oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2014. május 22. 06:48,  Őrület, de van benne rendszer 593 komment

2014. május 22. 06:48 Határátkelő

Őrület, de van benne rendszer

Mielőtt félreértésekbe keverednénk, nem másról, mint a törökországi (ezen belül is kiemelten az isztambuli) közlekedésről lesz ma szó, a nagyon jó Isztambul.info blog szerzője, CyberMacs segítségével. Nemrégiben az egyik vasárnapi blogajánlóba már beválogattam az egyik erről szóló posztját, és annyira tetszett, hogy megkértem, fejtse ki egy kicsit bővebben. Megtette, én pedig most nagy örömmel adom közre az írást (és köszönöm meg a képeket)!

hataratleko-torokvezetes-10.jpgEz is Isztambul

„Ha Magyarországon azt mondjuk valakinek, hogy Törökországban autót vezetek, akkor egészen biztosan őrülnek tart. Ha pedig nyugat-európai ismerőseimnek mondom, akkor mindjárt elküldenek az orvoshoz.

Pedig koránt sem olyan vészes a szituáció, mint elsőre gondolnánk. Sőt!

Majdnem autópálya

Törökország nagy részén nagyon kellemesen lehet vezetni. Rengeteg új utat építenek évente, a régebbi utakat pedig folyamatosan újítják fel. Ez utóbbi leggyakrabban azt jelenti, hogy a régi, kétsávos út mellé tesznek még egy kétsávos utat. Így egy majdnem autópályát kapunk. Csak leállósáv nincs mindig.

A szembejövőkhöz nem lehet átmenni, mert középen található a vízelvezető csatorna. Ráadásul még a szintbeli kereszteződések is nagyon-nagyon ritkák (így, ha rossz utat választottunk, sokat kell menni, mire meg tudunk fordulni).

hataratleko-torokvezetes-01.jpg„Sima” főút (Artvin tartomány)

Éppen ezért a legtöbb úton gond nélkül lehet folyamatosan 100-120 km/h sebességgel haladni. Ami nem egy hátrány egy olyan országban, ahol két napig kell utazni, ha át akarunk jutni a túloldalra. Egy olyan országban, ahol ha a táblán azt látjuk, hogy Isztambul 450 km, akkor örömujjongás támad, mert mindjárt otthon vagyunk.

450 km… mennyi is ez Magyarországon? :)

Amikor elmesélem a törököknek, hogy ha elindulok Budapestről, akkor pár óra múlva egy másik országban vagyok, megyek tovább és pár óra múlva már egy harmadik országban vagyok, még pár óra és egy negyedikben… akkor úgy érzik, Európa bejárható pár nap alatt. Hiszen amíg ő hazaugrik a nagymamát meglátogatni, az nekünk annyi, mintha átmennénk pl. Olaszországba.

Balról is, jobbról is

No de visszatérve a török utakra. A legtöbbje nagyon jó, és gyorsan lehet rajta haladni. Szinte autópálya jellegű. És autópálya is egyre több épül.

Érdekes módon, amikor 130 km/h-val megyek az autópályán, nem nagyon akarnak megelőzni. Pedig azt várnánk, hogy itt tényleg mindenki nagyon megy.
Az viszont igaz, hogy itt fokozatosabban kell figyelni, mert nemcsak balról, hanem jobbról is szeretnek a törökök előzni.

Másik kategória a hegyi út, és a tengerparti út. Ilyenből pedig sok van. Bár fokozatosan fejlesztik őket (alagutak, hidak, stb…), azért még külön kaland a tengerparti kocsikázás.

hataratleko-torokvezetes-03.jpgTengerparti út (Fekete-tenger)

Képzeljünk el egy olyan utat, amiben nincs egyenes. Még 5 méternyi se. Annyira kanyarog, hogy még a Google térképe se bírja az összes kacskaringót bejelölni. Nagy előnye az autópályával szemben, hogy garantáltan nem alszunk el útközben. Hátránya, hogy 30 km/h-nál gyorsabban nem tudunk menni.

hataratleko-torokvezetes-05.jpgTengerparti út térképen (Fekete-tenger)

Sofőr ő, nem professzor

Célszerű is lassan menni. Nemcsak azért, hogy ne essünk bele valamelyik szakadékba, hanem hogy ne üssünk el egyet az út szélén legelő kecskék közül.

No meg néha szembe jön a menetrendszerinti busz. Ő ugye elfoglalja az egész utat. És máig nem érti senki, hogy tud egy ekkora jármű megfordulni a hajtűkanyarban. Szerencsére a sofőr se érti, így nem zavarja, hogy olyan manővert hajt végre, ami a jelenlegi fizikai és anyagismereti tudásunk szerint lehetetlen. De hát ő sofőr, nem professzor.

hataratleko-torokvezetes-02.jpgJön szembe a busz

Tehát ha valaki hegyi / tengerparti útra megy, vigyen magával bőséges tartalék ételt, mert sokáig fog tartani. Cserébe gyönyörű kilátásban lehet részünk! Ha éppen nincs köd…

hataratleko-torokvezetes-06.jpgHegyi út (Kastamonu tartomány)

Megint másik kategóriába tartozik a városi autókázás. Ráadásul Törökországban minden városnak megvan a saját közlekedési történelme, kultúrája, szokása. Ezek különböző legendákat szülnek. Például hogy Ankarában egy időben divat volt a piros lámpán átmenni. Míg az ország keleti városaiban bárki bármikor padlófékkel megállhat, csak azért, mert kedve támadt dinnyét enni.

Azt nem tudom, ezek a történetek mennyire igazak, vagy sem. Én Isztambult ismerem 6+6 éve. Hat éve élek itt, és előtte 6 évig jártam ide folyamatosan. Az első hatban eszem ágában sem volt autót vezetni. De aztán rájöttem, hogy nem olyan, mint látszik.

Néhány adat Isztambulról, mielőtt belevágunk

• 5.512 km². Ez több mint tízszerese Budapestnek. Órákat lehet benne padlógázzal menni, és még mindig nem érünk a végére. Mi egymás között viccesen Isztambulországnak is szoktuk hívni. A két legtávolabbi pontja között 215 km út van. Az optimális áthaladási úton 175 km-t kell megtenni.

• Ebben az egy városban él 14 millió ember (hivatalosan, de a helyiek szerint 17 is van). Ezzel az európai országok listáján a 11. helyen állna.

• Összesen 25.000 km út van a városban.

• Ezen 3.112.070 autó közlekedik. A szám 2013 januárjából származik. Azóta havonta kb. 20.000 új autó kerül forgalomba (jó néhány pedig a kukába)

• Ha az összes autót egymás mögé állítjuk, akkor 15.300 km-es kocsisort kapnánk. Ez annyi mint Budapesttől a dél-afrikai Jóreménység fok.

• Ennyi autót valahova le is kell parkolni (garázs nincs)

• Ebből 17.395 taxi. A 95%-uk éppen dudál.

Ennyit a számokról, hogy érezni lehessen, hogy a város hatalmas, és tele van autóval. Egy ilyenbe belevágni tényleg nagy elhatározást igényel. Ennek ellenére még egyetlen balesetet sem láttam.

hataratleko-torokvezetes-11.jpgIsztambul a Köztársasági Ünnepnapon

A szokásjog alapján

Isztambul közlekedése leginkább a szokásokon alapul. Vannak persze szabályok is. Leírva egy könyvbe. De a szokások sokkal erősebbek. Egyszer egy taxis megkérdezte tőlem, mi az a kék kör alakú tábla, amelyik pirossal van áthúzva. Mondtam neki, hogy megállni tilos. Aha, és mire jó?

Tehát szokások. A többség az út jobb oldalán halad. Így mi is ott közlekedünk. A bal oldalt meghagyjuk a szembejövőknek, mert így szokás. A piros lámpánál is megállunk, mert Isztambulban így szokás (mint láttuk, más városokban nem feltétlenül). Az egyirányú utcába pedig onnan megyünk be, ahonnan a többiek szoktak.

De az egyirányúaknál úgyis mindegy, mert biztosan jön majd szembe egy teherautó. És persze az utca szűk, nem is értjük, hova fér el itt egy teherautó. De ez a sofőr sem volt aktív résztvevője a fizikaóráknak, így ő sem zavartatja magát.

Nekem az egyik kedvencem az isztambuli közlekedésben az egyirányú utcák rugalmassága. És az egész török közlekedésben a rugalmasság az, ami annyira szimpatikus.

Aki vezetett már Budapest belvárosának valamelyik kis utcájában, biztos találkozott olyannal, hogy sehogy sem sikerült az adott utcába befordulni. Pedig ott párhuzamosan futnak az utak, és nem is hosszúak.

A párhuzamosok nem találkoznak

Ezzel szemben Isztambulban a párhuzamos eléggé ritka. Ha egy utcával jobbra, vagy balra megyünk, akkor könnyen másik kerületbe jutunk ki. Sőt! Olyan hely is van, ahol a kis utcában a balra vagy jobbra fordulás dönti el, hogy végül Európában vagy Ázsiában kötünk ki. Ilyenkor pedig igencsak jól jön, hogy fel lehet adni a szabályokat, és szembe be lehet menni az egyirányú utcán.

Izgulnunk nem is kell, mert mögöttünk lesz még három autó, aki hasonlóan vélekedik.

És egyébként is ez a megszokott haladási irány. Csak a tábla lett rossz helyre kirakva.

hataratleko-torokvezetes-08.jpgAhol valóban egyirányú az utca

Apropó táblák! Meg felfestés…

A törökök imádják a látványos dolgokat. Ha valami szép, színes, stb… Valószínűleg ez az oka, amiért az utakat felfestik. Ne legyen olyan unalmas, egyhangú fekete. Sok helyen piros, zöld és sárga jelzéseket is látunk, bő festékkel.

Olyan sofőrt viszont már kevésbé látunk, aki ezekre nemcsak, mint esztétikum, hanem mint praktikum, vagy iránymutatás tekintene. Ilyen pl. a sávelválasztó vonal. Egy háromsávos úton simán elfér öt autó is. Ha török a sofőr, akkor hét is.

Akkor minek pazaroljuk a helyet arra, hogy üres legyen? Főleg egy olyan városban, ahol milliónál is több az autó. Ha oda befér még egy, akkor befér még egy. Minek csináljunk ebből problémát?

Hasonlóan valószínűleg a táblák elsődleges feladata is az utcák színesítése. Hiszen a sofőröknek nincs idejük a táblákat tanulmányozni, mert vezetés közben 360 fokban kell figyelniük. Meg telefonálniuk. Meg beszélgetni az utasokkal. Meg a gázt nyomni. Meg a dudát. És még táncolni is. És még a szomszéd autóba is át kell kiáltani.

hataratleko-torokvezetes-09.jpgEgy út miatt még nem kell kivágni a fákat…

Ha Isztambulban szeretnénk vezetni, akkor érdemes tudunk, hogy az utakon abszolút demokrácia van. Ez azt jelenti, hogy mindig az történik, amit a többség akar. Az egyirányú utca is mindig abba az irányba egyirányú, amerre éppen többen mennek.

A gyalogos-autó-kamion matek

Persze vannak mandátumok. Míg egy gyalogos vajmi keveset ér egy autó ellen, húsz már sikeresen leszavazza az útról, vagy beválasztja a kisutcába. Egy kamion simán elbánik akár 6-7 autóval is. Ha pedig frakcióba lép egy csuklós busszal, akkor az már több lesz, mint kétharmados többség. Olyankor ők írják a szabályokat.

Tehát ha egy gyalogosnak 1 mandátuma van, akkor egy személyautó 10-et ér legalább. Egy kamion pedig valahol 90 körül lehet. Így már jól ki tudjuk számolni, hogyha 150 gyalogost ráengedünk egy kamionra, akkor az valószínűleg megfutamodik.

Ebből már könnyen következtettünk, hogy a sétálóutcának a környékén mindig a gyalogosok írják a KRESZ-szabályokat, egyszerűen azért, mert olyan mennyiségen vannak az utakon, hogy mindenki kénytelen hozzájuk igazodni. Nem akkor mehetünk tovább, ha zöld lesz a lámpa, hanem ha elfogynak előlünk az emberek.

Ha Isztambulban vezetünk, és erre figyelünk, akkor mindjárt megértjük, hogy miért úgy mennek a buszok, ahogy mennek. Egyszerűen azért, mert mint hatalmi tényező. Egészen addig, míg nem jön szembe két másik.

Így foglalj le egy kereszteződést!

A fenti közlekedéstársadalmi elrendezés kiegészül még a foglalásos módszerrel. Azaz aki előbb volt ott.

A legnyilvánvalóbb a parkolás: ha már áll ott valaki, akkor ugye mi nem tudunk oda beparkolni, mert már foglalt.

De lefoglalhatunk egy kereszteződést is. Ez úgy működik, hogy a kereszteződésbe mielőtt bemegyünk, bedudálunk, vagy este bevillantunk. Ezzel jelezzük, hogy a miénk, mi megyünk be előbb. Függetlenül attól, kinek van elsőbbsége.

Ugyan ez működik körforgalomnál, sávváltásnál vagy akár a zebránál is: szólhatunk a gyalogosoknak, hogy mi már lefoglaltuk. Akár tetszik akár nem, mi megyünk.

Egy-egy jól irányzott lefoglalással felül tudjuk bírálni a mandátumos rendszert. Ebben a taxik, minibuszok és dolmuşok az igazán profik. Ők akár négy-öt kanyarral előre le tudják az utat foglalni, még cikk-cakkban is.

hataratleko-torokvezetes-12.jpg

Olyannyira jól csinálják, hogy akár egy kamion mandátumát is felül tudják bírálni. Ha pedig sokan vannak, akkor egy egész hajónyi gyalogost vissza tudnak zavarni a fedélzetre.

A dudálásnak második funkciója is van. Ez az állatvilágból továbbfejlesztett irányérzék. Ezzel jelzik az autósok, hogy hahó, én is itt vagyok! Erre a többiek általában reagálnak egy Én is itt vagyok! Meg én is! Én is! stb… aminek eredményeképpen hatalmas zaj lesz. Viszont aki jól fülel és ősei között denevérek is vannak, könnyen összeállíthat egy képet, hogyan is helyezkednek el a járművek.

Túlélni Isztambulban

Ha valaki úgy érzi, szeretne belevágni a kalandba, és Isztambulba autóval hajtana be, neki a következő módszereket tudom javasolni, míg belerázódik a közlekedésbe:

• Menjünk kicsit lassabban, mint a többiek. Ekkor a közösség, szépen lassan megszokik minket, mint az emberi szervezet egy új donort. És akkor nem fog kilökni minket.

• A török szokásokkal ellentétben ne hirtelen váltsunk sávot, hanem használjuk az úgynevezett sunnyogás módszert: szépen lassan haladjunk a megfelelő sávba, a tömeg pedig majd szépen kikerül.

Ha pedig valahova el akarunk jutni, és még nem ismerjük a várost, használjunk GPS-t. Nekem a Navigon programja vált be a legjobban. Mert úgyis eltévedünk, ez az eszköz pedig kihúz a csávából.

Ráadásul nagyon jól ismeri a hátsó, rejtett kisutcákat, amiket a törökök is előszeretettel használnak (egyszer a taxisofőrünk rövidítésképpen a temetőn keresztül vitt minket).

A törökök egyébként nem használnak kütyüket a navigációhoz. Becélozzák az irányt (pl. észak), és elindulnak. Ha már úgy érzik, eleget mentek, akkor elkezdenek kérdezősködni, mi merre található. De ez már egy külön történet…

És hogyan is néz ki mindez a kormánykerék mögül? Így! :)

A kommentelési szabályokról itt olvashatsz.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: közlekedés Törökország Isztambul

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr46190031

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.05.22. 22:29:12

@charlieharper:
Valld be hogy felismerted. Volt már dolgod vele.
:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

2014.05.22. 22:30:17

@Jess G: igen, marha sok EU ellenes volt a mienken is

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.05.22. 22:30:56

@Pink Petsch:
MIT KÉRTEM SZÁMON SZERENCSÉTLEN...
???????????????????????????????????????
MIT??????????????
Azt sem tudod mit beszélsz.
HÚÚÚÚÚÚÚÚÚÚÚÚÚÚÚÚÚÚÚÚÚÚÚ

DieNanny CH 2014.05.22. 22:31:57

@házelőtthinta:

Te mit teszel azért, hogy minél előbb meggyógyulj? Szedsz rendesen gyógyszert? Jársz kezelésekre, vagy terápiára, vagy amire szükséged van? Kihasználod az idődet továbbképzésre, önfejlesztésre? Akár a nyelv alaposabb megtanulására? És így több esélyed lesz jobban fizető állást találni.
Amúgy bölcsészként Mo-on milyen munkakörben lehet elhelyezkedni?

Mrs. Clayton 2014.05.22. 22:33:11

@charlieharper: egyedul a konzervativok nem mondtak ki egyenesen, illetve a libdemek kifejezetten eu mellett kampanyoltak, az osszes tobbi mind kilepest vagy bevandorlas megszuntetest szorgalmazott

2014.05.22. 22:34:01

@diggerdriver: Figyelj, meddig tart nálad ez a tombolási időszak? Mert addig szűrnélek ...

DieNanny CH 2014.05.22. 22:36:29

@Sexual Harassment Panda:

Hogyhogy csak most kaptad meg? Hiszen már jó néhány hónapja Ném.o-ban dolgozol.

DieNanny CH 2014.05.22. 22:44:06

@Zoole[uk]:

(bár vicces, de a Supernatural c. sorozatban volt egy ilyen nevű női karakter)

SzZoole 2014.05.22. 22:47:51

@DieNanny [SZ,CH]: nem ismerem azt a filmet,de az nem Bella akart lenni?

Sexual Harassment Panda 2014.05.22. 22:48:31

@DieNanny [SZ,CH]: nem tudom.
Most nyomta a kezembe a munkàltatòm hogy tegyem el.

2014.05.22. 22:51:30

@Sexual Harassment Panda: Majd, ha alzheimeres leszel, jól fog jönni egy senior-hausba ;)))))

Sexual Harassment Panda 2014.05.22. 22:52:31

@Pink Petsch: jaj de nagyon kedves vagy szerelmem:)

DieNanny CH 2014.05.22. 22:53:02

@Zoole[uk]:

Nem, nem. Az egyik karakter meg is jegyzi, hogy Drakula keresztneve is az volt... (Lugosi...) :-)

SzZoole 2014.05.22. 22:54:00

@DieNanny [SZ,CH]: utanna neztem,valoban az a neve Bela Talbot tolvajt jatszik a sorozatban es az igazi neve Lauren Cohan.
Erre gondoltal?

2014.05.22. 22:56:02

@Sexual Harassment Panda: Mindenre fel kell készülni ;)))
Különben nyomorult egy kór.. nagyapámat küzdötte le 1,5 év alatt, egy intelligens, szellemileg állandóan aktív embert ... azóta butítom magam :( Inkább a szívroham vigyen el, mint a nagyimat ....

Sexual Harassment Panda 2014.05.22. 23:00:36

@Pink Petsch: hm..hàt, ha direkt butìtod magad, akkor izè..hàt, jòl haladsz! Hehe..
Mellesleg minden betegsèg rossz.Főleg amibe belehalsz.
Az èn nagypapàm örökèrvènyű mondàsa jut eszembe, ami ars poetikàm is lett azòta:" aki meggyògyult az nem is volt beteg"

Rebarbaraa 2014.05.22. 23:05:55

@DieNanny [SZ,CH]: Irtam neked forditast a tegnapi posthoz a mai kerdesedre.

@diggerdriver: Semmivel nem bantottad meg. O se teged. Elbeszeltek egymas mellet es megy az anyazas.

Egyesz pontosan igy hangzik:
Pink: Kortes turos pite habos
digger: hogy mondtad? mogeturos hitehagyott?
Pink: Nem, gyumolcsos suti te hulye
digger: Mit kepzelsz te magadrol mi az h en megorulok meg luke?
Pink:Namostmennyeapicsaba nembantalak szurkebalna.
digger: balablablahablablabla
Pink: izebizehabla habla

:DDDDDDDD

2014.05.22. 23:06:37

@Sexual Harassment Panda: Jah.. bár, amíg leküzdöm a 3 számjegyű IQ-mat 2-re, vagy akárcsak 100 közelire, eltelik egy kis idő ;). De tényleg, megpróbálok nem túl sokat gondolkodni, nem túlságosan használni az agyam .. Be vagyok szarva, nah. De, aki ápolt már 8 hónapig alzheimeres családtagot, akit imádott, az ugyanígy lenne. Szerintem. Ez ilyen genetikai lófaszjóskaság. Rákban biztos nem fogok meghalni, vagy alzheimer vagy szív... inkább szív, akkor.

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.05.22. 23:09:58

@DieNanny [SZ,CH]:
Te nem értesz. Nekem nem kell jobban fizető állás. Minek a pénz? Nincs kivel elkölteni, ezen van a hangsúly. Nekem meg nem kell. Leírtam az igényeimet, az mekis melóval is elérhető.

Sexual Harassment Panda 2014.05.22. 23:12:01

@Pink Petsch: ès ha nem használod az agyad akkor nem leszel alzheimeres?
Mikor tervezel visszaköltözni Magyarorszàgra?

Sexual Harassment Panda 2014.05.22. 23:16:15

www.napi.hu/magyar_gazdasag/mekkora_az_unioellenesseg_magyarorszagon.581665.html
Làttàtok mà' ezt?
Èn eddìg azt hittem h Mo ùniòellenes, erre kiderūl h àtlag feletti az ùniò tàmogatottsàga.

2014.05.22. 23:17:27

@Sexual Harassment Panda: Statisztikailag az alzheimer előfordulási esélye sokkal magasabb a szellemileg aktív, magasabb intelligencia-hányadossal rendelkező személyeknél. Pláne, ha már előfordult a családban .. ráadásul (számomra) a nagyszülőnél ...
Még nem tudom ...

Sexual Harassment Panda 2014.05.22. 23:20:34

@Pink Petsch: ne agyalj ezen pinki!
Ùgy sem tucc mit tenni ellene.Ha meg nem hasznàlod az agyad akkor totàl elhūjūlsz (elèg jòl haladsz) szenilis vèn pitsa leszel.egyik se jobb.

2014.05.22. 23:24:03

@Sexual Harassment Panda: Nem láttál te még alzheimerest .. inkább legyek szenilis vén picsa 110-es IQ-val, és vigyen el egy szívroham, mint éljek a 147-el, hogy aztán jó esetben, idegenek pelenkázzanak életem utolsó 1-2 évében. Szóval, dehogynem tudok mit tenni, ahogy bizonyos szintig fejleszteni lehet az IQ-t, úgy le is tudod magad butítani ...

Sexual Harassment Panda 2014.05.22. 23:29:35

@Pink Petsch: elhiszem h rossz lehetett:(
De màs betegsèg jobb lett volna?

2014.05.22. 23:33:42

@Sexual Harassment Panda: Amikor nagyapád a ritka tiszta pillanataiban azért könyörög, hogy haljon meg minél előbb, az a poklok pokla. Még az sem adatik meg, hogy agyilag teljesen zokni legyen az ember. Nem, néha teljesen tiszta, és tisztában van mindennel, és tudja ... Ez kínzás, ez nem élet. Semmilyen IQ nem éri ezt meg. És a vége az agyérgörcs.
A szívroham tisztább .

blackhairlady 2014.05.22. 23:35:12

@Pink Petsch: Pont annyira felre ertetted Diggert mint a multkor Castot. Olvass figyelmesebben szerintem.

blackhairlady 2014.05.22. 23:36:13

@Zoole[uk]: De tisztaban van a nemi identitasaval, de nem tudja elfogadni.

2014.05.22. 23:39:31

@blackhair-lady: Bocs, kurvára nem érdekel most digger ...

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.05.22. 23:43:52

@Jess G: volt meg egy, ami nem volt euellenes... Talan a zoldek.

eng.votematch.eu/#/uitslag

2014.05.22. 23:57:26

@Sexual Harassment Panda: Különben, az volt a fordulópont az életemben, amikor eldöntöttem, hogy leszarok a jövőben minden társadalmi konvenciót, és úgy élek, ahogy éppen aktuális kedvem tartja ... nem érdekelnek a rangok, az elismerés, a társadalmi elfogadottság, a pénz meg csak annyira, hogy megkapjam, amit akarok. Nem kell több, nem kell tartalék, minek? A végen úgyis mindenki egyedül hal meg. És semmit sem vihet magával. Mert nincs hová.

GERI87 2014.05.23. 00:05:15

@Pink Petsch:

Persze, van ilyen, az lett volna furcsa ha valaki nem ír ide hogy 6000 kilómétert utazgat haza:)

@Cybermacs:

Van 76 millió ember, akik többsége szerintem nem járja keresztül az országot egy családi szülinapért...
Ha Isztambult nézzük akkor lehet, elvégre biztos a 2 millió Budapestieknek is van máshol rokona.

Térkép:
igen, ez a "üljünk össze és csodálkozzunk butaságokon, pl hogy Európában több ország van 700.000 Km2-en":)

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.05.23. 00:05:15

@Pink Petsch:
Az IQ irreveláns, főleg az életben. 134 es IQval szól arról az életem hogy szesz, meg meki.

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.05.23. 00:05:15

@tildy[UK]:
Nincsen. Engem se a szesz érdekel csak, van másra is igényem, de egyikből se pénzt akarok látni, csak a dolog szeretete miatt érdeklődöm. Utálom a versenyzést.

Mrs. Clayton 2014.05.23. 00:08:16

@tildy[UK]: valaszoltam az osszes kerdesre,
ami meglepett, hogy azokra szavaztam, akikre a kerdesek kitoltese utan szavaznom kellett volna, mert h egyeznek a nezeteink
egyebkent fogalmam sincs a politikai viszonyokrol ugy igazan, mert nagyon azert nem foglalkoztat
a lanyommal altunk ott a lap folott, es tenyleg 3 kozott varialtunk, o mast huzott volna be mint en, mert neki nem tetszett a szimboluma a az altalam preferalt partnak, de az en x-emrol volt szo, igy leszavaztam ot es en dontottem
ezek szt a nezeteimhez a legkozelebb allo partot valsztottam

2014.05.23. 00:08:51

@GERI87: 600, de inkább 700, ha szigorúan vesszük ....;)
Ilyen ez.... magyarországi léptékkel mérve sok, egyébként nem ...

2014.05.23. 00:09:38

@házelőtthinta: Mert ezt választottad, mert még meg akarsz felelni. De minek?

Mrs. Clayton 2014.05.23. 00:10:19

@házelőtthinta: akkor ott valami mas baj lesz, mert ennyi IQ-val azert felfoghatnad, h kicsit masfele is orientalodhatnal
meg egyebkent is a mekiben allitolag ugy lehet felfele szaladni a rnagletran h csak na, ausztriaban nincs igy?

Shanarey 2014.05.23. 00:11:39

@diggerdriver:

Erre én is tudok válaszolni.

Akikkel te összefutottál azok tényleg dolgozni jöttek ki, nem pedig a napot lopni és élősködni a szociális rendszeren.
Hiszen ha tudtál velük találkozni az azt is jelenti, hogy ők is rendelkeznek azzal a bizonyos CSCS vizsgával, ami ahhoz kell hogy ott dolgozzanak ahol te is (építkezéseken)

Mrs. Clayton 2014.05.23. 00:11:54

@Pink Petsch: mama, ezert kell a gyerek, ez nem jutott eszedbe meg? mitol vagy ennyire befordulva, hm?

Ennike (DK) 2014.05.23. 00:12:40

@Pink Petsch: ezt hivjak szabadsagnak, keveseknek adatik meg, kevesek merik bevallalni, es termesztesen a kovetkezmenyeket is el kell tudni fogadni. Hat kaptal talentumokat az biztos, kar elpocsekolni...

2014.05.23. 00:16:10

@Jess G: Az baszna még be, hogy reprodukáljam magam ... Nem, ezt nem tehetem meg egy mit sem sejtő élettel. Nem lenne az jó, semmilyen szempontból sem. Intelligens lenne, igen, okos, fizikailag sem lenne hátrányos ... de kell a világnak egy újabb pszichopata?

Mrs. Clayton 2014.05.23. 00:18:13

@Pink Petsch: pszichopata? eddig ez pont nem jutott rolad eszembe, mas az igen, de nem hinnem h pszihopata lennel

2014.05.23. 00:20:38

@Ennike (DK): Az ezt megelőző kb. fél életemet (ahogy elnézem az őseim halálozási rátáit) mintapolgárként töltöttem, kiemelkedő eredmények az iskolákban, egyetemen, mensa-tagság, utána társadalmilag igen elismert pozíciók ... de elvágták, hirtelen vége lett. Ez van. Elegem lett. Anyám néha eszembe jut ...

2014.05.23. 00:21:31

@Jess G: Én csak félig... a gyerekem az lenne .. nem vagyok anya-típus.

Mrs. Clayton 2014.05.23. 00:26:06

@Pink Petsch: ja, mindenki maga tudja, aztan dont
en megfelelo dontest hoztam 18 evesen, biztos sok minden maskepp lenne, ha nem lennenek, bizonyos szempontbol sokkal konnyebb lenne az eletem, de nem lenne jo, ha nem igy dontottem volna
azt nem tudhatod, h anyatipus vagy-e, mert nincs gyereked
en mindenki maset utalom, soha nem gugyogtem senki gyerekenek, masetol raz a hideg, mert nyaladzik, idiota, vihog, meg rohangal
a sajatom az mas, annak ezeket elneztem

2014.05.23. 00:28:17

@Jess G: A pszichopatáknak két főbb ismérvük van. Vagy nem tudnak egyáltalán sírni (bánatot, megbánást mutatni), vagy nagyon is, akár egy dalra is, ami normális emberből nem váltana ki ilyen heves reakciót. Sajnos, én az első csoportba tartozom. Sírni persze tudok ... de soha, semmit nem bánok meg. És ez nem Pokolgép szöveg ;)

2014.05.23. 00:30:00

@Ennike (DK): Ő még él, ha a családi mutatókat nézem, kb. úgy 12-13 évig még. Többet nem igazán. Őt a szíve fogja elvinni ...

Mrs. Clayton 2014.05.23. 00:31:00

@Pink Petsch: passz, ha szeretned, akkor elismerem, h pszichopata vagy, de en innen a tavolbol masra gyanakszom, mint onjelolt cihomokus ;-)

2014.05.23. 00:31:47

@Jess G: A saját féltestvérem majdnem idiótává tettem kisbaba korában ... Nem szabad rám gyereket bízni, a sajátomat meg pláne nem.

Mrs. Clayton 2014.05.23. 00:34:52

@Pink Petsch: megesik az ilyen, foleg gyerekekkel
en is adtam a csokimbol, ami a latogatok nekem hoztak, csak joszivu akartam lenni az ujszulott tesommal, h lassak a szuleim h jo testver vagyok

2014.05.23. 00:34:58

@Jess G: Áh, végeredményben mindegy minek nevezik éppen ... tény, hogy nem vagyok normális.. Ha az lennék már legalább két kölyköm lenne, és tartanám a társadalmilag megbecsült státuszt ;)

2014.05.23. 00:38:56

@Jess G: Nem, ez nagyon gáz volt. Tudtam, hogy nem okés, amit teszek, de mégis muszáj volt ... És, hm, a háziállatokkal is voltak mindig gondok a közelemben. Szerencsére a nevelésem ellensúlyozta ezeket a dolgokat, de attól még tudom, hogy mi vagyok.

Ennike (DK) 2014.05.23. 00:39:15

@Pink Petsch: ...valoszinu csak tul intelligens erre a vilagra:), mi az, hogy nem normalis, ki a normalis?..

Mrs. Clayton 2014.05.23. 00:41:02

@Pink Petsch: miert ne lehetne vki normalis gyerek nelkul? most miert akarod megmagyarazni h normalatlan vagy?
attol h vki nem tarsadalmilag megbecsult statuszt tolt be, meg nem lokott
jo hat bordelyban dolgozni, tenyleg gaz, es meg is ertem, ha megvisel, ha bevallod, ha nem
de a minap mar kifele kacsingattal a recizesbol, nem?
egyebkent, igen, szar okosnak lenni, mert akkor az ember nem csak az elonyoket, hanem a hatranyokat is latja, igy hajlamos nem lepni semmit, mondvan elore se lesz jobb mint egyhelyben

2014.05.23. 00:46:16

@Ennike (DK): Köszi ... :) De ahhoz vagyok eléggé intelligens, hogy tudjam, baj van velem. Ezt el kell fogadnom, ez vagyok. Szerencsére a neveltetésem megismertette velem az irgalmasság és könyörületesség fogalmát. Soha nem éreztem át ezeket a fogalmakat, akkor sem, amikor mások szerint úgy nyilvánultam meg, ahogyan ezeket leírják. De legalább nem lesz belőlem szociopata sorozatgyilkos ;)

2014.05.23. 00:53:07

@Jess G: Te, a bordély zavar a legkevésbé. Ha hiszed, ha nem, felüdülés, hogy az átlag lányok mennyire kevésbé intelligensek. (Nem, nem ostobák, de nem is megjegyezhetően intelligensek .. bár néha akad olyan lány is, de ritka). Szerintem, én ezt élvezem. Annyira megnyugtató, békés, Csipp-csupp ügyek ...
Nem kell egyeztetni, percre kiszámítani, vigyázni a megfogalmazásaimra, a kérdéseimre, arra, mit mondhatok, mit nem ...

2014.05.23. 00:54:23

@Ennike (DK): Nagyon vigyázok erre ;))))))

Herr Géza 2014.05.23. 00:55:12

@nyuszigonosz(D): Nem csak a neve változott és nem négy éve. (A többi stimmel...) Korábban mindig a lakóhelyed szerint illetékes adóhivataltól kaptál egy adószámot (Steuernummer). Ha költöztél, az új helyen új adószámod lett. A gazdátlanul maradt adószámokat meg egy idö után megint kiosztották. ìgy elöfordulhatott, hogy egy bizonyos adószámnak pl. 1972-81 között dr. Müller volt a gazdája, majd megkaptad te ugyanazt a számot mondjuk 2000.-ben. Na a modern adatfeldolgozás nem komálta az ilyen cifraságokat, így 2007.július 1. óta van a Steuer-ID, születésedtöl halálodig végigkísér, megfelel az EU szabványnak, söt ugye részben pont ezért vezették be ezt a módszert...

Ennike (DK) 2014.05.23. 00:58:53

@Pink Petsch: Kepzeld el, Dracula utan, te lennel a kovetkezo, akirol a vilag beszelne, mint a "transilvaniai" sorozatgyilkos zseni, aki meg no is volt raadasul, jaj beindult a fantaziam, le is allitom:))))

2014.05.23. 01:04:19

@Ennike (DK): Hm, ha jól tudom a sorozatgyilkosok kb. 12%-a nő csak. A nők kevésé megszállottak, le tudják küzdeni a késztetést.
Én ronda sorozatgyilkos lennék egyébként .. azt ölném meg, ami nekem sosem volt igazán.. a lelküket ..
Hm.. ginger don't have soul ...

Ennike (DK) 2014.05.23. 01:06:57

@Pink Petsch: ...ha a lelek meghal, akkor mi marad? hm, ertelem, test, veszelyes kombo...

2014.05.23. 01:09:34

@Ennike (DK): Pláne, ha sosem volt ép, egész lelked ... tudod, ginger ;)))) Viszont cserében kaptunk testet és értelmet ;))))

Ennike (DK) 2014.05.23. 01:13:48

@Pink Petsch: Mar,aki ertelmet is kapott... en a lelek partjan allok, ugy-e nem baj?:)) es a jozan esz partjan...a butakat es az onrombolokat nem viselem el, ezen en sem tudok valtoztatni sajnos

2014.05.23. 01:22:16

@Ennike (DK): A lélek pártján én is állnék, ha tudnám mi az .. van, akinek értelem jut, van akinek empátia vagy lélek vagy m ... és a legszerencsésebbeknek mindkettő.
No ne tévedj, tudom mi a jó, mi a rossz. És igen nagy pofám szokott lenni, ha valami nem stimmel. De nem érzek. Semmit nem érzek (Ezért is nem tudnak megbántani,megsérteni, vagy komolyan felhúzni, nemcsak itt, irl sem .. legfeljebb felhúzom a szemöldököm, hogy most-hülye-vagy-haver? Na akkor, nézzük csak, mennyire vagy idióta .... és ilyenkor következik a hiszti. Már a másiknál :DDDD)

Ennike (DK) 2014.05.23. 01:32:03

@Pink Petsch: Nem tudom, lehete-e tanitani, mi a lelek, vagy mi az erzelem, empatia, gondolom vagy van, vagy nincs, mint, ahogy vagy van anyai szeretet vagy nincs, ha van, az maga a mennyorszag, ha nincs nem tehetsz semmit, hogy megszerezd, es akkor rosszul jartal, idezve erich fromm-ot
En azokat kaptam nagy mennyisegben ajandekba, amirol neked igy , mint irtad csak sejtelmed van, vagy racionalis tudasod, en csak ezek neveben tudok szolni,am, ezek sem konnyitik meg az eletet, en a siros fajta vagyok, pfuj ;) de az ember csodalatos, amig el nem rontjak...

Ennike (DK) 2014.05.23. 01:35:14

@Pink Petsch: Es ne legy rezignalt, az a legrosszabb,

Ennike (DK) 2014.05.23. 01:38:04

Elvonulok, mert holnap ket brassoi talakozik, 13 ev utan... jo ejt

2014.05.23. 01:43:32

@Ennike (DK): Hm, igen, én megjátszom ezeket a dolgokat, tudom, mit kellene éreznie egy normális embernek, hogyan kellene reagálnia, de közben nagyon nem érzek semmit Csak figyelek ... Ez néha jól jön, szerintem a múlt héten karambolozott pasi ismeretlenül is kurva hálás lehet nekem, hogy kihúztam a tetőre állt kocsijából, miután lebetűztem neki, hogy kapcsolja ki azt a rohadt biztonság övet, mert különben hiába kaparja az üveget, nem tudom kiszedni ... Közben a többi szemtanú az empátiájával volt elfoglalva éppen, gondolom, valamiféle sokkos állapotban, mert úgy kellett az egyikre ráordítanom, hogy mi a tökre vár, hívja már a 112-őt.
Gondlom, ilyenkor érezni szoktak valamit .. de külsőleg csak bámultak és álltak ott, mint birkák ...

2014.05.23. 01:49:20

@Ennike (DK): Ja, azt mondd meg nekik, légy szíves, hogy üdvözlet a Pasajból (pászázs -kiejtve-- a Tractorul negyed mellett). Köszi ;).

Muscari 2014.05.23. 06:00:18

@Pink Petsch: szinte zavarban erzem magam, hogy igy kitarulkoztal. Azt mindig is ereztem a kommentjeidbol, hogy mennyire boldogtalan vagy es ugy erzem, ures, celtalan az eleted. Most bizonyara maganyos is vagy.

Oszinten kivanom, hogy talald meg a lelki bekedet.

Ugyandehogy (törölt) 2014.05.23. 06:37:26

@Pink Petsch: volt anyosomat is az vitte el. csodalkoztam is, hogy van neki.

2014.05.23. 06:50:31

@Muscari:

"Oszinten kivanom, hogy talald meg a lelki bekedet"

Ezzel a stílussal nem lesz neki egyszerű.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.05.23. 07:09:33

@Shanarey(SCO):
Nem erröl van szó.
Folyamatosan arra szocializálják a magyart hogy a a román az szöröstalpú bunkó bocskoros.
Ezt hallod Magyarországon mindenhol.
A valóság meg hogy végtelenül normális segítőkésze emberek.

DieNanny CH 2014.05.23. 07:37:24

@Rebarbaraa:

:-DDDDD

(És köszi, mindjárt nézem!)

tanato 2014.05.23. 07:45:01

@diggerdriver: Pontosan így van,nagyon sokára lesz a rossz román magyar viszonyból mondjuk francia.német jó-viszony,pedig ők is nagyon haragban volta történelmileg.

Rebarbaraa 2014.05.23. 08:25:14

@Pink Petsch: Eszembe jutott egy (illetve ket tortenet amikor a balesetes postodat olvastam. Ocsem volt meg pici, talan 7-8 honapos amikor pelenkaztam es a kis luke bekapott egy dobokozkat annak ellenere, hogy legalabb 2x elvettem tole, meg is akadt a kocka a toka bejaratanal. Nem tudom maig sem hogyan volt akkora lelekjelenletem, hogy nem kezdtem el turkalni a torkaban hanem a honom ala kaptam es akkorat vagtam a hatara, hogy kirepult a szajan a kocka. Ehhez kisertetiesen hasonlo tortent a 8 eves fiammal aki nagy rohangaszas kozbe ciganyutra nyelt egy savanyuzukorkat es rohant be, a hazba es mutogatta, h a tokan akadt a cukor. Hasonlo technikaval szabaditottam meg tole. Az ocsem eseteben es a fiamnal is mindenki azt mondta aki jelen volt, hogy hatalmas lelekjelenletrol tettem tanusagot.
A masik eset mar itt Angliaban tortent, akkor meg alkalmazottkent, keso este jottem haza amikor mar messzirol lathatoan 5-6 ember vett korbe egy foldon fekvot es hangosan szologattak de nem mozdult. Odaertem, rogton felmertem a helyzetet, ahogy a lany a hanyasaban, kicsavarodva kefudt. Rajuk szoltam, hogy ne kiabaljanak. Leterdeltem a foldre, megneztem a lany pulzusat, szemet, egy papirzsepibe csomagolt ujjammal benyultam a szalaja a nyelvet megvizsgalni majd egyre erosodo pofizassal magahoz teritettem, majd kozoltem, hogy csak nagyon reszeg, egyebkent rendben van. Kicsit vicces volt ahogy csodalva, elismeressel a szemukben neztek. De nekem ez nem volt nagy cucc. Sima elsosegely. Mikozben ok csak hangoskodva, hozza sem nyulva szolongattak.
Amikor a fent emlitettek, es a lany esete tortent, egyik esetben sem kaptam panikrohamot vagy barmilyen erzelmi rohamot, egyszeruen hideg fejjel felmerve ahelyzetet, cselekedtem. Mondjuk a fiam es ocsem esete utan ugy ereztem az isten tette ram es rajuk is a kezet. Merhetetlen faradsag vett rajtam erot a felelemtol, ahogy belegondoltam mi lehetett volna.

DieNanny CH 2014.05.23. 08:30:28

@házelőtthinta:

Oké, nem kell jobban fizető állás. Viszont, mint írod, tele van a hócipőd a nyugati kizsákmányolással. Meg azt is írtad, hogy Mo-i lakásra gyűjtesz.
Ezért érezném logikusnak azt a lépést, hogy a lehető leggyorsabban meggyógyulsz - gyógyszerek, kezelés -, megkeresed a legjobban fizető állást, és így fele annyi idő alatt, mint a mekis fizetéssel, meglenne a pénzed, és elhagyhatnád azt a helyet, amit nem szeretsz.
De persze, ezt én csinálnám így...

És még nem válaszoltál: mit teszel azért, hogy meggyógyulj? Mert gyógyszer+szesz együtt nem szerencsés kombináció.

tanato 2014.05.23. 08:38:44

@Rebarbaraa: Nagyon ügyes vagy elmehetnél mentősnek is akár.Legtöbben azonnal leblokkolnak ha rosszullétest látnak,maximum egy telefonhívásig tart a bátorságuk hogy szóljanak a mentőknek.

tanato 2014.05.23. 08:39:34

@DieNanny [SZ,CH]: A gyógyszer és szesz kombináció gyakorlatilag narkózás,nehéz leszokni róla,függőséget okoz.

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.05.23. 08:49:48

@Pink Petsch:
megfelelni?kinek? élni akarok csak. ennyi. ahhoz azért nincs bátorságom hogy kivonuljak a természetbe.

**mimi** 2014.05.23. 09:15:35

@Pink Petsch:
mégis csak elveszlek feleségül...:))
Nekem van empátiám, lelkem kettőknek ( sok is ), mindig meg kell mentenem valakit, neked meg ott a racionalitás.
Jó páros leszünk :)

blackhairlady 2014.05.23. 14:55:43

@tanato: Ebben az is benne van (legalabbis nalam), hogy nem szeretnek hulyeseget csinalni es meg nagyobb problemat okozni azzal, hogy hozza nyulok a beteghez, megmozditom, stb...
Persze vannak olyan helyzetek, serulesek, ahol ez nem fordulhat elo, tudom jol, de megis.

blackhairlady 2014.05.23. 15:14:09

@diggerdriver: Nem akarok az uj posztnal offolni, ezert ide linkelem be neked amit ma talaltam. A feminizmusrol egy nagyon jo kis cikk, riport:

feminfo.postr.hu/az-en-feminizmusom-negy-gyerekkel-hazassagban?utm_source=origo-nyito&utm_medium=cimlapi_box&utm_campaign=sec

A kulcs mondat a vege fele van.

Nem provokalasbol vagy piszkalodasbol hoztam fel ismet a temat, hanem mert ez talan segit jobban megerteni, hogy miert is jo a feminizmus, es a szelsoseget a nok nagyresze is eliteli.

Cybermacs 2014.05.23. 15:41:08

@GERI87: Szeretnélek meghívni egy ilyen 15 órás dugóra, hogy meggyőzd az embereket, hogy ők valójában nem is léteznek. :)
www.habera.com/haber_resim/trafik_UU.jpg
Legközelebb ilyen július 29-án lesz.

Nem érdemes a magyarországi szituációból kiindulni, ahol már 100 évvel ezelőtt is hasonló volt a lakosság, így a vidékről felköltözöttek elenyészőek.
Isztambulban 11 millió ember az elmúlt 50 évben költözött. Ebből majdnem 1 millió Siva tartományból, ami 900 km.
És megint nem érdemes abból a szituációból kiindulni, ami Budapesten van, hogy ciki a nagymamát meglátogatni. Itt sokkal családiasabbak az emberek. Ráadásul ennek a 11 milliónak a többsége nem is a nagymamájához megy, hanem a szüleihez.

Nem tudom, otthon mennyit változott a helyzet. Amikor még ott laktam, akkor mi még Karácsonykor meglátogattuk a szüleinket.

Nem látom, miért tűnik lehetetlennek, hogy a törökök hazajárnak a szüleikhez, akik akár 1000 km-e is laknak.
Most péntek van, elég csak kiülni a Boszporusz partjára, hogy lássuk, amint a hídon több millió ember megy a vidéki rokonokhoz. :)

Taxomükke (UK) 2014.05.23. 19:09:32

@házelőtthinta: " Most versenyeztek hogy kinek szegényesebb az élete? Alkohol nélkül lehet élni,de nem érdemes."
Eddig én nem piszkáltalak a nyavalygásaid meg a baromságaid miatt, megtették ezt mások. De erre muszáj reagálnom: te meg vagy húzatva. Neked van képed azt állítani másokról, hogy szegényes az életük? Csak mert nem isznak alkoholt? Akkor a tiéd milyen? Ótvar??? Mert akinek csak ennyi az öröme... hát, a szegénységi bizonyítványt újra kiállítottad magadról.

Papagály (törölt) 2014.05.23. 20:09:02

@házelőtthinta: már mondtam neked, de egész komolyan gondolom, hogy egy rainbow gatheringre el kéne menned. szerintem nagyon tetszene neked az a közösség, ahol az anyagi hívságok, a pénz szinte semmi módon nem jelenik meg, annál inkább a szeretet, egymás elfogadása, közös éneklés, stb.
idén nyáron talán magyaro-n is lesz, erdélyben viszont egész biztosan (az európai találkozó). 4 hétig tart, holdtöltekor (félidőben) van egy nagy ünnepség. nincs "belépőjegy", mindenki annyit ad a "magic hat"-be, amennyit tud.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.05.24. 09:52:45

@blackhair-lady:
Már bocsánat de ez egy semmitmondó szar írás.
Nagyon sajnálom hogy még mindig nem sikerült megérteni az írásom lényegét.
"harcoljátok ki a jogaitokat de maradjatok meg nőnek"
Ennyi volt az üzenet.

tanato 2014.05.24. 09:56:36

@blackhair-lady: Jogos amit mondsz persze,minden ember másként reagál vészhelyzetben.

Szilvana1[Bucks, UK] 2014.05.24. 23:20:23

Most értem ide... De jó, hogy jöttem! Szuper ìràs!

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása