oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2013. október 26. 06:44,  Önvizsgálat ünnepek idején 253 komment

2013. október 26. 06:44 Határátkelő

Önvizsgálat ünnepek idején

Vajon szabad-e nemzeti ünnepeinken önvizsgálatot tartani, és ha igen, meddig mehetünk el ezen a téren? Lehetünk-e kritikusak önmagunkkal ünnepnapokon, vagy az a megemlékezések ideje?

2013. október 23..jpg(fotó: Index / Bődey János)

Hadd kezdjem kicsit távolabbról a töprengést, de ennek a távolságnak a mondandóm szempontjából van jelentősége, így talán nem túl nagy kitérő. Az 1956-os forradalom és szabadságharc számomra személyes okokból is kiemelt jelentőséggel bír. Családomban és baráti körömben is vannak, akik harcoltak az elnyomó hatalom ellen, és többen is akadnak, akik emiatt kényszerültek elhagyni a hazájukat.

Ebből fakadóan számomra sosem volt kérdés október 23.-a megítélése, sem annak ünnep mivolta, bár az is igaz, hogy az 1956-ot körülvevő társadalmi kérdőjeleket is meg tudtam érteni, még akkor is, ha számomra ezek nem léteztek.

Csak emlékezés vagy önreflexió?

A szerdai poszt kapcsán azonban akadt olyan komment, amely elgondolkodtatott és amely kapcsán pár dolgot fontosnak tartanék megvitatni, illetve elmondani, én miként is látom.

A kritika lényege körülbelül az volt, hogy miért kell ilyen típusú posztot kitenni egy nemzeti ünnepen, és azt sugallta, hogy ez valamilyen nemzetietlen dolog lenne.

Ennek kapcsán felmerül a kérdés, hogy vajon mire is jók nemzeti ünnepeink, legyen az március 15., augusztus 20., vagy éppen október 23. Az egyik (a hozzászóló által is képviselt) narratíva nyilvánvalóan az, hogy ilyenkor ünnepelni kell, emlékezni hőseinkre és nem foglalkozni a hétköznapokkal.

A másik hozzáállás szerint az ilyen alkalmakat érdemes arra is kihasználni, hogy kicsit elgondolkozzunk arról, mit is jelent a társadalomnak és nekünk az adott ünnep, mennyit sikerült megvalósítani abból, ami az adott esemény célkitűzése volt és miként csapódik le mindez a mindennapjainkban.

Talán nem meglepő, de én a második változat híve vagyok, mert fontosnak tartom, hogy időről időre megálljunk és végiggondoljuk, hol tartunk, honnan indultunk és hová jutottunk.

An Utterly Impartial History

Ezek az együttgondolkodások egyébként fájóan hiányoznak a magyar közéletből (ez nem újdonság, sok évtizede így van, ha egyáltalán volt valaha másként), ami persze nem is csoda, ha a mindenkori vezetés rögtön hazaárulást kiállt akkor, ha valaki kérdéseket, ellenvéleményt fogalmaz meg ilyen alkalmakkor.

Így tehát én nem tartom Istentől való véteknek, ha október 23.-án az ország helyzetéről is szóló, akár kritikus poszt jelenik meg, hiszen a cél mégiscsak az lenne, hogy beszélgessünk arról: hol is tart ma ez az ország.

Nem tudom, közületek hányan ismerik John O'Farrell művét, az An Utterly Impartial History of Britain or 2000 Years of Upper-class Idiots in Charge című hihetetlenül vicces "alternatív történelemkönyvet".

A könyv tulajdonképpen végigvisz Nagy-Britannia történelmén a kezdetektől a II. világháború végéig, és egy dolog, hogy az ember sírva röhögi végig az egészet, ami viszont talán még ennél is fontosabb, az a belőle sugárzó önreflexió.

Mi lenne, ha...

Amióta olvastam a könyvet, többször is megpróbáltam elképzelni, mi történne Magyarországon, ha megjelenne egy olyan könyv, ami emígyen dolgozza fel a magyar történelmet, úgy kezeli önironikusan és humorral akár a honfoglalást, akár történelmünk egyéb nagy eseményeit, hogy közben érezhető szeretettel közelít hozzá.

Más persze a kulturális háttér (mi, magyarok inkább a viccekben vagyunk jók), de azt gondolom, fontos lenne, hogy képesek legyünk önmagunkat kicsit kívülről, kicsit humorosan és kritikusan szemlélni - akár legnagyobb nemzeti ünnepeinken is.

A kommentelési szabályokról ide kattintva olvashatsz.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: nemzeti ünnep vitaindító klubsarok

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr265598849

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.10.26. 20:55:46

@TWerkzeug: "Valamiért ez a hozzászólás részlet ragadott ki a rendszeres "csak olvasók" közül, és regisztráltam ma mint jövőbeni határátkelő."

De latod, mint temagad is, nagyon soka csak olvasnak.
En is kb. egy evig csak olvastam, hozzaszolas nelkul. Es amig nem kommenteltem csak kb. az esetek 5%-ban neztem bele a hozzaszolasokba. Szerintem mukodne az a vonal is, de ezen nem veszunk ossze. :)

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.10.26. 20:58:56

@Mr. Long [wannabe Briton]: Mi is keszulunk a Peak District-be bringaval, de valszeg mar csak jovore majd. Nekunk igen kozel is van a hely. :)

Minden esetre ha bejott, akkor azert ajanlom meg a Lake District-et is! :) Mikor a kepeket mutattak kollegak nem hittem el hogy ez Anglia. :)

www.southlakeshotels.co.uk/wp-content/uploads/2012/06/lake-district.jpg

Határátkelő 2013.10.26. 21:00:54

@Don Kartasch: Ennél vadabb ötleteim is voltak már, de a helyzet az, hogy a követségek (nem csak a magyarok) finoman szólva sem túl együttműködőek. Előfordult már, hogy írtam több budapesti követségnek határátkelés ügyben, elég sok meló volt benne, de igazán értékelhető választ emlékeim szerint nem kaptam.

De visszatérve az előző hsz-emre: tényleg közösség vagyunk, szóval akár ide, akár emailben jöhetnek az ötletek, én nyitott vagyok. :)

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.10.26. 21:02:23

@diggerdriver: "Csalódnék ha te is olyan merevnyakú fasz lennél mint Hagyma."

Ejnye no! Nem tudtad hogy isten szeme mindent lat? :D

(Most is olvas teged! Amig alszol, a gardrobbol figyel... es var... )

Határátkelő 2013.10.26. 21:03:51

@Chang Yai: Ez változó. Jellemzően kb. egy hétre látok előre, no meg az is igaz (és ez magyarázat a periodikusságra), hogy ha van egy nagy vihart kavart poszt, akkor érkezik hasonló stílusú "válaszposzt" több is. Na, ilyenkor jönnek aztán a kommentek arról, hogy egysíkú lett a blog. :)

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.10.26. 21:04:52

@Don Kartasch: Kb hasonlo volt ez is, pont vizpartra mentunk. Marha sok bringas volt ott, meg valoszinuleg hosszutavu turazok (marha nagy taskaik voltak). Majd holnap teszek fel kepeket, ha van erdeklodes ra.

nyuszigonosz 2013.10.26. 21:05:34

@Don Kartasch: Jé, milyen szép! Hát kár, hogy pont Angliában van....

2013.10.26. 21:07:14

@nyuszigonosz: neked ott a fekete erdo. Az sem csunya!
@Mr. Long [wannabe Briton]: pics please

macamuca [IHUN] 2013.10.26. 21:08:24

@bpetya75:
:))))
(a lényeg ugyanaz :DD)

nyuszigonosz 2013.10.26. 21:11:42

@charlieharper: Tényleg nem csúnya, de nekem közelebbi a Bajor erdö, csodálatosan szép és jópárszor munka miatt is járok ott, így fizetetten kirándulhatok is. :-))
És az Oberpflaz-i erdö meg a Kö-erdö ( Steinwald) azok meg a házajtó elött...

2013.10.26. 21:12:49

@diggerdriver:
" A fiam köszöni jól van és fél Londont meg fogja dugni. "
Az az eletcelja? Vagy az apa almait viszi tovabb? :)
Ettol fuggetlenul nem lesz nehez. Van egy nem is kicsi tarsadalmi reteg - gondolom Londonban is ugy, mint Kanadaban, Magyarorszagon, az USA - ban, Mexikoban - amelyik szo nelkul bujik barki a'gya'ba egy jo szoert, egzotikus
akcentusert, egy pohar sorert, egy mosolyert vagy csak unalombol 16 evestol 60 eves korig. Tapasztaltam:( Egy ido utan megunja az ember:)

Naschkatze (Mostindien / CH) 2013.10.26. 21:13:37

@charlieharper: Sajnos férj utälja a hideget és a havat (Sväjcban :-) ), ugyhogy nälunk sielés kilöve. Bär mondta, hogy ha nagyon szeretnék, akkor elvinne, de ö nem siel, mert 2balesete volt kiskoräban, ujra kellett tanulnia järni, és a térdei mär nem az igaziak. Andorrärol igy hirtelen megguglizva csak jot irnak. Söt ha golfozni is szeretsz, akkor märcius végétöl äprilis végéig azt is tudsz Europa legmagasabb golfpälyäjän a sielés mellett. :-)
Ugyhogy ne csak nézegesd, hanem foglald is le izibe' !
Mi idén (is) melegedni megyünk.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.10.26. 21:13:45

@Quercus58:
Igazad lehet, a leggings is egyszerhasználatos mert esténként úgy vágják le magukról:)))))))))))))))

Ti lesztek az elrettentő példa?:)))))))))))))))))))

Figyelj, 90éves koromban a legszebb születésnapi ajándék az lenne ha valaki beperelne gyerektartásért:)))))))))))

macamuca [IHUN] 2013.10.26. 21:14:00

@33621:
Egy pirinyót engem is "érint", egy fuvallatnyi hazai levegő :)))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.10.26. 21:15:21

@charlieharper:Baszod, miért nem gondolkodsz vizisíben?
A Bahamákon például?
Sí sí.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.10.26. 21:15:28

@diggerdriver: Oké, nem kötelező belegondolni az okba és okozatba.

Naschkatze (Mostindien / CH) 2013.10.26. 21:16:45

@diggerdriver: Tudod mit mond hagyma mama hagyma papänak este az ägyban? - Hagyj ma!

eagles 2013.10.26. 21:16:53

@bpetya75:

http://www.kormany.hu/hu/dok?page=3&type=302#!DocumentBrowse

3. oldal

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.10.26. 21:17:06

@Don Kartasch:
Ne keverd Hagymát Istennel.
Tudom hogy Hagyma itt van és olvassa.
Guta kerülgeti:)))))))))))))))))

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.10.26. 21:19:00

Reggel teszek fel, le kell banyaszni a te;lorol. Csak parat ottem, mert nem vittunk gepet (kimaradt, mert szaladtunk a vonathoz). De azert ajanlonak jo lesz a tajhoz.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.10.26. 21:19:40

@diggerdriver: Ismerős neked az Anna, Peti, Gergő sorozat? Nagy sikere van a kisgyerekesek körében itthon, egy öttagú család mindennapjairól szól, a szerző saját illusztrációival. Ugyanaz a mások számára teljesen érdektelen információhalmaz, mint a gumicsizmás posztokban, de ezzel még pénzt is keresnek. Én úgy éreztem olvasás közben (kivettem egyet a könyvtárból próbaképpen), hogy már sorvad is az agyam...

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.10.26. 21:19:40

@Cascabel:
Tudod.
Éld úgy az életed hogy mikor lepereg életed filmje ne tudd eldönteni hogy akció vagy pornófilmet nézel.:))))))))))))

nyuszigonosz 2013.10.26. 21:20:52

@charlieharper: Amúgy Andorrára irigykedek. Mert a Pireneusokat szeretem, csodálatosak, ( igaz, sosem télen voltam arra, nyáron-összel) de pont Andorra maradt minden évben végülis ki, pedig kimondottan közel volt... na majd egyszer. :-))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.10.26. 21:22:18

@TWerkzeug:
Teljesen igazad van.
Mi a faszt olvasnék egész nap a gépben ha nem lenének hozzászólások?
Baszottul nem lenne jó.
Ha nem lehetne kommentelni akkor másnap lenne kitárgyalva.
Lenne egy olyan hogy
Na szóval...tegnapra.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.10.26. 21:24:08

@cicalany76 (die Schnäpplijägerin):
Én már mikor először megláttam a Hagyma nicknevet erre gondoltam:)))))))))))))

2013.10.26. 21:24:38

@cicalany76 (die Schnäpplijägerin): utalom a golfot, good walk spoiled!
Melegedes meglesz decemberben, lent Cape Townban. Sieleset februarra tervezzuk.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.10.26. 21:25:28

@zöldeketbeszélek:
Nem ismerem de miért akarod hogy az agytekervényeim kiegyenesedjenek?:))))))))))))))))))))))))

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.10.26. 21:27:33

@Határátkelő: Bar gondolom ezzel sem mondok uj oteletet, de probaltal ilyen mindenfele kulfoldi magyarokbol allo csoportokat is becelozni mondjuk Facebookon?
Mit tudom en, New York-ban elo magyarok (mar ha van ilyen egyaltalan) vagy Braziliai Magyarok vagy ilyesmik?

De van egy konkret javaslatom is. Keresd meg a SCEDA nevu szervezetet. Daniaba es Svedorszagba, egyetemekre kozvetitenek ki magyar hallgatokat. Ha megigered nekik hogy a posztban emlitesre kerul az o nevuk is, akkor biztos talalnak a kikozvetitett tobbszaz diakbol parat, akik megirjak a sajat tortenetuket. :) Aztan biztos vannak meg hasonlo cegek, akik mondjuk USA-ba vagy Kina-ba kuldenek hallgatokat. Azt peldaul tudom hogy van egy hasonlo profilu, Contact Singapore nevu szervezet is. :)

eagles 2013.10.26. 21:28:47

@Határátkelő:

Sokan, akik éppen indulnának, örömmel vennék, ha egy helyen megtalálnák a célországgal kapcsolatos infókat. Milyen papírokra van szükség, hol, hogyan lehet azt intézni, lakhatási lehetőségek, adózás,telefon, jó tanácsok, stb.
Ha lennének ilyen "országfiókok", amihez az ott élők kiegészítéseket tehetnének, az sokat segítene. Ezek az infók most is fönn vannak, csak szétszórva.
Persze gondolom, ez nem kis munka.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.10.26. 21:31:04

Masreszt meg ott van a hazi pandank, aki Guersney-n mereszti a popsijat es meg nem adott magarol eletjelet miota ott van! :)
Meg par honapja irt egy masik renitens posztolo bajtars is (nem emlekszem a nevere) hogy megy Tibet-be.

Meg kell keresni az ilyen jomadarakat es ralepni a farkukra! :D Kellenek a tortenetek! :D

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.10.26. 21:31:04

@diggerdriver: Dehogy akarom :))! Csak arról jutott eszembe, hogy írtad, nem jött be a népnek a gumicsizmás poszt. Na, vannak akik hasonlóval, nyomtatott formában még pénzt is keresnek...

eagles 2013.10.26. 21:32:46

@nyuszigonosz:

Hát nem tudom. Andorra egy igen kis ország. Annyira kicsi, hogy még a 70-es években előfordult, hogy egy válogatott meccsen a félpályánál útlevél ellenőrzés volt.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.10.26. 21:33:29

@Don Kartasch: Olaszországból is írhatna már valaki! Csak két olasz poszt van fenn, vajon akik írták, most mit csinálnak ott, milyen tapasztalatokkal gazdagodtak?

2013.10.26. 21:34:10

@Quercus58: sieles utan leszek Andorra orszagfelelos a HAn

2013.10.26. 21:35:40

Nehany idezet korabeli ujsagokbol, levelekbol:

Del - amerikai Magyar Hirlap - 1957.okt.27.:
" ....megallapihato, hogy az oktoberi forradalom nemzeti anarchizmus volt. Meg akartak szabadulni az ellenseges, elviselhetetlen, idegen remuralomtol.De hogy mivel helyettesitsek a gyulolt rendszert, arrol nem volt elkepzelesuk. "

Brankovics Istvan (MNB) - 1957.jan.8. :
" Az ifjusag nagy resze vallastalan, vagy ami meg rosszabb: kozonyos, es cinikusan tekint minden metafizikara, se se szuloi, se egyeb tekintelyt nem ismer, rendkivul kovetelozo, a letharcban eldurvult; erkolcsei sok kivannivalot hagynak hatra; csak szakmuveltseggel bir, de a nyugati humanista muveltsegtol idegen... Agyaros - karmos nemzedek ez, mely a letharcra van felkeszulve.... "
Ismeros ugye? Ez jellemzo az 1900 - as evektol napjainkig kivandorlok tobbsegere.

nyuszigonosz 2013.10.26. 21:38:49

@Quercus58: Hát a 70-es évek, az már nagyon régen volt. :-))
Amúgy az Estadi Comunal focistadion Andorrában, nem láttam élöben persze, de azthiszem ott már nem ellenöriznek játék közben. :-))

Latcho Rom 2013.10.26. 21:42:06

hey venemberek, Charlie 65 van az ATV-n, Tatrai Tibusszal meg masokkal.

Naschkatze (Mostindien / CH) 2013.10.26. 21:43:00

@diggerdriver: Régi vicc, de nekem is ez jut mindig eszembe a hagymärol. :-)
@charlieharper: Cápa Tánért (Cape Townt neveztem el igy anno) irigy vagyok. :-)
Andorräban ällitolag äprilis végéig lehet sielni, ugyhogy van még idöd a tavaszi szünetig is akär. :-)

macamuca [IHUN] 2013.10.26. 21:45:01

@Cascabel:
"' . ..a letharcban eldurvult;..:"
"Agyaros - karmos nemzedek ez, mely a letharcra van felkeszulve.... "
"... csak szakmuveltseggel bir, de a nyugati humanista muveltsegtol idegen..."

+a ki nem vándoroltakra....
E sorok a Mo.-on élőkre is igazak (és a máshol élőkre szintén, határátkeléstől függetlenül).
Mindezzel együtt van egy "bezzeg az én időmben...!", "bezzeg amikor én fiatal voltam...!"-feelingje a soroknak: temeti a jövőt, a fiatalokat "jelölve" meg hóhérként.
Aztán mégis túlélte a jövő...

2013.10.26. 21:47:34

@shakti_rom: a kanadai contingens megalapitotta ma a GOM tarsasagot (grumpy old men)?
@cicalany76 (die Schnäpplijägerin): hat capak vannak, a nagy divat mostansag a capakkal buvarkodni. Nekem az nem kosz kategoria.
Milyen svajci ferjed van, aki nemakar sielni? Neked is a helyi "misfit" kellett, mi, aki mindenbol kilog? O az, aki a norveg trash metalt kedveli, amiknek olyan neve van, mint az ikea butoroknak?

33621 2013.10.26. 21:48:05

@macamuca: Anyám! Csak nem Pocsai vagy?

2013.10.26. 21:51:13

@shakti_rom:
A DunaWorldon lattam tegnap egy rendkivuli hataratkelot (csak rovid reszletet, sajnos megszakadt a " vetel " ) Egy magyar operator hazajar minden evben Spanyolorszagbol a 9 eves kislanyaval aki Kolumbiaban szuletett - orszagjarasra. Azt hiszem, Szerelmes orszagjarok volt a cime. A film kozepen derult ki csak, hogy a ferfi jo par eve elvesztette latasat, vakvezeto kutyaval kozlekedik. Egy hazai baratjaval bejarja a gyerekkori helyeket, a belvarost, sztrapacskat esznek, emlekeznek, anekdotaznak, stb.

macamuca [IHUN] 2013.10.26. 21:54:12

@33621:
picit odébb (a cikk másik vonatkozása, a jószágok származási helye :D), de valamikor gyerekkoromban jártam Pocsajban is, illetve volt ipariban osztálytársam onnan :)))

2013.10.26. 21:56:56

@charlieharper:
" a kanadai contingens megalapitotta ma a GOM tarsasagot (grumpy old men)? "
Ma ilyen napunk van, unnep utani masnapossag :) Tudunk mi azert hasznosak es vidamak is lenni, ugye Shakti_rom? :)))

bpetya75 2013.10.26. 21:58:00

@Quercus58:

Köszi, kedves vagy. Sajnos semmi kedvem tervezeteket böngészni. Majd ha kijön a hatályos módosítás, azt meg kell nézzük alaposan.

Naschkatze (Mostindien / CH) 2013.10.26. 21:58:20

@charlieharper: :-)))
Olasz még mindig, és utälja a hideget. A lakäsban is ällando 26foknak kell lennie...
Nyugdijas éveire mär be van tervezve a 6honap itt, 6honap melegebb éghajlaton. :-)
@macamuca: Ez a bezzeg az én idömben, igaz nem ilyen formäban, de mär nälam is jätszott egyszer-kétszer... :-)

Határátkelő 2013.10.26. 21:58:35

@Quercus58: Volt több ilyen poszt is, Angliáról, Németországról, Ausztriáról is emlékeim szerint, a jogi szabályozásról, minimálbér van-e, nincs, stb.

A gond az, hogy nehéz eldönteni, mennyire érdemes ezeket a témákat újra meg újra elővenni. Mert az egy dolog, hogy az ember egyszer már összeszedte, megírta, stb., de az lehet, hogy 1,5 éve volt, arra meg ki emlékszik már, tehát ilyen szempontból hasznos. Másrészt meg akkor jönne a jogos kritika, hogy már csak ismétlem magam. :)

A megoldás tényleg valami külön fül, vagy menüpont lehetne, ahol ezek megtalálhatók. Ezen érdemes elgondolkodni.

Naschkatze (Mostindien / CH) 2013.10.26. 22:00:10

@charlieharper: Ränéznél a 18:49-es kommentemre légyszi! :-)

montroyal ( CAN qc) 2013.10.26. 22:02:10

@macamuca: ja csak kimaradt a legoregebb bika azi azt mondta fussunk!! jonnek...

2013.10.26. 22:04:49

@cicalany76 (die Schnäpplijägerin): nem vagyok az USAban, de megprobalom. Mi a context erre a Sort Sale-re? Hazat akarsz venni?

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.10.26. 22:06:39

@nyuszigonosz:
Az itt is kedvelt tevekenyseg, de amilyen az en szerencsem tuti a galocat vinnem haza :)
A multkor a bolondgomba is megvolt...

Hogy ismered meg az eheto fajtat?

33621 2013.10.26. 22:09:50

Határátkelés Venezuelába, vagy legalább is széjjelnéznek ott!
index.hu/kultur/2013/10/26/a_janus_arcu_venezuela/

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.10.26. 22:13:15

Hogy a poszthoz is hozzászóljak: "Hadd kezdjem kicsit távolabbról a töprengést, de ennek a távolságnak a mondandóm szempontjából van jelentősége, így talán nem túl nagy kitérő. Az 1956-os forradalom és szabadságharc számomra személyes okokból is kiemelt jelentőséggel bír. Családomban és baráti körömben is vannak, akik harcoltak az elnyomó hatalom ellen, és többen is akadnak, akik emiatt kényszerültek elhagyni a hazájukat.

Ebből fakadóan számomra sosem volt kérdés október 23.-a megítélése, sem annak ünnep mivolta, bár az is igaz, hogy az 1956-ot körülvevő társadalmi kérdőjeleket is meg tudtam érteni, még akkor is, ha számomra ezek nem léteztek."

Ezt akár én is írhattam volna magamról, azzal együtt, hogy szerintem nincsenek társadalmi kérdőjelek. Vannak családok, akik büszkén-szomorúan gondolnak 56-ra, vannak, akik távol maradtak az eseményektől fizikailag de lélekben is, élték a saját kis életüket, nem rengette meg őket sem előre, sem hátra a forradalom és annak következménye, mások meg inkább nem néznének tükörbe, nemhogy önmagukba, ha szóba kerül 1956. Ezeket az ellentéteket szerintem nem kell és nem is lehet összebékíteni. Nem kell együtt ünnepelni. Nem is várható el sem egyik, sem másik féltől, hogy kart karba öltve, derűs szívvel és őszinte mosollyal vonuljon az állami ünnepen...
Esetleg úgy kétszáz év múlva. Bár, ha belegondolok, hogy 1848-49 kapcsán még mindig fellángol a vita, hogy Kossuth fantaszta vagy remek politikus volt, inkább 300 évet mondanék. :).

eagles 2013.10.26. 22:15:23

@Kövérmadár [wannabe Flying Kiwi]:

Minden gomba ehető. Van amelyik egyszer, van amelyik többször.

nyuszigonosz 2013.10.26. 22:15:28

@Kövérmadár [wannabe Flying Kiwi]: Megtanultam.
Évekig nem egyedül mentem az erdöbe, és ha mégsem voltam biztos valamelyikben, megkérdeztem.
Most meg már tudom, mit szedhetek össze és mit csak nézek. Érdekes, hogy a legérdekesebb gombák azok mind nagyon szépek!
Ma is láttam kettö pirosat fehér pontokkal rajta mint a mesében. :-))

montroyal ( CAN qc) 2013.10.26. 22:17:36

@GERI87: @érthetetlen chris: koszi jobban fel vagyok vilagosulva igaz nem oszt szoroz de azt hiszem azoknak sem akik unnepelnek Mo-on ilyen v olyan politikai taborral ..

a lenyeg nekem hogy ma megyek magyarkodni az oktober festre a magyar templomba, eszunk, iszunk ,mulatunk ( es neha tele hassal panaszkodunk)

uluk4i 2013.10.26. 22:18:38

"mi történne Magyarországon, ha megjelenne egy olyan könyv"

hazaarulonak kialatana ki mindenki, mert a magyar egy sertodos nep. Intelligencia halommal, humorerzek nulla.

Fentieket figyelembeveve, ha lenne egy csoppnyi tehetsegem, akkor is megirnam es kiadatnam, hatha segitene...

2013.10.26. 22:19:09

@Határátkelő:

En tenyleg nem ledorongolni akartalak igy ismeretlenul :D Alapvetoen szeretem olvasni ezt a blogot, azert is regisztraltam vegul, hogy elmondjam a velemenyemet, mert nyilvan azert erdekel a sorsa mert tetszik, es foleg respekt h ingyen csinalod. En azt hiszem azt is ertem, hogy miert van minden nap uj poszt, de lehet hogy ez nem szukseges, vagy ha felmerul uresjarat a minosegben, akkor kerhetsz kepeket, fotokat, ahogyan kerted a nyelvrol szolo posztokat is. Ezt se kell gyakran, csak neha jobban esne, mint a filozofalas, szerintem. De ez tokre a te blogod, es nem akartam negativ lenni :D

Ironikusnak talalom, hogy sokan megirjak, hogy a politikabol, meg a faraszto kozeleti hangulatbol milyen jo volt eljonni, es aztan jon a vita a politikarol, a kozeletrol es akkor ujra itt van ez a faraszto hangulat. :D Azoknak, akik elmentek Magyarorszagrol ez szerintem nem hianyzik, azoknak akik maradtak, pedig ez a blog, lehet hogy egyfajta sziget, ahol a farasztosagok helyett arrol lehet olvasni, hogy Torokorszagban kik jarnak focimeccsre es Hollandiaban mi megy a tv-ben, stb.... nem? Lehet, hogy ez csak szerintem van igy, nem tudom, remelem nem vetted rossz neven tenyleg nem annak szantam.

Szoval, nem kerdeztel, tudom, de ha azon gondolkodsz, hogy a sztoris-fotos-utazos, vagy a politizalos-kozeletes-gondolkodos iranyba haladjon-e a blog (vagy valami masmilyenbe), akkor en az elobbire szavazok, majd gondolom megmondjak a tobbiek is, reszemrol csak ennyi, no hari :D szevasz.

Naschkatze (Mostindien / CH) 2013.10.26. 22:20:17

@charlieharper: Condorol van szo, még csak nézegetés van...tudod, öreg napjainkra. :-)

Határátkelő 2013.10.26. 22:29:28

@mojyo: Nem is vettem ledorongolásnak. :) Ez a blog legalább annyira a tiétek, mint az enyém, ezt már sokszor elmondtam, és komolyan is gondolom.

Egyébként szerintem mindkét irány belefér, és akad ilyen is, meg olyan is. A tapasztalatom egyébként az, hogy egyszerűen képtelenség olyat csinálni, ami mindenkinek tetszene. (Ez nem neked szól, hanem úgy általában mondom.)

Egy ideig borzasztóan zavart, hogy amikor olyan poszt jelent meg, amiben konkrét árak, stb. volt, akkor általában mindig akadt valaki, aki elmondta, hogy őt ez nem érdekli, mert ha akarja, megnézi a neten és őt a személyes rész sokkal jobban érdekli.

Amikor személyes sztori következett, akkor meg azzal jöttek emberek, hogy őket nem érdekli a filozofálgatós nyavalygás, ő azt akarja tudni, mennyi az annyi.

Tulajdonképpen mindkettőnek igaza volt, de akkor is csak azt tudtam mondani, hogy ezt a blogot TI írjátok, én szerkesztem, néha próbálom terelgetni, próbálok új dolgokat kitalálni, hogy ne legyen unalmas, de mivel a TI írásaitokon alapul (és ilyen értelemben eléggé ritkaság), így alapvetően az irányt is ti alakítjátok.

Talán még két hét, és megszületik a 800. poszt, ami azért nem csekélység. Ha heti 3-4 poszttal számolnék, akkor a blog nem két éves múlt, hanem lassan az 5. évéhez közelítene. Ami nem jelent semmit persze, csak annyit, hogy ebben előfordul ilyen-olyan időszak és hullámzás is.

Én szeretném tartani a napi posztokat, mert úgy gondolom, egészen nagyszerű közösség alakult itt ki, akik megérdemlik, és akiket kár lenne elveszíteni. Azon persze lehet gondolkodni, hogy milyen típusú posztok legyenek, de hát éppen erről kezdtünk itt beszélgetni.

2013.10.26. 22:38:52

@cicalany76 (die Schnäpplijägerin): nagyon leegyszerusitve: akkor van short sale egy propertyre, ha az osszeg, amiert aruljak nem fedezi a propertyre felvett hitelt (a peldad eseteben hiteleket). De a bank meg igy is belemegy az eladasba. A peldad eseteben meg plussz koltsegeket kell fizetni $8K-t, mert a tulaj nem fizette a maintenance feet.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.10.26. 22:40:29

@Quercus58:
:D

@nyuszigonosz:
Itt valami sárga színűt szednek sokan. Félkörben szokott nőni és elvileg nincsen mérgező, ami hasonlítana hozzá.
Boltban nagyon drága ez a fajta :(

Jövőre megpróbálom bekönyörögni magam az egyik gombász kollégához, hátha... és akkor megtanulnám én is, mert érdekel.

Mindenféle túlélő dolog érdekelne, ami túrázáshoz jól jön (milyen bogyókat lehet megenni és hasonlók), mert folyamatosan mehetnékem van a természetbe...

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.10.26. 22:45:19

@uluk4i:
Aki hazaárulózaik, már eleve nem lehet intelligens ember...

Vannak érvek, indokok, érzések és mindenkinek saját életpályája, tapasztalatai.

Arról nem is beszélve, hogy a hazaárulás jellemzően egy olyan cselekmény, amikor valaki titkokat ad át/el az ellenségnek. Ha én viccet csinálok Magyarországból, az nem hazaárulás, maximum nem egy szép cselekedet. Akkor már inkább az, amit a politikusok lerendeztek ott egytől-egyig a rendszerváltás előtt és után.

Unintelligens, fröcsögő és vagdalkozó hazaffyakat pedig nem kell komolyan venni, esetleg lehet egy fejezetet szentelni nekik a könyvben ;)

nyuszigonosz 2013.10.26. 22:46:48

@Kövérmadár [wannabe Flying Kiwi]: Mondjuk nekem van gombalexikonom itthon, szoktam nézni, meg olvasni meg miután az erdöben voltam és láttam érdekes gombákat, kikeresni, hogy az mi is volt.
Nagyon sok félét lehetne itt is leszedni és többször is enni :-)))
de maradok annál a pár félénél, amit tényleg jól felismerek.

Bogyók: hát itt az erdöben ami úgy van, az majdnem mind ehetö is.

Svéd erdöket doku-filmekben láttam, gondolom teli vannak gombával azok is.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.10.26. 22:53:57

@nyuszigonosz:
Szoktam látni gombákat, de ameddig nem tudom, hogy mifélék inkább nem firtatom a dolgot.

Legtöbbször hatalmas, lapos jószágokat látok, a sárga gombáknak tenyészhelyeik vannak, amit a harcedzett gombászok ismernek.

nyuszigonosz 2013.10.26. 22:56:22

@Kövérmadár [wannabe Flying Kiwi]: Amíg nem ismered öket, addig ne is nyúlj hozzájuk.
Érdekes, hogy én jobban szeretem keresni és találni öket az erdöben, mint enni.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.10.26. 22:57:41

Halloweeni tok faragasba mar belekezdtetek?

Hogy jo peldaval jarjak elol egy ilyen F-kategorias sajat gyermekkel nevezek (eletem elso muve, nem kicsufolni szegenyt) :)

kepfeltoltes.hu/131026/1383245_663988066968957_545650274_n_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

nyuszigonosz 2013.10.26. 22:59:04

@Kövérmadár [wannabe Flying Kiwi]: Jé, ez a Pfifferling! Ma is találtam párat.

nyuszigonosz 2013.10.26. 23:00:36

@Don Kartasch: Nahát! Dehogy kicsúfolni! Milyen jó! :-))

macamuca [IHUN] 2013.10.26. 23:04:03

@Don Kartasch:
könnyen farag, kinek van...
:)))))

(nem faragok, névnapozok. hogyisne, még a végén ő kapná az ajikat! :DD)

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.10.26. 23:07:39

@Határátkelő: "Ez tök jó ötlet, köszi!"

No, ma sem eltem hiaba! :)

Amugy multkor Mirjam linkelte be ezeket a MENJEK/MARADJAK sracokat, akik mar osszerantottak egy rovid doku filmet 2 New York-i magyar fiatal eleterol. Most azt hiszem londoni meg madridi hasonlo filmekhez gyujtenek "alanyokat":

www.youtube.com/watch?v=xlQhYVQSpDE

Ha irsz nekik biztos meg tudjak adni egy par olyan szemely kontaktjat, akik a videos szereples mellett nemi prozara is kaphatoak lennenek. :)

De most mar leallok, csak delutan ugy kapdostam be a koffein tablettakat mint kezdo ovodas a Pez cukorkat.
Don Kartasch: pukedli, jobbra el, fuggony le.

2013.10.26. 23:09:26

@cicalany76 (die Schnäpplijägerin): etdemes alkudni a short sale-es hazakon. A bank mindenkeppen veszit es nem akarja sokaig hordozni a property-ket a balance sheet-en. Jo alkupozicioban vagy az ilyen hazaknal, minel pofatlanabb arat kell ilyenkor megajanlani.

Naschkatze (Mostindien / CH) 2013.10.26. 23:18:40

@Don Kartasch: Tök jo gonosz kinézete van! :-))))
@charlieharper: Köszi az ötletet! Erre amugy magamtol nem jöttem volna rä!:-) Mert én olyan kis naiv vagyok, hogy ami ki van rä irva, az annyi... a férj viszont jol müveli a kereskedést. Még Mo-on is probält alkudni az üzletben, ugy ahogy itt "normälis". Hät nem kicsit meresztették a szemüket. :-)
Nälam idäig ez viszi a primet, bär van drägäbb is...asszem ebböl nem lehet sokat lealkudni! :-)
www.mauirealestate.com/property/357553/4950-Makena-Rd-Wailea/Makena

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.10.26. 23:26:56

@Kövérmadár [wannabe Flying Kiwi]: Az is hazaáruló, aki behívja a saját országába egy idegen hatalom hadseregét rendetrakni, hogy a saját hatalmát meg tudja tartani...

Határátkelő 2013.10.26. 23:35:19

@Don Kartasch: Ja, ja, már gondoltam rá, hogy ők is érdekesek lehetnének. :)

Egyébként meg azon röhögök itt magamban, hogy amikor ma reggel címet adtam a posztnak, fene se gondolta volna, hogy az önvizsgálat magamra vonatkozik majd. :D

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.10.26. 23:48:16

@Kövérmadár [wannabe Flying Kiwi]: Édesanyám nyugdíjasként lépett be egy gombász csapatba, most már lelkes gombász ő is. Soha nem késő elkezdeni :)!

rumitom 2013.10.27. 00:44:00

@Határátkelő: csak atfutottam a kommenteket, lehet hogy mar felvetettek, de engem nagyon erdekelnenek a follow-up posztok, sokan irtak relative korai stadiumukban a hataratkelesnek, kevesebb mint egy ev utan az uj orszagban, mivel neked elvileg meg van a kontakt infod hozzajuk, ugy mint mail cim, ha dobnal az ilyeneknek egy hello mizu, akarsz irni az eletedben beallt valtozasrol par sort, meg most is ugy gondolod, esetleg azota megint valtottal, vagy csak hogy halad a beilleszkedes stb...
persze nyilvan a mail cimeket osszeparostiva az egyes bejegyzesekkel elo varazsolni idoigenyes, de ha mar kerdezted :)

rumitom 2013.10.27. 00:53:02

en szemely szerint nem csak megertem HA-t az ilyen morfondirozos posztok miatt, hanem sok tekintetben hasonloan gondolkodom.
bar engem annyira nem erint a dolog, mivel nem magyarorszagon kezdtem palyafutasom, es mar sok eve annak, hogy ujra nem magyarorszagon elek, azt latom a meg csak par eve kulfoldon elo barataimon, hogy bizony felmerulnek lelkiismereti kerdesek:
- ugy mint csalad idosebb tagjainak hatrahagyasa, havi egyszeri nagyi latogatasbol mar csak evi egyszeri/ketszeri
- mi, hataratkelok vagyunk a batrak, okosak, erosek akik mertek lepni, szemben a meghunyaszkodo, beletorodo otthon maradotakkal szemben, vagy pont ellenkezoleg, az otthoniak a kitartoak, az erosek akik dacolnak a korulmenyekkel, es mi vagyunk akik elmenkulnek a megprobaltatas elol.

en szemely szerint nem hiszem hogy valaha tudnek meg magyarorszagon elni, ahanyszor otthon jarok a kultursokk mellbevago, amit kifele menet egyik orszagban sem eltem meg nagyon.
megis erzek valamilyen tarsadalmi szerepvalallas iranti elkotelezettseget, szivesen tennek valamit azert, hogy otthon jobb legyen, de csak innen, a tavolbol :)

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.10.27. 01:49:44

@kutya vacsorája: Szerintem a nem szabad, meg a nem illik kozt van egy arnyalatni kulonbseg.

@avionics: Ezert van annyi volt mszmp taga fideszben is. Jahm, persze, ott mindenki kenyszeritettek, mig a masik oldalt mindenki onkent es dalolva lepett be.

NorthPier 2013.10.27. 08:01:42

@Quercus58: Hihi... Ez nagyon tetszik... :-)
)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.10.27. 08:38:16

@zöldeketbeszélek:
Jogos, valoban.
Kulonosen, ha utana kedvesen marasztalja oket.

DieNanny CH 2013.10.27. 09:22:44

Csak most jutottam hozzá, hogy elolvassam a posztot. Kommenteket még nem olvastam.

"mi történne Magyarországon, ha megjelenne egy olyan könyv, ami emígyen dolgozza fel a magyar történelmet, úgy kezeli önironikusan és humorral akár a honfoglalást, akár történelmünk egyéb nagy eseményeit, hogy közben érezhető szeretettel közelít hozzá."

Szerintem erre jó példa a "Magyar vándor" című film. Bár fórumokon olvastam, sokan nem "vették" az öniróniát. Pedig jó film. Nekem tetszett.

Most pedig nekiállok a sok-sok kommentnek...

DieNanny CH 2013.10.27. 10:41:33

@Don Kartasch:

Panda szerintem jól van:
blog.hu/user/796323/tab/activity

(Magánvéleményem szerint ő nem ott van, ahol mondja, és megegyezik ezzel a nick-kel: blog.hu/user/743159/tab/activity )

Naschkatze (Mostindien / CH) 2013.10.27. 13:42:30

@morsels: Köszi! Nem gondoltam volna, hogy a barätnömet is tud segiteni. :-)
@DieNanny: És mit szolsz ehhez:
blog.hu/user/774927/tab/activity (2013.03.31-es posztnäl)
és ehhez:
blog.hu/user/774910/tab/activity (2013.01.16-os posztnäl)
:-)))

uluk4i 2013.10.28. 12:51:40

@Kövérmadár [wannabe Flying Kiwi]: "aki hazaárulózik, az eleve nem lehet intelligens ember" - ez a baj. A nekik szóló könyvet sem értenék meg, ha egyáltalán elolvasnák.

Egyébként teljesen egyetértek veled. Az ok. 23-i, állítólagos "nemzeti" ünnepen mindkét fél teljes meggyőződéssel fújta a saját, aktuálpolitikai mondókáját. Mindenki. Volt közös, nemzeti megemlékezés? Nem. Volt Kormánypárti, mi vagyunk a jobbak, "elmúttnyóccév" megemlékezés? Igen, ha ezt megemlékezésnek lehet hívni. Volt ellenzéki hacihő? Igen, ennek sem a megemlékezés volt a lényege. És ugyanez van márc. 15-el, augusztus 20-al stb. A végén az egyetlen nemzeti ünnep a karácsony marad, mert abban mindenki egyetért.

onewayticket 2013.10.30. 23:31:12

Számomra október 23. nem ünnep.
(Egyébként nem vagyok kommunista!)

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása