oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2014. május 22. 06:48,  Őrület, de van benne rendszer 593 komment

2014. május 22. 06:48 Határátkelő

Őrület, de van benne rendszer

Mielőtt félreértésekbe keverednénk, nem másról, mint a törökországi (ezen belül is kiemelten az isztambuli) közlekedésről lesz ma szó, a nagyon jó Isztambul.info blog szerzője, CyberMacs segítségével. Nemrégiben az egyik vasárnapi blogajánlóba már beválogattam az egyik erről szóló posztját, és annyira tetszett, hogy megkértem, fejtse ki egy kicsit bővebben. Megtette, én pedig most nagy örömmel adom közre az írást (és köszönöm meg a képeket)!

hataratleko-torokvezetes-10.jpgEz is Isztambul

„Ha Magyarországon azt mondjuk valakinek, hogy Törökországban autót vezetek, akkor egészen biztosan őrülnek tart. Ha pedig nyugat-európai ismerőseimnek mondom, akkor mindjárt elküldenek az orvoshoz.

Pedig koránt sem olyan vészes a szituáció, mint elsőre gondolnánk. Sőt!

Majdnem autópálya

Törökország nagy részén nagyon kellemesen lehet vezetni. Rengeteg új utat építenek évente, a régebbi utakat pedig folyamatosan újítják fel. Ez utóbbi leggyakrabban azt jelenti, hogy a régi, kétsávos út mellé tesznek még egy kétsávos utat. Így egy majdnem autópályát kapunk. Csak leállósáv nincs mindig.

A szembejövőkhöz nem lehet átmenni, mert középen található a vízelvezető csatorna. Ráadásul még a szintbeli kereszteződések is nagyon-nagyon ritkák (így, ha rossz utat választottunk, sokat kell menni, mire meg tudunk fordulni).

hataratleko-torokvezetes-01.jpg„Sima” főút (Artvin tartomány)

Éppen ezért a legtöbb úton gond nélkül lehet folyamatosan 100-120 km/h sebességgel haladni. Ami nem egy hátrány egy olyan országban, ahol két napig kell utazni, ha át akarunk jutni a túloldalra. Egy olyan országban, ahol ha a táblán azt látjuk, hogy Isztambul 450 km, akkor örömujjongás támad, mert mindjárt otthon vagyunk.

450 km… mennyi is ez Magyarországon? :)

Amikor elmesélem a törököknek, hogy ha elindulok Budapestről, akkor pár óra múlva egy másik országban vagyok, megyek tovább és pár óra múlva már egy harmadik országban vagyok, még pár óra és egy negyedikben… akkor úgy érzik, Európa bejárható pár nap alatt. Hiszen amíg ő hazaugrik a nagymamát meglátogatni, az nekünk annyi, mintha átmennénk pl. Olaszországba.

Balról is, jobbról is

No de visszatérve a török utakra. A legtöbbje nagyon jó, és gyorsan lehet rajta haladni. Szinte autópálya jellegű. És autópálya is egyre több épül.

Érdekes módon, amikor 130 km/h-val megyek az autópályán, nem nagyon akarnak megelőzni. Pedig azt várnánk, hogy itt tényleg mindenki nagyon megy.
Az viszont igaz, hogy itt fokozatosabban kell figyelni, mert nemcsak balról, hanem jobbról is szeretnek a törökök előzni.

Másik kategória a hegyi út, és a tengerparti út. Ilyenből pedig sok van. Bár fokozatosan fejlesztik őket (alagutak, hidak, stb…), azért még külön kaland a tengerparti kocsikázás.

hataratleko-torokvezetes-03.jpgTengerparti út (Fekete-tenger)

Képzeljünk el egy olyan utat, amiben nincs egyenes. Még 5 méternyi se. Annyira kanyarog, hogy még a Google térképe se bírja az összes kacskaringót bejelölni. Nagy előnye az autópályával szemben, hogy garantáltan nem alszunk el útközben. Hátránya, hogy 30 km/h-nál gyorsabban nem tudunk menni.

hataratleko-torokvezetes-05.jpgTengerparti út térképen (Fekete-tenger)

Sofőr ő, nem professzor

Célszerű is lassan menni. Nemcsak azért, hogy ne essünk bele valamelyik szakadékba, hanem hogy ne üssünk el egyet az út szélén legelő kecskék közül.

No meg néha szembe jön a menetrendszerinti busz. Ő ugye elfoglalja az egész utat. És máig nem érti senki, hogy tud egy ekkora jármű megfordulni a hajtűkanyarban. Szerencsére a sofőr se érti, így nem zavarja, hogy olyan manővert hajt végre, ami a jelenlegi fizikai és anyagismereti tudásunk szerint lehetetlen. De hát ő sofőr, nem professzor.

hataratleko-torokvezetes-02.jpgJön szembe a busz

Tehát ha valaki hegyi / tengerparti útra megy, vigyen magával bőséges tartalék ételt, mert sokáig fog tartani. Cserébe gyönyörű kilátásban lehet részünk! Ha éppen nincs köd…

hataratleko-torokvezetes-06.jpgHegyi út (Kastamonu tartomány)

Megint másik kategóriába tartozik a városi autókázás. Ráadásul Törökországban minden városnak megvan a saját közlekedési történelme, kultúrája, szokása. Ezek különböző legendákat szülnek. Például hogy Ankarában egy időben divat volt a piros lámpán átmenni. Míg az ország keleti városaiban bárki bármikor padlófékkel megállhat, csak azért, mert kedve támadt dinnyét enni.

Azt nem tudom, ezek a történetek mennyire igazak, vagy sem. Én Isztambult ismerem 6+6 éve. Hat éve élek itt, és előtte 6 évig jártam ide folyamatosan. Az első hatban eszem ágában sem volt autót vezetni. De aztán rájöttem, hogy nem olyan, mint látszik.

Néhány adat Isztambulról, mielőtt belevágunk

• 5.512 km². Ez több mint tízszerese Budapestnek. Órákat lehet benne padlógázzal menni, és még mindig nem érünk a végére. Mi egymás között viccesen Isztambulországnak is szoktuk hívni. A két legtávolabbi pontja között 215 km út van. Az optimális áthaladási úton 175 km-t kell megtenni.

• Ebben az egy városban él 14 millió ember (hivatalosan, de a helyiek szerint 17 is van). Ezzel az európai országok listáján a 11. helyen állna.

• Összesen 25.000 km út van a városban.

• Ezen 3.112.070 autó közlekedik. A szám 2013 januárjából származik. Azóta havonta kb. 20.000 új autó kerül forgalomba (jó néhány pedig a kukába)

• Ha az összes autót egymás mögé állítjuk, akkor 15.300 km-es kocsisort kapnánk. Ez annyi mint Budapesttől a dél-afrikai Jóreménység fok.

• Ennyi autót valahova le is kell parkolni (garázs nincs)

• Ebből 17.395 taxi. A 95%-uk éppen dudál.

Ennyit a számokról, hogy érezni lehessen, hogy a város hatalmas, és tele van autóval. Egy ilyenbe belevágni tényleg nagy elhatározást igényel. Ennek ellenére még egyetlen balesetet sem láttam.

hataratleko-torokvezetes-11.jpgIsztambul a Köztársasági Ünnepnapon

A szokásjog alapján

Isztambul közlekedése leginkább a szokásokon alapul. Vannak persze szabályok is. Leírva egy könyvbe. De a szokások sokkal erősebbek. Egyszer egy taxis megkérdezte tőlem, mi az a kék kör alakú tábla, amelyik pirossal van áthúzva. Mondtam neki, hogy megállni tilos. Aha, és mire jó?

Tehát szokások. A többség az út jobb oldalán halad. Így mi is ott közlekedünk. A bal oldalt meghagyjuk a szembejövőknek, mert így szokás. A piros lámpánál is megállunk, mert Isztambulban így szokás (mint láttuk, más városokban nem feltétlenül). Az egyirányú utcába pedig onnan megyünk be, ahonnan a többiek szoktak.

De az egyirányúaknál úgyis mindegy, mert biztosan jön majd szembe egy teherautó. És persze az utca szűk, nem is értjük, hova fér el itt egy teherautó. De ez a sofőr sem volt aktív résztvevője a fizikaóráknak, így ő sem zavartatja magát.

Nekem az egyik kedvencem az isztambuli közlekedésben az egyirányú utcák rugalmassága. És az egész török közlekedésben a rugalmasság az, ami annyira szimpatikus.

Aki vezetett már Budapest belvárosának valamelyik kis utcájában, biztos találkozott olyannal, hogy sehogy sem sikerült az adott utcába befordulni. Pedig ott párhuzamosan futnak az utak, és nem is hosszúak.

A párhuzamosok nem találkoznak

Ezzel szemben Isztambulban a párhuzamos eléggé ritka. Ha egy utcával jobbra, vagy balra megyünk, akkor könnyen másik kerületbe jutunk ki. Sőt! Olyan hely is van, ahol a kis utcában a balra vagy jobbra fordulás dönti el, hogy végül Európában vagy Ázsiában kötünk ki. Ilyenkor pedig igencsak jól jön, hogy fel lehet adni a szabályokat, és szembe be lehet menni az egyirányú utcán.

Izgulnunk nem is kell, mert mögöttünk lesz még három autó, aki hasonlóan vélekedik.

És egyébként is ez a megszokott haladási irány. Csak a tábla lett rossz helyre kirakva.

hataratleko-torokvezetes-08.jpgAhol valóban egyirányú az utca

Apropó táblák! Meg felfestés…

A törökök imádják a látványos dolgokat. Ha valami szép, színes, stb… Valószínűleg ez az oka, amiért az utakat felfestik. Ne legyen olyan unalmas, egyhangú fekete. Sok helyen piros, zöld és sárga jelzéseket is látunk, bő festékkel.

Olyan sofőrt viszont már kevésbé látunk, aki ezekre nemcsak, mint esztétikum, hanem mint praktikum, vagy iránymutatás tekintene. Ilyen pl. a sávelválasztó vonal. Egy háromsávos úton simán elfér öt autó is. Ha török a sofőr, akkor hét is.

Akkor minek pazaroljuk a helyet arra, hogy üres legyen? Főleg egy olyan városban, ahol milliónál is több az autó. Ha oda befér még egy, akkor befér még egy. Minek csináljunk ebből problémát?

Hasonlóan valószínűleg a táblák elsődleges feladata is az utcák színesítése. Hiszen a sofőröknek nincs idejük a táblákat tanulmányozni, mert vezetés közben 360 fokban kell figyelniük. Meg telefonálniuk. Meg beszélgetni az utasokkal. Meg a gázt nyomni. Meg a dudát. És még táncolni is. És még a szomszéd autóba is át kell kiáltani.

hataratleko-torokvezetes-09.jpgEgy út miatt még nem kell kivágni a fákat…

Ha Isztambulban szeretnénk vezetni, akkor érdemes tudunk, hogy az utakon abszolút demokrácia van. Ez azt jelenti, hogy mindig az történik, amit a többség akar. Az egyirányú utca is mindig abba az irányba egyirányú, amerre éppen többen mennek.

A gyalogos-autó-kamion matek

Persze vannak mandátumok. Míg egy gyalogos vajmi keveset ér egy autó ellen, húsz már sikeresen leszavazza az útról, vagy beválasztja a kisutcába. Egy kamion simán elbánik akár 6-7 autóval is. Ha pedig frakcióba lép egy csuklós busszal, akkor az már több lesz, mint kétharmados többség. Olyankor ők írják a szabályokat.

Tehát ha egy gyalogosnak 1 mandátuma van, akkor egy személyautó 10-et ér legalább. Egy kamion pedig valahol 90 körül lehet. Így már jól ki tudjuk számolni, hogyha 150 gyalogost ráengedünk egy kamionra, akkor az valószínűleg megfutamodik.

Ebből már könnyen következtettünk, hogy a sétálóutcának a környékén mindig a gyalogosok írják a KRESZ-szabályokat, egyszerűen azért, mert olyan mennyiségen vannak az utakon, hogy mindenki kénytelen hozzájuk igazodni. Nem akkor mehetünk tovább, ha zöld lesz a lámpa, hanem ha elfogynak előlünk az emberek.

Ha Isztambulban vezetünk, és erre figyelünk, akkor mindjárt megértjük, hogy miért úgy mennek a buszok, ahogy mennek. Egyszerűen azért, mert mint hatalmi tényező. Egészen addig, míg nem jön szembe két másik.

Így foglalj le egy kereszteződést!

A fenti közlekedéstársadalmi elrendezés kiegészül még a foglalásos módszerrel. Azaz aki előbb volt ott.

A legnyilvánvalóbb a parkolás: ha már áll ott valaki, akkor ugye mi nem tudunk oda beparkolni, mert már foglalt.

De lefoglalhatunk egy kereszteződést is. Ez úgy működik, hogy a kereszteződésbe mielőtt bemegyünk, bedudálunk, vagy este bevillantunk. Ezzel jelezzük, hogy a miénk, mi megyünk be előbb. Függetlenül attól, kinek van elsőbbsége.

Ugyan ez működik körforgalomnál, sávváltásnál vagy akár a zebránál is: szólhatunk a gyalogosoknak, hogy mi már lefoglaltuk. Akár tetszik akár nem, mi megyünk.

Egy-egy jól irányzott lefoglalással felül tudjuk bírálni a mandátumos rendszert. Ebben a taxik, minibuszok és dolmuşok az igazán profik. Ők akár négy-öt kanyarral előre le tudják az utat foglalni, még cikk-cakkban is.

hataratleko-torokvezetes-12.jpg

Olyannyira jól csinálják, hogy akár egy kamion mandátumát is felül tudják bírálni. Ha pedig sokan vannak, akkor egy egész hajónyi gyalogost vissza tudnak zavarni a fedélzetre.

A dudálásnak második funkciója is van. Ez az állatvilágból továbbfejlesztett irányérzék. Ezzel jelzik az autósok, hogy hahó, én is itt vagyok! Erre a többiek általában reagálnak egy Én is itt vagyok! Meg én is! Én is! stb… aminek eredményeképpen hatalmas zaj lesz. Viszont aki jól fülel és ősei között denevérek is vannak, könnyen összeállíthat egy képet, hogyan is helyezkednek el a járművek.

Túlélni Isztambulban

Ha valaki úgy érzi, szeretne belevágni a kalandba, és Isztambulba autóval hajtana be, neki a következő módszereket tudom javasolni, míg belerázódik a közlekedésbe:

• Menjünk kicsit lassabban, mint a többiek. Ekkor a közösség, szépen lassan megszokik minket, mint az emberi szervezet egy új donort. És akkor nem fog kilökni minket.

• A török szokásokkal ellentétben ne hirtelen váltsunk sávot, hanem használjuk az úgynevezett sunnyogás módszert: szépen lassan haladjunk a megfelelő sávba, a tömeg pedig majd szépen kikerül.

Ha pedig valahova el akarunk jutni, és még nem ismerjük a várost, használjunk GPS-t. Nekem a Navigon programja vált be a legjobban. Mert úgyis eltévedünk, ez az eszköz pedig kihúz a csávából.

Ráadásul nagyon jól ismeri a hátsó, rejtett kisutcákat, amiket a törökök is előszeretettel használnak (egyszer a taxisofőrünk rövidítésképpen a temetőn keresztül vitt minket).

A törökök egyébként nem használnak kütyüket a navigációhoz. Becélozzák az irányt (pl. észak), és elindulnak. Ha már úgy érzik, eleget mentek, akkor elkezdenek kérdezősködni, mi merre található. De ez már egy külön történet…

És hogyan is néz ki mindez a kormánykerék mögül? Így! :)

A kommentelési szabályokról itt olvashatsz.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: közlekedés Törökország Isztambul

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr546190031

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ugyandehogy (törölt) 2014.05.22. 07:15:09

:D:D:D

" vagy beválasztja a kisutcaba"

ez mit jelent?

"Becélozzák az irányt (pl. észak), és elindulnak. Ha már úgy érzik, eleget mentek, akkor elkezdenek kérdezősködni, mi merre található."

ezt igy kell barhol,ha nincs terkep...

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.05.22. 07:47:26

ez tetszett, szerintem otthonosan érezném magam, de jól megijedtem, hogy miért a rossz oldalon jön szembe a busz. sajnos (?) túl megszoktam már a baloldali közlekedést.
sokmindent láttam már, de ennek a tegnapi tevének még mindig a hatása alatt vagyok. ment már át előttem méteres iguana, kígyó, majom, kacsa, elefánt, bölény, de teve még nem volt.

2014.05.22. 08:09:25

Hát, frissen érkezett török taxishoz nem tanácsos itt beülni ;). Csak sajna, akkor derül ki, hogy nemrég még otthon közlekedett, amikor hirtelen megfordul a két sávos úton, mert benézte a GPS-t, a frászt hozva mindenkire.

Lex D'Arquebus · http://ugrassvajcba.blog.hu/ 2014.05.22. 08:28:41

Like a posztnak, nagyon jó volt, élvezetes.

Rebarbaraa 2014.05.22. 08:34:01

@diggerdriver: Irtam neked valaszt a tegnapi kerdesedre, vaamint alatta van egy kozerdeku infom, mindenkinek aki Angliaban el. lehet, hogy lehidaltok.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.05.22. 08:40:04

Mekkora post, kész! Nálunk madzsarisztánban a biciklisták közlekednek így, ezt jól tudom mert én is az vagyok :D Nem gondoltam volna, hogy kocsival is működik.

nyuszigonosz 2014.05.22. 08:57:17

Nagyon tetszik! Ez egy igazán jó írás. :-)

firg_firg 2014.05.22. 09:08:03

Tetszett a poszt, de a torokokhoz tovabbra se koltoznek. Igy leirva olyasmi lehet ott vezetni mint az olaszoknal. Elsore kaosz, de ha beleszokik az ember akkor megoldhato. Csak tudnam mi alapjan dontenek balesetek eseten, gondolom olyankor vagy le se szarjak hogy az auto fele totalkar lett plane ha nem az ovek es mennek tovabb, vagy jon a szokasjog es akinek epp tobb haver maradt eletben a kocsijaban az nyer. Azert ezt meredek demokracianak hivni.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.05.22. 09:08:09

Igen, a működő szokásjog jellemzően sokkal jobb, mint az emberidegen, törvényi, guzsbakötő erőszak.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.05.22. 09:11:57

Jo poszt volt, vegre, koszonjuk! :)

Rogton az elejen beleakadtam ebbe "korant sem olyan veszes"... aztan elgondolkodtam, hogy ha a Korant sem veszes vezetni, akkor egy autoval a poszterina siman el fog boldogulni. Igazam lett... ;)

firg_firg 2014.05.22. 09:13:39

Ja, par eve volt egy nemet dokumentumfilm arrol hogy a torokonel is bevezettek a TÜV vagy milyen rendszeru nemetesen kovetkezetes gepjarmu vizsgaztatast. Hoztak a soforok a sufnituningolt tragacsokat, amik odaig szepen atmentek a vizsgan a szokasjog szerint, de most meg elhasaltak a TÜVon. Hat voltak ott jelenetek, okolrazas, fenyegetes, dobalodzas meg minden.

firg_firg 2014.05.22. 09:15:58

@maxval a gondolkodó birca: a szokasjog jellemzoen az jelenti hogy akik erosebbek es tobben vannak azok leverik a gyengebbet. Mukodni mukodhet ez is, de a tobseg szopna vele, szoval nem mondanam ra hogy jobb lenne, pl nekem.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.05.22. 09:22:40

@firg_firg:

Nem. a szokásjog autonóm jellegű, míg a külső szabály heteronóm. Az autonóm jog mindig jobb. Mert betartják!

S persze a heteronóm jog is mindig az erősebbek érdekei alapján jön létre.

2014.05.22. 09:28:44

"• A török szokásokkal ellentétben ne hirtelen váltsunk sávot, hanem használjuk az úgynevezett sunnyogás módszert: szépen lassan haladjunk a megfelelő sávba, a tömeg pedig majd szépen kikerül."
Nagyon jó!!!

firg_firg 2014.05.22. 09:34:57

@maxval a gondolkodó birca: az irott torvenyekbol is azoknak van ertelme amiket a tarsadalom elfogad es betart es amik be is tartathatoak. Meg vannak helyzetek amikor a torvenyek vedik a kissebseget a tobbseggel szemben pl bizonyos elfogadott ertekek menten. Es itt nem kell a homokosokik meg a ciganyokig menni. Pl szabadsagjogok.

Torokoknel az erosebbnek van igaza, ez lehet a foldsur, a helyi kiskiraly vagy a konkret peldaban a kamion. Ha jon a kamion akkor takarodj. Mert o a nagyobb es az erosebb. Torokonel az ero es az agresszio az ertek.

Mas orszagokban az emberi elet az ertek es vedik a gyengebbeket az erosebbel szemben, va erre sok pelda de itt Pl a kamion megall a gyalogatkelonel hogy atengedje a biciklis gyerekedet vagy a totyorgo neinit a zebran. Mondjuk ilyen helyeken a kamion eleve be se hajthat a lakovezetbe, pedig a kamionos a szokasjog alapjan gondolhatna, hogy ahol ut van ott o elmehet arkon bokron at, es mindenki takarodjon elole. Max a vegen leslagolja a emberi tetemeket a szent kamionrol, de minek is alltak ele a gyenge balfaszok, megerdemlik a sorsukat. Ez a kulonbseg Europa, a balkan es azsia kozott.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.05.22. 09:40:35

@firg_firg:

Ha az írott jogot nem tartja be senki, az halott joggá változik. Ez alapvető jogelmélet.

Az egyik jó példa amit ezen a blogon sokszor leírtak sokan: tavalyig kötelező volt bejelenteni a kölföldre távozást, ha az 90 napnál több. Az emberek 99 %-a nem is ismerte a szabályt, s aki ismerte, azok 95 %-a sem tartotta be. Holt szabály lett. Meg is szüntették.

A KRESZ szinte mindenhol azonos, mégsem azonos a helyzet. Miért? Mert nem az írott jog számít, hanem amit betartanak belőle.

Rebarbaraa 2014.05.22. 09:52:02

A post nagyon elvezetes, jokat nevettem:) Bar elegge ramenos stilusban vezetek, vagy inkabb mondjam ugy, hogy dinamikus stilusu udvarias megoldas hive vagyok, Isztambul engem ketteroppantana idegileg.

@maxval a gondolkodó birca: Ezt nem is tudtam max. Nem kell bejelenteni? Hmm mondjuk en nem jelentettem be anno, azon az alapon, hogy reszemrol a magyar hatosagoknak semmi kozuk ahhoz, hogy hol vagyok.Amig ott voltam nem erdekelte oket, mostmeg, hogy eljottem semmi kozunk egymashoz.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.05.22. 09:52:54

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.05.22. 09:53:26

@Rebarbaraa:

Már nem kell bejelenteni, de 2013 előtt kötelező volt.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.05.22. 09:56:54

@Rebarbaraa:

"a magyar hatosagoknak semmi kozuk ahhoz, hogy hol vagyok"

Ez pont engem igazol. Hiába van valamire jogszabály, ha az emberek tömegesen úgy gondolják, azt nem kell betartani. Lásd a török közlekedést, ott is szinte ugyanaz a KRESZ van, mint Skandináviában, s mégis más a közlekedés.

Rebarbaraa 2014.05.22. 10:02:05

@maxval a gondolkodó birca: En dontottem ugy, hogy semmi kozuk hozza Maxval:)

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.05.22. 10:08:37

@Rebarbaraa:

Ha csak te tettél volna így, megbüntettek volna. De mivel tömegesen tette ezt sok ember, így a hatóság sem tartotta be a szabályt.

Ha Svédországban szabálytalanul parkolsz, szinte biztos a büntetés. Törökországban meg nem.

Azaz a tömegesség a fő tényező.

Cybermacs 2014.05.22. 10:14:24

@firg_firg: Igen, hasonló a vezetés az olaszokéhoz. Meg talán a spanyolokéhoz is. Mindegyik Mediterrán...
Én személy szerint jobban érzem magam ebben a vezetési stílusban, mint odahaza. De nem mindenki van így vele.
Jellemző Törökországra, hogy valaki vagy imádja, vagy utálja (vagy utálva imádja). Köztes út nincsen.Nem mindenkinek jön be, és ez teljesen érthető. :)
Én inkább pont azt ajánlom, hogy aki úgy érzi, neki sok ez a stílus, inkább ne erőltesse, és ne próbáljon meg vezetni, mert ő is megőrül meg a fél város is, amerre menni fog.

Baleset esetén, ha rendőrségre kerül az ügy, akkor előjönnek a szabályok. És természetesen azt büntetik meg, aki a vétkes volt. Ebben nincsenek nagy különbségek. Mondjuk a gyorshajtásért eléggé alacsony összeget kérnek.

Cybermacs 2014.05.22. 10:14:25

@Babette_: Ez azt jelenti, hogy ha elég sok a gyalogos az út közepén, akkor a kocsik inkább bemennek egy kis utcába. Egyébként is jellemző Isztambulra, hogyha kicsit is kezd beállni a forgalom, akkor mindenki menekül a hátsó, rövidebb utakra.

Igen, ha nincs térkép, akkor jön az iránytű. Én szeretem előre megnézni, hova is megyek, gondoskodom róla, hogy kéznél legyen egy térkép, stb...
Ezzel szemben a törökök ezzel a problémával inkább akkor szeretnek foglalkozni, ha már muszáj. Vagyis ha már ott vannak valahol, és ideje lenne a kerületet megtalálni. :)

Cybermacs 2014.05.22. 10:14:25

@Chang Yai: A busz nem a "rossz" oldalon megy. Elfoglalja az egész utat. :)

Cybermacs 2014.05.22. 10:14:25

@Zka: Kamionnal is működik! :)
Sőt! A menetrend szerint közlekedő buszok is szoktak ilyet csinálni. Ha beáll a dugó, akkor nagyon megváltoznak a szabályok.
Jött már velünk szembe csuklós "hetes" busz az egyirányú utcában! :D

Cybermacs 2014.05.22. 10:14:25

Örülök, hogy tetszik az írás! :)

Ahatis [DE] 2014.05.22. 10:14:30

Nagyon tetszett! Tuti, hogy agyf@szt kapnék, ha részt kéne vennem az isztanbuli közlekedésben, de a leírtakat olvasni nagyon szórakoztató volt.

Köszönet a posztért!

Herr Géza 2014.05.22. 10:18:33

@maxval a gondolkodó birca: Söt, továbbmennék: ha holnaptól Törökországban (és sok más országban is) mindenki hirtelen betartaná a KRESZ szabályait, összeomlana a közlekedés, legalábbis a nagyvárosokban biztosan.

2014.05.22. 10:20:14

@Chang Yai: 'ment már át előttem méteres iguana, kígyó, majom, kacsa, elefánt, bölény, de teve még nem volt'

Hat keszulj fel, ha eljutsz Eszak-Indiaba (Rajasthan kornyeke), hogy lesz :). Meg teve altal huzott szeker is.

Mrs. Clayton 2014.05.22. 10:25:31

@Mirjam2: a legviccesebb amikor felborul a szekeruk es megall az autopalya forgalma es varjk, h az eppen raero vagy kedve van rendor vmikor 12-48 oran belul kierjen lehelyszinelni

2014.05.22. 10:30:57

@maxval a gondolkodó birca: 'a tömegesség a fő tényező'

Ez abszolut igy van, szamtalanszor figyeltem mar meg kulonbozo kulturkorokben, mindenhol igaz. Ha egy kritikus tomeg nem koveti a szabalyt, a szabaly teljesen jelentoseget veszti.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.05.22. 10:34:56

@Mirjam2:

Ez minden jog alapja.

Minden jog működéséhez kell erőszak is, visszarettentő erő a jogszegőkkel szemben, de ha csak az arőszak az alap, akkor annak a jognak előbb-utóbb vége van.

Volt ember a kommunista Mo-n aki komolyan bűnnek tartott egy rakás hivatalosan bűncselekménynek tekintett cselekedetet, mint pl. disszidálás, illegális határétkelés, forintkivitel, illegális sajtótermék terjesztése, tiltott filmek és tiltott könyvek behozatala? Nemigen volt ilyen ember.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.05.22. 10:38:32

@firg_firg: Pontosan! Ha a szokasjog lenne a dominans mar reges-regen kipusztult volna az emberi faj. A szoksajognak koszonhetoen szennyezik a kornyezetet sok orszagban, teszik le az akkumulatort az erdo szelen, stb.
Mo. szokasjogga valt az adocsalas, de attol szerintem meg nem lesz egy jo dolog...
Kozel-jeleten szokasjognak koszonhetoen lehet a nokkel ugy banni, mint a kutyakkal.

Ezt szoktuk meg, mindenki mas is ezt csinalja, akkor ez igy rendben van, nem?

Hat rohadtul nem. Az emberi faj tobbsegeben primitiv felkegyelmu hulyekbol all (igen, en is ide tartozom), akik nem foglalkoznak a jovovel es a manak elnek. Ha mindig azt csinalnank, ami a tobbsegnek tetszik akkor a vilag egy szornyu hely lenne. Vagyis nem. Szuper hely lenne mert mi mar regen nem lennenk benne! :)
Kivalo pelda erre, hogy vajon miert azok az orszagok mukodnek sikeresen, ahol az emberek betartjak es betartatjak a torvenyt, szemben azokkal az orszagokkal, ahol a tomeg azt csinal, amit akar mikor epp nincs zsaru a kornyeken...

2014.05.22. 10:42:34

@Jess G: Rendor Indiaban kozlekedesi balesetnel? En meg nem lattam, de lehet hogy csak ott kellett volna maradnom 2 napot es mar jottek volna helyszinelni! Egyebkent sosem hittem volna hogy igy lesz, de most visszasirom az indiai kozlekedest minden nap, annyival rosszabb a helyzet itt Szaudiban.

mayree 2014.05.22. 10:49:34

Eddig vezettem:
Tunéziában, az smafu.

Algériában. Az a szahara, semmi gond nem volt ,ég akkor sem amikor ötöt pördült velem a totoja lefelé a homokdombhegyről.

Egyiptomban: na Kairóból kétszer kivittek, harmadik napon mentem egyedül. Maadiból ki a városból, nyugatra. 2000-ben még nem volt navi, csak tájékozódási pontok, vacsorára mindig visszataláltam :9

Szíriában: az lehet olyan mint a törökök

Törökországban: :))))))

Türkmenisztánban. az nyugis :)

Pakisztánban: na itt nem vezethettünk, de itt fostam a legjobban: a sofőr itt férfi, vagyis nem húzódik le. Mint amikor két ellenséges vadászgép kifogyva a skulóból egymásnak akar rohanni... Az utolsó pillanatban elrántják a kormányt azért, de néha csörömpölt a tükör emiatt.

Afganisztánban: na itt is csak terepen, ott nem lőttek ránk :)

Dubaiban: az egy kultúrált ország, semmi gond.

Ománban: dettó

Angliában: ott iGO-val, Londonból kikeveredni ugyanaz mint pestről, hanem a körforgalom... a negyediknél kezdtük érezni hogy nem jobbra kell keresni a kijáratot. Aztán meg Londonban sehol nem lehetett megfordulni ott ahol a navi szerint igen :)

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.05.22. 10:52:19

@Mirjam2: múlt héten láttam olyat a németeknél, hogy "ne parkolj ide biciklivel" felirat alatt 30 bicikli :) DIákszálló volt. Ennyit a szabálykövető nyugatiakról :)))

Ugyandehogy (törölt) 2014.05.22. 10:55:41

@Mirjam2: (OFF: tudtad, hogy szaudiak vették meg a kapuvári húsgyárat? disznót nem fognak benne "gyártani", de átállítják marhára.)

adg 2014.05.22. 10:55:48

@Chang Yai: Itt a megoldás a teve, meg az egyéb útonállók kivédésére. Megfelel bocinak, bivalynak, kengurunak, bárminek.
Gyalogosvédelmből nem kapna euro ncap csillagot.
Ez személyautókon szokott lenni, láttam már nagyobbat is. Ha sokat jársz ki a városból, pláne ha szürkületkor is vezetsz, erőst ajánlott.
kepfeltoltes.hu/view/140522/6a0153924291c1970b0168e7c79d90970c-800wi_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
Ezek meg a nagyobb játékosoknak:
kepfeltoltes.hu/view/140522/r169728_10086511_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
kepfeltoltes.hu/view/140522/road_train_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
kepfeltoltes.hu/140522/MACK_Superliner_LT_07_6A_FUPD_Bullbar_ADV7511_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

Az utolsón jól látszik, hogy még a szélvédő is be van rácsozva.

adg 2014.05.22. 10:56:55

Jó poszt volt, élvezetes olvasni. köszi

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.05.22. 10:57:53

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: nem olyan feketefehér ez a téma és a magyar adócsalósdi pont jó példa is erre. Itthon százezer egyéni és kisvállalkozás van, amit matematikailag lehetetlen volna adócsalás nélkül üzemeltetni a horror adók és az alacsony kereslet kombinációja miatt. Erre meg nem az a válasz hogy akkor szűnjenek meg, mert azzal több probléma és kár keletkezne, mint így.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.05.22. 11:01:47

Ausztraliaban vagy Rajasthanban nem lepett volna meg a teve, de meg mindig nemtom, mit keresett itt Pokhara cityben :-)

Hari Seldon 2 2014.05.22. 11:05:01

A poszt jól volt megírva.
Ennek ellenére, nekem egy szimpatikus volt az egész török közlekedés leírásból, a kép és a szöveg hozzá:
"Egy út miatt még nem kell kivágni a fákat…"

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.05.22. 11:08:54

@adg [Au, Darwin]: jol nezne ki egy ilyen ize egy berelt motoron :-) autot en egyszeruen nem tudok,nem erzem a hatuljat meg a masik szelet.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.05.22. 11:10:11

@Rebarbaraa:
En bejaelentettem, hogy leleptem, de nem mondtam meg, hogy hova. Jobb az, ha tudjak, hogy mar nem elek ott, igy vedve vagyok sokminden ellen.
Ahhoz viszont valoban semmi kozuk, hogy hova mentem...

@maxval a gondolkodó birca:
Ez igy igaz :)

Mondjuk itt a STOP tablanal is megallnak, en viszont szokasjog alapjan nem teszem :)

Cybermacs 2014.05.22. 11:10:52

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]:
Szerintem ezt nem lehet ennyire fekete-fehéren leírni.

Mert természetesen az sem jó, ha nincsenek törvények, és mindent a szokások szerint csinálunk. Szerencsére olyan világban vagyunk, ahol nem szokás az embereket csak úgy megölni.
Bár biztos voltak olyan törzsek a kezdetekben, csak ők kipusztultak. Tehát elmondhatjuk, hogy a mostani szokások sikeresek. Még ha nem is biztosan kellemesek.

A törvények pedig persze jók, amíg...
Egyszer már elhangzott, hogy a törvények a gyengéket védik az erősekkel szemben. Holott a közeli és a távoli múltban is láttunk sok olyat, ahol a törvény az államot, a hatalmat illetve a pénzest védi.
És olyan példákat is biztosan tud mindenki, ahol az ártatatlant, tanulatlant, szegényt ítélték el. Vagy olyat, ahol az egyértelmű bűnös úszta meg a büntetését (vagy kapott kevesebbet, mint amit megérdemelt volna).

Vagy mondhatnánk azt is, hogy a diktatúrákban eléggé keményen betartják a törvényt, aztán láthatjuk, mi az eredménye. Míg a szokások jobban hasonlítanak a demokráciához, hiszen ott is a többség akarata van (látszólag).

Így az egész attól függ, hogy honnan nézzük, ki a szereplője, mi a szituáció. Szerintem nem lehet egyértelműen egyik oldalt sem Jónak vagy Rossznak beállítani. Főleg, mivel mindkettőt emberek állítják elő. Csak más módszerrel. :)

De hogy maradjunk Törökországnál, egy példa, amikor a szokás van a törvény ellen, és mindenki jól jár. Anélkül, hogy ezzel a szokás=jó, törvény=rossz kijelentésbe mennék, inkább a szituáció jelentőségét hangsúlyoznám.

Az internet bekötésénél kértek tőlem olyan papírt, ami nekem, külföldinek nem lehetett. Amikor kérték, azt mondtam, hogy olyanom nincs, és nem is lesz. Az ürge megvonta a vállát, majd aláírta a papírt. Nekem kellett az internet, ő pedig szerette volna eladni. Volt más papír bőven, amivel igazolom magamat, így ebből probléma nem lehet. Nem is vertünk át senkit, nem károsítottunk meg senkit, nem az ÁFÁ-t csaltuk el.
Ha emberünk betartja a törtvényt, ma nem lenne internetem, és nem lenne ez a cikk sem.

De tudok olyan példát is, itt Törökországban, ahol igen is ragaszkodtak a törvény betű szerinti betartásához. Pedig az ügyintéző, az igazgató és mindenki mondta, hogy hülyeség az egész, de nem lehet.

Semmit sem lehet fekete-fehéren leírni. Pláne nem Törökországban.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.05.22. 11:16:29

@Zka: @Cybermacs: Igy van, nem fekete-feher. Ahogy a vilagon semmibol sem jo a szelsoseg, ebbol sem.
Nem azt mondom hogy ne legyen szokasjog. Legyen, mert kell, szukseg van ra. Csak meg jell talalni a ketto kozott az osszhangot.

Olvassatok el ujra mit irtam. Nem mukodhet a vilag ugy hogy CSAK szokasjog van. Ez nem jelenti azt, hogy nincs ra szukseg bizonyos teruletken. En azt akartam csak kiemelni, hogy nem szabad a lovak koze dobni a gyeplot, hogy most akkor mindent eldonthet a nep mert par honap alatt lenullaznank magunkat.

Az arany kozeputat kell megtalalni. :)

Gabika911 2014.05.22. 11:22:39

Már nekem is volt szerencsém az istambúli közlekedéshez, de jelenleg Indiában lakunk és közlekedünk már saját autóval. Kellett hozzá pár év mire rászántuk magunkat az autóvásárlásra, de mára már szükségessé vált.
Az hogy a törököknél szokásjog van, az még isteni, mert hát arra lehet számítani egy idő után, hogy így szokták csinálni. Itt egy biztos: semmi sem biztos. Minden kiszámíthatatlan, és nem csak a városokban hanem az autópályákon is. Legfurcsább tapasztalatom, mikor az autópályán száguldottunk kemény 80-al (többel nem lehet a minőség miatt) és egy szamár jött velünk szemben az út közepén, majd egy traktor követte ugyancsak szemben. A városban ahol élünk van egy eredetileg 4 sávos egyirányú utca, ahol még a rendőrautók is szembe jönnek nem csak a riksák, autók, buszok. Ezek után ki veszi komolyan a kreszt. A sávok felfestésével nem is bíbelődnek. Minek az, csak pénzbe kerül. És mindezt tetőzi számunkra a másik oldalon való közlekedés.

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.05.22. 11:23:28

Jó kis poszt, bár engem nem érintene, Mercivel járok, busszal :). Esetleg valaki megírhatná hogy bicajjal milyen lavírozni a gépkocsitömeg között Isztambulban :)

Biztos jó fej a poszteria ha Sziámi dalból idéz címnek :)

mayree 2014.05.22. 11:24:57

@Herr Géza:
Hát ezt meg hogyan? :)
Olvastam kihalt (be sem telepített) hatalmas városokról, de Phenjan?

Pernilla 2014.05.22. 11:33:21

Nagyon jol megirt poszt, elvezet volt olvasni! Nyaron Isztambulba keszültem, de sajnos rajtam kivülallo okok miatt le kellett mondani... ezert kicsit fajo szivvel is olvastam.
Mondjuk sose vezetnek Isztambulban, en meg Budapesten is feltem a vezetestöl (bar ez csak az en beszarisagom valoszinüleg, meg a keves gyakorlat), szerencsere itt Becsben nincs szüksegem autora.

A poszter ferfi, nem? csak mert itt elöttem többen leposzterinaztak :-)

mayree 2014.05.22. 11:38:08

@Gabika911:
Lovaskocsi, szamár szemben Egyiptomban sem meglepő :)
De India... az aztán nem semmi lehet :)

Cybermacs 2014.05.22. 11:38:33

@házelőtthinta: Bicajjal több szempontból is nagyon zűrös, és messze nem ajánlott.
Egyik részről a dugóban nem egészséges a levegő. Másik részről az autósok a bicikliseket a gyalogos kategóriába sorolják. És roppantul nem szeretik, hogy az út közepén lavíroznak (a motorosokat pedig még kevésbé kedvelik, de őket a gyalogosok sem szívlelik).
De a harmadik igazi negatívum a terep: Isztambulban nagyon kevés a vízszintes. Tele van dombokkal vízmosásokkal. Ráadásul itt nincs olyan szabály, hogy egy út max X fokban emelkedhet. Sok olyan utca van, ahova Magyarországon már lépcsőt, Ausztriában pedig felvonót építettek volna.

Mrs. Clayton 2014.05.22. 11:46:40

@Mirjam2: mi is azt kerdeztuk par ora varakozas utan h egyaltalan fog jonni vki? A teves ember vmi novenyt szallitott az egesz kiborult nem volt belole semmi gaz nekudoltek a kupacnak es elkezdtek ragni. Mindenki baromira raert. Mi meg a busszal kb 2 ora varakozas utan arokba hajtottunk es kikerultuk a fennakadast. Majd a sofor kicsit produkalta is magat a hulye europaituristnak es felhajtott az autopalya ellenkezo savjaba mert a mi iranyunkba ment mindenki szembe meg senki sem jott es kulonben is indiaban 3 fele ut letezik van a oneway a highway es az anyway es neki az utobbi epp akkor jobban megfelelt mint az elizo ketto

Herr Géza 2014.05.22. 11:55:54

@mayree: Háát, hogy hogy bulizta ki a fotós ezt a lehetöséget, azt nem tudom elképzelni. Persze nyilvánvaló, hogy a helyi "security"-s vezetett, nyilván az útvonal sem szabadon választott volt. De még így is döbbenetes, hogy ezeket az ember tudja. A kommentelök között olyan is volt, aki még a feltünöen sok, egyforma méretü fáról ist azt feltételezte, hogy a fotóskörút elötti napokban ásták ki valami erdöben is telepítették be nagy hirtelen az utak mellé... Mondjuk a saját, Magyar Néphadseregben szerzett tapasztalataim (ld. magasrangú elöljáró látogatása a vidéki laktanyában) alapján sem ördögtöl való a gondolat.... :))) Az viszont engem is meglepett, hogy a gyér számú szgk. java viszont kimondottan jó állapotú nyugati autó.... (lehet persze, hogy inkognitóban kibéreltek egy komplett flottát valamelyik dél-koreai kölcsönzönél és azok keringtek körbe-körbe...) . :)))))

Herr Géza 2014.05.22. 11:58:29

@mayree: A kihaltságról meg csak annyit, hogy ezzel is demonstrálták, hogy ott aztán nincs munkanélküliség (dologidöben ugyanis mindenki a munkahelyén van, nem a városban ténfereg...).

mayree 2014.05.22. 12:05:55

@Herr Géza:
Azt hiszem Fehérváriak mesélték hogy jött a pizsamás és a laktanyaparancsnok zöldre festette a füvet. Az meg ugye ettől elszáradt... na akkor gyepptéglákat hozattak :)
Vagy azt egy román srác mesélte hogy Csau ment a kukoricást látogatni, de az ugye nem volt, valahonnan hoztak szép kukoricát, vékony drótokkal kikötözték hogy álljon mindegyik. Nem is volt baj addig, amig a főnök oda nem akart menni hogy közelebbről megnézze és megbotlott a drótban :)

Hát nem tudom... először azt hittem valami ügyes fotó/film retus :)

Herr Géza 2014.05.22. 12:13:04

@mayree: Nálunk "csak" az alakulóteret kellett felmosni fókával. (Mottó: szívassuk meg az elöfelvételis kisköcsögöket, megy mind külföldi egyetemre, legalább elötte megtanulják hol lakik a magyarok jóistene !)
Aki már próbált durva betonfelületet felmosófával és békebeli felmosóronggyal csiszatolni, az tudja miröl beszélek.... :))))

2014.05.22. 12:14:46

A fantom-városokról (mint pl. Észak-Koreában a határmenti patyomkin-város), mindig a bukaresti Victoriei sugárút jut eszembe, aminek a helyén egykor Bukarest nagyon szép régi belvárosa volt. Aztán Ceau bácsi ledózeroltatta, és a helyére felhúzatott egy széles sugárutat, lakóépületekkel, amelyekben soha senki sem lakott. Néha a Secu használta.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.05.22. 12:20:49

Nem tudtam UKban eu s valasztasoon voksolni reggel, holott bejelentettem, hogy itt szeretnék.

mayree 2014.05.22. 12:27:26

@Herr Géza:
Ismerős dolog :) Én '78-'81-ben voltam katona :D
Akkor még mókás volt a sereg :D

2014.05.22. 12:28:42

@tildy[UK]: Mit mondtak? Miért nem?

nyuszigonosz 2014.05.22. 12:35:19

@tildy[UK]: Nos, nemtudom, hogy van az UK-ban, de itt már 5-6 hete megjött a választási papír - ugyanis azt az opciót is tartalmazza, mint minden itteni választásoknál, , hogy ha valaki pont abban az idöben nem tud személyesen menni, ezzel kérheti a levélválasztást is .
Abban az esetben, ha valaki nem kap ( elkallódik, mittudomén hová lesz) akkor az utolsó lehetöség az, hogy 24 órával a választások elött kér egyet a városi személy nyilvántartó hivatalban ( itt: Einwohnermeldeamt)

nyuszigonosz 2014.05.22. 12:42:11

@Shanarey(SCO): De hogyan fér el ott egy teherkocsi?
Hihetetlen.
Meg a másik helyen is ott van, körbeaszfaltozva. Nahát!

klappol 2014.05.22. 12:44:24

Klassz a poszt, kösz :)

Shanarey 2014.05.22. 12:49:03

@nyuszigonosz(D):

Tudnak tolatni, és megfordulni ha kell.

klappol 2014.05.22. 12:50:28

@Herr Géza: Azt még nem motsam, de a sípcsontig jártunk, mint kopaszok az ultra habban, órákig tartott mire eltüntettük a 30 méteres folyosóról. Csak szivatás volt, de b@xszta volna meg az aki kiöntötte azzal a majd 50 liter vízzel + 3 kiló ultrával. Zászlós elvtárs jelentem, kész:))))))))))))))) 154 cm magasságával :))))))))

nyuszigonosz 2014.05.22. 12:52:53

@Shanarey(SCO): Hát ez. Meg legközelebb eleve nem arra mennek, gondolom.

Shanarey 2014.05.22. 12:53:00

Isztambul, hű de régen jártam arra.

Akkoriban arrafelé majd minden autón horpadások voltak, és az autók többsége enyhe Renault beütés okán nagyon hasonlított egymásra. Ja igen és csodás autó nevek is voltak: Murat 123

A rendőrautóra pedig az volt írva: Polis Trafik

kergelepke [UK] 2014.05.22. 12:54:14

Szuper írás, köszönöm! Nagyon élveztem, kedvem lenne megnézni és kipróbálni :)

Littlewood · http://mslittlewood.blogspot.hu/ 2014.05.22. 12:54:21

Jó kis poszt. Szórakoztató a stílusa, és biztos hasznos is lenne, ha ott kéne vezetnem.

Cybermacs 2014.05.22. 13:01:05

Köszönöm! :)
Örülök, hogy tetszik! :)

nyuszigonosz 2014.05.22. 13:05:08

Nekem mikor ott jártam, jó régen volt az is már, nagyon tetszett Isztambul.
A legtöbb autó sárga volt és taxi és sokszor úgy tünt, több az autó, mint amennyi út van.

Herr Géza 2014.05.22. 13:10:50

@nyuszigonosz(D): Jujj de müvészi fordítás:
"...a városi személy nyilvántartó hivatalban " . Már csak a passzoló rövidítés hiányzik: VSzNyH... :DDDDDDDDD

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.05.22. 13:11:31

@Herr Géza: szerintem Észak Korea lazul mostanság felfele, ezért lehetett. Pyongyang (ez hogy és miért lett Phenjan a magyarban?) meg a pártelit lakóhelye, a kocsik valszeg leginkább az övék. Érdekesebb lenne látni vidéki városokat, ahol mély afrikai szintű nyomor van. Vannak fent ilyen képek és videók is a neten, de nem sok és nem mennek túl mélyre, gondolom nem egyszerű megoldani...

Herr Géza 2014.05.22. 13:12:06

@mayree: Én meg 80.-81.-ben... Mókás ???

nyuszigonosz 2014.05.22. 13:14:31

@Herr Géza: Leírva nekem is vigyorognom kellett rajta, de így hagytam. :-)))

Herr Géza 2014.05.22. 13:16:07

@Zka: Lazul? Hát ez a dagadt zsebdiktátor semmivel sem lazább, mint a faterja volt. Söt... A nagybácsi kiirtása megvolt ? Akkor mit csinálhat azokkal, akik még csak nem is rokonok....Én öket kérdezném a "lazulásról".

Herr Géza 2014.05.22. 13:17:21

@nyuszigonosz(D): Én meg leharaptam a kávésbögre szélét... :DDDD

adg 2014.05.22. 13:17:55

@nyuszigonosz(D): Emlékszem erre az esetre. Hatósági bénázás miatt nem volt engedély az oszlop áthelyezésére. (Meg tervezői figyelmetlenség/esetleg hibás közműtérkép (ami nagyon gyakori) miatt kimaradt a tervekből az oszlop áthelyezése, és csak később kérvényezték, amikor észrevették.) Ezért meg nem lehet leállítani az útépítést, mert az nagyon sokba kerülne. Inkább megépült az út, és mikor meglett az engedély, akkor áttették az oszlopot is, meg kijavították az utat is. Ha megnézed, még a jelek sincsenek felfestve. Nem maradt úgy sokáig. Ha úgy tetszik, építés közbeni állapot.
Csak ez jó látványos, olyan szenzációs, külön jó a csaj hangja, majdnem elsírja magát.

mayree 2014.05.22. 13:19:05

@Herr Géza:
Marcaliban szereltem '81 augusztusában :)

Hát! Vagy tán nem élvezted minden percét, pillanatát a boldog katonaéletnek? :))))))))))

nyuszigonosz 2014.05.22. 13:21:13

@adg [Au, Darwin]: Természetesen majd át fogják helyezni, lényegében elöfordul az ilyen, de hát látványos. Az igaz.

Herr Géza 2014.05.22. 13:23:50

@Zka: Azért ez az épület sem semmi:

hu.wikipedia.org/wiki/Rjugjong_Hotel

Kiváló példa a militari-kommunista építészeti stílusra... :))))

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.05.22. 13:26:34

@Herr Géza: ezt pont ma láttam...
www.youtube.com/watch?v=AKKXz4W2tZ0&feature=youtu.be
Szerintem 10-20 éve nem voltak ilyen dolgok, de lehet hogy csak nem volt elég az az ~1500 oldal amit az országról a közelmúltban olvastam :)

adg 2014.05.22. 13:26:41

@nyuszigonosz(D): Gyorsan áthelyezték, nagyon rövid ideig volt úgy. A minimális szélesség megvolt mellette, ki volt táblázva, messze nem volt olyan veszélyes. Ha megnézed, a teherautó simán elmegy melette, csak ezek a majmok bénáznak, hogy lehessen csinálni olyan felvételt, hogy a tükör súrolja az oszlopot. :)

2014.05.22. 13:27:38

@mayree: Algeriaban kezdtem vezetni 15 evesen, kutya nem nezte, hogy vezethetek e vagy van e jogositvanyom
@maxval a gondolkodó birca: ugy dontottem, hogy az adohatosagnak semmi koze nincs a keresetemhez

Herr Géza 2014.05.22. 13:29:15

@mayree: De, rohadtul élveztem... Még évekig álmodtam róla, hogy de jó lenne ott megint....
80.augusztus-81.június - Szeged
Marcaliban az öcsém volt katona (?), de 4 évvel késöbb. Ö is imádta a sereget.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.05.22. 13:33:32

@Herr Géza: Szeged a 80as években? A végén még kiderül, hogy apám ismert :) Itt volt alezredes és terelgette a kopaszokat, bár 80-81 tájt még lehet kisebb rangban volt.

nyuszigonosz 2014.05.22. 13:39:22

@adg [Au, Darwin]: Hát azért nem szeretnék teherkocsit vezetni ilyen helyen. :-))

Herr Géza 2014.05.22. 13:42:51

@Zka: Te, ez olyan fake, mint ide Lacháza. Max. azt tudom elképzelni, hogy amolyan házivásár a funkcik felsö 10 (na jó: 5)-ezrének. Vagy pusztán egy film, ahol aztán kialszanak a fények, visszaviszik a kelléktárba a cumókat, elpakolják a játékpénzeket, mindenki visszaöltözik az állógalléros, zubbonyos szürke egyenszerkóba és jóéccakát.
A kockás mamuszok nagyon bejöttek, de a legnagyobb LOL az, amikor madzagra füzve viszik haza (?) a 8 laptopot (2:40-nél)... Ott ballag az ország fél éves GDP-je, vazze... Ugyanott van még egy film egy szupermarkt megnyitójáról... Azon még jobban látszik, hogy csak színház az egész. Sztem maga az épület is papírmasé, egy teremtett lelket nem látsz a külsö felvételen (nyilván szögesdróttal meg fegyveres örökkel van lezárva a környék is...)

Herr Géza 2014.05.22. 13:43:50

@Zka: Ne má... Én a Zalkában voltam... Ö ??

mayree 2014.05.22. 13:45:26

@charlieharper:
Állítólag akkoriban Tunéziában is legalább felének nem volt jogsija.
Az első szabály amit meg kellett tanulni az volt, hogy előzés előtt dudáljunk, mert lehet hogy alszik a sofőr (egy kis pug ki is ütötte egyik fúrónk első hídját amikor jött szemből, át a felezővonalon a fúrós pedig semerre nem tudott kitárni.)

A második ponttal teljesen egyetértek :)

@Herr Géza:
enyhe iróniát (csak tudnám az mit jelent :)) érzek a szavaidból kicsengeni :)))

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.05.22. 13:49:16

@Herr Géza: igen, szerintem akkor ő is, bár sokat rakosgatták ide-oda.

A DPRK felvételről: vannak ott emberek, akiknek van pénzük, pl pártfunkcik, Japánból visszatelepült arcok akiknek azóta is utalnak hazulról, stb. ÉK mindig megosztó téma, mert bármi hangzik el arra valaki azt mondja hogy csak propaganda. Vagy ÉK propaganda, vagy "nyugati". Csomó dologról tudok, ami szinte biztosan sokat lazult az utóbbi időkben, volt több tényleges próbálkozás Kínával ilyen ipari központok kialakítására ÉK területen, DKnak van is ilyen központja.

2014.05.22. 13:52:26

@mayree: aprosagokkal, mint papirok, akkor senki nem foglalkozott. Az a franciak maniaja, hogy legyen papir rajta hivatalosnak kinezo pecsettel

Muscari 2014.05.22. 14:07:52

Jot mulattam a poszton, de en biztosa nem mernek ott vezetni. Nekem mar Olaszorszag is sok volt, en jobban szeretem az olyan helyeket, ahol betartjak a szabalyokat. Legalabb nagyjabol :-)

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.05.22. 14:12:25

@charlieharper:

A határozottság a lényeg. Ha határozottan felmutatsz egy üres lapot, oké, Ha határozatlan vagy, lehet bármilyen hivatalos papírod 5 pecséttel, a hatóság meg fogja állapítani, hogy nem jó, mert hiányzik róla a 6. pecsét.

mayree 2014.05.22. 14:17:02

@charlieharper:
Irakban volt gondunk pár éve, ugyanis Szaddam bukása óta nincs jogosítvány, a természetes kiválasztódást alkalmazzák. Volt is nemegy affér, pl. nyílegyenes úton a sivatagban frontális ütközés.

Nekünk meg ugye volt céges standard hogy kit vehetünk föl és ott állt a tapasztalt sofőr jogsi nélkül vagy lejárt jogsival.

2014.05.22. 14:18:47

@mayree: Teve, baszod... teve, ahhoz értenek ...

Mrs. Clayton 2014.05.22. 14:20:25

@maxval a gondolkodó birca: ha jol emlekszem egyszer egy illuzionista mutatta be, h bement egy bolta es talan gombokkal, vagy sima feher papirdarabokkal fizetett egy ekszerert/oraert, mar nem emlekszem
de az is biztos, h amikor olyan 10-13 evesek voltunk azzal szorakoztunk h ugy tudjuk levenni a baratnonk nyakabol a nyaklancot mikozben beszelgetunk vele, h ne vegye eszre
szoval igen, hatarozottsag, szemkontaktus ez a lenyeg es a szembenallo fel nem fog aggodalmaskodni

mayree 2014.05.22. 14:23:12

@Pink Petsch:
Ahhoz köll is, mert az harap. És nem felejt :)

2014.05.22. 14:25:02

@mayree: Azok az elefántok, nem? ;)))

2014.05.22. 14:28:06

@Jess G: Ahham, minél pimaszabb, pofátlanabb, senkiházibb vagy, annál "sikeresebb" leszel ... Tele van ezzel a tököm ... :(

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.05.22. 14:28:22

@Jess G:

Latin-Amerikában meg lehet ezt szokni.

Mexikói ismerős mondta: ha autóval vagy és megállít arendőr, nem szabad észak-amerikai vagy európai módra viselkedni, hogy az illedelmesen vársz, míg a rendőr intézkedik, mert ez gyanús viselkedésnek számít. Aki így viselkedik, az biztosan valami narkóterjesztő vagy körözött bűnöző vagy más sötét alak, hiszen nyilvánvalóan be van szarva, azért vár csendben! A normális állampolgár ilyenkor kiugrik a kocsiból és hadonászva odakiált a rendőrnek "mi van? nem látod, hogy sietek? el fogok késni!". Az ilyenről látja a rendőr, hogy rendes állampolgár, így 2-3 perc alatt gyorsan ellenőrzi is okmányait, majd útjára engedi.

2014.05.22. 14:29:45

@maxval a gondolkodó birca: Indiaban van ez nalunk. Ordibalassal barmit elersz.

Indiarol jut eszembe... Egyik regebbi ottani ITs cegnel voltunk es majdnem leesett az allam, amikor lattam, hogy a szamkodos belepteto rendszeren a szamok 6,7,8,9,0 csillogoan fenyes, mig az 1,2,3,4,5 szamok total kopottak, latni alig lehetett. Igen a belepo a "szupersensitive" adatot tartalmazo kozponthoz az 12345 volt. A szamkod olyan 1 ev utan csak disz volt, mert az ajto tarva-nyitva volt.

mayree 2014.05.22. 14:29:54

@Pink Petsch:
Neeem, az a könnyen tanul nehezen felejt kategória,,, vagy... ööö fordítva? :)

Mrs. Clayton 2014.05.22. 14:36:51

@Pink Petsch: en ilyet nem mondtam, csak azt h az emberek, te is en is barki, elegge konnyen befolyasolhato/megtevesztheto

@maxval a gondolkodó birca: total egyet kell ertenem
Mo-n korabban az volt a helyes taktika, ha megadod a tiszteletet a rendornek, elismered h neki total igaza van es hatalmas szabalytalansagot leplezett le, amit nana te kovettel el, ugyanakkor finoman celozni kellett arra, h te ugyanolyan nyamvadt kis honpolgar vagy mint o, es most a te eleted az o hatalmas kezeiben van, szoval konyoruljon
altalaban ez bejott
aki arcoskodott az megszivta

2014.05.22. 14:39:55

@mayree: Kurva nehezen felejt .. ne akarj megbántani egy bébi-elefántot, mert 80 év múlva is emlékezni fog rá ;)
De tényleg ezeknek a tevehajcsároknak tök felesleges a gépesítés. A Totalcaron láttam a múltkor egy összefoglalót, olyan elhagyott luxus-kocsikról, amikről minden pasi az orgazmusig képes álmodozni ;)

2014.05.22. 14:42:35

@Jess G: Hm, ez volt a végkicsengés .. tudatosan igyekszem magam kivonni .. remélem, sikerül

Herr Géza 2014.05.22. 14:43:55

@maxval a gondolkodó birca: Aztán csak gyözze az ember elfelejteni ezt viselkedést, ha átér az USA oldalra, mert ott meg így élböl lelönek..... :)))))

Mrs. Clayton 2014.05.22. 14:46:33

@Pink Petsch: marmint mi alol szeretned kivonni magadat?

Herr Géza 2014.05.22. 14:48:08

@Zka: De ugye nem Krasznai a családnevetek ? Mert akkor nagyon negatív gondolatok ébrednének bennem..... (elég finoman fogalmaztam ??) :))
Ha viszont Böjte, akkor csókoltatom. Azok közül, akikre még névröl emlékszem, ö volt az egyetlen jóember....

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.05.22. 14:48:39

@Herr Géza:

Ezért nehéz a beilleszkedés egy kitántorgó számára...

2014.05.22. 14:52:23

@Jess G: A könnyen befolyásolhatóság/megtéveszthetőség alól ...

mayree 2014.05.22. 14:53:05

@Pink Petsch:
A teve is olyan... nem véletlenül alszik az a hajcsár több száz méterre a csordától, amelyik bántotta valamelyiket kiskorában.

Technikai tudásuk nulla, én akkor lepődtem meg először amikor egyetemett végzett srác megkérdezte hogyan működik a motor és mi a különbség a dízel és benzin között.
(bár így belegondolva nálunk is csak az sejti akinek van jogsija, már ha nem műszaki suliba járt?)

2014.05.22. 14:54:57

@maxval a gondolkodó birca: Az azért érdekes, hogy csak a fehérekkel szemben van meg ez az elvárás ... idejön a muszlim a pereputtyával, akikből, jó ha a családfő dolgozik, és rá akarja erőltetni az otthoni viselkedésnormát az európaiakra. Ha nem veszik be, akkor rasszizmust kiált. Tele van a tököm velük ...

Mrs. Clayton 2014.05.22. 14:55:46

@Pink Petsch: sok sikert, viszont akkor neked kell a nagyobb manipulatornak lenned :-D

2014.05.22. 14:57:56

@mayree: Én arra a pillanatra várok, hogy kifogyjanak végre az olcsón elérhető olajkészletek, és az olajlobbik elővegyék végre a rég felvásárolt alternatív energia-forrás megoldásaikat. No, már csak azért, hogy ez a kőkori nép, visszakerüljön oda, ahova való, és ne próbálja meg eljátszani a világ urát.

GERI87 2014.05.22. 14:59:16

"Európa bejárható pár nap alatt. Hiszen amíg ő hazaugrik a nagymamát meglátogatni, az nekünk annyi, mintha átmennénk pl. Olaszországba."

Minden Isztambuli töröknek van egy az ország másik végében lakó titkos kurd nagymamája:)
Hagyjuk már ezt, mennyire lehet általános hogy "többmillió kilóméterre" lakik a nagyi meg az öcsi....csak azért mert nagy az ország....MO-on sincs mindenkinek Szombathelyiként Debreceni rokona...
"úgy érzik" , mit éreznek? Rá kéne nézni egy térképre talán, nem lenne csodálkozás hogy vannak kis meg nagyobb országok.

2014.05.22. 15:01:37

@Jess G: Vagy a legnagyobb remetének ;)

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.05.22. 15:02:46

@Herr Géza: nem ezek, Péter a családnév és amennyire tudom nagyon szerette a többség, különben be se mertem volna vallani :)))

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.05.22. 15:04:19

@Pink Petsch: én attól tartok, hogy akkor sok vér fog folyni, nyilván megint az USA lesz a hibás mindenért.

2014.05.22. 15:04:28

@GERI87: Khm, halkan megjegyzem .. a nagyszüleim olyan távolságra laktak tőlünk, ami kilométerben azt jelentette, hogy 1,5-szer átutazom Magyarországot. Az egyéb rokonaink meg még messzebb. És ez csak Románia .... sőt, lejjebb szűkítve, Erdély

2014.05.22. 15:06:01

@Zka: Miért folyna? Arabék a fennállásuk óta nem voltak egységesek ... sosem lesznek .. És ez a mi szerencsénk.

firg_firg 2014.05.22. 15:09:57

@Zka: Kicsit olyan ez mint hogy a tojas volt elobb vagy a tyuk, de igazabol mindegy, mert ettol meg nem lesz jo.
A jelenlegi rendeszerben mindenki csal mert ez a szokas, cserebe viszont a hatalmasok barmikor barkire lecsaphatnak mert nem koveti a toveny betuit. Innentol kezdve aki nem akarja hogy lecsapjank ra annak az szamit hogy kit ismer tuzhoz kozel allok kozul es kinek mennyit tejel. Ergo megint a feudalizmusban vagyunk. Szo sincs itt szabad versenyrol meg jogallamrol. Az ilyen orszagok meg leszakadnak.

Mr Long 2014.05.22. 15:13:44

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: Ezert kell a Shaira torveykezest bevezetni, hisz az "igazsagos es jo", ahogy a hitteritok folyamatosan nyomatjak a belvarosban...

2014.05.22. 15:16:41

@Zka: Erre a válasz az, hogy az adókat kell csökkenteni. Igaz, akkor a politikusok miből lopnának ....?
Magyarország igazi Balkán, még Romániában a felvállaltan Balkánban is bukott meg miniszterelnök korrupció miatt. Sőt, ott olyan miniszterelnök s volt, aki lemondott, miután nem teljesültek bizonyos beígért dolgok ... Hol van ettől Magyarország?

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.05.22. 15:17:20

@Pink Petsch:

Erről már többször írtam: a muszlim módon élő bevándorló igenis alkalmazkodik a nyugathoz, hiszen a nyugat értékrendje az, hogy nincs értékrend.

Herr Géza 2014.05.22. 15:17:47

@Zka: Igen, ciki lett volna, ha pont egy negatív emberröl lenne szó. Így nem emlékszem a nevére, tehát vagy nem is találkoztunk, vagy nem volt olyan szoros a kontakt, ami megmaradt volna az agyamban ennyi év távlatából....
Mi annak idején azt az infót kaptunk az elöttünk ott "szolgáló" generációktól, hogy az egy király, laza hely, majdnem szanatórium.. :)) Aztán bevonultunk és nagyon hamar megtapasztaltuk, hogy nem úgy van és persze azt hittük, hogy az öregebbek csak minket szívattak. Aztán kiderült a név szerinti egyeztetésnél, hogy az elözö csapat leszerelése és a mi bevonulásunk között lecserélték a teljes laktanyavezetést, pont azért, mert olyan laza világot csináltak/engedtek meg. Szóval mi már megkaptuk a "méteres kékerest" rendesen... :))

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.05.22. 15:26:45

@maxval a gondolkodó birca: hogyapicsábanelenne értékrend, ne fárassz. Nagyon is erős és egységes értékrend van. Igaz, te nem szereted egyes elemeit :))))

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.05.22. 15:28:43

@Pink Petsch: @Zka:

A nyugati értékrend: mindent szabad.

Hol vét ez ellen a radikális muszlim bevándorló?

2014.05.22. 15:31:26

@maxval a gondolkodó birca: A nyugati értékrend:
Élni, és élni hagyni.
Nah, ez utóbbit nem akarják elfogadni a muszlimok ...

Mr Long 2014.05.22. 15:31:28

@maxval a gondolkodó birca: Az ertekrendben benne van, hogy a no egyenerteku a ferfival. Ez a NYUGATIBAN van peldaul.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.05.22. 15:34:52

@maxval a gondolkodó birca: egyáltalán nem ez az értékrend. De utánad már leírta Petsch úgy közelítőleg, hogy mi a helyzet.

Mr Long 2014.05.22. 15:36:40

@Pink Petsch: Lehet ok elolvastak a kisbetus reszt, miszerint a nemkivant resz torlendo :)

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.05.22. 15:41:23

@Mr Long: Nem tudom mi az a Sharia, nem szoktam megallni az utcan csuhasoknak. Nem veszek az utcan semmifele keramia keskeszletet vagy akcios pamutzoknit. :)

Amugy szerencsere itt nincsenek ilyen figurak, ez egy csendes kisvaros. :)

2014.05.22. 15:43:31

@Mr Long: Lehet időszerű lenne a kk-klán európai változata :P

2014.05.22. 15:58:05

@maxval a gondolkodó birca: a brazil kollega szerint, meg kell hivni a rendort egy kavera es szendvicsre. Ha a rendor ranez az orajara es kozli, hogy mar vacsoraido van, az azt jelenti, hogy tobbet kell fizetned a zsebbe, mint egy kave es szendvics arat

Herr Géza 2014.05.22. 16:01:27

@charlieharper: Ez király duma !! Olyan kifinomultan, latinosan cizellált. Mennyivel jobb stílus már, mint ez: "Biztos úr, oldjuk meg mán okosba'..." :))

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.05.22. 16:04:21

@nyuszigonosz(D): Ma derult ki, hogy a nevjegyzekben nem volt ott a nevemnel az, hogy eu-s kepviseloket is valaszthatok. Felhivtam a vcouncilnala bizottsagot, megneztek, ok rontottak el. Este mehetek.

@Pink Petsch: Volt egy G betu a nevem mellett. Azt mondtak vissza kellett kuldeni egy papirt, ha EU-s allampolgarkent azon is akarok szavazni. Mondtam, hogy visszakuldtem, kb 1-2 honapja. ( nem emlekszem mikor,c sak hogy paromeval egyutt) .

Viszont elvileg este mehetek, csak ceges banzaj lesz, ugyhogy rohanos lesz a dolog.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.05.22. 16:05:46

@maxval a gondolkodó birca: Maga a rendszer, ugy erzem.

Mar kezdtek tevkepzeteim lenni, hatha a magyar hivatalok kavartaka hatterben - ket helyen eu-s valasztast nem lehet- de ugy nez ki nem.

Vicces amugy ez a boritek nelkuli, ceruzas szavazas itt.... Este viszek tollat...

nyuszigonosz 2014.05.22. 16:07:01

@tildy[UK]: Na akkor jó, hogy utána jártál.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.05.22. 16:07:30

@Jess G: Ertesito -poll card - jott a valasztasrol. Nem azzal volt a gond.
A localon ma tudtam szavazni. Azt engedtek. Az EU-sert telefonalni kellett. Kivancsi vagyok, parom eseten mi lesz.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.05.22. 16:08:14

@charlieharper:

Emlék a 90-es évekből, buszutazások Szófia-Budapest között:

A szerbiai autópályadíj megfizetése pl. úgy ment, hogy a busz szépen beállt a sorba, azonban nem jegyet kért a sofőr, hanem beszélgetni kezdett az autópályás alkalmazottal, nagyjából a következő stílusban (hozzá kell tenni, hogy alapszinten a bolgár és a szerb nyelv kölcsönösen érthető):

- Szevasz, tesó, látom keményen melózol, nem szívunk el együtt egy cigit?

- Most nem megy sajnos, melózni kell, de majd ebédszünetben szívesen.

- Hát addig nem tudlak megvárni, mert sietek, várnak Prágában. De hát itt van neked ez, szívd el egészséggel! – s átad neki fél karton vagy egy egész karton cigarettát, attól függően, hogy melyik autópályaszakaszról van szó – van ugyanis egy hosszú szakasz Nis és Belgrád között és két rövidebb Belgrád-Újvidék és Újvidék-Szabadka között.

Az esetek zömében ment is a dolog ebben a formában, ritkán fordult elő, hogy a buszsofőr ténylegesen jegyet vett.

Ugyanezzel a módszerrel kerültek megfizetésre a sebességmérő eszköz hiánya miatt kiszabott rendőri bírságok is.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.05.22. 16:12:55

@tildy[UK]:

Én meg gond nélkül szavazhatnék kétszer, de nem szeretem a törvényt megsérteni ok nélkül. Csak le kellett volna jelentkeznem, hogy külföldön élő magyarként a magyar listára akarok szavazni. Majd aztán meg belföldön élő bolgárként szavazni a bolgárra is.

Semmi akadálya nem lett volna.

Szóval így csak bolgárként fogok szavazni.

Múltkor a feleségemet nem engedték szavazni a bolgár önkormányzatin, mert a rendszer szerint ő Mo-n él. Érdekes módon, én meg - szintén a rendszer szerint - Bulgáriában élek, így én meg szavazhattam. Vannak azért furcsa dolgok...

Mr Long 2014.05.22. 16:15:47

Tegnap ivott mindenki egy sort egy bevandorloval? En elfelejtettem bevallom.

mayree 2014.05.22. 16:18:49

@charlieharper:
Azért a 31452 már nem olyan egyszerű :)

mayree 2014.05.22. 16:20:00

@Mr Long:
whiskey volt és nem bevándorlóval, az ér? :)

2014.05.22. 16:20:28

@tildy[UK]: Uhh, nyomi bürokrácia ... :(((((((

2014.05.22. 16:21:54

@Ginix: :DDDDDD
No meg Agatha Christie ;)

2014.05.22. 16:23:24

@maxval a gondolkodó birca: Szóval, Birca? Semmi válasz?
Ja, hogy mert igazam van .. ahham ..értem ...

Sexual Harassment Panda 2014.05.22. 16:24:18

@Pink Petsch: figyejjmàlècci.
Vmit qrvàra nem èrtek.
Azt olvastam indexen hogy Nèmetorszàgba kell vmi munkavàllalàsi engedèly, amit 6hònapra adnak +.
Ez mi a fasz?
Èn nrkem olyanom nincsen.
Warum?

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.05.22. 16:28:03

@Pink Petsch:

Írjam le még egyszer, hogy másképp látom a kérdést?

nyuszigonosz 2014.05.22. 16:28:05

@Sexual Harassment Panda: Nem tölem kérdezed, de: neked nem kell munkavállalási engedély Németországban.

2014.05.22. 16:30:02

@Sexual Harassment Panda: Darum du muss das nicht haben ... das ist nicht für dich ...

2014.05.22. 16:30:54

@maxval a gondolkodó birca: Ahham, szóval Európa toleráljon mindent .. ahham ...

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.05.22. 16:33:44

@Pink Petsch:

Ezt akarta, nem?

Egyébként Európában így is, úgy is fasizmus lesz pár éven belül, s akkor semmi sem lesz tolerálva,

Európa e két véglet között mozog, mert elvesztette identitását és értékrendjét.

Herr Géza 2014.05.22. 16:33:53

@Mr Long: Naná, én például meghívtam magamat, így az ügy kipipálva.... :))))))

2014.05.22. 16:36:48

@maxval a gondolkodó birca: Nem!
Te összetéveszted a toleranciát az anarchiával ...
Értem én, hogy számodra a diktatúra a megfelelő, az előírt szabályrendszer. Mert magadtól nem tudnál civilizált emberként viselkedni, csak ha rád erőltetik ...

Sexual Harassment Panda 2014.05.22. 16:37:31

@nyuszigonosz(D): @Pink Petsch:
Vàrjatok hölgyek.
Nyuszi, ne hülyèskedj, köszönöm hogy vàlaszra mèltattàl egyàltalàn.
A zindexen olvastam pàr napja hogy a nèmetek most fognak szigorìtani a segélyen, ès aki csal az repūl.
Ez engem nem èrint, sosem voltam segèlyen.
A hìr màsodik fele, hogy munkakeresès cèljàbòl nax 6 hònapig lehet itt lenni, annyi ideig adnak vìzumot.
Milyen vìzumot?
Nincs vìzumom.
Kellene? Hogyan?
Taxnummerem, krankenversicherungsnummerem, socialversicherungsnummerem van.
mi kell mèg?
Magyaràzzàtok L.
köszönöm.

2014.05.22. 16:40:12

@Sexual Harassment Panda: Édesem, az EU-n kívüliekre vonatkozik. Ne parázz. ;)

2014.05.22. 16:41:20

@maxval a gondolkodó birca: Szerinted ...
De ki vesz téged bárki is komolyan?
Senki
Na ugye ....

Shanarey 2014.05.22. 16:42:34

@maxval a gondolkodó birca:

Na akkor most meséld el hogy működött mindez ha a busz a török határt akarta átlépni?

Vannak emlékeim arról mennyire "szeretik" a Törökök a szláv népeket.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.05.22. 16:43:34

@Pink Petsch:

Számomra ez hosszú évek óta nem szempont, hidd el.

2014.05.22. 16:45:51

@maxval a gondolkodó birca: Ha az elméleted szeretnéd elfogadottnak látn (és kurvára szeretnéd, különben nem nyomulnál itt a Sliders-ből vett ötletekkel), akkor szempont ...

Cybermacs 2014.05.22. 16:46:56

@GERI87: Az isztambuli hivatalos 13 milliós lakosából 11 millió olyan, aki jómaga, vagy a szülei költöztek be a városba.
A legközelebbi város (Izmit) 100 km, Ankara (főváros) 450 km, legtávolabbi megyeszékhely (Hakkari) 1850 km.
Budapest - Róma: 1230 km.

Tekintve, hogy az ország keleti fele a szegényebb, így nem a nyugati tengerpartól szoktak felköltözni Isztambulba. Így ebből a 11 millióból kb. 10,5 millió 400 km-nél messzebbi faluból, városból költözött fel.
A feleségem családja 600 km-ről származik. Az összes ismerősöm közül ők jöttek a legközelebbről.

Igen, tényleg elég a térképre ránézni, és sok minden kiderül. Igen, az Európában forgalomban lévő térképek nagy többségén Törökországnak csak a csücske fér fel.
Nagyon sok magyart ismerek, aki nem szokott térképeket nézni. És bár Németországot jó eséllyel el tudják helyezni a vaktérképen, de mondjuk Szentendrét már nehezebben. A legtöbb embernek sajnos nagyon is komoly nehézségei vannak a térképek olvasásánál, mindegy milyen nemzetiségű, vagy milyen kultúrából származik.

Herr Géza 2014.05.22. 16:49:08

Mellesleg, ha már közlekedés meg rendörség meg ilyenek: itt N.o.-ban eddig még soha nem éltem meg, hogy csak úgy "ok nélkül" megállítsanak a rendörök gépjármüellenörzés célja végett (sic!).
Két hete meló után teperek haza (még fényes nappal rádásul), az álmos kis falunkba vezetö útelágazásnál büdös nagy sor feltorlódva, látom elöl vmi rendör szöszmötöl. Gondoltam vmi komolyabb baleset volt, útlezárás stb. Ahogy araszolok közelebb látom, hogy a rendör mindekivel letekerteti az ablakot, mond valamit a soförnek, aztán ötböl ca. négyet kiterel az ott lévö parkolóba, ahol 3-4 kisbusznyi rendör veszi kezelésbe szép sorban a pácienseket. Odaérek a közeghez, behajol, megkérdezi,hogy fogyasztottam-e alkoholt a vezetés elött? Meglepetten vágom rá, hogy nem. Újabb kérdés: fogyasztottam-e az elmúlt 24 órában alkoholt? Erre én (reflexböl) felháborodottan közöltem vele, hogy "drága uram, utoljára egész pontosan 2007. november 27.-én ittam szeszesitalt!". Megdöbbent pofa, rámnéz még egyszer jó hosszan, majd megszólal: "Tudja mit, magának el is hiszem. További jó utat..." És továbbot intett. Hazáig röhögtem azon, hogy milyen meglepö lehetett neki a szitu... Pedig tényleg igaz is volt.
Szóval a fent említett söröm is alkoholmentes volt természetesen...

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.05.22. 16:49:19

@adg [Au, Darwin]:
Pontosan így van.
Szenzációhajhász bulvár álhepaj.

nyuszigonosz 2014.05.22. 16:49:33

Én is olvastam, de ez nem rád vonatkozik.
Te EU tagállamból jöttél ide, így rád a szabad költözés és munkavállalás vonatkozik.
Román és Bolgár EU-s állampolgároknak kellett 2013.dec.végéig munkavállalási engedély, a többi EU-s bevándorlónak nem.
Ez a rendelet az úgynevezett "harmadik országok"-ból bevándorlókra/vendégmunkásokra vonatkozik.
Mármint a vízum, a letelepedési és munkavállalási engedély.
Pontoisítva, hogy mi a "harmadik ország": 1 - EU tagállamok állampolgárai
2 - Románia és Bulgárai állampolgárai 2013.dec.31-ig
3 - többi ország

Egy másik dolog az EU tagállamokból ide vándorolt segélyesek.
Szóval akik eleve sosem terveztek itt semmiféle munkát végezni, csakis a szociális elönyöket használni. Nos ott lesz majd változás.
De téged ez sem érint.

Shanarey 2014.05.22. 16:50:46

@maxval a gondolkodó birca:

Hát persze akkor csak azok a határőrök ezt nem tudták akikkel én összefutottam anno. S csak azért nem lett probléma mert az idegenvezető szólt hogy Magyarok vagyunk, és csak a busz Bolgár, és a sofőrök. Különben szétszedték volna a buszt és a cuccainkat.Ahogy azt tették, pont akkor amikor ott voltunk, egy másik Bolgár és egy Jugoszláv busszal Végül is igazad van miért ne szeretnék egymást hiszen nincs 100 éve hogy egymás ellen harcoltak.

Shanarey 2014.05.22. 16:53:30

@Herr Géza:
Na én utoljára alkoholt 1984 november 7-én ittam, Moszkvában.
:-)

Mr Long 2014.05.22. 16:54:16

@Herr Géza: Akkor nem er a fent emlitet sor. :)
Bar tegnap kaptam egy soriket az egyik oslakostol, bar nem azert mert bevandorlo vagyok, hanem mert a munkatarsa.

Mr Long 2014.05.22. 16:54:52

@Shanarey(SCO): Es szeszesitalt? :DDDDDDDDDD

nyuszigonosz 2014.05.22. 16:56:54

@Herr Géza: Mert itt csak akkor állít meg a rendörség, ha valami konkrét dolog miatt pont azt a kocsit akarják ellenörizni. ( gyorshajtás, veszélyeztetés meg ilyenek)
Kb. egy éve vannak néha nagy akciók, mint az, amikor egy teljes hétig egész Németországban szinte minden úton radarok voltak, de a tv és rádió már hetekkel elötte beszélt róla, hogy mindenki tudjo róla, hogy ettöl-eddig mindenhol mérnek. Ez volt nemrég megismételve csak Bajorországban Blitzmarathon néven, vagy regionális ellenörzö akciók, amikor egy bizonyos úton haladókat mind lelassítják és nagyrészüket ellenörzik.

2014.05.22. 16:57:23

@Shanarey(SCO): Huhh.. de vén vagy! ;)))))))

Shanarey 2014.05.22. 16:58:49

@Mr Long:

Várj csak, had gondolkodjak, valami bor volt és elvileg vörös.
Lehet hogy az szeszes ital is nem csak alkohol kategória.
:-)

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.05.22. 16:59:19

@Pink Petsch:

Mindenki a maga ura és maga választ. Szabad akarat van.

Tegnap az egész NolBlog közösség (sokkal kisebb, mint a HÁ törzsközönsége, ezt hozzáteszem azért) rám támadt egy emberként, mert nagyon durva voltam. Érdekel? Nem, viccesnek találom csak.

Szóval itt magvakat vetünk el, itt és máshol is, s van aki el se gondolkozik, van aki igen, de elveti, de más meg elfogadja vagy hat rá valamilyen módon. Nos, mi az utóbbiak miatt dolgozunk.

Az meg, hogy ki milyen, s hol tart lelki és szellemi útján, az nem a mi dolgunk, ez mindenkinek a magánügye. Mi igyekszünk ebben segíteni csak.

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.05.22. 16:59:50

@Shanarey(SCO):
Most versenyeztek hogy kinek szegényesebb az élete? Alkohol nélkül lehet élni,de nem érdemes. 40 fokban nyáron mi jobb lehet egy hűsítő sörnél?

nyuszigonosz 2014.05.22. 17:01:19

@maxval a gondolkodó birca: Hát az lehet, hogy a bolgárokat szeretik, ha mondod.

Csak hát vannak más szláv népek is.
Én is egy ilyen autóbusszal mentem Törökországba és hát a határon az utazási irodától eleve elökészített "baksis" segített csak.
De eltartott a dolog.

Mr Long 2014.05.22. 17:02:52

@házelőtthinta: Belefekudni a kertben levo medencebe. Vagy Angliaba koltozni es nincs 40 fok. Hetvegen a tuzo napon majdhogynem faztunk, olyan szel volt a hegycsucson. Le is egtunk, szerinted ittam volna sort? Pedig a szelarnyekban nyari kanikula volt (24 fok :)

2014.05.22. 17:03:23

@maxval a gondolkodó birca: Én meg csak azt próbálom meg megakadályozni, hogy Európa toleranciáját ne használják ki a fejletlenebb népek ....

Shanarey 2014.05.22. 17:03:32

@Pink Petsch:

16 éves voltam akkor.
:-)

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.05.22. 17:03:49

@Shanarey(SCO):

A törökök a bolgárokat nem tekintik ellenségnek. Ez fordítva sokkal inkább megvan. A bolgárnak a török a főellenség, csak a cigányokat kedveli kevésbé náluk az átlagbolgár. Ennek érthető történelmi okai vannak. Fordítva viszont a törökök fő ellenségei a görögök, kurdok, örmények, arabok, nem maradt hely a bolgároknak. Az átlagtörök a bolgároknak amolyan "kisócsiknek" tekinti, ráadásul a török nacionalizmus szerint a bolgárok baráti rokon, török nép, aki rossz oldalt választottak, elhagyták nyelvüket, de azért így is jobbak, mert rokonok.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.05.22. 17:04:23

@Pink Petsch:

Sajnos győzni fogsz. A fasizmus Európa jövője.

Shanarey 2014.05.22. 17:07:26

@házelőtthinta:

Versenyzik a halál, én nem érzem szegényesnek az életem, ez igazából a te kedvenc hasfájásod, nem az enyém.

Shanarey 2014.05.22. 17:09:01

@maxval a gondolkodó birca:

Mint említettem akkor azok a Török határőrök voltak tájékozatlanok és nem tudták hogy neked erről mi a véleményed.
Ja igen ez 1986 ban történt.

Mr Long 2014.05.22. 17:09:07

@Shanarey(SCO): Jol ertem, hogy szerinte aki nem iszik, annak szegenyes az elete??? Tenyleg baja van.

nyuszigonosz 2014.05.22. 17:09:40

@házelőtthinta: Minden jobb 40 fokban a hideg sörnél.
Grazban 40 fok van?

Nem érzem szegényebbnek az életemet az miatt, hogy nem fogyasztok alkoholt. Söt.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.05.22. 17:12:00

@házelőtthinta: " 40 fokban nyáron mi jobb lehet egy hűsítő sörnél?"

Ööö, például két hűsítő sör. :)

Ugyandehogy (törölt) 2014.05.22. 17:15:20

@Sexual Harassment Panda: "munkakeresès cèljàbòl nax 6 hònapig lehet itt lenn"
ez minden eu-s országban így van, ha esetleg nem tudná valaki...
(bár nekem 3 hónap rémlik, lehet, nem jól)

2014.05.22. 17:16:15

@maxval a gondolkodó birca: Az a fasizmus, hogy nem engedem egy fejletlenebb fajnak, hogy a saját törvényeit az én élőhelyemen alkalmazza? Ha szerinted ez, akkor igen, fasiszta vagyok. Nem tetszik? Költözz Iránba onnan beszélj, ne a nyugati Bulgáriából.
Pont olyan hülye vagy, mint Hinta ... aki a nyugat jólétből köpköd a nyugat ellen.
Egyedül Európa fogad még be szinte válogatás nélkül mindenkit. Sem az USA-t, sem Kanadát, sem Ausztráliát nem közelíthetik meg ... Nos, ezzel nem kellene visszaélni. De ezt csak civilizált emberekkel tudod megértetni, a sok középkori állattal nem ...

Mr Long 2014.05.22. 17:17:56

@mayree: Egy kerdesem lenne a foldmeressel kapcsolatban. Mekkora pontossaggal tudsz kituzni GPS-sel egy pontot, ha nem akarsz sok idot tokolni vele?

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.05.22. 17:18:35

@Shanarey(SCO):

Ja, az más. Akkor így volt, De most más a helyzet.

Sem az átlagtörök, sem a török állam nem hibáztatja a mai bolgár államot vagy abolgár embereket a kommunizmus alatti török- és muszlimellenes politika miatt.

Végülis ma BG az az ország, ahol a törököknek óriási a befolyásuk a török párt miatt. Szóval ma a törökök BG-t szokták példának mutatni erre.

A jelenlegi bolgár kormány is azonnal megbukna a török párt nélkül.

A visszás helyzet inkább beltörök ügy. A török párt és mostani török kormány utálják egymást, mert más politikai vonalat képviselnek, Lett is azóta egy második török párt, mely jó viszonyban van a török kormánnyal, de annak a befolyása sokkal kisebb.

Kb. olyan, mint Mo-n: Orbán nem kedveli az RMDSZ-t, de az a legnagyobb magyar párt Romániában. Orbán Tőkést támigatta és lett egy új magyar párt is, de az sokkal kevésbé népszerű, mint az RMDSZ.

Shanarey 2014.05.22. 17:20:13

@Mr Long:

Az ő baja az hogy másoknak nincs olyan problémája mint amilyen neki van.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.05.22. 17:22:01

@Pink Petsch:

Fejletlen fajokat emlegetni már eleve fasizmus... így nem is igazán kell hozzászólásod többi elemére válaszolnom...

Egyébként nem köpködöm, csak véleményt mondok. S az EU legszegényebb országában élek, szóval nem "nyugati jólétben".

Hozzáteszem: van aki osztja nézeteimet és az USA-ban él. szóval demagógia valakinek a lakóhelyére hivatkozni.

Herr Géza 2014.05.22. 17:24:22

@nyuszigonosz(D): Tudom persze, azért is voltam meglepödve, hogy mire fel ez a nagy felhajtás. Ilyen totális alkoholkontrollok (ill. újabban drogra is kihegyezve) különben mindig is voltak, de leginkább éjjel, nagyobb diszkók környékén, stb. Olyan helyeken meg már rég nem járok...Egy kis falu szélén, nappal, négy számjegyü úton aztán végképp nem számoltam ilyesmivel... 88-óta négy kontaktom volt e helyi közeggel: egyszer régen késö este egy áruház üres parkolójában tanítottam egy haveromat vezetni, na arra rábuktak, de csak ejnye-bejnye volt, 2 x be nem csatolt öv (két héten belül), darabja 30 €, 1x meg valakit kerestek (azt hiszem), de mire elmondhatta volna, hogy mit akar, már recsegett is a rádió, hogy a közeli ALDI parkolójában egy (naná, hogy pont magyar..) kamion kidöntött tolatás közben egy villanyoszlopot, így mondat közben el is zúztak intézkedni. Ez volt az ötödik, az azért jó arány...

2014.05.22. 17:24:25

@Babette (eper vagyok a jogobellában): Hello jogo .. ne zavard össze a dolgokat. EU állampolgárként ott és addig vállalsz melót 28 országban ahol, és ameddig akarsz.
Nem, az EU, Európa lassan elkezdte megvédeni magát ... legfőbb ideje volt ...

2014.05.22. 17:26:43

@maxval a gondolkodó birca: Leszarom, hogy te minek minősíted. És igen, vannak fejletlenebbek fajok a fehér vagy a sárga embernél. Ez tény.
Mondom, Iránból próbáld meg előadni magad. Onnan Bulgária maga a Nyugati Kánaán lesz.
Addig egy hiteltelen provokátor vagy, semmi több.

Herr Géza 2014.05.22. 17:27:42

@Mr Long: Mi az, hogy nem ér ?? A sör az sör. Különben mostanában már találtam egy-két fajtát, aminél bekötött szemmel, vagy pohárból itatva meg nem mondod, hogy alkoholmentes. A többség persze még mindig csak pszeudo-sör... :)))

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.05.22. 17:29:26

@Pink Petsch:

Ismétlem: számomra ez - hogy ki mit gondol rólam vagy mondandómról - hosszú évek óta nem szempont, hidd el.

2014.05.22. 17:31:29

@maxval a gondolkodó birca: Ismétlem, számomra a te véleményed sem az .. akkor beszélj a Nyugat ellen, ha nem élvezed az előnyeit ..

Herr Géza 2014.05.22. 17:32:25

@Mr Long: Tippelhetek? +/- 50 centi ?? (Persze profi müszerrel...)

Herr Géza 2014.05.22. 17:33:57

@Herr Géza: Helyesbítek: +/- 10 centi ???

Herr Géza 2014.05.22. 17:38:16

Egyszer itt láttam, hogy egy bortermö vidéken az új telepítésnél tették le a karókat: GPS vezérelte traktort vezetett a gazda, mini cölöpverövel ellátva. Hát amikor végzett és belenéztél a sorba, úgy állt a sacc per kábé 300 fémoszlop, hogy gyakorlatilag csak az elsöt láttad. Le is hidaltam rendesen.....

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.05.22. 17:42:21

@mayree:
Palik Lászlótól kérdezték egyszer hogy mi az oktánszám és nem tudta.
Autóversenyzö.

2014.05.22. 17:42:46

@maxval a gondolkodó birca: A lófaszt nem .. van korlátlan internet hozzáférésed fillérekért, például .. Na, ezt hozd össze Észak-Koreában, vagy akár Kínában, az imádott Keleteden egyszerű senkiként .... :P

2014.05.22. 17:43:49

@diggerdriver: Az a benzinnel függ össze, nem? A finomítása, vagy hogy mennyire pörög a motor tőle?

Ugyandehogy (törölt) 2014.05.22. 17:44:40

@Pink Petsch: persze. ld. EuMSZ 45. cikk
de álláskeresésről volt szó. álláskeresőknek pedig 3 hónap, ami 6 hónapra hosszabbítható (úgyhogy félig jól emlékeztem:))
lásd itt: europa.eu/youreurope/citizens/residence/jobseekers/residence-rights/index_hu.htm

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.05.22. 17:45:21

@Pink Petsch:

Ezen az alapon te ne használj számokat, mert arab találmány. Költözz arab államba és akkor kezdj arab számokat használni.

2014.05.22. 17:46:30

@Babette (eper vagyok a jogobellában): Ahham ... de engem jobban izgat ez a jogobellás cucc. Mi történt?

2014.05.22. 17:48:18

@tanato: Legfőbb ideje volt ...

Mr Long 2014.05.22. 17:49:00

@Herr Géza: en a 3 mm kategoriara gondoltam, legalabbis 4 eve annyival tudtak merni a folderoink.

tanato 2014.05.22. 17:49:07

@maxval a gondolkodó birca: @Pink Petsch: hagyjátok a vitát,Vona Gábor és KG.Béla is Innen az Unióból szereti Putyint.

Mr Long 2014.05.22. 17:49:36

@Mr Long: foldmerok, nem samanok :)

Mr Long 2014.05.22. 17:51:45

@Herr Géza: Ja es 2.5m-t (hogy ez mennyire valos nem tudom) az en kis garminom etrex legend hcx is tud, csak ido kerdese.

2014.05.22. 17:52:31

@tanato: K.rvára rühellem, amikor egy okostóni akarja elmondani nekem, hogyan kellene helyesen éreznem, gondolkodnom, döntenem, hogy szerinte ne legyek ilyen vagy olyan.
Miközben ugyanaz az okostóni egy kirekesztő, szexista, öntelt fasz.

2014.05.22. 17:52:55

@Babette (eper vagyok a jogobellában): Ez komoly?? Erdekes, kuldj linket ha van, koszi!

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.05.22. 17:53:27

@tanato:

Szemtelenség. A németek elkezdték lebontani az EU-t, de ez úgyse lesz nekik megengedve.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.05.22. 17:54:35

@Pink Petsch:

A te dolgod mi leszel, szabad akarat van. De a következmények elől nem menekülhetsz.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.05.22. 17:56:54

@Pink Petsch:
Igen a benzinnel.
A kompresszió vagy másképpen a kopogás türése a benzinnek.
A gázolajnál cetánszám van.

2014.05.22. 17:57:04

@maxval a gondolkodó birca: Nem a lófaszt nem .. ha nem vetted volna észre, a németek viszik a hátukon az egész EU-t

Herr Géza 2014.05.22. 17:58:19

@Mr Long: Ja jól van má', én csak úgy ex-has tippeltem, így nem ér, hogy neked már van viszonyítási alapod.... :)))

DieNanny CH 2014.05.22. 17:58:32

@Pink Petsch:

Én Bécs mellett Maria Enzersdorfnál egy 2x3 sávos úton fordultam meg - velem volt a család 12 éves fia, úgyhogy közben mondtam neki párszor: Ez tilos, ezt nem szabad csinálni!!! - amúgy olyan elővárosi gyűjtőút volt, éppen akkor kis forgalommal...

Herr Géza 2014.05.22. 17:59:39

@tanato: Így jár, aki (én) elöször kommentel , utána olvas. Bocsi, ráddupláztam...

2014.05.22. 18:00:40

@maxval a gondolkodó birca: Azok elől te sem .. az álszent hülyeségeid miatt a következő életedben egy tálib hadúr 138.-ik feleségeként fogsz újjászületni. És nagyon remélem, emlékezni fogsz a mostani kirekesztő, szexista, hímsoviniszta életed minden egyes pillanatára.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.05.22. 18:00:58

@tanato:

Kampány van, sok butaság jelenik meg ilyenkor a médiákban.

Gyakorlatilag göbbelsi módszerekkel megy az oroszellenes hisztizés. Nem baj, majd torkukon ragad a mosoly.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.05.22. 18:01:38

@Pink Petsch:

Ez van. A birodalomépítésnek vannak költségei.

2014.05.22. 18:02:02

@DieNanny [SZ,CH]: Jó, hát én ezt tudtam produkálni a Körúton is, otthon ;) No de egy taxis ugye, elméletileg profi ;))))

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.05.22. 18:03:00

@Pink Petsch:

A következő életemben grizli leszek a Tau Cetin és sokat fogok mézzel torkoskodni.

mayree 2014.05.22. 18:03:54

@Mr Long:
RTK módban cm pontossággal, 3 másodperc alatt )Kell egy referencia GPS is ami korrekciós jelet sugároz és nem távolabb mint 12-15km)

OmniSTAR HP módban ugyanannyi idő, 10 centi pontossággal (de azt megelőzően kb. 30 perc mire inicializálja magát)

A leghosszabb a post processed static vagy kinematic, 1-2mm de ott már várni kell bázistávolságtól függően 1perc - 30 percet. (és ott is kell legalább egy, de inkább kettő másik GPS)

Aztán van ugye a sima 1 frekvenciás bármelyik boltban megvásárolható kűtyű, amelyeknél ha van (WAAS (USA) vagy nemtom az európaiak hogy hívják a sajátjukat) korrekció akkor szerencsés esetben 1m körüli a pontosság, 1mp alatt.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.05.22. 18:04:19

@Pink Petsch:

Ez nézőpont kérdése. Nagyon rosszul érintene, ha a többség nem tartana hülyének.

mayree 2014.05.22. 18:05:19

@maxval a gondolkodó birca:
Állat formába büntetésből kerülhetsz (börtön - mivel ott nincs fejlődés), viszont állat formából csak négyféle állat lehet újra ember. A medve nincsen közöttük :)

2014.05.22. 18:05:53

@maxval a gondolkodó birca: Ha létezik a karma, akkor nem. Akkor az fog történni veled, amit én jeleztem.

tanato 2014.05.22. 18:06:00

@maxval a gondolkodó birca: Ez jogos,tényleg kampányfilm.
NÉmetek:Azt megtehetik hogy nem fizetnek szoc segélyt egy romániainak ,de nem toloncolhatják vissza/jelenleg./

2014.05.22. 18:06:33

@maxval a gondolkodó birca: Engem is, ha valaha valamiben egyetértenél velem ...

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.05.22. 18:06:46

@Pink Petsch: @mayree:

Nem hiszek eleve az újjászületésben és a több életben,

mayree 2014.05.22. 18:08:17

@diggerdriver:
Az ilyet hívom szakbarbárnak.

Marokkóban majdnem ott jártam ahol fölborult. Kissé délebre dolgoztunk, de ugyanolyan terepen. És még az ujja is eltörött, nem elég hogy balfaszul kormányzott, ehh... :)

2014.05.22. 18:08:53

@tanato: Muszáj mindig a románokkal példálózni, mint segélyre ácsingozókra? Ha jól emlékszem, épp itt volt egy poszt tavaly egy magyar libáról, aki felcsináltatta magát, leszopta a szociális hálót, és még pluszba panaszkodott is a németekre ...

2014.05.22. 18:09:36

@maxval a gondolkodó birca: Jobb is neked .. a mostani életedet nézve ...

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.05.22. 18:10:45

@tanato:

A segélyek szabályai belügy. Csak nem lehet EU-állampolgárt diszkriminálni, azaz azonos szabályok érvényesek rá, mint a németekre.

Ha ez ellen lépnek, az Európai Bizottság fellép ellenük, s az Európai Bíróság meg kimondja a diszkriminatív szabály hatálytalanságát. Aztán visszamenőleg kell majd fizetni segélyt, kamattal.

Ha ez így megéri a németeknek, az az ő dolguk...

Valójában persze ez csak választási demagógia, sosem lépi meg ezt a német kormány...

2014.05.22. 18:13:57

Nagyon jo poszt, elvezettel olvastam! :)

Par eve lattunk egy nagyon szep torok filmet (Honey) es annyira megtetszett a szinhely, a Fekete tenger oldalan elehelyezkedo erdos, hegyes videk, hogy tervezgettuk,hogy esetleg oda elmegyunk. De amikor az utazasi forumokon olvastam a kozlekedesrol elvetettuk az egeszet. Kar, mert tenyleg gyonyoru, nekem sokkal inkabb bejott mint a koparabb mediterran resz.

mayree 2014.05.22. 18:14:00

@maxval a gondolkodó birca:
Bővebben:
Ha megérted: a dolgok úgy vannak ahogyan vannak.
Ha nem érted: a dolgok akkor is úgy vannak ahogyan vannak.
Tiszta zen :)

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.05.22. 18:15:56

@mayree:

Volt egy ilyen vicc.

A szomszéd meglátja a patkót a kapun.
- Maga hisz az ilyen babonákban?
- Á, dehogy, én komoly ember vagyok, De azt mondták, segít hit nélkül is.

mayree 2014.05.22. 18:17:24

@maxval a gondolkodó birca:
Mióta van egy amuletem, én sem hiszek a babonában :)

De asszem a védák nem vicc.

Mr Long 2014.05.22. 18:18:17

@mayree: Koszi. Koordinatakat kell megadnunk acelcsovek leveresere es a kollegak aggodnak, hogy a programunk es a szamitasaink kozt 3mm elteres van...
Mondtam nekik nem para, mert majdnem meter vastag csovet fog egy gep leverni en orulok, ha 10 centi pontosan, de a tobbieknek sok a 3mm elteres. Hat jah, meg csak epittes elott voltak terepen, kozben nem...

Sexual Harassment Panda 2014.05.22. 18:18:49

@maxval a gondolkodó birca: szal szerinted csak szìnjàtèk, a vàlasztàs előtt..

mayree 2014.05.22. 18:19:09

@diggerdriver:
Kopogás? Önrobbanás, vagy valami ilyesmi :)))

Nézd mit találtam neked:
kepfeltoltes.hu/view/140522/digger_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

Mr Long 2014.05.22. 18:20:52

@maxval a gondolkodó birca: Azert azt megnezem, hogy az eu megszankcionalja a nemeteket. Azt aki kb eletben tartja.

Sexual Harassment Panda 2014.05.22. 18:22:06

@maxval a gondolkodó birca: tulkèpp ez az ùj szabàlyozàs a segèlyekről, miben korlàtozza azt az eu-s àllampolgàrt, , aki dolgozni megy, nem segèlyèrt?

2014.05.22. 18:23:10

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: Sharia (Koran altal diktalt jog) pl. az is, hogy egy not, akar meg fiatal korut is, a csalad megszegyenitese miatt beasnak egy lyukba, aztan osszegyulik a falu (csalad is ott van) es szep lassan halalra kovezik. Kulon szabalyok vannak hogy nem lehet tul kicsi vagy tul nagy kovet hasznalni, elobbit azert, mert akkor nem faj neki annyira, utobbit azert, mert akkor nem szenved olyan soka. Van egy olyan szabaly is, hogy aki el tud menekulni a lyukbol, azt eletben kell hagyni - de sokszor ezt nem tartjak be, visszahurcoljak es kivegzik. Ilyesmi hazassagtoresert jar vagy ha pl. a fiatal lany nem a sajat vallasu egyennel letesit szerelmi kapcsolatot. Hihetetlen, de ez meg egy jo par iszlam orszagban nincs betiltva.

mayree 2014.05.22. 18:23:20

@Mr Long:
Ez az amikor a matematikus a mérnökkel száll vitába? :)

Hogy is van az... a matematikus és a mérnök ugyanazt a feladatot kapják: 1m-re állnak egy meztelen nőtől, és mindig felezve a távolságot juthatnak csak el hozzá. A matematikus azt mondja, ez marhaság, neki sem állok, mert végtelen a távolság mivel mindig lehet felezni a maradékot.
Azt mondja a mérnök:
- Én mégis megpróbálom.
- Hülye vagy, most vezettem le hogy sosem érhetjük el.
- Figyelj, a negyedik lépésnél 10 centin belül állok, aztán majd csak lesz valami... :)

Sexual Harassment Panda 2014.05.22. 18:23:40

@Mr Long: a nèmeteknek ugyanùgy vannak ūgyeik az euval, több is mint nekūnk .

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.05.22. 18:24:50

@Mr Long:

Addig el se jut az ügy.

2 éve az EU vezetáse és az USA kényszerítették Merkelt Görögország finanszírozására. S kénytelen volt igent mondani.

A nemzetközi háttérhatalomnak nem érdeke az EU szétesése, s a németekre lesz mindig terhelve a számla. Ha szövegelnek. elő lesz húzva a nácikártya.

2014.05.22. 18:25:31

@Mr Long: És nagyon, de nagyon kezd már elegük lenni belőle ... ezt csak úgy megjegyzem mellesleg. De 3 és fél év múlva Merkel pártja már nem nagyon fog nyerni ...

mayree 2014.05.22. 18:26:20

@Mr Long:
Az azért gondolom rátok is érvényes, hogy az elmélet és a gyakorlat között van egy x szorzó, vagyis az elméleti hibahatár megpróbálja a maximális gyakorlati hibát magába foglalni.
Hogy 10 centire pontos legyen valami, célszerű 1 centire tervezni.

2014.05.22. 18:27:30

@maxval a gondolkodó birca: Elfelejtesz valamit ... ennek a mostani generációnak már a nagyanyja is csak hallott mesélni a hitleri sötét időkről ... Nem lehet ezt a végtelenségig, a bűntudatra alapozni, és be is fog fuccsolni...

Sexual Harassment Panda 2014.05.22. 18:30:16

@Pink Petsch: de most akkor kell vìzum vagy nem?
A zindex (is) azt ìrta hogy 6hònapra adnak vìzumot munkakeresèsre.

2014.05.22. 18:30:40

Ha mar kozlekedesi szabalyokrol van szo. Itt letezik olyan hogy "profiling", vagyis bizonyos autokat gyakrabban allitanak le a rendorok szuroproba szeruen az utakon. Sportautokat pl. vagy ahol fiatal gyerek a vezeto. Ez utobbiaknak kulon matricat kell kitenni az autora. :)

Engem haromszor kapott el rendor itt, mindharomszor gyorshajtasert, es mindharom esetben sikerult magam kibeszelni a birsag alol. A gyorshajtast viszont mar abbahagytam mert most hogy gyakran egyutt dolgozom rendorokkel, eges lenne ha elkapnanak. Az meg kulon eges lenne ha a hivatali autoval tortenne ez, mert akkor a manager-hez megy az ertesites. :(

2014.05.22. 18:33:47

@Sexual Harassment Panda: Nem kell, nyugi. Neked, mint EU állampolgárnak nem kell.

2014.05.22. 18:35:23

Közlekedési jó tanács.
Ne okozzunk balesetet az utakon! Vezessünk a járdán!

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.05.22. 18:35:53

@mayree:

Hogyan fogjunk elefántot?

Matematikus:
Afrikába utazik, majd mindent kidobál, ami nem elefánt, majd elejti ami marad.

Gyakorlott matematikusok, mindezek elött megkísélik bebizonyítani legalább egy elefánt létezését, majd ezután teszik meg az elõzõ lépést, mint kiegészítõ feladatot.

Számítógép programozók a következõ algoritmus szerint vadásznak:
1. Utazz Afrikába!
2. Kezdj a Jóreménység foknál!
3. Haladj észak felé, miközben váltakozva a kontinens keleti és nyugati parjai között ingázol!
4. Minden menet során:
a. Lõj le minden állatot amit csak meglátsz!
b. Hasonlítsd össze egy ismert elefánttal!
c. Ha egyezik állj meg!

Gyakorlott számítógép programozók módosítják az elõzõ algoritmust úgy, hogy elõtte elhelyeznek egy elefántot Kairóban, hogy a ciklus mindenképpen véget érjen.

Mérnök:
Afrikába utazik, véletlenszerûen lelövöldözi a szürke állatokat, majd megáll, ha valamelyikük tömege megegyezik egy már elõzõleg megvizsgált elefántéval +/- 15 %-kal.

Közgazdász:
Egyáltalán nem vadászik elefántra. Abból indul ki, hogy ha az elefántokat elég jól megfizetik, majd elejtik saját magukat.

Liberális közgazdász:
Nem csinál semmit. A piac láthatatlan keze úgyis elejt majd egy elefántot, ha megérnek a viszonyok.

Statisztikus:
Belelõ az elsõ állatba amit meglát n-szer, majd kikiáltja elefántnak.

Menedzserek:
Általános elefánt-vadászati irányelveket fogalmaz meg, melyeknek lényege, hogy az elefántok hasonlóak a mezei egérhez, csak egy kicsit mélyebb a hangjuk.

Kereskedõk:
Nem vadásznak elefántra, mert nem tudják mi az, de akármikor felvesznek rá rendelést, két napi szállítási határidõvel.

Szoftver kereskedõk:
Leszállítják az elsõ dolgot, ami a kezükbe akad, majd kiállítanak egy számlát elefántról.

Hardver kereskedõk:
Fognak egy nyulat, befestik szürkére és eladják mint hordozható elefántot.

Politikusok:
Nem vadásznak elefántra, de ígéretet tesznek, hogy az elejtett elefántokat szétosztják a rájuk szavazók között.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.05.22. 18:36:49

@mayree:

Nem, az egy régi dolog.

A fontos döntéshozók "klubjáról" van szó.

Sexual Harassment Panda 2014.05.22. 18:37:04

@Pink Petsch: én nem izgulok, de az index pl azt ìrra.
mind1.
Tèma lezàrva

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.05.22. 18:37:34

@Pink Petsch:

Még pár évtizedig bűnös nép lesz a német.

mayree 2014.05.22. 18:38:18

@maxval a gondolkodó birca:
Rendőr:
Megfogja a legelső állatot és addig üti amíg azt nem vallja hogy ő egy elefánt :)

mayree 2014.05.22. 18:38:54

@maxval a gondolkodó birca:
Ó, azt hittem még megvan a várvonal.

2014.05.22. 18:41:14

@Sexual Harassment Panda: Az index mióta hiteles forrás? :DDD
Ha annyira izgat nézd meg a német kormány hivatalos honlapján.

2014.05.22. 18:42:27

@maxval a gondolkodó birca: Ebben tévedsz. Bár megértem, hogy reménykedsz benne ...

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.05.22. 18:43:35

@Pink Petsch:

Én nem "reménykedem", nekem személyesen ez teljesen mindegy,

Mr Long 2014.05.22. 18:49:21

@mayree: Kb. De a legjobb, hogy a preciz svajciak is rohogtek ezen es elmondasuk alapjan az 5-10 cm pontossag tok jo. :)

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.05.22. 18:50:04

@mayree:

Nemzetközi régészcsoport vizsgál Egyiptomban egy addig ismeretlen fáraómúmiát.

Nem tudják eldönteni ki lehet az. Ekkor a szovjet szakemberek felajánlják, ők kiderítik, de mindenkinek ki kell mennie, mert a módszerük titkos.

Mindenki kimegy. Fél óra múlva megjelennek az izzadt, feltűrt ingujjú szovjetek:
- XIX: Amenhotep!
- Hogyan sikerült ezt kideríteni? - csodálkozik a többi régész.
- A rohadék bevallotta.

2014.05.22. 18:50:10

@cougarcat: En ugy tudom a szabalyokat a kimaszasrol, hogy ha pasit itelnek megkovezesre, akkor derekig assak be a foldbe (tehat a kezei kint maradnak), ha not, akkor nyakig. Aztan ha kimaszik a halalra itelt, akkor kegyelmet kap. Na most melyiknek van nagyobb eselye kimaszni, a derekig beasott ferfinak vagy a nyakig beasott nonek? :) Bar ezt a buntetest mar szinte sehol nem alkalmazzak ('nalunk' sem), kb. mindent elmond arrol hogy mennyire indulnak egyenlo esellyel a ferfiak meg a nok a sharia 'jog' szerint. Egyebkent a hazassagtorok megkovezese eredetileg zsido szokas volt, toluk kerult at az iszlamba. Sok mas osi kulturaban is kegyetlen bunteteseket alkalmaztak a hazassagtorok ellen, csak ezek fokozatosan elfogadhatatlanna valtak a tarsadalom szamara.

2014.05.22. 18:51:02

@maxval a gondolkodó birca: Azt kurvára kétlem, mert Bulgária is igen nagyon megszívná ... ahogy az egész EU, de a kelet része elég csúnyán ...

mayree 2014.05.22. 18:54:19

@Mr Long:
Mi most németeknek dolgozunk, hát ne tudd meg... a szerződés tele van marhaságokkal a copy/paste miatt, tök felesleges és értelmetlen dolgokkal, ráadásul felét lehetetlenség megcsinálni, mint pl. sun shot... hol van nekünk teodolitunk? Control network, nem használunk már földi referencia pontot, és még sorolhatnám a technikai részleteket :)

mayree 2014.05.22. 18:55:17

@maxval a gondolkodó birca:
Ismertem, csak kormeghatározással :)

Shanarey 2014.05.22. 18:58:40

@maxval a gondolkodó birca:

Emlékszem milyen volt a Bolgár röntgen átvilágítás a repülőtéren 1986-ban. Bőrönd be egy falon át egy lyukon, a lyuk túloldalán ember aki kinyitotta, belenézett ha nem turkált benne és nem lopott el semmit akkor gyorsan visszacsukta. Én jót röhögtem ezen akkoriban.

Mr Long 2014.05.22. 19:00:59

@mayree: Angolkaknal komexebb ez. Ok ugy csinaljak, hogy az pontos es nincs benne hiba. Lasd jaguar, landrover, stb...

2014.05.22. 19:01:16

@Mirjam2: Igen, en is olvastam ennek a torteneterol es akkor tudtam meg, hogy valamikor mennyire elterjedt szokas volt kulonbozo kulturakban. De nem gondoltam volna hogy ilyen meg mostanaban is letezik iszlam orszagokban, pl. Szomaliaban, Iranban, Pakisztanban... A videok melyek fenn vannak a netek - nem kellett volna megneznem, sokkoloak. :(

Shanarey 2014.05.22. 19:01:57

@mayree:

Németekkel, őszinte részvétem.

Nekem egyszer jött össze efféle Magyarországon, az Opel Szentgotthárdi gyárának a raktárját kellett bekamerázni.

Na ott a munkakezdés előtt egy héttel küldtek kb 400 db A4-es papírt amire ki volt nyomtatva mit hogyan lehet nem lehet az ő okos agyuk szerint.

mayree 2014.05.22. 19:02:30

@cougarcat:
Az iszlám arra büszke hogy nem változik...

mayree 2014.05.22. 19:04:43

@Mr Long:
Azért nekünk tört el 5000km körül kormányösszekötő Defenderen, még szerencse hogy épp lucernaföldön tekertünk és kb. 30-cal.
Durván ilyen km-es másik kocsinál gázlón áthajtva tele lett az egyik lámpa vízzel :)
De azokat állítólag a cseheknél rakták össze.

mayree 2014.05.22. 19:05:23

@Shanarey(SCO):
Köszi! csak 6 hónapos a project :D

2014.05.22. 19:07:31

@Mirjam2: Meg annyit hogy amiota ez a megkovezes tema elojott nalam, teljesen maskent nezek az arceltakaro kendo dologra - jelentektelen, artalmatlan reszletkerdesnek tunik az elobbihez kepest...

Lattad a Wadja cimu szaudi filmet? Nagyon jo kis film, es ugy sikerult elmondani egy kenyes temat hogy meg allami tamogatast is kapott - raadasul no a rendezoje! :)

2014.05.22. 19:11:48

@mayree: De azert kialakultak kulonbozo iranyzatai. Pl. nekem volt egy szomszedom, egy tanzaniai indiai szarmazasu iszlam vallasu no, aki teljesen mashogy ertelmezte a Korant mint a fundemantalis hivok. Semmi koze ehhez, csak erdekesseg hogy ez a holgy egy nagyon hires Oscar dijas brit szinesz unokatestvere, na kirol van szo, kitalalod? :)

2014.05.22. 19:11:53

@Babette (eper vagyok a jogobellában): Nade jogobella??? Tőled minimum egy kecsketej-joghurtot vártam ;)

SzZoole 2014.05.22. 19:12:50

@mayree: 'Az iszlám arra büszke hogy nem változik...'
Pont ezert vannak lemaradva kb.200 evel a keresztenyektol.

Shanarey 2014.05.22. 19:13:58

@mayree:

Az enyém két hetes volt, de egy darab német sem járt arra, a 400 oldalt úgyis csak én olvastam el.

Ugyandehogy (törölt) 2014.05.22. 19:14:15

@Pink Petsch: ezek szerint nem ismered ezt a reklamot...

2014.05.22. 19:17:37

@mayree: Bocsanat, kenyai. Kenyat mindig osszetevesztem Tanzaniaval. De az indiai brit szineszbol mar lehet tudni. :)

Shanarey 2014.05.22. 19:18:09

@Zoole[uk]:

Változik, ezért is ölik egymás a marhák. Szerencsére, mert ha nem ez lenne akkor más ellenséget keresnének.

2014.05.22. 19:18:51

@Babette (eper vagyok a jogobellában): A jogobella valami joghurt márka, ha még jól emlékszem (itt nincs olyan). Tévéműsort meg vagy jó 7 éve nem láttam, készülékem sincs, így nem vagyok otthon a mai reklámokban ...

2014.05.22. 19:20:29

@Zoole[uk]: A testvérek közt is 700 év közelebb állna a valósághoz ;)

SzZoole 2014.05.22. 19:22:46

@Pink Petsch: ha jobban bele gondoltunk igazad van,de ebbe most ne menjunk bele:)

2014.05.22. 19:25:42

@Zoole[uk]: Nincs ebbe mit belemenni, legfeljebb annyit, hogy még a korai középkort is csak jóindulattal érik fel ...
Sose lesz már vége ennek a nyomorult olajnak :((((

2014.05.22. 19:26:33

Breakong news
Babette nevet valtott

tanato 2014.05.22. 19:27:46

@Pink Petsch: Bármely kelet-európai országot mondhattam volna.a megoldás úgyis a németeknél van.

2014.05.22. 19:30:14

@tanato: Tudom, éppen ezért baxxa a csőröm a rendszeres románozás ilyen esetekben ...

2014.05.22. 19:30:58

@Shanarey(SCO): And we have a winner! :))

Igen, a volt szomszedom Kingsley (aka Bhanji) elso unokatestvere... :)

SzZoole 2014.05.22. 19:36:52

@Pink Petsch: ok,csak egy pelda;nagyon jol tudjuk,hogy mikor volt a honfoglalas es hogy,hogyan lettek az alataikal egyutt elo pogany magyarokbol keresztenyek,igaz?Na most Ok mikor fogjak ugyanezt a valtozast elerni,hazban lakni kulon az alatoktol es ne adj isten a kecsket nem hasznaljak felvaltva az aszonnyal.

2014.05.22. 19:39:33

@Zoole[uk]: Mondjuk arról gózünk sncs, de Szörényi-Bródy írtak róla egy szép mesét ;).
Viszont a másik része tökéletesen igaz ... a félig európai Egyiptomban is elképesztően undorítóan ocsmányak az emberek ...

tanato 2014.05.22. 19:44:47

@Pink Petsch: Nagyon a szánkra álla románozás az biztos.Szerencsére én a környezetemben lévő románokkal mindig jóban voltam.Volt az évfolyamomban két román/magyarországi ,Gyula környéki/srác azokkal különösen sokat ,beszélgettem hülyéskedtünk,buliztunk a kollégiumban.A szomszédos kórház belosztályának vezetője szintén/magyarországi/ román nagyon jól k i lehet vele jönni,nagyon nagy tudású,intelligens ember.Sőt egyik lányomnak egy ideig udvarolt egy nagyváradi román fiú,azzal is nagyon jól kijöttem./Nagyon jópofa akcentussal beszélte a magyart,tökéletesen mindent,de nagyon érdekesen./
Én nem vagyok románellenes,de senki ellenes sem,a muszlimokkal is jól kijöttem mindig.

Shanarey 2014.05.22. 19:47:27

@Zoole[uk]:

Ezzel, én is így vagyok akik vallás miatt háborúznak gebedjenek meg, de ne Európában tegyék.

mayree 2014.05.22. 19:54:22

@Zoole[uk]:
Többel, szerintem. De erre jegyezte meg az egyik ismerősöm hogy akkor miért nem a mufti óbégat hajnali négykor a minaretből, miért a hangszóró? :)

2014.05.22. 19:55:32

@mayree: Ez az egyik kedvenc reszem az egyik kedvenc filmembol! :) Egyebkent kb. minden nap eszembe jut miota itt vagyunk hogy pont olyan rohejesen nezunk ki leplekbe beoltozve mint a szineszek a Brian eleteben, meg a taj is kb. olyan.

Shanarey 2014.05.22. 19:55:55

@mayree:

Mert a hangszóró, nem reked be, és nem alszik el, továbbá nem másnapos :-)

mayree 2014.05.22. 19:56:25

@cougarcat:
Gőzöm sincs, én nem ismerem a színészeket, talán csak Michelle Wilde-ot, de azt sem tudom már milyen darabban játszott :)

Muscari 2014.05.22. 20:00:35

@diggerdriver: Csak a pontossag kedveert: azt mutatja az oktanszam, hogy az adott benzin kompresszioturese hany %-os izo-oktan normal heptan elegy kompresszioturesenek felel meg.

Az a rohej, hogy en ezt en meg kozepiskolaban tanultam, de a mai napig emlekszem. Mondjuk ezen kivul tul sok mindenre nem ;-)

mayree 2014.05.22. 20:00:55

@Shanarey(SCO):
Aztán egyszer a falusi mecset magnójába kicserélte valaki az imakazettát Def Lepard-ra. Volt barominagy ribillió...
Vagy Algériában az egyik QC elengedett egy mohamedes viccet körlevélben véletlenül, nem volt tréfa amikor a 250 arab munkásunk nagyon dühösen gyülekezett az irodája előtt... nagyon gyorsan elhagyta az országot, a BP pedig bocsánatkérő levelet írt és biztosította őket hogy az öregurat kirúgták.
De ott voltunk Mazar-i Sharifben ahol ugye az első korán égetéskor agyonvertek pár UN dolgozót. Ha megnézed a wikiben, azt hiszem 7-et említenek. Az egyik srác tőlünk a szomszédban volt akkor, ő 35-öt számolt....

mayree 2014.05.22. 20:03:53

@cougarcat:
A síita és a szunnita? Azok lövik egymást rendesen, mindenütt.
De én ezekhez nem értek, a vallásos nevelésem kimerült a bérmálkozásban, amit -remélem az Úr megbocsájtja- barterben egy vadiúj orosz versenybringa reményében végeztem el.

2014.05.22. 20:04:40

@mayree: Ben Kingsley - Gandhi (1982)

mayree 2014.05.22. 20:05:35

@Muscari:
Én még arra hogy a normálbenzin lobbanáspontja 24 fok szobahőmérsékleten. Vagy már arra sem, pedig olajipariba jártam :)

Muscari 2014.05.22. 20:09:54

@mayree: en csak vegyipariba, de a koolajfeldolgozast 3 honapig tanultuk technologiabol. De utaltam!

2014.05.22. 20:11:02

@mayree: En sem ertek hozza, es en meg nem talalkoztam mas muszlimmal szemely szerint, csak mersekeltekkel, igy a toleranciam is csak idaig terjed ki, elismerem. Voltam egyszer egy "diversity community project" reven a helyi mosque-ban (mi a franc magyarul?) ahol foleg afganokkal, meg masokkal teaztunk, sutit ettunk, beszelgettunk. Itt meg egy magyar holggyel is talalkoztam, aki hazassag reven felvette a vallast.

2014.05.22. 20:13:51

@cougarcat: Igen, nagyon jo film, Londonban lattam kb. egy hettel azelott hogy megerkeztem volna ide Szaudiba. Az az erdekes hogy teljesen realisztikusan mutatja be az itteni nok eletet ill. az iskolat, akar dokumentumfilm is lehetne. Egy csomoszor eszembe jut (foleg mikor a hasonlo nevu diakjaimmal beszelek, raadasul a szobamban ulo egyik kolleganot is igy hivjak :)). Pl. volt egy Koran vetelkedo ami teljesen hasonlo volt, meg a karakterek is mind visszakoszonnek a filmbol, a masodik feleseg problemaja, a lany-parok, a tiltott koromlakk stb. stb.

Valoban egy helyi no rendezte - mas nem is lett volna kepes ilyen hiteles filmet csinalni - es az lett a gyakorlati eredmenye, hogy a kiraly engedelyezte hogy nok biciklizzenek, bar kizarolag sportolasi celbol (nem hasznalhatjak kozlekedesi eszkozkent), es ferfi hozzatartozojuk kisereteben ill. abayat viselve. De ez is nagy eredmeny ahhoz kepest hogy azelott tiltott volt, valahol el kell kezdeni a valtozast... Ennyit arrol hogy Digger szerint nincs feminizmus errefele, nyilvan nem olvasta a kiterjedt szakirodalmat a temaban. Nagyon is van feminizmus illetve vannak feministak a tersegben (ferfiak es nok), de ez maskepp nyilvanul meg mint a nyugati kulturaban.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.05.22. 20:15:24

@mayree:
Ja.
Fiatal vagy még de az olyan vén vadkanok mint én még emlékeznek mikor az ezeröcsi hengerfeje alá plusz két tömítést tettek hogy csökkentsék a kompresszióviszonyt és normál, kisebb oktánszámú benzinnel is menjen ami olcsóbb volt.
:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

2014.05.22. 20:15:29

@mayree: Ez a Ms. Wilde, AZ a Ms. Wilde ? A magyar szarmazasu?

mayree 2014.05.22. 20:15:38

@cougarcat:
'92 óta arab/iszlám országokban dolgozom, de vallási kérdésekbe nem merülök, el tudom mondani a az ima kezdetét meg pár fohászt mert annyit hallottam már, de ez minden :)

mayree 2014.05.22. 20:18:53

@diggerdriver:
Mi szilvalekvárt raktunk a csepel hengerfejtömítése alá, hogy ne forralja a vizet :)))))

2014.05.22. 20:23:12

@cougarcat: Hat a neten mindenfele videok vannak mindenrol... Oszinten szolva nem hiszem hogy barmilyen orszagban alkalmazzak meg a megkovezest 'hivatalos' bunteteskent, szerintem pl. Pakisztanban biztosan nem, az mas kerdes hogy ilyen helyeken vannak elzart kozossegek akik a 'sajat' torvenyeik szerint elnek es ott barmi elofordulhat. Nem nagyon akarok belemaszni a temaba, az biztos hogy nehez eletuk van a noknek, illetve sokszor a ferfiaknak is, ezekben az orszagokban.

2014.05.22. 20:24:50

@Mirjam2: Hat minden tiszteletem a holgye is remelem fog meg filmeket csinalni mert nagyon kedvelem az ilyen egyszeru, lirai, megis magvas filmeket. A biciklibol meg egyszer majd auto lesz, talan nem is olyan sokara. :)

Rebarbaraa 2014.05.22. 20:25:21

@maxval a gondolkodó birca:"Egyébként Európában így is, úgy is fasizmus lesz pár éven belül, s akkor semmi sem lesz tolerálva,"

Hat remelem nem igy lesz Maxval. Mert akkor tuti engem vegeznek ki eloszor ha elkapnak. Mert en leszek az elso ellenallo es gerilla.

2014.05.22. 20:26:01

@Babette (eper vagyok a jogobellában): Ez nagyon erdekes, koszi! Ki gondolta volna?

Shanarey 2014.05.22. 20:28:58

@Rebarbaraa:

Nem lesz itt semmi efféle, ez csak Max hiú álma mert akkor ő mártír lehetne.
:-))

mayree 2014.05.22. 20:29:21

Remélem max nem a védákat ment el tanulmányozni... mert az pár száz év magány :)

Rebarbaraa 2014.05.22. 20:31:42

@mayree: van nehany muslim ismerosom akik amiota angliaban elnek (egyik masik 20-30 eve) azota nem gyakoroljak a vallasukat, egyedul a disznohustol es az alkoholtol tartozkodnak. Egy kivetellel europai szuletesu felesegeik vannak. Na az o tiszteletukre szoktam muslim udvozlesi formakat hasznalni. Nagyon jol esik nekik, hogy ilyen aprosagokkal meg vannak tisztelve.

Egyebkent meg az a velemenyem, hogy Allah ugyanaz akit mi Istennek nevezuk, vagy Jahvenek, az Indiaiak Brahmanak. Mohhamed valojaban Jezus illetve Buddha, van is rola iras, hogy a feltamadasa utan keletre ment.

2014.05.22. 20:31:43

@cougarcat: Olvastam tobb interjut a rendezonovel, nagyon jo fejnek tunik, egyebkent Bahrain-ben el az amerikai ferjevel. Szerintem is igy lesz, eloszor bicikli, aztan auto. Lassan, de biztosan valtoznak itt a dolgok. Pl. par napja lattam a cikket hogy engedelyeztek egy allami lanyiskolaban a testnevelesorat, ami eddig minden allami iskolaban tiltva volt (a kozelmultig minden lanyiskolaban tiltva volt teljesen, aztan par eve engedelyeztek maganiskolakban, es most ugy tunik, ez kiterjedhet az allami szektorra). Errol is a film jutott eszembe, mert ugyanolyan alapon tiltjak a testnevelesorat, mint a biciklizest: attol felnek hogy a lanyok technikailag 'nem szuzen' fognak ferjhez menni :(.

2014.05.22. 20:34:57

@tanato: Tudom, csak zavar ... persze, azt is tudom, hogy sok a román cigány .. de akkor is ...

Ugyandehogy (törölt) 2014.05.22. 20:35:20

@Pink Petsch: ebben egesz eperdarabokvannak (bar lehetne tobb:)),a reklamban valami olyan kerdes van,hogy mileszel,ha nagy leszel,es a valasz, hogy eper a jogobellaban.

Ugyandehogy (törölt) 2014.05.22. 20:39:08

@Mirjam2: engem nem lepett meg azok utan,hogy multkor ov egy csomo marhat vitt szaudiba...

Sexual Harassment Panda 2014.05.22. 20:40:03

mno.hu/eu/kitiltanak-a-csalokat-nemetorszagbol-1227875
Èrtelmezzètek.
Milyen 6hònapos tartòzkodàsi engedèlyről beszèlnek, ùniòs àllampolgàrkènt??

Rebarbaraa 2014.05.22. 20:40:08

@Shanarey(SCO): Mindenesetre elegge aggaszto az ilyen jellegu partok ternyerese.

mayree 2014.05.22. 20:40:57

@Rebarbaraa:
Multkor volt itt az ománi barátom, mindig előkerül a vallás. Nagyon hívő, de azért üzleti úton belefér egy szöszi.
Szerinte az nem isten, akinek szüksége van fiúra ás ebben van valami.
Egyszerűen messenger, ugyanúgy mint a többi 40 vagy mennyi. Afganisztánban angol felirat volt a szaudi imatv alatt, és nézdmá, Mózesről énekel...
Sok igazság van a Koránban, bár még mindig ott a népbutítás is.
Miért nem lehet szépen elmondani mi a lényeg, mint ahogy azt a ... teszi? :)

Vagy itt van pl. ez:
www.youtube.com/watch?v=hyS9zxB55Qg

Vagy hallgassatok Bakos Attilát :D

2014.05.22. 20:41:21

@Babette (eper vagyok a jogobellában): Na vegre most mar en is ertem. Akkor egy erett, joghurtban uszkalo eperrel allunk szemben. :)

Ugyandehogy (törölt) 2014.05.22. 20:41:51

@Pink Petsch: en nem romanozok,meg semmilyen mas nepezek, de nekem sincsen jo tapasztalatom veluk. kivetel nelkul. sajnalom. ne vedd magadra, kerlek.

2014.05.22. 20:42:36

@mayree: Én meg remélem, hogy igen ;)

2014.05.22. 20:42:45

@Babette (eper vagyok a jogobellában): nem latom. Tul pici a telefonon. Mi az, egy kecske?

2014.05.22. 20:44:25

@Babette (eper vagyok a jogobellában): Nem veszem, mert ha az ember megszívta egyszer pár román vendégmunkással, akkor megszívta ... nincs az a propaganda-film, ami ezen változtathatna. Ilyen ez, és passz.
Csak ne zsigerből jöjjön, ennyi ...

Ugyandehogy (törölt) 2014.05.22. 20:45:00

@charlieharper: egy ketnapos godolye, helikopter fulekkel. a keresztsegben a cinke nevet kaapta.

2014.05.22. 20:46:56

@Babette (eper vagyok a jogobellában): Úúúúúbaaaz! Úgy érzem, nem vesztettem semmit ;))))

Ugyandehogy (törölt) 2014.05.22. 20:47:21

@Sexual Harassment Panda: leirtam fenn,olvass. ertelmezz. nem olyan bonyolult.

2014.05.22. 20:49:00

@Pink Petsch: Sajnos valamikor ugy voltunk nevelve, hogy zsigerbol jott... Visszanezve eszmeletlen bunkosag volt ez, csak az ember nem tudta felmerni, mert benne elt (meg gyerek nem is tudja eldonteni). Szerencsere sikerult atszocializalodni a zsigeri reakcioval kapcsolatban.

Rebarbaraa 2014.05.22. 20:49:14

@mayree: En elegge szarkasztikus modon mondtam nemreg egy baratnomnek - aki azt mondta h az isten szerethet engem ha ennyi jot kapok mostanaban, - hogy na csak vigyazzunk azzal a szeretettel, azok alapjan, hogy mi lett az egyszem fiaval is.
Lehet kicsit durva voltam:) Egyszer megkerdeztem a papunkat viccelodve, hogy Sandor atya mondja mar meg nekem, hogy a temeto fole felirt "feltamadunk" felirat igeret vagy fenyegetes?
Kikopte a misebort az oreg:))

2014.05.22. 20:53:19

@cougarcat: Tiptil, tiptil ... ;)

nyuszigonosz 2014.05.22. 20:54:32

@Sexual Harassment Panda: Panda, már írtam erröl ma: azok a csalók, akik idejönnek és még aznap szocisegélyt kérnek, merthogy munkát (fognak) keresni.
És aztán meg nemhogy nem keresnek, de minden a munkahivataltól felajánlott munkalehetöséget mondvacsinált okok miatt nem vállalják. Ök csakis a szociális segély plusz ingyen lakhatás miatt jönnek és hozzák sok mindenkiböl álló családjukat is persze. Azok sem terveznek saját munkából élni itt.
Itt tartózkodásuk alatt emellett még ök követik el a legtobb mindenféle büncselekményt is.
Mert ök itt sosem dolgozni akartak, csakis pénzt kapni a semmiért.

2014.05.22. 20:56:33

@Sexual Harassment Panda: Elmondom hogy van, de elore tudom hogy ugysem hiszel nekem. Tehat. Nincs szukseged 'tartozkodasi engedelyre' pl. papir formajaban, vagy barmilyen mas rogzitett formaban, mivel unios allampolgar vagy. Ettol fuggetlenul, elmeletileg, 3 honapnal tovabb nem tartozkodhatsz unios allamban ha a megelhetesed nem biztositott. Ez fokent egy elvi dolog, mivel gyakorlatban nem nagyon ellenorzik, bar ugy tudom pl. Ausztriaban van valami szankcio ha nem jelentesz be valamit 3 honap utan valahol de nem tudom a reszleteket mivel nem erint. Tehat meg egyszer: egyreszrol nincs szukseg 'tartozkodasi engedelyre', masreszrol viszont (elviekben legalabbis) a tartozkodasod korlatozott, bizonyos feltetelekhez kotott (a feltetel nagyjabol az hogy el tudod tartani magad).

Sexual Harassment Panda 2014.05.22. 20:57:07

@Babette (eper vagyok a jogobellában): oda van ìrva.6hònapos engedèly ùniòs àllampolgàroknak.

2014.05.22. 20:58:22

@nyuszigonosz(D): azok nalunk is vannak. Kar, hogy nem lehet Vissza a feladonak-ot csinalni

Sexual Harassment Panda 2014.05.22. 21:01:22

@nyuszigonosz(D): mi??
Lehet segèlyt kérni hogy munkàt fogok keresni?
Tehàt holnap idejön xy, segèlyt igènyel, hogy àllàst keres, ès kap pénzt?
Èn barom meg dolgozom napi 12òràt ??

2014.05.22. 21:05:21

@Sexual Harassment Panda: Igy jar, aki Magyar Nemzetet olvas. Fogalmuk sincs az ujsagiroknak hogy mirol beszelnek.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.05.22. 21:05:40

@mayree:
Ja Hermetic-nek hívták azt a szilvalekvárt. Cseh tömítőanyag volt tényleg olyan állaga volt mint a szilvalekvárnak, én is használtam.
Nem igazán szerettem mert szétszedés után nehéz volt levakarni.

2014.05.22. 21:07:31

@Sexual Harassment Panda: Igy van. Aztan csodalkoznak hogy a 'rasszista' briteknek kicsit tele van a hocipojuk az ilyen bevandorlokkal.

2014.05.22. 21:07:32

@Sexual Harassment Panda: Te most tényleg nem érted? Azokat az ingyenélő senkiháziakat akrják így kiszűrni, akik csak a szociális hálóra akarnak rápolipozódni, mint az az idióta, aki ezt a posztot írta: hataratkelo.blog.hu/2013/04/12/miert_gyulolnek_a_nemetek
Na, az ilyenek, nem is kellenek ide. Németország tényleg, szinte válogatás nélkül mindenkit befogad, ideje lett már annak, hogy válogasson, és csak azokat fogadja be, akik dolgozni is akarnak.

2014.05.22. 21:08:57

Most olvasom, hogy a Shardba belevagott a villam. Sajnos nem egett le (ronda epulet)
Es ma este meg el kellene jutnom szavazni. Maxvalnak uzenet, a mellettem levo szerint ukip a harmadik lesz

Sexual Harassment Panda 2014.05.22. 21:10:01

@Pink Petsch: pink b+, olvastad amit linkeltem? Nem én talàltam ki.
Ès bocs, de nekem ùj, hogy pènzt lehet kèrni "munkakeresès" cìmen.
Az a barom aki ezèrt fizet hogy munkàt keressek.ki a fasz hajtanà magàt ha kirlàtlan ideig kap pènzt?

mayree 2014.05.22. 21:11:03

@diggerdriver:
De ez igazi, mama főzte szilvalekvár volt, nem Hermetic :D
És igen, azután úgy kellett leverni a hengerfejről :)

nyuszigonosz 2014.05.22. 21:11:27

@charlieharper: :-))
Nos itt most végre talán sikerül ilyen "vissza a feladónak" dolgot kidolgozni úgy, hogy megtehetö legyen.

mayree 2014.05.22. 21:13:09

@Rebarbaraa:
Párom kikerestette a pálmalevelét... hát, vannak hihetetlen dolgok, végignéztem a fölolvasást...

2014.05.22. 21:13:32

@nyuszigonosz(D): tudtam! Csak oda kell adni egy problemat a nemeteknek, azok megoldjak!
Mi meg tovabbra is szivunk, ha meg a majom Labour lesz jovore a kormanyon, akkor duplan

nyuszigonosz 2014.05.22. 21:14:29

@Sexual Harassment Panda: Nos, hát ez van, hogy jönnek ilyenek.
Mégpedig úgy, hogy bevonul nagy óbégatva egy egész család bögö kisgyerekekkel a szociális osztályra, és addig hangoskodnak, gyerekek sírnak, kiáltozzák hogy éhesek, cipöjük ruhájuk sincs....
Na, aztán meg van.
Nekik pontosan ennyi kellett. Nem munka.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.05.22. 21:15:34

@Pink Petsch:
Te figyu, miért van az hogy nekem soha semmi problémám nem volt románokkal albánokkal lengyelekkel moldávokkal bolgárokkal litvánokkal lettekkel koszóvóiakkal walesiekkel írekkel indiaiakkal bangladesiekkel és soha egyetlen országból jöttel sem.
Itt vagyok három éve dolgoztam rengeteg helyen még az sem áll meg hogy mindig ugyanazokkal.
Mindig mindenki a legnagyobbfokú jóindulattal volt, van irántam.
A románokkal meg akikből a legtöbb van azoknak meg a lehető legtöbbet köszönhetem. Pedig cigány is van köztük.
Hihetetlen sokat segítettek.
Meg amúgy mindenki.
Miért van ez?

2014.05.22. 21:16:35

@Sexual Harassment Panda: Persze, hogy olvastam, ezen akarnak változtatni.
Igen, még van munkakeresés pótlék, meg nyelvtanulás támogatás ... ezt sokan kihasználják .. hát jobb megszüntetni, mint látni a sok idiótát, akik a büdös életben nem akarnak tt dolgozni, csak piócáskodni.

Rebarbaraa 2014.05.22. 21:17:06

@Pink Petsch: Pink sztem a post iroja jocskan hazudozott es ferditett. Pl ketlem, hogy egy magankinikan a szemmutete utan de akarcsak egy tyukszem mutet utan kiabaltak volna vele. Ott a beteg az atyaisten. Marmint a maganklinikan. Azt sem hinnem, hogy a boltban vagy egyeb helyeken ne szolgaltak volna ki mert nem beszelt, vagy nem jol beszelt nemetul. Nincs senkire rairva, hogy ott el e kulfoldikent vagy csak babakocsit tologato turista anyuka, szoval ezt sem hittem el neki. Lakik rokonom nemetben, tobb helyen is elt. Elegge fura figura a srac, de a leghulyebb problemajaval is ugy mehetett korhazba, dokihoz, hogy kedvesek voltak vele, meg anno az elejen meg jobban amikor tanulgatta a nyelvet. Szoval...a velemenyeddel egyetertek csak az idiota szot nem akarnam leirni. Talan a hazudos kicsit enyhebb:)

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.05.22. 21:17:25

@Pink Petsch:
Te nem érted a kapitalizmust. Nem tud mindenki dolgozni. Mindig lesz olyan aki munka nélkül marad. Őket rakjuk ki a hidegre? Nagyon humánus megoldás.

2014.05.22. 21:18:06

@diggerdriver: Ezt miért tőlem kérded, úgy is mint romántól?
Ja, csak szimplán belém akartál kötni. Értem. Hát. Nem jött össze.

Rebarbaraa 2014.05.22. 21:18:39

@diggerdriver: Itt segitettek digger, nem otthon Mo.-n ugye?
Itt azert mert mas vilag, mas lesz az ember hozzaallasa is. Marmint a tobbsege.

2014.05.22. 21:19:22

@házelőtthinta: Édesem, most akkora hülyeséget mondtál, hogy ihajj!
De nem akarlak bántani ..

2014.05.22. 21:20:04

@Rebarbaraa: Persze, ízekre is lett szedve. Pláne, miután megjelent ;))))

nyuszigonosz 2014.05.22. 21:20:18

@charlieharper: Még sehogy sem oldották meg, mégpedig azért, mert ugye a németeket azonnal be lehet állítani a barna sarokba aztán- mint itt mondják. ( a barna sarokba állítás a náci kártya )

Remélhetöleg sikerülni fog.
Itt nem a bevándorlással mint olyannal van probléma, szakemberek továbbra is keresettek, söt normális EU állampolgár jöhet és letelepedhet itt minden nélkül.

Csak sajnos az ilyen Hartz IV. turistákból ( szoci-segély csalók) már kezd túl sok lenni.
A saját Hartz IV. népek mellett. Csak hát azokat nincs hová küldeni. :-))

2014.05.22. 21:21:49

@nyuszigonosz(D): Én nagyon remélem, hogy megoldják. Elegem van belőlük ...

Rebarbaraa 2014.05.22. 21:22:27

@házelőtthinta: Hinta az a helyzet, hogy a kapitalizmus mar csak ilyen. de egyebkent van munka nyugaton, annyi mint a szemet. Csak van kulonbseg akozott, hogy epp nincs munkad es mindent elvallalsz amit felajanlanak, vagy fanyalogva valogatsz es nem vallalsz el semmit ami egy kicsit is kenyelmetlen szamodra. Na ezt nem szereti a kapitalizmus. Aki ilyen az igenis menjen a hidegre:P

nyuszigonosz 2014.05.22. 21:22:28

@diggerdriver: Gondolom te azokkal találkozol, akik szintén dolgoznak. Nem azokkal van sehol sem a probléma.

Rebarbaraa 2014.05.22. 21:23:11

@Pink Petsch: "@házelőtthinta: Édesem, most akkora hülyeséget mondtál, hogy ihajj!
De nem akarlak bántani .. "

Ne aggodj megteszem helyetted en.

2014.05.22. 21:25:12

@Sexual Harassment Panda:

Nincs tartózkodási engedély. Van viszont 3 hónapos időkorlát. EU irányelv szabályozza a kérdést. Az Európai Parlament és a Tanács 2004/38/EK irányelve.

III. FEJEZET

A tartózkodás joga

6. cikk

Tartózkodás joga három hónapig

(1) Az uniós polgárokat érvényes személyazonosító igazolvány vagy útlevél birtokában külön feltételek és más formai követelmények nélkül három hónapig megilleti a tartózkodás joga egy másik tagállam területén.

(2) Az (1) bekezdés rendelkezéseit kell alkalmazni az érvényes útlevéllel rendelkező azon családtagokra is, akik nem valamelyik tagállam állampolgárai, és az uniós polgárt kísérik, vagy hozzá csatlakoznak.

7. cikk

Tartózkodás joga három hónapot meghaladóan

(1) Valamennyi uniós polgárt megilleti a tartózkodás joga egy másik tagállam területén három hónapot meghaladó időtartamra, ha:

a) munkavállalók vagy önálló vállalkozók a fogadó tagállamban; vagy

b) elegendő forrásokkal rendelkeznek önmaguk és családtagjaik számára ahhoz, hogy ne jelentsenek indokolatlan terhet a fogadó tagállam szociális segítségnyújtási rendszerére tartózkodásuk időtartama alatt, és a fogadó tagállamban teljes körű egészségbiztosítással rendelkeznek; vagy

c) - tanulmányok folytatásának fő céljából, ideértve a szakképzést is, beiratkoztak egy magán- vagy közoktatási intézménybe, amelyet a fogadó tagállam akkreditált vagy tart fenn jogszabályai vagy közigazgatási gyakorlata alapján, és

- teljes körű egészségbiztosítással rendelkeznek a fogadó tagállamban, és nyilatkozattal vagy választásuk szerint más azzal egyenértékű eszközzel bizonyítják a megfelelő nemzeti hatóságnál, hogy elegendő forrással rendelkeznek önmaguk és családtagjaik számára, ahhoz, hogy a tartózkodásuk időtartama alatt ne jelentsenek terhet a fogadó tagállam szociális segítségnyújtási rendszerére; vagy

d) az a), b) vagy c) pontban meghatározott feltételeket teljesítő uniós polgárt kísérő vagy hozzá csatlakozó családtagok.

A teljes anyag:

eur-lex.europa.eu/legal-content/HU/ALL/?uri=CELEX:32004L0038

Sexual Harassment Panda 2014.05.22. 21:26:06

@nyuszigonosz(D): @Pink Petsch:
Ja, hàt ga akkora barmok a friccek hogy ezèrt fizetnek, hogy a cigàny egy percet se dolgozott csak a narjàt tartja, ès ezek mèg fizetnek is..
Na ès akkor mi van, ha egyszer neadjisten tènyleg munkanèlkūli leszek èz ràszorulok segèlyre amìg àllàst talàlok?
A sok ingyenèlő miatt a normàlis ember is szìvni fog?
Bàr gondolom ha van pl 5èv ledolgozott munkaviszonyod, akkir nem gond 3hònap segèlyt szerezni.
Ez persze csak elmèlet, nem tudom elkèpzelni hogy ne talàljon àllàst aki akar.
Mi az a socialversicherungsnummer?
Ma kaptam egy olyat.
Mire kelk az?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.05.22. 21:30:06

@Pink Petsch:
Na mostmár én is azt mondom menjél te a picsába.
Mégis mit képzelsz te magadról?
Kössön beléd a beton.

2014.05.22. 21:30:09

@Rebarbaraa: Ok, én kedvelem Hintát valahol, nem szívesen döngölöm a földbe a hülyeségeiért.

Sexual Harassment Panda 2014.05.22. 21:30:49

@lexrex: vàrj, kezd tisztulni a kèp.
Szòval:
3hònapig lebzselhetsz egy ùniòs orszàgban, ès ksphatod a segèlyt "àllàskeresèsre", ha ez lejàr, akkor vagy menj haza, vagy dolgozz.
Tehàt ha van tiszta, bejelentett àllàsod maradhatsz.
Kèrdès:
Hogyan ellenőrzik mikor jöttèl?
Ha àllàsod van akkor ùgy meddig maradhatsz?
Mi van ha pl 3 èv utàn veszited el az àllàsod?

2014.05.22. 21:32:15

@Sexual Harassment Panda: Az a tb-számod .. Ha tudsz igazolni előző munkaviszonyt, akkor nincs gond. Még klappol is kap támogatást, pedig csak ideiglenesen dolgozott az Amazonnál.

nyuszigonosz 2014.05.22. 21:33:01

@charlieharper: Elnézést, nekem már annyira ugyanaz, söt itt a tv rádió ujság is így beszél róla:
A Hartz IV. a szociális segély.

Régvolt: ma Gasprom ember Gerhard Schröder - volt kancellár egyik gazdasági tanácsadója volt a Hartzt nevü fickó, akinek ez a negyedik szociális segély megreformálása.
Ezért lett Hartzt IV. a köznyelvben.

Amúgy meg ugye nem az a neve azóta, hogy szociális segély, hanem az, hogy munkanélküli segély II.
( a munkanélküli segély I. az akkor van, ha valaki tényleg dolgozott is elötte, de a Hartzt IV. változat miatt az csak 1 évig, utána ugyanaz a munkanélküli segély II. van, mint annak, aki még soha semmit nem csinált )

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.05.22. 21:33:19

@Rebarbaraa:
Azért kérdeztem mert mindig mindenki a bevándorlókra panaszkodik.
Hogy mert ilyenek olyanok amolyanok.
Közben kérdem az albán munkatársamat aki fél évente jár haza a családjához hogy miért nem hozza ki őket?
Azért mert nem akar segélyt kérni.
Dogozik és összegyűjt egy házra valót valahol itt vidéken és majd akkor kijön a családja végleg.
Közben ezeket az embereket üti vágja mindenki.

2014.05.22. 21:33:23

@diggerdriver: Figyelj, én nem szóltam hozzád. Azt képzelek magamról, amit akarok. Közöd hozzá? Mint eszed ...

Rebarbaraa 2014.05.22. 21:33:42

@Pink Petsch: En is kedvelem "valahol" de jot tesz neki:)

nyuszigonosz 2014.05.22. 21:34:59

@Sexual Harassment Panda: Ha már dolgoztál és elveszted a munkádat, akkor kapsz munkanélküli segélyt. 1 évig. Ha ennyi idö alatt nem találsz munkát, akkor kapod a szoci segélyt .
Nos az a Hartz IV. de úgy hívják, hogy munkanélküli segély II.

Sexual Harassment Panda 2014.05.22. 21:35:50

@Pink Petsch: most kaptam +.
A munkàltatò intèzett:
Adòszàmot (steuernummer)
Eūbiztosìtàst(krankenversicherungsnummer)
bankverbindung
Ès most kaptam a socialversicherungsnummert.
Ezen kìvūl van még valami?
A hr-es hölgy szeribt ezen kìvūl semmi nem kell.

Ugyandehogy (törölt) 2014.05.22. 21:37:01

@nyuszigonosz(D): en is olyanokkal talalkoztam,akik dolgoztak. olyan sunyi kollegaim azota se voltak.

2014.05.22. 21:38:05

@Sexual Harassment Panda: Nem, most már totálisan a rendszerben vagy ;)

Rebarbaraa 2014.05.22. 21:38:22

@diggerdriver: Azert digger mert vannak a "masmilyen" hozzaallasuak a bevandorlok kozott, akik bizony nem jolelku dolgozok hanem itt is ugyanolyan mocskok mint otthon. Akikkel pont valaki megszivta. Nekem is van sajnos ilyen tortenetem, annyi kulonbseggel, hogy en nem hagytam magam megszivatni, helyette en "fizettem" meg busasan a probalkozasert.

Sexual Harassment Panda 2014.05.22. 21:39:09

@nyuszigonosz(D): ès ez a 3hònapos cucc ez egyszeri,ùgy èrtem, amikor először mèsz nèmetorszàgba?
Elhiszem hogy hūlyènek tűnök, de ezekről a dolgokròl (segìlyke)fogalmam sincs.
Ma sz s-bahnon csodàlatos cigànyfamìliàval hozott össze a sors.magyarul könyörögtek ūvöltve a villamoson..

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.05.22. 21:41:01

@Pink Petsch:
Tehát a munkanélküliek mind lusták és nem akarnak dolgozni? Mutass egy kapitalista országot ahol nincs munkanélküliség!

herion 2014.05.22. 21:41:01

Ez, de nagyon jo volt!!! Van itt a hazunk elott egy forgalmasabb ut forgalom megallito lampaval, zebraval. Meg nem hasznaltam:))) Az angolok akkor is hasznaljak, kivarjak, ha jol lathatoan, regota nem jon semmi. Pedig probalok beilleszkedni:)))

Sexual Harassment Panda 2014.05.22. 21:41:34

@Pink Petsch: b+ a karlsruhe hbf mcdonaldsba magyar cigànyasszony a fejkendős fajtàbòl terpeszkedett, amìg a fia a wc-ben fūrdött..tiszta ègő volt.komolyan kellemetlenūl èreztem magam..

2014.05.22. 21:42:08

@Sexual Harassment Panda: Azt, hogy mikor mentél oda ahova, nem ellenőrzik, de ha beadod a kérelmed, akkor van x hónapod, hogy találj melót. Ez már mérhető. Na, ezt az ingyen, semmire x hónapot akarják és kellene felszámolni ...

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.05.22. 21:43:34

@Pink Petsch:
Sokat ittál?
Be vagy baszva?
Normális vagy?

2014.05.22. 21:44:29

@házelőtthinta: Pontosan, aki itt nem talál melót, az nem is akar ... Persze, nem lesz egyből a Német Tudományos Akadémia Tagja, de melót találhat, és még az állam is segíti...

Sexual Harassment Panda 2014.05.22. 21:45:15

@Pink Petsch: igen, logikus.
de azt se tudjàk ellenőrizni hogy elhagyom e az orszàgot.csak nem kapok tovàbb segèlyt.mellesleg nem èrtem mibek adnak segèlyt?
I mean, mièrt nem kötik ledolgozott munjaviszonyhoz?
pl amennyit ledolgoztàl addìg kapgatsz segèlyt, oder?

2014.05.22. 21:45:15

@Sexual Harassment Panda: Mért nem rakattad ki? Ha már a személyzet nem vette észre ...

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.05.22. 21:46:17

@Rebarbaraa:
Na de ennyi ember között ennyi idő alatt csak találkoznom kellett volna valakivel aki rosszindulatú vagy valami...

2014.05.22. 21:46:59

@diggerdriver: Békén hagynál?
Nem szóltam hozzád, belém kötöttél.. mégis, milyen válaszra számítottál?
Szerintem, te ittál ... nem is keveset ...

2014.05.22. 21:48:27

@Sexual Harassment Panda: Hogy megkönnyítsék a beilleszkedését annak, aki itt szándékszik letelepedni. Na, ezzel élnek vissza ..

nyuszigonosz 2014.05.22. 21:48:35

@Sexual Harassment Panda: Jól mondta a hr-s hölgy, ezen kívül nem kell semmi.
Kérdezted külön a Sozialversicherungsnummer-t.
Ez arra kell, hogy van adó, arra van a Steuernummer ( adószám) és ez meg a szociálisbiztosítási szám : nyugdíj , betegbiztosítás , plfegeversicherung (ha gondozásra szorulnál) fut alatta.

Sexual Harassment Panda 2014.05.22. 21:49:39

@Pink Petsch: èn rettenetes toleràns vagyok, ès a balhèt is kerūlöm.
Èn barom pròbàlok viselkedni hogy ne mondjàk ràm hūlye nagyar.
Bàr a bevem alapjàn nem lògok ki a nèmet nèvsorbòl a munkahelyemen, de asszem ezt tudod mert tudod a nevem:)
A dèdnagyszūleim szudètanèmetek voltak ès örököltem a dèdnagyapàm nevèt.
szòval januàr òta hatàrozottan több cigànyt làtni, akik nem dolgozni vannak itt.

Rebarbaraa 2014.05.22. 21:50:07

@diggerdriver: Feltennek par kerdest:) Nem latszol hulyenek? (bar ez nem szokott akadaly lenni a hulyek beprobalkoznak) Esetleg szep nagydarab ember vagy? A nagy gepeidrol tudunk, meg h asni is lehet valuk:) Na akkor ezert:D Neked seperc egy sir megasasa, vannak jo kollegaid akik betont is ontenek a kedvedert aztan felhuznak ra egy nagy epuletet:D Amugy viccen kivul, vannak olyanok akikrol messzirol leri h nem jo veluk osszeakaszkodni.

Sexual Harassment Panda 2014.05.22. 21:51:45

@nyuszigonosz(D): ès ezek utàn van valami időkorlàt ameddig maradhatok?
Vagy ameddig akarok.
Ja ès steuer id-van, az a steuernummer ugye?

Ugyandehogy (törölt) 2014.05.22. 21:53:27

@Pink Petsch: es agyakorlatban csak igy mukodik,hogy odamegyek,es adjak a lovet? mennyit?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.05.22. 21:53:35

Na szóval...

kepkezelo.com/images/pwxojl1uoa6oqhofju0.jpg

Mit lehet mondani erről a posztról?
Egyszerűen hibátlan.
Ha valaki egy specifikus témáról ilyen szórakoztatóan, humorosan és ilyen sokat tud írni úgy hogy mindvégig magával ragadja az olvasót arról csak a legteljesebb elismerés hangján lehet szólni.
Szóval, minden elismerésem.

2014.05.22. 21:53:56

@Sexual Harassment Panda: Mna, ha már egy olyan kisvárosban is, akkor képzelheted, hogy nagyobb városokban mennyire. Ennek akarnak véget vetni, hogy az ilyen piócák messzire kerüljék el az országot, ahol csak munkáért van kereset.

nyuszigonosz 2014.05.22. 21:54:13

@Sexual Harassment Panda: NIncs idökorlát.

A Steuer ID a Steuernummer új változata, 4 évvel ezelött változtatták a nevét : szóval adószám helyett adó idenentifikáció.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.05.22. 21:55:10

@Pink Petsch:
Mond meg nekem te agyatlan ordenáré picsa hogy mivel kötöttem beléd?
MOND MEG BAZDMEG!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
MIVEL????????????????????????????????

2014.05.22. 21:56:18

@Babette (eper vagyok a jogobellában): Jah, odamész a megfelelő osztályra és kérelmezed a támogatást .. no, attól nem mész a falnak, már itt, mert olyan havi 400 körül van. Persze, sokan csinálják azt, hogy megkérelmezik, aztán hazahúznak és hónapokig megy a lóvé. Persze, kell egy itteni bejelentett lakcím, de mindent el lehet intézni .....

2014.05.22. 21:57:13

@diggerdriver: Vedd be a gyógyszereidet, kérlek.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.05.22. 21:59:45

@Rebarbaraa:
Nézd a nyelvtudásuk fölényében bármikor alám tehetnének.
Elég lenne annyit mondani hogy nem dolgoznak velem mert kommunikációs problémák vannak.
Ennek ellenére ők segítenek nekem ha nem értek valamit.

herion 2014.05.22. 22:00:04

Kedves HA, nem vagyok egy nagy kommentelo, de olykor hozzaszolnek... idoben. Szeretnek premium kommentelo lenni. Koszonom

Sexual Harassment Panda 2014.05.22. 22:00:10

@Pink Petsch: èn egyèbkènt ezt megèrtem.Ès a normàlis kūlföldinek is jobb lessz ìgy.
Nem fogjàk gyanùs szemmel nèzni.A briteket is megèrtem.
@nyuszigonosz(D): ok.köszönöm.most màr mindent èrtek.
Akkor gyakorlatilag aki valòdi munjavàllalasi cèllal jön annak nem lesz semmi vàltozàs.
Aki meg okoskodni akar annak nehezebb lesz.

Sexual Harassment Panda 2014.05.22. 22:02:04

@Pink Petsch: pont ez jutott eszembe.
Ha megigényelted a tàmogatàst haza is mehecc.
A borsodi cigànysoron sokkal többet èr a 400 euro .hàny szàjat kapsz èrte a rodàn?

2014.05.22. 22:02:21

@nyuszigonosz(D): aha.
Voltam szavazni. A partok kozul lehetett valasztani a Green Partyt, Labour, Conservative, BNP, UKIP es vagy 4-5 masik part valami No2EU es hasonlo nevvel.

Rebarbaraa 2014.05.22. 22:03:18

@Pink Petsch: Pink mit csinaltal, hogy diggernek "elgurult a gyoccere" (gyogyszere) ?:)) Nem lattam meg ennyire kikelni magabol.

2014.05.22. 22:03:43

@diggerdriver: ez a mai avatarod egy transgender

2014.05.22. 22:04:33

@Sexual Harassment Panda: A fele általában lemegy a havernak, akinél be van az illető jelentve ... vagy az ügynöknek. Igen, igen ... nekem is ajánlottak már havi 100-at, ha 3 hónapra bejelentek magamhoz egy vadidegent ...

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.05.22. 22:04:38

@Pink Petsch:

EMBER!!!!!!!!!
Büszke vagy a magyarságodra büszke vagy a román mivoltodra.
Rendben van.
A legteljesebb elismeréssel írok a bevándorlókról köztük is kiemelem a románokat és azzal vádolsz hogy belédkötöttem.
MIÉRT??????????????
Valakivel mindennap össze kell veszned?
SEMMIT NEM VÁLTOZTÁL!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

nyuszigonosz 2014.05.22. 22:05:51

@charlieharper: Itt vasánap lesz, és szintén pártok között lehet választani, de oda van írva, ki az személy szerint, aki az adott pártot majd Brüsszelben képviseli. ( megválasztása esetében)
És napok óta politikai párbeszédek vannak a tv-ben ezekkel. Most is megy egy ilyen éppen.

2014.05.22. 22:06:08

@Rebarbaraa: nem tudom, mi baja. Komolyan. Belém kötött, én válaszaltom, de nem voltam vele durva még így sem, hogy ő kezdett el baszogatni. Most meg már ordít. Szegény ...

Sexual Harassment Panda 2014.05.22. 22:07:36

@Pink Petsch: hihetetlen.mi mindent ki nem talàlbak csak hogy ne kellhen dolgozni.csak nekem tűnik ùgy hogy ezeknek a 90%-a cigàny?

2014.05.22. 22:07:45

@nyuszigonosz(D): nalatok is nagyon nagy az anti-EU kedv?

2014.05.22. 22:12:06

@diggerdriver: Édesjóistenem ... Tudtad, ha ordítasz, attól nem lesz igazad?
Nem tudom, hogy keverted bele a büszkeséget, de sikerült.
Közben meg ez történt.
Többekkel megbeszéltük, tök normálisan, hogy engem személy szerint zavar, ha valami negatívumról esik szó, rögtön a románok ugranak be. Azt is megbeszéltük nulla sértődés, vagy ordibálás mellett, hogy bizony ez néha zsigerből jön, mert ilyenek a reflexek.
Senki sem sértődött meg. Sem tanato, sem Babette, sem cougarcat , sem én.. erre berobbantál te, mint valami Captain America, és elkezdted szórni a villámokat ... Tök fölöslegesen. És azóta sem tudsz leszakadni erről az egészről.
Nos, ennyi történt. A személyeskedésedtől eltekintve.

nyuszigonosz 2014.05.22. 22:12:12

@charlieharper: Én itt Bajorországban nem érzékelem az anti-EU kedvet. Ha van, akkor gondolom a volt Kelet-Németországban esetleg magasabb arányban van, mint máshol.

2014.05.22. 22:15:12

@Sexual Harassment Panda: Sajnos nem csak cigányok, bár rájuk lehetne tolni teljesen, de nem ... :(((

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.05.22. 22:15:38

@Pink Petsch:
Csak egy dologra válaszolj.
Mi volt a sértő?

SzZoole 2014.05.22. 22:15:38

@diggerdriver: a transgender az ha egy ferfi oltozik noi ruhaba vagy forditva,nincs tisztaba a nemi identitasaban,mint Conchita:)))

SzZoole 2014.05.22. 22:18:57

@diggerdriver: ne tedd a Te avatarod egy 'izmos'noies no,nem transgender,valoszinu Charlie telefonrol kommentel es azon nem latszik jol a csaj.

Rebarbaraa 2014.05.22. 22:20:24

@Pink Petsch: En mar vagom mire gurult be, de asszem csak felreertettetek egymast.
"@diggerdriver: Ezt miért tőlem kérded, úgy is mint romántól?
Ja, csak szimplán belém akartál kötni. Értem. Hát. Nem jött össze. "
Sztem O erre a valaszodra azt hitte, hogy te valami olyat feltetelezel rola, hogy meg akart bantani.

Hagyjatok abba sztem mert elbeszeltetek egymas mellett.

DieNanny CH 2014.05.22. 22:20:50

@Sexual Harassment Panda:

Ez csak kormányjavaslat, jelenleg nincs időbeli korlát.
Mit nem lehet ezen érteni???

2014.05.22. 22:20:56

@Zoole[uk]: mar itthon. Az a csaj meg 2 eve Bela nevre hallgatott. Vagy NDK-s uszono

2014.05.22. 22:22:42

@diggerdriver: Sértő? Inkább nevetséges, már az első hozzám-szólásodban vastagon kitüremkedett a számonkérés ... ezt nehezményeztem, és reméltem, ezzel zárhatjuk is. De nem, mert utána elgurultak a bogyók.
Kellemetlen egy intermezzo volt ...

SzZoole 2014.05.22. 22:23:33

@charlieharper: talan ismered?:)))
4 betus ritka noi nev,tudod mi az?
Bela:)))

2014.05.22. 22:23:58

@Rebarbaraa: Digger ismer engem .. évek óta... nem tegnap futottunk össze először, Mert akkor igazad lenne.

Mrs. Clayton 2014.05.22. 22:27:59

nos en csont nelkul leszavaztam, viszont vicces volt, h rosszul hajtottam ossze, s igy elol latszodott az azonosito szamom
mondtak h igy nem jo, a szamnak belul kell lennie
ok, de ceruzaval irtam raaz x-t, boritekban sincs es bedobom az urnaba, akkor nem m1?
de hogy majdnem az osszes part a kivalas mellett van, ez meglepett

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.05.22. 22:28:05

@Rebarbaraa:
Mivel? Azzal hogy elismeréssel szóltam a románokról?
Ezzel kit sértek meg és miért?
Egyébként való igaz mikor kijöttem tőlük tartottam a legjobban.
Ők voltak a legpozitívabb csalódás.
Persze hogy berágtam.
Milyen sértőt írtam?
Soha nem bántanám őket.
Egyszer írtam talán hogy Edmontonban sok a román vagy valami ilyesmit már nem emlékszem.
Pink kijavított hogy román cigányok.
Vagy felhívta a figyelmem és én javítottam ki lényeg hogy igaza volt és én készséggel korrigáltam.
Semmilyen negatívumot nem mondanák rájuk.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.05.22. 22:28:20

@Pink Petsch: Siker. Parommal es unokatesommal mentunk msot este , az o papirjaik rendben voltak es vegre en is leadhattam a voksom az unios valasztason. huh.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.05.22. 22:29:12

@charlieharper:
Valld be hogy felismerted. Volt már dolgod vele.
:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

2014.05.22. 22:30:17

@Jess G: igen, marha sok EU ellenes volt a mienken is

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.05.22. 22:30:56

@Pink Petsch:
MIT KÉRTEM SZÁMON SZERENCSÉTLEN...
???????????????????????????????????????
MIT??????????????
Azt sem tudod mit beszélsz.
HÚÚÚÚÚÚÚÚÚÚÚÚÚÚÚÚÚÚÚÚÚÚÚ

DieNanny CH 2014.05.22. 22:31:57

@házelőtthinta:

Te mit teszel azért, hogy minél előbb meggyógyulj? Szedsz rendesen gyógyszert? Jársz kezelésekre, vagy terápiára, vagy amire szükséged van? Kihasználod az idődet továbbképzésre, önfejlesztésre? Akár a nyelv alaposabb megtanulására? És így több esélyed lesz jobban fizető állást találni.
Amúgy bölcsészként Mo-on milyen munkakörben lehet elhelyezkedni?

Mrs. Clayton 2014.05.22. 22:33:11

@charlieharper: egyedul a konzervativok nem mondtak ki egyenesen, illetve a libdemek kifejezetten eu mellett kampanyoltak, az osszes tobbi mind kilepest vagy bevandorlas megszuntetest szorgalmazott

2014.05.22. 22:34:01

@diggerdriver: Figyelj, meddig tart nálad ez a tombolási időszak? Mert addig szűrnélek ...

DieNanny CH 2014.05.22. 22:36:29

@Sexual Harassment Panda:

Hogyhogy csak most kaptad meg? Hiszen már jó néhány hónapja Ném.o-ban dolgozol.

DieNanny CH 2014.05.22. 22:44:06

@Zoole[uk]:

(bár vicces, de a Supernatural c. sorozatban volt egy ilyen nevű női karakter)

SzZoole 2014.05.22. 22:47:51

@DieNanny [SZ,CH]: nem ismerem azt a filmet,de az nem Bella akart lenni?

Sexual Harassment Panda 2014.05.22. 22:48:31

@DieNanny [SZ,CH]: nem tudom.
Most nyomta a kezembe a munkàltatòm hogy tegyem el.

2014.05.22. 22:51:30

@Sexual Harassment Panda: Majd, ha alzheimeres leszel, jól fog jönni egy senior-hausba ;)))))

Sexual Harassment Panda 2014.05.22. 22:52:31

@Pink Petsch: jaj de nagyon kedves vagy szerelmem:)

DieNanny CH 2014.05.22. 22:53:02

@Zoole[uk]:

Nem, nem. Az egyik karakter meg is jegyzi, hogy Drakula keresztneve is az volt... (Lugosi...) :-)

SzZoole 2014.05.22. 22:54:00

@DieNanny [SZ,CH]: utanna neztem,valoban az a neve Bela Talbot tolvajt jatszik a sorozatban es az igazi neve Lauren Cohan.
Erre gondoltal?

2014.05.22. 22:56:02

@Sexual Harassment Panda: Mindenre fel kell készülni ;)))
Különben nyomorult egy kór.. nagyapámat küzdötte le 1,5 év alatt, egy intelligens, szellemileg állandóan aktív embert ... azóta butítom magam :( Inkább a szívroham vigyen el, mint a nagyimat ....

Sexual Harassment Panda 2014.05.22. 23:00:36

@Pink Petsch: hm..hàt, ha direkt butìtod magad, akkor izè..hàt, jòl haladsz! Hehe..
Mellesleg minden betegsèg rossz.Főleg amibe belehalsz.
Az èn nagypapàm örökèrvènyű mondàsa jut eszembe, ami ars poetikàm is lett azòta:" aki meggyògyult az nem is volt beteg"

Rebarbaraa 2014.05.22. 23:05:55

@DieNanny [SZ,CH]: Irtam neked forditast a tegnapi posthoz a mai kerdesedre.

@diggerdriver: Semmivel nem bantottad meg. O se teged. Elbeszeltek egymas mellet es megy az anyazas.

Egyesz pontosan igy hangzik:
Pink: Kortes turos pite habos
digger: hogy mondtad? mogeturos hitehagyott?
Pink: Nem, gyumolcsos suti te hulye
digger: Mit kepzelsz te magadrol mi az h en megorulok meg luke?
Pink:Namostmennyeapicsaba nembantalak szurkebalna.
digger: balablablahablablabla
Pink: izebizehabla habla

:DDDDDDDD

2014.05.22. 23:06:37

@Sexual Harassment Panda: Jah.. bár, amíg leküzdöm a 3 számjegyű IQ-mat 2-re, vagy akárcsak 100 közelire, eltelik egy kis idő ;). De tényleg, megpróbálok nem túl sokat gondolkodni, nem túlságosan használni az agyam .. Be vagyok szarva, nah. De, aki ápolt már 8 hónapig alzheimeres családtagot, akit imádott, az ugyanígy lenne. Szerintem. Ez ilyen genetikai lófaszjóskaság. Rákban biztos nem fogok meghalni, vagy alzheimer vagy szív... inkább szív, akkor.

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.05.22. 23:09:58

@DieNanny [SZ,CH]:
Te nem értesz. Nekem nem kell jobban fizető állás. Minek a pénz? Nincs kivel elkölteni, ezen van a hangsúly. Nekem meg nem kell. Leírtam az igényeimet, az mekis melóval is elérhető.

Sexual Harassment Panda 2014.05.22. 23:12:01

@Pink Petsch: ès ha nem használod az agyad akkor nem leszel alzheimeres?
Mikor tervezel visszaköltözni Magyarorszàgra?

Sexual Harassment Panda 2014.05.22. 23:16:15

www.napi.hu/magyar_gazdasag/mekkora_az_unioellenesseg_magyarorszagon.581665.html
Làttàtok mà' ezt?
Èn eddìg azt hittem h Mo ùniòellenes, erre kiderūl h àtlag feletti az ùniò tàmogatottsàga.

2014.05.22. 23:17:27

@Sexual Harassment Panda: Statisztikailag az alzheimer előfordulási esélye sokkal magasabb a szellemileg aktív, magasabb intelligencia-hányadossal rendelkező személyeknél. Pláne, ha már előfordult a családban .. ráadásul (számomra) a nagyszülőnél ...
Még nem tudom ...

Sexual Harassment Panda 2014.05.22. 23:20:34

@Pink Petsch: ne agyalj ezen pinki!
Ùgy sem tucc mit tenni ellene.Ha meg nem hasznàlod az agyad akkor totàl elhūjūlsz (elèg jòl haladsz) szenilis vèn pitsa leszel.egyik se jobb.

2014.05.22. 23:24:03

@Sexual Harassment Panda: Nem láttál te még alzheimerest .. inkább legyek szenilis vén picsa 110-es IQ-val, és vigyen el egy szívroham, mint éljek a 147-el, hogy aztán jó esetben, idegenek pelenkázzanak életem utolsó 1-2 évében. Szóval, dehogynem tudok mit tenni, ahogy bizonyos szintig fejleszteni lehet az IQ-t, úgy le is tudod magad butítani ...

Sexual Harassment Panda 2014.05.22. 23:29:35

@Pink Petsch: elhiszem h rossz lehetett:(
De màs betegsèg jobb lett volna?

2014.05.22. 23:33:42

@Sexual Harassment Panda: Amikor nagyapád a ritka tiszta pillanataiban azért könyörög, hogy haljon meg minél előbb, az a poklok pokla. Még az sem adatik meg, hogy agyilag teljesen zokni legyen az ember. Nem, néha teljesen tiszta, és tisztában van mindennel, és tudja ... Ez kínzás, ez nem élet. Semmilyen IQ nem éri ezt meg. És a vége az agyérgörcs.
A szívroham tisztább .

blackhairlady 2014.05.22. 23:35:12

@Pink Petsch: Pont annyira felre ertetted Diggert mint a multkor Castot. Olvass figyelmesebben szerintem.

blackhairlady 2014.05.22. 23:36:13

@Zoole[uk]: De tisztaban van a nemi identitasaval, de nem tudja elfogadni.

2014.05.22. 23:39:31

@blackhair-lady: Bocs, kurvára nem érdekel most digger ...

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.05.22. 23:43:52

@Jess G: volt meg egy, ami nem volt euellenes... Talan a zoldek.

eng.votematch.eu/#/uitslag

2014.05.22. 23:57:26

@Sexual Harassment Panda: Különben, az volt a fordulópont az életemben, amikor eldöntöttem, hogy leszarok a jövőben minden társadalmi konvenciót, és úgy élek, ahogy éppen aktuális kedvem tartja ... nem érdekelnek a rangok, az elismerés, a társadalmi elfogadottság, a pénz meg csak annyira, hogy megkapjam, amit akarok. Nem kell több, nem kell tartalék, minek? A végen úgyis mindenki egyedül hal meg. És semmit sem vihet magával. Mert nincs hová.

GERI87 2014.05.23. 00:05:15

@Pink Petsch:

Persze, van ilyen, az lett volna furcsa ha valaki nem ír ide hogy 6000 kilómétert utazgat haza:)

@Cybermacs:

Van 76 millió ember, akik többsége szerintem nem járja keresztül az országot egy családi szülinapért...
Ha Isztambult nézzük akkor lehet, elvégre biztos a 2 millió Budapestieknek is van máshol rokona.

Térkép:
igen, ez a "üljünk össze és csodálkozzunk butaságokon, pl hogy Európában több ország van 700.000 Km2-en":)

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.05.23. 00:05:15

@Pink Petsch:
Az IQ irreveláns, főleg az életben. 134 es IQval szól arról az életem hogy szesz, meg meki.

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.05.23. 00:05:15

@tildy[UK]:
Nincsen. Engem se a szesz érdekel csak, van másra is igényem, de egyikből se pénzt akarok látni, csak a dolog szeretete miatt érdeklődöm. Utálom a versenyzést.

Mrs. Clayton 2014.05.23. 00:08:16

@tildy[UK]: valaszoltam az osszes kerdesre,
ami meglepett, hogy azokra szavaztam, akikre a kerdesek kitoltese utan szavaznom kellett volna, mert h egyeznek a nezeteink
egyebkent fogalmam sincs a politikai viszonyokrol ugy igazan, mert nagyon azert nem foglalkoztat
a lanyommal altunk ott a lap folott, es tenyleg 3 kozott varialtunk, o mast huzott volna be mint en, mert neki nem tetszett a szimboluma a az altalam preferalt partnak, de az en x-emrol volt szo, igy leszavaztam ot es en dontottem
ezek szt a nezeteimhez a legkozelebb allo partot valsztottam

2014.05.23. 00:08:51

@GERI87: 600, de inkább 700, ha szigorúan vesszük ....;)
Ilyen ez.... magyarországi léptékkel mérve sok, egyébként nem ...

2014.05.23. 00:09:38

@házelőtthinta: Mert ezt választottad, mert még meg akarsz felelni. De minek?

Mrs. Clayton 2014.05.23. 00:10:19

@házelőtthinta: akkor ott valami mas baj lesz, mert ennyi IQ-val azert felfoghatnad, h kicsit masfele is orientalodhatnal
meg egyebkent is a mekiben allitolag ugy lehet felfele szaladni a rnagletran h csak na, ausztriaban nincs igy?

Shanarey 2014.05.23. 00:11:39

@diggerdriver:

Erre én is tudok válaszolni.

Akikkel te összefutottál azok tényleg dolgozni jöttek ki, nem pedig a napot lopni és élősködni a szociális rendszeren.
Hiszen ha tudtál velük találkozni az azt is jelenti, hogy ők is rendelkeznek azzal a bizonyos CSCS vizsgával, ami ahhoz kell hogy ott dolgozzanak ahol te is (építkezéseken)

Mrs. Clayton 2014.05.23. 00:11:54

@Pink Petsch: mama, ezert kell a gyerek, ez nem jutott eszedbe meg? mitol vagy ennyire befordulva, hm?

Ennike (DK) 2014.05.23. 00:12:40

@Pink Petsch: ezt hivjak szabadsagnak, keveseknek adatik meg, kevesek merik bevallalni, es termesztesen a kovetkezmenyeket is el kell tudni fogadni. Hat kaptal talentumokat az biztos, kar elpocsekolni...

2014.05.23. 00:16:10

@Jess G: Az baszna még be, hogy reprodukáljam magam ... Nem, ezt nem tehetem meg egy mit sem sejtő élettel. Nem lenne az jó, semmilyen szempontból sem. Intelligens lenne, igen, okos, fizikailag sem lenne hátrányos ... de kell a világnak egy újabb pszichopata?

Mrs. Clayton 2014.05.23. 00:18:13

@Pink Petsch: pszichopata? eddig ez pont nem jutott rolad eszembe, mas az igen, de nem hinnem h pszihopata lennel

2014.05.23. 00:20:38

@Ennike (DK): Az ezt megelőző kb. fél életemet (ahogy elnézem az őseim halálozási rátáit) mintapolgárként töltöttem, kiemelkedő eredmények az iskolákban, egyetemen, mensa-tagság, utána társadalmilag igen elismert pozíciók ... de elvágták, hirtelen vége lett. Ez van. Elegem lett. Anyám néha eszembe jut ...

2014.05.23. 00:21:31

@Jess G: Én csak félig... a gyerekem az lenne .. nem vagyok anya-típus.

Mrs. Clayton 2014.05.23. 00:26:06

@Pink Petsch: ja, mindenki maga tudja, aztan dont
en megfelelo dontest hoztam 18 evesen, biztos sok minden maskepp lenne, ha nem lennenek, bizonyos szempontbol sokkal konnyebb lenne az eletem, de nem lenne jo, ha nem igy dontottem volna
azt nem tudhatod, h anyatipus vagy-e, mert nincs gyereked
en mindenki maset utalom, soha nem gugyogtem senki gyerekenek, masetol raz a hideg, mert nyaladzik, idiota, vihog, meg rohangal
a sajatom az mas, annak ezeket elneztem

2014.05.23. 00:28:17

@Jess G: A pszichopatáknak két főbb ismérvük van. Vagy nem tudnak egyáltalán sírni (bánatot, megbánást mutatni), vagy nagyon is, akár egy dalra is, ami normális emberből nem váltana ki ilyen heves reakciót. Sajnos, én az első csoportba tartozom. Sírni persze tudok ... de soha, semmit nem bánok meg. És ez nem Pokolgép szöveg ;)

2014.05.23. 00:30:00

@Ennike (DK): Ő még él, ha a családi mutatókat nézem, kb. úgy 12-13 évig még. Többet nem igazán. Őt a szíve fogja elvinni ...

Mrs. Clayton 2014.05.23. 00:31:00

@Pink Petsch: passz, ha szeretned, akkor elismerem, h pszichopata vagy, de en innen a tavolbol masra gyanakszom, mint onjelolt cihomokus ;-)

2014.05.23. 00:31:47

@Jess G: A saját féltestvérem majdnem idiótává tettem kisbaba korában ... Nem szabad rám gyereket bízni, a sajátomat meg pláne nem.

Mrs. Clayton 2014.05.23. 00:34:52

@Pink Petsch: megesik az ilyen, foleg gyerekekkel
en is adtam a csokimbol, ami a latogatok nekem hoztak, csak joszivu akartam lenni az ujszulott tesommal, h lassak a szuleim h jo testver vagyok

2014.05.23. 00:34:58

@Jess G: Áh, végeredményben mindegy minek nevezik éppen ... tény, hogy nem vagyok normális.. Ha az lennék már legalább két kölyköm lenne, és tartanám a társadalmilag megbecsült státuszt ;)

2014.05.23. 00:38:56

@Jess G: Nem, ez nagyon gáz volt. Tudtam, hogy nem okés, amit teszek, de mégis muszáj volt ... És, hm, a háziállatokkal is voltak mindig gondok a közelemben. Szerencsére a nevelésem ellensúlyozta ezeket a dolgokat, de attól még tudom, hogy mi vagyok.

Ennike (DK) 2014.05.23. 00:39:15

@Pink Petsch: ...valoszinu csak tul intelligens erre a vilagra:), mi az, hogy nem normalis, ki a normalis?..

Mrs. Clayton 2014.05.23. 00:41:02

@Pink Petsch: miert ne lehetne vki normalis gyerek nelkul? most miert akarod megmagyarazni h normalatlan vagy?
attol h vki nem tarsadalmilag megbecsult statuszt tolt be, meg nem lokott
jo hat bordelyban dolgozni, tenyleg gaz, es meg is ertem, ha megvisel, ha bevallod, ha nem
de a minap mar kifele kacsingattal a recizesbol, nem?
egyebkent, igen, szar okosnak lenni, mert akkor az ember nem csak az elonyoket, hanem a hatranyokat is latja, igy hajlamos nem lepni semmit, mondvan elore se lesz jobb mint egyhelyben

2014.05.23. 00:46:16

@Ennike (DK): Köszi ... :) De ahhoz vagyok eléggé intelligens, hogy tudjam, baj van velem. Ezt el kell fogadnom, ez vagyok. Szerencsére a neveltetésem megismertette velem az irgalmasság és könyörületesség fogalmát. Soha nem éreztem át ezeket a fogalmakat, akkor sem, amikor mások szerint úgy nyilvánultam meg, ahogyan ezeket leírják. De legalább nem lesz belőlem szociopata sorozatgyilkos ;)

2014.05.23. 00:53:07

@Jess G: Te, a bordély zavar a legkevésbé. Ha hiszed, ha nem, felüdülés, hogy az átlag lányok mennyire kevésbé intelligensek. (Nem, nem ostobák, de nem is megjegyezhetően intelligensek .. bár néha akad olyan lány is, de ritka). Szerintem, én ezt élvezem. Annyira megnyugtató, békés, Csipp-csupp ügyek ...
Nem kell egyeztetni, percre kiszámítani, vigyázni a megfogalmazásaimra, a kérdéseimre, arra, mit mondhatok, mit nem ...

2014.05.23. 00:54:23

@Ennike (DK): Nagyon vigyázok erre ;))))))

Herr Géza 2014.05.23. 00:55:12

@nyuszigonosz(D): Nem csak a neve változott és nem négy éve. (A többi stimmel...) Korábban mindig a lakóhelyed szerint illetékes adóhivataltól kaptál egy adószámot (Steuernummer). Ha költöztél, az új helyen új adószámod lett. A gazdátlanul maradt adószámokat meg egy idö után megint kiosztották. ìgy elöfordulhatott, hogy egy bizonyos adószámnak pl. 1972-81 között dr. Müller volt a gazdája, majd megkaptad te ugyanazt a számot mondjuk 2000.-ben. Na a modern adatfeldolgozás nem komálta az ilyen cifraságokat, így 2007.július 1. óta van a Steuer-ID, születésedtöl halálodig végigkísér, megfelel az EU szabványnak, söt ugye részben pont ezért vezették be ezt a módszert...

Ennike (DK) 2014.05.23. 00:58:53

@Pink Petsch: Kepzeld el, Dracula utan, te lennel a kovetkezo, akirol a vilag beszelne, mint a "transilvaniai" sorozatgyilkos zseni, aki meg no is volt raadasul, jaj beindult a fantaziam, le is allitom:))))

2014.05.23. 01:04:19

@Ennike (DK): Hm, ha jól tudom a sorozatgyilkosok kb. 12%-a nő csak. A nők kevésé megszállottak, le tudják küzdeni a késztetést.
Én ronda sorozatgyilkos lennék egyébként .. azt ölném meg, ami nekem sosem volt igazán.. a lelküket ..
Hm.. ginger don't have soul ...

Ennike (DK) 2014.05.23. 01:06:57

@Pink Petsch: ...ha a lelek meghal, akkor mi marad? hm, ertelem, test, veszelyes kombo...

2014.05.23. 01:09:34

@Ennike (DK): Pláne, ha sosem volt ép, egész lelked ... tudod, ginger ;)))) Viszont cserében kaptunk testet és értelmet ;))))

Ennike (DK) 2014.05.23. 01:13:48

@Pink Petsch: Mar,aki ertelmet is kapott... en a lelek partjan allok, ugy-e nem baj?:)) es a jozan esz partjan...a butakat es az onrombolokat nem viselem el, ezen en sem tudok valtoztatni sajnos

2014.05.23. 01:22:16

@Ennike (DK): A lélek pártján én is állnék, ha tudnám mi az .. van, akinek értelem jut, van akinek empátia vagy lélek vagy m ... és a legszerencsésebbeknek mindkettő.
No ne tévedj, tudom mi a jó, mi a rossz. És igen nagy pofám szokott lenni, ha valami nem stimmel. De nem érzek. Semmit nem érzek (Ezért is nem tudnak megbántani,megsérteni, vagy komolyan felhúzni, nemcsak itt, irl sem .. legfeljebb felhúzom a szemöldököm, hogy most-hülye-vagy-haver? Na akkor, nézzük csak, mennyire vagy idióta .... és ilyenkor következik a hiszti. Már a másiknál :DDDD)

Ennike (DK) 2014.05.23. 01:32:03

@Pink Petsch: Nem tudom, lehete-e tanitani, mi a lelek, vagy mi az erzelem, empatia, gondolom vagy van, vagy nincs, mint, ahogy vagy van anyai szeretet vagy nincs, ha van, az maga a mennyorszag, ha nincs nem tehetsz semmit, hogy megszerezd, es akkor rosszul jartal, idezve erich fromm-ot
En azokat kaptam nagy mennyisegben ajandekba, amirol neked igy , mint irtad csak sejtelmed van, vagy racionalis tudasod, en csak ezek neveben tudok szolni,am, ezek sem konnyitik meg az eletet, en a siros fajta vagyok, pfuj ;) de az ember csodalatos, amig el nem rontjak...

Ennike (DK) 2014.05.23. 01:35:14

@Pink Petsch: Es ne legy rezignalt, az a legrosszabb,

Ennike (DK) 2014.05.23. 01:38:04

Elvonulok, mert holnap ket brassoi talakozik, 13 ev utan... jo ejt

2014.05.23. 01:43:32

@Ennike (DK): Hm, igen, én megjátszom ezeket a dolgokat, tudom, mit kellene éreznie egy normális embernek, hogyan kellene reagálnia, de közben nagyon nem érzek semmit Csak figyelek ... Ez néha jól jön, szerintem a múlt héten karambolozott pasi ismeretlenül is kurva hálás lehet nekem, hogy kihúztam a tetőre állt kocsijából, miután lebetűztem neki, hogy kapcsolja ki azt a rohadt biztonság övet, mert különben hiába kaparja az üveget, nem tudom kiszedni ... Közben a többi szemtanú az empátiájával volt elfoglalva éppen, gondolom, valamiféle sokkos állapotban, mert úgy kellett az egyikre ráordítanom, hogy mi a tökre vár, hívja már a 112-őt.
Gondlom, ilyenkor érezni szoktak valamit .. de külsőleg csak bámultak és álltak ott, mint birkák ...

2014.05.23. 01:49:20

@Ennike (DK): Ja, azt mondd meg nekik, légy szíves, hogy üdvözlet a Pasajból (pászázs -kiejtve-- a Tractorul negyed mellett). Köszi ;).

Muscari 2014.05.23. 06:00:18

@Pink Petsch: szinte zavarban erzem magam, hogy igy kitarulkoztal. Azt mindig is ereztem a kommentjeidbol, hogy mennyire boldogtalan vagy es ugy erzem, ures, celtalan az eleted. Most bizonyara maganyos is vagy.

Oszinten kivanom, hogy talald meg a lelki bekedet.

Ugyandehogy (törölt) 2014.05.23. 06:37:26

@Pink Petsch: volt anyosomat is az vitte el. csodalkoztam is, hogy van neki.

2014.05.23. 06:50:31

@Muscari:

"Oszinten kivanom, hogy talald meg a lelki bekedet"

Ezzel a stílussal nem lesz neki egyszerű.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.05.23. 07:09:33

@Shanarey(SCO):
Nem erröl van szó.
Folyamatosan arra szocializálják a magyart hogy a a román az szöröstalpú bunkó bocskoros.
Ezt hallod Magyarországon mindenhol.
A valóság meg hogy végtelenül normális segítőkésze emberek.

DieNanny CH 2014.05.23. 07:37:24

@Rebarbaraa:

:-DDDDD

(És köszi, mindjárt nézem!)

tanato 2014.05.23. 07:45:01

@diggerdriver: Pontosan így van,nagyon sokára lesz a rossz román magyar viszonyból mondjuk francia.német jó-viszony,pedig ők is nagyon haragban volta történelmileg.

Rebarbaraa 2014.05.23. 08:25:14

@Pink Petsch: Eszembe jutott egy (illetve ket tortenet amikor a balesetes postodat olvastam. Ocsem volt meg pici, talan 7-8 honapos amikor pelenkaztam es a kis luke bekapott egy dobokozkat annak ellenere, hogy legalabb 2x elvettem tole, meg is akadt a kocka a toka bejaratanal. Nem tudom maig sem hogyan volt akkora lelekjelenletem, hogy nem kezdtem el turkalni a torkaban hanem a honom ala kaptam es akkorat vagtam a hatara, hogy kirepult a szajan a kocka. Ehhez kisertetiesen hasonlo tortent a 8 eves fiammal aki nagy rohangaszas kozbe ciganyutra nyelt egy savanyuzukorkat es rohant be, a hazba es mutogatta, h a tokan akadt a cukor. Hasonlo technikaval szabaditottam meg tole. Az ocsem eseteben es a fiamnal is mindenki azt mondta aki jelen volt, hogy hatalmas lelekjelenletrol tettem tanusagot.
A masik eset mar itt Angliaban tortent, akkor meg alkalmazottkent, keso este jottem haza amikor mar messzirol lathatoan 5-6 ember vett korbe egy foldon fekvot es hangosan szologattak de nem mozdult. Odaertem, rogton felmertem a helyzetet, ahogy a lany a hanyasaban, kicsavarodva kefudt. Rajuk szoltam, hogy ne kiabaljanak. Leterdeltem a foldre, megneztem a lany pulzusat, szemet, egy papirzsepibe csomagolt ujjammal benyultam a szalaja a nyelvet megvizsgalni majd egyre erosodo pofizassal magahoz teritettem, majd kozoltem, hogy csak nagyon reszeg, egyebkent rendben van. Kicsit vicces volt ahogy csodalva, elismeressel a szemukben neztek. De nekem ez nem volt nagy cucc. Sima elsosegely. Mikozben ok csak hangoskodva, hozza sem nyulva szolongattak.
Amikor a fent emlitettek, es a lany esete tortent, egyik esetben sem kaptam panikrohamot vagy barmilyen erzelmi rohamot, egyszeruen hideg fejjel felmerve ahelyzetet, cselekedtem. Mondjuk a fiam es ocsem esete utan ugy ereztem az isten tette ram es rajuk is a kezet. Merhetetlen faradsag vett rajtam erot a felelemtol, ahogy belegondoltam mi lehetett volna.

DieNanny CH 2014.05.23. 08:30:28

@házelőtthinta:

Oké, nem kell jobban fizető állás. Viszont, mint írod, tele van a hócipőd a nyugati kizsákmányolással. Meg azt is írtad, hogy Mo-i lakásra gyűjtesz.
Ezért érezném logikusnak azt a lépést, hogy a lehető leggyorsabban meggyógyulsz - gyógyszerek, kezelés -, megkeresed a legjobban fizető állást, és így fele annyi idő alatt, mint a mekis fizetéssel, meglenne a pénzed, és elhagyhatnád azt a helyet, amit nem szeretsz.
De persze, ezt én csinálnám így...

És még nem válaszoltál: mit teszel azért, hogy meggyógyulj? Mert gyógyszer+szesz együtt nem szerencsés kombináció.

tanato 2014.05.23. 08:38:44

@Rebarbaraa: Nagyon ügyes vagy elmehetnél mentősnek is akár.Legtöbben azonnal leblokkolnak ha rosszullétest látnak,maximum egy telefonhívásig tart a bátorságuk hogy szóljanak a mentőknek.

tanato 2014.05.23. 08:39:34

@DieNanny [SZ,CH]: A gyógyszer és szesz kombináció gyakorlatilag narkózás,nehéz leszokni róla,függőséget okoz.

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.05.23. 08:49:48

@Pink Petsch:
megfelelni?kinek? élni akarok csak. ennyi. ahhoz azért nincs bátorságom hogy kivonuljak a természetbe.

**mimi** 2014.05.23. 09:15:35

@Pink Petsch:
mégis csak elveszlek feleségül...:))
Nekem van empátiám, lelkem kettőknek ( sok is ), mindig meg kell mentenem valakit, neked meg ott a racionalitás.
Jó páros leszünk :)

blackhairlady 2014.05.23. 14:55:43

@tanato: Ebben az is benne van (legalabbis nalam), hogy nem szeretnek hulyeseget csinalni es meg nagyobb problemat okozni azzal, hogy hozza nyulok a beteghez, megmozditom, stb...
Persze vannak olyan helyzetek, serulesek, ahol ez nem fordulhat elo, tudom jol, de megis.

blackhairlady 2014.05.23. 15:14:09

@diggerdriver: Nem akarok az uj posztnal offolni, ezert ide linkelem be neked amit ma talaltam. A feminizmusrol egy nagyon jo kis cikk, riport:

feminfo.postr.hu/az-en-feminizmusom-negy-gyerekkel-hazassagban?utm_source=origo-nyito&utm_medium=cimlapi_box&utm_campaign=sec

A kulcs mondat a vege fele van.

Nem provokalasbol vagy piszkalodasbol hoztam fel ismet a temat, hanem mert ez talan segit jobban megerteni, hogy miert is jo a feminizmus, es a szelsoseget a nok nagyresze is eliteli.

Cybermacs 2014.05.23. 15:41:08

@GERI87: Szeretnélek meghívni egy ilyen 15 órás dugóra, hogy meggyőzd az embereket, hogy ők valójában nem is léteznek. :)
www.habera.com/haber_resim/trafik_UU.jpg
Legközelebb ilyen július 29-án lesz.

Nem érdemes a magyarországi szituációból kiindulni, ahol már 100 évvel ezelőtt is hasonló volt a lakosság, így a vidékről felköltözöttek elenyészőek.
Isztambulban 11 millió ember az elmúlt 50 évben költözött. Ebből majdnem 1 millió Siva tartományból, ami 900 km.
És megint nem érdemes abból a szituációból kiindulni, ami Budapesten van, hogy ciki a nagymamát meglátogatni. Itt sokkal családiasabbak az emberek. Ráadásul ennek a 11 milliónak a többsége nem is a nagymamájához megy, hanem a szüleihez.

Nem tudom, otthon mennyit változott a helyzet. Amikor még ott laktam, akkor mi még Karácsonykor meglátogattuk a szüleinket.

Nem látom, miért tűnik lehetetlennek, hogy a törökök hazajárnak a szüleikhez, akik akár 1000 km-e is laknak.
Most péntek van, elég csak kiülni a Boszporusz partjára, hogy lássuk, amint a hídon több millió ember megy a vidéki rokonokhoz. :)

Taxomükke (UK) 2014.05.23. 19:09:32

@házelőtthinta: " Most versenyeztek hogy kinek szegényesebb az élete? Alkohol nélkül lehet élni,de nem érdemes."
Eddig én nem piszkáltalak a nyavalygásaid meg a baromságaid miatt, megtették ezt mások. De erre muszáj reagálnom: te meg vagy húzatva. Neked van képed azt állítani másokról, hogy szegényes az életük? Csak mert nem isznak alkoholt? Akkor a tiéd milyen? Ótvar??? Mert akinek csak ennyi az öröme... hát, a szegénységi bizonyítványt újra kiállítottad magadról.

Papagály (törölt) 2014.05.23. 20:09:02

@házelőtthinta: már mondtam neked, de egész komolyan gondolom, hogy egy rainbow gatheringre el kéne menned. szerintem nagyon tetszene neked az a közösség, ahol az anyagi hívságok, a pénz szinte semmi módon nem jelenik meg, annál inkább a szeretet, egymás elfogadása, közös éneklés, stb.
idén nyáron talán magyaro-n is lesz, erdélyben viszont egész biztosan (az európai találkozó). 4 hétig tart, holdtöltekor (félidőben) van egy nagy ünnepség. nincs "belépőjegy", mindenki annyit ad a "magic hat"-be, amennyit tud.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.05.24. 09:52:45

@blackhair-lady:
Már bocsánat de ez egy semmitmondó szar írás.
Nagyon sajnálom hogy még mindig nem sikerült megérteni az írásom lényegét.
"harcoljátok ki a jogaitokat de maradjatok meg nőnek"
Ennyi volt az üzenet.

tanato 2014.05.24. 09:56:36

@blackhair-lady: Jogos amit mondsz persze,minden ember másként reagál vészhelyzetben.

Szilvana1[Bucks, UK] 2014.05.24. 23:20:23

Most értem ide... De jó, hogy jöttem! Szuper ìràs!

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása