oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2012. szeptember 28. 18:00,  Elképesztő hajós sztorik 9 komment

2012. szeptember 28. 18:00 Határátkelő

Elképesztő hajós sztorik

Eszter most következő írása komoly tanulságokkal szolgál – elsősorban arról, mit kell kiállnia annak, aki arra adja a fejét, hogy hajón dolgozva keresi meg a betevőt.

hajó.jpg

„Hat évet dolgoztam folyami hajón egy francia cég alkalmazásában. Fél évre készültem, de annyira megtetszett, hogy maradtam. Az utolsó évben kezdtük el gyűjteni a hihetetlen sztorikat az emberekről, előbb kellett volna... későn ismertük fel a kollégáimmal, hogy bizony jegyzetelni kellett volna már a sztorikat akkor, amikor az ember kikerült a hajóra. Hozzá kell tennem, a mostani iromány többnyire a francia, idősebb rétegről szól, illetve a cégnél dolgozó emberkékről.

Szobalányként kezdtem, de sosem érdekelt, így felszolgáló lettem, illetve bárosként is dolgoztam. A legtöbb, számunkra meghökkentő dolog a reggeliztetés alatt történt, leírom, ahogy jön.

Sajátos reggelik

A saját szememmel láttam a következőt: jön a vendég, fogja az aszalt szilvát, forró vízzel leönti, aztán kis tálba joghurtot szed, rá aszalt gyümölcsöt, rá kompótlét, és rá rántottát (!!), vagy szalonnát(!!!) - a lényeg, hogy ami nem illik össze, az mehet a tányérra.

A pirítós készítőt sem tudják használni, ha sikerül, akkor rendszerint elégetnek mindent. Általában csak szeletelt kenyér mehet bele, de a vendégek bele szokták tömni a bagettet. Hiába mondjuk, hogy nem kéne, ők azt tudják, van nekik otthon, abba belefér. Aztán csodálkoznak, ha füstöl a gép.

A kávét úgy isszák, mintha az életük függne tőle, iszonyatosan sokat, másodpercenként lóbálják a termoszt, vigyük már a következő adagot, sokszor reklamálnak, hogy nincs kávé, én hiába mondom, teli a termosz, nem. Aztán amikor mégis sikerül vagy 4 csészényit kiönteni, akkor aztán a kávéba mindet belemártogatnak, amit lehet, a vajas-lekváros croissanttól kezdve a piritósig, és persze a végén lehúzzák a kávét.

Láttam olyat is, hogy a vendég jött mindig a tojásfőző géphez, a tojástartóval, belemerítette, majd elvitte azt a kevéske vizet. Amikor már vagy ötödszörre jött, gondoltam, megnézem, mit csinál. Feltűnés nélkül követtem az asztalához, hát a kávéját vizezte vele...na, gondoltam, ez is agyhalott.

Reggelikor, főleg ha aznap van kirándulás, kezdődik a szendvicsgyártás, azzal a felkiáltással, hogy ők délig nem fognak enni. Megy minden a táskákba. Sokszor megy oda cukor, édesítő, teafilterek, lekvár, minden, ami mozdítható.

Hisztis vendégek

Aztán vannak a fényevők, meg a hobbiallergiások, akik sose a beszállás napján, hanem csak utána jönnek rá, hogy ők nem ehetnek meg mindent. Iszonyat idegesítőek tudnak lenni. Előfordult, hogy az egyik közölte: nem eszik húst, májat, szinte semmit, aztán a gálakor kivette a kezemből a libamájat. Mondtam neki, ez nem lesz jó, mert ezt maga nem eheti, de mire elmondtam ezt a mondatot, a libamáj már ott se volt a tányéron.

Volt, aki visszaküldte a desszertet, amin volt egyetlen eper, azzal, hogy ő nem eheti meg az epret. Mondtam neki, vegye le a sütiről, rakja a tányér szélére. Ő nem, vigyem vissza, hozzak olyat amin nincs eper. Ja, hoztam.:)

A lefűrészelt asztallábak esete

Tavaly októberben volt egy gasztrós utunk. Nyolcvan körüli létszám volt, és az asztalterv szerint volt 3 nyolcas asztalunk. Ilyenkor, az alapból 6 fősre egy plató kerül. Felterítettünk mindent, majd jött a nagyfőnök, neki látni kell, mert fontos vendégek ezek.

Megáll az étteremben, azt mondja, ez nem jó. Nézünk rá, hogy mi nem jó. Azt mondja, hozzunk egy mérőszalagot. Ezzel elindult, és az összes asztal magasságát lemérte. Mivel három asztalon plató volt, azok magasabbak voltak vagy 2-3 centivel. Na neki ez nem tetszett, és közölte: LE KELL VÁGNI AZ ASZTAL LÁBÁT!!!!!!!!

Azt hittük csak viccel, de ő váltig erősködött. Közben megjött a közvetlen főnökünk, aki közölte, azért magas az asztal, mert platós, ha elmennek, lekerül, és akkor meg azok lesznek kisebbek? A válasz: akkor majd visszacsavarozzuk a lábak alját...és komolyan hívott egy csávót, aki nem akarta elhinni, hogy mit kell csinálnia.

Leszedtük az asztalokat, megfordítottuk, ő pedig értetlenül, de levágta, mindegyikből 3 centit. A darabokat el kellett tennünk. A pláne az egészben, hogy rá egy órára változott a létszám, és az asztalterv is, a 3 platóból kettőt le kellett vennünk. A gasztró így ment le, később aztán a csávó visszafúrta a lábakat.

Végezetül egy jellemző történet. Egyszer beszállítás után ahogy mentem az étterembe hátra, látom, hogy nyitva az egyik kabin, benn áll az idegenvezető kiscsaj a két vendéggel, és próbálja kivenni a matracot az ágyból. Kérdeztem tőle: te mit akarsz azzal a matraccal? Hát hogy szólt a vendég neki, hogy szeretne a másik irányban aludni, hogy ott legyen a feje. Erre kivettem a csaj kezéből a matracot, visszaraktam a keretbe, majd egy laza mozdulattal megfordítottam a takarót, és a párnát áthelyeztem a másik oldalra..."

(Ez egy archív poszt, melynek eredetijét ide kattintva olvashatjátok.)

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: turizmus hajó vendéglátóipar Franciaország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr514800932

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

váj mí 2012.09.28. 20:09:47

Ez így hülyeség. Mármint a poszt, ahogy van. Egész délelőttös kirándulásra egyébként komoly cég készíttet a konyhával úticsomagokat. És ez csak egy kis reflektálás. Ok, én svájci cégnél melóztam. És csak egy, nem hat évet. De ezek a sztorik simán megvannak szárazföldön is.

egosumquisum 2012.09.28. 21:43:16

@váj mí: Nem véletlenül kerültünk a tápláléklánc csúcsára. Földön, vizen, levegőben egyformán tudunk hülyék lenni. :)

váj mí 2012.09.28. 23:40:51

@egosumquisum: Jajaja... ;). Szerintem, ezt a posztot kár volt átemelni, annyira semmitmondó. Persze, azért nem álltam meg, hogy ne pofázzak hozzá ;).

Északifény74 2012.09.29. 00:07:15

"...Kérdeztem tőle: te mit akarsz azzal a matraccal? Hát hogy szólt a vendég neki, hogy szeretne a másik irányban aludni, hogy ott legyen a feje. Erre kivettem a csaj kezéből a matracot, visszaraktam a keretbe, majd egy laza mozdulattal megfordítottam a takarót, és a párnát áthelyeztem a másik oldalra..."

ezen oltári jót nevettem:DDDD

breezer 2012.09.29. 23:44:40

@váj mí:

nem voltál még all-inclusive ellátáson sok csillagos szállodába? ott is az megy, hogy ha égésznapos fakultatív program van, a szálloda ad kaja pakkot, ettől függetlenül az emberek két kézzel rabolják le a reggelinél kitett dolgokat, mert hát miért ne (na meg mi van ha nem felel meg éppen amit a hotel készített)? fogyasztói társadalomban élünk, ha meg "ingyén" van, akkor meg fogyasztanak főleg :) amúgy ez nem magyar mentalitás, holland német ugyanezt csinálja!

váj mí 2012.09.30. 11:09:09

@breezer: Nem, skót vagyok annyi pénzt kifizetni rá, inkább másra költöm ;). Viszont tudom, hogy vannak, akik szeretik lerabolni a svédasztalt, nációtól függetlenül. Volt, hogy kiraktuk a late night snacket, és képes volt bespájszolni belőle, holott alig 7 óra múlva már kapták az early bird-öt. Csak röhögtünk, van ilyen.

Semmitmondó 2012.09.30. 18:37:54

Ez nagyon jó...Olyan érzetem van, mintha csak a német nyugdíjasokról írtál volna...
Hetente egyszer kipróbálok mindig egy másik éttermet a lakóhelyemen és a környékén és én is láttam már elég sok furcsaságot, amit nem értem miért csinálnak... de mindenesetre jót mosolygok rajtuk. :)

nekem gyanus volt mar az elejen is... 2012.12.07. 13:38:18

a kedves cikkiró tegnap jött le a falvédőről? egy dolog elképesztő, az hogy ez valakinek elképesztő. üdvözlünk a bolygónkon!

1békésflegma 2013.02.08. 13:13:58

Nos aki trollkodni akar a sztorin, az ő dolga nem kell komolyan venni. Viszont aki régóta dolgozik a vendéglátásban el kell fogadnia az igazságot, hogy " vendégnek jogában áll hülyének lennie, és él is evvel a jogával", viszont mi az ő pénzéből élünk. Aki ezt nem fogadja el dolgozzon máshol. Amúgy jómagam is az említett cégnél dolgozom több mint 12 éve és a leírtak - az asztalláb sztori is- igazak. De minden furcsasággal együtt évente több mint 200 honfitárs - nem számítva azokat is akik már voltak itt és elmentek vagy újra visszakívánkoznak, mert ilyen is van -itt keresi meg megélhetését. A "külföldön dolgozás" is olyan, hogy azok beszélnek legtöbbet róla így vagy úgy, akik még sosem csinálták, fogalmuk sincs arról mit vállalnak és mit érhetnek el és ezért mit kell tenni. "Az egyiknek sikerül a másiknak nem!"

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása