oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2022. július 22. 09:58,  A svájci élet árnyoldalai 197 komment

2022. július 22. 09:58 Határátkelő

A svájci élet árnyoldalai

Svájc sokak számára tűnhet vonzónak és méltán, hiszen a magas életszínvonal és a nyugalom igazán attraktív dolog. Más kérdés, hogy (mint mindenhol) a svájci életnek is akadnak hátulütői. Ezekből szedett össze Anna néhányat.

ci_m.jpg

„Mostanában a Svájcban élő barátokkal történő beszélgetések közben többször előjött témaként, hogy ha többet tudtak volna a svájci élet részleteiről a kiköltözés előtt, akkor nem ide költöztek volna. Volt, aki vissza is költözött Magyarországra, más pedig továbbköltözött azóta Németországba.

Ennek kapcsán gondoltam hasznosnak összefoglalni, milyen nehézségeket látok a mindennapokban, a saját és az ismerőseink tapasztalatai kapcsán. Mi három éve élünk férjemmel és gyermekünkkel Zürich kantonban, így a tapasztalatok elsősorban erre az élethelyzetre és kantonra érvényesek.

A nyelv

A német nyelvű kantonok esetében elsőnek a nyelvet említeném meg a nehézségek közül, mivel a svájci német nagyban különbözik a standard némettől. Még a németet anyanyelvi szinten beszélők se értik meg általában az itteni dialektusokat.

Amíg sok másik ország esetében óriási előny egy gyereknek, ha két nyelvet beszél anyanyelvi szinten, addig itt a magyar mellett a svájci német kantoni dialektusát fogja megtanulni. Egyik se egy világnyelv, így ezzel nagy előnyre nem tesz szert az életben.

Emellett az iskolában el kell kezdeniük a gyerekeknek a standard németet megtanulniuk, így egy angol vagy egy francia csak a negyedik nyelv lesz az életükben, ami azért kihathat a nyelvtudás minőségére is.

Ugyanígy a felnőttek számára is jelentős nehezítés a svájci német, mind a munkakeresésben, mind az integrációban. Kollégám férjének C1-es némettudással két évig tartott, mire munkahelyet talált, pedig szakmailag jól képzett, de mindenhol elvárták volna a svájci németet is.

Iskola

A mindennapi élet tervezéséhez egy fontos és kevésbé ismert tudnivaló, hogy a svájci iskolarendszer még mind a mai napig arra épít, hogy az egyik szülő dolgozik csak, a másik pedig otthon van a gyerekekkel.

Ennek megfelelően az óvoda csak 4 (egyes kantonokban 5) éves kortól kezdődik és délig tart, délután már nincs vagy csak minimális foglalkozás van. Ebédelni már hazaküldik őket... Iskolásoknál is hasonló a rendszer, csak ott életkor szerint egyre több délután vissza kell még menniük.

Bár napközit egyre több település biztosít a délutáni gyerekfelügyelet megoldására, de nincs mindenhol, így erre költözéskor mindenképp érdemes figyelni. Illetve ahol van, ott se biztos, hogy minden délutánra tud menni a gyerek, ha beteltek a helyek. Egyes településeken vannak magán napközik is, de azok nagyon drágák és oda is időben kell jelentkezni. 

Megélhetési költségek

Nyilván nem lehet kihagyni a téma kapcsán a svájci élet költségeit. Azt szerintem sokan tudják Svájcról, hogy nagyon drága, de a konkrét számokkal mindenképp érdemes egy részletes kalkulációt végezni, mielőtt az ideköltözés mellett dönt egy család, mert a fix havi költségek egy jó svájci fizetést is nagyon gyorsan le tudnak fogyasztani a hónap végére.

ke_p_1_1.jpg

Mintaként egy körülbelüli összegzés Zürich kanton esetében (lehetnek eltérések a szolgáltatóktól függően):

  • Lakás (nappali + 2 szoba) albérleti + rezsidíj: 2450 CHF/hó
  • Betegbiztosítás (2 felnőtt, 2 kiskorú gyerek): 850 CHF/hó. Ezen felül fizetendő, ha az adott hónapban ténylegesen orvoshoz kell menni (az önrész függvényében)
  • Bölcsődei díj: 2550 CHF/hó (ráadásul a bölcsődére itt tovább van szükség, mint Magyarországon, mivel csak júliusban betöltött 4 éves kor után járhatnak óvodába)
  • Napközi díj óvodásoknak-iskolásoknak: állami 800-1200 CHF/hó, magán: 1800 CHF/hó
  • Élelmiszer, étkezések: 400-800 CHF/hó/fő (kisgyereknek nyilván kevesebb)
  • Biztosítás (lakás és felelősség): 900 CHF/év
  • Autó költségei: 1000 CHF biztosítás/év, garázs 120 CHF/hó, alap szerviz: 700 CHF 
  • Magánnyugdíj megtakarítás: 570 CHF/hó

Ezeken kívül még vannak egyéb kisebb költségek, mint például mobil előfizetés, internet és tömegközlekedés. 

Fontos még az első időszak költségeivel is kalkulálni, az albérlet lefoglalásánál például általában három havi bérleti díjat kérnek kauciónak + az első hónapot kell előre kifizetni.

Ingatlanárak

Kapcsolódó téma, de érdemes külön is megemlíteni az itteni ingatlanvásárlás nehézségét. Saját példa alapján, amíg Budapesten 7 év lett volna hátra a lakáskölcsönünk visszafizetéséig, addig itt teljesen esélytelen, hogy akár életünk végéig is ki tudjunk fizetni egy itteni ingatlant.

Az ingatlanárak kapcsán természetesen nagy a szórás elhelyezkedéstől, mérettől és építési évtől függően, úgyhogy erre csak nagyságrendileg: Zürich kanton, nappali + két szobás lakásnál ez kb. 450-650 MFt.

Nyilván nem feltétlenül fontos cél, hogy saját lakásban lakjon az ember, de a nyugdíjas időszakot nagyon meg tudja nehezíteni, ha a nyugdíjból kell kifizetni az itteni albérletárakat. Sokan emiatt sajnos kénytelenek nyugdíjas korukra elköltözni Svájcból.

Tartózkodási engedély és állampolgárság

Végezetül pedig a tartózkodási engedély és az állampolgárság megszerzésének nehézségeit említeném. Amíg EU-s országokba nem kell külön tartózkodási engedély, addig Svájcban a beutazást követően meg kell igényelni és megadott időszakonként meghosszabbítani a tartózkodási engedélyt. Nálunk két határozatlan idejű munkaszerződéssel is csak több kör adatbekérés után adták meg, miután az albérlet bérleti szerződését is be tudtuk már mutatni.

A svájci állampolgárságról pedig azt érdemes tudni, hogy sokkal nehezebb megszerezni, mint más külföldi országokban. Minimum 10 év itt tartózkodás után lehet megigényelni (további feltételek teljesülése esetén) és utána is 1-2 évig eltart a folyamat.

Az állampolgársági vizsga része egy szóbeli elbeszélgetés is az adott település képviselőivel, ahol nincsen semmilyen előre kiadott kérdéssor, mint más országok esetében, hanem teljesen szabadon kérdezhetnek Svájc történelméről, politikai berendezkedéséről, földrajzáról stb. Emellett a sikeres integrálódást is be kell tudni mutatni.

Nem célom, hogy bárkit lebeszéljek a Svájcba költözésről, mert sok előnye is van az itteni életnek, de fontosnak tartom ezen árnyoldalak alapos átgondolását, hogy ne csalódás kövesse a kiköltözést, hiszen akkor már sokkal nehezebb változtatni.”

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Svájc

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr817888543

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dikusz. 2022.07.22. 12:00:34

Igazi határátkelős poszt, tetszett.

P.Elliot 2022.07.22. 13:45:30

@dikusz.:

Nekem is tetszett de az nem hogy a svajciaknal ilyen az elet.

Ezt ertem arra hogy sajat ingatlant, lakast, hazat szerezni ilyen nehez.

Mi az hogy elete vegeig sem tudja kifizetni a torlesztot! Persze ha eladja akkor ki tudja venni a penzt belole es elkoltozni olcsobb helyekre de van aki elete vegeig is helyben akar maradni, ott ahol megszokta, leelte az eletet/ en/, valoszinu megszerette, ahol a baratok, gyerekeik elnek.A megszokott szamara kedves helyen es nem kezdeni ujra valahol mashol oregsegere.

Hogy a fizetes ha csak egy szemely dolgozik mire eleg, nem ismerem a svajci frankot, majd este atvaltom dollarra hogy lassam hogy mire megy el.

Azt ugyan a topinyito nem irta meg hogy mit keres a ferje vagy akar mas hogy latni lehessen hogy mire telik belole.

Amugy nagyon jo poszt, igazan az, igazi hataratkelos .
Rengeteg negativum amit irt mas orszagokhoz kepest, / ez az allampolgarsagi dolog is egy pimaszsag hogy ennyire meg van nehezitve/ viszont teljesen biztos vagyok benne hogy van sok pozitivum is, arrol kis kernenk beszamolot.

svajcineger 2022.07.22. 14:00:49

@P.Elliot:
Sokat nem kell számolgatnod. 1CHF=1 USD

P.Elliot 2022.07.22. 14:06:15

@svajcineger: Koszonom.

Most mar az kellene csak hogy havonta milyen szakmaban vagy szakma nelkul mennyit keres tisztan a dolgozo hogy kepet kapjunk arrol hogy hogy lehet megelni..

A bunozes milyen foku? Az ott eleshez az is fontos hogy mennyire biztonsagos az orszag mert ha az/ sejtem hogy a svajciakkal nem lehet szorakozni/ mert az is penzt er!

Aranyat er a mai vilagban.

P.Elliot 2022.07.22. 14:17:26

Akkor lassuk csak. A lakasberles nagyon draga az ittenihez kepest, az orvosi szamla plane ha meg fizetni is kell valamit orvoshoz menetelkor se olcso, / munkahely nem ad?/, az ovoda se olcso a bolcsode meg dragabb mint a lakasberles?

De igazan, mennyit keresnek az emberek ha erre futja?

Magasak lehetnek a fizetesek.

Csodabogár 2022.07.22. 14:47:03

A poszt írója kihagyta a személyi jövedelemadót, pedig van!

Egyébként minden igaz, de mindezzel együtt sokkal jobb mint Svédország!

A nyelv kissé el van túlozva. Nekem nem volt német nyelvvizsgám, mégis mindenhova felvettek, irodai munkára, ahová jelentkeztem. Egyszerűen csak tudtam németül beszélni. Kb. 1 év múlva váltottam, több fizetésért, ahol már telefonos ügyfélkapcsolatom is volt.

Nem tudom most hol tartanak, de férjem svájci kollégai nagy
részénél volt gyerek és az asszony otthon volt. Megéltek.

Nyugdíjas korban sokan kivándorolnak, a külföldiek haza mennek. Mi se képzeltük soha, hogy nyugdíjasként ott fogunk élni.

Gyerekek csodásak nyelvileg, ragad rájuk minden, nem kell aggódni és főleg nem kell eszükbe juttatni, hogy most ez majd nehéz lesz.

*ladida* 2022.07.22. 15:08:39

@Csodabogár: Szerintem sok minden el van tulozva, ha nem minden ebben a cikkben :-D Az összes német ismerösöm érti a svajci németet (nyilvan nem rögtön, de tényleg nem egy ördöngösség), egy par honap utan mar én is nagyjabol értem, 10+ év utan beszélem is. Nem tudom mi az a munkakör ahova elvaras a svajci német, nyilvan nice-to-have, de még ilyet nem lattam eddig itt. Szerintem Zürich Kantonban nagyitoval kell keresni az a falut, ahol még nincs napközi, én nem is tudok ilyet a környéken. Sok helyen inkabb az a gond, hogy tavasszal mar betellik jövö évre, s nincs hely. Zürich varosban pl. minden iskolaban van. S most mar a haziasszonyok vannak kisebbségben inkabb, igaz jellemzöen a svajci nök gyerek mellett alacsony penzumban dolgoznak, de a diplomasoknal inkabb a 60-100% jellemzö. Szerinem az allampolgarsagi vizsga sem vészes, mégiscsak a helyi nyelvtudas (ami valamelyik nagy vilagnyelv) tudasa + helyismeret szerintem alap. Aki magyart akarna, az meg tanulhat magyarul, ami sokkal nehezebb lesz + a vizsga.. Az ingatlannal is valamit félreértett a posztolo, sokan, pl mi se, nem akarjak kifezetni a lakas / haz teljes arat, mivel olyan alacsony hitelkamat, szinte ingyen van. Helyette befeketetjük a pénzt, amiböl fizetjük a hitelt, s még marad is pénz, s "Eigenmietwert"-et sem kell fizetni. A nyugdijaskorban elköltözök azért altalaban azok, akik szoc.segélyböl éltek, a tarsadalom peremén éltek ilyen-olyan okbol, illetve a masik csoport akik a szülöhazajukba költöznek vissza, a honvagy miatt, illetve ott kb palotat vesznek az itt megtakaritott pénzükböl. Az atlag svajci nyugdijas azért jol él, tellik neki utazasra, szorakozasra, étteremre is, meg a hobbikra.

fhdgy 2022.07.22. 16:04:00

@Csodabogár: Nem állítom, kérdezem!

Azt írtad, hogy mindenhova felvettek. Nem volt ebben egy korszellem? Én el tudom képzelni, hogy ma egy magasabban képzett, nyelvet jobban beszélő magyar, nehezebben kapna munkát, mint Te annak idején, mert támogassuk, no nem a migránsokat, hanem a disszidenseket.

Hogy érzed?

fhdgy 2022.07.22. 16:05:55

@*ladida*: Ha minden iskolában van, de neked pont nem jut, akkor az a Te szempontodból egyenlő azzal, hogy nincs!

Vagy?

SzZoole 2022.07.22. 16:08:53

@*ladida*: ez a komment értékesebb és informatívabb volt, mint maga a poszt :-)

Uncle Vincent hozzá szólására várok még, ő mégis csak évtizedek óta él ott, hol vagy már Vincebá! :-))

SzZoole 2022.07.22. 16:24:39

@svajcineger: nem vagyok túl jó matekból ( százalék számításban igen) de érdekes amit írtál, hogy 1CHF=1 USD. Mert 1 GBP = 1.16 CHF, viszont 1 GBP = 1.21 USD. Szóval csak erősebbek vagyunk még :-))

Lehetne sakkozni a valutákkal az ide-oda váltással, mint a régi szép időkben :-)

svajcineger 2022.07.22. 16:34:13

@*ladida*:
Végigcsináltad már az állampolgársági procedúrát?

svajcineger 2022.07.22. 16:36:01

@SzZoole:
Kerekítettem az egyszerűség kedvéért.
Egyébként most éppen : 1 CHF = 1.0395 USD
Most boldog vagy?

svajcineger 2022.07.22. 16:55:08

@SzZoole:
Mármint, hogy mikor jöhetsz?
Ide bárki nem jöhet ám! Ez egy rendes, tisztességes ország. Léhűtőkre itt nincs szükség!

SzZoole 2022.07.22. 17:10:15

@svajcineger: az ígéret szép szó, ha betartják úgy jó, sírok, munkát/szobát ígértél, most már bömbölök :-))))

Csak vicc volt!

Ha már vicc, tudod miért lila a milka tehíny?

Mert szorríja a kulomp a fejít :-)))

fhdgy 2022.07.22. 17:31:55

@SzZoole: Legyünk pontosak!

A kolomp szíja!

SzZoole 2022.07.22. 17:38:03

@fhdgy: jaj, ha nem tudnám, hogy ájtis vagy, akkor rögtön aszt gondolnám, hogy ez a katonabácsi bisztos, hogy ájtis :-))

Igen, nem a kolomp szorítja a nyakát, hanem a szíj, ami a nyaka köre van erősítve és azon kolompol a kolomp, így jaóólesz? :-)))

fhdgy 2022.07.22. 17:43:39

@SzZoole: Azt hiszem, hogy itt nem az számít, hogy ájtis.

Erre egy történet: három fickó egy vonat kupéban utazik Angliából Skóciába. Egy közgazdász, egy fizikus és egy matematikus.

Amikor átérnek Skóciába meglátnak egy fekete birkát.

Azt mondja a közgazdász: Jé Skóciában minden birka fekete.

Erre a fizikus: Azt nem mondhatjuk, hogy minden birka fekete, csak azt, hogy vannak fekete birkák.

Nem, nem uraim! Csak annyit mondhatunk, hogy Skóciában van egy birka, amelyiknek az egyik oldala fekete!!!

Így a matematikus.

Din Serpahis 2022.07.22. 17:52:02

Kimaradt hogy bloduletes penzekez lehet keresni, plane ha mindket szulo dolgozik. Ismerek egy part, google alkalmazott mindketto 200+ ezer chf fizuval

svajcineger 2022.07.22. 18:05:44

@Din Serpahis:
Mondjuk ez nem az ország árnyoldala...

SzZoole 2022.07.22. 18:19:19

@fhdgy: na és a feketének melyik árnyalata?

Bakelit, bazalt, bitumen, bivaly, bogár, box, csont, ében, éj, elefántcsont, gumi, holló, kánya, mangán, medvecukor, mokka, obszidián, olaj, oxid, párduc, sár, szilva, varjú, vas, venyige vagy zsetfekete, na most melyik is egész pontosan? :-)))

fhdgy 2022.07.22. 18:26:48

@SzZoole: Ezt pontosan meg kell beszélnünk!

fhdgy 2022.07.22. 18:27:23

@fhdgy: Bár engem jobban érdekelne, hogy milyen színű a másik oldala.

SzZoole 2022.07.22. 18:48:03

@fhdgy: ki tudod számolni valószínűszámítással :-))

fhdgy 2022.07.22. 19:25:19

@SzZoole: Igen, csak nem egzakt. Ha az egyik fele fekete, akkor elég kicsi a valószínűsége, bár nem lehetetlen, hogy a másik oldal más színű legyen, pl. piros! -:)

Csodabogár 2022.07.22. 19:39:44

@*ladida*: Őszinte vagyok. Ketten dolgoztunk és nem rosszul fizetett állásaink voltak. Soha nem vágytunk saját ingatlanra. Csodás szép nagy bérlakásunk volt Zürich nagyon jó kerületében. Élveztük az életünket sokat utaztunk. Nem takarítottunk meg semmit, mert tudtuk, hogy jó nyugdíjunk lesz és nem volt szándékunk ott maradni öregségünkre.
A svitzerdütsch tényleg nem volt soha kérdés az álláskeresésénél. Megjegyzem a férjem ott tanulta meg a nyelvet, soha senki nem kérdezte meg, honnan jött, mert tökéletes volt a bennszülött nyelvben. Én soha nem tanultam meg, de tökéletesen megértettem, kivéve a bernit, mert az borzasztó.
Szerintem is el van túlozva sok minden, bár gyerek és ovoda dolgokhoz soha nem volt közöm.
AZ állampolgárság elég rázós volt sokaknak. Ismertem olyat, aki még 18 év után se került sorra, mert "rossz faluba" költöztek és ott építettek házat, nem volt könnyű elköltözni és máshol előlről kezdeni.

Csodabogár 2022.07.22. 19:42:42

@fhdgy: Előnyöm volt. Házasságom révén rögtön állampolgár lettem. Már nem számítottam külföldinek. Egyébként svédként mentem férjhez.:-)

Csodabogár 2022.07.22. 19:48:47

Ismerősö osmerőse volt egy cseh házaspár, akikez zavartak a tehénkolompok. Elmentek panaszkodni. Szó szót követett, végül valahogy megegyeztek a Gemendével. Eljött az ideje az állampolgárságnak. Erről a Gemeinde szavaz. Szerintem még ma se állampolgárok ha nem költöztek el valahova nagyon messzire.
Az integráció nagyon sokat számít.

Arthamyr 2022.07.22. 20:22:06

Az 1-1.5M CHF elég húzósnak hangzik, tényleg ez most a beugró ár egy átlagos 60-80nm-es lakásért? Ez furcsán hangzik, főleg azután, hogy fentebb meg az vagyon írva, 2450 egy ilyen lakás bérlése + a rezsi. Ha csak 1M CHF, akkor mondjuk kiadni 4k (vagy 5k) alatt nem annyira éri meg, és ehhez jönne még a rezsi...

Persze olyan szempontból annyira mégsem húzós, hogy egy pár simán keres ennyit 10 év alatt, aki meg jól keres, az egyedül megkeres ennyit még rövidebb idő alatt is. Már 10 éve is elérhetőek voltak a 100k CHF fölötti fizetések szerencsésebb munkakörökben, ez valószínűleg azóta nem lefelé változott. És ott nem olyanok a hitelkamatok sem, mint pl. errefelé. Mindenesetre furcsállom a két számot, nekem nem jön ki, ha egymás mellé teszem őket.

fhdgy 2022.07.22. 20:55:54

@Csodabogár: No, ezt légyszíves magyarázd meg:

" Házasságom révén rögtön állampolgár lettem" és "Egyébként svédként mentem férjhez" mi volt előbb, a tyúk vagy a tojás?

svajcineger 2022.07.22. 21:39:50

@fhdgy:
Svéd állampolgárként ment férjhez egy svájcihoz. Ha jól értettem.
Mondjuk ez manapság nem jár állampolgársággal.

fhdgy 2022.07.22. 21:44:37

@svajcineger: Ez még számomra mindig érthetetlen egy kicsit.

Induljunk onnét, hogy először feltehetőleg magyar állampolgár volt.

Ehhez nem kellett házasság, adott esetben jár, mint szamárnak a fül.

Házasság révén lett svéd állampolgár, majd svájci?

Inkább szépen, lépésenként, hogy tudjam követni!

Csodabogár 2022.07.22. 22:05:14

@fhdgy: Pofon egyszerű. Svédországba disszidáltam. Ott 7 év után állampolgár lettem, miközben le kellett mondanom a magyarról.
Megismertem a férjemet, aki 56-ban Svájcba került. 72-ben ő már állampolgár volt. Dunsztom nem volt, hogy a házassággal állampolgárság is járt. Igencsak meglepődtem, mikor az anyakönyvvezető üdvözölt mint új svájci polgárnőt. Ráadásul akkor ez nekem ingyen volt!
Ez már rég nincs így és én soha nem kértem volna vagy fizettem volna ezért. Ronda nagy cirkusz, 3 lépcsős az állampolgárság és mindenhol el lehet bukni útközben.
Erről a cirkuszról ők csináltak is egy remek filmet, amin mi jókat röhögtünk, de sokan, akik még nem voltak állampolgárok sírva jöttek ki a moziból. A film címe: Schveizermacher volt. A nyelvhez még annyit, hogy megvolt nekünk a film videon. A valódi született sváb sógorom egy kukkot nem értett belőle.:-)

fhdgy 2022.07.22. 22:13:41

@Csodabogár: Jó, csak annyi kellett volna, hogy így meg úgy lettem először ilyen, majd meg olyan ..., akkor bírtam volna követni! -:)

fhdgy 2022.07.22. 22:16:50

@Csodabogár: Egyébként a nyelvhez:

Egyszer voltam Ulmban. Szállodában néztem a TV-t. Ez valami német, ez nem német, többször oda-vissza. Svájci adó volt.

Egyszer meg a Hortobágyon egy vendéglőben. Németek, nem németek, talán hollandok.

Aztán, mikor kijöttem svájci rendszámú autók.

fhdgy 2022.07.22. 22:27:52

@Csodabogár: Még a nyelvhez:

Először Bajorországban dolgoztam Németországon belül.

A bajor is egy külön mise. Néhány kifejezést megtanultam, de semmi több.

Aztán Alsó-Szászországban volt kettő német kollégám. Le a kalappal, szép Hochdeutsch-ot beszéltek velem, de egyszer kiderült, hogy ők igazából frízek. Jó viszonyban voltunk, így nyugodtan kérhettem, hogy most akkor beszéljetek velem frízül.

Egy idegen bolygó volt!

*ladida* 2022.07.23. 00:13:18

@fhdgy: nem, az egyaltalan nincs, vagy nem jelentkezett idöben, s azért nincs, azért az nem ugyanaz. de abban igaza van a posztolonak, hogy tajékozodni kell, mert pofara lehet esni, ha fogalma sincs hova költözik. de aki tajékozodik, az meg is fogja tudni oldani. ez tipikusan azoknak a problémaja, akik nem ismerik a rendszert.

*ladida* 2022.07.23. 00:13:18

@svajcineger: allampolgar vagyok mar, igen, de egyszerüsitett eljarassal ;) de a nyelv amugy se lett volna gond, csak azt a kérdéssort kellett volna begyakorolni. ennyi a különbség. varni igy is ugyis kell, nekem is beletelt egy évbe, mire betoppant 2 rendör :D

2022.07.23. 00:13:18

@Csodabogár: “ Nem tudom most hol tartanak, de férjem svájci kollégai nagy
részénél volt gyerek és az asszony otthon volt. Megéltek. ”

Azóta sok minden változott. Amikor letelepedtunk itt 42 evvel ezelőtt elég volt egy fizetés és jól megélt a család. Azóta nagyon elszaladtak a megélhetés költségei, most már mindkettőnek aktív keresőnek kell lenni. Egy példa; akkor fizettünk havi 87 frankot betegbiztositasra most pedig soroljuk az 1000 frankot. A jó éltünk persze nem emelkedett ilyen százalékban.Addig jó amíg nincs gyerek, mert mint a posztoló írja ez költséges mulatság. Az állam részéről a segély merteke minimális kantononkent különböző de alatta marad a havi 200 franknak. A szülés után hat hónap a GYES csökkentett fizetéssel, az apasagi szabadságról nemrég szavaztunk. Az anyukáknak el kell dönteni hogy dolgozni akarnak továbbra is teljes állásban mert már 30% munkánál nem éri meg dolgozni a bölcsődei/ óvodai költségek miatt.

2022.07.23. 00:13:18

@*ladida*: “ Az atlag svajci nyugdijas azért jol él, tellik neki utazasra, szorakozasra, étteremre is, meg a hobbikra.”

Akkor beleillunk a semaba;-)))
Nem panaszkodunk, meg élünk, nem a hétköznapi megélhetés a probléma, ha odafigyeléssel is jut sok mindenre pénz. Sajnos nyugdíjasként ugyanúgy fizetsz jövedelemadót mint annak előtte. Ennek összege csekély eltéréssel megegyezik az aktív eveidben fizetett összeggel, mert a levonások lehetősége mint a közlekedés továbbképzés étkezés nem áll fenn.
Nálunk is felmerült a haza költözés gondolata, de egyszer elhagytuk a szeretetteinket most tegyük meg újra. Mi már ide tartozunk, itt szocialazodtunk.

2022.07.23. 00:13:18

@SzZoole: “ Uncle Vincent hozzá szólására várok még, ő mégis csak évtizedek óta él ott, hol vagy már Vincebá! :-))”

Megvagyok kedves öcsém csak felvettem ezt az új nevet

2022.07.23. 00:13:18

@svajcineger: “ Végigcsináltad már az állampolgársági procedúrát?”

Régen tényleg nehéz volt, akkor meg követelték a svájci németet, először a falunak kellet a hozzájárulást adni itt a kerelmet 5 év helyben lakás után lehetett megtenni. A kerelmet akárki a faluban megvetozhatta, tehát jól integráltnak kellett lenni. Pozitív dontes után ment a kantonhoz, ha ok is rábólintottak akkor ment tovább az allamszovetseghez, itt már formaság volt. Átfutási idő kb. Kettő év. Termeszetesen fizetni is kellett egyszer az állam szövetségnek és egyszer a falunak. A kilencven évek elején ez 15.000 frank volt. A gyerekeknek sokkal egyszerűbb volt minden iskolaév szamitott, előbb is lettek állampolgárok.
Most mindez előbb érhető el,főleg a másod harmad generációnak. Inkább itt az a probléma, hogy nem akarnak állampolgárok lenni, a végleges letelepedés “c” fokozata kielégíti őket és meg katonai szolgálatot sem kell teljesíteni.

2022.07.23. 00:13:18

@SzZoole: @svajcineger: “ Mármint, hogy mikor jöhetsz?
Ide bárki nem jöhet ám! Ez egy rendes, tisztességes ország. Léhűtőkre itt nincs szükség!”

+1

ha migráns vagy jöhetsz, de ukrán felmenők is előnynek számítanak

2022.07.23. 00:13:18

@SzZoole: “ Igen, nem a kolomp szorítja a nyakát, hanem a szíj, ami a nyaka köre van erősítve és azon kolompol a kolomp, így jaóólesz? :-)))”

Ezt gugliztad? vagy lattal elő tehenet?

2022.07.23. 00:13:18

@Din Serpahis: “ Kimaradt hogy bloduletes penzekez lehet keresni, plane ha mindket szulo dolgozik. Ismerek egy part, google alkalmazott mindketto 200+ ezer chf fizuval”

Havonta vagy évente?

Ha havonta akkor normális

2022.07.23. 00:13:18

@Csodabogár: “ kivéve a bernit, mert az borzasztó. ”

Beszéltél olyannal a wallis kartonból jött? Azt értsd meg ha tudod

2022.07.23. 00:13:18

@Csodabogár: “ Az integráció nagyon sokat számít.”

Pont ezt írtam a másik kommentben. Nem lehetett meg egy rossz parkolasod sem, vagy vasárnapi autó mosás vagy a bevett normák tol való eltérés. A falu lakossága szavazott, és ha volt egy “ jóakaród” akkor koltozhettel és kezdhettel mindent elölről.

2022.07.23. 00:13:18

@Arthamyr:

A lanyomek két éve vettek egy lakást 200 négyzetméter két szinten, az ára 1 millió 200 ezer volt. Svájcban a föld drága mert kevés a beépíthető területek vannak. Egy ház árában, a föld és az építmény 70%-30 arányban van ellentétben más országokkal.

A fizetések tényleg jók, de a munkaidő is 30% magasabb az EU átlagnál. Persze magasabbak a megélhetési költségek is. Minden áru szolgáltatás drágább az itteni vásárló erőre van szabva. Akik megtehetik át járnak az EU országokba vásárolni.

2022.07.23. 00:13:18

@SzZoole:

Megvagyok csak a kommentek valamiért nem jelennek meg

Feher Hollo 2022.07.23. 08:38:32

@Tellinghovon: bizony, nagyon sokan, főleg magyarok elfeledkeznek arról, hogy itt a heti munkaidő 41-42 óra! Ráadásul nem egy munkakörben láttam, hogy a szoc.presszionált dolgozó nulla túlórapénzért, vagy jelképes bónuszért 50-60 órákat is bent van és/vagy "hazaviszi a munkát". A részmunkaidő a valóságban kb 60%-os penzumnál jelent annyi munkával töltött időt, mint a határ francia vagy német oldalán.
És akkor nézzük meg a fordítottját, mennyi szabadideje marad az embernek, ha a meló mellett még alszik, eszik, stb...

Írtad, hogy szavaztak róla: ahogy nézem a "gyes" még mindíg 14 hét, amit a nagyon kedves cégek a szerencsésebbeknek méltóztatnak 16-20 hétre megnyújtani.

svajcineger 2022.07.23. 09:07:38

@Tellinghovon:
Azért ma sem egyszerű. Próbálják elvenni a páciens kedvét az egésztől.

Csodabogár 2022.07.23. 09:57:46

@Tellinghovon: Facebookon találkozom sok valódi tősgyökeres svájcival. Ők Thailandon, Spanyolországban, Délamerikába költöztek elég nagy számban. Tudod a külföldön élő svájciak igen jelentős csoportot alkotnak és szigoruan számon vagyunk tartva.

Nálunk soha nem volt opcio az ott maradás. Eleve el volt döntve, hogy itthon és Andaluzia közt fogunk pendlizni.Utóbbit aztán már rég feladtam.

2022.07.23. 10:03:58

@Feher Hollo: a szavazás az úgynevezett apasági szabadságról volt, a gyerek születése után hat hónapban az apának joga van két hét azaz tíz munkanap szabadságra. Ne tudd meg hányadszor próbálkozásra ment át
Svájc szemlélete mindig ilyen volt: kapsz lehetőséget munkára és jövedelemre a többit old meg magad. Nem egy gondoskodó állam

2022.07.23. 10:04:00

@svajcineger: a föderatív berendezkedés hátránya, minden kanton egy kissé más

Csodabogár 2022.07.23. 12:54:07

@Tellinghovon: Én inkább gondoskodom magamról, mint hogy az államba tömjem az adópénzt. Ez is komoly szempont volt nálam a svédek otthagyására. Mert irtó jól néz ki, hogy ott mi minden jár, de bizony az adókban ezt mindenki sulyosan megfizeti. Az is akinek pl. nincs gyereke, nem szorul segélyre stb.

SzZoole 2022.07.23. 13:51:49

@Tellinghovon: “ Megvagyok csak a kommentek valamiért nem jelennek meg”

Csak úgy mint Svájcba, ide se engednek be akárkit csak úgy :-)))

Vicc volt

2022.07.23. 13:51:51

@Csodabogár: ohhhh Andalúzia mindig a szívem csücske, a pueblos biancos és Norvégia trondheim felett a két kedvenc.

Persze sokan ki vándorolnak és sokan visszajönnek és élnek szociális segélyből. Bele futnak egy helyi menyecskebe aki kizsebeli őket. Innen elviszik a magánnyugdíj megtakarítást egy összegben, amíg tart addig jó. Vagy csinálnak egy vállalkozást turizmusra alapozva, és akkor jön egy COVID.és minden elveszett

2022.07.23. 13:52:05

“ Emellett az iskolában el kell kezdeniük a gyerekeknek a standard németet megtanulniuk, így egy angol vagy egy francia csak a negyedik nyelv lesz az életükben, ami azért kihathat a nyelvtudás minőségére is.”

A swyzerdütsch csak beszélt nyelv, az újságok irodalmi nemet nyelven jelennek meg. A gyerekeink velünk magyarul beszéltek, az óvodában megtanulják a dialektust, az iskolában a németet később a négy hivatalos nyelv egyiket kell választani, ez általában a francia és jön melle az angol. Ez már öt nyelv

Arthamyr 2022.07.23. 15:06:38

@Tellinghovon: Az már sokkal kevésbé hangzik furcsának, lehet, hogy a posztoló elrontotta a valutaátváltást?

2022.07.23. 17:48:56

@Arthamyr:
A lakás Zürich mellett (7 km) 3000 lakosú faluban van. Minél jobban ki mész az agglomerációba annál olcsóbbak az ingatlanok, csak itt szerepet játszik a távolság és a tömegközlekedés hiánya. Ott a posta buszok ( mint a Volán) csúcsidőben félóránként egyébként óránként közlekednek. Zürichben átlagosan 7 percenként, nálunk 15 percenként.

2022.07.23. 17:48:56

@Csodabogár: “ Mert irtó jól néz ki, hogy ott mi minden jár, de bizony az adókban ezt mindenki sulyosan megfizeti.”

A vejem anyukája finnorszagi svéd, így elég sokat járunk északra. A finnek is a fizetés felet leadják adóba, igaz utána mint írod minden “ingyen” van.

2022.07.23. 17:48:56

@SzZoole: “ Csak úgy mint Svájcba, ide se engednek be akárkit csak úgy :-)))”

Ide beengednek csak után kunta-kinte a neved

2022.07.23. 17:48:57

@Csodabogár:

Nekem sem tetszik,hogy negatív befizetők vagyunk. De csak ez az egyetlen lehetséges megoldás, hogy intenzív kapcsolatunk legyen az unokákkal.Külön öröm, hogy beszélnek magyarul.

Mi is farmot akartunk nyugdíj után kecskekkel :-)))

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2022.07.23. 18:30:10

Bocs az OFF-ert, de nem tudtam megallni :))) Codid mar leragott csont es nem hoz lazba senkit (no pun intended:), itt a kovetkezo:
www.cnn.com/2022/07/23/health/monkeypox-who-intl/index.html

SzZoole 2022.07.23. 19:17:19

@Tellinghovon: ki volt az, ki merészelte az én Vincebámat lekuntakintézni, nevezd meg az illetőt és én ütöm agyon ásom el :-)))

Jut eszembe, küldhetnél egy guriga Gruyére sajtot, mert itt csak kis szeletekben árulják, az is drága, £ 3.10 ( kb. 3-4 percet dolgozok érte) és abból is csak kicsit vágok le, mert beosztással kell élnünk :-)))

ibb.co/bRZ5Xm4

SzZoole 2022.07.23. 19:18:57

@Zsuzsi65: na ez meg már itt lerágott csont, nem kellet volna majmokkal strumangolni :-)))

SzZoole 2022.07.23. 19:43:45

@Zsuzsi65: na épp most néztem a híreket, a majom himlőt kiemelt hírekben említették. WHO világjárványt kiált! Kb. 2000 eset van itt a UK-ban, 68 millió lakosra.

Egy professzor asszony is nyilatkozott (ebből balhé lesz ) azt mondta, hogy leginkább a bájszekszuálisokra és az azonos neműek között gyakorolt szekszuálisikra veszélyes!

Golf2 2022.07.23. 19:52:20

@SzZoole: £ 3.10 ( kb. 3-4 percet dolgozok..
50-60 font az órabéred? Annyit középosztály angolok se keresnek

Golf2 2022.07.23. 19:57:38

Svájci árnyoldal....blablabla.Azt mondjad mennyit tudsz félrerakni havonta és abbol kiderül milyen nehéz Svájcban.Az se elég mi?

Golf2 2022.07.23. 19:59:43

a pokolban csak a magyarok kondérja mellé nem kell őr, mert azok úgyis visszahúzzák egymást...

SzZoole 2022.07.23. 20:05:56

@Golf2: ja bocs elírtam, 30-40 percet akartam írni :-)

Az életem tettem volna rá, hogy te leszel az első aki reagál arra a kommentre és az egészből csak ennyit látsz, ismét nem okozták csalódást :-))

Összbevételt számoltam és egész pontosan 4.8 percet kell dolgoznunk érte, szar az élet mi?

svajcineger 2022.07.23. 21:53:28

@SzZoole:
Rommá keresed magat ott a ködös Albionban. Mit akarsz te Tündérországban?

SzZoole 2022.07.23. 22:18:11

@svajcineger: lesz ez meg jobb is az évek múlásával, de nem panaszkodom :-)

Golf2 2022.07.24. 06:11:44

@SzZoole: Az életem tettem volna rá...annyit nem ér az egész.

taga20 2022.07.24. 15:25:47

@SzZoole: ha bele húzol migráns, már csak 4 percet kell!:)))

apám, te mekkora gyík vagy vidékimagor!:)))

2022.07.24. 15:25:47

@SzZoole: “ kb. 3-4 percet dolgozok érte”

Ugye most sajnalnom kell téged ?:-)))

2022.07.24. 15:25:47

@SzZoole: “ na ez meg már itt lerágott csont, nem kellet volna majmokkal strumangolni :-)))”

Ma hallottam a rádióban: 95%szexualis aktussal terjed és csak férfiakat érint. Gender időben élünk, itt a nagy lehetőség nemet változtatni

Vicc volt

2022.07.24. 15:25:47

@Golf2: “ a pokolban csak a magyarok kondérja mellé nem kell őr, mert azok úgyis visszahúzzák egymást...”

Ebben van valami:-)))

2022.07.24. 15:25:47

@SzZoole: “ egész pontosan 4.8 percet kell dolgoznunk érte”

Így már egészen más fekvése van a gyereknek

2022.07.24. 15:25:47

@SzZoole: “ küldhetnél egy guriga Gruyére sajtot,”

Küldhetek egy üres dobozt csak az illataval?

Feher Hollo 2022.07.24. 15:26:07

@Golf2: úgy, hogy élsz is, nem Németországba sunnyogsz át autószerelőhöz, fodrászhoz és csokiscroissantért, valamint az egészséges heti 37 óra munka után elmész heti 2x valahová? 2-3 gyerek nem csak vegetál Playstation elé dugva?Illetve nem putrialsón laktok, hanem a "medián lakásban"? Mondd meg te.

Feher Hollo 2022.07.24. 15:26:09

@Tellinghovon: így már megvan, nekem is beugrott, köszi. Hátigen, ez is kicsit olyan, mint a nők választójoga volt.

P.Elliot 2022.07.25. 01:56:02

Emberek, nalatok is olyan forrosag van?
Itt naponta, egy hete es meg jopar napig, 38 folott van, arnyekban.
Napon el sem tudom kepzelni!

Eso sehol!

dikusz. 2022.07.25. 07:16:09

@P.Elliot: Itt is kb annyi, pedig szomszédok se vagyunk.:)

Tegnapelőtt olyan szél fújt, hogy nem lehetett kereszthuzatot csinálni, mert csapkodta az ablakokat, az esőnek csak az illatát lehetett érezni. Komoly vízkorlátozást rendeltek el, és tűzgyújtási tilalom van érvényben.
Az egyik kerületi facebook-csoportban valaki szeretett volna kutat fúratni (a hegyen...). Megkérdezte, tudnak-e jó szakembert ajánlani. Tudtak, de a kérdező az ár hallatán letett róla, mert 25000 Ft/m az ár, és kb 55 m-re kellene arrafelé lefúrni.

P.Elliot 2022.07.26. 02:22:55

@dikusz.: Ma viharos esot igertek, egy csepp se esett a mi korzetunkben.

Tovabbra is forrosag, elegem van ebbol a nyarbol.

Kedves ismerosom telefonalt hogy covidos lett es szinte fuldoklik a kohogestol, nincs meg minden oltasa mert rak miatt, illetve a kemos kezeles miatt nem volt szabad adni amikor kellett volna.
A rakbol kigyogyult de a covid elkapta szegenyt.

Feher Hollo 2022.07.26. 15:02:46

@P.Elliot: van már vmi gyógyszerféle covidra a pfizertől, olyat nem kaphat?

P.Elliot 2022.07.26. 17:32:47

@Feher Hollo:
Tobb mint egy oran at nem tudtam belepni, semmifele krealt jelszoval, az agybaj kerulgetett....

Kerdezted hogy van-e valami gyogyszer a pfizertol amit kaphat az a no.
Fogalmam sincs csak annyit mondott hogy a kemoterapias kezeles mellett neki nem volt javalt.

Az elso ket oltasa egybekent is megvolt mar csak nem lephetett tovabb ilyen teren egyelore.

Remelem ki fog jonni belole...

P.Elliot 2022.07.26. 17:34:43

Hetek ota az elso nap hogy huvosebb van, marmint annyibol hogy szaraz a levego es nap nincs.

Eso se lesz sajnos de megis igy elviselheto.
Ha ez minden evben igy lesz, plane ha fokozodik es megvan ra mindig esely akkor jol kinezunk!

élhetetlen 2022.07.26. 22:45:06

@P.Elliot: Nem tudom, milyen búra van felettem, itt is írják a 35-36 fokot, hőségriadó van, de itt, a lakásban még nem volt melegem. 8. emelet, legfelső, lapostető, déli fekvés. A légkondira még rá sem néztem, és úgy alszom, hogy csak a lábam lóg ki a paplan alól. Ma volt egy kis eső, de csak úgy a hangulat kedvéért.

P.Elliot 2022.07.27. 00:35:56

Itt a lakasban nekem sincs melegem csak ne probaljak kilepni az ajton, igaz hogy az egesz haz legkondicionalt.

Szerencses vagy ha nem erzed a meleget bar ha valoban olyan meleg van a lakasban es nem erzed akkor erdemes a netet megkutatni hogy milyen egeszsegi allapot hozza ezt elo mert ha nem erzekeled a forrosagot, az baj.

Ha viszont huvos van akkor pokoli szerencses vagy azzal a lakassal, ha barmikor el akarod adni nem art megemliteni ezt a furcsa tulajdonsagat.

Golf2 2022.07.27. 21:01:12

@P.Elliot: mert ha nem erzekeled a forrosagot...akkor már kihűltél.

élhetetlen 2022.07.28. 00:16:09

@P.Elliot: Nincsen hőérzékelési problémám, pl a teraszra nem megyek ki napközben, mert azt reggeltől délutánig süti a nap, és izzik a kő, azt pár percig bírom csak. Aztán elmegy a nap, hétkor locsol az automata, ettől lehűl egy kicsit, akkortól élvezhető. (Egy whisky a csillagos ég alatt, bár ez is a múlté, mert már három éve nem merek kimenni egyedül, nehogy a két lépcsőről hanyatt essek a konyhakőre).
A nappali és a háló északi fekvésű, és a Gellért hegy felől mindig jön egy kis fuvallat. Jó lakás lenne, egyetlen hibája (mikor megvettem több, mint 20 éve, akkor ez még nem volt gond), hogy a hetedikig jön a lift, és van egy emelet lépcső. El kéne költöznöm, de nem tudom elképzelni, hogy kinézek az ablakon, és a Gellért hegy, János hegy helyett a szemben lévő ház ablakát lássam. Pszichés csapdában vagyok.

P.Elliot 2022.07.28. 01:02:41

@élhetetlen:
Hat igen, a megszokas meg a szep kilatas nagy visszatarto ero.

Nehezen tudsz menni? Miert?

Ha igen akkor valoban jo vigyazni mert nem kell ahhoz bizonytalan lepes, en jo parszor az ep labaimmal a nem csuszo lepcson ugy repultem le 6 lepcsofokon az alagsorba hogy azt hittem darabokra tort mindenem.
Eddig meg megusztam kisebb serulesekkel, egyszer volt az amikor a sima parkettan elcsusztam es nem tudtam felallni, azt hittem hogy eltort a csipom, nem volt itthon senki, csak hason tudtam csuszni es valahogy felhuztam a ket karommal magamat
6 lepcsofokon ami a haloba vezet, valahogy fel tudtam huzni magamat az agyra/ modern jo alacsony agy szerencsere/ es ott fekudtem addig amig a ferjem haza nem erkezett.

Leszallni az agyrol nem tudtam csak ugy hogy kesobb kitalaltam hogy egy plesztik szemeteszsakot huztam a derekam ala es azon vissza tudtam csuszni a foldre, onnan lecsuszni hasonloan/ hehehe, akkor persze nem nevettem/ a 6 lepcsofokon onnan aztan gondoltam hogy majd felszednek a mentosok bar minden mozdulat annyira fajt hogy lehet hogy uvoltottem volna ha hozzam nyulnak..

A gyakorlatias termeszetem azt sugallta hogy probaljam mozgatni magamat minden iranyban hogy hol fajj kevesbe, kiderult hogy az egyik felemen meg fel is tudom huzni magamat allo helyzetbe es tamogatassal meg az autohoz is ki tudtam menni, sziszegve behuzni magamat az ulesre, a ferjem cirkuszolt hogy hivjuk ki a mentot, ilyen nincs de mergesen raszoltam hogy csak vezesse a kocsit/ nem volt kedvem hozza oszinten szolva hogy a szomszedsag maris jojjon erdeklodi hogy mi tortent/.

Valahogy kiszedtek a kocsibol, az orvos azonnal atvilagitast kert amit nem tudtak megcsinalni mert nem tudtam alafekudni a keszuleknek, egyaltalan lehajolni, erre adtak egy tablettat amitol perceken belul minden segitseg nelkul fekudtem le, kiderult hogy tores nincs halistennek, adtak meg ket tablettat hogy ha olyan nagyon fajna vegyem be.

Lanyom megnezte a kompjuterbol hogy micsoda es azt mondta hogy ebbol csak nagyon ritkan szabad bevenni mert masodik-harmadik bevetel utan ra lehet szokni, valami baromi eros, veszelyes tabletta,

Azonnal a szemetbe repitettem azzal hogy a normal fajdalomcsillapito eleg lesz de ha nem, akkor se veszem be.

Aztan lassan rendbe is jottem.

Amiota itt lakunk ebben a hazban volt jopar esesem mert 4 szint , negyszer 6 lepcsofok es minden szinten csak 2 helyiseg van/ megalmodoja rajonghatott a lepcsokert/.

Szoval ugyelek magamra ahogy csak lehet, a baj az meg mindig hogy nem lepkedek a lepcson/ hacsak nem figyelem magamat/ hanem felszaladok.
Rossz fiatalkori szokas ami meg mindig tart, at kell nevelnem magamat errol feltetlenul.

Congeria 2022.07.28. 03:07:31

@P.Elliot:

Állítólag az időskori halálozások nagy százaléka esések következménye. Az eddigi eséseimet (medence szélénél elcsúszás és térd sérülés, lépcsőn megbotlás és térd sérülés hatalmas bevérzés a vádlimon, fürdőben elcsúszás nagy bevérzés a combomon) megúsztam törés nélkül, a zúzódásokat az alvadásgátlók szedése súlyosbitotta. Ezek mind még fiatalabb korban történtek.
Volt két vérnyomás leesés okozta összeesésem, hanyatt a földre. Az elsőnél csak néztem, hogy-hogy a földön fekszem, aztán felálltam.
A második pár hónapja történt, megint a nagy koppanásra tértem magamhoz a konyha kövön. A fejem megint kibírta, de mivel a konyhapultra támaszkodtam előtte, mindkét lábam valahogy alászorult és az összes lábujjamat kificamitotta, azonnal kék-fekete lett. Iszonyatos fájdalom. Az izmaim kocsonyák lettek, 2 órába telt mire a férjem felkapart és ágyba tett. 3 hétig éjjel-nappal jég volt a lábamon, 3 hónap után már tudtam járni.

Nem lehet elég elővigyázatosnak lenni, minden veszélyt kikerülni.
Vigyázzatok magatokra!!

P.Elliot 2022.07.28. 03:24:13

@Congeria: Jaj, ezt meg olvasni is rossz.

Nem arulnak valami fejvedot? Olyan bukosisakfelet de konnyut, inkabb csak pantokat amik ruganyosak es megvedik a fejet hogy ravagodjon a kemeny foldre?

Nem erzek szeduleseket egyelore, illetve ha megis elofordul, ebben a pokoli melegben akkor igyekszem leulni, vizet inni.

Igen, az oregkori balesetek az esesekbol vannak foleg es a szedulesekbol.

Hat te is vigyazz magadra amennyire csak lehet.

Ismerek valakit egy idos ember, hanyattesett a betonon a pinceben es azota emlekezet kihagyasai vannak idonkent, nem tudja hogy o kicsoda. Nem mindig ismeri fel a csaladjat.

Congeria 2022.07.28. 04:54:13

@P.Elliot:

De jót nevettem ötleteden! Keményfejű vagyok, meg se kottyant.

Nálunk csak most ütött be a meleg, 24-28C, gyönyörű nyár.

Feher Hollo 2022.07.28. 12:53:18

@P.Elliot: mindenesetre jobbulást kívánok!

Golf2 2022.07.28. 14:59:27

@Congeria: Nem lehet elég elővigyázatosnak lenni...nem lehet.Aki nem hal meg időben az megöregszik.

SzZoole 2022.07.28. 16:10:18

@Golf2: te gulfi, mit csinált már megint a gazdád, hogy a forint megint ragyog?

1GBP= 485 HUF

fhdgy 2022.07.28. 21:43:07

@SzZoole: Jajj, nem értem, hogy mit nem értesz! Az egész bagázsban nincs senki, aki tudná, hogy ilyen esetben nem a nagyobb szám a jó.

Ezek a szerencsétlenek azt hiszik, hogy az ötszáz, majd az ezer még jobb lesz! Küzdenek is érte ezerrel!

Kéne, nagyon kéne valaki, aki azt mondaná, hogy b+ viktorka, qrva rossz az irány. Vagy nincs is ilyen a bagázsban vagy ha lenne is, nem mer szólni.

Ismered a cár ujja esetét? I. Miklós cár húzta meg vonalzóval a Moszkva-Szentpétervár vasútvonal nyomvonalát. Csak az ujja belógott, lett egy kúrfli. Senki nem mert neki szólni, úgy is lett megépítve.

No, mostanság mifelénk is így működnek a dolgok!

élhetetlen 2022.07.28. 22:03:38

@P.Elliot: Kinek hogy sikerül az élete. 19 éve elgázoltak egy zebrán, a sípcsontom ék alakban tört el, és felhasította a térdizületet. Protézist nem lehet betenni, mert egy-két tartóelem is szilánkokra tört, a térdem nem emel, térdelni, guggolni nem tudok. Osszam be, mondták. Röviden ennyi.
Esni lépcső nélkül is tudok, megnyeklik, és már a földön vagyok.
A lakás elhagyásával az a gond, hogy egyedül élek, és az ismerőseim elég elfoglaltak, a magánmentők semmit nem érnek. Az ellátásról meg csak egy poén. Bejutottam ahhoz az orvoshoz, aki 18 éve a vasakat szedte ki belőlem, mondta, hogy van még 140 térdműtétje, az kitart jövő év közepéig, utána nyugdíjba megy.

Csodabogár 2022.07.28. 22:59:55

@élhetetlen: Ez elég szörnyen hangzik és nyilván az is.
Jómagam még elég rendesen járok, miután 4 éve megoperáltattam a totál elkopott térdem. Mostanában viszont gyakran belefutok a társammal, aki a gerincproblémái következtében nemigen tud járni, hogy mindenütt lépcsők vannak, karfa nélkül, meg ilyesmik. Ha menni kell valahova taxival megyünk, de pl. a fogorvos egy sétálóutcában van, ahová behajtani nem lehet. Ha fiatalabb lennék akadálymentesítési aktivista lennék. Képtelen dolgokba futunk bele, bárhova megyünk.:-(
Nem mellesleg a karfa nélküli lépcső már nekem se az esetem. Azt hiszem az egyensúly érzékem már nem a legjobb.

P.Elliot 2022.07.29. 02:35:58

@élhetetlen: Hat igen sajnallak ezert a balesetert de legalabb eletben maradtal es nem vesztetted el a labaidat bar manapsag olyan fantasztikus mulabak vannak hogy olimpiai futo aranyermet lehet vele szerezni tehat mukodik.

Igy aztan jobban megertem hogy miert nincs kedved emeletet maszni.
En a helyedben lehet hogy megis lakast cserelnek, valami igencsak foldszintire, tobb biztonsagos mozgas lehetoseget ad.
Tarsasagot is probalnek keresni, van mas maganyos szemely eppen eleg ferfiben es noben akikkel jol el lehet dumalni, kimozdulni, esetleg magam szerveznem, huznam oket egy csoportba.
Affele vidam alakok klubjat....

SzZoole 2022.07.29. 08:23:12

@fhdgy: Isten hozott Magyarországon, ez a való világ, pénz, korrupció na meg a Vityánk…..

Csodabogár 2022.07.29. 09:16:20

@P.Elliot: Azért erre a társaság szervezésre befizetnék. Nem vagyok ilyen dolgokban teljesen járatlan. De egy hendikeppel, legyen az akár csak a kor, szinte lehetetlen bármilyen társaságra szert tenni.

P.Elliot 2022.07.29. 14:55:57

@Csodabogár: Olyan embereket kell szervezni akik ezt is el tudjak fogadni, vannak, ne aggodj.

Itt legalabbis de nem igaz hogy odahaza nem talalsz megerto embereket. Elhiszem hogy a tobbsege nem az mert nem neveltek ra erre mar gyerekkorukban/ gyerekeket jol el lehet am tolni, sot a szulo a magatartasaval peldat tud adni negativ iranyban is.

Idos nemreg meghalt majdem 80 eves baratnom, amerikai, egy nyugdijas telepen lakott/ szep es draga hely, alig tudta mar fizetni de ragaszkodott hozza/, szoval volt klub hazuk is ahol minden heten ketszer volt program az ott lakoknak, a kozte levo idoben barmikor ott lophattak az idejuket, volt kicsi kavezohely is, heti 4x iranyitott torna, kis eloadasok, ez az.

Gyakran szerveztek nekik buszturat nem nagyon messze es a baratnom panaszkodott hogy o nem tud veluk menni mert Crone betegsege van, folyton wc-t kell keresni, o csak teher lenne.

Hat az volt amikor elment egy Washington DC-i kirandulasra holott megnezte hogy mit eszik, iszik/ koztunk legyen mondva a dietajat eleg lehan vette egyebkent/.

Megis, a csoportnak egy szava sem volt hogy miatta lelassult minden, varni kellett, a csupa oreg megertette hogy mit is csinalhat szegeny, amig a klotyon ul addig nezelodunk, beszelgetunk, nem nagy ugy, mi is kerulhetunk ilyen helyzetbe.

Az emberek sokfelek, nem kell sok baratot osszeszervezni csak olyat aki elfogadja a masikat, plane hogy neki is vannak hasonlo vagy masfajta bajai.
Vagy majd lesznek.
Nem ezzel kell foglalkozni hanem a szemellyel magaval. Egyebkent is az idosek annyi erdekes dolgot tudnak az eletukbol, mindig imadtam hallgatni a beszamolojukat.

Mit gondolsz miert volt es meg most is van/ bar kezdek kozejuk tartozni/ jopar idos baratnom.

Csak meg kell rajtuk nyomni a gombot es mar folyik beloluk a szo, az ember amultan hallgatja, olyan mint egy rendkivul erdekes tevemusor.

Az emlekeik, a multbeli eletuk, jaj de szeretem oket hallgatni .
Nem, nincs az oregekkel semmi baj mint barat vagy tarsasag...

Golf2 2022.07.29. 15:17:30

@SzZoole: 1GBP= 485 HUF...tavaly se vettem 360ért. Helyette eladtam a dollarom 277ért...Nem megy a biznic,nem kell erőltetni.

Golf2 2022.07.29. 15:21:10

@P.Elliot: Crone betegsege van...abba halt bele?

SzZoole 2022.07.29. 15:25:36

@Golf2: semmit nem akartam erőltetni. Csupán csak annyit kérdeztem, hogy mit csinált már megint a gazdád, hogy így kilőtt a forint, és azért téged, mert te szoktál linkelni magyar hireket, ennyike :-)

P.Elliot 2022.07.29. 15:29:32

@Golf2: Nem, agyverzesben halt meg, mar a masodikat kapta, az elsot elegge jol atveszelte.

A Crone/ igy irjak?/ betegseg nem halalos szerintem mert az 50-es eveiben esett bele aztan 80 korul halt meg es nem abban.

Beszelgetek itt a neten egy 36 koruli novel neha, o mar fiatal koratol Cronbe beteg.

Azt mondja hogy mar kitanulta annyira hogy mit csinaljon es mit ne hogy el lehet vele elni.
Sokat utazik, biznisz vonalon mert olyan a munkaja es nem konnyu igy de valahogy megvan.

Csodabogár 2022.07.29. 18:12:22

@P.Elliot: Nem akarok vitába szállni, mert neked sejtelmed sincs milyen az élet itt. Ugyanakkor nekem évekig volt lakásom Floridában egy 55+ lakótelepen. Ott is volt klub helyiség, fitnesz gépek, medence természetesen, de élet az nem volt. Mindenki élt a lakásában, az amerikaiaknál reggeltől estig ment a tv. Ha találkoztunk az utcán, lépcsőházban akkor köszöntünk és ennyi. Társam amerikai állampolgár igen kommunikatív ember és ott élt 45 évig. Míg elvolt 10 évig, kihaltak az összes barátai, szó szerint. Nekem se él már egyetlen barátom se Zürichben, Stockholmban van még egy, aki még épp, hogy él.
Szóval az szeretném látni, mikor 90 körül szervezel magadnak társaságot.:-)

Golf2 2022.07.29. 18:43:28

@SzZoole: Már megint félreértés. Magamnak mondtam az erőltetést,mert mindig erőltetem es vesztek.Gazdám meg nincs ,remélem, max.felszállok a bécsi gyorsra...

Golf2 2022.07.29. 18:45:35

@P.Elliot: Nekem is hasonló van collitis nem rohangálós csak diétás azért kérdeztem vegyek e télikabátot,újat.

P.Elliot 2022.07.29. 19:31:51

@Golf2: Nyugodtan megveheted a telikabatot, akar kettot is.

Ha probalod a dietat aranylag rendesen tartani akkor meg a belproblemakkal is vegig lehet elni az eletet.
Arra ugyelj hogy amit az orvos mond hogy nem eheted, nem ihatod azt tartsd is be.

Keress helyette valami potkajat vagy italt amit lehet.

Az orvosi ellenorzesekre is ugyelj hogy meglegyen, beltukrozes, akarmi amit mondanak hogy kell hogy idoben elcsiphesd es megszuntethetsd a problemat.

Majd este valaszolok itt masnak is de most benne vagyok egy nagyobb pakolasban, nem erek ra.

P.Elliot 2022.07.30. 03:27:29

@Csodabogár:

Pedig nem esnek ketsegbe ha 80 folott kellene tarsasagot szerveznem, nagyon sok hasonlo koru ember van egyedul aki tarsasagra vagyik.
A mai kompjuter vilagban peldaul nyugodtan lehet nyitni nehany helyen/ a facebook-ot nem is emlitem/ topikot vagy blogot azzal hogy 80 folottiek tarsasagat keresed akik egy varosban laknak es ossze tudnak jonni egymassal.

Az hogy Floridaban amikor laktatok nem sikerult baratsagot kialakitani az feltehetoen rosszul fogtal hozza.

Ha baratkozni akarsz valakivel/ ez otthon is ervenyes akkor neked kell kezdeni a baratkozast nem varni hogy valaki szol hozzad mert nem fog.

Emlekszel hogy itt beirtam valahova hogy ismertem egy pasast aki egy amerikai/ mindent nem irok ki rola/ nagyvarosban elt amikor ide kidisszidalt Magyarorszagrol, senkit nem ismert de eljart a magyar templom vasarnapi reggelijeire, a mellette es szembe ulok azt sem tudtak hogy magyar mert ult a seggen egy mukk nelkul 2 teljes evig.
Veletlenul se mondta volna az ott uloknek hogy szerbusztok, ez es ez vagyok, most jottem, meseljetek el az itteni eletet, adjatok egy kis informaciot hogy mi is ez itt, hol lehet munkat keresni meg ilyesmit. Baratokat is keresni.

Nem tudom te mennyire kezded a beszelgetest, baratkozast/ azt nem varhatod el hogy majd mas szol hozzad mert azt gondoljak hogy zarkozott emberek vagytok tehat nem zavarnak.

A topiktarsaink persze jobban ismernek marmint azok akik a blog talalkozokon resztvettek hogy mennyire vagytok nyitottak a kezdesre, beszelgetesre ha ugyan voltatok a talalkozokon.

Az amerikai nem zavar senkit, nem fog odamenni hozzatok, meg varja hogy kezdjel te beszelgetest es szivesen csatlakozik hozzad, ezt tapasztalatbol tudom.

Nekem sosem volt problemas baratsagot kotni az itteniekkel, mindenhol jeleztem hogy most erkeztunk/ 73-ban/, nem tudunk az orszagrol, szokasokrol, semmirol semmit, szeretnenk ha elmagyaraznak hogy hogy is van az elet itt, mit hol talalunk, mire ugyeljunk, egyaltalan hogy kezdjuk.

Azonnal felkaroltak es segitettek, gyorsan lettek amerikai baratok mindjart az elejen, sok kedves emleket orzok roluk.
Tobb kozule meg mindig megvan, sot a legkedvesebb baratnom is amerikai es azokbol az evekbol valo.
Egyebkent a kozeli McDonaldnal volt egy fekete pasas aki reggelente betelepedett egy kaveval az etkezobe, ide mosolygott, odakoszont ernnek-annak foleg nyugdijas kinezetu raero embereknek, nagyon gyorsan kezdte ismerni mindenki, hamarosan azt lehetett latni hogy nem egyedul ul az asztalnal hanem tarsai vannak a torzskozossegbol, volt vagy 10-12 ember, nok ferfiak egyarant, egyutt ultek, beszelgettek, nevetgeltek, az oreg fekete klubot szervezett maganak. Azt lehetett latni hogy egyre tobben a kavejukkal a kezukbe ultek le az asztalahoz vagy ha telve volt akkor kozel es atbeszelgettek.
Mivel mi a ferjemmel kulonbozo idopontokban mentunk a kaveert, igy azt is hallottuk hogy az oreg del korul hazament megetetni a kutyat aztan visszajott. Ebbol gondolom hogy egyedul elt.

Egy nap eltunt, soha tobbet nem lattam, talan lekoltozott a lanyahoz mert arrol beszelt sokat a tobbieknek vagy meghalt.

Klubja tagjait szoktam latni, egyutt ulnek es beszelgetnek, feherek es feketek, van egy kis pici oreg keleti neni is.

30 perc van kiirva a terembe hogy annyit ulhetsz ott de ezek ott tanyaznak joval tobb idot, felnapokat is, a manager nem banja, emelik a forgalmat hiszen nemcsak mindig kaveznak.

Az oregember megcsinalta maganak a tarsasagot.
Igy kell ezt!

Congeria 2022.07.30. 10:57:40

@P.Elliot:

Van aki a saját életét akarja élni, néhány kedves ismerős OK, de nem akarja mindenkinek az élettörténetét ismerni, problémáiról vagy nyavalygásairól hallani. Drága számára az idő, sok könyvet kell még elolvasni, sok muzsikát hallgatni. A kertben elintézni amit kell, hobby projekteket megcsinálni. Nem a TV előtt ül, mert ha már ülni sem tud, fekve olvas. Barátokkal telefonon értekezni, új ételeket, recepteket kipróbálni. Elégedett magával, az életével, nem kellenek mások ehhez.

Izgalmas, szines életünk volt, a fél világon mozogtunk, nagyon sok kedves ismerősre tettünk szert. Nem ragaszkodtunk görcsösen hozzájuk. A kissebb, meghitt összejöveteleket szerettük, életemben egyszer voltunk csoportos utazáson.
Ha valaki leül mellém a parkban és beszélgetni akar, szívesen belekapcsolódok, de nem vagyok kíváncsi véleményéről a politikáról, vallásról, sexről, és a saját nagyszerűségéről, többek között.
Egész életemben tanultam, most is, de megválogatom, hogy kitől akarok.

P.Elliot 2022.07.30. 13:32:07

@Congeria: Persze, ahogy irod nehany kedves ismeros oke a barati korben de ennyi, draga az ido .Ez is rendben, embere valogatja/ csak megjegyzem hogy egesz eletemben nagy olvaso voltam, most is, ez nem zarja ki hogy ne baratkozzak emberekkel, az emberek elete egy kesz regeny csak ugy kell szemlelni, megerteni oket/.

Az viszont azzal jar ha egy valogatott korod van hogy kihalnak melloled es nem erted hogy miert maradtal, utolso esetleg kesergo mohikannak.

Ezt irtad,
"Ha valaki leül mellém a parkban és beszélgetni akar, szívesen belekapcsolódok, de nem vagyok kíváncsi véleményéről a politikáról, vallásról, sexről, és a saját nagyszerűségéről, többek között.
Egész életemben tanultam, most is, de megválogatom, hogy kitől akarok. "

Na, ezt hivjak bezarkozottsagnak hogy mar eleve elutasitasz mindenkit aki nem olyan mint te.
Az egyformasag szamomra unalmas is tud lenni egy hataron tul.

Egy beszelgetes nem azt jelenti hogy tanulni akarok az illetotol.
Egyszeruen beszelgetek vele, szobaallok vele, mit gondolsz a Mcdonaldi fekete oregember okulni vagy oktatni akart?

Egy nagy feneket, beszelgetni, kilepni a valoszinuleg nagy maganyabol es jol fogott hozza.

A ferjemmel mosolyogva neztuk mindig azt a vidaman kavezo tarsasagot akiket az okos oregember kialakitott.
Nem a vilagot valtottak meg, egyszeruen beszelgettek, nem voltak egyedul.

Csodabogár 2022.07.30. 22:29:19

@P.Elliot: Ez van. Kihalnak az ember körül az emberek. Itt nem ülnek korombeliek a MacDonaldsban, egyáltalán sehol se ülnek. Én szereztem magamnak két nőt, akikkel kéthetenként találkozunk és németül társalgunk. Az egyik született német. De ez semmi. MIndig nézem a kávézóba, ahol találkozunk, rajtunk kívül mindenki fiatal vagy max. középkorú. Közben itt vannak a hétvégék és ünnepek, amik kifejezetten nyomasztóak. Persze, hogy olvasok, sokat olvasok, de mégis a nagy csöndben néha azt hiszem a fejemre szakad a plafon.
Nagyon egyszerű a képlet, én nem szeretek egyedül lenni. Soha nem szerettem. Ez nem jelenti azt, hogy siránkozom. A múltat se mesélem ha nem kérdezik. Találkoztam már olyan 40 körülivel, aki szinte faggatott a múltamról és nagyon érdekelte. Neki meséltem, de magamtól eszembe nem jutna.
Vannak mások, akik viszont kifejezetten az egyelőlétre vágynak. Nem vagyunk egyformák.

P.Elliot 2022.07.31. 02:08:38

@Csodabogár:

Fogalmad sincs hogy mennyire megertelek, nincs annal remesebb mint amikor az ember egyedul marad es mar idos.

Ilyen szempontbol en szerencsesnek mondhatom magamat hogy a lanyomek itt vannak, csaladban vagyok.
Ha egyszer megis ugy gondolnak hogy elkoltoznek akkor ugyanolyan helyzetben lennek mint te, egyedul maradnek.
Vannak persze barataim, abban nincs hiany de azok csak reszlegesen potoljak a kozvetlen csaladot.

Sajnos hogy igy lett nalad hogy a ferjeid elobb mentek el mint te de mint latom, nem hagyod magadat legyurni, van egy baratod is utanuk.

Eltunodtem ezen a te szituaciodon, en nem tudok mast javasolni csak azt amit en magam is tennek.

Ugy irtad valahol egyszer hogy a lakasodban a halalodig lakhatsz tehat az biztos hely ahova mindig visszmehetsz ha nem sikerul valami.

Nagyon nagy elony, a helyedben ezt kihasznalnam es keresnek egy budapesti oregotthont ahova a baratoddal egyutt betelepulnek, vagy kulon szobaba, vagy kozosbe a baratoddal, teljes ellatassal.
A multkor egyszer irtam hogy hogy lehet szep kenyelmesen elni egy ilyen helyen , alkalmazkodni, kedvesnek lenni mindenkihez es imadni fognak.

Nem leszel tobbe egyedul, ott vannak a kozos sorstarsak, lehet jokat beszelgetni, semmi gond, haztartas, orvos, bevasarlas nincs, eleg adnak mindent.
Nem fogod tobbe egyedul erezni magadat, szep eveket el lehet meg tolteni, baratokat szerezni kozos erdeklodesi korrel.

En siman bemennek mert ha magam maradnek nekem is nyugtalanito gondolataim lennenek itt egyedul.

A baleset veszelye a mi korunkban oriasi.
Meg most is emlekszem nemi hidegrazassal arra az orvosi musorra ahol amputalni kellett a nem is idos no labat aki elesett a zuhanyzoban, maga ala csavarodott labakkal, felallni nem tudott, reggel tortent, a csalad delutan jott haza valami 8-9 ora utan, az elhalt labakat mar nem lehetett megmenteni.

Soha nem tudhatod hogy hol mi er!

Keressetek egy otthont a paroddal es probaljatok ki, mindig vissza lehet menni a lakasopdba ha nem felel meg.

P.Elliot 2022.07.31. 02:36:54

@Csodabogár:

Kozben gondoltam hogy megnezem hogy Pesten mifele idos otthonok vannak, ertekeles, hozzaszolas, ilyesmi es elszornyedtem.

Lehet hogy vannak jok is de be nem mennek ezek utan egyikbe sem, foleg hogy nincs mogotted hozzatartozo aki utanad nezne.

Maradj csak a lakasodban, abban nem csalodhatsz es vagy keress apolot vagy egyszeruen menj idovel ujra ferjhez!
Olyanhoz akinek van rokonsaga hogy csaladban maradj.
Nyilvan nem most de ha tuleled a baratodat akkor igen. Nem nezel ki rosszul, sot korodhoz kepest igen jol, huzd ki magadat es ne gyotord azzal hogy mi lesz a jovo. Egyelore ketten vagytok egymasnak, persze nem artott volna ha egyutt laknatok.

Visszaterve az oregotthonokra, amiket ott olvastam nehanyat, itt bezaratnak rogton az egesz kocerajt...

Baratnom ilyen helyen dolgozik itt, hotelszeru, kellemes, figyelmes kiszolgalas/ lehet am perelni ha nem mennek siman a dolgok ezert nagy ugyeles folyik minden teren/. Sajnos draga, 5 ezer korul van havonta.

Golf2 2022.07.31. 07:18:23

@P.Elliot: Az idősotthonnak nevezett elfekvők szinte maffiamódszerrel fosztják ki és hagyják gyorsan meghalni pláne akinek nincs senkije főleg retekpesten es környékén.Felvételkor csak az ingatlant,haszonélvezetet kérdezgetik,ha nincs inkább másikat vesznek fel.

dikusz. 2022.07.31. 08:48:11

@P.Elliot: Ha nem haragszol, most nagyon nem értek veled egyet, és nehéz érzelmek nélkül írnom, mert én tudom, miért olyan az itthoni helyzet, amilyen. Van olyan része is a kommentednek, amit egyáltalán nem is értek.

Azt írtad, hogy ott bezáratnák az olyan kócerájt (feltehetően állami idősotthonok), amilyenről olvastál véleményt, hozzászólást. Akkor milyen otthonokban élnek nálatok azok az emberek, akiknek nincs módjuk megfizetni az olyan színvonalú ellátást, mint amilyenről írtál? És hiába nem menne be valaki egy ilyen otthonba, ha nincs más lehetősége, mert nem tud mást megfizetni, sokszor még a család segítségével sem. De legtöbbször mire idekerül sokszor fel sem fogja már hol van.

Itthon vannak az állam által fenntartott intézmények. Gondolom csak ezeket nézted meg, hogy annyira elszörnyedtél. Legtöbbünk csak ezeket tudja megfizetni, van olyan is, aki még ezt sem, de mégis megoldják valahogy.
Ezekben az otthonokban a nyugdíj 90%-át kell fizetni térítési díjként az "alapellátásért", ami 2-3-6 ágyas kórtermi szobát, étkezést, ápolást biztosít. A gondozói (nem kell ápolói végzettség) fizetés pedig a minimálbérrel egyenlő.

Alapítványi, egyházi idősotthonokban az ellátás szintjétől függően meghatározott tarifa van, ami vagy kitelik a nyugdíjból, vagy a családnak kell pótolni, ami igen komoly megterhelést jelent, legtöbbször nem tudják megoldani.

Olyan otthon, ahol a barátnőd is dolgozik itthon is van több is, csak azt az átlagember nem tudja megfizetni.

Az otthonápolásról: napi szinten képben vagyok, ismerősöm ezzel foglalkozik. A 0-24 órás ápolás induló tarifája 12000 Ft/nap +teljes ellátás/útiköltség. Ezt egy átlag család egyáltalán nem, vagy csak nagyon nehezen tudja kifizetni. Nem beszélve arról a lelki, és fizikai megterhelésről, amit ez az ápoló részére jelent.
Az összes kalapom megemelem azok előtt, akik ezt felvállalják!

Van olyan ismerősöm, aki a teljesen magatehetetlen férjét ápolja otthon. Eddig állami támogatással havi 3-30 db (napi 3 db) pelenka került 3.000. Ft-ba. Megvonták az állami támogatást, most ugyanez több, mint 30.000. Ft-ba kerül. Nem kevesen lesznek olyanok, akik emiatt komoly gondban lesznek, mert nem tudják megfizetni.

SzZoole 2022.07.31. 12:13:43

Édes jó Istenem ki a mennyek országában él! Nem vagyok egy vallásos személy, de amikor ekkora sületlenséget olvasok, könnybe lábad a pinám (már ha lenne)!

Csodabogár 2022.07.31. 12:19:58

@P.Elliot: Ezen már mind túl vagyunk. Én kerestem és meg is vettem két külön lakrészt magunknak, egy leellenörzötten jó otthonban. Aztán mikor kezdődtek a bajok a társamnál, mondtam, hogy akkor telefonálok, hogy mennénk. Ezt 30 napon belülre garantálták. Nos akkor derült ki, hogy ő soha semmilyen körülmények közt nem megy otthonba.
Így szépen vissza kértem és kaptam a pénzt, valami csekély levonással. Majd ha már egyszer nem tudná ellátni magát otthon egyedűl, akkor lesz 24 órás ápoló mellette. No meg mellettem is, bár ezt nem szeretném megélni.
Ez nem elképzelhetetlen, nagyon is reális lehetőség, csak nekem ehhez nem lenne kedvem a magam részére.

Csodabogár 2022.07.31. 12:24:38

@P.Elliot: Nem mindegyik rémes. Ahova én akartam menni ott ismerőseim laknak már több éve. Egy valamikori szálloda, nincs ok panaszra. Az öregotthon az nem ápolási otthon, azok a rémesek. De olyanba már csak meghalni viszik be az embereket.

P.Elliot 2022.07.31. 13:18:58

@Csodabogár:

Itt meg csak most van reggel, gyorsan valaszolok aztan megyek a dolgomra meg kis program is igerkezik a baratnommel ha nem lesz olyan vad meleg.

Szoval te mar talaltal egy jo kis helyet. Plane meg ismerosok is vannak!

Nagyszeru! Hiszen akkor minden gondod meg lenne oldva!

Hat en nem vagyok onfelaldozo es nem is hagytam volna hogy a ferjem ne menjen bele es engem is visszatartson, nalunk ilyenre nem kerult sor mert en apoltam vegig de ha ilyen lett volna a szitu mint nalatok akkor megkerdojeleztem volna neki hogy tulajdonkeppen en nem is szamitok a szemedben semmit?

Az hogy velem mi lesz, / hidd el, a maganyos ember jobban ki van szolgaltatva az apolonak mintha kozossegben elne ahol latjak is hogy mit csinal, mit nem csinal esetleg/, hogy hogy elek majd magamban csak azert mert neked nem volt kedved bemenni.

Nem hiszem hogy szivesen maradt volna egyedul, en bizony pakoltam volna a cuccaimat es mondtam volna neki hogy majd gyere utanam ha meggondolod.

Ennyi! Lehet ram kovet dobni, plane a ferfiak reszerol akiknek joforman eszebe se jut a masik hogy azzal mi lesz.

P.Elliot 2022.07.31. 13:22:40

@Golf2: Na, amikor beleneztem egy-ket ilyen intezmenybe a hozzaszoloktol azt olvastam hogy azt lesik hogy milye van, mit lehet belole kiszedni es az apolas nincs vele aranyban.

P.Elliot 2022.07.31. 13:43:35

@dikusz.: Gyorsan irok neked is, majd delutan jobban raerek ha hazajottem.

Ralatasom van nehany ilyen intezmenyre mert egyreszt a baratnom dolgozik ilyenben, masreszt a vejem rokonsaga rengeteg idos szemelybol all, nincs olyan ev hogy ne lenne temetes, neha 2-3 is.

Ezeknek az embereknek egy kicsike resze otthon el, a tobbi az idos otthonokban, nehany elfekvoben.
Penztelen emberek, csak a nyugdij van a hatuk mogott.

Vejem kedvenc nagybacsija 2 eve halt meg, egy picike nyugdijas hazban elt egy kozossegben de olyan szep kis parkos valami volt hogy meg a lanyom is azt mondta hogy o is elelne itt oregkorara.

Felesegevel elt ott, a nyugdijukbol ki tudtak fizetni a bert es tudtak elni belole, / az arak ehhez vannak igazitva, az allam vagy jotekonysagi intezmeny fizeti a tobbit.

A varolista persze nagy, pontosan ezert, itt nagyon sok nyugdijas haz van, mindig epitenek ujakat vagy a lakotelepek amik epulnek nehany kis lakast biztositanak benne az ilyen korulmenyek kozott elok szamara, ujabban nagy divat lett/ illetve muszaj/ hogy meg draga lakotelepeken is legyen nehany ilyen hogy meg tudjak oldani a nyugdijasok eletet.

Az oregotthonokbol szinten vannak allamiak, beszeltem olyannal akinek ott van a hozzatartozoja es azt mondja hogy szereny nem luxus korulmenyek vannak de tisztak bar egyszeruek, varolista ilyennel is van de ha valakit be kell oda lenni akkor keritenek valahol helyet.

En most New Jerseyrol beszelek, masutt mas talan.

A fizetos maganhelyek nagy ellenorzes alatt vannak, a szabalyokat nagyon betartatjak veluk.

Az elfekvok is rendesek. Vejem azokat is rendesen ismeri hiszen az anyja is ilyenben volt betegsege vegen mert nem tudtak odahaza apolni, a ferje dolgozott, 3 kisgyerek, allami intezmeny volt, ma is megvan mert egy ujabb bevitt rokont is latogatott es azt mondja hogy nagyon rendes hely, tisztessegesen ellatjak oket.

A nem rendesen mukodtetett helyet siman bezaratjak.
Egyebkent rengeteg alapitvanyi hely van de ahhoz igazolas kell hogy nincs semmid es a nyugdijad, fizetesed is az eloirt alatt van.

Es most megyek, addig amig valami huvoskes a levego mert ma megint egy forro nap lesz, iden egyaltalan nem elveztem azt hogy nyar van.

Arthamyr 2022.07.31. 16:26:15

@dikusz.: "Az otthonápolásról: napi szinten képben vagyok, ismerősöm ezzel foglalkozik. A 0-24 órás ápolás induló tarifája 12000 Ft/nap +teljes ellátás/útiköltség. Ezt egy átlag család egyáltalán nem, vagy csak nagyon nehezen tudja kifizetni. Nem beszélve arról a lelki, és fizikai megterhelésről, amit ez az ápoló részére jelent.
Az összes kalapom megemelem azok előtt, akik ezt felvállalják!" - Ez a juttatás filléres tétel, alamizsna. Nem feltétlenül kifizetni az az átlag rászorulónak, de egy ekkora felelősséggel és stresszel járó, 0-24-es munkáért ez nevetségesen kevés. Ha egy nullát mögé raknál, _talán_ akkor lenne korrekt, más kérdés, hogy akkor még kevésbé lenne kifizethető az átlagjózsibácsi családjának... Én is megemelném a kalapomat előttük, ha ezek az emberek ezt elsősorban a belőlük visszafojthatatlanul kitörő végtelen jószándékból csinálnák, de az esetek túlnyomó többségében nem ez a helyzet. Ez objektíven összehasonlítva az egyéb lehetőségekkel egy nem túl jó döntés (ok: sima önszopatás), és a túlnyomó többségük azért vállalja el, mert olyan karriert/életet építettek maguknak, amilyet, és nem a félmilliós nettóval járó, kényelmes állásukat hagyják ott azért, hogy a jó szívűket megnyugtassák és 0-24-ben gondozhassanak valakit kosztért+útiköltségért+némi apróért...

SzZoole 2022.07.31. 16:45:33

@Arthamyr: 12000/nap + útiköltség+ üzemanyag pénz itt is annyi, £ 25-30 (kb. HUF 12125 - 14550) igaz óránként, az útiköltség pedig 42 pence/mile.

A szomorú az, hogy az ügynökségek ennyit kérnek az ápolt családjától, de az ápoló mindössze £10-12/óra kap, ezek a mobilok, a 0-24 órások nyilván többet.

Volt itt régen egy komment társunk, Taxomukke, ő többet tudna mondani mert ezzel foglalkozik.

Arthamyr 2022.07.31. 16:55:32

@SzZoole: Nem tudom, hogy ott mi van, nem is érdekel különösebben, az annyira külföld, hogy már nem is EU. :) Viszont arrafelé a kb. 10 GBP a minimálbér, nem? Ha jól emlékszem, Írországban is 11+ EUR volt, amikor eljöttünk. Nem tudom, hogy a magyar minimálbér mennyi, de nem hiszem, hogy a bruttó 500 (=12000/24) forintnál kevesebb lenne...

Csodabogár 2022.07.31. 17:12:35

@Golf2: Mégis hány ilyenben jártál és hány ilyen ismerősöd van? Hidd el messze nem ilyen rémes a helyzet, bár az igazi elfekvőtől én is elborzadtam.
Van olyan otthon, ahol vállalják, hogy halálod napjáig a te saját szobádban ápolnak. Minden otthonban van állandó szakszemélyzet és heti rendszerességgel orvos.
Több helyen voltam, sehol nem érdekelt senkit se az ingatlanom se a haszonélvezetem.
Nem tudom hol szeded mindig össze ezeket a borzalmas hülyeségeket, de elég fárasztó akár csak olvasni is. :-(

SzZoole 2022.07.31. 17:24:40

@Arthamyr: várd ki a végét, még az is lehet, hogy jól kijönnek belőle :-)

SzZoole 2022.07.31. 17:27:51

@Csodabogár: most éppenséggel nem irt akkora és borzasztó hülyeséget, másokkal ellentétben!

Ha jobban figyelnél, korábban már írta, hogy az édesanyjával milyen gondjai vannak/voltak.

Arthamyr 2022.07.31. 17:29:32

@SzZoole: Ja, az évi 4 milla mind megmarad, mert lakhatásra, kajára nem kell költeni, csak 10-15 év, és már saját lakásra is lesz (de minek, hisz nem kell?) tisztára megéri, ez a király élet, biztos én látom rosszul... :)

SzZoole 2022.07.31. 17:30:04

@Arthamyr: ja ezt elfelejtettem. A minimum órabér £9.50/ óra, szóval a tíz az már nem olyan rossz :-)

SzZoole 2022.07.31. 17:32:09

@Arthamyr: nem tudom miről beszélsz, milyen évi 4 millárol?

dikusz. 2022.07.31. 18:20:03

@Arthamyr: "Én is megemelném a kalapomat előttük,..." - miért nem emeled meg?

Arthamyr 2022.07.31. 18:35:20

@dikusz.: Nincsen kalapom. :) A hozzászólás utolsó mondataiban leírtam, ennél érthetőbben nem biztos, hogy megy.

dikusz. 2022.07.31. 19:18:11

@Arthamyr: Értettem (vagy érteni véltem), és nem is lepődtem meg azon amit írtál, és ahogy írtad.

Golf2 2022.07.31. 22:12:50

@Csodabogár: A " borzalmas hülyeségek" személyes élmények pár éve! És nem önkormányzati,hanem maszek fizetős helyek.Úgyhogy vissza lehet venni a sértegetésből!

Arthamyr 2022.08.01. 06:17:28

@Csodabogár: "Van olyan otthon, ahol vállalják, hogy halálod napjáig a te saját szobádban ápolnak." - Esetleg belinkelnél egyet? Van vidéken is?

dikusz. 2022.08.01. 06:54:39

@Arthamyr: Miért kellene tudnia, hogy vidéken van-e ilyen otthon?

Arthamyr 2022.08.01. 08:08:24

@dikusz.: Nem kell tudnia, az amolyan bónusz kérdés, "ideális esetben"... Első körben az érdekelne, hogy egyáltalán mennyire könnyen/drágán elérhető ez akár Budapest közelében. Amit @Csodabogár: az ő alacsonynak nem mondható elvárásaival megfelelőnek tart, az jó eséllyel valóban használható is, és szerintem már most is jól jönne ilyesmi a családban, ha az érintett családtagok fogékonynak mutatkoznak rá...

Csodabogár 2022.08.01. 09:42:33

@Arthamyr: Pesten a Normafa ilyen, én tovább akkor nem is kerestem.
Vidékről semmit nem tudok, illetve annyit, hogy mikor a család keresett valakinek ilyen helyet, az vidékre került, nem tudom pontosan hova. Majd a temetésen mondta a lánya, ha nekem kellene csak vidéken keressek, mert az ellátás ég és föld, a vidék javára. Ők nagyon alaposan körüljárták akkoriban, (3 éve) a helyzetet.

Arthamyr 2022.08.01. 09:53:31

@Csodabogár: Milyen intézmény ez (rá szeretnék keresni, feltételezem, hogy egy normálisabb helynek van valamiféle online jelenléte)?

dikusz. 2022.08.01. 13:03:21

@Arthamyr: Annak idején amikor nézegettünk (apukáméknak) idősotthonokat, kíváncsiságból rákerestem erre is, itt a link:

normafaotthon.hu/

Kedvelt, és igen látogatott túraútvonal mellett van, gyakran elsétálunk a kerítés mellett, amikor a János-hegy felé túrázunk. A valamikori Agro Hotelt építették át.

Arthamyr 2022.08.01. 15:01:06

@dikusz.: Köszi. Végül miért nem volt szimpatikus?

P.Elliot 2022.08.01. 15:27:16

@Arthamyr:

Csak egy pillantara nezek most be, talaltam neked valamit. Egy topiktars irta le ide a kirandulasat ilyen idosok hazaba is bementek, fotot is csinalt, nezd at es keresd meg a neten.

Az Index.hu blogon van, nyugdijas netterek a cime, a 74695-os hozzaszolasnal pergesd tovabb, vagy vissza, jo sok foto es beszamolo. Nekem nagyon tetszett, majd ird meg hogy mit gondolsz errol.

dikusz. 2022.08.01. 16:11:16

@Arthamyr: Nem tudtuk volna megfizetni.

A bekerülésnek feltételei is vannak, pl ez: "A bekerülés kizáró oka, ha szellemi állapota folytán saját magára vagy másra veszélyes a beteg, ha fizikai állapota lehetővé teszi a bolyongást és bolyongó."

Az én okos, aranyos mindentudó apukám, aki kétkezi munkás létére komoly lexikális tudással rendelkezett, már nem volt olyan szellemi, és fizikai (Parkinson-kór, demencia) állapotban, hogy fogadták volna.
Akkor (10+) éve a hasonló színvonalú idősotthonok többmilliós belépési díjat kértek, és a havi térítési díj már akkor is többszázezer forintra rúgott.
Hogy a módos, demens, magatehetetlen betegeknek, van- e olyan "elfekvő" otthon, ahol ápolni tudják őket, azt nem tudom.

Amikor otthont kerestünk, először azzal szembesültünk, hogy nem minden intézmény tud fogadni férfi beteget, sokkal több a női férőhely, és a legtöbb ilyen otthonban kizáró ok, ha az idős ember Alzheimer-, vagy Parkinson-kórban szenved.

Itt van egy másik link, ezt is megnéztem csak úgy, és láttam kívülről a zuglói épületeket, jól néz ki, de nemigen lehet benne szabad apartman:

nyugdijasotthon.hu/izraelita-egyhaz

Arthamyr 2022.08.01. 16:25:41

@dikusz.: "A bekerülésnek feltételei is vannak, pl ez..." - Azt én is olvastam, bár nem tudom pontosan, ezt hogyan értelmezik (főleg a saját magára veszélyes részt).

"Akkor (10+) éve a hasonló színvonalú idősotthonok többmilliós belépési díjat kértek, és a havi térítési díj már akkor is többszázezer forintra rúgott." - Akkor az most is elég húzós lehet, mert 10+ éve az elég nagy pénznek számított. Főleg a havi többszázezres térítési díj, ami gondolom szépen követte/követi az inflációt (nagyon sok idős embernek van legalább egy többtízmilliós ingatlanja, amiből a beugrót még most is simán kifizetnék, de azért éveken/évtizedeken át egy inflációkövető félmilliót fizetni már teljesen más dolog).

"Hogy a módos, demens, magatehetetlen betegeknek, van- e olyan "elfekvő" otthon, ahol ápolni tudják őket, azt nem tudom." - Pedig pont ez a legérdekesebb, mert amíg valaki némi segítséggel önellátó, addig az ilyesfajta szolgáltatás valamilyen szinten luxus. Utána viszont életbevágóan fontos lenne. Ti végül mit találtatok?

Arthamyr 2022.08.01. 16:35:40

@P.Elliot: Nem néz ki vészesen, bár azért kissé "fapados". Persze ha mellette hozzáértő és lelkiismeretes személyzet van, akkor simán vállalható. Bár nekünk ez rossz helyen van.

P.Elliot 2022.08.01. 16:47:31

@Arthamyr: Pontosan ez az hogy a gondozas szamit hogy az milyen foku, ha nagyon jo vagy csak ha jo akkor is, jojjon a fapados.
Valahol inditsal egy topikot hogy idos otthonokrol kersze velement ha valaki ilyet ismer.

Jo es rossz ertelemben is ki fogjak targyalni tehat kapsz valami kepet.

Csodabogár 2022.08.01. 16:56:28

@Arthamyr: Konkrétan, covid előtt 160ezer volt a havi téritési díj, a Normafában, amit azóta nyilván emeltek, de a tényleg elég húzós belépési díj után, már nem kérhetnek esztelen összegeket sehol.

dikusz. 2022.08.01. 17:07:07

@Arthamyr: Bármi lehet. Elesik, egy tűzhelyen felejtett étel miatt felgyújtja a házat, elindul télvíz idején Budapestről mondjuk Egerbe, mert ott született, meglátogatni az édesanyját, mindezt meztelenül...

Abban azért biztos vagyok, hogy a Normafában olyan ellátást kapnak, amennyit fizetnek. Jól megnézi mindkét fél (hiszen a beköltöző is döntésképes), hogy mit ad, és mit kér.
A luxus térítési díj az luxusellátást is takar.

Ezt találtuk. A kép nem a valóságot mutatja. Nem elhanyagolt, nem piszkos, Látni kell, hogy el lehessen mondani...
aranykereszt.hu/intezmenyeink

Arthamyr 2022.08.01. 17:08:33

@Csodabogár: Na az viszont teljesen korrekt, bár ugye kérdés mennyire húzós a belépési díj. Meg az is, hogy pl. ki lehet-e előtte próbálni illetve a befizetése után kirakható-e az ember.

@P.Elliot: Azért Magyarország (az ennél lepukkantabb helyek meg főleg) tud olyat mutatni a fapadosság terén, amire már te se mondanád, hogy jöjjön. :) Egyelőre nem akarok topikot indítani, mert nem létszükséglet, és a "célszemélyeknek" is akarni kell, csak gondoltam ha már mások itt utána jártak esetleg, akkor gyűjtök kis ingyeninfot.

Arthamyr 2022.08.01. 17:11:35

@dikusz.: "Elesik, egy tűzhelyen felejtett étel miatt felgyújtja a házat" - Ilyesmi velem is megtörténhet, pedig én középkorú és jó egészségügyi állapotnak örvendő ember vagyok.

Ezek a plafonról lógó vackok minek vannak? Mintha a @P.Elliot: által hivatkozott képeken is lettek volna ilyenek. Egy oviban valamennyire megérteném, de ezek idősotthonok, nem? :D

dikusz. 2022.08.01. 17:27:50

@Arthamyr: Nem lehet összehasonlítani egy középkorú jó kondiban, tiszta fejjel gondolkodó embert összehasonlítani egy gondozásra szoruló demens beteggel.

A lógó vacakok pedig valamilyen ünnepség kellékei, farsang, születésnap.

P.Elliot 2022.08.01. 17:43:24

Kozben felszemmel en is megkutattam a netet hogy mi van otthon, hozzaszolasokat, velemenyezeseket kerestem es ilyenrol nem akarnak tudni.
Egyetlen hely volt ahol szinte, mondom csak szinte megfenyegettek, vagyis figyelmeztettek hogy ne mas nev alatt ird le a kifogasaidat hanem a sajaton/ aztan majd a hozzatartozo issza meg a levet gondolom....
Jo ha nem neked torik be a pofadat.
Amikor beutottem hogy idosgondozas, oregotthonok, akkor azert ott volt mar velemeny, nemelyik igen lesulyto, foleg egy katolikus hely.

Nem tudom hogy mit gondoljak!

Lehet hogy Csodabogar emberenek megis volt igazsaga inkabb otthon maradni es onnan apoltatni magat?

Nem tudom. Nehez ugy ez!

En itthon maradok mindenkeppen az elfekvoig ahogy a gyerekek mondjak. A lanyom itthonrol dolgozik, ugyel ram es lesz egy apolom is persze, legalabbis 8 oraban, eleg ra a nyugdijam meg van tartalek is valamennyi.

Ha veszelyes bolond beteg lennek akit egy percre se lehat magara hagyni majd keresnek nekem helyet a kozelben, majd kiderul.

Igazabol olyan allapotban nincs kedvem elni, igaza volt a regi eszaki embereknek hogy az oreget kitettek a jegtablara.

Megdermedt, elaludt, megfagyott, szenvedni csak akkor kellett ha meg elotte megtalalta a jegesmedve....
Itt is meg lehetne csinalni, elkoborolni egy fagyos ejszakan de a hozzatartozot nagyon megszivatna a rendorseg.

Ilyet csak olyan csinalhat aki egyedul el, nincs hozza koze senkinek, foleg ha meg zsebre is vag egy papirt hogy sajat szandekabol tette es menjenek a budos francba....

Csodabogár 2022.08.01. 21:11:06

@dikusz.: Normafában és gondolom máshol is, éjjel nappal portaszolgálat van. Az eltévelygésre hajlamosakat ki se engedik a házból. Pontosan tudják ki milyen állapotban van. Miután nekem tetszett, nem kerestem tovább, de biztos létezik még más is.
Vidéken fantasztikus helyeket hirdetnek, lényegesen alacsonyabb belépéssel. csak ugye én ragaszkodtam Budapesthez.

dikusz. 2022.08.02. 07:38:58

@Csodabogár: Igen, portaszolgálat mindenhol van, ahol apu volt, ott is. Sőt volt egy recepciós pult is, ahol többnyire ült valaki.

Biztos voltam benne, hogy vidéki otthonokat csak érdeklődés szinten néztél, a Budapesthez való kötődésed miatt.

De a Normafánál konkrétan ez van írva "A bekerülés kizáró oka, ha szellemi állapota folytán saját magára vagy másra veszélyes a beteg, ha fizikai állapota lehetővé teszi a bolyongást és bolyongó."
Azt mondjuk nem tudom, mi van akkor, ha már évek óta él az idősotthonban valaki, és már ott hatalmasodik el rajta a betegség.

Kb 10 éve hallottam, hogy van Magyarországon olyan idősotthon, ahol luxuskörülmények között élhetnek német (és osztrák) idősek. Most rákerestem, és ezt találtam:

beste-seniorenheime.de/pflegeheim-ungarn/

Én csak egyről tudtam valahol a Balaton-környékén (Balatonszárszón van), de van több városban, Budapesten is.

Arthamyr 2022.08.02. 12:23:58

@dikusz.: "Nem lehet összehasonlítani egy középkorú jó kondiban, tiszta fejjel gondolkodó embert összehasonlítani egy gondozásra szoruló demens beteggel." - Ilyet nem is tett senki. Én arról értekeztem, hogy a saját magára veszélyes elég tágan értelmezhető kritérium (már akkor, ha ez nem jelent valami jól definiált fogalmat az egészségügyben, de én ilyet nem ismerek, persze ez nem jelenti azt, hogy nincs is). Ha erre írtad, hogy "Elesik, egy tűzhelyen felejtett étel miatt felgyújtja a házat", én arra reagáltam, hogy ilyen velem vagy velem sem kizárt, hogy megessen.
Ha azt illusztráltad, hogy pl. mi várható a gondozásra szoruló, demens betegtől, az felesleges, a legtöbben el tudjuk képzelni vagy akár közelről láttuk is, én is részt vettem már ilyen rokon gondozásában.

dikusz. 2022.08.02. 13:48:40

@Arthamyr: "Azt én is olvastam, bár nem tudom pontosan, ezt hogyan értelmezik (főleg a saját magára veszélyes részt).
" - erre reagáltam.
Az írtad nem tudod pontosan, de ha ápoltál ilyen beteget, akkor pontosan tudod.

Arthamyr 2022.08.02. 18:18:47

@dikusz.: Ok, de az oldalon ezt írják: "ha szellemi állapota folytán saját _magára vagy másra veszélyes a beteg_", én erre írtam, hogy nem tudom, hogyan értelmezik. Te meg írtál valamit ("Elesik..."), én meg írtam, hogy az velem is megeshet, akkor ennyi erővel én is önveszélyes vagyok.
Én önállátásra képtelen, demens, idős beteget ápoltam, de alacsony aktivitásánál fogva nem feltétlenül mondanám, hogy veszélyes lett volna magára vagy bárkire. És semmiképpen sem a veszélyesség volt vele a fő probléma, de ha magára hagytuk volna, akkor simán meghalt volna, mondjuk olyan okok miatt, hogy elfelejt enni, vagy ha nem is, arra már képtelen, hogy elkészítse magának. Fürdésről, wc-ről ne is beszéljünk...

Mondjuk akkor ezek szerint egyéni elbírálás van, és azt vesznek fel, akit tetszik?

Golf2 2022.08.02. 21:23:24

@dikusz.: Az aranykereszt a legalja...ott volt a botrány legalább 100 covid halott,jászberényi út volt munkásszálló voltam benn, legalja.

Golf2 2022.08.02. 21:27:53

@P.Elliot: igaza volt a regi eszaki embereknek hogy az oreget kitettek a jegtablara.

Megdermedt, elaludt, megfagyott, szenvedni csak akkor kellett ha meg elotte megtalalta a jegesmedve....ez tök jó,jég van,medve nincs...

Golf2 2022.08.02. 21:36:18

@dikusz.:  zum Beispiel Ihr Angehöriger in Pflegegrad 3 mit Demenz, so erhält er 728,-€ monatlich Pflegegeld. In einem günstigen Pflegeheim, wo der Monatspreis bei 1.100,-€ liegt für ein 2-Bettzimmer entsprechend diesem Pflegegrad, beträgt Ihr Eigenanteil (was Sie noch aus eigenem Budget zahlen müssen) 372,-€ pro Monat.Mese habbal.Ki fizet itt 728 euró hozzájárulást betegnek? Mindegy mit igérnek akkor is román,ukrán stb személyzetet találnak,akarnak megfizetni itt vadkeleten.Az okosabbak ugyanennyiért Thaiföldre mennek ott tisztelik az időseket,emberibbek.

dikusz. 2022.08.02. 21:45:13

@Golf2: 131 főt tudnak elhelyezni az intézményben. Ebből több, mint 100 beteg halt meg?

8 évvel ezelőtt még nem volt olyan.

Golf2 2022.08.03. 08:12:40

@dikusz.: Ez volt az a nagy botrány,orbán mindenkit ráküldött mert a főváros felelt érte...De a Batthányi téren a máltai ugyanez,bolyonganak a folyosón a betegek láttam,elfekvő de lehetőleg futószalagon...

dikusz. 2022.08.03. 11:14:43

@Golf2: Amiről te írsz, az a Fővárosi Önkormányzat XVII.kerület Pesti úti idősotthona volt.

Az Aranykeresztet nem a főváros üzemelteti.

Golf2 2022.08.03. 18:24:30

@dikusz.: Jászberényiből Pesti út lesz,azt hittem csak 1 otthon van azon a zajos főúton.

dikusz. 2022.08.03. 19:04:57

@Golf2: Annak a Pesti útnak Pécelen van a folytatása. Ott is van (egyházi fenntartású) egy idősotthon, volt is elég bajuk azzal, hogy összekeverték őket a XVII.kerületivel.

élhetetlen 2022.08.04. 22:45:30

@Csodabogár: Kicsit másképp látom a dolgokat. Van egy barátnőm, akinek van egy barátnője. 15 éve még együtt vitorláztak, aztán a barátnő lábát amputálni kellett. Van férje, lánya, de befizették a Normafába. (nem tudom, csak hallottam, hogy a beugró 10-20 milla között van, az ápolási díjat sem tudom). Amit tudok, hogy akkor jut ki a kertbe, ha valamelyik családtag, vagy a barátnőm kitolja.
Ezeknél a drága beugrós helyeknél meg az jut eszembe, hogy alapvető érdekük, hogy ne élj sokáig, jöhet a következő. Az sem szórakoztató, hogy minden honlapon csak a szeretetről van szó, árak nincsenek feltüntetve. Mindezt úgy írom, hogy két éve nézem az idősotthonokat.
Valamelyik gödi idősek otthona volt - magán otthon . Duna part, biztosan szép. Beköltöztek az idősek, pár évig fix össze volt az ellátás, lejárt az állami kötelezettség, és a tulaj emelt, sokat. akinek már nem volt háza, mert eladta a beköltözésért, és elég pénze sem, az hova menjen? Ez már csak szórakoztatás: Nyugdíjasotthoni tapasztalatok. - Index Fórum

élhetetlen 2022.08.04. 23:13:58

@Csodabogár: De, a helyzet rémes. Egy csomó embernek el kell adni a házát, hogy bejusson valahová, és akkor még zsábamacskát vesz, és teljesen kiszolgáltatott.
Az egészségügy ugyanez. Minden fordítva történik. Nem éltem Amerikában, de úgy tudom, ha valaki éveken keresztül fizetett egy jó biztosítást, az kap jó ellátást. Nálunk a TB-t fizettük, és most életre keltettek több tucat magánkórházat, ahova a TB nem érvényes, a magánbiztosítók, ha lesznek is, rajtam már nem segítenek.
Állami klinika, az ortopéd orvos: van még a sorban 140 térdműtétje, ez jövő nyárig kitart, utána nyugdíjba megy. Magánkórház, egy csípő protkó műtét 1,5 milla, + a protkó titánból még egy. Ha két oldani kéne? Egy átlagember lehet, hogy éltében nem látott ennyi pénzt egyben.

P.Elliot 2022.08.05. 03:41:54

@élhetetlen: Ha 10-20 millio a beugro es havi dij akkor nem erdemes bemenni mert a havi dijert az apolot is megkapod odahaza, nem?

Az biztos hogy a beugros helyeknek nem erdeke hogy sokaig legyel ott.

Golf2 2022.08.05. 19:21:21

@dikusz.: Az egyháziak jobbak szerintem.

Golf2 2022.08.05. 19:24:57

@élhetetlen: A beugrós helyeket kerülni kell,ha lehúzássál kezdik mi lesz késöbb...

dikusz. 2022.08.05. 19:47:14

@Golf2: Szerintem is, és nem kerül többe, mint amilyen az Aranykereszt KHT.
A barátnőm sógornőjét a péceli Jézus Szíve otthonban ápolták, tisztességesen ellátták.

Amit @élhetetlennek írtál, arra válaszolnék, bár nem hiszem, hogy sok újat tudnék mondani: az otthoni 0-24 órás ápolás napidíja 12.000. Ft-nál kezdődik + ellátás, és legalább két gondozó kell, általában kéthetes váltásban.
Barátnőm ezt csinálja (eléggé megviseli), ahogy említettem az általa elmondottak alapján naprakész vagyok.

Golf2 2022.08.06. 07:00:53

@dikusz.: Én 4-5 éve voltam képben,akkor még napi 6ért jöttek,az egyik rendes volt a másik 1 mocsok.De a mocsok hozta a rendest,és eggyütt mozogtak így nem mertem elzavarni pedig el kellett volna.Erdélyi volt.Pár évet elvett.

dikusz. 2022.08.06. 07:56:15

@Golf2: Emlékszem, akkoriban beszéltünk erről. Van, amikor az ember nem tud mit tenni, és utólag már nem lehet megváltoztatni a dolgokat, bárhogy is szeretné. Apukámnál mai fejjel már másképp csinálnám.

Golf2 2022.08.07. 16:14:57

@dikusz.: Van egyáltalán valami jó az öregkorban?

Feher Hollo 2022.08.07. 18:10:44

@élhetetlen: és ezek gondolom még infla előtti protkó, stb árak. Jövőre, 500Ft-os EUR + az euróban is mérhető infla mellett jóval több lesz ez. Olyanról meg nem hallottam, hogy a nyögdíjakat érdemben emelni akarnák.

Előkaphatnák az Ereszcsatornás ipadjét, és belefirkanthatnák a tákolmányba, h a képviselői, miniszteri, államtitkári, stb fizu max annyival emelkedhet, mint a nyugdíjak vagy a tanárok, könyvtárosok, egyéb, legelhanyagoltabb alkalmazottak fizetése.

dikusz. 2022.08.07. 19:36:23

@P.Elliot: Csodabogár fentebb írta, hogy a Normafában a havi térítési díj 160.000. Ft volt a covid előtt.
Ha valakit a saját otthonában ápolnak akkor kb a háromszorosát kell fizetni.

dikusz. 2022.08.07. 19:38:36

@Golf2: Rengeteg új ismerősöd lesz hirtelen.
Ugyanis senkit nem ismersz fel...

Arthamyr 2022.08.08. 09:10:33

@dikusz.: Lehet tréfálkozni, de alapvetően sajnos igaza van @Golf2: -nak. Viszont ha meg kicsit más szemmel nézzük, a semminél ez is jobb. És azért, mert az öregedés nem gyógyítható és elkerülhetetlenül bekövetkezik, legalábbis a számunkra, érdemes is más szemmel nézni. Ha választhatok, hogy megöregedjek vagy előtte meghaljak 10-15 év múlva, simán az előbbi. És itt nem az utolsó pár órára-napra-hónapra-évre gondolok, amit mindenki szívesen beletömörítene 1 tizedmásodpercre (leszámítva az eutanázia ellenzőit, akik miatt ez sajnos nem megy), hanem a normális esetben előtte megélt évekről-évtizedekről.

Billy Hill 2022.08.13. 00:01:11

(Volt egy idős rokonom, utolsó egy évét már ágyban töltötte, elmeszesedett a szemgödre (vagy valami hasonló volt), megvakult, már csak szenvedés volt az egész. Amikor utoljára meglátogattuk, megmaradt nekem (gyerekként) az "összegzése": "Nem szabad megöregedni". Mondtuk magunkban, hogy köszi, ez nagyon jó tanács... Azóta sem tudom, hogyan kell csinálni a nem megöregedést.)

Billy Hill 2022.08.13. 11:54:28

Az eredeti témához pont illik ez a 2022-es Belga-szám, tele jó kis sztereotípiákkal, no meg helyzetképpel a magyar építőiparról. :-)

www.youtube.com/watch?v=0VpqazbKRXQ

"Állítólag Svájcba van, ja, kiment a Jenő Svájcba; a Számlanélkül Jani a Facebookon látta.

Van már négy kocsija, három háza, a pulyák már ott járnak iskolába; nem is nagyon tudnak magyarul, csak németül, olaszul meg franciául!

Kiment, rögtön kapott hitelt, nem kért tőle semmit a bank. Csak ígérje meg, esküdjön meg, hogy tudja fizetni majd.

A muterjának havonta kétezer eurót küld. Úgy tele van, nem hiszed el, régi viszkiket gyűjt!

Szerintem már haza se jön, á, nem jön az haza! A, a helyében én se jönnék haza!

Lóvéteszlek 2022.08.27. 22:29:06

Anyám a gyömrői Harmónia idősotthonban él két éve. A 19 nm-es apartman akkori beugrója 4,25 millió volt. De ha öt éven belül eljön vagy meghal, akkor az időarányos részt visszaadják. Néztünk annak idején többet is, pl. az Olajágnak van 4 idősotthona, ott 7 év ez az időszak. A térítési díj most napi 4.360 Ft. Ez nem luxuskategória, de elég jó színvonal. Anyám 2 évig várt, mire bekerült, bár a kora miatt a lista élén állt. 2018 októberében azt mondták, hogy abban az évben 2 apartman szabadult fel. A Harmóniában az a jó, hogy különböző gondozási igényű embereket tud fogadni külön épületekben. 6 holdas park, saját állatkert és uszoda, kertészkedés, akár saját kertrész, programok, rendezvények, szolgáltatások helyben, pl. fodrász, masszőr, cukrászda, zöldséges, vegyesbolt, 50 m-re egy Spar. Állandó orvosi felügyelet, ápoló, szociális munkás, étterem, segítenek ügyintézni, bármit beszerezni. Anyám jól érzi ott magát.

P.Elliot 2022.08.28. 01:35:59

@Lóvéteszlek: Ez komoly? Egeszen jonak hangzik!

Fogom reklamozni, marmint mar kuldom is el ezt a hozzaszolast valakinek akit tudom hogy fog erdekelni.
Koszonom!

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása