oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2022. december 01. 06:30,  Kalifornia két arca 681 komment

2022. december 01. 06:30 Határátkelő

Kalifornia két arca

Kaliforniáról a legtöbbünknek alighanem a napsütés, Los Angeles és persze Hollywood jut az eszünkbe, pedig az amerikai állam ennél sokkal izgalmasabb hely. Történelmének akadnak fényes és büszkeségre kevésbé okot adó lapjai – ezeket is felidézi Susan posztja.

cim_370.jpg

„Minden nemzet történelmének vannak fényes, és kevésbé fényes lapjai. Ez a gondolat majdnem egyszerre jutott eszünkbe, amikor férjemmel a kaliforniai Manzanar történelmi emlékhely beszédes kiállitási tárgyait és fotóit nézegettük. Bár Kalifornia nem egy „nemzet” a szó szoros értelmében, de az USA egyik legnagyobb és legnépesebb állama természeti szépségein túl gazdag történelemmel is büszkélkedhet. De mi is ez a hely, és mit kerestünk itt?

Egy hosszú hétvégét terveztünk egyik kedvenc túrahelyünkön, a Keleti-Sierrák környékén, abban reménykedve, hogy a Dél-Kaliforniában hiányolt pompás őszi lombszineződésben gyönyörködhetünk a 3-4000 m magas hegyekben.

Az Észak- és Dél-Kaliforniát összekötő 395-ös út a kedvenceim közé tartozik, mert nagy része a Sierra Nevada lábánál vezet, igy a kb. 4-4.5 órás (kb. 450 km) vezetés egyáltalán nem tűnik fárasztónak és unalmasnak. Szállásunkhoz közeledve haladtunk el Manzanar mellett, és spontán ötlettől vezérelve megálltunk, hogy körbejárjuk a múzeumot és a mellette elterülő parkot.

Szögesdrót mögött

Az USA és Kalifornia történelmének talán kevésbé ismert – és nem éppen büszkeségre okot adó – fejezete a japánok 1941. dec. 7-i Pearl Harbor elleni támadásával kezdődik, és ez nem csak az USA hadbalépését, hanem mintegy 120 000 japán nemzetiségű, többségében amerikai állampolgár életének gyökeres változását is jelentette.

A támadás felszította a japán származásúakkal szembeni előítéletet, rasszizmust, és félelmet, olyannyira, hogy F.D. Roosevelt – szabotázs- és kémtevékenységtől tartva – egy elnöki rendelettel „katonai területeket” jelölt ki az USA nyugati partján, amelyeket az ott lakó japán származású lakosoknak haladéktalanul el kellett hagyniuk.

Sokak napok alatt kényszerültek üzletüket, házukat eladni, vagy bérbe adni. Nem tudták, hova, és mennyi időre kell távozniuk. Több ezer egyént és családot 10, sebtében felállított internáló táborba szállították. A Kalifornia, Arizona, Colorado, Idaho, Utah és Wyoming területén található helyek mindegyike kietlen sivatagos, vagy mocsaras vidék volt.

A kezdetleges barakkokban elszállásolt családok szegényes körülmények között próbáltak valamelyest „normális” életet élni. Templomot, klubházat építettek maguknak, bútorokat készítettek, az asszonyok zödséges kertet hoztak létre, a gyerekeknek különböző programokat szerveztek.

Feszültség a felszín alatt

Bár az élet látszólag „normális” keretek között folyt, a felszín alatti feszültség érezhető volt. Ez még inkább felerősött, amikor 1943-ban az internáltaknak egy, a kormány által kiadott kérdőívet kellett kitölteniük, amelyben a lojalitásukkal kapcsolatosan tettek fel kérdéseket, mint pl. harcolnának-e az USA oldalán egy esetleges Japán elleni háborúban, és hűségesküt tennének-e az USA-nak.

Több idős japán nemmel felelt, mert ők azok voltak, akiknek annak idején az állam nem akart amerikai állampolgárságot adni. Mások nem voltak hajlandók katonai szolgálatra, míg családtagjaik szögesdrót mögött, internáló táborban éltek. Ezeket a nemmel válaszoló egyéneket egy különálló táborba szállították Kaliforniában.

Ugyanakkor azok közül, akik lojálisak voltak, később több ezren harcoltak önkéntesként az USA seregében a 2. világháborúban, és bizonyították hűségüket a hazájukhoz.

A megpróbáltatásoknak 1945-ben, a japánok kapitulálásával lett vége, de csak évtizedek múlva, 1988-ban, Reagan kormányzása idején kért az amerikai állam hivatalosan is bocsánatot, és utalt ki $20 000 jóvátételt. Reagan beszédében elismerte, hogy bár a jelen kornak nem tiszte, hogy a múltban elkövetett hibákat felrója, de el kell ismerni, hogy az USA hibát követett el.

Manzanar arra hívja fel az utókor figyelmét, hogy a rasszizmus elvakít, és kiöli belőlünk az emberséget. A múltban elkövetett hibáinkra viszont emlékeznünk kell azért, hogy ne kövessük el őket még egyszer.

Mint a moziban

Kalifornia történelmének ennél fényesebb, és vidámabb fejezetével is sikerült találkoznunk a Sierra Nevada lábainál. Alabama Hills a Sierra Nevada csodálatos környezetének talán egyik legérdekesebb területe. Nevét a CSS Alabama hadihajóról kapta, amely az amerikai polgárháborúban a konfederációs csapatok zászlaja alatt futott. Az aranyláz idején a déliekkel szimpatizáló kaliforniai aranyásók több környékbeli aranybányát, majd később az egész régiót ezzel a névvel illették.

A kontinentális USA égbenyúló (Mt. Whitney, a legmagasabb csúcs 4421 m), csipkés csúcsai előtt húzódó, fantasztikus formájú sziklák láttán az embernek az az érzete támad, mintha egy mozifilmben sétálna. És nem hiába! Hollywood már az 1920-as évektől felfedezte a területet. A változatos táj a filmesek kedvenc forgatási helye lett, hiszen a mexikói félsivatagos vidéktől Afganisztán vagy India hófödte hegycsúcsain át a sci-fi filmek világáig bármilyen helyszínnek megfelelt.

Erről, és az amerikai western hőskoráról is sok érdekességet tudtunk meg, amikor a Lone Pine nevű, egyébként nem sok nevezetességgel rendelkező kisváros annál gazdagabb anyagot bemutató múzeumában jártunk.

A western, készüljön bárhol vagy bárki által, mindig az alapvető amerikai értékeket és szimbólumokat ábrázolja. A western a magányos hős, a cowboy világa, ahol a törvény és a káosz mindig harcban áll egymással, és ahol a túlélés azon múlik, ki a gyorsabb. A pisztolypárbajok mellett a cowboyok időnként dalra is fakadtak. A mozinak e hőskorából fennmaradt technikai eszközöket, pl. az első kamera autók egyikét is megcsodálhattuk a múzeumban.

A 30-as évek végének talán az egyik legnagyszabásúbb produkciója Gunga Din, amelyet szinte teljes egészében Alaba Hills-nél forgattak. A film a brit gyarmati idők Indiájában játszódik, és ahogy ebből a részletből látjuk, a Sierra Nevada hegyei tökéletes hátteret biztosítanak.

12_4_1.jpg

A 40-es évek végére, 50-es évek elejére a szélesvásznú moziprodukciók helyét a tv-westernek vették át. Ezt a kort idézik fel a szobabelsők és különböző korabeli tárgyak, amelyek között sétálgatva óhatatlanul elkapott minket a nosztalgia: férjem szülei ekkor voltak fiatalok, és több kiállított bútordarab az ő első lakásukat juttatta eszünkbe.

13_4_1.jpg

A modern kor filmeseinek listájáról sem hiányozhat Alabama Hills: Tremors-tól kezdve Iron Man-en át Django Unchained-ig több kasszasikert forgattak itt, nem beszélve a számtalan reklámfilmről. De legyen a múltról, a jelenről, vagy a jövőről szó, Alabama Hills nevét meghallva mindenki először az ikonikus amerikai cowboyra gondol. Ez az a kép, amely ezzel a helyszínnel összeforrt.

14_5_1.jpg

15_5_1.jpg

A mozizás után jöjjön egy kis túrázás! Ha az ember a Sierra Nevadában jár, ez szinte kötelező. Mi is kiválasztottunk egy közepes nehézségű útvonalat, és kihasználva a gyönyörű őszi napsütést, nekivágtunk a közel 2.800 m-en induló turistaösvénynek.

Sabrina Lake egy mesterséges víztározó, de emellett rengeteg gleccser tó is található a környéken. Bár maga a túra nem volt túl hosszú (kb. 6 km), a magaslati levegő és a kb 400 m-es legyőzendő szintkülönbség alaposan leszívta az energiánkat.

A látvány viszont kárpótolt mindenért!

A hétvége hamar elszaladt, de hogy a lehető legtöbbet hozzuk ki ebből a pár napból, hazafelé még felautóztunk Whitney Portalhoz, ami a Mt. Whitney csúcshoz indulók alaptábora. A kacskaringós út Alabama Hills mellett vezet el, és bár már többször végigjártuk az évek során, soha nem tudjuk megunni látványt, akár felfelé, akár lefelé menet autózunk.

Remélem, hogy ti is élveztétek ezt a virtuális kirándulást, és Kalifornia történelmének egy kevésbé ismert fejezetéről is olvashattatok.”

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Egyesült Államok

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr8417991832

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

P.Elliot 2022.12.12. 23:13:54

@Arthamyr: En nem emlekszem hogy ettem volna makkoltatott diszno sonkat vagy nem emlekszem ra.

Mivel ter el a normaltol? Mihez hasonlit az ize?

P.Elliot 2022.12.12. 23:20:29

@fhdgy: Sok szerencset az afonyaidhoz.

A kecskek, hat ilyenek. Minden allatot el lehet rontani, a sok kedvesseg, figyelem, simogatas vissza lesz kapva, minden allatnal.

Az erdekes lett volna ha lehuzzak a baratod nadragjat, elveszitetted volna a segitoidet, hehehe...

Mr.Tellinghovon 2022.12.12. 23:46:43

@P.Elliot:
A makk különösen tápláló táplálék a sertések számára. szénhidrátból, zsírból és fehérjéből áll. Ezért a makk etetése megnöveli a húsban lévő belső izmokban lévő zsír arányát – ez a sonka márványra emlékeztető finom erezetéről ismerheted fel.

A fekete Iberico disznó rabja a makkoknak. Ha makkot lát, "mint egy disznó" eszik, hogy minél többet behabzsoljon telhetetlen módra.

ibb.co/2NCdnNp

“ Mivel ter el a normaltol?”

nincs olyan makksonka, amely olyan sertésekből származik, amelyek csak makkot esznek, de az a tény, hogy ha bekeverik az étrendjükbe, kulcsfontosságú, mivel közvetlenül befolyásolja a sonka végső minőségét, így ez sokkal ízletesebb és aromájában intenzívebb lesz

P.Elliot 2022.12.12. 23:51:25

@Mr.Tellinghovon:

Koszonom az informaciot.
Egyszer lehet hogy utana fogok nezni hogy hol lehet kapni a neten, lenne kedvem kiprobalni az uzleti gyakran vackok utan hogy milyen...

P.Elliot 2022.12.12. 23:55:12

@Mr.Tellinghovon: Csak beneztem a netre es latom hogy sok helyen arulnak, na, majd ujevre rendelek.

Mr.Tellinghovon 2022.12.12. 23:55:46

@P.Elliot:
Örülök ha felmerül egy kérdés akkor kereshetek a régi papírjaim között, most is találtam egy régebbi utikonyvben egy leírást, és ez részben visszahozza az elmúlt időket.

A fehér falvak környéke
A többi gyümölcshöz hasonlóan a makk számos fafajból származik, mint például a tölgy, a parafa vagy az epe-tölgy (mindegyik ugyanabból a családból származik), megvan a maga érési időszaka, és csak a virágzási időszak után érhető el. Tavasszal kezdődik, de őszig is meghosszabbítható. Ez mindig az adott év időjárásától és csapadékától függ.

Tudnunk kell, hogy általában sok időbe telik, amíg a makk (a gyümölcs) lehull, és a legjobb az, hogy az állat frissen és a legjobb körülmények között eszi meg. Ezért a legeltetési idejük egybeesik azzal az idővel, amikor a makk hullani kezd, ismertebb nevén Montanera. Ez az időszak nagyjából október és január között tart.
Mi az a Montanera?

A Montanera az ibériai sertéstartás utolsó szakasza, melynek során a réteken szaladgálnak, természetesen táplálkoznak, és vágás előtt elhíznak. A sertés a makk mellett olyan aromás fűszernövényeket is találhat a legelőkön, a természetes legelőkön és mindenféle táplálékban, amely az ibériai sertés számára teljes értékű táplálékot és olyan jellegzetes ízt biztosít.
A természetes eredetű takarmányokkal táplált ibériai sertés, Montanera általában 80-90 kg-os tömeggel kezdődik, és a természetes legeltetési időszakban (kb. 4 hónap) eléri a 170-180 kg-ot. Napi étrendjük 8 kiló körüli makkból épül fel, de ezen kívül 2-3 kiló természetes füvet és gyógynövényt is tartalmaznak.

P.Elliot 2022.12.13. 00:00:33

@Mr.Tellinghovon: A hazam mogott tolgyfakbol allo erdosav van....
Tobb fajta makk van, meg olyan kicsi lapos is, mar csak a diszno hianyzik, hehehe......

Mr.Tellinghovon 2022.12.13. 00:02:47

@P.Elliot:
De spanyol disznó kell hozza:-)))))

P.Elliot 2022.12.13. 00:06:19

@Mr.Tellinghovon: Egyebkent koszonom ezt a reszletes felvilagositast!
Errol is tudok ezentul....
A disznokrol nem sok fogalmam van, varosi lany voltam, annyit tudok hogy megesznek mindent, van olyan hogy disznovesz, jo koszosak tudnak lenni es olban elnek, a kostolo amit neha kaptunk az nagyon finom volt.

A hurkat szeretem a legjobban meg a disznosajtot meg a kolbasznak a zsirjat amikor kisutik, az a joillatu, szep szinu, fantasztikus izu zsirt, istenem, nincs mar a kornyekunkon evek ota magyar hentes, ami mas varosokban van azoknak az arujuk izetlen vacak....

P.Elliot 2022.12.13. 00:08:33

@Mr.Tellinghovon: Mindent lehet importalni, meg egy disznot is amig ki nem bokod hogy mire kell, nem, nem diszallatnak, hehehe...

Zulu4321 2022.12.13. 00:21:36

@Arthamyr: Megertelek, nem is hibaztatlak. Van olyan, hogy az ember csak masban veszi eszre a hibakat.

@FutureFry: Ami me'g hozzatartozik szerintem, hogy a holgy afrikai viseletben, afro hajzattal, felvett afrikai nevvel(!) jelent meg a BP-ban. Belegondoltam, hogy ha en matyo nepviseletben allitok oda vhova kulfoldon, nem furcsa a kerdes, es te honnan vagy? Szoval en is hajlok arra, amit olvastam, hogy a nonek valami anti-royalist agenda is volt a hatterben. (Szegeny traumatizalt asszonyka, akinek mintegy veletlenul a beszelgetes transcript-je is megvan!! Haha:)

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2022.12.13. 01:08:50

@Arthamyr: azzal teljesen egyetertek, hogy Trump mint 2024 republican jelolt szamomra katasztrofa lenne, ugyanugy, mint Biden...most gondolj bele, mindketten 80 felett lesznek...Ideje lenne atadni a stafetabotot a fiatalabbaknak, de ez a sok trottyos oreg ragaszkodik a hatalmahoz :( Nevetsegesek, le vannak maradva, nemelyik alapveto dolgokkal nincs tisztaban (hogy mukodik a social media stb.)..szoval ideje lenne mar valtani...
Pl annak orulok, hogy egy fiatal CA kongresszusi jeloltunk bejutott a kongresszusba.
ballotpedia.org/Kevin_Kiley

Csodabogár 2022.12.13. 07:18:29

@Mr.Tellinghovon: De Santis jóval fiatalabb, de ugyanolyan gazember mint Trump. Sőt ott élő ismerőseim szerint veszélyesebb, mert okos és rafinált, nem csak egy beképzelt hülye mint Trump. Aki persze a magára nézve okos, mert kihasználja, hogy az istenadta nép mindent bevesz és imádja őt. Aki meg nem, az párthű és bárkit megválaszt, csak ne demokrata legyen. Nem annyira okos dolog ez a két párt rendszer, ami Amerikában van.

Arthamyr 2022.12.13. 07:34:53

@P.Elliot: Látom, már megkaptad az információt @Mr.Tellinghovon: -tól, ami jó, mert nehéz kérdés. Egyrészt mert sajnos régen ettem, és akkor sem úgy, hogy közvetlen makkal nem etettett ibérico előtt/után (ilyen is kapható, ennek enyhébb íze van és kicsit olcsóbb). Másrészt nem tudom, hogy kifejezetten a makknak milyen hatása van a sonkára, az ibérico-nál fontos az is, hogy más fajta sertésből csinálják, az érlelési idő és mód is befolyásolja. Harmadrészt meg az ízérzékelés egyéni dolog.

Angolul sokan szokták mondani, hogy "nutty", és valahogy úgy "nutty", mint egyes borok. Néha kicsit "karcos" is (ez érezhető akkor is, ha a sonkáról levágott zsírban sütsz pl. tojást), de (számomra) nem kellemetlenül.
Az "alap" sonka olyan, mintha hiányozna belőle valami ehhez képest. Az "alap" sonkához képest talán kevésbé sós, és kevésbé nyers hús íze van. Mondjuk ez hülye összehasonlítás, mert van ezer féle sonka, és nem mindegy, kinek mi az alap...
Ha könnyen és számodra elfogadható áron be tudod szerezni, és szereted a húst/sonkát, mindenképpen javaslom a kipróbálását. Én ha tehetném, szinte csak ilyen sonkát ennék, míg pl. a feleségemnek "túl sok", persze azért ő is szereti.

Arthamyr 2022.12.13. 07:36:33

@Zsuzsi65: Trumppal biztosan nem az életkora a legnagyobb probléma, és lehet, hogy Bidennel sem...

Arthamyr 2022.12.13. 07:39:09

@Zulu4321: Isteni szerencse, hogy egyes emberek veszik a fáradtságot, hogy trollreget csináljanak, és azzal ezt is elmondhatják nekik!

fhdgy 2022.12.13. 08:11:46

@P.Elliot: A mai munkaerőhiányos időkben embert találni arra, hogy felszedje a makkot, elég nehéz vállalkozásnak tűnik.

Különben is, nem egyszerűbb, ha a disznó maga csinálja? Közben eszik gyökereket, gombákat, csigákat, stb., stb.

Egyébként vannak, akik szednek makkot, vetőmagnak, de az árban is más kategória.

fhdgy 2022.12.13. 08:12:37

@Mr.Tellinghovon: Ami másutt, még az EU-ban is működik, nálunk miért nem?

Arthamyr 2022.12.13. 08:31:58

@SzZoole: Ez vagy valami különlegesség, vagy lehúzás, vagy amit én szoktam enni, az gagyi.
Innen szoktam rendelni (a barátomnál nyaraltunk, és közel volt a bolt, azt azóta megragadt): www.jamonescasaesteban.com/producto/jamon/jamon-bellota-iberico/ , itt azért barátságosabb árakkal találkozol. Én eddig elégedett voltam vele. Ha kéred, leszeletelik (elég jól) bevákuumfóliázzák (de így is elküldik az egészet, a csontot, zsírt is).

Mr.Tellinghovon 2022.12.13. 08:49:40

@Csodabogár: “ De Santis jóval fiatalabb, de ugyanolyan gazember mint Trump.”

Az emberek legtobbenel a kinézet sokat számít, így nyert annak idején JFK is. Vagy magyarországi példa a volt budapesti főpolgármester Demszky is. Vagy a mostani kijelentése: magas vagyok és sovány és csak bicikli sávok fel festése az ami történt.

Mr.Tellinghovon 2022.12.13. 09:09:13

@Arthamyr: “ Az "alap" sonkához képest talán kevésbé sós”

A spanyolok tengeri sót használnak ami maga íz világával.

“ az ízérzékelés egyéni dolog”

Persze, ugyanaz másképp ízlik. Vagy egyáltalán nem.
Például nagyon szeretem a szarvas gombával készített dolgokat, de ha piemonti szarvas gombás vaddisznó szalámit szeleteltem, a lányom kifordult a konyhából, az intenzív illata miatt meg megkóstolni sem volt hajlandó. Szerinte penetráns, engem meg a pokolba is le lehetne csalogatni vele.
Egyszer megpróbáltam egy hónapig biztatására hús nélkül vegan táplálkozni. Ez idő alatt mozgási nehézségeim, az ujjaimban ízületi fájdalmak lettek, pocsékul éreztem magam. De egy fel rúd szalámi elfogyasztása után minden öt perc alatt meggyógyultam

Mr.Tellinghovon 2022.12.13. 09:26:50

@fhdgy:
Tegnap jót mulattam a híradó nézésekor. Négy EU képviselőt tartóztattak le, köztük az egyik alelnököt korrupció vádjával.
Korrupció az antik idők óta jelen van társadalmunkban. Kiirthatatlan polip ami újra és újra megjelenik. A legmagasabb szintig elér szinte intézményesen.
Lásd: vakcina beszerzés, maszk beszerzés, FIFA botrány, lobby tevékenység Katar miatt stb…

Ha most be haragítja Leyen a katari emirt, akkor nem lesz semmi az évszázad üzletebol amire habeck nagyon büszke volt.

fhdgy 2022.12.13. 10:52:38

@Mr.Tellinghovon: ott legalább retorzió is van, várható!

Mr.Tellinghovon 2022.12.13. 11:01:08

@fhdgy: „ ott legalább retorzió is van, várható“

Várjuk ki a végét

Hogy is írtad egy előző bejegyzésedben, “azért annyira naiv nem vagyok” :-))))

fhdgy 2022.12.13. 11:12:58

@Mr.Tellinghovon: most bizakodó és vagyok.

A letartóztatás után nem mondhatják, hogy nem történt semmi.

Nehezen tudok elképzelni egy visszakozzt.

Golf2 2022.12.13. 12:21:52

@fhdgy: Ez az agyalágyult Brüssel csak jóváhagyta az összes pénzt a lukas hordóba.Az origón újjonganak a tolvajok.

Mr.Tellinghovon 2022.12.13. 12:40:52

@fhdgy:

Szerintem a szőnyeg alá kerül, esetleg valakit be áldoznak, és menjünk tovább

„Ez az értékeinkről, a jogállamiságunkról szól, Az Európai Unió egészéről ” – mondta Annalena Baerbock nemet külügyminiszter

Felmerül azonban az a kérdés is, hogy meddig érvényesül ez a "jogállamiság mint, az Európai Unió egészében, mert hivatkozva a Stabilitási és Növekedési Paktum szabályaira, az EKB állami finanszírozás tilalmara a közös hitelfelvétel közös visszafizetés felelősségére.stb.

A hibák beismerése, az egyetemleges felelősség vitatasa stb. úgy tűnik még mindig egy alárendelt szerepet játszik.

Volt idő amikor én is azért korteskedtem hogy svajc belépjen az EU-ba, aztán jött az osterweiterung, a keleti terjeszkedés evvel a kijózanodás is. Rá kellett jönnöm, hogy EU csak a piacok megszerzésében érdekelt. Ma úgy viselkednek mint annak idején roma a leigázott nemzetekkel.

Mr.Tellinghovon 2022.12.13. 12:48:39

Ez áll svajc vezető lapjában.

Körülbelül 7,5 milliárd eurós támogatást kell befagyasztani mindaddig, amíg Orbán Viktor kormánya maradéktalanul be nem váltja a jogállamiság betartására tett ígéreteit.
A Magyarország elleni eddig példátlan fellépés hátterében az aggodalom áll, hogy az uniós forrásokat nem megfelelően használják fel az országban az elégtelen korrupcióellenes intézkedések miatt.
Nem sokkal a megállapodás megkötése előtt az EU Bizottsága megújította azt az ajánlását, amely szerint a Magyarországnak szánt mintegy 7,5 milliárd eurós támogatást be kell fagyasztani mindaddig, amíg Orbán Viktor miniszterelnök kormánya maradéktalanul be nem váltja a jogállamiság betartására tett ígéreteit.
Egy kompromisszum szerint ennek most 6,3 milliárd euró körül kellene lennie, mert el kell ismerni, hogy Magyarország már végrehajtotta az ország által megkövetelt intézkedések egy részét.

Izgatottan várják a további fejleményeket, mindenekelőtt azért, mert Magyarországnak jelentős eszközök állnak rendelkezésére az EU-ra gyakorolt ​​nyomásgyakorlásra. Például a budapesti kormány blokkolhatja azokat a döntéseket, amelyekhez egyhangúság szükséges az EU-ban.

Másrészt a diplomaták szerint Magyarország hétfő este még engedményeket is tett, és feladta blokádját az új ukrajnai segélyek és a nemzetközi minimumadókról szóló uniós törvény ellen.

Az ok az uniós országok – például Németország – fenyegetése, hogy blokkolja a magyar uniós koronasegély felhasználási tervének jóváhagyását. Ez azt jelentette volna, hogy az év végére a rendelkezésre álló 5,8 milliárd eurós forrás 70 százaléka lejárt volna.

Egy előre számítható kompromisszum lett

Golf2 2022.12.13. 12:59:23

@fhdgy: Wegen fehlender Rechtsstaatlichkeit und weil es Grund zur Sorge gibt, dass Geld veruntreut wird, will die EU Zahlungen in Höhe von 6,3 Milliarden Euro an Ungarn einfrieren. Deutsche Politiker begrüßen das, hatten aber eine höhere Strafe erhofft....
Akkor most ki hazudik?

Mr.Tellinghovon 2022.12.13. 13:19:42

@Golf2:

Textverständnisprobleme?

als ob dies auch in dem von mir zitierten Text vorkäme.

fhdgy 2022.12.13. 13:32:03

@Golf2: @Mr.Tellinghovon: Kis győzelem az EU-nál, nem 7,5, csak 6,3 milliárd, de itthon már hatalmas siker!

Golf2 2022.12.13. 13:54:53

@fhdgy: Befagyaszt 6.3at nem?

nyuszigonosz 2022.12.13. 13:56:13

@fhdgy: Az pontosítva úgy van, hogy kettö mézesköcsög (pénz-zsák) volt/van.
Az egyik a Corona segély fond, amelyet már a többi 26 Eu-s ország megkapta, a másik meg az amit nem.

Tegnap este miután Orban és kormánya papírformában megígérte, hogy a továbbiakban nem vétóznak, hozzányúlhat Magyarország az 5,8 Milliárd Euró segélypénzhez, amire tegnap este írásban leadta a magyar kormány, mire kell és csak arra lehet felhasználni. Magyarorszag ezen összeg 48, 1 %-át a klímacélok elérésére kérte, további 29,8 %-ot meg a digitalizációra a többit meg tán a legyengült ipar megsegítésére. A jóváhagyás majd ma történik meg, estig az is meglesz.

Na a nagyobb mézesbödön továbbra is lefagyasztva.
Gondolom a magyar kormány mindezt másképp kommunkálja, de ez van.

fhdgy 2022.12.13. 14:01:09

@Golf2: Igen, de nem 7,5 befagyasztva, csak 6,3.

Tehát itthon győzelemként van előadva, mert "sikerült" kiharcolni plusz 1,2 milliárdot.

Golf2 2022.12.13. 14:02:13

@fhdgy: magyar kormány súlyos hibát vétett, amikor azt hitte, hogy az EU nem meri majd elvenni a támogatásokat, amiből végül az lett, hogy hosszú időre befagyasztották a források jelentős részét.

fhdgy 2022.12.13. 14:03:11

@nyuszigonosz: Én csak azt sajnálom, hogy nem szorították meg jobban, akkor is, ha nekem még nagyobb károm lett volna belőle.

fhdgy 2022.12.13. 14:04:58

@Golf2: Jó, hát azt tudjuk, hogy orbán, a micron, Macronnak hiszi magát.

Csak ezt mások nem hiszik.

Golf2 2022.12.13. 14:08:42

@fhdgy: Nem túlzás azt állítani, hogy a 4,2 millió lakosú Horvátország igazi futballnagyhatalom....
A 117. percben, amikor az egyenlítő találatukat szerezték, akkor találták el először!!! a kaput, akkor is egy megpattanó labdával. És ez foci?

fhdgy 2022.12.13. 14:14:10

@Golf2: Kérlek, nekem ne tegyél fel ilyen bonyolult kérdéseket!

Nem is értem, hogy mit írsz, engem a foci hidegen hagy!

Mr.Tellinghovon 2022.12.13. 14:54:03

@fhdgy:

Persze az egyik oldalon megkapja azt a pénzt amit tulajdonképpen már mindenki leírt. Corona segély
A másik oldalon pedig kap 1.2 -öt most a maradék pedig csak befagyasztva tehát meg lehet belőle pénz (nem lett kategorikusan leírva.)

nyuszigonosz 2022.12.13. 15:24:59

@fhdgy: @Mr.Tellinghovon: @Golf2:

Itt van az egész, magyarul érthetöen.

„Megalázó este ez Orbán számára” – idézte egy uniós diplomata sms-ét a Politico, kiegészítve egy másik diplomata gyorskommentjével, miszerint Orbánnak „le kellett nyelnie a vétóit, és alig kapott valami enyhítést a feltételességi mechanizmusban. Mindezt azért tette, hogy megmentse a helyreállítási pénzeket és legalább egy kicsit nyugtatgassa a piacokat... de várja csak meg azt, amikor rájön, hogy SEMMIT sem kap a helyreállítási alap pénzéből, amíg végre nem hajtja az ÖSSZES jogállamisági reformot”.
A többi között ez az idézet olvasható a Politico európai kiadásának ma reggeli összefoglalójában, amelynek egyik témája a nagykövetek éjjeli megállapodása a magyar-ügyben. A végeredmény egy olyan megállapodás lett, amiben Orbán elállt a két korábban belengetett vétótól annak fejében, hogy az Európai Unió jóváhagyja a helyreállítási alapból elvben Magyarország számára rendelkezésre álló milliárdokat, illetve, hogy minél kisebb vérveszteséggel ússza meg a költségvetési befagyasztást.

Azt már mi tesszük hozzá, hogy még tegnap este is olyan posztok jelentek meg a kormányzati Facebook-felületen, illetve Szijjártó Péter brüsszeli bejelentkezésekor még arról biztosított mindenkit, miszerint nem engednek és továbbra is ellenállnak az Ukrajna számára történő közös uniós hitelfelvétel ügyében.

Miközben a kormány borítékolhatóan – már a délelőtti rendkívüli Kormányinfón is – nagy magyar sikerről fognak beszámolni, valójában az történt, amit a Politico is megírt: az Európai Unió történelmében először büntettek meg egy tagállamot a jogállamiság leépítéséért. „Történelmi döntés, hogy első alkalommal használta az EU az új feltételrendszert, mégpedig az Orbán Viktor által a demokratikus fékek és ellensúlyok lebontásához kapcsolódó jogállamisági kockázatok kivédésére” – írja a Politico.

Magyarország 6,35 milliárd euró – minimum átmeneti, de akár végleges – veszteséggel jött ki a hónapok óta folyó iszapbirkózásból. Az uniós tagállamok mára virradóra abban állapodtak meg, hogy elvben zárolnak 6,35 milliárd eurónyi forrást a hét éves költségvetésből Magyarország rendelkezésére álló támogatási összegből. Ez kevesebb, mint az eredetileg belebegtetett 7,5 milliárd euró. Edita Hrdá cseh EU-nagykövet elmondta, hogy a nagykövetek beleegyeztek abba, a von der Leyen által javasolt 65 százalék helyett három uniós kohéziós program 55 százalékát fagyasztják be. A némileg kisebb „bírság” fejében Magyarország engedett az Ukrajnának nyújtott segélyekhez szükséges közös uniós hitelfelvétel, illetve a globális minimumadó ügyében, bejelentve, hogy mindkét esetben eláll a beígért vétótól. Hrdá egyébként cáfolta azt az uniós diplomaták körében terjedő pletykát, miszerint Magyarország egyfajta kompenzációként több pénzhez juthatna más uniós forrásokból, például a RepowerEU energiainfrastruktúra-beruházási programból.

A Politico kitér arra is, milyen kármentést tudott végrehajtani Orbán azzal, hogy beadta a derekát a két vétó ügyében. Mint írja: nem az a kérdés, hogy Orbán mit kap, hanem az, hogy mit nem veszít el biztosan. Hiszen, ha az uniós országok az év végéig nem fogadnák el Magyarország újjáépítési tervét, akkor Magyarország automatikusan eurómilliárdokat veszítene, konkrétan az 5,8 milliárd eurós támogatás 70 százalékát. „Magyarországnak most azonban esélye nyílik arra, hogy jövőre és a rá következő évben hozzájusson ezekhez a forrásokhoz, valamint a befagyasztott 6,35 milliárd euróhoz is, ha feloldják a strukturális alapokra elrendelt zárolást. Ehhez az kell, hogy Brüsszel megfelelőnek és elegendőnek kell ítélje a magyar jogállamisági reformokat”.

Orbán számára kiemelkedően fontos volt a pénzek mellett az is, hogy valamilyen módon megnyugtassa a piacokat, amelyek egyre nagyobb nyomás alá helyezték Magyarországot – véli a Politico. Egyre magasabb a magyar hitelek kockázati prémiuma, s a magyar GDP nagyjából 2,1 százalékát kitevő, 4,1 milliárd eurós helyreállítási forrás elvesztése komoly csapást jelentett volna a jövő évi magyar költségvetésre, ami számol ezzel a pénzzel. „De várja meg, amíg rájönnek, hogy SEMMIT sem kap a helyreállítási alap pénzéből, amíg végre nem hajtja az ÖSSZES jogállamisági reformot” – idézett egy diplomatát a portál.

„A Magyarországnak szánt uniós készpénz befagyott, de nem veszett el. Vagyis az EU soros svéd, majd spanyol elnöksége készülhet újabb magyar vétófenyegetésekre, amikor Orbán megpróbálja megszerezni azt az édes uniós készpénzt” – figyelmeztet az írás, amely leszögezi: „bebizonyosodott, hogy nem célravezető stratégia beleharapni abba a kézbe, ami etet minket”.

SzZoole 2022.12.13. 15:46:54

@Arthamyr: ok az csak a másik véglet volt :-)

Találtam olcsóbban is 4 kg egész csak £114 az amazonon.

ibb.co/3vZSgTC

Mr.Tellinghovon 2022.12.13. 16:04:12

@nyuszigonosz:

Lássuk be: a Covid előtti időkben, Orbán kakaskodhatott annyit amennyit akart. A szabad pénzpiacon, (akiket kevésbé érdekel a politika inkább a haszon), mindig hozzájutott jó kondíciókkal,azokhoz a forrásokhoz amire szugsege volt. A Covid és az azt követő időszak ezt a lehetőséget szűkítette, a kitört háború pedig felborította az eddigi kalkulációs alapokat. Az fosszilis energia megdaragult, a körülmények drasztikusan megváltoztak. A pénzpiac is átment tartozkodoba, a kínálat és kereslet aranya megváltoztatta a hitel felvételeket is. És hirtelen az EU pénzek és hitel lett a legolcsóbb megoldás, az ország működőképességének megőrzéséhez. Termeszetesen azért kell, hogy jusson pénz az arsapkakra, megemelt nyugdíjra, mert egyébként az együttes népharag elsodorna.
Mit tett most? Ahogy nyuszika kommentjeben áll “ minél kisebb vérveszteséggel” ússza meg a dolgot, mindenre rábólint és továbbra is letolt gatyaval várja a jövőt. Hogy is mondja a magyar közmondás? Aki át mondd, mondjon bét is. Az EU további elvárásokat fog támasztani, a 17-bol 27 lett és lesz ez 47 is. A vágyott Európában meghatározó politikus szerepet a sutba vághatja. Ennek azért példaértékű jellege van minden olyan ország számára aki valamilyen lázadáson töri a fejet. Aki a pénzt adja az határozza meg a zenét.
Az hogy kicsit le törtek a szarvat, hozzájárulhat egy pluralisabb demokrácia kialakításához

SzZoole 2022.12.13. 16:07:02

@Arthamyr: az egyik kedvenc műsorom a Hairy Bikers című utazó/főző műsor. Volt egy sorozatunk az Meditarian adventure, amikor Korzikán jártak.

Ott láttam/halottam először a gesztenyén nevelt, szabadon a gesztenye erdőben tartott disznókat. Na, azt is szívesen megkóstolnám :-)

youtu.be/FyoInCpayKA

Mr.Tellinghovon 2022.12.13. 16:08:54

@SzZoole:
Szuper videó

@P.Elliot:

ezt mindenképp meg kell nézned ibb.co/3vZSgTC amit Zoltán öcsém feltett

Mr.Tellinghovon 2022.12.13. 16:10:54

@SzZoole:

Ezt a linket nem engedi a YouTube nálunk megnézni

SzZoole 2022.12.13. 16:13:02

@Mr.Tellinghovon: persze, hogy nézek, ez nem kérdés :-)

SzZoole 2022.12.13. 16:14:01

@Mr.Tellinghovon: át küldeném imélben, már ha tudnám a tiedet :-)

fhdgy 2022.12.13. 16:16:19

@SzZoole: Igen, valami hasonlóra. A különbség, hogy az én erdőm szálerdő, nem ligetes.

Mr.Tellinghovon 2022.12.13. 16:24:44

@SzZoole:
Átküldtem privát de akkor sem tudom a linket kinyitni mert Svájcot letiltják

SzZoole 2022.12.13. 16:28:38

@Mr.Tellinghovon: hogy ki a favorit, az biztos, hogy nem Marokkó…….

A másik háromból mindegy, mindhárom csapat jó focit produkál :-)

Golf2 2022.12.13. 16:39:58

@SzZoole: jó focit produkál...117 percig nem kaput eltalálni az foci? (Brazil-horvát)

SzZoole 2022.12.13. 16:43:37

@Golf2: hát ne nézd, egyszerű ez, mint az egyszer egy, bár az neked kettő :-)

Golf2 2022.12.13. 16:48:50

@SzZoole: Hajrá Argentína,a foci nem a 11esekről szól.

Congeria 2022.12.13. 16:55:29

@Mr.Tellinghovon: @SzZoole: @P.Elliot:

Hasonló, szabadon tenyésztett lehet a magyar mangalica. Igaz, nincs az a nutty íze, de nagyon magasra értékelt a fajta. Azr olvastam, hogy a spanyolok is veszik, mert nincs elég az ő "fekete" disznójukból, a mangalicákat egy ideig makkoztatják és a hagyományos módon feldolgozzák.

Montenegró is híres az ő, csak egy helyen készülő hasonló sonkáról.

Én is szivesen vennék, de ide semmi húsfélét nem szabad küldeni.

Mr.Tellinghovon 2022.12.13. 17:11:32

@Congeria: “ de ide”

Hol van az az ide?

Mr.Tellinghovon 2022.12.13. 17:27:50

@Congeria: “ Hasonló, szabadon tenyésztett lehet a magyar mangalica”

A svájci nemet neve wollsöili - gyapjas disznó

1993-ban a gyapjas sertések szinte eltűntek, mindössze 200 állat maradt világszerte.

Ezt a mélypontot sikerült túllépni, főként azért, mert az 1990-es években felfedezték, hogy a magyar gyapjassertésből Spanyolországban jó minőségű serranói sonkát lehet feldolgozni.
A ma világszerte ismert Pata Negra sertés a Mangalica Söili testvérfajtája. Mindkettőt fekete karom különbözteti meg.

A hús egyre népszerűbb Svájcban. Ennek oka néhány falat után kiderül: a hús erőteljes és lédús ízű, nem olyan száraz és kemény, mint a szupermarket tömegterméke.

Hasonlóan az ibériai disznohoz, csak legelőn tarthatók, a húsuk is sokkal értékesebb omega 3 zsírsavat tartalmaz, mint a "normál" sertéshús. A darabolásnál tudatosan hagyjuk rajtuk a mangalica húsra jellemző zsírréteget. Mert sütéskor pontosan ez adja az összetéveszthetetlen ízét.

Ha pedig nem szereted, bármikor levághatod magad, és felhasználhato a Gröibi (tepertő) elkészítéséhez.

SzZoole 2022.12.13. 18:11:23

@Mr.Tellinghovon: Canada, Vancouver Island a hely ahol @Congeria: él.

Nem nagyképűségből, de ép van itthon mangalica sonka és szalonna :-))

ibb.co/TvVNtQK

SzZoole 2022.12.13. 18:13:05

@Mr.Tellinghovon: tudod, hogy hogy tenyésztették ki a mangalicát? :-))

ibb.co/HBnq2ZZ

dikusz. 2022.12.13. 18:17:27

@Congeria: A njegusi sonka az, amit Montenegróban készítenek.
A legfinomabb sonkák közé tartozik.

Arthamyr 2022.12.13. 18:35:12

@SzZoole: Igen, de a cimkén/leíráson mintha az lenne, hogy "cebo de campo" (egyéb dolgokkal is etethetik a disznókat). Talán a cimke, ami van rajta, zöld, ami szintén ezt jelenti, és azt, hogy nem kell, hogy fajtiszta ibérico sertések legyenek. Meg "ham shoulder" is van a leírásban. Na emiatt is olcsóbb ez, a kettő nem ugyanaz a termék.

Mr.Tellinghovon 2022.12.13. 18:38:00

@SzZoole: “ tudod, hogy hogy tenyésztették ki a mangalicát? :-))”

Fazott es kabátot vett fel?

Nem tudom, mesélj ……..

SzZoole 2022.12.13. 18:39:30

@Arthamyr: olcsó-olcsó, de azért nem mondanál rá nemet :-)

SzZoole 2022.12.13. 18:40:07

@Mr.Tellinghovon: nyisd meg a linket Vincebá :-)

Mr.Tellinghovon 2022.12.13. 18:42:14

@SzZoole: “ nyisd meg a linket Vincebá”

Megtettem Nem vagyok annyira ütődött, mintahogy azt a blogon produkálom :-)

SzZoole 2022.12.13. 18:44:05

@Mr.Tellinghovon: jóvanna, csak erre reflektáltam

“ Fazott es kabátot vett fel?

Nem tudom, mesélj ……..“

fhdgy 2022.12.13. 18:44:45

@Congeria: @Mr.Tellinghovon: Egyik oldalról azt olvasom, hogy a mangalica őshonos magyar faj. Másik oldalról ( Pallas ), hogy az 1830-as években Szerbiából került hozzánk. A következő oldalon pedig, hogy Szerbiából, Horvátországból, a Száva mentéről való.

Kinek van igaza?

Arthamyr 2022.12.13. 18:45:13

@SzZoole: Nem mondtam, hogy rossz, és azt sem, hogy olcsó, csak előtte linkeltél 1100 GBP-ért, na annál olcsóbb. Nem mondanék rá nemet, jobb, mint amit az itteni boltokban lehet kapni, itt még ibérico sincs, csak jamón serrano, és az sincs mindig. Azt a szintet meg tudja hozni akár egy jóféle házi sonka is (szerintem).

Mr.Tellinghovon 2022.12.13. 18:48:51

@SzZoole:
Most olvastam: A brit kormány gyorsított eljárással küldi vissza a Nagy-Britanniába érkező albán menedékkérőket, mivel Albániát teljesen biztonságos országnak tartja, és semmi okot nem lát arra, hogy albán állampolgárok brit menedékjogért folyamodjanak – jelentette be kedden Rishi Sunak brit miniszterelnök.

Észrevette a miniszterelnök úr, hogy az albánok nem menekülnek, hanem hódítani mennek?

SzZoole 2022.12.13. 18:53:06

@Arthamyr: ez a két véglet volt, biztos van drágábban is meg olcsóbban is :-).

A serano is jó, £50-60 közt lehet venni egészben állvánnyal együtt. Nekem a parm ham is ízlik, mind magában vagy akár Wellington bélszínnek elkészítve szarvasgombával együtt :-)

Abban is száz százalékban egyetértek veled, hogy a jófajta paraszt sonka, ami perzselve van és minimum 14-16 napot sóban áll, 3 hónapig lógatva füstölés után az is kiváló, szerintem, is :-))

Mr.Tellinghovon 2022.12.13. 18:54:56

@Zsuzsi65:

De jó is lenne

Állítólag Churchill mondta: "Csak azt a statisztikákat hiszem el, amelyeket magam hamisítottam...

SzZoole 2022.12.13. 18:57:07

@Mr.Tellinghovon: minő véletlen, ép most van a hírekben ugyanez

Csodabogár 2022.12.13. 19:03:48

@Mr.Tellinghovon: Hogy gyapjas vagy nem azt nem tudom, de az biztos, hogy a háború alatt és után mindig mangalicát vágattunk, ugyanis a mangalicát direkt zsírra hizlalják. Miután akkoriban kizárólag zsírral főztünk nagy szükségünk volt a zsírra. Ma én ívben kerülöm a hentesnél a mangalica sertést, mert utálom a zsíros húst. A sonka se volt akkoriban öröm, mert hatalmas zsírréteg volt rajta.

Persze nem zárom ki, hogy a spanyolok a malacokat makkon nevelik esetleg nem lesz annyira zsíros.

Csodabogár 2022.12.13. 19:08:19

A mangalica, lexikon nélkül, a leírtak nyomán, a monarchiából származik. Abban benne volt mindegyik említett ország.

Arthamyr 2022.12.13. 19:08:23

@Zsuzsi65: Akkor kell vezetni, amikor a meccset lefújják, ennek most csekély a hírértéke... Nem ismerem DeSantist (azért hallottam róla persze), de valószínűnek tartom, hogy Trumpnál jobb.

Arthamyr 2022.12.13. 19:09:40

@SzZoole: Én is szeretem a pármai sonkát, és azt itt is lehet kapni legalább.

fhdgy 2022.12.13. 19:25:01

@Csodabogár: Az, hogy a monarchiából származik, nem túl informatív. A Száva azért pontosabbnak tekinthető.

Hogy mennyire volt zsíros, az függött nemcsak a fajtától, de takarmányozástól és a tartási körülményektől is.

Emlékszem rá, hogy gyerekkoromban a szüleim úgy hizlalták a hízót, a reggeli adagját előtte este, az estit előtte reggel készítették.

Nem volt túl bonyolult. Egy vödör kukoricadara, egy kis só, mindez forró vízzel leöntve. Mire "tálalásra" került, jól megdagadt, könnyen emészthető volt. A disznót egy nem túl nagy disznóólban tartották, sok mozgása ne legyen, mert akkor lefogy. Az eredmény sok zsír, kevesebb hús.

A másik alternatíva, hogy szabadban, sok mozgással, napfénnyel, friss levegővel és nem túl kalóriadús etetés. Az eredmény, jóval hosszabb idő alatt, több, ízletesebb izom, kevesebb zsír.

Mr.Tellinghovon 2022.12.13. 19:26:12

@Arthamyr: pármai sonka

a pármai sonka édesebb és nedvesebb, mint a Serranó, főleg nyáron kedvelem egész vékonyra szeletelve sárga dinnyevel

Golf2 2022.12.13. 20:34:38

Hurrá argentin góól!!!

P.Elliot 2022.12.13. 21:17:48

Jol belemerultetek a sonkazasba, csak kapkodom a fejemet ...

Nagy sonkaparti nem vagyok de az a regi izu, gyerekkori paraszt sonka ahogy hivtak az is valami volt am!
Itt a szamban az ize. Itt is probaltunk jopar fajtat...

Congeria 2022.12.14. 01:06:33

@SzZoole: @Mr.Tellinghovon:

Just Vancouver, not the Island, kár, mert az gyönyörű. Területe kb. 1/3 Magyarország míg BC /the province 10x-ese.

Congeria 2022.12.14. 01:10:39

@dikusz.:

A te írásodból ismerem, hallottam először erről, azt hiszem.

Congeria 2022.12.14. 01:14:52

@Mr.Tellinghovon:

Itt mangalica ként említik. Néhány tenyésztő kezdte csak el, nagyon nehéz hozzájutni.

dikusz. 2022.12.14. 04:53:01

@Congeria: Nem voltam biztos benne, hogy már említettem.

Nem sokszor, de volt alkalmam itthon igazi házi sonkát enni. Üzletekben néha a híres külföldi sonkákból is kóstoltam. A prágai sonkát nem szeretem, a montenegrói utazás után direkt vettem serranóit is. A njegusi sonka vitte nálam a prímet.

FutureFry 2022.12.14. 06:14:18

@Zsuzsi65: @Arthamyr:
Egyszerűen nincs DeSantis számára “upside”-ja annak, hogy Trump ellen ringbe szálljon (ha meg is nyerné a primary-t - ami eleve kétséges - az akkor is túl nagy veszteséggel járna [1]). Éppen ezért (hacsak nem történik valami Trump-pal aki ezért nem tud indulni (mert magától visszalépni nem fog)) szinte biztosra veszem, hogy DeSantis 2024-ben nem indul a republikánus elnökjelöltségért.

[1] thehill.com/homenews/campaign/3734510-george-conway-trump-desantis-2024-battle-would-be-mud-fest-to-end-all-mud-fests/

FutureFry 2022.12.14. 06:35:09

@Congeria: Nem Kanada, hanem USA, de itt előfordul mangalicatenyésztő aki árul ilyen termékeket (bár tényleg nem könnyű beszerezni, a helyi Farmer’s market-en érdemes körülnézni (ami persze lehet, hogy az csak nyaranta van)). De ha nincs a közelben talán lehet online is rendelni (Google!). Egyébként meg (bár nem sonka) importált spanyol Iberico Chorizo szárazkolbászt lehet kapni a World Market áruházlánc üzleteiben [1] (de ez sajnos megint csak nem Kanada).

[1] www.worldmarket.com/product/palacios-chorizo-iberico-705z.do

Arthamyr 2022.12.14. 07:03:54

@FutureFry: "Even if DeSantis does succeed in knocking off Trump, he will end up with some significant percentage of the Republican base angry at him" - Ebben a mondatban bármilyen névvel helyettesítheted Desantist, és ha ez így megáll, az nem sok jót vetít előre. Viszont talán lehet abban bízni, hogy Trumpot ismét elutasítják a választók, és ha mégsem, az amerikai rendszer viszonylag rendben van, így közvetlen kárt nem sokat okozott legutóbb sem, főleg az USA-n kívül. :)

Mr.Tellinghovon 2022.12.14. 10:30:06

@FutureFry: “ DeSantis 2024-ben nem indul”

Fiatal van ideje 4 évet várni

Congeria 2022.12.14. 13:26:19

@FutureFry:

Köszönöm az ismertetést.

Itt a legközelebbi tenyésztő Albertában van, Calgary környékén.

A menyemnek lenne lehetősége disznó tartásra, érdeklődtünk is, kb. 2500 CAD egy pár, fiú-lány kismalac. De biztos, hogy azt nem ennénk meg. Voltak kacsáik, amiket elengedtek az ott folyó patakban, sajnálták levágni. A kis tyúkokat felszedte az ott fészkelő sas, bár azok sokáig adtak tojást. A pet-nek vett potbelly malacnak még fiút is vettek, aztán mindent elajándékoztak, a kicsi malacokat is, azokat sem ettük volna meg. Most volt egy szerencsés húzása,
vett 6 borjút májusban, ott legeltették, novemberben eladott 5-t, csinált profitot, egyet maguknak vágattak le. A 8-12 kecske meg eszi a gazt és szaporodik, azokat is eladja.

Nekem is volt egy jó húzásom, van itt is egy spanyol cég spanyol árut tartanak, q.va drága. A makkoztatott hátsó sonkából 35 érkezik egész Canadába, a 7-8 kg kerül 2 500 CAD. Igaz, adnak hozzá állványt és szeletelő kést. Én szerényebb voltam, fél első sonka állvánnyal és késsel 425 CAD, 3-4 kg. Nagy csonttal. Chorizo szalámi 45-55 dkg került 42 CAD. Természetes, hogy ez mind ajándéknak, de kóstolni azért fogjuk. Ez egy nagyon proccos cég, remélem jó lesz a cucc.

Az olasz pármait gyakran vesszük, van itt készített meg importált is.
Egyéb sonkát (prágai) csak a macskának veszünk, számunkra ehetetlen. Hát ezért is állok neki nyolcvan felett sonkát-kolbász csinálni még mindig, minden évben. Ez viszont se nem mangalica, de még csak hízott disznó sem, csak olyan bolti vett hús.

Zulu4321 2022.12.14. 22:04:09

@Arthamyr: Ugy latom, ez a trollozas erosen beragadt. Kisse meglepo, hogy ez a fajta szemelyeskedes, ill. a korabbi durva hozzaszolasod siman belefer az itteni szabalyzatba.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása