oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2014. augusztus 25. 06:41,  Életem munkája 240 komment

2014. augusztus 25. 06:41 Határátkelő

Életem munkája

Mai szerzőnk, Balázs egy olyan programmal jutott ki Németországba, amit a német Szövetségi Munkaügyi Hivatal dolgozott ki azért, hogy bizonyos hiányszakmákban külföldiek képzésével és munkába állításával pótolják a szakemberhiányt.

Németország, The Job of My Life.jpg

„Sokat olvastam már korábban a Határátkelős cikkeket, szerettem volna minél több információt gyűjteni a külföldi magyaroktól, mik a tapasztalataik, mert tudtam, hogy el fog jönni az ideje, amikor én is útra kelek. Hát így is lett…

Én a The Job Of My Life programban veszek részt, Németországba jöttem ki tanulni, és dolgozni. Erről még ha jól tudom, itt senki nem írt, gondoltam lehetnék én az első.

A programról külön sokat nem írnék, könnyen utána tudtok nézni a neten, hogy miről is szól ez pontosan. Én nagyon jó lehetőséget láttam benne, és belevágtam. Az első tapasztalataimat szeretném megosztani veletek.

A január elején megkezdett 400 órás nyelvi felkészítés után (aminek április 9-én lett vége) április 27-én este 8-kor elindultunk kisbusszal Szolnokról Ludwigslustba. Kb. hétfő délre érkeztünk meg, az ottani (később kiderült) iskolához.

Hárman voltunk 3-4 nagy táskával, mondhatni kevés német tudással. A sofőrök segítettek kipakolni, majd sok sikert kívántak, elköszöntek, és elhajtottak. Annyit tudtunk, hogy elvileg erre a helyre jönnek értünk később, és innen visznek majd Eldenába (Ludwigslusttól 18km, kint amúgy Lugwigslust csak Lulu-nak hívják :) ) a céghez, ahol dolgozni fogunk, majd utána a szállásunkra.

Elég vicces volt, amikor megérkeztünk, és kiszálltunk a buszból egy srác éppen kint cigizett, majd elkezdett közelíteni felénk. Ekkor próbáltam minden német tudásomat összeszedni, hogy megkérdezzem, jó helyen járunk-e, erre megszólal hogy: „ez nem egy magyar rendszám volt?!” :)

Jót nevettünk, mondtuk, hogy magyarok vagyunk, ide jöttünk, stb., stb.. Segített nekünk, szólt az illetékes nőnek (Ulinak), aki fogadott minket. Rendes csaj volt, kínált minket ebéddel meg kávéval. Nem sokat értettünk abból, amit mond, de azt kivettük belőle, hogy majd később jönnek a cégünktől az interjúra. Megebédeltünk, ittunk egy kávét, utána kiültünk a jó levegőre, és vártunk.

Érdekességek

Amikor megérkeztünk Luluba, a harmadik srácnak (aki másik céghez jött, a másik sráccal mi egy céghez mentünk) mondta Uli, hogy a munkaadója egy órája hívta és visszalép, de vár még egy telefonra, szóval szurkoljon, az még összejöhet. Szegény srác lefehéredett kicsit.

A kiutazásunk előtt egy héttel is szóltak neki, hogy a munkaadója visszalép, és keresnek neki új lehetőséget… végül sikerült az utolsó lehetősége, szerencséje lett. Talán így kellett lennie, ki tudja. :)

Másik érdekesség, hogy miközben bent voltunk az étkezőben, jöttek folyamatosan az emberek ebédelni, egyszer csak azt hallom, hogy: „Te, mit tudnál ma ajánlani?!” Még egy magyar srác!

Jó volt hallani, örültem neki, és nyugtató volt kicsit a tudat, hogy vannak már kint többen is és csinálják, szóval nem egy lehetetlen küldetés. Mondtam neki, hogy üljön le hozzánk kajálni, gondoltam közben majd jól kifaggatom. Így is lett, leült és dumáltunk egy jót.

Elmesélte, hogy neki sem úgy alakultak a dolgai, ahogyan először eltervezte, mert kint mondták, hogy nem ott fog dolgozni (és lakni sem), amiről eredetileg szó volt. De azóta elköltözött és minden rendben van vele, tetszik neki a munkahelye és a munkája is, meg volt elégedve, amit szintén jó volt hallani. Viszont megemlítette, hogy meglepetésből azért akad pár! Megkajált közben, mennie kellett így hát elköszöntünk, majd kis időre rá jöttek a cégtől.

Az interjú

Beültünk hatan az étkezőbe, ketten jöttek a cégtől, ott volt még Uli, egy magyar tanár, Eszter, és mi ketten Atival. Bemutatkoztunk, én kezdtem, bevallom őszintén, bemagoltam egy kis szöveget magamról, hogy meg tudjak majd nyekkeni, hát jól is jött! Aztán Ati jött, és aztán az izgulás, hogy vajon mit szólnak hozzánk.

Elégedettnek tűntek, kérdeztek még 1-2 dolgot és ennyi volt, a maradék időben Ulival beszélgettek a rendszer működéséről, egyebekről. Miután készen voltunk, rábólintottak mindenre és pakolhattunk be a kocsiba. Irány Eldena!

Pár perc után meg is érkeztünk a céghez. Amúgy CNC-re jelentkeztünk, ezt a szakmát szeretnénk kitanulni, egyenlőre nekem a CNC-zéshez semmi közöm, 0 km-es vagyok, de hát azért jöttem ide, hogy megtanuljam, nemde? :)

Szóval körbevezettek, köszöntünk és kezeltünk mindenkivel, utána ültünk vissza a kocsiba. Thomas, aki felelős volt értünk, és akinek írtam az emaileket (erről majd később) felugrott még az irodába és hozott nekünk fejenként 50-50 €-t, hogy tudjunk venni ennivalót, meg innivalót!

El se akartam hinni, nagyon szép gesztus volt, még akkor is, ha az első fizunk részlete volt. Ezután indultunk a szállásra. Megmondom őszintén én erre volt a leginkább kíváncsi, mert semmit sem tudtunk róla azelőtt, hogy hova fogunk kerülni. Egy családhoz jöttünk, ahol a hátsó udvarban van egy kis ház.

Ebben lakunk, de nagyon pofás, full berendezett, 3 dolog hiányzik csak:
1: internet (de az nagyon!)
2: mosógép (de a mosást az Öreglány vállalja havi 3 €-ért, ami nem gáz, nem hülyeség ebből is pénzt csinálni! :) )
3: mikró (de talán ez nem is gond…)

Első nap a munkahelyen

Engem odatettek Cristianhoz, aki egy 35 éves szaki, „csak” 18 éve dolgozik a cégnél. Rendes velem, és ami nagyon fontos, hogy türelmes is. A munkám abból állt, hogy segítettem neki, amiben csak tudtam. Az Ő feladata meg az volt, hogy bevezessen a munkába.

A meló 6-kor kezdődik, az első nap Thomas jött értünk 5:55-re. (Előző este jobbnak láttunk lefeküdni 8-kor, mert nagyon fáradtak voltunk, az utazás és kialvatlanság egy kicsit kiszívott minket.) Az első munkanap végén adtak nekünk két cangát (ez a mi céges autónk! :) ), ez is tök jó amúgy, csak az eső ne essen!

Szóval a meló 6-kor kezdődik és 14:30kor van vége, közte van 2x15-20 perces szünet (9-kor és délben). Ami érdekesség, hogy 6-kor mindenki ott van, és pontban 6-kor már fel is zúgnak a flexek!

Amikor viszont szünet van, akkor mindenki leteszi, ami épp a kezében van, és megy a társalgóba szünetre. 15-20 perc után, egy szó nélkül áll fel mindenki (van, aki már hamarabb is) és megy vissza az asztalához dolgozni. Délben ugyanez.

Munka végén is 14:30-kor mindenki leteszi az éppen aktuális melóját, és holnap folytatja onnan, ahol abbahagyta. Munka közben nem láttam, hogy bárki kapkodna, mindenki tudja a dolgát és csinálja is szépen. Nincs fejetlenség.

Érdekesség lehet, hogy nincs sehol bekamerázva a hely, a cangánkhoz sem adtak lakatot, mert felesleges! Ha például lógnék, meg lazsálnék, az itt tök ciki lenne. Ezek a dolgok nagyon tetszenek nekem!

Ezek kb. az első tapasztalataim, minden részletet nem volt erőm leírni, de ha bármiben tudok segíteni, nagyon szívesen válaszolok, írjatok bátran!

Néhány jó tanács

- Még otthon érdemes függetleníteni a telót, mert akkor az itteni sim-kártyát is tudod vele használni.

- Még otthon nyitottam egy devizaszámlát. Már sok sráctól hallottam, hogy két hónapja nem kaptak pénzt, mert nem volt számlájuk és itt kint igen macerás nyitni egyet.

- Az internet! Nem tudom, otthon milyen netet lehet venni, amit kint is lehet használni, de érdemes lehet, mert tőlünk 18 km-re (!) van a legközelebbi internet kávézó.

- Készülj fel az interjúra, mert szükséged lesz rá. Kell majd egy kicsit magadról beszélni.

- Én még otthonról felvettem a kapcsolatot a céggel (mint korábban írtam, emailben), mert szerettem volna 1-2 dolgot kérdezni, nem mellesleg gondoltam eleve jó pont lehet, ha látják rajtam az igyekezetet… (Persze segítséggel írtam az emaileket.)

Ilyen kérdésem volt például, hogy kapunk-e munkaruhát, mert az itthoni tájékoztatón azt mondta a Németországból érkező hölgy, hogy azt mindenkinek magának kell biztosítani. (Én nagyon nem terveztem erre külön pénzt költeni, ha nem muszáj.) A cég vissza is írt, hogy biztosítani fognak természetesen, és írjam meg a méreteimet, szóval már megérte írni nekik!

Egy szavam sem lehet

Azt sajnos nem tudom, hogy mi a helyzet a többi sráccal, akikkel kijöttünk, mert amikor ezeket a sorokat írom, sajnos nincs még netem, de nekünk egy szavunk sem lehet eddig semmire. Minden rendben van, mindenki rendes velünk, eddig elégedett vagyok mindennel. De 5 napja vagyok csak kint, nyilván idő kell, amíg minden kialakul, de remélem ennél rosszabb nem, csak jobb lesz a helyzet!

Én személy szerint továbbra is nagyon jó lehetőséget látok benne, sokkal többet nem tudok még mondani, de ha lesz rá igény, szívesen megírom a további tapasztalataimat!

Auf wiedersehen!”

A kommentelési szabályokról itt olvashatsz.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Németország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr466630331

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Taxomükke (UK) 2014.08.25. 15:40:40

@Aye aye: " ...hogy a legcélszerűbb kivinni a pénzt (cashben nem vihetem, lekapcsolnak a reptéren..."
Ugye viccelsz?
Az eladott házam árát repülővel hoztam ki, bőröndben.
Lutonban szóltam az egyenruhásoknak, hogy van nálam némi kp, bemutattam a papírokat, megnézték a lét (nem számolták meg), oszt jónapot.
Ferihegyen nem szóltam, mert kapják be. Átvilágítva úgyis láthatták, hogy nem ruhával van tele.

2014.08.25. 15:48:23

@tildy[UK]: Jah, erről mindig szoktak hallgatni... :D

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.08.25. 15:48:29

@TheSeszti: Hát ez szomorú, de miért is nem lepődök meg.Nyomjátok fel a magyar céget a rákba, valaki csak van, akinek a harmadik szomszédja beszél annyira németül, hogy egy levelet megírjon.Már csak azért is, mert rajtatok csattan az ostor, ha nem tudtok megszólalni.Meg nektek kell visszafizetni esetleg egy rakat lóvét...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.08.25. 15:49:12

@TheSeszti: Na, hát ezt kellett volna megúszni...

2014.08.25. 15:49:18

@Herr Géza: Persze, hiszen az átlag bruttó 220 ezer a statisztikák szerint. Szóval nincsen itt semmi probléma ebben az országban, nem is értem, minek mentetek ki. Jah, kalandvágyból. :)))

Aye aye 2014.08.25. 15:52:17

@wuaaa [nor]: Köszi! Összeírom és jövök!

TheSeszti 2014.08.25. 15:59:04

@geegee: Már megírtam, de nem igazán reagált rá a német munkaügy. Remélem azért a háttérben munkálkodnak.

Aye aye 2014.08.25. 16:11:32

@Taxomükke: Bőröndben kivinni cash-t: tényleg így vitted ki, hát ez kiraly, akkor még én is meggondolom :))) (gondolom, Mo-on váltottad át fontra?) ez a leggazdasagosabb megoldas. Bar lehet, h félnék utána az albérletben tárolni. Te közvetlen utána mit csináltál a pénzzel, bankba tetted, vagy vettél belőle vmi nagyobb dolgot?

Taxomükke (UK) 2014.08.25. 16:21:38

@Aye aye: Pénzváltó irodában váltottam át, és úgy hoztam ki a pénzt. Nagyon sokat spóroltam vele. Betettem bankba, ahol szintén igazolni kellett, hogy honnan van. A további sorsát fedje jótékony homály.
(A Wizzairen nyilván nem engedtem volna, hogy elvegyék a bőröndöt, és feladott csomag legyen belőle. De nem is akarták.)

Badeni_lakos 2014.08.25. 16:32:13

@Cascabel: bár, inkább vedd úgy h nem is válaszoltam a kommentedre. Mert arra se érdemes.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.08.25. 16:34:48

@Th's child: Bankszamlanyitas mas, ott kell vagy munkaltatoi, vagy alberletigazolas, vagy itteni jogsi, vagy nevedre kozuzemi szamla.

@Taxomükke: En siman atutaltam, kb 3000 fontot. Mivel fixdijas az atutalas, 2000 forintot fizettem pluszban ra.

Amugy cashban is lehet hozni, nem kapcsolnak le a repteren, igaz x osszeg felett ( talan 10000 euro?! ) be kell jelenteni.

Taxomükke (UK) 2014.08.25. 16:40:47

@tildy[UK]: Egyrészt spóroltam az utalás díján, másrészt (főleg) az átváltáson.Ha elutalom forintszámláról az angliai bankszámlámra... hát, hadd ne mondjam meg, mennyi pénzem bánta volna.
A forintjaim készpénzfelvételi díján nem tudtam spórolni.
Meg hát egy picivel több volt az összeg, mint amit te említesz.
Bejelentettem, minden OK.
Én nyugodtabb vagyok, hogy itt a pénz, nem Magyarországon.

2014.08.25. 16:47:05

@Taxomükke: "Én nyugodtabb vagyok, hogy itt a pénz, nem Magyarországon."

Azt mondjuk nem csodálom, ismerve a korábbi előzményeket.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.08.25. 17:01:19

@TheSeszti: na, akkor szuper, valami csak fog történni.

program készítő 2014.08.25. 17:04:17

Mire kell a net,és hányan akarjátok használni.?,az egyik lehetőség az ALDITALK 60 eur a kezdő havi 15 eur-ral kell tölteni.
Amennyiben magyar filmeket,tv adókat--korlátlan netet akarsz,akkor abba az internetkávézóba vegyél turkcel kártyát 10 eur-ért--töltsd fel egy benzinkúton 30 eurral(3x10 eur paysafe)-felhívod az operatort és aktiváltatod a netet.(FOntos különben veszik a feltöltésed),30 eur/hó korlátlan le és feltöltés.

blackhairlady 2014.08.25. 17:06:50

@Taxomükke: Tehat ha en a sok milliomat amit a hazamert kapok hamarosan, a ridikulomben akarom kihozni az USA-ba, akkor azt a pairokkal egyetemben amivel ugye igazolom a penz eredetet, barmilyen osszegben megtehetem? Ez tenyleg jo lenne, mert a banki atutalas egy remalom (marmint a dija).

Aye aye 2014.08.25. 17:11:54

@Taxomükke: "Meg hát egy picivel több volt az összeg, mint amit te említesz." naja, csak a leendő albi tulajának 2,5-3 m forintnyi koronát kell majd átadjak egyben az első nap (kp vagy átutalás, ezt még nem tudom) és akkor még meg is kell vennünk ami hiányzik. (irány az IKEA, jeeee.... ) Mondjuk, ha nem így lenne, akkor sem hagynám otthon a pénzt :)))

Muscari 2014.08.25. 17:11:54

@házelőtthinta: es be is vannak jelentve rendesen?

Taxomükke (UK) 2014.08.25. 17:12:25

@blackhair-lady: Pontosan. Én a bankszámlakivonatot mutattam meg, valamint az átváltásról szóló igazolást. Az angol határőr a ház adásvételi szerződését is szerette volna látni, de az nem volt nálam. A bankba már azt is magammal vittem.
Amúgy meg az adásvételihez szerintem sok köze nem volt, de nem akartam kötekedni. 47 évesen miért ne lehetne néhány tízmillió forint vagyonom?

Aye aye 2014.08.25. 17:13:12

@blackhair-lady: Na ezt még megvárom, majd számolj be róla, hogy hogy ment légyszíves. (mert ha minden klappol, akkor mi is így visszük) Az átutalás ill. kinti pénzkivétel tényleg elég húzós.

nyuszigonosz 2014.08.25. 17:15:48

@TheSeszti: Írj még egyszer és kérd, hogy szerezzenek neked szakképzési helyet, mivel a magyarországi fél nem törödik ezzel és neked nagyon fontos lenne. Még ma írd meg - legjobb per mail , hogy idöben ott legyen.

Herr Géza 2014.08.25. 17:30:48

@program készítő: Ezeket honnan szedted, már bocsájtassék meg? A turkcell prepaid havi 20-asért 3 GB-ot ad (oszt high-speednek hívja a 7,2 Mbit/sek-ot, ami azért ma már az alapsebesség), ez filmekre nem egy nagy lövés. Elpöfög a 3 GB elhasználása után is ca. 64 k-s telefonmodem-sebességgel, de te azon már nem nézel tévét/töltesz le filmet....
Az Aldi kezdökészlet meg mióta 60€ ? 12,95-be kerül, ebböl 10 € lebeszélhetö/internetezhetö és 5 GB-ot kapsz havi 15 €-ért szintén 7,2-es sebességgel....
Kicsit nézz utána az aktuális tarifáknak. :))))
(Ja és turkcell van az expertnél, a Phone House-nál és az Aralnál is. Csaxólok.)

Herr Géza 2014.08.25. 17:32:38

@Muscari: Ugyan már, kekeceskedsz az ilyen bagatell részletekkel.... :)))))))))))

Herr Géza 2014.08.25. 17:42:26

@Herr Géza: BTW: német fronton nyomulók tudják azt az újdonságot, hogy az Aldinál a kártyát egy otthoni mobilba téve ingyen tudod a családot hívni a saját Aldis kártyáddal ? A roamingnál ugyanis már náluk EU-n belül nincs külföldön hívásfogadásért díj....?? Plusz a család otthonról a (német) Aldis kártyáról 3 cent/percért hív téged, ha szintén Aldis kártyád van?
Söt: a magyar tarifákat most ugyan nem ismerem, de két német Aldis kártya otthon is csak 3 cent/percért (az ugye kb. 9 Ft) beszél egymással, ami sztem jobb lehet, mint bármely hazai prepaid tarifa....
Szintén csaxólok.

Quercus a favágó 2014.08.25. 17:43:24

@blackhair-lady:

Az Unióból 10 ezer eurót lehet bejelentés nélkül kivinni. Ha ennél többet akarsz pl. kivinni, Magyarországról, be kell jelentened a vámnál. Ez az Unión belüli pénzmozgásra is igaz.
Az USA-ba 10 ezer dollár készpénzt lehet bevinni bejelentés nélkül, Ha ennél többet akarsz bevinni, be kell jelentened.

Herr Géza 2014.08.25. 17:45:50

@Herr Géza: Sorry, ez kicsit gubancos lett: "...az Aldinál a kártyát egy otthoni mobilba téve ingyen tudod a családot hívni a saját Aldis kártyáddal ?"
Tehát a német Aldis kártyáddal innen ingyen hívod a családot M.o.-on, ha viszel nekik is egy német Aldis kártyát.... Ök pedig 3 cent/percért tudnak téged hívni....
Talán így már kibogozható. :)))))

gombakomba 2014.08.25. 18:23:21

Szia, netnek kezdésnek ALDITALK mobilnet pont jó, és olcsó.
Amúgy meg ha van vezetékes telefon és/vagy kábel a házba bekötve, akkor ti, a szállásadótól függetlenül tudtok a netre szerződést kötni valami nagyobb szolgáltatóval. O2-nél hűségszerződés nélkül is, elég jó áron! www.o2online.de/

TheSeszti 2014.08.25. 18:23:28

@nyuszigonosz(D): már megtörtént pár héttel ezelőtt. A válasz: ők nem foglalkoznak ezzel.

TheSeszti 2014.08.25. 18:23:34

@Herr Géza: munkatársam szintén német Aldi-s sim kártyával telefonál itthon, mert olcsóbb a percdíj. Kész röhej. Kiment nyaralni, meglátta ezt a lehetőséget és lecsapott rá. E-bank-on keresztül meg feltölti, ha lefogy.

gombakomba 2014.08.25. 18:23:42

@Herr Géza 2014.08.25. 17:30:48:
Szerintem a 60 eurot stick-kel együtt értette. Ha PC-hez akarja használni a netet.

Egyébként tényleg nagyon jó és olcsó az alditalk, és alditalk-on belül nincs náluk roamingdíj. Kezdetnek, mobilnetnek szerintem az alditalk az egyik legjobb választás.

Ha a házba húztak be telefonvezetéket vagy kábeltévéhez kábelt, akkor viszont érdemes lehet a mobilnetnél valami gyorsabbra és olcsóbbra előfizetni. Az O2-nél pl. hűségszerződést sem kell kötni, és az áraik is jók. www.o2online.de/
Ezt a bérbeadótól teljesen függetlenül tudja a srác intézni, neki lesz szerződése a netszolgáltatóval, nem a bérbeadónak. Meg kell nézni a szolgáltató honlapján, hogy az ő utcájukban, házszámukon elérhető-e a szolgáltatás.

blackhairlady 2014.08.25. 18:32:37

@Taxomükke: Ez jo hir. Viszont milyen bankszamlakivonatot mutattal meg? Nekem nincs bankszamlam mar otthon. Kp-ban kapom meg a haz erteket (remelem nem kiabalom most el, mert meg nincs alairva a szerzodes, haza kell mennem ez miatt), ezt a kp-t atvaltom otthon dollarba. Elteszem az atvaltasi papirt, illetve magamnal tartom a kis ridikulomben az adasveteli szerzodest, es ezzel le van tudva? ez igen jo hir nekem:)

blackhairlady 2014.08.25. 18:34:24

@QUERCUS: A bejelentes mit jelent? Ott a hataron szolok valakinek? Vagy hogy mukodik? Mert 10ezernel joval tobb penzrol van szo.

nyuszigonosz 2014.08.25. 18:34:47

@TheSeszti: És most mit fogsz csinálni?

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.08.25. 18:52:54

@Th's child: nekem kérték a tulajdonos személyijének a másolatát és egy befizetett havi lakbér számlát (serviced apartmentben laktam). ez került be a munkavállalásimba is, és onnantól sínen volt a dolog, kb kőbe vésve - ezzel csak az a baj, hogy valamiért vonakodnak megváltoztatni a munkavállalásiban, úgyhogy papíron, pl a bankban, összes vízumhosszabbításnál, stb stb még mindig ott lakom, pedig 2009-ben kiköltöztem.

németeknél nincs mobilról olcsó 3G? bocs, hogy ezen ugrálok, fogalmam sincs, mi van a fejlett nyugaton :-) Indonéziában, Thaiföldön, de még Nepálban is párezer forintért van korlátlan 3G, és ha nem is hasít, de azért alapdolgokra simán jó.

egyébként milyen negatívak ma a kommentek (de olvasom tovább, hátha....)

DieNanny CH 2014.08.25. 18:52:56

Fura írás, mert valahogy olyan üres... Tudom, végül is leírta a lényeget, ne panaszkodjak, csak körítésnek inkább lényegtelen dolgokat vett be. Pedig félig lényegesek jobbak lettek volna.
Azt hiszem, nem nagyon érthető, amit mondani akarok...
Most nekiállok a kommenteknek, talán jön a posztoló is.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.08.25. 19:03:02

@Taxomükke: ha nem is egy ház árát, de ilyesmit én is csináltam..... még mindig nem lehet innen külföldre utalni. hát többet vittem át, mint a határ, de nem tudtam, mi van, ha az ember bevallja, nem néztem utána előre. az én szakadt pólós hátizsákos lényemből úgyse néznek ki köteg pénzeket. Bangkokban másfél napig aludtam rajta, mire kinyitott a bank. soha többet ilyet please.
Burmában három éve még nem voltak bankok. ráadásul a legnagyobb címlet 1 dolláros volt. egy éves előre lakbérért két bőrönddel jött a tulajdonos szerződést aláírni. simán mászkáltak emberek egy nejlonzacskó pénzzel az utcán :-) mostmár vannak bankszámlák meg ATM-ek is kb másfél éve. először ott álltunk és néztünk, hogy ebből tényleg jön ki pénz vagy csak poén?

Taxomükke (UK) 2014.08.25. 19:22:35

@blackhair-lady: Elvileg igen. Nekem volt (még van is) magyar bankszámlám, átutalással fizették a vételárat, aztán kivettem kp-ben és úgy váltottam át. Szerintem ha megvan az átváltásról szóló bizonylat meg az adásvételi, nem lehet gond. Ezekkel igazolod a pénz eredetét. Ennyi érdekli őket.
Nem tudom, milyen címletű bankjegyeket kapsz, de nekem a fontokkal tele volt egy kisebb bőrönd, úgyhogy a retikül talán kevés lesz. :)

blackhairlady 2014.08.25. 19:30:48

@Taxomükke: Kapok dollart es forintot is, remelem nem fem 100 ft-osokat:))))))))))
Ugy beszelek mintha mar biztos lenne, pedig majd csak akkor lesz az ha alairtuk a szerzodest.

Taxomükke (UK) 2014.08.25. 19:36:18

@blackhair-lady: Nem. Csak akkor biztos, ha már nálad a pénz, és biztonságba helyezted.

Herr Géza 2014.08.25. 19:40:46

@TheSeszti: Ugye-ugye... Pedig nekem nincs is prepaidem...

Herr Géza 2014.08.25. 19:45:54

@gombakomba: Az lehet, hogy stickkel együtt.... Az O2-nél viszont az 1&1 olcsóbb...

program készítő 2014.08.25. 19:46:56

@Herr Géza:
turkcelt használok és korlátlan,nekem azért kellett,mert felfele is kell. letöltés:6029,7 kbits,feltöltés:1321,3 kbits
otelo stickkel használom,filmnézésre,tv-zésre,(pl euronews magyarul)
és ha nem hívod fel az operátort veszik a pénzed(30 euro paysafe,és minimum a hívás díjának rajta kell lenni az aktiváláshoz),az alditalknál is vannak buktatók(pl véletlenül a 24 órást kapcsolod be--de ott nekem nem elég a 3 gb korlát.
ezek stickre és laptop stb érvényesek
telefonra lebara--van nekem és lycamobil--a lebara jobb a csomagok miatt 500 perc és 500 mb net 20 euró,de ez semmi.

nyuszigonosz 2014.08.25. 19:53:11

@Herr Géza: Olcsobb az 1&1, de nem jobb. Söt! Sok a hiba náluk, kiesések....
Nekem o2 van és jónak találom.

Aye aye 2014.08.25. 19:54:05

@wuaaa [nor]: Most bekavart egy másik program, így nincs listám a kérdésekkel, csak ami most eszembe jut:
- Te melyik bankot ajánlanád Norvégiában? (legegyszerűbb, leggyorsabb, legolcsóbb), és
- albérlet kérdésben vannak-e tanácsaid (mire figyeljünk, mire kérdezzünk rá)
- (tényleg, hogy is van az NRK adó? ha pl van tv a lakásban, akkor feltételezhetően a tulaj fizeti? - mert ugye a dekódert vagy mi a neve, csak nem szereltethetem ki a tévéjéből - vagy ez teljesen változó lehet? )
Köszi!

2014.08.25. 20:06:57

@blackhair-lady: Nem tud a vevo kozvetlenul az amerikai szamladra utalni? Vagy ez draga lenne? Nekem szerencsem volt, kulfoldi volt a vevom es mindkettonknek volt az EU-n belul euro-szamlank (nem Mo.on), igy o kozvetlenul atutalta az osszeget az en szamlamra, semmibe sem kerult (se neki, se nekem).

Quercus a favágó 2014.08.25. 20:07:23

@blackhair-lady:

Szerintem,ha sor kerül a dologra,érdemes lesz megkérdezni a nagykövetséget, kell-é igazolnod a pénz eredetét.

2014.08.25. 20:08:36

@Dragonlady (now on holiday in Myanmar): En is hallottam errol sztorikat hogy nem voltak bankok, hihetetlen :)

TheSeszti 2014.08.25. 20:32:29

@nyuszigonosz(D): hát ez a pályázat szerintem már így is, úgy is bukta, a határidő miatt nincs mit tenni (amúgy erről a határidőről nem is tudtunk előbb, csak kb. 1,5 hete). Valószínű kimegyek idősgondozónak, az átmeneti pénzügyi gondjaimat megoldja, aztán majd meglátom. Amúgy arról is hallani horror sztorikat.

Karburator (törölt) 2014.08.25. 20:33:04

@Herr Géza:

Kedves Géza!

Én nem a németül nem tudókra gondoltam, hanem azért, amennyi pénzt bizonyos cégek kínálnak és amit kérnek érte és olyan körülmények között, na azért nem megy oda senki.

Különben mondom, ha egy szakmunkásnak egy kezdő bankár fizetését adnák, akkor rögtön mindenki szakmunkás akarna lenni, ilyen egyszerű ez.

"Szakmunkás és mérnök szinten soha, senki nem kap azonos végzettség/gyakorlat esetén kevesebbet, mert külföldi. "

A mérnököknél nem tudom, mi van, de olvasgattam frissen végzős mérnökök fórumait, ahol igencsak sok nehézségről számoltak be az elhelyezkedésnél, holott ha igazi hiány lenne, akkor szépen betanítanák őket.

De nem így van, a cég 3-5 éves tapasztalattal bíró, még fiatal egyéneket keres mindenki szinte mindig. Az 50 felettiek is bajban vannak, voltak róla cikkek, hogy hány 50 év feletti mérnök munkanélküli, akikkel tulajdonképpen semmi baj nincs, csak idősek.

Szemezgethetsz a faz és a spiegel cikkeiből:
www.google.at/search?q=alte+ingenieure+arbeitslos&ie=utf-8&oe=utf-8&aq=t&rls=org.mozilla:de:official&client=firefox-a&channel=sb&gfe_rd=cr&ei=-nf7U73HIciH8Qf0soDoAg

Nincsen hiány, semmiféle, ha az öregeket kirúgják, helyette meg fiatalokat keresnek olcsóbban. A fiatal, 3-5-10 éves tapasztalatú emberekből van hiány, különben az "öregek" (50+, aki nem is öreg amúgy) nem lennének munkanélküliek!

A külföldiek meg tényleg ugyanannyit kapnak mint a helyiek a szakszervezet miatt? Ezt nem tudtam!

A szakszervezetes dologhoz és a szakmunkásokhoz nem tudok hozzászólni, azt nem tudom, hogy van.
A szakmunkások fizetése is meredeken kéne, hogy emelkedjen, mint a mérnököké meg elvileg az infósoké, de az infósoké nem emelkedik, csak a kedvező életkorú és tapasztalatúaké, akik ha túl öregek és drágák lesznek, lapátra kerülnek és újra keresnek egy fiatal, 3-5 év tapasztalatút. A lapátrakerülés ideje 40-45 év körül történik általában, utána rohadt nehéz elhelyezkedni, mert öreg és drága az ember és már nem olyan gyorsan tanul ugye.

"Erre csak azt tudom mondani, hogy nettó hülyeség. A gyakorlat nélküliket ugyanúgy tömegesen keresik (saját képre formálható pl.....), javaslom tanulmányozd egy kicsit az álláshirdetéseket (ne a Bild-Zeitungban, ha lehet...), és meg fogod látni.
A diszkrimináció meg: ugyan már, te sem jártál még termelö üzemben/gyártósor mellett, ha ilyet állítasz. Csak egy markáns példa: Mercedes Untertürkheim - a szalag mellett a németet szinte mindenki törve beszéli. De a Porsche fejlesztési központjában sem csak szöke/kék szemü hercegeket láttam, hanem markánsan sok "színes" egyéniséget.
Persze a PC mögül másképp néz ki a világ..... :))))) "

gyakorlat nélküli: én pont azt látom az infóban, ahol akkor hiány van elvileg, hogy csak gyakorlottat vesznek fel, a kezdők meg tolonganak, tapasztaltból meg nincs elég, vagyis lenne, csak vagy a fizu kevés vagy a követelmények óriásiak (tudják mindent kb fiatalon), amilyen ember nincsen

A diszkrimináció meg: termelő üzem, gyártósor: szar fizetés, szar körülmények, szar munka. Persze, hogy bevándorlók vannak ott. Jobb helyeken helyeken gondolom a helyiek csücsülnek, vagy egy bevándorló olcsóbban, ahol nincsen erős szakszervezet.

"Porsche fejlesztési központjában": nyilván vannak okos bevándorlók is, de óriási a verseny és egy nem anyanyelvi szinte mindig hátrányban lesz egy anyanyelvivel szemben, ez pedig sokszor a fizukon csapódik le

Szerintem nyoma sincs munkaerőhiánynak és növekedésnek, éppen rohadt gyenge az egész német gazdaság (GDP alapján), csúszik megint a recesszióba, 1-1 szektor munkavállalóinak bizonyos része (25-45 közötti tapasztaltak) lehet jó helyzetben a munkaerőpiacon.
Remélem azt meg tudod, hogy a munkanélküliség manipulálva van úgy, h a régóta munkanélküliek ki vannak szedve a rátából pl.

www.spiegel.de/karriere/berufsleben/mythen-der-arbeit-die-arbeitslosenstatistik-ist-gefaelscht-stimmt-s-a-773641.html

info.kopp-verlag.de/hintergruende/deutschland/michael-grandt/wie-deutschland-und-die-usa-bei-den-arbeitslosenzahlen-betruegen.html

blackhairlady 2014.08.25. 20:36:30

@Mirjam2: De biztos tudna, kerdes, hogy akarja-e, mert mar igy is a csillagokat lealkudna az egrol, mert gondolom az ingatlankozvetito mondta neki, hogy igencsak szabadulni szeretnenk a haztol. Na majd utana jarok.

Elnezest mindenkitol a sok offert, de talan ez is a hataratkeles profiljaba vag, hisz tobbeknek van otthoni igatlana is.

blackhairlady 2014.08.25. 20:37:13

@QUERCUS: Koszi szepen, megnezem a linket.

i got my (törölt) 2014.08.25. 20:48:14

@Herr Géza:
a magyar átlagfizetést a keresők alig több, mint 30%-a keresi meg. kétharmaduk kevesebbet keres az átlagnál. (az aszimmetrikus eloszlás esete az átlaggal és a mediánnal. ;) )

Karburator (törölt) 2014.08.25. 20:48:14

@TheSeszti: @szaszo71(D): na ugye hogy nincsen hiány!!!

Végre megjöttek a valós tapasztalatok.
Hotelekbe pedig éppen hogy rossz körülmények közé keresnek olcsón keletieket rossz pénzért az Isten háta mögötti helyre. Tipikus.

Ne gondolja senki, hogy a németek ingyen kitaníttatják és elviszik egy jó állásba jó pénzért a nyelvet nem beszélő és tanulatlan keletit.

Különben minek vannak ilyen programok, amikor otthon a németeknél is van a hivatalos 3 millió helyett 4,4 millió munkanélküli?

Ugyandehogy (törölt) 2014.08.25. 21:00:06

@Mirjam2: nagyon draga a kulfoldi utalas, ha nem levelezo bankon megy, akkormeg dragabb.
nekem az jutott eszembe, h paypallal nem lehet akoltsget kikerulni, ott alacsony a dij?

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2014.08.25. 21:04:29

Sziasztok!
Pici OFF

Fos idő, egész napos zuhogó eső, 15 fok.
Mai észrevétel: naivitás volt azt gondolni, hogy ma kevesebben lesznek , mert szar az idő. Ezek az angolok elmebeteg szinten imádják ha esik az eső, szerintem még élvezik is, hogy van egy kis izgalom, kihívás az unalmas egysíkú napok után. Mint a mérgezett egerek kóvályogtak egész nap a belvárosban, szerintem a legtöbben céltalanul, bőrig, sőt cafattá ázva....Magukkal vonszolva a gyerekeket is, a többségen nem is volt esőkabát, csak gumicsizma, rövid gatya, a bőrükön patakzott le a csizmába a víz, a hajvágásokat hajszárítással kezdtük, hogy agyon ne vágjon a hajvágógép bennünket.

Bank holiday sok-sok esővel, remek lehetőség egy jó kis vizes kalandra...és holnap a munkahelyen lehet majd egész nap szörnyülködni: " Such a terrible weather OMG!!" :-)))

Ok. :-D
ON

Ugyandehogy (törölt) 2014.08.25. 21:06:25

@sodalisO [eng]: frizurat csinaltatnak majd elazatjak azt? hulyen angolo, angol hulyek...

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2014.08.25. 21:07:54

@Babette.: Néztétek már a Transferwise-t ? Minden egyes utalásért 1,75 fontot számol fel és a létező legmagasabb napi áron váltja a fontot forintra. Az utolsó adatok szerint több mint 200 millió ember használja, majdnem minden pénznemben elérhető, viszont nem tudom, igazán nagyobb összegeknél mi a helyzet. Egy ház árát még sosem küldtem ! :-)

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2014.08.25. 21:09:55

@Babette.: Hát ja, kb. ez a helyzet, cafrangra ázva bejön,mindenük csurom-csutak vizes, megszáritjuk a hajukat, levágjuk, majd kimegy az esőre és megint fossá ázik!! :-))

Quercus a favágó 2014.08.25. 21:10:56

@blackhair-lady:

A banki témához nem tudok hozzászólni, nincs bankszámlám, és ha rajtam múlok nem is lesz, de eszembe jutott valami.
Mi van, ha bankon belüli átutalással oldod meg a dolgot. A Citibank amerikai. Nyitsz egy számlát a magyar banknál, és átutalod az amerikai számládra. Persze lehet,hogy hülyeség. Ezekhez abszolút nem értek.

Herr Géza 2014.08.25. 21:17:36

@QUERCUS: Citi utalás (SEPA) díja 40000 HUF, x millió fölött.... USA-utalás szerintem még drágább....

nyuszigonosz 2014.08.25. 21:18:09

@TheSeszti: Az igaz, hogy hallani horror sztorikat, de azért normális dolgok is vannak. Remélem te valami normális helyet fogsz ki majd, legalább ott. Sok sikert hozzá.

Quercus a favágó 2014.08.25. 21:31:39

@Babette.:

Nem mondanám,hogy nagyon meg vagyok lepődve. Az unokatestvérem fia ügyvéd. Mikor beszélgettem vele erről a dologról azt mondta: mit vársz ettől az egésztől? Azok az ügyvédi irodák. akik most az államot képviselik, korábban a devizás perekben a bankokat képviselték.
Úgy látszik, ő már sejtett valamit. Mert azért ez eléggé átlátszó trükk.

DieNanny CH 2014.08.25. 21:36:09

Bocs az offért, de valaki tudja még annak az oldalnak a linkjét, ahol a repülőgépeket lehet nézni egyenes adásban? Mármint, hogy melyik járat éppen hol van. Köszi!

2014.08.25. 21:37:28

@Karburator: "Remélem azt meg tudod, hogy a munkanélküliség manipulálva van úgy, h a régóta munkanélküliek ki vannak szedve a rátából pl."

Azt hittem, hogy ez csak Mo,-n dívik. :DDD

Quercus a favágó 2014.08.25. 21:46:32

@Philosoraptor:

Ugyan! Már Churchill is megmondta, csak abban a statisztikában hisz, amit ő maga hamisított. (bár állítólag nem Churchill mondta)

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.08.25. 22:01:14

@blackhair-lady: Nem tudom arrafele mennyi, de mondom,nekem a raiffeisen 2000 forintért utalt kifele , és nem is váltottak rosszul. Korábban fontszámlára hordtam-utaltam haza nagyobb összegeket, de kb február óta csak transferwiseal utalok. Olcsóbb néha innét azzal utalni, mint magyar bankszámláról magyar bankszámlára.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.08.25. 22:04:17

@tildy[UK]: Mondjuk ez kb 2000 fontig éri csak meg azon utalni, utánaa lloyds már olcsóbb.

Herr Géza 2014.08.25. 22:14:40

@Karburator: Hát sorry, de van egy rossz hírem. Elég sok okosságot pakoltál itt össze, aminek java amolyan dzsungel-propaganda... Nem megyek rajta végig egyesével, mert úgysem győzzük meg egymást. Csak két dolog: magam is ötven feletti vagyok, volt némi turbulencia az életemben az elmúlt néhány évben, állást keresni és találni egy percig nem volt gond. Sőt. Heti átlagban egy-két komoly ajánlattal keresnek a fejvadászok, pedig a szakmám, szakterületem nem is valami hű de extra. Pont a tapasztalat... Jár, és már rég nem érdekel az égvilágon senkit, hogy külföldi vagyok. Elhiheted, hogy ennyi év-évtized után elég kifinomult szenzorom van rá.
A mercinél a gyártósoron elérhető fizukat pedig bizony egy-két gyengébb IT-s is megirigyelné.
Klisék, klisék, klisék......

Herr Géza 2014.08.25. 22:21:43

@QUERCUS: Épp ez a röhej: amikor a logika szerint előnyödnek kéne származnia ilyenből, akkor hirtelen mégsem egy cég szerintük....

Muscari 2014.08.25. 22:31:24

@QUERCUS: valaszoltam neked a tegnapi posztnal, lattad?

Quercus a favágó 2014.08.25. 22:37:24

@Muscari:

Igen.Szeretem,mikor egyet értenek velem. Amit még jobban szeretek, ha nem értenek egyet velem. De amit a letes-letes-legjobban szeretek, a saját szememmel meggyőződni arról, honnan nőtt ki a nők lába.DDD

Taxomükke (UK) 2014.08.25. 22:55:47

@QUERCUS: De hülye vagy. :)))))))))))))))

blackhairlady 2014.08.25. 22:58:45

@QUERCUS: Nem lenne gond nyitni szamlat, at is utaljak nekem, szinte azonnal, csak sokba kerul, ezert szeretnem a (meg nem letezo) penzemet egy kicsit kevesebb koltseggel kivinni. Ami ugye a borond lenne a repulon. ha engedik. A link szerint amit betettel engedik, csak a vamon be kell jelenteni a 105-os nyomtatvanyon.

blackhairlady 2014.08.25. 23:02:08

@tildy[UK]: Meg fogom kerdezni a bankban is, koszonom szepen az infot.
Muszaly kicsit minimalizalni a koltsegeket, mert nekem eleve haza kell repulni innen, ami meg csucs idon kivul is 200 ezer, a forint atvaltasanal is veszteni fogok valamennyit.

adg 2014.08.26. 01:07:39

@blackhair-lady: Nekem van meg magyar szamlam, ha gondolod utaljatok arra, es majd ha Amerikaban jarok, elviszem neked.
Nyugodtam megbizhatsz bennem. De tenyleg.
:)

Ide is fejenkent 10000AUD-ot lehet behozni sunyiban. Ennel nagyobb osszegnel jelezni kell az incoming passenger kartyan, aztan a vamos vagy foglalkozik vele, vagy nem. Nalam pont ennyi volt, a tobbit utaltuk ahogy jott, es nem volt az olyan felelmetes osszeg. Egy joreszet meg elhasznaltuk a magyar bankkartyaval, ez volt a legolcsobb.

Javasolnek egy forditast az adasveteli szerzodesrol, vagy egy igazolast az ugyvedtol, hogy abbol van a penz.

LittleG (uk) 2014.08.26. 03:23:00

@tildy[UK]: egy ismerősünk most kapott NI számot, neki se kértek.

Csak az összes többinél :) (bank, NHS...)

LittleG (uk) 2014.08.26. 03:35:56

@sodalisO [eng]: én ma ki se dugtam az orrom... kenyeret vettünk tegnap, túlélsé biztosítva :)

pappito · http://pappito.com 2014.08.26. 04:05:50

@házelőtthinta: "Szerintem az lehet az oka hogy túl hamar felfogtam hogy miről is szól ez az egész társasjáték, amiben élünk."

felröhögtem

pappito · http://pappito.com 2014.08.26. 04:07:20

a poszttal egyébként semmi bajom, a csávó legalább megy és csinál valamit, nem csak sopánkodik. az, hgoy tapasztalatlan meg kicsit naiv, az majd elmúlik a korral, de az már egy jó lépés h megragadott egy lehetőséget.

az első lépés a legfontosabb

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.08.26. 04:13:30

@Mirjam2:
OFF
miért is lennének bankok, amíg az emberek úgy gondolják, hogy a kormány bármikor lenyúlhatja a pénzüket. (meg is tették, mikor bizonyos címleteket egyszerűen érvénytelennek nyilvánították.)
en.wikipedia.org/wiki/8888_Uprising
perpill meglepően stabil az árfolyam az elmúlt két és fél évben, de remélem, nem az elkövetkezendő hétben omlik össze a gazdaság, mert kivételesen párszáz dollárom át van váltva az utazáshoz, egyébként mindig csak százdollárosonként mertük átváltani a fizetésünket.

Ugyandehogy (törölt) 2014.08.26. 06:35:08

@QUERCUS: lehet, hogy most, hogy a magyar leanyvallalat lett, mukodik. meg kell kerdezni.
regen kulon , fuggetlen volt, akkor nem ment.

peter3374 2014.08.26. 09:32:40

(Na az előző nem ment el...)
Nem akarok senkit megbántatni, de elég nagy baromság ez a program.... próbálkoztak vele Magyarországon is, itt legalább értették a nyelvet de itt is majdnem teljes kudarc lett.
Alapismeretek, műszakirajz olvasás, anyagismeret, gépismeret, stb. stb. nélkül cnc-snek tanulni, ráadásul úgy, hogy még a nyelvet sem érti kizárt...
Pl. csak menetből van sokféle amit mind érteni, ismerni és olvasni kell a rajzról vagy pontvonalból van többfajta ami mind mást jelent a rajzon, most nyelvtudás nélkül, hogy magyarázod el, hogy az most metszősík vagy szimmetriatengely?
Persze egy betanított munkás szintre el lehet jutni, hogy felteszed az anyagot, leveszed az anyagot, megnyomod a zöld gombot...

blackhairlady 2014.08.26. 13:42:48

@adg [Au, Darwin]: Ok, utalom azonnal amint a a penzemhez jutottam:)))))))

wuaaa 2014.08.26. 17:31:16

@Aye aye:
Szóval :

NRK díj - általában a ház tulaja fizeti, mert egy pakliban van a nettel. De nem törvényszerű.

Bank - én konkrét bankot nem ajánlok, mert a legközelebbi embernek akit megkérdezel ez ügyben tutira más lesz a véleménye. Itt www.finansportalen.no/Forsiden nagyon sok kérdésedre megkapod a választ. Nagy vonalakban 3 csoportra oszthatóak a bankok:
- nagy bankok (pl. DNB, Nordea, Sparebank1)
- regionális bankok és más kis bankok (ilyenből sok van)
- online bankok (pl. Skandiabank, BankNorwegian)

Nem tudom mennyi pénzzel jössz majd ki, de nem árt ha tudod, hogy errefelé nem kell lekötni 1 napra sem a pénzedet hogy 3% p.a. körüli kamatot kapj rá, ún. "sparekonto"-n, szóval érdemes képben lenni és esetleg a folyószámla mellett tartani egy ilyet is. Mellesleg itt folyószámlán is kaphatsz a bentlévő összegért 2% p.a. fölöttii kamatot.
Érdemes még tudni, hogy itt van arra lehetőség, hogy a bankkártyád hátulján legyen a fotód (amit a bankban csinálnak) és a fødselsnummered (és a számlaszám is), vagyis ebben a formában ez a norvég ID kort (card). Lehet nélküle létezni, ha a te általad kinézett bankban kekeckednének, hogy ilyet neked nem állítanak ki mert kevés ideje vagy itt, vagy mert ez vagy az. Semmi gond. Útlevél helyettesíti. Ezen nem kell stresszelni, kapsz bankkártyát a hátulján fotó nélkül, ugyanúgy használhatod. Az úgyis mindenhova kell majd vinned az útleveled ha hivatalos ügyet fogsz intézni, ha lenne is ID kort-os bankkártyád úgyis kérnék az útlevelet mindenhol.

Mobilelőfizetés - ha tervezel telefont használni hogy hívj haza vagy más országba, akkor mycall.no . Van előfizetés (de ahhoz csinálnak egy "kreditsjekk"-et, szóval nem biztos hogy az elején kapsz. Van feltöltőkártyájuk is, amit viszont gond nélkül kapsz. Ha a külföldre történő telefonálásról van szó, akkor az ő áraikat a konkurencia még csak meg se közelíti, felesleges mást keresni.

Készpénz behozatala - teljesen legálisan lehet behozni kp-t, de 25 ezer NOK felett be kell jelenteni a vámon, akkor is ha viszed, akkor is ha hozod. Bővebben itt : toll.no/templates_TAD/Topic.aspx?id=256216&epslanguage=no
Hozzávaló nyomtatványt ajánlom előre kitölteni hogy a pénzzel együtt nálad legyen. Itt : toll.no/upload/skjema_blanketter/RD-0026B-betalingsmiddel.pdf

Lakásbérlés - nem kell ezt túlmisztifikálni, szerintem nem olyan nagy ügy. Fizess mindig mindent átutalással, itt ha valaki kp-t akar, az nem jó jel. A villanyáram itt olcsó, ha havonta ezrest akar valaki lehúzni rólad (nyáron is), akkor nagyon átvág. Legyen saját fogyasztásmérőd vagy legyen benne az árban az áram. Nagyjából 0,35 NOK / kWh, de ez függ attól, hogy mennyi eső esik meg hó olvad.

Ja, és 1 évig használhatod (a költözéstől számítva) az otthonról hozott autód.

Még valami?

wuaaa 2014.08.26. 23:05:00

@Aye aye: Ami még azóta eszembe jutott :
- az UDI-ra 2x fog kellened menni. Először amikor megjössz, másodszor amikor találsz munkát. Bővebben itt
www.udi.no/skal-soke/registreringsordningen-for-eueos-borgere/?c=hun#Arbeidstaker-1
és itt
www.udi.no/skal-soke/arbeidsinnvandring/registrering-for-arbeidssokere/?c=hun

- ha találkozol valamelyik nyomtatványon olyan kérdéssel, hogy mennyi lesz a becsült jövedelmed abban az évben, akkor mindenképp írj be egy összeget, mert ha nem írsz be semmit, automatikusan 50%-ot fognak levonni adót, amiből a különbözetet (ahhoz képest, amennyit jogosan vontak volna le a valós keresetedhez képest) csak a következő évben fogják visszafizetni neked.

Aye aye 2014.08.27. 18:06:47

@wuaaa [nor]: Nagyon köszi, sokat segítettél!
Még azt hadd kérdezzem meg, hogy a feltöltőkártyához kérnek-e bármilyen igazolványt, esetleg helyi lakcímet? (olvastam már ezt is, azt is). Mert ha nem, akkor lehet, hogy megkérek vkit, hogy postázzon nekem egyet, az önéletrajzban hatékonyabb egy norvég szám, még ha Mo-on is csöng ki :)

wuaaa 2014.08.27. 18:45:28

@Aye aye: Feltöltőkártyához is kell igazolvány vagy útlevél, de kell egy cím is, ami aztán meg is jelenik, ha valaki rákeres a telefonszámodra pl. a www.1881.no/ - n, vagy a www.gulesider.no/ - n. A megjelenített címed automatikusan változik a keresőoldalakon ha új bejelentett címre költözöl idővel. A prepaid kártya számát simán át lehet vinni előfizetésre később, vagy más szolgáltatóhoz is akár. Ha regisztrálsz a mycall.no/ - n, akkor töltheted az egyenleged otthoról is.

BoSzOrKa 2014.10.15. 22:25:21

Szia! én os ebben a programban veszek részr...én jelenleg Wismarban élek..ugyan ezek a tapasztalataim... A program 2015-végéig tart..

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása