oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2021. október 28. 07:41,  Építem a házam - Svédországban 58 komment

2021. október 28. 07:41 Határátkelő

Építem a házam - Svédországban

Attilának régi vágya volt egy svéd szabványok alapján épült könnyűszerkezetes ház, lehetőleg a szülőfalujában. Nos, ház (ha minden jól megy) lesz, igaz, nem egészen a szülőfaluban…

latvanyterv.jpgÍgy néz majd ki

„Ez egy nem kifejezetten „határátkelősnek” indult történet. Főhőse (én) egy fiatalos, az ötvenes éveinek elején járó építész, aki több mint 20 évig még tűzoltó is volt, (mert ki ne szeretne szirénázó tűzoltóautóval keresztülrobogni a városon…) elhatározta, hogy a „rezedaszagú” falujában épít egy könnyűszerkezetes épületet a svéd szabványok alapján.

Részletesen utánanézett, tanulmányozta a technológiát, és hogy a laikusok se maradjanak le, indított egy blogot „Építem a házam” címmel, ahol a kezdetektől leírta, hogyan is történik egy ház építése, milyen „kalandokba” keveredik az, aki ma házépítésre adja a fejét.

Sajnos a faluban nem talált megfelelő telket, így messzebbre tekintett, és talált egy erdőszéli, csendes kis zsákutcában, kedves szomszédokkal, takaros könnyűszerkezetes házakkal körülvett telket - Svédországban…

A szempontok

A tavaszi telekmizéria után sem adtam fel a keresést, ellenben pontosítottam azokat a szempontokat, amelyek fontosak számunkra a telekkel és a később felépítendő házal kapcsolatban.

1, a telek legyen sík (nem szeretem a lejtős területeket, főként később már a fene sem akar mindig hegyet mászni 70 évesen)
2, csendes nyugodt környéken legyen, reggel ne az autóforgalom ébresszen, hanem mondjuk madárcsicsergés
3, normális szomszédok
4, megfelelő infrastruktúra (víz, villany, szennyvíz, internet, kövesút, iskola, óvoda, sportolási lehetőség)
5, közeli nagyváros, bevásárlási, szórakozási lehetőségek
6, hosszú és rövidtávú kiadási lehetőség (ha nem laknánk ott valami okból)
7, az elképzelt épület megépíthető legyen
8, értékálló befektetés
9, megfizethető telekár

Nos, a fenti szempontok alapján kezdtem újabb lendületbe.

Mivel az ismerőseimet már kifaggattam, az ingatlanosok sem tudtak segíteni, a kocsmában sem kaptam több infót, maradt az internet.

Hónapokat bújtam a netet, míg végül is találtam egy kedvezményes árú önkormányzati telket, ami megfelelt a kívánalmainknak, igaz, kicsit távolabb, mint szerettem volna, de úgy gondoltam, hogy egy próbát megér.

Az önkormányzati telket egy ingatlanos árulta. Írtam Neki, hogy érdekel a telek, szeretnék róla többet megtudni. Megadta az önkormányzat illetékesének elérhetőségét, majd kérte az adatainkat a szerződéshez.

Közöltem vele, hogy először szeretnék bővebb információt kapni a telekről (beépíthetőség, kötelezettségek, stb.), illetve szeretném személyesen is megnézni.

Néhány email-váltást követően sikerült egy napra összehozni az önkormányzati és ingatlanos megbeszélést.

Terepszemle

A kinézett telek egy kicsit messzebb van az elképzelésünknél, így úgy döntöttünk, hogy a nagyfiammal közösen elutazunk, feltérképezzük a lehetőségeket és utána döntünk. A páromnak a vírus miatt már nem maradt szabadsága, így otthonról követte az eseményeket.

Foglaltunk szállást a járási központban egy magánszálláshelyen (nem szeretem a szállodákat, főleg vírus idején), meg, ha lehet, akkor támogassuk a helyben lakókat.

A szállásadó kérdezte, hogy a kulcsot személyesen akarom-e átvenni, vagy elég, ha az ajtó melletti kis dobozba teszi. A doboz kódja 2233. A dobozt választottuk. Vinnünk kellett saját ágyneműt is. (a vírus mindent felülír).
A fizetés átutalással történt, a tulajjal nem találkoztunk.

Mielőtt elfoglaltuk volna a szállásunkat, elmentünk a kiszemelt településre.
Ez egy 800 fős kis tóparti falu kempinggel, horgászhelyekkel, erdővel, kávézóval, kisbolttal, iskolával, óvodával, a járási székhelytől 20, a legközelebbi nagyvárostól 30, a megyeközponttól 90 km távolságra.

Szemerkélt az eső, így nem sokan jártak az utcán, csak átmenő forgalom volt. Néhány Tesla, Merci, Volvo, Passat haladt át a falun. A kocsibeállókon középkategóriás autók VW, Citroen, Toyota.

Faluszéli csendes utca

Megkerestük a faluszéli csendes kis utcában lévő telket az erdő szélén. Az utcában takaros családi házak. Földszintesek és tetőteresek.

A baloldali szomszédos ház udvarán trambulin, mászóka, szétdobált gyerekjátékok.

A másik szomszédnál a fű szépen lenyírva (robotfűnyíró a dokkolóban töltődött), tisztaság, rend fegyelem.

A jóltáplált iromba macskája odajött, körbeszaglászott, majd mint aki azt akarja mondani, hogy „ez az én területem”, peckesen arrébb ment és onnan figyelt bennünket.

Hozzáláttunk a telek felméréséhez. Kimértük a telek oldalait, bemértük a telken lévő fákat, majd felállítottam a szintezőműszert.

Egy idősebb hölgy jött az utcán.

- Szia! - köszönt.
- Szia! - köszöntem vissza.
- Házépítés lesz?
- Igen – feleltem.
- Az jó! Szia! - mondta, majd bement a szemközti házba.
- Szia!

Ahogy tovább méregettük a szinteket, kijött a rendezett szomszéd házból egy fiatal szőke hölgy (a macska gazdája).

- Szia! - mondta, majd beült a ház előtt álló kocsijába és elhajtott
- Szia! – válaszoltam.

A gyerekes házból is kijött egy anyuka a kisgyerekkel, beültek az autóba és elhajtottak, de előtte intettünk egymásnak egy „szia” kíséretében, mintha már ki tudja, mióta lennénk szomszédok.

Eredetileg vasbeton cölöpalapozást terveztem, ezért hoztunk egy kézi lehajtású talajcsavart, hogy meg tudjuk állapítani a talaj összetételét. Bárhol próbáltuk letekerni, 15-30 cm után sziklába, kőbe ütköztünk. Így lemezalapozás lesz!

Mivel nem hoztunk ágyneműt, a délutánt a szálláshelytől 70 km-re levő IKEA-ban töltöttük lepedőre, párna és paplanhuzatra vadászva.

Vasárnap elmentünk a megyeközpontba. Az ország második legnagyobb városa. Esett az eső egész idő alatt, valamint a vírus miatt sok hely be volt zárva így csak kocsikáztunk egyet.

Ebéd a „vad migráncshordák” között

Délben kíváncsiságból elmentünk egy olyan lakótelepre, amit a hírek szerint „elleptek a vandál migráncshordák, akik megerőszakolják a védtelen nőket, felgyújtják a parkoló autókat, tönkre teszik a szociális bérlakásokat stb”. A lakótelep közepén egy kis étteremnél álltunk meg kajálni.

A parkolóban néhány középkategóriás autó, hulló falevél, de egyébként rend, tisztaság. Az ajtón figyelmeztető matrica. Nem fogunk kezet, fertőtlenítőt kell használni és tartsuk meg a 1,5-2 m távolságot.

Az arab tulaj kedves és udvarias. Akkora tál kebabot ad, hogy nem bírjuk megenni, el kell csomagoltatni a felét. Jó lesz vacsorára.

Közben megáll az étterem előtt egy fehér Passat. Talán 1-2 éves lehet. Egy arab fickó száll ki. Bejön, egy röpke pillantást vet ránk, rendel valamit arabul. Egy újabb autó áll meg az út szélén. Tűzpiros Merci. Sport. A legújabb – mondja a fiam.

Szőke, sportos 60-as úr száll ki. Bejön. Odabiccent, rendel, kedélyesen elbeszélget a migráns pultossal. Gyors kiszolgálás, majd a Mercis és a Passatos is távozik. Nos erről ennyit.

Kaja után még bementünk a közeli LIDL-be. Kényelmesen, megfelelő távolságot tartva járkáltak az emberek, nem lihegtek a másik nyakába, 2-3 lépés távolságot tartva vártak a sorukra a pultnál.

Mi csak egy vajat vettünk. A pénztárnál előttünk álló hölgy kedvesen intett, hogy menjünk elé, e miatt ne várjuk meg, míg az Ő nagy kosarát lecsipogja a pénztáros.

Minden (is) van

Mivel így elmaradt a migránsapokalipszis, visszamentünk a szállásra, ahol felkészültünk a hétfői napra, az építőanyagtelepek, áruházak felkutatásárra.
Az első építőanyag telepen minden IS van.

Miután szétnéztünk a boltban, az eladóval közöltük, hogy egy komplett házhoz keresünk építőanyagot. Ő nagy nyugalommal közölte, hogy itt megtalálunk mindent, de ha egy egész projektről van szó, akkor inkább a főnökkel beszéljünk.

A 30 év körüli „főnök” egy üvegezett irodában ült. Beinvitált. Semmi kézfogás, a székek egymástól a szokásosnál messzebb.

Megegyeztünk, hogy ha összeírjuk a szükséges anyagokat, akkor ők beárazzák, levonják belőle a projekt-kedvezményt és ha nekünk is megfelel, akkor a kívánt időpontban kihozzák az építkezés helyszínére és oda teszik le, ahova mondjuk.

Aznap még 5 másik helyen voltunk. Mindenhol kedvesek, segítőkészek voltak.
Közben megláttunk egy építkezést, ahol egy földszintes, garázsos könnyűszerkezetes házat épített három fickó. Megengedték, hogy készítsek néhány fotót a szerkezetről. A beszélgetés során kiderült, hogy migránsok. Romániából.

Az önkormányzatnál

Az önkormányzat műszaki osztályának képviselőjétől kedd 15 órára kaptunk időpontot. Így a délelőtt az előző napi ajánlatok összesítésével telt. 14:50-kor érkeztünk az önkormányzatra.

A portás hölgy egy plexifal mögül mosolygott ránk a fején headset. A portásfülke mellett automata kézfertőtlenítő és 1,5 méterre sárga csík a padlón, ezen belül csak egy ember tartózkodhat. Közöltük vele, hogy kihez jöttünk.

A monitorra nézett és kedvesen közölte, hogy az ügyintéző 15:00-kor fog fogadni bennünket a telekvásárlási ügyünkkel kapcsolatban. A plexi alatti 2 mm-es résen kidugott egy jelenléti ívet, hogy addig is töltsük ki, majd foglaljunk helyet az előtérben. Csak bejelentkezés alapján fogadnak ügyfelet, így nem alakul ki tömeg.

Néhány perc múlva jött az ügyintéző. Elnézést kért, hogy nem fog kezet, de hát a vírus… Egy külön tárgyalóba vezetett, ahol egy másik kolléganője is várt bennünket, aki szintén nem fogott kezet.

Megbeszéltük a telekre vonatkozó előírásokat: max. 200 m2 beépíthetőség, max. 4,5 m ereszmagasság, 1 lakásos épület, 4,5 m elő-, hátsó-, oldalkert. A ház formájába, színezésébe nem szólnak bele.

Megmutattam a vázlatterveket és a látványtervet. Azt mondták, részükről rendben. Ha megvettem a telket, nyújtsam be és engedélyezni fogják.

Innen átmentünk a néhány házzal arrébb lévő ingatlanirodába. Ott már a kinyomtatott adásvételi szerződéssel várt az ingatlanközvetítő hölgy. Ő sem fogott kezet... 

Mivel a párom nem tudott eljönni, így megkaptuk a szerződést 3 példányban (nekünk 2, az önkormányzatnak 1), illetve digitálisan is átküldte, hogy így is meglegyen.

Amikor mindent átbeszéltünk, megemlítette, hogy még kell egy „PEP” nyilatkozat tőlünk. Ezt nem értettem. Elmagyarázta, hogy csak akkor vehetjük meg kedvezményes (20 százalékos) áron a telket az önkormányzattól, ha mindhárom kérdésre nem-mel felelünk. Amennyiben egy kérdésre is igen a válasz, akkor csak teljes áron adják el a telket.

1, kormányalkalmazott vagy-e (miniszter, államtitkár, képviselő): nem
2, valamelyik közeli hozzátartozód kormányalkalmazott-e: nem
3, dolgozol-e a kormánynak, vagy valamelyik kormányalkalmazottnak: nem

Nos így történt a telekvadászat vírus idején...

Svédországban."

Ha szívesen olvasnál még Attila kalandjairól, látogass el a blogjára!

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Svédország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr516737636

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Golf2 2021.10.28. 09:05:28

„PEP” nyilatkozat...ez kéne itthon is.

tsabus UAE 2021.10.28. 09:25:02

Nem vilagos szamomra:
- A posztolo Svedorszagban el mar, vagy meg Magyarorszagon, de ott akar letelepedni ? Azert kerdezem, mert a blogjan csak magyar vonatkozasu temak vannak.
- Sved szabvanyok szerinti hazat szinte barhol lehet epiteni, egesz Europaban. Miert eppen Svedorszag ?
- Hogyan lehet kulfoldikent ilyen onkormanyzati telekre palyazni ? (Ha az elso kerdesre az a valasz, hogy Magyarorszagrol vadaszta le a posztolo az emlitett telket.)

fhdgy 2021.10.28. 09:53:57

Én a folytatásra leszek nagyon kíváncsi, remélem lesz!

Hari Seldon 2 2021.10.28. 10:00:41

Jó poszt. kalandos történet.

Arthamyr 2021.10.28. 12:22:31

@tsabus UAE: Ha nem ott él, akkor elég húzós kimenni csak úgy falusi telket nézegetni, főleg a járvány alatt.

puhacica 2021.10.28. 14:55:42

engem is a hatter erdekelne kicsit, mert igy csak log a levegoben a poszt. ami amugy erdekes, megnezem majd a blogot is.

FutureFry 2021.10.28. 17:40:22

A lapos tetőnek mi a az előnye, pláne svéd viszonyoknál (hó!)? Talán nyáron, jó időben egy nagy teraszként használható? A “max. 200 m2 beépíthetőség” mekkora telekre vonatkozik? A kedvezményes árhoz kötődő “PEP” nyilatkozat kérdései (pl. “kormányalkalmazott vagy-e?”) csak a _svéd_ kormányra vonatkoznak? A kedvezményes ár kinek jár(hat): csak svéd (EU?) polgároknak vagy bárkinek (pl. akár egy gazdag szaudi olajmilliomosnak is? :))

(Sok-sok kérdés, amiről lehet van információ a neten, vagy a blogon, de nem keresgéltem)

P.Elliot 2021.10.28. 18:17:09

Erdekes poszt, jol hangzanak a korulmenyek. A haz gondolom csak effele lesz es nem ugyanilyen.

A laposteto miert jo?
A ferde tetorol jobban lecsuszik a ho, nem? Ha nagyon nagy ho telepszik meg rajta akkor annak a sulya sem hiszem hogy tul jo lenne.
Szeretem a modernet hazakban is de ez mondjuk nem eppen a valasztasom lenne.
Elol csupa uveg, ami jo csak ha az utra nez akkor kicsit redonyozni kell majd, oldalt meg egy keskeny ablakocska.

Nem latni a tobbi oldalt hogy jon-e be eleg feny.

Mindenki olyanban lakik ami neki megfelel, csak sok szerencset tudok kivanni hozza a tulajnak.

En sem tudtam kitalalni hogy abban az orszagban el-e vagy otthonrol be akarja fektetni a penzet egy lakhato, kiadhato hazba.

A teraszra egy-ket korlat lefele nem artana mert ha az eso rafagy a lepcsokre az ember konnyen a feneken szankazik lefele...

Nem tartom rossz otletnek , ahogy leirja kellemes hely lehet.

Vajon mibe kerulhet egy telek es rajta egy ilyesmi haz? Csak kivancsisag ha valaki tudja...

Csodabogár 2021.10.28. 18:27:14

Ez a svéd tündérmese. majd meglátjuk.
Mellesleg az ott élők véleményezhetnék a dolgot.

Vibi 2021.10.28. 21:11:41

Izlesek es pofonok, de nekem se tetszik a haz. Pont mint egy falusi kulturhaz anno a 70-es evekben es erre a biciklitarolo is csak raerosit. Komolyan valaki ilyen public biciklitarolot epit a haza ele? Miert nem egy zarhato tarolot ahol nem eri a bicajt a fagy meg a ho meg ahonnet nem lopjak el a besurrano tolvajok?

Vibi 2021.10.28. 21:16:51

@FutureFry: a blogjaban azt irja hogy 4.5 meter lehet az epulet max magassaga, azt egy nyeregtetovel meg ha alacsony hajlasszogu is se lehetne betartani, hacsak nem hobbit hazat epitene

Hari Seldon 2 2021.10.29. 07:04:35

Szeretem az ilyen minimalista stílusú épületeket.
Jópofa a sövénykerítés is.

Vibi 2021.10.29. 10:31:00

@Hari Seldon 2: egyebkent ez nem az a haz amit epit. A blogjan legalabbis nem egy szocialista kulturhaz bejarata szerepel. Ott egy negy szobas, harom halo egy dolgozo, nappali, konyha, haztartasi helyiseg es ket mini furdoszoba lathato, mar ha jol vettem ki. Nekem szemely szerint hianyozna hogy egyik furdo sem a haloszobabol nyilik. Ugyan a ket kicsi halonak van egy kozos furdoje, ami a gyerekeknek lehet jo, de en felnottkent szeretem, ha a szobamhoz tartozik egy sajat furdo, ami mashonnet nem megkozelitheto, plusz a vendegeknek egy kulon wc/furdo szukseges. En nem szeretnem oket az en furdombe kuldozgetni. Es ha mar igy van egy vendeg halo is elengedhetetlen lenne nekem.

Vibi 2021.10.29. 10:33:14

@Csodabogár: erre azt irja ha a telekhatartol 4.5 meternel tavolabb epiti a hazat akkor nem kell a szomszeddal egyeztessen

Quattroman 2021.10.29. 11:29:59

@Vibi:
Nem az épület max magassága a 4,5m hanem az ereszmagasság.

Vibi 2021.10.29. 12:04:40

@Quattroman: en nem akarok veled vitatkozni de azt irja a blogjan hogy:
"nagyban kihatnak az épület magasságára és a 4,5 m-t nem léphetem túl. Így 4,47 m lett az épület magasság...."

Megneztem hogy mit takar ez a fogalom, hogy epulet magassag a magyar szabaly szerint. "az épület valamennyi, külső és belső, sík vagy kiterített íves homlokzati felülete összegének (F) valamennyi, e felületek vízszintesen mért hosszának összegével (L) való osztásából (F/L) eredő érték"

Nem lettem okosabb, azonban az bizonyos hogy nem az ereszmagassagot jelenti, hanem egy aranyszam amitol viszont lehetne a haz valoban nyeregtetos.

Ekrü 2021.10.29. 12:56:11

Ez a ház úgy néz ki,mint a régi szocreal általános iskolák a lakótelepeken.Még a színe is olyan.
A nyitott kerékpártárolóban mi a poén? Legalább egy tető lenne felettük.

Arthamyr 2021.10.29. 13:30:48

@Ekrü: "A nyitott kerékpártárolóban mi a poén?" - Semmi, de talán az nem is készül el. Szerintem ez egy tervezőprogramban hirtelen összedobott látványterv, a lakótelepeknél (mostanában lakóparknak hívják) babakocsit toló embereket, labdázó gyerekeket is szoktak rakni ezekre.

Vibi 2021.10.29. 13:39:29

@Arthamyr: szerintem egy rendes haztervnek mindenkepp parosulnia kell egy kerttervvel is. Persze lehet a kerekpartarolo egy dizajn elem, de akkor mar rakhatott volna olyat ami tenylegesen kivitelezesre a kerul. A gyerekek, meg a babakocsit tolo anyuka nem epiteszeti megoldas, azonban egy kerekpar tarolo az az. Egyebkent a valos haztervhez is szerepel egy ugyanilyen biciklitarolo, ebbol gondolom, hogy meg fogjak valositani.

Szokott regen itt kommentelni egy Amicai nevu holgy, aki korabban Izraelben most Mo-n tervez belso tereket, szerintem nagyon profin. Ugy velem hogy neki sem tetszene a kialakitasa se a haznak se a bicikli tarolonak. Ettol meg a tulajdonosnak azt kivanom, hogy lelje oromet a hazban.
HA fiatalabb lennek en is szivesen belevagnek egy hasonlo projektbe.

Egyebkent van tobb video csatorna a neten ahol foleg amerikai fiatalaok epitik sajat kezukkel a hazukat. En kovetek tobb ilyen projectet is.

Arthamyr 2021.10.29. 13:52:51

@Vibi: Ok, akkor talán elkészül. :) Ennek ellenére nem sok értelme van _szerintem_, ugyan jobb helyeken a "besurranó tolvaj" nem faktor, de azért az elemek a legtöbb kerékpárnak ártanak.
Nekem középkategóriás montym van, az alkatrészek nagy része rozsdamentes, de azért nem minden (és a felsőkategóriásokban is el tudom képzelni, hogy van rész, aminek pl. a napsütés nem barátja), és nem tárolnám az udvaron (ahhoz meg, hogy pár órára lerakjam, vagy a vendégeim lerakják a bicajt, nem szükséges külön kerékpár-tároló).

Az ilyen házépítés egyfajta hobbi, aki örömét leli benne, hát csinálja. Aki magának építi, ott elég, ha neki tetszik (sőt, ha magát a folyamatot élvezi, még az sem :)), bár ha fontos szempont a "hosszú és rövidtávú kiadási lehetőség (ha nem laknánk ott valami okból)", akkor azért nem árt, ha másoknak is. Mondjuk érdekelne ez az aspektusa is a dolognak, ki hajlandó vidéken egy ilyet bérelni és mennyiért, milyen a költség/bérleti díj arány?

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2021.10.29. 16:18:59

Olvasmányos poszt egy érdekes tervről. A blogban számos, laikus számára ismeretlen fogalom - mint a pára termelése és annak elvezetése - tisztázódik.

A ház formájáról Ralph Erskin, a neves svéd műépítész "ládája" ugrik be.

sv.wikipedia.org/wiki/L%C3%A5dan_(bostad)#/media/Fil:Ladan_2007a.jpg

A ház színe Norvégiára emlékeztet, nálunk a sárga és a "falu-vörös" dívik. Régen abból lehetett tudni, hogy melyikben lakik tehetősebb család (a drágább sárga festék miatt.)

A mi balkonunk végre elkészült. Ultramodern, az ablakok mágnes-kulccsal nyitódnak/záródnak. Már ha jól szerelték fel őket. Az átadást követő napon mindenfelé lehetett látni idős bácsikat, és használati utasítással a kezükben néniket, ahogy hiába rángatják/cibálják. Kihívtam a szakikat, hétfőn jönnek. (El ne felejtsem dokumentálni.)
:-)

P.Elliot 2021.10.29. 17:50:04

@Hobbiszakács:
Gratulalok!

Most telen akkor megtervezheted a balkonkertedet, ugy emlekszem hogy most egy kicsit nagyobb lett...

Cséti Attila 2021.10.29. 19:02:34

@tsabus UAE:
1., Magyarországon élek, de lehet, hogy Svédországban is. Majd eldöntjük.
2., A svéd szabványhoz Svédországban vannak meg az anyagok. Mások a méretek, az anyagminőségek, stb. mint nálunk, vagy nyugat-európában. Mások a szerszámok, eszközök, emberek.....
3., www.hemnet.se/nybyggnadsprojekt/bygg-ditt-eget-boende-16073376 kiválasztod, megveszed és kész.....

Arthamyr 2021.10.29. 19:37:18

@Cséti Attila: Ryanairrel akkor sem, ha fizetnek érte, ha van más is, ami azonos útvonalon repül vagy nem muszáj repülni. :) Amúgy is több az ennél, mert akkor már nagyobb lábterű helyen megy az ember, meg a reptérre sem sokan tudnak kisétálni (meg onnan a telekikg elsétálni).

Egyébként sem elsősorban a repülés árára gondoltam a húzósság alatt, hanem egyszerűen baromi macerás dolog, "háztól házig" azért jópár órába beletelik, és nem is tudsz akkor menni, amikor épp kedved szottyan, pl. munka után megnézni a neten kinézett telket, aztán hazamenni este.

Sikerült kipipálni mind a 9 pontot? Ha igen, nagy gratuláció hozzá!

Csodabogár 2021.10.29. 23:32:10

@Arthamyr: Az biztos. Inkább gyalog sétálok, mint a Ryanairrel, bár a Wizzair sem jobb. De amúgy is. Többször is próbáltam a legyen valahol még egy lakás. Soha nem külterületen, mindig nagyon jó környezetben, de nem jött be. Igen fárasztó és költséges két vagy több lakhelyet fenntartani. Kiadásról meg szó se lehet nálam. Ahol én lakom, oda nem engedek be idegeneket lakni, mert utána nekem már biztos nem lesz jó. Svédország meg igen gyorsan el tudja veszíteni a varázsát. Igaz én kis tudtalanka voltam és kiszolgáltatott helyzetű, hontalan disszidált státusz, de 3 év után tudtam, hogy nem nekem való.
A ház egyébként nekem tetszik, szeretem a lapos tetőt Nem tudom melyik részén az országnak lesz a ház és, hogy manapság esik-e még sok hó. Mert ha igen, akkor fárasztó lesz a dolog.

Arthamyr 2021.10.30. 06:35:18

@Csodabogár: A Wizzairrel nincs személyes tapasztalatom, de róluk is sok "szépet" olvastam/hallottam, így nem is valószínű, hogy lesz (ha a Ryanairnél említett két feltétel adott, azért én nem gyalogolnék el Svédországig, akkor sem, ha a másik lehetőség egy ilyen szemét légitársaság).

Két (vagy több) lakhely fenntartása luxus.
"Kiadásról meg szó se lehet nálam. Ahol én lakom, oda nem engedek be idegeneket lakni, mert utána nekem már biztos nem lesz jó." - Akkor te csak számodra épített, új ingatlanba költözöl, amiben még nem laktak előtte? Megoldható, de szerintem ez is luxus.
Mi belefogtunk a kiadásba, amikor visszaköltöztünk Magyarországra, eddig nem bántuk meg. Ha meg visszaköltözünk, lehet, hogy új helyre (vidéken a bérleti díj töredékéért lehet bérelni kis lakásokat/házakat), de ha nem, akkor meg visszaalakítjuk, amit a bérlők miatt kellett megváltoztatni, felújítjuk, amit elhasználtak. Közel sem okozhatnak akkora kárt/kérnek akkora változtatást, amit ne fedezne a bérleti díj.

tiltsál ki te gyökér 2021.10.30. 07:58:31

@Cséti Attila:
Tehát álmod egy randa téglaszínű kocka egy olyan helyen, ahol soha nem fognak befogadni, és soha nem fogsz odatartozni.
Az általános jólétet megállapítod abból, hogy passatok vannak meg volvok, az embereket meg abból, hogy odaköszönnek. A migránsproblémát pedig maximálisan átérzed attól, hogy kapsz egy nagy kebabot.

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2021.10.30. 08:17:18

@P.Elliot: Nagyobb és "üvegházszerűbb" lett. Hamarosan felszerelik az elektromos vezérlésű napernyőt, amely erős szélben magától "visszahúzódik".

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2021.10.30. 09:08:45

@Cséti Attila: ez erdekes lesz, remelem, nem lesz tul stresszes. Sok sikert es zokkenomentes epitkezest.

pet77 2021.10.30. 09:35:03

A felszinesen odavetett "SZia" -n kívül sosem fogsz ott többet kapni.....

fhdgy 2021.10.30. 09:48:47

@Cséti Attila: "Magyarországon élek, de lehet, hogy Svédországban is. Majd eldöntjük." A lehet, meg a majd eldöntjük dolognál biztos több is van a háttérben. Stokholm-Budapest kb. 1300 km.légvonalban. Valami komoly elképzelésnek kell lenni, ha valaki ilyen távolságba belevág egy építkezés kedvéért. Meg azt is feltételezem, hogy nem egy-kettő koronás dologról van szó.

"9, megfizethető telekár" ezt így, önmagában nem igazán értem. Akkor lenne értelme, ha a telekár lenne az egész dolog költségének döntő része, az építési anyag költsége, a munkabér stb. pedig elhanyagolható lenne.

fhdgy 2021.10.30. 09:52:30

@tiltsál ki te gyökér: @pet77: Mennyi volt maximálisan az az idő, amit egy húzomban külföldön töltöttetek?

Arthamyr 2021.10.30. 10:10:24

@fhdgy: Szerinted a telek ára elhanyagolható? És nincs semmilyen korreláció a telekár és az általad említett költségek közt?
Amúgy mivel elég sok mindent saját maga csinál (a blogjáról legalábbis ez látszik), még az is elképzelhető, hogy a pl. a munkabér elhanyagolható. Az építőanyagnak "nemzetközibb" az ára, mint a telkeknek.
És bizony van olyan hely, ahol a telekár a leglényegesebb tétel, jóval több, mint az építőanyag vagy akár a teljes kivitelezés díja volna, láttam már pár ilyet, olyan drágák voltak, hogy nem is építettek rá sima családi házat.
Nem néztem, mert engem nem mozgat meg az ilyen technológiával készült ház, de nem lepne meg, ha a könnyűszerkezetes olcsóbb volna.

Arthamyr 2021.10.30. 10:11:17

@tiltsál ki te gyökér: Nem kóbor kutya ő, hogy igényelné a befogadást. :)

Csodabogár 2021.10.30. 10:33:29

@Arthamyr: Jelenleg ugyan egy olyanban lakom, ami akkor lett kész mikor beköltöztem, de ez nem feltétel. Hanem ha van valahol egy lakásom, azt berendezem magamnak, a saját dolgaimmal, a bútorokon túl is. Miután egyik lakás se volt állandó lakóhelyem, csak hosszabb kényelmesebb üdülésre szolgált, inkább nem adtam ki. Kiadás után, szerintem, majdhogynem tatarozni kellett volna és én évente néhány hetet vagy hónapot töltöttem ott. Tehát tudatosan bevállaltam, hogy az én költségem a lakás akkor is ha nem vagyok ott. Ha nagyon megterhelő lett volna a költség, nem vettem volna lakást.

Arthamyr 2021.10.30. 10:54:06

@Csodabogár: "Kiadás után, szerintem, majdhogynem tatarozni kellett volna" - Ha kellően igénytelen bérlőnek adod ki, akkor biztos. Utánad is tatarozni kellett, miután kiköltöztél a bérleményből?

Benikuty 2021.10.30. 12:00:27

@Hobbiszakács: Figyelemmel kísértem az eseményeket, és meg kell mondanom, nekem tetszik a végeredmény.
Gondolom, a szakik azért kellenek, hogy betanítsák a változást nehezen befogadó korosztályt a nyílászárók kezelésére.

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2021.10.30. 13:12:05

@Benikuty: Nekem is tetszene...
Az elv a következő: Helyezd a mágneses kulcsot - pecsételőhöz hasonlít - egy megjelölt helyre. Ekkor oldalra lehet mozdítani az ablaktáblát. Nem sokkal, csak 5-10mm-el, ami elegendő ahhoz, hogy a tulsó oldali "nyúlványa" kiszabaduljon a foglalatból, és az ablakot ki lehet nyitni. Visszacsukás után a pecsételőt arrább kell mozdítani, hogy záródjon.

Kipróbáltam, működött. Mutattam a kétségbeesés határán egyensúlyozó szomszédnak: erre fel nem működött. Azóta meg sem moccan. Meglátom, mit mondanak a szakik. Előfordulhat, hogy hangulat kérdése.
:-)

bízwax 2021.10.30. 14:28:39

@tiltsál ki te gyökér: s rád ki köszön az erdőben balfék?? :))

P.Elliot 2021.10.30. 15:01:42

@Hobbiszakács: Jol hangzik...Ilyet en is elfogadnek..

Csodabogár 2021.10.30. 17:35:11

@Hobbiszakács: Én már olyan öreg vagyok, hogy inkább maradnék a klasszikus módszernél.
Nálunk a kapunyitók ilyen mágnesesek, vagy mások. Minden esetre a kis akármit a csengőtáblához kell tartani és akkor kinyílik a kapu.

név jelenik meg 2021.10.30. 22:06:47

A testvérem 30 éve él Svédországban, nagyon naiv az itt leírtak alapján az úriember.

CSOKKI MÁLNA 2021.10.31. 00:26:56

Komolyan, az embernek könnyes lesz a szeme ettől a multikulti idilltől..

mandiner.hu/cikk/20210408_svedorszag_kulfold_bevandorlas_szigoritas

Biztos azért szigorítottak a bevándorlási szabályokon, mert olyan frankó minden..

Bunkóné Barom Ildikó 2021.10.31. 00:27:06

Pont ilyen volt a kiskunmajsai kultúr mielőtt lebontották.

Hari Seldon 2 2021.10.31. 08:41:19

@Arthamyr:
Nem tudom milyen árfekvés lehet a svés vidéken, de azt gondolom, a városokotól való távolságból, hogy átszámítva nem lehet több mint pár tízezer Euro. Ahogy hallottad
"a járási székhelytől 20, a legközelebbi nagyvárostól 30, a megyeközponttól 90 km távolságra"

Na most ismerve a svéd járási székhely fogalmát, az egy kb 10 000 lakosú várost jelent, a "nagyváros" meg már 50 000-től kezdődik.

Szóval arra tippelek, hogy egy elég ritkán lakott falusias környéken, nem lehet túl drága a telek.

Hari Seldon 2 2021.10.31. 08:43:19

@CSOKKI MÁLNA:
Azért szigorítanak, mert felmérték a helyzetet, és azt gondoltál egyenlőre ennyi elég.
Tudod, vannak szociológusok, akik ezt időről időre felmérik.

CSOKKI MÁLNA 2021.10.31. 12:02:06

@Hari Seldon 2:

www.beol.hu/orszag-vilag/sved-rendor-mar-nem-lehet-raismerni-svedorszagra-4327460/

"Mint mondja, a bevándorlók hozták magukkal politikai meggyőződésüket, szokásaikat. Ha a származási országukban a patriarchális berendezkedés volt az általános, akkor a köreikben továbbra is ez jelenik meg. Ha korábban az iszlám becsületkultúra és a saría szerint éltek, akkor Svédországban is eszerint fognak. Kiemeli, mindez gazdagíthatja Svédországot, de vannak olyan dolgok,"

"Ulf Boström szerint a várost több szempontból is szétszakították, már nem is lehet ráismerni. Egyre több, új fajta bűncselekménnyel kell megbirkózniuk, melyek korábban nem voltak jellemzőek, de a tömeges bevándorlással megjelentek a városban."

Golf2 2021.10.31. 14:47:04

@CSOKKI MÁLNA: Miért, Budapestre rá lehet ismerni? 1 retkes átjáróház lett. Dzsuva mindenütt,balkánfiling,Elég Szegedre lemenni sokkal kellemesebb,kulturáltabb.

CSOKKI MÁLNA 2021.10.31. 15:01:51

@Golf2: Azért itt kézigránátot viszonylag ritkán hajigálnak.:)

feri_néni 2021.10.31. 18:01:52

1. a környéken csak a "Szia"-t ismerik vagy van más szavuk is a helyieknek?
2. miért csak egy vajat vettetek a boltban? ez életszerűtlen, ezért felháborító
3. akiket te láttál ott azok nem migránsok a szó "orbáni" értelmében. legtöbbük állampolgár vagy több generáció óta ott él
4. fűtés és szigetelés: ez a lényeg skandináviában és könnyűszerkezetes házban nehéz kivitelezni. mikor esik szó a lényegről?

apro_marosan_petergabor 2021.11.03. 00:14:30

Minek írsz kommentelhető blogot, ha cenzúrázod?

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása