oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2022. február 13. 06:30,  Egy kis kínai kiruccanás 79 komment

2022. február 13. 06:30 Határátkelő

Egy kis kínai kiruccanás

Kína kevésbé ismert részére látogatunk, a „boldog, Covid-előtti” időkből. Lesz parasztebéd, teaültetvény, száguldó vonat és egy felettébb szimpatikus idegenvezetőnk is. Steve posztja egy ismeretlen, de izgalmas világba kalauzol el minket.

cim_guilin_topart.jpgGuilin tópart

„Két éve már, közvetlenül a Covid-járvány kitörése előtt, kisebbik fiunkat látogattuk meg Hongkongban. Szilveszterre jöttünk, majd pár nap múlva vonattal nejem és én egy 5 napos utat tettünk a „közeli” Guilin városába és annak környékére, Kínába. 

Míg Hongkongba Kanadából simán vízum nélkül mehetsz, Kínába vízum kell. Ezt megszerezni nagy hercehurca, plusz fejenként száz dollár. Szerencsére Ottawában lakunk, itt van a kínai vízumhivatal, ott segítettek, mert a fénykép és más digitális követelmények, plusz a kérdések, amikre válaszolni kell, egy rémálom. 

Például ilyesmi: „Hova járt iskolába édesanyád?” Nem vicc. Mindkét fülednek látszania kell a fényképen, a kínai arcfelismerőbe kerülsz, gondolom, az életed hátralevő részére. Az eredmény egy 10 évre szóló vízum, ami sokszori beutazásra érvényes. 

Mivel mi nem szeretünk buszos szervezett utakra menni, amik persze jóval olcsóbbak (és talán ezek a vízumodat is egyszerűbben elintézik), egy kínai céghez fordultunk, akik külföldiek egyéni utazására voltak specializálva. 

Jóval az utazás előtt megegyeztünk velük hova fogunk menni, ők mindent megszerveztek, megvették a vonatjegyet oda-vissza, lefoglalták a hoteleket, lett egy angolul tudó vezetőnk és egy kocsink, sofőrrel. Mindez, beleértve a legtöbb étkezést is, kettőnknek kb. 3000 (kanadai) dolcsiba kostált.

vonat_4.jpgVonatunk Hongkongban, indulás előtt

Első nap: Guilin 

A vonatunk délben indult az új hongkongi pályaudvarról, amiről mellesleg a legtöbb ott élő nem is igen tud, még a taxisnak is érdeklődnie kellett. Itt vettünk igazi kínai pénzt, átmentünk a határellenőrzésen és dél táján beültünk a vonatba. 

Guilin városa 516 kilométerre van, a vonat a Guiyang-Guangzhou nagy sebességű vonat egy állomása. Három óra alatt voltunk ott, a vonat 3 állomáson állt meg. A táj repül, nevenincs kínai városok, sok a hegy, alagutak, viaduktok. A dombokon érdekesen plasztikba borított fák ezrei, kis narancsszerű gyümölcsökkel, (kiderült ezeket kumquat-nak hívják), látszólag ennek volt a szezonja. 

A nagy sebességű vonathálózat Kínában kb. 10 év alatt épült, bevallom (mérnök vagyok), ez a teljesítmény egyedülálló. 

Guilin Kína egyik fontos turistaközpontja, talán harmadik a rangsorban. Maga a város szép, a romantikus Lí folyó megy át rajta. A folyó környéke, az ezernyi karsztos cukorsüveg szerű hegyecske, tele látványos falvakkal, nyaralókkal és persze a sétahajózás a fő vonzóerő.

palyaudvar.jpgA pályaudvar Hongkongban 

Guilinban és környékén kb. 5 milliónyian élnek. A három helyi vasútállomás közül az egyiken ott várt „Greg”, a vezetőnk. Kínaiul persze más volt a neve. Jól beszélt angolul, erős akcentussal. 

A klíma télen enyhe, olyasmi, mint Miamiban. Elmentünk a kocsinkhoz és kb. 40 perc alatt behajtottunk a szállodánkhoz, ami a város turista központjában volt, egy kis tó mellett. Itt pagodák vannak, ahol szerelmes párok szelfiztek és közel volt a híres Lí folyó, ahova harmadnap egy hajótúrára voltunk befizetve. Az úton befelé az utcák tele voltak elektromos mopedekkel, (a biciklik, motorosok már passzék), a levegő következésképpen aránylag nem szennyezett. 

Hotelünk Gellért-szerű volt, de nagyobb, sok flanccal és márvánnyal, amolyan jobb amerikai konvenciós hotelszámba ment. Láttunk is számtalan itteni üzletembert nyüzsögni, ezeknek és nagyobb esküvőknek kedvenc helye lehetett. A portások beszéltek angolul, ami itt nagy szó, angolul megtanulni nem könnyű, mert hiány van nyelvtanárokban. 

Greg elsétált velünk egy másfél óráig, mutatta hol lehet enni, inni, mit érdemes megnézni a közelben, majd elbúcsúzott másnap reggelig. Sétáltunk ide-oda, később betértünk egy, a hotelunkhoz közeli elegáns kínai étterembe. Ez tele volt főként tehetősebb középkorú kínai hölgyekkel, a la Gerbaud, akik teáztak. 

Kértük a menüt. Nem volt angol nyelvű, de hála Istennek voltak képek. Senki sem beszélt angolul, de a telefonunkon található tolmácsapplikáció révén még a kiszolgáló leánnyal is tudtunk valamit beszélni. Sört kértem és egy a Lí folyóban található halból készült paprikást rendeltünk, itteni specialitás. Amolyan harcsapörkölt… 

Érzed, más világba csöppentél. Más az értékrendszer. Sok a látnivaló. A rengeteg helybeli között hozzád hasonlóak kevesen vannak. Kínában az internet is más. Ugyan mindenki, főleg a fiatalok, mint mindenhol, az okos telefonját bújja... de nincsen Google és Gmail. 

A Microsoft Outlook viszont működik. A Facebookod nem jön be. Kínaiknak minderre van más. Egy csomó nyugati napilap nem jön be, de egy pár igen. A telefonod nem működik, csak egy internetes applikáció, ha jól emlékszem WhatsApp. Ezen tudtunk Greggel és másokkal beszélni. 

Ideje volt lefeküdni. Másnap reggel mentünk kocsival a közeli hegyekbe egy híres teraszos rizstermő vidéket megnézni, ami 2 órányira volt. Greg mondta, lesz séta, majd egy parasztnál háziebéd. 

Második nap: egynapos túra, Longsheng 

A monumentális teremben elfogyasztott svédasztalos reggeli után találkoztunk az előcsarnokban Greggel. A vezetőnk minden nap valami kis ajándékot hozott, láttam, itt borravalót kell majd adni búcsúzáskor, erre megy a dolog, ámbátor egész végig példamutató szolgálatot teljesített és kiváló turistavezetőnek bizonyult. 

Greg egy etnikai kisebbségből származott, valahol délről a tenger mellől. Mondta, szülei  szegények voltak, mint a templom egere. Gyerekkorában a falujában nem volt villamos áram. Mint jó tanulót kiemelték, végül is Guilinben egyetemet végzett, idegenforgalom lett a szakmája. Angolul is megtanult egy, mint mondta, kanadai tanártól, akivel hokiztak is a diákok, ugyan nem jégen.

volgy_2.jpgA kirándulás célja, a rizstermelő völgy 

Sokat mesélt a kínai rendszerről, gondolom csupán arról, ami meg lett engedve. De tőle tudtuk meg, milyen az élet a mai Kínában. Nagyon más, mint amit én gyerekkoromban a kommunista rendszer alatt Magyarországon tapasztaltam. 

Mert ugyan az akkori időkről én sok jót mondani nem tudok, de volt ingyenes oktatás, egészségügy, nem volt munkanélküliség, szóval volt egy jóléti háló. Nos, mindez a mai Kínában nem létezik. 

A gimnáziumért már fizetni kell, betegbiztosításért ditto, nincsen állami nyugdíj, óvoda nagyon drága, az öregek az unokáikra ügyelnek, miközben a szülők támogatják őket, míg ők messzi nagyvárosokban dolgoznak, és évente talán egyszer hazalátogatnak a kínai újév alkalmával. 

Kemény kapitalista az élet, a „fittest survives the best”. A gazdasági fejlődés óriási, nyomort nem láttam, gazdag embereket igen. Az átlagember jóléte tagadhatatlanul nagyot javult. 

Beültünk a várakozó kocsinkba, és irány a kb. kétórányira fekvő vidék, a neve Longsheng. Egy részét a kínai autósztrádán tettük, ott volt mindenütt útjel és iránytábla angolul is, de a kisebb utakon nem, csak kínai, szóval egymagadnak itt vezetni kínai tudás nélkül gázos lehet. 

utjelzok.jpg

Egy helyen megálltunk, amolyan Mátraháza-szerű volt, ahol a távolsági és a turistabuszok is megálltak. WC-re mentem. Tiszta állapotban volt, de guggolós, ugyan volt egy angol WC is a sok között. Lent a téren a szokásos árusok. Emléktárgyak, helybeli ínyencségek, gyümölcsök, diók. Közel voltunk a célunkhoz. 

Ezt a vidéket a természeti szépsége miatt kiválasztották és az állam komoly pénzeket fektetett be, hogy a turisták látogatásukat maximálisan élvezzék. Egy külön busz vitt fel a legmagasabb pontra, ahol egy turistaházat építettek. 

Lelátsz messze a völgybe, teraszos működő rizsföldek miriádja terül el, és a hagyományos elárasztásos öntözési rendszer jól látható. Közöttük kis települések, ügyesen beleillő új turistaházak, gyalogösvények. A magas pontról több irányba sétálhatsz le, tökéletesen konstruált gyalogutakon, amik pihenőhelyekkel, és kutakkal vannak ellátva.

ebed_4.jpg

Parasztházunk, ahol az ebéd zajlott le, fából épült. Lent a háziállatok voltak, koca disznó, baromfik, stb. Az ebéd egyik fogása egy friss bambuszba tömködött rizses étel, amit aztán parázsban gőzöltek, a vendégek is részt vehettek ennek elkészítésében. Plusz szabad volt a konyhában is nyüzsögni, orrodat lábasokba beledugni, a vezető segítségével kérdezni. 

Harmadik nap: hajóval Yangshouba 

A harmadik és negyedik nap a kb. 50 kilométerre levő Yangshouba mentünk. Mi és Greg sétahajóval, a sofőrünk az országúton egymaga a cuccunkkal. Yangshou amolyan Szentendrének megfelelő státust élvez, a csodatáj, a fura hegyek szépsége itt csúcsosodik ki. Két napra foglaltunk szállást egy városkán kívüli kis hotelben. 

A Lí folyó vízállása nagyon alacsony volt, egy ideig kérdéses volt, hogy a hajók indulhatnak-e, de végül is mentek. Vagy 6 folyamjáró hajó, tele főleg kínai turistákkal követte egymást egy vezető hajóval, ami a biztonságos utat mutatta. 

Sokszor éreztük, hogy a hajónk feneke a folyó homokos medrét dörzsölte, de csak túlrugaszkodott, és kb. 3 óra múlva megérkeztünk. 

Az úton volt szokásos turistaszórakoztatás, szép leányok népviseletben helybeli dalokat énekeltek, volt büféebéd, de az út fő szépsége a táj, a hegyek, a parti nyaralók és települések. Láttunk betanított madárral (Comorant) halászó embereket, (itteni ősrégi halászati mód), helybeli kompokat, ladikokat. 

folyo_10.jpg

Érkezés után a kikötőből egyórás séta következett a városkán keresztül. Jobb és érdekes boltok sorakoztak a főutcán, rengeteg étterem, volt még Starbucks is, ahol presszót ittunk. A város túlsó felén találkoztunk kocsinkkal és elhajtottunk a közeli szállodánkba, ami egy nemzeti parkban volt, a hotel neve Yangshuo Mountain Retreat

A lehető leggyönyörűbb vidéken épült, a Yulong mellékfolyó partján. Nem hivalkodó, vagy 4 faépület, mindegyikben egypár lakosztály, plusz egy központi rész, ahol az étterem és az adminisztráció volt. Kilátásunk: a mesebeli hegyek és a folyó. 

Greg elintézte a formaságokat és másnapig elbúcsúzott. A hotel környéke parkszerű volt, voltak ingyenes biciklik, séta utak, csónakázni lehetett a lagúnákban, volt isteni konyha, angolul beszélő alkalmazottak és a kliensek főleg nyugatiak voltak. Alles was gut und teuer. 

hotel_2.jpg

Negyedik nap: Yangshou környéke 

Greg és a sofőr másnap reggel megjelent. Greg a szokásos apró ajándékokkal és az aznapi programunkat ismertette. Egy faluba megyünk megnézni a hagyományos földművelést, majd egy másik faluba a folyó túloldalán, komppal, mert aznap ott termelői piac volt. 

Az első faluba kocsink be se hajtott. Az itteni falukban sok az emeletes ház, az emeleteket sokszor később emelik, ahogy szaporodik a család. Greg megkereste a parasztját, egy öregembert, aki előráncigálta a vízibivalyát. 

Szegény jószágnak nemigen akaródzott a kanadai turistáknak jó benyomást adni. Mert gondolta, így már itt nem szántanak, miért nem a traktort hozzák? Na, ezen is túlestünk, vissza kocsinkhoz, el a folyópartra. 

vizibivaly.jpg

Kocsi maradt, a komp jött, helybéliek és mi be a kompba, át a folyón. Kína kellős közepében jártunk, egyszeri vidéki emberek, néztek minket, mintha először láttak volna nem ázsiai embereket. 

A városka bájos volt, ellátogattunk egy legyezőkészítőhöz, meg egypár más kézműveshez, majd Greg szerzett egy „taxit”, egy rozoga kis teherautócskát, amivel a vásárba 10 perc alatt elzötyögtünk. 

hajon_1.jpg

Ez nagy esemény. Voltak háziállatok, húsok, halak, zöldségek, dió-mogyoró. Ilyen, csak nagyobb piac lehetett a vuhani, ahonnan már ekkor (állítólag) a Covid-járvány indult, ugyan erről még nemigen volt hír, még a tudatlanság/tagadás ideje uralkodott. Én nagyon szeretem a piacokat, mindezt élveztem. 

piac_10.jpg

Ötödik (utolsó) nap 

Greg megjelent, erre a napra egy közeli teaültetvény látogatása volt betervezve, majd a kocsival vissza az állomáshoz, délután 2 felé indult vonatunk vissza Hongkongba. Átadtam a borravalót neki és a sofőrnek, 100 dolcsit, mondtam, ossza el, ahogy gondolja.           

A teaültetvény fent volt a hegyekben, kanyargós kis utakon mentünk, tele a plasztikkal beborított kumquat fákkal. Nagy végre megérkeztünk. Ugyan kevesen voltak, látszott, hogy sok turistát képesek befogadni, volt hotel, stb. Esküvőkre is berendezkedtek. 

Az ültetvény egy völgyben volt, hasonlóan a rizsföldekhez, teraszos, ugyan itt az öntözés nem kulcskérdés. Szép táj, mi még teaültetvényen nem jártunk. Sétáltunk, majd Greg beterelt minket egy terembe ahol a meghívott teaszakértő egyórás előadást tartott a teáról, azok fajtájáról, és hogy hogyan kell jó teát készíteni. Fiatal ember, öltönyben, szerintem doktorátusa lehetett a teaszakmában… Nos, a teával legalább annyi fakszni van, mint a borral, Isten bocsássa, engem az utóbbi jobban érdekel. 

Ezután elhajtottunk a sztrádán vissza Guilinbe az állomásunkhoz, ahol az óriási váróteremben Greg helyet talált nekünk. WC-re mentem, tele volt utazókkal, akik itt dohányoztak. 

Ezután több száz kínaival a nagy elektromos táblát bámultuk, és amikor vonatunk jelzése pirosról zöldre váltott, elbúcsúztunk Gregtől. Most fel lehetett menni a peronra, ahol percre pontosan a vonat megállt. Így végződött rövid kínai kalandunk.”

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Kína

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr4817434886

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hari Seldon 2 2022.02.13. 10:44:50

"Guilin városa 516 kilométerre van, a vonat a Guiyang-Guangzhou nagy sebességű vonat egy állomása. Három óra alatt voltunk ott, a vonat 3 állomáson állt meg."

Hát ez megállókkal is csak 200 km/h átlagnak jön ki.
Az nem valami eget rengető sebesség.

Hajlok arra, hogy a "kicsi ócó kínai" jellegű az egész.
Persze csinálnak neki szép "karosszériát", hogy látszódjon, hogy milyen modern, meg csoda ülések vannak benne.
TGV ha nem megy 300-al akkor az gáz, de inkább a 320+)
Azt hiszem olyan lehet a műszaki tartalom, mint a Geely autók és a BMW között. (a karosszéria már kezd autószerűvé válni)

Más:
A dél Kínai hegyvidék nagyon szép. Rengeteg világörökségi helyszín van arra felé.

Csodabogár 2022.02.13. 12:05:57

Nem tudom a pontos távot, de én anno Pekingből mentünk hálókocsival Xianba. A hálókocsi remek kényelmes volt. Elég késő este indultunk és reggel 7-kor értünk oda. A vonat egyszer sem állt meg és akik ébren voltak éjszaka, úgy jellemezték hogy őrült gyorsan ment. Aki ráér kiszámolhatja a sebességet. Aztán mentünk még a valódi gyors vonaton is, ami olyan mágnes izéken közlekedik, a repülőtérre ment, ezt csak mutatóba kaptuk.

De Kínában sok szépség és érdekesség van, nem a vonatért mentünk oda.

fhdgy 2022.02.13. 13:10:26

@Csodabogár: Akik ébren voltak és úgy jellemezték ...

Véletlenül nem magyarok voltak?

Aki a 40-50-km-es cammogáshoz szokott, annak már a 80-100 is eszeveszett száguldás.

Erre egy történet:

Kb. 2015-ben Dombóvár-Kaposvár vonalon vonatoztam, személyvonattal, mert nem volt éppen más, vagy éppen vonatpótló busszal. 30-40-el zötykölődtünk. Kérdeztem a kalauzt, hogy miért?

Építik a pályát, majd ha kész lesz, 120 lesz.

No, kész lett, megint mentem vonattal, eszeveszett lassúság.

Kérdeztem a kalauzt, hogy tudna-e segíteni abban, hogy eldöntsem, hogy előre megyünk-e vagy hátra.

Mondja, hogy előre, de mi a baj?

Mondom neki, hogy 120-at ígértek, de abban sem vagyok biztos, hogy ez eléri a 60-at.

Most kapaszkodjatok:

A pályát ugyan átadták, de a felügyelet max. 60-at engedélyezett, mert a pálya minősége ....

No, nem ragozom, csak szavamat adom, hogy így volt!

Azóta nem tudom, hogy mi van, azóta nem vonatoztam.

SzZoole 2022.02.13. 14:37:13

Kína lenne a legutolsó hely a világban ahova mennék, ugyanis attól félnék, hogy találkoznék a lemásolt önmagammal, belőlem meg egy is sok………:-))

P.Elliot 2022.02.13. 15:42:45

Nagyon jo poszt, tetszik.
A fotok is. Kina nagyot fejlodott minden teren az igaz de az hogy se a normalis iskolaztatas nem ingyenes csak nehany osztalyig, / lehet hogy ugy velik hogy a jol iskolaztatott embertomeg a fejukre no a vezetosegnek/, az azert nagyon nem jo, az sem hogy az egeszsegugy fizetos es nincs nyugdij, legfokeppen a nyugdij, az istenert!

Mi van ha nincs gyerek vagy hozzatartozo aki az oreget el tudja latni, illetve etetni!

Persze, gondolom ez csak most van igy mert talpra kell allni abbol a pokoli szegenysegbol amibol voltak, majd ha a nep csokkan vagy a terulet no/ hehehe/ , meg a gazdasag akkor majd arra is fogja futni.

Soha nem vagytam Kinaba de most ez eleg meggyozo poszt volt, erdekes lehet.

Csodabogár 2022.02.13. 15:54:45

@fhdgy: Elárulom neked, hogy Bp.-Bécs közt is vannak szakaszok, ahol 140 a sebessége a railjetnek és sehol se cammog. Különben nem érne oda 2óra 40 perc alatt.
Különben többnyire magyarok voltak a maradék meg ausztrál én spec egy magyar házaspárral és egy ausztrál úrral voltam egy fülkében, aki nem kevésbé volt elragadtatva a sebességtől mint a házaspár férfi tagja. Mi nők aludtunk.:-)

littke 2022.02.13. 16:04:22

@Hari Seldon 2:
Ültem én francia, japán és kinai nagysebességű vonatokon. Ez a kínai egy cseppet sem tűnt alábbvalónak.
Kína szerintem egy olyan változáson megy keresztül amilyenen anno Japán. Én még emlékszem a háború után az 50-es évek elején minden "made in Japan" cucc szarnak tünt és talán az is volt. Ma meg 70 év után????

Szóval csak óvatosan, Kína egyre fejlődik, és ha én meg nem is élem el mehet melletünk (a nyugat mellett), és az hogy milyen sebességgel az nem lesz olyan lényeges....

dikusz. 2022.02.13. 16:05:00

@SzZoole: Háháháááá, most takaríthatom a monitort a kávétól....:)))))
Kár, hogy ide nem lehet olyan nevető (kis sárga) fejeket tenni, mint a fészbukon...:)))

SzZoole 2022.02.13. 16:10:08

@littke: ebben igazad is van, csak ne lenne az a politikai ideológia, ami most van. Ha olyan lennének, mint a japánok, akkor biztos, hogy sokkal előrébb lennének.

fhdgy 2022.02.13. 16:11:09

@SzZoole: Igen, de fogadjunk, hogy kb. fél órán belül eltűnik!

Ha még utána is írtál szöveget, akkor az is, csak az eleje marad meg, ha volt!

SzZoole 2022.02.13. 16:11:31

@dikusz.: azért remélem nem pálinkát szürcsölgettél :-))

SzZoole 2022.02.13. 16:12:27

@fhdgy: igen így van, szóval nyerted a fogadást :-))

fhdgy 2022.02.13. 16:18:31

@Csodabogár: Jó, tudom, én is utaztam RailJet-tel Bp.-Salzburg viszonylatban. Ez kb. 2011-ben volt. Amikor még Münchenben voltam, akkor Bp.-Bécs között nem volt Railjet.

De nem az a lényeg, hogy van egy vonal, ahol vannak szakaszok, ahol megfelelő vonatok talán még 140-nel is mennek.

A lényeg az lenne, hogy jellemző legyen a 100-120-as tempó, de minimum!

Ha egyetlen szál haj lenne a fejemen, akkor nem sértődhetnék meg, ha lekopaszoznának, pedig ugye, akinek van haja, az nem kopasz! ( Nem a kopasz katonákról, meg hasonlóról beszélek ) Egy haj is haj, sőt a levesben a kelleténél több is!

Golf2 2022.02.13. 17:57:42

Sztevém te aki diktatúrából indultál,pénzed sok,időd ki tudja,diktatúrára pazarolod.

Shak_tee 2022.02.13. 18:21:32

@Hari Seldon 2: Bezzeg a frog tvg :)))

Respect a parizsi rendoroknek, nem lacafacáztak.

Itt is kezdenek rendbe jönni az állapotok, egy biztos: nem Justint, de az ottawai rendőrkapitányt fogják kirúgni.

P.Elliot 2022.02.13. 21:30:15

@Shak_tee:
Az elso magyar teli olimpiai aranyerem!

6 versenyzo, ebbol 1 arany, 2 bronz es 2 negyedik hely.

Ahhoz kepest hogy a teli olimpiai szamokban Magyarorszag nemigazan jeleskedik, ez itt most nagyon szep eredmeny.
Koszonjuk Liu es a tobbieknek is.

dikusz. 2022.02.13. 22:56:54

@P.Elliot: Azért voltak jeles sportolóink a régebbi időkben a jeges sportokban is.

P.Elliot 2022.02.13. 23:14:35

@dikusz.: Persze hogy voltak de ez az elso arany a teli sportagban amiota teli olimpia van.
Nagy dolog ez nekunk szerintem, en legalabbis igy erzem.

dikusz. 2022.02.13. 23:22:12

@P.Elliot: Én is így érzem.
Barátomnak unokatestvérei, a Nagy testvérpár (Nagy Mariann, Nagy László) is az olimpikonok közé tartoztak.

P.Elliot 2022.02.13. 23:28:27

@dikusz.: Azok korcsolyapar voltak ugye ha jol emlekszek. Meg a regi-regi idokben.

dikusz. 2022.02.13. 23:43:21

@P.Elliot: Műkorcsolyázók voltak, a téli olimpián bronzérmesek lettek.

M. Péter 2022.02.14. 00:25:14

@dikusz.: Nagyon sok nem volt, 1932-ben, 1936-ban, 1952-ben és 1956-ban volt 1 bronz, 1948-ban és 1980-ban volt 1 ezüst, aztán 2018-ig semmi érem.

Shak_tee 2022.02.14. 07:02:10

@dikusz.: egy bronz az Almassy Zsuzsinak.

Shak_tee 2022.02.14. 07:02:15

@P.Elliot:

Sport Gold Silver Bronze Total

Short track speed skating 2 0 2 4
Figure skating 0 2 4 6
Totals (2 sports) 2 2 6 10

Ezt szerezte Magyarország, Két arany a Liu fiuké, a bronz a váltóé
..

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2022.02.14. 07:34:09

15 ev utan mar az ember a fogadott hazaja sport gyozelmeit ugyanugy unnepli, mint a mgyar gyozelmeket. Team USA aranyait jo latni! :)
Ma pedig "helyi" (LA) gyozelem a Superbowl-ban :) (mondjuk eleg ciki lett volna nem gyozni hazai palyan :) Nem szoktam nagyon amerikai focit nezni, most is csak az utolso par perc volt az izgalmas (legalabbis nekem :)
Half time show pedig sokaknak a nosztalgikus LA culture a 90-es evekbol...(snoopdog, Eminem is a tobbiek)

dikusz. 2022.02.14. 08:24:28

@Zsuzsi65: Ez teljesen rendben van szerintem.
Némi probléma akkor adódhat, ha egymás ellen játszanak, vagy tévedek?

P.Elliot 2022.02.14. 12:48:33

@dikusz.:
Szerintem az sem problema, en az esetben annak drukkolok aki jobb. Ha valamelyik belott egy golt akkor annak. Ha a masik akkor a masiknak.

Ez csak sport, nem olyan veresen komoly dolog.
Gyozzon a jobbik!
Egyebkent is igy az igazsagos.

P.Elliot 2022.02.14. 12:54:57

Nalunk itt most kemeny hideg tel lett a nehany napos tavasz utan..

Aki unnepli annak Boldog Valentine napot kivanok!

Viragot, bonbont kaptam, kartyat hozza es mar neki is lattam a bonbonnak.

Igy aztan egeszseges eletmodrol csak almodni lehet..

A bonbonon viszont eszrevettem hogy nagysagra olyan mint a tavalyi de belulrol tavolabb allnak benne az edessegek, nincs benne annyi.
Persze, a gazdagok meg gazdagabbak akarnak lenni es ezen is sporolnak....
Az ize ugyanaz.
Majd jovore ott is lesz kis valtoztatas.

Golf2 2022.02.14. 12:59:31

@Zsuzsi65: fogadott hazaja sport gyozelmeit ugyanugy unnepli...Azt nyilatkozta hogy 50% magyar érdem 50% kinai a siker....Érdekes... életjáradékot csak magyar adóból kap amig él...

P.Elliot 2022.02.14. 14:11:00

@Golf2: Mint ahogy a magyarok visszaneznek az oseikre/ kulfoldon eloknek plane tanacsos hogy ne akarjak megmarni oket az otthoniak ugyebar, kepzeld csak el ha egy itt szuletett amerikai magyar kijelentene hogy semmi koze Magyarorszaghoz/ mit kapna az! Liu is ugy erzi hogy szarmazas jogan odatartozik egy kicsit.
O is visszanez az osokre, miert, nem szabad?

Szerintem meg szep dolog hogy nem tagadja meg oket. Hat, ahova viszi haza az aranyermet, annak az orszagnak kell fizetni neki mert az o dicsoseguk hogy ermes versenyzovel szaporitottak a dicsoseget.

SzZoole 2022.02.14. 14:55:38

@Zsuzsi65: ép most néztem a hírekben mekkora drogos buli volt LA.-ban a Superbowl félidejében, először Dr. Dree majd Coolio és Eminem is :-)

Plusz még prinsz Harri is színesítette a kuzinyjával prinszesz Judzsiniával együtt az estét :-)))

FutureFry 2022.02.14. 15:41:11

@P.Elliot: “A bonbonon viszont eszrevettem hogy nagysagra olyan mint a tavalyi de belulrol tavolabb allnak benne az edessegek, nincs benne annyi.”

Ennek a jelenségnek az a “hivatalos” neve, hogy “shrinkflation” [1]. Tavaly, amikor a Costo-nál egy ideig nem volt WC papír, gondoltam, hogy amikor megint lesz, nem fogják explicit módon emelni az árat, hanem a csomaggal variálnak majd, és lám… [2].

[1] www.npr.org/sections/money/2021/07/06/1012409112/beware-of-shrinkflation-inflations-devious-cousin
[2] www.reddit.com/r/shrinkflation/comments/p3agfq/kirkland_toilet_paper_shrinkflation_dropped_45/

P.Elliot 2022.02.14. 16:31:03

@FutureFry:
Hat hiszen en is eszrevettem mason is csak most bossszantott hogy csinaltak volna kisebbre a dobozt es tettek volna bele azt ami akkora dobozba jar.

A wc papirnal mer regen eszrevettem hogy nemcsak kisebb a guriga hanem rovidebb, lotyog a tarto hengeren.

Az aremeles nem bosszant annyira mint ezek a kis atejtos dolgok.
Aztan van olyan hogy ugyanakkora de olyan lazan feltekerve hogy felkezzel laposra nyomhatod nemi tulzassal mondva.

1-2 mulva mar nem lesz tulzas mert olyan lesz.

Nekunk japan wc is van, az egyik, de tervezzuk a masikra is megvenni a tetot amibe bele van epitve a fenekmoso es szarito mint a mienkbe.
300 korul van, sejtheted hogy milyen gyorsan bejon az ara.
Felszerelni pofon egyszeru.
Valodszinu hogy a nyaron meg is vesszuk.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2022.02.14. 17:01:21

@dikusz.: haha, volt ilyen :) amikor az amerikai es a magyar vizilabdazok jatszottak, azert a magyaroknak drukkoltunk termeszetesen, meg a ferjem is :)

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2022.02.14. 17:17:50

@SzZoole: jaja, hiphop es rap culture LA-bol...a mai 40esek nosztalgiaztak. En egyedul Eminem nevet meg 1-2 szamat ismerem, de az teny, hogy a diszlettel elovarazsoltak az akkori rap kulturat.
Azota az a kornyek (Compton) is dzsentrifikalodik (na ez jo kis hunglish:), a hatalmas Sofi stadion is Inglewoodban van, ami tipikusan a "getto" kornyek (Southeast LA)

SzZoole 2022.02.14. 17:48:23

@Zsuzsi65: a kommentek olvasva úgy látom eléggé megosztottak az emberek :-)

Azért a Los Angeles gettó sok “hírességet” kinevelt, nem? :-)

Olvastad az új Cyrano filmben ki játssza a címszerepet?

Shak_tee 2022.02.14. 17:52:21

@Zsuzsi65: hip hop NYC, csak utána lett a west coast rap..
:)

Zulu4321 2022.02.14. 17:52:29

OFF (elnezest)
Helyzetjelentes ott elotol. Tobb videoja is fent van, ha valaki szeretne belelatni.
www.youtube.com/watch?v=VIyhj1gRpA4&t=330s&ab_channel=AmerikaiH%C3%ADrekObjekt%C3%ADvan

Shak_tee 2022.02.14. 17:52:31

@SzZoole: Coolio nem volt, a sznupit nézted be nyíregy észkombájn :))

Shak_tee 2022.02.14. 17:52:33

@Golf2: fogadott? Mind a kettő született magyar.

Shak_tee 2022.02.14. 17:52:36

Kanadai lányok most ütötték meg a kutyaütő britteket :)

6:3

fb.watch/ba9U-qRst3/

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2022.02.14. 20:08:57

@P.Elliot: Pontosan! Amikor a magyarok buszkelkednek a hazafisagukkal, oseikkel, nepi kulturajukkal, az rendben, de ha valaki "biracial", az a masik felet felejtse el? ;)

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2022.02.14. 20:12:21

@SzZoole: nemcsak olvastam, hanem a fel varos tele volt billboardokkal :)))

SzZoole 2022.02.14. 20:14:56

@Zsuzsi65: mijaza billboardokkal? :-)

puhacica 2022.02.14. 20:42:27

@Zsuzsi65: lol, a magyar sajto is megemlekezett a half time showrol, szerintuk olyan volt, mint egy falunap... :D en nem voltam meg falunapon, de ha tudom, hogy ilyen, biztos reszt vettem volna nehanyon :D

SzZoole 2022.02.14. 21:33:34

@Zsuzsi65: mármint a Syrano van az óriás plakátokon?

Azt mondják, hogy a kis ember nagy bottal jár, de tudomásom szerint Syrano-nak az orra volt nagy :-)))

Tényleg Peter Dinklage volt a legalkalmasabb a szerepre?

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2022.02.14. 22:30:36

@SzZoole: igen, o van a plakatokon :) tudod, most mindenfele "equity" neveben Hollywoodnak meg kell mutatnia, hogz mennyire progresszive :))
www.youtube.com/watch?v=TZlXQQbpzvE

trabant 2022.02.14. 22:42:05

@P.Elliot:
Kínában kommunizmus van, nem pedig nyugdíj. Arra nem telt, és most se telik.

Golf2 2022.02.15. 12:15:05

@Shak_tee: Szerintem meg tökmindegy épp hol születtél,a gének,a vér számít.

Golf2 2022.02.15. 12:29:22

@P.Elliot: Én még nem barátkoztam meg evvel a katyvasszal,hálístennek az első 40 évem még nem átjáróház országban telt.

SzZoole 2022.02.15. 15:03:55

@Zsuzsi65: ok, az “equity" nevében én is kaphatnék egy szerepet, mondjuk Hugh Hefner jó lenne :-))

SzZoole 2022.02.15. 15:08:45

@Zsuzsi65: nem rossz :-)))

Szerintem itt balhé lenne ebből a cikkből, mégha viccnek is szántak :-) Túl sok már a “special snowflake“……….

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2022.02.15. 19:00:13

@SzZoole: varjal, van jobb is! :) Most jottem ra, hogy e'kes magyar nyelvunk tul.kepp nagyon progressziv, mert nalunk nincsenek nemek, nincs gender inequity :)))))
Itt nalunk (CA elen jar) a sok woke most jelzni, hogy milyen szemelyes nevmast hasznaljunk veluk kapcsolatban, nehogy esetleg nonemet hasznaljunk himnem helyett v vice versa...a semleges nem meg nem tul gyakori, haha :)))
Ez itt egy munkatars....csak hogy tudjuk, o nonek erzi magat :DDDD

www.kepfeltoltes.eu/images/2022/02/15/630Gender_pronoun_tn.jpg

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2022.02.15. 19:21:49

@SzZoole: oh, most latom, milyen kicsi a kep :) screenshot...szoval az also sorban a nev alatt ezt latod : pronouns (she/her)

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2022.02.15. 19:28:36

wow, Trudeau went rogue...diktator prototype...
www.bbc.com/news/world-us-canada-60381096

"Pressed by reporters about how far he would go in response to the crisis, Pierre Trudeau responded with the famous phrase: "Just watch me."

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2022.02.15. 19:32:11

@Zsuzsi65: never mind, Pierre Trudeau Justin apja, de a fia se esett messze a fajatol :))

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2022.02.15. 19:34:56

@Zsuzsi65: szoval Justin az apucitol lopta az otleteit, es o is olyan police state-et akar, mint 1970-ben...

"A predecessor of the law, called the War Measures Act, was used three times in Canadian history: during the First World War, the Second World War and, most controversially, by Prime Minister Pierre Trudeau - Justin Trudeau's father - during the October Crisis.

The elder Mr Trudeau used this earlier law in 1970 to suspend civil liberties and send in armed forces to respond to the political kidnappings of a British diplomat and a Quebec politician by home-grown terrorists known as the Front de liberation du Quebec (FLQ). Army tanks and more than 1,000 troops from across Canada were called in to support police in Quebec, ushering in comparisons to a police state."

SzZoole 2022.02.15. 20:16:34

@Zsuzsi65: jajajajajaj Zsuzsi, már megint beleavatkozol a kanadai belügyekbe, hogy mit fogsz te ezért kapni……….

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2022.02.15. 20:50:21

@SzZoole: :DDD I'm the freedom fighter :)))) es slow workday for me :)))))

Az ironikus az, hogy hallgatom, amit a kamionosok mondanak a riporternek, aki kerdezi, hogy mit fognak most csinalni, ha Trudeau befagyasztja a szamlajukat es a biztositasukat...A kamionos valasza: eddig se tudtak dolgozni a korlatozasok miatt, szoval ez nem ujdonsag nekik...ezert maradnak ott, ahol vannak. Windsorban kinyitottak, gondolom ketoldali pressure (autogyartok USa-ban stb.)

Shak_tee 2022.02.15. 21:25:55

@Golf2: rátok fér a frissités, nem is kicsit.

Zulu4321 2022.02.15. 21:26:23

@Zsuzsi65: Az en woke kollegaim/ismeroseim is mindig el vannak ajulva, amikor rakerdeznek, es kiderul, hogy nalunk nem gender alapu az E/3 szemelyes nevmas...
Es sajnos igen, most mar a szemelyi adatlapon is fel kell tuntetni a munkahelynek vagy pl. egyetemnek ezt:(

Ami meg kellemetlenebb, hogy egy viszonylag kozeli baratom ket gyereke is elkezdte magat THEY-kent cimeztetni, en egyszeruen keptelen vagyok ezt kovetni.

Shak_tee 2022.02.15. 22:02:16

Az FLQ robantott, embereket rabolt, gyilkolt.

Megoszló a történészek véleménye arról hogy jogos, nem túlzott volt e amikor a hadsereggel verte le őket quebecben Pierre Trudeau.

Pont Ezért nem akarja Justin a hadsereget használni, mert tanult történelmet, bárhogy is imádta az apját, ahogy kanada is imádja a mai napig.

A szeparatisták - bár nem sokan maradtak, nem annyira :’

Shak_tee 2022.02.16. 00:19:39

@Shak_tee:

“ After carefully listing the "tools" that would be employed, Trudeau made a point of being "equally clear" about what he was not doing. He was not calling in the military, nor suspending fundamental rights, nor overriding the Charter. He was not limiting freedom of speech or freedom of peaceful assembly.

Justin Trudeau was not, in other words, doing as his father had done when Pierre Trudeau invoked the War Measures Act in October 1970. ”

SzZoole 2022.02.16. 18:04:47

Ételszakértő bemegy a kínai étteremben és rendel egy pekingi kacsát. A pincér kiviszi és leteszi az asztalra. Az ételszakértő a mutató ujját bedugja a kacsa seggébe, meg forgatja, kihúzza és megízleli, és mondja a pincérnek, hogy elnézést de ez shanghaji kacsa, hozzon egy pekingi kacsát.

A pincér visszaviszi, majd kis idő múlva hoz egy másik kacsát. Ugyanaz a folyamat, új be a kacsa segglyukába, meg forgatja, megízleli és, mondja, hogy ez egy hongkongi kacsa, és ő pekingi kacsát rendelt.

Egy részeg faszi ezt mind végig nézi és odamegy az ételszakértőhöz.

Bedől, le tolja a gatyáját és megkérdezi az ételszakértőt; Elnézést uram, megtudná nekem mondani, hogy merre lakom? :-)))

Vicc volt.

Határátkelő 2022.02.16. 19:45:08

Van friss, méghozzá kifejezetten aktuális. Vajon múlhat-e a választás sorsa a határátkelőkön?

hataratkelo.blog.hu/2022/02/16/mulhat-e_a_valasztas_sorsa_a_hataratkelokon

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2022.02.16. 20:46:23

@Zulu4321: JO cikk, koszi! Igen, most mar ott tartunk, hogy a breast feeding helyett "chest feeding", woman helyett "menstruating person" a megfelelo (egyesek szamara) kifejezes :)

twitter.com/sullydish/status/1279077295765041152

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása