oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2014. május 13. 06:47,  Mindig talpra állni 493 komment

2014. május 13. 06:47 Határátkelő

Mindig talpra állni

A mai poszt három országban (Írországban, Hollandiában és Csehországban) játszódik, mégis, László története számomra leginkább arról szól, hogy minden helyzetben menni kell előre és felállni. Előfordul, hogy becsapják az embert, vagy nem tartják be a neki tett ígéretet, de nem szabad túl sokáig megállni.

hentes_1.jpg

„A '80-as években nevelkedtem, Erdélyben és Ausztriában sokszor jártam, heteket nyaraltam Csehszlovákiában, szüleim messzebbre is eljutottak. Apunak lehetősége volt '87-ben meglátogatni a keresztapját Sydneyben. A holland nagynéni és az ausztrál nagybácsi látogatásai mindig nagy hatással voltak rám.

Ezekre a helyekre én is el akartam jutni. 2002-ben az ausztrálok elutasították a turista vízum kérelmemet, nagyon megviselt, hogy még látogatóba sem mehetek el a kenguruk földjére, gyermekkori álmaim helyszínére, nem ismerhetem meg az unokatestvéreimet, akikkel csak leveleztem addig. Úgy látszott akkor erről le kell mondanom.

Nem Magyarországon képzeltem el az életem, így új tervre volt szükségem. Még 2 év volt hátra az uniós csatlakozásig, Nagy-Britannia és Írország már bejelentette, hogy korlátozás nélkül vállalhatnak munkát a magyarok. Az útikönyv áttanulmányozása után Írországra helyeztem a célkeresztet.

A várva várt telefon

Unokabátyám időközben ott telepedett le és kezdett dolgozni a húsiparban. 2006 januárjában életem első repülőútja oda vezetett. Egy hónapot töltöttem kint, igazából nem voltam még felkészülve erre, így hazatértem.

Két hónap után tudtam újra elhelyezkedni otthon, ahol a harmadik munkanapomon, ebéd után befutott a várva várt telefonhívás unokabátyámtól. "Most van felvétel a gyárban, reggelre legyél itt." A felmondást három perc alatt elintéztem, csomagoltam és este 7-kor már a repülőn ültem.

Reggel már ott ültem az irodában és felvettek. Ez ilyen gyorsan történt, nem volt min gondolkodni, én menni akartam újra. A húsiparban mindig van munka, meg is fizetik a henteseket, de sajnos én csak lóti-futi voltam ott.

Egyelőre a nappaliban lettem elszállásolva, beilleszkedéssel nem volt gond, a lakókat / munkatársakat már ismertem. Gyorsan pörögtek a napok, minden új volt, minden tetszett, határozottan jól éreztem magam az új környezetben. Szerencsés vagyok, hogy már egy jól működő háztartásba érkeztem, kezdőtőke nélkül egy hónapon belül visszafizettem mindent unokabátyámnak.

Elkerült a honvágy

A család miatt sosem aggódtam, ők megvárnak otthon, a hátra maradt barátaim hiányoztak kicsit, velük sem szakadt meg a kapcsolat, de új barátokra is szert tettem itt, az unalom és a honvágy messze elkerültek. Akkoriban még Dublinba jártunk magyar boltba, de nálam a ropinál és a majonéznél megállt a vásárlás, a magyaros konyha sosem vonzott igazán.

Már akkor kevés ír dolgozott a gyárban, nem a bevándorlók túrták ki őket, ott sem akar mindenki dolgozni. Nem azért, mert lusták vagy iszákosak lennének. Benne kell élni, hogy lássa az ember, hogy a szülőnek nem éri meg elmenni dolgozni bármennyiért, mert elveszíthet minden támogatást. Hibás a rendszer, itt is és Angliában is.

A csúcson teljesítő ír gazdaságban folyamatos munkaerőhiány volt, nemre, korra, családi állapotra való tekintet nélkül alkalmaztak bárkit. Minden magyar teljes munkaidős foglalkoztatott volt, jó körülmények között lakott, semmiben nem szenvedtek hiányt. Miközben 10% alatt volt az angolul értők aránya. Szemben azzal, amit angliai barátaimtól láttam, hallottam, itt nem voltak tömegszállások, lakattal zárt konyhaszekrények. Ez volt az ír csoda közelről.

Az elmúlt évek legszebb tavaszát éltem meg Írországban, már áprilistól napoztam az udvaron, a társaság fiatal volt és lendületes. Három hónap munka után rohantam haza szabadságra, és még aznap éjjel eltörtem a kezem a nagy mulatozásba.

Így a nyaralás 8 hétre nyúlt, elfaxoltam az orvosi papírokat, telefonáltam többször a gyárba és ígérték, hogy megvárnak. Az első munkanapomon közölték nem vártak már vissza, a pozícióm betöltötték.

Az amszterdami kudarc

Innen egy elegáns mozdulattal átrepültem Amszterdamba egy frissen megismert holland-magyar barátomhoz, azt ígérte munka azonnal lesz, minden jó lesz, segít majd. Amszterdam belvárosa lenyűgöző a mindent elárasztó turistákkal együtt is. A coffe shopokon, piroslámpás-negyeden és a mindenhez hozzáláncolt kerékpárokon kívül is elragadó.

Jómagam Haarlem munkásnegyedében laktam, az fényévekre volt a déli városrészek tip-top házaitól a csatornaparton, a gondozott parkoktól, és a jómódú középosztálytól.

Rengeteget sétáltam a belvárosban, turistákkal beszélgettem, már akkor lépten-nyomom magyarokba botlottam. Engem, mint "rutinos" amszterdamit többször kértek, hogy csatlakozzak, mutassam körbe a belvárost. Nehéz volt, nagyon nehéz, lelkileg és anyagilag nagyon megviselt a kudarc, hiába volt anyanyelvi segítségem, nem tudtam állást vállalni.

2006-ban még szigorú feltételekhez kötötték a munkavállalást, nem sikerült munkát vállalnom sehol sem. Be kellett látnom, semmi értelme nem volt tovább várnom a csodára, két hónap után felültem a buszra, és hazatértem a családomhoz, akik mindig is aggódva figyelték utamat az életben.

Újra talpra kellett állnom

A barátok és a család biztos hátteret nyújtottak ismét. Lassan újra összeszedtem magam, a közeli gyárban könnyű és jól fizető munkát találtam, de a szezon végén szélnek eresztettek minket.

Féléves pályafutásom alatt felfelé buktam folyamatosan, pedig nem volt ismeretségem. Egyre magasabb fizetési kategóriába helyeztek, az okát máig sem tudom, csak nevetek rajta.

Kezdődött a munkakeresés elölről, pár hetet egy ács mellett dolgoztam, majd Csehországban bukkantam fel újra, mint gyári munkás a Foxconn-nál. A magyar közvetítő kiküldött minket egy busszal, ott már az angol közvetítő fogadott minket, és körbejárva a környéket kiosztotta a szállásokat.

Olyan szörnyű állapotban lévő helyeket mutogattak, mint szállás, hogy úgy szálltunk vissza a buszra, hogy mehetünk is haza, ez nem játék. Ilyen körülmények közé semmiképp nem költözünk be, pedig sokan utolsó forintjukból indultak el a csehországi munkára. A határozott tiltakozás hatására mégis találtak elfogadható szállásokat. (Az előző magyar csoport történetét itt találjátok.)

Messze Közép-Európától

Érdekes kis olvasmány, tudtam róla, olvastam, láttam is a tv-ben, de nem hittem el. Ott hirtelen nagyon messze kerültünk Közép-Európától. Többünket végül egy hotelben helyezték el.

Én először egy falusi fogadóban laktam két magyar sráccal, kocsmából kilép, lépcsőn fel, és ott a szobánk. Utána már egy városi lakásba kerültünk. Sokat dolgoztunk, de rendesen fizettek és csak a saját kajára kellett költenünk, lakásra és rezsire nem.

A munkával nem volt gond, nem a szalagra kerültem, hanem tesztelni, onnan hamar átvittek javítósnak, ott már sétálgattunk, zenét hallgattunk, végigbeszélgettük a napot az asztalon ücsörögve, amennyiben a szalagon hibátlanul dolgoztak a többiek.

Egy 12 órás műszak után rögtönzött gyűlést tartottak az angolok és többek között rám esett a választás, hogy tolmácsoljak nekik. Ez egy röpke 3 órát tartott, ami elég felkészületlenül ért, ezúton is köszönöm annak, aki egy palack üdítőt odanyújtott, pont szükségem volt rá. Ezt a végén ezer koronával köszönték meg az angolok.

Ez a munka nem tartott 3 hónapig se, az utolsó fizetéssel és benzinpénzzel leléptek az angol közvetítők. Erről mi nem szereztünk azonnal tudomást, csak azt tűnt fel, hogy az 50 magyaron kívül a többi 1.500 ember dolgozott tovább a gyárban az újévben is.

Csehország igazán tetszett

Otthonosnak éreztem, ismerős épületek, barátságos emberek, hasonló kultúra, olcsó sör, olcsó minden. Feltűnően sok a fiatal és beszélnek is angolul elég sokan.

Sajnálom, hogy már nem jutottam el Prágába, Lengyelországba vagy legalább egy jó jégkorong-mérkőzésre. Már nem maradt ezekre idő. A magyar munkatársak között sok igazán jó embert ismertem meg, a szlovákokkal nagyon jól kijöttünk a gyárban, a fiatalok már nem is értették a kérdést, ha a magyar-szlovák ellentétről kérdeztük őket.

Egy hete ültünk munkára várva a lakásban, mikor újra, a legjobbkor csörgött a telefonom. Unokabátyám hívott Írországból ismét, másik gyárból. Ezúttal egy hetem volt kiérkezni és betölteni az állást. Másnap reggel autóba ültem és hazavezettem Magyarországra. Otthon vettem egy repülőjegyet, és 2008 januárjában ismét Írország felé vettem az irányt.”

A történet folytatása hamarosan következik.

A kommentelési szabályokról itt olvashatsz.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Csehország Hollandia Írország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr316157598

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

SzZoole 2014.05.13. 20:39:58

@diggerdriver: ma a Juditeknal volt egy oreg rabbi,aki azt kerdezte tole,hogy mi Lengyelorszag fovarosa?
Judit azt kerdezi,hogy Te tudod e?

Shanarey 2014.05.13. 20:43:17

@diggerdriver:

Majdnem minden rendes melós ismeri ugye?
:-))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.05.13. 20:44:24

@Zoole[uk]:
Én Varsót tudonm de sokan Krakkót tartják annak.

mayree 2014.05.13. 20:47:31

@diggerdriver:
Szupi, legközelebb felkeressük :)

:)) Belenéztem az Al Pachino félébe, csak a tangó jelenetet láttam, de abban is feltűnt hogy mennyire nem jól játssza a a vakot...

Ráadásul ez a fajta koppintás nem először fordult elő, pl. ott van a Solaris. Ez eredeti örök szerelmem, a hollywoodit nem is bírtam végignézni pedig megvettem.
Aztán itt van velem Kurosawa 7 szamurája, na jó gyerekként a hét mesterlövész elment, de közelébe nem ér ennek...
Ellenség a kapuknál, az egy baromi jó könyv, a film meg? Nem sok köze van hozzá... és sorolhatnánk.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.05.13. 20:48:45

@Shanarey(SCO):
Ez tény.
Amúgy a piac mögött a Körvasút sor utcában van egy másik kajálda is.
Az szintén nagyon jó.

https://www.google.com/maps/@47.53579,19.114296,3a,60y,1.7h,91.38t/data=!3m4!1e1!3m2!1sP5LoRbBPkqN6Tw2N2RSQGQ!2e0

SzZoole 2014.05.13. 20:49:58

@diggerdriver: Judit is ezt valaszolte,de az oreg rabbi szerint Golders Green:)))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.05.13. 20:52:59

@mayree: Nézd meg a youtube-on a Szalontüdő című7perces filmet.
Az ott játszódik abban a kajáldában ahol a nagy adagokat adják.
Az utóbbi évek legjobb kisfilmje még ha egy angol anekdotán alapszik akkor is.

Igen, a vak embereknek nem mozog a szemük és van egy jellegzetes fejtartásuk amiből messziről látszik hogy vakok.
Színészileg nagy kihívás a szerep.
Gassman zseniális.

2014.05.13. 20:54:23

@rezsöatya: @mayree:
" (amugy koszi a tegnapi filmajanlot! Great!!!) "
" Örülök ha megérintett :) "
Beleneztem en is, 30 percnel tovabb nem birtam, betegesen szkeptikus vagyok:) Ez a "pozitiv thinking" dolog embertelenul ki tud akasztani:) Ilyenkor mindig eloveszem Barbara Ehrenreih Bright-sided: How the Relentless Promotion of Positive Thinking Has Undermined America c. konyvet vagy elolvasom az errol szolo hasonlo cikket:
www.alternet.org/story/100396/how_positive_thinking_wrecked_the_economy
Utana egybol jobban erzem magam:)))) Varom a virtualis megkovezest!:)

A T. Hozzaszoloktol elnezest az off-ert.

2014.05.13. 20:54:48

@nyuszigonosz(D): ooohh. Akkor nem nezem meg Maxval commenteit a hetvegerol .

Igaz Barát 2014.05.13. 20:56:33

@mayree:
Én is zalai vagyok, (feleségem meg göcseji :)), de ilyent még nem láttunk. Rábeszélés az elkészítésére folyamatban...

2014.05.13. 21:00:07

@charlieharper:

Úgy látom, már nyuszi elmondta.

2014.05.13. 21:01:14

@nyuszigonosz(D):

Akkor most férfi, vagy nő?

mayree 2014.05.13. 21:01:54

@Cascabel:
Nincs ezzel semmi gond, nem mindenki kész rá :D

Velem megtörtént, jóval korábban mint láttam a filmet, de a magyarázatot hogy akkor mi történt ebben kaptam meg :D

mayree 2014.05.13. 21:03:12

@diggerdriver:
Ponotsan azt szúrtam ki én is, pedig nem vagyok vak :D

Oké, köszi a tippet!!!

nyuszigonosz 2014.05.13. 21:05:17

@lexrex: Férfi. Thomas Neuwirth. Láttam vele egy interjút, ahol férfiruhában van, és a saját rövid hajával, smink és festett körmök nélkül.
A Conchita Wurst müvésznevet valamikor 2 éve találta ki, addig énekelt itt meg ott, csak senki nem figyelt fel rá.

2014.05.13. 21:12:40

@mayree:
" Nincs ezzel semmi gond, nem mindenki kész rá :D
"
Ezt a valaszt tanitani lehetne!! :)) De nincs harag, ugye?:)
Most pedig megprobalom megnezni a hatralevo masfel orat a filmbol.
BTW: Gyoman nem jartal a Wega-D - vel? Egyszer meglatogattam oket, 89-91 kozott.

mayree 2014.05.13. 21:15:08

@Cascabel:
De ha egyszer tényleg így van! :)

Debizony, a geodéziát mi vittük, a kábelesek, észlelő az elektromosoktól voltak, Patkó úr pl. :D
Én rajzoltam mindenkinek Wega-3D sapkát :))))

mayree 2014.05.13. 21:16:42

@Cascabel:
Ja várjál, én az első Wega méréssel voltam, '82-ben Kiskunhalason.

2014.05.13. 21:18:13

@nyuszigonosz(D):

Ja, hogy egy nőnek öltözött férfi! Nem új dolog. Latabár már 1943-ban bedobta. Igaz, rá nem csak emiatt figyeltek.

nyuszigonosz 2014.05.13. 21:22:26

@lexrex: Tényleg nem új dolog egy nöne öltözött férfi.
És ezért kellett meghagyni a szakállat. Így lett új a dolog.

2014.05.13. 21:28:29

@mayree:
Ott is jartam, Kiskunhalason, 82-ben, egy kis baratnommel jartuk epp az orszagot:) Az ex-sogorom is ott volt, akkor meg sogorom. Ittam is egy jot a Patkoekkal. Akkor mar szabaduszo voltam. Amugy 7 evig laktam Halason is:)

2014.05.13. 21:38:04

@Babette_: Megunjak... meg tudom erteni.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.05.13. 21:38:41

@Cascabel: az Amcsik lehet h túlzásbaviszik az optimizmust, de a Magyarok meg a pesszimizmust. Az eredményeket tekintve még mindig az előbbi tűnik ésszerűbbnek.

rezsöatya 2014.05.13. 21:38:51

@Cascabel: "... a T. Hozzaszoloktol elnezest az off-ert"

Ha nem tunt volna fel, itt akkor offol valaki, ha a posztrol kommentel...!
:-)))))))))

rezsöatya 2014.05.13. 21:40:45

@Zka: akkor itt, feluton, jo helyen vagyok... megnyugtato... :D

2014.05.13. 21:41:47

@Zka:
Szerintem egyik sem esszeru, bar a pesszimistat nem erheti csalodas:)

2014.05.13. 21:43:05

@rezsöatya:
Akkor megnyugodtam:) Thx.

mayree 2014.05.13. 21:44:28

@Cascabel:
Volt ott még egy kábeles sofőr, ha jól tévedek Kéthelyről, ő vitt haza bennünket hétvégén UAZ-zal. Nem tudtam hogy utálja a kagylót és kibontottam egy konzervet, hátul. Azonnal ugrott ki a kocsiból, még meg sem állt aztán az árokparton görnyedezett :)

mayree 2014.05.13. 21:45:15

@Cascabel:
Szükség van mindkettőre: az optimista feltalálja a repülőt, a pesszimista az ejtőernyőt :)

nyuszigonosz 2014.05.13. 21:46:08

@Cascabel: Szerintem a pesszimistát is érheti csalódás: valami jól alakul az elképzelt és elöre várt rossztól eltéröen és akkor még esetleg örülnie is kellene.
Az örök pesszimista nem szeret örülni.

klappol 2014.05.13. 21:52:00

@nyuszigonosz(D): Nem örülne, hanem morogna, mert nem az jött be amire ő várt, azért, hogy továbbra is élvezhesse pesszimista életvitelét.:)))))))))))))))))))))

Még nem látta Mayree belinkelt filmjét :)))))))))))))))))))))

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.05.13. 21:52:12

@Cascabel: dehogynem, nézz csak végig ezen a népen, az egész életük csalódások folyamatos láncolata :)

2014.05.13. 22:00:45

@Zka: Nem beszelve arrol, hogy mennyivel kellemesebb pozitiv szemlelettel elni.

@nyuszigonosz(D): Az optimista ember is tudataban van a problemaknak, de bizik magaban es abban hogy le fogja tudni kuzdeni az akadalyokat. A pesszimista ember gatakat szab onmaganak.

nyuszigonosz 2014.05.13. 22:02:09

@cougarcat: Tudom.
(meg hát, ezt tanultam is :-) )

2014.05.13. 22:09:09

@Zka:
" dehogynem, nézz csak végig ezen a népen, az egész életük csalódások folyamatos láncolata :) "
A pesszimista a nagy tulelo:)
@mayree:
Emlitsd meg az ejtoernyot egy zuhano polgari gep utasanak:) Egyszer leszallas utan vettem eszre, hogy elfelejtettem az ejtoernyomet begumizni:( Szerencsere nem lettem pilota.

mayree 2014.05.13. 22:19:00

@Cascabel:
Hát, azoknak inább azt mondanám hogy most akkor mindenki előrehajol, úgy... mélyebben..., még mélyebben..., na és amikor már mindenkinek a feje eléri a seggét, akkor jöhet a kiss your ass and say good bye :)

2014.05.13. 22:19:44

@mayree:
Emekszem arra a sracra, D..icsnak hivtak. Az ex-sogorom is sofor volt, Kalbol. Visszamentem kesobb a cehez, vizessofor voltam Kalban, 2 hetig birtam:(

2014.05.13. 22:20:27

@cougarcat:

Az optimisták bekötött szemű pesszimisták.
Én inkább realista vagyok, vagy ahogyan Turgenyev mondta:

"Az optimista mindent fehérben lát, a pesszimista mindent feketében. Az okos ember színvak."

2014.05.13. 22:25:41

@lexrex: En mashogy latom, en tenyleg abban hiszek, hogy az optimistak biznak a sajat kepessegeikben es abban hogy a problemaikat kepesek lesznek megoldani. Amirol te irsz, az szamomra inkabb a naivitasra ertendo. Es persze vannak emberek, akik nem hajlandok felfogni a valosagot - en ezt nem optimizmusnak hivom, hanem hulyesegnek. :) Az en optimistam az egy pozitiv szemleletu realista.

TilosazA (UK) 2014.05.13. 22:32:39

Szerintem realistának lenni a legnagyobb gáz. :) Én az vagyok sajnos:
imgur.com/ula3w

2014.05.13. 22:35:07

@cougarcat:

Talán Churchill mondta: egy pesszimista minden lehetőségben meglátja a nehézséget, az optimista minden nehézségben meglátja a lehetőséget.

2014.05.13. 22:37:34

@diggerdriver:
Csak nem 250 ccm-is Csepel?:)

2014.05.13. 22:40:12

@TilosazA (En/Mum):

:)))))) Ez jo! :))) Sajnos en sem az a szuletett optimista tipus vagyok, de erre torekszem. Az en koromban mar tudod nagyon jol, hogy az "piss", de probalod annak is a pozitiv oldalat nezni! :)))

TilosazA (UK) 2014.05.13. 22:42:42

@cougarcat: :) Pozitívat? Oké, legalább sós, és szép sárga? :D

2014.05.13. 22:43:57

@lexrex: Ez nagyon jo mondas.... es ebbol kiderul hogy tulajdonkeppen mind a ket tipusnak megvan a szerepe. Csak szemely szerint tenyleg kellemesebb az elet, ha nem mindig a nehezsegeken ragodik az ember. Ezt az itteniektol tanultam, mert ok nagyon tudjak hogy hogy kell ezen elegansan tullepni. Persze az ignorans bubble-head-ek mas kategoria, az mar extrem...

2014.05.13. 22:49:11

@TilosazA (En/Mum): Ez nehez dio, elismerem. :)

2014.05.13. 22:52:06

@diggerdriver:
Nem tudom:) Egyaltalan nem ertek a motorok, 40 eve nem ultem meg utaskent sem motoron:) Nem is tudom, miert valaszoltam:)

NorthPier 2014.05.13. 23:14:21

@mayree: Tényleg furcsa dolog ez a párizsi. Ha taccsra kerülök fizikailag+lelkileg, két párizsis zsemle paprikával paradicsommal mindig javít az állapotomon. Ha még vaj és sajt is van benne, akkor meg pláne :-)

NorthPier 2014.05.13. 23:19:41

@blackhair-lady: Azt nem tudom, én most a következő két hétre koncentrálok, itthon eső, szél, lehűlés, napközben akár 7 fokok is. Megyek is valami melegebb helyre. * (Hiányzik már egy kis megszokhatatlan, kibírhatatlan időjárás...)
Közép-Angliában (mert olyan is van, nem Londonország az) 18 fokokat jósolnak ezalatt, eső elvétve, és semmi windy.

Papagály (törölt) 2014.05.13. 23:27:10

@rezsöatya: 2040? nem rossz! de úgy látom, a blogközönség átlagához képest ti deviáns gasztrosznobok vagytok. hiába, úgy látszik a sok bevitt kőolaj megtette a hatását a többségnél.
similis simili gaudet. :)

mayree 2014.05.13. 23:30:45

@cougarcat:
hova sorolod a buddhistákat? mondjuk a zen buddhistákat?

M. Péter 2014.05.13. 23:34:01

@rezsöatya: 4 nanogram/liter. A londoniak elhasználnak naponta kb.1 milliárd liter vizet, ebben van 4g kokainmetabolit. Szerintem sok más anyagból van ennél sokkal több is.

pappito · http://pappito.com 2014.05.13. 23:35:39

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: "Valahogy nem all ossze a fejemben, hogy flip-flop papucsban diszitjuk a karacsonyfat es szilveszter este a kertben BBQ-zik mindenki egy szal boardshortban... :)
Uj-Zelandot viszont imadom. A klima is idealis, a taj is alomszep! :)"

izé, itt is flipflopban (nálunk úgy hívják jandals) díszítjük a fát és a kertben barbizunk boardshortban. Nyáron van december, ezzel nem tudunk mit csinálni. Csak az ozzikkal ellentétben mi fadíszítés után bemegyünk a tengerbe és élve kijövünk onnan :)

a klíma ideális? nem jártál még itt, ugye? :) egyébként nem rossz.

mayree 2014.05.13. 23:35:58

@NorthPier:
Azám! :)
Füstölt pulyka, marha párizsi....

Bár újabban házikóbin élünk amit a piacon lehet beszerezni egy mangalica tenyésztőtől (jaj és a véreshurkájaaaaa :)), és Rákóczin, legfeljebb virsli kerül néha. Nem járunk igazán boltba, csak nagybevásárlás a Metroban oszt annyi.

Sütemény1975 2014.05.13. 23:42:51

@mayree: rip! Svajban kb. az egyetlen jo dolog a muzeuma volt :)

Sütemény1975 2014.05.13. 23:48:51

Szep estet mindenkinek! Ejszakas muszak indul. Irany Northampton.

montroyal ( CAN qc) 2014.05.13. 23:49:24

@cougarcat: hat ha hianyzok... 38 nap mulva Vancouverbe leszek .. mar szamolok vissza ...

Sütemény1975 2014.05.13. 23:50:16

@klappol: koszi! Foleg igy tisztan! :)

montroyal ( CAN qc) 2014.05.13. 23:53:07

@mayree: ez jo félcipovel ismertem de a vege tetszett ... loptam..

M. Péter 2014.05.13. 23:56:05

@Cascabel: Tajvani. Van gyára sokfelé, és az Apple-n kívül még 100 más cég termékeit is szerelik össze.

2014.05.13. 23:57:55

@mayree: Egy altalam nem gyakorolt vallas kategoriajaba ;)

@montroyal ( CAN qc): Ket embernek meg biztos van hely. :) Most csodalotasan szep ido van errefele, viragzik minden. A Habs miatt meg ne aggodj, mi is nekik szurkolunk, a Canucks be se jutott ...

montroyal ( CAN qc) 2014.05.13. 23:58:24

@Babette_: nem hianyzunk ... talan csak dolgozunk, kimozdulunk setalgatunk kirandulunk .. télen jobban beszorulunk a gép elé .. nem mindenki unatkozik munkaidoben sem ...

2014.05.14. 00:00:28

@M. Péter: Blackberry is veluk kotott szerzodest...

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.05.14. 00:06:09

@mayree:
Szerintem ilyet bármely nép el tud követni.
Nem támogatom, sőt, ellenzem az ilyesmit :)

montroyal ( CAN qc) 2014.05.14. 00:06:14

@cougarcat: koszi a felajanlott helyet ..kedves .. de egy asztalnal kavézni dumcsizni egyet .. annak is orulnenk ... jun 20-an 3 napot leszunk hetvegen mielott hajora szallunk majd priviben ird meg ha gondolod a szamodat ...

nincs mas lehetoseg egyedul kepviseljuk canada szineit a kupaban ...

2014.05.14. 00:11:58

@montroyal ( CAN qc): O most esik le..... nagyon aranyos vagy, nagyon szivesen taliznek veletek, de azt tudod hogy mi nem Vancouverben lakunk, hanem Nanaimo-ban? Vagy ide is atjottok, mert akkor termeszetesen...

Egyetertek, ilyen helyzetben ossze kell fogni, felretenni a rivalitast. Go Habs! :)

montroyal ( CAN qc) 2014.05.14. 00:12:20

@mayree: itt par eve eliteltek egy bandat Ontariaban lehet ok tettek at a szekhelyuket ... vegul is a magyar politukosok ugyanezt csinaljak csak nagyba es legalisan finomabb modszerekkel ,torvenyhozas, kozmunka stb ,

mayree 2014.05.14. 00:18:30

@Kövérmadár [swe]: @montroyal ( CAN qc):
Tuti ki is használják csak nem derül ki...

Jaj azt ne is mondd! Ehh... :)

montroyal ( CAN qc) 2014.05.14. 00:20:43

@cougarcat: tavaly jartunk arra jot setaltunk az uzletsoron es a kikotoben ... mar 2x voltam a varosotokba ... meg igazan nem tudjuk hogy ussuk el a 3 napot az alaskai ut elott majd meglatjuk

ma este kiderul ki lesz a canadiens ellenfele .. rangers jobb lenne ... de elotte holnap nyerni kellene...

mayree 2014.05.14. 00:21:41

@cougarcat:
"Jó válasz, helyes válasz, magyar válasz" :)

2014.05.14. 00:27:51

@montroyal ( CAN qc): Jo, ha tudjatok a programot, akkor kuld uzenetet es lebeszeljuk.

@mayree: Mit ertesz konkretan azon hogy "magyar valasz"? Miert kene ezeket a vallasokat nekem barmilyen kategoriaba besorolnom?

M. Péter 2014.05.14. 00:53:38

@adg [Au, Darwin]: Elég az elutasításhoz az, ha a konzuli tisztviselő nem bizonyos abban, hogy a kérelmező vissza akar térni Mo.-ra. Ha fiatal, nincs ingatlana, se egyéb vagyona, nincs munkahelye, nincs házastársa, akkor nehéz meggyőzni az ügyintézőt arról, hogy nagyon kötődik Mo.-hoz.. Az is lehet, hogy csak peche volt, és aznap bal lábbal kelt fel az ügyintéző.

pappito · http://pappito.com 2014.05.14. 02:01:38

@Sütemény1975: mindent vezettem már aminek csillag van az orrán, A-classtól Actrosig. Csak unimogot nem. Tetszett, amúgy kényelmes, nagy, de a Freightliner Coronado ámerikásabb vaddisznó. Mondjuk azt csak versenypályán vezettem (csak a vontatót üresen) millió műszer, jól nézett ki. Ha ebből énék, inkább tölteném a napom egy Actrosban.

Chamroe 2014.05.14. 04:03:46

@blackhair-lady: hogy készül ez a jacket potato? Nagyon érdekelne, mert a szokásos köreteink már olyan unalmasak.
Átdobnád nekem priviben /mielőtt megszólnának, hogy már megint főzünk/eszünk :)) /?
Kösziiii

Papagály (törölt) 2014.05.14. 05:45:58

@montroyal ( CAN qc): repüljetek ezzel a szigetre: www.harbourair.com/
nem drága és állítólag nagyon szép.

mayree 2014.05.14. 06:08:17

@cougarcat:
Nem láttad a Liliomfit, vagy láttad de nem emlékszel arra a részre amikor az öregúr ha helyes választ kapott, akkor ilyen formán kiáltott föl. Ennyi :)))))))

mayree 2014.05.14. 06:12:56

@M. Péter:
Haverom -nagy motoros és emellett air-brush művész- meghívták amerikába dolgozni. Itthon család, 25 éve, bankszámlakivonat, anyámkínja, minden rendben, a kis csokornyakkendős konzul nem mondta ugyan, de a lófarokba kötött haja miatt nem adta meg a vízumot. Egyszerűen unszimpátia volt részéről...
.
Eltelt pár év s simán kimehetett. Dolgozott 3 hónapot kint valami műhelyben aztán hazajött.
( Utána tudta meg hogy egyik munkája díjat nyert valami show-n.)

2014.05.14. 06:16:27

@mayree: Oh, OK, A Liliomfi az egyik kedvenc regi filmem - majd jobban odafigyelek ha legkozelebb nezem. :)

mayree 2014.05.14. 06:25:13

@cougarcat:
Hát én is baromirégen láttam, de úgy rémlik a kis pocakos szálloda tulajdonos -akinek eladó lánya van- mondogatja ezt mindig :)

Sütemény1975 2014.05.14. 06:30:17

@pappito: igy 240 ezer km utan nyugodtan elmondhatom, hogy a Merci sajnos kamionban nem kepviseli azt a minoseget mint szemelyautoban :(

pappito · http://pappito.com 2014.05.14. 06:58:49

@Sütemény1975: hát én ezt neked elhiszem, én nem értek hozzá, jogsim sincs ilyesmire :)

klappol 2014.05.14. 07:01:17

@diggerdriver: A Rákosi Mátyás művek terméke 1953 Csepel 250:D:D:D

125 csepellel mentem 1974-ben, élmény volt a komár után :))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.05.14. 07:06:31

@klappol:
Nézelödjél még egy kicsit azon a motoron.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.05.14. 07:21:15

@lexrex:

Nem. De nem is érdekel. Ő csak Sátán szerencsétlen ügynöke, mondja a beleprogramozott szöveget. S Sátán szövegét meg ismerjük.

mayree 2014.05.14. 08:34:54

@maxval a gondolkodó birca:
Az még csak hagyján, de ronda mint a bűn!

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.05.14. 09:19:49

@mayree:

Legközelebb Sátán majd szebb emberét küldi.

mayree 2014.05.14. 09:30:52

@maxval a gondolkodó birca:
Csak az emberekben él egy olyan ostoba sztereotípia hogy a "csúnya" az gonosz. Tele van az összes tököm azzal hogy a filmekben a szép a jó, a csúnya a gonosz (tudom, van kivétel :)).

Miért patás pl. az ördög? Elvégre ő is ugyanolyan angyal volt mint a többi, nem? (Nagyon régen bérmálkoztam :))

De ez pl. sokmindent megvilágít:
www.youtube.com/watch?v=hyS9zxB55Qg

Ja, és a maszturbáció hónapja van, ugye senki nem hagyja ki? :))

NorthPier 2014.05.14. 12:49:04

@blackhair-lady: Ó, de figyelmetlen voltam az este! És fáradt is.
Szóval azt akarom mondani, érezzétek jól magatokat otthon!
Biztosan jó lesz az időjárás -)

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása