oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2021. augusztus 07. 06:30,  Milyen jogai vannak az ausztriai idénymunkásoknak? 91 komment

2021. augusztus 07. 06:30 Határátkelő

Milyen jogai vannak az ausztriai idénymunkásoknak?

Sokszor jelent problémát külföldön dolgozva (pláne, ha az ember nem ott él, csak idénymunkát végez), hogy nem vagyunk tisztában a jogainkkal. Mi több, sokszor azzal sem, hogy például Ausztriában mennyi a minimális órabér, így fordulhat elő, hogy a munkaadó 3 eurót fizet, ami alig több, mint a 8,60 eurós minimum harmada.

mezogazdasag_foto_pixabay_com_dimitrisvetsikas1969.jpg

Szóval vannak bajok, nem is kevés, éppen ezért indított az ÖGB Osztrák Szakszervezeti Szövetség burgenlandi szervezete és a PRO-GE termelőágazati szakszervezet tanácsadási kampányt.

Ráadásul ennek lényege, hogy nem csak várják az idénymunkásokat, hanem helybe mennek, az ültetvényeken próbálnak kapcsolatba lépni velük, aminek persze a munkaadók nem feltétlenül örülnek.

Nem csoda, hiszen a tanácsadók a mindenféle alapdolgokon (bejelentési kötelezettség, törvényes munkaidő, stb.) túl azt is elmondják, hogy a tavalyi bruttó 1344 eurós minimálbér idén már 1500 euró.

Főleg magyarok, románok, de vannak bolgárok is

A probléma ott van, hogy a burgenlandi mezőgazdaságban a legtöbb idénymunkás külföldi. Olyannyira, hogy az AMS Munkaerőpiaci Szolgálat adatai szerint a burgenlandi mezőgazdaságban dolgozók közül tízből kilenc külföldi, rengeteg a magyar és a román, de akadnak szép számmal bolgárok is.

Ők sokszor meglehetősen ki vannak szolgáltatva a munkaadónak, hiszen rajta kívül senkit sem ismernek Ausztriában és a tudásuk is gyakran hiányos. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy nem tudnak hivatalos ügyeket elintézni, nem tudják ellenőrizni, bejelentették-e őket, milyen fizetés illeti meg őket, milyen juttatásokra jogosultak, stb.

Dallos Bertold, az ÖGB Burgenland projektvezetője azt mondta, a projektet azért indították, mert nagyon sok magyar dolgozik Burgenlandban, akik közül sokan nem beszélnek németül és nincsenek tisztában a jogaikkal, ami nagyon sok probléma és feszültség forrása lehet.

Baj a fizetésekkel

„A leggyakrabban a bérezés és a bejelentési kötelezettség elmulasztása miatt vannak gondok. A mezőgazdaság tipikusan olyan terület, ahol érzésünk szerint a munkavállalókat a munkáltatón kívül semmi sem köti Ausztriához” – fogalmazott az ORF magyar részlegének a projektvezető.

„Nem tudják, mely hatóságok illetékesek az ügyükben, nem tudják, mennyi fizetés jár nekik, hogyan tudják ellenőrizni, hogy megfelelően vannak-e bejelentve, milyen ellátás jár nekik, mi a helyzet táppénz esetén” – sorolta Dallos Bertold.

„Hallottunk már 3 eurós órabérről, ami a 8,60 eurós minimumhoz képest nagyon kevés. Mások 12 órás, szünet nélküli munkanapokról panaszkodtak” - mondta Markus Melichar a PRO-GE Burgenland munkatársa.

Persze sokszor előfordul, hogy a munkavállaló nem mer kérdezni, különösen, ha a munkaadó is jelen van, ám az ÖGB Burgenland projektvezetője szerint már az is hasznos, ha az idénymunkások legalább értesülnek arról, hogy ők léteznek.

(Fotó: pixabay.com/dimitrisvetsikas1969)

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével!

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Ausztria

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr6216651304

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Arthamyr 2021.08.07. 07:42:08

Vajon mennyi (ausztriai) idénymunkás fogja ezt elolvasni?

dikusz. 2021.08.07. 10:02:52

Gondolom ugyanannyi, mint az itthon dolgozó idénymunkásoknak...

Ez a szervezet vajon ingyen segít a munkásoknak?

Buchhalter 2021.08.07. 10:26:05

Sajnálom őket. Németországban is kellett pár botrány, hogy rendezzék a hasonló helyzeteket. Húsüzemi botrányok.

Wilhelmus80 2021.08.07. 13:14:08

@Arthamyr: Nem kell elolvasniuk, pont arról van szó, hogy felkeresik őket az ültetvényeken.

SzZoole 2021.08.07. 13:32:01

3 euró kb 1000-1100 forint, nem hiszem, hogy a magyarok ennyiért át járnának dolgozni, vagyis nem akarom elhinni!

Szerintem ezt a pénzt ( vagy többet ) Mo-on is megkapják.

A kereszt lányom a nyíregyházi alkatparkban dolgozik heti 3 napot az egyik fagyisbódéban az egyetemi szünet alatt, ő többet kap ettől, hivatalosan, napi bejelentéssel.

fhdgy 2021.08.07. 13:49:45

@SzZoole: Egyik oldalról igazad van, a másikról nem. Hány olyan esetet lehet olvasni a neten, hogy Mo.-on gyakorlatilag rabszolgaként tartanak embereket.

Ez pedig azt jelenti, hogy vannak emberek, akik elképesztő mértékben bepalizhatók, átverhetők. Ők is a mai valóság részei.

SzZoole 2021.08.07. 14:16:08

@fhdgy: tudom, én is tudok ilyen történésekről mivel közel van a ukrán/román határ. A magyar mezőgazdasági vállalkozók úgy bántak szerencsétlen napszámosokkal mint a kutyával, de nem mind!

gabors 2021.08.07. 14:48:17

@dikusz.: "Ez a szervezet vajon ingyen segít a munkásoknak?"

ugy tudom igen marmint a munkasoknak ingyen van ... vegul is az ausztriai munkasok vedelmeben is van tutti hogy az ottani szakszervezetek is adnak hozza valamit (ja meg Brusszel meg Soros :-) vicc vot ahogy szoktad irni)

vándor madár 2021.08.07. 16:28:08

@dikusz.: "Ez a szervezet vajon ingyen segít a munkásoknak?"

Ez a "szervezet" a SZAKSZERVEZET, amelynek a feladata a munkavállalók érdekvédelme, legalább is egy rendes országban.

Egyébként komolyan gondolod jó magyar mentalitással, hogy kimennek a krumpliföldre és összekalapolják a kizsákmányolt munkásoktól a tanácsadás árát?

A tevékenységük nyilván sokaknak szúrja a szemét, mert pont néhány nappal ezelőtt volt itt egy poszt arról, hogy az osztrák állam megszünteti az anyagi támogatást és ezzel ellehetetleníti a tevékenységüket ami a kizsákmányolt és átvágott külföldi munkások anyanyelvi tanácsadását illeti.

dikusz. 2021.08.07. 16:41:37

@vándor madár: Kérdeztem nálam okosabbaktól, hogy ingyen segítenek-e, nem állítottam, de köszönöm a válaszodat.

vándor madár 2021.08.07. 17:10:56

@SzZoole: "3 euró kb 1000-1100 forint, nem hiszem, hogy a magyarok ennyiért át járnának dolgozni, vagyis nem akarom elhinni!"

Aki jól keres Mo-n az nyilván nem jár át mezőgazdasági munkára, de rengetegen vannak Mo-n, akiknek még ez is megéri. A kereset nem 3 euró, csak ha nagyon átvágnak, hanem havi 1500, úgyhogy azért már nagyon sok mindenkinek megéri.
Vidéken van rengeteg munkanélküli, aki nem kap semmit és van sok rokkantnyugdíjas is, akiktől elvették a rokkantnyugdíjat, kapnak 30-40 ezer Ft körül és rájuk van bízva, miből élnek meg.
Mo-n a minimálbér 167.400 Ft, amiből 33.5%-ot levonnak. Ha Ausztriában csak 3 eurós órabért adnak, akkor is jobban megéri, mert abból csak minimális levonás van járulékokra, nem pedig 56.079 Ft.
Sok helyen nem is órabérben dolgoznak Mo-n, hanem teljesítményre, úgyhogy nem tudom hány mázsa barackot kell leszedni és átválogatni naponta, hogy a minimálbér egyáltalán összejöjjön.
Tudok olyan normál életvitelű, semmi esetre sem szegény emberekről Mo-n, akik az éves szabadságuk terhére eljártak Südtirolba almát szedni és megérte nekik, pedig Olaszországban nem fizetik agyon a melósokat.
Egyébként ha megnézzük az állami szabályozást a mezőgazdasági idénymunkáról Mo-n, akkor pont az állam szab gátat neki. Ha azt képzelik, hogy ezzel el fogják érni, hogy az embereket folyamatosan alkalmazzák a gazdák, akkor szerintem nagyon melléfogtak.
www.agroinform.hu/gazdasag/alkalmi-munka-egyszerusitett-foglalkoztatas-idenymunka-49002-002

gabors 2021.08.07. 17:18:43

Ma Mo-on tobb tizezer kulfoldi ideny munkas van, akik a magyaroknal kevesebbert es sokkal rosszabb korulmenyek kozott dolgoznak. EZERT van nagyon sok munkanelkuli videken ... ez foleg Kelet Mo most, de ugy tunik szep lassan az egesz orszagra kiterjed ... Vagyis meg a "kozmunkasoknal" is olcsobb pl ukran idenymunkast "importalni" arra par hetre vagy 2 honapra. Foleg NER-es oligarchak csinaljak ezert nem is lep az allam semmit. Sot ha igaz megkonnyitettek az ilyen vizum igenylest sot COVID igazolvanyt is ... errol ennyit .. mikor a migrancsok nem vehetik el a magyarok munkajat (csak ha kevesebbert csinaljak ugyanazt)

SzZoole 2021.08.07. 17:38:58

@vándor madár: elhiszem neked, de akkor is hihetetlennek tűnik.

De mondok ég példát;

A sógoromnak van autószerelő műhelye, 4 embert foglalkoztat rendesen bejelentve de többre lenne szüksége, autószerelőre és lakatosra is, egyszerűen nem talál embert, pedig folyamatosan hirdet online és újságban és a munkanélküli hivatalban is, nem talál embert, nincs aki dolgozzon!

Napszámost sem talál ház körüli munkára, kertészkedni stb. pedig 1200 Ft fizet egy órára.

Volt olyan félcsapásos, aki a rotációskapát tolta, ilyen ember van, de azok több kárt csinálnak mint hasznot.

Golf2 2021.08.07. 18:11:37

A probléma ott van, hogy a burgenlandi mezőgazdaságban a legtöbb idénymunkás külföldi... Ha ez probléma az osztráknak,akkor keressen osztrákot szarért dolgozni...

Csodabogár 2021.08.07. 18:17:17

@vándor madár: Tudomásom szerint a szakszervezet általában a tagjait segíti. Be kell lépni és tagdíjat kell fizetni.

vándor madár 2021.08.07. 18:36:24

@SzZoole: "Napszámost sem talál ház körüli munkára, kertészkedni stb. pedig 1200 Ft fizet egy órára.
Volt olyan félcsapásos, aki a rotációskapát tolta, ilyen ember van, de azok több kárt csinálnak mint hasznot."

Mindenre van példa. A műszaki és vasas szakmákban tényleg komoly probléma van, sőt még nagyobb lesz, mert valószínű nem megfelelő az utánpótlás képzése sem. Sőt most hogy megszüntették az okj-t és megtépázták a felnőttképzést, még nagyobb szakemberhiány lesz idővel, ha jó marad a konjunktúra. Én ugyan tudok olyan fémipari vállalkozásról, amelyik állandóan ilyen munkaerőt keresett, de mégsem a hiányuk miatt ment tönkre mostanában, hanem mert nem kaptak elég megrendelést. Hogy ebben mennyi volt a saját hiba, azt sajnos nem tudom.

Ezek szerint már csak az maradt a magyar munkaerőpiacon, aki nem alkalmas semmire. Én ugyan ezt nem hiszem, mert ők is alkalmassá tehetők lennének valamire, csak foglalkozni kellene velük, amibe viszont senki nem akar invesztálni.

vándor madár 2021.08.07. 18:42:11

@Csodabogár: "Tudomásom szerint a szakszervezet általában a tagjait segíti. Be kell lépni és tagdíjat kell fizetni."

Valóban ez így szokott lenni a tagdíjakkal. A kizsákmányolt külföldi munkaerőnek nyújtott tanácsadásuk viszont ingyenes, ott van a honlapjukon.
Ezek az emberek nem kérték a tanácsadást, hanem azért segítenek nekik, mert látják, hogy az osztrák munkáltatók hogy átvágják őket.
Nem tudom melyik napszámosnak jutna eszébe bárhol is, hogy be kellene lépni a szakszervezetbe.

SzZoole 2021.08.07. 18:42:33

@vándor madár: teljes mértékben egyetértek!

Vajon mi lehet a háttérben, hogy nem fordítanak kellő figyelmet arra, hogy az emberek tanultabbak legyenek? Könnyebb befolyásolni őket, fogós kérdés ez…..

vándor madár 2021.08.07. 19:25:31

@SzZoole: "Vajon mi lehet a háttérben, ..."

Szerintem legalább 2 dolog van a háttérben. 1. Ezeket az embereket végleg leírták, mert akik felőlük dönthetnek, azoknak túl jól megy és nem érdekli őket más nyomora. Már a Gy.F is azt nyilatkozta anno, hogy van Mo-n kb. 1 millió ember, akikkel semmit sem lehet kezdeni. Ezt biztos az is olvasta és megfogadta, aki az elmúlt 12 évben tehetett volna értük valamit. Nyilvánvalóan vannak, akikkel ténylegesen nem lehetne semmit kezdeni, de sok megmenthető lenne.
2. Az átképzésük pénzbe kerül, az nem olyan mint a stadionépítés. Egyébként egy időben tényleg nyomatták az átképzéseket, de teljesen gagyi vonalon, temetőkertész, gyümölcstermesztő meg kosárfonó meg ilyen semmitérő tevékenységekre, amivel garantáltan nem találnak munkát. Szerintem egy valós átképzéssel még szavazókat is nyernének, mert az ember csak hálás annak, aki kihúzza a szarból.
Most pl. indul egy informatikai képzés 10.000 fő részére, amire állítólag bárki jelentkezhetett, de az alapozás után már csak pár száz mehet tovább, akit majd ők kiválasztanak, hiába sikerül a vizsga. És ebből nyilván eleve ki van zárva az az idősebb falusi réteg, aki a legjobban rászorulna a segítségre.
Csak egy példa: Németországban van egy 200 órás segédápoló képzés, amivel már el lehet helyezkedni idősotthonokban. Ilyet miért nem tudnak csinálni Mo-n? Ez valós igényre épül, hosszútávon biztosít megélhetést és akkor is lenne értelme, ha az emberek elmennének utána Ausztriába vagy Németországba dolgozni, mert legalább javulna az egész család életkörülménye és még a gyerekeik is azt látnák, hogy van értelme valamit csinálni.

SzZoole 2021.08.07. 19:33:57

@vándor madár: meglehet, de az is lehet, hogy a tudatlanságban tartott emberek, biztos szavazó bázis valakiknek, szerintem.

Arthamyr 2021.08.07. 19:40:51

@Wilhelmus80: Arra próbáltam célozni, hogy mi értelme volt a posztnak?

Arthamyr 2021.08.07. 20:20:55

@vándor madár: "Csak egy példa: Németországban van egy 200 órás segédápoló képzés, amivel már el lehet helyezkedni idősotthonokban. Ilyet miért nem tudnak csinálni Mo-n? Ez valós igényre épül, hosszútávon biztosít megélhetést és akkor is lenne értelme, ha az emberek elmennének utána Ausztriába vagy Németországba dolgozni, mert legalább javulna az egész család életkörülménye és még a gyerekeik is azt látnák, hogy van értelme valamit csinálni. " - Nem annyira valós igényre épül, mert az igényt támasztó réteg nem fizetőképes. Az állam többet költhetne képzésre, hogy aztán többet költhessen foglalkoztatásra is (és némi rosszindulattal: ezzel még meg is hosszabbítja emberek életének már nem produktív részét). Szuper. Miből, van rá EU-s pénz (amiből lehet lopni, hogy legyen motiváció a politikai vállalkozók részéről)? Vagy inkább növeljük a redisztribúciót, és terheljük jobban az aktív/produktív réteget? Ok, a foglalkoztatást lespórolhatják, ha ahogy mondod, lelépnek külföldre. De arról is vita van, hogy mennyire éri meg drágán kiképezni egyetemistákat, hogy aztán ne a szakmájukban és/vagy külföldön helyezkedjenek el, ez kb. ugyanaz...

Magyarországon ezt a réteget régóta jól pacifikálják, ami akár hatékonynak is vehető. Nem jellemző pl. nyugaton több helyen is előforduló randalírozás, rongálás, pedig nem gondolom, hogy a nyomoruk Magyarországon kisebb lenne, mint ott.

vándor madár 2021.08.07. 21:29:55

@Arthamyr: Én csak egy példát hoztam fel Németországból, hogy amire van igény vagy inkább égető munkaerőhiány, ott az állam kialakít olyan egyszerű, gyors és olcsó megoldást, amivel mindkét fél jól jár, különös tekintettel arra, hogy ott egyébként nincsenek gyorstalpalók, hanem 3-4 évig a padban kell ülni egy szakképzés miatt is.

A szakképzésre beszednek Mo-n 1,5% szakképzési hozzájárulást a munkáltatóktól és a vállalkozóktól és az EU is garantáltan adott már milliárdokat a munkaerőpiaci helyzet javítására különösen az elmaradott vidékeken. Erre meg a munkavállaló fizet 1,5% járulékot. Ez a kormány nem fogja jobban megterhelni a produktív réteget, de ha jövőre mások nyernek, akkor van rá esély. De azt, hogy mit hogyan, hova és kinek osztunk el és szét, az szerintem elég komoly probléma.

Szerintem akkor is volna haszna annak az átképzésnek, amit felvetettem, ha kifejezetten külföldnek képeznének embereket, mert a pénz visszatér Mo-ra akár ingatlanvásárlás, de fogyasztás formájában egészen biztosan. Van olyan ország a földön, amelyik ezt csinálja.

Igen az egyetemisták kiképzése, legalább is a tömeges és felesleges szakokon nyilván nem éri meg és teljesen felesleges pénzkidobás. Úgy kell csinálni, mint a Kádár rendszerben volt, csak azt és csak annyit képezni, amire a népgazdaságnak szüksége van és mindjárt százmilliárdok szabadulnak fel, amit pl. a normális szakképzésre lehetne fordítani és nem olyanra amiben semmi gyakorlat sincs, ergo fogalmuk sincs a végzetteknek a valós munkáról. Nem kellett volna mindent túltolni és törvényben előírni szinte mindenhova a felsőfokú végzettséget. Most megint Németországot hozom fel példának mint Európa legerősebb gazdaságát, ahol a szakmunkásokra építenek.

Nem tudom, hogy Mo-n jól pacifikálják-e ezt a réteget, de sok a fásult és alkoholista köztük, azon kívül feltételezem, hogy a megtorlás is sokkal nagyobb lenne, ha valami történne, mint Nyugaton, ami komoly visszatartó erővel bír.
Aki meg még nincs annyira lesüllyedve, hogy valami hitelt is kapott, az behúzza fülét-farkát, mert ha renitenskedik, akkor nem lesz mit enni. Elég borzalmasnak találom, hogy Mo-n azokat is belerángatják kecsegtető ígéretekkel valami hitelbe és azáltal függőségbe, akinek nincs is szüksége rá. Jó, tudom, egyéni felelősség, de a helyzet mégis ez.

vándor madár 2021.08.07. 22:22:24

@SzZoole: "meglehet, de az is lehet, hogy a tudatlanságban tartott emberek, biztos szavazó bázis valakiknek, szerintem."

Ezt nem vonom kétségbe, de egy alapfokú átképzésen, amiről itt szó volt, nem a világ nagy összefüggéseiről és igazságairól tanulnak, amitől felnyílna a szemük, úgyhogy én nem erre fókuszáltam.

Arthamyr 2021.08.07. 22:44:45

@vándor madár: "De azt, hogy mit hogyan, hova és kinek osztunk el és szét, az szerintem elég komoly probléma." - Mindig is az lesz, sajnos minden változtatásnak vannak vesztesei.

"Szerintem akkor is volna haszna annak az átképzésnek, amit felvetettem, ha kifejezetten külföldnek képeznének embereket, mert a pénz visszatér Mo-ra akár ingatlanvásárlás, de fogyasztás formájában egészen biztosan." - Ez számomra nem egyértelmű, hogy jó lenne egy Magyarországon élő embernek. Az ingatlanvásárlás (és a fogyasztás is, de annak talán nagyobb része csorog vissza jövedelemként) pl. föltolja az árakat, amit sokan amúgy is magasnak tartanak (itt is volt róla poszt nem is olyan régen, az elmúlt hetekben). Persze lehet, hogy a "veszteség" minimalizálására még jó a dolog ettől (ha nincsenek itt, nem kerülnek pénzbe). Egyébként szerintem sem lenne rossz valamiféle átképzés, kérdés, hogy az emberek szeretnének-e olyanná képződni, amire van igény a munkaerőpiacon és megvannak-e hozzá az adottságaik.

"Úgy kell csinálni, mint a Kádár rendszerben volt" - az ilyen kezdetű dolgokkal én mindig óvatos vagyok, aztán persze lehet, hogy igazad van. Én azt mondom, hogy kamatmentes vagy alapkamattal terhelt diákhitellel meg kellene segíteni őket, aztán mindenki csinálja, amit szeretne. "Kockázatos" végzettségeknél esetleg valami fedezet bevonásával, akinek meg nincs, az ne olyat tanuljon...

A fásult alkeszek keveset balhéznak, ennyi előnyük biztos van, van náluk sokkal károsabb elem is. A hiteleket meg nem kötelező felvenni (ráadásul valamelyiket megéri), csak az emberek szeretnek többet fogyasztani és jobban élni, mint ami képességeik és helyzetük alapján jár nekik. Attól meg, aki önként/felelőtlenségből láncra veri magát, miért kéne ezt megtagadni? Sokkal jobb a fülét-farkát behúzó, mint a balhés ember. :)

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2021.08.07. 23:46:40

@SzZoole: egy szakmunkaskepzestol, mondjuk egy lakatos ha mar peldakent hoztad, nem lesz muvelt es politikailag aktiv, hiaba ismetelgeted.

@gabors: a par hetes idenymunkatol meg ugyanugy munkanelkuli marad, aki tartosan az.

@vándor madár: tudtommal jelenleg is igy megy a felsooktatas, legalabbis az allami finanszirozott resze. nem tudom miert kell ezt a kadar-rendszerhez kotni, attol hogy valamit akkor is csinaltak valahogy, meg nem lesz a kor jellemzoje.

somlobodog 2021.08.07. 23:46:46

@Arthamyr: b+ szó szerint ez jutott eszembe az első sornal:))))). Most nagyon röhögök :))

élhetetlen 2021.08.08. 03:15:24

@SzZoole: Fogalmad sincs, mi van itthon. „1200 Ft fizet egy órára”, szóba sem állnak veled. Takarító nő cégen keresztül, számlával 15000 a 4 óra, ha sikerül „számla nélkülit” szerezni, azt lehet, hogy megúszod 10000-ből, de nem fog itt tölteni négy órát. Két éve kertészt kerestem egyszeri alkalomra, 8-10 leánder metszésére. Sokan elhajtottak, mert ez kis munka, nem éri meg, aztán valaki mondta, hogy most nem ér rá, majd hív. Hívott. Harmincezer. Ez félórás munka, jó, legyen kiszállás, de akkor is felháborító. Nem kértem. Az idén megmetszette az unokatesóm, de ő sem ért hozzá, alig van virág. Jövőre lehet, hogy megmetszem én, mert én is el tudok tolni egy metszést. Ez Budapest. Olvastam, hogy jössz haza, kérdezz körül a környékeden, hogy hogyan állnak napszámossal, segítővel.

élhetetlen 2021.08.08. 03:43:37

@vándor madár: Csak az átképzésről jut eszembe egy régi sztori. Engem is elgázoltak, csak nekem nem kellett leszázalékoltatni magam, mert programokat terveztem, írtam, azt lehet seggen ülve is, és itthon is volt irodai környezetem, (hogy éjszaka is tudjak dolgozni, ha kell) . ha lefagyott az út, beszóltam hogy most egy darabig nem megyek be. A munkát úgyis e-mail-ben, vagy telefonon kaptam. Egyiptom, Hurghada, kicsit leváltam a magyar csoportról, és egy közeli korallzátonyhoz külföldiekkel mentem. Hosszú volt a bevezető, bocs. A csónakban egy negyven körüli német pasas mesélte, hogy szintén baleset, csak ő fizikai munkát végzett előtte, amit nem tudott folytatni, két év alatt átképezték az alapoktól programozóvá, most nyaral, aztán kezd az új szakmájában az új munkahelyén. Na, ilyen Magyarországon nincs.

élhetetlen 2021.08.08. 04:42:39

@Arthamyr: „ha kifejezetten külföldnek képeznének embereket, mert a pénz visszatér Mo-ra” és „ Ez számomra nem egyértelmű, hogy jó lenne egy Magyarországon élő embernek.”. Valahol a kettő között, mert, ha lenne rendes felnőttképzés, vagy átképzés, akkor sem menne el minden átképzett ember az országból, mert a család, az idős szülők, stb. Az átképzés meg lehetne olyan, hogy akinek van megfelelő végzettsége (ismeretanyagban akár vizsgáztassák is), az vehessen fel segédet, képezhesse ki, aztán a tanonc is vizsgázhat. De nincs felnőtt képzés, és szakember sem lesz, megszüntették az andragógia képzés ingyenes szakát, mert minek is kellenének a szakemberek oda, ahol a fél ország funkcionális analfabéta.
Néha úgy érzem, hogy nálunk semmit nem csinálnak normálisan. Nem tartozik szorosan ide, de volt/van a diplomamentés. Kiválasztott cégeknek kiadták, hogy tanítsanak, és fejkvótát kaptak az eredménytől függetlenül. Elment sok pénz. És úgy „javítanak”, hogy most pár évfolyam akkor megkapja a diplomát nyelvvizsga nélkül is. Noooormális? (L’art pour l’art).
Mi lett volna, ha bármelyik angoltanár, és ezek a cégek is jelentkezhettek volna egy listára, és akinek a diákja megszerzi a bizonyítványt, az kapja meg a fejpénzt, de csak azután, akit megfelelően felkészített, és átment egy akkreditált bizottság előtt.

élhetetlen 2021.08.08. 05:33:03

@Arthamyr: „"Kockázatos" végzettségeknél esetleg valami fedezet bevonásával, akinek meg nincs, az ne olyat tanuljon...”. Na, ez egy kicsit zavaros lesz, mert nem tudom a szakma rendes nevét. Az unokahúgom gyakorlatilag egy fillér nélkül ment ki Angliába egy ösztöndíjjal, ahol Etonban végzett grafikusként. Kockázatos szakma? Aztán, mikor a szülőktől kapott egy szobás lakást eladták a bátyjával, a kapott hat millát betolta egy tíz hónapos mesterképzésbe, a Hyper Isladen, ahol a felhasználók igényeinek felmérését, és az igényeknek megfelelő informatikai környezet kialakítását tanulják. Szerintem tíz évvel ezelőtt ez is „kockázatos” végzettségnek számított volna, most meg jól megél belőle.
Ugyanilyen kockázatos, hogy most pl. burkoló hiány van, akkor képezzünk burkolókat. Lehet, hogy öt év múlva jön egy robot, meg aki vezérli, percek alatt felkapja a régi követ, bedobálja a gyűjtőjébe, lesimítja a talajt, ráönti a ragasztót, és lerakja a z új követ, és fugáz. Abszurd?

Arthamyr 2021.08.08. 06:45:51

@somlobodog: Neked van igazad. Én csak rosszallóan csóváltam a fejem...

Arthamyr 2021.08.08. 06:59:24

@élhetetlen: "Lehet, hogy öt év múlva jön egy robot, meg aki vezérli, percek alatt felkapja a régi követ, bedobálja a gyűjtőjébe, lesimítja a talajt, ráönti a ragasztót, és lerakja a z új követ, és fugáz. Abszurd?" - Röviden: igen, az. Hosszabban... Itt voltak a burkolók jó egy hónapig nemrég, sokszor együtt is ebédeltünk, nekem meg inkább az automatizálás és a robotika az asztalom, így beszélgettem velük erről is, amíg itt voltak. Természetesen automatizálható, mint kb. minden, feltételekkel, esetleges kompromisszumokkal, és cserébe még drágább is, mint az emberi munka (ami szintén drága egyes vélemények szerint). Egyébként fokozatosan fejlesztik az eljárásokat, eszközöket (és automatizálnak munkafolyamatokat), de még ha be is következne, amit mondasz, akkor is kellene valaki, aki üzemelteti a burkolórendszert. Az a következő 50 évben nem reális, hogy az egész burkolóbizniszt (az ügyféllel, beszállítókkal való tárgyalást, az anyagbeszerzést, az ad-hoc szakmai problémák kezelését, a különböző munkafázisok összehangolását stb. is beleértve) annyira automatizálják, hogy ne legyen szükség burkolóra.

Az meg, hogy ki hová megy külföldre tanulni és utána mit csinál a szülőktől kapott 6 millájával, az ő dolga egyelőre, szerencsére. Felőlem aztán el is ihatja, mint írtam fentebb, van rosszabb, mint egy apatikus alkesz.

SzZoole 2021.08.08. 08:23:59

@droid_: művelt nem lesz nagyvalószínűséggel, de lehet, hogy ezek a félig kitanult féleszű droidok adják meg a következő nemzedékek, akik csak egyet hajt mint a pereces; ÉLJEN ORBÁN VIKTOR A MI ELSŐ KIRÁLYUNK !!! :-)))

SzZoole 2021.08.08. 08:36:16

@élhetetlen: ez vidék, Nyíregyháza mellett egy kis községben, nem specifikusan kertész munka, inkább segédmunka, aki csak kapálja a tuja, gyümölcs fák, szőlő kőzet/alját és összegereblyézi. Ennyi.

Igen úgy nézz ki, hogy fogunk tudni menni, ha minden összejön.

desw 2021.08.08. 09:07:45

@vándor madár:

" Úgy kell csinálni, mint a Kádár rendszerben volt, csak azt és csak annyit képezni, amire a népgazdaságnak szüksége van és mindjárt százmilliárdok szabadulnak fel, amit pl. a normális szakképzésre lehetne fordítani és nem olyanra amiben semmi gyakorlat sincs, ergo fogalmuk sincs a végzetteknek a valós munkáról. "

Most azért úgy elképzeltem állami seggmeresztő Gizikét (aki egy percet sem dolgozott a versenyszférában), ahogy az üveggömböt simogatja, hogy megtalálja a választ a "Vajon mennyi mérnök kell 20 év múlva?" kérdésre.

A jelenlegi helyzet is épp elég abszurd, ahol olyan állami félhülyék alkotnak szabályokat a versenyszféráról, ahol ők 1 percet sem dolgoztak.

Nem mellesleg az ötleted megvalósításához a határt is le kellene zárni, hogy ezek a jól képzett szakemberek nehogy kivándoroljanak.

desw 2021.08.08. 11:27:12

@SzZoole: Nálad mi volt az oka?

2021.08.08. 11:27:50

@dikusz.: ingyen semmi sincs ezen a földön, valamikor én is szakszervezet társelnöke voltam, mi egyrészt tagdíj szedtünk, másrészt állami támogatást kaptunk, ebbe belefért jogi tanácsadás is.

Nálunk kaphatsz az önkormányzatnál is ingyenes jogi tanácsot, meg külföldiek is, ezt egy kereszt formában az állam pénzeli a beszedett adókból.

2021.08.08. 11:27:57

@SzZoole: “ Vajon mi lehet a háttérben, hogy nem fordítanak kellő figyelmet arra, hogy az emberek tanultabbak legyenek? Könnyebb befolyásolni őket, fogós kérdés ez…..”

Szerintem ennek inkább nem politikai hanem gazdasági okai vannak.
A nemet intelligens nép és mégis hányszor megvezették irányítottak a történelme során

2021.08.08. 11:28:06

@droid_: “ egy szakmunkaskepzestol, mondjuk egy lakatos ha mar peldakent hoztad, nem lesz muvelt es politikailag aktiv, hiaba ismetelgeted.”

Huhu ha ilyet mondasz abból felkelés lesz

SzZoole 2021.08.08. 11:29:17

@desw: mármint minek mi volt az oka?

SzZoole 2021.08.08. 11:42:17

@Team Vincent: nem tudom Vincebá, én csak kérdéseket vetettem fel, semmit nem állítottam :-)

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2021.08.08. 13:47:47

@desw: elkepzelheted a programozo verpistiket is, aki annyit tud a statisztikarol hogy meg lehet hivni azt is webservice-kent, az allamrol meg az a kenyszerkepzete hogy hujek ulnek ott, es ezt a faek egyszeru vilagkepet kozze is teszi magarol.

2021.08.08. 13:47:55

@SzZoole: “ nem tudom Vincebá, én csak kérdéseket vetettem fel, semmit nem állítottam :-)”

Oops, én is elfelejtettem a kérdőjelet a mondat végén.;-)))

Jó utat kívánok és sok gazdagító élményt

desw 2021.08.08. 13:48:09

@SzZoole:

"Vajon mi lehet a háttérben, hogy nem fordítanak kellő figyelmet arra, hogy az emberek tanultabbak legyenek?"

Bocs, magas ladba volt, nem tudtam kihagyni.

desw 2021.08.08. 13:48:13

@SzZoole:

Csak túl érzékeny ma a "filter" (biztos a front miatt), aztán nem ment át úgy, ahogy először elküldtem

SzZoole 2021.08.08. 14:14:25

@Team Vincent: majd svejc felett járva integetek neked :-)

Amúgy már régebben is írtam, hogy a Lindt csokigyár látogatása tervbe van/volt véve, talán majd a közeljövőben majd, ha levonul ez a csinkikórság :-)

SzZoole 2021.08.08. 14:15:15

@desw: nem szeretem a focit :-)

2021.08.08. 14:56:42

@SzZoole: “ nem szeretem a focit :-)”

Magas labda a fociban van?

2021.08.08. 14:56:55

@SzZoole: “ Amúgy már régebben is írtam, hogy a Lindt csokigyár látogatása tervbe van/volt véve, talán majd a közeljövőben majd, ha levonul ez a csinkikórság :-)”

Ízlése válogatja, de a cailler is magas minőséget készít. Akkor már csak egy sajtkészítő hiányzik a programból.
Csinkikorsag meg jó ideig marad, mert bomba jó üzlet egyeseknek;-)))

desw 2021.08.08. 14:57:06

@droid_:

Kedves kolléga úr!

A magyar politikusokat lehet szidni és kell is, de akkor mi van a bezzeg Nyugaton?

Miért lehetséges egyáltalán az, hogy milliók mennek Németországba, Angliába, Hollandiába, . . . dolgozni? Véletlenül nem azért, mert nincs elég szakember ott (sem)?

Ezek szerint ott sem ért senki a statisztikához? A nyugati szuper államok sem tudták jól megjósolni, hogy mennyi szakember kell nekik 10-20 év múlva?

SzZoole 2021.08.08. 15:30:12

@Team Vincent: persze, hogy van, fejjel jáccák nem tudtad :-))

SzZoole 2021.08.08. 15:38:59

@Team Vincent: ismerem a cailler csokit is, Hotel Chocolat cég készíti, kézzel készített csoki, isteni finom :-))

A feleségem cukrászmester :-)))

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2021.08.08. 16:24:00

@desw: szo sem volt nyugatrol. arrol volt szo, hogy a magyar verpistike azt hiszi hujek ulnek minden hivatalban es kozben fingja sincs az egeszrol.

élhetetlen 2021.08.08. 18:52:29

@Arthamyr: Lehet, hogy félreérthető voltam. „akkor is kellene valaki, aki üzemelteti a burkolórendszert.”. Persze, erre írtam, hogy „jön egy robot, meg aki vezérli”. Csak arra céloztam, hogy lehet, hogy nem kell egy hónap egy burkoláshoz, és, ha sokkal gyorsabb a munka, akkor nem kell annyi burkoló.
A húgomnál sem a pénzről beszéltem, hanem a „kockázatos végzettségről”.
(Digitális stratégia, ügyfélélmény és integrációs menedzser (Digital customer experience manager)).

desw 2021.08.08. 19:09:58

@droid_:

A valóság azt mutatja, hogy kb minden nyugati országban hiányzik a képzett munkaerő, a képzettlenből pedig túltermelés van, szóval olyan okosak csak nem lehetnek a hivatalnokok.

élhetetlen 2021.08.08. 19:12:55

@SzZoole: Vidéken sem jobb a helyzet szerintem. Tolna megye, úgy húsz éve, anyu egyedül maradt a nagy kertjével, és egy nagy szőlővel. Már akkor sem lehetett rendes napszámost kapni. Volt egy kissé gügye testvérpár, ők még jöttek, és azt azért tudták, hogy mit akarnak. Reggeli, ebéd, vacsora, két liter bor, és már nem emlékszem, de egy komoly összeg. De nem volt más. Én 150 kilométerre, az öcsém meg kamionos volt, hetekig távol, nem tudtunk fizikailag segíteni.

2021.08.08. 20:25:48

@desw: “ A nyugati szuper államok sem tudták jól megjósolni, hogy mennyi szakember kell nekik 10-20 év múlva?”

Ebben a mostani rohanó világban?

Ironikus Vicc vót

desw 2021.08.08. 21:23:59

@Team Vincent:

"Ebben a mostani rohanó világban?"

Köszi, erről beszélek én is! (esetleg olvass vissza, hogy mire reagált droid_ és én is)

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2021.08.08. 22:08:46

@desw: figyelj csak koma, a magyarorszagi allami finanszirozas kapcsan adtad elo a huje hivatalnok szovegedet a magas lorol, nem a "nyugati" felsooktatasi modellrol. egyaltalan mire hivatkozol, melyik orszagra? mit tudsz te ezekrol? te vietnamban meg hasonlo helyeken koltod a dollart nem?

de ha eltekintunk ettol, akkor is teljes tevuton vagy. az allami finanszirozas nem teremt a semmibol hallgatokat akiknek szandekuk es kepesseguk is van arra hogy kikepezzek magukat es kiszolgaljak a munkaeropiaci igenyt. de ha vannak ilyenek, akkor oket hozzasegiti ehhez azzal hogy nem kell meg a penzt is letenniuk elore, se hitelbe verniuk magukat meg a tandijjal is. tehat ha nincs eleg szakember ahogy irod, az nem a tamogatas hibaja, hanem eppen a tamogatast indokolna. remelem igy vilagos.

Arthamyr 2021.08.09. 06:14:17

@élhetetlen: Szerintem nem voltál félreérthető, csak nem igazán kapcsolódott a hozzászólásomhoz, amit írtál. Azért, mert:

1. Hoztál egy fiktív, általad konstruált példát (burkoló) arra, hogy valami az adott időpontban kurrens, jól fizető munka, aztán majd hirtelen megszűnik az lenni.

Ilyen lehet, hogy előfordul, de nem gondolnám, hogy jellemző volna, főleg olyan szinten, hogy pályaváltásra kényszerül az illető, és ugyanoda jutott, mint akkor, ha meg sem tanulta volna és képtelen visszafizetni a képzésének költségeit. És bár ott tartanánk, hogy a jelenleg semmi piacképes dologhoz nem értő, segítségre szoruló emberek (akikről beszéltünk) a felnőttképzésben olyan szakmákat céloznak meg, amik legalább most jók és az adottságaik is megvannak hozzá, hogy elsajátítsák őket, ezt meg is teszik, de aztán hirtelen kicsúszik a lábuk alól a talaj, mert a kurrens szakmájuk feleslegessé válik.

2. Hoztál egy másik példát arra, ami szerinted "kockázatos" lett volna 10 éve, hogy az mégis mennyire menő lett mostanra.

Ez, és az előző azért nem túl releváns, mert egy szóval sem írtam, hogy hogyan kéne eldönteni, hogy ki is lenne a kockázatos hiteles, akinél fedezetet kell bevonni. És nem is fogok, mert nem tartunk ott, hogy erről kell beszélni, mivel már az eredeti felvetésemtől is messze jár az, ami jelenleg van (vagy többek szerint inkább nincs). És ez még ezen túl azért sem releváns, mert az unokahúgod önerőből, jó nevű iskolába, külföldre ment, nem pedig a magyarországi állami felnőttképzés keretein belül csinált valamit.

Szóval nem kívánok vitát folytatni arról, hogy ki szerint melyik szakmától és melyiktől nem lenne valaki kockázatos diákhiteles, mert teljesen lényegtelen.
Azt már csak félve kérdezem meg, hogy ugye nem azt akartad állítani, hogy szerinted nem dönthető el, hogy egy szakma jelenleg és a közeljövőben várhatóan mennyire lesz keresett és jól megfizetett?

desw 2021.08.09. 06:43:38

@droid_:

Többnyire idézem azt a szövegrészt, amire reagálok. Most is így tettem @vándor madár: esetében is. Olvasd el megint, aztán beszélgetünk, ha még akkor sem érted.

A Nyugatot csak példaként hoztam, mert ott SEM tudták/tudják megjósolni, hogy mennyi ilyen-olyan szakember kell 10-20 év múlva.

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2021.08.09. 10:49:19

@desw: azert szeretek irasban vitazni mert a nem is azt mondtam tipusu, szoban rendkivul idegesito taktika nem mukodik.

desw 2021.08.09. 13:56:47

@droid_:

Erre reagáltam:

" Úgy kell csinálni, mint a Kádár rendszerben volt, csak azt és csak annyit képezni, amire a népgazdaságnak szüksége van . . . "

ezt:

"Most azért úgy elképzeltem állami seggmeresztő Gizikét (aki egy percet sem dolgozott a versenyszférában), ahogy az üveggömböt simogatja, hogy megtalálja a választ a "Vajon mennyi mérnök kell 20 év múlva?" kérdésre."

erre te ezt:

" elkepzelheted a programozo verpistiket is, aki annyit tud a statisztikarol hogy meg lehet hivni azt is webservice-kent, az allamrol meg az a kenyszerkepzete hogy hujek ulnek ott, es ezt a faek egyszeru vilagkepet kozze is teszi magarol. "

A VALÓSÁG azt mutatja, hogy pl Németben', Angilába', Hollandiában, . . . kb midenhol hiány van a jólképzett, és túltermelés van a képzettlen emberből.

=> VAGY nagyon okosak minden országban az ezzel foglalkozó állami szakemberek, csak a mocskos politikusok nem törődnek a statisztikáikkal

VAGY esetleg mégsem olyan könnyű pontosan jósólni. (faszé akar beleugatni az állambácsi ebbe is)

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2021.08.09. 14:51:22

@desw: igen. vagyis teljesen valid mindaz amit irtam.

tovabba.

szerinted miert van hiany? azert mert nem engedik oda a sok tanulnivagyot az allami osztondijas helyekre? es ha semmifele allami osztondij nem lenne, hanem mindenki kockaztassa a sajat penzet, ahogy te szeretned, vajon tobben tolongananak vagy kevesebben?

es azt honnan veszed hogy alulkepzettekbol meg tul sok van mindenhol. egyaltalan mit jelent ez? mar megint melyik orszagrol beszelsz? nem arrol szol egy rakas poszt, peldaul ez is, hogy kepzettseget nem igenylo munkaerot is importalni kell?

egyebkent senki nem mondta hogy konnyu helyes becslest adni. a joslas az mas, hagyjuk most az ezoteriat. azt viszont allitom, hogy az munkaeropiaci es felsooktatasi statisztikak ismereteben jobban lehet becsleseket tenni mint a fizetesek.hu-t nezegetve meg a rokonok, haverok szobeszede alapjan. foleg ha aki a becslest teszi, tudja is mit csinal, es nem gondolja hogy az egyetemi kepzese elpocsekolt ido volt, mint peldaul.

desw 2021.08.09. 16:38:38

@droid_:

Ha lehetne pontosabb becslést adni, akkor most nem lenne ekkora hiány képzett emberekből (ez a valóság). Viszont ha nem lehet pontos becslést adni, akkor az állam milyen módon tudná ezt JÓL szabályozni? Erről szólt vándor madárnak küldött kommentem. (üveggömb és jóslás)

Az egyértelmű, hogy az okos de szegény gyerekeket nem szabad hagyni elveszni. Viszont a másik oldalon ott van az adott ország saját érdeke is. Itt kellene megtalálni valahogy az egyensúlyt. A jelenlegi magyar helyzet a magyar adófizetőknek rossz, a nyugati országoknak jó. A magyar adófizetők 25 éven keresztül tolják a pénzt Pistikébe, aki ahogy megkapja diplomáját, lépett is. Ez nagyon nem frankó!

Régesrég be kellett volna vezetni a felsőoktatásban a tandíjat (és még egyéb dolgokat is), viszont pl az állam adjon elfogadható kamatozású hitelt a diákoknak. Ha a diplomás lelép, akkor kamatostul visszafizeti a hitelt, ha marad itthon, akkor is fizeti, de pl adókedvezményként leírhatja.

Alapvetően a felsőoktatás nem pénz kérdése. Ha így lenne, akkor a vasazós cigó kölykeinek 5 diplomája lenne, a csóró tanárnő gyerekének pedig egy se. Az alsóbb rétegekben jó eséllyel az érettségi sincs meg, így hiába növelnék a felsőoktatási férőhelyek. Viszont ezekben a családokban az igény sincs meg a tanulásra, így hiába köpködünk a kormányokra. Max csak erőszakkal lehetne iskolába és tanulásra kényszeríteni ezt a réteget, de akkor meg azért ájvékolnának a buzzancs jogvédők.

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2021.08.09. 20:02:00

@desw: jo persze, az is valasz ha nem valaszolsz semmire.

hajtogassad csak: ha jol josolna a gizike az uveggombbol akkor nem hianyozna senki. mert ha jo a joslas akkor csak kell klikkelni a schoolra, berakni par engineert a traning queueba aztan ha kiporogtek, akkor mindjart feljebb megy a research meg technology, meg nehany turn, aztan you won, johet a kovetkezo palya. igy megy ez.

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2021.08.09. 20:02:00

@desw: egyebkent ebbol a kommentedbol az is latszik hogy meg a magyar szabalyozast sem ismered.

desw 2021.08.09. 21:30:37

@droid_:

"hajtogassad csak: ha jol josolna a gizike az uveggombbol akkor nem hianyozna senki. mert ha jo a joslas akkor csak kell klikkelni a schoolra, berakni par engineert a traning queueba aztan ha kiporogtek, akkor mindjart feljebb megy a research meg technology, meg nehany turn, aztan you won, johet a kovetkezo palya. igy megy ez. "

Te miről beszélsz, b+??

Az első kommentedbe lehülyéztél, mert hogy nem értek a matstat-hoz. Ok, csak a valóság azt mutatja, hogy senki sem ért hozzá, mert mindenhol hiány van képzett emberekből.

"egyebkent ebbol a kommentedbol az is latszik hogy meg a magyar szabalyozast sem ismered. "

Tanícs, mester!

élhetetlen 2021.08.09. 21:32:26

@Arthamyr: „ugye nem azt akartad állítani, hogy szerinted nem dönthető el, hogy egy szakma jelenleg és a közeljövőben várhatóan mennyire lesz keresett és jól megfizetett?”. (Nem vitatkozom, csak másképp látom. Ha nem érdekel, lépd át.). Biztosan eldönthető, attól függ, mit tekintünk közeljövőnek. A jelen nem számít, aki most kezd el tanulni egy jól fizető szakmát, az csak 3, 4, 5 év múlva kezd dolgozni, de működhet. Ami nekem nem tetszik, hogy valaki úgy válasszon szakmát, hogy most ezt támogatják, itt van több ösztöndíj, ezzel kereshetek majd sokat stb. (Ha ez lett volna anno, hogy alig van „ingyenes” képzés, lehet, hogy nem lenne két diplomám, lehet, hogy egy sem. Hoztam a szintet, tandíjmentes voltam). Azt szeretném (és bilibe lóg a kezem), hogy, ha egy gyerek történész szeretne lenni, és az eredményi ezt megengednék, akkor ne kelljen anyagi okok miatt elmennie burkolónak.

Arthamyr 2021.08.09. 22:05:12

@élhetetlen: Ok, én sem vitatkozom, átlépem.

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2021.08.09. 23:36:46

@desw:

"tolják a pénzt Pistikébe, aki ahogy megkapja diplomáját, lépett is"
ez tevedes, ez mar sok eve nem megy, eleg nagy habveres volt korulotte, ha ezt nem tudod akkor mit tudsz.

"miről beszélsz"
a tobbit nem irom le megegyszer, minek, eddig is figyelmen kivul hagytad.

desw 2021.08.10. 12:31:44

@droid_:

Huuuu, így megváltozott minden Magyarországon? Már nincs ingyen bölcsi, ovi, ált. iskola, szakközép, gimi, egészségügyi ellátás, CSP, adókedvezmény diákbérlet és diákjegy, olcsó kollégium, CSOK, . . . ilyen-olyan támogatás???

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2021.08.10. 14:17:14

hat igen, ezert szeretek irasban vitazni. van akinek van pofaja ket kommentel kesobb ugy tenni mintha masrol lett volna szo.

vándor madár 2021.08.10. 14:36:13

@droid_: "tudtommal jelenleg is igy megy a felsooktatas, legalabbis az allami finanszirozott resze. nem tudom miert kell ezt a kadar-rendszerhez kotni, attol hogy valamit akkor is csinaltak valahogy, meg nem lesz a kor jellemzoje."

Nem úgy megy, mert ha úgy menne, akkor nem lennének tele a Call Centerek egyetemet végzett emberekkel akik egyébként mind munkanélküliek lennének.
Nyilván van most is határa az államilag finanszírozott helyeknek, de még mindig rengeteg képzés van, amire semmi szükség. Amire meg nagy szükség lenne, annak vannak kapacitásbeli határai valamint megfelelő oktatógárda hiánya és sokszor nincs is rá elég jelentkező.
Én nem érzem úgy, hogy a Kádár rendszerhez kötöm, csak mert onnan hoztam fel egy példát, amit a nagy többség ismer. Akkor is voltak jó dolgok is, nem lehet mindent pl. egyéni sérelmek miatt negatívnak beállítani. Sok egyén szempontjából az akkori korlátozott felvétel nyilván nem volt jó, mert nem került be a felsőoktatásba, de népgazdasági szempontból volt értelme, mert nem került irdatlan pénzekbe és nem termeltek elégedetlen munkanélkülieket, mint most.

vándor madár 2021.08.10. 14:56:19

@desw: " A magyar adófizetők 25 éven keresztül tolják a pénzt Pistikébe, aki ahogy megkapja diplomáját, lépett is. Ez nagyon nem frankó!
Régesrég be kellett volna vezetni a felsőoktatásban a tandíjat (és még egyéb dolgokat is), viszont pl az állam adjon elfogadható kamatozású hitelt a diákoknak. Ha a diplomás lelép, akkor kamatostul visszafizeti a hitelt, ha marad itthon, akkor is fizeti, de pl adókedvezményként leírhatja."

Az már régen úgy van Mo-n is, hogy amelyik diplomás lelép és nem dolgozott Mo-n annyi évig, ahány évig tanult, akkor vissza kell fizetni neki a képzés költségét. Ezt hívja a köznyelv röghözkötésnek.

24.hu/belfold/2013/04/17/megkotottek-a-roghoz-kotes-alkut/
Szerintem nem véletlenül nem vezették be még a tandíjat Mo-n, ugyanis túl nagy teherrel kezdenék az életet, a végkifejlet meg túlságosan bizonytalan és semmi garancia rá, hogy munka is lesz a végén.
Az állam viszont ad hitelt a diákoknak kamatmentesen is és még ösztöndíjat is ad nekik meg kedvezményes kollégiumot meg közlekedést és még egyéb más kedvezményeket is, úgyhogy egyáltalán nem rossz a helyzetük. Ha a szakmunkástanulókat támogatnák ilyen mértékben, többre mennének vele.

diakhitel.hu/

vándor madár 2021.08.10. 15:36:41

@desw: "Most azért úgy elképzeltem állami seggmeresztő Gizikét (aki egy percet sem dolgozott a versenyszférában), ahogy az üveggömböt simogatja, hogy megtalálja a választ a "Vajon mennyi mérnök kell 20 év múlva?" kérdésre.

A jelenlegi helyzet is épp elég abszurd, ahol olyan állami félhülyék alkotnak szabályokat a versenyszféráról, ahol ők 1 percet sem dolgoztak.

Nem mellesleg az ötleted megvalósításához a határt is le kellene zárni, hogy ezek a jól képzett szakemberek nehogy kivándoroljanak."

Azért mert te valamiről más véleményen vagy, még nem kell ilyen nevetséges szarkazmusba átcsapnod.

Ha nem lenne előre tervezés, akkor általános káosz lenne.
Hogy most Mo-n seggmeresztő Gizike tervezi-e meg a felsőoktatási férőhelyek számát vagy más, azt én tudom, de ismertem embert, aki ott dolgozott és biztosíthatlak felőle, hogy doktorált mérnök és nem hülye. Véleményem szerint nem is a versenyszférás helyekkel van nagy baj, hanem pont azokkal, amelyek nem azok, ugyanis ott van az oltári túlképzés.

A konjunktúra manapság túlságosan gyorsan változik, ezért nem 20 évre előre kell tervezni, hanem nagyjából minden évben annyira, ahány év múlva egy gárda végez, de azért vannak ágazatok, amikben lehet nagy bizonyossággal tudni, hogy hosszabb távra is nagyságrendileg mennyi munkaerő kell.

Abban valóban igazad van, hogy jobban be kellene vonni a gyakorlati szakembereket a tervezésbe és egyáltalán a dolgok menetébe.

Én sehol nem mondtam olyat, hogy le kellene zárni a határt, hanem csak azt, hogy nem kell feleslegesen embereket képezni a felsőoktatásban. Majd ha az emberek megfelelő körülményeket, megélhetést és bánásmódot találnának Mo-.n, akkor nem mennének el.
Ezenkívül azt sem mondtam soha sehol, hogy a szakemberek "jól" képzettek, hanem éppen az ellenkezőjét, ugyanis rengeteg szakember a gyakorlati vonatkozást illetően éppenhogy alulképzett és nem ért a saját munkájához, amiről papírja van. Ezért is áll elő az a helyzet, hogy a munkáltatók nem hajlandók felvenni a gyakorlat nélküli "szakembereket", ugyanis a kiképzésük milliókba kerül, mert nem értenek a munkához.

vándor madár 2021.08.10. 16:34:55

@élhetetlen: "A csónakban egy negyven körüli német pasas mesélte, hogy szintén baleset, csak ő fizikai munkát végzett előtte, amit nem tudott folytatni, két év alatt átképezték az alapoktól programozóvá, most nyaral, aztán kezd az új szakmájában az új munkahelyén. Na, ilyen Magyarországon nincs."

Véleményem szerint azért nincs, mert Mo-n a mindenkori hatalmasok nagyon rosszul állnak azokhoz az emberekhez, akik valamiben támogatásra és segítségre szorulnak. A rokkantnyugdíjasok meg egyenesen csalók, szélhámosok, szimulálók meg saját maguknak keresték a bajt olyannyira, hogy még ez a szó is ki lett törölve a szótárból, csak azért, mert van. de főleg a rendszerváltás idején volt több haszonleső, akik így tudták magukat a teljes lesüllyedéstől megmenteni. De kérdezem én, hogy 20 évvel később miért a beteg embereket és nem azokat az orvosokat vonták felelősségre, akik kenőpénzért a helyzet kialakulását lehetővé tették.
Van rehabilitációs pénz, de azt nem az emberek kapják, hogy a megváltozott képességükhöz más munkára átképezzék őket, hanem a munkáltatók kapnak kedvezményt, ha ilyen embert felvesznek dolgozni. De ez is röhej, mert ha nem veszik fel, akkor büntetést kell nekik fizetni, úgyhogy duplán járnak jól, míg az embereknek gyakorlatilag végük, ha nincs pénzük saját erőből valami újat kitanulni. Neked szerencséd volt, hogy olyat tanultál, amit az ágyban fekve is lehet csinálni, de mondjuk mi lesz egy sérült kőművessel, aki esetleg 30 éves?

Ilyen jó átképzést Németországban is csak azért kapott az illetőd, mert még fiatal volt. Majd ha 57 éves korában történik vele a baj, akkor máshogy néz ki a helyzet. Volt olyan, hogy embereket idő előtti öregségi nyugdíjra is kényszerítettek, ami jelentős levonással jár örökre. Nem tudom, mikor volt ez az eset, amiről írsz, de a helyzet állandóan változik. Ahogy tolódik ki a nyugdíjkorhatár 67 évre, úgy változnak a dolgok is, amihez persze nagyban hozzájátszik a konjunktúra. Most jó a helyzet, kell a munkaerő, jobbak a lehetőségek, de azért idősebb korban már nem fognak senkit teljesen más területre beiskolázni 2 évre.

Most már van Mo-n is ingyenes átképzés, csak éppen nem az kapja, aki feltétlen rászorul. És ha pont akkor nem olvassa a híreket, amikor lehet jelentkezni, akkor meg sem tudja.
www.portfolio.hu/gazdasag/20210805/meg-lehet-jelentkezni-az-ingyenes-karriervalto-infomatikuskepzesre-495352

De ha valakinek sok pénze van, angolul is tud, netán előírt végzettséggel is rendelkezik és fel is veszik, akkor a cikkben szereplő képzőknél 1 év alatt átképzik programozónak.

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2021.08.10. 17:31:40

@vándor madár: hat ha a doktorlat mernok ismerosodnek pont ez volt a munkaja, akkor megiscsak igy mukodik: munkaeropiaci igenyre tervezik a keretszamokat. hogy van felesleg bizonyos teruleteken, az egyreszt sokkal valodi erv, szemben azzal az "ervvel" hogy "hiany van", masreszt a tervezessel egyutt is elofordulhat, pl koltsegteritessel is sokan vallalnak be egy-egy kepzest. amugy milyen szakokra gondolsz ahol tulkepzes van es nem versenyszferas? nem ismerem a call centerek vegzettseg szerinti osszetetelet. mely szakok nem versenyszferasak? kifejezetten a kozigazgatason tul en mondjuk tanarokra, orvosokra tudok gondolni, de nem hinnem hogy beloluk van tul sok es ebbol az iranybol kellene a szakmunka fele terelni a fiatalokat. ha mar szakmunkaskepzes: az emlitett kedvezmenyeket a diakhitelen kivul mind megkapjak ok is ha nem tevedek, a diakhitel pedig csak kamataban tamogatas, amugy visszafizetendo kolcson, es egy egyetemista eseten joval indokoltabb mint egy szakmunkas eseten.

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2021.08.10. 17:32:31

@vándor madár: milyen felelossegrevonas? volt akit bebortonoztek csalasert vagy legalabb visszakertek a penzt toluk? nekem ilyesmi nem remlik.

vándor madár 2021.08.10. 18:01:19

@droid_: "nekem ilyesmi nem remlik."

Pont ezt írtam én is, hogy nem azokat vonták felelősségre, akiknek köszönhető a helyzet.

vándor madár 2021.08.10. 18:29:37

@droid_: "kifejezetten a kozigazgatason tul en mondjuk tanarokra, orvosokra tudok gondolni, de nem hinnem hogy beloluk van tul sok"

Nyilván most is terveznek, de a végeredmény sok területen nem az igazi. Rengeteg képzés van az agrár, bölcsész, gazdaságtudomány, társadalomtudomány, jogi, hitéleti, művészet képzési területek alatt, de még a hasznosnak látszók között is, amelyeket szerintem meg lehetne gyéríteni. Lehet tanulmányozni a Felvi c. oldalt és szemezgetni. Most 5 főtől indul egy szak(pár), régen meg volt, hogy összesen 2 főt vettek fel és nem is minden évben indult.

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2021.08.10. 19:13:12

@vándor madár: tehat az a kerdes hogy barkit felelossegre vontak-e? mert szerintem senkit. nem csak azokat nem, akiket szerinted kellett volna, azokat se, akiket szerinted nem kellett volna.

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2021.08.10. 19:13:28

@vándor madár: hat ez eleg vegyes lista lett szerintem. egy reszuket egyaltalan nem gondolom kozszferasnak vagy akar kozvetetten kozpenzbol elonek, pl gazdasasi, jogi es agrar vonal, masik reszeben nehezen tudom elkepzelni hogy tomeges tulkepzes lenne, pl vallasi, muvesz vonal, a hasznossagukat meg nem akarnam megitelni, elvileg pont erre vannak az ismerosodhoz hasonlo figurak, akik a behelyettesitik a mert adatokat a modellbe es alkalmazzak az eredmenyt.

vándor madár 2021.08.10. 22:25:53

@droid_: "tehat az a kerdes hogy barkit felelossegre vontak-e?"

Szerintem volt néhány eset, át kell nézni a guglit. Én nem állítom, hogy azok, akiket szerinted szerintem nem kellett volna felelősségre vonni, hófehér bárányok, de önmagukban semmit sem tudtak volna elérni.

"egy reszuket egyaltalan nem gondolom kozszferasnak vagy akar kozvetetten kozpenzbol elonek,"

Közszféráról részemről nem volt szó, hanem kizárólag arról, hogy a felsőoktatási képzésük közpénzből megy. Sajnos nagy túlképzés van sok szakból és ezt még azzal is növelik, hogy önköltségesen is lehet tanulni.
Én nem emeltem ki pl. a vallási és művészeti szakokat és még azt sem mondtam, hogy meg kell szüntetni, mert egy társadalomnak nem csak technokratákra van szüksége, de az meggyőződésem, hogy sok szakon túl sok embert képeznek közpénzen munkanélkülinek, akik a tanulmányaik után még körülnézhetnek, hogy még milyen képzést végeznek el, hogy esélyük is legyen a munkaerőpiacon.

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2021.08.11. 00:07:54

@vándor madár: " Véleményem szerint nem is a versenyszférás helyekkel van nagy baj, hanem pont azokkal, amelyek nem azok, ugyanis ott van az oltári túlképzés"

en ezt ugy ertettem hogy a kozszferaban van oltari tulkepzes, vagy minimum attetelesen kozpenzbol elo teruleteken, ezert nem ertettem a kesobb felsoroltakat.

amugy erdekes lenne megnezni mondjuk egy nemet vagy egy francia esetben hogy kb milyen aranyok vannak a tamogatasi strukturajukban. ugye a felsofoku kepzeseket osszessegeben biztosan jobban eroltetik, errol nem nehez adatokat talalni. ha nem az latszik hogy pl az altalad emlitetteket kevesbe tamogatjak, akkor kerdes hogy azt indokolja-e valami azon kivul hogy nekik van ra penzuk es megtehetik.

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2021.08.11. 06:23:42

@vándor madár: amugy ez a link, pontosabban a hivatkozott uj szabaly eleg sulyos ha jol ertem a leirtakat. eszerint ha valakit mondjuk ludtalp miatt lerokkantottak es kapott havi x-et 2011-ig, akkor meg kell kapnia ujra a havi x-et plusz az emeleseket, plusz egyosszegben amit nem kapott meg az elmult kb evekben, hacsak be nem bizonyitjak hogy elmult a ludtalpa. azt nem lehet megtenni hogy most (vagy korabban) azt mondjak hogy a ludtalp nem er havi x-et vagy ludtalppal nyugodtan lehet dolgozni. ertem en hogy az erdekkepviselet azt jelenti hogy annyi penzt szereznek amennyit csak lehetseges hiszen ez az erdekuk, de azert ez eleg meredek. remelem nem jol ertem.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása