oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2022. augusztus 02. 06:30,  Egy város különös szellemmel 196 komment

2022. augusztus 02. 06:30 Határátkelő

Egy város különös szellemmel

Hagyományosan az év ezen szakaszában rendezik meg a Bayreuthi Ünnepi Játékokat, ami a komolyzene egyik kiemelkedő eseménye, elsősorban persze a Wagner-rajongók számára. Közéjük tartozik Csodabogár is, aki szerencsére (és többetek kérésére) megírta élményeit is.

ci_m_ok.jpg

„Talán 15 éves lehettem, mikor először olvastam Bayreuthról, Wagner életéről és a zenén túli művészetéről. Attól kezdve vágytam megnézni Bayreuthot. Elég sokáig kellett várakoznom. Svédországból nem volt egyszerű eljutni oda.

Miután Zürichbe költöztem, valamikor a 70-es évek elején férjemmel egyszer útba ejtettük a várost. Óriási szerencsénkre pár perc múlva indult az aznapi utolsó vezetés az operában. Az épület igen egyszerű. Főleg fából van, semmi extra cicoma nincs rajta. De az akusztika az csodálatos. A színpadon szó szerint elsuttogott szavakat, tökéletesen lehet hallani az egész nézőtéren. A zenekar félig a színpad alatt és teljesen láthatatlanul játszik. Ez Wagner ötlete volt és tökéletesen működik.

Akkoriban már ismertem majdnem az összes Wagner operát. Stockholmban játszották a teljes Ringet, amit persze nem hagyhattam ki. Mindig is nagy tisztelője és rajongója voltam Wagnernek, de a színházépítés terén elért teljesítménye láttán még mélyebbre hajoltam meg a zsenije előtt.

A Wahnfried

Ekkor megnéztük a közvetlen közelben épült villáját is a "Wahnfriedet". Ez természetesen múzeumnak van berendezve. Szabadon mászkálhattunk az egész házban, miközben végig Wagner zenéje szólt.

Lakószobák eredeti berendezései megmaradtak. A szalonban áll a zongora, amin Liszt is sokat játszott, mikor ott vendégeskedett. Az alagsorban vannak kiállítva az operadíszletek makettjei.

wahnfried.jpeg

Wagner és Cosima egy nagyon egyszerü sírban a villa kertjében vannak eltemetve. De mi megnéztük Liszt Ferenc sírját is, a városi temetőben. Vettem virágot és örömmel láttam, hogy több piros-fehér-zöld szalaggal díszített csokor is volt a síron és ez így van mostanság is. Két éve járt ott egy barátom és lefényképezte nekem a sírt.

(Majdnem) lehetetlen küldetés

Ezután a látogatás után még erősebb volt a vágy egy előadást megnézni/hallgatni. Jegyrendelés akkoriban kizárólag írásban ment. Írtam, küldtek műsort, jelentkezési formulát. Persze kötve voltam, mindketten dolgoztunk, a szabadságunkkal spóroltunk, tehát hétvégi előadások jöhettek csak számításba. Akkoriban állítólag sorsolták az igen drága jegyeket, az új jelentkezők közt.

A harmadik évben jött egy pozitív válasz. Rögtön küldték hozzá a szállásjelentkezési nyomtatványt is. Mi mindig egy kis vendégfogadóba mentünk, lehetőleg közel a Festspielhaushoz.

fesztiva_lpalota.jpeg

Mondanom sem kell, hogy repestem az örömtől. Az idény kezdetén, július második felében mentünk A bolygó hollandira. Iszonyat hőség volt és csak a férjemnek köszönhettem, hogy nem aludtam el az előadás kezdetét, miután ebéd után ledőltem az ágyra. Az előadás 5 órakor kezdődött.

Elég muris volt a szép napos nyári délutánban csupa hosszú estélyi ruhás hölgyek és szmokingos urak közt sétálni fel a dombra. Nem is igazi domb, extra összehordott föld, hogy a színház kicsit kiemelkedjen a környezetből.

Hihetetlen boldog izgalomban voltam, nem is gondoltam rá, hogy a férjem, aki még soha nem hallott Wagner-operát, mit fog szólni az egészhez, azon kívül, hogy ő minden őrültségemben társam volt mindig. Szerencsémre azonnal behódolt Wagnernek.

Álldogáltunk kicsit a téren, aztán kijöttek az erkélyre a harsonások, eljátszották a Hollandi vezérmotívumát és be lehetett menni. Az énekesek kiválóak voltak, de a neveikre nem emlékszem. A rendezőt Harry Kupfernek hívták, ezt megjegyeztem, mert nagyon zavart, amit csinált. Kicsit átértelmezte a darabot.

Ez persze még csak a kezdet volt. Azóta láttam már sokkal jobban kiforgatott előadásokat is, sajnos. De mindegy, a zene csodálatosan szólt és én tényleg Bayreutban voltam, amiről régen még álmodni se mertem. Mondhatnám, hogy megváltozott tudatállapotban éltem meg azt az estét. Másnap reggel meglátogattuk Liszt sírját és húztunk haza Zürichbe.

Rekkenő hőségben

Az első nagyon várt alkalom meghozta az étvágyat. Ezen túl minden évben kaptam az értesítőt és pályáztam újabb előadásra. Két-három éves szünetekkel sikerült is eljutnunk a Trisztán és Isoldára Péter Hofmannal, aki nem csak egy remek hangú énekes, hanem egy hiteltelen jóképű férfi is volt. Kisportolt 190 cm magas, szőke, igazi Wagner-hős.

Isolda és Brangene se maradt el hangban tőle. Lohengrint Sigfried Jerusalem énekelte, ugyanúgy, mint a Mesterdalnokok Stolzingi Walterét. Természetesen a Parsifalt is láttuk, ami nekem nem annyira kedvencem, mint a többi.

Ezeknek az operáknak a rendezése még csak enyhén volt modern. Az utolsó alkalommal a Mesterdalnokokat néztük meg. Ez egy parádés előadás volt, csupa jó énekessel, nagyszerű klasszikus rendezéssel, szép díszletekkel és ruhákkal.

Egyetlen baj volt. Egy hosszú, 4 hetes hőség végén voltunk ott a szezon vége fele, augusztusban. Ilyen meleget csak első alkalommal tapasztaltunk, de akkor a szezon kezdete volt, bent kellemes volt a hőmérséklet. Ezúttal bent a teremben hihetetlen hőség volt. Klíma nincs.

Mint a jegyszedőnő mondta, éjszakára mindent kinyitnak, de képtelen a ház lehűlni. Most előny volt, hogy a székek nem kárpitozottak, hanem sima faszékek vannak, ami azért tud nyomni a hosszú előadások alatt, de talán egy picivel hűsebb volt így.

Láttuk, hogy az utolsó nagyjelenetnél a szereplők is stikában nagy fehér törülközőket adogattak egymásnak a háttérben, mert róluk is folyt a viz. De ettől függetlenül nagy élmény volt.

A város különös szelleme

Akkor már gondoltam, hogy egyhamar nem jövünk újra, mert egyre vadabb rendezések voltak, amiket a tv-ben láttam. Azért hogy bosszankodjam, nem adok pénzt. De a sors se akarta. Férjem halálával hosszú időre elment a kedvem mindentől.

Bayreuthnak különös szelleme van, számomra megmagyarázhatatlan. Wagner nem volt egy nagy jellem, sőt nagyon sok olyan dolgot tett az életében, ami szinte tolerálhatatlan, de hihetetlen sokoldalú zseni volt, ezt nem lehet letagadni. A zenéje él ma is, még Pesten is megtelik minden nyáron kétszer is a MÜPA a Wagner napokon, a Ring előadásain.

Sajnos magát a várost soha nem néztük meg. Pedig, mint most már tudom, gyönyörű öreg operaháza van, ami valahogy túlélte a háborút is. A tervezett utunkat Bayreuthba és az ottani operaházba sajnos a Covid megakadályozta. Így van még egy hely, ahova majd következő életemben fogok csak elmenni”.

(Fotók: Wikimedia)

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével. 

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Németország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr8517895311

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nyuszigonosz 2022.08.02. 08:43:25

Na akkor itt a Bayreuth írás. :-)

Örülök neki. Bayreuth nagyon szép, tele csodás épületekkel. Van mit nézni.

London2009 2022.08.02. 12:03:09

Koszonet a cikkert! Nagyon meghozta a kedvem egy latogatashoz. Kerdes hozzad, te hatha tudod. Mennyire elegans esemeny az ujevi Denever az Operahazban? Szmoking vagy csak sima oltonyos mulatsag? Noknek kis vagy nagyestelyi? Gondolom csak szimpla kisestelyi es oltony Budapestet ismerve, de azert inkabb megkerdezem, hatha te tudod vagy ez esetleg valtozott.
Az operakorusunkkal pont a Wagner Tannhausert probaljuk. Szeptemberben lesz az eloadas, mar varom.

SzZoole 2022.08.02. 13:12:38

@London2009: szürke kinyúlt macinaci és rikító színű sport cipő is jó lesz, szerintem :-))

Voke generation!!!

P.Elliot 2022.08.02. 13:44:08

Nagyon jo es erdekes poszt, plane hogy sosem jartam arra.

Wagnerrol sem tudtam sokat, illetve a szuk informacio mert sosem erdekelt, illetve csak nehany eve fedeztem fel hogy milyen szep az operai zeneje ha csukott szemmel hallgatom es joforman csak a zenet, maga azok a szamomra remes parbeszedes halalosan unalmas/ nekem/ szovegei, szereploi nem az en vilagom, elalszom rajta ha megis reveszem magamat hogy vegighallgassak belole valamit. Egy kivetel volt, a Trisztan es Izolda amire mig elek emlekezni fogok de szerintem a ket foszereplo csinalta olyanna hogy teljesen lenyugozott, meg hat ez is, gyerekkori meseskonyvemben benne volt a tortenet, nem kellett magyarazni hogy milyen szerelem volt ez.

Attol persze meg mas nagyonis szeretheti.

Eletrajzat sem ismerem csak nagyon nagy vonalakban/ ideje lenni utananezni de majd telen, most nem erek ra/.

Wagnerrol olvastam hogy Pesten is jart sot ott akarta felepiteni a szinhazat de nem ment a dolog. Nem tudom mennyire volt igaz.

Szep az a szinhazepulet, foleg belulrol, azt a tul meleget nem tudtak volna megoldani valahogy? Tudom hogy semmi gepzaj nem zavarhatja az eloadast de valahogy megis kirhattak volna ra valamilyen palyazatot mindig akad elmes , otletes ember .

Orulok a posztnak.
Csodabogar, melyik a kedvenc Wagner operad?

P.Elliot 2022.08.02. 13:50:47

@SzZoole: Nem tudom Europaban hogy van mostanaban de itt tanacsosnak velik ha kiirjak ha nagyon ki kell oltozni mert maskeppen nem mehet be, pl.gala esteken kotelezo a tokeletes megjelenes.

Ha nem tennek akkor a jonep bemenne akarmibe es be is mennek normal eloadasra a Metropolitan Operaba, csak nagyon feltuno ruhazatu embereknek szolnak mert a mai vilag mar mas, az a rengeteg turista nem fog magaval hozni se oltonyt, se estelyi ruhat azert az egy eloadasert, bemegy abban amilye van es ha nem engednek akkor a Met bezarhatna a kapuit mert esterol estere nem tudna megtolteni az operahazat emberekkel a jegyarak miatt.

Az erdeklodes is kevesebb...

nyuszigonosz 2022.08.02. 16:46:04

Mivel már tartanak a Bayreuthi Ünnepi Játékok, hát mindig van érdekesség is.
Hétfön baleset történt: Walküre a programon, Tomasz Konieczny a Wotan - csak eltörik egy szék/fotel háta, mikor beleül, gondolom padlóra zuhant, de a második felvonást még professzionálisan befejezi, de a harmadikra már más jön helyette: Michael Kupfer-Radecky.

Ja és az elsö három elöadás a zenén kívül irtó randa volt - így a kritikus, akit hallgattam - szörnyü ezévben, mivel Netflix-sorozatnak gondolta és rendezte a rendezö: ami nagyon nem tetszett a drága pénzért vásárolt jegyek tulajdonosainak sem, olyannyira nem, hogy buh- t kiabáltak be. És nem kicsit.

A dresscode Bayreuthban : nagyestélyi, de hogy már láttak rövidnadrágos férfit is. Meleg van. :-)

littke 2022.08.02. 16:53:30

Koszi a posztert, nagy Wagner rajongo vagyok, ambar Bayreuth-ba meg nem sikerult eljutnunk.

Mivel most Svajcban kodorgunk, par napja Luzernben megneztuk azt a villat, ma muzeum, ahol Wagner es Cosima par evig elt.

Meg Palermo-ban is voltunk Aprilisban, a Hotel Wagnerrel szembeni hotelben laktunk. Wagner Palermo-t is nagyon szerette. Ha jol emlekszem Wagner itt ebben a hotelben szerezte a Parsifal-t.

London2009 2022.08.02. 20:28:25

@SzZoole: egyik sincs. Akkor vasarolhatok be! : )

London2009 2022.08.02. 20:31:43

@P.Elliot: egyedul Londont tudom itt a jegyartol, eloadastol, idoponttol, helyszintol stb. fugg. Itt ilyen szempontbol egyszeru mert a dress code mindig meg van adva ha kotelezo kioltozni vagy ha ajanlatos.
Az erdeklodes viszont toretlen. Az Operahaz "baratja" vagyok, havi tamogatassal es igy tudok megfelelo jegyeket vasarolni par nappal az elott, hogy feltennek a honlapra a nagykozonsegnek. A szinhazak is nagyon tomottek, sikerdarabokra sokszor nehez jegyet vasarolni.

Golf2 2022.08.02. 21:10:17

"nagyon sok olyan dolgot tett az életében, ami szinte tolerálhatatlan"... az hogy antiszemita volt? Aki nincs velük az ellenük van? Ismerős fidesz mondás...

Csodabogár 2022.08.02. 23:43:48

@London2009: @P.Elliot:
Próbálok mindenre válaszolni, mert egy félórát kinlődtam, mire bejött a kommentelés végre.
Pesti operába nem kell nagyon kiöltözni. Egy normál ruha, a férfinek sötét öltöny bőven elég.
Az elmúlt 10 év tapasztalta szerint, már csak Bayreuthban vannak estélyibe öltözve az emberek. Voltunk a Scalaba premieren és a közelmúltban Zürichben is, de semmi kiöltözés nem volt, pedig régen a premier volt a kiöltözős előadás mindig.
Wagner élete nagyon zűrzavaros volt , bőven van róla irodalom. Nem volt egy nagy jellem. Többször menekült adósságok miatt, elszerette a legjobb barátja feleségét, Cosimát, majd csalta egy gazdag ember feleségével, pénzért. Szóval jobb ha az ember csak a zenét hallgatja. Több kedvencem is van, de talán a Lohengrin, Tristan és a Mesterdalnokok. Végül is a Parsifal kivételével minden operáját szeretem.

MET-be tényleg nem kell kiöltözni, miután kb. 17 fokra van hűtve és nagykabátban kell bent ülni.:-(

Nem tudom hogy lehetne a bayreuthi operát hűteni. Zajtalanul már lehet, de hova építsék be. Az épület, tudomásom szerint nagyjából fából van. Fűtés sincs, ezt kifejezetten nyári ünnepi játékokra szánták. Akkoriban még biztos nem volt ilyen meleg nyár mint mostanában.

Az újabban rendezett előadások többnyire borzalmasak. Én csak rövid részleteket látok belőle TV-ben, de a guta megütne ha sok pénzért lennék ott. Mostanában a rendezők mindig kitalálják, hogy a szerző, szerintük, mit akart mondani. Aztán vicces, hogy az ember mást lát, mint amit a szövegben írnak.

Csodabogár 2022.08.02. 23:46:19

@littke: A villa Triebschenben van. Oda költözött először Cosimával. sőt azt hiszem az egyik gyerek is ott született, miközben Cosima még Bülow felesége volt.-(

P.Elliot 2022.08.03. 03:18:35

@London2009:

Ne felejtsd el hogy a Met 3.800 ferohelyes , a londoni meg csak 2400 koruli, a becsi joval 2000 alatt.

Azt a 3800 helyet nem olyan konnyu betolteni, 1400-al tobb mint a londoni, minden eloado esten.
Van persze hogy pillanatokon belul elkapkodjak de bizony szukseges hogy a turistak is jojjenek.
A fennttartasa igy is sok gazdag adomanyabol van foleg, csak a belepojegyek nem fedeznek.
Regen en is patronalo voltam.
A jegyek ararol meg ne is beszeljunk, szepen megkerik de joggal.

P.Elliot 2022.08.03. 03:26:44

@Csodabogár:
Ezen jot mulattam ahogy jellemezted/ a jellemtelen/ Wagnert, ki hitte volna hogy ilyen laza alak volt a maganeletben.

Minden tehetsegnek van valami dilije, neki ez volt.
Nem, nem olvastam az eletrajzat de mihelyt egy kicsi idom lesz utana fogok nezni.

Ami a modernizalast illeti, nagy divatja van manapsag, van ami nagyon sikerul van ami egyaltalan nem, rendezotol fugg.
En szeretem ha kicsit ujszeruen adnak elo valamit de nem mindig sikerul.
Az enekek es a zene marad hianytalanul/ egyelore/ es ez a lenyeg.

P.Elliot 2022.08.03. 03:34:21

@nyuszigonosz: Majd leestem a szekrol nevettemben ahogy irtad a rovidnadragos ferfit es a megerto megallapitast hogy meleg volt!

Kepzelem hogy a tobbi nezo milyen nagy szemekkel bamulhatta, lehet hogy nemi irigyseggel is mert meleg volt!

London2009 2022.08.03. 11:29:39

@Csodabogár: igen, ezt en is tudom, ez akkor nem valtozott semmit amiota nem voltam kb. ot eve. Kifejezetten a szilveszteri Deneverre gondoltam, hogy esetleg az kioltozosebb e. Felteteleztem, hogy a Szilveszter este mas lehet, de akkor tevedtem. Koszi a valaszt mindenesetre.

London2009 2022.08.03. 11:33:11

@P.Elliot: igen, lehet, hogy ebben van a megoldas kulcsa de nem biztos. Szerintem itt siman megtoltenek a 3800 helyet is. Abbol kiindulva, hogy mennyire tele vannak a szinhazak, koncerttermek. Ez csak feltetelezes persze, fogalmam sincs.
A Metropolitan nekem kimaradt, majd egyszer bepotolom. A Carnegie Hallban voltam egyedul, meg egy musicalt neztem meg meg a Broadwayen.

Csodabogár 2022.08.03. 13:39:19

@London2009: Nem vicc a MET mélyhűtött állapota. Először voltunk, nem találtuk a ruhatárat. Aztán nagyon örültünk neki, mert rohadt hideg volt. Másodszorra és harmadszorra se volt más. Harmadszorra egy svájci csoporthoz csatlakoztunk. Az idegenvezető nő, külön figyelmeztette a népet, hogy nehogy lerakják ruhatárba a kabátjukat. Különben Broadway mussikalen mi is voltunk, valamint a MET épületében az egyik nagy hangversenyteremben. Nekem kizárólag a Carnegie hall tetszett, attól függetlenül, hogy teherliften kellett felmenni, ami azért elég fura volt az európai lelkemnek. :-)

A szilveszteri operában lehet, hogy lesznek kiöltözött emberek, mert sok lesz a turista, de a zöm szolid eleganciába lesz öltözve. Szerintem!

P.Elliot 2022.08.03. 13:41:32

@London2009: Ami azt illeti itt is tele vannak a szinhazak, koncert teremek altalaban de az operat nem mindenki kedveli.

Hogy fokozzak az erdeklodest sok eve mar hogy elkezdtek kikozvetiteni a mozikba minden evadban, ugy remlik hogy az osszeset amit bemutatnak, eloben, egyenes kozvetites..
Ott voltam a nyitason, kulon termet tartottak fennt neki, fogalmad sincs hogy micsoda tomeg volt, az utolso helyig gyorsan elkelt minden jegy, utana mar elovetelbe vettuk illetve a harmadik moziopera utan azonnal teljes berletet vettunk a szezonra.

A nezok kicsit meg voltak zavarodva olyan szempontbol hogy a fele ugy kioltozott mintha az operaba indult volna, nem eppen nagyestelyi, de majdnem, vizsgalgattak egymast es volt aki oszinten erdeklodott hogy ez most kioltozos este az operasoknak vagy csak normal, senki se tudta, masodszorra mar kevesebb kioltozos volt, kesobb meg mar senki vagy alig valaki.

Nagyon emlekszem az elso eloadasra, az "operasok" kulon csoportosultak a kijelolt terem elott, a mozi igazgatoja udvozolte a varakozokat, megmutatta a kikozvetoto masinat ami hatalmas volt, egy kis szobaban lapult, bonyolult zsinorok, huzalok, csovek, nagyon erdekes volt, utana mindenki oda ult ahova akart.

Az elo eloadas mas de en ettol is el voltam ragadtatva, mintha az elso sorban ulnek, rendszeresen jartunk az eloadasokra amig a ferjem nem lett beteg es tobbe nem tudtunk, zajosan feszkelodni, kohogni nem volt tanacsos mert azonnal raszoltak az emberre, ha folyamatosan csinalta akkor egy ido utan kikuldtek, szoval voltak szabalyok, hasonloan mint odabennt a Met-ben, szoval nem betegnek volt valo.

Az hogy a Met-be nincs eleg nezo az itt derult ki hogy miert, egyszeruen messze van, / draga is/, a sok opera kedvelo keptelen bemenni, az embereknek csak kis hanyada van hozza kozel es akkor nem is beszeltem a kis tavoli, varosi, falusi helyekrol akik nem jutnak hozza hiaba szeretik egyebkent, ok is turistaknak fognak szamitani ha egyszer New Yorkot latogatjak, bemennek egy eloadasra es kesz.

Nagyok itt a tavolsagok, autoval parkolni egy vagyon odabennt szoval cirkuszos.

Tul nagy orszag, ilyen szempontbol nehez elerni az operahazakat, nagy orom volt mindenkinek hogy a kikozvetites ezt megoldotta, plusz egy jegy csak egy huszas volt.

Ha mar kicsit lemegy ez a covid dolog akkor ujra veszek berletet.

P.Elliot 2022.08.03. 13:46:54

@London2009:

A Met egyebkent az iskolakba is kikozvetitett, megprobaltak ranevelni az ifjusagot az operakra, ott is hasonloan ment, sot ott meg igazi jegyeket/ ingyenes volt/ es musorfuzetet is nyomtak a kolkok/ tinik/ markaba, szoval igyekeztek ugy csinalni mintha azok valoban operaba mennenek.

A Romeo es Juliat adtak eloszor nekik, utana kerdezgettek oket a riporterek hogy hogy tetszett, azt mondtak hogy nagyon tetszett de keves volt a csokolozas meg ilyesmi, hehehe...

Nem tudom hogy most is van-e ilyen vagy beszuntettek.

P.Elliot 2022.08.03. 13:50:55

@fhdgy:

Hat azert szerintem illik tisztessegesen feloltozni komoly ermbereknek, meg komolyabb hivatalokban.
Itt olyan nincs hogy ne oltonyben lennenek tanacskozasokon vagy parlamenti dolgoknal, a teveben is, a ferfiaknak az oltony kotelezo es a nyakkendo is ha a studioban beszel.

A kepen az az no azzal az ejtett vallu ruhaval, egyszeruen nevetseges, agyjelenet elotti percekre valo, hehehe.

littke 2022.08.03. 16:14:15

A nyari melegrol volt szo, itt vagyunk mar 4 hete az EU-ban es Svajcban, nagyon ritkan talalhato a tenylegesen mukodo legkondicionalas. Kiveve ahol "hopumpa van" ami telen fut nyaron hut, rendesen mukodo legkondi meg a legjobb helyeken sem talalhato. Nalunk Kanadaban csak beallitom: ennyi legyen a homerseklet, hat az lesz.

élhetetlen 2022.08.03. 22:07:13

@Csodabogár: Érdekes, a Parsifal az egyik kedvenc darabom. Tény, hogy cselekménye szinte semmi, valaki jön, elénekli a sztorit, aztán jön még valaki, neki is elénekli, és ezt párszor megismétlik, semmi izgalom, unalmasnak is tekinthető, de élvezem a zenét. Amíg mozogtam, ott voltam minden előadáson, már beérem a DVD-vel.
Az új rendezések. MET, a walkűrök lovaglása szörfdeszkán. Ha elöl van egy lófej, mint egy viking hajón, már jobban nézett volna ki.

fhdgy 2022.08.03. 22:29:03

@P.Elliot: Alapvetően és természetesen egyetértek veled!

De itt jön a de! Mo. állítólagos miniszterelnökről láttam egy képet, ahogy részt vesz az osztrák kancellárral való találkozón. Mint tehénen a gatya! Ez a vadbarom direkt akar lejáratni minket?

Ha igen, akkor sikerült neki!

Isten óvja Magyarországot!

Én ateista vagyok! Úgy mondom ezt!

Csodabogár 2022.08.03. 22:50:52

@P.Elliot: Itt nálunk a MÜPA-ban is közvetítik a MET előadásokat. Én nem szoktam menni, mert nekem mozi szerüen nem annyira érdekes, a MÜPA messze van, hangversenyre is mindig taxival megyünk, szóval megegyeztem magammal, hogy nem kell nekem mindenhol ott lenni.:-)
De sok ismerősöm jár és nagyon lelkesek általában.

Csodabogár 2022.08.03. 22:58:00

@littke: Ezt én is megtapasztaltam. De hidd el Svájcban soha nem volt ilyen meleg mint az idén. 23 évig éltem ott, de pl. még egy nyári takaróm se volt,mert éjjel mindig lehűlt. Ha meleg is volt 1-2 napig, nem tudtak átmelegedni az épületek. Magy irodaépületek és az áruházak is rendesen klimatizáltak. Férjem gépészmérnök volt és a klímára specializálta magát. De kis egyszerü dolgokat soha nem csinált, csak komoly nagy épületekkel foglalkoztak.
Ezzel szemben viszont Torontoban tudott nagyon hosszú párás hőség lenni, nyaranta.Télen meg rohadt hideg és szeles volt mindig az idő.

P.Elliot 2022.08.04. 01:16:42

@fhdgy: Lattam a neten a magyar miniszterelnokrol egyszer fotot, legalabb 2 szammal nagyobb oltony, a szara meg van roggyantva mert tul hosszu, a szabasa abszolut konfekcios. Cipo, nyakkendo is kritikan aluli.
Remesen nezett ki, a poziciojahoz kepest hogy ugy mondjam gyalazatosan.

Nincs neki valaki aki oltozteti? Marmint szakember, divattervezo aki erti a dolgat vagy mi?

Van sok ember, foleg idosebb ferfiak akiknek semmi erzekuk a divathoz vagy hogy mi all rajtuk jol. Oke, nincs ezzel semmi baj de akkor keressenek valakit es fogadjak meg a tanacsat aki viszont ert hozza.
Senki ne merte meg neki megmondani?

P.Elliot 2022.08.04. 01:24:00

@élhetetlen: Ird meg nekik a lofejet, meg az is elkepzelheto hogy meg is fogadjak.
Ez a Met-ben volt?

Ha ott akkor jo helyre kuldod mert szivesen veszik a velemenyezest es a javaslatokat.

Szorfdeszka? Hehehe...Tul modern az elkepzeleseimnek meg lofejjel enyhitve is de legyen ha a nezo vevo ra...

P.Elliot 2022.08.04. 01:54:14

@Csodabogár: Az en ferjem is gepeszmernok volt, ok legtisztito berendezesekre specializaltak magukat, szinten komoly nagy epuleteknel.

SzZoole 2022.08.04. 07:49:16

@fhdgy: ne gondold, hogy csak nektek van bohócnak öltözött ország vezetőtök :-)))

ibb.co/PzTPf3g

fhdgy 2022.08.04. 11:01:22

@P.Elliot: @SzZoole: Az is igaz lehet, hogy csinálhatnának neki akármilyen öltönyt, az is ramatyul nézne ki rajta.

Erre egy történet:

Iván Ivanovics bemegy Moszkvában a GUM áruházba, még a cucilizmus idején. Mondja, hogy egy öltönyt szeretne venni.

Iván Ivanovics, nagy szerencséje van, éppen van egy!

Fölpróbálja, de hát egy egyik ujja hosszabb mint a másik, a nadrágszára dettó. Mondja, hogy ez nem jó!

Jaj, Iván Ivanovics, egy öltönyt tudni kell viselni. Ha az egyik karját kicsit behúzza, a másikat meg kinyújtja, akkor pont jó lesz mind a kettő ujja.

Ha az egyik lábát térdben berogyasztja, a másikon meg lábujjhegyen áll, akkor a nadrág szárai is jók lesznek.

Tényleg, mindjárt más lett a helyzet. Iván Ivanovics megörül, le se veti, úgy megy ki a GUM-ból.

Szembe vele meg kettő amerikai turista meg éppen befelé.

Te, ezek az oroszok már a rokkantakra is tudnak konfekciót csinálni!

Szóval, egy öltönyt tudni kell viselni.

Congeria 2022.08.04. 11:39:33

@P.Elliot:
@fhdgy:

Nem minden ország olyan szerencsés, hogy a miniszterelnöküknek még szivárványos zoknija is legyen, amit büszkén mutogat a nemzetközi nagyagyak összezuttyanásán.

P.Elliot 2022.08.04. 16:01:52

@SzZoole:
Ez jo volt, Benny Hill, hehehe...

P.Elliot 2022.08.04. 16:02:54

@Congeria:
Na, a szivarvanyos zokni is egy nagy szam!

P.Elliot 2022.08.04. 16:06:06

@fhdgy:
Igen, az biztos hogy egy oltonyt is tudni kell viselni, lazan, elegansan mert van olyan is aki ugy mozog benne mint ha karot nyelt volna, ostoban logatja a karjait, feszesen kihuzza magat, uvolt rola hogy nemigazan szokott a viselehez, semmi termeszetes konnyedseg sincs benne.

nyuszigonosz 2022.08.04. 16:06:33

Az, hogy Orbán Viktor a legrosszabbul öltözött politikus, az tény.

Jópár évvel ezelött a hírekben valamilyen politikus látogatásról volt pár felvétel is és feltünt egy iszonyúan rosszul/olcsón/elhanyagoltan öltözött személy - mint kiderült, a magyar kormányfö volt az.
És azóta is mindig és mindenhol rosszul öltözött. Kilóg.
(közben már évek óta nemcsak a rösszul öltözöttségével)

Pedig vannak irtó jó férfi szabók, ha valaki még emlékszik Helmut Kohl-ra aki sosem volt egy szépség, nagyon nem az, hát az mindig mindenhol elegánsan nézett ki, nem a plusz 50-60? kg tünt fel rajta, hanem az, hogy elegáns, tökéletes ötlönyei voltak.
Aztán megemlítem Gerhard Schrödert a Dressman-t :-) Szintén nem egy elönyös külsejü politikus lett volna, ha nem ad arra, hogy tökéletesen szabott "drága cérnában", elönyösen, jól nézzen ki. Ja és miért Dressman? Na mert voltak divatfotói is pár magazinban és úgy ráragadt ez a név. :-)

És lényegében az összes itteni/ de nemcsak itteni politikus nagyon elegáns bármilyen összejövetelen. Gondolhat róluk az ember amit akar, föleg ha még mondanak is valamit :-), de az elegancia az megvan.

Nem úgy Orbán Viktor, aki mintha turkálóból öltözne, mint akit a szegényházból szalajtottak, pedig gondolom ki tudna fizetni egy jó férfi szabót, ( összeharácsolt már több euró/dollár milliót) vagy ki is fizeti? Csak nem azt, aki varrni is tud? :-)
Vagy ö saját magát másképp látja és a sok tanácsadó meg szólni nem mer?
Na kitudja, de egyszerüen szörnyen néz ki.

P.Elliot 2022.08.04. 16:16:29

Az ev legmelegebb napjat varjuk, illetve varja a fene de jon.
Mindenki bezarkozik valoszinuleg mert meg az uszodaban se volt rajtam kivul senki a medenceben, a tornatermekben is csak nehany ember.

A vad meleg utan 4 napos/ nagyon remeljuk hogy nem viharos/ eso jon.

Valahol Kentuckyban borzalmas aradas van, osszedolt hazak es halottak.

www.google.com/search?q=kentucky+flooding&client=firefox-b-1-d&sxsrf=ALiCzsaW6l5TaaN-NxqihwinFBfSjrEfvA:1659622269413&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=2ahUKEwigjdHerq35AhXEGFkFHbQmDQ0Q_AUoA3oECAIQBQ&biw=1280&bih=540&dpr=1.25

P.Elliot 2022.08.04. 16:24:45

@nyuszigonosz:
Igazad van, a ruha is teszi az embert, foleg a ferfiruhak, en is latok a teveben olyan alakokat akiknek olyan a kepuk hogy ranezni se jo de olyan elegansakj es olyan konyedseggel tudnak mozogni hogy az ember mar el is felejtette hogy millyen a kepuk csak az rogzul hogy de jo /"kepu"/ pasas....

Szerintem a miniszterelnoknek valoszinu hogy megmondhatta a csaladja hogy hozzaertovel csereltesse ki az oltonyeit de o nem es nem!
Jo van ez igy, mondhatta es gondolta! Egyebkent ismertem olhyan pasasokat, sot egy baratnom ferje is olyan volt aki csak azt vette fel ami neki tetszett.

Sajnos !

P.Elliot 2022.08.04. 16:29:01

Csodabogar, meg mielott a szokas szerint mas iranyba megy a topik, ne felejtsd el hogy igertel meg operahazi posztot.

Keszitgessed csak addig. Vedd sorba az osszeset ahol jartal.

fhdgy 2022.08.04. 16:29:48

@P.Elliot: No, akkor most irigykedj!

Ebben a pillanatban "csak" 33 fok van kint, 34 volt ma a maximum.

Kaposvár mellé autóztam, kis kerülővel haza, szerencse, hogy van benne kondi.

Idáig irigykedhettél!

Innentől nem fogsz! Lassan indulnom kell, összeszedni 6 embert, megyünk ki a birtokra, meg jön még egy traktor. A feladvány felrakni kb. 150 kisbála lucernaszénát és behozni. Itt lerakni, majd a már bent levő kb. 500-zal együtt kazalba rakni! A fiúk biztos nem fognak fázni!!! Én sem, pedig nekem nem kell rakni.

Tegnap hordtuk be az 500-at, jó kis buli volt. Ma sem lesz rosszabb!

P.Elliot 2022.08.04. 17:21:51

@fhdgy: Irigyelni? Nem vagyok en olyan tipus plane ha ilyen melegben a balak ele allitananak, hehehe...

Nagy vagyam lenne egy farmon elni de abban a vagyban nem szerepelnenek allatok/ eleg fejfajas nekem a macskaim/, kizarolag gyumolcs es diszfak, viragok es kerti vetemenyek.

Na meg egy segedkertesz is persze.
Egyebkent tenyleg vonz egy farm, siksagon ha lehet, a hegy is oke csak ne legyen kozel.

Utazgatasaim soran lattam eppen eleg ilyet.
Na majd a kovetkezo eletemben.

Azert ne dolgozzatok betegre magatokat. Muszaj ezt 33 fokban csinalni? Pont most?

Csodabogár 2022.08.04. 17:27:40

@Congeria: A szivárványost nem láttam, de egyébként remek zoknijai vannak. Ilyeneket csak az idősebb Bush viselt, máson nem láttam. De nekem nagyon tetszik.

Golf2 2022.08.04. 17:52:43

@nyuszigonosz: egyszerüen szörnyen néz ki...ahogy kinéz,olyan belül is.Kutyából nem lesz szalonna.

Golf2 2022.08.04. 17:54:46

@P.Elliot: Igazad van, a ruha is teszi az embert...a jó nőknek ki se kell öltözni,sőt.

Golf2 2022.08.04. 17:59:26

@fhdgy: 70 körül már minek,kinek megszakadni? Élvezni a maradék időt,pénzt eltapsolni,világot bejárni.

Relatív Articsóka 2022.08.04. 19:59:52

Csuda írás!

68 vagyok ..gondolod hogy elér Wagner a lelkemig, ha eddig nem tudott? :)

Relatív Articsóka 2022.08.04. 19:59:55

@Congeria: néznéd inkább a harper szürke fuszeklijât?? :)

élhetetlen 2022.08.04. 20:02:03

@P.Elliot: Ha ráérsz, nézd meg a pesti Művészetek Palotáját. Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem - Müpa (mupa.hu) Itt ide hozták a MET előadásait.

Csodabogár 2022.08.04. 22:36:27

@P.Elliot: Nem hinném, hogy általános érdeklődésre számíthatna a sok operaházi poszt. Különösen, hogy semmi köze nincs a határátkeléshez, ha csak az nem, hogy azért disszidáltam, hogy szabadon utazhassak. Pestről nem sok helyre tudtam volna eljutni.:-(

Ma olvastam a kritikát a bayreuthi Trisztan bemutatóról. Nem volt rossz. MInt írják a rendező nagyon visszafogta magát, szinte csak elbeszélték az egész drámát. Különösen ahhoz képest, hogy Frankfurtban a Don Carlost úgy rendezte, hogy egy autobahn alagútban játszódott. No meg Salzburgban a Lohengrin egy lezuhant repülőben.:-(((

Csodabogár 2022.08.04. 22:39:35

@Relatív Articsóka: Biztos elér, ha eleve nem zárkózol el előle. Most 70 éves barátnőm, kb. 3 éve element egy Walkür előadásra. Azóta minden évben ott van a Wagner napokon. Elsőre nagyon tetszett neki. Azelőtt nemigen járt operába.

fhdgy 2022.08.04. 22:44:48

@P.Elliot: Jó negyedórája ( jó, ez már közben fél óra lett ) értem haza. Keményre sikeredett, pedig én csak autóval hoztam-vittem a markos legényeket, akik csinálták.

Még annyi volt, hogy szegény kecskéim nem élvezhették a prioritást! Ők is már villanyfénynél kapták az abrakot! -:(

Így is nagyon meleg volt, nem sok száraz ruha volt rajtam! -:)

Muszáj-e 33 fokban szénát hordani? Nem biztos, de a szénahordás mindig akkor van, amikor qrva meleg van!

Esőben, hóban, hidegben minek szénát hordani???

fhdgy 2022.08.04. 22:54:20

@Golf2: A kérdésed qrva jó, qrva aktuális.

Egyetlen egy nagyon nagy baj van, amiért nem tudok racionálisan válaszolni. Nagyon szeretem őket.

Csodálatos állatok, én vagyok a gazdájuk, ez nem jogokat biztosít, hanem kötelességet jelent.

Napok óta gondolkozom, hogy mit csináljak. Ha ilyen qrva helyzet lesz Mo.-on, akkor nem tudom finanszírozni, de nem akarom őket veszni hagyni!

Azt mondja a józan eszem, hogy kb. 10 kecske még finanszírozható, de van 33!

Mit, hogy csináljak?

P.Elliot 2022.08.05. 03:13:21

@Golf2: Azt hiszem 70 utan vilagot jarni, allandoan utazgatni mar faraszto talan. Elkolteni minden penzt meg ostobasag lenne, hiszen ki tudja mit hoz a jovo, jo lesz az idoskori apolora.
Arrol meg ne is beszeljunk hogy szorakoztatja ezt csinalni.
Ez olyan dolog mintha valami elvenne a kertemet amiben folyton munkalkodok, szepitgetem, elvezem, gyonyorkodok benne ,ez is nagyon szorakoztato tud lenni egy idosnek aki szereti az ilyesmit.

Inkabb a kecskeket kellene lecsokkenteni ket kedvencre es kesz. Nem is szaporitani csak hogy legyenek.

P.Elliot 2022.08.05. 03:14:07

@fhdgy: Akkor most probalj pihenni nehany napot.

P.Elliot 2022.08.05. 03:26:14

@Csodabogár: A hataratkeleshez mar csak nagyon keves posztnak van koze mert kitargyaltuk, semmi ujat nincs mit mar mondani, de az meg mindig eleg informativ ha orszagokon belul irunk kulonbozo dolgokrol.

Te most az operahazrol, operarol irtal meg Wagerrol, ez is ismeret megosztas masokkal hogy mit talalhatnak Nemetorszagban, nyugi, van azert eleg sok zenekedvelo, had okuljanak...

Ha HA. nem banja es nem hiszem, / en meg az amerikai emberek furcsasagairol is irtam es elfogadta,/ akkor csak nyugodtan ismertesd hogy hol milyen operahazakat talalunk es amit csak tudsz rola.

Ezt is irtad,

"Ma olvastam a kritikát a bayreuthi Trisztan bemutatóról. Nem volt rossz. MInt írják a rendező nagyon visszafogta magát, szinte csak elbeszélték az egész drámát. Különösen ahhoz képest, hogy Frankfurtban a Don Carlost úgy rendezte, hogy egy autobahn alagútban játszódott. No meg Salzburgban a Lohengrin egy lezuhant repülőben.:-((( "

Majd leestem a szekrol nevettemben...

A modern rendezes mar itt tart? Azert van egy hatar szerintem ami mar a tortenet rovasara megy... lezuhant repulo? hehehe....

P.Elliot 2022.08.05. 03:33:50

@élhetetlen: Megneztem a netem a Muveszeti Palotat, hat nem is tudom, szokatlan forma kinnt es bennt kicsit olyan merevnek latom, talan azert mert a regiekhez szoktam.

Eloben kellene latni, akkor tudnam megmondani hogy milyennek talalom, a kep sosem tudja visszadni rendesen a valosagot..
Jo nagynak nez ki, sok embert tud befogadni.

Te gondolom lattad meg voltal benne eloadason.
Milyennek talaltad?

fhdgy 2022.08.05. 07:21:07

@P.Elliot: Bocs, de aszt nem írtam, hogy végeztünk is. Tegnapra csak abbahagytuk. Ma délután folyt. köv.

Remélem, hogy ma nem abbahagyjuk, hanem befejezzük!

fhdgy 2022.08.05. 07:27:47

@P.Elliot: Igen, valahol abba az irányba szeretném terelni a dolgokat, hogy sokkal kevesebb kecske legyen, egyszerűsödjenek a dolgok.

Két kedvenc? Helyből van öt-hat! Jó, van egy, amelyik viszi a prímet.

7.-én lesz négy hónapos. Jön utánam mint a kutya. Nagyon ragaszkodik hozzám. Ha nem lennének hülye emberek, meg zajos járművek, akkor az utcán mernék vele sétálni, teljesen szabadon.

fhdgy 2022.08.05. 11:33:36

A Határátkelő rövidesen régi fényében fog tündökölni.

Honnét veszem ezt, miből gondolom?

A nagy vezetőnk Dallasban felszólította a nőtlen amerikaiakat, hogy azonnal keressenek egy magyar feleséget.

telex.hu/kulfold/2022/08/04/orban-dallasban-sajnos-a-ewing-olajtarsasag-nem-nekunk-adozik

Akkor itt kérem sok új határátkelő lesz. Sok. új magyar nő lesz Amerikában, aki majd meg akarja osztani történetét, itt, a Határátkelőn.

Persze, a nagy vezetőnk ezt lehet, hogy nem így gondolja.

Ő biztos azt képzeli, hogy az ifjú amerikai férjek lesznek a határátkelők, mert hanyatló nyugat, Mo. jobban teljesít, meg hasonlók.

Csodabogár 2022.08.05. 13:45:34

@Relatív Articsóka: A Walkürök lovaglása egy sláger.:-)

P.Elliot 2022.08.05. 15:51:10

@fhdgy: Amerikaiak keressenek magyar feleseget?

Nem fognak mert azok a vilaghiruen szep magyar nok amit valahogy mindig elohoznak , nem fedi a valosagot.

Az amerikai ha kulfoldrol hozna feleseget/ sok hoz is/ az elsosorban Ukrajnabol hoz, illetve eddig hozott mert azok a nok nagyon szepek, mindig elamulok amikor onnan latok utcakepeket es noket hogy honnan a fenebol vettek ezeket az arcokat, a szep alakokat, mas orszagbeli megcsak meg sem kozeliti.
Persze vannak azert csunyak ott kis de keves.

Amerikai orvosom aki indiai szarmazek, mondta egyszer nekem hogy a felesege ukrajnabol valo. Levettek a labarol, hehehe...
Indiai nagyon szivesen hazasodik hazajabelivel ha a rokonsag elvarja de amugy ez a pasas a negyedik akit indiaiban ismerek es ukrajnai felesege van pedig az indiai nok kis szepek am! A fiatalokrol beszelek.

Ahonnan az amerikai meg valaszt azok a del amerikai orszagok mert ott is szep nok vannak.

Nem akarom leszolni a magyar noket, en is magyar vagyok de kozelukben sem jarnak, marmint az atlag.

Amugy egyebkent is milyen dolog arra biztatni egy mas orszagbelit hogy valasszon csak magyar feleseget.
Eddig ilyet meg nem hallottam miniszerelnok szajabol.

Arrol nem is beszelve hogy a magyar no fog beolvadni a ferje mellett az uj orszagba es nem forditva, maris kevesebb magyar lesz ezekkel is.

P.Elliot 2022.08.05. 16:10:08

@fhdgy:

Egyszer egy no valahol egy topikban beszelt a kecskeirol, a kisfianak vett kettot, icipici korukban hozta el oket a farmrol es a ket kecske allandoan az olebe ult mar nagyobb korukban is, rettentoen raszoktak, o volt az anyjuk ahogy a kecskek hittek.

Egyszer mikor mar tul nagyok voltak es a szomszed kellemetlenkedett elvittek oket egy farmra es ingyen adtak oda, a ket kecske vegigsirta az utat, talan sejtettek is hogy el kell szakadni a gazdatol, ez a no a gyerekkel vegigbogte az utat visszafele mert a kecskek sirtak amikor kitettek oket az uj helyre/ tobb kecske is volt/, amikor hetek mulva visszamentek latogatni olyan sirast csaptak, nem akartak elengedni oket hogy a no azt mondta hogy soha tobbet.
A kecske ragaszkodobb mint a kutya.
A helyedben hogy megsporold a szivszakadast mindket reszrol meg a lassan sirbasegito sok munkat, maris eladnam az egesz tarsasagot, kiveve 2 kedvencet de meg azoknak is keresnek egy allatkertet mar most hogyha barmi lenne veled, vigyek oda.

Allatot megszeretni, illetve magunkat megszerettetni vele egy borzaszto dolog mar idosebb korban mert ha meghalnank akkor az az allat egy eletre megszenvedi hogy magara maradt, hiaba egy uj gazda az nem az igazi.

Nekem most csak ket macska van de mar megigertettem a gyerekekkel hogy nagyon sokat foglalkozzanak vele mert ez piocakent csung rajtam es senki mast nem szeret, illetve dehogynem csak nem ilyen melyen...

A szivecskeje mar egyszer igy is megszakadt amikor ki tudja milyen korulmenyek kozott talalta magat egy szemetes mellett 3 honapos koraban, anya nelkul, lefogyva, felszemmel, betegen, magat eltartva, megegyszer nem akarom kitenni ennek.

Csereld at a kecskeket az afonyaidra.

Latnad hogy micsoda szepek az egyemiek de ez persze nem azt jelenti hogy jo termes lesz, majd kiderul.

fhdgy 2022.08.05. 16:14:12

@P.Elliot: A női szépség viszonylagos és nagyon relatív. Vannak népek, akiknél a fiatal nők szebbek, mint mondjuk egy másik népnél, de kb. 30 éves korra fordul a dolog.

Nem hallottál még ilyet? Én sem.

Csak egy magyarázat van: elmentek otthonról!

Nem ez az egyetlen ilyen dolog. Lesújtó a véleményem. Nem csoda, hogy egy csomó dologban egyre rosszabbul teljesítünk a környezetünkhöz képest.

Megvallom neked őszintén, addig úgy voltam egy csomó dologgal, hogy nem foglalkozom vele. Megvan az én kis világom, nincs okom panaszra. Pár hét óta egyre pesszimistábban látom a dolgokat. 30+ %-os élelmiszerdrágulás?

Nem fogok éhen halni, a kaján nem kell spórolnom, de mi lesz azokkal, akiknél már eddig is gond volt kihúzni a hónap végéig?

A legnagyobb baj, hogy nem látom a végét. Egy inflációs spirálból nagyon nehéz kijönni. Épeszű vezetőkkel is! Ezekkel meg szerintem közel lehetetlen.

Szép jövő!

fhdgy 2022.08.05. 16:16:11

@P.Elliot: Időt kérek a válaszra! Sok időt! Lehet, hogy hónapokat!

P.Elliot 2022.08.05. 16:18:42

@fhdgy: Ezt az idot kerek a valaszra nem ertem.

P.Elliot 2022.08.05. 16:21:15

@fhdgy: Az inflacio itt is nagy. Az elelmiszerarak is nagyon megszaladtak.
Azt hiszem vilagszerte. Nem is az ennivalo kepesztett engemet el hanem a hazarak es a lakberek.
Valami fantasztikusan magasak lettek, nincs aranyban a keresettel.

fhdgy 2022.08.05. 16:23:24

@P.Elliot: Túl fogós a dolog, hogy most vagy rövid időn belül értelmesen válaszolni tudjak rá.

Magam sem tudom, hogy mi lesz. Tök tanácstalanság.

Csodabogár 2022.08.05. 16:49:23

Mások összefognak, mi meg csakzért is nemet mondunk, kilógunk a sorból stb. Szerintem nem okos dolog és semmi jó nam jöhet ki ebből a politikából.

Az istenadta nép, meg nem szól egy szót se, tehát arra kellene következtetni, hogy így jó nekik. Majd ha nem néhány ezer, hanem néhány százezer megy ki az utcára és ott is marad tartósan, akkor talán lesz valami.

Golf2 2022.08.05. 19:12:45

@P.Elliot: maris kevesebb magyar lesz ezekkel is...ez a célja.

Golf2 2022.08.05. 19:17:55

@fhdgy: A bálázásra értettem hogy minek már,a kecskék nehezebb ügy,próbáld csökkenteni a létszámot,jó gazdát találni nekik,még időben....

fhdgy 2022.08.05. 21:57:37

@Golf2: Valahol, valahogy valami ilyen körül jár az agyam.

fhdgy 2022.08.05. 22:06:33

@P.Elliot: @Golf2: Kapkodnak a fijug!

Már tegnap is olvastam, igaz csak a főcímet, hogy nagy lazítások vannak az erdőből a fakitermelésre, biztosítandó a tűzifát.

Ma esett le a tantusz, hogy ez azt is jelentheti nekem, hogy hamarabb vágathatok fát az erdőből. Ez ügyben konzultálnom kell, mert csak felületes infók voltak a cikkben.

Ha állhatna egy kis pénz a házhoz, akkor a kecskék lennének a legnagyobb nyertesek. Csinálnék egy kecske wellnesst. Jó, egy kis túlzással!

élhetetlen 2022.08.05. 22:11:41

@P.Elliot: Először röviden, aztán majd hosszabban. Tény, hogy kívülről egy kocka, az esti megvilágítás is csak vékony fénycsíkok az épület falában. Belülről is nagyon egyszerű, csak fa, és a kék fotelek.
A hangversenytermet akusztikai adottságok tekintetében Európa legjobb koncerttermei között tartják számon, és ez fontos. Több műfajnak otthont ad, és „A Müpa 2006-ban elnyerte az építész szakma legrangosabb nemzetközi elismerését, a FIABCI (Nemzetközi Ingatlanszakmai Szövetség) Prix d’Excellence-díját, a nagyközönséget kiszolgáló épületek különleges kategóriájában.
Az épület előcsarnokában kiállított díjon ez olvasható: „A Művészetek Palotája a világ legjobb kulturális létesítménye””. Ezek olvashatók. Ami a kényelem, a székek nagyon szélesek, komfortosak, nem szorulsz be két karfa közé.
És hosszabban. Jelen kormányunknak volt egy első ciklusa, mikor úgy döntöttek, hogy építenek egy Új Nemzeti Színházat a Duna parton. Semmi pályáztatás, megkapta egy csókos nő a tervezés jogát. Duna Part? Akkor hajó. Igaz, hogy nincs két egyforma oszlopfő az épületen, de este, kivilágítva, messziről elmegy, de csak úgy. Belülről. Gyártatott, nagy liliomos szőnyeg, ami néhol kis liliomosban folytatódik, elszegés nélkül illesztve. Hatalmas bronz kandeláberek, túl nagyok, így rondák. ennyit a külsőről. Az akusztika. Ha a szomszédod nem rakta el a jegyét, csak morzsolgatja, akkor a színpadról nem értesz semmit, (amúgy sem nagyon). Ráadásul a tervező egy színházhoz elfelejtett jelmeztárat tervezni, most egy „fából készült csónakház” van az épület falához tákolva.
Azt hiszem, a MÜPA ennek az épületnek volt egy virtuális pofon, hogy egyszerűen is lehet jót csinálni.

fhdgy 2022.08.05. 22:14:28

@Golf2: Nem hiszem, hogy boldog lenne, hacsak egy alattvalója maradna, köteles lacika!

Csodabogár 2022.08.05. 23:44:27

@élhetetlen: A MÜPA nekem eleinte a sok fölösleges kihasználatlan tér miatt volt zavaró.Azóta se láttam aon terek használatát. De közben rájöttem, hogy muszáj volt egy nagy dobozt építeni a remek hangversenyteremnek, mert senki se gondolt arra, hogy a hév milyen zajjal jár az épület mellett. Ma is azt mondom, hogy oda kellett volna építeni a Nemzeti szinházat, ahova tervezték, nem pedig ki a város szélére és ez vonatkozik a MÜPA-ra is. A közlekedés nem megoldott. taxival nem lehet behajtani a bejárathoz, a színházéhoz se, ahogy hallom. Jómagam soha nem voltam a színházban. A villamos se jár valami gyakran. Egyszer próbálkoztam vele, de a Lánchídtól mint egy szardíniás dobozban végig álltam az utat.
Egy viszont biztos. este hajóról csodálatos mindkét épület. Különben is egy meleg nyári esten, a legjobb egy hajóútra elmenni Pesten.

P.Elliot 2022.08.06. 01:29:41

@élhetetlen: Koszonom a nagyon pontos beszamolot.

Ez a jelmeztarolo elfelejtese nemcsak a tervezot minositi hanem akik ellenoriztek es atvettek igy, anelkul.

élhetetlen 2022.08.06. 18:12:37

@Csodabogár: A MÜPA-t azóta már belekták. A Fesztivál Zenekar, dzsessz, régi zene, próza, kiállítások, stb. A többi kérdésben igazad van, bár a Deák téren is kellett volna komoly szigetelés, mert ott meg három metro fut össze, de onnét legalább haza lehet volna menni velük, és a villamosokkal. Taxi? Odafele még rendben, kirak, elsétálsz az épületig, de kifele, ha csak 50 ember rendel, mire a prérin megtalálod melyiket hívtad te… . A villamos semmi. Ott akkor lesz tömegközlekedés, ha a HÉV-et metróvá alakítják, (már akkor szó volt róla), és két percenként jár az előadások végén.
Este szép. Volt szerencsém pár évig nézni, a körkupolás templom, a Duna, és a két műszaki épülete között a Nemzeti. Aztán baleset, világkiállítás, amiből nem lett semmi, de a telket, amiről azt hittem, hogy egy park, azt eladták, és nem vásárolták vissza. A tulaj felhúzott két böhöm irodaházat, most annak az ablakait számolhatom a Dunán elmenő hajók helyett.

élhetetlen 2022.08.06. 19:07:20

@P.Elliot: „nemcsak a tervezot minositi”. Igaz, azt minősíti, aki pályáztatás nélkül kiadta a tervezési jogot. Gondolom, az ellenőrző és átvevő bizottság is hasonló haveri „szakértőkből” állt.
Másik példa, Várkert bazár felújítása, iszonyatos összegért. Egy év múlva hullott le a falburkoló kő, penészedett, mert a kiviteli szerződésben nem szerepelt a falak vízszigetelése, Itthon: Máris repedezik a felújított Várkert Bazár | hvg.hu , Várkert Bazár - Reped, ázik, pereg (nepszava.hu) , stoppolja a kivitelező, de mi lesz, ha lejár a garancia?D a legjobb!! Index - Videó - Kiderítettük, hogyan rongálják a hülye turisták a Várkertet .(kivágva elérhető).

P.Elliot 2022.08.07. 00:52:18

@élhetetlen: Eleg szomoru!

Manapsag mar nem figyelnek annyira hogy az epitkezesek jol legyenek megcsinalva sehol.
Gyakran itt se.

nyuszigonosz 2022.08.07. 10:02:48

@Csodabogár:
Olvastad a kritikákat az egész Ring-re?

Valami szörnyü lehetett ezévben, Valentin Schwarz rendezése.

"Eine Hinrichtung, nichts sonst: Das Publikum im Festspielhaus von Bayreuth geißelt und köpft akustisch das Regieteam von Valentin Schwarz, dessen Bühnenbildner Andrea Cozzi und den Kostümschöpfer Andy Besuch durch Buhrufe, Pfiffe und Flüche. Die Luft brennt nach dieser „Götterdämmerung“, die den neuen „Ring des Nibelungen“ von Richard Wagner abschließt.

Hier explodiert ein Vulkan angestauter Wut. Knapp zweitausend Menschen stehen entsetzt vor einer Investitionsruine von sechzehn Stunden Deutungsarbeit, von Ernst, den sie aufgebracht haben, von Empathie, denkerischer Anstrengung, und finden sich am Ende verhöhnt."

Kivégzés, semmi más: a bayreuthi Festspielhaus közönsége füttyökkel és káromkodásokkal akusztikusan ostorozza és lefejezi Valentin Schwarz rendezőcsapatát, Andrea Cozzi díszlettervezőt és Andy Besuch jelmeztervezőt. Ég a levegő az „Istenek alkonya” után, amely Richard Wagner új „Ring des Nibelungen” című művét zárja.
Itt felrobban az elfojtott harag vulkánja. Csaknem kétezer ember áll elborzadva tizenhat órányi értelmezés, összeszedett komolyság, empátia és szellemi erőfeszítés végén, ezek romjai elött állnak és végül azon kapják magukat, hogy ki lettek gúnyolva.

P.Elliot 2022.08.07. 14:19:39

@nyuszigonosz:

Tulzasba vittek a modern rendezest?

Neztem a youtubeon de nem talaltam hogy feltettek volna az idei eloadast.

Csodabogár 2022.08.07. 15:25:21

@nyuszigonosz: Ezt nem olvastam csak a Tristant, ami a kritikus szerint elég visszafogott volt.
Viszont tegnap belenéztem a közvetítésbe és elég rémes volt Brünhildát és Siglindet bugyirózsaszín köntösben látni. Nem vártam meg a végét, ami éjjel egy óra körül volt. Különben is tv-ben nincs türelmem végig ülni egy Istenek alkonyát, ami az idén Pesten, igazán kivételesen jó rendezésben ment a MÜPA-ba, Fischer Ádám vezényletével. Ment az operában is, de valaki azt mondta, hogy örüljek, hogy lemondták az előadást, amire jegyem volt.:-)

Golf2 2022.08.07. 16:12:31

Eddig 6 ember szólt hozzá 85-ször...

dikusz. 2022.08.07. 16:19:57

@Golf2: Mert mindegyikük szereti az operát, Wagnert, és a komolyzenét. Persze, hogy felemlegetik, hol mi tetszett, vagy mi nem az előadásból.
Én szívesen olvasom ezeket a kommenteket, ha nem is tudok mit hozzáfűzni.

Az előző posztban pedig az idősotthonokról kommenteltünk páran, kb hasonló arányban.

nyuszigonosz 2022.08.07. 16:38:27

@Csodabogár: Pár percre odakapcsoltam, de dehogy néztem meg!
Szörnyünek találtam a rózsaszín nöt ahogy éppen egy rózsaszín kislányt rángatott.

Egy: nem vagyok opera kedvelö, csak zene kedvelö és nem mennék operába.
Föleg az ilyen mai rendezéseknél meg már végképp nem.

nyuszigonosz 2022.08.07. 16:51:39

@Golf2: @dikusz.:

Az van, hogy én kértem Csodabogarat, hogy írjon a Wagner napokról Bayreuthban, mivel ö járt ott nem is egyszer.
Én ismerem a várost, csodás, van mit néznem benne még nekem is aki gyakran jártam már ott, csak én nem a Wagner napokra szoktam oda menni.

És mint Dikusz írja: vannak témák, amelyek keveseket érdekelnek olyannyira, hogy hozzá is szóljanak, vagy van amikor az ember olvassa a hozzászólásokat, de nem tud érdemben hozzá szólni, hát nem szól hozzá.

dikusz. 2022.08.07. 17:43:02

@nyuszigonosz: Én is kértem Csodabogarat, és tudom, a többiek is, hogy írjon.
Mint írtam, akkor is szeretem olvasni más élményeit, ha nem tudok hozzászólni érdemben. Még sosem jutott eszembe megszámolni, ki hányszor szólt hozzá egy poszthoz.:)))

fhdgy 2022.08.07. 17:54:17

@nyuszigonosz: Jelentkezem! Magas volt, mint tyúknak a kettes létra, hát nem szóltam hozzá!

P.Elliot 2022.08.07. 18:08:10

@Golf2: Igen, 6 ember szolt hozza ahogy irtad.

Ne felj csak, nem hatan olvastak csak nem szoltak hozza.

Golf2 2022.08.08. 18:53:48

@P.Elliot: Az előző svájci poszthoz 15en szóltak hozzá 193szor...

Golf2 2022.08.08. 18:57:23

@P.Elliot: A törzs aktivitása szinte ugyanaz 13 ill.14 a szorzó.

gabors 2022.08.08. 23:21:04

@P.Elliot: hogy allnak a paradicsomok ? nalam az uborkanak nagyon jo eve van de a paradicsom szenved .... pedig locsolom okett ... viszont 2 meternel is magasabb a kukoriciam ...

ha lehetne ide kepet is betenni akkor meg is mutatnam

UDV

P.Elliot 2022.08.08. 23:50:49

@gabors: De jo tegedet is latni! Varunk vissza!

Hat nekem ez nem volt egy jo ev, allandoan kiszaladgalni a kozossegibe locsolni. Naponta!
Az uborka az apro, kicsi es keves volt, az itthoni kertemben/ nem egeti annyira a nap/ gyonyoru termes, kar hogy nem ultettem csak ket tovet, jovore tobb eszem lesz.

A paradicsom az szep csak hogy a napi locsolas vizes izuve tette es sokat meg is repesztett, ha meg nem locsoltam volna akkor kiegett volna.
Borzalmas melegek vannak errefele, mindet osszeeget a nap, ma is mi volt, nahat!

Odakinnt csak kapkodtam a levegot es holnap se lesz mas.
Naponta locsolni idehaza is, az esot csak igergetik.

Azert nem rossz dolog egy hazi kert, mi? Jopofa, szorakoztato, plane ebben a bezartsagban, jo nezni, izletes, amiota eheto lett a salatam azota borzadva nezem az uzletit hogy istenem, micsoda kulonbseg az enyem es az a vizizu, viz szinu, vizes allagu had ne mondjam mi kozott amit arulni mereszelnek.

Kukoricam az nincs, egyszer ultettem es lezabalta valami madar, lefejtettek a csovet, illetve szemenkent teptek ki belole.

P.Elliot 2022.08.08. 23:55:09

@Golf2: De sok idod van szamolgatni a hozzaszolokat.
Irjal inkabb posztot!

Nem is tudom hogy melyik orszagban laksz csak azt irtad hogy van egy kisfiad aki szeret futballozni.
Nahat!

Ismertesd hogy ott hogy megy a sportolas , had tudjuk.

Golf2 2022.08.09. 08:00:48

@P.Elliot:Ejnye ejnye nem süt eléggé hogy agyarországon pazarlom az időmet:)

nyílméregbéka 2022.08.09. 09:40:31

Én minden posztot elolvasok, és nagyon élvezem utána a kommenteket is olvasni, csak nem szólok hozzá, mert minek. Mo.-n élek, kisebb turistautakon jártam külföldön, ennyi. ... De nagyon szeretem olvasni a ti posztjaitokat.
amellett van, amit esetleg leírnék kommentbe, de a blog.hu akkora fostalicska, hogy pl. most is félórán át bűvészkedtem, mire beeresztett ide :-(
Szóval csak így tovább, hadd olvasgassak tőletek a jövőben is ;-)

SzZoole 2022.08.09. 09:55:24

@nyílméregbéka: “blog.hu akkora fostalicska, hogy pl. most is félórán át bűvészkedtem, mire beeresztett ide :-(“

Ezért ne a blogponthut blamáld!

Az a baj, hogy nem elég hosszú a nyelved. Ha elég hosszú lenne, akkor a blog gazdának ( mármint a határátkelő blog gazdáját ) hosszú és sűrű nyelvcsattogtatással kérhetnéd, hogy engedje be a “kiválasztottak” ketrecébe :-)

Csak vicc volt

SzZoole 2022.08.09. 09:56:04

@Golf2: tényleg Magyarországon élsz, nem is tudtam :-)

Golf2 2022.08.09. 16:27:20

@SzZoole: Naná hogy itt b...a rezet. Te elhagynád a süllyedő hajót,nyelvtudással meg mondjuk fél milla euróval? Ugye nem.Kitartás!

SzZoole 2022.08.09. 16:39:06

@Golf2: van fél millió euród, miért nem mész nyugdíjba? :-)

gabors 2022.08.09. 17:05:02

@P.Elliot: "Azert nem rossz dolog egy hazi kert, mi? Jopofa, szorakoztato, plane ebben a bezartsagban, jo nezni, izletes, amiota eheto lett a salatam azota borzadva nezem az uzletit hogy istenem, micsoda kulonbseg "

bizony ... de sokat nem sporolok mert a hasonlo uborka kb $1 / lb es talan lesz 10 belole de paradicsom az talan behozza az arat mert hasonlo paradicsom az mert $5-6 / lb abbol is lesz

az izet ossze sem lehet hasonlitani a boltival

kukorica az csak disznek van ha lenne is mindegyiken egy eheto cso akkor sem lenne tobb a sporolas $5-6 nal nalunk most $3.99 / 5 cso ...

De amit irsz tenyleg azert csinalom kis gyomlalas kis kapalgatas most meg aggodom hogy kifogyok az eso vizbol (eso vizet hordoban fogom fel es tarolom csapvizbol nem locsolok)

Golf2 2022.08.09. 18:03:00

@SzZoole: Kell az örökség a gyereknek:)

SzZoole 2022.08.09. 18:12:58

@Golf2: majd a gyerek örököl ha te megpusztulsz :-)

Golf2 2022.08.09. 18:39:35

@SzZoole: Ezt mondtam.De ha eltapsolom akkor mit örököl?

SzZoole 2022.08.09. 18:42:31

@Golf2: tartozást is lehet örökölni :-)

Golf2 2022.08.09. 18:46:03

@SzZoole: Még elátkozna,aztán kirángatnának a paradise-ból...

Golf2 2022.08.09. 18:53:47

Katasztrófa közeleg, a kurmány átlépte a vörös vonalat,feloldja a fakitermelés összes korlátját,pusztuljanak az erdők,állatok...

SzZoole 2022.08.09. 18:55:36

@Golf2: inkább legyél a pokolban első, mint a mennyben második……:-)

SzZoole 2022.08.09. 18:57:41

@Golf2: ez jó hír a katonabácsinak, kívághatja az erotikuserdejét, a tőgyest :-)

P.Elliot 2022.08.09. 19:56:43

@gabors: Hat hiszen nem is azert kerteszkedunk hogy olcsobb legyen, ez csak affele hobbi. Ilyen kis helyen nem lehet ugy termelni hogy komoly haszon legyen,bar ahogy elneztem, a teveben mutattak egy farmot, az uzletuket hogy 1 font paradicsom 4.99 volt, ezt a pofatlansagot!
Az uzleti vizizu...ez meg izes, pont ez benne a lenyeg.
Egyebkent vagy a bezartsag, vagy az arak de a teveben mutattak es en magam is tudom az utcankbol hogy milyen sokan nekilattak az udvarukban kerti, termelos reszt kialakitani.
Uborka, psaradicsom, romai salata a nagy slager.
Aztan majd bovul szerintem.

Maris van nemi vizkorlatozas, a kozossegiben barmennyit lehet locsolni.

Iszonyu meleg van ma is, A kerti asztalnal ulok a kiwi alatt arnyekban ,/ bebiszittelem a macskat aki nagyon az erdo fele tekintget/, 96 fareinheit van.
Napon nem neztem, nem akarom hogy a homero sikitozasba kezdjen...

P.Elliot 2022.08.09. 20:04:45

@Golf2: Nem muszaj orokolnie a gyereknek. Tanitsd meg eletrevalonak lenni az tobbet er mint az orokseg es iskolaztasd.

Beszelgetek egy kozepkoru pasassal neha egy topikon es mindig megcsodalom hogy micsoda talpraesett pasas.

Egy fillert nem kapott otthonrol de mar 15 eves koratol a nyari munkak penzet eltette gondosan, nem szorta el. Ket diplomaja is van de nem abban dolgozik. Ingatlanokat vesz es elad.
Mar 15 eves koraban is tudta hogy mit akar az elettol. Sajat haza van/ meg az ingatlankozvetites elott epitette, teglarol, teglara, semmi adogssaga nem volt, ma nagyon jol all anyagilag es ezt mind annak koszonheti hogy megertette mar 15 evesen hogy csak magara szamithat, sirankozas nincs , lepesrol lepesre ment elore, szep csaladja van, ez minden oroksegnel tobbet er.

Ja, orokolni nincs kitol, o tamogatja az anyjat.

Erre tanitsd meg a fiadat.

fhdgy 2022.08.09. 21:33:03

@Golf2: @SzZoole: Kéretik, rendesen elolvasni a dolgokat.

Mi lenne nekem abban a jó, ha vágnák az erdőmet?

Amiről beszéltek, állami erdőkre vonatkozik.

Ha már vágják az erdőmet, akkor Einstand volt előtte! Higgyétek el, hogy nem akarom!

SzZoole 2022.08.09. 21:38:38

@fhdgy: nem tudom miről szól a hírek, én csak gulfi kommentjére reagáltam, meg ha jól emlekszem neked volta problémád, hogy a saját erdődböl nem tucc fát kivágni, nem? De. Naugyi :-)

fhdgy 2022.08.09. 21:48:38

@SzZoole: Az rendeletek alapján sem tudok, mert csak állami erdőkre vonatkozik. Azt meg, érthető okok miatt, nem akarom, hogy államosítsák! Ha nem is termelhetek, a rigó legalább nekem fütyüljön!

Mondjuk, ha elhúzódna az ukrán háború, akkor ki tudja mi lenne még. Ebbe viszont bele gondolni sem akarok.

fhdgy 2022.08.09. 21:58:13

@SzZoole: Egyébkén nagyon paradox a helyzet.

Tegnap felhívtam az erdészemet, hogy tisztábban lássak, mégis csak ő az erdész. Én csak egy erdész fia vagyok.

Azt mondta, hogy lényegesen többet is tudna termelni a magán erdőkből, a szabályok betartásával együtt is, de nem tud, mert nincs annyi favágó, amennyi kellene.

Magyarul lenne kitermelhető fa, csak nincs, aki kivágja!

SzZoole 2022.08.09. 22:03:32

@fhdgy: “ nincs annyi favágó, amennyi kellene.”

Dehogy nincs, ott van a favágó aki nagy hódolója itt jópár kommentelőnek :-)))

Csak vicc volt.

fhdgy 2022.08.09. 22:04:50

@SzZoole: Akármilyen termékeny is, nem elég hatékony!

SzZoole 2022.08.09. 22:06:49

@fhdgy: tuggya a tököm kezitcsókolom, én vidéki vagyok, nem értek a lovakhoz :-))

fhdgy 2022.08.09. 22:13:27

@SzZoole: Én is csak azt tudom, hogy megyek aludni. Elég volt mára!

SzZoole 2022.08.09. 22:16:23

@fhdgy: én még filmet nézek, szabin vagyok, már megint. Ebben az évben már negyedszer, és meg így is van plusz két héten, szar az élet :-))

fhdgy 2022.08.09. 22:18:43

@SzZoole: Jön még kutyára úthenger! -:)

SzZoole 2022.08.09. 22:20:15

@fhdgy: vállvonás, addig nem bánom míg én vezetem az úthengert :-)))

Golf2 2022.08.10. 05:52:08

@fhdgy: Vajon hány százalék "állami" tehát korábban einstandolt erdő? 70-80? Tehát nem lehet elbagatellizálni,sivatagot csinálnak az országból.

fhdgy 2022.08.10. 07:48:51

@Golf2: Egyik nap olvastam, hogy az összes erdőterület 48 %-a van állami tulajdonban.

Hogy korábban, hogy volt? 1990 előtt, 1945 előtt, aztán visszafelé, hát ezt nem tudom.

Golf2 2022.08.10. 13:53:11

@fhdgy: Nem is gondoltam hogy a fél ország erdeje még magántulajdon.Lesz itt még mit apritani a tűzben( a ner-nek)

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2022.08.10. 17:08:19

Currently at Mar-a lago :)) akihez nem jutott el a hir: Trump floridai rezidenciajat elleptek az FBI emberei :)
www.instagram.com/reel/ChBdhscgjvN/?igshid=YmMyMTA2M2Y=

fhdgy 2022.08.10. 17:18:37

@Zsuzsi65: Úgy sem lehet megbüntetni! Erős szellemi fogyatékosság büntetést kizáró ok.

P.Elliot 2022.08.10. 17:28:09

@Zsuzsi65: En inkabb azon vagyok megijedve hogy az a szedult alak mit vitt el, miertt vitte el,illetve mifele dolgai lehetttek amit titkolni kell.
Ez most nagyonis fontos lenne amikor szinte vilaghaboru elott allunk.

A feleseget is ott temettette el, ezt egyebkent senki se erti hiszen a volt felesege volt ez, en az FBI emberei helyeben azt is megkutatnam, a foldet es magat a koporsot is hogy nincs-e benne terhelo vagy nagyon fontos dolog elrejtve.
Informativ a kozeljovore nezve.

Te Zsuzsi nem felsz ettol az alaktol hogy mit csinalhatott ami eletveszelyes az orszagra nezve?

Mert en igen. Sajnos Trump az a kategoria akit le lehet fizetni, es hidd el nemcsak en gondolom ezt igy.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2022.08.10. 17:28:53

@fhdgy: :))) de ez egy öngol a demokrataknak, mert a Trump-hivok meginkabb verszemet kapnak, es ot akarjak elnok jeloltnek 24-ben...haaaat, a ferjem mindenesetre elokereste apykaja regi puskajat es vett egy kis ammo-t :D

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2022.08.10. 17:33:38

@P.Elliot: en nem tole felek, hanem a bal oldaltol, aki annyira desperate, hogy barmit megtesz azert, hogy a politikai ellenfeleit "kicsinalja"...
En nagyon nem szeretnem, hogy Trump legyen a jelolt 24-ben, mert az szinte polgarhaborus allapotokat idez. Masreszt o is 80 korul lesz, tenylwg egy ilyen oregember kell az orszagnak? At kene mar vegre adni a helyet fiatalabbaknak. A congress es senate is tele oregekkel...:(

fhdgy 2022.08.10. 17:49:42

@Zsuzsi65: Igen, igen, de ...

De ha hagyjuk a tök idiótákat, hisz idióták, akkor előbb-utóbb a fejünkre nőnek.

Ha hagyod, a fejedre nőnek, ha helyre akarod tenni, akkor mártírt csinálsz belőle?

Mivé fajul a világ?

Az a baj, hogy egyre több IQ hiánnyal szenvedő ember van, csak ezt nem veszik észre, azt hiszik, hogy ők az okosak!

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2022.08.10. 17:52:27

@fhdgy: a demokracia hanyatloban van, ez teny, es azt is tudjuk, hogy utana diktatura jon, ahogy a tortenelemben mar volt ra pelda. Nincs uj a nap alatt...

P.Elliot 2022.08.10. 17:54:09

@Zsuzsi65: En bizony felek tole hogy valami nagyon sulyos dolgot csinalt.
Tiszta szivbol kivanom hogy ne talaljanak semmi olyat amitol az emberben meghul a ver.
En is fiatalabb elnokre szavazok de azert megnezem hogy kicsoda mert inkabb egy oregember, sok evtizedes tapasztalattal mint egy elvakult idiota/ most nem akarom kivesezni hogy szamomra ki az elvakult idiota aki szinten eselyesnek tartja magat mert ott leszunk ahol Trumppal...

P.Elliot 2022.08.10. 17:57:54

Azt hiszem jobb ha visszaterunk a zenehez foleg hogy Csodabogar dolgozott ezen a zenei poszton, ne politizaljunk.

A politikat nem en hoztam ide.

fhdgy 2022.08.10. 18:06:07

@Zsuzsi65: Én nem hiszem, hogy a demokrácia lenne hanyatlóban. Inkább azt mondom, hogy a normalitás!

Nekem is vannak IQ hiányos időszakaim. Olyankor egy idióta elgondolás kóvályog az agyamban, vagy annak a helyén.

Előre mondom, hogy tiszta időszakomban nem vállalom!!!

Ha túl sokáig van béke, jólét, akkor a társadalom degenerálódik. Nem minden ember, de a degeneráltak lesznek inkább a hangadók.

Ilyenkor kell egy "jó kis háború", ami kijózanítja a hülyéket vagy adott esetben nagy számban likvidálja is őket.

Aki túléli a háborút, örül, hogy él és csak egy lyuk van a sejhaján.

Támadt egy csomó fontos dolguk az embereknek, nincs idejük hülyeségen agyalni, mert a főkérdés, hogy mit egyen, hol húzza meg magát, hogy ne fagyjon meg, stb.

Tömören, röviden: békében, jólétben is felgyülemlenek a társadalmi feszültségek, egy háború meg tökéletes eszköz ( a tökéletleneknek ), hogy kinyissa a szelepeket.

Ennek a nyitányát látjuk most?

SzZoole 2022.08.10. 19:47:41

@Zsuzsi65: ha most Trump lenne az elnök, akkor valószínűleg nem lenne az orosz ukrán konfliktus sem, szerintem :-)

fhdgy 2022.08.10. 20:22:13

@SzZoole: Nem fogalmaztál elég pontosan! MÁR nem lenne.

Érzed a különbséget?

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2022.08.10. 20:39:06

@P.Elliot: a video vicces volt (Schitt's creek pilot episode, amikor a gazdag csalad hazahoz jon az IRS :) ebbol lett egy jo meme, asszocialva a most tortentekkel....vegulis csak ennyi akart lenni :)
Annak lehet orulni, hogy az emberek nem veszitettek el a humorerzekuket :)

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2022.08.10. 20:49:37

@fhdgy: bekeben joletben az embereknek "first world" problemaik vannak (lsd. pl a gender affirmation dolgokat). Egy mindennapi megelhetessel kuzdo ember, vagy eppen a haboru(k) elol menekuloknek egeszen masok a prioritasaik.

fhdgy 2022.08.10. 20:59:36

@Zsuzsi65: Jó, de ez szerinted megmagyarázza, hogy miért van egyre több antiszociális, pszichopata, deviáns, stb. stb. vadbarom?

Békében, nyugalomban ezek miért szaporodnak gyorsabban?

fhdgy 2022.08.10. 21:01:06

@Zsuzsi65: No, én is mindjárt vadbarom leszek!

Eddig fröccsöztem, de most elfogyott! Új üveget nem akarok nyitni.

Kit vágjak pofán mérgemben???

fhdgy 2022.08.10. 21:22:52

@Zsuzsi65: Értem, semmi tanács! Akkor elkullog aludni! -:)

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2022.08.10. 21:35:36

@fhdgy: neha dolgozni is kell :) itt nalunk meg csak most lesz ebedido :)

SzZoole 2022.08.10. 22:16:40

@fhdgy: katonabácsi, tudod mi az a impotencia?

Az, amikor egy nő szét teszi a lábát, a férfi meg szét tárja a kezét :-)))

Vicc volt

Zulu4321 2022.08.10. 22:43:59

@Zsuzsi65: DeSantis elnok, Trump alelnok...? Erdekes vesezgetes a Hit Radioban (3.40-tol 9.35-ig) www.youtube.com/watch?v=a0ulS3DTPZQ&t=1400s&ab_channel=HitR%C3%A1di%C3%B3K%C3%B6z%C3%A9let
Mondjuk az utana kovetkezo se piskota, repedezik a cukormaz az alhosok imidzsen...?

taga20 2022.08.10. 22:44:03

@Zsuzsi65: "a demokracia hanyatloban van, ez teny,"

mondod te!

egyébként ezt a dumát már hallottam a kádár rendszerben is, és akkor is egy hülyeség volt.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2022.08.10. 23:37:34

@Zulu4321: meghallgatom! :) Huh, most latom, hogy mennyire elhanyagoltalak, bocsi :)) (emailedet betettem egy masik folderbe, es aztan szepen elfeledkeztem valaszolni ra :)) ma potolom :)

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2022.08.11. 00:20:24

@Zulu4321: hat szerintem Trump egoja nem viselne el, hogy csak vice president legyen :)) En sokkal szivesebben latnek egy fiatalabbat, ahogy irtam is, DeSantis az, aki nem ijed meg a bal oldaltol, es eddig is eredmenyeket mutatott fel.
Na, de ember tervez, Isten vegez, ahogy mondani szoktak, meglatjuk, mi lesz 24-ben :)

P.Elliot 2022.08.11. 00:48:24

@Zsuzsi65: Lesz ott mas jelolt is. En egyebkent nem szavazok partra, teljesen mindegy hogy republikanus vagy demokrata csak egy tisztesseges alak legyen, az melle allok.

Amugy nem folyok bele politikaba, magam eldontom, semmi szukseg hogy barki rabeszeljen barkire es arra szavazok akit jonak itelek..

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2022.08.11. 00:51:05

@P.Elliot: Azt hallottam nemreg, hogy egy harmadik partot akarnak letrehozni, ami mersekelt bal ill jobb oldaliakat szeretne vonzani. Meg tudom erteni, mert sok embernek elege van a szelsosegekbol mind jobb mint bal oldalon. En tamogatnek egy ilyen mersekelt iranyzatot, mindig is valahol kozepen alltam :)

P.Elliot 2022.08.11. 01:02:15

@Zsuzsi65: Jesszus, ennyire nem akarok belemerulni hogy kit valasszak. Megvan a magam kis bekes vilaga, halatlan dolog a politikaval foglalkozni es idoigenyes .
Szoval harmadik part?

Igazad van, en is tamogatnek.
Mint irtam nem part szerint valasztok jeloltet igy johetne az is, tobb emberbol lehetne valasztani.

Zulu4321 2022.08.11. 09:44:58

@taga20: Hulyeseg? A nyugati demokraciak gondolkodoi magukrol mondtak/mondjak ezt mar jo ideje. Mar azok, akik tenyleg gondolkodnak, latnak nemcsak neznek;-)

@Zsuzsi65: Hat nem tudom, nekem nincsenek illuzioim tobb part temakorben.

SzZoole 2022.08.11. 17:15:47

Ugyláccik mindehol érik az ugorka :-)

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2022.08.11. 19:00:31

@Zulu4321: "Hat nem tudom, nekem nincsenek illuzioim tobb part temakorben"
Az teny, hogy a ketpart rendszer annyira be van betonozva az amerikai tarsadalomban, az emberek agyaban, hogy az egy hatalmas valtozas lenne, amit elsore nagyon nehez megemeszteni...elemzok is ezt irtak. Ahogy latjuk, a nehany kisebb part, ami most letezik, is szinte ismeretlen, labdaba sem tudnak rugni.
Ami viszont most latszik - ma reggel olvasgatom a szalagcimeket - hogy a demokratak valoszinuleg ongolt rugtak ezzel az FBI raid-del, mert meg inkabb feltuzeltek Trumpot. Nehezen tudom elkepzelni, hogy talaljanak olyasmit
Szvsz ezek utan mar muszaj indulnia 2024-ben, mar csak az egoja miatt is :))) A hivei meg meg inkabb tamogatni fogjak...

Csodabogár 2022.08.11. 21:27:26

Gondolom sokan olvasnak magyar híreket. Trump rajongóknak mondom, hogy kiváló OV szintén nagy rajongója. Egymás módszerét lesik el. és helyeslik. Közös vágyuk a rendes demokratikus rendszer megdöntése. Nekik autokrata hatalom kell. Sajnos, hogy oda süllyedt a világ, hogy ilyen emberek vezetnek (meg) népeket.
De akik rájuk szavaznak, megérdemlik sorsukat, a magyarok is.:-(

A házkutatásról meg csak annyit, hogy köztudottan Trump bebetonozta a bíróságokra saját embereit. Bármit találnak, egyetlen gyönyörű narancssárga hajszála se fog meggörbülni.:-(

fhdgy 2022.08.11. 21:46:59

@Csodabogár: trumpli meg orbán?

A hülyék egymás közt érzik jól magukat.

Nézzetek meg orbánról készült fotókat, amik
EU-s rendezvényeken születtek! Görcs és dili ül az arcán. Most USÁ-ban? Vigyorgott, mint a tejbetök.

gabors 2022.08.12. 06:08:48

@SzZoole: "@Golf2: tartozást is lehet örökölni :-)"

hol ?

normalis orszagokban NEM ... csak gondold meg miért is lehetne ?

ez hulyeseg de vannak persze idiota helyek is a vilagon ...

normalis helyeken orokolni NEM KOTELEZO vagyis ha negativ az egyenleg akkor koszi de nem kerem

dikusz. 2022.08.12. 07:38:07

@gabors: "hol?" - Például Magyarországon is, de gondolom bárhol a világon.

Ha az örökhagyónak csak tartozása van, vagy többel tartozik, mint amennyit örökül hagyott, akkor nem kell elfogadni az örökséget.
Itthon a közjegyzőnél nyilatkozatban kell "visszautasítani" az örökséget(tartozást), így az állam fizeti azt ki.

Attól még örökli a tartozást, ha visszautasítja (ennek a szónak kell szerepelni a nyilatkozatban). Ha viszont később kiderül, hogy a világ másik felén élő nagybácsi hatalmas vagyont hagyott rá, akkor már nem tehet semmit, azt is visszautasította, még akkor is, ha bőven fedezné a tartozását.

SzZoole 2022.08.12. 08:27:34

@gabors: Van egy hely a világban, amit úgy hívnak, hogy; Magyarország!

Ha nekem nem hiszel, kérdezd meg az ott élőket.

Ja és ez nem csak az utóbbi időkben van így, ez így volt régen is.

Golf2 2022.08.12. 08:43:37

Ma ünnepli 92. születésnapját a magyar származású amerikai közgazdász, Soros György. A Forbes kimutatása szerint 2021-ben, 8,6 milliárd dolláros vagyonával, Soros a világ 288. leggazdagabb embere volt, egyben a második leggazdagabb magyar...Na de ki az első magyar?Kinek van több mint 8 milliárd dollár,csak 1m van csányi,mé-szarosnak állítólag...

SzZoole 2022.08.12. 09:19:40

@Golf2: ne csigáz már, ki az első?

SzZoole 2022.08.12. 09:27:07

@Golf2: Soros vagyona;
8,800,000 USD Ft3,369,960,000.00

Mészáros vagyona;
Ft 480,000,000,00

Azért egy kis különbség van :-)

Relatív Articsóka 2022.08.12. 11:29:20

@Csodabogár: ezt @Zsuzsi65: 34 alkalommal tett tegnap “nem vallok magam ellent”.

Van sok idióta aki hisz benne hogy indul 2024-ben.

Ahogy Orbán, Putin, donald se mászik ki a slamasztikából, politikai hullák.

fhdgy 2022.08.12. 11:57:26

@SzZoole: Nekem nem stimmelnek a nullák.

Soros vagyonát 8,8 milliárd USD-re becsülik. Ez számokkal leírva 8 800 000 000 USD és nem 8,800,000 USD, ahogy Te írod. Hogy szóközt vagy vesszőt használunk ezres tagolásnak, végül is mindegy.

Lölő vagyona 480 milliárd HUF, ami leírva 480 000 000 000 HUF és nem Ft 480,000,000,00, ahogy Te írod. Bár nem tudom, hogy at utolsó kettő nulla előtti vesző ezres tagolás, vagy tizedes vessző akar lenni.

SzZoole 2022.08.12. 12:13:32

@fhdgy: igazad van, mencségemre szolgáljon, hogy épp a budin nagydolgoztam :-)

Szóval; a SorosGyuribácsi vagyona 8.8 milliárd dollár ami beszorozva kb. 385 jó magyar forinttal az kb. Ft3,359,272,197.60 ami egy kicsivel több mint a Lölö 480 oszelopott csilliója :-)

Így jaú katonabácsi :-))

fhdgy 2022.08.12. 12:26:27

@SzZoole: 8.8 milliárd a számológépem szerint megszorozva 385-el, az annyi mint 3 388 000 000 000 forint, ami 3.388 billió forint.

Hogy a rák a vetésre nem menjen, elvégeztem a szorzást kézzel is, és stimmel.

Szóval, a katonabácsi azt mondja, hogy még mindig nem jaú a számolásod.

Van egy javaslatom: fejezd be a nagydolgodat és fuss neki még egyszer!

Golf2 2022.08.12. 12:50:50

@SzZoole: lölönek,csányinak is csak 1-2 m dollárja van azért nem értem ki előzte meg sorost.

SzZoole 2022.08.12. 13:14:37

@fhdgy: jáj drága katonabácsi a bocsánatodért esedezem! Bisztos montam má hogy csak hat osztajom van ketó első és négy második, meg aszt is, hogy életem legszebb éveit az általános iskola második osztájában tőtötem :-))

Viszont a százalék számítás nagyon jó ment, mindig tuttam, hogy menyi valamenyinek a tíz százaléka :-)))

fhdgy 2022.08.12. 13:19:07

Attól tartok, hogy sok esetben nem igazán érzékelhetőek a nagyságrendek. Próbálom valamennyire megfoghatóvá tenni.

1998 és 2010 között 5 millió 340 ezer magánnyugdíjpénztári tag kb. 3727 milliárd ( magyarul 3 egész 727 ezred billió , még szebben 3 billió 727 milliárd ) forintot halmozott fel, amit a fityesz einstand szinte teljes egészében lenullázott.

Ez nominálisan akkor egy kicsivel több volt, mint most Soros vagyona. Inflációt most nem veszem figyelembe, ezért a nominális kitétel.

Közben találtam egy Péterffy Tamás nevű jóembert, akinek 25 milliárd USD-re becsülik a vagyonát,2021-es adatok szerint.

Apróságokat elhanyagolva, akkor ő kb. háromszor gazdagabb mint Soros.

Mondhatjuk azt, hogy kb. háromszorosa a vagyona annak, amit a fityesz einstandolt.

Még számoljunk egy kicsit: 5 millió 340 ezer ember 12 év alatt, az egy évre vetítve több mint 60 millió emberév.

Akkor Péterffy 1965-től napjainkig, kb. 57 év alatt, vegyük hatvannak, az egyszerűbb számolás miatt, kb. háromszor annyit hozott össze, mint 60 millió ember manyupja egy év alatt lenne.

A 60 milla embert osztva hatvannal, az egymillió emberrel egyezne meg!

fhdgy 2022.08.12. 13:20:11

@SzZoole: A faiskolát is beszámoltad?

SzZoole 2022.08.12. 13:51:16

@fhdgy: asztatat is :-))

Amúgy most én vagyok a leggazdagabb, megmondom miért.

Egész héten itthon vagyok szabin, velem van a szerető feleségem, a lányom, és a fiam is itthon van a kis barátnőjével. Jövünk megyünk együtt ide-oda. Eszünk iszunk, jókat beszélgetünk és nevetünk, nosztalgiázunk a régi dolgokról és új terveket szövünk.

Szóval együtt van a családom, az én családom, egészségben, békében.

Kérdezem én, kívánhat az ember ettől nagyobb gazdagságot?

fhdgy 2022.08.12. 14:07:05

@SzZoole: Így, elnézek neked mindent, amit a számtan ellen ma elkövettél.

Pokolba a számokkal, amíg az ember jól érzi magát!

Csodabogár 2022.08.12. 14:30:17

@fhdgy: Ez a Péterffy Floridában él és Trump lelkes támogatója.:-(

Golf2 2022.08.12. 14:31:50

@fhdgy: Ez a Péterfi pesten ólálkodott nemrég naná hogy orban meg matolcsival gazsulált majdnem 80 éves de pénzért az ördöggel is összeáll...

fhdgy 2022.08.12. 14:37:08

@Csodabogár: Azt olvastam, hogy 100 ezer dodót adott trumpli kampányára. A vagyonához képest filléreket adott.

Golf2 2022.08.12. 17:31:13

Föld népessége 7,9 milliárd embert tesz ki nagyjából, ehhez képest 1 milliárd körüli lehet a fehérek száma a világon, ez igencsak 10% környékén mozog a Föld teljes lakosságát nézve. Jelzésértékű, hogy 100 évvel ezelőtt ez az arány bőven 30% felett volt. Ma tehát a fehér ember egy egyre visszaszorulóban lévő faji kisebbség...

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2022.08.12. 18:08:00

@Relatív Articsóka: szerintem egyaltalan nem kizart, hogy indul, hacsak nem tudnak valamit osszehozni ellene, ami jogilag ezt kizarja. A demokratak ezzel a knee jerk, es szerintem egyalalan nem jo strategiai akcioval azt ertek el, hogy 1. Trump egojat piszkaltak fel (nem hagyhatja valasz nelkul ezt az inzultust :), 2. a hiveit is meg inkabb szavazasra osztonzik. Ez tiszta pszichologia: ha valaki tamadja azt, akit te piedesztalra emeltel, akkor meg inkabb vedeni es tamogatni fogod az illetot...

fhdgy 2022.08.12. 18:23:50

@Zsuzsi65: Egyetlen egy dolgot kellene kategorikusan eldönteni:

trupmli pszichiátriai kezelésre szorul-e vagy sem!

SzZoole 2022.08.12. 19:52:22

@fhdgy: ne morogj már megint mint egy öreg medve, inkább igyál egyél az egészségedre :-))

ibb.co/fqQmtvs

ibb.co/ccwrmwv

ibb.co/QvZWKr5

ibb.co/VB8jzRf

ibb.co/41tsRYv

fhdgy 2022.08.12. 20:40:12

@SzZoole: No, Te is jóval biztatsz!

Ellenséged vagyok én neked, hogy a halálomat akarod, de legalább is életfogytiglani szenvedést akarsz kieszközölni?

A helyzet az, hogy szinte tuti, hogy az elmúlt kettő-kettő és fél hónapban köszvény gyötört.

A tettes a sör volt, ami kiváltotta. Negyedik napja nem iszom sört, mintha kicseréltek volna.

Most fröccsözöm, de még nagyon fura, még nagyon nem tetszik.

SzZoole 2022.08.12. 21:08:54

@fhdgy: jáj dehogy akarom én aszt, há nem olyan családból származom én :-))

Nem is jó az a sok sör, én csak A betűs italokat iszok; A bor, A sör, A pálinka és A cidar :-))

fhdgy 2022.08.12. 21:16:09

@SzZoole: Meg láttam Moretti papát is a képeken, amiket küldtél.

SzZoole 2022.08.12. 21:29:44

@fhdgy: elég jó cucc, jéghidegen itatja magát :-)

fhdgy 2022.08.12. 21:35:42

@SzZoole: Unokatestvérem férje kamionos. Sokat jár Olaszországba, onnét Moretti papát szoktam kapni. Tény, hogy jó, ill. már csak volt. Tiltólistára került. -:(

Jaj, nekem mi lesz velem? Jó német, meg osztrák söröknek is fuccs?

SzZoole 2022.08.12. 21:53:58

@fhdgy: cidert próbáltad már?

fhdgy 2022.08.12. 21:56:45

@SzZoole: Nem emlékszem, hogy valaha is ittam volna!

SzZoole 2022.08.12. 22:13:05

@fhdgy: a cider próbája az ivás :-))

Vannak nagyon jó ciderek, ne azt az édes lónyálakat próbáld, hanem a száraz félszáraz alma cidert, nem fogsz csalódni szerintem :-)

Gyakorlatilag majdnem olyan mintha fröccsöt innál, mert végülis a cider szénsavas almabor :-)

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2022.08.12. 23:05:06

@fhdgy: az, hogy vki egotisztikus v. narcisztikus, meg nem klinikai eset :) nem o az egyeduli a vilagon, akinek ilyen tulajdonsagai mellett politikai szerep jutott :)

fhdgy 2022.08.13. 06:52:29

@Zsuzsi65: Tudtommal a Capitolium ostrománál öt ember meghalt.

Nem hiszem, hogy tagadhatod, hogy ezek után emberek vére tapad a kezéhez. Ahhoz tagadnod kellene azt is, hogy bármi köze is volt az eseményekhez.

Jó, ne legyen klinikai estet, kényszer gyógykezelés nem csak klinikán végezhető! -:)

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása