oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2023. január 25. 19:40,  A világ legszebb utazása 376 komment

2023. január 25. 19:40 Határátkelő

A világ legszebb utazása

Egészen pazar utazásra invitálunk ma titeket, talán a nyitóképből is kiderül már, hogy az úticélunk Norvégia. Kalauzunk pedig Mr.Tellinghovon, akinek hála csodás képekkel tűzdelt beszámolót olvashattok a Lofoten-szigetekről. Mit mondjunk, mi akár azonnal indulnánk!

ci_m_4.jpgNusfjord

Bodø

Ebben a városban, az Északi-sarkkörtől északra a nap soha nem megy le június 2. és július 10. között. A Golf-áramlat által jégmentesen tartott egykori halásztelepülés a Trondheim felől érkező Nordland Vasút utolsó állomása, egyben Nordland tartomány 45 ezer lakosú közigazgatási központja.

A hegyvidéki táj a város körül csodálatos. Bodø jó kiindulópont a Lofoten-szigetekre tett kirándulásokhoz, amelyek csaknem 100 km-re vannak az Atlanti-óceán partjától. Tiszta időben hófödte csúcsaik még a szárazföldről is láthatók. Itt sikerült azt hiszem a legszebb “naplemente” képeket készíteni.

bodo_1.jpg

bodo_2.jpg

Lofoten-szigetek a természet gyöngyszemei

Az örök hóval borított masszív hegycsúcsok emelkednek ki a tengerből az északnyugati partoknál. A szigetcsoport teljes egészében az északi sarkkör felett fekszik, és egy 120 km hosszú láncot alkot, amelyet a Vestfjord sötét mélysége választ el a szárazföldtől.

Amikor az atlanti viharok tombolnak, csak a Lofoten állja ki bátran a külső támadás erejét, a hajók pedig át tudnak navigálni a nyugodt belső átjárón. Még ilyen messze északon is érezhető a Golf-áramlat hatása. Az éghajlat mérsékeltnek számít, ami azt jelenti, hogy ezeken a szélességi fokokon a hőmérő higanyszála télen is csak a fagypont körül jár.

Az utolsó jégkorszak után a szigetek betelepültek; A megtalált nyomok viking falvakra utalnak. Úgy az 1100 években halászok költöztek szigetekre, és egészen a közelmúltig a tőkehalhalászat volt itt is a fő bevételi forrás. Mára felváltotta a turizmus: nyaranta túrázók, hegymászók, horgászok, madár lesők ezrei érkeznek a szigetekre. Végül sok művész is értékeli az egyedülálló tájat és a kivételes fényviszonyokat. 

Az elmúlt évszázadokban, a szárazföldről kifejezetten a tőkehal szezonjára érkezett halászok, a csónakjaikban aludtak, amelyeket néha kicipeltek a partra. Később spártai kunyhókat építettek a sziklás parton vagy cölöpökre a vízben. Manapság ezek a “Rorbuer-ok” minden kényelemmel felszereltek és bérelhetők.

A Narvik közúti kapcsolatának, a különféle hidaknak és a jól fejlett hajózási hálózatnak köszönhetően minden fő sziget könnyen megközelíthető. A fontosabb kikötők között gyors katamaránok és autókompok közlekednek: a tengerjáró hajók több ponton, így Gravdalon is kikötnek. A Lofoten teljes hosszában egy út fut az austvågøy-i Fiskebøltől az északkeleti csücskén a délnyugati moskenesøy-i A (ejtsd: "ó") faluig.

te_rke_p_1.jpg

A Lofoten és a Vesterålen-szigetek közötti keskeny Raftsund a hurtigruteni utazás egyik festői fénypontja. A szoros két oldalán hegyek tornyosulnak. A 20 km-es út olyan lehetetlenül kanyargós, hogy gyakran megkérdőjeleződik hogy a hajós megtalálja-e a helyes utat, át tudja-magát préselni az izgalmasan szűk szoroson.

raftsund_2.jpg

A Raftsundból egy miniatűr fjord ágazik ki, amely minden elképzelhető látványt nyújt 2 km-es távon. A bejárat jól el van rejtve; A 100 m széles nyílást a hajóknak a parttól 4000 lépésnyi kerülővel kell megközelíteni. Csak akkor lehet be hajózni a Trollfjordba, ha a tenger nyugodt és nincs aktuális kőzuhatag-veszély.

raftsund_1.jpg

A sziget csoport fővárosa és kulturális központja az Auswåg szigeten fekvő Svolvaer. Itt kötnek ki a legfontosabb tengerjáró hajók és termeszetesen a Hurtigruten hajói is. A legfontosabb halászkikötővel bír, és repülőtérrel is, amennyiben hozzánk hasonlóan Bodø városából a légi utat választjátok.

svolvaer_1.jpg

Mellettünk felfedeztünk egy kis üzletet, az elmúlt idők tanúival.

A Hurtigruten egy zseniális gondolatnak köszönheti a létezését.  

Az új közlekedési eszköz gyorsan nélkülözhetetlenné vált a tengerparti városok számára, mert elhozta a postát és alapvető árukat a távoli területekre. Az útvonal hamarosan a turistákat is vonzotta, ezért az üzemeltetők nagyon modern, kényelmesebb kompokba fektettek be. A nagyobb kabinokkal már inkább tengerjáró hajókra hasonlítanak.

komp.jpg

A Hurtigruten ( gyors útvonal ) utazásának legnépszerűbb időpontja áprilistól van szeptemberig, amikor az éjszaka nappal lesz az Északi-sarkon,  árak télen jóval alacsonyabbak, ha szeretnéd látni az északi fényt és megtapasztalni az "igazi" zord norvég időjárást, válasszátok ezt.

A táj állandó változása a “A világ legszebb utazása" címet szerezte meg neki. Közel 4000 km-en keresztül vezet a legnyugatibb, legészakibb és legkeletibb pontjai között. Az útvonal csak rövid úton vezet a nyílt tengeren, általában védett útvonalat választanak a hajók a szigetek es a szárazföld között. Szóval ritkán jutsz zord tengerbe.

A hajónak Kirkenesig az orosz határ közelébe, Bergentől tizenegy napra van szüksége. Eközben 31 kikötőbe fut be. Bár időnként az éjszaka közepén is megáll, a jól összehangolt menetrend biztosítja, hogy oda- vagy visszaúton nappali órákban is felkereshessük ugyanazon a helyeket. Egyes pontokon a hajó csak annyi ideig áll meg, hogy az árukat fel és kirakodják, míg a hosszabb megállók lehetővé teszik az utasok számára, hogy a szárazföldön meg járassák a lábukat. A nagyobb kikötőkben több órát is el lehet tölteni, így bőven elég egy bevásárláshoz, kiránduláshoz.

Következzenek a nagy kedvenceim a szigeteken:

Henningsvær

A halászfalu az egyik legszebb Lofotenen, nyolc szigeten fekszik, amelyeket hidak kötnek össze egymással. A hely az évszakok szerint változik: tél végén tele van horgászhajókkal, nyáron pedig hemzseg a turistáktól. A 750 lakosnak csak a kettő időpont között van csöndes nyugalma. Egy útikönyvben azt olvastam, hogy a helyet "Észak Velencéjének" is nevezik. hülyeség szerintem. Aligha van klasszikusabb horgásztelepülés, – az ember mindenhol halakba botlik.

Nusfjord 

A büszke UNESCO kulturális örökség címmel rendelkezik. Sajnos öt is utolérte a sorsa, turisták tömegei foglalják el napról napra.

nusfjord.jpg

Haukland strand

Lofoten leghíresebb strandja, ezért nem lehet kihagyni. Nagyon tágas, világos színű homokkal és kék vízzel, egy kicsit a karibi álompartra emlékeztetett.  Volt olyan eset is, hogy láttam fürdőző embereket is, főleg a merész fiatalok közül. Én csak a nadrág szárát hajtottam fel, és pár métert begyalogoltam, utána közel negyedóráig próbáltam elpuhult testrészembe az életkedvet vissza csalogatni.

A Haukland Beach a fotósok kedvelt helyszíne, (itt tényleg remek képeket lehet készíteni a naplementékről!).

Reine és Reinebringen

Moskenes sziget fővárosa egy kis szigeten található, meredek hegyeivel, így egyedülálló panorámát kínál.  A Lofotennel kapcsolatos tippjeim közül Reine-t kétségtelenül kötelező megnézni. A falu meglátogatása és a környező csúcsok alulról való látványa mellett a nyári hónapokban különösen érdemes felmenni a „Reinebringen” hegyre.  Az egész ösvény meglehetősen megterhelő, és csak a jó kondícióban lévőknek ajánlott, de a csúcsról a kilátás mindenképpen megéri.

reine_1.jpg

reine_2.jpg

Hamnoy

Reine helységtől egy kőhajításnyira található néhány további kisebb sziget, amelyeket több híd kötött össze, és a 10-es európai út ugróköveiként szolgálnak. Exponált elhelyezkedése miatt remek fotózási lehetőségek is vannak itt. A leghíresebb motívum közvetlenül a nagy Hamnøy-híd elején található: horgászkunyhók, fjord és hatalmas hegyek kombinációja a háttérben. 

hamnoy.jpg

Å

mint a norvég ábécé utolsó betűje - az út végén lévő falu neve, Moskenesøy szigeten. 

A látogatásunk fő oka a festői fekvésű Halászfalu Múzeum volt, amely több mint 150 éves.  A jól megőrzött épületek 19 századbol jó benyomást adnak a szigetek hagyományos életéről, a Halászati Múzeumban és a Stockfish Múzeumban pedig sok mindent megtudhatunk a halászat történetéről.

a_1.jpg

Néhány évtizeddel ezelőttig az északiaknak a termésfelesleg megőrzésével kellett biztosítaniuk téli élelmiszerellátásukat. Ezt általában sózással, szárítással vagy pácolással végezték – minden olyan módszerrel, javítja az ízt. A helyiek megszokták, és ma is szeretik ezt az ételt.

a_2.jpg

A tartósított élelmiszerek általános kifejezése a “spekemat”. Norvégia több szárított és sózott tőkehalat exportál, mint az összes többi ország együttvéve, és még mindig elegendő mennyiséget tart fenn az önellátásra. A halat két napig sós lében áztatjuk, majd két napig vízben fürdetjük! majd lutefisk néven kerül az asztalra, egy ragacsos, csípős illatú, téli csemegének számító étel. 

Ma a füstölt lazacot az egész világon ismerik és szeretik; A friss kaporral, sóval, borssal, cukorral pácolt, súly alatt préselt gravlak “pácolt lazac” azonban hamarosan utoléri.

a_3.jpg

A legendás Maelstrom a Moskenesøy déli csücske és Mosken szigete között folyik a tengerparton. Vannak még gonosz tengeri örvények, de a Lofoten délnyugati csücskén található viharos “Beszippantó örvény” így fordítanám értelemszerűen, vonult be a nyelvbe és az irodalomba – egy örvény, amelyből az ember már nem tud megszabadulni. Hogy az egykor a föld alatt a Botteni-öbölhöz kapcsolódónak hitt árapály-áramlat először a holland Mercator térképész 1595-ös atlaszában jelenjen meg.

A Moskenstraumen hírhedt hírnevét nem utolsósorban Edgar Allan Poe-nak és Jules Verne-nek (Húszezer mérföld a tenger alatt vagy még ismertebb címén Nemo kapitány) köszönheti, akik nem kímélték a jelenség borzalmát. Fantázia vagy sem, a Moskenstraumen minden, csak nem ártalmatlan: keleti és nyugati oldala között akár 4 m is lehet a különbség. Amikor a merev északnyugati szél nekiütközik a szoroson átáramló árapály-áramlatnak, az örvény teljes dühében forr – halálos csapda kisebb hajók, csónakok számára.

Innen délebbre az ornitológia iránt érdeklődők paradicsoma helyezkedik el, mivel tengeri madarak milliói fészkelnek Værøy és Røst sziklás szigetein.

madarak_1.jpg

madarak_2_1.jpg

Sokat utaztunk idáig, általában ketten, néha hárman kiegészülve a lányunkkal. Az Ő ötlete volt ez a látogatás mert nem akarta tovább hallgatni azt a megjegyzést tőlem, akárhol is voltunk, “azért Norvégia szebb”. A 25 perces repülőút alatt Bodø és Svolvaer között szokatlanul csendes lett, csak nézett ki az ablakon és a utána csak azt jegyezte meg: "Apu, igazad volt".

A kívánságára meg beiktattunk Lofoten északi részen egy walsafari-t, sajnos a tenger elég nyugtalanul hullámzott ezért nem adta az elvárt élményt.

A következőkben impresszió vagy kedvcsináló célból egy pár kép.

Egy gyönyörű ország érdemes ellátogatni ide. Jó utazást!

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Norvégia

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr8418034128

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

SzZoole 2023.01.25. 19:53:33

Nem tudom, hogy a poszt miről szól, de a képek nagyon szépek, hogy lehetne ide disszidálni :-))

fhdgy 2023.01.25. 20:02:08

Az egyik képen van egy pénztárgép.

Stílusában nagyon hasonlót láttam a 80-as évek végén Pozsonyban, egy autóalkarész-boltban.

Az összeg után pénznemként az állt, hogy Pengő!!!

kék madár 2023.01.25. 20:05:25

az a rohadt nagy turista hajo nem illik oda, biztos orulnek is neki meg nem is

fhdgy 2023.01.25. 20:14:37

@kék madár: Első látásra azt hittem, hogy fönnakadt a sziklákon!

DieNanny CH 2023.01.25. 20:19:01

@kék madár:

Nekem úgy tűnt, az egy komp.

DieNanny CH 2023.01.25. 20:20:38

Köszi az írást, tetszik!

kék madár 2023.01.25. 20:36:51

@DieNanny CH: nekem ugy tunik az egy cruise ship
en.wikipedia.org/wiki/MS_Nordnorge_(1996)

a kompban szerintem nem szokas aludni, de nem ertek hozza

majd a szakertok megirjak mi az a Norwegian Coastal Express

fhdgy 2023.01.25. 20:44:52

@kék madár: A Vezseny-Martfű közötti kompon nem hiszem, hogy szokás aludni, hacsak a "komponista" unalmában el nem bóbiskol!

blackhairlady 2023.01.25. 20:46:44

@kék madár: Szerintem ott van a leirasban, hogy amolyan komp fele az
"Az új közlekedési eszköz gyorsan nélkülözhetetlenné vált a tengerparti városok számára, mert elhozta a postát és alapvető árukat a távoli területekre. Az útvonal hamarosan a turistákat is vonzotta, ezért az üzemeltetők nagyon modern, kényelmesebb kompokba fektettek be. A nagyobb kabinokkal már inkább tengerjáró hajókra hasonlítanak."

blackhairlady 2023.01.25. 20:51:53

Gyonyoru fotok, nemelyik kepeslapba illo.
A balnas kepet is te csinaltad? Nagy vagyam egyszer elmenni egy balna nezo turara :)
A legelso kepen azok a kis piros hazikok, olyan mintha makett lenne :)
A Bodo varos nev annyira ismeros, mintha valaki innen a Hataratkelon ott lakna.

kék madár 2023.01.25. 20:55:10

@blackhairlady: akkor tudatlan vagyok,megint tanultam valamit. Koszi!

2023.01.25. 21:11:45

@kék madár: “ az a rohadt nagy turista hajo nem illik oda, biztos orulnek is neki meg nem is”

Az egy hurtigruten hajó, a nordlys, ahogy a leírásban van, a vízi út az úgynevezett országos főút nr.1.
Régebben nem voltak északon kiépített út rendszer, ezért mindent hajóval vittek fel

2023.01.25. 21:18:43

@blackhairlady: “ A balnas kepet is te csinaltad? Nagy vagyam egyszer elmenni egy balna nezo turara :)”

Igen azaz a lányom. Nagyon nehéz elkapni a pillanatot, meg a tenger sem sima, hanem állandó hullamzasban van. Azt sem tudod mikor jön fel meddig marad a víz felszínen és mikor méltóztatik elbukni. Egy türelem játék.
Többször voltam Safari utoljára Dél-Afrikában Hermanus városban, de ott is hasonló a helyzet. A dél afrikai hajó meg magasabb volt jobban kilengett, ki kellett magam a derék szíjak kötni. Ha volt mer szed, le mehettél egy ketrecben a cápák köze is, de ezt inkább kihagytam.:-))))

2023.01.25. 21:20:03

@DieNanny CH: “ Köszi az írást, tetszik!”

Szívesen, meg van posztom elfekvoben a HA-nél.

2023.01.25. 21:22:21

@kék madár: “ A Bodo varos nev annyira ismeros, mintha valaki innen a Hataratkelon ott lakna.”

Amikor vissza olvastam az elmúlt évek posztjait, láttam egy srácot aki olajfúró tornyon dolgozott és Bodø városában laktak.

fhdgy 2023.01.25. 21:31:33

@Mr.Tellinghovon: Most kezdem elhinni, hogy tényleg végigolvastad a posztokat!

2023.01.25. 21:35:11

@blackhairlady: “ Gyonyoru fotok, nemelyik kepeslapba illo. ”

Némelyik kép jobb alsó sarkában, van egy kis négyzet ami alatt meg több kép bújt meg, mint ami elsőre látható.

Norvégia a fjordok és fjell ( hegy ) országa, vagy víz mellet vagy a magasban. Onnan pedig tényleg egy makett országnak tűnik. Svájcban is így vagyok több mint negyven év után motorozva, úgy érzem egy életre kelt Lego országban elek.

SzZoole 2023.01.25. 21:38:40

@Mr.Tellinghovon: “láttam egy srácot aki olajfúró tornyon dolgozott és Bodø városában laktak.”

Norbira gondolsz, mert az kamu poszt volt :-)

fhdgy 2023.01.25. 21:50:31

@SzZoole: Miből gondold, hogy kamu volt. Én most olvastam, nem tűnt annak!

A kommentekhez nem volt türelmem, mert az ékezetes betűk helyén "??" jelek vannak.

Szólni kellene az IT(T)és kollégáknak, hogy nem ártana egy kis kódlap konverzió!

2023.01.25. 21:51:21

@SzZoole: “ Nem tudom, hogy a poszt miről szól, de a képek nagyon szépek, hogy lehetne ide disszidálni :-))”

Szigorúak a bevándorlási törvények, de aki szint vinne az életükbe szívesen látott.:-)))

2023.01.25. 21:53:51

@fhdgy: “ Az összeg után pénznemként az állt, hogy Pengő!!!”

Gondolom amikor használatban volt, akkor meg a várost nem Bratislava néven emlegettek.

2023.01.25. 21:57:50

@SzZoole: “ Norbira gondolsz, mert az kamu poszt volt :-)”

Nem tudom, nem ismertem, de helyismerete volt, olyan dolgokat is irt ami személyes jelenlétre utalhat.

fhdgy 2023.01.25. 22:00:36

@Mr.Tellinghovon: A nyolcvanas ( nem 1880, hanem 1980 ) évek végén láttam, működött, azzal készült a blokk!!!

Elkapott valami nosztalgia! El kellene menni, megkeresni, megvenni.

Lehet, hogy egy napomba is tellene, mire megtalálnám a boltot, ha még most is autóalkatrész-bolt lenne!

30+ év után is emlékszem valamennyire, hogy merre kellene a kereséssel indulni. Abban az időben Skodám volt, az összes, nem túlzás, autóalkatrész-boltot ismertem Pozsonyban.

SzZoole 2023.01.25. 22:10:57

@fhdgy: pedig a részlet az ördögben rejlik :-)

SzZoole 2023.01.25. 22:14:49

@Mr.Tellinghovon: “Nem tudom, nem ismertem, de helyismerete volt, olyan dolgokat is irt ami személyes jelenlétre utalhat.”

Az internet a barátunk, mint tudjuk :-)

Egy óra alatt összerittyentek neked egy posztot.

Las Vegasban elő dollár milliomosként, aki a Cesar Palace elnöki osztályában lakik, sőt a Google-ról kiollózott képeket is bekopizik neked :-)))

SzZoole 2023.01.25. 22:17:15

@fhdgy: persze-persze, csak azt próbáltam sugallni, hogy a kommentekből sok minden kiderült volna :-))

Amúgy meg te vagy a matematikus-programozó, írj egy kód fejtő programot :-))

SzZoole 2023.01.25. 22:18:18

@Mr.Tellinghovon: olyan szint vinnék az életükbe amilyet még sose láttak :-)))

fhdgy 2023.01.25. 22:24:28

@Mr.Tellinghovon: Egy pozsonyi emlék:

Valamikor a Mečiar korszakban kettő kollégával Brünből hazafelé megálltunk Pozsonyban, egészen pontosan Ligetfaluban, ebédelni, egy általam korábban is ismert vendéglőben.

Jött a cigány, hogy mit húzhat? Adtam neki 50 koronát, az akkor még pénz volt, hogy Szép vagy gyönyörű vagy Magyarország.

Vakarta fejét, hát instállom, azt talán mégsem! Mondtam neki, hogy jó, rendben van, értem, akkor azt, amit jónak tart.

Eljátszottak valamit, hogy mit, már nem emlékszem. Jó, rendben van, vége volt!

Aztán, amikor visszament a bandához, szépen, halkan el kezdték játszani, hogy Szép vagy gyönyörű vagy Magyarország.

Amikor befejezték, intettem neki, hogy kérem, legyen szíves jöjjön ide.

Kérdeztem tőle, hogy ekkor ez most hogy van?

Instállom, mi is magyarok vagyunk! Galántaiak voltak!

fhdgy 2023.01.25. 22:28:03

@SzZoole: Ha megkapnám az eredeti adatbázishoz a hozzáférést, akkor nem lenne gond!

Csak kettő gond lehet:

Megvan-e az eredeti és hajlandók lennének-e hozzáférési jogot adni. Bármelyik hiánya bukta lenne!

2023.01.25. 22:34:06

@fhdgy:

Nekem is 1000 Mb és s100 és egy 110R

2023.01.25. 22:37:06

@SzZoole: “ Las Vegasban elő dollár milliomosként, aki a Cesar Palace elnöki osztályában lakik”

A Cesar palace-ban laktam két éjszakát, persze nem elnöki lakosztály:-)))

Mi lesz a posztod témája?

2023.01.25. 22:43:21

@fhdgy: “ Instállom, mi is magyarok vagyunk! Galántaiak voltak!”

A magas Tátrai utunknal stary smokovec (ő Tátra Füred)helységben laktunk, egy este mindig egy pince étteremben vacsoráztunk, ciganyzenevel. És mindig tudtak magyarul. Az egyik cimbalmozott bekötött szemmel.

fhdgy 2023.01.25. 22:43:55

@Mr.Tellinghovon: Nekem először egy 105-ös volt, aztán jöttek a 120-asok. Az utolsót feltunningoltattam 120 GLS-re. Motor- és sebváltócsere.

Igénytelen jószágok voltak. Sok mindent, pl. vízpumpacsere, hűtő-, fűtőcsere, még én is meg tudtam csinálni, pedig kétbalkezes voltam és vagyok vagyok is.

fhdgy 2023.01.25. 22:56:22

@Mr.Tellinghovon: Kik a szlovákok? Azok a csehek, akik tudnak magyarul.

Erre egy példa: Valamikor 1986-ban Árvavára. A vár alatt van egy szép kis templom, akkor nézzük meg!

Egy pap sertepertélt, mi meg olvassuk a kiírást, hogy du. négyig van látogatás. Persze négy óra öt perc volt. Mondom a családnak, hogy jó, erről lekéstünk!

Óh, nem, mondta a pap. Ő nagyon szívesen megmutatja!

Mindez, szép, megható magyarsággal, ott fent messze északon, szinte már a lengyel határnál.

Aztán Gyimesen ( Jelenec ) valahol Beszterce és Nyitra vagy Érsekújvár között.

Reggel korán a kempingben mentem zuhanyozni. Idős, sok alsószoknyás asszonyok takarították a vizesblokkot és közben énekeltek. Magyarul.

Az egyik el kezdett nekem valamit cselákul magyarázni, amit persze nem értettem.

Mondom neki, hogy bocsánat, én csak azt a másikat, azt a szépet értem!

Ha ezt érted, mindent értesz! Pedig én nem vagyok féltéglával a mellét verő magyar. Én csak magyar vagyok. Szépen, csendben, csak az értse, akinek értenie kell!

blackhairlady 2023.01.25. 23:29:16

@kék madár: Nem vagy tudatlan, en sem tudtam, meg meg sokan masok sem rajtunk kivul, van egy olyan erzesem :))

blackhairlady 2023.01.25. 23:30:57

@Mr.Tellinghovon: Ismerem az erzest, delfin lesben voltam joparszor itt a kozeli Galvestonban, csak kattintgattam aztan volt, hogy feltunt a kepen :))

blackhairlady 2023.01.25. 23:31:56

@Mr.Tellinghovon: Ah, akkor talan o volt a kamu posztos?

blackhairlady 2023.01.25. 23:33:49

@Mr.Tellinghovon: "Némelyik kép jobb alsó sarkában, van egy kis négyzet ami alatt meg több kép bújt meg, mint ami elsőre látható"
Igen, tudom, megneztem mindegyiket :)
Ami meg feltunt, hogy az eszaki varosok, Europaban es Canadaban is nagyon szeretik a piros szint a hazikokon

blackhairlady 2023.01.25. 23:36:18

@Mr.Tellinghovon: Svajcban (es a tobbi Alpok orszagban) mi is motoroztunk, ahogy mentunk feljebb es feljebb, az orias fenyok a vegen mar csak kis fogpiszkalonak tuntek :)

blackhairlady 2023.01.25. 23:40:35

@fhdgy: @Mr.Tellinghovon: Kesobb kideritette a blog kozonseg, hogy kamu volt az egesz, a kepeket tenyleg a netrol szedte le, nemelyik egyaltalan nem is ott keszult.

Csodabogár 2023.01.25. 23:52:42

Egész délután harcoltam, szünetekkel persze, hogy engedélyezze a blog.hu a hozzászólást.
Szóval jó poszt, szép képek, de miután ismerem az ottani klímát, nem támadt vágyam oda utazni. Jellemzően minden észak német ismerősöm és barátom, abszolválta már a hurtigruten túrát. Részemről inkább a Dunán, Rajnán és Moselen hajókázom.
Mindentől függetlenül hálás vagyok, hogy végre megszabadultunk a vég nélküli tengeri kígyóvá változott előző poszttól.

FutureFry 2023.01.26. 03:42:07

A norvég közszolgálati TV szokott néha az ilyen utazásokról (mint a Hurtigruten) “slow TV” műsorokat készíteni: Pl. egy 2011-es útjának mind az öt és fél napját élőben közvetítették (mindenféle kommentár nélkül) és hasonlóan közvetítettek (felvételről) egy 9.5 órás vonat-utat is Trondheim-tól (az északi sarkkörön túli) Bodø-ig.
It megnézhetőek (több hasonló műsorral együtt): www.nrk.no/presse/slow-tv-1.12057032

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2023.01.26. 06:33:40

Norvegia a bakancs listankra kerult, miutan lattunk egy szuper utazasi videot youtube-on. Ez a poszt is megerositette, hogy egyszer meg kell latogatnunk ezt a gyonyoru orszagot! Szuper fotok!

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2023.01.26. 08:32:57

Szuper poszt - micsoda fotók/tájak! Köszönet jár érte.

Számos kedves emléket ébresztett, hogy csak egyet említsek:

Svolvaer nevezetessége a háromszáz méter magas, kecskeszarv alakú hegycsúcs, a Svolvaergeita. A Lofotenre látogató alpinisták tűzpróbája az egyik "szarv" megmászása után, átugorni a másfél méterre levő másik szarvra.

Egy alkalommal Henningsvaerben az alpinisták kedvenc lebujában, az Utolsó Vikinghez címzett „csárdában” szálltunk meg. Reggel elkísértük őket a hegymászó tanfolyamot záró ”vizsgára", és a temetőből - stílusos helyszín - fotóztuk a hajmeresztő magasságban ugrálókat.

Fotókat nem tudok feltenni, de találtam egy filmet az ugrás(ok)ról:

www.youtube.com/watch?v=gj46E2ludRQ

2023.01.26. 08:55:14

@Hobbiszakács: “ Svolvaer nevezetessége a háromszáz méter magas, kecskeszarv alakú hegycsúcs, a Svolvaergeita. A Lofotenre látogató alpinisták tűzpróbája az egyik "szarv" megmászása után, átugorni a másfél méterre levő másik szarvra. ”

Mindig van új a nap alatt, erről az ugrásokról nem tudtam. Hajmeresztő ezt egy biciklivel próbálni.
Mit gondolsz, mi jöhet meg Norvégiából? Mire lenne érdeklődés?

2023.01.26. 09:16:49

@blackhairlady: “ Svajcban (es a tobbi Alpok orszagban) mi is motoroztunk, ahogy mentunk feljebb es feljebb, az orias fenyok a vegen mar csak kis fogpiszkalonak tuntek :)”

Igen itt a hegy fogalma alatt mást értenek mint más országokban. Milyen típusú motorozás volt, cruisin?

2023.01.26. 09:26:51

@FutureFry: “ It megnézhetőek (több hasonló műsorral együtt): http://www.nrk.no/presse/slow-tv-1.12057032”

Köszi a linket, megnéztem őket. A Flåm vasutat, a Bergen vasutat, a Ren - ek osszetereleset, ( igaz ezt finn Lappföldön ) hurtigruten felfelé magam is átéltem, a rövidfilmek jó emléket ébresztettek.

Kedvenc városom trondheim a királyi város, itt érződik legjobban a lelke az országnak, nemcsak a nidaros dóm miatt.

Csodabogár 2023.01.26. 14:00:10

@SzZoole: Erre nem emékszem. De volt egy másik srác, akinek valami rosszul sikerült gyereke volt és felesége is. Nagyon el volt ragadtatva Norvégiától, illetve az ottani szociális juttatásoktól.:-(

SzZoole 2023.01.26. 16:47:43

@Csodabogár: gondolom a “valami rosszul sikerült gyerek” alatt azt az autista kisfiút érted, aki a kamionosoknak integetett és a magyar híradókban is benne volt?

P.Elliot 2023.01.26. 16:53:23

@Mr.Tellinghovon:

Na vegre idejutottam egy hellot mondani.
El vagyok foglalva, azonkivul igen kedves vendegeket varok egy masik allambol akik itt lesznek par hetig es minden letezheto idot veluk szeretnem tolteni de majd jovok ahogy es amikor tudok beszelgetni.

A posztod maga egy csoda. Nem is emlekszem hogy lattam-e a posztok kozott ilyen gyonyoru felveteleket, egy meseszep hely lehet.
Mar akkor megcsodaltam amikor posztot irt valalaki Norvegiabol es tett fel olyan kepeket/ foleg egyre emlekszem nagyon/ hogy el tudtam volna kepzelni az eletemet ott, a hideg nem zavar, a tropikus meleg ha allando az inkabb...

Majd meg nehanyszor atnezem a kepeket, szep orszag az!
Ket posztot igertel ugye?
El ne felejtsd a masikat se.....szerencses pasas vagy hogy annyi sok helyen jartal,/ es van szemed meglatni a szepet/....
Csak igy tovabb!

Golf2 2023.01.26. 17:49:17

Off.Vonaton mészárolt a palesztin, a német ügyészség szerint ez nem terrortámadás...
2 halott gyerek.

SzZoole 2023.01.26. 18:14:10

@Golf2: Palesztinába a gyerekek/nők erőszakolása néphagyomány, szóval a palesztin csak a néphagyományát gyakorolta, ezért nem büntethető.

Pár évvel ezelőtt egy afgán menekült egy bécsi uszodában megerőszakolt egy tizenéves kisfiút.

Azzal védekezett, hogy ez, az ő országában hagyomány, így nem büntették túl komolyan!

Golf2 2023.01.26. 18:19:49

@SzZoole: A tücskök se jobbak: Ötéves húgát erőszakolta meg egy 14 éves az újpesti gyermekotthonban - a származásukra rákérdezni tilos...

2023.01.26. 18:30:23

@P.Elliot: “ Ket posztot igertel ugye? ”

Amikor megköszöntem a HA-nak a megjelenést, a következőt kérdeztem, szerinted mi érdekelné a többieket?

Talán dél afrikai vagy bali vagy Andalúzia, apulien, vagy a Baltikum, Szentpétervár lenne érdekes.LOL

Válasza az volt: így valahogy ebben a sorrendben.

Erre csak mosolyogtam

SzZoole 2023.01.26. 18:46:49

@Golf2: az apraját a nagyja csinálja, a nagyját meg az apraja…..

dikusz. 2023.01.26. 18:52:03

@Mr.Tellinghovon: El tudom képzelni, hanyadik lenne a sorban a budapesti városnézős poszt...:)))

2023.01.26. 19:28:39

@dikusz.: “ tudom képzelni, hanyadik lenne a sorban a budapesti városnézős poszt...:)))”

Egynémely kommentezonek biztosan újdonság lenne. A kilencvenes évek elején volt egypár magyar utunk. Az egyik állandó szereplője volt Budapest Esztergom Kecskemét kiskunsági puszta. Ebben az időben többet tanultam az idegenvezetoktol, a történelem és építészet fogalom körében a városról, mint annak előtte. Általában ahol élsz sok minden természetes, élsz a közegben de szinte semmit nem tudsz róla. Példa a budapesti zsinagóga mellett ezerszer elmentem, de amikor egy csoportos látogatás keretében láttam, leesett az állam, pedig katolikuskent lettem (apám után ) keresztelve.

Egyszer meg terveztem egy otthoni körutat Budapest Pannonhalma Hollókő Aggtelek Hortobágy Tokaj Keszthely Kecskemét Siófok, útvonalon. Az UNESCO helyeket szerettem volna bemutatni. Pontosan 13 jelentkező volt az útra Svájcban. Hiába Budapest és Balaton a nagy vonzerő. Vidéken pedig semmit nem tesznek, hogy jól eladják amijük van. Null marketing. Példa Hortobágyon egy volt NDK-s no idegenvezetett, nulla hozzáértés és empátia mindig a Lovász fiúkat kérdezte rossz magyarsággal. Az ajándék üzlet bezárva, hogy ha akarnál akkor sem tudnál valamit venni. Hálás városa ugyanaz a csipke múzeum fel négykor zárt és meg tudnám sorolni. Majdnem mindig a hotel flamenco-ban laktunk, év végén eljöttem, megállapodtunk a következő évi szoba árakban. Így kalkulaltunk mi is, és az utakat eladtuk. Tavasszal két héttel a szezon kezdete előtt ket héttel egy e-mail: megemelték 20% az árakat, visszamenőleg is. Ez akkor amikor egy eurós különbségek is fontosak a kalkulalasnal.

Az aláírt szerződés nem számít, gondolkozol, vagy elfogadod, vagy nincs a csoportoknak hol lakni (500-700 fő ) csikorgatod a fogad és a következő években vegigjarsz sok szállodát. Nehezíti a dolgot hogy mi négy csillag alá sosem mentünk.

2023.01.26. 19:45:13

@dikusz.:

Bosszantó állapotok voltak, swissair-rel lerepultunk bér éltünk egy hétre buszt, mindennap más busz jött, MIDI- emeletes végletekben, és más sofőr is. Az egyik egerbol hazafele eltévedt, végig mentünk ezer falun az ismerd meg hazádat mozgalom keretében.

Ha osszehasonlitod Ausztriával, ott semmi sem lehetetlen, egy vár romnál gondolkoztam, mivel lehetne ezt fel dobni. Talán egy ragadozó madár show-val, ők megszervezték 80 kilométerről oda jöttek megcsinalni.

Otthon egyszerűbb volt mindenre nemet mondani, nem a probléma megoldásban érdekeltek. Ez a mai napig így van. Tegnap kaptam egy mail-t a telekomtol. Otthoni telefonomban prepaid kártya van, kell évente felhasználót azonosítani. Küldenek a telefonra egy kódot mondja a hölgy, Okay mondom, de ezer kilométer választ el a telefonról ami Budapesten van. Biztosan van más mód is. Félóra után feladtam, így mivel február 6-íg nem azonosítóm magam elveszik a feltöltött pénz. Ez úgy hogy 6 kártya van a nevemen.
De mindegy nem panaszkodom.

SzZoole 2023.01.26. 21:05:00

@Mr.Tellinghovon: “ Hiába Budapest és Balaton a nagy vonzerő. Vidéken pedig semmit nem tesznek, hogy jól eladják amijük van. Null marketing.”

Egyet értek. Azt mondat, hogy korábban nem voltál meg Nyíregyházán, pedig van látni való.

A nyíregyházi állatpark Európa legjobbja, vagy sóstói termál fürdő stb.

kék madár 2023.01.26. 21:13:29

@SzZoole: @Csodabogár:
re "valami rosszul sikerült gyerek"

pure gold, gyerekek, Zoole kiszurja a turpissagot Csodabogar elszolasaban :)

estig vigyorogni fogok ezen!

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2023.01.26. 21:15:08

@SzZoole: Errol (a "ne itelkezz masok felett") eszembe jutott par nagyon erdekes gondolat, amit nemregen olvastam.

"“A major reason secularism is so influential is that it appeals directly to the desires of our fallen nature—it reinforces the desired authority of the self. People feel the need to be
autonomous, and secular culture is ready and willing to tell us what we want to hear. While these messages can take on endless forms, we can broadly summarize the nature of most of them in just four statements: Feelings are the ultimate guide, happiness is the ultimate goal, judging is the ultimate sin, and God is the ultimate guess.
Understanding how these core messages speak to people’s felt needs of self-authority is a major key to understanding why secularism is so influential.” (Natasha Crain)

SzZoole 2023.01.26. 21:21:46

@Zsuzsi65: én is nagyon befolyásos vagyok :-)))

kék madár 2023.01.26. 21:23:51

off:
6 eves kisfikusz bevisz egy gazdagon betarazott pisztolyt az iskolaba.
megmutatja egy masik gyereknek, megfenyegeti, hogy lelovi ha barkinek elmondja.
masik gyerek szol a tanarnak, tanar az iskolatitkarnak. Iskolatitkar hummog.
pisztolyis kisfikusz tovabb izmozik, megver egy masik gyereket, bekeszul a pisztollyal.
ujra szolnak az iskolatitkarnak. Iskolatitkar nagyvonalu, ne rugozzunk mar ezen
stb. stb. ujra szolnak iskolatitkarnak, mire o: mindjart vege a napnak, ugorjunk!
Kisfikusz vegrehajtja a missziot, vegre, lelovi a tanarat. (Tanar tuleli)

fuggony.

(Szulok: nem ertjuk, ki volt biztositva a pisztoly)

2023.01.26. 21:27:37

@SzZoole: “ nyíregyházi állatpark“

Rajta van a bakancslistán, nyáron okvetlenül az unokákkal meg kell néznünk.

A megallapitasaim 2009-így bezárólag tettem, remelem azóta változott a helyzet.
Habár két éve voltam privát Bugac pusztán, elkeserítő volt. Itt és előzőleg a Hortobágyon is feltűnt a személyzet civil ruhában van, mint pl. a kocsisok, népviselet helyett. Főszezonban két időpont a kocsikazasra.

Nézd meg ezt a linket: egy sima vízesés, hogy fel lehet turbozni egy huldra népzenével és tánccal. A huldra, egy erdei tündér

2023.01.26. 21:31:22

@Zsuzsi65:

secularism is an important building block of our beliefs today with all its negative virtues.

2023.01.26. 22:01:32

@kék madár:

egy enyhe nyári este a Hollywood Boulevardon sétálok, egy autó közeledik hátulról. egy sziréna röviden, de hangosan bekapcsol. egy rendor száll ki, megkozelit és üdvözöl.
Rendor: Megijesztettem, uram?
Gyalogos: ha mellettem állt volna meg akkor nem lett volna ijeszto
Rendőr: Itt én teszem fel a kérdéseket! Mit csinálsz itt?
Gyalogos: Hm... megyek sétálni.
Rendőr: Mi? Kérdeztem mit keresel itt!
Gyalogos: sétálok
Rendőr: Miért? hol van az autója ?
Gyalogos: Nincs autóm, holnap repülök haza. turista vagyok. Akartam utoljára egyet sétálni
Rendőr: Hová mész? Hova akarsz menni? Nevetséges!
Gyalogos: Hát... igazából... csak sétálni akartam.
Rendőr: Nincs autód, szóval sétálsz?
Gyalogos: Őszintén szólva az egyiknek semmi köze a másikhoz. Sétálok, mert ott szállok meg a szállodában, olyan szép az este és... Rendőr: Nem tudja, hová akar menni?
Gyalogos: Csak egy kicsit... mindegy, miért akarod tudni, miért gondolod? úgy nézek ki, mint egy bûnözõ?
Rendőr: Gyanússá tetted magad, és én kivizsgáltam. Ez az én dolgom, uram.
Gyalogos: Gyanússá tettem magam?
Rendőr: Igen uram. Gyalog van, ezért ellenőriztem. Köszönjük az együttműködést. Egy langyos nyári este a Hollywood Boulevardon.
Egy rendőrautó elhajt. A következő néhány percben két ember fog ezen gondolkodni. Milyen furcsa lett ez a világ

kék madár 2023.01.26. 22:07:23

@Mr.Tellinghovon: mondjuk a Hollywood Boulevardon a jardat nehez lenne autoval vegignezni

Csodabogár 2023.01.26. 22:31:16

@SzZoole: Arra nem emlékszem, hogy mit csinált a gyerek és mennyire volt rosszul sikerült, csak a lelkesedésre, hogy a norvég adófizetőknek köszönhetően mennyi támogatást kapnak.

Csodabogár 2023.01.26. 22:47:29

@Mr.Tellinghovon: Miután haza jöttünk, egy ideig erősen angazsältam magam jótékonyságban, egy totál külföldi társaságban. És úgy volt ahogy mondod, mikor jöttek a különböző pénzgyűjtési ötletekkel, mindig az volt a válasz, hogy ezt nálunk nem lehet.
Miután Pest imádó vagyok, már disszidálásom előtt is vizsgázott német idegenvezető voltam. El is mentem, hogy jönnék szívesen újra akár svédül is. Nagy lelkesedéssel fogadtak, aztán semmit se hallottam felőlük. Egy év múlva, már rég el is fellejtettem az ötletet, jött egy levél, hogy ha érdekel még a dolog, vigyek egy erkölcsi bizonyítványt. Ezen, nem is enyhén, felháborodtam. Tőlem soha sehol nem kértek erkölcsi bizonyítványt, pedig 3 országban is dolgoztam. Mindennek már ezer éve. Sajnálatos, hogy még mindig nem tanultak.:-(

Csodabogár 2023.01.26. 22:54:20

@Mr.Tellinghovon: Minket is többször megszólítottak pl. Floridában, hogy hova és miért megyünk. Nem tudják elképzelni, hogy valaki gyalog jár, használja a lábát.
Mikor a lakás vettük, kikötöttem, hogy gyalog közelben legyen bevásárló hely. Én fényévekre vagyok a zöldektől, de totál esztelennek tartom, hogy pl. egy csomó petrezselyemért autóba üljek.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2023.01.26. 22:55:38

@kék madár: "mondjuk a Hollywood Boulevardon a jardat nehez lenne autoval vegignezni"

es arrol ne is beszeljunk, hogy tele van homeless satrakkal a kornyek ;)

2023.01.26. 22:57:17

@kék madár: “ mondjuk a Hollywood Boulevardon a jardat nehez lenne autoval vegignezni”

Azt láttam nappali fenynel, az ominózus hely egy kicsit arrébb volt a csillagoktol

2023.01.26. 23:00:15

@Zsuzsi65: “ es arrol ne is beszeljunk, hogy tele van homeless satrakkal a kornyek ;)”

Engem ez vegasban dobbentett le, érintés közelségben a gazdagság és a nyomor

2023.01.26. 23:10:39

@Zsuzsi65:

Hogy hívják ezt a színészt a kisgyerekkel, a Kodakkal szemben volt a tinkebell premierje

ibb.co/G7dVT4F
ibb.co/TH8dDtJ
ibb.co/2YNYXwv
ibb.co/TkLDDFS

2023.01.26. 23:22:56

@Csodabogár: “ egy csomó petrezselyemért autóba üljek.”

Szeretek én is gyalogolni. Amerika az mindig egy más léptekkel mérhető. Kérdeztem az alamonal lax-ban, milyen autót kapok. Valasz egy Jeep grand Cherokee. Nincs valami jobb? De van egy Hummer de csak félóra múlva, takarítják. Nem baj megvárom. Feleségem, meg vagy orulve? Nem, válaszolok de ide ez illik.
Néha meg kicsinek is éreztem:-))))

Itthon eszembe se jutna ekkora autót vagy bele esve SUV őrületbe ekkora dögöt venni.
A városban megteszi a tömegközlekedés 7 percenként járnak buszok villamosok.
Azért Amerika szeretet megmaradt, a kabriónk onnan jön.

2023.01.26. 23:24:11

@Zsuzsi65: “ Kevin Sorbo :)”

Évek óta vita köztem és a lányom között, akkor veszítettem :-)))

kék madár 2023.01.26. 23:28:59

amikor az 50 kilos munkatarsnom a vadiuj 15 literes fogyasztasu raptorral jott be, es megkerdeztem miert, a legkomolyabb arccal ravagta, hogy gyakran kirandul es a saros bakancsat a platora dobja fel, arra idealis auto.

2023.01.26. 23:29:10

@Zsuzsi65:

Meet the Spartans

Fel ismerhettem volna, mentségemre szolgáljon a magas korom.
Az apja norvég, és evvel bezárult a kör.:-)))

2023.01.26. 23:39:23

@kék madár:

Jó párosítás 50 kg egy raptor-hoz:-))))

Mondjuk egy CADILLAC ESCALADE sem semmi a szomszédnál. Ő azt mondta tekintélyt parancsol. ( kozepvezeto valahol )
Régen rossz ha azért veszel autót hogy valakit csináljon belőled.

Volt egy fantasztikus olasz sí versenyző Alberto Tomba. Egyszer össze találkoztunk egy étteremben, egy Fiat autóval jött, amikor kérdeztem tőle, miért evvel és nem Ferrarival. Csak ennyit mondott: nekem már nem kell bizonyítanom

kék madár 2023.01.27. 00:30:58

@Mr.Tellinghovon: a Tomba egy hatalmas arc volt, de meg mindig az. A Lillehammeri ezustje 2 arannyal er fel.

blackhairlady 2023.01.27. 02:59:13

@Mr.Tellinghovon: Yamaha Midnight Star 1700
Nagyon szep idok voltak azok, bejartuk Europat vele.

blackhairlady 2023.01.27. 03:05:45

@kék madár: Komolyan, nem is ertem. A tanar meg smsezett is haza, hogy fel, es nem tortenik semmi. Es a vegen meghalt. Senki nem vette komolyan. Nagyon duhos voltam amikor hallottam a hirt :(((

blackhairlady 2023.01.27. 03:10:54

@Mr.Tellinghovon: Nalunk Houstonban is ugy van, hogy mesz az uton, ha a keresztezodesnel jobbra fordulsz akkor millios gyonyoru palotakat latsz, ha balra akkor pedig a gettot, kis lepukkant hazakkal, a kanape az elokertben es nem biztos, hogy meg akarsz allni azokban az utcakban.
Szerintem ez minden nagyvarosra jellemzo itt.

2023.01.27. 09:06:41

@blackhairlady: Yamaha

Régen szerettem a gyors motorokat, a naked bike Honda hornet volt a kedvencem. A feleségem félt rajta, mert tényleg egy mérges kis darázs volt, és a benne rejlő potenciált ki “kellet” használni. Vele nagyon gyorsan mentek el melletted a fák. Váltottunk egy Yamaha dragstar-ra, elég volt országon belül. Egyik USA utunkon láttam a Furnace Creek parkolójában egy számomra ismeretlen motort egy Victory Kingpin-t, tűz és láng lettem, irány a legközelebbi dealer. Azt, hogy hogyan jutott el Svájcba és a forgalomba helyezés a itteni burokratizmus mellett kimeritene egy poszt kereteit. Azóta is ő a nagy kedvenc, habár egy fekete erdei szerpentineket nem kedveli.:-)) és az egyetlen az országban. Szeretem az erejét, lehet vele lazán motorozni, normál esetben dorombol mint egy kiscica, de egy tekerés a gázkaron és egy tombol mint egy oroszlán. (és a feleségem is imádja )
Mindig mondtam:igaza van az amerikaiaknak loketterfogatot semmivel sem lehet pótolni.
Az amerikai utjainkon előszeretettel mentünk az EagleRiders szervezésében változó harley davidson modellekkel.
ibb.co/MPQQzDF
ibb.co/hszNn7Q

2023.01.27. 09:15:04

@Zsuzsi65: “ miert, te kire tippeltel? :)”

Footloose, American Diner actor: Kevin Bacon

2023.01.27. 09:20:47

@blackhairlady: “ Szerintem ez minden nagyvarosra jellemzo itt.”

San Franciscóban a Fisherman's Wharf-i szallodank recepciosa adott egy térképet be jelölve a no-go zonakkal. Akkor számomra ez furcsa volt, de azóta itt is ismert jelenség lett. A bevándorlás is egyre aggasztóbb jelenleg lett, már a liberális svédek is panaszkodnak.

2023.01.27. 09:27:07

@kék madár: “ a Tomba egy hatalmas arc volt”

És milyen szimpatikus, szét nevettem magam milyen túrelemmel viselte a népszerűséget:-)) az olasz anyukák először csak sustorogtak majd a legbátrabb odajött megkérdezni: ugye ön signore Tomba? Utána szerintem a környék összes gyereket az ölébe kellett venni egy fotó erejéig. LOL

SzZoole 2023.01.27. 16:50:59

@Mr.Tellinghovon: én inkább a négy kerékben hiszek, de egy Victory, Harley Fat Boy vagy egy Indian-al el krúzolnék én is :-))

Szinte minden évben megyünk Paignton-ba augusztusban, amikor a születésnapom van. Ott a promenade-en motoros találkozott szoktak rendezni. Többszáz motor van mindig jelen.

Ott láttam először Victory-it, gyönyörű egy paripa :-))

De ez jobban tetszet :-)

ibb.co/fYN17x7
ibb.co/PGjYTgP
ibb.co/CmsSZff

2023.01.27. 17:04:37

@SzZoole: “ De ez jobban tetszet :-)”

Szépek nagyon. Amerikában sokszor fat-boyt kaptam

Golf2 2023.01.27. 17:53:41

@SzZoole: Azért 14 évesen rigával,simson sztárral se volt rossz.

fhdgy 2023.01.27. 18:08:13

@Golf2: Riga Moped drága kincs, jó ha van, de jobb, ha nincs.

fhdgy 2023.01.27. 18:09:36

@Golf2: Árok partján akár hálni, Riga momeddel kell járni!

SzZoole 2023.01.27. 18:12:44

@Mr.Tellinghovon: “Amerikában sokszor fat-boyt kaptam”

Érdekes ízlésed van, én egy skiny girl-nek jobban örülnek :-))))

Bocs Vincebá, ez magas labda volt :-))

SzZoole 2023.01.27. 18:16:01

@Golf2: a fateromnak volt/van egy simson schwalbe. Én azzal motoroztam, 80-at simán ment :-)

Mai napig meg van eredeti állapotban.

SzZoole 2023.01.27. 18:17:20

@fhdgy: Komár moped gyors és fürge, arra baszott rá az ürge :-))

fhdgy 2023.01.27. 18:37:43

@SzZoole: Ezt nem ismertem, de megjegyzem!

SzZoole 2023.01.27. 18:45:35

@fhdgy: volt egy másik fostalicska is amivel motoroztunk, talán verhovina? Nem emlékszem pontosan. Meg egy olyan is ami kormány váltós volt. Baloldal volt és kuplungot be húzva leforditottuk az volt az egyes felfelé fordítva a kettes.

Azok a békés ‘80-as évek……..akkor még a Negro a torok kéményseprője nem volt rasszista szó :-)))

ibb.co/wNBNfyJ

fhdgy 2023.01.27. 18:47:19

@SzZoole: Igen, Verhovina!

Volt egy még nagyobb csoda is, Berva, magyar förmedvény volt.

SzZoole 2023.01.27. 18:51:11

@fhdgy: a faternak volt egy Pannóniája is. A blokkon volt egy mutató ami azt mutatta, hogy hanyadik sebességben volt a váltó.

fhdgy 2023.01.27. 18:52:25

@SzZoole: Ne viccelj, a Pannónia csúcs volt, az előbbiekhez képest! Más világ!

SzZoole 2023.01.27. 18:58:05

@fhdgy: nem írtam, hogy rossz volt, csak arra nem emlékszem, hogy mi volt a típusa, talán P 5-ös? Nem tudom.

Az is eredeti állapotban volt. Amikor egy pár éve eladta jóval a többszörösét kapta, mint amennyiért vette ‘62-ben.

2023.01.27. 19:19:54

@Golf2: “ Azért 14 évesen rigával,simson sztárral se volt rossz.”

Szüleim nekem egy Balkán-t vettek, az volt meg egy jármű:-)))

2023.01.27. 19:29:16

@SzZoole: “ Mai napig meg van eredeti állapotban.”

Nem eladó? Régóta keresek egyet. Gyűjtőm az öreg vasakat.

Áll a garázsban pl. ez ibb.co/59znYpK

1953 Csepel 250 export

fhdgy 2023.01.27. 19:32:43

@SzZoole: Nem a jóságra vagy a rosszaságra reagáltam, csak arra, hogy két külön világ.

2023.01.27. 19:33:18

@SzZoole: “ talán verhovina“

Igen így hívták. Mindegyik segédmotor kétsebességes kézi váltós volt, a bolgár csoda Balkán volt a kivétel itt lábbal valtottal.

SzZoole 2023.01.27. 19:37:15

@Mr.Tellinghovon: nem tudom, de megkérdezem :-)

Én egy 125-ös elől merev villást vezettem anno :-)

2023.01.27. 19:39:36

@SzZoole: “ nem tudom, de megkérdezem :-)”

Okay, Akkor lathatnam a fény városát is?

2023.01.27. 19:43:31

@SzZoole:

A lemez villas ma sokat ér, volt belőle 100-as is

Ezt nézd meg: ibb.co/XyTQJc2
ibb.co/P1Cdrwm

SzZoole 2023.01.27. 19:47:18

@Mr.Tellinghovon: nem az enyém, hanem az apósomé. Ő is gyűjti és felújítja őket. Több Csepelje is van.

Van neki egy II. világháborús NSU-ja, kívül szelepelt hengerfejjel.

2023.01.27. 19:48:53

@SzZoole: “ Bocs Vincebá, ez magas labda volt :-))”

És neked okvetlenül le kellett csapni :-)))))

2023.01.27. 19:51:41

@SzZoole: “ Van neki egy II. világháborús NSU-ja, kívül szelepelt hengerfejjel.”

Kulönbözö motor gyárak egy modellben egyeztek ki amit nagy darabszámban a Wehrmacht számára szállítottak. Mindig az a gyár táblája került rá ahol készült.

SzZoole 2023.01.27. 19:53:32

@Mr.Tellinghovon: meglehet, mert Paignton-ban a motoros találkozón volt egy nagyon hasonló, szintén kívül szelepelt BSA.

SzZoole 2023.01.27. 19:54:33

@Mr.Tellinghovon: “És neked okvetlenül le kellett csapni :-)))))“

Te sem hagytad volna ki, szerintem :-)))

SzZoole 2023.01.27. 20:09:06

Hol vagy Pimpike?

Mi történt Memphis-be? 5 feka 1 feka ellen, hát hogy van ez? Ez már nem is rasszizmus hanem statisztika?

Golf2 2023.01.27. 20:11:17

@fhdgy: a Pannónia csúcs volt...de az MZ se volt kutya.

fhdgy 2023.01.27. 20:16:25

@Golf2: Ha emlékeim nem csalnak, az MZ-ék Mo.-on a 60-as évek végén jelentek meg. Az MZ-éknél, megint csak az emlékeim szerint, hamarabb voltak Jawák, a magyar Pannónián, Csepelen kívül. Láttam abban az időben pár Izst és Uralt is.

Apámnak volt egy MZ-125-öse.

fhdgy 2023.01.27. 20:44:08

@fhdgy: A 60-as években volt egy II. VH-ból maradt német, valamikori katonai oldalkocsis motor. Nem teszem a kezem a tűzbe, de talán Zündapp. Robusztus egy szerkezet volt, a gazdáját még szántani is láttam vele.

blackhairlady 2023.01.27. 21:02:15

@Mr.Tellinghovon:" Váltottunk egy Yamaha dragstar-ra"
A masodik motorunk nekunk is az volt. A legkenyelmesebb utazasom volt hatul, mint egy fotel :)
Mi otthon voltunk tagjai egy motoros csapatnak, Magyarorszagot szinte veluk fedeztuk fel.

blackhairlady 2023.01.27. 21:03:02

@Mr.Tellinghovon: Kavin Bacon sokkal rondabb :)))))))

2023.01.27. 21:05:52

@fhdgy:
Az első Csepel később a TL modellel került a Pannónia név bevezetésre. A cseh a 350-s jawa perak, lett kisebb később növekvő darabszámban importalva. Az MZ 250 trophy egybeulessel volt az első NDK import. Is meg ural praktikusan ugyanaz a jármű, csak vállalatok rendvédelmi igazgatási erők kaptak. A név a gyártási helytől függ a második világháborús BMW utánzata.

fhdgy 2023.01.27. 21:12:07

@Mr.Tellinghovon: Az Uralok "nagyok" voltak az emlékeimben, az Izsek nem kisebbek voltak? Csak kérdezem, mert már homályosak az emlékeim.

Az Uralról annyi emlékem van, hogy egyszer egy családi ismerős olyannal jött hozzánk, látogatóba, egy oldalkocsis Urallal. Lehettem 16-17 éves. ( 50+ évvel ezelőtt volt )

Könyörögtem neki, hogy csak pár métert az eldugott utcában vezethessem. Nem jött össze!

2023.01.27. 21:13:10

@blackhairlady: “ A legkenyelmesebb utazasom volt hatul, mint egy fotel :)”

Persze és mint utas mindent látsz. A feleségem is szereti a kényelmes helyet. Azért a biztonság miatt szereltem egy sissy bar-t hatra, nehogy eljátszuk a lepsenynel meg meg volt történetet.
A hondanal is ez volt egy probléma, a kanyarban be feküdtem és mivel ő is látni akart, ízgett mozgott, ha megijedt átment a másik oldalra, így minden kanyarból egy survival training lett.

blackhairlady 2023.01.27. 21:15:09

@Mr.Tellinghovon: Egykori munkambol kifolyolag elg jol megismertem Greater Houstont, engem teljesen meglepett, hogy par lepessel egymastol elnek szuper gazdagok es szuper csorok.

fhdgy 2023.01.27. 21:17:06

@Mr.Tellinghovon: Delhiben láttam olyat, hogy egy motoron férfi vezető, kettő nő hátul. Induláskor a 2. nő, kalimpahupp, hanyatt leesett.

fhdgy 2023.01.27. 21:20:08

@blackhairlady: Szerintem, Delhiben még nagyobb a kontraszt.

Amiről írsz, nem láttam, amit láttam az félelmetes és felülmúlhatatlan volt. Tehát, amiről írsz, az nem múlhatja felül a Delhiben látottakat. Ha mégis, eldobom az agyam.

2023.01.27. 21:22:08

@fhdgy:

Az ural m-72 a BMW R-71 koppintasa, oldal Kocsis modelleket gyártottak. Többek között az üveges szövetkezet is használta.

németországi Zschopau városából Izsevszkbe szállították a DKW teljes gyártósorát, amelyen korábban a kétütemű, megbízható NZ-350-eseket készítették,

fhdgy 2023.01.27. 21:25:10

@Mr.Tellinghovon: Ez nekem magas, mint tyúknak a kettes létra.

Nekem az Ural nagy volt ( 750 ccm3 ? ), az Izs kisebb. Ez igaz-e vagy sem, ez itt a kérdés!

2023.01.27. 22:20:45

@fhdgy:

Hibáztam, kevertem őket. Hamu fejemre

Dneper 649 köbcenti és ural volt majdnem ugyanaz, a különbség:
Melyik a jobb Dnyepr vagy Ural?
Műszakilag azonban a Dnepr főként azzal tűnt ki, hogy olyan motorkerékpárokat építettek, ahol az oldalkocsit differenciálmű hajtotta, ami az Uralnál sosem volt, legfeljebb zárható tengelyt használtak.

Az ízs 350 köbcenti volt dkw utánzat

kék madár 2023.01.27. 22:22:42

@blackhairlady: 3 eve Palo Altoban lattam egy lepukkant kis hazat, a duplex egyik fele, 100 m2 es ki volt ra irva, hogy "priced to sell asap for 1 million"
amikor elmeseltem az ottaniaknak, mind ravagta, hogy persze az a a hirhedt East Palo Alto, a szegeny negyed

a hulye motoros temahoz nem tudok hozzaszolni, de a skinny girl jo volt :)

fhdgy 2023.01.27. 22:23:11

@Mr.Tellinghovon: Jó, akkor mégsem vagyok teljesen szenilis. 50+ év távlatából sem csaltak meg ( nagyon ) az emlékeim.

2023.01.27. 22:24:11

@blackhairlady: “ Kavin Bacon sokkal rondabb :)))))))”

Mentségemre szolgáljon, én nem női szemmel néztem:-)))

fhdgy 2023.01.27. 22:25:00

@kék madár: Mi az, hogy duplex az egyik fele? Kommunikációs csatorna esetén tudom, hogy mi az duplex, simplex, full duplex, de ház esetén?

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2023.01.27. 22:26:45

@blackhairlady: egyetertek! :) Kevin Sorbo mas kategoria :)) vannak ferfiak, akiknrk szerencses genjeik vannak, es jol oregszenek :) Sorbo is ilyen...egyebkent o Hollywood egyik kedvence volt (Hercules filmek), de utana kiesett a pixisbol, miutan megtert es konzervativ ertekekrend szerint kezdett el elni. Azota inkabb fuggetlen, indi filmekben latni ot, nemreg megcsinalta a Left Behind 3.remake-jet.

2023.01.27. 22:28:08

@kék madár: “ a hulye motoros temahoz nem tudok hozzaszolni, de a skinny girl jo volt :)”

Ízlése váltogatja, a férfiak többsége inkább a teltebb változatot részesíti előnyben. :-))))) meg jobb is a tapadás érdekében ( motorra gondoltam ) : - ))))

Szóval, hova lesz a következő út, mi van meg a bakancslistádon?

fhdgy 2023.01.27. 22:31:37

@Mr.Tellinghovon: Ki nem találtam volna!

Ha a kommunikációs csatorna analógiájára gondoltam volna, akkor olyan ház, aminek a külső ajtaja két irányban is használható! Kijárat is, bejárat is, egy időben. -:)

2023.01.27. 22:37:51

@Zsuzsi65: “ es jol oregszenek ”

Lehet jól öregedni? Ha idegeneket kérdezek mindig a jelenlegi koromnál úgy 8 evvel fiatalabbak becsülnek. Reggelente felkel a szívében húsz éves srác, full elan, bemegy a fürdőszobába és csak percek múlva szed össze erőt, hogy a tükörbe nézzen. Oh shock, hova lettek a fiatal évek:-)))
Az a jó az öregedésben, hogy folyamatos ez a process, így naponta szoksz hozza a fizikális változáshoz. :-)))

2023.01.27. 22:39:47

@fhdgy: “ Ha a kommunikációs csatorna analógiájára gondoltam volna, akkor olyan ház, aminek a külső ajtaja két irányban is használható! Kijárat is, bejárat is, egy időben. -:)”

a templom ajta befelé nyílik, a kocsmai mindig kifelé

fhdgy 2023.01.27. 22:42:02

@Mr.Tellinghovon: Akkor a templom is, a kocsma is, simplex! ( kis túlzással )

Bemehetsz, de nincs vissza út, kijöhetsz, de nincs visszatérés!

2023.01.27. 22:43:47

@kék madár:

Ups, ez félre ment, sorry

@blackhairlady: Szóval, hova lesz a következő út, mi van meg a bakancslistádon?

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2023.01.27. 23:08:36

@Mr.Tellinghovon: "jol oregedni": egyreszt kulsoleg az illeto (rancok es egyebek mellett vagy ellenere) meg mindig jol nez ki. Nezd meg pl. oket: Richard Gere, George Clooney, Hugh Jackman, Denzel Washington stb.
Masreszt "gracefully aging" - elfogadja a korat, nem akar mindenaron 20-30evesnek latszani, es aszerint viselkedni.
Ez talan inkabb a nokre jellemzo, ott is azokra, aki szamara a kulso vonzerejuk jelentette csak az erteket, es nehezen tudjak elfogadni a korukat...

Csodabogár 2023.01.28. 00:17:51

@Mr.Tellinghovon: Nem lehet hozzá szokni! Mármint az öregséghez. Bár férfiaknál ez nem annyira hangsulyos. Eddig azért elég jól bírtam, de most, hogy akaratomon kívűl leröppent rólam 10 kiló, miközben soha életemben nem voltam túlsúlyos. Ilyen már volt egyszer 25 évvel ezelőtt, de akkor nem lötyögött rajtam a bőr, tetőtől talpig.:-(

Csodabogár 2023.01.28. 00:22:01

@Zsuzsi65: Mikor ilyen színészeket látok, akkor egyrészt kíváncsi lennék, hogy naturban hogy néznek ki. Másrészt ki tudja hány plasztikai sebész dolgozott már rajtuk.

Én abszolut elfogadom, hogy öreg vagyok. Soha nem a küllememmel hódítottam. Tudom, hogy ez van, ezt kell szeretni, de azért nem tetszik a dolog, főleg most, hogy lötyögök a bőrömben.:-(

blackhairlady 2023.01.28. 01:05:08

@fhdgy: Nem tudom, ott meg nem jartam, sokadik helyen van a listamon :)

blackhairlady 2023.01.28. 01:06:56

@kék madár: Ha nem asap lett volna, mennyiert hirdetik? :))))

blackhairlady 2023.01.28. 01:11:13

@Zsuzsi65: Mondjuk en szeretem Kevin Bacont is, olyan kis karakteres szinesz :)

blackhairlady 2023.01.28. 01:14:17

@Mr.Tellinghovon: Motorral? Azzal mar sehova, eladtuk amikor 13 eve idekoltoztunk. Utana offroadoztunk egy jeeppel, majd jott az RV korszak :)

2023.01.28. 10:54:59

@blackhairlady: rv korszak

Ez volt nálunk is, de Covid alatt itt állt kihasználatlanul, után kihasználva a “boom”-ot, új árban eladtuk. Persze ezek ( az első 7 méter, a második 10 méter ) nem hasonlítható az ottani méreteihez. Sokszor láttam, hogy utánfutóként egy autó volt mogejuk akasztva.
Kitolható oldal fallal. Európában erre a méretre olyan korlátozások vannak, amik nagyon hamar elveszik a kedved.

2023.01.28. 11:16:25

@Zsuzsi65: “ gracefully aging”

Nagyon fontos szerintem, hogy igényes legyél önmagaddal szemben. Ez fokozottan jelentkezik az indian sommer életkorban. Sok példát lehet látni amikor az emberek elengedik magukat. Az általad említett színészek, - meg hozzátenném Clinton eastwood-ot, - állandó reflektor fényben vannak, saját personal trénerrel stb.
Ahol pedig a termeszetesen nem lehet kifogni, ott jön a doktor bácsi, itt húzunk, ott toldunk alapon.
Nekem a személyes training-et az unokák adják, az életben nem jártam annyit négykézláb mint amikor kicsik voltak. Most pedig olyan gyorsak, hogy a jövőbeni rollator-t két motoros elektromos verzióban kell rendelnem.

Mondjuk így vagyok a a Skihase-val is, ( ibb.co/zZ3TLtg
ibb.co/58vWL8N ), sajnos nem érem utol őket.
Vagy rettentő gyorsak vagy én lassultam le, és meg lehetőséget sem adnak:-)))))

SzZoole, itt a magas labda:-))))

Golf2 2023.01.28. 11:38:58

@SzZoole: Láttál már arrafelé viktoriánus kori pékséget? Sokkal jobb búzából sütnek,alig van benne glutén,egészséges.
Itthon nehéz jó kenyeret venni.

fhdgy 2023.01.28. 11:39:07

@Mr.Tellinghovon: ha rohansz utánuk, megijednek, még gyorsabbak lesznek.

Nyugi, állj meg, majd ők fognak ...

dikusz. 2023.01.28. 12:02:31

@Mr.Tellinghovon: "...sajnos nem érem utol őket." - :)))))

Azt azért megnézném, hogy üldözöd őket.:)

Van az a szólás, hogy "megérnek három napi ajtócsapkodást"...
Túratársam azt szokta válaszolni erre, hogy azt sem bánná, ha soha többet nem szólna hozzá a felesége (ironizál, és sóhajtozik...)

fhdgy 2023.01.28. 12:14:48

@Mr.Tellinghovon: Az előző hozzászólásomnak van folytatása is.

Szóval, ha nyugiban megállsz, majd ők fognak jönni hozzád! A kérdés viszont, tudsz-e elég gyorsan menekülni?!

2023.01.28. 12:33:28

@dikusz.: “ Túratársam azt szokta válaszolni erre, hogy azt sem bánná, ha soha többet nem szólna hozzá a felesége (ironizál, és sóhajtozik...)”

Közben meg ha hazamegy, örül a napi meleg etkezesnek:-)))

“ Azt azért megnézném, hogy üldözöd őket.:”
azt én is, de után biztos kellene egy oxigén sátor

Mondjuk olyan bukósisakunk van és tudunk menet közben egymással beszélni, ez hidd el nem mindig előny:-)))

2023.01.28. 12:34:36

@fhdgy: “ Szóval, ha nyugiban megállsz, majd ők fognak jönni hozzád! A kérdés viszont, tudsz-e elég gyorsan menekülni?!”

Inkább a teljes megadást választanám:-))))

fhdgy 2023.01.28. 12:37:04

@Mr.Tellinghovon: Nem értem pontosan!

Teljes megadást vagy teljes lemondást?

Tudod, már rossz a fülem, de ha úgy akarom, akkor a szemem is!

fhdgy 2023.01.28. 15:43:02

@Mr.Tellinghovon: Az angolok visszaléptek az EU-ba?

A norvégeket, törököket, szerbeket, grúzokat, ukránokat meg felvettük, amíg délután szunyókáltam egy kicsit?

Minket meg még nem, mint macskát...

Mennyit aludhattam???

2023.01.28. 16:04:06

@fhdgy: “ Az angolok visszaléptek az EU-ba?”

Meg nem de van rá lehetőség:-))))

Feszbukon láttam evvel a felirattal, és nem ellenőriztem. Elnézést

SzZoole 2023.01.28. 16:33:13

@Golf2: nem láttam. Mi is pékségben vásároljuk a kenyeret, teljes kiőrlésű sok magvas kenyér, £3.50/800 gramm. Egy ideje ezt eszem. Nehéz volt át szokni a finom fehér kenyérről, az íze is más, de sokkal egészségesebb, szerintem.

SzZoole 2023.01.28. 16:39:22

@Mr.Tellinghovon: “ SzZoole, itt a magas labda:-))))”

Az öreg és a fiatal bika legelnek a dombtetőn. Egyszer csak megjönnek a tehén lányok.

Azt mondja a fiatal bika; Szaladjunk le és hágjuk meg mindent.

Azt mondja erre az öreg bika; Majd feljönnek ha bakszni akarnak :-)))

Egyet soha nem tettem, soha nem futottam busz után, nők után meg főleg nem :-))

Mindig volt önként jelentkező, fiatal, középkorú és tőlem idősebb is :-)))

Nem volt vicc!

SzZoole 2023.01.28. 16:40:19

@fhdgy: minden szavaddal egyetértek :-)))

fhdgy 2023.01.28. 16:59:10

@SzZoole: lehet cifrázni. Unoka, apa, nagyapa.

Unoka, ahogy írtad, apabika, majd feljönnek, ha akarnak valamit.

Nagypapa bika, menjünk innen, mert fél talál jönni egy!

2023.01.28. 18:05:03

@SzZoole:

Én ezt másképp ismerem:

A fiatal bika azt mondja, látod azt az fekete fehér tehenet, le rohanok és meghágom

Az öreg bika, be rohanj: , komótosan leballagunk és meghágjuk az egész csordát

2023.01.28. 18:06:29

@SzZoole: “ soha nem futottam busz után”

Biztos:-))))

SzZoole 2023.01.28. 19:42:17

@Mr.Tellinghovon: Street fight, sok ilyet láttam

blackhairlady 2023.01.28. 19:54:09

@Mr.Tellinghovon: Igen, a korlatozasok itt is megvannak, 36ft felett mar sok helyen nem engednek be a parkokba.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2023.01.28. 21:01:45

@SzZoole: hat igen...ami ironikus, hogy a narrativat valahogy hozza kell igazitani a tenyekhez CNN modra...szoval most, hogy a rendorok is feketek meg az aldozat is, a white racim nem mukodik...de ahogy elmagyarazza nekunk CNN velemeny cikk, termeszetesen a feketek is lehetnek rasszistak, mert hat ugye olyan "kornyezeteben szocializlodnak - ertsd rendorseg - ahol el es virul a rasszizmus a feketek ellen ;)

www.cnn.com/2023/01/27/opinions/tyre-nichols-memphis-police-department-jones/index.html

SzZoole 2023.01.28. 21:16:16

@Zsuzsi65: akkor ez most statisztika volt?

2023.01.28. 22:16:59

@SzZoole:

Csiki sör minőségi ellenőr.

2023.01.28. 22:26:01

Fél világot is bejárhatod,
más ember földjén testvértelen leszel,
s elfúj a szél, mint kósza őszi lombot,
ha nemzetedről megfeledkezel.

Wass Albert

forrás: Magyar Kincskereső

kék madár 2023.01.28. 22:31:09

@blackhairlady: kiirjak, hogy elado es varjak a liciteket. Arrafele az 1000 dollar/ft2 a kezdoar

taga20 2023.01.28. 23:18:47

@Zsuzsi65: hova akarsz kijukadni? nem értelek!

zenét szoktál? tessék egy la-ból;)

www.youtube.com/watch?v=85Ku4nDjJr4

taga20 2023.01.28. 23:18:54

@Zsuzsi65: zsuzsi, neked milyen világ kell?

aszt látom, hogy neked a trámpli, meg a csuti a nonplusultra, de miért?

egyébkét szeretlek, mek miegymás, de nem értelek;)

2023.01.29. 06:21:24

@SzZoole:

Második nekifutás;-))))

Csíki sor minőségi ellenőr
ibb.co/qmcPTWx

fhdgy 2023.01.29. 07:56:46

@Mr.Tellinghovon: Nem lehetséges, hogy zavar van az erőtérben?

Az első minőségellenőr hozzászólásodban ott volt a link és láttam is a képet. Utána már nem volt link.

Figyelni fogom, hogy innét eltűnik-e.

dikusz. 2023.01.29. 08:05:31

@Mr.Tellinghovon: Nem főz a felesége, rendelik a kaját.:)))

A bukósisak jó lehet menet közben, megvéd a bajtól...:)))

2023.01.29. 09:07:01

@fhdgy: “ Figyelni fogom, hogy innét eltűnik-e.”

Csodálkoztam is, hogy eltűnt

2023.01.29. 09:09:53

@dikusz.: “ A bukósisak jó lehet menet közben, megvéd a bajtól...:)))”

És navigációra sincs szugseg! és minden információt megkapok útközben: láttad azt a kis házat jobb oldalon? Nem drágám, én az útra figyelek:-)))

SzZoole 2023.01.29. 09:34:53

@Mr.Tellinghovon: tegnap este is otvót, bisztos vanakiek sérti a jóizlését vagy az érzelmeit és töröltette :-))

dikusz. 2023.01.29. 10:16:33

@Mr.Tellinghovon: Nem tűnt el, én láttam, és most is látom.

dikusz. 2023.01.29. 10:33:37

@Mr.Tellinghovon: Nem tudom, fenn vagy-e a fészbukon. Én igen, de csak a lentebb említett csoportok, és hozzá hasonlók miatt.

Van két csoport, de az alapítója egy ember. "Budapest régi képeken"(217e tag), és "Magyarország régi képeken"(63e tag) a nevük. 1990-előtt készült fotókat lehet posztolni. Ott láthatóak hasonló felvételek.
Azon ritka csoportok közé tartozik, ahol tilos a politizálás, ezt komolyan is veszik az adminok.

2023.01.29. 14:46:58

@dikusz.: „ Nem tudom, fenn vagy-e a fészbukon“

Az elején egész három napig, aztán mivel kivancsisagom nem terjedt ki arra, ki hol és mit ebédelt, hosszú időre leállítottam. Most kb. Egy hónapja újra aktív de csak a veterán autók motorok miatt. Mivel én is retro vagyok örömmel vettem ajánlásaid, és mindkét csoportba bejelentkeztem. Köszönet, mely meghajlással.

2023.01.29. 14:49:16

@SzZoole: “ tegnap este is otvót, bisztos vanakiek sérti a jóizlését vagy az érzelmeit és töröltette :-))”

Egy sör imádó erdélyi medve:-))))

Habár a mai megbolondult világban, ki tudja:-)))

SzZoole 2023.01.29. 16:20:11

@Mr.Tellinghovon: “ Habár a mai megbolondult világban, ki tudja:-)))”

A mai világban ha eldobsz egy kavicsot és az le esik valahol, már az is sérti valakinek a valamilyét.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2023.01.29. 17:22:49

@taga20: hat sajnos aki csak ilyen fekete-feherben latja a vilagot, mint te, annak nehez elmagyarazni, hogy mas szinek is leteznek :))

fhdgy 2023.01.29. 18:11:26

@Mr.Tellinghovon: Egyébiránt, nem akarom a kákán is a csomót keresni, de biztos, hogy Csiki sört ellenőriz a mélyen tisztelt ellenőr úr?

Se a Csíki sörrel, se az ellenőr úrral nincs problémám, de és mintha kérem, itt egy Maßról lenne szó.

Ezt nagyon fontos lenne tudnom, hogy így van-é, mert ha igen, ott a helyem, ahol Maß-ból lehet kortyolgatni a nedűt!

2023.01.29. 19:32:42

@fhdgy:

Literes korsó sör nemcsak az október fest-en, van hanem sok helyen Európában kapható. Pl. Ausztria. Sokszor használják nemcsak sörre hanem sör keverék mint pl. Radler -re.
A színéről ítélve ez is inkább csíki radlel, a tiszta csíki sör sokkal sötétebb.
A kép Erdélyben készült, itt a medve populáció erős, és rendszeres vendége az emberek által látogatott helyeken is. Sajnos ahogy erdélyi barátaim mesélik, elvesztettek a félelmet az embertől, sokáig védett állat is volt, és ha egy medve éhes vagy szómjas fel kerekedik és elhozza ami jár neki. Rettento jó szaglasa van, több kilométerről megérzi a táplálékot.
A sör pedig nemcsak a folyekony kenyér, hanem kellemes illattal bír.

Erdély egyébként, medvével őrzött terület.
München-ben vagy a starnberger see környéken ritkán található.:-))))

2023.01.29. 19:38:38

@fhdgy:

Van a szekrényben nálam egy pár darab Oktoberfest-Maßkrug ezek minden évben más festéssel kerülnek kiadásra. A Bajorországhoz tartozó frank részen meg mindig az agyagból készült korsót, ón fedéllel részesítik előnyben mert tovább marad hűvös a sör.

2023.01.29. 19:43:58

@Zsuzsi65:

In clinical psychology, dichotomy stands for an absolute thought pattern and a cognitive distortion, in which a person only divides things into two extreme levels or categories and ignores the fact that there is still a scale of gray levels in between.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2023.01.29. 21:52:50

@Mr.Tellinghovon: pontosan! :) ket polusu gondolkodas mondig egyszerubb, nem kivan akkora agymunkat :)

SzZoole 2023.01.29. 22:34:41

@Zsuzsi65: az egysíkú gondolkodásúaknak még egyszerűbb :-))

dikusz. 2023.01.29. 22:56:03

@Mr.Tellinghovon: Tagja vagyok a facebookon több olyan "Zero Waste"-csoportnak, ahol az emberek a felesleges dolgaikat ajánlják fel ingyen, vagy jelképes cserét kérve.

Egyik alkalommal valaki három 1 literes söröskupát ajánlott fel kettő tiszta ónból készült, a harmadiknak a teteje ón, a korsó kézzel festett kerámia, vadi új mindhárom. Második körös befutó lettem, mert aki megelőzött, nem jelentkezett a korsókért, így mivel én voltam a soron következő, én hozhattam el őket. A felajánló csak egy 1,5 literes öblítőt kért cserébe, ami 1300 Ft-ba került.
Mentem érte időben, de fontosnak tartottam elmondani a hölgynek, jól gondolja meg, mert ezek jóval többet érnek. Azt mondta, a fia Angliában él, neki semmit nem jelentenek a korsók (pedig az édesapja hozta Münchenből), és csak a helyet foglalja. Így már nyugodtam hoztam el.
Később sikerült még egy kerámia/ón korsót szerezni 2 dl-est, ezért nem kért semmit a felajánló, neki sem jelentett semmit a korsó.
Egy 2 dl-es fém/kerámia kupát féltett kincsként őrzünk, mert apukámé volt. Egy szent van rajta, bal kezében korsó sör, jobb kezében cukorrépa(?) van, a felirat pedig "Grüß aus München".

2023.01.29. 23:53:10

@dikusz.: “ Azt mondta, a fia Angliában él, neki semmit nem jelentenek a korsók (pedig az édesapja hozta Münchenből), és csak a helyet foglalja”

Régebben gyűjtöttem én is pár dolgot, emlékként, vagy csak nosztalgiából. Számomra minden darab különleges értékkel bír, mert személyes kotodesem van hozzájuk. Ugyanez, a kapcsolódás hiánya miatt nem várható el a következő generációról. Őneki kevés kivételtől eltekintve az adott tárgy keveset vagy semmit nem jelent.

Többször láttam az általad említettet, az apának egy értek volt, a fiúnak semmi. Az anya pedig olyan helyre akarta adni ahol megbecsülik. Biztos vagyok benne nála nem az anyagi haszonszerzés volt a motiváció.

Talán túlságosan is ragaszkodunk dolgokhoz, példát kellene venni az elődeinkrol, sokkal pragmatikusabban tudtak gondolkozni, és elengedni.

Főhadnagy említett nem is olyan reg egy öreg parasztot akivel beszélgetett és egy óra alatt több bölcsességet hallott az életről mint azelőtt.

Ilyen beszélgetésen nekem is volt egyszer egy nagyon idős nénivel Somogyban, és csodáltam, az elfogadását a történéseknek es az erejét, töretlen hitét a holnapokban.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2023.01.30. 01:57:33

@taga20: ha mar a ketpolusu gondolkodasrol volt szo...:)

index.hu/belfold/2023/01/23/bayer-zsolt-zacher-gabor-orban-viktor-kritika-fogyas-peldamutatas/?fbclid=IwAR1E1N9GJmV0Fvr_OQq2cWVI52DA7_X11LzyAmpbADsfnbIQKu_-kKH85yo

1. egyetertek Zacher Gaborral, aki szerint a kozszereploknek peldat kellene mutatniuk egeszseges eletmod teren is, es igy OV. leadhatna jopar kg-t :)
2. Egyetertek azzal, hogy a "bodyshaming" a liberalisok szamara egy szornyu dolog, szoval atesve a lo masik oldalara, egeszsegtelenul kover embereket "dicsernek" es tamogatnak, akik "felvallaljak" koverseguket.
3. Egyetertek Bayer Zsolttal (reszben), aki visszamutat Zaher Gabor hipokrata magatartasara, es azt mondja neki, o meg szokjon le a dohanyzasrol...:)

Na, akkor most melyik oldalon allok? konzervativ? Liberalis? LOL
Esetleg jozan esz es common sense? :)

2023.01.30. 09:31:25

@Zsuzsi65: “ es igy OV. leadhatna jopar kg-t :)”

Amikor látok egy olyan embert, akinek külső jegyei eltérnek a “normális-tol”, akkor óvakodva attól, hogy egy gyors felületes véleményt mondjak, elgondolkodom vajon mi vezetett ehhez az állapothoz.
Az adott esetben, lehet a mozgás hiánya, a kalória dús és helytelen táplálkozás, de legalább ugyanígy szoba jöhet a genetikai örökség vagy valamilyen betegség.
Természetesen mindenkit megillet a jog, hogy ezt politikai szereplőként közbeszéd tárgyává teszi vagy sem. Emlékezzünk csak Antal József esetére.

A kövérség és a dohányzás között azért tennék különbséget, mert a fentebb említett okok miatt, a dohányzás egy tudatos vállalás.

Az emberek hajlamosak mindent kritikával illetni “ én az ő helyében “ alapon, anélkül, hogy ismert lenne számukra a döntéshez, alkathoz vezető előzmények teljes mindenre kiterjedő részlete.
Ez is egy teljesen egysíkú paradox gondolkodás. Nálunk ha valaki valami nagyon eltérően néz ki vagy valamit olyat tesz, akkor csak csodálkozva, esetleg szemöldökét magasra húzva, azt mondjuk, biztosan megvolt rá az oka.

Zacher Gábor helyesen állítja, hogy közszereplőknek példát kellene mutatni, de a felemelt mutató ujj mindenkire vonatkozzon, így a média szereplőire is, így többek között rá is. Sajnos ő elkövette azt a hibát, hogy ezt nevesítette és az adott személlyel kötötte össze. Ebben az ízléstelen formában elvesztette kritikájának az igazat.

Logikus, hogy sértve érzi magát amikor a fagyi vissza nyal. A liberális gondolkozás szerint mindenkit lehet kritizálni csak az o személyét nem. Ez tényleg a kettős mérce klasszikus példája.

fhdgy 2023.01.30. 10:50:12

@Mr.Tellinghovon: és van, aki lelki bánatában kezd el hízni, mert többet eszik.

Viktorkánk, ha emlékeim nem csalnak, a 2002-es bukta után, Ill. Mikor rájött, hogy az EU-ban nem lehet menő csávó, no attól terebélyesedik

fhdgy 2023.01.30. 11:08:56

@Zsuzsi65: Természetesen, mindig a rossz oldalon állsz!

Ez olyan, mint a pénztár az áruházban. Mindig a másik sor a gyorsabb!

2023.01.30. 11:17:40

@fhdgy: „ és van, aki lelki bánatában kezd el hízni, mert többet eszik”

Én amikor abbahagytam az aktiv munkát, hamar felszedtem kb. 5 kilót. Nem dohányzom, alkalomszerűen iszom, aktív vagyok társadalmilag, minden héten kétszer legalább 7-10 kilométert legyalogolok. A táplálkozás kétszer egy nap, tudatosan mindenből de mértékkel alapon. Lelki bánatom sincs:-)))

Lehet, hogy a változó kor, az anyagcsere, a szervek működésének intenzitása a megfelelő válasz. Egy dolog biztosan szerepet játszik, a mostani take it easy rálátásom a dolgokra. Nem hagyom magam stresszelni.

2023.01.30. 11:21:32

@Zsuzsi65: “ Esetleg jozan esz es common sense? :)”

Ha szavazni lehet, akkor eddigi kommentjeidet tekintve, csak comment sense lehet

Golf2 2023.01.30. 14:10:51

@fhdgy: Tök mindegy hogy néz ki döbrögi,az a baj hogy létezik.
Agymosottak kíméljenek!

SzZoole 2023.01.30. 14:27:28

@Mr.Tellinghovon: “ Lehet, hogy a változó kor, az anyagcsere, a szervek működésének intenzitása a megfelelő válasz. ”

menopause? :-))

2023.01.30. 14:53:01

@fhdgy: “ a 2002-es bukta után”

Csak egyszer bukott, ami számára roppant tanulságos volt. A konstruktiv ellenzék együtt vagy önállóan, dotalva, ebben a témában határozottabban sikeresebb volt.

Amennyiben én minden bukás után ami életemben történt, felszedtem volna egypár kilót, akkor most legalább 300 kiló felett kellene lennem. De 174 cm mellett 78 kiló vagyok.

@SzZoole: “menopause”

A médiában főként használt "férfi menopauza" vagy "andropauza" kifejezés az életkorral összefüggő tesztoszteronszint-csökkenést és az ezzel járó tüneteket írja le – ezek közé tartozik többek között a teljesítmény csökkenése, a rossz koncentráció és a súlygyarapodás.

2023.01.30. 15:02:22

Az agymosás (brainwashing) fordulatot Edward Hunter amerikai újságíró használta először a koreai háború idején, 1950-ben. Kína vehemens indoktrinációs programját írta le így, amely egyrészt teljes erővel sulykolta a maoizmus tételmondatait, másrészt minden azzal ellentétes felvetést azonnal és kíméletlenül megtorolt saját területén.

A fogalom tényleges eredetét, tudományos megalapozottságát és Hunter személyes indítékait egyaránt kikezdte már azóta az utókor: egy közkeletű olvasat szerint a nyelvújító zsurnaliszta a CIA-nek dolgozott, a kommunizmussal való fennkölt riogatást tehát hivatásszerűen űzte. Mégpedig egy olyan fordulattal, amelyet az amerikai szolgálatok fordítottak le neki a kínai szlengből (Xǐnǎo).
Ez pedig a hitelességet a nullához közeli értékre degradálja.

Szerintem az igazi agymosottak azok akik ezt a fogalmat szajkózzák minden háttér ismeret nélkül.

Golf2 2023.01.30. 15:40:12

Vor genau 90 Jahren übernahmen die Nationalsozialisten die Macht in Deutschland - mit schrecklichen Folgen. Eine der Lehren für heute laute, wachsam zu sein, sagt der Historiker Wirsching. Demokratien müssten aktiv verteidigt werden.tagesschau.de: Am 30. Januar 1933 kam Hitler an die Macht.

Golf2 2023.01.30. 15:48:55

Akik támogatják a populista tolvajokat,azokat örökre bezárnám ebbe az országba,ők úgyis ezt szeretik.

Golf2 2023.01.30. 15:52:31

a Fidesz 2010 óta észrevehetően csak a közvélemény-kutatások alapján kormányoz: "látható, hogy a pártnak nincs rögzített ideológiája. Azt mondják, amit a többség hallani akar. Ez valóban populizmus".

fhdgy 2023.01.30. 16:24:45

@Golf2: Endlich, ein Deutscher Kommentar! -:)

fhdgy 2023.01.30. 16:27:28

@Mr.Tellinghovon: Sajnos, egyet kell, hogy értsek. Volt ott viszont pár év, amikor diliház...

Túl korán engedték ki ...

2023.01.30. 16:48:24

@SzZoole: “ vagy midlife crisis? :-))”

Lehet, de az előbb aktív kornál szokott jelentkezni, nem a grufti időszakban. Utána úgyis csak a komposzt jön :-)))

2023.01.30. 16:51:50

@fhdgy: “ Túl korán engedték ki ...”

Elnézően voltak a szakemberek, azt hittek naivan, szorgalmas integrálódott tagja lesz a társadalomnak.

Tévedtek :-(((((

Csodabogár 2023.01.30. 16:56:24

@Mr.Tellinghovon: Nálam a több örszágról országra költözés erősen megtizedelte a fölösleges holmikat. Persze azért van még elég, amit majd kidobhatnak utánam. Voltak régi ezüstök is, de attól a betörök megszabadítottak. Anyám nagy kiszortírozó volt, így többnyire csak a szerzett kacatok vannak.

Van egy jó program a ZDF-en "Bares für Rares" a műsorvezető elég hülye, de elég gyakran visznek oda fantasztikus dolgokat eladni.Sajnos délután van 15.10-16.00 közt.

Csodabogár 2023.01.30. 17:07:42

@Mr.Tellinghovon: Hízni általában csak evéstől lehet. A gének, jó kifogás. Lehet még hízni ha a pajzsmirigy lelassul, de azon lehet segíteni gyógyszerrel.
Szerintem mindig oda kell figyelni az embernek a testére és annak működésére. Nem akkor kel lekezdeni fogyni akarni, mikor már 10 vagy több plusz kiló van. Én öreg koromra rászoktam a mérlegre. Minden reggel ráállok és ha kicsit többet mutat a szokásosnál,. akkor néhány napig csak egy joghurtot vacsorázom.
A mérleget annyira megszoktam, hogy most mikor lerohant rólam 10 kiló, magától, most is minden reggel a mérlegen állok. Szívesen vissza szednék magamra néhány kilót de nem megy. Jelenleg a 162 centimmel 51 kiló vagyok és lötyögök a bőrömben.:-(

2023.01.30. 17:12:35

@Csodabogár: “ ZDF-en "Bares für Rares"

Szoktam én is nézni de a műsorvezető az agyamra megy :-))))

SzZoole 2023.01.30. 17:13:46

@Mr.Tellinghovon: “ De 174 cm mellett 78 kiló vagyok”

Small man syndrome? :-)))

Vicc volt Vincebá!

2023.01.30. 17:14:45

@Csodabogár: “ Minden reggel ráállok és ha kicsit többet mutat a szokásosnál”

Rendszertelenül állok mérlegre, a budapesti a kedvencem, az mutatja a három közül a legkisebb értéket.:-)))

2023.01.30. 17:48:07

@SzZoole:

Kicsinek lenni éppúgy a természet szeszélye lehet, mint extra nagynak lenni. De az ember szereti összefüggést tulajdonítani a testméret és az elismerés iránti igény között az alacsony férfiaknak. Minél kisebb a termet, annál nagyobb a kisebbrendűségi komplexus. Van erre egy tömör kifejezés: Napóleon szindróma.

Paradox, mert Bonaparte, bár 1,68 méteres magasságával nem volt különösebben impozáns, de kora átlagos franciájához képest valamivel magasabb is volt. ( 1,62 ) Halálakor csak 1.66 cm, de tudjuk hogy életünk során megyünk össze mint a kimosott gyapjú zokni. Múltkor kérdeztek a kormány ablakon milyen magas vagyok, mondtam “ egyenletesen zsugorodó “ :-)))

Az egyetlen kérdés, ami felmerül: Van-e összefüggés a testméret és a viselkedés között? És pontosan hol van a "kicsi" értéket meghatározó mérce?

A mai média nyilvánvalóan tudott egy varázslatos mérőpontot teremteni a férfiak számára. Magas naaaaagyon magas, mint a Karácsony Gelgő

De mi a társadalmilag elfogadott? A statisztikai, egy méter hetvenhárom centiméter?
Ha magasabb vagy, akkor minden rendben van?
Ha ez alatt vagy, akkor törpének számítasz?

Alfred Adler saját maga egy kis ember volt, aki felállította az egyéni pszichológián belül ezt a teóriát. Talán saját példáját vetitette ki alapul véve :-)))) hasonlóan Sigmund Freud- hoz a társadalom kis méretű tagjaira.

SzZoole 2023.01.30. 17:49:52

@Csodabogár: “ 162 centimmel 51 kiló vagyok és lötyögök a bőrömben.:-(”

A korábban látott fotók alapján magasabbnak gondoltalak :-)

A súlyod a magaságodhoz képest szerintem kevés, ahogy cigány mondta a sovány lovára, akinek a bordája is kint volt; Nem sovány az csak szűk rá a bűr :-)))

SzZoole 2023.01.30. 17:53:27

@Mr.Tellinghovon: írtam, hogy csak vicc volt, nem kell monologizálni :-)))

Én sem vagyok sokkal magasabb, pont 180 centis vagyok és 85 kiló szín izom :-))

Egyedül az arcom nagyon nagy :-)))

2023.01.30. 17:55:34

@SzZoole: “ Egyedül az arcom nagyon nagy :-)))”

Gondolod ez eddig nem tűnt fel :-)))))

SzZoole 2023.01.30. 17:56:58

@Mr.Tellinghovon: tényleg, pedig nagyon próbálok szerényen lenni :-)))

SzZoole 2023.01.30. 19:17:00

Ezen szétröhögtem magam, ez a srác, Somogyi Bandi hülyét csinál a magyar politikai elitből :-)))

youtu.be/GEMa_Gl0xDM

fhdgy 2023.01.30. 19:30:43

@SzZoole: "édes kis oxfordi bohócom"!

SzZoole 2023.01.30. 19:35:28

@fhdgy: az egyetem faláról lekerült a neve, mert az egyetem nem volt túl büszke, hogy a felcsuti kevert fajúra :-)))

fhdgy 2023.01.30. 19:43:43

@SzZoole: Nem az a főattrakció, hogy Bandi gyerek hülyét csinál a politikai elitből. Ők eleve hülyék, szerintem nem nehéz.

A fájdalmasabb, sokkal, de sokkal fájdalmasabb, hogy az oxfordi bohóc hülyét csinál a kettő harmadból ( és még gőgicsélnek is hozzá ), a normális egy harmad meg nem tud hova lenni szégyenében.

Erre köss csomót!!!

SzZoole 2023.01.30. 19:48:08

@fhdgy: “ A fájdalmasabb, sokkal, de sokkal fájdalmasabb, hogy az oxfordi bohóc hülyét csinál a kettő harmadból”

Számosítva mennyi is az a kétharmad?

fhdgy 2023.01.30. 19:49:09

@SzZoole: Kevesebb, mint kettő harmad, mert bőven felfelé van kerekítve!

SzZoole 2023.01.30. 19:58:42

@fhdgy: egyszerű szavakkal beszélj egy alul tanult emberrel :-))

Szóval; Magyarország lakossága kb. 9 millió ember. Ebből 6 millió Fidesz párti, vagy hogy?:-)))

fhdgy 2023.01.30. 20:07:29

@SzZoole: Ha Magyarország normális ország lenne, akkor jól számolsz. Te hiába számolsz jól, de ez itt nem normális ország.

Ha a szavazók ( vagy savazók ) egy harmada elmegy szavazni, kb. három milla a lakossághoz viszonyítva, ebből kb. egy egész öttized milla plusz pár száz a fityeszre szavaz, akkor megvan a kettő harmad.

Magyarul, kb. másfél millió idióta dönt hét és fél millió másik ember sorsáról.

Ne legyenek illúzióink: a hülyék csak a hülyékkel értenek szót!

SzZoole 2023.01.30. 20:13:43

@fhdgy: értem én, hogy gőzgép, de mi hajcsa? :-))

Ugye Magyarországon nem mindenki tud szavazni különbözik okok folytán, 18 év alatti, büntetését leülök stb. Kb a kétharmad szavazó képes, ami számokba vetve, kevesebb mint 6 millió.

Szóval másfél millió dönti el a magyarok sorsát?

fhdgy 2023.01.30. 20:27:17

@SzZoole: Arányaiban igen, még akkor is, ha számszerűen nem.

Vegyünk pl. egy négy tagú családot. Kettő felnőtt, kettő 18 év alatti.

Kettő szavazhat, kettő nem. Felfoghatjuk úgy is, hogy ketten dobják be négyük szavazatát.

Megbeszélték? Konszenzus van? Nincs? Tök mindegy, kettő döntött négy helyett, kész, passz, vitának helye nincs!

Nyilván, matematikailag helyesebb lenne a szavazásoknál csak a szavazásra jogosultak számával számolni. Én viszont nem hiszem, hogy nagyban befolyásolná a végeredményt.

Legyek aljas? Jó, leszek! Így is úgy is a hülyék döntenek! Helyetted is! Ha kéred, ha nem!

SzZoole 2023.01.30. 20:42:44

@fhdgy: “ Legyek aljas? Jó, leszek! Így is úgy is a hülyék döntenek! Helyetted is! Ha kéred, ha nem!”

Helyettem biztos, én el vagyok tiltva a közügyek gyakorlásától :-))

fhdgy 2023.01.30. 20:48:16

@SzZoole: El lehet ütni viccel, el lehet.

Az ostor viszont, így vagy úgy csattan!

Mi láttuk egymás fizimiskáját az élet valóságában is.

Légy őszinte!

El tudod képzelni rólam, hogy másokat romlásba akarok dönteni?

Ha el tudnád képzelni, az sem lenne nagy baj. A nagy baj, hogy qrva kevés ember van, aki el tudja képzelni, hogy én nem akarok rosszat!

2023.01.30. 20:50:05

Statisztika Svájc

A legutóbbi választáson a teljes 8,33 milliós lakosságból (63%) 5,28 millióan szavazhattak.
A szavazásra jogosultak 73.5% százalék járult az urnákhoz vagy adta le levélben szavazatát, azaz 3 millió 975 ezer szavazó polgár.
Ebből kb. 2 millió szavazott a mostani konszenzusos kormányra.
Akkor tehát itt is el lehet mondani, hogy egy kisebbség akarata dominánsan érvényesült. Ennek ellenére, nem érzi senki úgy hogy a demokrácia intézménye ki lett üresítve.

kék madár 2023.01.30. 20:57:28

ha en raallok a merlegre, egy Teslat lever a 0-100-as gyorsulasaval.

SzZoole 2023.01.30. 20:57:35

@fhdgy: “ Légy őszinte!”

Ha az lennék/lettem volna a mai napig a guggolósban lennék Dunára néző ablakkal Vácot :-))

“ El tudod képzelni rólam, hogy másokat romlásba akarok dönteni?”

Nem tudnál bedönteni, nyíltan homofób vagyok :-)))

Viccet félre téve, nem, te nem vagy az az ember, jó embert ismertem meg személyedben, ez nem vicc!

SzZoole 2023.01.30. 20:59:53

@kék madár: tipikus amcsi lettél, ütöd a mázsahúszat? :-))

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2023.01.30. 21:00:08

@Mr.Tellinghovon: "A kövérség és a dohányzás között azért tennék különbséget, mert a fentebb említett okok miatt, a dohányzás egy tudatos vállalás"

Annyiban egyetertek, hogy elofordulhat bizonyos egeszsegugyi ok, ami miatt vki tulsulyos. De van egy gyanum, hogy az esetek nagy tobbsegeben egyszeruen mozgashiany, igenytelenseg, egeszsegtelen taplalkozas az ok.

2023.01.30. 21:00:40

@fhdgy: “ normális egy harmad meg nem tud hova lenni szégyenében.”

Egy rendes konstruktiv ellenzék kellene, egy előremutató programmal és karizmatikus vezetőkkel. Amíg a mai ellenzék egymás legyőzésével foglalkozik, elveszítenek mindenfajta társadalmi támogatást. Fel kellene tenni a kérdést, miért is hal hamvába minden mostani próbálkozás. A mai ellenzék teljesen hiteltelenné vált a választópolgárok számára.
A statisztika is azt mutatja a Fidesz támogatottságának csökkenése mellett, az ellenzék ebből nem tud profitálni és csak a nem szavazok száma növekedett.

fhdgy 2023.01.30. 21:07:00

@SzZoole: Vannak dolgok, amiket elképzelek.

Pl. azt, hogy én ugyan nem tudom, de valaki figyel engem. Pl. minden nap, ahogy a kecskéimmel vagyok.

Egy nap, kettő nap, isten tudja hány nap, meg tudnám magamat játszani, de örökre nem.

Akkor ez a valaki őrületbe jut.

Meg kell, hogy állapítsa, hogy ez a barom, rendes emberként viselkedik a kecskéivel. És itt jön a pofára esés: ha a kecskékkel rendes, akkor az emberekkel miért ne lenne az?

2023.01.30. 21:18:39

@Zsuzsi65: “ De van egy gyanum, hogy az esetek nagy tobbsegeben egyszeruen mozgashiany, igenytelenseg, egeszsegtelen taplalkozas az ok.”

Ma olvastam a bécsi egyetem kiadványában:

Amerika a szélsőségek országa. Egyrészt bizonyos körökben és területeken van egy igazi megszállottság a fitnesz és táplálkozás iránt, amilyen Európában nem létezik. Ha egy élelmiszert „egészségesnek” neveznek, akkor biztosan mindenki beszélni fog róla mindenki nagyon rövid időn belül. A képzett, gazdag, városi osztályokban a „megfelelő” élelmiszerek és kiegészítők kiválasztása nem lehet elég elitista vagy drága. Országszerte az edzőtermek boom-ja tapasztalhato.
Azonban az amerikaiak túlnyomó többsége számára az élet valóságával való ellentétben, amelyre túl nagy adagokban zsíros, egészségtelen ételek és az ebből eredő elhízás, cukorbetegség, szívbetegségek és hasonlók óriási aránya jellemző, nem is lehetne nagyobb.

Véleményem szerint az USA-ban különösen nehéz valóban egészségesen élni. A bioélelmiszerek sokszor drágábbak, mint a hagyományos élelmiszerek, és gyakran nehéz beszerezni a városközpontokon kívül. A mezőgazdaság eltűnőben kis része biotermesztéssel termel. A szupermarketben kapható (kész) termékek gyakran nagyszámú rejtett összetevőt tartalmaznak. Hozzáadott cukor nélkül nem lehet kenyeret találni, csak a csúcskategóriás pékségekben. Általánosságban elmondható, hogy minden élelmiszer többszörösen tartalmaz cukrot és sót, mint az ausztriai hasonló termékek. Az éttermekben az adagok mindig túl nagyok, különösen New Yorkon, San Franciscón vagy hasonló „tudatszigeteken” kívül, az éttermekben az ételek gyakran egyenesen obszcén méreteket öltenek, nem is beszélve a pohárméretekről. Ehhez jön még az az életstílus, amely az átlagos amerikaiak számára gyakorlatilag mozgásmentességet jelent a mindennapi életben. Konyhától pár lépés a garázsig, autóval egyenesen munkába, este haza.

Ezt olvasva minden bizonnyal igazad van.

fhdgy 2023.01.30. 21:19:22

@Mr.Tellinghovon: "Egy rendes konstruktív ellenzék kellene", de értsünk szót: NINCS!

Nem ma kezdtem, elég sok év már mögöttem van. Hányszor mondták, hogy no, még most az egyszer, aztán utána jó lesz!

Sokszor mondták, mindannyiszor átbaszás volt.

Jó, én még mindig naív vagyok, így is fogok meghalni ( remélem ), de most már legyen elég!

Kinek higgyek ebben a nagy hazudásban?

kék madár 2023.01.30. 21:19:51

@SzZoole: idezem a klasszikusokat, "85 kiló szín izom"
a tobbi a telikabat, egyeb nehezekek, hogy el ne fujjon a januari vihar

kék madár 2023.01.30. 21:30:33

@Mr.Tellinghovon: ovakodnek a nagy altalanositasoktol Amerikaval kapcsolatban. Ez kb olyan mintha ket terhes not atlagolnal es azt mondanad, hogy aprilisban 2 babara szamithatunk. En pl egy nagyvarosban elek, itt egeszsegtelen alapanyagokat nehez talalni. Be vannak tiltva.
(Persze vehetsz cukrot es szalonnat es megtoltheted vele a kadat)
Ez meg siman nem igaz "nagyszámú rejtett összetevőt tartalmaznak"
mindenre ra kell irni, hogy mi van benne az utolso osszetevoig.

Tehat igen, van Amerikanak olyan resze, ahol....

De mivel az emberek harmada az egeszsegtudatos es fit keleti-nyugati parton lakik, es ez csak folyamatosan no, a lusta dagi nepesseg vesztesre all

flowingdata.com/2014/10/17/equal-population-mapper/

2023.01.30. 21:31:26

“ ha en raallok a merlegre, egy Teslat lever a 0-100-as gyorsulasaval.”

A ma vásárolt új mérlegem fékezett habzású, azaz a mutató lassan halad nulláról felfelé. Pozitív hozadék, hogy akkor lépek le róla, amikor elértem az ideális súlyomat.

fhdgy 2023.01.30. 21:32:12

@Zsuzsi65: Az ember átverések áldozata is.

Ma pl. egy ( azt hittem tejfölös ) dobozon, amire valójában az volt írva, hogy frissföl, kiderült, hogy olyan hamis tejföl, aminek 20 %-a pálmazsír vagy olaj!

Mi a lóf.szt keres pálmalóf.sz a tejfölben?

kék madár 2023.01.30. 21:36:27

@Mr.Tellinghovon:
"Pozitív hozadék, hogy akkor lépek le róla, amikor elértem az ideális súlyomat."
ezert inkabb ra se allok

kék madár 2023.01.30. 21:38:04

@fhdgy: veled se konnyu, hawaiit, tropusi alapanyagokat csempesznek a tejfolodbe, te meg panaszkodsz :)

fhdgy 2023.01.30. 21:40:41

@kék madár: Hát, a qrva életbe, így próbálj meg jót tenni az emberekkel!

2023.01.30. 21:46:11

@kék madár:

Az idézett 2022 tanulmány a bécsi egyetem kiadásában jelent meg, szerzője a WHO táplálkozási programjának vezetője.

Én sajnos a Covid előtt voltam utoljára a USA-ban, Floridában. A személyes tapasztalataim, (ahogy ezt itt nem is olyan reg kitárgyaltuk ), hasonlóak voltak mint a tanulmányban.
Természetesen nagyon örülök, ha időközben a társadalom elmozdult egy pozitív irányba a táplálkozás terén.

Emlékszem hogy egyes diner ajtaján kint volt a tábla, mi nem használunk High Fructose Corn Syrup-ot. Nekem ez egy kuriózum volt.

kék madár 2023.01.30. 22:10:49

@Mr.Tellinghovon:
eleg sokat utazom, de foleg nagyvarosokba es ezert nincs realis kepem. A tanulmany adatait nem ketlem. Csak kepzeld el ha teged atlagolnak SzZolee-val :) Mint ket magyar....

2023.01.30. 22:12:30

@kék madár: “ Csak kepzeld el ha teged atlagolnak SzZolee-val :)”

Miért? Mind a ketten okosak szépek és szerények vagyunk

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2023.01.30. 22:18:02

@fhdgy: gyakorlatilag mindenben, amibe zsiradek kell, mar palmaolajat tesznek :( az a legolcsobb..

@Mr.Tellinghovon: "Véleményem szerint az USA-ban különösen nehéz valóban egészségesen élni. A bioélelmiszerek sokszor drágábbak, mint a hagyományos élelmiszerek, és gyakran nehéz beszerezni a városközpontokon kívül. A mezőgazdaság eltűnőben kis része biotermesztéssel termel. A szupermarketben kapható (kész) termékek gyakran nagyszámú rejtett összetevőt tartalmaznak. Hozzáadott cukor nélkül nem lehet kenyeret találni, csak a csúcskategóriás pékségekben."

Ezzel reszben egyetertek...az egeszsegtelen taplalkozas itt (is) egy problema. Foleg az alacsony iskolazottsagu es/vagy kis jovedelmu (a ketto sokszor osszefugg) nepretegekre jellemzo. Emellett kulturalis gyokerei is vannak (pl. a deli allamok jellemzoen cukros+zsiros etelei).
Ugyanakkor az, hogy nehez egeszsegesen elni, nem feltetlenul igaz. Ugyanis lehet valasztani, hogy az illeto megveszi kb. ugyanazon az aron a gyorskajat, vagy a szupermarketben/piacon vesz zoldseget, gyumolcsot (aminek nem kell feltetlenul "organikusnak" lenni - ami szvsz sokszor csak marketing fogas...)

Azt en sem ertettem soha, miert kell a (hagyomanyos amerikai) kenyerekbe cukrot tenni. Meg a mostanaban divatos mindenfele magos, teljes kiorlesu stb. kenyerekbe is tesznek...DE nem csak a szuper peksegekben arulnak a mi izlesunkhoz kozelebb allo, cukor nelkuli kenyeret. A legtobb szupermarketnek van sajat pekseg reszlege, remek francia/olasz kenyereket es peksutemenyt lehet kapni :)
Walmart, ami az USA legelterjedtebb aruhazlanca, tobb mint 3.000 uzlettel, is arul francia kenyeret (bagett)

www.walmart.com/ip/Freshness-Guaranteed-French-Bread-14-oz/46491756

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2023.01.30. 22:32:48

@kék madár: koszi! Hozzateszem, CA a masik / szinte mar tulzasokba eso - egeszsegtudatos allam :)

www.youtube.com/watch?v=PCjrTCCsm4E
ez hatalmas :)))

2023.01.30. 23:03:58

@Zsuzsi65: “ Ugyanis lehet valasztani, hogy az illeto megveszi”

Lehet hogy az anyagi helyzetéből adódóan nincs rá lehetősége. Mint otthon, a kisnyugdíjas az arat preferálja nem a minőséget.

A kenyér dolgában nekem mindig az olasz kenyér volt egy kissé izlesileg furcsa, a só hiánya miatt.

A Baguette nekem is nagy kedvencem és elég egyszerű házilag is előállítani.

2023.01.30. 23:10:00

@kék madár: “ micsoda bromance :)”

Inkább bro mint romance. :-)))))

Sok mindenben eltérő dolgokat preferalunk, életkor különbség is van köztünk, vagy ezek nem kizáró okok?:-)))

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2023.01.30. 23:46:17

@Mr.Tellinghovon: "Lehet hogy az anyagi helyzetéből adódóan nincs rá lehetősége. Mint otthon, a kisnyugdíjas az arat preferálja nem a minőséget."

Pont azt probaltam mondani, hogy szinte ugyanabbol az osszegbol, amit vki egeszsegtelen gyors kajara kolt, egy szupermarketben vasarolhat egeszseges(ebb) dolgokat. Az alacsony jovedelmueknek sok allamban biztositanak "etkezesi jegyet", amivel elelmiszert vasarolhatnak. Itt CA-ban ez az EBT. A lenti linken a csirkenel is fel van tuntetve, hogy azt lehet venni ilyen modon.

Ez egy viszonylag regi cikk (2011) igy a benne szereplo osszehasonlitasi arak mar termeszetesen valamivel magasabbak, de az elv nem valtozott: az "olcso" processed, junk food (a peldaban McDonald's) nem olcsobb, mint mondjuk megvenni egy grillcsirket es hozza egy kis zoldseget...

Pl. egy atlag szupermarketben itt CA-ban egy kesz grill csirke (ami kb 2 embernek eleg) kb. $9-10
www.ralphs.com/p/home-chef-savory-whole-chicken-cold/0084013430050?fulfillment=PICKUP&storecode=70300072&&cid=shp_adw_shopl_.ralphs_g_lia_shop_acq_evgn_ship_meat+%26+seafood&gclid=Cj0KCQiA8t2eBhDeARIsAAVEga3u3BFc_05JSc3YFkbADOq32oKMwArh-HCX2ivg7Ev4ImaGHpsoGQMaAlA8EALw_wcB&gclsrc=aw.ds

mirelit vegyes zoldseg (kb 1 kg) Walmartban kevesebb mint 3$
www.walmart.com/ip/Great-Value-Mixed-Vegetables-32-oz-Frozen/730378482?wmlspartner=wlpa&selectedSellerId=0&wl13=5162&adid=22222222277730378482_117755028669_12420145346&wmlspartner=wmtlabs&wl0=&wl1=g&wl2=c&wl3=501107745824&wl4=pla-294505072980&wl5=9031112&wl6=&wl7=&wl8=&wl9=pla&wl10=8175035&wl11=local&wl12=730378482&wl13=5162&veh=sem_LIA&gclid=Cj0KCQiA8t2eBhDeARIsAAVEga1g-ihOknYh7_AbB_1ckch3YMoIliZMibPCh0rQX1YicsT7wrAkirsaAmBBEALw_wcB&gclsrc=aw.ds

www.nytimes.com/2011/09/25/opinion/sunday/is-junk-food-really-cheaper.html
Szoval tudatos valasztas kerdese sokszor...Ezt probaljak egyre tobb iskolaban tanitani (szerencsere), de a problema sajnos az, hogy hiaba tanulja a gyerek az iskolaban ezt, ha otthon nem lat ra peldat.

kék madár 2023.01.31. 00:18:16

@Mr.Tellinghovon: leszallok a temarol mert majd nem kerul ki az a 85 kilo izom :)

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2023.01.31. 04:19:00

Na akkor body shaming utan itt a kovetkezo tema :)))

Ha nem tudnam, hogy ez igaz, akkor azt mondanam, nagyon jo parodia lenne :))) Tudjatok, mint amikor ferfiak beoltoznek balerinanak a Hattyuk Tavaban :)))

thepostmillennial.com/breaking-finland-showcases-59-year-old-trans-identified-figure-skater-former-farmer-at-european-figure-skating-championships

"The ISU European Figure Skating Championships claims that their opening ceremony, of which Antikainen was a part, was based on the theme "Just be you." They state that the "Finnish Figure Skating Association promotes the importance of equality and diversity and develops skating according to its values."

Antikainen, who transitioned to presenting as female from male, now uses both male and female pronouns, and identifies as a "gender neutral woman." Antikainen is 59 and was previously a farmer."
"Figure skating is a very conservative sport with various strict rules. In international competitions, same-sex skating pairs are not allowed, and there is no category for non-binary skaters. I hope that every country will start working for equality and diversity in the field."

Milyen szornyu, hogy a mukorcsolya ilyen "konzervativ" sport, es nem engedi a non-binary es egyeb kategoriaju versenyzoket, naha, nahat! LOL ez ellen tenni kell valamit!! LOL

Ime, a valasz! Nincs tobbe kirekesztes! LOL
Az 59 eves illeto kovabban farmer volt, aztan rajott, hogy nem az az o vilaga, hanem inkabb Brunhilda lesz, es a jeg kiralynoje :)))

A diverzitas es egyenloseg az uj jelszo a sportokban...hat, meglatjuk, meddig terjed a sportolok turelme...Szerencsere azert mar kezdik felemelni a hangjukat..

SzZoole 2023.01.31. 18:12:26

@Zsuzsi65: tényleg szörnyű, sírok :-((

Na most képzeld el, hogy ebben az orosz kislányban mekkora törést okozott, hogy nem indulhatott az olimpián :-))

ibb.co/619Xh15

SzZoole 2023.01.31. 18:45:41

@Zsuzsi65: a lányom 26 éves, eléggé elfogadó és modern gondolkodású. Heti 3-4 alkalommal jár a gym-be.

Jár oda egy trani, a női öltözőben öltözik és zuhanyzóba/ból comközépig erő lókolbászal mászkál. A vaginatulajdonos női nők mélyfelháborodás közepette jelentették a menedzsmentnek, de, azok nemigen tudnak mit kezdeni vele, mert a buzikurvának ehhez joga van, mert belülről a nőnek érzi magát!!!

Mit szólsz ehhez?

kék madár 2023.01.31. 19:28:04

@SzZoole: az a lenyeg, hogy belulrol minek erzi magat, mi se itelunk el azert mert homofobnak erzed magad :)

SzZoole 2023.01.31. 20:01:01

@kék madár: igazad van, át érzem a fájdalmukat, szolidaritásból vettem egy új fürdőruhát. Péntek utazunk haza, vasárnap megyünk Miskolc Tapolca barlang fürdőzni.

Ezt fogom viselni szolidaritásból.

ibb.co/Ryt0JP8

kék madár 2023.01.31. 20:12:42

@SzZoole: jol nezel ki benne, de amikor dicsekedtel a mereteiddel, nagyobbnak kepzeltelek :)
(nem, nem, nem kepzeltem el!!!!)

fhdgy 2023.01.31. 20:18:47

@SzZoole: Ha strandon találkoznál egy kis elefánttal, tuti megkérdezné, hogy azon kapsz te elég levegőt?

SzZoole 2023.01.31. 20:22:44

@kék madár: aha, szóval te rólam képzelődsz, ezt azért nem gondoltam volna rólad te kis perverz :-)))

SzZoole 2023.01.31. 20:23:45

@fhdgy: vinyagrával nagyobb szokott lenni :-))

kék madár 2023.01.31. 20:28:06

ott kellett volna abbahagyni a temat, hogy bele se megyek :)

SzZoole 2023.01.31. 21:15:05

@kék madár: nyakig benne vagy, a kíváncsiság nagy úr Pimpike :-)

2023.01.31. 22:26:44

@SzZoole: Homofób

Istenem, Zoli öcsém, te tényleg nem szereted melegen a dolgokat, több megértést kérek :-)))) el vagyok képedve!!!!

2023.01.31. 22:28:46

@SzZoole: Viagra

Csak óvatosan a 100 milligrammal, megkergeti a szivedet:-))))

Golf2 2023.02.01. 05:26:30

@SzZoole: Bezár Miskolcon a Barlangfürdő, a Selyemrét és az Ellipsum is...mázlid van most épp nyitva megint.

Golf2 2023.02.01. 07:35:19

Orbánnak alig van egy kis pénze, Pintér Wartburggal jár - idén is folytatódik a néphülyítés a "vagyonnyilatkozatokkal"
Anyaország :: 2023-02-01. 07:02...agymosottak szerint minden ok.

Golf2 2023.02.01. 07:40:10

Korábban csak hármas holtversenyben volt Magyarország az EU legkorruptabb állama, most viszont már egyedül a mienk az utolsó hely a Transparency International listáján...

Golf2 2023.02.01. 08:51:51

@SzZoole: Angliában 632 körzetből mindössze három volt olyan, ahol a többség most is úgy gondolja, hogy nem volt hiba elhagyni az uniót.
Mindhárom, még most is Brexit-párti választókerület a kelet-angliai Lincolnshire megyében van...Nemhogy örülnének hogy megszabadultak Kelet Európától.

2023.02.01. 09:11:19

A transzparencia érdekében jó tudni, hogyan is néz ki a Transparency International finanszírozása.

A finanszírozás nagyrészt nagyvállalatok adományaiból származik, köztük a Lockheed Martin és a Northrop Grumman amerikai védelmi cégek, valamint a Shell és az ExxonMobil.

Ezek után magát függetlennek nevezni, nevetséges.

“Vagyonnyilatkozat”

Szívesen megnézném a európai unió vezetőinek vagyonnyilatkozatát, kezdve von der leyen asszonnyal és verhofstadt úrral. Minden bizonnyal az utolsó eurocentig nem felejtettek ki semmit. Most, hogy már 60 személyekre bővült a korrupciós botrány. Persze ezek ki lesznek “szigorúan ” vizsgálva.:-)))

2023.02.01. 09:27:30

Egy cikk Benjámin Dirke deutschlandfunk

A szervezet Transparency International szervezete világszerte küzd a korrupció ellen, de úgy tűnik, ez sem egészen helyes a saját soraiban. A korrupcióellenes konferenciák finanszírozása miatt maguk a korrupciós vadászok magyarázatra szorultak, és hitelességi problémát vetettek fel. A Transparency International fel akar lépni a megvesztegető politikusokkal és a kétes üzleti főnökökkel – szó szerint. Ha a korrupciós vadászok gyanakodni kezdenek, nem elhatárolják magukat, hanem felveszik a kapcsolatot. Edda Müller a Transparency International Germany elnöke: "Első kapcsolattartási pontunk mindig maguk az intézmények. Szerintem újra és újra meg kell érteni, hogy valamit megváltoztathassunk, mi az érdek és mi a helyzet a különböző szektorokban."
Korrupt adományozók
De mennyire jó ezeknek az állítólagos korrupt szereplőknek a közelsége egy olyan szervezetnek, amely pontosan ezeket akarja számon kérni? Edda Müller úgy véli, tudja, hol van a piros vonal: "Elképesztő lenne, ha nem mernénk a sebbe tenni az ujjunkat." Müller utal egy olyan esetre, amikor a Transparency International a korrupció közelségére törekedett: kétévente a Szervezet korrupcióellenes konferenciája – néha olyan országokban, amelyek a korrupt összefonódások kiváló példái. A konferenciára tavaly decemberben került sor Panamában – a házigazdák pénzt is adtak a találkozóra. "Ez elvi kérdés: csak akkor kell ilyen vitákat folytatni, ahol minden ember - azt mondom, lazán - már katolikus, vagy zavarja őket azok, akiknek meg kellene változniuk?" A korrupcióellenes konferenciák átláthatóságot hoztak a magyarázatba. A Correctiv kutatószövetség elítélte az átláthatatlanul egy 2012-es brazíliai konferenciát – amelyet szintén német adópénzből finanszíroztak. Ennek megfelelően több bevétel, köztük a brazil Petrobras ásványolaj-gyártó cég támogatása, nem került megfelelően felsorolásra. "Valóban nagy probléma van azzal, hogy mit kezdjünk a szervezet finanszírozásával." "Átláthatóság fejlesztésre szorul". Müller szerint a konferenciákon a számlázási káosz is ebből a szétválásból fakadt. Finanszírozásukat elsősorban az illetékes országos szövetség hozza létre. Csak az utazási költségeket és hasonlókat a Nemzetközi Titkárság viseli. A kétféle számlázás nagyon összezavarodott. "Az átláthatóság, a történtek ellenőrizhetősége, ami javításra szorul." 2015-ben 27 millió eurós adomány 2015-ben az átláthatóság csak a tagdíjakból és az adományokból virágzik. 2015-ben egy ilyen mintegy 27 millió eurós költségvetés jött össze. Németország részt vesz a Szövetségi Külügyminisztérium, a Fejlesztési Minisztérium és a Környezetvédelmi Minisztérium és a Német Nemzetközi Együttműködési Társaság (röviden: GIZ) kifizetéseivel. A német szekció társasági tagjain kívül az önkormányzatokon és alapítványokon kívül elsősorban olyan társaságok tartoznak, mint az Allianz biztosító, a Commerzbank és a Daimler autógyártó, egyenként 5000 eurós éves díjjal. A nemzetközi ernyőszervezetet többek között a Shell és a Siemens támogatja. A finanszírozók nem mentesek a korrupciótól Egyes cégek több százezer eurót adományoztak az évek során, és milliók áramlanak az egyes projektekre. De az adományozók természetesen maguk sem mentesek a korrupciótól. Ha tag akar lenni, szigorú szabályokat kell felállítania. Ha a korrupció gyanúja merül fel, az ilyen belső óvintézkedések nem elegendőek, mondja Edda Müller. "Aztán általában ott van: "Mindent meg tudunk csinálni egyedül, olyan nagyszerű megfelelőségi osztályunk van." Aztán persze alig várjuk, hogy összejöjjenek velünk."
Drága extrák a vezetők számára
Az átláthatóság csak a vállalati tagok befizetéseinek felével finanszírozható, és a tagság pihenhet. A nemzetközi ernyőszervezet jelenleg felismeri, milyen fájdalmas a bevétel elvesztése. A hírek szerint az alkalmazottak az elbocsátások miatt panaszkodnak, míg a vezetőket drágán finanszírozzák. Nehéz egyensúly a közelség és a politikához való távolság között Egy vita a saját Munkástanácsával a közelmúltban a Berlini Munkaügyi Bírósághoz vezetett. Edda Müller abszurd módon nevezi az eseményeket. törvény." A régi ügyvezető igazgatót időközben leváltották. Az újat dicsérte. A közelség és a politikához és az üzlethez való távolság nehéz egyensúlya azonban megmaradt.

nyuszigonosz 2023.02.01. 10:52:12

@Mr.Tellinghovon:

Mivel nem szeretek különbözö cikkeket dilettáns fordításokban olvasni, ha valaki idetesz egy szerzö névvel elátott fordítást, utána nézek:

Nos a Deutschlandfunk - az egy rádióadó amit én konkrétan szivesen hallgatok, és hol írnak cikkeket - lehethogy internetes oldalakon, , de:

Benjámin Dirke - nem megtalálható személy

Edda Müller - sosem volt a Transparency International Germany elnöke

Van Transparency International Deutschland e.V. - elnöke 2022. szeptemberétöl: Alexandra Herzog

Elötte Hartmut Bäumler volt az.

Ha az ember már iderak valamit , nézzen már utána mit is.

2023.02.01. 11:48:33

Utánanéztem Wikipédia
Edda Müller (* 23. Juli 1942 in Sorau, Niederlausitz) ist eine deutsche Politikwissenschaftlerin. Sie war Ministerialbeamtin und von 1994 bis 1996 parteilose Ministerin für Natur und Umwelt des Landes Schleswig-Holstein im Kabinett Simonis I. Nach 2000 übte sie weitere öffentliche Ämter aus, so mehrere Jahre als Vorstand des Verbraucherzentrale-Bundesverbandes. Von Juni 2010 bis Juni 2019 war sie Vorsitzende von Transparency International Deutschland.

Edda Müller (Sorau, Niederlausitz, 1942. július 23. –) német politológus. Miniszteri tisztviselő volt, 1994-től 1996-ig pedig párton kívüli természet- és környezetvédelmi miniszter volt Schleswig-Holstein tartományban a Simonis I. kabinetben. 2010 júniusa és 2019 júniusa között a Transparency International Németország elnöke volt.

Deutschlandfunk elsősorban rádió de az nem zárja ki, hogy cikkeket is megjelentessen. Természetesen be tehetném a linket is, de aki ennyire személyeskedő dolgozzanak meg az ebédért.

Az utánanézés vonatkozik mindenkire, nekem egy percbe került.
Önkritika elvárása felém tudom csak egy hiú ábránd

2023.02.01. 11:53:18

Az újságíró munkahelyei

Deutschlandfunk Berlin Deutschland

It's the D-Funk era...

Reporter, Berlin

2014: Redakteur, Deutschlandfunk in der Abteilung Hintergrund, Köln

2023.02.01. 11:54:16

Deutschlandfunk

Berlin
Németország

Ez a D-Funk korszak...

Riporterek, Berlin

2014: szerkesztő, Deutschlandfunk, háttérosztály, Köln

Jó nagy arcvesztes

fhdgy 2023.02.01. 13:21:03

@Mr.Tellinghovon: @nyuszigonosz: Azt mondják, hogy az Internet információs szupersztráda. Igen, de azt nem teszik hozzá, hogy a világ legnagyobb hegyénél is nagyobb információs szeméthegy.

A szerencsétlen földi halandó meg csak néz ki a lyukon és nem tudja, hogy minek, kinek higgyen.

2023.02.01. 13:53:10

@fhdgy: “ információs szeméthegy.”

Az bizonyos hogy sok minden felesleges dolog felkerül. Néha én sem tudom, hogy hogyan lehet orientálódni, merre van az előre.

Igazán a kettős mérce és a farizeus magatartás ami bosszant legjobban. Egy állítólagos független szervezet, ami nem is olyan független, bírál országokat a korrupció miatt, és saját maga is korrupt és ezt meg az állítólagosan nem létező igazgató nő is beismeri. A korrupció az mindenki számára elítélendő dolog, számomra is. Az hogy Magyarország nem valami előkelő helyen áll, egyértelmű es elfogadható okai vannak. Erről az előző időszakban elég sokat ertekeztunk. Nem azt állítom, hogy a kormány nem korrupt.
Az a probléma, hogy olyanok többek között az EU, vetik ezt a kulönbözö országok szemére, akiknek semmiféle erkölcsi alapjuk nincs a kritikára, hiszen saját maguk is korruptak.

Az idézett dilettánsan fordított cikk, ( Google ) is erre mutatott rá. A személyes fordítás biztosan jobb lett volna, de idő hiányában erre a megoldásra kellett fanyalodnom.

És a kettős mérce itt is jelen van: szememre van vetve a nem elégséges tájékozódás olyantól aki személyesen nem tájékozódik.

fhdgy 2023.02.01. 14:16:41

@Mr.Tellinghovon: A fölösleges, csak fölösleges, de vannak abszolút félrevezető dolgok. Ebből is kettő féle, sima hanyagság vagy egyértelmű ártó szándék.

Egy nagy szervezetben óhatatlanul is vannak nem odavaló, korrupt emberek.

Ha jól emlékszem, Jürgen Möllemann, korrupcióba keveredett, öngyilkos lett.

Nálunk maradna még életben politikus?

Szóval az arányok, de főleg a következmények!

2023.02.01. 15:11:43

@fhdgy: „ Jürgen Möllemann“

Lezuhant egy ejtöernyös ugrasnal. Beszéltek, hogy öngyilkos lett de ez utólagosan nem bizonyítható.
Igaz átadott előtte egy végrendeletet a legjobb barátjának Wolfgang Kubickinek, de abban csak a hagyaték volt részletezve. Möllemann feleségét Carolának nevezi ki örökösnek. A levél foglalkozik a teheráni és türkmenisztáni tranzakciókkal, külföldön letétbe helyezett dokumentumokkal és egy luxemburgi számlával is.
Az átadás oka Kubicki szerint möllemann fenyegetve érezte magát Egyébként nem szerepel benne öngyilkosságra utaló megjegyzés.

2023.02.01. 15:17:36

@fhdgy: “ korrupcióba keveredett”

Az adóhatósággal volt problémája mert 1996 és 2002 között Észak-Rajna-Vesztfália pártvezetőjeként összesen mintegy 2,2 millió euró értékben kapott természetbeni és készpénzes adományokat a pártja számára, de eltitkolta azok eredetét.

Mondjuk ilyen ma is van:-))) pl. guruló dollárok

fhdgy 2023.02.01. 15:50:18

@Mr.Tellinghovon: Én akkor Németországban éltem. A közvélemény 120 %-ban elkönyvelte, hogy halálba ugrott.

Másik példa: Franz Josef Strauß. Halála után is isten volt Bajorországban. Ez nem akadályozta meg, hogy a fiát börtönbe csukják.

Persze ott is van korrupció, ez a dolog egyik oldala, de állítsuk mellé a másik oldalt is!

2023.02.01. 17:46:09

@fhdgy: “ közvélemény 120 %-ban elkönyvelte, hogy halálba ugrott.”

Lehet ezt csak ő tudna megmondani. Az is lehet, hogy szabotálták az ernyőjét.
Ismered az uwe Barschel sztorit, aki úgy lett öngyilkos hogy 8 különböző gyógyszert vett be. Az első hét feloldódott állapotban volt a testében, a hatásuktol ájult volt, ezután bevette öntudatlan állapotban a nyolcadik halálos gyógyszert. A hivatalos magyarázat mai napig öngyilkosság.

dikusz. 2023.02.01. 17:49:47

Mindenkinek, akit érdekel:

szuperjo.net/vujity-tvrtko-dobbenetes-irast-tett-kozze/?fbclid=IwAR1ygoNsIvPdvT12gO1WwUwNoyW55AByrnyRkZtPmipdmnias-3JO9k7yaM

Itthon megosztó személyiség, eddig az írásáig én is így gondoltam. Lehet őt kedvelni, vagy nem kedvelni, de ez az írása megérintett (lehet ezért ki is gúnyolni engem). Véleményem szerint igazi újságíró!

fhdgy 2023.02.01. 18:33:02

@Mr.Tellinghovon: A kollégák azt állították, hogy az ernyőjének baleset utáni vizsgálata semmi rendellenességet nem mutatott, viszont arra utaló jel sem volt, hogy egyáltalán ki akarta nyitni.

fhdgy 2023.02.01. 18:42:53

@dikusz.: nekem 1995-ben ( főleg nyarán ) nagyon fontos volt a személye.

Horvátországban akkor volt az Oluja ( Vihar ) hadművelet, ami kisöpörte a szerb hadsereget Horvátországból.

Ha jól emlékszem, este hétkor volt az eszéki rádió magyar nyelvű adása, amit kint Csákszegben, tudod ott, hallgattam a tehenek terelgetése közben ( A kecskéket tehenek előzték meg )

Rövid hullámú adó volt, hol elment, hol visszajött a hang, de én reménykedve, a fülemet maximálisan hegyezve hallgattam.

Aztán 97-ben volt szerencsém pár embert megismerni, akik nagyon sokat tettek a mai, szabad, független Horvátországért.

Vujity Tvrtkot nem ismerhettem meg, bár messze megérdemelte volna.

fhdgy 2023.02.01. 18:59:49

@Mr.Tellinghovon: „Gyerekek, mutatom, mi lesz” – minisztériumi dolgozók mesélnek arról, milyen megalázóan ment a Völner–Schadl-korrupció

telex.hu/belfold/2023/02/01/schadl-volner-igazsagugyi-miniszterium-tanuvallomas-korrupcio-mukodese

Ha a többit hozzáképzeled, menthetetlenek vagyunk!

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2023.02.01. 20:23:20

@dikusz.: FB oldalat kovetem, szamomra egy szimpatikus szemelyiseg. Sok irigy ember rogton elkezdte ot kritizalni (a fotelbol), amikor Hawaii-ra koltozott...tipikus reakciok, mint mindig. Jelenleg Floridaban el.

2023.02.01. 20:30:36

@dikusz.: érdekel.

Igen erősen megosztó riporter, amihez ő személyisége is erősen hozzájárult. Értékeltem a háborús országokból történt tudósításait munkáit.
Láttam párszor a mokka-ban műsorvezetőként. Mondjuk úgy a stílusa nem az én stílusom. Mindig megjátszottnak és arrogánsan önteltnek mutatta magát. A viszkissel készített műsora után végleg leszerepelt nálam.
De térjünk rá a bejegyzésére: az első része tetszett, jó gondolatokkal később többször ismétli önmagát és átmegy érzelmi síkra úgy viselkedve mint egy megbántott kisfiú.
Egy nagyon jó ötlete van,( ezt mondom én is 30 éve, sokan nem is tudják milyen jó dolguk van ), a tisztábban látás érdekében én is
egy hatalmas repülőgépre felültessem hazám összes polgárát és elvigyem Szrebrenicába, Ruandába vagy Haitire, hogy hazaérve mindenki elkezdje megbecsülni az iható vizet, az ehető kenyeret és az ágyat, amelyen alszik.

Örüljön, hogy ott élhet ahol él.
Nálam mindig visszatetszést keltett a neve, ha magyarnak vallja magát.

fhdgy 2023.02.01. 20:39:37

@Mr.Tellinghovon: „Horvát az anyanyelvem, horvát a kultúrám, horvátul beszélek Édesanyámmal, horvátul szólok kisfiamhoz. Magyar a hazám, piros-fehér-zöld a zászlóm, „Isten áldd meg a magyart” a Himnuszom. Itt születtem, ez a szülőföldem, ide kísértem haza a világ utolsó hadifoglyát, Pécs a szerelmem, ezért az országért dolgozom. Horvát vagyok. Magyar vagyok. A kettő nemhogy kizárja, talán gazdagítja is egymást. Büszke vagyok horvátságomra, büszke magyarságomra. És soha nem fogom megengedni, hogy bárki megkérdőjelezze azt, hogy Magyarország a hazám! Soha!”

– Vujity Tvrtko

Na, bammeg, erre köss csomót! ( ha feltételezzük, hogy őszinte )

2023.02.01. 20:43:49

@fhdgy: “ ( ha feltételezzük, hogy őszinte )”

Olvastam én is, véleményem megegyező, erre köss csomót

2023.02.01. 20:54:32

@fhdgy:

Magyar a hazám, piros-fehér-zöld a zászlóm, „Isten áldd meg a magyart” a Himnuszom. Ott születtem, az a szülőföldem, oda járok vissza gyökereim sírját, emlékét ápolni.
Magyar vagyok. Svájci vagyok, mindkét országért dolgozom és aggódom. A kettő nemhogy kizárja, hanem gazdagítja egymást. Büszke vagyok magyarságomra, büszke helvetiára, arra amit az országoktól kaptam s tettem érte.

De soha nem fogom megengedni, hogy bárki megkérdőjelezze azt, hogy Magyarország a hazám! Soha!

fhdgy 2023.02.01. 20:56:21

@Mr.Tellinghovon: Akkor miért : Nálam mindig visszatetszést keltett a neve, ha magyarnak vallja magát. ???

2023.02.01. 21:05:24

@fhdgy: “ Akkor miért”

Nála egy ország, nálam két ország.

fhdgy 2023.02.01. 21:06:15

@Mr.Tellinghovon: Rosszul látod!

Nála kettő nép, egy ország!

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2023.02.01. 22:51:08

Na, egy kis USA politika megint :)
telex.hu/kulfold/2023/02/01/ujabb-hazkutatast-tartott-az-fbi-joe-biden-otthonaban

...Az eset párhuzamba állítható azzal, hogy Donald Trump volt amerikai elnök ellen is vizsgálat folyik egy hasonló, de súlyosabb ügyben."

Ez inkabb azzal all osszefuggesben (szvsz), hogy mar a demokratak egy jo resze sem akarja Bident 2024-ben ;) szoval el kell kezdeni valamit felhozni ellene...
Hat, erdekes egy menet lesz 2024-ben, az biztos...;)
De akarki is gyoz, a jelenlegi allapotokat gyokeresen megvaltoztatni enm fogja tudni, mert csak egy lezarulo korszak utolso elnokeket fog az illeto tevekenykedni.
Nagyon ajanlom elolvasni (sajnos csak angolul tudoknak) ezt a konyvet (mar ajanlottam, ha jol emlekszem)
www.penguinrandomhouse.com/books/252382/the-storm-before-the-calm-by-george-friedman/

nyuszigonosz 2023.02.02. 10:39:54

@Mr.Tellinghovon:

Látom, nem akarsz nekem válaszolni, csak a világba rakod válaszaid sokaságát. :-) Na mindegy is.

Kezdjük azzal, hogy ideraktál egy írást, amit csak te tudod honnan vetted.

Ellenben pl. @dikusz.: amit idetett, ha az ember olvasni akarja és olvassa, tudja honnan van. Ha esetleg még részleteiben valamit meg szeretne nézni ezzel kapcsolatos, megvan a lehetösége.

Az általad idetett szöveg írója Bejnamin Dirke ha nincs a keresés által kidobott elsö 150 lehetöség között - nem érdekel annyira, avagy esetleg nem is érdekes annyira, hogy az ember kutassa hol is lehetne esetleg mert nem lopom az idömet.

Edda Müller politikus hölgyet természetesen ismerem, de nem ö ott az elnök, mint a cikkben van! Mert a cikkedben az van, hogy ö az, miközben tudom, hogy nem.
Az, hogy valamikor volt, az valamikor volt.

Egyszóval a cikked valamikori, régi, ezért részleteiben félrevezetö.

Az hogy kiásol egy irtó régi írást valahonnan nem baj, miért is legyen, azt raksz ide, amit akarsz, de akkor tán jó lenne tényleg az eredetit idetenni, még ha régi is, mint ahogy említettem Dikuszt, de említhenék sok sok mindenki mást is.

Maga a téma aktuális, mármint a korupció.

Sajnos mindenhol, ahogy egynél több ember van, elöfordulhat a korupció és elö is szokott fordulni.

2023.02.02. 13:48:07

@nyuszigonosz: „ Látom, nem akarsz nekem válaszolni, csak a világba rakod válaszaid sokaságát. :-)

At szoktam gondolni érdemes-e válaszolnom vagy sem. Jó ideje nem akartál velem kommunikálni, aztán most mégis személyeskedő bejegyzést írtál nekem.

Többek között ezt állítottad: “Edda Müller - sosem volt a Transparency International Germany elnöke.” - most azt irod “ Az, hogy valamikor volt, az valamikor volt”.

Most akkor a sosem volt vagy valamikor volt? Olvasd el újra, sehol sem állítottam, hogy 2022- ben ő lett volna az elnök.

Ugyanígy vagy az újságíró személyével, létezik vagy sem? Én megtaláltam, csak a deutschlandfunk oldalán kellene keresni..
Azt sem állítottam, hogy a cikk új, egyébként 2017 jelent meg.
A teljes cikket feltettem, nincsenek részletek, ha neked fontos németül elolvasni keresd meg.

2017-s cikk, ez persze nem változtat azon a korrupció tényén. Történt változás vagy sem? Transparency támogatása a mai napig ugyanolyan atlathatlan mint azelőtt.

“ Sajnos mindenhol, ahogy egynél több ember van, elöfordulhat a korupció és elö is szokott fordulni.”

Ezek szerint nálad a korrupció ebben a formában elfogadott, akkor ellenben nem kellene más szemére vetni a korrupciót. Az ukrán vezetés sem korrupt hanem csak egyes emberek sibolják el a segélyeket. Akkor az úgy elfogadott? Ha az EU botrány hatvan emberre duzzadt, akkor sem a rendszer korrupt mert lehetővé teszi ellenőrzés hiányában az ilyen mesterkedéseket. Érdekes morális felfogás ez!

A bűnözés az mindig bűnözés marad, ha kirabolnak és elmész a rendőrségre feljelentést tenni, mit szólsz ha azt mondjak neked ez csak egy ember volt, nem érdemes vele foglalkozni.

Állítottál két tényt amit megcafoltam. Rendes pofára esés volt, megpróbálhatnad feldolgozni.

Elkezdesz az első bejegyzésben magas lóról egyfajta felsőbbrendűségi tudattal kioktatást tartani amelyre most ráduplázol? Mondd kinek érzed magad, isten után a másodiknak.? Miből gondolod, hogy kíváncsi vagyok a véleményedre? Ha ez így lett volna akkor “nem csak a világba raktam volna válaszaim sokaságát”

Egy átlagos iq- val rendelkező tudta volna értelmezni

fhdgy 2023.02.02. 13:58:15

@Mr.Tellinghovon: "“ Sajnos mindenhol, ahogy egynél több ember van, előfordulhat a korrupció és elő is szokott fordulni.”

Ezek szerint nálad a korrupció ebben a formában elfogadott"

Bocsesz! A kettő nem következik egymásból.

Vannak gyilkosságok is ( sajnos ), ha ezt mint tényt elismerem, azzal még nem értek egyet az emberek gyilkolászásával. Nem kezdek el magam is embereket gyilkolni.

2023.02.02. 14:26:23

Ez egészen új megvilágításba helyez mindent:

A Transparency International indexe nem a tényleges korrupciót, hanem az észlelt korrupciót reprezentálja. A pontértéket mind a szakértői vélemények, mind az üzletemberek körében végzett felmérések alapján számítják ki.

A kritikusok erre panaszkodnak, a vélemények túlságosan alapozhatnak személyes korrupciós tapasztalatokon, vagy például látványos korrupciós esetekről szóló sajtóhírek befolyásolhatják.

www.zdf.de/nachrichten/politik/korruption-index-transparency-international-deutschland-100.html

Golf2 2023.02.02. 14:32:17

@dikusz.: Szuper írás,jól tette hogy elment!

2023.02.02. 14:41:41

@fhdgy:

A TI természetesen nincs abban a helyzetben, hogy mérje a valódi korrupciót... Ennek megfelelően a TI jelentését „Korrupció-érzékelési Indexnek”, azaz „Korrupció-észlelési jelentésnek” is nevezik, és azt közli, hogy mely országok minősülnek különösen korruptnak, nem pedig azt, hogy azok, persze vannak összefüggések, de ez azért különbség).

Igaz, hogy a TI oldalán a megnevezés helyesen szerepel, de valahogy ez a médiákban nem ugyanúgy van visszaadva.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2023.02.02. 17:20:28

@fhdgy: mar miert ne lehetne a ketto egyutt? Egyaltalan nem zarja ki a ketto egymast. Ezt a kettosseget pl nagyon sok masodgeneracios magyarnal meg lehet figyelni. De az erzest (kettos identitas) csak az tudja,megerteni, aki maga is ilyen cipoben jar, igy valahol megertem a ketelkedesed. Ugyanakkor a dolog validitasat nem kerdojelezheted meg csak azert, mert te nem tapasztaltad meg.

Golf2 2023.02.02. 17:58:55

@fhdgy: Levágatta és karácsonyi partiján tálaltatta fel egy dél-mexikói állatkert igazgatója az állatkert négy kameruni törpekecskéjét – közölték a helyi hatóságok

Golf2 2023.02.02. 18:27:38

@fhdgy: Még jó hogy a tieid nem törpék.

fhdgy 2023.02.02. 19:03:44

@Zsuzsi65:

@Mr.Tellinghovon: írta, hogy "Nálam mindig visszatetszést keltett a neve, ha magyarnak vallja magát."

Utána beraktam egy idézetet, hogy erre kössön csomót!

Ha kettőt együtt nézed, plusz hozzáveszed azt, amit írtál, akkor szerintem egy dologról, annak ugyanazon oldaláról beszélünk.

Így az a kitételed, hogy " Ugyanakkor a dolog validitását nem kérdőjelezheted meg, csak azért, mert te nem tapasztaltad meg."

Mit kellett volna megtapasztalnom, különben meg honnét tudod, hogy nem?

Apám szlavóniai magyar, apai nagyanyám sváb Sváb-Törökországból ( Schwäbische Türkei-ből ez a terület tkp. magában foglalja Tolna, Baranya, Baranya háromszöget is szigorúan, és Szlavóniát, Szerémséget a Dráva és Száva között, tágabb értelemben )

Csak egy példa: 1986-ban apámat, a Szentlászlón élő nagynénémet, az Eszéken élő lányát felpakoltam és elvittem Ljubljanába az ott élő nagynénémhez.

Három testvér, a gyerekeik, a szlovéniai nagynéném férje és az egyik szlovéniai első unokatestvérem férje volt jelen.

Azt a bábeli zűrzavart! Magyar, horvát, szlovén, angol, német kellett, hogy ezek a nagyon közeli családtagok egymással beszélgethessenek.

Még egy példa: sajnos, az egyik szlovéniai unokatestvérem meghalt. A temetésén a lányával összeborultunk és ő angolul megköszönte, hogy elmentem a temetésre.

Kicsit fátyolos szemmel, annyit tudtam neki kinyögni, hogy Different countries, different languages, but same family!

Ja, és természetesen voltak Horvátországból is.

Szóval, mit nem tapasztaltam meg?

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2023.02.02. 19:23:29

@fhdgy: Amire en gondoltam, az a kettos identitas. Persze termeszetesen nem tudhatom, te szemely szerint hogy erzel. A kettos identitas szvsz foleg elso-masodgeneracios kivandorlok sajatossaga. Utana mar csak egyfajta nosztalgikus erzes a mult, a gyokerek iranyaban.
Elso- es madogeneracios kivandorlok viszont meg jobban kapcsolodnak mindket nemzethez, igy bennunk meg mind a ketto el, es gyakorlatilag nem tudjak szetvalasztani a kettot.
Ez csak az en velemenyem, de kivancsi lennek masok velemenyere ezzel kapcsolatban. Nekem mindig erdekes tema volt, mert a gyerekeim tipikus elso generacios kettos identitassal rendelkezo fiatalok.
Van egy nagyon jo regeny (trilogia), ami pont ezt a temat is boncolgatja:
Oravecz Imre trilogiaja egy szazadelos magyar csalad Amerikaba emigralasarol: csgyk.hu/rog-gyermekei-trilogia

Ez pedig egy tudomanyos cikk, szerintem erdekes:
idi.btk.pte.hu/dokumentumok/disszertaciok/babaszilviaphd.pdf

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2023.02.02. 19:25:45

@Zsuzsi65: a doktori disszertacio is emliti Oravecz konyvet, ami egy kivalo dokumentum a kettos identitas megertesere...A szerzovel (Oravecz) egyebkent par evvel ezelott itt LA-ben talalkoztunk egy iro-olvaso talalkozon, ami nagyon erdekes volt. Oravecz kotodese Kaliforniahoz ertheto, es o maga is tanitott itt egyetemen.

fhdgy 2023.02.02. 19:37:20

@Zsuzsi65: Kettős identitás, meg kivándorlás! Ezeket mifelénk másképp kell értelmezni!

Az idősebbik nagynéném 101 évet élt, egy Eszék melletti magyar faluban.

Még a monarchiában született, Erzsébet lett a neve. Utána volt szerb-horvát-szlovén királyság állampolgára, majd Jugoszlávia állampolgára, majd az usztasa Horvátország állampolgára, majd a titói Jugoszláviáé, végül pedig a mai Horvátországé.

A neve volt Erzsébet, Elizabeta, Jelisava. Ő ezeket nem kérte, csak kapta.

Ugye milyen izgága nőszemély volt? Ennyiszer kivándorolni, ennyiszer új életet kezdeni, nevet változtatni, nem semmi, ugye?

Szegénykém pedig csak az egyik szobából ment át a másikba! -:)

blek kat 2023.02.02. 20:00:16

@fhdgy: jó ember a trutyi

fhdgy 2023.02.02. 20:05:38

@Zsuzsi65: Nekem csak másfél identitásom van. Magyar vagyok, akkor is, ha van bennem kevés sváb vér. Ez az ország a hazám, akkor is, ha van egy kis kötődésem Horvátországhoz.

Ezt a németeknek úgy szoktam előadni, hogy meine Heimat ist Ungarn aber mein Vaterland ( ich meine das Land meines Vaters ) ist Kroatien. Először néztek, nem értették. Aztán elmagyaráztam, hogy a hazám Magyarország, "apám földje" Horvátország.

Valahol huszonévesen, a hetvenes években kérdeztem meg apámat, hogy miért nem tanított meg horvátul.

A legnagyobb döbbenetemre az volt a válasz, hogy nem mertelek! Igen, az ötvenes években rendőri felügyelet, kényszerlakhely, kényszermunkahely, csak azért, mert Jugoszlávia területén született és így természetesen Tito láncoskutya ...

Ahogy idősödöm, egyre fontosabb a múlt. Most érzem, hogy milyen jó lenne horvátul tudni. Ez már veszett fejsze nyele.

Ami még rosszabb, már csak az emlékeim vannak, egyre inkább nincs kit kérdezni.

2023.02.03. 08:57:31

@Zsuzsi65: “ kettos identitas szvsz foleg elso-masodgeneracios kivandorlok sajatossaga. Utana mar csak egyfajta nosztalgikus erzes a mult, a gyokerek iranyaban.
Elso- es madogeneracios kivandorlok viszont meg jobban kapcsolodnak mindket nemzethez, igy bennunk meg mind a ketto el, es gyakorlatilag nem tudjak szetvalasztani a kettot.”

Ez tejesen egyértelmű, teljesen átfedi a személyes tapasztalataimat, nemzettől függetlenül.

Az első generáció kivandorlonak személyes múltja van és beszéli a nyelvet, a secondo azaz második generáció vagy beszéli a nyelvet vagy csak érti, vannak személyes élményei a látogatások miatt. A harmadik generáció a legjobb esetben ért valamennyit és van egy nosztalgia benne, de eltűnt a kettős identitás.

Érdekes paradoxon: az óhazában maradt családi elvárás, hogy idegenben mi és gyerekeink magyarok maradjanak, míg otthon minden idegennel szemben az elvárás, hogy minél előbb váljon magyarra és tudjon magyar nyelven.

@fhdgy: Nálam mindig visszatetszést keltett a neve, ha magyarnak vallja magát."

Ha ekkora magyar mint ahogy fellengzősen írja és magyar névvel lett keresztelve, anélkül is kiélhette volna a horvát identitást, hogy nevet változtat. Ez valami személyiségre utaló dolog, mutatni, hogy más vagyok mint a többi.

Apam dél tiroli osztrák családfa, anyám nemet, én nemet nyelvű államban elek több mint negyven éve, magyar a keresztnevem, ugyanaz mai is változtatás nélkül, pedig a benszulotteknek mindig problémájuk volt kimondani.

fhdgy 2023.02.03. 09:30:16

@Mr.Tellinghovon: mit mondhatok erre? Nem vagyunk egyformák.

Ha Dél Tirolban maradtál volna valami olaszos névvel, vissza "osztrákosítottál" volna?

Ezt azért kérdezem, mert nem mindegy, hogy Te zúgsz át a határon vagy a határ zúg át raktad.

A kisebbségi lét!

2023.02.03. 09:51:31

@fhdgy: “ Ha Dél Tirolban maradtál volna valami olaszos névvel, vissza "osztrákosítottál" volna?”

Nem kellet volna, a családi nevem “ osztrak” ill. olyan nemet szó ami a magyar nyelven is gyökeret vert , egy szakmát jelöl meg.

Kisebbségi lét

Egyszer egy benzinkúton Lengyelországban tankoltak mellettem a Wáberer cég sofőrjei. Nagy veszekedés én voltak, kérdezem az egyiket, mi a gond? Mondja idejön a román és elveszi a munkánkat. Erre megjegyeztem, de hiszen magyarul vitatkoztok! Persze magyar, de romániai magyar. Akkor szerencséd van, hogy a trianoni határokon belül születtél válaszoltam.

Nekem mindenki magyar akárhol született. Ezért sem tudom Gyurcsány-nak a 23 millió románnal való ijesztgetés elfeledni. Orbán jó érzékkel felfedezte az ebben rejlő potenciált, ha nem is meggyőződésből de megtette a logikus lépést. Kalap emelés!

fhdgy 2023.02.03. 11:15:48

@Mr.Tellinghovon: Ezt a lerománozást ismerem, ne beszéljünk róla, mert csak fölnyomja az agyam!

A kisebbségi léthez még: ismerek jópár embert, akik így vagy úgy a határ másik oldalára kerültek és a kisebbségi lét jutott nekik.

Ez sokuknak nagy trauma, akkor is, ha ők már az adott állapotba születtek bele.

Ez adott esetben nagy bizonyítási vágy formájában jelentkezik, legyen pl. névváltoztatás.

Nem értek egyet, de megértem.

2023.02.03. 17:21:12

@fhdgy: „ Bocsesz! A kettő nem következik egymásból.“

Dehogynem, Korrupció csak egy van, teljesen mindegy milyen formában követik el, egyesével vagy közel 60-an.

Emlékszem amikor a volt belügyminiszter Kuncze úr, a megélhetési bűnözésről beszélt. Megértéssel kell lennünk, mert nem mindegy hogy valaki milyen okból követi el pl. a lopást. Természetesen lehet ezt mérlegelni, de azért attól ez mégiscsak bűn marad.

Ha el kell fogadnunk, hogy ahol egynél több ember van, ott létezik korrupció, akkor milyen morális alapról beszélünk.

fhdgy 2023.02.03. 17:30:11

@Mr.Tellinghovon: a kérdés jogos, a válasz indokolt, válaszold meg!

2023.02.03. 17:34:23

@Zsuzsi65: bodyshaming

Sebestyén Balázs a rádió 1-en:

…..és itt tényleg nem a transzneműekkel van a baj, mert borzasztó nagy átok lehet és borzasztó nagy csapás, és találja meg mindenki mindenben a saját maga lelke, fizikuma és egészsége boldogságát. De amikor egy ideológia úgy válik veszélyessé, hogy a normalitást kezdi eltörölni, és az abnormalitás lesz az elfogadott, akkor az nagyon veszélyes, mert évezredek hagyományaival, kultúrájával akar úgy leszámolni, hogy aztán még te hülyén érzed magad, hogy férfiként férfi vagy.”

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2023.02.03. 18:01:56

@Mr.Tellinghovon: a media nalunk is kitargyalta ezt az esetet. :)

Teljesen egyetertek Sebestyen Balazzsal ebben a kerdesben.
Borzaszto dolog lehet egy ilyen meghasonlott allapotban elni, es a szivem szorul ossze ezekert az embereket, meg a csaladjukert. Elkepzelni is nehez, amin keresztul kell menniuk.

De ahogy az LGBTQ eseten is, aktivistak probaljak ezt az ideologiat a "tolerancia" jegyeben mindenkivel elfogadtatni. Ami onmagaban ellentmondas, mert ha annyira toleransak lennenek, akkor a masok eltero velemenyet is elfogadnak. De tudjuk, hogy nem errol van szo.

2023.02.03. 18:58:22

@Zsuzsi65:

Csak akkor számítasz toleránsnak, ha az o véleményüket kepviseled. Ha nem akkor minden vagy ami fob-bal végződik.:-))))

Golf2 2023.02.03. 19:19:40

Inkább 100 Gyurcsány mint 1 Orbán. Több kárt csinál mint Rákosi,Kádár. Lóf...neki nem kalapemelést! (Egybe írják)...

SzZoole 2023.02.04. 11:59:18

A politikai elit vagyon nyilatkozata

youtu.be/pzeDOdYny-A

taga20 2023.02.04. 12:30:45

@Mr.Tellinghovon:

"Ezért sem tudom Gyurcsány-nak a 23 millió románnal való ijesztgetés elfeledni."

az a baj veled öreg, hogy olyat akarsz elfelejteni, amit nem is gyurcsány mondott.

"Orbán jó érzékkel felfedezte az ebben rejlő potenciált, ha nem is meggyőződésből de megtette a logikus lépést. Kalap emelés! "

gratulálok, hogy egy bűnözőnek emelgeted a kalapodat.

én csak azt nem értem, hogy zoli mit zabál benned!?

taga20 2023.02.04. 12:31:12

@Zsuzsi65: azt tudtad, hogy volt olyan időszak, amikor a nőknek nem volt szavazati joguk, csak a férfiaknak?

svájcban például 1971-től van csak.

"A ’71-es népszavazást 12 évvel megelőzően, 1959-ben is népszavazást tartottak a nők szavazati jogáról, amelyen csak férfiak szavazhattak. Ezen a népszavazáson a férfiak 67%-a leszavazta a nők szavazati jogát."

szóval, ami ma túlzásnak tűnik, az holnap a mindennapok normális része.

remélem érthető voltam?:)))

Golf2 2023.02.04. 13:44:03

Warum sterben Männer früher als Frauen?

fhdgy 2023.02.04. 16:13:53

@Golf2: es ist einfach, weil die Frauen länger leben!

Golf2 2023.02.04. 18:48:43

@fhdgy: Mégis 5-7 évvel elöbb nyugdíjba mehetnek,pont fordítva lenne egál.

NorthPier 2023.02.04. 19:13:07

König Orbans Verrat: Während in Ungarn die Armut um sich greift, baut sich der Ministerpräsident ein Schloss

"Orbán király árulása: míg Magyarországon tombol a szegénység, addig a miniszterelnök várat épít"

www.nzz.ch/gesellschaft/koenig-orbans-reich-ld.1723532?reduced=true

Svájci újság cikke a svájciaknak.
Egy kis adalék ahhoz, amit egyesek, ha a szemüket kiszúrja sem hajlandóak észrevenni.
(Regisztrálni kell hozzá, és nem árt németül tudni, de nekem a google is kiválóan fordít németet magyarra is, angolra is.)

fhdgy 2023.02.04. 19:21:25

@Golf2: Figyelj! Húzd ki magad! Én is kihúzom magam!

Mi vagyunk a teremtés koronái! Legyen már ennyi tartás, nagyvonalúság bennünk!

Tudod, a rang kötelez!

SzZoole 2023.02.04. 19:44:31

@taga20: “ én csak azt nem értem, hogy zoli mit zabál benned!?”

Semmi különös taga, tudod Vincebá svájci, gazdag, naiv, csupáncsak a pénz szagát érzem benne, nosztalgikus vagyok :-)))

2023.02.04. 20:29:49

Érdekes dolgok vannak mostanság a világban, a nick name új, a stílus régi. Egy érdekes betegséget fedeztek fel a szovjet tudósok, a sok kulönbözö fóbia után megjelent a Swiss fóbia is. Magas lázzal és kiütésekkel jár, tartós fennállása észlelési zavarokhoz és a tájékozódási károsodásokhoz vezethet.

@SzZoole:
Január 01-el megváltoztak az örökösödési szabályok, az NZZ is megírta.:-)))

SzZoole 2023.02.04. 20:39:31

@Mr.Tellinghovon: “ Január 01-el megváltoztak az örökösödési szabályok”

Örökbe akarsz fogadni? :-))

Golf2 2023.02.04. 20:41:24

@fhdgy: A balti csoda: pár éve korruptabbak voltak, mint Magyarország, mára Kelet-Európa legtisztábbjai...hvg.hu

2023.02.04. 20:46:06

@SzZoole: “Örökbe akarsz fogadni? :-))”

Ujuj, mit mondana a széles nyilvánosság, nem törödsz a hosszú évek nehéz munkájával felépített rossz fiú képpel?

SzZoole 2023.02.04. 20:58:36

@Mr.Tellinghovon: nemtudommirőlbeszélsz…….:-)))

taga20 2023.02.04. 21:02:10

@Golf2: szerintem a csajok pont jó, hogy tovább élnek, me mi férfiak csak a szarkavarjuk.

taga20 2023.02.04. 21:02:15

@SzZoole: haver, így má aleszklá:)))

ja és, migráns tezsvérem, zenét szoktál néha?

nesze egy jó:

www.youtube.com/watch?v=eSaa3vC_n2k

SzZoole 2023.02.04. 21:27:31

@taga20: én legyek a dalai láma ha értem miről beszélsz :-)

2023.02.04. 21:29:52

@fhdgy:

Nekem nincs problémám avval, hogy a nők tovább élnek. Ezt sok minden dönti el, a dupla kromoszóma, az ösztrogén a szervezetben, az egészségesebb életmód, a több mozgás mivel sokkal aktívabbak az egész napi teendők során. A pozitív beállítottság is fontos.
Kivanok minden nőnek hosszú életet azok után amit nap mint nap megtesznek értünk és gyerekeinkért. Köszönet jár a többszörösen kilenc hónap-ért , a szülés fajdalmaiert, és az egész életen át tartó támogatásért, szeretetért.

A teremtés koronája mögött mindig ott áll egy erős nő!

postimg.cc/PNjvKxCf

2023.02.04. 21:33:35

@SzZoole:

Lefordítom Google-val: aleszklá:))) azt jelenti alles klar, a kommentáló értelmezésében ez úgy jön át, szabadon értelmezve
Mint : akkor értem, akkor is ha szó szerint mást jelent.

SzZoole 2023.02.04. 21:47:43

@Mr.Tellinghovon: így sem tudom mit akart mondani a másik eccerü :-))

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2023.02.05. 05:11:05

@Mr.Tellinghovon: koszonjuk! :) ezt kellene tobbszor hallani! :)

Golf2 2023.02.05. 12:48:17

időskori szegénységgel szembesülnek...
érdekes hogy 10 hajléktalanból 8-9 férfi errefelé.Idősotthonban meg fordítva...

Golf2 2023.02.05. 13:05:17

A magyar Pick szalámi is kevesebb, mint feleannyiba kerül Németországban, mint itthon...tolvajok.

taga20 2023.02.05. 17:45:45

@SzZoole: akkor kérdezd meg tőle.

ennyire egyszerű a történet!:)))

Golf2 2023.02.06. 20:23:30

@Mr.Tellinghovon: Németországban ugyanis a szalámi áfája 7%, míg Ausztriában 10%, Magyarországon pedig 27% ..tolvajok.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2023.03.01. 01:04:43

Huuu, bazz, Lofoten?Az első számú célpont Európában, ahová el akarok jutni.Odaadnám érte majdnem bárki fél karját is!
:D
Még nem olvastam el, de talán holnap e fogom tudni.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2023.03.04. 06:19:31

"Az örök hóval borított masszív hegycsúcsok"
Azért ez így nem igaz, apszolut nem örök havasak a csúcsok, nyaranta a legtöbbről lecsúszik,
már csak a hegyek meredeksége miatt is.Egy sereg hó nélküli kép van a neten,
de még a posztba belinkelt (saját?) fotókon is vannak hómentes csúcsok... :D
A reménykedő cafka cicák jó arcok, gyámbálnám őket!
:D
Mi még eddig csak Narvikig jutottunk, az a kapuja az egész helynek,
üvöltöttem, hogy nem tudunk időhiányban tovább menni.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása