oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2014. november 18. 06:46,  Úton az amerikai délen 188 komment

2014. november 18. 06:46 Határátkelő

Úton az amerikai délen

Ma szubjektív utazásra indulunk Mónikával, az Egyesült Államok déli részén. A Határátkelő jellemző történeteitől eltérően, ez az írás egy kicsit inkább útikalauz, amit azonban olyantól kapunk, aki ezeken a helyeken vagy élt is hosszabb-rövidebb ideig, vagy életének fontos momentumai köthetők hozzájuk. Mónika eddig elsősorban vívódásairól írt, néha kissé csapongva, most azonban egy kicsit felszabadultabban utazik az amerikai délen.

New Orleans2.jpg

„Tartozom egy ilyen bloggal Amerikának, hiszen eddig elég negatív képet sikerült festenem róla. Ötven állam, ötven ország. Plusz Washington D.C, ami egy közigazgatásilag önálló terület. Egyik államhoz sem tartozik.

Nagyon klassz város, én háromszor jártam ott. Ha azon a bizonyos Mall nevű területen sétál az ember, vagy letelepszik a fűre olyan érzése van, mintha a Hair c. film szereplője lenne. A múzeumok ingyen vannak, a Fehér Házba időpont kell, arról lemaradtam. A Capitoliumban találkoztam Kossuth Lajos mellszobrával.

Nagyon érdemes elmenni Georgetownba. Tele van fiatalokkal, nagyon sok étterem és bár van, olyan mintha egy másik világba csöppenne az ember.
Ugyanakkor az érdekesség kedvéért itt történt meg velünk az, hogy Floridából vezettünk vissza New Jerseybe és egy benzinkútnál megálltunk. Én sétáltam az ablakhoz, ahol egy fekete férfi ült, de volt hajlandó kinyitni nekem, így elég nehéz volt vele kommunikálni. Hozzá kell tenni, hogy hajnali három óra körül járt az idő, és a közbiztonság nagyon rossz egyes helyeken. Furcsa, hogy pont a törvényhozók körül alakultak ki ilyen állapotok.

A déli vendégszeretet

Jöjjön most New Orleans. Brad Pitt nem várt vörös szőnyeggel. Az irodájuk egy Magazin nevű utcában van egy olyan helyen, ahol este nem akarnék egyedül keveregni. Semmi tábla, kiírás nem jelzi, hogy az övéké az iroda.

Az irodavezető egy nagyon kedves, Joyce nevű hölgy, el sem vette a levelet és pen drive-ot. Azt mondta nincsenek kapcsolatban Brad Pittel. Ez azért benne volt a pakliban. Próba, szerencse. A 100 dolláros money order-t azért gondolkodás nélkül elvette. Egyébként, amikor kérdezősködtem az utcán, senki nem tudta mi ez a project. (Mónika korábban írt tervéről a színésszel kapcsolatban.) 

Nagyon kedvesek az emberek. Annyira hozzászoktam már az autóhoz, hogy elfeledkeztem arról, hogy a buszon pontos összeget kell adni. Nálam húszdollárosok voltak, és két dollár volt a buszjegy. A vezető nem dobott le a buszról, a mögöttem lévő színesbőrű hölgy, akit biztosan nem vet fel a pénz, gondolkodás nélkül kifizette nekem. Nagyon szégyelltem magam. A táskám alján mindig van egy-két 25 centes, ami rendre kiesik a pénztárcámból. Próbáltam neki összekaparni a két dollárt, de nem engedte.

Erre mondják, hogy az a híres déli vendégszeretet. Mindenki mosolygott, akire ránéztem. Köszöntek, és itt a how are you is valahogy más értelmet nyert (ami egyfajta köszönés, de én meg a mai napig válaszolni akarok rá).

A repülőről lehet igazán megérteni miért is csinált Kathrina olyan óriási pusztítást. Az egész várost víz veszi körül. A Mexikói-öböl, a Mississippi és a híres Louisiana Bayou. Nézze meg mindenki a neten a képeket. Fantasztikus. A gépről láttam, hogy van egy pár ház, amit hajóval lehet megközelíteni, nincsenek utak.

Örülök, hogy elmentem, igaz, ez bulizós város, egyedül nem annyira érdekes. A francia negyed nagyon egzotikus. Nekem a városról az jutott eszembe, hogy Las Vegas és Philadelphia keveréke. Történt még valami a hotelben, de ezt majd máskor, ezt a posztot nem akarom negatív dolgokkal mérgezni.

Amit gyerek nélkül lehet igazán élvezni, és ami nekem a legnagyobb élmény volt mindig, beülni az autóba, berakni egy Creedence Clearwater Revival lemezt és elindulni a határok nélküli Egyesült Államokban, egy jó hosszú utazásra (egyébként a zenei kínálat itt fantasztikus, itt vannak a legjobb classic rock rádiócsatornák). Nekünk ez a New Jerseytől Arizonáig út volt a legemlékezetesebb.

Ahol sétálni is csak éjszaka lehet

Nekem Új-Mexikóban kezdett vérezni az orrom. Kb. egy hét volt, hogy alkalmazkodjak a szinte nulla százalékos páratartalomhoz. Én 28 államban jártam, a legszebb számomra mégis egyértelműen Arizona. Eredetileg itt éltünk volna egy darabig. A férjem hajnali háromkor kezdett az építkezésen dolgozni, napi nyolc liter vizet simán megivott. Itt nyáron nem lehet gyereket látni a játszótéren. A rádióban minden nap elmondják, hogy ha hosszabb útra indulunk, legyen nálunk az autóban nagyon, nagyon sok víz.

Mojave-sivatag. A motelben, ahol laktunk 130 fokot mutatott a hőmérő. Igaz a nap rásütött, de árnyék nem nagyon van. Mi a legmelegebb hónapban érkeztünk, júniusban. Egy idő után nem bírtam azt a bezártságot. Hajnali négy óra tájban felkeltem, hogy kimegyek sétálni. Akkor még élvezhető volt a hőmérséklet. Nagyon kicsi, muslica szerű rovarok százai kezdtek az arcomba repülni. A férjem barátja azt javasolta, vagy vegyek fel egy baseball sapkát, amit jól húzzak a fejembe. (Így azonban nem láttam az utat.) Vagy emeljem fel a kezem a fejem fölé, és akkor a kezemre fognak szállni. Így tettem, de így meg nem volt nagy élvezet sétálni, úgy nézhettem ki, mint akinek fegyvert tartanak a hátába.

Megpróbáltam éjféltájban sétálni. A járdán pókok tömkelege, kicsi, sárgás színűek. Férjem barátja azt mondta, ha ezek megcsípnek, egy hétig ecetes ízt érzel a szádban. Én soha nem ellenőriztem a hitelességét ennek az infónak, de elég volt látni mennyi van belőlük (ha valaki kíváncsi, megtalálja a vinegar spidert a neten). Így befejeztem az esti sétáimat.

Időzónákon át

A város, ahol éltünk Bullhead City. Szórakozásnak maradt Laughlin, a kaszinóváros, ahova átértünk tíz perc alatt. Ott volt a mozi is. Komoly fejtörést okozott néha a számolás. Ha hatkor kezdődött a film, mi elindultunk fél hétkor és akkor is elértük, hiszen Nevada már másik időzóna. A kaszinók a Colorado-folyó partján vannak, nagyon szép látvány. A kaszinóban egyébként lehet ésszerűen szórakozni minden nap. Ha leül valaki egy egycentessel működő géphez, elég sokáig el lehet rajta játszani. Egy Long Island Ice Tea kb. 7-8 dollár volt akkor. Szinte ingyen van, tehát már a piáért is érdemes beülni. Ezt sokan csinálják, úgy látom.

Érdekesség, hogy Arizonában nem állítják át az órát nyárra, gondolom, ez azért van, mert így is annyira nagy a forróság, hogy nekik nincs szükségük hosszabb nappalokra. Szinte soha nem esik az eső, hiszen nincs pára. Ezért viszont az égbolt fantasztikus este. Olyan érzés, mintha a világ legmagasabb pontján állnánk, pedig igazából a tengerszint alatt vagyunk.

A Tejutat is látni. Olvastam valahol, hogy amikor Los Angelesben volt az a nagy földrengés valamikor a kilencvenes évek elején, azt hiszem, mivel nem volt áram, az emberek hirtelen látták a csillagokat, és nagyon meg voltak döbbenve. Mi a Mojave-sivatagban olyan helyen voltunk, ahol szinte nincs nagyváros. A fények elvakítják az égboltot, ezen kívül LA-ben a szmog is elég nagy. Itt viszont se pára, se szmog, se fények. Lenyűgöző látvány, igazi élmény.

A Grand Canyonról nem is beszélve. Ha valaki eljut oda, nagyon érdemes több napszakot választani, ahhoz, hogy az ember kiálljon a peremre. Teljesen más színeket lát este és reggel is. Amikor odaértünk a nászutunkon, kertem a férjem, hogy vezessen oda a szakadék széléhez, becsuktam a szemem (ez aztán a bizalom). Elsírtam magam a látványtól.

Egy másik ilyen lélegzetelállító pillanat, amikor a 101-es úton, ami bevezet San Franciscoba, meglátja az ember ezt a gyönyörű várost. Kalifornia nagyon szép állam. A hegyekkel, ami körülveszi és azzal a bizonyos John Steinbeck által lefestett Salinas-völggyel. Megálltam egy helyen, hogy felmásszak egy nagyobb dombra, kérdeztem a helyieket, hogy lehet feljutni, el volt kerítve az egész. Mindenki azt mondta, legyek óvatos. Nem kérdeztem vissza miért, esetleg elszabadult egy sorozatgyilkos, de később kiderült, hogy itt is vannak bizony mérges kígyók.

Mexikói-öböl.jpg

Kígyó a postaládában

Ha kígyók, akkor Florida. A legegzotikusabb állam szerintem. Hihetetlen növény és állatvilágával és embervilágával, amit néha az állatvilág címszó alatt is lehet emlegetni, itt jöttünk rá először mennyi pedofil él körülöttünk. A címünket beütve több mint száz embert találtunk, akik szex offender-ként (vagyis szexuális bűnelkövetőként) vannak nyilvántartva. Nem mindegyik pedofil, az is bűnnek számít, ha egy 17 éves prostival került valaki "komolyabb" kapcsolatba. Arról pedig, hogy miért van itt ennyi bűnöző, lehetne mesélni. Nagyon érdekes állam.

Ennyi kígyót akkor láttam együtt életemben, amikor megnéztem az Indiana Jones.... nem tudom már melyik részét. Persze itt minden napra jut egy, nem egyszerre jönnek. Volt kígyó a kertben, a kuka mögött, a hálószoba ablak melletti kaktuszon, a bokorban, az út szélén, a szomszéd postaládájában egy kis piros példány, amit a szomszéd férfiak megöltek (szegény kígyó). Először megvárták a szomszéd hölgyet, akinek elmondták, hogy ne nyúljon a postaládába. Aztán kipiszkálták és szegény........

Megnéztem milyen a mérges kígyó Floridában. Van egy pár belőlük, de mi leginkább az ártalmatlan fajtát láttuk. Elolvastam, amit tudni kell. Ha valakit esetleg megmar egy, meg kell nézni, hogy néz ki (ha van lelkiereje még ehhez valakinek) hiszen ezt fogják először kérdezni az orvosok. Van egy mondóka: if red touches yellow it can kill a fellow (ha a piros érinti a sárgát, az megölheti a barátját…valami ilyesmi). Ezt jó tudni. Irtózom a kígyóktól. Egyébként abból, amit én láttam, nagyon kicsi az esély, hogy valakit megmarjon egy. Nagyon félnek az embertől. Van jó hír is. Nincs egér.

Az aligátortól nem kell félni, de jó vele vigyázni

Van viszont aligátor. Igazából jámbor állat, én inkább azt nem szeretem nagyon, amikor hülye bemutatókon, őrült emberek a szétfeszített állkapcsai közé dugják a fejüket, az aligátorokat sajnálom.

Van egy Myakka-park nevű természetvédelmi terület nem messze Sarasotától. Ott, ha a víz nem áll magasan, simán be mertünk menni a homokbuckákra és tőlünk pár méterre voltak az aligátorok. Én soha nem féltem tőlük. Kutyákra és kicsi gyerekekre viszont vigyázni kell a folyó partján.

Érdekes volt látni, ami ki volt írva az egyik táblára, hogy azért nem célszerű etetni őket, mert az aligátor néha társítja az élelmet azzal, aki adja neki, ezért néha rátámadnak az emberre is. Amit pedig a kiírás kihangsúlyoz: ne akarjuk, hogy emiatt kelljen megölni egy aligátort.

Láttunk úszkáló aligátort mögötte pedig három kajakost. Nem félnek tőlük az emberek. Azért a lakóházak mögötti kis mesterséges tavakba nem szabad úszkálni, néha betéved egy-egy aligátor, és arra is volt példa, hogy egy helyi lakos, aki hosszú éveken keresztül a csatornában úszkált minden nap, tudta, hogy vannak aligátorok, egyik nap azonban nem volt szerencséje. Az aligátor lehúzta a víz alá, megfulladt. A holttestet egy félreeső részen találták meg. Az evés később következett volna, ezt már megúszta, de ez sovány vigasz. Nem szabad kihívni a sorsot magunk ellen.

Georgia, Savannah az egyik legromantikusabb hely. Tele tölgyfákkal, amikről az a bizonyos "Spanish moss" (spanyol moha vagy szakállbromélia - a szerk.) csüng és olyan érzése van az embernek, mintha egy Halloween történetbe keveredne. Ez ha jól tudom, egyfajta betegsége a fának, és ennek legendája is van.

Amerikában annyi gyönyörű hely van, és New Jersey, az én itteni otthonom igazságtalanul van kihagyva az útikönyvekből. Erről majd írok egy posztot, hiszen ha valaki New Yorkban jár, érdemes ellátogatni egyes helyekre. Van gyönyörű óceánpartunk és nemhiába hívják Garden State-nek (vagyis a kertek államának). Nagyon szép állam ez is.

Ez most így nagyon rövid, hiszen annyi más szépség van még itt, amiről órákat lehet írni.”

A kommentelési szabályokról itt olvashatsz.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Egyesült Államok

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr716911533

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

qkuc 2014.11.18. 14:15:42

@zöldeketbeszélek: Ez az, akkor szólok a helyieknek, hogy nem lélgező szakáll, :D. A frászt hozták rám ezek, amikor éjszaka a mocsarakon keresztül autóztunk, olyan tipikus halloween-i hangulat jó sok köddel és ijesztő fákkal.

Ugyandehogy (törölt) 2014.11.18. 14:38:21

@zöldeketbeszélek: a vácrátóti arborétumban van valami fa, aminek a gyökeréből ilyen búbok nőnek ki (nem tudom a nevét), olyan?

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.11.18. 14:40:37

@qkuc: Gyönyörű látvány lehetett :)! (na jó, a gyengébb idegzetűek valószínűleg egy horrorfilm forgatásán érezhetik magukat egy ilyen erdőben :))

2014.11.18. 15:03:53

@QUERCUS: Pedig nagyon szép helyek vannak ám ott. Állítólag egy élet kevés bejárni egész Észak-Amerikát. Főleg ha nemcsak az USA-t vesszük, hanem még mondjuk hozzácsapjuk Kanadát is. :)

rezsöatya 2014.11.18. 15:10:09

@Philosoraptor: "egy élet kevés bejárni egész Észak-Amerikát."
Na, ezert nem fog bele! @QUERCUS: szereti befejezni, amit elkezd... :D

Hari Seldon 2 2014.11.18. 15:29:53

Hát nekem továbbra sem nagyon tetszik.
Kicsit csapongós. Ilyenekre gondolok:
"Nekem Új-Mexikóban kezdett vérezni az orrom. Kb. egy hét volt, hogy alkalmazkodjak a szinte nulla százalékos páratartalomhoz. Én 28 államban jártam, a legszebb számomra mégis egyértelműen Arizona."

NM vérzett az orr, aztán AZ?

Meg ez a helyes szórend: Új-Mexikóban kezdett vérezni kezdett az orrom.

Bár továbbra sem értem, hogy ez hogy függ össze Arizonával.

Szóval eléggé zilált.

Határátkelő 2014.11.18. 15:31:17

BREAKING!!!

Elkészült az első Határátkelő-póló, itt meg is nézhetitek! :))))))

hataratkelo.blog.hu/2014/11/18/elkeszult_a_polo

A kampány egyébként már csak csütörtökig tart, szóval hajrá!! :)

2014.11.18. 15:37:36

Ez a mai poszt nagyon erdekes volt (mondjuk a Brad Pitt reszt kiveve amit tovabbra sem ertek de inkabb hagyjuk), nem gondoltam volna pl. hogy Arizonaban nem allitjak at az orat a tobbi allamban meg igen... Azert az allatvilag leirasa kicsit ijeszto, most halas vagyok hogy nalunk 'csak' egerek vannak, bar pont tegnap akadtam ki mikor bejutott egy a lakasunkba, szerencsere a ferjemnek sikerult elfogni es kivinni. Ezt kulonben nem ertem itt, a teljesen uj epuletekben is vannak egerek. Pl. a hazat ahol most lakunk kb. 6 honapja fejeztek be es itt is vannak, a munkahelyem meg szinten uj epuletben van es mar az is tele van egerrel. Bocsi, ez elegge 'off' volt illetve nem annyira egzotikus mint a kigyok, csak eszembe jutott...

2014.11.18. 15:45:38

@adg [Au, Darwin]: Nyugi, tegnap kiduhongtem magam, ma szabadsagon vagyok :). Viszont tegnap eldontottem hogy ha sikerul visszamennem Indiaba hosszabb idore es meg lesz Hataratkelo, mindenkeppen kuldok posztot, legalabb egyszer leirom az en verziomat is, aztan mindenki azt kezd vele amit akar.

Quercus a favágó 2014.11.18. 15:49:36

@rezsöatya:

Jól látod, atya.
Na meg van egy pár ország, ahová akkor sem tenném be a lábam, ha fizetnének érte. Az egyik az USA.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.11.18. 16:23:09

@tsabus [UK]:
Te látsz a képen digger gépet?
Mert én nem.

montroyal ( CAN qc) 2014.11.18. 16:24:58

Azt mondta nincsenek kapcsolatban Brad Pittel. Ez azért benne volt a pakliban. Próba, szerencse.

legkozelebb gyere hozzam .. biztositlak én sem allok kapcsolatba Brad Pittel... de ez kolcsonos engem is hiaba keresnek nala...DDD

montroyal ( CAN qc) 2014.11.18. 16:30:57

muslica szerű rovarok... ezen vitatkoztunk a nejemmel muslica vagy muslinca ... vegul is utanna neztunk es mindketto hasznalatos ...

tsabus UAE 2014.11.18. 16:34:04

@diggerdriver: Inkább valami homlokrakodónak tűnik, de végül ők nevezték diggernek. Te pedig mindent tudsz vezetni, amivel földet lehet mozgatni, talicskától exkavátorig...
Ügyes terelés volt ! Szóval te voltál ! :-))))))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.11.18. 16:43:57

@tsabus [UK]:
Ezzel pont nem lehet földet mozgatni.
Keress rá.
Forklift vagy teleszkópos targonca.
:))))))))))

qkuc 2014.11.18. 16:44:26

@diggerdriver: A körris DNS-sre gondoltam, :). "beszólás", így idézőjelben.

(viszont ezen még mindig röhögök, :D)

Hari Seldon 2 2014.11.18. 16:45:34

@QUERCUS:
Gondolom Oroszország nincs köztük, sem Azerbajdzsán...
:-)

tsabus UAE 2014.11.18. 16:47:21

@diggerdriver: Ma reggel dolgozott egy az ablakunk alatt és valami rakodókanál, (vagy mi) volt felszerelve neki. Az útról kotorta fel a sódert és rakta teherautóra. Persze, legtöbbször eddig villával láttam, de ez a mai ilyen konfigurációban nyomta...

Muscari 2014.11.18. 17:17:16

"Red on yellow will kill a fellow, but red on black is a friend of Jack."
Valamikor lattam a tevebe ezekrol a kigyokrol egy musort. Ketfele van, az egyik merges, a masik nem, es a csikok sorrendje alapjan lehet oket megkulonboztetni.

fateslayer99.hubpages.com/hub/Poisonous-Snakes-The-Coral-Snake

Az artalmatlant meg milk-snake-nek hivjak, eleg vicces.

Azert a posztolo igazan lefotozhatta volna a csillagos eget Arizonaban, egyszer en is szeretnek olyat latni.

Most mar biztos, hogy ha sok penzem lesz, vegigutazom Amerikat.

Van egy nagyon jo BBC sorozat a vadnyugatrol, vegigveszik, hogy hogyan terjeszkedett az europai ember Nyugat fele, vegigjarjak a jelentosebb helyszineket. A cime How the Wild West Was Won with Ray Mears

1. www.youtube.com/watch?v=2PMuetP0MUw
2. www.youtube.com/watch?v=7zIORQnKq5I
3. www.youtube.com/watch?v=3sOB0oII_Hg

Nem baj, ha a HA neha atmegy utazos blogba, azt ha lehet meg jobban szeretem.

Muscari 2014.11.18. 17:19:34

@NIKI LAURA: jelentem, en ezek kozul csak Noszvalyon nem jartam, meg a pisztrang eves is megvolt. Most mar mehetek Amerikaba?

Muscari 2014.11.18. 17:21:43

@svájci sapka (ch): egy torzsvendegunk orvos es megy egy fel ev mulva Peruba valami kutatoutra. Elotte azonban Sierra Leoneba akar menni ebolat gyogyitani. Remelem le tudjuk rola beszelni :-(

qkuc 2014.11.18. 17:28:36

@Muscari: :)))) Mehecc, :).

Az a jó kis pisztráng, amit nem eszek meg, mert nem szeretem a halat ..., :). Noszvalyon nem tudom mi a vaszisztdasz egyébként. Erdő, az van, de másra nem emlékszem.

qkuc 2014.11.18. 17:34:54

@qkuc: Párdőz Noszvaj, Niki rossz helyesírása ragadós ...

Muscari 2014.11.18. 17:39:23

@qkuc: most neztem, van valami falumuzeum is.
Van azert erdekes dolog ott, most talaltam, sziklaba vajt hazak, tok jo.

commons.wikimedia.org/wiki/File:Noszvaj,_cave-dwellings.jpg

Elotte meg jol elirtam a j-t ly-nek.

Muscari 2014.11.18. 17:40:46

@qkuc: aha, akkor Niki volt a bunos.

2014.11.18. 17:49:43

@Muscari: Szuper, koszi a linkeket! Legalabb lesz mit neznem elvileg nem letezo szabadidomben... Teljesen ki vagyok akadva, kb. egy hete rajott valahogy a BBC iPlayer hogy en kulfoldrol probalom nezni oket - pedig fizettunk a VPN-ert - es most nem tudok BBC-t nezni, kiveve a hireket a teveben :(. Errol jut eszembe, mar masodszor vannak benne a budapesti tuntetesek a nemzetkozi hirekben. Ma hazaertem, bekapcsoltam a tevet, es veletlenul az elso szo amit hallottam pont az volt hogy 'Hungary'. Azt hittem hallucinalok, de nem.

2014.11.18. 17:59:41

@QUERCUS: Vannak itt páran, akik hasonlóképpen gondolkodnak Mo.-ról. :D Minden relatív. ;)

2014.11.18. 18:04:09

@Muscari: Nem, szerencsére. Elég sok horror sztorit lehet hallani arról a cégről.

Biztos olvastad azt is, hogy a tesco nem teljesít valami fényesen még hazai földön sem, nemhogy k-európában, és állítólag nem lehetetlen, hogy kivonulnak. Remélem, hogy nem ez fog történni, mert nagyon sok embert alkalmaznak Mo.-n, és mennyi egyéb cégnek adnak még pluszban munkát (beszállítók, polcszervízesek, stb.).

Az Alexandriának meg több milliárdos tartozása van már. Az ottani dolgozókat sem irigylem.

2014.11.18. 18:07:45

@Muscari: A lényeg csak lemaradt.

Nagyon rossz világ jön, és természetesen ez nem jó, mert eddig sem volt olyan iszonyat sok munkalehetőség, ha pedig tényleg jönnek az állítólagos elbocsátások, meg kivonulások, még több ember fog rászabadulni majd a kereskedelmi szektorra. És ez azért sem jó, mert nem tudsz olyan könnyedén váltani, ha esetleg szeretnél máshol dolgozni, mert a jelenlegi munkahelyeden szarul keresel, emberszámba sem vesznek, stb. Amúgy most nem dolgozok, munkát keresek ezerrel. Szomorúan tapasztalom, hogy elfogyott a szerencsém, eddig 2-3 hét alatt találtam másik melót, most pedig már 1 hónapja itthon ülök, és sajnos ezzel nem keresek pénzt...

Herr Géza 2014.11.18. 18:15:20

@Philosoraptor: Alexandra az, te.... De nagyon nem kell megijedni, mert már viszik át a tevékenységet meg a dolgozókat új cég(ek)be. Művi csőd lesz abból, a tulaj nem egy kispályás játékos.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2014.11.18. 18:37:06

@Muscari: ha ilyen fotókra gondolsz: chrisfrailey.com/tag/milky-way/
Akkor azt "mezei" fotós nehezen kapja le csak úgy... roppant nagy fényerejű és látószögű objektív kell hozzá ($$$) ), de leginkább egy star tracker állványfej, amely követi a csillagok mozgását az égen (igen, tudom, hogy nem a csillagok forognak a Föld körül, még mielőtt valaki...) ami nem egy horror összeg, de ugye nem egy átlag felszerelés azért :))
De szeretem nézegetni ezeket a fotókat én is, látványos műfaj.

adg 2014.11.18. 18:47:30

@zöldeketbeszélek: ilyen fakon lako no eny van nalunk is rengeteg. Mi is "ultettunk" orchideat" a fara, de ugy altalaban eleg sok minden el a nagyobb fakon. Ez a kedvencem: kepkezelo.com/images/sfg8lvqwoc2tbv2c4mh.jpg

qkuc 2014.11.18. 18:47:38

@Réka ‎[Swe, INFJ, 35]@Muscari: : Teleszkóp állványra is fel lehet rakni, sőt, teleszkóp adapter is van, de az állványba is kell egy óramű és motor, ami követi a Föld forgását, mert rohadt hosszú expozíciós idővel kell dolgozni, hogy bármi is látszódjon a fotón. És hát ez így nem két fitying.

Én szerettem volna asztrofotózással is foglalkozni, de egy erre használható (tükör reflexes) gép rohadt drága és még bütykölni is kellene rajta, plusz a jó távcső sem olcsó, így az utóbbiba invesztáltam inkább. És itthon megfelelő helyet sem egyszerű találni, a fényszennyezés megnehezíti az amatőrcsillagászok életét, :(.

Na meg, engem a mélyégobjektumok érdekelnek, egy olyan fotó, ami a könyvekben van, többezer fotó "sűrítménye" és ahhoz nekem nincs türelmem.

2014.11.18. 18:49:03

@Herr Géza: Jó, hogy hülyeséget írok. :D :)

qkuc 2014.11.18. 18:50:53

@Muscari: Egy kis night sky timelapse, :). Egyszer szeretnék egy ilyet megcsinálni a hegyek között, :).

adg 2014.11.18. 18:55:35

@McZozo: a szaraz meleg sem feltetlenul jobb. Igaz hogy nem izzadsz annyira, de a legzoszerveket jobban megviseli, es ha jol tudom, hamarabb alakulhat ki az arra hajlamosaknal asztma, allergia. Van itt egy srac, aki perthben elt elotte, neki is sokkal jobb az itteni parasabb ldvego. A mi klimank hasonlit floridaera. Perthben szinte nem kapott levegot.

Persze ez is tok egyeni.

adg 2014.11.18. 19:01:02

@Mirjam2: szerintem nem en lennek az egyetlen, aki szivesen olvasna. Akar az eddigi egy evedrol is lehetne, hogy ne kelljen annyit varni.

Muscari 2014.11.18. 19:14:30

@Réka ‎[Swe, INFJ, 35]: ez egészen hihetetlen, hogy mennyi csillag látszik. Természetesen tudom, hogy nem könnyű ilyen képet csinálni, köszi, belinkelted, így most kigyönyörködtem magam.

Muscari 2014.11.18. 19:17:35

@adg [Au, Darwin]: de szépséges egy fa! Nem tudod, hogy milyen faj véletlenül? Azt meg, hogy mi csüng rajta sajnos nem látom rendesen, de nagyon impozáns látvány.

Muscari 2014.11.18. 19:19:35

@Philosoraptor: te szegény, elég pocsék lehet most neked :-)( Így a kijövetelre se tudsz gyűjteni.

Ugyandehogy (törölt) 2014.11.18. 19:24:46

@montroyal ( CAN qc): hivatalosan muslica.
engem már első osztályban kijavított a tanítónéni.

Ugyandehogy (törölt) 2014.11.18. 19:26:25

@qkuc: na ezt most már kijavítom: Noszvaj.

:)

Ugyandehogy (törölt) 2014.11.18. 19:30:35

Akit érdekel: beszéltem macamucával, rendben megérkezett, jól érzi magát, eddig minden oké nála.
(Részletekre nem vagyok felhatalmazva)

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.11.18. 19:37:04

@adg [Au, Darwin]: hu ha en egyszer ilyen helyre eljutnek, aludni sem mennek, nehogy lemaradjak valami gyonyorusegrol :-)!

FutureFry 2014.11.18. 19:38:50

@Mirjam2: Nem egységes az óraátállítás Arizonán-belül sem: Lásd az előző hozzászólásomat: @FutureFry:
(ja és DST = "Daylight Saving Time", azaz nyári időszámítás)

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.11.18. 19:43:57

@Babette.: azota talaltam magyart is, ha jol emlekszem a nosalty webshopjaban. De szimplan csak arra keress hogy szilikon felgomb forma es eleg nagy a valasztek.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.11.18. 19:47:22

@Réka ‎[Swe, INFJ, 35]: en meg jo novenyfotokat szeretnek csinalni, egyelore allvany nelkul szenvedek, de remelem mar nem sokaig.

2014.11.18. 20:14:00

@Muscari: Azt nem is tudnám ebből a fizuból megalapozni. Az angol nyelv ismerete azért (is) kell, hogy kimehessek munkaközvetítőn keresztül a hollandokhoz. Amit ott összetudok szedni a szerződés ideje alatt, az pár hónapi megélhetést már tudna adni az angoloknál. Annyi idő meg csak találok munkát kint.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.11.18. 20:40:30

@rezsöatya:
Ettől vagyok olyan jó egészségben.
Mindig a Marikát nézem.
Nézzed te is.
:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

Ugyandehogy (törölt) 2014.11.18. 20:46:49

@diggerdriver:

Ennek örülök, fiam.
Az isten áldjon meg téged jó egészségben.

M. Péter 2014.11.18. 20:51:00

Hír Szaúd-Arábiából: férj azonnal elvált a feleségétől, miután először meglátta az arcát az esküvő után. www.telegraph.co.uk/men/relationships/11237595/Groom-asks-bride-for-divorce-on-wedding-day-when-he-sees-her-face.html

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.11.18. 21:02:14

@A Marika:

Köszönöm Gyógyító Anyám.
Hálából a sok csodálatos gyógyulásért mi hívők összeadtunk némi pénzt hogy megszoborjunk téged.

kepkezelo.com/images/85i7dz4qvec5lcq2dj7.jpg

Keleti Szél 2014.11.18. 21:02:53

@A Marika:
webfejlesztőknek tanítani lehetne: hogyan válasszunk találó oldalcímeket:
www.afenygyermekei.hu/New_page_25.htm
www.afenygyermekei.hu/New_page_36.htm

@diggerdriver:
utóbbit CPCS vizsgával rendelkezőknek meleg szeretettel ajánljuk számukra 5% kedvezményt biztosítunk!

qkuc 2014.11.18. 21:22:32

@diggerdriver: Áááááá kisült a retinám bakter! :D

Keleti Szél 2014.11.18. 21:24:30

@diggerdriver: ugye? érződik rajta, hogy érettebbé vált a személyisége. biztos attól, hogy találkozott az irodavezetővel, aki akár lehetett volna kapcsolatban magával brad pittel.

2014.11.18. 21:26:12

@M. Péter: Azért kíváncsi lettem volna hogy nézett ki a nő. Meg a férfi. Én nagyon elégedett voltam mikor először megláttam a leendő férjemet. Na de 1 év múlva mikor teljesen megőszült azért megjegyeztem hogy nem erről volt szó DD

Ugyandehogy (törölt) 2014.11.18. 21:30:54

@diggerdriver: nehéz dolog ez.
pl. bemegy az ember egy babadiszkontba, és sehol egy baba.

Muscari 2014.11.18. 21:48:13

@Mmelle B.: te vagy az, Babette? Mi történt a nickkeddel?

Muscari 2014.11.18. 21:53:15

@zöldeketbeszélek: mi így vagyunk ezzel minden nyaralás alkalmával. Fáradtabban jövünk haza, mint ahogy elmentünk, mert semmiről nem akarunk lemaradni és minél több élményt és látnivalót próbálunk belesűríteni abba az egy hétbe.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.11.18. 21:57:03

@qkuc:
Egy ilyen tarjagos üljön rá a retinádra...
:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.11.18. 21:58:07

@Keleti Szél:
Ugyehogyugye?
Ha mellényúlsz is fogsz valamit....
:))))))))))))))))))))))))))))))))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.11.18. 21:58:58

@Muscari:
Marikává változott:)))))))))))))))))))))))))))))

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2014.11.18. 22:38:53

@qkuc: igen, pont az amiről te írsz, az a star tracker fej, amit én is említettem :) legalábbis ugyanaz az elv. követi a csillagok mozgását, vagy a Földét, ahogy tetszik. Amit én néztem nem annyira drága, de annyira nem vonz a téma, hogy befektessek egybe... kicsit egyoldalú azért a felhasználása és hozzád hasonlóan én se akarok órákat piszmogni utómunkával 1 fotóért.
www.vixenoptics.com/mounts/polarie.html

pappito · http://pappito.com 2014.11.18. 22:52:25

hát ez a poszt nekem kb olyan érzés volt, mintha egy vadidegem elémdobna egy marék random polaroidképet, hogy ehun-e erre jártunk... tiszta katyvasz

bredpitt baszki...

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.11.18. 23:01:20

@Mmelle B.:
Ja.
Ha van örömapa meg örömanya akkor a menyasszony örömlány?

Evain 2014.11.19. 09:21:29

@diggerdriver: Igen, meg olyan, mint amikor kiszámolod, hogy ha három ember szexel, akkor az threesome, ha kettő, akkor twoesome, és már étem, hogy sok férfi miért mondja magáról azt, hogy handsome.

;)

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.11.19. 09:24:42

@pappito: nekem is valami ilyen érzésem volt :-/

Ginix 2014.11.19. 10:23:24

@Muscari: argentínában sátoroztam és éjjel kibotladoztam a camping wc-jébe, majd a visszaúton felnéztem az égre és úgy maradtam 10 percig, teljesen letaglózott a látvány. utána a guriga wc papírt le is cseréltem nyomban a kis gépemre, de lett belőle 3 kéonyi fekete:).

@diggerdriver: istenem, annyira nevetek, h nem tudom abbahagyni:)

adg 2014.11.19. 10:37:09

@Muscari: Sajnos nem tudom, milyen fa, legkozelebb arra jarok, megnezem neked. Ebben az albumban van par kozelebbi kep is rola, ott latszanak a rajta lako novenyek.
Van meg eleg sok torzsen termo fa is errefele, mint a judasfa otthon, meg minden mas. Eleg buja a varos novenyzete.

plus.google.com/photos/110399305424378283249/albums/6042928360825422465

@Mmelle B.: Gyere, szolj Szingapurnal, es kimegyek eled a repterre. :)

@zöldeketbeszélek: Nezd meg te is a fenti albumot, hatha latsz meg benne egy-ket erdekeset. :)

adg 2014.11.19. 10:44:54

@Ginix: Ez ismeros. Katherine-ben satraztunk, ez kb 400 km-re van Darwintol befele a bozotba, kb 5000-es varos, semi nincs a kornyeken 100 kilometerekre, ami fenyt ad. A kemping meg 10 km a varostol.
Egy igen komoly 2x2 meteres kolcson satrunk volt, kicsit nagyobbra szamitottunk, de vegulis belefertunk mind a hatan. :) Legalabb sikerult kifuteni, mert aznap volt a leghidegebb ejszaka, 6 fok volt. Aztan hajnal haromkor, termeszetesen a legbelul fekvo lanyomra termeszetesen rajott a pisilhetnek, es termeszetesen ki kellett kisernem. Persze az osszes megtermelt ho elillant egybol.
Viszont eletemben nem lattam meg sajat szememmel annyi csillagot, hihetelen latvany volt. Befagyott a seggem, de megerte.

Muscari 2014.11.19. 21:18:45

@adg [Au, Darwin]: @Ginix: nagyon szeretném én is látni egyszer, lenyűgöző lehet.

adg, köszi a szépséges növényes képeket. Egyszer éljetek a trópusokra, napokig csak a növényeket fogom fotózni...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.11.19. 21:31:05

Ez a Bredpittes dolog egészen elképesztően röhelyes, hogy finom maradjak... :D

"Creedence Clearwater Revival "
A konyhaszekrényt meg ilyen flancosan hosszú szakkifejezéssel mondják? :-))

gabors 2014.11.29. 00:01:37

"Nagyon klassz város, én háromszor jártam ott. Ha azon a bizonyos Mall nevű területen sétál az ember, vagy letelepszik a fűre olyan érzése van, mintha a Hair c. film szereplője lenne"

Hat nem tudom a Hair vegig New Yorkban jatszodik az utolso jeleneteken kivul (amikor mar Berger halott es tobbiek a tuntesen vannak) de azert a Mall tenyleg lenyugozo akarhanyadszor jarok arra ( voltam mar kb 10x)

Bredpitt Monika 2018.06.09. 09:30:10

@bxf: szia, mai napon megjelent egy New Jersey ről szóló poszt, ha van kedved olvasd el, üdv Móni

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása