oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2022. december 01. 06:30,  Kalifornia két arca 681 komment

2022. december 01. 06:30 Határátkelő

Kalifornia két arca

Kaliforniáról a legtöbbünknek alighanem a napsütés, Los Angeles és persze Hollywood jut az eszünkbe, pedig az amerikai állam ennél sokkal izgalmasabb hely. Történelmének akadnak fényes és büszkeségre kevésbé okot adó lapjai – ezeket is felidézi Susan posztja.

cim_370.jpg

„Minden nemzet történelmének vannak fényes, és kevésbé fényes lapjai. Ez a gondolat majdnem egyszerre jutott eszünkbe, amikor férjemmel a kaliforniai Manzanar történelmi emlékhely beszédes kiállitási tárgyait és fotóit nézegettük. Bár Kalifornia nem egy „nemzet” a szó szoros értelmében, de az USA egyik legnagyobb és legnépesebb állama természeti szépségein túl gazdag történelemmel is büszkélkedhet. De mi is ez a hely, és mit kerestünk itt?

Egy hosszú hétvégét terveztünk egyik kedvenc túrahelyünkön, a Keleti-Sierrák környékén, abban reménykedve, hogy a Dél-Kaliforniában hiányolt pompás őszi lombszineződésben gyönyörködhetünk a 3-4000 m magas hegyekben.

Az Észak- és Dél-Kaliforniát összekötő 395-ös út a kedvenceim közé tartozik, mert nagy része a Sierra Nevada lábánál vezet, igy a kb. 4-4.5 órás (kb. 450 km) vezetés egyáltalán nem tűnik fárasztónak és unalmasnak. Szállásunkhoz közeledve haladtunk el Manzanar mellett, és spontán ötlettől vezérelve megálltunk, hogy körbejárjuk a múzeumot és a mellette elterülő parkot.

Szögesdrót mögött

Az USA és Kalifornia történelmének talán kevésbé ismert – és nem éppen büszkeségre okot adó – fejezete a japánok 1941. dec. 7-i Pearl Harbor elleni támadásával kezdődik, és ez nem csak az USA hadbalépését, hanem mintegy 120 000 japán nemzetiségű, többségében amerikai állampolgár életének gyökeres változását is jelentette.

A támadás felszította a japán származásúakkal szembeni előítéletet, rasszizmust, és félelmet, olyannyira, hogy F.D. Roosevelt – szabotázs- és kémtevékenységtől tartva – egy elnöki rendelettel „katonai területeket” jelölt ki az USA nyugati partján, amelyeket az ott lakó japán származású lakosoknak haladéktalanul el kellett hagyniuk.

Sokak napok alatt kényszerültek üzletüket, házukat eladni, vagy bérbe adni. Nem tudták, hova, és mennyi időre kell távozniuk. Több ezer egyént és családot 10, sebtében felállított internáló táborba szállították. A Kalifornia, Arizona, Colorado, Idaho, Utah és Wyoming területén található helyek mindegyike kietlen sivatagos, vagy mocsaras vidék volt.

A kezdetleges barakkokban elszállásolt családok szegényes körülmények között próbáltak valamelyest „normális” életet élni. Templomot, klubházat építettek maguknak, bútorokat készítettek, az asszonyok zödséges kertet hoztak létre, a gyerekeknek különböző programokat szerveztek.

Feszültség a felszín alatt

Bár az élet látszólag „normális” keretek között folyt, a felszín alatti feszültség érezhető volt. Ez még inkább felerősött, amikor 1943-ban az internáltaknak egy, a kormány által kiadott kérdőívet kellett kitölteniük, amelyben a lojalitásukkal kapcsolatosan tettek fel kérdéseket, mint pl. harcolnának-e az USA oldalán egy esetleges Japán elleni háborúban, és hűségesküt tennének-e az USA-nak.

Több idős japán nemmel felelt, mert ők azok voltak, akiknek annak idején az állam nem akart amerikai állampolgárságot adni. Mások nem voltak hajlandók katonai szolgálatra, míg családtagjaik szögesdrót mögött, internáló táborban éltek. Ezeket a nemmel válaszoló egyéneket egy különálló táborba szállították Kaliforniában.

Ugyanakkor azok közül, akik lojálisak voltak, később több ezren harcoltak önkéntesként az USA seregében a 2. világháborúban, és bizonyították hűségüket a hazájukhoz.

A megpróbáltatásoknak 1945-ben, a japánok kapitulálásával lett vége, de csak évtizedek múlva, 1988-ban, Reagan kormányzása idején kért az amerikai állam hivatalosan is bocsánatot, és utalt ki $20 000 jóvátételt. Reagan beszédében elismerte, hogy bár a jelen kornak nem tiszte, hogy a múltban elkövetett hibákat felrója, de el kell ismerni, hogy az USA hibát követett el.

Manzanar arra hívja fel az utókor figyelmét, hogy a rasszizmus elvakít, és kiöli belőlünk az emberséget. A múltban elkövetett hibáinkra viszont emlékeznünk kell azért, hogy ne kövessük el őket még egyszer.

Mint a moziban

Kalifornia történelmének ennél fényesebb, és vidámabb fejezetével is sikerült találkoznunk a Sierra Nevada lábainál. Alabama Hills a Sierra Nevada csodálatos környezetének talán egyik legérdekesebb területe. Nevét a CSS Alabama hadihajóról kapta, amely az amerikai polgárháborúban a konfederációs csapatok zászlaja alatt futott. Az aranyláz idején a déliekkel szimpatizáló kaliforniai aranyásók több környékbeli aranybányát, majd később az egész régiót ezzel a névvel illették.

A kontinentális USA égbenyúló (Mt. Whitney, a legmagasabb csúcs 4421 m), csipkés csúcsai előtt húzódó, fantasztikus formájú sziklák láttán az embernek az az érzete támad, mintha egy mozifilmben sétálna. És nem hiába! Hollywood már az 1920-as évektől felfedezte a területet. A változatos táj a filmesek kedvenc forgatási helye lett, hiszen a mexikói félsivatagos vidéktől Afganisztán vagy India hófödte hegycsúcsain át a sci-fi filmek világáig bármilyen helyszínnek megfelelt.

Erről, és az amerikai western hőskoráról is sok érdekességet tudtunk meg, amikor a Lone Pine nevű, egyébként nem sok nevezetességgel rendelkező kisváros annál gazdagabb anyagot bemutató múzeumában jártunk.

A western, készüljön bárhol vagy bárki által, mindig az alapvető amerikai értékeket és szimbólumokat ábrázolja. A western a magányos hős, a cowboy világa, ahol a törvény és a káosz mindig harcban áll egymással, és ahol a túlélés azon múlik, ki a gyorsabb. A pisztolypárbajok mellett a cowboyok időnként dalra is fakadtak. A mozinak e hőskorából fennmaradt technikai eszközöket, pl. az első kamera autók egyikét is megcsodálhattuk a múzeumban.

A 30-as évek végének talán az egyik legnagyszabásúbb produkciója Gunga Din, amelyet szinte teljes egészében Alaba Hills-nél forgattak. A film a brit gyarmati idők Indiájában játszódik, és ahogy ebből a részletből látjuk, a Sierra Nevada hegyei tökéletes hátteret biztosítanak.

12_4_1.jpg

A 40-es évek végére, 50-es évek elejére a szélesvásznú moziprodukciók helyét a tv-westernek vették át. Ezt a kort idézik fel a szobabelsők és különböző korabeli tárgyak, amelyek között sétálgatva óhatatlanul elkapott minket a nosztalgia: férjem szülei ekkor voltak fiatalok, és több kiállított bútordarab az ő első lakásukat juttatta eszünkbe.

13_4_1.jpg

A modern kor filmeseinek listájáról sem hiányozhat Alabama Hills: Tremors-tól kezdve Iron Man-en át Django Unchained-ig több kasszasikert forgattak itt, nem beszélve a számtalan reklámfilmről. De legyen a múltról, a jelenről, vagy a jövőről szó, Alabama Hills nevét meghallva mindenki először az ikonikus amerikai cowboyra gondol. Ez az a kép, amely ezzel a helyszínnel összeforrt.

14_5_1.jpg

15_5_1.jpg

A mozizás után jöjjön egy kis túrázás! Ha az ember a Sierra Nevadában jár, ez szinte kötelező. Mi is kiválasztottunk egy közepes nehézségű útvonalat, és kihasználva a gyönyörű őszi napsütést, nekivágtunk a közel 2.800 m-en induló turistaösvénynek.

Sabrina Lake egy mesterséges víztározó, de emellett rengeteg gleccser tó is található a környéken. Bár maga a túra nem volt túl hosszú (kb. 6 km), a magaslati levegő és a kb 400 m-es legyőzendő szintkülönbség alaposan leszívta az energiánkat.

A látvány viszont kárpótolt mindenért!

A hétvége hamar elszaladt, de hogy a lehető legtöbbet hozzuk ki ebből a pár napból, hazafelé még felautóztunk Whitney Portalhoz, ami a Mt. Whitney csúcshoz indulók alaptábora. A kacskaringós út Alabama Hills mellett vezet el, és bár már többször végigjártuk az évek során, soha nem tudjuk megunni látványt, akár felfelé, akár lefelé menet autózunk.

Remélem, hogy ti is élveztétek ezt a virtuális kirándulást, és Kalifornia történelmének egy kevésbé ismert fejezetéről is olvashattatok.”

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Egyesült Államok

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr6417991832

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fhdgy 2022.12.01. 08:08:47

A japánok internálásáról:

Talán nem védeni akarom, maximum magyarázni!

Katonai szempontból nem volt teljesen indokolatlan. Nem hiszem, hogy minden japán az új hazáját választotta volna a Felkelő Nap Országával szemben! ( Bár Kaliforniából nézve inkább a Lenyugvó Nap Országa )

Valamit csinálni kellett, hogy mit és mennyire és főleg hogyan, az már kemény kérdés.

Nagyon sokat lehetne ezen agyalni.

P.Elliot 2022.12.01. 11:24:43

A szokasos nagyon jo poszt es jol megirva.
Szep ez az orszag es rendkivul valtozatos, az autos utazasok szerelmese vagyok. Sokfele jartam mar de nekem az adja az igazi utazo hangulatot amikor autoba vagom magamat aztan gyerunk koszalni, koborolni, kotetlenul, semmihez se igazodni meg az utvonalhoz sem hiszen hatha mast gondolok kozben es masfele megyek...

Elozo eletemben csavargo lehettem...

fhdgy 2022.12.01. 11:34:42

@P.Elliot: És a következőben mi leszel?

P.Elliot 2022.12.01. 11:41:06

@fhdgy: Szerintem teljesen indokolt volt katonai szempontbol.

Ha egy orszagot megtamadnak abban biztos lehetsz hogy kemek, beepitett emberek mar vannak ott, jobbjara olyanok akikrol nem is almodod hogy azok, latszolag bekes csaladok.

Az viszont szivszorito/ noha szinten szukseges/ megkerdezni hogy harcolsz-e az uj hazadban a regi hazad ellen akar mint katona is.

Ha allampolgar vagy akkor plane hiszen erre eskudtel fel az allampolgarsagi eskun. Hogy az uj hazadat megveded.
Ha azt mondod hogy nem harcolok az azt jelenti hogy megszegted az eskudet, illetve nem gondoltad kelloen at hogy mi van egy ilyen szituacioban.

Ha meg mesz harcolni az is egy borzaszto dolog a szememben hogy a sajat fajtadra emelsz fegyvert aki szinten egy egyszeru ember, idehajtottak eled hogy oljetek meg egymast.

Nem tudnek borzasztobbat elkepzelni mint hogy nekem egy masik magyarra, honfitarsamra fegyvert kelljen emelnem, nem lennek kepes megtenni mert en is magyar vagyok, hiaba elek itt 50 eve es az amerikait kozelebb erzem magamhoz mert koztuk elek, veluk van csak kapcsolatom szinte de az a masik az en fajtam, ott szulettem, ott voltam gyerek koztuk, ott jartam iskolaba, az / is/ a hazam.

Meg elgondolni is szivszorito ilyet kerdezni egy japantol vagy barmely nemzet emberetol hogy hajlando vagy-e megolni a honfitarsadat mert szukseges.
Es katonai szempontbol ha nem akarjak hogy elvesszen az orszag akkor ezt a kerdest fel kell tenni.

P.Elliot 2022.12.01. 11:47:58

@fhdgy: Ha lehet valasztani a kovetkezo eletemben akkor kertesz vagy farmer szeretnek lenni, csak felnott koromban jottem ra az izere hogy milyen szep dolog novenyekkel foglalkozni, es csavargo is termeszetesen.
A novenyekkel valo foglalkozas utan be az autoba es eltunni honapokra, csak akkor hazajonni amikor a kerti szezon kezdodik..

Allatot nem tartanek a farmon, meg egy tyukot sem mert azoktol a csavargas megoldhatatlan....

fhdgy 2022.12.01. 11:49:11

@P.Elliot: Futórózsákat javasolnék!

P.Elliot 2022.12.01. 12:15:48

@fhdgy:

Ezt mire erted? A csavargasra? Egyebkent tenyleg, a kertemben a rozsak futorozsak szinte mind.
Ezeket szeretem igazabol.

fhdgy 2022.12.01. 12:17:01

@P.Elliot: Igen, együtt csavaroghatnátok!

fhdgy 2022.12.01. 12:24:02

@P.Elliot: Ha egy háború elindul, akkor rövidesen önálló életre kel.

A háborúk első áldozata a józan ész.

Erre csak egy példa: én a japánoknak úgy tettem volna fel a kérdést, hogy harcolnának-e az amerikai hadseregben, ha cserében olyan fronton kellene harcolni, ahol nincsenek japánok.

Szerintem biztos többen mondtak volna igent.

E kitétel nélkül az is előfordulhatott volna, hogy testvér a testvére ellen harcol.

P.Elliot 2022.12.01. 12:47:04

@fhdgy: Igen, jol mondod, latszik hogy jozanabb katonai ember voltal, a kerdes ugy kellett volna feltenni hogy nem japanok ellen harcolnal-e?

Teljesen biztos hogy a legtobb igent mondott volna.

fhdgy 2022.12.01. 13:09:04

@P.Elliot: Ez már későbbi szembesülések eredménye.

Volt a délszláv háború, első unokatestvéremnek kettő fia. Egyik a szerbek, másik a horvátok oldalán!

dikusz. 2022.12.01. 13:26:59

@fhdgy: Pont ezt említettem volna, hogy te is biztos tudsz ilyenről.

De nem kell ahhoz háború, hogy testvér testvér ellen forduljon. Nálunk ugyan szó sem volt ilyenről, de a környezetemben meglehetősen gyakran előfordul.

P.Elliot 2022.12.01. 13:30:25

@fhdgy: Na igen, elofordult ilyen is...

P.Elliot 2022.12.01. 13:32:05

@dikusz.: az is mas hogy testver testver ellen fordul de nem ugy hogy meg is oli!

En is ismerek ellenseges sot nagyon ellenseges testverparokat de nem a gyilkossagig.

fhdgy 2022.12.01. 13:32:41

@dikusz.: Tudok olyanról is, hogy Baranyaháromszögben a férj ( szerb ) és felesége ( magyar ) egymással szemben harcolt.

A feleség korábban tagja volt a jugoszláv olimpiai lövész válogatottnak.

A háború alatt levelet írt a férjének, hogy a távcsöve elé ne kerüljön, mert nem fogja elhibázni.

P.Elliot 2022.12.01. 13:41:32

@fhdgy: Harcias feleseg, hehehe....

P.Elliot 2022.12.01. 14:02:19

@fhdgy: Ez is, az is lehet....valoszinu hogy nem veletlen a figyelmeztetes.

dikusz. 2022.12.01. 14:03:18

@fhdgy: Ha valóban az volt a férj, akkor ott nem csak az volt a gond, hogy a feleség magyar, és a férj szerb...

fhdgy 2022.12.01. 14:53:46

@P.Elliot: @dikusz.: Egy háború sok mindenre lehet megoldás.

Egy másik történet, ezt a szlavóniai rokonaim mesélték:

Egy, a szomszéd faluban élő szerb megölte az ismerősét, mert így nem kellett megadnia az ezer téglát, amivel tartozott.

A háború tényleg mocskos dolog!

dikusz. 2022.12.01. 15:50:24

Ha megkésve is, de azt mondom hoztad a formádat, jól nagyon jól sikerült poszt. Viszont 20 kommentből egyetlen egy (magamat nem számolom bele) szólt hozzá érdemben.

A tapasztalat azt mutatja nekem, hogy bármilyen jól megírt is legyen, max 20 komment szól hozzá az eredeti poszthoz, a többiben már egymással beszélgetünk, ki milyen témát dob be arról..
Több időbe telik már megírnom egy posztot, mint 40 évvel ezelőtt. Ezért ha két komment után nem esik jól, ha témáról folyik a kommentelés. Aztán rájöttem, hogy én is ezt csinálom, azóta nem problémázok rajta..:)

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2022.12.01. 15:59:29

@P.Elliot: hat igen, ez egy nagy moralis dilemma. Az amerikai allampolgari esku szovegeben benne van, hogy ha kell, megvedem az uj hazamat az ellenseggel szemben
www.uscis.gov/citizenship/learn-about-citizenship/the-naturalization-interview-and-test/naturalization-oath-of-allegiance-to-the-united-states-of-america

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2022.12.01. 16:06:09

Egyebkent angolul ertoknek tudom ajanlani, hogy nezzetek bele a regi western filmekbe a linkeken, szerintem nagyon jopofak. Persze nekem azert is volt elmeny, mert ott voltunk Alabama Hillsnel, a filmek forgatasi helyszinen...

P.Elliot 2022.12.01. 17:42:57

@Zsuzsi65:
Ismerem nagyjabol a westwen filmeket, foleg mert a ferjem nagyon szerette, en csak nemi erdeklodessel neztem neha es tunodtem rajta hogy mennyi lehetett ezekbol igaz.
Eppen eleg sok ami a lovoldozest es a vadsagot illeti, mindig almelkodtam amikor a ferjem/ egy vegtelenul csondes, komoly es szelid embert kepzelj el/ csillogo szemmel nezte vegig, volt film amit 20x is azt a rakas piszkos mosdatlan feltehetoen/ az eletben persze, budos, mosdatlan alakot/, feltehetoleg szivesen veluk tartott volna egy darabig.

Maga a kor erdekelt de ezek a filmek nem igazan nagyon.

P.Elliot 2022.12.01. 17:45:29

@dikusz.: Varjal csak, dehogynem hozzaszoltunk, magahoz a topik temajahoz hiszen a japanok igy jottek elo hogy kitelepiettek oket es miert.

Maga ez a tema is erdekes szerintem, aztan majd jobban atfesuljuk a tobbi reszt is.

P.Elliot 2022.12.01. 17:49:16

@P.Elliot: nem westwen hanem western filmek....igy jar az aki nem olvassa at hogy mit irt.

P.Elliot 2022.12.01. 18:11:10

@Golf2: A repulo elvisz, nincs messze.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2022.12.01. 18:27:41

@P.Elliot: en sem voltam annyira oda a westernekert, de jobban megismerve az "amerikai lelket", megertem, mirol is van szo, es ezt a muzeumban is nagyon jol bemutattak. A jo es rossz harca, es az igazsag gyozelme egy olyan orok dolog, ami a kezdetektol ott volt, es azota is az emberi let szerves resze.
Ezt az ervet szoktak felhozni az ateistaknak, amikor arrol beszelunk, hogy vajon a jo, az igazsag iranti osztonos va'gyunk vajon honnan ered? Honnan van belenk "kodolva"? Az allatoknak nincs moralis erzekuk. Vajon a moralitas fejlodhet evolucio altal?
Na, itt egy kis filozofalgatni valo...:)

fhdgy 2022.12.01. 18:44:44

@Zsuzsi65: Én, mint hithű ateista, azt mondom, hogy nincs senki, aki belénk kódolt volna akármit is.

P.Elliot 2022.12.01. 18:49:36

@fhdgy: Csatlakozok, en is hithu ateista vagyok.

fhdgy 2022.12.01. 18:50:25

@P.Elliot: Jaj, de jó, már nem vagyok egyedül!

P.Elliot 2022.12.01. 19:02:04

@fhdgy: Tobben vagyunk mint hinned!

P.Elliot 2022.12.01. 19:10:02

@fhdgy: Igen, sok ember szegyelli bevallani hogy nem hisz de meg mindig jobb nem hinni mint azt allitani hogy hiszek de mindenkin atgazolok es semmi "isteni torvenyt " nem tartok be.

Hanem nekem hazimunka is van a lathataron....
A lathataron....
tolem fugg hogy eszreveszem-e persze...

fhdgy 2022.12.01. 19:10:58

@P.Elliot: Nem kell sietned, senki nem lopja el tőled! -:)

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2022.12.01. 19:11:01

@fhdgy: szoval akkor honnan ered az igazsagossag iranti osztonos va'gyunk? Tenyleg erdekel, hogy egy ateista ezt hogyan magyarazza.

dikusz. 2022.12.01. 19:11:37

@P.Elliot: Igazad van, elnézést!

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2022.12.01. 19:17:36

@Golf2: Az amerikaiaknak meg EU van messze...:)) minden csak perspektiva kerdese :)

fhdgy 2022.12.01. 19:23:42

@Zsuzsi65: Nagyon egyszerűen.

A biblia azt mondja, kezdetben vala a sötétség, az úr pedig mondá, legyen világosság. És lőn. ( fejből ennyire futotta )

Az ateisták, a materialisták pedig azt mondják, a világ térben és időben végtelen.

Ez a kiinduló különbség. Ha ezt letudjuk, elfogadjuk, hogy mi így, ők úgy hiszik a kezdetet és persze fordítva is, akkor már is van miről egymással beszélni. Végül is kicsi a kiindulási különbség, csak a következményeket nem kellene eltúlozni.

Ennyi bevezető után: Az emberi agy az anyag egy nagyon speciális szerveződése. Ennek egy nagyon sajátos formája a tudat.

Ahogy a világ fejlődik ( nekünk jó vagy rossz irányba ), mi is fejlődünk a tudatunkkal együtt.

Az igazságosság egy viselkedési forma, ami elősegíti a többség boldogulását. Röviden, egy evolúciós folyamat.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2022.12.01. 19:45:22

@fhdgy: "Az igazságosság egy viselkedési forma, ami elősegíti a többség boldogulását. Röviden, egy evolúciós folyamat."

Hogyan egyeztetheto ez ossze a "survival of the fittest" kb. (termeszetes kivalasztodas) darwini elmeletevel?

fhdgy 2022.12.01. 19:49:48

@Zsuzsi65: Úgy, hogy nem az egyént tesszük az első helyre, hanem a csoportot. Ha a csoport eredményesen alkalmazkodik, akkor az nagyobb előnyt jelent, mint egyetlen egy egyed boldogulása.

Az nagyon tömör megfogalmazás. A lényeg, hogy mi jár nagyobb előnnyel, a csoport vagy az egyén sikere.

Golf2 2022.12.01. 20:16:33

@Zsuzsi65: Európában több látnivaló van,bőven elég 1 életre.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2022.12.01. 20:54:29

@fhdgy: A kérdés továbbra is az, hogy miért kell úgy viselkednem, hogy fajunk túlélése javára váljon. Honnan ered az erkölcsi kötelességem?
Az igazsagossag (vagy nevezhetjuk lelkiismeretnek, ami megmondja nekunk, mi a jo es mi a rossz), ahogy irod, "elosegiti a tobbseg boldogulasat". Ez szamomra azert egy gyenge erv, mert (es persze ez szelsoseges pelda), Hitler is ugy gondolta, hogy a dontese a "tobbseg" javat szolgalja.

Termeszetesen ateistakent is lehet valaki "jo" ember (humanus), de valahol ez meg mindig visszamutat egyfajta "humanista egoizmusra". Nem azert viselkedunk bizonyos moralis ertekek menten, mert egy univerzalis torvenyt (aka "isten altal belenk kodolt torvenyt) kovetunk, hanem mert azt akarjuk, hogy velunk, a csaladunkkal, a kozossegunkkel bizonyos modon banjanak.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2022.12.01. 20:55:30

@Golf2: hat ez eleg szubjektiv: mi szamit "latnivalonak"? :)

fhdgy 2022.12.01. 21:00:58

@Zsuzsi65: Hitler úgy gondolta, de az élet kiszelektálta. Mielőtt rájött volna, hogy tévedett, már kivonták a forgalomból.

Először a természet szelektál. Ezt a szelekciós folyamatot a tudatunkkal tudjuk követni, befolyásolni is. Aztán, győzzön a jobbik!

Igen, az emberi világ kis közösségekből, mint pillérekből épül fel.

Hogy mennyire vagyok egoista? Nem tudom, azt viszont tudom, hogy egy jobb, egy szebb világot szeretnék, ahol az embereknek jó lenne élni.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2022.12.01. 21:13:32

@fhdgy: Mibol gondolod, hogy Hitler belatta volna, hogy tevedett? Neki az volt az igazsaga, mint ahogy egy csomo mas diktatornak a sajat igazsaguk az egyeduli helyes ut.
Igen, a "jobb, szebb vilagot akarunk" humanista moral. Ezzel semmi baj. De a kerdesre, "honnan jon" a moral, ez nem ad valaszt.

fhdgy 2022.12.01. 21:24:19

@Zsuzsi65: Nem kellett, hogy rájöjjön ( Hitler )! Az élet lerendezte! Aki hülye dögöljön meg! Így, hosszútávon kivesznek a kártékonyak, többségbe kerülnek a hasznosak.

"nem ad választ", igaz, ennyi idő alatt nem tudok korrekt választ adni. Ha tudnék, más sokszoros Nobel díjas lennék.

Ennyi idő arra sem elég, hogy a meglévő gondolataimat összeszedjem, megfogalmazzam.

Nem az a kérdés, hogy honnét jön a morál, hanem honnét jött!!

Van jó pár állat a Földön ( köztük az ember is ), amik, akik tudnak tanítani, tudnak tanulni.

Nekem onnét jött a morál, hogy tanítottak rá. Azt ki tanította, aki engem tanított? És így tovább visszafelé.

Apám végigharcolta az orosz frontot. Más volt a morálja a háború kezdetén, háború közben, hadifogságban és más lett a legvégén. Nem biztos, hogy sokat tanították, de az biztos, hogy sokat tanult.

Sokat mesélt nekem, így sokat tanultam tőle. Erről is sokat tudnék mesélni.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2022.12.01. 21:33:53

@fhdgy: nagyon jol ratapintottal a lenyegre: "Más volt a morálja a háború kezdetén, háború közben, hadifogságban és más lett a legvégén"
Ha ez igy van, akkor ezek syerint nincs univerzalis igazsag. De akkor ki hatarozza meg, mi a "jo es rossz"? Mitol fugg, mikor es kivel teszunk "jot" es "rosszat"?

fhdgy 2022.12.01. 21:38:50

@Zsuzsi65: Nincs univerzális igazság. A világ is változik ( elég lassan ), mi is változunk ( viszonylag gyorsan ). Panta rhei! ( minden változik )

Most itt megint lehetne elmélkedni nagyon sokat. Más volt a világ pár tízezer évvel ezelőtt. Más volt az ember is. Mi, miért, hogy változott? Ha én ezeket le tudnám írni!!!

fhdgy 2022.12.01. 22:11:43

@Zsuzsi65: Egyébként, annyi apró kis csodája van a világnak, és azokat sem tudom megmagyarázni.

Ugye, vannak a kecskéim, köztük egy kitüntetett, Pöttömke. Rendkívül szelíd, hisz már majdnem nyolc hónapja tőlem kap enni.

Ma volt kettő látogatóm, egy házaspár. Ahogy mentem eléjük, jött utánam Pöttömke. Szóltak, hogy vigyázzak, mert kijön a kecske is. Nem baj, mondtam, ő ( tényleg Ő ), jöhet. Ahogy beszélgettünk, közben simogattam. Erre a látogatóim is meg akarták simogatni. Finoman, de nem hagyta magát, szépen elhúzódott.

Kb. öt-tíz perc után már odament hozzájuk és hagyta magát simogatni. Mi történt, mi változott öt-tíz perc alatt?

Milyen molekulák, atomok rendeződtek át a kis fejében? Holnapra marad ebből az átrendeződésből valami?

Zulu4321 2022.12.02. 00:22:51

@Zsuzsi65: Egyetertek. Alapbol is igy gondolom, de tobb cikket is olvastam errol, hogy a gyerekek alapvetoen "hivok", es nem vallasos neveles/indoktrinalas reven, hanem eredendoen. Antropologiai kutatasok igazoljak, hogy me'g olyan kozossegekben is van egyfajta Isten-hituk a gyerekeknek, ahol erre nem iranyul semmilyen neveles.
(Szamomra ekes bizonyitek pl a kicsik csodakba vetett hite, az a termeszetesseg, ahogyan a tunderekre, egyebekre tekintenek:)

Koszonet a posztert, erdekfeszito! De westernt nem fogok nezni azert:-D

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2022.12.02. 00:29:51

@Zulu4321: :) a linkekben szereplo reszletek csak a helyszin miatt erdekesek :) egyebkent a muzeum dokumentum filmjet " kolcsonoztem" hozza, telefonnal filmezve :)))

Zulu4321 2022.12.02. 11:58:36

@Zsuzsi65: Persze, teljesen mas a helyszinek miatt! Poen, hogy amikor anno ment a teveben western, es a csalad nezte, en rendszeresen elaludtam rajta, raadasul a legnagyobb lovoldozesek kozepen:-D Lehet most is ezt kene kiprobalni almatlansagra haha.

gigabursch 2022.12.02. 15:11:15

@fhdgy:
Abban az Istenben, amiben te nem hiszel, abban én sem hiszek.

fhdgy 2022.12.02. 15:26:54

@gigabursch: Egyszer jöttek térítők.

Én mondtam, hogy ne hiszek, teljesen ledöbbentek, pedig biztos nem én voltam az első a praxisukban.

Aztán Koncz Zsuzsát idéztem:

"Ha valahol létezel
Mondd, miért tűröd el"

Innét már értettük egymást.

Kellemes beszélgetés lett.

fhdgy 2022.12.02. 15:45:48

@gigabursch: azt szabad-e tudni, hogy akkor milyen én hiszel?

fhdgy 2022.12.02. 15:50:08

@fhdgy: milyen én=milyenben

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2022.12.02. 16:14:58

@fhdgy: kicsit fogadatlan prokatorkent valaszolok a kerdesre: teljesen megertem az ateistakat, amikor a farizeusi, alszent, "kultur-keresztenyeket" (ertsd: azok, akiket mondjuk csecsemokent hagyomanybol megkereszteltek, es/vagy Husvetkor es Karacsonykor elmegy templomba, es/vagy politikai okokbol annak mondja magat) latva arra gondol, hogy ha ilyen egy kereszteny, Jezust koveto ember, akkor o inkabb nem ker ebbol.
De ha megismersz olyan embert, aki valoban megtert es Jezussal valo elo, szemelyes kapcsolata, megtapasztalasa reven valoban a krisztusi magatartast tudja mutatni masok fele, akkor tudni fogod, hogy az az "igazi" :)

fhdgy 2022.12.02. 16:33:34

@Zsuzsi65: egy picit szét kellene választani a dolgokat!

Más dolog elfogadni az "isten teremtette a világot", ez világnézet, és a keresztény/keresztyén vallás "szeresd felebarátodat ...", viselkedjünk emberként normáit. Ez utóbbival csak annyi a bajom, miért pofáznak, miért nem példát mutatnak.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2022.12.02. 16:44:09

@fhdgy: ertem, bar nekem a ketto egymasbol kovetkezik :) de tudom, a vilagnezet olyan valami, amit megvaltoztatni nem masok altali meggyozes, hanem csak sajat megtapasztalas reven lehet.

fhdgy 2022.12.02. 18:22:35

@Zsuzsi65: A vallásosság és az emberség nem feltételezi egymást.

Azt hiszem, hogy bőven elég utalni a katolikus hittérítőkre.

fhdgy 2022.12.02. 18:45:05

@Zsuzsi65: Most egy kicsit az életről.

Szerintem 20-25 éven belül bekövetkezik, hogy laborban, háztartási-vegyi áruboltban kapható, teljesen szervetlen anyagokból, létrehoznak egy élőlényt.

Azt nem gondolom, hogy egy főemlős lesz. Sok tudós a vírusokat nem tekinti élőlénynek, de én már azzal is beérném. Karikó Katalin mRNS ( vagy neked mRNA ) eredményei alapján garantált a továbblépés valami baktérium irányába. Onnét pedig plafon a csillagos ég.

Ha meglesz az első mesterséges élőlény, abszolúte szervetlen anyagokból, akkor eggyel kevesebb mítosz lengi körül az életet.

Persze, nem kell aggódni, marad elég.

Golf2 2022.12.02. 19:29:08

@fhdgy: Újraindulnak a földárverések: elárulta a kormány, mi kerül a kalapács alá...amit még nem loptak el azt majd most.

fhdgy 2022.12.02. 19:35:40

@Golf2: Gondoltam utánanézek, de csak egy videót találtam, ahhoz meg nincs energiám.

2022.12.02. 22:05:02

@P.Elliot: “ Elozo eletemben csavargo lehettem.”

Ezt már magamról is gondoltam:-)))

2022.12.02. 22:24:17

@Zsuzsi65: “ A jo es rossz harca, es az igazsag gyozelme egy olyan orok dolog, ami a kezdetektol ott volt, es azota is az emberi let szerves resze”

Nézem az unokáim naponként fejlődését, csodálom, hogy hogyan változnak minden nap tanulva újat és újat. Honnan tudják, érzik ösztönösen mi a jó és a rossz. Az evolúció eredményeként?

A szocializmusban amiben nevelkedtunk, mindent megtettek hogy ateisták legyünk. Magam sem vagyok nagy templom járó de ezeknek a misztikumát többször éreztem útjaim során.
Azt vallom, ha van választási lehetőségem a két alternatíva között, mint isten a maga formájára teremtett vagy a darwinista evolúció, akkor meg mindig az első sokkal szimpatikusabb számomra.

Különben gratulálok az íráshoz, voltam többször arra, olvastam is a taborrol, és a japánok társadalmi kirekesztéséről. Azt hiszem a színész Reagan maradéktalanul fel tudott nőni az elnöki hivatalhoz, és volt személyes erkölcsi tőkéje bocsánatot kérni az amerikai nép nevében. Hiányoznak az ilyen formátumú politikusok

2022.12.02. 22:29:26

@fhdgy: “ Az ateisták, a materialisták pedig azt mondják, a világ térben és időben végtelen.”

Einstein azt mondta, két dolog végtelen: az univerzum és az emberi butaság. Igaz, tette hozza, az elsőben nem vagyok teljesen biztos.

Congeria 2022.12.03. 06:03:54

@Mr.Tellinghovon: @Zsuzsi65:

Én is a szocializmusban növekedtem fel, még katekizmust is tanultam az iskolában, később csak szüleim szorgalmából.
A templomba járás inkább rendszeres meditációvá maradt; ahogy idősödtem és egyre több ismeretet szereztem a fizika, kémia és az élettan területén, rájöttem, hogy ezt a csodát, amit életnek nevezünk, megérteni sosem fogjuk, az emberi elme még nem elég fejlett ahhoz, bármilyen kiváló egyedek is vannak, hogy megfejtse az eredetét. Magától egy piszokszem sem keletkezik, nemhogy a világmindenség. Isten nem egy szakállas öregember, inkább az a hatalmas erő, amely mindennek az eredete.

Azt hiszem, ez közel áll a te filozófiádhoz, felfogásodhoz. De ha nem, akkor is élvezem írásaidat, tanulok is belőle.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2022.12.03. 06:47:52

@Congeria: Igen, hasonlokepp szokott sok hivo tudos is gondolkodni-nyilatkozni, amikor azt mondjak, hogy a sok-sok minden, amit a tudomany reven felfedeznek, nemhogy eltavolitja oket Istentol (mint sok ateista gondolna), hanem inkabb kozelebb viszi oket, mert a mikro- es makro vilag annyira lenyugozo, es annyira komplex, hogy nehez elkepzelni azt, hogy mindez evolucio reven letrejohetett...

Congeria 2022.12.03. 09:02:02

@Zsuzsi65:
Az evolucio belefér, a mutáció is, csak a kezdet nem, ami a legfontosabb, szerintem is.

fhdgy 2022.12.03. 09:43:34

@Congeria: ha "legyártják" az első élőlényt, az élet szempontjából semmiből, akkor ez is más megvilágításba kerül

2022.12.03. 09:46:38

@Congeria: „ Én is a szocializmusban növekedtem fel, még katekizmust is tanultam az iskolában, később csak szüleim szorgalmából. “

A szuleim kivansagara jártam én is hittanra. Fiatalkent nagyon materialista voltam és csak azt hittem amit a kezemben tartható volt. Időközben az eltelt évtizedek megmutatták, hogy a világ, a letezesunk ennél sokkal több. Példa: éjszaka felebredek, áll valaki mellettem az ágynál, látni nem látom de érzem az erős koncentrációt a személyét, szinte a konturok láthatok. Másnap reggel felhív anyám hogy a nagymama aki nevelt engem éjjel akkor visszaadta a lelket a teremtonek

Congeria 2022.12.03. 10:05:05

@fhdgy:
Ha a Mari néninek stb......stb

Congeria 2022.12.03. 10:06:47

@Mr.Tellinghovon:

)))))))))))))))))))))))))))))))))))))).DDDD

2022.12.03. 10:47:01

Meg annyit szeretnek hozzáfűzni: másnap elmeséltem az éjszakai élményt a feleségemnek. Ő bólintott és mondta, igen éjjel kettőkor volt.
Pár évvel kesobb: rutin operáció a feleségem csuklóján helyi érzéstelenítéssel. Az orvos úgy adta be az injekciót, hogy a véráramba kerülve szív és keringési leállást okozott. Hallva a kapkodást be rohantam a műtőbe. Defibrillátorral újra élesztették pár perc múlva, addig fogtam a kezet amíg nem stabilizálódott az állapota. Napokkal később elmesélte nekem mi történt ki mit mondott, orvosok ápolók és meg az én kétségbe esett arckifejezésemet is leírta. Van erre materialista magyarázat?

fhdgy 2022.12.03. 11:06:02

@Mr.Tellinghovon: hogy van-e materialista magyarázat, nem tudom. Hogy másfajta nincs, az meggyőződésem.

gigabursch 2022.12.03. 11:53:53

@Congeria: @Zsuzsi65:
S mindemellé nem egy pap is, aki a hülye nevén sötét, valójában ismeretlen anyagban jól levezethető módon megtalálja az angyali üdvözletet is.

Igen, a szakállas bácsi, na az nem a keresztény ember tévképzete.
S a kereszténység az csak egy vallás, ahogyan az Istennel és a világmindenséggel való kapcsolatát megérti, megéli és leírja az ember.
Munkámból kifolyólag naponta rá tudok döbbenni arra, hogy mennyire is keveset tud még az ember a körülötte lévő világról.
S ez nem az ember hibája, hanem a teremtés felfoghatatlan sokszínűsége.

Zulu4321 2022.12.03. 11:53:59

@Zsuzsi65: Erdekes olvasni az urutazasokrol visszatero asztronautak megnyilvanulasait is:) Az egyik aspektusa az ottani tapasztalasaiknak az igen eros, hittel osszekapcsolodo transzcendentalis elmeny.

fhdgy 2022.12.03. 11:56:15

@Congeria: Itt nem a Mári néni áramszedőjéről, vagy valami másáról van szó.

Szegedre vezetnek az első mesterséges élőlény gyökerei:

mta.hu/tudomany_hirei/szegedre-vezetnek-az-elso-mesterseges-eloleny-gyokerei-109733

Olvasd el, talán a Magyar Tudományos Akadémiának jobban hiszel, mint nekem.

Ez egy hatalmas lépés abba az irányba, amiről beszéltem, de még nem az!

A genom mesterséges, de felhasználtak egy létező sejtet, ahova a DNS-t beültették.

Akkor lesz az a dolog, amiről én beszélek, amikor a DNS nélküli sejt vagy valami hasonló is teljesen mesterséges lesz.

Ahogy én magyarázom a problémát: Van egy tervrajzunk egy lakásról. A tervrajzban viszont nem lehet lakni. Kell valaki, aki a tervrajz alapján megépíti a lakást, nevezzük ezt a valakit kőművesnek.

Tehát, van már tervrajzunk, de még nincs kőművesünk.

Én hiszek benne, hogy lesz!

P.Elliot 2022.12.03. 15:26:02

@Mr.Tellinghovon:

En is a szocializmusban nottem fel, hittanra is jartam, nem szerettem, , nem hittem benne mar gyerekkent sem, 14 eves korom utan messze elkerultem az ilyesmit.

Erdekes amit a nagymamad latogatasarol irtal/ vegre valaki aki elhiszi ezeket a dolgokat hogy letezhet ilyesmi,mivel nekem is volt errol tobb elmenyem.

Az elso es ezert a legemlekezetesebb sok evvel ezelott tortent amikor a baratnom 18 eves fia meghalt.
Ez volt az a kisfiu akirol irtam hogy 4 es fel eves koraban egyutt sutottuk a karacsonyi sutemenyeket unnepi zene mellett.

Amikor hazajottunk a szertartasrol nekilattam az ebedlot takaritani, amikor a lejjebb levo helyisegbol / alagsor/ hallottam hogy a lanyom felszol hogy itt vagyok.
Oke, tovabb folytattam a dolgomat de mivel lenntrol semmi zaj nem hallatszott lementem es nem talaltam senkit.
Mentem felfele a lepcson, a lanyomat a legfelso emeleten a szobajaban talaltam, kompjuterezett.

Egy teljesen biztos hogy eszrevetlenul senki nem mehetett fel vagy le, azt lattam volna, kerdeztem tole hogy voltal az alagsorban?

Csodalkozott hogy miert kerdezem, nem, nem volt!
Akkor hirtelenul dobbentem ra hogy ez csak D. lehetett a halott, kolcsonvette a lanyom hangjat mivel az ove megszunt.

Visszamentem az alagsorba, sotet volt, belekerdeztem a levegobe hogy D. itt vagy?
Semmi valasz termeszetesen, felgyujtottam a villanyt, ugy is kerdeztem, ugy sem de a mai napig teljesen biztos vagyok benne hogy o volt, elkoszont tolem.
A csaladnak nem szamoltam be rola csak evekkel kesobb, most mit feljenek esetleg lemenni oda.

Ugyanezen a napon tortent, a baratnom, otthon volt este, egyedul, ult a fotelben es mint meselte, folytak a konnyei, siratta a fiat, egyszer hirtelenul ugy erezte hogy hatulrol atkaroljak puhan a vallat, valamit a nyakan is erzett, errol nem tudott hararozottan mondani semmit, rogton tudta hogy ez a fia lehet, annyira megremult hogy kirohant a hazbol es orakig nem mert visszamenni...

Teljesen meg volt rola gyozodve hogy a fia valamikeppen visszajott elkoszonni.
A lanyom hangjan utana volt meg jelentkezes, egyszer mikor a munkabol jott volna haza, en a konyhaban, koszont hogy hello, ahogy szokott, en vissza, foztem a vacsorat de mivel nem jott be a konyhaba en mentem ki de nem volt a nappaliban, sehol a hazban, kineztem, a kocsija is hianyzott tehat meg nem jott haza.

Nem vagyok kepzelodo tipus es nem ertettem hogy miert hallottam ezt, mikor hazajott meseltem neki.

2 nap mulva egy baratnom ferje hivott fel hogy a felesege meghalt egy europai nyaralas alatt, most kapta a hirt mar rohan is a repterre.

Sok sok nap utan villant be az agyamba hogy talan Angie lehetett, sot teljesen biztos...

A harmadik "lanyom hangja" par nappal ezelott jelentkezett, o a konyhaban, en fennt a szobamban amikor felszolt nekem a nevemen szolitva.
Lementem, valamit fozogetett, kiderult hogy nem, nem szolt ertem.

Most varom hogy ugyan kim halhatott meg, illetve ki jott hozzam elkoszonni.

Teljesen biztos vagyok benne hogy masnak is voltak ilyen elmenyei csak nem vette eszre.

Nagyon sok mindent nem tudunk a "masvilagrol", nem olyan szimplan egyszeru az hogy van Isten meg menyorszag meg pokol es effele marhasagok....

Golf2 2022.12.03. 15:36:33

@P.Elliot: Az idős kora ellenére párosodni is gyakran látják, az orvos elmondása szerint hol Emmával, hol Freddel, ugyanis az óriásteknősök kevéssé tulajdonítanak jelentőséget a nemi különbségeknek...Na hány éves?

P.Elliot 2022.12.03. 15:42:23

Ja, volt ebben az alagsori elkoszonesben egy furcsasag.
Magyarul lett mondva, D. nem tudott magyarul es a lanyom sem beszel hozzam magyarul csak ha kifejezetten kerem.
Mivel a vej amerikai, angolul folyik a beszelgetes amikor itthon van, egyebkent ha csak ketten vagyunk en mindig magyarul beszelek a lanyomhoz/ o angolul valaszol/, de rendesen tud magyarul is. Azert ragaszkodok ahhoz hogy en magyarul beszeljek hozza hogy ne felejtse el a nyelvet, ki tudja mikor es miert lesz szuksege ra ha ugyan lesz valaha.
Ha magyarul kell beszelnie akkor azert egeszen jol tud, akcentussal persze. Addig amig elek, aztan gondolom lassan majd elfelejti....talan....

P.Elliot 2022.12.03. 15:44:55

@Golf2: Szent isten, te most kirol beszelsz? Mit itttal?
Ki az az Emma es Fred?

2022.12.03. 16:19:43

@P.Elliot: “ Szent isten, te most kirol beszelsz? Mit itttal?
Ki az az Emma es Fred?”

:-)))

P.Elliot 2022.12.03. 16:24:02

@Mr.Tellinghovon: Miert? Te tudod Golf2 kirol beszel?

dikusz. 2022.12.03. 16:41:09

@P.Elliot: Szerintem nem neked szánta a választ...:)))

P.Elliot 2022.12.03. 16:42:53

@dikusz.: Valoszinu hogy nem de megis nagyon csodalkoztam, hehehe...

dikusz. 2022.12.03. 17:07:46

@P.Elliot: Vagy azért, mert te mindenkinek válaszolsz.:)))

P.Elliot 2022.12.03. 17:11:34

@dikusz.: Ne valaszoljak?
Na jo, igazad van, majd lejjebb veszem, van eleg dolgom ugy is, foleg most unnep elott.

Egyebkent a valaszolas azert is van hogy eletben segitsek tartani a HA-t hogy ne szunjon meg de valoszinu hogy kar erolkodni, ugy is meg fog.
Kar a strapaert...

2022.12.03. 19:59:10

@P.Elliot: “ Nagyon sok mindent nem tudunk a "masvilagrol", nem olyan szimplan egyszeru az hogy van Isten meg menyorszag meg pokol es effele marhasagok”

Nagyon sok minden amit atelunk, mit mikor hogyan teszünk, mi hogyan történik, egyszerűen megfoghatatlan.
Bennem azt a meggyőződést erősítette, hogy erről a világról, tulajdonképpen semmit sem tudunk. És valószínűleg ez jól van így

“ Addig amig elek, aztan gondolom lassan majd elfelejti”

Akármilyen szomorú is, talán ez az élet rendje? Egy fenékkel két lovat ülni nehéz. Öt minden oda köti.
Így van nalam is, haza költözhetnék, de egy emigráció elég egy életre. Én már véglegesen itt ragadtam.

dikusz. 2022.12.03. 21:33:31

@P.Elliot: Nagyon félreértettél!
Ezt pozitívan értettem, mert azt tapasztaltam, hogy megtisztelsz mindenkit azzal, hogy válaszolsz annak, aki ír neked.

fhdgy 2022.12.04. 07:35:12

@Congeria: ( @fhdgy: ) Nem tudom, hogy miért nem reagáltál a kommentemre. Az egyszerűbb eset lenne, ha nem olvastad el az MTA-s, belinkelt cikket.

Ha elolvastad, akkor az egész lényege szerintem érthető. Kiviláglik belőle, hogy amit írtam az nem a "Ha a Mari néninek stb......stb" kategória.

Az is lehet, hogy még mindig emészted a dolgokat. Én elhiszem, hogy az isten teremtette a világot, meg közönséges földi haladó is létre tud hozni egy életet, együtt nehéz megélni. Valószínű egy nagy sokk számodra!

Én hiszek a tudományban. Remélem, hogy az eddigi fantasztikus eredményeket még újabb, még fantasztikusabb eredmények követik.

Persze, ez félelmetes is lehet, mert mindig vannak emberek, akik a tudásukat rosszra használják. Reménykedem benne, hogy kordában tarthatók!

kajakibrahim 2022.12.04. 10:50:36

@dikusz.: akkor én is félre értettem, pedig a törley-kriptában is voltam, és a merengőben is.
ja és a budafok moziba is belógtam anno:))

Zulu4321 2022.12.04. 10:50:46

@fhdgy:
Sok ember HISZ a tudomanyban anelkul, hogy igazan ertene hozza, ugyanakkor biralja, kerdojelezi a teizmust/deizmust.
Pedig jo lenne az elobbit is helyen kezelni, nem veletlenul szuletett a mondas: a ma tudomanya a holnap tevedese. (Az elmult ket ev meglehetosen jol alatamasztotta ezt. Vicces is lehetne, de igazabol ijeszto.)

fhdgy 2022.12.04. 11:06:29

@Zulu4321: Te hiszel-e a tudománban?

Congeria 2022.12.04. 11:52:07

@fhdgy:

Időhiány, érdektelenség, időeltolódás.

Csodabogár 2022.12.04. 12:57:54

@Mr.Tellinghovon: Rugalmatlan vagy. Én nem ragadtam oda sehova. Ha nagyon pontosan nézem, háromszor emigráltam, bár én ezeket költözéseknek nevetem Persze sokkal többet költöztem, de a három a országváltás volt. A végén mégis itthon kötöttem ki és még ma se bántam meg.
Igaz eleve azért kezdtem el az országváltást, mert itthon nem volt akkoriban szabadság és nálam az a legfőbb érték. Ha holnap bejelentenék, hogy ha kedvem van, nem hagyhatom el az országot, azonnal disszidálnék valahova.

2022.12.04. 13:52:37

@Csodabogár: „Rugalmatlan vagy.“

Szokta a feleségem is mondani:-))).
Életem során, az utazási irodánkkal rengeteget utaztam, kb. ötszáz utat tettem meg, másfél és három het között. Ehhez jöttek a személyes útjaink,három héttől két hónapig minden kontinensen. De ahogy az Alte testament mondja alles hat seine zeit, szép idő volt, de most nagyon élvezem a szabadságot és élvezem hogy a saját ágyamban alhatok. Ezért is ragaszkodtam ahhoz hogy legyen egy lakóbuszunk, ami az otthon érzetével a mobilitást és az utazási vágyat kielégíti.

Tudom te részben másra gondoltál, kezdeni valami újat és nem leragadni. Én azért írtam azt hogy végleg itt ragadtam, mert otthon nincs senkim, itt élnek a gyerekeim unokák a családom, ragaszkodom hozzájuk, érzelmileg itt a helyem.

2022.12.04. 13:53:23

@Congeria: “ Időhiány, érdektelenség, időeltolódás”

Meg tudlak érteni

fhdgy 2022.12.04. 14:11:37

@Congeria: @Mr.Tellinghovon: Jó, csak ez miért akkor derül ki, amikor nem velem kellene vitatkozni, hanem akadémikusokkal?

Golf2 2022.12.04. 14:20:09

@P.Elliot: Dehogynem tőled kérdeztem. A világ legöregebb biszex teknőse most ünneplik 190 éves valahol Karib tengernél.A másik 2 név szintén teknős.

Csodabogár 2022.12.04. 15:34:01

@Mr.Tellinghovon: Nálam a helyzet az, hogy annyira megöregedtem, hogy kihalt körülöttem mindenki, mindenhol. Nekem tudatosan nem lett családom, férjem is egy ilyen egyedüli ember volt és utána a társak is.
Most aztán bizonyíthatom, hogy hűha mégis milyen ügyes vagyok, megszervezek mindent. Nem igazán vártam ezt a feladatot, de lassan belejövök.
Néha teljesen váratlanul, idegenektől kapok elismerést, ami jól esik.
A társaimnak meg mindig is én voltam a csoda.

2022.12.04. 16:26:21

@Csodabogár:

Nekem amióta olvasom a kommentjeidet, te vagy a csoda ( Bogár)

2022.12.04. 16:33:34

@fhdgy: “ Jó, csak ez miért akkor derül ki, amikor nem velem kellene vitatkozni, hanem akadémikusokkal?”

Csak a magam nevében: szeretek veled beszélgetni, vitatni dolgokat, de néha ennyire eltérő meglatasnal, ahol mindketten szilárd meggyőződéssel rendelkezünk, tovabbi érvek felhozatal érdektelen.
Egy akadémikus sem tudna azon változtatni amit átéltem

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2022.12.04. 16:58:15

Ujabb tema :) szoval penz beszel, ahogy mondjak :)) Az ideologiai harc helyett a zsebukre gondolnak inkabb azok a cegek, akik eloszor nagy hangosan kivonultak a Twitterrol, es minden woke cegnek azt tancsoltak, ne hirdessenek Twitteren...most pedig szepen visszaszivarognak, haha :)))

www.newsmax.com/newsfront/elon-musk-twitter-censorship/2022/12/04/id/1099033/

"Advertisers that had blocked spending on the social media platform, Apple and others, have returned.

"I think we're starting to see a lot of other advertisers also resume their spending," Musk said, suggesting big companies are realizing they have been duped into the cancel culture. "I think that the problem is that they would read all these stories in the media and then think that they were true and they're not true."

fhdgy 2022.12.04. 17:06:24

@Mr.Tellinghovon: bocs, de most arról van szó, hogy Mari néni micsodája volt a reakció arra, hogy mesterségesen létrehozandó életen dolgoznak a tudósok. Aztán erre jött egy nagy nyekk, amikor bizonyítékot idéztem.

A Te esetére nem reagáltam, mert nem tudok!

SzZoole 2022.12.04. 17:25:24

@Zsuzsi65: Ilony az normális gondolkodású és woke ellenes, nem sokat tudok róla, csak amit hírekből hallok/olvasok

Csodabogár 2022.12.04. 22:36:32

@Mr.Tellinghovon: Pedig én egy pofonegyszerű öregasszony vagyok . Mit találsz csodásnak?

Congeria 2022.12.05. 00:55:48

@fhdgy: a Mari néni micsodája a válasz természetesen a te "ha legyártják"-ra. Ami az elkövetkező 25-30 évben következik be, szerinted.

Számomra érdektelen. Különben is, senkivel sem vitatkozom, időnként elmondom az én meglátásomat, véleményemet, felfogásomat, de, hogy ha más egyénnek más a szempontja, legyen.

Nothing personal.

fhdgy 2022.12.05. 07:59:58

@Congeria: Légy nyugodt! Le fogják gyártani!

Az elmúlt 2-3 évtized a kommunikációról, a számítógépekről szólt.

Most a robotok és a biológia jön. Ez utóbbin belül leginkább a molekuláris biológia.

2022.12.05. 08:53:31

@Zsuzsi65: „ I think that the problem is that they would read all these stories in the media and then think that they were true and they're not true“

I really like this attitude

2022.12.05. 08:55:36

@Csodabogár: „ Mit találsz csodásnak?“

A pofon egyszerűséget mindenfajta allűrök nélkül

élhetetlen 2022.12.05. 18:46:47

@Zsuzsi65: Tévedhetek, de a morál a tapasztalatokból alakul ki, vagy nem alakul ki. Apróságok, egy 3 éves gyerek elveszi a másik gyerek játékát, csak mert tetszik neki. Ha hagyják, egy pont afelé, hogy ő megteheti. Ha kap egy maflást, vagy letolja az anyja, az egy pont a másik irányba. Ha megversz egy kicsit, aztán jön a bátyja, aki téged ver meg, akkor vagy végiggondolod, hogy a kicsinek éppúgy fájt a verés, mint most neked, vagy túllépsz rajta, ilyen is megesik, és legközelebb is megversz egy kicsit, legfeljebb körülnézel előtte. Ezeket gyűjtjük, és közben felnövünk. A tapasztalataid alapján alakul ki, hogy tisztességes életet élsz-e, vagy lopsz, csalsz, csak törvény kell hozzá, vagy ölsz is, csak észre ne vegyék. És fontos a családi példa, a nevelés. Egy csecsemőbe nincs bekódolva semmi, ha lenne, nem lenne ennyi amorális ember.
Ha megnézed, hogy a hit nevében miket követtek/követnek el, látnod kell, hogy a morál nem a hitből fakad.

élhetetlen 2022.12.05. 19:13:58

@Zulu4321: Ne ess túlzásokba, mint a kutatók. A gyerekek csodába vetett hite, az nem Isten-hit. Keveset ismernek még a világból, és amit mondanak, vetítenek nekik, azt elhiszik, legyen az a Mikulás, vagy egy tündér. Ennek köze nincs az Isten-hithez, az csak sokkal később alakul ki, és a legtöbb esetben tartós marad.

élhetetlen 2022.12.05. 20:06:22

@fhdgy: Térítés. Volt egy barátnőm, többször nyaralt jól velem, nekem kevésbé volt jó. Pánikbeteg, az első napokban a járdán is kézen fogva kellett vezetnem, aztán telefonon belőtték a gyógyszerét, és akkor elszabadult, ismerkedett mindenkivel, és hozta a nyakamra őket. Egy házaspár, hit gyülisek, és csak egy problémájuk van, hogy a reggeli igehirdetésre nem érnek ide, mert messze laknak. Én meg jó nagy marha vagyok, nálam alhatnak. Aztán este kezdődött. A pasas belekeveredett valami bibliai idézetbe, kisegítettem, nézd, jobban tudja mint én. Győzködtek, hogy megéri a 10 %, mert a lányuk udvarát nagy esőnél mindig elöntötte a víz, de most már nem, és ezt Istentől kapták. Fel sem merült, hogy talán csináltak egy vízelvezetőt a felső részen. Ők nem voltak túl okosak, nem lett belőle egy kellemes beszélgetés. De, mivel nem voltam megtéríthető, legalább többször nem jöttek.

fhdgy 2022.12.05. 20:16:32

@élhetetlen: Hogy baj-e vagy csak probléma, nem tudom.

A hit olyan emberek közé is tud állni, akik közé nem kellene.

Volt egy ígéretes kapcsolatom. Tudtam, hogy ő vallásos, tudta, hogy én ateista, Megbeszéltük. Jó, tiszteletben tartjuk egymás világnézetét.

Ez addig működött, amíg nem érezte azt, hogy már nyeregben van.

Aztán csodálkozott, amikor mondtam, hogy bocs, nem ebben egyeztünk meg és vettem a kalapom.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2022.12.05. 20:32:48

@élhetetlen: amit te emlitesz, az szerintem pusztan "behavioral issue", magatartasbeli dolgok. Egy allatot is meg lehet tanitani, hogy ha valami "rosszat" csinal, annak kovetkezmenye lesz, tehat nem fogja tobszor csinalni.
A moral/erkolcs ennel joval tobb. Miert erzunk lelkiismeret furdalast (mar aki ;), ha ugy erezzuk, valami "rosszat" tettunk? Meg akkor is, ha esetleg nem tapasztalunk meg semmifele negativ kovetkezmenyt utana? Honnan ered ez a lelkiismeret? Nehezen tudom megmagyarazni evolucioval...

élhetetlen 2022.12.05. 20:43:22

@Mr.Tellinghovon: 14 éves voltam, mikor beleszerettem egy fiúba. 18 voltam, ballagásomkor lett volna az eljegyzésünk, januárban elütötte egy villamos, meghalt. Nem álmodtam meg, nem jelent meg. Egy barátomat háromszor kellett újra éleszteni, de egyszer sem látott fényes alagutat, ami a döntőbíró elé vezet.
„Van erre materialista magyarázat?”. Van. A szívleállás után még sok szerv működik egy ideig, így az agy is. Ha nem így működnénk, nem lehetne újraélesztés.

2022.12.05. 21:39:01

@élhetetlen: „ Van erre materialista magyarázat?”“

Amit leírtam azt a személyesen éltem át . Nem állítom, hogy ez mindenkinél ugyanúgy működik. Lehet, hogy erre érzékenynek is kell lenni.
Azt szerettem volna érzékeltetni, hogy van körülöttünk egy világ a maga misztikumával, amiről nagyon keveset tudunk. Egyes dolgokat mint ahogy írod, az agy működését, talán lehet megmagyarázni, de hogyan magyarázod a többit amiről én és elliott irt?
Ennek semmi köze az ateizmus és vallásosság kérdéséhez, vagy talán annyiban hogy a megmagyarázhatatlan a hit fele terelte az emberiséget.

2022.12.05. 21:42:08

@Zsuzsi65: “ amit te emlitesz, az szerintem pusztan "behavioral issue", magatartasbeli dolgok”

Én meg emlékszem a főiskolán tanultuk a pavlovi reflexeket

élhetetlen 2022.12.05. 22:09:52

@Zsuzsi65: A magatartásbeli dolgok komoly összefüggésben vannak az ember moráljával, lelkiismeretével. Van, aki lop, van aki nem. Ezt elég hosszan leírtam. Az állatokat hagyjuk. Amit a vakvezetőkutyákról tudni kell - MVGYOSZ Vakvezetőkutya-kiképző Központ (vakvezetokutya.hu)
Hosszú a cikk, csak egy mondat belőle: „Vészhelyzetben a vakvezetőkutya „értelmes engedetlenséget” mutat, vagyis szükségszerűen felülbírálja a gazda döntését, ezzel megvédve annak testi épségét.”. Arra is csak betanították, hogy mikor döntsön függetlenül a gazdája érdekében? Sokkal több ez, mintsem, hogy betanításnak minősítsük. Na persze, őket csak lelketlen állatoknak teremtette Isten.
„Miert erzunk lelkiismeret furdalast (mar aki ;), ha ugy erezzuk, valami "rosszat" tettunk? Meg akkor is, ha esetleg nem tapasztalunk meg semmifele negativ kovetkezmenyt utana?”. Nézd meg, Semjén milyen bájosan mosolyog továbbra is, KNDP, az ország második embere, miután kilőtte és ellopta valakinek a háziállatát. Neki miért nem adott Isten lelkiismeretet? Sem beismerés, sem bocsánat kérés, amiért szégyent hozott az országra

fhdgy 2022.12.05. 22:27:34

@élhetetlen: Jujj! Ne haragudj, de messzire mész!

Egy dolgot azért tudnod kell: veled vagyok!

fhdgy 2022.12.05. 22:32:49

@élhetetlen: Zsótikámról:

Nem vagyok mindenben ártatlan, nekem is vannak bűneim, akkor is, ha nem fogom fel őket.

De egy dologban biztos vagyok: én, mint ateista, mint materialista, még nem hoztam annyi szégyent istenre ( ha létezik ), mint ezek a megélhetési szentfazekak!

2022.12.05. 22:33:21

@élhetetlen: “ Nézd meg, Semjén milyen bájosan mosolyog továbbra is, KNDP, az ország második embere, miután kilőtte és ellopta valakinek a háziállatát. Neki miért nem adott Isten lelkiismeretet? Sem beismerés, sem bocsánat kérés, amiért szégyent hozott az országra”

Itt nem is kell mást tenni, mint a Semjén nevet kivenni és egy Gyurcsány nevet betenni.
De igaza van tábornok úrnak, túl messzire mentél.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2022.12.05. 22:34:57

@élhetetlen: Egy politikus lepesei MESSZE nem ugyanazok, mint egy valoban megtert, es krisztusi magatartast mutato embere.
A "kereszteny" politikusaink kb. ugyanugy viselkednek, mint Jezus koraban a farizeusok, akiket Jezus a leghangosabban biralt.
Ami az allatok viselkedeset illeti: sokszor antropomorfizaljuk a viselkedesuket, es olyan emberi viselkedesformat latunk bele, ami nincs ott.
Egy allat NEM kepes emberi ertelemben moralis dontesekre, es nem erez lelkiismeret furdalast. Amikor pl. a "guilty" kutya videokat latjuk, az mind a gazda hanghodozasara, viselkedesere adott valasz

élhetetlen 2022.12.05. 22:35:50

@Mr.Tellinghovon: „vagy talán annyiban hogy a megmagyarázhatatlan a hit fele terelte az emberiséget.”. Mással beszéltem róla, mint a Mikulás vagy a tündérek. A gyerek elhiszi. A felnőtt vagy elhiszi, hogy Isten teremtette a világot, és egy életünk van, és utána menny vagy pokol, vagy azt mondja, nem tudom. Engem azok az álmok gyötörnek meg, mikor azt álmodom, hogy átengednek egy egyébként rejtett ajtón, és találkozhatok vele, de úgy, hogy velem együtt öregszik, és mintha várna. De ez nem jelenti azt, hogy valahol vár, ez lehet az agyam játéka. Én legalább tudom, hogy nem tudom. Mi van a sokszoros újjászületéssel, ami a Nirvánához vezet? Ezt sem tudom, bár ezzel volt durva esetem.

élhetetlen 2022.12.05. 22:44:39

@Zsuzsi65: " sokszor antropomorfizaljuk a viselkedesuket, es olyan emberi viselkedesformat latunk bele, ami nincs ott.". Te hidd ezt, én mást hiszek ezzel kapcsolatban.

fhdgy 2022.12.05. 22:45:56

@Mr.Tellinghovon: Programozó lennék, vagyis voltam, de ebből egy kukkot sem értek,

Ezt valaki olyan írta, akinek valamiről írnia kellett valamit, de fogalma sem volt, hogy mi az!!!

fhdgy 2022.12.05. 22:47:58

@Mr.Tellinghovon: Nem vagyok tábornok!

De, azért ment messzire, mert nem vagytok képesek ( tisztelet a kivételnek ) felfogni, amit mondott, pontosabban írt!!!

fhdgy 2022.12.05. 23:07:14

@élhetetlen: Vannak dolgok, amikről nem is veszünk tudatosan tudomást, ám mégis léteznek!

Egy konkrét példa:

Egyszer a horvátországi, apai rokonaimnál vendégeskedtem. Amikor kajára került a sor, szóltam, hogy bocsi, nekem kevesebb szelet kenyér is elég, de azok ne holdnézőek legyenek ( olyan vékonyak, hogy a hold is látszon rajta keresztül ) , hanem vastagok, amibe bele is lehet harapni!

Erre a rokonom: te olyan vagy, mint apád ( volt, sajnos már nem élt )! Egyszer ott voltunk a szüleidnél, apád felháborodottan tiltakozott anyádnál, hogy neki ilyen vékony kenyér nem kell, ő rendes kenyeret kér, amibe bele lehet harapni.

Én ezt az összefüggést nem éreztem, de ezek szerint létezett!!!

Nem biológiai értelemben, de öröklünk viselkedésformákat, akkor is, ha nem nyilvánvaló!

2022.12.05. 23:16:47

@élhetetlen:

Te hidd ezt, én mást hiszek ezzel kapcsolatban.

2022.12.05. 23:18:02

@fhdgy: “ De, azért ment messzire, mert nem vagytok képesek ( tisztelet a kivételnek ) felfogni, amit mondott, pontosabban írt!!!”

Okay

fhdgy 2022.12.05. 23:20:24

@Mr.Tellinghovon: Hangsúlyozom: tisztelet a kivételnek!

Téged kivételnek tartalak, mert megérted a dolgokat, akkor is, ha nem értesz egyet.

Sok szempontból ez a lényeg!!!

2022.12.05. 23:21:16

@fhdgy: “ Ezt valaki olyan írta, akinek valamiről írnia kellett valamit, de fogalma sem volt, hogy mi az!!!”

Pedig egész jól levezette az elméletet.

fhdgy 2022.12.05. 23:22:01

@Mr.Tellinghovon: Lehet, de nekem zagyva volt!

P.Elliot 2022.12.06. 03:08:44

@Mr.Tellinghovon: Vannak mas furcsa megerzesek is. Vagy terelesek.Egyik pelda, a lanyom es vejem elmentek vasarolni, / regebbi tortenet ez/ es elmentek a kozeli parkba holott nem terveztek, mint mondta nem is tudja hogy kerultek oda, azt meg plane nem hogy mit kerestek a parknak egy olyan reszen ahol sosem jartak, illetve hogy kerultek oda.

A parknak azon az elhanyatott reszen ahol a madar sem jart talaltak egy fa alatt egy macskat, osszemarcangolt hatso labbal hevert a fuvon . Azonnal felszedtek, hazahoztak, maris az allatorvoshoz vittek aki azt mondta hogy ilyen csunya harapasos serulest nem emlekszik hogy mikor latott.
Termeszetesen Lili ahogy neveztuk nalunk maradt, velunk elt meg vagy 6 evet, itt van eltemetve a kertben.

Amikor szoba kerul akkor a lanyom mindig furcsalkodva, tudodve mondja hogy nem is erti hogy miert mentek ok a parkba akkor amikor eszuk agaba se volt, miert mentek a park sosem jart reszere?

Mifele ero terelhette oket oda, ez nem volt veletlen....Igen, semmit de semmit nem tudunk arrol a bizonyos masvilagrol es ahogy irtad, jobb ha nem is tudunk...

2022.12.06. 10:40:59

@P.Elliot: „ Igen, semmit de semmit nem tudunk“

Vannak érdekes dolgok, ha találkozom egy szomszéddal, elmegy mellettem, mindig beleborzongok szinte, szinte érzem a gonoszságot benne vagy van olyan út ahol ha végig megyek félelmem van. Honnan jön ez a kisugárzás?

Hasonló élményem mit a lányodnak nekem is volt, (neki meg kellet ott a cicát menteni.), mai napig nem tudom mi irányított oda.

Utazásaim során egyszer volt, hogy mivel szeretek barangolni ódon ókori kisvárosok utcáin, megláttam egy házat ami hívott magához. Be mentünk és mondtam a feleségemnek én jártam már itt, tudtam a szobák elhelyezkedeset stb. Döbbenetes volt mert először jártam a városban. Vagy ha történik valami és azt mondod magadnak, tudom a helyzet ismert, én már ilyet átéltem! Pedig igazolt,hogy nem. Jobb ha nem tudunk mindent:-))))))))

Más: látom szereted a macskákat, nekünk is volt mindig, imádom az egyeniseguket, az utolsó ha egy útról hazajöttem napokon keresztül fel méterre elém ült, szigorúan háttal, demonstratív, hogy tudjam mekkora bűnt követtem el, hogy egyedül hagytam. Pedig szeretve volt a család által. 18 év után a kertben nyugszik a kedvenc napozó helyénél. A lányunk tovább viszi a tradíciót, hogy az unokák állattal nőjenek fel, tanuljak a felelősségvállalást és a gondozását. Nekik egy main coon lány gazdagítja az életüket.

P.Elliot 2022.12.06. 16:18:54

@Mr.Tellinghovon: Erdekes, erzekeny ember lehetsz, ilyennel en meg sosem talalkoztam hogy erezzem kisugarozni a masik emberbol a gonoszsagot pedig vannak ilyenek.

Eleg jo emberismero vagyok de csak beszelgetesek utan tudom leszurni hogy mifele a masik szemely, egyebkent ritkan tevedek.

A macskak, na az egy kulon vilag, a macskak behalozzak az embereket, jol kihasznaljak, iranyitjak, szepseguk, kedvesseguk es a pimasz viselkedesuk annyira elragado tud lenni hogy en macska nelkul nem is tudnek mar elni. Elmeny veluk elni. Az utolso macskam 2 eve halt meg, azt mondtam hogy nem valoszinu hogy kell tobb, mar nem tudnam vegigvinni vele az eletet, annyi idom mar nincs.
.
Erre ket het mulva a gyerekek talaltak egy 4 honap koruli piszkos, holtsovany beteg kiscicat egy gyorsetterem szemetese mellett probalt megelni. Megfogni nem lehetett csak csapdaval de hazahoztak, orvoshoz vittuk , egyik szemere vak volt es ezen ok sem tudtak valtoztatni de nem szamit. Caliko, kislany, ugy maszik a nyakamba es furja a nyakam ala a fejet hogy egyszeruen elolvadok.
Nagyon elrontottuk, hehehe, es most mar azt sem merem mondani hogy az utolso macskam mert kozben beszivargott egy masik es etetek egy kobor testverpart akik valoszinu hogy nalam fognak kikotni.

Lehet elni macskak nelkul de nem erdemes....

SzZoole 2022.12.06. 16:31:59

@Mr.Tellinghovon: A main coon a legnagyobb macska fajta, amit háziasítottak. Egy kifejlett kan 12-14 kilós is lehet!

Nekünk csak egy ragdoll seal colorpoint van, szép macska, egy igazi parazita :-) A neve Luna (Hold) de néha lunatic (őrült) :-))

ibb.co/wghpLX1

élhetetlen 2022.12.06. 17:39:56

@Mr.Tellinghovon: Na, akkor keverjünk még egyet a kásán. A többszörös újjászületés, amíg mindent meg nem tanulsz. Ez is a nem tudom kategória, és most leírom a durva esetet. Az egyik kollégám, ha gyereke született, mindig elment egy látóhoz Dunaújvárosba. A harmadiknál megkérdeztem, vele mehetek-e. Persze. A nő nem kérdezett semmit, csak azt, hogy felvegye-e kazettára amit mond. Annyira nem hittem benne, hogy azt mondtam, nem kell. Már bánom. Ennyit az előzményekről. Csak az előző életeimről, és a jelenről beszélt, nem „jósolt”. Apáról azt mondta, hogy az UTOLSÓ életét éli a földön. Eltelt pár év, apa közben meghalt, az öcsém nálam aludt, este beszélgettünk. Nem tudom, hogy került szóba, mondta, hogy elment Ózdon egy látóhoz, aki azt mondta apáról, hogy MÁR NEM ÉL A FÖLDÖN, nem kellett már visszajönnie. Na, ettől még mindig égnek áll a nem létező szőr a karomon. A nem tudomot erősítette, ez is lehet.

Teljesen más, vidámabb sztori, milyen tudást hoznak magukkal a gyerekek. A barátnőm lányának van egy két és féléves lánya, egy egy éves múlt pár hónappal fia, és most tünetei. Főállásban hány. Nőgyógyász, még nem lát semmit, (terhesség vagy vírus) menjen vissza egy hét múlva. A wc-nél, ahol kiadta magából azt is, amit meg sem evett, a lánya simogatta a hátát, hátha úgy könnyebb. Mikor felállt, a lánya megérintette a hasát, és mondta, hogy itt a baba. Előbb tudta, mint a nőgyógyász.

Ez így már hosszú lesz. Baráti behatásra elmentem egy agykontrol tanfolyamra. Összefutottam egy régi barátnőmmel és a férjével. Az egyik feladat az volt, hogy válasszunk egy idegent, (a barátnőm férjét először láttam, jó lesz), ő gondoljon valakire, én mondjam, hogy mit látok. Töltött galamb szőke negyvenes nő, volt egy vakbél műtétje, látom a nyomát a vágásnak, stb. Igen, a húga. Lehetne, hogy csak rám hagyta, de én LÁTTAM a nőt. Brrr.

Egy élet, aztán menny vagy pokol, vagy lélekvándorlás, vagy a kollektív tudatalatti, melyik, honnan, nálam marad a nem tudom.

Végül, hallucinálni lehet teljesen normális állapotban is, érzelmi vagy fizikai sokk után. Ezt már nem írom le, mert ez is hosszú.

Congeria 2022.12.06. 18:04:50

@P.Elliot:

A legcsodálatosabb macskák csak úgy besétáltak az életünkbe.

Első volt Bushtail, szó szerint besétált hozzánk. Nem csak gyönyörű volt, de kedves, ragaszkodó. Rajta tanultam ki a "macskázást". Sajnos, egy év múlva szemem elött kergette az útra és a halálba a szomszéd macska, aki elötte hozzánk is bejárt.

Vigasztalásul üzletben vettünk két kiscicát, ők velünk voltak hosszú évekig. Smoky és Silky. A nevük mindent mond.

Norvegian forest cat, Kicsi, a szomszédban született, ajándék volt. Ő volt a legvadabb, nem ölelgethető típus, de ragaszkodó.

Amikor a menyem testvérének a farmján találtak egy kismacskát, a gyerekek nyúzták-vonták, odakapott, erre a mama kidobta. Látatlanban befogadtam. Super-super cica lett, ragdoll, kedves, doromboló-gép, Kobe. Most már megint kettő volt, jöhetett a harmadik.

Megint a menyem talált egy kis vakarcsot, persze, hogy kellett, Tiggy kalikó keverék, nagyon okos kislány. Ez a három, Kicsi-Kobe-Tiggy, nagyon jól kijöttek egymással, tetőre másztak, együtt aludtak egy fotelba belepréselve mind a három. Két hatalmas és a kis vakorcs közöttük.

Sorban történő elvesztésük után tenyésztőtöl vett ragdoll Boga az utolsó macskám, azt hisem. Ő már 15 éves.

Nagy a kisértés, mert egyik fiam vidéken él, nagy a terület, az unokám állatbolond. Tehenek, kecskék, kacsák, csirkék, lovak, kutyák, macskák, amelyeket hagytak szaporodni. Amikor odamegyek, mindenütt szőrgombócok vesznek körül. Időnként akad közöttük mankx is, attól függ, melyik szomszéd kandúr volt az erősebb.Amelyek a pajtában születtek, azok vadak, nem lehet megfogni őket.

Mindegyik cicánk sok örömet adott, elvesztésük örök fájdalom.

fhdgy 2022.12.06. 18:08:21

@élhetetlen: Amikor Delhiben dolgoztam, volt kettő indiai kolléga, az egyik munkaidőben mindig, a másik elég sokszor kísért.

Beszélgettünk a reinkarnációról. Teljesen ki voltak akadva, amikor én azt mondtam, hogy nem hiszek benne.

Miért is hinnék, egyetlen egy előző életemről sincs tudomásom!

Golf2 2022.12.06. 18:35:32

@P.Elliot: Ahogy a macskákról írtál,egyből a nők jutottak eszembe.Detto.

2022.12.06. 18:35:47

@SzZoole:

Nekem a nagy kedvencem a norvég erdei macska, a main coon nagyon hasonló hozza.
Valamikor volt egy ujfundlandi kutyánk is, nem lehetett vele úszni menni, mert állandóan meg akart menteni. Elkapta a csuklomat és húzott emiatt többet volt a fejem a víz alatt mint felette. Kepzeljetek a szitut, ünnepségre megyek, ki vagyok öltözve, kuty meglát rohan felém, az utolsó pár méter ugrás. És már esek is hanyatt, 40 kilós kutyával a nyakamban. Mehettem újra öltözni.

Golf2 2022.12.06. 18:37:38

@SzZoole: Nekünk csak egy ragdoll seal colorpoint van...Így lesz külföldön 1 egész mondat,ami otthon csak macska volt.

élhetetlen 2022.12.06. 18:42:07

@Zsuzsi65: „sokszor antropomorfizaljuk a viselkedesuket, es olyan emberi viselkedesformat latunk bele, ami nincs ott.”. Még ehhez, mégis. Balatonon megyek haza a boltból, jön szembe egy negyvenes nő egy kölyök vizslával. A kutya ahogy meglátott, (25 méter) leült, és csak nézett rám. Nem hátrált, nem nyüszögött, csak ült és nézett rám. A nő észrevette, hogy leragadt az utánfutó, bíztatta, menjünk, semmi. Közben odaértem, köszönés, pár szó, oldandó a feszültséget, mert a nő sem, én sem értettem, hogy mi történik, és mentem tovább. Aztán hallom a hátam mögött, hogy „mi van, most meg elmész utána?”. Megálltam, akkor már a kutyához beszéltem, menj szépen a gazdival. Megfordult, ment.
Erre nem mondhatod, hogy betanított viselkedés, és nyilván a kutya nem akart mindenkivel hazamenni. Az a kiskutya tudott valamit kettőnkről, amit még én sem.

SzZoole 2022.12.06. 18:47:50

Marokkó kiejtette a spanyolokat, mekkora szégyen…….

SzZoole 2022.12.06. 18:52:10

@Mr.Tellinghovon: vegyél rendes kutyát, ne egy olyan semmire való nyál gépet :-)))

Mingyárt jáccanak a tücskök, nízed? :-))

SzZoole 2022.12.06. 18:54:47

@Golf2: bameg gulfi, matyarúl is úgy írjak :-)

www.ragdoll.hu/ragdoll

2022.12.06. 19:01:29

@SzZoole: “ vegyél rendes kutyát, ne egy olyan semmire való nyál gépet :-)))”

Örülnel ha veled lenne mondjuk a Titanicon :-))))) megmentene attól hogy te legyél a búvár kund

ibb.co/drTGXpk

SzZoole 2022.12.06. 19:02:05

@Mr.Tellinghovon: közbe guríthatnál egy Le Gruyére gurigát, itt csak szeletben lehet kapni :-)

ibb.co/JvRNKVh

Csodabogár 2022.12.06. 19:10:50

@élhetetlen: Férjem halála után totál összetörtem. Véletlenek nincsnek szerintem,. de ilyen véletlennek köszönhetően találkoztam egy lánnyal, aki totál benne volt az ezoterikus körökben. Egyszer szólt, hogy jön egy angol "látó" ember, akarok-e vele találkozni? Akartam. Az igen kedves őszhajú kekszemu nagyon angol úr, először csak nézett. Nem kérdezett semmit, de pontosan elmondta, hogy milyen volt a férjem. Küllemre is, még azt is, hogy milyen szemüveget viselt. Aztán hirtelen rákérdezett, hogy milyen kapcsolatunk van Andalúziával, mert ő olyan spanyol zenét hall. Akkoriban volt ott egy lakásunk és sokat jártunk oda. Jóslás nem volt, de azt mondta, hogy lát engem egy nagy szervezetbe, ahol sokat fogok telefonálni és igen vidám leszek. És ez lett, természetesen véletlenül.:-)
Ugyanígy kerültem el a számmisztikával foglalkozó idős hölgyhöz.
Jóslás ott se volt, de kérdezte a férjem nevét és születési évét, napját. Pár perc múlva felállt és magán megmutatta, hogy hol kezdődött a halállal végződő betegsége.
Az asztrológiáról nem beszélek, mert az 14 éves korom óta érdekel és sok élményem volt ezzel kapcsolatban.

SzZoole 2022.12.06. 19:13:17

@Mr.Tellinghovon: de a titanik már elsüllyedt Vincebá :-))

Te meg egy ilyennek örülnél, a legjobb kutya a világon :-))

ibb.co/c8vrcSW

Csodabogár 2022.12.06. 19:13:56

@fhdgy: Persze, hogy nincs, ha nem is érdekelt soha.
Pedig szerintem, nagyon vigasztaló tud lenni a hit. Legalább is nekem megnyugtató, hogy nincs vége ha meghalok, hanem jön valami új valami más.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2022.12.06. 19:14:16

@élhetetlen: amirol en irtam, az a moralis donteshozas, amire egy allat nem kepes. Az, amirol te irsz, az pusztan egyfajta magatartas (amit termeszetesen nem "idomitunk, tanitunk).
A haziallatoknak - es ezzel teljesen egyetertek- kulonbozo szemelyisege lehet, ettol fuggoen kulonbozokepp viselkednek.

Nekunk pl van 2 lab mix kutyank, fiu es lany testver. A lany a dominans, es "beszedes", o az "extrovertalt" a fiu testvere pedig az "introvertalt".
Ez a dominancia annyira jellemzo, hogy pl nem is tudnak egyszerre enni, mert a lany ramordul a fiura, az meg annyira tart tole, hogy nem is mer az etetohoz menni :)
Igy aztan el kell oket szeparalni, amikor esznek :)

fhdgy 2022.12.06. 19:15:52

@Csodabogár: Miről venném észre, hogy érdekel?

2022.12.06. 19:17:04

@SzZoole: „ Te meg egy ilyennek örülnél, a legjobb kutya a világon :-))“

Nagyon ertekelem őket, állítólag meg a rómaiakkal Britanniába is eljutottak, de sajnos passzoló nem az esetem. A hosszab hajúak vonzanak

SzZoole 2022.12.06. 19:23:04

@Mr.Tellinghovon: “ Nagyon ertekelem őket, állítólag meg a rómaiakkal Britanniába is eljutottak”

Miről beszélsz Vincebá, a dobermant az 1890-ben tenyésztette ki Louis Doberman, akkorra a rómaiak már nagyon messze voltak :-)))

P.Elliot 2022.12.06. 19:26:20

@Csodabogár: nekem nem megnyugtato hogy halal utan jon majd mas dolog vagy elet.!

Ellenkezoleg!
Hagyjanak beken eltunni az emberek vilagabol, egyszer eleg volt, plane hogy vilaghaboru se lehetetlen, ha nem most akkor kesobb, mire az uj eletemben felnovok ugyebar.

A franc aki megette.
Nem tudom hogy higgyek-e az ujraszuletesben. Nem tudom, neha igen, neha nem.
A josnoknek sosem szoktam hinni.

2022.12.06. 19:28:31

@élhetetlen: “ lánya simogatta a hátát, hátha úgy könnyebb. Mikor felállt, a lánya megérintette a hasát, és mondta, hogy itt a baba”

Az egyik ismerősnek hároméves iker lányai vannak, anyuka beszélget velük és mondja, hogy mennyire szereti őket. Az egyik válaszol, tudtam hogy jól választottunk az angyalokkal. Anyuka, te választottál engem? Igen mondja a kicsi. Odafordul a másik lanyhoz, és te is akkor választottál engem? Nem mondja a másik kislány, vele, mutat a másikra a hasadban találkoztunk.

2022.12.06. 19:35:28

@SzZoole: “ akkorra a rómaiak már nagyon messze voltak :-)))”

Pssst, a mai napig itt vannak közöttünk:-))))

fhdgy 2022.12.06. 20:26:07

@SzZoole: Szerintem a pirézekre gondolt!

SzZoole 2022.12.06. 20:33:15

@fhdgy: ja persze, pirézek mi? :-))

Az kb olyan volt anno, mint nemrégiben megkérdezték az utca emberét, hogy mi lenne ha bevezetnék az arab számokat, jaj :-)

Meg az is, hogy mit tenne az utca embere ha kiderülne a fiáról, hogy homo sapiens :-))

fhdgy 2022.12.06. 20:43:07

@SzZoole: No, jól van, kapsz egy piros pontot! Vetted a lapot!

Zulu4321 2022.12.06. 21:17:23

@fhdgy: Nem hit kerdese.
A tudomany es annak vivmanyai eszkozok.

Zulu4321 2022.12.06. 21:17:38

@élhetetlen: Haha, tulzasokba esek, mint a kutatok:) Nyilvan neked, mint szakertonek sokkal helytallobb a velemenyed, mint az ezzel foglalkozo tudosoknak... A szerenyseg, amit a legjobban szeretsz magadban, mint Bastya elvtars, ugye?:))
Amugy a te leszukitett istenhit ertelmezesed sejtesem szerint koszonoviszonyban sincsen azzal, amirol en irtam. A csodak, tunderek, egyebek letezesebe vetett hit tagabb vetulete, hogy igenis van tobb, mint a lathato vilag, es van egy egyetemes szervezoero mogotte. Ezt egy kisgyermek nem tudja igy fogalmazni nyilvan, csak erzi/eli, de ezt jelenti az eredendo hit, ami velunk szuletik, es szervesen kapcsolodik az altalad emlitett Istenhithez is. Nem ertek egyet, hogy az csak sokkal kesobb alakul ki. Pont a forditottja szerintem, _jo esetben_ nem veszti el az ember a felnovekvese soran, hanem ez az eredendo gyermeki hit alakul at erettebb, cizellaltabb hitte.

Dzelem 2022.12.06. 21:17:40

@Csodabogár: csak opera, zene legyen odaát :)

2022.12.06. 21:32:22

@SzZoole: „ Az kb olyan volt anno, mint nemrégiben megkérdezték az utca emberét, hogy mi lenne ha bevezetnék az arab számokat, jaj :-)“

Nem is olyan reg a Trafalgar Square-nel egy radiomusor megállított embereket, avval a kéréssel, hogy nevezzék meg a három legnagyobb angol uralkodót. Utána kivégeztek az eredményt és a második helyen a Burger King végzett : -))))

fhdgy 2022.12.06. 21:34:27

@Zulu4321: Jó, de amikor a hit és tudomány a vívmányaival együtt ellentmondásba keverednek egymással, akkor nálad melyiknek van prioritása?

2022.12.06. 21:36:22

@fhdgy: “ Szerintem a pirézekre gondolt!”

Igen egy közvélemény-kutató nagyon alapos felméréseket végez,( ezt láthattuk a legutóbbi választáson) és meg jut ideje kitalálni a pirezeket is.

Mély benyomást tett rám ez a teljesítmény

2022.12.06. 21:37:40

@SzZoole:

Sorry kivesézték nem kivegeztek

fhdgy 2022.12.06. 21:38:09

@Mr.Tellinghovon: Lennél szíves megmagyarázni, hogy pontosan hogy érted? Félek, hogy félreérteném!

fhdgy 2022.12.06. 21:38:55

@Mr.Tellinghovon: Te is fiam Bruttó? Csak nem mobiltelefonról?

2022.12.06. 21:46:23

@SzZoole: “ Az kb olyan volt anno, mint nemrégiben megkérdezték az utca emberét, hogy mi lenne ha bevezetnék az arab számokat, jaj :-)”

Ilyen volt Budapesten is: kérdeztek egyetemistákat a magyarországi megyékről és a megyeszekhelyekrol. Nagyon kevesen tudtak melyik megye hol van és melyikkel határos.

Vagy kérdezik az utca emberét: melyik csapat erősebb netherland vagy holland.

Tőlem is kérdezte egy hölgy egy magas Tátra lengyel úton, mikor érünk Szlovéniába. A svajciaknak csak a határig vannak ismereteik és meg az is behatárolt. De sokszor be égettem őket a történelemmel mert nekem meg állampolgársági vizsgát kellett tennem, ahol tudni kellett mindent.

fhdgy 2022.12.06. 21:49:27

@Mr.Tellinghovon: "tudni kellett mindent", nem túlzás ez egy kicsit?

2022.12.06. 21:50:10

@fhdgy: “ Félek, hogy félreérteném”

Ne értsd félre, a Tárki volt aki kitalálta.

Nem mobil, iPad . Koordináták az ágyban az asszonytól jobbra, távolság 1 méter, de ez hangulat vonatkozásában változó

2022.12.06. 21:55:07

@fhdgy: “ tudni kellett mindent", nem túlzás ez egy kicsit”

Nem túlzok. Olyat is kérdeztek amit egy bennszülött sem tud. Te Németországban dolgoztál, de vannak itt olyanok akiknek van svájci kötődésük. Tőlük kérdezem,amit tőlem kérdeztek: mi az a “zugewandte ort”.?

Őszintén Google segítség nélkül!

dikusz. 2022.12.06. 22:00:15

@fhdgy: Hájl! Nem pilézek voltak, hanem lómaiak...:)))

2022.12.06. 22:01:06

@Dzelem: “ csak opera, zene legyen odaát :)”

Verdi Rossini a jóknak, Wagner akiknek meg bűnhődniük kell, a feloldozattaknak johann Strauss a háromnegyed walzerral ahol a szív lebegni kezd

Csodabogár 2022.12.06. 22:01:33

@P.Elliot: Jósnőnél én sem jártam és a reinkarnáció nem is jósnő téma. Ha nem tetszik ne higgyél benne. Nem kötelező.

fhdgy 2022.12.06. 22:04:21

@Mr.Tellinghovon: Das Gewand valamiféle köpönyeg, de minden képen ruha. Braunschweigben van egy áruház, amit úgy hívnak, hogy Gewandhaus. Lipcsében is van egy, ott simán csak egy történelmi ruhás boltot jelent. A lipcseiről csak olvastam, Braunschweigben viszont kb. másfél évet laktam, dolgoztam. Ha becsukom a szemem, látom a Gewandthaust, a braunschweigit!

A zugewandte Ort nekem eleve hibás, mivel az Ort das Ort!!!, tehát alanyesetben zugewandtes Ort!

Valamiféle körbeölelt településre gondolok!

2022.12.06. 22:07:25

@fhdgy:

Hideg nagyon hideg

2022.12.06. 22:08:53

@fhdgy:

Die Zugewandten Orte waren Territorien, die mit der Alten Eidgenossenschaft durch ein System von Verträgen verbunden waren.

Csodabogár 2022.12.06. 22:11:23

@Mr.Tellinghovon: Ha nekem kérni kellett volna, soha nem lettem volna ott állampolgár. Nem csak a tanulnivalók miatt, hanem az egész cirkusz nekem sok lett volna. Persze volt már rendes állampolgárságom, mire oda mentem férjhez, természetesen magyar férjem volt, mert Man heiratet doch keine ussländer.:-))

Nasuóval ez az odafordult hely , zugewandte ort, nekem nem mond semmit.

fhdgy 2022.12.06. 22:13:03

@Mr.Tellinghovon: "Die Zugewandten Orte" , bocs, ezzel félrevezettél. Ez már többes szám, nem "zugewandte ort", ami egyes szám.

A Zugewandten valami cím? Miért "Z" és nem "z"?

2022.12.06. 22:14:02

@fhdgy: “ zugewandte Ort nekem eleve hibás, mivel az Ort das Ort”

A következetes nem rossz, de grammatika szabályai alapján helyesen írtam.

fhdgy 2022.12.06. 22:15:31

@Mr.Tellinghovon: Légyszí magyarázd meg! Milyen grammatikáról van szó?

fhdgy 2022.12.06. 22:16:01

@Mr.Tellinghovon: Bocs, most már nézhetem a kuglit?

Csodabogár 2022.12.06. 22:16:01

@fhdgy: A Gewandhaus a lipcsei hangversenyterem, a zenakari is igen híres. Sajnos nem volt hozzá szerencsém.

A zene minden lehet, ami idősebb 50 évnél. Persze Wagner az maga a csoda és Bayreuth a világ teteje volt. Sajnos, azt hiszem már nem az.:-(

2022.12.06. 22:16:31

@fhdgy: “ Die Zugewandten Orte" , bocs, ezzel félrevezettél. Ez már többes szám, nem "zugewandte ort", ami egyes szám”

Nem is azt kértek, hogy soroljam fel őket, hanem hogy mit takar ez a jelölés. Az pedig egyes szám.

fhdgy 2022.12.06. 22:19:55

@Csodabogár: Hogy most mi, nem tudom. Eredetileg ruhabolt volt, ha hinni lehet az internetnek. Írtam, hogy csak olvastam.

2022.12.06. 22:21:08

@Csodabogár: “ Persze Wagner az maga a csoda és Bayreuth a világ teteje volt.”

Zenéje Nekem nagyon nehéz, és az ülések szűkek és kényelmetlenek :-))))
Wagner élt itt is Svájcban amikor menekülnie kellet Németországból és innen vitt új asszonyt magával.

2022.12.06. 22:22:56

@Csodabogár: “ Gewandhaus a lipcsei hangversenyterem”

Nekem is csak egyszer.

fhdgy 2022.12.06. 22:25:50

@Mr.Tellinghovon: Basszus hang! Hamut szórok a fejemre. DER Ort.

De az Orte, hogy lehet egyesszám? Rohadtul nem értem! Magyarázd meg!

2022.12.06. 22:26:06

@Csodabogár:

Ismerted a kifejezést?

fhdgy 2022.12.06. 22:30:52

@Mr.Tellinghovon: Végképp nem lehet egyesszám! Leskelődtem a neten, és olyanokat találtam, hogy "Die Zugewandten Orte waren Territorien ...". A waren qrvára nem egyesszám!

nyuszigonosz 2022.12.06. 22:34:52

@Mr.Tellinghovon: Amit a gugliból másoltál, azt helyesen is írtad. :-)

Mármint többesszámban a zugewandte Orte.

Viszont úgy kérdezted: "zugewandte Ort" ( idézet töled: mi az a “zugewandte ort”.? )

Kihagytál egy r-t a végéröl, ez zugewandter Ort lett volna egyesszámban. Ezért volt pl. @fhdgy: - nek értelmetlen.
És ez tényleg így csak Svájcot érinti.

Na ja, die Eidgenossen und ihre Wortwahl, Gesetze und Rhetorik. :-)

fhdgy 2022.12.06. 22:38:57

@Mr.Tellinghovon: Nem teljesen hideg, max langyos!

Ahogy írtam, leskelődtem ( egy idő után ): "Die Zugewandten Orte waren Territorien, die mit der Alten Eidgenossenschaft durch ein System von Verträgen verbunden waren", ez nekem azt jelenti, hogy szerződések rendszerével csatlakoztatták a régi Svájchoz ezeket a területeket. Vagyis, átvitt értelemben bekerítették őket.

2022.12.06. 22:43:13

@fhdgy: magyarázd meg.

Magyarul nem tudom.

der Name zugewandte Ort fungiert nur als Subjekt. Ezért az egyes szám

2022.12.06. 22:58:01

@fhdgy: “ Vagyis, átvitt értelemben bekerítették őket.”

Nem nem. Ebben az időben svajc egyre erősödött, és voltak olyan városok területek aki nem akartak hivatalosan csatlakozni, de svajc védelme alá helyeztek magukat, ezért a zugewandt (felé fordulás) kifejezés. Ilyen volt például mulhouse elszaszbol vagy a dél nemet város baden-württembergi rottweil, ahol a híres kutyákat is tenysztik.

És most hamu fejemre, egy rottweilerrel tevesztettem össze Zoli barátunk ölebét. Ezért írtam a romaiakrol mert állítólag az ok pasztorkutyaik voltak.
Most lelkiismeretem tiszta, mehet az élet tovább

fhdgy 2022.12.06. 22:59:15

@Mr.Tellinghovon: @nyuszigonosz: Majdnem ötven éves voltam, amikor kimentem Németországba dolgozni. Kb. tizenvalahány évvel azután, hogy végérvényesen ( azt hittem ) letettem arról, hogy valaha is Németországban dolgozhatok. Már mindenről letettem, de egy véletlen vakszerencse mégis lehetővé tette.

Ezt azért írom, mert öreg kutyának nehéz már új kunsztokat tanítani.

Ha hiszitek, ha nem, ezt a qrva Ort-ot már százszor megnéztem, hogy mi, der, das vagy die. Ort, egy szótagú, T-re végződik, tehát logikus lenne a die. Ezt megjegyeztem, hogy itt a logika csődöt mondott, maradt a das vagy a der. Ezt viszont mindig, ahogy ma is, elrontottam. DE, esküszöm, hogy most, amíg élek, örökre bevéstem, hogy der!!!

"der Name zugewandte Ort fungiert nur als Subjekt" nekem megint értelmezhetetlen. Minden szót értek, még a fungiert-et is ( fungujet, Szlovákiában tanultam ), de a végződések qrvára nem stimmelnek. Magyarázzátok meg!!!

fhdgy 2022.12.06. 23:13:59

@Mr.Tellinghovon: Akkor most a braunschweigi Gewandhausról:

Ha becsukom a szemem, tényleg látom, pedig 2009 októbere óta nem voltam Braunschweigben. ( Még egyszer, mielőtt földobom a bakancsot, szeretnék egy München-Braunschweiget )

Ez egy emeletes épület, aminek a tetőszerkezete egy kicsit meglepő. A tetőszerkezet túlnő az épületen, mintha egy köpenyt, köntöst terítettek volna köré, hogy ne érje se nap, se szél és főleg ne eső. Tehát, a tető egy kicsit körbekeríti, úgy védi.

A körbekerítést nem úgy értettem, mint ahogy az ellenség körbekerít valamit, hanem mintegy megvédést.

fhdgy 2022.12.06. 23:51:51

@Mr.Tellinghovon: @nyuszigonosz: Mehetne az élet tovább, mehetne, de nekem mégsem megy!

A szabályok, amiket megtanultam nem alkalmazhatók a "der Name zugewandte Ort fungiert nur als Subjekt"-re. Könyörgöm magyarázzátok meg, mert nem értem! Nem tudok elaludni!!!

Egyszer már írtam itt, hogy volt egy bajor kollégám, aki nagyon megértő volt velem szemben. Volt benne empátia, hogy megértse, hogy mit nem értek a némettel kapcsolatban. Félretette a bajorságát, hogy valamiféle Hochdeutsch-csal közös nevezőre jussunk. Érezte, hogy hogyan kell velem beszélnie, hogy meg is érthessem.

Pl. volt olyan, hogy mutattam neki e-maileket, amiket született németek írtak. Mutattam neki, hogy a szabályok szerint, amiket megtanultam, ott és ott kellene lenni még egy "n"-nek a melléknév végén, de nincs, miért? Mit tudok rosszul?

Nem én tudom rosszul, mondta ő, csak a született német kollégák írták rosszul.

Volt olyan is, hogy programteszteléskor a helyesírást is ellenőrizni kellett. Nekem is. A kollégák mosolyogtak ezen. Aztán meglepődtek, hogy én találtam a legtöbb helyesírási hibát.

Igen, mert én akkurátusan ellenőriztem a dolgokat, ők meg csak úgy futólag. Követtem a szabál az szabál szabályt.

Azóta is szeretném mindig tudni, hogy mi van ezekkel a szabályokkal!

Könyörgöm, segítsetek!!!

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2022.12.07. 05:39:08

Let's go, Elon! Hajra! :)

"James Baker was Twitter's legal counsel. He formerly worked for the FBI, and it is alleged that he removed references to the FBI's involvement in suppressing the Hunter Biden laptop story after the NY Post published it before the 2020 election.

Remember, about 17% of voters said they would have switched their vote if they had heard about the laptop or other scandals around the Biden name.

More from The Post Millennial:

On Tuesday, Twitter CEO Elon Musk announced that attorney Jim Baker had been "exited" from the company following recent revelations that he may have played a role in facilitating censorship on the platform.

Baker had been hired by Twitter as deputy general counsel following a stint at the FBI that ended with him essentially being forced out of the job.

"In light of concerns about Baker's possible role in suppression of information important to the public dialogue, he was exited from Twitter today," Musk wrote on Twitter.

fhdgy 2022.12.07. 07:27:39

@P.Elliot: Akkor ma lesz neked a Függetlenség Napja?

Úgy értem, függetlenedsz a gipsztől?

Hosszú volt, hosszú, de látod eljött!

nyuszigonosz 2022.12.07. 09:09:07

@fhdgy: Nem tudom konkrétan mit nem értesz most.

De tán kezdjük itt: Svájc a mai Svájc történelmében keresendö dolgot hozott fel Tellinghovon, amit akkor tanult meg, mikor a svájci állampolgársági vizsgához készült, gondolta, mivel Csodabogár is élt ott, mármint Svájcban, rákérdez, Csodabogár is találkozott-e már ezzel a témakörrel.

Nekünk, akik nem ott élünk/éltünk csak esetleg érdekesség/vagy nem.
Sajnos Tellinghovon -nak nem sikerült érthetöen magyarul elmondani miröl is van szó, pedig az itt olvasók nagy része nem beszél németül minekutána nekik egy abszolút felesleges eszmefuttatásról van szó.

Visszamegyünk az 1400-as évek elejére, mikor az Esküszövetség ( a mai Svajc) különbözö szerzödéseket kötött nem az Esküszövetséghez tartozó városállamokkal/grófságokkal és mindenféle más közelebbi/távolabbi területekkel - na ezek azok a zugewandte Orte - nem csatlakozó de velük szimpatizáló területek.

Az általad iderakott mondat: "der Name zugewandte Ort fungiert nur als Subjekt" - az elnevezés mint szimpatizáns ( felénk forduló, velünk kapcsolatban lévö) terület mint alany értendö ( müködik)
A mondat nem a legszerencsésebb, föleg hogy tényleg hiányzik az r betü a zugewandte végéröl. Zugewandter Ort a megfelelö.

2022.12.07. 10:16:08

@nyuszigonosz: “ A mondat nem a legszerencsésebb, föleg hogy tényleg hiányzik az r betü a zugewandte végéröl. Zugewandter Ort a megfelelö”

Legalább három formában használtak a kifejezést, de nem hiszem hogy osszevesznenk egy betűn.:-))))

2022.12.07. 10:19:52

@Zsuzsi65:

Helyesen tette, baker helye a bíróság előtt lenne.

nyuszigonosz 2022.12.07. 10:23:17

@Mr.Tellinghovon: Nekem mindegy, részemröl érthetö volt az r nélkül is, nem az a legfontosabb. :-) kiejtésnél amúgy is "lenyeli" az ember. :-)

2022.12.07. 10:28:41

@nyuszigonosz:

Koszonom hogy érthetően elmagyaráztad fhdgy úrnak, én így biztosan nem tudtam volna.
Persze tudtam, hogy a kérdés, evvel a fogalommal a legtöbb ide benezo ember számára irreleváns, de ez csak egy példa volt, hogy nekünk akkori kitantorgoknak milyen nehézségei voltak. Az auslander nevet sokat hallottuk, dupla annyit dolgoztunk és ami bürokrácia is, az említett esetben sziklákat helyezett utunkba.
Na de lépjünk tovább, jöhet egy új oldal:-))))

Szerintem inkább te egy kedves nyuszi vagy.

2022.12.07. 10:30:01

@nyuszigonosz: “ kiejtésnél amúgy is "lenyeli" az ember. :-)”

Lehet, hogy ezért is emlékeztem rá így ( nem tegnap volt)

P.Elliot 2022.12.07. 11:49:52

@Mr.Tellinghovon:
Ezen a nyuszigonoszon en is mindig csodalkozok mert ez egy igen kedves nyuszi.
Ha vita is van valamin attol meg nem gonosz , nekem legalabbis.
Nem tudom miert tartja gonosznak magat vagy csak szorakozik vele, "fenyegetozik", en nagyon szeretem a beirasait es nagyon informativ nagyon sok teren....

Nyuszika, jobb ha nevet cserelsz....

P.Elliot 2022.12.07. 11:54:49

@fhdgy: 2 ora mulva lesz, nem kell elhinni de allandoan az orat lesem.

Semmi de semmi nem zavart igy mint ez a gipsz.
Bolcs lanyom azt mondta hogy jobb ha nem torodok vele, ugy jobban megy az ido.

A dragamnak meg soha nem tort el semmije igy nem tudja, ne is tudja meg!

A felsz is bennem van hogy mi van ha megis mutetet javasol, egy biztos hogy nem fogom megengedni ebben az unnepi honapban csak januarban....

fhdgy 2022.12.07. 12:59:58

@nyuszigonosz: Jó, most már érthető a dolog. Igaz még nem mernék neki indulni egy állampolgársági vizsgának. -:)

Én alapvetően nyelvtani dolgokon értetlenkedtem, lovagoltam. Nem tehetek róla, de írott szöveg esetén cikázik a szemem és keresi az alanyt, állítmányt. Aztán, ha ebben a nagy cikázásban számomra hibásnak tűnő dolog merül föl, akkor megkeveredek, mint a középparasztok 48-ban.

Ennek az az egyszerű oka, hogy nem elég biztos a német tudásom, hogy a hibákat is korrigáljam.

Erre egy nagyon durva példa: tavaly, valamikor nyáron, egy hamburgi német nővel kellett e-mailben kutyákkal kapcsolatos dolgokat tisztáznom. Egy ismerősömnek volt szüksége a segítségemre.

Pl. olyannal kezdett a nő, hogy "das Andrea". Mi van, már nem nélkülivé is operálnak embereket?

Több das is volt, amit nem értettem, hogy mit keres ott. Jó párszor átolvastam a szöveget, amikor rájöttem, hogy ezek nem das, hanem dass.

Dzelem 2022.12.07. 14:32:33

@Mr.Tellinghovon: django, Duke, richard strauss, Jimi :)

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2022.12.07. 15:48:15

@Dzelem: gondoltam, hogy orulni fogsz neki ;) de ahogy mondjak, God's in control ;)

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2022.12.07. 15:54:50

@Dzelem: egyebkent tul.kepp ez meg hasznos is, mert a konzervativoknak jo elorejelzes jovore, hogy Trump mar lejart lemez, ideje tovabblepni (szerencsere egyre tobb konzervativ jon ra erre)

2022.12.07. 16:12:59

@Zsuzsi65: “ Trump mar lejart lemez”

Bár biden is észrevenné. :-))))

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2022.12.07. 16:29:50

@Mr.Tellinghovon: o nem fogja, de a partja igen:)) ok is tudjak, hogy egy 80 feletti szenilis oregemberrel nem tudnanak gyozni 24-ben.
A hatterben mar keszitik a terepet a tenyerbemaszo kepu gruesome Newsomnak :))

2022.12.07. 17:07:03

@Zsuzsi65:
Gyorsan utána olvastam. Tehát egy férfi ír gyökerekkel, akinek
értési problémái vannak, mindenkin átgázol, a Covid alatt ünnepel és meg alkoholista is volt. Biztos a legjobb választás:-)))

P.Elliot 2022.12.07. 17:25:04

@fhdgy: Megjottem. Mutetre nincs szukseg, tokeletesen osszeforrt, kicsit meg furan nez ki a kezem a gipsz zarka miatt de oldodik, igen, vezethetek autot, igen, mehetek uszni es mivel oda fogok megint jarni a doki szerint semmi szukseg gyogytorna meg ilyesmire, majd a viz helyrerakja, megerositi, csak azert ovatosan hasznaljam egyelore.

Visszarendelt 6 het mulva egy vegso rontgenre, kerdezte az aszisztens hogy a levagott gipszet akarom -e magammal vinni emlekul, mondtam hogy istenments, orulok hogy nem latom tobbet, azt mondta hogy nem tul sokan de vannak akik elviszik magukkal, foleg a labtorottek..hehehe.../ hogy mennyi furcsa "elme" /beteg van a vilagon!!!!

Es most kihuzok az ajton, var mar a kocsim egy kotetlen maszkalasra, vasarolgatasra, fuggetlen szabadsagerzesre a 6 hetes bezartsag utan....
Halleluja!

fhdgy 2022.12.07. 17:30:06

@P.Elliot: Az élet szép! Nem kell magyarázni, ugye?

Hajrá!!!

SzZoole 2022.12.07. 17:44:26

@Zsuzsi65: DeSantis miért nem jó candidet?
Disney/LBGT dolgot is rendberakta, nem? :-)

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2022.12.07. 18:37:29

@SzZoole: de, o lenne egy jo jelolt (es egyre tobb konzervativ szerint is).
Newsom a demokratak egyik lejoltje lesz...kivancsi vagyok, kiket fognak meg allitani...

SzZoole 2022.12.07. 18:46:18

@Zsuzsi65: szerinted az USA-nak kell újabb 4 év a demokratákból?

Golf2 2022.12.07. 19:10:54

@SzZoole: Van jobb a demokráciánál? Soha nem lesz.

2022.12.07. 19:16:28

@P.Elliot: “ Mutetre nincs szukseg, tokeletesen osszeforrt, kicsit meg furan nez ki a kezem a gipsz zarka miatt de oldodik, igen, vezethetek autot, igen, mehetek uszni es mivel oda fogok megint jarni a doki szerint semmi szukseg gyogytorna meg ilyesmire, majd a viz helyrerakja, megerositi, csak azert ovatosan hasznaljam egyelore.”

Örülünk, hogy vágyaid szerint alakult. Kezed hamar visszafogja formáját és színét nyerni, és egy idő múlva erősebb lesz. Egy kiterjedt shopping tour orvosilag javasolt.:-)))

2022.12.07. 19:18:49

@SzZoole: “ DeSantis miért nem jó candidet?”

Desantis republikánus, Newsom demokrata.

2022.12.07. 19:20:19

@SzZoole: “ szerinted az USA-nak kell újabb 4 év a demokratákból?”

Elég sokan szavaztak most is rájuk, az ember nem is gondolta volna

SzZoole 2022.12.07. 19:21:39

@Mr.Tellinghovon: ezeket eddig is tudtam, de ahogy olvasom a szalag címeket, Biden-nel nem nagyon vannak megelégedve.

SzZoole 2022.12.07. 19:23:56

@Mr.Tellinghovon: lehet, nem tudom, én vidéki vagyok, megaztán a lovakhoz sem értek kezitcsókolom, szóval tuggya a tököm :-)))

SzZoole 2022.12.07. 19:27:26

@Mr.Tellinghovon: Juteszembe, a hat egyet kiheverted már? :-))

Dzelem 2022.12.07. 20:47:33

@Zsuzsi65: lejárt vagy sem, még mehet börtönbe..

Zulu4321 2022.12.07. 20:47:53

@fhdgy: Igy nem tudom ertelmezni a kerdest, mondj konkret peldat.

Biztos tisztaban vagy vele, hogy sok tudos, koztuk termeszettudos volt/van, akik melyen hivok, szoval alapvetoen nem kellene, hogy ilyen konfliktus legyen, mint amirol kerdezel. Szemelyes ismeretsegi korombol tudnek orvost, fizikust, asztrofizikust, feltalalot emliteni, akik kereszteny hivok.

2022.12.07. 21:34:57

@SzZoole: “ Juteszembe, a hat egyet kiheverted már? :-))”

Megettem fel kiló Lindor-t , az egyenlőség jegyében fehéret, keket zöldet és pirosat.

Remelem 6-1 azért sokat meg a siptarok között is elgondolkodtat.

2022.12.07. 21:37:50

@SzZoole:

De Georgia eredménye borítékolható volt. Tehát marad a demokrata többség a szenátusban.

2022.12.07. 21:52:52

@Zsuzsi65: “ talalo leiras, es a tobbirol meg nem is tettel emlitest :)))
http://www.nationalreview.com/corner/newsoms-blasphemy-loving-your-neighbor-is-not-insisting-a-mother-needs-to-kill-her-unborn-child”

Elég ijesztő megszólalásai vannak.

Csodabogár 2022.12.07. 21:55:44

@fhdgy: Az a bajod, hogy ahelyett, hogy örülnél, hogy megértesz egy szöveget, elkezdesz nyelvtanozni. Így soha nem fogsz biztosan és folyékonyan beszélni.
Én tök hülye vagyok nyelvtanból, sőt a magyar nyelvtant se tudom, aztán milyen jól elvoltam ott és és vagyok itt is. Persze ott nem titkárnőnek mentem, hanem könyvelőnek, kevés írásbeli munkával és előre megmondtam, hogy nem tudom a nyelvtant.
Nem mellesleg a férjem cégénél a nagyfőnöknek egy született német titkárnője volt. Szerinte a férjem volt az egyetlen a cégnél, aki tudta a nyelvtant.
Ja és az állampolgárság, nem a nyelvtanon múlik, de hogy mekkora cirkusz, azt nem kezdem el itt mesélni. Én még jókor pottyantam oda, egy kézfogással megkaptam az állampolgárságot.

Csodabogár 2022.12.07. 21:57:39

Mr. Tellinghovon,
láttad a Schweizermacher c. filmet????

2022.12.07. 21:58:09

@SzZoole:

Így állt ma az újságban:
The Nati wanted to make history in Qatar on Tuesday evening - and did. The 1:6 bankruptcy was the highest Swiss defeat at a World Cup since the 0:5 against Germany in 1966.

És ez elég szégyenletes.

2022.12.07. 22:10:16

@Csodabogár: “ láttad a Schweizermacher c. filmet????”

Persze az egyik legnagyobb kedvencem. Habár nagyon kedvelem Emil Steinberger-t, de itt Walo Lüönd alakította a legnagyobbat.

Szerintem az iskolában oktatni kellene.
Emil mindig jól kifigurazta az egyszerű kisembert. A feuerabend a kedvencem.

fhdgy 2022.12.07. 22:10:19

@Zulu4321: Hinni és tudósnak lenni érdekes dolgokat vet fel.

Olvastam olyat, hogy a tudós azt mondta, ha dolgozik, a hitét kint hagyja, mint a kalapját a fogason.

Azt hiszem, hogy eléggé nyilvánvaló módon kifejeztem már, hogy hiszek a tudományban.

70 éves vagyok. Ez alatt az idő alatt sokat változott a világ. Láttam, megtapasztaltam, hogy nagyon sok dolog, ami valamikor a laborok, dolgozószobák kis belső világa volt, mára a mindennapi élet szerves részét képezi.

A számítógépek, a GPS, az internet, stb. stb., az átlag ember által rutin szerűen használt dolgokká váltak. A tudományos eredmények hétköznapi valósággá váltak.

Miért ne hinném el, hogy működnek?

Ma is vannak kutatások, amiket valamilyen szinten tudom, hogy vannak, de megérteni, átlátni nem tudom. Ha még adatik egy kis idő, akkor ezek közül is lesznek olyanok, amik számomra is hétköznapivá válnak.

Én most a molekuláris biológiától, a robottechnikától várok nagy eredményeket. Hogy pontosan miket? Hát ezt nem tudom, mert nem értek hozzájuk, de lesznek csodás eredmények, ebben maximálisan hiszek.

fhdgy 2022.12.07. 22:26:52

@Csodabogár: Amikor beszélni kell és nem olvasni, akkor másképp működik az agyam. Belefér, hogy valamit nem jól mondok a nagy igyekezetben, de közben rájövök és ilyenkor gond nélkül javítom magam. Megismétlem a mondatot, de már javítva.

Nem minden területen, de bizonyos dolgokban azt hiszem, hogy jól beszéltem németül ( ez romlik, mert egyre kevesebbet használom ).

Egy-másfél év után telefonon hot-line-t is csináltam. Valamiért a főnökeim rám merték bízni. Voltak svájci, bajor, osztrák ügyfelek. Az elején nem volt egyszerű, de belejöttem, mint kiskutya az ugatásba.

Voltak németek, akik azt mondták, hogy külföldi létemre meglepően jól beszélek. Pl. ha tudom a der, die, dast, akkor a ragozást már nem tévesztem el. Ha belefutok egy főnévbe, aminek nem tudom a névelőjét, szívfájdalom nélkül megkérdezem, csak azért, hogy jól ragozzam.

Leírtam már itt, de megismétlem: azért tudtam a németben gyorsan haladni az induláskor, mert volt egy viszonylag jó nyelvtani hátterem. Nem kellett arra várni, hogy mindent begyakoroljak, ahhoz sokkal több idő kellett volna.

A programozók a programnyelveken erős szabályok szerint dolgoznak. Én ezt alkalmaztam a németre is. Látszólag nagy a különbség egy beszélt nyelv és egy programozási nyelv között, de a lényeg alig különbözik!!!

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2022.12.08. 00:45:09

@Dzelem: reszemrol nyugodtan mehet bortonbe, igy nem lenne utjaban DeSantisnek :)

SzZoole 2022.12.08. 07:53:53

@fhdgy: mi a hasonlóság az áram és Isten közt?

Mindkettő láthatatlan, de ha az egyiket megérinted, rögtön a szádra veszed a másikat, ki érti ezeket a láthatatlan dolgokat…,,,,:-)

fhdgy 2022.12.08. 08:22:14

@SzZoole: Tanúsítom, hogy így van!

Kecskék ---> villanypásztor. Sokszor volt megrázó élményben részem.

Olyankor szívből jövően szoktam nemi élvezeteket kívánni a Teremtőnek vagy a villanypásztort buzdítani fajtalankodásra az anyjával.

Pl. a szomszédnak is van kettő kecskéje. Én szoktam nekik vizet adni. Ott is ott a villanypásztor. Lusta vagyok, rálépek, úgy nem ráz, mert a cipő szigetel. Áthajolok, öntöm a vizet fémvödörből.

Aztán néha elszámolom magam, a vödör hozzáér a villanypásztorhoz. Mindjárt jönnek a jókívánságok!

fhdgy 2022.12.08. 08:26:56

@Csodabogár: Még egy apróság. Ne feledd, hogy én matematikusként végeztem! Ebben is megtapasztaltam, hogy érdemesebb pár szabályt megtanulni és utána azokat logikusan használni, mintsem minden egyedi esetet észben tartani.

Ebben sem vagyunk egyformák. Tudjuk, hogy matekból is sokan vannak, akiknek a szabályok megtanulása maga az ősellenség. Ők azok, akik azt mondják, hogy a matekot nem lehet megtanulni, csak érteni, aki pedig nem érti ...

Csodabogár 2022.12.08. 08:37:17

@Mr.Tellinghovon: Mi még frissiben láttuk és szétröhögtük magunkat, De voltak sokan magyarok, kiknek sírni lett volna kedve, amit nem is csodáltam.

Történt egyszer, hogy a férjem a falunkban megpályázott egy igen jól fizető állást. Miután ott élt a kezdettől fogva és ott lett állampolgár, meg volt minden irata náluk. Ő még beadta az aktuális papírokat. Aztán nem lett az állásból semmi és visszaküldték az iratait. Véletlenül az állampolgársággal kapcsolatosakat is. Nem hiszed el, de voltak benne mondatok, amik szó szerint megegyeztek a filmben elhangzottakkal, pl. a lakással kapcsolatban. Férjem persze vissza tartott, de én legszívesebben elmentem volna a Blickhez a dologgal.

Zulu4321 2022.12.08. 09:29:07

@fhdgy:
"Olvastam olyat, hogy a tudós azt mondta, ha dolgozik, a hitét kint hagyja, mint a kalapját a fogason."
Ezt nem hallottam, de nem is ertem mit akar jelenteni. Ahogy en latom, egy tudos, egy orvos, egy mernok istenhite semmiben sem akadalyozza a munkajat, nem kell zarojelbe tenni, ahhoz hogy effektivek legyenek. Sokkal inkabb a hit egy keret, vagy struktura, amibe az osszes tobbi dolgunk illeszkedik. (Ha a "vilagnezet" szoval helyettesited a hitet, talan jobban ertheto lesz, amit mondok.)

"Miért ne hinném el, hogy működnek?"
Ezt megint nem ertem, ki mondta, hogy ne hidd el?

2022.12.08. 10:17:14

@Csodabogár:

Amikor egy svájci csoporttal úton voltam, az utolsó napon mindig megkérdeztem, hogyan értékelik a látottakat, a programokat, mit lehetne positiven valtoztatni. A valasz mindig, - Ferenc József után, minden nagyon szép, minden nagyon jó. Később olvasva a visszaküldött kerdoiveket mintha az égből a földre zuhantam volna. Olyan érzésem volt mintha egy másik Dimenzióban lennék.
Az ismert, hogy visszafogottak, nem vállalnak fel szóban konfrontációt inkább levelet írnak.
Emil nem véletlenül figurázta ki a saját népét, a legjobb példa a svájci mentalitásra a sketch „der waschkuchenschlussel „( mosó konyha kulcs)
Mellette olyan egyszerűek és manipulálhatók, ha ki ismerted őket tudtad, hogy hol melyik gombot kell megnyomni a számodra kívánatos eredményhez. Ami egy általában harminc fős csoportnál előny, hogy egy irányba tereld őket. Egyszer elkövettem azt a hibát, hogy szavazásra tettem fel a következő napi indulás időpontját,-az eltérés fel óra volt. Kb. Ennyi ideig vitatkoztak. Azontúl mindig én határoztam, a közvetlen demokrácia utazás alatt nem működik.:-))))

2022.12.08. 10:20:51

@fhdgy: “ Aztán néha elszámolom magam, a vödör hozzáér a villanypásztorhoz”

Akkor megrázó élményekben van részed:-)))

Milyen erős az áram?

2022.12.08. 10:35:07

@Csodabogár:

Egyszer szilveszterkor Milánó-ban voltunk, a csúcspont este előadás a Scalában. A szálloda, Hotel Milánó scala, 7 perc gyalog az árkádok alatt. Páran taxit követeltek, az egyik nagy hangon megígérte, hogy kirugat. Át villant akkor a gondolat a fejemben, felvilágosítsam tulajdonosi mivoltomról? Az út végén az elkoszonesnel megtettem, összement kb.egy méteresre

fhdgy 2022.12.08. 11:11:29

@Mr.Tellinghovon: azt, hogy milyen erős ( Amper ) nem tudom, de 1500-2000 volt.

Üt rendesen.

fhdgy 2022.12.08. 11:37:43

@Mr.Tellinghovon: megnéztem az adatlapját, 1,1-1,6 Joule, akkor 0,6-0,8 milliamper. Majd ha normális géphez kerülök, írok egy kis történetet.

Csodabogár 2022.12.08. 13:13:28

@Mr.Tellinghovon: 30 fő az sok. Én sokszor utaztam a Bichsel Reisen-el, mindig komolyzenés utak voltak. Soha nem voltunk 20-nál többen. Egyetlen alkalommal volt háborgás, valahogy az idegenvezető nő nem tetszett egyeseknek. Kaptam levelet, hogy szerintem mi volt. Írtam, hogy szerintem korrekt volt, de egy introvertált személy nem alkalmas a programok után a bárban üldögélésre és szerintem ez nem is a feladata. Ettől függetlenül kaptam egy Gutschriftet CHF 100 -ról.
Aztán áttértem a Zeit Reisen zene utazásaira. Úgy voltunk Barcelonában, hogy 6 fő volt a csoport. Remek volt. Ott is alap a 20 főnél nem nagyobb csoport.
Szegény Bichsel nem tehet róla, de az utolsó utunkon velük, Velencében voltunk. Egy olyan csoport volt, hogy 1 nő kivételével, senki nem állt szóba velünk, kivéve ha étkezésnél összekerültünk egy asztalhoz. Miután Ember csak angolul tud, kiderült, hogy mindenki beszél angolul. A vezetőnk is furcsa volt, mert bármit kérdeztem az operákkal kapcsolatba, szereplők pl. nem tudta. Viszont az út direkt az operalátogatásokra volt kihegyezve.
Most már mindegy, utazás korszak lezárva.

fhdgy 2022.12.08. 13:37:29

@fhdgy: Akkor az ígért kis történet.

A kecskéket 2018 február végén vettem. Unokatestvérem férjével állítottuk üzembe villanypásztort. Neki ebben volt tapasztalata, mert sok éven át egy 1200-as tehenészeti telepen volt műszakvezető ( neki is jó történetei vannak a villanypásztorról ).

Tudtuk, hogy lesznek kemény meglepetések, ezért alaposan felkészültünk. Mobiltelefonnal is, hogy csinálhassunk kis videókat. Zűrös dolgokra is készültünk, ezért megbeszéltük, hogy ő odaáll a villanypásztor kapcsolójához, hogy azonnal le tudja kapcsolni, ha baj van. Én meg mindig ahhoz a kecskéhez somfordáltam, amelyik a legközelebb volt a villanypásztorhoz. Ez a villanypásztor háló, kicsit kisebb lyukakkal, mint 20 X 20 cm. Ebbe, ugye a kecske bele tud keveredni. A terv az volt, hogy ha kell, villanypásztor le, én meg ráhasalok a kecskére, hogy nem tudjon magában kárt tenni, aztán utána együttes erővel kibontjuk a kecskét.

Először voltak nagy ordibálások, mikor megszagolták, megnyalták a villanypásztort. Meg nagy rohanások is, mintha villám csapott volna a kecskébe.

Egy kb. olyan 65 kilós kecske is az áldozat lett. Akkorát ugrott, hogy átesett a villanypásztoron, pedig az kb. 1,20 méter magas. Persze, mindjárt bele is keveredett. Villanypásztor le, én ráhasaltam, nagy nehezen tudtuk csak kibontani, mert egy részt meg volt rémülve, mi az isten csapása volt ez, meg akkor még nem is voltak olyan szelídek, tőlem is félt, hogy mi a csudáért hasalok rá. Nagy nehezen sikerült kibontani. Egyébkén volt olyan esetem is, hogy bicskával el kellett vágni a drótot, mert nem lehetett kibontani. Sajnos, volt olyan is, hogy egy úgy belekeveredett, hogy meg is fulladt, de az már később volt.

Egyik nap is volt esemény. Az újonan vásárolt bak keveredett bele. Szerencsére ott voltam, villanypásztor gyorsan le és mentem kibontani, Ez, ugye új kecske, de rendkívül szelíd, már most annyira, mintha évek óta én lennék a gazdája. Mentem, hozzá, mondtam neki, add szépen a lábadat, szépen kibontalak. Csodálatos, hogy mennyire engedelmeskedett.

Az ilyen belekeveredések nagy, tapasztalt kecskéktől úgy történnek, hogy szinte milliméterekre odamennek a dróthoz és lelegelik a füvet. Ezzel nem is lenne gond, mert nagyon ügyesek.

Viszont, ha ilyenkor meglöki egy másik, hozzáér a dróthoz, akkor van ordítás. Esküszöm, a kecske nemcsak mekegni tud! Aztán, ha rossz irányba ugrik, akkor ...

Az is érdekes, amikor az új kiskecskék ismerkednek a villanypásztorral. Tapasztalat az, hogy három-négy megrázó élmény kell, mire rájönnek, hogy jobb tiszteletben tartani.

Ha már ennyit leírtam, akkor még egy kicsit: a kutya tanulékonyabb, de gyávább is. A szomszéd, neki is van ugye kecske, meg a villanypásztor egy szakaszon közös. Fiatal tacskó játszani akart a pásztor másik oldalán lévő kiskecskével. Bele a villanypásztorba. Azt a favikkolást, meg rohanást látni kellett volna. A normál kerítés kapuja kb. 80 méter volt oda. Ha nincs a kapu, még mindig rohanna és nyihogna.

Azóta 10-15 méternél közelebb nem lehet a villanypásztorhoz csalni.

fhdgy 2022.12.08. 13:47:42

@P.Elliot: Milyen az élet gipsz nélkül?

Még a gipszes korszakod elején írtam, hogy, amikor nekem levették a gipszed, volt pár nap, hogy féltettem a kezem, mert védtelennek éreztem. Nálad jelentkezett ez?

fhdgy 2022.12.08. 13:52:59

@fhdgy: Nem bírom ki, hogy ne írjam le, pedig mennem kéne abrakot venni:

Egy hosszabb drótot akartam kifeszíteni, ami gurigában volt. Bontottam és húztam szét. Amikor már kb. 10 métert kibontottam, az ellenkező vége elakadt. Én meg húztam, hogy akadj már ki te rohadék, a rohadt életbe. Lehet, hogy ezen megsértődött, ki is akadt. Mivel acélos drót volt vágódott is egy nagyot. Bele a villanypásztorba. Én, meg ugye fogtam a másik végét. Esküszöm nem sokáig! Mint a villám, úgy elengedtem, mert úgy mecsapott!

2022.12.08. 14:00:53

@Csodabogár: “ Viszont az út direkt az operalátogatásokra volt kihegyezve”

Nekünk nagyon sok különböző utunk volt, egy országon egy helyen napi kirándulásokkal mit például Hollandia, vagy több határon átkelő mint Baltikum, a nordkapp-tol marokkoig észak déli irányban és nyugat kelet irányban Portugáliától moszkvaig. Tavasszal déli országokban kezdtünk és ahogy egyre emelkedett a hőmérséklet vándoroltak egyre északabbra. Nagyon érdekes időszaka volt életemnek, haza jottem Norvégiából és a következő út pl. Marokkó Casablanca. A tökéletes ellentmondás. A kulönbözö népek, kultúrák történelmi összefüggések a kézzelfogható valóságban fantasztikus horizontot tart elem. Most mindig azt mondom, hogy azért csináltam herzblut-tal mert idegent a különlegeset akartam megismerni. Utólag nevetve mondom, Kar volt a sok energia, mert ezek a népek mára mind helybe jöttek.:-)))
Úgy elvoltam szállva, hogy csak nevetni tudtam a provinciális szűk behatárolt gondolkodású svajcon. Képzel amikor itt meg hó takarta a földeket apuliaban és Szicíliában tavasz volt, én április végére teljesen lebarnultam, mert legalább három tavaszt éltem át egy szezonban. Télen sem volt pihenés, mentünk tirolba és minden februárban dél Norvégia a hurtugrute hajóval Bergen és trondheim között.
de a szívem csücskei mindig a komolyzenei utak voltak. Tradíció volt hogy más irodákkal együtt minden tavasszal kibereljük a drezdai semper Operaházat. Itt élveztem a különleges ügyfélkört, egyébként is egy törvény a drága utak szelektalnak.

Az utak nagyrészt luxus busszal max.30 személy vagy hajó utak Európa folyamain vagy a Swiss-sel, történt.

Az egyetlen negatívum, olyan mint privát élet, hobbi, baráti kor es hasonlók nem létezett. De ahogy az LGT énekelte egy időben valamit mindig valamiért. Soha nincs semmi ingyen, kell adnod ellenszolgáltatást.
Igazad van mindennek megvan az ideje, most csak somolygok magamban ha egy úti filmet látok, a legtöbb ismert hely.

2022.12.08. 14:06:10

@fhdgy: “ Tapasztalat az, hogy három-négy megrázó élmény kell, mire rájönnek, hogy jobb tiszteletben tartani”

Köszi a történetet. Akkor értelmesebbnek mint egypár ember :-)))

Közben én is utána olvastam, ezentúl megtartom a biztonsági távolságot, pedig a leírások alapján erősen felgyorsulna a mozgásom,:-)))
Lehetne ízületi fájdalmak ellen használni?

P.Elliot 2022.12.08. 14:27:22

@fhdgy: Igen, pontosan ugyanigy erzem ahogy te de ahogy magamat ismerem 3 nap mulva ugy fogom hasznalni a kezemet mint azelott, csak most szokatlan.

Az uszodaba viszont ma meg nem megyek el, talan penteken.
A viznek ha uszok akkor sulya van amit a karommal kell lefekezni, tul hamar lenne talan.

Mindegy vegre sinen vagyok , egyebkent jo kis dokim van....
Megszoktam a makulatlan kopenyes , tip-top kinezetu dokikat, na ez nem az a kategoria.
Amikor eloszor mentem hozza, szep elegans iroda, 6 tagu szemelyzet, tobb vizsgalo szoba, gepek, egy 40 koruli kocos haju pasas vagodott be a szobaba, egy feneken kiult , a terden is, szurke gatyaban, szurke sok evet latott puloverben, kopeny sehol, nevtabla sem. Eloszor azt hittem hogy valami szerelofele...
Mivel szeretem a humoros dolgokat, irto jot szorakoztam rajta es megallapitottam hogy ennek tuti hogy nincs felesege mert az el nem engedte volna igy!

Masodszorra mar volt rajta kopeny sot a szurke gatya ovjen logott a nevtablaja de elolvasni nem is lehetett mert nem volt rogzive es folyton befele fordult.

A betegek velemenye szerint a legjobbak koze tartozik...
Borzaszto kedves volt hozzam is es aprolekosan magyarazott a problemamrol es a lehetosegekrol.
Ilyen rendetlen alakot meg nem is lattam....hehehe...

P.Elliot 2022.12.08. 14:29:18

@fhdgy: Vigyazz azzal az arammal!

fhdgy 2022.12.08. 15:14:36

@P.Elliot: Nincs benne akkora áramerősség, hogy veszélyes legyen. Max. ha pacemakerem lenne.

Ha egy 4-5 kilós kiskecskének nincs tőle baja, akkor nekem sem.

fhdgy 2022.12.08. 15:19:55

@Mr.Tellinghovon: Elsőre inkább javaslom Bükfürdőt. Ha kettő mankóval járnál, akkor is egy pillanat alatt eldobnád őket.

Miért? Mert láttam. A 90-es években dolgoztam a büki gyógyfürdőnek. Volt, hogy ott is aludtam. Reggel, még nyitás előtt mentem a büfébe egy kávára. Látni szoktam azt a pillanatot, amikor nyolckor nyitottak.

A fürdővendégek, leginkább osztrákok, felkapták a mankójukat, a nyugágyukat, a cókmókjukat és a hónuk alatt ezekkel, mint a nyulak szaladtak, hogy jó helyet találjanak maguknak. Az ám az igazi gyógyvíz!!!

fhdgy 2022.12.08. 15:29:52

@P.Elliot: Persze, ez a vigyázni kell rá, egy-két nap alatt elmúlik.

SzZoole 2022.12.08. 15:48:15

@Mr.Tellinghovon: ezt nem értem, miben volt tulajdonod, a Scala-ban, a hotelben vagy a taxi társaságban? Miért is akart kirúgatni a paraszt? :-))

fhdgy 2022.12.08. 16:00:49

@SzZoole: én úgy értettem, hogy az utazási irodában

SzZoole 2022.12.08. 16:02:23

@fhdgy: “ Olyankor szívből jövően szoktam nemi élvezeteket kívánni a Teremtőnek vagy a villanypásztort buzdítani fajtalankodásra az anyjával.”

Mint pl. bakszameg, kúr az áram :-))

SzZoole 2022.12.08. 16:04:32

@fhdgy: “ én úgy értettem, hogy az utazási irodában”

Te is ott voltál, vagy azt akartad mondani, hogy úgy értette :-)

fhdgy 2022.12.08. 16:16:39

@SzZoole: nem voltam ott, csak olvastam a kommentet. A kommentben leírtakat értettem úgy

fhdgy 2022.12.08. 16:20:46

@SzZoole: ha a kisebbség kedvében szeretnél járni, akkor kurel az áram!

SzZoole 2022.12.08. 16:24:41

@fhdgy: disztingváld magad katonabácsi, vannak itt hölgyek is, nem biztos, hogy értik, hogy mi az hogy kurelni :-)))

2022.12.08. 16:30:46

@SzZoole: “ ezt nem értem, miben volt tulajdonod, a Scala-ban, a hotelben vagy a taxi társaságban?”

Az utazási irodában aki szervezte az utat. Az ur úgy érezte, hogy nem tud 300 méter saját lábainál megtenni.

SzZoole 2022.12.08. 16:41:50

@Mr.Tellinghovon: igaza volt a parasztnak, minek nézted te őt, állatnak, hogy gyalogoljon, minimum hat lovas hintót kellet volna oda rendelni, én biztos azt tettem volna ha utazási irodán lenne, meg kiszámláztam volna plusz €300 arra a háromszáz méterre :-)))

2022.12.08. 16:41:52

@fhdgy: “ fürdővendégek, leginkább osztrákok, felkapták a mankójukat, a nyugágyukat, a cókmókjukat és a hónuk alatt ezekkel, mint a nyulak szaladtak, hogy jó helyet találjanak maguknak. Az ám az igazi gyógyvíz!!!”

Persze mert az osztrák társadalom biztosítás már akkor is költséghatékony alapon fizette nekik a kúrát. A jó hely találása az germán tulajdonság, kora reggel lerakják a pihenő ágyakra a törülközőt.
Sopronban egy időben annyian voltak hogy déli 12 órakor lejátszották az osztrák himnuszt az élelmiszer üzletekben. Amíg az osztrákok vigyázzban álltak a magyarok be tudtak vásárolni

Lehet, hogy jobban jártak volna Sztálingrád utáni visszavonuláskor ha törülközőkkel biztosítják be a vissza utat

2022.12.08. 16:46:54

@fhdgy: “ Látni szoktam azt a pillanatot, amikor nyolckor nyitottak”

A Plitvicei-tavak látogató központ kilenckor nyitott. Én mindig mondtam az utasoknak, hogy mi 10 órakor megyünk be. Mindig megkérdezte valaki, miért? Mondtam addigra medvék már megreggeliztek.

fhdgy 2022.12.08. 17:16:21

@Mr.Tellinghovon: szerintem, ahogy ezek, a többnyire osztrák, vádak csörtettek befelé, a medvék hányat homlok menekültek volna, még a legfinomabb reggelijüket is veszni hagyták volna.

2022.12.08. 17:54:32

@SzZoole:

A brazil válogatott pénteken 16 órakor Horvátország ellen lép pályára. Mit gondolsz feltűnik újra a kebelcsoda, az katariak teljesen ki voltak attól hogy minden kint volt a kirakatban.

@fhdgy: ha bajoroknal dolgoztál megismerted ezt a kifejezést? “ Reichlich Holz vor der Hütte”

fhdgy 2022.12.08. 18:16:23

@Mr.Tellinghovon: megvallom őszintén, hogy már hallottam, de már újra itthon egy bajor ismerősömtől, akkor meg is magyarázta, hogy mit jelent. Most viszont meg kellett néznem, mert már nem emlékeztem.

Kicsit magyaroschan: jó nagy dudái vannak.

fhdgy 2022.12.08. 18:33:43

@Mr.Tellinghovon: még egy dolgot meg kell vallanom: ahogy oda kerültem, pár hónapra már én voltam a legöregebb. Semmi panaszom a volt kollégákra, de nagyon moderálták magukat velem szemben.

Másik oldalról, egy török kolléganőtől tanultam legtöbbet németül. Ilyen dolgok szóba sem kerülhettek. Maximálisan jó kollegiális viszony volt, de csak az.

Én 2006-ban jöttem el Münchenből.

Kb. Fél órával ez előtt viszont nagyon ledöbbentem. Ez a volt kolléganő hívott és boldog 70. Születésnapot kívánt.

A férjével, akit ismerek, szeretnének meglátogatni.

Milyen az élet? Nem biztos, hogy tudom, de valami ilyen?

fhdgy 2022.12.08. 18:49:50

@SzZoole: Köszöm szépen!

De tudod, hogy ez mi volt?

Tudtam, tudtam, hogy betöltöttem a 70-et, de most lett visszavonhatatlan!

SzZoole 2022.12.08. 18:58:09

@fhdgy: na még egy a gyűjteményedbe :-))

ibb.co/xXy5KC1

fhdgy 2022.12.08. 19:00:35

@SzZoole: az előbb kicsit elérzékenyültem, most viszont felnyerítetten!

SzZoole 2022.12.08. 19:05:35

@fhdgy: van egy ötletem, nyugdíj kiegészítés!!

Rendez kiállítást a gyűjteményéből ezzel a kiírásával; Egy köpés 100 Ft, lehet hülyére keresnéd magad :-))

Csodabogár 2022.12.08. 19:10:16

A hetven az egy gyönyörű szám. Én pl. hetven voltam, mikor tök egyedül elmentem egy kínai körutazásra, előtte meg Bangkokba. Valamint folytattam a társkeresést a neten és 17 éve rá is találtam az Emberemre.

Szóval legyen még sok szép kalandos éved és élvezd az életed!
A nyűgök 80 után kezdődnek, nekem elhiheted.:-)

fhdgy 2022.12.08. 19:26:11

@Csodabogár: Nagyon kedves vagy, köszönöm szépen!

Lenne egy javaslatom! Ne nekem kívánj minden jót, hanem a kecskéimnek. Amíg nekik jó, addig nekem is! Én őket szolgálom és amíg szolgálni tudom őket, addig nagy baj nincs! Nekik sem, nekem sem!

Van egy kiskecske, tegnap volt nyolc hónapos. Nekem hetvenedik, neki nyolcadik, nekem év, neki hónap!

Ő volt ebben az évben a legcsenevészebb. Nagyon kicsi volt, nagyon elesett. Én viszont nagyon sokat tettem érte.

Meghálálta! Ő az ez évi legszebb, legnagyobb. Tegnap megmértem, 45,20 kilogramm volt. Bajnok. mindenkit lepipált!

Imádom őket!

fhdgy 2022.12.08. 19:35:06

@fhdgy: Imádom őket,

Miért?

Mert ők vannak nekem, Én vagyok nekik!

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2022.12.08. 19:36:58

@Zulu4321: Pontosan igy van! A hitnek semmi koze ahhoz, hogy a tudos hogyan vegzi munkajat :)

fhdgy 2022.12.08. 19:48:26

@P.Elliot: Köszönöm szépen! Még gondolkodom, hogy mi legyen a három kívánság! Ígérem nem lesz bonyolult, sem túlzó!

fhdgy 2022.12.08. 20:23:00

@Zulu4321: Egy kicsit nyugodtabban!

Én a tudományt mindig előrébb helyezem a hitnél! A saját hitemnél is.

A tudománynak megvan az a jó tulajdonsága, hogy képes korrigálni önmagát. A tudománynak nincs szüksége arra, hogy több mint ötszáz év után kérjen bocsánatot, mint pl. a katolikus egyház. ( lásd Gallilei )

A tudományban nincsenek dogmák. Lehetnek tévedések, de azok ideje korán kibuknak.

A hit dogmákká merevedik, a tudomány mindig újjászületik. Ez óriási különbség.

Ha a hitem ellentmondásba keveredne a tudománnyal, én a tudományt választanám.

Nem, nem, a tudomány nem a holnap tévedése. Ha tévedés lenne, az gyorsan korrigálva lenne.

Könyörgöm, a dogmákat ne állítsuk szembe a pillanatnyi tévedésekkel.

Én tudok olyanokat, hogy a dogmák halálra ítéltek embereket. Te tudsz olyat, hogy a tudomány megölt tudósokat?

fhdgy 2022.12.08. 20:38:37

Horvátország a schengeni övezet része lett január 01.-től!

Ez nekem egy csoda lett. Úgy mehetek haza az őseim földjére, hogy nincs határ!

Ez nekem egy régi álom, egy csoda!

Hajrá EURÓPA!

fhdgy 2022.12.08. 20:48:38

@fhdgy: Meine Heimat ist Ungarn, mein Vaterland ist Kroatien, ich meine meines Land meines Vaters.

Sajnálom, hogy csak németül lehet így szépen kifejezni!

De könyörgöm, értsetek meg!

2022.12.08. 20:49:16

@fhdgy: “ Kicsit magyaroschan: jó nagy dudái vannak”

Pontosan:-)))

fhdgy 2022.12.08. 20:50:38

@Mr.Tellinghovon: Keblemre, magyar cimborám!

fhdgy 2022.12.08. 20:55:06

@Mr.Tellinghovon: @fhdgy: Amíg ezt érted, nincs semmi baj!

2022.12.08. 20:56:12

@fhdgy: “ Milyen az élet? Nem biztos, hogy tudom, de valami ilyen?”

Látod hogy vannak pozitív meglepetések! Orulj nekik!

SzZoole 2022.12.08. 20:56:56

@Mr.Tellinghovon: nem rossz, csak túl sok a ruha rajta :-))

fhdgy 2022.12.08. 20:57:26

@fhdgy: Na bammeg! Kár hogy már a hetvenet betöltöttem!

fhdgy 2022.12.08. 21:00:08

@Mr.Tellinghovon: Hidd el! Elérzékenyültem! Pedig nem vagyok vagyok egy olyan típus!

2022.12.08. 21:02:27

@fhdgy:

Gratulálok a szuletesnapodra, igaz visszavonhatatlanul 70, de mennyi felhalmozódott tapasztalatot adtak ezek az évtizedek.

youtu.be/jgfu30N-zpY

2022.12.08. 21:04:14

@SzZoole: “ na még egy a gyűjteményedbe :-))

ibb.co/xXy5KC1”

Ejnye kedves ocsem, most hogy fogok aludni:-)))

fhdgy 2022.12.08. 21:06:20

@Mr.Tellinghovon: Kevesebb tapasztalattal is megelégednék!

2022.12.08. 21:10:21

@fhdgy: “ Horvátország a schengeni övezet része lett január 01.-től!”

Meg is érdemeltek. Most már ok is külső határ lesznek, több feladattal.

fhdgy 2022.12.08. 21:16:24

@Mr.Tellinghovon: Nem jó a link! Mégegyszer, légy szí!

2022.12.08. 21:21:10

@fhdgy:

Azt hiszem ez pont rad szabott

youtu.be/oZ2bOaeaHXM

fhdgy 2022.12.08. 21:30:03

@Mr.Tellinghovon: Tudod mi a az élet mi az élet nagy ellentmondása?
az öreg tábornok és a fiatal hadnagy! Ha csak egy éjszakára is!

Csodabogár 2022.12.08. 21:57:12

@fhdgy: Hagyd már ezt a hetvenet! Értsd meg, hogy csodás 10 éved van még, kecskékkel vagy kecskék nélkül, mindenképpen szép és jó lehet. 70-es pasik remekek! Tapasztalatból beszélek.:-)

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2022.12.08. 23:25:07

@fhdgy: velemenyem szerint hiba a hitet csak dogmakra leszukiteni. A hit tobb mint dogmak.
Egy talalo idezet: "Faith can only be found in the light of one's soul, never in dogma. Dogmas reach only the mind but not the human heart." Diohejben kb. Dogma csak az ertelmunkig er el, mig a hit a szivig.

Arthamyr 2022.12.09. 08:16:42

@Zsuzsi65: " Dogma csak az ertelmunkig er el, mig a hit a szivig. " - Dióhéjban írd már le, hogy milyen _közvetlen hatással_ (tehát pl. az illető megváltozott mentális állapotának tulajdonítható változások nem játszanak) van az emberi szívre a hit.

@Zulu4321: "Ahogy en latom, egy tudos, egy orvos, egy mernok istenhite semmiben sem akadalyozza a munkajat, nem kell zarojelbe tenni, ahhoz hogy effektivek legyenek. Sokkal inkabb a hit egy keret, vagy struktura, amibe az osszes tobbi dolgunk illeszkedik. (Ha a "vilagnezet" szoval helyettesited a hitet, talan jobban ertheto lesz, amit mondok.)" - Ahogy én látom, egy orvosnál előfordulhat, hogy a keret túl szűk hozzá (pl. elsőre a terhességmegszakítás vagy az aktív eutanázia jut eszembe). A tudós nagyon tág fogalom, meglepő lenne, ha nem jelenthetne problémát semmilyen tudósnál. Mérnöknél most így hirtelen nem jut eszembe semmi (bár az is nagyon tág fogalom a tudóshoz hasonlóan).
Nem kell zárójelbe raknia a hitét, de ha konflikusba kerül a hit és a szakma/az épp aktuális tudományos konszenzus, akkor az utóbbinak kellene elsőbbséget élveznie.
A fentiek alapvetően "végrehajtó" emberek, nem szabályalkotók/törvényhozók/egyéb milliók életét befolyásoló emberek. A szabályalkotóknál/befolyásos embereknél tud igazán problémát okozni a hit, és sajnos a többségük elég erősen hisz valamiben.

SzZoole 2022.12.09. 16:14:24

@Mr.Tellinghovon: nézed a meccset Vincebá? A horvátok lejátszák a brazilgépsort, remelem nyerni is fognak!!!

SzZoole 2022.12.09. 18:48:04

Megérdemelten nyertek a horvátok!!!

2022.12.09. 18:49:25

@SzZoole:

Neymar gólja azért szép volt

SzZoole 2022.12.09. 18:54:02

@Mr.Tellinghovon: igen valóban szép volt, csak Neymar nem tudja elvinni a hátán az egész csapatot…..

A horvát gól legalább olyan szép volt, szerintem :-)

Ez a ábrázol csapat már nem az a brazil csapat, ami regen volt, emlékekből nem lehet megélni :-))

Ronaldo meg vágás érett lett :-)))

2022.12.09. 19:30:45

@SzZoole:

Én mindig szerettem a játékot, de pl. a mai horvát taktika nem igazán jön be nekem. 90 perc defensive, olyan érzésem van mintha erre hegyeztek volna ki a horvátok.

nyuszigonosz 2022.12.09. 19:58:20

@Mr.Tellinghovon: A hollandok. Louis van Gaal ( volt Bayern München edzö is) csapata akik állítolag mióta ö van a válogatottnál tán nem is vesztettek, tudomisén.
Kivel játszanak , nemtudom.
Nézni sem fogom, az eredményeket végül úgyis megtudja az ember. :-)

nyuszigonosz 2022.12.09. 20:02:50

@Mr.Tellinghovon: Argentina az ellenfél, Evita ország.

SzZoole 2022.12.09. 20:03:37

@Mr.Tellinghovon: hogy mi lesz? A szomszédod játszik, remélhetőleg nyernek is, a rendes játékidőben mert, hogy én nem maradok ébren az biztos, is :-))

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2022.12.09. 20:19:09

@Arthamyr: "Ahogy én látom, egy orvosnál előfordulhat, hogy a keret túl szűk hozzá (pl. elsőre a terhességmegszakítás vagy az aktív eutanázia jut eszembe)."
A hippokrateszi eskuben pont az ellenkezoje szerepel annak, mint amirol az abortusz es az eutanazia szol:
"Tehetségemhez és tudásomhoz mérten fogom megszabni a betegek életmódját az ő javukra, és mindent elhárítok, ami ártana nekik. Senkinek sem adok halálos mérget, akkor sem ha kérik, és erre vonatkozólag még tanácsot sem adok. Hasonlóképpen nem segítek hozzá egyetlen asszonyt sem magzata elhajtásához"

2022.12.09. 21:03:47

@nyuszigonosz:

Evita az örök legenda :-))

2022.12.09. 21:05:17

@SzZoole: “ én nem maradok ébren”

Valószínűleg én sem :-)))

2022.12.09. 21:20:55

@SzZoole: „ A szomszédod játszik“

Az melyik?

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2022.12.09. 21:22:04

@Mr.Tellinghovon: Az Evita egy reszet Magyarorszagon forgattak, talan tobben tudjatok. Szemelyes vonatkozasa az, hogy amikor extrakat kerestek, a Phonenix nevu korusbol, ahol en is inekeltem, tobbeket bevalasztottak (engem nem, mert a szoke hajammal nem nagyon ugy neztem ki, mint egy argentin munkasno :))
Tul.kepp nem bantam, hogy nem valasztottak be, mert tel vegen/tavasz elejen forgattak, es ahogy kesobb meseltek a korustarsaim, nagyon sokat fagyoskodtak, mert lenge, argentin idojarast idezo ruhakban voltak :)
Azota akarhanyszor megneztem a filmet, mindig felfedeztem par korustarsamat tobb jelenetben :)

2022.12.09. 22:04:46

@SzZoole:

Na ehhez mit szolsz ?

2022.12.09. 22:06:05

@Zsuzsi65:

Pedig vannak szőke argentin munkasnok:-))))

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2022.12.09. 22:17:17

@Mr.Tellinghovon: ok a kivetel, akik erositik a szabalyt :)) ugy latszik, az Evita casting managernek inkabb a sztereotipiak kellettek :))

FutureFry 2022.12.10. 00:04:05

@Zsuzsi65: “A hippokrateszi eskuben pont az ellenkezoje szerepel annak, mint amirol az abortusz es az eutanazia szol”

Azóta azért (szerintem szerencsére) fejlődött a legtöbb amerikai doktor által letett eskü szövege és általában már nem tartalmaznak hasonló kitételeket:

www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5755201/

“The Physician's Oath: Historical Perspectives

Of note is that, in the modern version of the oath, there is no prohibition against abortion; there is no promise by the physician to “do no harm” or never give a “lethal medicine” as in the original Hippocratic Oath. 

A 1993 survey of 150 US and Canadian medical schools claims that only 14% of modern oaths prohibit euthanasia, 8% forbid abortion, and 3% forbid sexual contact with patients.
…”

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2022.12.10. 00:24:12

@FutureFry:
hat igen, azzal tisztaban vagyok, hogy manapsag sok orvos/korhaz szamara az abortusz mar csak egy rutin, es a hippokrateszi esku egyik legfontosabb reszet, az elet szentseget mar nem veszik komolyan...:((

Zulu4321 2022.12.10. 00:29:53

@fhdgy: Nyugodtabban...? Valamit felreertettel a kommentemben?

Figyi, engem nem kell gyozkodnod a magad igazarol, hogy miben hiszel meg miben nem, abszolut maganszfera az ilyesmi.

A mondast kulonben felreerted, de hagyjuk. (Thalidomide, ha ez mond valamit, es sajna nem "pillanatnyi" volt a tevedes.)

Dogmak egyebkent a vallasokkal kapcsolatosan merulhetnek fel, en a hitrol beszeltem vegig. Lehetsz hittel elo anelkul, hogy barmilyen vallasi felekezettel azonosulnal.

Zulu4321 2022.12.10. 00:29:53

@Zsuzsi65: Irtam ezzel kapcsolatban en is, majd egyszer talan megjelenik...
@Arthamyr: "A szabályalkotóknál/befolyásos embereknél tud igazán problémát okozni a hit, és sajnos a többségük elég erősen hisz valamiben."
Biztos, ha te mondod;-) Szamomra ez igy ertemezhetetlen.

Amugy nyilvan leteznek olyan esetek, amikor a hit es egy-egy konkret eletfeladat konfliktusba kerul, de ez megint csak a moralitasra leszukitett hit-ertelmezes, es en (ahogy fentebb is irtam) nem pusztan errol beszelek.
Es hozzatennem, az altalad hozott peldak nem csak istenhittel kapcsolatban relevansak. Te is biztos talalkoztal valosagban vagy fiktiv sikon (regeny, film) olyan sztorival, ahol a (nem vallasos) moralis elvei keptelenne tettek valakit arra, hogy belemenjen szamara elfogadhatatlan kompromisszumokba.

"de ha konflikusba kerül a hit és a szakma/az épp aktuális tudományos konszenzus, akkor az utóbbinak kellene elsőbbséget élveznie" - na ez megint "tricky"... pont amiatt, hogy "epp aktualis"... Par ev (honap?) mulva meg mas lesz? Pont az ellenkezoje? Szoval nem ertek egyet, de leginkabb fenntartom, hogy ez nem egy legitim osszehasonlitas, marmint a prioritasi szempontbol, kinek/minek kene elobb lennie.

Zulu4321 2022.12.10. 00:29:53

Nem tolem kerdezted @Arthamyr: de a "heart coherence"-rol sok iras szuletett mar, kutatasok is. Illetve a brain and heart coherence osszefuggeseirol. Ha erdekel, keress ra, izgalmas tema. Diohejban vagy zanzasitva nem erdemes lebutitani, komplexebb annal.

shak_ti 2022.12.10. 00:29:55

@Mr.Tellinghovon:

Braziloknak tucat helyzete volt, az usztasáknak meg hatalmas mázlija a végén.

FutureFry 2022.12.10. 00:34:26

@Zsuzsi65: Tudtommal nincs akadálya, hogy aki akar olyan orvoshoz járjon akinek az abortusz meg az eutanázia továbbra is szentségtörés.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2022.12.10. 01:37:46

@FutureFry: nem igazan tudom ertelmezni, hogy a valaszod mennyiben relevans. Senki nem allitotta az ellenkezojet :)

A kerdes nem innen indult ki, hanem abbol, hogyan egyeztetheto ossze a tudomany es a hit, amire az volt a valasz(unk Zulu321-gyel egyetertve), hogy nem zarja ki a ketto egymast.
Persze mivel Arthamyr teljesen mas szemszogbol nezi, igy gyakorlatilag ket malomban orlunk...:)

Majd elkanyarodtunk oda, hogy konflikusba kerülhet a hit és a szakma/az épp aktuális tudományos konszenzus...ez inkabb moralis problema ismet, es itt megint az eltero vilegnezetek szemuvegen keresztul latjuk a dolgot.

FutureFry 2022.12.10. 02:34:06

@Zsuzsi65: “nem igazan tudom ertelmezni, hogy a valaszod mennyiben relevans”
Annyiban releváns, hogy szerinted “... manapsag sok orvos/korhaz szamara az abortusz mar csak egy rutin ...” amit te (ha jól értelmezem) sajnálsz én meg fejlődésnek veszem ha a páciensnek van választási lehetősége (akár rutinszerű abortuszra is).

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2022.12.10. 02:36:57

@FutureFry: "Azóta azért (szerintem szerencsére) fejlődött a legtöbb amerikai doktor által letett eskü..."

hat igen...van, akinek az abortusz és eutanazia "feljodes"...nepessegszam kontrollalo szempontbol biztos ;)

FutureFry 2022.12.10. 02:42:14

@Zsuzsi65: Igen, szerintem fejlődés (legalább is amíg választható és nem kötelező ;))

2022.12.10. 04:21:42

@shak_ti: „ usztasáknak meg hatalmas mázlija“

Valahogy így de majd eladják taktikai zsenialitásnak

Arthamyr 2022.12.10. 06:26:11

@Zsuzsi65: Csak nem a te trollnicked a zulu? Elnézést, hogy lusta voltam szétválasztani a válaszokat, de mostanában valamiért nem működik tökéletesen a blog.hu (pl. időnként nem jelenik meg a kommentküldő rész).
Megtennéd, hogy válaszolsz a hozzád intézett részre is?
Természetesen semmi sem tiltja, hogy nem hozzád szóló részekre reagálj (sőt, ez alapvetően jó dolog, így tud új hozzászóló bekapcsolódni egy beszélgetésbe), így nem hagyom figyelmen kívül azt sem, amit írtál. Szerintem ilyen szövegű esküt ma semmilyen orvos sem tesz. Nem magyar nyilván nem fog magyarul esküdözni. Magyarországon meg tudtommal (még?) van terhességmegszakítás. Most nem keresem meg, hogy mire is esküsznek fel pl. a magyar orvosok, de nem hiszem, hogy ez lenne a szöveg.

"A kerdes nem innen indult ki, hanem abbol, hogyan egyeztetheto ossze a tudomany es a hit, amire az volt a valasz(unk Zulu321-gyel egyetertve), hogy nem zarja ki a ketto egymast.
Persze mivel Arthamyr teljesen mas szemszogbol nezi, igy gyakorlatilag ket malomban orlunk" - Én nem állítottam, sőt, még csak nem is utaltam arra, hogy kizárja egymást, csak azt, hogy konfliktusba kerül_het_.

@Zulu4321: "Szamomra ez igy ertemezhetetlen." - Mennyire kár... ;)
"Es hozzatennem, az altalad hozott peldak nem csak istenhittel kapcsolatban relevansak." - Én (részben ezért) nem is istenhitet írtam, és nem csak és elsősorban azt tartom potenciálisan károsnak. Viszont az istenhittel kapcsolatban is relevánsak.
" Par ev (honap?) mulva meg mas lesz? Pont az ellenkezoje?" - Nem számít. Ha pár hónap múlva pont az ellenkezője lesz, akkor is pontosan ugyanaz lesz a helyzet: "ha konflikusba kerül a hit és a szakma/az épp aktuális tudományos konszenzus, akkor az utóbbinak kellene elsőbbséget élveznie". Bár jelzem, hogy azért az nem gyakori, hogy "pont az ellenkezője" lesz a tudományos/szakmai konszenzus pár hónap múlva.

@FutureFry: Szerintem is, főleg az aktív eutanázia esetében, ami sajnálatos módon még kevesebb helyen lehetséges, pedig szerintem kevesebb morális aggályt kellene, hogy felvessen, mint az abortusz.

SzZoole 2022.12.10. 06:59:38

@Mr.Tellinghovon: nem tudsz aludni Vincebá? Baj van az idő érzékeddel, itt egy kis segítség :-))

ibb.co/GM1Fr9v

2022.12.10. 07:35:28

@SzZoole: “ nem tudsz aludni Vincebá? Baj van az idő érzékeddel, itt egy kis segítség :-))”

Az időseknek nincs olyan sok alvásra szükségük. Az óra átállítás nem sikerült, hova kell a nagy mutatót allitanom?

2022.12.10. 08:02:49

@SzZoole:

Hull a pelyhes fehér hó, télbe öltözött a vidék, pedig tengerszint fölött 660 méterrel vagyunk. Állítólag otthon is esni fog, és cudar idők jönnek, pont most amikor lekerült a sapka a naftarol.

fhdgy 2022.12.10. 08:02:51

@Zulu4321: Bocs, ha a nyugodtabban félreérthető volt.

Nagyon egyszerűen úgy értettem, hogy semmitől sem zavartatva leültem, és próbáltam leírni a véleményemet.

Mostanában elég gyakran volt, hogy több mindent csinálva, közben-közben írtam egy-egy kommentet.

Ez kivétel volt, mert csak arra figyeltem, hogy mit írok.

SzZoole 2022.12.10. 08:58:43

@Mr.Tellinghovon: “ hova kell a nagy mutatót allitanom?”

Azt rád bízom, hogy hova pászitod :-))

SzZoole 2022.12.10. 08:59:24

@Mr.Tellinghovon: itt meg verőfényes napsütés és -5.5 fok :)

2022.12.10. 09:32:02

@SzZoole: “ meg verőfényes napsütés és -5.5 fok :)”

Azon toprengek hova menjek síelni?

ibb.co/0X1x9Jr
ibb.co/6NG05h1
ibb.co/H4ccWrr

Golf2 2022.12.10. 10:49:46

@fhdgy: Világosan látszik, hogy Orbán Viktor pusztán rendészeti és agymosási kérdésként kezeli az oktatást.

fhdgy 2022.12.10. 11:10:04

@Golf2: orbán Fehérváron járt gimibe, a Telekibe Láng Hugó bácsi, a matektanára, ha még élne, tudna mesélni, hogy milyen hülye volt a matekhoz viktorkánk

2022.12.10. 11:58:26

@fhdgy: “ hogy milyen hülye volt a matekhoz”

Ha azt veszem, Einstein is inkább az iskola melle járt és csak közepes tanuló volt.:-))))

fhdgy 2022.12.10. 12:18:33

@Mr.Tellinghovon: Ez messze nem így volt. Nézz utána!

Hogy mi a szóbeszéd, meg mi a valóság, sok esetben kettő különböző dolog.

A természettudományos tárgyakból remekelt, a humán tárgyak meg nem érdekelték.

2022.12.10. 12:58:40

@fhdgy:
Utánanéztem és teljesen igazad van

“ Einstein életrajzírója összekeverte az iskolai osztályzatokat
Életének következő szakasza később az iskolai kudarc mítoszát táplálta: Einstein megbukott a zürichi Műszaki Egyetem felvételi vizsgáján. A tehetséges férfi azonban csak külön engedéllyel versenyezhetett, mert az előírt 18 helyett csak 16 éves volt. Ennek ellenére a legjobb eredményeket matematikából és természettudományokból érte el, miközben más területeken is hiányosságokat mutatott tudásában.
Ennek eredményeként Einstein először az aargaui kantoni iskolában kapta meg Abiturját. Az érettségije csupa „ötös” és „hatos” volt – többek között fizikából „f”-t kapott. Az életrajzírója ostoba módon figyelmen kívül hagyta azt a tényt, hogy ezek voltak a legjobb osztályzatok Svájcban, és így végül megteremtette a gyenge diák mítoszát, aki később csodálatos módon páratlan zsenivé mutálódott.

2022.12.10. 13:06:58

@fhdgy:

Ha magamból indulok ki, akkor a gimiben engem is jobban érdekeltek társadalmunk fiatal nő tagjai mint a matek :-)))

fhdgy 2022.12.10. 13:18:11

@Mr.Tellinghovon: nagyszerű! Örülök neki, hogy nélkülem is győzött az igazság. Annak külön örülök, hogy minden itt jelen lévő okulására le is írtad, részletesen

2022.12.10. 13:44:41

@fhdgy: “ le is írtad, részletesen”

Próbálkozunk felnőni a feladathoz:-))))

SzZoole 2022.12.10. 13:59:26

@Mr.Tellinghovon: “ Ha magamból indulok ki, akkor a gimiben engem is jobban érdekeltek társadalmunk fiatal nő tagjai mint a matek :-)))”

Vén kujon vagy te Vincebá :-)))

Jól emlékszem, hogy te ‘54-es ívású vagy?

Golf2 2022.12.10. 14:33:17

@SzZoole: A hitleresért itthon már jön a fekete autó. Inkább nem osztom meg.

SzZoole 2022.12.10. 14:50:06

@Golf2: akkor már ne is merjek haza menni a közeljövőben?

Volt egy nagyon jó haverom, a nyíregyházi foci klub az övé volt.

Egy bajnokok ligája döntőjén úgy hozta a sors, hogy egy páholy sorban ült Vityával. Egy közös ismerősünk be akarta mutatni egymásnak őket;
Bemutatom a miniszterelnökünket.

Mire a haverom; Miniszterelnöke ő a c….y k…..a anyjának.

Onnantól kezdve a haverom ellen koncepciós perek folyamata indult. Előzetesbe be, házi őrizetbe ki. Nem győzték rárakni-levenni a cigány rolex-et. Milliárdos üzletember volt, mostanra nem sok mindene maradt.

fhdgy 2022.12.10. 15:23:27

@SzZoole: hány ilyen vagy hasonló van?

SzZoole 2022.12.10. 15:24:41

@fhdgy: sok, miért, ne idegesítselek vele? :-))

fhdgy 2022.12.10. 15:28:50

@SzZoole: nem kell! Én is tudok ilyet

fhdgy 2022.12.10. 15:31:51

@SzZoole: most engem jobban idegesít, hogy állandóan esik

Congeria 2022.12.10. 17:04:47

@SzZoole:

Bemutatom a miniszterelnökünk-nek.
A magasabb fokozatú-nak és az idősebb-nek vagy hölgy-nek mutatunk be.

fhdgy 2022.12.10. 17:44:48

@Congeria: Kerestem egy történetet, de nem találom sehol. Így igyekszem fejből leírni.

Volt valami ünnepség, még a Horthy korszakban. Részt vett rajta Horthy is a feleségével, valamint József főherceg.

A főherceg azzal fordult Horthyhoz, hogy mutassa be neki a feleségét.

Ez egyértelműen azt jelentette, hogy a főherceg előrébbre sorolta magát a kormányzónál. Lett is belőle tüske.

No de, ha én bemutatnék egy miniszterelnököt ...., akkor csak egy jött-ment miniszterelnöknek tartanám.

Én pl. nem fognék vele kezet, azzal a felkiáltással, hogy bocs, de sz.rba nem nyúlok.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2022.12.10. 18:05:26

@Arthamyr: az eutanaziarol ez jutott eszembe :))))
Tudjuk, hogy Kanada elen jar a progresszivitas utjan, ugye, Shakti? (Meg a tobbi nicked ;)
babylonbee.com/news/canadian-dentist-now-offering-euthanasia-as-alternative-to-cavity-filling
Ez egy szatirikus site, csak aki nem tudna ;)

SzZoole 2022.12.10. 18:06:10

@Congeria: 2012, München, bajnokok ligája döntő, mindkettő szurkolóként érkezett, nincs alá/felé pozícionált szerep, nem hivatalos esemény vettek részt.

@fhdgy: a haverom sem fogott vele kezet.

SzZoole 2022.12.10. 19:52:49

@Golf2: mit csinált már megint Viktor és népi zenekara, hogy 1 font 490 Ft lett?

fhdgy 2022.12.10. 21:17:25

@SzZoole: Közben a német kormány is úgy döntött, támogatja a magyar kohéziós forrásokkal összefüggő, 3000 milliárd forintnak megfelelő összeg visszatartását.

index.hu/belfold/2022/12/10/kormanyules-orban-viktor-europai-unio-ukrajna-brusszel/

Hogy ez volt-e vagy sem, nem tudom, de szerintem ez bőven elég.

2022.12.10. 21:18:30

@SzZoole: “ Vén kujon vagy te Vincebá :-)”

Ki mennyinek érzi magát kedves öcsém:-)))
Vénnek nem érzem magam , a külön szónak pedig olyan negatív kicsengese van. Mondjuk úgy, tisztelője vagyok a női nemnek, 43 éve hűséget fogadtam a feleségemnek nem örök vakságot

2022.12.10. 21:22:21

@fhdgy: “ Én pl. nem fognék vele kezet, azzal a felkiáltással, hogy bocs, de sz.rba nem nyúlok.”

Uraim, uraim, hol marad a jó modor:-)))

fhdgy 2022.12.10. 21:23:22

@fhdgy: A volt jegybankelnök szerint Orbán Viktor az unióból való kilépés felé sodorja az országot.

Ez is lehet indok. Egyébként meg bármi más is!

Olyan stabilan állunk, hogy bármi ici-pici dologra borul a bili.

index.hu/gazdasag/2022/12/10/simor-andras-magyar-nemzeti-bank-elnok-europai-unio-orban-viktor/

fhdgy 2022.12.10. 21:24:16

@Mr.Tellinghovon: pontosan pontoztam, hogy a jó modor pont megmaradjon!

2022.12.10. 21:25:46

@SzZoole:

Sikerül ma az angol csapatnak, vagy jönnek a tizenegyes rúgás ok?

2022.12.10. 21:29:22

@fhdgy: “ A volt jegybankelnök szerint Orbán Viktor az unióból való kilépés felé sodorja az országot.”

Hülyeség, amig 5centtel több bevétele van mint kiadása marad bent.
Ellenben mi Svájcban nem nagyon igyekszünk be az EU-ba, ritkán egyezik a nép és a kormány véleménye, de itt igazán.

fhdgy 2022.12.10. 21:35:45

@Mr.Tellinghovon: Nem vagyok teljesen benne biztos, hogy viktorkánk tud ötig számolni.

Egy dologban viszont meglehetősen biztos vagyok. Az egója többszöröse az IQ-jának.

Egy kis elmebajjal párosulva ez nagyon veszélyes kombináció.

Szerinted érdekli őt öt "cent", pontosabba több milliárd euró?

Különben is, nem ő állja cechet!

SzZoole 2022.12.10. 21:39:12

@fhdgy: csak ennyi, azt hittem, hogy megint volt egy frappáns elszólásuk :-)

fhdgy 2022.12.10. 21:40:42

@SzZoole: Most a németeknek volt egy frappáns "nein"-juk!

Ez is bőven elég, sőt sok is!

SzZoole 2022.12.10. 21:45:59

@Mr.Tellinghovon: nem tudom Vincebá, győzzön a jobbik :-)

Ezt a mérkőzést inkább nevezem jó focinak, az előzőt kevésbé…..

2022.12.10. 22:02:48

@SzZoole:

Viszontlátásra Anglia

SzZoole 2022.12.10. 22:03:18

@Mr.Tellinghovon: győzött a jobbik :-)

Az igazság az, hogy a franciák jobbak voltak egy pöppet, szerintem :-)

2022.12.10. 22:04:33

@fhdgy: “ Az egója többszöröse az IQ-jának.”

Ezt nagyon sok politikusról el lehet mondani:-)))

2022.12.10. 22:05:23

@SzZoole:

A lövés fölé, az nagyon kellett volna

fhdgy 2022.12.10. 22:07:10

@Mr.Tellinghovon: Igen, de ott az elmebaj mint komoly rizikófaktor.

Bár az utóbbi időben nekem egyre több nagy hatalmú politikus tűnik agyilag terheltnek.

2022.12.10. 22:09:38

@fhdgy: “ viktorkánk”

Ha ilyen szépen becézed akkor egy érzelmi kapcsolat fűz hozza?

Ma kaptam egy e-mail a konzultációra. Köszönettel elutasítottam egy udvarias válaszlevélben. Nekem bőven elég az asszony, véle szívesebben konzultálok a terveinkrol.

SzZoole 2022.12.10. 22:10:59

@Mr.Tellinghovon: Harry Kane lövését elkapta egy hurricane :-))

fhdgy 2022.12.10. 22:11:28

@Mr.Tellinghovon: Én csigapostával kapom, egyből irattárazom, azzal a felkiáltással, hogy gazemberekkel nem levelezek!

2022.12.10. 22:11:45

@SzZoole: “ győzött a jobbik :-”

Think positive, nem kellett tovább fenn maradnunk

2022.12.10. 22:13:14

@Mr.Tellinghovon:

Mi újság Somogyban, van benzin? Vagy vinnem kell legközelebb az utánfutót?

fhdgy 2022.12.10. 22:18:11

@Mr.Tellinghovon: A kérdésedre nem tudok válaszolni. Az oka az, hogy a benzinársapka eltörlése előtt egy-két nappal csurdig tankoltam. Számítottam hiányra, ezért soha nem engedtem a tankot fele alá menni. Még mindig 3/4-en van.

2022.12.10. 22:28:08

@Mr.Tellinghovon: “ A volt jegybankelnök szerint Orbán Viktor az unióból való kilépés felé sodorja az országot”

Utána néztem ki a volt jegybankelnök aki nyilatkozott. Simon András minden idők egyik legrosszabja aki helyetteseiel sok kárt okozott.
Akkor most pont ő lenne hiteles és mértékadó, miért nem mindjárt Oszkó peter vagy bokros Lajos

2022.12.10. 22:40:27

@Golf2: “ A volt jegybankelnök szerint Orbán Viktor az unióból való kilépés felé sodorja az országot”

Tudod azért annak van egy diszkrét bája, ha egy SZDSZ-s volt miniszter aki négy év alatt semmit nem tudott felmutatni, most osztja az észt. Mi történt, megvilágosodott?

Az oktatás természetesen ezer sebből vérzik, egyértelmű javítani változtatni kell. Talán ki kellene nézni a tányér szele fölött, és valami máshol jó és eredményes. Átvenni új Hiteles emberekkel, nem levitézlett volt alkalmatlanokkal.

fhdgy 2022.12.10. 22:43:17

@Mr.Tellinghovon: Oszkó nem hagyott bennem nyomot, már nem tudom hova tenni.

Bokros viszont mély nyomot hagyott. Első sorban a stílusa irritált. Nem lett volna szabad engedni kiállni a nyilvánosság elé.

Akkor nagyon rossz volt a megítélése, később még az ellenségei is elismerték, hogy az egyedüli járható utat választotta.

Simor sem él az emlékeimben. Nagyon rossz az ország megítélése, így minden rezdülésre reagál a piac, tök mindegy, hogy ki mondja.

Tetszik, nem tetszik, tudomásul kell venni, hogy hiteltelenné váltunk, számítani kell arra, hogy mindenki belénk törli a lábát.

fhdgy 2022.12.10. 22:50:07

@Mr.Tellinghovon: @Golf2: ha az indexen megjelent, volt szdsz-es oktatási miniszter nyilatkozatáról van szó, akkor azt a, nem is tudom minek nevezzem alakot, ismertem. Igaz még fiatal korában, de már akkor lesújtó véleménnyel voltam róla.

Amit miniszterként művelt, arról meg már ne is beszéljünk.

2022.12.10. 23:01:07

@fhdgy: “ Igaz még fiatal korában, de már akkor lesújtó véleménnyel voltam róla.”

Ilyen ismeretségem nekem is van, Zamecsnik Péterrel együtt voltunk katonák mint egyetemisták alhadnagyi rangban. Akkor imádtam villon költészetet és ő sok szadizmat Faludy fordítást hozott nekem. Ma pedig a bűnösöket védi

fhdgy 2022.12.10. 23:03:09

@Mr.Tellinghovon: Ezt a niemand nekem is katonatársam volt, még sorkatonaként.

Zulu4321 2022.12.10. 23:27:41

@fhdgy: Ja oke:)) Ugy felkialtojellel, elegge felszolitasnak tunt, tenyleg nem volt egyertelmu.

@Arthamyr: Troll? Miert is? Jobban esne ugye:-p
Tovabbra is ugy tunik, hogy a hit koncepciojat abszolut mashogy ertelmezzuk, ezert mennek el a valaszaink egymas mellett. Nemcsak veled, kicsit olyan, hogy aki ateista szempontbol targyalja ezt a temat, azoknak egy viszonylag limitalt ralatasa van (persze ez termeszetes is!), es abbol probalnak ervelni. De nem akarok meg jobban leragadni a filozofusok tipikus "hogyan definialod" tipusu eszmecserejenel, mert attol mindig is kirazott a hideg.

A heart coherence vizsgalati eredmenyei egyebkent tenyleg egy tudomanyos alapokon allo valasz lehetne a kerdesedre, still not good enough;-))?

@FutureFry: Attol is fugg, kit tekintesz paciensnek.

FutureFry 2022.12.11. 01:27:58

@Zsuzsi65: “… Kanada elen jar a progresszivitas utjan …”

Kalifornia is hasonlóan élen jár, lásd a “California End of Life Option Act” törvényt [1]

[1] www.uclahealth.org/patients-families/support-information/advance-directive/introduction-california-end-life-option-act
“… The California End of Life Option Act went into effect on June 9, 2016. This law allows a terminally-ill adult, California resident to request a drug from his or her physician that will end his or her life. People who choose to end their lives this way, and who carefully follow the steps in the law, will not be considered to have committed suicide. …”

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2022.12.11. 01:30:15

@FutureFry: hat CA-t tenyleg nem nagyon lehet lekorozni, ha a crazy progresszivekrol van szo, az biztos ;))

FutureFry 2022.12.11. 01:43:13

@Zsuzsi65: Persze van sok “crazy” is de ez esetben ez teljesen “sane” hozzáállás.

Golf2 2022.12.11. 08:46:27

@fhdgy: Amit miniszterként művelt, arról meg már ne is beszéljünk...a mostani maffiánál bármelyik jobb volt.

2022.12.11. 10:06:32

@Golf2: “ a mostani maffiánál bármelyik jobb volt”

Ez biztosan meglátás kérdése. Amennyiben teljesen objektíven és érzelmek nélkül közelítjük meg a témát, felvetődik a kérdés: Mi az alternatíva? Milyen lehetséges megoldás van. Nem látok egy olyan politikai/társadalmi erőt aki a ner konkurenciája tudna lenni. Arról pedig,hogy egy karizmával bíró személy kellene az élére csak almodhatunk. Mert egyszerűen nincs ilyen. Aki meg esetleg hajlandó lenne felnőni a feladathoz lásd. Botka annak rövid úton térd alatt el fűrészélik a lábat. Márki-Zay pedig ahányszor kinyitja a száját egyre mélyebbre süllyed.
Így pedig marad a ner rendszere.

Golf2 2022.12.11. 12:34:02

@Mr.Tellinghovon: Zürichből meg Erdélyből könnyű védeni őket.
Más ...verni a csalánt.

fhdgy 2022.12.11. 13:08:54

@Mr.Tellinghovon: "Így pedig marad a ner rendszere." ezt már nem hozzászámolva, sajnos egyetértek.

Az utolsó mondattal meg nagyon nem!

Nem ez a világ a létező világok legjobbika.

Változtatni kell rajta, a lehető legsürgősebben. Hogy ez mikor lesz? Sajnos fogalmam sincs!

fhdgy 2022.12.11. 13:10:43

@Golf2: Sajnos, nem védte őket. Amit leírt, a magyar ugar kemény valósága.

Tetszik? Nem tetszik? Akkor is igaz. Nagyon sajnos!

Arthamyr 2022.12.11. 14:30:30

@Zulu4321: Nem indokolt a feltételes mód, és nem, nem esik jól, lehet, hogy valaki örül annak, ha az általa kedvelt helyekre odapiszkítanak, sajnos én nem.

@Zsuzsi65: És a neked címzett részről mi jutott eszedbe (dióhéjban)?

Golf2 2022.12.11. 14:32:30

@fhdgy: Zsinórban negyedszer.

2022.12.11. 14:49:46

@Golf2: „ Zürichből meg Erdélyből könnyű védeni őket“

Elöször is senkit nem védek, csak nem vagyok elfogult javukra vagy ellenükre. Rengeteg kritikus pont van, amit sokkal jobban kellene csinálni. Amit a mostani kormány szemére vetek, az az elszalasztott idő és lehetőségek, lehetett volna időben változtatni amikor volt rá anyagi és erkölcsi fedezet is. Itt gondolok az oktatás és az egészségügy helyzetére is. Persze ahhoz az évtizedek alatt meghonosodott struktúrákat robbantani kellett volna. Ezt sajnos a kormány akkor sem vállalta fel amikor lett volna rá lehetősége.
Sokat vagyok otthon, vittem céget tudást tapasztalatot oda, fizettem elég sok adót és közterheket, ezért a megjegyzést más szerszamaval verni a csalánt teljes mértékben visszautasítom. Ez a magyar társadalom egyik rákfenéje, a személyes mocskolodas, anélkül, hogy tudnál rólam vagy személyes viszonyomrol Magyarországgal, valamit is azonkívül amit itt megosztok. Amennyiben a jövőben szándékozom velem kommunikálni azt érvek és tények alapján tedd mert így csak nevetségessé teszed magad. Ez egy ingyen adott jótanács.

SzZoole 2022.12.11. 14:57:25

@Mr.Tellinghovon: ez kb olyan volt, mintha a kutyáddal beszélgettél volna :-)

“ Ez egy ingyen adott jótanács.”

Egy jó tanács. Semmi nincs ingyen :-))

2022.12.11. 15:05:47

@fhdgy: “ Nem ez a világ a létező világok legjobbika.”

Ezt nem is állítottam, de piacképes alternatíva híján legközelebb négy ötöd lesz. És ez az ami bennem félelmet kelt. A hiányzó fékek és egyensulyok hiánya.

“Változtatni kell rajta, a lehető legsürgősebben”

Hogyan? Ötlet?
Ez a kormány egész jól ellavirozik a megváltozott geopolitikai körülmények között, biztosítva Magyarország túlélését. Bele sem merek gondolni, hogy egy EU konform kormány belesimulva az EU olaj szankciokba, egy hónap alatt lenullázta volna az egész országot. Azért a politikai objektivitás jegyében ha valamit jól csinálnak azt is értékelni kell.

2022.12.11. 15:09:19

@SzZoole: “ez kb olyan volt, mintha a kutyáddal beszélgettél volna :-)”

A kutyám ezt az összehasonlítást azért zokon venne

Igazad van semmi sincs ingyen, a gondoskodó társadalom egy utópia lett.

fhdgy 2022.12.11. 15:11:32

@Mr.Tellinghovon: Németország, Ausztria, stb. Lenullázódott?

2022.12.11. 15:42:35

@fhdgy: “ Németország, Ausztria, stb. Lenullázódott?”

Nem annyira kitettek mint magyar ország. Nem hasonlíthatunk körtét almával össze.

Egyébként a legjobb úton vannak a lenullázódás fele. Tegnap négy nemet kollégával beszélgettünk, volt aki visszaadta az állampolgárságát mert annyira nem ért egyet, pedig mindig az SPD -re adta szavazatát.

fhdgy 2022.12.11. 15:53:11

@Mr.Tellinghovon: én emlékszem, hogy erre a kitettségre viktorkáékat már elég régen figyelmezteték. A reakció: az illiberalizmust, unortodoxiát irigylik csak tőlünk, mint a siker zálogát.

Akkor, hogy van ez?

2022.12.11. 16:06:03

@fhdgy: kitettség

Látod ez is az ami kritizalhato, a több lábon állás kiépítésének hiánya. Így van evvel egész nyugat Európa is minden az orosz olajra volt alapozva. Németország tudott volna export wilagbajnok lenni ezek alapok nélkül. Annak idején megkoveztek volna mindenkit a muttival egyetemben ha drágább pl. Norvég olajat gázt akart volna.

Ma olvastam gyöngyösi Márton tollából:

Elsősorban ugyanis nekünk, akik felelősséget érzünk Magyarországért, kellene nem csak szavakban, de tettekben is felvállalni a polgári értékrendet. Nekünk kellene megszervezni a Fidesszel szembeni ellenállást, és nekünk kellene kiutat mutatni a jelenlegi helyzetből.
OLYAN IRÁNYT, AMELYNEK NEM AZ A CÉLJA, HOGY AZ EMBEREKET AZ EGYIK SZELLEMI FÜGGŐSÉGBŐL A MÁSIKBA VEZESSÜK ÁT, ÉS HARMINC ÉV MÚLVA ÚJBÓL OTT TARTSUNK, HOGY KOMOLY EMBEREK SZÁZEZREINEK KEDVENC LÉTFORMÁJA A KÁDÁRISTA POSVÁNY.

Meggyőződésem, hogy jelenleg a legfontosabb feladat, ami magyar politikai szereplő előtt állhat, az nem más, mint hogy azért dolgozzon, hogy Magyarországon végre egy felnőtt társadalom jöhessen létre magukért kiállni képes, a saját boldogulásuk érdekében tenni tudó emberekből. Ha ez egyszer sikerül, többet nem fogunk szocializmusban, hibrid rezsimben, vagy autokráciában élni. Ha nem, akkor újra és újra meg fog velünk ismétlődni az, ami most történik.

2022.12.11. 16:08:40

@fhdgy:

Idézet”

Az amerikai elnökök beiktatási beszédeinek minden idők talán legismertebb mondata 1961. január 20-án, John F. Kennedy szájából hangzott el. „Ne azt kérdezd, mit tehet érted a haza, hanem azt, hogy te mit tehetsz a hazáért” – szólt a már sokszor idézett mondat

fhdgy 2022.12.11. 16:11:57

@Mr.Tellinghovon: ha valaki, valami, hazugságok árán is, folyton csak egyre lelvesz, akkor én nem akarok már adni,.

Arthamyr 2022.12.11. 16:46:46

@Mr.Tellinghovon: "Magyarországon végre egy felnőtt társadalom jöhessen létre magukért kiállni képes, a saját boldogulásuk érdekében tenni tudó emberekből" - Te erre mennyi esélyt látsz? Én személy szerint semennyit, mert egyrészt sem a hatalomban lévőknek, és ez még fontosabb: sem a társadalomban többségben lévő, jóindulattal is középszerű képességekkel rendelkező, bármilyen versenyben helyt állni képtelen, de sokkal jobb képességű polgártársaikhoz hasonló életszínvonalat elváró tömegeknek sem érdeke.

fhdgy 2022.12.11. 16:49:40

@Arthamyr: akkor az utolsó kapcsolja le a villanyt?

Arthamyr 2022.12.11. 16:53:02

@fhdgy: Milyen utolsó? Ha úgy értetted, fognak maradni, pl. a fentebb említett csoportok többsége biztosan.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2022.12.11. 16:56:03

@Arthamyr: amennyiben oszinten erdekel (es nem csak "gotcha " kerdesfelvetesrol van szo) a dolog, akkor szivesen valaszolok ;)
Az temaval (hit) kapcsolatban pedig mindenkinek ajanlani szoktam ezt a sorozatot:
youtu.be/K1-FoFj8Jbo

Mar a 3.evadnal tartanak, es hatalmas sikere van vilagszerte

Arthamyr 2022.12.11. 17:19:58

@Zsuzsi65: Már többször ajánlottad itt, emlékeim szerint már az első évad óta. Elnézést, de ennyi időt én erre témára nem szeretnék rászánni. Nem vagyok sorozatnéző ember (más szellemi drogon élek), ha néznék is valami sorozatot, nem ezzel kezdeném, találnék élvezetesebbet magamnak.

Odavetetted a főhadnagynak, hogy " Diohejben kb. Dogma csak az ertelmunkig er el, mig a hit a szivig. " - Én ezt szkepticizmussal fogadtam (és azért azzal, mert te írtad, ha kevesebb "kredittel" rendelkező arc írja, akkor csak legyintek, hogy mekkora bullshit), és ezért kérdeztem már rá, hogy ugyan má' milyen közvetlen hatással van a szívre a hit.

Zulu4321 2022.12.11. 17:46:35

@Arthamyr: Nalad a szimpla ellenvelemeny odapiszkitas? Wow. Cancel gombot nyomod is, vagy nyomnad ha tehetned?;)

Legitim kommentelok trollozasa melyik kategoria?

FutureFry 2022.12.11. 18:03:34

@Zsuzsi65: Én - többek között - George Carlin-t ajánlom a témában (pl. youtu.be/TpawdjeH-8w ):
“…
Religion easily has the greatest bullshit story ever told. Think about it. Religion has actually convinced people that there's an invisible man living in the sky who watches everything you do, every minute of every day. And the invisible man has a special list of ten things he does not want you to do. And if you do any of these ten things, he has a special place, full of fire and smoke and burning and torture and anguish, where he will send you to live and suffer and burn and choke and scream and cry forever and ever 'til the end of time!

But He loves you!
…”

FutureFry 2022.12.11. 18:27:21

@Zsuzsi65: Kaliforniai eutanázia “hír” (a tegnapi SNL Weekend Update közleménye: www.youtube.com/embed/ABQenAZfSnk?start=37&end=51&autoplay=1 ):

“The Los Angeles Zoo announced that Evelyn, a 46 year old gorilla, famous for her red hair, has been euthanized. Not because she was sick, but because it's L.A. and she was in her 40s…”

Arthamyr 2022.12.11. 18:27:36

@Zulu4321: "Nalad a szimpla ellenvelemeny odapiszkitas?" - Természetesen nem. Viszont pl. az ehhez hasonló hülye kérdések (mit hülye kérdések, az egész hozzászólás egy darab szar...), az "ajtó berúgása", a provokatív stílus, a szelektív értetlenség, a demagóg kommunikációs eszközök használata, a "magas ló" meg igen.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2022.12.11. 19:08:03

@FutureFry: ez egy jol ismert ateista hozzaallas, es mivel egy ateista es egy hivo kozott nagyon nehez ebben a kerdesben kozos alapot talalni, igy azt hiszem nincs is ertelme boncolgatni, amit irtal :)

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2022.12.11. 19:09:37

@FutureFry: haha, hat ez valoban igy van:) Hollywoodban mindenki orokifju akar maradni, es ez azok erofesziteseit, akik mar tulvannak egy bizonyos koron, meg nevetsegesebbe teszi

FutureFry 2022.12.11. 19:23:10

@Zsuzsi65: Ez igaz, ezért én is csak (ahogy te mondtad) “… temaval (hit) kapcsolatban pedig mindenkinek ajanlani szoktam …”
Ez különösen jó amikor mormonok vagy Jehova tanúi kopognak be hittéríteni (ez elég hamar rövidre zárja a társalgást, pláne mert errefelé (még) gondolom azért elég ritkán találkoznak ilyen véleménnyel).

2022.12.11. 20:51:23

@Zsuzsi65: “ Hollywoodban mindenki orokifju akar maradni, es ez azok erofesziteseit, akik mar tulvannak egy bizonyos koron, meg nevetsegesebbe teszi”

Ezt a hétköznapi életben is láthatod, idős hölgyek piros hajjal és vérvörös ajkakkal, öregurak, egyik oldalról a másikra át fésült hajjal, oh jaj ha egy szellő jön. A kort méltósággal kell viselni.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2022.12.11. 21:34:24

@FutureFry: "Ez különösen jó amikor mormonok vagy Jehova tanúi kopognak be hittéríteni (ez elég hamar rövidre zárja a társalgást, pláne mert errefelé (még) gondolom azért elég ritkán találkoznak ilyen véleménnyel)"

Amikor a Bibliaban jobban jartas emberrel akadnak ossze a mormonok, jehovistak, neha erdekes beszelgetesek szoktak ebbol letrejonni. Es volt mar ra pelda, hogy ezeknek a szektaknak a tanitasait pont az ilyen beszelgetesek reven kezdik az illetok megkerdojelezni, es rajonni, hogy amiben ok hisznek, az nem az igaz kereszteny hit.

FutureFry 2022.12.11. 21:52:37

@Zsuzsi65: Hát remélem, hogy én is hatással vagyok rájuk és józanodnak kifelé az Istenhitből :). Egyébként az ilyen hitbéli/vallási viták számomra kb. az olyan (azaz érdektelen) kategória mint amikor mondjuk a Star Trek és Star Wars hivők vitatkoznak, hogy melyik az igazibb/jobb/stb. Vagy, ahogy Reverend Lovejoy mondta [1]: “Have you thought about one the other major religions? They’re all pretty much the same…”

[1] www.youtube.com/embed/h_aYPBDXpxA?start=96&end=101&autoplay=1

FutureFry 2022.12.11. 21:53:45

@Mr.Tellinghovon: “… öregurak, egyik oldalról a másikra át fésült hajjal, oh jaj ha egy szellő jön …”
time.com/5229937/donald-trump-wind-hair-photos/

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2022.12.11. 21:54:42

@Arthamyr: "Elnézést, de ennyi időt én erre témára nem szeretnék rászánni."

Gondoltam ;)

"ezért kérdeztem már rá, hogy ugyan má' milyen közvetlen hatással van a szívre a hit."

Itt megint a fogalmakat kell tisztazni, mert sokszor ezert beszelnek el emberek egymas mellett. Szoval - javits ki, ha tevedek - van egy olyan sejtesem, hogy te a biologiai szervrol beszelsz, amikor a "szivre" utalsz, es arrol probalsz kerdezni, erre milyen "fiziologiai" hatassal van a hit.

Amikor spiritualis ertelemben beszelunk a szivrol, termeszetesen sokkal tobbrol van szo, es inkabb "lelek" ertelemben hasznaljuk. Persze a "lelek" meghatarozasa megint egy kicsit filozofiai kategoria :) Nekem kb. az ertelmunk, a legbelso lenyunk, szemelyisegunk, lelkiismeretunk osszessege.
Ilyen ertelemben hasznalva mar jobban el lehet fogadni, hogy a hit, es nem a dogma (amit ERTELEMMEL barki fel tud fogni) az, ami hatassal van a "szivre".

Amikor egy ember megter, elkezdodik egy folyamat (es elethosszig tart) amely soran az ertekrend, a viselkedes, es alapjaban a szemelyunk es a vilag kozotti kapcsolatok atalakulnak. Ez az, ahogy a hit a "szivre" hat.

Ha valaki ismeri a "szabalyokat" az csak farizeusi magatartas. Ha valaki megtapasztalja, milyen a szemelyes, spiritualis kapcsolat Istennel (Jezussal), akkor fog a "szive" megvaltozni. Ezt a hitben elok ugy hivjak, a Szentlelek gyumolcsei: szeretet, öröm, békesség, türelem, szívesség, jóság, hűség, 23 szelídség és önuralom (Galata 5:22-23)
Persze nem azt jelenti, hogy egy nem hivoben ne lehetnenek jelen ezek a tulajdonsagok :) (mar hallom az ellenvetest). De aki megter, es osszehasonlitja, hogyan reagalt bizonyos szituaciokra mielott megtert, eszreveszi a kulonbseget.

2022.12.11. 21:58:43

@fhdgy: “ ha valaki, valami, hazugságok árán is, folyton csak egyre lelvesz, akkor én nem akarok már adni,.”

Wort zum sonntag

Teljesen megértelek. Probléma csak az, hogy ezzel a hazádtol is el vonod a támogatásod. A kettőt nem lehet elválasztani egymástól. Nem fizetek adót mert nem szimpatikus a kormány nekem? Végső soron önmagad karositod. Lobbyznak a képviselők az EU-ban, hogy fagyasszak vagy töröljék a kifizetéseket Magyarországnak, mondva nem néptől hanem a kormánytól vegyek el a pénzt. Ez egy akkora döbbenetes hazugsag, mert végül is ennek levet a magyar nép issza meg. Kevesebb pénz kevesebb lehetőség.

Orbán nagyon jól megtanulta az első négy év utáni elvesztett választáskor. hogy mi kell a népnek és ennek fényében ténykedik. A kádári korszak ideológiája volt az emelkedő életszínvonal. Ha megnézem az elmúlt időt egy de ja vue érzésem van. Egy modern kori változat. A nép kap támogatást, ezer formában ami jól is hangzik és eladható. Érezze hogy jobban megy az élete.

Persze habár mindenki ezt szívesen veszi, általában kevesli és meg több igényt támaszt. Mintha az állam egy nagy pénzes zsák lenne amiből csak ki kell venni de beletenni soha.
Meg kellene tanulni, hogy mindenki a saját életéért felelős, az állam csak a kereteket adja meg, ezt az embereknek kell tartalommal megtölteni, politikailag erkölcsileg.

Amikor otthon vagyok, mindig olyan érzésem van mintha sirató asszonyok köze kerültem volna. Mindenki panaszkodik, sír, a másikat a kormányt , a politikusokat hibáztatja. Észre sem veszik hogy egy permanens depresszióban élnek.

A legtöbb embernek ahogy arthamyr is írja megfelel ez az állapot mert meg megtörténhet az hogy igazi kihívással kellene szembenézni, amivel nem tudnak megbirkózni.

Érdekes mód ezt a fenomént, utazásaim során is érzékeltem. A volt szocialista államok polgárai nagyon sok mindent az államtól várnak el egyfajta apai gondoskodást. Szürreális egy vitafórumon a cégnél miként lát egy adott problémát két német, egy nyugati és keleti.
A nyugati kérdéseket tesz fel, kritikát fogalmaz míg a keleti inkább hallgat és visszakérdez, és mit a vezetőség elképzelése. A saját gondolatok, a kreativitás a megoldás vágya mintha ismeretlen fogalom lenne számukra.
Pedig az önmegvalósítás lehetősége a legnagyobb ajándék életünkben, ez adja meg a kiteljesedest.

Amen

2022.12.11. 21:59:45

@FutureFry: “ https://time.com/5229937/donald-trump-wind-hair-photos/”

De sok szép pillanatot szerzett:-))))

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2022.12.11. 22:22:25

@FutureFry: A velemenyedhez termeszetesen jogod van :) en sem szeretem pl. a torkodon lenyomos stilusu evangelizaciot...a szemelyes pelda mindig sokkal hatasosabb, mint a predikalas (aka vizet predikal es bort iszik kategoria)

Zulu4321 2022.12.11. 22:23:19

@Arthamyr: No azt hiszem nalad egyertelmuen benyomtam gombokat, de ez hadd legyen a te problemad:) Szalka, gerenda jeligere.

Arthamyr 2022.12.11. 22:32:48

@Zsuzsi65: "Itt megint a fogalmakat kell tisztazni, mert sokszor ezert beszelnek el emberek egymas mellett. Szoval - javits ki, ha tevedek - van egy olyan sejtesem, hogy te a biologiai szervrol beszelsz, amikor a "szivre" utalsz, es arrol probalsz kerdezni, erre milyen "fiziologiai" hatassal van a hit. " - Így van, az a szív. Ha csinálsz egy keresést, ez lesz a találatok többsége is.

"Amikor spiritualis ertelemben beszelunk a szivrol, termeszetesen sokkal tobbrol van szo, es inkabb "lelek" ertelemben hasznaljuk. Persze a "lelek" meghatarozasa megint egy kicsit filozofiai kategoria :) Nekem kb. az ertelmunk, a legbelso lenyunk, szemelyisegunk, lelkiismeretunk osszessege.
Ilyen ertelemben hasznalva mar jobban el lehet fogadni, hogy a hit, es nem a dogma (amit ERTELEMMEL barki fel tud fogni) az, ami hatassal van a "szivre"." - Igen, ez esetben szerintem is hatása van rá (a lélekre, sőt az agyra is minden bizonnyal, és ezek miatt közvetve akár a szívre is), ezért is írtam a közvetlen hatást, amivel kapcsolatban egyelőre azt hiszem, hogy nincsen. Ha lelket írsz, nem is lett volna kérdésem, teljesen természetes megállapítás.

Arthamyr 2022.12.11. 22:41:41

@Zulu4321: Nem a problémám, nem teszem a problémámmá, amit nem tudok megoldani...

FutureFry 2022.12.11. 22:58:41

@Zsuzsi65: Ebben egyetértünk. Én sem járok más templomába (vagy házról házra), azért hogy ott megpróbáljam előadni, hogy szerintem milyen badarság ez az egész, de mondjuk saját fórumon vagy ha felmerül a téma egy nyílt fórumon, vagy pláne ha konkrétan házhoz jön, akkor előfordulhat, hogy elmondom - az is lehet nem PC módon - mit gondolok róla.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2022.12.12. 03:14:18

@Arthamyr: "ha néznék is valami sorozatot, nem ezzel kezdeném, találnék élvezetesebbet magamnak"
Anelkul hogy akar beleneztel volna, honnan tudod ilyen biztosan? ;)
Egyebkent meglepodnel (sokakhoz hasonloan), hogy a megszokott sztereotipiaktol elteroen ez a sorozat (es reszben a sorozat jellegenek is koszonheti ezt) abszolut nem azt, hanem sokkal tobbet es jobbat nyujt, mint az ilyen temaju filmek.

Arthamyr 2022.12.12. 06:15:08

@Zsuzsi65: Nagyon-nagyon sok sorozat van, és azért elég soknak eljut hozzám legalább a létezése, mert ugyan sorozatot ritkán nézek, azért gyakran olvasok róluk, belenézek, az ismerőseimtől is hallok róluk. Erről meg csak tőled hallottam, pedig már a harmadik évadnál jár. Ha nekem való lenne, az több csatornán is eljutott volna hozzám.

Egyébként te miért ellenzed az eutanáziát (legalábbis az eddigiekből ezt vettem ki)? Vagy nem is ellenzed?

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2022.12.12. 07:08:54

@Arthamyr: A sorozatrol valoszinuleg azert nem hallottal, mert nem olyan korokben mozogsz valoszinuleg, ahol ez a sorozat ismert. Magyarorszagon leginkabb a fiatal hivok kozott ismert es kedvelt.
Ez me'g 2020-as cikk, azota van tobb is:
777blog.hu/2020/06/02/tobb-evados-tv-sorozat-keszul-jezus-eleterol/

www.filmezzunk.hu/2021/02/21/the-chosen-a-sorozat-amely-minden-eddiginel-hitelesebben-mutatja-be-jezus-eletet/

nicelife.hu/galeria/sorozatok/chosens01e01.php

shoeshine.hu/blog/42-kult%C3%BAra/2778-the-chosen-ajanlo?highlight=WyJlZ3lcdTAwZmN0dCJd
"A The Chosen egy amerikai, keresztény sorozat. Félve kezdtem el nézni, de hamarosan kellemeset csalódtam. Jó volt látni, hogy szépen összerakott sorozat. Karakterekhez illő színészválasztás, hiteles alakítás. Jó a mesélési stílus, az emberek emberiek, nem kétdimenziós szimbólumok. A személyiségük kidolgozott és így érthető a cselekedeteik motivációja. Alaposan kidolgozott a környezetük atmoszférája is. Az alkotók nem féltek kicsit összerendezni a bibliai történetek szálait, anélkül, hogy azokon csorba esett volna. Ez egy életszagú világ, ahol olyan konfliktusokat látunk, amelyekben együtt tudunk érezni a szereplőkkel. Át tudták adni például a Kánai menyegző drámáját, Nikodémus vívódása pedig egészen szívet tépő.

A sorozat közösségi finanszírozásból jött létre és annyira zseniális, hogy megkönnyezem. Ha letöltöd a The Chosen alkalmazást, láthatod az eddig elkészült filmeket. Nem kell értük fizetned, mert annak a költségeit már mások összedobták. Azt is látod, hogy mi az, ami még készülőben van és szükséges hozzá a támogatásod. Ez tehát nem olyan, mint a Netflix vagy az Apple TV, hogy csak „jegyet” veszel, hanem valóban nyomon követheted, hogy mikor van szükség a segítségedre. Ez a gesztus nekem annyira megtetszett, hogy nem is fizetek streaming szolgáltatóknak, inkább erre adom az árát."

A masik kerdesedre valaszolva: az eutanaziat - hiaba tunik humanusnak, es persze, hogy senkit nem szeretunk szenvedni latni - ugyanabbol az okbol nem tartom elfogadhatonak, mint az abortuszt: a kereszteny hit szerint az elet szent, es ezt elvenni bun, nincs hozza jogunk. Isten az, aki meghatarozza az eletunk tartamat. Errol bovebben itt:
www.gotquestions.org/euthanasia.html

Congeria 2022.12.12. 07:32:27

@Zsuzsi65:

Én is magyarországi kritikából olvastam a sorozatról, nagyon könnyű felhozni. Ajánlottam több ismerősnek.
Felszabadító érzés ilyen véleményt is látni ezen a blogon, mint a tiéd.
Keep up the good work.

Merry Christmas!

Arthamyr 2022.12.12. 07:54:15

@Zsuzsi65: Azért az ismeretségi körömben akad olyan is, aki hívő (az más kérdés, hogy ki mit tart fiatalnak). De egy átütő siker, vagy egy egyéb, számomra "must-watch" sorozat egész biztosan eljutna hozzám előbb-utóbb. Nekem nem teher a streamingszolgáltatás előfizetése, lehet, hogy nem a legjobb helyre megy a pénzem, de az is biztos, hogy mehetne rosszabb helyre is, és nem fogok arra időt szánni, hogy körüljárjam és alaposan felmérjem, hogy inkább kinek kéne adnom az erre költött jelentéktelen mennyiségű pénzt. Amúgy sem zárja ki egymást a kettő, én jó dolognak tartom a közösségi finanszírozást (magam is éltem már vele), bár ott is a lényeg az, hogy mit sikerül vele előállítani.

Eutanázia: na látod ez egy olyan pont, ahol én károsnak tartom és mélyen elítélem a vallást. Ha valakinek kell a lelki egészségéhez, és nem káros a környezetére, hát hajrá, de ne befolyásolják (és főleg ne nyomorítsák meg) mások életét ezzel kapcsolatban.
Adott a következő helyzet: az életem végén haldoklom, már tudják az orvosok, hogy nem lehet megmenteni az életem (és nem vagyok hívő, így isteni csoda nincsen a pakliban, a tudományos áttörés - csoda - esélye meg olyan kicsi, hogy nem akarok arra játszani). Van hátra mondjuk 10 hónapom, ebből 4 mérsékelten rossz lesz, 4 meg olyan fájdalmas, amilyet átlagos, egészséges ember soha vagy csak ritkán és rövid ideig kell, hogy átéljen. Ez nem egy valóságtól elrugaszkodott dolog, sőt, lehet, hogy ez a papírforma. Én ebben az esetben a fájdalmasabb 4 hónapot kihagynám, ha lehet, bár az lehet, hogy kipróbálnám, hogy van-e értelme. A lényeg, hogy azt tartanám normálisnak, korrektnek, hogy erre megvan a lehetőségem és én dönthetek róla (akár előre, ha előreláthatóan elveszítem a képességemet a döntésre vagy annak kommunikálására).
Én (sok millió más emberhez hasonlóan) nem a keresztény hit szerint élek, az én életem tartalmát nem isten határozza meg, így jó lenne, ha a végébe sem szólnának bele olyanok, akik(nek) meg igen. Én sem kívánom senkinek megmondani, hogy márpedig téged humánus okokból meg kell ölni, hogy ne szenvedj tovább. Felőlem, ha a hite szerint bűn, meg nincs joga az életét elvetni, addig él, ameddig csak szeretne (és az istene engedi).
Abba, hogy valakit hagynak szenvedni, mert az élet szent, és isten határozza meg a tartalmát, én nem tudom belelátni a szentlélek gyümölcseit (fentről másolva: szeretet, öröm, békesség, türelem, szívesség, jóság, hűség, 23 szelídség és önuralom). Ok, valami megvan azért, türelmesen végignézik, hogy nagy fájdalmak közt lassan kimúlik az illető...

2022.12.12. 09:33:58

@Arthamyr:

Mit is mond a keresztény?

Az emberek iránti törődésből a keresztények azon dolgoznak, hogy minden emberi lény élete mindenkor védve legyen, különösen akkor, ha közel állnak a halálhoz. Hiszik, hogy mindent Istennek köszönhető. Isten a maga képmására teremtette az embereket, és sérthetetlen méltóságot adott nekik.
Isten odaadásának és szeretetének ismeretében az ember megerősítheti élet akaratát, szenvedésben is, mert életének van értéke akkor is ha a szervezete nem teljesít, vagy elfogadhatja halálát Isten kezéből. Abból kiindulva, hogy az emberi élet Isten ajándéka, a saját élete elleni döntés, még ha fájdalom és szenvedés jellemezte is, alapvetően ellentmond az emberi természetnek.

Az ember mindvégig ember. Keresztény szemmel nézve nem szabad mesterségesen késleltetni az ember halálát, ha már nincs esély a gyógyulásra vagy az elviselhető életre.
Keresztény szemszögből nézve azonban a halál szándékos előidézése nem lehet alternatíva a szerető és együttérző kísérettel szemben az út utolsó szakaszán.

Evvel együtt van megertesem, mert csak a méltóságteljes életnek van értelme, amikor mar csak a szenvedés határozza meg az ember életet az nem igazi élet. Láttam egy kedves barátom példáján: rák utolsó stádiumban fájdalmakkal, agyhoz szegezve szenvedve a családjával egyetértésben ezt az utat választotta.
Nagy valószínűséggel én is saját döntésben szeretném ezt az utolsó fejezetet lezárni.

Congeria 2022.12.12. 12:53:03

@Mr.Tellinghovon:

Senkinek sem lehet "megmenteni" az életét. Mindnyájan haldoklunk. Ki előbb, ki később. Ez az élet rendje. A szervezet lebomlik.

Csak fájdalom ne legyen, ez a legtöbb, amit remélhetünk, kérhetünk.

Mi nagyobb bűn, nem csak keresztények részére, mástól elvárni, hogy gyilkoljon, vagy magam gyilkolni?

Arthamyr 2022.12.12. 13:20:22

@Mr.Tellinghovon: Ez hosszú évszázadokon át nem akadályozott meg bizonyos híveket pl. a keresztes háborúkban, az inkvizícióban, a konkvisztádorok "áldásos" tevékénysége miatt sem sietett fellázadni a keresztény hívők többsége, sőt, inkább pozitívan tekintettek rá. Ma is lehet egy katona (vagy egy amerikai rendőr) keresztény hívő, ahol azért szintén előfordulhat, hogy valakit megöl. Annyi a különbség (többek közt), hogy az ellenségnek kikiáltott emberek (vagy a vélt bűnözők) általában nem akarnak meghalni, a gyötrelmek közt haldokló beteg meg igen.
Mára már talán update-elték a keresztény hit legtöbb alváltozatát, hogy az inkvizíció és hasonlók ne nagyon férjenek bele a mainstreambe (és aki manapság - Zsuzsi szavait ellopva - megtér és "megtapasztalja, milyen a szemelyés, spirituális kapcsolat Istennel", az szerencsére nem sűrűn kezd keresztes hadjáratba vagy inkvizícióba, és ez biztosan nem olyan tömegesen előforduló jelenség, hogy gondot jelentsen a kezelése).
Nem kellene, hogy megoldhatatlan problémát okozzon a továbbfejlesztése a mai normákra, hogy az eutanázia is beleférjen, vagy ha az sehogy sem megy (a katonasággal vagy a rendőri munkával ellentétben, ami meg valamiért remekül összeegyeztethető a hittel), legalább ne gátolják a hitetlen embertársaikat abban, hogy éljenek a lehetőséggel.
Akár isten is jelezhetne nekik, mondjuk a személyes, spirituális kapcsolat során... Meg ha már ott tart, és olyan jóságos és mindenható, kezdésből megszüntethetné monjduk a daganatos betegségeket és az öregedést.

FutureFry 2022.12.12. 14:59:35

@Zsuzsi65: “… a kereszteny hit szerint az elet szent, es ezt elvenni bun …”
Mondjuk az érdekes, hogy (tudtommal) a keresztényi hit szerint csak az emberi élet szent ilyen szempontból, pl. a(z akár saját) szenvedő/haldokló háziállat elaltatása belefér (mert annak nincs lelke?)

SzZoole 2022.12.12. 15:01:55

Mijafaksz, a határátkelő blog átment hit gyülekezet bloggá, nem lehetne ezt a négy fal közt gyakorolni? Legyen már ez az emberek saját magánügye, mint a szekszuális indidtatása, szerintem :-)

Golf2 2022.12.12. 15:13:06

@Mr.Tellinghovon: De azt ugye nem mondanád ki hogy a fidesz maffiamódszereket használ?

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2022.12.12. 15:58:56

@SzZoole: na de nem ilyenkor szoktak mondani, hogy csak "gorgess tovabb"? :))
Chill, Zoli, csak feljott ez a tema es beszelgetunk, es that's all :))

SzZoole 2022.12.12. 16:18:16

@Zsuzsi65: ne érts félre, nem vagyok hitetlen sem istentelen, de én úgy gondolom, hogy én miben hiszek, az az én dolgom, senki másé, szerintem :-)

Amúgy nyugodt vagyok, csak véleményt nyilvánítottam, ahogy ti is :-))

Van egy kérdésem, írhatnék a szekszuális szokásaimról, mivel én több isten oltárán is áldozok, többek közt Erósz görög isten és Bacchus római istenén, is :-)))

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2022.12.12. 16:22:07

@SzZoole: szolas szabadsag van, amig a posztod a moderator elvarasainak is megfelel, arrol irsz, amirol csak akarsz :)))

SzZoole 2022.12.12. 16:31:34

@Zsuzsi65: “ szolas szabadsag van”

Ez csak ti felétek érvényes, itt nagyon óvatosnak kell lenned, hogy kitől mit és hogy kérdezel.

Lásd a kakadunak öltözött, rasztás hajú és makákó akcentus beszélő valaki, akit megkérdeztek, hogy eredetileg honnan származik……

2022.12.12. 16:45:49

@Arthamyr:

Termeszetesen a kereszténységnek mint a “vallás” rengeteg bűne van. Lehetne meg több oldalon sorolni az általad idézetek mellett. Ez tényt senki sem vitatja, habár a vallás palástja alá bújva ezek inkább anyagi politikai hatalmi haszonszerzést szolgáltak.

II. János Pál pápa- Jézus születésének 2000 éves jubileuma alkalmával - ünnepélyesen bocsánatot kért az egyház történelmi bűneiért. Egyúttal kifejezte, hogy a katolikus egyház is megbocsátja mindazokat a vétkeket, amelyeket mások őellene követtek el.

A korrektség jegyében illik megemlíteni, az elmúlt kétezer évben az egyház hatalmas munkát is végzett többek között, az oktatás, az ápolás terén. Ez is egy tény. Meg az is, hogy a biblia egy sora sem szólít fel arra, hogy öld meg embertársadat ellentétben a koránnal.
De térjünk vissza az alapgondolathoz: mit is jelent az eutanázia?
Idézet a vikiből:

“Az eutanázia a görög jó, szép, kellemes és halál szavakból áll össze.
Az eutanázia mai jelentése: a gyógyíthatatlan beteg halálának – a beteg kívánságára vagy beleegyezésével történő – aktív vagy passzív meggyorsítása, illetve a páciens részéről szükségtelennek tartott orvosi beavatkozásról való tudatos lemondás.
Az eutanázia hívei az emberi jogokból, valamint az élet utilitarista szemléletéből indulnak ki, nevezetesen: kisebb értéket tulajdonítanak az életnek, amikor annak hasznossága csökken, vagy egyenesen a végéhez közeledik. Így követhető az a gondolatmenet, hogy a gyógyíthatatlan és fájdalmas betegség esetén vagy a végstádiumba jutott beteg esetében az élet fenntartása már nem áll érdekében sem a betegnek, sem a családjának, hozzátartozóinak, sem a társadalomnak.
A következtetés pedig: az embernek nemcsak az életéhez van joga, hanem a halálához is, az emberhez méltó halálhoz való jogról beszélhetünk. A szenvedéstől való menekülést, megszabadulást humanista elvekkel magyarázzák, ám e vonatkozásban szembekerülnek a keresztény hitelvekkel, melyek a szenvedést az élet természetes részének fogják fel, sőt bizonyos lelki megtisztulást rendelnek hozzá.”

Látod ez egy totális dilemma minden ember számára, a vallás azt mondja szenvedj és tisztuljon a lelked, te inkább a józan ösztön alapján inkább nem akarnál szenvedni és nincs szugseged tisztulasra mert igaz életet éltél.

Hogyan oldható ez az ellentmondás? Én régebben tettem egy előzetes jog nyilatkozatot ahol leírtam mit szeretnek amikor szellemi és fizikai állapotom miatt, nem vagyok döntési helyzetben. Megpróbáltam a döntést nem a közeli hozzátartozóimra hárítani, avval hogy ok tudják mi a jó nekem. Egy hozzátartozó meg akkor is reménykedik és elvár egy csodát amikor erre lehetőség sincs. Egy ilyen helyzetben úgysem várható el egy objektív döntés.

Igazad van a mai modern pluralista világunkban lehetővé kell tenni, hogy az eutanázia is beleférjen, vagy ha az sehogy sem megy, legalább ne gátolják embertársaikat abban, hogy éljenek a lehetőséggel.
De ennek egyértelműen saját akaratodnak kell lenni

2022.12.12. 16:48:05

@FutureFry: “ szenvedő/haldokló háziállat elaltatása belefér (mert annak nincs lelke?)”

Nekem nagy problémát okozott a macskánk elaltatása mert az állatnak is van lelke.

SzZoole 2022.12.12. 16:49:19

@Zsuzsi65: őszinte leszek, halvanylilafingom sincs, hogy mi az a twitter, hogy eszik e vagy isszák, shame on my head….

Egyedüli szósölmédiaplatform ahol jelen vagyok az a vacap a család miatt, sorry if i disappoint you :-)))

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2022.12.12. 16:55:25

@Mr.Tellinghovon: +1
Teljesen egyetertek azzal, hogy pl az ember rendelkezik arrol, hogy ha olyan allapotban kerul valah, amikor donteskeptelen, a hozzatartozoi rendelkezzenek. Ez azonban nem ugyanaz a kategoria, mint amikor egy ember tudatosan valasztja az assisted suicide-ot.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2022.12.12. 16:56:44

@SzZoole: komolyan? Hat hol elsz te?? :))) ne mondd, hogy nem hallottal Twitter-rol :))

2022.12.12. 16:57:35

@SzZoole: “ Bacchus római istenén”

Tudod a római istenek mind ókori görög istenek akiket átvettek, mert nem Rómával kezdődött a bor élvezete.

Bacchus elődje Dionüszosz görög isten a bor és mámor megtestesítője

Egyébként tényleg csak beszélgetünk nem akarjuk egymást meggyőzni. A másképp látás ismerete hozzásegít a megértéshez.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2022.12.12. 16:58:23

@Zsuzsi65: vagy nem jott at elsore a szarkasztikus humorod...tul koran van meg nekem, most reggelizem, kell a kave! :)

2022.12.12. 17:00:14

@SzZoole: “ Lásd a kakadunak öltözött, rasztás hajú és makákó akcentus beszélő valaki, akit megkérdeztek, hogy eredetileg honnan származik…”

Néha az is számít, ki és hogyan és mikor kerdezi. Az egyik oltozetevel provokált a másik reagált rá.

2022.12.12. 17:07:14

@Zsuzsi65: “ allapotban kerul valah, amikor donteskeptelen, a hozzatartozoi rendelkezzenek”

Akkor félreértettél: én arról rendelkeztem tudatosan, hogy ne a hozzátartozóim lelkiismeretet terheljem meg egy döntéssel.
Ennek próbáltam meg lehetőség szerint elébe menni.

2022.12.12. 17:15:52

@SzZoole: “ ahol jelen vagyok az a vacap”

Mi az a vacap? Elirtad? Nem vacak akart lenni?

Kedves öcsém, pocsékul érzem magam, megint szembesültem avval hogy idősödő (a te szavaddal, vén) , hetero szexuális férfi vagyok. És meg hozza FEHÉR!!

És ez olyan szégyenérzettel tolt el

:-)))))))

FutureFry 2022.12.12. 17:25:20

@SzZoole: “… akit megkérdeztek, hogy eredetileg honnan származik……”

Ha a Buckingham Palace-ben kb. két hete történt esetre erre gondolsz, akkor azért érdemes a hozzá tartozó párbeszédet is elolvasni [1], ez alapján (már ha tényleg így zajlott) szerintem árnyaltabb a kép:

“Lady SH: Where are you from?
Me: Sistah Space.
SH: No where do you come from?
Me: We're based in Hackney.
SH: No, what part of Africa are YOU from?
Me: I don't know, they didn't leave any records.
SH: Well, you must know where you're from, I spent time in France. Where are you from?
Me: Here, UK
SH: No, but what Nationality are you?
Me: I am born here and am British
SH: No, but where do you really come from, where do your people come from?
Me: 'My people', lady, what is this?
SH: Oh I can see I am going to have a challenge getting you to say where you're from. When did you first come here?
Me: Lady! I am a British national, my parents came here in the 50's when...
SH: Oh, I knew we'd get there in the end, you're Caribbean!
Me: No lady, I am of African heritage, Caribbean descent and British nationality.
SH: Oh so you're from…”

Egyébként meg szerintem ha valakinek a származására kíváncsi valaki, és mai szemmel udvariasabb (aka PC-bb) módon szeretné megközelíteni a dolgot, akkor pl. úgy lehetne talán feltenni a kérdést, hogy “Ön kire a büszke a felmenői közül?” (de nincs persze nincs garancia, hogy ezt sem veszi az alany zokon).

[1] twitter.com/Sistah_Space/status/1597854380115767296/photo/2

FutureFry 2022.12.12. 17:28:47

@Mr.Tellinghovon: @Zsuzsi65:
Szóval a hívők szerint van vagy nincs lelke az állatnak?
A mennyországban a kedvenc/szeretett háziállatai ott lesznek az üdvözülttel?
Mit mond a dogma? :)

P.Elliot 2022.12.12. 17:35:04

Csak atfutottam a hozzaszolasokat idohiany miatt, most is csak azert ultem ide hogy lessem mikor jon a postas hogy a bonbonjat es az udvozlo lapban levo penzet neki adjam at es ne valami
helyettesnek, azonkivul hasonlo ugy miatt a szemetest is mert egy oreg fekete szokott jonni egy kisebb kocsival aminek a tartalmat aturitik egy nagyba valahol de ha az oreg valamiert nem tud jonni akkor a nagy kocsi jon akiknek nem jar semmi szerintem mert egy evben jo ha ketszer jonnek, szoval az utcat lesem.

Latom hogy Zsuzsi mennyire a sziven viseli a vallast, az abortuszt, kivancsi lennek ra Zsuzsika hogy ha egy kabitos, alkoholista utcalako leteperne es megeroszakolna a lanyaidat, teherbe ejtene hogy akkor is ilyen abortusz ellenes lennel?

Szerintem nem, azt sem tudnad hogy hogy vagtass veluk az orvoshoz.

Mas az elmelet es mas a gyakorlat. En nem vagyok abortusz ellenes es ilyen nekem sosem volt, sot inkabb nehezebben estem teherbe, 10 evig varnom kellett a babara holott es hulye, elmehettem volna elobb is az orvoshoz mert csak egy igen aprocska hiba volt csak amiert nem tudtam terhes lenni, van ilyen...

Ami a vallast illeti tojok ra, azt hogy mikor haljak meg az megint csak egy maganugyem. Ha elviselhetetlenul szenvedek akkor gyorsan akarok, es ugy is lesz.

Sosem felejtem el amikor eloszor engedtek meg mar nem is tudom milyen allamban hogy lehessen hivatalosan ilyet csinalni, az igazabol nem eroszakos csak munkajat vegzo riporter odasietett a repulorol tolokocsiban lehozott oregasszonyhoz es interjuvolni akarta, a neni olyan duhos fajdalommal rikacsolt az emberre hogy az visszahokolt hogy takarodjon innen, majd ha o is ugy erzi magat ahogy o szenved majd megtudja miert.
Az egesz testeben csontrak miatti iszonyatos fajdalom, holott gondolom jo be volt injekciozva.

Igaza volt, az o eletehez es dontesehez semmi koze senkinek...

Nem lehet egy rossz halal, volt akkoriban egy masik sztori is, egy fiatal lany petefeszek rakkal jarta az utolsot, rola csak irtak hogy a baratnoi elkisertek, szinten mas allambol, este megfurdettek, osszeultek vele, beszelgetni, dedelgetni, elkoszonni, a fiatal lany fel volt dobva, sokat nevetett, jol erezte magat koztuk es halas volt nekik. Mikor beadtak neki infuzioban a szert, kerdezgettek hogy mit erez, a lany azt modta hogy kis zsibbadast es hallja a hangjaikat csak egyre messzebbrol...

Ha olyan vegnek kell elebe neznem hogy szenvedessel jar, en is igy fogom csinalni bar tudok egy egyszerubb modszert, azt a bizonyos eszkimoi dolgot, a jegtablast,
ha eppen tel van, este kisetalni a lakasbol egy elhagyatott helyre es megvarni amig megfagyok. Egy cedula is a zsebembe persze hogy nehogy a csaladot meghurcoljak miatta...

Se a postas, se a szemetes, a francba...Nincs idom itt ulni...

SzZoole 2022.12.12. 17:35:20

@Zsuzsi65: Zsuzsi, idestova egy évtizede “ ismerjük” egymást, szerinted? :-)))

SzZoole 2022.12.12. 17:36:21

@Mr.Tellinghovon: értettem és megértettem Vincebá :-)))

2022.12.12. 17:37:44

@FutureFry: “ Szóval a hívők szerint van vagy nincs lelke az állatnak”

Ha egerek is vannak ott ahova kerülök, akkor egy macska biztosan jól jön.

SzZoole 2022.12.12. 17:39:50

@Mr.Tellinghovon: tudod Vincebá mi is nagy ország járok vagyunk. Sokszor szóba elegyedünk helyiekkel, akik megkérdezik, hogy honnan jöttünk.

A válaszunk; Hemel Hempstead-ben élünk, de eredetileg Magyarországról jöttünk, semmi sértődés nincs benne, ennyike :-))

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2022.12.12. 17:40:32

@FutureFry: great question! Ahogy latod, ez sokak kerdese, mert ezen az oldalon (ami egyebkent nagyon jol hasznalhato ilyen kerdesek megvalaszolhato)
www.gotquestions.org/pets-heaven.html

fhdgy 2022.12.12. 17:42:37

@P.Elliot: az euthanaziaval csak egy gondom van, hogyan szűrik ki az emberi aljasságot?

SzZoole 2022.12.12. 17:47:59

@FutureFry: olvastam én is ezt az eredeti (?) párbeszédet, sőt a sértett hölgyet is láttam/halottam nyilatkozni.

Szerintem csak a társadalmi és tanultsági/műveltségi különbségek mutatkoztak ki. Lady S.-nek kár volt szóba állni ezzel a ‘hölgyel’, szerintem.

Azt még hozzá tenném, hogy a fentebb említett személy nagy támogatója Meghankának.

SzZoole 2022.12.12. 17:51:24

@Mr.Tellinghovon: a vacap az WhatsUpp akar lennei, teccik má’ írteni? :-))

2022.12.12. 17:52:40

@SzZoole: bacchus

Kifelejtetted az rendszeres Aphrodite oltárán való áldozást :-)))

P.Elliot 2022.12.12. 17:53:29

Na, akkor meg irok, hatha kozben megjonnek.

Ez a vallas dolog, ezt sem ertem Zsuzsi, miota lett neked ez ilyen fontos, regen nem irtal ilyesmirol csak amiota Trump hivo lettel, mivel nem kiserem, figyelemmel hogy a republikanusok mit akarnak/ marmint Trump leszoktatott rola hogy tudomasul vegyem oket, lam csak igy lehet elteriteni a szavazokat, egy magat lejarato, na meg az egesz partot levo alakkal, ezt a republikanusoknak jobban at kellett volna gondolni. Ahogy olvasom Magyarorszagon is eloterbe jott a vallas, iskolakat vesznek at vagy akarnak, vagyis raszallni az orszagra, visszahajtani az embereket eroszakosan a templomba, mintha itt is ez kezdene lenni olyan szempontbol hogy mar te is a vallassal jossz, ennyire beetettek volna?
Okos szimpatikus kis szemely vagy, nehogy mar ennek feluljel...

Ilyet csak az csinal akinek erdeke fuzodik a parthoz, anyagi vagy elorejutasi, teged nem nezlek ilyen kategoriaba, annal normalisabb vagy hogy teritsel...
Ne hagyd magadat beetetni.....

Visszaterve a vallasra, ferjemnek volt egy baratja egy magyar pasas meg otthonrol de o is kidisszidalt ide, par levelet valtottunk meg a ferjem halala utan es abbol kiderult hogy en nem hiszek ebben. Azonnal meg akart teriteni mielott megegek a pokolban, azt irta hogy kuld egy nagyon elhiheto leirast a pokolrol;, hehehe, hogy ott hogy kezelik az embereket, hihihi, a pasas volt egy-ket evet egy jezsuita kolostorban Ausztriaban ugy remlik, hogy ott mit csinalt ez a diszidens nem tudom de alaposan beetettek, ugy hogy meg 80 eves koraban is emlekezett erre es kotelessegenek tartyotta hogy megmentsen, hehehe....
A kimerito levelemre nem valaszolt, amit meg is ertek. Ervei nem voltak csak ismetelgette amire oktattak, a levelezes megszakadt....

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2022.12.12. 17:53:32

@SzZoole: tudom, tudom :))) ezert mondtam, hogy koran van :)))

2022.12.12. 17:55:22

@SzZoole: “ vacap az WhatsUpp akar lennei, teccik má’ írteni? :-)”

Aha és ez az USA filmekből jön? Whats up bro

2022.12.12. 17:57:27

@SzZoole:
Vagy magyarul: mi a Pálya testviröm

SzZoole 2022.12.12. 17:57:39

@Mr.Tellinghovon: Aphrodite a szerelem istennője, nálam a szerelemről szó sem lehet :-))

Erósz a szeksz istene volt (állítólag ) ez az ami fekszik nekem :-))

fhdgy 2022.12.12. 17:58:10

@SzZoole: mi az a WhatsUpp?

Nem kevered a WhatsApp-pal?

2022.12.12. 17:59:48

@fhdgy: “ az euthanaziaval csak egy gondom van, hogyan szűrik ki az emberi aljasságot?”

Ez egy jogosan feltett kérdés, nehogy 1940 megismétlődjön.
Személyes döntéshez kell szigorúan kötni.

SzZoole 2022.12.12. 18:00:13

@fhdgy: de-de, dejuteszembe, Vájberem is van :-))

2022.12.12. 18:01:22

@fhdgy: “ Nem kevered a WhatsApp-pal?”

Ha jól emlékszem hivatalosan whatsupp applikacio

SzZoole 2022.12.12. 18:01:33

@Mr.Tellinghovon: vagy mizu tesókám- bratyókám, bakszod mégy legyet :-))

2022.12.12. 18:03:17

@SzZoole: “ Erósz a szeksz istene volt (állítólag ) ez az ami fekszik nekem :-))”

Hé, az egyik nincs a másik nélkül

SzZoole 2022.12.12. 18:03:55

@Mr.Tellinghovon: nem-nem, igaza van @fhdgy:- nak, hivatalosan WhatsApp, csak úgy mongyák, hogy vacap :-))

SzZoole 2022.12.12. 18:06:03

@Mr.Tellinghovon: biztos vagy benne? :-)))

Hely ha én itt most beszélni tudnék……..:-)

A lányom a napokban megkérdezte, hogy hány féltestvére lehet a múltból :-)))

P.Elliot 2022.12.12. 18:06:56

@fhdgy: Itt kiszurik, ne aggodj, nagyon sok papirt kell alairni ehhez, orvosi velemenyt nem is egyet, azonkivul maganak a paciensnek is tobbszoros kereset, mittudomenmit. Ha gyogyithato akkor tilos, ugy tudom.

Majd ha olyan betegseg csipne el akkor megerdeklodom hogy mit kell csinalnom elozetesen, orvos-ugyved ilyesmi az alap de vannak ott feljebb levo emberek is akiknek a beleegyezese kell. Majd ez is egyszerubb lesz. A morfium a legjobb ha az ember hozza tudna jutni, egy halalos adag aztan nem kell vacakolni es mas velemenyet kerdezgetni.

A morfium olyan allitolag hogy zsibbaszt es belesulllyedsz a semmibe es nem fajdalmas.

Talan egyszer lehet majd beszerezni hivatalosan is az olyan betegeknek akik egyedul vannak es maguk dontenek magukrol.

Egy biztos hogy engem hagyjanak beken, en tudom hogy nekem mi jo, ez az en eletem nem mase. Ha ki akarok belole lepni, plane ilyen nyomos okkal akkor tehessem meg.

Meg mindig varakozok holott nincs idom, szombaton karacsonyi vacsora partit rendezek/ a covid ota meg nem volt vendeg bennt a hazban/ csak a kertben/, szoval lenne mit csinalnom....

2022.12.12. 18:12:05

@SzZoole: “ Erósz a szeksz istene volt (állítólag ) ez az ami fekszik nekem :-))”

Ha nagyobb lesz nem kérdezi, tapasztalat, de mindenkinek köszönni fog

P.Elliot 2022.12.12. 18:12:27

@SzZoole: A lanyod csinaltassa meg a DNA tesztet es mar meg is mondjak neki hogy mennyi van, ahhoz persze az is kell hogy azok is csinaltassanak tesztet. idovel fognak es jelezni fogjak neki hogy menmnyien vannak. Mit szolna vajon vagy 10 testverkehez?

Na, itt volt a szemetes, ezt legalabb elinteztem. A postas kell meg aztan megyek a fenebe...

2022.12.12. 18:17:18

@P.Elliot: “ lanyod csinaltassa meg a DNA tesztet”

Az enyém is megcsinaltatta, de az jött ki hogy én vagyok az apja. :-)))

P.Elliot 2022.12.12. 18:25:02

@Mr.Tellinghovon: varjal csak, egyszer lehet hogy jelzik az uj rokonok kozott hogy feltestverke is jelentkezett!

Mi is azt lestuk hogy a ferjemnek van-e valahol gyereke hiszen eppen eleget csavargott lanyokkal elottem, mi a lanyommal orultunk volna neki, illetve tart karokkal fogadnank most is egy ilyen bejelzest. Az eskuvonk elotti eletere a ferjemnek nincs kozom ugy erzem.
Azt viszont mindig sajnaltuk hogy testvere nem lett, tehat orulnenk ha valaki jeletkezne.
Apam volt hadifogoly is vagy 2 evig, azt is nezem mindig hogy nincs-e valami ehhez kotodo rokon az oroszoktol..., szinten orommel udvozolnem, aztan persze kifaggatnam hogy hat akkor hogy is volt, nahat apa, hehehe.....mit tud az elozmenyekrol....

Megjott a postas, takarodok, kesobb majd visszanezek....

SzZoole 2022.12.12. 18:25:26

@Mr.Tellinghovon: ha nagyobb lesz??? Ettől nagyobb már nem lesz a lelkem (156 cm ) ma 26 éves az én egyetlen kislányom :-))

@P.Elliot: nem kell DNS teszt, a lányom kiköpött én vagyok, természetre is, szarkasztikus/cinikus és kétértelműen beszél, csak mint én :-))

2022.12.12. 18:29:47

@P.Elliot: “ azt a bizonyos eszkimoi dolgot, a jegtablast,”

Vigyázz tart a globális felmelegedés és nem lesznek jégtáblák. Az öreg native emberek kimentek az életük végén, a praerie-re vagy a hegyekbe és nem jöttek vissza

Golf2 2022.12.12. 18:31:27

@Mr.Tellinghovon: állatnak is van lelke...
fideszesnek meg nincs,vagy agymosott barom mind.Pont.

2022.12.12. 18:32:13

@SzZoole:

Boldog szüli napot a nagy kislánynak. Mit kapott tőled egy új autót?

SzZoole 2022.12.12. 18:35:25

@P.Elliot: ez én feleségem nem biztos, hogy örülne ha bejelentkezve egy jópár :-)))

A postásról eszembe jutott egy vicc;

Van egy hentes aki arról híres, hogy a disznó farkát a fogai közzé veszi, megemeli es kiló pontosra megmondja, hogy hány kiló a disznó.

Egyszer egy a faluba érkezik, ki gyűlnek az helybeliek, hogy meg csodálják. Sorba hozzák a disznókat és a hentes teszi a dolgát, disznó farka a szájba es megmondja, a súlyt.

Azt mondja az öreg paraszt a fiának; Eridgy haza es szój idesanyádnak, hogy gyújjön és lássa ű is eszt a csudát.

A fiú haza szalad, de egyedül érkezik vissza. Kérdi az öreg; Há anyádat hún hatytad?

Mire a fiú; Ípp a postást méri :-)))

2022.12.12. 18:35:45

@Golf2: “ fideszesnek meg nincs,vagy agymosott barom mind.Pont.”

Akinek nincs nívója, nem is tudja elveszteni. Ilyen hülyeséget csak a nagy horgász szokott írni. Új nick alatt születtél ujja?

Arthamyr 2022.12.12. 18:37:48

@Mr.Tellinghovon: "Az eutanázia hívei az emberi jogokból, valamint az élet utilitarista szemléletéből indulnak ki, nevezetesen: kisebb értéket tulajdonítanak az életnek, amikor annak hasznossága csökken, vagy egyenesen a végéhez közeledik." - Ezt (és a többi idézőjelben lévő részt) idézted valahonnan, vagy te találtad ki? Én pl. az "eutanázia híve" vagyok, de ennek semmi köze ahhoz, hogy egy élet mennyire hasznos. Ennyi erővel A embernek engedni kellene, mert haszontalan, B embernek meg nem, mert fontos valamilyen közösség számára. De nem erről van szó, egyszerűen arról, hogy minden ember élete az övé (kellene, hogy legyen), és ne mások döntsék el helyette, hogy meddig kell élnie, ha már nem tartogat számára az élet semmit, csak szenvedést (és ezt is ő ítélhesse meg, mert ami valakinek elviselhetetlen szenvedést okoz, azzal más simán együtt élhet).
"A következtetés pedig: az embernek nemcsak az életéhez van joga, hanem a halálához is, az emberhez méltó halálhoz való jogról beszélhetünk." - A fent leírt módon számomra ez nem következtetés, hanem kiindulópont.

"Én régebben tettem egy előzetes jog nyilatkozatot ahol leírtam mit szeretnek amikor szellemi és fizikai állapotom miatt, nem vagyok döntési helyzetben." - És erre mindenhol van lehetőség? Mert nekem az a problémám, hogy Magyarországon és Írországban sincs aktív eutanázia (tudtommal, nyugodtan javíts ki, ha tévedek). Arra van mód Magyarországon, hogy visszautasíts kezelést, ami potenciálisan meghosszabbítaná az életed (ezt közelről láttam, már a 90-es években is volt rá lehetőség), viszont arra nincsen, hogy meggyorsítsák és megkönnyítsék az elmúlásod. Meg ne kelljen már ilyen jognyilatkozatokat tennem évekkel előre, ez alapvető jogom kellene, hogy legyen, akkor is, ha nem teszek semmilyen nyilatkozatot. Én egyébként bízom a családomban, a legközelebbi hozzátartozóim "jó" döntést hoznának, ha lehetőségük van rá, ahogy én is a fordított esetben.

@SzZoole: "Legyen már ez az emberek saját magánügye, mint a szekszuális indidtatása, szerintem" - Ha az ember "saját magánügye" lenne, semmilyen gond nem lenne ezzel (hiszen senki sem venné észre és tudna róla), viszont az már nem magánügy, amikor másokra kötelező szabályokat nyomnak át/tartanak fenn emiatt vagy ezt hivatkozási alapnak használva.

Arthamyr 2022.12.12. 18:39:18

@Mr.Tellinghovon: Golfnak a cukor is keserű. Már ha épp talál a boltban. :)

2022.12.12. 18:39:54

@SzZoole: “ Mire a fiú; Ípp a postást méri :-)))”

Ez egy szolid szemérmes családi oldal, könnyű témákkal mint politika, hit és vallás, be tévedt fekete baranyokkal.

Golf2 2022.12.12. 18:40:13

@Mr.Tellinghovon: Ja és ne hasonlítgass a szaros kutyádhoz,én se mondtam semmi sértőt,ha felfogtad egyáltalán.

fhdgy 2022.12.12. 18:42:18

@P.Elliot: Ma olvastam, hogy egy fickó több évtizedet ült ártatlanul a börtönben, USÁ-ban. Kiderült, hogy az ügyészség is meghamisította a bizonyítékokat, tanúvallomásokat.

Mit higgyek el ezek után?!

SzZoole 2022.12.12. 18:42:37

@Mr.Tellinghovon: köszi :-)

Nem vezet, nem érdekli.

Golf2 2022.12.12. 18:44:07

@Mr.Tellinghovon: Ez egy szolid szemérmes családi oldal...hány hete vagy itt józsi? Én több mint 10 éve.Gyere haza ha annyira tetszik a diktatúra,most már hazajöhetnek a disszidensek is...

2022.12.12. 18:45:35

@Arthamyr: “ És erre mindenhol van lehetőség”

Igen Svájcban van rá lehetőség megkötésekkel. Szabad akaratodból kell történni, többször megerősítve, hogy nem pillanatnyi szeszély. Passzív kísérés, azaz neked kell indítani az infúziós oldatot. Jogilag így alig támadható, onkezusegnek minősül.

Arthamyr 2022.12.12. 18:47:18

@Mr.Tellinghovon: Na de Svájc az egy kis hely a nagy világban. Oda engem be sem engednének, de ha igen, akkor sem lenne rá pénzem. :)

SzZoole 2022.12.12. 18:48:18

@Arthamyr: igeeen, és azt mondjak, hogy a keresztény vallás nem erőszakos vallás……. Meg lófaksz esti fényben :-))

ibb.co/Yb0mvRS

2022.12.12. 18:51:59

@Golf2: “ Ja és ne hasonlítgass a szaros kutyádhoz”

Milyen kutya? Hol írtam én ilyet?

“ Gyere haza ha annyira tetszik a diktatúra,most már hazajöhetnek a disszidensek is..”

Azért a 10 év alatt átjött neked, hogy magyar állampolgár is vagyok és többet vagyok otthon mint te külföldön.
Mi történt ma? Miért vagy ilyen agresszív) Nem volt cukor az üzletben.

Egy jotanacs, most nem ingyen hanem csak úgy: óvatosan a tudatmódosító szerekkel egészségkárosodást okozhatnak.

2022.12.12. 18:55:28

@Arthamyr: “ akkor sem lenne rá pénzem. :)”

A segítő szolgálat nem profitorientált, ha haszon lenne rajta rögtön betiltanak.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2022.12.12. 18:58:01

@Arthamyr: "Ha az ember "saját magánügye" lenne, semmilyen gond nem lenne ezzel (hiszen senki sem venné észre és tudna róla), viszont az már nem magánügy, amikor másokra kötelező szabályokat nyomnak át/tartanak fenn emiatt vagy ezt hivatkozási alapnak használva."
Ezzel teljesen egyetertek :) ha az LGBTQ csendben maradna, es nem akarna a tarsadalom kb 10%-anak (csak hasrautesszeruen mondtam szamot, nem tudom a statisztikat) az eletviteli elgondolasait a 90%-kal elfogadtatni, akkor semmi problema nem lenne....huh, mar latom, ez egy masik darazsfeszek, haha ;)

Igy kell fenntartani a tarsalgast ;) Na jo, most megyek kicsit dolgozgatni :) udv mindenkinek, es jo tarsalgast :))

Csodabogár 2022.12.12. 19:03:20

@fhdgy: Nem tudod, hogy hogy működik. Felveszed velük a kapcsolatot. Előadod a kérésedet, ha beteg vagy egyszerübb az eset, de ha csak öreg, akkor is ha kitartó vagy sikerül. Mindig csak veled tárgyalnak. Végül ha megvan a termin kell valaki, aki veled megy és igazolja, hogy te vagy te.
Nem tudom hol jön ide a aljasság?

2022.12.12. 19:04:00

@Zsuzsi65: “ nem akarna a tarsadalom kb 10%-anak az eletviteli elgondolasait a 90%-kal elfogadtatni”

Bolsevik-mensevik párhuzam

Lehet hogy kellene a fehér hetero férfiaknak is egy felvonulást szervezni. :-))))
Ez olyan mint a fekete élet számít, miért .? az enyém nem?
Imádjuk a darázs fészket züüüüümmmmmmmm

fhdgy 2022.12.12. 19:04:36

@Mr.Tellinghovon: Hivatalosan WhatsApp!

Miért nagy betű az A benne?

Ez, úgy hiszem, egy programozási stílus eredménye, az úgy nevezett teve jelölésé. A teve jelölés a teve, mint állat púpjára, púpjaira vonatkozik.

Ha programozásban valamilyen objektumnak nevet akarok adni, ezt elég szabadon megtehetem, de vannak konvenciók, akiket be lehet tartani, de nem kötelező.

Ha olyan valaminek akarok nevet adni, ami kettő vagy több szó lenne, akkor ugye a nevekben szóköz nem használható. Ehelyett a szóköz utáni szót nagybetűvel kezdik. Ez jelzi, hogy két vagy több szóról van szó.

Példa: ha születési dátumot tartalmaz egy változó, akkor az angol alapján, date of Birth, ebből akkor a változó neve dateOfBirth. Persze, ha valaki nem követi a konvenciót, akkor pl. dob is lehet.

A whats applikationból, szerintem így lett WhatsApp.

Hogy a w-ből miért lett W, arra is van elméletem.

SzZoole 2022.12.12. 19:04:50

@Zsuzsi65: “ Igy kell fenntartani a tarsalgast ;) Na jo, most megyek kicsit dolgozgatni :) udv mindenkinek, es jo tarsalgast :))”

Látod, elég egy provokatív komment és rögtön komment cunamit eredményez :-))

Dolgozni?? Én már a vacsorán is túl vagyok, lassan alvás idő lesz :-))

fhdgy 2022.12.12. 19:06:20

@Csodabogár: úgy, hogy pl. valaki gyorsan meg akarja szerezni az örökséget. Miért annyit várni? Mehet gyorsabban is!

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2022.12.12. 19:07:39

@P.Elliot: "Ez a vallas dolog, ezt sem ertem Zsuzsi, miota lett neked ez ilyen fontos, regen nem irtal ilyesmirol csak amiota Trump hivo lettel, mivel nem kiserem, figyelemmel hogy a republikanusok mit akarnak/ "

With respect, ez a Trump-fixation nalad valami nagy traumara utal? :)) Probald ezt az egeszet ugy elkepzelni, mint egy nagy Venn/diagram...nem minden hivo (kereszteny) ember Trump "hivo". Ismerek NAGYON demokrata/liberalis keresztenyeket. Eleg sok eddigi kommentembol kiderulhet, hogy nem tartozom az elvakult "Trump-hivok" koze :)

Az identity politics - mindket oldalon - egy kicsit beszukult latasmodra utal szerintem.

Ami meg a hit "fontossagat" illeti: amig az ember "baby Christian", es nincs eleg tudasa, addig termeszetes, hogy kevesbe erzi magat komfortosan teologiai vitakba/beszelgetesbe bocsatkozni.Ahogy a comfot level es tudas novekszik a hit erosodesevel egyutt, ugy valik az ember batrabba :)

2022.12.12. 19:10:35

@fhdgy: “ Hivatalosan WhatsApp!”

Köszönöm szépen ! Gazdagítottad ismereteimet, és nem nekem kellett utánanézni.

Arthamyr 2022.12.12. 19:12:38

@Zsuzsi65: Szerintem nem az a jellemző, hogy az LGBTQ közösség kíván beavatkozni a "normális" többség életébe, hanem a hátrányos megkülönböztetést illetve az ő életükbe való beavatkozást szeretnék felszámolni. Nyilván vannak köztük militáns barmok, akik átesnek a ló másik oldalára, de a többségük nem ilyen.

2022.12.12. 19:12:48

@fhdgy: “ úgy, hogy pl. valaki gyorsan meg akarja szerezni az örökséget. Miért annyit várni? Mehet gyorsabban is!”

Nem nem ez nem így megy hanem ahogy csodabogár ezt pontosan leírta.

fhdgy 2022.12.12. 19:15:44

@Mr.Tellinghovon: Egyetértve a leírtakkal, csak kiegészítésként.

Nem vagyok az a típus, aki szájtátva várja a sült galambot. Én teszek magamért. Pontosabban, tennék, ha nem lennék bilincsbe verve. A jelszavam, ne támogassanak, csak hagyjanak élni.

Tegnapi, mai példa:

Egy ismerősömmel, azon filóztunk, hogy milyen nagy buli lenne makkoltatással disznókat tartani. Ehhez, ugye adva van kb. 10 hektár tölgyerdőm. Tölgyerdőm!!! Az enyém, nem másé!

Az erdészeti törvény nem engedi! MERT tönkreteszem az erdőt!

A jó qrva ... nincs jogom a saját erdőmet, a saját javamra használni?

Erre köss csomót!

Arthamyr 2022.12.12. 19:17:11

@Zsuzsi65: Én nem tartalak Trump hívőnek... Viszont: ha két rossz közül kellene választanod, Trump vagy Biden?

fhdgy 2022.12.12. 19:17:12

@Mr.Tellinghovon: Tudod, én azért ennyire naiv nem vagyok!

2022.12.12. 19:17:45

@Zsuzsi65: “ amig az ember "baby Christian", es nincs eleg tudasa, addig termeszetes, hogy kevesbe erzi magat komfortosan teologiai vitakba/beszelgetesbe bocsatkozni.Ahogy a comfot level es tudas novekszik a hit erosodesevel egyutt, ugy valik az ember batrabba :)”

Azt hiszem ez így van minden tudással, a hétköznapok praxisa által határozottabb és tapasztaltabb leszel, bátrabban képviseled az álláspontodat is.

Csodabogár 2022.12.12. 19:20:38

@Mr.Tellinghovon: Azért külföldieknek nem is egészen ingyenes. Amelyik ingyenes az csak svájciakkal foglalkozik.
Viszont nem kerül egy vagyonba az biztos.
Valamikor majd rájönnek a normális országok, hogy ez tényleg egy jog, ami mindenkinek egyformán jár. Szerintem nem lenne nagy roham, mert itthon sokan nagyon félnek a haláltól, pedig nem az a rossz szerintem, hanem az oda vezető keserves út.
Most már a németek is engedik a Benelux államok szintén, Hollandia már régen. Nem is tudom Skandináviában mi van.

Arthamyr 2022.12.12. 19:22:07

@fhdgy: WTF? A saját erdőddel nem csinálhatsz azt, amit akarsz? Vagy kivágni ki lehet, de disznókat nem tarthatsz benne?

Nagy kedvelője vagyok a "jamón ibérico de bellota"-nak (szabadon tartott, jelentős mennyiségű makkot fogyasztó disznók sonkája) meg az egyéb testrészeknek is, és tök jó lenne, ha Magyarországon is csinálnának.

2022.12.12. 19:24:25

@fhdgy: “ Erre köss csomót”

Mintha régen makkoltattak volna a disznókat. Emlékszem amikor savolyon a kondas hajtotta őket ki az erdőbe.

Igazad van, ma van sok olyan értelmetlen előírás, részben az EU által kényszerítve ami ellentmond a józan esznek.
Olvastam pl. Ma Németország mennyit ad ki a klímaváltozás kiegyensúlyozására, és ez a világ co kibocsátásának 0.02 %.
Értelmetlen dolgokat vsinalunk

fhdgy 2022.12.12. 19:25:18

@Mr.Tellinghovon: Én nem támogatást várok!

Gyűlölöm a támogatást, annak ellenére, hogy én is kapok támogatást. Sokkal jobb lenne, ha nem kapnék, de a dolgok a helyükön lennének.

A támogatások, a pályázatok a korrupció melegágyai.

Ne adjanak nekem támogatást, de ne pofázzanak bele a dolgaimba, majd én gondoskodom magamról.

Persze, ez hiú ábránd. Nem tehetem azt, amit akarok, de a támogatásokkal zsarolhatnak, a markukban tarthatnak!!!

2022.12.12. 19:25:32

@Arthamyr: jamón ibérico de bellota"

A világ legjobb sonkaja

fhdgy 2022.12.12. 19:27:16

@Mr.Tellinghovon: Mi somogyiak vagyunk!!! Nekünk pofáznak ezek???

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2022.12.12. 19:28:20

@Arthamyr: remelem, hogy legkozelebb nem e kozul a ket oregember kozul kell valasztanom ;) gondolom, a valaszt te is tudod, ez csak amolyan "gotcha" alnaiv kerdes ;)

Arthamyr 2022.12.12. 19:32:54

@Zsuzsi65: Sajnos a legutóbbi megnyilvánulásaid elbizonytalanítottak. De remélem, hogy azért Biden. Lehet, hogy a republikánusok állnak hozzád közelebb, de Trump vállalhatatlan.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2022.12.12. 19:38:01

a liberal/konzervativ temarol jutott eszembe :) Annak, aki nem ismeros a temaban: nagyon sokan (koztuk a fiatal liberalis generacio tagjai) koltoznek el mostanaban CA-bol, mert egyre nehezebb a megelhetes.

www.youtube.com/watch?v=3MOy6Z_UP7c

www.youtube.com/watch?v=WxQVUNPeWnc

2022.12.12. 19:38:45

@Csodabogár: külföldieknek nem ingyenes.

Sokan jönnek ide tavaly 91 eset volt. Nő az elfogadó országok száma hol aktiv vagy passzív engedélyezett.

Egy két évvel a legalizálás előtt Spanyolországban végzett közvélemény-kutatás szerint az ország többsége támogatja az asszisztált öngyilkosságot, annak ellenére, hogy az országban erős katolikus hite van, ami az öngyilkosságot tabuként kezeli.

Nem is gondolná az ember

2022.12.12. 19:39:55

@fhdgy: “ Mi somogyiak vagyunk!!! Nekünk pofáznak ezek???”

A Somogyi rossebes bakák is híresek voltak

2022.12.12. 19:44:12

@Arthamyr: “ de Trump vállalhatatlan.”

Trump azért lett megválasztva hogy odacsapjon a Washingtoni csapatnak. Ezt meg is tette. Rendesen felkavarta az állóvizet.

A következő elnöknek legalább húsz evvel fiatalabbak kell lenni.

fhdgy 2022.12.12. 19:46:15

@Mr.Tellinghovon: Somogyország! Mi a rossebet keresünk mi ebben az elb.szott orbanisztánban?

Arthamyr 2022.12.12. 19:59:41

@Mr.Tellinghovon: "Trump azért lett megválasztva hogy odacsapjon a Washingtoni csapatnak. Ezt meg is tette." - Ez elég baj, külön-külön is, hát még akkor, ha mindkettő állítás megáll.

fhdgy 2022.12.12. 20:31:37

Megjött a tél! Ma reggel már mínuszok voltak. Tegnap behordtam az áfonyáimat.

Tegnap meg ma segített kettő barátom, a sötét téli estékre megcsinálták nekem a kecskéknél a díszkivilágítást. Egyszer már megvolt, de a kecskék tettek róla, hogy ne legyen tökéletes. -:)

Kb. 50 méteren 11 lámpa, hogy este is, ha megkések, lássak.

A Grand Boulevard újra fényárban áll!

A kecskéket is "téliesítettem". Ez azt jelenti, hogy az önitatókat, amik elfagynának, elzártam, ettől kezdve vödrökben kapják a vizet, persze, melegítek is nekik vizet, hogy langyos legyen és ne jéghideg.

Szeretem őket, de ma nagyon felidegesítettek. Annyira szelídek, aranyosak, hogy az agyamra mentek. Egy lépést nem lehetett tőlük lépni, mert állandóan láb alatt voltak. Mint egy kis gyerek, mindent látni akartak, hogy mit csinálunk.

Az egyik barát már rám szólt, hogy vidd innen, mert lehúzza a nadrágom.

Fenyegettem őket, hogy kiporolom a bundátokat, ha nem mentek innen. Persze, nem mentek, mert tudják, hogy a kiporolás azt jelenti, hogy megpaskolom, megsimogatom őket.

dikusz. 2022.12.12. 21:05:09

@P.Elliot: Mi lesz a karácsonyi menü?

P.Elliot 2022.12.12. 22:58:06

A party vacsora egyszeru lesz noha szeretem a kulonleges kreaciokat de a csuklomrol csak most kerult le a gipsz, minden kiesik a kezembol, faj is neha tehat a legegyszerubb ennivalot valasztottam, igaz hogy ez itt a tradicionalis amerikai karacsonyi ebed, toltott sult pulyka es sult sonka, koritesekkel.A sonkat elozo nap megsutom es csak felmelegitve lesz mert a sutot el fogja foglalni a pulyka amivel van egy kis baj, az hogy tul nagy a vendegekhez kepest de nem talaltam kisebbet csak annyira kicsit ami viszont nem eleg.

A kortites edeskrumpli fahejas, fuszerezessel, normal sult krumpli rozmaring fuszerezessel, zoldseges rizs, kelbimbo parolt repaval, gravy martas a pulykahoz, afonya szosz, almapure, es egy vegetarianus vendegnek egy adag melyhutott, kesz shrimp/ garnela rak ha jol tudom a magyar neve/ ezt csak melegiteni kell, nincs kedvem meg ezzel is kulon vacakolni, plane hogy tudom hogy ezt a tipust szereti...

A rendes csaladi karacsony estere megfozom a kedvencet minden csaladtagnak kulon.

A karacsonyi ebedrol meg nem esett szo hogy mi legyen...

Igazabol ugyis a beszelgetes, vidamkodas , egyutt szorakozas miatt jovunk ossze, a kaja nem fog annyira szamitani...

Sutit viszont fogok sutni tobbfelet, sot talan, nem vagyok benne biztos de lehet hogy kis celofan csomagocskat keszitek minden teritek melle benne minden sutibol egy szemet, ezt hazavitelre, nem kibontani...

P.Elliot 2022.12.12. 23:11:00

@fhdgy: A disznok miert tennek tonkre a tolgyfa erdot?
Kiturjak a fakat vagy mi? A jo eros tolgyfakat!
Ellenkezoleg, jol megtragyaznak oket.
Kulonben is csak makk eres korul lennenek ott nem allandoan.

Azt a makkot nem lehetne valahogy valamivel osszeszedni, osszekotorni, felszippantani es eladni disznokat tarto embereknek akiknek lenne kedvuk a makkoltatott disznohus izehez?

Mennyi makk terem egyaltalan abban az erdoben?

P.Elliot 2022.12.12. 23:13:54

@Arthamyr: En nem emlekszem hogy ettem volna makkoltatott diszno sonkat vagy nem emlekszem ra.

Mivel ter el a normaltol? Mihez hasonlit az ize?

P.Elliot 2022.12.12. 23:20:29

@fhdgy: Sok szerencset az afonyaidhoz.

A kecskek, hat ilyenek. Minden allatot el lehet rontani, a sok kedvesseg, figyelem, simogatas vissza lesz kapva, minden allatnal.

Az erdekes lett volna ha lehuzzak a baratod nadragjat, elveszitetted volna a segitoidet, hehehe...

2022.12.12. 23:46:43

@P.Elliot:
A makk különösen tápláló táplálék a sertések számára. szénhidrátból, zsírból és fehérjéből áll. Ezért a makk etetése megnöveli a húsban lévő belső izmokban lévő zsír arányát – ez a sonka márványra emlékeztető finom erezetéről ismerheted fel.

A fekete Iberico disznó rabja a makkoknak. Ha makkot lát, "mint egy disznó" eszik, hogy minél többet behabzsoljon telhetetlen módra.

ibb.co/2NCdnNp

“ Mivel ter el a normaltol?”

nincs olyan makksonka, amely olyan sertésekből származik, amelyek csak makkot esznek, de az a tény, hogy ha bekeverik az étrendjükbe, kulcsfontosságú, mivel közvetlenül befolyásolja a sonka végső minőségét, így ez sokkal ízletesebb és aromájában intenzívebb lesz

P.Elliot 2022.12.12. 23:51:25

@Mr.Tellinghovon:

Koszonom az informaciot.
Egyszer lehet hogy utana fogok nezni hogy hol lehet kapni a neten, lenne kedvem kiprobalni az uzleti gyakran vackok utan hogy milyen...

P.Elliot 2022.12.12. 23:55:12

@Mr.Tellinghovon: Csak beneztem a netre es latom hogy sok helyen arulnak, na, majd ujevre rendelek.

2022.12.12. 23:55:46

@P.Elliot:
Örülök ha felmerül egy kérdés akkor kereshetek a régi papírjaim között, most is találtam egy régebbi utikonyvben egy leírást, és ez részben visszahozza az elmúlt időket.

A fehér falvak környéke
A többi gyümölcshöz hasonlóan a makk számos fafajból származik, mint például a tölgy, a parafa vagy az epe-tölgy (mindegyik ugyanabból a családból származik), megvan a maga érési időszaka, és csak a virágzási időszak után érhető el. Tavasszal kezdődik, de őszig is meghosszabbítható. Ez mindig az adott év időjárásától és csapadékától függ.

Tudnunk kell, hogy általában sok időbe telik, amíg a makk (a gyümölcs) lehull, és a legjobb az, hogy az állat frissen és a legjobb körülmények között eszi meg. Ezért a legeltetési idejük egybeesik azzal az idővel, amikor a makk hullani kezd, ismertebb nevén Montanera. Ez az időszak nagyjából október és január között tart.
Mi az a Montanera?

A Montanera az ibériai sertéstartás utolsó szakasza, melynek során a réteken szaladgálnak, természetesen táplálkoznak, és vágás előtt elhíznak. A sertés a makk mellett olyan aromás fűszernövényeket is találhat a legelőkön, a természetes legelőkön és mindenféle táplálékban, amely az ibériai sertés számára teljes értékű táplálékot és olyan jellegzetes ízt biztosít.
A természetes eredetű takarmányokkal táplált ibériai sertés, Montanera általában 80-90 kg-os tömeggel kezdődik, és a természetes legeltetési időszakban (kb. 4 hónap) eléri a 170-180 kg-ot. Napi étrendjük 8 kiló körüli makkból épül fel, de ezen kívül 2-3 kiló természetes füvet és gyógynövényt is tartalmaznak.

P.Elliot 2022.12.13. 00:00:33

@Mr.Tellinghovon: A hazam mogott tolgyfakbol allo erdosav van....
Tobb fajta makk van, meg olyan kicsi lapos is, mar csak a diszno hianyzik, hehehe......

2022.12.13. 00:02:47

@P.Elliot:
De spanyol disznó kell hozza:-)))))

P.Elliot 2022.12.13. 00:06:19

@Mr.Tellinghovon: Egyebkent koszonom ezt a reszletes felvilagositast!
Errol is tudok ezentul....
A disznokrol nem sok fogalmam van, varosi lany voltam, annyit tudok hogy megesznek mindent, van olyan hogy disznovesz, jo koszosak tudnak lenni es olban elnek, a kostolo amit neha kaptunk az nagyon finom volt.

A hurkat szeretem a legjobban meg a disznosajtot meg a kolbasznak a zsirjat amikor kisutik, az a joillatu, szep szinu, fantasztikus izu zsirt, istenem, nincs mar a kornyekunkon evek ota magyar hentes, ami mas varosokban van azoknak az arujuk izetlen vacak....

P.Elliot 2022.12.13. 00:08:33

@Mr.Tellinghovon: Mindent lehet importalni, meg egy disznot is amig ki nem bokod hogy mire kell, nem, nem diszallatnak, hehehe...

Zulu4321 2022.12.13. 00:21:36

@Arthamyr: Megertelek, nem is hibaztatlak. Van olyan, hogy az ember csak masban veszi eszre a hibakat.

@FutureFry: Ami me'g hozzatartozik szerintem, hogy a holgy afrikai viseletben, afro hajzattal, felvett afrikai nevvel(!) jelent meg a BP-ban. Belegondoltam, hogy ha en matyo nepviseletben allitok oda vhova kulfoldon, nem furcsa a kerdes, es te honnan vagy? Szoval en is hajlok arra, amit olvastam, hogy a nonek valami anti-royalist agenda is volt a hatterben. (Szegeny traumatizalt asszonyka, akinek mintegy veletlenul a beszelgetes transcript-je is megvan!! Haha:)

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2022.12.13. 01:08:50

@Arthamyr: azzal teljesen egyetertek, hogy Trump mint 2024 republican jelolt szamomra katasztrofa lenne, ugyanugy, mint Biden...most gondolj bele, mindketten 80 felett lesznek...Ideje lenne atadni a stafetabotot a fiatalabbaknak, de ez a sok trottyos oreg ragaszkodik a hatalmahoz :( Nevetsegesek, le vannak maradva, nemelyik alapveto dolgokkal nincs tisztaban (hogy mukodik a social media stb.)..szoval ideje lenne mar valtani...
Pl annak orulok, hogy egy fiatal CA kongresszusi jeloltunk bejutott a kongresszusba.
ballotpedia.org/Kevin_Kiley

Csodabogár 2022.12.13. 07:18:29

@Mr.Tellinghovon: De Santis jóval fiatalabb, de ugyanolyan gazember mint Trump. Sőt ott élő ismerőseim szerint veszélyesebb, mert okos és rafinált, nem csak egy beképzelt hülye mint Trump. Aki persze a magára nézve okos, mert kihasználja, hogy az istenadta nép mindent bevesz és imádja őt. Aki meg nem, az párthű és bárkit megválaszt, csak ne demokrata legyen. Nem annyira okos dolog ez a két párt rendszer, ami Amerikában van.

Arthamyr 2022.12.13. 07:34:53

@P.Elliot: Látom, már megkaptad az információt @Mr.Tellinghovon: -tól, ami jó, mert nehéz kérdés. Egyrészt mert sajnos régen ettem, és akkor sem úgy, hogy közvetlen makkal nem etettett ibérico előtt/után (ilyen is kapható, ennek enyhébb íze van és kicsit olcsóbb). Másrészt nem tudom, hogy kifejezetten a makknak milyen hatása van a sonkára, az ibérico-nál fontos az is, hogy más fajta sertésből csinálják, az érlelési idő és mód is befolyásolja. Harmadrészt meg az ízérzékelés egyéni dolog.

Angolul sokan szokták mondani, hogy "nutty", és valahogy úgy "nutty", mint egyes borok. Néha kicsit "karcos" is (ez érezhető akkor is, ha a sonkáról levágott zsírban sütsz pl. tojást), de (számomra) nem kellemetlenül.
Az "alap" sonka olyan, mintha hiányozna belőle valami ehhez képest. Az "alap" sonkához képest talán kevésbé sós, és kevésbé nyers hús íze van. Mondjuk ez hülye összehasonlítás, mert van ezer féle sonka, és nem mindegy, kinek mi az alap...
Ha könnyen és számodra elfogadható áron be tudod szerezni, és szereted a húst/sonkát, mindenképpen javaslom a kipróbálását. Én ha tehetném, szinte csak ilyen sonkát ennék, míg pl. a feleségemnek "túl sok", persze azért ő is szereti.

Arthamyr 2022.12.13. 07:36:33

@Zsuzsi65: Trumppal biztosan nem az életkora a legnagyobb probléma, és lehet, hogy Bidennel sem...

Arthamyr 2022.12.13. 07:39:09

@Zulu4321: Isteni szerencse, hogy egyes emberek veszik a fáradtságot, hogy trollreget csináljanak, és azzal ezt is elmondhatják nekik!

fhdgy 2022.12.13. 08:11:46

@P.Elliot: A mai munkaerőhiányos időkben embert találni arra, hogy felszedje a makkot, elég nehéz vállalkozásnak tűnik.

Különben is, nem egyszerűbb, ha a disznó maga csinálja? Közben eszik gyökereket, gombákat, csigákat, stb., stb.

Egyébként vannak, akik szednek makkot, vetőmagnak, de az árban is más kategória.

fhdgy 2022.12.13. 08:12:37

@Mr.Tellinghovon: Ami másutt, még az EU-ban is működik, nálunk miért nem?

Arthamyr 2022.12.13. 08:31:58

@SzZoole: Ez vagy valami különlegesség, vagy lehúzás, vagy amit én szoktam enni, az gagyi.
Innen szoktam rendelni (a barátomnál nyaraltunk, és közel volt a bolt, azt azóta megragadt): www.jamonescasaesteban.com/producto/jamon/jamon-bellota-iberico/ , itt azért barátságosabb árakkal találkozol. Én eddig elégedett voltam vele. Ha kéred, leszeletelik (elég jól) bevákuumfóliázzák (de így is elküldik az egészet, a csontot, zsírt is).

2022.12.13. 08:49:40

@Csodabogár: “ De Santis jóval fiatalabb, de ugyanolyan gazember mint Trump.”

Az emberek legtobbenel a kinézet sokat számít, így nyert annak idején JFK is. Vagy magyarországi példa a volt budapesti főpolgármester Demszky is. Vagy a mostani kijelentése: magas vagyok és sovány és csak bicikli sávok fel festése az ami történt.

2022.12.13. 09:09:13

@Arthamyr: “ Az "alap" sonkához képest talán kevésbé sós”

A spanyolok tengeri sót használnak ami maga íz világával.

“ az ízérzékelés egyéni dolog”

Persze, ugyanaz másképp ízlik. Vagy egyáltalán nem.
Például nagyon szeretem a szarvas gombával készített dolgokat, de ha piemonti szarvas gombás vaddisznó szalámit szeleteltem, a lányom kifordult a konyhából, az intenzív illata miatt meg megkóstolni sem volt hajlandó. Szerinte penetráns, engem meg a pokolba is le lehetne csalogatni vele.
Egyszer megpróbáltam egy hónapig biztatására hús nélkül vegan táplálkozni. Ez idő alatt mozgási nehézségeim, az ujjaimban ízületi fájdalmak lettek, pocsékul éreztem magam. De egy fel rúd szalámi elfogyasztása után minden öt perc alatt meggyógyultam

2022.12.13. 09:26:50

@fhdgy:
Tegnap jót mulattam a híradó nézésekor. Négy EU képviselőt tartóztattak le, köztük az egyik alelnököt korrupció vádjával.
Korrupció az antik idők óta jelen van társadalmunkban. Kiirthatatlan polip ami újra és újra megjelenik. A legmagasabb szintig elér szinte intézményesen.
Lásd: vakcina beszerzés, maszk beszerzés, FIFA botrány, lobby tevékenység Katar miatt stb…

Ha most be haragítja Leyen a katari emirt, akkor nem lesz semmi az évszázad üzletebol amire habeck nagyon büszke volt.

fhdgy 2022.12.13. 10:52:38

@Mr.Tellinghovon: ott legalább retorzió is van, várható!

2022.12.13. 11:01:08

@fhdgy: „ ott legalább retorzió is van, várható“

Várjuk ki a végét

Hogy is írtad egy előző bejegyzésedben, “azért annyira naiv nem vagyok” :-))))

fhdgy 2022.12.13. 11:12:58

@Mr.Tellinghovon: most bizakodó és vagyok.

A letartóztatás után nem mondhatják, hogy nem történt semmi.

Nehezen tudok elképzelni egy visszakozzt.

Golf2 2022.12.13. 12:21:52

@fhdgy: Ez az agyalágyult Brüssel csak jóváhagyta az összes pénzt a lukas hordóba.Az origón újjonganak a tolvajok.

2022.12.13. 12:40:52

@fhdgy:

Szerintem a szőnyeg alá kerül, esetleg valakit be áldoznak, és menjünk tovább

„Ez az értékeinkről, a jogállamiságunkról szól, Az Európai Unió egészéről ” – mondta Annalena Baerbock nemet külügyminiszter

Felmerül azonban az a kérdés is, hogy meddig érvényesül ez a "jogállamiság mint, az Európai Unió egészében, mert hivatkozva a Stabilitási és Növekedési Paktum szabályaira, az EKB állami finanszírozás tilalmara a közös hitelfelvétel közös visszafizetés felelősségére.stb.

A hibák beismerése, az egyetemleges felelősség vitatasa stb. úgy tűnik még mindig egy alárendelt szerepet játszik.

Volt idő amikor én is azért korteskedtem hogy svajc belépjen az EU-ba, aztán jött az osterweiterung, a keleti terjeszkedés evvel a kijózanodás is. Rá kellett jönnöm, hogy EU csak a piacok megszerzésében érdekelt. Ma úgy viselkednek mint annak idején roma a leigázott nemzetekkel.

2022.12.13. 12:48:39

Ez áll svajc vezető lapjában.

Körülbelül 7,5 milliárd eurós támogatást kell befagyasztani mindaddig, amíg Orbán Viktor kormánya maradéktalanul be nem váltja a jogállamiság betartására tett ígéreteit.
A Magyarország elleni eddig példátlan fellépés hátterében az aggodalom áll, hogy az uniós forrásokat nem megfelelően használják fel az országban az elégtelen korrupcióellenes intézkedések miatt.
Nem sokkal a megállapodás megkötése előtt az EU Bizottsága megújította azt az ajánlását, amely szerint a Magyarországnak szánt mintegy 7,5 milliárd eurós támogatást be kell fagyasztani mindaddig, amíg Orbán Viktor miniszterelnök kormánya maradéktalanul be nem váltja a jogállamiság betartására tett ígéreteit.
Egy kompromisszum szerint ennek most 6,3 milliárd euró körül kellene lennie, mert el kell ismerni, hogy Magyarország már végrehajtotta az ország által megkövetelt intézkedések egy részét.

Izgatottan várják a további fejleményeket, mindenekelőtt azért, mert Magyarországnak jelentős eszközök állnak rendelkezésére az EU-ra gyakorolt ​​nyomásgyakorlásra. Például a budapesti kormány blokkolhatja azokat a döntéseket, amelyekhez egyhangúság szükséges az EU-ban.

Másrészt a diplomaták szerint Magyarország hétfő este még engedményeket is tett, és feladta blokádját az új ukrajnai segélyek és a nemzetközi minimumadókról szóló uniós törvény ellen.

Az ok az uniós országok – például Németország – fenyegetése, hogy blokkolja a magyar uniós koronasegély felhasználási tervének jóváhagyását. Ez azt jelentette volna, hogy az év végére a rendelkezésre álló 5,8 milliárd eurós forrás 70 százaléka lejárt volna.

Egy előre számítható kompromisszum lett

Golf2 2022.12.13. 12:59:23

@fhdgy: Wegen fehlender Rechtsstaatlichkeit und weil es Grund zur Sorge gibt, dass Geld veruntreut wird, will die EU Zahlungen in Höhe von 6,3 Milliarden Euro an Ungarn einfrieren. Deutsche Politiker begrüßen das, hatten aber eine höhere Strafe erhofft....
Akkor most ki hazudik?

2022.12.13. 13:19:42

@Golf2:

Textverständnisprobleme?

als ob dies auch in dem von mir zitierten Text vorkäme.

fhdgy 2022.12.13. 13:32:03

@Golf2: @Mr.Tellinghovon: Kis győzelem az EU-nál, nem 7,5, csak 6,3 milliárd, de itthon már hatalmas siker!

Golf2 2022.12.13. 13:54:53

@fhdgy: Befagyaszt 6.3at nem?

nyuszigonosz 2022.12.13. 13:56:13

@fhdgy: Az pontosítva úgy van, hogy kettö mézesköcsög (pénz-zsák) volt/van.
Az egyik a Corona segély fond, amelyet már a többi 26 Eu-s ország megkapta, a másik meg az amit nem.

Tegnap este miután Orban és kormánya papírformában megígérte, hogy a továbbiakban nem vétóznak, hozzányúlhat Magyarország az 5,8 Milliárd Euró segélypénzhez, amire tegnap este írásban leadta a magyar kormány, mire kell és csak arra lehet felhasználni. Magyarorszag ezen összeg 48, 1 %-át a klímacélok elérésére kérte, további 29,8 %-ot meg a digitalizációra a többit meg tán a legyengült ipar megsegítésére. A jóváhagyás majd ma történik meg, estig az is meglesz.

Na a nagyobb mézesbödön továbbra is lefagyasztva.
Gondolom a magyar kormány mindezt másképp kommunkálja, de ez van.

fhdgy 2022.12.13. 14:01:09

@Golf2: Igen, de nem 7,5 befagyasztva, csak 6,3.

Tehát itthon győzelemként van előadva, mert "sikerült" kiharcolni plusz 1,2 milliárdot.

Golf2 2022.12.13. 14:02:13

@fhdgy: magyar kormány súlyos hibát vétett, amikor azt hitte, hogy az EU nem meri majd elvenni a támogatásokat, amiből végül az lett, hogy hosszú időre befagyasztották a források jelentős részét.

fhdgy 2022.12.13. 14:03:11

@nyuszigonosz: Én csak azt sajnálom, hogy nem szorították meg jobban, akkor is, ha nekem még nagyobb károm lett volna belőle.

fhdgy 2022.12.13. 14:04:58

@Golf2: Jó, hát azt tudjuk, hogy orbán, a micron, Macronnak hiszi magát.

Csak ezt mások nem hiszik.

Golf2 2022.12.13. 14:08:42

@fhdgy: Nem túlzás azt állítani, hogy a 4,2 millió lakosú Horvátország igazi futballnagyhatalom....
A 117. percben, amikor az egyenlítő találatukat szerezték, akkor találták el először!!! a kaput, akkor is egy megpattanó labdával. És ez foci?

fhdgy 2022.12.13. 14:14:10

@Golf2: Kérlek, nekem ne tegyél fel ilyen bonyolult kérdéseket!

Nem is értem, hogy mit írsz, engem a foci hidegen hagy!

2022.12.13. 14:54:03

@fhdgy:

Persze az egyik oldalon megkapja azt a pénzt amit tulajdonképpen már mindenki leírt. Corona segély
A másik oldalon pedig kap 1.2 -öt most a maradék pedig csak befagyasztva tehát meg lehet belőle pénz (nem lett kategorikusan leírva.)

nyuszigonosz 2022.12.13. 15:24:59

@fhdgy: @Mr.Tellinghovon: @Golf2:

Itt van az egész, magyarul érthetöen.

„Megalázó este ez Orbán számára” – idézte egy uniós diplomata sms-ét a Politico, kiegészítve egy másik diplomata gyorskommentjével, miszerint Orbánnak „le kellett nyelnie a vétóit, és alig kapott valami enyhítést a feltételességi mechanizmusban. Mindezt azért tette, hogy megmentse a helyreállítási pénzeket és legalább egy kicsit nyugtatgassa a piacokat... de várja csak meg azt, amikor rájön, hogy SEMMIT sem kap a helyreállítási alap pénzéből, amíg végre nem hajtja az ÖSSZES jogállamisági reformot”.
A többi között ez az idézet olvasható a Politico európai kiadásának ma reggeli összefoglalójában, amelynek egyik témája a nagykövetek éjjeli megállapodása a magyar-ügyben. A végeredmény egy olyan megállapodás lett, amiben Orbán elállt a két korábban belengetett vétótól annak fejében, hogy az Európai Unió jóváhagyja a helyreállítási alapból elvben Magyarország számára rendelkezésre álló milliárdokat, illetve, hogy minél kisebb vérveszteséggel ússza meg a költségvetési befagyasztást.

Azt már mi tesszük hozzá, hogy még tegnap este is olyan posztok jelentek meg a kormányzati Facebook-felületen, illetve Szijjártó Péter brüsszeli bejelentkezésekor még arról biztosított mindenkit, miszerint nem engednek és továbbra is ellenállnak az Ukrajna számára történő közös uniós hitelfelvétel ügyében.

Miközben a kormány borítékolhatóan – már a délelőtti rendkívüli Kormányinfón is – nagy magyar sikerről fognak beszámolni, valójában az történt, amit a Politico is megírt: az Európai Unió történelmében először büntettek meg egy tagállamot a jogállamiság leépítéséért. „Történelmi döntés, hogy első alkalommal használta az EU az új feltételrendszert, mégpedig az Orbán Viktor által a demokratikus fékek és ellensúlyok lebontásához kapcsolódó jogállamisági kockázatok kivédésére” – írja a Politico.

Magyarország 6,35 milliárd euró – minimum átmeneti, de akár végleges – veszteséggel jött ki a hónapok óta folyó iszapbirkózásból. Az uniós tagállamok mára virradóra abban állapodtak meg, hogy elvben zárolnak 6,35 milliárd eurónyi forrást a hét éves költségvetésből Magyarország rendelkezésére álló támogatási összegből. Ez kevesebb, mint az eredetileg belebegtetett 7,5 milliárd euró. Edita Hrdá cseh EU-nagykövet elmondta, hogy a nagykövetek beleegyeztek abba, a von der Leyen által javasolt 65 százalék helyett három uniós kohéziós program 55 százalékát fagyasztják be. A némileg kisebb „bírság” fejében Magyarország engedett az Ukrajnának nyújtott segélyekhez szükséges közös uniós hitelfelvétel, illetve a globális minimumadó ügyében, bejelentve, hogy mindkét esetben eláll a beígért vétótól. Hrdá egyébként cáfolta azt az uniós diplomaták körében terjedő pletykát, miszerint Magyarország egyfajta kompenzációként több pénzhez juthatna más uniós forrásokból, például a RepowerEU energiainfrastruktúra-beruházási programból.

A Politico kitér arra is, milyen kármentést tudott végrehajtani Orbán azzal, hogy beadta a derekát a két vétó ügyében. Mint írja: nem az a kérdés, hogy Orbán mit kap, hanem az, hogy mit nem veszít el biztosan. Hiszen, ha az uniós országok az év végéig nem fogadnák el Magyarország újjáépítési tervét, akkor Magyarország automatikusan eurómilliárdokat veszítene, konkrétan az 5,8 milliárd eurós támogatás 70 százalékát. „Magyarországnak most azonban esélye nyílik arra, hogy jövőre és a rá következő évben hozzájusson ezekhez a forrásokhoz, valamint a befagyasztott 6,35 milliárd euróhoz is, ha feloldják a strukturális alapokra elrendelt zárolást. Ehhez az kell, hogy Brüsszel megfelelőnek és elegendőnek kell ítélje a magyar jogállamisági reformokat”.

Orbán számára kiemelkedően fontos volt a pénzek mellett az is, hogy valamilyen módon megnyugtassa a piacokat, amelyek egyre nagyobb nyomás alá helyezték Magyarországot – véli a Politico. Egyre magasabb a magyar hitelek kockázati prémiuma, s a magyar GDP nagyjából 2,1 százalékát kitevő, 4,1 milliárd eurós helyreállítási forrás elvesztése komoly csapást jelentett volna a jövő évi magyar költségvetésre, ami számol ezzel a pénzzel. „De várja meg, amíg rájönnek, hogy SEMMIT sem kap a helyreállítási alap pénzéből, amíg végre nem hajtja az ÖSSZES jogállamisági reformot” – idézett egy diplomatát a portál.

„A Magyarországnak szánt uniós készpénz befagyott, de nem veszett el. Vagyis az EU soros svéd, majd spanyol elnöksége készülhet újabb magyar vétófenyegetésekre, amikor Orbán megpróbálja megszerezni azt az édes uniós készpénzt” – figyelmeztet az írás, amely leszögezi: „bebizonyosodott, hogy nem célravezető stratégia beleharapni abba a kézbe, ami etet minket”.

SzZoole 2022.12.13. 15:46:54

@Arthamyr: ok az csak a másik véglet volt :-)

Találtam olcsóbban is 4 kg egész csak £114 az amazonon.

ibb.co/3vZSgTC

2022.12.13. 16:04:12

@nyuszigonosz:

Lássuk be: a Covid előtti időkben, Orbán kakaskodhatott annyit amennyit akart. A szabad pénzpiacon, (akiket kevésbé érdekel a politika inkább a haszon), mindig hozzájutott jó kondíciókkal,azokhoz a forrásokhoz amire szugsege volt. A Covid és az azt követő időszak ezt a lehetőséget szűkítette, a kitört háború pedig felborította az eddigi kalkulációs alapokat. Az fosszilis energia megdaragult, a körülmények drasztikusan megváltoztak. A pénzpiac is átment tartozkodoba, a kínálat és kereslet aranya megváltoztatta a hitel felvételeket is. És hirtelen az EU pénzek és hitel lett a legolcsóbb megoldás, az ország működőképességének megőrzéséhez. Termeszetesen azért kell, hogy jusson pénz az arsapkakra, megemelt nyugdíjra, mert egyébként az együttes népharag elsodorna.
Mit tett most? Ahogy nyuszika kommentjeben áll “ minél kisebb vérveszteséggel” ússza meg a dolgot, mindenre rábólint és továbbra is letolt gatyaval várja a jövőt. Hogy is mondja a magyar közmondás? Aki át mondd, mondjon bét is. Az EU további elvárásokat fog támasztani, a 17-bol 27 lett és lesz ez 47 is. A vágyott Európában meghatározó politikus szerepet a sutba vághatja. Ennek azért példaértékű jellege van minden olyan ország számára aki valamilyen lázadáson töri a fejet. Aki a pénzt adja az határozza meg a zenét.
Az hogy kicsit le törtek a szarvat, hozzájárulhat egy pluralisabb demokrácia kialakításához

SzZoole 2022.12.13. 16:07:02

@Arthamyr: az egyik kedvenc műsorom a Hairy Bikers című utazó/főző műsor. Volt egy sorozatunk az Meditarian adventure, amikor Korzikán jártak.

Ott láttam/halottam először a gesztenyén nevelt, szabadon a gesztenye erdőben tartott disznókat. Na, azt is szívesen megkóstolnám :-)

youtu.be/FyoInCpayKA

2022.12.13. 16:08:54

@SzZoole:
Szuper videó

@P.Elliot:

ezt mindenképp meg kell nézned ibb.co/3vZSgTC amit Zoltán öcsém feltett

2022.12.13. 16:09:53

@SzZoole:

Nézel este meccset?

2022.12.13. 16:10:54

@SzZoole:

Ezt a linket nem engedi a YouTube nálunk megnézni

SzZoole 2022.12.13. 16:13:02

@Mr.Tellinghovon: persze, hogy nézek, ez nem kérdés :-)

SzZoole 2022.12.13. 16:14:01

@Mr.Tellinghovon: át küldeném imélben, már ha tudnám a tiedet :-)

fhdgy 2022.12.13. 16:16:19

@SzZoole: Igen, valami hasonlóra. A különbség, hogy az én erdőm szálerdő, nem ligetes.

2022.12.13. 16:24:44

@SzZoole:
Átküldtem privát de akkor sem tudom a linket kinyitni mert Svájcot letiltják

SzZoole 2022.12.13. 16:28:38

@Mr.Tellinghovon: hogy ki a favorit, az biztos, hogy nem Marokkó…….

A másik háromból mindegy, mindhárom csapat jó focit produkál :-)

Golf2 2022.12.13. 16:39:58

@SzZoole: jó focit produkál...117 percig nem kaput eltalálni az foci? (Brazil-horvát)

SzZoole 2022.12.13. 16:43:37

@Golf2: hát ne nézd, egyszerű ez, mint az egyszer egy, bár az neked kettő :-)

Golf2 2022.12.13. 16:48:50

@SzZoole: Hajrá Argentína,a foci nem a 11esekről szól.

Congeria 2022.12.13. 16:55:29

@Mr.Tellinghovon: @SzZoole: @P.Elliot:

Hasonló, szabadon tenyésztett lehet a magyar mangalica. Igaz, nincs az a nutty íze, de nagyon magasra értékelt a fajta. Azr olvastam, hogy a spanyolok is veszik, mert nincs elég az ő "fekete" disznójukból, a mangalicákat egy ideig makkoztatják és a hagyományos módon feldolgozzák.

Montenegró is híres az ő, csak egy helyen készülő hasonló sonkáról.

Én is szivesen vennék, de ide semmi húsfélét nem szabad küldeni.

2022.12.13. 17:11:32

@Congeria: “ de ide”

Hol van az az ide?

2022.12.13. 17:27:50

@Congeria: “ Hasonló, szabadon tenyésztett lehet a magyar mangalica”

A svájci nemet neve wollsöili - gyapjas disznó

1993-ban a gyapjas sertések szinte eltűntek, mindössze 200 állat maradt világszerte.

Ezt a mélypontot sikerült túllépni, főként azért, mert az 1990-es években felfedezték, hogy a magyar gyapjassertésből Spanyolországban jó minőségű serranói sonkát lehet feldolgozni.
A ma világszerte ismert Pata Negra sertés a Mangalica Söili testvérfajtája. Mindkettőt fekete karom különbözteti meg.

A hús egyre népszerűbb Svájcban. Ennek oka néhány falat után kiderül: a hús erőteljes és lédús ízű, nem olyan száraz és kemény, mint a szupermarket tömegterméke.

Hasonlóan az ibériai disznohoz, csak legelőn tarthatók, a húsuk is sokkal értékesebb omega 3 zsírsavat tartalmaz, mint a "normál" sertéshús. A darabolásnál tudatosan hagyjuk rajtuk a mangalica húsra jellemző zsírréteget. Mert sütéskor pontosan ez adja az összetéveszthetetlen ízét.

Ha pedig nem szereted, bármikor levághatod magad, és felhasználhato a Gröibi (tepertő) elkészítéséhez.

SzZoole 2022.12.13. 18:11:23

@Mr.Tellinghovon: Canada, Vancouver Island a hely ahol @Congeria: él.

Nem nagyképűségből, de ép van itthon mangalica sonka és szalonna :-))

ibb.co/TvVNtQK

SzZoole 2022.12.13. 18:13:05

@Mr.Tellinghovon: tudod, hogy hogy tenyésztették ki a mangalicát? :-))

ibb.co/HBnq2ZZ

dikusz. 2022.12.13. 18:17:27

@Congeria: A njegusi sonka az, amit Montenegróban készítenek.
A legfinomabb sonkák közé tartozik.

Arthamyr 2022.12.13. 18:35:12

@SzZoole: Igen, de a cimkén/leíráson mintha az lenne, hogy "cebo de campo" (egyéb dolgokkal is etethetik a disznókat). Talán a cimke, ami van rajta, zöld, ami szintén ezt jelenti, és azt, hogy nem kell, hogy fajtiszta ibérico sertések legyenek. Meg "ham shoulder" is van a leírásban. Na emiatt is olcsóbb ez, a kettő nem ugyanaz a termék.

2022.12.13. 18:38:00

@SzZoole: “ tudod, hogy hogy tenyésztették ki a mangalicát? :-))”

Fazott es kabátot vett fel?

Nem tudom, mesélj ……..

SzZoole 2022.12.13. 18:39:30

@Arthamyr: olcsó-olcsó, de azért nem mondanál rá nemet :-)

SzZoole 2022.12.13. 18:40:07

@Mr.Tellinghovon: nyisd meg a linket Vincebá :-)

2022.12.13. 18:42:14

@SzZoole: “ nyisd meg a linket Vincebá”

Megtettem Nem vagyok annyira ütődött, mintahogy azt a blogon produkálom :-)

SzZoole 2022.12.13. 18:44:05

@Mr.Tellinghovon: jóvanna, csak erre reflektáltam

“ Fazott es kabátot vett fel?

Nem tudom, mesélj ……..“

fhdgy 2022.12.13. 18:44:45

@Congeria: @Mr.Tellinghovon: Egyik oldalról azt olvasom, hogy a mangalica őshonos magyar faj. Másik oldalról ( Pallas ), hogy az 1830-as években Szerbiából került hozzánk. A következő oldalon pedig, hogy Szerbiából, Horvátországból, a Száva mentéről való.

Kinek van igaza?

Arthamyr 2022.12.13. 18:45:13

@SzZoole: Nem mondtam, hogy rossz, és azt sem, hogy olcsó, csak előtte linkeltél 1100 GBP-ért, na annál olcsóbb. Nem mondanék rá nemet, jobb, mint amit az itteni boltokban lehet kapni, itt még ibérico sincs, csak jamón serrano, és az sincs mindig. Azt a szintet meg tudja hozni akár egy jóféle házi sonka is (szerintem).

2022.12.13. 18:48:51

@SzZoole:
Most olvastam: A brit kormány gyorsított eljárással küldi vissza a Nagy-Britanniába érkező albán menedékkérőket, mivel Albániát teljesen biztonságos országnak tartja, és semmi okot nem lát arra, hogy albán állampolgárok brit menedékjogért folyamodjanak – jelentette be kedden Rishi Sunak brit miniszterelnök.

Észrevette a miniszterelnök úr, hogy az albánok nem menekülnek, hanem hódítani mennek?

SzZoole 2022.12.13. 18:53:06

@Arthamyr: ez a két véglet volt, biztos van drágábban is meg olcsóbban is :-).

A serano is jó, £50-60 közt lehet venni egészben állvánnyal együtt. Nekem a parm ham is ízlik, mind magában vagy akár Wellington bélszínnek elkészítve szarvasgombával együtt :-)

Abban is száz százalékban egyetértek veled, hogy a jófajta paraszt sonka, ami perzselve van és minimum 14-16 napot sóban áll, 3 hónapig lógatva füstölés után az is kiváló, szerintem, is :-))

2022.12.13. 18:54:56

@Zsuzsi65:

De jó is lenne

Állítólag Churchill mondta: "Csak azt a statisztikákat hiszem el, amelyeket magam hamisítottam...

SzZoole 2022.12.13. 18:57:07

@Mr.Tellinghovon: minő véletlen, ép most van a hírekben ugyanez

Csodabogár 2022.12.13. 19:03:48

@Mr.Tellinghovon: Hogy gyapjas vagy nem azt nem tudom, de az biztos, hogy a háború alatt és után mindig mangalicát vágattunk, ugyanis a mangalicát direkt zsírra hizlalják. Miután akkoriban kizárólag zsírral főztünk nagy szükségünk volt a zsírra. Ma én ívben kerülöm a hentesnél a mangalica sertést, mert utálom a zsíros húst. A sonka se volt akkoriban öröm, mert hatalmas zsírréteg volt rajta.

Persze nem zárom ki, hogy a spanyolok a malacokat makkon nevelik esetleg nem lesz annyira zsíros.

Csodabogár 2022.12.13. 19:08:19

A mangalica, lexikon nélkül, a leírtak nyomán, a monarchiából származik. Abban benne volt mindegyik említett ország.

Arthamyr 2022.12.13. 19:08:23

@Zsuzsi65: Akkor kell vezetni, amikor a meccset lefújják, ennek most csekély a hírértéke... Nem ismerem DeSantist (azért hallottam róla persze), de valószínűnek tartom, hogy Trumpnál jobb.

Arthamyr 2022.12.13. 19:09:40

@SzZoole: Én is szeretem a pármai sonkát, és azt itt is lehet kapni legalább.

fhdgy 2022.12.13. 19:25:01

@Csodabogár: Az, hogy a monarchiából származik, nem túl informatív. A Száva azért pontosabbnak tekinthető.

Hogy mennyire volt zsíros, az függött nemcsak a fajtától, de takarmányozástól és a tartási körülményektől is.

Emlékszem rá, hogy gyerekkoromban a szüleim úgy hizlalták a hízót, a reggeli adagját előtte este, az estit előtte reggel készítették.

Nem volt túl bonyolult. Egy vödör kukoricadara, egy kis só, mindez forró vízzel leöntve. Mire "tálalásra" került, jól megdagadt, könnyen emészthető volt. A disznót egy nem túl nagy disznóólban tartották, sok mozgása ne legyen, mert akkor lefogy. Az eredmény sok zsír, kevesebb hús.

A másik alternatíva, hogy szabadban, sok mozgással, napfénnyel, friss levegővel és nem túl kalóriadús etetés. Az eredmény, jóval hosszabb idő alatt, több, ízletesebb izom, kevesebb zsír.

Golf2 2022.12.13. 20:34:38

Hurrá argentin góól!!!

P.Elliot 2022.12.13. 21:17:48

Jol belemerultetek a sonkazasba, csak kapkodom a fejemet ...

Nagy sonkaparti nem vagyok de az a regi izu, gyerekkori paraszt sonka ahogy hivtak az is valami volt am!
Itt a szamban az ize. Itt is probaltunk jopar fajtat...

Congeria 2022.12.14. 01:06:33

@SzZoole: @Mr.Tellinghovon:

Just Vancouver, not the Island, kár, mert az gyönyörű. Területe kb. 1/3 Magyarország míg BC /the province 10x-ese.

Congeria 2022.12.14. 01:10:39

@dikusz.:

A te írásodból ismerem, hallottam először erről, azt hiszem.

Congeria 2022.12.14. 01:14:52

@Mr.Tellinghovon:

Itt mangalica ként említik. Néhány tenyésztő kezdte csak el, nagyon nehéz hozzájutni.

dikusz. 2022.12.14. 04:53:01

@Congeria: Nem voltam biztos benne, hogy már említettem.

Nem sokszor, de volt alkalmam itthon igazi házi sonkát enni. Üzletekben néha a híres külföldi sonkákból is kóstoltam. A prágai sonkát nem szeretem, a montenegrói utazás után direkt vettem serranóit is. A njegusi sonka vitte nálam a prímet.

FutureFry 2022.12.14. 06:14:18

@Zsuzsi65: @Arthamyr:
Egyszerűen nincs DeSantis számára “upside”-ja annak, hogy Trump ellen ringbe szálljon (ha meg is nyerné a primary-t - ami eleve kétséges - az akkor is túl nagy veszteséggel járna [1]). Éppen ezért (hacsak nem történik valami Trump-pal aki ezért nem tud indulni (mert magától visszalépni nem fog)) szinte biztosra veszem, hogy DeSantis 2024-ben nem indul a republikánus elnökjelöltségért.

[1] thehill.com/homenews/campaign/3734510-george-conway-trump-desantis-2024-battle-would-be-mud-fest-to-end-all-mud-fests/

FutureFry 2022.12.14. 06:35:09

@Congeria: Nem Kanada, hanem USA, de itt előfordul mangalicatenyésztő aki árul ilyen termékeket (bár tényleg nem könnyű beszerezni, a helyi Farmer’s market-en érdemes körülnézni (ami persze lehet, hogy az csak nyaranta van)). De ha nincs a közelben talán lehet online is rendelni (Google!). Egyébként meg (bár nem sonka) importált spanyol Iberico Chorizo szárazkolbászt lehet kapni a World Market áruházlánc üzleteiben [1] (de ez sajnos megint csak nem Kanada).

[1] www.worldmarket.com/product/palacios-chorizo-iberico-705z.do

Arthamyr 2022.12.14. 07:03:54

@FutureFry: "Even if DeSantis does succeed in knocking off Trump, he will end up with some significant percentage of the Republican base angry at him" - Ebben a mondatban bármilyen névvel helyettesítheted Desantist, és ha ez így megáll, az nem sok jót vetít előre. Viszont talán lehet abban bízni, hogy Trumpot ismét elutasítják a választók, és ha mégsem, az amerikai rendszer viszonylag rendben van, így közvetlen kárt nem sokat okozott legutóbb sem, főleg az USA-n kívül. :)

Congeria 2022.12.14. 13:26:19

@FutureFry:

Köszönöm az ismertetést.

Itt a legközelebbi tenyésztő Albertában van, Calgary környékén.

A menyemnek lenne lehetősége disznó tartásra, érdeklődtünk is, kb. 2500 CAD egy pár, fiú-lány kismalac. De biztos, hogy azt nem ennénk meg. Voltak kacsáik, amiket elengedtek az ott folyó patakban, sajnálták levágni. A kis tyúkokat felszedte az ott fészkelő sas, bár azok sokáig adtak tojást. A pet-nek vett potbelly malacnak még fiút is vettek, aztán mindent elajándékoztak, a kicsi malacokat is, azokat sem ettük volna meg. Most volt egy szerencsés húzása,
vett 6 borjút májusban, ott legeltették, novemberben eladott 5-t, csinált profitot, egyet maguknak vágattak le. A 8-12 kecske meg eszi a gazt és szaporodik, azokat is eladja.

Nekem is volt egy jó húzásom, van itt is egy spanyol cég spanyol árut tartanak, q.va drága. A makkoztatott hátsó sonkából 35 érkezik egész Canadába, a 7-8 kg kerül 2 500 CAD. Igaz, adnak hozzá állványt és szeletelő kést. Én szerényebb voltam, fél első sonka állvánnyal és késsel 425 CAD, 3-4 kg. Nagy csonttal. Chorizo szalámi 45-55 dkg került 42 CAD. Természetes, hogy ez mind ajándéknak, de kóstolni azért fogjuk. Ez egy nagyon proccos cég, remélem jó lesz a cucc.

Az olasz pármait gyakran vesszük, van itt készített meg importált is.
Egyéb sonkát (prágai) csak a macskának veszünk, számunkra ehetetlen. Hát ezért is állok neki nyolcvan felett sonkát-kolbász csinálni még mindig, minden évben. Ez viszont se nem mangalica, de még csak hízott disznó sem, csak olyan bolti vett hús.

Zulu4321 2022.12.14. 22:04:09

@Arthamyr: Ugy latom, ez a trollozas erosen beragadt. Kisse meglepo, hogy ez a fajta szemelyeskedes, ill. a korabbi durva hozzaszolasod siman belefer az itteni szabalyzatba.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása