oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2014. április 02. 06:41,  Nem hittem el, hogy hó végén is van pénzem 697 komment

2014. április 02. 06:41 Határátkelő

Nem hittem el, hogy hó végén is van pénzem

A mai posztban engem elsősorban az fogott meg, amikor szerzője, Bea Svájcban dolgozva rádöbben: olyan is előfordulhat az emberrel, hogy normális színvonalon élve a hó végén is van még pénze, mi több, vásárolni is tud. Azt hiszem, ezt is meg kell tanulni feldolgozni, akármilyen furcsán is hangzik.

svájci frank és euró.jpg

„Lelkes Határátkelő olvasó vagyok. Talán azért, mert én is egy vagyok a külföldre szakadt hazánk fiai közül. Sokat gondolkoztam írjak, ne írjak? Végül erőt vettem magamon. És megszületett egy háromrészes felvonás első tagja. Hogy lesz-e folytatás rajtatok áll.

Nézzük hát a bevezetést!

1988 nyarán egy eü. szakközepes érettségivel a kezemben meg akkoriban 0 szintű idegen nyelvtudással. Hol máshol, mint Magyarországon próbáltam élni / megélni kórházi dolgozóként. 1992 nyarára sok tanulással és egy pár élet adta pofonnal gazdagabban elértem, hogy műtősnői bizonyítványt nyomjanak a kezembe.

1999 elején kezdtem el németül tanulni, akkor még csak álmaim voltak a külföldi munkáról. Mint például az, hogy külföldön biztosan kolbászból van a kerítés. Na, gondoltam jó nagyot tudok harapni, miért maradjak ki a vacsorából.

Se kolbász, se kerítés

Német nyelvtudásomat felfejlesztendő 1999 őszén csapot-papot-munkát otthagyva kimentem Salzburgba babysitternek. Gondoltam fő a biztonság. Családnál leszek, úgyhogy kaja, lakás meg lesz. Jók lesznek ugródeszkának.

A munkafeltételek csodálatosak voltak…, de nem teljesültek. 24 órában dolgoztam, egy kétévesre meg két újszülöttre vigyáztam, Szabadnap? Az meg mi fán terem? A beígért nyelviskolának a színét sem láttam.

Rájöttem, hogy itt bizony se kolbász, se kerítés. Azért még reménykedtem „majd a kórházban”, ezért lehúztam náluk 8 hónapot és a kevés szabadidőmben tanulgattam a nyelvet. Mégiscsak nyelvi környezet.

Ragadt is rám annyi hogy a 8.-ik hónap vége felé talán a harmadik szabad napomon rászabadultam a városi kórházra és megkérdeztem őket. Sajnos teljesen elutasító választ kaptam.

Mivel Magyarország akkor még nem volt az EU tagja, azt mondták nincs esélyem arra, hogy fölvegyenek. Ekkor döntöttem úgy, hogy akkor nincs értelme ezt tovább csinálni és hazajöttem. Viszont láttam Salzburgot. Gyönyörű város. Akkoriban volt a csúcson egy bizonyos Haider. Sokan lenácizták több mindenért.

Amit én láttam: azt mondta, hogy mostantól nincs végtelen ideig tartó munkanélküli segély. Ha lejárt és valaki pénzt akar, menjen közmunkára. Például itt Salzburgban hidat mosni. A saját szememmel láttam.

Kaptak az emberek vödröt szappanos vízzel meg körömkefét!!! (na jó, nem volt olyan kicsi, de nagy sem volt), aztán adj neki mosd a hidat! Gondoltam is, hogy ezek nem normálisak. 1999-ben mikor már vannak gépek vagy legalább nyeles kefe, ezek körömkefével mossák a hidat!? De lehet, hogy csak szívatás volt.

Magyarországon sem adtam fel

2000-től 2003-ig itthon dolgoztam. De csak nem hagyott nyugodni a gondolat. Bizony csak jobban élnek, akik külföldön dolgoznak. Arról volt szó, hogy odakint lehetett ötről a hatra jutni, míg Magyarországon a jövőképem a nullával volt egyenlő. Úgyhogy nem adtam fel az álmaimat.

2002-ben el kezdtem keresgélni. Fél évembe telt, de láss csodát, egy munkaközvetítő cég műtősnőt keresett Svájcba. A fizetés bruttó 4000 euró volt. Úgy emlékszem erre. Persze én is azt csináltam, mint minden itthoni magyar, átszámoltam. Nem szabad. De aki itthon van, az úgysem érti.

Akkori áron olyan 1 000 000 Ft körül volt, én meg kaptam 100 000 forintot a kezembe havonta? Ügyelettel együtt. Ami 4 hét alatt 6 heti munkát jelentett óraszámban. Még szép hogy elindultam.

Mennyibe kerül elindulni?

Itt kell megjegyeznem, hogy aki külföldre készül, az számítson rá, hogy sok pénzbe kerül az elindulás. A papírok, a fordítások, a repülőjegy, stb. amikor az ember kiért ott is kell villamos, buszjegyet venni, kint megélni addig, amíg az ember fizetést nem kap, és ha valami balul üt ki, akkor annyi pénznek kell lenni, ami elég a hazaútra. Az összeg 6 számjegyű. Nekem nem volt 6 számjegyűm. Szüleim sem gazdagok, de az évek során spóroltak egy kicsit. Meghitelezték hát nekem.

Az első 3 hónap (általában ennyi szokott lenni a próbaidő, még ha az ember nem is felel meg, általában nem küldik haza a próbaidő lejárta előtt) fizetéséből vígan visszajött a pénz.

Öt évet terveztem kint lenni, 1 év lett belőle. Magyarország még mindig nem volt az EU tagja. Na, nem mintha az EU nagy rajongója lennék. De teljesen mások az elismerési eljárások a tagok és nem tagok részére. Nem is fogadták el a végzettségemet.

Hogy akkor hogyan dolgozhattam egy évig? Egy egyéves engedéllyel mentem ki, ami az adott kórház adott pozíciójára szólt. Amikor az lejárt, jönnöm kellett.

Svájc gyönyörű, de…

Mit mondhatnék Svájcról? Gyönyörű! A fű tényleg olyan zöld, mint a filmeken. De amikor az ember leszáll a megállóban a villamosról és a kis táblácskára ki van írva, hogy 600 akárhány méterrel a tengerszint felett… Éreztem. Az éghajlatát pedig a nyirkos hideg jellemzi.

Bern meg szürke. Nem tudtam eldönteni, hogy a házak bepiszkolódtak vagy eleve szürkére meg ronda barnára festették őket.

Gondolom veletek is megtörtént már, hogy nevetséges vagy bosszantó helyzetbe kerültetek külföldön, olyan dolgok miatt, ami a kint élőknek teljesen természetes volt.

Na, itt egy példa: Gümlingenben dolgoztam, 20 perces vonatozásra Berntől. Amikor először utaztam ezzel a vonattal egyedül, bizony megjártam. Addig mindig állt valaki a megállóban. Most meg nem. Jött is a vonat.

Addig mindig kinyílt az ajtaja (gondoltam a vezető kinyitja). Hát nem! Állt a vonat a megállóban, meg álltam én is. Aztán elindult a vonat. Nélkülem! Nekem meg sírhatnékom támadt, mert felfogtam, hogy olyan béna vagyok, hogy még egy vonatra sem tudok felszállni.

Na, a következőnél már nem voltam egyedül. Sasoltam is ezerrel, mit csinálnak a többiek. Valami gombot nyomogattak az oldalán, ami nem volt gomb. Ki a fene gondolta? Egy fotocellás kerek izé, most már a magyar vonatokon is van ilyen. Pedig nem vagyok műszaki analfabéta. De hát a pesti buszok után…

Voltam román, bolgár...

Hát ezt hallanotok kell, mert ilyet még én sem hallottam, azt is ritkán. Úgy kezdődött, hogy kérdezgették, honnan jöttem. Mondtam Magyarországról. Halványlila gőzük sem volt, mi fán terem Magyarország. Ők úgy tanulták, hogy a keleti blokk. Úgyhogy voltam román, bolgár, mindenféle népség, alaposan összekevertek. Bosszantott is.

Aztán a második héten, miközben az ebédlőben ülve a levesem kanalaztam, jött két orvos, akikkel még nem találkoztam. Az egyikük török volt. Ez még fontos lesz. Leültek, ettek és feltették a szokásos udvarias kérdést. „És honnan jött?” Mondom nekik a szokásos választ: „Magyarországról”. Azt mondja a török nekem: „AHA! Maguk gurították ránk azt a nagy malomkövet!”

Nekem meg megállt a kanál a kezemben. Mondom neki: „Egernél?” Azt mondja: „Igen!” Hínye, mondom magamban, mi lesz itt, most kiássuk a csatabárdot? Azért próbáltam óvatos lenni.

Mondom neki: „Az már régen volt!” Erre azt mondja: „Igen, de mi elvittük a malomkereket Isztambulba és ki van állítva a múzeumban, mint a középkor haditechnikai csodája.”

Mint kiderült nem csak gurult, nem csak lángolt, hanem robbant is, méghozzá háromszor. Időzített robbanások voltak. Rögtön elindult a fantáziám. Ahogy János bácsi meg a garabonciás Bornemissza a fészerben összedobják a középkor csodáját.

Persze így már érthető a török meghátrálása. Hiszen rabszolgákat hajtottak előre a janicsárok. Méghozzá ostorral. Gondolom amúgy sem buzgott a rabszolgákban a harci kedv. Aztán az ördög kereke legurult. Félelmetes látvány lehetett. És még robbant is. Mindenki félt. Aztán újra robbant és eluralkodott a pánik, aztán újra robbant.

Szerintem ez volt az a pillanat, amikor a rabszolgák (janicsár ide, janicsár oda) elkezdtek fejvesztve menekülni. És az utóhatás? Éjszaka a táborban egymásnak suttogják: ezek biztos a gonosszal cimborálnak. Lelkileg is megtörték a sereget.

Megbolondulva

Tudnék még írni árakról-bérekről, spórolásról. De azt már megtették előttem egy páran. Úgyhogy erről csak annyit, hogy az első három hónapban teljesen meg voltam bolondulva.

Emlékszem 2002-ben Magyarországon venni akartam egy színes lapos TV-t. De nem volt nagy hirtelen havi 100 000-ből 50-60 ezrem TV-re. Gondoltam, megveszem részletre. De nem kaptam a banktól részletet, azzal indokolták, hogy egyedülálló vagyok, és bármikor megléphetek, de ha nyugdíjas lennék, akkor kapnék. Hogy mik vannak?!

Ezek után el lehet képzelni, hogy amikor megkaptam az első fizetésem Svájcban, beszabadultam egy műszaki boltba, és vettem egy laptopot. És még mindig maradt pénzem. Sőt a második, harmadik hónapban is vásárolgattam. És még mindig maradt pénzem.

Tisztára meg voltam bolondulva. Kellett három hónap, mire lenyugodtam és megértettem, hogy hónap végén, fizetés előtt is van pénzem, miközben jól élek.

Mit tudok még mesélni Svájcról, amit még nem mondtak el itt a blogon? Hát például azt, hogy a svájci posta előtt le a kalappal. Mikor megtudtam, hogy jönnöm kell, mert nem kaptam meg a papírokat, már csak három hónap volt vissza.

Én nem erre számítottam. Be is rendezkedtem. Hát akkor most mi legyen a cuccaimmal? Főtt a fejem. Nézelődtem. Vasút? Kis teherkocsi? Milyen lehetőségeim vannak.

A posta tűnt a legolcsóbbnak. Közel is volt. Hát bizony. 6 darab óriási 23kg-os csomagot küldtem haza. Potom pénzért. Már nem tudom mennyi volt csak arra emlékszem, hogy nem kaptam fel a fejem az ár hallatán. A szüleimnek itthon meg karácsony volt három hónapig.

2004 tavaszán jöttem haza Svájcból. De nem tudtam a fenekemen maradni. Úgyhogy elindultam Svédországba. Nyolc évet voltam kint. Ha érdekel benneteket, írok arról is.”

A kommentelési szabályokról itt olvashatsz.

Együnk valami finomat! Arra gondoltam, megkérlek titeket, írjátok meg, mi a kedvenc ételetek ott, ahol éltek, hogyan készítitek el, illetve hogyan készítitek el a kedvenc magyar fogásaitokat – hogyan pótoljátok az alapanyagokat, fűszereket, mit változtattok, ha kell. Ha mindehhez fényképe(ke)t is küldtök, akkor ez az egész nagyon hasznos és (nem utolsósorban) jó móka lesz. Várom tehát a recepteket, fényképeket, kis történettel ahataratkeloKUKAChotmail.com címre. Már az első nap után több is érkezett, úgyhogy hajrá!

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Ausztria Svájc

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr145888149

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tableno 2014.04.02. 07:16:37

Érdekes írás, jöhet a folytatás is!

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2014.04.02. 07:46:00

Nagyon szimpatikus poszterina, kedves iras, jöhet a következo felvonas!

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.04.02. 07:47:35

Jó írás.
:)
Három dolgot nem értettem.
" Az éghajlatát pedig a nyirkos hideg jellemzi."
Bernben?
" Fél évembe telt, de láss csodát, egy munkaközvetítő cég műtősnőt keresett Svájcba. A fizetés bruttó 4000 euró volt. "
Eurót Svájcban?
"Halványlila gőzük sem volt, mi fán terem Magyarország."
Miért kellene tudni?
Biztosak vagyunk abban, hogy otthon egy alapképzésben tanult ember többet tud Svájcról?
:)

tanato 2014.04.02. 07:55:33

Nagyon jó írás,persze eü.-s téma érdekel.Egyrészt eü.-végzettséggel,nyelvtudással bárhová lehet menni.Mindenütt hiányszakma úgy az ápolónő,műtősnő,mint a gyógytornász,házi beteggondozó vagy az orvos meg a gyógyszerész.Hiába a világ /főleg a gazdagabbik fele/egyre öregszik és betegesebbé válik emiatt. PL. egy műtősnő ismerősöm a közeli megyei kórházban dolgozott,nemrégen a facebok oldalán már Floridából küldött képeket egy ottani kórházból.Szóval nem rossz ez a végzettség,keresik őket mindenütt.
Másrészt azért kijön az írásból hogy milyen nagy különbség volt az Uniós csatlakozásunk előtti munkavállalási lehetőségek meg a mai helyzet között amikor /megfelelő nyelvtudás birtokában persze/ gyakorlatilag bármely uniós ország bármely kórházába azonnal felveszik pl. a magyar műtősnőt.

Ugyandehogy (törölt) 2014.04.02. 07:56:21

"Azt hiszem, ezt is meg kell tanulni feldolgozni, akármilyen furcsán is hangzik."

részemről ez egy gyors tanulási folyamat lenne:D

tanato 2014.04.02. 07:58:56

@svájci sapka (ch): Ez jó,akkor vagy nem Euro volt,vagy nem Svájc,vagy átszámolta hogy jobban értsük.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.04.02. 08:00:24

@tanato: Nem mindegy. :)
Bár fogalmam sincs akkor mi volt a váltószám (most 1,2 körül).

Ugyandehogy (törölt) 2014.04.02. 08:02:22

na elolvastam.
cuki posztoló, írjon még:)

Din Serpahis 2014.04.02. 08:11:13

"Azt hiszem, ezt is meg kell tanulni feldolgozni, akármilyen furcsán is hangzik."

Egy szemelyes elmeny ezzel kapcsolatban. Jelenleg Ausztriaban dolgozom, ITs vagyok, szoval nem is keresek rosszul.
Nemreg megpalyaztam egy allast Svajcban, meg is kaptam. Aztan a HResuk elkuldte az ajanlatukat, en meg egy percig csak meredtem neztem ki a fejembol a monitorra es nem hittem el :P

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.04.02. 08:24:57

Nagyon emberi, nagyon szimpatikus :). Folytasd csak, én kíváncsi vagyok :)!

Frőczy Sanyi 2014.04.02. 08:30:37

"Ha érdekel benneteket, írok arról is."
Há' hogy a viharba ne érdekelne!? Jöhet a következõ!
Amúgy meg a jót (azaz marad pénze az embernek hó végén) könnyebb megszokni, mint a pénztelenséget. Igaz, fejben egyben kell tudni maradni, mert kb. olyan lehet ez, mintha egy éhes ember svédasztal közelébe kerül.
A posztból számomra a török dokis rész volt a legérdekesebb. Hiába na, azokat a piszkos anyagiakat már sokszor és sokféleképpen hallottuk már.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.04.02. 08:33:33

@svájci sapka (ch): Azért egy alapképzésben tanult ember legalább azt tudja, hogy Svájc egy állam, és nem valami massza/tömb része csak és ha csak a közhelyek szintjén is, de van fogalma arról, hogy miről híresült el. Csoki, óra, tehenek, bankok, stb.

Legyen már annyi önbecsülésünk, hogy ne vegyük természetesnek, ha egy ny-európai még hozzávetőlegesen sem tudja, mi fán terem Magyarország, mely szintén európai állam.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.04.02. 08:37:34

Ez a vonatos eszembejuttatta amikor úgy 20 éve Párizsban bementem valahova (talán a Pompidou központba) wczni. Kijöttem, kézmosónál állt egy arc, mosta a kezét. Végzett, utána én is próbáltam kezetmosni de nem tudtam megnyitni a csapot mert nem volt rajta semmi tekerentyű. Egy darabig tanácstalanul forgattam a fejem, aztán leléptem.
Persze valami "fotocellás" dolog lehetett, mostanság itthon is van már sok nyilvános mosdóban, de akkor az ott nekem új volt, mint ősembernek a helikopter.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.04.02. 08:39:09

Majd jön ez a sültbolod Hinta és elmagyarázza a poszt-tolónak, hogy sivár kis élete van és csak az anmyagiak éltetik, a még nagyobb tévé, meg a méggyorsabb laptop...:D Ááááá...

És nekünk is így volt, Magyarországon mindig bedobták a mindenféle áruházak prospektusait.Lapozgattuk bőszen, hogy ezt is jó lenne kicserélni, mert elöregecskedett, mint a Gyurcsányi-feleségek, meg azt is, amazt is jó lenne nagyobbra cserélni, mert kinőttük, stb.Nem kell semmi komolyra gondolni, csak a sima átlag-háztartásbeli problémákra.De aztán mindig ennyibe is maradtunk, mint Nagy Feró a kismadárral.Mármint hogy jó lenne, de gempa az sose jutott rá.

Itt kint meg a mai napig döbbenek meg azon, hogy normális élet mellett is marad lelló a hó végén is.

De most megyek, viszont délután jövök vissza trollkodni.Addig legyetek rosszak! :-)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.04.02. 08:40:45

A svédes poszt meg jöjjön ezerrel... :-)

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.04.02. 08:43:19

@zöldeketbeszélek: Javaslom nézz meg pár videot a youtube-on, és meglátod mit is tudnak a mai magyar diákok...
:(
Magad is meglepődsz majd...

sbeax · http://eszakimunka.hupont.hu/1/fooldal 2014.04.02. 08:44:29

@svájci sapka (ch): Sziasztok, itt vagyok.
A nyirkos hidegről annyit,hogy nyáron még 25 fokban is valahogy nedvesnek éreztem a levegőt. Ősszel meg nagyon szenvedtem. Csak esett és esett.
A közvetítő iroda euróban adta meg a fizetésem ez 6000CHF-nek felelet meg akkor.
Ami az alapképzést illeti, én tudtam hol van Svájc ők nem tudták hol van Magyarország.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.04.02. 08:48:08

@sbeax: Köszi.
:)
A fizetés volt a lényegi kérdés.
Szerintem rossz volt a "merítésed", én itt élek, itt jár a gyerekem iskolába. Tudják, hol van Magyarország, max. annyi a furcsaság, hogy természetesnek veszik, hogy a gyerekem beszél oroszul (is).
:D
A munkahelyen minden esetben rákérdeznek a megjelent hírekre, hogy mennyire igazak.
Én úgy tapasztalom, hogy érdeklődőek.
:)

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.04.02. 08:51:11

@svájci sapka (ch): Na de a posztoló nem most tapasztalta ezeket...egyébként én csodálkozom, mi még földrajzórán vaktérképeztünk orrba-szájba, minden órára több országot kellett tudni berajzolni, amit akkor persze nem túlzottan szerettem, de legalább most sem tenném Portugáliát Finnország helyére :). Ez ma már egyáltalán nem divat?

Bebbi 2014.04.02. 08:51:48

En meg reggel olvastam a posztot es nagyon vegyes erzeseim voltak. Valahogy nagyon nem tetszett, foleg a Svajcrol szolo resz. De ahogy latom egyedul vagyok ezzel a velemennyel, ugyhogy valoszinuleg en lattam rosszul a dolgokat. Ugyhogy csak hajra a kovetkezo resszel! :-)

adg 2014.04.02. 08:52:35

@sbeax: Szia! Ha itt befejezted a valaszolgatast, akkor hamar kezdheted is irni a svedorszagos folytatast. De legalabb ilyen jo legyen az is! :)

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.04.02. 08:56:23

Tetszett, erdekes volt, jojjon a folytatas! Varjuk! :)

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.04.02. 08:59:50

@geegee: "elöregecskedett"

"Eloregecskedett"? :) En kis draga Kazinczy 2-m! /Buksisimi/ :D

adg 2014.04.02. 09:00:16

Ja igen, sokkal szivesebben olvasok ilyeneket, mint politikai pamfleteket/kinyilitkoztatasokat. Mar a magam reszerol...

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.04.02. 09:02:00

@zöldeketbeszélek: Hát. nem nagyon... :(
Azért pontosítanék.
A gyerekek itt is tanulnak a különböző országokról. Lehet, hogy nem annyira alaposan, mint az nálunk szerepel(t) a tananyagban, de ahhoz nagyon butának kell lenni valakinek, hogy ne tudja, hogy mi hol van Európában. Az is igaz, hogy inkább praktikus a tananyag, mint lexikális. Írok példát: a múlt évben az amerikai államokról tanultak. A tananyag azt nem tartalmazta, hogy hol bányásznak földgázt, de azt igen, hogy mit kell tudni a Capitoliumról, stb.

sbeax · http://eszakimunka.hupont.hu/1/fooldal 2014.04.02. 09:09:07

@svájci sapka (ch): Biztos csak rossz volt a " merítés". Most már mindenki annyit halott Magyarországról, hogy megtanulták. Engem akkor eléggé zavart.

sbeax · http://eszakimunka.hupont.hu/1/fooldal 2014.04.02. 09:09:36

Most sajnos mennem kell. Majd 16 óra környékén még benézek. Sziasztok.

2014.04.02. 09:10:56

@zöldeketbeszélek: a hideg haboru alatt iskolazottaknak Europa "hatara" Ausztria volt. A UKben legalabbis.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.04.02. 09:12:31

@charlieharper [seoul, south korea]: Hát lehetséges. Nekünk meg véget ért az újkori történelem 1945-nél. Nem viccelek.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.04.02. 09:15:04

@svájci sapka (ch): Nincs gond a praktikus megközelítéssel. Csak ne maradjanak úgymond fehér foltok a térképen. Azt, hogy mennyit fog tudni bizonyos országokról valaki, majd a saját egyéni érdeklődése dönti el végül.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.04.02. 09:15:43

@sbeax: Ezt megértem. Sajnos, hülyék mindenhol vannak.
:)
@zöldeketbeszélek: Csatlakozom. Mi sem tanultuk tovább. :)

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.04.02. 09:17:53

@zöldeketbeszélek: Ez így van. Hülyék persze itt is vannak, de azért nem jellemző.
Az tény, hogy az alapképzés nem olyan alapos, mint nálunk (volt), de a gimnázium viszont nagyon kemény. Volt "szerencsénk" hozzá.

Szilvana1[Bucks, UK] 2014.04.02. 09:23:29

Ez jó volt! Csak így tovább, jöjjön a következő hamar!

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.04.02. 09:26:42

@svájci sapka (ch): Hát az legyen is kemény, hiszen a jövő értelmiségét képzik.

Tudod mi a durva a töritanulásban igazán? Én 1995-ben érettségiztem és még akkor is csak 1945-ig tartott a történelemtankönyv anyaga...

M. Péter 2014.04.02. 09:27:58

@svájci sapka (ch): Pedig pont a földgáz lenne hasznosabb.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.04.02. 09:29:07

@Bebbi: Tilmir sem dobálta a svájci sapkáját :). Neked mi nem tetszett?

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.04.02. 09:29:44

@zöldeketbeszélek: Annál csak az volt a durvább, amikor a gyerekem tanulta a törit, és még a Gy. Ferkó volt a góré, a Szli Kati meg a Házelnök a tananyagban, holott közben már váltás volt...
:D
Ja, meg a föci könyvben: "Szovjetunió Európa legnagyobb országa". Mindez a 2000-es évek elején...
:D

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.04.02. 09:30:43

@M. Péter: Ha kihívod a szerelőt, mert elromlott a mosógéped, biztos, hogy erről akarsz vele beszélni?
:D

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.04.02. 09:35:08

@svájci sapka (ch): Te jó ég...
A tegnapi diskurzus után amúgy is félek, hogy mit fog a gyerekem tanulni az iskolában...ráadásul kisgyerekes barátaim sem kecsegtetnek semmi jóval.

Latcho Rom 2014.04.02. 09:47:56

Stilárisan nagyon nem fogott meg a poszt, tartalmilag..további sikereket.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.04.02. 09:51:10

A világ állami e tekintetben pár csoportra oszthatók:

- 1. Ahol az átlagbér nem elég a biológiai önfenntartásra sem,
- 2. Ahol az átlagbér elég a biológiai önfenntartásra, másra nem,
- 3. Ahol az átlagbér elég a biológiai önfenntartásra, s alapvető szociális szükségletekre,
- 4. Ahol az átlagbér elég a biológiai önfenntartásra, s széleskörű szociális szükségletekre,
- 5. Ahol túlfizetik az embereket, s az átlagbér elég befktetésre, megtakarításra is.

Mo. a négyes csoportban van, míg Svájc az ötösben.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.04.02. 10:02:06

@svájci sapka (ch):

Sok magyar amikor átmegy Szlovákiába, még manapság is a "csehekhez" utazott. De olyan is van aki manapság "Jugóban" nyaral.

Herr Géza 2014.04.02. 10:05:07

@sbeax: Ujjuj, ez a freudi elszólás mintapéldánya: ".... halott Magyarországról," :DDDD

Herr Géza 2014.04.02. 10:07:16

@maxval a gondolkodó birca: Ha Mo a négyesben van, akkor definiáljuk már az alapvetö és a széleskörü szociális szükségleteket...

Herr Géza 2014.04.02. 10:10:02

@svájci sapka (ch): :D Tudod, nálam alapbeállítás az agyamban a nyelvi korrektúra üzemmód. Csak a hangos hisztihez (ld. Eddie) való kapcsolódást blokkoltam.... :DDD

Latcho Rom 2014.04.02. 10:10:34

@@zöldeketbeszélek: Már készitik a gonosz komcsik Marx Engels összesét, lecserélni hoffman rózsi meséit..

Buuuuuuuuuuuuu scary shit!

hüje.

Latcho Rom 2014.04.02. 10:11:47

@maxval a gondolkodó birca: Nem fogom az agyam felbacni ma rajtad, jusztse.

Evain 2014.04.02. 10:13:22

@sbeax: Szomorúan láttam, hogy te is kifogtál egy fasza családot. :( Nem csoda, hogy ilyen rossz híre van a bentlakásos szitterkedésnek...

Jó volt olvasni, főleg a személyes sztorikat. A következőbe is írj ilyeneket! :)

Közlekedésről jut eszembe, lehetne ilyen témát is gyűjteni. Pl ki hogyan, miért és hányszor szállt rossz járműre az új lakhelyén. :D

Herr Géza 2014.04.02. 10:13:35

@sbeax: Nem szokásom trollososkodni (sic !), de sztem soha nem volt az EU/CHF árfolyam 1,5 körül. De azért utánanézek.....

Gilda66 · http://azeletgenfbenmagyarkent.blogspot.hu/ 2014.04.02. 10:14:12

@zöldeketbeszélek: Hát én sokkal előbb érettségiztem, de 56 is érettségi tétel volt, igaz még ellenforradalomként...

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.04.02. 10:14:31

@Herr Géza:

Alapvető: ami kell egy átlagember szellemi életéhez, pl. tudjon tévét nézni, egy újságot elolvasni, havonta egyszer moziba menni, legyen internet hozzáférése, havonta elmenni étterembe, stb.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.04.02. 10:15:15

@shakti_rom:

Nem is ajánlott, mert ezek az objektív tények.

Objektív tényeken meg kár mérgelődni.

Herr Géza 2014.04.02. 10:16:34

@sbeax: @Herr Géza: BOCS!!! Benéztem, tényleg annyi volt. Öregszem, no... :DDD

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.04.02. 10:16:57

@zöldeketbeszélek:

Lám, a Szovjetúnióban ez is másképp volt. Ott a tavalyi pártkonkresszus is már benne volt a tananyagban.

Én 1985-ben érettségiztem, szovjet iskolában.

Latcho Rom 2014.04.02. 10:18:39

@maxval a gondolkodó birca: yeah right.
:)

Viszont a tegnapi Vidnyánszky intervjú érdekes a Fridin.

www.atv.hu/videok/video-20140402-friderikusz-2014-04-01

szakasz2 2014.04.02. 10:19:51

@sbeax: Az írás alapvetően jó volt, de azért a svájci időjárás no meg Bern leszólása elég erős. Jó, az időjárás kedvelése szubjektív, de szerintem ez nem nyirkos hideg, hanem enyhén (reggelente pedig kifejezetten) alpesi levegő, friss, párás és persze némileg hűvösebb, mint pl. Mo-n. De nálunk nem kérdés, hogy ez sokkal kellemesebb nyáron, mint a 40 fok csontszáraz, poros levegő Mo.-n

Bernnek pedig gyönyörű óvárosa van, nem véletlenül az UNESCO Világörökség része. Ha ez neked szürke, akkor Budapest sötétszürke.

Herr Géza 2014.04.02. 10:20:05

@maxval a gondolkodó birca: Akkor hogy a túróba kerülünk mi a négyes csoportba. Még a hármas is necces (havonta mozi+étterem - egykeresös, gyerekes családoknál átlagbérböl ? Szerintem éppenhogycsak-csak...)

Latcho Rom 2014.04.02. 10:21:14

@maxval a gondolkodó birca:

Ojvéh córesz..

Döntsük most el, hogy ma te fogod itt a kedélyeket borzolgatni, vagy én..
:)

Herr Géza 2014.04.02. 10:21:52

@svájci sapka (ch): Nekem is gyanús volt, de olyan voltam tényleg, mint az egyszeri troll. Elöbb írok "okosat", aztán gondolkodok... De már be is ismertem (ld. feljebb)... :DDD

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.04.02. 10:24:52

@shakti_rom:

Majd megosztjuk egymás kozott a nagy feladatot...

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.04.02. 10:27:51

@Herr Géza:

Ha egy családnak luxusköltségei vannak, akkor nyilván nem marad pénz.

A magyar átlagcsalád fő baja: az ötös szint felső mezőnye szerint akar élni, de a jövedelme csak a négyes szint alsó felét engedi meg. A hiányt hitelből pótolja, majd a hiteltömeg rázuhan egy idő után a családra.

Latcho Rom 2014.04.02. 10:28:03

@maxval a gondolkodó birca: Zöldi lefárasztott tegnap alaposan a sablonos baromságokkal.

Tied a doboz, áll fel rá Leon Trollsky.

Hari Seldon 2 2014.04.02. 10:29:21

@zöldeketbeszélek:
Valószínű, hogyazt azért tudták, hogy Magyarország egy állam.
Ennél többet szerinted hol tanítanak róla? Egyáltalán van amit érdemes tudni róla? (Nem, nem neked, vagy a magyaroknak, hanem miről ISMERT a világon igazán. Mert kb semmiről)
Talán még azt hogy mi a fővárosa 11 éves korában megtanítják neki, és kész.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.04.02. 10:29:46

@Herr Géza: @shakti_rom: bassza meg fiuk! Mar szamtalanszor megbeszeltuk hogy ezekre SENKI nem reagal a blogrol! Figyeljetek erre oda letszi.

Mindannyian tudjuk hogy a sajat tevkepzeteit szajkozza mert magat meg kell gyoznie hogy miert olyan frenetikus a Balkanon elni. Mindannyian tudjuk hogy nevetseges baromsagokat beszel, de nem szabad ra reagalni mert maxval csak egy "attention whore" pont ezt akarja kiprovokalni.

Ne basszuk mar el ezzel a beszelgetest minden nap! Plane nem egy kivalo poszt alatt! Letszi! :)

Shebelle 2014.04.02. 10:30:12

Hát egyetértünk, nem túl naprakész a magyar iskolaügy, ami a tananyagokat illeti: egy alapképzésben veszek részt 4/7 féléves, szoval az Alternatív energiaforráások c.tantárgybol a '90-es évekbeli adatokat, infokat adta le majd kérte számon a tanár. Azért ez majd 20év nem semmi egy ilyen tantárgy mellett(mondjuk a matematikánál ez nem oszt s nem szoroz). Csoda, hogy nem akarnak a "gyerekeink" tanulni?! Elavult, a már nem aktuális anyagok megtanulását senki nem szereti....

La Pantera 2014.04.02. 10:31:29

Nagyon tetszett az írás, gratulálok!
Hát Svájc... nemrég voltam ott, (Zürichben) és teljesen beleszerettem, nagyon megfogott!
Az árak Németországhoz képest elég húzósak voltak. Egyébként mennyi ott egy átlagfizetés, mondjuk egy tanár vagy eladó esetében?

Herr Géza 2014.04.02. 10:32:56

@svájci sapka (ch): A "soha nem volt" eleve bruttó hülyeség volt, azt meg közben elfelejtettem, hogy a poszterina 2002.-ben ment ki, akkori a sztori..
Ahogy mondani szokták: a többi stimmel.....
Kárpótlásul küldök egy magyar (újabb) hivatali gyöngyszemet:

kepfeltoltes.hu/view/140402/termeszetes_szemely_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

Mert mint tudjuk, vannak természetes személynek látszó állatok is pl. .... :DDD

Hari Seldon 2 2014.04.02. 10:33:11

@Zka:
Ezt nem értem. Lehet, hogy én vagyok a földönkívüli, de én az ilyen helyzeteknél még inkább kíváncsi leszek, hogy mi az isten ez. (nem pont konkrétan a csapra gondolok)
Aztán meg ha sikerül valami, baromi büszke vagyok magamra, hogy találtam megoldást.

Herr Géza 2014.04.02. 10:34:16

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: Parancs, értettem !! (vigyázállásban) XDDDD

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.04.02. 10:35:04

@shakti_rom: Elfelejtettem szólni, de most megteszem. Szűrlek, Shakti, másba rúgdoss bele.

Herr Géza 2014.04.02. 10:36:27

@La Pantera: Gondolj "sok"-ra és szorozd meg kettövel..... :))))
De gondolom majd az illetékes elvtársak/elvtársnök megmondják.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.04.02. 10:36:32

@Gilda66: Úgy látszik időbe telt az átértékelés és ennek formába öntése a tanulóifjúság számára :).

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.04.02. 10:37:11

@Herr Géza: Fátylat rá, te nem szoktál trollkodni. Bár mindenki csak ennyit tenné. Egyébként én sem vagyok annyira naprakész, a múltkor beszélgettem róla valakivel, akkor néztem utána. :)

A kép meg :D
Hm... biztosan "sokat" tanult, aki a nyomtatványt szerkesztette.
:D

tanato 2014.04.02. 10:37:21

@maxval a gondolkodó birca: mandiner.hu/cikk/20140402_putyin_belulrol_bomlasztana_az_eu_t
Érdekes video Putyin és a Jobbik kapcsolatáról,neked ajánlom mint nagy Putyin fannak,a Cár Futárjának,eszembe jutott rólad a Verne könyv címe.

Aye aye 2014.04.02. 10:39:34

Feltétlen érdekel a folytatás, naná Svédország érdekelne igzán!!!

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.04.02. 10:40:09

@La Pantera: A bérek nagyban függnek az iskolázottságtól, a munkában eltöltött időtől, és a betöltött státusztól is. Egy bolti eladó nem keres túl sokat, 3-5 ezer között.
Egy tanár már más, itt egy cikk róla:
www.tagesanzeiger.ch/digital/daten/Lehrerloehne-Maximalloehne-bis-fast-180-000-Franken-pro-Jahr/story/11075308

Latcho Rom 2014.04.02. 10:40:19

@tanato: Kiköptem a kávét a cár futárján :)))

Nem gondoltál még standup comic karrierre? :D

Herr Géza 2014.04.02. 10:41:37

@svájci sapka (ch): "...biztosan "sokat" tanult, aki a nyomtatványt szerkesztette." De még mennyire...!? Közjegyzö által kibocsájtott hivatalos címeres-pántlikás nyomtatvány (elárulom: standard fizetési meghagyás....)

Latcho Rom 2014.04.02. 10:42:14

@zöldeketbeszélek: Ugyanezt írtam neked a facebookon.
Ami sok az sok.

Gizi06 2014.04.02. 10:42:23

@maxval a gondolkodó birca: Ne jaragudj, de miert fizetnek tul az embereket?
Nem tanultad meg meg, hogy a kapitalizmusban a munkaerödet adod el? Svajcban pedig mar regota kapitalzmus van , a dolgozok mar kiharcoltak egysmast, a svajciak meg egyebkent is sporolosak...---szoval nem ertek veled egyet .

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.04.02. 10:42:58

@Hari Seldon 2: Mondjuk a kontinens első villanymotor által hajtott földalatti vasútja? Csak így hirtelen...Bár neked gondolom mindegy, mert Mordor ez, akármit is mondok.

Hari Seldon 2 2014.04.02. 10:43:03

„Gondoltam is, hogy ezek nem normálisak. 1999-ben mikor már vannak gépek vagy legalább nyeles kefe, ezek körömkefével mossák a hidat!? De lehet, hogy csak szívatás volt.”
Természetesen szívatás volt. A közmunka hatékonysága nem megfelelő. Arra kell, hogy nehogy jól érezze magát a dolgozni nem akaró. (aki meg keresne munkát, azt tényleg szívatják)
„Gümlingenben dolgoztam, 20 perces vonatozásra Berntől. Amikor először utaztam ezzel a vonattal egyedül, bizony megjártam. Addig mindig állt valaki a megállóban. Most meg nem. Jött is a vonat.
Addig mindig kinyílt az ajtaja (gondoltam a vezető kinyitja). Hát nem! Állt a vonat a megállóban, meg álltam én is. Aztán elindult a vonat. Nélkülem! Nekem meg sírhatnékom támadt, mert felfogtam, hogy olyan béna vagyok, hogy még egy vonatra sem tudok felszállni.”
Ezért miért sírtál, valaki várt és lekéstél a találkozóról? Komolyan kérdezem. Szerintem tök jópofa, hogy megint valami érdekes élményben lett részed, és megtanultad. Velem is előfordult már ilyen itt, amikor kijöttünk Lotaringiába. Itt a közlekedési lámpáknál van egy hülye narancssárga kiegészítő villogó lámpa, kis ívre jobbra. Ha a nagy lámpa piros, de lekezd villogni a narancssárga, mehetsz jobbra. Na, az első két hónapban csak vártam és vártam, amíg a rendes lámpa zöld lesz. Párszor dudáltak, de én rendíthetetlenül markoltam a kormányt. Aztán egyszer eszembe jutott, hogy követni kéne egy autósiskolás autót. Mentem is mögötte egy ideig mindenfelé, és megtanultam a helyi kreszt. marha jól esik.
„Mit tudok még mesélni Svájcról, amit még nem mondtak el itt a blogon? Hát például azt, hogy a svájci posta előtt le a kalappal. Mikor megtudtam, hogy jönnöm kell, mert nem kaptam meg a papírokat, már csak három hónap volt vissza.”
A posta tényleg érdekes. Mármint a magyar. A képeslap Magyarországra 4 nap, visszafelé Franciaországba 10 nap. Ki érti ezt?

Megint hosszú volt. Bocsánat.

tanato 2014.04.02. 10:43:42

@shakti_rom: Bircáról eszembe jutott a Verne regény,olvastam is és meg is néztem egypár filmes feldolgozást is.Birca nagy rajongója Putyin Cárnak,persze rajta kívül még vagy százmillió + ember,otthonában,nagyon nagy a népszerűsége.

2014.04.02. 10:43:49

@zöldeketbeszélek: en sem emlekszem tananyagra 45 utanbol gimnaziumi anyagbol.
Ha kimesz a Feny utcai piacra, hantan tudjak szerinted megmondani, hogy hol van Gruzia?
Egyebkent ezzel ugy vagyok, hogy a lexikalis tudas arra jo, hogy a pub quizben a csoportom nyerjen.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.04.02. 10:45:16

@Herr Géza: Hm... erre mondom én mindig a magyar oktatással kapcsolatban, hogy nem minden az, aminek látszik... :(
A papír nem jelent tudást (tisztelet a kivételnek).

tanato 2014.04.02. 10:46:19

@maxval a gondolkodó birca: mandiner.hu/cikk/20140402_putyin_belulrol_bomlasztana_az_eu_t
Itt van még hogy az USA újság szerint melyik szélsőjobbos pártokat támogatja Putyin Európában.Van neked benne csemege a szélsőjobbos Bolgár Támadás pártja.

Hari Seldon 2 2014.04.02. 10:46:28

@zöldeketbeszélek:
Na most mondd.
Szerinted hány és hány száz hasonló "kontinens első ez meg az" van ebben vagy abban az országban?
Szerintem meg sem lehet számolni. Hol volt a legelső alagút. Legelső szervátültetés. Stb. Legelső ágyú. Mit tudom én. Szerinted ezt így valaki számon tartja?

Mármint eltekintve természetesen Bicától...

Latcho Rom 2014.04.02. 10:47:02

@tanato: Lehet Vernét felnőttkorban olvasni? Nem próbáltam 12 éves korom óta.

tanato 2014.04.02. 10:50:07

@shakti_rom: Magát a regényt én is kamaszkoromban olvastam,de a filmeket már később néztem meg.

2014.04.02. 10:50:34

@shakti_rom: Mert muszáj belekötnöd az élő fába is, azért :P

Engem érdekelne a folytatás.

La Pantera 2014.04.02. 10:52:29

@svájci sapka (ch): ez nem semmi, jó lehet ott tanárnak lenni...:) gondolom a gyerekanyag se rosszabb, mint máshol. Érdekes szembeállítani a tegnap belinkelt magyar tanári és óvónői fizetési táblázattal :(((

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.04.02. 10:52:32

@Gizi06:

A dolog nem ennyire egyszerű. Hiába "harcolsz ki" valamit, ha már nincs pénz a megfizetésére. Ez a jövő. A nyugati bérek esnek drasztikusan, ez teljesen törvényszerű.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.04.02. 10:53:49

@tanato:

A "rajongó" rossz szó, nem rajongok senkiért. A helyes szó: jó politikusnak tartom, aki sokat ért el kevés idő alatt.

2014.04.02. 10:54:15

@La Pantera: Nemrég olvastam valahol, hogy a Lidl (ha még jól emlékszem) eladók esetében 4000 frankra emelték a bérüket. Hogy most bruttó vagy nettó, arra már nem emlékszem, és nyilván az üzletvezető többet keres. Az árak viszont tényleg magasabbak, mint Németországban, a határ mellől járnak is át bevásárlókörútra.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.04.02. 10:54:51

@Hari Seldon 2: Az adott területen mozgók gondolom számontartják. De bárhonnan lehet mondani olyan dolgot, ami érdekes Magyarországról. Geológia, orvostudomány, növénytan, építészet stb. Ma már nincsenek polihisztorok és nem is elvárás, hogy mindenről mindent tudj. De amit mondtam, minden országra érvényes. Az hogy te, aki itt születtél, itt nőttél fel, nem tudnál olyat mondani Magyarországról, ami érdekes lehet egy külföldinek, nem Magyarországot minősíti.

tanato 2014.04.02. 10:55:11

@maxval a gondolkodó birca: 444.hu/2014/03/27/a-jobbik-es-europa-szelsojobboldali-partjai-putyin-nyugati-szovetsegesei/
Na most sikerült belinkelni az euzópai szélsőjobbos pártokat akiket az amerikai újság szerint PUtyin pénzel.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.04.02. 10:56:14

@charlieharper [seoul, south korea]: Nem lexikális tudásra van szükség, hanem egyfajta européer látásmódra (ha jól fejezem ki magam).

tanato 2014.04.02. 10:58:19

@maxval a gondolkodó birca: Az biztos,nagyon jól politizál,nem véletlen hogy imádják a hazájában.Ráadásul még az országát is sikerült gyarapítania Krímmel,mint anno Horthy, őt is a terület gyarapításért imádták.

Bebbi 2014.04.02. 10:58:20

@zöldeketbeszélek: Nem nagyon akarok ebbe belemenni, inkabb orulok annak, hogy rajtam kivul szinte mindenkinek tetszett. Megerdemli a posztolo, hogy inkabb a pozitiv velemenyekkel foglalkozzunk. :-)

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.04.02. 10:58:53

@tanato:

Messze van nagyon Putyin a szélsőjobbtól. Ez csupán egy taktikai jelenség, hogy az európai szélsőjobb egy része mostanában Putyint támogatja.

Mondjuk BG esetében ez nem furcsa, mert a bolgár nacionalizmus hagyományosan oroszpárti.

Amikor a mai modern Bulgária újra létezni kezdett (1878), a hagyományos felállás mindig az volt, hogy a jobboldal oroszpárti volt, a baloldal meg oroszellenes. BG egyik leghisztérikusabb oroszellenes politikusa a XX. sz. elején a Bolgár Kommunista Párt alapítója volt. (Persze, aztán a kommunizmus alatt titkolva volt oroszellenessége a hivatalos irományokban...)

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.04.02. 10:59:26

@La Pantera: Hát, ja....
Az eddigi tapasztalataim szerint kevesebb a probléma a gyerekekkel, mint otthon.
Fogalmam sincs mennyi a kötelező óraszámuk, de minden nap ott vannak minimum reggel 7-től, du. 5-6-ig.
Az órákra készülnek, már csak azért is, mert sokkal gyakorlatiasabb az oktatás. Stb.
Kvázi, megdolgoznak a pénzükért.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.04.02. 11:02:14

@tanato:

Más a helyzet. Nagyon más.

Horthyt nem imádta különösebben senki, csak egyszerűen nem volt alternatívája abban a korban. A polgári erőket Károlyi nevetségessé tette, így ők eleve nem voltak kormányképesek. A legitimistákat pedig az Antant nem engedte. Így csak Horthy maradt. Később meg egyetlen komoly ellenzéke a nyilasok lettek, akikhez képest ismét Horthy volt a kisebbik rossz. A komcsikat meg mindenki utálta.

La Pantera 2014.04.02. 11:04:12

@svájci sapka (ch): igen, ez (lenne) a normális. Tisztességgel elvégzed a munkádat = meg vagy fizetve rendesen.

2014.04.02. 11:05:00

@Bebbi: Engem is érdekel, tényleg, hogy mi nem tetszett? Amit Bernről írt? Mert látom, hogy ez még pár embernek szintén nem.

La Pantera 2014.04.02. 11:05:15

@Pink Petsch: Asszem a Lidl Németországban is többet fizet a dolgozóknak, mint más diszkont áruházak.

Latcho Rom 2014.04.02. 11:07:34

@Pink Petsch: Sajnos nem tetszett a stíl, mintha digger uziból kilőtt egysoros majomkodását olvastam volna.
Hazudjak inkább?

Bebbi 2014.04.02. 11:07:58

@Herr Géza: Akkor Neked egy kinszenvedes lehet Svajcban idot eltolteni... :-) Tenyleg, mennyire zavarja a fuledet az itteni nemet? Illetve az mennyire zavaro, amikor mondjuk a helyiek megprobalnak Hochdeutschul beszelni, de azert nyilvan nem olyan lesz, mint Nemetorszagban?

macamuca [IHUN] 2014.04.02. 11:09:08

@sbeax:
Jó írás, várom a folytatást-folytatásokat! :)

@zöldeketbeszélek:
"Én 1995-ben érettségiztem és még akkor is csak 1945-ig tartott a történelemtankönyv anyaga... "

'87-ben végeztem az ipariban, akkor a szakmunkásvizsga töri tételei úgy néztek ki, hogy 20 tétel 1945-ig, plusz 2 a későbbi időszakról: egyik témája a KGST, másik a Varsói Szerződés, mindkettő igen rövidke.... (naná, hogy ezek egyikét húztam :D )
Később estin elkezdtem a gimit, mi voltunk az első olyan évfolyam, akik (országos változás volt) hajszálra ugyanazt a tananyagot "kaptuk"-tanultuk, mint a nappalisok (előtte az estis tananyag rövidebb-egyszerűbb volt, mint a nappalisoké, merthát "munka mellett elég azt is megtanulni"...), mondván, pont ugyanarra jogosít fel az érettségi bizi bennünket is, mint a nappalisokat (felsőoktatásba jelentkezés-tanulás, és ott nem volt különbség estis-nappalis tananyag között) = reális és jogos, mi több, időszerű változtatás volt, szerintem.
Tehát '94-ben érettségiztem, akkor is '45-ig szólt a töri-tankönyv anyaga, ugyanakkor a tananyag és a tételek tovább: fénymásolt lapokon kaptuk meg a töritanártól az anyagot, amiből nekünk kellett tételeket kidolgozni.
Igaz, szerencsésnek mondhatom magamat, mert minden sulimban jó töritanáraim voltak...

Kolléganőktől hallott sztorik alapján nem sok jóval tudlak biztatni, mint leendő iskolásgyerek szülőjét. Napi tornaóra van, tornaterem nincs = a gyerek mindennap cepeli tornacuccot (is...), aztán udvaron játszás-futás-stb a tornaóra "anyaga", nagyobbaknál az iskola körüli (!!) futás (járdán, meg ahol tud, de legalább méri az időt a tanár....), majd foci-kézilabda az udvar betonozott "pályáján".
Egésznapos iskola: kötelezni akarják a menza befizetését (mármint adott iskola, nem központi előírás), merthát enni kell a gyereknek, csak éppen nem eszi meg a menzakaját a gyerek=pénzkidobás. Otthonról vitt főtt étel tárolására nincs hűtő sem, meg nem is engedik = vita tárgya az is, hogy pld a rántottszelet+rizs kombó reggel 7-kor a hűtőből kivéve 12-ig megromlik-e hűtés nélkül a gyerek táskájában... (a parizeres szendvics miatt nem aggódik a tanerő...)
Wc-papír, szappan, kéztörlő nincs, néhol szednek be pénzt effélére (no komment...), de ez sem garantálja, hogy akkor lesz: szülői értekezletre menő kolléganő elment a mosdóba is, említettek közül semmi nem volt, amikor rákérdezett, hogy akkor mégis miért kell havi 300 ft.-ot erre fizetni (nem az összeget sokallta), akkor a válasz az volt, hogy azért nincs, mert a gyerekek feszt elviszik... (ja, a gyerekek....).

Nagyon sok múlik azon, hogy milyen a suli, a tanár, mert pénz semmire sincs (kréta, fénymásolópapír, szappan, stb), elvárások vannak (a tanárok felé is, jócskán = minden okés a suliban, miközben pontosan tudják, hogy nem egészen...): nehéz lesz megszerettetni mostanság a sulit egy elsőssel :(((
(nem ijesztgetésként írtam le mindezt, de a saját valamikori tapasztalataid semmit nem érnek = teljesen más minden, körülményekben is, módszertanban is, mindenben. Pld az osztást annakidején megtanultam, lányom teljesen másként tanulta, nem értette, sírt, merthát ő szokta tudni a matekot, és ezt most nem érti. Gondoltam, elmagyarázom neki: elkezdtem, ahogy én tanultam. A gyerek csak nézett: ez mi?? Mert ő teljesen máshogy tanulja. Ezt meg én nem értettem. Megkértem a tanárját, mutassa meg: megtette. És én csak lestem: ha ezt nekem is így kellett volna megtanulni, én se tudnék papíron osztani... Megkérdeztem a tanárt, hogy ha az én régimódi módszerem szerint mutatom meg a lányomnak, és úgy érti-tdja majd, akkor csinálhatja-e úgy a felméréskor? Azt mondta, igen, hisz az eredmény számít, no és ő tudja, hogy másként is lehet, nem csak a tananyag szerinti módszer szerint. Innentől nyert ügyem volt: megggyőztem lányomat, hogy tanárnéni megengedte a másik módszer használatát is, és eme régi módi szerint kb félóra alatt megtanult papíron osztani.
Node ha tannéni a tananyag szerinti módszer elsajátítását kéri és várja el dolgozatban, akkor gond van: tán ma sem tudná, velem együtt...)

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.04.02. 11:10:53

@La Pantera: Annak ellenére, hogy nagyon sok pengeváltásom volt az otthoni tanerőkkel, valahol megértettem a dolgot." Minek törjem magam ennyi pénzért?"- volt a magyarázat a színvonalra.
Ugyanakkor kíváncsi lennék arra, ha mondjuk egy varázsütésre megsokszoroznák a fizetésüket, mennyiben változna a hozzáállás, változna-e egyáltalán. Lehetne- e tőlük követelni?
Ki lehet-e jönni ebből a posványból?

macamuca [IHUN] 2014.04.02. 11:10:55

Pardony a betűmenésért, enyhítő körülményként kéretik betudni, hogy rég produkáltam effélét.
Ígérem, megpróbálok uralkodni magamon a továbbiakban :))))))

2014.04.02. 11:12:19

@La Pantera: Fuhh, hát ezt nem tudom. Nem tudom, hogy egy Rewe vagy Edeka vagy Kaiser's (ezek eléggé drága diszkontok, már a Lidl. Norma, Penny és társaikhoz viszonyítva), mennyit fizetnek egy átlagos alkalmazottnak. Azt viszont tudom, melyik fizet a legszarabbul, az Aldi. Jellemző, mi? Má, hogy a legrosszabban fizetőt ismerem ;).

Latcho Rom 2014.04.02. 11:13:26

@macamuca [IHUN]: :) je vous pardonne, szilvalé :)

Bebbi 2014.04.02. 11:14:43

@Pink Petsch: Jo, de csak roviden. Nekem ez a stilus nem jon be, amikor szinte minden mondat csak 3-4 szobol all. Van akinek ez tetszik, van akinek meg nem. De nyilvan ez nem egy nagy kaland.

Aztan amit Svajcrol irt, hogy milyen az eghajlata. Egyszeruen nem ertem, hogy hogyan lehet Svajcrol, mint egy eghajlatrol beszelni. Bernben valamilyen az eghajlat, Baselben egeszen mas, Lausanne-ban is mas es Locarnoban is. Olyan, hogy tipikus svajci eghajlat egyszeruen nem letezik.

A posta meg... El tudom kepzelni, hogy annak idejen meg mas volt, de mostanra elegge megdragult. Egy 20-25 kg-os csomag Magyarorszagra a posta honlapjanak szamitasa szerint CHF 96 minimum, ilyen 6-10 munkanapot vesz igenybe a kiszallitas. Szoval, olcsonak azert nem neveznem.

Es noha en Bernert nem kulonosebben vagyok oda, de azert a belvarosa kifejezetten szep, a folyo gyonyoru es a Mackok meg egeszen kulonlegesek. Most is van peldaul uj pici macko, nagyon aranyos. :-)

www.bernerzeitung.ch/region/bern/Warum-Baer-3-und-Baer-4-keine-Namen-bekommen/story/16567168

**mimi** 2014.04.02. 11:15:20

nekem tetszett az írás, várom a folytatást! :)

2014.04.02. 11:15:29

@shakti_rom: Előbeszéd, tudod. Írásban visszaadva ;) Nekem nincs bajom vele, megvan az az előnye, hogy érezheted, a posztoló ott ül veled szemben, és mesél.
Persze, tudom, nem eléggé kifinomult :P

macamuca [IHUN] 2014.04.02. 11:22:27

@Herr Géza:
@svájci sapka (ch):
természetes személy = magánszemély
jogi személy = cég

Jogi kategória, bankok is használják, régóta = nem "friss találmány".
:D

@shakti_rom:
Lehet. Néha megmosolyogtat, máskor elgondolkodtat, de leköt = érdemes.
Hangulat, személy/érdeklődés és konkrét mű függvénye, de nyugodt szívvel ajánlom: keresgélj a régi kötetek között :)

2014.04.02. 11:23:02

@Bebbi: Hm, valami ilyesmire gondoltam. De tényleg ;). Igen, ez az időjárás cucc, kissé meglepett engem is, mert olyasmi, mintha valaki Rostockban élne, és arról írna, hogy Németországban még májusban is eléggé hűvös, szeles az idő, holott közben délen fő meg a nép ;). Mna, de neki így jött le, Svájc több részét nem ismerte.
Nekem tetszett, hogy olvashattam arról, milyen volt a helyzet az EU csatlakozás előtt.

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.04.02. 11:23:08

De ha Svájc iyen gazdag miért mondogatta nekem a DieNanny hogy egyedül ne menjek? Egyedül is menne akkor a havi 1000 eur nem? Normális lakással, egyedül. Mekivel. Ez fontos! M-E-K-I.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.04.02. 11:23:57

@Bebbi: Az időjárást én is nehezményeztem, de ez egyéni megítélés, én spec. jobban szeretem, mint az otthonit. :)

Nem tudom, hogy mennyi volt régen a csomagküldés (ezért nem is írtam rá semmit), de a múlt héten adtam fel egy B5 méretű könyvet (levélként nem vették fel, csak csomagként), 15 (!) frankot fizettem érte, és 5 munkanap alatt ért oda.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.04.02. 11:24:58

@macamuca [IHUN]: Nézd meg még egyszer a képet ! Mi van zárójelben? Mi azon mosolyogtunk...
:D

Bebbi 2014.04.02. 11:26:22

@svájci sapka (ch): Vagyis dragabb volt, mint a konyv maga. :-(

**mimi** 2014.04.02. 11:26:44

@házelőtthinta:
hinta bakker, tanuljál és akkor egyedül is menni fog!!!!
Műtősnőként keresett havi 4000 eurot...
mondták már , hogy 1000-ből nem lehet megélni, csak tudják:)))

Latcho Rom 2014.04.02. 11:27:23

@Pink Petsch: Mert téged azé csiplek mert egy frányafinom úrilány vagy, mi? :)

elöntött a flu..tuti a zölditől kaptam tegnap :)

HHHHHHhaaaaaapci.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.04.02. 11:29:22

@házelőtthinta: Van egy mondás, tanulj tinó, ökör lesz belőled.
Akinek nincs végzettsége, annak Svájc sem aranybánya.
Pláne nem a M-E-K-I.
Mellesleg, itt annyira nem menő Mc.-be járni, de dolgozni se.
:(

Latcho Rom 2014.04.02. 11:30:26

@macamuca [IHUN]: Nesbót olvastam én is :)

N em is tudom hogy van-e Verne a háznál, sok könyvet kihoztumk, magyar irodalom főleg..Krudyn kivül nemigen olvasok magyarul..

2014.04.02. 11:33:44

@shakti_rom: Ebbe most nem menjünk bele, talán ;)
Egészségedre!

2014.04.02. 11:36:47

@**mimi**: Ezerből, már euróból, Németországban sem nagyon lehet megélni. Itt s csak túlélésre elég ez a pénz, már ha nem társbérletben akar élni az ember. Igaz, több mindent megengedhet magának valaki 1000 euróból, 100 000 forintból otthon, de azért túl sok perspektívát nem nyújt.

Bebbi 2014.04.02. 11:37:43

@házelőtthinta: Csak tippelni tudok, de mondjuk tegyuk fel, hogy CHF 3,000-et kapsz a mekiben.

Ebbol nem nagyon fogsz adot fizetni (marmint nem kell, mert olyan alacsony osszeg),ugyhogy vegyuk akkor a kotelezo levonasokat (AHV/IV, BVG, etc.) legyen mondjuk 10% osszesen (ez ugye a BVG-tol fugg es fogalmam sincs, hogy ekkora fizetes eseten mekkora osszegrol beszelunk). Akkor marad nalad CHF 2,700.

Ebbol ki kell fizetni a Krankenkasset, legyen mondjuk CHF 400 (van nemileg olcsobb is, de akkor magasabb lenne az onreszed es az elejen nem biztos, hogy erdemes ezt a kockazatot bevallalnod). Marad akkor CHF 2,300.

Kicsi lakast talalni mar CHF 800-ert is, nyilvan nem a belvarosban, de azert kezdetnek megteszi. Vagyis maradna CHF 1,500 elni.

Ha a mekibol tudsz kajat szerezni olcsobban (vagy ingyen?), akkor azon sokat tudsz sporolni, persze, nem biztos, hogy tul jot tesz a szervezetednek. De CHF 1,500-bol biztosan meg tudsz elni egy normalis szinvonalon. (Par egyeb koltseg: berlet, telefon, internet, tv, ... - ezekre mondjuk szamithatsz egy CHF 200 - 250-et minimum.)

Viszont szerintem ennyi penzbol sporolni csak ugy tudsz majd, ha tulajdonkeppen nem is nagyon elsz, ami nem tudom mennyire jo otlet, ha mar egy ilyen orszagban elsz.

tanato 2014.04.02. 11:40:33

@maxval a gondolkodó birca: Persze Putyin nem szélsőjobbos csak az uniónak akar keresztbe tenni hogy támogatja őket.Viszont nacionalista a javából,na meg keménykedő erőpárti és ez nagyon tetszik az oroszoknak.
Horthy viszont az irredentára alapozta a politikáját és ezért viszonylag népszerű volt a Trianon utáni sokkban lévő magyarok körében/a határon túliak körében méginkább./

Hari Seldon 2 2014.04.02. 11:40:34

@zöldeketbeszélek:
De bizony tudnák, csak látom a léptékeket, és látom, hogy mit érdemes megemlíteni onnan.
Nyilván aki bent él egy "belterjes" zárt közösségben, az csak azt hiszi, hogy ez mindannak az alfája és omegája.
Én ezért is (főleg ezért) akartam eljönni onnan.
Magyarokra igaz a Zelk Zoltán gyerekvers:
"Gólya, gólya, hosszúláb,
hol kezdődik a világ?
– A tó szélén ring a nád,
ott kezdődik a világ...
Gólya, gólya, hosszúláb,
hol ér véget a világ?
– Ha az a tó enni ád,
egy tóból áll a világ."

madscientist 2014.04.02. 11:40:58

@svájci sapka (ch):

"Az időjárást én is nehezményeztem, de ez egyéni megítélés, én spec. jobban szeretem, mint az otthonit. :)"

Ha már időjárás....egy idő után csak azt 'nehezményeztem', hogy (otthonihoz képest) elég későn jön a tavasz és korán a tél, mindamellett, hogy tisztában voltam már az érkezésemkor is a különbségekkel és feszt hittem, hogy mennyire nekem való ez. Fenéket! :)
Igaz idén egy szavam sem lehet, hiszen nagyon korán tavaszodott, most is kellemes, száraz idő van szikrázó napsütéssel :) Tavaly meg ugye még májusban se akart tavasz lenni, csak eső és hideg és eső és hideg :s

Hari Seldon 2 2014.04.02. 11:43:57

@Hari Seldon 2:
Főleg a vers utolsó két sora a lényeg.

Herr Géza 2014.04.02. 11:44:22

@macamuca [IHUN]: Kiskezedet csókolom, azért én sem ma jöttem a hathúszassal.... Történetesen müszaki létem ellenére is tudom mia természetes és a jogi személy !!! A lényeg a zárójelben lévö magyarázat volt "(ember)". Tetszik már érteni ? Humorérzék ma nuku ?? Jó, reggelt :DDDD

**mimi** 2014.04.02. 11:46:13

@Pink Petsch:
egyetértek....:)

csak hinta nem akarja felfogni ezt...

BonFire 2014.04.02. 11:51:19

@maxval a gondolkodó birca:
„A világ állami e tekintetben pár csoportra oszthatók:

- 1. Ahol az átlagbér nem elég a biológiai önfenntartásra sem,
- 2. Ahol az átlagbér elég a biológiai önfenntartásra, másra nem,
- 3. Ahol az átlagbér elég a biológiai önfenntartásra, s alapvető szociális szükségletekre,
- 4. Ahol az átlagbér elég a biológiai önfenntartásra, s széleskörű szociális szükségletekre,
- 5. Ahol túlfizetik az embereket, s az átlagbér elég befktetésre, megtakarításra is.

Mo. a négyes csoportban van, míg Svájc az ötösben.”

Szerintem inkább a 3-asban, vagy a 2-esben. Nekem például az utóbbi évtizedekben sosem volt egy pár cipőmnél több. Olyan nadrágom, amiben kimehetek az utcára, szintén 1 db van. Télikabátom is van egy, de átmeneti 15 éve nincs. Nem járhatok el szórakozni, egy moziba nem jutok el, mert nem tudom megfizetni a cirka 2000 Ft-os jegyet, plusz a vonatot, ami 1200-1500 Ft a legközelebbi megyeszékhelyre. Nem iszom, nem dohányzom, nem kávézom, egyéb addiktív szenvedélyem nincs, nem tartok fenn autót. Nincs újságelőfizetésem, sem hasonló „úri” passzióim. Kéthavonta egyszer eljutok fodrászhoz, az még belefér a költségvetésbe. Amire az összes pénz elmegy, az az ennivaló. Az egyetlen luxust ez a számítógép jelenti, amely összeköt a külvilággal, különben még szólnom sem lenne kihez, és a hírek sem jutnának el hozzám.

Azt hiszem, a felsoroltak egyike sem tartozik a luxus kategóriába, sem pedig a széleskörű szociális szükségletekbe. Nagyon alap dolgok ezek, és a környezetemben sokakat ismerek, akik ugyanebben a helyzetben vannak.

Alapvető szükségleteink, hogy nem halunk éhen és nem fázunk télen a lakásunkban. Ezek nem olyan nagy dolgok.

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.04.02. 11:51:28

@svájci sapka (ch): most lehet annyit spórolni egyedül vagy nem? Mert ha igen akkor nekem pl megérné. A kicsinyes vágyaim hamarabb teljesülhetnének.

Hari Seldon 2 2014.04.02. 11:52:05

@**mimi**:
Melyikre a sok közül?
Ma eddig szómenésem volt. :-)

(szerencsétekre, most már itt vannak a gyerekek, és nem lesz időn már annyira sokat szövegelni:-)

emiGrant 2014.04.02. 11:52:16

@maxval a gondolkodó birca: Sziasztok! Mar regen voltam errefele es az is lehet, hogy ez mar letargyalt tema, mert nem minden kommentet olvastam el eddig, de azert a birca 9 ora koruli kommentjet nem tudom szo nelkul hagyni. Egyre novekvo szazalek magyar van a maximum kettes kategoriaban, akkor ettol milyen "tenyek" alapjan negyes magyarhon? A realitas mar valahogyan kicsit mast bizonyit. Itt egy link, ma olvastam es talan azt bizonyitja amit itt irtam:
hvg.hu/gazdasag/20140401_Koran_halunk_es_apropenzt_keresunk

2014.04.02. 11:53:29

@**mimi**: Ó, hinta pajti sok mindent képtelen felfogni, kezdve azzal, hogy semmi sem jár. Csak úgy.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.04.02. 11:55:18

@házelőtthinta: Nézd, nem ismerlek, az igényeidtől függ.
:)
Sok mindenen lehet spórolni. Kaján, közlekedésen, rezsin.
Hogy mennyi marad, az egyéntől függ.
Ha az igényeid alacsonyak, lehet.

Herr Géza 2014.04.02. 12:03:26

@Bebbi: Ó nincs vele gondom. Meglepö módon én szeretem hallgatni a swyzerdütsch-öt (most vajon jól írtam ? :)) , nekem szabályos felüdülés az echt schwäbisch után, és némi akklimatizáció után értem is (a lényeget). Némi ottélés után szerintem még beszélni is tudnék, enyhe sváb akcentussal... :DD (vagy nem..).
Egyébként aki megérti a szász, sváb és bajor dialektust, annak a svájci már nem igazán nagy ügy. (Nekem ezeken kívül még volt szerencsém az osztrák, a berlini és a rajnai és északnémethez is, bár azok már gyerekjátéknak tünnek a hardcore szász-sváb-bajor-svájcihoz képest.
Egyébként az északnémet volt az elsö élményem (rádióban), hallgatom a müsort, nem értem, meg is jegyeztem, hogy milyen furcsa az az angol dialektus, olyan sok németes elem (pl. "ü") van benne. A végén kiderült, hogy az NDR "benszülötteknek" szóló "nemzetiségi" adása ment ékes plattdüütsch nyelven....

macamuca [IHUN] 2014.04.02. 12:03:38

@svájci sapka (ch):
@Herr Géza:
Jóvanmá', hát ma is lett egy laza napom, későn keltem, és a koffeinbevitel még folyamatban van. Aztán idő kell ám ahhoz is, hogy hasson....
Megyek, csinálok még egy adaggal...
:)))

Hari Seldon 2 2014.04.02. 12:03:45

@emiGrant:
Ha a Birca féle kategóriázást elfogadjuk, akkor a magyarok jelentős része a 2-es és 3-as kategóriába tartozik.
De természetesen nem kell elfogadni, hogy ez egy pontos meghatározás.

Herr Géza 2014.04.02. 12:06:21

@macamuca [IHUN]: Meg van bocsájtva... De a késönkelés nem !!!! XDDD

pamut 2014.04.02. 12:09:47

@BonFire: Egyetértek. Sokan élnek úgy mint te. És sajnos legalább egymillió még enni sem tud rendesen.

La Pantera 2014.04.02. 12:10:13

@svájci sapka (ch): a tanárképzéssel kéne kezdeni. Tanárszakot végeztem, 30 órát kellett az utolsó félévben letanítani, mint szakmai gyakorlatot egy iskolában. Na valakinél ott derült ki, sok év tanulás után, hogy képtelen kiállni egy osztály elé (volt aki elájult), kordában tartani az indulatait, objektíven belőni a teljesítményt, stb. Először is azt kéne elérni, hogy mint pl. Finnországban, csak a legjobbak, legalkalmasabbak kerülhessenek be, hogy kiváltság legyen tanárnak lenni. Ezzel párhuzamosan meg teljesen átdolgozni a tanagyagot, szemléletet váltani, stb.

Herr Géza 2014.04.02. 12:11:57

Nagyon-nagyon aktuális szerelemes levelet találtam a mai postában:

kepfeltoltes.hu/view/140402/Schaffhausen_Polizei_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

Eddig már többször leírtam, hogy szeretem Svájcot. Most máshogy: IMÁDLAK SVÁJCI RENDÖRSÉG !!!!!

Itt volt már egy 3 km/h-s sebességtúllépésem, ami 10 €-t kóstált. Akkor szétröhögtem magam rajta. Az 1 km/h-n most még jobban, de a 32,50 eurón már nem. Mindenesetre kiteszem a falra, az tuti !!

La Pantera 2014.04.02. 12:13:11

@Pink Petsch: nekem volt olyan május, amit konkrétan a télikabátomban töltöttem el itt, Bajorországban:)

Latcho Rom 2014.04.02. 12:13:21

@Pink Petsch: Indulás gyapotot szedni, kontraktornak nincs fizetett betegszabi, tenger meló, tegnapot itt kúrtam el fideszcsökizve.

Ha van kedved töltsd ki a tegnapi kérdőívet, kiváncsi vagyok az eredményre..

ciao big mama :)

La Pantera 2014.04.02. 12:16:12

@svájci sapka (ch): Pont nemrég olvastam, hogy a Meki új vásárlói körre vadászik. A svájci pénzesebb réteget nézte ki, hogy új szendvicsét tesztelje, ami 13 frankba fog kerülni.

Herr Géza 2014.04.02. 12:17:53

@La Pantera: Miért, nem volt lakásod ???? XDDDD

rezsöatya 2014.04.02. 12:18:08

@zöldeketbeszélek:
" Azért egy alapképzésben tanult ember legalább azt tudja, hogy Svájc egy állam, és nem valami massza/tömb része csak és ha csak a közhelyek szintjén is, de van fogalma arról, hogy miről híresült el. Csoki, óra, tehenek, bankok, stb."

Es a sapka??!! A hires svajci sapka?
:D

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.04.02. 12:20:31

@La Pantera: Teljesen igazad van. Ott kezdődött a "baj", amikor mi voltunk végzősök a gimiben '87-ben. Akit nem vettek fel a menő szakokra, elmentek tanárnak, mert már akkor is fontos volt, hogy papír legyen. :(
Rengeteg nem tanárnak való került ki akkor az oktatásba.
Hogyan lehet ezt visszafordítani? Hm, ötletem sincs.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.04.02. 12:23:33

@La Pantera: Ezen nem csodálkozom. Néha konganak az ürességtől. Persze, ahhoz nem elég egy extra szendvics. Múltkor kimaradt a reggeli, a kölykök be akartak ugrani. Kiderült csak 10.30-kor nyit... :)

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.04.02. 12:28:49

@emiGrant:

Nagyon kevés ilyen ember van Mo-n, talán 10-15 %.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.04.02. 12:31:05

@tanato:

Putyin nem nacionalista. Nagyon nem az. Ő állampárti, az erős állam híve, s a nemzetiség/etnikum nemigen érdekli őt.

macamuca [IHUN] 2014.04.02. 12:31:05

@Herr Géza:
jajjnemár, hát ez a legjobb az egész laza napban, hogy nem kell 4-kor kelnem :))

Mai menü:
vegyes gyümölcsleves (alma+körte)
gombapörkölt nokedlivel

Bebbi 2014.04.02. 12:36:26

@Herr Géza: Fuu, ez jol hangzik, igy nem csoda, ha nincs ezzel sok gondod.

Egyebkent meg kb. ugy irod, ahogy csak akarod. Nalunk leginkabb igy irjak: Schwizerdytsch, de ez tenyleg mindegyik nyelvjarasban mas.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.04.02. 12:37:37

@Bebbi: Látom, hogy ma valahogy nem tudom átadni, mire is gondolok. De eszembe jutott az olasztanárom (firenzei olasz hölgy), aki egyszer, amikor a hazánkról kellett beszélnünk azt mondta, hogy észrevette, mennyire alábecsüljük saját magunkat. Ő maga mondta, hogy például kifejezetten jó hírünk van a vízisportok terén. Most meg találtam egy linket:

o3.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=2082:na-vajon-magyarorszag-mirl-hires-katt-es-kideruel&catid=2:hirek&Itemid=6

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.04.02. 12:40:37

@macamuca [IHUN]: Nagy dilemmában is vagyunk, ami a sulit illeti, elhiheted...

Bebbi 2014.04.02. 12:52:40

@zöldeketbeszélek: Jaj, ne haragudj, nem cc-ztelek bele a valaszba, nyilvan Neked is csak ugyanazt tudnam irni.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.04.02. 12:54:02

@Bebbi: Hű, most nem tudom, mire gondosz, melyik kommentedre?

Katalin Ferenczi 2014.04.02. 12:55:03

Nagyon erdekes amit irtal.En szulesznokent es anaestheskent dolgoztam a rendszervaltas elott.Ma a kukaba dobhatom az osszes oklevelem.

uluk4i 2014.04.02. 12:55:05

Köszi, hogy megosztottad, érdekes történet. Várom a folytatást!

Gizi06 2014.04.02. 12:57:22

Nem ertek veled egyet.Ne csak probalj gondolkozni, hanem gondolkozz is!Nem tiz nap alatt harcoltak ki , amit elertek. Persze, hogy esnek a berek... pl miattad is....
Latod mennyire nem latod at a dolgokat, egy kapitalista eleve ugy szamol.hogy tudja mi mennyibe kerül....Es ha szüksegük van rad , megfizetnek. Persze a 150-dik mosogatolanyra mar nincs szükseg ..
.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.04.02. 12:59:05

@maxval a gondolkodó birca: az átlag az már csak ilyen mókás dolog.

Két statisztikus vadászni vannak...
Egyszercsak elszalad előttük az erdőben egy őz... az egyik lekapja a válláról a puskát és odapörköl az őznek, persze vagy jó két méterrel mellé lő, az őztől jobbra...
A másik sem tétovázik az is célra tart, aztán, az is ráhúz a vadra a csúzlijával ám ő a bal oldalon pörköl a földbe úgy 2 méterre...
Az őz tovaszalad és eltűnik az erdőben...
A két "vadász" egymásra néz és az egyikük megszólal.
- Te komám szerintem eltaláltuk...

rezsöatya 2014.04.02. 13:00:56

@Herr Géza: hat azert az az egy az tulkepp hat! :-P

2014.04.02. 13:01:15

@Herr Géza: A schwäbisch a legfaszább az összes dialektus közül, uff! ;).
A bajornál már fülelnem kell, és néha csak következtetek, a szászt ennél könnyebben megértem, viszont a svájci német, amit Baselben és Zürichben beszélnek, mnaaaa, az keményebb dió. Sokszor csak következtetek a helyzetből, hogy mit is akart volna mondani.
Bár igaz, anno az osztrák tévén láttam már németül feliratozott adást, amiben éppen Steiermarkból közvetítettek valamit, úgyhogy ... ;)

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.04.02. 13:03:22

Csak a postarol jutott eszembe aza "kis szines", hogy arfolyamtol fuggoen cirka ugyanannyiba kerul Bangkokbol Szegedre kuldeni egy kepeslapot, mint Budapestrol.

Bebbi 2014.04.02. 13:03:54

@zöldeketbeszélek: Pink Petsch-nek irtam, ugyanazt kerdezte, mint Te. :-)

2014.04.02. 13:04:51

@La Pantera: Huhh, az kemény: Igaz, nekem ez még csak a harmadik évem kezdete a sváboknál, de már februárban el lehetett pakolni a vastagabb kabátokat. Eddig, legalábbis ;).
Ok, ok, nem bajor, tudom, de azért olyan messze nincsenek egymástól ...

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.04.02. 13:06:52

@Zka:

Oké, ez így van. De egy ország szintjénél nincs jobb módszer.

Ugyandehogy (törölt) 2014.04.02. 13:23:33

@macamuca [IHUN]: éreztem én, hogy valami hiányzik. hát ez:)

Ugyandehogy (törölt) 2014.04.02. 13:24:26

@Bebbi: nem vagy ezzel egyedül. (nekem spec a harry potter is ezért nem tetszett)

a poszt viszont tetszik, nem irodalmilag, hanem a lelkesedése.

Ugyandehogy (törölt) 2014.04.02. 13:25:18

@macamuca [IHUN]: egy icipicit ennél szofisztikáltabb azért;)
(pl a bt is jogi személy (volt), mégis cég)

Herr Géza 2014.04.02. 13:25:18

@macamuca [IHUN]: Most akor cserébe ezzel szívatsz ???

"Mai menü:
vegyes gyümölcsleves (alma+körte)
gombapörkölt nokedlivel"

Az enyém meg:
LKW
( a németül -de nem svábul és bajorul- tudóknak: nem, nem teherautó, hanem Leberkäs'-Weckle...XDD) A többieknek meg: húskenyeres zsömi melegen...:)

Herr Géza 2014.04.02. 13:26:28

@Pink Petsch: Wir sprechet schwoabisch, gell ? :DD

Herr Géza 2014.04.02. 13:27:15

@Herr Géza: Ó bocs, hiba: Mir sprechet....

**mimi** 2014.04.02. 13:27:33

@Hari Seldon 2:
arra, hogy főleg a vers utolsó két sora a lényeg...:)

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.04.02. 13:28:57

@shakti_rom: Tudtad, hogy a zöld teaszűrők is olvasnak :)? Nesbo pld. új skandi kedvencem lett, bár Norvégiától teljesen elvette a kedvem...

Ugyandehogy (törölt) 2014.04.02. 13:29:06

@Herr Géza: a későnkelés az óraátállítástól van (upsz!)

Ugyandehogy (törölt) 2014.04.02. 13:31:23

@svájci sapka (ch): ha én havonta egyszer beugrom egy shake-re, mindig tele van. Magyarországon. nehéz is lehinni, hogy csórók vagyunk...

Herr Géza 2014.04.02. 13:33:20

@Pink Petsch: És azt tudod (figyelj, vizsgakérdés), hogy mi a:
"Herrgott'sB'scheißerle" ?
Kíváncsi vagyok, jogosult lennél-e a sváb állampolgárságra??? :)))

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.04.02. 13:35:29

@Babette_: Most lehet, hogy ez nagyon hülyén hangzik, de amikor várandósan még dolgoztam, szinte minden nap ott reggeliztem. Mert kb. addigra ájultam el az éhségtől, amikorra a Blahára értem, plusz a hólyagom is akkor akarta megadni magát (a kismamalét szépségei :)), és a Meki az egyetlen hely, ahol kulturált körülmények között lehet intézni az inputot és az outputot is :).

Gondoltam is rá, milyen jó üzlet lenne valami egészséges etetőt csinálni hasonló működéssel...

2014.04.02. 13:35:53

@Herr Géza: Schwoabisch! :)

Kiugrottál a pékségbe egy leberkase brötchenért? ;) És melyik? Natúr, sajtos, pizzás? Te, én ezt meg a maultaschent valahogy nem tudtam megszokni ...

iqfighter 2014.04.02. 13:36:48

Ez eddig a legelvezetesebb poszt, amiota en olvasom a blogot (talan 3 eve). Nepmesei hos stilus rulez!

Ugyandehogy (törölt) 2014.04.02. 13:38:01

@zöldeketbeszélek: biztos jó üzlet. egy apró szendvics majd ezer forint....

2014.04.02. 13:40:31

@Herr Géza: Ez az, amit nem tudok megszokni, a leberkase mellett ;)

Latcho Rom 2014.04.02. 13:43:04

@zöldeketbeszélek:
A mienkhez talán kozeli az a vilag, bar sosem jartam skandinaviaban...

elnezest ha parasztabb voltam a szokasosnal is, megkovetlek*

macamuca [IHUN] 2014.04.02. 13:43:49

@Herr Géza:
Amilyen az aggyon'isten... :)))
Cserébe vendégem vagy egy adagra :) Ablakot nyiss! :D

@Babette_:
Próbálok "kibújni a börömből" :)))
Néha sikerül, máskor meg nem :D

Herr Géza 2014.04.02. 13:46:59

@Pink Petsch: Jaaaa! De csak a natúr, "grob" (meg esetleg a hagymás) az autentikus, A sajtosat és pizzásat sváb gyomor be nem veszi. Ezek már ilyen modernkori úri huncutságok. (Mint a pizza hawai, olyat se evett még olasz ember....:)) )
Nálunk a család él-hal a Maultaschen-ért (nesze neked pörkölt-gulyás-stb.), de csakis szeletben pirosra sütve (esetleg tojással) és barnára pirított hagymakarikákkal... Hetente, kéthetente egyszer tuti kell csinálnom. De így vannak pl. a Linsen mit Spätzle und Saitenwürstle kombóval is, meg még jónéhány sváb kajával.

Herr Géza 2014.04.02. 13:50:12

@Pink Petsch: Oké, beadhatod az állampolgársági kérelmet... :-)

Herr Géza 2014.04.02. 13:51:27

@macamuca [IHUN]: KÖSZI! Én meg küldjek cserébe LKW-t ???

Hari Seldon 2 2014.04.02. 13:52:55

@**mimi**:
Nálunk nem régen volt "kötelező olvasmány" ezért jutott ez eszembe.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.04.02. 13:53:04

@shakti_rom: Rendben! Egyébként nem vagyunk normálisak :)))!

tanato 2014.04.02. 13:53:16

@maxval a gondolkodó birca: Nem nacionalista?Hát az ukrán témában nagyon orosz pártinak tűnt.Az erős állam és a nacionalizmus azért valamilyen szinten korrelál,legalábbis Keleten.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.04.02. 13:55:28

@Babette_: Amit mostanában gyűrtem, az a mcreggeli vagy mi, 450 huf egy szendvics, kis buri, forró ital. Azért az már nem annyira gáz. Jó, azt nem akarom tudni, hogy a marha (ha az volt), mit legelt utoljára és a krumplit a Monsanto védjegyzi-e...

**mimi** 2014.04.02. 14:07:51

@tanato:
látom Baranyában a hegesztő hiányszakma....

2014.04.02. 14:12:03

@Herr Géza: Nekem valahogy olyan érzésem van, mintha sült virslimasszát ennék. Bocs! :D Viszont tudod mit imádok? A fűszeres nyers húsos szendvicset hagymával. Húúúú, az de finom!
Khm, és sajna a lencsét s csak életveszélyes fenyegetés vagy az éhhalál hatására lennék képes megenni, viszont a káposztás hasalja szalonnás egytálétel eierspatzlelel jöhet bármikor! :)

Morgo1229 2014.04.02. 14:12:08

@BonFire: nem tudnal tartani par allatot, meg gyumolcs- zoldseget a kertben esetleg ? Ez regen tok normal dolog volt. Akkor nem kene annyi kajara. Nekem ez regi vesszoparipam, hogy a falusiak is a lidliben veszik a kurva tojast.

eddie1977 2014.04.02. 14:18:46

A hölgy tehát nem mosogató, ugye? És még csak nem is takarító, ha jól értem. Nem gyárban dolgozik egy szalag mellett. Nem betanított munkás, aki az általános iskolát is csak nehézségekkel végezte el.

A posztoló a leírtak szerint egy "tanult" ember.

Az egybeírás/különírás mégsem megy neki, ami talán akkor a legfeltűnőbb, ha egy igekötős igéről van szó.
"meg lesz".

A sorszámnevek írásával is van egy kis gondja.
"8.-ik"

A központozás fontosságáról most nem tartok előadást. Sokan úgysem fognák fel, hogy annak miért van jelentősége.

De nem is értem, miért csodálkozom. Pont egy tegnapi cikkben olvastam, hogy "légi társaság", pedig azt elvileg egy hivatásos újságíró írta.

Szóval hajrá magyarok! Ha így folytatjátok, lassan eléritek a szabolcsi cigányok szintjét, akik a segélyért cserébe három X-et írnak a nyomtatvány aljára.

2014.04.02. 14:20:06

@eddie1977: És neked tényleg ennyi jött le az egész posztból? De most komolyan ...

Herr Géza 2014.04.02. 14:21:09

@Pink Petsch: Na akkor te sem vagy az "csak egy kis salátát csipegetek" típus... Jól is van ez így. :)))

Herr Géza 2014.04.02. 14:23:19

@Pink Petsch: Miután (még) nekem sincs meg, sztem (Eddie-nek: s z e r i n t e m ) nem vagyok jogosult rá, de ami késik, nem múlik...

Evain 2014.04.02. 14:23:22

@Morgo1229: lehet nincs kertje? Azt nem írta sehol, hogy kertesházban lakik. :)

De aki tart állatot, az majd mindjárt megmondja, hogy mennyi tartani.

2014.04.02. 14:23:58

@Herr Géza: Ó, én szeretem a salátát ... valami mellé, amiben lehetőleg hús is van, vagy csak az ;)

Evain 2014.04.02. 14:24:35

@eddie1977: ...

but you fuck one goat...

Szal csodálkozol? ^^

2014.04.02. 14:24:50

@Herr Géza: Ok, akkor azt kivárom, és majd nálad folyamodok :)

Herr Géza 2014.04.02. 14:25:15

@eddie1977: Boldog ember lehetsz... Nincs jobb dolgod? Arról nem is beszélve, hogy roppant unalmas, söt szánalmas már...

Herr Géza 2014.04.02. 14:26:55

@macamuca [IHUN]: Na, ha ezt a nyelvtanár professzorunk (!) meglátja.... :)))

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.04.02. 14:27:25

@tanato:

Inkább birodalmista, nem nacionalista. Kínosan vigyáz Putyin pl. arra, hogy sose beszéljen "orosz népről". Mindig "oroszországi népet" mond, ezzel érzékeltetve, hogy nem az "oroszok" érdekeit védi, hanem minden oroszországi lakos érdekeit. Oroszországban a lakosság 20 %-a nem orosz nemzetiségű. Csak ez magyarra vagy angolra fordítva nem jön át, mert mind a kettőt egyformán fordítják.

Most is: Krímben azonnal 3 hivatalos nyelv lett, még véletlenül se csak az orosz, bár a lakosság 90 %-a orosz anyanyelvű.

Ukrajnán belül Krímben az ukrán volt csak a hivatalos nyelv, az orosz csak "elismert kisebbségi nyelv" volt.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.04.02. 14:28:43

@rezsöatya:
Fater, nekem a svájci sapka kötelező viselet volt minden mühelygyakorlaton.
A munkaruha tartozéka volt.

2014.04.02. 14:29:44

Nekem hihetőnek tűnik birca állítása, hogy Mo. a 4. csoportban van ("Ahol az átlagbér elég a biológiai önfenntartásra, s széleskörű szociális szükségletekre").

Tud esetleg valamelyikőtök valami linket a honi jövedelemeloszlásról?

Az átlagbérről meg az átlagnyugdíjról sokat olvasni (alighanem 149k, illetve 113k jelenleg), de nincs valami görbe, hogy pl. 75 ezret pontosan hány ember keres?

A napokban jelent meg valami hír, hogy Mo-on 3,3 millió szegény él, amivel kapcsolatban én szuperszkeptikus vagyok.
Tudja valaki, hogy pontosan mit értenek a szegény alatt? (Mert a szegénynek egész sokféle definíciója van, és egyáltalán nem mindegyik ijesztő.)
Például egy ksh adat (www.vg.hu/gazdasag/makrogazdasag/ksh-86-ezer-forint-a-letminimum-14-szazalek-szegeny-magyarorszagon-407602) szerint a létminimum 86k, és 14 százalék él ez alatt.

Van itt akkor 2 millió ember, aki a cikkek szerint a létminimum felett él, mégis "szegény". Akkor mi a tökömet jelent ez?

Valaki rendet tudna itt vágni nekem?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.04.02. 14:30:39

@diggerdriver:
Jaa amúgy meg nem svájci hanem svEjci sapka proliéknál.
:))))))))))

Herr Géza 2014.04.02. 14:33:40

@eddie1977: Oszt még általánosítasz is. Lehet, hogy ö meg ötször jobban tud svédül, mint te angolul. Pl. Mellesleg én már rég odaértem a szabolcsi cigányok szintjére. A legutóbbi segílypapíromat én is három x-szel írtam alá. Abból az elsö a "dr." volt.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.04.02. 14:35:21

@Morgo1229:
Aha. Amikor télen két hónapig nem tojnak a tyúkok.
Enni viszont esznek.

2014.04.02. 14:37:23

@Th's child: "Tud esetleg valamelyikőtök valami linket a honi jövedelemeloszlásról?"

Szerintem ez fizikai képtelenség a feketén és a szürkén dolgozók miatt, valamint amiatt is, hogy a nyilvános statisztikákat úgy hamisítják, ahogy megrendelik fentről. Lásd bruttó 230 ezres fizetés. :DDD

eddie1977 2014.04.02. 14:38:25

@Herr Géza: Egy magyar embernek elsősorban talán magyarul kéne tudnia, s csak aztán svédül vagy angolul. Vagy rosszul gondolom?
Az a szégyen, hogy észre sem veszitek, hogy ez mekkora szégyen.

Ugyandehogy (törölt) 2014.04.02. 14:38:41

@diggerdriver: ha 2 hónapig nem tojnának....egyem a kis érzékeny lelküket...2 fokot csökken a hőmérséklet, és behúzzák a féket.

macamuca [IHUN] 2014.04.02. 14:41:15

@Herr Géza:
Hadd lássa, ha szereti és kér, neki is kűűűűdök.
Finom étel után, jóllakottan hajlamosabb az engedékenységre a legtöbb ember. Aki meg nem, annak is kedves megegészségesedésére a zebédet!
:))

madscientist 2014.04.02. 14:43:29

@eddie1977:

Nem vettél ki három nap szabit 'géptelenségre'?
Valld be, hogy nem bírod ki! :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.04.02. 14:44:43

@Babette_:
Ugye?
Apósnak két hónapig nem volt tikmony.
December január.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.04.02. 14:46:48

@Philosoraptor: Az a baj, hogy a statisztikáknak sok esetben semmi alapja. Már leírtam korábban, hogy mi is adatszolgáltatásra kötelezettek voltunk. Minden negyedév végén ki kellett tölteni egy elég hosszadalmas adatsort. A TV. úgy szól, hogy az adatszolgáltatás kötelező, de azt nem írja elő, hogy nem hibázhatsz. Mivel nekünk erre nem volt kapacitásunk, ezért sok esetben ex-has töltöttem ki. Gondolom, nem voltunk egyedül ezzel. Kb. ennyire hasznosak az adatok... :(

Hari Seldon 2 2014.04.02. 14:47:34

@eddie1977:
Azzal mi van, aki észre veszi de nem foglalkozik vele.
Például, mert nem ő akarja megtanítani helyesen írni a posztolót. Arra ott van/volt az iskola.

2014.04.02. 14:47:52

@macamuca [IHUN]: Oké, akkor beszállok a mai menübe. Az én tétem egy zöldfűszeres bordaszelet (cca. fél kila), amit ma vadásztam, újkrumpli (ha lesz kedvem lekapargatni azokat az apró izéket), jégsaláta és koktélparadicsom currys joghurtöntettel.
Csak még valakinek el kellene készítenie.....

Hari Seldon 2 2014.04.02. 14:48:45

@Hari Seldon 2:
jav: észre veszi, de

(gyerekkel a kézben nehéz erre figyelni)

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.04.02. 14:49:44

@Pink Petsch: Ezzel nehéz versenyezni.
Nálunk prosztó kaja van ma: babfőzelék oldalassal, házi kenyérrel. :)

2014.04.02. 14:53:42

@eddie1977: Észrevettük, csak nem tettük szóvá. Tudod, ez különbözteti meg a (grammar)nazit a normális embertől.

Latcho Rom 2014.04.02. 14:54:03

https://www.facebook.com/#!/snetberger.tehetseg.kozpont/events

2014.04.02. 14:54:36

@eddie1977: nekem nem kell szinte sehol se alairni fizikailag semmit. Van nehany kivetel, mint bankszamla nyitas.
Meg segelyt nem kaptam. Majd, ha egyszer kapok (nem hiszem), akkor majd csak egy olvashatatlan krikszkrakszot rajzolok.

**mimi** 2014.04.02. 14:54:45

@svájci sapka (ch):
nálunk is....:)

fasírt (fasírozott) krumpli salátával

Latcho Rom 2014.04.02. 14:55:06

@Pink Petsch: Miért nem eteted már egy kicsit?

2014.04.02. 14:55:24

Volt mar a Hinta?

macamuca [IHUN] 2014.04.02. 14:55:54

@Th's child:
"Van itt akkor 2 millió ember, aki a cikkek szerint a létminimum felett él, mégis "szegény". Akkor mi a tökömet jelent ez?"

Pld azt (is) jelenti, hogy anyu is keres nettó 90 ezret, apu is, ez összesen 180 ezer nettó, a létminimum feletti kereset.
Aztán ha hozzáadjuk, hogy ebből önmagukon kívül el kellene tartani még 1-2 gyerkőcöt is, akkor mindjárt másként fest az, hogy létminimum felett (!!) keresnek, mégis szegények = a nettó összbevételből vedd le a lakhatási költségeket (lakbér vagy saját kecó törlesztőrészlete /ekkora jövedelemnél nem jellemző a tisztán önerős, tehermentes lakás.../, víz, áram, fűtés), a munkába/iskolába járás költségeit, suli/ovi fizetnivalóit (menza, osztálypénz, felszerelés, stb), a gyerek(ek) ruházatára költött összeget (folyamatosan nőnek=folyamatosan pótolni kell a kinőtt-elnyűtt ruhadarabokat, és ez a pótlás nem megoldható egyetlen hónapban a bevételek miatt = folyamatos költség).
Ami megmarad, abból lehet enni, esetleg 1-2 olcsó (??) feltöltős mobilt fenntartani, netán netet is.
A tönkrement háztartási gépek cseréje/javíttatása, bármilyen nagyobb (=néhány tízezer forintnyi nagyságú, pláne ettől nagyobb összegű) váratlan (=nem rendszeres, előre nem kalkulálható) kiadás megoldhatatlan problémát jelent számukra.
Szórakozásra, nyaralásra költeni luxus (sokuknak még a gyerek osztálykirándulásra beszedett összeg is problémás, de töbségük úgy van vele, "kinyögik", mert legalább a gyerek(ek) hadd jusson-jussanak el valahova....).

A statisztika szerint tehát átlag fölötti a jövedelmük, mégis...
És ez csak egy variáns a sok létező közül....

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.04.02. 14:57:04

@Th's child:

Az a baj, hogy ahány álláspont, annyi módszer.

Persze, bele lehet erőltetni a "szegény" fogalmába bármit. Spanyol ismerősöm szegénynek mondja magát, mivel csak gyorséttermi étkezésre van pénze, rendes étterembe nem tud menni, pedig 5 éve még tudott, amikor nem volt munkanélküli.

2014.04.02. 14:57:19

@svájci sapka (ch): Oldalas házi kenyérrel jöhet, a babfőzeléket inkább cserélném valami savanyúságra és szószra. Ugyancsak házra, ha lehet, és nem vagyok túl szemtelen. ;)
Bár, ha vajbab, akkor jöhet :) Bár olyat itt csak konzervben láttam, még termelő piacon is csak az a méregzöld ceruzabab van, amit nagyon nem szeretek....

2014.04.02. 14:58:26

@shakti_rom: Meghagyom neked ezt a megtiszteltetést, Mert én olyan nagylelkű vagyok... ;)

Morgo1229 2014.04.02. 14:58:58

@svájci sapka (ch): toltott paprika (az a paradicsom martasos) fott krumpli hozza es cukrosan.
(paprika nelkul, csak husgomboc, mer a gyerek csak ugy eszi meg)

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.04.02. 14:59:22

@shakti_rom:

Nekem nem. Én erre számítottam a bolgár adatok alapján.

Szavazásra jogosult bolgár külföldön van kb. 2 millió. S rendszeresen szavaz 100 ezer, azaz 5 %. S azért ilyen "sok", mert ennek a felét az egyik párt megszervezi, azaz pl. a választási csalást súrolva utaztat embereket.

macamuca [IHUN] 2014.04.02. 14:59:40

@Th's child:
Szegény = van mindenből egy kevés. Nem elég, nem annyi, amennyire szükség lenne a "normális" működéshez-mindennapokhoz, de végül is van.
Nyomor: amikor valami (vagy több valami) nincs. Nem kevés van, hanem nincs.

A kettő között nagyon vékony a mezsgye, ráadásul aki nem "kóstolta"-látta, annak elképzelni is nehéz, elhinni (hogy van, létezik, pláne X mértékben) meg szinte lehetetlen.

Morgo1229 2014.04.02. 15:00:34

@svájci sapka (ch): nagyon jol hagzik a Ti kajatok. A bab az milyen ? A feheret nem annyira szeretem. Szine, meg a nagysaga ? Magyar cucc vagy helyi ?

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.04.02. 15:02:23

@Pink Petsch: Szárazbab... :D
Mondjuk, ilyenkor nagyon jó, hogy mindenkinek saját hálószobája van.
:D
@**mimi**: Az is jó... :) Hú, de rég volt...
@Morgo1229: Én is így szoktam, bár egy pár paprikát azért belerakok (csak az íze kedvéért)... :)

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.04.02. 15:02:32

@Philosoraptor: ezen mindig kibukok. Miért lenne hamis a statisztika? Igen, a szürke/fekete nincs benne, de az a 230k az ÁTLAG. Sőt, az újságokban kommunikált átlagbérekből ki szoktak hagyni dolgokat (általában le is írják, miket), pl közmunkások, mikrovállalatok, whatever.
A medián nyilván ennél alacsonyabb érték, az valószínűleg sokkal hihetőbb - valami bruttó 150-180K környékén van.

fn.hir24.hu/gazdasag/2013/12/07/az-orszag-ketharmada-rosszul-keres/

Bebbi 2014.04.02. 15:02:55

@svájci sapka (ch): Ha marad, akkor küldhetsz! :-)

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.04.02. 15:03:22

@charlieharper [seoul, south korea]:

Korábban nagyon szépen írtam alá. S sokat írtam kézzel. Súlyos betegségem (2011) óta képtelen vagyok kézzel írni. Saját magam sem tudom elolvasni mit írtam. Azóta ha fel kell írni valamit, mindig a telefonba írom be.

Tegnap is, lejárt az egyik bankkártyám, el kellett zarándokolnom az egyik bankba. Az emberke elém tett űrlapot, töltsem ki. Hát, visszautasítottam, mondtam, ő töltse ki, én majd aláírom. Arra hivatkoztam, elfelejtettem a szemüvegemet, de nem ez a valós ok.

Latcho Rom 2014.04.02. 15:03:32

@Pink Petsch: etesd inkább a carlitot, ugy unja magát hogy ihaj, rakd be a hintába :P

En megint izraeli kuszkuszt tervezek vacsorára, hallal(amit utálsz) zukkinivel s gombaval, tenger petrezselyemmel..

Ha addig el nem visz a takonykór.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.04.02. 15:03:33

@Morgo1229: Tarka, és kicsi. Török a cucc, de nagyon jó. Megkockáztatom, jobb mint a hazai.

2014.04.02. 15:05:05

@shakti_rom: Kihagyod egy adagból a halat, megyek hozzád vacsizni :)

Morgo1229 2014.04.02. 15:06:25

@Evain: Ja, kicsit feluletesen olvasok. Az volt a benyomas, hogy falunk lakik.
off:
Szep idonk van. Ugye Nalatok is ?! Most voltunk a kolleganommel a blokkerban ebedidoben, vett egy barbacue settet 3 euroert. Hasznalat utan el lehet dobni :-)
Csak a faszen van valami alufolian, meg a racs.

Latcho Rom 2014.04.02. 15:06:41

@maxval a gondolkodó birca:

De a bolgárok nem variáltak hataron tuli es hataratkeltek lehetosegeivel, kizárva a kispenzu utobbiakat, ahogy a fidesz tette - vagy igen?

Van hataron tuli jelentos bulgar populacio?

macamuca [IHUN] 2014.04.02. 15:06:44

@eddie1977:
"Az a szégyen, hogy észre sem veszitek, hogy ez mekkora szégyen."

Az a szégyen, hogy egyetlen paripán tudsz lovagolni (az is vesszőből van...), és hogy a formát előbbrevalónak tartod a tartalomnál. (Van erre idegen szó is, le sem merem írni....)
Neked mindegy, ha hülyeséget tartalmaz is egy szöveg, ha formailag helyes.
Na, ez az igazi szégyen, nem a helyesírási-egyéb hiba.

2014.04.02. 15:06:50

@svájci sapka (ch): Hm, akkor ebből a körből inkább kimaradok ;)

Evain 2014.04.02. 15:07:00

@Morgo1229: mi van már, a héten egyenmenü volt? Mi tegnap ettük a paprika nélküli töltött paprikát (aka paradicsomos húsgombóc). Ma meg ugye atz esszük, mint macamucáék.

Márpedig véletlenek nem léteznek ugye. :D

Evain 2014.04.02. 15:08:07

@Morgo1229: azaz, mi vasárnapra terveztük a sütögetést, most írom, hogy milyen pácokat kéne addig csinálni. :D

Latcho Rom 2014.04.02. 15:09:10

@Pink Petsch: Okey, bbq be van love, kapsz csibét hozzá, sorben marinálva.

Viragot most ne hozz nekem, mar igy is gyanusak vagyunk.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.04.02. 15:10:24

@Bebbi: Ok. :)
@Morgo1229: Ilyen itt is van, nagy találmány. :) Mondjuk, itt nem 3 ojró. :(
@Pink Petsch: Majd legközelebb. :)

2014.04.02. 15:11:49

@charlieharper [seoul, south korea]: Ja, volt. És szokása szerint értetlenkedett, hogy ha Svájc olyan gazdag ország, akkor ő mekis, vagy, ahogy ő fogalmazott M-E-K-I-S krumplisütőként, hogyhogy nem élhet királyul, mivel a csökött agyában az a kép jelenik meg, hogy egy gazdag országban egy M-E-K-I-S is jobban él, mint otthon a legtöbbet sikkasztó politikus.

Evain 2014.04.02. 15:13:16

@Pink Petsch: azt tegyük hozzá, hogy azért hiszi ezt, mert hogy mi folyton-folyvást ezt sulykoljuk mindenkibe!

2014.04.02. 15:13:45

@shakti_rom: Jó, kapsz valami piát ;). Menü tetszik :) Valami saláta van hozzá, vagy grillezett kukorica? Csak az egyensúly miatt kérdem ;)

Morgo1229 2014.04.02. 15:15:14

@svájci sapka (ch): kulon haloszoba :-)

Itt is lattam azt a pici fajta babot, majd kiprobalom.

Ja, es errol jut eszembe, hogy anyam nagypenteken mindig tejfolos tarkabablevest csinal, tudod abbol a nagyszemu babbol, egy kicsit ecetet is lehet ra tenni. Olyat szoktal ?
Ja es ezt sos pogacsaval.

Latcho Rom 2014.04.02. 15:15:40

@Pink Petsch: Nem szoktam salit csinalni kuszkusz mellé, de tehetek ra kukurucat, ha talalok most hejjaban(not likely) ugy grillezem, ha nem akkor mezitlab..

Mr Long 2014.04.02. 15:15:43

Jelentem, rohad a Nyugat mert epp nincs forro viz a forrovizes teakeszito csapban.
Kezdunk osszeomlani...

eddie1977 2014.04.02. 15:15:52

Közben észrevettem, hogy itt van a másik gyöngyszem is ["ch felelős"], aki a tegnapi posztolót letaposta a sárba, aztán a saját blogján kiselőadást tartott az empátia fontosságáról.
Szóval ideje mennem, mielőtt a svájcba szakadt magyarok engem is megtalálnak.
Szép napot nektek!

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.04.02. 15:16:57

@Morgo1229: Azt nem, de csülkös babletykót, sajtos pogival, igen. :D

Latcho Rom 2014.04.02. 15:18:04

@eddie1977:

Feladtad már azokat a piákat amikkel befurodtel?

Elfeledtem az iranyitoszamot: k2b 5j5
Canada!

Hari Seldon 2 2014.04.02. 15:18:27

@maxval a gondolkodó birca:
És mi lesz azokkal, akik szépen felkerekednek, és hazamennek a saját bejelentett lakóhelyük szerinti körzetbe?
Ugyanis, például nem bíznak az államilag kijelölt szavazókban.

Mi legalábbis ezt tesszük. Úgyhogy, holnaptól keddig nem leszek itt. (Persze tudom, hogy a választási körzetek átrajzolása, és sok más miatt valószínű, hogy teljesen fölösleges, de azért ennyit, ha megtehetünk akkor megtesszük.)

VHB 2014.04.02. 15:20:30

@Herr Géza: @Pink Petsch: @maxval a gondolkodó birca: @Hari Seldon 2: @macamuca [IHUN]: Most mit szóltok be? Nem hordjátok a cipőjét! Aztán ki tudja, hogy mit tett vele anno a nyelvtan tanár....

A poszthoz: remek, jöhet a folytatás!

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.04.02. 15:21:23

@shakti_rom:

BG-ban 1991 óta ugyanaz a választási rendszer. Tisztán listás megyék szerint (ill. 2 megye egynél több listát jelent). Így eleve nem számít, hogy valakinek van-e lakcíme vagy nincs.

Levélben szavazni nem lehet, el kell menni személyesen. Azaz aki messze lakik, az bizony ugyanazzal a problémával találkozik, mint a magyarok zöme.

Hari Seldon 2 2014.04.02. 15:21:38

@shakti_rom:
"Van hataron tuli jelentos bulgar populacio? "
Szerintem, mint minden kis nép, ők is megoldják maguknak a saját mítoszaikat, és besorolják a macedónokat bolgárnak. (elvileg majdnem egy nyelv)
Szóval ott is van majd 2 millió "határon túli"

Herr Géza 2014.04.02. 15:21:52

@eddie1977: Szégyen? Miért? Ha valaki "nem tudja" a matekot az is szégyen? Törit, földrajzot, biológiát ? Kinek hogy sikerült. Miért is számít máshogy a helyesírás?? Hagyjál már a hirtelen feltámadt nagy magyarkodásoddal ...
Mellesleg szó nincs róla, hogy nem tud magyarul. A helyesírása (meg pl. a központozása) nem tökéletes, mint annyi más magyar és nem magyar embernek. Na és? Amíg nem tanítja a nyelvet iskolában, addíg max. szépséghiba. Szeplö.
Egyébként meg pont az a trend, hogy a merev, elavult nyelvi szabályokat hozzáigazítjuk a beszélt nyelvhez. Úgyhogy ezentúl az elválik az el válik is lehet akár. Meg a harkály harkáj. Na akkor mit fogsz csinálni ? Kötél?

Herr Géza 2014.04.02. 15:25:16

@VHB: Csak a régi lemez. Fölb@sz idegileg, hogy menetrendszerüen jön ö meg a hinta, még mielött elolvasnám, hogy mit írtak, már szóról szóra tudnám borítékolni, és szürni is csak azután tudom, hogy megjelent.

Morgo1229 2014.04.02. 15:27:28

@Evain: ja, most megneztem a mama menujet. Hat igen, rendben van, ennem szivesen de a gombahoz nem nyul az utod.
Persze a nokedlit napi szinten tudna enni.
Na befejeztem az offolast mielott idejon Reka.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.04.02. 15:28:06

@shakti_rom:

"Van hataron tuli jelentos bulgar populacio?"

Kérdés ezen bolgár állampolgárokat értesz-e vagy bolgár nemzetiségűeket.

Ha az előbbit, akkor 2,5 millió ember ment el 1989 óta, a fő célpontok: USA. Olaszország, Spanyolország, Németország, Görögország, Törökország, Kanada, Németország.

Viszont vannak ezen kívül a hagyományos határontúli bolgár közösségek, melyek nagy része nem bolgár állampolgár:
- Ukrajna - 300 ezer,
- Moldova - 200 ezer,
- Oroszország - 30 ezer,
- Szerbia - 20 ezer,
- Görögország - 50 ezer,
- Törökország - 5 ezer,
- Magyarország - 5 ezer,
- Románia - 10 ezer,
stb.
+ Macedónia - ahol nemigen lehet megmondani a pontos számot, a macedón = bolgár vagy macedón != bolgár kérdés miatt.

VHB 2014.04.02. 15:28:07

@Herr Géza: sajnálom, segélyezettel nem tárgyalok! :-) :-) :-)

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.04.02. 15:28:50

@Herr Géza: Ne irigykedj, én vagyok a kedvence... :D

Latcho Rom 2014.04.02. 15:30:05

@maxval a gondolkodó birca:

Ez fair, ugy tunik.

Nem a magyarok zome, hiszen tobb levelezos hatarontuli magyar fog a fideszre szavazni, mennyi is a szamuk? 1/2 millio?

5/600 ezer a Hataratkeltek száma.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.04.02. 15:30:40

@Hari Seldon 2:

Aki hazamegy szavazni, az szavaz és kész. Csak arra kell vigyázni ne jelentsd be előtte, hogy külföldön szavazol, mert akkor törölnek a hazai szavazókörzetből.

A szavazókörzetek átrajzolása egy túlmisztifikált ügy. Eleve át kellett rajzolni, hiszen az 1989-ben felállított körzetek mára aránytalanokká válták. Ezen kívül most 176-ról 106-ra csökkent a számuk.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.04.02. 15:31:29

@Hari Seldon 2:

Direkt ezért nem számoltam bele a macedónokat, mert az zavaros ügy.

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.04.02. 15:32:11

@Pink Petsch: Akkor maradjunk annyiban hogy a leggazdagabb országokban is a megélhetésért dolgoznak az emberek. Így jó lesz? Csak nyugatabbra jobb ez a megélhetés...marad nyaralni is pénz stb.

egyébként hamarosan én is bebaktatok segílyért :D remélem örültök :(

2014.04.02. 15:32:11

@Pink Petsch: Svajcba nem kell valami engedely a munkahiz? A vagy B vagy C engedely?
Hambi csomagolashoz is kiadjak azt?

@Herr Géza: szerintem meg az szegyen, ha valaki nem ismeri fel Csad cimeret vagy mottojat (Egyseg, Munka, Haladas!).

TilosazA (UK) 2014.04.02. 15:32:21

Komolyan megsajnáltam eddie1977-t. Nem lehet jó így élni, minden nap ezzel a keserűséggel, ahol semmi sem jó, mindig és mindenhol probléma van. Boldogtalan élet.

Herr Géza 2014.04.02. 15:32:58

@VHB: Na meg látod:
hataratkelo.blog.hu/2014/04/02/nem_hittem_el_hogy_ho_vegen_is_van_penzem/fullcommentlist/1#c22021095

Idejött, idehányt, bemosott egyet @svájci sapka(ch):-nak , aztán húzott vissza a saját trutyijába.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.04.02. 15:34:01

@charlieharper [seoul, south korea]: Kell engedély, és attól tartok a meki nem intéz, mert van országon belül is alkalmas munkaerő.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.04.02. 15:34:24

@shakti_rom:

231 ezren regisztráltak leveles szavazásra. Ebből 93 ezer szavazat bár be is érkezett.

Latcho Rom 2014.04.02. 15:35:57

@házelőtthinta:

" Akkor maradjunk annyiban hogy a leggazdagabb országokban is a megélhetésért dolgoznak az emberek. Így jó lesz? Csak nyugatabbra jobb ez a megélhetés...marad nyaralni is pénz stb."

That's right palinta, paycheck to paycheck, most of us.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.04.02. 15:36:19

@maxval a gondolkodó birca:
nem bíííírom ki, hogy ne etessem a trollt, de nekem az "alapvető szellemi igények" úgy kezdődik, hogy könyv.
ez valahogy nem fért fel Max listájára.
nekem ez iszonyú nagy tobzódás volt, beszabadulni a könyvesboltba, és mindent megengedni magamnak, amit el szeretnék olvasni. még mindig nagy élmény.
de tudom, mindig ezek a büfé-ruhatár szakos bölcsészek, mindig velünk van a baj..... :-)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.04.02. 15:37:07

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: Ne nekem mondjad, hanem Fletó "barátunknak"... ő volt az agytröszt, neki simogasd a fejét... :D

www.youtube.com/watch?v=OKM0DmfbAgk

Ahogy hivatkoztam is rája...

Latcho Rom 2014.04.02. 15:37:07

@maxval a gondolkodó birca:

Hmm, s mennyi a Hataratkelt esztimacio? 25 ezer?

Latcho Rom 2014.04.02. 15:38:48

@Chang Yai: Szuletett jakobinus szarkeverok vagyunk :-)

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.04.02. 15:39:33

@Chang Yai: könyv van az interenten is. Én is csak olyat olvasok már.

Evain 2014.04.02. 15:41:36

@Morgo1229: A gombapörit ma esznek. Tegnap borsóleves volt töltött gombóccal utána. Na ez lesz ma nálunk. Múlt héten meg volt paprikás csirke nokedlival. Hétfőn meg nyúlpörkölt. De eskü nem madár nyulából! :D

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.04.02. 15:41:38

@zöldeketbeszélek: Jaja, ez télleg így volt, nálunk is.'90 után kommunista történelmet nem akartak oktatni (nagyon helyesen) új törikönyv meg még nem volt.Úgyhogy az a korosztály csak 1945-ig ismeri a magyar történelmet hivatalosan.Mondjuk az érettttségi küszöbén egy kicsit se bánkódtunk, hogy kevesebb tételünk lesz... :D

Evain 2014.04.02. 15:42:39

@svájci sapka (ch): tényleg, már akartam kérdezni, hogy mit tettél vele, hogy ilyen szinten berágott rád? :D

Herr Géza 2014.04.02. 15:44:32

@VHB: Egy dr. Segélyezettel sem ?? :-)
@svájci sapka (ch): Tudom naná. A blogodon is lezsibbasztott a hülyeségeivel... :-)
Óvatosan fogalmazok, mert nem akarok mást alaptalanul megsérteni és most én is egy kicsit általánosítok: a magyar taxis (még egyszer: tisztelet a kivételnek), különösen a 80-as, 90-es évekböl nekem abszolút a no-go embertípus. Ekézték itt már sokan a humán értelmiséget, meg van az az elmélet, hogy az megy büfészakra, vagy tanárképzöre, aki máshoz hülye. Ezeket a nézeteket abszolút nem osztom, de ugyanakkor a taxisokra meg én mondom, hogy aki semmi másra nem képes, az taxisnak még pont jó lesz. És Eddie ezt nálam fényesen igazolja is. (Merthogy azelött taxis volt M.o.-n....)
Na, löjetek !!!

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.04.02. 15:45:03

@Evain: :D
Szerintem szerelmes.
Tudod, az oviban is meghúzzák a kisfiúk a kislányok haját...
:D
Így fejezik ki az érzéseiket.

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.04.02. 15:45:28

@svájci sapka (ch): De azt is vedd számításba hogy én tapasztalat mekis munkaerő vagyok, konyhán mester vagyok/voltam...

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.04.02. 15:45:30

@geegee: mea culpa, ez kimaradt nekem valahogy. :)

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.04.02. 15:46:15

@Chang Yai:

Manapság a könyv már nem számít alapvetőnek.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.04.02. 15:46:57

@maxval a gondolkodó birca: Ezt én átfogalmaznám: vannak olyan országok, ahol adnak normális fizetést a munkádért és vannak olyanok, ahol csak gombokat.A gombok mennyisége eltérhet,..

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.04.02. 15:47:36

@Herr Géza: És akkor azt még nem is tudod, amiket nem tettem ki...
:D
Egy idő után rájöttem, hogy jobban bosszantja, ha nem foglalkozom vele. Tegnap már a barátnőjét vette rá, hogy írjon.
:)
Én nem bántom. Megkeseredett ember, akinek sem otthon, sem külhonban nem jött be. Ennyi. Valakin ki kell élnie magát, én lettem az. Ha neki ettől jobb... :)

Hari Seldon 2 2014.04.02. 15:47:48

@shakti_rom:
Merci. Mais c'est quoi qui est bon?

hogy nem leszünk három napig, vagy hogy szavazunk? :-)

TilosazA (UK) 2014.04.02. 15:48:03

@Chang Yai: Hűűűű,de irigyellek. :)) Énis akarok ilyet. Na lehet ha majd megöregszem. Biztos ki tudnánk fizetni a tobzódásomat egy ilyen könyvvásárlás után, de nem akarom ezzel terhelni a családi kasszát, na meg még az állandóan visszafogott könyvvásárlásaimmal is pár év alatt telepakoltam egy könyvespolcot. Mikor költöztünk igencsak bajban voltam, melyik ujjamba harapjak. Mivel sajnos be kellett látnom, hogy nincs értelme csak gyűjtögetni, hiszen max kétszer olvasok el egy könyvet (na jó, háromszor)... Az idő többi részében rengeteg helyet foglal, és porosodik.
Átálltam az e-könyvre, de még mindig az igazi könyvekbe vagyok szerelmes.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.04.02. 15:48:16

@geegee:

Normálisnak nevezni a kimelkedő fizetést szerintem abszurd.

Herr Géza 2014.04.02. 15:49:23

@Evain: Semmi lényegeset. Eddie ennél mocskosabb stílusban leugatta szegény Svájcisapkát egy a saját (!) blogján közzétett írásért, ö meg válaszolt neki. Kultúráltan, de keményen. Azóta megy ez.
Nem baj, mától/holnaptól majd én leszek a célpont, hadd pihenjen egy kicsit Svájcisapka....

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.04.02. 15:49:29

@házelőtthinta: Ok, értem én. De nagyon macerás az engedély intézése, és ezek a cégek nem küzdenek vele, mert sorban állnak az ajtó előtt olyanok, akiknek van papírjuk. Szóval az esély, konvergál a nullához. Szerezz először engedélyt.
Sorry.

Hari Seldon 2 2014.04.02. 15:50:00

@maxval a gondolkodó birca:
Természetesen nem jelentettem be semmit. (Ebben követtem a te példádat.)
OK, hogy át kellett rajzolni, de ezt miért csak egy pártközpontban csinálták, nyilván a saját nyilvántartásuk szerint?

Evain 2014.04.02. 15:51:32

@maxval a gondolkodó birca: igen, azt már megfigyeltem több alkalommal, hogy a te besorolásod szerint a mi családunk speciel durván burzsoá, ami az én nézőpontomból kimondottan szórakoztató meglátás. :D

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.04.02. 15:52:58

@Hari Seldon 2:

Nincs ennek különösebb jelentősége szerintem. Az pedig nyilvénvaló, hogy minden kormány igyekszik a maga érdekei szerint fellépni. De ismétlem: Mo-n gyakorlatilag minden körzet "fideszes", szóval nem igazán látom be,hogy ennek komoly jelentősége lenne.

Latcho Rom 2014.04.02. 15:53:17

@Hari Seldon 2: Tous les deux :P

(hogy szavaztok)

Evain 2014.04.02. 15:53:33

@Herr Géza: nekem rémlik valami az üzemanyagáras témáról hetekkel korábbról, de azóta is azon morfondírozom, hogy ezéééééééért?

Herr Géza 2014.04.02. 15:53:36

@svájci sapka (ch): Ja, a barátnöje vendégjátéka nekem is feltünt, meg az is, hogy ö is rögtön megtalált Téged... Szerintem fénykép híjján az avatarod kint van náluk a falon és családi programként arra dobálják a darts-os nyilakat :DDDD

Hari Seldon 2 2014.04.02. 15:56:14

@maxval a gondolkodó birca:
2002-ben ezekkel a körzetekkel és jelenlegi szabályokkal a fidesz alakíthatott volna kormányt. Szóval elvileg van jelentősége.

Evain 2014.04.02. 15:56:23

@Herr Géza: Most előjövök a farbával. Nekem 8 éve még Molten Core térkép függött a falon. Khm, Ugye. :)
Ehhez képest @svájci sapka (ch): avatarja smafu. :P

Latcho Rom 2014.04.02. 15:56:28

@maxval a gondolkodó birca:

Azt irod hogy 93 ezer szavazat erkezett be erdelybol..etc.levélben

Mennyi is a varhato Hataratkelt szavazni szandekozok szama akik gyalog fognak szavazni?

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.04.02. 15:59:23

@házelőtthinta: Nah, most lebuktal! Van neked humorerzeked meg onironiad is! :)

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.04.02. 16:00:42

Itt www.valasztas.hu/hu/ogyv2014/853/853_0.html lehet nyomon követni a leveles szavazatokat. Külön eredmények is lesznek vasárnap este itt, legkésőbb hétfőn hajnalban.

Míg a külföldi nem-leveles szavazás adatai itt www.nvi.hu/dyn/pv14/vertaj/hu/v25.html vannak, itt viszont nem lesz külön eredményhirdetés.

Herr Géza 2014.04.02. 16:01:10

@Evain: Jó, hogy már én is válaszolok helyette, de nem, egy a blogon (azt hiszem csak ott...) megjelent írás volt autóvásárlás témában. Képzeld el, Svájcisapka rosszul írta le egy angol nevü bank nevét, erre jött az elsö pofon, majd minden átmenet nélkül oda jutott ki, hogy "te olyan görény vagy, hogy magyarul se tudsz" (nem szó szerint idéztem, de kb. ez volt a stílus). Ha akkor tudtam volna, hogy mennyire nulla az angolhoz....

rezsöatya 2014.04.02. 16:03:41

@diggerdriver: latod Digger, valtoznak az idok... akkor a svajci sapka, most meg a kamarai tagsag es a magannyugdijpenztar...! :DDD

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.04.02. 16:03:41

@shakti_rom:

Ezt senki sem számolja külön, hiszen az ő számuk beleolvad a belföldi szavazókéba.

Tök mindegy, hogy pl. a Budapest, XXIV.,Bunkó utcai szavazókörben nyilvántartott szavazópolgár honnan érkezik ténylegesen: a szomszéd házból vagy Patagóniából.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.04.02. 16:05:19

@Hari Seldon 2:

A szabályok változása miatt, de nem a körzetek miatt!

Az új szabályok jobban segítik a nyertest, ez tény. Kb. + 5 % mandátum a korábbi rendszerhez képest.

Hari Seldon 2 2014.04.02. 16:07:04

@shakti_rom:
Ahhoz mit szólsz, hogy nálunk a PS-es polgármester nyert, pedig az első fordulóban a FN-es vezetett?
Itt volt átszavazás az UMC-től a PS-re.
Olyan, mintha a jobbik az első, második a mszp, és harmadik a maffiapárt jelöltje. Aztán a fidesz szavazók átszavaznának balra.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.04.02. 16:07:17

@TilosazA (En/Mum): én még hezitálok e-könyv ügyben, a kollégám két év alatt két kindlet semmisített meg, ráadásul annyival nem olcsóbbak a letöltések, hogy egyértelmű lenne. de szerintem már nem tart sokáig. :-(
nekem is van raktárban vagy hat nagy doboz könyvem, amik nem tetszettek annyira, már rég visszamentek a használt könyvesoltba, meg sajnos Yangonban most azok is, amiket pedig szívesen megtartottam volna. egyszer valahol valamikor tán lesz egy szobám valahol saját könyvespolccal (meg függönnyel), és akkor jönnek utánam a könyvek.

Latcho Rom 2014.04.02. 16:07:52

@maxval a gondolkodó birca: Sokat számithat - if it is a close call.
Meg is vetozhato, mind a ket oldalrol..

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.04.02. 16:08:40

@shakti_rom:

Ez is szokott lenni szoros eredmény esetében.

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2014.04.02. 16:08:48

@maxval a gondolkodó birca:
- Ukrajna - 300 ezer,
- Moldova - 200 ezer,
- Oroszország - 30 ezer,

Ezeknek a bolgároknak milyen nyelven beszélnek? (Tatár/török/modern bolgár/ más bolgár)
A volgai bolgárokat a Bulgáriai bolgárok közeli rokonnak tekintik?
Része a bolgár nyelvtudás a bolgár identitásnak?

Latcho Rom 2014.04.02. 16:09:07

@Hari Seldon 2: Kunkori népek voltatok mindig Fr-ban :-)
Nem semmi amugy..

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.04.02. 16:09:23

@Chang Yai:

A letöltés ingyenes. Én még sosem fizettem letöltött könyvért. Erre van a torrent.

Latcho Rom 2014.04.02. 16:11:15

@maxval a gondolkodó birca: Mi is a tipped?

1.
2.
3.

Harmasbefuto, igy ahogy vagytok(csurka-zelk :-) a harmadik lovis iro nevet elfeledtem, segits mar...irono volt a neje...nem a szobotka...

Hari Seldon 2 2014.04.02. 16:12:19

@shakti_rom:
Nagyon büszke vagyok a városra. Mindenhol elmesélem.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.04.02. 16:13:09

@svájci sapka (ch): Hadd kérdezzem már meg, ez a 3-5000 ez bruttó vagy nettó? Azért ez nem kevés, ha veszem az átlagját, 4000 céháef az kb 30 ezer sek, anyit itt már orvosok szoktak kapni...És az itt erősen hiányszakma.És Svájc nem igazán drágább mint Svédország, kb hasonló...

morsels (törölt) 2014.04.02. 16:14:19

@Chang Yai:
Mondjuk ha kindle-re vettel konyvet az amazontol, akkor azok a konyvek megmaradnak (in the cloud) akkor is, ha a kindle tonkremegy.
De ezek az uj Paperwight-ok szerintem nagyon jok.

2014.04.02. 16:15:14

@Evain: MI? Márminthogy itt a blogon? Azt kétlem. Szakma nélkül mindenhol csak túlélsz. A Mekis szalagmunka meg nem szakma, sőt a M-E-K-I-S sem.

eddie1977 2014.04.02. 16:16:37

Egy kis emlékeztető.

"ch felelős" tegnapi hozzászólása a témához: "Ott hagytam abba, amikor okostojás leírja, hogy munkával meg szorgalommal mire lehet vinni."

Aztán a saját blogján: "Nem lehet, hogy épp az olvasó elfogult?
Minden esetben képesek vagyunk empatikusak lenni?
Vagy csak a saját szemüvegünkön keresztül látjuk a világot?
Egyáltalán látjuk a világot a saját mikrokörnyezetünkön kívül?

Gondolkodtatok már ezen?
Én sokat.
empátia

A beleélés képessége; a másik személlyel való együttérzés."

Kicsit furcsa szaga van ennek, pláne úgy, hogy ugyanazon a napon került ki a két gondolat.

Biztosak vagytok abban, hogy én vagyok a szánalmas? Saját magatokat is képesek vagytok meggyőzni arról, hogy a jópofizásba csomagolt köpönyegforgatás elfogadható jellemtulajdonság.

Érdekes közönsége [közössége] van ennek a Határátkelőnek.

Latcho Rom 2014.04.02. 16:16:53

@Hari Seldon 2: Lehetsz is.

mekkora arrafele a maghrebin népesség? feketék, kinaiak?

Dobbenet volt latni mennyi kinai arul most parizsban az utcakon, mennyien turjak a szemetet..eladni dolgokat, annyira nem jellemzo ez itt rajuk..feleve lattam errol valamit a tv5-n.

2014.04.02. 16:17:03

@házelőtthinta: A világon mindenhol pénzért dolgoznak az emberek, vagy annak ellenértékéért.
Nem örülünk, én legalábbis nem. Mért? Kellene?

2014.04.02. 16:19:20

@charlieharper [seoul, south korea]: Kurváknak is kiadják, miért pont M-E-K-I-seknek ne tennék? ;). Különben, ja, igen.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.04.02. 16:21:34

@ctboy:

"Ezeknek a bolgároknak milyen nyelven beszélnek? (Tatár/török/modern bolgár/ más bolgár)"

Mai bolgár nyelven. Természetesen egyes esetekben ez a nyelv archaikus a bulgáriai bolgár szempontjából sok mindenben.

A legarchaikusabb a bánáti bolgárok nyelve, ez kifejezetten nehezen érthető. Ők azok akik Mo-ra emigráltak a XVIII. században Temesvár környékére. Annyira sajátos nyelvjárás, hogy külön bolgár nyelvi normának számít (ez a 3. nyelvi norma a sztendert bolgár és a macedón mellett), s latin betűkkel írnak.

A többi bolgár nyelvjárás esetében nincs értési gond.

"A volgai bolgárokat a Bulgáriai bolgárok közeli rokonnak tekintik?"

Igen, de nem honfitársnak. Azaz amikor "bolgárról" beszélünk, ők nincsenek benne, Eleve a volgai bolgárok (mai nevükön csuvasok vagy a magukat bolgárnak tekintő tatárok) egész más nyelven beszélnek. Ők beszélik az eredeti bolgár nyelvet, pontosabban annak fejlődött verzióját, míg a modern bolgárban csak nyomai vannak az eredeti nyelvnek, de ez

"Része a bolgár nyelvtudás a bolgár identitásnak?"

Abszolút módon. Ha nem tudod a nyelvet, akkor maximum "bolgár származású" lehetsz.

blackhairlady 2014.04.02. 16:23:13

@Herr Géza: Sikerult elgereblyezni a rokon altal hagyott kisebb-nagyobb sz@rkupacokat?:) Ugye jol emlekszem, te irtad a sztorit a lelepett sogorrol(?)?

Herr Géza 2014.04.02. 16:26:52

@geegee: Bruttó. De Svájc minden nem svájcinak rohadt drága. Csak egy primitív példa: az a fagylalt (kb. 900 ml), ami a német Lidl-ben stabilan 1,99 €, az a svájci Lidl-ben akciósan (!) volt pl. 5,99 CHF, ami ugye 4.90 €. Az élemiszereknél, lakásbérlésnél, stb. a német árakat (a svédeket nem ismerem) minimum kettövel kell szorozni. Az utcai bodegánál egy sült kolbi zsemlével 6-8 CHF (DE-ben: 2,50 €). A fizuk is természetesen ehhez igazodnak. Egy korombeli mérnök kb. 10-12 ezer € átlagot keres. Ezért nagy álmom a német oldalon lakva Svájcban dolgozni. (De azt ök nagyon nem szeretik, érthetö is...)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.04.02. 16:27:18

@Zka: Én úgy ismerem, hogy a 72 éves nagypapa, meg a 2 éves csecsemő átlagosan valóban 37 évesek, de gyereket csinálni mégse tud egyik se... :D

Hari Seldon 2 2014.04.02. 16:28:05

@shakti_rom:
Kínaiak nincsenek. Arabok is kissebbség a többi muzulmánhoz képet. Itt inkább a balkáni/török népesség van. Feketék is alig. Érdekes, mert például Metz-ben, (az utcakép alapján) meg a feketék teszik ki a bevándorlók többségét, alig látni másokat.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.04.02. 16:30:39

@shakti_rom:

Szavatarányok:
Fidesz - 40-45 %
ballibek - 20-25 %
Jobbik - 15-20 %
LMP - 6-9 %
más nem jut be

Fidesz megszerzi a mandátumok 60-65 %-át.

Evain 2014.04.02. 16:30:41

@eddie1977: Nem csuklasz amúgy?

"Gondolkodtatok már ezen?
Én sokat.
empátia

A beleélés képessége; a másik személlyel való együttérzés."

Tudod, amikor nem lovagolunk egy poszter fogalmazáskészségén, hanem elgondolkodunk a mondanivalón. Bizony.

"Érdekes közönsége [közössége] van ennek a Határátkelőnek."
Te is tagja vagy. ^^

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.04.02. 16:31:27

@morsels:
köszi, ezt tudtam, de azért a maga a kütyü se ingyen van. most hogy utazok, nem hiányzik még egy törékeny és viszonylag értékes dolog.
alighanem rászántam volna magam, de most kicsit megszorító intézkedések vannak, büntiben vagyok. egy angol ismerősöm majdnem hozott ajándékba, de lecsúsztam róla, pedig azért nem ment volna a kukába.
(jó sok pénz elment fogorvosra és mindenféle orvosra, de legalább megengedhetem magamnak ugye, és mantráztam közben, hogy bakker inkább mint a fogfájás, szóval ezért most a jó ürügy a halasztásra.)

Evain 2014.04.02. 16:31:57

@Pink Petsch: Heh, dehogy, én csak utaltam arra, hogy hinta szeret hibásan következtetni, ergo ez is a mi sarunk lesz, figyeld meg. :)

Latcho Rom 2014.04.02. 16:34:51

@maxval a gondolkodó birca:

Jossz te a is a Castroba fidesztort ulni ha megsem? Tied en fizetem, s utana veszek neked egy szep ukran kurvat a Szecskában.

Eleg gondja lesz a sutinek az en cehhemmel :-)

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.04.02. 16:35:10

@eddie1977: Eddie, drága! Hát hiányoztam? Hát ennyire nem tudsz elszakadni tőlem mióta nem teszem ki a hozzászólásaidat?
Szerintem, HÁ már többször figyelmeztetett, hogy ne idézz itt az én privát blogomból.
Csak halkan hívom fel a figyelmedet, hogy az értő olvasás is a magyar nyelvtan tárgyköréhez tartozik. Ahogy látom, neked abban vannak hiányosságaid. :D
Amit én a privát blogon írok, semmi köze a HÁ -n megjelent írásokhoz.
A másik: ki is írta az alábbi blogot: "el onnan, míg nem késő". Aki nem tudja Ma.o-ról volt benn szó. Most, hogy nem jött be a számításod külhonban, már másképp áll a zászló.. így van?
Szóval, igaz a mondás: másban a szálkát, magadban a gerendát sem... :)
Vicces fiú vagy te, de tudom, hogy csak az udvarlás egy furcsa módját választottad...
:D

tanato 2014.04.02. 16:36:57

@maxval a gondolkodó birca: Köszi az infót Putyinról,nyilván jobban látod,ha nem nacionalista csak birodalmista,de azért vigyázni kell vele nehogy egy újabb "szovjet" birodalmat akarjon csinálni az elvesztett kelet-európai területek visszahódításával.

blackhairlady 2014.04.02. 16:39:08

@zöldeketbeszélek: En akkor gondolkodtam el ezen a "miert nem ismerik Magyarorszagot" dolgon, amikor elkezdtem dolgozni a gimiben itt Houstonban, kb 10 masik nemzetisegu emberrel egyutt, osszesen 18-an vagyunk. De 10 kulonbozo orszag. A menedzser es az aszisztens menedzser helyi, amerikai. A menedzsernek foiskolai diplomaja van, kint volt a falon az irodajaban, tehat tanult ember. Egyszer amikor ebedidoben korbe ultuk az asztalt, elgondolkodtam, hogy valyon o, az amerikai mennyit tud valamennyi orszagrol akik ott kepviselve voltak? Ha valamelyiket nem tudta, akkor o a buta, tajekozatlan? Akinek az orszagat nem tudta elhelyezni a terkepen az mind legyen megsertodve?
aztan az is eszembe jutott, hogy en, illetve a tobbiek mint atlag emberek, mennyit tudunk a masik orszagarol? Ha a perui nem tud semmit az en orszagomrol, akkor kialtsam ki butanak, sertodjek meg? En vajon mennyit utdok Perurol, Costa Ricarol vagy Vietnamrol? Voltak hires embereik akikrol illene tudnom?
En soha nem sertodom meg, nem nezek tajekoztalannak senkit ha nem tud tul sokat Magyarorszagrol. Viszont igyekszem sok infot elmondani a foldrajzarol, tortenelmerol, hires emberekrol, feltalalokrol. Egyebkent meglepoen magas az arany akik jartak mar Budapesten, szinte mindenkinek tetszett, talan egy emlitette, hogy enm menne vissza, emrt a taxis nagyon atverte. A langost pedig 99%-uk megjegyezte, es imadta!:)

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.04.02. 16:39:54

@shakti_rom:

Ha nem jön be, akkor küldök neked ingyen egy önárcképet csak neked dedikálva.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.04.02. 16:40:16

@geegee: Nem szerencsés összehasonlítani... :( A számítás alapját vedd úgy, hogy egy segédmunkás (pl. mekis sütögető) bruttó 23-28 frankot kap, szakmától függetlenül. Persze, ebben is van játék. Pl. a mezőgazdaságban, építőiparban, vagy vendéglátóban nem jelentik be teljes állásra. :(

@Herr Géza: A németek nagyon szeretnek itt dolgozni, pláne ha a határ mellett laknak. Rájuk egy különleges egyezmény is vonatkozik.
Bár, azt olvastam, hogy elkezdtek visszavonulni.

morsels (törölt) 2014.04.02. 16:40:22

@Chang Yai:
Nekem tobb mint egy eve van meg, semmi bajom nincs vele.
Az is igaz, hogy a tengerparton meg nem probaltam hasznalni :-)

Latcho Rom 2014.04.02. 16:45:54

@maxval a gondolkodó birca: Feltetlenul, ugyis ki akarom dobni a Klimt reprodukciomat. Jol mutatnál a falon :-)

morsels (törölt) 2014.04.02. 16:45:57

@maxval a gondolkodó birca:
Persze, azon is lehet olvasni, de a Paperwhite tenyleg teljesen olyan, mintha konyvet olvasnal. Direkt erre a celra fejlesztettek ki az 'e-ink'-et, hattermegvilagitasa van, kb. akkora, mint egy puhafedelu konyv. A hattervilagitast lehet szabalyozni, mondjuk este a sotetben nem kell annyi, mint nappal a szabadban, napsutesben.

A tablet display meg maskepp mukodik, gyorsabban farasztja a szemet (gyakorlatilag egy kis monitor) olvasasra egyik sem kozeliti meg a Kindle Paperwhite-ot. Tobb aramot is fogyaszt, surubben kell tolteni.

eddie1977 2014.04.02. 16:47:36

@svájci sapka (ch): Tilmir, drága!
Az általad leírt mondatokat legfeljebb félremagyarázni lehet, de félreérteni nem.
Más igét hirdetsz itt, mint a saját portádon.
Senki sem állította, hogy a két blognak bármi köze lenne egymáshoz, csak annyit jegyeztünk meg, hogy a két állítás éles ellentétben van egymással.
Ugyanis itt nem arról van szó, hogy az elmúlt években megváltozott volna a véleményed bizonyos dolgokról [mint ahogy az történt például velem], hanem arról, hogy a behízelgő modoroddal próbálod elkenni a saját jellemtelenségedet.
Nincs ezzel semmi baj, hiszen milliónyi hozzád hasonló ember rohangál körülöttünk, így a megjegyzésemet se vedd személyes sértésnek! Te is csak egy vagy a sok közül.
Pusztán elrettentő példaként említettelek mint a kétszínűség élő bizonyítékát.

Herr Géza 2014.04.02. 16:47:46

@blackhair-lady: Jól emlékszel. Köszi az érdeklödést. Hát, ahogy vesszük. A rokon lelépett, szarik mindenre, még a lakáskulcsot sem volt képes visszaküldeni...
A föbérlö olyan rohadt rendes, hogy mivel talált bérlöt már április 1.-töl, így csak a márciusi bért követeli rajta, meg a kulcsokat, de ez a patkány nekünk se veszi fel a telefont. A múltkor az egyik gyerek véletlenül felvette (már letiltott számkijelzéssel próbálkoztunk), mire letette a kagylót a telefon mellé, és csak azt hallottuk, hogy gúnyosan kántálja a feleségem nevét de senki nem jött a telefonhoz, pedig a hangjukat hallottuk a háttérböl. Már a gyerekek is be vannak tanítva. Frankó szülök...
Én kiganéjoztam a lakást, de ennyi volt, azt is inkább a föbérlö kedvéért tettem meg.
A többibe meg ezek után beleszarok: lakcímkijelentés, telefon-, internet-, áramlejelentés, egészségbiztosító, munkaügyi hivatal, stb., semmit nem vagyok hajlandó elintézni, de még csak meg se próbált megkérni rá. Így ketyeg tovább mindenhol a számlázás, gyülik az adósság, stb. Amit most 350 €-val, meg egy-két gesztussal meg tudott volna oldani, az sztem úgy valahol a 3-5.000 € között fog megállni, mire behajtják. Ennyibe fog fájni az, hogy szimplán leszarik mindent és mindenkit. Ámen.
Nekem épp elég volt az is, hogy két hétig szinte naponta ment az "online" forródrót a föbérlövel, hogy akkor most mi van, mi lesz... Ö meg (amikor még hajlandó volt velünk "kommunikálni"), akkor is csak a vállát vonogatta, hogy nincs pénzem, nem tudom, mi lesz..., hát négy gyerekem van....)
Szóval ennyi. Azóta a fazon neve szitokszó a családban....

Imre apó 2014.04.02. 16:47:56

Jó írás, it-ott kichit furcsa, de jó :)

morsels (törölt) 2014.04.02. 16:50:31

@Chang Yai:
Ja meg meg az a fontos, hogy meg kell venni hozza a 'tokjat'. Teny, plusz kiadas (es nem valami olcso utanzat kell), viszont eleg valoszinutlennek tartom, hogy abban barmifele baja legyen.
Najo, ha atmegy rajta egy busz, akkor azt talan nem birna ki, de meg abban sem vagyok biztos :-)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.04.02. 16:50:32

@maxval a gondolkodó birca: Akkor eltérően látjuk.Szerintem ennek kéne lennie az alapnak a világ minden részén.Szerintem az az abszurd, hogy vannak ahol egy marék rizsért dolgoznak egész nap...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.04.02. 16:51:52

@maxval a gondolkodó birca: Akkor csak simán eltérően látjuk.Szerintem ennek kéne lennie az alapnak.Inkább az az abszurd, hogy vannak akik egy marék riszért dolgoznak egész nap.

blackhairlady 2014.04.02. 16:52:08

@diggerdriver: Nalunk a bicikliulesen volt a svejcisapka:)))))))
Egyebkent apukam minden regi fenykepen svajcisapkaban virit, sot a batyam is a kiskori kepein meg azt viselt.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.04.02. 16:55:42

@tanato:

Minek neki a terület? Nem gyűjti a területeket.

Valójában Krím is kényszer volt. A helyi oroszok kihasználták az alkalmat és Putyint kész helyzet elé állították. Ugyanis Putyin nem diktátor, s nem tud az emberek akarától függetlenül cselekedni.

Putyin érdekeinek sokkal jobban megfelel, ha a szomszédos államokban baráti, de legalábbis semleges államok vannak.

Ha az orosz kisebbségekről lenne csak szó, a balti államokban sokkal rosszabbul bánnak velük, mint Ukrajnában, de mégis civilizált az ottani helyzet, azaz nem ukrán náci rohamosztagok menetelnek az utcákon.

Vagy Kazahsztán! Az északi része orosz többségű ma is, de senki sem akarja a területet elvenni, mivel Kazahsztán nem folytat ellenséges politikát.

Ráadásul az orosz kisebbség egy országban segíti Oroszországot, ez az igazság. Most is, Krím ügyében, milyen jól jött, hogy volt aki az Európai Parlamentben megvédte Oroszországot! Kik? Hát pl. egy lett képviselő, lettországi orosz.

SzZoole 2014.04.02. 16:55:57

@Pink Petsch: "Kurváknak is kiadják, miért pont M-E-K-I-seknek ne tennék? ;). Különben, ja, igen."
Mert az a legoregebb szakma,arra regen is igeny volt,most is igeny van ra es jovoben is igeny lesz ra,nem ugy mint a mekisre:))))

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.04.02. 16:56:43

@geegee:

Ez a napi tányér rizs is fejlődés azonban az eredeti heyzethez képest, ezt ne felejtsd el.

sbeax · http://eszakimunka.hupont.hu/1/fooldal 2014.04.02. 16:58:19

@Herr Géza: Szia!

Lehet hogy a következőkben is téped a hajad párszor hiszen hátra van még Svédország és Norvégia. Előre is bocsánat, de pocsék helyes író vagyok. Azért gőzerővel használom a helyesírás ellenőrzőt és mindent el is hiszek neki.Mindenkitől elnézést ezért. Talán nem lesz túl borzasztó :)

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.04.02. 16:58:20

@morsels: vajon belefér-e ez így mind az alapvető szellemi igényekbe? :-)
köszi a tippeket, tudom, nemrég kérdeztem itt róla, és sokan segítettek, nem szeretném rabolni senkinek se az idejét az ismétlésekkel. :-)

tanato 2014.04.02. 16:58:26

@maxval a gondolkodó birca: Remélem igazad lesz és nem jelent veszélyt számunkra az orosz politika.a későbbiekben.

blackhairlady 2014.04.02. 16:58:45

@eddie1977: Szerintem te mazohista vagy. Elvezed a a beszolasaid utani kommenteket. Mindig ilyen morcos vagy? Otthon is? Olvastam a kedvesed kommentjeit, o egy annyira kedves, jo humoru holgynek tunt, remelem a valo vilagban nem egy ilyen vagdalkozo, negativ embert kell elviselnie. Gondolom itt adod ki a feszultseget a blogon, hogy vele mar kedves tudj lenni. Illetve remelem, hogy igy van.

Latcho Rom 2014.04.02. 16:59:04

@maxval a gondolkodó birca: Nem is kell mennem vasarnap a szaunaba ertekezni a ruszkimmal, prezentalod te tokeletesen amit o erez.

blackhairlady 2014.04.02. 17:01:00

@**mimi**: Nalunk is faserozott:), de meg nem tudom, hogy mivel, talan petrezselymes krumplival.

morsels (törölt) 2014.04.02. 17:01:01

@Chang Yai:
Ja, azt nem tudom, a szellemi igenyesseget illetoen nem vagyok illetekes :-).

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.04.02. 17:01:20

@sbeax: szerintem nem Géza volt a hunyó....
nekem is tetszett a történet, várom a folytatást :-)

Mr Long 2014.04.02. 17:02:17

@Chang Yai: Annyira nem torekeny szerintem, bar en a konyveimre is vigyazok, mint a himestoljasra.
Jo tokot kell venni hozza, ami eleg merev (£2) es no para.

blackhairlady 2014.04.02. 17:02:58

@Morgo1229: Ezt szombatra tervezem:)))))))

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.04.02. 17:03:33

@Chang Yai: Ja, e-könyv.Már régóta meg akarom kérdezni a véleményeteket, akik vesznek ilyesmit:Szerintem ez az e-könyvesdi Magyarországon elég drága dolog.Én azt tapasztaltam magyar webshopokban hogy csak egy olyn 10-15 %-kal olcsóbb az e a papírhoz képest.Én meg pont fordítva érezném reálisnak 90%-ot kéne elengedniük...Hiszen az e-könyvet egyszer kell csak megírni, szállítási, terjesztési, csomagolási, raktározási költség nincs.Akkor ez miért nem jelenik meg az árában.Szerintem ez egy szemét lehúzás.Az lenne a korrekt, hogy az író árulja a saját honlapján egy korrekt összegért és csókolom.Ha meg nem akar vele foglalkozni, akkor adja be könyves webshopba, ott persze drágább lesz, és egyúttal kevesebben fogják venni.Vélemények?

blackhairlady 2014.04.02. 17:04:06

Nekem nagyon tetszett a poszt, kesz feludules volt olvasni:) En is varom a folytatatst am! (olvastam, hogy mar elkuldted:)

eddie1977 2014.04.02. 17:04:38

@blackhair-lady: Miért lennék én morcos? Most éppen fülig ér a szám, mert Ginger a kedvenc sütimet készíti.
Attól, hogy van egy elég masszív véleményem az egymást hülyítő emberekről, még nem vagyok "megkeseredett". Azt hiszem, hogy ezt a jelzőt is használta már valaki.
Szóval miattam nem kell aggódni! :)
Az viszont biztos, hogy a kedvesemet hozzám képest kenyérre lehet kenni, bár azt azért hozzáteszem, hogy a tegnapi hozzászólása ékes bizonyítéka annak, hogy van egy olyan szint, ami már nála is kiveri a biztosítékot.
Legfeljebb egy kicsit finomabban fogalmaz, mint én. Úgy látszik, hogy neki volt gyerekszobája. :)

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.04.02. 17:04:43

@morsels: juteszembe, gyerekkoromban még futotta könyvekre, aztán később nagyon nem, tanári fizetésből aztán meg el lehet képzelni.
megyek is olvasni, befejeztem közben mára a másik ablakban, amit kiosztottam magamnak.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.04.02. 17:10:11

@rezsöatya:
Ja, de a svejcisapkát nem lopták le a fejemröl.
A nyugdijamat viszont igen.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.04.02. 17:11:01

@Pink Petsch: Tulajdonképpen mindenki, az egész világ egy nagy kurv@.Hiszen mi van: dolgozni önként senki se akar, de ha van cserébe egy kis pénz akkor már mindjárt más. :D Ugyanígy az önkormányzat, városvezetés: Aszondják, sehol se lehet parkolni!Ja, hogy van egy kis pénzed? Az úgy oké, akkor lehet...Gusztustalan fertő az egész bolygó. :D

Latcho Rom 2014.04.02. 17:13:00

@Hari Seldon 2: áselem

allamilag tamogatott panelhazak, foleg emigransok lakjak oket, szegeny franciak s nyugdijjasok is..

Latcho Rom 2014.04.02. 17:15:03

@eddie1977: Sose de sose ne keverd ebbe bele a hazastarsakat, baratnoket, erzelmileg tamogatva a sajat dolgaidat.

snassz.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.04.02. 17:16:30

@Herr Géza: Aham, köszi, ez már így oldja a homályt.Mondjuk én meg a német árakat nem ismerem, a svájciakat is csak turista szemszögből (hotel, tányér kaja, fagyi, stb) Amiket írsz, árakat, azok itt svédben is hasonlóak; és általában Skandinávia is a nem itt lakóknak q drága szok lenni.Norvégia kib..tt q drága, Svédország csak simán q drága. :-) De akkor a svájci fizetések jobbak a svédeknél.Itt is az a jó buzinessz, ha norvég fizetést kap az ember, de a svédeknél lakik, él.Azt meg hogy ki nem szereti ezt, kit érdekel? :-)

SzZoole 2014.04.02. 17:20:41

@sbeax: szia Bejja:)))
Nekem nagyon teccet a zirasod es a vidam hozza allassod namega stilusod izs:)))
Ne foglalkozz azzal a szakbarbar nyelvtan nacival,mindenkivel beprobalkozik,biztos vagyok benne,hogy Te jobban elsz mint o es ez flusztralja,tudod keseru a mez,ha valakinek sikerul es megtalalja a szamitasait,mint Te.
En kivancsian varom a poszt folytatasat,mert szamomra es sokak szamara is erdekes volt a mai is:)
Tovabbi szep napot:)))

morsels (törölt) 2014.04.02. 17:21:11

@geegee:
Igen, sajnos csak olyan 10%-kal olcsobbek a konyvek. En is azt hittem, hogy ennel olcsobb lesz, dehat... ez van.

Herr Géza 2014.04.02. 17:21:38

@sbeax: Szia Neked is! Én biztos nem fogom tépni a hajamat, mert tény, hogy nagy eséllyel a szemem sarkából is kiszúrom a hibákat, de másoknál (kivéve a fiamat, ö tudna mesélni...) közel sem izgatnak annyira, mit magamnál. Feltéve persze, ha nem megy az érthetöség rovására, vagy nem az illetö maga hirdeti fennhangon a "hogyan írjunk helyesen magyarul" igét.
Amire Te hivatkoztál, az meg pont egy aranyos elírásodra való reakcióm volt, amit freudi elhallásnak tituláltam a "halott Magyarországról" a "hallott Magyarországról" helyett.. :)))
Szóval nem vagyok mumus. Söt: a mumus nem én vagyok... :DDD
Tehát jöhet nyugodtan a folytatás, söt várom...

@Chang Yai: Köszi a kimentést. XDD

2014.04.02. 17:21:41

@Evain: Ja, hát persze, ez nyilvánvaló, hiszen az ő világában mindig más a hibás. Ő sosem. :P

blackhairlady 2014.04.02. 17:22:28

@TilosazA (En/Mum): Az igazi konyvek a lakas dekoracioja is. tudod, mint az agyszeri ember amikor elment a konyvesboltba, es kert 3 meter konyvet.

eddie1977 2014.04.02. 17:23:20

@shakti_rom: Hát pedig – tetszik, nem tetszik – én az érzelmi támogatást elsősorban a kedvesemtől kapom a "dolgaimhoz", így nem egyszerűen megemlítem őt, hanem megköszönöm neki, hogy minden nehézség ellenére az életem része.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.04.02. 17:24:37

@Herr Géza: Ja, erre emléxem, írtad korábban.És be tudják rajta hajtani Magyarországon?Van valami egyezmény erre az országok közt, vagy leírják veszteségbe?Csak annyit írj ami publikus.

sbeax · http://eszakimunka.hupont.hu/1/fooldal 2014.04.02. 17:24:59

@geegee: A 4000 az Euro ami átszámolva akkor 6000 CHF volt. Ez különben brutto. És igen Svájcban kétszer annyi volt a fizetés mint Svédben.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.04.02. 17:28:23

@maxval a gondolkodó birca: Jó, persze, fejlődés, bár egy kicsikét lassú.És szerintem szerintük is.

sbeax · http://eszakimunka.hupont.hu/1/fooldal 2014.04.02. 17:28:39

@geegee: Bocsi. Most látom, hogy nem tőlem kérdezted. De körülbelül ugyan azt válaszoltam.

Latcho Rom 2014.04.02. 17:28:42

@eddie1977:

Blogra, forumokra gondoltam. Sajátmagadért beszélj, vitázz.

Mindenki tápol a tarsatol rendesen, ebben sem vagy specialis, csak ezt ne hozd ide.

Bebbi 2014.04.02. 17:28:53

@Herr Géza: Nekem jo par nemet kollegam tovabbra is Nemetorszagban lakik es az un. "G-Bewilligung"-gal dolgoznak.

Info itt:

www.bfm.admin.ch//bfm/de/home/themen/aufenthalt/nicht_eu_efta/ausweis_g__grenzgaengerbewilligung.html

Peldaul van, aki Freiburgbol jar be; van, aki a nemet Rheinfeldenbol. Nyilvan adot Nemetorszagban kellene fizetni, de szerintem igy is jobban jon ki az ember, mint egy nemet fizuval.

2014.04.02. 17:29:48

@Herr Géza: Basszus, ezt telibe megszívtad! :( Őszinte részvétem. A rokonod meg tudnám addig rugdosni míg még mozog. Azt hisz az ilyen pondró, hogy ha lelép szó nélkül egy másik országba, akkor minden stornó. Hát, majd megtanulja, hogy az EU-nak nemcsak előnyei vannak, mert bizony a behajtó is utolér. Remélem, minél később, hogy halmozódjon csak a késedelmi kamat :P

TilosazA (UK) 2014.04.02. 17:30:46

@geegee: Úgy tudom, a könyvben a legkisebb költség az anyagköltség, és a nyomdai költségek. Ezért olcsóbb csak ennyivel az e-könyv. Ezt nekem is úgy mondta valaki, szóval nem tenném rá a fejem, főleg, hogy ha az amazonon körülnézel, simán lehet venni 50 p-ért könyveket. Utoljára 60p-ért vettem, előtte pedig ha jól emlékszem 2 font 50 p-ért. Oké, le voltak árazva.
Nekem Kindle Paperwhite-om van, és nagyon szeretem (egyetlen bajom van vele, hogy nem igazi könyv ugye), ritkán kell tölteni, és egyáltalán nem fáraszt az olvasás rajta.

eddie1977 2014.04.02. 17:32:54

@shakti_rom: Arra próbáltam rávilágítani, hogy semmi okom nincs morcosnak lenni.

Herr Géza 2014.04.02. 17:32:57

@geegee: Elvileg/jogilag igen. Ha végrehajtást indítanak ellene (márpedig azt még sokkal kisebb összegért is megteszik), akkor 15 év az elévülés (és közben ketyeg a kamat...), így ha az alatt ide még egyszer beteszi a lábát, rögtön megcsípik (még akár túristaként is, pl. egy szimpla közúti ellenörzéskor). De ma már M.o.-n is simán behajtanak, nála inkább az a macera, hogy valószínüleg a nyakig terhelt lakáson kívül sztem nincs más a nevén, dolgozni meg otthon is max. svarcban fog, mint eddig. Na meg a négy gyerek...

2014.04.02. 17:33:06

@Zoole[uk]: Hát azért enni is szoktak a népek, ha nem is pont a mekiben ;)

@geegee: Robbaaancsuuuk feeeel!!!!! :DDD

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.04.02. 17:33:44

@morsels: Akkor jól látom.Bojkottálom is az e-könyvek vásárlását, inkább megkeresem a netre kirakott "biztonsági másolatokat" :.. :D

blackhairlady 2014.04.02. 17:33:51

@Chang Yai: Irtam mar, hogy vegyel ra egy kemeny boritot, es mindentol megvedi. Most hogy utazol foleg jol jonne, mert mindig lenne mit olvasnod, ha kicsit varakozni kell valahol, vagy buszon, vonaton ulsz, van mindig mit olvasni. olyan biztonsagos erzes, hogy ha elolvastam az egyiket, ott a masik, es nem kell cipelnem a papir konyvet magammal. Netezni is lehet rajta, ne kell mindig laptopot hasznalni, es jo kis jatekokat is ra lehet tolteni unalomuzonek a fogorvosi varoteremben toltott idore:)))

eddie1977 2014.04.02. 17:35:26

A posztolónak: soha ne érezz szégyent amiatt, mert nem tudsz a saját anyanyelveden helyesen írni! Soha!
És hogy miért ne? Mert a Határátkelő közössége azt mondta, hogy nem számít.
És amit a Határátkelő közössége állít [legyen igaz vagy hamis, nekik mindegy], azt akár kőbe is lehet vésni.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.04.02. 17:35:52

@sbeax: Nem baj, örülök a te válaszodnak is.

blackhairlady 2014.04.02. 17:36:38

@morsels: En igen, tobbszor is, es nem art neki, isten bizony:)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.04.02. 17:38:20

@TilosazA (En/Mum): Na, hát ennyit (fél-1-2 dollárt) még megérhet az én szememben is egy e-könyv.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.04.02. 17:40:52

@Herr Géza: Aham.Na, hát szép.Köszi a válaszod.
Azt tudom, hogy lassan a külföldön elkövetett közlekedési bírságokat be tudják majd hajtani a delikvens hazájában is.Ezért kell majd az autóra egy rendszámforgató berendezés... :D

blackhairlady 2014.04.02. 17:41:43

@Herr Géza: Basszus, ez nem semmi:((( En egy szalmaszalt nem tennek keresztbe neki, az biztos. A kerdes, hogy ezekkel a buntetesekkel megtalaljak otthon? ra tudjak kenyszeriteni valahogy, hogy fizessen. De mindegy is, ez mar legyen az o bajuk. Azert az szep volt toled, hogy legalabb a lakast rendbe tetted.

2014.04.02. 17:42:44

@Herr Géza: Nos, az én pondróm, anno, csinált olyan marhaságot - többek között-, hogy bliccelt az U-bahnon. Pedig megugattam neki, hogy ne tegye, mert nem szaroznak, büntetnek. Persze, mivel itt nem állnak orkok a le- és feljáratoknál, vérszemet kapott a marhája. És persze, hogy elkapták, mert marha. No, kapott laza 70 eurós büntit. Mondom, neki, "Fizesd be Béla, minél hamarabb, ha már a helyszínen nem tetted". Na de, persze, ő okosabb volt, mindenkinél, hogy aszongya, úgyis az otthoni címét írták fel, oda meg biztos nem postáznak. Hát nem, egy faszt nem. Kiment a csekk, szartak rá befizetni, persze. Kiment még vagy 2 felszólítás egyre emelkedő összegekről, amire megint játszották az angolt. Aztán úgy kb. majd egy év múlva már magyar behajtócég kopogott, de szó szerint az ajtón az 500 és még pár eurós (506 vagy 507? kb) követeléssel. Nagyon röhögtem, mikor visszahallottam.
Hát, ne izgulj, a rokonod is utolérik.

morsels (törölt) 2014.04.02. 17:42:49

@blackhair-lady:
Ohh... en is kiprobaltam volna, csak a tenger hianyzott hozza :-)

Hari Seldon 2 2014.04.02. 17:43:01

@shakti_rom:
Ezt így nem tudom. Amennyire mászkálunk Metz-ben nem igazán láttam panelt. Persze, mi nem mentünk mindenfelé. Legutóbb az egyik külvárosában volt T'choupi színház, az egy szép kertváros volt. Lehet, hogy amikor vége lesz az óvodának, arra felé költözünk. :-)

blackhairlady 2014.04.02. 17:45:52

@Mr Long: Az en tokom (nincsenek pontok az o-n:DDD) 30$ volt, olyan kemeny, hogy attol semmi sem tudja megserteni. es szep, ami szinten nagyon fontos:))))

Latcho Rom 2014.04.02. 17:47:04

@eddie1977:

Világos mint Rebekka segge a sivatagban.

blackhairlady 2014.04.02. 17:47:17

@geegee: Mert a konyv a szerzo szellemi termeke, ami mindegy, hogy milyen formaban jelenik meg, ki kell fizetni. Mint a zeneket.
Vannak nagyon jo ingyenes oldalak.

blackhairlady 2014.04.02. 17:50:07

@eddie1977: Akkor miert nem mutatod meg ezt az oldaladat is itt? Marmint a fulig ero mosolygosat? Miert csak a helyesirasra koncentralsz allandoan? Irhatnal a posztrol is, es enm csak arrol ami nem tetszett, ahnem a pozitivumokrol is. Vagy az mar nem lenne ilyen angy vitat kivalto, nem veled foglalkoznanak? Vagy a jot sose dicserjuk meg?

2014.04.02. 17:50:30

@shakti_rom: Én falom a fél kilás bordaszeletemet éppen. A felénél járok, és még éhes vagyok ;)

La Pantera 2014.04.02. 17:51:19

@morsels: azért amikor nálunk a négyéves fiam rátámaszkodott tiszta erővel, teljesen lefagyott a Kindle, semmire nem reagált és csak két nap múlva tudtam életet lehelni bele... azóta ismét működik, de az nagy ijedtség volt.
Egyébként szeretem az e-book-ot, csak az zavar, hogy nehéz benne visszalapozni, ha valamilyen részletet elfelejtek vagy csak szeretném újraolvasni.

VHB 2014.04.02. 17:54:06

@shakti_rom: Megnéztem az oldalt és érdekesnek találom, hogy a pizzánál nem adják meg az átmérőt, csak annyit írnak, hogy S, M, L, XL illetve, hogy ez hány szelet. A másik dolog, hogy nem adják meg a kalóriát. Ezek szerint nem kötelező?
Vö: www.pizzahut.co.uk/restaurants/food/pizza/Supreme/

2014.04.02. 17:54:28

@eddie1977: Édes jó Istenem, mekkora egy paraszt vagy te!

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.04.02. 17:54:44

@emiGrant: Szerintem Magyarországon manapság sokat keresnek az emberek.Csak általában a nagy többség nem talál szinte semmit.
Odahaza mi is benéztünk minden kuka mögé, meg kő alá...
Csak sajnos ez inkább szomorú mint vidám...

Latcho Rom 2014.04.02. 17:54:52

@Pink Petsch: The Insatiable Pink!

hussal él mint a kánya :P

Latcho Rom 2014.04.02. 17:56:31

@VHB: lehet hogy a dobozon rajta van a kaloria, ezeket zacsiban hoztam...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.04.02. 17:57:13

@Pink Petsch: Hmm, nem rossz ez se.Nem hittem volna...

2014.04.02. 17:58:01

@shakti_rom: Áááá, ugyan, hiszen csináltam mellé salátát is ;)

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.04.02. 17:58:27

@shakti_rom:

Két Róma elbukott, a harmadik áll, és negyedik pedig nem lesz, ugye tudod?

:-)

morsels (törölt) 2014.04.02. 18:00:17

@La Pantera:
Ohh, az engem nem zavar.
Csak kicsit varok es elfelejtem, hogy mit akartam visszanezni :-)

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.04.02. 18:00:27

@blackhair-lady:

Azt rebesgetik, a szavazatok nagy része érvénytelen, mert sokan nem tartották be a bonyolult biztonsági eljárásokat. Remélem, te nem hibáztál.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.04.02. 18:01:10

@blackhair-lady: Oké, de én ezt a részt gondoltam a legkisebbnek a könyv árában.Már úgy értve, hogy a nyomtatási, szállítási stb. költségek együttesen magasabbak lennének.És mindezt azért gondoltam így, mert mindenféle papírterméknél ha árat kell emelni, akkor azon sápítoznak, hogy hát jaj, nagyon emelkedtek a nyomdai költségek azért emeljük az árat...

Aztán meg téllegesen ki tudja...

morsels (törölt) 2014.04.02. 18:01:18

@blackhair-lady:
Erdekes, hogy ez eddig miert nem jutott eszembe :-)

eddie1977 2014.04.02. 18:01:27

@blackhair-lady: Igazad van.

Jó írás volt, szimpatikus. A posztoló egy nagyon pozitív ember, aki megpróbálja a rosszban is meglátni a jót. Kifejezetten tetszett a hozzáállása a dolgokhoz, és az is nagyon dicséretes, hogy megfelelő humorral kezeli az élet nehézségeit.
Mint mindenki más, úgy én is nagyon várom a folytatást.

Ilyesmire gondoltál?

Vagy várj egy kicsit, itt egy másik.

Fantasztikusan nyitott személyiségről árulkodik ez a poszt. Jól bemutatja, hogy bizony nyugaton is érhetik meglepetések az embert. Nekem nagyon bejött az a rész, amikor a törökökről írt. Kíváncsian várom, hogy mi lesz a történet folytatása.

De írhattam volna ezt is.

Szinte minden sorával azonosulni tudtam, főleg azzal, amikor a posztoló arról ír, hogy mennyire bosszantotta, amikor más nemzetiségűnek hitték. De látszik, hogy nem vette magára, túl tudott lépni ezen, és ez nagyon szimpi. Ezt kéne a hazai magyaroknak is megtanulniuk! Várom a folytatást!

Most hirtelen ezek jutottak eszembe.
Kellően sablonosak voltak? Ezek már jobban illenek a blog arculatához?

Herr Géza 2014.04.02. 18:01:36

@eddie1977: ÁMEN! Mert a nagy EDDIE azt mondta, hogy szégyen, hát akkor szégyen!

blackhairlady 2014.04.02. 18:01:40

@La Pantera: Ha lefagy a Kindle, akkor a bekapcsolas gombot legalabb 40 masodpercig folyamatosan kell nyomna. az enyem lefagyott kb 2 honapja, ketsegbeesetten telefonaltam a ferjemnek, kerdezi, mit tegyen a tavolbol, mondom semmit csak sajnalj:))))))) aztan kozben persze utana nezett a neten, es tenyleg bevalt a modszer.

A visszalapozas tenyleg nehezebb, de nagyjabol azert sejti az ember, hogy hol olvasta, es ha a felso savban be lehet irni, hogy go back page es a kb oldalszamot.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.04.02. 18:02:55

@geegee:

Ez is érdekes tanulmány, hogy az egyes nyelveken hogyan fejezik ki a pénzért dolgozást. A magyarok keresnek, a spanyolok nyernek, az angolok csinálnak vagy nyernek, az oroszok meg megdolgoznak érte.

Herr Géza 2014.04.02. 18:02:59

@Pink Petsch: Én nem izgulok. Izguljon ö. De láthatóan nem teszi, tehát annál nagyobb lesz a meglepi.....

2014.04.02. 18:03:30

@geegee: Ok, ez egy cég volt, már a közlekedési vállalat, hatékonyabb módszerekkel, ezért viszonylag rövid idő alatt lezongorázták. De egy magánszemély is simán tudhatja ezt, ha megbíz egy ügyvédet, az meg egy behajtó céget, ha már semmi sem használ ... És itt meg szoktak bízni ügyvédeket, azért kevésbé nyelik be az ilyen pondróságokat.

Hari Seldon 2 2014.04.02. 18:04:25

@maxval a gondolkodó birca:
Áll, de milyen körülmények között élnek ott az emberek?
Megéri? Putyinéknak biztos.

blackhairlady 2014.04.02. 18:04:28

@VHB: Ha a pizzakra kattintasz akkor ott megvannak adva incsben az atmerok. a kaloriat en is hianyolom, elvileg kotelezo. Illetve itt az USAban, canadat nem tudom.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.04.02. 18:04:32

@VHB: A szeletek számával vigyázz, pl egy tortát felvágok neked 4 szeletre is meg akár 14-re is...Ergo definiáljuk először a szelet méretét.

A rendőr is aszondja a büfésnek a viccben, hogy ne szelje fel 8 szeletbe csak 4-be, mert 4-et még meg tudok enni, de 8-at már nem... :-))

VHB 2014.04.02. 18:06:15

@geegee: Maestro, ezt kifogásoltam én is. Nálam mindegy mekkora a pizza, az csak egy szelet. :)

Latcho Rom 2014.04.02. 18:06:22

@maxval a gondolkodó birca:

francia is nyer=gagne Vagy erint = touche l'argent
latint nemtom

román is nyer Peccsem?

blackhairlady 2014.04.02. 18:06:35

@maxval a gondolkodó birca: En nem, mindig dupla ellenorzest vegzek, regi jo statisztika tanarom belenk verte anno a kozgazban:) Szoval az enyem ott van, es ervenyes.

2014.04.02. 18:06:52

@Herr Géza: Valld be, hogy azt a rekesz pezsgőt már betáraztad, hogy méltón megünnepelhesd a végkifejletet ;)

sbeax · http://eszakimunka.hupont.hu/1/fooldal 2014.04.02. 18:06:59

@eddie1977:"Kedves" Eddie. Pedig érzek,hidd el. Tudod nem vagyunk egyformák. Én például 5-ös voltam fizikából meg matekból. Csak beültem az órákra, meghallgattam, megértettem és ennyi volt. De sohasem néztem le vagy bántottam meg azokat akiknek nem ment a fejébe ez a két tantárgy. Viszont a nyelvtan volt a nagy mumus. Ha a szabályokról kérdeztek, fújtam mindegyiket. De alkalmazni képtelen voltam. Viszont e-miatt nem érzem kevésbé magyarnak magam.
Úgy érzem, hogy te dühös vagy. Úgy tűnik,hogy mindenre és mindenkire. Pedig ha szuper nyelvtanos vagy akkor az nagy szó. Legalább is nálam. Ha továbbra is a nyelvtani hibáimon akarsz lovagolni tessék. Egy kicsit kellemetlen, de nem haragszom. További szép napot Eddie.

blackhairlady 2014.04.02. 18:09:42

@geegee: Szerintem egyebkent attol fugg, hogy milyen szerzodese van az ironak a kiadoval. Tulajdonkeppen nem tudom hogy van, ezt csak olyan elso gondolatbol irtam, de lehet, hogy neked van igazad ha jobban belegondolok. Es ha megegyszer leirom a gondolat szot barmilyen formaban, feljelentem magam a nyelvtanrendorsegen:))))))))))) (ez egy szo egyaltalan?:D)

2014.04.02. 18:11:36

@sbeax: Hagyd már. Ő az egyik házitroll.

blackhairlady 2014.04.02. 18:13:15

@eddie1977: Nem a blog arculatarol van szo, hanem a blog profiljarol. De vegul is latom, hogy neked csak az szamit, te legyel a kozeppontba a jol megmondom a magamet stilussal.

morsels (törölt) 2014.04.02. 18:14:39

@blackhair-lady:
Koszonom, jo otlet :-)

sbeax · http://eszakimunka.hupont.hu/1/fooldal 2014.04.02. 18:16:26

@Pink Petsch: Tudom. Csak kíváncsi vagyok vajon egy kedvesebb válaszra hogyan reagál.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.04.02. 18:16:58

@maxval a gondolkodó birca: Na, hát rajta, ha még tudsz ilyet.Én szeretem az ilyesmi nyelvi érdekességeket olvasni.

Herr Géza 2014.04.02. 18:17:25

@Pink Petsch: Már ügyvédnél van. Nem is szaroznak ök sem. De nem fog az internet/telefonszolgáltató és a villanymüvek sem. Az internet/telefoncég kapásból le fogja számlázni a 24 hónapos hüségidöböl hátralévö 22 hónapot (22x29,90=660.-€) meg a szerzödéshez ingyen adott 100 eurós FritzBox routert, egy kis kötbér a szerzödésszegésért, ilyen-olyan költség, behajtó, kamat: már egy ezres megvan. Csak úgy lazán ki tudott volna szállni a szerzödésböl, ha visszajelentkezik M.o.-ra, bemutatja a papírt, és közli, hogy sajna így hozta az élet. Ott meg ugye nem tud szolgáltatni a cég, ergo elszámolnak a kb. 30-50 €-s rendkívüli felmondási díj mellett és ámen. (Talán a routert ki kellett volna fizetni, idöarányosan....) De aki hülye, az haljon meg, ugye.....

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.04.02. 18:18:19

@Hari Seldon 2:

Folyamatos a fejlődés.

Azt lehet mondani: sosem volt ilyen magas az életszínvonal az utóbbi 100 évben.

Jelcin alatt ázsiai szegénység volt, a lakosság 50 %-a mélyszegénységben élt, Ez lement kelet-európai szintre, ma ez 15 %. Kb. 10 év alatt.

2014.04.02. 18:18:55

@sbeax: Hm, nem vagyok róla meggyőződve, hogy érti a szó valódi jelentését ;)

eddie1977 2014.04.02. 18:20:03

@sbeax: "Kedves" sbeax! Mint ahogy írtam, ne érezz szégyent! Ahogy láthatod, egyedül vagyok a véleményemmel, tehát a "sok lúd disznót győz" elve alapján nincs igazam. Rá se ránts az agymenéseimre!

Félre ne érts! Nem akartalak megbántani. A mai társadalom számára az általad produkált szint több mint megfelelő.

Vess csak egy pillantást a Határátkelő közösségére! Tanult és művelt emberekből áll, akiknek minden szavát alátámasztja az élet. Sokat tanuhatnék tőlük, de az már az én hibám, hogy erre nem vagyok képes.
Itt rengeteg hozzászóló van, akikre minden bizonnyal fel kéne néznem, hiszen rendkívüli tájékozottságról és élettapasztalatról tesznek tanúbizonyságot, de sajnos ez nekem nem megy.

S ha már a sulinál tartunk: én világ életemben bukásra álltam matekból, de azért a matematikai alapműveletek [úgy mint összeadás, kivonás, szorzás, osztás és százalékszámítás] nem okoznak gondot.

Én is szép napot kívánok neked!

2014.04.02. 18:22:54

@Herr Géza: Hűűűű édesapa, lesz ott meglepi, ha ez egyszerre beköszönt majd, mint mennyből az áldás! :D És tök mindegy, hogy nincs semmi a nevén. Ha az asszony nevén van, már az is bőven jó.

TilosazA (UK) 2014.04.02. 18:22:55

@eddie1977: Ne haragudj eddie, de azért nem volt annyira szörnyű az a helyesírás. Ennél azért sokkal hajmeresztőbbet is látok nap mint nap a külföldi magyarok oldalán a facebookon. Kicsit érzékeny vagy.

Herr Géza 2014.04.02. 18:24:30

@Pink Petsch: Azért ennyire még így sem vagyok g..ci, bár... Arra már gondoltam, hogy csak úgy "humorból" küldök neki számlát az eddigi segítségemért (az itteni mérnöki óradíjammal), kölcsönadott cuccok bérleti díjáért (azokat legalább nem vitte haza, de lehet, hogy csak a börönd mérete korlátozta ebben :DD), a saját autómmal való fuvarozgatásokért, stb.
Biztos leesne a pofája. De még várok vele, míg megkapja a többiröl az összegeket. Az lesz a desszert.

2014.04.02. 18:24:45

@shakti_rom: Nem, az "a atinge", már a ragozatlan alakja az igének.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.04.02. 18:25:06

@Pink Petsch: Értem.Azt nem tudom, hogyha én kijelentek valamit egy behajtó cégnek, hogy xy tartozik nekem egy összeggel, akkor azt a behajtó cég csont nélkül elhiszi és elkezd behajtani, vagy valami bizonyíték is kell?Illetve mennyire kell "komoly" bizonyíték ehhez?Vagyis mennyire vizsgálják azt, hogy az a követelés az télleg jogos, illetve ha ilyen országhatárokon átívelő a tartozás, akkor a különböző jogrendszerek közti különbség mennyire kavar bele?Illetve mi van, ha xy elkezd vitatkozni a behajtás, vagy az összeg mértékével, akkor mi van?Picit sok a kérdés tudom... :D De ezt most nem feltétlen tőled kérdezem, hanem bárkitől, aki tud valamit...

Latcho Rom 2014.04.02. 18:25:53

@maxval a gondolkodó birca:

Manapság?

All bets are off.

Na nem jutott eszedbe hogy ki volt a harmadik lovis iro csurka es zelk baratja?

Ifjabbaknak, bizony, Csurkának voltak masvallasu baratai is, mint Zelk Zoltan. Régen, az átokban, János bácsi ovo kezei alatt.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.04.02. 18:26:17

@VHB: Jajó, akkor lehet, hogy csak nem figyeltem eléggé... :-)

Latcho Rom 2014.04.02. 18:26:52

@Pink Petsch: Ugyanugy ragoz a roman mint a francia?

2014.04.02. 18:27:52

@Herr Géza: Ez jó! :DDDD De akkor már a pezsgő is belefér ;)

Herr Géza 2014.04.02. 18:31:19

@Pink Petsch: Az a legjobb (nem tudom a múltkor írtam-e), hogy az asszonypajtás jogász (!) és egy bizonyos diszkrét funkciójú minisztériumban dolgozik, ahol többek között C-típusú átvilágítás is dívik. Én meg tudok ám mégis nagyon g..ci lenni és a múltkori telefonos affér után teljesen "naívan és ártatlanul" megadtam a céges email-címét a föbérlönek, mivel az általunk ismert privát címüket csak akkor használják, ha kell valami. Már írtak is rá.
Mocskos ganéj vagyok ? Az. :))))

2014.04.02. 18:31:37

@geegee: Természetesen kell bizonyíték, és nem a magánember bízza meg a behajtócéget, hanem az ő nevében eljáró ügyvéd. De ez már a végső stádium. Például, albérletből lelépni, bérleti díjhátralékkal eléggé bizonyíték, ugyanis itt komolyan veszik a lakásbérletet, akkor is, ha nem ügynökségtől bérelsz, hanem közvetlen a tulajdonostól. Szerződés nélkül, feketén vagy okosban, mint otthon, legfeljebb a saját testvérüknek adják itt ki a lakást. Vagy még nekik sem.

2014.04.02. 18:32:17

@shakti_rom: Nem tudom, hogy ragoz a francia. Soha nem tanultam franciául.

Naschkatze (Mostindien / CH) 2014.04.02. 18:33:11

@sbeax: Szia Bea! Tetszett, és jo volt, hogy mär az elején megjelentél! :-) Amit én szeretnék kérdezni, miért nem hosszabitottak 1év utän?
@svájci sapka (ch): Nekem is kb ezek jutottak eszembe. :-)
Amugy tényleg nem tanulnak Mo-rol semmit (mondjuk mi sem Sväjcrol :-) ). Férj amig velem nem talälkozott, kb annyit tudott, mint amit Bea is irt. Plus nem értette, hogy mi miért nem tudunk pl a szerbekkel kommunikälni, és meg volt löve, hogy ha minket hall, akkor kb semmit nem tud kivenni a beszédünkböl. Késöbb fölvilägositottam, hogy vannak azért közös szavak mäs nyelvekkel, de ha ö ott volt, akkor elkerültük ezek hasznälatät. :-)
Én is 2002-ben jöttem ki, és akkor az ätlag nem tudta hova tenni Mo-ot. Ugyan ugy, mint a szloväkok és a csehek egyek (Csehszloväkia), ugyan ugy, mint a szerbek horvätok bosnyäkok szlovénok egyek (Jugoszlävia). Ök durvänk kb ugy tanultäk, hogy Szovjet uralom alatti orszägok...
@zöldeketbeszélek: Zöldi! Nem csak ök nem tudjäk, hogy merre van. Aki érdeklödö, az tudja. Az iskoläban itt anno ugy tanultäk, hogy Europa Ausztriäig tart...
Nem tudom, hogy itt, vagy vhol mäshol linkelt be valaki egy 2002-es német autostérképet, ahol Mo a Balkanländer (balkäni orszägok) alatt volt megtalälhato.

2014.04.02. 18:33:52

@Herr Géza: Juhhhéééé!!!!!! :DDDDDDDDD
Asszonypajtásnak lehetne több esze is, de gondolom, nem az eszéért vették fel, anno abba minisztériumba :P

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.04.02. 18:35:55

@Naschkatze (Mostindien / CH): Hát ez leginkább őket minősíti. Te kérdezted a minap a blogon, hogy mi a csuda az, hogy kézműves?

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.04.02. 18:37:37

@Naschkatze (Mostindien / CH): Egyébként halál komolyan azt jelenti a nicked, hogy korhely, iszákos ember :)))?

Latcho Rom 2014.04.02. 18:38:59

@Pink Petsch:
en vagyok = je suis = romanul?
kell hogy tudd! il faut que tu saches=
kell hogy o tudja= il doit savoir=

Latcho Rom 2014.04.02. 18:40:53

@zöldeketbeszélek: huzok haza koran..pizza se kellett vona..

Mr Long 2014.04.02. 18:41:14

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: Nagy dolog tortenta, megirjuka, vagy holnap asszonykadnak!

Mr Long 2014.04.02. 18:41:50

@Mr Long: Nagy dolog tortent ma, megirjuk ma, vagy holnap asszonykadnak!

2014.04.02. 18:43:38

@shakti_rom:
eu sunt
trebuie să știi
trebuie să știe

Sütemény1975 2014.04.02. 18:47:10

@Pink Petsch: Tehát már eljutottunk oda, hogy az a normális, aki leszarja, hogy hogyan ír a másik. Szép új világ!

eddie1977 2014.04.02. 18:47:35

@TilosazA (En/Mum): Elismerem, hogy a nyomaték kedvéért túlreagáltam a dolgot.

sbeax · http://eszakimunka.hupont.hu/1/fooldal 2014.04.02. 18:48:47

@Naschkatze (Mostindien / CH): A szerződésem egy évre szólt. A kórház akkor hosszabbította volna meg ha elismerték volna a végzettségemet. Mivel akkor Magyarország nem volt még az EU tagja. Akkor lépett be amikor kint voltam 2003 májusában,ha jól emlékszem. De én már akkor elindítottam az elismertetést,úgyhogy a régi rendszerben vizsgálták. Bekértek mindenfélét. Milyen tantárgyakat,hány órában tanultam,mennyi volt a gyakorlat stb.Nagyon sokba került, mert csak a kinti hitelesítést és fordítást fogadták el. Aztán ültek rajta egy sort,majd közölték hogy nem elég. Nem fogadják el. Mindezt 3 hónappal az egy év letelte előtt.Addig ment a huzavona. Amikor a kórház vezetősége megtudta, azt mondták sajnálják, de ahogy letelik az egy év nem tudnak tovább alkalmazni. Ezzel szemben a következő évben Svédben elfogadták mivel már az EU-ban voltunk. Csak egy papírt kértek a Magyar Egészségügyi Minisztériumtól. Na az is szép történet volt. Na nem a Svédek részéről.

2014.04.02. 18:49:13

@Sütemény1975: Ugyí eztet mostan nem mondód komojan????

Herr Géza 2014.04.02. 18:52:06

@geegee: Profi vagyok. A behajtó cégnek elég a megbízás, de az azontúl, hogy az agyadra megy, sokminden mást nem csinálhat. Ök egyébként inkább megvenni szokták a tartozást (mondjuk nagy tételben a szolgáltatótól, fél-negyed-harmad áron, amit azon felül beszed, az az ö haszna). Ha a cég/magánszemély, ill. ebben az esetben immár a behajtó bírósághoz fordul, kérhet fizetési meghagyást, ez ellen még emelhetsz kifogást x napon belül (akkor lesz bírósági tárgyalás), de ha nem teszel, akkor kvázi elismerted a tartozást és akkor már a bírósági behajtó jön, ö viszont foglalhat, letilthat, számlát zárolhat, inkasszózhat, stb. Akkor már cumi van rendesen. Az ilyen ügyekben meg nincs nagy eltérés jogilag EU-szinten, tehát ha te aláírtál egy szerzödést, igénybe vetted a szolgáltatást, majd nem fizetsz, azt úgy mindenhol hasonlóan "honorálják".

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.04.02. 18:59:41

@shakti_rom: Jobbulást! Forralt bor rummal, sok gyömbérrel?

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.04.02. 19:06:42

@blackhair-lady: "Az en tokom (nincsenek pontok az o-n:DDD) 30$ volt, olyan kemeny, hogy attol semmi sem tudja megserteni. es szep, ami szinten nagyon fontos:))))"

Pedig mennyivel, de mennyivel viccesebb lett volna ez a mondat ha vannak pontok az "o" betukon! Teljesen uj ertelmet nyert volna! :)

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.04.02. 19:07:55

@Pink Petsch: Egyébként te mit is dolgozol? Mert elég nagy mellénnyel sajnálod le pl a mekis melómet. Hogy azzal én mit akarok az élettől stb.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.04.02. 19:08:03

@blackhair-lady: Azért azt nem tartom nagyon furcsának, hogy egy másik kontinensen élő ember nincs képben Magyarországgal, de hogy egy országban, amit gyakorlatilag csak egy másik választ el tőlünk még azt sem tudják (most sarkítok), hogy van saját nyelvünk és az nem az orosz, az némiképp túlzás. De értem, mire gondolsz.

Egyébként pedig meggyőződésem, hogy pocsék az önreklámunk, valahogy az országimázs építésben mintha nem állnánk az élen.

Imre apó 2014.04.02. 19:08:29

Kedves Modi :) nem tudom, hogy miért nem esik a be kommentem, igaz már több mint fél órája küldtem. Kösz a választ.

Imre apó 2014.04.02. 19:08:30

@blackhair-lady: Sokban biztos igazad van, de.... az a svejc csak nincs olyan messze és elég műveltek, azért mi is megtanultuk a földraj zórán amit tudtunk, svejc is benne volt, de ha még is úgy van, hogy nem ismernek bennünket (1956...kivándorlás) az bizony nem szép. Amúgy a svejciek nem nagyon komázzák az auslandereket, azt meg főleg nem aki nem is beszél németül.

mindenhol jó, de legjobb egészségben élni. :)

nem politizálok :P

Imre apó 2014.04.02. 19:08:30

@sbeax: ott a pont, tccik :) :) Eddie egyedül maradna a blogon 1 idő után, nem tudom ki ő, de a szája az nagy. Eddie ez a blog nem atiédé :):)

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.04.02. 19:09:23

@Pink Petsch: Ez a pepita-kór. Ragályos, de nagyon. Valami vagy fekete, vagy fehér, szürke nincs. Könnyű elkapni, vigyázat :)!

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.04.02. 19:09:28

@Mr Long: Naaa, ezt orommel hallom! :) Merthogy gondolom nem a Freelander-rol van szo. :D

Mr Long 2014.04.02. 19:12:20

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: Hat a freelander mar csak a csokireszelek lenne rajta! :DDDDD
Kulonben nem a sztereotipianak megfelelo, szoval biztosan kamuzok. ;)

2014.04.02. 19:12:33

@házelőtthinta: Recepciós vagyok bordélyokban. És nem sajnálom le a melódat, csak egyrészt nincs perspektívád, másrészt, kurva keveset keresel vele.

2014.04.02. 19:13:04

@zöldeketbeszélek: Ok, én szem előtt tartom ;)

morsels (törölt) 2014.04.02. 19:18:35

@Pink Petsch:
De tenyleg. Hogy lehet egy ilyen allast megkapni?
Ellenoriztek a kelet-europai kiejtesedet? :-)

Mr Long 2014.04.02. 19:20:22

@Pink Petsch: Hulye kerdes jon! Ye most vaj mi reinkarnacioja vagy?

2014.04.02. 19:23:13

@morsels: Vannak oldalak, ahol reciseket keresnek német nyelvterületekre. Meg persze lányokat is. De nekem nem így jött össze, hanem mondhatni belecsöppentem .... ;)
Jah, meg az angolt is, franciául nem tudok ;)

morsels (törölt) 2014.04.02. 19:28:32

@Pink Petsch:
Es ha reciseket keresnek, ott nincs megjelolve, hogy hol van az a pozicio?
Aha. Belecsoppentel. Biztos erdekes tortenet :-)

2014.04.02. 19:31:14

@morsels: Mármint, hogy helyileg hol? Melyik városban? Dehogynem.
Bele, azelőtt nem sokkal szálltam le a hajóról szárazföldre. És hát így alakult ;)

morsels (törölt) 2014.04.02. 19:36:54

@Pink Petsch:
Nem, nem hogy melyik varosban, hanem hogy milyen cegnel.

Ez a 'hajorol bordelyba' egy altalanos eletut? :-)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.04.02. 19:40:26

@Zoole[uk]:
Nekem van igényem a mekire :)

@Mr Long:
Ez ütött! 8)
Neeeem, biztosan nem ő váj mí ;)

2014.04.02. 19:40:41

@morsels: Cégnéééél? Nem, azt nem, de az nem érdekes. Ilyen szempontból a város a lényeges, már ha kinéztél magadnak egyet, ahol élni szeretnél. Hát nem mindegy, hogy hívják a főnököt meg a cégét? Hát de.

Honnan tudjam? ;)

morsels (törölt) 2014.04.02. 19:42:05

@Pink Petsch:
Hat en azert ugy altalaban utananeztem a cegnek, mielott jelentkeztem. Nem tudtam, hogy ez reciseknel nem igy mukodik :-)

Akkor legyszives, meselj egy kicsit errol a belecsoppenesrol :-)

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.04.02. 19:43:56

@Pink Petsch: Tehát kevés pénz = nincs jővő. Értem. Meg azt is hogy miért nincs barátnőm. A vicces az hogy neked ugyanolyan kényszeréleted van mint nekem, nem hiszem hogy minden álmod ez lett volna hogy egy kupiban recepcióskodj....nem választottál életet. neked ez jutott. nekem meg a meki. A reciskedésben mi a perspektíva? Egy idő után odaadják a bordélyházat vagy mi? A pénzt meg jónak mondogatod..maradjunk annyiban hogy te is csóró vagy meg én is.

tanato 2014.04.02. 19:44:00

@Hari Seldon 2: @maxval a gondolkodó birca: Nekem persze mint volt szovjet birodalmi gyarmatosítottnak jobban tetszett Jelcin és Gorbacsov. akik segítségével békésen megszabadultunk a szovjet elnyomástól.Putyin viszont KGB_s múlttal rendelkezik ezért nem tud igazán tetszeni.Gondolom így vannak vele a balti népek is.Persze ha az oroszok életszínvonalát megemelte akkor joguk van hozzá.A lényeg az hogy ne keressen ellenséget a Nyugatban meg a volt gyarmataiban.Ha békésen, fenyegetettség nélkül együtt lehet Putyinékkal élnünk, szabadon kereskednünk,utaznunk a másik országába pl. turistáskodni akkor minden oké.

Mr Long 2014.04.02. 19:47:23

@diggerdriver: Jo az avatarod!

@Kövérmadár [swe]: Nekem kimaradt a letisztulasa.

blackhairlady 2014.04.02. 19:50:00

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: Igen, eredetileg ugy irtam, aztan amikor visszaolvastam, ereztem, hogy a zarajolest resz be kell szurnom:DDD

2014.04.02. 19:50:10

@morsels: Khm, jó, akkor mesélek kicsit erről a dologról. Szóval, tök mindegy, hogy mi a cég neve, a helyet a főnökkel azonosítják. Hogy a Lacinál Kölnben okés, az Edina Bonnban viszont lehúzós, a Peti Regensburgban meg szarik bele az egészbe, csak a pénzt szedi be, a Mario meg fogdosós, oda nem okés menni. A Big Loveban drogoznak a csajok, rendszeresen, a Violet Loveba meg csak kispénzű lúzerek járnak. Ez a város gázos, az a város okés, amaz meg jó, ha nincs más.
Hát így, ez nem a szokványos munkaerőpiac ;)
Ja, a nevek kitaláltak, de csak azok ;)

tanato 2014.04.02. 19:52:58

@Naschkatze (Mostindien / CH): @sbeax: AZ EU előtt munkát vállalni pl. az egészségügyben gyakorlatilag nem lehetett,nagyon kevés kivételtől eltekintve./pl.két kórház különmegállapodása alapján rövid időre./Majdhogynem újra kellett vizsgázni mindenből.A kelet-európai eü. dolgozóknak tényleg mérföldkő volt a csatlakozás,mivel állás az volt,van dögivel.1990-2004 között jószerével tényleg csak az au-pairkedés működött mivel az nem számított munkaviszonynak.Na meg az óceánjárói munka,az mehetett.Ezenkívül aki kint szeretett volna élni,dolgozni,csak a feketemunka jöhetett szóba./Meg jó pár esetben a kiházasodás/

2014.04.02. 19:54:49

@házelőtthinta: A reciskedésben sok perspektíva nincs, viszont a pénz az sokkal több, mint egy mekiben, vagy egy irodai melóban. Persze, nem ez volt az álmom, és persze a pénz miatt csinálom, hogy legyen tartalékom azzal foglalkozni, amit szeretnék, és amihez idő, képzés és pénz kell. Egy meki szintű melóból ezt nem tehetném meg, 5 év múlva sem. És ha megragadsz a mekinél, akkor 10 év múlva s krumplit fogsz sütni.

blackhairlady 2014.04.02. 19:57:34

@zöldeketbeszélek: Ezt csak azert irtam, mert sokszor irjak azt is, hogy a hulye amcsik sem tudjak hol van Magyarorszag. en nem varom el senkitol. Ha nem tudja, felhomalyositom az illetot
Visszaterve a munkahelyeme, van egy nagyon kedves, segitokesz, tunderi marokkoi holgy. Sokat dolgozunk egyutt, nagyon nagyon szeretem. Egyszer jott egy kisegito, koszovoi, Nagyon megorultunk egymasnak, europai nem igen van ebben a munkakorben. Egyszer csak a marokkoi holgy megkerdezi, hogy miert nem a sajat nyelvunkon beszelgetunk, miert angolul. hat mondom azert, mert nem egy az anyanyalvunk. Erre mit mond? De hisz szomszedok vagytok, akkor miert nem ugyanaz? na most erre mit mondjak?:))) Vagy inkabb :((((

morsels (törölt) 2014.04.02. 19:57:36

@Pink Petsch:
Ugy ertettem, hogy ha recis munkat keres az ember, akkor ugye vannak ugyvedi irodak, vallalatok recepcioi, meg ilyesmik is.
Szoval ha kulon fel van tuntetve az, hogy bordelyhazba keresnek recist, akkor azert talan nem olyan varatlan meglepetes az, amikor az ember lenge oltozetu lanyokba fut az elso munkanapon :-).

A 'hajoro bordelya' dolog erdekelne :-)

blackhairlady 2014.04.02. 20:00:16

@Imre apó: Az utolso 2 mondatoddal teljesen azonosulni tudok, foleg mert draga jo nagyapamat Imre aponak hivtak:)

2014.04.02. 20:00:22

@morsels: Oh, félreértettél. Nem a hagyományos oldalakon keres az ember ilyen munkát, hanem a speciálisakon, mint például a kollegin ;).
Tök hétköznapi történet, semmi izgalmas. Felajánlották, én meg elfogadtam a pénz miatt. Dióhéjban.

blackhairlady 2014.04.02. 20:06:34

@morsels: @Pink Petsch: En emlekszem a tortenetre, egyszer elmeselted.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.04.02. 20:11:02

@blackhair-lady: Ha belegondolsz, azért Amerika egy kicsit speciális, hiszen mai formájában európai bevándorlók építették fel, olyan, hogy őslakos amerikai, fehér bőrű, nem létezik. Ha minden amerikai csak azt tudná, hogy a déd-ük-szépapja honnan jött, már nem lennének ilyen blőd válaszok.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.04.02. 20:12:55

Na szóval...

kepkezelo.com/images/f88mjq1yogxpz8kyjjxr.jpg

Egy igazán remek posztot olvashattunk ma. Könnyed, játékos, valami kedvesség sugárzik belőle.
Jó volt olvasni, jól van megírva.
Az eltöltött időkből következtetve az író nem a 20-as évei elején jár mégis úgy érződik hogy egy nagyon fiatal lány írta.
Várjuk a folytatást.

@maxval a gondolkodó birca:
Figyelj ide Max.
Abszolút egyetértek veled Putyin megítélésében.
Oroszország rendkívüli szerencséje az az ember kevés hozzá fogható nagyformátumú politikusról tudok.
Egy dologban viszont tévedsz.
Soha nem szabad feltenni úgy a kérdést hogy "minek az neki?".
Minden politikusnak kutya kötelessége a legkisebb alkalmat is megragadni országa bővítésére.
Mindegy mekkora, adott esetben tenyérnyi területről van szó, ilyen kérdés nem merülhet fel.
Ez alap. Mi az hogy "minek az neki"?
Mert annyival is nagyobb az ország. Pont.
Nincs több kérdés.
A területszerzésnél csak és kizárólag egy kérdés merül fel.
"Megéri?"
A befektetett pénz, hadianyag, diplomácia, élőerő megéri e azt a területet vagy a mérleg serpenyőjét lejjebb húzza a diplomáciai bonyodalom a szankciók az elvesztegetett anyagi vagy emberáldozat.
Képzeld el hogy neked mint kőgazdag gyártulajdonosnak felteszik a kérdést hogy innen kezdve minek neked a gyár nyeresége hiszen a pénzed már több mint amit el tudsz költeni.
Igen, ragaszkodsz a nyereséghez.
Igen minden politikus eladná az anyját némi földterületért.

blackhairlady 2014.04.02. 20:15:32

@zöldeketbeszélek: O nem amerikai, o 10 eve jott ide Marokkobol.
De talalkoztam itt szuletett amerikaiakkal akiknek egyik szulojuk, nagyszukojuk magyar volt, illetve egy tanar ferjenek az anyukaja magyar. Ok mind tudtak hol van Magyarorszag.

2014.04.02. 20:16:53

@blackhair-lady: Mna, és ugye, hogy semmi izgalmas?

Latcho Rom 2014.04.02. 20:20:58

@Pink Petsch: Engem felizgatott a végtelenségig :))

Hozd a teám cica, kész vagyok, pleaaaaase!

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.04.02. 20:21:48

@blackhair-lady: "Ezt csak azert irtam, mert sokszor irjak azt is, hogy a hulye amcsik sem tudjak hol van Magyarorszag. en nem varom el senkitol. Ha nem tudja, felhomalyositom az illetot"

Erre gondoltam.

Imre apó 2014.04.02. 20:28:33

@diggerdriver: Miért ez a nikk neved? ha szabad kérdeznem? jóindulatból :)

Imre apó 2014.04.02. 20:28:36

@blackhair-lady: Kedvelem azokat a zembereket, akik normálisan emberszámba veszik az embert :D :P

montroyal ( CAN qc) 2014.04.02. 20:30:14

OK én is csialtam nevetseges dolgokat mivel tudatlan voltam mert MO-on nem talalkoztam vele .. benzinkut .. en az AFORT idejen jottem el amikor a benzinkutas kezelte a regi kutat .. elso tankolasom canadaban: ram kerul a sor onkiszolgalo , teszem a pisztolyt a tankba, nyomom a gombot . nem mukodik . na kifogyot ..nem baj, a masik soron tankolnak, atalltam kivarom a sorom, teszem a pisztolyt a tankba, nyomom nem megy .. na az is kifogyott ... elmegyek nincs szerencsem... ja hogy ahonnan leakasztottam a toltopisztolyt van egy kis kar amit el kell forditani ?? arrol gozom se volt ....

Mr Long 2014.04.02. 20:33:34

@zöldeketbeszélek: Mert az okos magyar tudja am, hol melyik tagallam van az us teruleten... :)

2014.04.02. 20:33:53

@shakti_rom: Te inkább takarózz be jól, fordulj a fal felé, és aludj egyet, ne itt terjeszd a flut ;)

Mr Long 2014.04.02. 20:34:54

@Imre apó: Mi van papa, orulsz, hogy van nalad is orgebb? :DDDDDDDDDDDDDDD

Latcho Rom 2014.04.02. 20:36:08

@montroyal ( CAN qc): :)

téged nem basztak le amikor vezetésből vizsgáztál hogy túl nagy ivben veszed a kanyart, "európai" módon? :))

Latcho Rom 2014.04.02. 20:38:12

@Pink Petsch: nicht nyelvespuszi :)

az lesz vagy bepótolok egy-két filmet..

Latcho Rom 2014.04.02. 20:39:46

@zöldeketbeszélek: zöld tea lesz ohne szűrő,,s köszönöm! :)

montroyal ( CAN qc) 2014.04.02. 20:40:11

@shakti_rom: nem de azert buktattak meg mert balra egyiranyu utcaba a kozepso savba fordultam mivel az volt szabad a szelsokbe parkoltak .. de nem a balszelsobe kellett volna mennem es a parkolo autonal jelezve savvaltast kozepre menni ... . kulomben ugy is megbuktatnak eloszor ...

2014.04.02. 20:43:12

@shakti_rom: Ha valami unalmasat választasz, akkor hamar összejön az alvás ;)

33621 2014.04.02. 20:48:07

@shakti_rom: Egy kis magyar választási poén neked csak most és csak itt! Te szerintem bírod ezt!
www.youtube.com/watch?v=m4MGpxj6pRw

Latcho Rom 2014.04.02. 20:54:28

@33621: :))
ez nem valami elfuserált szinész eredetileg?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.04.02. 20:58:48

@Imre apó:
Persze hogy szabad.
Azért mert diggerdriver vagyok Londonban.
Magyarul nehézgépkezelő, munkagépkezelő, markolókezelő.
Itt többet megtudhatsz.

diggerdriver.blog.hu/2014/03/30/szakmai_poszt#comment-form

Latcho Rom 2014.04.02. 21:02:02

@Pink Petsch: én lányom olyan segg vagyok hogy az atv-n az lempés osztolykán csajjal nézek egy beszélgetést..

zöldi! ha szerecc egy kicsit s nem alszol még 22:20-kor légyszives nézd meg Szalai Júlia szociológust Fridivel...ha nem tudod akkor hozom a linket holnap. Please.

ZZZZZ zzzzzzz, alszom.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.04.02. 21:04:32

@Mr Long: Nem, de a diskurzus első részében erről volt szó.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.04.02. 21:11:08

@Pink Petsch: Értem, de azért még kérdeznék: mondjuk az egyik fél azt állítja, hogy a másik nem fizetett, a másik meg azt, hogy de igen, fizettem.Most ebből a behajtócég hogy tud okos lenni?Illetve érdekli-e annyira ez az egész, hogy kiderüljön kinek is van igaza.
Már csak azért kérdezem, mert volt ilyesmi ügyem még Magyarországon, hogy valami kib@szott parkolócégnek volt valami ex-has követelése, és eladta azt egy behajtónak.Én meg nem nagyon tudtam mit csinálni, hiába nekem volt igazam, és kurv@ra nem volt jogos a parkolócég követelése.A behajtót ez már nem szokta érdekelni, ő megvette a tartozást, tehát behajtja, ahol tudja.
Szóval nem szeretném, ha ezek a dolgok így mennének akár Európa szerte.Azóta az a véleményem, hogy rohadjon meg minden behajtó cég...

Mr Long 2014.04.02. 21:12:24

@shakti_rom: Neked ott a nagy vizen tul nincs jobb dolgod, mint idiota csatornakat nezni?

Ugyandehogy (törölt) 2014.04.02. 21:14:37

@geegee: hát aki fizetett, annak azért vannak bizonylatai róla...

2014.04.02. 21:16:37

@geegee: Hát ha fizettél, akár parkolást, akár másvalamit, annak nyoma van, neked meg bizonylatod róla. Nem? A parkolást speciel nem tudom, hogyan működik itt, nincs autóm.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.04.02. 21:16:44

@Herr Géza: Értem, neked is köszi. Ez -> @geegee: miatt kérdeztem az egészet, odahaza sajnos elég szemét módon mennek ezek a dolgok...

2014.04.02. 21:17:58

@shakti_rom: Hű ember, te tényleg nagyon beteg lehetsz :( Az a ronda vírus :(

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.04.02. 21:19:01

@shakti_rom: Én úgy ájulok el a kiskorú altatása közben, mint akit fejbevertek, bocsi!

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.04.02. 21:20:19

@Pink Petsch: Az a baj, hogy már elég régen volt, nem emléxem pontosan.De olyasmi volt a lényege, hogy a köcsög parkolócégek sok év után kerestek meg sok autóst, mikorra azok már eldobták a parkolócetlit.Én is eldobtam sajnos.Volt egy pár év otthon, hogy ennek nagy szezonja volt.De nemrég hoztak egy olyan rendelkezést, hogy a rohadék parkoló cég csak asszem fél év csúszással kérhet bármit, az ennél régebbieket bukták.
Ez az egész fizető parkolás azóta a hányingerrel egyenlő nálam, hiszen semmit se kap az ember érte cserébe.Kurva anyjukat, annak is aki kitalálta ezt az egészet...

Imre apó 2014.04.02. 21:23:38

@Mr Long: Néha igen, de inkább nem :) :P értelek

Imre apó 2014.04.02. 21:23:38

@Mr Long: Különben meg ne gondold, hogy öreg vagyok, és így persze hogy csak öregebbek vannak nálam, :D :D de én nem annak örülök ám :D

Imre apó 2014.04.02. 21:23:38

Ha el fogtok itt köztetek engem viselni, dobok nektek egy posztot, ha a Modi megengedi. Hogy is kell jelentkezni a posztírásra?

Imre apó 2014.04.02. 21:23:38

@shakti_rom: de az, vagy is humorista a Comediből....meg...meg
nem bírom a pasit

Imre apó 2014.04.02. 21:23:38

Jó társalgást, jóccakát :D

Imre apó 2014.04.02. 21:23:38

@diggerdriver: én is megnéztem, remélem jól megy kint a sorod és kívánom, hogy úgy legyen. -:) :P

jágör68 2014.04.02. 21:23:38

Ha 10 éve 4.000 EUR volt a műtősnői fizu, érdekelne, mondjuk egy aneszteziológus szakorvos mennyit kereshet...
15.000 EUR?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.04.02. 21:28:34

Bizonyos okokból nem szívesen teszem ide ezt a linket.
Viszont egy általam hihetetlenül nagyrabecsült ember van benne ezért most kivételt teszek.

www.youtube.com/watch?v=1LGVGekPSzo

2014.04.02. 21:30:45

@Zka: Mindent hamisítanak, amit megrendel az aktuális kormány. Gondolom, te elhiszed azt is, hogy csökkent a munkanélküliség, meg több százezer állás lett létrehozva.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.04.02. 21:34:51

@Pink Petsch: Hmm, érdekes, én is köszönöm.És munkaköri kötelesség, hogy erotikusan kell már a telefonban is búgni, hogy ezáltal eladd a szolgáltatást előre, vagy teljesen steril a munka, olyan, mintha porszívókat termékmenedzselnél? :D

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.04.02. 21:36:26

Ja, hölgyek, urak, érdemes a tegnapi kommenteket elolvasni?Nincs belőle sok, csak majdnem 900...a poszton magán ugyanis jól felkúrtam az agyam...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.04.02. 21:37:36

@Pink Petsch: Ja, és mi ez a peccs?A férfi nemi szerv tájszólásos verziója akar lenni? :D Mert a pink is illik/illhet rá... :-)))))))

SzZoole 2014.04.02. 21:39:23

@Kövérmadár [swe]: nem hiszed el ma ket ugyintezes kozt en is beugrottam ket dubla sajtburgere meg egy kolara,de egy oraval kesobb ehes voltam ujra:)

Mrs. Clayton 2014.04.02. 21:45:09

@geegee: azért kicsit lassítsunk, mert ha egy követelésről annak jogosultja úgy ítéli meg hogy behajtható, akkor jogi úton érvényesíti azt, magyarul lesz a kezében a tartozásról egy végrehajtható okirata, ezt mondjuk a bíróság kiadja, aztán megbíz egy bírósági végrehajtót, aki árverez, foglal, letilt kb pont fordítva, de ez m1
az ilyen Instrum Iustitianevű cégek már csak olyan követeléseket vesznek meg jellemzően csomagban a tartozás kb 5-10-15%-áért, amelyről a követelés eredeti jogosultja úgy ítéli meg, h behajthatatlan, így azt átruházza ezekre a Kft-kre, ilyet te is alapíthatsz, és megveheted bárki követelését, aztán telefonálhatsz, meg levelezhetsz az adóssal, ha jól csinálod, akkor valamennyit fizetnek
ugyanakkor ezekkel a tartozásokkal, jogi úton nem érdemes általában foglalkozni, mert csak még több pénzt kell beletenni és kivenni jellemzően nem lehet
ezért könnyen lehet, hogy a tartozás elévült, nincs is jogalapja stb
egy Kft az nem bíróság, nem közjegyző, hogy feltétlenül érdekelje, hogy mi van a háttérben
ugyanis elévült, lejárt, vagy soha fenn nem álló tartozást nem tilos követelni feltéve, ha az ugye nem bűncselekmény egyébként
ezek a behajtócégek épp arra utaznak, hogy az emberek megijednek és inkább fizetnek

2014.04.02. 21:51:19

@geegee: Hm, hát az semmiképp sem előnyös, ha egy recis úgy szól bele a telefonba, mint egy zuppás őrmester. No de, rúfszt mihh án null-ácht-ácht -os műsort sem kell leadni ;). Kedvesen és türelmesen kell beszélni, akkor is, ha az illető egy vadbarom. Bár ez nem túl gyakran fordul elő, szerencsére.
A vendégek (illetve a potenciáls vendégek ;) ) tudják, hogy nem az illető lánnyal, hanem recepcióssal beszélnek.

Ja, a Petsch. Az a pecsét általam rövidített változata. Bár, ha beszúrsz egy "i" betűt, akkor korbács ;)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.04.02. 21:54:33

@Babette_: Én most az én ügyemről beszélve: volt egy cetlim, ami ráadásul hőpapíros volt, tehát pár év alatt teljesen beszürkül.De ezt az egyetlen cetlit is eldobtam, mert ugye ez nem könyvelés, hogy 5 évig őrizgessem.És még így járt pár ezer autós akkoriban.Szóval bachattam a bizonylatom.És jó eséllyel erre gyúrt a g.ciputtony parkolós cég is, meg hogy növekedjenek a kamatok.

És pont ettől félek, hogyha otthon járunk kocsival.Ugyanis Magyarországon extra módon szeretik sz*patni a külföldi rendszámos kocsikat.Olvastam olyat, hogy úgy fotóz a parkolóőr, hogy épp ne látsszon a parkolójegy (lehet, ha így akarja valaki) ráteszi a mikuláscsomagot, majd leveszi róla, nem hagyja ott.Mondván, hogy ez úgyis külföldi, mit érdekli őt.(Nem a kisujjamból szedem, olvastam ilyen ügyeket)Na, most marhára nem szeretnék mindenféle svéd behajtócégekkel vitatkozni, hogy ez Magyarországon nem úgy megy, mint idekint, otthon ez egy ilyen szemét iparág, és én fizettem rendesen otthon.Ha már a svéd behajtó megvette, kifizette "helyettem" akkor már vajmi kevés esélyem lehet...Asszem otthon rendszámforgatóval fogok csak parkolni.Csak az a baj, hogy bele van gravirozva az összes üvegbe... :-( És nem, nem vagyok üldözési mániás, de ha a neten olvasott ilyen témájú ügyeknek csak a harmada is igaz, már az is khurva sok.

Sütemény1975 2014.04.02. 21:55:43

@diggerdriver: ez nagyon ott van a szeren! a szimfonikus zene amúgy is a gyengém.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.04.02. 21:56:04

@geegee: Meg aztán ki a lóf.sz őrizget egy parkolócetlit, amiből évente lehet akár ezer is...bár ezek után őrizni kell keményen.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.04.02. 22:00:08

@Jess G: na, ez utóbbi mondat az, amit én is így sejtettem.Nem tudtam, csak sejtettem.Kösz

2014.04.02. 22:01:59

@geegee: Ja, tényleg, erre a hullámra emlékszem. Tele volt vele a Homár. Itt is fizetni kell a parkolásért, de csak bizonyos időközökben. De a tömbházaknál, többlakásos lakóházaknál az ott lakóknak általában van bérelt parkolóhelyük, vagy a ház alatti mélygarázsokban, vagy a ház belső udvarán.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.04.02. 22:02:48

@Pink Petsch: null-null-ájnszc-áht-null-nójn-fünf-zex-dráj-firmálinull...jajj de bennem van még, valami ócska szextelefon száma a német retek(klub)ról, az őskorból... :D Ott még keményen búgniuk kellett... :-)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.04.02. 22:03:48

@Pink Petsch: ja, értem már, hogy pecsét, oké... :-)

Ugyandehogy (törölt) 2014.04.02. 22:04:33

@geegee: sajnos vannak joghezagok.de amig behajto meg koveteleskezelo,addig ne felj.
a végrehajtó nevu az igazi mumus.

Ugyandehogy (törölt) 2014.04.02. 22:05:49

@geegee: amikor vidékre költöztünk,nehez volt leszoknom a parkolocetli gyűjtéséről...itt nem kell.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.04.02. 22:06:47

@Pink Petsch: Jaja, a svéd is ilyen rendszer.Én inkább az odahaza, magyar parkolásoktól félek.Meg minden ilyen magyr, jellemzően magát hatóságnak képzelő cégtől.Meg a svédek naivitásától, hogy asziszik (mint a Szent Ferenc, ő is asziszi...) hogy mindenhol korrektség van, mint itt kint, általában.Bár mondjuk ez utóbbi is romlik.

2014.04.02. 22:07:18

@geegee: Hűűű, nagyon meghatározó élmény lehetett! ;). No de, ez nem szextelefon ;)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.04.02. 22:08:24

@Babette_: Elhiszem.A pesti cégek még az országon belül is szemetebbek ilyen értelemben.

2014.04.02. 22:12:34

@geegee: Ne menj be kocsival a városba. Ez a legegyszerűbb. Amúgy is kész idegbaj parkolóhelyet találni a tágabb belvárosban. Szidni szokás a BKV-t, de szerintem rendben van, mindenhova eljutsz, és elég sűrűek a járatok.

Mrs. Clayton 2014.04.02. 22:37:05

@Babette_: ez nem joghézag, miért ne lehetne akár bizonytalan követelést is átruházni, max szólni kell róla h bizonytalan, egyébként felel érte az eredeti jogosult
ha a végrehajtó jön se akkora gáz, csak akkor már a vh költségét is fizetni kell, így némileg drágább, mintha csak a követelést fizetné ki az adós
de mert a végrehajtók lusták sokszor a kamatokat "elfelejtik" végrehajtani, így ezért külön kell cseszegetni őket, szóval, ha a jogosult is trehány még a kamatot is meg lehet úszni

bandigyerek 2014.04.02. 22:41:25

Svájcban euros fizetés?
Egerben guruló malomkő?
2002-ben Magyarországon lapos tv 50 ezerért??
Nagy Münchausen a poszterina...

Határátkelő 2014.04.02. 22:45:55

@Imre apó: nem kell mást tenni, mint elküldeni az írást a hataratkelo@hotmail.com -ra. Olvasom, aztán jelentkezem.

Papagály (törölt) 2014.04.02. 23:15:48

@maxval a gondolkodó birca: A "Jobbik" több mandátumot fog szerezni, mint a "ballibek".

Naschkatze (Mostindien / CH) 2014.04.02. 23:43:41

@madscientist: Hät nem ismered a mondäst? St. Gallenben Olma-tol Offa-ig van tél (ho). :-)
@Herr Géza: Erre järtäl, és nem szoltäl? :-) A CHF 40 az normälis felénk. :-) Zärovonal ätlépése (épitkezés utän mär nem lehetett balra kanyarodni...) CHF 250 + CHF 250 hogy kiküldték a levelet... de a föllebbezés jogät meghagytäk. :-))))
Mi is kaptunk mär Ausztriäbol ide csekket. Ott még a rendörség IBAN szäma is rajta volt, hogy ha utalni szeretnénk az összeget. :-)
@Bebbi: Észrevetted, hogy a sväjci dialektusban nincs Präteritum? :-)
@charlieharper [seoul, south korea]: @svájci sapka (ch): Szombati posztban 21:29-kor irtam erröl hintänak...de az valahogy elkerülte a figyelmét. :-) Szerintem szop@tja a nagyérdemüt...
@geegee: A fizetések Sväjcban mindig brutto bérek. Ha éves fizetést adnak meg, akkor az 13-szoros.
@eddie1977: Eddie! "S ha már a sulinál tartunk: én világ életemben bukásra álltam matekból, de azért a matematikai alapműveletek [úgy mint összeadás, kivonás, szorzás, osztás és százalékszámítás] nem okoznak gondot." Akkor vedd ugy, hogy Beänak meg nem okoz gondot a kis- és nagybetük kézzel valo leiräsa, valamint ismeri a mondat végi iräsjeleket. Mert kb ugyan az a szint...

Latcho Rom 2014.04.03. 00:11:29

@zöldeketbeszélek: nem volt annyira érdekes mint gondoltam..

Latcho Rom 2014.04.03. 00:12:30

Cas, ha itt ólálkodsz nagyon gyorsan kapcsold be Mezzot!

Latcho Rom 2014.04.03. 00:41:37

@Sütemény1975: Jó is az süti bácsi, jó a léleknek...

Hadd mossam le ezt a giccshuszár Rieux-t igazi muzsikával :)
Jó zenész, népszerű is, nálunk is, de.
:)

www.youtube.com/watch?v=4JbK7k-rZ5E&sns=em

Naschkatze (Mostindien / CH) 2014.04.03. 01:02:56

@zöldeketbeszélek: Na most vagyok ujra. Igen én kérdeztem, és kaptam is rä välaszt.
A nevem meg: www.google.ch/search?q=naschkatze&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=p4Q8U9bJOo7B7AaKooGABw&ved=0CDwQsAQ&biw=1920&bih=939
Semmi köze nincs az iszäkoshoz. (Alkoholt kb fényévben 1x iszom, nem azért mert nem szeretem az izét vagy vmi ilyesmit szoktak mindig mondani, hanem többek között azért is mert sokat vezetek)
@sbeax: Sejtettem, h vmi ilyesmi volt... :-(
@Imre apó: Hät az olasz vagy a francia részen a német nem igazän menö, de amugy igazad van! :-)
@Pink Petsch: Tedd a neved mögé zärojelbe, mert ezek szerint még mindig vannak olyanok, akiknek nem esett le... :-))))
@tanato: Ezt mär egyszer rég megtärgyaltuk. Maradjunk még mindig annyiban, hogy ha olyan szakmäja volt /van (nälunk pl ez azért volt lehetséges, mert Sväjcban senkinek köze nem volt hozzä) az illetönek, akkor a cég el tudta intézni a munkavällaläsi engedélyt. :-)
@geegee: Cseh volt kolléganömnek Cseläkiäban meg egyszerüen elszällitottäk a szabälyosan parkolo sväjci rendszämu autojät... sok välasztäsa nem volt a fizetésen kivül...

M. Péter 2014.04.03. 01:19:49

@Herr Géza: 6km/h volt az a túllépés, és csak 5-ig nem bírságolnak.

Latcho Rom 2014.04.03. 02:11:29

Picinypofám

Budapest – Bármennyire is hihetetlen: Orbánék nyolc ellenzékben eltöltött év alatt nem készültek fel a kormányzásra. A hatalom megszerzésére és megtartására készültek, ennek menetrendjét mérnöki pontossággal kidolgozták, ám arról, hogy mit kezdjenek a gazdasággal, oktatással, egészségüggyel, fogalmuk sem volt. Félő, most sem tudják, igaz, nem is nagyon érdekli őket.
Bocsika, ha szabad bátorkodnom, de az iránt érdeklődnék, hogy te, Picinypofám, mit méltóztattál csinálni a zemútnyócév alatt? Tudod, amiről annyit beszéltél az elmúlt két évben. Nem bosszantásból kérdezem, nem azért, hogy ki gyere a sodrodból.
Pusztán kíváncsiság a részemről, tudásvágy.
Érdeklődés szintjén, ha szabad bátorkodnom.
Mert jó, a szocik korruptak voltak, meg impotensek. Talicskával tolták ki a Nokiás dobozokat. Hallottuk elégszer, jön már ki a könyökünkön. Mindent lehet rájuk mondani, megteheted, Picinypofám, van hozzá médiád dögivel. Hullámhosszod, csatornád, frekvenciád. Az özönvizet is ők hozták az országra, meg a pestist és a tatárjárást. Ők hívták be az oroszokat, a németeket, a törököket, az IMF-et.
Mindent tudunk, Picinypofám. Csak azt nem tudjuk, hogy te mivel töltötted a zemútnyócévet?
Azon kívül, hogy a hazafiakkal összehugyoztattad a Kossuth teret, mert a haza nem lehet ellenzékben. Ezt nagyon szépen kitaláltad annak idején, Picinypofám. Előremutató gondolat volt, és nagyon felemelő!
Bizisten nem kötözködés, csupán miheztartás végett és tényleg csak zárójelben: tölthetted volna hasznosabban a zemútnyócévet!
Használhattad volna másra is, mint rombolásra. Gondolkodásra, teszem azt.
Hogy mi legyen, amikor majd ti lesztek. Az oktatással, az egészségüggyel, a gazdasággal. Az inflációval, a növekedéssel.
Magyarországgal, Picinypofám.
Építkezni kellett volna. Programokon agyalni, szakértőket megkérdezni, közgazdászokkal konzultálni.
Erre kellett volna használnod a zemútnyócévet.
Ehelyett csak egy Matolcsyra futotta, megalázott közmunkásokra, megvezetett pedagógusokra.
Egy bugyuta, perverz tündérmesére.
Nem sok, tudod azt te is. Kevesebb több lett volna.
Egy dolog foglalkoztatott, Picinypofám, de az nagyon: hogy miként lehet megszerezni a hatalmat. Minél többet.
És megtartani. Az idők végezetéig, de minimum mindörökké.
Ez járt egyedül a fejedben Picinypofám. Ezért kellett lebontani a demokráciát, megbénítani a szakszervezeteket, szárnyaszegetté tenni az alkotmánybíróságot.
Leharcolni mindent: ezt tudtad letenni az asztalra a zemútnyóccévben.
Sajnálom Picinypofám, ezt elkúrtátok. Nem picit, nagyon.
Ha szabad bátorkodnom.

Ugyandehogy (törölt) 2014.04.03. 06:17:59

@Jess G: az a joghezag,hogy fényre éltünk bihonyitekod van a befizetesrol,ami nem tart ki az slevules végéig. Bar rémlik,hogy le iteek ezek elevhleset most 1 egy evre

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.04.03. 06:57:37

@Naschkatze (Mostindien / CH): Hát így mindjárt más :). Én csak beütöttem a gugli fordítóba, és csak ilyen iszákos és szinonímái jöttek elő :))). Remélem, nem sértettelek meg, csak nem értettem...

A kézművesen meg elgondolkodtam, különösen, mert azt írtad, hogy idegen számodra. És eszembe jutott, hogy ez egy nagyon régi szó, csak mint míves használták, még személynévként is létezik, pld. Rézmíves, Kőmíves. Nekem van egy faműves végzettségem pld. Viszont amin szoktam mosolyogni nagyokat, az a kézműves lekvár meg a kézműves sör. A házi már nagyon elcsépelt lenne? :)

Bebbi 2014.04.03. 06:58:48

@Naschkatze (Mostindien / CH): Präteritum? :-) Persze, hogy eszrevettem, csak most azt nem ertem, hogy ez hogyan jon ide. :-) Vagy valamit megint felreertek? :-)

De ha mar nyelvtan, akkor szerintem az is erdekes, hogy nincs Akkusativ es Genitiv sem, illetve a nevelok jo par alkalommal masok, mint a "rendes" nemetben. (pl. a kedvencem: s Mami)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.04.03. 07:00:44

@Zoole[uk]:
Nem szeretlek!
Jo auto, jo kaja... nekem meg marad a brokkoli 8)

@shakti_rom:
Te jobban ra vagy kattanva a politikara, mint barki mas a blogon ;)
Lehet, hogy nem is Kanadaban elsz? 8)

Hari Seldon 2 2014.04.03. 07:51:29

@shakti_rom:
Nézd, én eddig azt hittem, hogy azt a szellemi bűnözőt jobban senki nem veti meg jobban. De te mostanában nagyon beelőztél.
Jó tanács: fölösleges, mert árt. (igaz, néha engem is elkap a gépszíj)
Mi itt vagyunk. Már elmondtam, hogy miért megyek vissza szavazni, és azért, hogy ne érje el célját (legalábbis nálam) hogy aki ki megy, ne szavazzon. Ezt megteszem, de nem hergelem magam jobban mint kellene.

Ugyandehogy (törölt) 2014.04.03. 08:16:11

@zöldeketbeszélek: a házira nincs kapcsoló kötve az emberek agyában

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.04.03. 08:27:27

@Babette_: Vagy esetleg a kisipari, 'céhes' jelleget kívánják hangsúlyozni. Olyan finom, mint a nagyié, de profi módon előállítva. (?)

Ugyandehogy (törölt) 2014.04.03. 08:33:53

@zöldeketbeszélek: mire gondolsz profi előállítási módon? kézzel csinálja és kész. ha már gépesít, akkor max kisipari, de semmiképpen nem házi, és nem KÉZműves.

Ugyandehogy (törölt) 2014.04.03. 08:35:42

@zöldeketbeszélek: ezért pl a palackozott kézműves sör önmagában egy hazugság... olyan tételben, ahogy a boltokba kerül, nem tudja kézzel csinálni.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.04.03. 09:08:43

@Babette_: Igen, bár én a kocsmákban (romkocsmákra gondolok, egy késdobálóban ez nem jellemző) kapható ezerféle ízesítésű kézműves sörökre gondoltam, ezeket nem lehet bolti forgalomban megtalálni. Nem tudom, milyen módszerrel csinálják a söröket, mondjuk, ha a lekvárt vesszük példának, akkor mondjuk olyasmit tudnék elképzelni, hogy nem a 15 literes lábasban kavarják a gáztűzhelyen a cuccot, hanem egy 60-100 literes alacsony nyomású üstben fő a leki, amelyhez a cukron kívül nem tesznek még ezerféle E-t.

Latcho Rom 2014.04.03. 10:51:25

@Hari Seldon 2: Ó ne aggódj, szó sincs hergelődésről, akkor lenne esetleg ha én irtam volna ezt a cikket.

Mrs. Clayton 2014.04.03. 11:08:23

@Babette_: ez sem joghézag, mivel a joghézag jogilag nem szabályozott terület, itt pont hogy volt szabály
a problémát az okozta, hogy életszerűtlen volt egy parkoló cetlit 5 évig őrizgetni, most ehhez lett módosítva a szabály és fél év után elévül a követelés
ez persze még mindig nem jelenti azt, hogy ne lehetne követelni és akár bírósági úton érvényesíteni, ráadásul az elévülésre hivatkozni kell, a bíróság nem veszi hivatalból figyelembe
szóval ha fizetsz, vagy ha nem kifogásolod, h elévült, akkor így jártál

Latcho Rom 2014.04.03. 11:09:13

@Kövérmadár [swe]: S mégsem a Nigel csodás Vivaldi interpretációjára reagáltál hanem erre a mérges politikai pamfletre :)

Tudtad hogy határátkelő ő is? Lengyelországban él elég régóta.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.04.03. 11:15:38

@shakti_rom:
Nem tudom kikrol beszelsz ;)
Illetvi Vivaldit nyilvan tudom kicsoda, de nem szeretem a klasszikus zenet :)
Mar ha egyre gondolunk.

Latcho Rom 2014.04.03. 11:19:11

@Kövérmadár [swe]: Ezt mondom pont, a zenés linket ignoráltad, mert a politikára kattogsz ;)

tanato 2014.04.03. 12:52:56

@Naschkatze (Mostindien / CH): Ez jogos,ha valakit fel akart venni a svájci munkáltató,elintézte az engedélyt az biztos/én persze csak az eü.-ben vagyok otthon,de én is tudok ilyenekről még a csatlakozás előttről,nagy tudású ,tehetséges szakemberekről volt szó,akiknek volt már híre neve a szakmában./

Ugyandehogy (törölt) 2014.04.03. 14:13:40

@Jess G: neked az nem joghézag, hogy semmi nem írta elő nekik, hogy olyan bizonylatot adjanak, amin megmarad a befizetés bizonyítéka?
ahogy érzed.

Mrs. Clayton 2014.04.03. 15:23:39

@Babette_: ra van irva a hopapirra, h hogyan kell tarolni
az hulyeseg ha kint hgyod a szelvedo elott akkor a nap kiszivja, mert annyira nem h ne lehetne elolvasni
egyebkent meg a parkolo tarsasagoknak alt van fenykepuk az esetrol, amit a birosag elfogad es erosebb is mint a te kivasalozott fekete cetlid mint olvashatatlan bizonyitek
volt tobb ilyen esetem, a biroknak tele volt a hocipoje az ilyen magyarazkodassal, h megfekedett a papir
volt olyan biro, aki cinikusan rakerdezett h ne haragudjon de bmw v mercedes volt az erintett gepjarmu, ja, akkor meg mit itt tetszik 10000 ft-on okoskodni, aztan elmeszelte a tagot
ez nem joghezag

Papagály (törölt) 2014.04.03. 15:45:16

@Herr Géza: Egy sasszem egy z-vel írja a vigyázzt?

Mrs. Clayton 2014.04.03. 17:09:34

@Babette_: es van kormanyrendelet ami szabalyozza, hogy milyen kovetelmenyeknek kell megfeleljen a bizonylat, ez ra is van/volt nyomtatva a parkolo cetli hatuljara

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.04.03. 19:08:09

@Babette_:
Ez így van de arra kiváncsi lennék hogy a kenyér honnan számít kézművesnek?

DieNanny CH 2014.04.03. 19:39:58

@La Pantera:

Itt a kezdő óvónő kb 4ezret kap nettóban (diplomás). Mo-on kb 110ezer nettó.

DieNanny CH 2014.04.03. 19:51:13

@házelőtthinta:

Bár nem írta a posztoló, de szerintem ő nővérszállón lakott. Az úgy 10 éve kb 200 frank lehetett havonta.

DieNanny CH 2014.04.03. 19:55:49

@Bebbi:

3000 mekiben??? Én havi kb 100-130 órát dolgozom, 21,5 az órabérem bruttó... Mekiben többet adnak???

Ugyandehogy (törölt) 2014.04.03. 20:04:17

@diggerdriver: gondolom,addig,mig,habar gep dagasztja, kézzel formálja a veknikt es nincs automatizalva.

2014.04.03. 20:10:33

Jo kis poszt, az tenyleg jo erzes, hogy megengedheted magadnak, hogy vegyel magadnak dolgokat es egyet ertek azokkal akiknek ez elsosorban (tobbek kozt) konvyeket jelentenek. :) Ezzel kapcsolatban ami beszelgetes kialakult az e-konyvrol azt elolvastam. En e-konyv ellenes vagyok, szakmai okokbol imadom a papirt es a gyonyoru illusztraciokat, e-konyvbe nem lehet alahuzni, firkalni, konyvjelzozni, stb stb. De gondolom elkestem, es ez senkit se erdekel amugy mar reg nem itt tart a beszelgetes lol akkor mojyo voltam, szevasztok :D

DieNanny CH 2014.04.03. 20:32:05

@Chang Yai:

Szerintem jó ötlet az e-olvasó. Én megelőlegeztem magamnak szülinapi ajándékként. 6 colos, és ezzel csak annyi a problémám, hogy mivel én rettentő gyorsan olvasok, ezért kb 10 másodpercenként lapoznom kell... Erre már gondoltam vétel előtt is, de nagyobb kijelzősök már túl drágák voltak...
Úgyhogy,szerintem ne sokat vacillálj.

DieNanny CH 2014.04.03. 20:40:58

@morsels:
"A hattervilagitast lehet szabalyozni, mondjuk este a sotetben nem kell annyi, mint nappal a szabadban, napsutesben."

Szerintem ezt fordítva akartad írni... Pont sötétben több háttérvilágítás kell, és a szabadban semennyi.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.04.03. 21:22:57

@Babette_:
Na látod erre voltam kiváncsi.
A formázás lófasz az igazi munka és a leglényegesebb munkafolyamat a dagasztás.
Ez olyan mintha azt mondanám egy autóra amelyik szalagon nagysorozatban készül de én teszem rá az üléshuzatot hogy az manufakturális kézimunka.

DieNanny CH 2014.04.03. 21:48:21

@mojyo:

Én is csupán praktikussági okokból választottam e-könyvet... Viszont számomra a könyv szent; a nevemen kívül semmi mást nem írok bele!

Papagály (törölt) 2014.04.03. 22:00:11

@eddie1977: Ennek semmi köze a köpönyegforgatáshoz.
@tanato: Hintának neve van a szakmában. Ő mondta!
@Kövérmadár [swe]: ... meg a nyúl! Azzal együtt már nem olyan elviselhetetlen a brokkoli. ;)

BonFire 2014.04.03. 23:09:16

@Morgo1229: „nem tudnal tartani par allatot, meg gyumolcs- zoldseget a kertben esetleg ? Ez regen tok normal dolog volt. Akkor nem kene annyi kajara. Nekem ez regi vesszoparipam, hogy a falusiak is a lidliben veszik a kurva tojast.”

Nyilván nem jó dolgukban teszik, a háztájiból nem tudsz olyan hatékonyan termelni, mint amennyiért a szupermarketben megveszed. A tojás nem magától nő, tojótyúkot kell tartani, etetni gondozni. Egy évig laktam falun, volt kert, csomó dolgot megtermeltünk, de ez már tíz évvel ezelőtt is úri passziónak számított, ugyanis nem tudsz versenyre kelni a nagyipari állattenyésztéssel és növénytermesztéssel. Nem tudsz annyiból kihozni egy kiló húst, mintha boltban vennéd. Természetesen a háztáji munka árát is számold bele az árba. Az pont olyan, mintha még egy műszakot lehúznál a meló után. Jószág mellett meg nincs szabadnap, fizetett ünnep. Ott kelés van hajnalban, ha beteg vagy, ha nem. Ha pedig egy jószág betegszik meg, a gatyád ráköltöd orvosra, ha meg kényszerből levágod, ugrott a télirevaló.

Ma már természetesen nem áll módomban ilyesmivel foglalkozni, visszatértem az urbánus léthez, a harmadik emeleten lakom 50 négyzetméteren.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.04.04. 00:17:23

@mojyo: Nincs annál szörnyűbb, mikor egy könyvtári könyvben azt látom, hogy valami elvetemült seggfej tollal! aláhúzza az elütéseket, helyesírási hibákat...meg megjegyzéseket tesz. Persze tudom, más egy saját könyv.

Ki kellene találni valami digitális könyvjelzőt az e-book olvasókra és meg lenne oldva a problémád :)

2014.04.04. 10:06:16

@zöldeketbeszélek: Uuu nem nem, konyvtariba sose csinalnam :D Az perverzio, es nem vagyok en Eddie, hogy a helyesirasi hibakkal foglalkozzam :D Altalaban azt huzom ala, amire emlekezni szeretnek vagy kesobb utana akarok nezni, esetleg idegen nyelven ami idegen szo es ki kell keresnem kesobb... De mar en is post-iteket hasznalok, es ott van a konyves polcon, igy tudom hogy kell kinyitnom...

A kezi illusztraciot, kezmuves papirt, stb, viszont nem helyettesiti semmi sem. Leendo gyereknek piroska es farkast felolvasni e-konyvbol? Nemaaaar :D

Mr Long 2014.04.08. 17:29:09

@zöldeketbeszélek: Van konyvjelzo rajuk, kommenteket is lehet irni mellejuk es kikereshetoek, letolthetoek.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása