oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2021. augusztus 15. 06:30,  Alaszka, a csodálatos 30 komment

2021. augusztus 15. 06:30 Határátkelő

Alaszka, a csodálatos

Alaszkáról sokunknak alighanem a Miért éppen Alaszka című sorozat jut az eszünkbe, pedig az USA e különleges állama fantasztikusan sokszínű és érdekes hely. Az már más kérdés, hogy mi vonz valakit oda élni, de szerencsére Juditékat valami vonzotta, így megszületetett ez a poszt. (Hogy miért és hogyan költöztek oda, arról három évvel ezelőtt írt már egyszer, itt olvashatjátok el.)

cim_348.jpg

„Immár közelítve a majdnem három évhez az utolsó bejegyzésemet tekintve, elérkezettnek láttam az időt, hogy megosszak pár gondolatot Alaszkával kapcsolatban.

Ezt a bejegyzést az érdekességek és a tévhitek témakörére fókuszálva írtam meg, és tervezek egy következőt, ami az alaszkai mindennapokat öleli fel. Az elmúlt időben láttam nem egy, nem kettő bejegyzést emberektől olyan dolgokat megosztva, melyek tévhitekre adhatnak okot.

A média nyilván nyakig benne van és az, hogy amit olvasunk, el is hisszük, (naivan bízzunk) ahelyett hogy vennénk a fáradtságot és utánanéznénk. Én próbálok csakis olyat leírni, amit első kézből tudok, illetve utána is néztem.

Én a tapasztalatok és a megfigyelések embere vagyok, erre alapozva fogok írni, természetesen ha van hozzáfűznivaló, ér megosztani és érveket felsorolni. Abban is hiszek, hogy összedugott fejekkel előrébb jutunk és csak növekszünk, gyarapszunk.

Akkor vágjunk is bele!

alaszka_az_urbol.jpg

Nem, nem látszik Oroszország

Alaszka az Amerikai Egyesült Államok 49.-ként csatlakozott állama. Alaszka és Hawaii volt a két utolsó, az USA-hoz csatlakozó tagállam (1959-ben), ezzel létrehozva az 50 államból álló Amerikai Egyesült Államokat.

Számos, ha nem minden államnak, van saját napja, így Alaszkának is. Alaska Day-nek hívják (mily meglepő), az ünnepe október 18. Igaz, az állam csatlakozását 1959. január 9-én mondták, ám „szülinapját” mégis ahhoz a naphoz (1876. október 18.) kötik, amikor formálisan elfogadták a terület megvásárlását Oroszországtól.

Itt hozzá kell tennem, nem igazán látjuk az ablakból Oroszországot… Ez azoknak szól, akik esetleg hallották már ezt a viccet még Sarah Palin alaszkai politikus alelnök-jelöltsége idejéből.

A Bering-szoros távolsága adja a legközelebbi pontot, ami 55 mérföld, azaz körülbelül 90 kilométer. Két Alaszkához tartozó sziget található a közelében, Little és Big Diomede, a kettő összelakossága 200-300 fő.

Alaxsxaq és Anchorage, ami nem főváros

Minden államnak van beceneve, Alaszka esetben ez a Last Frontier. Ennek oka, hogy területileg nem csatlakozik a Lower 48-hez, azaz a 48 szárazföldi kapcsolattal rendelkező tagállamhoz (Hawaii természetesen kiesik ebből a körből), valamint éghajlata és természetvilága eléggé egyedi.

Az állam neve (Alaszka) szárazföldet jelent és az aleut Alaxsxaq szóból származik, amit Alyeskának (Alyeska szintén egy település nem túl messze tőlünk, az egyik legmagasabb szinten tartott síparadicsommal az USA-ban) is hívnak.

Alaszka területileg az Egyesült Államok legnagyobb tagállama, két és félszer nagyobb, mint a második Texas (a Lone Star State). A lakossága (700 ezer fő) ezzel szemben elenyésző más államokhoz képest. Ennek legfőbb oka az elzárt területek mérete.

alaszka_nagysaga.jpg

Meglepő módon az állam lakosságának a fele él olyan területen, amit csak légi és/vagy vízi úton lehet megközelíteni. Három nagyobbnak mondható város van az államban, Anchorage, Fairbanks és Juneau.

Anchorage és környéke egyértelműen a leglakottabb (kb. 300 ezer ember él itt), de az agglomerációból (Eagle River, Chugiak, Palmer, Willow, stb.) rengetegen járnak be, megdobva a létszámot a hétköznapokban.

A másik két említett város lakossága 30-35 ezer fő körüli a legutóbbi hivatalos adatok alapján. Itt jegyezném meg, hogy Alaszka fővárosa nem Anchorage, hanem Juneau.

Rengeteg helyen látom tévesen megjelölve, hogy leglakottabb város egyben az állam fővárosa is. Hatalmas tévedés, Juneau a törvényhozás központja, aminek az az oka, hogy amikor ez eldőlt, akkor a másik két város még nem is létezett.

Többször kezdeményezték a helyzet megváltoztatását, de érdemi változás sosem történt. Juneau az egyik olyan délkelet-alaszkai város, amit csak légi úton lehet megközelíteni.

Bár szárazföldön helyezkedik el, nem alaszkai sziget vagy félsziget, az utak nem vezetnek ki a városból a hegyeken át, illetve alatt, hogy más várost elérjenek. Természetesen van kikötője, turistahajók, kompok és kis halászhajók számára, de az út onnan bárhova elég hosszú lenne.

Mi komppal érkeztünk fel Washington államból és már volt szerencsénk repülővel is ellátogatni a fővárosba, amit különösen szépnek találtunk.

Alaszka állam zászlaján 8 csillagot találhatunk kék alapú háttérrel. A jobb felső sarokban lévő csillag a Polarist, a sarkcsillagot képviseli, míg a megmaradt hét az egyik csillagképet az Ursa Majort, ami tulajdonképpen a Nagy Medve csillagképe, szimbolizálva az állam őshonos állatait.

alaszka_8_csillag.jpg

A jávorszarvasok

Ha már az állatvilág szóba került, nézzünk is körül, melyek az őshonos fajok! Valószínűleg sokaknak rémlik a Miért éppen Alaszka (Northern Exposure) sorozat a 90-es évekből, ami egy kitalált alaszkai városkában játszódik (valójában Washington államban forgatták).

Biztosan sokaknak rémlenek a gyakran feltűnő jávorszarvasok. El kell, hogy mondjam, bárhol és bármikor felbukkanhatnak. Teljesen mindegy, hogy autópályán, autóúton vagy kis utcákban jársz, bármikor összefuthatsz velük.

Engem a mai napig megmosolyogtat a szimpla jelenlétük. Sokszor a garázsajtót kinyitva vagy éppen hazatérve találkozunk velük a ház körül, néha a frászt hozva ránk, mert hiába lehetnek bármikor és bárhol, azért még mindig furcsa kicsit, hogy ennyire velünk együtt élnek.

A medvék

Moose on the loose buddy-k után megemlíteném a medvéket. Leginkább barna- és feketemedvékkel lehet találkozni. Nem egyszer, nem kétszer előfordult velünk is, hogy láttuk őket, főleg a kocsiból, de szabadban is megtörtént már, és nem az állatkertben.

medvek.jpg

Nagyon népszerű a macispray, amihez már elég közel kell engedned magadhoz a jószágot, hogy hatékonyan használhasd. Éppen ezért akárki akármit is mond, én és a családom a fegyver híve, ha arról van szó, hogy egy maci fenyegetőleg közelít felénk.

Tisztes távolból rendben vagyok vele, a városban is vannak, szintén találkoztunk már velük, nem csak a „vadonban”. Van egy mondás, miszerint „If the bear is brown, lie down, if it’s black, fight back and if it’s white, goodnight.”

Ez tulajdonképpen, ha nem is finoman, de röviden összefoglalja, mi várható az egyes típusú macikkal való találkozáskor.

A rétisas

A következő állatfaj, amit kiemelnék, az a Bald Eagle, a kopasz = fehérfejű rétisas. A kedvenc állatom a sas, így elfogult vagyok vele szemben. Mindig különleges érzés fog el, amikor látok egyet vagy többet az égen, vagy ha magányosan egy közülük valami magaslaton ülve szemléli a tájat.

Az előbb említett állatokon kívül mókusok, hegyi kecskék, baglyok, hattyúk, különböző madarak, halak és típusainak ezrei, hódok, őzikék, tarajos sülök, ökrök, farkasok és még nagyon sok állat található meg, ami nyilván más államokban is, itt csak párat emeltem ki, amelyek a leggyakrabban és amelyeket mi is láttunk már.

Évszakok – mennyi a négy?

Alaszkában a természet karnyújtásnyira van, teljesen mindegy, hogy kis- vagy nagyvárosban élsz. Az emberek az évszakok változásával cserélik a sílécet a kenura, hogy csak egy példát hozzak fel. Ősszel szarvasra, medvére vadásznak, nyáron horgásznak. Van, aki természetesen télen is horgászik a jeges tóba léket fúrva.

Én azt mondanám, négy évszak van, azzal a kikötéssel, hogy a tavasz és az ősz rendkívül rövid, már-már nem is észrevehető, de ez évenként változik. A nyár kicsit hosszabb, körülbelül két hónap. A tél viszi a prímet a maga hat hónapjával októbertől egészen áprilisig.

Hozzáteszem én most Délközép-Alaszka, Anchorage és környéke időjárásáról beszélek. Ha emlékeztek, az állam jóval nagyobb, mint Texas, így az időjárás is más képet mutat az állam délkeleti részén, mint Utqiagvikban (régi és jobban kiejthető nevén Barrow).

És akkor jöjjön it egy leg, az Egyesült Államok legészakibb települése, azaz Barrow. Megér egy külön posztot és mivel még nem jártunk ott, nem titotk, a listánkon is szerepel.

Délen az időjárás inkább Washington államéhoz hasonló, esős és enyhe téllel. Északabbra tőlünk, például Fairbanksben a nyár igazi nyár tud lenni 30 fok körüli hőmérséklettel, a tél meg zord mínusz 30 és az alatt.

Északabbra a sarkkör felett a nap se kel fel a téli hónapokban, van olyan város, ahol körülbelül 65 napig sötét uralkodik télvíz idején és nyáron több mint 80 napig 24 órás világosság.

aurora_borealis.jpg

Anchorage városában ez úgy néz ki, hogy a legrosszabb napokon télen reggel 10 és délután 3 között van világos, a nap többi részében sötét. Nyáron van olyan nap, amikor csak két órára megy le a napocska, a többi órában világos van.

A téli és a nyári napegyenlőség produkálja a leghosszabb, illetve a legrövidebb napokat itt is, mint bárhol máshol a bolygónkon.

A Denali

Alaszka egyik híressége a számos nemzeti parkon kívül a Denali, ami Mount McKinley-ként is ismert. Turisták tízezrei látogatják meg évente más államokból érkezve.

denali.jpg

Nyilván ez az év kicsit más volt, viccelődtünk is, hogy idén Alaszka az alaszkaiaké, mivel a járvány miatt minden hajóutat töröltek, korlátozták a légijáratokat és szigorítottak a beutazáson.

A Denali legmagasabb pontja több mint 20 ezer láb, azaz 6 ezer méter. Kempingezésre, kirándulásra hatalmas terület áll rendelkezésre a kíváncsiskodók számára.

Egy tévhittel találkoztam a napokban, miszerint egy másik, igen népszerű hegy, a Sleeping Lady a Himaláján helyezkedik el. Helyesen a Mount Susitnán található és javaslom mindenkinek, a neten nézze meg a róla készült csodás légifelvételt.

sleeping_lady.jpg

Nagyon sok Alaszkát érintő témáról lehetne még írni, például az őslakosokról, nyelvükről, kultúrájukról. Érdekesség lehet, hogy számos helyen nincs térerő, ha nekivágsz a vadon Alaszkának, a normál mobiltelefonnal nem mész sokra.

A végtelen és néha véget nem érőnek tűnő, télen már-már járhatatlan (sokszor lezárt) utak, az olajvezeték, az olajmezők, ami egy nagyon izgalmas dolog. Az út felfelé az állam legészakibb pontjába, ahol az olajkitermelés a fő téma, a megélhetés és minden háromszor annyiba kerül, mint itt, az állami déli részén.

Lehetne beszélni a járványról, politikáról, bűnözésről, oktatásról, az ünnepekről, a fegyvertartásról, a hadibázisokról (az orosz légierő gyakori feltűnése az amerikai légteret érintve), a szabadidő programokról, az itt honos különleges szakmákról és még sok-sok mindenről… nem is beszélve a gyakori földrengésekről.”

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével. 

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Alaszka Egyesült Államok

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr5816658024

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

FutureFry 2021.08.15. 07:13:23

“ … Két Alaszkához tartozó sziget található a közelében, Little és Big Diomede …”

A ~100 lakossal rendelkező Little Diomede Alaszkához tartozik, de a tőle ~4 km-re nyugatra lévő (és a nemzetközi dátumvonal másik oldalán található), állandó lakos nélküli Big Diomede viszont Oroszországhoz. Szóval (legalább is technikailag) látható Oroszország Alaszkából.

“ … Egy tévhittel találkoztam a napokban, miszerint egy másik, igen népszerű hegy, a Sleeping Lady a Himaláján helyezkedik el. Helyesen a Mount Susitnán található és javaslom mindenkinek, a neten nézze meg a róla készült csodás légifelvételt. “

A Mount Susitnát tényleg úgy is hívják, hogy “The Sleeping Lady”, viszont a fenti (gyanúsan) látványos kép (és “drone video”) fake (vagy inkább “műalkotás”), szóval ilyen formában sehol sem megtalálható.
www.snopes.com/fact-check/sleeping-lady-mountain/

FutureFry 2021.08.15. 07:40:48

Megkerestem egy régi hozzászólásomat ami megint csak idekívánkozik:

Anchorage egyik leghíresebb járvorszarvasa (a 2000-es évek vége felé) Buzzwinkle volt. Az öreg hímet az Anchorage Daily News újságírója nevezte el a régi amerikai rajzfilm jávorszarvas-karakterének nevére ("Bullwinkle") utalva (csak a Bull-t Buzz-ra változtatva, mert első találkozásukkor a belvárosi Bernie’s bár udvarában állt (a földön már megerjedt vadalmából jól belakva) “hótrészegen”). De mivel nem volt senkire nézve veszélyes, a kihívott vadőr jobbnak látta nem zavarni (“majd kialudja magát”). A cikk megjelenése után gyakran “jelentették” a helyi lakosok merrefelé látták az állatot, gyakran méteres karácsonyi világítást húzva maga után (mert - mint sok más jávorszarvas - ö is belegabalyodott ilyesmibe). Volt, hogy a vadőrnek kellett megszabadítania a szarvast a díszeitől. Buzzwinkle “városi” jávorszarvas volt, nem félt az emberektől, gyakran járt be a hétvégeken a belvárosba (és valószínű sosem barangolt attól túl messzire). Sokszor az úttestet használta, néha pedig a járdákat. Ha nagy volt a forgalom a zebránál kelt át, állítólag megvárva a zöld jelzést is.
Még a Mythbusters egyik részében (“jávorszarvas vs. autó”) is látható volt, ahogy az út közepén áll, Anchorage-ban. 13 évesen (ami jávorszarvasnál öregnek számít) egy üzlethelységek mögötti területen találtak rá, rossz állapotban (felállni sem tudott), úgyhogy egy sörétespuskával vettet véget a vadőr a szenvedésének.

www.adn.com/voices/article/recalling-alaskas-most-notorious-drunken-moose-street-smart-buzzwinkle/2013/09/10/

Csodabogár 2021.08.15. 13:42:49

Végre egy érdekes poszt, ami szólt is valamiről. Köszönet a posztolónak!

gabors 2021.08.15. 17:15:00

"A téli és a nyári napegyenlőség produkálja a leghosszabb"

Itt talan napfordulora gondolsz ? angolul winter/summer solictice .... ekkor van a leghosszabb ejszaka (teli) December 21 +- par ora
.... es loghoszzabb nappal (nyari) Junius 21 +- par ora

olyan is van hogy napejegyenloseg (tavaszi/oszi) amikor az ejszaka es a nappal hossza egyenlo
... tavasszal ez kb Marcius 20-21 (mindig kicsit mas a pontos idopont)
.... osszel meg kb Szeptember 20-21

gabors 2021.08.15. 17:19:18

Ja amugy tenyleg erdekes a poszt sok kis erdekesseggel ami nem annyira kozismert (bar magam a fovarost tudtam)

es a medves mondast is hallottam mar korabban

Arthamyr 2021.08.15. 18:50:09

Csatlakozom pár előttem szólóhoz (íróhoz), nekem is tetszett a poszt.

bízwax 2021.08.15. 19:23:33

@gabors: brumm brumm :)

21-én a central parkban leszünk. Gyertek, fizetek egy akármit :)

arncht 2021.08.15. 20:51:53

Gyonyoru hely, de nem tudom mi visz ra vkit, hogy ide koltozzon onszantabol :) a sorozat egyik kedvencem, de inkabb az elzartsag es az egymasra utaltsag (no meg persze a bogaras szomszedok) adjak meg meg a hangulatot.

Ami azt illeti tavasz es osz az utobbi evekben itt sem nagyon volt.

sZulamith 2021.08.15. 21:07:13

Széchenyi Zsigmondtól az "Alaszkában vadásztam" könyve után lettem kiváncsi a posztra. Tetszik, igaz más ez a mai Alaszka.:)

gabors 2021.08.15. 22:27:21

@bízwax: hmmm koszi a meghivast

nem tudom bar szombat, de nekem az messze van csak ugy bemenni ... meg amugy a Central Park igencsak nagy terulet ott talalkozni egy szamomra (azt hiszem) ismeretlennel nem kis kihivas.

Bar tavaly elott jartam arra utoljara, volt mikor naponta meglatogattam bar az mar sok sok eve volt, akkor meg raadasul meg nem volt lezarva a gepkocsi forgalomtol sem.

Amugy nagyon sok mindent lehet csinalni latni ott foleg ha eppen nem lesz olyan kanikula mint ezen a szombaton volt ....

gabors 2021.08.16. 04:22:49

@bízwax: "@gabors: gyere ki a kő alól, évszázad koncertje lesz :))"

koszi az infot nem hallottam errol .... de tobb gond is van :

1. Utalom a tomeget (meg akkor is ha Sprigsteen Paul Simon zenet azt szeretem) most pedig igy Covid19 idejen meg plane

2. Sajnos nem tudnek ennyit allni meg amennyit gyalogolni kellene a ket evvel ezelotti boka műtétem miatt....

3. CNN kozvetiti majd nezem a TV-n aircondi meg minden ...

sporting1.6 2021.08.16. 05:51:02

Ez már másodszor hallom/olvasom, hogy tarajos sül lakik Alaszkában. De az egy afrikai állat... hu.wikipedia.org/wiki/Tarajos_s%C3%BCl

Pesti 2021.08.16. 05:52:19

Sok sikert kivanok Alaszkaban innen a szomszedbol, Kanadabol. Mindenutt vannak magyarok, valamikor a 68-as Olimpian amit Mexikoban rendeztek egy holgy ket lanyaval besetalt a magyar taborba Guadalajaban, kijelentve, hogy ok is magyarok. Tunodtem rajta, akkoriban meg otthon, hogy vajon ki akar ilyen kozossegben magyarkent elni. Aztan evekkel kesobb megjelent itt egy magyar fiu, aki kesobb Yukon teruleten dolgozott, hat magyarral, akik 57-ben jottek es tavasztol oszig fent dolgoztak a banyaban es osztol tavaszig Guadalajaraban laktak mexikoi csaladjukkal.

Steve the One 2021.08.16. 07:09:04

A "vilagjarvany" elott kezdtem el tervezni egy alaszkai kirandulast,de errol egyenlore le kellett mondanom.Hosszu a felkeszules hosszu utra.
Szerettunk volna RV-val felvezetni,kicsit korulnezni abban a csodalatos allamban.Regi alom!
Koszonom,hogy inditottal egy posztot,ujra megindult bennem a mehetnek.
Udvozlet Phoenix-bol....... Arizona

inkábbkeddenvásárolj 2021.08.16. 09:18:02

A sleeping lady egy digitális műalkotás. Pedig biztos sokan megmásznák...

Cicaszemű 2021.08.16. 09:18:11

Csak én látom, hogy az alsó képen egy hason fekvő nő van aki az egyik lábát felhúzza? :O

horrorpornó bábszínház 2021.08.16. 11:53:59

@sporting1.6:
Ahogy az ökör meg háziállat, felnőtt herélt hím szarvasmarha. A még nem felnőtt a tinó.

@Cicaszemű:
Szerinted a Sleeping Lady vajon mit jelenthet?

Boar. 2021.08.16. 14:15:58

@sporting1.6: Porcupine. Honos az észak amerikai kontinensen. Helyesen "Kúszósül".

HgGina 2021.08.16. 14:41:41

Nem értem, mit keres a vadállatok közt felsorolva a négy évesnél idősebb herélt (tehát háziállat) szarvasmarha?

Péter 2 2021.08.16. 15:21:17

@Cicaszemű: Nem, mindenki látja, csak hát nem valódi kép, pont az a posztoló tévedése.

horrorpornó bábszínház 2021.08.16. 18:47:34

@Boar.:
Mondjuk az amerikaiak állatelnevezései egy külön kategória az brit angolhoz képest, az elk, ami az angolban jávorszarvas, náluk a mi gímszarvasunkhoz hasonló vapiti, a jávorszarvas meg moose (amit a Picasso kalandjaiban ügyesen lefordítottak egérként), a hare mint mezi nyúl náluk nem létezik, minden nyúl egységesen rabbit (brit: háznyúl) stb.

Gondolom, az ökörként aposztrofált állat a pézsmatulok lehet.

Kár ezekért, mert egyébként egészen jó írás lenne.

@Péter 2:
Az azért eléggé feltűnő lehet, hogy túl tökéletesek az arányok, szóval elsőre is gyanús, hogy digitális munka, nem fénykép.

Pesti 2021.08.17. 06:19:08

@horrorpornó bábszínház: Az uregi nyul az cottontail, a mezei nyul az jackrabbit, a sarkkori nyul az artic hare

horrorpornó bábszínház 2021.08.17. 12:52:32

@Pesti:
Aranyvirág, te láthatóan magyarul sem vagy képben, nemhogy angolul.

sZulamith 2021.08.28. 13:42:59

Igen Alaszka csodálatos, már Széchenyi Zsigmond is megirta.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása