Ami a korhazi vizsgalatokat illeti, a ferjemnek tudotukrozese volt, ott is nehany ezerbe kerult, / nem fizettunk erte/ de ha meggondolom hogy felkeszitenek erre egy mutot/ mibe kerulnek a gepek, a hozzavalo fertotlenitok, lepedok, mindenfele mas eldobhato de kello dolgok, az altato orvos, a mutetet vegzo orvos/ mintat is vettek/ a szemelyzet 3-vagy 4 aki ott surgolodott, nem csinalhatjak fillerekert! Amiket felsoroltam komoly penzekbe kerulnek!

kék madár 2015.01.20. 06:04:14

@bxf: nekunk volt egy gyerekorvosunk Pesten, ha barmi bajunk van, ot hivjuk fel. Mondjuk 25 ev tapasztattal eleg nagy tudasu no, nem is varnam el Dr. Chengtol a Kaiserbol ugyanzt de ez se az igazi igy. A 7 eves fiamat is tukrozni, boncolni akartak egy tejallergia miatt.

Din Serpahis 2015.01.20. 06:04:14

@qkuc: Van persze, de a három német nyelvű ország közül itt a legnehezebb szerintem - nagyon rámentek a németre, alig van angolos hirdetés.

Ebből a szempontból szerintem Svájc lenne az optimális neked, itt rengeteg angolos pozi van, és lasszóval kell fogdosni az embereket. (Pl java devet fél éve nem sikerül találnunk az egyik scrum teambe.)

Din Serpahis 2015.01.20. 06:04:14

@Herr Géza: Ezzel a gondolatmenettel az a probléma, hogy azokat a cégeket ahol angol a munkanyelv, az őslakosok jellemzően nem szeretik :) Szóval ha valaki bekerül egy ilyen helyre, akkor azt fogja látni, hogy a kollegái között van három német, meg 28 másmilyen, úgyhogy nem lesz ebből problémája szerintem :)

Árpibá 2015.01.20. 06:04:14

@kék madár:
Nem teljesen ertem mit akarsz itt mondani? Az en olvasatomban, megerosited amit irtam:
Ez egy osszefoglalo,minde allamban mas es mas, reszletek a blogomban. Azert arra kivancsi vagyok, h melyik fele nem igaz annak , amit irtam Virginiaban? Kerlek pontosits!

Árpibá 2015.01.20. 06:05:17

NO, koszi a kommenteket! Ideznek magamtol:
“Ez a poszt egyfajta összefoglalása ez első hónapoknak, zanzásítva. Ha részletesebben érdekel valami, akkor lapozz a blogom megfelelő pontjára.”
Nem tudom erdemes e reszletekben valaszolnom, mert ugy tunik sokan nem olvastak el amire kommenteltek. Ha valaki a reszleteket hianyolva ir kommentet, az azert megnezhette volna a megfelelo blog bejegyzeseket mielott fikazni kezd. Kulonosen a mar USAban eloknek kene tudnia, hogy itt 50 ALLAM van, mindenhol masok a torvenyek es szokasok! Ha egy ilyen oszefoglalot irsz muszaj altalanositani, ha nem akarsz egy 1000 oldalas torvenykonyvel elojonni!
Akik majd frissen erkeznek az USAba, azoknak nem abbol kell kiindulniuk, amit a mar 20 eve itt elok kiharcoltak maguknak, hanem abbol amit az elso evekben varhatnak. Ha mar ok is itt elnek evek ota, nem lesz szukseguk egy blogra hogy informaciot szerezzenek, mar meglesz a sajat tapasztalatuk.
Itt megprobalok “valaszolni” a felmerult kerdesekre:

@kék madár:
Az emberek 90% komoly osszeget kap vissza az adobevallas utan. Egy egesz hadseregnyi ceg all lesben hogy ezeket a “konnyen” jott penzeket naluk koltsek el. Valoban 10% nem kap vissza vagy meg be is fizet.
“itt is kavar van a contractor/part time/full time/exempt fogalmakkal” Hol hasznaltam ezeket a fogalmakat?
DMV, ezt a fogalmat mindenki ismeri meg azokban az allamokban is ahol nem pont igy hivjak. Ha vkit erdekel mely allamban pontosan, hogy hivjak itt olvasgathat:
en.wikipedia.org/wiki/Department_of_Motor_Vehicles#United_States
Leginkabb az otthoni okmanyirodanak feleltetheto meg. Ha vki tud pontosabb megfeleltets kerem szoljon most!?

A kovetkezokhoz>
“alkalmazott kedve szerint valogat es evi 25 nap szabadsag alatt szoba se all a munkavallaloval”
"- Szabadság – az Egyesült Államokban nem jár, megegyezés kérdése, mennyit kaphatsz. Nulláról indul, tehát nincs minimum ennyi vagy annyi nap."
1. nem indul nullarol. 10-15 naprol indul
2. a fizetett szabadsag nem jar.
3. az unnepek amibool eleg sok van a legtobb helyen kapasbol jarnak, mert a fokapu sincs nyitva, se futes, se AC.
4. ez egy felreertelmezett osszegzes, csak arrol van szo, hogy MUNKAJOGI TORVENY NEM kotelezi a munkaaddot, de sok minden mas IGEN. aminek az a vege, hogy 10-15 naprol indul a legtobb munkaadonal, full time employmentnel.
mint tajekoztas NEM RELEVANS es igy NEM IS IGAZ, sokan reszleteztek, hogy miert. (kezdve azzal, hogy a fizetett nem jar) Egy szabalyozasi oldalrol nem jar, masfelol pedig a valosagban JAR. Ha tenyleg linket akarsz, az kb. 2 het lesz, mert allamonkent, szektorkent, korra, nemre, beosztasra valo tekintettel mas es mas szabalyozza.”

>Nos, en SENKIT nem ismerek aki 25 nap szabadsaggal kezdett! Lehet ha vki CEO allasokban mozog akkor igen, de ha frissen jon vki akkor 90% hogy pincer, takarito, dokkmunkas lessz. Itt ALTALABAN pontosan NULLA szabadsag , egyatalan BARMILYEN fizetett szabadnap jar. EZ RELEVANS informacio azoknak, akik itt akarnak ujra akezdeni. Nekem, harom evi munkaviszony utan egy cegnel 15 nap szabi jar + 10 unnepnap + nagyon jo biztositas egy kozepesen jo informatikus allasra. EZEKET meg is irtam a blogomban. DE nem volt mindig igy, amikor kezdtem semmit sem kaptam. Az asszony meg mindig ugy dolgozik egy szallodaban, hogy NINCS fizetett szabadnapja. Ahova engem kiraktak, mint informatikust, tehat nem ott vagyok alkalmazott csak oda jarok be, az egy call center. Itt kizarolag amerikaiak dolgoznak oraberben. 2000 alkalmazottunk van. Mennyinek van fizetett szabadnapja (nem csak szabi, karacsony stb ide ertendo)!???, ZERO senkinek! Csak a management aki fix havi beren van kap juttatasokat. Betegbiztositast (ami valojaban semmit sem er) is csak azert kapnak az oraberesek, mert 50 alkalmazott felett kotelezo. 2014 elott ez sem volt igy. Ugyan ez a helyzet ALTALABAN a szalloda iparban is. Altalaban a vendeglatasban. Gondolhatnank hogy Virginia egy szar hely, de a helyzet az , hogy az egy haztartasra eso kereset a megelhetesi koltsegek aranyaban itt a LEGJOBB az egesz USAban:
en.wikipedia.org/wiki/Household_income_in_the_United_States#Income_by_state

@Bredpitt Monika:

“Hol lehet jogsit szerezni útlevéllel?”
Itt valami nagy felre ertes lessz! Ezt tobben irtak es nem ertem honnan jott? En egyertelmuen irtam, hogy min HAROM dolog kell az IDhoz a virginiai DMVben es meg ugyis szivatnak. + Az idevago bejegyzesben leirtam, hogy anno, hogy minket 4x dobtak ki a DMVbol bevandorlasi vizummal (= ideiglenes zoldkartya) es csak az 5. Alkalommal nagy perpatvar aran kaptuk meg a pairokat!
“Nagyon rossz az egészségbiztosítási rendszerük, borzasztóan igazsgátalan és erről megint lehet írni,”
Egyet ertunk, es en irtam is rola reszletesen a megfelelo blog bejegyzesben.
“, mi az a DMV?”
Lasd fentebb.

@P.Elliot:
“Csak utlevellel nem szerezhetsz jogositvanyt ”
Valaki irja mar meg ez hogy kerult elo?
“Ezek persze allamonkent valtozhatnak, minden allam mas torvenyekkel rendelkezik dolgokban.”
Koszonom!

Árpibá 2015.01.20. 06:05:17

@bxf:
“nincs az embernek keresete, akkor nem kaphat Obama-biztositast sem.”

Ez szerintem nincs igy. De egyszeru be kell regisztralni az altalam megadott oldalon es pontosan megtudod milyen fizuval, mire szamithatsz. Akkar mar otthonrol is!

“Medicaid”

Ez a legjobb dolog a betgebiztositasban ami tortenhet a gerekkel! Mi igenybe vettuk! Meg ket eves volt a gyerkoc es ilyenkor sokat kellett dokihoz jarni.
Szerintem kb $10000 sporolt nekunk! SEHOL nem kuldtek el, nem is ereztuk hogy kulonbseget tennenek, SOT a legtobb helyen kulon kiemeltek hogy medicad are WELCOME. Semmilyen havi dij nincs, nem kell se a dokinal copayt, se labor dijat fizetni. Az osszes gyogyszer ingyen van! Meg ha akarnal sem tudnal olyan biztositast kotni amiben ezek igy benne vannak! Csak hogy az otthoniak is ertsek, egy konkret pelda, Ejjel van belazasodik a gyerek, nem tudod levinni a lazat, irany a korhaz! CSAK az ER (surgossegi) osztalyon vesznek fel ilyenkor. Bent toltod az ejszakat doki 2x megvizsgal, nover 5x ellenoriz , gyogyszert bead, semmi extra, reggel haza = $2000 szamla!!! Ha egy gyenge biztositasod van akkor ebbol kb $1950 a te sarad, ha egy hipper-szupper , akkor kb $250-500 lesz a te reszed, Medicaddel = $0. Azt hiszem sikerult megilagitanom a kulonbseget!?

“Ha az ut ket terfele sovennyel vagy vmi osztott, akkor a szembejovo forgalomnak nem kell megallnia “

Ez igy van bizonyos allamokban pl, Virginiaban is, de masokban NEM, szoval ha nem akarsz egy allamokra lebontott listaval a kezedben vezetni, akkor jobban jarsz, friss latogatonkent, ha megallsz , meg ha osztott is a palya! Ha mar ismered a sajat allamodra vonatkozo szabalyokat, akkor nyilvan a szerint kell eljarni!

Eredetileg mar nem akartam borzolni a kedelyeket a “right to work” fogalmakkal, de ezt is fontos tudni, munkavallalssal kapcsoltaban, ha mar a reszletekbe megyunk.

en.wikipedia.org/wiki/Right-to-work_law#U.S._states_with_right-to-work_laws

24 allam van ebben a rendszerben. A leiras alapjan akkar meg jo bulinak is tunhet, de valojaban a cegeknek kedvez, kvazi megtiltja a szakszervezeteket, de ami teged leginkabb fog erinteni az az hogy az alakalmazodnak joga van barmikor indoklas nelkul azonnal felmondani! Tehat nem jar felmondasi ido! Persze te is barmikor elmehetsz azonnali hatallyal, de ez azert nem ugyan az , mert ha majd megint el akarsz helyezkedni a cegeknel szinte mindig kernek visszamanoleg refereniakat es ha valahonnan csak ugy leleptel , felmondasi ido nelkul, ne nagyon vard hogy beajanljanak!

Elnezest a helyesiras miatt, egyebkent sem vagyok egy Magyar tanar, de a gepem is folyamatosan javitja a szavakat az angol szotar szerint 

Ugyandehogy (törölt) 2015.01.20. 07:05:22

@FutureFry: ez itthon is igyvan.
de olyat, h tilos tobb fioknak lenni egy allamban, a kutyam se hallott..

M. Péter 2015.01.20. 07:33:00

@FutureFry: Tudom, ezért írtam azt, hogy "alapvetően".

DieNanny CH 2015.01.20. 07:44:12

@NagyságosSodalisO [eng]:

Szűrd le, és egyétek túrós tejbegrízként... :-)

DieNanny CH 2015.01.20. 07:50:51

@geegee:

Nem, bizony nem hagyják... :-( 38ezer frank hátralékom van még, ha valami isteni csoda folytán lenne ennyi frankom, elutalnám a bankba, azok párszor átváltanák, és kijönne, hogy igazából csak 36 ezret utaltam... :-(

M. Péter 2015.01.20. 07:51:38

@gabors: Nem egészen. Az is meg van szabva, hogy a negyedéves határidőkig legalább mennyit kell befizetni, egyébként szintén jár a büntetés. Ha a munkáltató vonja le, akkor az úgy tekintik, mintha az egész év alatt egyenlő részletekben lett volna befizetve, viszont kevés munkáltató hajlandó olyan trükkökre, hogy októberig nem von le semmit, és az egész novemberi és decemberi fizetést levonja adóelőlegként.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.01.20. 08:41:32

@NagyságosSodalisO [eng]: Ááá, ilyesmivel nem bajlódunk, egyforma szokott lenni mindenhol.Csak a hossz változik, nyáron lehet egész rövid...Jó az... :D

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.01.20. 08:44:30

@Bredpitt Monika: De maxirespect, hogy ezt így felvállaltad, azok után, ami jött a posztjaidra... :-))))
Ha azt mindenki felvenné, amit itt szokott kapni, hóójaj, mi lenne itt...

qkuc 2015.01.20. 08:48:32

@Din Serpahis: Köszi, körbenézek, :). A család nagyon nem díjazza az észak-amerikai elképzelést egyelőre.

qkuc 2015.01.20. 08:51:14

@Herr Géza: Egyszer, úgy tíz éve még levizsgáztam szaknyelvi középfokon németből. A nyelvtan nem gond, de a szókincsem nagyjából eltűnt, :). Napi dolgokat még el tudok intézni, de egy hivatalban már biztos szótárral felszerelkezve megyek. A vicces az, hogy megértem mit mondanak, de válaszolni körülményes (google translator lassan dolgozik, :D).

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.01.20. 08:52:09

@pasztasuta: :-)))))))))))
Nem tudtam, hogy kivonták már a forgalomból az öreget...

pasztasuta 2015.01.20. 09:04:14

@geegee: Gyakrabban kéne erre felé biciklizned szerintem...
:)))

soad1221 2015.01.20. 09:11:24

@kék madár: én pl nem tudtam, hogy ez így van államokban. Vhonnan hallottam, hogy ott az alap szabi 15 nap, és simán adhat többet a munkáltató. Olvastam olyanról, hogy vannak cégek, akik akkor és annyi időre engedik el a munkavállalót szabira, amikor és amennyi időre csak akar. De hogy az is előfordulhat, hogy gyakorlatilag 0 nap, vagy nagyon kevés lehet, na erről nem tudtam. Az elsőre is lejött, hogy ez nyilván nem általános, sejtettem, hogy ezt (kapitalizmus lévén), a munkáltató csak egy kényszerhelyzetben tudja eljátszani a munkavállalóval, de mint olvastam feljebb, van erre is példa... Nekem érdekes, új infó volt, ezért nem értem, hogy miért rugózol ezen.

Mindemellett meg pont a Te kiegészítéseddel vált teljessé, amiért meg köszi :)

Amit kicsit furcsálok, hogy a blogtól sokan olyat várnak el, mint a legfaszább lexikontól. Itt személyes élmények, tapasztalatok szerepelnek, sokszor akár sok év távlatából, ami lehet elavult vagy eleve hibás, erre van a komment, hogy lehessen beszélni, javítani, kiegészíteni. Vannak szar meg jó posztok. Vannak hibás infók, meg nagyon pontos tájékoztatók.

A kommentelési szabályok, meg a bloggazda döntése. Annyit hozzátennék, hogy én nagyjából 2-3 hete kezdtem el kommentelni a blog.hu-n egyáltalán - szóval, hogy az akolhoz tartoznék talán is kis túlzásnak lenne betudható.. és 1 hét után a listán vagyok, rögtön megjelenik a kommentem. pedig néha még kötözködöm is :)
De a lényeg: ez egy blog, és a bloggazda meg olyan kommentelési szabályokat hoz, amilyet akar. A posztokat jó eséllyel akkor is olvasnám, ha nem lenne egyáltalán kommentelési lehetőség...

Bredpitt Monika 2015.01.20. 09:18:06

@geegee: De jó fej vagy, még mindig ennél a blognál? Ez a határátkelő olyan mint egy drog. Ki is fogom kapcsolni a gépem hamarosan. Erre a tegnapi blogra reagálva befejezem hamarosan amit elkezdtem még kint, arról milyen sok különböző és számunkra meglepő törvény van. Érdekes ország, én nagyon szeretem még így is, hogy most más szemmel látom a lányom miatt. Üdv.

soad1221 2015.01.20. 09:34:33

@Babette: .: igen, ezt én sem értem, hogy miért hangsúlyozza mindenki. Végül is annyira nem nehéz belátni, hogy egy fél kontinensre nem lehet általános igazságokat ráhúzni, és az ide járó emberek szerintem is tisztában vannak ezzel

@gabors: értem. igaz nem is mondtam, hogy Te újonc vagy. meg azt se, hogy rosszul tudnál bármit. én csak Árpit "védtem meg", mert amit leírt nem volt haszontalan, bár lehet néhol pontatlan és hiányos, amiket pár ember kiegészített, pontosított..
az imént leírtam a véleményem erről, nem fogom ismételni magam

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.01.20. 09:39:51

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: Hehh, sz@mét egy népség.Komolyan mondom, fel kéne őket gyújtani...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.01.20. 09:41:36

@pasztasuta: Ááá, az már nem lesz valszeg...Innen nagyon messz e van, meg már én se vagyok 20 éves... :-)))

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.01.20. 09:43:07

@Bredpitt Monika: Óóó, hát sokan néznek vissza reggelente a tegnapi poszthoz.Én is szoktam, ha elég sok embernek szóltam be este, éjszaka... :D

soad1221 2015.01.20. 09:52:39

@Bredpitt Monika: @geegee:
Én is nagyon felvidultam. Az önirónia az egyik legjobb "találmánya" az emberiségnek. Ezzel tök ismeretlenül is nagyon meg tudok kedvelni embereket :)

Nagyon várom a hazatérős posztot, ezek még érdekesebbek, mint a kiköltözősek. Igazából a posztokból nekem az nem derült ki, hogy a lányodnak hogyan alakult ki ez az erős kötődése Mo iránt, hiszen ő élete egy jó részét kint élte?!

Úgy is kiderül, hogy hol jobb élni, és a szerencsétek, hogy gyakorlatilag bármikor visszamehettek, a lányod gondolom eleve amerikai állampolgár, de gondolom mostanra már Te is az lehetsz..

Herr Géza 2015.01.20. 10:02:14

@P.Elliot: Igen, drága. De lásd a magyar árlistát !! hataratkelo.blog.hu/2015/01/19/ez_tortenik_amikor_megerkezel_amerikaba/full_commentlist/1#c25799445
Ahhoz képest mi még jól állunk....

Herr Géza 2015.01.20. 10:08:42

@qkuc: Nem akarok közhelyes lenni, de a nyelvtudás is valahol olyan, mint a biciklizés. Ha már megvolt egy jó középszint, de sokáig nem használtad a nyelvet, akkor a tudás (és a szókincs) berozsdásodik, de ha ismét belecsöppensz a nyelvi közeg sürüjébe, akkor magad is meg fogsz lepödni, hogy milyen gyorsan jönnek elö a rég elfeledettnek gondolt ismeretek, szavak.... És az újból "szintre" kerülés inkább hetek-hónapok kérdése, mint éveké.
Pont így vagyok én is az angollal. Ha most rögtön válaszolnom kéne egy komplexebb kérdésre csak néznék ki a fejemböl (sorry, i don't understand you....), de pár nap után már akár tömondatokra is képes lennék.... :)))))

Din Serpahis 2015.01.20. 10:11:56

@qkuc: Senior IT-sként Svájcban simán megvan a havi 9-10k CHF, na ennyit az USA-ban is csak nehany helyen adnak. (Silicon Valley ilyesmik) ITskent istentelen jól el lehet itt lenni...

Herr Géza 2015.01.20. 10:23:10

@Din Serpahis: Írtam már róla, azt hiszem, én dolgoztam ilyen cégnél, a német nélkül meghaltam volna. A "nálunk a munkanyelv az angol" kijelentés gyakorlatilag abban merült ki, hogy a konszern vezérkarától érkezö körmailek angolul voltak (pont a "kutyát sem érdekli" témakörüek) meg a céges intranet információinak egy része csak angolul volt meg. A napi kommunikáció kizárólag németül ment, még az angol anyanyelvü helyekröl hozzánk helyezett kollégákkal is németül beszélt mindenki (mert náluk meg a német tudás volt elvárt...). Persze ügyféllel, más leányvállalattól "látogatóba" jövökkel természetesen más volt a helyzet. Annyira azért a németek is vannak soviniszták, hogy a saját országukban, a saját munkahelyükön csak akkor beszélnek angolul a kollégájukkal, ha már végképp nem megy másképp... De ugye mint németül nem tudó, totálisan távol maradsz a céges közélettöl, na ez nekem nem pálya. Persze különbözöek vagyunk...
Azt meg persze marhára nem érzékeltem, hogy a németeknek nem feküdne az ilyen munkahely. Igaz, én nem IT-s vagyok, lehet, hogy ott más a helyzet.

Herr Géza 2015.01.20. 10:31:04

@Din Serpahis: Senior IT-sként 9-10k Svájcban ?? Az nem is egy "wasistdas" ott.... Annyi "szimpla" mérnöki állásoknál (messze nem senior szinten) megvan...

Herr Géza 2015.01.20. 10:45:35

@bxf: Mivel a "német mosodákról diskurálnak" kitétellel megszólítva érzem magam, csak egy rövid szösszenet:
Nem "diskurálnak", mivel Nanny kérdezett valamit, én meg válaszoltam. Pont. Néhányan füztek hozzá még egy-egy mondatot a saját országukkal kapcsolatban.
Emlékeim szerint itt vagy már egy kis ideje, gondolom feltünt, hogy az adott posztokkal kapcsolatban vagy nem kapcsolatban sokmindenröl esik szó, néha tényleg semmi köze már a hozzászólásoknak az adott témához. A mai (tegnapi...) poszt pont nem ilyen volt. Cserében órákon keresztül ment a gumicsontrágás, hogy ki mit hogy értett az adható/jár szabadság témájában. Meg melyik tartományban mi hogy müxik. Bár minden országról szívesen olvasok, ez azért pont nem érdekel engem ilyen szinten, ettöl függetlenül elolvasom. Ez már csak egy ilyen blog.
Pont a te hozzászólásaidat nagyra értékelem, mert tárgyszerüek, érdekesek, pontosak, jól fogalmazol. Kár volt elrontani a szimpátiafaktorodat ezzel a fellengzös, foghegyröl idevetett "no comment"-tel.
De azért szívesen olvaslak továbbra is. :))))

Herr Géza 2015.01.20. 10:46:16

@Herr Géza: Bocs, természetesen nem tartomány, hanem állam....

qkuc 2015.01.20. 11:11:24

@Din Serpahis: OK, köszi az infót, mindjárt szétnézek IT sec terén mi az "általános" elvárás, :).

bxf 2015.01.20. 11:19:29

Szep jo reggelt! (itt hajnal van meg :-))

A teljesseg igenye nelkul:

1. Nem huztam fel magam az off-olason. Felreertes ne essek.

2. En az egyik nyugati parton levo floridai varosban szereztem meg a jogositvanyom, es nem fogadtak el az utlevelet (2001-ben volt). Akkoriban emlekszem, hogy nehany turistavizummal kint tartozkodo magyar azt mondta (kozeli jobaratom occse volt ilyen pl.), hogy Del-Karolinaban meg mindig atcsusznak az ellenorzes alatt.

3. Lehet, hogy nem hangsulyoztam ki elegge, de ha NEM vitalis indikaciorol van szo, a korhaz siman hazakuldheti a biztositassal nem rendelkezo beteget (es megkeri, hogy keressen masik korhazat, amennyiben mutetre van szuksege). Erre ott van a megyei korhaz (ismetelten, 2015, Houston, TX - a korhaz pedig a Harris megyei egeszsegugyi ellatas ala tartozik, ahova vagy a Medicaid-esek jarnak, vagy az un. Gold membership-pel rendelkezok, magyaran akinek nincs semmilyen biztositasa, es valamilyen okbol Medicaid-et nem kerheti, ez pedig konkretan az egyik utcabeli magyar nagymamaja, akinek kijartak a zoldkartyat, de biztositast nem akartak venni).

4. Ha minden HA-s posztnak a blogjat elolvasnam, akkor egesz nap olvasnek. Erre idom nincs - nekem legalabbis.

5.@P.Elliot: ha egy ritka betegsegrol beszelunk, abbol meg a specialista is ritkan lat egyet-egyet. Mondjuk evi ket eset befut belole. Ha 15 evre visszamenoleg megnezem, akkor jo ha 30-40 beteg talalhato az adatbazisban. Szerinted egy adott medical oncologist mennyit kezelt abbol, aki 5 eve kezdett az intezetnel, hanyat kezelt a surgical oncologist, aki 10 eve van ott, es nem csak egy med. vagy surg. oncologist latja el az eseteket? Nna? Latod, erre jo a tumor registry! Nem csak a helyi, hanem az europai (sajnos orszagos szinten ezt csak mostanaban kezdtek jegyezni). Reszemrol a PubMed a legmegbizhatobb, mert europai esetek is talalhatok, igaz sokszor csak a case report/case series szinten. Az utobbi nehany evben kezdtek klinikai kiserleti tanulmanyokat kulonbozo gyogyszerekkel (en ugy gondoltam, hogy ha nem problema, en nem aldoznam fel magam a tudomany oltaran, amikor fizikailag teljesen jol vagyok). Volt csop.tarsam szerint, aki sebesz, eleteben egyszer latott egy ilyen beteget, 25 ev utan ujult ki a tumor (erre szigoruan felhivta a figyelmem), akkor ujabb mutettel es besugarzassal kezeltek az illetot - ha ez tortenik velem (25 ev mulva), hat allok elebe! Sztem sokan cserelnenek velem :-) A tortenetet azert szoktam elmeselni, mert elotte nehany evvel Mo-n volt mammom, es ott nem vettek eszre, mig itt az USA-ban egy mammo technologist elegge tisztessegesen vegezte a munkajat, igy derult ki (ami olyan nagysagu volt cm-ben, hogy Mo-n is eszre kellett volna venni, ha valaki normalisan vegzi el - nem, nem szidom a magyar eu-et, de nekem is megvannak a sztorijaim). Egyebkent en nem aggodom magam miatt, amilyen varatlanul erkezett, mint derult egbol a villamcsapas (panaszmentes voltam), ugy el is tunt. Igy max. csak azon aggodom, hogy az MRI-be valo bezartsagot tuleljem :-))

6. Kanada: haaat, ha egy allami biztositas melle maganbiztositast kell venned, hogy fedezze a koltsegeid 90%-at, akkor az allami biztositas nem egy nagy durranas. Ha mar a koltsegeket felhoztad: Nekem 3 evvel ezelott ket mutetem volt 5 heten belul, + a tukrozesek, konzultaciok, meg az eves normal vizit a haziorvoshoz, nogyogyaszhoz, es osszesen kb. $3100-at fizettem sajat zsebbol ($2500 volt az out-of-pocket max., $100-at 3x a muto dijaert (2 mutet + endoscopos labor), a tobbi mind iyen $35-os kiadas volt, ill. a gyogyszerek (antibio. egyszer, meg meg valami, ill. egy arckrem, amit hasznalok rendszeresen). Lattam a muteti szamlakat, egyenkent min. $20k felett volt, es ahogyan lattam, a biztosito nem egyezkedett, hogy kevesebbet fizessen. Szoval ilyen alapon, az en biztositasom (ami nem allami, es nem is az allami es a magan kombinacioja) tobb, mint 90%-ot fizetett... Nem tudom, hogy pl. szovettanra mennyit kell varni Kanadaban, de nekem mar masnap (sot! aznap este) megvolt. Sebeszlatogatasra 3 hetet kell varni (o egy nagyon meno sebesz, rengeteg betege van), de a vizsgalatokat egy hettel elotte lehet kerni, mert itt hetvegen is dolgoznak, sot! Az MRI/CT stb. 24 oraban uzemel (igaz, oda surgosseggel megy az ember, de hetvegere pl. siman adnak idopontot, este 10-re vagy eppen reggel 6-ra is).

7. Eu-i biztositas: emlekszem, hogy 2001-2002 korul rengeteg magyart ismertem FL-ban es 99%-a illegalis volt. Az egyik azt mondta, hogy ingyenesen vizsgaljak meg a terhessege alatt, de a szulesert majd fizetnie kell. De semmi problema, mert addigra tovabballnak Kaliforniaba, mert ott ingyenes lesz a szules...
Felfoghatjuk ezt a 'jeg hatan is megel' magyar szokasnak, de szamomra, aki adot fizet, ez elegge lenezett sumakolas, es picit kezd mar elegem lenni, hogy mindenki visszael a kiskapukkal (nem csak erre az esetre vonatkozik).

Megegyszer mondom: az Obamacare NEM elerheto azok szamara, akik egy bizonyos osszeg alatt keresnek (talan $11-15k alatt)

Din Serpahis 2015.01.20. 11:58:19

@Herr Géza: Na hát én két cégnél dolgoztam eddig német nyelvterületen. Az első bécsben volt, ott a kollegák kb egyharmada volt osztrák, a többi kelet europából kukázták össze. Szinte mindig angolul ment a diskurzus, mert mindig volt valaki aki nem tudott germanul. A végére eljutottunk oda, hogy már majdnem annyi magyar volt a cégnél mint labanc, voltak teamek ahol magyarul mentek a meetingek :)

Itt meg Svájcban most úgy van, hogy a 30 fős teamünkben van összesen egy svájci meg egy német :O

Din Serpahis 2015.01.20. 11:58:19

@Herr Géza: Persze, csak kívülről nehéz egyből a jobb állásokra rámenni. Ez a kategória elég könnyen elérhető, innen meg már lehet nézegetni az évi 140-150es tartományt.

bxf 2015.01.20. 12:32:41

@Herr Géza: Fogalmam sincs, hogy ki irta a nemet mosodakat (vagy eppen az angol munkaugyis hozzaszolasokat), es nem szemelyes tamadasnak inteztem! Mea culpa. Csak amikor vegigmentem a kommenteken, elegge zavaro volt, hogy sok irrelevans hozzaszolast talaltam.

@Babette: igen, muszaki vizsga, bar sztem anno zoldkartyanak is neveztek. Nekem soha nem volt autom Mo-n.

Vissza az Obamacare-hez, itt a lista, hogy ki jogosult:
www.healthcare.gov/quick-guide/eligibility/

(a rabok miatt nem kell aggodni, mert a borton eu-i rendszer sokszor jobb, mint az oregek otthonaban, es ezt sokszor fel is hozzak, foleg a republikanusok, amikor a rendszert kell kritizalni)

Itt pedig egy cikk a sok kozul, hogy megsem mindenki kap (es ugy tunik, hogy $15300 (?) a limit egyedulallora, de ez sem minden allamban, Medicaidtol fuggoen):
www.huffingtonpost.com/2014/01/31/florida-medicaid-uninsured_n_4680566.html

Pont az a problema, hogy sok allamban a legszegenyebb retegek maradtak ki az eu-i ellatasbol, es tovabbra is jarhatnak oda, ahova eddig, 3 honapos varakozassal (pl. a szemeszhez, haziorvoshoz, stb.). Ez az egesz Obamacare egy hatalmas orrbavagas volt, pont a kisebbsegnek! Raadasul ettol az evtol meg emelkedett is a premium azoknak, akik jogosultak.

Megegyszer vissza a Medicaidhez: en eddig 3 allamban eltem (bar Virginiaval korantsincs annyi tapasztalatom, mint Floridaval es Texas-szal, en ezt mindig ki is hangsulyozom, hogy az en tapasztalataim FL-ra es TX-ra korlatozodnak), es lehet, hogy az en barati korom tul konzervativ, lehet, hogy csak fed-up, de en pl. valahogy nem szivesen olvasom, ha valaki arrol ir, hogyan kell kijatszani a rendszert vagy eppen hogyan lehet Medicaidhez jutni. Tapasztalatom szerint itt aki ezt csinalja, az otthon sem csinalta maskent (higgyetek el, a 15 ev alatt ismertem jo par magyart...). Legy szives ne vedd szemelyeskedesnek, de en errol a Medicaid reklamozasrol nagyon gyorsan elfeledkeznek. Tizezer dollart megsporoltal, ami masnak a zsebebol, adojabol jott ki (itteni jobaratom azt mondja, hogy ezzel nincsen semmi baj, ha mar letettel valamit az asztalra). Ha ilyet itt egy texasinak eloadsz, az eletbe nem fognak veled szoba allni.

Persze, lehet hogy az en meglatasom rossz, de en szivesebben baratkozom az amerikaiakkal, ill. mas kulfoldiekkel, mint magyarokkal (utobbiakkal nem sok jo tapasztalatom van), mert elobbiektol tobbet tanulok a helyi rendszerrol, mint az utobbiak felinformacioibol, amire pl. pont a fenti poszt egy kivalo pelda (lasd nincs jobbkezszabaly, vagy eppen amit a szabadsagolasrol irtal, stb.). Szerintem nagyon meredek volt 4 (?) ev tapasztalat utan belevagni es a fenti posztot megosztani egy blogrol.

2003-2005 kozott egy egeszsegugyi menedzsment cegnek dolgoztam FL-ban, ami a floridai Medicaid-et biztosito allami szerv (anno AHCA) es a korhazak kozott szolgalt egy un. peer review organization-kent (PRO). Ez abbol allt, hogy a Medicaid beteg bement a korhazba, es mondjuk vakbelgyulladasra (ok, tudom, appendicitis) mutottek, ezutan a korhaz bent fogta meg mondjuk ketto napig. A beteg rekordjat atkuldtek a ceghez, ott nehany jol kepzett registered nurse (RN, nover) muteti tapasztalattal rendelkezve, atnezte, es ugy dontott, hogy 2 nap helyett 1 is eleg lett volna, igy elutasitotta a masodik napra torteno korhazi ellatas kifizeteset. Ha a korhaz fellebbezett, akkor a fellebezes automatikusan ment az egyik orvosigazgatohoz, aki az uj "bizonyitekok alapjan" (pl. laz, feherversejtszam, fertozes jelenlete a muteti seb korul, stb.), megnezte, hogy a 2. napra valoban jogosult volt-e a beteg. Ha nem, akkor elutasithatta, es a floridai allam ketto nap helyett egyet fizetett. Ujabb fellebbezesnek helye nem volt (ez csak egy egyszeru pelda volt). Egy ido utan a korhazak rajottek, hogy nincs ertelme sumakolni, mert allambacsi nem fog fizetni, ahogyan a beteg sem, es egyszeruen elhataroztak, hogy nem fogadnak Medicaid-del rendelkezo beteget. Ismetlem, ha vitalis indikacio van a hatterben (tehat eletmento beavatkozasrol van szo), akkor nem fognak beteget elkuldeni. Gyerekkel is ovatosabban bannak, de tovabbra is fenntartom azt az allaspontom, hogy az elmult 15 ev alatt en azt latom, hogy egyre kevesebb orvos fogad Medicaid-es beteget, ahogyan egyre kevesebb orvos fogad HMO-s beteget is (ez pedig a barati korombol szarmazik, amelyek zome amerikai orvos, vagy eppen indiai, esetleg mexikoi, de eleg felutni nehany orvos honlapjat es 100 esetbol ossze lehet szamolni, hogy hanyan nem fogadnak Medicaid-es beteget, gyanitom, hogy tobb lesz, mint a fele).

Most pedig lehet megkovezni. Nem fogom a velemenyem megvaltoztatni.

S mi tortenik, amikor valaki megerkezik az USA-ba, akkor azt mondom, hogy szivas a kobon. Ha pengeted az otthonrol hozott zsetonokat, a kezdeti nehezsegek elviselhetobbek lesznek; ha valaki besegit, akkor is, de ha tenyleg egyedul kell boldogulnod, szuloi vagy eppen amerikai-magyar barati hatter nelkul, akkor nehany osz hajszallal maris lehet szamolni.

qkuc 2015.01.20. 13:06:40

@bxf: Ez a biztosításosdi így sokadik olvasatra is horror ...

blackhairlady 2015.01.20. 13:51:41

@Zsuzsi65: De ha belegondolsz, mindenki tiszta ruhat vesz ki a moso/szaritogepbol, igy nagy baj azert enm lehet:))

Bredpitt Monika 2015.01.20. 14:25:37

@soad1221:
Ha nem láttad még Pernillától jött a becenév, persze kell hozza a humorérzék, hogy fel is vegyem.

A kislányom másfél éves korától kilenc évesig itt élt Budapesten, tehát ezért neki a haza itt van még úgy is, hogy Floridában született, az egy év New Jersey amit most töltöttünk együtt kint, ami az ő fejében van amerikáról és a suliban nagyon boldogtalan volt.
Én meg nem vagyok amerikai állampolgár, írok erről a blogban, hogy milyen érdekes a bevándorlási rendszer. Akkor én most búcsúzom és örülök, hogy írtál. Móni

Bredpitt Monika 2015.01.20. 14:25:37

@geegee: na, majd megnézem miket irkáltál nekem a nyavalygós leveleim után, szép napot, én most megyek dolgomra. Üdv.

Bredpitt Monika 2015.01.20. 14:35:58

@bxf: írhatnál erről, én fogok arról, hogy kaptam medicaidet a szülés előtt, mi volt a feltétele, döbbentes egyébként (ne kövezz meg érte), mi is Floridában éltünk másfél évig, érdekes egy állam, nekem sajnos szomorú dolgok miatt sikerült jobban megismernem hogy mennek ott a dolgok (nem véletlenül született az a bizonyos könyv)
jo, hogy ennyit írtál. szerintem Árpi nagyon rossz címet adott és sok helyen jobban kellett volna magyaráznia, meg kicsit kapkodott, pl DMV okmányiroda. Én mérges leszek, ha ennyire nem pontos valami Amerikával kapcsolatban, nem szabad általánosítani. Na, majd jön a blog. Üdv,

blackhairlady 2015.01.20. 15:39:51

@bxf: Melyik korhazban dolgozol?

blackhairlady 2015.01.20. 15:50:05

@qkuc: Horror a kobon. Mi mar ket eve viaskodunk veluk. Nem eleg, hogy at akarnak vagni, meg azt is meg akarjak mondani, hogy milyen kezelesre viheted a gyerekedet, csak ugy, az iroasztal mogul, meg akkor is ha szakorvos papir van rola, hogy szukseges.

Árpibá 2015.01.20. 16:31:19

@bxf:
Obamacare.

Csak hogy ne en is a levegobe beszeljek, fogtam magam es felmentem az oldalra es beutottem a sajat VA iranyitoszamom adataim es h $0 keresetem van. Majd az oldal szepen kidobta a biztositasokat, amibol valaszthatok!

Medicaid
Wiki: " low-income children below a certain age, pregnant women, parents of Medicaid-eligible children who meet certain income requirements, and low-income seniors. The details of how each category is defined vary from state to state."

Ezt azok kaphatjak akik igencsak raszorulnak. Mikor mi megerkeztunk a gyereknek kertunk es meg is kaptuk. E nelkul egy-ket olyan szamla (konkret eset!) mint amit fentebb is irtam hazavagta volna az egesz tortenetunket es mehettunk volna haza penz hianyaban.

Medicaid is allam fuggo! Nekem itt csak jo tapasztalataim vannak. Lehet azert mert a te elmenyeid mar 10 evesek vagy mert a szegenyebb allamok kevesebbet tesznek hozza, az egyebkent federal progrmahoz, a te elmenyeid rosszabbak!

Egy baj van ezzel a programmal! NEM JAR MINDENKINEK!
Egy eles hatar van h ki kaphataja meg es ki nem, tehat ha egy dolcsival tobbet kapsz mint a hatar, ami igen alacsony es kb annyira eleg hogy fizesd a lakhatasod es egyel vmit minden nap, akkor mar megvonjak egy orvosi szamla ugyan ugy haza fog vagni.
Nekunk mar nincs szuksegunk ra, de EN szivesen fizetek v fizetnek azer tobb adot, hogy pl MINDEN gyereknek jarjon automatikusan.
Hogy sok szegenyebb szulonek ne azon kelljen agodniuk, hogy ha most a babamat elviszem korhazba akkor mar ebben a honapban nem eszunk. Minden gyereknek, szegeny, kozeposztalybeli, tehetos csaladbol szarmazonak elerhetove kene tenni. Ha vki gazdag, akkor ugyis megy a magan korhazba es nem Medicaidet fogja hasznalni.
Ha a szulo egy lusta diszno, nem dolgozik, a segelyeket a karjaba nyomja, AKKOR is. NEM ezen kene hogy muljon, hogy egy GYEREK a vilag egyik leggazdagabb orszagaban hozzajut e alapveto orvosi ellatashoz! Nem szabadna hogy eloforduljon, hogy barkinek merlegelnie kell hogy orvos megy vagy eszik.
Es itt nagyon sok szorgos csaladban is, ez a helyzet!

A medicaid nelkul gyerekek ezrei halnanak meg itt az USAban olyan gyogyithato betegsegekben, mint pl Afrikaban! A szulok csak vegso estben fordulnanak orvoshoz, amikor mar keso lehet!
Ez NEM lehet penz kerdese, ha tobb adot kell fizetni akkor legyen ugy!

Szamomra te allaspontod nagyon onzo, ha te megteheted hogy orvoshoz menj, mert jo jovedelmed, biztositasod van, nem kene megfeletkezni azokrol sem akikbol elsz, akik a Mekiben kihozzak a burgeredet es ket allasban dolgoznak, hogy a fogyasztoi tarsadalom hu rabszolgai, igazi fogyasztok legyenek, amibol aztan a felso egymillio vigan megel!

Ez az orvosi uzleti rendszer alapvetoen beteg!
Egy ismerosom mondta, szalloda igazgato, a felesege rakos volt. Ot evig kozdtek erte, majd meghalt. A biztositason felul $200 000 azaz kettoszaz ezer dollart szamlaztak meg ki nekik az ot ev alatt! Tehat ez csak az a resz amit a biztosito nem all!

Nem tudom, otthon megy a sorozat "Breaking Bad"? Az egesz story ebbol indul. Egy kemia tanar , egesz eleteben becsuletesen dolgozik, masodallasban autot mos, rakos lesz! Majd kozlik vele, ha komoly kezelest szeretne, amivel eselye van tulelni, akkor kb $200e dolcsira lesz szuksege! Ekkor begozol es drogbaro lesz!

Ez egy igen szomoru , de tipikus leirasa az USA "egeszseg ugynek"

qkuc 2015.01.20. 16:37:45

@blackhair-lady: Ez borzasztó. A biztosítónak nem az lenne a dolga, hogy a megállapodás szerint finanszírozza a (irdatlanul túlárazott) kezelést? Obama jobban tette volna, ha ezt az egészség "maffiát" rakta volna helyre először ... Egyszer olvstam egy cikket, hogy mennyire iszonyatosan sok pénzt számolnak fel olyan dolgokért, ami fillérekbe kerül.

Árpibá 2015.01.20. 16:56:20

@Bredpitt Monika:
DMV okmányiroda?

Ha tudsz, kerlek irj egy pontosabb megfeleltest!
DMV> ahol a pairjaidat, igazolvany, jogsi, auto ugyeket, forgalmi, rendszam, stb intezheted.

Otthon hol kell ezeket intezni? >Okmanyirodaban.

Szoval ha tudsz jobb megfeleltest, amit egy osszefoglalo irasban, par sorban lehet hasznalni, kerlek oszd meg velunk!
Ha pedig, nem az osszefoglalas szinten erdekel, akkor vedd a faradtsagot, hogy elovasod a reszleteket a blogban!
Koszi

gabors 2015.01.20. 16:57:16

@pappito: mi is igy csinaljuk ... a lenyeg hogy egyszerre akar 4-5 gepnyit UGYANANNYI ido alatt mos ki az ember sot mivel a gepek meretei valtozok lehet normalissan szetvalogatni a cuccost... a nagyobb gepek meg joval nagyobbak mint egy atlag otthoni szoval ami egy gepben az osszes mondjuk feher dolgot kimosok addig az otthon lenne 2 menet !!!

mi altalaban a szaritas alatt vasarolunk be :-)

gabors 2015.01.20. 16:57:26

@M. Péter: azt hiszel amit akarsz mint mondtam a munkaltatonak KOTELESSEGE a szovetsegi adot NEM levonni ha azt a megfelelo papirokon az adofizeto keri ... (az mas hogy nem szeretik azokat akik komplikaljak az HR/Payroll nenik/bacsik eletet ettol meg ez igy van ...)

en nem vagyok ado ugyved igy tanacsokat sem akarok adni de adoeloleget (a legtobb esetben) NEM KELL fizetni ha nem akarsz (persze ha nem tudod hogy mit lehet es hogyan akkor bizd ra a munkaltatodra es majd vard a tax-refundot ..)

ez siman a szegenyek altal az allam elofinanszirozasa semmi tobb ...

DieNanny CH 2015.01.20. 17:18:21

@gabors:

És vásárlás közben nem kell félni, hogy valaki idegen kirámolja a mosógépet? Azt csak te tudod kinyitni?

qkuc 2015.01.20. 17:20:14

@tanato: Aztaaa, :D. Mondanám, hogy irigylem, de inkább most utazgatom, mint nyugger koromban (ameddig nem hinném, hogy eléldegélek ...).

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.01.20. 17:22:22

@Árpibá:
soha nem jártam Amerikába, nem is vágyok, de ami eddig lejött nekem blogokból, stb, ugyanez a véleményem, szégyen és gyalázat, hogy a világ egyik leggazdagabb országa az út szélére rúgja azokat a gyerekeket, akik csak arról "tehetnek", hogy esetleg "nem elég jó" családba születtek. ja és persze ha ezt felhozod, akkor lekommunistáznak....
juteszembe.... még Thaiföldön is van ingyenes orvosi ellátás az itteni állampolgároknak. a színvonallal vannak problémák persze, és itt is megy magánba, aki csak tud (elég jó bizosítások vannak), de a maga szintjén próbál gondoskodni még egy ilyen sokkal csóróbb ország is a saját népéről.

gabors 2015.01.20. 17:28:26

@bxf: "Megegyszer mondom: az Obamacare NEM elerheto azok szamara, akik egy bizonyos osszeg alatt keresnek (talan $11-15k alatt) "

azt ertem hogy Te valamiert nem komalod az ACA-t de azert nem kellene a tevhiteket erositeni ... a bizonyos jovedelem alattiaknak az ACA Medicaid-et adna de nalatok es tobb arch repi allamban a kormanyzok "ellenalltak" igy nem terjesztettek ki a medicaid-et

azt nem tudom honnan veszed (gondolom hallottad :-)) hogy X income alatt nem jar ACA... ilyen nincs !!! a $11k vagy 15K meg onnan johetett be a pletykaba hogy 2015 11,500 (kb) az FPL egy szemelyre 15,500 (kb) kettore most es kulonbozo szamitasoknal ezt es ennek bizonyos szazalekait kell figyelembe venni (azt ertem hogy ugy gondolodTeged nem erint egyelore az ACA ) pedig dehogy NEM !!

ACA tiltja az eletreszolo maximumokat MINDEN biztositas eseten !!!
ACA kotelez MINDEN biztositot hogy gyereket 26 eves korig (nem csak ha iskolas) biztositsa a szulokkel egyutt !!!

ACA megtiltja MINDEN biztositonak hogy meglevo illetve korabbi betegseg miatt valakinek a biztositasat toroljek (eddig siman nem ujitottak meg ez elso komolyabb rakos buli utan)

ACA eddig 43+ millio embert biztositott !!! (ez nem jelenti azt hogy ezeknek semmilyen biztositasa nem volt !! csak kb 1/3-nak nem volt ...)

.
.
.
.
.
fuggelek:
ACA Affordable Care Act
FPL Federal Poverty Limit

soad1221 2015.01.20. 17:35:27

@gabors: na ez Mo-n is így van... vannak dolgok amik csökkenthetik az adódat, és erről előre nyilatkoznod kell, hogy kéred a figyelembevételét. ha nem teszed, csak utólag tudod megtenni...
igazából ez így teljesen normális is, nem?

tanato 2015.01.20. 17:45:50

@gabors: Fr.ben.is különböző méretű gépek voltak egy helyiségben.Egyszerre egy egész család komplett ruha és ágynemű állományát mosták ki ott egyszerre sokan.

tanato 2015.01.20. 17:50:30

@Dragonlady (now in Thailand): Ennek ellenére USA-ban eléggé magas az átlagéletkor és az aktívan töltött időskori évek száma.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.01.20. 17:59:47

@tanato:
ez igaz. nyugat-európai országoké viszont picit jobb.
nyilván számít sokminden más civilizációs körülmény is.
juteszembe, Thaiföldön és Mo-n uyganannyi a várható élettartam (75 év, két évvel ezelőtti adatok). ez pl mit mond akkor?
en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_life_expectancy

Bredpitt Monika 2015.01.20. 18:19:21

@Árpibá:
Nem jó a fordítás, felületes, mint ahogy az, hogy lehet útlevélre jogsit csináltatni. Azt megírhatnád hol lehet ezt megtenni. Ez is nagyon felületes információ. A cím pedig nagyon nem jó. Lehet, hogy téged ez várt Amerikában, de másokat nem ez fog. Azért kösz, hogy írtál. Móni

tapsiful1 2015.01.20. 18:24:57

Disclaimer:
Szemelyes 18 ev USA tapasztalat NJ, Virginia, DC, Florida, Midwest allamai. Felsofoku kepzettseg, vegig foglalkoztatott.

A fenti blog NAGYON JO osszefoglalo annak, aki "belep USAba" letelepedesi papirokkal MO-rol. Kar, hogy az en idomben nem adtak nekem ilyet a kezembe. Igaz, hogy mindez viszonylag konnyen vegigjarhato, ha erted a nyelvet, es plane, ha hasonlo bevandorlok vannak korulotted, de ha csak ugy, bele a melyvizbe, mint pl. a topikiro, nagyon jol informal. Ezzel pl. nem 3-4szer, hanem csak 1-2 szer kell bemenni egy-egy irodaba.

Sok inneni "seasoned" USA lako valamiert ugy erzi, az o sajat tapasztalatai az etalon, mas biztosan valamit jol elrontott, es ezert "benazik" vagy ir masfele tapasztalatokrol. Ez az osztom az eszt jo magyar szokas. Le kell szallni a magas lorol, es szerenyen megosztani a SAJAT tapasztalatot, hogy arnyalodjon a kep, de lehurrogni a topikirot??? Mikozben tenyleg teljesen valos kepet irt az elso lepesek nehezsegeirol VA-ban, es hogy MAGYarorszagrol jovet, ne legyenek elvarasok, amiket ott megszoktunk (mint Hataratkelo is probalta tisztazni, itt tenyleg nincs torveny a kotelezo szabira, mikozben MOn mind a sok gyerekem utan kaptam plussz 2-2 napot, es amikor neztem nagyot, mondtak, hogy "jar" :-))))

Igaza van a Medicaid-rol is. Minden gyerek a legjobban jarna, ha automatikusan lenne neki legalabb ez, es ne a szulokre biznak, hogy valtsa ki a gyereknek. A legtobb kispenzu csalad megprobalja kivaltani, de vannak leha szulok, akik nem, sajnos. A kereseti limit viszont nagyon kicsi - allamonkent mas, kb15-25 kozott mozog csalad nagysagatol fugg, stb. Es ilyenkor volt az, hogy sem Medicaid, sem az alkalmazottak biztositasa nem johet szoba az arak miatt. Es igy soknak nem volt. Most mar van lehetoseg venni, es az Obamacare egy nagyon jo ELSO lepes egy nagyon-nagyon igazsagtalan BIZNISZ alapu egeszsegbiztositasban.

Elliot a sajat Medicaid tapasztalatait az idosebbek alapjan szerezte, gondolom, es tenyleg sok elit hely nem fogad most mar ezt. Oruljon a joszerencsejenek, hogy nem kell ilyesmivel hazalnia orvoshoz. A korhazak mind elfogadjak, ugyanolyan ellatast kap, es a korhazak meg is kapjak a penzuket az allamtol, persze reszben. De! megis jobb, mint a self-pay, amikor aztan behajtjak a szerencsetlenen, es ezzel evekig adossagba rakjak.

Summa summarum, a post nagyon jo, mindenben nagyreszben igaz, a finomitasok miatt jo a komment resz, de az sem altalanos, csak az eppen kommentelo SAJAT tapasztalata egy masik helyen, mas idoben.

Árpibá 2015.01.20. 18:25:05

@Bredpitt Monika:
Ez nem forditas! varom a javaslatodat egy jobb megfeleltetesre!?

Moni, mi volna ha elolvasnad amire reagalsz? Kerlek idezd nekem, hogy hol irtam ezt baromsagot, amit emlegetsz az utlevel/ID vonalon?

Ezt immar 3z irom le ma:

"En egyertelmuen irtam, hogy min HAROM dolog kell az IDhoz a virginiai DMVben es meg ugyis szivatnak. + Az idevago bejegyzesben leirtam, hogy anno, hogy minket 4x dobtak ki a DMVbol bevandorlasi vizummal (= ideiglenes zoldkartya) es csak az 5. Alkalommal nagy perpatvar aran kaptuk meg a pairokat!"

tapsiful1 2015.01.20. 18:25:38

@gabors:

Egyetertek minden szavaddal. Csak az nem komalja az obamacare-t, aki jo magas lovon jol el van latva, vagy jol beetette a nagyokos FOX ado.

Rengeteg plussz dolgot adott, ami Jo! Orvoskent latom ezt es a mi allamunkban rengeteg emberen segitett. Ez a kanaan? Messze attol, de valakinek vegre el kellett kezdeni valamit, es ELSO lepesben ez egy oriasi dolog am itt, ahol sok embernek a genetikajaban van a "szocialista/kommunista es minden hasonlo"-ellenesseg. Egy ilyen gazdag, es osszessegeben szuper, rengeteg dologban egyszeruen csodalatos orszagtol az, ami eddig volt az egeszsegbiztositas-teren egyszeruen megdobbento volt. Folytatni kell a munkat, meg rengeteg szinten, de a kezdet elindult.
Nem ertik sokan, hogy ha tul nagy a kulonbseg a tarsadalomban, az elobb utobb a magas lovon ulo 1-10%nak is megkeseriti az eletet (lasd sok allamban a zart beleptetesu lakoparkok), es maris nem olyan edes az a margarita-szopogatos elet a beech-en.

kék madár 2015.01.20. 18:26:08

@Árpibá: ha leirod a postod elejen, hogy mindez Virginia, es a hataratkelo nem ugy vezeti be, hogy mi var rad Amerikaban, az 4-5 15+ eve amerikaban elo kommentelo nem probalta volna oldalakon at pontositani amit irtal. Ha en probalnam meg ugyanezt, azzal kezdenem, hogy MA, NY, CA, WA, OR, AK ezekrol az allamokrol tudok tobbet es hidd el, hogy a legtobb pontban oriasi a kulonbseg meg szomszed allamok kozott is.
Ugyanazt tudnam a valaszaidra leirni, amit eloszor, pl. az en 12 munkahelyembol 11-ben volt az elso naptol 10 vagy 15 nap szabadsag.
Akiket ismerek, azoknak a 30%-a kap vissza adoteritest, akkor most atlagoljunk?
Nem kotozkodni akarok, csak segitetni abbban, hogy realis kep alakuljon ki valakiben ha ide akar koltozni. A reakciok alapjan mindenki elriadt, a 0 nap szabadsag es a betegbiztositas miatt.
(Dragonlady (now in Thailand) 2015.01.20. 17:22:22)
Nem szeretnem csupa rozsaszinben feltuntetni Amerikat, csak arnyalni a kepet. Erre szoktak mondani, hogy 5 millio légy nem tevedhet. Svajciakkal meg nem sokkal talalkoztam Amerikaban, de del-Kalifornia tele van olaszokkal, nemetekkel, franciakkal, svedekkel, (bevandorlok) a vilag tobbi naciojarol nem is beszelve, ha ennnyire gaz lenne itt minden, nem forditva lenne: aramolnanak a nepek, KIFELE?

tapsiful1 2015.01.20. 18:26:24

@P.Elliot:
"....Beszelgetek kanadaiakkal is, ott tragedia (?????) az egeszsegugy ami a varakozast illeti, raadasul valaki panaszkodott nekem hogy orvost sem cserelhet mert orul hogy ez fogadta, egyszeruen nem lehet masik orvost talalni/ haziorvos/, kevesen vannak."

A fenti mondat mellett is nehez elmenni komment nelkul, remelem mindenki latja ezt (is). Csodalkozom, hogy a kanadaiak nem szoltak hozza.

Hol az a rendszer, hogy "valaki" nem panaszkodik egy-egy eset miatt. Vagy tobb miatt. De!

A kanadaiak altalanos elegedettsege a rendszerukkel magasan veri az amerikaika ALTALaNOS elegedettseget az egeszsegugyi rendszerrel. Es a szocialis halojukkal valo elegedettseg is, fuggetlenul attol, hogy mindig panaszkodnak az adojuk miatt. Ha viszont a tobbseg nem ehhez a kozos aldozatvallalashoz ragaszkodna, garantalt, hogy mar regen nem igy lenne, hiszen egy demokratikus orszag. Latjak, hogy jobb egy kiegyensulyozottabb tarsadalomban elni.

Remelem itt is valtoznak a dolgok elegge idovel, meg ha lassan is, hogy nem lesz ennyire polarizalt minden. Nem volt ez mindig igy. Az 50-es, 60-as, 70-es evekben nem ez volt. Az utobbi 20 evben valt akkora kulonbseg a felso 1-10% es a tobbi kozott, amit mar esszel sem lehet felfogni. Mondom ezt ugy, hogy keresetben a felso 10%ban vagyunk, papiron. De tolunk az 1% fenyevekre.

Árpibá 2015.01.20. 18:33:02

@tapsiful1:
KOSZ!, mar epp kezdett elmenni a kedvem!

TELJESEN IGAZ, ha valaki tudja arnyalni a kepet a sajat tapasztalataival, mas allamokbol, az nagyban segit majd azoknak, akik probalnak ezen az osvenyen elindulni, de masik allamban kezdeni uj eletet!

Bredpitt Monika 2015.01.20. 18:36:44

@Árpibá: Ok, elolvasom mégegyszer. Relax !

Árpibá 2015.01.20. 18:44:07

@kék madár:

Ez egy osszefoglalo volt, ZANZASITVA, igen, altalanositva, hogy egy olvashato meretu iras kerekedjen belole.

En nem szokatm azzal kezdeni a hozzaszolasaimat, hogy "Ez nem igaz" Max, azt irom, hogy nalunk mashogy van, nekem mas a tapasztalatom. Az ilyen jellegu + info valoban nagy segitseg.

A 10 nap szabi, nem 25 nap szabi, mint amit te emlitetted az allaskeresesnel.
+ ha valaki majd itt kezd uj eletet val olyan meloval kezd, ahol 0 szabi jar majd es jobb ha tudja, "nem vertek at"!

Es megegyszer, aki a reszleteket hianyolja a "tartalomjegyzekbol", annak nem art ha bele is olvas a blogba. Ott vannak pontos adatok is es rengetegszer kiemelem, hogy ez VA / Richmond info!

Ha az USArol akarsz irni, EGY orszagrol, ahogy ez Magyarorszagrol latszik, nem pedig 50 kulon allamrol, nem lehet meguszni altalanositasok nelkul!

tapsiful1 2015.01.20. 18:57:10

@Bredpitt Monika:

Sehol nem irta, hogy utlevel eleg. Olvasd ujra, pls.

A te tapasztalatodat mar megirtad. Biztos volt akinek hasznos volt, kosz.

A post nagyon hasznos, nagyreszeben pontos is, a reszletekert a blogjara lehet menni. Nem irta, hogy az o infoi 100%ban mindenkire igazak es minden allamra allnak, es ez a Szentiras. Jobb es hasznosabb a mufajaban, mint amit eddig az usarol irtak errefele. A kommentek meg kituno hely mindenkinek hozzatenni a sajat tapasztalatat, modositani. Sokan meg is tettek.

Kihasznalom az alkalmat, hogy Hataratkelonek gratulaljak is egyben. Naprol napra jobban jobb posztok eveken at. En indulastol olvasom, szinte napi szinten, de a kommenteket csak, ha engem erdeklo/erinto post szuletik. Orulok a moderlalasnak is, valoszinuleg ebben van a blog sikere is ennyi ev utan. Csak igy tovabb.

kék madár 2015.01.20. 18:57:10

"világ egyik leggazdagabb országa az út szélére rúgja azokat a gyerekeket, akik csak arról "tehetnek", hogy esetleg "nem elég jó" családba születtek. ja és persze ha ezt felhozod, akkor lekommunistáznak...."

az amerikai szemlelet az az, hogy az embernek nem az ingyenellatas jar, hanem a lehetoseg. Ha kemenyen dolgozol, senki nem all az utadba, hogy kogazdag, sikeres, elismert legyel. Ez a lehetosegek orszaga, nem az ingyen orvosi ellatas es segelyeke. A legtobb azsiai idejon zoldseget pucolni es pizzat kihordani, de a gyerekuk mar orvos es tudos lesz es mernok lesz. Ez nem jobb vagy rosszabb igy, csak jellemzoen ez az uralkodo szemlelet. Oregonban kevesbe, Arizonaban nagyon.

A masik "adalek": Amerika messze nem tokeletes, de soha nem is gondolja, hogy az es folyamatosan probal javulni. Ha 10-bol egyszer sikerul neki akkor ha lassan is, stabilan de egyre elhetobb lesz. A betegbiztositas egy botrany. Ebben mindenki egyetert.
De ha a nyugdijas szomszedomat kerdezem, akinek 1.2 millio dollarba kerult a kezelese a 2 evig huzodo agydaganataert es a vegen kapott egy 250 dollaros szamlat, akkor jo, Ha engem kerdezel, akkor "jo neki" :)
Es meg legalabb 3 dologban azt gondolom, hogy agyrem a 21-ik szazadban, pl. fegyverviseles, illegalis bevandorlas kezelese, koltsegvetes. Ezeket szivesen szidom veled egyutt :)

kék madár 2015.01.20. 18:57:10

@Árpibá:
"@tapsiful1:
KOSZ!, mar epp kezdett elmenni a kedvem!"

mar ne is haragudj, de en is irtam biztatot :)
igaz, egy kicsit keson :(

kék madár 2015.01.20. 18:57:10

@Árpibá: amire azt irtam, hogy nem igaz, azt a te allitasodra irtam, meg is indokoltam, mast nem tudok hozzatenni.

Soha nem a reszleteket hianyoltam, hanem a disclaimert. Az osszefoglalo, az altalanositas es a "sajat tapasztalatok alapjan" nem szinonimai egymasnak.

25 *fizetett* nap: unnepnapok, szabadsag es betegszabadsag

Ettol fuggetlenul az osszkep ami kialakulhat valakiben, az alapjan amit irtal, az eleg korrekt

Bredpitt Monika 2015.01.20. 18:58:18

@Árpibá: A DMV még motor vehicle néven van emlegetve, ahol a gépjárművekkel kapcsolatos ügyeket lehet intézni, nálunk az okmányirodában lehet útlevelet, diákigazolványt, lakcímkártyát meg még sok sok mást intézni, nálunk nincs motor vehicle tehát nem tudom, hogy lehet lefordítani, de nem okmányirodának. Szerintem ezen túlléphetünk. Megtévesztő a fordítás, csak egy kis magyarázat kell hozzá.

Tényleg ott van az útlevél után még amit leírtál, de az is annyira zavaros, lehet, Virginiában így intézik, de New Jerseyben biztos , hogy nem, ott pl. az SSN alig ér valamit.

SSN. Nem tudom, hogy aki zöld kártyát kap, azt mi várja Amerikában, de akinek vízuma van annak nem osztogatják az SSN-t, én ezt sem értem. Az egész nagyon zavaros nekem. Én most átadom a terepet a kislányomnak, holnap visszatérek. Üdv Virginiának.

Árpibá 2015.01.20. 19:01:32

@kék madár:

Ja igen tax refund:
en.wikipedia.org/wiki/Tax_refund

Bocs , csak 77% kap visszateritest!

Árpibá 2015.01.20. 19:03:55

@Bredpitt Monika:

Igen, azt hiszem ezt a vonalat lezarhatjuk. Masodszor sem sikerul elolvasni a szoveget.

tapsiful1 2015.01.20. 19:28:18

@Árpibá:

:-)) My sentiments exactly (ahogy a Mamma Miaban mondanak)

En viszont azon vagyok ledobbenve, mennyire nem erdekli oket sokszor az utlevel, es mennyire nagy hangsulyt fektetnek a SS kartyacskara, ami egy kis kek papircetli, nem is kartya igazan, meg kep sincs rajta, epp hogy alairod, ennyi.

A credit history is valami olyan, ami meg Europaban sem nagyon szokasos, es itt viszont nagyon fontos. Valtozo ideig vannak rajta az eleted donteseirol infok (lsd. hitelkerelmek hazakhoz, autokhoz, hogy fizeted a kozuzemi szamlakat, a hitelkartyaidat, hol laktal, regebbi cimek, stb.) . Az, hogy szamon kerhetik toled, hogy 8 eve nem fizettel egyszer valamilyen torlesztest, szamomra magyar szemmel megdobbento. Egy hulye dontes kesobb nagyon sokba kerulhet emiatt (valaki irta a peldat, hogy pl. hitel 0%ra, 6%ra vagy akar 10-re, bar ez utobbi jelenleg ritka az alacsony kamatok miatt). Ide kerul az egeszsegszamlak nem fizetese is, korhazak raterhelik, es vege a jo "history"dnak.

A harmadik itteni teljesen elterjedt szokas, ami uj volt nekem, es Arpi is irta, hogy mennyire fontos a referencia. Munkahelytol fugg, gondolom a zoldsegarust nem fogjak kulonosebben kaderezni, de a kepzettebb szakmaknal tenyleg visszahivnak 3-5 embert is, akikkel mindent megbeszelnek rolad, es mindenki altalaban oszinte is, nem fognak kulonosen fenyezni, ha nem ez a valosag, ellentetben Magyarorszaggal, ahol azert elkepzelheto a hamis allitas. Talan mert ha valami rosszul sul el, itt lekovetheto vissza is minden, mikozben otthon gyakran nincs kovetkezmenye es szamonkeres sem. Semmilyen szinten senki nem kerheto szamon otthon, eszrevettetek?

kék madár 2015.01.20. 19:28:19

@Árpibá:
"Ha az USArol akarsz irni, EGY orszagrol, ahogy ez Magyarorszagrol latszik, nem pedig 50 kulon allamrol, nem lehet meguszni altalanositasok nelkul!"

nagyon egyszeruen meg lehet uszni, ha odairod, hogy itt Richmondban. Es mindenki annyit extrapolal belole amennyit akar.

kék madár 2015.01.20. 19:28:19

@Árpibá: egy kicsit makacs vagy ebben a DMV temaban, pedig Monikanal a pont. Department of Motor Vehicles. Csak vezetessel es autoval kapcsolatos ugyeket intez. Nem ugy mint egy magyar okmanyiroda. Abban viszont igazad van, hogy a jogositvany tobb mint a magyar jogositvany, igazolvagynak is elfogadjak. Lakccimkartyanak a gyakorlatban mar nem,

kék madár 2015.01.20. 19:28:19

@Árpibá:
"Bocs , csak 77% kap visszateritest!"
2014-ben 73% az efile szerint.
de amit irtam, az nem arrol szolt, hogy hany szazalek, hanem, hogy nem azert kapnak vissza, mert az jar, hanem mert alulbecsultek a levonasaikat.. Ha tulbecsulik, akkor be kell fizetniuk, ezen mulik.

Árpibá 2015.01.20. 19:36:15

Nyilvan en(mi) sem volnank itt ha minden szornyu lenne! Hogy itt is maradunk e vegleg? Most azt mondom, ketlem!
Persze mindig az hianyzik ami epp nincs, ha itt vagyunk akkor az "europai" dolgok, ha otthon akkor pedig az "amcsi" :)

Egy dolgot fontos megerteni, az USA a fogyasztoi tarsadalom csucsa. Mint ilyen fentarthatattlan es valamilyen tavon bukasra vagy ORIASI valtozasokra van itelve.
Minden gazdagsaga, a jolet relative. A felso egy millio azert (is) el jol, mert van egy szorgos reteg (par szazmillio ember) aki rengeteget dolgozik es FOGYASZT. Ha nincsennek szegenyek, nincsennek gazdagok sem. Ez a tartsadalom ebben a rendszerben sosem lesz engyenlo es igy sosem lesz teljesen szabad.

Árpibá 2015.01.20. 19:37:12

@kék madár:
Na akkor vegre egyetertunk :) en is ezt irtam!

blackhairlady 2015.01.20. 20:00:27

@Bredpitt Monika: Mi az, hogy "alig er valamit" az SSN? Hisz anelkul szobe sem allnak veled sehol gyakorlatilag.

blackhairlady 2015.01.20. 20:06:20

@tapsiful1: Valoban a referencia itt valami varazs szo. Az elso munkahelyemnel ami amolyan alja munkanak szamit sokak szemeben, ragaszkodtak a referenciahoz. Vegul emgkertem a szuloi munkakozosseg elnoket, hogy mondjon rolam par szep szot (sokat onkenteskedem az iskolaban). Megadtam a szamat a HR-on, es 5 perc mulva mar hivtak is:))

kék madár 2015.01.20. 20:08:06

@Árpibá: "Mint ilyen fentarthatattlan es valamilyen tavon bukasra vagy ORIASI valtozasokra van itelve"

hat igen, egyetertek. De meg igy a bukas elott is jobb mint pl. Honduras.

daredra 2015.01.20. 20:08:23

@kék madár:

Amerika nem a segélyek országa? Te biztos jó környéken élsz. Ahova én járok bevásárolni, ott többnyire állam bácsitól kapott élelmiszerjeggyel fizetnek. És nem rizst meg kását vesznek rajta. Púpozott bevásárló kosár chipssel, karton vízzel (nem ásványvíz, csak palackozott víz. És nem, semmi baj nincs itt a csapvízzel, többnyire én is azt iszom), meg hasonló létszükségleti dolgokkal. A végén pedig fizetnek 1 dollárt. A többek között én általam befizetett adókból! De a gyereken a legmenőbb sportcipő van, mert az kell! Téged ez nem zavar, csak az, hogy ingyenes egészségügyi ellásátást kapnak?

Igen, Amerika a lehetőségek országa, ahol ha szorgalmasan dolgozol, elérhetsz valamit. De sokan már itt is felismerték, hogy minek dolgozni, ha az államtól ingyen is megkaphatnak mindent??

tapsiful1 2015.01.20. 20:08:34

@Árpibá:
"Hogy itt is maradunk e vegleg? Most azt mondom, ketlem! "

Nem mindig a dontes maga a fontos, hiszen dontes utan johet dontes, mas dontes, es ujabb dontes. A LEHETOSEG viszont szabadsagot ad. Ugyesek vagytok, hogy lehetoseget adtatok a gyerekeknek, es magatoknak is, tagitottatok a horizontot. En szerintem ez a legfontosabb az eletben, feszegetni a hatarokat, es tagitani oket. Gondolom ezt az erzest sok hataratkelo is osztja.

"Mint ilyen fentarthatattlan (USA fogy tarsadalom) es valamilyen tavon bukasra vagy ORIASI valtozasokra van itelve."

Az elso-helyes orszag a vilagon, ahol valtozasokat dinamikusan el tudok kepzelni, rombolo forradalmak nelkul. Legyunk optimistak!

Ha mar itt tartunk, emlekezzunk MLKing-re. Egyetlen egy ember, es megis mekkora valtozast hozott. Bekesen.

Semmi sem lehetetlen. (nem csoda, hogy ez a szlogen itt az emberekbe beleivodik, mert tenyleg igaz, csak kuzdeni/dolgozni kell, es hinni, rendithetetlenul).

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.01.20. 20:14:12

@Bredpitt Monika: Nem úgy értem, hogy pont a te posztod után, hanem csak úgy általánosságban.Egy adott nap reggeli poszt simán virágzik még három nappal utána is, akár...

Árpibá 2015.01.20. 20:27:44

@tapsiful1:

Mi leginkabb a gyerek miatt es kaland vagybol vagtunk bele, egyaltalan jelentkeztunk a GC lottora.

En is annak drukkolok, es az erdekem is az hogy semmi "forradalom" szeru ne tortenjen.

"Csak" egy ilyen valsag, milyen sok ember eletet valtoztatta meg, pl rengetegen vesztettek el a hazaikat, mert nem tudtak a hitelt fizetni.

Pl ez szamomra megdobbento volt. Itt ahol viragzik a kapitalizmus, ha nem tudod fizetni a torlesztod a hazadra, akkor "csak" azt bukod el. Nem kell a fenmarado toketartozast evekig meg fizetni, mint peldaul otthon. Nyilvan a "hitel tortenet" is romokban lesz.

(mielott nekem ugranak a hitel szakertok :) nem vagyok otthon a temaban, csak egy konkret barat tortenetet tudom)

Vincenzo6 2015.01.20. 20:44:36

És ha nem volt előző főbérlőm?

Bredpitt Monika 2015.01.20. 20:44:56

@blackhair-lady:
Szia, köszönöm először is annak idején, hogy olyan megértő voltál, ez akkor nagyon jól esett.

New Jerseyben pontszámokat kapsz minden okmányod után, pl a házassági anyakönyvi kivonat is kap pontszámot. Ha jól emlékszem 4 pont a legtöbb, a mi adható, ezzel szemben az SSN 1 pontot ér, erre értettem, hogy alig ér valamit. Üdv.

Bredpitt Monika 2015.01.20. 20:46:32

@geegee: Én csak vicceltem most, csak heccből írtam, hogy megnézem utólag annak idejéen hogy szólogattál be. Erre gondoltam. Megyek aludni.

Bredpitt Monika 2015.01.20. 20:48:11

@Árpibá: De sikerült, zavaros Árpi, nem tudok mit mondani. Üdv. Én lezárom a témát.

Bredpitt Monika 2015.01.20. 20:52:14

@blackhair-lady: Ja, és a lényeg, hogy hat pontot kell, hogy érjenek a papírjaid, ha nincs meg a hat pont nem lesz jogsi. Üdv Texasnak.

qkuc 2015.01.20. 20:55:39

@tapsiful1: Nos, nem nyilatkozom a kanadai kollektíva nevében, de amikor erről beszélgettem velük, akkor nem dícsérték egekig a kanadai egészségügyet ...

Árpibá 2015.01.20. 21:01:12

Egy kerdes a nagy "oregekhez" :)

Ha nem healthcare.gov akkor mi? Kifejtem:
Sokan irtak hogy szar vagy epp csak kezdesnek jo. Ha a cegedtol nem kapsz biztositast v epp nem er semmit, akkor hol keresel magadnak ha nem a fenti oldalon?

qkuc 2015.01.20. 21:02:37

Nem azért, de amit néhány "érintett" kommentelő itt művelt, az azért eléggé lehangoló. És ez zavaróbb, mint az OFF témák. Feltétlenül fel kell koncolni HÁ-t és a posztolót? Gondolom emberi hangon felesleges vitákat és személyeskedést elkerülve fáradság lenne elmondani a tapasztalataitokat, kiegészíteni a posztot ...

vazzup 2015.01.20. 21:06:31

Sok embernek furcsa lehet elsore, hogy itt maskent vannak a dolgok. A szabadsag kerdese peldaul. Itt tenyleg nem jar, hanem megegyezes kerdese, ha nem tetszik, hogy a munkaltato 10 napot ajanl, azt is ugy, hogy minden heten bizonyos toredekkel novekszik az eppen kiveheto napok szama (ertsd 10/52 nap szabadsagot kapsz minden heten, amig nincs eleg, nem mehetsz nyaralni, csak, ha a munkaltato kulon megengedi), akkor nem mesz oda dolgozni, keresel olyat, ahol tobbet adnak, vagy hajlandoak elore kiadni szabadsagot.
Ilyen egyszeru ez. Itt a szabadsag a fizetes resze, nem kulon juttatas, ezert penzben is kivalthato.
Nekem peldaul mivel uj vagyok 15 nap szabim van, de hetente novekvo modon, azaz januarban csak kulon engedellyel mehetek szabira), plusz 3 nap betegszabi, ami nem resze a masiknak es egy personal day, ami szinten nem resze, tehat ha azt vesszuk, akkor 19 nap szabim van, plusz 10 nap holiday minden evben, igy annyira mar nem is olyan nagyon rossz, plane, ha figyelembe vesszuk, hogy itt a holiday az holiday, ha veletlenul hetvegere esne, akkor megkapod penteken vagy hetfon.

Ja, amit irok, az Kalifornia!

Igen, itt van az, hogy 40 percre lakom az oceantol, de 1-2 ora autoval es sielni is lehet a hegyekben.
De ez az ocean nem az az ocean, itt meg nyaron se igazan lehet furodni, olyan hideg. (Obol kornyeke)

Nekem mindig fura, hogy egy szovetsegi orszagrol (ertsd: United States) valaki megprobal egysegesen nyilatkozni vagy szamonkerni.
Ez kabe olyan, mintha azt mondanam, hogy nedd' ma, milyen szar hely az EU, mert ott 27%-os AFA-t kell fizetni!
(Ertsd: azt egy nyomorult orszagban kell ennyit, mas allamban meg mast)

Ja, es a DMV ugyan nem okmanyiroda, de ott kell intezni a jogositvanyt. De lehet olyat is (mint nekem vizumosnak), hogy ha nem akarsz vezetni, akkor ugyanott szemelyi igazolvanykent kivaltani. Ekkor rairjak, hogy ID only. Az enyem, mivel nem vagyok sem zoldkartyas, sem allampolgi ID es jogositvany, de ra van irva, hogy nem jogosit munkavallalasra, segelyekre vagy szavazasra regisztraciora...

kék madár 2015.01.20. 21:10:00

@daredra: ez az egesz post a letelepedesre elezodott ki, azert is nem akartam kiterni arra, hogy allampolgarkent, keves jovedelemmel hogy lehet a szocialis halon rugozni viszonylag turhetoen. De azert mert a gyereken jo a cipo, meg nem irigylem az eletuket.

qkuc 2015.01.20. 21:13:49

@vazzup: Mi történik akkor, ha hosszabb időre kerülsz betegállományba? (Mondjuk összelapátolsz egy tüdőgyulladást, ami általában nem 3 nap alatt gyógyul ...). Fizetetlen szabi? Kell igazolást vinni a munkahelyre?

Aki esetleg tudja, ha valaki tartós gyógyszerszedő, akkor mi a teendő kitelepülés után? Mármint, hogy a gyógyszerét be tudja szerezni ...

gabors 2015.01.20. 21:15:21

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: nem magyarorszag !!!

amugy van szemelyzet is meg kamerak ... de eddig (25 ev) mindig mosodaba mostam es soha nem veszett el semmi...

mikor NYC-ben apartmant-ben laktam ott elofordult hogy egyik masik lako ha nagyon sietett a gepbol vagy a szaritobol kiszedte a ruhakat bele a kis tolokocsiba ... de el nem loptak semmit (minek ?? hasznalt ruhaval mi a szart kezdenenek).

vazzup 2015.01.20. 21:21:00

@qkuc: 3 nap az ilyen "jajj megfaztam, ma nem megyek be"-re valo, s nem kell igazolast vinni rola. Ha komolyabb bajod van, akkor elmesz orvoshoz, kiperkalod a "vizitdijat", azt mondja, ne menjen emberek koze X idore. Ekkor a doki beadja a papirokat a biztositohoz s lekardozzak, hogy az bizony szukseges dolog, meg minden, s a biztosito fog neked(nekem) fizetni. Szerencsere nekem meg nem volt ilyen gondom. De ilyen esetben termeszetesen a munkaltatonak is be kell mutatni, hogy te bizony otthon haldokoltal, ezert nem tudtal melozni.

A gyogyszerek nagyon nagy tobbsege venyre szerezheto be, tehat nem vehetsz csak ugy, szoval minden alkalommal el kell bandukolni az orvoshoz, aki felirja, te meg kifizeted. A biztosito ebbol terithet valamennyit, de szerzodes-fuggo. Arra vigyazz, hogy olyan biztositot valassz, amelyik vallalja, mert ha hazudsz a szerzodesben, akkor inged-gatyad leperelheti rolad, sot, komolyabb bajod is lehet, ha kiderul.
Szoval biztosito->orvos kereses->orvos latogatas->patika. Aztan mar csak a latogatas->patika, amig szukseged van ra. De azt kell mondanom, hogy az ilyesmi itt nem olcso mulatsag, szoval gondolj at mindent es szamolj at mindent, amikor biztositot keresel. A gyogyszerfelirasert is ki kell fizetni a "vizitdijat" legtobbszor.

blackhairlady 2015.01.20. 21:25:23

@Bredpitt Monika: Oh, ennyire megjegyezted?:)
Ezt nem tudtam, fogalmam sincs mik ezek a pontszamok. Azt tudom, hogy ssn nelkul meg xarni sem lehet itt.
Egyebkent nekem elfogadtak volna az utlevelet is, de mivel mar volt zoldkartyam ezert azt adtam oda. Ezen felul kellett 2 szamla amin az en nevem is szerepelt. szoval ez a harom okmany eleg volt a vizsgahoz.
Bevallom, en is okmanyirodanak mondtam otthon a DMV-t, mivel nem csak az auto papirokat intezheted itt, de szemelyit is itt kaphatsz ha nem akarsz jogsit. Valoban annyiban mas, hogy otthon utlevelet is igenyelhetsz a hivatalban.

blackhairlady 2015.01.20. 21:26:39

@Bredpitt Monika: 6 pont? Ilyen itt biztos nincs, legalabbis 2 eve meg nem volt. Fel vannak sorolva az okmanyok, azok kozul 3 db kell, valaszthatsz. komolyan nem ertem ezt a pontozast.

qkuc 2015.01.20. 21:32:09

@vazzup: Köszi a választ, :).

vazzup 2015.01.20. 21:32:11

@blackhair-lady: Kaliforniaban sincs pontozas, fel van sorolva egy rakas dokumentum, tobbek kozott mas allam altal kiallitott utlevel, meg ilyenek is, s abbol kell 2 vagy 3, attol fugg, mit intezel, oszt kalap.
SSN meg mindenkeppen kell, mert azzal tudod bizonyitani, hogy jogosult vagy itt tartozkodni.
Amugy ha valaki vizumos, akkor az utlevel es a benne levo vizum kulon szamit, tehat a gyakorlatilag az utlevel es a benne levo vizum melle ha megmutatod az SSN kartyat, mar nyero vagy a legtobb helyen.
Ha meg zoldkartyas vagy, akkor ugyis van vagy zoldkartyad vagy ervenyes jogsid es megint csak sinen vagy.

Nekem SSN-t meg a lakasberlest intezo ceg is kerte. Anelkul hajlektalan lennek...

gabors 2015.01.20. 21:53:07

@tapsiful1: "Csak az nem komalja az obamacare-t, aki jo magas lovon jol el van latva, vagy jol beetette a nagyokos FOX ado. "

En mindezt ugy irom es gondolom hogy az en szemelyes EU biztositasom valoszinuleg a felso 5%-ban van szinte biztos lesz majd ra a "cadillac" ado ... a cegnel van eletkepes erdekvedelem (egyelore.... mar kezdi a mgmnt lefaragni itt ott)

a biztositas munkahelyemen keresztul van ide irom peldakent...

ket felnottre ertendo mindez:
orvos co-pay $15 altalanos orvos $20 specialista (nem kell referencia es masodik velemenyt is lehet kerni azt is fedezik)
korhaz (ER) co-pay 50 ha nem vesznek fel betegnek (akkor 0)
orvossag 5% max 20 dollar (max eddig valami 300 dollar egy valami volt)
co-pay eves maximuma 750
halozaton kivul fizetik a 80% eddig meg nem volt vita... sokszor orvos elfogadja azt nekem semmi...

mindez havi 1800 amibol (komplikalt szamitas alapjan 547-et fizetek a tobbit a ceg) ebbe van szemorvos es szemuveg is ...(nekem meg nem kell)

mint szoba kerult fogorvos altalaban kulon jatszma
ez komplikalt mert eves limit van (2500-2600) es bizonyos dolgokat csak X evenkent fizetnek ki teljesen es nem minden fogaszati dolgot fedeznek (feherites meg egyebb kozmetikai balhek) de ebbol sem volt eddig gondunk... itt nincs co-pay...
havi $127 amibol en fizetek $35-ot...

A ceg on-biztosito (self-insured) es ket kulonbozo 'plan' van amit ket kulonbozo nagy biztosito tarsasag bonyolit Aetna es BlueShieldBlueCross (akinek es mond valamit)... es az orszag legnagyobb varosarol van szo ami erthetoen az egyik legnagyobb eu piac is igy a "halozat" eleg nagy ....

mar tobben irtak hogy es en is egyetertek vele hogy egy ilyen gazdag orszagban elkepesztoen elmaradott az eu rendszer es biztositas .. barcsak Clintoneknak sikerult volna elkezdeni a single-payer-t annak idejen mara mar jol mukodne es mindenkinek joval kevesebbe fajna ...

blackhairlady 2015.01.20. 22:02:00

@vazzup: Azert valamifele osszegzot lehet irni az USArol, mint pl. ez a poszt is, aki pedig ide keszul az pontosan tudja mar szerintem, hogy melyebben kell tajekozodni a valasztott allam torvenyeiben ha pontos infot akar.

vazzup 2015.01.20. 22:05:17

@blackhair-lady: jo de ez az osszegzes pont olyan, mint az enyem: az EU szar, mert magasak az adok. :D aztan aki odamegy majd megnezi, hogy hol mennyi...

kék madár 2015.01.20. 22:06:58

@vazzup: amit Kaliforniarol leirtal, azt en is hasonloan tapasztaltam.

@qkuc:
"Nem azért, de amit néhány "érintett" kommentelő itt művelt, az azért eléggé lehangoló. És ez zavaróbb, mint az OFF témák. Feltétlenül fel kell koncolni HÁ-t és a posztolót? "

szerintem nem kell. de ha ugy erzed ez tortent, az talan azert is, mert - a magam neveben - tapasztalatbol tudom, hogy a negativ es szelsoseges informaciok Amerikarol eleg nagy utalatot valtanak ki az olvasokbol. Ez nem azt jelenti, hogy ezek fals informaciok, csak azt hogy a talalas, osszefuggesekben lattatas, arnyalas sokat szamit foleg ebben a temaban. Ha valaki az irja a Maldiv szigetekrol, hogy ott mindig dögmeleg van, azon nincs mit arnyalni.
Nem mindegy, hogy egy szomjas embernek adunk-e egy pohar vizet, vagy lenyomjuk 1 percre a viz ala, mind a ketto viz, de nagyon mas lesz a velemenye rola :(

blackhairlady 2015.01.20. 22:14:43

@vazzup: Most mar patikaba se nagyon kell menni ha valaki allando gyogyszert szed mert postan megrendelheto 90 napra elore, kb 25%-kal olcsobb igy. A doki a ferjem es a gyerekeim gyogyszer ujratolteseit csak atkuldi szamitogepen az Express scriptshez, ok pedig egy heten belul kuldik postan.

blackhairlady 2015.01.20. 22:17:34

@vazzup: Igen, igy van nalunk is pontosan.
Tul.keppen nincs olyan kitoltendo papir ami ne kerne az ssn-t szerintem.

gabors 2015.01.20. 22:22:41

@blackhair-lady: "Mi az, hogy "alig er valamit" az SSN? Hisz anelkul szobe sem allnak veled sehol gyakorlatilag. "

azt hiszem a DMV-ben az ID megszerzesehez szamito pontokrol beszelt csak mint masban is kicsit feluletesen... abban (leglabbis NY allamban) a SSN kartya kevesebbet er mint mas itt az 2 pontot er mig a kulfoldi utlevel az ideiglenes zoldkartya pecsettel vagy vizummal ES I-94-al meg er 3 pontot (peldaul) es egyedul nem eleg meg a nev bizonyitasra sem... a DMV-ben bizonyitani kell a neved es cimed egymastol fuggetlenul ...

kék madár 2015.01.20. 22:22:47

@gabors: amit en latok, ugy hogy 5 kulonbozo biztositasom volt egy ev alatt: BlueCross, Cigna, Cobra, NULLA es Obamacare es a felesegem egeszsegugyben:
az Obamacare megfizetti a biztositast a kozeposztallyal azok reszere akik ezt eddig nem engedhettek meg magunkak. 980 dollar fizetek egy honapban, de csak azert mert 3 honapig biztositas nelkul nem volt nagy elmeny.
Azt hogy miert kerul ennnyibe nem fogom fel, csak tudom, hogy konyvtarnyi anyag keszult rola: brutalis meretu a vizfej, atlathatlan a rendszer, a sok middlemen, biztosito, adminisztracio teljesen felesleges.

gabors 2015.01.20. 22:22:52

@Árpibá: "Ha nem healthcare.gov akkor mi? Kifejtem:
Sokan irtak hogy szar vagy epp csak kezdesnek jo. Ha a cegedtol nem kapsz biztositast v epp nem er semmit, akkor hol keresel magadnak ha nem a fenti oldalon? "

ez kb akkor kezdodott (healtcare.gov) mikor Te Virginaba leszalltal :-)

azelott (es most is) mindefele biztositast kulonbozo biztositasi ugynokoknel kellett/lehetett (mert nem kellett :_) intezni vagy direkt a biztosito tarsasagnal online-ba mondjuk ugy kb 15 eve ....

bocs de hol keresel auto biztositast?? vagy lakas illetve "renter" biztoistast???

ha meg valaki medicare/medicade-re kvalifikalt akkor meg az allami SSA irodakat kell felkeresni (nem DMV okmanyirodak) ....

blackhairlady 2015.01.20. 22:23:02

@vazzup: Igen, pontoan. De mar ez is valami.
A szabdsag dologban is igaza van Arpinak, mert nincs eves szabadsag torvenyileg. En is 0 nappal indultam, aztan annyi is maradt, mert kozben ott hagytam oket:) Tehat ha valaki idejon, akkor szamolnia kell azzal is, hogy ha 0 napot ajanlanak fel neki, akkor az nem torvenyellenes. Irta utana azt is, hogy a csgekel megallapodas kerdese, ami szinten fedi a valosagot.

Moni is pont azt a hibat koveti el a kommentjeiben amit felro a poszt irojanak, jlesul, hogy nem lehet altalanositani. Es utana leirja ezt a pontrendszeres dolgot amirol en nem tudok, es ezek szerint te sem, hogy letezne ilyen.

blackhairlady 2015.01.20. 22:26:05

@gabors: Ez valami spec. ny-i dolog vagy mas allamokban is van ilyen?

vazzup 2015.01.20. 22:43:58

@blackhair-lady: wow, ez jol hangzik, mondjuk nekem meg nem volt ilyesmire szuksegem, szerencsere, de kenyelmesebb, mint amit alapbol mondtak (hogy elbandukolni mindig).

persze, en nem mondtam, hogy hulyeseget irt a posztolo, elsosorban a kommentekre reagaltam, mert ott van nagyon nagy kavar, meg, hogy "akkor ez van amerikaban".

Nem, itt nagyon sokszor az van amerikaban, amit kialkudsz magadnak (lasd szabinapok kerdese).
Amugy lehet, hogy keves a szabi, de alkudhatsz magadnak magasabb fizetest es elmehetsz fizetes nelkuli szabadsagra is.
Ha meg hianyszakmad van, akkor diktalhatod a felteleket a munkaltatonak, hogy akkor jossz ide dolgozni, ha ennyi meg annyi...
Ez ilyen, ahogy mondtak mar, ez a _lehetosegek_ hazaja elsosorban. Lehetosege mindenkinek van, van aki tud vele elni, valaki nem. (az most mindegy, hogy onhibajabol vagy onhibajan kivul)

Árpibá 2015.01.20. 22:44:04

@gabors:

Nekem nagyon hasonlo biztositast fedez a cegem, pontosabban 2014 aprilisaig volt igy, azota minden copay / coinsurance a duplaja lett. A fogaszati biztositasom reszleteit nem tudom, sosem hasznaltam meg.
Ha csak en vagyok rajta, nem kell fizetnem semmit, ha felvennem a csaladomat is, mindennek a felet allnak es ugy mar megfizethetetlen lenne szamunkra.
Az asszony es a gyerek szamara obamacare -t biztositast kotottunk. Megfizetheto a hetkoznapokban, de pl egy tervezett masodik gyerek egy altalanositott esetben $5400 onresszel fog jarni!

Ha jol tudom az healthcare.gov 2014 tol indult? Right? Mi 2012 ota itt vagyunk. De koszonom a felem arado bizalmat.

Azt hiszem felre ertettel. En hasznalhato informaciot kertem, hogy pl mely oldalakon lehet osszehasonlitani a kulonbozo eu biztositasokat? Igen, mint ahogy pl auto biztositasokat is vagy epp a healthcare.gov oldalon teheti az ember.

Az volt az erzesem h esetleg tudtok jobbat, mert hogy az "obamacare" -t nagyon fikaztatok.

blackhairlady 2015.01.20. 23:08:53

@vazzup: Ez pontosan igy van. a ferjemnek, mivel mar eleg magas pozicioban van, sok szabija van. De o is alkudozott amikor Europabol palyazott a houstoni HQ-ba, a fizetesrol is, a szabirol is. Pedig mar ennel a cegnel van 25 eve ha nem tobb, de meg igy is kellett. Nem akarok hulyeseget allitani, de mintha olyasmit mondott volna valamikor, hogy naluk a ledolgozott orak szamaval novekszik az eves szabadsag, hogy milyen mertekben azt nem tudom. Az unnepnap azt hiszem 10 nap, mintha az identol bevezetnek a Good Friday-t is.

blackhairlady 2015.01.20. 23:13:28

@vazzup: Egyebkent, hogy visszaterjek meg a biztositas-egeszsegugy temara, eppen ma adtam fel tertivevenyesen a korhaznak es a biztositonak is a leveleket, mert meg azt is letagadtak, hogy egyaltalan hivtuk oket, beszeltunk veluk. Es enm egyszeri eset, hanem ez megy minden egyes alkalommal amikor korhazban van a gyerekem, mar sokadszorra. Eskuszom visszasirom a magayr egeszsegugyet. Igaz, a tesom otthon felevre kapott szivakarmi mutetre idopontot:(

gabors 2015.01.20. 23:40:35

@daredra: akkor szegeny kornyeken elsz (vagy csak odajarsza vasararolni ami amugy hulyeseg mert szegenyebb kornyeken szarabb minden es dragabb)

gabors 2015.01.20. 23:40:35

@blackhair-lady: mas is irta hogy NJ-ben is hasonlo szisztema van roviden a lenyeg hogy egymastol fuggetlen dokumentumok kellenek szemelyenek es lakohelyenek (residenchy) igazolasara .... persze ha MAR van adott allam fenykepes igazolvanya PELDAUL vezetoi igazolvany es meg ervenyes akkor minden rendeben ....

en ilyet csak New York allamban csinaltam.... ez is NAGYON sokat szigorodott a bekeharcosok New York-i performance-a ota ...

gabors 2015.01.20. 23:40:35

@vazzup: "SSN meg mindenkeppen kell, mert azzal tudod bizonyitani, hogy jogosult vagy itt tartozkodni."

na nebasz mar !!!

ilyen hulyeseget azert nem kellene terjeszteni !! az SSN esetleg azt jelenti hogy dolgozhatsz de nekem volt olyan regebben amivel NEM!!!

de az itt tartozkodasodhoz semmi koze !!! csak szolok ... egyszeru pelda diak F1 vizummal ! de vannai mas vizum kategoriak amikkel emberek evtizedekig vannak it legalisan SSN nelkul !!

gabors 2015.01.20. 23:40:35

@Árpibá: "Ha jol tudom az healthcare.gov 2014 tol indult? Right? Mi 2012 ota itt vagyunk. De koszonom a felem arado bizalmat."

jo jo figurativ probaltam lenni arra utalva hogy ez valami nagyon uj dolog maga web dolog biztos hogy mar volt 2013-ban is hiszen az ev novembereben kellett jelentkezni akkor omlott ossze az egesz mert nem szamitottak arra hogy mindenki meg akarja majd nezni !!! miert is ???

gabors 2015.01.20. 23:40:35

@kék madár: "Azt hogy miert kerul ennnyibe nem fogom fel"

voltal mar valamiart korhazban ??? lattal mar szamlat ??? elfertozodott (pedig csak kb 6 orat vartam en marha) kutya harapas miatt 2 ejszaka (mert IV antiboci kellett mar) csak az agy volt $10,000 a tobbi a kez-sebeszen kivul egy masik $10,000 sebesz majdnem $7,000 .... na ezert draga a biztositas !!! mindez mar a biztositom arai nem ami az etlapon lenne !!! (ez a masik hogy az igazi arat SOHA nem tudod meg mert itt is mindent ki alkusznak ... csak az fizet teljes arat akinek semmilyen biztositasa nincs es attol meg a hazat is elperelhetik ha van neki)

jo az orvosok sem hallhatanak ehen meg a haiti/jamaicai/fulopszigeteki vagy kenya apolok sem :-)....

vazzup 2015.01.20. 23:57:28

@gabors: jol van, igazad van, atfogalmazom, mert tenyleg felreertheto.
Az SSN nem tartozkodasi engedely, hanem annak bizonyiteka, hogy rezidens vagy, azaz jogod van ugyet intezni, s azt az adminisztracio elismeri es nyilvantartja.

En munkavallalasi vizummal vagyok itt, az SSN-em nem jogosit munkat vallalni, csak a vizummal egyutt.

blackhairlady 2015.01.21. 00:14:01

@gabors: Az ok, hogy egymastol fuggetlen dokumentumok kellenek, de ezeket igy pontozzak ahogy fentebb irta Moni?

blackhairlady 2015.01.21. 00:15:54

@gabors: Erre szokta mondani a ferjem, hogy kell az orvosnak/fogorvosnak a penz az uj kanapera:D

kék madár 2015.01.21. 01:04:56

@gabors: most azt irtad le, hogy mi mennyibe kerul.
De azt nem, hogy miert :)

gabors 2015.01.21. 01:04:56

@blackhair-lady: New York allamban igen van egy ket-harom oldalas ize arrol megneheti mindenki ... aztan vagy van 6 (vagy akarhany) pontod vagy nem ... gondolom azert hogy objektiv legyen mindket fel szamara ... ugyfel kb tudja mit hozzon mancika masik oldalon meg nem kell gondolkodjon sokat .. rajta van a listan igen/nem oszt annyi

gabors 2015.01.21. 01:04:56

@blackhair-lady: "Erre szokta mondani a ferjem, hogy kell az
orvosnak/fogorvosnak a penz az uj kanapera:D"

lofaszt kanapera !!! vitorlashajo !! por-se !!! (ja meg l fuggoen szereto illetve feleseg 2.0 3.0 updatek)

gabors 2015.01.21. 01:04:56

@vazzup: valamit meg mindig keversz de mindegy NEKED van SSN kartyad (csak a szam ami erdekes amugy) ...

SSN-nak meg a residency-hez sem kell lehet valaki legalis rezidens annelkul is sot meg adot is fizethetsz annelkul ... foleg allami adot pl ha ingatlant veszel akar meg "kulfoldikent" !!!

ugy altalaban SSN az ami a szovetsegi adokhoz meg jarulekokhoz kell semmi koze a legalis ittartozkodashoz ....(persze illegaliskent manapsag mar nem lehet SSN-hez jutni a regi szep idokben bezzeg.... 56-osok meseltek minden egyszerubb volt)

daredra 2015.01.21. 01:04:56

@kék madár:

Akikről én beszélek, többnyire nem állampolgárok. Nekem a vízumnál igazolnom kellett, hogy a férjem el fog tudni tartani és nem leszek az állam terhére. Elvileg nem igényelhetnék semmilyen támogatást, de tudom, hogy rengetegen megteszik és meg is kapják. Mert ott már csak a jövedelmedet nézik.

@gabors:

Élelmiszert egy olyan láncnál vásárolok, ahol a legnagyobb a választék és a legjobbak az árak. Ami nem jelent rosszabb minőséget. Ez a bolt nem a mi környékünkön van, kicsit utazni kell hozzá. És nem a Wal-Martról van szó :) Azért, mert megengedhetem magamnak, hogy a drágábbat vegyem meg, ha ugyanaz máshol olcsóbb, miért ne menjek oda?

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2015.01.21. 03:07:50

@tapsiful1: "Remelem itt is valtoznak a dolgok elegge idovel, meg ha lassan is, hogy nem lesz ennyire polarizalt minden. Nem volt ez mindig igy. Az 50-es, 60-as, 70-es evekben nem ez volt. "

szerintem polarizaltsag mindig is volt,mindig is lesz (elvegre egy kapitalista orszagrol beszelunk...bar ki tudja, Obama szocialista iranyba kormanyoz (me'g szuk 2 evig ;-) )
A kulonbseg pusztan annyi, hogy a kozeposztaly egy resze kezdett el lecsuszni...Ez Obama egyik vesszoparipaja is, amikor azt hangoztatja, hogy a kozeposztalyt akarja megerositeni. Nem valoszinu, hogy a kov. 2 evben erre sor kerul.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2015.01.21. 03:44:38

@gabors: orvosnak/fogorvosnak a penz az uj kanapera:D"

lofaszt kanapera !!! vitorlashajo !! por-se !!! (ja meg l fuggoen szereto illetve feleseg 2.0 3.0 updatek)"

Oh, azt elfelejtettetek, hogy a gyerek college tuition-ja is ebbol lesz :))

Nikili 2015.01.21. 03:49:31

@Mr Long (UK):
De van egyenrangú, hidd el, nap mint nap közlekedem rajtuk..és igen 4 stoptábla van, és igen érkezési sorrendben lehet tovább haladni.....gondolod lefotózom legközelebb...

blackhairlady 2015.01.21. 04:13:31

@Zsuzsi65: Na ez megjobb:)
A ferjem nem mai gyermek, az o idejeben meg ez volt a szlogen, nem a vitorlas hajo:DDD

Nikili 2015.01.21. 04:15:10

@P.Elliot: Világért sem akarnék kötözködni, de kénytelen vagyok :) Teljesen legálisan, zöldkártyával, teljesen legális cégnél BEJELENTVE dolgozom, és pontosan ZERO szabadság jár :) Azt persze bármikor, akár egyben is kivehetem... ;)

Nikili 2015.01.21. 04:16:37

@P.Elliot: Világért sem akarnék kötözködni, de kénytelen vagyok :) Teljesen legálisan, zöldkártyával, teljesen legális cégnél BEJELENTVE dolgozom, és pontosan ZERO szabadság jár :) Azt persze bármikor, akár egyben is kivehetem... ;)

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.01.21. 04:47:41

@kék madár: mondjuk egy leukémiás kétévesnek vagy egy akut vakbélgyulladásos hatévesnek milyen esélye van, hogy eldöntse, milyen biztosítást szeretne magának?
azt még valahol belátom, hoyg a nagykorúak gondoskodjanak magukról, de "lehetőségek hazája" stb stb címen cserbenhagyni gyerekeket, akik nem tudnak gondoskodni és dönteni magukról, bocs, ez nekem sok.
lehet vitatkozni a véleményemmel, de nem érdemes, sajnos erről akkor is ezt fogom gondolni.

FutureFry 2015.01.21. 05:08:59

@kék madár: "... Amerika messze nem tokeletes, de soha nem is gondolja, hogy az es folyamatosan probal javulni. Ha 10-bol egyszer sikerul neki akkor ha lassan is, stabilan de egyre elhetobb lesz."

Avagy: "You can always count on the Americans to do the right thing after they have exhausted every other option”
(Churchill-nek szokták ezt a mondást - vagy valamilyen változatát - tulajdonítani)

FutureFry 2015.01.21. 05:55:35

@tapsiful1: @gabors: igen, igazából "Medicare for all" (single payer) kellene / kellett volna (pl. HR 676, amit sok képviselő támogat(ott) is), az ACA egy kompromisszum (persze jobb mint ami előtte volt), és remélhetöleg csak egy folyamat első lépése

FutureFry 2015.01.21. 06:19:38

@blackhair-lady: Én gyakran nem írom be az SSN-t ha egy kitöltendő lapon kérik (csak ha tényleg elkerülhetetlen (pl. adóbevallás)). Orvosnál szinte soha (semmi köze hozzá) a biztosítással járó információknak (aminek nálam nem része az SSN) elégnek kell lenniük. Szokták húzni a szájukat de aztán beletörődnek.

tanato 2015.01.21. 07:32:41

@Dragonlady (now in Thailand): Teljesen igazad van,nekünk akik nem ott élünk,ez abszolút igazságtalan és felháborítónak tűnik.Hogy a napi gyakorlat milyen gyermekellátás szintjén arról a kint élő orvosoknak kellene nyilatkoznia.

tanato 2015.01.21. 08:04:27

@blackhair-lady: Tényleg nagyon magasak az orvosi jövedelmek az USA-ban,még NY.Európaiaknak is célország.de erről inkább tapsifüles tudna beszélni,bxf már említette egy másik cikknél összehasonlítva a magyarral.

kék madár 2015.01.21. 08:30:42

@daredra: OK, ahhoz nem ertek. Illegaliskent nem tudom milyen segelyt lehet igenyelni.

tapsiful1 2015.01.21. 08:30:42

@daredra:
"Élelmiszert egy olyan láncnál vásárolok, ahol a legnagyobb a választék és a legjobbak az árak. Ami nem jelent rosszabb minőséget. Ez a bolt nem a mi környékünkön van, kicsit utazni kell hozzá. És nem a Wal-Martról van szó :) Azért, mert megengedhetem magamnak, hogy a drágábbat vegyem meg, ha ugyanaz máshol olcsóbb, miért ne menjek oda? "

Ezt az utolso mondatot tenyleg igy ertetted, vagy csak eliras?
Kivancsiva tettel, melyik bolt az :-)))

gabors 2015.01.21. 08:30:42

@daredra: "Élelmiszert egy olyan láncnál vásárolok, ahol a legnagyobb a választék és a legjobbak az árak. Ami nem jelent rosszabb minőséget. "

jobb helyeken nem jellemzo a food-stamp (elofordul de nem jellemozo ) Ja COSTCO nem jobb hely :-)

ahol dragabb ODA sem jarnak food-stampesek ...

amugy food-stamp-hez bizony allampolgarsag kell mert Federl program

gabors 2015.01.21. 08:30:42

most megyek megnezem mit mond POTUS !!!

kék madár 2015.01.21. 08:30:42

@Zsuzsi65: nagyon szep lett a haz. :P

kék madár 2015.01.21. 08:31:12

@Dragonlady (now in Thailand):
azt gondolsz amit szeretnel, eszemben sincs befolyasolni.

Nem botladozunk az utcan leukemias gyerekekben.

Elmeletben (azert irom, hogy elmeletben, mert pontosan minden esetet nem ismerek) ket eset van:
1) szulok jovedelme alacsony es a gyerekek kezelese ingyenes
2) szulok jovedelme nem eleg alacsony es fizetniuk kell a biztositasert

ha a szulok megse fizetnek, a gyereket akkor is kezelik, csak kesobb megprobaljak rajtuk behajtani a szamlat.

Szerintem az amerikai eu. rendszer valahol a borzaszto es a nagyon rossz kozott van, de annyira nem tartom embertelennek mint ahogy ezt sokan velik.

Bredpitt Monika 2015.01.21. 09:14:17

@blackhair-lady: Szia, már nem olvasgattam végig a kommenteket, de annyit az egészhez, hogy így nem lehet egy blogot felrakni Amerikáról, ezt én megírtam HA nak is emailben. Nagyon nem igaz a cím és a NJ pontozást meg nem én találtam ki. Létezik, attól, hogy sokan nem tudnak róla. 50 állam, 50 világ. Nagyon megszigorítottak sok mindent NJ ben és NY ban 2001 után. Van pontrendszer és nem tudom még máshogy elmagyarázni, hogy miért nem jó így általánosítani. Üdv,

qkuc 2015.01.21. 09:23:16

Még egy kérdés felmerült a jogsi/igazolvány kérdéskörben. Van valami korhatár, ami felett kötelező beszerezni egy vezetésre esetleg nem jogosító, de azonosításra alkalmas igazolványt? Ugye itthon x korban megkapjuk a fantasztikus személyit. Ez ott hogy megy?

blackhairlady 2015.01.21. 15:27:53

@Bredpitt Monika: Ahogy irtam tegnap este is, azt kritizalod Arpiban amit jomagad is elkovetsz, altalanositasz. De nem is lehet maskepp egy ilyen blogon. Inkabb ki kene egesziteni a sajat tapasztalatokkal, nem pedig nekiesni.
A cimet meg szerintem Hataratkelo szokta adni, legalabbis igy jott le nekem amikor mas posztoknal is kritizaltak a cimadast.

M. Péter 2015.01.21. 16:08:37

@qkuc: Nem kötelező, hogy legyen az embernek bármilyen igazolványa, viszont egyre nehezebb igazolvány nélkül élni.

tapsiful1 2015.01.21. 16:17:34

@tanato:

A gyermekellatas altalaban a kovetkezokeppen zajlik:

Kiskeresetu szulo (vagy munkanelkuli fiatal, leggyakoribb eset) szulese elott mar az orvosokosszekotik a szocialis munkasokkal, es elkeszitik az osszes papirmunkat a Medicaid-re. Onnantol minden ingyenes, a terhesgondozas, a gyerekszules, es a gyereknek az ellatasa. Periodikusan "felulvizsgalat", hogy tovabbra is allnak-e a feltetelek (nincs munka, stb), es hosszabbitas. Igy kerulnek be a fiatal kepzetlenek egy csapdaba. Ha elhelyezkednek, oraberesek lesznek, es esetleg eppen kikerulnek a keresetkeretbol. Ha elesnek a Medicaid-tol, hirtelen az orvosi "hozzajarulasok" miatt a zsebukben lenyegesen kevesebb marad. Igy "jobban megeri" tovabbra sem dolgozni.
Csabda.

Es mint irta valaki, food stamp (elelmiszerjegyeken) ugye "miket vesznek!" es a gyereken a legujabb sportcipo. Nos, itt egy uj sportcipo minimalis osszeg. Learazasokon 5-30 dolcsiert a legjobb markakat is siman megvehetik, foleg gyerekmeretben. Es nem kell irigyelni oket, alapjaiban szerencsetlen szituacio.
En latom, hogy NEM IS TUDJAK, mennyire egeszsegtelen eteleket tesznek a kocsiba - csipsz, kolak, felkesz etelek, rosszabbnal rosszabb ennivalok. Ez a reteg egy orok szegenyesegi csapdaba kerul, es a kor bezarul. Sajnalom oket, nagyon. A mozgasteruletem, mint orvosnak keves. Hiaba mondom, mit kene, jo, ha 10% megmarad, mert nincs alap. Felnott egy generacio kolan, pizzan, mekin, es nem ertik, hogy ez xar a kobon.

gabors 2015.01.21. 16:17:34

@Nikili:

"Teljesen legálisan, zöldkártyával, teljesen legális cégnél BEJELENTVE dolgozom, és pontosan ZERO szabadság jár :) Azt persze bármikor, akár egyben is kivehetem... ;) "

az usa-ban erre kb azt a kifejezest szoktak mondani hogy "at will employment" akkor rugnak ki mikor akarnak es Te is akkor mesz el amikor akarsz a munkaltatod azt ad amit akar es Te elfogadod HA akarod ...

van akinek ez jo van akinek nem ...

gabors 2015.01.21. 16:17:34

@Dragonlady (now in Thailand): mennyivel van nagyobb eselye mondjuk Mo-on ??? vagy a vilag 85%-an mashol ... ha hiszed ha nem az USA-ban van a legnagyobb eselye meg akkor is ha nincs biztositasa ....

gabors 2015.01.21. 16:17:34

@gabors: "amugy food-stamp-hez bizony allampolgarsag kell mert Federal program "

oops ezt kicsit rosszul tudtam ... altalaban kell hozza allampolgarsag

DE ot ev utan zoldkartyaval is lehet kerni ...

kiskoru vagy rokkant legalis bevandorlo szinten zenesz (nem kell varnia) ha a csaladi jovedelem eleg alacsony ...

tapsiful1 2015.01.21. 16:18:30

Ha mar bejelentkeztem, kerhetem a moderalas-miatti kesleltetes megszunteteset? Koszi.

tapsiful1 2015.01.21. 16:18:30

@tanato:

A gyermekellatas altalaban a kovetkezokeppen zajlik:

Kiskeresetu szulo (vagy munkanelkuli fiatal, leggyakoribb eset) szulese elott mar az orvosokosszekotik a szocialis munkasokkal, es elkeszitik az osszes papirmunkat a Medicaid-re. Onnantol minden ingyenes, a terhesgondozas, a gyerekszules, es a gyereknek az ellatasa. Periodikusan "felulvizsgalat", hogy tovabbra is allnak-e a feltetelek (nincs munka, stb), es hosszabbitas. Igy kerulnek be a fiatal kepzetlenek egy csapdaba. Ha elhelyezkednek, oraberesek lesznek, es esetleg eppen kikerulnek a keresetkeretbol. Ha elesnek a Medicaid-tol, hirtelen az orvosi "hozzajarulasok" miatt a zsebukben lenyegesen kevesebb marad. Igy "jobban megeri" tovabbra sem dolgozni.
Csabda.

Es mint irta valaki, food stamp (elelmiszerjegyeken) ugye "miket vesznek!" es a gyereken a legujabb sportcipo. Nos, itt egy uj sportcipo minimalis osszeg. Learazasokon 5-30 dolcsiert a legjobb markakat is siman megvehetik, foleg gyerekmeretben. Es nem kell irigyelni oket, alapjaiban szerencsetlen szituacio.
En latom, hogy NEM IS TUDJAK, mennyire egeszsegtelen eteleket tesznek a kocsiba - csipsz, kolak, felkesz etelek, rosszabbnal rosszabb ennivalok. Ez a reteg egy orok szegenyesegi csapdaba kerul, es a kor bezarul. Sajnalom oket, nagyon. A mozgasteruletem, mint orvosnak keves. Hiaba mondom, mit kene, jo, ha 10% megmarad, mert nincs alap. Felnott egy generacio kolan, pizzan, mekin, es nem ertik, hogy ez xar a kobon.

tapsiful1 2015.01.21. 16:18:30

@tanato:

Az orvosi fizetesekkel kapcsolatban - igen, magasak. A top 10ben 6-8 egeszsegugyi kepesites. Az adok kb 40-45%ot visz. A munka brutalis, es nekunk semmi befolyasunk nincs arra, mennyi osszeget szamlaz a korhaz a betegnek.

Az utobbi 18 evben mintha felturbozta volna valaki az egeszet. Beteg bejon infarktussal, masnap vagy meg aznap kataterizacio, masnap vagy aznap haza. Ossz: 2 nap. Ha szivmutet kell, masnap mutik, 4-5 nap altalaban, es haza. 10 %ban valami miatt extra ido, a tobbsegnel viszont mukodik.

A legtobb mutet ambulanter. Szemeszet, mint olyan nincs. Urologia nincs. Fol-orr gege nincs. Nogyogyaszat nincs, az bel, v. sebeszet. Endokrinologia nincs, a borgyogyaszat mar evtizedeken at ambulanter. Diabetologia nincs. Kulon korhaz a fertozesekre? Hallatlan. Egy van az allamokra, CDC, de az is inkabb elmeleti. Minden korhazban van negativ szelloztetesu szobak sokasaga, mind tud izolalni beteget.

Kulonben is, csak belgyogyaszat van es sebeszet, es meg azok is osszefolynak, nincs elkulonites. Egyik szobaban belgyogyaszati beteg, masikban sebeszet. Persze egy beteg/szoba, olyan mint egy hotel - TV, beepitett szekrenyek, butorutanzat, kihuzhato kanape hozzatartozoknak, agynemu, karszekek, iroasztal, nagy ablak. A falak olyanok mint egy vezerlopult - gombol, csovek, muszerek, a szobaban a kozponti szamitogep, hogy a beteggel mindent megbeszelhessunk PONTOSAN, megmutatjuk a CTjet, rontgenjet, vizsgalati eredmenyeit. Otthon ilyen a privat szuleszeten van 1-2 szoba, berendezesben, de nem felszereltsegben (nekem pl. a noverhivo sem mukodott az otthoni szuleszeten, majdnem kint volt a baba feje, es akkor ment el valaki az ajtonal, szoltam, hogy hivja a novert, mert lehet, szulok :-)) - mielott nekem estek, a sokadik bebi volt, a papa a tobbieket istapolta, es igen, orvoskent dolgoztam otthon). Nagyvonalakban azert csoportositjak a betegeket, egyik emelet inkabb sebeszeti, masik inkabb bel. De nincs eles hatar. Kulon a szuleszet van. Beleptetorendszerrel, extra biztonsagi kodokkal.

Ha pl. urologiai mutet utan valami miatt bent kell tolteni az ejszakat, akkor is ambulanter statusz marad, reggel indulas haza, talalkozunk a rendeloben delutan. Tudogyulladas - 2-3 nap meg a sulyosabb is. Mihelyt laztalan 24 oran at, eszik-iszik, megy haza. Komolyabb sokk volt otthon dolgozni, nem is ment sokaig. Hogy a nover reggel kiosztja a NAPI tablettakat, szokatlan. Itt PERCRE pontosan bent van a gepben, mikor nyelte le a beteg. 4 orankent nezunk vernyomast, stb. Ha kell , 2 orankent. Bent a gepben minden adat, ki mert, mikor, mennyit, mit csinalt utanna, vagy kozben a beteg. Anyukamat "hipertenzioval" befektettek. Ilyen nincs. "Cukorbeallitas". "Angina?", ezek mind megszuntek felvetelre. Max ambulanter stresszteszteles.

Minden vizsgalat, kovetes ambulanter. Nem is szolva arrol, hogy ha valaki csak tablettakat szed, akkor miert van itt?
Korhazba csak interavenas gyogyszerek miatt kell maradni. Akkor is csak egy nap, amig bekerul egy hosszu kanul, amin at otthonaban megkaphatja majd a napi 1-2 szeri interavenas antibiotikumot akar 6 heten at is, a noverek haznal kitanitjak, hogy hogyan kell. Verminta - ambulanter. 2 oran balul latom az eredmenyt, felhivom a beteget, hogy aznap szunet a gyogyszerjen, masnap folytathatja.

En magam is csak kapkodok, hogy hol lesz ennek a vege. Mintha egy sci-fi lenne, komolyan. Dehat haladunk a korral, ugyebar.

gabors 2015.01.21. 16:38:26

@qkuc: NEM nem kotelezo ... de meg tud neheziteni sok mindent a hianya .. egyre tobb helyen epuletekbe valo belepeshez MUSZAJ ja es ha sortk akar venni 21 eves kora utan valaki akkor KOTELEZO :-)

mostanaban repik erre masztak ra hogy state ID nelkul ne lehessen szavazni es ez idos foleg kisebbsegi (ertsd fekete/neger) sok idosebb ember aki mar nem vezet nem foglalkozik evvel igy kozottuk sokan bele fognak esni ebbe a csapdaba..

erdekesseg nagybatyam 1957-2009 kozott elt az allamokban NYC-ben allampolsgar volt kb 1962-tol SOHA nem volt sem vezetoi engedelye sem non-driving NY allami ID-je ... volt usa utlevele azt vitte a bankba (2001 utan muszaj volt ...)

gabors 2015.01.21. 16:38:26

@tapsiful1: "Ha mar bejelentkeztem, kerhetem a moderalas-miatti kesleltetes megszunteteset?"

ez jo kerdes !!!! :-)

gondolom NEM a gyors valasz .. tenyleg bosszanto/kenyelmetlen a som mas blog.hu-hoz kepest !!! mivel moderator is ember es legalabb alszik ...

gabors 2015.01.21. 16:38:26

@tapsiful1: na nekem nem sikerult ilyen korhazat kifogni :-)

... de legalabb volt ingyen WI-FI :-) aludni ugysem tudtam ... amig a morfint be nem adtak ugy hajnali 3 korul ...

tapsiful1 2015.01.21. 17:14:49

A CSABBDA duppla b vel volt szanva, hogy nagyobbat szoljon.

A moderalas miatti keses kicsit bosszanto, meg javitnai sem tudok, es probalok gyorsan gepelni.

Mar tobbszor kertem a megszuntetest, de sosem eleg allhatatosan, az elmult 2-3 evben. Kulonben is csak ritkan kommentelek.

WiFi mindenhol van. A mi korhazunk 1974ben epult, azota 4szer lett atepitve es bovitve, ujitva, utoljara 4 eve adtak at az "uj korhazat". Komolyan mondom, szebb csempek-dizajn, mint sok hazban otthon. Gyonyoru. Lehet, ezert vannak olyan horror szamlak a betegeknek, mert ez (is) kell nekik. Amiota az uj korhaz megnyilt, a forgalom - ugyanolyan agyszammal- 3 szorozodott, orvosszam duplazodott.
Szivbillentyucsere mutet nelkul, hallottatok ilyet? Mert mar ez is van, es mi meg nem is vagyunk nagy kozpont, csak egy videki alig 300 agyas korhaz. Otthon egy belgyogyaszat neha tobb agyszammal bir.

tapsiful1 2015.01.21. 17:15:34

Huha, ez uj, hogy rogton itt a komment, koszi, pedig lent meg mindig azt irja, hogy moderacio utan...

tanato 2015.01.21. 18:12:08

@tapsiful1: Köszi az infókat,hát tényleg hihetetlen amiket írsz.Te milyen szakos vagy?

tapsiful1 2015.01.21. 18:35:33

Belgyogyasz. Korhazi orvos, de dolgoztam "haziorvoskent" is. Otthon "altalanos orvos". Es igen, ledogloztam a kepzesi idomet otthon is, az evek alatt, persze nem egyben az 5 evet, de osszeadodott. Hosszu ideig nekem nehez otthon egyfolytaban lenni. Olyan helyen jo, ahol a kollegakkal jo elbeszelgetni szakmai dolgokrol, es latod, hogy tenyleg erdekli oket, hogy nyitottak. Nekem szerencsem volt, valahogy mindig megtalaltam, es nagyon jo kollegaim voltak.

daredra 2015.01.21. 18:57:13

@tapsiful1:

Mi a fura az utolsó mondaton? Azért nem írtam a bolt nevét, mert csak pár államban vannak jelen. Winco egyébként.

daredra 2015.01.21. 19:00:24

@gabors:

nem COSTCO :) Mindenkinek egyéni ízlése, hogy hol vásárol, csak azt akartam megosztani, hogy miket vesznek a segéyen élők általában. (A férjem is úgy nőtt fel, hogy szülei itt vásároltak. Bio kaja helyett viszont lett egyetemi diplomája diákhitel nélkül, szülei készpénzre vesznek házat... Ki mire költi a pénzt, ugye, ez Magyarországon sincs másként.)

Food stamp feltételei államonként változik, Washingtonban:

Eligibility Requirements
In order to receive food stamp benefits through Washington Basic Food program, you'll have to meet various qualification requirements, such as:
You must be a resident of state of Washington.
You must be a U.S citizen or a lawfully admitted resident who meets residency requirements. Some non-citizens can also qualify to receive Basic Food benefits.
Your household income must meet income limits set for the program i.e. up to 200% of the Federal Poverty Level (FPL).
Your resources should be under $2001, including checking and savings accounts.
If a household is responsible for person aged above 60 or disabled, permitted resources can be up to $3001.

Szóval nem kell feltétlen állampolgárnak lenni. Van egy másik program is, a WIC, ami várandós nőknek és kisgyerekeknek biztosít élelmiszert, ismerek zöld kártyást, aki megkapta. Azzal a programmal mondjuk nincs is semmi baj, meghatározott élelmiszert lehet csak rajta venni, tejterméket, bébi ételt, tápszert.

tapsiful1 2015.01.21. 19:00:47

@tanato:
Szia, Tana-to! Most lattam csak, hogy Te kerdeztel.

Igen, hihetetlenul felgyorsult itt minden. Amikor meg kezdtem, ebedszunetet is tartottam, leultem ebedelni az etterembe, Cezar salata, friss szendvics, narancsle. Ez mar a multe. Epp hogy menet kozben bekapok egy-egy mogyoros szeletet, a kezemben allandoan egy palack viz, es folyamatosan labon vagyok, 3 emelet, atlag 20 beteg.
Egyiket felvesszuk a felveteli osztalyon (miutan az ottani orvos ugy dont, hogy felvetel, 20 percunk van megirni neki minden megrendelest). Ossz 1-masfel ora a felvetelre, ebben benne van a teljes kikerdezes, aztan a SZgepen az osszes elozo vizsgalatanak az eredmenyei, korhazi es haziorvosi kezeleseinek a dokumentacio-atnezese - ez a leghosszabb sokszor - es az uj terv begepelese, reszletekbe menoen. Foloslegesen vizsgalatokat nem ismetelunk. MIndenki kap veralvadasgatlot, hacsak nincs komoly kontraindikacio, DVT prophylaxisra. Mindenki kap szekletpuhitot, rutin, hacsak nem hasmenese is van. Egy csomo rutin dolog van, ami kotelezo.

Masik betegnek diktaljuk a napi allapotat (1 oran belul a gepben mindenki latja), benne minden - hogy ment az ejszaka (elotte novererel megbeszeljuk), mikor kelt, mit evett, nincs-e hanyinger, hasfajas, minden tunetre rakerdezunk tetotol talpig, majd egy fizikalis vizsgalat, es utana eloszor is elmondani mindent a betegnek, majd 15-20 perc lediktalni mindezt, hogy a korlapban (ami a szgepen van) megmaradjon aztan evekig. Akar 10 ev mulva is fogja tudni a beteg, hogy 2015.Januar 20an reggel 8kor volt szeklete, ami rendes allagu volt, de delutan 4 kor mar veres volt. Minden kis adat, milyen volt a pulzusa delutan 3.45kor, megtalalhato.

Es aztan a kovetkezo beteg, mondjuk hazakuldendo, akkor egy dupla mennyisegnyi diktacio, mert osszefoglaljuk, hogy mi tortent a 2-5-10 nap alatt, amig itt volt. Hany napig volt lelegeztetogepen, miket adtunk neki mindenre, hogy aztan a haziorvosa tudja kovetni kesobb, es lehetoleg ne ujuljon ki a kronikus betegsege, hogy ujra korhazba kelljen menjen.

10 beteg utan kifaradsz, 20 utan mar masra nem is vagy kepes. En napokig regeneralodok egy-egy muszak utan. Mielott elkezdtek sajnalni (:-))), en valasztottam ezt az eletformat, es meg mindig szeretem csinalni magat a szakmat. Egyelore csinalom.

tapsiful1 2015.01.21. 19:08:01

Meg talan megemlitem, ez mar neha otthon is van, hogy 3 csipogo log a kopenyen, es valtozoan, de hol az egyik, hol a masik allandoan szol. Azokra valaszolni kell. Emellett van a kozponti hivo, egyszeruen bemondjak a hangosbeszelon (ez mindenhova eljut, etterembe, minden folyoson), hogy Dr. ez-az, es a szam, amin hivni kell. Minden 10-20 meteren telefonok, a noverasztalnal 1-2. Ezeken diktalunk is.

A masik nagyon jo dolog itt, hogy van komoly biztonsagi orseg. MINDEN be van kamerazva, es a kamerakat folyamatosan nezik. Emellett vannak "setalo" biztonsagiak, akik folyamatosan korbejarjak a korhazat, es mindenhol ellenorzik, hogy a beleptetorendszerek mukodnek. Oket is lehet ezaltal ellenorizni, hogy csinaljak a dolgukat.

Otthon szamtalanszor komolyan feltem ejszaka ugyeletben, amikor beallitott egy nagycsalad a panikrohamos 40 evessel, aki "majd megfullad", es mindenki aagressziven kovetelte, hogy "csinaljak most azonnal valamit".

kék madár 2015.01.21. 19:23:38

@tapsiful1: ahhoz kepest, hogy nalatok hogy porog minden, en ahhoz hogy 3 percig lassak egy novert, 5 percig egy orvost, atlagban masfel orat varok :)

tanato 2015.01.21. 19:34:42

@tapsiful1: Na akkor szintén zenész én is belgyógyászatból meg háziorvostanból szakvizsgáztam.De azt a kegyetlen tempót amit leírsz én már nem bírnám így 55 évesen.Ügyeletekkel hogy állsz,egyáltalán milyen ott az orvosi ügyeleti rendszer?Mennyiben más az itthoninál?
Egyébként írhatnál egy önálló cikket ide az USA orvosi rendszeréről, orvosképzéséről SZAKVIZSGÁKRÓL STB meg persze magadról is.

tanato 2015.01.21. 19:39:46

@tapsiful1: Igen itthon észen kell járni hogy szereld le az agresszív ,primitív sokszor nagycsaládi felállásban támadó hozzátartozókat.Kaptam már én is életveszélyes fenyegetést 20 éves börtönbüntetésből szabadult hozzátartozótól.És hiába hívtam fel az ügyeletes városi rendőrségi tisztet,azt mondta akkor én most mit csináljak?Mondtam semmit majd én megoldom gondolatban meg azt mondtam,menjél vissza inkább traffipaxozni az való neked.

tapsiful1 2015.01.21. 19:49:56

@kék madár:
Hat igen, ez a gondolom a "haziorvosra" ertetted, ez sajnos az uj realitas.

A korhazban is, a beteg szemszogebol nezve, ugye, egesz nap bent van, ebbol a novert ugye egesz nap latja, meg hordjak ide-oda tesztekre, de engem csak 10-20 percig. Amit o nem tud, hogy meg mielott belepek hozza, mer atneztem rola menet kozben, a nap folyaman, folyamatosan, hogy milyenek az adatai aznap - mennyit pisil, mennyi a vernyomasa, a cukra, stb. Ha csak 10 percet vagyok vele, azt jelenti, minden nagyjabol jol alakul, es semmi szokatlan nincs. Es miutan kilepek, meg 20 percig osszeallitom az aznapi statuszat, ahol mindent osszegezek, vegiggondolom, miket rendelek meg aznapra, masnapra, es azokat a rendeleseket be is viszem a rendszerbe, es mindent lediktalok.

Most, mondjuk, valaki "osszeesik". Mar csipogtattak korabban, hogy AB vernyomasa kicsit alacsony, mondjuk 90/60. Onnantol, adok a novernek intezkedeseket, es folyamatosan figyelem, mikozben egy masik beteget diktalok-nezek, hogy ennek hogy alakul a vernyomasa. Mondjuk a kovetkezo meres, 1 ora mulva, 80/60. Tudom, hogy ezutan a beteg utan a vernyomasost AB-t fogom latni, hogy mi lehet mogotte.

Megyek, kikerdezem, megvizsgalom. Gyanitom, hogy lehet, verzik a tumorja a mellkasuregbe, mert elkezdett kicsit (meg csak) fulladni is. Azonnali verkep (ott rendelem meg, a beteg szobajaban), es azonnali mellkas CT. Mire beutom azt a 2 mondatot a radiologusnak, hogy mire gyanakszom, mar az ajtonal all a phlebotomus technikus, mert nekik is WIFIN jon az utasitas. Leveszi a vert (1 perc), mar az ajtonal a beteghordo, hogy vigye a beteget CTre. Amig lent van, 15 perc (en diktalom ezeket az esemenyeket), es kuldik a csipogomra, hogy a verkepe esik, ennyi a szam. Kozben csipogtat a radiologus, hogy mar lediktalta a CT eredmenyt, de amig begepelik, elmondja, hogy tenyleg verzik, es meg nem nagy a baj, de mar a mellkas mondjuk 10%a verrel teli.
Es onnan nekem ez a beteg 2 ora intenziv szervezes - veratomlesztes, szivsebesz vagy radiologus sebesz felhivasa, atkuldes intenzivre, es mire mindez megvan, mar a mutoben van a beteg, es a verforrast elvarrjak vagy eppen beteszik a mellkas-csovet. Aztan visszkapom, es folytatom a kezelest.

Ez a tempo meg 5-7 eve sem volt igy. Most meg ez a rutin a korhazban. Egyre betegebbek, amikor bejonnek (a kevesbe beteget fel sem vesszuk), es egyre betegebbek, amikor hazamennek (mert "foloslegesen" nem pihentetjuk oket).

qkuc 2015.01.21. 19:54:27

@gabors: Kösz a felhomályosítást (M. Péternek is), :D. Nahát, itthoni szemmel nézve (a papír fetisizmus kánaánja) tök fura, hogy elméletben bármilyen ID card nélkül lehet létezni.

Gyakorlatban akkor ezek szerint banki ügyintézni már nem lehet igazolvány nélkül.

qkuc 2015.01.21. 19:56:18

HÁ e-mail címére küldjetek levelet, hogy szeretnétek felkerülni a kommntelő listára, hogy ne kelljen várni a moderációra, ;). Válaszolni fog és beállítja, amint tudja, :).

qkuc 2015.01.21. 19:59:57

No látom, HÁ közben egy-két delikvens esetében intézkedett, :).

qkuc 2015.01.21. 20:03:39

@tapsiful1: "
Ez a tempo meg 5-7 eve sem volt igy. Most meg ez a rutin a korhazban. Egyre betegebbek, amikor bejonnek (a kevesbe beteget fel sem vesszuk), es egyre betegebbek, amikor hazamennek (mert "foloslegesen" nem pihentetjuk oket). "

Ebben az a nagyon szomorú, hogy mindezt horribilis összegrkért megy haza még tulajdonképpen a betegek, nem erre számítana az ember a világ egyik legfejlettebb országában.

tapsiful1 2015.01.21. 20:14:09

@qkuc:
Igen, furcsa, es ha ID kell, nagyon meglepodnek, ha mondjuk utlevelet mutatsz (meg a sajtajuk lattan is). Mert azt szinte soha senki atlagember nem keri ki. Minek? Az atlag polgar nem utazgat orszagon kivul, ebben az orszagban minden van, ami barkinek is erdekes lehet - minden termeszeti csoda, ami mashol van, itt is talalhat hasonlot. Ilyen orszag, ennyi csodalatos termeszeti kinccsel, latnivaloval - egyszeruen nincs parja.

Ha utaznak, Mexiko vagy Kanada max., es mindkettobe sokaig eleg volt a jogsi.

Apropo, jogsi, allamonkent mas, de van, hogy 15 eves kortol vezethet szulovel, hivatalosan a gyerek, es nem kell semmifele autosiskola. A szulo megtanitja vezetni, gyakoroltatja, majd letesz egy nagyon egyszeru KRESZ vizsgat, es egy gyakorlati vizsgat. Ezt mar irtak itt. Max koltseg 20 dolcsi korul. Az utakon 16 evestol 100 eves vezetokig mindenki ott van. MINDENKI vezet. (New Yorkiak kivetelevel :-) ) Ha nem, az vagy beteg (mondjuk epilepszias), vagy ittasan vezetett, es nincs jogsija. Ezert egy egeszsegesnek tuno emberre mindig furcsan neznek, ha azt mondod, hogy nem vezetsz. Az nem NORMALIS.

A sok gyakorlat miatt nincs, valoszinuleg annyi baleset, mint amugy lenne, mert az alap szabalyokon tol nemigen tudnak komplikalt KRESZ szitaciokat. De erre nincs is szukseg. Mindenhol autopalya, 2 savos utak a varosokban, ahol meg nem ,mindenki 30km/oraval megy. Sarkitas, de igaz :-))

Mint irtak, az ittas/drogos vezetes nagy bun, meg az iskolabusz, meg a piroson athajtas. Hihetetlen, mennyire komolyan veszik ezeket, ami szerintem nagyon jo, mert meg igy is elofordulnak ezek. De pl. nekem meg az orvosi felvetelnel is tudok rola, hogy volt DUI vetsege (driving under influence) - ittas vezetese, pedig tkp. nem lenne kozom hozza.

Elkoszonok, mert sok idot tudnek itt tolteni, sok beszednek is egy a vege, engem ennyi ido utan is meglep, es elvarazsol, mennyire masok az amerikaiak, es mennyi rengeteg klassz dolog van itt, es sokminden nem is latszik a felszinen, de csodalatosan modern, progressziv, es allandoan, dinamikusan valtozo.

Az, ahogy a valsagot is kezeltek, Europa csak leshet, es tanulhat, mert van mit. Nem tokeletes, de aki ennel dinamikusabban mukodo rendszert tud ( ennyi millionyi nepesseggel!), szoljon :-))

Elutazok, szetnezek ott is, kiprobalom :-)))

blackhairlady 2015.01.21. 20:23:51

@tapsiful1: ". Learazasokon 5-30 dolcsiert a legjobb markakat is siman megvehetik, foleg gyerekmeretben."
Ez jutott nekem is eszembe. Nem kell ahhoz gazdagnak lenni, de meg kozeposztalybelinek sem, hogy jo cipo es ruhanemut vegyenek a gyereknek.

blackhairlady 2015.01.21. 20:32:09

@tapsiful1: "Fol-orr gege nincs. "

Ezt hogy erted? korhazi vagy ambulas? Mert en ful orr gege szakrendelesre hordom a gyerekemet evente 2x. A korhazban elkulonitett ful orr gege osztalyra gondolsz? Itt mutottek a gyereket 14 eve, de bevallom, fogalmam sincs, hogy az sebeszet vagy kulon spec. osztaly volt, nem kellett bent maradnia, a felebredes utan 2 oraval mar otthon voltunk.

qkuc 2015.01.21. 20:32:26

@tapsiful1: Azért ne örökre menj el, :). Sokat hozzátesznek a kommentjeid azoknak, akik komolyan gondolják a költözködést arrafelé, :).

Nekem egy fura dolog volt Floridában, az az "elfordulós" sáv, amibe mindkét irányból be lehet állni. Olyan mint egy középen futó sziget, :D.

gabors 2015.01.21. 20:33:51

@qkuc: "Gyakorlatban akkor ezek szerint banki ügyintézni már nem lehet igazolvány nélkül. "

Ez foleg a Patriot Act eredmenye ... (ami mint mar irtam a nagyon bekes arab felebarataink NYC-ben elkovetett varosnezesenek a kovetkezmenye).

Bankszamlat nyitni (peldaul) avagy jogsit szerezni azota csak a szemelyazonossag ES lakhely (residency) pozitiv megallapitasa utan tudsz mint latod allamonkent vannak variaciok hogy mit hogyan fogadnak el de mindenkeppen SOKKAL macerassabb mint 15 eve..

Szoval igen meg lehet lenni ID nelkul de hivatalos ugyeket (vagy akar bankolni) egyre nehezebb!!! Mostanaban csak bunozok tudnak mobilt (sim kartyat) venni ID nelkul...

blackhairlady 2015.01.21. 20:43:58

@qkuc: Ez nagyon megkonnyiti es felgyorsitja a kozlekedest. Nem tartod fel a mogotted levot.

qkuc 2015.01.21. 20:47:44

@gabors: Köszi az infókat, :). Arról tudsz valamit, hogy a személyazonosság és lakhely ellenőrzése hogy történik? (Csak érdekel, :) ). Ugye nekünk erre van a 2 csodás fecni, :D.

gabors 2015.01.21. 20:49:20

@qkuc: "Gyakorlatban akkor ezek szerint banki ügyintézni már nem lehet igazolvány nélkül. "

ez van mashol (LI, NY) is es nagyon praktikus szerintem ez eleg elterjedt !!!

@tapsiful1: "nemigen tudnak komplikalt KRESZ szitaciokat."

az milyen ??

"MINDENKI vezet. (New Yorkiak kivetelevel :-) ) " ezt csak megerositeni tudom .... 1991 ota volt usa jogsim es 2005-ig NYC-ben laktam ... evek teltek el hogy kocsit vezettem volna (kiveve szabadsagon azt foleg Mo-on !!)

qkuc 2015.01.21. 20:59:24

@blackhair-lady: Feltűnt, :). Nekem ezek a fényvisszaverős sávelválasztó "ébresztő" bütykök tetszettek, meg a kísérleti vörös betonút (a nagybácsi legalábbis azt mesélte, hogy arrafelé többféle színű és minőségű utat építettek, teszt jelleggel) Leesburg határában, :D.

kék madár 2015.01.21. 23:36:30

@tapsiful1:
" itt is talalhat hasonlot. Ilyen orszag, ennyi csodalatos termeszeti kinccsel,"
csak kenyeret tanulnanak meg sutni! a zsemlemorzsa alapanyag mar megy,

kék madár 2015.01.21. 23:36:33

@tapsiful1:
" Egyre betegebbek, amikor bejonnek (a kevesbe beteget fel sem vesszuk),"

erre szoktak azt mondani, hogyha ez ennyire maceras, akkor inkabb nem betegszem meg.

De viccen kivul, az arak es a tortura szerintem egyertelmuen hozzajarulnak ahhoz, hogy az emberek egeszsegesebben probalnak elni.

Tavaly az Ors Vezer teren eltoltottem a rendeloben 4 orat 30 nyugdijassal, a legtobb jobb borben volt mint en, akkor azert nem tartottam akkora elmenynek az ingyenes orvosi ellatast.

blackhairlady 2015.01.22. 03:00:51

@kék madár: van jo kenyer, csak draga. A bakery pultnal vannak kirakva altalaban, mindenfele kovaszu, barna, feher, magos, legalabb 10 fele. De egy kis pici alig fel kilos majdnem 4$. En hetente tobbszor is sutok, rendesen sutoben, jenaiban.de amikor lusta vagyok sutni akkor veszek barnat szezammaggal, azt mindenki szereti a csaladban.

blackhairlady 2015.01.22. 03:06:06

@qkuc: igen, ez tunt fel nekem is eloszor, nekem kulonosen nagy segitseg, mert vaksi vagyok, sogetben meg foleg, itt meg megyek a sargakoves uton mint Dorothy:)
Errol a voros betonutrol nem hallottam, amerre en jartam csak rendes szurke utak voltak, a javitasok, bovitmenyek viszont aszfalt.

blackhairlady 2015.01.22. 03:09:16

@kék madár: ebben teljesen egyet ertek veled. A vizit dij es az egyeb klltsegek itt nagyon visszafogjak az orvoshoz maszkalazt. Nagyon komoly bajnak kell lennie ha valaki raszanja magat. Sajnos van benne reszunk egy jo ideje, mar gyulolom a korhaz, orvos, biztosito szavakat:)

Árpibá 2015.01.22. 04:24:53

@kék madár:

"ahhoz kepest, hogy nalatok hogy porog minden, en ahhoz hogy 3 percig lassak egy novert, 5 percig egy orvost, atlagban masfel orat varok :)"

ehhez tartozott

P.Elliot 2015.01.22. 04:33:39

@tapsiful1: Nagyon erdekeseket irsz! Es igen, minden szavad igaz, itt is ez megy New Jerseyben ahogy latom./ Mivel meg nem olvastam az kommenteket nem tudom hogy igazabol melyik allambol irsz.
Nem, nem fektetik be a beteget manapsag csak ha eletveszelyesen beteg. A ferjemet komoly, veszelyes szivritmus zavarral amikor a szivrohamtol feltettek csak egyetlen ejszakat tartottak bennt, meg masnap elvittek mindenfele vizsgalatra, / igaz a ferjem maga is tiltakozott a korhaz ellen hogy o nem beteg/ es utana haza.
Nekem harmadfoku mellrak miatt mell eltavolitast csinaltak, ambulans mutet, kiadtak hogy mit nem szabad elotte, na meg hogy mit kell, berendeltek 10-re, addigra mar a sebeszem lezavart 2 mutetet, / jo koran kezdhette/, a mutet utan 2 orat tartottak ott megfigyelesre, minden rendben volt, oltozhettem es mehettem haza, azzal hogy masnap jojjek vissze ellenorzesre, / Egy ismerosom sem akarta elhinni/, latogato apolonot is ram akartak varrni nem nem engedtem, minek?
Hazavitt a ferjem, otthon ahelyett hogy lefekudtem volna kimentem a kertbe uldogelni, nezni a madarakat, odabennt bekapcsoltam a kompjutert es neteztem vagy egy orat, ha hiszed, ha nem egeszsegesebbnek ereztem magamat mintha bennt maradtam volna, ott csak ovatosan mertem volna megmozdulni, azt lestem volna hogy hol, mi faj, igazi betegnek ereztem volna magamat, otthon ez eszembe sem jutott, vidam voltam es orultem hogy tul vagyok a dolgon, utana sem volt semmi bajom. Azota en az ambulans mutetek vad hive vagyok!
Az amit irtal hogy mit dolgoztok, hogy mindenhol elerhetok vagytok, ez is igaz, a rakorvosnom megadta a mobiljanak a szamat hogy ezen hivhatom ha barmi problemam van, barmilyen idopontban.Kulonben is ugyeletes lesz egesz hetvegen a korhazban. Elkepedve kerdeztem hogy dehat mikor pihen? Elnevette magat es azt mondta hogy majd a sirban, ez az orvosok elete. Azt mondta hogy 1 orat vezet mire a korhazba er, ugyanannyit vissza, nem 8 orat dolgozik,valojaban este van csak otthon....
Es megis, engem az idegent is ugy fogadott eloszor es utana is hogy europai szinten szokatlan modon elemjott az elso vizitnel a rendelojeben, megolelt, ketoldalt megcsokolta az arcom/ amerikai no/ es azt mondta hogy ne aggodjak, meg fogok gyogyulni, majd ok rendbehoznak. Utana is minden vizitnel magahoz olel, most utoljara nem csokolt meg, hehehe, igaz hogy csorgott a telefonja, es lattam hogy masnal ugyanezt csinalja. Hogy ez a fogadtatas mit jelent egy megremult rakos betegnek azt csak az erti meg aki mar volt ilyen helyzetben. Igen, nagyon jo orvosok vannak itt, / masokrol is csak jot mondhatok bar ez kiemelkedik kozuluk/, 60 ev koruli, rovid osz haj, allando csikos pulover. Nem tudom honnan veszi az erot, illetve veszitek de minden tiszteletem a tietek mert maganeletetek nem sok lehet ilyen munka mellett.
Szoval koszi nektek!
Es most olvasok tovabb, tegnap nem volt idom idejonni...

gabors 2015.01.22. 04:33:46

@qkuc: "Köszi az infókat, :). Arról tudsz valamit, hogy a személyazonosság és lakhely ellenőrzése hogy történik? (Csak érdekel, :) ). Ugye nekünk erre van a 2 csodás fecni, :D. "

Mire gondolsz ... marmint hogy ki ellenorzi ?? Pl. bank elhiszi amit mondasz hogyha koltozol.

DMV "kozuzemi" szamlakat az adott cimen es a te neveden legyen akkor elfogadjak. Vagyis ha laksz X helyen es te ott a sajat nevedben mondjuk fizeted az aramot/gazt/esetleg telefont akkor az rendben. Mondjuk manapsag mindenki online fizet nincs papir nem tudom mit fogadnak el ... azelott mindenfele bemondott cimet elfogadtak akar hotelt is...

DMV nevet meg vagy valami masik allam ID-je vagy utlevel usa vagy kulfoldi...

ha marsrol papirok nelkul oda csoppensz akkor 22-es csapdaja az tuti....

Amugy nem tudom mit lehetne meg hozzatenni ahhoz amit masok is irtak.

Ugyandehogy (törölt) 2015.01.22. 07:05:35

@P.Elliot: hat itthon fontos pont a hospitalizacio. Bar lehet, h nem szolgalja annyira a gyógyulást, mint hiszik.

kék madár 2015.01.22. 08:06:11

@gabors: itt a lakcim fogalma teljesen mas, azert is ragadnak ra a kozmuszamlara, Geokodalas az egyik munkam, egy atlag allami, rendorsegi, iskolai adatbazisban szemelyenkent van 3-6 home address.

kék madár 2015.01.22. 08:06:15

@blackhair-lady:
"@kék madár: van jo kenyer, csak draga"
persze akad, de egy jo zsomle, csaszarzsomle vagy kifli azert kicsit macerasabb. Meg itt a kenyer fogalma is egy surubb, sultebb termek, nem az a konnyu, buborekos, ropogos, konnyu fajta.
A legnagyobb fogas nekem a banh mi, ami egy valodi baguetteben friss ropogos alapanyagok, amikor megtalaltam 3 heten minden nap ettem kettot :)

blackhairlady 2015.01.22. 14:26:02

@kék madár: Bagettet a whole foodsban veszunk, szerintem finomabb mint az otthoni, es mindig friss. A zsomle kicsit mas, de nagyon finom a Fiestaban, 2 orankent van friss sutes. A multkor a bolt elott, csak ugy minden felvagott vagy vaj nelkul bevagtunk tobb darabot, meg gozolgott:))))))

blackhairlady 2015.01.22. 17:48:39

@kék madár: Hol lehet ilyen szendvicset kapni, melyik uzletben veszed? Ragoogliztam, nagyon jol nez ki, megkostolnam.

gabors 2015.01.22. 18:00:08

@kék madár: "szemelyenkent van 3-6 home address. "

ez erdekes mert pl. hogy mit mondasz be az autobizotsitodnak attol duplazodhat vagy felezodhet a biztositasod !!! baratom beirta az en cimemet a motorjara es kevesebb mint fele lett mint az tenyleges lakas cimmmel Manhattanben... nem magyarosh volt a dolog a bike tenyleg evente kb 359 napig ez en garazsomban allt :-)

ovi8lebron6 2015.01.22. 18:00:08

Sziasztok!
Munkavállalással kapcsolatban szeretnék kérdezni. Most végeztem mesterszakon itthon egyetemen (közgazdasági angol nyelven) és az USA-ban szeretnék dolgozni. Ahogy nézegettem, elég problémás és nehéz munkavállalói vízumot kapni, főleg egy pályakezdőnek. Akinek esetleg van valamilyen tapasztalata, hogy hogyan lehet ilyen esetekben eljárni és hogyan lehetne kijutni annak tanácsait és segítségét nagyon megköszönném!

Előre is köszönöm!

tapsiful1 2015.01.22. 18:53:29

@ovi8lebron6:
A munkavallaloi vizumot a munkahely segit intezni, ha mar van munkad.
Nezzel interneten, jelentkezz, ha valaki erdeklodik irantad, van egy telefonos interju, majd esetleg Skype-os, ha ezutan is sinen vagy, esetleg kihivnak latogatoi vizummal interjura, es ha felajanljak a szerzodest, a ceg segit munkavallaloi vizumot kapni.

A masik vonal, hogy kijossz latogatoba, es innen valaszolsz azoknak, akik elsore erdeklodtek, hogy itt vagy, ha gondoljak, interjura bemehetsz. Leveszed a vallukrol a terhet, hogy "atutaztassanak" az oceanon. Ez egy nagy dontes nekik, penzbe kerul ugye, mert ha ok hivnak ki, kifizetik a repjegyet.

Vagy esetleg, innen, egy uj korrel ujra elkuldod minden cegnek, akinel esetleg kereshetsz munkat, es mar az elerhetosegnel itteni telefont, cimet adsz meg. Ugy szerintem inkabb valaszolnak.

Ha viszont te jossz, es nem lesz munka a vegen, buktad a koltsegeket.

Ha megvan a szerzodes, onnan altalaban sinen vagy, a ceg fogad ugyvedi irodat, kitoltogetik a papirokat vizumra, stb. Meg is kapod olyankor, altalaban, a kovetseg errol a pontrol nem vetoz, bar semmi sem 100%.

gabors 2015.01.22. 19:12:13

@ovi8lebron6: Te magadnak NEM tudsz "munkavallaloi" vizumot kerni/szerezni ... ez ugy indul hogy a munkado ajanlatot tesz neked (azutan hogy Department of Labor engedelye van a poziciora amit nem tud amerikaiakkal betolteni) de ebbol eves quotak vannak amit ha igaz Oktoberben osztanak szet .....

szoval nem konnyu .... hianyszakmakon kivul ilyesmit csinalni.. (tapsiful mint eu-s ami HIANYSZAKMA kicsit konnyunek lierta)

az hogy a ceg segit a vizummal es egyebb jogi dolgokkal az csak akkor all ha tenyleg kellesz nekik "valamiert" es ez altalaban csak viszonylag nagyobb cegeknel opcio....

arra meg nagyon vigyazz hogy mi celbol kersz vizumot es utazol be az USA-ba mert ha "rajtakapnak" hogy nem turistanak jottel konnyen Vida Ildiko mellett talalhatod magad (a tilto listan)... arra hogy feketen barmilyen professzionalis allast talalsz ne is almodj....

kék madár 2015.01.22. 19:23:39

@gabors: igen a biztosito nem annyira szigoru mint a rendor, de azt nem tudom milyen papirt ker a cim igazolasahoz. Attol kezdve, hogy valaki 17 eves koraban kap egy jogositvanyt a szulei cimevel aztan 10-20 evig amig hazat nem vesz megkezdi a kollegium-alberlet-uj varos-uj alberlet koreit, a jogositvanyan levo cimnek mar semmi koze nem lesz a lakcimehez.

kék madár 2015.01.22. 19:23:41

@blackhair-lady: vietnami gyorsetteremben foleg. Ha megirom en hol vettem az kicsit draga lenne par allammal messzebbrol : )

blackhairlady 2015.01.22. 20:28:49

@kék madár: Na erre gondoltam, nem konkret cimre, haenm etterem/bufe/bolt halozatra:))
Koszi, megnezem akkor a vietnami felhozatalt, ott meg ugysem ettem.

ovi8lebron6 2015.01.22. 20:38:31

@gabors @tapsiful1 köszönöm a válaszokat, én is nagyjából ezeket olvastam és ezt szűrtem le... pályakezdőként meg aztán tényleg eszméletlenül nehéz olyan céget találni ami hajlandó szponzorálni és átmenni az egész papírmunkás hajcihőn (bizonyítani, hogy te igazán unique vagy etc)...
azon filózom, hogy így valszeg maradok az európai álláskeresésnél (SUI, GBR, GER etc), aztán ha úgy alakulna, akkor L-es vízummal, mint cég áthelyezett dolgozója ki lehetne jutni esetleg pár év múlva.

kék madár 2015.01.22. 21:17:27

@blackhair-lady: nekem meg ilyen tre a humorom : )
pork banh mi!
De azert nagy a szoras a vietnami ettermekbol, ha megis valami ragcsalot probalnak rad sozni, ne engem utalj erte :)

kék madár 2015.01.22. 21:42:46

@ovi8lebron6:
allitolag a zold kartya lotto teljesen jarhato ut. A post iroja is ugy jott ki.
A masik a hazassag.
A magyar ismeroseim kozott a hazassag/zoldkartya lotto/osztondij/tudasra zoldkartya/szponzoralt ceg altal arany:
7/1//1/1/0

tgs65fr 2015.02.09. 22:17:21

Sziasztok,

Ha már felmerültek a kijutási lehetőségek H2B vízum elfogadott? Úgy értem, kijutsz egy kinti munkáltatón keresztül, pl másodállás vállalásánál? Vagy ha szezonmunkára mész ki és az egy évből, amennyi időre ez a vízum szól még marad a szezon végére kereshetek másik munkáltatót?

Köszi

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása