oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2014. március 15. 06:47,  Tíz hasznos tanács au paireknek 293 komment

2014. március 15. 06:47 Határátkelő

Tíz hasznos tanács au paireknek

A határátkelés egyik sajátos (és sok szempontból egyszerre a legegyszerűbb és persze más szempontokból pedig az egyik legnehezebb) módja az au pairkedés. Legegyszerűbb, mert azért az komoly előny, ha az ember abban biztos lehet, hogy fedél van a feje fölött és lesz mit enni is, és bonyolult, mert azonnal alkalmazkodni kell egy teljesen idegen családhoz. Tíz tanács azoknak, akik fontolgatják, hogy au pairként vágnának neki.

au pair 4_1.jpg

Itt, a blogon is már jó párszor olvashattátok au pairek történeteit, volt köztük pozitív és akadt néhány horrorisztikus is. (Ide és ide kattintva érhettek el közülük párat.)

Au pairként beilleszkedni nem egyszerű dolog, hiszen egyrészt egészen sajátos helyzetben él egy családon belül, nem is szülő, nem is gyerek, és még csak nem is barát (noha jó esetben idővel akár azzá is válhat, ha minden jól megy).

Ha mindehhez még a nyelvi és kulturális különbségeket is hozzáadjuk, akkor nem csoda, hogy időről időre elég komoly problémákkal is szembesülhetnek a résztvevők.

Marilyn Wilkinson három évig dolgozott au pairként Franciaországban, és a tapasztalataira alapozva összeállított egy tízes listát, amiről úgy gondolja, ha a kezdet kezdetén ismerte volna, sokat segített volna neki.

1. Megfontoltan dönts a családról!

Ezen nem kell sokat magyarázni, hiszen ez alapjaiban határozza meg mindennapjainkat. Persze könnyű a megfontoltságról papolni (mondom én, hozzátéve, hogy egy angol anyanyelvű fiatal mindig jobb helyzetből indul, mint mondjuk egy magyar), de azért egy kis előzetes, lehetőleg minél részletesebb tájékozódás nem árt. Persze nagyrészt úgyis a szerencsén múlik a dolog.

2. Ismerd a jogaid!

Erre lehet azt mondani, hogy ez alapvető dolog, de meg lennénk lepve, ha tudnánk, hányan indulnak úgy neki, hogy fogalmuk sincs arról, a fogadó országban milyen jogok illetik meg. Nem árt tudni, hivatalosan hány órát dolgoztathatnak (Franciaországban ez például heti 30), és azzal is jó, ha tisztában vagyunk, hogy az 1969-ben (!!) ratifikált strasbourgi egyezmény szerint az au pairek nem dolgozhatnak többet napi 5-6, heti 25-30 óránál és hetente két-három alkalommal kérhetők meg esti gyermekfelügyeletre. Ha ennél több munkát várnak el tőled, akkor túlórát kell fizetni.

Az egyezmény azt is meghatározza, hogy a hétvégén minimum egy napot szabadon kell hagyniuk a számodra, ráadásul ennek legalább havonta egyszer vasárnapra kell esnie.

Mindettől függetlenül természetesen írásban kell szerződést kötni, amelybe bele kell foglalni a feltételeket, a munkakörülményeket, stb., így később sok vitás kérdést elkerülhetünk, vagy könnyebben megoldhatunk.

3. Tanulj annyit, amennyit csak bírsz!

Az au pairkedés nem csak gyerekfelvigyázás, hanem egy másik kultúrának a megismerése is. Ez persze megint sablonszövegnek hathat, de a lényeg mégis csak az, hogy amikor lehet, érdemes menni, ismerkedni a várossal, az emberekkel, a kultúrával, a konyhával, stb.

4. Keress barátokat!

Nagyon fontos, hogy a családon kívül próbálj meg hasonszőrű fiatalokkal összeismerkedni. Nyilván ez a Facebook és egyéb közösségi média korában nem túl bonyolult, de érdemes időt szánni rá, mert életre szóló barátságok is köttethetnek. (Én ismerek olyat, aki 15 éve töltött egy évet au pairként külföldön, és az ott megszerzett barátságokat azóta is ápolja, így a mai napig van olasz, spanyol, cseh barátja.)

5. Maradj egészséges!

Ez bonyolultabb, mint elsőre hangzik, ugyanis nagyon könnyű pár (vagy nem is olyan pár…) kilót felszedni. Gyakran előfordul, hogy ki kell pótolni a családnál kapott ételt, és ilyenkor a legegyszerűbb a csokihoz nyúlni. Arról nem is beszélve, hogy az ember hajlamos evéssel kompenzálni a nehézségeit.

6. Csak türelem!

Mint minden munkahelyen, itt is lesznek nehéz napok (talán még több is, mint egy átlagos melóban). Már az alaphelyzet is tartogathat nehézségeket, különösen, ha már volt előttünk egy másik au pair, akit a gyerekek megszerettek. Elfogadtatni magunkat nem könnyű, különösen, ha a gyerekek egyébként is stresszes helyzetben vannak (például mert kezdődik az új iskolaév). A szülőkkel is lesznek feszült pillanatok, például mert olyat kérnek, amiről eredetileg nem volt szó, vagy éppen rosszkor kérik – ilyenkor érdemes megpróbálni kibeszélni a problémákat (ha lehet…), mielőtt elmérgesedne a helyzet.

7. Légy profi!

Furcsa lehet az embernek munkahelyként kezelni az (ideiglenes) otthonát, de hát mégis csak erről van szó. Figyeljünk oda a gyerekekre, foglalkozzunk velük eleget, ne késsünk és ha lehet, csak visszafogottan lógjunk a Facebookon, elvégre a munkahelyünkön sem tennénk…

8. Fedezd fel a világot!

Hallottunk már olyan szerencsés au pairről, akit a család magával vitt egy-egy külföldi nyaralásra, ám ha ez mégsem történne meg, attól mi még kirándulhatunk közeli városokba vagy akár országokba. Európában érdemes vonatozni, aztán ott a kanapészörf, azaz még csak milliókat sem kell költenünk.

9. Ne feledd: nyelvet tanulni mentél!

Ez sem igényel túl sok magyarázatot: aki au pairkedésre adja a fejét, az azért teszi, mert meg szeretne tanulni egy nyelvet. Gyerekek mellett ez könnyebb, de jó tudni, hogy au pairként a már emlegetett strasbourgi egyezmény alapján a család kötelessége időt biztosítani arra, hogy legalább heti két alkalommal nyelviskolába mehessünk. Az iskolát alaphangon nekünk kell fizetni, bár akad család, aki ezt (részben vagy egészben) átvállalja – lásd. 1. pont.

10. Ápold a kapcsolatot!

Ha a családnál töltött időszak nem sikerült tragikusan, akkor érdemes tudatosan ápolni a kapcsolatot, hiszen később még jól jöhet egy ajánlólevél, referencia a szülőktől.

Ezek voltak tehát Marilyn Wilkinson tanácsai (kiegészítve néhány saját megjegyzéssel), most ti jöttök!

A kommentelési szabályokról itt olvashatsz.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: au pair Franciaország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr945860954

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

______________ (törölt) 2014.03.15. 20:21:40

@charlieharper: nem lehetetlen, egy év egyetemi "nyelvtanulást" követően beláttam, hogy ebben a tempóban 10 év múlva is németül fogok tanulni (és várni a diplomám kiadására).
mivel ehhez nem volt kedvem, magamhoz ragadtam a kezdeményezést, és kb. 4 hónap alatt szakmaival bővített középfokút tettem (a vizsga legalább ötféle képességet mért). és nem átcsúsztam, hanem négyes eredménnyel lett meg.
a kulcs a motiváció, eltökéltség, érdeklődés, és a sok rászánt idő. különleges képességek nem szükségesek hozzá.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.03.15. 20:39:49

@eddie1977: A Vadaszat/The Hunt/Jagten egy zsenialis film!

Ha van meg kedved hasonloan sajatos dan filmhez, akkor ajanlom a Teddy Bear-t. Nem ennyire depressziv es melyen szanto, de ugyancsak erdekes darab.
Egy erosen komplexusos testepito srac szerelmi eleterol szol.

Mrs. Clayton 2014.03.15. 20:41:36

@charlieharper:
csak mondom, h ráakadtam a több mint egy hónapos leveledre és válaszoltam ;-)

montroyal ( CAN qc) 2014.03.15. 20:47:27

@eddie1977: pont tegnap neztem egy doc filmet ...a hateves kislany siman ramutatott az onclera ,hogy o volt a tettes aki megolte a nagyijat (ot is akarta de o tulelte) az aldozat lanyanak aki a tettes felesege ,hosszu evek kuzdelmebe kerult mire o megtalalta az igazi tettest es ezt elfogadtak a birosagon (hiszen a tevedesuket a DNSre sem akartak elismerni ) es itt jon amit akarok mondani hogyan befolyasolhato hasznalhato egy gyerek ... a rendorok ugyeszek megmondtak neki hogy a gonosz a nagybatyja volt ... es o oszinten elhitte ..

tanato 2014.03.15. 20:47:34

@eddie1977: Több esetet is tudok,amikor ártatlanul ültek férfiak gyermekmolesztálásért.Pl. az ötvenes hatvanas években,a társbérletek idején sokan így akartak megszabadulni a társbérlőtől.sokszor sikerrel.Betanították a kislányt hogy mit mondjon a társbérlőről.Ezt még az egyetemen Igazságügyi Orvostan előadáson ismertették.Többször viszont le is buktak,amikor néhány orvosszakértő kitalálta a módszert,mégpedig azt hogy a betanított szöveg közepi mondatot elmondták a kicsinek/na a bácsi előkapta ,mi volt utána pl./és arra kérték innen folytassa.Aztán a gyerek gépiesen sorolta tovább szó szerint az anyja által bemagoltatott szöveget.
Meg volt egy érdekesebb eset szintén Törvényszéki Orvostan előadáson mondták:Középiskolai szigorú tanár,egyik 17 éves lány teherbe esett és utálta a tanárt,bemondta hogy molesztálta,kényszerítette,tőle terhes.Mindenki elfordult a tanártól,kirúgták,felesége,kamasz lánya nem állt szóba vele.
Szerencséjére éppen ekkor vezették be Mo.-on a genetikai igazságügyi vizsgálatokat.Kiderült hogy a vád alaptalan volt a kislány egy sorkatonától lett terhes szabad akaratából,csak félt nagyon a szüleitől.
Ha a történet azelőtt egy évvel lett volna simán hosszú börtön lett volna a végeredmény.A börtönben meg nem kedvencek az ilyenek miatt raboskodók.

montroyal ( CAN qc) 2014.03.15. 20:52:36

nem hagyhatom ki .. a headache dutyhoz nincsenek tanacsok..
vagy az csak arab orszagokba van ?DDD

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.03.15. 20:52:39

Tudna valaki ajánlani egy internetes tv csatornát ahol az F1-et tudom nézni?
Nem az élőt hanem a napközbeni ismétlést.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.03.15. 20:53:13

@sorsolo: szerintem aki a német nyelvtant le tudja nyomni, akár 4 hónap, akár 10 év alatt, az egyszerűen ufó, vagy legalább egy dédszülője az volt :-)

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.03.15. 21:01:07

@Mirjam2:

Idén először lehetőség nyílik a kisebbségeknek is parlamenti képviseletre, viszont valószínűleg csak a cigányok fogják tudni teljesíteni a feltételeket, a többi 12 kisebbség nem.

A cigány kisebbségben pedig 80 %-ban a Fidesz van jelen, így a cigány kisebbségi képviselő de facto +1 fideszes lesz.

M. Péter 2014.03.15. 21:04:28

@Mr Long: A virgintrains.com-on is ugyanúgy tudsz venni akárhonnan akárhova jegyet, nemcsak a Virgin vonalaira. Az ár ugyanaz, csak a virgintrains.com-on nincs booking fee. Hosszabb utak esetén még www.splityourticket.co.uk-t is érdemes megnézni.

______________ (törölt) 2014.03.15. 21:10:02

@Chang Yai: egyiküket ismertem, ő biztos nem volt ufó, a többiek lehet. :)
a (perverz) érdeklődés valóban nem hátrány, a kedvencem az - élő ember által soha nem használt - öttagú igei szerkezetek voltak (pl. ich würde haben gefragt werden müssen - Futur II Konjunktiv II Passiv mit Modalverb).

M. Péter 2014.03.15. 21:16:51

@Mirjam2: Au pair-kedésre nem lehet 5 (korábban 4) év után ILR-t kapni, de ha valaki valamilyen más okból megkapja, pl. házasság vagy 10 évig folyamatosan az Egyesült Királyságban él, akkor az au pair-ként töltött idő is beszámít a honosításhoz szükséges 5 vagy 3 évbe.

2014.03.15. 21:18:27

@montroyal ( CAN qc): Mas orszagokrol nem tudok nyilatkozni, de ez Angliaban nem problema, engem soha nem probalt molesztalni senki es egy ismerostol sem hallottam hogy ilyen tortent volna. Egyaltalan semmilyen kellemetlen helyzet nem volt az apakkal vagy mas ferfi csaladtagokkal.

eddie1977 2014.03.15. 21:23:44

@diggerdriver: OFF
nCore
Én is mindig onnan töltöm le a futamokat. HD királyság.
Ha nincs regisztrációd, akkor szerezz valahonnan egy meghívót. :)
ON

blackhairlady 2014.03.15. 21:23:58

@Mirjam2: Ok, koszi. Termeszetesen az akcentusra ertettem a nem helyes kiejtest. En pl. nem tudoma th hangot normalisan kiejeteni pedig rengeteget gyakorolom, de nem all ra a szam, ill. a nyelvem.
Egyebkent csak azert kerdeztem, mert egyszer emlitetted, hogy mint "angolt" vettek fel a munkara.

2014.03.15. 21:24:30

@M. Péter: Ok, de ez nem sokat segit az atlagembereknek akik 5+1 (6) ev utan probalnak allampolgarsagot kapni es nincsenek osszehazasodva egy brittel. En annak alapjan kaptam meg hogy osszesen 6 evig bejelentve dolgoztam es adot fizettem, es ennek reszletesen utananeztek (P60, munkaszerzodes, payslipek stb. minden munkahelyemrol az elmult 6 evben). Sot az is sokat szamitott hogy mikor regisztraltal a Workers Registration Scheme-be, amit azota eltoroltek. Ha nem regisztraltam volna rogton az elejen, abba is belekotottek volna. Au pair 'munkaval' meg nem hiszem hogy lehetett arra regisztralni, akkor sem ha akart volna valaki.

eddie1977 2014.03.15. 21:32:58

Ami a gyerekeket illeti...
Én itt ugye pizzafutár vagyok. Bár most éppen nem dolgozom, de azért nagyjából ez a foglalkozásom, ha ezt egyáltalán annak lehet hívni.
Itt a gyökér szülők rendszeresen küldik ki a kicsi gyerekeket fizetni [olykor alig ötéves srácok vagy lányok], mert így nem kell jattot adni.
Van, amikor pontosan kiszámolt összeget veszek át, de olyan is van, hogy mondjuk ötvenesből kell visszaadnom.
Ilyenkor mindig ragaszkodom ahhoz, hogy a szülő vegye át a visszajárót, mert néhány sofőrnél már bepróbálkoztak azzal, hogy "pontatlanul adott vissza a gyereknek".
Szóval a szülők simán felhasználják a saját gyereküket.
És akkor ez csak egy szaros pizzarendelés.
Tudjátok, hogy ki akarna ezekre a kölykökre vigyázni?
Gingert [a kedvesemet] is hívták már ilyen munkára, de esze ágában se volt elvállalni. Nem azért, mert lusta, hanem azért, mert egyszerűen nem éri meg a kockázatot.
Sokszor nem is a gyerek a probléma, hanem az aljas szülő.

2014.03.15. 21:33:14

@blackhair-lady: Hat mint britet vettek fel, mivel vizumot csak angol anyanyelvu orszagbol erkezo emberek kapnak tanari munkara. A diakok meg a tantestulet nagy resze meg azt hiszi angol vagyok, ez nem nehez nekik, latnak egy feher embert aki angolul beszel, ennyi. Sokkal nehezebb dolguk van az angol anyanyelvu, nem feher kollegaimnak, akiknek folyton ujra es ujra el kell magyarazniuk hogy hol tanultak angolul... A 'th' hang kiejteserol: tobb fele 'th' van, 2 fo tipusa a 'voiced' ill. 'unvoiced'. Meg lehet tanulni kiejteni, eloszor fel kell ismerni hogy melyik szoban melyik fele van, aztan megtanulni egy technikat a kiejtesere stb. Persze az emberek 99%-anak soha nem lesz tokeletes ha nem egy bizonyos kor elott tanulta. Nekem azt szokta mondani a ferjem: 'you have a 'th' problem' :).

Mr Long 2014.03.15. 21:38:21

@Chang Yai: pesten is van ilyen hely.

2014.03.15. 21:38:46

@eddie1977: megkerdezem, ha mar itt vagy. Szeretsz Irorszagban lakni? Ir kornyeken laksz (vagyis irek veszenk korul), elvezed? Ha igen, miert?

Tudom, hogy rossz a magyar irasom, ha lehetne, most abba nem belekotni....

33621 2014.03.15. 21:39:02

Megint nem ide illő link de érdekes!
index.hu/bloghu/belsoseg/2014/03/15/eric_cartman_magyar_wartburgot_vett

Magyarországi Wartburg menni Amerikába!

montroyal ( CAN qc) 2014.03.15. 21:42:36

@eddie1977: igaz.. nem a videoban latott kepek miatt nem lakunk ott...

eddie1977 2014.03.15. 21:45:16

@charlieharper: Kurvára nem szeretek itt élni [Dublint kifejezetten rühellem], de ennek oka van, és így elsőre nem is hangzik túl szépen.
Az írek első ránézésre kedvesek, másodikra aranyosak, harmadikra segítőkészek, negyedikre már buták, ötödikre sötétek, hatodikra álszentek...
És így tovább.
Aki élt valaha Írországban, és látta is, hogy ezek hogyan élnek, az megérti, amit írok. A többieknek csak az fog lejönni, hogy nekem semmi nem elég jó.
Mondjuk úgy, hogy az elmúlt több mint négy év alatt értek kellemes meglepetések, amelyekért hálás vagyok az íreknek, de most már a függöny mögé látok.
Mi már nem sokáig maradunk itt, de ennél többet nem árulhatok el. :)

2014.03.15. 21:47:52

@eddie1977: koszonom, hogy leirtad. Pontosan erre voltam kivancsi

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.03.15. 21:48:04

@Mr Long: nemtom, de én már le lettem tizenkilencedik századozva korábban, 2001-ben kicsekkoltam a magyar oktatási rendszerből, azóta csak olvasok róla, igaz, mindent, ami csak találok. úgyhogy bármit hajlandó vagyok elhinni, de óvatos vagyok :-)

blackhairlady 2014.03.15. 21:54:07

@Mirjam2: " A diakok meg a tantestulet nagy resze meg azt hiszi angol vagyok, ez nem nehez nekik, latnak egy feher embert aki angolul beszel, ennyi. "
Azert ez szerintem nem igy van, konnyen felismerheto aki nem anyanyelvi angol, es nem csak az anyanyelvi beszeloknek.
Tenyleg csak azert kerdeztem, mert egyszer emlitetted, hogy ott nem tudjak, hogy nem angol szuletesu vagy,(azt hittem mar tokeletes a kiejtesed mivel te mar reg kint elsz es fiatalon mentel el) most meg irtal az akcentusrol, szoval igazabol csak ez miatt erdeklodtem.

DieNanny CH 2014.03.15. 21:58:29

@sorsolo:

Még életemben nem hallottam ilyet, de megpróbálom kitotózni:
"~legszívesebben megkérdeztetném magamat" ???

blackhairlady 2014.03.15. 22:01:25

@Kövérmadár [swe]: OFF:
Irtad a blogodban, hogy Miamiban az etteremben talalkoztatok az Amazing race versenyzoivel. Most megy az a szezon (szerintem) a tv-ben . Nem emlekszel veletlenul a szereplokre akiket lattal? Kivancsi vagyok kik jutottak be az utolso 4-be:)

33621 2014.03.15. 22:11:32

@diggerdriver: Tejtesóm! A lányommal próbáltam neked küldetni egy Ncor- os meghívót csak sajnos azt írta ki neki, hogy nem jogosult rá! Pedig ö is onnan szokta utólag az F1-et megnézni meg sok egyéb mást is.
Mint ha téged látnálak!
auto.indavideo.hu/video/Markologep_es_a_rutin

______________ (törölt) 2014.03.15. 22:22:49

@DieNanny [SZ,CH]: "bizonyára meg kellett, hogy legyek kérdezve" vagy (a futur II másik jelentése alapján): "(addigra már) meg kellett, hogy legyek kérdezve"

szerintem a magyar nyelv nem alkalmas sem a jövőbeni befejezett cselekvések kifejezésére, sem pedig a múltbeli eseményekre vonatkozó feltételezés kifejezésére.
még a szenvedő szerkezet is gyakran erőltetetten hangzik magyarul.

(más kérdés, hogy a német alkalmas ugyan, de a köznyelvi beszélők nem - legfeljebb a filozófusok meg a jogászok - igénylik ezt a szolgáltatását.)

Mr Long 2014.03.15. 23:10:36

@sorsolo: A mernokok eloszeretettel alkalmazzak. Egyik ismerosom jogasz felesege teljesen kivan akadva, hogy mennyit hasznaljuk a hetkoznapi beszedben is.

nyuszigonosz 2014.03.15. 23:42:49

@Mr Long: Nem csodálkozom, mert a jogi világ is eléggé nyakatekert, de az ilyen kifejezésmódok ott kevésbé használatosak, mint a gazdasági világban.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.03.15. 23:52:05

@blackhair-lady:
Nem csak, hogy nem emlékszünk, de soha nem is tudtuk meg :D

Ez melyik évad? Keressük már mióta, de nem találjuk :)

@eddie1977:
Ez melyik nációra nem igaz? :)

Naschkatze (Mostindien / CH) 2014.03.16. 00:02:27

@sorsolo: Hät én ezt mäshogy irtam volna: Ich hätte gefragt werden müssen; vagy Ich hätte gefragt werden sollen.
De én nem beszélek jol németül... ;-)

______________ (törölt) 2014.03.16. 00:14:06

@Naschkatze (Mostindien / CH): amit írsz, abból hiányzik a futur II, a jövőbeni befejezettséget ill. feltételezést kifejező jelentés. ezért írtam, hogy magyarul rendesen ki se lehet fejezni (mert a magyar verzióból is hiányzik).

nyuszigonosz 2014.03.16. 00:17:48

@Naschkatze (Mostindien / CH): Mégis te írod úgy, ahogy normális esetben használatos. Mármint a hétköznapi életben.

Az a haben, az ott eléggé zavaró, az a túl sok. :-))
Azt a mondatot manapság inkább: ich würde gefragt werden müssen - ként használják a müszaki agyak.

Naschkatze (Mostindien / CH) 2014.03.16. 01:17:14

@sorsolo: @nyuszigonosz/D/: Ezért mondom, hogy én nem tudok "rendesen" németül... ;-)
A német nyelv "elejét" tanultam suliban, a többit az élet (és a munka) hozta magäval. Néha innen jön az "ihlet" :www.canoo.net/ Mert ugye egy fogalmazäsban kerülendö a szoismétlés... :-))))
Amugy meg, ha valamit nem tudok, akkor megkérdezem a 2läbon järo személyi szotäramat. :-)
Nyuszi! Ezt mire értetted? :"Az a haben, az ott eléggé zavaró, az a túl sok. :-))"
OFF
Apropo! Hogy tetszett a rekläm?
ON

Naschkatze (Mostindien / CH) 2014.03.16. 01:29:03

@nyuszigonosz/D/: Ähhh hülye vagyok! :-) Visszaszivtam az elsö kérdést.
Azt hittem, hogy az is nekem szolt. :-) Közben megnéztem a canoo-n, mert engem is az zavart be a legjobban, és azon agyaltam, hogy én azt ugy mondanäm az alapjän, hogy...pont ugyan ugy mint te! :-))))
(Amugy meg azon kuncogok itt magamban, hogy a 2németül beszélö egyén hogyan nem érti meg egymäst...)

blackhairlady 2014.03.16. 02:30:43

@Kövérmadár [swe]: Mikor voltatok pontosan? Szerintem a legutolso, mert Miamiban nem voltak eddig egyik szezonban sem. Eddig 3 resz ment le belole, ez ilyen all star valogatas. Tok jo, szinte mindenki szimpi, nem tudunk kedvencet es utalatosat valasztani:)))) A vasarnapi reszben az apa-fiu par lett az elso befuto, es Budapestre nyertek egy utat:)

eddie1977 2014.03.16. 04:02:18

Lehet, hogy én vagyok túl finnyás, de azért van egy szint, amit talán nem kéne alulmúlni.
Ezt a hirdetést most találtam az IWIW-en.
A személyes infókat kitöröltem, a végkövetkeztetést az olvasókra bízom. :)
[Kis segítség: a "Luaz" a helyi villamos, és úgy kell írni, hogy Luas.]

"Egy gyerek felugyeletet valalom hetvegen Dublin ban .Ha nem tudgya megoldani a hetvegi munkajat tudok segiteni a gyermek felugyeletel egyetlen kikotesel a gyereket el kell hozni es erte kell jonni .Luaz 200 m-re a hazunktol 122 es 123 busz szinten kozel van hozank.Baratcsagos arak"

2014.03.16. 05:55:39

@blackhair-lady: Lehet hogy szerinted nem igy van, de en meg tudom hogy igy van - azt hiszik, angol vagyok. Nekik nem konnyen felismerheto. Nyilvan neked igen, mivel Amerikaban elsz. Ok nem.

DieNanny CH 2014.03.16. 07:19:58

@Mirjam2:

Én svájci gyerekfelügyelői oldalakat szoktam nézni, egy időben azt is, mikor munkára jelentkeznek. Itt már 13 éves kortól szabad ezt csinálni (tanfolyam kell hozzá).Na, egy 13 éves bemutatkozó!!! levelét olvastam. Hogy nem volt neki legalább egy tanárja, aki kijavítja a hibákat...!!!

DieNanny CH 2014.03.16. 07:22:03

Ja, meg még előzőhöz: tegnap néztem egy telekocsi oldalt, ahol Linz városát következetesen Linc-nek írták... (A Luas-Luaz-hoz)

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.03.16. 07:29:24

@blackhair-lady: óóó, amazing race, streaminggel végignéztem annó az összeset pár hónap alatt, de az elmúlt két évben én egyszerűen leestem erről a bolygóról, és teljesen el is felejtettem, hogy van ilyen. de most milyen már, hogy amúgy is egész nap a szobában kuksolok, és bambulok? :-)

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.03.16. 07:39:25

@Mirjam2:
@blackhair-lady:
átlag thai, burmai, maláj vagy indonéz se kap rajta engem, hogy nem vagyok native, akkor se, ha jól tud angolul, ha meg épphogy pötyög, akkor meg honnan is. más európaiak attól függően veszik észre, hogy ők mennyire tudnak.
az a vicces, hogy a kanadai bevándorlási papírokhoz már a brit útlevéllel rendelkezőktől is kérik a nyelvvizsgát, mert szerintük annyira sok brit nem tud rendesen angolul, vicces beszabadulni egy-egy ilyen fórumra, ahol native speakerek beszélik meg a vizsgadolgokat, meg reklamálnak, hogy milyen rossz jegyeket kaptak :-)
annyira elmosódik lassan ez a native - non-native határ, már most nehéz megmondani, mi is tulajdonképpen az. az egyik indiai érettségizőnk, akinek az indiai angol az anyanyelve, nem tud se hindiül, se burmaiul rendesen, az mondjuk micsoda? vagy mitől is jobban native egy cockney paraszt, aki egy könyvet végig nem tudna olvasni, vagy egy mondatot hiba nélkül leírni, mint Mirjam, akinek csak akiejtése éppen nem "tökéletes".
de mondjuk itt a HÁ-n híresen földbe döngölnek az embert ilyenekért.
(én magamra azt mondom, hogy nem vagyok native speaker, de native writer and reader igen.)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.03.16. 09:02:55

@33621:
Homályosítson fel valaki ott élő.
Úgy tudtam hogy az USA-ban tilos kétütemű autót használni.
Igaz vagy jól tudtam?

nyuszigonosz 2014.03.16. 09:11:53

@Naschkatze (Mostindien / CH): Úgyhogy már csak a reklámra válaszolok: hát, nem teszik. Van nekik jobb.
Vagyishogy a legtöbb reklámot egyszerüen nem szeretem.

nyuszigonosz 2014.03.16. 09:15:42

@eddie1977: Nos, itt már nekem is nyílik a bicska a zsebemben.
Ugyanis, ha gyorsan ír le valaki valamit, akkor még elnézhetö valamennyi elírás, vagypedig van akinek különbözö egészségügyi okokból - írás újratanulása - nehézkesen megy a helyesírás, de: amikor munkát szeretnék kapni az írásom alapján, na akkor azért oda kellene figyelni.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.03.16. 09:47:00

@blackhair-lady:
2013. februar masodik fele.
A netes leiras alapjan akkor nem is forgattak :)

@eddie1977:
Jellemzoen nem vagyok erzekeny a temara, de ez mar az en szememet is "bancsa" ;)

2014.03.16. 10:13:32

@Chang Yai: Igen, pont ezert nem tunik fel nekik mert nagyon sok valoban anyanyelvi beszelo van akinek nem brit vagy amerikai a kiejtese; az indiai jo pelda, vannak angol anyanyelvu indiai emberek Indiaban, nyilvan a kiejtesuk nem brit. Itt pedig sok del-afrikai kollegam van akiknek megint sajatos a kiejtesuk, akkor is ha nem afrikaans hanem angol az anyanyelvuk. Nekik pl. egyaltalan nem tunt fel hogy en nem anyanyelvu vagyok. Mikor mondtam az egyiknek hogy Magyarorszagon nottem fel, megkerdezte hogy ott milyen nyelven beszelnek es hogy en beszelem-e azt. Mondtam hogy persze, az az anyanyelvem. Ezt egyszeruen nem tudta hova tenni.

skylla 2014.03.16. 10:13:55

@charlieharper: eh, költöi tulzas volt :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.03.16. 12:01:55

@Babette_:
Igen tudom hogy volt határidő amit tologattak mindig kifelé.
Most nem tudom mi az aktuális.
Csak azért kérdeztem hogy hátha tudja valaki hogy az USA-ban ez szövetségi tiltás vagy államonként változhat.

______________ (törölt) 2014.03.16. 12:03:18

@nyuszigonosz/D/:
nyelvtanilag mindkettő helyes (ahogy az elején is írtam, én se gondolom, hogy túl sok élő ember használná a futur II-es konjunktiv II változatot, szerintem még az értelmezésével is gondban lenne az átlag anyanyelvi beszélő, sőt, talán az olvasottak is :) ) :
Futur I
ich würde gefragt werden müssen
Futur II
ich würde haben gefragt werden müssen

______________ (törölt) 2014.03.16. 12:15:11

@DieNanny [SZ,CH]: @eddie1977: @nyuszigonosz/D/:
pedig lehet hogy csak arról van szó, hogy az adott személy az írott nyelvvel csupán futólagos ismeretséget kötött.
ettől még szeretne kommunikálni.
én is szívesebben olvasok helyesen fogalmazott szövegeket, de a nyelv demokratikus. bárki használhatja. ti szívetek szerint mintha eltiltanátok tőle azokat, akik szerintetek nem megfelelően képzettek a használatához. remélem, nem. :)

egy 13 éves meg elég kamasz még ahhoz, hogy büszkeségből "nehogy már" megkérdezzen valakit - főleg nem egy "okoskodó" tanarat. :) meg azt sem biztos, hogy érzi, hogy ezzel mekkora mértékben ront a saját esélyein.

a google-univerzumban nem kell phd a megnyilatkozáshoz. éljen a demokrátzia! ;)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.03.16. 12:31:16

@Babette_: De, lehet, fateromnak is van, senki se bántja érte.Tudtommal az van, hogy eladni nem lehet már, illetve eladás utántól az új tulajra van valami nehezítés.

M. Péter 2014.03.16. 12:51:22

@diggerdriver: Szerintem csak a szennyezőanyag-kibocsájtást korlátozzák, nem a motor fajtáját.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.03.16. 12:58:50

@M. Péter:
Nem tudom de mintha olvastam volna régen valahol hogy a kétütemű autókat nem engedik közlekedni.
Azért kérdeztem hátha tudja valaki.

nyuszigonosz 2014.03.16. 13:15:03

@sorsolo: " ti szívetek szerint mintha eltiltanátok tőle azokat, akik szerintetek nem megfelelően képzettek a használatához. remélem, nem. :) "

Tudod, mivel nem vagyok az isten jobbkeze, így eszembe sem jut bárkit eltiltani attól, hogy írjon és leírjon mindent ahogy akar és ahogy sikerült neki.

Szerintem meg azt is megtehetem, hogy ha valami nem tetszik, leírjam.
Megtettem.

______________ (törölt) 2014.03.16. 13:25:50

@M. Péter:
@diggerdriver:
NO new car marketed in the United States has been powered by a two-stroke engine since Saab phased out its hard-to-housebreak 3-cylinder in the late 1960s, when federal air pollution laws were taking hold.

______________ (törölt) 2014.03.16. 13:40:42

@diggerdriver:
a link lemaradt:
www.nytimes.com/2009/12/20/automobiles/20STROKE.html?_r=0
ebből látszik, hogy egy 2009. végi cikk. ami esetleg lényeges is lehet, mert mostanában forrong a téma, ahogy utánaolvastam. a cikk is azt fejtegeti, hogy az olcsó, egyszerű, mégis erős kétüteműeket mostanában próbálják "tiszta", környezetbarát változatban újrateremteni, és vannak erre ígéretes kísérletek.

a törvényi háttérhez ld. még: en.wikipedia.org/wiki/Regulation_of_greenhouse_gases_under_the_Clean_Air_Act.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.03.16. 13:54:11

@sorsolo:
Abban a pillanatban hogy a kétüteműt tisztává teszik máris drágábban lesz gyártható mint a négyütemű.
Ez tutifix.

blackhairlady 2014.03.16. 17:40:21

@Mirjam2: OK, nen akartalak megserteni, lehet, hogy tenyleg nem lehet felismerni az akcentust, sot, valoszinuleg neked mar nincs is szinte semmi.

blackhairlady 2014.03.16. 17:45:05

@Chang Yai: Nem irtam, hogy ok jobbak, csupan csak erdeklodtem. Soha senkit nem dongolnek a foldbe semmiert, az a mentalitas igen tavol all tolem. az akcentusom meg igen eros, es nem is lesz jobb mar.

blackhairlady 2014.03.16. 17:48:47

@Kövérmadár [swe]: Akkor ti kiket lattatok? :))))) Lehet, hogy nem is Amazing race volt?:D Pedig szerintem nagyjabol akkor most kene adasban lennie annak a szerianak. Az amerikai verseny mindig az utolso 2 adas, tehat az mar a befutonak kellett lennie, de Miamiban meg sosem volt szerintem vegcel, legalabbis en nem emlekszem ilyenre. Na majd 2 honap mulva kiderul:)

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.03.16. 17:55:21

@blackhair-lady: tudom, hogy érdeklődtél, úgy is válaszoltam, mert magamra is vonatkoztattam a kérdést - persze, egy native kiszúr minket, de mások nagyon ritkán. egyéként én is native státuszban voltam, fizetés is, de a gyerekek is tudták, hogy 14 éves koromig eg ykukkot nem tudtam angolul, ezt elmeséltem nekik. a földbedöngölés meg NEM rád vonatkozott, itt már Mirjam is és én is többször megkaptuk a magunkét a témában, és mások is, akik azt merészelték mondani, vagy olyasmit, hogy near-native vagy native beszélőnek tekintik magukat, vagy mások őket. annyi ilyen vita volt, hogy ez még egy olyan, amibe nem szeretnék belemászni.
sajnálom, ha félreértettél, nagyon nem akartam!

Naschkatze (Mostindien / CH) 2014.03.16. 18:04:41

@nyuszigonosz/D/: @sorsolo: Tényleg nem akarok vitatkozni. :-) Megnéztem az okos szotäramat (www.canoo.net/services/OnlineGrammar/Wort/Verb/Tempora/Futur2.html), nem te nyertél. Megkérdeztem a férjem, aki tényleg nagyon jol tud németül (jo, tudom ezt bemondäsra kell elhinnetek :-) ), és ö is azt modta, hogy a mondat nem helyes ugy.
De mondom, nem akarok vitatkozni, mert kb semmi értelme nincs.
Amugy meg van itt némettanär, kiväncsi lennék az ö véleményére is. :-)
@DieNanny [SZ,CH]: A legjobb amit eddig talältam: "am libsten heten wier jemanden der deusch,italienischoder portogesisch sprechen kann,nicht mollig, suber,selbstendiges arbeiten und respeckt sollte sie oder er haben ,und bitte keine blondine..."
Au-pair oldalrol van. :-)

nyuszigonosz 2014.03.16. 18:51:41

@Naschkatze (Mostindien / CH): Nem vitatkozás miatt, mert ez annyira nem fontos dolog, de az: ich würde gefragt werden müssen nyelvtanilag abszolút helyes. :-))
Söt még az is, ami azzal a haben bövítéssel már szinte fület sért. :-)
Tudom. Dolgozok ilyen szövegekkel is.

Naschkatze (Mostindien / CH) 2014.03.16. 20:59:21

@nyuszigonosz/D/: Nem tudtam belépni eddig, anyjät annak aki kitalälta a Gateway Timeout-ot.
Nem tudok értelmesen fogalmazni na. :-) Én arra gondoltam, amire te gondoltäl. :-) A haben szerintem rossz helyen van. Erre irtam, hogy én nem beszélek jol németül, mert ahogy sorsolo irta, én a habent nem oda tenném, ha oda is tenném. De tényleg pisz.

Naschkatze (Mostindien / CH) 2014.03.16. 21:25:53

@nyuszigonosz/D/: Nyuszi! Amugy te mit csinälsz Németorszägban, ha meg szabad kérdeznem? :-)

2014.03.17. 07:04:56

@blackhair-lady: Nem sertettel meg egyaltalan! Szornyu kiejtesem van angolul. Nem veszik eszre. Ez van. Nem tudom neked milyen a kiejtesed, de ha eros magyar kiejtesed van es egyszer utazol pl. Azsiaban vagy a Kozel-Keleten, meg fogod latni hogy senki nem gondolja hogy nem anyanyelvi beszelo vagy, ha egyebkent folyekonyan beszelsz angolul. Csak az igazi britek, amerikaiak fogjak eszrevenni hogy nem anyanyelvu vagy (mondom, ez akkor van, ha egyebkent teljesen folyekonyan beszelsz, nyilvan ha keresed a szavakat stb. akkor eszrevehetik hogy valami nem stimmel).

2014.03.17. 07:17:27

@Chang Yai: @blackhair-lady: Mondjuk en nem tekintem magam anyanyelvi beszelonek, mivel nem vagyok az... Az teny hogy magas szinvonalon tudok irni es olvasni, tanitani is tudok, erteni is ertek mindent kb. annyira mint egy anyanyelvi beszelo, ettol fuggetlenul nem vagyok es nem is leszek anyanyelvu, ennek minden hatranyaval egyutt (pl. kiejtes). Elonyei is vannak egy tanar szempontjabol hogy nem anyanyelvu, pl. vicces modon tobb tanitvanyom mondta hogy szeretnek tolem tanulni mivel 'tisztan' ejtem ki a szavakat :))) - ezen azt ertik (persze anelkul hogy tudnak) hogy mig egy igazi angol egyszeruen keptelen artikulalni, egy magyarhoz kepest 'elmossa' a szavakat (ami a helyes angol beszed...), addig en siman kimondom tagoltan a 'carrot'-ra 'keee-rot' :). Es pl. sokkal konnyebb nekem 'graded language'-t hasznalni (leegyszerusiteni a mondanivalomat) mint egy anyanyelvi beszelonek. A nyelvtant is konnyebben el tudom magyarazni mint pl. a ferjem, es jobban raerzek mint o hogy mi az amit nem ert a diak, mert en is atmentem azon a fazison amikor meg nem ertettem, tudom egy kivulallo szempontjabol latni. A ferjemnek aki anyanyelvu pl. sokszor nehez megerteni hogy miert nehez a sokfele igeidot felfogni valakinek akinek az anyanyelven nincs annyi mint az angolban, stb.

2014.03.17. 07:29:00

@Chang Yai: Sokkal pontosabb (es fontosabb) megfogalmazas hogy bar nem az anyanyelvem, de a 'fo nyelvem' (main language) az angol, mivel egyreszt azt hasznalom mindenre (kiveve mikor itt kommentelek!), masreszt angolul gondolkodom, ha megijedek angolul kialtok fel, angolul beszelek a macskahoz ha egyedul vagyok, almombol felebresztve angolul beszelek stb. Szerintem erre utaltal mikor azt mondtad hogy ezt sokan megkerdojeleztek mikor errol a temarol beszeltunk regebbi topikokban. Tenyleg nagyon tudatlan es bunko kommenteket kaptal te is meg en is (persze nem fekete haju sorstarsnonktol!) ebben a temaban.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.03.17. 07:52:12

@Mirjam2: én a macskákkal magyarul beszélek még mindig, a káromkodás is főleg magyarul (egy-egy incidens után a gyerekek két napig mondogatták, hogy basszameg! úgyhogy ez még jól is jön), és a számokat is magyarul inkább (pl telszámok, vagy amikor soksok számot kellett bevinni a naplóba), úgyhogy még van mit gyakorolni :-D

2014.03.17. 08:09:29

@Chang Yai: Ez gondolom ido kerdese, regen en is magyarul karomkodtam stb., sajnos ez mara mar lekopott amibol kellemetlen helyzetek adodnak (nemreg egy csapat megdobbent arab elott sikerult kiejtenem az f-wordot... lehet hogy a karomkodasrol kene teljesen leszoknom, minden nyelven!). Szamokat felig magyarul, felig angolul mondom, ez szerintem nekem mindig meg fog maradni. Mostanaban sokat kell szamolnunk mert vizsgaidoszak van es pl. szamolom a diakokat, feladatlapokat - majdnem lebuktattam magamat parszor felhangos szamolassal magyarul :). De egyelore csak furan neztek ram, meg nem kerdeztek meg milyen varazsigeket mormolok ezen a titokzatos nyelven.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.03.17. 08:15:44

@Mirjam2: mennyi idő még? :-D
a káromkodás az, amit a kínai, török stb gyerekek először megtanultak burmaiul :-( aztán ezért nekem is meg kellett. kb semmi mást nem tudok a jónapot meg köszönöm mellett, mint a "you know teacher, he said something about my mother's hole".
akkor te "inkognitóban" vagy? nem lehet jó érzés :-( mondjuk én se vertem soha nagydobra, de ha valaki megkérdezte, akkor megmondtam, a szülők is tudták (aztán nekem reklamáltak, hogy a matektanár miért nem native, mert ő aztán tényleg nyesegette az angolt rendesen :-( ) amikor Tajvanon dolgoztunk, akkor az ügynökség mondta az iskoláknak, hogy amerikaiak vagyunk. (én még csak soha nem is voltam.) de mivel ez tényleg egy kisváros volt, meg óvoda, meg az egész megyében senki nem beszélt angolul amúgy sem, nem hiszem, hogy bárki is visszavonhatatlanul sérült. (11 éve jöttem el, megvan még néhány kontakt, de azóta se mentem vissza látogatóba, pedig az is érdekes lenne! valahova még a gyerekek név és címlistáját is eltettem akkor. iszonyú érdekes lenne.... a legnagyobbak most mennek majd főiskolára, basszameg nagyon öregnek érzem magam!!!)

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.03.17. 08:18:42

@Mirjam2: ja és ezt talán meséltem, nagyon úgy rémlik, itt Chiang Maiban ütköztem össze majdnem egy kretén motorossal, aki csak kilőtt a mellékutcából kkörülnézés nélkül, és szokás szerint elkezdtem kiabálni, hogy a *************-t erre ő meg vissza magyarul, hogy a tiédet. mire észbekaptam, hogy hopp, addigra már három sarokkal odább voltam :-)
(az ilyen kiabálással azért kéne vigyáznom, mert ilyenekért szokták megverni az embert olykor. vagy volt, akit lelőttek, de ez persze extrém, nem igazán mindennapos.)

Evain 2014.03.17. 11:48:50

Hát. Anno filóztam azon, hogy írok egy posztot a befogadó család szemszögéből, de most igen erősen meggondoltam magam. :)

2014.03.17. 19:28:00

@Chang Yai: Igen, valamelyest inkognitoban vagyok, de nem zavar, mivel nem azt mondom hogy angol vagyok hanem hogy 'Londonbol jottem', es osszesen kb. 15 evig ott eltem, egyetemre is oda jartam, tehat valoban az az 'otthonom'. Vicces a motoros sztorid :)

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.03.17. 19:39:01

@Mirjam2: bingó :-) bár én már ezért is kaptam itt, hogy így értelmezem a where are you from?-ot.
nem is tudom, idén utazás közben mit fogok mondani arra, hogy honnan vagyok. Chiang Mait szoktam, és nem hagyom, hogy lerázzanak. aztán I'm European, but I work in Yangon. most meg perpill mindenhonnan. sehonnan. :-)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.03.17. 19:39:26

@Evain:
Pedig érdekes lenne, szerintem.
Kiderülne, hogy mégsem mindig a házinéni a szörnyella, hanem a ó-per(enciás) is szeretné megúszni a dolgot minél egyszerűbben...

2014.03.17. 19:57:22

@Chang Yai: 'sehonnan. :-)'

:)))

2014.03.17. 19:58:49

@Kövérmadár [swe]: +1, szerintem is erdekes lenne. Teny hogy egyaltalan nem mindig a csaladdal van a gond, sok lany (sot fiu) kihasznalja az au pair 'munkat'.

Evain 2014.03.17. 21:14:40

@Kövérmadár [swe]: eredetileg én is így gondoltam, csak nézd meg mennyien vagdalkoztak eddig is a másik oldal ismerete hiányában, hogy minekazilyennekgyerek :)
Én se vagyok a magam ellensége. :)

blackhairlady 2014.03.18. 16:46:07

@Mirjam2: Nekem szornyu kiejtesem van, az Iphone holgy (Siri) 80%-ban nem is erti amit kerdezek:))))))
Viszont en a legkisebb akcentust is meghallom. a napokban hallagttam egy interjut egy teniszeovel aki mar a gimis evek elejetol itt el, tanul, folyekony az angolja, hibatlan, es en megis kihallottam azt a kis picike maradek akcentust amit nem tudott meg levetkezni a lany.
Orulok, hogy nem sertodtel meg, csak tenyleg nekem furcsa volt amikor az akcentust emlitetted. Es termeszetesen enm a tanulokra gondolta, hogy problema, hanem az interjuztatora.
No, de azt hiszem, ezt mar tulragoztuk, en csak minden jot tudok kivanni neked, es gratulalok, hogy sikerult egy ilyen jo munkat megkapnod, ez azert mar jelent valamit:)
En ha tokeletes angolt beszelnek sem tudnek tanitani, mert keptelen vagyok elmagyarazni, hogy mi miert van. ehhez kell egy kis ratermetseg is. szerintem.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása