oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2014. március 15. 06:47,  Tíz hasznos tanács au paireknek 293 komment

2014. március 15. 06:47 Határátkelő

Tíz hasznos tanács au paireknek

A határátkelés egyik sajátos (és sok szempontból egyszerre a legegyszerűbb és persze más szempontokból pedig az egyik legnehezebb) módja az au pairkedés. Legegyszerűbb, mert azért az komoly előny, ha az ember abban biztos lehet, hogy fedél van a feje fölött és lesz mit enni is, és bonyolult, mert azonnal alkalmazkodni kell egy teljesen idegen családhoz. Tíz tanács azoknak, akik fontolgatják, hogy au pairként vágnának neki.

au pair 4_1.jpg

Itt, a blogon is már jó párszor olvashattátok au pairek történeteit, volt köztük pozitív és akadt néhány horrorisztikus is. (Ide és ide kattintva érhettek el közülük párat.)

Au pairként beilleszkedni nem egyszerű dolog, hiszen egyrészt egészen sajátos helyzetben él egy családon belül, nem is szülő, nem is gyerek, és még csak nem is barát (noha jó esetben idővel akár azzá is válhat, ha minden jól megy).

Ha mindehhez még a nyelvi és kulturális különbségeket is hozzáadjuk, akkor nem csoda, hogy időről időre elég komoly problémákkal is szembesülhetnek a résztvevők.

Marilyn Wilkinson három évig dolgozott au pairként Franciaországban, és a tapasztalataira alapozva összeállított egy tízes listát, amiről úgy gondolja, ha a kezdet kezdetén ismerte volna, sokat segített volna neki.

1. Megfontoltan dönts a családról!

Ezen nem kell sokat magyarázni, hiszen ez alapjaiban határozza meg mindennapjainkat. Persze könnyű a megfontoltságról papolni (mondom én, hozzátéve, hogy egy angol anyanyelvű fiatal mindig jobb helyzetből indul, mint mondjuk egy magyar), de azért egy kis előzetes, lehetőleg minél részletesebb tájékozódás nem árt. Persze nagyrészt úgyis a szerencsén múlik a dolog.

2. Ismerd a jogaid!

Erre lehet azt mondani, hogy ez alapvető dolog, de meg lennénk lepve, ha tudnánk, hányan indulnak úgy neki, hogy fogalmuk sincs arról, a fogadó országban milyen jogok illetik meg. Nem árt tudni, hivatalosan hány órát dolgoztathatnak (Franciaországban ez például heti 30), és azzal is jó, ha tisztában vagyunk, hogy az 1969-ben (!!) ratifikált strasbourgi egyezmény szerint az au pairek nem dolgozhatnak többet napi 5-6, heti 25-30 óránál és hetente két-három alkalommal kérhetők meg esti gyermekfelügyeletre. Ha ennél több munkát várnak el tőled, akkor túlórát kell fizetni.

Az egyezmény azt is meghatározza, hogy a hétvégén minimum egy napot szabadon kell hagyniuk a számodra, ráadásul ennek legalább havonta egyszer vasárnapra kell esnie.

Mindettől függetlenül természetesen írásban kell szerződést kötni, amelybe bele kell foglalni a feltételeket, a munkakörülményeket, stb., így később sok vitás kérdést elkerülhetünk, vagy könnyebben megoldhatunk.

3. Tanulj annyit, amennyit csak bírsz!

Az au pairkedés nem csak gyerekfelvigyázás, hanem egy másik kultúrának a megismerése is. Ez persze megint sablonszövegnek hathat, de a lényeg mégis csak az, hogy amikor lehet, érdemes menni, ismerkedni a várossal, az emberekkel, a kultúrával, a konyhával, stb.

4. Keress barátokat!

Nagyon fontos, hogy a családon kívül próbálj meg hasonszőrű fiatalokkal összeismerkedni. Nyilván ez a Facebook és egyéb közösségi média korában nem túl bonyolult, de érdemes időt szánni rá, mert életre szóló barátságok is köttethetnek. (Én ismerek olyat, aki 15 éve töltött egy évet au pairként külföldön, és az ott megszerzett barátságokat azóta is ápolja, így a mai napig van olasz, spanyol, cseh barátja.)

5. Maradj egészséges!

Ez bonyolultabb, mint elsőre hangzik, ugyanis nagyon könnyű pár (vagy nem is olyan pár…) kilót felszedni. Gyakran előfordul, hogy ki kell pótolni a családnál kapott ételt, és ilyenkor a legegyszerűbb a csokihoz nyúlni. Arról nem is beszélve, hogy az ember hajlamos evéssel kompenzálni a nehézségeit.

6. Csak türelem!

Mint minden munkahelyen, itt is lesznek nehéz napok (talán még több is, mint egy átlagos melóban). Már az alaphelyzet is tartogathat nehézségeket, különösen, ha már volt előttünk egy másik au pair, akit a gyerekek megszerettek. Elfogadtatni magunkat nem könnyű, különösen, ha a gyerekek egyébként is stresszes helyzetben vannak (például mert kezdődik az új iskolaév). A szülőkkel is lesznek feszült pillanatok, például mert olyat kérnek, amiről eredetileg nem volt szó, vagy éppen rosszkor kérik – ilyenkor érdemes megpróbálni kibeszélni a problémákat (ha lehet…), mielőtt elmérgesedne a helyzet.

7. Légy profi!

Furcsa lehet az embernek munkahelyként kezelni az (ideiglenes) otthonát, de hát mégis csak erről van szó. Figyeljünk oda a gyerekekre, foglalkozzunk velük eleget, ne késsünk és ha lehet, csak visszafogottan lógjunk a Facebookon, elvégre a munkahelyünkön sem tennénk…

8. Fedezd fel a világot!

Hallottunk már olyan szerencsés au pairről, akit a család magával vitt egy-egy külföldi nyaralásra, ám ha ez mégsem történne meg, attól mi még kirándulhatunk közeli városokba vagy akár országokba. Európában érdemes vonatozni, aztán ott a kanapészörf, azaz még csak milliókat sem kell költenünk.

9. Ne feledd: nyelvet tanulni mentél!

Ez sem igényel túl sok magyarázatot: aki au pairkedésre adja a fejét, az azért teszi, mert meg szeretne tanulni egy nyelvet. Gyerekek mellett ez könnyebb, de jó tudni, hogy au pairként a már emlegetett strasbourgi egyezmény alapján a család kötelessége időt biztosítani arra, hogy legalább heti két alkalommal nyelviskolába mehessünk. Az iskolát alaphangon nekünk kell fizetni, bár akad család, aki ezt (részben vagy egészben) átvállalja – lásd. 1. pont.

10. Ápold a kapcsolatot!

Ha a családnál töltött időszak nem sikerült tragikusan, akkor érdemes tudatosan ápolni a kapcsolatot, hiszen később még jól jöhet egy ajánlólevél, referencia a szülőktől.

Ezek voltak tehát Marilyn Wilkinson tanácsai (kiegészítve néhány saját megjegyzéssel), most ti jöttök!

A kommentelési szabályokról itt olvashatsz.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: au pair Franciaország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr575860954

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2014.03.15. 07:33:33

Mint volt au pair, az elso reakciom az volt hogy 'aaa, honnan tud errol valamit Marilyn Wilkinson Amerikabol', de azt kell mondjam, meglepoen hasznos tanacsok barki szamara aki au pair szeretne lenni. Biztosan mindenki aki volt mar ebben a helyzetben ki tudna egesziteni a sajat tanacsaival: en annyit tennek hozza, hogy au pairnek lenni nagyon jo indulas egy uj orszagban, de ez nem munka (ugy ertem, persze 'work', idonkent 'hard work', de nem 'job'), nem szabad osszekeverni semmilyen szempontbol a munkaval (pl. Angliaban altalaban nem fizetnek az au pairek adot, mivel nem alkalmazottak es nem is maganvallalkozok; ennek kovetkezteben az au pairkent toltott evek nem szamitanak bele a nyugdijba, vagy pl. akkor sem szamitjak be oket ha kesobb allampolgarsagra jelentkezik valaki). Nem nagyon lehet beleirni az oneletrajzba, hacsak nem carrier nanny-kent vagy ovonokent akar dolgozni valaki (az utobbi esetben nyilvan kimondottan jol mutat az oneletrajzon). Tehat ha valaki nem gyerekekkel akar foglalkozni a karrierje hatralevo reszeben, akkor atmeneti allapotnak kell tekinteni az au pairkedest es arra gondolni hogy mi lesz utana.

2014.03.15. 07:39:38

@Mirjam2: persze 'career nanny' - ennyit az auto correct-rol! :)

Mr Long 2014.03.15. 07:39:46

@Mirjam2: Ez igazabol gap year elfoglaltsag nem?

Mr Long 2014.03.15. 07:41:18

@Mirjam2: jo volt az elso is :) f**king Mary Poppins

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.03.15. 07:42:31

én abból a szempontból nem értem kicsit az egész koncepciót, hogy ezek a lányok általában nem beszélik profi szinten a nyelvet, és a pici gyerekek őket fogják hallgatni angolul, franciául stb életük első pár évében. ok, szülők is ott vannak, óvoda, más gyerekek, nem lesz seholse végleges hátrány, de én biztos nem szeretnék olyan nannyt napi 5-6 órában a gyerekem mellé, aki töri a magyart. akkor inkább beszéljen vele csehül vagy kínaiul vagy akárhogy. természetesen végszükség kivétel.

DieNanny CH 2014.03.15. 07:58:48

Én is kiegészíteném a listát:

Légy pontos!!! Ha a gyerekek reggel 7-kor kukorékolnak, te kelj fel annyival korábban, hogy hajmosás, manikűr-pedikűr el legyen intézve előtte! Ha van rá lehetőséged, még reggelizz is meg! Mert ha etetni kell gyereket, a saját reggelidre nem lesz időd, ha meg nem kell etetni, akkor borogatnak, levernek, amit neked kell takarítanod, így szintén nem tudsz enni.
Sok emberről hallottam, aki nem szokott reggelizni. Nos, azt ajánlom, szokjon rá! Nem lehet úgy dupla agyi kapacitást betegség nélkül átvészelni, ha nem eszel rendesen.

Egyelőre ennyi.

@Chang Yai:

Ez valóban igaz, szerencsére ez az én munkaadóimnak nem jutott eszükbe! :-)
Viszont másoknak meg igen, és pl az au-pair-nek a saját anyanyelvén volt csak szabad beszélnie a gyerekkel, így a gyerek 5 évesen már 2nyelvű volt...

kutya vacsorája 2014.03.15. 08:31:18

@Chang Yai: a szülők célja nem a gyerek pallérozása, hanem a felügyelet megszervezése, méghozzá minél olcsóbban. és nem feltétlenül kizsákmányolási célból: még a legendásan bőkezű (igen, az. ahol 3 évet fizetnek az adófizetők, az bőkezű) magyar gyes stb. mellett is gyakori gondja a szülőknek, hogy nincs kire bízni a kölköket napközben vagy egy esti program idejére. nem minden nagymama állítható elő promtra ingyenvigyázni. gondolom, fokozottan igaz ez azokra az országokra, ahol a szülő pár hetet-hónapot maradhat a gyerekkel, az ovi-bölcsi pedig horroráron érhető el, ha egyáltalán.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.03.15. 08:35:54

@Chang Yai:

Mint egy ismerős családban: magyar férj, kubai feleség. De a férj megtiltotta a feleségnek, hogy spanyolul beszéljen a gyerekkel. Így az rosszul magyarul beszélt hozzá. A gyerek így 5 éves koráig vicces hibákkal beszélt magyarul, csak az iskolában hagyta el ezeket.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.03.15. 08:36:26

@kutya vacsorája: értem én, nem vagyok hülye, ezzel semmi gond. és nyilván mindenkinek máshol vannak a prioritásai (azért ezeknél a középosztálybeli nyugati családoknál nem végszükség az au pair, hanem kényelmes megoldás)
a gyerek pallérozása szempontjából szerintem meg nem luxus, hogy az anyanyelvét ne törve beszélje négyévesen. a kétnyelvűség más, azzal semmi bajom.
szóval érteni rtem, de mégsem, nekem furcsa, ennyi :-)

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.03.15. 08:40:17

@maxval a gondolkodó birca: én is láttam ilyeneket, igaz nem sokat, érdekes. mi baja volt a fazonnal a spanyollal?!? később észbekaptak?

2014.03.15. 08:42:19

@Chang Yai: de, de, szukseges. A bolcsi nem nyit koran es nem zar keson. Az en munkarendemmel eselyem sincs oda-vissza cipelni a gyereket. Nalunk, a felesegemnem azert nincs az enyemhez hasonlo munkarendje, de sok csaladban van. Nem minden bolcsibe veszik fel a gyereket (nincs hely, stb) es nehanynal bizony olcsobb egy nanny.
UKban csak 4 eves (3 eves kortol meg heti 15 oratfizet az allam, de magan intezmeny eseten pl nem fizet semmit az allam), kortol van iskola, addig mit csinalsz? A bolcsi-ovi meg fizetos 4 eves korig. Nehany csaladnak annyira minimalis/also kozep a keresete, hogy olcsobb, ha anyuka otthonmarad a gyerekkel.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.03.15. 08:48:14

@charlieharper: ok, visszavonom. nekem furcsa lenne. és valahogy nem olvastam még egyszer sem au pair téma kapcsán erről.
juteszembe, ha valaki besegít, ide-oda vinni reggel-este a gyereket stb, az szerintem más, atttól még az anyját / szüleit többet hallja, nem a nanny lesz a primary caregiver meg a nyelv első számú forrása.

tanato 2014.03.15. 08:48:53

@Chang Yai: Kényelem meg esetleg status szimbólum is.Főleg ha az au-pair nem csak a kicsikre vigyáz hanem minden mást is elvégez. a háziasszony helyett.

2014.03.15. 08:52:34

@Chang Yai: azert, mert eddig au-pairek irtak, nem a csalad, ahol az au-pair volt
Nalunk pl spanyol nanny volt, de jol beszelt angolul. Angolul beszelt a gyerekhez elottunk, de szinte biztos vagyok benne, hogy, ha nem voltunk ott spanyolra valtott, mert neha kibukott a gyerek szajabol egy-egy spanyol szo.

petrasp · http://kulfordementemmajdjovok.blog.hu/ 2014.03.15. 08:59:51

Ez egy érdekes téma, és bár még nem aktuális, remélem hamarosan az lesz. Én is au pairban gondolkodom, ha majd vissza kell mennem dolgozni, amit a gyerek egy éves kora után meg is kell tennem. Sajnos nagymama nem elérhető ( még nem nyugdíjas), dolgozni meg kell. Ahogy hallottam, Angliában drága az ovi,és ha nem is támogatják a fele fizum tuti rámenne.
Igazából szívesen otthon maradnék a gyerekkel akármeddig, de a cég csak egy évig tartja fent a pozíciómat,a pénz meg kell....
Szóval a fene sem tudja mi lenne a jó,viszont örülök hogy különböző véleményeket is meghallgathatok

2014.03.15. 09:12:10

Hm, meg gondolom a település sem mindegy. Egy 1000-1200 fős kis faluban valszeg nem sok felfedezni való lehet egy idő után, meg a barátszerzés is akadozhat.

nyuszigonosz 2014.03.15. 09:12:24

@Chang Yai: Nem hinném, hogy annyira kényelmes megoldás, mert egy idegent kell elszállásolni és lakni vele, mondjam azt kerülgetni...

Mr Long 2014.03.15. 09:29:09

@charlieharper: Kb fel eve beszeltunk itt rola, hogy ket gyereknel jobban megeri az aupair. Akkor kb £800-ra jott ki az "a'ra" ugy, hogy ebben benne van egy nagyobb lakas plusz berleti dija, ha nincs szabad szoba a lakasban.

VHB 2014.03.15. 09:29:09

@Babette_: Udvariasabb lett volna, ha megosztod a hőmérsékleti adatokat is. :)
Mcr, 8 fok, többnyire felhős

DieNanny CH 2014.03.15. 09:29:42

@Pink Petsch:

Gondolj bele, én 2000 szept-től 1 évig egy kb 500 lelkes faluban laktam... Se internet, se busz. Vagyis utóbbi iskolai napokon reggel ment, délután jött. A következő településre, ami kb 2-3ezer lakosú volt. Na, az ottani mellékvágányon napi 3x közlekedett a vonat...
A programom az volt, hogy vasárnap reggel nekivágtam az erdőnek, és estére keveredtem vissza belőle.
A szülők felajánlották, hogy kocsival bevisznek a legközelebbi nagyállomásig - 25 perc -, de miután kb 10 körül kászálódtak ki az ágyból, így feleslegesnek tartottam a dolgot. Így éltem 1 évig. Mondjuk amúgy is eléggé magamba forduló vagyok, de ez kicsit depresszióssá tett.
Sokat leveleztem rokonokkal, barátokkal, meg nagyon alaposan vezettem a naplómat. Ennyi pozitívuma volt a dolognak. Ja, meg hogy nem költöttem a pénzemet! :-)
(persze heti 2x voltam nyelviskolában is.)

La Pantera 2014.03.15. 09:31:20

Azért az au-pair nem egész nap van a gyerekkel, hanem napi 6-7 órát, közben csinálja a házimunkát, sétálni viszi, alszik a gyerek, tehát nem beszél hozzá folyamatosan. Ha meg pár dolgot hibásan tanul meg a gyerek, akkor majd a szülő / ovi / suli kijavítja. Ne felejtsük el, hogy a gyerek nem barlangban lakik az au-pairrel, hanem anyanyelvi környezetben, másokkal is találkozik, dvd-t néz, szülők, testvérek is beszélnek hozzá, szóval szerintem nem nagy az esélye, hogy "hibásan" tanulja meg az anyanyelvét. Nekem több ismerősöm van, akinek orosz / lengyel / német az anyukája és a mamák nem tudtak jól magyarul, a gyereken mégsem érződik semmi akcentus.
Én is voltam au-pair, nekem pozitív tapasztalat volt, noha voltak hullámvölgyek, mégis így sikerült beutazni Angliát, megismerni egy kicsit az angolokat. Hosszú távra nem perspektíva, de 1-2 évig fiatalon jó élmény lehet.

Mr Long 2014.03.15. 09:33:03

@VHB: Kicsit szeles is, azt lehagytad. :)

Mr Long 2014.03.15. 09:34:23

@DieNanny [SZ,CH]: "Na, az ottani mellékvágányon napi 3x közlekedett a vonat..." Mellekvonal, nem mellekvaganu. Az utobbi az allomasokon van.

Mr Long 2014.03.15. 09:45:42

@DieNanny [SZ,CH]: Tudod hogy van ez. Nekem Max a peldakepem es szeretek mindenkit kijavitani, mint a Mester. :DDDDDDDDDDDDDDD

2014.03.15. 09:49:56

@DieNanny [SZ,CH]: Huh, az kemény! Én passzoltam volna, mert nemcsak kicsit lettem volna depressziós. De hogy sikerült pont azt beválogatni?

La Pantera 2014.03.15. 10:04:15

@DieNanny [SZ,CH]:
hát ez nagyon nehéz lehetett, egyedül külföldön, ráadásul még falu is... de legalább a helyi nyelvjárásban tuti profi vagy!

nyuszigonosz 2014.03.15. 10:26:18

@Mr Long: Gonosz, alattomos szél van, szürke ég és kezd esni.
Talán 8 fok, de lehethogy annyi sincs.

Szilvana1[Bucks, UK] 2014.03.15. 10:42:32

Nekem is fenntartásaim voltak a cikkel kapcsolatban, de egész jó! Még annyit tennék hozzá, hogy ha valami nem világos vagy valami nem tetszik, nem így volt megbeszélve stb. beszélj a szülőkkel. Kommunikáció nagyon nagyon fontos. A legelső host családom mondta " you're here to take care pf my kids, and I need to take care of you."

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.03.15. 11:03:41

@maxval a gondolkodó birca:
Jó nagy állatcsorda az aki ilyesmit megtilt a feleségének.

Muscari 2014.03.15. 11:06:01

@Szilvana1: ez aranyos, biztosan jo csaladod volt.

Nekem ez teljesen kimaradt az eletembol, bar tobb volt osztalytarsam is csinalta par evig suli utan. Kell hozza egyfajta alkat szerintem, hogy az ember birja lelkileg, hiszen egyutt lakni egy vadidegen (egybe, figyelitek?) csaladdal, nos, szerintem nem mindenkinek megy.

Muscari 2014.03.15. 11:10:00

Londonban 11 fok van es sut a nap. Itt a tavasz!

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.03.15. 11:12:33

@nyugtával dicsérd a navot: @diggerdriver:

Pedig nem is ritka az ilyesmi.

De olyat is ismerek, aki nem a férje parancsára nem tanította saját anyanyelvére saját gyerekét, hanem mert "nem illik".

Persze, van ahol e mögött racionális ok van. Anyai nagymamám direkt csak magyarul tanította anyámat, pedig nem a magyar volt az anyanyelve.

Muscari 2014.03.15. 11:27:51

Kb. 3 hete fotoztam ezt a gigantikus hoviragot, most megprobalom megosztani. Meg sosem csinaltam, remelem, boldogulok a kepfeltoltessel. Az az Oyster kartyam mellette, a nem londoniak kedveert: kb. bankkartya nagysagu.

kepkezelo.com/images/fym5c6dfga4d28wodly.jpg

nyuszigonosz 2014.03.15. 11:33:01

@Muscari: Akkor elment a tavasz meglátogatni Londont. :-)
Egész héten napközben 18 fok volt, meg napsütés ( igaz estétöl reggelig meg sokszor mínuszfokos hideg)

Muscari 2014.03.15. 11:35:38

@maxval a gondolkodó birca: A magyar operek meg magyar gyerekdalokat szoktak tanitani a gyerekeknek. Nemreg beszeltem valakivel, aki ujsagolta, hogy a kislanya mennyi magyar dalt tud, amit a nanny-tol tanult. Megigerte, hogy legkozelebb, ha talalkozunk, majd enekel nekem a kislany.
Ez olyan aranyos, kar, hogy nagyobb korukra aztan majd elfelejtik.

Muscari 2014.03.15. 11:47:51

Na, meg egy kis off. Itt talahato friss informacio arrol, hogy hanyan szeretnenek szavazni a kulfoldi kovetsegeken:

index.hu/belfold/2014/03/15/londonbol_szavaz_a_legtobb_kulfoldi_magyar/

Osszesen vagy 16 ezer, ebbol Londonban regisztraltak a legtobben, mintegy 3 ezren. En ezen ledobbentem, sokkal tobbre szamitottam. Ezek szerint az a sok szazezer kivandorlo rettentoen megcsomorlott a politikatol...

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.03.15. 11:52:05

@Muscari:
Szerintem ez lesz a legkisebb részvételi arányú választás a rendszerváltás óta.Szívós munkával elérték a "minden mindegy" hozzáállást.

Muscari 2014.03.15. 12:06:44

@diggerdriver: hat nem tudom, a kormanypart hivei nagyon aktivak, vagy annak latszanak. A valsztok tobbsegenek passzivitasa igy az o malmukra hajtja a vizet.
Ha megis elmennek szavazni, valoszinuleg az LMP-re adnam a voksomat, hasonlo alapon, amit Birca leirt a multkor, de nem megyek. Amiota valaszthatok, ez lesz az elso, amit kihagyok.

2014.03.15. 12:16:00

Kicsit csodalkoztam a gyerek nyelvtanulasaval kapcsolatos kommenteken, nekem ez soha nem jutott eszembe, hogy ne tanulna meg a gyerek rendesen az anyanyelven az au pair miatt. Tapasztalatbol mondhatom, hogy semmi problema nincs a nyelvtanulassal. Csak magyar szempontbol lehet furcsa hogy mas az anyanyelve annak aki a gyerekkel van; vilagszerte mas anyanyelvu nok vigyaznak kisgyerekekre, pl. itt a Kozel-Keleten is, megis megtanulnak a gyerekek arabul minden tovabbi nelkul.

En egyaltalan nem tudtam angolul mikor au pairkent kezdtem, csak par szot beszeltem. A gyerekek kicsit voltak mindket csaladnal ahol dolgoztam. Mikor elkezdtek beszelni, toluk tanultam angolul. Az elejen vicces hibakat ejtettem, mert a gyerekeket utanoztam, pl. az egyik kislany mindig azt kerdezte 'can I has it?', igy en is igy kerdeztem, nem ertettem min rohognek :). Aztan megtanultak ok is, en is, semmi problema nem volt. Ok persze tokeletes kiejtessel tanultak meg, nekem meg azota is szornyu kelet-europai kiejtesem van sajnos :(.

______________ (törölt) 2014.03.15. 12:16:23

@Muscari: profi országnak zseniális a miniszterelnöke.
a köv. periódusban továbbfejlesztik: csak olyanok szavazhatnak, akik visszamenőleg tudják igazolni fideszes elkötelezettségüket. esetleg újra bevezetik az egyjelöltes szavazócédulát, mint a régi szép időkben.

Mr Long 2014.03.15. 12:18:17

@Muscari: Talan az is kozrejatszik, hogy nem mindenki Londonban van az angliaiak kozul. Talan szavaznank, ha nem lenne csak a le- es visszavonatozas £109-ba kettonknek elovetelben es igy 11.00-re ernenk az Eustonra, onna meg elboklaszni a szavazasra, sorba allni, majd hazabumszlizni, osszesen 5 ora vonatozassal. No way.

2014.03.15. 12:19:53

@Muscari: Ez tenyleg nagyon keves, en is sokkal tobbre szamitottam. Ebben vajon a hataron tuli uj magyar allampolgarok is benne vannak a kornyezo allamokbol (Romania stb.)? Ha igen, ugy tunik, a Fidesznek nem erte meg ez a nagy felhajtas a honositassal (mar ha azert csinaltak hogy szavazatokat kapjanak).

2014.03.15. 12:23:13

@sorsolo: Azt olvastam, hogy Eszak-Koreaban egy jelolt van, es azt kell beikszelned hogy ra szavazol-e, igen vagy nem. Erdekes modon legutobb 99% igent valasztott.

2014.03.15. 12:24:59

@Mr Long: Miert nem Megabusszal mentek? Sokkal olcsobb.

2014.03.15. 12:28:16

@Mirjam2: 'kicsit voltak' = kicsik voltak. Nem megy ma ez a gepeles nekem, tul sok mindent probalok csinalni egyszerre...

______________ (törölt) 2014.03.15. 12:31:57

@Mirjam2: nyilván nincsenek benne. akinek nincs magyar címe (környező országok új magyar állampolgárai), azok simán szavazhatnak levélben. a magyar demokrácia és esélyegyenlőség szabályai jegyében ez a könnyítés persze lényegében csak a fidesz által állampolgársággal újonnan megajándékozottakat illeti meg, akik a kormánypárt reményei szerint nem fognak a szavazáskor sem megfeledkezni arról, hogy kitől is kapták - királyi kegyként - a szavazás jogát.

akik úri jó dolgukban a magas magyar fizetések, alacsony munkanélküliségi ráta, és kiváló közmunkalehetőségek és az egyre jobban teljesítő állam elől külföldre menekültek (és megtartották magyar címüket abban reménykedve, hogy egyszer minden rémálom végetér), nyilván nem érdemlik meg, hogy szavazhassanak, hiszen még elvétenék a szavazócédulán a narancsot.

Mr Long 2014.03.15. 12:34:40

@Mirjam2: Tenyleg olcsobb, DE most mondhatnam, hogy a f@szom fog utazni 9-10 orat oda-vissza erte. De tul jolnevelt vagyok. :D

2014.03.15. 12:44:37

@Mirjam2: UKben mas a rendszer. A gyereket 3 eves koraban mar gyakorlatilag vizsgaztatjak, hogy a jo "elit" maganiskolaba bekeruljon. Az egyik szempont, az angol nyelv ismerete, meg nezik hogyan jatszik a gyerek, kap jigsaw-t kirakni (logika), stb.
A fiam nem jutott be abba az iskolaba, amelyikbe szerettuk volna, mert jott a tanarno beszelni hozza es a gyerek nem volt hajlando valaszolni (felvetelin). A tobbi gyereket is lattuk, mert mind egy szobaban/teremben volt. Volt olyan gyerek, aki teljesen magabiztosan beszelt a tanarnovel.
Gondolkoztunk is, hogy lehet, hogy nem jo, hogy 3 nyelvet hall egyszerre a gyerek (ha meg mindig lenne nanny, akkor 4-et), lehet, hogy emiatt blokkolt le?

Ez volt nalunk az egyik ok, amiert koltozunk.

Muscari 2014.03.15. 12:51:35

@Mr Long: igazad van, rengetegen elnek videken is. Tudomasom szerint azonban csak Londonban vagyunk tobb, mint szazezren. Azaz 3% fog szavazni, ha az osszes Angliaban elo magyart nezem, meg rosszabb az arany.

@Mirjam2: arrafele tartunk mi is :-(
Te sem szavazol? Soha nem is szoktal?

______________ (törölt) 2014.03.15. 12:54:54

@charlieharper: tutibiztos, hogy 3-4 nyelv egyidejű tanulása esetén nem fog a poronty ugyanolyan nyelvi teljesítményt nyújtani háromévesen a célnyelven, mintha kizárólag azt az egy nyelvet tanulta volna.
na és? igen, az idióta versenyistállókba nem fog bekerülni csont nélkül (vagy egyáltalán). ettől még szerintem jó döntés a többnyelvűség. (és hiba egyáltalán megpróbálni behajtani egy ilyen méricskélős karámba a szerencsétlen háromévest.)

2014.03.15. 12:57:44

@sorsolo: Ja ertem, teljesen elfeledkeztem errol a lehetosegrol hogy levelben szavazhatnak.

2014.03.15. 12:57:57

@sorsolo: de akkor a helyi state school maradna. Kosz, nem.
Esetleg kivartuk volna a varolistat. Kapora jott a koltozes.

2014.03.15. 13:00:07

@Mr Long: A vonat ennyivel gyorsabb? Bocs ha naiv kerdes, en mindig azt hittem ugyanannyi ido mint a busz. Mi mindig busszal mentunk vagy autoval (vonat tul draga).

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.03.15. 13:01:12

@DieNanny [SZ,CH]: "egy kb 500 lelkes faluban laktam"

Ez így helytelen információközlés.Ki tudja, hogy az 500 lélekből mennyi kóborolt a temetőben.Pontosabb lenne ha a testek számát adnád meg... :D

______________ (törölt) 2014.03.15. 13:01:31

@Muscari: sokan nyugtatgatják magukat azzal, hogy a fidesz trükközése meg egyéb okok miatt fognak ismét nyerni. ezzel szemben a közvéleménykutatók világosan kimutatják, hogy a preferenciák alapján egy fair választási rendszerben (tehát nem fideszbarát módon átalakított, ahogy tették, s a kivándoroltaknak nem megnehezített módon, ahogy tették) is toronymagasan nyerne a fidesz.

el kellene fogadni, hogy a magyar választópolgárok ezt akarják újra! igen, megvan róluk a véleményem emiatt. de ettől még azt gondolom, és vagyok annyira demokrata, hogy hát akkor tessék, érvényesüljön a többség akarata: jöjjön újabb négy év tobzódás... az ország ezt érdemli! ezt választja, ezt akarja, ezt a társaságot tapsolja vissza.

mi a kérdés? a következtetést az itt lévők többsége levonta: kivándorlás. helyes következtetés. tessék szomorkodni, de abban a tudatban, hogy mi jól döntöttünk. és nem vagyunk odavalók, mert mások a preferenciáink. nemde?

2014.03.15. 13:02:59

@charlieharper: En UK-ban voltam au pair / nanny, kozeposztalybeli csaladoknal. A gyerekek bejutottak kesobb maganiskolaba, nem volt gond. Pedig az egyik csaladban az angol mellett meg gujaratiul is beszeltek otthon. Gondolom gyerek-fuggo az egesz. Ha nem szolal meg, az meg nyilvan azert van mert alapvetoen felenk vagy pont nem szimpatikus neki a tanarno stb., nem azert mert a nanny nem jol beszel hozza angolul.

______________ (törölt) 2014.03.15. 13:03:47

@charlieharper: elég sok rosszat mondtak már az úkás iskolarendszerről, de ezek szerint még rosszabb a helyzet, mint ahogy eddig lefestettétek :(

2014.03.15. 13:04:53

@Mirjam2: ugye, amirol irsz, az ugy majd 10 eve volt?

2014.03.15. 13:06:37

@charlieharper: Ja az vicces volt hogy mindket csaladom kenyszeritett arra hogy jigsaw-t rakjak ki a gyerekekkel minden egyes nap! Pont a felveteli miatt! Kulonbozo nehezsegi fokozatu jigsaw-t. De mukodott, felvettek a gyerekeket es jo tanulok azota is. Tartom a kapcsolatot a csaladokkal, eljottek pl. az eskuvonkre, es a gyerekek mind posh kiejtessel beszelnek angolul, nem vettek at az en kiejtesemet, szerencsere :).

2014.03.15. 13:09:08

@charlieharper: Tobb mint 10 eve! Sot tobb mint 15... Oregszem :). Azota kompetitivebb? Azt gondoltam volna kevesbe kompetitiv, mert kevesebben tudnak tandijat fizetni. Persze konnyen lehet hogy tevedek.

Mr Long 2014.03.15. 13:09:38

@Mirjam2: Igen, ha nincs gubanc a menetrendben. Manchester - London Euston 2h15min a Virginnel. mar csak emiatt sem latom ertelmet a HS2-nek, amirol megy a vita ezerrel.

@Muscari: Igen, igazad van a 100e-vel kapcsolatban (bar kicsit ketlem).

2014.03.15. 13:11:22

@sorsolo: ez szubjektiv, pl Digger szerint jo. Szerintem az en algeriai iskolam jobb volt, mint a lanyom maganiskolaja Cambridgeben.
Maganiskolaban elsosorban a kozeg miatt kuldi az ember a gyereket. Akik kijonnek onnan magabiztosabbak, network-uk van.
Sokan nem is mennek egyetemre, ganem egybol vallalkozast csinalnak es eleg nagy aranyban, sikeresen.

2014.03.15. 13:11:57

@charlieharper: Meg meg valami eszembe jutott, meg kellett tanitanom a 3 eves gyerekeket arra hogy leirjak a nevuket, mert a felvetelin allitolag le kellett irni a nevet (nyomtatott betukkel, csak a keresztnevet).

Mr Long 2014.03.15. 13:12:08

@sorsolo: Szerintem azert fognak nyerni, mert a nem rajuk vagy a jobbikra adott szavazat egy feneketlen zsakba hullik kepletesen. Mutass egy olyan koaliciot a bal oldalon, akik erdemben egyutt tudnanak dolgozni? Mindenki a sajat partjat akarja vezetonek.

2014.03.15. 13:15:41

@Mr Long: Neeem mondod, 2 ora??? Szerencse hogy erre nem jottem ra mikor meg ott laktunk! Folyton ezen veszekedtunk volna a ferjemmel, megprobaltam volna kenyszeriteni hogy menjunk vonattal. Annyira utalom azokat a hosszu buszutakat Manchesterbe. Viszont tenyleg sokkal olcsobb. Ja es legutobb mikor autoval mentunk, eltevedtunk visszafele, valami pusztaban kotottunk ki ahol egy Charlie szomszedaihoz hasonlo, rohejesen posh, white upper-middle class pasi igazitott el bennunket hogy hogyan tudunk visszatalalni a civilizacioba (bar Lutonban kotottunk ki, ugyhogy az utobbi kerdeses).

DieNanny CH 2014.03.15. 13:15:55

@Mr Long:

Teljesen véletlenül. Egy másik anyukával beszéltem először Pesten - ő osztrák, férje magyar származású, így törve beszélt magyarul. Nos, ott 4 gyerek volt. Utána felhívott, hogy ketten vagyunk versenyben, csak a másik lány tanítónő, a gyerekek meg iskolás korúak, így nem baj-e, ha ő engem beajánl egy 3 kicsi gyerekes családhoz. Így kerültem hozzájuk.
Bécsben találkoztam aztán a családdal, mert kb 1 óra az út onnan, és így egyszerűbb volt.
Első külföldi munkám volt, úgyhogy maradtam. (Itt is anyuka osztrák, apai nagyszülők '56-os magyarok. Apuka törte a magyart... Gyerekek értettek néhány szót.)

DieNanny CH 2014.03.15. 13:17:48

@La Pantera:

Nem is beszéltem senkivel a faluból (Főleg parasztok voltak, mindig dolgoztak. A játszóra az 1 év alatt talán ha 5x jött másik gyerek...), a család 2 hónapja költözött oda, addig Bécs belvárosában laktak.

2014.03.15. 13:19:29

@charlieharper: Nyilvan minden relativ, de ha megengedhetnem magamnak, 100% hogy maganiskolaba kuldenem a gyereket UK-ben. Meg annak ellenere is hogy mar intezmenyesen diszkriminalnak a maganiskolabol jovok ellen az egyetemeken.

2014.03.15. 13:20:02

@Mirjam2: az a mi valasztott iskolankban nem kell. Lego, jigsaw, beszelgetes, social skills, meg ilyenek.

Muscari 2014.03.15. 13:23:45

@charlieharper: megkerdezheted, hogy mi van edesanyaddal? Ugy emlekszem, miatta akartatok kozelebb koltozni. Ha tul erzekeny a tema, csak ignore it.

@sorsolo: ennel jobban mar nem is erthetnek veled egyet. Egyek csak meg, amit foztek, foznek odahaza. Csak kozben a szuleimet es az ocsemeket sajnalom, bar az utobbit nem is annyira, a sogornom ugyanis durvan jobbikos, osszeeskuves-elmelet hivo hazaffy, neki biztos jo lesz igy.

DieNanny CH 2014.03.15. 13:26:23

@geegee:

:-DD
Figyusz, még temetője sem volt!
Annyira kihalt volt, hogy egyik vasárnap próbaképpen a legszélesebb, leginkább jártnak látszó erdei úton leraktam középre négyzetnek formázva ágakat, meg tobozokat, és mikor következő vasárnap mentem, minden ugyanúgy ott volt...

2014.03.15. 13:31:27

@charlieharper: Ez elegge unfair hogy social skills, mert egy 3 eves gyereknel ezt tenyleg nem lehet tudatosan iranyitani, lehet hogy rossz napja van vagy rossz benyomast tesz ra a tanarno stb., ezert nem nyilik meg, attol meg lehet nagyon ertelmes es altalaban lehetnek nagyon jo social skill-jei csak pont nem abban a 2 percben. Rohejes az egesz. Ha mar mindenkeppen van ilyen, akkor azt kene figyelni hogy hogy viselkedik kortarscsoportban. De tenyleg ekkora tuljelentkezes van, a recesszio ellenere, hogy ennyire valogatnak?

MagyarJoe 2014.03.15. 13:34:06

@Pink Petsch: FYI volt osztalytars lett a brassoi prefektus

micsoda? 2014.03.15. 13:34:18

Nem voltám már fiatal amikor gyermekfelügyeletet vállaltam. Nálam az első, és a legfontosabb a gyermek biztonsága volt. Tudtam, hogy mit vállaltam, és nem szabályokhoz kötötten éltem. (szerencsémre ott volt az ott élő barátnőm, és ez sokat segített) Szabad szombat, és a vasárnap enyém volt, ezt kiharcoltam. Ami szintén béren felül sokat ért, a város megismerése. Hétvégén ez volt a programom, ha fújt, ha esett. A nyelvet üres óráimban tanultam, akkor még az internet nem volt általános. A családot munkahelyi főnőként kezeltem, egy határon túl nem közelítettem, és őket sem engedtem közel magamhoz. Szerettem a gyerekeket, ez szintén nagyon fontos. Remekül tudtam játszani velük, sőt a szomszéd gyerekekkel is. Amikor eljöttem a szomszédok is megajándékoztak. Azt gondolom náluk kivívtam a tiszteletet is.

MagyarJoe 2014.03.15. 13:34:25

@charlieharper: NI-ban megmaradt az 11+ vizsga ahol kiszelektaljak a diakokat. A grammar school rendszer jol teljesit. Kar, hogy Tony tonkrevagta nalatok.

2014.03.15. 13:35:16

@Mr Long: Koszonom! Ha legkozelebb megyunk, tudom hogy hogyan jutok fel eszakra! Ha a ferjem mindenkeppen ragaszkodik az autohoz, vezethet o egyedul es majd talalkozunk a vonatallomason :). Kulonben ennek ismereteben en sem ertem hogy a szupergyors-vonat miert lesz akkora nagy szam. Ha ugyanannyiba vagy tobbe fog kerulni mint az a vonat ami most van, tovabbra sem fogja hasznalni a legtobb ember. Szinte jobban megeri repulni mint vonattal menni.

2014.03.15. 13:38:00

@Mirjam2: igen
@MagyarJoe: igy van, ezt is a Labournek koszonhetjuk.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.03.15. 13:38:36

@sorsolo:
"és nem vagyunk odavalók, mert mások a preferenciáink. nemde? "

+nagyonsok! :)

@DieNanny [SZ,CH]:
Lehet csak úgy gondolták, hogy okkal van úgy és nem bántották.
Ha mi találunk ilyesmit az erdőben vagy bárhol, akkor nem piszkáljuk, mert nem tudhatjuk, hogy ki és milyen céllal követte. Különben sincs felhatalmazásunk hozzányúlni bárki által tudatosan kreált dologhoz.

Akár egy botokból álló nyégyzethez az erdőben vagy egy nyitott autóhoz... :)

Muscari 2014.03.15. 13:42:21

@Mirjam2: ezt hogy erted? Hogy diszkriminalnak az egyetemeken? En pont azon gondolkodtam, hogy az en lanyomnak egy sima sixth form-bol mekkora eselye van bekerulni.

Mr Long 2014.03.15. 13:42:34

@Mirjam2: www.thetrainline.com/
Ezt az oldalt ajanlom. Sok akcios vonatjegyet lehet venni rajta, erdemes bogaraszni. Kollegam a Lake Districtbol jott es itt szokott vonatjegyet venni, ha megy a szuleihez hetvegere. £17 altalaban neki a hazaut elso osztalyon, bar elore megveszi a jegyeket 2-3 hettel.

Mr Long 2014.03.15. 13:43:58

@Kövérmadár [swe]: MB E350 benne levo kulccsal? :D

eddie1977 2014.03.15. 13:47:05

Mindenkinek ajánlom figyelmébe a Vadászat című dán filmet. Abból egyértelműen kiderül, hogy milyen következményei lehetnek, ha az ember kicsi gyermekekkel foglalkozik.
Sehol a világon nem lennék au pair. A szülői feladatokra alkalmatlan emberek kölykeire vigyázni amúgy sem lehet egyszerű feladat, de ha esetleg még valami gond is adódik, akkor elég könnyen kerülhet a „dadus” olyan helyzetbe, amiből csak nagyon nehezen fog tudni kimászni.
Sajnálom, hogy az olykor katasztrofális árnyoldalról sokkal kevesebb szó esik, mint arról, hogy ez milyen könnyű pénzkereseti lehetőség.

2014.03.15. 13:47:38

@Muscari: En ha akarnek sem szavazhatnek (hosszu tortenet), innen nem lenne egyszeru valakinek, kiveve ha a fovarosban lakik az illeto, feltetelezem hogy a kovetsegen lehet szavazni ha regisztralt valaki. En pl. ezer km-re vagyok a fovarostol, csak repulni tudnek oda, ami nagyon draga es nehezkes lenne stb. Angliaban egyszer akartam szavazni meg regen, akkor azt mondtak hogy Mo.on szemelyesen kellett volna regisztralnom arra hogy kulfoldon szavazzak (?). Az is lehet hogy felreinformaltak, azota nem probalkoztam.

Mr Long 2014.03.15. 13:48:21

@eddie1977: Nem penzkereseti lehetoseg. Az a hivatasos dadus.

eddie1977 2014.03.15. 13:55:04

@Mr Long: Oké, akkor lovagoljunk a szavakon. Aki akarta, az megértette, hogy mit akartam mondani.

Mr Long 2014.03.15. 13:55:46

@eddie1977: Elsore is megertettem, nem kelll stresszelni.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.03.15. 13:56:11

@Mr Long:
Csábító, de nem :)

@Mirjam2:
Azóta az 1% már nem él... legközelebb 100% vagy még több, attól függően, hogy mennyire akarnak a kedvében járni annak a majomnak.

Mr Long 2014.03.15. 14:01:35

@Kövérmadár [swe]: Mondjuk valoban nem. Ki tudja ki hagyta ott.... Meg a vegen beraknanak a csomagtartojaba :)

2014.03.15. 14:07:27

@Mr Long: Igy van, az au pair nem penzkereseti lehetoseg. Au pair-ek zsebpenzt kapnak, ami altalaban meg a minimalis koltsegeiket sem fedezi. Nanny, az mas. De a nanny-k jobban fel is vannak keszulve a feladatra. Nem feltetlenul alkalmatlan valaki szulonek azert mert au pair-t vagy nanny-t alkalmaz, mindenhol a vilagon elterjedt es normalis hogy nem csak a szulok (=nem csak az anya) gondoskodik a gyerekekrol, nincs ebben semmi kulonleges, vagy kulonlegesen veszelyes...

Mr Long 2014.03.15. 14:11:05

@Mirjam2: Ok, de a vilag nagy reszen nem kap senki penzt azert, mert otthon van a gyerekkel, illetve nem veszik termeszetesnek, hogy akkor x-szer 3 evig "pihi".

2014.03.15. 14:20:18

@Muscari: Allami iskolabol nagyobb eselye van bekerulni ugyanolyan jegyekkel mint egy maganiskolabol (tehat ha ugyanolyan jegyei vannak egy magan- es egy allami iskolabol erkezonek, valoszinuleg az allami iskolabol jelentkezot fogjak valasztani). Pozitivan diszkriminaljak az allami iskolabol erkezoket a maganiskolasokkal szemben. Pl. egy ismerosom fia egy draga londoni maganiskolaban vegzett nemreg, mindenkinek A meg A* eredmenyei voltak az osztalyaban, es csak nagyon keveseket vettek fel Oxfordba meg Cambridge-be, szerintunk a pozitiv diszkriminacio miatt. Lasd pl. www.telegraph.co.uk/education/universityeducation/9573932/Head-attacks-positive-discrimination-by-universities.html

Mr Long 2014.03.15. 14:32:21

@charlieharper: Te milyen nyelven beszelsz a felesegeddel es a gyerekekkel? Mindenkivel angolul?

2014.03.15. 14:34:15

Off:
a 'brutto 100.000 Ft' az azt jelenti, hogy osszesen 100.000 Ft, vagy jon ra meg Afa vagy barmi egyeb (ha ez az ara valaminek)? Koszonom!
On.

La Pantera 2014.03.15. 14:35:21

@Mr Long: Szerintem otthon is csak kevesen engedhetik meg maguknak a 3 évet, ugye a gyes, gyed nem egy fantasztikus összeg. Úgy vettem észre, hogy a "szent 3 év" mítosza megdőlni látszik, egyre többet lehet hallani, hogy túl sok ez az idő. A 3 évbe egyedül, sokat dolgozó férjjel bele lehet hülyülni, anya kiesik a munkából, stb.
Amikor au-pair voltam, kicsit "lenéztem" az anyukát, mert segítség kell neki a gyerekekhez (takarítónő is volt), most anyaként én is nagyon örülnék, ha naponta pár órára valaki vigyázna helyettem a gyerekre.

Mr Long 2014.03.15. 14:35:59

@Mirjam2: Ez a vegosszeg. A nettora jon meg afa vagy barmi.

DieNanny CH 2014.03.15. 14:42:27

@eddie1977:

20 éve foglalkozom gyerekekkel. 7 évet óvodában, többit családoknál. Hidd el, még a legnagyobb odafigyeléssel is történhetnek balesetek.
Nem láttam a filmet, feltételezem, gyerekcsősz miatt történt valami a gyerekkel.
Kíváncsi lennék amúgy - mert ilyen statisztikát még nem olvastam - mennyire nagyobb veszélynek vannak kitéve gyerekek ilyen alkalmazottakkal, mint a szüleikkel? Úgy értem, többször sérülnek az ilyen gyerekek?
(Én speciel sokkal kevesebbet engedek meg a gyerekeknek, mint a szülők. Vagyis inkább veszélytelenebb dolgokat. Más, ha az apja mellett borul 3x a biciklivel, mint ha velem... Ugyanakkor pl múltkor megengedtem a nagynak, 6 éves, hogy kipróbálja a kormány fogása nélkül a biciklizést. Jól ment neki. Mikor az anyjának mesélte, ő lesápadt. De jópofa szülő, és megbízik bennem. Mármint, hogy tudom, mi a határ.)

2014.03.15. 14:43:43

@Mr Long: Ez is igaz, bar Mo.on sem ertem hogyan elnek meg 3 evig a penzbol amit kapnak, de ez egy hosszu tortenet amibe inkabb ne menjunk bele... Koszi a trainline-infot.

MagyarJoe 2014.03.15. 14:44:36

@charlieharper: a mieink az 11+ elott otthon tanulnak magyarul/angolul es az 11+ utan kezdik a sulit.

MagyarJoe 2014.03.15. 14:44:53

@Muscari: UCAS pontszam a lenyeg es az A-levels eredemeny az atlag egyetemeknel. Az elithez mar royal blood es soksok $$$$

Ha meg oreg fejjel vagsz neki mint en akkor nem kell semmi csak egy igenylo lap :)

Mr Long 2014.03.15. 14:45:12

@DieNanny [SZ,CH]: Hany es hany olyan munkakor van, ahol barmi megtortenhet a resztvevovel. Eleg csak arra gondolni, hogy autot vezetetsz es barmikor eluthetsz valakit, veletlenul.

DieNanny CH 2014.03.15. 14:48:20

@Kövérmadár [swe]:
@Mr Long:

Tavaly a pláza parkolóházában egy autó ajtaja teljesen nyitva volt. Pont mellé parkoltunk, eléggé zavart. Tesóm mondja, hogy ő behajtja. Mondom, hozzá ne érj!
Nem értette, miért. Én meg - tudom, eléggé kicsavart logikával - azt mondtam, azért, mert ha valami történt a tulajdonossal, és megtalálják az autón az ujjlenyomatomat, azt nem szeretném...

DieNanny CH 2014.03.15. 14:50:47

@La Pantera:

Hű, ezt én is szégyelltem, de bizony én is lenéztem az anyukákat... Bár nincs gyerekem, de már megértem a dolgot.

DieNanny CH 2014.03.15. 14:52:33

@Mr Long:

Na, igen, ez meg a másik.

eddie1977 2014.03.15. 14:53:44

@DieNanny [SZ,CH]: A sztori lényege, hogy egy dán óvodában dolgozó fickót - az egyik kislány hazugsága miatt - pedofíliával vádolnak.
Az eredmény: teljes kiközösítés, és egy életpálya derékba törése.
És itt egy helyi lakost mutatnak be, aki jóban van a közösséggel, nem pedig egy bevándorlót, aki egy hasonló helyzetben maximum csak pislogni tudna. Vagy még azt sem.
Érdekes és tanulságos történet.

2014.03.15. 14:57:50

@MagyarJoe: Attol fugg mit tekintesz elit egyetemnek. Ha a University Leage Table elejen szereplo egyetemeket - Oxford, Cambridge, Russell Group egyetemek - akkor nem kell sem royal blood, sem tobb penz, mint mas egyetemekhez. Tudom, mert az egyik ilyenre jartam. Jo jegyek kellenek hozza, jol megirt jelentkezes, illetve Oxbridge-ra meg extra curricular activity es jol szerepelni az interjun. Pont hogy diszkriminaljak jelenleg az egyetemek a 'posh' maganiskolai diakokat.

M. Péter 2014.03.15. 14:58:51

@Mirjam2: Az au pair hivatalosan zsebpénzt kap, de ha fizetés lenne, akkor sem lenne annyi, hogy adót vagy tb-t kellene fizetni utána, a tb nem fizetése miatt nem számít szolgálati időnek a nyugdíjhoz, munkanélküli segély sem jár utána. Az állampolgársághoz viszont bármilyen jogcímen való legális tartózkodás jó, kivéve diplomatákat és külföldi fegyveres erők tagjait.

La Pantera 2014.03.15. 15:02:04

@eddie1977: Egyébként nekem a filmben az volt döbbenetes, hogy kételkedés nélkül hitelt adtak a gyerek szavainak, holott egy ilyen korú gyerek gyakran lódít, mindenféle rossz szándék nélkül, egyszerűen nem tudja különválasztani a valóságot és a fantáziát. A Vadászat nagyon jó film, de nem csak gyerekekkel foglalkozva tudnak ellened hamis vádat koholni, hanem minden munkakörben. Ha ki akar valaki készíteni, akkor meg fogja találni a módját.
Itt Németországban volt egyébként egy kampány, hogy több férfi dolgozzon az óvodában, bölcsiben, de nem volt valami sikeres.

Nanny, Svájcban milyen az arány?

2014.03.15. 15:04:03

@La Pantera: Igen, Mo.on igy kondicionaltak bennunket hogy le kell nezni azokat akik nanny-t, takaritonot, sofort stb. alkalmaznak. Ilyen alapon persze azt is lenezhetnenk aki etterembe megy ahelyett hogy otthon fozne, stb.

2014.03.15. 15:06:29

@M. Péter: Nekem azt mondtak - mind a Council, mind a jogasz - amikor jelentkeztem hogy az au pair evek nem szamitanak bele az allampolgarsagba. Lehet hogy azota megvaltozott, vagy masnak mast mondtak, nekem tobben is hivatalosan ezt mondtak.

2014.03.15. 15:11:41

@DieNanny [SZ,CH]: Igy van, altalaban jobban odafigyel a gyerekvigyazo a gyerekre mint a szulo. Az egyik 'csaladomban' 2 baleset is erte a gyerekeket az anyukaval amig ott voltam, velem egy se. Egyebkent a legnagyobb odafigyelessel sem kerulhetok el a balesetek 100%-ig, es ez fuggetlen attol hogy a szulo van-e a gyerekkel vagy sem.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.03.15. 15:14:05

@DieNanny [SZ,CH]: Na, pont én se nyúltam volna hozzá, mint ahogy Madár is írta... :-)

Taxomükke (UK) 2014.03.15. 15:15:31

@Mr Long: Én meg attól tartok, hogy kb. egy asztalnál kell mindenkinek leadnia a szavazatát. Namármost az nem én vagyok, aki bármiért is hajlandó három órát sorba állni.

Taxomükke (UK) 2014.03.15. 15:18:28

@sorsolo: Szerintem igazad van. Én is csodálkozom, hogy a szavazni hajlandó többség még mindig fideszes. Ha ilyen hülyék az emberek, legyen. Nekem végül is mindegy, mi már a házunkat is eladtuk otthon, és a pénzt is kihoztam, úgyhogy igazából nem érint.

M. Péter 2014.03.15. 15:32:19

@Mirjam2: Ez csak annak az elismerése, hogyha két diák azonos jegyeket ér el, de az egyikük magániskolába járt, a másik pedig egy állami iskolába, akkor az utóbbi valószínűleg kevesebb segítséget kapott, tehát azonos körülmények között jobban fog teljesíteni. Ha két futó azonos időt fut, de az egyikkel a világ egyik legjobb edzője és sportorvosa foglalkozott, a másikkal meg az iskolai tornaórákon kívül senki és rendes cipője sincs, a kettő közül melyiknek van több tehetsége a futáshoz?

M. Péter 2014.03.15. 15:50:36

@Mirjam2: Rosszul tájékoztattak. Biztos, hogy nem a letelepedésről (indefinite leave to remain) érdeklődtél?

British Nationality Act 1981, Schedule 1:
(www.legislation.gov.uk/ukpga/1981/61/schedule/1)

"(2)The requirements referred to in sub-paragraph (1)(a) of this paragraph are—

(a)that the applicant was in the United Kingdom at the beginning of the period of five years ending with the date of the application, and that the number of days on which he was absent from the United Kingdom in that period does not exceed 450; and

(b)that the number of days on which he was absent from the United Kingdom in the period of twelve months so ending does not exceed 90; and

(c)that he was not at any time in the period of twelve months so ending subject under the immigration laws to any restriction on the period for which he might remain in the United Kingdom; and

(d)that he was not at any time in the period of five years so ending in the United Kingdom in breach of the immigration laws."

Ez nem változott 1981 óta, az előző paragrafusba belerakták a Life in the UK tesztet.

skylla 2014.03.15. 15:50:43

@DieNanny [SZ,CH]: "meg nagyon alaposan vezettem a naplómat."

megkerdezhetem, hogy miert vezetsz naplot? csak kivancsisagbol. hogy kiird magadbol magad, vagy hogy visszaolvasd 80 evesen? vagy mas?

M. Péter 2014.03.15. 15:57:43

@Mr Long: virgintrains.com jobb, mert ott nincs booking fee.

______________ (törölt) 2014.03.15. 16:14:02

@DieNanny [SZ,CH]: a lenézés persze nem helyes, de én nem tudok egyetérteni azzal se, hogy valaki más neveli fel a szülő helyett a gyereket. persze a heti néhányszor 1-2 óra rendben lehet. de ha a gyerekőrrel több időt tölt a gyerek, mint a szülővel, ott nekem felmerül a kérdés, hogy ha a szülőnek ilyenek a preferenciái, akkor miért vállalt egyáltalán gyereket.

DieNanny CH 2014.03.15. 16:22:39

@skylla:

Se mobil, se email korában azért, hogy kiírjam magamból a feszültséget, bánatot, honvágyat, stb-t.
Az első évben 2 db vastag A5-öst írtam tele, utána évenként alig 1-et, ezt az utolsót, ami itt van nálam, 2007-ben kezdtem... És még nincs tele.

La Pantera 2014.03.15. 16:23:12

@DieNanny [SZ,CH]: Őszintén szólva örülnék, ha több férfi dolgozna ilyen helyeken, noha nálunk a férjem nagyon sokat foglalkozik a gyerekekkel.

DieNanny CH 2014.03.15. 16:24:35

@skylla:

Ja, és pont karácsonykor beleolvastam az elsőmbe. Már a 2. oldalon dühöngök, hogy milyen rondán csámcsogva esznek a gyerekek, és a kislány mindig milyen kócos, mert utál fésülködni... Vicces volt, ahogy felelevenedtek a dolgok!

Mr Long 2014.03.15. 16:30:28

@M. Péter: Londoni utazaskor jobb a virgin ez igaz. De ha valahova el akarsz csak utazni, akkor ez talan jobb, mert minden tarsasagot nez es kb ugy mukodik, mint a nationalrail.co.uk oldal. Igaz, van fee, de nem kell tobb tarsasag hasznalata eseten egyesevel megvenned a jegyeket.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.03.15. 16:31:09

@diggerdriver:

Nem hiszem. Az eddigi rekord 1998 volt, csak 58 % részvételi aránnyal. Szerintem most 65 lesz.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.03.15. 16:35:55

@maxval a gondolkodó birca:
És mit jósolsz végeredménynek?

Te fogsz szavazni, azt tudom. Elárulod, hogy kire? :)

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.03.15. 16:49:29

@Mirjam2:

Amikor kikerültem 3 éves koromba Peruba, bentlakó cselédlányunk volt, aki csak spanyolul beszélt. De a magyart sem felejtettem el, hiszen anyámmal is állandó kapcsolatban álltam. Viszont anyanyelvem lett a spanyol is.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.03.15. 16:50:46

@La Pantera: nem véletlen, hogy egyre több helyen vannak bekamerázva iskolák. nagyon nem szerettem először, de amint fogja az ember, hogy ha a főnök normális, nem arra használja, hogy kémkedjen utánad, hanem csak arra, hogy ha valami incidens van, akkor vissza lehet nézni, mi történt.
mikor még nem volt kamera, az első helyemen, simán megütötte pl a kollégám az olyan kicsi gyereket, aki erről még panaszkodni se tudott, vagy becsukta a szekrénybe. hopp amint lett kamera, mégse, pedig a kutya se nézte állandóan. (egy idő után viszont kénytelenek voltunk mi többiek feldobni őt, ok, bonyolult, nem is megyek bele.)

2014.03.15. 16:51:13

Amikor valaki örökbe akar fogadni gyereket, rendkívül alaposan megvizsgálják a körülményeket. Akár hová nem kerülhet a gyerek.

Születni meg akár hová születhet.

Logikus.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.03.15. 16:57:17

@Kövérmadár [swe]:

Eredmény:
Fidesz = 42 % szavazat = 64 % mandátum
MSZP = 22 % szavazat = 16 % mandátum
Jobbik = 18 % szavazat = 14 % mandátum
LMP = 8 % szavazat = 5 % mandátum
mások = 10 % szavazat = 0 % mandátum
cigány fideszesek = 1 % mandátum

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.03.15. 17:01:14

Sportoláshoz (nem csak futás, hanem inkább powerwalking vagy interval 'nemtudommihez' - 500m futás, 500m séta..., esetleg túrázás) keresek órát.

Gondolkodtam a Samsung Gear 2 Neo-n (áprilistól lehet kapni elvileg), de azt mondják az inkább játék, mint hasznos a fenti tevékenységekhez.

Tudtok ajánlani olyat, ami jó különböző típusú sportokhoz, méri a pulzust és minél több hasznos dolgot meg tud mondani? Nem árt, ha kommunikál a telefonommal is.

2014.03.15. 17:05:49

@Chang Yai: ez durva, marmint az ilyen tanar. Remelem mar nem engedik gyerekek koze.

Mr Long 2014.03.15. 17:06:53

@Kövérmadár [swe]: "Nem árt, ha kommunikál a telefonommal is."
Erdemes lenne megnezned a telefonhoz kaphato mellkaspantokat. Multkor linkeltem neked parat.
Vagy ha ora, akkor en a polart tudom javasolni, haverjaim azt hasznalnak. Bringazashoz, futashoz. Nekem timexem volt, de az nem kommunikal semmivel, csak a pantjaval, bar a profi orak biztos rakothetoek a pc-re.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.03.15. 17:07:30

@Kövérmadár [swe]:

Magyarul: nem lesz a Fidesznek kétharmadja, de biztos többsége lesz. S az MSZP zuhan.

2014.03.15. 17:09:30

@Mr Long: bocs, csak kozben elmentunk ebedelni (megerkezett az anyos is)
Szoval magyarul a gyerekkel, de a nagyobbik mar nem nagyon akar magyarul valaszolni es igy nehez.
A ketto gyerek egymas kozott viszont tovabbra is afrikaansul beszel.
Ha mindenki itthon van (-anyos), olyankor angolul beszelunk.

Anyos meg meg sem erkezett, de mar megint elkezdte, hogy meg van mar beszelve, ha megis a kovetkezo evet Cape Townban akarnak kezdeni, iskola elintezve...

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.03.15. 17:11:49

@charlieharper: pár éve meghalt, ötven felett volt már.
szerintem ilyenek mindenhol vannak most is, UK, Mo is, a legkisebbek túl védtelenek, nem tudják pontosan elmondani, ha bántják őket. vagy ha igen, akkor is mondju elkezdenek konfabulálni. mint nálam egy hatéves, aki azzal ment haza, hogy késsel megvágta az egyik társa (akit meg is nevezett). a szülők meg elhitték persze, és lett nagy jelenet (hogy honnan lett volna egy ekkora gyereknek bicskája kb 5 felnőtt között észrevétlen vagdalkozni, azt most hagyjuk). aztán kiderült, hogy elszakította a csúszdán az ingét és kicsit lehorzsolta a vállát, és félt a szüleitől, és ezért ezt találta ki, hogy megvágták. és ugye akkor még örüljek, hogy kiderült, és van kamera, és nem azt mondta, hogy molesztáltam, vagy én vágtam meg büntiből, mert akkor abból hogy jövök ki.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.03.15. 17:14:30

@maxval a gondolkodó birca:
Az az érzésem, hogy amit akartak már úgyis átalakítottak, így nem sokat számít, hogy megvan-e a kétharmaduk vagy sem.

@charlieharper:
A nevéből ítélve Apple termék. A váltás már biztos a Samsungra, így nem tudom mennyire lenne használható nekem.
De köszönöm!

@Mr Long:
Igen, ilyeneket láttam én is.
Van az órás megoldás, amiből a Polar tűnik a leguniverzálisabbnak eddig (csak felszínesen nézelődtem), illetve a másik megoldás, amikor teleaggatja magát az ember (mellkaspánt, GPS vevő).

Nem annyira olcsó egy ilyen, hogy átgondolatlanul vegyek valamit...

2014.03.15. 17:16:11

@Kövérmadár [swe]: mukodik nem csak a macbook-kal. Lepesmero, vernyomas, pulzus, meg ilyesmi. De a sync-hez minimum 4S kell

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.03.15. 17:19:44

@Chang Yai:
Hiszek a kamerák hasznosságában, mert az olyan madárlelkű embereket mint én, csak megvédeni tudják. :)

2014.03.15. 17:24:46

@maxval a gondolkodó birca: Es latod, most is milyen jol beszelsz magyarul! :) Nem tett semmilyen kart a cseledlany a nyelvi kepessegeidben. Sot feltetelezem hogy konnyebben tanultal kesobb nyelveket, mivel ketnyelvu voltal gyerekkent.

______________ (törölt) 2014.03.15. 17:27:55

@maxval a gondolkodó birca: azért ilyen lényeges szám esetében minimum két tizedesjeggyeel vártam volna az előrejelzést.
nem vagy te rossz pályán? ilyen pontos infókkal / megérzésekkel minimum közvéleménykutatónak, de még inkább elnöki tanácsadónak kéne lenned. úgy tudom, az árpád helye jelenleg betöltetlen...

2014.03.15. 17:30:44

@M. Péter: ILR, vagyis annak az EU megfeleloje, kell ahhoz hogy beadhasd az allampolgarsagi kerelmet - ennek a meglete utan egy evvel lehet allampolgarsagra jelentkezni. Lehet hogy van egy elvont jogszabaly aminek az alapjan be kellett volna szamitaniuk az au pair idoszakot, de gyakorlatban mind a Council, mind a jogasz azt mondta hogy nem erdemes jelentkeznem mivel nem fogjak beszamitani. Igy akkortol szamitva jelentkeztem 5 ev mulva, amikor hivatalosan elkezdtem dolgozni. Kaptam egy papirt ami az ILR-nek az EU megfeleloje, es ennek a meglete utan 1 evvel jelentkeztem az allampolgarsagra, amit szinten megkaptam. Ha van itt valaki, aki ugy kapta meg az allampolgarsagot hogy beszamitottak neki az au pairkent toltott idoszakot, irja meg, csak okosabbak leszunk tole. De en meg nem talalkoztam ilyen emberrel.

2014.03.15. 17:37:55

@sorsolo: Tenyleg? Es mi van azokkal a szulokkel - apak 99%-a - akik az idejuk nagy reszet tavol toltik kicsiny gyermekeiktol, mert pl. dolgoznak, vagy csak nem elvezik azt hogy a nap 24 orajaban nyivakolo gyerekek veszik korul oket? Rajuk is azt mondod hogy minek akartak gyereket? Vagy ez csak az egyik szulore - az anyara - vonatkozik? Es akkor meg a hazimunkarol nem is beszeltunk... Ha az apa ezt masra hagyja, akkor rossz szulo? Lenezed?

blackhairlady 2014.03.15. 17:44:49

@Mirjam2: Most hogy emlitetted az akcentusod, mar multkor is akartalak kerdezni, hogy ez nem volt hatrany ainterjun? Marmint a mostani munkadnal? Illetve nem gond atanuloknak, hogy a kiejtesed nem tokeletes angol?

______________ (törölt) 2014.03.15. 17:47:33

@Mirjam2: mondtam, hogy nem helyeslem a lenézést, se ezért se másért. csupán az én értékrendemben a "megcsináljuk, aztán éljük az életünket" nehezen értelmezhető. a jelenlegi mainstream szerintem totál tévúton jár, amikor az ideje nagy részét munkahelyi gürizéssel "cseszi el", ahelyett, hogy az utódgondozásra fordítana némi gondot.
természetesen mindkét szülőre egyaránt érvényes a megállapítás, számomra (!) a pénzkeresés előnyben részesítése érthetetlen. én (!) sokkal fontosabbnak tartanám, hogy a szülő magát adja a gyereknek (a legújabb nike cipő meg ipad helyett, amit a munkahelyén izzad neki). de én javíthatatlanul ódivatú vagyok.
a felkiáltójelek annak szólnak, hogy tőlem mindenki úgy éli az életét, ahogy akarja, nem szándékozom senkinek előírni a tutit. de ettől még határozott személyes véleményem és preferenciáim vannak. vagyok annyira szerény, hogy nem hiszem, hogy a bölcsek köve nálam lenne, ezért el se ítélek senkit csupán azért, mert más gyakorlatot folytat, mint amit én helyesnek tartanék. lehet, hogy a gürizőknek van igaza...

La Pantera 2014.03.15. 17:55:22

@Mirjam2: Igen, mi abban nőttünk föl, hogy anyu mindent megcsinál, gyereket nevel, háztartást vezet, mellette 8 órát lehúz a munkahelyén, ez csak természetes. Segítséget kérni úri huncutság.
Egyébként az étteremről: volt egy ismerősöm, aki utált étterembe menni, ott mindig kiszámolta, hogy a rendelt ételt ő az ár feléből megfőzi otthon...

DieNanny CH 2014.03.15. 17:56:28

@Chang Yai:

Erről eszembe jutott egy vicces történet:
'88 őszén kerültem kollégiumba (egy lepusztult villa a Gellért-hegy oldalában.) Lánykolesz, férfi igazgatóhelyettessel. A nevelők irodái közelében volt a WC is, aminek az ajtaját állandóan elfelejtettük becsukni. Mindig a portás néni kiabált fel a földszintről, hogy csukjuk már be. Az igazgatóhelyettes meg egyszer megfenyegetett minket, hogy titokban fel fogja venni, ki az, aki nem csukja be az ajtót. Teltek-múltak a napok, az igazgatóhelyettes éppen a Szojuz tévéjét hozta el a szerelőtől, mikor egy másodikos esik be hozzánk lihegve, hogy:
- Képzeljétek, lányok, Péter bácsi tényleg bekamerázta a wc-t, és most az irodában ül egy tv-vel, és figyeli a wc-ajtót!!!

DieNanny CH 2014.03.15. 18:00:28

@nyugtával dicsérd a navot:

Igen, az emberekben az a téves eszme van, hogy akiben tomboltak a terhességi hormonok, az tökéletes szülő.
(Egyik ovisom anyja családlátogatáskor elárulta, hogy szülés után a pár hetes babáját meg akarta ölni. Önmagával együtt. Jó, tudom, ez az a depressziós-időszak.)

La Pantera 2014.03.15. 18:03:29

@DieNanny [SZ,CH]: ez így van. Segítség nélkül gyereket nevelni embert próbáló feladat.
Bár az angolokról jut eszembe, a Downton Abbey című sorozatban volt egy jelenet, amikor az öreg arisztokrata nagymama arról mesél, hogy neki már az fárasztó volt, amikor teaidőben 1 órára megkapta a gyerekeit...:)

DieNanny CH 2014.03.15. 18:09:48

@La Pantera:

Ha hiszed, ha nem, pont fél órája néztem azt a részt!!! :-DDD
Kb 2 hete nézem a sorozatot. Nagyon tetszik! Már várom, mikor lesz vízvezeték-beszerelésről szó, hogy megtudjam, kinek az ötlete volt a 2 vízcsap.
(Ja, és teaidő UTÁN kapta meg. Hát hogy zavarhatták volna a csésze tartása közben???)

2014.03.15. 18:11:26

@Chang Yai: Te milyen helyen dolgozol, ahol a tanarok szekrenybe zarjak a diakokat! Nalunk forditva volt: egyszer kozepiskolaban az egyik fiu bebujt a szekrenybe es halalra ijesztette a tanart azzal hogy ora alatt kibujt :)

La Pantera 2014.03.15. 18:12:55

@DieNanny [SZ,CH]: juj bocs, persze (fejéhez kap)

2014.03.15. 18:30:48

@blackhair-lady: A tanuloknak hogy lenne gond, ok nem tudnak angolul! :) Illetve tudnak valamennyire, de nem annyira hogy rajojjenek, nem vagyok angol. Meg pl. a del-afrikai kollegak sem vettek eszre, a tobbiekrol (egyiptomiak, szudaniak stb.) nem is beszelve. Csak az angol es amerikai anyanyelvi beszelok tudjak hogy nem vagyok anyanyelvu, oket meg nem tanitom, igy nem zavarja oket :). Annyiban 'helyesen' ejtem a szavakat hogy mindenki tudja mit mondok, ez igy lehet hogy hulyen hangzik, de valojaban az a hibas ejtes ha nem tudjak mit mondasz (ekezetek nelkul nehez peldat irni, de pl. carrot: ha ugy ejted kerot, nem ugy hogy karet stb., akkor megertik, akkor is ha nem ugy ejted a hangokat ahogy egy brit ejtene). Ettol kezdve minden mas csak kulonbozo akcentus. Pl. mikor fonetikabol kellett vizsgaznom, magas pontszamot kaptam, mivel le tudom irni hogyan kene hangoznia a szonak 'britul'. Az mas kerdes hogy nem tudom ugy formalni a hangokat mint egy brit.

Interjun: tobb helyre interjuztunk, volt ahol megmondtak hogy nem vesznek fel engem mert nem vagyok anyanyelvi beszelo (ez nyilvan a kiejtesembol derult ki), volt ahol pedig nem volt gond. Erdekes modon nem is lettek volna semmivel jobbak vagy jobban fizetoek azok az allasok ahova nem vettek fel, mint amiket felajanlottak. Volt olyan is ahol az interjuztato maga sem volt anyanyelvu es nem vette eszre, hogy en sem vagyok az.

Most a gyakorlatban egyaltalan nem gond; odafigyelek arra hogy minden oran mutassak videokat, hangfelveteleket amin anyanyelvi beszelok vannak kulonbozo kiejtessel, hogy a lanyok halljak az anyanyelvi kiejtest. Van egy lany az egyik osztalyomban aki Angliaban nott fel, par eve koltoztek ide vissza. O megkerdezte az elso ora utan hogy: 'tanarno, On felig orosz?' :) Mondom miert pont orosz? Azt mondja, kicsit kelet-europai a kiejtese. Mondom oke, 'felig' magyar vagyok :), baj? Azt mondta, egyaltalan nem. Azota sem emlitette, illetve nem kerte at magat 'igazi' angol tanar osztalyaba, pedig lehetett volna, tehat ugy tunik tenyleg nem zavarja. Viszont volt olyan diak aki atkerte magat hozzam egy anyanyelvi tanar osztalyabol, mondvan a masik tanar nem magyarazza el a nyelvtant... Ezzel nem dicsekedni akarok, hanem azt mutatni hogy a kiejtes mellett mas fontos szempontok is vannak.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.03.15. 18:38:49

@Mirjam2: na nem egy érettségizőt kell elképzelni, a bölcsis kolléga zárta szekrénybe a kisfőnök kb két és fél éves kislányát, mert mittomén, nem volt egy égetnivaló rettenet kölyök, arra emlékszem.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.03.15. 18:43:16

@sorsolo:

Ez az ingyenes előrejelzés volt. A pontosabbért komoly pénzeket kérek.

2014.03.15. 18:46:01

@sorsolo: Ok, ok, ok, igy mar sokkal arnyaltabb a kep, ertem. Sajnos nem sokan engedhetik meg maguknak hogy ne dolgozzanak miutan gyerekuk szuletik, de ha valaki megengedheti maganak, es szeret is sok idot gyerekekkel tolteni, az nyilvan idealis helyzet. Nyilvan sokan tarsadalmi elvarasok miatt vallalnak gyereket (hogy ez jo vagy rossz az mas kerdes), vagy van akinek veletlenul lesz, stb., sokfele elethelyzet van. De megertem amit mondasz, hogy te a magad reszerol szeretned sajat magad gondozni a gyerekedet, ami szep toled es valoszinuleg a leheto legjobb a gyerek szempontjabol. Lehet hogy egy idealis vilagban csak olyan emberek vallalnanak gyereket mint te...

2014.03.15. 18:47:15

@Chang Yai: Remelem kirugtak ezt az illetot es soha tobbet nem engedtek gyerek kozelebe.

2014.03.15. 18:50:16

@La Pantera: 'mindig kiszámolta, hogy a rendelt ételt ő az ár feléből megfőzi otthon...'

Az ilyen tenyleg ne jarjon etterembe! :)

______________ (törölt) 2014.03.15. 18:52:42

@maxval a gondolkodó birca: aha, szóval nyitott kapukat döngetek, amikor elnöki tanácsadói pozíciót ajánlottam. helyes, csak így tovább! :)

(a jövő heti lottószámok is ilyen jól mennek? ;) )

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.03.15. 18:54:14

nem hosszabbították meg a szerződését, nyugdíjbament, a családban vigyázott gyerekekre, aztán pár év múlva meghalt.
az ilyesmi teljesen mindennapos ebben a bizonyos harmadik világban, nekem a burmai gyerekeim, akik korábban állami iskolába jártak, egészen hajmeresztő dolgokat meséltek. de nem lennék meglepve, ha Mo-n némelyik világ végi iskolában is simán lenne még fizikai bántalmazás. azért nem volt olyan régen, hogy minket is ütöttek-vertek, ehhez kell simán pár évtized, mire tényleg elfogadhatatlanná válik minden szereplő számára és mindenki agyában visszafordíthatatlanul.

______________ (törölt) 2014.03.15. 18:58:08

@Mirjam2: attól az "ideális" világtól az örökkévaló istenek óvjanak! :)

______________ (törölt) 2014.03.15. 19:01:26

@Chang Yai: azért ez az "ütöttek-vertek" finoman szólva is költői túlzás... jó hogy nem "agyba-főbe, vascsővel, 3 hetes és 18 éves korunk között óránként átlag kétszer". :)

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.03.15. 19:05:45

engem nem, de láttam elég durva veréseket, és hallottam még rosszabbakat azóta másoktól, vascső meg egyebek ok azér tnem játszott. a verés azért elég elterjedt módszer illetve gyakorlat volt a nyolcvanas években nem? és mindenki annyira normálisnak tekintette, teljesen azt éltük meg, hoyg elfogadott dolog. nekem nagyon szerencsém volt a középiskolával, másoknak meg nagyon nem.

2014.03.15. 19:08:08

Kicsit off, viszont tobb temahoz is szorosan kapcsolodik amiket nemreg targyaltunk; pl. 'fekete hang', szocializmus, benefit-rendszer: www.telegraph.co.uk/news/politics/labour/10697237/Tony-Benn-dies-watch-his-hoax-interview-with-Ali-G.html

P.s.: RIP, Tony Benn.

2014.03.15. 19:16:01

@Mirjam2: A vege raadasul a szavazasrol szol, igy meg aktualisabb (3.55 perc: 'so why is it, that everyone is banging on about the right to vote?' :))).

______________ (törölt) 2014.03.15. 19:24:21

@Chang Yai: hát, nem tudom, én nem emlékszem, hogy az iskolában bármelyik tanár is akár egy ujjal hozzám (vagy a társaimhoz) nyúlt volna.
volt egy agresszív nő, aki a kulccsomóját dobta egyszer valaki felé, de ez a max., ami rémlik.
meg mesélték, hogy az egyik öreg nő húzogatja a fülét egyeseknek. engem az se "tanított".

2014.03.15. 19:25:03

@maxval a gondolkodó birca:

Tettem némi módosítást, de vagy elveszett, vagy nem tetszett a bloggazdának.

______________ (törölt) 2014.03.15. 19:26:26

@Chang Yai: a középiskolások testi fenyítését meg végképp el nem tudom képzelni. az már simán visszaüt, nem? :) még a '80-as években is.
vagy te az 1880-as évekről beszélsz?? ;)

skylla 2014.03.15. 19:30:36

off: ki irta, hogy nem kompatibilis? teljesen igaza van. en 2 honap alatt megtanultam nemetül, franciat meg keptelen vagyok.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.03.15. 19:34:47

általános iskola, 1982-1990.
bocs az offért.

2014.03.15. 19:47:31

@maxval a gondolkodó birca: Teljesen realisan hangzik. Nem tudom kik azok a 'cigany fideszesek', de sejtem :).

nyuszigonosz 2014.03.15. 19:56:12

@skylla: Hogy nem kompatibilis, azt az a Franciaországban élö hölgy írta.

Nem vagyok vele egy véleményen.
Nem és nem tudok franciául, mert lusta vagyok mint a tetü, mármint a tanulásra, egyszer kezdtem el pár hétre a tanulást csak. :-)
De értek sokat és nem szoktam elveszni, ha francia nyelvterületen voltam. Talán mert szeretem a francia tv-t nézni.

Németül 2 hónap alatt? Nahát!

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.03.15. 19:57:27

@sorsolo: @Chang Yai:
Nekem általános iskolában volt olyan tanárom (talán rajz), aki a kulcscsomójával "nevelt". Egyszer nem talált el én meg jól kiröhögtem... :D Nem csoda, hogy nem szerettek a tanárok, már akkor is megéreztem, hogy ki idióta és ezt éreztettem is :)
(1991-1999)

Középiskolában a matektanár vert majdnem mindenkit. Nem komolyan, csak észrevétlenül osont és tockost adott vagy a későknek a vállába zsibbasztót. mindezt mosolyogva. Nagyon-nagyon jó tanár volt, engem sosem ütött meg. Az egyetlen tanárom volt, akit a tudása és a tanítói képességei miatt is tisztelni tudtam.

2014.03.15. 19:59:55

@skylla: elarulnad a modszeredet? Hogy lehet nemetul 2 honap alatt megtanulni? Ha ezi gaz, akkor a tanulasi modszered piacradobasaval nagyon szepen tudnal keresni.
A francia meg konnyu, beszelnek hozzam en meg valaszolok :)

33621 2014.03.15. 20:03:15

Két link, igaz nem tartozik a témához de az egyik szomorú a másik érdekes!

www.erdon.ro/magyar-autos-balesete-maltan/2504501

iho.hu/hir/a-het-mutargya-140315
Ráadásul a második képen beleillesztették a hatás kedvéért egy Istennőt! Citroen DS

______________ (törölt) 2014.03.15. 20:07:33

@Kövérmadár [swe]: ezt azert szinten nem neveznem "verésnek". egy ilyen arc lehet, hogy némi meglepetéssel, ám szó nélkül fogadná, ha késése esetén ő maga is kap egy hasonló kokit valamelyik diáktól. :)

eddie1977 2014.03.15. 20:14:43

@La Pantera: De mi is volt a film alapvető pszichológiai vonalvezetése? Az, amit mi magunk is gondolnánk: a gyerekek a legőszintébb lények a világon. A kislány remekül játszotta a szarkeverő szerepet.
Bele se merek gondolni, hogy milyen lehet ezt áldozatként átélni. Mármint felnőtt - alaptalanul megvádolt - áldozatként.

Amúgy igazad van, természetesen bárki behúzhat a csőbe, ha akar.

nyuszigonosz 2014.03.15. 20:17:16

@33621: Az Istennö még ma is egy csodálatos látvány!
Az új DS -ek is szépek is meg jók is.

______________ (törölt) 2014.03.15. 20:21:40

@charlieharper: nem lehetetlen, egy év egyetemi "nyelvtanulást" követően beláttam, hogy ebben a tempóban 10 év múlva is németül fogok tanulni (és várni a diplomám kiadására).
mivel ehhez nem volt kedvem, magamhoz ragadtam a kezdeményezést, és kb. 4 hónap alatt szakmaival bővített középfokút tettem (a vizsga legalább ötféle képességet mért). és nem átcsúsztam, hanem négyes eredménnyel lett meg.
a kulcs a motiváció, eltökéltség, érdeklődés, és a sok rászánt idő. különleges képességek nem szükségesek hozzá.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.03.15. 20:39:49

@eddie1977: A Vadaszat/The Hunt/Jagten egy zsenialis film!

Ha van meg kedved hasonloan sajatos dan filmhez, akkor ajanlom a Teddy Bear-t. Nem ennyire depressziv es melyen szanto, de ugyancsak erdekes darab.
Egy erosen komplexusos testepito srac szerelmi eleterol szol.

Mrs. Clayton 2014.03.15. 20:41:36

@charlieharper:
csak mondom, h ráakadtam a több mint egy hónapos leveledre és válaszoltam ;-)

montroyal ( CAN qc) 2014.03.15. 20:47:27

@eddie1977: pont tegnap neztem egy doc filmet ...a hateves kislany siman ramutatott az onclera ,hogy o volt a tettes aki megolte a nagyijat (ot is akarta de o tulelte) az aldozat lanyanak aki a tettes felesege ,hosszu evek kuzdelmebe kerult mire o megtalalta az igazi tettest es ezt elfogadtak a birosagon (hiszen a tevedesuket a DNSre sem akartak elismerni ) es itt jon amit akarok mondani hogyan befolyasolhato hasznalhato egy gyerek ... a rendorok ugyeszek megmondtak neki hogy a gonosz a nagybatyja volt ... es o oszinten elhitte ..

tanato 2014.03.15. 20:47:34

@eddie1977: Több esetet is tudok,amikor ártatlanul ültek férfiak gyermekmolesztálásért.Pl. az ötvenes hatvanas években,a társbérletek idején sokan így akartak megszabadulni a társbérlőtől.sokszor sikerrel.Betanították a kislányt hogy mit mondjon a társbérlőről.Ezt még az egyetemen Igazságügyi Orvostan előadáson ismertették.Többször viszont le is buktak,amikor néhány orvosszakértő kitalálta a módszert,mégpedig azt hogy a betanított szöveg közepi mondatot elmondták a kicsinek/na a bácsi előkapta ,mi volt utána pl./és arra kérték innen folytassa.Aztán a gyerek gépiesen sorolta tovább szó szerint az anyja által bemagoltatott szöveget.
Meg volt egy érdekesebb eset szintén Törvényszéki Orvostan előadáson mondták:Középiskolai szigorú tanár,egyik 17 éves lány teherbe esett és utálta a tanárt,bemondta hogy molesztálta,kényszerítette,tőle terhes.Mindenki elfordult a tanártól,kirúgták,felesége,kamasz lánya nem állt szóba vele.
Szerencséjére éppen ekkor vezették be Mo.-on a genetikai igazságügyi vizsgálatokat.Kiderült hogy a vád alaptalan volt a kislány egy sorkatonától lett terhes szabad akaratából,csak félt nagyon a szüleitől.
Ha a történet azelőtt egy évvel lett volna simán hosszú börtön lett volna a végeredmény.A börtönben meg nem kedvencek az ilyenek miatt raboskodók.

montroyal ( CAN qc) 2014.03.15. 20:52:36

nem hagyhatom ki .. a headache dutyhoz nincsenek tanacsok..
vagy az csak arab orszagokba van ?DDD

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.03.15. 20:52:39

Tudna valaki ajánlani egy internetes tv csatornát ahol az F1-et tudom nézni?
Nem az élőt hanem a napközbeni ismétlést.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.03.15. 20:53:13

@sorsolo: szerintem aki a német nyelvtant le tudja nyomni, akár 4 hónap, akár 10 év alatt, az egyszerűen ufó, vagy legalább egy dédszülője az volt :-)

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.03.15. 21:01:07

@Mirjam2:

Idén először lehetőség nyílik a kisebbségeknek is parlamenti képviseletre, viszont valószínűleg csak a cigányok fogják tudni teljesíteni a feltételeket, a többi 12 kisebbség nem.

A cigány kisebbségben pedig 80 %-ban a Fidesz van jelen, így a cigány kisebbségi képviselő de facto +1 fideszes lesz.

M. Péter 2014.03.15. 21:04:28

@Mr Long: A virgintrains.com-on is ugyanúgy tudsz venni akárhonnan akárhova jegyet, nemcsak a Virgin vonalaira. Az ár ugyanaz, csak a virgintrains.com-on nincs booking fee. Hosszabb utak esetén még www.splityourticket.co.uk-t is érdemes megnézni.

______________ (törölt) 2014.03.15. 21:10:02

@Chang Yai: egyiküket ismertem, ő biztos nem volt ufó, a többiek lehet. :)
a (perverz) érdeklődés valóban nem hátrány, a kedvencem az - élő ember által soha nem használt - öttagú igei szerkezetek voltak (pl. ich würde haben gefragt werden müssen - Futur II Konjunktiv II Passiv mit Modalverb).

M. Péter 2014.03.15. 21:16:51

@Mirjam2: Au pair-kedésre nem lehet 5 (korábban 4) év után ILR-t kapni, de ha valaki valamilyen más okból megkapja, pl. házasság vagy 10 évig folyamatosan az Egyesült Királyságban él, akkor az au pair-ként töltött idő is beszámít a honosításhoz szükséges 5 vagy 3 évbe.

2014.03.15. 21:18:27

@montroyal ( CAN qc): Mas orszagokrol nem tudok nyilatkozni, de ez Angliaban nem problema, engem soha nem probalt molesztalni senki es egy ismerostol sem hallottam hogy ilyen tortent volna. Egyaltalan semmilyen kellemetlen helyzet nem volt az apakkal vagy mas ferfi csaladtagokkal.

eddie1977 2014.03.15. 21:23:44

@diggerdriver: OFF
nCore
Én is mindig onnan töltöm le a futamokat. HD királyság.
Ha nincs regisztrációd, akkor szerezz valahonnan egy meghívót. :)
ON

blackhairlady 2014.03.15. 21:23:58

@Mirjam2: Ok, koszi. Termeszetesen az akcentusra ertettem a nem helyes kiejtest. En pl. nem tudoma th hangot normalisan kiejeteni pedig rengeteget gyakorolom, de nem all ra a szam, ill. a nyelvem.
Egyebkent csak azert kerdeztem, mert egyszer emlitetted, hogy mint "angolt" vettek fel a munkara.

2014.03.15. 21:24:30

@M. Péter: Ok, de ez nem sokat segit az atlagembereknek akik 5+1 (6) ev utan probalnak allampolgarsagot kapni es nincsenek osszehazasodva egy brittel. En annak alapjan kaptam meg hogy osszesen 6 evig bejelentve dolgoztam es adot fizettem, es ennek reszletesen utananeztek (P60, munkaszerzodes, payslipek stb. minden munkahelyemrol az elmult 6 evben). Sot az is sokat szamitott hogy mikor regisztraltal a Workers Registration Scheme-be, amit azota eltoroltek. Ha nem regisztraltam volna rogton az elejen, abba is belekotottek volna. Au pair 'munkaval' meg nem hiszem hogy lehetett arra regisztralni, akkor sem ha akart volna valaki.

eddie1977 2014.03.15. 21:32:58

Ami a gyerekeket illeti...
Én itt ugye pizzafutár vagyok. Bár most éppen nem dolgozom, de azért nagyjából ez a foglalkozásom, ha ezt egyáltalán annak lehet hívni.
Itt a gyökér szülők rendszeresen küldik ki a kicsi gyerekeket fizetni [olykor alig ötéves srácok vagy lányok], mert így nem kell jattot adni.
Van, amikor pontosan kiszámolt összeget veszek át, de olyan is van, hogy mondjuk ötvenesből kell visszaadnom.
Ilyenkor mindig ragaszkodom ahhoz, hogy a szülő vegye át a visszajárót, mert néhány sofőrnél már bepróbálkoztak azzal, hogy "pontatlanul adott vissza a gyereknek".
Szóval a szülők simán felhasználják a saját gyereküket.
És akkor ez csak egy szaros pizzarendelés.
Tudjátok, hogy ki akarna ezekre a kölykökre vigyázni?
Gingert [a kedvesemet] is hívták már ilyen munkára, de esze ágában se volt elvállalni. Nem azért, mert lusta, hanem azért, mert egyszerűen nem éri meg a kockázatot.
Sokszor nem is a gyerek a probléma, hanem az aljas szülő.

2014.03.15. 21:33:14

@blackhair-lady: Hat mint britet vettek fel, mivel vizumot csak angol anyanyelvu orszagbol erkezo emberek kapnak tanari munkara. A diakok meg a tantestulet nagy resze meg azt hiszi angol vagyok, ez nem nehez nekik, latnak egy feher embert aki angolul beszel, ennyi. Sokkal nehezebb dolguk van az angol anyanyelvu, nem feher kollegaimnak, akiknek folyton ujra es ujra el kell magyarazniuk hogy hol tanultak angolul... A 'th' hang kiejteserol: tobb fele 'th' van, 2 fo tipusa a 'voiced' ill. 'unvoiced'. Meg lehet tanulni kiejteni, eloszor fel kell ismerni hogy melyik szoban melyik fele van, aztan megtanulni egy technikat a kiejtesere stb. Persze az emberek 99%-anak soha nem lesz tokeletes ha nem egy bizonyos kor elott tanulta. Nekem azt szokta mondani a ferjem: 'you have a 'th' problem' :).

Mr Long 2014.03.15. 21:38:21

@Chang Yai: pesten is van ilyen hely.

2014.03.15. 21:38:46

@eddie1977: megkerdezem, ha mar itt vagy. Szeretsz Irorszagban lakni? Ir kornyeken laksz (vagyis irek veszenk korul), elvezed? Ha igen, miert?

Tudom, hogy rossz a magyar irasom, ha lehetne, most abba nem belekotni....

33621 2014.03.15. 21:39:02

Megint nem ide illő link de érdekes!
index.hu/bloghu/belsoseg/2014/03/15/eric_cartman_magyar_wartburgot_vett

Magyarországi Wartburg menni Amerikába!

montroyal ( CAN qc) 2014.03.15. 21:42:36

@eddie1977: igaz.. nem a videoban latott kepek miatt nem lakunk ott...

eddie1977 2014.03.15. 21:45:16

@charlieharper: Kurvára nem szeretek itt élni [Dublint kifejezetten rühellem], de ennek oka van, és így elsőre nem is hangzik túl szépen.
Az írek első ránézésre kedvesek, másodikra aranyosak, harmadikra segítőkészek, negyedikre már buták, ötödikre sötétek, hatodikra álszentek...
És így tovább.
Aki élt valaha Írországban, és látta is, hogy ezek hogyan élnek, az megérti, amit írok. A többieknek csak az fog lejönni, hogy nekem semmi nem elég jó.
Mondjuk úgy, hogy az elmúlt több mint négy év alatt értek kellemes meglepetések, amelyekért hálás vagyok az íreknek, de most már a függöny mögé látok.
Mi már nem sokáig maradunk itt, de ennél többet nem árulhatok el. :)

2014.03.15. 21:47:52

@eddie1977: koszonom, hogy leirtad. Pontosan erre voltam kivancsi

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.03.15. 21:48:04

@Mr Long: nemtom, de én már le lettem tizenkilencedik századozva korábban, 2001-ben kicsekkoltam a magyar oktatási rendszerből, azóta csak olvasok róla, igaz, mindent, ami csak találok. úgyhogy bármit hajlandó vagyok elhinni, de óvatos vagyok :-)

blackhairlady 2014.03.15. 21:54:07

@Mirjam2: " A diakok meg a tantestulet nagy resze meg azt hiszi angol vagyok, ez nem nehez nekik, latnak egy feher embert aki angolul beszel, ennyi. "
Azert ez szerintem nem igy van, konnyen felismerheto aki nem anyanyelvi angol, es nem csak az anyanyelvi beszeloknek.
Tenyleg csak azert kerdeztem, mert egyszer emlitetted, hogy ott nem tudjak, hogy nem angol szuletesu vagy,(azt hittem mar tokeletes a kiejtesed mivel te mar reg kint elsz es fiatalon mentel el) most meg irtal az akcentusrol, szoval igazabol csak ez miatt erdeklodtem.

DieNanny CH 2014.03.15. 21:58:29

@sorsolo:

Még életemben nem hallottam ilyet, de megpróbálom kitotózni:
"~legszívesebben megkérdeztetném magamat" ???

blackhairlady 2014.03.15. 22:01:25

@Kövérmadár [swe]: OFF:
Irtad a blogodban, hogy Miamiban az etteremben talalkoztatok az Amazing race versenyzoivel. Most megy az a szezon (szerintem) a tv-ben . Nem emlekszel veletlenul a szereplokre akiket lattal? Kivancsi vagyok kik jutottak be az utolso 4-be:)

33621 2014.03.15. 22:11:32

@diggerdriver: Tejtesóm! A lányommal próbáltam neked küldetni egy Ncor- os meghívót csak sajnos azt írta ki neki, hogy nem jogosult rá! Pedig ö is onnan szokta utólag az F1-et megnézni meg sok egyéb mást is.
Mint ha téged látnálak!
auto.indavideo.hu/video/Markologep_es_a_rutin

______________ (törölt) 2014.03.15. 22:22:49

@DieNanny [SZ,CH]: "bizonyára meg kellett, hogy legyek kérdezve" vagy (a futur II másik jelentése alapján): "(addigra már) meg kellett, hogy legyek kérdezve"

szerintem a magyar nyelv nem alkalmas sem a jövőbeni befejezett cselekvések kifejezésére, sem pedig a múltbeli eseményekre vonatkozó feltételezés kifejezésére.
még a szenvedő szerkezet is gyakran erőltetetten hangzik magyarul.

(más kérdés, hogy a német alkalmas ugyan, de a köznyelvi beszélők nem - legfeljebb a filozófusok meg a jogászok - igénylik ezt a szolgáltatását.)

Mr Long 2014.03.15. 23:10:36

@sorsolo: A mernokok eloszeretettel alkalmazzak. Egyik ismerosom jogasz felesege teljesen kivan akadva, hogy mennyit hasznaljuk a hetkoznapi beszedben is.

nyuszigonosz 2014.03.15. 23:42:49

@Mr Long: Nem csodálkozom, mert a jogi világ is eléggé nyakatekert, de az ilyen kifejezésmódok ott kevésbé használatosak, mint a gazdasági világban.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.03.15. 23:52:05

@blackhair-lady:
Nem csak, hogy nem emlékszünk, de soha nem is tudtuk meg :D

Ez melyik évad? Keressük már mióta, de nem találjuk :)

@eddie1977:
Ez melyik nációra nem igaz? :)

Naschkatze (Mostindien / CH) 2014.03.16. 00:02:27

@sorsolo: Hät én ezt mäshogy irtam volna: Ich hätte gefragt werden müssen; vagy Ich hätte gefragt werden sollen.
De én nem beszélek jol németül... ;-)

______________ (törölt) 2014.03.16. 00:14:06

@Naschkatze (Mostindien / CH): amit írsz, abból hiányzik a futur II, a jövőbeni befejezettséget ill. feltételezést kifejező jelentés. ezért írtam, hogy magyarul rendesen ki se lehet fejezni (mert a magyar verzióból is hiányzik).

nyuszigonosz 2014.03.16. 00:17:48

@Naschkatze (Mostindien / CH): Mégis te írod úgy, ahogy normális esetben használatos. Mármint a hétköznapi életben.

Az a haben, az ott eléggé zavaró, az a túl sok. :-))
Azt a mondatot manapság inkább: ich würde gefragt werden müssen - ként használják a müszaki agyak.

Naschkatze (Mostindien / CH) 2014.03.16. 01:17:14

@sorsolo: @nyuszigonosz/D/: Ezért mondom, hogy én nem tudok "rendesen" németül... ;-)
A német nyelv "elejét" tanultam suliban, a többit az élet (és a munka) hozta magäval. Néha innen jön az "ihlet" :www.canoo.net/ Mert ugye egy fogalmazäsban kerülendö a szoismétlés... :-))))
Amugy meg, ha valamit nem tudok, akkor megkérdezem a 2läbon järo személyi szotäramat. :-)
Nyuszi! Ezt mire értetted? :"Az a haben, az ott eléggé zavaró, az a túl sok. :-))"
OFF
Apropo! Hogy tetszett a rekläm?
ON

Naschkatze (Mostindien / CH) 2014.03.16. 01:29:03

@nyuszigonosz/D/: Ähhh hülye vagyok! :-) Visszaszivtam az elsö kérdést.
Azt hittem, hogy az is nekem szolt. :-) Közben megnéztem a canoo-n, mert engem is az zavart be a legjobban, és azon agyaltam, hogy én azt ugy mondanäm az alapjän, hogy...pont ugyan ugy mint te! :-))))
(Amugy meg azon kuncogok itt magamban, hogy a 2németül beszélö egyén hogyan nem érti meg egymäst...)

blackhairlady 2014.03.16. 02:30:43

@Kövérmadár [swe]: Mikor voltatok pontosan? Szerintem a legutolso, mert Miamiban nem voltak eddig egyik szezonban sem. Eddig 3 resz ment le belole, ez ilyen all star valogatas. Tok jo, szinte mindenki szimpi, nem tudunk kedvencet es utalatosat valasztani:)))) A vasarnapi reszben az apa-fiu par lett az elso befuto, es Budapestre nyertek egy utat:)

eddie1977 2014.03.16. 04:02:18

Lehet, hogy én vagyok túl finnyás, de azért van egy szint, amit talán nem kéne alulmúlni.
Ezt a hirdetést most találtam az IWIW-en.
A személyes infókat kitöröltem, a végkövetkeztetést az olvasókra bízom. :)
[Kis segítség: a "Luaz" a helyi villamos, és úgy kell írni, hogy Luas.]

"Egy gyerek felugyeletet valalom hetvegen Dublin ban .Ha nem tudgya megoldani a hetvegi munkajat tudok segiteni a gyermek felugyeletel egyetlen kikotesel a gyereket el kell hozni es erte kell jonni .Luaz 200 m-re a hazunktol 122 es 123 busz szinten kozel van hozank.Baratcsagos arak"

2014.03.16. 05:55:39

@blackhair-lady: Lehet hogy szerinted nem igy van, de en meg tudom hogy igy van - azt hiszik, angol vagyok. Nekik nem konnyen felismerheto. Nyilvan neked igen, mivel Amerikaban elsz. Ok nem.

DieNanny CH 2014.03.16. 07:19:58

@Mirjam2:

Én svájci gyerekfelügyelői oldalakat szoktam nézni, egy időben azt is, mikor munkára jelentkeznek. Itt már 13 éves kortól szabad ezt csinálni (tanfolyam kell hozzá).Na, egy 13 éves bemutatkozó!!! levelét olvastam. Hogy nem volt neki legalább egy tanárja, aki kijavítja a hibákat...!!!

DieNanny CH 2014.03.16. 07:22:03

Ja, meg még előzőhöz: tegnap néztem egy telekocsi oldalt, ahol Linz városát következetesen Linc-nek írták... (A Luas-Luaz-hoz)

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.03.16. 07:29:24

@blackhair-lady: óóó, amazing race, streaminggel végignéztem annó az összeset pár hónap alatt, de az elmúlt két évben én egyszerűen leestem erről a bolygóról, és teljesen el is felejtettem, hogy van ilyen. de most milyen már, hogy amúgy is egész nap a szobában kuksolok, és bambulok? :-)

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.03.16. 07:39:25

@Mirjam2:
@blackhair-lady:
átlag thai, burmai, maláj vagy indonéz se kap rajta engem, hogy nem vagyok native, akkor se, ha jól tud angolul, ha meg épphogy pötyög, akkor meg honnan is. más európaiak attól függően veszik észre, hogy ők mennyire tudnak.
az a vicces, hogy a kanadai bevándorlási papírokhoz már a brit útlevéllel rendelkezőktől is kérik a nyelvvizsgát, mert szerintük annyira sok brit nem tud rendesen angolul, vicces beszabadulni egy-egy ilyen fórumra, ahol native speakerek beszélik meg a vizsgadolgokat, meg reklamálnak, hogy milyen rossz jegyeket kaptak :-)
annyira elmosódik lassan ez a native - non-native határ, már most nehéz megmondani, mi is tulajdonképpen az. az egyik indiai érettségizőnk, akinek az indiai angol az anyanyelve, nem tud se hindiül, se burmaiul rendesen, az mondjuk micsoda? vagy mitől is jobban native egy cockney paraszt, aki egy könyvet végig nem tudna olvasni, vagy egy mondatot hiba nélkül leírni, mint Mirjam, akinek csak akiejtése éppen nem "tökéletes".
de mondjuk itt a HÁ-n híresen földbe döngölnek az embert ilyenekért.
(én magamra azt mondom, hogy nem vagyok native speaker, de native writer and reader igen.)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.03.16. 09:02:55

@33621:
Homályosítson fel valaki ott élő.
Úgy tudtam hogy az USA-ban tilos kétütemű autót használni.
Igaz vagy jól tudtam?

nyuszigonosz 2014.03.16. 09:11:53

@Naschkatze (Mostindien / CH): Úgyhogy már csak a reklámra válaszolok: hát, nem teszik. Van nekik jobb.
Vagyishogy a legtöbb reklámot egyszerüen nem szeretem.

nyuszigonosz 2014.03.16. 09:15:42

@eddie1977: Nos, itt már nekem is nyílik a bicska a zsebemben.
Ugyanis, ha gyorsan ír le valaki valamit, akkor még elnézhetö valamennyi elírás, vagypedig van akinek különbözö egészségügyi okokból - írás újratanulása - nehézkesen megy a helyesírás, de: amikor munkát szeretnék kapni az írásom alapján, na akkor azért oda kellene figyelni.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.03.16. 09:47:00

@blackhair-lady:
2013. februar masodik fele.
A netes leiras alapjan akkor nem is forgattak :)

@eddie1977:
Jellemzoen nem vagyok erzekeny a temara, de ez mar az en szememet is "bancsa" ;)

2014.03.16. 10:13:32

@Chang Yai: Igen, pont ezert nem tunik fel nekik mert nagyon sok valoban anyanyelvi beszelo van akinek nem brit vagy amerikai a kiejtese; az indiai jo pelda, vannak angol anyanyelvu indiai emberek Indiaban, nyilvan a kiejtesuk nem brit. Itt pedig sok del-afrikai kollegam van akiknek megint sajatos a kiejtesuk, akkor is ha nem afrikaans hanem angol az anyanyelvuk. Nekik pl. egyaltalan nem tunt fel hogy en nem anyanyelvu vagyok. Mikor mondtam az egyiknek hogy Magyarorszagon nottem fel, megkerdezte hogy ott milyen nyelven beszelnek es hogy en beszelem-e azt. Mondtam hogy persze, az az anyanyelvem. Ezt egyszeruen nem tudta hova tenni.

skylla 2014.03.16. 10:13:55

@charlieharper: eh, költöi tulzas volt :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.03.16. 12:01:55

@Babette_:
Igen tudom hogy volt határidő amit tologattak mindig kifelé.
Most nem tudom mi az aktuális.
Csak azért kérdeztem hogy hátha tudja valaki hogy az USA-ban ez szövetségi tiltás vagy államonként változhat.

______________ (törölt) 2014.03.16. 12:03:18

@nyuszigonosz/D/:
nyelvtanilag mindkettő helyes (ahogy az elején is írtam, én se gondolom, hogy túl sok élő ember használná a futur II-es konjunktiv II változatot, szerintem még az értelmezésével is gondban lenne az átlag anyanyelvi beszélő, sőt, talán az olvasottak is :) ) :
Futur I
ich würde gefragt werden müssen
Futur II
ich würde haben gefragt werden müssen

______________ (törölt) 2014.03.16. 12:15:11

@DieNanny [SZ,CH]: @eddie1977: @nyuszigonosz/D/:
pedig lehet hogy csak arról van szó, hogy az adott személy az írott nyelvvel csupán futólagos ismeretséget kötött.
ettől még szeretne kommunikálni.
én is szívesebben olvasok helyesen fogalmazott szövegeket, de a nyelv demokratikus. bárki használhatja. ti szívetek szerint mintha eltiltanátok tőle azokat, akik szerintetek nem megfelelően képzettek a használatához. remélem, nem. :)

egy 13 éves meg elég kamasz még ahhoz, hogy büszkeségből "nehogy már" megkérdezzen valakit - főleg nem egy "okoskodó" tanarat. :) meg azt sem biztos, hogy érzi, hogy ezzel mekkora mértékben ront a saját esélyein.

a google-univerzumban nem kell phd a megnyilatkozáshoz. éljen a demokrátzia! ;)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.03.16. 12:31:16

@Babette_: De, lehet, fateromnak is van, senki se bántja érte.Tudtommal az van, hogy eladni nem lehet már, illetve eladás utántól az új tulajra van valami nehezítés.

M. Péter 2014.03.16. 12:51:22

@diggerdriver: Szerintem csak a szennyezőanyag-kibocsájtást korlátozzák, nem a motor fajtáját.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.03.16. 12:58:50

@M. Péter:
Nem tudom de mintha olvastam volna régen valahol hogy a kétütemű autókat nem engedik közlekedni.
Azért kérdeztem hátha tudja valaki.

nyuszigonosz 2014.03.16. 13:15:03

@sorsolo: " ti szívetek szerint mintha eltiltanátok tőle azokat, akik szerintetek nem megfelelően képzettek a használatához. remélem, nem. :) "

Tudod, mivel nem vagyok az isten jobbkeze, így eszembe sem jut bárkit eltiltani attól, hogy írjon és leírjon mindent ahogy akar és ahogy sikerült neki.

Szerintem meg azt is megtehetem, hogy ha valami nem tetszik, leírjam.
Megtettem.

______________ (törölt) 2014.03.16. 13:25:50

@M. Péter:
@diggerdriver:
NO new car marketed in the United States has been powered by a two-stroke engine since Saab phased out its hard-to-housebreak 3-cylinder in the late 1960s, when federal air pollution laws were taking hold.

______________ (törölt) 2014.03.16. 13:40:42

@diggerdriver:
a link lemaradt:
www.nytimes.com/2009/12/20/automobiles/20STROKE.html?_r=0
ebből látszik, hogy egy 2009. végi cikk. ami esetleg lényeges is lehet, mert mostanában forrong a téma, ahogy utánaolvastam. a cikk is azt fejtegeti, hogy az olcsó, egyszerű, mégis erős kétüteműeket mostanában próbálják "tiszta", környezetbarát változatban újrateremteni, és vannak erre ígéretes kísérletek.

a törvényi háttérhez ld. még: en.wikipedia.org/wiki/Regulation_of_greenhouse_gases_under_the_Clean_Air_Act.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.03.16. 13:54:11

@sorsolo:
Abban a pillanatban hogy a kétüteműt tisztává teszik máris drágábban lesz gyártható mint a négyütemű.
Ez tutifix.

blackhairlady 2014.03.16. 17:40:21

@Mirjam2: OK, nen akartalak megserteni, lehet, hogy tenyleg nem lehet felismerni az akcentust, sot, valoszinuleg neked mar nincs is szinte semmi.

blackhairlady 2014.03.16. 17:45:05

@Chang Yai: Nem irtam, hogy ok jobbak, csupan csak erdeklodtem. Soha senkit nem dongolnek a foldbe semmiert, az a mentalitas igen tavol all tolem. az akcentusom meg igen eros, es nem is lesz jobb mar.

blackhairlady 2014.03.16. 17:48:47

@Kövérmadár [swe]: Akkor ti kiket lattatok? :))))) Lehet, hogy nem is Amazing race volt?:D Pedig szerintem nagyjabol akkor most kene adasban lennie annak a szerianak. Az amerikai verseny mindig az utolso 2 adas, tehat az mar a befutonak kellett lennie, de Miamiban meg sosem volt szerintem vegcel, legalabbis en nem emlekszem ilyenre. Na majd 2 honap mulva kiderul:)

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.03.16. 17:55:21

@blackhair-lady: tudom, hogy érdeklődtél, úgy is válaszoltam, mert magamra is vonatkoztattam a kérdést - persze, egy native kiszúr minket, de mások nagyon ritkán. egyéként én is native státuszban voltam, fizetés is, de a gyerekek is tudták, hogy 14 éves koromig eg ykukkot nem tudtam angolul, ezt elmeséltem nekik. a földbedöngölés meg NEM rád vonatkozott, itt már Mirjam is és én is többször megkaptuk a magunkét a témában, és mások is, akik azt merészelték mondani, vagy olyasmit, hogy near-native vagy native beszélőnek tekintik magukat, vagy mások őket. annyi ilyen vita volt, hogy ez még egy olyan, amibe nem szeretnék belemászni.
sajnálom, ha félreértettél, nagyon nem akartam!

Naschkatze (Mostindien / CH) 2014.03.16. 18:04:41

@nyuszigonosz/D/: @sorsolo: Tényleg nem akarok vitatkozni. :-) Megnéztem az okos szotäramat (www.canoo.net/services/OnlineGrammar/Wort/Verb/Tempora/Futur2.html), nem te nyertél. Megkérdeztem a férjem, aki tényleg nagyon jol tud németül (jo, tudom ezt bemondäsra kell elhinnetek :-) ), és ö is azt modta, hogy a mondat nem helyes ugy.
De mondom, nem akarok vitatkozni, mert kb semmi értelme nincs.
Amugy meg van itt némettanär, kiväncsi lennék az ö véleményére is. :-)
@DieNanny [SZ,CH]: A legjobb amit eddig talältam: "am libsten heten wier jemanden der deusch,italienischoder portogesisch sprechen kann,nicht mollig, suber,selbstendiges arbeiten und respeckt sollte sie oder er haben ,und bitte keine blondine..."
Au-pair oldalrol van. :-)

nyuszigonosz 2014.03.16. 18:51:41

@Naschkatze (Mostindien / CH): Nem vitatkozás miatt, mert ez annyira nem fontos dolog, de az: ich würde gefragt werden müssen nyelvtanilag abszolút helyes. :-))
Söt még az is, ami azzal a haben bövítéssel már szinte fület sért. :-)
Tudom. Dolgozok ilyen szövegekkel is.

Naschkatze (Mostindien / CH) 2014.03.16. 20:59:21

@nyuszigonosz/D/: Nem tudtam belépni eddig, anyjät annak aki kitalälta a Gateway Timeout-ot.
Nem tudok értelmesen fogalmazni na. :-) Én arra gondoltam, amire te gondoltäl. :-) A haben szerintem rossz helyen van. Erre irtam, hogy én nem beszélek jol németül, mert ahogy sorsolo irta, én a habent nem oda tenném, ha oda is tenném. De tényleg pisz.

Naschkatze (Mostindien / CH) 2014.03.16. 21:25:53

@nyuszigonosz/D/: Nyuszi! Amugy te mit csinälsz Németorszägban, ha meg szabad kérdeznem? :-)

2014.03.17. 07:04:56

@blackhair-lady: Nem sertettel meg egyaltalan! Szornyu kiejtesem van angolul. Nem veszik eszre. Ez van. Nem tudom neked milyen a kiejtesed, de ha eros magyar kiejtesed van es egyszer utazol pl. Azsiaban vagy a Kozel-Keleten, meg fogod latni hogy senki nem gondolja hogy nem anyanyelvi beszelo vagy, ha egyebkent folyekonyan beszelsz angolul. Csak az igazi britek, amerikaiak fogjak eszrevenni hogy nem anyanyelvu vagy (mondom, ez akkor van, ha egyebkent teljesen folyekonyan beszelsz, nyilvan ha keresed a szavakat stb. akkor eszrevehetik hogy valami nem stimmel).

2014.03.17. 07:17:27

@Chang Yai: @blackhair-lady: Mondjuk en nem tekintem magam anyanyelvi beszelonek, mivel nem vagyok az... Az teny hogy magas szinvonalon tudok irni es olvasni, tanitani is tudok, erteni is ertek mindent kb. annyira mint egy anyanyelvi beszelo, ettol fuggetlenul nem vagyok es nem is leszek anyanyelvu, ennek minden hatranyaval egyutt (pl. kiejtes). Elonyei is vannak egy tanar szempontjabol hogy nem anyanyelvu, pl. vicces modon tobb tanitvanyom mondta hogy szeretnek tolem tanulni mivel 'tisztan' ejtem ki a szavakat :))) - ezen azt ertik (persze anelkul hogy tudnak) hogy mig egy igazi angol egyszeruen keptelen artikulalni, egy magyarhoz kepest 'elmossa' a szavakat (ami a helyes angol beszed...), addig en siman kimondom tagoltan a 'carrot'-ra 'keee-rot' :). Es pl. sokkal konnyebb nekem 'graded language'-t hasznalni (leegyszerusiteni a mondanivalomat) mint egy anyanyelvi beszelonek. A nyelvtant is konnyebben el tudom magyarazni mint pl. a ferjem, es jobban raerzek mint o hogy mi az amit nem ert a diak, mert en is atmentem azon a fazison amikor meg nem ertettem, tudom egy kivulallo szempontjabol latni. A ferjemnek aki anyanyelvu pl. sokszor nehez megerteni hogy miert nehez a sokfele igeidot felfogni valakinek akinek az anyanyelven nincs annyi mint az angolban, stb.

2014.03.17. 07:29:00

@Chang Yai: Sokkal pontosabb (es fontosabb) megfogalmazas hogy bar nem az anyanyelvem, de a 'fo nyelvem' (main language) az angol, mivel egyreszt azt hasznalom mindenre (kiveve mikor itt kommentelek!), masreszt angolul gondolkodom, ha megijedek angolul kialtok fel, angolul beszelek a macskahoz ha egyedul vagyok, almombol felebresztve angolul beszelek stb. Szerintem erre utaltal mikor azt mondtad hogy ezt sokan megkerdojeleztek mikor errol a temarol beszeltunk regebbi topikokban. Tenyleg nagyon tudatlan es bunko kommenteket kaptal te is meg en is (persze nem fekete haju sorstarsnonktol!) ebben a temaban.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.03.17. 07:52:12

@Mirjam2: én a macskákkal magyarul beszélek még mindig, a káromkodás is főleg magyarul (egy-egy incidens után a gyerekek két napig mondogatták, hogy basszameg! úgyhogy ez még jól is jön), és a számokat is magyarul inkább (pl telszámok, vagy amikor soksok számot kellett bevinni a naplóba), úgyhogy még van mit gyakorolni :-D

2014.03.17. 08:09:29

@Chang Yai: Ez gondolom ido kerdese, regen en is magyarul karomkodtam stb., sajnos ez mara mar lekopott amibol kellemetlen helyzetek adodnak (nemreg egy csapat megdobbent arab elott sikerult kiejtenem az f-wordot... lehet hogy a karomkodasrol kene teljesen leszoknom, minden nyelven!). Szamokat felig magyarul, felig angolul mondom, ez szerintem nekem mindig meg fog maradni. Mostanaban sokat kell szamolnunk mert vizsgaidoszak van es pl. szamolom a diakokat, feladatlapokat - majdnem lebuktattam magamat parszor felhangos szamolassal magyarul :). De egyelore csak furan neztek ram, meg nem kerdeztek meg milyen varazsigeket mormolok ezen a titokzatos nyelven.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.03.17. 08:15:44

@Mirjam2: mennyi idő még? :-D
a káromkodás az, amit a kínai, török stb gyerekek először megtanultak burmaiul :-( aztán ezért nekem is meg kellett. kb semmi mást nem tudok a jónapot meg köszönöm mellett, mint a "you know teacher, he said something about my mother's hole".
akkor te "inkognitóban" vagy? nem lehet jó érzés :-( mondjuk én se vertem soha nagydobra, de ha valaki megkérdezte, akkor megmondtam, a szülők is tudták (aztán nekem reklamáltak, hogy a matektanár miért nem native, mert ő aztán tényleg nyesegette az angolt rendesen :-( ) amikor Tajvanon dolgoztunk, akkor az ügynökség mondta az iskoláknak, hogy amerikaiak vagyunk. (én még csak soha nem is voltam.) de mivel ez tényleg egy kisváros volt, meg óvoda, meg az egész megyében senki nem beszélt angolul amúgy sem, nem hiszem, hogy bárki is visszavonhatatlanul sérült. (11 éve jöttem el, megvan még néhány kontakt, de azóta se mentem vissza látogatóba, pedig az is érdekes lenne! valahova még a gyerekek név és címlistáját is eltettem akkor. iszonyú érdekes lenne.... a legnagyobbak most mennek majd főiskolára, basszameg nagyon öregnek érzem magam!!!)

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.03.17. 08:18:42

@Mirjam2: ja és ezt talán meséltem, nagyon úgy rémlik, itt Chiang Maiban ütköztem össze majdnem egy kretén motorossal, aki csak kilőtt a mellékutcából kkörülnézés nélkül, és szokás szerint elkezdtem kiabálni, hogy a *************-t erre ő meg vissza magyarul, hogy a tiédet. mire észbekaptam, hogy hopp, addigra már három sarokkal odább voltam :-)
(az ilyen kiabálással azért kéne vigyáznom, mert ilyenekért szokták megverni az embert olykor. vagy volt, akit lelőttek, de ez persze extrém, nem igazán mindennapos.)

Evain 2014.03.17. 11:48:50

Hát. Anno filóztam azon, hogy írok egy posztot a befogadó család szemszögéből, de most igen erősen meggondoltam magam. :)

2014.03.17. 19:28:00

@Chang Yai: Igen, valamelyest inkognitoban vagyok, de nem zavar, mivel nem azt mondom hogy angol vagyok hanem hogy 'Londonbol jottem', es osszesen kb. 15 evig ott eltem, egyetemre is oda jartam, tehat valoban az az 'otthonom'. Vicces a motoros sztorid :)

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.03.17. 19:39:01

@Mirjam2: bingó :-) bár én már ezért is kaptam itt, hogy így értelmezem a where are you from?-ot.
nem is tudom, idén utazás közben mit fogok mondani arra, hogy honnan vagyok. Chiang Mait szoktam, és nem hagyom, hogy lerázzanak. aztán I'm European, but I work in Yangon. most meg perpill mindenhonnan. sehonnan. :-)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.03.17. 19:39:26

@Evain:
Pedig érdekes lenne, szerintem.
Kiderülne, hogy mégsem mindig a házinéni a szörnyella, hanem a ó-per(enciás) is szeretné megúszni a dolgot minél egyszerűbben...

2014.03.17. 19:57:22

@Chang Yai: 'sehonnan. :-)'

:)))

2014.03.17. 19:58:49

@Kövérmadár [swe]: +1, szerintem is erdekes lenne. Teny hogy egyaltalan nem mindig a csaladdal van a gond, sok lany (sot fiu) kihasznalja az au pair 'munkat'.

Evain 2014.03.17. 21:14:40

@Kövérmadár [swe]: eredetileg én is így gondoltam, csak nézd meg mennyien vagdalkoztak eddig is a másik oldal ismerete hiányában, hogy minekazilyennekgyerek :)
Én se vagyok a magam ellensége. :)

blackhairlady 2014.03.18. 16:46:07

@Mirjam2: Nekem szornyu kiejtesem van, az Iphone holgy (Siri) 80%-ban nem is erti amit kerdezek:))))))
Viszont en a legkisebb akcentust is meghallom. a napokban hallagttam egy interjut egy teniszeovel aki mar a gimis evek elejetol itt el, tanul, folyekony az angolja, hibatlan, es en megis kihallottam azt a kis picike maradek akcentust amit nem tudott meg levetkezni a lany.
Orulok, hogy nem sertodtel meg, csak tenyleg nekem furcsa volt amikor az akcentust emlitetted. Es termeszetesen enm a tanulokra gondolta, hogy problema, hanem az interjuztatora.
No, de azt hiszem, ezt mar tulragoztuk, en csak minden jot tudok kivanni neked, es gratulalok, hogy sikerult egy ilyen jo munkat megkapnod, ez azert mar jelent valamit:)
En ha tokeletes angolt beszelnek sem tudnek tanitani, mert keptelen vagyok elmagyarazni, hogy mi miert van. ehhez kell egy kis ratermetseg is. szerintem.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása