oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2022. december 20. 05:30,  A portugáliai élet színe és fonákja 249 komment

2022. december 20. 05:30 Határátkelő

A portugáliai élet színe és fonákja

Gyöngyi (aki korábban írt már nekünk) immár harmadik lisszaboni karácsonyára készül. Az elmúlt évek senkinek sem voltak könnyűek, így neki sem. Munkahelyváltások, bizonytalanság, ugyanakkor nagyszerű magánélet és nyugalom – ezek jellemezték az elmúlt évét, aminél „csak rosszabb ne legyen”. A képekért külön hálás köszönet neki.

ci_m_3.jpg

„A mostani, már a harmadik teljes karácsonyom lesz Lisszabonban. A legjobb és legemlékezetesebb az első volt, 2020-ban, amikor a Covid korlátozások miatt csak belföldre lehetett utazni, és eljutottunk Madeirára, ahol varázslatos díszkivilágítás, enyhe idő és sok napsütés tette még élvezetesebbé az egyhetes kiruccanást. Ott kevesebb korlátozás volt, és le tudtunk ülni a teraszokra, és élvezni az életet.

Egy vihar 25-én elmosta a szigetet, földcsuszamlások, meg minden, de addigra keresztül-kasul bejártuk a Madeirát. Az ünnepi vacsora mirelit halszelet volt, szalvétából és csokipapírból lett egy kis dekoráció.

Mint ahogy idén, tavaly is csapadékos volt a december Lisszabonban, de a mostani, szűnni nem akaró eső és viharos szél páratlan és katasztrofális volt. Néha azért kisüt a nap, olyankor mindent eldobunk, és kimozdulunk. Sok csodás karácsonyi díszkivilágítást láttunk, és sietni kell, hogy mindent kipipáljunk, mert idén csak január 1-ig lesz (korábban január 6-ig volt), később gyújtják fel, és korábban kapcsolják le.

kara_csony_2.jpg

Karácsony

Az én karácsonyi ajándékaim már december elején megérkeztek futárral Budapestre. Nem szoktam ilyet csinálni, de azért pénzküldéssel nem lehet mindig mindent elintézni. A portugál család nagyon kicsi, és nem túl tradicionális, ezért a karácsony nem nagy ügy. Hónapok óta gyűjtögettem a szerény kis ajándékokat, így most nem kell rohanni, kapkodni.

Tavaly anyósék a sarki kifőzdéből rendeltek menüt (faszénen sült bárány, kecske és az elmaradhatatlan tőkehal), idén egy uzsonnára kaptunk meghívást, amelyre viszek ezt-azt, de csak módjával, mert sütni nem nagyon tudok.

kara_csony_1.jpg

A franciasalátát - amit itt orosz salátának hívnak -, nagyra értékelik, talán sütök valamilyen linzert és sósat. Halászlét egyébként tengeri halból szoktam készíteni, és majdnem olyan jó. Ha töltött káposztát szeretnék, ahhoz is lenne alapanyag a közeli ukrán boltban.

Karácsonyfa idén sem lesz, már bimbózik a tavalyról túlélt karácsonyi kaktusz, meg vettem egy cserép ünnepi díszítésű jácintot. Lisszabonban nem kell izgulni, hogy lesz-e fehér karácsony, de nem bánnám, ha 17 fok és napsütés lenne, mert ez is előfordulhat.

cascais_2022_1.jpg

Évértékelés

Mindig azt szoktam mondani, csak ne legyen rosszabb a jövő év, mint az idei! Ez 2022-re is igaz. Január elején új munkahelyen kezdtem, sikerült kilépni a gyilkos telefonos ügyfélszolgálatos melóból.

Persze, magamon kívül voltam a boldogságtól, amikor annak idején, 2020-ban sikerült egyáltalán elhelyezkednem, és igyekeztem lojális lenni, ameddig bírtam.

Nem mindegyik projekt olyan stresszes, mint amelyiken én dolgoztam, de amikor 200 fölé felugrott a vérnyomásom, akkor komolyan elgondolkoztam, hogy meddig bírom még.

De legalább nappali beosztással és szabad hétvégékkel dolgoztam, viszont se magyar, se portugál ünnepnap nem volt, de cserébe kaptam extra szabad napot, ami jól jött, mert itt mindenkinek 22 nap a szabadság, ami elég kevés.

cascais_2022_2.jpg

Az új munkakör már Quality Analyst (magyarul talán „minőségellenőr”) volt, ami már nem a táplálkozási lánc legalja a szolgáltatási szektorban. Az első "Big Data" ügyfél és az első indiai cég, Fülöp-szigetekről tartott 2 hónapos tréninggel és szintén ottani menedzsmenttel.

Ez egy kisebb fajta kulturális sokk volt, de szerettem, és bele is tanultam, maradtam is volna, ha nem közölték volna, hogy az új iroda a világ végén (pontosabban Lisszabontól pár km-re egy új és gyakorlatilag megközelíthetetlen irodaparkban) van, és az ügyfél ragaszkodik hozzá, hogy onnan dolgozzunk. Az iroda beüzemelésének határideje folyamatosan csúszott, de az első adandó alkalommal, fél év után sikerült váltani.

Júniusban kezdtem egy szintén indiai cégnél, megint Big Data ügyféllel, Content Reviewer, azaz gyakorlatilag cenzori munkakörben egy nagy híroldalnál.

Ugrott a nappali munka és a garantált szabad hétvége, de el tudtam viselni, hogy este 10-ig dolgozzak, és volt annyi könnyebbség, hogy Portugália területén bárhol el lehetett végezni a munkát, így nyáron a nagy hőségben párszor anyósék hétvégi házából dolgoztam, ahol legalább ki tudtam ülni a kertbe.

Nem tudtam kivárni, mire délelőttös műszakba kerülök, mert két és fél hónap után megszűnt a projekt, a mesterséges intelligencia átvette a feladatot. Szerencsére találtak nekem cégen belül egy másik feladatot, ami inkább hírszerkesztés volt, ami sokkal kielégítőbb foglalkozás.

cascais_2022_3.jpg

Állandó, este 11-ig tartó műszakban voltam, majd szeptember végén az is megszűnt, hasonló okból. Jellemző, hogy először a kis és nagy főnökök léptek le, pontosabban találtak nekik munkát házon belül, így gyakorlatilag egyedül vittem a boltot az utolsó napokban.

Csoportos elbocsátással zárult ez a megbízás, ami eléggé elhúzódott, de a végén kifizettek. Itt tartok most: már szinte „minden” voltam és remélem, hogy találok hamarosan valami mást.

Nem vagyok rossz helyzetben, mert a portugál férjem lakásában élek, így van mögöttem biztonsági háló. De őszintén, nem így képzeltem el... Most időm, mint a tenger, de gyakran van rossz kedvem és aggódok a jövőm miatt.

Egyszer hopp, máskor kopp, mondhatnám, de egy percig sem bántam meg, hogy elszántam magam a kiköltözésre. Sok aggályom, félelmem volt, de minden megoldódott.

Több évig tartott az elszakadási folyamat, ami az új telefonszámmal, lakcímmel és bankszámlával kezdődött. Egyedül a NAV-tól nem lehet elszakadni, még mindig küldenek fizetési felszólítást arról, hogy elmaradt egészségügyi járulékom van, most csak kb. 20 ezernyi, de tavaly közel százezer forintnyi adót vertek még rám, holott tudtommal mindent elrendeztem, és ugye, 2020. őszétől már itt adózom.

Nyereség-veszteség

Tudom, hogy rengetegen fontolgatják a kiköltözést, amin nem is lehet csodálkozni. Szerintem, mindenkinek érdemes készíteni egy összegzést, mit nyerhetünk (ami elég bizonytalan), és főleg arról, hogy mit veszíthetünk (ami sokkal biztosabban bejön, sajnos...)

cr.jpg

Nálam a pozitív oldalon van a magánéleti változás, az, hogy lett egy türelmes és megértő társam, aki nem panaszkodik naphosszat, se nem káromkodik - ez nagyon zavart a magyar férfiakban -, megvagyunk jóban-rosszban. Igaz, hogy ezért nem kellett volna feltétlenül külföldre költözni, de így alakult.

Nincs gondom az őszi szezonális depresszióval, amivel korábban küzdöttem, amikor novembertől márciusig az ember egy szmogfelhőben él Budapesten, alig látja a napot és nincs friss levegő.

Nyugodt, hisztéria-mentes a közélet. Itt is van korrupció meg botrányok, mint pl. az egészségügyben vagy a bankrendszerrel, vannak sztrájkok, nem mindig sikerül jól kezelni a vészhelyzeteket, de összességében sokkal civilizáltabb és demokratikusabb a közélet, mint Magyarországon, és minden kiszámíthatóbb, tervezhetőbb, még talán az infláció is.

Az emberek nem ordítoznak vagy veszekednek az utcán, a boltban, a tömegközlekedésben és türelmesek. Sőt, pattogással nem lehet semmit sem elérni, ezért nem is érdemes rámenősséggel próbálkozni.

szikla_2.jpg

Portugáliában is erősödik a szélsőjobb, itt azért sokkal erősebb a bevándorlás és jelentősebbek az ebből adódó problémák, beleértve a bűnözést is. Mégis, az egész társadalom sokkal toleránsabb. A katolikus egyház jelen van a politikában, de sokkal visszafogottabban, mint Magyarországon, pedig itt jóval több a hívő. 

Nem sírják vissza a gyarmatbirodalmat, nincs revansizmus, és a diktatúrát sem akarja senki tisztára mosdatni. Megjegyezném, hogy számomra nagyon meglepő volt, mennyire erős a kommunisták elfogadottsága és a párt jelenléte a köztereken plakátokkal és fesztiválokkal, népünnepélyekkel. Sokan tudathasadásos állapotba kerültek, amikor kitört a háború...

Csodás ország, az óceán, a természet és építészeti örökség - nem lehet betelni vele, és Spanyolország is közel van.

A jó minőségű élelmiszer alapanyagok, mint kézműves sajtok, friss halak, fantasztikus vörösborok - a végtelenségig sorolhatnám... - jelentősen hozzájárulnak az életminőséghez! 

Remélem, a negatív lista nem fog nőni, de tény, hogy nehéz volt feldolgozni, hogy itt „senki” vagyok, nincs meg az az ismeretségi hálóm, mint otthon, gyakorlatilag a kukába ment az ezt megelőző pályafutásom, az összes tanulmányom elértéktelenedett, és elveszítettem egy csomó „skill-t”, azaz képességet, azáltal, hogy nem beszélem tökéletesen a nyelvet és most ismerkedem a kultúrával. Ezt a békát nagyon nehéz volt lenyelni, de együtt lehet vele élni.

Hiányoznak a családtagjaim, barátaim és ismerőseim - sokan „eltűntek”, sajnos, ezt nagy veszteségnek élem meg, de ugyanakkor borítékolható volt. Közel nulla az esélye, hogy ismerősbe futok az utcán, de szerencsére, az utóbbi hónapban kétszer is volt alkalmam budapesti - ha nem is közeli, de annál régebbi - ismerősökkel találkozni Lisszabonban, ami tavaly is előfordult. A többi dolog az szóra sem érdemes apróság...

Összegzésül nem tudok semmilyen nagy tanulságot levonni a tapasztalataimból, mindenkinek más a helyzete. Külföldre költözve sem szűnnek meg a gondok, csak mások lesznek...

Mindenkinek egy jobb, de legalább is nem rosszabb új esztendőt kívánok!”

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: évértékelő Portugália

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr718006272

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

manu ciaó 2022.12.23. 15:36:20

@nyuszigonosz: novellákat, sikátort, makrát.

manu ciaó 2022.12.23. 15:36:25

@nyuszigonosz: kérdésedba akarod tenni a válaszod is, és bizalmaskodsz.

Ennyike.

2022.12.23. 15:48:37

@manu ciaó:

Nézd mindenki maga dolga kit értékel és becsül.

Nálam Kertész az ominózus kijelentése után egy kategóriába került Dániel Péterrel. Ő is kivándorolt, ott verte a mellét, kiállt a magyar nagykövetség elé demonstrálni, aztán szép csöndesen visszasundorgott , jeridázott Magyarországra.

Hogyan várható tisztelet el egy néptől, ha állandóan sértegeted, lenezed, bő gatyasnak, genetikai alattvalóinak nevezed és állandóan állítólagos felsőbbrendűséged dorgolod az orra alá. Etnikai származásod pedig előny szerzesre használod.

Az egyetlen hiteles ember : Schiffer András aki meg Kálmán Olga “pártatlan “ szerkesztő asszonyt is meg tudta döbbenteni.

manu ciaó 2022.12.23. 18:11:20

@Mr.Tellinghovon: @manu ciaó: Schiffer András, dajcs tompi, mindketten a pacal sziszivel fognak szilveszterezni. :)

Te, az a gyomorbeteg kis sz@rkavaró rokona lenne a kiváló filmes Schiffer Pálnak?

2022.12.23. 19:03:26

@P.Elliot: „ van kulonbseg izben egy erett es nem erett citrom kozott.“

Köszönöm a tippet. Kiprobaljuk:-))))

2022.12.23. 19:23:10

@manu ciaó: „ kiváló filmes Schiffer Pálnak?“

A nagybatyja, ugyanugy mint Schiffer János volt föpolgarmester helyettes.

fhdgy 2022.12.23. 20:45:15

@Csodabogár: Egy kicsit bogarásztam a neten. Fizikailag elég fárasztó napom volt, így nem biztos, hogy mindent jól értek, de a benyomásom az, hogy az mRNS technológia kutatása meglehetősen hosszú volt. Találtam olyan infót is, hogy már 1998-óta ezzel foglalkozott. Sőt olyat is, hogy 1989-90-től. Így azt lehet mondani, hogy ez egy hosszú és rögös út volt, ami nagyon nehezen érett be, akkor aztán robbanás szerűen.

A rosszmájúak azt mondhatnák, hogy azért volt lassú, mert nem volt elég tehetséges?

Viszont, annak idején le akarták beszélni, hogy nem érdemes vele foglalkozni. Akkor mégis tehetséges volt, mert meglátta a lehetőséget?

Vagy csak fanatikus volt, nem lévén más lehetősége, mindent egy lapra tett fel és csodák csodája, bejött?

Nekem tök mindegy, hogy hogy volt, a lényeg, hogy az eredmény itt van.

Ma olvastam vagy tegnap, hogy már ezzel a technológiával már malária ellenes szeren is dolgoznak.

Hogy sztárolják vagy sem, engem nem érdekel. Viszont egy paradigma váltás tanúi vagyunk.

fhdgy 2022.12.23. 20:58:03

@Csodabogár: Egy régi emlék.

1995-ben vettem teheneket, mert úgy gondoltam, hogy olcsón tudom őket a réten felnevelni és milyen jó buli lesz.

Buli lett, csak nem jó. Alig, hogy megvettem őket, kitört a kergemarhakór ( Creutzfeldt–Jakob-szindróma ) és a marhahús ára a bányászbéka ...

Nagyon mély nyomot hagyott bennem. Sokat olvastam róla, ha értettem, ha nem.

Annyi mindenesetre megmaradt, hogy prionfertőzés, a prion pedig nem élőlény, csak valamiféle fehérje.

A prionok a szervezetben található hozzájuk hasonló fehérjék térszerkezetét rontják el. A fehérjék össze-vissza csavarodnak, tekeregnek, de normál körülmények között ugyanúgy. A prion ezt borítja fel.

Én ezt úgy magyarázom magamnak, hogy egy fehérjének lehet jó és rossz alakja is.

A rossz alak, forma pedig betegséget okoz, olyat, ami hagyományos módon nem gyógyítható.

2022.12.23. 22:35:33

@taga20:“idáig olvastam, aztán eldobtam a leptopomat“

Nem számít, úgyis öreg szar volt :-))))))))) addigra meg már elolvastad a kommentet :-)))))

Antoine de Saint-Exupéry : „Jól csak a szívével lát az ember. Ami igazán lényeges, az a szemnek láthatatlan.”

manu ciaó 2022.12.24. 00:15:11

@Mr.Tellinghovon: @taga20: kis ország a mienk, jut egy családba tisztesség, tehe5ség ..meg politikai ringyó is.

Congeria 2022.12.24. 00:56:13

@Mr.Tellinghovon:

" álmodik a fenyőfácska"
szép kis vers, Boldog Karácsonyt!

P.Elliot 2022.12.24. 01:11:26

@Mr.Tellinghovon:

Varjal csak nem olyan egyszeru ez a linzer dolog, szerintem orszagonkent valtozik mert fugg a vaj minosegetolq, a kicsiket vizesebb vaj jobb valamiert, fugg a hozza adott tejfoltol is, ne legyen folyekony, inkabb jo merev, a citrombol igen, a tulerett vagy nagyon erett es tobbet kell belerakni mint a recept irja.
En egy adagba siman beleteszek 1 egesznek a levet holott a recept csak a felet irja/ .

Az en receptem, 50 deka liszt, 20 deka vaj,20 deka kristalycukor, 3 tojassarga, 1 citrom leve/ erett citrom, ha tul savanyu eleg a fele is talan,annyi tejfolt bele amivel jol kigyurjuk, jol nyujthato tesztanak..letakarva pihentetjuk 10 percig/ en edenyt szoktam raboritani.
Barack es malna dzsemmel toltom, felet igy, masik felet ugy.

Rettento jo tud lenni...

Mar keszen vagyok mindennel az unnepre.
Odakinnt sziberiai hideg lett, ilyenre vagy 20 eve nem emlekszem.
A szel uvoltve most probalja leszerelni a tetot a fejunk felol.

Persze, fugg a minoseg az adott orszag nyersanyaganak a minosegetol....

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2022.12.24. 03:19:28

@P.Elliot: En is folytatom a sort, es mindenkinek nagyon szep, bekes, meghitt Karacsonyt kivanok az egyik kedvenc karacsonyi dalomnak ezzel a valtozataval
www.youtube.com/watch?v=F1H1-scfD1s

Arthamyr 2022.12.24. 07:38:47

@Golf2: Egy nagybecsű hozzászóló találta írni korábban: "Azok nagyrésze magyarországon élő még kissebbség.Nem összekeverendő. " :)

2022.12.24. 11:44:33

@P.Elliot: „ Persze, fugg a minoseg az adott orszag nyersanyaganak a minosegetol....“

Ez természetesen igy van, mi is az elején állandóan kiserleteztunk, mire hasonló ízeket értünk el. A citrombol szeretjük a sorrent (Italy)kornyekit, tele van napsütéssel és nagyon zamatos. Ebből készül a híres limoncello likőr is.

Külön kihívás volt a megszokott ízeinket, az ittenihez igazítani, családunk keverék, svájci, finn svéd, francia és osztrák. Valakinek mindig fordítani kell:-)))

Érdekes, hogy az ember nem is gondolná, de a finn konyhában majdnem minden best of etelunknek megvan a megfelelője.

A linzer töltelék nálunk sárgabarack, kiseronek lehet melle akar egy kupica folyekony formában is.

Látom borszaszto hidegek járnak feletek, reméljük a tető azért helyen marad. Voltunk tavaly fent finn lapp földön, a családnak van ott egy gerenda háza, mínusz 25-30 fok volt, de ez egy száraz hideg. Komikusan néztünk ki megfagyott arc szőrzettel. Napközben teljesen szürreális a fény, igazán utopisztikus. Ropog a hó a lábad alatt. A kutya szánnal szinte hangtalanul suhanni a csodalatos tájban.

(Ez itt a reklám helye:-)))

Ideje készül ön a mai napra, az unokák várják a jolopukkit ( finn Jézuska) meg a christkind-t és a Jézuskát.
Egy jó hangulatú sok nevetéssel eltöltött ünnepeket kivanok.

És köszi a receptet.

Congeria 2022.12.24. 12:43:37

Az Elliot nevet viselő iszonyatos cyclon , amely megbénítja egész É-Amerikát, most természetesen minket is, nem látott következményekkel mutatja a városi élet tehetetlenségét, a közlekedés teljes csődjét.
Minden reptér zsúfolva reménykedő utazókkal, hiába. Minden járat törölve.

Itt először jött a 60 cm hó, rá a -15 C (bent az "interior"-ban -35), most erre az eső. Vastag, 6 cm jégréteg.

Arthamyr 2022.12.24. 12:57:55

@Mr.Tellinghovon: "híres limoncello likőr" - Neked ez ízlett?

taga20 2022.12.24. 13:46:44

@Zsuzsi65: neked is boldog karácsonyt kívánok.

cserébe én is küldök egy szépet;)

www.youtube.com/watch?v=pWPlM2V4-3c

taga20 2022.12.24. 13:46:51

@Mr.Tellinghovon:

"Nem számít, úgyis öreg szar volt :-)))))))))"

bumer haver, ne nézd má le az öregeket, me te is az leszel:)))

uploads.disquscdn.com/images/d910d15f2c40c025092004ab06b28675f8e425b5fe2561e6c08d20b502bbb30f.jpg

SzZoole 2022.12.24. 13:55:00

@taga20: “ bumer haver, ne nézd má le az öregeket, me te is az leszel:)))”

Nem figyelsz taga, Vincebá sem mai kappan már :-)))

ibb.co/rxqgXSf

Határátkelő 2022.12.24. 14:53:44

Boldog, békés karácsonyt és ünnepeket mindenkinek! Köszönet, hogy itt vagytok, beszélgettek, életben tartjátok a blogot!

P.Elliot 2022.12.24. 16:30:38

@Határátkelő:

Mi is megkoszonjuk hogy helyet adtatok beszelgetni.
Igaz kevesen maradtunk de hatha jovore a tobbiek nagy resze visszajon.

Nagyon sok embert szerettem itt olvasni, sot elvezet volt olvasni...

En is kivanok a HA-nak minden jot az unnepekre...

P.Elliot 2022.12.24. 16:51:15

@Congeria:
Hat olyan hihetetlen idojaras ami most van, megbenit mindent, ez ellen csak alig lehet vedekezni, amit lehet azt megcsinaljak termeszetesen.
A repulok nem szallhatnak fel, illo az utasoknak ezt megerteni, mert lehetseges hogy tulsagosan hamar es gyorsan talalnanak landolni.
Volt itt egy emlekezetes repulo lezuhanas egy jeges hoviharban, 10 eve de inkabb tobb, felszallas utan nehany perccel mar zuhant is lefele, / eljegesedett szarnyakkal/, bele a Potomic folyoba ahol eltunt a vizben, 5-en eltek tul akik valahogy felbukkantak a folyobol a jegtablak kozul, egy no aki nem tudta hogy a par honapos kis babaja a karjabol hova lett es a ferje, nem is kerultek elo, meg o is csak a csodaval hataros modon elte tul mert a mentocsonak nem tudta elegge megkozeliteni, neki mar ereje se volt a jegtablak kozott fenntmaradni, a tutajrol egy rendor beleugrott ruhastol a vizbe es valahogy oda tudta vonszolni a csonakhoz, / kishijan o is ott maradt/.

Az az utas aki turelmetlenkedik most, az jobb ha megtekinti a dokumentum filmecsket mielott tovabb haborog!

Az elobb en is furcsan jartam, iszonyatos hideg van kinn, minusz7 farenheit, kimentem a kinti madarakhoz vinni egy kis felmelegito magot, mogottem bezarodott az ajto es a nyomogomb amire kinyilik beragadt, befagyott/ mar volt egy hasonlo eset. Megnyomtam a csengot, az is beragadt, az meg tovabb uvoltott, hiaba nyomogattam, elokerult vegre a csalad akik az alagsorban voltak de vegulis hallottak a dorombolest az ajton.

Oltozekem egy vekony pulover, vekony sportnadrag amit nem kinntre terveztek, zokni es papucs.

Meg jo hogy bemenekulhettem volna valamelyik szomszedhoz aki aztan segitett volna,. forro viz a beragadt jeges kilincshez vagy mittudomen mi.

NorthPier 2022.12.24. 17:02:08

Békés karácsonyt és boldog új évet kívánok mindenkinek!
Amerikában lévőknek plusz kímeletesebb időjárást.

fhdgy 2022.12.24. 17:08:43

@P.Elliot: csak egy kérdés: meteorológia mennyivel hamarabb jelezte előre?

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2022.12.24. 17:20:02

@taga20: ez jopofa feldolgozas...itt van az en kedvenc verziom ugyanennek a dalnak :)
youtu.be/LRP8d7hhpoQ

P.Elliot 2022.12.24. 17:20:05

@fhdgy: Napokkal ezelott mar volt rola szo hogy mi lesz de nem igazan hittem el, 20 eve nem volt ilyen hideg vagy regebben.

P.Elliot 2022.12.24. 17:21:32

@NorthPier: Neked is szep unnepeket!

De jo latni tegedet is!

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2022.12.24. 17:24:45

@NorthPier: nalunk Del-Kaliforniaban itt az ilyenkor szokasos meleg hullam, 24-25c fok lesz a hetvegen. Nagyon varjuk, hogy jovo heten egy kis teli hangulatunk legyen a hoban, megyunk fel Washington allamba, egy kis ekszerdoboz nemet varosba, Leavenworth-be
youtu.be/FTyVydTNRqI

Congeria 2022.12.24. 18:00:09

@Zsuzsi65:

Hát most nem a szokásos időjárás van, Leavenworth-ben jelenleg -11C, az utak járhatatlanok, repülőterek bedugulva.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2022.12.24. 18:45:33

@Congeria: Neztem az elorejelzest, mi jovo het csutortokon megyunk, addigra minden rendben, a winter storm utan csak a szokasos teli idojaras, gyonyoru sok hoval :) Az Airbnb szallasadonk most kuldte a kepeket, gyonyoru minden!

taga20 2022.12.24. 19:53:57

@SzZoole: a bumer szót olvastadmá valahol migráns?:)))

egyébként, boldog hanukát kívánok neked is;)

zenét szoktál amúgy? nesze egy jó, a szomszédom!:)))

www.youtube.com/watch?v=ro33Cm9sR4E

manu ciaó 2022.12.24. 19:54:10

@Határátkelő: Ne köszönd hisz kényszeresek vagyunk ;)

Nektek is boldogat, küldtem a karácsonyi lapot a gyüjteménybe.

SzZoole 2022.12.24. 20:06:28

@taga20: mér kívánol nekem hanukát én nem vagyok meccetfakszu :-)

Én a pogány ünnep nap-éj fordulót ünneplem :-)

Golf2 2022.12.24. 20:14:27

Békés karácsonyt!

Csodabogár 2022.12.24. 22:04:10

@Határátkelő: Én is köszönöm, hogy helyet adsz a fecsegéseinknek. Kellemes ünnepeket neked is!

2022.12.24. 22:22:00

@taga20: „ bumer haver, ne nézd má le az öregeket, me te is az leszel:)))“

Viszzatertunk az alapokhoz: elolvasni egy dolog, de érteni is ?????

2022.12.24. 22:31:42

@Zsuzsi65:

Én inkább cohen változatát szeretem, ez szól majd többek között az én temetésemen is. ( igaz nem sürgős, tudok meg vagy 30 évet várni:-))))

youtu.be/YrLk4vdY28Q

fhdgy 2022.12.24. 22:35:43

@P.Elliot: jó, de aki utazni készült az sem hitte?

Mennek az bérek, mint a birkàk?

2022.12.24. 22:46:44

@Arthamyr: “ híres limoncello likőr" - Neked ez ízlett?”

Attól függ, hogyan fogyasztod.

A limoncello legjobb tisztán és jéghidegen, de limoncello fröccsként is remek ízű, hideg Prosecco-val. Nyáron sorrentoban csak ezt ittuk.

Campari után a limoncello a legnépszerűbb likőr Olaszországban, amelyet Nápoly és Amalfi között, Ischia, Sorrento, Capri és Procida között állítanak elő és értékesítenek. Lefutotta az aperol spritz-et.

Az előállításhoz csak a citrom héját használják fel, ahogyan mi is a linzer elkészítéséhez.

2022.12.24. 22:48:04

@SzZoole: “ Én a pogány ünnep nap-éj fordulót ünneplem :-)”

:-)))))))

2022.12.24. 22:53:22

@SzZoole: “ Nem figyelsz taga, Vincebá sem mai kappan már :-)))”

A Wikipédia szerint: kappan a magyar nyelvben két értelemben használatos kifejezés: egyik, ismertebb jelentése fiatalon, néhány hónaposan kiherélt kakas, másik, szintén általánosan használt jelentése idősebb, nők körül legyeskedő, illetve impotens férfi.

Mivel egyik állapotban sem leledzem, megtörténhet hogy a wiki meghatározása téves? :-)))))

SzZoole 2022.12.25. 08:53:34

@Mr.Tellinghovon: amit érzel Vincebá :-))

Kivénhedt kakas, aki idősebb nők körül legyeskedik :-)))

2022.12.25. 10:25:18

@SzZoole:

Egyetértek, ha két szót, a kivénhedt és az idősebb szavakat kiveszed.:-))))))

SzZoole 2022.12.25. 10:40:15

@Mr.Tellinghovon: jaj Vincebá ne tartozz már te is a mai divatos ‘snowflake generation’ közzé, akik minden szóban a támadást értelmezik :-))

Kivénhedt mert már nem vagy 30-40 éves többet, idősebb, mert az itt jelenlevő hölgyek sem 30-40 évesek már, teccik érteni Vincebá, semmi támadó szándékom nem volt :-)))

Amúgy szerintem a jelenlegi törzs kommentelők közt én vagyok a legfiatalabb a 48 évemmel, szerintem :-))

2022.12.25. 12:12:46

@SzZoole: snowflake generation:-)))

Nem vettem sértőnek, csak mint minden korban levő egy kicsit hiú vagyok én is, elég ha reggelente tükörbe nézek és arra gondolok hova lettek az ifjú évek. Mondhatnám úgyis, mindenem romlik csak az erkölcsöm javul.:-)))))

SzZoole 2022.12.25. 12:20:09

@Mr.Tellinghovon: “ mint minden korban levő egy kicsit hiú vagyok én is”

Ahhoz, hogy hiú legyél nem kell korosnak lenni!

Én már elég fiatalon gyakoroltam eme bűnt, ugyanis ez volt a kedvencem a fő bűnök közt :-)))

Csodabogár 2022.12.25. 13:04:59

@Mr.Tellinghovon: Na ja. Egy bizonyos koron túl már nem is annyira nehéz erkölcsösnek lenni.:-)))

Arthamyr 2022.12.25. 17:24:55

@Mr.Tellinghovon: Mi "tisztán és jéghidegen" ittuk, de nem szoktunk rá. Édes, citromos "beütésű" italnak tűnt, és furcsa volt, hogy az illata ugyan citrusos, de amúgy egy édes szirup. Híres vagy nem híres (mi elsősorban azért kóstoltuk meg, mert az olasz szomszédunk mesélt róla, így hajlok az előbbire), nálunk nem fogja kiszorítani a hordóban (bizonyos esetekben évtizedekig) érlelt dolgokat.

2022.12.25. 17:36:14

@Arthamyr: “ nálunk nem fogja kiszorítani a hordóban (bizonyos esetekben évtizedekig) érlelt dolgokat.”

Nálunk sem, de ha egy adott régióban vagy illik autentikus ételeket vagy italokat próbálni. Otthon minden úgyis másképp ízlik.;-)))

SzZoole 2022.12.25. 18:33:14

New York államot jó betakarta a hóvihar, plusz -46 fok amit Montanában mértek, szerencsétlen emberek a házban ragadtak mert az ajtót sem tudták kinyitni, szomorú :-(

Itt a múlt héten volt -6-7 fok meg 5-10 centi hó, oszt összeszarták magukat miatta, rendkívüli iskola szünet, munkaszünet 2 napra, beszarás.

A két házzal lentebb lakó szomszédomnak Audi TT Quatroja van és nem ment dolgozni mert a hó, én a sima hátsó kerekes autómmal meg mentem, szóval ezek az angolok nyignak egy kis hideg és hó miatt, mi lenne ha itt is térdig erő hó lenne megy mínusz 20-30 fok……

2022.12.25. 19:01:18

@SzZoole: “ sima hátsó kerekes autómmal”

BMW, Mercedes Jaguar ? Mi az ami így bírja a telet?

Arthamyr 2022.12.25. 19:08:36

@Mr.Tellinghovon: Nem érdekel, hogy mit illik, ha ízlésről van szó. Abban egyetértek, hogy (bizonyos határokon belül!) tényleg érdemes kipróbálni és megismerni. Nem is lett semmi bajunk tőle, és nem is volt vállalhatatlanul rossz.

@SzZoole: Ezt az íreknél is eljátsszák, ha esik mondjuk 3 centi hó, ami nem olvad el 2 óra alatt. Gondolom a görögök is vakarták a fejüket, amikor náluk esett pár éve meg jeges lett a Boszporusz, hogy mégis mi ez. :)

Arthamyr 2022.12.25. 19:09:55

@Mr.Tellinghovon: Zoole biztos Aston Martinnal gurul jómódú angolként. :)

SzZoole 2022.12.25. 19:27:07

@Mr.Tellinghovon: @Arthamyr: mindenkinek más a preferenciája, de én a csillagosra esküszöm :-))

2022.12.25. 19:27:23

@Arthamyr: aston Martin?

my name is bond, zoole bond, on behalf of our majesty with license to kill, to love and to rage fast

2022.12.25. 19:28:26

@SzZoole:

Először van macskám, szépen dorombol

2022.12.25. 19:29:16

@SzZoole: “ én a csillagosra esküszöm :-))”

Subaru???

SzZoole 2022.12.25. 19:32:25

@Arthamyr: itt felénk kb 5 centi esett. Hétfő reggel 5 órakor én már lapátoltam, míg nem volt letaposva. Délután 10 kiló sót szórtam szét a garázs feljárómra és az utcára, ami meg is tette a hatását. Előttem és a két előttem lakó szomszédom előtt fekete/hó mentes volt az út, tőlem lefelé meg havas/jeges, szívtak is az ott lakók.

SzZoole 2022.12.25. 19:35:26

@Mr.Tellinghovon: nem rossz autó a Jag, gondolkodtam már rajta, majd öreg koromra talán :-)

Két csillagos közt volt egy lekszuszka, de azt egy évig sem hajtottam, vissza tértem a csillagoshoz :-))

SzZoole 2022.12.25. 19:36:43

@Mr.Tellinghovon: nem Subaru, az elején csillagos vagy célkeresztes, ahogy teccik Vincebá :-))

taga20 2022.12.25. 20:06:17

@SzZoole: eszkimók, nálunk itt magyarban 20 fok volt:))

egy poloban cigiztek a rokonok a teraszunkon:)))

fhdgy 2022.12.25. 20:49:03

@SzZoole: Miért mondod, hogy tikláb, ha nem az?

P.Elliot 2022.12.25. 21:06:45

Hogy telt a karacsony, emberek?

Beettetek, beittatok?

Ki kapott valami feltunoen erdekes ajandekot?
Itt szepen eltelt ahogy szokott, a legfobb emlekezetesebb "ajandekunk" szerintem ez a vad hideg lett, lassan azert oldodni fog, meg jo hogy ho az nem esett a mi teruletunkon...

fhdgy 2022.12.25. 21:26:18

@P.Elliot: Itt most Húsvét volt nem Karácsony! Úgy döntöttek, hogy most az időjárásra való tekintettel, nem csillagokhoz, hanem hőmérséklethez igazítják az ünnepet.

12 °C volt és sütött a nap.

Csodabogár 2022.12.25. 23:30:37

@fhdgy: Hála az égnek. Semmit nem utálok annyira mint a telet, a havat meg mindent. Én életem több mint felében fagyoskodtam, csúszkáltam, elestem telente, nem is beszélve a sötétségről.
Nekem az lenne a jó, ha már pálmafákat ültethetnének a Duna partra.:-))))
Ma kifejezetten élveztem a kellemes meleg napsütést.

P.Elliot 2022.12.25. 23:53:08

@fhdgy: Szerencses vagy, nem lett volna kifogasom egy melegebb idot kifogni, remelem nehany nap mulva visszaall egy elviselhetobb idore.
A ho ellen nincs kifogasom de a csontig hato hideg es szel nem az en vilagom...

blackhairlady 2022.12.26. 03:07:49

@fhdgy: Altalaban olvasgatok csak :)

Arthamyr 2022.12.26. 06:21:03

@fhdgy: "Úgy döntöttek, hogy most az időjárásra való tekintettel, nem csillagokhoz, hanem hőmérséklethez igazítják az ünnepet." - Nem biztos, hogy ez a kevésbé racionális megoldás...

fhdgy 2022.12.26. 07:54:30

@Arthamyr: Mondjál olyan dolgot, ami racionális!

2022.12.26. 09:21:57

@SzZoole:

Előbb olvastam egy cikket a svájci csokoládé gyártásáról.
index.hu/kulfold/2022/12/25/edesipar-csokolade-svajc-lindt/

SzZoole 2022.12.26. 09:30:39

@Mr.Tellinghovon: már elég régen szemezgetünk egy Lindt túrával, csakhát tudod, egy gazdaságimigráncs csak álmodozik róla :-))

www.lindt-spruengli.com/

2022.12.26. 09:41:05

“Musk nagyszabású Twitter-tisztújítása óta sok minden történt az alkalmazással: kiderült például, hogy
a Twittert szoros szálak fűzték a nemzetbiztonsági szolgálathoz és beavatkozott az amerikai választásokba is. Mindezeken felül, a korábbi radikális baloldali vezetőség alatt élesen működött a cenzúra is,olyan méreteket öltött a tartalmak szűrése, hogy még a Stanford Egyetem epidemiológusainak elemzését is „árnyék-tiltották,” vagyis világos politikai céllal korlátozták a bejegyzés elérését, mivel az nem illett bele a narratívájukba”

Ez lenne a híres nevezetes demokratizmus?

SzZoole 2022.12.26. 10:23:38

@Mr.Tellinghovon: ezt hívják manipulációnak :-)

P.Elliot 2022.12.26. 12:01:10

@Mr.Tellinghovon: Inkabb Trumpizmusnak neveznem....
Hal istennek ugy tunik hogy magunk mogott hagytuk azt a ketes alakot.

fhdgy 2022.12.26. 12:57:36

@Mr.Tellinghovon: Remélem nem erkölcsi aggályaid vannak!

Csak azért, mert kb. 1975-ben az egyetemen volt egy tud.szoc. tanárom, aki egy szemináriumon, egy kérdésre válaszolva, kategorikusan a következőt mondta:

Egy dolgot értsünk meg, a politika az nem erkölcsi kérdés, hanem hatalmi. Ami jó a hatalom megszerzéséhez, megtartásához, az erkölcsös, ami nem jó, az erkölcstelen.

Így, én csak gyenge epigonként azt mondom: politikában ne várjunk olyat, hogy erkölcs!

2022.12.26. 13:14:47

@P.Elliot: “ Inkabb Trumpizmusnak neveznem....”

Twitter nem bánt vele kegyesen meg sok senki mással. Belőle meg lehet nagy visszatérő, Az ellene indított eljárások lehetnek kontraproduktivak is. A tisztességes versengés lenne jó.

Az tény hogy a social média az újságok mellet elvesztette az alapvető funkcióját, azelott híreket adtak át most pedig véleményt formálnak.

2022.12.26. 13:16:05

@fhdgy: “ Egy dolgot értsünk meg, a politika az nem erkölcsi kérdés, hanem hatalmi. Ami jó a hatalom megszerzéséhez, megtartásához, az erkölcsös, ami nem jó, az erkölcstelen.”

Ez kb. olyan mit a győztesnek mindig igaza van.;-))))

fhdgy 2022.12.26. 13:24:20

@Mr.Tellinghovon: Igen, sok a hasonlóság.

Volt már példa a történelemben, hogy a győztes lovagiasan viselkedett. Lovagiasan viselkedő politikusról hallottál már?

P.Elliot 2022.12.26. 13:32:56

@Mr.Tellinghovon: Nem lesz belole visszatero szerintem... Hagyjuk a politikat, unnepeljunk inkabb.

Hogy telt a karacsony? Itt jol de csendesebben mint szokott, baromi hideg volt de ho az nincs, / meg jo, mindjart nem lett volna csendes/..

Szilveszterre nem tervezunk semmit, nem szeretek elmenni mert kellemetlen hazajonni amikor tele az ut beivott emberekkel, par eve voltam egy eloadason amit vacsora kovetett, jo hangulatu volt de hazajonni eleg meredek volt, nagy sebesseggel elhuzo vidam autok az utakon es raadasul meg jeges is volt, szoval itthon inkabb.
Jo vacsora, finom csemegek, valami jo pezsgo, nekem csak mert a csalad nem szereti az alkoholt, lesz musor a teveben, szoval jol elleszunk....ti hogy fogjatok tolteni?

manu ciaó 2022.12.26. 13:47:52

@Mr.Tellinghovon: Pontosan. Gyülöletbeszédnek, hülyéknek nem való demokrácia. (andrassew iván)

2022.12.26. 14:07:06

@P.Elliot:“ Hogy telt a karacsony?“

Köszönöm, nálunk jol,
24 csak a nagyszülők, szülők és az unokaké. De így is vagyunk elegen, Van mindig mesélni való, a gyerekek pedig tombolnak a feldobott állapotban. A szülők panaszkodnak, hogy túl sok az ajándék, de ez minden évben így van.:-))))
Megy a (titkos) versengés is a hölgyek között kinek a sütije a legfinomabb. A finnek ritkán kerülnek alkohol közelbe de ilyenkor úgy kell el lökdösni őket a glögi-fazék mellől. Minden pohárral egy kicsit hangosabbak és ember közelibbek lesznek. Volt már olyan is hogy meg öleltek, ami nem jellemző rájuk.

Az ünnepi finn vacsora, ami ma lesz, elég tradicionális egyszerű : A főétel egyben-sült sertéscomb, csak kevés fűszerrel ízesítve. A húst a sütés végén zsemlemorzsával kevert mustárral kenik be, és úgy sütik tovább. ( a finn mustár nagyon finom). Egy magyar gyomornak
eleg íztelen. Az előétel majdnem mindig lazac, itt szoktam többször visszatérni az asztalhoz, mert természetesen mindenki magának szed, skandináv szokás szerint.

Egyszer volt egy Hofi sketch: magyar küldöttség először külföldön, reggeli svéd asztallal. Reggel egymást kérdezgették, hogy melyik a svéd asztal, igazán mulattató lehetett.

Szilveszter meg nyitott, időjárás kerdese, majd meglátjuk.

2022.12.26. 14:24:34

@fhdgy: “ Lovagiasan viselkedő politikusról hallottál már?”

Biztosan van, de nem mutogatják magukat. Volt egyszer egy olasz ismerősöm, kérdeztem tőle miért van pl. vasárnap este a tengerparti sétányon a nagy magamutogatás. Ő azt válaszolta: schein hat mehr Buchstabe als sein.

a hétköznapi emberek között is, amikor látom a lovagias segítő készséget hogyan támogatnak számukra ismeretlen embereket, ujja születik a reményem hogy a világ visszatérhet az alapvető erkölcsi normaihoz.

taga20 2022.12.26. 16:36:05

@Mr.Tellinghovon:

"Belőle meg lehet nagy visszatérő, Az ellene indított eljárások lehetnek kontraproduktivak is."

az lehet belőle, mi más!:))))

coub.com/view/2ldjav

taga20 2022.12.26. 16:36:11

@Mr.Tellinghovon:

"ujja születik a reményem hogy a világ visszatérhet az alapvető erkölcsi normaihoz. "

azok mikor voltak divatban a földön, és mikor tűntek el?

me ahogy látom, te nagy tudású vagy, és régen minden jobb volt:)))

www.youtube.com/watch?v=lWqeHVOQa58&list=RDlWqeHVOQa58&start_radio=1&rv=lWqeHVOQa58

2022.12.26. 19:53:43

@taga20: “ me ahogy látom, te nagy tudású vagy, és régen minden jobb volt:))”

Soha nem állítottam, hogy régen minden jobb volt, de voltak vallási, erkölcsi társadalmi normák amik határokat szabtak az emberi gyarlóságnak.

Rossz amit akarni látsz, több bennem az alázat és tisztelet a másik emberrel szemben, hogy minden tudónak képzeljem magam.

Arthamyr 2022.12.26. 21:45:06

@fhdgy: Minek? Nem abszolút fogalomról írtam, hanem egymáshoz viszonyítottam két dolgot... És igen, van ami valószínűleg racionálisabb ennél a kettőnél: elhagyni az ünnepet.

2022.12.26. 22:29:07

@SzZoole:

Kedvenc edzőm jurgen Klopp, csapata rendesen helyre tette az aston villa fiait.

A Liverpool jól halad felfelé, hatodik a tabellán

Láttad?

taga20 2022.12.26. 23:34:49

@Mr.Tellinghovon: "de voltak vallási, erkölcsi társadalmi normák amik határokat szabtak az emberi gyarlóságnak."

ezek mikor voltak? keresztesháborúk idején, vagy az inkvizíció
környékén, vagy az első, vagy második világháború idején?

gondolom, radnóti vagy rejtő, esetleg richtergedeon tudna mesélni, ha..

fhdgy 2022.12.27. 07:45:47

@Arthamyr: Én nem ellenezném az ünnepek elhagyását.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása