oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2012. december 13. 06:59,  Nem voltak álmaim, de reménykedtem 183 komment

2012. december 13. 06:59 Határátkelő

Nem voltak álmaim, de reménykedtem

Mostanában megszaporodtak az írországi posztok, a mai is onnan, egészen pontosan Shannonból érkezett és amennyire meg tudom ítélni, egész reális képet fest. Vagy ha nem, majd ti megcáfoltok.

Írország, Shannon.jpg

„Ugyan született már néhány írás Írországról, de mivel friss tapasztalataimat tudom megosztani az olvasókkal, ezért döntöttem úgy, hogy írok.

Részben a szubjektív véleményemet írom le az eddigi ittlétem alapján, részben vázolnám hogyan is néz ki részleteiben a „beilleszkedés". Előre szólok, hosszú lesz. :)

Nem volt véletlen

Tudni kell, hogy nem ismeretlenül, egyszerűen csak a térképre bökve, vagy spontán kerültünk párommal ebbe az országba, és ezen belül is Shannonba. Az indok egyszerű: neki itt ajánlottak fel igen kedvező állást.

Több mint egy évnyi távkapcsolat után én is úgy döntöttem, szerencsét próbálok, úgy gondoltam, hogy talán tudnék végre az itteni fizetésemből félre is tenni valamennyit. Néhányszor jártam kint látogatóban, tehát a hely sem volt túlzottan ismeretlen. Ráadásul dolgoztam már korábban külföldön máshol is, nem jelentett gondot.

Nem voltak ugyan álomképeim arról, hogy valamiféle felelős pozícióban fogok itt dolgozni, lévén sajnos nincs olyan tapasztalatom és végzettségem, mely keresett hiányszakmába vágna, de azért reménykedtem. (Igen, múlt időben.)

Így érkeztünk meg idén augusztusban.

Lakás

Érkezésünkkor B&B-ben laktunk, melyet előre lefoglaltunk, ennek díja 25 euró volt naponta. A szállás neve megtévesztő lehet, ugyanis a legtöbb helyen errefelé a bed & breakfast átlényegült csak bed-re, vagyis néhol ugyan még lehet reggelihez jutni, ami többnyire a pirítós-vaj-lekvár-tea egységből áll, de leginkább csak örülhetünk, ha olyan hely jut, ahol van egy kicsi közös konyha hűtővel.

Saját lakást kerestünk a kezdetektől fogva, mivel az sokkal kényelmesebb, van saját konyha, hűtő, mosógép, nem úgy, mint az előzőben.

Már a lakások nézegetésénél beleütköztünk egy helyes kis furcsaságba, miszerint ugye lakásbérléshez (már ha ingatlanközvetítőn keresztül keres az ember) szükség van PPS számra (ahogy már írták korábban: egy szám mindenek felett), azonban PPS számot nem adnak ki addig, amíg az embernek nincsen lakásbérleti szerződése.

Haha, gondoltuk mi, ezt biztos nem csak így lehet, ezért elsétáltunk a helyi Citizens Information irodába, és megkérdeztük ugyan ilyenkor mi van. A válasz a következő volt: „Először a PPS számot kell megszerezni, költözzenek be addig egy ismerőshöz, aki le tudja igazolni, hogy ott laknak." Erre én: „És ha senkit nem ismerünk ebben a városban, vagy akár a környéken, aki már rendelkezne lakhellyel?" Szegény srác elgondolkodott ekkor egy pillanatra és őszintén közölte: „Hát akkor fogalmam sincs. Tényleg..." :)

Végül nagy szerencsénkre párom kollegájának kiadó lakásába költöztünk be...

PPS

Ezzel az ügyintézéssel nagy szerencsém volt, ugyanis a neten én is gyűjtöttem infót, mi is szükséges ahhoz, hogy ezt kiadják, így amikor már tényleg rendelkeztem minden papírral, akkor időpont nélkül, szomorú kutyaszemet vágva, kb. fél óra alatt elintézték az igénylést.

A területi illetékes irodát kell felkeresni (Department of Social Protection), ott pedig sorszámhúzás után tudnak segíteni. Lényeges, hogy minden szükséges irat legyen meg, különben csak két-három héttel későbbi időpontot tudnak adni. Egy gyors űrlapkitöltés és egy zárt szobában történő „interjú" volt az egész.

Ez utóbbi azért került idézőjelbe, mert ez tulajdonképpen annyit jelentett, hogy az ügyintéző lemásolta az irataimat és bevitte a gépbe az adataimat, valamint feltett két biztonsági kérdést, mely a későbbi PPS kártya telefonos aktiválásához szükséges. (Ugyan itt nem tartozik a témához, de az egyik kérdés az volt: Mi a kedvenc sportom? Mire én a röplabdát feleltem. Az ügyintéző hölgy bénázott egy darabig – nem is értettem mi a gond – majd megkért rá, hogy betűzzem le neki hogyan is írják azt, hogy „volleyball". Hogy ezt miért írtam le, ennek később lesz jelentősége.)

Ezek után nagyjából másfél hét alatt lakcímre küldve, sima levélben megkaptam az említett kártyát.

Bankszámla

Mivel a magyart természetesen nem fogadják el, így ennek is utánajártam, pontosan milyen iratokat is igényel az ügyintézés. Mire ide jutottam szerencsém is volt, már rendelkeztem a munkáltatótól egy igazolással, miszerint már van munkám és szeretnék utalni a kerestem.

Szintén űrlap kitöltés után, papírok bemutatása mellett, időpontfoglalás nélkül, meglehetősen gyorsan és profin kb. 15 perc alatt végeztem. Mivel már volt munkáltatói igazolásom kérés nélkül kaptam Visa Debit kártyát, pont olyat, amit otthon is adnak minden bankban, mely ugye internetes fizetéshez, és bankoláshoz, miegyébhez használható.

Ezen eléggé meglepődtem, hiszen olvastam, hogy kezdetekkor csakis valami „kezdő" kártyát fogok kapni, ami szinte csak Írországban alkalmas pénzfelvételre és ennyi. Szóval kellemes meglepetés ért. :)

A számlavezetési díj negyedévente 11 euró vagy pedig tranzakciónkét 28 cent, ki mit választ. Ha pedig havi legalább 1000 euró érkezik a kártyára és legalább havi 3 kifizetést intézünk róla, akkor ingyenes.

Bő két héten belül a bankkártyámat, PIN kódomat és az internetes hozzáféréshez szükséges PIN kódomat is megküldték. (Nem tudom érdekes-e, de Bank of Ireland.)

Dolgozni is kell...

Igazából szerencsésnek is mondhatnám magam, mert csak az én számomra kellett állást találni, és ez kezdetben igen gyorsan sikerült, megérkezésemtől számítva 2 héten belül. Természetesen az idegenforgalmi és vendéglátó iparban, de kezdetben nagyon örültem, hogy ilyen gyorsan ment.

Az adataimat, PPS számomat és erkölcsi bizonyítványt (merthogy rengeteg helyre kérik ezt is, magyar nyelven, nem kell fordíttatni!) leadva el is kezdtem dolgozni. A bérpapír a lakcímre jött, fizu hetente kártyára, az itteni úgymond TB járulékot pedig a fizetés mértéke alapján vonják.

Az adót szintén fizetésarányosan fizetem, mármint a munkáltató vonja le (PAYE – pay as you earn), nem árt azért egy A12-es nyomtatványt a helyileg illetékes adóügyi hivatalba elküldeni ahhoz, hogy a fizetés után ne a legmagasabb adót vonják, mint egyébként automatikusan mindenkinek, aki nem jelzi, hogy nincs rendben. A nyomtatvány le- és kitöltése egyszerű, de rengeteg segítséget lehet találni a revenue.ie oldalán vagy bármelyik írországi magyarok oldalon.

Munkára visszatérve – melynek körülményeit nem szeretném nagyon részletezni – közel két hónap után felmondtam, miután közölték, hogy választásom nincs, beteg NEM lehetek. Majd a felmondásom leadásakor azt hazudták, hogy köteles vagyok egy hetet még ledolgozni náluk, amolyan felmondási időként. Ez pedig csak akkor lett volna így, ha már legalább 13 hetet dolgoztam volna náluk, mellesleg a szerződésben sem szerepelt, mint kikötés.

Felmondás után egyébként az utolsó bérrel együtt az úgynevezett P45-ös nyomtatványt kell megkapni (esetleg postán is küldhetik), melyet a következő munkáltatónak kell leadni. Adóév végén pedig P60-as nyomtatványt kell adjon a munkáltató, melyen rajta van, hogy adott adóévben pontosan mennyi adó került befizetésre, mely esetlegesen visszaigénylés miatt fontos lehet.

Azóta is keresgélek

Ez volt októberben, azóta keresgélek. Interneten is, személyesen is adtam már be rengeteg önéletrajzot mindenféle munkára, de engedjétek meg, hogy néhány gondolatot leírjak a munkakereséssel kapcsolatban, mert most leginkább ez bánt:

* Tudom-tudom az írek nacionalisták, de azt nem gondoltam, hogy ennyire. Nekem az a személyes tapasztalatom, hogy szinte csak hiányszakmára vesznek fel külföldit, vagy olyan helyre, ahová ír eleve nem jelentkezne. Többször utasítottak el például eladói állás kapcsán azzal, hogy iszonyúan magas volt a követelményrendszer és sajnos más ennek jobban megfelel. Nem is értem mi lehet olyan magas követelmény egy kiló kenyér eladásához... megjegyzem dolgoztam már eladóként. Mindeközben ugyanebben a boltban olyan eladó dolgozik, aki szó szerint hangosan, háromszor számolja le az ujjain a visszajárót kb. 5 perc alatt, úgy, hogy annak összege ki van írva a képernyőre...

Vagy például a múltkor egy DVD-boltban azért nem tudtam a már nem használt filmeket visszaváltani pénzre (erre is van lehetőség, ha már nincs rá szükség), mert azt mondták olyan személyit vagy számlát mutassak fel azonnal, amin ír lakcím szerepel a nevemmel együtt. Vicc.

* Visszautalnék a korábban leírt állami hivatalban ülő ügyintéző képességeire is... (lásd PPS szám) de tudnék még példákkal élni, melyekkel az elmúlt hónapokban találkoztam.

* Azt látom, hogy akire minden mennyiségben szükség van úgy általában az IT-szakember, mérnök és nővér vagy ápoló. Legtöbbször hosszú ideig más hirdetést se látni. Ja, és persze a kihagyhatatlan fundraising – azaz házaló-kéregető-ügynök. Ezt inkább kihagyom, még ha jótékony célra menne is.

* A legmegdöbbentőbb dolog egy ékszerüzlet eladói állásjelentkezéskor ért. Egy brit tulajdonú üzlet keresett a közeli nagyváros üzletébe kisegítőt. A honlapon keresztül lehetett jelentkezni, mely egy nagyon részletes személyes adatkitöltésből állt, majd egy 30 perces feladatsorból, úgymond mit tennék, ha eladóként a következő problémákkal állnék szemben. Ezzel semmi gond nem is lett volna, ha a kérdéssor legvégén ne a következőket láttam volna (sajnos nem mentettem el, talán a döbbenettől, pedig érdemes lett volna).

Tehát nagyjából így nézett ki az oldal:

Neme: Férfi Nő Transznemű

Születési ideje, helye:

Nemzetisége: (tényleg nem vicc, szóról szóra fordítom)

fehérbőrű – ír vagy brit állampolgár

fehérbőrű – egyéb

fekete bőrű – ír állampolgár vagy Írországban született

fekete bőrű – egyéb

és még folytatódott pakisztáni ír vagy egyéb,indonéziai ír vagy egyéb...stb.

Szóval döbbenet...

A teljességhez hozzátartozik, hogy persze nem válaszoltak a jelentkezésre.

Szóval egyelőre sajnos munka nélkül vagyok, de januárban kinyomtatott önéletrajzokkal felfegyverkezve fogom ismét járni a közeli nagyvárost J

Mix

Csak néhány dolog jut még eszembe, ami az ittlétünk alatt tudatosult, vagy ami hasznos infó lehet, csak úgy ömlesztve:

* az írek többsége amúgy jóindulatú, és szívesen segít pl. útbaigazításban, alapvetően jókedvű, nem rohanós, nem idegbeteg nép. A közértben maguk elé engednek a sorban, ha látják, hogy csak kevés dologgal állunk sorba, de volt, hogy a pénztáros mondta, hogy menjek vissza, cseréljem ki a doboz paradicsomot, mert van benne egy összenyomódott szem. Szóval ez pozitív.

De a fiatalok és gyerekek nagyon szemtelenek és rengetegen vannak. Soha ennyi gyereket és kisbabát sehol nem láttam! Az írek maguk is sokszor bevallják saját nemzetükről, hogy nem nagyon szeretnek dolgozni, ezért van, hogy a lányok nagyon fiatalon 18-20 évesen gyermeket vállalnak, lévén az állami támogatás is majdnem annyi, mint a minimálbér...

Nem utolsósorban pedig igénytelenek, mind saját étkezésükre, kinézetükre, otthonukra, autóikra. Kedvenc népi sport önkiszolgáló étteremben (saját tapasztalat és ezt eddig csak itt láttam), hogy a tálcát amint asztalhoz érnek ledobják a földre maguk mellé, az ételt, sót, szószokat, stb. pedig alaposan szétkenik az asztalon.

A nemzeti viselet (ahogy már előttem is írták) tényleg a tréningruha, vagy a póló+rövidnadrág kombó akár 0 fokban is. Amikor lakást kerestünk szinte az összes lepukkant és végletekig koszos, igénytelen volt egytől-egyig pedig nem kifejezetten a legalsó kategóriában keresgéltünk. Az autókra az előbbi szintúgy igaz, mind törött, horpadt, koszos.

* bérek: egy átlagos, teljes munkaidős állással meg lehet keresni 1200-1400 eurót nettóban, túlórával még többet. Ha két fő keres akár csak minimálbért is nagyon kellemesen meg lehet élni, és félre is tenni!

* az élelmiszer: minden igen drága, a gyümölcs amolyan kincs itt (természetesen nagy átlagban ízetlen), és ehhez mérten aranyárban van. Néhány példa: kb. fél kiló szőlő 3 euró, fél kiló csirkemell 5-6 euró, fél kilós kenyér 1,5-2 euró, sajt, sajtkrém a kis kiszerelés is legalább 3-4 euró, krumpli 2,5 kg 4 euró, üdítő, tisztálkodási szerek szintén drágák.

* érdemes a helyi lengyel boltba benézni, sokszor lehet olyan dolgokat találni, amit az íreknél nem lehet kapni, Magyarországon viszont igen

* lakásbérlés: nem olcsó, kisebb városban egész kicsi lakás kezdődhet olyan 400 euró/hó áron egészen a csillagos égig. Az itteni átlag, ahol lakunk kb. 600-800 euró/hó, egy-két-három szoba, plusz egy fürdő, de gondolom nagyvárosban még drágább.

* rezsi: víz ingyenes, szemétszállítás 30 euró/év – ezért kéthetente szállítják el -, internet 40 euró/hó, áram most legutóbb kb. 200 euró volt 2 hónapra. Ez utóbbiról megy nálunk minden a fűtés és a tűzhely is.

* tévé: nekünk nincs, de itt kint annak is van regisztrációs díja, mely kötelezően fizetendő. Ha jól tudom kb. 130 euró/év. Ha rossz a tv, vagy használaton kívül van, akkor is ki kell fizetni, de lakásonként csak egyszer.

* autó: ha bérelni szeretnénk, mélyen a zsebünkbe kell nyúlni, ha venni, akkor régebbieket már egész jó áron adnak, a fizetendő díjak, biztosítás azonban elég magas. Ha magyar autót szeretnénk itt forgalomba állítani és regisztráltatni az még drágább művelet. Benzin 1,60 euró/liter! Még az otthoninál is drágább.

* tömegközlekedés: ismét megjegyzem, kisvárosról nyilatkozom, innen viszonylag ritkán és nem túl jól járnak buszok, nem is túl olcsón. A közeli nagyvárosba oda-vissza majdnem 9 euró!

* mobil: a mi összehasonlításunkból a Tesco jött ki győztesen. Vettünk két SIM-et (pay as you go, vagyis feltöltős), mellyel egymás között havi 10 eurós feltöltésért korlátlan a beszélgetés, az sms, és mms. Otthoni vonalas telefont hívni 1 cent percenként(!), mobilt hívni pedig 12 cent percenként. A 10 eurós feltöltés után pedig jár bónusz 10 euró kreditösszeg, melyet egy hónapon belül el kell használni.

* karácsony: mivel közel az ünnep, és van három karácsonyi vásár a környéken, gondoltam megnézem, és belesüppedek a hangulatába. Hát gyorsan kijózanodtam, ugyanis rájöttem, hogy az itt azt jelenti, hogy egy normál zöldség- és hús piac, imitt-amott némi bóvlit és haszontalan tárgyakat áruló standdal. Se karácsonyi hangulat, se illatok, se zene, se világítás, se egy jó ital vagy étel.

* erről jut eszembe étel: én úgy tartom, hogy igazán ír konyha nem is létezik, persze van egy-két étel, amit ide sorolhatnánk, de semmi konyhatechnikai remek (na jó azért egy steak lehet remek). Az éttermek drágák és minden környéken van legalább egy pizzás, egy kínai, vagy ázsiai étterem és legalább egy hamburgeres. És bizony nem egyszer látni, hogy ebédre, vacsorára is onnan visznek haza ételt a teljes családnak.

Sajnos a kocsmákról nem tudok nyilatkozni, nem az én világom, de van belőlük bőven.

Ha turista szemmel járok itt meglehetősen szimpatikus ország, csodás helyekkel és látnivalókkal, hangulatos kelta zenével, dús élővilággal, másrészről itt élő és dolgozni akaró emberként nem lopta be magát a szívembe. Persze ez az én szubjektív véleményem, azért remélem hasznos infóval is szolgáltam itt-ott. Most jöhet a Ti véleményetek és persze jöjjenek a trollok. :)"

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Írország Shannon

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr24961527

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tableno 2012.12.13. 13:59:46

@dr.pupak30: Nem is azzal van a baj, hogy zavar a prosztóság (bár magad lelkesen műveled itt a blogon... :)). Hanem az, hogy lazán általánosítasz az egész népre és az országra. Pont ugyanúgy, ahogy azok a "zsírseggű magyarok" (idézet tőled), akik külföldről köpködnek Magyarországra.

Amúgy mint említettem, sokszor jártam már Írországban (közeli ismerőseim élnek ott), és nem találtam jellemzőnek az igénytelenséget. Persze nyilván nem proli körökben mozogtam. És igazad van: MINDENHOL vannak jó és rossz dolgok, és egyéne válogatja, ki mit visel el jobban.

dr.pupak30 2012.12.13. 14:05:21

@tableno: azt a stílust választottam, amit a sok külföldre szakadt hazánkfia megenged magának a saját hazájával és honfitársaival szemben. sokakat az sért, hogy ha magyarként valaki nincs megelégedve a sorsával külföldön. engem meg az, ha magyarként egy utolsó suttyó, pesszimista ótvar senkinek bélyegeznek, ráadásul a honfitársaimnak nem nevezhető elemek. ezen a blogon ez megy. :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.12.13. 14:06:15

@Ann1294: grogot ne is emlitsd egyszer vegig hanytam tole egesz Pecset a Tettyetol a Nador etteremig

amugy az Irek akkor beloptak a szivembe magukat, mikor a foci EB-n - kiesesukkor- elenekeltek azt az Ir nepdalt vagy mit
majd valaki tudja
az nagyon jo volt
turistaskodni elmennek
szeretjuk az esot meg a sort

kewcheg 2012.12.13. 14:09:20

Sajnos nem tehetek róla, tudom hogy bunkó vagyok meg minden, de a Tobin-ügy óta az íreket úgy en-bloc megutáltam. Az esetet mindenki ismeri, a Tobint szimplán azért nem adták ide, mert Írország hatóságai (sok-sok ember szándékegységben) nem akarta hogy egy gané honfitársuk méltó büntetését letöltse egy k.Európai bv. intézményben...ennyi

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.12.13. 14:14:33

@kewcheg: kar lenne belemenni ebbe, de ha ismered a tortenetet a magyarok csesztek el az egeszet
egyreszt, hogy kiengedtek, masreszt valamit elkurtak a kiadatasa keresekor es az Ir birosag csak betartotta az ir torvenyeket
ettol fuggetlenul ha lett volna a pasiban egy kis darab gerinc, visszament volna
de hat, ki akar ulni, csak hogy megmutassa, becsuletes es torvenytisztelo....

kewcheg 2012.12.13. 14:20:11

@hagyma: Én nem így gondolom. Állítólag egy katolikus vallásos nép. Akkor hogyan viselhetik el, hogy ne töltse le a büntetését egy olyan alak, aki sajá hibájából megölt ké gyereket.A gyerek tudtommal az egész világon szent.A köcsög íreknek saját maguknak kellett volna kierőszakolni az ipse leültetését, ha máshol nem hát otthon.Én pl. ha egy magyar hasonló körülmények között elüt két eszkimó gyereket Grönlandon, ugyanúgy megvetném, és a lehetőséghez képest követelném hogy a kiszabott büntetését - bárhol a világon- hajtsák rajta végre...egy alkesz pimitív banda...

bokember 2012.12.13. 14:42:43

hagyma: az a fields of athenry volt, népdalnak nem népdal, de ír

azért a nulla kultúrához egy gondolattal hozzászólnék. mivel írország kulturális szempontból kis anglia (uk), ezért az összes (na jó, 90%) előadó aki elmegy angliába koncertezni az beilleszt egy dublini turnét is.

úgyhogy én már voltam itt norah jones, harry connick jr, buena vista sc, bryan adams, don mclean, barbra streisand, boban markovic, manu chao, dubliners, kila (ez utóbbi kettő nem meglepő) koncerten, eljöttek ide a britains got talent nyertesei is (láttam/hallottam susan boylet élőben - volt nála jobb a mezőnyben), láttam Jeff Wayne vezénylésével a világok harcát és nagy kedvencemet Eddie Izzardot élőben. és mindezeknek a megtekintése még anyagilag sem döntött romba.

plusz adalékként egy magyar hegedűművész ismerősöm, akivel egy darabig együtt dolgoztam elárulta hogy az ír komolyzenei élet rendkívül fejlett, és mivel van dohány is a legnevesebb előadókat hívják meg, mondta is a neveket, de én bevallom nem jegyeztem meg, de tudom hogy neki mint értőnek csillogott közben a szeme. emellett most is decemberben egy orosz balett társulatnak van diótörő és hattyúk tava programja. és bármennyire is felszínesnek tűnik a flatley féle lord of the dance, meg a gaiety társulat féle riverdance látványos műsor és megint csak messze túlmutat a kocsmakultúra szintjén.

szóval aki szerint az ír meg az angol kultúra megáll a kocsmák szintjénél az ne csodálkozzon ha budapestet meg a romkocsmáinál fejti meg a külföldi. van itt kultúra és igényes szórakozás, csak akarni kell és utána kell menni.

hogyne,persze,igazad van! 2012.12.13. 14:49:26

..Kicsit Off, de gondolom mar mindneki tovug ragta az ujjait, hogy mi lehet velem, hat orommel kozlom, hogy ertesitettt a leendo munkaadom, hogy postara adta a munkaszerzodest..
Irany Svajc!!hehe

hogyne,persze,igazad van! 2012.12.13. 14:53:50

@bokember: mondhatsz amit akarsz a legszebb nota a "what we do with the drunken sailor" amit hallottam, illetve csak a masodik, a "drunken scottsman" utan.
Hmm..vajon a skot es ir nepdalok miert szolnak az alkoholrol?!

bokember 2012.12.13. 14:54:18

a poszt pedig nagyrészt igaz, de azért a vidék az ami ennyire siralmas. október közepén elkezdeni melót keresni tényleg elég reménytelen. és hogy kicsit lombozzam a reményeket, ennél a január még reménytelenebb lesz. ugyanis októberben még a nagyobb városokban lévő áruházak (dunnes, penneys stb) sok kisegítőt vesznek fel a karácsonyi hajtás idejére, akikre aztán januárban már nincs szükség. márciustól-áprilistól lesz megint jobb a helyzet, ahogy beindul újra a szezon, persze ez megint a vendéglátó-idegenforgalmi munka, aminek megvannak az árnyoldalai, mint ezt a cikkíró is megismerte.

külön respekt hogy ennyire utánanéztél a sok bürokratikus baromságnak, aki kijönne az nagyon jegyezze meg az A12 nyomtatvány nevét, különben meglepődik az első pár hét fizetési papírjain. még annyi adalékot mondanék, hogy ha év közben jön ki valaki akkor is igénybe veheti az egész éves adójóváírási keretet (tax credit), azaz ha pl júliustól van itt valaki akkor 90% hogy az első fél év minden adócentje visszajár (a tb meg az eü-járulék persze nem), ami bőven kijöhet 5-600 euróra.

még a kultúrához - természetesen akiket én felsoroltam előadók azok csak azok akik hozzám közelebb álltak, mellettük a teljes kurrens popszakma tiszteletét teszi, beyonce, pink, lady gaga, britney, justin timberlake, stb ja és persze mindig van u2 koncert, akinek ők lennének a kedvenc nem fog csalódni.

tableno 2012.12.13. 14:54:41

@bokember: Na látjátok! Ki kell lépni az igénytelen proli körökből, és mindjárt nem olyan igénytelen proli az ország sem! :)

bokember 2012.12.13. 14:55:45

@hogyne,persze,igazad van!: azért amiért a magyarok a szexről

tableno 2012.12.13. 14:57:40

@hogyne,persze,igazad van!: "vajon a skot es ir nepdalok miert szolnak az alkoholrol?!" - Nem is igaz!!! Van például még a "Wild Rover", a "Whiskey in the jar", a... őőőő.. izé...

dr.pupak30 2012.12.13. 15:10:56

hétvégére ezek a zenei események: www.visitdublin.com/events/12-13-2012/12-15-2012/Concerts_and_Gigs

kb. 15 darab. Karácsony előtt, ennek a fele azért nem valami ismert előadó. Hol itt a nagya választék és fejlettség? :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.12.13. 15:12:09

@kewcheg: de ezt nem lehet kieroszakolni
megfojak negyen es elviszik pestre? vagy hogy?
@Coligny: thx
@bokember: OK inkabb "nemzetire" gondoltam, mert valami regebbi igaz torteneten alapul
nem vagyok otthon az ir tortenelemben bevallom
de nagyon tetszik a dal es tulajdonkeppen egy futballmeccsen ismertem meg, amit raadasul nem is igen szoktam mar nezni
de azert az EB-t VB-t igen:)
szep volt na:)

dr.pupak30 2012.12.13. 15:12:44

Egy fővárosban még 2 oldalt sem tesz ki. :)

bokember 2012.12.13. 15:18:50

@dr.pupak30: még jó hogy nem azt mondod hogy ma, sőt éppen most nem megy semmi érdekes, akkor ez egy szar hely :)

elárulom a nagy koncertek nyáron szoktak lenni.

www.ticketmaster.ie/section/concerts?tm_link=tm_homeA_b_10001_more

elton john - jun23 cork
bon jovi - jun15 slane
rihanna - jun21 dublin

csak pár példa - igen, ilyen koncertek vannak otthon is. nem, ez az ország nem csak kocsmából áll. remélem érthető vagyok

dr.pupak30 2012.12.13. 15:19:24

@dr.pupak30: 17 darab és ebben már minden benne van. a kis kocsmai ingenyes koncerttől kezdve a nagy O2 sportcsarnok koncerteseményig. Na ennyit erről. :)

dr.pupak30 2012.12.13. 15:22:03

@bokember: na az 3 darab. hol vannak az igazán igényes jó kis jazz, blues stb. előadók. itt a legigényesebb előadó Snétberger volt 3 éve amire már 3 hónappal a koncert előtt elkeltek a jegyek. Azóta sem volt. :)

bpetya75 2012.12.13. 15:23:12

Most meg aztán már hiperoff leszek, de ez annyira aranyos hír gondoltam megosztom: www.origo.hu/sport/focivilag/20121213-az-ellentaborral-vacsorazott-a-maganyos-drukker.html

bokember 2012.12.13. 15:32:17

hogy mondjak egy kevéssé ismert dolgot is, az ír nemzeti galéria ingyenesen látogatható és minden januárban megtekinthető JMW Turner akvarelljeinek egy része. ezek london, edinburgh és dublin között lettek szétosztva azzal a feltétellel hogy minden évben egy hónapig (január) ki kell állítani őket.

www.nationalgallery.ie/en/Exhibitions/Turner.aspx

nesze neked mindenki "iszákos, koszos, igénytelen, köpköd és nem tud lebetűzni egy alap angol szót se" - igen, van rengeteg ilyen, laktam, dolgozom velük, ők vannak többségben az utcán, a boltban, az étteremben. és otthon nem?? vagy azt mondod hogy mindenkinek mozartra csöng a telója és a következő havi színházműsort hordja a kabátzsebében az üres percekre míg a villamosra vár? na ne izéljünk már egymással

nem állítok mást mint hogy itt is van (magas) kultúra, csak ki kell nyissa az ember a szemét és benne is kell legyen igény rá hogy utánamegy. aki azt állítja hogy nincsenek kulturális programok az egyszerűen lusta volt utánamenni. nyilván, pl shannonban nem hiszem hogy sok a lehetőség - na de ez a hely méretéből fakad és nem az ország adottságából. hány helyre lehet otthon elmenni egy átlag otthoni kis-közepes városban? hány kiállítást nyitnak ma meg Ózdon vagy Harkányban? ehh, beszélhetek én

l_andras 2012.12.13. 15:36:01

@Intelli: azért te is keresed a gens-t, hogy teljes legyen végre az életed.....

dr.pupak30 2012.12.13. 15:39:28

@bokember: na. a national galery csak egy része ingyenes. az ír művészel tárlatára 5 eur a beugró. A national Galery-t 1 nap alatt le lehet tudni és később sem érdemes menni, mert nincsenek kiállítások. Ugyanazt mutogatják 5 éve. Habár nekem nagy kedvencem az ír festő Yeats, de nem szeretném húszszor ugyanazokat a képeket megnézni. :)

wowerman 2012.12.13. 15:40:13

Egyébként nem értem miért ír mindenki úgy a többi országról mintha ott mindenkinek tökéletesen kellene viselkednie miközben mindenhonnan a tisztaság és a jólét köszön vissza. Ezek is "csak" országok, ahol csak emberek laknak. Egy kicsit lehetnek kulturáltabbak, szorgalmasabbak nálunk, kicsit nagyobb a fizetésük esetleg, de kb ennyi. Nem kell csodát várni. Írországban munkát keresni pedig kb akkora öngól mintha Spanyolországba vagy Görögországba ment volna.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2012.12.13. 15:40:32

@hogyne,persze,igazad van!: gratula, jó döntés, várjuk a beszámolót :)

A poszthoz: ezt a minimálbéres kényelmes életet sehogy se tudom elképzelni. Persze relatív, kinek mi a kényelmes, de egy 6-800 eurós lakásnál + rezsi, kaja, közlekedés, ruházkodás, szórakozás, utazás (a kényelmes élet része ugye) ÉS megtakarítás... szóval mennyi is az a minimálbér?

Valamint a posztoló párja hol lakott abban az évben, amikor egyedül élt Írországban?
Mert azt írja, érkezésükkor B&B-ben laktak, de nem úgy volt, hogy a "pár" már egy éve kint élt?

l_andras 2012.12.13. 15:42:00

Én tíz éve éltem nyolc hónapot Dublinban, de én mókából meg kalandvágyból mentem, 1 hónap munkakeresés, aztán meló egy manufaktúrában. Jó volt szép volt, a Guinness gyár illatát, ami hetente belengi a várost, a dupla és tripla vastag szivárványokat azóta is hiányolom, a 10 éves f*kin basztardokkal szerencsére nem volt komolyabb affér, de azok megérdemelnének egy külön tanulmányt. A lányok nemcsak pótlékért vállalják a gyereket, ott nincs abortusz (ugye katolikusok, tehát a fékező buszon, ha néni meglát egy templomot - egyik kezében szatyor - elengedi a kapaszkodót és veti röptében a keresztet), bekapják a legyet, aztán sok még inkább bulizni akar, nem gyereket nevelni, azok meg csordába állnak az utcán, aztán áll a bál.

dr.pupak30 2012.12.13. 15:47:45

@l_andras: nagyon jó. ez is milyen igaz.

Joe Trb · https://hazkepviselo.eu/ 2012.12.13. 16:15:33

:D

igazi depis poszt

Mindenkinek tudom javasolni, hogy mikor kulfoldre megy elni, vagy dolgozni, akkor vegye tudomasul, hogy kulfoldon van es nem otthon.
Ne vegye sertesnek, ha nem viselkednek vele ugy mint egy kirallyal, vagy kiralynovel es ne lepodjon meg azon, hogy mas szokasok es eletvitel van.
Ne feledje el senki sem, hogy otthon sem bantak regebben maskeppen a vendegmunkasokkal, pedig azok nagyresze magyar anyanyelvu volt.
Ja es a munkakeresenel illetve az iskolaknal is ki kell tolteni az adott kerdessort a sziget mindket orszagaban, ez itt normalis.

egyebkent meg 4-5 honap alatt meg boven a kultursokk allapota all fenn

felka 2012.12.13. 16:26:22

ezt a posztot úgy ahogy van olaszországra is rá lehet húzni.
ugy

tsík 2012.12.13. 16:45:34

@bokember: én is kíváncsi lennék, hogy akik állandóan sírnak a "kultúra hiánya" miatt, azok otthon vajon folyton a Mai Manóba meg a Müpába meg a Tháliába jártak, vagy mit is hiányolnak pontosan? Mert mind Lady Gaga, mind Cecilia Bartoli százszor gyakrabban jelenik meg Nyugat-Európai fővárosokban, mint Budapesten, és akkor tényleg még ilyen Kanizsa meg Fót meg ilyen helyekről nem is szótunk

mert ha az edvin marton-féle "art on ice" meg az irigy hónaljmirigy-buli hiányzik, az szerintem nem kultúra (bár külföldön is van ilyen dögivel)

Parajpuding 2012.12.13. 17:37:23

Írországba menjen dolgozni, akinek két anyja van... Ott sincs kevesebb tahó, mint idehaza.

duggongg 2012.12.13. 17:42:52

@A csótány is ember: Felreertitek ezt a bo"rszin dolgot. Eppen ellenkezoleg, ezt az affirmative action miatt kerdezik, ha jol tudom minden angolszasz orszagban (Amerikaban biztos). A kisebbsegek bizonyos elonyoket elveznek (legalabbis elmeletben).

Scala 2012.12.13. 18:06:36

A kérdőív, amiről ír nem feltétlenül gáz: Angliában is kérik pl. egyetemre való jelentkezéskor, készül belőle statisztika és nem élnek vele vissza. A felvételikor úgyis látszik, hogy ki honnan jött + az alapadatokból, Magyarországon nem lehet ilyen adatokat kérni, de mégis mindig tudják, hogy ki a cigány a jelentkezők közül.

2012.12.13. 18:07:20

@duggongg: Szerintem nem értem félre. Hacsak nincs valami perverz szeretete az illetőnek a kisebbségek irányába (ez a legritkább esetben van így) akkor egy ilyen adatot arra használ, hogy megnézi ki fehér és abból alkalmaz. Tökmindegy, hogy mi a hivatalos indok. Mi van ha én nem akarom megmondani? Ez egy személyes adat aminek semmi köze sincs ahhoz, hogy hogyan végzem a munkám, kivéve pl ha amerikában magyar óvóbácsit keresnek akkor releváns, ha magyar vagyok...
Értem én, hogy van ilyen csak rossz ötletnek tartom mert általában így sem szeretik a 'mást' az emberek - alepvető emberi természet...

Oleg Gontar 2012.12.13. 18:09:43

@kewcheg: Ok legalabb egy alampolgarukat vedik meg, mi csak igert penzert adtunk ki egy baltas gyilkost.

Igaz, ha ez is lesittelik, akkor lett volna esely a ket halott gyereket penzre valtani.

2012.12.13. 18:10:00

@tsík: őő bocs de lady gaga konzumtermék, mint a teszkó gazdaságos párizsi, nem pedig kultúra...

I'mYourFriend 2012.12.13. 18:18:43

Mivel a poszt irojatol 20 percre lakom Limerickben, az egyetlen hozza igazan kozel eso nagyvarosban, azt kell mondjam, nem rossz amit irt, realis, de nem mindenben. Ettol fuggetlenul jo poszt.

Aki akar, kijon, aki nem, az meg osztja az eszt vmirol, amirol nincs kello informacioja. Hello magyarok, ezek vagyunk mi. :P
Aki kijonne, sok sikert, ha rajon mi-merre-hogyan, jol meglesz itt, ha meg egy debil, akkor tokmind1 hova megy, mindig szar lesz neki. Rettentoen sajnalom!

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.12.13. 18:23:08

@tsík:

A legtöbb ember nem tanul meg olyan szinte idegen nyelven, hogy élvezhesse a helyi kultúrát, így meg van fosztva eleve sok mindentől.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.12.13. 18:25:58

@A csótány is ember:

A konzum is kultúra.

Ráadásul ma a zene mint olyan éppen az ilyen zenét jelenti. Hány Lady Gaga hallgató jut jut 1 Bach hallgatóra? Mondjuk 100, de inkább 500.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.12.13. 18:28:59

@hagyma:

"ettol fuggetlenul ha lett volna a pasiban egy kis darab gerinc, visszament volna"

Ezt nem így látom. Az ember alapösztöne az önvédelem. Itt is ezt történt.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.12.13. 18:32:15

@kewcheg:

Nem így volt ez. Az esetet annak idején figyelemmel követtem. Többször is olvastam a balesetben meghalt kisgyerekek nagybátyjának az internetes írásait. Szóval: a magyar bíróság követte el a hibát, csak a magyar bíróság. Az írek minden jogszabályt betartották.

Azt meg felróni, hogy a baleset okozója miért nem vállalta magára a büntetést önként abszurdum. Senki sem tenné ezt. S eleve miért tenné?

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.12.13. 18:34:17

@Eino81:

Hofinak volt egy ilyen poénja:
- Hidegvérűek az angol férfiak? Fenéket! Csak undorodnak az angol nőktől.

Sanyi9 2012.12.13. 18:46:54

@kewcheg: Azert az egesz nepet utalni, az nem tul ertelmes. Ez pont olyan, mint ha az ormenyek utaljak a magyarokat (a 10 millio kisembert), mert a kormany kiadta az azeri baltas gyilkost. Az ir atlagember velemenyet arrol az ugyrol pont annyira kertek ki, mint a tiedet emerrol...

tsík 2012.12.13. 18:51:14

@A csótány is ember: már bocs, de pont a két végletet próbáltam érzékeltetni...

tsík 2012.12.13. 18:51:49

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: jó, de akkor ne az országot szidja, hogy nincs kultúra...

dr.pupak30 2012.12.13. 19:24:39

@dr.pupak30: gondolom a sok nagyokos aki minden dalektusban beszéli az angol nyelvet felsőfokon ide tud rittyenteni egy fordítást hallás után. :)

2012.12.13. 20:19:38

A kerdoiv nem 'dobbenet', hanem egy standard kerdoiv amit sok mindenhez hasznalnak az Egyesult Kiralysagban (es ezek szerint Irorszagban is); celja hogy a jelentkezot ne erje diszkriminacio nemi vagy faji alapon. Szerintem a posztolo - tobbek kozott - azert is nehezen talal allast, mert nem nagyon erti azt a tarsadalmat amiben jelenleg el. Irorszagban is komoly valsag van, sok kepzett ir fiatal probal Angliaban sot pl. Ausztraliaban allast talalni, nyilvan minden allasra sokan jelentkeznek es termeszetes hogy elonyben reszesitik a helyi jelentkezoket.

Egyebkent minden munkahelyen nagyon rosszul nez ki ha az elso ket honapban beteget jelent a munkavallalo, ezt csak komoly betegseg eseten erdemes megkockaztatni.

fun-csocso 2012.12.13. 20:40:13

Az 1400 EUR heti vagy havi?

_Léna_ (törölt) 2012.12.13. 20:57:46

A poszt olyan igaz, hogy akar en is irhattam volna. Minden soraval egyet ertek igy 5 irorszagban eltöltött evvel a hatam mogott...

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.12.13. 21:35:15

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: ha nem felig idezned az adott mondatot, akkor ezt mondtam
ez nem vedelmi oszton, hanem senki sem akar bortonbe kerulni
a bezxartsag borzaszto es a gyerekeken mar nem segit
bevallom en sem mentem volna vissza, ha megtehetem

fun-csocso 2012.12.13. 21:37:24

jó, de most komolyan! ha az átlagos bér 1200-1400 EUR mondjuk havonta, akkor mennyi a minimál bér? 600EUR/hó? Mert ha a minimálbérből „nagyon kellemesen meg lehet élni”, miközben a legkisebb lakás 400 (ami ugye kiderült, hogy az igénytelenség alja) plusz kb 150 a rezsi és a kaja sem olcsóbb, mint Mo.-on, akkor még ha két minimál béressel nézem sem sok a havi 1200 EUR! Szóval nekem havinak kevésnek tűnik az 1400, hetinek meg nyílván soknak. Ezért kérdeztem.
Közben kíváncsiságból megnéztem mennyit keres egy, a cikkben keresettnek nevezett IT-s. Mondjuk egy senior rendszermérnök évi 35-40 ezret. Az OK, az havi 3000, vagyis az 1400 nyílván nem heti, de nekem akkor sem áll össze a kép, mert egy ilyen mérnök ha nem hülye vagy atom elhivatott, akkor itt is megkeresi a havi hatszáz és 1 milla közötti összeget, vagyis az a kinti árakhoz képes nem sok. Az 1400 meg nekem egyértelműen kevésnek tűnik még mindig, ha egy hónapra adják.

Mrs. Clayton 2012.12.13. 21:39:05

@hagyma: és ráadásul Tobin kb 8 hónapot töltött Írországban előzetesben, önként

kewcheg 2012.12.13. 21:54:22

@Sanyi9: tudom hogy nem túl értelmes, és bunkó dolog.De én csak egy egyszerű ember vagyok, és ezek után ha meghallom Írország nevét, most már mindig a két kicsi fog eszembe jutni,nem tehetek róla,ez van. Az meg hogy nem akar bűnhődni,emberileg valamilyen szinten érthető,de akkor pedig többé ne menjen a templomba ez az ájtatos manó,mert tudtommal a gyónásai ezek után nem érnek egy kalap bódiszilvát sem a katolikus teológia alapján...mivelhogy nem őszinte a bűnbánat ugye....na de az igazság odaát van,ezt már megtanultuk...

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.12.13. 22:20:48

@fun-csocso: IT -rol szo nincs
"egy átlagos, teljes munkaidős állással meg lehet keresni 1200-1400 eurót nettóban, "
ez normalis szerintem
ez 2 embernek ha "parban vannak, legyen 2.600, hat abbol vigan felre lehet tenni
hat a minimalber nem tudom mennyi, de en amerikabol kiindulva 8-900 eurora teszem
es igen abbol meg lehet elni, sot meg lehet is keveset sporolni, amennyire a NY-europai arakat ismerem
/nem nagyon, altalaban amerikai arakkal kalkulalok/

_Léna_ (törölt) 2012.12.13. 22:24:33

@fun-csocso: a minimalber 8.65 euro/ora. Nincs igazan havi szintre lebontott minimalber meghatarozva ugy, mint otthon, mert itt a munkaszerzodesek tobbsege flexi, azaz annyi orat es napot kap az ember az adott heten, amennyit epp az ugymenet megkovetel. Az 1200-1400 euro/ho eppenseggel eleg jonak szamit mar a bevandorlo, betanitott munkat vegzo emberek koreben...

jet set 2012.12.13. 22:31:44

Szóval a csaj kiment a pasijához, talált valami munkát, de nem fűlött a foga hozzá, azóta a pasija tartja el, sír, hogy nem kap munkát, de az írek seggfejek.

fun-csocso 2012.12.13. 22:33:53

Köszönöm a válaszokat!!

Kellemes Zérókomponista (törölt) 2012.12.14. 00:37:06

1000-1200 Eurót szoktak keresni Írországban. @hagyma: a 800-900 német földre jellemző, a "minimálosokra".

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2012.12.14. 02:03:22

@fun-csocso: az bruttoban van! NEttoban vegyel le azert belole.

Egyebkent : oszinten, nem szegyelli magat az, aki meg egy percet nem dolgozott ujonnan erkezve, de mar megy ppst vagy mit ( itt dss ) igenyelni?

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2012.12.14. 02:07:01

@tildy:): Marmint remelem jol gondolom, hogy ez kell a benefithez. Tehat nem olyan mint az NI number itt. Ha megis, akkor elnezest kerek, de nagyonmegutotte a szemem a pps, es mintha emlekeznem olyanra, hogy pps-st nem szivesen latnak lakaskereseskor.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2012.12.14. 02:09:23

@Réka ‎: Pedig lehet. Olvasd el ezt : tildy.blog.hu/2012/01/07/ujevi_szosszenet
Amikor az iras keszult , parommal ketten osszesen ket minbernek megfelelo jovedelembol eltunk. Tehat mintha fejenkent minbert kaptunk volna. Szerintem egesz jol eltunk akkor is, tudtunk felrerakni valamennyit, szuloket tamopgatni, stb.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.12.14. 02:41:37

@tildy:): najo
imkabb most csendben maradok

mommmmo 2012.12.14. 04:52:02

@Mirjam2: ez igy van, eleg hulyen nez ki egy oneletrajzban, hogy az ember egyetlen irorszagi tapasztalata az, hogy 1 ho utan valahonnan dobbantott. Szoval en inkabb ennek tulajdonitanam az allaskeresesi kudarcokat mint a nagy nacionalizmusnak. Ha az ember meg akar kapaszkodni egy uj orszagban, akkor az elejen kell tudni szivni nagyon, maskep nem megy. (azokrol beszelek, akik nem kesz meloba mennek ki.)

bokember 2012.12.14. 14:30:09

a pps - personal public service number kell az adózáshoz, tehát muszáj a munkavállaláshoz is, persze a segélyhez is, de ha csak egy azonosító van akkor ez kb természetes.

a minimálbér 7.65/óra (2011-ben megvágták egy euróval, addig volt 8,65), ami 40 órával 300 körül jön ki, ebből nem sokat von el az állam. tehát kb havi 1200, ha ketten teljes munkaidőben ezt megkeresik akkor tényleg barátságos körülmények között lehet belőle élni. probléma akkor van, mint ezt talán valaki említette is, hogy sok helyen akkor hívnak be amikor tényleg kellesz és messze lehet kerülni a heti 40 órától a legjobb szándékod ellenére is. pl hotelekben gyenge időszakokban sokszor csak "on-call" a takarítószemélyzet java.

Leplezetlenül 2012.12.14. 16:45:26

nagyjából egyetértek a leirtakkal 4 év után is, de hogy a 18-19 évesek az állami juttatásokért vállalnák a gyerekeket? no neeeem. vagy mi csinálunk valamit pocsékul, hogy havi 140 euroval szúrják ki a szemünket child benefit cimen? ebből aligha lehet megélni...

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2012.12.14. 19:24:17

@nigara: Ez esetben mea culpa, es elnezest.
@hagyma: mondd csak nyugodtan , ha mar igy nekikezdtel.

eddieblog 2012.12.16. 03:15:44

Az adatok nagyjabol stimmelnek [bar kis utanajarassal azert lehet am olcsobb cuccokat is talani, peldaul van pulykamell 9 euroert is egy kilo], de sosem ertettem azokat, akik az itteni arakat az otthonihoz hasonlitjak [peldaul benzin, "meg az otthoninal is dragabb"], hiszen az aranyokat kell nezni.
Nem mindegy, hogy ugyanazt [vagy a kisse magasabb, de tulnyomo tobbsegben inkabb alacsonyabb] arat 100ezer forintbol, vagy 400ezer forintnak megfelelo eurobol kell kifizetni.
Sok a ferdites ezekben a posztokban!

eddieblog 2012.12.16. 04:21:48

Nehany szo a hitelessegrol, ami ezekbol a posztokbol nagyon hianyzik!
eddieblog.blog.com/2012/12/16/kinek-hihetunk/

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2012.12.16. 14:53:15

@eddieblog: a blogodban irta valaki, miert kell atforintositani a dolgokat.
Megmondom miert : mert hiaba euroban/fontban/svajci frankban keres valaki, de ha valaki odakoltozne, akkor annak lehet mas a fizetoeszkoze. Ergo, ha nekem azt mondod mondjuk 700 euro , akkor tudom mirol van szo, de ha mondjuk ezt zlotyban, svajci frankban vagy egyeb fizeoteszkozben adod meg, mar nem biztos.

Eppen ezert, ha majdan irok Norvegiarol es UK-rol, mindket modon meg fogom adni, azert, hogy aki epp menne, annak egyszerubb legyen az elso idokben. MErt kesobb mar ugysem szamolod ott, hogy forintban mennyi lenne. Sot, ha hazamesz latogatoba, akkor fogod majd automatikusan fontba, frankba vagy euroba valtani . LEgalabbis nalam szokott ilyen lenni, hoyg o ez csak 3 font , akkor megveszem. ( Mikozben Magyarorszagon vasarolok).

eddieblog 2012.12.16. 14:59:25

De ha en azt mondom Neked, hogy keresel 1200 eurot, amibol 800-at elkoltesz lakasra, akkor Te is pontosan ki fogod tudni szamolni, hogy a beveteled 66 %-at viszi el a peco. Hiaba irom en, hogy uristen, milyen draga a 800 euros lakas [hiszen az 224 ezer forint!], ha nem forint bevetelbol kell kitermelned.
Amirol Te irsz, az a turistaknak hasznos info, de aki kint el, az nem igy szamol!
Amugy pedig pont a leendo kikoltozoknek a legfelrevezetobb ez az info, hiszen osszezavarja oket. Nem ugy kell szamolni, hogy a mostani 97 ezer forintos fizubol kint mire futja, mert nem a valos adatot fogja latni az, aki arra kivancsi, hogy mi kulfoldon az "anyagi motivacio".
Erdekes, hogy ez sokaknak nem ertheto...

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2012.12.16. 15:12:20

@eddieblog: nem, nem csak turistaknak hasznos. Gondolj bele , uj vagy, hozol ki valamennyi penzt, honnet fogod tudni, hogy mennyi ideig lesz eleg, mennyibol tudsz tejet/kenyeret/stb venni?
Persze , egy ido utan atall az ember agya, de emlekszem, az elso par honapban meg en is siman valtogattam at forintra.

Hazamentem? Nem. Turista voltam? Nem.

Teljesen ertem mirol beszelsz, es idovel senki nem fogja atszamolgatni, de probald megerteni, hogy az elejen nem megy ez olyan konnyen.

Es ha mondjuk Lengyelorszagba mennek, de fogalmam sincs a zloty arfolyamarol? Honnet tudjam, amit ajanlottak allas, az jonak mondhato-e, mennyi esetleg mas orszag fizetoeszkozeben, es meg sorolhatnam. Az hogy leirja 10000 rubel, vagy 140000 zloty, vagy barmi, nulla informaciotartalommal fog szamomra birni, ha nem ott lakok. Ezert valtjak sokan vissza forintba, mert azt mindannyian ismerjuk.

Vagy mikor en egy millio forinttal jottem ki ide, tudni akartam, mennyi ideig eleg, es ehhez biza tudnom kellett, hogy mennyi akar forintban is egy kilo kenyer. De mint irtam, idovel az ember megszokja , es nem valtja mar at , de akkor is segitseg az ujonnan jovoknek , ha Magyarorszagrol koltoznek ki forintositott arakat mondani az elejen. Mert forintot hoznak ( vagy valtanak) . Es tudniuk kell, hogy biza ha 1 millio forintot hoznak, szamoljanak azzal, hogy a szobaarak 150 ezer forinttol kezdodnek.

A masik, hasonlo modon nem ertem meg azt sem, ha valaki ozt vagy stone-t mond magyar forumon. Fahrenheitrol nem is ebszelve. Vannak metrikus egysegek, normalis valtasi szamokkal, lehet azt is mondani.

eddieblog 2012.12.16. 15:18:44

Teljesen meddo ez a beszelgetes.
Ha nekem van egymillio forintom, amit a kivandorlasra szanok, akkor sem erdekel, hogy peldaul az 1 euros kenyer 280 forint, hanem az erdekel, hogy az 1 millio forint hany euro, es az meddig lesz eleg.
Ha valaki kulfoldon akar elni, az egvilagon semmi szuksege nincs arra, hogy akar a fizeteseket, akar az arakat forintositsa.
Minek?!
Keresek ennyit, abbol a kiadasom enny, marad ennyi.
Es ami marad, azt is itt koltom el, tehat egyaltalan nem erdekel, hogy otthon mennyi mindent tudnek venni ebbol a penzbol, hiszen ITT ELEK!
Ha itt megkeresem a penzt, es minden honapban hazajarok vasarolni [mondjuk valaki megteszi ezt Ausztriabol egy Soproni kirandulas kereteben], akkor talan van ertelme ennek.
Amugy semmi!
Tudod, mikor van igazad?
Ha valaki nem akar dolgozni, hanem fogja az egymillat, es kint feleli.
Akkor valoban kell tudnia, hogy a hazai fizeto eszkoz mire eleg kint.
Es ezt hogy hivjuk? Turista.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2012.12.17. 00:53:18

@eddieblog: es amig nincs kereseted?

Oke, en tapasztalatbol beszelek, eleinte atvaltottam, es az ismeroseim jo resze is. Amint lett munkajuk, es itteni fizetest kerestek, mar nem valtottak at.

"Tudod, mikor van igazad?
Ha valaki nem akar dolgozni, hanem fogja az egymillat, es kint feleli."

Igen, velunk pontosan ezt tortent , feleltuk , de a mondat elso felevel nagyon nem ertek egyet. Nem mert nem akartunk dolgozni, hanem mert igy jott ossze, harom honap utan kaptam munkat...

Lehet , hogy te olyan szerencses voltal, vagy egyszeruen csak jobban jott ossze, hogy rogton volt allasod a szakmadban. Nekunk nem.

De turistazzal minket is meg masokat is nyugodtan. 3 eve itt elunk:P

eddieblog 2012.12.17. 02:21:47

@tildy:): Figyelem az oldalon az "eloeletedet", tipikusan olyan user vagy, akivel nem erdemes beszelgetni.
Erdekes, hogy a vegen mar sertettsegtol atitatott szemelyeskedo hangvetelt utsz meg, ebben pedig en biztosan nem leszek partner.
Amugy sincs sok hozzaszolasom ezen a blogon, es ezen a jovoben sem fogok valtoztani, mert en mar kinottem abbol a korbol, hogy szellel szembe probaljak vizelni.
A Hataratkelo koltozese ota igen erdekes tarsasag verbuvalodott itt ossze, akik borzaszto okosak, vagy csak azok akarnak lenni, de valahogy nem sikerul nekik.

Sajnalom azokat az informaciora ehes olvasokat, akiknek vegig kell szenvedniuk ezt a sok fals sztorit, ami itt megjelenik. Az irasok jelentos reszenek koze nincs a valosaghoz, mindossze arra lehet hasznalni oket, hogy a frusztralt tomeg zuzhassa egymast.

Akinek inge, az most gyorsan kapja magara!

DieNanny CH 2012.12.17. 07:51:24

@eddieblog:
Én úgy vagyok ezzel, ha valaki zlotyról vagy rubelről ír, akkor általában fogalmam sincs, mennyit képzeljek magam elé.Svájvban élek, emiatt frank, euro megy, font is, de semmi más. Pontosan emiatt KÉTFÉLE adatra van szükség az ilyen beszámolókkor: hogy egy kiló kenyér ugyan 5 frank, de pl egy óvónői fizetés (vagy bármelyik, én ebben vagyok tájékozott) 4500 frank. És nem kell hozzátenni, hogy úristen, a kenyér 1200 forint, vagy úristen, egy óvónő 1 millió Ft-ot keres havonta. Mert csak és kizárólag az arányok számítanak. Hogy az én itteni TB-m 300 Fr havonta, ami 70 ezer Ft.
Több szempontból jönnek emberkék erre az oldalra. Az enyém a "világot látás". Olvastam már cikket minden országról, anélkül, hogy akár csak a gondolattal is eljátszanék, hogy akár turistaként, akár munkavállalóként odamenjek. Emiatt nem igazán van kedvem olvasás közben valutaárfolyamokat közlő oldalakra ugrálni.
Tehát ha át van váltva egy cikkben az összeg forintra, akkor szélesebb réteget fog vonzani az írás.
Ez az én egyéni véleményem.

DieNanny CH 2012.12.17. 07:57:51

@eddieblog:
"A Hataratkelo koltozese ota igen erdekes tarsasag verbuvalodott itt ossze, akik borzaszto okosak, vagy csak azok akarnak lenni, de valahogy nem sikerul nekik."
Ez különben érdekes, mert tényleg, én még a régi oldalon kezdtem az olvasást. Bár az új társaságnak szerintem semmi köze nincs a költözéshez. Szerintem az elmúlt 10 hónapban annyira hirtelen megromlott az otthoni helyzet, hogy már nem csak a szélesebb látókörű, több lehetőséget jogosan remélő "rétegek" jönnek ide, hanem a nagyon egyszerű, esetleg szűklátókörűen gondolkodó, otthonról kitörni akaró emberkék is. És mindegy, hogy az illető takarító vagy bankmenedzser, mert a kettő nem függ össze.

eddieblog 2012.12.17. 09:28:03

@DieNanny: Eszem agaban nincs vitatkozni, es elemzesekbe bocsatkozni az Index olvasotaborat illetoen, de megigerem, hogy elgondolkodom azon, amit irtal. :)

Ami pedig a Hataratkelest illetti...
Ha valaki kivandorlokent ir egy orszagrol, akkor az az adat lesz hiteles, ami a helyi fizetes aranyaihoz lesz merve, vagyis a bevetel/kiadas egymashoz valo viszonya a helyi valutaban kifejezve.
Ha valaki beszamolot ir egy utazasrol, es azt mondja, hogy elkoltottem x jent japanban, ami ennyi es ennyi forint, akkor az nem kivandorlo, hanem turista.
Azt hiszem, hogy kette kene valasztani ezt a ket fogalmat, mert -mint ahogy fentebb is irtam- egy epesszel rendelkezo emigrans soha nem szamolja vissza sem a keresetet, sem a kiadasait annak az orszagnak a penzere, ahonnan jott.

2012.12.17. 13:34:24

@eddieblog: De ne zavarjon már annyira, ha valaki átváltja a pénzeket. Te nem, @tildy:): meg igen.
Úgysem tudod, hányan váltják át, és hányan nem, kár azon rugózni, hogy szerinted ezt nem szokták, mert nem tudhatod. Személyeskedésről meg nem tudom, miért beszélsz, tildy nagyon is visszafogottan reagált, mire te közölted, vele felesleges a párbeszéd. Nem baj, majd mások beszélgetnek vele. Neked meg nem kötelező.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2012.12.17. 13:50:13

@eddieblog: szerintem nem en kezdtem a szemelyeskedest.
KI is allitotta, hogy az szamol at, aki feleli a penzet NEM AKAR dolgozni? Mi ez ha nem sertegetes?

Mint irtam,minden bizonnyal egy ido utan atall az ember. Szerintem .

De eleinte bizony valt. Elismered, vagy sem. Lehet van aki nem. Van aki meg igen. Ezen nem besertodni kell, hanem elfogadni.

Tenyleg figyeled az eloeletem? tudod, latszolag veled ellentetben probalok az embereknek segiteni, nem pedig beszologatni.

@Turchi: en sem valtom mar at, maximuma magyar arakat forintra, mikor epp otthon vagyok. De mikor kijottunk, bizony egy darabig meg magzar arakban szamoltam. Leszokik idovel az ember rola.De ettol se hulyebb nem lesz, sem turista.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2012.12.17. 13:53:46

@eddieblog: szuper most mar ott tartunk, hogy le is hulyezed, aki (eleinte) atvalt.

Erdekes mentalitasu vagy, masokat mondasz okoskododonak, azt hiszed a te fenekedbol sut a napsugar :) Es akkor meg most polkorrekt voltam:)
Tovabbi szep napot.

manigerzson 2012.12.17. 20:33:31

@Réka ‎: jé, azt hittem, ez csak nekem tűnt fel.

manigerzson 2012.12.17. 20:58:26

@fun-csocso: a mostani minimálbér 8,65€/óra, ha teljes munkaidős (heti 40 órás) vagy. havi 20 nappal számolva majdnem 1400€, bruttó. a fizetés heti rendszerű, de egy hétre a nettó (egykeresős, vagyis egyedülálló esetében) 339,08€, én legalább is annyit kapok, utalva. é sigen, egész jól be lehet osztani, még megtakarításra is marad, egyedül élve is. van munkanélküli segélyféle is (valami szósal velfer (social welfare)), amit a jövő évi költségvetésben lecsökkentettek 1 évről 9 hónapra, de az ha jól tudom, csak két teljes évi munkaviszony után jár.

manigerzson 2012.12.17. 21:06:55

@eddieblog: istenem, végre valaki, aki szintén gondolkozik! nekem is ezzel kezdték az itteni barátaim, akik segítettek a kezdésben, hogy felejtsem el a forintra váltást, mert egyrészt beleőrülök, másrészt semmi értelme, mert nem forintban fizetnek. ha már mindenképp számolni, kell, számoljam úgy, hogy mennyit kell dolgoznom érte. és akkor mindjárt nem lesz olyan drága pl a marhahús.

2012.12.18. 06:25:58

@manigerzson: Jaj, istenem, akkor már ketten vagytok, akik gondolkodnak :-) Mindenki úgy vált ahogy akar és ahogy jónak látja.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2012.12.18. 16:36:02

@Turchi: :)
Szerintem elobb-utobb leszokik az ember a valtasrol. Olyat meg nem nagyon lattam, aki mar rogton az elso napon rogton atallt volna arra, hogy ne valtson, ettol fuggetlenul meg lehet ilyen:)

Tenyleg nincs sok ertelme a valtasnak egy ido utan, masreszt felesleges is. Fontban ( euroban, zlotyiban) keresel , abban koltesz. De addig amig nincs beveteled en spec siman el tudom kepzelni, hogy nem csak en voltam egyedul ezzel a valtogatassal.

Illetve egy esetben meg van: ha valami netan egyik/masik helyen olcsobb. Aprobb muszaki cikk, illetve egyeb dolgok eseten is elofordul, hogy inkabb otthon veszi meg az ember , es kihozatja, mert meg ugy is olcsobb.

2012.12.18. 17:05:29

@tildy:): Én imádok váltogatni! :-)

manigerzson 2012.12.18. 23:51:59

@Turchi: itt kérek elnézést, kimaradt az _így_.

tehát: "szintén így gondolkozik!"

2012.12.19. 01:02:02

@manigerzson: :-) Nekem nem probléma a megfogalmazás, csak egy kicsit kötözködtem...bocs

budahazyj 2012.12.31. 13:52:48

Posztolo, amit az ir fiatalokrol irsz, meg a viselkedesrol, na azok az ir ciganyok. Ne vezessen felre a vilagosabb borszin.

jackjunior 2013.04.11. 17:12:53

Üdv, szeretném SOS felvenni a kapcsolatot a komment szerzőjével, hogyan lehetséges?
A lányom Shannonba menni tanulni és érdekelne a véleménye.
Várom a választ akár a szerkesztőségtől is!
Köszönöm: Kata

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása