oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2022. december 13. 19:37,  Nem mindenki hagyhatja hátra a szüleit 287 komment

2022. december 13. 19:37 Határátkelő

Nem mindenki hagyhatja hátra a szüleit

András nem ment el Magyarországról, a testvére és annak családja viszont igen. A mai történet arról szól, hogyan látja egy otthonmaradó az országot elhagyó családtagjait, akiknek ráadásul ők azt utolsó kapocs egyike.

repte_r_va_ro.jpg

„Sok szó esett már itt a külföldön szerzett tapasztalatokról, sőt arról is, hogy milyen érzés hosszabb-rövidebb idő után visszatérni Magyarországra, de arról kevesebb, hogy milyen érzés itthon maradni és az utolsó kapocsnak lenni, ami az elmenőket a szülőföldhöz köti.

Bátyám, Laci lassan 10 éve hagyta el az országot, feleségével és gyermekeivel az oldalán, felszámolva egy kényelmessé alakított életet. Állítása szerint a kalandvágy vezette, de valójában a magyar álláspiacon az ötven felettiek számára adott, nullához konvergáló számú, lehetőség elől távozott, még időben.

Elárulom már most, hogy bejöttek a számításaik, rengeteg munka és elszántság árán kialakítottak egy új, kényelmes, de teljesen más életet, mint, amit hátrahagytak. És, hogy fel ne merüljön bárkiben, hogy az irigység beszél belőlem, én is és a feleségem is jó állásban dolgozunk itthon, anyagi biztonságban. Azért vagyunk itthon még, mert (eddig) nem kellett szembe néznünk sem csökkenő életszínvonallal, sem megszűnő munkahellyel, sem az előrelépési lehetőségek hiányával.

Pár hónappal a kiköltözésük előtt történt: Laci áll a nappalijuk közepén, a háttérben, a tévében épp valamelyik angol nyelvű hírcsatorna megy, ő pedig heves gesztusokkal fordítja azt, amit hall ért belőle. Eközben a konyhában a felesége, Éva épp az én nejemnek magyarázza, hogy „Laci hetente kétszer jár angoltanárhoz, és egész nap az angol nyelvű csatorna megy a háttérben, szóval gyakorlatilag anyanyelvi környezetben van”. Az asszony meglehetősen introvertált, így egy kérdő tekinteten kívül nem adja jelét a döbbenetnek ott helyben, csak hazafelé az autóban dől ki belőle a röhögés.

Vacak fizikai meló a kiindulási pont, „jó az két-három hónapra, amíg feljövök angolból” mondja Laci. Nem jön fel, ennyi idő alatt semmiképp. Éva egyáltalán nem beszéli a nyelvet, elmondása szerint a nyelvórákon ő is és a tanár is sírt, ha felelnie kellett. A magyar közösségen belül kezd el alkalmi munkát vállalni. Lelőttem a poént az elején, mindezek ellenére megkapaszkodnak, fejlődnek új hazájukban.

„Én már nem vagyok magyar”

Jó egy évvel később hazajönnek karácsonyra, angol édességekkel és ajándéktárgyakkal megtömött csomagokkal, új élményekkel és új szokásokkal és már egy fokkal jobb munkahellyel a hátuk mögött. Együtt ünnepelünk és a második pohár bor után Laci bevallja: „Én már nem vagyok magyar”. Akkor mégis mi vagy?- merül fel bennünk a kérdés, de nem meri kimondani, hogy ő már angol, azért ez erős lenne, de minden esetre, mint mondja, elengedte ezt az országot és mindent, ami ide kötötte. Vagy majdnem mindent.

Mert azért időnként hazajárnak gyógykezelésre, fogorvoshoz, osztálytalálkozóra, és ha már itt vannak fodrászhoz, kozmetikushoz és erősítve a családi összetartást, minden alkalommal nálunk töltenek egy-két éjszakát, innen utaznak tovább wellnessezni, rokonokat látogatni, mikor merre.

Én pedig megyek eléjük a reptérre, a menetrend szerint éjfél előtt, rendszerint hosszas késéssel érkező járathoz, amire legolcsóbb a jegy. Vacsora, egy üveg pezsgő, már belecsúszunk a hajnalba, mire aludni térnek a lányunk szobájában, aki ezidőre a bátyjához cuccol át. Nekünk másnap munka, a gyerekeknek tanítás van.

Újabb év, újabb karácsony, újra itthon vannak. Szállodába megyünk mindannyian. Éva foglalja a szállást az általa preferált szállodába, ami túlzsúfoltnak és kopottnak bizonyul a valóságban. Lányunk, mint a család legifjabb tagja, a gazdaságosság nevében egy pótágyon szorong a dupla ágy és a radiátor közé szuszakolva. Sír, reklamál, a következő estétől egy ágyon szoronganak a gyerekek, „Unokatesók, ez erősíti a családi köteléket” állapítja meg valaki.

Sajátos esküvőszervezés

Elszalad még egy-két év, szépen alakulnak a dolgaik. A nagyfiuk már házasodik (korán, de ő tudja), persze itthon, hiszen itt minden olcsóbb. Az asszony rám néz, és csak annyit mond: „ez nem lesz egyszerű”. Ezernyi szervezési feladat, már jóval az esemény előtt és van, ami nem oldható meg online, így a szokásosnál tovább tanyáznak nálunk.

Az asszony bekerül a dekoratőr csapatba is a lányunkkal együtt. Éva fáradhatatlanul osztja a feladatokat, az a trükkje, hogy nem kérdezi meg szeretnéd-e, vállalod-e, csak szól, hogy tiéd a feladat, rosszabb esetben még azt is hozzáteszi: „ahogy megbeszéltük”. Ha csak kicsit is kételkedsz a memóriádban, véged van.

A menyasszony is magyar kislány, kreatív is nagyon. Introvertált asszonykám egy szép napon, pár nappal az esküvő előtt, arra ér haza, hogy a menyasszony és barátnői DIY foglalkozást tartanak az étkezőnkben. Csattog az olló, hull a csillámpor, készül az esküvői dekoráció, szól a menyasszony: „Azt hittük van ragasztópisztolyod, kerestük is, de nem találtuk”.

A nagy nap végül rendben lezajlik, a dekoráció rendben van, esküvő, lagzi, boldogság, maradunk hajnalig, hátha kell még a segítségünk. Másnap reggel, fejfájástól szédelegve szedik le a dekorációt mindazok, akik magukénak érzik a feladatot: azaz, az asszony, a gyerekeink és Éva a lányával.

Minden kicsit szebb, mint a valóságban

Újabb év, újabb karácsony, ismét szállodába megyünk mindannyian, már a szobakiosztás is problematikus, mi négyágyas családi szobát foglalunk, az ifjú pár külön szobában, így Laci, Éva és pótágyon a lányuk osztozna egy szobán. Éva felüti az unokatesó kártyát és javasolja, hogy a foglalásnál a pótágyat már rögtön a mi szobánkba kérjük: „ellesznek ott a gyerekek”. Az asszony ellenáll, ennek ellenére a mi szobánkban, az összetolt ágyakon próbál a három gyerek aludni. „Unokatesók, ez erősíti a családi köteléket” állapítjuk meg.

A szálloda bárjában Laci és Éva ismerkedik, ismeretlen házaspárnak mesélik külhoni életük kiszínezett verzióját, amelyben minden kicsit szebb, mint a valóságban. Érdeklődve hallgatjuk, hol egyikükre, hol másikukra nézünk, hitetlenkedve a szép életükön, de nem szólunk közbe. A lányuk próbál arrébb terelni minket, neki kellemetlen a szituáció.

Telnek az évek, szaporodnak az angol szavak a magyar nyelvű mondatokban, még Éváéban is. Bár pontosan tudják, hogy mi a véleményünk a jelenlegi hazai helyzetről, és hogy hogyan próbáljuk a magunk kis világában a normalitást fenntartani, azért minden beszélgetés során határozottan kijelentik, hogy ők már nem tudnának ebben a közegben élni. Megértjük.

Azt azért nem kérdezik meg, hogy mi mégis hogyan, miért tudunk. Az asszony, a maga introvertált módján szenved a helyzettől: „nem mindenki hagyhatja hátra a szüleit, hogy majd a testvérei gondoskodnak róluk” mondja, de már csak nekem.”

(Fotó: pixabay.com)

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Magyarország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr2618001452

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Arthamyr 2022.12.13. 19:58:58

Én introvertáltként már az első szopós kör előtt lepattintanám a testvéremet a hasonló esetben. A feleségem testvérét is.

tnt 2022.12.13. 20:05:36

iszonyú jót röhögtem ... nagyon jól írsz .. ne szerénykedj ebből engedj el még néhányat .... :-) :-) :-)

ez mindent visz "..... ez erősíti a családi köteléket” LOL .... :-)

nyuszigonosz 2022.12.13. 20:07:39

Klassz poszt! :-) Már régen nem olvastam ilyet! :-)

fhdgy 2022.12.13. 20:13:53

@nyuszigonosz: Nekem olyan vegytisztának tűnik.

2022.12.13. 20:19:15

Gratulálok, jól van megírva, szeretem a fanyar humort

tnt 2022.12.13. 20:21:43

@fhdgy: vegytiszta???? miért is? pont hogy nagyon jó leírja, hogy valaki megnéz két CNN meg BBC adást 3 hetet kint van Londonban és nem beszélni madzsar .... plusz ahogy élősködnek rajtuk ... plusz kiszinezik elég vastag cerkával és színekkel azt a fránya külhoni életet. ..... erre minden jobb, mint a vegytiszta .....

fhdgy 2022.12.13. 20:25:24

@tnt: Csak egy példa: "felszámolva egy kényelmessé alakított életet". Nekem olyan mondvacsinált.

tnt 2022.12.13. 20:33:02

@fhdgy: értem,,, hát nekem is akad olyan aki anyagilag nem szorult rá mégis lelépett, mint örömlány a sezlonyról és kint is maradt vagy olyan aki akkora KISZ aktivista volt (és az egész család anno, szóval akkor is jól ment nekik), hogy Gyurcsány-Orbán-Kövér trio vetekszik max vele ... és köszöni jól elvan Nürnbergben elég jól ..... és ismerek olyant is aki gyerekek jövője meg orvosi-ápolónői állásba ment ki és majd ha megszedték magukat úgyis hazajönnek .... ja .. azóta is jönnek :-)

szóval nekem ez nem feltétlenül disszonáns

Golf2 2022.12.13. 20:36:18

Hurrá vezet Argentína!

fhdgy 2022.12.13. 20:37:43

@tnt: Jó, akkor több a kérdés felvetés az ominózus mondatban, mint a válasz.

Ki alakította azt a kényelmes életet? Miből alakította, milyen volt előtte?

Mit jelent az, hogy kényelmes? Pató Pál uras?Vagy rendezett?

Sok sok kérdés, amiről a leírtak alapján elképzelésem sincs.

fhdgy 2022.12.13. 20:43:13

@tnt: Hátrahagyott szülők az indítás, de mit is tudunk róluk?

Öregek, betegek, támogatni kell őket vagy csak körülöttük sertepertélni?

2022.12.13. 20:55:00

@fhdgy: “ de mit is tudunk róluk?”

És jogosan feltett kérdések.

fhdgy 2022.12.13. 21:02:47

@tnt: @Mr.Tellinghovon: Nem azért a lyukas két fillérért, de kíváncsi lennék Laci verziójára is már, ha létezik! Nem állítom, hogy nem, de erre is kíváncsi lennék.

P.Elliot 2022.12.13. 21:03:59

Ez a testver/ a kivandorolt/, egy tetu!

Jol kiszipolyozza es foldonfutova teszi a csaladot hazalatogatasa idejere.
Nos, en hotelbe kuldenem legkozelebb, kereken megmondva hogy egyszeruen se helyunk ehhez, se kedvunk hogy szetzilaljuk az eletunket a haza latogatasukkor.

Egy csaladi ebed belefer eppen ha hazajonnek de ennyi az egesz.
Ja, es kilatasba helyeznem hogy legkozelebb mi megyunk, helyet naluk biztositsanak!

fhdgy 2022.12.13. 21:05:40

@P.Elliot: De, hát nem arról írt többször is, hogy szállodában voltak?

P.Elliot 2022.12.13. 21:15:01

@fhdgy: Ujra atolvastam, valoban volt szalloda bar az elso idokben naluk tanyaztak le tobbszor is.
Nekem ez nagyon faraszto rokonsag lenne.
Mi az hogy o mar nem magyar? Hat akkor mi a franc?
Hogy nem angol az biztos.
Meg en sem vagyok amerikai 50 ev utan sem csak amerikai allampolgar magyar szuletessel, ennek tartom magamat holott imadom az uj orszagomat ahonnan annyi jot kaptam eletem soran...

Fura alak lehet.

Golf2 2022.12.13. 21:18:51

A Happy End elmarad.

fhdgy 2022.12.13. 21:20:19

@P.Elliot: Kíváncsi lennék mások véleményére is!

Csak én futottam bele ilyen dolgokba vagy tényleg van egy ilyen jelenség?

Aki elment külföldre, bizonyos szempontból, bizonyos mértékig világlátott lett, így egy kissé ( vagy nem is annyira ) másképp látja a világot, mint aki nem élt még külföldön.

Ilyenkor fordul(hat) elő, hogy egy nyelvet beszélünk, látszólag ugyanazt mondjuk, de nem értjük egymást, félreértjük egymást.

Létező dolog vagy csak én nagyítom fel?

fhdgy 2022.12.13. 21:22:49

@P.Elliot: Minek mondanád azt a valakit, aki egy-két év után még magyarul gondolkodik, magyarul érez, de már nem tudja elfogadni azt a magyar valóságot, ahonnét elment?

Csodabogár 2022.12.13. 21:29:42

@fhdgy: Pedig van ilyen is. Pl. én is egy teljesen kényelmes jó életet hagytam itthon. Miért is? A szabadságért, ami nélkkül nekem igen nehéz élni.
Bár ezek a rokonok ki tudja miért is mentek el, sok értelmét nem látni, de ház ők tudják.

Nekem is üditő volt a poszt.

fhdgy 2022.12.13. 21:32:34

@Csodabogár: Mi kényelmes egy életben, ha nehéz benne élni?

Mit értünk azon, hogy kényelmes élet? Csak annyit, hogy van mit a tejbe aprítani? Akkor is, ha az ember nemcsak kenyéren él?

2022.12.13. 22:00:51

@fhdgy: „ Aki elment külföldre, bizonyos szempontból, bizonyos mértékig világlátott lett, így egy kissé ( vagy nem is annyira ) másképp látja a világot, mint aki nem élt még külföldön.

Ilyenkor fordul(hat) elő, hogy egy nyelvet beszélünk, látszólag ugyanazt mondjuk, de nem értjük egymást, félreértjük egymást.

Létező dolog vagy csak én nagyítom fel?“

Nem nagyitod fel, ez igy van. Mást lattal, mást tapasztaltál mint az otthoni világ. Ha erről beszélsz olyan érzésed van mintha egy ufobol szálltal volna ki. Otthon van egy szomszédom, Svédországból települt vissza, hasonló életkor, hasonló életpálya, szinte félszavakból megértjük egymást. Meg másokkal csak egy nyelvet beszélünk de nem értjük egymást.
Most hogy többször át olvastam a posztot, tényleg olyan művi, jó a megérzesed.

tnt 2022.12.13. 22:00:58

@Golf2: hogy maradna már el????

3:0

tnt 2022.12.13. 22:04:30

@fhdgy: figyu ez egy poszt csak nem dolumentarista regény 600 oldallal .... név szerint és lábmérettel kéred a lakodalmi vendéglistát?

amúgy tök jól leírta a rokonságot akár kíváncsi bárki is a másik oldalra vagy sem ő ezt így látja ... és nagyon jól írta le .. éveken keresztül így ment úgyhogy volt ideje alaposan elszenvedni a rokoni közelséget ... :-) :-) :-)

fhdgy 2022.12.13. 22:06:22

@Mr.Tellinghovon: Nekem hasonló érzéseim voltak/vannak az erdélyiekkel. Egyazon nyelvet beszélünk és mégis mindig félreértjük egymást. Nekem nagyon kellett vigyáznom, hogy a legjobb jóindulattal se sértsek meg valakit közülük.

Nem lehet, hogy András sem értette meg Lacit, pontosabban nagyon félreértette?

fhdgy 2022.12.13. 22:13:08

@tnt: Így látta, jól leírta, de mit? Azt, amit nem biztos, hogy jól látott?

tnt 2022.12.13. 22:17:56

@fhdgy: ha szemüveges akkor tutira .... másrészt meg ezt hívják alkotói szabadságnak .... :-) harmadrészt fentebb már írtam elég sokszor volt vendéglátó így tuti alaposan megláthatta és figyelhette amit leírt ... ő így látta és ennyi ...

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2022.12.13. 22:23:54

@fhdgy: pontosan erre gondoltam...a tortenetnek csak az egyik oldalat ismerjuk, es kicsit keseru a szajize az illetonek. Biztos vannak ilyen tapasztalatok is, de azert a targyilagossag erdekeben erdekes lenne meghallgatni, vajon a masik oldal hogyan latja ezt:
pl. az itthoniak passziv-agressziv buntudat keltese a masik fel fele, akik "magukra hagytak" a szuloket...
Minden eremnek ket oldala van, meg ha el is kell ismerni, hogy az ilyen onigazolas azok reszerol, akik eppen csak kezdik az eletuket kulfoldon, gyakori is.
En abszolut megertem, hogy "sporolnak", es sok mindent Mo-n inteznek el. A Mo-n elok sokszor abban a tevhitben elnek (meg mindig), hogy aki "nyugatra" koltozik, az csak leakasztja a penzt a farol...Mindenhol kemenyen meg kell dolgozni mindenert, es az otthoniiak nem gondolnak abba bele, hogy egy teljesen uj eletet kell felepiteni ezeknek az embereknek a semmibol. Az otthinaik elfelejtik, hogy ok ugyanezt mondjuk 20-30-40 ev alatt ertek el...

fhdgy 2022.12.13. 22:24:28

@tnt: Mondom, hogy saját tapasztalatból tudom, hogy az általam elmondottakat mennyire másképp értették, mint amit mondtam.

Érdekes lenne egy kísérlet. Egy, már pár éve külföldön élő magyar elmondja a meglátásait valakiknek. Aztán akik hallották, mondják el, hogy mit hallottak. Nem azt mondom, hogy mindig, de kacifántos dolgok derülnének ki.

fhdgy 2022.12.13. 22:40:07

@Zsuzsi65: Jó, valahol az a lényege a kétségeimnek, amiket leírtál.

Valaki rólam is írhatott volna egy "élménybeszámolót", hogy elmentem külföldre, aztán itthon meg már osztom az észt.

Én pl. sok mindenen megdöbbentem Németországban, hogy milyen egyszerűen működik egy dolog, ezzel szemben meg nálunk milyen bonyolult.

Volt, akitől, nem is egytől, megkaptam, hogy alig mentem el, már semmi sem tetszik itthon, mást sem tudok, csak ócsárolni az itthoni dolgokat. A szerencsétlen nem vette észre, hogy olyan dolgokat láttam, amiket ő elképzelni sem tudott, mert az egy másik világ.

Igen, nehéz érteni egymást, ha külön világban megtapasztalt dolgokról beszélünk.

Egy konkrét példa: megdöbbentem, amikor kiderült, hogy van Bayernticket, ráadásul társas. Egy jeggyel max öten utazhatnak ( bizonyos esetekben többen is ) együtt. Amikor kimentem még a neveket sem kellett ráírni a jegyre. 2004 május 01.-után ( EU bővítés után ), pontosan nem tudom mennyi idővel, már rá kellett írni a neveket. Előtte a németek nem tudták elképzelni, hogy nem csalnak vele. Az új EU-s népség meg nem tudta elképzelni, hogy ne csaljanak vele! Ezt magyarázd el egy magyarnak, aki még max egy-két napra volt külföldön!

fhdgy 2022.12.13. 22:41:48

@fhdgy: Előtte a németek nem tudták elképzelni, hogy nem csalnak vele=Előtte a németek nem tudták elképzelni, hogy csalnak vele

tnt 2022.12.13. 22:42:05

@fhdgy: ez világos amúgy nem kell külföldi szála lennie egy ilyen úgymond kísérletnek .. ezzel tudsz szembesülni minden nap a melóhelyen ... rengeteg ember nem tud eleve értelmezni dolgokat ... de szerintem ezzel messze eltérünk a posttól ... ő évekig így látta azt írta le .. persze lehetne ütköztetni a másik rokonnal tuti máskép látta ill. látná hisz már eleve alaposan kiszinezte a dolgokat amikor másnak mesélte a dolgait .. szóval ez eleve boritékolható ... ebben sincs mint másban sem vita szeintem ... engem a teljes részletek nem érdekelnek .. jó írás abszolút megragadta az esszenciáját az ilyen rokoni élősködés / látogatásoknak (nem kívánt rész törlendő) .... ennyi meg egy bambi ....

fhdgy 2022.12.13. 22:47:52

@tnt: rengeteg ember nem tud eleve értelmezni dolgokat

Jó üsse kő, akkor a félreértelmezéseknek nyissunk egy új blogot "Félreértelmezések vígjátéka" címmel.

Lehet hatalmas alkotói szabadság, fergeteges kacagás ...

Csak egy dolgot ismétlek meg: nekem kétségeim vannak. Ja, és nincs bizonyosságom egyik irányban sem.

fhdgy 2022.12.13. 23:12:09

@fhdgy: Újfent megdöbbentem! Megnéztem a mostani Bayernticket árakat. Sokkal drágább lett.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2022.12.14. 01:07:44

Meanwhile in Southern California...itt a tel nalunk, es amikor nagyon szerencsesek vagyunk, neha egy kis havat is latunk a kozeli hegyekben
Ez ma hazafele munkabol:
youtu.be/IHLYRxqtRaA

Congeria 2022.12.14. 05:16:04

45 év angol nyelvterületű helyeken élve, nagyon sok hasonló "magyarral " találkoztam. Nem tudom, mi inditja őket az ilyen viselkedésre.

Mi a szabadság miatt hagytuk el a Kádár rendszert, az átkosat, nem Magyarországot, ami örökké a hazánk marad. Mivel a rendszer elitélt minket, 10 évig nem mehettünk haza még látogatóba sem. Mire ez letelt, az életünk itt úgy alakult, hogy ezt választottuk. Évente látogattunk haza, volt, hogy kétszer is. Számtalan levél, telefonbeszélgetés tartotta a kapcsolatot.

Most a másik oldalról, aki otthagyta a családot. Mindkettőnk édesapja eddigre meghalt, édesanyák és testvérek maradtak. Egyik testvérem csak kanadai cuccokban járt, annyit vittem neki minden évben. A pármai sonkától a füstölt lazacig, kerti felszerelések, amit csak kértek, mindent vittünk. Egyik testvérem volt itt nálunk hetekig. A másiknak a kamasz fia töltött itt egy egész nyarat, legkülönbözőbb sportokra fizettük be, hordtuk az edzésekre, versenyekre. Tanulta az angol nyelvet, ami megalapozta későbbi pályafutását.
Nagyobb összegekkel támogattuk édesanyánkat, amikor ellátásra szorult, fizettük a részünket. Szerencsére, ez sokáig tartott, 101 évesen hagyott itt minket. A legszomorúbb az, amikor valaki elveszett számodra, nincs kit kérdezni, vele megosztani gondolataidat. Akár milyen idős vagyok, ez a fájdalom nem múlik.

Aktív, dolgozó koromban nem települtem volna vissza Magyarországra a szakterületemen lévő viszonyok miatt, nyugdíjas korunkban szívesen töltöttünk volna otthon több időt. Az késői unoka megérkezése ezt hetekre redukálta, nem akartuk elszalasztani a fejlődésének pillanatait.

Nem jártunk se orvoshoz, fogorvoshoz, patikába, csak a fodrászhoz,
bevallom.

Aztán a Covid mindennek beadott. Most már nem vállalkozunk ilyen hosszú repülőútra, az ottani család, már aki számított, nincs, az itteni meg a mindenünk, ezt nem hagyjuk el.

Az otthon maradt testvéreim mindenből kiforgattak. Szüleim hagyatékát mind széthordták, a végrendeletben fiamra hagyott ritka könyv "eltűnt", semmi emléket, tárgyat nem hagytak számunkra, a mi otthon maradt antik bútorainkat, porcelán készleteinket, iparművész kerámiákat mind elzárták, nem jutottunk hozzá. Úgy hagytuk.

Amikor az egyetlen ingatlanunkat is át akarták játszani, akkor megelégeltük.

Minden nap az otthoni hírekkel kezdem, aggódunk a hallottak miatt, a mi régi világunk elveszett, az új élet meg idegen számunkra.

Magyarország az örök, innen a távolból tudjuk csak imádni, fájó szívvel. Mindig büszkén vallottam magam magyarnak.

2022.12.14. 08:38:44

@Zsuzsi65: “ Meanwhile in Southern California”

Az a lakobusz amit megeloztel nagyon bejön:-)) nem tudnád ide beamezni. Egy utánfutó mögé a motorral és easy rider ocsem!

fhdgy 2022.12.14. 08:50:19

@Congeria: Azt tudod, hogy nagyon föladtad a labdát?

Nem, nem akarom lecsapni, csak vitatkozni egy kicsit. Nem csak veled, hanem saját magammal is, mert vannak dolgok, amikben az embernek kettő énje van.

Egy kis baj van most, mennem kell, a mai napom hajtós lesz, csak este jutok vissza!

2022.12.14. 08:51:52

@Congeria: “ nyugdíjas korunkban szívesen töltöttünk volna otthon több időt. Az késői unoka megérkezése ezt hetekre redukálta, nem akartuk elszalasztani a fejlődésének pillanatait. ”

Koszonom, hogy ezt leírtad, ezért is írtam hogy mi már ittragadtunk.

Mi is állandóan támogattuk a családot, szuleinket és hasonlóan jártunk. Szóval ki kín élősködők, ez kétesélyes dolog.
Nagy valószínűséggel a blogban említett család mégsem találta meg a számítását anyagilag Angliában így minden penne számít rá vannak Magyarországra utalva avval együtt hogy ok már angolok.
Persze az is kérdés, hogy milyen összefüggésben hangzott el, ez az ominuzos kijelentés. Én is szoktam mondani, fejben svájci vagyok (több mint 40 után) de szívben örök magyar maradok

2022.12.14. 08:54:07

@Congeria:

ezért is írtam egy előző bejegyzésben, hogy mi már hasonló okból ittragadtunk.

RoxyCRX 2022.12.14. 09:02:15

Én magyar vagyok, de ahol csak tudom letagadom. Nincs egy pont sem ami miatt büszkének kéne lennem a magyar mivoltomra. Itt pont ugyanúgy utálják egymást vagy indok nélkül tesznek egymás alá a magyarok ahogy Magyarországon. Mellesleg egy raktári dolgozó állásából + bérelt szoba - is jobban lehet élni (és boldogabban) mint Magyarországon. A lagnagyobb különbség a lehetőségek között van.

Csodabogár 2022.12.14. 09:40:28

@fhdgy: Volt elég pénzem jól kerestem, sokat jártam társaságba, szinház opera stb. Volt néhány igazi jó barátom. Mostak főztek rám. Semmi gondom nem volt. Saját ház és autó is volt. Ha mindez nem kényelmes, akkor nem tudom mi az?
Úgy veszem észre, hogy ez a poszt kihozta belőled az akadékoskodást.:-)

Csodabogár 2022.12.14. 09:55:07

@Mr.Tellinghovon: Nos én előrelátóan gondoskodtam róla, hogy sehol se kelljen ott ragadni. Meg különben is rendhagyó vagyok. Hozzám soha nem jöttek rokonok, csak a barátaim, akiket meghívtam. Zürich elég központi hely volt két "hazám" közt úgy mint Budapest és Stockholm. Szüleimet se kellett soha támogatni, hála Istennek ők is nagyon önállóak voltak és sajnos elég korán meghaltak. Anyám temetésére se kaptam vízumot, hogy haza jöhessek.:-(((

De visszatérve a posztra, nekem az tetszett benne, hogy a típus nagyon ismerős volt, bár többnyire fordított irányban ment az utazgatás.

fhdgy 2022.12.14. 10:10:33

@Csodabogár: nem akadékoskodni akarok.

Nagyon kényelmes cipőm van, csak ne törné

fhdgy 2022.12.14. 10:12:38

@fhdgy: a lábamat.

Nekem a kényelmes életbe nem fér bele, hogy mindenem megvan, mégsem érzem jónak.

fhdgy 2022.12.14. 10:37:30

@Csodabogár: én nem kényelmes életnek nevezném, inkább konformista viszonyulásnak. Annak se igazán, mert hátrahagytad.

Fordított dolgot

fhdgy 2022.12.14. 10:40:57

@fhdgy: inkább el tudok képzelni

Az életem, azt mondom, hogy jó. Kényelmesnek viszont nem nevezhető, mert tettem róla, lásd kecskék.

Mit csináljak, ha nekem így tetszik?

Kiég3tt 2022.12.14. 10:48:13

Nekem jovore lesz a 10. eve, h kikoltoztem angliaba az akkori felesegemmel. Nehany dologgal tudok azonosulni mindket oldalrol. Nekem se gyerekem, se testverem es a szuleim is elvaltak. Evente, leszamitva a covidot en is hazalatogattam, rokonokhoz, baratokhoz es fogorvoshoz Sosem mondanam ki, hogy mar nem vagyok magyar de hacsak a szukseg ra nem szorit, en mar nem tervezek Magyarorszagra visszakoltozni. Ha a korabbi posztokbol indulok ki, amiket olvastam akkor amugy is kivulallo lennek mar. Angol sosem leszek, itt is kivulallo vagyok es maradok is. En inkabb EUs allampolgarnak tartom magam, meg igy brexit utan is. Talan foleg azutan. Megerte? Meg, pedig jo egzisztenciat adtam fel de sikerult itt is a szakmamat folytatnom (mernok) Jobban elek? Jobban.
Vannak akik rajatszanak, de sajnos vagy nem sajnos, a szavak keverednek ha magyarul beszelek annak ellenere, h azert igyekszem odafigyelni.
Szivesen latom vendegul a barataimat, csaladomat ha jonnek, viszem oket ide oda. Mivel nekik kuriozum, es a szabadsagukat aldozzak ra ezert igyekszem az itt tartozkodasukat erdekesse es latvanyossa tenni, olyanokat enni amik annyira nem jellemzoek Magyarorszagon. Nem felvagasbol, csupan joszandekbol.
A problema a fenti tortenettel, h a kivandorolt csalad hivalkodo, kepmutato es nagyzolo. Tobbek kozott ezek azok a dolgok, amik nem hianyoznak Magyarorszagrol, ezek meg most kihoztak ide Angliaba ... nem itt lettek ilyenek, mar eleve ilyenek voltak.

Csodabogár 2022.12.14. 11:20:43

@fhdgy: Mert szabadság nem volt. Ha nem vagyok ilyen vándor természetű, biztos nem mentem volna el.
Egyébként nem vagyok egyedül, mindhárom emberem 56-osok voltak és mind visszajött. Pedig a férjem már kint tanult, a másik kettő idősebb azok már kész mérnökök voltak mikor elmentek. Jó egzisztenciájuk volt és egyiket se kötötte már ide semmi.
A szavakat csak az amerikai keverte, de már leszokott róla, illetve visszazökkent a magyarba. A másik kettőnek semmi nehézsége nem volt a magyar nyelvvel, miközben a kanadai természetesen jól megtanult angolul, a svájciról meg soha senki nem gondolta, hogy nem ott született.
Mikor haza jöttek nyilván nem volt szempont az, amiben most benne vagyok. Sajnos a 92 éves ember gerincproblémák miatt már ágybanfekvő beteg lett. Azt a körkörös ápolást és ellátást a saját lakásában, biztos nem tudnánk sehol se megfizetni, csak itthon. De ilyesmire 20 évvel ezelőtt senki se gondolt.

SzZoole 2022.12.14. 14:50:56

Kamuszagú, inkább görbe tükröt próbál állítani a poszt írója. Ilyen és ehhez hasonló történeteket én is tudnék írni, szerintem :-)

P.Elliot 2022.12.14. 14:52:47

@Kiég3tt:

Ezt irtad,

"Szivesen latom vendegul a barataimat, csaladomat ha jonnek, viszem oket ide oda. Mivel nekik kuriozum, es a szabadsagukat aldozzak ra ezert igyekszem az itt tartozkodasukat erdekesse es latvanyossa tenni, olyanokat enni amik annyira nem jellemzoek Magyarorszagon. Nem felvagasbol, csupan joszandekbol. "

A meghivott vendegeid nem a szabadsagukat aldozzak rad amikor kimennek hozzad hanem nyaralni mennek, ne szabadkozz nekik, meg gondolatban sem. Nyaraltatod. Ingyen.

Csak ugy mint en tettem a magyarorszagi vendegeimmel, csaladtagok foleg de baratok is voltak. Ingyen nyaralas, mindenfele elvittem, a repulojegyet is fizettuk mindenkinek mert olyan sokat dolgozo emberek voltak, gyakran meg belfoldi utazasra sem nagyon tudtak kolteni, orultunk hogy megpihentettuk oket.

Itt nalam olyan sosem volt hogy megengedjem a vendegnek hogy barmit csinaljon, nagyon sok magyar rokon, lattam, szinte haztartasi alkalmazott lesz arra az idore.
Annak orultunk ha neha csinaltak valami reg evett kulonlegesseget vagy egy jo langost neha amit en meg most sem igazan tudok csinalni miota a testverem isteni jo receptjet elvesztettem.
Kifejezetten jol esett amikor lattam az elnyuzott rokonokat kipihenni magukat, lazitani, mire hazamentek teljesen kicserelodtek.
Szazszor jobban esett mintha en mentem volna haza es szaporitottam volna a gondjaikat bar nem szalltam volna a nyakukra.

Ok is megerdemeltek egy igazi nyaralast, belfoldi utazasokat, mi is kiprobaltattunk veluk mindenfele erdekessegeket, kajakat...
Nagyon szerettem oket itt latni...
En affele tyukanyo termeszet is vagyok, ha nem is latszok annak, hehehe...

P.Elliot 2022.12.14. 15:09:35

@fhdgy: Semmit ne csinalj, azt az eletet eld ami neked tetszik...

En is azt csinalom.
Macskak es a kert.

Most az angol rozsakkal fogok vacakolni, az erdore nezo reszt veluk fogom elvalasztani. Evekbe telik mire kialakul igazan es szetfut a keritesen de nem baj.

Ezeket szeretem csinalni es jo elegedett erzes, masra nem vagyok mar csak kertezesre...

Az egyik hazelado ugynokseg levelet kuldott New Yorkbol hogy megvennek a hazamat,.
Nem elado, szeduletes hogy hogy koltoznek ki az emberek New Yorkbol errefele.

Azert megneznem egy kertet es zoldet kereso zart lakasban elo New Yorki kepet hogy milyen pofat vagna ha meglatna hogy mi van itt pl. agusztusban...Banancsoport, kiwi lugas, rozsak es kulonbozo viragok, van fali kut, van madar itato medence solar vizszoroval, van lejtos resz, van sima, van zart konyhakert, csend, madarfutty, allatvilag is akad es csak 1 szomszed van, olyan a fekvese a haznak, a benti ricsaj utan ami a varosban van Hat szerintem sziven utnem vele.

Dehogy adom el.....nekem ez hozza mar a naponta megujulo oromet hogy latom hogy vacakolgathatok benne...

Ugyanolyan elegedett vagyok vele mint te a kecskeiddel...

2022.12.14. 15:13:16

@Kiég3tt: “ nem itt lettek ilyenek, mar eleve ilyenek voltak.”

Pontosan

2022.12.14. 15:15:54

@SzZoole: “ Ilyen és ehhez hasonló történeteket én is tudnék írni, szerintem :-)”

Kedves ocsem, erre én nagyon kiváncsi lennék:-))))

SzZoole 2022.12.14. 15:19:29

@Mr.Tellinghovon: tudod mi történik azzal aki nagyon kiváncsi :-)

P.Elliot 2022.12.14. 15:22:28

@Csodabogár:
Amikor mi ide 73-ban kijottunk volt olyan, ezt a hazinenitol hallottam hogy az emberek befizettek bizonyos havi osszeget, ugy mint eletbiztositasnal oregotthoni ellatasra, mikorra megoregedtel bemehettel egy ilyenbe es eleted vegeig eltartottak, a nyugdij 90%-at be kellett adni.

Nem emlekszem mit mondott hogy mit fizetett havonta, akkor meg 50 eves se volt de sokrol hallottam hogy volt ilyen, sot mintha a munkahely is hozzajarult volna, ez itt homalyos mert nem neztunk utana.

Ez a lehetoseg szerintem mar nagyon regen nincs sehol, fizetni kell az ellatasert, a jomultkor eszembe jutott hogy van valahol egy magyar hely Pennsylvaniaban amit az egyhaz tartott fennt, 2 ismerosom is bement oda lakni a regesregi idokben sot az itteni reformatus pap is.

A multkot eszembe jutott mert valaki helyet keresett az anyjanak, megneztem, igen, a hely letezik meg mindig es nagyjabol havi 10 ezret ker, mar nincs olyan hogy biztositassal is be lehet menni.

Ezeket kellene felfuttatni mindenhol hogy inkabb szerenyebb helyek, nem kell ospark, virag gruppok meg effele dolgok, egy kozepes, kenyelmes egyszeru hely de jo ellatassal....

SzZoole 2022.12.14. 15:22:33

@Mr.Tellinghovon: “ nem itt lettek ilyenek, mar eleve ilyenek voltak.”

Pontosan“

Tudod mi a középső nevem? Sz. Bunkónagyképübeképzelt Zoole :-)))

P.Elliot 2022.12.14. 15:54:05

@RoxyCRX:
Miert kellene letagadnod hogy magyar vagy?
Mert nincs mire buszke lenni?
Muszaj buszke lenni arra hogy honnan jottel?
Nem lehet csak egyszeruen megmondani hogy magyar vagyok?

A legtobb ember egyebkent sem nagyon tudja hogy merre is van az az orszag, azonkivul hogy annyit azert tud hogy Europaban, / csak hogy mondjak valamit szinte alig tudom felrajzolni a terkepen hogy Moldova hol van mert mar elfelejtettem, bar azert tudom, nyugi csak erzekeltetni akarom hogy kicsi es nem jelentos orszagrol nem feltetlenul tudnak, akkor sem ha Nobel dijasa van .

Miert muszaj mindig buszke lenni valamire. A velemenyt rolad ugyis az fogja meghatarozni hogy te milyen ember vagy, annak akinek bemutatkoztal, ha jo a tapasztalat akkor az fog az illetonek eszebe jutni Magyarorszagrol hogy igen persze, ismerek egy rem rendes magyart.

RoxyCRX 2022.12.14. 16:23:28

@P.Elliot:

Miert kellene letagadnod hogy magyar vagy?
- mert altalaban mostmar az elso reakcio az ,hogy aaaa...Orban... friend and allies of Putyin... (Hat ez sztem szegyen es gyalazat foleg hogy meg igaz is) a tobbi szarral nem is beszelve.

Mert nincs mire buszke lenni?
-mire? Az egymas allando utalatara, vagy arra hogy a magyar mindig mindenkinel felsobbrendunek kepzeli magat?

Muszaj buszke lenni arra hogy honnan jottel?
Nem muszaj - nem is vagyok az -eppen ezert nem reklamozom.

Nem lehet csak egyszeruen megmondani hogy magyar vagyok?
- rakerdeznek megmondom, de nem ez amivel kezdek az tuti.

P.Elliot 2022.12.14. 16:31:28

@RoxyCRX: Ez egyszeruen tulzas amit irsz. Az emberek tobbseget nem az erdekli hogy ki van a kormanyon hanem te aki elotte allsz.
Hogy milyenek az emberek egymassal, arrol sem tud es nem is erdekli oket amig fel nem vilagositod.

Akkor sem igazan erdekli mert egyik ember ilyen, a masik olyan, otthon sem hiszem hogy a legrosszabbak. Nezd csak itt beszelget par magyar, ki itt a rossz? Eltero velemeny van, ez az ossz arra pedig mindenkinek joga van nem kell egymasnak esni...

Nagyon el van tulozva szerintem hogy minden ember aki otthon van lenezendo mert ilyen meg olyan....

littke 2022.12.14. 16:51:04

Nos a poszt gondolatai minden kint élőnek ismeretes.
Mi már pontosan 53 éve élünk kint, mindezen átmentünk.
Végső soron mindig is magyarnak érzem magamat, dacára kanadai állampolgárságunknak, és persze ez jól megfér kanadai érzésünkle, és azzal hogy Kanada egy jó ország és jó itt élni.

Én szeretem a focit a sok itteni sport helyett: itteni football, baseball, de még a hoki is nekem idegen.

És a kultura, szinház/zene stb. csak kevesebb embert érdekel, még a kevés kanadai kiemelkedő író, stb is alig ismert az ittenieknek.

Egyrészt ez előny, kevesebb a megkülönböztetés, nagyobb a befogadás, de a világ más részről való tudatlanság bántó...

2022.12.14. 16:54:05

@RoxyCRX: “ Mert nincs mire buszke lenni?
-mire? Az egymas allando utalatara, vagy arra hogy a magyar mindig mindenkinel felsobbrendunek kepzeli magat?”

Például: kultúra, költészet a magyar nyelv sokszínűsége, a kifejezései formák és meg ezer dolog. Az pedig tény, hogy hajlandó az egymás zsebében turkálni és van egy eltúlzott nemzeti büszkeség.
Itt arra gondolok hogy a klisék élnek, mindenki átélte ezt.
Példa:- A magyar szorgalmas nép, aztán megtudod hogy vannak más szorgalmas népek is.
- a magyar vendégszerető, aztán megtudod hogy vannak más vendégszerető népek is.
És meg folytathatnám……
De nem ezek azok az alapok a mervadok. Azt hiszem itt nagyon legyszerusitetted fekete fehérre a dolgot.

Orbán viszonya az oroszokhoz, és hogy erről az alulinformált USA polgár mit gondol, miért befolyásolná a buszkesegedet?

A kulturált Európa, a kultúra bölcsője nevelt fel. Légy büszke a gyökereidre mert gyökerek nélkül jövőd sem lesz

2022.12.14. 17:01:17

@SzZoole: “ tudod mi történik azzal aki nagyon kiváncsi :-)”

Fel vállalom a kockázat akkor is ha utána szívritmust zavaraim lennének a hallottakról. :-))))

2022.12.14. 17:05:56

@SzZoole: “ tudod mi történik azzal aki nagyon kiváncsi :-)”

Néha elképzelem, hogyan születtek a közmondások. Hallgatni arany, mondta egy sötét köpönyegbe burkolozó alak a vár kapujában álló őrszemnek, és súlyos aranytallért nyomva markába, besurrant a kapun. Bottal üthetik a nyomát, legyintett a pandúr a botjaikkal hadonászó úri népség felé, akiket alaposan kifosztott egy arra járó betyár.
Hogy kerül a csizma az asztalra?, horkantott a tisztaságra kényes gazdasszony, amikor kapatos férje szanaszét hajigált holmiját rendezgette. És így tovább. Egy-egy közmondáshoz persze több történet is kapcsolható, de abban egészen biztos vagyok, hogy a világ legostobább közmondását egy gyomorbajos, rosszkedélyű, undok alak mondta először.

Aki kíváncsi, hamar megöregszik. Ezt a badaságot általában a sokat kíváncsiskodó gyerek fejéhez vágják a felnőttek, ha unják a kérdéseit. Tekintsünk el a nyilvánvaló biológiai és pszichológiai tévedéstől, bár éppen az ellenkezője igaz: aki idős korában is megőrzi érdeklődését a világ dolgai iránt, az szellemileg és fizikailag frissebb, fiatalosabb marad

Csak, hogy tudd öcsém uram :-)))

fhdgy 2022.12.14. 19:22:34

@Mr.Tellinghovon: Múltkor kaptam tőled egy bölcs mondást Einsteintől. Kölcsön kenyér visszajár, szintén tőle:

Ha kérdezel, hülyének néznek! Ha nem kérdezel, hülye maradsz!

fhdgy 2022.12.14. 19:54:13

@Congeria: "Magyarország az örök, innen a távolból tudjuk csak imádni, fájó szívvel", meg tudod ezt magyarázni?

Ez nemcsak egy délibáb? Nemcsak az elveszett Paradicsom illúziója? Az elveszett gyerekkor, ifjúság, fiatalság illúziója?

Miért ragaszkodunk a múlthoz? Erre egy történet, ami engem csak kívül álló szemlélőként érint. Van Tolnában egy falu, egy eredendően sváb falu. Az ott lakók nagy részét 1946-ban kitelepítették. A maradók közül is, a kitelepítettek közül is ismertem embereket. A kitelepítettek és a maradók ( a maradók úgy tudtak maradni, hogy megszöktek vagy visszaszöktek ), valamikor a 80-as évek végén, 90-es évek elején ( már rossz a memóriám ) összeadtak egy csomó pénzt és felújították a templomot, mert az az ő templomuk! Érted? Az elkergetettek, az elüldözöttek, a lenézett maradók! Meg tudod magyarázni, hogy miért? Én szeretném, de félek, hogy nem tudom!

Más!

Amikor Németországban éltem, egy szép egy jó világ volt. Pláne, innét nézve, sok-sok év után. Általában nem volt honvágyam, de néha elkapott. Tudod, hogy mi szerettem volna olyankor lenni???

Egy sas! Sokszor csak szerettem volna elrepülni a gyerekkorom, az ifjúságom fölött, úgy értem, hogy a terület felett, ahol gyerek illetve ifjú voltam.

Nem általában madár szerettem volna lenni, hanem konkrétan sas. Vannak madarak, amikről lerí, hogy küzdenek, verdesnek a szárnyaikkal, hogy le ne essenek. Ezzel szemben a sas? Felrepül, szétterjeszti a szárnyait és élvezettel siklik a szelek szárnyain, minden erőlködés nélkül. Kényelmesen, a világra rácsodálkozva gyönyörködhet a világban.

Elképzeltem, hogy időnként csak felreppenek, elreppenek, teszek néhány légies kört, megcsodálom a gyönyörű világot, majd visszatérve lepihenek.

Amit leírtál, még ha nem is így, Te is valahol ilyen vagy?

Miért? Magyarázd meg!

Csodabogár 2022.12.14. 19:57:17

@littke: Még mindig várom a nyári svájci körútról a beszámolót!

Golf2 2022.12.14. 19:57:59

@fhdgy: felújították a templomot...mert a sváb 1 korrekt,nem balfasz nép.Azokra lehet számítani.

fhdgy 2022.12.14. 19:59:41

@Golf2: Miért? Magyarázd meg! Mert ma ilyen megmagyarázandó napom van!!! Magyarázzátok meg azt is, mit én nem tudok!

fhdgy 2022.12.14. 20:13:47

@fhdgy: @Golf2: Templom felújítás, 1998 Szentlászló, Szlavónia, Horvátország.

Aki nem tudná: Szentlászló szlavóniai magyar falu ( volt , egy kicsit még most is az ), amit a szerbek porig romboltak. A templomot is erősen megrongálták.

Volt egy Magyarok Világszövetsége által szervezett esemény: orbán viktor megígérte, hogy a református templomot újjáépítjük. Ott a rendezvények be is jelentették, hogy újjá is építettük.

Én mondtam, hogy ácsi, két hete se volt, hogy ott voltamt, és nem volt újjáépítve. Lehurrogtak. Aztán a helyszínen: tényleg nem.

Egyébként meg a pénz legnagyobb részét a hollandok adták.

Értitek? A hollandok!!!

Hogy van ez magyar véreim?

( vagy ne hülyéskedjek ? )

Erre egy történet, Berlin, 1945 közel a Bukáshoz.

Hitler bolyong a bunkerben, betéved egy szobába. Stierlitz felugrik:

- Heil Hitler!

I- ván Ivanovics, legalább te ne hülyéskedj!

Golf2 2022.12.14. 20:21:09

@SzZoole: Remélem kapnak vagy 5öt az arabok a franciáktól! Tönkreteszik a meccset végigfütyülik ha franciánál a labda.
Bunkó közönségük van.

SzZoole 2022.12.14. 20:24:20

@Golf2: hát igen, az erőszakos játékhoz sportszerűtlen szurkolás :-(

Biztos a magyar szurkolóktól tanultak…..

2022.12.14. 21:01:53

@fhdgy: “ Magyarázzátok meg azt is, mit én nem tudok“

Einstein mondta :

Ha Isten teremtette a világot, biztosan nem az volt a legfőbb gondja, hogy számunkra érthetővé tegye.

fhdgy 2022.12.14. 21:08:34

@Mr.Tellinghovon: Érthetővé tegye? De nem is az, hogy élhetővé tegye!

Csodabogár 2022.12.14. 21:55:23

@fhdgy: Biztos, hogy sas? A sas nekem egy ronda ragadozó madár! Nem tudnál valami szelídebbet választani?:-)

RoxyCRX 2022.12.14. 22:03:45

@P.Elliot: neeeem, nem nézek le senkit. Távol tartom magam tőlük...

RoxyCRX 2022.12.14. 22:04:05

@Mr.Tellinghovon:
Orbán viszonya az oroszokhoz, és hogy erről az alulinformált USA polgár mit gondol, miért befolyásolná a buszkesegedet?
- először is nem USA, hanem UK. Nem az, hogy mit gondol, csak mostanában ez az első ami eszükbe jut, ami nem véletlen.

A kulturált Európa, a kultúra bölcsője nevelt fel. Légy büszke a gyökereidre mert gyökerek nélkül jövőd sem lesz
- jah, a gyökerek... Na azok tényleg sokan vannak....
Amúgy a jelenem is meg a jövőm is az angol gyökerekhez százszor jobban kötődik mint a magyarhoz.
Itt 10 év alatt kb 50x annyit adott nekem ez az ország mint Magyarország 38 év alatt. És nem csak a pénzről beszélek. Leginkább egymás tiszteletére és elfogadására gondolok az itteni emberekkel.

Zulu4321 2022.12.14. 22:04:28

Sokszor talalkoztam en is a "vetitos kulfoldi rokon/barat" kepletevel. Meg azzal, hogy szinte ezt varjak el tolem is. Es ufokent neznek ram, ha oszinte vagyok azzal kapcsolatban, milyen kf-on elni. Hogy van, ami nem jobb, sot ... Hogy van, ami hianyzik otthonrol, stb. A kihasznalossag mas, szerintem nem fugg ossze a kf-i lettel, egyetertek azokkal, akik azt mondjak, inkabb alaptermeszet kerdese. Mint ahogy az is, ha hagyja valaki. Ez a dinamika alapvetoen is letezhetett a testverek kozott.

Ket evtized+ utan is magyarnak vallom magam, es nem zarom ki, hogy egyszer fogok meg otthon elni:)

littke 2022.12.14. 22:06:30

@Csodabogár: Sorry. De meg fogom írni!

2022.12.14. 22:21:41

@RoxyCRX: “ először is nem USA, hanem UK”

Okay, de attól meg nem tudhatnak többet Magyarországról mint az amis.

“ Itt 10 év alatt kb 50x annyit adott nekem ez az ország mint Magyarország 38 év alatt”

Azt hiszem itt a nagy többségnek nagyon sokat adott új hazája, de a szívükben azért magyarok maradtak. Ha jól olvastam most 38 éves vagy, kiváncsi lennék mit fogsz mondani mondjuk úgy 30 év múlva.
Elfogadjuk, hogy most így érzel, sok sikert továbbra is.

2022.12.14. 22:26:03

@littke: “ Sorry. De meg fogom írni”

Biztos egy érdekes olvasmány lesz, sajt ország egy kanadai/ magyar meglatasaban

Arthamyr 2022.12.15. 06:54:01

@Mr.Tellinghovon: Azért nem olyan régen volt a brexit, meg csak egy európai ország. Amikor én rendszeresen érintkeztem britekkel, amerikaiakkal, az előbbiek egyértelműen többet tudtak Magyarországról. És Orbánék már akkor is sokat tettek az ország "jó megítélése" érdekében. Az vitathatatlan, hogy ez sok külföldinek bejön (legalábbis az, ami eljut hozzá), csak én azokat kerülöm, ha lehetséges, és a környezetemben nagyon alulreprezentáltak voltak. Kb. egy hónapja beszéltünk az ír könyvelőnkkel, mert a bizniszt jelentős részét átvisszük oda, amikor kérdezte, hogy miért, elkezdtük mondani, hogy csökkenteni akarjuk a kitettségünket, mert nem érezzük stabilnak/biztonságosnak/korrektnek az itteni szabályozást, akkor csak egy szóval válaszolt: "Orbán", nem is kellett folytatni a választ. Szóval azért megvan a reputáció, nem mindenki egy kő alatt él, és ugyan igaza van @P.Elliot: -nak, hogy "az emberek tobbseget nem az erdekli hogy ki van a kormanyon hanem te aki elotte allsz", az is biztos, hogy nem sokan értékelik pozitívumként, ha valaki magyar, ezzel nagy eséllyel nem a legjobb első benyomást lehet kelteni. Jobb ezt nem reklámozni, persze ha szóba hozzák, akkor én is mindig elmondom.

2022.12.15. 07:43:56

@Arthamyr:

Természetes nem azt szándékoztam állítani hogy uk a Hold árnyas oldalán van.
“ az is biztos, hogy nem sokan értékelik pozitívumként”

Ez bizonyosan országonként kulönbözö, itt nálunk a származástól inkább pozitívumnak ítélik meg. A polgárok személyes tapasztalatan alapul, pl. nem gazdagítják a bűnözési statisztikát,nem erőszakosak és harsányak. Termeszetesen 1956 emléke is játszik szerepet, és mivel az átlagpolgár is szkeptikus az EU-val , mi is egyfajta szabadságharcot vívunk velük így Orbán számukra inkább pozitív megítélésű. Tegnap találkoztam a garázsban három szomszéddal, az első rá kérdezett Orbán Twitter bejegyzésére, a második EU korrupciót, a harmadik a FIFA Katar korrupciót hozta szoba. Az EU kritizálják, nagyhatalmi szándékai miatt, szeretnének minket is a trezorok miatt, ezért folyamatos nyomás alá helyezik Svájcot. És ez nagy mértékű szimpátiát kelt, az ország soha nem fogadott el idegen urakat, emiatt is jött létre.

SzZoole 2022.12.15. 07:46:34

@Arthamyr: “ Kb. egy hónapja beszéltünk az ír könyvelőnkkel, mert a bizniszt jelentős részét átvisszük oda, amikor kérdezte, hogy miért, elkezdtük mondani, hogy csökkenteni akarjuk a kitettségünket, mert nem érezzük stabilnak/biztonságosnak/korrektnek az itteni szabályozást,”

Egy jópár hónapja beszélgettünk mi már a magyarországi viszonyokról, erről próbáltam mondani neked, hogy……….

De te mondtad, hogy annyira kisember vagy, hogy nem gondolnád, hogy bárkinek is az útjában lennél, ami igaz is, csak azért mégsem olyan jó a jövő helyzet………

Ne vedd támadásnak légyszi, nem kárörvendően írtam :-)

fhdgy 2022.12.15. 07:52:25

@SzZoole: Tegnap délelőtt agyaltam ezen a poszton. Arra jutottam, hogy szinte mechanikusan újra lehetne írni, a következők szerint:

Laci legyen Lali, András legyen Endre, stb., ne Magyarországról költözzenek Londonországba, vagy környékére, hanem Somogyországból Budapestre.

Elhangozhatna egy év után, hogy én már nem vagyok somogyi, én már pesti vagyok.

Affektáló pesti szavakat lehetne keverni a szép somogyiak közé.

Többé már nem lenne tejföl, csak tejfel, a zsömle is csak zsemlye és így tovább.

Én már nem tudnék élni egy vidéki porfészekben és el sem tudom képzelni, hogy ti, hogy tudtok, hogy bírjátok.

Persze, továbbra sem lehetne megérteni, hogy valaki hogyan lehet olyan lelketlen, hogy elköltözik a világvégére és hátrahagyja szerencsétlen szüleit.

Még lehetne zongorázni a párhuzamokat!

SzZoole 2022.12.15. 07:54:33

@fhdgy: ebben biztos vagyok!

Ha paraszt nem szarik, az úr nem eszik!

2022.12.15. 08:01:33

“ itt nálunk a származástól”

Magyar származás

Sokat jártam a világban, ha mindig az állam formától, vagy a kormányfő szemelyetol tettem volna ezt függővé, sehova nem jutottam volna el.
Elliott-nap teljesen igaza, magad miatt értékelnek az emberek. Aki meg a politika számukra nem szimpatikus volta miatt, az intellektuálisan van behozni valója. Szégyellnivalója inkább őneki van.

fhdgy 2022.12.15. 08:07:27

@Csodabogár: Pingvin megfelelő lenne neked?

Nekem sajnos nem, mert nem azt akarom, hogy körbe totyoghassam a látnivalóimat.

SzZoole 2022.12.15. 08:45:47

A ködös Albion fagyos Albion lett. -9

ibb.co/KX44twf

Arthamyr 2022.12.15. 09:00:01

@SzZoole: Emlékszem erre. Arra pontosan nem emlékszem, hogy mit írtam, de abban biztos vagyok, hogy most is igaz, mivel a helyzet nem változott. Ahogy ez is igaz: "annyira kisember vagy, hogy nem gondolnád, hogy bárkinek is az útjában lennél, ami igaz is, csak azért mégsem olyan jó a jövő helyzet"
Nem specificikusan engem ért "támadás", és ez a jövőben sem várható, hanem egyszerűen csak kedvezőtlenül változik a szabályozás (és ezt sem rám/hasonszőrűekre célozva csinálják) és a környezet. És ez, a rá adott reakciómmal együtt tökéletesen illeszkedik abba, amit valószínűleg akkor is leírtam: ok minőségben el lehet itt élni, ha az ember tudja menedzselni a kitettségét, és nincs túlságosan kiszolgáltatva a magyar sajátosságoknak (pl. munkaerőpiac, számára fontos szolgáltatások).

@Mr.Tellinghovon: "Ez bizonyosan országonként kulönbözö, itt nálunk a származástól inkább pozitívumnak ítélik meg." - Bizonyára így van. És a társadalmi rétegtől is függ.
Amit leírtál, abból az én környezetemben semmi sem játszott. Amikor én külföldre kerültem, az, aki '56-ot felnőttként/környezetét érdemben felfogó kamaszként megélte (tehát itt az 1940-es évek elején vagy korábban született emberekről van szó), már nyugdíjas vagy halott volt. Lehet, hogy egy 70-es/80-as években, a vasfüggöny jobbik oldalán, attól viszonylag messze született ember még történelemórán sem tanult róla. Pénzügyi szektorban dolgoztam, EU-s országokban, a kollégák óriási többsége nem volt EU-szkeptikus. Orbánékról, '56-tal ellentétben, inkább lehettek (és voltak is) emlékeik, és a szabadságharc, ha valaki megpróbálta volna eladni annak, a tevékenységüket, egy nagy WTF-ot eredményezett volna, nem szimpátiát.

sírjatok 2022.12.15. 09:04:13

@SzZoole: ja ja pl. a fociszurkolókról mindenkinek a magyarok jutnak az eszébe, a hooligan is egy ősi magyar szó, meg hát magyar városok égnek minden marokkó-meccs után, szóval ez elég valószínű

RoxyCRX 2022.12.15. 09:04:22

@Mr.Tellinghovon: bocs félreértés.... 10 év - 38 voltam. Most 48.
USA - UK mindegy... Pont erről beszéltem. Mindenki hülye a magyarokhoz képest. Tudatlanok, semmihez nem értenek azt sem tudják, hol van mi merre... Pont emiatt mondom azt, hogy a nagyképűség az mindenek felett...

Zothmar 2022.12.15. 09:04:40

Nagyon triggerelt ez a bejegyzés.
Én elküldtem volna a f***szba a testvérem. Mi az, hogy az én feleségem meg lányom nyomorogjon meg rabszolgásdit játsszon?
Külföldön élnek => jól keresnek => van pénzük => oldják meg itthon, ha több ideig maradnak vegyenek ki egy lakást, AirBnB-t.
Húúúú de felment a vérnyomásom

2022.12.15. 09:20:24

@fhdgy: “ Még lehetne zongorázni a párhuzamokat!”

Párhuzamok vannak.
Túl voltunk az államosításon, padlássöprésen, apám mint osztály idegen, kis somogyi faluban és 50 km. körzetében nem talál munkát. Így némi időbeli eltolódással Budapestre költöznek, munkát találnak, házat építenek. Habár Pesten biztonságos kényelmes egzisztenciát építenek ki, sokat vissza járnak, az idő múlásával egyre pestiesebbek lesznek, a falu közössége a látogatáskor egyszerűen megjegyzi : megjöttek a pestiek. És ez a pecsét rajtuk marad minden jó szándék ellenére. Csökken a közös téma, egyre kevesebb szereplővel, inkább nosztalgiázás a gyerekkor csibeszsegeirol, egy mely vágyakozással fájdalommal mint ahogy itt a blogon már elhangzott. A végére pedig csak az marad, amit apám kért: sírom ott legyen, hol egykor bölcsőm ringott.

Ilyen és hasonló sorsok ezrei voltak az országban, kezdődött az erőltetett iparosítás, a parasztok be terelése a városba. A fiatalok tömegei indultak útra, országon belül, tanulni dolgozni. A szülők is szinte tolták a fiatalokat a tanulás, a város fele, óriási anyagi áldozatokat vállalva magukra. Ok pedig megszoktak ott, átvettek a városi stílust, házastársat is onnan hoztak. És soha vissza nem tértek.
Aki egyszer elment a legritkább esetben tér vissza. Jönnek hozzánk vendégmunkások, mind azt mondja, maradok addig amíg kicsit meg szedem magam.Én pedig kuncogok, amint beiskolaztad a gyerekeket, el is felejtheted a vissza költözést. Innen sokan mennek nyugdíjasként vissza de legkésőbb egy év múlva újra itt vannak. Ami nem csoda, itt több időt eltoltettek mint az óhazában. Más lett a világ, más az értékrend, kihaltak rokonok barátok nincs ismerős. Van lehetőség a kapcsolati rendszert újra építeni de ez sok évbe telik.

“ Persze, továbbra sem lehetne megérteni, hogy valaki hogyan lehet olyan lelketlen, hogy elköltözik a világvégére és hátrahagyja szerencsétlen szüleit”

Az ikertesverem a világ végéről (AU) évente egyszer kétszer jelentkezett a szuleinknel, temetés helyett Hawaii szigetére ment. Az ő szemszögéből ő nem lelketlen, (valószínűleg mert nem ismeri ezt a fogalmat.) hanem ez így van rendjén. Mi pedig a noveremmel tesszük a kotelezettsegunket szemrehányás nélkül.

2022.12.15. 09:30:56

@Arthamyr: “ ember még történelemórán sem tanult róla”

Itt svajc nagyon speciális helyzetben van, nagyon sok magyar menekültet befogadott ennek megfelelő médiával. A svájci ember közvetlen kapcsolatba került velük, a tulajdonságai miatt megtanulta értékelni becsülni a magyart. Habár ez a generáció, mint írod nagyjából kihalt, de a családi elbeszéléséből stb. a szimpátia fennmaradt.
A svajciaknak volt egy willhelm Tell-jűk, aki gonosz urak ellen küzdött, ( ez van adaptálva EU-ra) és az Orbánista lázongások szimpátiát keltenek a társadalom minden részében.

2022.12.15. 09:33:40

@RoxyCRX: “ Pont emiatt mondom azt, hogy a nagyképűség az mindenek felett”

Okay, koszonom

Zulu4321 2022.12.15. 09:52:16

@Mr.Tellinghovon: Hasonloak a tapasztalataim, inkabb pozitiv a magyarok megitelese, vagy neutralis, mert nem kapcsolodik hozzajuk kirivo elmeny. Azzal is egyetertek, amit a gyokerekrol irtal, gyereknevelesben nagyon fontos vezerfonal szerintem.

@SzZoole: "Ne vedd támadásnak légyszi, nem kárörvendően írtam :-)"
Ezen de jot nevettem:-D

Arthamyr 2022.12.15. 09:57:39

@Mr.Tellinghovon: "lázongások szimpátiát keltenek a társadalom minden részében" - Ez a többség, az értelmiségi körökben is? Ha igen, az számomra némileg meglepő, én Svájcot eddig egy kulturált, rendszerető országnak tartottam, ennek megfelelő lakossággal.

2022.12.15. 10:25:31

@Arthamyr:
Akkor a lázongások szó nem volt megfelelő.

Svajc egy kulturált rendszerető ország, de Wilhelm Tell öröksége”a minden embernek joga van szabadnak lenni és idegen uraknak ellenállni” erős szimpátiát kelt, igen meg értelmiségi körökben is. Időről időre megfordulok ott:-)))

RoxyCRX 2022.12.15. 11:56:22

@Mr.Tellinghovon: bocsánat, nem akartalak megbántani ezzel. Egyszerűen csak tényleg frusztráló az, hogy a magyaroktól mindig ilyeneket hallani. - mert az angolok hülyék az amerikaiak is, az Ukránok megérdemlik amit kapnak. Na hehe, a hulye angolok most jól megszívták a brexitet. Az angolok nagyképű köcsögök akik a szemedbe mosolyognak a hátad mögött meg rasszisták. - és stb stb. - NEM RÓLAD BESZÉLEK természetesen, csak ezért reagálok minden ilyenre kissé indulatosabban.
De azért egy alap érdekesség : Amióta Anglia az otthonom, soha semmi megkülönböztetést nem tapasztaltam a részükről, mindig maximálisan kedvesek és segítőkészek voltak.
Igaz - én az első pillanattól fogva arra törekedtem, hogy beilleszkedjek és úgy viselkedjek, hogy érezzék : én jöttem ide amire senki nem kért ergo nem nekik kell hozzám és a szokásaimhoz idomulniuk hanem megis csak nekem kellene úgy viselkedni ahogy itt elfogadott. Attól a pillanattól pedig, hogy angol állampolgár is lettem, szó szerint láttam a haverok szemében a büszkeséget es az elismerést is amit szavakkal is alátámasztottak rengetegszer.
Mondjuk Magyarországi tapasztalat ha valamit elérsz vagy sikered van.... Pl : Helló Józsi, kepzeld vettem egy új autót!
Reakció :
1. Na mivan gazdagéknál ilyen jól megy?
2. Ah, ugyan már, 1 autót? Nekem 2 van és jobb is mint a tiéd (úgy hogy még azt sem tudja mlyen autóról van szó)

Mondd meg nekem... Miért kell az embereknek ilyennek lenni és csak akkor oruln6ha a másiknak szar valami?

nyuszigonosz 2022.12.15. 12:12:41

@fhdgy: Kérdeztél engem tán tegnap /tegnapelött, mi tetszik nekem a posztban, hát pont ez, amiröl írsz. Hogy szabadn átrakható máshol/másokra.
Mert van ilyen, el sem kell hozzá menni messzire, mint te is írod.
Vannak ilyen népek, mint a posztban.

Nekem szerencsém van, sem a családban sem a közeli ismerösök/barátok között nincsenek ilyen népek, de ennek ellenére ismerek én is ilyeneket és nem is mentek hozzá nagyon messzire.

nyuszigonosz 2022.12.15. 12:17:32

@Mr.Tellinghovon:

Hát az van, hogy a Magyarországon kívül élö magyar állampolgárok egy része nagyon is gazdagítja egy egy ország bünözési statisztikáját. Ez van, ezt lehet ugyan szépíteni, akkor is igaz.

A másik dolog amiröl írsz és különösnek tartom:

Miert is szabadságharcol Svájc az EU ellen?

Megmosolyogtató állítás, mivel Svájc nem EU tag, nem is tervez egy belépést kérni oda, viszont saját kérésére sok sok bilaterállis szerzödése van az EU-val.

nyuszigonosz 2022.12.15. 12:21:25

@Arthamyr: Ahogy írod, Európán belül ismerik a népek Magyaroszágot, sokak szeretik is, de: újabban kezd pont az Orbán kormány lehetetlenségei miatt nevetségessé válni, és páran nem terveznek a továbbiakban oda utazni.
Európa nem Amerika, itt ha valaki nem egy kö alatt él, tudja melyik európai ország kb. hol van és esetleg azt is milyen. Mert már volt ott, mert ismerösei voltak ott, mert készül oda, és mert a hírekben látta, hallott róla.

fhdgy 2022.12.15. 12:28:54

@nyuszigonosz: mondjuk, én sem tudnám USA államainak többségét rárakni USA térképére. Néhányat Igen, de a többire azt mondanám, ott van valahol.

Ők még azt mondják ott van valahol a nagyvíz másik oldalán

fhdgy 2022.12.15. 12:33:08

@nyuszigonosz: jó, ha ilyen könnyen lehet újrafazonízni, akkor lehet, hogy nem konkrét szereplős történethez volt szerencsénk, csak egy szerepjátékról írtakról. Nem állítom, de a kellékek adottak.

2022.12.15. 12:41:41

@nyuszigonosz: “ saját kérésére”

Ühüm, ez emlékeztet a seregre. Maga, maga és maga saját kérésére fel mossa a folyosót.

Az EU piac miatt van egy szugsegszeruseg, de ez nem jelentheti azt hogy az EU mindent le nyomhat a torkunkon

2022.12.15. 12:44:01

@nyuszigonosz: “ páran nem terveznek a továbbiakban oda utazni”

Valószínűleg azért nem volt tömeg a karácsonyi vásáron mert páran Orbán miatt nem akarnak Budapestre utazni.

2022.12.15. 12:53:05

@nyuszigonosz: “ Magyarországon kívül élö magyar állampolgárok egy része nagyon is gazdagítja egy egy ország bünözési statisztikáját.”

Utána olvastam, de nem találtam ezt bizonyító statisztikákat. Amennyiben módod lenne rá megkoszonnek egy erre vonatkozó linket.

nyuszigonosz 2022.12.15. 13:01:24

@Mr.Tellinghovon:

Mennyire fontos az EU Svájc számára?
Az EU Svájc legfontosabb gazdasági partnere és messze a legnagyobb értékesítési piac az exportorientált svájci ipar számára. Az EU makrogazdasági és monetáris stabilitása ezért alapvető fontosságú Svájc számára, mint üzleti és pénzügyi helyszín.

Aztán konkrétan mi is az, amit az EU Svajc torkán akar lenyomni ami annyira szörnyü, hogy "szabadságharcolni" kell?

nyuszigonosz 2022.12.15. 13:13:49

@Mr.Tellinghovon: Ennek egyszerüen utána lehet nézni. Nincs módomban resp. nem is tervezek itt ilyenjellegü statisztikákat megosztani.

Arthamyr 2022.12.15. 13:15:03

@Mr.Tellinghovon: Szerintem arra teljesen jó, amit Orbánék csinálnak. Kellően pejoratív, és aránylag jól kifejezi, amit csinálnak. Az más kérdés, hogy arra is jó szó-e, ami iránt a svájci értelmiségiek többsége - állításod szerint - pozitív érzéseket táplál "Wilhelm Tell öröksége" miatt.

Viszont azt feltételeztem, hogy egy értelmiségi átlátja, hogy itt semmi olyasmiről nincs szó, amiről írsz. Az EUban nem nagyon vannak "urak". Van szerv, ahol sok tagállami parlamentnél arányosabb rendszerben választják a vezetőket, van olyan, ahol kompromisszumokkal, van, aminek a tagállamok miniszterei a tagjai. Olyan nincs, ami örökletes, vagy valaki isten kegyelméből kerül oda úrnak, és marad, amíg jónak látja.
Az EU (aminek nincsenek urai) nem kívánja erőszakkal a hatalma alá hajtani a harmadik országokat, belépni nem kötelező, Magyarország is önként csatlakozott (ahogy Svájc is a schengeni övezethez), amihez az akkori tagállamok hozzájárultak. Szerintem kölcsönösen feltételezve, hogy ez jó lesz. Mi szerettünk volna inkább az akkori EU-tagokhoz hasonlítani és az ő közösségükhöz tartozni, ők meg elhitték, hogy viszonylag problémamentesen be fogunk illeszkedni és ez mindenkinek jó lesz.
Ezen felül bent maradni sem kötelező, senki sem tartja vissza Magyarországot (Orbánt), ha ki kíván lépni, nyilván pár józan hang próbálná erről lebeszélni, de nem fogják visszatartani erőszakkal. A schengeni övezetben sem kötelező bennmaradni...
Tovább: abban sem akadályozza senki Magyarországot (Orbánt), hogy az általa hátrányosnak gondolt EU-s szabályokat megváltoztassa, ha a többi tagállam képviselőit meggyőzi a változtatás előnyeiről.
Még tovább: sok helyzetben a légyszarnyi súlyú országok (mint pl. hazánk) is vétójogot kaptak, feltételezve, hogy ezzel nem fognak visszaélni.
Az EU a kompromisszumokról és a kölcsönösen előnyös együttműködésről szól, nem az uralkodásról.

Szóval ez a szabadságharc vagy az idegen uraknak ellenállás narratíva bődületes bullshit, ami feltételeztem, hogy egy értelmiségiről lepattan, még akkor is, ha az illetőt átjárja "Wilhelm Tell öröksége".

Zulu4321 2022.12.15. 14:05:24

@RoxyCRX: Talan mindket oldalrol kicsit sarkitott, amit irsz. Szerintem arnyaltabb a kep, legalabbis az en tapasztalataim szerint.

AlexAston 2022.12.15. 14:05:38

"Mert azért időnként hazajárnak gyógykezelésre, fogorvoshoz, osztálytalálkozóra, és ha már itt vannak fodrászhoz, kozmetikusho"
És esküvő is otthon.

Ha itthon minden ilyen rossz, akkor ezeket miért nem ott intézik? Főleg, hogy 1 év után kijelenti, hogy nem magyar.
Akkor tessék kérem ott intézni mindent. Csak remélni tudom, hogy nem valami fondorlatos módon, állami orvosi ellátásra jönnek haza.

2022.12.15. 14:33:49

@Arthamyr: “ Szóval ez a szabadságharc vagy az idegen uraknak ellenállás narratíva bődületes bullshit, ami feltételeztem, hogy egy értelmiségiről lepattan, még akkor is, ha az illetőt átjárja "Wilhelm Tell öröksége".”

Nézd a véleménynyilvánítás szabadsága alapján lehet ezt akar így is minősíteni.

En csak azt a hangulati érzelmi jeleket tudom visszaadni amit a társadalom minden rétegéből, mint egy élő és ezer formában gyökerezett, szeizmográf érzékelek.

Ez persze egy más országból lehet vitatni és másképp látni.

dikusz. 2022.12.15. 14:35:49

@AlexAston: Fogorvoshoz biztos, hogy nem államiba jönnek.

2022.12.15. 14:37:15

@nyuszigonosz: “ Ennek egyszerüen utána lehet nézni. Nincs módomban resp. nem is tervezek itt ilyenjellegü statisztikákat megosztani.”

Akkor ez marad egy légből kapott állítás

2022.12.15. 14:39:08

@nyuszigonosz: “ Aztán konkrétan mi is az, amit az EU Svajc torkán akar lenyomni ami annyira szörnyü, hogy "szabadságharcolni" kell?”

Ennek egyszerüen utána lehet nézni.

Arthamyr 2022.12.15. 14:52:39

@Mr.Tellinghovon: Mint fentebb írtam, nem vitatom, hogy mi van Svájcban, írtam is, hogy "bizonyára így van" (azt meg aztán főleg nem, hogy te mit érzékelsz az ezer formában gyökerezve), csak azt, hogy furcsának tartom a fent leírt okokból.
Sőt, berakom abba a "vödörbe" a véleményed, ahol, ha elég súlyú ilyen vélemény összegyűlik, újraértékelem és esetlegesen megváltoztatom azon véleményem, hogy Svájc egy kulturált és rendszerető ország, ehhez illő állampolgárokkal. Mondjuk egyelőre tök irreleváns a véleményem és az, hogy mi van Svájcban, mivel még turistaként sem valószínű, hogy odautazom, felőlem aztán nem kell, hogy kulturált és rendszerető ország legyen és nem baj, ha mégis ebben a tévedésben élek. :)

sírjatok 2022.12.15. 15:04:20

@Mr.Tellinghovon: Nézd, ez egy olyan blog, aminek az a szlogenje, hogy "Az ország átlépte a határt, ezért mi is átlépjük". A közössége is ennek megfelelő, kozmopolita, a gyökereit lenéző, lesajnáló emberek, akik valamiféle elittudattal bírnak. Biztos ismered ezeket.

Ezt csak azért írom, hogy ne ütközz meg azon, hogy itt kétségbe vonják, vagy el sem hiszik, hogy nem minden külföldi a patás ördögként gondol Orbánra. Nekik ez egyszerűen nem fér bele a világképükbe.

sírjatok 2022.12.15. 15:04:23

@nyuszigonosz: tettél egy állítást, de nem akarod alátámasztani, bocsi, de ez így gyengusz :/

Zulu4321 2022.12.15. 15:04:35

@Mr.Tellinghovon: Hm, remelem, nem veszed magadra a sertegetest, hogy "boduletes bullshit", amiket irsz... Ugy tunik, vannak, akikhez nem jut el, hogy az EU nagyon is "diktatorikus" iranyba megy el egyre inkabb, az ujonnan kiborulo korrupcios bilirol nem is beszelve. Sajnos az ertelmiseg jo reszet konnyu megvezetni a ballib demagogiaval, azert jo latni, hogy nem mindenkire igaz:)

Nem tudom, mennyire ismeros Cristian Terhes neve, illetve a mogotte allo MEP csoport, udito szinfoltot kepviselnek az Europai Parlamentben.

2022.12.15. 15:14:33

@Arthamyr:
A svájci-EU kapcsolatokról 2022-ben Svájcban végzett felmérésben a válaszadók 83 százaléka értett egyet azzal, hogy az EU-val való gazdasági együttműködést meg kell erősíteni, de Svájc ne csatlakozzon az EU-hoz. A megkérdezettek mindössze 16 százaléka volt azon a véleményen, hogy Svájcnak fenntartások nélkül csatlakoznia kellene az EU-hoz. A megkérdezettek 38 százaléka Európa-párti.

A statisztika egy, az EU-val kapcsolatos alapvető attitűdökről szóló, 2022 februárjában Svájcban végzett felmérés eredményeit mutatja be. A forrás szerint az információ a felmérés összes eredményének klaszteranalízisén alapul. A klaszteranalízis egy módszer a hasonló esetek feltárására. Számos csoport van előre meghatározva, és a megkérdezett személyeket válaszaik alapján besorolják egy-egy csoportba, hogy a csoportok a lehető legnagyobb mértékben eltérjenek egymástól.

nyuszigonosz 2022.12.15. 15:17:38

@Mr.Tellinghovon: Csak ez éppen nem létezik. :-)

Na ja persze, nem tetszett, hogy nem raktam be statisztikákat a magyar állampolgárok külföldön elkövetett büncselekményeiröl.
Pedig ezek vannak. A leggyakrabban: bünszövetkezetben elkövetett betöréses lopások, rablások, csalások, emberkereskedelem és még sok sok minden.

Természetesen minden országban vannak saját bünözök is, mármint büncselekmény elkövetök, akik adott ország állampolgárai, na meg többiek.
A többieket EU országokból lévök és nem onnan lévökre lehet besorolni. A nem EU-ból lévöket továbbá: Európa, más kontines ...

Az EU országok közül csak román állampolgárságú bün elkövetök elözik meg a magyar állampolgárságú szintúgy bün elkövetöket pl. Németországban és Ausztriában. Ez nem igazán szép annak fényében, hogy Magyarország nem is olyan óriási.

Fenntartom, hogy bizony, magyar állampolgárok igencsak gazdagítják más országok büncselekmény statisztikáit. Adott országban élve avagy külfödre bücselekményeket elkövetni járva.
Bár az utóbbi a gyakoribb.

2022.12.15. 15:22:29

@sírjatok: “ nem minden külföldi a patás ördögként gondol Orbánra”

Én abban érzem a probléma gyökeret, amennyiben kritikus vagy a mainstream állításaival szemben, egyből be leszel skatulyázva.

Itt sem történt másként.

2022.12.15. 15:28:03

@Zulu4321: Nem tudom, mennyire ismeros Cristian Terhes neve, illetve a mogotte allo MEP csoport, udito szinfoltot kepviselnek az Europai Parlamentben.“

Nem ismert de utána fogok nézni, Koszonom a linket

Arthamyr 2022.12.15. 15:29:18

@Mr.Tellinghovon: Akkor úgy tűnik, hogy a válaszadók 83 százaléka azt szeretné, hogy még több dolgot nyomjanak le a torkukon? :) Ez, meg a szabadságharc, ha nem is ellentétes, de azért mindenképpen két különböző irány.
Ebben a kontextusban mi az, hogy "Európa-párti", illetve mi ennek a komplementerhalmaza?

Egyébként meg valóban utána lehet nézni, hogy "mi is az, amit az EU Svajc torkán akar lenyomni ami annyira szörnyü, hogy "szabadságharcolni" kell", de nem fogunk találni semmit, mert szerintünk nincsen ilyen, ezért is kérdezte @nyuszigonosz: , hogy szerinted például mi ilyen?

2022.12.15. 15:40:00

@nyuszigonosz: “ magyar állampolgárok külföldön elkövetett büncselekményeiröl. Pedig ezek vannak”

Én nem találtam semmit pedig intenzíven kerestem. Ezért kertem (úgy látszik hiába egy linket) mert tényleg érdekel a téma.
Anyway

A számok törvénye alapján nem hihető a magyar bűnelkövetők magas száma. Egy aránylag könnyű műfajban mint lopás a következő tabella alapján nem is jegyzik a magyarokat.
ibb.co/zhyRV3h

2022.12.15. 15:43:48

@Arthamyr: “ Európa-párti”

Lefordítom: Európa közepén vagyunk, részei vagyunk, egészséges mértékű, szem magasságban respektált önálló ország megtartva az önrendelkezési jogot.

2022.12.15. 15:56:04

@Arthamyr:

a személyek szabad mozgásáról szóló kétoldalú megállapodás , hatályos szabályozási korlátozásának teljes mértékű feloldása.

A mostani szabályozások, feltételekhez kötik a munkavállalást, EU szeretné ezt teljesen feloldani. Ez felborítaná az egész munkaeropiacot, bér dompinget eredményezne. Így is túl van települve az ország ez meg átlagot meghaladó sog hatást váltana ki. Csak saját érdekeket védi az ország. Az EU részéről a valasz, ha ez nem kerül elfogadásra akkor az összes bilaterális szerződést felmondják. Mi ez hanem hatalmi pozícióból történő nyomás gyakorlás?

SzZoole 2022.12.15. 16:07:30

@Arthamyr: szóval a “makkoltatástól” tartasz :-)))

“ minőségben el lehet itt élni”

Valóban el lehet, ha betöltve nyugdíjasként élsz, vagy, közel vagy a tűzhöz :-)) de annak jó sok bőrnek kell lenni a képeden…….

2022.12.15. 16:11:43

@nyuszigonosz: “ Elég ez az egy? :-)”

Ez azért túl általános, evvel nem fogsz meggyőzni:-))

Arthamyr 2022.12.15. 16:17:31

@Mr.Tellinghovon: Ez a definíció nem túl egzakt és némileg szubjektív (pl. nem mindenkinek ugyanaz "egészséges mértékű").
Az önrendelkezési jog egy részéről pedig de facto lemond, aki együttműködik (pl. csatlakozik a schengeni övezethez). Általában olyan szabályokban egyezik meg két fél, ami egyoldalúan nem módosítható.

Semmiféle nyomásgyakorlásról nincs szó, egyszerűen az EU-nak egyelőre az a gyakorlata, hogy "egy csomagban" kezeli a személyek szabad mozgását pl. a szolgáltatások, az áruk és a tőke szabad mozgásával.
Ha ezt valaki meg szeretné változtatni, akkor az általam fent leírt módon kell eljárnia (lásd: "abban sem akadályozza senki Magyarországot (Orbánt), hogy az általa hátrányosnak gondolt EU-s szabályokat megváltoztassa, ha a többi tagállam képviselőit meggyőzi a változtatás előnyeiről").
Az EU nem gyakorol senkire sem nyomást, hogy ezt a csomagot elfogadja, viszont (egyelőre, amíg az EU-s tagállamok megfelelő száma nem látja úgy, hogy ezen változtatni kell) nem szokás a csomagból kicsemegézni azt, amire valakinek szüksége van.
Bár ki tudja, lehet, hogy van az a pénz (az EU végtére is a kompromisszumokról szól), és lehet, hogy Svájcnak is van annyi, hogy valahogy elérjék a (további?) kivételezést. :)
Nyilván nem a farok fogja csóválni a kutyát, a tárgyalásnál számít az egyezkedők ereje, az EU szerintem elég visszafogottan és kiszámíthatóan használja az erejét az egyezkedésnél, de természetesen más érdekérvényesítő képessége van egy pár milliós kis országnak (még akkor is, a világ kétes eredetű vagyonának nem elhanyagolható része ott pihen) és egy több százmilliós tömbnek, ami a világ egyik legnagyobb piacával rendelkezik.

nyuszigonosz 2022.12.15. 16:17:49

@Mr.Tellinghovon:

Itt - amit küldtem - már letöltendö börtönévekröl van szó, szóval nem szappant lopott az ilyen ember.

Amúgy a legtöbb büncselekmény elkövetöje végül pénzbüntetésben részesül. Sok a felfüggesztett büntetés is ( pl. 2 éven aluli börtönbüntetés általában felfüggesztéssel jár).
Mégis van egy rakat magyar állampolgár, akik német börtönökben vannak. Sokan kérik a büntetésvégrehajtás letöltését Magyarországon, ez általában sikeres is és ha Magyarország fogadja öket - mármint van hely valamelyik börtönben - akkor a legrövidebb úton ( a legrövidebb út kb, 3 hónap) át is szállítják öket oda.
Az utóbbi években a német börtönök olyannyira tömve vannak, hogy itteni ügyészségek kérik a nem itteni állampolgárok büntetésletöltését ott, ahová valók ( ha egy külföldi állampolár életvitelszerüen Németországban él, na akkor nem).
Ez is egy elhúzódó folyamat. Sok magar állampolgár inkább nem Magyarországon szeretne börtönben lenni, és öket is meg kell hallgatni ezzel kapcsolatban, viszont végül egy bíróság dönt erröl.

Igen, vannak büncselekmény elkövetök, visszaesök is, ne tegyünk már úgy, hogy a magyar ember nem lop/csal/gyilkol, mert hát de!
Ugyanúgy, mint egy francia, holland, német. Bünözés van, magyar bünözés is van.

nyuszigonosz 2022.12.15. 16:19:18

@Mr.Tellinghovon: Most ezt olvasva töled, lényegében olyan mindegy, mit írok vagy küldök: nem fogod elhinni akarni.

Nekem meg nem fontos téged semmiröl sem meggyözni. Minek?
Én tudom miröl írok, ha téged nem érdekel, az meg a te gondod.

Arthamyr 2022.12.15. 16:23:21

@SzZoole: vagy "ha az ember tudja menedzselni a kitettségét, és nincs túlságosan kiszolgáltatva a magyar sajátosságoknak"

SzZoole 2022.12.15. 16:23:55

@sírjatok: tényleg régi magyar szó? Nem is tudtam, még jó, hogy itt vagy, mindig tanul az ember és tágul a tudása. Köszi!

Csak egy kérdés, mennyi NB 1-es meccsen voltál, mondjuk Fradi/Újpest/Diósgyőr/Debrecen/Szpari stb. vagy mennyi Premier League meccsen, élőben, mert én voltam pár stadionban többször is mint például az Arsenal/Chelsea/Tottenham/Watford/West Ham, és tudod mit, egyik helyen sem láttam gyújtogatást vagy hasonlókat.

Egyébb kérdés?

SzZoole 2022.12.15. 16:31:38

@Zulu4321: “ Ezen de jot nevettem:-D”

Azért óvatosan a jó nevetéssel, nehogy az arcokra fagyjon a mosoly abban a nagy hidegben :-)

Sejtem ám, hogy ki vagy, a nickedet meg tudod változni bármikor, a stílusod nem nagyon változott :-))

SzZoole 2022.12.15. 16:39:13

@Arthamyr: ez is igaz, el lehet evezni a farvízen, is :-)

2022.12.15. 17:01:11

@nyuszigonosz: “ Nekem meg nem fontos téged semmiröl sem meggyözni. Minek?
Én tudom miröl írok, ha téged nem érdekel, az meg a te gondod”

Tudok vele élni

2022.12.15. 17:06:21

@Arthamyr:

Koszonom, hogy többször elmagyaráztad, a saját meglátásod. Teljesen elfogadható számomra , hogy a meglátásunk nem megegyező.

Azt hiszem ezt a témakört alaposan ki beszéltük, a jövőben is szívesen veszem további, számomra értékes hozza szólásaid.

Csodabogár 2022.12.15. 19:21:41

@Mr.Tellinghovon: Azért hálásak lehetnek a svájciak, hogy a német Schiller megírta nekik Tell Vilmost.:-)

Megírok egy megtörtént esetet. Nagyon régen volt, még a bankba jártunk pénzügyeket intézni. Nagy bank nmagy előcsarnokában, egymás mellett a kasszák. Beállok egy sorba. Mikor pont sorra kerülnék, a szomszéd sorból átlép egy középkorú nő és odamegy a kasszához. Noná, hogy szólok, elnézést de itt ebben a sorban én vagyok a soron.
Na ha hallottál már ussländerezést! Akkora ricsajt csapott, hogy odajött egy őr, hogy mi van? Elmondtam, de azért a nőt simán kiszolgálták a kasszánál, nem mondták, hogy nincs igaza, semmit. Én voltam az Ausländerin. Persze "csak" normális németül beszéltem, nem dialektusban. Akkor kezdtem csendben utálni őket.
Persze munkahelyeken soha semmi konfliktusom nem volt, főnökök mindig szerettek.

fhdgy 2022.12.15. 19:23:25

Valahol, valahogy haragszom rátok!

Van egy nép, a magyar, amelyik talán a legjobban szétszórva él.

Van nyolc ország, ahol legjobban. Menjünk körbe, az óramutató járásával egy irányban. Szlovákia, Ukrajna, Románia, Szerbia, Horvátország, Szlovénia, Ausztria. Végül Magyarország, középen, aki önmagával határos.

Ha valakinek, akkor nekünk érdekünk lenne egy igazi EU. Még egy rossz EU is jobb lenne, mint egy semmilyen.

Van egy barátom, nálamnál tízessel idősebb. Ő azt mondja, hogy mindenki álljon a nagyapja sírjához és megtudjuk, honnét jött.

Nekem, az apai nagyapám sírjához Szlavóniába kell mennem. Az anyaihoz, itt a szülőfalumba, Különleges állat vagyok? Nem hiszem!

Sokáig álmodoztam róla, hogy egyszer majd személyi igazolvánnyal mehetek nagyapám sírjához. Amikor valósággá vált, akkor arról, hogy határellenőrzés nélkül. Január 01.-től ez is valóság lesz!

Ne bántsátok az EU-t, mert kést döftök a szívembe!

Zulu4321 2022.12.15. 21:23:57

@Mr.Tellinghovon: Bocsanat, link nem volt, itt kuldok egyet:
www.youtube.com/watch?v=2jTgDj7uiX8&t=573s&ab_channel=CristianTerhes
Ajanlom me'g Legutko professzort is, szuper ez a 2 perces felszolalasa. Nem tudom, beszelsz-e angolul, de biztosan megtalalhato mas nyelven is:
www.youtube.com/watch?v=eHRwl6gdnj4&ab_channel=RyszardLegutko
Csak egy mondat, ami kicsit rarimel arra, amit te is mondtal.

The Parliament has become the vehicle of the political left TO IMPOSE THEIR MONOPOLY with their fierce intolerance toward any dissenting view. (laza forditasban "a parlament a baloldal eszkozeve valt es minden eltero nezopontra durva intoleranciaval raerolteti monopoliumat")

Zulu4321 2022.12.15. 21:24:02

@fhdgy: Az EU koncepciojaval semmi gond, egyetertek veled. Amive kezd valni, az a nem jo irany sokak szerint. Plane ha me'g jobban eluralkodnak az USA erdekeket kiszolgalo tendenciak.

fhdgy 2022.12.15. 21:40:11

@Zulu4321: Semmi sem tökéletes, még én sem!

Adjunk időt, hogy jobb legyen!

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2022.12.16. 00:05:01

@fhdgy: Koszi! :) Mindig jolesik, ha vki megvedi a "buta" amerikaiakat :)
Kedden munkahelyi karacsonyi osszejovetel volt, es szoba kerult a foci. Az egyik kollegam (mexikoi szarmazasu) evekig volt foci edzo, es tudva, hogy en Mo-n nottem fel, mondta, hogy anno latta jatszani Puskast, es hogy regen bizony mas volt a foci, mint ma :)

Golf2 2022.12.16. 08:02:23

@nyuszigonosz: van egy rakat magyar állampolgár, akik német börtönökben vannak... Azok nagyrésze magyarországon élő még kissebbség.Nem összekeverendő.

Golf2 2022.12.16. 08:06:44

@Zsuzsi65: Matolcsy Ádám Baráti Köre sejlik fel egy New York-i luxusapartman megvásárlása mögött,34 millió dollár...
Na ez még az amcsiknak is nagy falat.

Golf2 2022.12.16. 08:10:27

@fhdgy: matolcsi az egyik legszebb vadiúj 350nm apartmant vette meg magyar közpénzből magának 14 milliárd!!! forintból

fhdgy 2022.12.16. 08:34:06

@Zsuzsi65: Nem védtem én senkit.

Amikor még én tanultam a földrajzot, a tanítás kettő dolog körül forgott. Maga a földrajz, kontinensek, tengerek, nagy tájegységek. Másik oldalról az országok. Ha nem is mind, de a jelentősebbek.

Így pl. Amerika ( észak, közép dél ). Pl. emlékszem a nagy hegységekre, a nagy alföldekre, nagy medencékre.

Kanadát, USÁ-t mint országot is tanultuk, de egy országot egy egységként. Pl. USA esetén nem kellett tudni az összes tagállamot, meg a helyét a térképen.

Nem tudom, hogy pl. USÁ-ban az átlagember hogyan tekint Európára, lényegében egy masszának veszi vagy országonként is tudja?

2022.12.16. 15:42:14

@Zulu4321: “ Bocsanat, link nem volt, itt kuldok egyet”

Köszönöm a linkeket, figyelemmel fogom kísérni prof. Legutko hozzaszolásait.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2022.12.16. 16:42:04

@fhdgy: szerintem az atlagember kb igy nez Europara: Nagy-Britannia (Anglia sokaknak) , Nyugat-Europa (egy blokk), Kelet-Europa (ex-kommunista orszagok).
Az USA atlag allami iskolaiban a foldrajz nem is kulon tantargy, hanem a social studies kereteben tanitjak, igy nem csoda, hogy az atlagember foldrajz tudasa nem tul szeles koru :)
De termeszetesen lehetnek kivetelek, amelyek erositik a szabalyt

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2022.12.16. 16:43:09

@Golf2: Matolcsi v.a 34 millio a nagy falat? :))

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2022.12.16. 17:16:45

Meahwhile...ahogy sejtettuk mar regota...es meg mondja valaki, hogy az osszeesuves-elmeleteknek nulla igazsag tartalma van :))))

www.instagram.com/reel/CkOr7JyMoYn/?igshid=YzdkMWQ2MWU=

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2022.12.16. 17:51:01

@Golf2: egyebkent nkncs uj a nap alatt, a vilag mas tajain sem megy maskepp :)) gondoljunk csak a Biden vagy Trump csaladra ;)

SzZoole 2022.12.16. 18:20:00

@Zsuzsi65: mi ebben az összesküvés elmélet?

SzZoole 2022.12.16. 18:21:47

@Zsuzsi65: vagy csak Zelenszkire :-)

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2022.12.16. 18:32:56

@SzZoole: tudod, sokakban felmerult mar az elejetol, hogy miert nyomatjak annyira az oltast, kesobb meg a boostert...
Most 2.5 ev utan most a CDC azt mondja, a nem oltottakra ugyanazok a szabalyok vonatkoznak, mint az oltottakra. Never mind that egy csomo ember a covid szabalyok miatt vesztette el az allasat, uzletet stb...

SzZoole 2022.12.16. 18:38:01

@Zsuzsi65: értettem a videót, de miért vesztették el az emberek az állásukat/üzletüket?

Se én se a feleségem sőt a lányom és a fiam sem vesztette el az állását. Közel 3 hónapig itthon voltunk és kaptuk a fizetésünket száz százalékban.

Lehet felétek máshogy volt, nem tudom.

fhdgy 2022.12.16. 19:33:26

@SzZoole: Valahol egyszer azt olvastam, hallottam, hogy a Siemens. harminc évig tudna fizetni az alkalmazottjait, ha egy kanyi árbevétele sem lenne!

Arthamyr 2022.12.16. 19:37:53

@SzZoole: Pl. a vendéglátóiparnak nem tettek jót a Covid miatti korlátozások, Írországban is, Magyarországon is akadtak helyek bőven, amik emiatt mentek tönkre, nyilván sok ember elvesztette emiatt az állását vagy ment tönkre a vállalkozása. A talpon maradtak közül meg tovább szedhette az áldozatait az energiaárak durva növekedése.

Arthamyr 2022.12.16. 19:40:27

@fhdgy: Ha egy kisvállalkozás 30 évig tudná fizetni az alkalmazottait bevétel nélkül, akkor a tulaj lehet, hogy inkább nyugdíjazza magát. :) Ha meg ambiciózusabb, akkor terjeszkedne, és beforgatná azt a masszív tőkét.

fhdgy 2022.12.16. 19:42:51

@Arthamyr: Nem tudom, hadd ne foglalják állást! Ezt hallottam, ezt mondom!

nyuszigonosz 2022.12.16. 19:54:13

@fhdgy:
Szerintem ezt valaki nagyon elértette és mondta tovább úgy, hogy végül te is ezt hallottad, mivel a Siemens-et egy kicsit is ismerve, ez így lehetetlen.
Bár lehet, azért beszélt ilyenröl valaki valahol, mivel akié a Siemens AG, szóval a család, azoknak 8 milliárd euróra becsült a vagyonuk. Szóval abból sokáig lehetne népeket csak úgy fizetni, de hogy a privát vagyonukból nem fognak senkinek sem bért fizetni, arra is mérget lehet venni. Sosem a pirvát vagyonukból fizették azt a még mindig több ezer Siemens munkatársat.
Amúgy is egy egy Siemens részlegnél ezévben is voltak masszív elbocsájtások, mivel voltak nem rentabilis részei a Siemensnek.

Golf2 2022.12.16. 19:56:58

@Zsuzsi65: Micsoda lakás lehet 34 millió dollárért,azért ez ritka ár 1 lakásért nem?

fhdgy 2022.12.16. 20:04:56

@nyuszigonosz: Ha nem is közvetlenül., de dolgoztam a Siemensnek, Indiában.

nyuszigonosz 2022.12.16. 20:05:51

@Arthamyr: Vendéglátó iparnak bizony nem, és nem is mindegyik tudta magát végül összeszedni, söt munkaerö hiánnyal küszködtek miután nyithattak újra, mivel ök bocsájtottak el elsönek szinte mindenkit, és aki közben máshol más melót talált nem is ment vissza, mivel a vendéglátóipar nem szeret fizetni.

Más vállalkozások meg most mennek tönkre: a drága bio/vegán élelmiszerekre specializált üzletek, mivel a népek most nem a túlárazott öko/bio élelmiszereket vásárolják már annyira.

A magas energia árak miatt meg sok más vállalkozás is a árás elött van. Sok üzlet meg azért megy tönkre, mivel ha egy belvárosban voltak és megemelték a bérleti díjat plusz energia költség - hát inkább zárnak, felszámolnak mindent.

Bár a városok belvárosaiban az üzletek "kihalása" nem annyira mostani probléma - amióta a városok határainál vannak az óriási bevásárló központok és más mindenféle gönc/cipö/elektronika / bútor és többféle deko láncok üzletei és a belvárosokban nem hogy parkolóhely nincs, de kocsival sokhelyütt be sem lehet menni, nincs aki ott még vásároljon plusz az interneten a fél világ megrendelhetö.

Egyszóval mennek tönkre vállakozások, de nem amiatt, hogy covid oltások voltak. A Covid miatt igen. De nem az oltás miatt.

nyuszigonosz 2022.12.16. 20:17:00

@Golf2: Magad is írod: magyar állampolgárok.

Arthamyr 2022.12.16. 20:37:57

@nyuszigonosz: Csak a miheztartás végett: egy szóval sem állítottam, hogy az oltások miatt ment volna bárki is tönkre.

nyuszigonosz 2022.12.16. 21:06:54

@Arthamyr: Tudom.
Nem is neked szántam az egész írásomat, hanem az általad írottakhoz hozzátenni, amit én tudok erröl az egészröl.
Nem, te sosem állítottál semmi olyat, hogy bárki az oltások miatt ment volna tönkre.

Én nem szedtem szét az írásomat legalább kettö részre, avagy az utolsó bekezdést/mondatot nem külön írtam. Úgy kellett volna, az lett volna jobb.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2022.12.16. 21:28:46

@SzZoole: nalunk a small businessek, ettermek nagyon megsinylettek. Csaladi vallalkozasok mentek tonkre a lezarasok miatt (ez CA, ahol sokaig volt lezaras ill korlatozas) Egy kis csaladi vallalkozasnak nincs akkora toke tartaleka, hogy ezt meg tudja engedni maganak...

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2022.12.16. 21:33:14

@SzZoole: a masik szomoru dolog, es ez fugg ossze jobban az altalam feltett videoval, hogy sokakat KOTELEZTEK oltasra bizonyos munkahelyeken, es ha azt nem vallalta barmilyen okobol, kirugtak.
Most pedig -ahogy irtam is - a nem oltottakra ugyanazok a szabalyok ervenyesek, mint az oltottakra...

FutureFry 2022.12.16. 22:43:20

@Zsuzsi65: “… Most 2.5 ev utan most a CDC azt mondja, a nem oltottakra ugyanazok a szabalyok vonatkoznak, mint az oltottakra. …”

Ez azért is van mert (ahogy a CDC-nél [1] vagy a JAMA-ban (Journal of the American Medical Association) is megjelent [2]) az újabb variánsok - ha esetleg fertőzőbbek is - már nem annyira veszélyesek/halálosak mint az “eredtei” változat(ok). De abban teljesen igazad van, hogy jóval érdekesebb és szórakoztatóbb összesküvést látni ebben is, pláne, ha vicces instagram-post formájában nézhető!

[1] www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/science/data-review/risk.html
“… Despite the increase in reported cases during the BA.5 period, COVID-19–related deaths did not increase proportionally when compared to earlier phases of the pandemic. …“

[2] jamanetwork.com/journals/jamanetworkopen/fullarticle/2797625
“… In this cohort study of 101 470 patients, mortality rates were 0.7% for Delta (B.1.617.2), 0.4% for Omicron (B.1.1.529), and 0.3% for Omicron (BA.2) subvariants. After adjusting for confounding factors, the risk of death was significantly lower with the Omicron subvariant BA.2 compared with those of the Omicron and Delta variants. ...”

Csodabogár 2022.12.16. 22:44:41

@Arthamyr: Pesten azért zárt be sok vendéglátó hely, mert tisztára a külföldi turistákra építették fel az üzletet. Nos covid miatt a turisták hosszú ideig elmaradtak és még mindig messze nem jönnek annyian mint covid előtt.:-(

FutureFry 2022.12.16. 23:10:06

@Zsuzsi65:
Tudom, te nagy Musk rajongó vagy a Twitter felvásárlása kapcsán: Mi a véleményed arról, hogy letiltott olyan felhasználókat ami nyilvánosan elérhető információra linkeltek a post-jaikban [1], vagy olyan postokat amik egy rivális szolgáltatóra mutató linkeket tartalmaztak [2]?
Még mielőtt: Bár mintha ez nem lenne összhangban azzal amit régebben mondott [3] szerintem sem gond nincs ezzel, hiszen övé a Twitter és azt csinál rajta/vele - törvényes keretek között - amit csak akar.

[1] www.npr.org/2022/12/14/1142967190/twitter-elon-musks-private-jet
“… Twitter on Wednesday suspended an account that used publicly available flight data to track Elon Musk's private jet… “
[2] www.businessinsider.com/twitter-blocks-links-to-mastodon-competitor-elon-musk-2022-12
“Twitter appears to be blocking tweets that contain links to Mastodon, a competing social-media platform. …”
[3] twitter.com/elonmusk/status/1519036983137509376
“I am against censorship that goes far beyond the law.”

kék madár 2022.12.16. 23:35:37

nem olvastam vegig a kommenteket, de elegge
Ernelláék Farkaséknál
erzes.

Az en elmenyem elegge forditott, amikor hazamegyek 5-bol 4 ember hulyenek nez, hogy nekem biztos mekkora szivas kinn, de azert 100%, hogy meg akarom ot hivni es hallgatni es felszines es rohejes kiselodasat Amerikarol es az LGTBQ aktivistak vilaguralomra toreserol.
MIndennel van lejjebb.
Ja es azt is szoktak mondani, hogy a magyar korhazakban igenis idealis allapotok uralkodnak es a tanarok ok nelkul sirnak, es Biden rohanta le Putyint Ukrajnaban.
"you just can't make this stuff up"

kék madár 2022.12.16. 23:36:57

@FutureFry: egy szociopata barom, nincs ezen mit elemezni.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2022.12.17. 01:03:46

@FutureFry: :)) Hogy "rajongo" vagyok, az tulzas...csak valahol annyira kiszamithato volt, hogy a liberalis media rogton ugrani fog ra, miutan "atallt az ellenseg oldalara" :)))
Szoval szamomra az, hogy valaki a gyerekem epseget veszelyeztetne (stalking) eleg indok lenne arra, hogy azt tegyem, amit Musk is tett, jogosan.
www.cnet.com/news/social-media/twitter-account-tracking-musks-jet-suspended-after-crazy-stalker-incident/

"On Wednesday, a New York Times reporter tweeted that Sweeney said he'd received no warning ahead of the ban.

Musk explained the new policy in a response to a comment.

"Any account doxxing real-time location info of anyone will be suspended, as it is a physical safety violation. This includes posting links to sites with real-time location info. Posting locations someone traveled to on a slightly delayed basis isn't a safety problem, so is ok," Musk said in a tweet Wednesday evening before tweeting about his apparent personal connection to the change.

"Last night, car carrying lil X in LA was followed by crazy stalker (thinking it was me), who later blocked car from moving & climbed onto hood," Musk wrote in the later tweet. "Legal action is being taken against Sweeney & organizations who supported harm to my family."
Csak hozzateszem, hogy szemelyes (csaladon beluli) tapasztalatunk van stalker ugyben. A 19 eves lanyom ex-baratja ellen kellett tavolsagtartasi kerelmet benyujtani a birosagra, es targyalasra menni...:( Egy szulonek vagy gyerekenek sem kivanom azt a stresszt, ami ezzel jar...

FutureFry 2022.12.17. 01:21:44

@Zsuzsi65:
Eredetileg (amikor még nem volt Twitter-tulaj) Musk $5K-t kínált annak a diáknak aki (ezt a továbbra is nyilvánosan elérhető!) információt posztolta, aki erre kért tőle $50K-t (vagy egy Teslát) mire Musk azt mondta, hogy elgondolkodik rajta…[1] Elgondolkodott és megvette a Twitter -t ($42 milliárdért) és letiltotta a fiókot (annak ellenére, hogy _direkt megígérte_, hogy nem fogja [2]). Persze, mint mondtam az ő cége azt csinál vele/rajta amit akar (kiváló befektetés volt!).
Egyébként meg Kanye-t is letiltotta, pedig Ye semmi törvénytelent (vagy Musk által “doxing”-nak titulált) információt nem közölt. [3]

Én csak azt sajnálom, hogy a Twitter felvásárlásán közvetlenül vagy közvetve elvesztett sok milliárd dollárjának mennyivel jobb helye lett volna szinte bármelyik más vállalkozásában (SpaceX, Tesla, Neuralink).

[1] www.nbcnews.com/news/us-news/teen-rejects-elon-musks-5000-offer-shut-jet-tracker-rcna14256
“… A 19-year-old Florida university student and aviation enthusiast says he rejected a $5,000 offer from Elon Musk to shut down @ElonJet, a Twitter bot he designed that tracks the comings and goings of the Tesla and SpaceX CEO's private jet. … Sweeney later asked Musk to "up" his $5,000 offer to $50,000, about the cost of a Tesla Model 3, which Musk considered for over a month, … Then, some time after Jan. 23, Musk blocked him.”

[2] twitter.com/elonmusk/status/1589414958508691456
“My commitment to free speech extends even to not banning the account following my plane, even though that is a direct personal safety risk”

[3] www.theguardian.com/music/2022/dec/02/kanye-west-suspended-from-twitter-after-posting-swastika-inside-the-star-of-david

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2022.12.17. 01:27:37

@FutureFry: gondolom, hogy a Twitternek mas kriteriumai is vannak a doxxingon kivul...ha belegondolunk, mennyi accountot tiltottak le;))) A szabalyok modositasa biztos meg most is tart :))

De azt jo latni, hogy eleg sok ugy kerul napvilagra (persze nem vagyok naiv, tudom, hogy ez csak a jeghegy csucsa, es mindket oldalon megy a piszkos jatek...szoval nem is kell felhoznod semmi APA compliant idezetet ;))

kék madár 2022.12.17. 01:29:45

mondhatnank, hogy Musk egy szadista barom es megorult de eddig is az volt, csak nem ennyire, es csak a sajat alkalmazottjait kinozta, nem kellett a fel vilagnak szivnia a gyokersege miatt.
A Solar City-t is siman tonkretette, ezt a boromon erzem minden nap

FutureFry 2022.12.17. 01:36:18

@Zsuzsi65: “…  Twitternek mas kriteriumai is vannak a doxxingon kivu … mindket oldalon megy a piszkos jatek. …”

A mindenkori tulajdonos(ok) döntenek, hogy mit tiltanak és mit engednek (amíg az nem törvénysértő). Ha Musk nem szereti ha kritizálják vagy bizonyos (törvényes!) jelképek nem tetszenek neki (vagy a tanácsadóinak) akkor - mint tulajdonosnak - szíve joga letiltani azt. Ez miért lenne piszkos játék?

Arthamyr 2022.12.17. 06:01:44

@Csodabogár: Biztos van, aki még ennél is kevesebbet tart kívánatosnak. Okkal.

@kék madár: Láthatóan a legjobb féle emberek közé sikerül kerülnöd, amikor hazamész...

Golf2 2022.12.17. 08:48:25

@SzZoole: A közlekedési szakszervezetknek a sztrájkjai miatt Nagy-Britannia teljesen megbénulhat az ünnepek alatt...

SzZoole 2022.12.17. 09:01:40

@Golf2: autóval járunk :-)

A UK a sztrájkok országa lett, mindenki sztrájkol, reptér, tömegközlekedés, egészségügy, bírok, amazon, az autós oktatók, stb…..,

Golf2 2022.12.17. 09:16:16

@SzZoole: Nem tudják milyen jó dolguk van,mit szólnának vadkeleten...

Zulu4321 2022.12.17. 11:08:59

@Zsuzsi65: Igen, ez sajnos igy van. Nem veletlenul lebegtetik az oltatlanok kompenzalasanak kerdeset (mondjuk sok eselyt nem latok ra).

SzZoole 2022.12.17. 13:56:36

@Golf2: jó dolguk van??? Még nagyobb lyukat ütnek a gazdaságon……

Csak a postás sztrájk napi 1 millás kárt okoz, fontban, és egy héten kettő/három napot is sztrájkolnak, a kézbesítendő csomagok/levelek hegyekben állnak.

A független csomag szállítók meg hülyére keresik magukat.

A tömegközlekedési sztrájk ismét rengeteg kárt okoz. Az emberek nem tudnak dolgozni járni/vásárolni. A londoni üzletek szenvednek, majdnem olyan veszteségük van mind covid lezáráskor, csak most nyitva vannak, vásárlók nélkül….

Karácsonyra is sztrájkot szerveznek, sokan nem tudnak utazni szülőkhöz/gyerekekhez/szeretteikhez……. Önző csőcselék……,

Volt itt egy brexit, covid most meg háború. Előbb fel kellene újra építeni a gazdaságot, és ha gazdaság magához térne, akkor már lehetne osztogatni, de így ezek az önző emberek csak fosztogatnak…….

SzZoole 2022.12.17. 14:07:08

@Zsuzsi65: “ nalunk a small businessek, ettermek nagyon megsinylettek. Csaladi vallalkozasok mentek tonkre a lezarasok miatt”

Itt az állam támogatott mindenkit. A vállalkozók is jelentkezhettek az államhoz segítségért.

A lezárások idejére £2500 kaptak bruttóban, mellette ugyanúgy sunyiban dolgoztak.

Volt egy szépség szalon/fodrászda tulajdonos is, aki ugyan jelentkezett, de nem kapta meg, ugyanis a covid előtt £10 ezer pluszt/hó kereset, és volt képe a médiának panaszkodni, hogy elutasítottak a kérelmet, vajon miért…….

Most nézem a BBC News.

A vasutasok az egész ünnepekre sztrájkot terveznek, december 24-25-26-27 és január 2-3-4

Fasza lesz……

fhdgy 2022.12.17. 14:34:30

@SzZoole: Békés ünnepek lesznek! Nem kell mindig, mint pók a falon rohangálni.

SzZoole 2022.12.17. 14:54:21

@fhdgy: nekem/nekünk az lesz, 23.- án pénteken délben befejezem a melót ez csak 28.-án szerdán megyek, majd 30.-án ismét délben végzek és csak jan. 3.-án reggel megyek, szóval én nem panaszkodom.

Ha menni is kellene valahova 2 autó áll a garázsban, de szerintem az idő tájt látni sem fogom őket :-)

fhdgy 2022.12.17. 14:58:15

@SzZoole: én már Vízkeresztet várom. Attól nyugalom lesz és a Nap is egyre korábban kel.

SzZoole 2022.12.17. 15:22:38

@fhdgy: addig nem kell várnod, mivel december 21-től átlag két perccel hosszabbodnak a nappalok :-)

fhdgy 2022.12.17. 15:45:27

@SzZoole: este, de nem reggel. Azt hiszem, hogy tavaly megbeszéltük. Összességében hosszabb, mert este annyival később megy le, hogy a reggeli később kelést is meghaladja.

SzZoole 2022.12.17. 16:39:57

@Golf2: aszittem nem csipázod a brazilgépsort :-)

Hajrá horvátok !!!

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2022.12.17. 17:06:09

@SzZoole: nahat, milyen jo nalatok, hogy az allam igy gondoskodik mindenkirol, igaz? :)) aztan utana beszedi adoban, amit kifizet a jonepnek :)))
nalunk me'g kapitalizmus van, igaz, Biden is probalkozott a stimulus csekkel, hatha segit a nepnek LOL

SzZoole 2022.12.17. 17:12:51

@Zsuzsi65: tudod boldogan fizetek több adót, a több fizetésből :-))

Magyarországon nagyon kevés adót tudtam fizetni abból a kis fizetésből…… :-)

kék madár 2022.12.17. 18:01:24

@FutureFry: "Ez miért lenne piszkos játék?"
ezt viccbol kerdezted, vagy tenyleg el kell neked magyarazni?

kék madár 2022.12.17. 18:01:57

@Arthamyr: ugy hivjak, hogy csalad, nem en valasztottam

Arthamyr 2022.12.17. 18:46:00

@kék madár: Ezért írtam, hogy "sikerül kerülnöd". :) Bár mivel régóta felnőtt ember vagy, ha muszáj, a család is elkerülhető, viszonylag nagy szabadságod van annak meghatározásában, hogy kik (ne) vegyenek körül. Van unokatestvérem, akivel kb. 15 éve nem beszéltem, pedig nem vesztünk össze vagy voltunk rosszban. Részvétem, ha a (közeli) családod 80%-a olyan, amit írtál.

Csodabogár 2022.12.17. 19:37:18

@SzZoole: Gazdaságilag olyan remekül álltok, hogy egy kis általános sztrájk meg se kottyan nektek.:-)))

SzZoole 2022.12.17. 19:43:44

@Csodabogár: semmi sem tart örökké, egyszer csak vége lesz ennek is :-)

Egyébként nem nagyon látom azt fene nagy inflációt és valóságot, az üzletek tele vannak, és nem kosárba vásárolnak, hanem a mély bevásárló szekérbe ami púposra van tömve!

Csodabogár 2022.12.17. 19:44:05

@Zsuzsi65: Azt hiszem Nyugateurópában minden állam támogatta az arra rászorulókat. Ez nekünk itt természetes, mint ahogy az is, hogy adót kell fizetni. Skandináviában és Hollandiában többet, mert náluk tényleg jó a szociális ellátottság. Máshol kevesebbet. Szerintem Amerikában is fizetsz adót, csak nem kapsz érte semmit.:-(

2022.12.17. 21:06:11

@SzZoole:

Lehet, hogy meg vannak tartalékok, várd ki a következő évet

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2022.12.17. 22:19:06

@SzZoole: Karacsony tajan mondenki tulkoltekezik...majd Januarban nezd meg, mennyire lesznek megpakolva a bevasarlo kocsik :))

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2022.12.17. 22:21:29

@Csodabogár: hat persze, hogy fizetunk :) teny, hogy nem sokat kapunk erte, a penzunkbol jo sok illegalist kell eltartani ;)
Bocs, ez akkora labda volt, hogy muszaj volt leutni LOL

Csodabogár 2022.12.17. 22:30:18

@Zsuzsi65: Na abból nem kérnék, amit ott kapnak. Nem is beszélve arról, hogy az illegálisok marha szorgosan dolgoznak. Találkoztunk jó néhánnyal a két lakásfelújítás során.
Persze azt soha nem fogom megérteni, hogy hogy tud valaki házakat venni, gyerekét iskolába járatni több mint 10 év illegális háttérrel. Valami nagyon kusza arra felé.
Minden esetre ők biztos nem részesülnek a te adópénzedből.

manu ciaó 2022.12.17. 23:20:38

@Csodabogár: de miért előzött be? Nem voltál balkáni cuccban, akkor is egy elegáns nő voltál..hm?

manu ciaó 2022.12.17. 23:20:51

@Zsuzsi65: Nem tudom. Azt igen hogy az oltástagadók mindenhol a világban aluliskolázott, alulinformált emberkék.

youtu.be/nJ2nGZR0bbg

Most búkkoltuk a negyedik boostert, január elejére.

kajakibrahim 2022.12.17. 23:20:57

@Zsuzsi65: azé az orbán családhoz képest ipari tanulók, gyenge kezdők:)))

SzZoole 2022.12.18. 11:28:51

@Mr.Tellinghovon:
@Zsuzsi65:

Na de én ezt nem csak ebben az időszakban látom, hanem folyamatosan az év minden szakában.

SzZoole 2022.12.18. 11:34:10

@Zsuzsi65: “ hat persze, hogy fizetunk :) teny, hogy nem sokat kapunk erte, a penzunkbol jo sok illegalist kell eltartani ;)
Bocs, ez akkora labda volt, hogy muszaj volt leutni LOL”

Nem is olyan magas labda ez Zsuzsi!

Ha nézed/hallgatod/olvasod a híreket ide is jön a sok illegális kis lélekvesztőn egyszerre 30-40-en. Ebben az évben már több mint 40 ezren jöttek és ezt mind mi fizetjük. Napi több millió fontba kerül ez az államnak, mert a hotelben való elhelyezés plusz az étkeztetés sokba kerül.

2022.12.18. 12:01:22

@SzZoole:

A mai sajtó áttekintésben láttam ezt a videót, amit szeretnek megosztani. Én úgy jellemezném: a józan ész hétköznapjai
( Partizán interjú Tölgyessy Péterrel.) Üdítő színfolt, hogy hagyta kibeszélni az interjú alanyt, nem saját egó mániáját, próbálta kiélni a Riporter.

youtu.be/RLOnVJz0zcY

Jó szórakozást

fhdgy 2022.12.18. 12:06:10

@P.Elliot: Csuklód készülődik az ünnepekre?

SzZoole 2022.12.18. 12:39:41

@Mr.Tellinghovon: bocs Vincebá, de ehhez nincs türelmem :-(

2022.12.18. 12:47:19

@SzZoole: “ bocs Vincebá, de ehhez nincs türelmem :-”

Nekem sem volt, de azért végignéztem, sok igazság hangzik el az aktuális világpolitikai helyzetről. És valamivel rövidebb mint egy meccs hosszabbítások nélkül;-))))

Hajra Argentína !!!!!

SzZoole 2022.12.18. 12:58:36

@Mr.Tellinghovon: na most az, hogy igazság e, vagy nem, ugye az relatív, mert egy éremnek is két oldala van :-))

Szerinted igazság, más szerint nem, nekem meg az öt is páros ebben az esetben :-))

Hajrá frankok, Kylian a legjobb :-)))!!!!!!

2022.12.18. 13:39:12

@Csodabogár: “ Na ha hallottál már ussländerezést”

Ez azért jó régen lehetett, ma ilyet csak suttogva háromszor körülnézve mernek kimondani, mert a pc miatt hamar rajta van az emberen a rasszista bélyeg. Ebben az időben, egy arroganciával párosult felsőbbrendűség tudatban éltek a svájciak, és ezt minden helyen kifejezésre juttattak. Ha mindig csak egy frankot kaptam volna ahányszor hallottam ezt a szót az szép összeg lenne.

Schiller feltette vilhelm tellel, Svájcot a zenei glóbuszra, tényleg köszönet jár érte. Ismerte mint született württembergi a svájci lelket.

2022.12.18. 13:46:33

@SzZoole: “ na most az, hogy igazság e, vagy nem, ugye az relatív, mert egy éremnek is két oldala van :-))”

Pont ezért írtam , hogy sok igazság van benne. És nem az “egy igazság “ formát használtam, Tölgyessy úr kibontja a szubjektív megközelítés több változatát. De te úgysem nézed meg:-))))

Az éremnek két oldala van, de néha az élére esik, mint ebben az interjúban. Végre valami ami nem részrehajló.

Húzz bele Lionel, mutasd meg !!!!

2022.12.18. 13:48:08

@Mr.Tellinghovon:

Tölgyessy úr kibontja objektív módon, a szubjektív megközelítés több változatát

SzZoole 2022.12.18. 14:04:50

@Mr.Tellinghovon: vállvonás Vincebá, én vidéki vagyok, nem értek a lovakhoz :-)

Sokat forogtam politikusok közt, de soha nem érdekelt a politika. Tudod egy bizonyos szinten és körökben teljesen mindegy, hogy ki milyen ideológiát val. Kifelé teljesen mást kommunikálnak, higgy nekem :-))

Messi már csak emlék, Mbappe a jövő :-))

Golf2 2022.12.18. 14:23:40

@SzZoole: Tuti hogy holnap kiderül hogy ma megint! odarepül focibuzi döbrögi.

SzZoole 2022.12.18. 14:25:48

@Golf2: szerintem már ott van

Golf2 2022.12.18. 14:37:56

@fhdgy: Rendelettel kényszerítik bele a magánorvosokat az állami egészségügybe
Január 1-én hatályba is lép a változtatás.
A magánellátásban dolgozókat rendelettel kötelezné a kormány arra, hogy havonta 20 órát dolgozzanak az állami egészségügyben...A 20 óra alatt vezényelhetők is lesznek akár az ország másik végébe...=Még több orvos megy külföldre.

Golf2 2022.12.18. 14:39:20

@Golf2: Jön vissza a malenkij robot.

2022.12.18. 15:10:52

@SzZoole: “ Messi már csak emlék, Mbappe a jövő :-)”

Ebben egyetértünk de hajrá lionel

Állandóan ezekkel a lovakkal jössz.:-) talán kellene egy sigmund Freud analízis, hogy milyen lelki sérülést kaphattal a homokozóban? ;-))))

P.Elliot 2022.12.18. 15:12:08

@fhdgy: Koszonom az erdeklodest, a csuklom megvan, nem allitom hogy nem faj neha, tegnap meg is eroltettem szerintem mert felemeltem valami nehezet anelkul hogy eszembe jutott volna hogy nem szabad, azota faj a karom, a csuklom az nem.
Na mindegy, majd rendbejon!

Beneztem ide a napokban de csak egy pillanatra mert bele vesztem a karacsonyi parti elokeszuleteibe es lebonyolitasaba.
Irto jol sikerult, tegnap volt, nagyon vidam hangulattal, jo volt latni a baratokat megint, majd lassan visszaterunk a normal kapcsolatokra de azert meg ovatosan.

Sajnos mindent felkezzel kellett csinalni, vannak robotgepeim persze de a ket kez kell mindenhez, egy kezzel sutit formazni, nyujtani, barmit csinalni, igen nehez, csak kell a masik kez is de azert rajottem valamire, arra hogy nem kell feltetlenul.
Az egy kezzel olyan finom linzert sikerult meg dios beiglit csinalnom hogy nemcsak a kinezete lett tokeletes hanem iz ize is.
Nincs mindig igy ket kezzel sem.

A maradekon mivel kijelentettem hogy nem tartok ra igenyt mert magunknak majd csak ezutan fogok sutni, a 3 ferfivendeg osszemarakodott, vegul igazsagosan, szemenkent elosztottak maguk kozott, becsomagoltak es elvittek, felesegeik nem tudjak ezt sutni meg nem is akarnak vele vacakolni, meg is ertem oket, a tortat en is cukrasztol vettem.

Szinte csak a mi korosztalyunk volt, az egyik baratnom azt mondta hogy barmikor amikor partit rendez es bejelenti a csaladnak, a fenott gyerekei abban a pillanatban felszivodnak, lathatatlanna valnak, mondtam hogy az enyemek is csak egy bekoszones erejeig vesznek rajta reszt, itt egy oleles, ott egy mosoly es mar huznak is kifele.

En ezen nem csodalkoztam hiszem amikor fiatal voltam en sem a szuleim korosztalyat hivtam meg es szorakoztunk veluk, termeszetes, a baratnom ugy nott fel hogy a partikon minden korosztaly ott volt...o eszaknyugaton elt egy kis varosban ahol mindenki ismerte egymast es beallitottak egymashoz mindenfajta rendezvenyre...

2022.12.18. 15:14:48

@P.Elliot: “ Az egy kezzel olyan finom linzert sikerult meg dios beiglit csinalnom”

Lehet hogy ezentúl mindent egy kézzel kellene csinálnod, míg a másik szieztazhatna;-))))

fhdgy 2022.12.18. 15:18:46

@P.Elliot: csak egy apró jó tanács!

Ha valamit megfogsz, hogy fölemeld, arrébb tedd, ne kapkodj! A hirtelen mozdulat nem jó, előbb próbálgasd egy kicsit és szépen lassan, nyugodtan.

SzZoole 2022.12.18. 15:26:06

@Mr.Tellinghovon: rajtam nem működik a psychoanalysis, sokan próbálkoztak már vele, egyszerűen nem megy :-)))

Volt egy balesetem, nyílt koponyacsont törésem volt, az agyam ott volt a betonon szétloccsanva, nem vicc!

Gyerekkori trauma, az sem volt, boldog gyerekkorom volt, életem legszebb négy évét az általános iskola negyedik osztályában töltöttem :-)))

P.Elliot 2022.12.18. 15:30:40

@fhdgy: Nem, nem kapkodok csak neha elfelejtem hogy vigyazzak a serult kezemre.

2022.12.18. 15:31:15

@SzZoole: “ életem legszebb négy évét az általános iskola negyedik osztályában töltöttem :-)))”

Akkor iskolázottnak vagy tekinthető :-)))

fhdgy 2022.12.18. 15:34:55

@P.Elliot: Ha el tudod felejteni, akkor nem is fáj már annyira! Igaz?

SzZoole 2022.12.18. 15:35:31

@Mr.Tellinghovon: jaja, hatelemis vagyok, két első meg négy második :-))

P.Elliot 2022.12.18. 15:39:14

@Mr.Tellinghovon: Ne aggodj, en is gondoltam erre hogy ezentul lassu, meggondolt mozulatokkal es felkezzel csinalom a sutit.
Mit sutit!

Az osszes kaja amit csinaltam tokeletes volt.
Elmondhatom hogy en felkezzel megsutok dolgokat, mi az nekem, hehehe....
Kezfajas, Az !

Van akinek se keze, se laba aztan milyen jol megvan es szinte onallo.

Volt a teveben itt a kulonleges, vagtagok nelkul szuleto es elok musoraban is egy magyar fiatal ferfi, valami Szabolcs akinek csak a feje es teste volt, ugy mozgott a foldon a testevel hogy meg a rokkant kocsijaba is feltornaszta magat pillanatok alatt, nagyon onellato volt mas teren is, gyonyoruen rajzolt a szajaba fogott ceruzaval/ vegul megajandekozta valaki egy mukarral amit jol tudott iranyitani, meg kiallitasa is volt.

Valami no nevelte fel 3 eves kora utan miutan a szulei szuletese utan felszivodtak, olyan no aki maga is nyomorek volt, csak egy kezet tudta hasznalni, tortenete meg ide is eljutott hogy mi mindent lehet ha az illeto akarja...

P.Elliot 2022.12.18. 15:40:05

@fhdgy: Nem, nem faj annyira...

Csodabogár 2022.12.18. 16:00:33

@fhdgy: Reggel aludni kell, este, illetve délután meg élvezni a hosszabbodó világosabb napokat.:-)

SzZoole 2022.12.18. 16:00:55

@Mr.Tellinghovon: kezdődik Vincebá!!

HAJRÁ FRANKOK!!!!!!!

Csodabogár 2022.12.18. 16:04:55

@manu ciaó: Nem tudom. A svájciak általában fegyelmezettek és szabály követők, de ez a banya úgy gondolta, hogy átpattan a másik kasszához.:-(

Csodabogár 2022.12.18. 16:10:42

@Golf2: Nem foglalkozom a hazai hírekkel, de azt azért tudmnod kellene, hogy az u.n. magán orvosok mind dolgoznak az állami egészségügyben is, amig ott nyugdíjba nem mennek.

fhdgy 2022.12.18. 16:12:45

@Csodabogár: és akkor reggel ki fog a kecskéknek reggelit adni?

Vagy most, hogy mínuszok vannak, ki ad nekik langyos vizet, ha megszomjaznak?

Stb. Stb.

2022.12.18. 17:04:44

@SzZoole: “ kezdődik Vincebá!!”

Zsebkendőt kéz közelbe tetted? ;-)))

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2022.12.18. 17:07:57

@manu ciaó: "Most búkkoltuk a negyedik boostert, január elejére."
Gratulalok! Micsoda teljesitmeny! :))))) jo az uj nick-ed is ;))

SzZoole 2022.12.18. 17:44:04

@Mr.Tellinghovon: “ Zsebkendőt kéz közelbe tetted? ;-)))”

Miért, chatrulettezünk? :-)))

Várd ki a véget, meg van tíz plussz perc és 2-2 :-))

2022.12.18. 18:04:17

@SzZoole:

A shooting star csak egyszer villant meg, de az “öreg” messi hányszor? A röhej az lenne ha tizenegyes rugasok döntenének

SzZoole 2022.12.18. 18:08:22

@Mr.Tellinghovon: de van még kétszer tizenöt perc, hátha rúgnak még egyet a franciák, míg az argentinok egyet sem :-)))

fhdgy 2022.12.18. 18:33:53

@Zsuzsi65: Csak egy technikai dolog szúrt szemet. A linkben 2022/12/18/ van, vagyis év/hónap/nap.

Tudtommal az USÁ-ban a hónap nap évet használják, még akkor is, ha az ANSI szabványos dátum YYYY.MM.DD

Hogy van ez?

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2022.12.18. 18:49:28

@fhdgy: igen, jellemzoen honap/nap/ev...hogy egy weblink milyen szabalyok alapjan (ha van szabaly egyaltalan) kreal egy cimet, fogalmam nincs :)

SzZoole 2022.12.18. 18:54:56

@Mr.Tellinghovon: megérdemelten győztek, nagy gratula az argentinoknak!!! :-)))

SzZoole 2022.12.18. 18:56:20

@Zsuzsi65: de ott nálatok meleg van ilyenkor a déli határon.

2022.12.18. 18:57:07

@SzZoole:

Így igaz, hány gólban benne az öregember

fhdgy 2022.12.18. 18:57:49

@Zsuzsi65: Ugye, az ANSI szabvány föltalálta azt, amit, mi magyarok természetesnek véve használunk.

Bár, már nálunk is van egy kivétel, az EU miatt ( most EU baromságáról beszélek, akkor is, ha EU párti vagyok ), szavatossági időket nap hónap év formában kell kiírni, mert a sok hülye nem képes rendet tartani a kis agyában.

Egyébként, a programozás logikája is az év hónap nap szerint kezeli legegyszerűbben a dátumokat. Ilyen formában tárolt dátum esetén csak "névsorba" kell rendezni. Ha a hónap vagy a nap van elől, akkor kicsit vért kell izzadni,

fhdgy 2022.12.18. 18:59:38

@Mr.Tellinghovon: Én öregember vagyok már, de esküszöm egyikben sem voltam benne!

SzZoole 2022.12.18. 18:59:44

@Mr.Tellinghovon: szerintem mindkét csapat megérdemelte volna. Tudod mit, megosztottan az argentinok és franciák a világbajnokok, a horvátok megkapják az második helyet és Marokkó a harmadikat :-)))

fhdgy 2022.12.18. 19:08:11

@SzZoole: Tudod mit! Miért nem jöttél hamarabb a kolosszális ötleteddel.

Te szépen leosztod a helyeket, oda sem kell utazni, máris lehet hazautazni. Az a sok szerencsétlen vendégmunkás sem halt volna meg.

Mindenki boldog, aki meg nem, az kapja ...

SzZoole 2022.12.18. 19:08:14

@Zsuzsi65: olvastad, hogy az USA-nak elege van Harry-ből és Meghan-ból?

fhdgy 2022.12.18. 19:14:30

@SzZoole: Azt olvastam, hogy Beckham valami 150 millió dodót kapott, mert a VB nagykövete volt.

Szerintem Te elvállalhattad volna 300-ért ( persze az ötlet miatt feleztünk volna ) és sok-sok milliárdot még meg is spóroltál volna nekik. Hát nem lett volna nagy buli?

SzZoole 2022.12.18. 19:20:30

@fhdgy: te most korrupcióra próbálsz rábírni? Sajnálom nem megy, én jó útra tértem, tisztességes adófizető jómunkásember lettem!!

10% nem lenne elég? :-)))

fhdgy 2022.12.18. 19:22:11

@SzZoole: Ez nem korrupció, ez tisztességes üzlet.

Ha neked jó a 10 %, akkor legyen, én megelégszem a 90-nel is.

fhdgy 2022.12.18. 20:16:12

@SzZoole: Egyébiránt, lehet, hogy fékeznem kell magamat.

Ugye a VB-ét rendező ország állítólag EU-s politikusokat is megvesztegetett.

Fiam, itt van 150 milla dodó, ebből adj át másfél millát annak a bigének, annak meg annyit, amannak meg amannyit, stb. stb, Aztán, ami marad, az a tiéd. A maradékért nem kellett ugye megszakadni?

Golf2 2022.12.18. 21:25:36

@SzZoole: Orbán Emmanuel Macron és Csányi Sándor társaságában nézi a vb-döntőt...ingyenélők.

Congeria 2022.12.18. 23:20:44

@Golf2:

Re: orvosok magánpraxisa
Csak szép csendben elmondom, hogy Kanadában mindenki az államnak dolgozik, NINCS MAGÁNPRAXIS !

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2022.12.18. 23:22:54

@SzZoole: oh, persze, egy csomo ember nevetsegesnek tartja, amit csinalnak. Meghan kb. olyan mint Amber Heard, narcisztikus, entitled egyen, aki teljesen kihasznalja Harry fel nem dolgozott traumait. Persze Harry sem 100%-ig artatlan, hanem a valosagtol elszakadt valaki.
www.youtube.com/watch?v=45BjR2CPOUQ
www.youtube.com/watch?v=_OdbIOC5sVQ
www.youtube.com/watch?v=zx94gialP2U

manu ciaó 2022.12.18. 23:28:41

Allez les bleus!

and

Go Messi :))

fhdgy 2022.12.19. 07:07:18

@Mr.Tellinghovon: Kenyeret és cirkuszt a népnek! Ja, a kenyér most is elmaradt.

Most egy-két napig boldogok az argentinok, mert hurrá, győztünk kicsit elfelejtik a hatalmas inflációt.

fhdgy 2022.12.19. 07:26:09

@Congeria: Sok ország van a világon, ahol bizonyos foglalkozásokat illetően nincs "magán praxis".

Pl. sok helyen nem lehet valaki magán hóhér, magán adóhivatal, legalább is törvényesen.

Az, hogy Kanadában az egészségügy állami, rendben van.

Tegyük fel, hogy Te magán takarító lennél. Erre az állam azt mondaná, hogy jó, akkor havi 20 órát Te söpörj a miniszterelnöki hivatalban, kötelezően, mert annyi pénzért, amit adnak érte nem vállalja önként senki.

Mondjuk, a példa kedvéért, maszekban keresel 50 $-át óránként, itt pedig csak 15-öt kapsz.

Tetszik az ötlet?

Azt az orvost, aki nem áll állami alkalmazásban, milyen jogon utasítgatja a félbe vágott alcsúti bányásztörpe?

Holnap már arra is lesz törvény, hogy a felcsúti stadionban a havat nekem kell a meccsek előtt letakarítanom, mert önként nem vállalja senki?

Nekem erről a rabszolgaság jut eszembe.

Golf2 2022.12.19. 07:29:25

@fhdgy: Nálunk ugyanez van csak focizni se tudunk.Meg elzavarni se időnként a parazitákat.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2022.12.19. 21:30:50

Keep the popcorn handy...ahogy mondjak :))
Lehet, hogy ez volt Musk celja ezzel az egesz Twitter saga-val? :))) okos, naggggyon okos, haha :))
fortune.com/2022/12/19/tesla-stock-rise-results-elon-musk-twitter-poll/

FutureFry 2022.12.20. 04:40:47

@Zsuzsi65: A te általad linkelt cikkből:
“An initial advance in Tesla Inc. shares following Elon Musk’s suggestion that he may step back from Twitter Inc. faded on Monday, as investors brace for lasting fallout from the billionaire’s acquisition of the social media company.
Tesla’s stock fell as much as 1.9% as of 11:09 a.m. New York time, erasing an earlier gain of as much as 3.3%. 

Tesla closed last week at a two-year low, costing Musk his position atop the Bloomberg Billionaires Index”

Egyébként mióta idén tavasszal Musk bejelentette, hogy megvásárolja a Twittert a Tesla részvények úgy 50-60%-ot estek. Persze lehet, hogy nem (csak) a Twitter miatt.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2022.12.20. 07:02:38

@FutureFry: bizony ilyen volatile a stock market...:) le-fel ugruk 1-1 hir hallatan. Musk valoszinuleg rajott, a politika megsem az o asztala, inkabb a ribotjaival meg a raketaival akar foglalkozni :)
A twitter meg menjen a levesbe, nem is artana :))

FutureFry 2022.12.21. 17:15:14

@Mr.Tellinghovon: @Zsuzsi65: A Twitter (és - úgy általában - a jelenlegi “social media”) befuccsolása - bár nem tartom valószínűnek - szerintem sem (lenne) nagy veszteség. Sőt! Azoknál még a videojátékok is hasznosabbak (és náluk jelenleg talán csak a kriptovaluták kártékonyabbak). De 42 milliárd dollár (plusz a Tesla értékvesztése) egyetlen cég bedöntéséhez nagyon nem hatékony (pl. ha be is dőlne van/lesz helyette 100 másik), ráadásul - ahogy már fent írtam - Musk esetében ezt a nem kis összeget az emberiség fejlődéséhez sokkal jobban hozzájáruló cégeitől vonta el. Szóval (a rendelkezésre álló információk alapján, jelenleg) nem mondanám, azt amit te, hogy “okos, naggggyon okos”. De persze az ő pénze, azt csinál vele amit akar…

Arthamyr 2022.12.28. 06:54:48

@FutureFry: Mit tartasz kártékonynak a kriptovalutákban?

FutureFry 2022.12.29. 06:10:29

@Arthamyr: Itt van pár példa (bocs de angolul) ami így hirtelen az eszembe jutott (meg hozzá tartozó linkek amit találtam) a jelenlegi “vadnyugati” típusú crypto-piac kártékonyságairól (aminek egyes elemei hosszútávon talán valamennyire korrigálhatók lehet[né]nek jobb technológiával és szabályozással):
1. Increased inequality [1]
2. Ponzi/financial schemes [2], [3]
3. Ransomware-enablement [4]
4. Wasted energy / environmental impact [5]

[1] www.wsj.com/articles/bitcoins-one-percent-controls-lions-share-of-the-cryptocurrencys-wealth-11639996204
[2] www.nytimes.com/2022/11/11/business/crypto-ponzi-scheme-hyperfund.html
[3] www.nytimes.com/2022/12/28/magazine/sam-bankman-fried-ftx.html
[4] www.axios.com/2022/08/19/crypto-collapse-ransomware-problem
[5] www.whitehouse.gov/ostp/news-updates/2022/09/08/fact-sheet-climate-and-energy-implications-of-crypto-assets-in-the-united-states/

Arthamyr 2022.12.29. 06:21:43

@FutureFry: Ezeket én is látom, és az elsőn (ami jelentős részben a pilótajáték mechanizmus és a kis mennyiség következménye) kívül én is komoly problémának tartom, viszont nem vagyok benne biztos, hogy elkerülhetetlen, szükségszerű velejárói egy kriptopénznek.
A másik oldalon meg ott van, hogy égető szükség lenne egy olyan pénzre, ami védve van az államoktól.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása