oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2022. március 11. 06:30,  Magával ragadó karibi hangulat és kommunista diktatúra 39 komment

2022. március 11. 06:30 Határátkelő

Magával ragadó karibi hangulat és kommunista diktatúra

A különleges (és ellentmondásos) országok sorában Kuba minden bizonnyal az élvonalban helyezkedik el. Hiszen egyrészt a karibi lazaság él róla a nyugati ember képzeletében, ugyanakkor nagyon komoly szegénység és elnyomás uralkodik az országban. Szilveszter írása ezt a kettősséget (és az ország nem akármilyen történelmét) igyekszik felvillantani. (A fotókat külön is köszönjük.)

cim_365.jpg

„Pálmafák, koktélok és salsától hangos utcák vagy szűkölködés és turistavadász hiénák? Öt nap talán kevésnek bizonyul eldönteni, hogy melyik is az igazi Havanna. Ha meg akarsz ismerni egy népet, nézd meg hogyan ünnepel! – forgattam fejemben az alig egy órás repülőút alatt a feltehetően sehol kőbe nem vésett mondást. 

December 25-e nem éppen a legszokványosabb időszak egy karibi utazáshoz, még a fehér Karácsonytól lassan elszokott magyar (és európai) népléleknek sem, azonban a transzatlanti járatok féláras akciói és az USA-ból özönlő turistaáradat esése meggyőzött, hogy tehetünk egy kivételt. 

Minden évben másik ország fő légitársasága az „ügyeletes” az öt számjegyű összegért való óceánon átkelésért, 2017-ben éppen a portugál TAP volt a nyertes, ám a böngészést érdemes minden esetben akár 10 hónappal utazás előtt megkezdenünk. 

Az Egyesült Államok keleti partját célba vevők számára különösen adódik a lehetőség, hogy „átruccanjanak” Havannába; ezt az útvonalat választottam én is, így a néhány napos kikapcsolódást nyújtó floridai pihenőnapok az utazók által jól ismert előzetes izgulással teltek, így már nem is volt olyan furcsa, hogy a szentestei rövid alvást követően Karácsony első napja a José Marti Nemzetközi Repülőtéren ért.

1_290.jpg

A repülőtérről kilépve azonnal szembeötlik, hogy az idő Havannában valahol a hatvanas években megállt. De még előtte: a kilépés. Havannában híresen kevés pénzváltó áll rendelkezésre, ezért a váltást érdemes még a repülőtéren megejtenünk. 

Kubának két pénzneme van, a konvertibilis peso, vagy másnéven „CUC” és a kubai peso. Használni az előbbit fogjuk (a „kisebb pénzüket” legfeljebb a piacon fogadják el) ennek árfolyamát 1:1 arányban az USA dollárhoz rögzítették, ami megkönnyíti az értékszámítást. De ha lehet, ne dollárról váltsunk, a 20%-os csak az amerikai valutát sújtó illeték miatt az élelmesebbek kanadai dollárt, esetleg eurót visznek magukkal. 

A kubaiak „Petőfijéről” elnevezett repülőtérről kilépve legelőször a kellemes, „rövidujjús” időjárás lepi meg a decemberben ha hóhoz már nem is, de legalábbis hideghez szokott magyar utazót. 

A reptéren csatlakozott hozzám a New Yorkból érkező, rég nem látott egyetemi csoporttársam, Josh, egyedül mégis kevésbé lett volna biztonságos. Inkább „utazó”, mint „turista” mentalitásként az egykori csillogást idéző Teatro America épülete melletti hostelben, az óvároshoz közel foglaltunk szállást. 

2_245.jpg

Ám Havannában a klasszikus hotelekhez szokottak, vagy kevésbé aktív pihenésre vágyók is megtalálhatják számításaikat az óváros terein, vagy Miramar villái között, ahol még arra sem kell számítaniuk, hogy szállásadójuk érkezéskor egy picit még emel az áron utalási díjakra hivatkozva. 

Kubára felkészülni nem is lehetne másból, mint a táncból, a szirének énekeként ható zenéből, daiqiriből és a film- és a zeneipar által világszerte ismertté tett, „egész testet átjáró” kubai hangulatból. Némi spanyoltudás a segítségünkre lehet, de a fővárosban az angol is elég – ezek hiányában viszont nehéz dolgunk lesz, ilyen esetre a kétórányira lévő hotel- és turistaparadicsom Varadero ajánlott. 

3_217.jpg

Lepakolás után, ha van rá lehetőségünk, mindenképp érdemes a háztetőről/tetőteraszról „köszönésképpen” megcsodálni a város skyline-ját. Felhőkarcolók, irodaházak fényei és autók zaja helyett pihentető nyüzsgést és az időtlen nyugalmat fogunk érezni, különös élvezet a szieszta és az esti csavargás között akár naponta megejteni ezt a fajta bemelegítést. 

Ha betesszük mellé a szülővárosa hírnevét növelő Camila Cabello akkoriban nagyot futó slágerét és esetleg egy táncpartnert is találunk magunknak, az élményt halálos ágyunkon sem fogjuk elfelejteni. 

4_173.jpg

Havannától Las Vegasig 

Az összes amerikai spanyol gyarmat közül Havannát birtokolta a leghosszabb ideig a spanyol korona: a konkvisztádorok első generációja alapította és a madridi hagyomány szerint 1900-ra, a kubai függetlenségi háborúval került a történelem lapjaira egykor a kontinens majdnem egészét uraló gyarmatbirodalmuk. 

A harcok alatt szokott rá a szivarra egy a spanyol csapatok mellé kirendelt brit katonatiszt, aki aztán miniszterelnökként vezette országát: Churchill élete végéig kubait szívott, már Castro előtt reklámozva a szigetországiak legfontosabb exporttermékét. 

5_133.jpg

A 400 éves spanyol uralom meg-meglátszik az óváros gyarmati barokk stílusú épületein, de az öböl túloldalát őrző erőd jellegzetes masszív falai árulják el igazán: a karibi térség egykori spanyol vidékein vagyunk. 

A Havannai-öböl túloldalára nem vezet híd (hogyan is férnének be kényelmesen az óceánjárók), csak egy alagút, ám mi a hosszabb utat választottuk. A közel 40 percesre mondott helyi buszjárat mellett komp viszi át a látogatót az egykoron a kalózokat elriasztó spanyol ágyúk alá. 

 

6_97.jpg

A vár megmászását nem érdemes kihagyni: a végtelen tenger látványa a városból magunkkal hozott fesztelen nyugalommal együtt kihozza az odalátogatóból a filozófust. A vár tövében, a katonai létesítmények mellett (úgy tűnik azok elhelyezkedése sem változott a spanyolok óta) a kubai, sőt a világtörténelem egy másik fejezetét jelzi egy repülőgépszárnyon virító „USAF” azaz amerikai légierő felirat. 

Az 1962-es kubai rakétaválság kellős közepén lelőtt amerikai U2 kémrepülőgép roncsaiból csinált itt turistalátványosságot a kubai hadsereg. Azt feltehetően a bevetést elrendelő Kennedy elnök, vagy Hruscsov sem gondolta volna, hogy még hat évtizeddel később is 1 CUC-ot szed a strázsa az egyszerűen a járda mellé lepakolt roncs fotózásáért. A történelem szerelmeseinek mindenképp ajánlott a hidegháború e kuriózuma. 

Apropó hidegháború. A szovjet-amerikai szembenállást Kuba még a kapitalista oldalon kezdte – a spanyolok kiűzése után ugyanis Sam nagybácsi szoros befolyása alá került az ország, ami már meghatározta a mai városképet is. 

Havanna a gazdag amerikaiak nyaralóhelyévé és kaszinó-központjává vált, még a keleti parti maffia és a Cosa Nostra is itt tartotta hírhedt konferenciáját (gondoljunk a Keresztapa-trilógia havannai jelenetére). 

Az óvárost kivéve Havanna átörökölte azt a már csak fekete-fehér filmeken látható összképet, a Broadway-re hajazó fényeket, a jazz-zenét és a James Dean idejéből való automobil-kultúrát. 

7_82.jpg

Mára az amerikaiak eltűntek, az autóik maradtak, az épített környezet kicsit bár megkopott, de nem változott (noha gyanítjuk, hogy nem célzatosságból), a csillogás már csak nyomokban található és a jazzt felváltotta a guajira. 

1959-ben ugyanis a Fidel Castro vezette felkelők megdöntötték az amerikai tőkeérdekeket fenntartó diktatúrát, hogy azt egy másikkal váltsák fel, a tőke elmenekült, a kaszinók pedig a csendes kisvárosba, Las Vegasba költöztek, de Kuba történelme során először valóban független lett. 

Ám rövid úton a rivális szuperhatalom segítségét kellett kérnie, így a spanyol és az amerikai uralom után a szigetország történelmét ismét egy nagyhatalom határozta meg: megkezdődött a szovjetbarát Kuba korszaka. 

A sok évtizedes szocializmus nyomait azonban hiába keressük, az nem hagyott olyan lenyomatot a városképen, amihez Közép-Kelet-Európában szoktunk, sőt: politikai szembenállás ide, vagy oda az amerikai kultúra közelsége ma is érződik az utcákon. 

8_73.jpg

A McDonald’s-ek helyére azok kubai „másolata”, az El Rápido került, a forgalomba nem hozható Coca-Colát és a Pepsit szintén azok kubai verziója váltotta fel (na jó, előbbiből láttunk Mexikóban gyártottat is néhol). 

Az autóiparban mégsem fagyott meg az idő az 1950-es években, a gépkocsiparkot ugyanis fele részben a magyar szemnek már megszokottan ható Ladák és Zaporozsecek alkotják.” 

A beszámoló első része itt ér véget, hamarosan következik a folytatás.

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Kuba

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr7917777620

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Arthamyr 2022.03.11. 07:01:31

"az USA-ból özönlő turistaáradat esése meggyőzött" - Már van ilyen Kuba esetén is? :/ Nekünk még legutóbb is az volt az egyik vonzereje, hogy ez nem volt jellemző.

Köszi a posztot, én érdeklődve várom a folytatást, kíváncsi vagyok, mennyi változás történt ~10 év alatt.

Golf2 2022.03.11. 07:30:28

Most kéne megnézni,de nem 5 napra.

London2009 2022.03.11. 11:27:48

@Arthamyr: szerintem nem sok! Mi 3 eve voltunk es nem sok eselyet lattam, hogy barmi is valtozzon az elkovetkezendo idokben.
Nekem eleg keseredes volt latni ahogy a sok szepseg porlad el. Olyan csodalatos lehetne es sok resze valoban az is, de mondjuk ket haz erejeig, a tobbi meg egy getto.

pkovaks 2022.03.11. 12:34:33

Voltunk, nagyon jol ereztuk magunkat de az orszag szepsege mellett az uzletek uressege (ha valami eppen erkezett akkor hosszu sorok es maga a regimodi kiszolgalas meg az elelmiszer jegyrendszer) nagyon lehangolo volt.Nem veletlen hogy mindent amit tudnak megvesznek a turistaktol....A szallodakban kulön ipar (cserekereskedelem) van erre

fhdgy 2022.03.11. 12:58:07

@pkovaks: Egyszer egy ismerősöm azt mondta, hogy USA-ban mister Kovaksz-nak szólították. A P betű is stimmelne, ha az István becenevének kezdőbetűje lenne.

Van további egyezés???

Arthamyr 2022.03.11. 13:01:28

@London2009: Szerencsére a természeti szépség nem porlad el szükségszerűen, és nem attól marad fenn, ha szakmányban odaözönlenek egy helyre az emberek. Valóban volt sok lepukkant rész, csak én pl. nem biztos, hogy sokkal többre értékelek egy rendezettebb helyet, ha jár hozzá egy csomó ember és jóval drágább is. Nem beszélve arról, hogy ezeket el lehet kerülni.

Szivar- és rumfogyasztó emberként a trópusi éghajlatot és tengeri dolgokat (pl. szörfözés, búvárkodás) is kedvelem, így nekem ár/érték arányban nagyon hatékonyak voltak a kubai utazásaim, nem is nagyon tudom, mi lehetne annál jobb. Ha valaha még megyünk arrafelé, jó esély van rá, hogy ismét Kubába vezet az utunk majd, hacsak nem változik meg a hely drasztikusan, számunkra kedvezőtlen módon.

Congeria 2022.03.11. 13:43:24

@Arthamyr:
25 éve voltunk először, super idegenvezetővel sok helyre eljutottunk. Az ütött szíven, amit az idegenvezető/újságíró mondott, hogy a központban leveszik a borravalóból a részüket, ő a sajátját arra használja, hogy a dolláros boltban tojást vegyen a fiának, aki szereti azt reggelire .

2018-ban jutottunk el megint, más részére, más körülményeket láttunk, a pénzünkért még mindig ez a legkifizetődőbb, pedig a nyugati partról megyünk.

London2009 2022.03.11. 18:02:43

@Arthamyr: a rothadast konkretan Havannara ertettem, ami azt hiszem mar megallithatatlan. Amennyit lattam az orszag termeszeti adottsagaibol az valoban meses. Azert ha visszalatogatsz meg Latin-Amerikaba a helyedben en biztos uj orszagokat fedeznek fel. Kedvenc foldreszem, biztos eltem ott korabbi eletemben ha volt ilyen!

Arthamyr 2022.03.11. 18:13:54

@London2009: Havannával (és néhány más városokkal) kapcsolatban sajnos igazad van, de mi ott csak az időnk kb. 10%-át töltöttük. És a Parque Central tetején szivarozgatva/rumozgatva amúgy sem zavart annyira.

puhacica 2022.03.11. 19:12:30

ajjj, de jo is volt ez a poszt, egyik nagy almom kuba, remelem eljutok meg azelott, hogy teljesen megvaltozna

pkovaks 2022.03.11. 21:20:13

@fhdgy: Nem, ez csak egy felvett nev/rövidites...

2022.03.11. 21:20:29

Mi 2007-ben voltunk Kubában. Amikor Castro először komolyan megbetegedett, szerettem volna meg akkor látni amikor meg minden eredeti. Egy hét varadero, utána két hét az országra bér autóval. Szerencsére lányunk jól beszél spanyolul, ami az ország nagy részen hasznosnak bizonyult. Jól éreztük magunkat, az emberek kedvesek es segitokeszek, persze mindenki valamilyen formában a cuc-ra utazik. Havanna gyönyörű a patinajaval együtt, Hemingway bodegaja egy mojitoval, a finom cuba libre erősít is a jó hangulaton. Az utak csapnivalok, a tömegközlekedés egy lutri, átalakított trelerek szállítják sok helyen az embereket. Nekem személyes elvezet volt a sok régi autó, úgy éreztem magam mint egy múzeumban. Legjobban santa clara, cienfuegos és Valle de Viñales a sok tabakultetveny tetszett.

Azt hiszem életemben ott voltam a legtöbb dohány gyárban az idegenvezetés “kötetlen” programján belül.

2022.03.11. 21:20:37

Voltunk egy koncerten Havannában, a Buena Vista Social Club előadásán, az fenomenális volt. Ry Cooder ,ferrer,sedundo, potoundo, ochoa harmonikus játéka fantasztikus, után évekig kubai zenei lázban éltem.
Voltunk Haitin,dominkiaban Barbadoson is de a legnagyobb élmény Kuba marad.

Zulu4321 2022.03.11. 21:20:54

OFF:
Errol vajon mennyit tud az atlagember az USA-ban? Tenyleg nem nagyon van hir rola?
www.youtube.com/post/Ugkx0Z0QyoFZG3zKQpeHzBrsNAz6aTz6-ydc

puhacica 2022.03.11. 21:58:19

@Team Vincent: nem a sietesen mulik
¯\_(ツ)_/¯

slava ukraini! 2022.03.11. 22:03:35

@Zulu4321: és erről? irigylem a problémáidat!

egyébként szeretem az orosz kultúrát, mert egy minőségi valami.
viszont a ruszki szétbaszok mindent nem bírom!

íme az orosz kreatívitás:

www.youtube.com/watch?v=fHRtPuTz0O4&list=RDux_ryz97Ruk&index=2

slava ukraini! 2022.03.11. 22:21:58

@Team Vincent: moszkában persze nem voltál putyinbarát, mi?

fhdgy 2022.03.11. 22:33:27

@slava ukraini!: Nem vagyok putyinka barátja, de voltam Moszkvában. Igaz, még 1983 őszén.

slava ukraini! 2022.03.11. 22:45:30

@fhdgy: és ez most, hogy jön ide?

putyinék szétkúrnak egy független országot! utána jön a baltikum, moldova, aztán mi.

megvárod haver? vagy most lépsz fel?!

fhdgy 2022.03.11. 22:53:24

@slava ukraini!: Hülyeségnek tartod, amit írtam? Lehet, hogy az, de te kezdted:

"moszkában persze nem voltál putyinbarát, mi? "

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2022.03.11. 22:53:36

@Zulu4321: Sajnos - vagy erthetoen -a mediat Ukrajna uralja, igy ez mar senkit nem erdekel.
es ez. Valaki javasolta, hogy religious liberty watch-ra kene rakni Kanadat...www.rebelnews.com/new_billboard_alberta_premier_jason_kenney_has_put_more_pastors_in_jail_than_china_during_the_pandemic

slava ukraini! 2022.03.12. 08:22:38

@fhdgy: ha félre értettelek, vagy csak simán fasz voltam, akkor elnézésedet kérem!

de mentségemre szolgál, hogy be vagyok feszülve, hogy putyinék szétbasznak egy országot, mert csak!

u.i.: szerintem, zelenszkij(leonidász), meg fogja csinálni!;)

www.youtube.com/watch?v=CSBuKt1EHHQ

Arthamyr 2022.03.12. 09:23:43

@Team Vincent: Igen, pl. a Buena Vista olyan, ami már "nem a régi", erről már valamennyire lekésett @puhacica: , főleg azt tekintve, hogy pár nagy név meghalt.
Bár szerintem még mindig megéri, ha az ember el tud jutni rá, ha megyünk még és lesz, most sem fogjuk kihagyni.

zsocek 2022.03.12. 09:29:17

Az azért érdekelne, hogy az Egyesült Államokból hipp-hopp hogyan repültél át Kubába, ahová ismereteim szerint közvetlenül nem repül(het) egyetlen amerikai légitársaság sem, ezért többnyire vagy Kanadán át (Mondjuk New Yorkból, vagy pláne Miamiból felrepülni Kanadába, és vissza le Havannába nem rövid út), vagy Mexikón keresztül lehet eljutni, ha valaki nem direkt utazik oda Európából. És tanulságos olvasni a kommenteket a mai magyar mentális állapotokat illetően, egyrészt a politizálás azonnali erőszakos bevitele miatt, másrészt a "fúj amerikai turisták" kontra "szivarozás/rumozás a Parque Central tetején, na az aztán..." viszonylatban.

Zulu4321 2022.03.12. 14:11:58

@Zsuzsi65: Igen, az egyertelmu, mi uralja a mediat (es az is hogy miert), csak az erdekelt volna, hogy vajon ugyanugy agyon van hallgatva, mint a kanadai tortenet az elso idoszakban. Bar neztem most a kommenteket, es abbol a valasz meg is van:(

Igen, amit mellekeltel, az is elkepeszto, annak idejen lattam a lengyel lelkesz akcioit, ill. az ellenakciokat. Sajnos nagyon varhato volt a szankcio, legalabbis nem meglepo, ha az ember hajlando volt/tudott moge latni az elhitetni probalt tolerans, liberalis fantazmagoriaknak.

taga20 2022.03.12. 18:19:08

@Zsuzsi65: "Sajnos - vagy erthetoen -a mediat Ukrajna uralja, igy ez mar senkit nem erdekel."

ez komoly részedről?

ha igen, akkor mélységesen csalódtam benned.

slava ukraini! 2022.03.12. 18:20:05

@Team Vincent: mi bajod van?

mit nem értesz azon, hogy egy 144milliós állam nem rohan le egy 44milliós államot, amelyik semmi agresszívet nem követett el.

haver, döbbenet, hogy mekkora erkölcsi nulla vagy!

gabors 2022.03.12. 22:09:47

@Zulu4321: nehany szelsoseges idota .... probal lemasolni neheny idiota barom idiotat kanadabol ... miert lenne ez hir ?

csak kerdezem ... az 1% meg 1%-a sem tamogatja ... so maguk sem tiudjak hogy mit csinalnak ...

gabors 2022.03.12. 22:30:08

@Arthamyr: "Már van ilyen Kuba esetén is? :/" volt mert Obama elegge megkonnyitette az amerkiaiaknak elotte buntetheto volt ...

Egy darabig meg usa repulotarsasagok is repultek Havannaba, meg azok baromi nagy hajok is megallhattak...

utanna ezt Trump a floridai "kubaiak" nyomasara visszavonta es ismet tovenytelenne tettek barmi penz kolteset az amerikai allampolgaroknak es csak kulon engedellyel lehet most menni ...

Nem tudom Biden alatt volt-e valtozas meg-googlizom...

En is voltak 1997 vagy 1998-ban eppen a gazdasagi probelmak idejen

Jo nagy cirkusz volt a NY-i repteren mikor visszajottem mert a vamos felreertette a dolgot es el akarta kobozni a valodi kubai rumot meg a szivarokatat meg sem nezte az utlevelemet ami akkor meg pont olyan kek volt mint az USA . De mikor kiderult hogy nem voltam sem allampolgar sem rezidens (meg akkor) a "supervisor" mondta nyugodtan bevihetem a cuccot mert kulfoldire nem vonatkozik az embargo ...

Akkor is mar oriasi volt a rohadas Havannaban a kivulrol ugyan jol kinezo hazak az "El Malecon"-n belulrol dobbenetes allapotban volt. Ottani csaladnal lszalltam meg akkor az meg fel-illegalis volt ... ott lattam az elelmiszer jegyeket eloben ... nem akarmi volt visszamenni az otvenes evekbe kocsik hazak .. videken meg aztan lmeg a 30-as eveket lehetett latni .... nem akarmi volt.

Na de Varadero mar akkor is nyugati szinvonalu volt csak ne igazoltattak volna naponta tobbszor is a kubai holgy miatt akinek kulon papirja volt (miniszgteriumi dolgozo volt) hogy elkiserthet barhova ... benzint vettunk feketen mert normal kuton a berautoban nem lehetett tankolni ...szoval erdekes volt.

Votlam az operahazban egy egy balett proban (ezt is a miniszteri papri segietettte) meg a hires helyeken is persze Hemingway haz meg kocsmaja es hasonlok .... de mely nyomokat hagyott bennem az altalanos szegenyseg falun sot meg havannaban is a sima dologozok kozott az csak duma hogy mindenki egyenlo volt es a hasonlok ...

Zulu4321 2022.03.13. 13:09:07

@gabors: Idiotakrol ennyit akkor:-p

London2009 2022.03.14. 15:28:08

@Arthamyr: engem pont akkor zavart a legjobban amikor a gyonyoru hotel tetoteraszan koktelozgattunk a labamat a medencebe logatva. Elkepzeltem, hogy az egesz old Havanna ilyen lehetne es milyen csodalatos is lenne...de ez csak egy alom marad. Tudtam, hogy nem igazan veszelyes, de azert voltak utcak ahol mondjuk egyedul biztos nem maszkaltam volna.

Arthamyr 2022.03.14. 21:05:55

@London2009: Ha az egész olyan lenne, akkor nem annyiba kerülne, és nekem sosem lett volna rá pénzem.

Érdekes, én tök szívesen élnék ott, ha nem hiányozna pár termék/szolgáltatás, valahogy nagyon bejött a hangulata így is. Persze akkor ugyancsak nem lenne rá pénzem. :)

VikiDaniAroundAsia 2022.03.22. 08:42:00

Korrekt kis írás, jó a duma. Nekem nem jött be a havannaiak posztkommunista hozzáállása, és a kaják se váltottak ki belőlem eufóriát, valamint a világszerte évtizedek óta betiltott rovarölővel permetezés sem. De csak keveset voltam. Körbeautózni az országot spanyol tudással, na az már döfi lehet.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása