oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2014. július 01. 06:49,  Vajon vannak-e koboldok? 228 komment

2014. július 01. 06:49 Határátkelő

Vajon vannak-e koboldok?

A választ tartok tőle a mai poszt végére sem kapjuk meg, azt azonban ígérhetem, hogy Kibajono mai posztjából az biztosan megtudhatjuk, hogyan lehet állást kapni Magyarországból Írországban, lesz szó a beilleszkedés nehézségeiről és arról is, hogy milyen Budapest után egy Győr méretű városba költözni. (A képekért pedig külön köszönet!)

cím_színes házak Corkban.jpgSzínes házak Corkban

„Hogy miért hagytam el Magyarországot? Szerintem ezt a választ már hallottátok, nem is egyszer. Nem voltam munkanélküli, nem voltak rossz kilátásaim, nem volt lakáshitelem… egyszerűen meguntam, ami Magyarországon zajlik, és szerettem volna megalapozni a jövőmet, mind szakmailag, mind anyagilag. Úgyhogy 2013.július 21.-én, egy unalmas buszúton úgy döntöttem, én most elküldöm a jelentkezésem néhány ír cégnek, lesz, ami lesz alapon.

Hogy miért Írország?

Nem vagyok kifejezetten angolos, sőt, a második nyelvem a német. Nem szeretem az esőt, a whiskyt sem, és soha nem voltam az országban korábban. Hogy akkor miért? A dolog drámaian egyszerű, és kicsit gyerekes: kiskoromban (úgy 6-9 évesen) láttam pár mesét és filmet, amiben koboldok voltak, és Írországban játszódtak.

Ez annyira elvarázsolt, hogy megfogadtam anyukámnak, én még itt fogok élni egyszer. Elég makacs gyerek lévén, amit megfogadok, azt meg is teszem, így ő nem is igazán volt meglepve, mikor bejelentettem, hogy (könnyesnek nem mondható) búcsút veszek kis hazánktól.

Mellesleg itt voltak már ismerősök is, szóval, nem mentem a „vakvilágba”. Bevallom, nem gondoltam, hogy egyszer is meg fog csörrenni a telefonom, azt hallottam, hogy külföldről lehetetlen szinte állást kapni, csak ha ott vagyok helyben, akkor vesznek emberszámba.

alacsonyan szálló felhők.jpg

Ráadásul itt, Magyarországon a szakmám eléggé „tömegszakma” (Recruiter vagyok), így kételkedtem, hogy bárkinek is az angolt csak 3. nyelveként beszélő, az ír Mtk.-t hírből sem ismerő Recruiter kellene.

Tévedtem. Az elkövetkező két hétben szinte naponta csörrent meg a telefonom, és 6 cégnél voltam utolsó körös interjún (Skype-on vagy telefonon bonyolítottuk mindegyiket).

Furcsa kérdések

Azért értek különös kérdések már az első beszélgetések során is, amiket később is megkaptam, mint például: ismerem-e a számítógépet, használtam-e már (IT Recruiter vagyok egyébként, informatikusokat toborzok, szóval, a kérdés eléggé ledöbbentett, főleg, hogy előtte a webprogramozásról beszélgettünk), illetve, India mely tartományából származom (fehér bőröm és vörös hajam eléggé tipikus indiai, illetve a CV-mben szereplő „EU citizenship” is gyanakvásra adhat okot).

Az ilyeneken mondjuk csak nevettem, a lényeg, hogy a végén egy piacvezető IT cég ajánlatát fogadtam el, határozott idejű szerződéssel dolgoztam ott IT Recruiterként 6 hónapot.

Saint Fin Barre katedrális.jpgSaint Fin Barre katedrális

Barátoknál, de elanyátlanodva

2013. szeptember elején vágtam neki a nagy kalandnak, és barátoknál laktam úgy 5-6 hétig, míg mindent el nem intéztem, ők sokat segítettek nekem. Mindennek ellenére életemben még soha nem éreztem magam ennyire elanyátlanodva, pedig mindig önálló, nagyszájú, talpraesett lánynak mondtak és annak vallom magam.

Azonban mikor nem tudod, hogy amit kérdeznek tőled, eszik-e vagy isszák, írül, vagy angolul van a kérdés, akkor eléggé el tud bizonytalanodni az ember. Az első hetekben rájöttem, hogy bár tárgyalási szintű az angolom, az itt semmit se ér, az ír angol egy külön állatfaj.

Blarney Castle.jpgBlarney Castle

Irtózatosan féltem, hogy fogok így dolgozni, hiszen abból élek, hogy beszélek, de aztán belerázódtam, csak az első 3-4 hónap volt irtó kemény. Szerencsére, ahogy én nem értettem az ő angoljukat, ők sem értették az enyémet, így volt sokszor nagy mosolygás, mert csak remélni mertük, hogy ami elhangzott, nem kérdés volt… Szerencsére alapvetően nemzetközi piacról kellett jelölteket vadásznom, így az ír akcentus nem okozott gondot.

Nem hazudok, jó párszor eltörött a mécses, kiborultam, kiszívott szivacsként mentem haza, és hiányoztak a barátaim, de tudtam, ez majd elmúlik. Közben ugye papírok ügyintézése, lakáskeresés leszívta minden maradék energiámat, még szusszanni sem volt időm, és el is telt két hónap.

Killarney Nemzeti Park.jpgKillarney Nemzeti Park

Csodával határos lakásbérlés

A lakás bérlése egyébként hihetetlen könnyen ment nekem: belefutottam egy hirdetésbe, amit először kamunak néztem, annyira szupernek és olcsónak tűnt. Felhívtam a céget, aki hirdette, mondták, legyek ott 3 órán belül, kérdezték, van-e munkám, és mikor megmondtam, hogy hol dolgozom, és mit csinálok, egyből kiadták nekem.

Másikat meg sem néztem, de hallottam rémtörténeteket az itteni körülményekről (koszos lakások, penészes falak, szörnyű szigetelés, papírvékony falak: ezt tanúsíthatom).

Sokan panaszkodnak az eső miatt, de itt délen véleményem szerint nem olyan rossz, most már nem is emlékszem, mikor esett utoljára, múlt hétvégén le is égtem (OK, ez nem túl nagy teljesítmény, egy bazi nagy ózonlyukkal felettünk, ráadásul az én hipózott famentes rajzlap-bőrszínemmel az lenne a challenge, hogy ne égjek le).

valahol Kerryben.jpgValahol Kerryben

Mondjuk, mikor az árvíz betört a lakásomba, mert a sok eső miatt felduzzadt a folyó, akkor annyira nem volt természetes a mosolyom, de inkább élménynek fogtam fel. Mikor máskor látnék egyébként a főutcán kenuzó, és cápajelmezben úszó embereket?

Mivel pont ősszel-télen érkeztem, nem buzgott bennem a vágy, hogy esőben, ködben, hidegben bejárjam az országot, de most, hogy másik cégnél vagyok, immár újra ügynökségi oldalon, és nagyon jól megy a munka, és sok szabadidőm is van, már élvezem az ittlétet és próbálok minél többet barangolni majd.

Milyen itt lakni?

Furcsa. Hat év Budapest után egy nagyjából Győr méretű városba költözni fura. Túl nyugodt. Csendes. Nincs minden 0-24 nyitva. A légkör nagyon ír, mégis multikulturális.

Szinte csak írekkel dolgozom együtt, de szabadidőmben nem csak magyarokkal, más nemzetiségekkel is elmegyek erre-arra, így eléggé változatos képet mutat a város, amit nagyon szeretek.

Cliffs of Moher.jpgCliffs of Moher

Még mindig meglepődök, mekkora kulturális különbségek vannak a két ország között (hogy mást ne említsek, kollégám minap elsütött egy poént a Ladákról, amit csak én értettem, a többiek meg mind kérdezték, hogy mi az a Lada, vagy voltak, akik megkérdezték, nálunk még mindig kommunizmus van-e, és hogy akkor most Putyin-e a miniszterelnök Magyarországon), illetve kölcsönösen sokkoljuk egymást minden nap gasztronómiailag.

Ők kiakadnak, ha főtt gyümölcsöt (gyümölcsleves), vagy „undorító zöld valamit” (spenótfőzelék) eszek, én pedig nem fogom megérteni, miért pakolnak a csirkés zsemlébe csirketölteléket, ami ugye zsemléből van, és miért eszik Taytoval a levest, és hasábkrumplival a bolognai spagettit (a tészta mellé plusz köret).

Kiegyensúlyozottabb, mint Magyarországon

Alapjában véve azonban elmondhatom, jól érzem magam itt, sokkal kiegyensúlyozottabb életet élek, mint anno Magyarországon, bár természetesen még mindig iszonyatosan hiányoznak a barátaim, itt is kialakult a baráti köröm.

Egyszer voltam otthon, még karácsonykor, aztán meglepetésként kihoztam a szüleimet egy egyhetes kirándulásra, ami alatt bebarangoltuk az ország déli csücskét, és nem tervezem gyakran meglátogatni Magyarországot.

Cork város széllazaca.jpgCork város széllazaca

Zárásként azonban el kell mondanom, hogy az én történetem nem átlagos. Én hihetetlenül szerencsének tartom magam, hogy sikerült mindenféle hátszél nélkül, még otthonról állást kapnom, és annyi támogatóm és segítőm volt az első időszakban (főleg itteni magyarok), akikre számíthattam bármikor.

Nem javaslom, hogy legalább középfokú angol, anyagi háttér, és főleg munkaajánlat nélkül bárki is nekivágjon, lesz-ami-lesz alapon, mert sajnos sok ilyen történettel találkoztam a munkámból kifolyólag, és sokan kénytelenek keserű szájízzel hazatérni, szidva az országot. Szóval, csak megfontoltan!

Ui.: Még mindig nem láttam koboldot. Kezdek kicsit kételkedni a létezésükben.”

ír zöld.jpg

A kommentelési szabályokról itt olvashatsz.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Írország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr696461365

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ugyandehogy (törölt) 2014.07.01. 07:05:19

ismet valaki, aki egy szot se ertett, amikor kiment, de sikerult,
de azert mas ne csinalja igy
ez nekem magas

tableno 2014.07.01. 07:15:35

@Babette.: olvass figyelmesebben. "Az első hetekben rájöttem, hogy bár tárgyalási szintű az angolom, az itt semmit se ér, az ír angol egy külön állatfaj."

tableno 2014.07.01. 07:18:25

Én nagyon kedvelem Írországot amúgy, nagyon kellemes hely nyaralni, vagy eltölteni pár hónapot. Hosszú távon viszont eléggé unalmas, főleg az állandó borongós időjárás miatt.

macamuca [IHUN] 2014.07.01. 07:19:36

Jó reggelt :)

@Babette.:
Egy szót sem értett? A társalgási szintű angoltudást (pláne toborzónál, aki nemzetközi porondról válogat) nem nevezném egy szót sem értett-kategóriásnak...
Hogy akcentus, és ezt is meg kellett tanulni/belerázódni?
Hol nincs? Mármint melyik (milyen nemzetiségű) nem angol anyanyelvű ember nem beszél akcentus nélkül?
"... belerázódtam, csak az első 3-4 hónap volt irtó kemény."
Ugyanez lett volna, ha nem Írországba, hanem bármelyik másik országba kerül (ha a cég belső nyelve az angol, akkor ahány kolléga, annyiféle akcentus. Legalábbis nálunk ez van...).

Egylabu Esernyomadar 2014.07.01. 07:23:59

Nekem tetszett, de hű mit fog kapni tudod-kitől... Írországról jót? (Biztos csak a kezdeti mámor - pedig láthatóan nem, bár még tényleg az elejét meghatározó csodálkozás/felpörgetettség/kínlódás fázisban van.)

@Babette.: Szerintemt értem, miért írja (írják mások is) egy ilyen kezdés után, hogy így ne: mert szívás. Nagy szívás. Azt az "irtó keményet" sokan, sokféle képpen értelmezzük és éljük meg. Én sem ajánlanám sok embernek (azt, aminek éppen a közepében vagyok).

Egylabu Esernyomadar 2014.07.01. 07:26:20

@tableno: az észak angol is egy külön kategória, szóval még csak máshová sem kell menni, de még a Londoniak is mindannnyian megküzdöttek az elején az anyanyelviekkel. Ilyen ez.

Egylabu Esernyomadar 2014.07.01. 07:27:55

@macamuca [IHUN]: Igen, de az összes többi akcentust együttvéve könnyebb érteni, mint az anyanyelvieket. Ez a szívás. És ő is helyiekkel dolgozott, bár nemzetköziek között keresgélt jelentkezőket.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.07.01. 07:29:25

@Babette.:
Ez azert van, mert ha valaki egy kibajono, akkor konnyen kap munkat :)

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.07.01. 07:46:50

Nekem tetszett. És nagyon jók a fotók.
:)

rezsöatya 2014.07.01. 07:55:29

@svájci sapka (ch): +1

"és hasábkrumplival a bolognai spagettit ..."
Ilyenekrol lehetne kulon poszt (talan egy szombati gasztronapon), mert ez nem egyszeruen "mas nepek etele", de igencsak furcsa szamunkra (egy angol ismerosom az altalam sutott pizzat szepen felkockazta es belefozte levesbe...). Gondolom lehet meg fokozni...! :D

Morgo1229 2014.07.01. 07:57:09

Ez a poszt kb semmirol sem szol.

LyukasBogrács 2014.07.01. 08:09:10

"Még mindig nem láttam koboldot."

Viszont lattal capat. Azert ne legyel telhetetlen.

Ugyandehogy (törölt) 2014.07.01. 08:18:39

@tableno: @macamuca [IHUN]:

"Nem vagyok kifejezetten angolos, sőt, a második nyelvem a német."

"nem tudod, hogy amit kérdeznek tőled, eszik-e vagy isszák, írül, vagy angolul van a kérdés"

"ahogy én nem értettem az ő angoljukat, ők sem értették az enyémet, így volt sokszor nagy mosolygás, mert csak remélni mertük, hogy ami elhangzott, nem kérdés volt"

ó, igen, ezek mind azt mutatják, hogy tárgyalási szintű.....
és most ne kezdjünk el vitatkozni a szinteken,
maradjunk abban, hogy aki nem tud beszélgetni, annak nem tárgyalási szintű az angolja.
hiába kommunikálok jól írásban, szakmai nyelven, én sem vagyok tárgyalási szint, mert beszélni nehezen megy, és az élőbeszédet is nehezen értem.

Ugyandehogy (törölt) 2014.07.01. 08:19:41

@Egylabu Esernyomadar: persze, értem én, csak mind olyanok mondják ezt, akiknek ennek ellenére sikerült. érted az abszurditást?

Ugyandehogy (törölt) 2014.07.01. 08:21:13

@rezsöatya: hát amikor először láttam rántott húst paradicsomos tésztával, én is néztem, éspedig finom;)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.07.01. 08:21:33

@Babette.:
A HResek minel inkabb vagy kevesbe ilyenek vagy olyanok.

tableno 2014.07.01. 08:32:16

@Babette.: nem igaz. Ha valaki írásban jó, a beszédbe anyanyelvi környezetben viszonylag hamar belejön. Az ír angol meg tényleg külön műfaj, én angolul szereztem MBA diplomát, Limerickben mégis előfordult, hogy azt hittem gaelic nyelven szólnak hozzám, pedig angol volt...

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.07.01. 08:37:54

Temaotlet:
Szivesen olvasnek kulfoldi allasinterjukrol torteneteket. Kinek, mikor, hol es hogyan sikerult? Esetleg HA is korbeszimatolhatna a kommentelok / posztolok kozott.

Lenne ra igeny?

Evain 2014.07.01. 09:03:16

"egy bazi nagy ózonlyukkal felettünk"
Azt hittem Írországba költözött. Ez hogy jön ide?

Amúgy gratula, hogy sikerült megvalósítani az álmot. Nekem 94-ben egy akkori kolléganőm akart mániákusan Kanadába költözni, és addig melózott érte, míg sikerült.

Hari Seldon 2 2014.07.01. 09:25:32

OFF
Francia Német meccs jön.
Itt a német határvidéken, ahol minden harmadik lakásban német bérlő van, különös hangulatú lesz.
Még jobb: Van sok olyan autó, ami a VB alatt francia ÉS német zászlókkal rohangált. Na az vajon kinek drukkol? Végül is, neki jó, azok már nyertek, bárki jut tovább!
ON

Ugyandehogy (törölt) 2014.07.01. 09:32:43

@Evain: hát földrajzból nem olyan jó, mint angolból
;P

Herr Géza 2014.07.01. 09:39:39

@Kövérmadár [swe]:
Érdekes téma.
A Murphy-törvény alapvetöen müködik:
1. Bemész dagadó önbizalommal a szóról-szóra rád kiírt posztra, majd kis idö múlva a küszöb alatt, leforrázva távozol. Amit tudsz, azt magától értetödönek veszik, de szeretnének még néhány olyan tapasztalatot/tudást töled, ami köszönö viszonyban sincs az adott állással... Ezenkívül a 3/4-ét ajánlják a profilodban megadott minimum fizunak, annak is csak a fele fix, a többi általad abszolút befolyásolhatatlan céges paraméterekhez kötött mozgóbér (ilyenkor van az, hogy jellemzöen a próbaidö alatt keresed a legtöbbet) és ha ez sem elég, akkor a hirdetésben szereplö "szolgálati autó, korlátlan magáncélú használattal" paraméterröl kiderül, hogy az egy db (!) pool-os koros Suzuki Swift, ami üzemszerüen a cég udvarán áll, ha cégesen kell viheted reggel onnan, de este vissza kell vinni, a "korlátlan magáncélú" meg úgy értendö, hogy elviheted privát is, ha éppen szabad az autó, de három nappal korábban egy hatpéldányos nyomtatványon meg kell kérvényezni, és ha szerencséd van, akkor a három nap alatt mind az öt illetékes elvtárs aláírása beszerezhetö....
2. Bemész "úristen, mit is keresek én itt" feelinggel, hiszen a skillekböl csak a végzettséged hasonlít az álláskiírásban szereplö feltételhez, igaz eredeti szakmádban soha nem dolgoztál. Odabent közlik, hogy a meghirdetett állás átszervezés miatt már egész mást jelent, két mondat után kiderül, hogy az új verziót tényleg rád szabták. A HR-es és a jövendö nagyfönököd a múltadban mazsolázva megállapítják, hogy hiszen te tizenévet dolgoztál ugyanebben a pozicióban a konkurrenciánál, majd egymásra néznek és egymást faggatják, hogy mit is kérdezzenek töled, hiszen a CV-d mindenre választ ad. Közlik egyúttal, hogy akkor a második/többedik körnek nincs is semmi értelme, tehát tulajdonképpen fel vagy véve. Rátérnek a fizura, ráncolják a homlokukat és kinyögik, hogy annyit, amennyit kérsz, ök nem tudnak adni... Mivel náluk kökemény szakszervezeti keretszerzödés van, ezért a te végzettséged/korod/tapasztalatod alapján a T6 osztályba vagy sorolható, majd a következö mondatból megtudod azt is, hogy a fizud az általad félve beírt "-ig" összegnél pont 20%-kal több. Búcsúzóul még megjegyzik, hogy a szolgálati autódat magad konfigurálhatod egy széles palettáról, de amíg a megrendelt autód megérkezik, természetesen bérelt autót kapsz, ugyan jelezd már, hogy milyen típust szeretnél arra az idöre... Munkakezdés két hét múlva nem gond. (Neked ugyanis éppen nincs állásod, és a "mikor tud kezdeni" kérdésre félig viccként rávágod, hogy akár holnap...)

Mindkettöt megértem.

Evain 2014.07.01. 09:40:20

@Babette.: vagy elhitte a zöldek propagandáját az európa feletti mini ózonlyukról. Az se sokkal jobb. :)

@Hari Seldon 2: ha a németek és a hollandok is továbbjutnak, érdekes lesz a döntő, a hollandoknak külön jelentőssége van a németek ellen játszani fociban. Esküszöm semmilyen más csapat ellen nem esne nekik annyira jól a nyereség, mint a németek ellen, frankón kultuszt csináltak belőle. :P

M. Péter 2014.07.01. 09:45:41

@tableno: Corkban ráadásul még nem is a szokásos írországi angolt, hanem egy elég erős tájszólást használnak.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.07.01. 09:50:25

Nekem tetszett az ír vidéki konyha, már amennyit láttam belőle...a töltött krumpli (sajttal, szalonnával), valami fantasztikus, főként azért, mert maga a krumpli nagyon jó minőségű. Bírtam a 'ház levesét', akármit is mixeltek össze benne, de finom volt.

tableno 2014.07.01. 09:52:47

@Herr Géza: ez nagyon jó! :) Velem már olyan is megesett, hogy felajánlottak egy olyan állást, amit végül én utasítottam el, mert teljesen tisztában voltam vele, hogy nincs meg hozzá a megfelelő képzettségem és tapasztalatom. Ők is tisztában voltak vele, de azt mondták, majd beletanulok. Én megköszöntem a bizalmat, de azért egy biotechnológiai cég gyártási folyamatainak költségkalkulációját nem mertem bevállalni nulla szakirányú tudással...

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.07.01. 09:53:36

Egyébként ennek az 'IT Recruiter'- nek nincs valami magyar megfelelője?

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.07.01. 09:55:06

@Babette.: "mert sajnos sok ilyen történettel találkoztam a munkámból kifolyólag, és sokan kénytelenek keserű szájízzel hazatérni, szidva az országot. "

tableno 2014.07.01. 10:02:20

@Herr Géza: egyébként általános jótanács, hogy ha megkérdezik a bérigyényedet, a piaci sáv felső határát kell belőni. Ha igazán kellesz nekik, meg fogják adni, max alkudnak egy kicsit belőle. Viszont arra nem érdemes számítani, hogy "most ennyivel megelégszem, aztán ha bizonyítottam, majd úgy is emelnek". Erre ugyanis nincsen semmi garancia. Simán előfordulhat 20%-os bérkülönbség két ugyanolyan pozícióban lévő alkalmazott között, csak azért mert az egyik ügyesebben alkudozott a felvételnél. Persze ez nem, vagy csak kevésbé érvényes a fix bértáblás cégeknél, illetve ahol nagyon erős a szakszervezet (ahogy említetted is).

Quercus a favágó 2014.07.01. 10:03:19

Ha nekem lenne normális, tisztességes munkám, amiből normális módon meg tudnék élni, nem gondolkodnék azon, hogy el kellene húznom innen.
Ha mégis el tudnék húzni, nem jelentene gondot, hogy nincsenek a közelemben a barátok, ismerősök. Ezt a problémát soha nem értettem, mint ahogyan azt sem, miért feltétele a befogadásnak, hogy az adott ország polgáraival ismerkedjek, barátkozzak.
Írország kizárva. Hogyan lehet egy olyan országban élni, ahol nincs erdő?

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.07.01. 10:16:44

@Herr Géza:
:)
Nekem eddig csak laposkuszasos interjum volt. Nem vagy talpraesett, sem nagy dumas. A CVm akkoriban kb. ures volt.
Ma mar lenne nemi tapasztalatom + talan a minimalisan egy fokkal tobb onbizalmam (mig be nem lepek az irodaba, onnantol meg annyi sem). Esetleg 5 perc utan megkerdeznem, hogy most akkot rugjam ki magam az ajton vagy mi lesz?

Onmagunk eladasa egy olyan muveszet, amihez en nem ertek, sajnos.

tableno 2014.07.01. 10:18:42

@Kövérmadár [swe]: próbáld egy kicsit játéknak felfogni a dolgot. Nekem a vizsgadrukkot is mindig így sikerült legyőznöm.

kibajono 2014.07.01. 10:19:14

Sziasztok! Probalok valaszolni...koszonom a kommenteket.
1: napi szinten hasznaltam az angolt es a nemetet magyarorszagi munkahelyemen is, targyalokra jartam, amiket az adott nyelven bonyolitottunk, nemzetkozi projekteket vittem, de az itteni Kerry-Limerick-Cork tajszolas nagyon eros volt elsore. Most mar hozzaszoktam, de kellett ido, mig megtanultam a szlenget (youtube videokat tudok javasolni meghallgatasra). Nem hinnem, hogy felvettek volna, ha az angolom nem lett volna eleg arra, hogy a vallalatot kepviselhessem.
2: ozonlyukrol altalanossagban beszeltem, nem Irorszagrol vagy Europarol, elnezest, ha felreertheto volt :)
3: interju tapasztalatokrol szivesen irok esetleg egy cikket, illetve, szivesen irok par tippet, hogyan lehet az ember sikeres egy kulfoldi allasinterjun, mire kell figyelni , amennyiben igeny van ra.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.07.01. 10:20:10

@QUERCUS:
Ez szerintem a 95%-nal igy van.
Nem volt munkam, meg nagyon baratok sem, gondolkodas nelkul hagytam hatra mindent.
Klasszikus ertelemben vett baratom nehany van, egyik sem sved. Viszont sokkal tobb sveddel vagyok napi beszelgetos szinten, mint Mon voltam. Ez igy nekem tokeletes.

Te egyebkent Kanadaban / Skandinaviaban nem tudnal elhelyezkedni? Ott van jo sok erdo.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.07.01. 10:25:24

@tableno:
Probaltam, de mikor interjukra rajtam eppen nem volt munkam es igy a boromre ment a dolog. Hiba indultam a legyozhetetlenseg erzesevel, 5 mondat utan elfogyott a szusz :)

Ma mar, hogy van munka es nem a megelhetesert kellene interjuznom, lehet, hogy konnyebben menne.

Vizsgadrukkom csak allamvizsga elott volt, igaz rlotte szobelink sem volt soha.

@kibajono:
Szerintem oriasi igeny lenne ra, akar mas orszagokbol is. Ezzel sokan nem szamolnak es biztosan van elteres egy magyar es egy ir vagy osztrak rendszer kozott.

Lukas Meier (törölt) 2014.07.01. 10:31:40

@QUERCUS: ez nem így van.

Amikor a Mon jónak mondott fizetésedből megnézed, hogy mikor lesz abból egy kis lakásod vagy egy autód és pár km-rel arrébb mennyit fizetnek neked ugyanazért sokkal jobb körülmények között (túlóra, állások száma, perspektíva), akkor rögtön megéri csomagolni.

Mellesleg a szociális tényező sokat számít, családdal vagy nagyon biztos párkapcsolattal éri meg szerintem leginkább kimenni vagy régi barátokhoz, ahogy a posztoló is csinálta. Így akkor szociális visszalépés sem történik, igaz, új kapcsolatokra szert tenni nehezebb lesz.

Nőknek dundiként is megéri kimenni a szigetekre, sokkal inkább elfogadott a dundiság kint.

Evain 2014.07.01. 10:32:03

@Kövérmadár [swe]: én ott szoktam (volt) elkaszálni magam, mikor megkérdezem, hogy a főnök az férfi lesz-e vagy nő. :D

Egyébként tablenoval értek egyet a bérösszeget illetően. Ha te vagy a legalkalmasabb a feladatra, akkor is az általuk meghatározott összeget fogják felajánlani. Ha meg túlképzett vagy a melóra, és azért kértél annyit-amennyit, akkor meg amúgy sem a te állásod lett volna. :)

Nekem sikerült olyan céghez jelentkeznem egyszer, ahol eleve dupla annyit jelöltem meg, mint amit korábban kerestem, de valszeg annyira gyalázatos lehetett a többi jelentkező, hogy amikor szóltam az ügynökségnek, hogy nem szeretnék ide menni, akkor utánamtelefonáltak, hogy megemelték az összeget. :D

Evain 2014.07.01. 10:35:06

@Lukas Meier: "Nőknek dundiként is megéri kimenni a szigetekre, sokkal inkább elfogadott a dundiság kint."

Na ezt az érvet még nem hallottam kivándorlás mellett. :D:D:D:D

tableno 2014.07.01. 10:35:23

@Kövérmadár [swe]: én úgy vagyok vele, hogy az interjú előtt nagyon fosok (volt már, hogy szó szerint), de ha már benne vagyok, ki tudom kapcsolni az egyéb dolgokon aggódást, és úgy állok hozzá, mint egy pókerjátszmához. Nem arra koncentrálok, hogy mit gondol rólam a másik, hanem hogyan tudom a helyzetet leginkább az előnyömre fordítani.

**mimi** 2014.07.01. 10:38:40

@kibajono:
tetszett az írásod, és engem érdekelne, hogy mire kell figyelni eg sikeres külföldi állásinterjun...:)

Kriszta D 2014.07.01. 10:42:41

@macamuca [IHUN]: @Babette.: "ó, igen, ezek mind azt mutatják, hogy tárgyalási szintű....." - ehhez annyit fűznék hozzá, hogy nekem annak idején olyan szintű volt az angoltudásom, hogy a skót egyetemen simán elboldogultam vele, sőt! Akkoriban már simán értettem a mindenféle angol, skót, ausztrál, amerikai, stb. akcentusokat - csak éppen írrel nem találkoztam soha élőben. Nos, ezek után Dublinba költözve az első 2-3 hétben csak néztem, hogy ez akkor most milyen nyelv...? (Angol volt, ír akcentussal :D).

És még 5 év után is szinte napi szinten kellett rákérdeznem egy-egy dologra amit nem értettem. Pedig Dublin még csak nem is a legdurvább.

Az írek esetében nem csak a kiejtést kell megszokni, hanem azt is, hogy ugyan ők angolul beszélnek, de az ő angoluk nagyon sokban a kelta nyelvre épül, és hiába érti az ember minden egyes szavukat, mégsem lehet mindig tudni, hogy végülis miről van szó...

Bebbi 2014.07.01. 10:46:40

@Lukas Meier: Tegnap eszembe jutottal (igy ismeretlenul) amikor egy baseli boltban a svajci eladonovel magyar beszeltem. :-) Ugyanis a ferje magyar, itt elnek Svajcban es a no fontosnak tartotta megismeri a ferjenek a kulturajat, csaladjat, ezert elkezdett magyarul tanulni. Valamikor 4-5 honapja talalkoztunk utoljara, akkor meg csak nagyon kezdo szinten beszelt magyarul, tegnap viszont mar tudtunk rendesen beszelgetni. (Nyilvan nem hibatlanul beszel, de szerintem kifejezetten sokat fejlodott.)

Szoval, csak egy ellenpelda, ami szinten nem reprezentativ. :-)

Bebbi 2014.07.01. 10:47:37

@kibajono: Kulon gratulalok a username valasztashoz, ez a korrekt valasz! :-)

Amugy meg tetszett a poszt, sok sikert Irorszagban.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.07.01. 10:51:59

@Babette.: Nananana, alljon meg a menet. Hallottam mar olyan, Amerikaban elo magyartol, aki tobb eve ott elt, es teljesen jol beszelt angolul, hogy idejott UK-be, es lesett mi van, mert szinte semmit nem ertett, a Sherlockot is ott tobben felirattal neztek, mert nem ertettek. Nem hinnem, hogy az angol tudassal, a beszelt angoltudassal lenne a baj.

Parom is felsofokon beszelt is irt angolul, svedekkel, amerikaiakkal, norvegokkal.
Aztan a gyu: nu: szo sztra bae -re nezett nagyokat. Ezt nem tanitjak ugyanis az iskolaban :D

tableno 2014.07.01. 10:57:16

@Bebbi: én olyan svájci nőt ismerek, aki nemcsak hogy hozzáment egy magyarhoz, de két évre Pestre is költözött miatta. Ja, és szintén remekül megtanult magyarul.

Herr Géza 2014.07.01. 11:02:35

@tableno: Abszolút igaz. Az is alaptörvény, hogy ha a státuszod nem változik, akkor igazán számottevö béremelkedést csak munkahelyváltással (ill. néha akár pusztán a váltási szándék bejelentésével) tudsz elérni.
Bár fizetési igényként a legtöbb helyen egy konkrét min. összeget várnak el, én mindig azzal viszem bele a "tól-ig" sávot, hogy hivatkozok az esetleges egyéb juttatások kérdésére. Így legtöbbször az aktuális fizum +10-15% a minimum és +20-30% a max. sáv. Eddig (nominálisan legalábbis) mindig a max.-hoz voltam közelebb. Kétszer a szupernak hitt fizu aztán mégsem lett olyan jó (de több volt, mint a min. igény), mire kiderültek a mellékesek: az egyik helyen utólag derült ki, hogy (a munkakörömben általános szabványként kezelthez képest) ott nincs céges autó (az úgy kb. 3-400 € mínusz a nettóból...), a másik helyen az évi 13,6-szor számítandó havi bérröl (egyhavi karácsonyi, 0,6 (!?) havi szabadságos pénz) derült ki jóval késöbb, hogy a plusz pénzek fokozatosan futnak fel a letárgyalt szintre, tehát a 13,6-os szorzó majd csak öt év múlva lesz meg...
Az elöbb ugyan nem írtam, mert nem akartam a dolgot erre kihegyezni, de az ominózus 1. állásinterjús tapasztalatot (mily meglepö) Magyarországon szereztem....
Németországban viszont eddig minden állást meg is kaptam, ahova egyáltalán behívtak elsö körre interjúzni. Na persze olyan leveleket én is kaptam, hogy "bár fantasztikusan alkalmas lenne az adott állásra, de a hihetetlenül (?) nagy számú jelentkezö közül sajnos mégsem önre esett a választás, bla-bla..

kibajono 2014.07.01. 11:09:32

@**mimi**: @Kövérmadár [swe]: Akkor szivesen irok par dolgot arrol, hogy mire kell figyelni ir/nemet/osztrak allasinterjukon (ezekre a piacokra dolgoztam aktivan, igy ezekrol tudok barmit is mondani).

THEHUNGARIANMINGLE · WWW.THEHUNGARIANMINGLE.COM 2014.07.01. 11:11:01

jo volt az iras :) en is itt vagyok Irorszagban mar 1 eve :))

Ahatis [DE] 2014.07.01. 11:11:01

@kibajono: Van rá mód, hogy a blogon kívül is kapcsolatba lépjek veled valahogy?

tableno 2014.07.01. 11:13:11

@Herr Géza: "Az elöbb ugyan nem írtam, mert nem akartam a dolgot erre kihegyezni, de az ominózus 1. állásinterjús tapasztalatot (mily meglepö) Magyarországon szereztem..." - hát igen, Magyarországon a standard válasz a bérigényedre az, hogy "hát sajnos nem tudunk ennyit ajánlani, sorban állnak a frissdiplomások, akik a feléért elvállalják". Aztán persze sírnak a cégek, hogy aki teheti (értsd: ért is valamihez), elhúz nyugatra...

kibajono 2014.07.01. 11:14:34

@Ahatis: menj ra a profilomra, ott lesz egy uzenetkuldes fulecske, es ott tudsz uzenetet kuldeni nekem :)

@45eskoltozik: es te merre vagy? Dublin? Szeretsz itt lenni? :)

Evain 2014.07.01. 11:16:08

@kibajono: apropó, azt miazistenért kérdezték tőled, hogy India melyik részéről származol? :D
Feltételezem nem az indiai helpdeskes akcentust tolod :D

Herr Géza 2014.07.01. 11:16:38

@Kövérmadár [swe]:
"Onmagunk eladasa egy olyan muveszet, amihez en nem ertek, sajnos."

Ez így igaz (mármint az, hogy müvészet...). A feleségem szerint én ehhez olyan jól értek, hogy öt is én szoktam "eladni"... :)))
Arra való hivatkozással, hogy a nejem nyelvtudása munkajogi szinten azért nem elég exakt, eddig elkísértem majd az összes (három) állásinterjújára. Föl is vették öt is mindenhova, bár a harmadiknál már megkért a HR-es, hogy miután nem engem szándékoznak felvenni, talán várjak az ajtón kívül, majd a szerzödést az aláírás elött átnézhetem... :DDD Legutóbb viszont legnagyobb meglepetésemre az asszonypajtás letiltotta a részvételemet, mindenáron egyedül akart menni és sikerült is. Büszke is voltam rá fenemód.

Quercus a favágó 2014.07.01. 11:31:59

@Kövérmadár [swe]:

Nekem az erdei munka külföldön felejtős. Itthon, miután "szabad úszó" vagyok, megtehetem, ha elfáradok leülök pihenek, vagy kihagyok 1-2 napot. Na ezt munkahelyen nem lehet megtenni. Legfeljebb mint vállalkozó lenne esélyem.
A másik dolog, még mindig útálok tanulni(gyerekkororom óta). Nyelvet is.

Egyébként öregségemre értettem meg milyen igaz az a mondás, holtodig kell tanulni. Ha nem cseszem el az eltelt 30 évet, és megtanulok még egy pár szakmát, lehet,itthon is egyszerűbb lenne a dolgom.

Na majd a következő életemben!

kibajono 2014.07.01. 11:32:32

@Evain: allitolag nemet akcentusom van, de altalaban nem tudjak hova tenni. Azert kerdezte az interjuztato, mert nem hallott meg "Hungary"rol, es azt feltetelezte, valami "india, azsiai orszag vagy megye". Voltak gondok... :)

Mr Long 2014.07.01. 11:32:58

@Babette.: "ó, igen, ezek mind azt mutatják, hogy tárgyalási szintű....." Besz@ras, de Mon a targyalasi szintu nyelvtudas az kozepfokot takar.

Quercus a favágó 2014.07.01. 11:34:23

@Herr Géza:

""Onmagunk eladasa egy olyan muveszet, amihez en nem ertek, sajnos."

Ez így igaz (mármint az, hogy müvészet...). A feleségem szerint én ehhez olyan jól értek...."

Ja Gejza, neked könnyű dolgod van. Ha úgy nézel ki, mint az avataron, a HR-es elájul az interjún, hogy valaki 300 éves korában is dolgozni szeretne. DDDD...

tableno 2014.07.01. 11:34:51

@kibajono: és az elköszönéskor nem szólítottad "sahib"-nak? :)

THEHUNGARIANMINGLE · WWW.THEHUNGARIANMINGLE.COM 2014.07.01. 11:38:52

@**mimi**: en nem vagyok hr-es de...legyen egy "i can do it" hozzaallasod..

THEHUNGARIANMINGLE · WWW.THEHUNGARIANMINGLE.COM 2014.07.01. 11:38:52

@kibajono: igen Dublin ! igen kimondottan bejon Irorszag , az irek is :) bar en multi kulti helyen dolgozok azert vannak ir munkatarsaim is ..ja a nyelv :) en amerikai angolt beszelek hat volt nagy nezes a reszemrol..de mivrl az irek majmolnak mindent ami amerikai es halljak az en akcentusomat valtanak egy ertheto angolra LOL..

Mr Long 2014.07.01. 11:42:42

@Kövérmadár [swe]: "Nekem eddig csak laposkuszasos interjum volt." Az elso alkalom, amikor valoban hasznaltam a nyelvtudasom az az allasinterjum volt. Zabszem az volt rendesen. Utana azonban annyira megnyugodtam, mert erztem ez megvan. Boldog is voltam kb 15 percig, amig nem kellett kajat rendelnem a KFC-ben. Na akkor osszeroskadtam, hogy nem ertem a csajt. Es belegondoltam, itt fogok elni, lesz munkam, de ehenhalok, mert nem tudok kajat rendelni...

nezzazegfele [Hu ] · http://www.nezzazegfele.blog.hu 2014.07.01. 11:43:09

@kibajono:

Tetszik a stílusod. Sok sikert Írországban!:)
Engem is érdekelnének az állásinterjúkkal kapcsolatos belső titkok :)

Mr Long 2014.07.01. 11:45:33

@tableno: Tolem nem friss diplomaskent is megkerdeztek, miert kerek ennyit, ha nincs csaladom es hitelem sem... DE ez nem magyar dolog, mert lengyel munkatarsam ugyan ezt mondta a korabbi lengyel interjuirol.

nezzazegfele [Hu ] · http://www.nezzazegfele.blog.hu 2014.07.01. 11:46:45

@QUERCUS:
Akkor Te is túlképzetté lennél. Az sem jó. Legalábbis itthon nem előny.
Szegény anyám forog a sírjában, mert hallgattam rá.

@Mr Long (UK):
...és akkor felfedezted az önkiszolgáló egységeket? :)
De látod, csak sikerült, nem haltál éhen. :)))

Ugyandehogy (törölt) 2014.07.01. 11:46:47

@zöldeketbeszélek: te talalkoztal olyan emberrel,aki azert jott haza,mert nem tudott angolul?

Ugyandehogy (törölt) 2014.07.01. 11:49:09

@Kriszta D: en nem ezt vitatom, felreertes van.
en az ellentetes nyilatkozaton akadtam meg.
h eloszor azt mondja, nem jo az angolja, majd targyalasi szintu, majd nem ert egy szot sem.
ezt nem tudom osszerakni

Ugyandehogy (törölt) 2014.07.01. 11:51:07

@tildy[UK]: neked is lad mint fenn
nekem nincs bajom senki nyelvtudasaval, tolem menjen mindenki, anelkul is akar, en is mennek.

nezzazegfele [Hu ] · http://www.nezzazegfele.blog.hu 2014.07.01. 11:51:28

@Mr Long (UK):
A férjem mindig csodálkozik, hogy folyton nekem szegezik a kérdést a családdal kapcsolatban, mert tőle sosem kérdezik meg.
Persze baszki, mert te férfi vagy! :D
Biztosan a homlokomra van írva, hogy a családért tűzbe mennék. Vagy nem tudom.
Ha sikeresen átlendülünk a család problematikáján, mindig jönnek a túlképzett dumával, meg megpróbálnak lenyomni, aztán mondanak egy minimálbéres összeget, amit tudnának fizetni.
Egyszer elegem lett, dolgozni akartam nagyon, és azt mondtam, hogy oké, legyen.
Azonnal visszakozz a részükről, hogy ááá, nem, mégsem, mert úgyis ott hagynám őket egy zsírosabb állásért...
Igazodjon ki rajtuk az ember...

Az egyébként mennyire általános külföldön, hogy kérjenek egy komplett megoldást valamilyen vállalati problémára, szépen becsomagolva a felvételi interjúba?

Evain 2014.07.01. 11:53:30

@kibajono: hubakker, azért ez durva. Megértem, ha valaki keveri Lettországot meg Litvániát, még azt is elnézem, hogy keverik Budapestet meg Bukarestet, de hogy egy európai országot India megyéjének hiszi egy interjúztató, azért az erős. :D
Remélem mondtad neki, hogy namaste? :)

kibajono 2014.07.01. 11:55:20

@Babette.: sosem mondtam, hogy nem jo az angolom. Elnezest, ha felreertettel, annyit mondtam, az a 3. nyelvem, nem 2., es a nemetem annak idejen jobb volt egy picit, de mind angolul, mind nemetul bonyolitottam le targyalasokat, es barmikor valtottam gond nelkul a 2 nyelv kozt. Nemetet tanultam 16 evig es hasznalom napi szinten, angolt pedig 8 evig es hasznalom napi szinten. Itt a kulonbseg.

Kriszta D 2014.07.01. 11:57:31

@Babette.: Lehet, hogy a 'nem jó' az ilyen tipikus magyar hozáállás, a 'társalgási szintű' az a realitás, az meg, hogy semmit nem ért, tényleg ilyen helyzetspecifikus átmeneti állapot volt... :)

Különben én nem szoktam hinni ezeknek a nyelvtudást kutató bemondásos alapon működő felméréseknek sem. Egy nyugat-európai ha már kb. tud egy korsó sört kérni valamilyen nyelven akkor azt mondja, hogy ő beszéli azt a nyelvet, egy tipikus magyar meg addig azt mondja hogy egyáltalán nem beszéli, amíg nincs azon a szinten hogy magabiztosan folyékonyan el tudjon társalogni... (pl. én most azon a szinten vagyok spanyolból, hogy már eléggé sokmindent megértek, rendszeresen olvasok, tévézek, hallgatok rádiót, de nem tudok még helyesen választékosan és folyékonyan beszélni, úgyhogy mindig azt mondom, hogy NEM tudok spanyolul - és sok magyar ismerősöm esetében is ugyanezt figyeltem meg...)

Quercus a favágó 2014.07.01. 11:58:15

@nezzazegfele:

Hát nem tudom. Erdésznek tanultam ugye, mert ez volt a gyerekkori vágyam. Aztán az elmúlt több mint 35 évben alig dolgoztam a szakmámban. De annyi eszem nem volt, hogy tovább menjek, és közgazdasági, vagy jogi vonalon, ami mindig is érdekelt, képezzem magam. Vagy esetleg kitanuljak egy tisztességes szakmát, amivel lehet boldogulni.
Hiába, aki hülye, az hülye.

Mr Long 2014.07.01. 12:01:00

@Evain: Azert a fejvadaszok is megernenek egy miset, nem kell oket a sok eszuk miatt felteni...

kibajono 2014.07.01. 12:01:48

@nezzazegfele: Amikor egy komplett megoldast kernek egy problemara, azt hivjak STAR- interjunak, Magyarorszagon nem igazan hasznalatos, csak amennyiben Assessment Centerben folyik a kivalasztas, de akkor sem teljes mertekben olyan modon, mint amit itt tesznek. STAR a Situation, Task, Action, Result szavakbol jon, kompetencia-alapu interjutipus. Vagy feldobnak egy problemat (ez esetben a szituacio adott), vagy neked kell vazolni egy problemat amit megoldottal. Itt arra kivancsiak, mennyire jo a problema-felismero es -megoldo kepesseged, mennyire vagy kreativ. Remelem, tudtam segiteni.

tableno 2014.07.01. 12:03:06

@Mr Long (UK): én sem friss diplomás voltam. Épp az volt a bosszantó, hogy a friss diplomás bérekre hivatkozva próbálták lenyomni a fizetést, miközben az állás feltétele minimum 5 év tapasztalat volt.

nezzazegfele [Hu ] · http://www.nezzazegfele.blog.hu 2014.07.01. 12:04:16

@QUERCUS:
Mostanra értél meg rá. A fősulimon volt egy 65 év körüli férfi, elég bácsis kinézettel. Többen előadónak néztük, aztán felvilágosítottak, hogy hallgató ő is. :)
Csak biztatni szeretnélek. :)

Ugyandehogy (törölt) 2014.07.01. 12:08:45

@Kriszta D: ez bizony igy van. a ceges angoltanarom is mindig mondta, h jobban tudok beszelni, mi,t gondolom.
de hat meg a peldaszovegeket is alig ertettem a magnorol

Ugyandehogy (törölt) 2014.07.01. 12:09:30

@QUERCUS: szamos csoporttarsam van a korosztalyodbol. csak mondom.

nezzazegfele [Hu ] · http://www.nezzazegfele.blog.hu 2014.07.01. 12:11:17

@kibajono:
Köszi a részletes választ.
Ezeken az interjúkon egyedül vagyok, tehát AC kilőve. (Két AC-n voltam eddig életemben, egyszer 18 évesen, ott fel is vettek a céghez, másodjára meg 37 évesen. Tartalékosnak kerültem be, végül nem nyertem felvételt.)
Ellenben a másik oldalon vadul jegyzetelnek közben, ezért gyanús leginkább. Állásinterjúnak álcázott ingyenmunkának tűnnek ezek az alkalmak.

Az informatikus férjemnek eddig egy ilyen esete volt, nekem 99%-ban csak ilyen van.
Tény, hogy elég ritka szakmában "utazok", és elég szr helyen rakott le a gólya is, lassan a környékbeli városok is HHH-sok lesznek, nem csak a kisebb települések, ahonnan pl. most is írok.

2014.07.01. 12:11:50

@kibajono: Nekem tetszett a poszt, kulonosen a koboldos resz (komolyan!). Koszonjuk hogy bekuldted, es tovabbi sok sikert Irorszagban vagy barhova is vezessenek a koboldok...

nezzazegfele [Hu ] · http://www.nezzazegfele.blog.hu 2014.07.01. 12:12:48

@Babette.: Ezek szerint másokhoz képest a nyelvérzéked jobb lehetett, mint amekkora önbizalmad volt?

Herr Géza 2014.07.01. 12:17:42

@QUERCUS: Mondd meg nyugodtan direktben, ha nem tetszik az avatarom.... :))) Biz'isten lecserélem a kedvedért. :DDDDDD

2014.07.01. 12:20:42

@Babette.: Azert mert az a rengeteg ember akinek 'nem sikerult' tobbnyire megtartja maganak a kudarcelmenyet. Pl. en sem ajanlanam senkinek ahogy Angliaba mentem, mert nagyon nem mukodne az emberek 99%-anak, mar akkor sem mukodott volna mikor en csinaltam es most szinte senkinek nem mukodne.

Kriszta D 2014.07.01. 12:20:46

@Babette.: az nem csoda, a magnós példaszövegek általában olyan rettenetesek, hogy még anyanyelvű beszélők se értik :D

2014.07.01. 12:24:53

@Babette.: Szerintem azert nem erted mert nem voltal meg ilyen helyzetben. Ez nem azt jelenti hogy nem igaz. En minden tovabbi nelkul el tudom kepzelni hogy valakinek folyekony az angolja es mar evek ota targyal angolul, de Irorszagban eloszor szinte semmit nem ert. Ez teljesen realis es elkepzelheto. Pl. az angol ferjemmel siman elofordul hogy nem ert mas angol anyanyelvu embereket, pl. del-afrikaiakat. Nyilvan nem arrol van szo hogy semmit nem ert, de ha a szavak egy reszet nem erted illetve nem tudod mire utalnak azzal amit mondanak, az mar eleg zavaro lehet.

2014.07.01. 12:26:53

@Kriszta D: Haaat... Nem tudom, lehet hogy van ilyen szoveg, de en angoltanarkent rengeteg hangfelvetelt hasznalok kulonbozo forrasokbol, kulonbozo kiejtesekkel, es meg egy sem volt amit en ne ertettem volna. Azert olyan szoveget ami folyekony beszelonek nem ertheto altalaban nem hasznalnak ilyen celra.

2014.07.01. 12:32:20

@Herr Géza: :) Mennyire igaz. Mindketto elofordult mar velem, szerencsere a masodik verzio gyakrabban mint az elso... A mostani munkam tipikusan az amit leirsz a masodik pont alatt, mikor eredetileg komolyan arra szamitottam hogy az elso par het utan feltesznek a repulore es hazakuldenek...

Evain 2014.07.01. 12:36:51

@Kriszta D: azért az elvárási szintek is mások. Pl én mielőtt kiköltöztem, meg voltam győződve, hogy társalgási szinten beszélem az angolt. Na jó, ha nagyon muszáj, akkor tárgyalási. Kiköltözve megdöbbenten tapasztaltam, hogy az átlag holland, aki szóbaállt velem, nemhogy kissé, de jóval gyengébben beszéli nálam az angolt. A munkatársakat is ideértve. Ezen a mai napig nem tudok napirendre térni.
Jó, a férjem durván ludas ebben. :P

Herr Géza 2014.07.01. 12:39:53

@tableno: Ja, imádtam én is, amikor otthon azt mondta a "fönök", hogy annyit nem tud fizetni, mert mit szólnak a többiek... söt, annyit ö sem keres...(Erre szívem szerint rögtön vágtam volna, hogy mit tehetek én arról, ha te hülye vagy...)
Vettem egy mély levegöt, és elmagyaráztam neki, hogy akkor oldja meg a problémáját a frissdiplomás, németül nem, vagy gagyogva tudó minimálbéres srácokkal, akkor viszont miért hívott ide? Vagy oldja meg ö maga. Ja, hogy nem tud annyira németül? Én tudok, ennyi az áram, döntse el mi kell neki és hívjon vissza, ha kiforgatta a pénztárcáját. Azt hittem soha többet nem hallok felöle, de egy óra múlva felhívott, hogy OK. Még nem kicsit szánalmasan mosta is az agyamat, hogy el ne áruljam a fizumat a többieknek, mire rákérdeztem, hogy miért is tenném? Akkor meg persze már én gondolkoztam el, hogy érdemes-e egy ilyen kezdés után belemenni az egészbe. Aztán rábólintottam és ugyan folyamatos szikrázások közepette, de a válságig lenyomtunk közösen 1,5 évet. Amikor beütött a krach a cégnél is, tudtam, hogy én leszek az elsö a lapáton, úgy is lett. Azért a búcsúzásnál még törlesztett egy keveset anyagilag az "interjúért", nem volt jelentös összeg, ráhagytam, hogy költse gyógyszerre... :)))

Quercus a favágó 2014.07.01. 12:49:05

@Babette.:

Ahhoz először el kellene adni Nógrádban a szülői házat, hogy anyám le tudjon költözni a húgomékhoz Veszprém megyébe.
Amíg ott él, én sem nagyon tudok mozdulni, mert én vagyok közel hozzá(120 km), ha valami gond van(szokott lenni, 80 éves).

Aztán lehetne elindulni pl. a Dunántúlra munkát keresni. Persze a szakmámban ott sincs esély.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.07.01. 12:49:22

@Evain:
Nem feltetlenul.
Egy markans kep alakulhat ki az EUt elozonlo magyar ciganyokrol. Ha bekerul az ujsagba, mar konnyu osszekapcsolni a kettot es egy atlagember nem feltetlen azt vonja le, hogy a cigany annyira magyar, mint amennyire a thai feleseg sved.

Kriszta D 2014.07.01. 12:51:58

@Mirjam2: Lehet, hogy akkor azokat az egyetemi angol alapvizsgára meg a Rigó utcai közép-felsőfokúra tartogatják ;) Amúgy már sok éve nem hallgattam egyet sem, úgyhogy nem tudom mostanában milyenek vannak...

2014.07.01. 12:52:49

@Evain: En sem! Hogy miket tud meg az ember :)

2014.07.01. 12:56:57

@Kriszta D: Mondjuk a Rigo utca az egy kulon kategoria... Hangfelvetelekkel nem vagyok kepben, de egyszer megneztem a pelda feladatsort ami a honlapjukon van angol felsofoku nyelvvizsgara, es egy csomo kerdes egyszeruen hibas volt - egyik valasz sem volt jo! A tobbinek a nagy resze pedig bar nyelvtanilag korrekt volt, de teljesen 'angoltalan', olyan amit anyanyelvi angolok nem ugy mondananak. Teljesen eletszerutlen volt az egesz.

Quercus a favágó 2014.07.01. 13:02:15

@nezzazegfele: @Babette.:

A mi családunk egykeresős. Nekem az időmet maximálisan kitölti a pénzkeresés. Nem fér bele a tanulás. Na meg értelmét sem látom. Szakmai vonalon nem nyújtana plusz lehetőséget, egyéb területen meg főleg nem. A kisebb lányomnak még lesz 2 év mesterképzés fizetősön(második diploma), megbiztattak, hogy 700 000 Ft lesz a tandíj /év. Na ezt még valahogy össze kell hoznom. Most azon gondolkodunk, megpróbálja megcsinálni valahol külföldön, ha már ennyit kell fizetni.

@Herr Géza:

Figyelj, nincs gond az avatarral, de azért egy dizajner fémkeretes szemüveg jobban állna!!!!!!!

2014.07.01. 13:03:34

És isznak whiskeyt a koboldok? :))))

Evain 2014.07.01. 13:06:08

@Kövérmadár [swe]: lehet, hogy igazad van, de nekem ezt nehezemre esik összehozni azzal a jelenettel, hogy én egy nemzetközi cég (vagy fejvadász) vagyok, és videós skype interjút tartok egy kimondottan fehér bőrű nővel, akinek sem az akcentusa, sem a neve nem hozható össze indiával, és ahelyett, hogy megkérdezném, hogy hol van Hungary, ha már nem vagyok biztos, magabiztosan megkérdezem, hogy India melyik régiója? :D
(arról nem is beszélve, hogy vazzeg, ha skype interjú, akkor google a te barátod).
Szóval megpróbáltam elképzelni, hogy milyen körülmények között tartanám elfogadhatónak egy európaitól ezt a kérdést feltenni, de nem megy. Pedig vizuális típus vagyok. :)

nezzazegfele [Hu ] · http://www.nezzazegfele.blog.hu 2014.07.01. 13:13:40

@QUERCUS: Ilyen árak mellett lehet, hogy tényleg jobban járna egy külföldi egyetemmel... :(
Az egykeresős modelletek kényszerűségből alakult így, vagy kényelemből?
Eléggé lehajszoltnak tűnsz nekem sokszor... Élni és pluszban összerakni egy kisebb vagyont az oktatásra igencsak megterhelő lehet.
Suli mellett dolgozik valamit a gyerek?

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.07.01. 13:23:33

@Babette.: Inkább a Munkahelyi Terroron szoktam olyan sztorikat olvasni, hogy nyelvtudás hiányában hogyan verik át a közvetítők, vagy éppen a munkaadók az egyszeri jómunkásembert...aki vagy üres zsebbel vagy sem, de hazakullog és eső után köpönyegként segítséget kér egy blogon...

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.07.01. 13:26:24

@Mirjam2: Én a Rigó utcában vizsgáztam most tavasszal és nagyon kellemesen csalódtam. A nyelviskolában pld. csupa olyan hanganyagot kaptunk, amit alig lehetett érteni. Nem csak a kiejtés miatt - kőkemény dél-olasz akcentus - hanem az alapzajok miatt is. Mondjuk riport egy fitnesz-teremben...
A vizsgán egy nagyon szépen, tisztán beszélő nő hangfelvételét kaptuk egy országúti rablásról. Nem lassan beszélt, hanem normálisan, tényleg csak a szókincsen múlt a megértés.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.07.01. 13:28:01

@QUERCUS: Nem irigyellek...de a lányod nem tud az egyetem mellett egy kicsit dolgozni, hogy enyhüljön a rád nehezedő nyomás?

Ugyandehogy (törölt) 2014.07.01. 13:36:04

@nezzazegfele: nyelverzek? na az az, ami nincs nekem.
tul jo az anyanyelvem, tul olvasott vagyok hozza stb, nem ragozom, egyszer mar feldobtam temanak, es nem ertettek egyet velem:)

Ugyandehogy (törölt) 2014.07.01. 13:37:44

@Mirjam2: vilagos. en mindig ott akadok meg, hogy nemhogy szavakat nem ertem,el sem jutok odaig, mert el sem tudom kuloniteni oket a beszedben.

Ugyandehogy (törölt) 2014.07.01. 13:39:59

@QUERCUS: ertem. vagyis nem, miert nem veletek lakna?

azert korulneztel, milyen eselyeid vannak?

Quercus a favágó 2014.07.01. 13:42:11

@nezzazegfele: @zöldeketbeszélek:

Az egykeresős dolog inkább kényszer. A feleségemnek sincs "piacképes" szakmája, bár itt Borsodban az sem jelent semmit.

A lányomnak már van egy közgazdász diplomája, most doktorandusz, ezért kap fizetést, mellette nappalin végzi a földtudományit. A tandíja most még tűrhető, de ha meg akarja csinálni a mesterképzést is, az 5. évben már nem kap tandíjkedvezményt. Miután második diplomáról van sz, ösztöndíj sincs, hiába a legjobb az átlaga az évfolyamon.

Na de majd megoldjuk. Én még soha nem hátráltam meg egy probléma elől sem.

Ugyandehogy (törölt) 2014.07.01. 13:43:56

@zöldeketbeszélek: hat igen . bar en ott azt latom, h nem a nyelvvel,hanem az alap ismeretekkel van problema elsosorban. vagyis oket siman magyarul is atvernek.

Herr Géza 2014.07.01. 14:03:25

@zöldeketbeszélek: Hát az "egyszeri jómunkásember" igazából egy pozitív jelzö nálam. Ezzel szemben a kárvallottak jelentös része a minimális elövigyázatosság nélkül, nyelvtudás teljes hiányában döl be a "szakképzettség és nyelvtudás nem szükséges, fizetés nettó (!) 1500 €, szállást,ellátást biztosítunk" típusú fake hirdetéseknek, még akkor is, amikor a teljes rokonság+haverok megszívták már. És a mindenhol szembejövö jótanácsok ellenére kicsengeti biza' vígan egy olyan embernek/cégnek a 20-100e Ft költséget/közvetítési díjat/útiköltséget, akinek jó esetben max. a keresztnevét+mobilszámát ismeri. És teszi mindezt úgy, hogy nem hogy szerzödést nem lát soha, de még egy kockás papírra firkált nyugtát sem kap a lóvéról. Aztán a jobbik esetben már az ígért buszt is hiába várja otthon az indulásnál....
A legutóbbi kedvencem egy blogról az az ipse, aki egy telefonhívásra és egy telefonszámmal és névvel a zsebében kijött egy állítólagos soföri állásra. Megérkezése után kellett hívnia az ipsét, napokig telefonálgatott eredménytelenül, mire rájött, hogy bizony át lett b@szva. Szerencsére legalább talált a városban egy ismeröst (a család kajtatta fel otthon, amikor kiderült, hogy gáz van...), akinél meg tudta magát húzni, megetették, meg segítettek neki vmi mást keresni, de az sem jött össze (szakma: egy jogsi, nyelvtudás nulla). Se egy cégnevet, se egy címet, semmit nem tudott, csak azt, hogy mennyi nettót (!) ígértek neki (meg szállást). Mondjuk érdekes módon töle nem kértek pénzt, így "csak" az útiköltséget bukta, na meg a magával hozott pénzböl kb. egy nap szállást+kaját tudott volna állni, ha nem kerül elö az ismerös....
Tanulság: elvileg mindenki tudja....

adg 2014.07.01. 14:06:31

@Kövérmadár [swe]: Életem 6 állásinterjújából 5 az elmúlt hónapban volt. A hatodikat már leírtam korábban, a mostaniak elég egységesen sikerültek. Az egyik interjút egy fejvadász szerezte, aki tök véletlenül pont ekkor talált rám. Az egyik legjobb témába vágó cégnek vadászott. Én már láttam egy hírdetést ettől a cégtől, de az egy irodavezetői állás volt, olyat meg én nem akartam. Mikor beszéltem a fejvadásszal, akkor rákérdeztem, hogy ugye nem arról az állásról van szó, mert én csak tervezni akarok, nem irodát vezetni. Neeeem, dehogy, sima tervezőt keresnek. Ahogy megbeszéltük az interjún a ki honnan jött témát, szépen elővezeték, hogy miről van szó. Hát nyílván az irodavezetői állás volt. Innentől vicces volt nagyon, mert én mondtam, hogy nem vagyok erre alkalmas, nem ilyet szeretnék, ők meg győzködtek, hogy de igen az vagyok szerintük. Nem tudom, miből szűrték le, bár azt tudom, hogy felhívták az egyik kollégámat az interjú előtt, de szerintem ezt nem ő mondta nekik. Miután mindent megbeszéltünk, kértem egy hétvége haladékot, hátha meggondolom magam, de hétfőn írtam nekik, hogy nem lenne jó ötlet, és sok sikert kívánok nekik. :) Mégiscsak konkurenciák leszünk. Megköszönték az őszinteségemet, és sok sikert kívántak ők is.
Hát, érdekes volt. Többet nem állok szóba ügynökkel.
További 6 céget szúrtam még ki, egyik sem hírdetett állást. Írtam nekik, hogy mivel a cégünk megszűnik, itt a nagy lehetőség, itt vagyok. Egy helyről visszaszóltak, hogy most nem tudnak helyet adni, mert a kollégám gyorsabb volt. Egy helyről nem válaszoltak. 4 helyről meg behívtak beszélgetni.
Az elsőnél akarták, hogy azonnal kezdjek, de ez csak szerződéses állás volt, olyat nem akartam, csak alkalmazotti állást. De nem mondtam nemet, tartalékba tettem őket.
A második helyen szintén ilyen volt, de még csak nem is full timeos. Az rosszul esett.
A harmadik helyen minden jó volt, pont annyi fizetésre gondoltak, mint amit mondtam (Mik vannak... Lehet, keveset mondtam.) Viszont ez nagy cég, kicsit várni kell, míg a HR-en keresztülmegy a kérelem, hogy új pozíció lehessen Darwinban.
A negyedik hely még sokkal nagyobb, magyon multi, elképesztő méretű cég. Itt is pont annyira gondoltak, mint én. Itt egy hónap kell a HR-nek. :)
Aztán a második helyről visszahívtak, és kitalálták, hogy csinálnak nekem egy full timeos rendes állást. Ez a cég volt a favoritom, mert pont olyan dolgokkal foglalkoznak, amivel én is akarok. Nem kérdezték, hogy mennyi pénzt akarok, megmondták. Ez pont annyi lett, mint az előző fizetésem volt, nincs alku, ha ügyes vagyok, év végén prémium, az lesz a több. És kitanítanak egy halom dologra állítólag, ez is plusz. Igent mondtam nekik, majd meglátjuk, milyen lesz, eddig nem rossz, bár kicsit fiatalosak nekem. Nagyon pörögnek. De nem rossz. Remélem beválik.
Közben a harmadik cégtől telefonáltak, hogy ne haragudjak, de a hr még küzd, érdekel-e még mindig az állás, mert akkor kicsit még kéne várnom. :) Nem érdekelt.

Egyik interjún sem beszéltem hr-essel, csak irodavezetőkkel. Nem volt semmiféle teszt, játék, szitációs marhaságok. Kötetlen beszélgetés a városról, időjárásról, meg hogy minek jöttem ide, ők miért jöttek ide, meg bemutatták a cégeiket, miket és hogyan dolgoznak, hányan vannak, megbeszéltük, hogy milyen szomorú, hogy a miénk bezár, megkérdezték, miket csináltam, és kb ennyi.

Most jó pár évig nem akarok interjúra menni...

2014.07.01. 14:12:26

Hazugsag, Irorszag szarorszag, az irek mind suttyok es alkoholistak, es hol a szocialpolitikai megmondas a nagyvonalu segelyezesrol?

Megmielott.... csak viccelek termeszetesen, egy regebbi posztokra celoztam, mar regebben lattam, asszem tobb is volt, nemtudompontosanmar mi volt, de nagyon megmaradt bennem, ma ilyen szarkasztikus hangulatban vagyok, elnezest :D

Mindazonaltal a fenti nekem tetszik, orulok neki, hogy megis vannak akiknek bejott a "craic", a koboldos resz aranyos. Szerintem minden akcentushoz hozza lehet szokni seperc alatt amugy akarhol is van az ember, raadasul az Oirish van akik szerint kifejezetten "hot" (mondjuk szerintem ezek attol fuggnek ki beszel epp) szoval hajra. :D

nezzazegfele [Hu ] · http://www.nezzazegfele.blog.hu 2014.07.01. 14:25:14

@zöldeketbeszélek: Szoktunk :)))

@Babette.: Az olvasottság előnyödre válhat, ha szeretsz nagy szótárakat lapozni és elveszni bennük. Mire egy adott mondatot lefordítasz, ami álljon mondjuk 20 szóból, addigra hatvan másikat is megnézel. ;)

@QUERCUS: Én össze tettem volna a kezemet, ha anno csak egy diplomát is állt volna az apukám. De az érettségit is magamnak intéztem, ahogy a többi szakmámat is.
A lányod annyival többet fog keresni, ergo tud majd nektek segíteni, ha elvégzi a másoddiplomát, vagy csak ennyire ambíciózus?

@Herr Géza: Ezt olvasva csak egy cifra mondatszerkezet futott ki a számon...

@adg [Au, Darwin]: Sok sikert az új helyen :)
A normális ez a fajta állásinterjú lenne. Szerintem. Még emlékszem a hőskorból, amikor tőlem sem akarták megtudni a következő tíz év trendjeit egy adott témakörben.
A régi szép idők... :D :D :D

adg 2014.07.01. 14:29:38

A különböző angolt beszélő emberek témához:
Otthon az egyik angoltanárom egy kaliforniai lány volt. Nagy filmnéző a csaj, tőlem is kért mindenféle ausztrál filmeket, hogy képbe kerüljön. Aztán pedig feliratot is kért hozzájuk. A krokodil dándiból csak az amerikaiak szövegét fogta.
Aztán elmondta, hogy néha még a brit akcentusokkal is gondja van, az ír, meg afrikai meg egyéb izgalmasabbakat pedig nem érti. Sokat kell visszakérdeznie, de ez filmél ugye nem megy.

Itt viszont azt látom, hogy mivel mindenki jött valahonnan, mindenféle kiejtések vannak, így az ausztrálok pl mindent megértenek, az ázsiai makogást vagy az írt, teljesen mindegy.

adg 2014.07.01. 14:35:14

@nezzazegfele: Köszi.
"előnyödre válhat, ha szeretsz nagy szótárakat lapozni és elveszni bennük. Mire egy adott mondatot lefordítasz, ami álljon mondjuk 20 szóból, addigra hatvan másikat is megnézel."
Szerintem is nagyon hasznosak az egynyelvű szótárak. Elég sokszor szoktam kikeresni benne az ismeretlen szavakat, sokkal hatásosabban megmarad, mintha csak kinézem magyarul. Van, hogy rá se jövök a pontos magyar fordításra, de tudom, mi az.

TilosazA (UK) 2014.07.01. 14:37:45

Egyik hétvégén voltunk egy gulyásfőző versenyen, és aki ott szedte a belépőre a pénzt, azon erősen el kellett gondolkoznom, milyen nyelven beszél....aztán rájöttem, hogy magyarul. Volt benne egy vonóhúzás... de inkább több. Szóval ritkán, de a magyarral is meggyűlhet az ember baja.

Mr Long 2014.07.01. 14:37:48

@adg [Au, Darwin]: "Nem volt semmiféle teszt, játék, szitációs marhaságok. Kötetlen beszélgetés a városról, időjárásról, meg hogy minek jöttem ide, ők miért jöttek ide, meg bemutatták a cégeiket, miket és hogyan dolgoznak, hányan vannak, megbeszéltük, hogy milyen szomorú, hogy a miénk bezár, megkérdezték, miket csináltam, és kb ennyi."
Na valami, amit en is vallok! A mernokrol a munkaja beszel, nem maga! :D

nezzazegfele [Hu ] · http://www.nezzazegfele.blog.hu 2014.07.01. 14:39:40

@adg [Au, Darwin]: Igen, ez az! Pont így vagyok én is. Majdnem kardomba dőltem, amikor megértettem, hogy mit mond a férjem angolul, holott sosem tanultam a nyelvet.
Németül meg gyerekkorom óta, több-kevesebb kihagyással, és mégsem tudtam németül válaszolni neki.
Sokszor a szövegkörnyezetből kiérzem én is, hogy mi a mondanivalója és rákérdezek az adott szóra.
A hétvégén megpróbáltam angolul elmondani egy mondatot. Írtam is róla a blogomban.
Nagyon vicces szituációk kerekednek belőle :D

Evain 2014.07.01. 14:50:23

@TilosazA (En/Mum): aha, erről mindig az jut eszembe, hogy nálam az angol anyanyelvi tudás mércéje az Brad Pitt dumája a Blöffben. Azt még a felirattal is bajosan tudtam értelmezni :s

Aye aye 2014.07.01. 14:51:24

@kibajono: Helló, jó volt a poszt. Azon csodálkoztam, hogy visszamentél ügynökségi oldalra, ez jó döntésnek tűnt pont most, pont írországban? Van pörgés? Ahogy nézem, itt Mo-on legalábbis, mindenki lép át vállalati oldalra.

Quercus a favágó 2014.07.01. 14:52:28

@Babette.:

Nem akar most sem elköltözni, mondván, nem akar nyűg lenni egyikünk nyakán sem. De most talán van vevő a lakásra, és belátta, hogy a legjobb megoldás, ha eladjuk. Bár a húgomékhoz is csak úgy megy, hogy bérelnek neki egy lakást. Hiába, olyan magának való, mániákus mint én. Vagy én, mint ő. Most már összezavarodtam. Hozzánk is csak így jött volna. Na de mi is menni akarunk......Szóval érted. Nem? Én sem, de ez van.

@nezzazegfele:

Úgy gondolom, geofizikus, vagy hidromérnök végzettséggel könnyebben talál jól fizető állást, mint közgazdász.
Egyébként azt mondta, ha végez megy külföldre, visz bennünket, meg a nővérét is.. Nekem meg nem kell dolgozni, mert onnantól kezdve ő fog eltartani. Mondtam azt még meg szeretném élni. DDD.

Quercus a favágó 2014.07.01. 14:55:23

@TilosazA (En/Mum):

" Volt benne egy vonóhúzás... de inkább több"

Ezt úgy szokták mondani, a 100 tagú cigányzenekarból, kilencvenöten benne voltak, öten igazoltan távol.

kibajono 2014.07.01. 14:56:04

@Aye aye: koszonom a kerdest. Igen, van mozgas, sot, neha kicsit sok is a megbizas, jobban elvezem, mint a vallalati oldalon az ugykodesemet.

Herr Géza 2014.07.01. 14:56:58

@QUERCUS: "Nekem meg nem kell dolgozni, mert onnantól kezdve ő fog eltartani. Mondtam azt még meg szeretném élni. DDD."

Ezt a fiam is a fejébe vette, és kb.ugyanaz a hozzáállásom. Csak az a baj, hogy a fiam még csak 13 én meg 52. Necces lesz... Ill. dolgoznom már csak a korom miatt sem kell/lehet valószínüleg addigra. ;)))

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.07.01. 15:21:05

@QUERCUS: Le a kalappal mindkettőtök előtt. A doktoranduszok a tanszékek málhás szamarai, emellett még tanfolyamelső lenni egy másoddiplomás képzésen, nem semmi.

Mr Long 2014.07.01. 15:30:27

@kibajono: Egy fejvadasz hogy dolgozik? Marmint tudom, a ceg altal felallitott szempontoknak megfelelo embereket keres. De valojaban tuti mashogy csinaljak, kulonben nem keresnenek a profilomtol total eltero munkakkal.

tableno 2014.07.01. 15:30:42

@QUERCUS: te bocs, de a közgaszdász lányod mit szól az "alternatív" közgazdasági fejtegetéseidhez, amikkel itt a blogon szoktál engem boldogítani? Csak kíváncsi vagyok... :)

2014.07.01. 15:34:34

@Herr Géza: Ne mar, az ilyen szerencsetlenkedes fajdalmas... Azt vettem eszre hogy Angliaban viszont kb. az ellenkezo problema van, pl. az ugynokseg ami a mostani munkankra kikozvetitett bennunket, elvesztett egy csomo jeloltet mert nem tudtak meggyozni oket arrol hogy ez igazi allasajanlat es nem atvagas. A problema ott kezdodik hogy eleg sokat kell fizetni a vizumdijert, de ennek ennyi a koltsege tenyleg es a ceg nem tudja atvallalni mert regen egy csomo embernek kifizettek akik aztan meg az indulas elott meggondoltak magukat. Minden mast fizet a ceg, a repulojegyet is beleertve, es a vizumkoltseget is megteritik az elso fizetesbol. Szallast, utazast, biztositast, mindent fizetnek es napra pontosan erkezik mindig a fizetes is. A legtobb ember akit kivalasztanak megsem vag bele, nagyreszt azert mert gyanakvoak es nem hiszik el hogy ez egy komoly ceg stb. Azert vicces a kontraszt... De nyilvan az angolok egyszeruen megengedhetik maguknak hogy gyanakvoak legyenek, hiszen otthon sincsenek igazi anyagi gondjaik.

Aye aye 2014.07.01. 15:51:28

@Mr Long (UK): "Egy fejvadasz hogy dolgozik? Marmint tudom, a ceg altal felallitott szempontoknak megfelelo embereket keres." Egyrészt a megbízónál néha a fejvadász már jobban tudja (jobban meg tudja fogalmazni), hogy mit keresnek. Másrészt sokszor csak letapogatná az ismeretségi köröd, (ajánlást kérne akár nyíltan, akár óvatosan).
Harmadrészt vannak olyanok, akiket csak azért hívok fel, mert jó velük dumálni és mindig tudnak egy-két új hírt, pletykát a piacról. De persze van, amikor csak totál mellélövök, mert f.ngom sincs, hogy az oly hangzatos pozíció megnevezés tulajdonképpen mit fed.
:)))

Mr Long 2014.07.01. 15:53:33

@Aye aye: Pl gyartosori team leader-t keresnek es felhivnak, hogy erdekelne-e, pedig siman latja az oneletrajzombol, hogy gyartosornak nem csak a kozeleben nem voltam, de meg kepen sem lattam.

Quercus a favágó 2014.07.01. 15:58:38

@tableno:

A nagyobb lányom is közgazdász. Jókat mosolyog, amikor különböző blogokon(itt is) kifejtik, hogy nem igaz az az állítás, miszerint a multik kisíbolják a pénzt különböző könyvelési trükkökkel(persze tök legálisan) pl. Magyarországról, de más országokból is. Sokat tudna erről mesélni.

A kisebb lányom meg hasonló gondolatokat hall a tanszéken azoktól a tanároktól, akik többé kevésbé egyet értenek Róna Péterrel, Mellár Tamással, vagy Pogátsa Zoltánnal. Én is őket olvasom.

Egyébként van itt egy érdekes gondolatmenet Tölgyessy Pétertől. Ha gondolod hallgasd meg.

inforadio.hu/hir/belfold/hir-648104

Aye aye 2014.07.01. 16:02:27

@Mr Long (UK): Lehet, hogy az nem volt feltétel :))

Quercus a favágó 2014.07.01. 16:03:46

@tableno:

Ja és egyébként még egyszer sem cáfoltad meg az "alternatív közgazdasági fejtegetéseimet" érvekkel. Mert ugye az, hogy hülyeség, az nem érv, hanem vélemény.
Csak szólok.DDD.

nezzazegfele [Hu ] · http://www.nezzazegfele.blog.hu 2014.07.01. 16:37:02

@QUERCUS: Azok tényleg nagyon jó szakmák és egyre keresettebbek lesznek. Engem is a vízgazdálkodás felé löködött a tanárom anno. Engem akkoriban annyira nem nyűgözött le a dolog, de visszanézve látok benne rációt. Most is.

Szép tervek a lányod részéről. :)

tableno 2014.07.01. 16:37:04

@QUERCUS: emlékeim szerint nem ilyenekre mondtam, hogy hülyeség, hanem ennél jóval vadabb dolgokra (nem Róna-Mellár, hanem inkább Bogár-Drábik vonal). Komolyan szakmáról vitatkozni meg csak olyannal tudok, aki nem eleve azzal indít, hogy minden közgazdász/bankár/multi az emberiség söpredéke. Meg aztán eléggé off lenne ezen a blogon, ha belemennék. Viszont ha tényleg akarod, küldhetek neked privátban egy "elemzést", amit egy másik blogban írtam a témából.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.07.01. 16:40:00

@Evain: én azon röhögök, hogy vannak itt Indiában olyan taxisok meg boltosok, akik azzal villognak, hogy megkérdezik, honnan vagy, és vágják a fővárost, namost én egyszer se hallottam még Bukarestet, vagy más tévesztést :-) ugyan semmi mást nem tudnak, és miért is kellene, de a fővárosokat úgy tűnik bemagolták :-)

Quercus a favágó 2014.07.01. 17:03:00

@tableno:

Megköszönném, ha elküldenéd.
Egyébként nem azt mondom, hogy minden bankár, közgazdász, multi az emberiség söpredéke(közgazdászról főleg nem). A bankok, és a multik csak addig mennek el, ameddig engedik őket. Az egy más kérdés, jelentősen befolyásolni tudják, hol legyen a határ.
Egyébként olvasom/hallgatom Mihályi Páter, Lengyel László, Petschnig Mária Zita véleményét is. Csak velük kevésbé értek egyet.
Azon már vitatkoznék(bár én is ezt szoktam mondani), mennyire lenne "rendszeridegen" ezen a blogon egy olyan poszt, ami az elmúlt 25 év gazdaságtörténetét taglalná. Mert ugye a határátkelések túlnyomó többsége ennek az elcseszett gazdaságpolitikának az eredménye.

tableno 2014.07.01. 17:21:51

@QUERCUS: ok, ha este lesz időm, küldöm (ha nem, majd holnap). Egyébként azzal, amiket itt a témával kapcsolatban írtál, a fő bajom a hihetetlenül leegyszerűsítő és egyoldalú hozzáállás volt (meg az agresszív stílus). A közgazdaság nem fizika, ahol a részecskék szigorúan logikusan és a törvények által meghatározott módon működnek. Itt minden egyes részecske egy gondolkodó, autonóm ember, akinek a viselkedését csak igen korlátozottan lehet modellezni. Még egy frissen végzett diplomás közgazdász is csak ugatja a szakmát, ha nincs jópár év gyakorlati tapasztalata, így elég nehéz elviselnem, amikor egy lelkes amatőr próbál kioktatni. De persze személy szerint semmi bajom veled, más témákban mindig nagyon szimpatikusan nyilatkozol meg.

2014.07.01. 17:28:08

OFF

Ha már az elmúlt napokban szóba kerültek a prostituáltak:
444.hu/2014/07/01/emberek-vagyunk-nem-penznyelo-automatak/

tableno 2014.07.01. 17:31:20

@QUERCUS: na, sikerült mégis elküldenem neked a linket. Átjött?

Ugyandehogy (törölt) 2014.07.01. 18:00:21

@QUERCUS:
világos.
a mamának simán el kell magyarázni. nem hülye, csak öreg.
az enyémet se lehetett kirobbantani a házából, míg agyérgörcsöt nem kapott. de utána is mindig visszasírta magát oda...

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.07.01. 18:34:10

@Herr Géza: A 'jómunkásember' nálam sem pejoratív csengésű. Egyszerűen a munkásokat értem rajta, a valódi, kétkezi munkát végzőket. Az általad is vázolt szituban és amelyekről én olvastam, ilyen emberek szerepelnek, elvállalnak valamilyen szakmunkát, vagy építkezésen segédmunkát úgy, hogy már a kezdet kezdetétől mások jóindulatára szorulnak, hiszen semmit sem tudnak maguk intézni. Innentől kezdve pedig akár a homlokukra is írhatnák: balek vagyok, húzzál le! Annál is szomorúbb a helyzet akkor, ha a delikvens mondjuk a devizahiteles családi házát mentendő ugrik bele a bizonytalanba.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.07.01. 18:46:20

@Th's child: na akkor már értem, miért szálltak rá a norvég alapra.... a támogatásukkal működik ez a Szexmunkások Érdekvédelmi Egyesülete.

2014.07.01. 19:08:05

@Th's child: Elolvastam a cikket, illetve megneztem a kepeket es olvastam a hozzajuk kapcsolodo sorsokrol, engem az utobbi jobban megfogott mint a cikk. A cikkben sok uj informacio nem volt, nyilvan jo hogy vannak ezek a szervezetek es remelem hogy elernek valami eredmenyt, bar emlekszem hogy mar sok evvel ezelott is volt Mo.on ilyen szervezet, nem tudom javitott-e valamit a szexmunkasok helyzeten.

A cikkben azt mondjak hogy ok azokat kepviselik akik 'csak' gazdasagi kenyszer hatasara 'valasztottak' a szexmunkat; a kepalairasokbol tragikus sorsok rajzolodnak ki, tobb no ehezett a gyerekeivel mielott ezt az utat valasztotta, masok hajlektalanna valtak volna igy nem volt mas valasztasuk stb.

Azzal nem ertek egyet amit a cikkben mond valaki hogy mindenki kenyszerkent eli meg a munkajat - tehat minden munkat, igy a prostitucio sem rosszabb mas munkanal, igy az erveles. Ez egyszeruen nem igaz, mert szinte minden mas munkat lehet elvezni, en dolgoztam pl. gyarban betanitott munkaskent es meg annak is volt egy csomo pozitiv aspektusa, csapatszellem, ugy ereztuk hogy valami hasznosat hozunk letre stb., mig a szexmunkanal ez egyszeruen hianyzik. Lehet hogy van egy nagyon-nagyon vekony 'luxusprostitualt' reteg akik valamilyen szinten elvezik ezt a munkat, de ez az abszolut kivetel kategoriaba tartozik ha egyaltalan letezik ilyen.

2014.07.01. 19:09:30

@Chang Yai: Igen, es kifogasoltak hogy a Kereszteny Anyak Egyesuletet vagy mi a szoszt nem tamogattak! Egyertelmuen torvenysertes folyik a Norveg Alapnal! :)

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.07.01. 19:15:05

@Mirjam2: Igen, egyrészt a gazdasági kényszer is kényszer, másrészt meg az, hogy ez is csak olyan munka, mint a vízvezeték szerelés, egyszerűen önigazolás. Maszatolás. Bár valószínűleg kell is ideológiát gyártani hozzá.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.07.01. 19:16:44

@tableno:
Ez esetleg engem is érdekelne, ha szabad... :)

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.07.01. 19:18:15

@Philosoraptor:

Főleg hogy a fele nem is igaz. De hát ez kell az embereknek. Hazugságokat akarnak hallani.Norvégiában a takker is millomos meg hasonlókat.

2014.07.01. 19:20:07

@zöldeketbeszélek: Az egy dolog hogy aki belekenyszerult es nem lat belole kiutat, ideologiat gyart hozza. En is ezt csinalnam. Az egesz mas kerdes hogy az is ideologiat gyart hozza aki szabad akaratabol, minden kenyszer nelkul ugy dont hogy fizet azert hogy ezeket az embereket hasznalhassa. Na de en itt ki is szallok a temabol, terjunk inkabb vissza a koboldokra meg a kulfoldi allaskereses temajara...

2014.07.01. 19:22:28

@Chang Yai:

Bezony, olvasni kell a sorok közt.:)

@Mirjam2:

Ok.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.07.01. 19:29:50

@Mirjam2: Nem szeretsz parázson járni, igaz :)? De ami a felvetésedet illeti a témaválasztásról, támogatom :).

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.07.01. 19:33:44

@házelőtthinta:
Köszi, hogy benéztél!
Jajj, de kár, hogy már menned is kell! :)

2014.07.01. 19:40:34

@zöldeketbeszélek: Nem szeretek feleslegesen vitatkozni, szerintem mar mindent elmondtunk amit elmondhattunk ebben a temaban. Addig oruljunk mindannyian amig csak elmeletben beszelgetunk rola es egyikunk sincs olyan helyzetben hogy ilyesmire kenyszerulne.

Lukas Meier (törölt) 2014.07.01. 19:48:52

@Herr Géza: szörnyű ,hogy milyen emberek léteznek!

@mojyo: hihihi, ez jó volt :D

@tableno: nekem is elküldenéd? Érdekelne!

Lukas Meier (törölt) 2014.07.01. 19:48:53

@ta@Bebbi: bleno: akkor megvan az új célom: svájci nőt kell fognom.

Ha másoknak is sikerült, nekem is fog.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.07.01. 20:04:33

@Mirjam2: Kb. 2 percre van egy élelmiszerüzlet a házunk közelében, a fél lakótelep oda jár vásárolni. Mellette van egy türelmi zóna. Szóval nap mint nap látom, hogyan strichelnek a lányok, milyen kocsival járnak a stricik stb.

tableno 2014.07.01. 20:04:49

@Lukas Meier: hajrá! Csak ne azzal kezdd az ismerkedést, hogy minden nő kurva... ;)

2014.07.01. 20:09:55

@zöldeketbeszélek: Mit zavar ez teged? A stricik szabadon valasztottak ezt a karriert! :) Oke, most mar tenyleg kiszallok.

Lukas Meier (törölt) 2014.07.01. 20:27:54

@tableno: á, messze nem mindegyik az, de vannak olyanok is, különösen a vegyes párosoknál. Ugye a statisztika... :D

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.07.01. 20:56:17

ÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁ.
bocs.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.07.01. 20:59:33

A Matild fhosná le ezeket a nyavajás, mázligyár argentinokat...Ez a svájci mezben játszó, nemzetközi menekülttábor-válogatott majdnem megfogta őket... :D

Quercus a favágó 2014.07.01. 21:10:02

@Chang Yai:

Most ennyire jól esik, vagy ennyire fáj?

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.07.01. 21:13:51

@QUERCUS: lyukas vödörbe vizet hordani....

SzZoole 2014.07.01. 21:15:42

@geegee: neked is fel tunt?A svajci csapat tele volt echte svajci nevekkel.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.07.01. 21:18:03

@Kövérmadár [swe]: mindent én se tudhatok.
na megyek aludni, vége a meccsnek....

TilosazA (UK) 2014.07.01. 21:22:36

@QUERCUS: Durva ez a link amit megosztottál. Én ezért is haragudtam Vájmi-re, mert nem akarta látni, hogy mihez asszisztál. Ráadásul elég nagy szája volt hozzá, hogy leteremtsen, hogy nem igaz amit mondok.
Végül is ő látja közelről a dolgokat... Ráhagytam. De én sem értem azt, aki nő létére segít fenntartani ezt a rendszert.

SzZoole 2014.07.01. 21:23:50

@Kövérmadár [swe]: badaram,,hogy alsz a gyurasal,izmosodsz mar?En mar atleptem a 90 kilot:)))

nyuszigonosz 2014.07.01. 21:36:42

@Chang Yai: Te kihagyod Klinsmann-Boy´s versus Belgákat?

SzZoole 2014.07.01. 21:43:58

@nyuszigonosz(D): melyik csapat gyozelmere tippelsz?

nyuszigonosz 2014.07.01. 21:45:45

@Zoole[uk]: Iagázból nem tudok tippelni, mert nem is ismerem a belgákat, de nagyon remélem, hogy nem a Klinsmann csapat nyer.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.07.01. 21:46:39

@Zoole[uk]:
Lelkes vagyok, túl a 7. héten. Még nincs meg a Dávid szoborra emlékeztető külső, de érzem, hogy ott van az valahol, mélyen, eldugva bennem :)

A bemelegítő alapozást hétfőn fejeztem be, most kezdem a nagyonn súlyokkal való munkát (3x10-zel kezdésnek). Persze most is meg kell keresni azokat a súlyokat, amikkel "pontosan" 3x10-et tudok csinálni és nem többet. Nem egyszerű feladat, de szerintem jövőhét végére legkésőbb meglesz.

Onnantól pedig szépen apránként növelgetem az ismértléseket 12-ig, majd picit a súlyt (2,3kg a legkevesebb, amivel növelni tudok) és újra 3x10-et vagy 3x8-at. És így tovább.

Karácsonyra nem kevesebb a cél, mint a kisJézus külső :)

SzZoole 2014.07.01. 21:50:09

@nyuszigonosz(D): majd meg latjuk,remelem ez mar latvanyos jatek lesz.

SzZoole 2014.07.01. 21:54:18

@Kövérmadár [swe]: kitartas:)))
Kuldok egy kepet,egyenesen allok feszites nelkul,leggalabb egy ilyen V format erj el,jo sok munkaba kerul:)))

blackhairlady 2014.07.01. 22:05:58

@Zoole[uk]: Egyertelmu, hogy amerika gyoz:)

SzZoole 2014.07.01. 22:09:23

@blackhair-lady: tulajdonkeppen nekem mindegy,csak latvanyos jatek legyen,ne olyan mint a tegnap esti.

Quercus a favágó 2014.07.01. 22:11:01

@TilosazA (En/Mum):

Szerintem vajmi is hasonló cipőben jár. Kizártnak tartom, hogy ezt a munkát ital és drog nélkül hosszútávon csinálni lehessen.

TilosazA (UK) 2014.07.01. 22:20:31

@QUERCUS: Hát én nem tudom pontosan mit csinál, de amit mondott, az alapján ugye nem a sűrűjében van benne, csak időpontokat szervez, és ügyfeleket irányít ide-oda. Ehhez még talán nem kell drog vagy alkohol, hogy elviselje az ember. Csak nekem a lelkiismeretem nem bírná.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.07.01. 22:26:37

Kérdés a szakértőkhöz:
Mennyi időt érdemes eltölteni egy munkahelyen, különösen ha az az első? Mikortól mondhatja azt az ember egy interjún, hogy váltani szeretne, mert már nem fejlődik vagy más terület (is) érdekli?

@Zoole[uk]:
Kitarátás az van. Csinálom, megyek, küszködök és nem hagyok ki edzésnapot sem (eddig egyetlen alkalom volt, de azt muszáj volt).
Az evéssel vannak gondok, nagyon nehezen állok vissza az 1600 kcal-ás diétáról. Úgy pedig nehéz tömeget növelni :(
De így is alakul a külsőm, ha nem is hurkás izmok nőnek rám, de az összkép azért már sokkal jobb, mint volt.

Igen derék hátad van! Gondolom nem 3 hónap volt elérni.
A másik kínkeserves dolog az lesz, amikor az "utolsó" zsírhurkákat kell eltűntetni az oldalamról és hasamról.

SzZoole 2014.07.01. 22:34:41

@Kövérmadár [swe]: az evesre ajanlanam a marhalabszar,csulok es koromporkolt kombot az meghozza a vart hatast:)))

Quercus a favágó 2014.07.01. 22:38:09

@TilosazA (En/Mum):

Szerintem az övé sem bírja. A kommentjeiből nekem egyértelműen ez jött le. Szenved, nem kicsit. De majd egyszer elmondja.

Quercus a favágó 2014.07.01. 22:40:43

Aki meccset néz, annak jó szurkolást, aki pihenni tér(mint én), annak jó éjt.

www.youtube.com/watch?v=BzLbdS5S4FY

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.07.01. 22:46:56

@Zoole[uk]:
Ebben biztos vagyok :)
A "probléma", hogy így is napi 6-7 alkalommal eszem és egyszerűen nem tudok már sokszor többet enni. A csirkerizs-t pedig nem szeretném egy életre meggyűlölni, így ki kell találjak mást is.
Jövőhétre szerintem benevezek valami darálthúsos rakottkrumplira, kolbásszal :)

Vagy veszek a boltban 1 kg medvehúst és megcsinálom pörköltnek :) (vagy paprikásnak, fene tudja mit lehet belőle összerakni)

Badeni_lakos 2014.07.01. 23:25:01

OFF: Sopron VOLT Fesztivááál!!! A legnagyobb fless, gyertek át a határon és bulizzunk!!!! :)))

ON!!
Party is going ON!!! :))

SzZoole 2014.07.01. 23:36:25

@blackhair-lady: ez az USA kapus ki vedi a belgak szemet is,hat nem a csapaton mulik,hogy meg nem kaptak vagy 3-at

Laszlo Vig 2014.07.01. 23:55:23

10 eve elek Dublinban es az ilyen cikkektol teljesen kivagyok.
Egy allas-toborzo nem feltelenul ert ahhoz a szakmahoz ahova mukaerot keres. Az ir akcentus valoban kulonbozo, mint peldaul az amerikai, de a 'kulon allatfaj' megjegyzes nagyon primitiv ember velemenyere utal.
Ismert emberek beszelik az ir angolt, ugy mint pl. Colin Farrell, Daniel Day-Lewis, Liam Neeson, Bono,,, es meg sorolhatnam a szinte vegtelen listat.
Sokan mennek kulfoldre munkat vallalni es meglepodnek, amikor a targyalasi szintunek hitt angolja meg a helyi kozertben sem megy el.

nyuszigonosz 2014.07.02. 00:03:05

@Zoole[uk]: A belgák tényleg sokkal jobbak, csak az amiknak meg jó kapusuk van.

blackhairlady 2014.07.02. 00:13:43

@Zoole[uk]: Viszont most kaptak kettot:( Azert szep teljesitmeny ez toluk, nem egy foci nagyhatalom:)

tsabus UAE 2014.07.02. 00:21:24

@Laszlo Vig:
- Csak a kedvedért olvastam el megint a posztot, de sehol nem olvastam, hogy ő ért "a szakmahoz ahova mukaerot keres".
- Ahogy az ír akcentus egy "külön állatfaj", úgy a primitív emberek és a humort nem ismerők is...
- Kutyát, macskát és egyéb háziállatot sem érdekel, hogy ki beszéli azt a nyelvet/akcentust ! Egy kívülről jövőnek akkor is nehéz megszokni.
- Igen, mindenki ezt mondja - még a posztoló is.
Szóval, mit is szerettél volna mondani ? Hogy ideges vagy ? :-)

Világpolgár2012 2014.07.02. 00:24:24

@nyuszigonosz(D):
Csak ne mindig a hosszabításban kezdődne a játék! Férj éppen ment volna aludni amikor az amcsik belőtték a gólt. Most már végignézi :)

nyuszigonosz 2014.07.02. 00:27:26

@Világpolgár2012: Csupa hoszabbítás ez a VB.
És tényleg akkor kezd érdekes lenni a játék, mikor már a hosszabítás van.
Lehethogy csak több játékot szeretnének adni a válogatottak a népnek ugyanannyi belépöjegyért. :-))))

Világpolgár2012 2014.07.02. 00:27:31

@blackhair-lady:
USA nem foci nagyhatalom, de hat játékos német (is), akik Németországban játszanak :) Jól összeválogatta őket Klinsmann, mindegyiknek az apja amerikai, anyja német, most már látom a logikát a csapatösszeállítás mögött :)

Világpolgár2012 2014.07.02. 00:31:39

@nyuszigonosz(D):
A mai nap különösen hosszú volt :) Az anyósommal néztem Argentínát, most meg az egész család nézi, még anyukám is fent van, pedig ő már aludni szokott ilyenkor. Kezd érdekes lenni a VB :)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.07.02. 01:51:29

@Zoole[uk]: Az! A nagy része mindenféle albán, arab, meg exjugó csávó.Nincs ezzel semmi baj, de mi közük van a svájci válogatotthoz?Semmi... :D

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.07.02. 01:59:09

@Kövérmadár [swe]: Látod, ide vezet a túlságosan precíz fogyókúra...vissza kell hízni... :D

Amúgy meg egy kérdés: egyszer láttam valami doksi filmben, hogy egy csávó valahogy túl gyorsan, vagy túl jól fogyott le és a hasán megmaradt egy vastag bőrredő.Nem tudott sehogy máshogy mexabadulni tőle, csak úgy hogy leműtötték róla.Gyakorlatilag sima üres hasbőr.Nálad nincs ilyesmi gond?(Már bocsi, ha nagyon indiszkrét (milyen mező?), akkor csak privátba, vagy akár sehogy ne írd a választ...).Vagy egyszerűen nem volt nagyon gyors a fogyásod?

pappito · http://pappito.com 2014.07.02. 02:05:01

@Világpolgár2012: szóval német golddiggerek akik nyugati férjet fogtak maguknak statisztikailag? :))))

Világpolgár2012 2014.07.02. 02:14:15

@pappito:
Ja-ja, ráadásul azt hiszem, mindegyik apa "African American Serviceman/Soldier" volt :))) Jóképű gyerekeik lettek legalább :)

pappito · http://pappito.com 2014.07.02. 02:17:35

@Világpolgár2012: meg jól is focikáztak, izgi volt a meccs vége, az usákoknak drukkoltam

Világpolgár2012 2014.07.02. 02:21:44

@pappito:
Nekem mindegy volt ki nyer, de a végén már mi is az amcsiknak drukkoltunk, megérdemelték volna, mert annyira küzdöttek.

pappito · http://pappito.com 2014.07.02. 03:21:12

@Világpolgár2012: ja, mindkét fél jól játszott, én is reménykedtem egy 2-2-ben de hát ez van

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.07.02. 05:38:26

@nyuszigonosz(D): túl késő volt hajnali egykor meccset kezdeni.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.07.02. 06:27:40

@geegee:
Letezik a problema, igen.
Tobb tenyezos dolog, sokmindenen mulik a "vizslaful" nagysaga es allandosaga.
En meg fiatal vagyok, rugalmasabb a borom, van esely ra, hogy visszahuzodik.

Lehet segiteni a dolgon kenegetessel (mangalicazsir + Q10 :) ), illetve talan a d vitamin is jo ra.

Ha sikerul, sikerul. Ha nem, akkor hasplasztika (egyuttal a maradek kornyeki zsir leszivasa is es a 6-pack elovarazsolasa :) ).

Lurian 2014.07.02. 08:22:52

Jahaa! Megláttam a posztot, és muszáj volt elolvasnom. :-D
Én is Corkban éltem majdnem 5 évet, és a világ egyik legjobb helye. :-)) Mi spec hazajöttünk szülni - mielőtt bárki megkérdezné mit keresünk itthon.
A posztoló angol nyelves élményét totál alá tudom támasztani. A corki angol külön állatfaj. :-) Én edzésekre jártam a Shandon Street-re, ahol annyira gáz az akcentus, hogy amcsi stand-upokban is ezen röhögnek. (Nem vicc, hallottam. :-)) Amúgy meg Írország az egyik legjobb hely a világon. Igen, valóban borongósabb, de amikor süt a nap, az fergeteges. Ráadásul lassan már igazi évszakok is vannak. Amikor 2007-ben kimentünk kb mindig ugyanaz az időjárás volt, csak más-más hőmérséklet. Pár évvel később már volt havunk télen, és állítólag a múlt évben 30 fok fölé is ment nyáron. :-) (Igaz, csak 3-4 napra. :-))) Akinek esetleg lenne kérdése akár munkával, akár egyébbel kapcsolatban, szóljon! Én is igyekszem válaszolni mindenre amire tudok. :-) Igaz, lassan 3 éve hazaköltöztünk, de én nagyon bízom benne, hogy visszamegyünk. Aztán persze meglátjuk. Lehet, hogy ez lesz itt a Kánaán...

Muscari 2014.07.02. 11:28:36

@QUERCUS: ez nagyon tanulsagos volt, koszonet erte!

M. Péter 2014.07.02. 17:42:08

Ír angol tanulásához ajánlom a Father Tedet.

DieNanny CH 2014.07.02. 17:51:18

@tableno:

Szia! Ezt nekem is elküldöd légyszi? Köszi!

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.07.02. 22:15:09

@Kövérmadár [swe]: Értem, köszi a válaszod.Bocs mégeccer, ha tapintatlan volt a kérdés.Inkább az volt bennem a morfondír, hogy vajon mekkora "fogyáskilométer" felett jön elő ez a probléma...?

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.07.02. 23:17:29

@tableno:
Megkaptam, köszönöm, nagyon érdekes volt!

@geegee:
Semmiféle tapintati kérdéset nem feszegettél vele :)
Nem ismerem a dolog "anatómiáját", de biztosan paraméter az egyenletben:
- kor;
- egységnyi időre jutó fogyásmennyiség;
- teljes fogyásmennyiség;
- a bőr állapota, hidratáltsága;
- vitaminok jelenléte a szervezetben.

Tulajdonképpen minden tényező lehet :)

De a jó hír, hogy "fillérekért" (400-600e forint) meg lehet csináltatni (hasplasztika). Itt a hegek végső állapotára lehet hatása sokmindennek, de láttam nagyon szép eredményeket is. Végső esetben pedig a hegeket egy újabb műtéttel minimalizálni lehet.

Igazság szerint, kényelmesen, közel hibátranra hozható a dolog, szerintem.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.07.03. 03:07:08

@Kövérmadár [swe]: Köszi.Asszem az a csávó ilyen biggeszt lúzer vagy hasonló fogyásversenyben győzött/szerepelt, talán.Az meg azért elég extrém lehet...

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása