oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2013. december 06. 06:44,  Hollandia diákszemmel 304 komment

2013. december 06. 06:44 Határátkelő

Hollandia diákszemmel

A holland felsőoktatásba nem túl nehéz bejutni, viszont a támogatásért keményen meg kell dolgozni. Külföldiként például havonta 32 órát, ha ez nincs meg, fizetheted vissza az arra a hónapra esedékes ösztöndíjad és az utazási kedvezményt. A mai történet szerzője, Diána immár négy éve él és tanul Hollandiában.

Hollandia, egyetem, Stenden_University.jpg

„Nekem régi álmom volt mindig is, hogy Hollandiában éljek. Soha nem tudtam megmondani az okát, hogy miért, de vonzott a liberalizmus, az „easy-going" életstílusuk.

Hogyan is kerültem ki? Gimis éveim utolsó szakaszában megismerkedtem egy fríz fiatalemberrel (ők ugyanis egy külön kategóriát alkotnak még az országon belül is). Persze előtte semmit nem tudtam Frieslandról.

Egy év távkapcsolat után leérettségiztem otthon és utána döntéshelyzetbe kerültem. Megbeszéltem akkori barátommal, hogy én kiköltözöm egy évre Hollandiába, dolgozom, meglátom, hogy egyáltalán tetszik-e az egész, mi működünk-e, ha igen, és van rá lehetőségem, ott kezdek el tanulni. Ez a döntés 2009-ben született meg. Azóta is itt vagyok.

A provincia, amit a hollandok leválasztanának az országról

Akkori barátom Frieslandon élt, ami Hollandiának egy elég különc provinciája. Külön nyelvük van (fríz), külön kultúrájuk, történetük. Én akkori barátommal költöztem össze, mert saját háza volt és így meg tudtam spórolni a bérleti díjat.

Mielőtt bárki azt gondolná, hogy „mennyire gazdag sráccal jöttem össze", ez az egyén egy szakmunkás diplomával rendelkezett és minimálbért keresett, a szüleivel együtt tipikusan fríz „parasztok" voltak, a szó jó értelmében. Egyszerű emberek voltak, tulipánokat termesztettek (milyen klisé...).

Frieslandon, főleg a kisebb falvakban, az árak messze alacsonyabbak, mint az ország többi részén. Mindenesetre itt ismerkedtem meg a fríz kultúrával, előnyével és hátrányával.

Nem fogadtak be

A legnagyobb hátrány, amit felfedeztem, hogy a frízek nagyon védik, ami az övék. Meglehetősen konzervatívak a hollandokhoz képest és nagyon sokszor kellett szembesülnöm azzal, hogy a család egyáltalán nem fogadott el/be, mivel én egy „keleti blokkból jött személy vagyok és félnek, hogy lelépek a kisfiúk pénzével". Itt kezdődtek a problémák, és láttam, hogy ebből nem lesz jövő. Nekem nagy tanulópénz volt mindenesetre.

Folytatva a gondolatmenetet, az első évben tehát csak dolgoztam – takarítóként irodákban és kaszinóban. Elég jó kis zsebpénznek bizonyult és amennyit tudtam, félretettem. Közben próbáltam minél több információt gyűjteni az itteni felsőoktatásról, finanszírozásáról, stb.

Sajnos utána beütött a 2010-es év, amikor egy éven belül elvesztettem nagymamámat, édesapámat. És pont ebben az évben kezdtem el tanulni is. Ismét megmutatkozott barátom családja és köztem lévő különbség – abszolút nem értették, hogy miért voltam annyira magam alatt édesapám elvesztése miatt és emellett még csak nem is támogatták a továbbtanulásom – egyszerű emberek lévén nem értették minek is pénzt költeni arra, hogy olyan „arrogáns egyetemista" legyen belőlem. 2010 végén szerencsére ennek a kapcsolatnak is vége lett és innentől kezdve élvezhettem igazán azokat az igazi egyetemista éveket.

Studiefinanciering

Beköltöztem Leeuwardenbe (Friesland székhelye, mellesleg itt rendezik meg minden évben a Dominó-napot). Egy tipikus student house-ban laktam, 4 másik emberrel.

Miből finanszíroztam mindezt? Egyrészt kaptam a holland „ösztöndíjat", a studiefinancieringot. Ez két részből áll, egy basisbeurs (alapdíj), amit aszerint számolnak ki, hogy otthon élsz-e a szüleiddel vagy nem; illetve az aanvullende beurs, amit én egy fajta szociális díjnak neveznék, ugyanis a szülők bevétele alapján számolják ki.

Ezenkívül 5 évig van jogod az „OV-chipkártyára", amivel vagy hétköznap, vagy hétvégén (amelyiket választod), ingyenesen utazhatsz az összes tömegközlekedési eszközön Hollandián belül.

Mit kellett nekem ehhez tennem? Mert ugye logikus, hogy egy idegennek nem akarják csak úgy fizetni a továbbtanulását, ami érthető is. Külföldiként havonta papíron 32 órát kellett dolgoznom. Ami az elején nem volt gond, mert megtarthattam a takarítós munkámat és minden este eljártam dolgozni pár órát.

Sajnos sokszor nagyon is megszenvedtem ezért a 32 óráért. Volt, hogy bezárt egy-két iroda, ahol dolgoztam, nem tudtam annyi órát összegyűjteni, mint kellett volna – ilyenkor elmentem minden hajnalban újságot kihordani.

A fizetés szörnyű volt, de papíron megvoltak a szükséges óráim. Volt, hogy sajnos ez sem volt elég, ezért elvállaltam promóciós munkákat (egy-két év után már szerencsére folyékonyan ment a holland, ezért egy fokkal könnyebb volt munkát találni).

A következménye ugyanis annak, ha nem dolgozol 32 órát az, hogy vissza kell fizetni az arra a hónapra esedékes ösztöndíjad (520 eurót) és amennyit abban a hónapban utaztál. Erre még hál isten nem került sor.

Hogyan tudsz bekerülni egyetemre / főiskolára?

Nagyon egyszerűen. Itt egyfajta regisztrációs rendszer működik, annyi, hogy elküldöd a középiskolai eredményeidet, és ha nem buktál meg, fel vagy véve. Ezen kívül itt különbséget tesznek az egyetem és a főiskola között. A főiskolai alapképzés 4 éves, az egyetemi 3.

Mindkét helyen Bachelor diplomát kap kézhez az ember, de az előbbi nagyon gyakorlatias a másik elméleti. Illetve ezt fel is tüntetik a diplomádon. Egyébként, ha külföldön keres utána valaki munkát, nincs különbség a kettő között, csak itt, Hollandiában. Ha jól tudom némi fizetéskülönbség fedezhető fel az egyetemi és főiskolai diplomások között, de erről még nincs tapasztalatom.

Én tehát főiskolára mentem tanulni. Nekem nagyon tetszett, nagyon gyakorlat-orientált, aminek előnyét a mostani gyakorlatom alatt érzem is. A vizsgákon (magyarként) úgy átmentem, hogy semmit nem készültem, hanem a beadandókon keresztül megtanultam mindent.

Nagyon sokat prezentáltunk, nagyon sok „élő" projektünk volt. Egyszóval imádtam és emellett az embernek energiája és ideje is maradt dolgozni. Hozzá kell, hogy tegyem, hogy az ÖSSZES holland osztálytársam dolgozott suli mellett. Nagyon becsülöm.

Diákévek

A student house-unkat másik 4 sráccal osztottam meg. Életem legjobb évei voltak, és nagy barátságokat kötöttem. Ami nagyon kivételes a hollandok között. Sajnos, a hollandok nagyon felszínes kapcsolatokat szoktak csak kialakítani, nincs meg az a klasszikus értelemben vett mély barátság, ahol órákig ültök és csak beszélgettek; hogy bármikor, minden helyzetben számíthatsz rájuk; vagy olyan, ami évekig tartana.

Ezen oknál fogva nem is nagyon alakítottam ki barátságokat a fősulin, hanem csak a házon belül, meg ha véletlenül valakivel megismerkedtem, és „klikkeltünk", ahogy a holland mondaná, akkor.

A srácok nagyon jó barátaim lettek, mindenben segítettek, főleg mivel tudták, hogy nekem Hollandián belül nincsenek gyökereim. Nyáron meg is látogattak Magyarországon és végre láthatták, hogy én honnan is jöttem. :)

Itt a csütörtök este a bulizásé, tehát az éjszakáimat ilyenkor a városban töltöttük. Vagy a kroegokban, aminek a magyar megfelelője a kocsma, de igazándiból sok olyan kroeg létezik itt, ami kocsma-diszkó keverék. Nekem sokkal jobban tetszik, mint a tipikus diszkók. Jellemzőek az alternatívabb, techno-s helyek, ahol megint csak sok időt töltöttem.

És a fű. Mert ugye ez úgy hozzátartozik a holland diákok életéhez, mint a sör. Az elmúlt év tapasztalataiból azt szűrtem le, hogy itt kétfajta ember létezik: az egyik, aki nagyon sokat iszik (olyan magyarosan) és néha-néha elszív egy joint-ot, a másik pedig ennek a fordítottja. Bár a koffie shoppokon kívül hivatalosan nem lehet szívni, azért minden szórakozóhelyen találkozni vele.

Így tengettem az első három évem a főiskolán. Minden vizsgám meglett, sokat dolgoztam és sokat buliztam és sokat is utaztam az országon belül, mert ha már itt vagyok, és ingyen van, hozzuk ki a legtöbbet belőle.

Gyakorlat

Főiskolám utolsó, negyedik évébe érve fél év gyakorlatra és fél év „diplomamunkára" van szükség. A gyakorlatban két szakmai gyakorlat, és mindkettő alatt szakdolgozatot kell írni – az első inkább bemelegítés az „éles" változathoz.

Én a gyakorlatomat 10 hónapig végzem, így a diplomám fél évvel kicsúszik, mivel ezután még egyszer el kell mennem egy másik céghez. Jelenleg Utrechtben dolgozom, a Jaarbeurs nemzetközi osztályán.

A Jaarbeurs-ről annyit, hogy Hollandia legnagyobb és legnevezetesebb börzéit szervezik. A nemzetközi főosztály pedig világszinten szervez börzéket: pl. Kína, Thaiföld, Oroszország, Törökország, Hollandia, stb.

Azonkívül, hogy valószínűleg Hollandia egyik legjobb munkáltatójához sikerült elkerülnöm, amúgy is életem legjobb döntése volt, hogy ide jelentkeztem: a csapat vérprofi, tele vannak gyakornokokkal (ha engem kérdeztek, a cég gyakornokokból él) és saját projectjeink vannak, vagyis saját felelősséggel vagyunk ellátva.

Jelenleg én koordinálom egy amerikai roadshow prezentálóit – a flyerek, poszterek elkészítését, és mindent, ami ennek a megszervezéséhez szükséges. Ezen kívül, ami számomra hihetetlen, elvárják, hogy önállóak legyünk, önállóan cselekedjünk és menjünk a magunk feje után.

Nem kell mindenről értesítenünk a csapatot – ha az az eredmény, amit elvárnak, akkor mindegy hogyan értük el. Mellesleg, ha hibázunk sincs probléma – ahogy a főnököm mondaná: „Gyakornokok vagytok. Azért vagytok itt, hogy tanuljatok. Ti sem tudhattok mindent. Ha hibáztok, szólunk és kijavítjuk. Mi is tisztában vagyunk azzal, hogy gyakornokok vagytok, nem várjuk el, hogy mindent pontosan csináljatok, de azt igen, hogy a legjobbat hozzátok ki magatokból".

Tehát a családi tragédiákat leszámítva, úgy érzem, hogy a maximálisat tudom kihozni az itt-létemből. Lehet panaszkodni, lehet szidni a hollandokat, mert mindig van olyan hely, ahol jobb, de jelenleg én rátaláltam a saját helyemre.

A holland pénzügyi rendszer lehetővé tesz mindent - csak ki kell használni. Bár sajnos a válság ide is nagyon elér(t), ha te magad 120 százalékosan megdolgozol érte, itt tényleg minden lehetséges."

A kommentelési szabályokról ide kattintva olvashatsz.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: felsőoktatás egyetem Hollandia

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr295677685

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.12.06. 19:16:28

@Barátusz: Hasonlót mondtam én is...remélem, nem kell hónapokat várni egy hasonló kvalitásúra.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.12.06. 19:19:29

@Kövérmadár: Annyi kockafejű van itt, senki nem kreál egy jó kis szarkazmusjelet, amit suttyomban be lehetne sulykolni a netes köztudatba? :)
És akkor nem kell az előszobából kezdeni az értelmezést ;).

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.06. 19:19:50

@zöldeketbeszélek:
24 évesre, holland posztra vagy sikeres, kitartó és ügyes posztolóra?

Nussz 2013.12.06. 19:20:10

@Kövérmadár: fú, abszolút német-angol keverék :D szerintem a nyelv úgy alakult ki, hogy egy részeg angol megpróbált németül beszélni :D

a nyelvtanja nagyon németes, a szavak meg német-angol. de az az igazság, hogy itt már a beszélt nyelvben is rendre angol szavakat használnak a holland helyett.

amúgy én két év alatt tanultam meg annyira, hogy folyékonyan ment, de hibákkal, most jutottam el odáig, hogy már fríz dialekutssal beszélek :D aminek annyira nem örülök, de hát ezt bóknak kell venni :D

BTBTBT 2013.12.06. 19:20:17

@zöldeketbeszélek:
Milyen ajtóra? A FB-éra, vagy az bölcsiére? :)

Akár már herótom is lehetne itt az élhetetlen 24-esek tutujgatásától, nem?

@Kövérmadár:
Nem jön át. Egyszerűen nem jön át. :)
A spanyol egyáltalán nem nehéz. Talán azt is mondhatnám, hogy könnyű.

Világpolgár2012 2013.12.06. 19:24:02

@macamuca: @Barátusz:
Én a hírfolyamot is korlátozom, mindenkiét, utálom, ha a falam tele van hülyeségekkel. Ja, meg persze a falamra se írhat senki rajtam kívül, ha valamit tudatni akarnak velem, írhatnak üzenetet.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.12.06. 19:24:38

@macamuca:
Sőt, már Consullá is kinevezte:)))))))))))))))))))))

BTBTBT 2013.12.06. 19:24:48

@diggerdriver:
Bazmeg, ránéztem az avatarodra, és majdnem válaszoltam, hogy "mondja a kanadai szakértő". :)))

@mojyo:
Mennyire késő az az este? És mennyire az O2 környékén? Mán ha nem volnék vindisgréc?

Meg egyébként is: te Londonban élsz? :)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.06. 19:24:49

@zöldeketbeszélek:
"(>.<) Szarkazmus jele."
De nekem inkább szorulásos erőlködésnek tűnik...

Ezt ismered:
-=>(8-{()--<--<

Ez a napszemüveges, harcsabajszos punk-néger indián...

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.12.06. 19:26:51

@geegee:
:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.12.06. 19:28:51

@Kövérmadár:
Ne ajánlgass. A háztáji is bőven sok:)))))))))))))))))))))))))))))))

BTBTBT 2013.12.06. 19:29:10

@Világpolgár2012:
Kb. hetente egyszer jelentkezem be rá. Aki el akar érni, és akinek fontos, hogy elérjen, az tudja a telefonszámomat meg az email-emet.

Egyébként azért nem tiltok a falon, mert egy csomó érdekes dolog is felszínre kerül, ami amúgy nem jutna el hozzám. Lajkolgatós sem vagyok.
Persze a "felpezsdül a szekszuális életem: megbasz az unalom" nevű oldalhoz nem áll szándékomban csatlakozni.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.12.06. 19:30:22

@Kövérmadár: A 24 évesre. Hogy normális, nem sértődős, nem ül a három méter magas lovon stb.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.12.06. 19:31:51

@Kövérmadár: Nekem a felső inkább tamagocsi-figura sematikus ábrázolásának tűnik :).

Nem ismertem az alsót, de tetszik, bár sokáig tart bepötyögni. :))

2013.12.06. 19:31:57

@diggerdriver: OK koszi :)

@Barátusz: Olyan 11 korul szerintem akkor mar tuti vegzek mar csak! :D Hat elegge az O2 kornyeken, olyan 2 buszmegallonyira :D Az meg csak nem olyan veszes, igaz?

Megegyebkentis: nem elek Londonban, de voltam mar ott amugy, csak regebben :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.12.06. 19:33:18

@Barátusz:
Beleülteti egy lavórba.
Te férfi vagy?:)))))))

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.12.06. 19:35:04

@diggerdriver: Nem az a kérdés, hogy férfi-e, hanem hogy van-e gyereke :). Neked könnyű :))!

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.12.06. 19:40:54

@Barátusz: A bölcsiére, papírra, filctollal felírva. :)) De jó ez így.

BTBTBT 2013.12.06. 19:41:46

@zöldeketbeszélek: @diggerdriver:
Pelenkára szavaznék, ha asszony rám hagyná a gyereket. Kisfiúnál is, nemcsak kislánynál. Szarozzon a tököm egy 2. cumisüveggel. :)))

@mojyo:
Akkor jól emlékeztem - bár nem voltam teljesen biztos -, hogy nem felénk laksz.
Nem hinném, hogy olyan korán (este 11) ebből gondod lenne - amennyiben nem valami sikátorban lavírozol.

morsels (törölt) 2013.12.06. 19:47:23

GROUP A: Brazil, Croatia, Mexico, Cameroon
GROUP B: Spain, Netherlands, Chile, Australia
GROUP C: Colombia, Greece, Ivory Coast, Japan
GROUP D: Uruguay, Costa Rica, England, Italy
GROUP E: Switzerland, Ecuador, France, Honduras
GROUP F: Argentina, Bosnia, Iran, Nigeria
GROUP G: Germany, Portugal, Ghana, USA
GROUP H: Belgium, Algeria, Russia, South Korea

2013.12.06. 19:47:29

@Barátusz: OK akkor jo, sikatorban semmikepp :D Kosz a valaszolast.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.12.06. 19:47:36

@Barátusz:
Pelenkát?
Haggyadmá'
Az olyan kispolgári csökevény. Beállni a sorba... Megfelelni az asszonynak....
Az az igazi identitásvesztés:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

2013.12.06. 19:49:37

@morsels: B, D, G, H eleg para, izgi lesz.

macamuca [IHUN] 2013.12.06. 19:53:25

@Világpolgár2012:
Hasonló okok miatt hasonlóképpen jártam el :)

@diggerdriver:
pedig nyeríteni sem tud.... :D

morsels (törölt) 2013.12.06. 19:56:12

@mojyo:
Ja, mindjart az elso csoportmeccsen Spanyol-Holland, a multkori donto visszavagoja :-).

BTBTBT 2013.12.06. 19:56:15

@mojyo:
Nincs mit. Azért vigyázz. Lehet, hogy a rézfaszú baglyok már vadásznak olyankor. :)

@diggerdriver:
Pelenkázni a saját gyerekemet mióta jelent egyet a "megfelelni az asszonynak"-kal? :)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.06. 19:58:33

@zöldeketbeszélek:
Tehát egy emberről beszélünk... kihalóban lévő fajta :(

@Nussz:
Érdekesen hangzik, ezek alapján olyan, mint a svéd. Bár erre inkább az a jellemző, mintha egy francia akarna németül beszélni (angol szavakkal).

@Barátusz:
Akkor jó nyelvérzéked lehet :)
Nekem annyi van meg belőle, hogy "vamos", de ez is csak azért, mert a mexikóiak nem szeretik az amerikai vámost, ezért mikor feltűnik a határőr, kiabálni kezdenek, hogy vámos, vámos.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.12.06. 19:59:40

Na szóval...

Shakti, amit mondtam mögmondtam.
Virítsál még egy kicsit itt.
A többiek meg lemaradtak néhány télapós képről. :)))))))))))))))))))))

Aki ma megkóstolt annak ez a balerina álljon az arca fölé terpeszben és lassan ereszkedjen rá az etetőjére:)))))))))))))))))))))))))))))))))))

kepfeltoltes.hu/131206/2013-12-06_184353_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

A posztról.
Már számtalan alkalommal bebizonyosodott hogy ne eszünk itt embert. Nem ugrunk rá senkire, nem itt éljük ki ferde hajlamainkat, mindössze arról van szó hogy jó posztot kell írni.
Mint ez a mai.
Aztán ha a posztoló megjelenik és normális hangnemben válaszol akkor tuti siker.
Rengeteg ilyen van. Például Ennike is.
Diána 24éves létére jobb posztot írt mint nála többet megért érettebb emberek.
Ez például élő cáfolat a tegnapelőtti bezzeganya vádjaira.
Lassan mondom hogy mindenki értse,
JÓL_KELL_ÍRNI.
Ennyi.
Gratulálok.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.06. 20:00:01

@Mr. Long [expert .... szakerto]:
Természetesen... ők kérdezgették egy időben, hogy "Hogyér a hal?"

@zöldeketbeszélek:
Nem baj, így meggondolja az ember, hogy alkalmazza-e... értékálló szmáji :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.12.06. 20:02:37

@Barátusz:
Az első pillanattól.
Három gyerekem van soha nem pelenkáztam nem fürdettem és semmi olyan tevékenységet nem végeztem amire a bezzegapukák olyan büszkék.

BTBTBT 2013.12.06. 20:04:16

@Kövérmadár:
A "vamos a ver" meg hogy : "lássuk csak!"
Szakközépben tanultam.

2013.12.06. 20:04:52

@morsels: Ja ezt nem is neztem. Szerintem lesz itt sok meglepetes. :)

@Barátusz: Oket majd megprobalom lerazni hogy "nincsencigim" vagy valami ilyesmi :) (Vagy ez ilyen Hataratkelos in-joke amit nemertek........? :D)

M. Péter 2013.12.06. 20:05:49

@Vision: Attól függ, hogy van megírva a szabály. Nem hiszem, hogy állampolgársághoz lenne kötve, hanem olyasmi lehet, hogyha a diák vagy a szülei x éve Hollandiában laknak vagy dolgoznak, akkor nem kell dolgozni az ösztöndíjért. Így a Hollandiában letelepedett német hollandnak számít, a külföldről visszatérő holland állampolgár meg külföldinek. Egyébként meg jan. 1.-től havi 54 órára emelik, az már sok, ha valaki olyan szakra jár, ahol tanulni is kell, vagy egész napokat laborban kell tölteni.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.12.06. 20:09:55

@zöldeketbeszélek: Madár :). Ez a mit csinált a lányom a mikulással elég szexista volt, úgyhogy te jutottál rögtön eszembe, mint a hölgyek nagy hódolója :). Bocs, ha nem voltam egyértelmű :))!

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.12.06. 20:12:35

@Barátusz: Egy igazi férfi pelenkázás idején lemegy a kocsmába és bedob egy felest a haverokkal!!!

BTBTBT 2013.12.06. 20:14:25

@diggerdriver:
Ezt a dolgot büszkeség meg bezzegapázás nélkül is nagyon másként látjuk.

@mojyo:
A "sorrymategotnochange" is szokott működni. :)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2013.12.06. 20:17:33

@macamuca: @morsels: Hijj, télleg, futballsorsolás, köszi.Nyitok is egy tematikusabb honlapot... :-)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2013.12.06. 20:18:31

@geegee: az a @macamuca link itt téves, elnézést

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.12.06. 20:19:23

@diggerdriver: Szerintem Olaszmamma is jó posztot írt, de sajnos nem jelent meg.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.06. 20:24:34

@zöldeketbeszélek:
Már többedszer veszem észre, hogy úgy bánsz velem, mint diggerrel... miért?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.12.06. 20:31:04

@zöldeketbeszélek:
Sőt ha tudnád hogy a Nagyapám milyen posztot írt...
Az se jelent meg...
:)))))))))))))))))))
Bazmeg
Kész vagyok:)))))))))))))))))))))))

Latcho Rom 2013.12.06. 20:32:23

@diggerdriver: tudtam en hogy tegla vagy :))

video nem mux kanadaban.

macamuca [IHUN] 2013.12.06. 20:33:40

@diggerdriver:
Huhhhhh....
Most meg wc-papír helyett tangát használ....

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.06. 20:35:11

@diggerdriver:
Én már takarítottam ki Muffint, úgyhogy én vezetek... :)
Gyereket nem pelenkáznék. :)

Nussz 2013.12.06. 20:40:11

Draga honfitarsak! Gyors vegigfutottam meg a hozzaszolasokat, igy munka utani lazitasnak es koszonom a pozitiv visszajelzeseket es as epito kritikakat. Nem szamitottam erre, mivel most irtam eloszor :)
Most megyek es tovabb elvezkedek amszterdam 'egekbe repito' elmenyeivel (magyarul iszunk :D). Ha kerdes lesz meg, probalok minel elobb valaszolni. Tovabbi szep estet es ha mar a mikulas nem fer le a kemenyen, remelem a gyerekek ajandekai celba ertek :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.12.06. 20:53:38

@Kövérmadár:
Nagyon kétlem.
Nekem nyolc évig volt csincsillám.
Azt én is takarítottam.
Gyereket nem.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.12.06. 20:55:28

@Kövérmadár:
Az 50madárpókról nem is beszélve.
Meg a leopárdgekkóról meg a 150literes akváriumról.
Élned kell még:)))))))))))))))))))

Evain 2013.12.06. 21:09:55

@Kövérmadár: Nem engem kell megszakértenie teeee! Hanem az ásásomat! :D Imo virtuóz technikával csinálom, de ennek megítélésére ki lenne legalkalmasabb, ha nem digger? :)

@diggerdriver: nemnemNEMNEMNEM, te egy iható és kimondottan élvezhető cuccost linkeltél be, én meg egy fahéjas ízesítésű csipszet. Éééérteeeeed. :D

És most stílszerűen top geart nézek. Milyenanyaazilyen? :P

Nekem van egy egyrételműen fake fb accom, és soha senkit nem zavart még. :)

2013.12.06. 21:15:11

Szavaztok jövőre?

2013.12.06. 21:15:53

@Philosoraptor: Értelmesebben feltéve a kérdést: szavazni fogtok jövő évben valamelyik pártra?

Latcho Rom 2013.12.06. 21:18:58

@diggerdriver: Tuchtig, sehol egy felesleges mozdulat, semmi nem vesz karba.

Felarbocon a zaszlok Londonban?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.12.06. 21:19:39

@Evain:
Annál is inkább mert én is növénytermesztő iskolát végeztem bár már a szántás 12 pontjára nem emlékszem:))))))))))))))))))

Mi a baj a fahéjas csipszel?

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.06. 21:21:32

@Philosoraptor:
Akkor és csakis akkor, ha lehet szavazni a Kétfarkú Kutyapártra. Minden más esetben nem... 2018-ig kivárok, akkor pedig majd az itteni választásokon mindenképpen.

Még mindig fenntartom korábbi véleményemet: nem élek ott, nem szeretném befolyásolni az ottélők életét. Ki tudja, ha mondjuk pártszimpátia alapján szavazok és azok nyernek pont az én szavazatommal, akkor döntően befolyásoltam valamit, amihez nincsen semmi közöm.

Latcho Rom 2013.12.06. 21:24:00

@diggerdriver: :) akkor az angol zaszlo van fent.
Mandela.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.12.06. 21:26:47

@Kövérmadár:
Ok. Értem.
Most én összekevertem egy csokis fahéjas csipszszerű nasival.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.12.06. 21:28:03

@shakti_rom:
Köztörvényes bűnözőket is fogadtok?
Megvan a véleményem arról az országról:)))))))))))))))))

Latcho Rom 2013.12.06. 21:31:58

@diggerdriver: mas sincs a tv-ben.
A viskok ugyanugy sowetoban. Mozog valami? az szoljon aki elt ott, jart ott.

Koran hazaertem, xmas party volt munkaban, istentelen jo pulled malacszendvicset, mill str serrel.
Szaradjon ki aki meg meloban van :))

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.06. 21:42:24

@diggerdriver:
Mert szóbakerült a köztörvényes bűnözés és a Bözse ottani látogatása.
Összekapcsoltam a kettőt...

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.06. 21:47:29

@zöldeketbeszélek:
A leírás érdekes volt, de a stílus engem az index-es svéd fórumra emlékeztetett "Nekem sikerült, de ti már inkább ne gyertek".

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.12.06. 21:48:11

@Kövérmadár: Hát ha így érzed, elnézésedet kérem, nem szándékos. Veled beszélgetek, Diggerrel néha váltok pár szót.

Egyébként talán akkor reagálok hasonlóan, ha a monomániáitok kerülnek szóba, Diggernél a szex, nálad a fű :)). Ebben hasonlóak vagytok :))).

De csakis ebben!

Latcho Rom 2013.12.06. 21:48:17

@Kövérmadár: sodorj nekem is egyet madarka
:)

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.12.06. 21:49:45

@Kövérmadár: Én a blogját is elolvastam, jó a stílusa, kár hogy nem jött csevegni. Sajnos nem csak tőle olvastam-hallottam, hogy állati nehéz ott elhelyezkedni, úgyhogy engem ez egyáltalán nem lepett meg.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.06. 22:20:05

@zöldeketbeszélek:
:D

Igen, hallottam. Így ez a választás idén kimarad. Illetve itt szavazhatok, de csak az önkormányzati listára vagy mi az pontosan. Kommun és län, azt hiszem. Az állami listára nem voksolhatok, de majdcsak túlteszem magam rajta.

@shakti_rom:
Nem sodortam már régóta :) Most nincs rá igényem. De ha szeretnéd, tekerek egyet újságpapírból :)

macamuca [IHUN] 2013.12.06. 22:20:13

@diggerdriver:
Bár csak shaktinak szántad, megnéztem.
És köszönet érte részemről :)

Pontos, precíz mozdulatok, megfontolt, nyugodt, egyenletes tempó.
Hozzáértés minden mozdulatában és a végeredményben.

Fekete Pestis 2013.12.06. 22:59:53

@Kellemes Zérókomponista:
NL-ben csak három, a szakterületemen dolgozó magyart ismerek. Plusz egy feleséget.

Fekete Pestis 2013.12.06. 23:00:08

@Kövérmadár:
"E Haarlem es a new yorki Harlem kozott van osszefugges?"

Van.
A hollandiai Haarlemben eggyel több az "A", a NY-i Harlemben meg sokkal több a néger ;)

Fekete Pestis 2013.12.06. 23:00:23

@Nussz:

BTW : fries az nem átmenet a holland és a dán között ?

Szerintem vannak holland szavak ( pl. a stoer és a menig ) ami a dánból jönnek ( stor, mange ) talán fries közvetítéssel ?

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.06. 23:35:56

@Philosoraptor:
A 4. évad utolsó része valami eszméletlen volt! Ahogy Gus kisétált az ajtón és elegánsan megigazította a nyakkendőjét :D
Walt meg a virággal...
Nagyon baró! :D

Evain 2013.12.06. 23:46:46

@Kövérmadár: te nagyon tudsz valamit, ezeken a beszólásokon kifekszem. :D

És most nem ki, hanem le. Mármint fekszem. ^^ Melegágyba, ha már az elásáshoz hű akarok maradni.

2013.12.07. 06:31:09

@Kövérmadár: Gus az egyik legjobban eltalált karakter, szvsz.

Sandor Akarki 2013.12.07. 07:08:25

"Azonkívül, hogy valószínűleg Hollandia egyik legjobb munkáltatójához sikerült elkerülnöm, amúgy is életem legjobb döntése volt, hogy ide jelentkeztem: a csapat vérprofi, tele vannak gyakornokokkal (ha engem kérdeztek, a cég gyakornokokból él) és saját projectjeink vannak, vagyis saját felelősséggel vagyunk ellátva."

LOL. Asszem még gyerekkoromban amikor business-t tanultam a Richard Daft féle könyvben volt egy k. jó job enjoyment grid vagy hasonlónak nevezett chart (csak, hogy érthetően fogalmazzak).
Az úgy nézett ki mint egy U betű, iskola és egyetem után 100%, 3-4 év alatt lement szépen 50% környékére és után a negyvenes korosztályban érte el újra a maximumot, 80% körül. Nagyjából ezt várhatod.

Sandor Akarki 2013.12.07. 07:09:09

A fríz az nem egy tejelő marha keresztezési génállomány?

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.07. 09:26:25

@Philosoraptor:
Szerintem is.
Semmi hibat nem kovetett el, tokeletes karakter volt.

Kriszta D 2013.12.07. 10:06:59

Kedves Határátkelő,

valamiért másik íméllel tudok csak belépni, de egyszer már bekerültem az állandó kommentelők közé, meg lehetne oldani most is...? :)

fizikusmanó 2013.12.07. 12:11:23

Kedves Posztoló!

A Studiefinanciering-ről szeretnélek kérdezni. Az még a most beiratkozni készülőknek is érvényes? Mert én úgy értesültem, hogy az csak a holland állampolgárságú, vagy már több mint 5 éve letelepedetteknek lesz a 2014-15-ös tanévtől.
Te mit tudsz erről?
köszi

Sütemény1975 2013.12.08. 08:06:30

unszimpatikus hely hollandia

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.12.08. 11:34:09

@mojyo: O2 kornyeke nem veszes -szerintem -este sem, egyedul egy csajnak. Greenwichet amugy szeretem, nekem nyugis helynek tunik.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása