oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2013. december 31. 06:52,  Egy felemás év története 399 komment

2013. december 31. 06:52 Határátkelő

Egy felemás év története

Hát ismét véget ért egy év, ilyenkor nyilván mindenki végiggondolja, mi minden történt vele és a (szűkebb vagy tágabb) környezetével (csak jelzem, holnap egy poszt erejéig én is megteszem), no és elgondolkozik azon, mit vár a következő évtől. Így tett spanyol országfelelősünk, Roxi is, aki egy igazán élvezetes írásban foglalta össze 2013-mat.

cím Costa Brava.jpg

„Felemás év volt ez a spanyoloknak, és nekem is, de a személyes részt majd a végére hagyom. Nézzük, hogyan élték meg az elmúlt esztendőt a spanyolok.

2013 - a gazdasági zuhanás megállításának éve

Ez az év úgy vonul majd be a spanyol történelembe, amely során a spanyolok úrrá lettek a válságon. Az év elején elérték a mélypontot - a kockázati besorolás majdnem 700 ponton, majd' 6 millió munkanélküli, forrás nélküli bankok, zéró hitelezés, a tőzsde mélyponton. Márciusban azonban elkezdett magára találni a gazdaság.

Márciustól a munkanélküliség nem növekedett tovább, sőt, azóta, ha csak minimális mértékben is, de csökken. Az év elején még 6 millió munkanélküli közelében voltak, ez most 4,8 millió, ami még mindig rengeteg, de talán tényleg elindul valami.

statisztika.jpg

Az EU-tól a spanyolok 1,8 milliárd eurót kaptak, amit a pályakezdők munkához juttatására kell fordítaniuk. Jelenleg a pályakezdők 54%-a munkanélküli. Novemberre a kockázati besorolás lesüllyedt 228 pontra, ami körülbelül a magyarral egy szinten van.

Májusban a tőzsdeindex elérte a minimumot (7800 pont), most decemberben 9900 pont, de járt már a 10.000-es lélektani határ felett is. A spanyol turizmus rekordévet zárt, nem elég hogy soha ennyi turista nem járt errefelé, de ráadásul költöttek is. :)

Már most tudható, hogy Spanyolország 2013-ban teljesíti az EU hiánycél-elvárást, jövőre pedig 0,7%-os gazdasági növekedést várnak. Sajnos ennek elég nagy ára volt: bankkonszolidáció, a minimálbérek és a közalkalmazotti bérek befagyasztása, megszorítások minden területen, az egészségügytől az oktatáson át a közigazgatásig.

Leálltak a nagy állami beruházások is. Ezen kívül most jelentették be a villanyáram emelését is. Az érem másik oldala, hogy soha ilyen elégedetlenek nem voltak az emberek.

2013 - A politikai botrányok éve

Igen, ez volt az az év, amikor bankvezéreket börtönöztek be, volt tartományi vezetőket ítéltek el sikkasztásért, hűtlen kezelésért, korrupcióért. Így járt például Spanyolország legnagyobb bankja, a Bankia vezére is. Számos tartományvezető (pl. Andalúzia, Valencia) ellen folyamatban vannak különféle eljárások és perek.

Manuel Rajoy.jpgA legnagyobb durranás mégis a Barcenás-ügy. Luis Barcenás a Partido Popular, a jelenlegi kormánypárt kincstárnoka (könyvelője) volt. Idén év elején robbant ki a botrány, amikor az El Mundo leközölte a PP úgynevezett „B" könyvelését, amin számos feketén kifizetett tétel volt több ismert vállalkozónak, illetve számos PP-s politikusnak, köztük a jelenlegi miniszterelnöknek, Mariano Rajoynak is.

Luis Barcenas azóta előzetes letartóztatásban van csalásért, közpénzzel való visszaélésért, sikkasztásért, hűtlen kezelésért. Huszonegy svájci bankszámlát találtak a nevén, elképesztő egyenlegekkel. Ez volt a Rajoy-kormány őszödi beszéde, nem sokon múlott, hogy belebukjanak.

Az ügynek nincs még vége, a folytatás 2014-ben.

2013 - A monarchia meggyengülésének éve

Idén a királyi család tekintélye is megtépázódott.

Kezdődött a Nos-üggyel, melynek kapcsán kiderült, hogy a király veje, a korábbi kézilabdázó olimpikon, Palma hercege, Iñaki Udangarin egyik alapítványán keresztül közpénzeket tüntetett el.

Az ügy legdurvább napjain felmerült Krisztina infánsnő beidézése is (ő a királyi pár lánya), miután kiderült, hogy a házukat is talán közpénzből újították fel. Végül a hercegnőt nem idézték be (egyelőre), ő maga a gyerekekkel együtt Svájcba költözött, miután egy alapítványnál kapott munkát.

Férje útlevelét bevonták, de nincs letartóztatva, szabadlábon védekezhet. Ez az ügy sincs még lezárva, talán 2014 pontot tesz a végére.

János Károly.jpgHa ez nem lenne elég, az év elején a király afrikai vadászkalandja (és sérülése) borzolta a kedélyeket, a spanyolok rossz néven vették, hogy a király a válság idején Afrikába utazgat vadászni, ráadásul nem a királynő, hanem egy német arisztokrata hölgy, Corinna zu Sayn-Wittgenstein társaságában.

Az újságírók nem hagyták annyiban a dolgot, hamar kiderítették, hogy talán a hölgy valóban a király szeretője, amit természetesen az udvarból határozottan cáfoltak, sőt, maga Corina az Hola magazin terjedelmes interjújában ecsetelte, hogy a király családdal egy alapítványi munka kapcsán került kapcsolatba, és, hogy soha, semmilyen viszony nem volt közte és János Károly király között.

Mindezeket tetézte a király hanyatló egészségi állapota, térdsérülés, csípősérülés...

A királyi család változatlanul kimagaslóan legnépszerűbb tagja a trónörökös Fülöp herceg és felesége, Letizia. Sokan azt várják, hogy a király lemond a koronáról a fia javára, mielőtt végérvényesen nevetség tárgyává válik.

2013 - A katalánok ébredésének éve

Artur Más. Jegyezzük meg ezt a nevet, mert a Generalitat elnöke kétségkívül zseniális manipulátor. A válságot kihasználva kezdte el pedzegetni, hogy a katalánok szavazzanak a függetlenségről 2014-ben.

Ez természetesen megosztotta a katalánokat, sokan függetlenségpártiak, sokan nem (lásd az egyik előző posztomat a témában). A lényeg, hogy idén ez szinte állandó téma lett a spanyol médiában és a mindennapokban.

Természetesen a kormány kizártnak tart mindenféle elszakadási tervet, a jelenlegi helyzet szerint semmilyen szavazás nem lesz 2014-ben, de az ügy nincs lefutva. A katalánok nem azok az emberek, akik ilyen könnyen feladják.

Catalunya Libre.jpg

2013 - A nagy projektek bukásának éve

Idén két nagyszabású projektet is elbuktak a spanyolok.

Először a 2020-as olimpia rendezési jogát, ami nagyon megdöbbentett itt mindenkit, hiszen Madrid több mint ideális jelöltnek tűnt. Az igazi okokat sosem fogjuk megtudni, de a beruházások 85%-a készen van, soha ennyi önkéntes nem lett volna olimpián, mint itt, és hát ahogy Ana Botella madridi polgármesterasszony is mondta, milyen jó itt: „having a relaxing cup of café con leche en la Plaza mayor". Sokak szerint a polgármesterasszony angol nyelvtudása (illetve annak hiánya) verte ki a biztosítékot a döntéshozóknál.

Madrid 2020.jpgA másik gigaberuházás, ami nem valósul meg, az Eurovegas. Szép lenne azt mondani, hogy a madridiak tiltakozása miatt (igen, csak a spanyolok tudnak egy olyan beruházás ellen tiltakozni, ami 250 ezer munkahelyet teremtett volna közvetlenül és közvetetten), de az igazi ok a spanyol kormány, illetve Brüsszel azon döntése volt, hogy nem hajlandó megváltoztatni a dohányzási tilalom, illetve a dohánytermékek árusítására vonatkozó törvényt. Mindenesetre a spanyolok egy része örömmel, a munkában reménykedők pedig szomorúsággal nyugtázták a hírt.

2013 - A felemás sportév

Ez az az év, amikor Fernando Alonso nem lett Forma 1-es világbajnok. Nem spanyol csapat nyerte a labdarúgó Bajnokok Ligáját. Ugyanakkor Barcelona úszó-világbajnokságot rendezett, ahol nem csak magyarnak volt jó lenni, de spanyolnak is, hála Mirella del Monte spanyol úszónőnek és a spanyol szinkronúszó lányoknak.

Emellett helyreállt a világ rendje, és ismét Rafa Nadal vezeti az ATP tenisz-világranglistáját.

Zajlott az élet a fociban is, rágtuk a körmünket, hogy vajon ki lesz José Mourinho utóda a Real Madridnál (Carlo Ancelotti), hogy sikerül-e leigazolni Bale-t, és bosszankodtunk, hogy el kellett adni Özilt és Higuaint.

A Barcelona háza tájáról is felemás hírek érkeztek. Tito Villanova, a korábbi edző kiújuló rákbetegsége miatt nem tudott nekivágni a szezonnak, utódja a viszonylag ismeretlen Tata Martinez, akinél még nem dőlt el, hogy a Barca azért ilyen jó, mert a csapatot Pep Guardiola annyira összerakta, hogy nem tud szétesni, vagy mert Messi egy UFO, vagy pedig tényleg Tata egy jó edző. Ja, és ide is érkezett egy csodacsatár Neymar személyében.

Mindezek mellett az embereket nagyon megrázta az első Formula 1-es női pilóta, Maria del Villota hirtelen halála, aki a balesete utáni felépüléséről írt könyvét népszerűsítette Sevillában, amikor meghalt - valószínűleg pont a balesete egyik utóhatása miatt.

Maria del Villota.jpg

2013 - A bulvár éve

Ha valaki azt mondja, hogy a magyar bulvárnemzet, akkor nem ismeri a spanyolokat! Itt aztán van miből meríteni.

Az év botrányai voltak Isabel Pantoja, a sevillano istennőjének pénzmosási pere (el is ítélték 2 évre), vagy José Ortega Cano, a legillusztrisabb torreádor közlekedési balesetének pere, amikor is az ittasan (?) vezető torreádor balesetet okozott, melynek következtében egy ember meghalt. Gyilkosságért nem ítélték el, de így is valószínűleg másfél évre börtönbe kell vonulnia.

Sokat csámcsogtak a lapok a király már részletezett viszonyán is. A legnagyobb szakítás idén Kylie Minogue és spanyol vőlegénye, Andrés Belencoso nevéhez fűződik.

Baby boom terén Pénelopé Cruz, illetve húga, Monica Cruz gyermekének érkezése volt a fő téma, a kicsik pár nap különbséggel születtek, rajtuk kívül Andrés Iniesta és Xabi Alonso focisták is apák lettek (Xabi már harmadszorra). Az év sztárbabája azonban Shakira és Gerald Piqué kisfia, Milan, akiről ha valamelyik szülője akár egyetlen képet is kitwittel, máris vezető hír.

2014 is izgalmasnak ígérkezik, már annak, akit leköt a bulvár: Iker Casillas és párja, a tévériporter Sara Carbonero első gyermeküket várják, mint ahogy a Real másik focistája, Sergio Ramos és tévésztár Plusz énekesnő párja, Pilar Rubio is.

bulvárlapok.jpg

Személyes összegzés

2013-ban Madridból egy állás miatt a Costa Bravára tettem át a székhelyem, és mondhatom, hogy amilyen rosszul indult az év (a kutyám halála, egy rossz munkahely ahol majdnem tönkrementem a stresszben, és majdnem ráment a magánéletem is), olyan pozitív fordulatot vet.

Itt mindent megtaláltam, amit kerestem. Imádom a munkámat, imádom az embereket, akik körbevesznek, a világ egyik leggyönyörűbb helyén lakom, és azt hiszem, a páromnak volt igaza, amikor azt mondta: most érkeztünk meg oda, ahová elindultunk.

Mit szeretnék 2014-ben?

Nyugalmat. Boldogságot. Gondtalanságot. Megbecsülést. Tiszteletet. Szeretetet. Szerelmet. Csupa olyan dolog ez, amihez nem kell pénz, mert megfizethetetlenek. De én ezzel már tökéletesen elégedett lennék. Mert az, hogy megfizethetetlenek, azt is jelenti, hogy nagyon nehéz elérni, illetve megtartani ezeket.

2014, remélem, jó év leszel! Én már várlak, mert optimista vagyok!"

A kommentelési szabályokról ide kattintva olvashatsz.

A karácsonyi fotóalbum sikerén (és egy kommentelő javaslatán) felbuzdulva megkérdeztem a Facebookon, lenne-e kedvetek szilveszterkor is valami hasonlóra. A válasz elsöprő igen volt, úgyhogy várom a szilveszteri fotókat a világ minden tájáról Új-Zélandtól Japánon át Magyarországig akár emailben, akár a Facebookra feltöltve. Remélhetőleg ez is nagy móka lesz! :)

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: évértékelő Spanyolország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr65718126

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.12.31. 22:55:57

@Naschkatze (...awesome shape baby.. ):
Melyiket?
Annyi jó szokásom van a franc se tartja már számon.
:))))))))))))))))))))))))))))))

Muscari 2013.12.31. 22:57:54

@diggerdriver: koszi szepen. Meg egyszer BUEK!

UK2011 2013.12.31. 23:03:27

Kivanok HA-nak, olvaso kozonsegenek, s minen hataratkelonek nagyon boldog, sikeres, egeszsegben, remenyekben bovelkedo uj esztendot !
Koszonet az elmult evek munkajaert, a kommentelok kiegesziteseiert.

Naschkatze (Mostindien / CH) 2013.12.31. 23:26:13

@Zoole[uk]: Nem vagy te egy kicsit telhetetlen? :-)))) (és a milyen autod van +foto kérdést meg el is felejtetted...)
@Kövérmadár [swe]: "Ezennel meghirdetem a "nyomozzuk ki kicsoda HÁ" versenyt! :D" Ne lödd le a vasärnapi témät mär kedden...
@Muscari: Ennyire gäz volt? (Én még csak most potolom az uccso 3hét termését...ott még nem tartok)
@33621: & @Zoole[uk]: Kozmopolita nem HA, ö Sväjcban él, és a legelsö sväjci cikket irta anno.
@Barátusz [UKCaLCM]: Fölösleges. Mär mindenki tudja....hogy te vagy az, aki szeret egy angol PUB-ban barchobäzni. :-))))
(Ps: Megnéztem a Hobbitot...és majdnem bealudtam rajta...de jobb volt, mint az elsö rész. :-) )
@shakti_rom: :-)))))

2013.12.31. 23:34:47

@geegee:
" Upsala nevű város is van Kanadában "
De meg Sydney is, Nova Scotiaban. BC - ben is, ugyan ugy ejtik, de maskepp irjak.
www.dailymail.co.uk/news/article-1205495/Dopey-Dutch-pair-end-Canada-flying-wrong-Sydney.html

Naschkatze (Mostindien / CH) 2013.12.31. 23:35:10

@diggerdriver: A képföltöltöset. :-) (de azért néha gondolj légyszi a nönemüekre is! :-) )
@Kövérmadár [swe]: Az még jobban. A navi elöször nem müködött...:-) aztän kitöröltük az europai vältozatät, és tadäm...
Megnéztünk sok mindent, simogattam delfint, csokolgattam aligätort (nem lett belöle kirälyfi). Egy szoval: kiräly volt, több szoval Orlandot kihagytam volna, bär a Cirque du Solei jo volt. :-) A napfölkelte/lemente mindenütt ugyan az (ugyan az a nap :-) ), lättam mär a "legfehérebb" és a "legfeketébb" homokot is, ugyhogy ebben ujat nem nyujtott. Summa summärum: ha legközelebb nyigni tämad kedvem, csak az amerikai munkarendre kell gondoljak, és märis tudod, hogy jo dolgomban mit is kéne csinälnom. :-)

2013.12.31. 23:36:50

@Barátusz [UKCaLCM]: Ne hülyéskedj, bedobsz egy ilyen rejtvényt, hogy UKCaLCM, aztán lelépsz, van neked szived??:))))

______________________

BUÉK mindenkinek!

(itt még kora du. van, még a cocktail hour-t se értük el)

SzZoole 2013.12.31. 23:40:21

@Naschkatze (...awesome shape baby.. ): En nem azt irtam hogy kozmopolitan a HA,hanem azt hogy a leggelso posztot a HA irta 2010.08.16.-an es kozmopolitan volt az elso kommentelo.Miert lennek En telhetetlen,En megelegszem azzal amim van a kepet a kovermadar kerte Diggetol,hogy csinaljon kepeket az automorol,mivel a kovermadar is hasonlo autot szeretne vasarolni sajatmaganak.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.31. 23:41:33

@Naschkatze (...awesome shape baby.. ):
Miami Beach, Ocean Dr. megvolt? Es a fillerekert eves? Az angolul nem tudo lakossag? ;)

Azert ha legkozelebb raertek, egy hajozast tudok javasolni a Karib-tengeren :)

Februar elejen indulunk Puerto Ricobol egy korutra. Nagyobb hajo, tobb sziget, minden, ami kell...

2013.12.31. 23:41:48

@Cascabel:
Sot van Esterhazy is, Delhi is, csak ugy emlekezetbol.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.12.31. 23:43:39

Na szóval...2

Barátaim
Elvtársak
Elvtársnők.
Közeleg az éjfél.
Megint fiatalabbak leszünk egy évvel.
Rittyenthetnék most egy pátosszal teli szösszenetet.
Nem teszem.
Kívánok Mindenkinek Boldog Békés Új Esztendőt
Kívánom minden nő és férfi fórumtársamnak azt ami a képen van.
A nőknek hogy olyan legyen nekik, a férfiaknak hogy olyat kapjanak tőlük.
B.U.É.K.

kepkezelo.com/images/eftud80c75r6w31gxj6.jpg

puhacica 2013.12.31. 23:49:27

@diggerdriver: ilyen bugyit?

BUEK mindenkinek!

SzZoole 2013.12.31. 23:51:23

@diggerdriver: Digge ez egy olyan popo,amiben ha nyelvem benne lenne meg is szolalna:))))))
Neked es a kiccsaladodnak is BUEK!!!

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.12.31. 23:55:40

@Zoole[uk]:
Ennek a segge alól úgy hordják el a fingot a méhek nektárnak.
Sőt ha fingik az is csak annyi hogy páhhh...

Köszi mindenkinek a jókívánságokat.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.01. 00:01:35

@Kövérmadár [swe]:
Jaaaaaaaaaa akinek nyula van.
Egyszerre kettő...
Hol az egyik hol a másik...
:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))

Latcho Rom 2014.01.01. 00:03:08

@diggerdriver: Dugulj el egy percre more, halljuk viki elwtarsat..

blackhairlady 2014.01.01. 00:07:54

Boldog uj evet kivanok minden blog olvasonak!

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.01.01. 00:08:22

@diggerdriver:
Ne irigykedj, teeee ;)

@shakti_rom:
Anyoseknal vagyunk, itt magyar tvt kell nezni... Ader Joe tolja a showdert... huzos volt ^o^

SzZoole 2014.01.01. 00:13:24

@Kövérmadár [swe]: nem,nekem nincs elvonasi tuneteim,mert En 39 evesen most vagyok a csucson,Digge pedig a kapuzarasi problemai miatt kakaskodik csak,elvonasi tuneteid azok csak neked lehetnek,mikor is jottel le mariskarol,egy honapja?:))))))))))))))

Kheopsz · http://giza.eg 2014.01.01. 00:19:22

Hát nem olvasom végig a 330 kommentet...

Boldog, egészséges és békés új évet mindenkinek!

macamuca [IHUN] 2014.01.01. 00:19:36

@diggerdriver:
Úgy legyen.
BÚÉK mindenkinek
:)))

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.01.01. 00:20:55

@Zoole[uk]:
Nem azt mondtam, hogy "lejottem", hanem azt, hogy nem volt indittatsom azota :)
Lesz meg legkozelebb, de hogy 1 het, honap, ev mulva, azt nem tudom es oszinten szolva nem is foglalkoztat.

Carpe diem... ;)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.01. 00:27:36

@Kövérmadár [swe]:
Jóóvanna.
Csak mondom hogy neked könnyű.
"ide nyúlok itt is szőrös oda nyúlok ott is szőrös, répát eszik mindegyik..."
:))))))))))))))))))

SzZoole 2014.01.01. 00:29:27

@Kövérmadár [swe]: I'm so sorry,I know not my business just joking:))))It is only for your business

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.01.01. 00:43:18

@Zoole[uk]:
I know what I know,
I've smoked what I've smoked.

De mondhatnam azt is, hogy "somewhere, over the rainbow" ;)

Naschkatze (Mostindien / CH) 2014.01.01. 01:11:27

@Zoole[uk]: Bocsi nälad csak arra reagältam volna, hogy kozmopolita, és nem cosmopolitan. :-) Csak mivel mär 1x rädklikkeltem, ezért nem tudtalak még 1x berakni.
Az autos "poén": Hagyma volt az, aki mindig fényképet kért mindenkiröl/töl. Amikor tanato lerobbant Franciaorszägban, akkor firtattäk itt, hogy milyen autoja van, és nem ärulta el, mert a tipusbol nincs sok Mo-on. Ezért iram...
@Kövérmadár [swe]: A "fillérekért" evést mär 2éve megtapasztaltuk. :-) Mi valahogy mäs környéken järtunk, mint ti, mert felénk tudott még a bevändorlo is angolul...igaz Orlandoban volt egy kis nyelvi nehézség a housekeeping részéröl, de ezt 5$ megoldotta. :-)
Fort Lauderdale-ben kezdtünk, és ott is ettük az utolso vacsoränkat.
Hajozäshoz a férjemnek nem volt kedve, de Cocoa Beach-en pont bent volt 1x a Norvegian-nek, 1x meg a Carnival-nak a hajoja, és nagyon "tetszettek" neki. Ugyhogy még nincs veszve. :-)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.01. 01:17:09

Megnéztem a BBC-n a londoni tüzijátékot.
Atyámuramisten...
Húúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúú

SzZoole 2014.01.01. 01:18:31

@Naschkatze (...awesome shape baby.. ): semmi gond,szombaton szerintem lessz kep az automrol,mivel Diggevel megyunk a motor museumba es O biztos hogy nem hagyja ki
Hagyma meg egy idiota volt
BUEK

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.01.01. 01:22:33

@Naschkatze (...awesome shape baby.. ):
Óriási élmény egy úszó városban lakni egy hétig :D

Miami külvárosi része nagyon tetszett nekem. Relatív kis, egyszintes házak, nem túl nagy kert, pickup... tökéletes :)

A másik, ami a gyengém volt a merőleges és párhuzamos utcák, számozással. Lehet tájékozódni, nem az a logikátlan rendszer, mint Európában, hogy ilyen utca, olyan utca, akármilyen utca aztán ha nem vagy ismerős a környéken, esélyed nincsen. Míg a 35th Street tuti, hogy a 34. és 36. között lesz :)
De más az is egy élmény volt, mikor rájöttem, hogy az, hogy a házszám 1120, nem azt jelenti, hogy a sorona az 560. ház, hanem azt, hogy a 11th Street keresztutca után a 2. ház :) vagy valami hasonló. Lokigus, átlátható, imádnivaló :)

SzZoole 2014.01.01. 01:23:26

@diggerdriver: En is lattam a BBC HD-in 3D-be,olyan volt mintha ott lettem volna:))))))

Naschkatze (Mostindien / CH) 2014.01.01. 01:29:24

@Kheopsz: Pedig érdemes! :-)
@tilmir (ch): Dolgozom, és itt a tärsasäg (sväjci cég) eléggé khmm sotlan. Az orosz kollégäm ältal mär 21-kor megvolt egy szörp (2l vodka 2kg Johannesbeeren 3honap ällni hagyäs), a cégtöl meg kaptunk 1(2)küpli Proseccot. :-)
@sodalisO [eng]: @QUERCUS: Sokat akart a szarka, nem birta a farka...? :-)
@diggerdriver: Digger b+! :-)))))

Naschkatze (Mostindien / CH) 2014.01.01. 01:42:37

@Kövérmadár [swe]: Az egyik ott megismert läny azt mondta, hogy neki eleinte gondot okozott, hogy ott égtäjak szerint täjékozodnak, mig mi a szokäsos jobbra/balra stb.
Erröl egy "vicces" sztori: Fort Lauderdale-ben elmentük egy parkba. Az auto parkoläsa 6$ volt, és a bäcsi a bejäratnäl közölte, hogy nem muszäj ott leparkolni, hanem 2blokkal arréb is van 1parkolo...:-) (csak növények és ällatok voltak ott)
A legközelebbi utunk az Pensacola-ba lesz, mert ott van vmi repülös okossäg. :-)
"Te most akkor engem néztél hagymának vagy Zoole-t? :)" - egyikötöket sem, bär dolgozik a szörp... :-)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.01.01. 02:17:17

@diggerdriver: Bróóóhaha, igen, igen.Az idei évet nehéz lesz elfelejteni... :D Bár igazából sírni kéne... :-(

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.01.01. 02:22:02

@Cascabel: Na, de mire jó ez? Amerikában (US/Cad) nincs fantáziájuk a hatóságoknak?Vagy már minden karakterkombináció el van használva? Nem értem... Azt azért nemagyarázza be senki, hogy azok a városok voltak előbb... főleg a max. 250 éves történelmüket nézve... :D

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.01.01. 12:03:27

@Naschkatze (...awesome shape baby.. ):
Nem csodálom :)
Akkor ezért volt a bérelt autóban egy iránytű (mármint a számítógépben). Először azt sem értettem, hogy mi a fene lehet, mert mindig akkor néztem rá, mikor N-t mutatott és azt hittem, hogy az automata váltóról tájékoztat (hibásan) :)

Olyan lehet, mint itt az, hogy hetekben számolnak. A svéeknek természetes, hogy azt mondja "a 32. héten". Nekem meg semmit sem mond :) Én csak a dátumot értem, a heteket még nagyjából sem tudom belőni egy beszélgetés alatt.
Ez van :)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.01.01. 13:06:17

@Kövérmadár [swe]: "Olyan lehet, mint itt az, hogy hetekben számolnak"

Nahát ennél nagyobb baromság nem igazán létezik az országban...
Ezek fejből tudják, hogy a 28. hét pl június, vagy augusztus?
Komolyan egy döbbenet...előre félek, hogy ha kapok határidőket, a frász fog kerülgetni, és állhatok le számolgatni az ujjaimon...
Vagy ezzel szívatják magugat?Olyan jó az?Ehh...

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.01.01. 16:23:13

@geegee:
Erre nem tudok válaszolni :) Azt szokták tudni, hogy mondjuk a nyári leállás a 28-31. héten lesz és akkor már nem jönnek dolgozni :)

Nekünk az adott munka határideje olyan rendszerben van megadva, hogy 14234. Ez azt jelenti, hogy a 2014. év 23. hetének 4. napja. Ilyenkor jön a naptár és ha nincsenek ott a hetek is, akkor nekiállok leszámolni :)
Ha nekem jön egy ilyen határidős munka, akkor egy post-it app-el kiírom a monitorra, hogy Deadline: 2014-06-26 és akkor nem lesz belőle gond.

Nem tudom, hogy mitől egyszerűbb ez, mint egy rendes dátum, de valami oka biztosan van, különben nem használnák.

M. Péter 2014.01.01. 16:28:33

@Kövérmadár [swe]: Az 11. és 12. utca közötti házaknak 1100 és 1200 közötti számokat adnak, de ezen túl nagy következtetéseket nem lehet levonni az egyes házak pontos helyéről a házszámból tapasztalatom szerint. Az amerikai rendszer is tud kavarodást okozni, a számozásból nem derül ki, hogy mondjuk, a 33rd West három különálló darabból áll, az ember keresi a 2231-es számot, eljut a 2095-ig, ott véget ér az utca, és a következő darabja csak egy alapos kerülővel érhető el. Másik ravaszság, hogy a 45th South csinál egy S-kanyart, és 47th S lesz belőle, és a 45th South ill. 47th South többi részéhez nincs semmi köze.

A portugál házszámozás is érdekes, a földszinten minden utcára néző ablaknak, pl. üzletek kirakatának is külön száma van. Hogy ennek mi az eredete, azt nem tudom, lehet, hogy valamikor olyan vékony telkeket osztottak ki, és megtartották a számokat.

blackhairlady 2014.01.01. 19:34:53

@Kövérmadár [swe]: Az este elkezdtem olvasni a blogodat. Egeszen maskent kepzeltelek el:) A mennyasszonyod nagyon csinos!:)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.01.01. 19:54:54

@M. Péter:
A gyors következtetést egy buszozás alkalmával vontam le, amikor be volt kapcsolva a GPS :)

A portugál rendszer érdekes. Lehet azért van így, hogy ha a gyerek levelet kap, akkor ne olvassa el az anyuka, hanem kérheti közvetlenül a saját szobájába a postát :D

@blackhair-lady:
Ajjajj :)
Hogy képzeltél el? :)

BTBTBT 2014.01.01. 21:33:31

@Muscari:
":-))))))"
Ugyehogyugye? :)

@zöldeketbeszélek:
"Rád nem gondoltam, túl kemény vagy hozzá;)! Aztán lehet, hogy csak jól álcázod a lágy szívedet :))?"
Pontosan. Aki számít, azzal lágy a szívem. :)))

Egyébként ez a titkos gyógyszerkísérletes tipp tetszik. Nem is gondoltam rá.

@Kövérmadár [swe]:
"Van egy London nevű hely Kaliforniában. Biztos britek lakják vagy birtokolták korábban.
Így adja magát, hogy United Kingdom, California, London Council Member... tehát az UK megbízásából a kaliforniai Londonban lévő tanács tagja."
Tudtam, hogy rád számíthatok. Ez nagyon nagy! :)))

@morsels:
"Van London nevu varos Canadaban (Ontario) is :-)"
Ezért is muszáj bizonyos esetekben egy szimpla google-keresésnél bepötyögnöm az "UK"-t is a London után, mert egyből az ontariost ajánlja fel.

@geegee:
"Upsala nevű város is van Kanadában... :D"
@Cascabel:
Sőt, Budapest nevű település is van az USÁ-ban, Georgiában. Bár magyarok már nem élnek ott.

@cougarcat:
"bedobsz egy ilyen rejtvényt, hogy UKCaLCM, aztán lelépsz, van neked szived??:))))"
Azt hittem, a kutyának sem fog feltűnni, hogy odabiggyesztettem.
Amúgy meg csak beugrottam. Mindenki azt csinál az idejével, amit akar, de nekem ez a karácsony-újév-időszak mással telik. A velem egy időzónában lévők meg hadd nyomuljanak csak.
Szív? Az mi? :)))

@Naschkatze (...awesome shape baby.. ):
"Mär mindenki tudja....hogy te vagy az, aki szeret egy angol PUB-ban barchobäzni. :-))))"
Csak szeretnék. Csak szeretnék.
Mi történt? A popóciciból awesome shape baby lett? :)

BTBTBT 2014.01.01. 21:35:50

@geegee:
@Kövérmadár [swe]:
"Olyan lehet, mint itt az, hogy hetekben számolnak."

Ne már, uraim! :)
Az ötvenkettőt ketté tudjátok osztani. Akkor megvan az év első meg második fele. Aztán még néggyel is tudtok osztani, úgy meg nagyjából megvannak a hónapok.

Ettől függeltenül számunkra, akik ezt szoktuk meg, ésszerűbb és egyszerűbb a dátumok használata.

2014.01.01. 22:20:02

@Barátusz [UKCaLCM]: "Szív? Az mi? :)))"

Tőlem kérdezed, honnan tudjam? :)))))

BTBTBT 2014.01.01. 22:35:17

@cougarcat:
Nőként talán több fogalmad van róla. :)

blackhairlady 2014.01.01. 23:10:47

@Kövérmadár [swe]: www.men.hu/8-meno-szakall-tipus/megjelenes/sarm/65

nehez korbeirni, talan ez a kep van a legkozelebb hozza:))) Azokbol az infokbol amit elhintettel itt, kb. egy korszakallas, enyhen molett embert kepzeltem el.

blackhairlady 2014.01.01. 23:14:27

@Kövérmadár [swe]: Most nezem, hogy az osszes kepet betette. Szoval a 8/8-ra gondoltam:)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.01.02. 00:10:40

@blackhair-lady:
Tokeletesen stimmel a korszakall + molettseg :)
Biztos engem lattal a blogon? ;)

@Barátusz [UKCaLCM]:
Na majd pont ezt fogom szamolgatni :) mindenesetre kiprobalom a modszert!

blackhairlady 2014.01.02. 01:28:09

@Kövérmadár [swe]: Akartam kerdezni a blogodon, hogy te vagy-e ( Thaifoldi es a hajos utat olvastam el tegnap este), mert azon szakallad sem nagyon volt es molett sem vagy egyaltalan, es olyan kis fiatalka az arcod hogy csuda:)))))

blackhairlady 2014.01.02. 01:31:59

Amugy a hajos utibeszamolodhoz csak annyit szeretnek hozzafuzni, hogy a Miamibol szerzett tapasztalataidbol ne vonj le messzemeno kovetkeztetest Amerika mas reszeirol. Mashol meg mindig az angol a fo nyelv, meg ha sok spanyol nyelvu is el mint pl. itt Texasban, a legkisebb Mekiben is beszelnek angolul, a toalettek pedig 99%-ban tisztak ha nem a varos premvideken vagy. Miami igen specialis hely az orszagon belul.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.01.02. 06:56:18

@blackhair-lady:
29 eves vagyok, az relativ fiatal :)
Korszakallam van lassan 9 eve, de karbantartom. Nem Erik a viking szeru :)

A Miamival kapcsolatos resz szandekosan volt eltulozva, egyebkent ahogy mulik az ido m, egyre inkabb mennenk vissza :)
Ha minden igaz, akkor jovo nyaron New York, Niagara falls es Washington DC lesz a cel. Majd meglatjuk a fovarosban milyen az angoljuk ;)

blackhairlady 2014.01.02. 15:56:31

@Kövérmadár [swe]: Akarod mondani, az iden nyaron :) Jo neked:)
Szerintem a fovarosban nem lesz gondod az angollal, de nY-ban mar lehet, hogy tobb idegen nyelvet hallasz mint angolt:)

Latcho Rom 2014.01.02. 16:04:56

@blackhair-lady: dc is tele van latinokkal :)

te valahol delebbre vagy, ugye?

Latcho Rom 2014.01.02. 16:05:58

@Kövérmadár [swe]: elmesz akar 24-nek is a kolokkepeddel :)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.01.02. 16:09:33

@blackhair-lady:
Igen, iden :)

NY nem lesz gond, tokeletesen beszelek olaszul: pááástáá; carbonara, bolognese, mámmá, Roma, maffia, Don Corleone... gond nelkul vesszuk az akadalyokat. A spanyollal voltak gondok, nem sokra mentunk a Lucecita, Paulina, Jose Armando Alfredo Diego es a taco varialasaval... :( van meg hova fejlodni, nah! :)

Neztem a terkepen, meglatogatnank hagymat, de mikor azt mondta a google, hogy 450 merfold... jo nagy orszag, vállfánkúró (mondom, megy az olasz) :)

Latcho Rom 2014.01.02. 16:12:09

@Kövérmadár [swe]: ha niagarahoz felcsusztok onnan mar mi sem vagyunk messze, 4 5 ora auto, kozben meg lehet torontot is

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.01.02. 16:51:11

@shakti_rom:
Szerintem tömegközlekedve megyünk majd a Niagarához, de ez nem biztos. Még erősen tervezési fáziban van a dolog, így egy percig sem zárkóznék el :)

blackhairlady 2014.01.02. 16:53:54

@shakti_rom: Igen, en Houstonban elek mar tobb mint 3 eve.

Latcho Rom 2014.01.02. 16:55:52

@blackhair-lady: Senkim nincs arrafele, meselsz rola kicsit?
Lehet hogy irtal posztot, csak kihagytam?

blackhairlady 2014.01.02. 16:56:03

@shakti_rom: Mindenhol tele vannak latinokkal, Texas meg foleg, de nem nagyon tudok olyan varosrol mint Maimi ahol nem is kovetelmeny mar az angol. A sok kubai miatt mar szinte nem is amerikai varos. Key Westben volt a naszutunk, megalltunk miamiban is es teljesen ledobbentem ez miatt.

blackhairlady 2014.01.02. 16:57:04

@Kövérmadár [swe]: Irj neki, majd talalkoztok valahol feluton:)))

blackhairlady 2014.01.02. 17:01:51

@shakti_rom: Nem sok meselni valo van rola, unalmas orias metropolisz, Nincs nyuzsges, nincsenek emberek az utcan, szuper tiszta minden, nekem nem valo, inkabb szazszor New York:)) Bar az idojarasat kedvelem, viszont az iden nagyon hideg a tel, szinte allandoan 0-5 fok kozott van a homerseklet.
Nem irtam posztot, nem is fogok, mert Toki es Madar :))))szetszedne, ugyanis en egy ertektelen kitartott haziasszony vagyok mar 16 eve, es az amerikai ferjemet kovettem ide 12 ev magyarorszagi otteles utan. Marmint a ferjemmel kozosen eltunk 12 evet otthon, en osszesen 45-ot:)

Latcho Rom 2014.01.02. 17:01:57

@blackhair-lady: Nincs az az isten hogy en niagarara menjek megint, osszes rokont, baratot oda kellett hurcolni :))

de key westre barmikor, egy kis lakohajot berelni :)

Latcho Rom 2014.01.02. 17:03:34

@blackhair-lady: So u are a young milf-kugar ;)

blackhairlady 2014.01.02. 17:04:52

@Kövérmadár [swe]: Majd feltetlenul tegyel fel sok sok kepet NY-rol, mert nagyon nagyon kivancsi vagyok.
Az en alamom a central parkban valo piknikezes a csaladommal. Kockas pled, piknik kosarbol szendvics, gyumolcs, ital, a tobbi ember skubizasa. tudom, nem vagyok normalis!:DDD

Latcho Rom 2014.01.02. 17:07:22

@blackhair-lady: sok park van a centralon kivul is skubizni.,Es sok-sok zene, na kuldok neked emailet, van ny videom a,youtubon, azt hiszem.

blackhairlady 2014.01.02. 17:09:56

@shakti_rom: En megneznem a Niagarat is, illetve meg is fogjuk hamarosan ha a ferjem cege is ugy akarja (soha nem karja ugy)
Key West szerintem maga a paradicsom, legalabbis en igy kepzelem el:)

Madar, ha megegyszer miami fele jartok, felttlen nezzetek meg. Egy nagyon nagyon hosszu hid vezet at az ocean felett a Key szigetekre. Felejthetetlen elmeny marad szamomra.
Allitolag pont azon a szeken ultem a barban ahol Hemingway irta az oreg halasz es a tengert:)

Nevetni fogsz, de tenyleg nagyon hasonlitok kugartra, magam is meglepodtem amikor meglattam a kepet tegnap:) A korom szerint nem vagyok fiatal, de en huszonevesnek erzem magam, mert sosem novok fel:))

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.01.02. 17:10:40

@blackhair-lady:
Nektek azért ez nem egy annyira költséges kirándulás, mint az óceánon túlról :)

@shakti_rom:
Nekem is, nekem is!!! :D

blackhairlady 2014.01.02. 17:11:00

@shakti_rom: 3, 2 itt velem, egy otthon a tavasszal fejezte be az egyetemet, most eli a munkanelkuliek vilagat:(((((

blackhairlady 2014.01.02. 17:12:52

@Kövérmadár [swe]: Igen igy van, neked meg hazautazni (tudom, te nem akarsz:)) nem olyan koltseges mint nekem:( Most mar sajnos ezerotszaz dolcsi korul van a repjegy haza:(

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.01.02. 17:13:25

@blackhair-lady:
De hiszen tudod, ismerőst sosem :D

@shakti_rom:
Csak tartsunk ott! :)

Latcho Rom 2014.01.02. 17:14:02

@blackhair-lady: majd kialakul, mit vegzett?

nem ny, de kuldom neked is badar.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.01.02. 17:19:45

@blackhair-lady:
Dehogynem akarok... csak nem ott van a haza, hanem itt ;)

blackhairlady 2014.01.02. 17:41:04

@Kövérmadár [swe]: Igen, tudom:) Nekem mindig is "ott" lesz, legyen barki is a hatalmon.

blackhairlady 2014.01.02. 18:27:10

@Kövérmadár [swe]: Igen, miert? Az tilos Magyarorszagon?:DDD

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.01.02. 18:29:42

@blackhair-lady:
Nem tilos :) meg Svedorszagban sem ;)
Csak annyiszor leirtad, hogy ra kellett kerdezzek, biztos-e a dolog ;)

blackhairlady 2014.01.02. 19:11:48

Eskuszom, most visszaolvastam az osszes hozzaszolasomat (nem volt olyan sok), es egyszer irtam le a Zsuzsinak amikor erdeklodott felolunk.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.01.02. 19:15:17

@blackhair-lady:
:D 8)

2014-01-02, 17:38:55
2014-01-02, 17:39:45

Hülyéskedtem csak... :)

blackhairlady 2014.01.02. 19:22:51

@Kövérmadár [swe]: Hat tiszta hulye vagyok. tudtam, hogy hulyeskedsz, de azt hittem azert, mert tenyleg annyiszor leirtam eddig. Es tenyleg annyiszor leirtam, raadasul 1 percen belul:))) Egyebkent meg van jo kifogasom ra: dadogos vagyok kicsit, es mindent ketszer mondok, ketszer mondok:DDD

blackhairlady 2014.01.03. 02:18:12

@Kövérmadár [swe]: Ugyan mar, en nem ertettem a viccet. Rad amugy sem tudnek haragudni, csak neha jol beszolni:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.01.05. 03:05:40

@Barátusz [UKCaLCM]: Na hát az amerikai Budapestet nem hittem volna.

Hetekben számolás: na jó, de azért ez még így marhára nem ad pontos dátumot...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.01.05. 03:06:35

@Kövérmadár [swe]: Igen, pont ezt olvastam én is valahol.És kb én is így kezelem az egészet.De attól még baromságnak tartom... :D

BTBTBT 2014.01.05. 13:16:07

@geegee:
Magyarul -
hu.wikipedia.org/wiki/Budapest_%28Georgia%29

Angolul -
en.wikipedia.org/wiki/Budapest,_Georgia

Az a vicces, hogy a magyar nyelvű bekezdés még azt is tudni véli, hogy utálták a környéken a magyarokat. :)

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása