oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2022. december 13. 19:37,  Nem mindenki hagyhatja hátra a szüleit 287 komment

2022. december 13. 19:37 Határátkelő

Nem mindenki hagyhatja hátra a szüleit

András nem ment el Magyarországról, a testvére és annak családja viszont igen. A mai történet arról szól, hogyan látja egy otthonmaradó az országot elhagyó családtagjait, akiknek ráadásul ők azt utolsó kapocs egyike.

repte_r_va_ro.jpg

„Sok szó esett már itt a külföldön szerzett tapasztalatokról, sőt arról is, hogy milyen érzés hosszabb-rövidebb idő után visszatérni Magyarországra, de arról kevesebb, hogy milyen érzés itthon maradni és az utolsó kapocsnak lenni, ami az elmenőket a szülőföldhöz köti.

Bátyám, Laci lassan 10 éve hagyta el az országot, feleségével és gyermekeivel az oldalán, felszámolva egy kényelmessé alakított életet. Állítása szerint a kalandvágy vezette, de valójában a magyar álláspiacon az ötven felettiek számára adott, nullához konvergáló számú, lehetőség elől távozott, még időben.

Elárulom már most, hogy bejöttek a számításaik, rengeteg munka és elszántság árán kialakítottak egy új, kényelmes, de teljesen más életet, mint, amit hátrahagytak. És, hogy fel ne merüljön bárkiben, hogy az irigység beszél belőlem, én is és a feleségem is jó állásban dolgozunk itthon, anyagi biztonságban. Azért vagyunk itthon még, mert (eddig) nem kellett szembe néznünk sem csökkenő életszínvonallal, sem megszűnő munkahellyel, sem az előrelépési lehetőségek hiányával.

Pár hónappal a kiköltözésük előtt történt: Laci áll a nappalijuk közepén, a háttérben, a tévében épp valamelyik angol nyelvű hírcsatorna megy, ő pedig heves gesztusokkal fordítja azt, amit hall ért belőle. Eközben a konyhában a felesége, Éva épp az én nejemnek magyarázza, hogy „Laci hetente kétszer jár angoltanárhoz, és egész nap az angol nyelvű csatorna megy a háttérben, szóval gyakorlatilag anyanyelvi környezetben van”. Az asszony meglehetősen introvertált, így egy kérdő tekinteten kívül nem adja jelét a döbbenetnek ott helyben, csak hazafelé az autóban dől ki belőle a röhögés.

Vacak fizikai meló a kiindulási pont, „jó az két-három hónapra, amíg feljövök angolból” mondja Laci. Nem jön fel, ennyi idő alatt semmiképp. Éva egyáltalán nem beszéli a nyelvet, elmondása szerint a nyelvórákon ő is és a tanár is sírt, ha felelnie kellett. A magyar közösségen belül kezd el alkalmi munkát vállalni. Lelőttem a poént az elején, mindezek ellenére megkapaszkodnak, fejlődnek új hazájukban.

„Én már nem vagyok magyar”

Jó egy évvel később hazajönnek karácsonyra, angol édességekkel és ajándéktárgyakkal megtömött csomagokkal, új élményekkel és új szokásokkal és már egy fokkal jobb munkahellyel a hátuk mögött. Együtt ünnepelünk és a második pohár bor után Laci bevallja: „Én már nem vagyok magyar”. Akkor mégis mi vagy?- merül fel bennünk a kérdés, de nem meri kimondani, hogy ő már angol, azért ez erős lenne, de minden esetre, mint mondja, elengedte ezt az országot és mindent, ami ide kötötte. Vagy majdnem mindent.

Mert azért időnként hazajárnak gyógykezelésre, fogorvoshoz, osztálytalálkozóra, és ha már itt vannak fodrászhoz, kozmetikushoz és erősítve a családi összetartást, minden alkalommal nálunk töltenek egy-két éjszakát, innen utaznak tovább wellnessezni, rokonokat látogatni, mikor merre.

Én pedig megyek eléjük a reptérre, a menetrend szerint éjfél előtt, rendszerint hosszas késéssel érkező járathoz, amire legolcsóbb a jegy. Vacsora, egy üveg pezsgő, már belecsúszunk a hajnalba, mire aludni térnek a lányunk szobájában, aki ezidőre a bátyjához cuccol át. Nekünk másnap munka, a gyerekeknek tanítás van.

Újabb év, újabb karácsony, újra itthon vannak. Szállodába megyünk mindannyian. Éva foglalja a szállást az általa preferált szállodába, ami túlzsúfoltnak és kopottnak bizonyul a valóságban. Lányunk, mint a család legifjabb tagja, a gazdaságosság nevében egy pótágyon szorong a dupla ágy és a radiátor közé szuszakolva. Sír, reklamál, a következő estétől egy ágyon szoronganak a gyerekek, „Unokatesók, ez erősíti a családi köteléket” állapítja meg valaki.

Sajátos esküvőszervezés

Elszalad még egy-két év, szépen alakulnak a dolgaik. A nagyfiuk már házasodik (korán, de ő tudja), persze itthon, hiszen itt minden olcsóbb. Az asszony rám néz, és csak annyit mond: „ez nem lesz egyszerű”. Ezernyi szervezési feladat, már jóval az esemény előtt és van, ami nem oldható meg online, így a szokásosnál tovább tanyáznak nálunk.

Az asszony bekerül a dekoratőr csapatba is a lányunkkal együtt. Éva fáradhatatlanul osztja a feladatokat, az a trükkje, hogy nem kérdezi meg szeretnéd-e, vállalod-e, csak szól, hogy tiéd a feladat, rosszabb esetben még azt is hozzáteszi: „ahogy megbeszéltük”. Ha csak kicsit is kételkedsz a memóriádban, véged van.

A menyasszony is magyar kislány, kreatív is nagyon. Introvertált asszonykám egy szép napon, pár nappal az esküvő előtt, arra ér haza, hogy a menyasszony és barátnői DIY foglalkozást tartanak az étkezőnkben. Csattog az olló, hull a csillámpor, készül az esküvői dekoráció, szól a menyasszony: „Azt hittük van ragasztópisztolyod, kerestük is, de nem találtuk”.

A nagy nap végül rendben lezajlik, a dekoráció rendben van, esküvő, lagzi, boldogság, maradunk hajnalig, hátha kell még a segítségünk. Másnap reggel, fejfájástól szédelegve szedik le a dekorációt mindazok, akik magukénak érzik a feladatot: azaz, az asszony, a gyerekeink és Éva a lányával.

Minden kicsit szebb, mint a valóságban

Újabb év, újabb karácsony, ismét szállodába megyünk mindannyian, már a szobakiosztás is problematikus, mi négyágyas családi szobát foglalunk, az ifjú pár külön szobában, így Laci, Éva és pótágyon a lányuk osztozna egy szobán. Éva felüti az unokatesó kártyát és javasolja, hogy a foglalásnál a pótágyat már rögtön a mi szobánkba kérjük: „ellesznek ott a gyerekek”. Az asszony ellenáll, ennek ellenére a mi szobánkban, az összetolt ágyakon próbál a három gyerek aludni. „Unokatesók, ez erősíti a családi köteléket” állapítjuk meg.

A szálloda bárjában Laci és Éva ismerkedik, ismeretlen házaspárnak mesélik külhoni életük kiszínezett verzióját, amelyben minden kicsit szebb, mint a valóságban. Érdeklődve hallgatjuk, hol egyikükre, hol másikukra nézünk, hitetlenkedve a szép életükön, de nem szólunk közbe. A lányuk próbál arrébb terelni minket, neki kellemetlen a szituáció.

Telnek az évek, szaporodnak az angol szavak a magyar nyelvű mondatokban, még Éváéban is. Bár pontosan tudják, hogy mi a véleményünk a jelenlegi hazai helyzetről, és hogy hogyan próbáljuk a magunk kis világában a normalitást fenntartani, azért minden beszélgetés során határozottan kijelentik, hogy ők már nem tudnának ebben a közegben élni. Megértjük.

Azt azért nem kérdezik meg, hogy mi mégis hogyan, miért tudunk. Az asszony, a maga introvertált módján szenved a helyzettől: „nem mindenki hagyhatja hátra a szüleit, hogy majd a testvérei gondoskodnak róluk” mondja, de már csak nekem.”

(Fotó: pixabay.com)

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Magyarország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr8118001452

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Golf2 2022.12.17. 08:48:25

@SzZoole: A közlekedési szakszervezetknek a sztrájkjai miatt Nagy-Britannia teljesen megbénulhat az ünnepek alatt...

SzZoole 2022.12.17. 09:01:40

@Golf2: autóval járunk :-)

A UK a sztrájkok országa lett, mindenki sztrájkol, reptér, tömegközlekedés, egészségügy, bírok, amazon, az autós oktatók, stb…..,

Golf2 2022.12.17. 09:16:16

@SzZoole: Nem tudják milyen jó dolguk van,mit szólnának vadkeleten...

Zulu4321 2022.12.17. 11:08:59

@Zsuzsi65: Igen, ez sajnos igy van. Nem veletlenul lebegtetik az oltatlanok kompenzalasanak kerdeset (mondjuk sok eselyt nem latok ra).

SzZoole 2022.12.17. 13:56:36

@Golf2: jó dolguk van??? Még nagyobb lyukat ütnek a gazdaságon……

Csak a postás sztrájk napi 1 millás kárt okoz, fontban, és egy héten kettő/három napot is sztrájkolnak, a kézbesítendő csomagok/levelek hegyekben állnak.

A független csomag szállítók meg hülyére keresik magukat.

A tömegközlekedési sztrájk ismét rengeteg kárt okoz. Az emberek nem tudnak dolgozni járni/vásárolni. A londoni üzletek szenvednek, majdnem olyan veszteségük van mind covid lezáráskor, csak most nyitva vannak, vásárlók nélkül….

Karácsonyra is sztrájkot szerveznek, sokan nem tudnak utazni szülőkhöz/gyerekekhez/szeretteikhez……. Önző csőcselék……,

Volt itt egy brexit, covid most meg háború. Előbb fel kellene újra építeni a gazdaságot, és ha gazdaság magához térne, akkor már lehetne osztogatni, de így ezek az önző emberek csak fosztogatnak…….

SzZoole 2022.12.17. 14:07:08

@Zsuzsi65: “ nalunk a small businessek, ettermek nagyon megsinylettek. Csaladi vallalkozasok mentek tonkre a lezarasok miatt”

Itt az állam támogatott mindenkit. A vállalkozók is jelentkezhettek az államhoz segítségért.

A lezárások idejére £2500 kaptak bruttóban, mellette ugyanúgy sunyiban dolgoztak.

Volt egy szépség szalon/fodrászda tulajdonos is, aki ugyan jelentkezett, de nem kapta meg, ugyanis a covid előtt £10 ezer pluszt/hó kereset, és volt képe a médiának panaszkodni, hogy elutasítottak a kérelmet, vajon miért…….

Most nézem a BBC News.

A vasutasok az egész ünnepekre sztrájkot terveznek, december 24-25-26-27 és január 2-3-4

Fasza lesz……

fhdgy 2022.12.17. 14:34:30

@SzZoole: Békés ünnepek lesznek! Nem kell mindig, mint pók a falon rohangálni.

SzZoole 2022.12.17. 14:54:21

@fhdgy: nekem/nekünk az lesz, 23.- án pénteken délben befejezem a melót ez csak 28.-án szerdán megyek, majd 30.-án ismét délben végzek és csak jan. 3.-án reggel megyek, szóval én nem panaszkodom.

Ha menni is kellene valahova 2 autó áll a garázsban, de szerintem az idő tájt látni sem fogom őket :-)

fhdgy 2022.12.17. 14:58:15

@SzZoole: én már Vízkeresztet várom. Attól nyugalom lesz és a Nap is egyre korábban kel.

SzZoole 2022.12.17. 15:22:38

@fhdgy: addig nem kell várnod, mivel december 21-től átlag két perccel hosszabbodnak a nappalok :-)

fhdgy 2022.12.17. 15:45:27

@SzZoole: este, de nem reggel. Azt hiszem, hogy tavaly megbeszéltük. Összességében hosszabb, mert este annyival később megy le, hogy a reggeli később kelést is meghaladja.

SzZoole 2022.12.17. 16:39:57

@Golf2: aszittem nem csipázod a brazilgépsort :-)

Hajrá horvátok !!!

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2022.12.17. 17:06:09

@SzZoole: nahat, milyen jo nalatok, hogy az allam igy gondoskodik mindenkirol, igaz? :)) aztan utana beszedi adoban, amit kifizet a jonepnek :)))
nalunk me'g kapitalizmus van, igaz, Biden is probalkozott a stimulus csekkel, hatha segit a nepnek LOL

SzZoole 2022.12.17. 17:12:51

@Zsuzsi65: tudod boldogan fizetek több adót, a több fizetésből :-))

Magyarországon nagyon kevés adót tudtam fizetni abból a kis fizetésből…… :-)

kék madár 2022.12.17. 18:01:24

@FutureFry: "Ez miért lenne piszkos játék?"
ezt viccbol kerdezted, vagy tenyleg el kell neked magyarazni?

kék madár 2022.12.17. 18:01:57

@Arthamyr: ugy hivjak, hogy csalad, nem en valasztottam

Arthamyr 2022.12.17. 18:46:00

@kék madár: Ezért írtam, hogy "sikerül kerülnöd". :) Bár mivel régóta felnőtt ember vagy, ha muszáj, a család is elkerülhető, viszonylag nagy szabadságod van annak meghatározásában, hogy kik (ne) vegyenek körül. Van unokatestvérem, akivel kb. 15 éve nem beszéltem, pedig nem vesztünk össze vagy voltunk rosszban. Részvétem, ha a (közeli) családod 80%-a olyan, amit írtál.

Csodabogár 2022.12.17. 19:37:18

@SzZoole: Gazdaságilag olyan remekül álltok, hogy egy kis általános sztrájk meg se kottyan nektek.:-)))

SzZoole 2022.12.17. 19:43:44

@Csodabogár: semmi sem tart örökké, egyszer csak vége lesz ennek is :-)

Egyébként nem nagyon látom azt fene nagy inflációt és valóságot, az üzletek tele vannak, és nem kosárba vásárolnak, hanem a mély bevásárló szekérbe ami púposra van tömve!

Csodabogár 2022.12.17. 19:44:05

@Zsuzsi65: Azt hiszem Nyugateurópában minden állam támogatta az arra rászorulókat. Ez nekünk itt természetes, mint ahogy az is, hogy adót kell fizetni. Skandináviában és Hollandiában többet, mert náluk tényleg jó a szociális ellátottság. Máshol kevesebbet. Szerintem Amerikában is fizetsz adót, csak nem kapsz érte semmit.:-(

2022.12.17. 21:06:11

@SzZoole:

Lehet, hogy meg vannak tartalékok, várd ki a következő évet

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2022.12.17. 22:19:06

@SzZoole: Karacsony tajan mondenki tulkoltekezik...majd Januarban nezd meg, mennyire lesznek megpakolva a bevasarlo kocsik :))

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2022.12.17. 22:21:29

@Csodabogár: hat persze, hogy fizetunk :) teny, hogy nem sokat kapunk erte, a penzunkbol jo sok illegalist kell eltartani ;)
Bocs, ez akkora labda volt, hogy muszaj volt leutni LOL

Csodabogár 2022.12.17. 22:30:18

@Zsuzsi65: Na abból nem kérnék, amit ott kapnak. Nem is beszélve arról, hogy az illegálisok marha szorgosan dolgoznak. Találkoztunk jó néhánnyal a két lakásfelújítás során.
Persze azt soha nem fogom megérteni, hogy hogy tud valaki házakat venni, gyerekét iskolába járatni több mint 10 év illegális háttérrel. Valami nagyon kusza arra felé.
Minden esetre ők biztos nem részesülnek a te adópénzedből.

manu ciaó 2022.12.17. 23:20:38

@Csodabogár: de miért előzött be? Nem voltál balkáni cuccban, akkor is egy elegáns nő voltál..hm?

manu ciaó 2022.12.17. 23:20:51

@Zsuzsi65: Nem tudom. Azt igen hogy az oltástagadók mindenhol a világban aluliskolázott, alulinformált emberkék.

youtu.be/nJ2nGZR0bbg

Most búkkoltuk a negyedik boostert, január elejére.

kajakibrahim 2022.12.17. 23:20:57

@Zsuzsi65: azé az orbán családhoz képest ipari tanulók, gyenge kezdők:)))

SzZoole 2022.12.18. 11:28:51

@Mr.Tellinghovon:
@Zsuzsi65:

Na de én ezt nem csak ebben az időszakban látom, hanem folyamatosan az év minden szakában.

SzZoole 2022.12.18. 11:34:10

@Zsuzsi65: “ hat persze, hogy fizetunk :) teny, hogy nem sokat kapunk erte, a penzunkbol jo sok illegalist kell eltartani ;)
Bocs, ez akkora labda volt, hogy muszaj volt leutni LOL”

Nem is olyan magas labda ez Zsuzsi!

Ha nézed/hallgatod/olvasod a híreket ide is jön a sok illegális kis lélekvesztőn egyszerre 30-40-en. Ebben az évben már több mint 40 ezren jöttek és ezt mind mi fizetjük. Napi több millió fontba kerül ez az államnak, mert a hotelben való elhelyezés plusz az étkeztetés sokba kerül.

2022.12.18. 12:01:22

@SzZoole:

A mai sajtó áttekintésben láttam ezt a videót, amit szeretnek megosztani. Én úgy jellemezném: a józan ész hétköznapjai
( Partizán interjú Tölgyessy Péterrel.) Üdítő színfolt, hogy hagyta kibeszélni az interjú alanyt, nem saját egó mániáját, próbálta kiélni a Riporter.

youtu.be/RLOnVJz0zcY

Jó szórakozást

fhdgy 2022.12.18. 12:06:10

@P.Elliot: Csuklód készülődik az ünnepekre?

SzZoole 2022.12.18. 12:39:41

@Mr.Tellinghovon: bocs Vincebá, de ehhez nincs türelmem :-(

2022.12.18. 12:47:19

@SzZoole: “ bocs Vincebá, de ehhez nincs türelmem :-”

Nekem sem volt, de azért végignéztem, sok igazság hangzik el az aktuális világpolitikai helyzetről. És valamivel rövidebb mint egy meccs hosszabbítások nélkül;-))))

Hajra Argentína !!!!!

SzZoole 2022.12.18. 12:58:36

@Mr.Tellinghovon: na most az, hogy igazság e, vagy nem, ugye az relatív, mert egy éremnek is két oldala van :-))

Szerinted igazság, más szerint nem, nekem meg az öt is páros ebben az esetben :-))

Hajrá frankok, Kylian a legjobb :-)))!!!!!!

2022.12.18. 13:39:12

@Csodabogár: “ Na ha hallottál már ussländerezést”

Ez azért jó régen lehetett, ma ilyet csak suttogva háromszor körülnézve mernek kimondani, mert a pc miatt hamar rajta van az emberen a rasszista bélyeg. Ebben az időben, egy arroganciával párosult felsőbbrendűség tudatban éltek a svájciak, és ezt minden helyen kifejezésre juttattak. Ha mindig csak egy frankot kaptam volna ahányszor hallottam ezt a szót az szép összeg lenne.

Schiller feltette vilhelm tellel, Svájcot a zenei glóbuszra, tényleg köszönet jár érte. Ismerte mint született württembergi a svájci lelket.

2022.12.18. 13:46:33

@SzZoole: “ na most az, hogy igazság e, vagy nem, ugye az relatív, mert egy éremnek is két oldala van :-))”

Pont ezért írtam , hogy sok igazság van benne. És nem az “egy igazság “ formát használtam, Tölgyessy úr kibontja a szubjektív megközelítés több változatát. De te úgysem nézed meg:-))))

Az éremnek két oldala van, de néha az élére esik, mint ebben az interjúban. Végre valami ami nem részrehajló.

Húzz bele Lionel, mutasd meg !!!!

2022.12.18. 13:48:08

@Mr.Tellinghovon:

Tölgyessy úr kibontja objektív módon, a szubjektív megközelítés több változatát

SzZoole 2022.12.18. 14:04:50

@Mr.Tellinghovon: vállvonás Vincebá, én vidéki vagyok, nem értek a lovakhoz :-)

Sokat forogtam politikusok közt, de soha nem érdekelt a politika. Tudod egy bizonyos szinten és körökben teljesen mindegy, hogy ki milyen ideológiát val. Kifelé teljesen mást kommunikálnak, higgy nekem :-))

Messi már csak emlék, Mbappe a jövő :-))

Golf2 2022.12.18. 14:23:40

@SzZoole: Tuti hogy holnap kiderül hogy ma megint! odarepül focibuzi döbrögi.

SzZoole 2022.12.18. 14:25:48

@Golf2: szerintem már ott van

Golf2 2022.12.18. 14:37:56

@fhdgy: Rendelettel kényszerítik bele a magánorvosokat az állami egészségügybe
Január 1-én hatályba is lép a változtatás.
A magánellátásban dolgozókat rendelettel kötelezné a kormány arra, hogy havonta 20 órát dolgozzanak az állami egészségügyben...A 20 óra alatt vezényelhetők is lesznek akár az ország másik végébe...=Még több orvos megy külföldre.

Golf2 2022.12.18. 14:39:20

@Golf2: Jön vissza a malenkij robot.

2022.12.18. 15:10:52

@SzZoole: “ Messi már csak emlék, Mbappe a jövő :-)”

Ebben egyetértünk de hajrá lionel

Állandóan ezekkel a lovakkal jössz.:-) talán kellene egy sigmund Freud analízis, hogy milyen lelki sérülést kaphattal a homokozóban? ;-))))

P.Elliot 2022.12.18. 15:12:08

@fhdgy: Koszonom az erdeklodest, a csuklom megvan, nem allitom hogy nem faj neha, tegnap meg is eroltettem szerintem mert felemeltem valami nehezet anelkul hogy eszembe jutott volna hogy nem szabad, azota faj a karom, a csuklom az nem.
Na mindegy, majd rendbejon!

Beneztem ide a napokban de csak egy pillanatra mert bele vesztem a karacsonyi parti elokeszuleteibe es lebonyolitasaba.
Irto jol sikerult, tegnap volt, nagyon vidam hangulattal, jo volt latni a baratokat megint, majd lassan visszaterunk a normal kapcsolatokra de azert meg ovatosan.

Sajnos mindent felkezzel kellett csinalni, vannak robotgepeim persze de a ket kez kell mindenhez, egy kezzel sutit formazni, nyujtani, barmit csinalni, igen nehez, csak kell a masik kez is de azert rajottem valamire, arra hogy nem kell feltetlenul.
Az egy kezzel olyan finom linzert sikerult meg dios beiglit csinalnom hogy nemcsak a kinezete lett tokeletes hanem iz ize is.
Nincs mindig igy ket kezzel sem.

A maradekon mivel kijelentettem hogy nem tartok ra igenyt mert magunknak majd csak ezutan fogok sutni, a 3 ferfivendeg osszemarakodott, vegul igazsagosan, szemenkent elosztottak maguk kozott, becsomagoltak es elvittek, felesegeik nem tudjak ezt sutni meg nem is akarnak vele vacakolni, meg is ertem oket, a tortat en is cukrasztol vettem.

Szinte csak a mi korosztalyunk volt, az egyik baratnom azt mondta hogy barmikor amikor partit rendez es bejelenti a csaladnak, a fenott gyerekei abban a pillanatban felszivodnak, lathatatlanna valnak, mondtam hogy az enyemek is csak egy bekoszones erejeig vesznek rajta reszt, itt egy oleles, ott egy mosoly es mar huznak is kifele.

En ezen nem csodalkoztam hiszem amikor fiatal voltam en sem a szuleim korosztalyat hivtam meg es szorakoztunk veluk, termeszetes, a baratnom ugy nott fel hogy a partikon minden korosztaly ott volt...o eszaknyugaton elt egy kis varosban ahol mindenki ismerte egymast es beallitottak egymashoz mindenfajta rendezvenyre...

2022.12.18. 15:14:48

@P.Elliot: “ Az egy kezzel olyan finom linzert sikerult meg dios beiglit csinalnom”

Lehet hogy ezentúl mindent egy kézzel kellene csinálnod, míg a másik szieztazhatna;-))))

fhdgy 2022.12.18. 15:18:46

@P.Elliot: csak egy apró jó tanács!

Ha valamit megfogsz, hogy fölemeld, arrébb tedd, ne kapkodj! A hirtelen mozdulat nem jó, előbb próbálgasd egy kicsit és szépen lassan, nyugodtan.

SzZoole 2022.12.18. 15:26:06

@Mr.Tellinghovon: rajtam nem működik a psychoanalysis, sokan próbálkoztak már vele, egyszerűen nem megy :-)))

Volt egy balesetem, nyílt koponyacsont törésem volt, az agyam ott volt a betonon szétloccsanva, nem vicc!

Gyerekkori trauma, az sem volt, boldog gyerekkorom volt, életem legszebb négy évét az általános iskola negyedik osztályában töltöttem :-)))

P.Elliot 2022.12.18. 15:30:40

@fhdgy: Nem, nem kapkodok csak neha elfelejtem hogy vigyazzak a serult kezemre.

2022.12.18. 15:31:15

@SzZoole: “ életem legszebb négy évét az általános iskola negyedik osztályában töltöttem :-)))”

Akkor iskolázottnak vagy tekinthető :-)))

fhdgy 2022.12.18. 15:34:55

@P.Elliot: Ha el tudod felejteni, akkor nem is fáj már annyira! Igaz?

SzZoole 2022.12.18. 15:35:31

@Mr.Tellinghovon: jaja, hatelemis vagyok, két első meg négy második :-))

P.Elliot 2022.12.18. 15:39:14

@Mr.Tellinghovon: Ne aggodj, en is gondoltam erre hogy ezentul lassu, meggondolt mozulatokkal es felkezzel csinalom a sutit.
Mit sutit!

Az osszes kaja amit csinaltam tokeletes volt.
Elmondhatom hogy en felkezzel megsutok dolgokat, mi az nekem, hehehe....
Kezfajas, Az !

Van akinek se keze, se laba aztan milyen jol megvan es szinte onallo.

Volt a teveben itt a kulonleges, vagtagok nelkul szuleto es elok musoraban is egy magyar fiatal ferfi, valami Szabolcs akinek csak a feje es teste volt, ugy mozgott a foldon a testevel hogy meg a rokkant kocsijaba is feltornaszta magat pillanatok alatt, nagyon onellato volt mas teren is, gyonyoruen rajzolt a szajaba fogott ceruzaval/ vegul megajandekozta valaki egy mukarral amit jol tudott iranyitani, meg kiallitasa is volt.

Valami no nevelte fel 3 eves kora utan miutan a szulei szuletese utan felszivodtak, olyan no aki maga is nyomorek volt, csak egy kezet tudta hasznalni, tortenete meg ide is eljutott hogy mi mindent lehet ha az illeto akarja...

P.Elliot 2022.12.18. 15:40:05

@fhdgy: Nem, nem faj annyira...

Csodabogár 2022.12.18. 16:00:33

@fhdgy: Reggel aludni kell, este, illetve délután meg élvezni a hosszabbodó világosabb napokat.:-)

SzZoole 2022.12.18. 16:00:55

@Mr.Tellinghovon: kezdődik Vincebá!!

HAJRÁ FRANKOK!!!!!!!

Csodabogár 2022.12.18. 16:04:55

@manu ciaó: Nem tudom. A svájciak általában fegyelmezettek és szabály követők, de ez a banya úgy gondolta, hogy átpattan a másik kasszához.:-(

Csodabogár 2022.12.18. 16:10:42

@Golf2: Nem foglalkozom a hazai hírekkel, de azt azért tudmnod kellene, hogy az u.n. magán orvosok mind dolgoznak az állami egészségügyben is, amig ott nyugdíjba nem mennek.

fhdgy 2022.12.18. 16:12:45

@Csodabogár: és akkor reggel ki fog a kecskéknek reggelit adni?

Vagy most, hogy mínuszok vannak, ki ad nekik langyos vizet, ha megszomjaznak?

Stb. Stb.

2022.12.18. 17:04:44

@SzZoole: “ kezdődik Vincebá!!”

Zsebkendőt kéz közelbe tetted? ;-)))

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2022.12.18. 17:07:57

@manu ciaó: "Most búkkoltuk a negyedik boostert, január elejére."
Gratulalok! Micsoda teljesitmeny! :))))) jo az uj nick-ed is ;))

SzZoole 2022.12.18. 17:44:04

@Mr.Tellinghovon: “ Zsebkendőt kéz közelbe tetted? ;-)))”

Miért, chatrulettezünk? :-)))

Várd ki a véget, meg van tíz plussz perc és 2-2 :-))

2022.12.18. 18:04:17

@SzZoole:

A shooting star csak egyszer villant meg, de az “öreg” messi hányszor? A röhej az lenne ha tizenegyes rugasok döntenének

SzZoole 2022.12.18. 18:08:22

@Mr.Tellinghovon: de van még kétszer tizenöt perc, hátha rúgnak még egyet a franciák, míg az argentinok egyet sem :-)))

fhdgy 2022.12.18. 18:33:53

@Zsuzsi65: Csak egy technikai dolog szúrt szemet. A linkben 2022/12/18/ van, vagyis év/hónap/nap.

Tudtommal az USÁ-ban a hónap nap évet használják, még akkor is, ha az ANSI szabványos dátum YYYY.MM.DD

Hogy van ez?

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2022.12.18. 18:49:28

@fhdgy: igen, jellemzoen honap/nap/ev...hogy egy weblink milyen szabalyok alapjan (ha van szabaly egyaltalan) kreal egy cimet, fogalmam nincs :)

SzZoole 2022.12.18. 18:54:56

@Mr.Tellinghovon: megérdemelten győztek, nagy gratula az argentinoknak!!! :-)))

SzZoole 2022.12.18. 18:56:20

@Zsuzsi65: de ott nálatok meleg van ilyenkor a déli határon.

2022.12.18. 18:57:07

@SzZoole:

Így igaz, hány gólban benne az öregember

fhdgy 2022.12.18. 18:57:49

@Zsuzsi65: Ugye, az ANSI szabvány föltalálta azt, amit, mi magyarok természetesnek véve használunk.

Bár, már nálunk is van egy kivétel, az EU miatt ( most EU baromságáról beszélek, akkor is, ha EU párti vagyok ), szavatossági időket nap hónap év formában kell kiírni, mert a sok hülye nem képes rendet tartani a kis agyában.

Egyébként, a programozás logikája is az év hónap nap szerint kezeli legegyszerűbben a dátumokat. Ilyen formában tárolt dátum esetén csak "névsorba" kell rendezni. Ha a hónap vagy a nap van elől, akkor kicsit vért kell izzadni,

fhdgy 2022.12.18. 18:59:38

@Mr.Tellinghovon: Én öregember vagyok már, de esküszöm egyikben sem voltam benne!

SzZoole 2022.12.18. 18:59:44

@Mr.Tellinghovon: szerintem mindkét csapat megérdemelte volna. Tudod mit, megosztottan az argentinok és franciák a világbajnokok, a horvátok megkapják az második helyet és Marokkó a harmadikat :-)))

fhdgy 2022.12.18. 19:08:11

@SzZoole: Tudod mit! Miért nem jöttél hamarabb a kolosszális ötleteddel.

Te szépen leosztod a helyeket, oda sem kell utazni, máris lehet hazautazni. Az a sok szerencsétlen vendégmunkás sem halt volna meg.

Mindenki boldog, aki meg nem, az kapja ...

SzZoole 2022.12.18. 19:08:14

@Zsuzsi65: olvastad, hogy az USA-nak elege van Harry-ből és Meghan-ból?

fhdgy 2022.12.18. 19:14:30

@SzZoole: Azt olvastam, hogy Beckham valami 150 millió dodót kapott, mert a VB nagykövete volt.

Szerintem Te elvállalhattad volna 300-ért ( persze az ötlet miatt feleztünk volna ) és sok-sok milliárdot még meg is spóroltál volna nekik. Hát nem lett volna nagy buli?

SzZoole 2022.12.18. 19:20:30

@fhdgy: te most korrupcióra próbálsz rábírni? Sajnálom nem megy, én jó útra tértem, tisztességes adófizető jómunkásember lettem!!

10% nem lenne elég? :-)))

fhdgy 2022.12.18. 19:22:11

@SzZoole: Ez nem korrupció, ez tisztességes üzlet.

Ha neked jó a 10 %, akkor legyen, én megelégszem a 90-nel is.

fhdgy 2022.12.18. 20:16:12

@SzZoole: Egyébiránt, lehet, hogy fékeznem kell magamat.

Ugye a VB-ét rendező ország állítólag EU-s politikusokat is megvesztegetett.

Fiam, itt van 150 milla dodó, ebből adj át másfél millát annak a bigének, annak meg annyit, amannak meg amannyit, stb. stb, Aztán, ami marad, az a tiéd. A maradékért nem kellett ugye megszakadni?

Golf2 2022.12.18. 21:25:36

@SzZoole: Orbán Emmanuel Macron és Csányi Sándor társaságában nézi a vb-döntőt...ingyenélők.

Congeria 2022.12.18. 23:20:44

@Golf2:

Re: orvosok magánpraxisa
Csak szép csendben elmondom, hogy Kanadában mindenki az államnak dolgozik, NINCS MAGÁNPRAXIS !

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2022.12.18. 23:22:54

@SzZoole: oh, persze, egy csomo ember nevetsegesnek tartja, amit csinalnak. Meghan kb. olyan mint Amber Heard, narcisztikus, entitled egyen, aki teljesen kihasznalja Harry fel nem dolgozott traumait. Persze Harry sem 100%-ig artatlan, hanem a valosagtol elszakadt valaki.
www.youtube.com/watch?v=45BjR2CPOUQ
www.youtube.com/watch?v=_OdbIOC5sVQ
www.youtube.com/watch?v=zx94gialP2U

manu ciaó 2022.12.18. 23:28:41

Allez les bleus!

and

Go Messi :))

fhdgy 2022.12.19. 07:07:18

@Mr.Tellinghovon: Kenyeret és cirkuszt a népnek! Ja, a kenyér most is elmaradt.

Most egy-két napig boldogok az argentinok, mert hurrá, győztünk kicsit elfelejtik a hatalmas inflációt.

fhdgy 2022.12.19. 07:26:09

@Congeria: Sok ország van a világon, ahol bizonyos foglalkozásokat illetően nincs "magán praxis".

Pl. sok helyen nem lehet valaki magán hóhér, magán adóhivatal, legalább is törvényesen.

Az, hogy Kanadában az egészségügy állami, rendben van.

Tegyük fel, hogy Te magán takarító lennél. Erre az állam azt mondaná, hogy jó, akkor havi 20 órát Te söpörj a miniszterelnöki hivatalban, kötelezően, mert annyi pénzért, amit adnak érte nem vállalja önként senki.

Mondjuk, a példa kedvéért, maszekban keresel 50 $-át óránként, itt pedig csak 15-öt kapsz.

Tetszik az ötlet?

Azt az orvost, aki nem áll állami alkalmazásban, milyen jogon utasítgatja a félbe vágott alcsúti bányásztörpe?

Holnap már arra is lesz törvény, hogy a felcsúti stadionban a havat nekem kell a meccsek előtt letakarítanom, mert önként nem vállalja senki?

Nekem erről a rabszolgaság jut eszembe.

Golf2 2022.12.19. 07:29:25

@fhdgy: Nálunk ugyanez van csak focizni se tudunk.Meg elzavarni se időnként a parazitákat.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2022.12.19. 21:30:50

Keep the popcorn handy...ahogy mondjak :))
Lehet, hogy ez volt Musk celja ezzel az egesz Twitter saga-val? :))) okos, naggggyon okos, haha :))
fortune.com/2022/12/19/tesla-stock-rise-results-elon-musk-twitter-poll/

FutureFry 2022.12.20. 04:40:47

@Zsuzsi65: A te általad linkelt cikkből:
“An initial advance in Tesla Inc. shares following Elon Musk’s suggestion that he may step back from Twitter Inc. faded on Monday, as investors brace for lasting fallout from the billionaire’s acquisition of the social media company.
Tesla’s stock fell as much as 1.9% as of 11:09 a.m. New York time, erasing an earlier gain of as much as 3.3%. 

Tesla closed last week at a two-year low, costing Musk his position atop the Bloomberg Billionaires Index”

Egyébként mióta idén tavasszal Musk bejelentette, hogy megvásárolja a Twittert a Tesla részvények úgy 50-60%-ot estek. Persze lehet, hogy nem (csak) a Twitter miatt.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2022.12.20. 07:02:38

@FutureFry: bizony ilyen volatile a stock market...:) le-fel ugruk 1-1 hir hallatan. Musk valoszinuleg rajott, a politika megsem az o asztala, inkabb a ribotjaival meg a raketaival akar foglalkozni :)
A twitter meg menjen a levesbe, nem is artana :))

FutureFry 2022.12.21. 17:15:14

@Mr.Tellinghovon: @Zsuzsi65: A Twitter (és - úgy általában - a jelenlegi “social media”) befuccsolása - bár nem tartom valószínűnek - szerintem sem (lenne) nagy veszteség. Sőt! Azoknál még a videojátékok is hasznosabbak (és náluk jelenleg talán csak a kriptovaluták kártékonyabbak). De 42 milliárd dollár (plusz a Tesla értékvesztése) egyetlen cég bedöntéséhez nagyon nem hatékony (pl. ha be is dőlne van/lesz helyette 100 másik), ráadásul - ahogy már fent írtam - Musk esetében ezt a nem kis összeget az emberiség fejlődéséhez sokkal jobban hozzájáruló cégeitől vonta el. Szóval (a rendelkezésre álló információk alapján, jelenleg) nem mondanám, azt amit te, hogy “okos, naggggyon okos”. De persze az ő pénze, azt csinál vele amit akar…

Arthamyr 2022.12.28. 06:54:48

@FutureFry: Mit tartasz kártékonynak a kriptovalutákban?

FutureFry 2022.12.29. 06:10:29

@Arthamyr: Itt van pár példa (bocs de angolul) ami így hirtelen az eszembe jutott (meg hozzá tartozó linkek amit találtam) a jelenlegi “vadnyugati” típusú crypto-piac kártékonyságairól (aminek egyes elemei hosszútávon talán valamennyire korrigálhatók lehet[né]nek jobb technológiával és szabályozással):
1. Increased inequality [1]
2. Ponzi/financial schemes [2], [3]
3. Ransomware-enablement [4]
4. Wasted energy / environmental impact [5]

[1] www.wsj.com/articles/bitcoins-one-percent-controls-lions-share-of-the-cryptocurrencys-wealth-11639996204
[2] www.nytimes.com/2022/11/11/business/crypto-ponzi-scheme-hyperfund.html
[3] www.nytimes.com/2022/12/28/magazine/sam-bankman-fried-ftx.html
[4] www.axios.com/2022/08/19/crypto-collapse-ransomware-problem
[5] www.whitehouse.gov/ostp/news-updates/2022/09/08/fact-sheet-climate-and-energy-implications-of-crypto-assets-in-the-united-states/

Arthamyr 2022.12.29. 06:21:43

@FutureFry: Ezeket én is látom, és az elsőn (ami jelentős részben a pilótajáték mechanizmus és a kis mennyiség következménye) kívül én is komoly problémának tartom, viszont nem vagyok benne biztos, hogy elkerülhetetlen, szükségszerű velejárói egy kriptopénznek.
A másik oldalon meg ott van, hogy égető szükség lenne egy olyan pénzre, ami védve van az államoktól.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása